Nya talböcker mars 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 182 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

När inget annat återstår

av Mats Ahlstedt. Inläst av Anders Blentare. Talboken omfattar 8 tim., 55 min..

Första boken om Ella Werner, nyanställd profilerare vid Göteborgspolisen. Ellas första fall blir mordet på en ung man. Ledtrådarna för henne ut till ett ensligt beläget hus på Brännö utanför Göteborg där den excentriske forskaren Egon Guthlin bor. Han har utvecklat en banbrytande substans mot Alzheimers. Sent en kväll får Egons brorsdotter Sandra besök av en rädd ung man som påstår sig vara hennes kusin. Sandra söker upp Egon. Ljuger han?.

MediaNr: CA25409

Som en sten i ett jordskred

av Maria Barbal. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När Conxa är tretton år tvingas hon lämna sin familj för att flytta till sin moster i Pallarès, en liten by på den katalanska landsbygden. Hon är ofta ensam tills hon träffar Jaume, smedens yngste son. De gifter sig, får barn och trots hårda levnadsvillkor känner de sig lyckligt lottade - de har ju varandra. Men Spanien är ett land i förändring och när Jaume engagerar sig politiskt får det konsekvenser för hela familjen.

MediaNr: CA26197

Mannen som inte flög

av Margot Bennett. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim., 32 min..

Fyra män har bestämt sig för att flyga. När planet störtar i Irländska sjön hittar man endast tre. Vem var den fjärde mannen, han som inte flög? Varför ger han sig inte till känna - beror det på att han har något att dölja eller kan han helt enkelt inte träda fram?.

MediaNr: CA26128

Någon från det förflutna

av Margot Bennett. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

En thriller om mordet på Sarah Lampton. Sara blir mördad just som hon ska gifta sig. Men vem är mördaren? Kan det vara någon av hennes tidigare älskare? Den första kärleken Peter, den kände skådespelaren Laurence eller rent av den avspisade Donald som numera är förlovad med Saras arbetskamrat Nancy.

MediaNr: CA26127

Som ett brev på posten

av Birgitta Bergin. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Elsa och Thore, båda 81 år gamla, träffas på en bridgeklubb och blir häftigt förälskade i varandra. Men omgivningens syn på deras kärlek är inte lika självklar som den är för dem. Deras familjer har olika fördomar om och förväntningar på paret och dessutom sina egna hemligheter och avundsjuka. När Elsa och Thore ställer till med en storslagen fest på Elsas skärgårdsställe med alla sina barn och deras familjer ställs allt på sin spets.

MediaNr: CA26237

Huset

av Jens Daniel Burman. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Julen närmar sig och Mårten, Lena och deras dotter Elsa åker till den ensliga huset vid sjön för att äntligen få vara tillsammans. Familjen har gått igenom en tung period sedan Lena blivit invalid efter en bilolycka. Hon har fått permission från sjukhuset och behöver sondmatas och medicineras flera gånger per dygn. På julaftonsnatten knackar det på dörren. En nedkyld och utmattad kvinna söker hjälp. Men det finns också något annat hon vill ha.

MediaNr: CA26168

Bästa brorsorna

av Monica Byekwaso. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om syskonkärlek. Nalle och Niklas är bröder. Nalle är storebror och bor på ett gruppboende där han får hjälp med mat och städning. Niklas är den struliga lillebrorsan. När han blir efterlyst av polisen gömmer han sig hos Nalle. Det blir lite problematiskt när personalen på boendet kommer för att hjälpa Nalle.

MediaNr: CA26427

Stockholmsjävlar

av Jan Bylund. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En stockholmsjävel är en som tror att filmen Jägarna är en dokumentär, hela tiden gör usla försök att härma din dialekt, blir genuint lycklig över att hitta en parkeringsplats. Komikern, och lantisen, Jan Bylund presenterar olika typiska stockholmskaraktärer som bloggerskan, hipstern, lattemamman och dramatenskådisen, och ger exempel på olika typiska stockholmsföreteelser. Ironisk och humoristisk beskrivning av Stockholm och stockholmare.

MediaNr: CA26058

Machoslampor

av Patrick Califia. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Åtta pornografiska noveller, samtliga med temat sado-masochism och lesbianism, men även homo- och bisexualitet. Pat Califia, född 1954, är amerikan och skribent sedan 1970-talet av essäer, artiklar samt erotiska noveller och skönlitteratur.

MediaNr: CA25923

Utkanter

av Rafael Chirbes. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 15 tim., 7 min..

