Nya talböcker februari 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 161 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mannen från Suez

av Wilhelm Agrell. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Officiellt är Jakob Bergman i Tel Aviv för att knyta kontakter på en konferens om internationell terroristbekämpning. Men hans verkliga uppdrag är att så diskret som möjligt avveckla ett politiskt alltmer belastande samarbete mellan Sverige och Israel. Bit för bit dras Jakob in i en familjetragedi och ett skuggspel med en okänd motpart. Thriller där människor blir hjälplösa brickor i ett svåröverskådligt politiskt spel.

MediaNr: CA25797

Dödlig åtrå

av Susanne Ahlenius. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Alice Wiklund, utredare på Rikskriminalen i Stockholm, får i uppdrag att hjälpa Scotland Yard med ett svårlöst seriemördarfall. Alice märker snart att inte alla i utredargruppen uppskattar hennes närvaro och livet i London blir ännu mer komplicerad när hon träffar en bartender med bärnstensfärgade ögon och en förmåga att göra henne galen av åtrå? Vad döljer han egentligen bakom den arroganta masken? Erotisk deckare.

MediaNr: CA25469

United States of Sweden

av Mattias Andersson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Denna samlingsvolym innehåller två teaterpjäser av Mattias Andersson, dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg: The Mental States of Gothenburg och The Mental States of Sweden. Pjäserna bygger på sociologiska studier samt intervjuer med ungdomar i Göteborg och ett tvärsnitt av Sveriges befolkning. Boken innehåller dessutom fördjupande essäer och intervjuer.

MediaNr: CA25504

Djup grav

av Nevada Barr. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

Del 2 i serien som inleddes med Pumaspår. Rangern Anna Pigeon har precis flyttat från Texas till en ö i Lake Superior, belägen på gränsen mellan USA och Kanada. Hennes uppgift är att patrullera nationalparken Isle Royals vatten. På botten av sjön ligger ett skeppsvrak. I vraket finns sex lix, trots att det bara borde finnas fem. För att ta reda på vad som hänt tvingas Anna göra en kuslig djupdykning i det iskalla vattnet.

MediaNr: CA25645

Fotografiet

av Carina Bergfeldt. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Fristående uppföljare till Fadersmord. Ett styckmord i Skövde får invånarna att hålla andan, men reportern Julia Almliden har personliga skäl att oroas av upptäckten. När polisassistent Anna Eiler får i uppdrag att utreda fallet uppdagas gruvliga hemligheter ur det förflutna. Vad är det som gör att alla vittnen tycks vilja skydda den person som skadat så många?.

MediaNr: CA25544

En oemotståndlig affär

av Birgitta Bergin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Andra boken om Anna Holm vars stora kärlek Calle har omkommit. Hon är nu styrelseordförande i Vansbo fastigheter och lever med sonen Lucas. På en mässa i Cannes träffar Anna den karismatiske bankmannen Fabian och sveps in i en passionerad relation. Men affären med Fabian blir krävande, han erbjuder också en oemotståndlig fastighetsaffär i Berlin. Samtidigt börjar dagisfröken Filip visa intresse.

MediaNr: CA25134

Morels uppfinning

av Adolfo Bioy Casares. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Det kommer som en chock för fängelsrymlingen att det finns andra människor på ön då den skulle ha varit obebodd i många år. Ingen verkar dock bry sig om honom, det är som om han är osynlig. Människorna förbryllar också med sina exakta rutiner. Gradvis får han insikt i öns gåta - han är fast i Morels uppfinning. Latinamerikansk klassiker. Förord av översättaren Lasse Söderberg och efterord av Jorge Luis Borges.

MediaNr: CA25578

Rösterna i skogen

av Sten Björnulfson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sten Björnulfson är starkt kritisk till svenskt skogsbruk. Författarens utgångspunkt är att de snabba avverkningarna i Bergslagens glesbygder har förvandlat gamla skogsmarker till hyggen och skogsplantager och med detta sopat bort spåren av människors liv och historia. Romanen är en väv av berättelser och röster från ett skogssverige som nutiden glömt. Naturskildringar varvas med statistik, poem och dialogpartier.

MediaNr: CA25569

Familjerna på Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i en serie. 1913, Yorkshire. Godset Cavendon Hall har tillhört familjen Ingham i generationer. Nästan lika länge har släkten Swann varit familjens tjänare, och tillsammans har de delat glädje och sorg. Nu står familjerna inför sin kanske svåraste prövning någonsin, då första världskriget är i annalkande. Framtiden är oviss, relationer och lojaliteter ifrågasätts och hemligheter hotar att komma upp till ytan.

MediaNr: CA25576

Kvinnorna på Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Familjerna på Cavendon Hall. 1926, Yorkshire. Första världskriget är slut och det en gång så praktfulla familjegodset Cavendon Hall står i ruiner. De fyra unga kvinnorna Daphne, Cecily, Diedre och Dulcie kommer på gott och ont avgöra vilket öde som väntar familjerna Ingham och Swann. Det enda som är säkert är att Cavendon aldrig kommer att bli sig likt igen.

MediaNr: CA25577

Hiroshima överlever

av Monica Braw. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Roman med verklighetsbakgrund där författaren M. B. använder sig av det material hon samlade in för sin doktorsavhandling i Hiroshima och Nagasaki. Romanens berättare är forskaren Fred Rayburn som ska skriva en rapport om vad de efterlevande har gått igenom. Därigenom får vi stifta bekantskap med exempelvis lärarinnan som försökt ta reda på vad som hände hennes elever eller läkaren som vill undersöka vilka effekter strålningen haft och har. Omarbetad version av författarens tidigare roman "Överlevarna" från 1982.

MediaNr: CA25648

Torgils hämnd

av Laila Brenden. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Del 33 i serien Fjällrosor. Ett par månader innan Jo träffar Torgil på fjället, tar Rise och Edvin barnen med sig på cirkus i Frankrike. Där möter de en norsk familj som har något att dölja. För Jo blir turen ner till dalen en regelrätt jakt. Men den här gången är det inte varg han jagar.

MediaNr: CA25746

Även detta går över

av Milena Busquets. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

När Blancas mor dör blir sorgen svår att hantera. Deras förhållande har alltid varit komplicerat, men samtidigt är hon den enda Blanca haft en riktig känslomässig relation till. Efter begravningen tar Blanca med sina barn, vänner och exmän till sommarhuset i kuststaden Cadaques. Hon konfronteras med smärtan och förlusten, och med hjälp av droger, alkohol och sex försöker hon finna mening i sitt liv. M.B., spansk författare 1972-.

MediaNr: CA25742

Jag kan gå i döden för dig, men skrifva kan jag ej

av Lena Carlsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 10 min..

Biografisk roman om Selma Lagerlöfs tid i Landskrona, 1885 till 1895. Selma har fått anställning som skollärarinna i staden. Flytten till Landskrona är ett steg i hennes frigörelseprocess och den lugna miljön och umgänget med andra unga, intellektuella kvinnor gör det möjligt för henne att mogna och pröva sina vingar som författare. Romanen bygger på verkliga händelser och på brevväxlingen mellan Selma och hennes väninnor, främst Anna Oom.

MediaNr: CA25819

Medusas skratt

av Hélène Cixous. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Ett feministiskt manifest som räknas som en klassiker. I essän uppmanar Hélène Cixious kvinnor i världen att engagera sig i sina kroppar och dokumentera det i en ny écriture féminine. Boken är för första gången översatt till svenska. Hélène Cixous, född 1937, fransk feminist och filosof.

MediaNr: CA25666

1356

av Bernard Cornwell. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1356 stod slaget vid Poitiers där den engelska hären oväntat besegrade de överlägsna fransmännen. Bågskytten Thomas Hookton strider på den engelska sidan och har fått i uppdrag att finna aposteln Petrus försvunna svärd. Men han är inte ensam om att leta efter vapnet som enligt sägnen ska ge seger åt sin ägare. Jakten på svärdet kulminerar i ett av världshistoriens blodigaste slag.

MediaNr: CA24346

Den tomma tronen

av Bernard Cornwell. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 29 min..

Del 8 i serien om Uthred. Både västsaxarna och vikingarna är på krigsstigen. När härskaren av Mercia dör efterlämnar han ingen arvinge. Hans hustru har allt som krävs av en ledare, men är saxarna redo för en kvinnlig härskare? Hennes närmaste krigare Uthred är ännu inte återhämtad efter en stridsskada. Kungadömet måste ha en härskare, helst en stridbar hjälte som kan stoppa de hot riket är utsatt för.

MediaNr: CA26017

Djungeln

av Clive Cussler. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

Del 8 i serien om Oregonarkiven. Utfrysta av den amerikanska regeringen tvingas Juan Cabrillo och hans följe att ta farliga småjobb i världens utkanter. När de försöker hitta en försvunnen äventyrare i Myanmars djungler, hamnar de istället rakt i en fälla. Juan måste uppbåda alla sina krafter för att klara sig. Men när en osynlig fiende visar prov på sin enorma styrka har han inte tid att hämnas. Först måste han rädda världen.

MediaNr: CA25445

Uppdrag ALFA

av Ingmar Danestig. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

En arabisk prins förbereder en kidnappning och ett bombdåd. Syftet är att förändra den amerikanska Mellanösternpolitiken. Men det hela går inte enligt plan. I denna flygthriller samsas golfspelande piloter med vackra terrorister och USA:s president är en riktig hjälte! Författaren har varit verksam som provflygare och utvecklare på SAAB.

MediaNr: CA25398

Det funkar

Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En antologi med noveller, berättelser och dikter skrivna av personer som lever med någon typ av funktionsnedsättning. Boken är en del av ett teaterprojekt som visar hur vardagen kan se ut för någon som saknar syn, hörsel eller rörelseförmåga. Många dråpliga situationer uppstår och skildras med mycket humor. Bokens idéskapare J.S. är själv blind och hoppas att skildringarna ska leda till ökad kunskap och i sin tur ett ökat tillgänglighetstänk.

MediaNr: CA25646

Den sårade pianisten

av Maria Ernestam. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 12 tim., 56 min..

