Nya talböcker januari 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 194 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Fri flykt framåt

av César Aira. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 11 tim., 44 min..

Här presenteras tre kortromaner. Den självbiografiska berättelsen Hur jag blev nunna om en flicka, hennes pappa och en mördad glassförsäljare. Den surrealistiska Varamo om en grå byråkrat som över en natt förvandlas till ett litterärt geni. Och slutligen spökhistorien Spöken om en samling migranter som bor i ett hemsökt byggprojekt där de ska fira nyår tillsammans på takterrassen.

MediaNr: CA25261

Vredens dag

av Magnus Alkarp. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 7 augusti 1973 blir den svenska medborgaren Simon Krezensky kidnappad på öppen gata i Stockholm. Samma dag hittas tre personer mördade, alla med kopplingar till andra världskriget. Trots upprepade varningar från utländska underrättelsetjänster reagerar svenska myndigheter först när de förstår att landet drabbats av en terrorattack. Internationell thriller som utspelas i ett Europa under kalla kriget.

MediaNr: CA24492

Bråk i bilen

av Sarah Andersson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fadi är ensamstående pappa till Erik, 5 år. Erik tycker inte om att gå till förskolan på morgnarna och Fadi kommer ofta försent till jobbet. Chefen är arg på honom. Han börjar få skjuts med arbetskamraten Johan, som åker bil till jobbet varje dag, men Fadi och Johan har helt olika temperament, så efter ett tag blir de nästan ovänner. Då dyker Fadis vackra syster Samira upp . Ingår i en serie fristående böcker om Sjöbergs affär.

MediaNr: CA24563

Ny i butiken

av Sarah Andersson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kalle är trött på skolan och vill inte gå på gymnasiet. Han får börjar praktisera i Sjöbergs affär. Först tycker han att det är urtråkigt, men sedan träffar han Karolin . Ingår i en serie fristående böcker om Sjöbergs affär.

MediaNr: CA24523

Ut med hunden

av Sarah Andersson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Alexandras föräldrar dog blev hon mycket ledsen och ensam. Då köpte hon hunden Laban. Sedan dess har Alexandra och Laban varit oskiljaktiga. Men nu har hennes flickvän Lotta flyttat hem till henne, och Lotta är allergisk. Måste Alexandra sälja Laban, eller kommer Lotta att flytta ut? Som tur är jobbar hon på Sjöbergs affär, och där hjälper arbetskamraterna alltid varandra att lösa problemen. Lättläst bok.

MediaNr: CA24522

En man som heter Ove

av Fredrik Backman. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ove, 59 år, är bitter och kallas grannarnas skräck. Varje morgon går han sin inspektionsrunda i kvarteret, trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen. När de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda, blir det början på en berättelse om oväntad vänskap som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening. Lättläst bok.

MediaNr: CA25196

Däruppe är det tyst

av Gerbrand Bakker. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Nittonårige Henk dör i en bilolycka och hans bror Helmer tvingas ge upp litteraturstudierna och ta över hemma på gården. Många år senare lever Helmer kvar ensam med sin gamle far och bestämmer sig en dag för en förändring. Han bär upp den sängliggande fadern till ovanvåningen och börjar röja. Strax därefter får han ett brev från Riet, som var Henks trolovade. Hon körde bilen då Henk omkom och fadern har bett henne att aldrig återvända.

MediaNr: CA25047

Hackers

av Aase Berg. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 46 min..

Diktsamling kring temat våld och patriarkalt förtryck. Den uppmärksammade poeten och litteraturskribenten Aase Berg skriver om kvinnor som hålls fånga, trakasseras och förtrycks, men som också gör uppror och slår tillbaka.

MediaNr: CA25444

Löjtnantshjärta och äppelblom

av Inger Bermar. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

En roman, som delvis bygger på verkliga händelser, om livet i både by och stad i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Magnus och Hedvig arrenderar jord av godsägaren till Häckeberga gods i Genarp. De drömmer om ett bättre liv för sig själva och sina barn. Drömmen blir verklighet till en viss del. De får en stor familj och barnen lär sig tidigt att hjälpa till i hushållet.

MediaNr: CA25260

Stanna innan du går

av Åsa Bonelli. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

När Malins hjärta är krossat av exmannen drar hon sig tillbaka till huset på kobben utanför Möja i Stockholms skärgård. Hon ska skriva på sin nästa roman och återse gamla sommarvänner. Men efter fyra veckor kastas hela tillvaron omkull, en lång vänskap sätts på prov, förtroenden bryts och sedan länge begravda hemligheter uppdagas. Nu finns ingen återvändo, Malin har beslutat att sätta sig själv i första rummet.

MediaNr: CA25230

Hemligt begär

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 13 min..

Del 32 i serien Fjällrosor. Rise får kämpa för att stå emot känslorna som prästen från Nidaros väcker i henne. Hon vill verkligen inte göra något som kan skapa svårigheter för familjen. Viljar gör en slutlig uppgörelse med minnet av sin far och ber en kamrat följa med till jaktstugan som han ärvt. Men de hinner knappt komma fram förrän de får oväntat besök på fjället.

MediaNr: CA24571

Motvind

av Dan Buthler. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 10 tim., 29 min..

Sjunde boken med psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Silfverbielkes syster Anna kontaktar Colt och ber honom spåra upp och döda hennes bror. Samtidigt funderar Silfverbielke på att lämna landet. Så upptäcker pressen en koppling mellan hans företag Trio Soft och scientologerna. Aktiekursen rasar. Genom en djävulsk uppfinning försöker Silfverbielke sätta dit finansmannen Herbert de Wahl.

MediaNr: CA24413

Champagne på skånska

av Monika Carnehult. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Ellinor bor på en av Lunds bästa adresser och är framgångsrik projektledare på en reklambyrå. Hon trivs med singellivet och umgänget med vännerna. Men ett telefonsamtal vänder upp och ner på hennes tillvaro. Ellinors pappa ligger i koma och vaknar aldrig upp igen. En händelsekedja sätts igång som tvingar Ellinor att ompröva hörnstenarna i sitt liv. På faderns älskade sommarställe på skånska östkusten krockar Ellinors gamla och nya värld.

MediaNr: CA25292

Par i brott

av Agatha Christie. Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För första gången i svensk översättning. 1920-talets London. Det unga paret Tommy och Tuppence Beresford bestämmer sig för att ta över Blunts Briljanta Detektivbyrå. De åtar sig att lösa varje fall inom tjugofyra timmar, och tillsammans konfronteras duon med mysterier som inbegriper allt från försvunna smycken och förgiftad choklad till bestialiska mord. Innehåller ett förord av Johan Wopenka, ledamot i Svenska deckarademien. Novellsamling.

MediaNr: CA25258

Amerikana

av Don DeLillo. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar 15 tim., 9 min..

Översättning av amerikanen Don DeLillos satir över människan i mediesamhället från 1971. Alla stora institutioner är på väg att kollapsa: historien, den kapitalistiska ekonomin, könet. David Bell, en vit snygg amerikansk man med karriär inom TV, tröttnar på allt och ger sig iväg på en roadtrip genom Nordamerika. Han söker efter något riktigt verkligt att förmedla. Men resultatet blir istället ett mystiskt försök till självbiografi.

MediaNr: CA24514

När livet börjar om

av Lucy Dillon. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett gammalt hotell på landet. De ska förverkliga sin dröm och förvandla det till en tillflyktsort för stressade storstadsmänniskor. Men projektet visar sig vara svårare än de trott och snart börjar Libby tvivla på drömmen. En dag blir en okänd kvinna påkörd och tappar minnet. Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet vilket sätter igång en kedja av positiva händelser.

MediaNr: CA24411

Älvkungens dotter

av Edward John Moreton Drax Plunkett Dunsany. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Klassisk fantasy från 1924, för första gången på svenska. Alverics far, Erls härskare, ger honom ett uppdrag. Han ska ta sig till Älvlandet och gifta sig med Lirazel, Älvkungens dotter. Alveric lyckas ta sig dit och Lirazel följer med honom till Erls slott. De gifter sig och får ett barn. Och sedan lever de inte lyckliga i alla sina dagar. En tidlös berättelse om magi, kärlek och vad trångsynthet och ogenomtänkta önskningar kan leda till.

MediaNr: CA25044

Spanaren som bytte sida

av Erik Eriksson. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Del 4 i serien Sagan om vår nya tid som börjar med Men fåglarna sjunger om natten. Om några människor i Stockholm och förorterna i förändringarnas tid. Det handlar om människor som väljer väg, om vänskap, om politik och brutal makt. Året är 1969. Olof Palme blir statsminister, Vietnamkriget delar världen och maktkampen når Sverige. Stormakternas spioner möts i Stockholm. Men på vilken sida står den svenska säkerhetspolisen?.

MediaNr: CA25042

Boken om märkliga nya ting

av Michel Faber. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 21 tim., 46 min..

Den engelske missionären Peter Leigh skickas till planeten Oasis för att sprida Guds ord. Många av invånarna är redan besatta av Bibeln som de kallar Boken om märkliga nya ting. Deras tänkande är helt främmande för Peter. Under tiden kämpar hans hustru Bea, som är kvar på jorden där naturkatastrofer och matbrist råder, för sin överlevnad. Peters och Beas kärlek sätts på prov och de börjar vackla i sin religiösa tro.

MediaNr: CA24344

Dröm en liten dröm

av Jamie Ford. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den kinesisk-amerikanske pojken William växer upp på ett katolskt barnhem i Seattle under 1930-talets depression. På sin tolvårsdag får han gå bio och så snart han ser den vackra skådespelerskan på vita duken är han säker på att det är hans mor. Tillsammans med sin blinda vän Charlotte rymmer han från barnhemmet för att leta reda på modern. Berättelsen är inspirerad av författarens egen släkthistoria.

MediaNr: CA23912

Det blir en gång

av Michael Frayn. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Dystopisk Science fiction-roman. Den tekniska civilisationen har försvårat liv på jorden. Den nedsmutsade atmosfären avskärmar solljuset. Innemänskorna - de härskande - lever i hermetiskt slutna hus utan fönster. Via TV-liknande maskiner upprätthålls kontaken med omvärlden. Flickan Uncumber blir förälskad i en person som lever utanför och revolterar. Hon vill undersöka världen där ute.

MediaNr: CA25302

Deppig?

av Rickard Fuchs. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren och läkaren R.F. presenterar 50 ovanliga råd till deppiga och menar att detta är den enda självhjälpsbok med realistiska tips. Bland tipsen finns: Gå inte på släktträffar. Läs inte familjesidan. Bekymra er inte för sopor och Gå inte till läkaren i onödan.

MediaNr: CA25290

Peståren

av Fabrizio Gatti. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tjugoårige Rocco tillhör ett gäng knarklangare i Milano som arbetar åt maffian, 'ndranghetan. När hans bäste vän mördas bestämmer han sig för att vittna mot den mäktiga maffian. I utbyte erbjuder staten honom beskydd och möjlighet att börja ett nytt liv. Men en månad före rättegången förlorar Rocco vittnesskyddet. Dokumentärroman där Roccos liv skildras parallellt med författarens kritiska reportage om statens hemliga samarbete med maffian.

MediaNr: CA23928

Zombieöverlevnad

av Herman Geijer. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En svensk guide till hur man överlever en zombieapokalyps. H.G., en av Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert, presenterar livsavgörande kunskaper om hur man överlever i såväl stad som natur efter att samhället havererat. Till exempel får man reda på vilka platser man ska undvika och vilken utrustning man bör ha hemma. Här finns också beskrivet hur människor reagerar vid kriser samt hur den svenska katastrofberedskapen ser ut.

MediaNr: CA24366

Gorsky

av Vesna Goldsworthy. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Millennieskiftets London. Den ryske oligarken Gorsky bygger ett palats vid Themsens strand för att försöka vinna sitt livs kärlek, Natalia, som han lärde känna när de båda växte upp under knappa förhållanden. Att hon numera är gift med den välbeställde engelsmannen Tom Summerscale är endast en försvårande omständighet. Van att få som han vill sätter Gorky igång en händelsekedja som oundvikligen leder till tragedi.

MediaNr: CA25263

Jag är Pilgrimen

av Terry Hayes. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 25 tim., 1 min..

