Nya talböcker augusti 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 150 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skällnora kvarn och andra folklivsberättelser

av Carl Jonas Love Almqvist. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Lyriska naturskildringar och skildringar av svenskt allmogeliv. Innehåll: Grimstahamns nybygge; Ladugårdsarrendet; Kapellet; Skällnora kvarn; Målaren. Titelberättelsen är en skräckromantisk brottmålshistoria. Berättelserna kom till under Carl Jonas Love Almqvists produktiva period kring 1839. Urval och efterskrift av litteraturvetaren och Almqvist-experten Bertil Romberg. C.J.L.A., 1793-1866.

MediaNr: CA22131

Vitnäbb

av Ann-Charlotte Alverfors. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 59 min..

Jan och Anna hade aldrig någonsin slagits av tanken att de skulle bli sjuka och svaga. När Jan först drabbas och sedan Anna förändras deras gemensamma trygga liv totalt. De vanliga rutinerna ersätts av läkarundersökningar, behandlingar, sjukhusvistelser och operationer. Färdtjänst och hemtjänst blir en realitet för dem. Hur hade de kunnat vara så säkra på att framgången också skulle innebära hälsa och välgång.

MediaNr: CA21821

Det slutna ögat

av Belinda Bauer. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 52 min..

Det enda Daniel Bucks mamma har kvar efter honom är fem små fotavtryck i cementen. Hon vaktar dem dagligen och polerar dem så att de glänser. Vansinnet kryper allt närmare. Anna tar chansen att få hjälp när ett medium erbjuder sina tjänster. Kanske han kan berätta vad som hänt hennes son. Men frågan är om mannen är den han utger sig för att vara eller om han är en bedragare.

MediaNr: CA21733

Hotell Angleterre

av Marie Bennett. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Historisk roman som utspelar sig i Sverige under andra världskriget. Vi får följa det äkta paret Kerstin och George. Han är inkallad och förlagd till finska gränsen under ett sadistiskt befäl. Hemma i Malmö blir Kerstin vän med och så småningom förälskad i den mystiska Viola. Vad är det för hemligheter Viola bär på? Författarens debutroman.

MediaNr: CA22060

Hos oss på Chestnut Street

av Maeve Binchy. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Den postumt utgivna boken innehåller ett trettiotal noveller skrivna under flera decennier, där handlingen i samtliga utspelas på en och samma Dublingata. Det är det vardagliga livet och relationer mellan människor som skildras. Fönsterputsaren Hinken Maguire står alltid på sin sons sida, oavsett vad som händer honom. Taxikunderna blir som en familj för chauffören Kevin. Nora anser sig vara för gammal för giftermål med sin älskade Dan.

MediaNr: CA22024

Kendalls dotter

av Elaine Bissell. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Caroline Kendall är dotter i en av världens rikaste familjer och växer upp i lyx. Modern, Elizabeth gifter sig med den så kallade rövarbaronen Lawrence Kendall. Äktenskapet blir lyckligt. Dottern till familjens allt i allo, Gail Halloran växer upp i skuggan av Caroline men de båda blir bästa vänner. Gail får en framträdande plats på scenen medan Caroline gör karriär under antaget namn. Så småningom uppdagar de att framgången har sitt pris.

MediaNr: CA22908

Lyckligt lottad

av Amy Bloom. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Eva överges av sin mamma och lämnas på Iris förstutrapp. Flickorna visar sig ha samma far. Moderlösa men med en hopplös charmör till far blir Iris och Eva varandras familj. Iris önskan är att bli filmstjärna. Tillsammans reser de på 1940-talet i Amerika från sin hemort i Ohio till Hollywood och Long Islands jazzklubbar. Oväntade händelser avlöser varandra och deras okonventionella familj växer längs vägen.

MediaNr: CA21867

Nya chanser

av Laila Brenden. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Del 28 i serien Fjällrosor. Rise har planerat att fira jul med barnen från Olderbua. Hon vill ge de moderlösa barnen trygghet. Men Even från Garmo är av en annan uppfattning och julkvällen 1868 på Torgilstad Övre blir dramatisk när krutrök fyller storstugan. För Tullas del är allt klart för avresan till Christiania där Hogne väntar. Men innan hon ger sig av är det någon som vill ta farväl.

MediaNr: CA22142

Allt som är

av Linn Bursell. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

Vårdbiträdet Sara är ensam. Hon nöjer sig med att ytterdörren går att låsa, att det finns öl, sömntabletter och någon att gå hem med från krogen ibland. Så anställs hon för att ta hand om den urgamla och elaka Ester, som inte längre är välkommen till dagvården. Sakta och motvilligt växer en gemenskap fram mellan dem, en relation som är totalt motsatt ensamheten.

MediaNr: CA21917

Röde Jason

av Hall Caine. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

Berättelse eller saga i två delar, som utspelar sig år 1800 på Island och på ön Man. Detta år förlorade Island - såväl som Irland - slutligen sin forntida oberoende ställning som nation. Romanens utgångspunkt är två olika folksägner, den ena en känslornas lek och den andra en passionernas kamp. Innehåller: Boken om Stephen Orry och Boken om Mikael Sunlocks. Även utgiven med titeln Trälen.

MediaNr: CA22011

Av skuggor märkt

av Marianne Cedervall. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 7 tim., 13 min..

Första boken om pensionären Anki Karlsson. Anki Karlssons man har gått bort. Hon flyttar till Gotland för att börja ett nytt liv. I socknen Mullvalds ska hon återuppta sitt gamla ridintresse och köper därför två islandshästar. Nästan omgående spricker idyllen. Kyrkan vandaliseras och därpå placerar någon en förgiftad häst i Ankis stall. Sedan görs ett likfynd i hennes trädgård. Anki och den pensionerade kommissarien Tryggve efterforskar marodören.

MediaNr: CA22034

För dig fångad

av Sylvia Day. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i Crossfireserien. Kärleken mellan Eva och Gideon är stark och passionerad. Han är hennes livs stora kärlek. Gideon vill hjälpa Eva att bli kvitt sina demoner, men ignorerar sin egna. Han tröstar sig med sex istället för att prata om sina känslor och hans oförmåga att ta itu med sitt förflutna tär på deras relation. Eva försöker desperat kämpa för ett liv tillsammans med Gideon, men kommer hon att lyckas eller är det för sent?.

MediaNr: CA21980

Vicekonsuln

av Marguerite Duras. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Anne-Marie Stretter, vacker men uttråkad hustru till den franske ambassadören i Calcutta, Indien, får tiden att gå genom att roa sig med unga älskare. Utanför ambassadområdets grindar svälter befolkningen, men Anne-Marie och hennes europeiska bekanta vänder bort blicken och hänger sig åt njutningar av alla de slag. Men en mystisk tiggarkvinna lyckas fånga ambassadörsfruns uppmärksamhet, som snart övergår i något som liknar besatthet.

MediaNr: CA21704

Det mekaniska hjärtat

av Stig Edling. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 18 min..

Huvudpersonen, en medelålders ensamstående man, möter en kvinna på en strand i Italien och de inleder en affär. Villkoren är alltid hennes och när han inser att han älskar henne och vill fördjupa relationen, tvingas han också inse att han inte kan ge henne det hon behöver. Hon är beredd att spränga alla gränser, han blir räddare och räddare. Till slut måste han göra upp med sig själv och sitt förflutna.

MediaNr: CA21910

Guldburen

av Sanna Ehdin Anandala. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

När journalisten Cora träffar affärsmannen Richard i sommarstaden Båstad inleder de genast ett passionerat förhållande. De kommer överens om att ge sig in på ett erotiskt äventyr. Stockholm, Berlin, Paris, Köpenhamn och St. Barths i Västindien blir platser för spännande upplevelser men också alltmer destruktivitet. Till slut är Coras gränser överskridna och hon tvingas ta sitt livs viktigaste beslut.

MediaNr: CA21771

Från östan och västan

av Sophie Elkan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Novellsamling av Sophie Elkan utgiven 1908. Novellerna skiljer sig åt i tid och rum men i flera av dem får vi intressanta skildringar om judiskt liv i Sverige.

MediaNr: CA20483

Om natten ringer de döda

av Crister Enander. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

En tankebok. Skrivandet är ett sätt för författaren att samtala med läsaren. Det handlar om minnen och möten med andra människor, som Gunnel Vallquist och Lill-Babs Svensson. Även om litterära möten med andra författare, till exempel Samuel Johnson och Michel de Montaigne. Crister Enander analyserar också sitt skrivande i förhållande till själva livet. Litteratur för honom är frihet.

MediaNr: CA23004

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

av David Ericsson. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

En novellsamling om människor från Europa, några välbärgade från de rika länderna och andra slavarbetare från de fattiga. En kvinnlig svensk EU-byråkrat tvingas lifta hem med lastbil efter att det isländska askmolnet lamslagit flyget. En prostituerad rumänsk kvinna flyr från en bordell i Spanien. På sin resa genom Tyskland ser en nattchaufför döden. I Sverige får vi bland annat en inblick i den hårda tillvaron i ett bemanningsföretag.

MediaNr: CA21943

De försvunna

av Caroline Eriksson. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Greta, Alex och dottern Smilla tar båten från sommarstugan ut till en ö i sjön Maren. Greta stannar kvar i båten medan de andra går i land. De kommer inte tillbaka. Greta ger sig ut på ön, ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Steg för steg går Greta ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker. Finns det något samband mellan försvinnandet och Gretas pappas död en kväll för många år sedan?.

