Nya talböcker november 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 141 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Guds pil

av Chinua Achebe. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ezeulu är överstepräst för guden Ulu och sedan en lång tid tillbaka en respekterad ledare i de sex byarna i Umuaro i sydvästra Nigeria. Men hans tidigare så ohotade position utmanas nu från olika håll - av rivalerna i Umuaro, av fienderna i grannbyn, av de vita kolonisatörerna och av den egna familjen. Ezeulu är en stolt och envis man, övertygad om att han är en pil i guds båge. C.A, 1930-2013 , nigeriansk författare. Boken utkom i original 1965.

MediaNr: CA23866

Detta är mitt namn

av Adunis. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Andra utökade och reviderade utgåvan av den syrisk-libanesiske poeten Ali Ahmad Saids bok En tid mellan askan och rosorna. Författaren Alain Jouffroy skriver i förordet att läsning av Saids, alias Adonis, verk är som att ge sig ut på en väldig seglats utan att kunna se slutmålet. Färden styrs av en vilja att åstadkomma en dialog mellan alla tänkbara tider och platser på jorden.

MediaNr: CA23791

Ole dole

av M. J. Arlidge. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om kriminalkommissarie Helen Grace. Ett par vaknar upp och märker att de är fångade i en tömd simbassäng. I den annars tomma bassängen finns en mobiltelefon och en pistol laddad med en kula. Telefonen ringer och en röst meddelar att den som dödar den andra går fri. Helen får utredningen på sitt bord, och snart upptäcks liknande fall. När ett mönster utkristalliserar sig tycks det till Helens fasa kopplat till hennes egen person.

MediaNr: CA23676

Misstag i Moskva

av Simone de Beauvoir. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nicole och André, ett gift par i övre medelåldern, reser till Moskva för att hälsa på Mascha, Andrés dotter från ett tidigare äktenskap. Det är 1960-tal och parets förhoppningar på det sovjetiska systemet grusas under resans gång, samtidigt som deras äktenskapliga kris fördjupas. I tjugofyra korta sekvenser får läsaren ömsom Nicoles, ömsom Andrés perspektiv på det som händer. Förord av den franska litteraturvetaren Éliane Lecarme-Tabone.

MediaNr: CA23870

Minnet av livet

av Elizabeth Bishop. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 56 min..

Ett urval av den amerikanska poeten Elizabeth Bishops dikter med efterord av översättaren Lars-Håkan Svensson. Med skarp iakttagelseförmåga och precist bildspråk skildras platser som författaren bott på: Nova Scotia, Florida, Brasilien och nordöstra USA. I dikterna utspelar sig sorg, förlust och mänsklig gemenskap, en spegling av Bishops egna svåra förluster och omställningar.

MediaNr: CA23933

Lögnen

av Laila Brenden. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Del 31 i serien Fjällrosor. Rise och barnen träffar den bortskämda åttaåringen Ole i Trondheim. Från första stund ställer han till bråk och påstår att Storm knuffat ner en pojke i vattnet vid kajen. I Böverdalen drar Hallvard till fjälls, det är dags för säterliv. Den hemgjorda salvan tycks hjälpa efter en tids användning. Det visar sig att fler är intresserade av receptet.

MediaNr: CA23974

Gyllene sonen

av Pierce Brown. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Rött uppror. Huvudpersonen Darrow tillhör den förtryckta klassen, de Röda. I kampen för ett nytt, jämlikt samhälle ansluter han sig till en rebellgrupp kallad Ares söner. Med målet att bryta ned systemet inifrån infiltrerar han den styrande gruppen de Gyllene. Oväntat starka vänskapsband knyts dock och när hans rebellgrupp börjar ägna sig åt hänsynslös terrorism har Darrow svårt att vara helt lojal med de Röda.

MediaNr: CA23746

Doftens vägar

av Cristina Caboni. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Elena kommer från en gammal parfymörfamilj i Florens och är inte bara expert på dofter - hon kan också läsa av människors innersta känslor. Ändå kommer det som en chock när pojkvännen är otrogen med en annan. Olycklig och förtvivlad flyr Elena till Paris, där hon får arbete på parfymvaruhuset Narcissus. Det dröjer inte länge förrän hon träffar Cail, blomsterodlaren som bär på mörka hemligheter. Ska de våga lita på kärleken igen?.

MediaNr: CA23607

Levanten - Österlandet

av Mircea Cartarescu. Inläst av Christina Hellman. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

När boken kom ut 1990 i Rumänien var den ett rimmat versepos i tolv sånger. För sina översättare har författaren gjort en drastisk och humoristisk romanversion av äventyret, delvis på vers. Det är tidigt 1800-tal och en grym härskare styr riket. En grupp frihetskämpar återvänder till sitt hemland för att störta honom. Här finns drakar och pirater, luftballonger, tappra hjältar, serafer och ärkeänglar.

MediaNr: CA23930

Det lilla bageriet på strandpromenaden

av Jenny Colgan. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Polly förlorar sitt jobb, sin bostad och sin pojkvän i samband med en konkurs. Hon som hade allt är plötsligt nästan utblottad. Men när hon flyttar in i rummet ovanpå ett tomt gammalt bageri i ett idylliskt fiskesamhälle börjar saker förändras till det bättre. Polly börjar baka och människorna i byn sluter henne till sitt hjärta. Men så inträffar en svår olycka som skakar om dem alla. Hur ska de kunna gå vidare? En varm och vänlig feelgood-roman.

MediaNr: CA23708

Den blå klänningen

av Michèle Desbordes. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En roman om Camille Claudel (1864-1943) som i sina unga år var en lysande skulptör: elev, medarbetare och älskarinna åt Auguste Rodin. De lovande ungdomsåren slutade dock i ett tragiskt livsöde. När boken tar sin början är Camille en äldre kvinna som sedan 50-årsåldern varit inspärrad på ett mentalsjukhus nära Avignon. Hon minns tillbaka på sitt liv, och tänker på hur det var och hur det borde ha blivit. M.D., 1940-2006, fransk författare.

MediaNr: CA23823

Det hände i morgon

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Tio science fiction-noveller, utvalda av science fiction-författaren Sam. J. Lundwall. Här finns ingredienser som uppsluppen satir, svindlande fantasi och poetisk vision. Den närliggande framtiden i skildringarna är obehagligt lik vår egen tid. Författarna är: Brian W. Aldiss, Isaac Asimov, J.G. Ballard, Ray Bradbury, Fredric Brown, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, Hal Draper, Frederik Pohl och Robert Sheckley.

MediaNr: CA23673

Slokhatten - ett fattighjons upprättelse

av Ulf Engfalk. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

En roman om de små och marginaliserade människorna i det skånska bondesamhället. Författaren berättar om hjon och andra utsatta som levde i ett fattigt land med enorma orättvisor. Emmy blir föräldralös när mamman dör i barnsäng. Hon auktioneras bort till en bondefamilj där hon tvingas till hårt arbete. Men många år senare får hon en hedrande och dramatisk upprättelse.

MediaNr: CA23905

Eld och djupa vatten

av Camilla Grebe. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Femte boken med psykologen Siri Bergman. Två syskon försvinner oförklarligt med ett par veckors mellanrum. En kort tid därefter hittas foton på barnen tillsammans med en kvinna som nyligen hittats död, förskolläraren Kajsa Rantanen. Psykologen Siri Bergman och kollegorna i polisens gärningsmannaprofilgrupp kopplas in. Frågan är vad som hänt med Kajsa och varför finns hon med på bilden tillsammans med barnen?.

MediaNr: CA23130

Magikernas land

av Lev Grossman. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 19 tim., 3 min..

Del 3 i serien som börjar med Magikerna. Quentin Coldwater har blivit förvisad från det magiska landet Fillory och återvänder till Brakebills College. Men det förflutna kommer snart ikapp honom. Barbarer från norr har invaderat landet han en gång härskade över. Tillsammans med den unge magikern Plum ger sig Quentin ut på en resa men alla vägar leder tillbaka till Fillory och Quentin står inför valet att offra allt eller möta sina rädslor.

MediaNr: CA23489

Från vinter till vinter

av Gunnar Harding. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 46 min..

Gunnar Hardings tjugonde diktsamling sedan debuten 1967. Den karaktäristiska återhållna svärtan återkommer. Här verkar poetens alla skyddsmasker vara bortslitna. Åldern gör sig påmind, kärleken torkar in och någon ro infinner sig inte i lägenheten. Ord från det förflutna söker sig tillbaka. Men en mörkare glädje sveper också in i samlingen.

MediaNr: CA23745

Vinterstängt

av Jørn Lier Horst. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Tredje boken på svenska med utredaren William Wisting. Ove Bakkerud finner sin stuga vandaliserad när han kommer dit. I grannhuset hittar han en man som misshandlats till döds. Under en promenad finner polisen William Wistings dotter Line ett lik i en gammal båt. Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en liga från Litauen med enorma summor pengar inblandade.

