Nya talböcker juli 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 97 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Marina Bellezza

av Silvia Avallone. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 21 tim., 41 min..

Marina är 22 år och bor i en avfolkad småstad i norra Italien där hon vuxit upp i en dysfunktionell familj. Hon är vacker, har en fantastisk sångröst och drömmer om att resa till USA och vara med i The X-factor. Borgmästarens son Andrea arbetar deltid på biblioteket men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Trots sina olikheter blir de förälskade. Det italienska samhället efter Berlusconi är svårt för ungdomarna att leva i.

MediaNr: CA21797

Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt

av Katarina Bivald. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Anette Grankvist lovade sig själv som ung tre saker hon skulle göra i livet: köra motorcykel, köpa ett hus och klara sig själv. Nu är hon 37 år, ensamstående mamma, bor i hyresrätt och jobbar på Mat-Extra. När dottern Emma flyttar till en annan stad, börjar Anette ta mc-lektioner, försöker lära känna sin senildementa mamma och kastar sig in i en förälskelse. Hon finner snart att frihet och äventyr inte alltid är så enkelt.

MediaNr: CA21435

Dolda avsikter

av Laila Brenden. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

Del 29 i serien Fjällrosor. Det är mycket att stå i på Övre inför flytten till sätern. Men på fjället är det ljust och milt. Säterstugorna är i ovanligt bra skick efter vintern. Björg ser på sin husfru Rise att hon inte ska fråga hur det kan komma sig att det är nystädat. Edvin och Rise reser snart till England för att fira väninnan Alices bröllop. Men det visar sig att någon vill grumla brudparets lycka.

MediaNr: CA21978

Landet Ingenstans

av Samuel Butler. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim..

En roman från 1872, utgiven på svenska 1957. Den brittiske författaren Samuel Butler beskriver en fantasistat, likt den i Gullivers resor. Berättelsen är en dräpande satir över det samtida viktorianska samhället men också en äventyrsskildring. Vi följer berättaren på hans färd över en otillgänglig bergskedja till det hemlighetsfulla underbara landet Ingenstans eller Erewhon, engelskans nowhere skrivet baklänges.

MediaNr: CA21557

Tyst hav

av Clive Cussler. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

Del 7 i serien om Oregonarkiven. År 1941 söker fem bröder efter en skatt i ett schakt på Pine Island utanför USA:s östkust. De upptäcker något som får förödande konsekvenser. Sjuttio år senare söker kaptenen på skeppet Oregon, Juan Cabrillo, efter en kraschad satellit i Argentinas djungler. Han leds till Pine Island och gör det oväntade fyndet av en forntida kinesisk expedition och en femhundra år gammal förbannnelse.

MediaNr: CA21624

Dagen när James McDougal försvann

av Kalle Dixelius. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

James McDougal är en ensam nörd. En dag får han syn på Maria Nagy, kvinnan han aldrig kunnat glömma. Hon ser honom inte. Det går snart upp för honom att han är osynlig. Det visar sig att ett helt gäng vilsna människor plötsligt inser sig äga olika superkrafter som föds ur deras svagheter. Snart förstår de att det är de, med sin tankeläsande ledare i spetsen, som kan rädda världen från dess undergång.

MediaNr: CA21527

Granta

Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar Nr 5: 8 tim., 33 min.; 213 s. $bc. DAISY text och ljud.

Nummer 5 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Daniel Sjölin, My Vingren, Matilda Gustavsson, Karl Ove Knausgård, Gertrud Hellbrand och Katja Kettu. Temat är Vinnare och skildrar kamp och triumf i idrott, politik, religion och andra sammanhang.

MediaNr: CA21777

Juliettesällskapet

av Sasha Grey. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Catherine har en väl dold hemlighet. Sexfantasier fulla av åtrå och lust gör henne upphetsad och förbryllad. En natt på en klubb möter hon Anna som leder in henne i en märklig värld. Och snart bjuds hon in till Juliettesällskapet, ett exklusivt sällskap där de djupaste, mörkaste fantasierna utforskas. Den mystiska Anna tar med henne till anonyma sexfester där gränserna mellan dröm och verklighet tillfälligt löses upp.

MediaNr: CA21444

De öde fälten

av Elly Griffiths. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Sjunde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. På en byggarbetsplats i Norfolk hittas ett flygplansvrak från andra världskriget. Ruth inser snart att kvarlevorna i planet inte är så gamla. DNA- tester visar att mannen är Fred Blackstock som rapporterats saknad till havs. Harry Nelson kopplas in. Ytterligare en kropp hittas på den anrika familjen Blackstocks ägor. De anhörigas reaktion är svårtolkad.

MediaNr: CA21274

En kvinna for till Halldal

av Axel Hambræus. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Roman från 1960 av prästen, författaren och kompositören Axel Hambræus, 1890-1983. Den rödblonda Hjördis Eggertz är teologie licentiat och studerar i Uppsala. Hennes föräldrar är borta. Pappan som var präst blev hennes förebild. En bunt brev från en tjeckisk vän till fadern inspirerade henne till att skriva avhandlingen om Jan Hus, Böhmens nationalhelgon. Ett helt annat brev, från Aron en tidigare friare, får henne att svimma.

MediaNr: CA22027

Sudden death

av Anne Holt. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 1 min..

Andra boken med hjärtläkaren Sara Zuckerman. Två av Europas bästa fotbollslag möts på Wembley. När matchen är slut faller en av spelarna plötsligt ihop. Inför 600 miljoner tv-tittare räddar Sara, som är åskådare till matchen, livet på honom. Sara och hennes kollega Ola Farmen misstänker att ett okänt dopningsmedel ligger bakom. Flera spelare är i farozonen. De båda läkarna dras in i ett cyniskt maktspel i finansvärlden.

MediaNr: CA21732

Tantlexikon

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 44 min..

