Nya talböcker december 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 169 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dränkt

av Frida Andersson Johansson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Unn lever singelliv, fokuserar på karriär och hälsa och har vittring på drömjobbet. Men under en joggingtur i Gömmarskogen drabbas hon av hallucinationer. Hennes mystiske granne hittar henne medvetslös vid en tjärn. Mot sin vilja dras Unn in i en ström av märkliga och otäcka händelser som tycks ha samband med hennes förflutna. Runt om i Stockholm börjar samtidigt oförklarliga drunkningstillbud inträffa. På land. Debutroman av F.A.J., född 1975.

MediaNr: CA23978

Blåst på sommarvind

av Tomas Arvidsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 38 min..

Efter tre katastrofala skilsmässor och ett antal dåliga affärer ligger doktor Björn Börjesson illa till ekonomiskt. Han tror att Carl Larssons mästerverk Ute blåser sommarvind som hänger på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg kan var lösningen på problemen. För att försöka stjäla tavlan, som är elva meter lång och tre meter bred, anlitar Björn två specialister på stötar, Svenne Mattsson och Kenneth Lind.

MediaNr: CA24142

Den skyldige

av David Baldacci. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

Fjärde boken om yrkesmördaren Will Robie. Wills far, domaren Dan Robie, har gripits för mord på en tidigare klient. Far och son kommer inte bra överens, en orsak till att Will lämnade hemstaden och inte återvände, förrän nu. Mötet faller inte väl ut men så anländer Jessica Reel, Wills radarpartner, och övertalar honom att gå till botten med historien. När ett nytt mordoffer dyker upp förstår man att det är mer komplext än man tidigare anat.

MediaNr: CA23136

I nattens hetta

av John Ball. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Under sin nattpatrullering i staden Wells i Carolina hittar polismannen Sam Wood en död man på en trottoar i hörnet av Piney och genomfartsleden. Vakthavande som han rapporterar till inser på beskrivningen att mannen är dirigenten Enrico Mantoli som har hand om musikfestivalen. Polischefen Bill Gillespie förstår snart att det är frågan om mord. Den förste misstänkte är en man som Sam finner i järnvägsstationens väntrum för färgade.

MediaNr: CA24491

Mr Sammlers planet

av Saul Bellow. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Roman som utgavs första gången på svenska 1970. Arthur Sammler är en belevad silverhårig herre, född i Polen, som nu bor i New York. Upplevelserna han har bakom sig gör att han följer det som försiggår omkring honom med nyfikenhet och distans: en ficktjuvs operationer, hans unga släkting Angelas skildring av sitt kärleksliv, hans dotters vansinniga påhitt med mera.

MediaNr: CA24144

Med dig går jag under

av Erika Bengtsson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

En sann berättelse om Andrea Lindbloms upplevelser. Hon träffar Patrik på Internet i trettonårsåldern. Han säger sig vara sjutton år men är i själva verket tjugoåtta. Deras förhållande kantas av misshandel, sexuella övergrepp och hjärntvätt. Andrea måste kämpa för att hitta tillbaka till sitt förra liv. Nu, som vuxen och trebarnsmamma, går hon ut med sin historia för att hjälpa andra i samma situation.

MediaNr: CA22909

[Filmberättelser]

av Ingmar Bergman. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar D. 2: 6 tim., 31 min..

Filmberättelser 2. Innehåller Persona, Vargtimmen, Skammen och En passion. Ingmar Bergman liknar själv sitt filmmanuskript till Persona vid en slags melodistämma som han med sina medarbetares hjälp ska instrumentera under filminspelningens gång. Han inbjuder därför läsarens eller åskådarens fantasi att fritt förfoga över materialet.

MediaNr: CA24181

Telefonsamtal

av Roberto Bolaño. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

Den första av författarens fyra novellsamlingar, utgiven på spanska 1997. Innehåller fjorton berättelser som inte sällan befolkas av människor på marginalen, och där drömmarna och litteraturen är lika närvarande som våldet. Det vardagliga och rakt berättade är ofta egendomligt äventyrligt och vindlande.

MediaNr: CA24167

Det krävs tusen vackra ord

av Rose Marie Bouw. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

När Ulrika en morgon ställer sig på vågen och ser att hon väger 143 kilo har gränsen nåtts. Hon tar sin handväska och går ut genom dörren. Bakom sig lämnar hon tre små pojkar men hon fortsätter att gå. Sjuåriga Molly ser monster under sängen efter att hennes mamma har dött. En sommar på landet korsas Ulrikas och Mollys vägar. Mollys pappa målar Ulrikas porträtt. Han vet att det mörka måste få finnas för annars ser vi inte det ljusa.

MediaNr: CA24493

Kaddish

av Henry Bronett. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Författaren tecknar i sina historietter porträtt av människor som står ensamma med sin sorg, sin undran och som enträget söker efter en identitet och ett sammanhang i sina liv. Ett exempel är Benjamin som när han var barn inte förstod vad krig kan göra med människor. Han trodde att det var hans fel när saker drevs till sin spets och det kom ett utbrott.

MediaNr: CA24635

Mina liv som hund

av W. Bruce Cameron. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

En historia om en hunds sökande efter meningen med livet. Först får Bailey uppleva ett kort liv som herrelös hundvalp, sedan återföds han som en golden retriever och träffar den åttaårige Ethan. Det blir många äventyr med lillhusse då Bailey får lära sig hur man är som duktig hund. Men än är det inte slut på Baileys resa, han undrar vad som egentligen är meningen med tillvaron.

MediaNr: CA24179

Flykten

av Jesús Carrasco. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En ung pojke rymmer efter en traumatisk händelse hemifrån. Han gömmer sig i en grop där han kan höra hur männen i byn letar efter honom. Efter några dagar lämnar han gömstället och fortsätter flykten över den omgivande ödeslätten. Faror lurar överallt, hettan är obeskrivlig och pojken blir snart desperat. Han möter en herde som motvilligt tar sig an honom, då han märker att pojken är på flykt. Prisbelönad roman. J.C., spansk författare, 1972-.

MediaNr: CA24168

Jesusalem

av Mia Couto. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Silvestre Vitalício flyr från storstaden med sina båda söner, en tjänare samt åsnan Jezibela till en plats ute i ödemarken. De slår sig ner i en gammal jaktstation och Silvestre grundar riket Jesusalem. I själva verket är han på flykt undan det förflutna. När portugisiskan Marta kommer så hotas ordningen i det lilla kungadömet. Samtidigt tränger sig omvärlden obönhörligen på.

MediaNr: CA24285

Första stenen

av Gunnel Dahlqvist. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

En personlig berättelse om kvinnors liv för inte mycket mer än hundra år sedan. Tekla Wickströms liv tecknas mot bakgrund av tydliga tidsmarkörer som Titanics undergång, första världskriget och spanska sjukan. Samhällsklimatet medförde att fattiga kvinnor betraktades som omoraliska. I ett avsnitt skildras den så kallade utpensioneringen av barn, en skamfläck i vår historia.

MediaNr: CA23385

Mannen som läste högt på 6.27-tåget

av Jean-Paul Didierlaurent. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Guy är en 36-årig man som bor tillsammans med sin guldfisk i en lägenhet i utkanten av Paris. Dagtid arbetar han med att makulera böcker som har kastats i återvinningen, och för den litteraturälskande Guy är det ungefär detsamma som att vara bödel. En dag hittar han ett USB-minne med anteckningar som tillhör en flicka vid namn Julie och blir besatt av att hitta henne. Det enda han vet är att hon arbetar som toalettvakt på ett stort köpcentrum.

MediaNr: CA23994

Förlist

av Suzanna Dilber. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Carolines man är svårt sjuk i cancer och för att komma undan den ohanterbara sorgen och de skuldkänslor hans sjukdom för med sig har hon lånat en stuga upp i Nordnorge. Här konfronteras hon med sig själv och sitt förflutna, men också ett förflutet längre tillbaka i tiden och med de människor som en gång levde på den plats hon nu befinner sig. För där har en gång en lika himlastormande och ödesbestämd kärlekshistoria som hennes utspelat sig.

MediaNr: CA24272

Ljuset vi inte ser

av Anthony Doerr. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 17 tim., 16 min..

Den franska flickan Marie-Laure är blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker. Men istället väljer han Hitlerjugend för att slippa kolgruvearbete. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget. Romanen har tilldelats Pulitzerpriset.

MediaNr: CA24318

Kvinna inför rätta

av Louise Doughty. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Yvonne är 52 år och framgångsrik docent i genetik. Hon är tillsynes lyckligt gift och har två vuxna barn. Men så möter hon en främling, drabbas av överväldigande attraktion och inleder en relation med honom. Förhållandet leder henne rakt in i en mordrättegång där de båda står åtalade. Från förhörsbåset berättar Yvonne sin historia. Scener från rättegången varvas med handlingarna som föregick den, och bit för bit kartläggs händelseförloppet.

MediaNr: CA24286

Döden går i hamn

Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 4 tim., 50 min..

Den femte thrillern i Roslagsmiljö, tidigare publicerad som följetong i Norrtelje tidning. Spektakulära planer på utbyggnad av Norrtelje hamn presenteras. Kommunens planarkitekt Anders Håkansson hittas hängd i en silo och frågan är om det är mord eller självmord. Kriminalinspektör Fatima Barsawi, kriminalreporter Olle Kärv och frisören Malin Skogh undersöker fallet i hamnen och på ön Fejan.

MediaNr: CA23996

Den du borde frukta

av Ingrid Elfberg. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 16 tim., 13 min. : 1. DAISY text och ljud.

En välkänd företagares kropp hittas mördad i Göta älv. Under utredningen upptäcker man märkliga likheter med liknande fall. Alla har dejtat på nätet. Zoras liv vänds upp och ned när hon får sparken samtidigt som hennes sambo gör slut. Hon återvänder till barndomsstaden Göteborg och börjar nätdejta. Där får hon kontakt med den charmige Carl. Men varför vill han aldrig prata om sig själv? Snart dras Zora in i en kamp på liv och död.

MediaNr: CA23932

Blodsbunden

av Augustin Erba. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

En berättelse som tar avstamp i författarens eget liv. I en nergången förort bor en blåblodig prinsessa med sin man, deras tre barn och en schäfer. Den äldste sonen Amadeus sätts i privatskola i stan, vilket gör att han inte passar in i vare sig förorten eller skolan. Den vuxne Amadeus tror att han gjort sig fri från blodsbandens krav, men allt han vunnit kommer att sättas på spel.