MediaNr: CA23772

Samvetsmakaren

av KG Johansson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tre science fiction-romaner med sammanlänkade berättelser och gemensam huvudperson samlade i ett band: Samvetsmakaren, Under den döende stjärnan och Omega. När Aly Zoeker är sjutton år gammal vänds hans liv upp och ner. Universum är på väg att utplånas och Aly tycks vara den enda som kan förhindra det. Nu måste han navigera sig fram i en värld som styrs av tre olika makter - Kyrkan, Marknaden och Imperiet.

MediaNr: CA21500

Lollo

av Linna Johansson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om Lollo och Lidija, två unga håglösa kvinnor som inte vet vad de vill med sina liv. Det enda de vet är att de inte vill in i ekorrhjulet, inte leva ett konventionellt vuxenliv i bojor och leda. De driver rastlöst runt i Stockholmsförorten Aspy i väntan på att livet ska komma igång. En dag träffar de Mimmi som ordnar stora fester som finansieras av generösa män. L.J. är verksam som skribent, Lollo är hennes skönlitterära debut.

MediaNr: CA23771

Stenhuggarens dotter

av Ewa Klingberg. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 7 i förlagsserien Släkten inledd med Blandat blod av Katarina Mazetti. Sommaren 1269 följer Sissela med sin far från Småland till Stockholm, där han ska tjänstgöra hos kung Valdemar. Resan blir dramatisk men det är inget mot de maktstrider och intriger som möter Sissela när hon väl är framme på slottet. Så småningom tvingas hon fly och återvänder hem för att söka upp sin ungdomskärlek. Men hon är inte samma kvinna som förr.

MediaNr: CA23656

Med egna ögon

av Josefine Lindén. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Musikern Johan Häglerud föds med en grav synnedsättning som gradvis blir värre och värre. På högstadiet försvinner synen helt. Men så vid 19 års ålder återfår han plötsligt synen. Ingen kan förklara varför. Det kommer som en chock och Johan upplever det inte som enbart något positivt. Han blir snabbt en del av det utseendefixerade samhället, och hans identitet kraschar när han inte längre är en del av den grupp han tidigare identifierat sig med.

MediaNr: CA23886

Sekten på Dimön

av Mariette Lindstein. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 14 tim., 36 min..

En New Age-rörelse under ledning av den karismatiske Franz Oswald har etablerat sig på en karg ö i Bohuslän. Hans lära ViaTerra lockar kändisar och höga makthavare. Nyutexaminerade Sofia Bauman erbjuds ett arbete på ön. Livet där visar sig vara mycket krävande och snart inser Sofia att hon blivit indragen i en sekt. Ett elstängsel omgärdar sektens ägor och ingen har någonsin kommit därifrån.

MediaNr: CA23718

En värld av is & eld

av George R. R. Martin. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En historiebok om De sju kungadömena. Författarna skildrar striderna och intrigerna som ledde fram till Kampen om järntronen. George R. R. Martin har tagit hjälp av svenska Elio M. Garcia och Linda Antonsson, grundarna av fansajten westeros.org, och tillsammans med dem skapat en heltäckande bakgrundshistoria. Innehåller släktträd för Starks, Lannisters och Targaryens, texter, historia och kultur. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA21263

Carmen

av Prosper Mérimée. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

P.M., 1803-70, är den franska novellkonstens första stora namn. I denna berättelse om den sköna zigenerskan Carmen och hennes älskare don José blandas romantikens intresse för det exotiska, mystiska och färgstarka med realismens vilja till beskrivning och dokumentation. Kärleken till Carmen förändrar helt don Josés liv och blir orsaken till hans undergång och död.

MediaNr: CA23437

Skriftställning

av Jan Myrdal. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar D. 2: 10 tim., 21 min..

Skriftställning 2 från 1969, andra numret av Jan Myrdals enmanstidningar. Här finns bland annat debatterande inlägg om hur Sveriges historia lärs ut till folket. Myrdal anser att historien såsom den återspeglas i läroböcker, press med mera är en härva av lögner, förtiganden och falsk information. Denna historieskrivning tjänar, enligt honom, den härskande klassen. Myrdal vänder sig med dessa texter till den som inte har makt och egendom.

MediaNr: CA23635

Det grönare djupet

av Johanna Nilsson. Inläst av Kim Rhedin Hyttner. Talboken omfattar 17 tim., 4 min..

Romanen tar vid där Kallocain av Karin Boye slutar. I dagboksform får vi följa Linda Kall, hustru till skaparen av sanningsserumet Kallocain. Hon har flytt från den totalitära Världsstaten och kommit till den extremliberala Ökenstaden. När en statskupp genomförs där måste Linda återigen fly. Hon har hört ryktas om en ny värld, ett grönare djup, där gruppens och individens behov kan samsas.

MediaNr: CA23846

Marie-Louise

av Kerstin Norborg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 52 min..

Marie-Louise är Carl Fredrik Hills tre år yngre syster. Liksom sin bror är hon intresserad av måleri, men blir kvar hos familjen i Lund när Carl beger sig till Stockholm och sedan Paris för att måla. Efter broderns sammanbrott får hon tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem honom. Där träffar hon Carls vän Wilhelm, ett möte som kommer att prägla resten av hennes liv.

MediaNr: CA23787

Feberfågel

av Maria Nygren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En rad mystiska olyckor på den lilla ön Sejdarö i Ålands hav får försäkringsbolaget att fatta misstankar om bedrägeri. Den före detta polisen Linn får i uppdrag att under täckmantel utreda saken. I rollen som fågelfotograf närmar hon sig människorna på ön och det ska snart visa sig att det ligger mer bakom olyckorna än hon tror - kanske är det till och med övernaturliga krafter i rörelse.

MediaNr: CA23730

Volmer

av Lise Nørgaard. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

En humoristisk och ironisk skildring av en själländsk småstad från ca 1920-40. Perspektivet är en flickas. I romanens för- och efterspel är hon vuxen och deltar i en scoutceremoni som väcker minnen till liv. I dessa tillbakablickar är huvudpersonen den överallt närvarande Volmer, dansk motsvarighet till Bombi Bitt eller Huckleberry Finn. Volmers talanger blommar ut på ett sätt som ingen kunnat förutse.

MediaNr: CA23750

Gökunge

av Bente Pedersen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Del 64 i serien Tre systrar. Reijer och Gjermund är i Tromsö. Reijer har inte glömt att Olaf lurade honom på björnen och han ser nu sin chans att hämnas. Olaf blir ordentligt förargad när hans verkstad utsatts för vandalisering. En tung tjärhink har ramlat ner från en hylla och han undrar om det är pojkstreck som är orsaken eller möjligen något djur. Karl följer Sandra hem från bageriet en kväll och hon visar sig vara riktigt företagsam.

MediaNr: CA24047

Mirakel

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Del 63 i serien Tre systrar. Marit och Inga Maret försöker med alla sina krafter rädda livet på Thomas. Han har angripits av en björn som slitit loss ett stort köttstycke från ryggen på honom. Blodflödet är svårt att stoppa eftersom han är blödarsjuk. I Tromsö föder Stina en liten pojke med gyllenfärgat skinn och svart hår. Hon och David enas snabbt om vad pojken ska heta. Namnet väcker förvåning hos de äldre syskonen.

MediaNr: CA23981

Mål i mörker

av Ricardo Piglia. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 31 min..

Puertoricanen Tony Durán kommer till en liten stad på den argentinska landsbygden med en portfölj full med pengar. Det ryktas att han umgåtts med systrarna Belladonna, tillhörande stadens rikaste familj, på Atlantic Citys kasinon. Men så hittas Tony mördad på sitt hotellrum och hela stadens konflikter uppdagas. Alla misstänks och alla känner sig förföljda.

MediaNr: CA23328

Madame de Breyves melankoliska sommar

av Marcel Proust. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Madame de Breyves melankoliska sommar är en dekadent kärlekshistoria om längtan i ett 1800-talets Paris. Berättelsen är hämtad ur samlingen Kärleken och döden (1896) och ges nu ut i en nyöversättning av Alan Asaid.

MediaNr: CA23893

I det dolda

av Nora Roberts. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En kvinna dyker upp på privatdetektiven Cade Parris kontor. Kvinnan har tappat minnet och kommer inte ihåg sitt eget namn. Att hon befinner sig i svårigheter framgår dock med all önskvärd tydlighet. Varför skulle hon annars gå omkring med en väska full av pengar och en enorm diamant? Cade misstänker brott men tror samtidigt att den mystiska kvinnan är oskyldig. Är hon verkligen det och hur ska Cade kunna bevisa det i så fall? Spänningen tätnar.

MediaNr: CA23913

När klockan slår fem

av Denise Rudberg. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Femte boken med åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Östermalm skakas av en rad överfallsvåldtäkter. När ett av våldtäktsoffren mördas och hon visar sig vara dotter till en kommissarie, får Marianne och hennes kollegor hand om fallet. De ser möjliga kopplingar till våldtäkter som skedde tjugo år tidigare i Lunds studentkretsar. Man anar att våldtäktsmannen har anknytning till Östermalm, men där är det svårt att få folk att tala om de sina.