MediaNr: CA22043

Döden har två ansikten

av Helen Eustis. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

En thriller från 1948. En lärare på ett college mördas. En överspänd flicka i första årskursen misstänks och bekänner också dådet. Författaren beskriver de egendomliga typerna som omgett den mördade. Till sist ställs läsaren inför en mänsklig dubbelgåta, en variant av mysteriet med dr Jekyll och Mr Hyde. En ung journalist och hans fästmö och en lugn psykiatriker förankrar historien i verkligheten.

MediaNr: CA21863

Tisdagsklubben

av Anna Fredriksson. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Karin anmäler sig till en kvällskurs i asiatisk matlagning varannan tisdag. Hon behöver bryta den oro och ensamhet som uppstått efter maken Stens stroke. Matlagningskursen blir ett andningshål för Karin. Hon lär känna den livsbejakande Monika och inser mer och mer att hennes liv inte alls har passerat något bäst före-datum. Men ska hon sätta sin trygga tillvaro på spel eller nöja sig med det hon redan har?.

MediaNr: CA22035

Arktisk sommar

av Damon Galgut. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

Biografisk roman om den brittiske författaren E.M. Forsters utveckling och sökande efter identitet. 1912 reser Forster till Indien för att utforska livet och påbörja romanen En färd till Indien. Han återvänder till England, övergiven och kreativt frustrerad. Under första världskriget blir han anställd av Röda Korset i Alexandria och inleder ett komplicerat förhållande med den unge spårvagnskonduktören Mohammed.

MediaNr: CA22120

Älskaren från huvudkontoret

av Camilla Grebe. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 34 min..

Emmas älskare är vd på klädjätten där hon är anställd. På deras förlovningsdag försvinner han spårlöst. Strax därefter hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel Stockholmsförort. Kriminalpolisen Peter Lindgren får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet som liknar ett tio år gammalt, olöst brott. Vem är den mördade kvinnan och varför försvann älskaren?.

MediaNr: CA21745

Blå stjärnan

av Jan Guillou. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 16 tim., 3 min..

Del 5 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Andra världskriget pågår. Familjen Lauritzen drabbas hårt. Den äldste brodern Lauritz vill inte se och förstå det som sker. För hans döttrar är det tvärtom. Rosa är anställd inom den militära underrättelsetjänsten. Johanne rekryteras av SOE, en brittisk spion- och sabotageorganisation. Under kodnamnet Blå stjärnan ska hon rädda Norges judar undan Förintelsen.

MediaNr: CA21751

Glädjens väktare

av Axel Hambræus. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Sjutton berättelser från 1948 av prästen, författaren och kompositören Axel Hambræeus, 1890-1983. Några av berättelserna har temat jul: Tre trasiga tangenter, Martina i Skog, En märkvärdig julotta och Julfest i Finnmarken. Andra teman är skola som i Världens minsta skola och kyrkoliv där det bland annat handlar om konfirmanden Dolly, som inte var döpt.

MediaNr: CA22026

Den vita fläcken

av Peter Handberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Den tredje självbiografiska romanen om familjen Handberg. Om modern, Gunhild Åkerberg, som växer upp i ett modernt Sverige men tvingas leva i gamla könsrollsmönster. Gunhild, som var hårfrisörska i Blackeberg, var en självständig kvinna men begränsades genom sitt äktenskap. Hon sökte friheten på Ormens kafé i Gamla stan där poeterna kring Paul Andersson satt. Trots att hon skilde sig var det ständigt någon man som ingrep i hennes liv.

MediaNr: CA21901

Dog City blues

av Jacob Härnqvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Leo Skantze, tidigare polis i Malmö, är nu ägare till boxningsklubben Combat Zone. Där hjälper han ungdomar som är på glid. Allt förändras när en gammal poliskontakt behöver hjälp med ett enkelt uppdrag. Snart befinner sig Leo i Malmös undre värld med maktmissbruk, korruption, utpressning och mord. Gränsen mellan vänner och fiender suddas ut i ett moraliskt kaos. Skantze tvingas konfrontera sina demoner från det förflutna.

MediaNr: CA22141

Åttio dagar bärnsten

av Vina Jackson. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 12 tim., 36 min..

Del 4 i en serie inledd med Åttio dagar gul. En erotisk och sensuell berättelse om den ryska dansösen Luba. Luba förälskar sig i sin ungdom i en vacker farlig man som handlar med bärnsten. Periodvis försvinner han i månader utan att höra av sig men kräver att hon ska släppa allt så fort han ringer. Så småningom upptäcker Luba att han döljer en chockerande hemlighet och flyr från Ryssland. I New Orleans och London utforskar hon sitt erotiska jag.

MediaNr: CA22174

Jag lever på dina besök och andra kärleksberättelser från hela världen

Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 2 min..

Tjugoen noveller där kärleken belyses i sina många olika yttringar. Bland de samtida författarna kan nämnas Tarjei Vesaas, William Somerset Maugham, Bernard Malamud och Alberto Moravia. Dorothy Parkers bidrag har fått ge namn åt hela samlingen. Här handlar det om kärleken - eller snarare kärlekslösheten - mellan mor och son. Den danska författarinnan Tove Ditlevsen har gjort urvalet. Förord och författarpresentationer av Eva Seeberg.

MediaNr: CA22095

Ensam på torpet

av Lisa Johansson. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Författaren och textilkonstnären Lisa Johansson, 1894-1982, berättar om den fattiga bygden i Lappland, utifrån egna erfarenheter. Om kvinnan Lina som gifte sig med skogsarbetaren Olof och blev torpare på kronans mark. Jordbruket var primitivt, det fanns få vägar och ont om vatten. Skogsarbetarna fick under en följd av år arbeta på långa avstånd från hemmen och familjen fick leva på svältgränsen.

MediaNr: CA23056

Farmors son

av Lena Kallenberg. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar (: 7). DAISY text och ljud.

I en protestdemonstration mot dödsskjutningarna i Ådalen blir farmor anhållen och fängslas. Den stränga domen blir ett oläkt sår i familjen. Ett trauma för både farmors son och hans dotter. Romanen sträcker sig från hungerupploppen 1917 till Vietnamdemonstrationernas tidiga 1970-tal. Den diskuterar vad priset är för att ha ett mod; modet att uträtta något för att försöka förändra världen. Och modet som sviker i förhållandet till de närmsta.

MediaNr: CA22081

Leon

av Mons Kallentoft. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i Herkulesserien. En ung asylsökande pojke hittas mördad och fastspänd vid en industriskorsten. När polisen sedan får in en film som visar den kidnappade sonen till ett stort spelföretag börjar en desperat jakt på förövaren. Samtidigt sjunker kriminalinspektör Zack Herry allt djupare ner i narkotikamissbruk och kollegan Deniz börjar få nog.

MediaNr: CA22107

Jag är en tjuv

av Jonas Karlsson. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

En kort roman om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Säkerhetsansvarige Roland lyckas oturligt nog ertappa en av snattarna på köpcentrumet och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Det blir oväntade vändningar och generationsöverskridande handfallenheter. Händelseutvecklingen sätter allt i ett nytt ljus.

MediaNr: CA22813

Besked från Berlin

av Otto de Kat. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 43 min..

År 1941 är den nederländske diplomaten Oscar Vershuur bosatt i Schweiz. Dottern Emma bor i Berlin och är gift med Carl, "en hygglig tysk" som arbetar på utrikesdepartementet. Emma får veta datum för den planerade invasionen av Ryssland och ber fadern, som även är spion, varna ryssarna. Det innebär att riskera dotterns liv - Gestapo bevakar dem båda. Oscar är rädd att han inte ens kommer att tas på allvar eftersom Hitler och Stalin är allierade.

MediaNr: CA21883

Allt jag inte minns

av Jonas Hassen Khemiri. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

En författare försöker kartlägga Samuels sista dag. Via vänner, släktingar och grannar växer bilden av Samuel fram: den galendansande byråkraten, det kärleksfulla barnbarnet, den lojala vännen, den falska posören. Man skymtar en person på flykt undan sig själv. En roman om kärlek och ekonomi, om känslor och öden som krockar med varandra i dagens Stockholm.

MediaNr: CA22047

Den stora jakten

av Jan Kjær. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar Speltid: Bok 3: 2 tim., 4 min.; 123 s. : ill. : B. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Den stora jakten. 14-årige Luca har utsetts till människojägare. Tillsammans med två vänner söker han Jägarboken. Den som har Jägarboken i sin ägo får makten att kunna släppa loss fruktansvärda monster. Nu har den hamnat hos den onde greve Dimir. Och greve Dimir har slagit sig samman med den fruktade människojägaren Kannibalen. Luca riskerar att bli hans byte och ställs inför ett dilemma.

MediaNr: CA22058

Med andra ord

av Jhumpa Lahiri. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

En samling korta essäer ursprungligen skrivna på italienska, ett språk den indisk-amerikanska författaren Jhumpa Lahiri blev förälskad i för tjugo år sedan. Här resonerar hon om språkets betydelse för vår identitet och om skrivandet som ett sätt att hitta sin plats i ett nytt land. Numera bor Jhumpa Lahiri i Rom och italienskan är integrerad i hennes vardag.