MediaNr: CA24078

Kopparmåne

av Göran Falk. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Del 4 i serien Vallonerna som börjar med Blodstenen. Pierre är glad och förväntansfull. Äntligen ska hans älskade Kristina komma till Kopparberget för att föda deras barn. Men lyckan grusas av att en olycksbådande kopparmåne lyser över Berget. Pierre anklagas för att vara far till barnet som prästpigan Ella bär. Pierre tvingas också ner i gruvan där oväntade fynd görs.

MediaNr: CA24365

Smak av smultron

av Göran Falk. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 45 min..

Del 3 i serien Vallonerna som börjar med Blodstenen. På 1620-talet var klyftan mellan fattiga och rika stor. Männen var ofta råa och brutala medan kvinnorna var förtryckta. Men under ytan fanns så ljuv kärlek och ömhet att det nästan smakade smultron. I skogen utanför bruket ser man Vittramannen och tror att han är ute efter lille Andreas, trollungen som familjen Marchans tar hand om.

MediaNr: CA24120

Sånger och formler

av Katarina Frostenson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 1 tim., 50 min..

Diktsamling där dikten färdas mot städer och utmarker, utforskar platser och ting. Sorgens formler samsas med ljusets sång. Språket gör halt och lyssnar till tillvaron, hejdar sig i nakna rader som i dikten Stilla direktiv, där författaren konstaterar att tomma dagar är sköna. Eller när hon visar att bara ett enda namn kan öppna allt - du ser förödelsen bara genom att höra ordet Syrien.

MediaNr: CA24164

Granta

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar Nr 6: (7 tim., 3 min.); 203 s. ($bc). DAISY text och ljud.

Nummer 6 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Jeanette Winterson, Kristofer Folkhammar och Marie Darrieussecq. Temat är sex, men berättelserna är mycket olika: vissa är poetiska, andra sakliga, en utspelar sig på ett äldreboende, en handlar om ett sexlöst äktenskap, och en skildrar hur en karriär som leder in i porrbranschen kan vara en befrielse.

MediaNr: CA24180

STHLM: inferno

av Varg Gyllander. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 19 min..

Första boken med Norma och Joshua vid NOCC, en polisorganisation som bekämpar organiserad brottslighet. En professor i marinarkeologi vid Stockholms universitet får av en okänd uppdragsgivare i uppdrag att finna platsen i Östersjön där ett arabiskt fartyg förliste 1752. Samtidigt inträffar flera sprängattentat på Södermalm. Några människor blir instängda på restaurang Gondolen. Norma och Joshua kämpar mot tiden.

MediaNr: CA24087

Det är något som inte stämmer

av Martina Haag. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar (: 4). DAISY text och ljud.

När Petra tar jobbet som stugvärd i Rahnukka, långt uppe i Lappland, är det för att komma över sin mans otrohet och skilsmässan som har slitit isär deras familj för alltid. Kanske ska hon hitta tillbaka till sig själv här uppe, kanske ska det hårda och ensliga arbetet göra henne gott. Men det är svårare än hon tror att sluta grubbla över det som har hänt. Det krävs både tid och en dramatisk olycka för att hon ska kunna gå vidare.

MediaNr: CA24050

Blodsbröder

av Ernst Haffner. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Berlin 1932. I de smutsiga kvarteren runt Alexanderplatz lever hemlösa ungdomar, många har rymt från barnhem där förnedring och sadism är vardag. De värmer sig i vänthallar, sover i portuppgångar, de stjäl, rånar och prostituerar sig. Två unga pojkar får en hederlig affärsidé och lyckas lämna gänget. Så småningom kan de hyra ett rum och laga sin egen mat. Men tillvaron är fylld av faror och det förflutna håller på att hinna ikapp dem.

MediaNr: CA24206

Masja

av Carola Hansson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående avslutning på trilogin om familjen Tolstoj. Masja, 1871-1906, var ett av Lev Tolstojs tretton barn och kanske det som stod honom närmast. Deras komplicerade relation, samt dotterns försök att skapa en egen identitet utgör romanens hjärta. Livet på godset Jasnaja Polnaja skildras med hjälp av autentiska brev och dagböcker. Förutom ett familjeporträtt är det även en skildring av det spända samhällsklimat som rådde i Ryssland vid tiden.

MediaNr: CA23637

Guldkalven

av Ilja Ilf. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 15 tim., 5 min..

En satirisk roman utgiven på svenska 1946. Uppföljare till Tolv stolar, en kontroversiell bok som brändes på bokbål i Nazityskland. Båda romanerna har samma huvudperson, den girige Ostap Bender. Bender och hans medarbetare letar efter en skatt i det relativt liberala Sovjets 1920-tal, innan den socialistiska realismen blir förhärskande.

MediaNr: CA23979

Platsen i ditt ansikte

av Sema Kaygusuz. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

En roman om en farmors tystnad. Farmodern bevittnade massakern på aleviter i provinsen Dersim i det sunnitiska Turkiet år 1937-1938. Hela hennes familj utplånades vid denna händelse. Sägnerna hon berättade om sitt folk fick inte föras vidare. Även om profeten Hizir i en tiggares skepnad, om fikonet med dess otaliga frön och om kärlek mjuk som sammet.

MediaNr: CA24273

Du, jag & alla andra

av Fionnuala Kearney. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Adam och Beth har varit gifta i tjugo år när Beth upptäcker att Adam har haft en affär med en yngre kvinna. Medan Beth vill bryta för gott är Adam utom sig av ånger och vill inget heller än att försöka på nytt. Beth satsar på sin karriär och sig själv. Och ju längre tid som går desto mindre blir smärtan. Men precis när hon är på väg att släppa in Adam i sitt liv visar det sig att han har fler hemligheter. Kommer livet någonsin kunna bli detsamma?.

MediaNr: CA23992

En handfull vingar

av Sue Monk Kidd. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1803, Charleston, South Carolina. När Sarah fyller elva år får hon en slav i present. Men trots att Sarah vuxit upp i en välbärgad plantageägarfamilj kan hon inte leva med tanken att äga en annan människa. Även om inte Sarah kan frige sin jämnåriga slav, Trubbel, växer en ovanlig vänskap fram mellan dem. I hemlighet inleder de snart vad som ska bli en livslång kamp mot slaveriet. Roman som bygger på kvinnorättskämpen Sarah Grimkés, 1792-1873, liv.

MediaNr: CA23850

Ut ur världen

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kärleks- och undergångsroman som skildrar ett förbjudet förhållande. Den 26-årige lärarvikarien Henrik förälskar sig i en av sina elever, ja han blir som besatt av den 13-åriga Miriam, och kan inte tänka på annat. Knausgårds debutroman för första gången i svensk översättning. När boken kom ut i Norge 1998 hyllades den samtidigt som den skapade debatt på grund av ämnet. Boken följs av den fristående fortsättningen En tid för allt.

MediaNr: CA23583

Stumt vittne

av Lynda La Plante. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

I sex år har den unga flickan legat begravd i en trädgård i en av Londons förorter. Vem var flickan och vem mördade henne? Jane Tennison på mordroteln utses att leda utredningen. Det blir hennes andra mordutredning, en ny chans att visa vad hon går för. Hon kämpar i motvind mot en oförstående chef och avoga underordnade. Boken bygger på en uppmärksammad, prisbelönad engelsk TV-serie.

MediaNr: CA24184

Freudland

av Mattias Leivinger. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Några av den psykologiska forskningens giganter drabbar samman i denna surrealistiska äventyrsroman. Det blir en blixtrande slutuppgörelse om livskraft och den sanna vägen till fulländning. Någon har stulit Freuds minne och han bygger murar kring sitt hus. När krigaren Jung går till attack inser Freud att det finns fler som han där ute. Men vem är då hans verkliga fiende? Debutroman.

MediaNr: CA24091

Ansgar

av Ivar Lundgren. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 47 min..

Svearnas kung Björn har bett kejsar Ludvig om att få en präst till handelsstaden Birka. Prästen ska leda gudstjänster för kristna köpmän som gästar staden. Uppdraget ges till den unge munken Ansgar. Ingen som han kände eller hade mött eller ens hört talas om hade varit så långt norrut i världen. Romanen bygger på levnadsbeskrivningen Vita Anskarii av Rimbert och de få historiska fakta och fynd som finns kring Ansgar.

MediaNr: CA24204

Brott i paradiset

av Folke Mellvig. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

För tio år sedan genomfördes en misslyckad kassaskåpssprängning i ÅWE-bolaget och ett mord begicks. Vivi Klarén ska nu gifta sig med en av de fyra kumpanerna, Tore Skoglund. Men först vill hon ta reda på om det är han som är en mördare. I sin jakt på sanningen blir hon själv mördad. Eva Malmborg som praktiserar som kriminalreporter försöker nysta upp historien. Boken är filmatiserad med Gunnar Björnstrand och Harriet Andersson i huvudrollerna.

MediaNr: CA24228

Fallet Cassberg

av Marianne Minck. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

En obehaglig historia som utspelar sig i Uppsala mot bakgrund av de nya uppstickarna i stadsbilden: fjärrvärmeverket, Musikens hus och polishuset. Miljön i romanen är ett gammalt bibliotek där det finns en dyrbar gotisk handskrift, en livsfarlig balustrad och en gammalmodig pistol. Dessutom pågår ett modernt konstprojekt. Förutom Uppsala är det också Ravenna, Venedig och Öresund.

MediaNr: CA23990

På den förlorade ungdomens café

av Patrick Modiano. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Le Condé, ett typiskt Pariscafé i närheten av le Odéon, är samlingsplats för en grupp vilsna ungdomar i tjugoårsåldern. Caféet har också ett stamklientel av äldre män. En dag dyker en mystisk ung kvinna upp och vänder cafégästernas liv över ända. Ur fyra olika perspektiv får läsaren följa hennes historia, men vem hon egentligen är förbli oklart. Poetisk och melankolisk Parisskildring.

MediaNr: CA23824

Snövit ska dö

av Nele Neuhaus. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

Några byggnadsarbetare hittar skelettet efter en flicka utanför Frankfurt. Senare blir en kvinna nedknuffad från en gångbro i närheten. Kriminalpoliserna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein upptäcker att Tobias, nyligen frisläppt efter att ha avtjänat straff för bortförande av två kvinnor för tio år sedan, visar sig ha en koppling till kvinnan. Utredarna möts först av en massiv tystnad men så försvinner ännu en flicka.

MediaNr: CA24612

Vem rider i natten?

av Towan Obrador. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Del 2 i en serie som börjar med Var inte rädd. Historisk roman från Gotlands medeltid, ca 1301-1304. Siiri Sarasdotter befinner sig på Kyrkebinge gård i Gothem på östra Gotland. Här skulle hon äntligen bli bofast men ingenting blir som planerat. Efter den stora katastrofen tvingas hon fly för sitt liv och hålla sig gömd en tid. En dag vill hon återvända till Wisby, sina drömmar stad. Men hon tvingas vidare.