MediaNr: CA23129

Katten som inte ville dö

av Tony Samuelsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Katten satte sig på bakbenen och sträckte upp huvudet. Det brukade Tiger också göra när hon ville bli klappad. Peter visste inte vad han skulle tro. Katten påminde verkligen om Tiger tyckte han. Men han hade just begravt Tiger. Var det verkligen möjligt? Författaren berättar om en katt med många liv. Lättläst.

MediaNr: CA23934

Irrbloss

av Margit Sandemo. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 6 i serien Häxmästaren som börjar med Trolldom. Den isländske häxmästaren Móri och hans norska hustru Tiril har tagit upp kampen mot Den Heliga Solens Orden. Med sig har de vännen Erling. I en gammal borgruin i Schweiz kommer förföljarna ifatt dem. Endast parets tolvårige son Dolg, med sin mäktige hjälpare "Skuggan", kan möjligen reda upp situationen. De gåtfulla irrblossen vägleder vandrare över farliga myrar.

MediaNr: CA23989

Den cherubinske vandringsmannen

av Johann Scheffler. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 14 tim., 8 min..

Ett poetiskt verk av Angelius Silesius, pseudonym för den tyske diktaren och mystikern Johann Scheffler, 1624-77. Scheffler, som från början var läkare, konverterade från protestantismen till katolicismen och prästvigdes så småningom. Boken från 1674, som skildrar själens uppgång i Gud, utgavs ursprungligen 1657 under en annan titel. Alexandrinska epigram - korta, tillspetsade dikter - är den poetiska formen.

MediaNr: CA23513

Kallbrand

av Elisabeth Siegel. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 20 tim., 54 min..

En psykologisk skildring av en man som utan motiv stryper tre små barn och lämnar dem i skogen utanför det lilla samhället. Ovanligt många kommer till begravningen även om de inte känner de drabbade familjerna Lund och Henriksen personligen. Solen skiner över kyrkogården men i skuggan av kastanjeträden vid kyrkogårdsmuren står mördaren och kräks.

MediaNr: CA23419

Rovfåglar osv

av Kristina Sigunsdotter. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Roman i dagboksform. Kristina lever med borderline och lider av ett inre kaos som hon försöker bemästra med olika strategier som är mer eller mindre lyckade. Hon dricker, knullar runt och skär sig med rakblad för att den fysiska smärtan ska dränka den själsliga ångesten. Hon flyr undan vargarna i staden till rovfåglarna i skogen, men sitt eget mörker har hon svårt att komma ifrån.

MediaNr: CA23020

Mörka vatten

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 19 min..

Del 14 i serien Krönikan om Ylva Alm som inleds med Amuletten. En stor fest anordnas i Kvinnornas dal för att fira de två nya männens ankomst. Dansen stannar upp och alla kvinnor ser hur en liten grupp närmar sig från den andra sidan av den öppna platsen. Det sticker kallt i nacken på Ylva av den illavarslande synen. Ett nytt vittne har dykt upp på Bjergvin och frågan är vem han kommer att stödja, Silje eller Nikolas.

MediaNr: CA23867

I sanningens namn

av Viveca Sten. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Åttonde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. På en liten ö mittemot Sandhamn pågår ett seglarläger med hundratals barn. Ledarna klarar inte av att ha uppsyn över alla barn och mobbning förekommer. När ett av barnen försvinner tvingas Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Samtidigt ska Nora Linde påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten.

MediaNr: CA23128

Bland människor

av Marika Stiernstedt. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

Noveller som tillkommit under tidsperioden 1895 till 1953 och sammanställts inför Marika Stiernstedts åttioårsdag. Samlingens titel, Bland människor, indikerar att det handlar om de mänskliga kontakterna. Här presenteras en rad psykologiska porträtt av människor som författaren betraktat under årens lopp men även gestalter vars öden hon anat sig till. Boken har också formen av en slags självbiografi, till exempel i de inledande barnnovellerna.

MediaNr: CA23709

Anmäld försvunnen

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Del 11 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Gabriella har inte saknat att inte ha någon man i sitt liv. Hon har varit fullt sysselsatt med att sköta gården, Ole Johan och Kvinnosaksföreningen. Christians försök till uppvaktning har dock intresserat henne. Allt förändras emellertid när Gjertrud visar intresse för honom. Ida är rädd för vad som ska hända när Evens lik hittas i Kvarndammen. Hon måste undvika närgångna frågor.

MediaNr: CA21138

Våren

av Sigrid Undset. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 26 min..

Roman som utkom på svenska 1923 av den norska författaren Sigrid Undset som mottog nobelpriset i litteratur 1928. Det unga paret Rose Wegener och Torkild Christensen gifter sig och sätter bo. Men när de mister sitt första barn glider de isär. Skilsmässan blir fredlig och lugn. Efter flera år möts de igen och återupptar relationen.

MediaNr: CA23748

Försoningen

av Hannah Widell. Inläst av Märta Lundin. Talboken omfattar 6 tim., 25 min..

Del 1 serien Två systrar. Vanessa, 28 år och Alicia, 26, försöker efter en otrygg uppväxt ta sig fram i livet. Alicia är PR-assistent, bor i en lyxig vindsvåning tillsammans med överklasskillen Feffe och gör allt för att vara perfekt och passa in. Vanessa är singel, jobbar på ett tv-produktionsbolag och lever ett dekadent partyliv. Systrarnas olikheter leder till konflikter och de bryter så småningom helt med varandra. Kan de någonsin försonas?.

MediaNr: CA23806

Hon som ser

av Eva Wiklund. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

En bok om Anna-Lena Vikström från fjällbyn Hacksjö utanför Vilhelmina. Anna-Lena är utbildad diakon med utbildning även i psykoterapi. Hon arbetar idag som sierska med medial vägledning, som kursarrangör och med att hitta försvunna saker. Redan när Anna-Lena var liten förstod man i byn att hon "hade gåvan". Men hon fick kämpa för att passa in och genomlida tuffa strider innan hon gav upp karriären som diakon och gick sin egen väg.

MediaNr: CA24053

Bilan från Wandsbek

av Arnold Zweig. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 28 tim., 46 min..

En roman av den tyske författaren Arnold Zweig, 1887-1968. Huvudpersonen Albert Teetjen ställer sin bila och sin yrkesskicklighet till förfogande när den ordinarie bödeln fått förhinder. Under den blodiga söndagen i Altona, Tyskland, sjuttonde juli 1932 drabbade kommunister samman med militär och polis. Arton personer sköts till döds och fyra dödsdömda skall avrättas.

MediaNr: CA23659

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Kring Kärnan

Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 31 : Despot och charmör: 4 tim., 25 min..

Kring Kärnan del 31. Tre författare har samtalat med och intervjuat personer som kommit industrimannen och donatorn Henry Dunker nära. Den private Dunker, millenniets helsingborgare enligt en omröstning bland invånarna, presenteras som en despot och charmör. Han byggde upp Gummifabriken, senare Tre Torn, som så småningom införlivades med Trelleborgs gummifabrik. Vid sin död 1962 räknades Dunker som Sveriges rikaste person.

MediaNr: CA23792

Ekot av kriget

av Axel Moberg. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 23 tim., 6 min..

Den före detta UD-tjänstemannen Axel Moberg undersöker vilken bild den svenska allmänheten fick av andra världskriget medan det pågick. Han har gått igen de tio största dagstidningarna från 1938-45. I stort sett stämmer bilden överens med dagens rapportering i ämnet. De flesta dagstidningarna tog avstånd från den tyska politiken och de var negativa till motståndsrörelser ända fram till slutet av kriget. Bortglömda händelser lyfts också fram.

MediaNr: CA23563

Religion

Boken om oss alla

Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

En antologi som ges ut i samband med Svenska Bibelsällskapets tvåhundraårsjubileum. Tretton olika personer ger sin syn på vad Bibeln betyder för dem. Rösterna som läser och tolkar Bibeln tillhör: Kerstin Ekman, Maria Küchen, Torgny Lindgren, Kristian Lundberg, Katrine Marcal, Jenny Petrén, Björn Ranelid, Niklas Rådström, Elisabeth Sandlund, Göran Skytte, Mats Svegfors, Jesper Svenbro och Michel Östlund.

MediaNr: CA23672

Kristendomens hjärta

av Marcus J. Borg. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Den nordamerikanske bibel- och Jesusforskaren Marcus J. Borg ville visa att det är möjligt att tro också med bejakande av en nutida vetenskapligt formulerad världsbild, skriver ärkebiskop emeritus KG Hammar i förordet till denna bok. Borg utgår från en bibelsyn som han själv karaktäriserar som historisk, metaforisk och sakramental och bygger broar till ett framväxande paradigm inom kristen tro.

MediaNr: CA23881

Då var allt levande och lustigt

av Kerstin Ekman. Inläst av Rolf Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett insiktsfullt porträtt av prosten och naturforskaren Clas Bjerkander, 1735-1795. Bjerkander studerade för Linné i Uppsala men som son till en fattig arrendebonde fanns inte de nödvändiga resurserna för fortsatta studier i staden. Tillbaka i de västgötska hemtrakterna kring Kinnekulle blev komministerboställets trädgård hans laboratorium. Observationerna växte till tidningsartiklar och 1778 blev Bjerkander ledamot av Vetenskapsakademien.