Kvarlevorna efter några människor hittas på ett hotell i New York, på en soptipp i Damaskus och i ett avsides bergsområde i Afghanistan. Pilgrimen, tidigare i den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten, lever nu som en vanlig man i Paris. Han är den enda som ser sambanden i en fruktansvärd plan. En man lika anonym som Pilgrimen själv planerar hämnd i Guds namn och en jakt i kapplöpning mot tiden inleds.

MediaNr: CA24362

Kvinnan som matade hundarna

av Kristien Hemmerechts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 56 min..

En fiktiv rekonstruktion av situationen i pedofilen och mördaren Marc Dutrouxs hem i Belgien för tjugo år sedan. Mördaren M:s fru och medbrottsling Odette, en kvinna med dubbelnatur, är Belgiens mest hatade kvinna. Medan maken satt häktad lät hon två småflickor svälta ihjäl, inlåsta i parets källare. Under tiden matade Odette familjens hundar. Läsaren tvingas dra sina egna slutsatser.

MediaNr: CA24391

Vanishing games

av Roger Hobbs. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Uppföljare till Ghostman. Det har gått sex år. Jack Delton har fått ett meddelande från Angela som en gång var hans mentor. Han reser till Macao och hamnar mitt i den organiserade brottsligheten. Tre pirater på Sydkinesiska havet är ute efter safirer värda miljoner. En av dem snubblar över en enorm tillgång och allt går snett. Angela, den ende överlevandes boss, tänker inte låta honom försvinna.

MediaNr: CA24205

Vakna

av Anna Hope. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tre kvinnor knyts samman av en fasansfull hemlighet i efterdyningarna av första världskriget - den unga Hettie, som drömmer om att bli en berömd dansare; överklasskvinnan Evelyn, som inte kan komma över sin älskades död, och Ada, som vägrar tro att hennes son är död. Under några skälvande novemberdagar nystas hemligheten upp. Men kan Hettie, Evelyn och Ada släppa taget om det förflutna och gå vidare med sina liv? Debutroman av A.H., född 1974.

MediaNr: CA24022

Notre-Dame

av Victor Hugo. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klassisk roman som utkom 1831. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet. Quasimodo är en vanskapt och enögd ringare i den stora kyrkan Notre Dame. Han älskar Esmeralda och försöker rädda henne när hon anklagas för mord och häxeri.

MediaNr: CA21884

Appleby möter sitt öde

av Michael Innes. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

En thriller med inspektören vid Scotland Yard John Appleby. Appleby möter under en tjänsteresa till en avlägsen plats i England den märkliga familjen Raven, inklusive den sköna flickan Judith. Det han upplever är så fantastiskt så det trotsar all beskrivning. Men varför är den viktorianska romanförfattaren Ranulph Ravens ättlingar så angelägna om att Appleby ska stanna över natten i deras hus?.

MediaNr: CA24515

Vetenskapsmannen

av Anders Jallai. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Den sjätte fristående delen i serien om Anton Modin. Säpoutredaren Camilla Novak söker upp Modin för att få hjälp i utredningen av fallet Sven Olin. Vetenskapsmannen försvann i Grisslehamn sommaren 1986 och allt som rör fallet är hemligstämplat eftersom professorn arbetade för underrättelsetjänsten. Var det ryssarna som tog honom eller låg något annat bakom? Samtidigt sitter Modins son fängslad och riskerar att utlämnas till USA eller Israel.

MediaNr: CA24593

Fly

av Elise Karlsson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fly är en ort i Hälsingland där Eva (1), Eva (2), Magda och Amanda ska tillbringa sin sommarsemester. Egentligen hade de inte velat vara där tillsammans, men hyran blir så mycket billigare. Eva (1) vill helst vara ensam och Magda är en kulturhäxa. Nya band bildas och gamla bryts. Snart är det midsommar och snart måste de åka hem igen. En roman som undersöker relationer mellan människor och språkets kraft. Debutroman.

MediaNr: CA24591

Se nu då

av Jamaica Kincaid. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En poetisk skildring av ett äktenskap i upplösning. Bokens huvudpersoner är Mr och Mrs Sweet, deras lycka och förtvivlan, deras kärlek och hat. De hade ett bra liv tillsammans då, när de var unga och nygifta. Men nu när de lever med sina två barn i ett stort hus i New England, instängda i varsin ensamhet, är inget bra. Jamaica Kincaid, 1949-.

MediaNr: CA25401

Om döda ont

av Hans Koppel. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 29 min..

Den tredje psykologiska thrillern av Petter Lidbäck, alias Hans Koppel. När Mona satte nyckeln i dörren till lägenheten kände hon att något inte stämde. I vardagsrummet såg hon kvinnan men hann inte ens skrika medan hon ännu hade chansen. En påse pengar på avvägar, en dansk nattklubbsdrottning utan skrupler och ett gammalt ouppklarat dödsfall. Allt korsar Calle Collins väg och snart är hans eget liv i fara.

MediaNr: CA25104

Lady Chatterleys älskare

av David Herbert Lawrence. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lady Chatterley är bara 27 år och ledsen. Hennes man sitter i rullstol och kan inte älska med henne. Hon vantrivs i sitt äktenskap och i sitt hem. Ibland vill hon bara dö. Skogvaktaren Mellors arbetar i skogen. Lady Chatterley blir upphetsad när hon ser hans spänstiga rörelser och smala höfter. Hon vill älska med honom. Men då börjar problemen. Lättläst bok.

MediaNr: CA25102

Vita kommun

av Jörgen Lind. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Rede 2004-2014, del 5. Vita kommun återfinns troligen inom oss själva. Vilka parametrar vi har för att mäta livet är också en svår fråga. Men här i denna avslutande del av Jörgen Linds fembandsverk ställs vi inför ännu större frågor. Vi kan befinna oss i ett våldsamt mörker och vara mycket nära att gå på grund eller kantra, men det gör vi inte, Jörgen Lind räddar oss på randen. Med kärlek och styrka lyfts vi iland på det vackraste vis.

MediaNr: CA25291

Och sedan aldrig mer

av Cecilia Lindblad. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

När polisinspektör Monica Blom flyttar tillbaks till sina hemtrakter i Skåne hamnar hon mitt i händelsernas centrum. En man hittas död i en badhytt i Skanör och en kvinna mördas i sitt hem. De båda dödsfallen verkar till en början inte ha något samband, men efter ett tag gör sig det förflutna påmint och Monica själv börjar undra om det var så bra att återvända till Skåne. Författarens debutroman och första delen i en planerad serie.

MediaNr: CA25237

Bläckfisken

av Christer Lundberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 6 min..

Den trettiofyraåriga Jimmy förlorade för femton år sedan sin bästa vän och är fast i det förflutna. Han bor fortfarande hemma hos sin mamma och tillbringar större delen av sin tid med att spel World of Warcraft på datorn. Men när Jimmy får en praktikplats på Sjöfartsmuseet i Göteborg förändras allt. Där lär han känna Lisa och så får han en liten bläckfisk i sin vård. Bläckfisken växer dock med oroande hastighet.

MediaNr: CA25204

Den röda adressboken

av Sofia Lundberg. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Doris är nu gammal och lever ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm. De enda avbrotten är hemhjälpens besök och samtalen med systerdottern Jenny på andra sidan Atlanten. Hon har en adressbok från 1928 och i den finns ett pärlband av människor som hon har mött i livet. En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken. Med stor intensitet skildras den livserfarenhet en äldre människa bär inom sig.

MediaNr: CA24611

Bedragaren

av Sara Lövestam. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra boken om privatdetektiven Kouplan. Livet som papperslös i Sverige är svårt och ensamt. Privatdetektiven Kouplan samlar burkar och saknar sin familj hemma i Iran. Men så dyker det upp ett nytt uppdrag: Han ska leta reda på en bedragare som stulit en stor summa pengar - från en toppolitiker! Lättläst.

MediaNr: CA25416

Gardet

av Staffan Malmberg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 25 min..

En dag drabbas Johannes och hans lilla dotter av tordönet från en accelererande motorcyklist vid ett övergångsställe i Stockholm. Han och ett vittne kollar upp motorcyklistens namn och adress, bestämmer sig för att ställa honom mot väggen och tvinga fram en ursäkt. Så grundas Gardet som börjar ta ansvar för lag och ordning. Men snart börjar sprickorna synas och hela staden är i gungning.

MediaNr: CA25084

Ruths resa

av Donald McCaig. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bakgrundshistoria till Margaret Mitchells Borta med vinden. En liten flicka överlever slavuppror och sjukdomsepidemier på den franska kolonin Saint Domingue. Kapten Fornier tar med flickan hem till Savannah, Georgia där hon får namnet Ruth och sedermera blir Mammy åt kaptenens dotter Scarlett O'Hara. Ruth förälskar sig i en fri man och får uppleva kärleken till ett eget barn. Men Ruth liv kantas också av tragedier och hennes ofrihet är bestående.

MediaNr: CA25139

Mickel Räv

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 47 min..

En översättning av valda delar av den medeltidsfranska Roman de Renard, Rävsagan, som hade sin blomstringstid i slutet av 1200-talet och början av 1300-talet. Verket består av omkring trettiotusen parvis rimmade åttastaviga verser, fördelade på tjugosex så kallade brancher, dikter eller sånger. Dikterna som tolkats till svenska tillhör de äldsta och mest originella. Ur innehållet: Korpen och räven, Rävens fiskafänge, Vargens fiske.

MediaNr: CA25202

Arvet efter dig

av Jojo Moyes. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 16 tim., 30 min..

Del 2 i serien inledd med Livet efter dig. Den andra boken om Louisa Clark. Lou lovade Will att våga mer och leva sittliv fullt ut, men det är inte så lätt. När en olycka tvingar Lou tillbaka till familjen, hamnar hon åter i sitt gamla liv. Lou upplever att hon behöver en knuff framåt och söker sig till en stödgrupp. Så uppenbarar sig en person från Wills förflutna.

MediaNr: CA23952

I det yttersta

av Viktoria Myrén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Fyra vänner åker ut till en ö i havsbandet för att tillbringa en långhelg tillsammans. De vill tala ut, komma närmare varandra eller bara komma bort från allt. Så försvinner Hannes. Medan ovädret drar över ön rannsakar de övriga tre sig själva. En skildring av villkoren för våra relationer och hur vi agerar i det allra yttersta när vi riskerar att förlora någon vi älskar.

MediaNr: CA25199

Psykopaten

av Mikael Nabrink. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 6 min..

En skrämmande berättelse om Ralf Kraus. Kraus hade bästa tänkbara förutsättningar när han kom till världen. Hans uppträdande var korrekt och han visade alltid upp en vacker fasad men under ytan dolde sig en äkta psykopat. Som utbildad psykolog hade han lärt sig att dölja sina svåra störningar och kunde därför lätt vilseleda alla i sin omgivning. Under en kort period satte han skräck i den lilla staden Strömstad.

MediaNr: CA24607

Operation Axum

av Bengt Nilsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tre sammansvurna män har en plan för att ändra historiens gång. En amerikansk predikant som vill se bibelns undergångsprofetia besannas. En ortodox judisk rabbin som vill se Messias anlända. En israelisk officer som vill omdana hela Mellanöstern. Men där finns också Martin, svensk antikvitetsexpert och konstförfalskare. När ödet sammanför honom med Rebecca från Etiopien så börjar jakten på historiens äldsta och mest mystiska massförstörelsevapen.

MediaNr: CA25387

23.15 till Arvika

av Henry Nilsson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

En roman med viss verklighetsanknytning, baserad på ett sjuttio år gammalt mordfall i Arvika som aldrig blev uppklarat och där frågetecknen hopade sig. Handlingen kretsar kring den värmländske bondsonen Bertil Bergs upplevelser i Finska vinterkriget, hans liv som yrkesspelare och hur han möter kärleken i Stockholm. När Berg försvinner famlar polisen i mörker. Slutligen hittas han mördad.

MediaNr: CA25350

Den sluga svanen och andra berättelser

av Pelle Olsson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling med fem skrönor som handlar om hur djur gör för att lura människor. I boken får vi bland annat möta en svan med en plånbok i munnen och ett gäng blåa möss.