MediaNr: CA24226

Badhytten

av Christina Olséni. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 35 min..

Del 1 i serien Mord i Falsterbo. Kriminalkomedi som utspelar sig på Falsterbonäset. De gamla vännerna Egon och Ragnar tjuvspelar på Falsterbo golfbana en tidig sommarmorgon tillsammans med syskonen Elisabeth och Märta. Sällskapet hittar golfklubbens ordförande, Sven Silfverstolpe, död i bunkern på hål två. Snart visar det sig att många haft skäl att önska livet ur Silfverstolpe. Bland annat spelar en tom badhytt en avgörande roll.

MediaNr: CA22206

Nattens färger

av Per Oscarsson. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Ny utgåva av en bok från 1960. Skådespelaren Per Oscarsson hade då dragit sig tillbaka från teaterlivet och bosatt sig i ett torp på landsbygden. I dagbokens form utgjuter hans sig om livet. Förordet är nyskrivet av författaren. Han konstaterar att det finns en beundransvärd spänst och vitalitet i boken. Associationer i gnistrande färger och former gör honom nästan yr.

MediaNr: CA24123

Spindeln i hörnet

av Nikki Owen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Del 1 i en planerad trilogi. Plastikkirurgen Maria Cruz-Banderras sitter fängslad för mordet på en katolsk präst. Hon påstår att hon är oskyldig. Maria pratar regelbundet med psykologen Kurt. När hon börjar minnas märkliga händelser från sitt förflutna, misstänker Maria att hon har utsatts för lögner under hela sin uppväxt. Kurt ifrågasätter hennes mentala hälsa utöver hennes diagnos: Aspergers syndrom.

MediaNr: CA24341

Hjärtesystrar

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

Del 65 i serien Tre systrar. Gjermund ser hur Reier försöker kväva lilla Thomine. Reijer säger inte ett ord om vad som hänt, han varken äter eller dricker. Gjermund ser ingen annan utväg än att ta honom till länsman. Gästerna måste skickas hem från Jakobvollen. Lisa brukar alltid stiga upp innan Levi och laga gröt och kaffe, men en morgon känner han inte kaffedoften när han vaknar.

MediaNr: CA24222

Esther kanske

av Katja Petrowskaja. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Katja Petrowskaja skriver om sin resa tillbaka i tiden i en serie korta kapitel. Det blir en ofullständig familjehistoria från en traumatisk epok. Hennes gammelfarmor, som kanske hette Esther, stannade kvar i den tomma lägenheten i Kiev 1941 när resten av familjen flydde. Hon gick ner på gatan och tilltalade de tyska soldaterna på jiddisch, men de sköt henne.

MediaNr: CA24072

Främlingar

av Riikka Pulkkinen. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

Prästen Maria lämnar sitt välordnade liv i Finland och reser till New York, staden där hennes mamma en gång bodde. I New York lär hon känna en kvinna som öppnar dörren till dansens värld. Gradvis får Maria modet att reflektera över var hon egentligen kommer ifrån. Till slut vänder hon blicken inåt. Vad är det för hemlighet hon har burit med sig över Atlanten?.

MediaNr: CA24229

Vidare vatten

av Ilma Rakusa. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 10 tim., 27 min..

Den schweiziska författaren Ilma Rakusa tecknar sina barndomsminnen blandat med berättelsen om Europas historia. Efter den tidiga barndomen i Östeuropa med mycket kringflyttande fylls hennes liv med längtan efter resor, men också av utforskande av den själsliga geografin. Som ung tjej talade Rakusa fyra språk, älskade Dostojevskij och katolska ritualer samt Bach och judisk mysticism.

MediaNr: CA24020

Vem var Alice?

av T. R. Richmond. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den unga journalisten Alice Salmon hittas död i en flod. Till en början tror många att hon varit berusad och drunknat på grund av det, men frågetecken kring dödsfallet dyker upp. En som särskilt engagerar sig för att ta reda på vad som har hänt är en professor på Alices universitet. Genom bloggar, mejl, artiklar och Facebook-konversationer närmar sig boken frågan: vem var egentligen Alice? Och vad ledde till hennes för tidiga död?.

MediaNr: CA23747

För evigt din

av Nora Roberts. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Del 5 i serien Klanen MacGregor som börjar med Tur i kärlek. Medicinstudenten Anna och affärsmannen Daniel träffas på en fest i 1940-talets Boston. Två världar möts och allt förändras för dem båda från den dagen. Daniel har precis flyttat till USA från Skottland och har redan lyckats skapa sig en förmögenhet. Nu vill han ha Anna. Hon vill göra karriär som läkare och alls inte som hemmafru. Men snart inser Anna att hon måste välja.

MediaNr: CA24466

Lögnaren

av Nora Roberts. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 17 tim., 27 min..

När Shelby Foxworth förlorar sin make i en olycka, upptäcker hon att deras gemensamma liv varit en enda lögn. Kvar finns ett berg av skulder, bevis på att han varit otrogen och ett antal id-kort med olika namn. Shelby återvänder med sin dotter till staden i Södern där hon växte upp. Långsamt börjar hon hitta tillbaka till sig själv. Så påträffas en kvinna mördad utanför Shelbys arbetsplats. Det visar sig finnas fler lögner om maken.

MediaNr: CA24423

Den glömde soldaten

av Guy Sajer. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 22 tim., 32 min..

1952 började fransmannen Guy Sajer skriva denna bok, en slags terapi och ett sätt att hantera krigsminnen han bär på. Boken gavs ursprungligen ut 1967. Sajer levandegör en vanlig soldats innersta känslor och tankar. Endast sjutton år gammal gjorde han sin första bekantskap med andra världskriget 1942 som frivillig i Wehrmacht, i tyska Elsass. Han tjänstgjorde senare vid fronten i Sovjetunionen och togs slutligen tillfånga av engelsmännen.

MediaNr: CA23993

De värnlösa

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Del 7 i serien Häxmästaren som börjar med Trolldom. Ett tungt ansvar vilar på den unge Dolgs axlar. Hans föräldrar behöver hjälp och det gör Danielle också. Danielle är ett skyggt och underkuvat barn som för det mesta hålls gömd inomhus. Tidigare hade hon en storebrorbror, Rafael, men hans sinne förmörkades efter att han mött en gengångare och nu är han död. Rafael kunde trolla, precis som Dolg.

MediaNr: CA24489

Kuddboken

av Sei Shonagon. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En dagboksskildring av författarens upplevelser som hovdam under Heian-epoken. Den innehåller bland annat personliga minnen från kejsarhovets ceremonier och tempelfester, betraktelser från vardagslivet och funderingar om människor i omgivningen. Förutom ett unikt tidsdokument är den också ett exempel på att tankar om livet ofta är oberoende av tid och rum. I Japan räknas den till de litterära klassikerna. S.S., cirka 966-1017, japansk författare.

MediaNr: CA23416

Myrmarker

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 3 min..

Del 15 i serien Krönikan om Ylva Alm som börjar med Amuletten. På ett gästgiveri långt inne i en öde del av Gudbrandsdalen stöter Ylva, Aksel och Elias på Godtfred Trondvold, mannen som falskeligen anklagat Ylva för stöld. Fastän dimman ligger tjock över myrarna vill de tre komma iväg. Silje kämpar för att förstå det hon har fått reda på om Nikolas. Hur ska hon kunna sitta i samma vagn som han hela vägen hem från Köpenhamn?.

MediaNr: CA24221

Atlanten växer

av Julie Sten-Knudsen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 34 min..

Dikter om hudfärg och rasism av en dansk poet. Författarjaget har en lillasyster, en halvsyster som är mulatt och ett hår som går att fläta. Systerns pappa härstammar från Kongo men de båda flickorna har samma danska mamma. Flickorna får olika bemötande i samhället. Lillasystern bosätter sig så småningom i Las Vegas. Storasystern åker dit och försöker reda ut likheter och olikheter.

MediaNr: CA23931

Mord bland mästerkockar

av Rex Stout. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

En kriminalroman som även är utgiven med titeln Ju fler kockar... Detektiven Nero Wolfe lämnar ogärna sin lägenhet på 35:e gatan i New York. Han skickar helst sin sekreterare Archie Goodwin. Men när De Femton Mästarnas årliga högtidsmåltid ska hållas far han till West Virginia för att delta som hedersgäst. När en av mästarna mördas måste han dock ägna sig åt brottsmål istället för att koncentrera sig på menyn.

MediaNr: CA24283

Mot nya tider

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 13 min..

Del 13 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. Det är fullt med nyfikna åskådare i Sandes kyrka när Stablums son ska döpas. Skandalen var ett faktum redan när han fick barnet med sin sekreterare. I kyrkan får Gabriella syn på Christian som är i sällskap med Millie Marthine. Samtidigt kommer Charlotte på besök och Gjertrud får veta att hon har något viktigt att prata med Gabriella om.

MediaNr: CA24202

Resan till huvudstaden

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 19 min..

Del 12 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. På uppdrag av Kvinnosaksföreningen har Gabriella och prästdottern Helga rest till Kristiania. Plötsligt tror sig Gabriella få syn på den försvunna Amine. Det råder inget tvivel att Amine i sin tur känt igen Gabriella. Amanda har äntligen förstått att det är henne Mathias vill ha. Men Gina, Mathias tidigare flickvän, dyker upp och visar vad en svartsjuk kvinna kan ställa till med.

MediaNr: CA21259

Tid för avsked

av Torill Thorup. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Del 14 i serien Där vinden viskar inledd med Gabriellas flykt. När Millie Marthine intresserar sig för Christian förstår Gabriella att hon själv kanske inte är så likgiltig inför honom som hon verkat vara. Hon bestämmer sig för att låta Christian veta hur hon känner. Ida erbjuds ett arbete i Drammen av den berömda kvinnosakskvinnan Betzy Kjelsberg. Att få både ledaransvar och bra lön är mer än hon någonsin vågat hoppas på.

MediaNr: CA24490

När vi tvekade

av Anna Todd. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 22 tim., 28 min..

Del 2 i serien After som börjar med När vi möttes. Tessa börjar nu tveka om Hardin verkligen är den djupa och missförstådda kille som hon föll för. Tessa önskar att hon kunde lämna honom för gott, men det är inte så enkelt. Hardin vet att han begått sitt livs största misstag, men han kan inte ge upp Tessa så lätt. Men kommer han att kunna förändras för kärleken?.

MediaNr: CA24533

Jan-Erik Ullström ger dig Frid & Fröjdh

av Jan-Erik Ullström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 17 tim., 27 min..