MediaNr: CA23347

Min jihad

av Hanna Gadban. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Läraren, muslimen och debattören Hanna Gadban har i sin kamp för individens frihet mötts av många ilskna reaktioner. I sitt sökande efter en förklaring fick hon upp ögonen för den djupt reaktionära islamismens utbredning i Sverige och dess oheliga allians med vänsterideologier. Hennes egen jihad, kamp, handlar om rätten att vara liberal muslim i Sverige i dag och kämpa mot den ökade radikaliseringen bland hennes trosfränder. Debattinlägg.

MediaNr: CA23815

Godhetens kraft

av Daniel Goleman. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 6 min..

Dalai Lamas vision presenteras av hans gamle vän psykologen och författaren Daniel Goleman. Den går ut på att oavsett vem vi är och var vi kommer ifrån kan vi vara en del av godhetens kraft - genom att visa tolerans, öppenhet och medkänsla. Världen kan bli bättre men det kräver att den enskilda människan bidrar till förändring. Målet är lyckligare människor som lever tillsammans och stöttar varandra till fullo i en fredligare värld.

MediaNr: CA23953

Mormons bok

Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (81 tim., 1 min.).

Mormons bok är en helig uppteckning om folk i det forna Amerika och inristades på plåtar av metall. Den omfattar femton huvuddelar, med ett undantag kallade böcker, där varje bok bär sin huvudförfattares namn. År 421 förseglade Moroni de heliga uppteckningarna. År 1823 överlämnade han dem, som en uppstånden person, till profeten Joseph Smith som bearbetade materialet.

MediaNr: CA22925

Min farfar Ingmar Ström

av Anna Ström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Ingmar Ström, 1912-2003, präst, redaktör och biskop emeritus, porträtteras av sondottern Anna Ström. Hans egna ord återges i intervjuform. Föräldrar, syskon, barn och vänner kommer också till tals. Ingmar Ström var en stridbar person som engagerade sig i frågor som kvinnliga präster, pedagogisk barnomsorg och fri abort. Här får vi veta varifrån han kom, vad som format honom och hur hans verklighet såg ut.

MediaNr: CA23895

Kallad till kärlek

av Johan Tyrberg. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 29 min..

Biskopen i Lunds stift Johan Tyrberg presenterar sig själv och sin tro, ett slags herdabrev. Han vänder sig till alla som känner samhörighet med Svenska kyrkan i Lunds stift och önskar att de tillsammans ska kunna söka Gud. De som bekänner sig som kristna utgör kyrkan menar Tyrberg, oavsett vilket samfund man tillhör. Men kyrkan är i kris, medlemsantalet sjunker. Lösningen är att leva som den kyrka Kristus grundade.

MediaNr: CA23891

Filosofi och psykologi

Stå fast

av Svend Brinkmann. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

En bok om personlig utveckling som inte uppmanar till utveckling, utan till motsatsen - att stå fast. Den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann gör upp med utvecklingssamhället och självhjälps- och coachfenomenet. Han menar att vi behöver lära oss att ha rötter i stället för fötter och att inte ständigt vara i rörelse. Bara så kan vi bli människor med integritet, sinnesro och karaktär.

MediaNr: CA23943

Våga vara operfekt

av Brené Brown. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Blir man verkligen lyckligare för att man är mer effektiv, snyggare och hälsosammare? Sociologen Brené Brown menar att det är tvärtom. Att bry sig för mycket om vad andra tycker och tänker om en leder till sårbarhet, skam och depression. Då är det bättre att inse att man är värdefull precis som man är - helt operfekt. I denna bok visar hon hor äkthet, lek, samhörighet och tillit kan göra ditt liv bättre.

MediaNr: CA23469

Hjärtats väg

av Kajsa Ingemarsson. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Författarens tredje bok om människans dolda potential. Här beskrivs kärleken som en kraft med förmåga att hela, transformera och belysa meningen med våra liv. Att följa hjärtats väg innebär mer än att bara expandera det egna livsrummet, det handlar om att finna sin fulla potential som människa, sin förmåga att manifestera kärlek i den fysiska världen. Boken är skriven i samarbete med Jörgen Tranberg, naturläkare med examen i komplementärmedicin.

MediaNr: CA23923

Lyckan i det lilla

av Ernst Kirchsteiger. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tv-profilen Ernst Kirschsteiger har blivit känd för sina inrednings- och livsstilsprogram, och för sitt alldeles egna sätt att uttrycka sig. I denna tankebok reflekterar han över vad som gör oss lyckliga och hur vi ska leva för att må bättre och hitta kraft i vardagen. Lyckan i det lilla och glädjen i det enkla är hans recept. Med hjälp av journalisten Carina Nunstedt delar han med sig av sin livsfilosofi och av berättelser ur sitt eget liv.

MediaNr: CA23797

Språkvetenskap

Skiljeteckensboken

av Siv Strömquist. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När måste man sätta ut kommatecken? Hur använder man egentligen semikolon? Ska det vara stor eller liten bokstav efter kolon? Och vad skiljer egentligen svenska och engelska citattecken åt? Dessa och många andra frågor om skiljetecken och deras användning får du svar på i denna bok av Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet.

MediaNr: CA23286

Litteraturvetenskap

Mobergs utvandrarbygd och Amerikas Småland

av Ulf Beijbom. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 10 tim., 38 min..

Del 27 i Vilhelm Moberg-sällskapets skriftserie. En bok som bygger på författaren, sekreteraren i Vilhelm Moberg-sällskapet, Ulf Beijboms tidigare utgivna Vilhelm Moberg och utvandrarbygden. Temat är Vilhelm Mobergs författarlandskap på bägge sidor Atlanten. Nytt är bland annat beskrivningen av invandrarbygden kring indiansjön Ki-Chi-Saga i Minnesota. Foton av Sune Ekstrand och bilder från Mobergsamlingen på Utvandrarnas hus.

MediaNr: CA23927

Tankar om läsning

av Anders Olsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 50 min..

En essä i tolv delar om läsandet. Boken kan enligt författaren, litteraturkritikern Anders Olsson, betraktas som en slags uppföljare till de tidigare böckerna Den okända texten och Den andra födan. Det handlar om läsningens villkor, dess behov av tid, plats och minne. För att förklara hur förlorade förbindelser mellan dessa tre villkor kan återskapas tar författaren hjälp av Marcel Proust och andra samtida tänkare.

MediaNr: CA23752

Tid

av Alex Schulman. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författarna Alex Schulman och Sigge Eklund har samarbetat i olika projekt under flera år, till exempel i en podcast och i en scenshow. Här beskriver de en samtid där alla är vilse i tiden. Kanske beror det på att tidsbegreppet är en illusion, att vi missförstått något viktigt: att tiden inte alls är kronologisk. Duon analyserar sig själva och sin samtid: tiden är en gåta, att försöka förstå den är att försöka förstå livet.

MediaNr: CA23945

Konst, musik, teater och film

In i lågan

av Claes-Göran Bjernér. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 15 tim., 41 min..

TV-fotografen Claes-Göran Bjernér har rapporterat från 83 länder och 23 krig. I sjutton år bodde han i Japan där han bland annat gjorde reportage och dokumentärfilmer om Yakuza, den organiserade brottsligheten. Boken om honom kan även läsas som samtidshistoria och Bjernér kommenterar de händelser han skildrar. Här beskrivs också hur TV fungerar och hur nyhetsjournalister agerar.

MediaNr: CA23610

Osäkra rum - tolkning, omtolkning och feltolkning i konsten

av Hans Henrik Brummer. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Temat i essäsamlingen är att tolkningen av konstverk, konstnärskap och konstriktningar vid ett närmare studium alltid visar sig vara provisorisk. Det finns inga säkra svar, även om många är mer insiktsfulla än andra. Till de konstverk, konstnärskap och konstriktningar som tas upp hör bland annat Dorian Grays porträtt, Monets målning av hustrun Camille på dödsbädden och Damien Hirst. H.H.B. är ledamot av konstakademien och Vitterhetsakademien.

MediaNr: CA23194

Life, love and passion

av Tony Irving. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 43 min..

Självbiografi av den brittisk-svenske professionelle dansaren, koreografen och entertainern Tony Irving. Tony var en annorlunda pojke som älskade att dansa och gillade att handarbeta. Här berättar han om sitt liv innan han blev en känd nöjesprofil. När Tony var tretton år ville hans pappa att han skulle vara som alla andra, spela fotboll i stället för att dansa. Han tappar fotfästet och genomgår en smärtsam resa i sökandet efter en identitet.

MediaNr: CA23851

Kyrkornas hemligheter

av Ewa Klingberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar Södra Sverige: 5 tim., 5 min.; 229 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

Den här boken vill få oss att turista mer i kyrkor och på kyrkogårdar - en lättillgänglig kulturskatt som är öppen för alla. Kyrkorna berättar historien om Sveriges tillblivelse, och hur kyrkan lade grunden det samhälle vi har idag. Här får läsaren följa med på en historisk kunskapsresa bland offerkällor i gränslandet mellan hedendom och kristendom, kantad av helgon, stormän och spöken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23660

Historia

De sista vittnena

av Svetlana Aleksijevitj. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 3 min..