MediaNr: CA21818

Förrädare

av Peter Lindmark. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 55 min..

Första boken med Nicholas Warg. Efter sex år som legosoldat för Black Water återvänder den f.d. Säpoagenten Nicholas Warg hem. Han ska hjälpa en vän med ett jobb. Men Nicholas dras in i ett spel där inte bara hans eget liv hotas. Frilansjournalisten Lova finner sig samtidigt delaktig i händelser bortom sin kontroll. Hon förflyttas tillbaka till tiden då hon var verksam inom Säpo och till Nicholas Warg, mannen hon aldrig mer skulle träffa.

MediaNr: CA22143

Svinen

av Lucifer. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 9 tim., 29 min..

Andra boken med Danny Katz. Egentligen är det slut med det kriminella livet för Jorma Hedlund, men en sista stöt är för bra för att motstås. Rånet går fruktansvärt fel. Samtidigt försöker Danny ta reda på vad som har hänt hans förra knarklangare Ramón och dennes flickvän. Spåret leder till en början in i Stockholms porrbransch men sedan i en helt annan riktning. Någon vill uppenbarligen hindra honom i utredningen.

MediaNr: CA22242

Vad Milo såg

av Virginia Macgregor. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Nioårige Milo Moon har retinitis pigmentosa och han kommer så småningom att bli helt blind. Men just nu ser han världen genom små titthål och lägger märke till saker som ingen annan ser. När Milos älskade gammelmormor blir dement och måste flytta till ett vårdhem inser Milo snart att allt inte står rätt till. De vuxna lyssnar inte. Tillsammans med vårdhemmets kock Tripi och minigrisen Hamlet måste han själv försöka avslöja missförhållandena.

MediaNr: CA22025

Bränd himmel

av Gilly Macmillan. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 12 tim., 24 min..

Fotografen och den ensamstående mamman Rachel Jenner tappar bort sin åttaårige son Ben i skogen under ett kort obevakat ögonblick. Kriminalkommissarie James Clemo utreder fallet. Alltmedan ledtrådar rinner ut i sanden, lögner uppdagas och hemligheter avslöjas blir läget allt mer desperat. Allmänheten dömer hårt. Nedbruten av oro inser Rachel snart att det inte finns någon hon kan lita på.

MediaNr: CA22223

En bror för en syster

av Lena Matthijs. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Den fjärde boken med Hasse Nelander-Wein, chef för länskriminalen i Borås. Vid en biljakt omkommer Valon Bericha. Hans bror Jashar svär att hämnas sin bror. Även i polisbilen fanns ett brödrapar, Johan och Samuel Kangas. Någon vecka senare briserar en sprängladdning när Samuels patrull ska undersöka en övergiven bil. Polisen hittar snart oväntade kopplingar mellan Johan och Jashar. Båda har fått anonyma vykort med texten: En bror för en syster.

MediaNr: CA22073

Snö kan brinna

av Katarina Mazetti. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Fyra unga vänner har gruppförlovat sig och bor på 1970-talet tillsammans i ett kollektiv i Umeå. De odlar giftfritt och spelar folkmusik. Demonstrationer, fester och kärleksproblem avlöser varandra och ingen kan ana att två av dem inte har mer än några år kvar i livet. Huvudpersonen beskrivs med ömhet och humor och den röda tråden i berättelsen är musiken.

MediaNr: CA22940

Okänt hot

av Deror Mishani. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Andra kriminalromanen med kommissarie Avraham Avraham. En sprängladdning har hittats i en väska nära ett daghem i en förort till Tel Aviv. Några timmar senare mottar polisen ett hot. Avraham får uppdraget att leda utredningsarbetet, men han plågas av skuldkänslor från ett tidigare fall där ett barn var inblandat. Det kanske inte är möjligt att gottgöra misslyckandet, denna gång är fallet mer komplicerat och ännu mer avskyvärt.

MediaNr: CA21909

Herr Kadar

av Håkan Nesser. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En grupp resenärer samlas på semesteranläggningen Pole Pole på paradisön Mafia för att fira jul i sol och värme. De är alla ungefär som turister brukar vara - alla utom den mystiske herr Kadar som envisas med att sitta och läsa i skuggan klädd i kostym. Vem är han egentligen? En novell om vådan av att dra för snabba slutsatser.

MediaNr: CA21842

Badhytten

av Christina Olséni. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

Del 1 i serien Mord i Falsterbo. Kriminalkomedi som utspelar sig på Falsterbonäset. De gamla vännerna Egon och Ragnar tjuvspelar på Falsterbo golfbana en tidig sommarmorgon tillsammans med syskonen Elisabeth och Märta. Sällskapet hittar golfklubbens ordförande, Sven Silfverstolpe, död i bunkern på hål två. Snart visar det sig att många haft skäl att önska livet ur Silfverstolpe. Bland annat spelar en tom badhytt en avgörande roll.

MediaNr: CA22206

En överlevare

av Lesley Pearse. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mariette är alldeles för trotsig och äventyrlig för invånarna i den lilla staden Russel på Nya Zealand. För att hennes rykte inte ska bli alldeles förstört skickar föräldrarna iväg henne till London, där hon snart dras in i ett liv av glam och festande. Men året är 1938 och kriget står för dörren. Snart förändras Mariettes liv totalt och hon inser att sann lycka är något hon måste kämpa för att finna.

MediaNr: CA22061

Kärlekens vägar

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

Del 61 i serien Tre systrar. Marie frågar Olaf om han är kär i Borghild. Då inser han att folk har lagt märke till hur ofta han är på Konsuln. Han frågar Borghild rakt på sak om hon tror på deras förhållande. De är ju så olika, hon en fin stadsbo och han en lite långsam bonde. På Flomslett vägrar Hank tro att det vilar en förbannelse över gården. Efterhand märker han att han trivs mycket bra i Mathildes sällskap.

MediaNr: CA21979

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där mött

av Johannes Pinter. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

De gamla nordiska sagorna och myterna är sanna och dess varelser och väsen lever bland oss, strax utanför vårt synfält, i och omkring landets kyrkor. Det är Valdemar Aurelius, väktare och väsenjägare, som håller ordning på dem. Nu måste Valdemar möta ondskan på två flanker: dels är det något stort i görningen i denna övernaturliga värld parallell med våra och dels har han själv fått diagnosen cancer. Kommer två strider att bli en för mycket?.

MediaNr: CA20496

När det tysta tar över

av Mikael Ressem. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Andra boken om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i Gävle. Nio personer i Gävleområdet, med dubbla psykiatriska diagnoser, är medlemmar i ett nätverk på internet. Där tar man fram nya metoder för självmord. Fem av dem är nu döda. Ordningspolisen Patrik Andréasson kontaktas av vännen Tomas Svensson som misstänker att självmorden är iscensatta för att dölja mord. Erik Sandström kopplas in för att hysa Tomas och förstår att detta är bara början.

MediaNr: CA21856

Ryska dagsedlar

av Lev Rubinstein. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 3 tim., 43 min..

Tjugosju texter av konceptpoeten, essäisten och humoristen Lev Rubinstein. Det handlar om andlig olikhet, skruvkorkar, gehör, behagliga ord, anekdotens roll m.m. Författaren tar avstamp i propagandans deformering av språket eller revideringen av historien. Han konfronterar den nyfascistiska statsideologin och krigsstämningarna i Ryssland. Merparten av texterna är från 2014 men några är också tillbakablickande.

MediaNr: CA21981

Sista riket

av Brandon Sanderson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I tusen år har aska fallit från himlen och skapat en dimma som höljer världen i ständigt skymningsdunkel. Den odödlige Överstehärskaren styr med stöd av aristokratin och folket lever som slavar. Men så rymmer Kelsier från hålorna där de dödsdömda hålls fångna och han tänker använda sina övernaturliga gåvor till hämnd och uppror. Småtjuven Vin dras med i planerna och det visar sig att även hon har magiska krafter.

MediaNr: CA22106

Timmen före midnatt

av Ida Simons. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Gittel växer upp i en judisk familj i Antwerpen på 1920-talet. Pappans ständigt misslyckade affärer får mamman att med jämna mellanrum flytta över till grannfamiljen. Där finns en Steinwayflygel. Att spela piano är Gittels passion, men när hon får sin första riktiga vän i den äldre Lucie förändras allt. Utgavs första gången 1959. Miljöerna är hämtade från författarens barndomsmiljöer.

MediaNr: CA22112

Kvinnornas dal

av Ida S. Skjelbakken. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Del 13 i serien Krönikan om Ylva Alm som inleds med Amuletten. Främlingar till häst övermannar Aksel och Ylva. Ett skott verkar precis missa Aksels bara överkropp. Han stirrar på Ylva och säger förtvivlat hennes namn, hon förstår bara inte varför. Salmone anklagas för att ha kastat en förbannelse över herr Rugstad och doktorn. När hon försöker rymma fångas hon snabbt in av länsmannen.

MediaNr: CA23040

I dimma dold

av Johan E. Sköld. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 46 min..

Tredje boken om inspektör Germund Askerfeldt och assistent Viveka Svinhufvud. Nathalie Aronssen har just fått sina barn i säng. Ett främmande ljud ställer hela hennes tillvaro på sin spets. Den tidigare fotomodellen Ewa Vogel sitter på sin altan när hon störs av telefonen. Någon har hittat hennes bortsprungna hund men Ewa hittar något oförväntat på platsen som uppgivits. Pensionären Walter Karlsson filosoferar vid viken när en dov knall hörs.