Ett lustspel i tre akter som utspelar sig på den Skaraborgska bygden. Boken som är skriven med dialoger på västgötadialekt, är enligt författaren, en hyllning till alla dem som kämpar för sin bygd. På Solbacken i Byatorp socken bor bröderna Frid, födda på 1940-talet. Ett ödesdigert EU-beslut medför att bröderna inte längre kan stå emot samhällets förändring. Ett appendix finns med släktträd och ordlista.

MediaNr: CA23826

På flykt

av Christina Wahldén. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Dana har åkt till Libanon för att vara hos sin farmor över sommarlovet. En dag upptäcker hon att några människor gömmer sig i ett skjul i trädgården. Det är ett ungt par med en liten bebis. De är på flykt undan kriget i Syrien. Ska Dana våga berätta för farmor att hon har objudna gäster? Lättläst bok som förutom berättelsen innehåller ett avsnitt med fakta om flyktingar och inbördeskriget i Syrien.

MediaNr: CA24538

Alla delar av dig

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 41 min..

En märklig och spännande berättelse om döden, om hur långt kärlek kan sträcka sig och om organdonationer. Simon forskar om de psykologiska aspekterna av organdonation. Han och sex andra personer ska resa ut till Majskär långt ut i Stockholms skärgård och den officiella anledningen till mötet är forskningen. Men Simon har en egen tanke kring arrangemanget och har inte berättat för någon om hela sin plan.

MediaNr: CA24313

En sommar på luffen

av Eli Åhman Owetz. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Anna-Lisa har en trettioårskris. Vad ska hon göra med resten av sitt liv? När hon läser romanen Vägen till Klockrike bestämmer hon sig för att tillbringa sommaren på luffen. Hon ska traska runt i landet och fundera på framtiden medan hon försörjer sig på olika påhugg. Hon möter både snälla människor och farliga. Och bland dem finns en mycket irriterande raggare i en risig Cheva. Inte kan väl han vara någon för henne?.

MediaNr: CA24052

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Anne-Li Norberg. Talboken omfattar 2015.4: 1 tim., 12 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Värmlands Folkblad satsar på taltidningen. Nyheter i korthet. Tema lättläst: 8 Sidor och boktips. Amypriset: Jenny Edvardsson. Barn & ungdom: notiser. Porträttet: Mikaela Nilsson. Svenska Daisykonsortiets konferens. 5 frågor till Ann-Marie Körling. Tidsfördriv. Boktips: Julgodis och sagor.

MediaNr: CA23982

Allmänt och blandat

Kanon ifrågasatt

Inläst av Jonatan Blode. Talboken omfattar 17 tim., 35 min..

Kanon som företeelse diskuteras i essäer av tio olika idé- och filosofihistoriker där ibland redaktörerna Katarina Leppänen och Mikaela Lundahl. Frågan är om kanon är nödvändig eller om den gör mer nytta än skada. Här presenteras också tänkare och traditioner som hittills inte medtagits i kanon. I grunden handlar det om frågor som: Vad är värt att läsa? Vilka texter har egentligen allmänintresse? Och hur bestäms det?.

MediaNr: CA23894

Skam den som ger sig

av Bengt Roslund. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 12 min., 35 min..

Tv-producenten och författaren Bengt Roslund skildrar televisionens barndom. Alla som hade tv tittade då samtidigt på samma program, ofta i direktsändning. Författaren låter läsaren följa med bakom kulisserna där ofta dramatiska händelseförlopp utspelade sig. Ett av många exempel är Lasse Holmqvists program Här är ditt liv. Bokens titel anspelar på Roslunds kreativa problemlösningsförmåga under inspelningarna.

MediaNr: CA23884

Religion

Mannen som aldrig byggde en veranda och 26 andra texter om kvinnor och män i Bibeln

av Ylva Eggehorn. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 51 min..

Poeten, författaren och skribenten Ylva Eggehorn berättar om bibliska karaktärer. Hon försöker se det oupptäckta i Bibelns gamla berättelser. Här är Henok, mannen som aldrig byggde en veranda, Sara som skrattar bittert när hon blir gravid, den äventyrslystna Rebecka, den tvekande Petrus och många fler. Texterna är tidigare utgivna i författarens Kryddad olja och Där lejonen bor.

MediaNr: CA24075

En introduktion till Tredje testamentet

av Rolf Elving. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 12 min..

Gamla och Nya testamentet i Bibeln har utvidgats med ännu ett, det Tredje Testamentet, författat av den religiöse mystikern Martinus, 1890-1981. Dess huvudverk, Livets bog, består av sju band och är ursprungligen utgivet på danska år 1981. Här ges kristendomens kärleksbudskap den verklighetsförankring som hittills saknats. Rolf Elving, personlig vän och elev till Martinus, presenterar det nya testamentets världsbild och kosmiska livssyn.

MediaNr: CA24089

Biskopen och korståget 1206

av Jonathan Lindström. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Arkeologen J.L. berättar historien om ärkebiskopen Andreas Sunessons äventyrliga liv och om de stora nordiska korstågen över Östersjön, när svenskarna försökte kolonialisera Estland. Med hjälp av krönikor, brev och arkeologiska fynd skildras en spännande tid och en fascinerande person, som bland annat var vän med påven och jagades av franske kungens agenter över Alperna. Medeltidsmänniskornas vardag och drivkrafter skildras också.

MediaNr: CA23195

Filosofi och psykologi

Allvarligt talat

av Lena Andersson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 48 min..

I två omgångar har Lena Andersson deltagit i Sveriges Radios programserie Allvarligt talat, och tillsammans med P O Enquist respektive Horace Engdahl svarat på lyssnarnas existentiella frågor. Bland annat om hur man bör förhålla sig till döden, om huruvida man måste älska sina föräldrar och om potatisen är en varelse eller inte. Denna bok innehåller Lena Anderssons alla svar.

MediaNr: CA24588

Sjukt stressad

av Anna Bennich Karlstedt. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

En handbok i att hantera stress i vardagen. Författaren är legitimerad psykolog med KBT-inriktning. Hon föreläser och utbildar i ämnet. Med sin bok vänder hon sig till den som känner sig alltför stressad i sin vardag och vill ha hjälp att förändra sin situation. Här ges kortfattad information om hur stress fungerar och så presenteras metoder och konkreta övningar för stresshantering.

MediaNr: CA24017

Jesu barnbarn

av Mats Furberg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 28 min..

Professor emeritus i teoretisk filosofi Mats Furberg beskriver sparsmakat vägen från sitt barndomshem med en far som hade mött Jesus i en skyttegrav i första världskriget till att få filosofin som yrke. Här målas bilder från ett Sverige som inte längre finns, samtidigt som läsaren får inblick i ett personligt sätt att uppfatta filosofin och dess frågor.

MediaNr: CA24606

Ofullständighet

av Rebecca Goldstein. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar 12 tim..

Författaren och filosofen Rebecca Goldstein introducerar den amerikanske matematikern Kurt Gödel. I sitt ofullständighetsteorem från 1931 bevisade han att det i varje formellt system för aritmetiken finns sanna satser som likväl inte låter sig bevisas. Detta förändrade för alltid matematiken och fortsätter att utmana våra föreställningar om medvetandets natur. Boken kräver inga specialkunskaper.

MediaNr: CA24018

En bro till framtiden

av Göran Gyllenswärd. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 42 min..

Göran Gyllenswärd, legitimerad psykolog och psykoterapeut, skriver för den som sörjer och för den som vill veta mer om sorgens olika psykiska och fysiska uttryck och det viktiga sorgearbetets olika stadier. I boken finns också en rad citat och andra korta texter eller dikter om sorg. Gyllenswärd, som under hela sitt yrkesverksamma liv mött sörjande människor, menar att fast den sörjande inte tror det så finns det ett liv på andra sidan "bron".

MediaNr: CA25046

Jag känner mig arg

av Ylva Killander. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Alla människor är arga ibland. Några blir arga på orättvisor, andra blir arga när de förlorar i spel. Rolf, Therese och Janne berättar om vad som gör dem arga och hur de blir lugna igen. Lättläst bok.

MediaNr: CA25087

Självmedkänsla

av Agneta Lagercrantz. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Självmedkänsla är att vara tillfreds med sin egen person samtidigt som man engagerar sig i andra. Forskning visar också att självmedkänsla minskar stress och ökar positiva känslor. Författaren menar att självmedkänsla är nyckeln till att läka själsliga sår. Hon beskriver hur man kan upptäcka sin inre kritiker och visar hur man kan öva sig i att stötta sig själv.

MediaNr: CA23386

Karl Marx

av Sven-Eric Liedman. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (49 tim., 59 min.).

Sven-Eric Liedman förmedlar en ny bild av Karl Marx, den som kapitalismens främste kritiker, inte som den avlägsne anfadern till Sovjetkommunismen. Det gäller också Marx syn på politikens roll och möjligheter i samhället och flera av hans grundläggande begrepp som dialektik och alienation. Även om likheter och skillnader mellan Marx och hans efterföljare.

MediaNr: CA23809

Handbok för oglada

av Lars Ström. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Depression är en av de största folksjukdomarna. Boken innehåller ett nio veckor långt program för ökat välmående. Programmet består av en rad verktyg, varav de flesta har sin utgångspunkt i kognitiv beteendeterapi och baseras på aktuell forskning inom området. Målgruppen är de som arbetar med människor. Arbetsformulär finns som kan användas i den egna verksamheten.

MediaNr: CA24470

Uppfostran och undervisning

Läslust i hemmet

av Carina Fast. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I boken ges en mängd lättsamma och lekfulla tips på hur man kan arbeta med barns språk och läsande. Tanken är att aktiviteterna ska öka barnets intresse för språket, och hjälpa dem på vägen mot det skrivna ordet. Författaren betonar barns olikheter, och vikten av att hitta det sätt som passar barnet bäst. Förutom inspiration ger boken även en djupare förståelse för hur barn lär sig läsa och skriva. C.F. är lågstadielärare och fil. dr i pedagogik.

MediaNr: CA24227

En skola fri från mobbning

av Claes Jenninger. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Varje dag kränks och mobbas mer än 50 000 barn i skolan, i genomsnitt två barn i varje klass. Varje år tar 45 unga under 20 års ålder sitt liv, det motsvarar nästan ett barn i veckan. Författaren har alltsedan hans son tog sitt liv för tio år sedan, efter långvarig mobbning, delat med sig av sina erfarenheter och ge "kunskap, inspiration, tips och råd till föräldrar, lärare och alla som vill förändra".

MediaNr: CA24316

Litteraturvetenskap

Brecht - liv och teater

av Herbert Grevenius. Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar 12 tim., 39 min..