Hundra berättelser om barn i krig. Svetlana Aleksijevitj har bett överlevande berätta om deras upplevelser som barn på östfronten under andra världskriget. Sommaren 1941 försvann papporna till fronten, mammorna anslöt sig till partisanerna eller flydde. Många barn blev föräldralösa och hamnade på barnhem. En pojke såg grannens hund sitta och gråta vid det nedbrunna huset. En flicka kramade en tysk soldat i tron att det var hennes pappa.

MediaNr: CA23633

Skildringar ur svenska historien under Gustaf III och Gustaf IV Adolf

av Ernst Moritz Arndt. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 12 min..

Skildringar ur svenska historien under Gustaf III och Gustav IV Adolf av den tyske författaren, historikern och politikern Ernst Moritz Arndt, 1769-1860, utkom ursprungligen 1840. Författarens utgångspunkt är att Sverige står i början av sin kultur och han resonerar om huruvida landet kan betraktas som en nation. Bilagor med historiska urkunder, till exempel utdrag av Gustav III:s tal till ständerna på riksdagen 1789.

MediaNr: CA23634

Ardennerna 1944

av Antony Beevor. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 26 tim., 53 min..

Ardenneroffensiven 1944 var tyskarnas sista försök att vända krigslyckan under andra världskriget till sin fördel. Den tyska armén planerade att slå sig fram genom Ardennerna mot Antwerpen. Om de allierade förlorade den viktiga hamnstaden skulle Hitler få den tid han behövde för att hejda Röda Arméns framfart i öst. Mer än en miljon soldater deltog i detta, ett av andra världskrigets största slag.

MediaNr: CA23810

Den långa medeltiden

av Fredrik Charpentier Ljungqvist. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 12 tim., 45 min..

Medeltidshistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist ger en introduktion till Nordens historia från folkvandringstiden på 500-talet fram till reformationen på 1500-talet. De sociala förhållandena står i fokus, till exempel hur man bodde, vad man åt, hur man reste, vilka redskap som användes och hur handeln såg ut. Här behandlas hela Norden och ingen uppdelning finns mellan medeltid och forntid.

MediaNr: CA23769

Omöjlig ubåt

av Nils-Ove Jansson. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 8 tim., 2 min..

Del 52 i Forum navales skriftserie. Stridsberättelser från ubåtsjakten och det säkerhetspolitiska läget under 1980-talet av Nils-Ove Jansson, pensionerad sjöofficer, som hade en central roll under ubåtskränkningarna. Här ges exempel vad människor observerat i svenska vatten. Jansson analyserar vilka motiv som fanns och vad ubåtarna gjorde i Sverige. Även om U 137:s uppdrag i Gåsefjärden. Fel och brister i ubåtsjakten redovisas.

MediaNr: CA23991

Den kinesiska drömmen

av Börje Ljunggren. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 46 tim., 23 min..

Kinas dröm om nationens stora förnyelse håller på att förverkligas enligt ledaren Xi Jinping. Börje Ljunggren följer här upp tankegångarna i sin bok Kina - vår tids drama och reflekterar över de stora utmaningarna som Kina och övriga världen står inför. Det gäller partistaten och demokratifrågan, internet och civilsamhället, de mänskliga rättigheterna, ojämlikheten, klimatfrågan och den globala maktförskjutningen.

MediaNr: CA23256

Hitlers okända soldater

av Rolf-Dieter Müller. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Militärhistorikern R.-D.M. berättar om de militära förband som stred sida vid sida med Wehrmacht på östfronten, från Finland i norr till de kaukasiska bergen i sydöst. Många av de soldater som stred i tysk uniform hade anmält sig som frivilliga till kampen mot bolsjevismen, andra tvångsrekryterades av den tyska ockupationsmakten. Efter krigsslutet blev de stämplade som förrädare i sina hemländer för sin samverkan med nazismen och sedan bortglömda.

MediaNr: CA23055

Boktjuvarna

av Anders Rydell. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

De nazistiska bokbålen i 1930-talets Tyskland har uppmärksammats och beskrivits. Mindre känt är att nazisterna också plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker runt om i Europa. Bland plundrarna fanns SS-ledaren Heinrich Himmler, som ville upprätta ett arkiv över "rikets fiender" och ideologen Alfred Rosenberg, som ville skapa ett nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Författaren A.R. har rest i boktjuvarnas spår.

MediaNr: CA23577

Vi lovade att berätta

Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

International Solidarity Movement, ISM, är ett internationellt nätverk som genom ickevåld och direkt aktion deltar i kampen mot ockupationen av Palestina. Här ger tjugonio aktivister som varit i Palestina åren 2001 till 2011 sina vittnesmål. Människor i Gaza och på Västbanken har öppnat sina hem och berättat sina historier. Redaktörerna Majja Solanas Carlsson och Elin Schwartz var på Västbanken med ISM 2010.

MediaNr: CA23848

Konspirationsteorierna och verkligheten [Ljuddupptagning]

av Erik Åsard. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Statsvetaren och författaren Erik Åsard skriver om sex historiska gåtor. Med nutida forskning som utgångspunkt redogör han för de ledande konspirationsteorierna om fallen och ställer dem i kontrast till de faktiska händelseförloppen. Här finns bland annat frågorna om vilka som egentligen låg bakom terroristattackerna 11 september 2001, om vem som angav Anne Frank och om vad som orsakade Dag Hammarskölds död.

MediaNr: CA24070

Biografi med genealogi

Jag blev Stockholmssyndromet

av Kristin Enmark. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 36 min..

Kristin Enmark berättar efter fyrtio år om skräcken i bankvalvet på Norrmalmstorg där hon togs som gisslan, 23 år gammal, sommaren 1973. Begreppet Stockholmssyndromet myntades efter denna händelse, för att förklara varför kidnappningsoffer kan ta parti för förövarna gentemot polisen. Även om hur staten, polisen, rättsinstanser och psykiatrin bemötte Kristin efteråt. Och om kärleksförhållandet med rånaren Clark Olofsson.

MediaNr: CA23907

Den förlorade sonens återkomst

av Ronald Fagerfjäll. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar 12 tim..

Ekonomijournalisten Ronald Fagerfjäll träffade Peter Wallenberg, 1926-2015, under de sista åren av hans liv och intervjuade honom i mer än 100 timmar. Peter Wallenberg var i 33 år makthavare för den dynasti som mer än någon annan i Europa påverkat sin nations näringsliv. Författaren skildrar såväl människan Peter Wallenberg, konflikterna, pressdebatterna och kriserna som framgångarna och revanscherna.

MediaNr: CA23488

Isaac Newton

av James Gleick. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Biografi över den brittiske matematikern, fysikern och astronomen Isaac Newton, 1643-1727. Författaren söker ingående skildra Newton som person och hur hans personlighet och upplevelser ledde fram till de vetenskapliga upptäckterna som än idag utgör kärnan av all mänsklig kunskap. Newton framstår som en ensam människa som ogärna publicerade sina verk.

MediaNr: CA23512

CP-barnet

av Lena Helgesson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Skådespelaren Jonas Helgessons mamma berättar här för första gången om hur det var att få ett barn med cp-skada. Utåt verkade hon stark och glad, inuti var hon sorgsen och upprörd. Cp-skadan skrämde henne och hon ville inte kännas vid den. Hon hade ingen att tala med och vågade inte berätta vad hon tänkte. Men med tiden började hon långsamt acceptera situationen, och idag betraktar Jonas henne som en av sina främsta stöttepelare.

MediaNr: CA23711

Liv, död och hjärnkirurgi

av Henry Marsh. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 38 min..

Den brittiske neurokirurgen Henry Marsh med trettio års erfarenhet inom yrket berättar om sina framgångar såväl som misslyckanden. Marsh har räddat många människors liv men de patienter som fått men för livet har orsakat livslånga skuldkänslor för honom själv. Här förmedlas den laddade stämning som råder i operationssalen inför ett ingrepp. Även om Marshs medkänsla med sina patienter och deras anhöriga samt hans kritik mot landets sjukvårdssystem.

MediaNr: CA23954

Familjen Bernadotte

av Arne Norlin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

År 1810 kom den franske generalen Jean Bernadotte till Sverige. Åtta år senare blev han svensk kung med namnet Karl XIV. En bok om den kungliga släkten och dess betydelse för Sverige genom åren - politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Författaren Arne Norlin tar även upp andra öden i släkten, till exempel prins Gustaf som skrev studentsången, designprinsen Sigvard Bernadotte samt, inte minst, Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

MediaNr: CA23869

Vafan var det som hände?

av Clark Olofsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar D. 1: 12 tim., 34 min..

