Nya talböcker oktober 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 182 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Rörelsen

av John Ajvide Lindqvist. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 9 tim., 46 min..

En prequel till Himmelstrand och andra delen i trilogin Platserna. År 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus i Stockholm. Snart upptäcker han att det finns något i ett låst rum i tvättstugan, något som låter oss färdas till den andra platsen och besannar våra drömmar. Det kostar bara lite, lite blod. John dras ner i en ström av magi, våld och gemenskap.

MediaNr: CA23355

Irakisk Kristus

av Hasan Balasim. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Boken innehåller sjutton noveller som skildrar situationen i dagens Irak. Novellerna bär spår av både magisk realism och arabisk sagotradition. Titelberättelsen handlar om den kristne irakiern Daniel som å enda sidan genom osannolika förutsägelser räddat många människoliv, men å andra sidan offrat många för att rädda sin mor. Hassan Blasim är född i Irak, men bor i Finland. Han anses av många revolutionerat den nutida arabiska litteraturen.

MediaNr: CA23675

Lycke

av Mikaela Bley. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

När åttaåriga Lycke försvinner vid ett besök på Kungliga Tennishallen i Stockholm får kriminalreporter Ellen Tamm på TV4 i uppdrag att följa fallet. Tiden går och polisen gör inga framsteg, men Ellen är som besatt av mysteriet och har svårt att hantera situationen professionellt, inte minst för att den påminner henne om något annat, som är mycket mer personligt. Till sist tvingas hon konfrontera sitt eget förflutna.

MediaNr: CA22966

Små svarta lögner

av Sharon J. Bolton. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 57 min..

Catrin och Rachel var barndomsvänner i ett litet samhälle på Falklandsöarna. Vänskapen bröts abrupt när Catrins söner dog medan Rachel hade hand om dem. Tre år senare dominerar hatet fortfarande all Catrins vakna tid. Men när ett barn försvinner förenas öborna i sökandet och kvinnorna tvingas konfrontera sitt förflutna. Catrins före detta älskare Callum finns också med. Alla sörjer, ingen kan lita på någon och alla bär på ohyggliga hemligheter.

MediaNr: CA22797

Villette

av Charlotte Brontë. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Huvudpersonen Lucy Snowe växer upp i London, men hamnar efter en familjekatastrof i Villette, där hon blir anställd som lärare på en flickskola. På skolan arbetar även Paul Emanuel som Lucy förälskar sig i. Boken utkom ursprungligen 1853 och ansågs för tiden vara utmanande, främst på grund av författarens ifrågasättande av kvinnorollen. Villette bygger på författarens egna upplevelser som lärare på en internatskola i Bryssel. C.B., 1816-1855.

MediaNr: CA23316

Gisslans hemlighet

av Francis Clifford. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Ett skott smäller i gryningen i ett välbärgat kvarter i London. En okänd människa har fallit offer för ett helt meningslöst våld. Mördaren tar sin tillflykt till det stora Shelley Hotel, mittemot den amerikanska ambassaden, där han tar två av gästerna som gisslan i deras rum. Men han ställer även krav på att få träffa den amerikanske presidenten. Efter ett snabbt polisingripande inleds en kamp för att få fram vem mannen är och vad han vill.

MediaNr: CA23543

Höga berg, djupa dalar

av Cecilia Davidsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En äldre man med diffusa symptom får med sig ett paket plåster från apoteket - plåster som visar sig vara rena mirakelmedicinen. En ung kvinna på Kungsholmen kan bara tänka på badkaret som försvann. En bror och en syster besöker sin sjuka mamma, men inget blir som de har tänkt sig. Med glasklar iakttagelseförmåga fångar C.D. i sina noveller vardagens små och stora ögonblick. Livet, det vi alla lever, varje dag, varje sekund.

MediaNr: CA23490

Ultimatum

av Anders De la Motte. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 12 tim., 10 min..

Andra delen i en trilogi. Kriminalinspektör Julia Gabrielsson får hand om ett fall där ett svårt sargat lik hittas utanför regeringspartiets kursgård. Snart inser Julia att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram. Polismannen Davis Sarac vårdas på en avlägsen klinik efter en våldsam uppgörelse. Han står i begrepp att begå självmord när han får ett mystiskt erbjudande.

MediaNr: CA22240

Äntligen tant!

av Anna Eriksson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 55 min..

Illustratören Anna Eriksson kåserar om hur det är att vara tant nuförtiden. Illustrationer varvas med korta humoristiska texter där tanten guidar läsaren genom årets olika säsonger. Tanten röjer loss och avgiftar kroppen, frossar i tulpaner, lär ut hyfs på trottoaren, gillrar flugfällor, lär sig paddla kajak med mera. Läsaren kan också själv göra ett tant-test.

MediaNr: CA23811

Hausfrau

av Jill Alexander Essbaum. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

En roman om äktenskap, sex och moral. Amerikanskan Anna Benz bor med sin schweiziske make och tre barn i en välbärgad förort till Zürich. På ytan är hennes liv perfekt, men inuti faller hon sönder. Anna har problem med att nå fram till andra människor. Hon flyr vardagen genom otrohet och söker hjälp i terapi. Allteftersom Annas lögner kommer ifatt henne eskalerar händelseförloppet.

MediaNr: CA23225

November

av Gustave Flaubert. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 39 min..

En roman med dyster grundton och självbiografisk karaktär, skriven av Gustave Flaubert vid 21 års ålder. Här ryms både bitter desillusion och ungdomliga fantasier. En kärlekskrank yngling med oskulden i behåll upptäcker den fysiska kärleken. Han möter, under ett dygn, en prostituerad som längtar efter den rena kärleken medan han själv drömmer om en orgie av sinnlighet.

MediaNr: CA23255

Spöken

av Per Gustavsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här finns 13 spökhistorier på välkända teman som gengångare, kyrkogårdar och spökottor. Lättläst.

MediaNr: CA23124

Elizabeth är försvunnen

av Emma Healey. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

Åttioåriga Maud är senildement och har börjat bli glömsk. När hon var tretton år försvann hennes storasyster Sukey spårlöst och familjen fick aldrig veta vad som hände henne. Nu har hennes vän Elizabeth också försvunnit, så står det på en lapp som Maud själv har skrivit. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Kan jakten på Elizabeth hjälpa Maud att finna sanningen bakom Sukeys försvinnande?.

MediaNr: CA23710

De underkända

av Michael Hjorth. Inläst av Ludwig Bertling Wiik. Talboken omfattar 11 tim., 18 min..

Femte boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Någon mördar mediala kändisar. Det första offret hittas i ett klassrum, skjutet i huvudet och försett med dumstrut. Ett frågeformulär sitter fastnitat på ryggen. Riksmord kopplas in. Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. En skribent raljerar över okunskapen hos dagens ungdomars förebilder och intresserar sig för morden.

MediaNr: CA22787

Hush baby

av Johanna Holmström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vråkören är ett villaområde vid kusten mellan Finländska Borgå och Helsingfors. Dit flyttar Olof med sin fru Henrika och de två barnen Lukas och Robin. Många år senare återvänder barnpsykologen Robin. Bakom överklassvillornas fasader finns en spänning. Alla är rädda. Robins mamma är utsatt för förföljelse, det pratas om droger som smugglas. Robin dras in i ett nät av intriger där allt verkar peka på välgörenhetsrörelsen som en gång grundades här.

MediaNr: CA23351

Järnskallen

av Nils Håkanson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Vanadis hamnar. Hungerkravaller och politisk oro präglar det svenska samhället 1917. Det går rykten om terrorister och sammansvärjningar. När en officer mördas sammankallas en grupp udda existenser för att lösa mordet. Bland andra en uppvisningsbrottare, en dansk kälkborgare, en alkoholiserad kvinna och en gammal tsaragent, som kastas ut i ett virrvarr av intriger i sin jakt på mördaren. N.H., 1975-, översättare och förläggare.

MediaNr: CA22915

De odödliga

av Lars Jakobson. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

I bokens förord skriver den fiktiva Joan Bravais att detta är Jakobsons tredje postuma bok som motivmässigt hänger samman med de två första. Romanens huvudperson Mark är odödlig. Tillsammans med likasinnade är han organdonator. Han ser fabulösa ting och upplever de mest bisarra händelser. Triangelförhållandet kropp-minne-identitet bildar ett fundament.

MediaNr: CA23485

Grey

av E. L. James. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde boken i Femtio nyanser-serien. Här skildras händelserna ur Christian Greys perspektiv. Christians liv styrs helt och hållet av hans maniska kontrollbehov. Trots förmögenhet och karriär känns livet tomt och meningslöst, fram till dagen då Anastacia Steele gör entré på hans kontor. Hon genomskådar Christian och ser förbi alla pengar, förbi alla framgångar och rakt in i hans iskalla, sårade hjärta.

MediaNr: CA23299

Begynnelsens Vilhelmina m. fl. dikter

av Lisa Johansson-Sandberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 26 min..

Diktsamling av författaren och textilkonstnären Lisa Johansson, 1894-1982. Lisa var bördig från Idvattnet, Vilhelmina i Västerbotten. Hon föddes som oäkta barn till bonddottern Kristina Matsdotter och en blivande storhandlare. I dikterna skildras minnen och levnadsvillkor i den fattiga bygden. Stugorna är ett tema i flera av dikterna boken. I Om de gamla kyrkstugorna i Vilhelmina berättar författaren vad stugorna varit med om.

MediaNr: CA23003

Eldjägarna

av Mons Kallentoft. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 23 min..

Nionde fristående boken med kriminalinspektör Malin Fors. En tidig septembermorgon upptäcker Malin det brända liket av en kvinna i skogen utanför Linköping. Dagen innan har en nioårig pojke hittats mördad i en container. Han kom från ett trasigt hem och det visar sig att han ofta flydde ut ensam om kvällarna. Malin anar att pojken och kvinnan hör ihop på något sätt.

MediaNr: CA22945

Ellen

av Christina Kellberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 42 min..

En roman om livet, kärleken och demens. Birgitta skriver ner vad som händer när hennes mamma bryts ner av alzheimer, men hon vägrar samtidigt förlora henne. Ellen och Nils förälskar sig 1945 och sätter bo med folkhemmets alla bekvämligheter. Dottern Birgitta föds och de ser så småningom fram emot ålderdomen. Men så går Nils bort och Ellen får allt svårare att klara sig själv. En kväll går hon vilse och blir hemkörd av polisen.

MediaNr: CA23289

Allt blir inget

av Martin Kellerman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

28-årige Florian bor tillsammans med sin gamla farmor på en ö i Stockholms skärgård. Han missbrukar både det ena och det andra och i vardagsrummet har han en stor cannabisodling. Egentligen drömmer han om ett annat liv. En dag anländer ungdomarna Max och Kea till ön, vilket blir inledningen till ett triangeldrama. Bokens berättarperspektiv växlar mellan dessa tre personer. Allt blir inget är serietecknaren Kellermans debutroman. M.K., 1973-.

MediaNr: CA23396

Playground

av Lars Kepler. Inläst av Märta Lundin. Talboken omfattar 11 tim., 9 min..