En uppslagsbok för tanter i alla åldrar och männen omkring dem. Även för kvinnor som ännu inte hunnit bli tanter. I alfabetisk ordning finns ord och uttryck med förklaringar som det kan vara bra att känna till. Visdomen kryddas med humor och lite fräckhet. Boken är också rikt illustrerad.

MediaNr: CA21902

Almedalen har fallit

av Erik Lewin. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Tungt beväpnade terrorister angriper Visby mitt under Almedalsveckan. Attacken är välplanerad och brutal. På mindre än en timme tar de kontroll över staden. Statsministern, överbefälhavaren, chefer från näringslivet och tusentals andra människor tas som gisslan. Medan polisen och militären mobiliserar fortsätter terroristerna att agera och de ligger hela tiden före.

MediaNr: CA21983

I farzonen

av Kalle Lind. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Krönikören och trebarnspappan Kalle Lind delger sina tankar om barn. Han har varit pappa i tio år och föräldraskapet är en central del av hans identitet. Boken har tillkommit för att Kalle i framtiden ska slippa höra från sina barn att han inte brydde sig om dem. Den innehåller personliga erfarenheter, anteckningar och reflektioner och handlar egentligen mest om Kalle själv, om hans tvivel och tillkortakommanden.

MediaNr: CA21566

Gud har för mycket tid

av Martin Luuk. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 3 tim., 51 tim..

En berättelse om Johanna och Gabriella som möts när de är sju år. De älskar varandra och bråkar med varandra hela livet igenom. Berättelsen frågar hur man ska bära sig åt för att leva, även om hela världen tycks vara emot dig. Det är också en berättelse om världen som de lever och verkar i. Romanens handling spänner över hundra år och perspektivet växlar mellan dåtid och nutid.

MediaNr: CA21796

Änglamakerskan

av Camilla Läckberg. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan får aldrig någon lösning. Många år senare återvänder Ebba till ön för att rusta upp ett hus. Hon utsätts för en mordbrand. Polisen i Fjällbacka börjar utreda även det gamla preskriberade fallet. Lättläst.

MediaNr: CA20857

Dominodöden

av Jonas Moström. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Andra boken med överläkaren Nathalie Svensson på Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Överläkaren Erik Jensen försvinner i kulverten en natt på Sundsvalls sjukhus. Kommissarie Johan Axberg utreder. Försvinnandet kopplas samman med att psykiatrikern Thomas Hoffman försvann från samma plats tre dygn tidigare. Han återfanns mördad efter ytterligare några dagar. I båda fallen har mördaren lämnat efter sig en dominobricka. Nathalie anlitas.

MediaNr: CA21754

Elva dagar i Berlin

av Håkan Nesser. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Den tredje, fristående, delen i författarens storstadstrilogi. Arne Murbergs far ger på dödsbädden sin son ett uppdrag. För att kunna utföra det måste Arne ge sig av till Berlin. Så småningom kommer han iväg trots bristande resvana och skrala språkkunskaper. Arnes väg korsas av både onda och goda krafter i skepnad av en galen professor, en rullstolsburen kvinna, ett par gula skor och en häxprocess.

MediaNr: CA21734

Amerikanskt

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Journalisten Ester Blenda Nordströms skildring av en Amerikaresa utkom ursprungligen 1923. Hon berättar om de tolv dygnens överfart som tredjeklasspassagerare, om den hårda behandlingen vid framkomsten till Ellis Island, om vimlet i New York, kaoset på Broadway och om hotell med vägglöss och kackerlackor. Genom att lifta och tjuvåka på tåg reser hon över kontinenten och tar olika tillfälliga arbeten, till exempel som kökspiga i ett rikt hus.

MediaNr: CA21497

Hög nivå

av Bo Norgren. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 17 tim., 2 min..

Sjätte fristående kriminalromanen med Göran Ålund på Rikskriminalens IT-brottsrotel. Ett enormt stort bedrägeri har drabbat en svensk bank. Pengar har flyttats mellan olika konto över hela världen. En kväll blir Ålund vittne till att en stor hockeytrunk lyfts in i ekobrottslingen Daniel Kleins Audi. Bagen visar sig innehålla stöldgods. Klein tycks även vara kopplad till bedrägeriet som är inledningen till kriminalitet på en ännu högre nivå.

MediaNr: CA21516

Bombmakaren och hans kvinna

av Leif G. W. Persson. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Kriminalroman. Måndagen den elfte maj. Den operativa chefen på Säkerhetspolisen, Lisa Mattei, blir uppringd av sin chef. Samtalet förändrar allt och nationen sätts i förhöjd beredskap. Liza och hennes spaningsteam åker redan samma kväll till södra England för att träffa Jeremy Alexander på MI6, i ett annat ärende. Sedan inleds jakten på en familj i en svensk småstad som befaras planera ett självmordsattentat på Skansen under nationaldagsfirandet.

MediaNr: CA21728

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet

av Romain Puértolas. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Providence är en ung brevbärare i Paris. Nu är hon på väg till Marrakech för att hämta den sjuåriga Zahera, en flicka som Providence ska adoptera. Zahera lider av en allvarlig lungsjukdom och måste skyndsamt få expertvård i Frankrike. Just som Providence ska ge sig iväg stoppas alla flighter p.g.a. ett vulkanutbrott på Island. Frågan är om hennes moderskärlek är så stark att hon kan lära sig flyga helt själv.

MediaNr: CA21276

Levande död

av Mikael Ressem. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim..

Första boken om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i Gävle. På midsommarafton hämtar Erik motvilligt en kvinna som lämnats inlindad i en filt på en trottoar. Hon minns inget av de senaste två dygnen men har ett stickmärke i armen. Kvinnan avlider kort därefter med skyhöga levervärden och spår av paracetamol i kroppen. Tillsammans med ordningspolisen Patrick Andréasson och vännen Tomas ger Erik sig ut på mördarjakt.