Handbok till Radioteaterns huvudserie 1964/65 av dramatikern, tillika teaterchefen vid Radioteatern i Sveriges radio, Herbert Grevenius. Här porträtteras människan och dramatikern Bertolt Brecht mot den politiska bakgrunden. Dessutom utförliga pjäsanalyser, register över Brechts verk, Berliner Ensembles föreställningar, svenska framföranden på scen och i radio et cetera.

MediaNr: CA24125

Den tornedalsfinska litteraturen

av Bengt Pohjanen. Inläst av Béla Szente. Talboken omfattar 2 : 8 tim., 13 min..

Den tornedalsfinska litteraturen del 2. Del 3 i serien Kexibiblioteket. Från Kalkkimaa till Hilja Byström. I boken behandlas både kända och glömda författare med meänkieli som modersmål. Kalkkimaa är en diktare från Torneå. Ett nytt namn är Petrus Raattamaas. Flera essäer om Hilja Byström, Tornedalens första skönlitterära författare. Även exempel på klassiker och nutida författare som Gunnar Kieri.

MediaNr: CA23226

Konst, musik, teater och film

Ivan Lönnberg

av Sören Björklund. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Biografi över Ivan Lönnberg, 1891-1918, svensk modernistisk målare. Han var en mångsidig person som hann med mycket under sitt korta liv. Han tävlade i maraton för Sverige i OS 1912 och reste sedan till Paris för att studera konst. Där kom han att tillhöra samma krets av konstnärer som Isaac Grünewald, Siri Derkert och Nils Dardel. Han anmälde sig som frivillig till den franska främlingslegionen och dog för en tysk kula 1918.

MediaNr: CA23955

Brinnande snö och torrt regn

av Fikret Çesmeli. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Fikret Çesmeli kommer som tonåring till Sverige 1975 från en liten by i Turkiet. Idag är han etablerad musiker och skådespelare. Här skildrar han sin uppväxt och vägen till framgång. Sedan småbarnsåldern är Fikret aktiv, nyfiken, orädd och företagsam. Relationen till fadern kompliceras alltmer. Han rymmer, gifter sig mycket ung och umgås med musiker, skådespelare och konstnärer, huvudsakligen från Turkiet.

MediaNr: CA24021

Pianisten Hans Roland Orgenius

av Leif Dernevik. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 2 tim., 21 min..

En kandidatuppsats om den blinde jazzpianisten Hans Roland Orgenius. Efter musikutbildning på Blindinstitutet Tomteboda beslöt sig Orgenius, femton år gammal, att prova en karriär som jazzpianist. Han fick anställning som pianist på Sveriges Radio, fick spelningar i Stockholmstrakten och turnerade på landsbygden sommartid. Framgångarna gav honom skivkontrakt och kontakter med utländska jazzstjärnor.

MediaNr: CA24532

Kärleken till livet

av Marie Fredriksson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 30 min..

Artisten Marie Fredriksson berättar här om sitt liv. Hon växer upp under fattiga förhållanden på den skånska landsbygden. En av hennes systrar dör i en bilolycka. Efter genombrottet i Sverige följer en världskarriär med Roxette. Sedan drabbas Marie av en hjärntumör som ger henne en dödsdom. Idag står hon åter på scenen, tack vare kärleken till livet. Även Maries närmaste kommer till tals i boken.

MediaNr: CA24092

Isaac Grünewald

av Per I. Gedin. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över Isaac Grünewald, 1889-1946. Författaren beskriver G:s liv och konstnärskap, det komplicerade äktenskapet med Sigrid Hjertén, de återkommande antisemitiska förföljelserna och de många konflikterna. I.G. föddes i en fattig judisk familj i Stockholm. Mycket ung blev han elev till Matisse. Med tiden blev G en ledande modernist och framstående medlem av det europeiska avantgardet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA24069

När teatern kom till Malmö

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

En bok om ett tvåhundraårsjubileum. Malmö stadsteater vid Gustav Adolfs torg invigdes år 1809 och var i bruk till 1938. År 1899 stod Hippodromen klar. Den var först cirkusbyggnad, sedan lokal för teater, därnäst frikyrka och slutligen återigen teater. Malmö stadsteater färdiguppfördes 1944. Här berättas grundligt om åren vid Gustav Adolf torg av Bengt Liljenberg, Björn Magnusson Staaf, Anders Reisnert, Jan Richter samt Paul-Christian Sjöberg.

MediaNr: CA24469

M train

av Patti Smith. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 27 min..

En personlig och poetisk berättelse om livet, konsten och kärleken. Boken börjar och slutar på ett café i Greenwich Village i New York. Hit går Patti Smith varje dag för att dricka kaffe, läsa böcker, reflektera över minnen och drömmar och göra anteckningar. Vi får bland annat följa med på resor i de stora författarnas fotspår. Även minnen från Smiths liv i Detroit med maken Fred Sonic Smith.

MediaNr: CA24319

Arkeologi

Tidiga spår av Sveariket

av John Kraft. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 10 tim., 39 min..

Johan Kraft presenterade en förklaringsmodell om så kallade kultförbund på järnåldern i sin tidigare bok Hednagudar och Hövdingadömen. Han jämför nu dessa rön med annan forskning om det förkristna och tidigmedeltida Sveriges administrativa ledning. Här diskuteras till exempel forntidsgåtor som husbyarnas och tunaorternas roll, varför de äldsta städerna ligger där de ligger och de första kyrkornas placering.

MediaNr: CA24023

Historia

Soldaten i ledet

av John Ellis. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 24 tim., 17 min..

Svensk översättning av den brittiske militärhistorikern John Ellis bok från 1980 om de allierade soldaternas erfarenheter under andra världskriget. Soldaterna får själva berätta precis hur det var. Om striderna i Frankrikes gyttjiga skyttevärn, bland flugorna i den vidsträckta afrikanska öknen, på de iskalla alptopparna i Italien och i Asiens klaustrofobiska djungler. Inledning av författaren Max Hastings.

MediaNr: CA23942

Ukraïna i historien

av Peter Johnsson. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 27 tim., 39 min..

Historikern och journalisten Peter Johnsson beskriver Ukrainas historia från äldsta tider till och med Majdanrevolutionen och den rysk-ukrainska konfliktens utbrott 2014. Ukraina blev självständigt 1991 men levde under Rysslands skugga i århundraden, därför har landets historia hittills inte varit känd för många européer. Boken baseras på vetenskapliga och historiska verk på skilda språk men riktar sig till en bred allmänhet.

MediaNr: CA23977

Stormaktsdrömmen

av Christer Nilsson. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Författaren, historiker och journalist, har rest i den svenska stormaktens spår från Stockholm och Åland via Åbo till ryska Viborg och vidare från Petersburg till Baltikum och Riga. Han beskriver tiden runt år 1660 då Sverige kontrollerade nästan hela Östersjön. Men en halv miljon män fick sätta livet till, flertalet av dem på grund av sjukdomar som pest och malaria.

MediaNr: CA23944

Jakten på ubåt 864

av Jerome Preisler. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 7 min..

En skildring av Nazitysklands sista försök att vinna andra världskriget. Vintern 1944 ryckte de allierade fram på alla fronter. Men samtidigt befann sig den tyska ubåten 864 under den frusna havsytan utanför Norges kust. Ledande vetenskapsmän utrustade med den mest avancerade tyska försvarstekniken var på väg mot Asien på hemligt uppdrag. Men den brittiska ubåten HMS Venturer lyckades sänka 864 - det första lyckade slaget under vatten.

MediaNr: CA24178

Äntligen diktatur

av Mattias Sköld. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Mattias Sköld har varit korrespondent i Bangkok. Här beskriver han de politiska och historiska orsakerna till konflikterna i det thailändska samhället bortom paradisskildringen. Det är ett land där kungen har status som halvgud, där demokratikämpar tvingas till "attitydjustering" och där medelklassen applåderar militärdiktaturen. Skölds syfte är att stimulera till diskussion om vilket ansvar som åvilar svenska turister, politiker och företagare.

MediaNr: CA24282

Waterloo

av Michael Tamelander. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (51 tim., 1 min.).

Författaren, militärhistoriker, skildrar här de händelser som kulminerade i slaget vid Waterloo 1815, Napoleons sista fältslag. Fälttåget ses utifrån både det franska, engelska och preussiska perspektivet. Även om Napoleons fältkonst, dåtidens taktik, soldaternas umbäranden och Wienkongressen. Den verkliga historien har uppdiktade inslag och kan läsas både av historiker och lekmän.

MediaNr: CA23896

Finska vinterkriget 1939-1940

av William R. Trotter. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 18 tim., 43 min..

Den amerikanske historikern och författaren William R. Trotter skildrar finska vinterkriget 1939-40. De grymma striderna utkämpades under närmast arktiska förhållanden. Det var enmansattacker på pansarvagnar, gerillakrig på skidor, ofattbar uthållighet och ett karismatiskt ledarskap. Även om finländarna förlorade så förblev Finland ett fritt land.

MediaNr: CA24166

Biografi med genealogi

Regnet luktar inte här

av Duraid Al-Khamisi. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Journalisten Duraid Al-Khamisi berättar här om när han flydde som åttaåring med sin familj från Irak och om tillvaron i Sverige. År 1994 lämnar familjen en välbärgad tillvaro i Bagdad för ett liv som invandrad underklass i Stockholmsförorten Husby. Fadern, skicklig guldsmed, kommer aldrig in på arbetsmarknaden, modern lider av ensamheten och hos Duraid växer hatet.

MediaNr: CA24071

Ernest Thiel

av Lars Ragnar Forssberg. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Biografi över Ernest Thiel, vid sekelskiftet Sveriges rikaste man. År 1897 lämnar han sin familj för en ny kvinna, han träffar många av tidens stora författare och målare, börjar samla på konst och bygger sitt storslagna hus på Djurgården. Men första världskriget med efterföljande deflation fick hans förmögenhet att smälta ihop. Författaren och journalisten Lars Ragnar Forssberg har baserat boken på dagböcker och en brevsamling.

MediaNr: CA23658

Genier

av Moa Gammel. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Boken bygger på podcasten Genier där fjorton skapande kvinnor intervjuades av skådespelaren Moa Gammel. Det är författare, skådespelare och politiker som visat på nya sätt att vara ett geni. I boken finns även ett antal nya intervjuer. Tillsammans blir de en samtidshistoria om kreativitetens villkor och kampen för att äga sitt eget liv. Efterord av Ebba Witt- Brattström.

MediaNr: CA24496

Ragnar Josephson

av Lars Gyllensten. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 42 min..

Författaren Lars Gyllenstens inträdestal i Svenska akademien 1966. Gyllensten efterträdde konsthistorikern Ragnar Josephson. I sitt tal tar han upp dennes uppfattning om konsthistoria och konsttolkning. Han visar hur frågan om konsthistorikerns roll speglas i Josephsons verk, till exempel i Sergels fantasi från 1956. Andra vinklingar är konsthistoriens förbindelser med litteraturhistorien och Josephsons litterära inriktning och eget skapande.