Första boken i den planerade serien Playground. När löjtnant Jasmin Pascal-Anderson återvänder till livet efter att ha blivit skjuten, berättar hon att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen. Tillsammans med sin femårige son hamnar hon senare i en bilolycka. Hur ska han klara sig tillbaka till livet om hamnstaden finns på riktigt? Den andra sidan är ett mycket farligt ställe, farligast är lekplatsen.

MediaNr: CA22947

Att hela de levande

av Maylis de Kerangal. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 39 min..

Nittonårige Simon omkommer i en bilolycka när han tillsammans med två av sina vänner är på hemväg till Le Havre en tidig morgon efter surfing vid stranden. Föräldrarna beslutar att Simons organ ska doneras och här får vi följa organen när de ger nytt liv. Hjärtat är på väg till en annan del av landet medan njurarna, levern och lungorna sprids till andra platser. Boken har blivit både teaterpjäs och film.

MediaNr: CA23825

Satantango

av László Krasznahorkai. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 31 min..

Roman från 1985, nu på svenska, av den ungerske författaren László Krasznahorkai. Berättelsen utspelar sig under några dagar då det ständigt regnar. Ett tiotal invånare i en liten by har lämnats till sitt öde och smider planer, sviker löften och begår onda handlingar. Och så dansar de på värdshuset när mörkret faller på, en onykter tango eller csardas.

MediaNr: CA23318

Kolbarnet

av Monica Kristensen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 34 min..

Andra boken på svenska om kriminalgåtor som utspelar sig på Svalbard. Femåriga Ella försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet. Är det flickans alkoholiserade pappa som tagit henne med sig för att hämnas på mamman? Men pappan har omkommit i en bilolycka under mystiska omständigheter. Polisen inser att de för en kamp mot klockan i polarmörkret och den extrema kylan.

MediaNr: CA23847

STHLM delete

av Jens Lapidus. Inläst av Dodo Parikas. Talboken omfattar 16 tim., 16 min..

Andra boken med Emelie Jansson, jurist på en advokatbyrå och Teddy, kåkfararen som numera är byråns fixare och specialutredare. Ett massakrerat lik hittas ute på Värmdö. Benjamin, en ung man, häktas för mordet. Han begär Emelie som försvarare, trots att hon är affärsjurist. Det visar sig att det är Teddy Benjamin vill ska komma. Teddy tvingas konfrontera sitt förflutna och snart är de indragna i ett spel med mycket höga insatser.

MediaNr: CA22810

Livet enligt Hildy Good

av Ann Leary. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Hildy Good är en fastighetsmäklare i 60-årsåldern som vet allt om alla i den lilla staden där hon. Hon är frånskild men har en bra relation till sin före detta man, men med de vuxna döttrarna har hon en mer komplicerat förhållande. Hildy dricker alldeles för mycket och när hon blir vän med den sköra Rebecca eskalerar alkoholproblemen. Hon verkar vara på väg rakt mot avgrunden. Men då dyker den gamle ungdomskärleken Frank upp på scenen.

MediaNr: CA22893

En trädgård för dissidenter

av Jonathan Lethem. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Roman som följer den amerikanska radikalismens historia genom tre generationer; från 1930-talets salongskommunism via medborgarrättsrörelsen och fram till 2000-talets Ockupera-nätverk. I centrum för berättelsen står Rosa Zimmer, vars hårdföra och bokstavstrogna kommunism skrämmer omgivningen. Rosas dotter Miriam är lika aktivistisk men söker sig till den unga generationens autonoma motkulturer.

MediaNr: CA23074

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

av Tom Malmquist. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När Karin och Tom väntar sitt första barn insjuknar Karin i akut leukemi och tas in på sjukhus. Barnet föds med hjälp av kejsarsnitt, men Karin avlider några dagar senare. Kort därefter dör även Toms pappa. Boken är en skildring av tiden efter dödsfallen. Det är en sorgebok, men också en berättelse om föräldraskap, om de tio åren Karin och Tom fick tillsammans och om författarens relation till sin far. T.M., 1978-.

MediaNr: CA23209

Doktor Faustus

av Thomas Mann. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 32 tim., 55 min..

Nyöversättning av Thomas Manns Doktor Faustus från 1947. Berättaren, den lärde humanisten, Serenus Zeitblom tecknar sin barndomsvän tonsättaren Adrian Leverkühns levnadshistoria medan andra världskriget pågår. Leverkühn ingår en pakt med djävulen för att få behålla sitt konstnärliga nyskapande mot att han avstår all kärlek. En av romanens många bottnar är Tysklands band med det onda i gestaltning av nationalsocialismen. Förord av Kerstin Ekman.

MediaNr: CA23120

Världen

av Juan José Millás. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Författaren Juan José Millás tänker tillbaka på sin barndom. Hans far hade en verkstad för elektromedicinska apparater där han en gång provade en elektrisk skalpell på en köttbit. På gatan hemma i Madrid träffade Juan sin första kärlek och så mötte han döden. Skrivandet liknas vid användandet av skalpellen, det öppnar och sluter sår. Romanen blir ett försök att tillsluta såret efter uppväxten.

MediaNr: CA23288

Utvandrarna

av Vilhelm Moberg. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Roman om några fattiga bönder i Småland som utvandrar till USA på 1850-talet för att slippa svälta. Huvudpersoner är Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina, som slår sig ner i Minnesota. Vilhelm Mobergs klassiska roman, här återberättad i lättläst form av Cecilia Davidsson. Första delen i en serie på fyra böcker.

MediaNr: CA23232

Aldrig godnatt

av Coco Moodysson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Stockholm, Södermalm 1982. Tonåringarna Coco, Klara och Matilda upptäcker punken och bestämmer sig för att starta ett eget punkband. De fixar frisyren och går till fritidsgårdens replokal. Men hur ska de få tag i instrument? De är tuffa och har en stark vänskap, men möter en del svårigheter. Rolig, tidlös skildring av tonårsliv, som samtidigt blir ett stycke musikhistoria. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA20255

Simma med de drunknade

av Lars Mytting. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 14 tim., 43 min..

Ett norskt-franskt par hittas döda i Frankrike 1971. Deras treårige son Edvard växer upp hos sin farfar på en gård på norska landsbygden. Farfadern dör i början av 1990-talet. Oväntat dyker det upp en träkista från en släkting och Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han söker efter svar på sitt livs frågor vilket leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike.

MediaNr: CA23348

Kastanjeträdets makt

av Bodil Mårtensson. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 14 tim., 3 min..

Del 2 i en trilogi inledd med Blodbokens tid. I Lunds domkyrka julen 1355 meddelar hertig Bengt Algotsson, kung Magnus Erikssons högra hand, att adeln och kyrkan måste belastas med tunga skatter. Samtidigt inser drottning Blanche att den uppstudsige sonen Erik hamnat i klorna på herr Karl Ulfsson av Tofta, rådsadelns främste upprorsmakare. Kungafientliga planer smids återigen på Stockholms slott.

MediaNr: CA23301

Midnattssol

av Jo Nesbø. Inläst av Johan Svensson. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

Fristående fortsättning på Blod på snö. I slutet av 1970-talet kliver en man av bussen i den nordnorska sensommarnatten. Han heter Jon Hansen och hans jobb är att skjuta folk. En olåst kyrka blir hans skydd för natten. Han väcks av en pojke och möter hans vackra mamma. Jon Hansen är på flykt från maffian i Oslo. Men hans chef Fiskaren är missnöjd, Jon har inte modet att döda. En thriller som också rymmer kärlek och stark tro.

MediaNr: CA22809

Att hata allt mänskligt liv

av Nikanor Teratologen. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 3 tim., 17 min..

En roman där handlingen utspelar sig under kolonialtiden i Indien. Den brittiske arkeologen Alexander Cunningham minns hur han fyrtio år tidigare, i Sarnath utanför Benares, konfronteras med ett visdomsstint missfoster i en kopparkittel. Händelsen medför att han blir sängbunden med hög feber i två månader. Läsaren guidas genom myter, filosofi och religion under samtalen mellan Cunningham och guden Bhairava.

MediaNr: CA23516

Byggfirman

av Staffan Nordstrand. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

En roman som är baserad på autentiska livsöden och byggprojekt i Stockholm. Om svarta pengar, girighet, utpressning, fusk och död i den svenska byggbranschen. Läsaren får följa sex familjer under en dramatisk vecka. De träffas sedan på middag på lördagskvällen. Den smutsiga byken uppdagas med ödesdigra konsekvenser. Till exempel så har Adrian och Lena anlitat svart arbetskraft, Beata är prostituerad och Kalle och Mia blir tagna av polisen.

MediaNr: CA23395

Kantslag

av Dorthe Nors. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

En samling med femton noveller som handlar om människor, oftast kvinnor, vars tillvaro är ställd på sin spets - flickan som förlorat oskulden, buddisten som får sparken, kvinnan som just mördat någon som gjort henne illa; men också om det förunderliga i vardagen. Författaren bygger upp världar för att kort därefter rasera dem och hon penetrerar människans beteende.

MediaNr: CA23604

Förvänta dig det värsta

av Petteri Nuottimäki. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Matti har tvingats flytta till Sverige där han säljer nyttiga insekter till skogsindustrin. Det är 1970-tal och livet i det nya landet är ingen dans på rosor för en gammal soldat utan större förståelse för plyschbyxor och proggig musik. När Matti får cancer inser han att det är hög tid att välja en arvinge. De tre barnen får i uppgift att var och en investera en summa pengar. Den som lyckas bäst får ta över familjeföretaget.

MediaNr: CA22985

Död mans grepp

av Peter O'Donnell. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Modesty Blaise och hennes närmaste medarbetare Willie Gavin bildade den internationella brottsorganisationen Firman tillsammans. Nu har de dragit sig tillbaka men blir ofta anlitade av den brittiska säkerhetstjänsten. Ibland blir de själva indragna i otroliga äventyr. När Willie kidnappas blir kommissarie Brook på Scotland Yard inkopplad men det är Modesty som brutalt slår till mot kidnapparna.

MediaNr: CA23535

Minnesbäraren

av Kamilla Oresvärd. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Det är mitt i sommaren och Göteborgspolisens personal är kraftigt reducerad på grund av semestrar när ett trettio år gammalt lik hittas i en jordkällare mitt i staden. Samtidigt rymmer en mördare från en sluten rättspsykiatrisk vårdanstalt tio mil bort. Kommissarie Stina Seger och hennes arbetsgrupp tvingas leta efter sanningen i mentalvårdens mörkaste gömslen. Debutroman.

MediaNr: CA23441

Kärlek i luften

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Del 62 i serien Tre systrar. Siri och Gunnar från Nordgård är nu ett par och Siri har svårt att neka honom när han vill besöka henne på natten. Han klättrar in via taket ovanför ytterdörren och Siri gillar inte riktigt hans leende. Det verkar som om han är ute efter mer än att ligga ovanpå hennes täcke. Davids nya båt ska döpas och Sandra ska vara gudmor. Dopet går dock inte enligt planerna.

MediaNr: CA23191

Nekromantikerns krig

av Nik Perumov. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar D. 4: 25 tim., 9 min..