MediaNr: CA25089

Metamorfoser

av Publius Ovidius Naso. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 26 tim., 11 min..

Ingvar Björkeson har gjort en ny översättning, tolkat och kommenterat Ovidius mest kända verk Metamorfoser som skrevs mellan åren 2 till 8 efter Kristus. Verket, som är skrivet på hexameter, innehåller ungefär 250 sagor som alla har en förvandling, en metamorfos, som centralt motiv. Det handlar bland annat om Orfeus och Eurydike, Pyramus och Tisbe samt Jupiter och Europa. Ovidius, romersk författare, 43 f. Kr. - 17 eller 18 e. Kr.

MediaNr: CA24394

Hoppets melodi

av Bente Pedersen. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 44 min..

Del 66 i serien Tre systrar. Mathias är hemma igen på besök år 1907 efter att ha gjort succé som violinist i Amerika. Kung Haakon och drottning Maud är ute på Eriksgata och möts av traditionell musik från Målselvdalen när de anländer till Andslev. Mathias blir tillfrågad om att spela där men har han rätt att förstöra programmet? Inga Maret ska gifta sig med Gunnar. Men Mathias har inte glömt vad Gunnar gjorde mot henne i ungdomen.

MediaNr: CA25465

Galveston

av Nic Pizzolatto. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Roy Cady får ett illavarslande cancerbesked av sin läkare. Samma dag inser han att hans boss, en brutal lånehaj och barägare, vill se honom död. Ett rutinuppdrag visar sig vara en dödsfälla. Men det blir istället Roys tilltänkta mördare som dödas. Den unga kvinnan Rocky med trasigt förflutet finns också levande kvar på platsen. Tillsammans med Rocky och hennes lillasyster flyr Roy från New Orleans till Galveston i Texas för att undkomma fienden.

MediaNr: CA25152

Djävulens hantverk

av Donald Ray Pollock. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Med utgångspunkt i en avlägsen bergstrakt i södra Ohio får man följa ett antal bisarra och fängslande människor i rörelse över ett vidsträckt geografiskt område. Deras vägar kommer att korsas, någonstans på bottnen av mörkret. Det är en värld som befolkas av människor fångade i sina egna öden, en värld genomsyrad av våld och religiös fanatism. Skoningslös klasskildring av vad som gömmer sig på skuggsidan av det amerikanska samhället.

MediaNr: CA24631

Hav utan botten

av Mikael Ressem. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Tredje boken om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i Gävle. Erik har precis återhämtat sig efter drogavvänjning på ett tveksamt behandlingshem. Allt vänder när Sara en kväll står i hans trapphus och gråter. Hon förs med poliseskort till sjukhusets psykiatriska slutenvårdsavdelning. När Erik försöker få klarhet i varför Sara hålls inlåst mot sin vilja möts han av misstänksamhet. En skötare som avslöjat missförhållanden på kliniken hittas död.

MediaNr: CA25314

Torsåskuppen

av Måns Ripa. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 8 tim., 8 min..

Kriminalroman som samtidigt är en kommunalpolitisk satir där handlingen utspelar sig vid Kalmarsundskusten. Torsås kommun sätts under tvångsförvaltning efter att ha gått med stora underskott i flera år. Advokat Brodén från Kalmar installeras i kommunhuset med extraordinära befogenheter för att få kommunen på fötter igen. Medan kommuninvånarna protesterar inträffar samtidigt ond bråd död vid Stuvenäsviken och på Busstorget i Torsås.

MediaNr: CA25349

Bergets skugga

av Gregory David Roberts. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Uppföljare till romanen Shantaram. Lin är kvar i Bombay och arbetar för Sanjaymaffian. Han är förkrossad över att hans stora kärlek Karla har gift sig med en annan och vill inte lämna staden utan henne, trots att han trivs allt sämre och känner sig främmande för den nya generationen maffiabossar och deras spelregler. Han träffar en vishetslärare som utmanar hans sätt att tänka, men förmår inte kapa banden med det kriminella livet.

MediaNr: CA25136

Viljornas kamp

av Nora Roberts. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Del 6 i serien Klanen MacGregor som börjar med Tur i kärlek. Skottland 1745. Den vackra skotskan Serena MacGregors hat till allt engelskt är djupt rotat. Den snygge Brigham Langston utgör inget undantag fastän han gör allt för att visa sig värdig familjen MacGregors respekt. Men Brigham vet att om han bara kan få Serena på bättre tankar kommer de att kunna få uppleva århundradets kärlekssaga. Även utgiven med titeln Stolt och vacker.

MediaNr: CA25375

Ritten mot väster

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 28 min..

Del 8 i serien Häxmästaren som börjar med Trolldom. Tolvåriga Dolg hade lyckats rädda sin far, häxmästaren Móri från Island, ut ur dödens grepp. Nu var tiden inne att befria Tiril, Dolgs mor och Móris hustru, som hålls fången av riddarna av den Heliga Solens Orden. De är vid gott mod när de rider västerut mot kastellet i Pyrenéerna. Men de vet inte att riddarordens onde kardinal von Graben har gillrat en fälla i en skog i S:t Gallen i Schweiz.

MediaNr: CA25374

Vid himlens altare

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Del 16 i serien Krönikan om Ylva Alm som börjar med Amuletten. Ylva och Aksel hotas till livet på klippan. Gråtass störtar fram för att rädda dem. Men då drar inkräktaren fram en pistol och Gråtass faller kvidande utför kanten. Godtfred Trondvold har hittat dem! Silje skadar sig och Lauritz försöker hjälpa henne. Detta gillas dock inte av Nikolas.

MediaNr: CA25148

De vackraste

av Karin Slaughter. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När en flicka rapporteras försvunnen på nyheterna blir den glamorösa troféhustrun Claire påmind om sitt förflutna. Hennes egen syster försvann spårlöst för många år sedan. När Claires man sedan mördas slås livet i spillror. Claire börja nysta i sitt förflutna som visar sig gömma grymma hemligheter hon inte kunnat föreställa sig. K.S. 1971-, amerikansk författare.

MediaNr: CA25061

Invalidernas hus

av Dagny Sundgren. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

En roman om Norrbacka i Solna, en före detta internatskola. Högst upp på en kulle i stadens utkant ligger Invalidernas hus. Den gula tegelbyggnaden formar ett E och är omgiven av ett manshögt järnstaket med vassa spjutspetsar. Hit kom handikappade barn och ungdomar för att gå i realskola eller yrkesskola. Vuxna som tillbringade åratal av sin barndom här vittnar om den psykiska misshandeln som pågick.

MediaNr: CA24633

Resa i månljus

av Antal Szerb. Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Mihály har fått Erzsi att lämna sin förmögne man och gifta sig med honom. Nu är de på bröllopsresa i Italien. Redan första kvällen lämnar han henne ensam på hotellet och beger sig ut på strövtåg i Venedig. Senare stiger Mihály halvt medvetet på fel tåg och Erzi får åka vidare ensam. Så inleds en inre resa där Mihály konfronteras med sin ungdom och de vänner som format hans liv.

MediaNr: CA24275

Dånet från Jerusalem

av Bodie Thoene. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 12 tim., 3 min..

Del 2 i serien Sionsarvet som börjar med Jerusalems vaka. I gryningen den 19 maj 1948 har världens heligaste stad nått ett avgörande ögonblick i sin historia. Staten Israel är fem dagar gammal och belägras av muslimska och judiska styrkor. Belägringen bryts när patriotiska soldater bryter igenom Sionsporten. Detta blir början på ett långt krig med urgamla rötter. Bland annat om strategen för Haganah-gruppen Moshe Sachar och hans hustru Rachel.

MediaNr: CA25348

Vägen vidare

av Torill Thorup. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Del 15 i serien Där vinden viskar som börjar med Gabriellas flykt. Amanda och Mathias ska gifta sig. Fastän de är inställda på att inte gå till sängs med varandra förrän på bröllopsnatten, så är blygheten som bortblåst och känslorna håller på att ta överhanden. Gabriella har svarat ja på Christians frieri. Men hon kan inte vara riktigt lycklig eftersom Emmeli är svårt skadad och svävar mellan liv och död.

MediaNr: CA25402

När vi föll

av Anna Todd. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 25 tim., 10 min..

Del 3 i serien After som börjar med När vi möttes. Tessa har allt att förlora. Hardin har inget att förlora - utom henne. Nu önskar Tessa att hon kunde lämna honom men det är svårt. Hardin vet att han gjorde ett stort misstag men han kommer inte att ge upp så lätt. Tessas alkoholiserade far dyker upp utan att ha hört av sig på tio år. Ska Tessas och Hardins kärlek övervinna svårigheterna?.

MediaNr: CA25105

Det gröna tältet

av Ljudmila Ulitskaja. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 20 tim., 54 min..

Författaren skildrar tre vänners liv och öde och samtidigt utvecklingen i det sovjetiska samhället från Stalins död 1953 till undergången i början av 1990-talet. I denna tid av ofrihet dokumenterar fotografen Ilja den underjordiska rörelsen. Misja, litteraturvetaren, åker in och ut ur fängelset. Musikern Sanja kan inte spela efter att ha misshandlats.

MediaNr: CA24276

Den sista fyrvaktaren

av Sara Wadell. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Julius bor ensam med sin katt på en ö i havet. Han vaktar den gamla fyren och trivs bra i sin ensamhet. En dag kommer Gun paddlande till ön. Hon ska tälta en natt på Julius ö. Det regnar hela natten och tidigt nästa morgon knackar det på dörren hos Julius. Detta blir början på en ny vänskap för både Julius och Gun. Lättläst bok.

MediaNr: CA25091

Det försvunna vittnet

av Cornell Woolrich. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Henderson grälar med sin fru. Han rusar ut och smiter in på första bästa bar. Där ber han flickan på barstolen intill att följa med ut på en sväng. När Henderson kommer tillbaka hem möts han av polisen, hans fru har blivit strypt. Flickan som är hans enda alibi minns han inte något av. Det gör heller inte alla de som svär på att Henderson varit ensam hela kvällen.

MediaNr: CA24183

Den ovälkomna gåvan

av Yvonne Wærn. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 14 min..

Fjärde boken om familjen Stråle på Karsjöhult vid säteriet Fräckestad i Undenäs socken. Aurora ingår ett nytt äktenskap med officeraren Claes. Dottern Maria växer upp med gåvan att förstå djur och träd samt att kunna bota människor. Hon kommer i konflikt med föräldrarna, med präst och barnalärare. Här berättas hennes och modern Auroras historia.

MediaNr: CA24630

Lenins kyssar

av Lianke Yan. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 22 tim., 1 min..

Satirisk roman. En veckolång snöstorm mitt under högsommaren gör invånarna i den lilla byn utblottade. Häradshövdingen dyker upp med en plan för att både skaffa pengar åt byborna och berömmelse åt sig själv. Han tänker köpa Lenins balsamerade lik och installera det i ett enormt mausoleum för att locka turister. För att få ihop pengar till köpet skickar han ut ortens vanföra invånare på turné. Det visar sig att framgången har ett högt pris.

MediaNr: CA25107

Vi

av Jevgenij Zamjatin. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

En profetisk satir över Stalins Sovjet. Science fictionroman om ett samhälle, där den teknologiska och administrativa utvecklingen nått ett sådant stadium, att all mänsklig verksamhet står under total kontroll. Huvudpersonen, D-503, konstruktör av rymdskeppet Integral, kommer i kontakt med en underjordisk rörelse, som kämpar för befrielse från det statliga förtrycket. Nyskrivet förord av författaren, översättaren och kritikern Nils Håkansson.

MediaNr: CA25388

Facklitteratur

Religion

Den stora upptäckten

av Ulf Ekman. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

Efter ett förutsättningslöst sökande efter mer kunskap om de historiska kyrkorna börjar Birgitta och Ulf Ekman intressera sig för Katolska kyrkan. En svår tid följer med funderingar om svek mot alla som lyssnat på Ulf under åren. Men i mars 2014 lämnar paret sitt livsverk Livets ord för att bli upptagna i Katolska kyrkan. Här berättar de båda historien bakom sitt kontroversiella beslut.