MediaNr: CA21946

Fjärilspojken

av Peter Stjernström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 12 tim., 15 min..

Den nu vuxne Jonas ser tillbaka på sin barndom. Han lämnades som spädbarn i skogen av sina föräldrar och hittades blödande, täckt av insekter. Nu vill han få klarhet i vad som hände och varför. Jonas har en märklig begåvning och vill också veta vad hans ursprung egentligen betyder. Tillsammans med kompisen Björne träffar han den framgångrika Nelly Josefsson. Det visar sig att Nelly och Jonas har en del gemensamt.

MediaNr: CA21919

Odödlig kärlek

av Irving Stone. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 17 tim., 49 min..

En biografisk roman om Mary Todds och Abraham Lincolns äktenskap. Abraham Lincoln gav Mary en vigselring med inskriptionen Evig kärlek. Här berättas Marys egen historia från barndomen till tiden som änka. Speciellt om hennes romans med Abraham. Äktenskapet framställs lyckligare än vad historiker i allmänhet gjort. Författaren har skrivit flera biografiska romaner om kända konstnärer, politiker och intellektuella.

MediaNr: CA21696

Färjan

av Mats Strandberg. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

En skräckroman. När 1200 passagerare åker på kryssning mellan Sverige och Finland med Baltic Charisma finns det något ondskefullt med på resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Ingen vet vem man kan lita på. Relationer sätts på prov, vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer kan också locka fram det värsta i dem. Läsaren lär känna både passagerare och personal.

MediaNr: CA22244

Från och med nu

av Birgitta Stribe. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Fristående fortsättning på Endera dan. Om Britt-Marie, hennes familj och vänner i Stingslinge. Från och med nu ska Britt-Marie ta itu med sitt liv. Men den som känner henne vet att det mycket sällan blir som hon tänkt. Hon har definitivt inte tänkt att maken Leif skulle komma ur sin soffdvala och träffa Rebecca Klénod. Britt-Marie hade visserligen tänkt återta sitt flicknamn men inte av samma anledning som Birgitta Klénod.

MediaNr: CA22173

Kära Liv och Caroline

av Liv Strömquist. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I den här boken svarar författarna Liv Strömquist, 1978-, och Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 1980-, på frågor från allmänheten. I samtalsform kommer de fram till svar på frågor om stort och smått. Boken är indelad i kapitel utifrån frågornas art. Såväl utseende och kärlek som politik, skapande och psyket avhandlas. L.S. är en av Sveriges mest lästa serietecknare och satiriker. C.R.F-N är författare, skribent och tv-producent.

MediaNr: CA21660

När Jesus grät

av Bodie Thoene. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Biblisk roman om Lasarus, mannen som Jesus uppväckte från de döda. Lasarus ägnade sitt liv åt sin vingård i Betania nära Jerusalem. På så vis blev han ögonvittne till flera viktiga händelser i Jesu liv och tjänst. Men i mötet med Jesus, hans korsfästelse och uppståndelse får Lazarus erfara kraften i och verkligheten av Kristi kärlek.

MediaNr: CA22096

Den glömda dottern

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Del 7 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Amine vill ta livet av sig. Men Amanda, som räddar henne i sista stund, tvingar sin syster att berätta för direktör Fredrik Stablum att hon bär hans barn. Herr Galleberg kommer till Tronstad för att berätta om släktskapet mellan Aksel och Rannveig. Gabriella får en chock när hon får veta mer än förväntat.

MediaNr: CA20897

Hobbiten eller Bort och hem igen

av John Ronald Reuel Tolkien. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Nyöversättning av historien om den hemkäre hobbiten Bilbos äventyr. Tillsammans med en grupp dvärgar är han på resa för att stjäla draken Smaugs skatt. Bilbo träffar Gollum som bor i en håla i berget och vinner dennes osynlighetsring när de gissar gåtor. Det är den ringen som hotar att bli hela Midgårds undergång i Ringarnas herre (Sagan om ringen). Boken tidigare utgiven med titlarna Hompen och Bilbo.

MediaNr: CA21705

Kompositören som längtade hem

av Joakim Törnell. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Den svenske tonsättaren, violin- och klavervirtuosen Johan Joachim Agrell, 1701-1765, var prästson från Östergötland. Efter studietiden i Uppsala lämnade han Sverige och var verksam i Kassel och senare i Nürnberg. Han hyllades i Europa men var nästan okänd i Sverige. Merparten av Agrells kompositioner har gått förlorade. Historien om hans liv bygger mestadels på gissningar, även om de få kvarvarande verken berättar en del.

MediaNr: CA22208

Mellanblad

av Per Wästberg. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 5 tim., 9 min..

En bok med Per Wästbergs hågkomster och tankar om liv och litteratur, oväntade minnen, överraskande möten, komiska episoder, infall och aforismer, från två rader till ett par sidor. Det är humoristiskt, vemodigt och kärleksfullt uttryckt med Per Wästbergs förtätade och målande språk.

MediaNr: CA21820

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Okej

av Jörgen Holmstedt. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samlingsbok om poptidningen OKEJ, som gavs ut under 1980-talet. Några av tidningens medarbetare har öppnat sina arkiv och vi får återuppleva såväl reportage som bilder, på gott och ont! Här finns allt från the Pinks till W.A.S.P. Vi får ta del av en topless Samantha Fox, Svullo i batman-dräkt och Alice Cooper i luciakrona. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA19705

Religion

Visshetens bok

av Baha Allah. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

En grundläggande skrift av bahai-trons upphovsman Bahá'u'lláh (1817-1892). Enligt denna tro, en av världens yngsta uppenbarelsereligioner, härstammar alla världsreligioner från samma källa. Bahai-trons anhängare har den gemensamma övertygelsen att jorden är endast ett land och mänskligheten dess medborgare. Deras vision är en enad värld. Översättning till svenska från Shogi Effendis engelska utgåva . Även utgiven med titeln Övertygelsens bok.

MediaNr: CA22887

Elvis som hötorgskonst

av Rob Bell. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Rob Bell är pastor och grundare av församlingen Mars Hill i Michigan, USA. Han vill med denna bok skapa diskussion om kristen tro i dagens sekulariserade samhälle. Bell betraktar Bibeln som en berättelse om alla som försöker att tro. Han menar att frälsning innebär mer än att bara bli frälst. Det är en förändring mer än en förklaring. Och det är viktigare att vara på väg än att ha kommit fram i Guds framtid.

MediaNr: CA22967

Roparna

av David Carlsson. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Under 1840-talet drog en särpräglad väckelserörelse, roparrörelsen, över landet. De flesta roparna var barn och ungdomar, en del av dem i åldern 4-10 år. Av de tusentals ropare som uppträdde och predikade är det endast ett fåtal vars namn och ålder är omnämnda. Inte heller finns mycket bevarat av predikningarna. Det material som boken grundar sig på är i huvudsak protokoll från olika myndigheters sammanträden, tidningsartiklar och arkivmaterial.

MediaNr: CA21799

Förlåta och bevara sitt hjärta

av Margareta Melin. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Om vikten av förlåtelse handlar denna bok av författaren och poeten Maria Melin. Förlåtelsen är viktig inte minst för den som förlåter, eftersom den ger möjlighet att lägga det gamla bakom sig och gå vidare utan att låta känslor av vrede och förödmjukelse, hat och hämnd deformera ens personlighet och förstöra ens framtida liv. Boken är skriven ur ett kristet perspektiv och hänvisar bland annat till Jesu ord om att älska sina fiender.

MediaNr: CA22067

Monstret i mig

av Johan Tralau. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

En bok om kentaurer, monster med en hästs underkropp och mänskligt huvud och om Minotauros, varelsen som är både tjur och människa. Också om bevingade lejon, fornnordiska vargmän, ekträd, labyrinter, zoologi, stjärnor och en flod som rinner åt fel håll. Ur detta drar författaren slutsatsen att myten övar oss i att leva med vår aggressivitet och våra begär, det vill säga som civiliserade människor.

MediaNr: CA22068

Filosofi och psykologi

Mod att vara sårbar

av Brené Brown. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Sociologen och forskaren Brené Brown har uppmärksammats för ett föredrag om sårbarhet på konferensen TEDx Houston i januari 2014. Denna bok i ämnet bygger på tolv års forskning, intervjuer och samtal. Människor har berättat om föräldraskap, relationer, kärlek, arbete, vänskap, yrkesliv och ledarskap. Författaren utmanar oss att se på sårbarheten som en kraftkälla eller en styrka.

MediaNr: CA22114

Tills man dör lever man

av Niklas Källner. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Journalisten och programledaren Niklas Källner möter gamla och unga, kända och okända människor. Till dem ställer han frågor om allt mellan himmel och jord. Vad är det konstigaste du har gjort för kärleken? Vilket är ditt livs största misstag? Vad bör man kunna för att kalla sig vuxen? Svaren är många, oväntade och intressanta.

MediaNr: CA21775

När det ofattbara händer-

Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den 15 augusti 1988 var en buss full med 12-åriga barn från Kista på väg in i Måbödalstunneln, en bit utanför Bergen i Norge, när bromsarna upphörde att fungera. Bussen körde rakt in i bergväggen och tolv barn och fyra föräldrar omkom. I denna rapport diskuterar författarna det lokala omsorgsarbetet i Kista efter olyckan och hur samarbetet mellan olika aktörer i kommunen kom att bli en förebild för senare krishanteringsarbete.