Nekromantikerns krig 4, Final del 1. Del 11 i serien Svärdens väktare som inleddes med Diamantsvärdet och träsvärdet. I den heliga provinsen är allt mörkt och lamslaget. På den ogästvänliga ön Sjunkna krabban kommer hela Ordningens öde att avgöras. Dödsbesvärjelser står mot viljans och kärlekens fästning. Alla gamla vapenbröder är döda och detta är början till slutet om Kerr Laedas, gråförbundskrigaren Fess och nekromantikern Kattugglans öden.

MediaNr: CA23190

Bleeding edge

av Thomas Pynchon. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 19 tim., 3 min..

En romanversion av händelserna elfte september som också handlar om hur internet förändrar världen. Romanen anknyter till författarens tidigare Buden på nummer 49. Maxine Tarnow utreder företagsbedrägerier på frilansbasis med en Beretta i handväskan. Det är New York 2001 när en klient ber Maxine att titta på ett it-företag som drivs av den ondskefulle nörden Gabriel Ice. Oanade saker börjar hända.

MediaNr: CA23579

Hemligheter och lögner

av Nora Roberts. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 18 tim., 51 min..

Den vackra och begåvade Emma har vuxit upp i en privilegierad värld som dotter till den världsberömda sångaren Brian McAvoy. Men så blir hon vittne till mordet på sin älskade lillebror. Händelsen splittrar familjen och begravs i Emmas minne. När hennes karriär tagit fart och hon ska gifta sig visar det sig att mannen ifråga inte är den han utger sig för att vara. Dessutom är någon beredd att döda för att Emmas hemlighet inte ska avslöjas.

MediaNr: CA23103

Händelser vid vattnet

av Nora Roberts. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Semester är precis vad Morgan behöver, en paus från jobbet som tolk inom FN och tid att fundera kring sitt liv. Lite lugn och ro så skulle hon nog få perspektiv på allt. Men hennes planer ställs på ända redan första kvällen. Nicholas Gregoras är Morgans närmaste granne på den lilla grekiska ön och det är något som gör att hon dras till honom. Vem är den mystiske mannen och har han något att göra med de underliga saker som händer nere på stranden?.

MediaNr: CA23547

Eldprovet

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

Del 5 i serien Häxmästaren som börjar med Trolldom. Hertiginnan Theresa, dottern Tiril och Móri beger sig söderut för att bilda ett eget hem. Nu är det också dags för hertiginnan att möta sin ungdomskärlek, Tirils far. Samtidigt finner Móri och hans vänner ett nytt spår i mysteriet med soltecknet. De ger sig iväg på ett äventyr, ett eldprov, utan att inse vilka fasansfulla konsekvenser det kan få.

MediaNr: CA23632

Arons bok

av Jim Shepard. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

När pojken Aron och hans familj 1940 tvingas lämna den polska landsbygden, hamnar de i Warszawas getto. Här smugglar Aron varor och jagas av judisk, tysk och polsk polis. Han räddas av den polsk-judiske läkaren Janusz Korczak som får i uppdrag att driva gettots barnhem. Länge lyckas Korczak hålla nazisterna på avstånd men tvingas till sist iväg till Treblinka med personalen och alla barnen.

MediaNr: CA23472

Stormningen

av Harry Sidebottom. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 16 tim., 48 min..

Roms krigare, del ett. Året är 255 e.Kr. Det romerska kejsardömets makt och auktoritet är hotad längs med rikets alla gränser, men det största hotet kommer från öst, från Persien. Där ligger den isolerade romerska staden Arete. Ballista skickas ut för att förstärka stadens befästningar och stridsviljan hos befolkningen. Romanen bygger delvis på verkliga händelser vilket redovisas i slutet av boken.

MediaNr: CA22163

Rosieeffekten

av Graeme Simsion. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Fortsättning på Projekt Rosie. Don Titelman har gift sig med Rosie och de har flyttat till New York där båda forskar. Don har svårt att passa in i sociala sammanhang och försöker desperat upprätthålla sitt strukturerade liv. Så meddelar Rosie att hon är gravid. För Don blir det nästan oöverstigligt att förbereda sig på föräldraskapet. Han får hjälp av sina sex vänner men leds in på helt fel vägar.

MediaNr: CA22811

Stensamlarens sång

av Sjón. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

Ett urval av den isländske författaren och poeten Sjóns dikter. Samlingen spänner över tiden från debuten med Syner 1978 till nyskrivna ej tidigare publicerade dikter. Bildspråket är färgstarkt. Surrealismen och de isländska sagorna lyser igenom i en värd som kan karaktäriseras som magisk. Sjón, 1962-, tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2005.

MediaNr: CA23272

Himmler och helvete

av Lars-Åke Skagegård. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 27 min..

Sju berättelser från andra världskriget. Den röda tråden är människor som gör skillnad. Även i de största och mest avgörande historiska skeenden finns möjlighet att påverka. Boken bygger på verkliga händelser, men ibland med fiktiva personer. Det handlar bland annat om massmördaren Heinrich Himmler, Georg Ferdinand Duckwitz som verkade i Danmark under ockupationen och den svenske konsuln Raoul Nordling som räddade Paris.

MediaNr: CA23606

Olive Kitteridge

av Elizabeth Strout. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den pensionerade matematikläraren Olive Kitteridge inger respekt, hennes vassa tunga och obönhörliga uppriktighet gör att en del till och med är rädda för henne. Här skildras hennes och makens liv i ett litet samhälle i Maine. Deras relation är kärleksfull om än full av missförstånd och Olive klandrar sig själv för den dåliga relationen till sin son. Boken belönades med Pulitzerpris 2009 och blev tv-serie 2014. E.S., 1956-, amerikansk författare.

MediaNr: CA23443

Om kärlekens uniformer och andra betraktelser

av Stefan Sundström. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

En samling korta berättelser av trubaduren och rockartisten Stefan Sundström. Här berättar han om livet som rockstjärna, kändis och turnerande förälder. Men det skulle lika gärna kunna handla om oss alla, om drömmarna vi bär på, fiskpinnarna vi ätit och sångerna vi sjungit. Texterna rymmer skratt och sorg, berättelser om vänner och okända samt ett reportage om världens bästa band.

MediaNr: CA23439

Tiden läker inga sår

av Caroline Säfstrand. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

Ett misslyckat luciafirande 1951 får Ethel, Dorotea och Maggan att ingå en vänskapspakt. En livsavgörande händelse får dem att bryta pakten. När Maggan firar sin sjuttioårsdag dyker ett handskrivet brev från Dorotea upp. Ethel, som befinner sig några kilometer bort, får ett likadant brev. Nu måste de träffas igen och konfrontera det förflutna. Hemligheten kan inte längre döljas.

MediaNr: CA23228

Kvinnolist

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Del 9 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Konstanse skiljs från sin syster efter moderns död. Hon skickas till sin morbror och hans fru som bor på en stor och ödslig gård. Endast tjänsteflickorna visar henne värme och omtanke. Nu berättar Konstanse gråtande för Martha att hon blivit bortlovad av sin far. Ida gör upp en våghalsig plan för att bli kvitt Even som förmörkar hela familjens tillvaro.

MediaNr: CA21108

Svärmeri

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Del 10 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Amanda och Mathias ska träffas i brygghuset. Det verkar som om han äntligen fått upp ögonen för henne. Hon faller i hans armar och glömmer alla förmaningar. Ida lyckas att få den elake styvfadern Even fängslad för stölden av kyrksilvret. Hon förstår att Even kommer att bli rasande när hon tackar nej till att bli fru Paulsen. Hur ska det gå när han blir frigiven?.

MediaNr: CA21064

Istvillingar

av S. K. Tremayne. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En annorlunda deckare om Lydia och Kristie som är enäggstvillingar. När de är sex år faller Lydia från en balkong och dör. För att komma bort från de svåra minnena flyttar familjen till en isolerad ö. Föräldrarnas äktenskap är dock i upplösning. Kristie mår allt sämre, hon har inga kamrater och påstår att hon förväxlats med den döda systern. S.K. Tremayne är pseudonym för Sean Thomas, 1969-, som också givit ut böcker under namnet Tom Knox.

MediaNr: CA22986

Ingers violin

av Hans Vennersten. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Tredje boken med Varbergspoliserna Leo Colbjörnsen, Adam Abramovitj och Eva Hjort. Reviderad utgåva, original 2013. När en hotellanställd ska släcka och stänga Leninbadet upptäcker han en död kvinna. Hon visar sig vara en anställd vid flygbolaget Quickfly i Norrland där man utför högriskflygningar till Ukraina. Kommissarie Colbjörnsen och hans kolleger ställs snart inför fler mordgåtor och en 1700-talsfiol figurerar på olika håll i utredningen.

MediaNr: CA23370

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Genusförbart

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Hur kan ett museum arbeta utifrån ett htbq- eller genusperspektiv och i sitt praktiska arbete spegla den mångfald som finns i Sverige? I denna bok vill författarna, som alla har erfarenhet av museiarbete, förmedla idéer om hur föremål kan beskrivas, hur genus kan lyftas fram i utställningsverksamheten och hur även marknadsföringen kan få ett genusperspektiv. Exempel på utställningar med genustänk och förslag på redskap och metoder.

MediaNr: CA23799

Det goda livet och andra essayer

av Torsten Gårdlund. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Essäer över framförallt brittiska författare och filosofer av nationalekonomen Torsten Gårdlund, 1911-2003. De representerade författarna har samtliga företrätt ståndpunkten att livet skulle bli gott att leva om människorna kunde finna den optimala organisationen av samhället. Men världskrigen och annat har sått frö av oro och tvivel hos många samhällstänkare menar Gårdlund.

MediaNr: CA23121

Klickokratin

av Ulrika Kärnborg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En lättillgänglig sammanfattning av den journalistiska krisen, som här sätts in i ett historiskt perspektiv. Författaren har frågat ett antal mediechefer och journalister om hur de ser på vad som kommer efter krisen. Vad betyder utvecklingen mot färre tidningar, mindre redaktioner och suget efter "klickmonster" för samhällsutvecklingen och demokratin? Ulrika Kärnborg, 1969-, författare, dramatiker och journalist.

MediaNr: CA23227

Reskamrater

av Stig Strömholm. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stig Strömholm har valt artiklar med tyngdpunkt på ämnen som antikens Grekland, med dess outtömliga förråd av skarpt utmejslade personligheter och särpräglade idéer, europeisk medeltid och fransk kultur från 1600-talet till julimonarkin. Stig Strömholm är en av Sveriges ledande jurister och kulturpersonligheter.

MediaNr: CA23041

Religion

Mitt i byn

av Carin Bergström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Carin Bergström, docent i historia och före detta museichef, berättar här om den svenska sockenkyrkans roll i våra förfäders liv. Både bokstavligt och bildligt har den oftast stått mitt i byn och haft en stor betydelse för språk, seder och värderingar genom att sprida inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst och musik.

MediaNr: CA23515

Kyrkornas mysterium

av Peter Bexell. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 21 tim., 3 min.