Esteban bor i den spanska småstaden Olba, som har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Hans tryckeri har gått i konkurs, vilket har gjort flera människor arbetslösa och lämnat honom själv barskrapad. Han är således både offer och förövare i den brutala förändring som samhället drabbas av. Boken är skriven som en rasande monolog och bär vittnesmål om tiggeri, prostitution, förlust och brustna drömmar. R.C., 1949-2015, spansk författare.

MediaNr: CA25917

Smällen i Berlin

av Manning Coles. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

Den brittiske spionen Tommy Hambledon är i Berlin i början av andra världskriget. Inför ledande nazister utger han sig för att vara en berömd uppfinnare av sprängämnen. Snart nås det brittiska högkvarteret av ryktet att han har dött, men frågan är om det verkligen är sant? Coles Manning är pseudonym för två brittiska författare, Adelaide Frances Oke Manning (1891-1959) and Cyril Henry Coles (1899-1965).

MediaNr: CA25992

Utmarker

av Arne Dahl. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

Den första boken med Sam Berger och Molly Blom vid Stockholmspolisen. Ellen Savinger har varit försvunnen i tre veckor. Få av Sams kollegor lyssnar när han misstänker att en seriemördare tagit henne. Så visar sig den mystiska Nathalie Fredén ha oanade insikter i fallet. En historia med förgreningar till Sams eget liv träder fram. Även jägaren är jagad och i utmarkerna väntar en sanning som många vill dölja.

MediaNr: CA25492

Älska

av Sylvia Day. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Isabel lever ett glamoröst liv i det tidiga 1800-talets London, en stad full av lyx och synd. När markisen av Grayson friar till henne tvekar hon men inser snart att äktenskapet av många skäl är fördelaktigt. Snart visar det sig att bakom Graysons lekfulla yttre döljer sig ett mörker. Han försvinner spårlöst men dyker efter fyra år plötsligt upp igen. Vem är han? Erotisk thriller i historisk miljö - om kärlek och svek, makt och lust.

MediaNr: CA26196

Rådhusklockan

av Christian Ek. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En nostalgisk trivseldeckare som utspelar sig under några sommarveckor i en svensk småstad på 1940-talet. Den 16-årige gymnasisten Karlsson har tråkigt i sommarvärmen. Men så händer något - staden drabbas av inte mindre än två mord kort efter varandra. Som av en händelse finner den unge Karlsson en ledtråd som kanske knyta dåden till varandra och blottlägga bakomliggande orsaker. Författarnamnet Christian Ek är en pseudonym.

MediaNr: CA25818

Veronikas vrede

av Per Gunnar Evander. Inläst av Björn Sjöquist. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

Maskinskötaren Alfreds hela tillvaro rasar samman när han inte längre får träffa sin dotter. Han känner en bottenlös sorg och det enda han har kvar av dottern är några ballonger och i dem lite av hennes andedräkt. Det här är en vemodig berättelse om mänskliga relationer och det ständigt närvarande förflutna som vi alltid bär med oss. Bokens titel syftar på en variant av berättelsen om Veronika med svetteduken. Per Gunnar Evander, 1933-.

MediaNr: CA25919

Nyheter på tre rader

av Félix Fénéon. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Korta, absurda och tankeväckande mininoveller i nyhetstelegrammets form av den franske anarkisten, konstkritikern och förläggaren Félix Fénéon (1861-1944), som var en av centralgestalterna för den tidiga franska modernismen. Med en introduktion av Magnus Hedlund.

MediaNr: CA26044

I främmande hus

av Bodil Forsberg. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar 4 tim., 42 min..

Gerd Ryding har blivit kidnappad för att hennes far, som är läkare, ska plastikoperera kemisten Frank Weiss. Han är efterlyst av polisen och de vill att han ska bli oigenkännlig. Men Gerd och Frank lyckas fly tillsammans med Franks son. Problemet är att den lille pojken är sjuk och måste få läkarvård snarast samtidigt som kidnapparna är dem hack i häl. Har tidigare publicerats som följetong i Allers 1967.

MediaNr: CA26103

Oanade konsekvenser

av Elizabeth George. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 27 tim..

Nittonde kriminalromanen om Thomas Lynley och Barbara Havers. Den brittiska feministen Clare Abbott hittas död på sitt hotellrum i Cambridge efter en föreläsning om sin nya bok. Clares förläggare Rory Statham misstänker att Clares personliga assistent, Caroline Goldrace, är inblandad och kontaktar Barbara Havers. Så utsätts Rory för ett förgiftningsförsök. Havers och Winston Nkata hamnar i en härva av halvsanningar, lögner och hemligheter.