Vafan var det som hände? del 1. Första delen av Clark Olofssons självbiografi. Olofsson berättar om vad som hände i bankvalvet på Norrmalmstorg sommaren 1973. Trots att han frikändes väntade ändå sex års fängelse för tidigare brott. Vi tas med till svenska fängelser där fångarna regerar och plitarna drygar ut sina löner med smuggling, men också till Beirut och Tyskland där Olofsson har affärsbekanta. Även om de många kärlekshistorierna.

MediaNr: CA23909

Boken om Q

av Mats Qviberg. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Mats Qviberg har under lång tid varit verksam inom den moderna aktiemarknaden. År 1989 bildade han tillsammans med Sven Hagströmer investmentbanken Hagströmer och Qviberg. Samarbetet sprack när HQ Banks tillstånd drogs in 2010 och en rättsprocess startade. Här berättar Mats Qviberg om de människor han mött, om centrala händelser i sitt liv och hur detta format honom.

MediaNr: CA24255

En makalös historia

av Peter Ullgren. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En populärhistorisk skildring av Magnus Gabriel De la Gardies liv, 1622-1686, med fokus på 1640-talet och framåt. De la Gardie levde ett skandalomsusat liv som statsman, godsägare och kulturell mecenat. Han var en av den svenska aristokratins mest framstående personer under stormaktstiden. Efter studier på kontinenten blev han drottning Kristinas favorit, för att sedan hamna i onåd. Författaren är docent i historia.

MediaNr: CA23636

Geografi

Stigar och vägskäl

av Gunnar Arnborg. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 15 tim., 17 min..

Folkhögskoleläraren, hedersdoktorn och författaren Gunnar Arnborg sätter det nuvarande i relation till det förflutna och söker vägar till den okända framtiden. Han plockar ur sina erfarenheter och berättar om människor, seder, arbete och socialt liv i Västergötland. En bondes dagboksanteckningar mellan år 1900 och 1960 spelar en stor roll. Vi möter kvinnor med stora familjer att dra försorg om, män med hästar och senare traktorer.

MediaNr: CA23584

Härlig är Norden

av Bengt Lindroth. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Journalisten Bengt Lindroth har bevakat nordisk politik och samhällsfrågor i flera årtionden. I denna bok gör han upp med det ointresse för Norden och det nordiska som han tycker sig märka hos politiker och opinionsbildare idag. Ett antal portalgestalter i den nordiska historien porträtteras. B.L. ser typiskt nordiska särdrag i konst och kultur och urskiljer ett slags nordisk kosmopolitism som kan spela en viktig roll i det framtida Europa.

MediaNr: CA23487

Örebro 750 år

av Eva Lundberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

2015 firar Örebro 750 år. I denna jubileumsbok med fokus på tiden efter 1860 skildras stadens historia med hjälp av text och framförallt bilder. Materialet är hämtat från Örebro stadsarkiv. Teman som tas upp är bland annat vardagsliv, arbetsliv, skola, sport och kultur. Bland enskilda händelser märks invigningen av Gustavsviksbadet 1963, byggandet av konserthuset på 1930-talet och kanaliseringen av Svartån i slutet av 1880-talet.

MediaNr: CA23645

Nya Upplev Sverige

av Mats Ottosson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 5). DAISY text och ljud.

Guide till tusentals upplevelser runt om i Sverige - naturområden, museer och konsthallar, slott och kyrkor samt barnens favoriter som nöjesfält och djurparker. Nya sevärdheter, aktiviteter och evenemang blandas med välkända klassiker och sådant som är lätt att missa. Till varje landskap finns tips på att bo, äta och göra.

MediaNr: CA23169

Samhälls- och rättsvetenskap

Bilder av funktionshinder och långtidssjukdomar

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Antologi som består av sammanställningar av studenters grupparbeten inom kursen "Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdomar" på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Ämnesvalen har en stor variation: allt från livssituationer vid långvariga sjukdomstillstånd som cystisk fibros, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning till copingstrategier för att som funktionsnedsatt kunna bemästra vardagen samt vara delaktig i samhället.

MediaNr: CA23946

Det framgångsrika biståndet

av Jan Bjerninger. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Författaren har arbetat med bistånd i fyra decennier bland annat som chef inom Sida, expert på UD och som ambassadör. Han tar upp alla stora frågor som format svenskt bistånd; vilket syfte den har haft, hur den har utformats och hur den har fungerat i praktiken. Men också om det politiska spelet bakom biståndets utformning och hur sakfrågor som demokrati, naturresurser och korruption hanterats. Blandning av handbok, debattinlägg och memoar.

MediaNr: CA23988

Kroppslinjer

av Signe Bremer. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Avhandling i Etnologi. S.B. analyserar transsexualism under ett könskorrigerande förlopp utifrån 18 personliga berättelser. 1972 lagstiftade Sverige om statsfinansierad vård till transsexuella. En utredning från Socialstyrelsen fyrtio år senare visar att vården är ojämlik och otidsenlig. Författaren menar också att vården är ett könskonservativt förtryckande system som vållar transsexuella personer lidande, bland annat genom steriliseringskrav.

MediaNr: CA23119

Knark

av Magnus Linton. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En reportagebok som skildrar Sverige och knarket ur ett idéhistoriskt- och gatuperspektiv. Sedan 1978 har Sverige arbetat för ett narkotikafritt samhälle, men trots detta har fler svenskar än någonsin missbruksproblem och narkotikadödligheten är jämförelsevis hög. Tidigare Augustprisnominerade Magnus Linton undersöker i boken de senaste femtio årens svenska narkotikapolitik och visar vad den har inneburit både för samhället och individen.

MediaNr: CA23816

Varken bildning eller piano

Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar 15 tim., 52 min..

En antologi om borgerlig kultur och dess betydelse i samhället under redaktion av poeten, musikern och journalisten Lars Anders Johansson. Under 1900-talets första halva betraktades borgerligheten som kulturbärare i samhället. Sju författare behandlar frågan om borgerlighetens förhållande till kulturlivet idag. De ställer frågor som: Vad är borgerlighet? Finns det en borgerlig kultur och har den i så fall en framtid?.

MediaNr: CA23442

Skål ta mig fan!

av Torbjörn Åberg. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Alkoholproblemet belyses utifrån annorlunda ståndpunkter än vad som är vanligt. Istället för att diskutera alkoholens skadlighet fokuseras på vilka som är beroende och hur alkoholen inverkar känslomässigt på dem. När vi slåss mot alkoholen vänds våra styrkor mot varandra, menar författaren som själv tidigare haft alkoholproblem. För att lösa problemet krävs en omvänd logik.

MediaNr: CA23733

Teknik, industri och kommunikationer

Konsten att fotografera fåglar och andra djur

av Brutus Östling. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Handbok för den som vill utveckla sitt fotograferande av fåglar och andra djur. B.Ö., svensk naturfotograf i världsklass, delar med sig av allt man behöver veta för att förbättra sina bilder maximalt. Han ger råd om den utrustning man behöver, hur man får skarpa bilder av fåglar i flykt, hur man gör för att exponera rätt och mycket mer. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA22218

Ekonomi och näringsväsen

Fly bankfällan

av Bo Haldell. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Finansbranschen fungerar inte som andra branscher menar Bo Haldell, pseudonym för en författare som har en högre befattning i en storbank. En dyrare tjänst är inte alltid bättre än en billigare, till exempel är ett dyrt bolån inte bättre än ett billigt. En privatperson kan tjäna tusentals kronor per år genom att byta till billigare, men lika bra, finansiella tjänster. Och dessutom krävs inte den omfattande rådgivning som bankerna rekommenderar.

MediaNr: CA23829

Säker stil

av Ebba Kleberg von Sydow. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 51 min. : 4. DAISY text och ljud.

Handbok i hur du bygger upp en långsiktigt gångbar garderob. Journalisten E.v.S. och modeexperten E.d.P. vill inspirera till mer genomtänkta klädinköp och tipsar om hur du ska fundera kring och planera dina klädinköp för att få ut det mesta av dem. Boken innehåller konkreta tips för alla som vill köpa kläder som verkligen används. Utgångspunkten är en klassisk, och vad författarna kallar skandinavisk, stil. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23796

Stora boken om vin

av Marnie Old. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Handbok för dig som letar efter en praktisk guide till vinprovning. Tydliga illustrationer och exempel på hur man kan lägga upp en vinprovning hemma, ingående beskrivningar av druvsorter och vinregioner, förklaringar av termer, och tips på hur du bäst förvarar ditt vin.

MediaNr: CA23009

Sju sorters kakor

Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Ny utgåva som har redigerats av konditorn och bakboksförfattaren Mia Öhrn. Innehåller recept på klassiska kakor som Radiokaka, Vaniljhorn och Sandkaka men också nyare bekantskaper som Donuts, Macarons och Kladdkaka. Nu finns även recept på glutenfria bakverk. Här finns också noggranna instruktioner och tips på hur man till exempel lyckas med bullbaket, skorpor, sockerkakor och småkakor.