MediaNr: CA24568

Skeptikerns guide till Jesus

av Stefan Gustavsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar D. 2: 8 tim., 9 min..

Skeptikerns guide till Jesus, del 2. Om Jesu identitet och uppståndelse. Här fortsätter resan genom historien för att försöka få svar på vad vi egentligen kan veta om Jesus. Hade Jesus rätt i sina anspråk på att vara Guds son och hade apostlarna rätt i sina anspråk om hans uppståndelse? I så fall är Jesus inte bara kristendomens huvudperson utan hela mänsklighetens, anser direktorn för CredoAkademin Stefan Gustavsson.

MediaNr: CA25235

Släpp fången loss!

av Karl Gustav Hammar. Inläst av Gert Lundstedt. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hur kan vi beskriva Gud? Hur beskriver vi det som inte låter sig beskrivas? Och hur försäkrar vi oss om att våra bilder och tolkningar inte blir fängelser som begränsar vårt sätt att tänka? Tidigare ärkebiskopen K.G. Hammar diskuterar det provisoriska och det otillräckliga språket och faran i att förlora insikten om att Gud finns bortom orden.

MediaNr: CA24345

Efter Emmaus

av Henri J. M. Nouwen. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 1 tim., 45 min..

Med utgångspunkt i Bibelns berättelse om Emmausvandrarna visar den nederländske romersk-katolske prästen och författaren Henri J. M. Nouwen nattvardens betydelse. Han menar att nattvarden kan bli en vändpunkt, ett möte som förnyar livet och förändrar vardagen. Där brödet bryts tillsammans med Jesus finns plats för de djupaste mänskliga erfarenheter, från förtvivlan till glädje.

MediaNr: CA25389

En väg till Gud

av Gösta Wrede. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Teologen Gösta Wrede tar läsaren med på en vandring där målet är större kännedom om Gud. Vägvisaren är 1300-talsmystikern Johannes Tauler. Tauler förespråkar att den som vill lära känna Gud måste lära känna sig själv. Erfarenheten av enhet med Gud - unio mystica - är endast ögonblicklig men den högsta lycka. Avslutningsvis finns ett kapitel om Tauler och Luther och ett om mystik, religiös erfarenhet och kristendom i vår tid.

MediaNr: CA24632

Filosofi och psykologi

Klimatetik

av Bengt Brülde. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klimatförändringar och global uppvärmning gör att mänskligheten står inför en rad etiska utmaningar. Här diskuteras de dilemman vi ställs inför. Hur ska ansvaret fördelas? Hur stora uppoffringar måste vi göra? Vilket ansvar har vi som individer? Boken vänder sig till alla som funderar kring de här frågorna och vill fördjupa sina kunskaper. B.B. är filosof och G.D-O. är statsvetare.

MediaNr: CA24495

Neuroaffektiv utvecklingspsykologi

av Susan Hart. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 21 tim., 32 min..

Författaren, som är psykolog, introducerar den spirande disciplinen neuroaffektiv utvecklingspsykologi med utgångspunkt från forskare som Antonio Damasio, Allan Schore och Daniel Stern. Hennes intention är att vidare forskning inom området så småningom kommer att öka förståelsen för hur personligheten blir till i ett nära samspel mellan medfödda anlag och miljö. För studenter eller yrkesverksamma inom psykologi, pedagogik och sociala discipliner.

MediaNr: CA25219

Barn som bråkar

av Bo Hejlskov Elvén. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Utifrån vardagliga familjesituationer visar författarna på praktiska handlingsalternativ som föräldrar kan använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som de beskriver - lågaffektivt bemötande - utgår från aktuell forskning och ett nytänkande förhållningssätt. Författarna menar att ett beteenden som av vuxenvärlden uppfattas som problematiska ofta är barnens logiska lösning på den situation den befinner sig i.

MediaNr: CA24541

Tankar som ändrar allt

av Sören Holst. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 15 tim., 4 min..

En bok om tankeexperiment som utmanar vår världsbild. Ofta kretsar de kring fantastiska och verklighetsfrämmande situationer, till exempel om transplanterade hjärnor, men ändå säger de oss något om just verkligheten. Sören Holst, teoretisk fysiker, visar också att vi kan komma längre än vi tror när det gäller sann kunskap i existentiella frågor enbart med rationellt tänkande och god argumentation.

MediaNr: CA25293

Tänk om - du stressar i onödan

av Tomas Lydahl. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 1 tim., 6 min..

Tomas Lydahl, specialist inom kundvård, författare, föreläsare och coach, menar att man kan undvika stress utan tekniker, terapi och medicinering - det enda som behövs är att man förstår hur människan fungerar. Vi påverkas endast av våra egna tankar om situationer och personer. Under stress mister man sin klarhet över och förståelse av situationen. Författarens syfte med boken är att läsaren, liksom han själv, ska slippa stressa mer i livet.

MediaNr: CA25083

Känslostormar

av Predrag Petrovic. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 7 tim., 50 min..

Emotionell instabilitet innebär att man upplever att känslorna blir för intensiva, okontrollerbara, tar över ens jag och att de inte alls låter sig styras. Här ges kunskap om varför känslor har uppkommit och varför de är så viktiga. Också om varför känslor behöver regleras, hur detta sker och vad emotionell instabilitet beror på. För studerande verksamma inom psykiatri och vård m.fl., av den forskande läkaren Predrag Petrovic.

MediaNr: CA25059

Hjärnan bakom allt

av Britta Sjöström. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 2 tim., 36 min..

Journalisten, författaren och föreläsaren Britta Sjöström ger övergripande kunskap och nedslag i några specifika detaljer om din hjärna, så du lättare kan förstå dig själv, dina reaktioner och tillika andras beteenden. Ur innehållet: varför hjärnan gör motstånd när du vill förverkliga dina drömmer, hur du kan använda enkla fysiska rörelser för att få bättre självkänsla och vad som händer i hjärnan om du stressar under lång tid.

MediaNr: CA25118

Filosofisk tröst

av Torbjörn Tännsjö. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Torbjörn Tännsjö, stridbar och kontroversiell professor emeritus i praktisk filosofi, tar sig i denna bok an döden och rädslan för utslocknande. Han undersöker äldre och nyare filosofers syn på döden och tanken på ett eventuellt liv efter detta. Är det egoistiskt att vilja dröja kvar i livet? Och hur ska man se på den slutgiltiga döden, när allt levande i universum raderas ut?.

MediaNr: CA24323

Jordens änglar

av Doreen Virtue. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Jordänglar är författaren Doreen Virtues beteckning på personer som är för snälla för sitt eget bästa: de som alltid ställer upp och hjälper andra, har svårt att säga nej, ofta glömmer bort sina egna behov men samtidigt ibland känner sig utnyttjade. I denna självhjälpsbok förklarar hon hur man kan lära sig att säga nej utan att vara elak, hur man undviker att hamna i en offerroll och hur man skapar bättre balans i sina relationer till andra.

MediaNr: CA24567

Litteraturvetenskap

Att sticka ut

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar 10 tim., 30 min..

Biografi över Hugo Wickström, 1856-1907, skomakarsonen från Hedemora som blev en av sin tids märkligaste kulturpersonligheter. Wickström var stridbar chefredaktör för Jämtlandsposten. Som kontroversiell författare var han trätobroder med bland andra August Strindberg. Han var också mycket aktiv som utrikesrapportör och var dessutom en av 1800-talets främsta homosexuella aktivister.

MediaNr: CA25168

Fyra årstider med Birro

av Marcus Birro. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 55 min..

Författaren Marcus Birro skriver om ett för honom omtumlande år. Det har stormat både privat och yrkesmässigt med uppmärksammade luncher, uppsägningar, hatkampanjer, smutskastning, skilsmässa, förälskelser och uppbrott. Men mitt i kaoset har hela tiden skrivandet funnits som en helig plats. Boken är ämnad att vara en guide året om för alla och innehåller korta texter om livet, vissa av dem tidigare publicerade i tidningen Världen idag.

MediaNr: CA25434

D'Annunzio

av Göran Hägg. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Gabriele D'Annunzio, 1863-1938 är en i Sverige nästan okänd italiensk författare. Debut som underbarn, gör succé som dekadent romanförfattare och nyskapande lyriker, tvingas fly ur landet undan sina fordringsägare. Han återvänder när första världskriget brutit ut och deltar i striderna. Erövrar efter kriget den jugoslaviska staden Fiume och inför syndikalismen som statsskick. Tvingas hem till Italien, planerar syndikalistisk kupp.

MediaNr: CA24393

En dag ska jag skriva om den här platsen

av Binyavanga Wainaina. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

En självbiografi av den kenyanske författaren Binyavanga Wainaina. Wainaina berättar om sin relativt privilegierade uppväxt i ett Kenya i ständig omvälvning. Han ger en kärleksfull och humoristisk bild av det moderna, urbana Afrika. Författaren har blivit känd för sitt mod att leva som öppet homosexuell i ett land som förbjudit homosexualitet.

MediaNr: CA25109

Konst, musik, teater och film

Bach, Gud och Beethoven

av Patrick Kavanaugh. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 4 min..

Kompositören, dirigenten och musikforskaren Patrick Kavanaugh berättar om hur tjugo av våra mest älskade klassiska kompositörer var som människor. Fokus ligger på deras inre liv och vad de som troende kristna ville säga med sin musik. Bland kompositörerna märks Bach, Händel och Haydn, Chopin och Schubert, Mozart och Mendelssohn samt Wagner och Elgar.

MediaNr: CA25316

IKEA

av Sara Kristoffersson. Inläst av Eva Sigrand. Talboken omfattar 13 tim., 21 min..

En granskning av det ömsesidiga beroendet mellan Ikea och Sverige. Ikea säljer inte bara design. Ikea säljer också Sverige och Skandinavien. I marknadsföringen av t.ex. bokhyllan Billy används föreställningar om Sverige som ett demokratiskt, solidariskt och socialt rättvist välfärdssamhälle. Men även staten Sverige lyfter fram Ikea för att blåsa liv i den nationella identiteten och lansera Sverige utomlands. Författaren är professor på Konstfack.

MediaNr: CA24608

Kroppen

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Utställningskatalog för utställningen Kroppen. Konst och vetenskap som visades på Nationalmuseum 2005. Utställningen var ett samarbete mellan NM och Hagströmer Biblioteket vid Karolinska Institutet och visade rara vetenskapliga böcker. Här beskrivs de utställda objekten utförligt och sätter dem i ett historiskt sammanhang, som steg i den vetenskapliga utvecklingen. Sammanfattning på engelska. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA24074

Axels tid

av Lars Lerin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Konstnären och författaren Lars Lerin växte upp i bruksorten Munkfors i Värmland, och drömde redan som ung om att bli konstnär. Han hittade tidigt en förebild och mentor i Axel Florin som själv velat bli konstnär. Lars Lerin berättar om Axels liv och har även gjort illustrationerna. Axel föddes 1907 och försörjde sig som fabriksarbetare. Under hela livet fortsatte han dock att skapa på sin fritid. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA24467

Dödens teater

av Lena Rangström. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar 14 tim., 45 min..

En skildring av hur de svenska kungliga begravningarna gestaltats genom femhundra år. Vid Gustav Vasas begravning år 1560 kunde man för första gången i Sverige se en högtidlig procession av kontinentalt slag. För Karl XI och hans familj arrangerades storslagna sorgefester i Riddarholmskyrkan som omvandlades till en barock dödsteater. Allteftersom har ceremonierna förenklats och blivit mindre av maktmanifestationer.

MediaNr: CA24347

Arkeologi

Hednagudar och hövdingadömen i det gamla Skandinavien

av John Kraft. Inläst av John Kraft. Talboken omfattar 16 tim., 18 min..

Amatörarkeologen Johan Kraft presenterar en bred studie om sakrala ortnamn. Gudars och gudinnors namn återfinns ibland i vissa gamla ortnamn. Utifrån dessa spårar han en samhällsstruktur redan under forntiden. Hela Skandinaviens indelning i hövdingadömen under järnåldern skissas. Studien ger också ledtrådar till i vilken tidsordning de hedniska gudarna etablerats.