Veronica och Marieke har varit vänner sedan de var små. Nu är de vuxna, men Marieke står fortfarande i skuggan av den karismatiska Veronica. När Veronicas moster dör, bestämmer de sig för att resa i hennes fotspår. Under resan upptäcker Marieke och Veronica helt nya sidor hos mostern, men även hos sig själva. Upplevelserna får Marieke att ifrågasätta sig själv och sin dominanta vän. Ett triangeldrama leder till en uppgörelse.

MediaNr: CA25450

Dikter om kärlek

av Kjell Espmark. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En samlingsvolym med dikter av Kjell Espmark. Temat är kärlek och han ser kärleken ur fler synvinklar än man kanske väntat sig. En kärlek som också kan tala ur dödsriket. Författaren skriver att åtskilliga texter gäller en kärlek utifrån en mänsklig nollpunkt, bortom döden, en kärlek som inte ger sig.

MediaNr: CA25860

Kaknäs sista band och andra zonsagor

av Anders Fager. Inläst av Joakim Saedén. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Novellsamling. Stockholm är i ruiner och de få människor som finns kvar kämpar för att överleva. Över ruinerna reser sig fortfarande Kaknästornet som alltjämt sänder dagliga nyheter. För någon där uppe ser dem där nere. Och pratar om en bättre framtid. Vi möter de överlevande; skrotletare från Dieselverkstaden, rövarhövdingar från Blackeberg och köpmän från Kungsholmen. Alla försöker de skapa en ny värld. Alla lyssnar de på Kaknäs sändningar.

MediaNr: CA25696

Den smala vägen mot norr

av Richard Flanagan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1943 är den unge läkaren Dorrigo Evans krigsfånge i ett japanskt läger vid Dödens järnväg som ska gå från Bangkok till Burma. Folk dör som flugor och Evans gör allt han kan för att rädda liv. Han blir hjälte, en som genomlevt obeskrivliga umbäranden. Inombords plågas Dorrigo Evans av självförakt. En berättelse om kärlek, nåd och om människliga tillkortakommanden. Innehåller brutala skildringar av grymhet. R.F. 1961-, australisk författare.

MediaNr: CA25669

Trilogin

av Jon Fosse. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Boken består av tre separata kortromaner: Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning. Det är en släktsaga om Asle och Alida. Berättelsen är förtätad, men episk och bär bibliska drag. I inledningsscenen vandrar de unga tu omkring i en stad för att finna husrum. Alida är gravid och ingen vill hysa dem. Asle begår ett brott för att rädda dem. Belönades med prestigefulla Nordiska rådets pris år 2015. J.F., norsk författare och dramatiker, 1959-.

MediaNr: CA26018

En värld att vinna

av Anna Fröding. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lidingö, 1999. 80-årige Karl Frisch får beskedet att hans barnbarn blivit misshandlat av nynazister. Händelsen tar honom tillbaka till 1920-talet och uppväxten i Tyskland. Karls föräldrar är politiskt aktiva på vänsterkanten och råkar genast i problem när Hitler tar makten. Själv tvingas han in i Hitlerjugend, men utför i hemlighet tjänster åt den kommunistiska rörelsen. En dag får han nog och säger ifrån, vilket är början på ett långt lidande.

MediaNr: CA25203

Gryningsfeber

av Péter Gárdos. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En kärleksroman inspirerad av de kärleksbrev som författarens föräldrar utväxlade efter krigsslutet. Den 25 årige Miklós kommer 1945 till Sverige från Ungern som flykting. Han vill träffa kärleken och börjar skriva brev till ungerska flickor på rehabiliteringshem i Sverige. En av flickorna är 18-åriga Lili som drömmer om att börja ett nytt liv. Péter Gárdos, 1948- , ungersk filmregissör.

MediaNr: CA25575

Sex dagar

av Ryan Gattis. Inläst av Lars Winclair. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Under sex dagar våren 1992 råder kaos i Los Angeles. Kriminella gäng gör upp, butiker plundras och oskyldiga misshandlas. I denna stafettroman får vi möta ett antal personer som ur olika synvinklar ger sin bild av upploppen. Det är brandmän, sjuksköterskor, gängmedlemmar och graffitikonstnärer. Råa och skrämmande berättelser om våld och hämnd, men också lojalitet och vänskap. R.G. är amerikansk författare.

MediaNr: CA24634

Pastor Viveka och tanterna

av Annette Haaland. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Första boken om pastor Viveka. Viveka är en frikyrkopastor i Stockholmsförorten Gamla Enskede. Hemma har hon tre tonåringar och en tankspridd man, på arbetet de sträva kvinnorna i kaffekommittén. När en av tanterna hittas död börjar Viveka nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Kan man lita på bokhandlare Abbe? Vad sysslar den lokale mäklaren med? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?.

MediaNr: CA25412

Jag vill att mina barn ska tillhöra

av Sara Hallström. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 25 min..

En diktberättelse om att tillhöra ett barndomens kvinnoland. Att vara på gränsen mellan vård och värld. Sara Hallström, 1979-, har tidigare givit ut diktsamlingen Torg, korg, eko.

MediaNr: CA25452

Tillbaka till Hope River

av Patricia Harman. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 14 tim., 12 min..

Fortsättning på Barnmorskan i Hope River. I West Virginia lever på 1930-talet Patience Murphy, hennes kall är att vägleda mödrar genom förlossningens plågor och hjälpa barn till världen. Patience tar jobb som ingen annan vill ha, hon hjälper de mest utsatta med inställningen att alla människor är lika. Själv bär Patience på en fruktansvärd hemlighet som påverkar hela hennes liv. Författaren är barnmorska.

MediaNr: CA25433

Brunnsgästen

av Hermann Hesse. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

En bok om livets banalitet och rikedom. Författaren Hermann Hesse beskriver ett besök på en kurort dit han farit för att lindra sin ischias. Under vistelsen blir Hesse missmodig och filosoferar kring människans lust och plåga. Kurortens vykort och övriga gäster nagelfars; rumsgrannen Holländaren får ett helt eget kapitel. Hermann Hesse, 1877-1962, nobelpris i litteratur 1946.

MediaNr: CA25829

Isfiskaren

av Anna Ihrén. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 14 min..

Andra boken i serien Morden på Smögen, om polisen Dennis Wilhelmson. När forskningsfartyget Idun inlöper till hamnen en vintermorgon ligger forskningschef Kaj Malmberg mördad i sin hytt. Trots protester får Idun tillstånd att fullborda sin expedition längs den norska kusten. Men finns mördaren kvar ombord? Wilhelmson och hans kollega Sandra Haraldson dras in i en utredning som visar sig ha både internationella och historiska kopplingar.

MediaNr: CA25418

Rädslans fångar

av Anna Jansson. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 57 min..

Sjuttonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Tingstäde är en vikingatida tingsplats på Gotland. Här har en grupp människor samlats för att invänta jordens undergång. Ulrika Bodin förbereder en föreläsning om Polhem och gör efterforskningar i Tingstäde. I mötet med en gåtfull man drabbas Ulrika av en passion som driver henne att svika de livsval hon en gång gjort. Maria Wern blir utsedd till att leda utredningen av ett brutalt mord på en kvinna.

MediaNr: CA25830

Där vägarna möts

av Tommi Kinnunen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Det är tidigt 1900-tal. Barnmorskan Maria slår sig ner i en by i norra Finland tillsammans med sin dotter Lahja. Lahja vill inte leva sin mors liv. Hon gifter sig med Onni, en stilig karl som varken super eller slår. När Onni drar ut i krig växer avståndet mellan dem. För Onni bär på en hemlighet som vilar tungt över familjen. Så en dag 1996 städar Lahjas svärdotter Kaarina vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.

MediaNr: CA25768

En svensk kändis

av Alma Kirlic. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Självbiografisk roman om den unga Alma som får anställning som sufflös vid Uppsala stadsteater. Under arbetet med pjäsen tänker hon tillbaka på barndomen i Bosnien och på flykten till Sverige. Att komma till ett nytt land i de känsliga tonåren är inte enkelt, men trots att Alma är en outsider drivs hon av den ständiga förhoppningen att allt snart ska vända till det bättre. En både rolig och sorglig skildring av flyktingskap och kultur.

MediaNr: CA25525

Hamarsmans ättlingar

av Ronnie G. Lundin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Tredje boken om familjen Hamarsman. Utspelar sig på Fårö och Gotland på 1400-talet. Den unga flickan Agnes vågar trotsa både sin släkt och Fårös präst och gifter sig med den man hon älskar. För många är livet på den här tiden hårt och Fåröborna får kämpa för att överleva. För bokens huvudperson Agnes, svävar också anfaders osaliga ande över bygden, i en tid då naturväsen fortfarande var verkliga figurer.

MediaNr: CA25622

Under krigets himmel

av Nayruz Malik. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Niroz Malek, kurdisk yazidier från Syrien har under sitt liv lyckats komma på kant med både religiösa och politiska auktoriteter. Denna samling, som är den första av hans verk som har översatts till svenska, innehåller ett femtiotal korta noveller, alla skrivna på plats i Aleppo, där författaren fortfarande bor, och utgör en uppgörelse med hans vägran att lämna Syrien, en sorgesång över kriget och en dokumentation av dess galenskaper.

MediaNr: CA26135

Mariam - hederskvinnorna

av Anna Melle. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En roman baserad på verkliga händelser som skildrar kvinnors liv i tre generationer. Berättelsen behandlar också det assyriska folkets öde. I byn Eden i Mellanöstern förtycks unga kvinnor enligt tusenåriga traditioner. Detta vill den tolvåriga Mariam ändra på. Hennes dröm är att bli författare och skriva om de utsatta kvinnorna och sprida deras berättelser över världen. Mariams dröm krossas när hon efter en våldtäkt blir gravid.

MediaNr: CA25503

Sol och stål

av Yukio Mishima. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Den japanske författaren Yukio Mishima är känd för sina avancerade skönlitterära texter som blandar traditionell japansk estetik med våld och homosexualitet. Efter en misslyckad militärkupp 1970 begick han självmord genom seppuku. I denna essä från 1968 diskuterar Mishima sitt förhållande till orden, till manligheten och skönheten, individen och kollektivet. Efterord av Jonas Ellerström.

