Nya talböcker september 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 138 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mina 500 bästa vänner

av Johanna Adorján. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

En novellsamling som introducerar författaren på svenska. Huvudpersonerna i berättelserna är ständigt sysselsatta med att framställa något, i bästa fall sig själva. De befolkar de dyraste restaurangerna i Berlin kväll om kvällarna. Fåfänga och förtvivlan präglar människorna. Men berusade av sig själva är de krystade, rörande och löjliga. Vi möter bland annat en ung skådespelerska, en yogalärare och en bestsellerförfattare.

MediaNr: CA22866

Sex, droger & en DJ

av Isabel Adrian. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Från att ha varit en mobbad småstadstjej upptäcks Bella som tonåring av en modellagentur. Hon blir castad till Sveriges största dokusåpa, får jobb som nattklubbschef på Stureplan och är snabbt på väg uppåt. Men Bella är inte beredd på kändisskapets baksidor. När hon träffar den stora kärleken i form av Kid accepteras det inte av alla. Tillsammans står Kid och Bella enade. Så länge de lyckas hålla ihop. Debutroman inspirerad av Isabel Adrians liv.

MediaNr: CA21068

Farväl

av Trine Angelsen. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Del 30 i serien Thea. Thea har träffat Joakim i hemlighet men ångrar att hon ljugit för sin man. Nu bestämmer hon sig för att be Fabian förlåta henne. Så kommer Erika på besök och vill berätta för sin mor vem som egentligen är far till dottern Catharina. Det ryktas om att prästen Jeremias inte är snäll mot hustrun Mette och Jetta vill ta reda på hur det förhåller sig. Det visar sig snart att allt inte är som hon trott.

MediaNr: CA22140

Jakten på Amos Decker

av David Baldacci. Inläst av Olle Jernberg. Talboken omfattar 14 tim., 10 min..

Första boken om Amos Decker, den före detta fotbollsspelaren som sadlat om till polis. En brutal tackling satte stopp för fotbollskarriären och gav Amos en hjärnskada. Han minns precis allt som händer runt omkring honom. Efter att ha funnit sin familj bestialiskt mördad bryter Decker ihop, slutar som polis, blir uteliggare och börjar arbeta som privatdeckare. Men så erkänner en man brottet samtidigt som det sker en massaker i staden.

MediaNr: CA22217

En omaka flicka

av Ann Bannon. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 1 i Beebo Brinker-serien. När Laura kommer till universitetets elevhem är hon en blyg och tafatt flicka. Av någon anledning dras hon till den vackra Beth, som genast ordnar så att de blir rumskompisar. Omkring dem spänns ett nät av andra kärleksintriger, och snart kommer någonting att vända upp och ner på den lugna tillvaron på campuset. Den amerikanska författarinnan A.B., född 1932, har kallats den lesbiska kiosklitteraturens drottning.

MediaNr: CA22865

Pumaspår

av Nevada Barr. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Första boken med skogvaktaren Anna Pigeon. Anna flyr från sorgliga minnen i New York till Texas där hon får sitt första jobb som ranger i Guadalupe Mountains nationalpark. Lugnet bryts när hennes kollega Sheila hittas död i en avlägset belägen canyon. Den allmänna uppfattningen är att Sheila dödats av en puma, men Anna är tveksam till den teorin. Hon letar efter bevis att puman är oskyldig.

MediaNr: CA22071

Gröna gården

av Viktor Barth-Kron. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Ett slags roman om Sverige. En satirisk berättelse om den unge Albin Öhrn som lämnar en lovande yrkeskarriär för att bli politiker. Till en början går det lysande. Men den borgerliga regeringen håller på att falla, en välfärdsskandal utan motstycke skakar landet och en revolution gryr i Söderort. Berättelsens tid och värld är mycket snarlik vår egen. Steget är kort mellan rätt och fel och många lyckas befinna sig i gråzonen.

MediaNr: CA22190

Fångad i Marbella

av Birgitta Bergin. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Fristående fortsättning av Tre veckor. Väninnorna Ulli och Ingela är ute efter en skön semesterför att reda ut trassliga privatliv. Sju dagar ska de tillbringa i Marbella. Men de dras in i lyx, överflöd, droger och sexhandel även om det också ryms både känslor och kärlek. Tempot accelererar allt snabbare i Ullis galna liv och det finns plats för både skratt och gråt.

MediaNr: CA22861

Budskapet

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Del 30 i serien Fjällrosor. Festen fortsätter under kvällen i Visa. Line dansar med Reier Dahl till fiolspelet. Han dansar bra och verkar aldrig vilja släppa henne. Längre bort från köpmanssonen Bjare Meyer i Bergen kan hon inte komma. Rise är nöjd med att Barnhuset går bra och att det ska bli tillökning i familjen på gården. Men oväsendet på Övre har satt igång igen och nu måste problemet lösas för alltid.

MediaNr: CA23101

Pensionatet vid världens ände

av Camilla Davidsson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Under Vintergatans alla stjärnor. Efter sin vandring längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela återvänder Emma hem med föresatsen att börja ett lyckligare liv. Men när ett nytt hektiskt arbete och oförutsedda händelser ser ut att dra ner henne i mörkret igen lämnar hon allt och flyr till ett litet pensionat på Fårö. Det som händer där ska för alltid förändra hennes liv.

MediaNr: CA23038

Förskalv

av Sylvia Day. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Det har gått två år sedan Gianna bröt med sin älskare och chef Jackson Rutledge. Nu är han tillbaka och hennes liv vänds än en gång upp och ner. Men Gianna har lärt sig ett och annat under de här åren och är numera en slipad affärskvinna. Jackson minsta beröring får henne fortfarande att darra, men hon vet hur hon ska hantera honom. Det är åtminstone vad hon tror.

MediaNr: CA22928

Charmskolan

av Nelson De Mille. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 28 tim., 19 min..

Sent en kväll får flygattaché Sam Hollis vid amerikanska ambassaden i Moskva ett telefonsamtal från en upprörd ung amerikansk turist. Han har information gällande USA:s säkerhet. Utanför Moskva finns ett läger kallat Charmskolan. Där utbildar krigsfångar från Vietnamkriget ryska spioner att bli perfekta amerikaner. Följderna av detta kan bli oerhörda. Så meddelar ryska myndigheter att den unge mannen har omkommit och ett intensivt sökande inleds.

MediaNr: CA22900

Den svarta katten och andra berättelser

Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tecknade klassiker 2. Edgar Allan Poes skräckberättelser från 1800-talet återberättas som tecknad serie. Innehåller "Den svarta katten", "Morden på rue Morgue", "Fallet Valdemar" och "Det skvallrande hjärtat". Boken avslutas med en lättläst faktatext om Edgar Allan Poe. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20378

Paradoxen

av Karin Ersson Ekstam. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

Andra boken om managementkonsulten Zara Stolt. En mindre svensk ingenjörsfirma köps upp av ett stort tyskt företag i elektronikbranschen. Företagshemligheter står på spel och det råder oklarheter om vem som ska bli VD i det nya bolaget. Resan går från Beijing till Lübeck via en kursgård i Nyköpingstrakten. Kulturkrockar, oväntad romantik och kanske också ett mord dyker upp i kampen om VD-positionen.

MediaNr: CA23175

En drottnings löfte

av C. W. Gortner. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 17 tim..

En historisk roman som utspelar sig under senare delen av 1400-talet i Spanien. Drottning Isabella av Kastilien enade det delade Spanien men stötte inkvisitionen. Hon var en visionär och sände Columbus att upptäcka den Nya världen. Redan vid tre års ålder blev hon förlovad med prins Ferdinand av Aragonien. Trots stor passion utsattes hon för svek och intriger. Själv var hon en grym maktspelare men värnade också om kvinnors rätt till utbildning.

MediaNr: CA22165

Ty riket är ditt

av Therése Granwald. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

T.G. skriver om tre kvinnor som ger upp allt för någon annan, för det man tror är den stora kärleken. Anna tillbringar sommaren på landet med sin pojkvän. Han vet att hon ska lämna honom. Hon har lovat att aldrig gå, att han är den ende hon kan älska. Eva är 17 år när hon förälskar sig i mannen hon möter i Hoffmans fotoateljé. Hon följer honom villkorslöst ner i bunkerns mörker. Sara mördar en annan människa i kärlekens namn. Debutroman.

MediaNr: CA22059

Kejsarens lots

av Lars Hansen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Roman från 1935. En äventyrlig berättelse av den norske författaren och tidigare ishavsskepparen Lars Hansen. Om den så kallade kejsarlotsen Johan Martins stolta bragd och om hans och andra fiskares hårda liv och strapatser på farvattnen i Nordnorge, områden som författaren är väl förtrogen med.