MediaNr: CA24203

Miljardären som visste för mycket

av Hans Hatwig. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar D. 2: 42 tim., 59 min..

Miljardären som visste för mycket del 2. Den avslutande boken om den unge tidningsredaktören Hans Hatwig och hans mentor John-Henry Sager. Tiden är 1970 till 1990 talet. Hatwig gör succé med tidningar som Poster och Okej. Sager vill med hjälp av sin protegé avslöja hemligheten han så länge ruvat på. Hatwig försöker få sitt livs scoop men trasslar in sig allt djupare i en mörk historia från det förgångna.

MediaNr: CA23910

Hedvig Eleonora

Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Prinsessan Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp föddes 1636 och gifte sig vid 19 års ålder med den svenske kungen Karl X Gustav. Redan sex år senare blev hon änka och som änkedrottning hade hon under drygt 50 år möjlighet att starkt påverka det politiska och kulturella livet i Sverige. I denna bok berättar ett stort antal historiker och konstvetare om Hedvig Eleonoras liv och om den konst och kultur hon inspirerade och initierade.

MediaNr: CA24565

Hedvig Elisabeth Charlotte

av My Hellsing. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 13 tim., 30 min..

År 1744 kom Hedvig Elisabeth Charlotte till Sverige för att gifta sig med hertig Carl. Hon skulle därigenom bli Gustaf III:s svägerska men blev så mycket mer. Charlotte porträtterade hovet i en hemlig journal och hon utnyttjade sin ställning för att hjälpa fram sina vänner till uppdrag och ämbeten. När Gustav III startade krig mot Ryssland agerade hon för att rädda Sverige och riskerade att det skulle få ödesdigra konsekvenser för hennes familj.

MediaNr: CA24277

Emerich är mitt namn

av Emerich Roth. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Emerich Roth skriver om sin tid och överlevnad, som en ung judisk man, i nazismens utrotningsläger. Omänsklighet och primitiv ondska är vardag, men kärleken och medmänskligheten visar sig vara starkare. Roth vill med sin bok visa att människan kan resa sig ur den värsta förnedring och utveckla något positivt även ur de mest fruktansvärda situationer.

MediaNr: CA24051

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Netnografi

av Martin Berg. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA25216

Geografi

Turistens blick

av Björn Cederberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Boken gör nedslag i resandets historia, från homo erectus vandringar på jakt efter föda till vår tids charterturism med en miljard resenärer per år. Filmaren och författaren Björn Cederberg berättar om hur och varför vi rest genom tiderna. Han visar också hur samhällsutvecklingen påverkat våra resvanor. Både kryssningsresandet och charterindustrin är produkter av krig.

MediaNr: CA24342

Sverige - resor i ett främmande land

av Jörn Donner. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Den finlandssvenske författaren och kulturpersonligheten Jörn Dönner, född 1933, gav 1973 ut Sverigeboken. Detta är en uppföljning och ett återvändande, 42 år senare. Genom resor, samtal, läsning och sina egna 60 år i landet reflekterar han över Sverige idag - bland annat svenskheten, den svenska politikens nya spelregler, migration, svensk nationalism och landets splittrade förhållande till det förflutna.

MediaNr: CA24269

Marstrand!

av Kristian Wedel. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om en av Sveriges vackraste städer, Marstrand. Det är också enligt författarna en av de märkligaste. Här berättas om stadens historia och dess invånare, boken är indelad i kapitel med rubriker som Sill, Badarna, Carlsten och Havsfolket. Stadens berättelser och den speciella geografin och naturen skapar en unik atmosfär. Den tryckta boken är rikt illustrerad med kartor och fotografier.

MediaNr: CA23608

Samhälls- och rättsvetenskap

Etablissemanget och hur de kommer undan med allt

av Owen Jones. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 24 tim., 53 min..

Den brittiske samhällsdebattören Owen Jones menar att den politiska makten under senare år har förskjutits från folkvalda till andra krafter och intressegrupper med större ekonomisk tyngd. Han beskriver detta komplex som han kallar etablissemanget - hur det fungerar och vilka som tjänar på denna världsordning. Jones menar att det är dags att återföra makten till folket.

MediaNr: CA23906

Tio principer för en framgångsrik upphandling

av Eva-Lotta Löwstedt Lundell. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författarna, ekonom och jurist, har båda stor erfarenhet av offentliga upphandlingar. De erbjuder ett helhetsperspektiv på hela upphandlingsprocessen och lyfter fram tio principer för framgång. Principerna bygger på tre olika perspektiv: upphandlarens roll, upphandlingens innehåll och upphandlingens process. Alla tre perspektiven behövs för att göra en framgångsrik affär.

MediaNr: CA23980

Som hon drack

av Lisa Wiklund. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 7 tim., 11 min..

Här skildras svensk dryckeshistoria från 1955 och framåt och hur den hör ihop med kvinnors möjligheter att ta för sig i offentligheten. Hur vi dricker speglar samhället i stort. Kvinnors drickande har gått hand i hand med politisk, social, ekonomisk och sexuell frigörelse. Trots att svenska kvinnor dricker ungefär hälften så mycket som svenska män utmålas ändå deras alkoholkonsumtion som en framträdande hotbild år 2015.

MediaNr: CA24090

Teknik, industri och kommunikationer

Djupt nere i mörkret

av Héctor Tobar. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 46 min..

Den 5 augusti 2010 rasar gruvan San José utanför Copiapó i Chile. Trettiotre arbetare stängs in cirka sju kilometer in i gruvgångarna, ungefär sjuhundra meter under markytan. Hela världen kan följa det komplicerade räddningsarbetet. Efter sextionio dygn är dramat över men männen och deras familjer är förändrade för evigt. Journalisten Héctor Tobar har intervjuat alla de trettiotre männen.

MediaNr: CA24182

Ekonomi och näringsväsen

Skepparen först, båten sedan

av Carina Beckerman. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

Carina Beckerman, civilekonom och ekonomie doktor, skriver om Marcus Wallenberg och hans värld samt om ledarskap. Boken handlar dessutom om ett av de äldsta företagen på Stockholmsbörsen, Atlas Copco. Sextio intervjuer med personer som arbetat i företaget ligger till grund för framställningen. Här finns namn som Peder Bonde, Tom Wachtmeister, Erik Dahmen och Peter Wallenberg.

MediaNr: CA24127

Jul med Bob

av James Bowen. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Vintern 2010 var iskall och James framtidsutsikter såg dystra ut. Julen, en helg han alltid bävat för, stod för dörren. Hälsan var klen och han hade varken pengar till att värma upp lägenheten eller till julmat åt katten Bob och sig själv. Han var helt enkelt tvungen att trotsa kylan och ge sig ut på de snöiga gatorna i London. Tredje boken där författaren beskriver hur han själv förändrats sedan Bob kom in i hans liv.

MediaNr: CA24223

Den blå maten

av Niklas Ekstedt. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Blå zoner kallas de områden i världen där människorna lever längst och är friskast. Det har flera anledningar, men en som brukar nämnas som viktig är kosten. I denna bok har vetenskapsjournalisten Henrik Ennart undersökt maten och råvarorna på dessa platser, och med utgångspunkt i detta har Niklas Ekstedt lagat mat. Resultatet blir en kokbok med 52 recept från Japan, Grekland, Nicaragua, Sicilien och Småland.

MediaNr: CA24117

I huvudet på din katt

av Susanne Hellman Holmström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Författarens tredje bok om katter och deras beteenden. Här får man lära sig att läsa av kattens kroppsspråk, får tips om hur man undviker kattproblem och löser redan existerande. Varför vägrar katten äta? Varför går den inte på lådan? Varför blir katten inte min vän? Både för den nyblivne kattägaren och den som haft katt länge. Även kuriosa som om man har koll på om ens katt är höger- eller vänstersvansad.

MediaNr: CA24464

Hur smart är din hund?

av Per Jensen. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

På senare tid har etologer kartlagt hundens inre liv med hjälp av olika undersökningar. I den här boken har dessa experiment anpassats till enkla test som man själv kan göra tillsammans med sin hund. Försöken kan enkelt byggas ut till mer omfattande experiment. Författaren är professor i etologi vid Linköpings universitet där han forskar och undervisar om beteendet hos hundar och andra djur.

MediaNr: CA24288

Kapitalet i det tjugoförsta århundradet

av Thomas Piketty. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (49 tim., 45 min.).

Thomas Piketty, professor i ekonomi, visar med statistik från tjugo länder och fyra sekler hur en allt större ojämlikhet har vuxit fram i våra moderna kapitalistiska samhällen. Efter några decennier i mitten på förra århundradet, då klyftorna minskade, är ojämlikheten idag tillbaka på 1930-talets nivåer. Starka ekonomiska krafter verkar dessutom för att skillnaderna kommer att bli ännu större.

MediaNr: CA23849

Google från insidan

av Eric Schmidt. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eric Schmidt, Googles styrelseordförande och tidigare vd och Jonathan Rosenberg, Googles förre produktionschef berättar om de erfarenheter och lärdomar som de fick med sig när de var med och byggde upp företaget. Författarna menar att det enda sättet att lyckas är att skapa kvalitativt överlägsna produkter och locka till sig "smart-kreativa" anställda. De tar bland annat upp ämnen som företagskultur, beslutsfattande, kommunikation och innovation.

MediaNr: CA23827

Sällskapshunden

av Fredrik Steen. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hundbok som vänder sig både till den som funderar på att skaffa hund och den som redan är hundägare. Författaren, som bland annat är känd från tv-programmet Hundcoachen, ger svar på frågor som: Hur mycket motion behöver en hund? Hur introducerar man en valp där det redan finns en katt eller en hund? Vilken typ av hund är lämplig i en bullrig barnfamilj? Hur blir valpen rumsren och vilket foder ska den ha?.

MediaNr: CA23911

Opera & bakverk

av Rickard Söderberg. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tenoren och debattören Rickard Söderberg, född 1975, har här samlat både recept på bakverk och berättelser från livet bakom kulisserna i operavärlden. Här finns recept på bland annat Chessrutor, Fruktkaka, Operatårta, Pridetårta, Toscaflarn och Hallongeoder. År 2015 vann Rickard Söderberg tävlingen Hela kändis-Sverige bakar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA23951

Idrott, lek och spel

Dopning, dieter och drivkrafter

av Mats Kardell. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Självbiografi av Mats Kardell, 1959- , Sveriges första bodybuildingsproffs och en av våra mest meriterade kroppsbyggare genom tiderna. 1988 krönte han karriären med en silvermedalj i VM efter att tidigare tagit fyra SM-guld. Han berättar om livet som elitidrottare: hård träning, extrema dieter och dopning. Livet efter karriären handlar bland annat om gravt missbruk vilket ledde till brott och hemlöshet.