MediaNr: CA24049

Historia

Arvet och arvtagarna

av Taina Kantola. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Det område som en gång kallades Mesopotamien var platsen för flera av mänsklighetens äldsta civilisationer. Här berättas dess femtusenåriga historia. Om de folk som kommit och gått i regionen och om de framsteg inom filosofi, juridik, statsförvaltning, astronomi och litteratur som de alla bidrog till att skapa eller förvalta. Taina Kantola och framlidne Lennart Warring tillhör de få i Sverige som kan de gamla språken som talades i Mesopotamien.

MediaNr: CA24539

Rysslands historia

av Martin Kragh. Inläst av Fredrik Rönnlund. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Dagens Ryssland kan endast förstås mot bakgrund av landets historia menar författaren och ekonomie doktorn Martin Kragh. Han redogör för Rysslands historia de senaste etthundrafemtio åren ur både ekonomiskt och politiskt perspektiv. Framställningen baseras på nya rön från ryska arkiv och den senaste internationella forskningen. Exempel på teman: Svensk-ryska handelsförbindelser och Industrialiseringen under såväl tsar- som sovjettiden.

MediaNr: CA23897

En annan värld

av Cecilia Lindqvist. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När Cecilia Lindqvist anländer till Peking våren 1961 är hon ganska oförberedd på vad som väntar henne. Den stora hungersnöden är inne på sitt sista år, studenterna äter de nyutspruckna löven från träden och den politiska kontrollen är stenhård. Men via musiken, kulturen och människorna växer en stark kärlek och solidaritet fram med de hårt prövade kineserna. En vacker och klarsynt bok från författaren till de prisbelönade Tecknens rike och Qin.

MediaNr: CA23892

Det frivolas historia

av Sabine Melchior-Bonnet. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 42 min..

Den franska historikern Sabine Melchior-Bonnet beskriver det frivolas roll i våra liv. Hon menar att njutning och nöjen som flirt, skämtsamma upptåg och spirituella lekar inte bara kan underlätta vardagen utan också tränger in i konsten och till och med överlever krig. Varje epok har sina frivoliteter som fördöms av kyrkan men överses av filosofin.

MediaNr: CA24343

Det hände i Ryssland

av Ben Mezrich. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Redogörelse för hur de ryska oligarkerna kom till makten. De gjorde sig enorma rikedomar under privatiseringen efter Sovjetunionens fall. Vi får bland annat följa hur den före detta matematikern Boris Berezovskij och hans stilige unge skyddsling Roman Abramovitj slog sig fram i Rysslands "Vilda Östern". Därigenom vann de också makt och inflytande, något som inte är ofarligt i dagens Ryssland.

MediaNr: CA25295

De bortglömda

av Folke Schimanski. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 1 min..

Andra världskriget rasade inte bara i vår del av världen. Även norra och östra Afrika, Mellanöstern, Kina, Indien, Sydostasien och många ögrupper i Stilla havet drabbades med miljontals offer och stor förstörelse som följd. I kolonialmakternas arméer kämpade många från dessa områden. Här får vi möta krigets osynliga offer. Författaren är historiker och journalist.

MediaNr: CA24317

Saltets pris

av Joachim Östlund. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 22 tim., 26 min..

Under perioden 1650 till 1770 tillfångatogs ett tusental svenska sjömän som var sysselsatta i den viktiga importen av salt till Sverige. Filosofie doktor i historia Joachim Östlund berättar här deras historia. Genom analys av diplomatisk korrespondens, tidningsartiklar, sjömansvisor, kollektutlysningar, äventyrsberättelser och akademiska skrifter visar han hur sjömännens öden påverkade samhälle och kultur i Sverige.

MediaNr: CA24570

Biografi med genealogi

Axel var idiot

av Mats Ahlsén. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om Axel som föddes 1903. Han föddes med en intellektuell funktionsnedsättning. I början av 1900-talet fanns inte det ordet, man sa istället att någon var sinnesslö eller idiot. Det här är historien om Axels liv. Hur han blev instängd på sjukhus och förbjöds att träffa sina föräldrar. Det är också en berättelse om hur man behandlade utvecklingsstörda människor under 1900-talet. Hur man gått från att vara grym till att bli mänsklig. Lättläst.

MediaNr: CA25088

Spring för livet, Nicky!

av Nicky Cruz. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Som ung hamnade Nicky Cruz på New Yorks gator och på grund av sin brutalitet blev han snabbt en fruktad gängledare. Men ödet ville annorlunda. En orädd predikant visar honom att det finns kärlek som kan övervinna allt. Nickys liv vänds från mörker till ljus då han får chansen att hjälpa kriminella och utslagna till ett nytt liv. I boken berättar han om den krokiga vägen från den hatfyllda ungdomen till mötet med Gud. N.C., 1938-.

MediaNr: CA25155

Albert Einstein - det modiga geniet

av Bengt Fredrikson. Inläst av Anders Göransson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Författaren Bengt Fredriksson har skrivit en biografi över den teoretiske fysikern Albert Einstein 1879-1955. Vi får lär känna människan bakom de berömda relativitetsteorierna. Många ämnen berörs som känns lika aktuella idag; krig och fred, vetenskapens villkor och en skola där alla får plats oavsett förutsättningar. Albert Einstein anses vara en av vår tids största genier och vann Nobelpriset 1921. Lättläst bok.

MediaNr: CA25078

Aldrig längre än en tanke bort

av Mari Rickardsson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 4 tim., 6 min..

Mari Rickardsson skriver om sin son Hampus som dog tre veckor innan han skulle fylla 23 år. Berättelsen om den svåra upplevelsen av hans bortgång varvas med återblickar från Hampus uppväxt. Hampus är också saknad av sina båda systrar, sin pappa, mormor och morfar, moster, faster och farbror, sina kusiner, morbröder, arbetskamrater och vänner. Vissa namn har bytts ut, andra inte.

MediaNr: CA24589

Släktforska med DNA

av Peter Sjölund. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

DNA öppnar en helt ny värld för släktforskare. Med hjälp av modern teknologi kan man läsa vad som står skrivet i kroppens innersta byggstenar, i varenda cell finns DNA som bär spår från förfäder. Författaren menar att DNA-släktforskning är ett mycket kraftfullt verktyg som, i kombination med traditionell släktforskning, kan ta släktforskningen till nya höjder. Innehåller utförliga ord- och begreppsförklaringar.

MediaNr: CA24531

Min hemlighet

av Petter A. Stordalen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 1 min..

Den norske investeraren och hotellmagnaten P.S., född 1962, berättar sitt liv och sin karriär. Han delar med sig av sin kunskap om företagande och investeringar, och avslöjar hur han förhandlar och inspirerar. Stordalen tar också upp tips och tricks han haft nytta av både i det privata och i sin karriär. Men det handlar lika mycket om hur han blev en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till framgång? Och vad är framgång värd?.

MediaNr: CA25062

Ett vet jag säkert

av Oprah Winfrey. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Oprah Winfrey, född 1954, amerikansk programledare, skådespelare och filmproducent berättar om sitt liv. Humoristiska anekdoter blandas med tragiska minnen. Hennes uppväxt i Mississippi var fattig och präglades av segregation och rasism, men som vuxen fick hon stora framgångar med sin pratshow. Oprah ger också råd till läsarna hur man kan locka fram det bästa inom sig själv och att leva livet fullt ut.

MediaNr: CA25154

Geografi

Vandra till Santiago de Compostela

av Ewa Hellström-Boström. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Det är populärt att vandra den gamla pilgrimsleden genom norra Spanien från Saint-Jean-Pied-de-Port till målet Santiago de Compostela. I denna guidebok från 2014 beskriver författaren 34 dagsetapper. Hon ger en bakgrund och historia till vandringsleden för att sedan ge utförliga tips och råd inför varje etapp, allt ifrån sevärdheter man inte ska missa till lämpliga härbärgen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA24363

Krigens och hjältarnas Stockholm i skulpturer och minnesstenar

av Bengt Järbe. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 30 tim., 20 min..

Bengt Järbe, filosofie licentiat i arkeologi och bibliotekarie, skildrar Stockholms stad genom dess skulpturer och minnesmärken. Boken innebär en resa i tid och rum från Birger Jarl och Stockholms grundläggning fram till vår egen tid. Minnesmärkenas historiska bakgrund skildras liksom samtidens reaktioner när de uppfördes. Boken fungerar som en guide över de historiska sevärdheterna i Stockholm.

MediaNr: CA24314

Nära Nauru

av Anders Källgård. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Författarens tredje bok om resor till små fjärran öar. Denna gång handlar det om den lilla söderhavsön Nauru. Efter självständigheten 1968 tillhörde Nauru världens allra rikaste nationer. Men när den stora exportvaran fosfatet tog slut var landskapet förstört och landet ruinerat. Nu har Nauru blivit världens minst besökta land. Boken är, förutom en reseskildring, ett debattinlägg om kapitalism i förhållande till ett ekologiskt hållbart samhälle.

MediaNr: CA25234

Pelops ö

av Sven Smedberg. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En essä i lyrisk ton av poeten Sven Smedberg, född 1941. Författaren gör resor på Peleponnisos genom dess historia, historier och myter. Sagan om Pelops och hans efterkommande är den röda tråden. Texterna knyter också an till annan litteratur om Grekland; från Homeros till Svenbro. Den tryckta boken innehåller tolv vävda bilder av Gunilla Brander-Smedberg.

MediaNr: CA25169

Samhälls- och rättsvetenskap

Den urbana fronten

av Katarina Despotovic. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 15 min..

En granskning av omvandlingen av Kvillebäcken, en stadsdel på Hisingen i Göteborg. Ett tidigare industriområde, befolkat av små verksamheter, butiker och föreningar, utplånas och omvandlas till ett skyltfönster för hållbar stadsutveckling. En vardaglig plats förvandlas till en urban front, en gräns där en ny stad ska växa fram till varje pris. Men i vems intresse drivs egentligen den nya stadsomvandlingen och vad får den för konsekvenser?.

MediaNr: CA25080

Flyktingkrisen: från Syrien till EU

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kriget i Syrien har drivit stora mängder av landets invånare på flykt. I detta numer av Världspolitikens dagsfrågor beskrivs orsakerna till att människor flyr, flyktingarnas situation i grannländerna och färden till Europa. Vidare diskuteras hur "europeiska värderingar" kan användas för att skydda människor på flykt och samtidigt stänga dem ute. Författarna menar att det är uppenbart att EU:s gemensamma flyktingpolitik inte fungerar.

MediaNr: CA25361

Raskrigaren

av Mattias Gardell. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 30 tim., 14 min..

En dokumentärroman om den rasistiske seriemördaren Peter Mangs i Malmö. När Mangs greps efter nästan tio års härjande förstod ingen hans politiska motiv. Här får vi följa Mangs steg för steg. Professorn i religionshistoria Mattias Gardell har också intervjuat Anders Behring Breivik och läsaren får följa dialogen mellan de båda mördarna. Även Mangs far ger sin bild av sonens brott.

MediaNr: CA24587

Republiken

av Niccolò Machiavelli. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 33 min..

Diskurser över de första tio böckerna av Titus Livius. Här skildrar Machiavelli sin politiska uppfattning ur ett bredare perspektiv än i den tidigare Fursten. Att ett land kräver en stark och hänsynslös ledare är bara en nödlösning i en prekär situation menar han. Idealet är republiken. Med den romerska republiken som förebild visar Machiavelli vad som krävs för att en god republik ska kunna konstitueras. Förord och kommentarer av Paul Enoksson.

MediaNr: CA25315

Brottets gåta

av Val McDermid. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Kriminalförfattaren Val McDermid skildrar här verkliga brottsfall. Hon berättar vad en kriminaltekniker kan hitta på brottsplatsen som kan säkra misstankar i svårlösta fall. Det handlar till exempel om Jack the Ripper och om bombdåden i Madrid. McDermid intervjuar kriminaltekniker om vägen från brottsplats till rättssal och visar att verkligheten ofta överträffar dikten.

MediaNr: CA25340

Äldre genom tiderna

av Birgitta Odén. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Kampen för en god ålderdom löper genom hela vårt förflutna. Såväl experter och makthavare som vanliga människor har intresserat sig för planering av ålderdomen, omsorg och omhändertagande. Det menar författaren och historieprofessorn Birgitta Odén i denna samling artiklar om åldrande och äldrepolitik ur ett historiskt perspektiv. Artiklarna tar bland annat upp ämnen som Ättestupan - myt eller verklighet? och Gamla kvinnors krämpor i äldre tid.