MediaNr: CA23057

Mördar-Anders och hans vänner

av Jonas Jonasson. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Kyrkoherde Johanna Kjellander lämnade sin församling under burop. Hon skyller sitt olyckliga yrkesval på Gud och sin pappa. Per Persson är receptionist på ett uselt hotell. Hans situation hade sett betydligt bättre ut om farfadern inte förskingrat sin mångmiljonförmögenhet. De båda möts på en parkbänk. Tillsammans med den naive och argsinte Johan Andersson, Mördar-Anders, bildar de en ohelig allians. Trion ägnar sig åt suspekt näringsverksamhet.

MediaNr: CA22238

Kanada berättar: Minne av vatten

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

Tjugofem noveller av olika samtida kanadensiska författare. Urval, översättning och förord av översättaren Magdalena Sørensen. Författarna, från olika regioner i Kanada, skiljer sig åt vad beträffar bakgrund och generation. Både engelskspråkiga och franskspråkiga röster framträder, vilket inte är någon självklarhet för kanadensare själva. Minnen och minnet spelar en central roll i de flesta av bokens noveller.

MediaNr: CA22164

När ingen ser oss

av Karen Kingsbury. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

En roman om hur vi lever våra liv mellan söndagarna - när ingen ser oss. Aaron Hill är en framgångsrik fotbollspelare som är på väg att få en oväntad överraskning som kommer att förändra hans livssyn. Derick Andersson, även han professionell fotbollsspelare behöver ett mirakel för att få ihop tillvaron med fosterbarn och fotbollslaget. Megan Gunn kämpar för att adoptera sitt fosterbarn samtidigt som hon ägnar fritiden åt ett ungdomscenter.

MediaNr: CA23002

Good girl

av Mary Kubica. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 15 min..

Mia, dotter till en inflytelserik domare i Chicago, följer en kväll med en okänd man hem efter ett barbesök. Colin Thatcher, med sitt inställsamma sätt och fördelaktiga yttre, visar sig vara en kidnappare. Men istället för att överlämna Mia till sina uppdragsgivare gömmer han henne i en övergiven ödslig stuga. Mias mamma, Eve, och kriminalkommissarie Gabe Hoffman gör allt för att hitta henne. Den komplicerade härvan krossar familjen Dennett.

MediaNr: CA23076

Det som inte dödar oss

av David Lagercrantz. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Del 4 i serien Millennium inledd med Män som hatar kvinnor. Tidskriften Millenium har bytt ägare och Mikael Blomkvist funderar över sin situation. Lisbeth Salander är rastlös och tar onödiga risker. Sent en natt får Blomkvist ett telefonsamtal från AI-forskaren Frans Balder som säger sig ha information, av betydelse för hela världen, om amerikanska underrättelsetjänsten. Kanske kan det bli det scoop som så väl behövs.

MediaNr: CA21757

Alibi AB

av Christina Larsson. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Nittonårige Felix Koskinen är pank och arbetslös efter att familjens rörmokeri gått i konkurs. Hans pappa ligger på sjukhus och storebror Sebbe sitter i fängelse, dömd för bokföringsbrott. På en starta-eget-kurs paras han ihop med den underliga femtioåriga kvinnan Viola Eckerberg. Tillsammans grundar de Alibi AB, företaget som ska underlätta folks vardag. Affärerna går bra men Sebbes nya vänner på fängelset börjar intressera sig för verksamheten.

MediaNr: CA22863

Friheten är mitt hem

av State Lycke. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Del 1 i en trilogi. Juha lever i ett helvete sedan tio år tillbaka. I åratal har han övervägt att söka hjälp på socialkontoret på Höstvädersgatan. Han tror på klassföreståndarens tal om att de sociala myndigheterna står upp för utsatta barn och ungdomar och ser fram emot att få ett tryggt hem. Men det blir inte så utan istället hamnar Juha allt längre bort i samhällets periferi.

MediaNr: CA21304

Tills kärleken skiljer oss

av Anna Lönnqvist. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Fyrtioettåriga marknadschefen Susanna är gift med sin ungdomskärlek. De har två barn och bor i en ny villa. Utåt sett är deras liv perfekt men äktenskapet är kärlekslöst och sedan David kommit in i Susannas liv är allt förändrat. Dessutom är det någon som ringer henne och skickar underliga sms på nätterna. Så knackar det på dörren en dag och den till synes felfria ytan går i tusen bitar.

MediaNr: CA22189

Osaliga döda

av Marcos. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 29 min..

Mexiko City. En man får ett meddelande på sin telefonsvarare. Hans vän, som varit död i trettio år, vill avslöja namnet på sin mördare. Privatdetektiven Héctor Belascoarán Shayne får i uppdrag att lösa fallet. I Chiapas ägnar sig en bedragare åt penningtvätt och organisering av paramilitärer. Subcomandante Marcos sänder mayaindianen Elias Contreras till Mexico City för att göra efterforskningar tillsammans med Belascoarán.

MediaNr: CA23058

Yngel

av Yan Mo. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Hjärtat Wan visar sin lojalitet mot partiet genom att realisera dess befolkningspolitik. Hon har hunnit förlösa tiotusen barn under sin karriär som barnmorska från 1950-talet och framåt i Kina. Till detta kan läggas tvåtusen aborter, otaliga tvångssteriliseringar och ett stort antal utredningar om olagliga graviditeter. Ettbarnspolitiken har lett till ett överskott av män, prostitution, kidnappningar och tvångsaborter.

MediaNr: CA23206

Blodssystrarna

av Michael Mortimer. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 21 tim., 35 min..

Tredje boken om Ida och styvpappan Lasse som nu tillsammans med mormor Alma måste lämna sitt gömställe i Spanien. En urmakare i Stockholm tar emot ett märkvärdigt gammalt fickur. I samma ögonblick som det stannar spårar ett tåg ur i närheten. För att kunna lösa mysteriet med Fossildrottningen fortsätter jakten på Idas mamma Eva. Försöket att rädda världen går vidare.

MediaNr: CA22243

Kroppen jag föddes i

av Guadalupe Nettel. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 5 tim., 30 min..

När nittonhundrasjuttiotalet övergår i åttiotal försöker en ung flicka hitta sin plats i tillvaron i en dysfunktionell familj i Mexiko City. Övergiven av sina föräldrar växer hon upp hos sin mormor. Född med en fläck på ögats hornhinna, utvecklar flickan tidigt en känslighet för det som utspelar sig i periferin liksom med tiden ett förhållningssätt till sin omvärld och sitt skrivande.

MediaNr: CA22087

Murder bag

av Tony Parsons. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Första kriminalromanen om Max Wolfe. Max kommer till mordroteln i London. Trots sitt rykte om att vara tuff har han också en mjuk sida och är ensam pappa till en dotter. Max första uppdrag är att utreda ett rått och kliniskt utfört mord på en framgångsrik affärsman som snart följs av ett liknande mord på en uteliggare. Fallen har samband och spåren leder till ett gäng ungdomar som går på samma skola.

MediaNr: CA21877

Ett förbud mot mord

av Louise Penny. Inläst av Dodo Parikas. Talboken omfattar 13 tim., 3 min..

Fjärde boken om kommissarie Armand Gamache. Det är mitt i sommaren. Den förmögna familjen Finney är samlad på värdshuset Manoir Bellechasse för att ta farväl av sin bortgångne far. Gamla hemligheter och bittra rivaliteter kommer i dagen och kulminerar i ett mord. Gamache, som är en av gästerna, är plötsligt omgiven av misstänkta. Madame Dubois fäller den anmärkningsvärda kommentaren om att det som hänt inte är tillåtet.

MediaNr: CA22224

Kristalläpple

av Ebba Range. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Hillevi och My var tvillingar, men när de var sexton år tog My sitt liv. Nu, nästan fyrtio år senare, återvänder Hillevi till det gamla hemmet och alla minnena kommer tillbaka. Sorgen och skulden över att inte ha sett och förstått medan det ännu fanns tid. Insikten om att hon själv aldrig fick hjälp med att hantera sina känslor efter självmordet.

MediaNr: CA22840

Hämndens sötma

av Nora Roberts. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

Adrianne lever ett jetset-liv bakom en falsk fasad. Skvallertidningarna känner inte till att hennes mamma inte dog av en överdos utan att hon blev mördad av Adriannes pappa. Under tio års tid har Adrianne planerat hämnden. Men hon hamnar på Interpols radar och befinner sig plötsligt mitt emellan två mycket farliga män. Den ene kan kosta henne friheten och den andre livet.