MediaNr: CA21700

Snickarpennan

av Manuel Rivas. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Den före detta fångvaktaren Herbal, civilgardist i Francos Spanien berättar om sitt liv för en flicka på bordellen där han arbetar. Hela livet har han varit besatt av sin ungdomskärlek Marisa Mallo och hennes fästman, läkaren och vänsteraktivisten Daniel Da Barca. Snickarpennan som Herbal har bakom örat tog han från en konstnär som han avrättade i början av spanska inbördeskriget. Under alla år har målaren talat till honom genom pennan.

MediaNr: CA21828

Handen på hjärtat

av Nora Roberts. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

MediaNr: CA20979

När mörkret faller

av Margit Sandemo. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Del 3 i serien Häxmästaren inledd med Trolldom. Jakten på Tirils ursprung leder henne, Erling och Móri till Tiveden, de djupa skogarna mellan Vänern och Vättern. De för med sig den äkta baronessan Catherine van Zuiden. Färden blir farofylld. Förutom skogarnas rovdjur och förbannelser är de förföljda av två män som är ute efter Tiril. Catherine tittar dessutom hatiskt på Tiril.

MediaNr: CA21861

Tobakshandlaren

av Robert Seethaler. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Den sjuttonårige Franz kommer till Wien under senare delen av 1930-talet. Där får han anställning i en tobaksaffär. Hans första uppgift blir att läsa dagstidningar för att förstå världen. På ett nöjesfält träffar han varietéartisten Anezka från Böhmen, men hon försvinner lika hastigt som hon dök upp. I sitt sökande efter kvinnan han förälskat sig i får Franz hjälp av den åldrande Siegmund Freud, som köper sina cigarrer i tobaksaffären.

MediaNr: CA22094

Familjen Joltysjev

av Roman Sentjin. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 58 min..

Familjen Joltysjev är en medelklassfamilj som bor bekvämt i en lägenhet i staden. Så förlorar föräldrarna och de två barnen sin bostad och tvingas flytta till en släkting i en förfallen by i södra Sibirien. De klarar inte alls att hantera sin nya situation och hela deras tillvaro faller samman. Ingen i familjen lyckas få ett arbete och de hamnar i en nedåtgående spiral av alkohol, hopplöshet och apati.

MediaNr: CA22069

Laglös

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 49 min..

Del 12 i serien Krönikan om Ylva Alm. Mina och Patrick är lyckliga i norr. Men Mina stöter på Henrik en dag. Hon avslöjar, till hans förtret, att hon känner till att han har orsakat många flickors försvinnanden. Plötsligt ger marken efter under Henriks fötter och han klamrar sig fast vid avsatsen och vädjar om hjälp. Ylva får äntligen möjlighet att prata med sin mor Salemone, som plötsligt dyker upp.

MediaNr: CA21800

Polarnatt

av Frida Skybäck. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

Andra boken om tre systrar i familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne under 1800-talets mitt. Mellansystern Elisabeth skickas till Bergdala slott för att hitta en make. Efter en omvälvande händelse flyr hon tillbaka hem. Storasyster Cecilia kämpar med att driva hushållet på Apelgården och få sitt äktenskap att fungera. En liten övergiven flicka lämnas på gården och Cecilia måste fatta ett svårt beslut.

MediaNr: CA21440

Jugoslavien, mitt hemland

av Goran Vojnovic. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 43 min..

Tjugo år efter att kriget drabbade Jugoslavien inser Vlada Borojevic att hans pappa inte stupat i kriget utan att han har rymt. Han är efterlyst av internationella domstolen i Haag för fruktansvärda krigsbrott. Vladan söker efter fadern i före detta Jugoslavien. Historien om familjen Borojevic blir också Balkans historia. Även om en invandrares utanförskap i förorten och förhållandet mellan far och son.

MediaNr: CA21806

Skymningsflickan

av Katarina Wennstam. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 39 min.

Fjärde boken med försvarsadvokat Shirin Sundin. Charlotta Lugn och Shirin Sundin bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt Molly, flickan som skriker på nätterna och inte verkar vilja leva. Samtidigt är det någon som riktar allvarliga hot mot en gymnasieskola. Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Ett av spåren i utredningen leder till Molly och hennes döda väninna Miranda.

MediaNr: CA21735

Åren

av Virginia Woolf. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 6 min..

Ny svensk översättning av en impressionistisk släktroman som utspelas i London från 1880 till ca 1930. Med tonvikt på det psykologiska skeendet skildrar författaren överstedottern Eleanor Pargiter, hennes syskon, syskonbarn och kusiner och deras inbördes relationer under årens lopp. Atmosfärrika tidsskildringar från London med trafikbuller från hästdroskor och bilar, som blandas med klangen från kyrkklockorna.

MediaNr: CA21570

Facklitteratur

Religion

Gustaf Aulén

av Jonas Jonson. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 27 tim., 39 min..

En biografi över biskopen Gustaf Aulén, 1879-1977. Tonvikten ligger på Auléns tid som biskop i Strängnäs men han var även professor i Lund och preses i Musikaliska Akademien. Under hot från totalitära regimer blev Aulén en stark försvarare av rättsstaten och mänskliga rättigheter. Under andra världskriget blev han Norges röst i Sverige. Den sista boken i Auléns författarskap blev memoarerna Från mina 96 år.

MediaNr: CA21412

Värd i kyrkan

av Nils-Henrik Nilsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA21787

Filosofi och psykologi

Den högsta principen

av Alexander Loyd. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Alexander Loyd har genom forskning kommit fram till att svåra händelser i livet, eller våra förfäders liv, som gett upphov till stark och djup stress, lagras i våra celler och påverkar vår kropp och vårt sinne negativt. Här presenteras ett fyrtiodagarsprogram som hjälp att bli fri från stressen som skapar ohälsa, som gör att vi fokuserar på fel saker och får svårigheter att nå våra mål. Receptet heter kärlek - den högsta principen av dem alla.

MediaNr: CA21518

Vad säger barnen?

av Ylva Mårtens. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 39 min..