MediaNr: CA26056

Fallet Anna Frid

av Martin Palmqvist. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En morgon hittar Fru Ek en död flicka intill blomlådorna. Fru Ek känner igen den döda. Det är grannarnas dotter Anna. Snart börjar polisens jakt på Annas mördare. Men vad är det egentligen som har hänt och vem är Annas mördare? Lättläst deckare.

MediaNr: CA25430

Solens sista strålar

av Lars Rambe. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Nairobi, Kenya. En politisk tjänsteman hittas avrättad. Det avfärdas som ett rån, men polisinspektör David Lokot misstänker något större. Per Strand, nyligen tillträdd chef för polisutbildningen i staden blir indragen i fallet. Samtidigt i Stockholm planeras en östafrikansk konferens, och det ryktas om ett terrorhot från al-Shabaab. Per fruktar att det finns ett samband med händelserna i Nairobi, men frågan är om katastrofen går att förhindra.

MediaNr: CA25320

Överbefälhavarens hemlighet

av Björn Ranelid. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Sveriges överbefälhavare, general Axel Wiman, håller presskonferens. Han ska tala om den senaste tidens kränkningar av svenskt luftrum och svenska farvatten. Men hans privata tillvaro tränger samtidigt in i medvetandet. Gamla skuldkänslor blandas med fruktan för hur det ska gå med hans sjuka hustru och deras son som lever med droger och lögner. När Wiman får syn på vännen och rivalen Viktor från gymnasietiden kollapsar han framför kamerorna.

MediaNr: CA25370

Vid regnbågens slut

av Nora Roberts. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 13 min..

Adelia Cunnane har lämnat Irland bakom sig för att börja arbeta som hästskötare i Maryland på ett av de mest välrenommerade stallen. Dörren öppnas till en helt annan värld med kapplöpningstävlingar, privatjet och lyxiga restauranger. Men tillvaron är inte helt okomplicerad. Hennes nye chef Travis, visar sig vara oerhört krävande och vill bestämma allt, och Adelia - som är van att gå sin egen väg - står plötsligt inför ett livsavgörande beslut.

MediaNr: CA25518

Dvärgarop

av Margit Sandemo. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Del 10 i serien Häxmästaren. Móri och hans son Dolg har kommit till Island för att utföra ett viktigt uppdrag. Dolg har med sig den magiska blå safiren, som Den Heliga Solens orden är ute efter. Sju av de farligaste ordensriddarna följer efter Móri och Dolg. Deras plan är att döda häxmästaren son och ta tillbaka den blå safiren.

MediaNr: CA25835

Eldsvärdet

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 9 i serien Häxmästaren. Två mäktiga fiender försöker från varsitt håll att stjäla den blå safiren från Dolg, häxmästaren Móris son. Eftersom båda vet att Dolg är starkt beskyddad, bestämmer de sig för att ta en gisslan, för att vara säkra på att få stenen. Det naturliga offret är Taran, Dolgs nu vuxna lillasyster. Ingen vet att Taran har fått en ny skyddsängel, en hjälpare som kan beskydda henne mot allt - utom mot henne själv.

MediaNr: CA25708

Lärjungen

av Henrik Senestad. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fiktiv redogörelse för hur kvarlevorna efter en av Carl von Linnés lärjungar, Fredrik Hasselquist, under stora besvär ska sändas hem till Sverige. Det är ännu en lärjunge, Johannes Benzelius, som berättar. Hasselquist hade av Linné skickats till Levanten, den östra kusten av Medelhavet, för att samla växter.. Han återvänder aldrig hem utan avlider i Smyrna efter en 3 år lång resa genom Egypten och Palestina. Benzelius resa blir också ett äventyr.

MediaNr: CA25540

Ett band av ljus

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 2 min..

Del 17 i serien Krönikan om Ylva Alm. När Ylva möter Katarina, en kvinna från Aksels förflutna, blir hon medveten om sidor hos sig själv hon inte visste fanns. Svartsjukan bränner inombords när hon tänker på Katarina och Aksel tillsammans. För Lise och Johannes är det dags för bröllop, och festen ser ut att bli överdådigt vacker. Men så händer det Lise har fruktat allra mest.

MediaNr: CA25834

Semestern

av Emma Straub. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Familjen Posts två veckor långa semesterresa till Mallorca var tänkt som ett firande. Franny och Jims trettiofemte bröllopsdag stundar, och deras dotter Sylvia har just tagit examen från high school. Men problemen och den dåliga stämningen hemma i Manhattan har följt med på semestern. Under veckans gång serveras förödmjukelser på löpande band, nya hemligheter stiger till ytan och gamla sår rivs upp.

MediaNr: CA25608

Sällsamma historier

Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En antologi sammanställd av de argentinska författarna Jorge Luis Borges och Adolfo Bioy Casares. Samlingen innehåller korta texter, ibland endast några rader långa, hämtade från världens alla hörn. Texterna behandlar eviga frågor så som tiden och rummets paradoxer och livet och dödens outgrundlighet. Tematiken känns igen från författarnas idévärld och kan fungera som en introduktion till denna. J.L.B., 1899-1966 och A.B.C., 1914-1999.

MediaNr: CA25595

Djävulens tonsteg

av Hans-Olov Öberg. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Del 1 i Västeråstrilogin. 1978. Jimmy och kompisen Elias skall just in i repetition med gosskören när Jimmy sticker iväg. Elva timmar senare hittas pojken brutalt mördad. Den unge polisinspektören Benny Modigh tar sig an fallet och får hjälp av den före detta krigskorrespondenten Annelie Fri. Samtidigt kokar det i Västerås undre värld, men ingen vet varför. Svaren på gåtorna får samtliga inblandade att fundera över människans förmåga till ondska.

MediaNr: CA25865

Någon att lita på

av Hans-Olov Öberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 6 min..

Del 2 i Västeråstrilogin. En sommarkväll 1987 förs en ung flicka in på akuten i Västerås. Hon är svårt misshandlad och våldtagen. Ett par dagar senare landar ett brutalt och utstuderat misshandelsfall på chefen för våldsroteln, Benny Modighs, bord. Utredningarna av brotten visar sig snart vara länkade till varandra. En intensiv kamp mot klockan tar vid. Men är det verkligen rätt att straffa den som straffar sådana som förtjänar det?.

MediaNr: CA25866

Facklitteratur

Religion

Steget före

av Sven Nilsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Kjell Sjöberg, 1933-1997, var en svensk pastor och författare. Han föddes i Stockholm, men hade hela världen som arbetsfält Bokens författare Sven Nilsson, som även var vän med K.S. beskriver honom som en av vår tids främsta profetgestalter och en apostel av stor betydelse. Bokens innehåll bygger på den personliga relation S.N. och K.S. hade, men rymmer i de mer undervisande partierna även hänvisningar till K.S. böcker och kompendier.

MediaNr: CA25816

Vardagsikoner

av J. Peter Södergård. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Tredje boken i serien Ärkebiskopens fastebok, med förord av Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan. Författaren, kyrkoherde i Delsbo, skriver om vad han kallar vardagsikoner, det vill säga bilder man kan bära med sig i sitt inre. Bilderna består bland annat av Elin och Albert som hjälper den då 12-årige författaren att förstå vad det innebär att leva ett liv i tacksamhet och Erik, författarens son som lider av grav infantil autism.

MediaNr: CA26226

Tro - en politisk kraft

Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Vad innebär det att tolerera varandra och i vilken grad kan vi leva med mångfald? Vad innebär vår frihet till religion, och vad innebär vår frihet från den? Texterna i boken lyfter fram några av samhällsdebattens hetaste frågor men är också en uppmuntran att se bortom det svartvita och ifrågasätta det invanda. På ett personligt sätt reflekterar författarna över tron som politisk kraft. De är alla verksamma inom kyrka, media, akademi och kultur.

MediaNr: CA25447

Filosofi och psykologi

Möta människor med rättshaveristiskt beteende

av Jakob Carlander. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den som möter personer med rättshaveristiskt beteende i sitt arbete behöver kunskap och redskap. Rättshaveristiskt beteende grundar sig ofta i psykisk ohälsa och den som lider av detta anser sig ofta felaktigt och orättvist behandlade av sin omvärld. Den här boken innehåller dels en beskrivning av beteendet samt orsaker och en exempelsamling med strategier för bemötande. Författarna är psykolog respektive psykoterapeut.

MediaNr: CA25621

Gilles Deleuze

av Claire Colebrook. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

C. C., professor i engelska går igenom de centrala idéerna i den franske filosofen Gilles Deleuzes (1925-1995) tankevärld. Gilles Deleuze gjorde det till sin uppgift att utmana, provocera och tvinga vårt tänkande att välja nya, outforskade vägar. C. C. redogör för hur Deleuze avvek från tidigare idéströmningar, och ger konkreta exempel på några av de nya förhållningssätt till politik, vetenskap och konst som hans verk givit upphov till.

MediaNr: CA25519

En dörr på glänt

av Patricia Pearson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 11 tim., 14 min..

I samband med att Patricia Pearson förlorade både sin far och syster hände det en rad oförklarliga saker i hennes närmaste familj. Hon började då utforska trakten mellan döendet och döden. Hon mötte personal inom palliativvården, forskare och teologer, och andra som befunnit sig nära gränsen mellan liv och död. Patricia tyckte sig finna ett mönster av återkommande erfarenheter som var oberoende av kulturella, sociala och religiösa åtskillnader.

MediaNr: CA25592

Hypnotisörens hemligheter

av Fredrik Praesto. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 29 min..

Författaren är en av Sveriges mest erfarna hypnotisörer. Hans syfte med denna bok är att få läsaren att utnyttja sina resurser maximalt. Han ställer frågor som: Var går egentligen gränsen för vad vi kan prestera? Hur blir vi mer kreativa? Går det att ändra invanda beteendemönster? Handbok som innehåller praktiska övningar. Den CD-skiva som medföljer den tryckta boken ingår inte i talboken.

MediaNr: CA25399

Healing

av Benny Rosenqvist. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Självhjälpsbok för den som vill söka hälsa bortom kost och motion. Syftet är att utan pekpinnar hjälpa läsaren att hitta strategier för att hantera kriser i livet. Boken innehåller en rad övningar och exempel. B.R. har lång erfarenhet av att möta människor i kris och har sedan 15-årsåldern hållit seanser. M.N. är journalist med särskilt intresse för psykologi och existentiella frågor.