MediaNr: CA23036

Själens dunkla rum

av Peter, 1950- Robinson. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Den fjortonde boken på svenska med kommissarie Alan Banks. Två pojkar försvinner under mystiska omständigheter i North Yorkshire. Senare hittas spår av blod i en övergiven hangar och en husvagn som tillhör en av ungdomarna bränns ner. Så inträffar en dramatisk bilolycka och en fruktansvärd historia rullas upp. Utredningen leder Banks till stadens slakterier. Han inser snart att han själv står på tur att drabbas.

MediaNr: CA21743

Los Peregrinos

av Cecilia Samartin. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje och avslutande delen i trilogin som inleds med Señor Peregrino och fortsätts med La Peregrina. Efter en fruktansvärd brand och ett mordförsök har Jamilet och señor Peregrino hamnat på sjukhus. Vännerna vakar över dem medan de tillfrisknar, men det är inte alla som hoppas att det ska gå snabbt. Nu avslöjas äntligen sanningen om señor Peregrinos ungdomskärlek Rosa, Jamilets mormor och legenden om Den blå rosen.

MediaNr: CA22964

Familjen Vinge

av Maria Sandel. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

En bok som ursprungligen utgavs 1909 som en originalföljetong med titeln Familjen Vinge och deras grannar. Denna version är bearbetad. Maria Sandel skildrar livet för en grupp människor i Stockholms arbetarkvarter, verkstadspojkar och fabriksflickor. Bostadsbrist och arbetslöshet råder. Många får alkoholproblem men andra överlever tack vare vänskap och solidaritet.

MediaNr: CA23413

Ondskans ansikte

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Del 4 i serien Häxmästaren inledd med Trolldom. Äntligen får Tiril chansen att möta sin okända mor. Men hon undrar hur modern ska bemöta häxmästaren Móri. Han vill gifta sig med Tiril men anar att han inte har rätt till henne. Endast Móris groteska följeslagare från de kalla skuggornas land kan ge honom svaret. Samtidigt jagas alla av en okänd kraft, ondskans ansikte är på väg att uppenbara sig.

MediaNr: CA22844

Sherlock Holmes

Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tecknade klassiker 1. Tre berättelser om detektiv Sherlock Holmes som tecknad serie: "De rödhårigas förening", "En skandal i Böhmen" och "Det sista problemet". Boken avslutas med en lättläst faktatext om Sherlock Holmes. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20394

Nattens ögon

av Hilding Strandh. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 32 min..

Diktsamling från 1953 av Hilding Strandh, bördig från Timsfors i Småland. Den inledande titeldikten anger ett av samlingens teman: livets förgänglighet. Naturen spelar en stor roll i betraktelser och symbolik. Det handlar till exempel om sökandet efter en tro, om minnen och längtan, men också om Hiroshima och förintelse. I andra avdelningen: På färdeväg och vandringsstig är tonen ljusare och författaren blickar framåt.

MediaNr: CA21926

Besatthet

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Del 8 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Under Gabriellas vistelse på Övre Tronstad avslöjar Emmeli hemligheten om sin lillebror Oscar Emils död. Hon ramlade nerför en trappa med sin bror i famnen och lyckades inte skydda honom. Ceselia Stablum ser en chans att få sin önskan om att få ett barn uppfylld. Hon vill ha det barn som Amine väntar tillsammans med hennes make. Amanda får uppdraget att förmedla beslutet till Amine.

MediaNr: CA20985

Sluta med din förbannade idrott

av Sverker Tirén. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 11 tim., 59 min..

Delvis självbiografisk roman av journalisten och idrottaren Sverker Tirén. Veteranen Torne har drabbats av cancer och skriver i hemlighet ned sina tankar om orienteringsidrotten. Hans hustru, läraren Mona, tjuvläser det han skriver och genom hennes dagbok får läsaren inblick i en slags dialog dem emellan. Torne skriver inte bara om idrotten utan också om själva livet, relationen mellan man, kvinna och son samt om ungdomsminnen.

MediaNr: CA23019

När vi möttes

av Anna Todd. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 20 tim., 8 min..

Del 1 i serien After. Om Tessa, en bra tjej med en snygg och pålitlig pojkvän och en överbeskyddande mamma. Tessa är ambitiös och målinriktad. Så möter hon Hardin med rufsigt hår, tatueringar, piercingar och kaxig brittisk dialekt. Han är dessutom otroligt snygg. Han är väldigt annorlunda mot vad hon är van vid. Historien om Tessa och Hardin började publiceras på sajten Wattpad.

MediaNr: CA22091

Hägern

av Lise Tremblay. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 39 min..

Kortroman i fem kapitel. Om fem olika personer som har anknytning till en namnlös by i det fransktalande Quebec. Här möter man landsbygdens typiska problem med avfolkning och beroende av turism, längtan bort och misstänksamhet mellan ortsbor och sommargäster. Bybornas och gästernas innersta tankar blottas i brytpunkten mellan desperation och viljan att bevara.

MediaNr: CA21944

En hund i strumpbyxor

av Sirkka Turkka. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 1 tim., 13 min..

Dikter i urval från senare delen av Sirkka Turkkas författarskap, från fem olika samlingar utgivna mellan 1989 och 2013. Dessutom finns här några ej tidigare publicerade dikter. Författaren är en egen profil i finsk litteratur och kan karaktäriseras som associativ, satirisk lekfull och på samma gång djupt allvarsam. Hundar är centrala i författarskapet men även andra djur förekommer, såsom en älg som kommer med bud i drömmen.

MediaNr: CA23018

Arvet

av Penny Vincenzi. Inläst av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det gamla, kända kosmetikföretaget House of Farrell är på väg utför. Nya trendiga märken erövrar marknadsandelar och Farrells produkter har inte samma status längre. Athina Farrell, den 85-åriga chefen och ägarinnan, inser att hon behöver hjälp. Hon vänder sig till Bianca Bailey, ung karriärkvinna och småbarnsmor, som tar sig an uppdraget med stor entusiasm. Men snart kommer de två kvinnorna på kollisionskurs och Biancas äktenskap hamnar i kris.

MediaNr: CA22850

En sång från havet

av Katherine Webb. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När galleristen Zach börjar skriva en biografi över den berömde konstnären Charles Aubrey fascineras han framför allt av tre målningar från 1930-talets slut. Vem är den unge pojken som avbildas på en av dem? Lever bondflickan med den intensiva blicken? För att få svaret på sina frågor beger han sig till Englands södra kust. Det visar sig att historien bakom målningarna är betydligt mer dramatisk än han först anade.

MediaNr: CA22133

Ensam på Mars

av Andy Weir. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biologen Mark Watney gör sitt livs resa som medlem i en rymdexpedition till Mars. Men besättningen måste plötsligt ge sig av och när Mark avlider under evakueringen lämnar de kvar hans lik på planeten. Problemet är att Mark inte alls är död. Och nu måste han se till att hålla sig vid liv tills nästa expedition kan rädda honom. Mark tvingas utnyttja alla sina kunskaper och de få resurser han har till hands. Men kommer han verkligen att klara sig?.

MediaNr: CA21264

Kanske imorgon

av Felicia Welander. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Eva och Monika: två kvinnor i samma ålder som bor på samma gata och i likadana hus. Båda bär på en stor sorg, men tar itu med den på totalt motsatta sätt. Monika lever ut, går på krogen, festar och rumlar runt; Eva drar sig undan så mycket hon kan och funderar allt oftare på självmord. Så en dag korsas deras vägar på riktigt och ingenting blir som förr.

MediaNr: CA22836

Orten

av Joakim Zander. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar 13 tim., 28 min..

Andra boken om juristen Klara Walldéen. Yasmine Ajam arbetar som trendspanare i New York. En dag får hon veta att de uppror som är på gång i den Stockholmsförort hon flytt från, verkar ha med hennes brors plötsliga försvinnande att göra. Samtidigt i London har Klara fått arbete på ett forskningsinstitut med oklart uppdrag. Båda kvinnorna måste återvända till Stockholm där deras vägar korsas. Mäktiga krafter skyr inga medel för att nå sina mål.

MediaNr: CA22936

Amok

av Stefan Zweig. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Fem noveller av österrikaren Stefan Zweig, 1881-1941. Temat är besatthet och erotik i en svunnen epok. I Schacknovell skildras ett möte mellan en excentrisk världsmästare i schack och en okänd medpassagerare på en atlantångare. En livstrött adlig änka träffar en ung desperado på kasinot i Monte Carlo i en annan berättelse. Och i titelnovellen löper en kolonialläkare amok, besatt av tanken på en av sina patienter.