En handbok i konsten att intervjua barn av forskaren och lektorn vid Stockholms dramatiska högskola Ylva Mårtens. Boken kan användas av lärare, fritidsledare, teaterfolk, kulturarbetare, dokumentärfilmare och även av föräldrar. Det handlar om att förbereda intervjun, skapa tillit, känna till lagstiftningen om yttrandefrihet men också om att tydliggöra barnperspektivet.

MediaNr: CA21698

Litteraturvetenskap

Sigge Stark

av Yvonne Leffler. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Skrift nummer 4 i serien LIR, Litteratur, idéhistoria och religion, utgiven av Göteborgs universitet. Biografi över Sigge Stark, pseudonym för Signe Björneberg, Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare. Litteraturprofessorn Yvonne Leffler intresserar sig för att kritikerna hatade Sigge Stark och beskrev hennes böcker som skadliga. Hon tar även upp framgångsreceptet, Björnebergs privatliv, arbetsmetoder och berättarteknik.

MediaNr: CA21701

Konst, musik, teater och film

101 krigsfilmer du måste se innan du dör

Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En guide till krigsfilmer från 1915 till 2009. De 101 filmerna handlar om krigsfilmsgenrens utveckling från nittonhundratalets början till nutid. Varje film presenteras på ett eget uppslag med information kring regissör, skådespelare, med mera samt en kort beskrivning av filmens handling. Bland annat finns filmer som Nationens födelse, Härifrån till evigheten och Inglorious basterds. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21184

101 skräckfilmer du måste se innan du dör

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En guide till skräckfilmer från 1919 till 2007. De 101 filmerna handlar om det vi fruktar mest: mardrömmar, fobier, utsatthet, skräcken inför det okända och döden. Varje film presenteras på ett eget uppslag med information kring regissör, skådespelare, med mera samt en kort beskrivning av filmens handling. Bland annat finns filmer som Freaks, Nosferatu, Night of the living dead, 28 dagar senare och Barnhemmet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA20031

Historia

Öppning för kurderna

av Idris Ahmedi. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Under det senaste året har kurder i Syrien och Irak hamnat i omvärldens blickpunkt till följd av kampen mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Samtidigt har den långa kurdiska kampen för självbestämmande fått ny fart under senare år. Bland annat har det Demokratiska enhetspartiet (PYD) i Syrien lyckats upprätta självstyrande områden i skuggan av inbördeskriget. Även i Turkiet har kurdernas situation blivit bättre.

MediaNr: CA21932

Amerikas födelse

av Michael Azar. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

När Columbus landsteg i Nya världen, Amerika, möttes två för varandra helt okända civilisationer. I stället för ett givande utbyte blev det ett militärt och ideologiskt underkuvande. Korset, guldet och svärdet smältes samman i en dödlig legering. I boken granskas de intensiva debatter som ägde rum i Spanien om indianernas väsen, krigens rättfärdighet och mänsklighetens natur. Författaren är professor i idéhistoria.

MediaNr: CA21697

Historia

av Winston S. Churchill. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 1: 26 tim., 18 min..

Del 1 av sir Winston S. Churchills Historia. Med författarens egna ord: ett personligt perspektiv på de processer varigenom de engelsktalande folken i världen har formats till sitt skaplynne och nått sin speciella ställning. Volymen omfattar tiden från historiens gryning till det ögonblick då Europa är på väg att upptäcka Nya världen. Den slutar 1485 på Bosworths slagfält, det sista slaget i Englands stormiga medeltid.

MediaNr: CA21232

Historia

av Winston S. Churchill. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar D. 4: 20 tim., 51 min..

Del 4 av sir Winston S. Churchills Historia. I den avslutande delen behandlar Churchill tiden efter Napoleons fall 1815. Storbritannien besitter en femtedel av jordklotet, under drottning Victoria, medan krafterna på kontinenten i Europa är uttömda. Under de följande decennierna drabbas många länder av revolution och inbördeskrig. Nya nationer uppstår. En målmedveten, progressiv, upplyst och tolerant civilisation leds mot demokratins tidsålder.

MediaNr: CA21235

Hakkorset och halvmånen

av Niclas Sennerteg. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Författaren och journalisten skildrar hur högt uppsatta nazister kom att inom arabvärlden. Niclas Sennerteg har i flera år undersökt tidigare hemligstämplade arkiv och ger oss här berättelsen om flera namngivna nazister som efter andra världskriget värvats till Syrien och Egypten som militär expertis och för att sprida antisemitisk propaganda. Flera av dessa militärer kom senare under kalla kriget att värvas som spioner för västmakterna.

MediaNr: CA21314

Biografi med genealogi

Stenbeck

av Per Andersson. Inläst av Anders Göranssson. Talboken omfattar 19 tim., 59 min..

Journalisten Per Anderssons biografi över Jan Stenbeck gavs ut i en pocketutgåva 2012, till tioårsminnet av affärsmannens död. Den innehåller ett nytt förord av författaren och ett nyskrivet slutkapitel som behandlar tiden efter Stenbecks död. Stenbeck skildras både som den fängslande människa han var och som affärsman med stora visioner, stor kreativitet men också hänsynslöshet.

MediaNr: CA21448

Columbus

av Laurence Bergreen. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Biografi över Christofer Columbus, här får vi en heltäckande skildring av Columbus liv, hans omvärld och den tidsanda han verkade i. Författaren redogör även för hur upptäckten av den amerikanska kontinenten påverkade Europa, men även om hur kolonialismen kom att påverka den nya världen.

MediaNr: CA21060

Katten Cleo

av Helen Brown. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sam önskar sig en katt och efter mycket tjatande går hans mamma Helen med på saken. Den kattunge han har valt ska levereras så fort den är tillräckligt gammal. Men bara en vecka senare dör Sam i en bilolycka och när katten Cleo dyker upp i sin låda är Helens första tanke att skicka tillbaka honom. Sams lillebror vägrar - det är Sams katt och han ska stanna hos dem! Och det visar sig att lilla Cleo blir den som hjälper familjen att läka.