MediaNr: CA22086

Att höra till

av Peter Strang. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ofrivillig ensamhet kan leda till ångest och stress. Den ökar dessutom risken för nedstämdhet och hjärtsjukdom. Trots att gemenskap stärker hälsan och ökar livslängden lever vi idag i ett samhälle fokuserat på individen. Många känner sig ensamma trots att de har människor omkring sig hela dagarna. Hur kan man hantera ensamheten? Vilka av oss klarar den bättre eller sämre? Förf. är professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet.

MediaNr: CA20403

Försvinnandets estetik

av Paul Virilio. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Paul Virilio, 1932- , fransk stadsplanerare och teknikfilosof. I denna mycket teoretiska volym diskuterar han hastighetens betydelse för människan. Enligt P.V. är hastigheten varken god eller ond, men den måste kontrolleras och fördelas på ett demokratiskt vis. Demokrati och diskussion kräver dock tid. Vidare menar han att människans frihet inskränks i och med teknikens och hastighetens utveckling. Översättning och förord av Peter Handberg.

MediaNr: CA21498

Litteraturvetenskap

Italo Calvino

av Torbjörn Elensky. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 46 min..

En introduktion till den italienske författaren Italo Calvinos författarskap, i serien Litterära profiler. Calvino rör sig i sitt skrivande mellan realism och fantasteri, metalitteratur och saga. På så vis korsbefruktas tradition och förnyelse samt modernism och postmodernism. I sin ungdom stred Calvino som partisan mot de italienska fascisterna, något som återspeglas i hans verk. I.C. 1923-1985.

MediaNr: CA21982

Mina hjältinnor eller Vad jag har lärt mig av att läsa för mycket

av Samantha Ellis. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

När Samantha Ellis börjar läsa om sin uppväxts favoritböcker, finner hon att de alla har en kvinnlig huvudperson som hon på olika sätt identifierat sig med. Det är till exempel Lizzie Bennet i Stolthet och fördom, Anne på Grönkulla, Scarlett O'Hara och Sylvia Plath. Hon får också en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt. Samantha inser att hur mycket hjälp vi än får av romaner är det våra egna liv vi lever.

MediaNr: CA21859

En sommar med Proust

Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Åtta olika författare, samtliga Proustkännare, visar att Prousts roman På spaning efter den tid som flytt kan läsas på lika många sätt som det finns läsare. Vi får följa med till salongerna, teatrarna och bordellerna i Paris samt till kusten i Normandie. Den centrala frågan är om kärleken och konsten kan lindra livets besvikelser och leda. Boken passar både dem som läst Proust och dem som tycker att de borde ha gjort det.

MediaNr: CA22128

Jag minns ingenting och andra betraktelser

av Nora Ephron. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En samling krönikor och kåserier där regissören och manusförfattaren Nora Ephron, 1941-2012, - känd för filmer som När Harry mötte Sally, Sömnlös i Seattle, You've got mail och Julie and Julia - filosoferar kring filmbranschen, männen, åldrandet och kärleken till staden New York.

MediaNr: CA21833

Stefan Zweig vid världens ände

av George Prochnik. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 14 tim., 23 min..

Biografi över den österrikiske författaren Stefan Zweig. Trots litterära framgångar under mellankrigstiden blev Zweig alltmer isolerad i exil i olika länder efter Hitlers maktövertagande. Han begick självmord i Brasilien 1942 efter att ha fullbordat sitt verk om det gamla Europa, Världen av igår. George Prochnik skildrar Zweigs hemlöshet och avgrunden mellan Europas och Amerikas intellektuella liv.

MediaNr: CA21769

Konst, musik, teater och film

Blod, svett & dårar

av David Bogerius. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En officiell biografi om den svenska rockgruppen Backyard Babies. Bandet bildades 1987 i Nässjö av fyra killar -Andreas "Dregen" Tyrone Svensson (sång och elgitarr), Johan Blomquist (bas), Peder Carlsson (trummor) och Nicke Borg (sång och gitarr). Biografin, som sträcker sig fram till 2005, beskriver bandets hårda arbete och framgångar med skivutgivning och turnéer.

MediaNr: CA21858

Lars Molin

av Gunilla Jensen. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Detta är den första biografin över Lars Molin, svensk författare dramatiker och regissör 1942-1999. Den är skriven av Gunilla Jensen som i många år arbetade som dramaturg tillsammans med Molin. Hon skildrar Molins liv från en kringflyttande uppväxt runt om Mellannorrland till ett liv som vägmästare och för att slutligen bli en älskad dramatiker och regissör. Allt skildrat med värme och humor.

MediaNr: CA21798

På tal om musikproduktion

Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

Elva artiklar om centrala företeelser i musikproduktion av författare från Sverige, Norge och Finland, som är forskare inom området. Musikproduktion är en ny och växande utbildning, på gymnasier såväl på högskolor, där man lär sig producera och sprida musik med hjälp av olika verktyg. Ur innehållet: Begreppsbildning i ett nytt utbildningsämne, Musikens industriella produktion, Musikproduktion, kunskap och lärande, Lyssningstester.

MediaNr: CA22124

Dagbok 2008-2014

av Solveig Ternström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 17 tim., 6 min..

Självbiografi av Solveig Ternström. Hon berättar om sina nästan femtio år som skådespelare vid Dramaten och om sin barndom i Koppom, ungdomstid i Arvika, den uppslitande skilsmässan samt om sina båda döttrar. Vid riksdagsvalet 2006 blir Solveig Ternström oförmodat invald som centerpartist i Riksdagen och en omtumlande och förvirrande tid följer. Åldringsvården blir hennes hjärtefråga.

MediaNr: CA21822

Historia

Svenska skandaler

av Mikael Bergling. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 46 min..

En genomgång av den svenska skandalhistorien, som inleddes år 1966 med skådespelaren Per Oscarssons striptease i Hylands hörna. Var tid har sin moral och här speglas ett Sverige där sexualpanik avlöses av knark- och fallskärmsaffärer samt fifflande kommunalpampar. De framväxande sociala medierna har dessutom för alltid förändrat förutsättningarna för skandaljournalistiken.

MediaNr: CA22167

År noll

av Ian Buruma. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Bilden av andra världskriget är att det goda segrade över det onda. Ian Buruma, professor i mänskliga rättigheter och journalistik, påminner om hur franska, brittiska och nederländska trupper när kriget var slut försökte återupprätta den koloniala ordningen och om hur britterna tvingade etniska tyskar från Östeuropa till Tyskland. Freden var mycket mer brutal än vi velat erkänna, menar författaren.

MediaNr: CA23010

När England sov

av Winston S. Churchill. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 16 tim., 3 min..

Tal hållna av Winston S. Churchill, sammanställda av hans son Randolph S. Churchill och utgivna på svenska 1938. Ämnet är Englands utrikespolitik och försvar. Talens hölls mellan 1928 och 1938, nästan samtliga i underhuset. Författarens plan för frihet och försvar bygger på idéerna om ett starkt Storbritannien och en nära anslutning till Nationernas förbunds pakt.

MediaNr: CA21555

Svart panter

av Eldridge Cleaver. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Tal, artiklar och intervjuer efter den Svarta pantern Eldridge Cleavers fängelsetid, samlade av Robert Scheer. Materialet har tillkommit år 1967 och 1968, medan Cleaver var förbjuden av övervakningsmyndigheten att framträda offentligt. Här uttrycks hans harm, vrede och raseri mot det vita samhällets makthavare. Men i skildringen av de mörkhyades solidaritet inför samhällets övergrepp speglas författarens entusiasm, glädje och lycka.

MediaNr: CA22113

Den blödande tjuren

av Thomas Gustafsson. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

En samling analyser och krönikor där Spanienkännaren Thomas Gustafsson följer utvecklingen i Spanien sedan 2008 då landet drabbades av en svår ekonomisk kris. Den startade med att den överhettade fastighetsmarknaden föll samman och spred sig sedan till hela samhället. Hela Europa påverkades av skuldkrisen som följde i banksektorn efter Lehman Brothers krasch. Det gamla Spanien håller nu på att förvandlas till ett nytt, fyrtio år efter Franco.

MediaNr: CA22965

Sapiens

av Yuval Noah Harari. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den israeliske historikern Yuval Noah Hararo berättar i Sapiens om hur arten människa kunde bli så framgångsrik. Berättelsen startar för 70 000 år sedan och fortsätter fram till våra dagar. Med stora drag berättar han om hur människan utvecklade redskap, språk religion och hur våra samhällen växt fram.

MediaNr: CA21114

Slaveriets historia

av Dick Harrison. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Slaveriets historia är en komprimerad version av historieprofessorn Dick Harrisons tidigare trilogi om slaveri. I denna bok skildras slaveriets uppkomst och utveckling från antiken till dagens traffickingoffer. På ett lättläst flytande språk lyfter Harrison fram många hittills okända slavars öden.

MediaNr: CA20579

Tyskland - stormakt mot sin vilja?

av Barbara Kunz. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Tyskland har på senare tid haft en allt mer framträdande roll i europasamarbetet. Förväntningarna utifrån har ökat, omvärlden förväntar sig att Tyskland ska bidra aktivt till fred och säkerhet. Även en del tyska regeringsföreträdare är inne på denna linje. Många tyskar är dock tveksamma till att landet tar på sig en stormaktsroll. Barbara Kunz är doktor i statsvetenskap, verksam i Paris.