MediaNr: CA22880

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Anne-Li Norberg. Talboken omfattar 2015.3: 1 tim., 5 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Tema lättläst: Författaren Mats Ahlsén. Bibliotek och bok: Korpens bibliotek. Barn & ungdom: MTM satsar på skolan ; Boktips och nyheter. Porträttet: Talboksläsaren Laleh Zarei. Nyheter i korthet. Utblick världen: MTM besöker Danmark. 5 frågor till Jesper Klein. Tidsfördriv. Boktips: Islandshöst.

MediaNr: CA21976

Allmänt och blandat

Gevär säljes p g a dödsfall

av David Batra. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En djupdykning i den svenska folksjälen via annonser på webbplatsen Blocket. Mystiska formuleringar, lustiga felstavningar, konstiga särskrivningar och skrattretande fotografier får en att undra hur folk egentligen tänker när de formulerar sina annonser.

MediaNr: CA22127

Den andra maskinåldern

av Erik Brynjolfsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den första maskinåldern ägde rum när 1800-talets industrialisering gjorde behovet av muskelkraft mindre viktigt. Författarna som är verksamma vid Massachusetts Institute of Technolog menar att vi nu är på väg in i en andra maskinålder när den digitala revolutionen revolutionerar vårt arbetsliv. Man beskriver också hur samhället förändras när behovet av arbetskraft minskar och om hur det välstånd som den nya tekniken för med sig skall fördelas.

MediaNr: CA20662

Att lära en sten att tala

av Annie Dillard. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den amerikanska poeten A.D. har också gjort sig känd och omtyckt som essäist. I denna samling ägnar hon sig åt att i Thoureaus anda studera och filosofera över naturen och människans plats i den. Texterna handlar om vitt skilda platser som Ecuador, Galapagosöarna och de Appalachiska bergen, och filosofiska resonemang varvas med konkreta iakttagelser och exempel.

MediaNr: CA23006

God dag, min läsare!

av Tilda Maria Forselius. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Stockholms första veckoskrifter utkom på 1730-talet. Syftet var att lära ut goda seder genom att roa. I Sedolärande Mercurius och Then Swänska Argus fanns satirer om till exempel sällskapsliv, slöseri, lyx och lättja. I denna studie analyseras även läsarnas brev och förändringar i vilka slags frågor som togs upp i breven från 1730-1770-talen. Framställningen bygger på författarens doktorsavhandling.

MediaNr: CA22906

Religion

Reformera islam

av Ayaan Hirsi Ali. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Ayaan Hirsi Ali argumenterar här för att en reformation av islam kan bidra till att terrorismen, den sekteristiska krigföringen och förtrycket av kvinnor och minoriteter kan upphöra. Hon lyfter fram teser som måste inlemmas i tron för att anpassa den till vår tid. Hon uppmanar också västvärlden att inte längre söka försoning med de radikala extremisterna och att sluta benämna de som opponerar sig emot dem för islamofober.

MediaNr: CA22989

Varför ska jag tro på Gud?

av Timothy Keller. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

Timothy Keller har sammanställt en lista på de vanligaste invändningarna som finns idag mot den kristna tron som han stött på hos folk i New York. Han bemöter tvivlen med filosofiska resonemang, utdrag ur litteraturen och samtal med människor. På så vis visar han att kristen tro är intellektuellt hållbar och tål att ifrågasättas. Ateister, agnostiker och även kristna utmanas att ompröva sin tro utifrån dessa argument.

MediaNr: CA22990

Guds dödgrävare

av John C. Lennox. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 17 tim., 12 min..

En gängse uppfattning tycks vara att vetenskapen har avlivat Gud och begravt honom för gott. Enligt detta synsätt är ateismen den enda intellektuellt hållbara ståndpunkten och hänvisningar till Gud hämmar den vetenskapliga utvecklingen. Professor John Lennox analyserar påståendet att vetenskapen ger stöd åt ateismen och undersöker om inte teismen, det vill säga gudstron, faktiskt stämmer bättre överens med dagens vetenskapliga fakta än ateismen.

MediaNr: CA22093

Martin Lönnebo - biskopen från Storkågeträsk

av Thomas Lerner. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 31 min..

Biskop emeritus Martin Lönnebo berättar för journalisten Thomas Lerner om sitt händelserika liv. Han säger sig vara född med ena benet i medeltiden och det andra i det moderna Sverige. Det handlar om ett gudsmöte under en promenad i Uppsala, ett samtal med Dalai Lama, kärleken till hustrun Britt-Louise och om kontakten med sonen Jonas som inte har ett talat språk.

MediaNr: CA22066

Som om Gud inte finns

av Magnus Malm. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Magnus Malm diskuterar förhållandet mellan kyrkan och samhället och framlägger hypotesen att kyrkan har det avgörande ansvaret för den nuvarande utvecklingen med sekulariseringen. Kanske är det så att kyrkan inte rustar människor att möta andra synsätt och värderingar än de kristna. En central fråga är också vad det innebär att leva som om Gud inte finns.

MediaNr: CA22907

Stairway to heaven

av Sofie. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Den nittonåriga Sofie Hamring bor i kollektiv i Bromma på 1970-talet. För att ta reda på existensens djupaste hemlighet ger hon sig ut i världen. Hon besöker indiska ashram, New Age-kollektiv, Jesusfreaks i Australien, terapifolk på madrasserade källargolv i Stockholm. Resan slutar i klostret Sankt Dominikus utanför Lund, där Sofie lever som syster i dominikanorden.

MediaNr: CA22927

Vilket himla liv

av Sofie. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 34 min..

Syster Sofie O. P. tillhör den katolska dominikanorden och lever i Sankt Dominikus kloster i Rögle utanför Lund. Här berättar hon om sitt snart tjugofemåriga liv i kommuniteten som erbjuder en tätare gemenskap än en vanlig församling. I den andra delen av boken presenteras flera nya kommuniteter. I några av dem bor lekmän och gudsvigda tillsammans, en ny företeelse inom kyrkan.

MediaNr: CA22845

Filosofi och psykologi

Konsten att småprata

av Thomas Nilsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Småprat kan verka meningslöst men är i själva verket nödvändigt. Och småpratet är faktiskt en riktig konst, som man måste odla och underhålla. Genom att småprata skapar man kontakt och gör det lättare att ta itu med sådant som behöver göras. I denna bok får du lära dig vad det är för skillnad på småprat och skitprat, hur man absolut inte ska småprata, hur man hindrar ett samtal från att dö och mycket mer.

MediaNr: CA22832

Helhetsperspektiv och människosyn

av Bengt Sjöström. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

En introduktion i beteendevetenskap för vårdpersonal. Behandlar idéer om människan i vårdapparaten; allt ifrån vårdvetenskapernas mera traditionella människosyn till dialektiska/humanistiska teorier om människan. Fyra grundläggande antaganden om människans natur presenteras och kopplas till vetenskapsteoretiska teser. Olika kristeoretiska perspektiv används som exempel och teman genom hela boken. B.S. är sjuksköterska och vårdhögskolelärare.

MediaNr: CA23066

Djävulsdansen

av Ann Söderlund. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

En bok som bygger på en teveserie som gick i SVT1 under hösten 2014. I Djävulsdansen tar författarna upp ett gigantiskt, dolt, stigmatiserande och tabubelagt folkhälsoproblem, beroendesjukdomarna. Över en miljon svenskar är drabbade och minst fyra till fem anhöriga tvingas förhålla sig till problematiken. Här ges vägledning och verktyg för att komma ifrån medberoendet. Framställningen grundar sig på författarnas personliga erfarenheter.

MediaNr: CA22162

Litteraturvetenskap

Krigsdagböcker 1939-1945

av Astrid Lindgren. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Astrid Lindgrens dagboksanteckningar från Andra världskriget. Hon skriver om det hon läser och hör på radio, studerar kartor och bilder för att försöka förstå vad som händer i Europa. Redan tidigt hör hon talas om koncentrationslägren och grips av fasa inför det hon får veta. Här avhandlas också vardagen i Stockholm och hennes egna glädjeämnen och problem, som när makens otrohet slår sönder äktenskapet.

MediaNr: CA21545

Kruka

av Louise Zeuthen. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En fascinerande och välskriven biografi över Suzanne Brøgger, 1944-. Brøgger bad själv litteraturvetaren Louise Zeuthen att skriva hennes biografi. L.Z. fick tillgång till brev, dagböcker och bilder. Hon fick använda materialet fritt, den enda inskränkningen var att det bara skulle handla om Brøggers första 40 år. L.Z. har klippt och klistrat och beskriver Brøgger som journalist och författare, hennes tidvis kaotiska liv och ikonstatusen.

MediaNr: CA21803

Konst, musik, teater och film

Olav Gerthel

av Bengt Eriksson. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Biografi över opera- och operettsångaren tenoren Olav Gerthel. Gerthel debuterade som solist i Eksjö kyrka vid sjutton års ålder, utbildade sig bland annat i Stockholm och Salzburg. Han fick så småningom ledande roller vid teatrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gerthel komponerade även visor, till exempel Vårvisa som slog igenom 1959. Dottern Susanne Gerthel samlade in materialet och musikjournalisten Bengt Eriksson författade texten.