MediaNr: CA25623

Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

av Olof Röhlander. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 44 min..

Vill du kunna njuta mer av livet utan att tappa styrfart? Hitta fram både till hängmattans vila och till arbetslusten? O.R., mental tränare och inspiratör, beskriver njutandets konst på ett nytt sätt. Han vänder upp och ner på invanda föreställningar och förklarar till exempel varför man inte ska ta dagen som den kommer. Med många exempel från sitt eget och andras liv visar han hur njutandet kan bli en livsfilosofi som man ständigt utvecklar.

MediaNr: CA25610

Nästan slagen

av Vivian Rössner Wejke. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En bok om att arbeta i yrken som innebär möten med arga, stressade och aggressiva människor. I bokens första del får vi möta 18 personer inom olika yrkeskategorier. I bokens andra del beskriver författaren hur svårigheter vid kommunikation och bemötande kan övervinnas genom kunskap och träning. Hon ger handfasta råd och tips. Författaren har lång erfarenhet av utbildning inom kommunikation och bemötande.

MediaNr: CA25175

Psykometri - energiavläsning av föremål och platser & body reading - energiavläsningar på människor, djur och relationer

av Solkarina. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

En bok som riktar sig till den som vill utbilda sig till medium eller öka sin intuition och medialitet. Den tar upp psykometri och body readings, det vill säga hur man kan läsa av ett föremåls eller en plats energi. Genom sådana avläsningar menar författaren att framtiden och dåtiden kan läsas av. Hon tar också upp chakran, karma, de olika jagen samt hur man kan bli djurpratare. Praktiska övningar blandas med författarens egna erfarenheter.

MediaNr: CA25745

Upplysning i det 21:a århundradet

av Christer Sturmark. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 25 tim., 36 min..

En vidareutveckling av temat i samhällsdebattören Christer Sturmarks bok Tro och vetande 2.0. Här beskrivs Sturmarks egen filosofiska utveckling. Han vänder sig till alla som intresserar sig för frågor om sanning och lögn, om själen, vetenskap, hokuspokus och livets mening. Grundtesen är att världen behöver återuppväcka upplysningstraditionens ideal med tilltro till förnuftet, en sekulär etik och politik och ett förkastande av religiösa dogmer.

MediaNr: CA25338

Litteraturvetenskap

Proust och tecknen

av Gilles Deleuze. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 38 min..

Proust och tecknen av den franske filosofen G.D. (1925-1995) finns för första gången översatt till svenska. En röd tråd i boken är konstens överlägsenhet över filosofin och kärlekens överlägsenhet över vänskapen. G.D. vänder sig emot de vedertagna uppfattningarna om Proust. Hans romansvit är inte alls en roman om minnet eller erinringen. Det som enligt G.D. bildar enheten i verket är istället berättarens lärlingskap i förhållande till tecken.

MediaNr: CA25556

Dagbok 1924-1994

av Olav H. Hauge. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Författaren räknas som en av Norges främsta efterkrigstida diktare. I över sjuttio år förde han dagbok både om vardagslivet, litteratur och skrivande, men också om de svåra perioderna i livet då han satt internerad på mentalsjukhus. Vistelserna där sammanföll ofta med en publicerad diktsamling. Dagboksanteckningarna utges här i ett urval. O.H.H., 1908-1994, norsk diktare och översättare.

MediaNr: CA25584

Mumin och tillvarons gåta

av Jukka Laajarinne. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok som tar upp muminböckernas filosofiska sidor. Författaren funderar över vad berättelserna om mumintrollen kan ge en läsare som funderar över livets grundläggande frågor, så som identitet och tillhörighet, och vad karaktärer som Snusmumriken,och Filifjonkan har att göra med tänkare som Kierkegaard, Heidegger och Sartre? J.L., 1970 -, finsk barn- och ungdomsboksförfattare.

MediaNr: CA25650

Knut Hamsun och resan till Hitler

av Tore Rem. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 18 tim., 1 min..

Här berättas för första gången om mötet mellan Hamsun och Hitler i juni 1943. Mötet blev ett fiasko och Hitler blev rasande när de norske författaren förutom beundran också utryckte sin kritik mot führern. Författaren utgår från omfattande källmaterial i sin beskrivning av mötet i Berghof. Boken inleds med en beskrivning av Hamsuns liv: upproret mot Ibsen, Nobelpriset och Hamsuns inställning till judarna. Tore Rem, 1967-, norsk litteraturforskare.

MediaNr: CA25665

Anteckningar om Anna Achmatova

av Lidija Tjukovskaja. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar D. 1: 27 tim., 25 min..

Anteckningar om Anna Achmatova, Första boken. En kommenterad dagbok från 1938 till 1941. Den arbetslösa redaktören Lidia Tjukovskaja uppsöker den berömda poeten Anna Achmatova i Leningrad. Hennes make har fängslats medan Achmatovas son sitter i fängelse och väntar på sin dom. Achmatova arbetar på Rekviem och Ett poem utan hjälte, de stora diktverken om revolutionen, utrensningarna och kriget.

MediaNr: CA25173

Konst, musik, teater och film

Livet på teatern

av Stig Hansén. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim..

Djupintervjuer med tio kvinnor som på olika sätt har stor erfarenhet av teater: Yvonne Lombard, Vicky van der Lancken, Carin Mannheimer, Eva Rydberg, Berit Gullberg, Evabritt Strandberg, Suzanne Osten, Birgitta Ulfsson, Eva Bergman, Marie Göranzon. Intervjuerna är gjorda 2013-2014 och ger tillsammans en rik bild av arbetet på och bakom teaterscenen.

MediaNr: CA25643

Den svenska drömfabriken

av Mikaela Kindblom. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Filmhistorikern Mikaela Kindblom gör här en historisk exposé över Filmstaden i Råsunda. Filmstaden byggdes för nästan hundra år sedan och blev den plats där de flesta svenska filmer spelades in. Här får vi interiörer från klassiska filmer som Körkarlen, Intermezzo, Hets och många fler. Förutom ett rikt bildmaterial innehåller boken en förteckning över alla filmer som spelats in i Råsunda. En bok för alla som är intresserade av svensk filmhistoria.

MediaNr: CA25710

Mellan rummen

av Alexander Mahmoud. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I dagboksformat berättar fotografen Alexander Mahmoud, 1990-, om vad som händer när han återvänder till den småländska hembyn. Det är en personlig berättelse om brorsan, om morsan och om rasismen. Här skildras också kärleken till Shirin. Shirin lever illegalt i Stockholm, hon påminner författaren om livets skörhet och maktlöshet.

MediaNr: CA25596

De första ljuva åren

av Vesna Maldaner. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Biografi över countrysångerskan C. L., född 1968. C. L. fick sitt första arvode endast 5 år gammal. Hon har uppträtt med några av de största i nöjesbranschen och hon har slagit alla tiders rekord på Svensktoppen tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz och hitlåten De sista ljuva åren. Men framgången hade ett högt pris. Bakom alla succéerna hotade två mörka moln - att hennes bakgrund som resande och hennes ätstörningar skulle avslöjas.

MediaNr: CA25772

Om det sköna

Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

Sedan Svenska Akademien grundades 1786 har ledamöterna skrivit ett stort antal texter om konst, kultur och litteratur. Nu publicerar Akademien ett urval av dessa skrifter i en serie med namnet Minnesbiblioteket. Denna del innehåller tre studier av skönhetssinnet, estetiken, och konstens betydelse av ledamöterna Carl Rupert Nyblom (1832-1907), Samuel Grubbe (1786-1853) och Carl Gustaf Leopold (1756-1829).

MediaNr: CA25500

Historia

Passion & skilsmässa

av Carin Bergström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Om spruckna äktenskap inom högadeln vid sekelskiftet 1800. Förr var äktenskapet heligt och kunde enbart upplösas om någon av parterna hade begått äktenskapsbrott eller försvunnit ut ur landet. Vid sekelskiftet pågick en debatt i Sverige om de absurda skilsmässolagarna. Landets aristokrater fann egna utvägar när de skulle ta sig ur sina äktenskap, vilket väckte skandal. C.B. är överintendent för Kungliga Husgerådskammaren och docent i historia.

MediaNr: CA25583

Ardennerna 1944-1945

av Christer Bergström. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 2 CD-ROM (56 tim.).

Beskrivning och analys av vinterslaget i Ardennerna 1944 till 1945. Både de allierades och tyskarnas perspektiv skildras. Även om de hårda och blodiga striderna under hela januari 1945 efter att Bastognes belägring hävdes, till exempel pansarslagen vid Cherain och Oberwampach. Framställningen bygger på arkivmaterial såväl som intervjuer med krigsveteraner.

MediaNr: CA23925

Brunt arv

av Barbro Eberan. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del 4 i serien Tysk-europeisk historia i nazismens skugga. I Brunt arv belyser författaren situationen i Tyskland från och med Berlinmurens fall till idag. Hon diskuterar bland annat de problem som uppstod när öst och väst plötsligt skulle förenas under ett tak, varför den tyska smekmånaden blev så kort och vilken roll skuldfrågan från nazitiden har spelat för olika generationer.

MediaNr: CA25967

Gustav Vasas brev

av Gustav I. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Historikern Alf Åberg har här gjort ett urval ur Gustav Vasas brevsamling. I förordet berättar han att endast några få brev skrivna av kungen själv finns bevarade. De flesta breven är i själva verket avskrifter. I breven framträder olika sidor i Gustav Vasas personlighet och visar på såväl fromhet som raseri och humor. Varje brev föregås av en kort text som sätter brevet i sitt sammanhang. Boken avslutas med en ordlista.

MediaNr: CA25725

Djävulens allians

av Roger Moorhouse. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 20 tim., 30 min..

I augusti 1939 tillkännages Molotov-Ribbentrop-pakten. Sovjetunionen och Nazityskland, fiender ideologiskt sett, inleder ett samarbete. Här skildras det rävspel som kännetecknade relationen mellan dem. Pakten gav länderna fördelar såväl strategiskt som ekonomiskt. Polen anfölls av de båda länderna tillsammans, men krigsutvecklingen 1941 raserade samarbetet. Författaren, Roger Moorhouse, är historiker.