Teologie doktorn och prästen Peter Bexell berättar om kyrkorummet i nutid och i historisk tid. Texten ackompanjeras av många kommenterade illustrationer. Kyrkorna, det svenska kulturarvets största grupp av byggnader, härstammar från tio olika århundraden och är spridda över hela landet. Och ingen är lik den andra. Rummets olika delar, dess bildvärld och inventarier sätts i en meningsfull kontext.

MediaNr: CA23605

Samtal i trons gränsland

av Mats Bjurbom. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 6 min..

En bok för den som befinner sig i trons gränsland. Författaren, Mats Bjurbom, började be till Gud på ett hotellrum i Kina i november 2012 då han drabbades av ett slags inre missmod. Tre månader senare kontaktade han pastor Torsten Åhman för vägledning. Boken är resultatet av deras samtal om kristen tro. Torsten menar att den kristna dimensionen för en människa alltid kan tillta i kraft oavsett om hon blir äldre och svagare.

MediaNr: CA23154

I andens vind

av Olof Djurfeldt. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 49 min..

Missionären, journalisten och predikanten Olof Djurfeldt berättar om sitt liv. Djurfeldt avbröt sina studier i Lund och blev pingstkyrkans förkunnare i Borlänge. Efter en tid som missionär i Afrika blev han sedan medarbetare på tidningen Dagen. Där efterträdde Djurfeldt Lewi Petrus som chefredaktör, en position som han upprätthöll i 22 år. Boken ger en inblick i den svenska pingströrelsens historia från 1930-talet och framåt.

MediaNr: CA23544

Grunddragen i Jesu liv

av Adolf Kolmodin. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

Professor Adolf Kolmodins andliga och vetenskapliga testamente, utgivet postumt 1929. Syftet med boken är att låta Jesu personlighet träda fram i sin säregenhet, inte att skildra Jesu liv. Kolmodin hänvisar till att grunddragen hos Jesus går att finna i Nya Testamentets skrifter och det är dessa historiska källskrifter som ligger till grund för framställningen.

MediaNr: CA23054

Tjänst i heligt rum

av Carl Henrik Martling. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 5 min..

En lätt reviderad utgåva av författarens tidigare böcker om vad det innebär att vara kyrkvärd. Vilka befogenheter har kyrkvärden enligt lag? Uppgifterna före, under, efter och utanför gudstjänsten gås igenom, liksom hur tjänsten bör utformas i kyrkorummet. Kyrkvärdsämbetets historia samt kyrkorummets och kyrkoskrudens symbolik behandlas. Författaren är docent i kyrkovetenskap.

MediaNr: CA23578

Och människan skapade Gud

av Robert Wright. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 39 tim., 3 min..

Filosofen och författaren Robert Wrights syfte med denna bok är att förändra vår förståelse för religioners uppkomst. Han påvisar ett mönster i judendomens, kristendomens och islams utveckling samt en grund för hur de heliga texterna växte fram. Utifrån arkeologiska, teologiska, antropologiska och evolutionära ståndpunkter visar han att religionernas ändamål har blivit att stärka sociala strukturer.

MediaNr: CA22115

Filosofi och psykologi

Lär dig leva

av Mats Billmark. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 58 min..

Omarbetad och förnyad version av en bok tidigare utgiven med författaren Mats Billmarks förra efternamn, Lindqvist. Paret Mats och Susan Billmark förklarar hur medveten närvaro i nuet ger ett lugnare, gladare och mer harmoniskt liv. De menar att det är fullt möjligt att komma till rätta med stress och oro, en förändring är ett måste om man inte är tillfreds med sitt liv.

MediaNr: CA23369

Det som ger hoppet liv

av Lars Björklund. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Vad krävs för att livet ska kunna fortsätta när det värsta har hänt, och vad behövs för att hoppet ska få liv igen? Lars Björklund är kaplan på Sigtunastiftelsen och han menar att andras omsorg är en av de viktigaste förutsättningarna. I den här boken vänder han sig till de som går igenom en svår tid i livet och till de som i sitt arbete möter människor i sjukdom och andra svåra situationer. L.B., 1952-, tidigare verksam som sjukhuspräst.

MediaNr: CA23418

Samtal som fungerar

av Johan Holmberg. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA23514

En av dessa minsta

av Göran Jacobson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 tim., 53 min..

Intervjuer och reportage om samvetsfrihet. Syftet med boken, som kommit till med anledning av debatten kring barnmorskan Ellinor Grimmark, är att visa på bredden i begreppet samvetsfrihet. Ellinor nekades anställning vid flera sjukhus i Jönköping för att hon som kristen ville slippa medverka vid aborter. Hon åberopade Europakonventionens nionde artikel där samvetsfrihet beskrivs som en mänsklig rättighet.

MediaNr: CA23657

Humorologi

av Henny Olsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Tre personer som har forskat om sambandet mellan humor och arbetsliv belyser fenomenen humor och skratt ur olika vetenskapliga perspektiv. Humor uppstår när reglerna för kommunikationen mellan människor bryts och medför fysiologiska, kognitiva, emotionella och sociala reaktioner. Den kan också ge hälsofrämjande effekter för individer såväl som för folkhälsan. Boken kan användas av alla som arbetar med människor.

MediaNr: CA23440

Levnadsråd

av Plutarchos. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 18 tim., 40 min..

Del 2 i serien Moralia. Plutarchos, ca 46-120 e.Kr., var en grekisk filosof, författare och levnadstecknare. Här finns texter med moralfilosofiskt innehåll ur hans digra skriftsamling Moralia. Plutarchos ger levnadsråd ämnade för att förbättra människans moral, ibland kryddade med drastisk humor. Urval, inledning och översättning av filosofie doktor i språkhistoria Sven-Tage Teodorsson.

MediaNr: CA22888

Traktat om toleransen

av François Marie Arouet de Voltaire. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Voltaires svindlande vidräkning med religiös ofördragsamhet från 1763. Boken tillkom efter att köpmannen Jean Calas avrättats i Toulouse år 1762 efter en rättegång präglad av katolsk fanatism. Voltaires satiriska ådra visas även i en rad andra exempel från kyrkans historia. Kampen för en ökad tolerans ledde till att Familjen Calas fick upprättelse och påverkade även det moderna Västerlandets uppfattning om tankefrihet.

MediaNr: CA23065

Uppfostran och undervisning

Att läsa faktatexter

av Adrienne Gear. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För att kunna läsa och ta till sig en faktatext behöver man strategier. I denna bok visar pedagogen A.G. på ett antal metoder och modeller som lärare kan använda sig av för hjälpa sina elever att utvecklas till engagerade, kritiska och reflekterande läsare.

MediaNr: CA23581

Språkvetenskap

Bäst i text - läseboken

av Tomas Dalström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Två böcker i en, textförlagan läses från två håll. Författaren, med tjugoårig erfarenhet som textförfattare, beskriver hur läs- och skrivprocessen fungerar ur hjärnans perspektiv. Ett huvudbudskap i boken är att alla texter som produceras ska utföra ett arbete, de kan generera intäkter eller skapa kostnader. Olika teorier presenteras och här ges också råd, exempel och historiska tillbakablickar.

MediaNr: CA23372

Språket

av Birger Winsa. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 29 tim., 56 min..

Språkvetaren Birger Winsa följer upp sina tidigare böcker om språket. Han menar att det finns två sätt att förstå språket, kulturen, människan och världen. Boken handlar om hur dessa två former av förståelse inverkar på vår identitet, logik samt vår sociala, kulturella, politiska och ekonomiska miljö. Språket skapar kulturen och därför bör vi beakta hur kulturen förändras när ett skriftspråk utvecklas.

MediaNr: CA23170

Litteraturvetenskap

Hem

av Tinni Ernsjöö Rappe. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 57 min..

När regeringen 2006 tillsatte Vanvårdsutredningen för att granska den svenska sociala vården av barn, satte man 1980 som gräns. Sofia Rapp Johansson är född 1980 och har sedan sjuårsåldern haft ständig kontakt med sociala myndigheter. Genom att skildra hennes kamp med att få upprättelse och den sociala vård av barn som finns idag, skildras en undanskymd del av den svenska välfärden.

MediaNr: CA23542

Solkattens år

av Merete Mazzarella. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Merete Mazzarella skriver om den ålder då nuet är det man har. Hon dokumenterar året fram till sjuttioårsdagen, filosoferande men också humoristiskt. Frågor som ställs är: Hur ställer sig samhället till den växande gruppen åldringar? Hur ska man själv förhålla sig till att framtiden försvann? Hur behåller man sin vetgirighet och sin utblick på världen?.

MediaNr: CA23486

Den tornedalsfinska litteraturen

av Bengt Pohjanen. Inläst av Béla Szente. Talboken omfattar [1] : 5. tim., 58 min..

Den tornedalsfinska litteraturen del 1. Del 2 i serien Kexibiblioteket. Boken innehåller essäer, litteraturkritik och analyser av flerspråkigheten och dess villkor i skönlitteraturen. Författare från både Sverige och Finland inbegrips. Kexis kväde är översatt till svenska av Bengt Pohjanen. Kirsti Johansson står för bidragen om Rosa Liksom och Bengt Pohjanen. Här finns även artiklar av William Snell.

MediaNr: CA23106

Konst, musik, teater och film

Kärrsångaren och Percy Grainger

av Staffan Börjesson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

Den australisk-amerikanske tonsättaren och pianisten Percy Grainger, 1882-1961,hade ett stort naturintresse och fotvandrade gärna. Staffan Börjesson, som har ett stort intresse för musik, spekulerar i om Grainger någonsin fick höra den mästerlige kärrsångaren härma andra fågelläten. För Grainger var fåglarna artister som kunde uttrycka känslor och humör på ett utomordentligt sätt. Han försökte skapa naturens rörelser i sin musik.

MediaNr: CA23471

Sanningen om mitt liv

av Johnny Cash. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 19 min..

Översättning av countrysångaren, kompositören och skådespelaren Johnny Cashs självbiografi Man in black från 1975. Här berättar Johnny Cash om medgångar och motgångar i sitt livs historia med egna ord. Själv benämner han boken som en andlig odyssé. Det handlar om den fyrtioåriga karriären från fattig bomullsplockare till rik superstjärna, om människor han mött och om hans starka kristna tro.

MediaNr: CA23205

Det var värt alltihop

av Ulf Christiansson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 12 tim..

Rockmusikern Ulf Christiansson berättar om sitt liv i rockens och kyrkans värld. Ulf har alltid haft svårt att passa in i kyrkans strukturer. Han introducerade bandet Jerusalem när hårdrocken inte sågs med blida ögon inom kyrkan, medverkade i församlingen Livets ord under en stormig period och gav ut en mycket kontroversiell skiva. Även om var vi befinner oss i kristenheten och hur vi ska komma vidare.

MediaNr: CA23213

Marie-Louise Ekmans två liv

av Klas Gustafson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 13 tim., 50 min..

Den första biografin över Marie-Louise Ekman - målare, dramatiker, regissör, rektor för Konsthögskolan och Dramatenchef. I snart femtio år har hon både provocerat och roat. Här berättar Ekman om livet, familjen, relationerna och konsten. Efter en komplicerad uppväxt och misslyckade skolår söker hon en identitet som kvinna, mor och konstnär. Boken bygger på intervjuer med Ekman och personer runt henne.