MediaNr: CA22249

När de dödar journalister

av Johan Mikaelsson. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 21 tim., 8 min..

En skildring av Sri Lanka baserad på intervjuer som blandas med personliga upplevelser. Journalisten Johan Mikaelsson har sedan 1997 rapporterat för dagstidningar, tidskrifter och nyhetsbyråer om Sri Lanka. Här berättar han om inbördeskrig, fredssamtal, det blodiga krigsslutet, efterspelet i FN men också om människor som fått sätta livet till i kampen att förmedla sanningen.

MediaNr: CA21710

Den nya tiden

av Lennart Pehrson. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra delen i den trilogi om den svenska utvandringen till Amerika som inleddes med Den nya världen. 1900-talet är här och emigrationen till USA fortsätter. Svenskarna sprider sig över landet. Några blir guldgrävare, andra filmstjärnor, ytterligare andra företagare. Kvinnorna söker sig till ett samhälle där de får större frihet än hemma. Den moderna tiden är här och USA:s inflytande sprider sig tillbaka till Sverige.

MediaNr: CA21713

Fraustadt 1706

av Oskar Sjöström. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 20 tim., 5 min..

Slaget vid Frautadt i Polen inträffade den tredje februari 1706, under det stora nordiska kriget. Cirka tiotusen svenskar kämpade mot en dubbelt så stor sachsisk-rysk armé och avgick med segern, något som var nära att avgöra kriget. Författaren skildrar slaget från båda sidor och beskriver även händelser som föregick det samt vad som skedde efteråt. Framställningen av historikern Oskar Sjöström bygger på till stora delar nytt källmaterial.

MediaNr: CA21577

Sista tåget från Berlin

av Howard K. Smith. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Den amerikanske utrikeskorrespondenten Howard K. Smith berättar, i en bok från 1943, om tyskarnas inställning till andra världskriget och om de genomgripande administrativa förändringarna som ägde rum i landet efter invasionen i Ryssland. Även om den växande motsättningen mellan nazistpartiet och armén. Skildringen tar vid där William Shirers Dagbok från Berlin slutade.

MediaNr: CA21862

Biografi med genealogi

Mycket min David Sprengel

av Anna Branting. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Anna Brantings brev till David Sprengel. Anna och Hjalmar Branting reste år 1907 på en tjugo år försenad bröllopsresa till Rom. David Sprengel var deras ciceron och han stod också för en stor del av romantiken. Breven som sändes efteråt är förtroliga och avslöjande. De uttrycker också längtan efter ett annat liv. Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap har gjort urval, introduktion och kommentarer.

MediaNr: CA21893

Farsan

av Kerstin Gustafsson Figueroa. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Erik Gustafsson levde i nästan hundra år, upplevde två världskrig och ett antal revolutioner, byggde vårt välfärdssamhälle och tvingades åse hur det såldes ut. På 1930-talet reste han som frivillig till Spanien för att kämpa mot fascisterna. Hans dotter berättar hans historia utifrån bilder, anteckningsböcker, brev och annat material som framkom efter faderns död. En personlig berättelse om spanska inbördeskriget och om relationen far - dotter.

MediaNr: CA22886

Överlevarna

av Wendy Holden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 10 min..

En berättelse om tre kvinnor och deras barn som överlevde Förintelsen, oberoende av varandra. När de tre kvinnorna kom till Auschwitz var de alla gravida och alla tre hemlighöll sin graviditet in i det sista. I krigets slutskede förflyttades de till det österrikiska förintelselägret Mauthausen, en resa som tog sjutton dagar. År 2010 högtidlighölls den 65-åriga minnesdagen av befrielsen i Mauthausen och kvinnorna träffades för första gången.

MediaNr: CA21854

Överlevare

av Jonas Inde. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Jonas Inde beskriver här sina möten med den livstidsdömde Rod Ferrell. Rod är dömd till livstids fängelse för mord och Inde söker upp honom i fängelset efter att ha sett en film om morden. Under mötena fängelset växer en vänskap fram mellan de två. Trots olikheterna har de mycket gemensamt, och Jonas märker att han i sina försök att förstå Rod går djupare in i sig själv och sitt eget mörker. J. I., 1967-, skådespelare och författare.

MediaNr: CA22145

Alle mans John

av Lars-Olof Lundberg. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 20 tim., 8 min..

Biografi över socialdemokraten John Lundberg i Uppsala, 1905-1974. Lundberg, en hängiven kooperatör och nykterist, var riksdagsman i trettiotre år och landstingsman i mer än femton år. Hans över tvåhundra motioner rörde sig om de mest skilda saker som enskildas problem med myndigheter, försvar, skatter och kungahus. Allemansrätten låg honom varmt om hjärtat liksom kampen om bättre sjukvård och kampen mot klassamhället.

MediaNr: CA21511

Med rullstol i grönsakshissen

av Marie Hav Lundkvist. Inläst av Per Westrin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Vintern 2010 började Marie märka att hon hade blivit underligt kraftlös i ben och händer. Hon snubblade, tappade saker och hörde sämre än vanligt. Efter många komplicerade tester visade det sig att hon lider av en ovanlig genetisk sjukdom, för vilken det inte finns någon bot. Marie berättar om hur hon som rullstolsburen person, med grava funktionsnedsättningar, möter ett samhälle som hon som frisk aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA21774

Benjamin Franklin

av Lennart Oldenburg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För många är Benjamin Franklin (1706-1790) enbart känd som mannen som fångade blixten med en pappersdrake och konstruerade den första åskledaren. I USA var han en legend redan under sin livstid och blev hyllad inte bara som vetenskapsman, utan också för de viktiga insatser han gjorde under frihetskriget mot britterna. I denna biografi lär vi känna den självlärde boktryckaren vars bild än idag pryder de amerikanska 100-dollarsedlarna.

MediaNr: CA21948

Varför ryssarna tog Raoul Wallenberg

av Bernt Schiller. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

Bernt Schiller, 1934- , professor emeritus i historia, har länge forskat kring den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs fängslande i Budapest 1945 och försvinnande i rysk fångenskap. Hans tes är att ryssarna misstänkte att Wallenberg var antingen amerikansk spion eller tysk samarbetsman. Han tecknar den ideologiska och politiska bakgrunden och hävdar att Wallenberg föll offer för ett djävulskt spel mellan stormakterna.

MediaNr: CA21765

Guantánamo - en dagbok

av Mohamedou Ould Slahi. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I början av 1990-talet stred Mohamedou Ould Slahi i Afghanistan för al-Qaida, en kamp som då stöttades av USA. Långt senare, år 2002, greps han och spärrades in i Guantanamo Bay-fängelset. Denna dagbok, som han började skriva efter tre år i fängelset, skildrar livet i samhället innanför murarna. Den amerikanska censuren strök både enstaka ord och hela sidor i manuskriptet, något som förlaget har valt att visa i den publicerade utgåvan.

MediaNr: CA21712

Bröderna Göring

av James Wyllie. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

En faktabok om det omaka brödraparet Göring av historikern James Wyllie. Riksmarskalk Hermann Göring, Hitlers närmaste man hade en bror, Albert, som var aktiv antinazist under hela andra världskriget. Med stor uppfinningsrikedom räddade Albert livet på ett stort antal judar likt Raoul Wallenberg och Oskar Schindler. Brodern skyddade honom från arrestering och åtal, trots deras olika politiska uppfattning.

MediaNr: CA21918

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Klanvälde

av Mark S. Weiner. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Med hjälp av resonemang och exempel visar författaren att klansamhället dominerat i samhällens organisation under historiens gång. Han förklarar hur stamsamhällen fungerar, från medeltidens England och Island till nutidens Mellanöstern, Afrika och Pakistan. Det västerländska samhället byggt på rättsstatens principer och individens frihet ställs i motsättning till dessa. I en tid då välfärdsstater försvagas kan klansamhället bli mer attraktivt.

MediaNr: CA23070

Geografi

Vårt inre Afrika

av Lasse Berg. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Läsaren får följa författaren Lasse Berg och fotografen Carl Douglas under deras expeditioner under de senaste åren i Afrika. De har följt i den mänskliga evolutionens spår. Vi möter människan i arbete och vila, vid lägereldar, på vandringar i regnskogen, på stränder och savanner. Det handlar till exempel om societetshustrun som räddar tjuvjagade bonboer och likheter mellan dessa dvärgschimpanser och människor som upplevt likartade trauman.

MediaNr: CA22911

Patron Stubbe

av Erik J. Bergström. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

En brödrakvartett från östra Jämtland kom att spela en framträdande roll inom den framväxande skogsindustrin under senare delen av 1800-talet. Bröderna, med olika efternamn, Per Erik Sundin, Nils Olof Näs, Jonas Pettersson och Johan Lindberg var alla trävaruhandlare. Nils Olof Näs var den tongivande med inflytande inte bara över hemstaden Östersund utan i princip över hela södra Norrland.

MediaNr: CA22072

Lärkorna i L'Aquila

av Johan Werkmäster. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En reseskildring med utgångspunkt i det italienska landskapet Abruzzo som ligger i höjd med Rom, med ansiktet vänt mot Adriatiska havet. Författaren vandrar i författares och konstnärers fotspår, han berättar personligt och initierat om människor han möter, om naturen, maten och religionen. J.W., 1955-, har skrivit ett tjugotal böcker inom olika genrer, bland annat noveller, reseskildringar och lättlästa böcker.