MediaNr: CA25171

Resa in i tomheten

av Samar Yazbik. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Författaren och journalisten Samar Yazbek lämnade Syrien 2011, men har i hemlighet åkt tillbaka flera gånger. Hon träffar och porträtterar de stridande från Fria syriska armén, ledarna från al-Nusrafronten och andra och diskuterar revolutionens förvanskning och IS ökande makt. Även om berättelsen bygger på fakta så använder Samar Yazbek romanförfattarens tillvägagångssätt för att skapa historien.

MediaNr: CA24605

Biografi med genealogi

Farväl välkommen hem

av Marina Andersson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Marina lever ett tryggt och bra liv i Göteborg, men längtan till barndomens Turkiet för henne dit. När hon återvänder hamnar hon i en livskris. Samtidigt som hon är en kosmopolit och framgångsrik kvinna är hon också en ung flicka som plundrats på sin familj, sin identitet och sitt hemland. För att jaga rätt på det som kan göra henne hel igen och för att kunna berätta om mormoderns trauma ger hon sig ut på en resa. M. A., 1962-.

MediaNr: CA25543

Jag sjöng mig genom helvetet

av Fredy Bauer. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 22 min..

Fredy Bauer föddes i Wien 1912. 30 år gammal deporteras han till förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Vid ankomsten blir han igenkänd av en barackchef som vet att han kan sjunga. Fredy skriver operetter som han tillsammans med några medfångar sätter upp i lägret. Tack vare att lägerledningen roas av deras teateruppsättningar överlever han. Boken utkom 1945, efter att F.B. räddats till Sverige med hjälp av Röda korsets auktion.

MediaNr: CA25876

Vår lilla hemlighet

av Toni Maguire. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

När Toni Maguire var sex år började fadern förgripa sig på henne. Med förhoppningen om att han skulle sluta anförtrodde sig Toni åt modern, som gav henne rådet att hålla tyst. År av sexuellt utnyttjande följde och när Toni är 16 år blir hon gravid. Fadern döms till fängelse, men trots det förskjuts Toni av vänner, lärare och familj. Resan mot ett lyckligt liv måste hon därför starta på egen hand. Hindren är många, men Toni är en överlevare.

MediaNr: CA25728

För att kunna leva

av Yon-mi Pak. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Yeonmi Park föddes i den nordkoreanska staden Hyesan, på gränsen till Kina. 2007 flydde hon och hennes mor till Sydkorea via Kina och Mongoliet. I denna självbiografi berättar hon om sin uppväxt, hur hon insåg att familjen måste fly för att överleva och om hur hon utsattes för både människosmugglare och trafficking på sin väg till Kina och Sydkorea. Numera bor Park i Seoul och är internationellt engagerad människorättsaktivist.

MediaNr: CA25229

Flykten från Stalins läger

av Slavomir Rawicz. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Memoar av Slavomir Rawicz som häktades av ryssarna 1939, då han var en ung officer. Han dömdes trots sin oskuld till 25 års straffarbete. Fångarna transporterades mot Sibirien i järnväg, så långt spåren räckte. Därefter började en dödsmarsch mot lägret, där fångarna gick genom snö och kyla fastkedjade i varandra. Väl i lägret lyckades Rawicz och några medfångar genomföra en riskfylld flykt över tundran, via Gobiöknen till Indien.

MediaNr: CA25436

Att bli Steve Jobs

av Brent Schlender. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Journalisterna B.S. och R.T. har skrivit en biografi över den amerikanske entreprenören och affärsmannen Steve Jobs, 1955-2011. Utifrån intervjuer med familj, vänner och konkurrenter presenterar de en mer mångfacetterad bild av honom än den som hittills framkommit. Utifrån hans första tid som grundare och VD för NeXT och köpare av Pixar 1986 beskriver de hans utveckling från arrogant och nyckfull ledare till visionär företagsledare.

MediaNr: CA25664

Just nu och för alltid

av Kerstin Weman Thornell. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Trebarnsmamman EvaMärta träffar genom en kontaktannons enslingen Daniel, de blir förälskade och gifter sig. Kärleken sätts på prov av psykisk sjukdom, polisutredningar och tvångsvård. Författaren och journalisten K.W-T. skildrar utifrån EvaMärtas berättelse och parets mejlväxling, rättspsykiatriska journalanteckningar och polisrapporter en stark kärlekshistoria. Boken vänder sig till alla som berörs av psykisk ohälsa.

MediaNr: CA25564

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Urfödan

av Lilian Ryd. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 28 min..

Femte volymen i författaren Lilian Ryds utforskande av nordsvensk kulturhistoria. Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare trettio års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande.

MediaNr: CA25773

Geografi

Bullerbysyndromet

av Lars Berge. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Under en period höjdes välfärdsstaten Sverige till skyarna, främst av tysktalande personer. Denna fascination för allt svenskt kom att kallas Bullerbysyndromet. Journalisten Lars Berge reser kors och tvärs genom Sverige för att ta reda på vad som egentligen hände med Bullerby som en gång sågs som världsledande inom praktiskt taget allt. Var den kanske bara en dröm? Eller fanns den på riktigt? En vass och humoristisk betraktelse över Sverige idag.

MediaNr: CA25843

Gotländskt arkiv

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 2015: 10 tim., 51 min. $bc. DAISY text och ljud.

I över tusen år har Visby varit en mötesplats för människor från när och fjärran. Olika kulturer har influerat staden och gjort den till vad den är idag - en världsarvsstad. Men hur gick det till när Visby hamnade på Unescos världsarvslista? Vad innebär det att vara ett världsarv? Och hur har det påverkat Visby och Gotlands utveckling?.

MediaNr: CA25446

Samhälls- och rättsvetenskap

1.000 piskrapp

av Raif Badawi. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den saudiarabiske bloggaren R. B., född 1984, skrev om sina tankar kring politik, religion och frihet. Han krävde i sina texter tolerans, pluralism, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Sådant som vi i västerlandet tar för givet. På grund av detta dömdes han till tusen piskrapp och tio års fängelse. Bloggtexterna är kommenterade av den tyske redaktören Constantin Schreiber. Efterord av Sara Danius, Svenska Akademins ständiga sekreterare.

MediaNr: CA25580

Tusen platåer

av Gilles Deleuze. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 2 CD-ROM (43 tim., 44 min.).

Kapitalism och schizofreni del 2. Precis som i del ett, Anti-Oidipus, ifrågasätts såväl strukturalismens grundvalar som den traditionella marxismen och psykoanalysen. Texten består av en samling "platåer" som överlappar och interagerar med varandra och som kan läsas i vilken ordning som helst. Författarna är oresonligt kritiska mot dialektiskt tänkande och enhetlig systematik.

MediaNr: CA24569

Bad feminist

av Roxane Gay. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 32 min..

Essäsamling av den amerikanska författaren och universitetsläraren Roxane Gay. Hon skriver rakt och tillgängligt om komplexa frågor som identiteter och status enligt devisen att hellre vara en dålig feminist än ingen feminist alls. Ämnen blandas friskt; här ryms berättelser om bantningsläger, om våldtäktskultur, hiphop och Alfapet.

MediaNr: CA25551

En svensk tiger

av Hanne Kjöller. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 25 min..

I journalisten och författaren Hanne Kjöllers bok framträder en poliskultur präglad av maktfullkomliga chefer, korrupta informella praktiker, tystnadskultur och, framför allt, en kompakt ovilja att ta in kritik och förbättra verksamheten. Hon menar att polismyndigheten lägger oerhörda resurser på att förfölja och straffa poliser som vågat kritisera myndigheten. I boken berättar nio visselblåsare om arbetsgivarens trakasserier.

MediaNr: CA25995

Varje dag är en vårdskandal

av Sebastian Lönnlöv. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren och bibliotekarien Sebastian Lönnlöv, född 1988, arbetade länge extra inom demensvården. Utifrån vårdbiträdets golvperspektiv berättar han om sina erfarenheter från äldreomsorgen, om vardagen bortom de larm som skapar rubriker i tidningarna. En värld där både personal och patienter är utsatta. Vardagsskildringarna av arbetet varvas med utdrag ur föreskrifter och lagar. Reportage- och debattbok.

MediaNr: CA25726

Tolerans

Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Antologi med temat rasism. Ett trettiotal personer med olika bakgrund, kön, religion och politisk tillhörighet berättar hur de ser på rasismen i Sverige och vad vi kan göra åt den. Bland annat medverkar Doreen Månsson, Jan Guillou, Mustafa Caan och Carin Jämtin. De olika inläggen försöker svara på frågor som: Ska vi tiga ihjäl rasisterna eller ska vi ta debatten? Ska vi demonstrera på stan eller starta Facebookgrupper?.

MediaNr: CA25651

Jag orkar inte mer

av Elinor Torp. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 48 min..

En berättelse om psykisk ohälsa på jobbet och om ett samhälle som saknar verktyg att hjälpa den som blir sjuk. Journalisten Elin Torp berättar historien om det så kallade Krokomfallet. Lasse begår självmord den tionde juni 2010 efter en infekterad konflikt med sin närmaste chef och en arbetsgivare som hotar med avsked. Här påbörjas en kamp för upprättelse, för barnen och för änkan, vilket leder till ett rättsligt efterspel.

MediaNr: CA25317

Teknik, industri och kommunikationer

Du sköna nya människa

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Var börjar en kropp, och var slutar den? Framsteg inom medicin, bioteknik, datalogi, nanoteknik och artificiell intelligens har på senare år skapat enorma möjligheter att ersätta förlorade kroppsdelar eller nedsatta funktioner. Och när tekniken flyttar in i våra kroppar, vad händer med oss då? Antologi - med bidrag från forskare och användare - om vilka etiska frågeställningar som forskningen och teknikutvecklingen väcker.

MediaNr: CA26036

När ångloken rullade och skenorna sjöng-

av Nalle Elfqvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 3 tim., 1 min..