MediaNr: CA23291

Monster i garderoben

av Johan Hilton. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Journalisten och författaren Johan Hiltons bok är en analys av Alfred Hitchcocks skräckfilm Psycho från 1960 och en biografi över Anthony Perkins som spelade mördaren Norman Bates. Detta skedde i en tid när homosexuella sågs med misstänksamhet. Den mammabundne och misstänkt fjollige Bates blev en ödesdiger figur att förknippas med, vilket blev en dödsstöt för Perkins karriär.

MediaNr: CA23770

Målaren Pehr Hörbergs lefwernes-beskrifning

av Pehr Hörberg. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Den svenske bildkonstnären Pehr Hörbergs, 1746-1816, memoarer utgivna 1817 med företal och tillägg av P.D.A. Atterbom, 1790-1855. Bland annat berättas om författarens första Stockholmsresa, företagen till fots från Färjestaden år 1783. Boken avslutas med en kronologiskt ordnad förteckning över Hörbergs målningar och altartavlor i kyrkor runt om i landet.

MediaNr: CA22929

I skuggan av rampljuset

av Bobby Ljunggren. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Låtskrivaren Bobby Ljunggren, 1961-, berättar om sin resa från maskrosbarn till melodifestival. Som fyraåring placerades Ljunggren i ett kärlekslöst fosterhem, vilket har påverkat hela hans liv. I boken skildrar han sitt tablettmissbruk och livet inom musiken. Musiken som räddat hans liv, blivit ett yrke och lett till stora framgångar. Ljunggren har tävlat med fler låtar än någon annan i melodifestivalen och fem av låtarna har vunnit tävlingen.

MediaNr: CA23444

Mysteriet Claes Malmberg

av Claes Malmberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Självbiografi som inleds med: Jag har inte alltid hetat Claes Malmberg. Skildringen tar sin början på 1100-talet då författaren anklagas för att ha gjort sin husbondes dotter gravid. Episoden mynnar ut i att han istället blir barnmorska på vikingatiden. Historien om hur skådespelaren Claes Malmberg formades handlar i grunden om sökandet efter den försvunne fadern. Han har förts in i strålkastarljus, buddism, fängelser, missbruk och en massa annat.

MediaNr: CA23349

Uppfostran, underhållning, uppror

av Per Arne Tjäder. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den västerländska teatern föddes i det antika Grekland och har sedan dess utvecklats till en global industri. I denna bok får läsaren följa teaterns historia från 500-talet före vår tideräkning och fram till idag. Dramatiker och skådespelare, komedianter och avantgarde, publik och stjärnor lyfts fram. Boken vänder sig främst till högskolestuderande men passar även en teaterintresserad allmänhet.

MediaNr: CA23102

Historia

Kungliga bröllop

av Katarina Danielsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Journalisten Katarina Danielsson presenterar ätten Bernadottes mest romantiska stunder - från Gustaf VI Adolfs bröllop år 1905 till prins Carl Philips bröllop sommaren 2015. Hon skildrar kärlekssagorna, officiella förlovningar och bröllop med pompa och ståt. Hur har ceremonierna sett ut och var ägde de rum? Vilka brudkläder och smycken har använts? Och hur har bröllopstraditionerna förändrats över tid. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23053

Innan mörkret faller

av Björn Elmbrant. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Historiskt reportage. Författaren beskriver det svenska och det tyska socialdemokratiska partiernas agerande under 1930-talet. Vidare analyseras den ekonomiska politikens betydelse, liksom ekonomernas inflytande över demokratins utveckling. Elmbrant menar att vi kan vinna kampen mot fascismen genom att bygga fungerande alternativ och formulera ett demokratiskt självförsvar. B.E., 1942-, journalist och författare.

MediaNr: CA23331

Spegelscener

av Peter Englund. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 36 min..

Ny reviderad utgåva av en bok som utgavs ursprungligen 2006 i begränsad upplaga. Den handlar om författarens personliga upplevelser som krigskorrespondent under krigen i Kroatien 1991, Bosnien 1994, Afghanistan 1996 och Irak 2005. Nytt material är artiklar från Dagens Nyheter och Expressen samt texter som förut inte rymdes eller betraktades som alltför personliga.

MediaNr: CA23926

Kina och Japan: grannar som inte drar jämnt

av Karl Gustafsson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

70 år sedan andra världskrigets slut är relationerna mellan Kina och Japan fortfarande spända. Minnena från övergreppen under den japanska ockupationen hänger kvar som en mörk skugga över förbindelserna mellan de bägge länderna. Konflikten om ögruppen Diayu/Senkaku har dessutom eskalerat under hela 2010-talet. Karl Gustafsson, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutets Östasienprogram beskriver situationen och en möjlig utveckling framåt.

MediaNr: CA23900

Våra kolonier

av Herman Lindqvist. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Herman Lindqvist berättar här om de kolonier Sverige hade, och de kolonialiseringsförsök som misslyckades. Boken tar sin början under 1600-talets första hälft och skildrar tiden fram till 1918 då enligt författaren det sista försöket att utvidga rikets gränser med hjälp av trupper gjordes. Det är en spännande historia om sjörövare och gulddrömmar, men också skrämmande då bland annat handel med slavar förekom. H.L., 1943-.

MediaNr: CA23151

Politik och passion

Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Antologi som behandlar svenska kungliga äktenskap från medeltid till nutid. Äktenskapen har i alla tider varit grundade på politik men även passionen, i en eller annan form, har spelat en viktig roll. I sju nedslag i den svenska monarkins historia undersöks hur dynamiken mellan politik och passion yttrat sig. Tillsammans utgör nedslagen en gripande berättelse om hur kön och sexualitet, klass och etnicitet, lycka och olycka ständigt har omtolkats.

MediaNr: CA22878

Vad hade hänt om-

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Kontrafaktisk historia handlar om det som kunde ha varit ifall historien hade tagit en annan vändning. I denna bok spekulerar ett antal historiker kring vad som kunde ha hänt om till exempel Chrusjtjov hade förlorat maktkampen mot Beria, om kronprins Fredrik hade tackat jag till att bli kung i Preussen eller om USA inte hade släppt atombomber över Hiroshima och Nagasaki.

MediaNr: CA23334

Biografi med genealogi

Kommer du tycka om mig nu?

av Lina Axelsson Kihlblom. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Lina Axelsson Kihlboms självbiografi är en berättelse om fyra identiteter. Pojken La känner tidigt att det är något som inte stämmer. Hon är en flicka men det ser ingen. Lina har läs- och skrivsvårigheter men vill ändå vara bäst i klassen. Juristen Marjatta vantrivs med arbetet inom EU. Identiteten Jag, rektor och ledamot av 2015 års skolkommission, vänder en skola i kris. Allt handlar om att skapa sin egen framtid.

MediaNr: CA23929

Lyckobarnet

av Thomas Buergenthal. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Thomas Buergenthal föddes 1934. Familjen hade judiskt påbrå och skickades till ett koncentrationsläger där de tvingades arbeta. Varje dag valde vakterna vilka som skulle få leva och vilka som skulle dö. De som först fördes till gaskamrarna var ofta barnen. När Thomas var tio år släpptes han ut, vilket gör honom till en av de yngsta som har överlevt Förintelsen. Idag är han en välkänd jurist som kämpar för mänskliga rättigheter. Lättläst bok.

MediaNr: CA23123

Greve Gilbert Hamilton

av Magnus Carlsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Biografi över greven och översten Gilbert Hamilton, 1869-1947. Hamilton har gjort sig känd genom tobaksblandningen med hans namn, som varit en storsäljare i snart hundra år. Här skildras hans släktbakgrund och levnadshistoria. I två länder nådde Hamilton höga militära grader. I hans vänkrets ingick bland andra svenska kungligheter och den siste kejsaren i Tyskland. Även om tobakens historia och Hamiltons blandning i synnerhet.

MediaNr: CA23414

Tiden läker inga sår

av Tilde De Paula Eby. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Om fem generationer kvinnor. Tilde de Paulas mormorsmormor Maria föds på Tenerife och flyttar till Kuba. Dottern Dolores får tolv barn. Angela är en av dem och hon flyttar till USA, men kommer tillbaka till Kuba. Hennes dotter Hope hamnar i Chile. Efter många år får Angela återse sin dotter och träffa sin dotterdotter Tilde. Tilde berättar om sin kamp för att försöka rota sig i Sverige, det land hon varit en del av i drygt trettio år.

MediaNr: CA23734

Städerna som minns Joe Hill

av Göran Greider. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 15 tim., 18 min..

När Joe Hill avrättades för ett dubbelmord 1915 i Salt Lake City, tågade tiotusentals människor på gatorna för att hylla hans minne och sjunga hans sånger. Göran Greider följer honom från Gävle, där han föddes, till USA där han snart blev sångförfattare och fackföreningsaktivist och besöker de amerikanska städer som ännu minns honom. Greider spekulerar även kring en ny teori kring Joe Hills förehavanden på mordkvällen.

MediaNr: CA23546

Käraste Herman

av Maja Hagerman. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 23 tim..

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för Rasbiologiska institutet i Uppsala 1922-35. På sina många resor till Lappmarken mäter han, fotograferar, samlar och jämför utseenden. Hans metoder kom senare att användas inom Hitlers SS. Men trots att Lundborg varnade för rasblandningens degenererande effekter, fick han i hemlighet barn med en kvinna av fel typ från Lappland.

MediaNr: CA23611

La vie

av Magnus Jahnke. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 5 tim., 41 min..

Magnus Jahnke berättar om hur han drabbas av cancer. Hur han tar emot beskedet, hur han tänker, reagerar och tar sig igenom behandlingen. En dag inser Magnus att livet inte varar för evigt och därefter fortsätter han leva med större ödmjukhet, trygghet och harmoni. Att skriva ned erfarenheterna blir ett sätt att aktivt medverka till sitt eget mentala tillfrisknande.

MediaNr: CA23077

Direktörernas direktör

av Anders Lif. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En gång i tiden visste alla i Västerås vem Sigfrid Edström var. Under första halvan av 1900-talet var han en av Sveriges främsta företags- och idrottsledare, VD och styrelseordförande i Asea, en av männen bakom OS i Stockholm 1912 och ordförande i IOK 1946-1952. Dessutom var han ordförande för Svenska arbetsgivareföreningen. I denna biografi skildrar journalisten Anders Lif hans färgstarka och inflytelserika liv i näringslivet och politiken.

MediaNr: CA22864

Halvvägs

av Fredrik Reinfeldt. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fredrik Reinfeldt berättar med fokus på sitt arbete inom svensk inrikespolitik om sin levnadsbana från barndomen till 50-årsåldern. Läsaren får följa vägen från elevrådet till Rosenbad via Moderata ungdomsförbundet. Reinfeldt skildrar arbetet med de Nya Moderaterna och grundandet av Alliansen och de åtta åren som statsminister. Boken ger också inblick i en toppolitikers vardagsliv. F.R., 1965-, Sveriges stadsminister 2006-2014.