MediaNr: CA23155

Historia

Blod och lera

av Bengt Fredrikson. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En lättläst bok som handlar första världskriget - från de första skotten i Sarajevo till slutet i södra Afrika mer än fyra år senare. Läs om skyttegravarna, revolutionen i Ryssland, anfallen med giftgas och kriget på haven. Boken innehåller många bilder. Författaren är journalist och har skrivit flera faktaböcker för LL-förlaget. LL-bok.

MediaNr: CA22806

Före katastrofen

av Nevile Henderson. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 14 tim., 53 min..

Sir Nevile Henderson var Storbritanniens siste ambassadör i Berlin före andra världskrigets utbrott. Enl. instruktionen skulle han samarbeta med Hitler-regimen, något som han själv samtyckte till. Men planerna på ett samgående med Tyskland misslyckades. Boken är ett komplement till officiella dokument och innehåller porträtt av ledande män i Tyskland, detaljskildringar av det diplomatiska händelseförloppet och det storpolitiska spelet 1937-1939.

MediaNr: CA22862

Hundra år av tveksamhet

av Svante Lundgren. Inläst av Olle Jernberg. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Ny reviderad utgåva av författarens I svärdets tid. Om folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker i det osmanska riket mellan 1914 och 1923. Riksdagens historiska beslut att erkänna Seyfo, folkmordet, analyseras. Alma Johanssons och andra vittnesmål presenteras. Även om Turkiets förnekande av folkmorden och de efterkommandes kamp för ett erkännande.

MediaNr: CA22885

I skuggan av Auschwitz

av Artur Szulc. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 10 tim., 48 min..

Under Förintelsen mördade nazisterna över sex miljoner judar. Merparten av offren mördades på andra platser än Auschwitz-Birkenau. Historikern Artur Szulc skriver här om fyra förintelseläger och två koncentrationsläger som tillsammans krävde över två miljoner människoliv under åren 1939-45. Med hjälp av vittnesmål och ögonvittnesskildringar gestaltas den nazistiska dödsmaskinen i all sin brutalitet.

MediaNr: CA22188

Hitlers vikingar

av Jonathan Trigg. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jonathan Trigg är en före detta militär som gett ut ett flera böcker om frivilliga soldater som slogs för Tyskland under andra världskriget. Denna fjärde bok handlar om frivilliga Waffen-SS soldater från Norden. Författaren bygger mycket av sitt material på intervjuer med de stridande. Boken är lättläst med korta kapitel. I denna utgåva finns ett förord av Bosse Schön som behandlar det faktum att Trigg inte problematiserar soldaternas berättelser.

MediaNr: CA22825

Biografi med genealogi

Joe Hill

av William M. Adler. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

W.H.A. har skrivit en inträngande biografi om Joe Hill. Han föddes som Joel Hägglund i Gävle 1879 och emigrerade till USA 1902. Där blev han känd som protestsångare och aktivist i den stridbara fackliga organisationen Industrial Workers of the World. Han avrättades 1915 för ett rånmord i Salt Lake City. Författarens efterforskningar kring rånmordet pekar mot att Hill var oskyldig. Hills sånger har inspirerat bland annat Pete Seeger och Bob Dylan.

MediaNr: CA21807

Miljardären som visste för mycket

av Hans Hatwig. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar D. 1: 47 tim., 8 min..

Miljardären som visste för mycket del 1. En absurd historia om Stockholms rikaste man på 1960-talet, den excentriske fastighetsägaren John-Henry Sager. Slumpen sammanför honom med författaren, Hans Hatwig. Den fattige tjugoårige invandraren från Västtyskland introduceras i den fördolda svenska överklassen bland sexuellt utsvultna damer. Han blir också delaktig i hårresande hemligheter som miljardären förbundit sig att hålla tyst om i 25 år.

MediaNr: CA22212

En rysk historia

av Bengt Jangfeldt. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 32 min..

Bengt Jangfeldt berättar här om sitt intresse för den ryska kulturen och det ryska språket. Han skildrar människor han mött, till exempel Lili Brik och Joseph Brodsky och människor han bara känner från böcker och arkiv som Vladimir Majakovskij och Osip Mandelstam. Genom dessa människoöden speglas femtio år av rysk verklighet. Även om författarens älskade stad S:t Petersburg.

MediaNr: CA22847

Elva år i fångenskap

av Michelle Knight. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Michelle Knight, 21 år, kidnappades av Ariel Castro år 2003 och hölls fången i hans hus i Cleveland, Ohio, i närmare elva år. I motsättning till de båda andra kvinnorna som hon flydde tillsammans med har Michelle vägrat att återknyta banden med sin familj som under tiden adopterade bort hennes son. Här berättar hon om de grymheter hon fick utstå under fångenskapen men också om sitt liv före bortförandet.

MediaNr: CA22216

Ingen hjälte

av Mark Owen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Fortsättning på författarens självbiografi Ingen lätt dag. Mark Bisonette var gruppchef för specialstyrkan som dödade Usama bin Ladin. Här berättar han om sitt fortsatta liv i Navy Seals efter denna händelse. Det handlar om de uppdrag som varit mest meningsfulla och haft mest inverkan på Mark som person, inte alltid de mest kända insatserna. Miljöerna är träningsläger och krigshärdar över hela världen.

MediaNr: CA22209

Tre år i Saigon

av Liz Thomas. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 9 tim., 10 min..

Den engelska barnsköterskan Liz Thomas var en av de få utlänningar som stannande kvar i Sydvietnam när kommunisterna grep makten. Här berättar hon om vad som hände på gatorna, i fängelserna, på sjukhusen och i hemmen. Liz arbetade utan lön i en hjälporganisation, under primitiva förhållanden bland föräldralösa barn, prostituerade, fångar och sjuka. Hon visade prov på starkt mod och medkänsla och uttryckte sina åsikter om missförhållanden.

MediaNr: CA22879

Geografi

Vildmarkshav

av Rolf Bjelke. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det här är berättelsen om hur Rolf Bjelke och Deborah Shapiro under tio år seglade hela vägen från Fiskebäckskil till Antarktis och tillbaka igen på sin segelbåt Northern Light. 84651 sjömil lade de bakom sig och den långa resan bjöd på både möten med vilda djur, fantastiska naturupplevelser och stormar som fick dem att tvivla på att de skulle överleva. Nu hoppas de inspirera sina läsare att tillsammans värna om jordens sista vildmarksområden.

MediaNr: CA22930

Burma

av Bertil Lintner. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En behändig och välskriven guide om Burma, eller Myanmar som landet också kallas. Här samsas praktisk information för resenären med landsfakta, kultur och natur samt ett långt avsnitt om buddhismen som är ständigt närvarande i det Burmesiska vardagslivet. Dessutom ger författarna en historisk överblick och ger sin syn på det, till synes, allt öppnare Burmas utveckling. Boken är skriven av Sven-Olof Einarsson och journalisten Bertil Lintner.

MediaNr: CA21947

Made in France

av Alice Petrén. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Utrikeskorrespondenten på Sveriges Radio Alice Petrén undersöker den allt starkare nationalismen i Frankrike. Den förhärskande elitismen och fransmännens grandiosa självbild granskas ur olika synvinklar. Även så det invandrartäta Sydfrankrike. Nationella Frontens partikongress besöks och författaren har träffat dess ledare Marine Le Pen.

MediaNr: CA23167

Samhälls- och rättsvetenskap

Ickevåld!

av Klaus Engell-Nielsen. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Handbok i civil olydnad skriven av erfarna aktivister som har arbetat mot svensk vapenexport, brittiska kärnvapen, för djurens rätt m.m. Boken ger råd till dem som vill förändra samhället genom olika aktioner inom eller utanför lagens ramar. Här redogörs för historiska fall i Sverige som almstriden, Kynnefjäll, undangömmandet av utvisningshotade flyktingar och ges tips på hur man planerar en aktion, når ut i media och bemöter polis och omgivning.

MediaNr: CA23008

Fallet Engeström

av Carl Johan Gardell. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 17 tim., 34 min..

Arkeologen Ragnar Engeström var mannen som plundrade det svenska kulturarvet. I trettonårsåldern genomförde han sin första kupp på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Som välansedd tjänsteman på Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar, 1971-1996, stal han sedan antikviteter i kyrkor, bibliotek och museer över hela landet. I vissa fall lurade han försäkringsbolag på mångmiljonbelopp. Även om hur stöldsäkerheten kan förbättras i framtiden.