MediaNr: CA23731

Vår kokbok - vegan

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En helt vegansk version av klassikern Vår kokbok med över 200 recept på klassisk husmanskost i vegansk tappning. Recepten är indelade i kapitel efter typ av livsmedel, till exempel, pasta, bönor, tofu eller sallad. Boken innehåller även fakta om olika livsmedel och deras näringsinnehåll, med många utmärkta råd och anvisningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23302

Militärväsen

Ulven

av Hans von Hofsten. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

Hans von Hofsten fick i uppgift av dåvarande överbefälhavare att redovisa de faktiska omständigheterna kring ubåten Ulvens förlisning den femtonde april 1943. Hela nationen kunde följa händelseutvecklingen där man inte visste vad som hade hänt, var haveriplatsen fanns eller om det gick att rädda besättningen. Allt som till äventyrs hade dolts skulle komma fram i denna nya undersökning.

MediaNr: CA23712

Militära ledare under kalla kriget

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 21 tim., 8 min..

Uppföljare till Svenska officersprofiler under 1900-talet. Böckerna överlappar delvis varandra. Artiklar om överbefälhavarna Helge Jung, Nils Swedlund, Torsten Rapp, Stig Synnergren och Lennart Ljung. Även artiklar om personer inom det militära som konkurrerade om ÖB-posten. Den svenska försvarsmakten var under det kalla kriget den största organisation som funnits i landet, cirka åttahundratusen soldater ingick.

MediaNr: CA23394

Naturvetenskap

Kråkguld

av Lasse Willén. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om radioprogrammet Naturmorgon. Titeln syftar på det återkommande inslaget Kråkvinklar där programledaren med filosofiskt anslag reflekterar över världen. Förutom berättelsen om radioprogrammet Naturmorgons historia sedan starten 1990, får läsaren sig också ett urval av dessa kråkvinklar till livs. De CD-skivor som medföljer den tryckta boken medföljer inte talboken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23773

Medicin

Att vara dödlig

av Atul Gawande. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

Författaren och kirurgen Atul Gawande skriver om livet, läkekonsten och den sista resan. Gawande menar att vi i takt med de medicinska framstegen blandat ihop vad medicin kan göra med vad den borde göra. Han bygger sin framställning på forskning och berättelser av anhöriga, kolleger och patienter. Alternativ ges till hur sjuka och äldre kan vårdas i slutskedet av sina liv så att deras värdighet kan bevaras.

MediaNr: CA23958

Magstarkt!

av Martina Johansson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Civilingenjören i bioteknik och biofysik Martina Johansson presenterar ny forskning kring magens nervsystem, bakterieflora och immunförsvar. Bakteriefloran i magen visar sig spela en större roll för både vår fysiska och psykiska hälsa än vad man hittills anat. Till exempel är tarmarnas bakterier viktigare än immunförsvaret. Boken innehåller även självhjälpsguider till hur man kan förbättra sin hälsa på naturlig väg.

MediaNr: CA23789

Mot nordliga vindar skyddad

av Marie Lennestig. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

En bok om verksamheten vid Säters sjukhus under de senaste hundra åren med början 1912 när sjukhuset öppnas. Säters sjukhus har fungerat som behandlingshem för mentalt sjuka och här kan man följa psykiatrins utveckling och metodernas förändring. Nio patienters öden följs under olika decennier. I en sammanfattning reflekteras över hur psykiatrin skapar patienten och genom faktarutor återspeglas psykiatrins historiska utveckling.

MediaNr: CA23814

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kom sol!

av Karin Ahlin. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Malva är nio år då hennes mamma drabbas av cancer. Det är en realistisk och saklig skildring av sjukdomen ur barnets perspektiv. Hur mamma tar cellgifter, tappar håret och måste ha en påse på magen. Malva märker hur de vuxna försöker ge henne en positiv bild fastän hon förstår att det är illa. Malvas relation till pappa prövas och tillvaron vänds upp och ner när mamma dör. Vi följer Malva under ett år när livet sakta får styrfart igen.

MediaNr: CA23939

Klaus Vogel och slynglarna

av David Almond. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I en liten engelsk stad efter andra världskriget bor Slynglarna. Trettonåringarna har känt varandra i åratal och har egentligen inte förorsakat några större problem hittills. De är bara några riktigt tröttsamma rackarungar som älskar att busa. Men så dyker den tyske flyktingen Klaus Vogel upp och gängets äldre ledare Joe bestämmer sig för att dra det lite längre. En lättläst berättelse om mobbning.

MediaNr: CA24412

Röd drottning

av Victoria Aveyard. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället uppdelat efter blod. De Silverblodiga är supermänniskor, med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. Mare tillhör de Röda men när hon blir tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Det visar sig att hon besitter magiska förmågor. Dystopi i samma stil som Hungerspelen.

MediaNr: CA24024

Månskensfolket

av Louise Björnlund. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar Ators förbannelse: 3 tim., 34 min.; 165 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Flickan Clara lever i byn Fagerbyla. Det är förr i världen när det knappt fanns bilar på landsbygden. Clara lockas av de äldres berättelser om skogen och dess magi. En dag som grindvakt på vägen möter Clara en ondsint man med ett magiskt halsband. Hon dras in i kampen mellan Ator med halsbandet och Månskensfolket. Historien om Månskensfolket är en fantasyberättelse om kampen mellan ont och gott i en värld befolkad av människor och skogsféer.

MediaNr: CA23794

Lönnmördare

av Chris Bradford. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Första uppdraget. Pojken Taka har tränat sig till att bli en ninja i 1580-talets Japan. Han tillhör en klan som den store krigsherren Oda vill förgöra. Odas samurajer har dödat Takas föräldrar och nu vill pojken hämnas. Tillsammans med vännerna Cho och Renzo smyger han sig in i Svarta örnens fästning för att konfrontera Oda. Det blir dramatik med ett överraskande slut.

MediaNr: CA23783

Märtas hästsommar

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och ridskolan har stängt. Märta och Maja tröttnar snart på att göra sin hästtidning och leka med låtsashästarna. De cyklar till ett stall och bekantar sig med tonåriga Bea och hennes tre hästar. Till sin lycka får de hjälpa till med att sköta och rida ponnyn Karamell. Men Bea visar sig vara en tuff och nyckfull hästtjej, som har nya planer för Karamell. Lättläst.

MediaNr: CA23333

Mimmi, valpen och rånet

av Ann Gomér. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Mimmi och valpen. Hundvalpen Bonita har nu flyttat hem till Mimmis familj. En dag på hundpromenaden ser de en polisbilsjakt. Hunden blir rädd, sliter sig loss och rusar in i skogen. Mamma och Mimmi hittar då tjuvgods i skogen och tar med det till polisen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller den tryckta boken jämsides. Svårighetsgrad: Lix 12, lättlästnivå 2.

MediaNr: CA23856

Nina och snöleoparden

av Emi Gunér. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nina är fem år. Hon vill vara en farlig snöleopard, för de har tänder vassa som knivar och morrar liksom hon själv allra mest på morgnarna. Vi får följa hennes liv ett år. Här finns många situationer som en femåring kan känna igen sig i: att gå i simskola, förväntningar inför födelsedagen, hur det känns när någon retas, pirret inför att börja förskoleklass. De färgstarka bilderna kompletterar berättelsen. Kapitelbok som passar bra till högläsning.

MediaNr: CA23828

Mysteriet med den blodröda ponnyn

av Catharina Hansson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Noas familj har en ridskola på Klippargården. Noa och kompisen Alex älskar hästar och hänger oftast i stallet. En kväll saknas en ponny: russet Ruben. I månskenet ser flickorna en stegrande häst med två människor i hagen. De lyckas filma händelsen med mobiltelefon. När Ruben återvänder är han blodig på halsen. Vilka har brutit sig in för att göra deras häst illa? Varför?.

MediaNr: CA23984

Innanför min blåa dörr

av Ellen Karlsson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Leos morfar har dött. Hans mamma försvinner in i sin sorg och allt blir tyst och tråkigt. Fastän det är sommar och solen skiner gör de ingenting roligt. Mamma är ledsen och pappa är trött. Då hittar Leo en blå dörr på sin mage. Innanför den är allt ljust och varmt. De tre vännerna som bor där, Taxi, Lången och Tvären, gör bara roliga saker - badar, åker vattenskidor och softar i sanden. Mötet med dem förändrar allt.

MediaNr: CA23938

Det långa loppet

av Jeff Kinney. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Gregs bravader. I denna dagbok beskriver Greg hur familjen Heffley åker på semester. Det blir en lång bilresa med slutmål Disneyland. På vägen ska mamma visa barnen en massa annat intressant. Det uppstår som vanligt många dråpliga och roliga situationer tillsammans med Gregs pinsamma familjemedlemmar.

MediaNr: CA21421

Boken om Mademoiselle Oiseau

av Andrea de La Barre de Nanteuil. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Högst upp i ett gammalt vackert hus i Paris bor Mademoiselle Oiseau med sina fyrtiotvå katter. I samma hus, en våning ner, bor 9-åriga Isabella. En dag efter skolan trycker Isabella på fel hissknapp och hamnar i Mademioselle Oiseaus sagolika värld av husdjur, sidenklänningar, massor av små lådor, en magisk panterknapp och hemliga dörrar. Vänskap uppstår mellan damen och flickan. En parisisk saga med drömmar, äventyr och magi.