MediaNr: CA21770

Samhälls- och rättsvetenskap

Njutningsparadoxen

av Maggan Hägglund. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En praktisk guide för den som vill dricka mindre eller inte alls. Frilansjournalisten Maggan Hägglund upptäckte att hennes njutningsdrickande höll på att gå överstyr. Hon bestämde sig då för att helt sluta dricka. Här berättar hon om sin personliga resa samtidigt som hon även presenterar fakta kring vin och beroende, information om vad som händer i kroppen när man dricker, ger förslag på alternativ till dryck på fester med mera.

MediaNr: CA21802

Ekonomi och näringsväsen

The secret gardener

av Elin Unnes. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Elin Unnes skriver personligt om odling av grönsaker och medicinalörter i en både matnyttig och vacker bok. Kapitelindelningen följer årstiderna. Varje avsnitt innehåller berättande om både egna erfarenheter från kolonilotten och gamla traditioner. I texten finns även handfasta tips beskrivna steg för steg. Författaren förklarar örters superkrafter och behandlar torkning, syrning, syltning och inläggning i sprit. Boken avslutas med receptsamling.

MediaNr: CA21773

Verksamma verksamheter

Talboken omfattar 1 CD-ROM.

En studie av och handledning i förändringsarbete och vägar till kvalitetshöjning i olika verksamheter. Exempel hämtas från verksamheter som rör personer med funktionsnedsättningar men kunskaperna därifrån är, enligt författarna, applicerbara på andra områden. Boken riktar sig till alla med intresse för hur verksamheter fungerar, utvecklas och förändras.

MediaNr: CA22962

Idrott, lek och spel

Ny i laget

av Mats Wänblad. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Författaren Mats Wänblad och fotografen Pekka Pääkkö har följt Malin under träning och match, i omklädningsrum och hemma. Det handlar om en vanlig tjej som spelar ovanligt mycket fotboll. Malin har spelat fotboll i många år. När hon flyttar till Stockholm förändras hela hennes liv. Vad betyder fotbollen då? Kommer Malin att hitta sin plats i ett nytt lag? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA21881

Naturvetenskap

Humlor i Sverige

av Bo Mossberg. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Humlekännaren Björn Cederberg presenterar här alla de 40 humlearter som finns i Sverige och berättar om deras betydelse för naturen, och i förlängningen för oss människor. Hur långt kan en humla flyga? Hur kommunicerar humlor med varandra? Bränns humlor verkligen? Dessa och många andra frågor får sina svar i boken där läsaren lär sig det mesta om humlans anatomi och vardag. Illustrerad av Bo Mossberg, en av Sveriges främsta växtillustratörer.

MediaNr: CA21711

Medicin

Medikalisering av själslivet

av Richard P. Bentall. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Richard Bentall visar här att den västerländska psykiatrin vilar på en medicinsk modell som är en myt. Bentall argumenterar för en psykosvård som inte baseras på att psykofarmaka används vid behandling av psykoser, en vård som är baserad på god evidens. Varje patient är unik och varma, hållbara relationer leder till läkning och återhämtning. Dessutom bör patientens inflytande över den egna vården ökas.

MediaNr: CA23042

Min hjärna och jag

av Patricia Smith Churchland. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här är en bok som förankrar medvetandet i biologin. Med humor och ett personligt anslag beskriver författaren hur hon fick vetenskap och filosofi, abstrakta ideal och vardagsliv att gå ihop. Hon diskuterar vad som formar våra personligheter, hur det går till när vi fattar beslut och vad som händer med oss när vi inser att vår hjärna och vårt jag är samma sak. P.S.C. är amerikansk filosof.

MediaNr: CA21882

Fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom

Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Boken innehåller en allmän del och en specifik del om fysisk aktivitet vid olika diagnoser och en del om att förstå och stödja fysisk aktivitet. Evidensbaserade rekommendationer ges om hur den fysiska aktiviteten ska doseras, hur aktivitetsprogram kan utvärderas och följas upp och om hur man motiverar till fysisk aktivitet. Riktar sig till vårdgivare av alla professioner samt till studenter inom alla vårdyrken.

MediaNr: CA20715

Mindful eating

av Anna Wikfalk. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Är du trött på att tänka på om du äter rätt? Är du nyfiken på hur din relation till mat och ätande påverkar resten av ditt liv? Författarna vill med denna bok erbjuda ett mer njutbart förhållande till maten, kroppen och ätande. Enligt dem behövs inga tabeller, listor, vågar eller tallriksmodeller för att vi ska kunna avgöra vad och hur mycket man ska äta. Istället behöver vi bara lyssna till kroppens egna signaler.

MediaNr: CA21819

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bara för dig på lågstadiet

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Antologi med 12 berättelser om livet i skolan: 9 längre historier, en dikt och en tecknad serie. Roligt, oroligt och pirrigt om vartannat. Precis som det är på lågstadiet. En rad svenska författare och illustratörer har skrivit de olika berättelserna om skolbarn, som handlar mycket om kompisar och familj. Allt berättat i jagform.

MediaNr: CA22849

Bara för dig på mellanstadiet

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En antologi med 12 berättelser om livet på mellanstadiet. En rad kända svenska författare skildrar livet i skolan, kompisar och familj på olika sätt i novellform. Det blir en blandning av glädje, spänning, sorg och pinsamheter. Flera av texterna berör ämnen som passar bra för vidare samtal i grupp.

MediaNr: CA22848

Sjalen

av Kåre Bluitgen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ayla är hemma hos sin kompis Ida. Då behöver hon inte ha sjalen över håret och flickorna leker frisör. Ayla har så fint hår tycker Ida - de pratar om varför hon täcker det i skolan. När sedan Ida vill prova att bära Aylas sjal kan de inte hitta den i det stökiga rummet. Med lite uppfinningsrikedom provar de andra lösningar och det slutar roligt. Lättläst.

MediaNr: CA22005

Sova över

av Özlem Sara Cekic. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ayse, Lisa och Vilma är vänner i skolan. Men Ayse får inte sova över hos kompisar. Flickorna vill få föräldrarna att lära känna varandra så att de ändrar uppfattning. Ayses föräldrar känner ju inte några svenskar än. Just när föräldrarna möts för första gången råkar Ayses bror ut för en rejäl fotbollsskada. Han åker med ambulans till sjukhuset. Familjerna hjälps åt att lösa situationen och det blir en annorlunda övernattning. Lättläst.

MediaNr: CA22137

Hjältens handbok om dödliga drakar

av Cressida Cowell. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Ett tidigare försvunnet utdrag ur Hickes memoarer! Här får du veta vad som hände på hans spännande 12-årsdag och hur han fick i uppdrag att stjäla en bok av övärldens ilsknaste bibliotekarie, Bindgalne Bokbusen, på Knölö Folk- och Fäbibliotek. På köpet får du även en rad fakta om olika draktyper samt ett drakiskt lexikon.

MediaNr: CA22827

Rolf har en pistol

av Rune Fleischer. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Den lille farbrorn Rolf bär på en svart väska med allt möjligt inuti. Idag får han användning för sin pistol, men inte vilken pistol som helst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21898

Mörkrets demoner

av Kami Garcia. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar Bok 1: 7 tim., 2 min.; 262 s. $bc. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Mörkrets demoner. När 17-åriga Kennedys mamma dör får Kennedy veta att övernaturliga krafter hotar hennes familj. Kennedy måste ta sin mammas plats i Den svarta duvans legion, som bekämpar mörkrets demoner. Där ska hon samarbeta med andra ungdomar som har speciella egenskaper. Kennedy får uppleva spänning och romantik i en ny vardag av ockultism, våld och hemsökta platser i kampen mot onda andar.

MediaNr: CA21780

Världsklass

av Kerstin Gavander. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Boken är en fortsättning på Fröken Europa. Nu går eleverna i klass 6b. De ska studera hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Läraren vill att de ska vara som detektiver, söka fakta själva och göra något praktiskt av kunskapen. Återigen kommer det magiska grupprummet till användning: därifrån kan eleverna resa ut i världen till olika tidsepoker. De återvänder med berättelser om miljöförstöring och barnarbete.

MediaNr: CA21608

Märit

av Astrid Lindgren. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Saga hämtad ur samlingen Kajsa Kavat. Märit är en flicka som det inte var ett dugg märkvärdigt med och som inte blev äldre än åtta år. Det är en berättelse om döden och om hur barn kan se på döden. Astrid Lindgren menade att barn borde få läsa om svåra ämnen: Hon tyckte inte man ska undanhålla dem sådant, som de i alla fall då och då möter i levande livet. Hon menade att barn gärna vill bli rörda och få tillfälle att gråta över det de läser.

MediaNr: CA21841

Tu tu tu!

av Astrid Lindgren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En natt för länge sedan, i fattigdomens dagar, river vargen fåren i den lilla byn Kapela. Flickan Stina-Maria och hennes farfar sörjer alla gårdens lamm som dödats. Då uppenbarar sig en liten man för Stina-Maria och för henne ner till de underjordiskas rike, med löfte om att hon ska få sina får tillbaka. Novellen Tu tu tu! gavs ut för första gången 1959 i samlingen Sunnanäng.