MediaNr: CA23330

Jag ville bara dansa

av Lotten Säfström. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Del 1 av Lotten Säfströms självbiografi. Lotten valde att börja dricka alkohol vid åtta års ålder trots att hon växte upp i en välbärgad familj med närvarande föräldrar. Missbruk, kriminalitet och hemlöshet följde. Inte ens dotterns födelse kunde få henne att sluta dricka. Vändpunkten kom när Lotten efter fyra år som frånvarande mamma blev drogfri.

MediaNr: CA23192

Nu har dansen börjat

av Lotten Säfström. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Fortsättning på självbiografin Jag ville bara dansa. Vid trettionio års ålder, efter trettio år av missbruk, börjar Lotten Säfström inse att även hon är en del av mänskligheten. Under bävan och förväntan lär hon sig stegvis att leva igen på ett helt annorlunda vis än förut. Här skildrar hon vilket mod det krävs och hur det går till när hon väljer livet.

MediaNr: CA23193

Liv utan gränser

av Nick Vujicic. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Predikanten Nick Vujicic föddes 1982 utan armar och ben. Han berättar historien om sina fysiska funktionshinder och den känslomässiga kamp han fick utstå som barn, tonåring, och ung vuxen. Han berättar om hur tron har varit hans viktigaste källa till styrka och förklarar att när han hittade sin livsuppgift - att inspirera andra att göra deras liv och världen bättre - fann han modet att börja leva. Motivationsbok med en tydlig kristen grundsyn.

MediaNr: CA22987

Göran Johansson 1945-2014

av Mats Wångersjö. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Journalisten Mats Wångersjö har följt Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, under många år och gjorde en sista intervju med honom fyra månader innan han avled 2014. Göran Johansson var visionären som ingöt framtidshopp hos göteborgarna på 1980-talet med satsningar inom utbildning, IT-kluster, teknik, evenemang och miljö. Även om vart socialdemokratin är på väg i våra storstäder med en växande medelklass.

MediaNr: CA23350

Geografi

Vit feber

av Jacek Hugo-Bader. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

I en ombyggd rysk jeep reser journalisten Jacek Hugo-Bader genom Sibirien, från Moskva till Vladivostok. På vissa håll är det ett väglöst land, klimatet är ett av världens hårdaste och risken för att bli överfallen är ständigt närvarande. Under resans gång möter han tragedi och lidande, men även en stor portion galghumor hos de nomadfolk, shamaner och före detta hippier hand träffar.

MediaNr: CA23168

Sidor av Amerika

av Thorsten Jonsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Intryck och resonemang från Amerika. Thorsten Jonsson var under tre års tid verksam som korrespondent i New York och skildrar här i en rad uppsatser livet i olika delar av Förenta staterna. Kulturproblemen som uppstått i samband med landets snabba utveckling diskuteras liksom det politiska partiväsendet och levnadsvanorna. Avslutningsvis handlar det om litterära förhållanden, såsom bokmarknad, läsvanor och litterär återväxt.

MediaNr: CA23153

Blekinge

av Ingemar Lönnbom. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Blekinge var länge ett omstritt gränsland. I denna bok kan vi läsa om hur Blekinge blev svenskt efter freden i Roskilde 1658. Vidare får vi följa med på en resa till landskapets många sevärdheter: Harry Martinssons barndomsmiljöer i Olofström, Världsarvet i Karlskrona och Brunnsparken i Ronneby. Bortom städerna hägrar Blekinges omväxlande natur i skärgård och fiskelägen, bland ekar och kungsljusen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23252

Samhälls- och rättsvetenskap

En extra plats i hjärtat

av Thomas Ardenfors. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Kommunpolitikern i Sollentuna Thomas Ardenfors och hans familj har varit familjehem för ett stort antal barn under mer än tjugo års tid. Här berättar Thomas om sina erfarenheter som innefattar både glädjeämnen och svårigheter. I avsnittet Familjehemmets A till Ö kan man läsa om gränssättning, sekretess, lagstiftning och kontakter med barnens biologiska nätverk.

MediaNr: CA23774

Den härskande klassen

av Bengt Ericson. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Journalisten Bengt Ericson analyserar den svenska demokratin. De politiska partierna verkar oberoende av sina medlemmar, menar han, tack vare ett offentligt mångmiljardstöd. En samförståndskultur har uppstått där företrädare för olika partier har mer gemensamt med varandra än med sina väljare. De flesta ledarna rekryteras från en liten homogen grupp i samhället där de alla har den "rätta" bakgrunden och ofta är släkt med varandra.

MediaNr: CA23392

Alkoholboken

av Bo Löfgren. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

En sammanfattning av läkaren och psykoanalytikern Bo Löfgrens forskning och erfarenheter om alkoholfrågan. Efter nästan femtio års arbete och möten med tjugotusen personer har han funnit svaret på mycket av det som patienterna frågat om, men boken innehåller också svar på sådant som de borde frågat om. Även om missbrukets historia, olika behandlingsfilosofier och de drabbades följdsjukdomar.

MediaNr: CA23371

Äventyr i Svenssonland

av Joakim Palmkvist. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 6 min..

Under sju år sköt och mördade Peter Mangs människor i Malmö, alltid i bakhåll. Han byggde upp en egen idévärld och lasermannen, John Ausonius, var idolen. Måltavlorna för båda var invandrare. Peter Mangs nekade sig igenom rättsprocessen, men efter år av tystnad valde han att för journalisten Joakim Palmkvist i detalj berätta om de två mord han är dömd för.

MediaNr: CA23254

Ensamkommande barns rätt

av Eva von Schéele. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Handbok för personer som arbetar som gode män, överförmyndare, handläggare inom socialtjänsten, skolan samt andra offentliga verksamheter. Boken klargör vilka rättigheter ensamkommande barn har samt vilka uppgifter de olika aktörer som barnen träffar i Sverige ska utföra. Den tar även upp svensk lagstiftning inom området samt FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Författarna är jurister med lång erfarenhet av arbete inom detta område.

MediaNr: CA23852

Sverigedemokraternas svarta bok

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Sverigedemokraternas historia tecknas från hakkorsen till blåsippan. Partiet bildades inför valet 1988 ur den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt. Skandaler och avhopp har avlöst varandra. Sedan valet 2010 har över sextio företrädare uteslutits varav flera återfinns i nazistiska och fascistiska organisationer. Medverkande: Forskare och journalister, samtliga experter på den högerextrema rörelsen.

MediaNr: CA23732

Teknik, industri och kommunikationer

Historien om Porsche

av Stuart Gallagher. Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Berättelsen om sportbilen Porsches historia, om uppfinnaren Ferdinand Porsche, de tidigaste bilmodellerna och de senaste, hastighetsrekord och andra triumfer. Rikt illustrerad.

MediaNr: CA23104

Ekonomi och näringsväsen

Börsens psykologi

av Lars-Erik Boström. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Marknaden lever sitt eget liv, den är inte alltid rationell och logisk. Lars-Erik Boström lär ut börsens psykologi och presenterar strategier och beslutsmodeller att använda vid omplacering av värdepapper. Det gäller att förutse kommande trendskiften i tid och att känna till knepen för att kunna förstå när marknaden är för optimistisk respektive pessimistisk.

MediaNr: CA23017

Sälj med hjärtat

av Johan Dahl. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Säljdoktorns recept för vinnande kommunikation på och utanför jobbet. Författarnas intention är att vi ska låta våra hjärtan vara med mer och oftare i all kommunikation, speciellt när det gäller affärer, försäljning och kundkommunikation. Boken är upplagd enligt en doktors arbetssätt: undersökning, diagnos och recept. Men det är inte säkert att patienten är medveten om problemet och många börjar en försäljning bakifrån genom att visa upp recepten.

MediaNr: CA23110

En liten bok som slår aktiemarknaden (fortfarande)

av Joel Greenblatt. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Svensk översättning av den andra och reviderade utgåvan av professorn vid Columbia Business School Joel Greenblatts bok om att lyckas på aktiemarknaden. Med en enkel strategi och en magisk formel kan man, enligt honom, förbättra sin avkastning på aktiesparande till ett lågt risktagande. Men det krävs långsiktighet, minst tre till fem år måste man hålla fast vid strategin. Statistik visar hur väl formeln hittills har fungerat.

MediaNr: CA23674

Kinesiskt kök

av Emily Hahn. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar Receptsamling: 1 CD-ROM: (6 tim., 24 min.); 120 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Kokbok med recept på mer än hundra klassiska kinesiska rätter, alltifrån dimsum till pekingdamm. Bra lista med förklaringar till olika ingredienser, samt en förklarande text om hur man komponerar en kinesisk måltid.

MediaNr: CA23100

Skogen - guldet från Norden

av Anna Stjernström. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Historikern Anna Stjernström skildrar hur industrialismen spred sig genom skogsbygderna under 1800-talets senare del och vad det betydde för Sverige. Tack vare mänsklig arbetskraft, flottleder och sågverk kunde timret nå ut i Europa. Personporträtt och berättelser om det vardagliga skogsarbetet i Jämtland flätas samman med nationella politiska och ekonomiska aspekter.

MediaNr: CA23329

Digital marknadsföring

av Roger Ström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 24 min..

En introduktion till digital marknadsföring med aktuell forskning och praktiska exempel, med fokus på mobil marknadsföring, sociala medier och lojalitetsprogram. Den nya tekniken möjliggör marknadsföring på individnivå och ger ökade möjligheter för kunder att delta i företags arbete på området. Boken lämpar sig för studier inom universitet och andra utbildningar men kan också användas för självstudier.

MediaNr: CA23438

Jag & min mage

av Camilla Söderström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren C.S. är kock och kallskänka. Hon hade länge haft problem med sin hälsa och 2012 fick hon reda på att hon var allergisk mot 77 födoämnen; alla sädesslag, alla mjölkproteiner, ägg, ris, jäst, majs, vissa grönsaker, frukter, kakao, vanilj, kokos, gryn, nötter med mera. Då bestämde hon sig att göra en kokbok utifrån vad hon själv kunde äta. Boken innehåller recept på bröd, sallad och soppor, paj och pizza, kakor och mycket mer.

MediaNr: CA23021

Journalister är också människor

av Elisabeth Tarras-Wahlberg. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 1 tim., 53 min..

Att journalister också är människor är utgångspunkten för Elisabeth Tarras-Wahlbergs syn på pressen. Efter att ha varit talesperson för det svenska kungahuset i närmare trettio år har hon unika kunskaper om relationer med journalister. Här ger hon råd om hur man bäst agerar i intervjuer, presskonferenser, debattartiklar etcetera. Avslutningsvis ges tio gyllene regler för bästa umgänge med journalister.

MediaNr: CA23671

Facing heaven [Punktskrift]

av Erik Videgård. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kokbok med recept från Sichuanköket; en region i Kina som är känd för sina rätter med het och bedövande kryddning. I boken finns recept som Kung pao-kyckling, Fiskdoftande tofu, Fastnat i pannan-knyten, Blommande gräslök med flera. Författaren presenterar också olika redskap och ingredienser liksom en del matlagningstekniker. Erik Videgård har arbetat inom restaurangbranschen sedan 1978.

MediaNr: CA23075

Visst katten har djuren själ!

Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren Margit Sandemo bad via den danska veckotidningen Hjemmet och den svenska veckotidningen Hemmets Journal läsarna att skicka in historier som visade på att djur har en själ. Hon fick in 1500 svar och har valt ut ett antal av dessa. Berättelserna är samlade tematiskt under rubriker som Personligheter, Sorg, Humor och livsglädje samt Det oförklarliga.

MediaNr: CA23152

Idrott, lek och spel

Jonte - rakt från hjärtat

av Jonathan Hedström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

J.H., född 1977 i Boden, är en framgångsrik svensk ishockeyspelare som spelade för ett stort antal klubbar under sin karriär. Han spelade 77 landskamper för Tre Kronor och medverkade i VM-turneringarna 2004, 2005 och 2007. Han var älskad av publiken för sin fräna spelstil och sitt spontana sätt i intervjuer. Men han ansågs ofta obekväm för att han var för öppenhjärtig. Han berättar om stunder av glädje och sorg - både på rinken och i privatlivet.

MediaNr: CA23052

Mitt eget race - livet, cykeln och bergatröjan

av Fredrik Kessiakoff. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fredrik Kessiakov är en av Sveriges mest framgångsrika cyklister i modern tid, både i mountainbike och landsvägscykling, med bland annat EM- och VM-brons, vinster i världscuptävlingar och stora framgångar i Tour de France. I denna bok berättar han om sitt liv med cykeln, om träning, uppoffringar och lojalitet. F.K. ger också praktiska tips till dig som själv vill bli en bättre cyklist.

MediaNr: CA23005

Naturvetenskap

I starens tid

av Tomas Bannerhed. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När infaller egentligen starens tid? Och hur vet göken att den är en gök? Här får vi svaren. I korta poetiska kapitel berättar Tomas Bannerhed om fåglarna på ett mycket personligt sätt. Han beskriver deras fjäderdräkter och läten, han vet något om fåglarnas plats i våra liv. Boken är ett samarbete mellan T.B. och fågelfotografen Brutus Östling, båda tidigare Augustprisvinnare. Texterna ackompanjeras i den tryckta boken av fotografier.

MediaNr: CA23695

Min europeiska familj

av Karin Bojs. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vetenskapsjournalisten K.B. bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Resultatet av hennes arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

MediaNr: CA23172

Evolutionsteori och människans natur

av Jonas Olofsson. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 12 tim., 51 min..

Evolutionsteori, biologi och samhällsvetenskap möts när samtida forskare försöker skapa en ny vetenskap om människan. Det handlar om alltifrån genetik, till den sociala hjärnan och mänskligt beteende utifrån ett evolutionsteoretiskt perspektiv. Författarna visar hur perspektivnivåerna gener, hjärna, individ, grupp och samhälle är oupplösligt förenade.

MediaNr: CA22988

Medicin

Tysta rop

av Natalie Gerami. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hundratusentals barn i världen råkar varje år ut för att utnyttjas, säljas till bordeller, misshandlas och förslavas. Författaren Natalie Gerami arbetade i två år med utbildning om barnsexhandel och mötte många utnyttjade barn. I denna bok skildrar hon ett antal livsöden och vi får följa barnens tankar, drömmar och lidanden, men också se hur de kan få hjälp genom individers och organisationers insatser.

MediaNr: CA23638

Den sårade divan

av Karin Johannisson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 16 tim., 30 min..

Professor emerita i idé- och lärdomshistoria Karin Johannison undersöker växelspelet mellan individ och sjukidentitet. Hon skriver om Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. De är sårade divor, var och en på sitt vis.

MediaNr: CA23393

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Klara Ek och hunden som inte var en hamster

av Ebba Berg. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klara bor med sin pappa och längtar efter ett litet husdjur. Men pappa säger nej. Så träffar pappa Malin, som har ledarhund, eftersom hon inte kan se. När Malin hälsar på har hon alltid hunden Jacky med sig. Klara tycker att Jacky är obehaglig, knuffas och luktar illa. Det är inte alls som en liten gullig hamster. Motvilligt hjälper Klara till med hunden och lär sig att acceptera den. Lättläst.

MediaNr: CA23043

Afrikas hemlighet

av Angelika Braun Alexanderson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Jack Anderson bor i stadsdelen Notting Hill i London. Två dagar innan sommarlovet upptäcker han tjuvskyttar i en djurpark utanför London. Med livet som insats hoppar han av safarirundturen och lyckas hejda den dödande kulan. En mystisk man dyker upp och berättar att Jack har en speciell gåva och är en av de utvalda. Snart sitter Jack på ett plan till Södra Afrika, på väg till ett sommarläger. Men är lägerdeltagarna utvalda gäster eller fångar?.

MediaNr: CA23700

Hjärnpunka

av Staffan Cederborg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

12-årige Leo går i sexan. Han är kär i klasskamraten Isabella. Varje gång han försöker prata med henne får han "hjärnpunka" och säger konstiga saker. På fotbollsträningen går det inte heller så bra för Leo. När klassen ska åka på skolresa till Stockholm hoppas Leo på nya möjligheter. Humoristisk skildring av skolans värld och kärleksbekymmer.

MediaNr: CA23415

Koalakaos

av Lucy Courtenay. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Tigertrubbel. Tvillingarna Tori och Taya lever med sina föräldrar vid djurparken. Taya berättar om hur de en dag i djurparken upptäcker att en koala har krupit ner i känguruns pung. Taya får också vara med om att en krokodil kläcks ur sitt ägg mitt framför henne - och då blir det hon som måste ta hand om den! Den är präglad på henne. Roligt berättat om tvillingarnas vardag i djurpark och skola.

MediaNr: CA23090

Kampen mot klockan

av Tomas Dömstedt. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klaras föräldrar jobbar jämt och stressar fram i tillvaron. Adams föräldrar är likadana. Klara och Adam vill få slut på allt jäktande och schemalagda aktiviteter. Hur? De ska åka på ett skönt sommarläger. Men för det behövs pengar och när Klara och Adam själva börjar jobba blir deras liv allt stressigare. Filosofiskt och humoristiskt om tid. Lättläst.

MediaNr: CA23517

Fallet med den försvunna enhörningen

av Daniel Edfeldt. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Nova och Simon startar en hjälparbyrå för att ha något att göra under sommarlovet. Ingenting blir sig likt när en skogstomte knackar på dörren och vill ha hjälp med att hitta ett enhörningsföl. Det blir ett kul äventyr i sagoskogen full av fantastiska väsen.

MediaNr: CA23025

Trixigt, Sally!

av Anna Ehn. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sally bestämmer sig för att bli cirkusartist. Tillsammans med kompisen Rakel, hamstern Minus och undulaten Barbro tänker hon sätta ihop en fantastisk show. När de besöker den riktiga cirkusen uppstår snart krisläge för hamstern rymmer och de kastas in i cirkusvärlden på riktigt.

MediaNr: CA23091

Märta och sagohästarna

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tionde fristående boken om Märta. Hästar är det bästa Märta vet. Märta är hästflicka, utan att vara sådär tuff och bestämd som andra hästtjejer på ridskolan. I den här boken berättar hon om olika sorters sagohästar: enhörning, kentaur, bäckahäst, fornnordiska Sleipner. Märta fantiserar humoristiskt om hur de skulle platsa på hennes ridskola. Lättläst.

MediaNr: CA23332

Malva börjar rida

av Malin Eriksson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Äntligen ska Malva lära sig rida på ridskolan. Pappa är orolig och ställer många frågor till läraren. Han är mest i vägen när han vill hjälpa till med sadel, träns och benskydd till hästen. Då får Malva istället hjälp av Cam. Det blir riktigt pirrigt, på gränsen till otäckt, högt uppe på hästryggen. Malva tvivlar, men känner att hästen är snäll och väljer att fortsätta. Då blir det bra. En dag vill hon kunna hoppa med hästen som Cam. Lättläst.

MediaNr: CA23028

Pappersstäder

av John Green. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Quentin och Margo var bästa vänner som barn. När high school börjar närma sig sitt slut har de glidit från varandra men Quentins hemliga förälskelse i Margo håller i sig. En natt dyker Margo upp utanför Quentins fönster. Hon tar med honom på ett äventyr under vilket han får agera chaufför. Dagen efter är Margo försvunnen. Hon har lämnat en ledtråd till Quentin som gör att bara han, kanske, kan hitta henne.

MediaNr: CA17407

Half bad - det mörka ödet

av Sally Green. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Half bad. 17-årige Nathan har haft en hård uppväxt som halvblodshäxa. Nu har han äntligen fått sina tre gåvor så att han kan utveckla sin magiska kraft. Men den förmåga han besitter är monstruös och svår att kontrollera, han har ett odjur inom sig. Motsättningarna mellan vita och svarta häxor trappas upp till krig. Nathan jagas av myndigheterna och lockas av rebeller. Dessutom är hans kärlek Annaliese tillfångatagen.

MediaNr: CA21794

Sagas nya vän

av Pia Hagmar. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Saga och Max är bästa vänner. En dag kommer en ny flicka till deras skolklass. Ina har en egen häst och vet vad hon vill ha. Hon lockar med sig Saga till stallet efter skolan, men är inte alls en schysst kompis när Saga ramlar av hästen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23107

Novas hemlighet

av Lin Hallberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Nova dagdrömmer om husdjur. Hon sparar alla pengar hon får för att kunna köpa ett eget litet djur. En dag tar hon bussen till djuraffären och det blir ett riktigt äventyr. Till slut kommer Nova hem med sin nya vän. En guldhamster! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23109

I marsfolkets våld

av Carl Henner. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 35 min..

Robert Werner alias Rob Warner, får ett luftpostkuvert från farbror Gary. I brevet finns en enkel flygbiljett från Stockholm till New York. Ett nytt rymdskepp står klart där för avfärd till Mars om knappt en månad. Och Rob har fått löfte att följa med. Han hoppas att piloten Jim Harvey ska åka med liksom reportern Ruth Forman. De båda lärde han känna under sin tidigare resa till månen.

MediaNr: CA23704

Korpmåne

av Therese Henriksson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Långt upp i norr, i Ytterstbyn, bor 17-åriga Saga. Hon har starka band till naturen och kan tala med djur. Till byn flyttar Seth med sin mamma och hund. Seth har kolsvart hår och piercings, han är helt olik byns skoteråkande killar. Saga blir intresserad och nyfiken. Varför försvinner Seth och hans mamma med jämna mellanrum? Och vad vill korpen som dyker upp överallt? Det är upptakten till ett mörkt och magiskt drama.

MediaNr: CA23108

GPS-jakten

av Jørn Jensen. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. Tobias och Oliver är på väg hem efter ett tufft träningspass. När de stannar till i kafeterian för att ta en läsk blir de vittne till ett bråk mellan två män. Den ene mannen tappar en papperslapp som Tobias plockar upp. På papperslappen står en rad siffror som ser ut att vara GPS-koordinater. Tobias bestämmer sig för att leta upp platsen för koordinaterna. Kanske finns det en skatt gömd på platsen?.