MediaNr: CA23706

Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka

av Andrea de La Barre de Nanteuil. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fortsättning på Boken om Mademoiselle Oiseau. 9-åriga Isabella är ensam kvar i den fantastiska våningen i Paris sedan Mademoiselle Oiseau for på en flygande matta till sin syster i Venedig. Isabella upptäcker ett speciellt rosa dockskåp och ser en mörkare sida av damens förflutna: sorgliga hemligheter och hastiga avsked. Isabella ger sig ut för att söka sanningen. En berättelse med magiskt skimmer.

MediaNr: CA23795

Fallet med de falska pengarna

av Susanne MacFie. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Hemliga klubben. Det är dags för Alingsås årliga potatisfestival. Där är tivoli och feststämning med fullt av folk. Snart visar det sig att en av festivaldeltagarna sprider falska sedlar. Återigen kommer Hemliga klubben, detektiverna Moa och Måns, att rycka in. De spanar och klurar kring ledtrådar i en trivsam pusseldeckare.

MediaNr: CA23567

En av de sista

av Annah Nozlin. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Ekens dotter. När bokens huvudperson Kel är tio år blir hon hämtad från sitt hem av Fader Holt. Han berättar att han är hennes riktiga far och att Kel liksom sin mor är en trädälva. Trädälvorna är ett hotat släkte, som på grund av sina magiska egenskaper blir förföljda. Fader Holt för Kel till Irvs fästning där hon vistas de närmsta sex åren för att lära sig svärdkonst och örtlära. Hennes mors gamla fiender vill dock inte ge upp.

MediaNr: CA23681

Splittrade skärvor

av Annah Nozlin. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med En av de sista. 17-åriga Kel får i uppdrag att rädda sina systrar, de få överlevande trädälvorna. De kommer att spela en viktig roll i kriget mot grannlandets kung. Läsaren följer Kel ut på äventyr med fäktning i skogen. Hon förstår att hennes far inte berättat hela sanningen. När kriget sedan bryter ut har Kel en roll som sjukvårdare medan hon drömmer om att återförenas med sin kärlek.

MediaNr: CA23682

I målet

av Åsa Oxenmyr. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Joel får hoppa in som målvakt när hans lag Osby spelar mot Älmhult. Det är svårare än han trodde! Joel räddar många bollar men några rullar in i mål. Boken avslutas med ett faktaavsnitt om att vara målvakt vid innebandy. Lättläst.

MediaNr: CA23956

Kapten Kalsong och moster Medusas monstruösa mani

av Dav Pilkey. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien om Kapten Kalsong. George och Harold skriver en hejdlös superhjälteserie som är uppskattad av alla barn på deras skola. Nu har de lyckats skapa en varelse som kanske inte ens Kapten Kalsong rår på med sina kalsongkrafter: Moster Medusa. Hon är riktigt ond, smart och utrustad med farlig frisyr och raketsnabba robotar. Kommer hon att ta över världen?Skönlitteratur för seende..

MediaNr: CA23914

Athenas tecken

av Rick Riordan. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Den försvunne hjälten. Romerska och grekiska halvgudar återförenas efter lång tid. Enligt profetian måste de nu samarbeta om inte världen ska gå under. Percy Jackson med vänner far i sitt flygande skepp Argo II mot Rom. De har ett svårt fredsuppdrag, motsättningar blossar upp och tiden är knapp. Ska de kunna rädda världen från Gudinnan Gaias förintande vrede? Äventyrsberättelse rik på inslag från antika mytologin.

MediaNr: CA23483

Carlstensveckan

av Johanna Schreiber. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

15-åriga Ebba ser fram emot att åka på seglingslägret Carlstensveckan på Marstrand tillsammans med sina två bästisar. Hon hoppas på att få fler vänner och kanske träffa någon snygg kille. Och snygga killar finns det gott om. I början av lägret handlar mycket om glättig yta. Sedan uppstår en del relationsproblem som svek och mobbing. Under ytan finns också svåra problem som anorexi och sexuellt utnyttjande.

MediaNr: CA23481

Herr Grums och kraftkristallerna

av Andy Stanton. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Herr Grums. En dag hittar 9-åriga Polly en tygpåse, daterad 1559, med stenar nere vid älven. Stenarna glänser som kristaller i solen och har en magisk inverkan på Polly. Hon dras till en gammal väderkvarn där en strid mellan onda och goda krafter utspelas. Naturligtvis har den förskräcklige Herr Grums och hans kumpan Wille Wilhelm ett finger med i spelet när en förbannelse drabbar den lilla staden Stora Pimplarby.

MediaNr: CA23322

Tunneln

av Linn T. Sunne. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Lisa, Ida och Pelle gör en bilutflykt. Innan de ska åka genom tunneln upp till bergstoppen stannar de för att köpa glass. Då blir de varnade av en pojke. Resan genom den långa tunneln blir lång och mystisk. Lättläst rysare som lämnar mycket öppet för tolkning. Vem var egentligen pojken och vad vill han dem? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23230

Katitzi i ormgropen

av Katarina Taikon. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Samlingsvolym med del 3 och 4 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi i ormgropen: Året är 1941 - kriget rasar i hela Europa. Katitzi, 9 år, fortsätter sin ambulerande lägertillvaro med familjen. Katitzi rymmer: Storasyster Rosa har gift sig och lämnat familjen. Katitzi vantrivs och bestämmer sig för att rymma till "mormor" i Uppsala. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: CA24054

Det är dags att inte freaka ut

av Stephanie Tromly. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Zoe flyttar från New York till den lilla staden River Heights. En kille presenterar sig som Digby och de börjar hänga tillsammans. Med Digby har Zoe aldrig tråkigt. Han lockar med Zoe på farliga och olagliga aktiviteter. Vem är han? Vad driver honom? Digby visar sig vara på jakt efter en försvunnen lillasyster. Under sommaren har ytterligare en ung tjej försvunnit från River Heights. Berättelse med deckargåtor, sociala svårigheter och humor.

MediaNr: CA23812

Den elakaste häxan i världen

av Kaye Umansky. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Humoristisk berättelse som tar sin utgångspunkt i sagoklassikern "Hans och Greta". Häxan Maggis vill gärna vinna tävlingen som världens elakaste häxa. Hon bygger ett hus av godis och lockar till sig barnen Hans och Greta. De visar sig vara olyckliga, bortskämda och vilsna. De uppför sig så illa att Maggis låser in dem. När de lugnat sig hjälps alla tre åt att vinna tävlingen.

MediaNr: CA23986

Som om jag vore något mycket dyrbart

av Terri-Lynne Waldvik. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Då och då gör man något dumt som man ångrar länge, länge. Som när Sunn lyder sin kompis Klara och tillsammans med de andra i gänget hoppar på Tokgubben och slår honom tills han börjar blöda. Efteråt ångrar hon sig. Men hur ska hon våga be om förlåtelse? Och vem är Tokgubben egentligen? Vad har han varit med om som har gjort honom så underlig? En berättelse om skuld, förlåtelse och vänskap mot alla odds.

MediaNr: CA23648

Facklitteratur

Biografi med genealogi

Malala

av Karen Leggett Abouraya. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Malala från Pakistan fick Nobels fredspris 2014. Då var hon 16 år och hade blivit skjuten av talibaner på grund av sin kamp för flickors rätt att gå i skola. Boken berättar om hur Malala fostras av sina föräldrar till en modig flicka som lär sig använda sin röst och sina ord. Hur hennes kamp växer fram. Boken rymmer fakta om Pakistan, delar av Malalas budskap och uppgifter om hjälporganisationer. Den tryckta boken är konstnärligt illustrerad i collageteknik.

MediaNr: CA23586

Ekonomi och näringsväsen

Märtas hästbok

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättläst faktabok om hästskötsel och ridskola. Berättare är flickan Märta känd från en rad lättlästböcker med hästtema. Märta redogör för vanliga begrepp och berättar om olika gångarter, dressyr och hoppning. Boken är illustrerad med färgglada teckningar på olika sorters hästar. Samtidigt får vi ta del av Märtas varierande upplevelse av ridskolan: roliga och läskiga situationer varvas med fakta på ett kul sätt. Lämplig från 6 år.

MediaNr: CA23398

Idrott, lek och spel

Neymar - den nye Pelé

av Illugi Jökulsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kort biografi om fotbollsstjärnan Neymar från Brasilien. Lättläst text, faktarutor och rikligt med foton. Boken presenterar Neymars karriär: från de tidiga åren i klubblaget Santos till landslaget och sedan Barcelona. Här finns också flera uppslag om Brasilien som fotbollsnation och dess historia med legendariska spelare. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA23588

Ronaldo - världens bäste fotbollsspelare

av Illugi Jökulsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kort biografi om fotbollsstjärnan Christiano Ronaldo från Portugal. Lättläst text, faktarutor, resultatlistor och rikligt med foton. Boken presenterar Ronaldos karriär: från uppväxten på den portugisiska ön Madeira, via engelska ligan, till Real Madrid. Lite kort om Christiano som privatperson och varumärke. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23663