MediaNr: CA24392

Sex, lögner och revolution

av Laurie Penny. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En arg, men också rolig bok om hur kön, makt och pengar styr våra liv och drömmar. Författaren menar att det är dags för en ny slags feminism, en mer radikal och modig sådan. Analys av den moderna kvinnorörelsen, nyliberalismen och klasspolitiken blandas med författarens personliga erfarenheter. L.P., 1986-, brittisk författare och kolumnist.

MediaNr: CA25296

Rättsstaten: idé och verklighet

Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

Material som kommit fram i samband med Stiftelsen Rättsstatens vänners verksamhet. Denna stiftelse skapades år 2008 av professor Anders Agell för att spegla rättsstaten och de påfrestningar den utsätts för som en del av det moderna samhället. Två gånger årligen anordnas seminarier där jurister och andra experter utför granskningen. I boken sammanfattas genomförda seminarier som kommenteras av någon av deltagarna.

MediaNr: CA25313

Anna på Brännö

av Agneta Slonawski. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om Anna som bor på Brännö utanför Göteborg. Anna är 33 år och har just flyttat hemifrån, till ett eget hus. Vi får följa Anna i hennes vardag på Brännö som hon älskar, träffa hennes vänner och vara med när hon lagar mat, firar midsommar och går på fest. Den tryckta boken innehåller många fotografier.

MediaNr: CA25417

Svart kvinna

Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

En samling berättelser om den sexism och rasism som mörkhyade kvinnor i Sverige möter. Det är både berättelser från ett konto på sociala medier, som startades 2014 och fick ett massivt gensvar, samt nyskrivna texter. Det handlar om vardagsrasism, men berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet. Redaktör är frilansskribenten och aktivisten Fanna Ndow Norrby.

MediaNr: CA23924

Konspiration Olof Palme

av Gunnar Wall. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Det har snart gått trettio år sedan Olof Palme mördades. Journalisten Gunnar Wall pekar här på att lösningen kan ligga närmare än vi tror. Han har fått kontakt med flera personer som valt att berätta vad de själva upplevt. Det rådande samhällsklimatet 1986 diskuteras också, Palme var avskydd av många. Enligt Wall pekar mycket på att statsministern föll offer för ett väl planerat politiskt attentat.

MediaNr: CA24019

Teknik, industri och kommunikationer

Dödliga mediciner och organiserad brottslighet

av Peter C. Gøtzsche. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 27 tim., 5 min..

I USA och Europa är läkemedel den tredje vanligaste dödsorsaken, något som sällan får den uppmärksamhet det förtjänar enligt professorn, läkaren och forskaren Peter C. Gøtzsche. Han visar här hur läkemedelsföretagen har korrumperat hälso- och sjukvårdssystemet och hur de, likt maffian, använder olagliga metoder för att öka sin försäljning. Gøtzsche visar också på de radikala reformer som krävs för att få bukt med problemen.

MediaNr: CA24590

Ekonomi och näringsväsen

Jorden han ärvde

av Anders Alm. Inläst av Mille Starco. Talboken omfattar 2 tim., 52 min..

En berättelse om familjen Pesula som drivit jordbruk i Övre Kukkola i Tornedalen sedan 1925 fram till idag. Gården är väldokumenterad. På 1960-talet följde fotografen Sune Jonsson livet på gården. År 2013 gör fotografen Anders Alm och textförfattaren Marianne Söderberg samma sak. De vill förmedla familjen Pesulas liv och arbete och även berätta om tillståndet för jordbruksnäringen.

MediaNr: CA23868

Yes!

av Katarina Bjärvall. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Journalisten och författaren Katarina Bjärvall ställer frågan varför vi köper sådant vi inte behöver eller ens vill ha. Ett svar är att dagens samhälle är organiserat kring tillväxt, konsumtion och vinst och att pengar skapas genom ständigt tillgänglig kredit. Ett annat svar finns i belöningssystemet i hjärnan som gör att vi får lustkänslor av nya prylar och upplevelser. Konsumtionssamhällets framtida sätt att påverka oss heter neuromarketing.

MediaNr: CA25259

Sagornas stickbok

av Celia B. Dackenberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sticka din egen version av Alfons Åbergs bruna tröja, Tomtebobarnens mössa, eller kanske Pippi Långstrumps korviga knästrumpor. Författaren och hemslöjdsexperten Celia B. Dackenberg har lagt märke till sagofigurernas kläder och tolkar här sina favoritplagg. Här finns förutom stickbeskrivningar även texter om sagorna och deras författare. Boken innehåller också allmänna sticktips och skötselråd för ylle. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA24512

Neuroledarskap

av Katarina Gospic. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Hjärnforskaren Katarina Gospic och prestations- och utvecklingshandledaren Stefan Falk delger hur ledarskap kan effektiviseras genom att man tillgodogör sig de senaste hjärnforskningsrönen. Författarna menar att vi måste anpassa vår arbetsmiljö och vårt ledarskap efter hjärnans funktion för att få bästa resultat. Deras metoder är utvecklade under sexton års tid i Europa och USA.

MediaNr: CA25135

Kryddväxter i kruka

av Engelbert Kötter. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En liten handbok i hur du själv kan odla kryddor av olika slag på balkongen eller uteplatsen. Tips på kryddor och örter som fungerar på olika platser, hur du bäst sköter om krukorna och även en del recept. Ett stort antal kryddväxter presenteras ingående. Förf. är diplomerad trädgårdstekniker och kvalitetskontrollant vid de tyska plantskolornas riksförbund.

MediaNr: CA24361

Tina

av Tina Nordström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kokbok av den svenske kocken och programledaren Tina Nordström. Hennes utgångspunkt är att alla kan laga mat och för att lyckas krävs varken ett tjusigt kök eller exklusiva råvaror, det handlar bara om att släppa sargen. Innehåller 234 recept med allt från vardagsmat och klassiska rätter till tapas och tacos. Recepten har influerats av både skånsk och internationell matkultur.

MediaNr: CA24315

Kan vi rädda Europa?

av Thomas Piketty. Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Innehåller ett urval texter skrivna 2005-2015 av T.P., professor i nationalekonomi. Kan Europa ta sig ur skuldkrisen? Finns det en framtid för eurosamarbetet? Den globala finanskrisen och framväxten av populistiska rörelser har inneburit hårda prövningar för ett redan ifrågasatt EU-samarbete. Världen har krympt och vår tid präglas av konflikter, protektionism och kortsiktighet, vilket försvårar arbetet för de institutioner som kan åtgärda det.

MediaNr: CA24592

Gömda rikedomar

av Gabriel Zucman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 4 tim., 12 min..

Ekonomen och biträdande professorn Gabriel Zucman forskar på området skatteparadis. Skatteparadis som Schweiz, Luxemburg och Caymanöarna skadar demokratin men är samtidigt viktiga kuggar i finanskapitalismen. Här visar Zucman hur allvarligt problemet har blivit. Han presenterar en konkret och realistisk handlingsplan som bland annat omfattar ett globalt värdepappersregister och ett automatiskt uppgiftsutbyte mellan länder.

MediaNr: CA24609

Idrott, lek och spel

Ringens härskare

av Kerry Howley. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Filosofistudenten Kerry Howley deltar i en konferens på ett stort hotell. På samma hotell pågår en turnering i MMA - mixed martial arts. Kelly fascineras av sporten och följer under tre års tid några av utövarna i deras vardag av brutna ben och jakt på framgång. Här beskriver hon sporten och dess sammanhang ur ett existentiellt perspektiv. Boken har blivit en stor framgång i USA och framhållits som en ny sorts reportagebok.

MediaNr: CA25262

På djupt vatten

av Josefin Olevik. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur är det att lära sig simma som vuxen? Här får vi följa några personer som är ovana vid vatten och nu går i simskola. Att flyta och dyka, och hoppa från kanten är inte så lätt som man kan tro. Den tryckta boken innehåller många bilder. Lättläst bok.

MediaNr: CA25103

Naturvetenskap

Fjärilsmannen

av Peder Edvinsson. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Boken handlar om nattfjärilarna, några av Sveriges allra vanligaste djur, och om människorna som arbetar för deras överlevnad. Många av nattfjärilarna är små, men deras färger är ofta metalliska toner av guld, koppar och platina. Vi får också möta samlaren Clas Källander som ägnar all sin vakna tid åt sitt intresse. År 1955 fångade han sin första fjäril och har sedan dess levt för och med sin hobby.

MediaNr: CA25201

Den svåra konsten att leva

av Ulf Ellervik. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 15 tim., 33 min..

Professorn i bioorganisk kemi Ulf Ellervik beskriver det kemiska kriget mot sjukdomar och, när dessa är övervunna, människans chans till evigt liv. Vi får veta genom vetenskapsteorin hur bland annat kemin genom medicinen möjliggjort att människan lever längre och längre för varje generation. Men frågan är hur länge kemin kan stå emot döden.

MediaNr: CA24390

Stjärnhimlen

av Marie Rådbo. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bokens författare, astronomen Marie Rådbo, diskuterar här varför stjärnhimlen fascinerar oss så. Det är ju bara vita prickar mot en becksvart bakgrund. Eller? Det här är en handbok för alla som vill lära sig mer om dessa prickar, som i alla tider väckt frågor om mänskligheten och vårt ursprung. Genom astronomin får vi ett redskap att placera in oss i ett större sammanhang, samtidigt som den påminner oss om att vi alla är rymdvarelser.

MediaNr: CA25318

Medicin

Balansgång på slak lina

av Gunilla Brattberg. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om hur det är att åldras när man har en autismspektrumdiagnos. Det är ibland svårt att veta vad som hör till ett naturligt åldrande och vad som beror på diagnosen. Gunilla Brattberg, som skrivit flera böcker i ämnet, menar att det är viktigt att känna igen och diagnosticera även äldre människor för att kunna ge adekvat vård och rätt mediciner. Boken vänder sig till verksamma inom hemtjänst och äldrevård. G.B. är läkare.

MediaNr: CA24274

Eros agoni

av Pyong-ch'ol Han. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 tim., 17 min..

Den sydkoreanske filosofen och kulturkritikern Byung-Chul Han beskriver här, och i andra böcker, hur den senkapitalistiska kulturens extrema narcissism håller på att förändra våra liv i grunden. Han utvecklar sin kritik av den kommersiella sexualiseringen. Alternativet, menar Byung-Chul Han, är antikens Eros som möjliggör kärleken till den andre.

MediaNr: CA24516

Ung kärlek

av Malena Ivarsson. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I denna bok från 1986 vänder sig författaren till ungdomar som vill få svar på frågor som inte tas upp i skolan eller i medierna. Hon skriver om förälskelse, könsroller, samlag, svartsjuka och kroppsutveckling. Även preventivmedel och könssjukdomar diskuteras. Tonfallet är inkännande och engagerat och boken har på det stora hela stått sig bra genom åren även om vissa delar kan kännas något föråldrade.

MediaNr: CA24100

Beroendehjärnan

av Martina Johansson. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Martina Johansson, civilingenjör i bioteknik och biofysik, menar att många sjukdomar ofta har sin grund i ett matberoende som inte har gått att bryta. Hon presenterar tydlig information och konkreta beskrivningar av hur hjärnan samverkar med resten av kroppen. Boken innehåller även praktiska verktyg för att hantera sin beroendesjukdom baserat på "varför", det vill säga verktygen är ihopkopplade med vetenskaplig fakta.

MediaNr: CA24088

ADHD - att leva utan bromsar

av Martin L. Kutscher. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

En handledning för föräldrar, anhöriga och yrkesverksamma som arbetar med barn som har ADHD. Författaren, neurologen Martin L. Kutscher beskriver diagnoserna och fokuserar på att hitta lösningar på svårbemästrade situationer. Viktigast är att se allt ur ett positivt perspektiv, att ta det lugnt och att upprätta en tydlig struktur. Boken innehåller verkliga exempel och avslutas med ett kapitel som barnen ska läsa själva.