MediaNr: CA23273

Kamphundarna

av Jørn Jensen. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. En aggressiv pitbullhund anfaller Tobias i parken. Hans syster Simone får då veta att pitbullvalpar blivit stulna. Det pågår olagliga tävlingar där man hetsar hundarna mot varandra i hundkamp. Tobias smyger på mannen som var i parken med hunden. Det blir riktigt otäckt men barnen lyckas hitta bevis, koppla in polisen och rädda valparna. Lättläst.

MediaNr: CA23257

Tjuvligan

av Jørn Jensen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Kallt blod. När Tobias kommer hem från skolan en dag märker han att en pojke försöker bryta sig in i huset genom ett fönster. Samma liga har gjort inbrott hos Olivers mormor och stulit hennes smycken. Oliver bestämmer sig för att försöka få tillbaka mormors smycken. Han kommer i kontakt med en pojke i ligan och snart börjar det bli farligt. Tobias försöker hjälpa Oliver men råkar istället själv ut för tjuvarna.

MediaNr: CA23282

Leonora och glasplaneten

av Helen Johansson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Första delen i en serie rymdäventyr för barn. Den lilla rymdvarelsen Leonora har kraschlandat på en främmande planet och känner sig som den ensammaste juniten i rymden. Till råga på allt håller hjälparen Bobos batterier på att ta slut - han som alltid funnits där för henne förut! Vad ska Leonora ta sig till? Kommer hon någonsin att få träffa sin familj igen? På andra sidan Glasplaneten lurar ett hänsynslöst gäng rymdpirater.

MediaNr: CA23060

Bästisar och hemligheter

av Ellen Karlsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken, fristående, om Selma. Selma går i tvåan och har nu två bästisar: Snöret och klasskamraten Fabian. Och med bästisar kommer hemligheter. Selmas hemliga fågel, som varit hennes inre röst, en pickande kritiker, ska nu flytta hemifrån.

MediaNr: CA23061

Månkan och jag har en hemlighet

av Katarina Kieri. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Det är härligt att ha en hemlighet att dela med sin bästa vän. Så fort flickan vaknar tänker hon på hemligheten hon har tillsammans med Månkan. De hittade den på gården igår och gömde den. Men vad händer när några andra barn gräver upp deras hemlighet?.

MediaNr: CA21062

Den svarta handsken

av Ingela Korsell. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Spännande historia beskriven ur tre personers synvinkel. Dramat utspelar sig en svensk höstkväll för 30 år sedan. Tre pojkar har byggt en trädkoja i Vårdsätraskogen. Någonting skrämmande händer, men det enda bevis som finns kvar är en svart handske. Med hjälp av den börjar flickan Jenny berätta sin historia många år senare. Sedan berättar en äldre pojke och slutligen en rymling från fängelset.

MediaNr: CA23284

Gruvfruns hemlighet

av Ingela Korsell. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

12-åriga Mirella och Lukas är kusiner. Tillsammans med skolklassen besöker de Sala silvergruva i Västmanland. Nere i gruvan kommer de ifrån gruppen och möter istället "Gruvfrun" från 1700-talet och andra människor från förr. De kommer över en väska med ett snirkligt brev och anar att det kan finnas en hemlighet i gruvans historia. När de sedan ska berätta för klasskamraterna blir de misstrodda.

MediaNr: CA23285

Gasten

av Åsa Larsson. Inläst av Olof Mårtensson. Talboken omfattar 3 tim., 27 min..

Del 5 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det är december och Mariefredsborna rustar för julmarknad och luciatåg. En oskyldig lek blir snabbt farlig när en port skapas till den andra sidan och tre gastar börjar härja. Alrik och Viggo för en kamp mot klockan. Det gäller att bekämpa varelserna fort, innan folk gastkramas till döds.

MediaNr: CA22807

Leo och klumpen i magen

av Christina Lindström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Leo och pappa promenerar hem från skolan. Idag känns det inte roligt att leka i snön och Leo tar bara ett par tuggor av favoritbiffarna som pappa lagat. Han är ledsen, men vill inte berätta varför. Klumpen växer i magen. Kanske har det att göra med att Leo har varit dum mot två kompisar i klassen. Pappa hjälper honom att prata om det och att säga förlåt. Från 5 år. Lättläst.

MediaNr: CA22913

Fröken Spöke

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det kommer en lärarvikarie till tvillingarna Ebba och Ivars skola. Fröken Sparre är väldigt blek, kall och mystisk. Hon tycks kunna läsa tankar. Är hon ett spöke? En vampyr? Barnen blir alltmer förbryllade, men gillar sin nya fröken. Lättläst.

MediaNr: CA23196

Tillys löfte

av Linda Newbery. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När första världskriget bryter ut är Tilly och hennes pojkvän Harry unga och nyförälskade. De har lovat varandra att hålla ihop. Samtidigt vill båda göra sin plikt. Harry som soldat i Frankrike och Tilly som sjuksköterska. De brevväxlar och kriget drar ut på tiden. Tillys förståndshandikappade bror Georgie blir inkallad och Harry lovar att han ska se till honom. När olyckan är framme prövas relationen med Tilly hårt. Lättläst.

MediaNr: CA23308

Som stjärnor i natten

av Jennifer Niven. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Theodore, kallad Finch, och Violet är båda 17 år. Deras första möte sker dramatiskt uppe i ett klocktorn. De räddar varandra från att hoppa. Läsaren sakta känna deras respektive historia. Finch och Violet blir vänner, anförtror sig åt varandra. Relationen får Violet att växa, medan Finch, kämpar alltmer mot depression och mani. Stark berättelse om sorg och kärlek.

MediaNr: CA23417

Bara vara Jojo

av Niki Nordenskjöld. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I dagboksform berättar Jojo om sitt liv. Dagboken börjar när hon är 10 år och bor med sina konstnärsföräldrar, lillebror och hunden Hjalmar i ett stort hus i Göteborg. Jojo skriver osentimentalt och roligt om vardagliga händelser med kompisar, men filosoferar också om kärlek, vänskap och föräldrarnas skilsmässa. Där finns brev från Jojos pappa med små berättelser om spöken. Läsaren följer Jojo under hela mellanstadiet.

MediaNr: CA23399

Nya galna Bellman och andra roliga historier

Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nya och gamla Bellmanhistorier i lättläst format och illustrationer. Korta historier om Bellman varvas med skämt om norrmän och skottar. Lagom för 8-12 år.

MediaNr: CA23323

Oliver och havsperukerna

av Philip Reeve. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Oliver är tio år. I hela sitt liv har han följt med mamma och pappa på olika äventyr världen runt. Nu ska de äntligen slå sig till ro. Skönt! tycker Oliver. Fast föräldrarna vill bara göra en sak först - undersöka de okända öarna längst bort i havsviken. Plötsligt är de försvunna och Oliver måste leta rätt på dem. I sin jakt på mamma och pappa får han hjälp av en närsynt sjöjungfru en albatross och en talande ö.

MediaNr: CA23207

Edisons källare

av Neal Shusterman. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Teslas vind. 14-årige Nick fortsätter jakten på de saknade delarna i uppfinnaren Nikola Teslas utrustning, sedan han råkat sälja en del av dem på loppis. Tyvärr är det fler som är ute efter Teslas magiska tingestar: det hemliga sällskapet Accelerati smider lömska planer. Katastrof hotar och det blir ett äventyr som rymmer både humoristisk action och övernaturligt inslag.

MediaNr: CA23198

Svart som ebenholts

av Salla Simukka. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Röd som blod. Lumikki Andersson har fått huvudrollen när eleverna på teaterhögskolan i Tammerfors spelar en modern version av Snövit. Strax innan premiären får Lumikki hotfulla brev från en anonym beundrare. En stalker som visar sig känna till Lumikkis mörka förflutna. Lumikki försöker ta reda på vem det är för att stoppa honom och bevara sina hemligheter.

MediaNr: CA21792

Ormhäxans förbannelse

av Johan Sjöberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Skuggor över Svavelköping. Kompisarna Dante, Elton och Miriam fortsätter sin undersökningsbyrå för övernaturliga mysterier. Miriam anar oråd när Hollywoodkändisen Anna Ankh gör alla helt betagna med sitt vackra yttre - påminner hon inte lite om en orm? Anna styr och ställer allt mer i staden. Dags för demondeckarna att ge sig in i ett fartfyllt äventyr med koppling till uråldriga egyptiska ritualer.

MediaNr: CA23208

Såna som oss

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Unga röster om identitet, sexualitet och att "komma ut" i ett samhälle fullt av fördomar. En antologi om att inte passa in i normen. Må vara heteronormen eller homonormen. 15 personer med olika sexuell läggning och historia delar med sig av sina erfarenheter och tankar. Det är barndomsskildringar varvat med erotisk novell, samhällsanalys och en berättelse om könsbyte. Lämplig för högstadieungdomar och unga vuxna.

MediaNr: CA23211

Ett spöke på köpet

av Sheila Turnage. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

11-åriga Mo bor i en småstad i den amerikanska södern. Tillsammans med kompisen Dale har hon detektivbyrån Desperadodetektiverna, som löst en del mordgåtor. Mos fostermamma köper det gamla värdshuset Old Tupelo Inn på auktion. I kontraktet står att det finns ett spöke i huset. Det ger detektiverna nya utmaningar. Humoristisk berättelse med många förvecklingar och färgstarka karaktärer.

MediaNr: CA23504

Elliot möter Döden

av Hillevi Wahl. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

7-årige Elliot funderar mycket på döden. Han har aldrig träffat någon som är död. Så tar mamma med Elliot till gamla tant Runa. Hon är nästan 100 år. En rolig dam som är bra på att fika och har en trattgrammofon från förr. När Runa strax efteråt dör får Elliot uppleva både saknad och begravning. Men också att livet går vidare. Kanske får Rut återförenas med sin tvillingsyster?.

MediaNr: CA23376

Kidnappare!

av Carin Wirsén. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Alma och Egon går förbi en lekpark och där står en liten unge alldeles ensam. De börjar prata, gungar honom och leker i sandlådan. Men har han ingen vuxen? När barnets familj väl dyker upp blir det missförstånd. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23125

Facklitteratur

Naturvetenskap

Handbok för molnskådare

av Linnéa Krylén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok i 17 kapitel. Faktatät, mer informativ än dess bilderboksformat utstrålar. Här presenteras olika sorters moln: vad moln är, hur de bildas, vilken effekt de har på klimatet och hur de styr vädret. Tips för att avläsa moln, förteckning över molnskådares symboler och begrepp. Även berättelser om moln i målarkonst, ordspråk och folktro. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA23174

Albert Mus berättar om celler

av Lena Stiessel. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Albert mus berättar för sin vän nyckelpigan om hur allting som lever består av celler. De allra minsta byggstenarna. I korta kapitel om växtceller och djurceller förklaras hur liv uppstår och vad som sker inne i cellerna. En stor del ägnas åt människans olika sorters celler, dna och hur en människa blir till. Rikt illustrerad bilderbok lämplig för 6-9 år. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA23126

Medicin

Snor

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok i korta kapitel för vetgiriga barn 6-9 år. Svar på frågor om vad snor består av, dess funktion och hur mycket snor som kan finnas i en människa. Berättelser om historiska idéer kring förkylning och snor. Samt nysrekord. Lättläst.

MediaNr: CA23092