MediaNr: CA24368

Militärväsen

Jag var fånge

Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Dagligen tjänstgör svenska medborgare i konfliktområden runt om i världen. Tjänstgöringen innebär risker. Till och från utsätts dessa svenskar för fång- eller tvångssituationer. Här berättar femton veteraner om sina upplevelser. Historierna utspelar sig bland annat i Kongo, Egypten, Libanon, Bosnien, Tadjikistan, Angola, Georgien, Somalia och Haiti.

MediaNr: CA24610

Naturvetenskap

Svarta hål

av Bengt Gustafsson. Inläst av Kim Redihn. Talboken omfattar 21 tim., 28 min..

Professor emeritus i astronomi Bengt Gustafsson lotsar oss stegvis genom astronomins vetenskapshistoria, från Newton och Einstein till nutida forskning inom området svarta hål. Han redogör för teorierna, upptäckterna och människorna bakom dem. De viktigaste upptäckterna som förklarar universums svarta hål presenteras. Även om hur de svarta hålens gåtfulla inre ter sig. Ordförklaringar av tekniska termer finns, liksom personregister.

MediaNr: CA23882

Medicin

Bli förälder när du har MS

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En kort skrift om att bli förälder när du har MS. Här kan du läsa om olika aspekter på föräldraskap och MS, till exempel om sex och samlevnad, MS under graviditeten, förlossning och om att vara barn till sjuk förälder. Texten är enkel och informativ och avslutas med råd och tips om vart du vänder dig om du vill veta mer. Utgiven av Neurologiskt Handikappades Riksförbund med faktagranskning av överläkare på neurologiska kliniken vid Sahlgrenska.

MediaNr: CA24061

Virtuell våldtäkt

av Caroline Engvall. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Vad händer när en bild eller film av sexuell karaktär plötsligt börjar cirkulera på internet? Hur mår den som drabbas och vad kan man göra åt det? Journalisten och författaren Caroline Engvall har intervjuat ett stort antal ungdomar, både flickor och pojkar, som har drabbats - men också talat med förövare och polis. Hon berättar om riktiga fall och hur samhället har hanterat dem. Boken riktar sig till föräldrar, lärare och ungdomar.

MediaNr: CA24118

Alkohol, droger och hjärnan

av Markus Heilig. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 16 tim., 18 min..

Psykiatern och beroendeforskaren Markus Heilig beskriver framsteg inom hjärnforskningen som pekar ut vägar mot empatisk och rationell behandling av alkohol- och drogproblem. Nästan varje familj är drabbad av missbruksproblem. After Work-öl och mitt-i-veckan-drinkar har förändrat svenskarnas dryckesvanor samtidigt som helgdrickandet finns kvar. Därför behövs, enligt författaren, fördjupad kunskap och vetenskapligt grundade behandlingsmetoder.

MediaNr: CA24395

Fettfrälst!

av Martina Johansson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

M.J., civilingenjör i bioteknik och biofysik vänder sig framför allt till dem som vill få en vältränad kropp med hjälp av kost och träning. Författaren menar att högfettkost är det bästa för en frisk och stark kropp. I boken beskriver hon bland annat hur olika ämnen/processer i kroppen påverkas av en högfettkost. Hon tipsar också om olika träningsscheman och en del recept. Förord av LCHF-experterna Monique Le Roux Forslund och Jonas Bergqvist.

MediaNr: CA24389

Leva livet hela livet

av Bodil Jönsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här undersöker Bodil Jönsson och Maja Rom hur tillvaron kan komma att se ut för sjuka äldre i framtiden. Med hjälp av vardagsteknik och god omvårdnad menar författarna att man kan klara mycket själv. Boken har en positiv grundton och vänder sig i första hand till äldre personer och deras närstående, med ambitionen att inspirera till nya tankemönster och en bättre vård- och omsorgssituation.

MediaNr: CA24143

Dash-dieten

av Fredrik Paulún. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Näringsfysiologen Fredrik Paulún presenterar Dash, en diet som man kan hålla sig till hela livet. Den är lätt att följa och det är tillåtet att njuta. Dash-kosten innehåller massor av frukt, grönsaker, bär, nötter, mycket fullkorn och magra mejeriprodukter. Effekterna av dieten är att blodtrycket sänks, risken för hjärtinfarkt och stroke minskar samt att kolesterolvärdet regleras. Bokens 57 recept är komponerade av kocken Elisabeth Johansson.

MediaNr: CA24141

Transplantation

Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 37 tim., 20 min..

En bok om transplantationer ur ett brett perspektiv. Innehåll: texter om specifika organ, basal transplantationsimmunologi, patologi, immunsuppression, preservation och xenotransplantation. Även om etiska och psykologiska aspekter samt om lagar, förordningar och speciella hänsynstagande beträffande barn. Framtidsvisioner avslutar de flesta kapitel. Främst för studenter inom medicinsk utbildning.

MediaNr: CA23320

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Stormens öga

av Leigh Bardugo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i Grisha-trilogin, som börjar med I ljusets makt. Alina tror att hon är trygg nu när Skuggmästaren är död, men snart är hon och Mal fångar på ett skepp som styrs av en mystisk ung pirat. Och det visar sig att Skuggmästaren lever och samlar sina styrkor för att krossa världen. Alina är den enda som kan stoppa honom, men uppdraget ställer henne inför svåra val och för henne allt längre in på den mörka magins domäner.

MediaNr: CA23655

Jag kallas Jon

av Malorie Blackman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Rysare om pojken Jon som ligger på sjukhus. Så fort han somnar drömmer Jon en skräckdröm. Varje gång han vaknar har en ny kroppsdel amputerats. Vårdarna förnekar allt. Bokens illustrationer uttrycker något annat än det Jon själv upplever och beskriver. Är det bara fantasi? Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA24056

Splods öga

av Neil Gaiman. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En helt vanlig morgon går en pappa ut för att köpa mjölk till barnens frukostflingor. När han slutligen kommer tillbaka berättar han en fantastisk historia om hur han blivit kidnappad av utomjordingar och hamnat i ett äventyr genom tid och rum. Han har träffat både pirater och dinosaurier. En rolig och spännande bok med många fantasifulla bilder som passar bra till högläsning för både stora och små.

MediaNr: CA24006

Ödeborgens hemlighet

av Amanda Hellberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

I Villa Månskugga bor en lite annorlunda familj där det kryllar av spöken och (o)djur. Snart är det flickan Hedvigs födelsedag. Pappa bakar chokladtårta och mamma förbereder en överraskning. Hedvig får en stjärnkikare. När den ska provas på kvällen ser syskonen något mystiskt borta vid ödeborgen. De skymtar en gestalt i månljuset. Därefter berättar Blå Frun historien om skatter som kan finnas i ödeborgen.

MediaNr: CA23915

Den blodröda manteln

av Bo R. Holmberg. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Hittebarnet som börjar med Ficktjuvens vän. Vendor har tagit herraväldet över staden och kört bort tiggarna. Örn anställs av honom för att rensa ut brottslingarna. De som stöder Vendor får vara kvar. Måns och Grels, Örns bröder, vill störta Vendor från makten och befria staden. Men saker och ting går inte riktigt som beräknat.

MediaNr: CA24417

Spökskolan i Mountwood

av Toby Ibbotson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tre storhaggor har startat en yrkesskola för spöken för att de ska lära sig att ta itu med landets oordning. Daniel och Charlotte bor i en stadsdel där stadens pamp bestämt att allt ska rivas och ett köpcentrum ska byggas trots att invånarna protesterar kraftigt. De reser till spökskolan för att få hjälp. Spännande och fantasifull historia med många detaljer och läskiga personligheter.

MediaNr: CA24267

Skräckresan med Titanic

av Kim M. Kimselius. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Theo och Ramona gör tidsresor till stora händelser i modern historia. Denna gång befinner sig ungdomarna ombord på passagerarfartyget Titanic som krockade med ett isberg och sjönk på en resa över Nordatlanten 1912. Theo och Ramona ser kollisionen med det stora isberget och upplever sedan två timmar av växande oro och fasa. Berättelsen beskriver detaljerat vad som händer utifrån klockslag i en levande blandning av fiktion och fakta.

MediaNr: CA24005

Stormvinge

av Oskar Källner. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Minna bor hos sin farbror på planeten Karora. Här har alla djur vingar, även hästarna. Minna älskar att flyga och längtar efter en egen häst. En dag flyger hon på gamla Lera, längre än vad hon får. Inne i vildmarken hittar hon en vingbruten hingst. De attackeras av pumor och Minna blir strandsatt med vildhingsten som enda sällskap. De tvingas samarbeta för att överleva. Detta blir början på en oväntad vänskap med många äventyr.

MediaNr: CA24098

Flickan och presidenten

av Petter Lidbeck. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett rymdskepp kommer till staden. Ombord finns en rymdis. Rymdisen väljer att spela kort med en liten flicka istället för att prata med presidenten. Presidenten blir avundsjuk, det är ju han som är viktigast i staden! Men rymdisen har bestämt att presidenten inte ska få bestämma längre. Lättläst bok.

MediaNr: CA24294

Mackan och silver-Zlatan

av Helena Lund-Isaksson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En dag är målvakten Rubens halsband i silver borta. När den viktiga matchen mot Köttkulla närmar sig är den goda stämningen borta och alla misstänker varandra. Finns det en tjuv i Mackans lag? Det blir svårt att vinna matchen om laget inte kan hålla ihop.

MediaNr: CA24055

Kodnamn Sherlock

av Lars Bill Lundholm. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Theo startar Barnens detektivbyrå för att hjälpa andra barn med problem. Snart har klubben utökats med några färgstarka kamrater och hans lillasyster. De får ett riktigt svårt uppdrag i ett hjälpa en utvisningshotad flyktingpojke från Syrien och hans familj. Därför måste de krångla sig undan föräldrar och polis. Samtidigt plågas de av moppegänget Blackfoots. Verklighetsnära, spännande deckare.

MediaNr: CA24232

Loka och monsterprinsen

av Lisa Moroni. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Lokas monsterglasögon. Loka är direktör på monsteroperan. Monsterprinsen vill gärna spela musik men kungen och drottningen tycker inte det passar sig. I hemlighet ordnas det så att han får vara med i ett band. Men en dag är prinsen försvunnen. Loka och hennes monstervänner måste leta rätt på honom innan kungen och drottningen kastar Julius i fängelse. Fantasifull kapitelbok med många bilder.