MediaNr: CA25236

Lidande och läkedom

av Nils Uddenberg. Inläst av Fredrik Rydberg. Talboken omfattar D. 1: 18 tim., 46 min..

Lidande och läkedom, Hagströmerbibliotekets skriftserie nummer 19, del 1. Här behandlas medicinens historia fram till år 1800. Vetenskapens utveckling följs från de äldsta kilskriftstavlorna. Genom århundraden går medicinen hand i hand med konsten, vetenskapen och kyrkan. Synen på människokroppen förändras i takt med kulturers och samhällens förändring. Författaren är professor i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning.

MediaNr: CA24369

Farsoter och epidemier

av Per-Erik Åbom. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 15 tim., 2 min..

Per-Erik Åbom, tidigare infektions- och smittskyddsläkare och präst i Svenska kyrkan, har skrivit en odyssé från pest till ebola. Han beskriver farsoterna ur både medicinsk och kulturhistorisk synvinkel. Smittsamma sjukdomar i form av epidemier eller rentav pandemier har varit mänsklighetens följeslagare från bibliska tider in i våra dagar. Infektionssjukdomar är också ett vardagligt problem för många människor.

MediaNr: CA25233

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Gud och Adam och Eva

av Kim Fupz Aakeson. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bilderboksversion av berättelsen om hur Gud skapade människan. Berättarröst på modernt talspråk med lätt humoristisk ton. Gud har skapat hela världen, men den blev hård och farlig. Därför drar han sig undan i sin trädgård. Där känner sig Gud ensam och skapar en vän, människan Adam. Tyvärr är Adam ganska jobbig, så Gud bestämmer sig för att skapa en människa till, Eva. De två människorna visar sig mest intresserade av världen utanför trädgården.

MediaNr: CA25151

Emmas pappa får mani

av Elisabet Alphonce. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Den första skriften i en serie om psykisk ohälsa bland föräldrar, tänkta att läsas tillsammans med yngre barn. Vardagsskildring från en familj där pappan har bipolär sjukdom och hamnar i en manisk period. Flickan Emma bevittnar hur pappa blir väldigt aktiv och måste få hjälp på sjukhuset. Faktaavsnitt och råd till barn som känner sig oroliga för en förälder. Författaren arbetar inom psykiatrin vid Akademiska Sjukhuset.

MediaNr: CA25180

Jag och Earl och tjejen som dör

av Jesse Andrews. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Greg Gaines går sista året i high school, och tycker att det suger. Han försöker smälta in och har egentligen bara en riktig vän, Earl. Tillsammans spelar de in filmer som ärligt talat är rätt dåliga. Ingen får se dem. Men så lär Greg och Earl känna Rachel som är döende i cancer och de bestämmer sig för att göra en film till henne. Bokens tema kan verka tungt, men den är skriven med mycket humor.

MediaNr: CA25138

Jag heter Död

av Lena Arro. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En restaurang serverar världens bästa pizzor, det är bara ett problem: den som äter pizza nummer 500 måste dö. I denna bok samlas alla berättelser från Döden i pizzan och Luckan i golvet i en bok. Men här finns också tre nyskrivna historier. Lena Arros noveller är roliga och läskiga. Ofta handlar det om vanliga människor, precis som du och jag. Lättläst bok.

MediaNr: CA25090

Krestor - det grymma havsvidundret

av Adam Blade. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien En förlorad värld som börjar med Convol - det kallblodiga odjuret. Tom ska nu återföra det grymma vidundret Krestor från bergen till havet där besten egentligen hör hemma. Landet Tavanien styrs med järnhand av den onde trollkarlen Malvel. Han gör det allt svårare för Tom att slutföra uppdraget.

MediaNr: CA25328

Julkrubba med hund

av Kirsten Boie. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Lisas skolklass ska öva in ett julspel. Läraren bestämmer att de duktigaste får roller. De som inte är så bra på språket eller att komma ihåg repliker får sjunga i kör. Barnen har olika religion, några av dem firar inte ens jul. Alltihop gör att det mest blir bråk. Då bestämmer sig några av barnen för att göra ett eget julspel. Inte heller det går utan problem. Tur att Lisas hund Törtel räddar föreställningen! Lättläst.

MediaNr: CA25112

Du är aldrig ensam

av Sarah Dessen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ruby bor med sin alkoholiserade mamma i ett fallfärdigt hus. En dag sticker mamman. Socialtjänsten ser då till att Rubys syster Cora får vårdnaden om henne, eftersom Ruby är omyndig. De två systrarna har inte setts på 10 år. Cora har gift sig rikt och lever ett välbärgat liv. Hon skickar Ruby till privatskola. Ruby har svårt att anpassa sig och släppa någon inpå livet.

MediaNr: CA25053

Striden om WondLa

av Tony DiTerlizzi. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Jakten på WomdLa. Eva Nio försökte stoppa Cadmus Pryde från att gå ut i krig men misslyckades. Tillsammans med sin rådgivare Loroc ödelägger han stad efter stad och planeten Orbona är i fara. Eva och hennes vänner är på flykt, men när de nås av nyheten att huvudstaden Solas är belägrad inser Eva att hon måste rädda Orbona, och alla hon bryr sig om. Originalboken innehåller bilder som är viktiga för handlingen.

MediaNr: CA24266

Boskap på vift

av Angela Dorsey. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När Evys mamma reser bort ska Evy och hennes vän få bo själva på gården en hel helg. Allt de behöver göra är att ta hand om boskapen, äta massor av kakor och göra ridturer! Men när korna ska utfordras blir de skrämda av en grizzlybjörn och flyr över den istäckta sjön. Helgen blir allt annat än lugn.

MediaNr: CA24099

Botilda Bengtsson och den där Sofi

av Lilian Edvall. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

7-åriga Botilda önskar mest av allt att hennes skilda föräldrar ska flytta ihop igen. Hon försöker ordna det med kärlekspulver. Istället träffar pappa en ny kvinna, Sofi, som flyttar in hos honom. Botilda har svårt att komma överens med Sofi. Hon är ett tystlåtet barn som drar sig undan med sin besvikelse. Som tur är har hon kompisen Marja-Liisa som gör henne glad.

MediaNr: CA25060

Botilda Bengtssons nya liv

av Lilian Edvall. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Botilda är 6 år och hennes föräldrar ska skiljas. De flyttar isär och Botilda ska bo varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Hon får två egna rum. Hur ska hon dela upp gosedjuren? Var ska hon ha sina favoritleksaker? Frågorna är många. Botilda hoppas hela tiden att föräldrarna ska flytta ihop igen.

MediaNr: CA25208

Tornerspelen i Gorlan

av John Flanagan. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar (: 1). DAISY text och ljud.

Berättelse från tiden innan serien Spejarens lärling. Spejarkåren i Araluen har alltid haft kungens förtroende, men nu har lojala spejare över hela landet blivit av med sina uppdrag. Samtidigt hotas tronen av riddare Morgarath som på ett illvilligt sätt nästlat sig till alltmer makt och lyckats få prins Duncan förvisad. De unga spejarna Crowley och Halt samlar spejare ur kungens gamla kår för att göra motstånd.

MediaNr: CA25177

Passa bollen! ropar Kosse

av Anja Gatu. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kosse älskar fotboll, men hon får inte vara med sina äldre bröder när de ska spela. Istället övertalar Kosse kompisen Emma att stå i mål och träna med henne på sommarlovet. De blir retade av några duktigare fotbollstjejer. När höstterminen börjar får Kosse och Emma chans till revansch vid Vimmerbyskolans fotbollsturnering. En positiv berättelse med spelglädje och kämpaglöd inspirerad av landslagsspelaren Kosovare Asllanis barndom.

MediaNr: CA24638

Kråkviskaren

av Jacob Grey. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Caw är en ung kille som lever tillsammans med kråkor. Hans hemstad Blackstorne har härjats av svåra bränder och mord. Caws föräldrar är dödade. Vilda djur strövar fritt på gatorna. Caw upptäcker att han är en feral - en person som kan kommunicera med djur. Bland feralerna finns ondskefulla krafter som utnyttjar djur till hemska saker. Caw och hans kråkor dras in i en kamp mot den onde Spindelmannen som är på väg att återvända.

MediaNr: CA24585

Eld och is

av Shannon Hale. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar (: 6). DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Spirit animals som börjar med Vild. Conor, Abeke, Meilin och Rollan har sicksackat över hela Erdas i kampen mot de hänsynslösa Erövrarna. De fyra vännerna är med sina magiska krafter från andedjuren de enda som kan stoppa ondskan. En ledtråd har fört dem till den frusna kanten vid världens ände. Här lurar dödliga hemligheter och allt är inte vad det verkar vara. Samtidigt är Erövrarna dem hack i häl.

MediaNr: CA25066

Spelet

av Marie Helleday Ekwurtzel. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken om Glimma och Lilly. Lilly och hennes kompisar Stina och Simon får åka iväg några dagar på ridläger under sommaren. De ska vara med i ett riddarspel vid en gammal ruin, tillsammans med sina sköthästar. Men Glimma krånglar och vill inte lyda. Lilly måste stå vid sidan av och känner sig utanför. Så försvinner en dyrbar silverkrona. Lilly undrar om det är en tjuvliga hon hör nere vid stranden.

MediaNr: CA25076

Asgård

av Sofi Hjort. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tio berättelser ur den nordiska mytologin. Ymer, Yggdrasil, Oden, Tor, Freja och alla andra finns med. Berättelserna är kraftfullt dramatiserade med text, bild och serieavsnitt. Boken avslutas med runalfabet, ordlista och sammanfattande bildkort av asagudarna. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA23985

Drakhjärta och hamnskiftare

av Jerker Hultén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vera och Albin är syskon i en värld kallad Nordanländerna. När de hjälper några drakar på flykt dras de in i kamp mellan gott och ont, där de kommer att kämpa tillsammans med drakarna mot pirater och mördare. Syskonen upptäcker snart sina magiska förmågor och att de har ett hemligt förflutet.

MediaNr: CA24586

Kungar & drottningar

av Jerker Hultén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Drakhjärta och hamnskiftare. Syskonen Vera och Albin från Nordanländerna har hittat motgiftet för att bota sina föräldrar, men de är fast i Garathien. Där bygger den ondskefulle mörkermagikern Molgor en armé för att erövra Nordanländerna. Nu måste syskonen på bästa sätt använda sina magiska förmågor och övertyga kungar och drottningar om att strida tillsammans mot Molgor. Fantasy i högt tempo, inspirerad av Tolkien.

MediaNr: CA24615

Lönnmördare

av Jerker Hultén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Drakhjärta och hamnskiftare. Syskonen Vera och Albin från Nordanländerna får besök av en mystisk inkräktare. En lönnmördare. Han stjäl de förlorade själarnas stav och förgiftar både barnens föräldrar och druiden Gillis. Barnen inleder en farofylld jakt och den här gången måste de klara sig utan drakarnas hjälp. Drakarna är upptagna med att strida mot kung Carpean. Fantasy i högt tempo, inspirerad av Tolkien.

MediaNr: CA24613

Omänniskor

av Nanna Johansson. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Det finns drygt 270000 registrerade omänniskor i världen, varav över 750 i Sverige. Vissa menar att det kan finnas ännu fler, men många av dem kommer aldrig att upptäcka sin förmåga att förvandla sig till djur När Sigrid Juus upptäcker att hon är en omänniska förändras allt. Hon dras snabbt in i omänniskornas otroliga värld och i kampen för att bevara deras hemlighet. Första delen i en fantasytrilogi av författarna K.S. och N.J..

MediaNr: CA24397

Bosse flyttar in

av Åsa Karsin. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Flickan Lea har länge drömt om en hund. Nu ska det äntligen bli verklighet. Berättelsen är en blandning av fakta och fiktion. Den handlar om förväntningarna, förberedelserna och mottagandet av blandrasvalpen Bosse. Hur en hund måste skötas om och tränas. Boken är illustrerad med bilder och pratbubblor kring olika situationer. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA23916

Flickan med glasfågeln

av Esme Kerr. Inläst av Malin Sternbrink. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

11-åriga Edie är föräldralös. En rysk prins dyker upp och vill betala hennes utbildning på en engelsk internatskola. Detta på villkor att Edie håller ett öga på prinsens dotter Anastasia. De båda flickorna blir snart goda vänner på skolan. Samtidigt upptäcker Edie att det är något mystiskt med Anastasia. Hon verkar så förvirrad. Edie måste ta reda på vad som ligger bakom det för att hjälpa henne undkomma fara, utan att riskera sin nya vänskap.