MediaNr: CA22187

Omsorgsrevolutionen

av Karl Grunewald. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren beskriver hur det gick till när personer med utvecklingsstörning fick sina mänskliga rättigheter erkända och hur detta speglades i debatt och media under åren 1950-2000. K.G., tidigare medicinalråd och chef för Socialstyrelsens byrå för funktionshindrade, har samlat tidningsklipp, fotografier och anteckningar till en bok som ger hela bakgrunden till den omsorgsrevolution som skedde under andra hälften av 1900-talet.

MediaNr: CA22932

Djursholm

av Mikael Holmqvist. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 36 tim., 47 min..

Sedan 1889 har många ledare inom konst, akademi, förvaltning och näringsliv haft sina hem i Djursholm. Professorn i företagsekonomi Mikael Holmqvist har intervjuat boende och arbetande i Djursholm och gjort fältstudier i samhället. Han presenterar en analys av de där rådande värderingarna, normerna och idealen och visar hur de påverkar människorna och formar dem som ledare.

MediaNr: CA22126

Inte en främling

Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Antologi med personliga texter av 41 kända och okända svenskar. Boken är utgiven av Teskedsordern, en stiftelse som verkar för för ökad tolerans och respekt människor emellan. Författarna har alla erfarenhet av utanförskap på ett eller annat sätt. Här berättar de sina historier om identitet och diskriminering, mångfald och rasism, i syfte att motverka de negativa attityder som enligt Teskedsordern tar allt mer plats i vårt samhälle.

MediaNr: CA23023

Islamiska staten

av Loretta Napoleoni. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Islamiska Staten, IS, har sedan grundandet på 1990-talet vuxit till en enorm verksamhet. Terroristexperten Loretta Napoleoni beskriver en organisation som på ett effektivt och pragmatiskt sätt håller på att införa ett nytt sätt att på nationsbildning. Hon förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i Mellanöstern. Enligt författaren vill IS inte förstöra, utan bygga upp. De vill skapa den 21.a århundradets moderna version av kalifatet.

MediaNr: CA22831

Gode mannens ABC

av Jan Wallgren. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 14 min..

En handbok för gode män, förvaltare och överförmyndare, tänkt att fungera som en bro mellan juridiken och praktiken. Regelverket och dess praktiska konsekvenser förklaras. I denna andra upplaga medtas lagändringar från och med den 1 januari 2015. Bland annat har avsnittet om god man för ensamkommande barn utökats. Boken kan även användas som kurslitteratur och som referenslitteratur för personal inom socialtjänsten och sjukvården.

MediaNr: CA22207

Generation 64

av Jimmy Wilhelmsson. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Under åren 1983-1993 var Commodore 64 världens mest sålda hemdator och en hel generation ungdomar började experimentera och samarbeta kring spel, programvara och kunskap. Mycket av det som gjordes då lade grunden till det vi idag ser som självklara inslag i det digitala samhället, och i denna bok berättar ett antal av de som var med då om hur datorn på allvar tog sig in i de svenska hemmen och förändrade vårt sociala umgänge.

MediaNr: CA21865

Ekonomi och näringsväsen

Bonniers kokbok

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 5). DAISY text och ljud.

MediaNr: CA21560

Från donsökaka till maklobe i Bergsjön

av Anna Cederberg Gerdrup. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En litet annorlunda kokbok där författaren har rest runt i Göteborg och träffat människor med bakgrund i olika länder som både får berätta om sig själva och dela med sig av sina favoritrecept. Här finns mat från Indonesien och Island, Iran och USA, samt många andra platser - allt ackompanjerat av berättelserna om de olika matälskarna och om hur det kom sig att de hamnade i Sverige.

MediaNr: CA21885

Investeringsboken

av Anders Ström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Ekonomiskribenten Anders Ström ger inspiration och praktisk vägledning till ett mer professionellt förhållningssätt vad beträffar placering i aktier och fonder. Läsaren får ta del av tips från investerare, experter och framgångsrika privatpersoner. Till exempel finns här historierna om Aktiestinsen och Robert Gustafsson, som båda tjänat mer än etthundra miljoner kronor på börsen. Även om kvinnan bakom bloggaren Finansmamman, Ragna Norgren.

MediaNr: CA22997

Naturvetenskap

Mörkret vid tidens ände

av Ulf Danielsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Mörk materia och mörk energi är ämnen som fortfarande är relativt outforskade. Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, presenterar strängteorin och diskuterar idéer om bland annat multiuniversum, världar med tio dimensioner, svarta hål och tiden före Big Bang.

MediaNr: CA22204

Maktskifte i klimatpolitiken?

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

I höst samlas världens länder i Paris för att söka enas om åtgärder för att begränsa temperaturökningarna. Det som har hänt sedan klimatkonferensen 2009 är att länderna i det s.k. syd har fått mer att säga till om. Samtidigt är det också i syd, speciellt i Kina och Indien, som utsläppen av växthusgaser ökar mest. Redaktörerna analyserar läget inför Parismötet och gör också nedslag i enskilda länder för att se hur de hanterar sina klimatproblem.

MediaNr: CA23045

Medicin

God vård av vuxna med könsdysfori

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Socialstyrelsens rekommendationer till hälso- och sjukvårdens professioner och beslutsfattare vad gäller vård och behandling av vuxna personer med könsdysfori. Rekommendationerna omfattar sådant som utredning av könsdysfori, samtalsbehandling och psykosocialt stöd, hormonbehandling, kirurgisk behandling, sexuell och reproduktiv hälsa, röst- och kommunikationsbehandling, ekonomiska frågor och mycket mer.

MediaNr: CA23105

Ayurveda

av Janne Hallqvist. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Översiktlig genomgång av grundprinciperna för den indiska hälsoläran ayurveda och de tre personlighetstyperna vata, pitta och kapha. Boken beskriver också en rad vanliga sjukdomar och hur de kan behandlas ur ayurvediskt perspektiv. Recept på teer och salvor mot olika besvär, med ingredienser som går att få tag på i Sverige.

MediaNr: CA21915

Hormonbibeln

av Martina Johansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

M.J., civilingenjör i bioteknik och biofysik, menar att man kan ta kontroll över sin kropp. Enligt henne behöver man inte vara ett offer för sin egen genetiska uppsättning utan man kan påverka hur man mår genom till exempel träning och kosttillskott. Hon beskriver bland annat hur kroppens celler kommunicerar med varandra genom att reglera hormonnivåerna, som i tät förbindelse med hjärnans signalsubstanser samverkar i en lång rad kedjereaktioner.

MediaNr: CA22070

Inte bara Anna

av Elisabet von Zeipel. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När Anna var 15 år hade hon fått sex olika psykiatriska diagnoser. Hon mådde mycket dåligt och ingen verkade veta hur hon skulle kunna få hjälp. Den här boken handlar om henne, men också om hur stress kan påverka personer med Aspegers syndrom. I boken får läsaren också tips om vad man kan göra för att förhålla sig till sådan stress och hur andra kan uppträda för att underlätta för personer med aspberger.

MediaNr: CA21866

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Enklav

av Ann Aguirre. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Första delen i en triologi. En dystopisk framtidsskildring av staden New York, där få människor överlevt tider av krig och epidemier. 15-åriga Deuce har just blivit utvald till jägarnas enklav och rör sig i farliga tunnlar under jord. Snart får hon en partner i den mystiske pojken Fade. De upptäcker att mutanter hotar tillvaron, men blir utestängda från enklaven när de äldre inte vill lyssna till deras varningar. Ett farligt liv ovan jord tar vid.

MediaNr: CA23000

Super Flugo

av Tedd Arnold. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Pojken Buzz har en tam fluga som heter Flugo. En dag följer flugan med pojken till skolan. I matsalen trivs han allra bäst. Men när Flugo blir kompis med mat-tanten Lizz får rektorn nog och avskedar henne. Den nya mat-tanten lagar otäck mat och gillar inte flugor. Hur ska Flugo göra så att Lizz får komma tillbaka till skolan och laga sin goda mat? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23001

Isskeppet

av Peter Bergting. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Eldhäxan. En ny termin börjar på Trolldomsakademien. Under ett fruktansvärt oväder dyker ett skepp av is upp i luften ovanför skolan. Lärarna vägrar att förklara vad det är som pågår, men när Miranda träffar på en mystisk flicka som letar efter något i skolans mörkaste arkiv blir hon, Orville och Emmi indragna i mysteriet.

MediaNr: CA22088

Fightern

av Maria Björn. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Kickboxaren. På kickboxningsklubben mår Irina bra. I boxningen får hon utlopp för sin ilska och ledsenhet över situationen hemma. Där pappa super och misshandlar mamma. Men även utanför kickboxningsklubben slåss Irina. Hon rånar folk för att få pengar. När klubbkamraten Eremias vill få Irina att tänka om blir hon först bara arg, men förändras genom deras gemensamma träning. Lättläst.