MediaNr: CA24211

Nästan som Zlatan

av Johanna Nilsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Johan Lindblom är 15 år och drömmer om att bli som Zlatan. Han älskar att spela fotboll men tycker att skolan är jobbig. Mest är det för att bokstäverna hoppar när han försöker läsa. Han hatar att att känna sig dum. Målet är att komma in på fotbollsgymnasiet men hur ska han lyckas med det? Fotbollen har han koll på men hur ska han få tillräckliga betyg? Och så finns Ella i hans liv numera. Duktiga, söta Ella som han blev ihop med på niornas bal.

MediaNr: CA24110

Blodsband

av Garth Nix. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Spirit animals som börjar med Vild. 11-åringarna Conor, Abeke, Meilin och Rollan står i andlig förbindelse med varsitt djur. Barnen har i uppdrag att samla talismaner mot ondskan för att rädda världen Erdas. För att lyckas måste de samarbeta, men nu är gruppen splittrad av konflikt. De onda erövrarna har också andedjur och deras armé växer sig allt starkare. Miljön är medeltida med asiatiska inslag och berättelsen full av action.

MediaNr: CA24170

Straffen

av Åsa Oxenmyr. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Joels lag Osby spelar match mot Broby. Det blir tufft. Broby är duktiga och gör mål efter mål. Man kan inte alltid vinna även om man kämpar bra. I sista perioden får Joel en straff. Nu får han inte missa! Boken avslutas med fakta om straffläggning. Lättläst.

MediaNr: CA23957

Världens hemligaste band

av Andreas Palmaer. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Min bästa ovän. Malva och Marius samlar på autografer. De har startat klubben Autografjägarna och önskar sig autografer från det kända hårdrocksbandet Battle. Hur ser de ut bakom sina ondskefulla masker när de inte är på scen? Hårdrockarna visar sig vara hemlighetsfulla på flera sätt. Lättläst.

MediaNr: CA24169

Hemliga BK

av Tom Palmer. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lily, Maddie, Zack och Kahl längtar efter att få komma tillbaka till skolan efter sommarlovet, så att de kan samla laget och börja spela fotboll igen. Men skolan har fått en ny rektor, Mr Edwards, och det första han gör är att förbjuda alla bollsporter ute på skolgården. Hur ska de nu kunna spela fotboll? I byn finns ingen annan fotbollsplan. Kan den gamla tennisbanan inne i skogen vara en lösning? Dags för Hemliga BK att börja jobba!.

MediaNr: CA23940

Kapten Kalsong och den stora toalettattacken

av Dav Pilkey. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien om Kapten Kalsong. 10-åriga busungarna Georg och Harald sätter ständigt lärare och rektor på prov. När de utestängs från uppfinnartävlingen, och straffas med kvarsittning, ritar de en ny tecknad serie med rektorn som superhjälten Kapten Kalsong. Iförd bara kalsonger blir han bland annat jagad av talande, köttätande toaletter från rymden. Ironisk humorberättelse om med inslag av tecknad serie. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA23859

Kapten Kalsong och professor Pruttenplotts prilliga plan

av Dav Pilkey. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien om Kapten Kalsong. George och Harold fortsätter att teckna sin serie där skolans argsinte rektor stundtals förvandlas till Kapten Kalsong och bekämpar skurkar. I denna episod får barnen en ny lärare - en misslyckad uppfinnare som blir utskrattat på grund av sitt namn. Det ger upphov till historien om professor Primus P. Pruttenplott, som vill att alla ska bära fåniga namn och eftersträvar världsherravälde. Skönlitteratur för seende..

MediaNr: CA23902

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård

av Chris Riddell. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ada Goth är enda barnet till lord Goth och bor på den mystiska gamla herrgården Gasta-Gorma. Hon har allt man kan önska sig - utom en vän. Men så möter hon den lille spökmusen Ishmael och allt förändras. Tack vare honom utforskar Ada den övergivna flygeln, hittar en hemlig vindsklubb och upptäcker att ondskefulla planer smids på herrgården. Kan Ada hejda planerna innan en katastrof inträffar?.

MediaNr: CA24036

Uppdrag: Vattenhäxan

av Cecilia Rihs. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Älvan Peppar har landat i en väska hemma hos flickan Lina. Det är Linas farmor i Ryssland som skickat älvan, eftersom farmor behöver hjälp med att skriva klart en bok för hemliga äventyrare. För att kunna skriva boken måste man själv prova äventyren först. Peppar tar med Lina till den farliga Vattenhäxa nere vid ån. De får uppleva både äventyr och magi.

MediaNr: CA24540

Eldtronen

av Rick Riordan. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i Kanekrönikan som börjar med Den röda pyramiden. Syskonen Carter och Sadie Kane i New York besitter som arvtagare till Livets hus magiska förmågor. Nu är ormguden Apep på väg att ta över världen. För att kunna besegra Apep är de tvungna att återuppliva Solguden Ra. Men först av allt måste syskonen leta upp de tre delarna av Ras bok och uttala en magisk formel. Sökandet tar dem till London, via Sankt Petersburg till öknen i Egypten.

MediaNr: CA23973

Resan till Tjotahejti

av Johan Rockbäck. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Magister Tutnäsa. En dag tar Magister Tutnäsa med sig klassen på en bussutflykt till Tjotahejti. Han är ju inte som andra lärare och det blir ofta tokroligt. Bussen har full fart genom skogen och magisterns näsa tutar mer än någonsin. Samtidigt lyckas han svara på elevernas vetgiriga frågor och lära dem om naturlagar, träd, fåglar och kor.

MediaNr: CA24521

Klappsnapparna och Charlie

av Per Simonsson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En dag knackar en liten flicka på dörren hemma hos Kurre Karlsson. Hon heter Charlie och påstår sig vara hans dotter. Kurre blir förvånad och förskräckt. Han är ju tjuv till yrket och kan väl inte vara pappa? Men Charlie stannar hos Kurres tjuvliga Klappsnapparna. Hon blir en fantastisk ficktjuv. Berättelsen om Charlie och Klappsnapparligan var populär julkalender i tv med namnet Tjuvarnas jul.

MediaNr: CA24148

Havsrikets hemlighet

av Anette Skåhlberg. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Vattenspår. Maya gör något hon inte får. Hon äter en hel näve av de alger som kan förvandla henne till sjöjungfru. Mayas ben blir till en glittrande fiskstjärt och hon upplever en fantastisk undervattensvärld. Men hon möter även Serramarerna: de som kan döda en sådan som Maya för att få bli människa ovan jord. Lättläst.

MediaNr: CA24517

Fågelskrämmorna

av Robert L. Stine. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jodie och hennes bror ska som vanligt tillbringa sommaren hos morföräldrarna på en lantlig gård. Det brukar vara härligt, men den här sommaren händer mystiska saker. Mormor och morfar är förändrade. På majsfälten står många fler fågelskrämmor än vanligt och de ser riktigt onda ut. En natt märker Jodie hur en av fågelskrämmorna rör sig. Boken ingår i serien Kalla kårar, fristående rysare för barn i mellanåldern.

MediaNr: CA24473

Girl online

av Zoe Sugg. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

16-åriga Penny bor i Brighton och har en videoblogg där hon berättar om kompisar, kärlek och sina panikångestattacker. När en pinsam film om Penny råkar spridas på nätet följer hon med sina föräldrar till New York. Där träffar hon Noah och det blir väldigt romantiskt. När Penny sedan återvänder till England uppstår problem i deras relation med öppna konflikter i sociala medier. Boken är skriven av vlogg-ikonen Zoella.

MediaNr: CA23813

Skuggsommar

av Mia Öström. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det är en underbar sommar, men Rakel hatar den. Hela våren har hon varit ensam, både hemma och i skolan. Nu har hon tvingats ut i skärgården för att tillbringa sommaren hos kusinen Ellika som vägrar att prata med Rakel. Men på badplatsen möter Rakel tvillingarna Majken och Lisen, som ger henne olika uppdrag. Uppdragen blir allt farligare och många frågor dyker upp. Vilka är egentligen tvillingarna och varför får Rakel inte hälsa på hos dem?.

MediaNr: CA24398

Facklitteratur

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Fasliga fakta om rysliga varelser

av Anna Hansson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om troll, varulvar, sjöodjur, drakar och andra läskiga varelser. En i taget presenteras de med sina farligheter och svagheter. Boken innehåller även tips på hur du själv undviker att bli varulv eller kommer undan en vampyr. Korta stycken och enkla meningar i samspel med humoristiska illustrationer. Lättläst.

MediaNr: CA24084

Idrott, lek och spel

Världens första sportstjärnor

av Bengt Fredrikson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Boken berättar om tio män och kvinnor inom olika sporter som varit med om att utveckla sin gren genom att uppfinna nya tekniker och knep. De första sportstjärnorna fick alla kämpa på olika sätt. Vissa mötte en publik som hatade att de var svarta. Kvinnorna fick ha på sig obekväma kläder som var nästan omöjliga att springa i. Förr var fotbollen av läder och tung som bly. Varje historia avslutas med fakta om sporten förr och nu.

MediaNr: CA24112

Messi - alla tiders bäste spelare

av Illugi Jökulsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kort biografi om Lionel Messi, som enligt många är världens bästa fotbollsspelare. Han började spela fotboll i hemlandet Argentina när han var fem år, och kom redan som trettonåring till FC Barcelona. Här finns förutom fakta om Messi även information om fotbollsnationen Argentina. Boken innehåller lättläst text, faktarutor, rekordtabeller och rikligt med foton. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23739

BLÖH

av Jan-Erik Ullström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En överlevnadshandbok och ett lärande äventyr främst för barn i mellanåldern. Maja och Charlie är ute i vildmarken och får lära sig hur det går att överleva ute i naturen. De gör bland annat upp eld, letar efter vatten, bygger ett vindskydd och lagar mat. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA24207

Naturvetenskap

Roliga fakta och otroliga myter om djur

av Paul Mason. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok som utgår ifrån myter och vanligt förekommande idéer kring djur och småkryp. Är det sant eller falskt? På en gång rolig och allmänbildande bok. Fakta om okända djur och tips om hur du klarar dig vid attack från ett farligt djur. Boken avslutas med ett innehållsregister.

MediaNr: CA23738

Medicin

Ja jag har mens, hurså?

av Clara Henry. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Vad är mens och varför är det pinsamt att prata om det? Vilka mensskydd är bäst och hur är det att ha PMS? Med en stor portion humor berättar vloggaren, komikern och programledaren Clara Henry om både sin egen och andras mens. Förutom anekdoter och praktisk fakta, tar boken också upp ämnen som menshistoria, mensskam och menssexism. Boken kan läsas av alla, men riktar sig främst till yngre som just har fått eller ska få mens.

MediaNr: CA24224