Det här är en historia om Byvalla-Långshyttans järnväg i Dalarna, och om människorna som levde och arbetade där. Vi får bland annat höra bomvakten Astrid berätta om de heta somrarna på 1950-talet då kolglöden från tågen satte eld på gräset längs banvallen, och Johan som 1890 var med på den allra första turen. 1964 lades linjen ned på grund av klent transportunderlag och höga driftskostnader. Den trycka boken innehåller rikligt med fotografier.

MediaNr: CA25993

Börja med elektronik och Arduino

av Jonas Forsberg. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar [Huvudbok]: 9 tim., 35 min..

Handledning för alla som börjar studera elektronik och inbyggda system. Hårdvaran som används i inbyggda system utgörs av Arduino Leonardo, ett kretskort i den öppna hårdvaran Arduino. För att tillgodogöra sig teorin bör man även arbeta praktiskt med elektroniska kopplingar enligt övningar i den tillhörande övningsboken. Inga förkunskaper behövs. Lämplig som kursmaterial i grundläggande kurser på högskolenivå och på högre gymnasienivå.

MediaNr: CA25207

Ekonomi och näringsväsen

Amarone och vinerna från Valpolicella

av Thomas Ilkjær. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En djupdykning i det italienska vindistriktet Valpolicella. Här finner man naturligtvis de omtyckta Amoronevinerna, som finns i flera typer, men också syskonvinerna Valpolicella, Ripasso och Recioto della Valpolicella. Boken berättar om de olika geografiska områdena där druvorna odlas, om maten som passar till dessa viner samt om producenterna. Författaren är dansk vinkännare, med Italien som specialområde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA25568

Simma med hajar

av Joris Luyendijk. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 7 tim., 9 min..

En skildring av bankernas lyxlirare och dess visselblåsare. Under två år undersökte författaren Londons bankvärld. Han ville försöka förstå detta slutna universum. Efter hand som han lärde sig mer blev han både fascinerad och oroad. Han insåg att bankerna fortfarande har en enorm makt över vanliga människors liv. Joris Luyendijk, 1971- , är holländsk journalist och har skrivit flera böcker, ofta utifrån ett antropologiskt perspektiv.

MediaNr: CA26043

Hund & delfin

av Karen Pryor. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Kan man träna en hund utan kommandon? Går det verkligen att lära den att apportera på bara fem minuter? Författaren har arbetat med delfinträning i trettio år. Delfiner kan inte tvingas att göra något och det fungerar inte heller att bestraffa dem. Därför har man fått utveckla nya metoder för inlärning - metoder som kan användas även när man tränar andra djur, som till exempel hundar. Här beskriver hon hur klickerträning går till.

MediaNr: CA25542

Den nya husmanskosten

av Paul Svensson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

I Den nya husmanskosten låter kocken Paul Svensson grönsakerna spela huvudrollen. Resterna från den ena dagens måltid blir basen till nästa dags middag. På så vis skapas ett hållbart kök. Modernt, klimatsmart och gott! Boken inleds med fakta om hur man väljer rätt råvaror, och hur man kan planera sin matlagning för att undvika svinn. Recepten är indelade enligt teman: kålmat, dillmat, pepparrotsmat, söndagsstek, äggmat, potatismat och lökmat.

MediaNr: CA25997

Idrott, lek och spel

Motivation för motion

av Johan Faskunger. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

En bok om hälsovägledning för ökad fysisk aktivitet. Syftet är att förmedla några av de strategier och tekniker som visat sig effektiva i arbetet med att hjälpa människor att förändra beteende och uppmuntra fysisk aktivitet. Det finns ingen mirakelmetod för framgång men forskningen visar på en lång rad fungerande åtgärder, där individfokus och empati kanske är de allra viktigaste.

MediaNr: CA26077

Svenska sportklassiker

av Björn Nordström. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I 1000 korta artiklar, indelade på årtal, redogörs för svenska idrottshändelser under drygt 100 år. Här ryms det mesta, från Arne Tammers "ge mig en kvart om dagen", till Sara Sjöströms simbragder. Vi kan läsa om rallyföraren Carlsson på taket i Sörmlandsrundan 1956 och bröderna Fåglum i cykel-VM 1967. Förutom enskilda person- eller lagprestationer tar boken upp sportrelaterade fenomen så som sidan 377 på text-tv, proffsboxning och twar.

MediaNr: CA25043

Naturvetenskap

Att slakta en guldkalv

Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 22 min..

Trettioen olika miljödebattörer och aktiva i miljöorganisationen Klimataktion, nätverket Steg 3 eller bådadera, ger handlingsinriktade förslag på vad som krävs för att skapa ett hållbart samhälle. Jordens miljöproblem tas upp ur en rad olika perspektiv till exempel ur skogens, kretsloppets, arbetets, psykologins, filosofin, kulturens och utbildningens - alltså ett helhetsgrepp. Avslutningsvis presenteras författarna.

MediaNr: CA25150

Korp

av Göran Bergengren. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Ett porträtt av den största kråkfågeln i vårt land. Författaren G.B. är biolog och fågelskådare och har under hela sitt liv studerat och levt med den mytomspunna fågeln. Genom iakttagelser och reflektioner berättar han om korpens liv och vanor, samt om dess avtryck i bland annat mytologin, språket och litteraturen. Boken innehåller även biologiska fakta.

MediaNr: CA25520

Medicin

Kinastudien

av T. Colin Campbell. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kinastudien är en av världens mest omfattande näringsstudier som jämförde kostvanor med förekomsten av sjukdomar på den kinesiska landsbygden. Studien leddes av bokens författare, professor i näringslära och biokemi. Han menar att vår västerländska kost är den främsta orsaken till diabetes, hjärt-kärlsjukdom och andra kroniska sjukdomar. Här beskriver Campbell studien och problemet med våra kostvanor samt ger råd för hur vi bör äta för att må bra.

MediaNr: CA24566

Hund för hälsa

av Ingeborg Höök. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om den glädje och hälsoeffekter som kan uppnås genom kontakt med hundar. Vårdhundskolan inledde sin kursverksamhet 2008 och nu finns hundar inom vård och omsorg i hela landet. Här finns nu Vårdhundskolans kursmaterial samlat i en bok med praktiska övningar och tips. Boken är tänkt att inspirera vårdpersonal som kommer i kontakt med hundar i sitt arbete.

MediaNr: CA25498

Frisk och vacker efter 40 med Maharishi Ayurveda

av Nancy Lonsdorf. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Kan en kvinna verkligen bli friskare och vackrare efter fyrtio? Enligt författaren och läkaren N. L. är det möjligt om man använder Maharishi Ayurveda. Maharishi Ayurveda är en holistisk form av Ayurveda grundad av Maharishi Mahesh Yogi. I boken ger hon praktiska hälsoråd och skönhetstips. Hon blandar gamla råd med den senaste forskningen och visar hur man kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, rynkor och andra åldersrelaterade besvär.

MediaNr: CA25649

Lidande och läkedom

av Nils Uddenberg. Inläst av Fredrik Rydberg. Talboken omfattar D. 2: 23 tim., 39 min..

Lidande och läkedom, Hagströmerbibliotekets skriftserie nummer 19, del 2. Här behandlas medicinens historia från år 1800 till 1950. Nu utvecklas sjukvården till en naturvetenskaplig disciplin. Genom att undersöka kroppen, dess organ och funktioner kunde man nå framgång i behandling av sjukdomar. Nya undersökningsmetoder möjliggjorde efterhand tidigare och säkrare diagnosticering. Behandlingsmetoderna utvecklades och preciserades.

MediaNr: CA24370

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Noa och vargen

av Kirsten Ahlburg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Noa och pappa är ute i skogen. Där ligger en hjort som ser ut att ha blivit dödad av ett rovdjur. Medan de tittar på hjorten dyker en varg upp. Det blir riktigt otäckt. Som tur är vet Noas pappa hur man ska göra: han börjar sjunga! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25886

Jonas pappa har tvångssyndrom

av Elisabet Alphonce. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Jonas och hans pappa har en lång väg till förskolan varje morgon. Jonas pappa har nämligen tvångssyndrom. Det innebär att han måste göra allting jättenoga: kolla spisen, lampor och lås flera gånger om. Det gör Jonas orolig och de får hjälp. Boken avslutas med fakta kring tvångssyndrom. Producerad av Infoteket om funktionshinder vid Landstinget i Uppsala län. Faktagranskad av Maria Holstad, överläkare spec psykiatri, Akademiska sjukhuset.

MediaNr: CA25762

Skärvor av minnen

av Laurie Halse Anderson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

17-åriga Hayley och hennes pappa Andy har länge flyttat runt i USA. Andy är krigsveteran och svårt plågad av minnena från kriget i Irak. Han vill hela tiden fly vidare och blir alkoholist. Hayley gör allt för att skydda sin pappa och ger en mycket svart bild av samhället. När de återvänder hem för att avsluta high school möter hon Finn. Han vägrar låta Hayley vara ifred när hon sätter upp sin skyddsmur och det blir en stark kärlekshistoria.

MediaNr: CA25240

Tillbaka till ett krig

av Torsten Bengtsson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En fristående bok och den tredje delen i serien om Hans. Andra världskriget är slut. Sextonårige Hans reser efter ett år i Sverige tillbaka till sin familj i Tyskland. Men hur blir livet i en stad som har bombats sönder? Vad har hänt Hans far, som var soldat i kriget? Och kommer Hans att få träffa sin svenska flickvän Maria igen?.

MediaNr: CA25443

Pardis Moradi är här!

av Ebba Berg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ibland är det tråkigt att vara Pardis. När klassen får vikarie bestämmer sig Pardis för att låtsas att han är klasskamraten Noa, som den dagen är sjuk. Och kompisarna spelar med. Noa tycker om att läsa, spela fotboll och sjunga. Nu gör Pardis också det när han leker Noa. Samtidigt inser Pardis att han själv faktiskt är ganska bra. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25731

Ingen vanlig sommar

av Linnéa Berglund. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Emilie Lexander. Fjortonåriag Emilie Lexander älskar hästar och är hemligt förälskad i Micke, en av skolans coola killar. Hon är en helt vanlig tjej, men ändå inte. Hon hatar att tävla, men trots det anmäler hon sig till ridskolans tävling i terränghoppning. Och hennes lillasyster är svårt sjuk. Under en helg när hon sover över på höskullen med sina vänner förändras hela hennes liv. Det blir ingen vanlig sommar.