MediaNr: CA21059

Tyck inte synd om mig

av Felicia Elvnäs. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Felicia Elvnäs pappa drabbas 39 år gammal av stroke. När inga psykologer eller samtal hjälper henne att komma ur sorgen bestämmer hon sig för att skriva en bok som beskriver hennes trauma efter pappans sjukdom och död. F.E. berättar personligt om katastrofen och hur hon upplevde den. Boken avslutas med tips på hur man kontrollerar om någon fått stroke genom det så kallade AKUT-testet.

MediaNr: CA21491

Jag minns mitt Jerusalem

av Bengt Knutsson. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 28 min..

Orientalisten, kulturhistorikern och forskaren Bengt Knutsson skriver en kärleksförklaring till Jerusalem, till Mellanöstern, till kulturerna, till språken människorna och historien. Han talar både arabiska och hebreiska och har arbetat och träffat många människor med olika språk och världar. Om arabers gästfrihet, om kraften i arabisk poesi, om Jerusalems långa historia, om mannen som formade dagens hebreiska.

MediaNr: CA21628

Vasadrottningen

av Karin Tegenborg Falkdalen. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Katarina Stenbock blev som sjuttonåring bortgift med den nästan fyrtio år äldre kung Gustav Vasa. Äktenskapet blev barnlöst. Som drottning skulle Katarina se till rikets bästa men hon skulle även ta tillvara sin egen släkts intressen. Efter makens bortgång skulle änkedrottningen få uppleva Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen. Ofta hade dessa intriger dödlig utgång.

MediaNr: CA21558

Geografi

Vägen till Kashgar

av Lars Ellström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 27 tim., 3 min..

Kinaveteranen Lars Ellström vandrar från Beijing till Kashgar i Centralasien. Mellan mars 2009 och november 2011 avverkar han mer än femhundra mil och pratar med många olika människor. I fattiga byar och nybyggda så kallade boomtowns möter han ett Kina i kulturell och politisk expansion. Landet förändras för att passa en ny historieskrivning men under ytan sjuder missnöjet.

MediaNr: CA21268

Fågelsträcket över Öland

av Knut Hagberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

En bok i serien Svenska landskap av svenska författare. En turist- och resebok från 1940. Författaren betonar att det rör sig om en snabb färd i rum och tid, genom den öländska bygden och dess historia. Han väljer cykeln som fortskaffningsmedel för att den ger möjlighet till betraktande av djur och natur och man får dessutom tid för eftertanke. Bland kapitelrubrikerna: Borgholms slott, Stagnelius och Gärdslösa, Ottenby och Långe Jan.

MediaNr: CA21772

Samhälls- och rättsvetenskap

Cannabis

av Amelie Andersson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I Sverige är cannabis det vanligaste berusningsmedlet efter alkohol. Boken vänder sig i första hand till unga som vill veta mer om drogen. Bland annat får man svar på vad som händer i kroppen vid ett rus, vad cannabismissbruket har för effekt på kortare och längre sikt och hur ska man bete sig om man misstänker att någon i ens närhet använder drogen. Amelie Andersson är socionom med lång erfarenhet av att arbeta med drogberoende ungdomar.

MediaNr: CA20721

Sju dagar kvar att leva

av Carina Bergfeldt. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Reportern Carina Bergfeldt skildrar sitt möte med Vaughn Ross. Han är dömd till döden i Texas. I tio års tid har han väntat på att bli straffad för de mord han är dömd för, och nu har han bara en dryg vecka kvar av sitt liv. Hon möter även familjen som vill ha hämnd, fängelsedirektörer och en kvinna som älskar en mördare. Ett reportage som behandlar brott och dödsstraff med dess konsekvenser och problematik.

MediaNr: CA21703

Revolution

av Russell Brand. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 15 tim., 54 min..

Russell Brand är komiker, skådespelare, programledare och författare. Här tar han sig an ämnen som ekologi, ojämlikhet, upplopp, finansiell härdsmälta och bristen på tilltro till politiker. Han uppmanar sina läsare att skaka av sig apatin och börja ifrågasätta det rådande systemet. Brand vill starta en revolution för att förbättra tillvaron för så många människor som möjligt.

MediaNr: CA21543

Quickologi

av Göran Lambertz. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 24 tim., 29 min..

Domaren i Högsta domstolen Göran Lambertz ger sin bild av fallet Thomas Quick. Han diskuterar hur det svenska samhället hanterat ett av landets hittills mest uppmärksammade rättsfall, att Sture Bergwall dömts för åtta mord och sedan frikänns utan domstolsprövning . Är det en missbedömning av rättsväsendet? Även om journalisternas roll. Många av dem har kringgått de svåra frågorna och inte heller vågat gå emot opinionen, menar Lambertz.

MediaNr: CA21495

Nazismen i Sverige

av Heléne Lööw. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 2000-2014: 18 tim., 4 min..

Tredje delen i ett flerbandsverk om nazismens svenska historia. Under de senaste åren har vit- maktrörelsernas positioner flyttas fram. Rörelserna lyckades erhålla platser i många kommunfullmäktige i valet 2014. Svenska motståndsrörelsen bygger baser på mindre orter i landet. Författaren, auktoritet på området, analyserar, sätter nazismen i ett historiskt sammanhang och drar paralleller till islamisk tankevärld.

MediaNr: CA21625

Teknik, industri och kommunikationer

Bygg ikapp

av Elisabet Svensson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Referensverk inom området tillgänglig och användbar miljö. För att kunna bygga tillgängligt och undanröja hinder behövs förståelse för människors olikheter och kunskap om vad funktionsnedsättning innebär. Här finns nu en handbok med information om gällande regler om vad som behövs för att göra miljön tillgänglig. Boken innehåller också exempel på lösningar som uppfyller reglerna. E.S. är arkitekt med lång erfarenhet av tillgänglighetsfrågor.