MediaNr: CA22891

De tysta stegen bakom

av Jonna Björnstjerna. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

11-åriga Elsa flyttar med sin familj till den gamla herrgården Ellesbo för att starta ett pensionat. Elsa känner snart en ryslig närvaro av någon som vill henne illa och ställer till saker. Ellesbo är mycket riktigt hemsökt, flera av de tidigare ägarna har råkat illa ut. Men Elsas föräldrar vill inte alls lyssna, utan skyller alla olyckor som uppstår på Elsa. Då söker hon hjälp på ett andligt centrum och berättelsen tar en ny läskig vändning.

MediaNr: CA22869

Dockskelettet

av Holly Black. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Zach har varit bästis med Poppy och Alice så länge han kan minnas, men slutar träffa dem när hans pappa tycker att har blivit för gammal för att leka med dockor. En natt söker flickorna upp honom. Poppy är förföljd av en levande porslinsdocka, gjord av skelettet från en mördad flicka och fylld med askan från flickans brända kropp. Nu måste vännerna föra dockan tillbaka till henens gamla hem och begrava den där. Annars blir de för evigt fördömda.

MediaNr: CA22138

Convol - det kallblodiga odjuret

av Adam Blade. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien En förlorad värld, sjunde omgången i Beast Quest. Tom och hans vänner har kommit till ett nytt och mystiskt land - Tavanien. Här har den onda trollkarlen Malvel placerat ut 6 skräckinjagande bestar. För att det åter ska bli harmoni i landet måste Tom hjälpa dem tillbaka dit de hör hemma. Först ut i raden av monster är det kallblodiga odjuret Convol. Tom möter det i en dödligt farlig duell i öknen. Ska han lyckas vinna över besten?.

MediaNr: CA23011

Hellion - eldmonstret

av Adam Blade. Inläst av Katrin Gunnäs. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien En förlorad värld som börjar med Convol - det kallblodiga odjuret. I det mystiska landet Tavanien väntar nya utmaningar för Tom och hans vänner. Skogsbränder och förstörelse står i deras väg. Tom vet att han måste befria eldmonstret Hellion från Malvels förbannelse för att få stopp på förödelsen. Hur ska han närma sig besten som består av brännande livsfarliga eldsflammor?.

MediaNr: CA23012

Hej, hello!

av Helena Bross. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Klass 1B. Siris kusiner bor i USA och nu ska de hälsa på i Sverige. Siri är jätteglad och pirrig. Hon tittar på bilder och har många funderingar inför mötet. Kusin Ben följer med Siri till skolan och det blir en kul dag då barnen pratar både svenska och engelska med varandra. Boken presenterar en rad enkla vardagsfraser på engelska. Lättläst.

MediaNr: CA22881

Rädda fågeln!

av Helena Bross. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Solgatan 1. En dag i skolan flyger en liten fågel mot klassrummets fönster med en duns. Barnen springer ut för att se vad som hände med fågeln. Den ligger livlös på gräset. Fröken bär in fågeln i klassrummet för att ordna en begravning. Då händer något oväntat. Lättläst bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23013

Se dig inte om

av Anne Cassidy. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Uppföljare till En andra chans. 19-åriga Kate lever ett vanligt liv med jobb och kompisar. Men Kates förflutna plågar henne ständigt. Hon hade en hemsk uppväxt och dödade en kamrat när hon var 11 år. Frisläppt från ungdomsvårdsanstalten som 16-åring började hon ett nytt liv under annat namn, men hon jagas av skuld. När polisen förhör henne med anledning av ett nytt mord flyr Kate och gör något förbjudet.

MediaNr: CA22953

Fallna änglars stad

av Cassandra Clare. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien The Mortal instruments som börjar med Stad av skugga. 16-åriga skuggjägaren Clary är nu tillbaka i New York och kan äntligen leva tillsammans med Jace. Kriget är över. I storstaden finns vampyrer, varulvar, demoner, älvor och änglar. Men freden är skenbar: några är ute efter skuggjägarna. Kampen fortsätter för Clary som dras in i en farlig händelsekedja.

MediaNr: CA21878

Matilda

av Roald Dahl. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Matilda är en högst ovanlig flicka som redan vid 5 års ålder läser klassiker och löser invecklade tal. Men hennes föräldrar hunsar henne och i skolan har hon en rektor som avskyr barn. Men med hjälp av sin intelligens och magi triumferar Matilda över både föräldrar och rektor samt räddar skolan och sin egen underbara klasslärare. Rysansvärd, men rysligt rolig historia.

MediaNr: CA23148

Flora & Ulysses illuminerade äventyr

av Kate DiCamillo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Flora är 10 år och en självutnämnd cyniker som älskar att läsa superhjälteserier. Äventyret börjar när grannfrun lyckas suga upp en ekorre i sin nya dammsugare. Den räddas till livet av Flora och vaknar upp med superkrafter. Det blir början på vänskap och dramatik. Vissa sekvenser berättas som tecknad serie. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20822

Vildmarkens fasor

av Angela Dorsey. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy bor långt ute i vildmarken men hon är inte ensam. Alldeles runt knuten lever en hjord vildhästar. Evy kan läsa hästarnas tankar och förstår vad de känner, men hon har svårt att komma den vilde hingsten Twilight inpå livet. Dessutom har hon också sällskap av den busige älgkalven Thumper. Djurens egenheter kommer till nytta när Evy och hennes kompis måste konfrontera en skum konsthandlare.

MediaNr: CA22994

Branden

av Ann-Charlotte Ekensten. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tage är på campingsemester med mamma, pappa och lillasyster Ellen. Det är många som grillar på campingen och Tage blir hungrig. Mamma och Tage går till affären för att köpa korv. Plötsligt blir lukten en annan. Det börjar lukta brandrök. Tages mamma försöker släcka elden som startat i ett hus på campingen. Snart kommer brandkåren och tar över. Plötsligt blir Tage orolig. Tänk om Ellen har rymt från pappa och hamnat mitt i branden?.

MediaNr: CA23044

Mördarkattens återkomst

av Anne Fine. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Härliga tider! Familjen ska åka på semester och Mördarkatten Tuffy ser fram emot vilda nätter ihop med stans kattgäng. Men det blir inte alls så. Mamma i huset anlitar kyrkoherden som kattvakt. I sin dagbok berättar Tuffy själv om hur han blir tvungen att rymma. Han hamnar då i förvecklingar och dockkläder hemma hos grannflickan Melanie. Tillvaron blir alltmer dråplig innan semesterveckan är slut. Kul berättat i korta kapitel.

MediaNr: CA22062

Jägarna

av John Flanagan. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hägrarna är på jakt efter den blodtörstige piraten Zavac som har stulit Skandias mest dyrbara föremål, andomalen. Jakten för dem in i piraternas näste och för att få tillbaka andomalen tvingas Hal utmana Zavac i en strid på liv och död.

MediaNr: CA22942

Bäst på häst

av Pernilla Gesén. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Stellas klass åker på utflykt till en bondgård. Där får de träffa kaniner och hästar. Stella och Tyra har roligt, men när Maja vill vara med och leka blir allt fel. Hur ska de kunna bli sams igen?.

MediaNr: CA22157

Mimmi och valpen

av Ann Gomér. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Mimmi bor i ett hus med sina föräldrar. En dag får de en ny granne. Det är en farbror som har en söt hundvalp. Mimmi tycker att farbrorn inte verkar vara snäll mot hunden: han låter den vara bunden utomhus hela natten! Det visar sig att farbrorn inte mår så bra och Mimmi får en chans att hjälpa till. Lättläst bok med korta meningar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21957

Efter Alaska

av John Green. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Miles Halter anländer till internatskolan Culver Creek i Alabama. Han får nya vänner och lär sig mycket om sig själv. Och han träffar Alaska Young, den smartaste och snyggaste tjej han någonsin mött. När hon råkar ut för en olycka gör Miles och de andra allt för att ta reda på sanningen och få svar på sina frågor. Spännande, filosofisk bok om livet och kärleken. Boken är tidigare utgiven på svenska med titeln "Var är Alaska?".

MediaNr: CA22980

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

av E. Lockhart. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Frankie är lycklig över att ha blivit ihop med den populäre Matthew Livingston. Förhållandet ger henne hög status och många vänner, men när hon en dag får veta att Matthew är med i ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna får hon nog. Frankie vill inte nedvärderas eller behandlas sämre på grund av sitt kön och det stör henne att Matthew har hemligheter för henne. Nu måste hon bevisa att hon är smartare än alla killarna tillsammans.