MediaNr: CA26113

Madara - mörkrets krigare

av Adam Blade. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien En förlorad värld som börjar med Convol - det kallblodiga odjuret. Tom och Elenna måste övervinna både naturens och människornas motstånd, orsakat av den ondskefulle trollkarlen Malvel. Dessutom ska Tavaniens fjärde best återföras till sitt ursprung. Det är den vildsinta katten Madara som ska skickas tillbaka genom den svävande himmelsportalen.

MediaNr: CA25371

Prinsessan som inte tyckte om prinsar

av Alice Brière-Haquet. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En vacker prinsessa lever i ett lugnt och stilla kungarike. Hon har det riktigt bra, men en dag tycker hennes pappa att det är dags för henne att gifta sig. Han kallar till sig prinsar från jordens alla hörn, men prinsessan tycker inte om någon av dem. De är bråkiga och buffliga och hon blir inte alls kär. Till sist ber pappa kungen den vackra fen att komma och hjälpa dem. Och då händer något som ingen väntade sig ....

MediaNr: CA25905

Pig och de knäppa kallingarna

av Barbara Catchpole. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra boken om Pig. När Pig ska klä på sig för att gå till skolan hittar han inte sina kalsonger. Han tvingas ta på sig sin systers glittrande rosa trosor. Men när klassen ska ha idrott blir det kris. Pig har ingen lust att byta om tillsammans med Kevin Mobbelin och hans gäng. Hur ska han göra för att slippa visa upp sina knäppa kalsonger för hela klassen? Lättläst.

MediaNr: CA25406

I solstormens spår

av James Dashner. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bakgrundshistoria till serien Maze runner. När Thomas hamnade i labyrinten var hans minne raderat och han mindes inte vad som hade hänt. Men det finns folk som fortfarande kan berätta: solstormar brände jorden och tsunamis slog in över land. Jorden var en obeboelig plats. Marc och Tina bodde i New York. När de inte trodde att det kunde bli värre slog ett virus till. De som drabbades blev galna. Endast en liten flicka tycktes gå säker. Varför?.

MediaNr: CA25632

Märta och islandshästarna

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kompisarna Märta och Maja älskar hästar, men de är lite trötta på sin ridskola. Ibland kokar de av avundsjuka inför andra flickor som får mer utrustning eller egen häst. De ger sig ut på cykeltur för att leta efter nya hästar. I skogen möter Märta och Maja en grupp vuxna som rider på små söta hästar. Vad är det för djurplågare? När flickorna följer med till stallet får de bekanta sig med islandshästar och får prova att rida tölt. Lättläst.

MediaNr: CA25800

Släpp taget Jonte!

av Johan Eriksson. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I staden Stenkulla bor 9-åringarna Jonte och Aidah. Aidahs häst Azzah är i fara. Travkungen som bara tänker på pengar tycker att hästen har gjort sitt och ska sälja henne. Jonte som egentligen hatar hästar ser hur ledsen Aidah är och beslutar sig för att hjälpa till. Azzah måste räddas! I jakten får de oväntat hjälp av krutgumman Tuttan. Allt kommer att avgöras istravet, en stor tävling. Jonte håller i tömmarna och Azzahs frihet står på spel.

MediaNr: CA26064

Den sovande och sländan

av Neil Gaiman. Inläst av Anna Ploby. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En mörk och magisk berättelse. Kvällen innan sitt bröllop nås drottningen av budet om en djup sömn som sprider sig i grannlandet och förvandlar invånarna till sömngångare. Drottningen som upplevt liknande hemskheter förr skyndar till undsättning. Tillsammans med tre trogna följeslagare beger hon sig ut på ett äventyr som förändrar allt, även drottningens framtid.

MediaNr: CA25526

Filippa 18 år

av Brita af Geijerstam. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

18-åriga Filippa har varit på flickcollege i England. Redan på båten dit blev hon förälskad i en ung svensk ingenjör. Aldrig har hon varit så kär. Filippa berättar kul om sitt liv på college och ger en levande beskrivning av den engelska miljön. Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: CA23037

Filippas dagbok

av Brita af Geijerstam. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Filippa är snart 13 år. I en topphemlig dagbok skriver hon om stora hemligheter, tankar och känslor. Det är sommarlov på 1960-talet och Filippa reser med familj och bästa vännen Susanne till Skåne. Där får de roliga sommardagar ihop med pojkarna Gunnar och Staffe. Filippa berättar skojfriskt om allt som händer och funderar kring vänskap och kärlek. Nostalgisk läsning för vuxna.

MediaNr: CA23039

Silvervinges hemlighet

av Katarina Genar. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är höstlov, men mamma måste arbeta så det är tur att Erik har Alva. Den här lördagen börjar med att Erik och Alva följer med Eriks mamma på ett reportagejobb till ett gammalt slott utanför staden. Släkten Silvervinge bor inte längre kvar. Något drar Erik till ett förfallet lusthus i trädgården. Där hittar han ett antal brev under en murken planka. Senare återvänder Erik ensam till slottet.

MediaNr: CA25282

En Myras liv

av Linn Gottfridsson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Myran är sex år och går i förskoleklass. Han har en bästis som heter Henny. Tillsammans bygger de en hemlig snigelvärld bakom gympasalen. Myran har det roligt för det mesta. Men han är allergisk mot bråk. Mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas. En Myras liv är därför en blandning av skoj, lösa tänder, kompisdrama och oro som känns i magen.

MediaNr: CA25785

Drakens dom

av Peter Gotthardt. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Ruinstaden. Den Gyllene skålen är försvunnen och himmelsdraken är rasande. När det visar sig att drakens tjänare Morgonstråle är skyldig förvisas hon ned till jorden som straff. Hon är inte välkommen tillbaka förrän skålen är hittad. Till sin hjälp har hon vallpojken Fem.

MediaNr: CA25385

Dödens byte

av Peter Gotthardt. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del två i serien Ruinstaden som börjar med Drakens dom. Morgonstråle och vallpojken Fem letar efter den Gyllene skålen. Utan den får inte Morgonstråle återvända till himmelspalatset. Nu måste de ta sig till otäcka Stridsdal där den lär finnas gömd. Apan Kokoro leder dem på en äventyrlig vandring genom bergen där de farliga troll-leoparderna finns och de möter ett folk som svälter.

MediaNr: CA25429

Eldprovet

av Margaret Peterson Haddix. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien The 39 clues som börjar med Benknotornas labyrint. Syskonen Amy och Dan närmar sig slutet på sin äventyrliga jakt efter de 39 ledtrådarna som ska kunna göra dem mäktigast i världen. De återvänder till London där sista ledtråden för dem till William Shakespeares grav.

MediaNr: CA25357

Matsalen

av Thomas Halling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Idag serveras fisk i matsalen. Usch, det tycker inte Olle om! Man måste smaka för att få ta knäckebröd efteråt. Rolig skildring av livet på lågstadiet en dag i matsalen. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25840

Sanna har en väldigt busig storebror

av Cecilia Ingard. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sannas storebror hittar på roliga saker, men hans lekar blir ofta för stökiga. Erik skriker och sparkar till sig sin vilja. Vuxna blir arga och Sanna tycker att det är jättejobbigt hemma. Erik får till slut lugnande medicin. Boken innehåller ett faktaavsnitt om att ha syskon med ADHD. Boken är producerad av Infoteket om funktionsnedsättningar vid Landstinget i Uppsala Län. Faktagranskad av Agneta Rosling, överläkare i barnpsykiatri.

MediaNr: CA25759

Pelle Puck gör komback

av Bengt Ingelstam. Inläst av Anna Ploby. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Pelle Puck - gul och blå. Pelle är tillbaka i Mittnäs och återförenas med hockeylaget och skolkamrater. Nu blir han uppflyttad till en ny grupp där han får kämpa för att hänga med på isen. Utanför rinken hamnar Pelle i både svåra och farliga situationer. Stökiga Bella blir fosterbarn i hans familj sedan hennes pappa hamnat i fängelse.

MediaNr: CA25523

Rosengårdskungen

av Jonatan Järvi. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Leo har en sagokung till morfar, en mamma som går klädd i brudklänning och en rektor som är så rädd för barn att han har en papperspåse över huvudet. När morfar dör vänds allt upp och ner, och Leo funderar mycket över livet, konsten och fantasin. Till sin hjälp har han bästisen Degen, en magisk cykel och några mystiska lådor som kan innehålla precis vad som helst.

MediaNr: CA25509

Hemligt: Jördis hjärta Harry

av Elin Lindell. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Jördis. Jördis vill vara med Harry hela tiden, men hon törs bara träffa honom på tisdagar för då är Judith på basketträning. I skolan törs hon inte prata med honom alls, för då skulle kanske någon kunna lista ut att hon är kär.

MediaNr: CA25384

Odjuret vaknar

av Ola Lindholm. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 serien Drömfångaren. Andy har förlorat sina föräldrar i en bilolycka. Till slut får han nog av de hemska fosterföräldrarna och rymmer. Länge klarar han sig själv. En morgon väcks Andy av en rödhårig tjej och en storväxt farbror. Det är Isabell och Papi Angel. Familjen Angel är drömdjursfångare som i generationer har tagit hand om barns drömdjur. Men det finns ett ondskefullt drömdjur och det verkar ha drömts fram av Andy själv.

MediaNr: CA25489

De fyra fallens grotta

av Susanne MacFie. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del fem i serien som börjar med De sju topparnas rike. Embla längtar tillbaka till spelet De Fyra Elementen. Hon saknar sin vän Noel och grubblar på hur de kan ta sig dit igen. Så en dag kommer en örn med brev till Embla. Rådet behöver hjälp för att kunna rädda sfärerna från klimatkatastrof. Det blir ett riktigt äventyr för Embla och Noel att rädda miljön från onda krafter.

MediaNr: CA25563

Inte vara utan

av Mårten Melin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En fristående fortsättning på Trasig och Unga poeters sällskap. I en hel vecka är Max ensam i lägenheten tillsammans Danni. Hon är hans systers bästa kompis, och världens finaste! Men Danni är 21 år och Max är bara 16. Det kan väl aldrig bli något mellan dem? Eller kan det?.