MediaNr: CA25156

Helt ute

av Jeff Kinney. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien som börjar med Gregs bravader. Hela staden loggar ut för en elektronikfri dag. Dessutom ordnar skolan ett helgläger utan elektricitet och varmvatten, med konstig mat, för att eleverna ska prova på hur det var förr i tiden. Hemma flyttar farfar in och familjen har vunnit en gris till husdjur på lantbruksmässan. Livet var inte alls bättre på den gamla goda tiden om du frågar Gregs dagbok.

MediaNr: CA24373

Den magiska hjälmen

av Jan Kjær. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Pojken Mik vill bli soldat i kung Neros armé "kungens lejon". Han blir utskickad med två andra aspiranter för att göra ett farligt prov. Mik är duktig med svärd och pilbåge. Han har också en magisk förmåga. Den enkla texten varvas med tecknad serie som ska hjälpa läsaren enligt författarens lässystem Link. Skönlitteratur för seende. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA24537

Kampen om kronan

av Jan Kjær. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den magiska hjälmen. Pojken Mik är soldat i Kungens armé. Där kan han dra nytta av sin förmåga att se syner. När landet inkräktas av tjuvar får Mik i uppdrag att fånga deras ledare. Texten varvas med tecknad serie som ska hjälpa läsaren enligt författarens lässystem Link. Skönlitteratur för seende. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA24583

Hästtjejerna från helvetet

av Magnus Ljunggren. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fortsättning på Drömtraktorn. Zeke och Daniel är de enda som kan traktorer. Alla andra är idioter som inte fattar någonting. Snart ska de tävla i Tractor Pulling. Men en dag upptäcker de att bonden Petterssons lada har förvandlats till ett stall och att hästtjejerna från helvetet har flyttat in. Daniel verkar inte förstå hur hemska de är och Zeke känner sig sviken. Men vem är det som sviker vem?.

MediaNr: CA25431

Jag, Lilly och resten av världen

av Alexandra Maxeiner. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

7-åriga Hannah har tre systrar. Cora är 12 år och ganska argsint. Frida är en gullig bebis som kräver passning. Lilly är bara elva månader äldre än Hannah. Nästan tvillingar, tycker pappa. Men Hannah ser ingen likhet alls. Det är som gjort för tävlan och avundsjuka, men där finns syskonkärlek också. Hannah berättar kul i episoder om sitt liv med systrarna och dråpliga saker som uppstår i vardagen. Högt tempo och mycket dialog.

MediaNr: CA25114

Stormvarning

av Linda Sue Park. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien 39 clues som börjar med Benknotornas labyrint.I sin jakt på ledtrådar far syskonen Amy och Dan till Jamaica för att söka spåren efter 1700-talspiraten Anne Bonny, som visat sig vara deras släkting. Det blir ett fartfyllt äventyr som leder dem allt närmre skatten som kan göra dem till världens mäktigaste.

MediaNr: CA25322

Röta

av Siri Pettersen. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Odinsbarn. Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, i stället är hon fast i ett nutida London som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. Här är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Saknaden efter Rime gnager i henne. Men hon börjar sakta inse vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet som bara Hirka kan ge honom.

MediaNr: CA23889

Kapten Kalsong och invasionen av de osannolikt ondskefulla mattanterna från yttre rymden (och de minst lika grymma zombienördarna i skolmatsalen)

av Dav Pilkey. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien om Kapten Kalsong. 10-åriga busungarna George och Harold anar att det är något skumt med skolans mattanter. De liknar förklädda rymdvarelser och maten de serverar tycks förvandla elever till zombienördar. Tänk om de alla slutar som rymdslavar. Nu måste rektorn återigen bli Kapten Kalsong för att rädda skolan. Ironisk humorberättelse med inslag av tecknad serie. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA23885

Magister Tutnäsa

av Johan Rockbäck. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Klass 2 på Solfjädersskolan har fått en ny lärare. Han kallas Magister Tutnäsa och är inte som de andra lärarna. Han har konstiga kläder och skuttar fram i korridorerna. Dessutom kan hans näsa tuta. Magisterns lektioner är också annorlunda. Istället för att lära sig vanliga saker får barnen tala om vad de vill lära sig. Till exempel vill de veta hur många mjukglassar man kan äta innan man mår illa och hur många myror som ryms i en myrstack.

MediaNr: CA24358

Rena rama cirkusen

av Johan Rockbäck. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien om Magister Tutnäsa. Magister Tutnäsa tar med sina elever på insektszoo, cirkus och sjukhus. Han klantar till det för sig och orsakar en brand, men passar hela tiden på att undervisa sina elever. Skojfriskt berättat i högt tempo och korta kapitel. Passar bra som högläsningsbok.

MediaNr: CA24472

Singers melodi

av Vanna Rosenberg. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 1 tim., 11 min..

En natt när havet ligger alldeles månblankt, förs ett litet sjölejonbarn bort från sin mamma och pappa. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap. Eftersom hans sång är så vacker får han namnet Singer. Singer växer upp på cirkusen tillsammans med pojken Manfred, trollerikaninerna och alla de andra. Men trots att han har det bra, saknar Singer något och hans längtan växer sig allt större med åren.

MediaNr: CA25289

Knockad Romeo

av Johan Rundberg. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på boken Kärlekspizzan. 12-årige Movits är skyldig sin kompis Ruben en stor tjänst sedan han fått hjälp att bli ihop med skejtarproffset Beata. Därför går Movits med på att spela teater i skolans uppsättning av Romeo och Julia, fastän han har scenskräck. Samtidigt träffar Movits någon som delar hans stora rymdintresse och vill bygga en rymdraket. Allt leder till en rad pinsamma förvecklingar för Movits del.

MediaNr: CA25052

Den siste tsarens hemlighet

av Veronica von Schenck. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Syskonen Milo och Vendela bor i staden Elm. Deras farmor är chef för Historiska muséet. Där visas tre juvelprydda Fabergéägg, som i början av 1900-talet skapades som påskägg till den ryske tsaren. När äggen försvinner från Historiska muséet blir Milo och Vendela detektiver för att lösa fallet. Fabergéäggen visar sig ha en koppling till deras familjehistoria. Vi får följa med bakåt i tiden till flickan Theresia under ryska revolutionen.

MediaNr: CA24322

Kapten Fiennes skatt

av Veronica von Schenck. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Den siste tsarens hemlighet. Syskonen Vendela och Milo är ute på praktikvecka. Milo praktiserar på Historiska muséet och Vendela vid en syateljé. En dag får de veta att kapten Fiennes testamenterat ett helt hus med föremål från 1500-talet till muséet. Märkliga saker händer i huset när Milo ska sortera föremålen. Samtidigt får Vendela göra masker åt ett mystiskt sällskap. Det blir ett nytt fall för Sub Rosa detektiverna.

MediaNr: CA24360

Klappsnapparna och Madame Bofvéns hemlighet

av Per Simonsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Klappsnapparna och Charlie. Charlie ska äntligen få följa med på sitt första uppdrag som Klappsnappare. Madame Bofvén har nämligen gett order om att alla hennes tjuvar ska hjälpa till och hitta en skattkarta, som sägs leda till en legendarisk piratskatt. Problemet är att kartan finns inlåst i en kista hos Postverket. Berättelsen om Charlie och Klappsnapparligan var populär julkalender i tv med namnet Tjuvarnas jul.

MediaNr: CA24268

En boll begraven

av Anette Skåhlberg. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Första delen i serien De underjordiska. Patrik vill så gärna spela fotboll, men sitter ofta på avbytarbänken. Nu har flera fotbollar försvunnit ner i underjorden och han vill vara bussig och hämta dem. Men i underjorden väntar en värld befolkad av fantasyvarelser som utmanar Patrik på fotbollsmatch. Om han inte vinner blir han för alltid kvar där nere. Lättläst.

MediaNr: CA24372

Svittrornas märke

av Anette Skåhlberg. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med En boll begraven. Svittrorna har tagit sig upp ur Underjorden för att hämta fler barn. En av de som lockas ner är flickan Sigrid. Hon träffar fler bortrövade barn och förstår att det handlar om en hämnd på människors nedskräpning av naturen och Underjorden. Allt mer står på spel inför den avgörande fotbollsmatchen. Lättläst.

MediaNr: CA25265

Underjordens förbannelse

av Anette Skåhlberg. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del två i serien som börjar med En boll begraven. Patrik har samlat ihop ett fotbollslag bland vännerna för att spela en match mot de underjordiska. De måste vinna matchen för att rädda Patrik från underjorden. Vägen till planen är farlig, de möter många underliga och hemska varelser som gärna vill sätta tänderna i dem. Lättläst.

MediaNr: CA25210

Trädgårdstomtarna anfaller

av Robert L. Stine. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

12-årige Joe och hans storasyster Mindy har en trädgårdsälskande pappa. När han en dag kommer hem med ett par fula trädgårdstomtar börjar konstiga saker hända i trädgården. Joe får skulden, men själv misstänker han att det är tomtarna som har vaknat till liv. När ingen tror honom bestämmer han sig för att stoppa trädgårdstomtarna på egen hand, innan någon råkar illa ut. Boken ingår i serien Kalla kårar, fristående rysare för barn i mellanåldern..

MediaNr: CA24359

Gudar & monster

av Laini Taylor. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Önskemånglarens dotter som börjar med Mörk ängel. Dramatisk upplösning på sagan där människor, änglar och kimärer både krigar och älskar. Önskemånglarens dotter Karou har tagit kontroll över kimärernas rebellarmé och försöker undvika hämndaktioner. Änglarnas brutale kejsare för in sin armé i människornas värld. Så återförenas Karou och Akiva. Men inte i kärlek, utan i en bräcklig allians mot fienden.

MediaNr: CA24637

De nio dagarnas drottning

av Hélène Welinder. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 15 tim., 27 min..

Historisk roman från reformationstiden i England, utgiven 1930. Denna tid lägger grunden till Englands förvandling från ett jordbrukande land till en industristat med ekonomiska kriser och missnöje som följd. Gossekonungen Edward VI satt på tronen i fem år. Efter hans död utspelade sig den sorgliga historien om Jane Grey, den så kallade niodagarsdrottningen. Protestantiska Jane Grey faller offer för bödelns yxa och här berättas hennes historia.

MediaNr: CA23032

Puck på internatskola

av Lisbeth Werner. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 2 tim., 31 min..

Första boken om Puck. Köpenhamnsflickan Bente Winter är en pigg men lite bortskämd flicka som bor ensam med sin pappa Jörgen efter moderns bortgång. När pappan får ett uppdrag i Chile skickas hon till Egeborgs internatskola. Där får Bente smeknamnet Puck eftersom hon går vilse i skogen men ändå verkar trivas där - precis som ett skogstroll. En rad mystiska och spännande händelser väntar.

MediaNr: CA25426

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Tänk stort!

av Peter Ekberg. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vem är du? Vad är viktigt i livet? Vad är lycka? Kan man välja att inte välja alls? Skulle du vilja leva för alltid? De klassiska filosofiska frågorna tas upp på ett lättfattligt sätt och varvas med serieliknande bilder. Kända filosofer och deras tankar presenteras på ett sätt som barn i mellanstadieåldern och uppåt kan relatera till och inspireras av.

MediaNr: CA24035

Naturvetenskap

Minimonster i naturen

av John Hallmén. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Uppförstorade småkryp ser ut som små monster. Boken består av fotografier och berättande text där man får följa sexårige Bruno när han upptäcker insekter i naturen. En bok för stora och små att titta i och läsa högt tillsammans. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA24034

Savannen - de stora djuren

av Birthe Kot. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om stora djur som lever på savannen: elefanten, giraffen och noshörningen. Enkla fakta i korta meningar om djurens beteende, familj, livsvillkor och faror.

MediaNr: CA24599