MediaNr: CA21610

Bandspelare som hobby

av Mogens Vincentz. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Allsidig handbok, från 1970, som innehåller de mesta man behöver veta om en bandspelare. Tanken är att man inte behöver ha några tekniska förkunskaper utan att man efterhand bygger upp sina färdigheter. Här finns kapitel om bandspelarens historia, hur den fungerar, hur den blir till, dess egenskaper och dess tillbehör. Även om inspelningsteknik, regiteknik och justering, testning och underhåll.

MediaNr: CA20858

Ekonomi och näringsväsen

Samtal i trädgården

av Karin Berglund. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Författaren har intervjuat ett trettiotal kulturpersonligheter om deras syn på trädgården som idé och hur det blev i verkligheten. Bland dessa finns författaren Göran Greider, konstnären Thérèse Reuterswärd och kulturhistorikern Ronny Ambjörnsson. Fokus hamnar på helt skilda saker i de olika trädgårdarna. Vissa är allmängiltiga och nyttiga medan andra är speciella och tankeväckande.

MediaNr: CA21659

Den franske bagaren

av Sébastien Boudet. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Sébastien Boudet, bagare i tredje generationen, driver Petite France, ett kafé på Kungsholmen. Här delar han med sig av sina familjerecept på surdegsbröd, söta bakverk, desserter, sydfranska maträtter, dressingar, såser och röror. År 2013 utsågs boken av Gourmand World Cookbook Awards till världens bästa kokbok i kategorin "Det franska köket".

MediaNr: CA21667

Den tekniske kockens experimentella kokbok

av Per-Olof Hegg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Här finns 117 experimentella recept med kompletterande faktatexter. Recepten har valts ut eftersom de är teknologiskt intressanta, men också på grund av de smakmässiga fördelarna. Alla recept går att genomföra i hemmaköket - allt är vanlig matlagning. Boken vänder sig till alla som är intresserade av matlagningens kemi. Författaren är före detta professor i livsmedelsteknologi. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21097

Det grönskande växthuset

av Inger Palmstierna. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 55 min..

Boken lägger huvudvikten vid växthuset som en plats för giftfri odling. Om hur man förgror, skolar om plantor och planterar ut, odlar och vinterförvarar växter samt skördar grönsaker och örter. Växtlistor och schema över förkultivering. Reviderad upplaga med fler växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel samt nya blommor och grönsaker.

MediaNr: CA21658

Vår kokbok

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Standardverk (kom ut 1:a gången 1951) inom matlagningskonsten som innehåller 1100 recept med många utmärkta råd och anvisningar. Nytt är att rätterna är märkta med symboler, för till exempel gluten- och laktosfria rätter samt snabblagat respektive festmat. Ny utgåva 2013.

MediaNr: CA20648

Medicin

KBT vid ADHD

Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar Klienthandbok: 3 tim., 32 min..

Klienthandbok till KBT vid ADHD. Denna bok ger, tillsammans med den behandling som beskrivs i den tillhörande terapeutmanualen, praktiska färdigheter till hjälp för vuxna att hantera symptom på ADHD. Stegvis kan klienten gå igenom det material som behövs för en behandling med individuell KBT-terapi. Klienten kan delta aktivt i terapin genom att utvärdera sina framsteg.

MediaNr: CA22010

Sköldkörtelboken

av Eva Sartorius. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 3 tim., 3 min..

En handbok för den som drabbats av sköldkörtelhormonbrist. Författaren, som själv fått diagnosen, vill med denna bok hjälpa andra i samma situation. Även för den som har problem med dosering av mediciner samt för läkare och annan vårdpersonal med patienter som är trötta och har diffusa symptom. Här beskrivs symptom, diagnosticering och behandling men också vilka åtgärder man kan vidta själv för att må bättre.

MediaNr: CA21824

Litteratur för barn

Skönlitteratur

I ljusets makt

av Leigh Bardugo. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Alina Starkov är en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka som härjas av krig. En miljö inspirerad av Ryssland, tidigt 1900-tal. Efter uppväxten på barnhem hamnar Alina i armén. När Alinas vän Mal blir allvarligt skadad visar det sig att Alina har en uråldrig magisk kraft. Hon förs till landets magiska elit Grishan, som tränar hennes förmågor. Alina lever där i lyx, under Skuggmästarens beskydd, men vet inte vem hon kan lita på.

MediaNr: CA21507

Hemliga tjuvgömman

av Helena Bross. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Kompisarna Kevin och Dina gillar att leka detektiver. Det är sommarlov och de bygger en trädkoja. Därifrån har de en bra utsikt. En dag ser de hur två män smyger och gräver ner något. Barnen gräver upp det som visar sig vara stöldgods och hjälper polisen att ta fast tjuvarna. Talbok för lästräning. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21092

I vansinnets öken

av James Dashner. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med I dödens labyrint. De pojkar som lyckades ta sig ut från labyrinten trodde att de flydde till frihet. Men det som väntar är en ny slags skräcktillvaro. Jorden är sönderbränd av klimatförändringar och sjukdomar härjar. De är åter inlåsta och måste klara ett prov: att korsa öknen på två veckor. På vägen kämpar de mot sjukdom, galenskap och sina raderade minnen. Vem kan de lita på?.

MediaNr: CA19501

Min bok om husdjur

av Amanda Eriksson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Elias vill så gärna ha ett eget husdjur. I den här boken berättar han om vanliga och ovanliga husdjur och saker att tänka på innan du skaffar ett husdjur. Elias övar på att ha husdjur genom att besöka grannar med djur, fråga dem om djuren och hjälpa till. Han berättar också om djur som jobbar på olika sätt. Lättläst.

MediaNr: CA20382

Malva och hästarna

av Malin Eriksson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Malva vill så gärna börja rida. Hon känner det så starkt i kroppen. Malvas pappa däremot är rädd för hästar och säger nej till ridlektioner. Kanske farmor kan få honom att ändra sig? Farmors släkt var resandefolk och hade många hästar. Hon ser till att hjälpa Malva. Lättläst.