MediaNr: CA25964

Men jag är kär i henne

av Mårten Melin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Max skolklass är på skidresa. Max är kär i Anja, klassens snyggaste tjej. Han vet inte alls om det är besvarat. På skidresan förstår han däremot att Hanna gillar honom. Hon lär honom att åka slalom och de inleder ett förhållande. När Hanna läser en kärleksdikt han skrivit om Anja i mobiltelefonen förut blir det trassel. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25732

Nashville eller vargleken

av Antonia Michaelis. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I sin nya studentlägenhet i ett gammalt hus i Tübingen, Tyskland, hittar Svenja, 18 år, en liten ovårdad, stum pojke. Efter trycket på hans t-shirt kallar hon honom Nashville, och låter honom bo kvar hos sig. Hon tycker allt mer om honom och känner sig ansvarig för honom, men hon märker snart att allt inte står rätt till med honom. Förfärad upptäcker Svenja att det finns ett samband mellan Nashville och det ouppklarade mordet på en hemlös kvinna.

MediaNr: CA25267

Varning för hajar

av Mary Pope Osborne. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Den magiska trädkojan tar med Hanna och Viktor på ett nytt äventyr. Den här gången hamnar de i havsdjupen där de tittar på koraller och fiskar och leker med delfiner. Men så får de plötsligt ovälkommet sällskap och ubåten börjar ta in vatten. De måste snabbt ta sig upp till ytan!.

MediaNr: CA25470

Kalas och katastrof

av Marie Oskarsson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Emilia har just fyllt år när höstterminen i tvåan börjar. Hon ser fram emot att ordna födelsedagskalas för sina kompisar. Emilia och pappa bor i en liten lägenhet och alla i klassen får inte plats, så de har bestämt att bara bjuda tjejerna. När Emilia har delat ut sina kalaskort, inser hon att hon har glömt Julia, den nya tjejen i klassen. Det blir jättejobbigt för Emilia innan föräldrarna hjälper flickorna att lösa situationen.

MediaNr: CA25633

Lola och pojken i huset bredvid

av Stephanie Perkins. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lola Nolan bor i San Francisco, vilket passar henne perfekt. Här kan hon vara den hon vill, och ingen bryr sig om att hon har två pappor och ingen mamma. Nu när hon dessutom träffat sin drömkille kunde livet inte bara bättre. Men så en dag står det en flyttbil på gatan och Lola förstår att Cricket Bell, killen som hon har gjort allt för att glömma, är tillbaka i stan. Det verkar som att Lola en gång för alla måste göra upp med sina känslor.

MediaNr: CA25562

Gamla hundar, nya vanor

av Bali Rai. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Harvey har världens värsta granne, Mick. Harveys familj kommer från Indien och Mick är både vresig och invandrarfientlig. Mick själv hävdar att han inte är rasistisk, men han har fördomar mot alla med utländsk bakgrund. Micks enda vän verkar vara hans sjabbiga hund Nelson. Eftersom Harvey gillar hundar, hur sjabbiga de än är, så försöker han lära känna Mick och Nelson lite bättre. Det blir inte lätt.

MediaNr: CA25671

Jag har ADHD

av Malin Roca Ahlgren. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Coolt med ADHD. 12-åriga Alice är en intensiv och kreativ person. Men vardagen i skolan är jobbig i och med att hon har ADHD. Det gör att hon får dålig impulskontroll, ostadigt humör och svårt att passa tider. Hennes styvpappa och grannar missförstår ofta hennes beteende. Bara mamma och skolsyster förstår fullt ut och det känns tungt för Alice när det går "fel". Avslutningsvis tips och råd för anhöriga och skolpersonal.

MediaNr: CA25682

Rekord, Fatima!

av Marin Salto. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Att spela fotboll är det bästa Fatima vet. Tillsammans med kompisarna spelar hon så ofta hon bara kan, både i skolan och hemma. En dag sitter en äldre tjej på en bänk vid fotbollsplanen. Hon frågar om de vill komma och träna fotboll - på riktigt! Plötsligt blir fotboll något helt annat, och ännu mer spännade!.

MediaNr: CA25466

Den förgiftade silverbollen

av Anette Skåhlberg. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5, sista delen, i serien som börjar med En boll begraven..

MediaNr: CA25614

Devanovornas krig

av Anette Skåhlberg. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med En boll begraven. Det sprids ut miljögifter ovan jord som hotar att förgöra de underjordiska, devanovorna. Därför kidnappar devanovorna barn som gråter. Deras gråt suger upp miljögifterna, men barnen måste förvandlas till malar för att klara detta. Snart står den avgörande fotbollsmatchen som är de tillfångatagna barnens sista hopp om frihet. Lättläst.

MediaNr: CA25613

Kampen mot superbitcharna

av A. Audhild Solberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Anne Bea har låg status bland tjejerna i sjunde klass. Hon blir retad av superbitcharna för att hon ser dåligt. Som tur är har hon en bästis i Nils. Snart är det dags för talangjakt. Tjejerna i klassen, alla utom Anne Bea, ska göra ett sång- och dansnummer. Men Anne Bea kan något som superbitchen Thea verkligen inte kan: sjunga. Hon vågar säga ifrån och bildar dessutom ett band med Nils inför tävlingen. Humoristisk bok om tuff skolvardag.

MediaNr: CA25652

Eld färg ett

av Jenny Valentine. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Iris pappa Ernest försvann när Iris var liten. När Iris nu som tonåring träffar honom igen är han dödligt sjuk. Iris alkoholiserade mamma vill mest åt Ernest konst som är värd väldigt mycket pengar. Men Ernest har något viktigt att berätta för Iris, något som kommer att förändra saker och ting. Iris bästa vän är ett original till gatukonstnär, som försvinner till andra sidan jordklotet. Pyromanen Iris betraktar världen med stor ilska.

MediaNr: CA25297

Kom igen, kämpa!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

När våren kommer är det dags för Charlotte och lagkamraterna i IF Ekby att åka till Danmark på träningsläger. Förutom att sova på vandrarhem och äta en massa wienerbröd ska de också möta ett jätteduktigt danskt lag. Charlotte ser fram emot resan, men allt går inte riktigt som hon har tänkt sig . Berättelsen är inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom.

MediaNr: CA26052

Puck vågar sitt liv

av Lisbeth Werner. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 2 tim., 33 min..

Bente går på Egeborgs internatskola i Köpenhamn sedan hennes pappa börjat arbeta utomlands. Där har hon fått smeknamnet Puck och har bildat en hemlig klubb tillsammans med glada vänner. Nu samlar de hela skolan till en fest ombord på kamraten Skepps pappas båt "Margarethe III". Puck är nära att drunkna, men blir räddad av någon mycket oväntad.

MediaNr: CA25549

Niccolo Bruni & piraterna

av Gudrun Wessnert. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Digerdöden härjar i Stockholm. Tvillingarna Agnes och Agatha lever ett ganska obekymrat busliv tillsammans med pojken Niccolo Bruni. Så lurar de ombord sin mamma på ett fartyg som tar dem på äventyr till Lübeck. Resan kantas av sjörövare, kidnappning och svekfulla vuxna i länder vars språk barnen inte förstår.

MediaNr: CA25617

Nelly Rapp och de små under jorden

av Martin Widmark. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sextonde boken med monsteragenten Nelly Rapp. Nelly och Valle besöker Valles gammelfarfar Gunnar som bor på Kulturgården, ett attraktivt ålderdomshem. Ägarna lockar med ett vackert hus, stor trädgård och stimulerande kulturaktiviteter varje dag. Men Nelly och Valle märker att allt inte verkar stå rätt till på hemmet. Är det vättarnas fel att det ser ut som det gör? Eller finns det någon annan som orsakar misären?.

MediaNr: CA25280

Dansa med strutsar

av Monica Zak. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Pojken Hadara som växte upp i en strutsflock har blivit man och bildat familj med människor i en by bland beduiner i Saharaöknen. Men han har svårt att anpassa sig till människornas vanor och traditioner. Han överger hustru och barn för att hitta sina strutsföräldrar och återgå till det fria strutslivet. I beduinlägret är han saknad och hans fru rider iväg på kamel för att finna honom.

MediaNr: CA25298

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Åh!

av Eva Funck. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om människors känslor. Varje kapitel tar upp en grundkänsla: arg, glad, ledsen, intresse, oro, skam, avsmak, förvåning, rädsla och empati. Allt relateras till hjärnans olika delar och deras olika funktioner. Och hur man kan till viss del kan påverka sina känslor. Vardagskonkreta beskrivningar och pedagogiska förklaringar av abstrakta fenomen. Känslorna personifieras som kompisar. Allåldersbok som passar bra från förskoleklass.

MediaNr: CA25676

Geografi

Lätta fakta om Antarktis

av Lucy Bowman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Enkel faktabok om Antarktis och djuren och människorna som lever där. I boken får du lära dig hur pingvinerna ruvar sina ägg, varför sälar är så tjocka, hur polarforskarna klär sig och hur det gick till när den första människan tog sig till Sydpolen. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA25961

Naturvetenskap

Lätta fakta om jordbävningar och tsunamier

av Emily Bone. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I korta kapitel förklaras hur jordens yta består av plattor, vars rörelser ger upphov till jordskalv och jordbävningar. Det skapar bergskedjor, förkastningar och skred. Boken beskriver vilka skador jordbävningen kan göra på en stad, olika katastrofinsatser, och möjligheterna att förutsäga skalv. Till havs skapar jordskalven gigantiska vågor, tsunamier, som också gör stor skada. Rikligt illustrerad faktabok. Facklitteratur för seende. Lättläst.

MediaNr: CA25741

Löss

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok i korta kapitel för vetgiriga barn 6-9 år. Svar på frågor alla möjliga sorter frågor om de olika sorters löss som trivs på människan: huvudlus, klädlus och flatlus. Men även vägglusen får ett eget kapitel. Förutom listiga tips om hur man undviker att få löss och hur man i så fall ska bli av med dem, får man veta hur man gjorde förr i tiden när man fått ett lusbett. Lättläst.

MediaNr: CA25960