MediaNr: CA22092

Som eld

av Sara Lövestam. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

På en ö i Stockholms skärgård möts Anna och Lollo. Anna och hennes pappa bor i en enkel stuga. Lollos familj är nyinflyttade till ett stort rikemanshus. En kväll är Anna på väg att lägga ut nät. Då följer Lollo med henne i båten och det blir upptakten till ett sommaräventyr laddad av känslor, dofter och mjuk hud mitt i den magiska skärgårdsidyllen. Förälskelse med doft av eld. Flickorna för berättelsen framåt i vartannat kapitel.

MediaNr: CA22892

Ett folk utan land

av Melina Marchetta. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

För tio år sedan blev kungafamiljen i Lumatere brutalt mördade och en förbannelse lades över landet. Sedan dess får invånarna inte lämna Lumatere och landet präglas av motsättningar. Finnikin lever utomlands i exil och försöker hjälpa människor på flykt. I ett kloster träffar han den unga kvinnan Evanjalin. Hon säger sig kunna leda honom till Lumateres rätte tronföljare - den som kan häva förbannelsen - med hjälp av sina drömmar.

MediaNr: CA22074

Cress

av Marissa Meyer. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Månkrönikan som börjar med Cinder. En framtidssaga som utspelar sig i rymden, inspirerad av Rapunzel. Hur ska Cinder och hennes följe kunna störta måndrottning Levana, som vill förinta jorden? De hoppas nu på hjälp från Cress. Hon har hela sitt liv suttit instängd i en satellit och är en fenomenal hackare. Men Levana visar sig ligga steget före: hon beordrar Cress att spåra upp rymmarna och gruppen splittras.

MediaNr: CA21785

Guldskatten

av Suzanne Mortensen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tim och Tove leker med hunden Ludde i parken. De kastar pinnar som hunden hämtar. Så kommer Ludde plötsligt med en påse i munnen. Påsen är full av smycken. Stöldgods! Tim och Tove blir detektiver och samarbetar med polisen för att få fast tjuvarna.

MediaNr: CA22952

Du är ett geni

av Susin Nielsen. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

13-årige Stewart har just flyttat in hos pappas nya kvinna och hennes dotter Ashley. Stewarts mamma är död. Ashleys pappa har i sin tur kommit ut som homosexuell. Det uppstår något av en humoristisk krock mellan nörden Stewart och coola Ashley som dessutom blir skolkamrater. Snart djupnar en speciell vänskap mellan de nya syskonen. Stewart och Ashley berättar växelvis om sin vardag, skola, familj och kompisar.

MediaNr: CA22105

Det sista fallet?

av Ulf Nilsson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den trötte kommissarie Gordon och hans polisassistent Paddy tar sig an ett sista fall innan Gordon tänker ägna all sin tid åt att fiska och äta kakor. Det visar sig bli ett svårt. Många djur i skogen är ledsna. Vem är det som går runt och säger elaka saker? Ingen vill skvallra. Detektiverna vill att allt ska gå rättvist till och att ingen ska behöva lida. Med lite finurlighet hittar de en lösning.

MediaNr: CA22116

Loranga

av Sara Olausson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar D. 1: 40 min.; 80 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

"Loranga, Masarin och Dartanjang" återberättad som tecknad serie. Loranga är en ovanlig pappa. Han avskyr tanken på att förstöra sina bästa år med att arbeta. Masarin är också nöjd med deras lekfulla hemmaliv. På gården bor även gamle Dartanjang. Man vet aldrig vem han är när han vaknar. En berättelse full av roliga upptåg, tigrar och giraffer. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA20248

Anna och den franska kyssen

av Stephanie Perkins. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

16-åriga Anna trivs bra med sitt liv på highschool i amerikanska Atlanta. Så bestämmer Annas pappa att hon ska studera sista året i Paris och lära sig franska. Anna kan inte ett ord av språket, men finner sig snart tillrätta. En god vän blir den snygge Etienne St Clair, som tyvärr redan är upptagen. Lättsamt och romantisk berättelse om Annas år i Paris och alla vändor kring en vänskapsrelation på väg att bli något mer.

MediaNr: CA23197

Bobo i apskolan

av Malte Persson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Äntligen ska Bobo börja skolan och lära sig språk, matematik och allmän apkunskap. Bobo har många frågor och kluriga funderingar om bokstäverna och siffrorna. Men så långsamt det går i skolan. Bobo tröttnar snart och beger sig till biblioteket. Där finns alla bokstäver på en gång och en bibliotekarieapa som har svar. En berättelse i fyra kapitel med språklig lekfullhet och lågmäld humor. En bildningsroman för stora och små.

MediaNr: CA22867

Den fängslade guden

av Rick Riordan. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den försvunna hjälten. En berättelse som vimlar av romerska och grekiska gudar med inflytande på människorna i nutida USA. Det är en mix av myter, fantasy och äventyrsberättelse. Här återkommer Percy Jackson, drabbad av minnesförlust, till de romerska halvgudarnas läger. Gudarnas fiender jättarna rustar för krig och Percy far på uppdrag till Alaska för att befria en fängslad gud som kan rädda världen från undergång.

MediaNr: CA21187

Jagad

av Maggie Stiefvater. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del två i serien Spirit animals som börjar med Vild. Berättelsen utspelar sig i riket Erdas där vissa barn från 11 års ålder kan få ett andedjur, vars egenskaper de ska lära sig att bemästra. Djuret kan tatueras på deras arm och släppas fri vid behov. Tillsammans ska barnen från olika delar av riket bekämpa mörka makter. I denna bok fortsätter jakten på en talisman, barnen går igenom svåra strider och förtroenden prövas.

MediaNr: CA22160

Ninja Timmy och den vita apans hemlighet

av Henrik Tamm. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Ninja Timmy och de stulna skratten. Ninja Timmy och hans vänner, De Magiska Ninjorna, är ett gäng förmänskligade djur. De befinner sig på en ubåt, numera omgjord till flygfarkost, i jakt på den vita apan som har stulit "Skriftrullen om alltings ursprung". Det fantasifulla äventyret leder in i en djungel där ninjorna tillfångatas av pirater..

MediaNr: CA22868

Hund på plan!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Seriespelet är snart slut för Charlotte och hennes lag i IF Ekeby. Charlotte koncentrerar sig på att ta en passning för att sätta bollen i mål, men just då springer en hund in på plan och tar bollen! Hunden ställer till det rejält illa: Charlotte snubblar och skadar knät, lagkamraterna blir okoncentrerade och de förlorar den matchen. Vi får följa Charlotte och kompisarna i den tuffa seriefinalen där hunden blir deras maskot. Lättläst.

MediaNr: CA22075

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Jordens mystiska platser

av Jens Hansegård. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Lättläst faktabok i korta kapitel om mytomspunna platser över hela jorden. Atlantis, Påskön och Pyramiderna bär spår av försvunna civilisationer. Andra platser präglas av oförklarliga fenomen som UFOn. Eller kryptider som sjöodjur. Här presenteras en blandning av myter och vetenskaplig teorier.

MediaNr: CA22914

Filosofi och psykologi

Livet är nu!

av Ludmilla Rosengren. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Faktabok om livskunskaper som medveten närvaro, acceptans och bekräftelse. Boken är en bearbetning för unga av böcker på området kognitiv beteendeterapi av Åsa Nilsonne och Anna Kåver: "Vem är det som bestämmer i ditt liv" och "Att leva ett liv, inte vinna ett krig". Lättlästa texter med en personlig berättarröst, handfasta råd och konkreta övningar. Författaren Ludmilla Rosengren är läkare och KBT-terapeut med rik erfarenhet inom barnpsykiatrin.

MediaNr: CA22186

Biografi med genealogi

Se dej för!

av Jan Wigdell. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Författaren Jan Wigdell, född 1939, drabbades 2007 av en förändring av gula fläcken på båda ögonen vilket ledde till en grav synskada. Han berättar, ofta med humor, om olika upplevelser, attityder och bemötande en synskadad kan råka ut för i det vardagliga livet. Bland annat tar han upp trottoarfaror, färdtjänst, nivåskillnader och hjälpmedel. Boken pekar också på enkla åtgärder som markant skulle förenkla vardagen för synskadade.

MediaNr: CA22969

Naturvetenskap

Masai Mara

av Ingegerd Zetterlund. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om nomadfolket Massajerna på höglandet mellan Kenya och Tanzania i Östafrika. Lättillgängliga beskrivningar om kultur och natur som interagerar med ett bildmaterial av fina fotografier. En rad djur presenteras: elefanter, noshörningar, lejon, krokodiler, gnuer, bufflar, med flera. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA21857