MediaNr: CA20381

Black ice

av Becca Fitzpatrick. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

17-åriga Britt och hennes kompis har förberett sig länge för en vandring i Klippiga bergen. Ändå blir de överrumplade av en snöstorm och söker skydd i en stuga. Där gömmer sig två killar på flykt undan polisen. Killarna tvingar med sig Britt som gisslan, hon ska leda dem ner för berget. Det blir en otäck vandring då Britt hittar spår efter tidigare mord. Samtidigt känner sig Britt alltmer dragen till en av kidnapparna.

MediaNr: CA20512

Rolf på en öde ö

av Rune Fleischer. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Rolf hamnar tillsammans med Sören på en öde ö. De har varit ute och seglat men båten sjönk. På ön finns två kokospalmer. Den enda maten som finns är kokosnötter. Det börjar bli långtråkigt på ön. En dag kommer en låda guppande på vattnet. Rolf tänker hoppa i vattnet för att hämta lådan, men då kommer en haj. Hur ska de göra för att nå lådan och vad kan det finnas i lådan?.

MediaNr: CA21716

Anna Tizianna

av Emma Fäldt. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna fyller snart åtta år och hittar ofta på roliga saker. Hon tror att hon hittat en tiotusenkronorssedel som gjort henne rik, tar hand om en katt i smyg och spökar för grannarna. Alla idéer och äventyr blir nog inte riktigt som hon tänkt sig men slutar bra ändå.

MediaNr: CA20377

Se upp för spionerna!

av Måns Gahrton. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 1 tim., 47 min..

Fjortonde boken om Hotell Gyllene knorren. Lillebror Ingo tycker att livet på hotellet är alltför inrutat. Det saknas överraskningar. Mamma Ritva, pappa Roger, storasyster Isadora och Ingo ger sig ut på en bilresa. De stannar till vid olika hotell längs vägen för att få inspiration. På mindre än en vecka har Ingo lyckats åstadkomma kaos på tre hotell. Då får Roger en idé.

MediaNr: CA21279

Anden i glaset

av Katarina Genar. Inläst av Bodil Carr Grandlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Mystiska skolan. Lagom läskig, lite rolig, berättelse om eleverna på en mycket gammal och mystisk skola. På väggarna hänger foton av elever och lärare som är mer än hundra år gamla. Sally i trean vill få med de yngre eleverna på läskiga saker som att leka "anden i glaset" i källaren. Men inget spännande händer förrän Sally gått därifrån.

MediaNr: CA18136

Tredje principen

av Anna Jakobsson Lund. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Första delen i en planerad trilogi. Ava är rebell. Hon kan styra andras tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig. Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara hålla sig undan och överleva. En natt blir Levis syster gripen. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan han verkligen göra det?.

MediaNr: CA21576

Utflyktsbok för rim och ramsare

av Åsa Lind. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vi följer en förskolegrupp ut i naturen på utflyktsdag. De rimmade verserna handlar om barnens lek och upptäckter i naturen. Över färgglada uppslag ser vi de tolv barnen i full fart med att gräva, bygga koja, klättra, cykla eller titta på djur. Varje årstid har tre uppslag.

MediaNr: CA20238

Den unga eliten

av Marie Lu. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sent 1300-tal i Havsländerna. 16-åriga Adelina är ett av de barn som överlevt blodfebern. Adelina har blivit alldeles vitblek och enögd. Hon ses av pappan som ett besvärande olycksbarn. Flera av de överlevande barnen har kraftfulla dolda förmågor - de utgör "den unga eliten". Adelina får gå med dem i träning för att bemästra sin kraft. Samtidigt är de hotade av maktens män som vill förgöra den unga eliten.

MediaNr: CA20886

Spelet om att vara någon

av Cannie Möller. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Alex och Maria har varit bästisar sedan de var små. Diana är gängets ledare i skolan, som styr och manipulerar de andra tjejerna. Hon drar Alex från Maria i det spel om rangordning som ständigt pågår i högstadieskolan och på internet. Ungdomarna planerar ett lajv i skogen till allhelgonahelgen. Under lajvet uppstår nya relationer som kommer att hota Dianas makt.

MediaNr: CA21075

Airtight

av Niclas Christoffer. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

17-åriga Emma känner sig osynlig, drömmer om att stå i centrum och få uppmärksamhet. Hon tänker mycket på sex. En lärare på skolan ger Emma de sexuella erfarenheter hon fantiserat om. Men när hennes bäste vän tar livet av sig, och situationen hemma alltmer präglas av våldsamt bråk, tappar Emma fotfästet. Hon har sex mot betalning och får ett porrfilmskontrakt. Med efterord om att kunna sätta gränser och råd om var unga kan söka hjälp.

MediaNr: CA21825

Avspark

av Tom Palmer. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jake Oldfield älskar fotboll och drömmer om att bli professionell fotbollsspelare, så när han får chansen att provspela för Manchester Uniteds juniorlag tänker han göra allt för att lyckas, även om han egentligen håller på City. Jake är snabb och har talang, men räcker det för att bli vald till ett så bra lag? Han oroar sig över sin längd - kanske är han för kort för fotboll? Följ Jake och hans lagkompisar när de börjar i Uniteds fotbollsakademi.

MediaNr: CA21621

Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka

av Helen Rundgren. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

1957 skickade Sovjetunionen ut hunden Lajka som världens första kosmonaut i rymden. Lajka kom aldrig tillbaka. Här berättas historien om tiden före rymdresan då Lajka tränas i ett försökslaboratorium. Lilla L berättar själv och det är skrämmande och sorgligt. Hundens känslor förstärks än mer av illustrationerna. Boken avslutas med fotografier av den riktiga Lajka samt fakta om bland annat rymdkapplöpningen mellan Sovjetunionen och USA.

MediaNr: CA20534

Berättelser om en (inte så) populär partytjej

av Rachel Renée Russell. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. 14-åriga Nikkis vardag är laddad av känslor och dramatik. Hon skriver och ritar roligt om det i sin dagbok. Nikki är förälskad i Brandon och har svårt att prata med honom för att hon är så nervös. Hon vinner en bildtävling i skolan. Hon blir också indragen i att ordna en skolfest, men oschyssta MacKenzie gör så att det riskerar att bli misslyckat.