MediaNr: CA21840

Hälsningar från havets botten

av Christina Lindström. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Första dagen på musikgymnasiet. Redan på uppropet slår hjärtat en volt när Fille ser Hanna - Filles barndomskärlek, tjejen som flyttade från skolklassen och deras stad i fyran. Det blir en stark men trevande kärlekshistoria kantad av sorg och trasiga familjer. Hanna är svår att komma inpå livet. Genom Fille berättas om ungdomar som har det svårt på olika sätt, men försöker hitta sin egen väg i livet. Det är både roligt och sorgligt på samma gång.

MediaNr: CA22007

Vilse i mörka skogen

av Magnus Ljunggren. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 10, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. Vännerna Egon, Fiona och Urban samlar örter för att tillreda en medicin som ska bota kungens onda tå. Att plocka drakört visar sig vara ett läskigt uppdrag.

MediaNr: CA21839

Välkommen till landslaget!

av Magnus Ljunggren. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

13-årige Zacke är fotbollsspelare i Stuvsta IF. Han är egentligen inte en särskilt bra spelare, men drömmer om att göra snygga mål. När svenska herrlandslaget kommer på besök får han sitt livs chans. En rolig förväxlingshistoria skriven i samarbete med fotbollsspelande ungdomar i Huddinge, som deltagit i projektet Läsa IF. Lättläst.

MediaNr: CA21680

Snöstormen

av Sofia Nordin. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tre syskon väntar i en fjällstuga på sin pappa. Han for nyss in till Åre. Innan dess bråkade de rejält. På kvällen blir det snöstorm ute och pappan kommer inte tillbaka. Strömmen går och mobiltelefonerna fungerar inte. När morgonen gryr är stugan översnöad och iskall. Syskonen bestämmer sig för att gå efter hjälp. Det blir en äventyrlig vandring. Lättläst.

MediaNr: CA21880

Midnatt på månen

av Mary Pope Osborne. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor och Hanna reser denna gång till månen med hjälp av den magiska trädkojan. De befinner sig i framtiden och ska hitta en sista tingest för att befria den förtrollade fén och historien vävs ihop med tidigare böcker. Vid rymdstationen möter de en mystisk astronaut.

MediaNr: CA21073

Drottningmysteriet

av Åsa Rosén. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Cirkusdirektör Caramba från Säffle vill helst vara spanjor och mästerdetektiv. Han råkar ofta ut för mysterier att lösa och med husmusen Hubert på axeln brukar det tillslut gå vägen. Circus Caramba har nu anlänt till hamnstaden Todde-loo. När lindansösen Jambalaya blir falskt anklagad för att ha stulit stadens drottning-krona från muséet finns flera tänkbara tjuvar och motiv att nysta i. En klurig deckare med roligt persongalleri.

MediaNr: CA22121

Rovdjurens tid

av Alex Scarrow. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Timeriders. OConnor skulle ha dött till havs 1912. Maddy Carter skulle ha dött på ett flygplan 2010. Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026. Istället blev de rekryterade av en hemlig byrå som vill hindra tidsresor från att påverka historiens gång. I detta äventyr råkar Maddy öppna ett tidsfönster som gör att Liam blir skeppsbruten 65 miljoner år tillbaka i tiden bland okända rovdjur och dinosaurier.

MediaNr: CA21494

Claude i storstan

av Alex T. Smith. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Claude är en liten hund i röd basker och tröja. När husse och matte arbetar om dagarna beger sig Claude ut på roliga äventyr tillsammans med sin bästa vän som är en strumpa: herr Korvstrumpa. Nu åker det till storstaden och dras in i dramatik med en konsttjuv på muséum. Nästa dag måste herr Korvstrumpa tas omhand på sjukhuset.

MediaNr: CA21805

Claude på semester

av Alex T. Smith. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Claude är en liten hund i röd basker och tröja som bor med herr och fru Blanksko. Hans bästa vän är en strumpa: herr Korvstrumpa. Nu ska de två åka på semester i den engelska badorten för att vila upp sig. Claude packar en stor väska med allt möjligt användbart. Det blir en kul och äventyrlig dag på stranden då Claude möter franska turister, hajar och pirater.

MediaNr: CA21817

Den viskande dödskallen

av Jonathan Stroud. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

ucy, Georg och Anthony är spökjägare: agenter på Lockwood &Co. I ett nutida London vimlar det av läskiga spöken och andar. Ungdomarna får i uppdrag av Scotland Yard att undersöka graven till en gammal ondskefull doktor. Han var känd för att utöva svartkonst. Ett viktigt föremål har nu försvunnit från graven och det blir ett livsfarligt sökande.

MediaNr: CA21074

Berättelsen om Taur

av Bengt Tollesson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Året är 1997 och Nina Karlsson är en vanlig högstadietjej som går i en skola i Göteborgsförorten Gårdsten. Via internet har hon lärt känna en spännande kille som heter Viktor. Vad hon inte vet är att han är en högst ovanlig tonåring. Han ser inte alls ut som på fotot han visat upp. Hans verkliga namn är Taur och han är inte ens människa. Han tillhör ett släkte som besegrats av ett ondsint folk som nu står redo att gå till angrepp mot människorna.

MediaNr: CA21815

Maresi

av Maria Turtschaninoff. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

12-åriga Maresi har flytt undan sin misshandlande far till Röda klostret på ön Menos. Där samlas unga kvinnor som upplevt svårigheter, våld och förföljelse. I klostret njuter Maresi av att få studera. Den mytomspunna ön är en unik plats där kvinnor styr. Därför attackeras de våldsamt med jämna mellanrum av män som inte tål klostrets existens. Det förflutna förföljer och hotar dem och Maresi får ett svårt uppdrag.

MediaNr: CA20821

Cherry Ames på Hilton sjukhuset

av Helen Wells. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Ett av de märkligaste fallen i Cherry Ames karriär inträffar när hon arbetar som sjuksköterska på Hilton-sjukhuset i sin hemstad. En ung man förs till sjukhuset med brutet ben efter en bilolycka. Snart upptäcker läkarna att mannen lider av minnesförlust sedan månader tillbaka. Psykiatrikern försöker hjälpa honom att återfå minnet. "Bob Smith" insisterar att han är skyldig till något, men minns inte till vad. Cherry forskar i fallet på sin fritid.

MediaNr: CA22963

Fängelsemysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Anders Blentare. Talboken omfattar 45 min..

Den 24:e boken om LassaMajas detektivbyrå. Prästen sätter upp Hamlet på Valleby fängelse. Publiken är förväntansfull, men så fort spelet börjar uppför sig skådespelarna helskruvat. När ridån glider tillbaka står publiken upp och applåderar. Men skådespelarna dyker aldrig upp på scenen igen. Publiken möts av en fruktansvärd syn när ridån dras ifrån. Ett fängslande fall för Lasse och Maja.

MediaNr: CA22031

Bada i silver

av Mats Wänblad. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ebba och Boris vill åka och bada. Familjen Monstersson trängs i bilen med parasoller, kylväska och badleksaker. Boris vill att de ska åka till sjön med vatten som silver. På vägen dit blir det många stopp. Ebba hinner somna innan hon får lära sig vad det betyder att bada i silver. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21706

Kappseglingen

av Mats Wänblad. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Morgan och piraterna. Gullan Råskinn och hennes besättning får påstötning av Kapten Tveskägg som vill ta över deras skepp Sjöpesten. Han utmanar dem på kappsegling och drar sig inte för att fuska. Tävlingen tar många komiska vändningar innan de båda skeppen lyckas runda ön. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21433

Mysis är sjuk

av Mats Wänblad. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Familjen Monsterssons hund Mysis ligger i kojan och mår dåligt. Barnen Boris och Ebba går med honom till veterinären. Veterinären tar emot den stora jycken med skräckblandad förtjusning. Att Mysis har tandvärk, och inte kunnat äta på flera dagar, får en rolig förklaring både i text och dramatiska bilder. Talbok för lästräning. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21665

Facklitteratur

Arkeologi

Stenåldern

av Torsten Bengtsson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Pojken Vide berättar om livet på Stenåldern. Det var för flera tusen år sedan då människorna levde som jägare i skogen. Boken beskriver hur Vides släkt jagar och fiskar. När jägartiden sedan övergår till bonde-stenåldern blir det nya sätt att laga mat. Vide berättar också om stenålderns begravningar. Lättläst bok med ordförklaringar, som ingår i serien AHA, nu fattar jag!.

MediaNr: CA20379

Idrott, lek och spel

Minecraft - stridshandboken

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En stridshandbok till spelet Minecraft. Här får du lära dig allt om hur du utkämpar strider mot olika slags monster och i olika miljöer. Du får lära dig om vilka vapen du behöver och om hur du bygger rustningar och gillrar fällor. Boken är full av tips om allt från zombiegrisar till hur du besegrar Enderdraken..

MediaNr: CA21887

Naturvetenskap

Lätta fakta om giftiga djur

av Emily Bone. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Boken inleds med en förklaring av vad gift är och hur djur kan använda gift. Giftet kan överföras genom bett, taggar, klor eller beröring och djuren kan på olika sätt signalera sin giftighet. Vidare presenteras giftiga småkryp, havsvarelser, och större djur med bett som dödar. Boken har lättläst text och är rikt illustrerad med foton och teckningar. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA22076