MediaNr: CA21490

Livets outgrundliga mysterier

av Benjamin Alire Sáenz. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

15-årige Aristotle är ensam och frustrerad. I hans familj talar man inte om svåra saker. Föräldrarna har mexikansk bakgrund och lever ett bra liv nu i Texas. Men pappa har svåra minnen från Vietnamkriget och storebror sitter i fängelse. Så träffar Aristotle den jämnårige Dante en dag vid poolen. Dante som har nära till sina känslor och älskar konst och lyrik. Tillsammans utforskar de livet och vad det är att bli vuxen. Och kärleken.

MediaNr: CA21077

Teslas vind

av Neal Shusterman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

14-årige Nick flyttar in i ett gammalt hus med sin pappa och lillebror. På vinden finns alla möjliga sorters apparater. De har en gång byggts av uppfinnaren Nicola Tesla. När Nick säljer apparaterna på en loppis dyker mystiska män upp. Teslas manicker visar sig ha de mest märkvärdiga egenskaper. Fartfylld berättelse med kul uppfinningar varvat med vardag och skola.

MediaNr: CA21202

Ett hjärta av guld

av Åsa Storck. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

11-åriga Moa bor i fosterfamilj medan hennes mamma är på behandlingshem. Moa längtar jättemycket efter sin mamma. När de bestämt träff sviker mamma genom att inte dyka upp. Moa blir enormt ledsen. Hon exploderar. Tillslut accepterar Moa att gå med i en stödgrupp för barn som har "föräldrar med problem". Där får hon kraft att orka försöka möta sin mamma igen.

MediaNr: CA20237

Av samma blod

av Carin Svensson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Inför specialarbetet i skolan ska Oscar intervjua släktingen Lucia som fyller 100 år. Hon berättar om familjen Casales bakgrund på Sicilien. En mörk historia med koppling till den grymma maffian Cosa Nostra. Oscars pappa vill inte att andra ska veta om deras familjehemlighet, nu när deras generation byggt ett hederligt liv i Sverige. Men Oscar vill inte tiga, utan göra motstånd genom att berätta. Lättläst.

MediaNr: CA21129

Är du arg nu?

av Toon Tellegen. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tolv berättelser om förmänskligade djur på tema ilska. Här möter vi olika sorters ilska som både kan vara jobbigt och roligt. Kan man tävla i ilska? Hur försvinner ilskan och vad händer då?.

MediaNr: CA21078

Det lilla huset på prärien

av Laura Ingalls Wilder. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Det lilla huset i stora skogen. Alltfler nybyggare har bosatt sig i trakten, de vilda djuren drar sig undan. Liksom många andra beslutar familjen Ingalls att flytta västerut. Vi får följa familjen på deras äventyrliga färd i vagn över prärien. Då de kommit till sin nya boplats, ligger den på indianernas område. Berättelsen rymmer både idyll och de oroligheter som fanns i nybyggarnas Amerika.

MediaNr: CA21879

Brune

av Håkon Øvreås. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På dagen är Brune en vanlig pojke som heter Rune, men på natten blir han Brune, en superhjälte som inte är rädd för någonting. Med manteln på och penseln i högsta hugg är han omöjlig att besegra. Och det är väl inte Runes fel att Brune bestämmer sig för att måla de stora killarnas cyklar bajsbruna? Hjältarna Svartle och Blåse hjälper också till. En fin berättelse om vänskap, saknad och vad som händer när superkrafterna inte riktigt räcker till.

MediaNr: CA21569

Facklitteratur

Konst, musik, teater och film

Konst - titta, upptäck, gör

av Ylva Hillström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om olika sätt att titta på konst och hur du själv kan skapa. Boken baseras på konstverk från Moderna Muséets samlingar. Efter presentation och tankar kring varje konstverk följer en ruta med förslag till en egen konstuppgift. Här presenteras även olika material. Avslutningsvis en förteckning med kort beskrivning av konstnärerna. Facklitteratur för seende. Boken läses med läsprogram i dator eller den tryckta boken bredvid.

MediaNr: CA20823

Historia

Stormaktstiden

av Torsten Bengtsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar (: 2). DAISY text och ljud.

Pojken Johan berättar om livet i Sverige under Stormaktstiden. Mellan 1611 och 1718 var Sverige var som allra störst till ytan. Johan får arbete på ett stort fint skepp som heter Vasa, men första resan slutar med katastrof. Boken handlar också om Stormaktstidens kungar och krig, livet i staden och de hantverkare som jobbar där. Lättläst bok som ingår i serien AHA, nu fattar jag!.

MediaNr: CA20312

Flickornas historia - världen

av Kristina Lindström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En samling berättelser om sjutton flickor från olika världsdelar och tidsepoker. Omväxlande fiktiva och verkliga levnadsöden. Varje berättelse följs av en faktatext om tidsperioden. Det börjar med en berättelse från "Det gamla Egypten" vidare Inkatiden, Karin Månsdotters svenska 1500-tal, franska revolutionen och kolonialismen. Slutligen berättelser om apartheid, atombomben i Hiroshima och det nutida kriget i Palestina.

MediaNr: CA20509

Idrott, lek och spel

Lego Star Wars bildlexikon

av Simon Beecroft. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Bildlexikon som innehåller alla Starwars figurer och farkoster som någonsin tillverkats för LEGO. Här finns genomskärningsbilder av de stora LEGO-modellerna. Beskrivningar av hjältar, skurkar, utomjordingar, rymdskepp och laservapen i olika temakapitel. Ett par avslutande kapitel rör specialbyggsatser samt tillverkning och designprocesser. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA18837

Naturvetenskap

Lätta fakta om jorden

av Leonie Pratt. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Korta fakta om jordens berg, vulkaner, öknar, olika sorters vattendrag och isiga poler. Rikt illustrerad och försedd med ordförklaringar. Facklitteratur för seende. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20106