MediaNr: CA25809

Hundarna på huvudgatan

av Elin Grelsson Almestad. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Johanna växer upp med ena foten i arbetarrörelsen och den andra i kyrkan. Hon är storögd inför världen och uppfylld av viljan att göra gott. Men när hon misslyckas med sin självpåtagna mission att rädda ett ensamkommande flyktingbarn från avvisning rämnar hennes världsbild. Vad händer med en människa som är uppfostrad att tro på att rättvisan segrar, när hon konfronteras med rättvisans frånvaro och sin egen otillräcklighet.

MediaNr: CA26026

Ebbas bok

av Maria Gustavsdotter. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som inleddes med Ulrikas bok. Lillasyster Ebba drömmer om ett annat liv. Det är bara vid vävstolen som hon känner sig lycklig. Hennes sjukdom gör sig påmind men det stoppar inte den ivriga uppvaktningen från hjälpprästen Jostein.. Till slut kommer den dagen då Ebba också blir förälskad, men i hennes drömmar finns någon helt annan än Jostein. Det är dags för henne att lämna föräldrahemmet och stå på egna ben.

MediaNr: CA26045

Hit list

av Måns Hedberg. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

Lars Lundgren återvänder till barndomsstaden Kristianstad och ett arbete som chef för spaningsroteln. Där är han tvungen att ta itu med ett mörkt förflutet samtidigt som det inträffar ett antal våldsbrott. Ett självmord och några misstänkta dödsfall - finns det ett samband? Utredningen spretar betänkligt. Kriminalroman där skildringen av en stads dolda hemligheter ges stort utrymme.

MediaNr: CA26042

Livet vände!

av Lillemor Helander. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar 6 tim., 57 min..

Del 2 i serien inledd med Vad skulle folk säga, om dom visste!? Med stor humor skildrar Lillemor hur livet blev efter att hon kommit loss ur sitt destruktiva förhållande. Hon lyckades vända djup depression till hopp, svårigheter till möjligheter. Lillemor jobbade som au-pair i Rom, som husa åt en greve och åkte till Stockholm för att spela dragspel i tunnelbanan. Och hon träffade en man som älskade henne och var snäll mot henne.

MediaNr: CA26281

Snön på Kilimanjaro

av Ernest Hemingway. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 11 tim., 33 min..

En samling korta noveller med skiftande motiv, ofta lätt makabra: dödsscener, tjurfäktningar, gangstermord. Titelnovellen handlar om en författare, som sålt sina talanger för vinnings skull. Nyöversättning. Sex av novellerna har aldrig tidigare översatts till svenska: Landskap med figurer; Människor om sommaren; Om att skriva; En tågresa; Våndan i korsningen; Blindhunden. Ernest Hemingway, 1899-1961. Nobelpristagare i litteratur 1954.

MediaNr: CA25862

Vem är Evan Smoak?

av Gregg Andrew Hurwitz. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Evan Smoak lever under falsk identitet och hans våning är ett ointagligt fort. Men han är inte en paranoid galning. Vid tolv års ålder valdes Smoak ut av en topphemlig organisation inom det amerikanska försvarsdepartementet och tillbringade sin uppväxt med hårdträning i organisationens regi. Evan väljer dock att bryta med organisationen. Men nu är någon honom på spåren som vet att han en gång var känd enbart under kodnamnet Orphan X.

MediaNr: CA26104

Rån och inga visor

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst av Dodo Parikas. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Del 3 i serien som börjar med Kaffe med rån. Pensionärsligan inser nu att det kostar en hel del att göra livet lyxigare och roligare för äldre människor. Märtha och hennes vänner beslutar sig för att jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister i franska Saint-Tropez. Men polisen är dem hack i häl och maffian gillar inte konkurrensen.

MediaNr: CA25495

I berget begravt

av Peter Johansson. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 5 min..

Romandebut av journalisten P. J., född 1964. När Gustaf Wallin hittas död i Kaptensgruvan i Malmberget ser det ut som en i raden av tragiska olyckor. Men det finns stora frågetecken kring fackbossens död. När sanningen kommer fram visar sig upprinnelsen finnas i ett annat liv, i en annan tid - som leder till otrohet och svek. Det här är också berättelsen om Malmbergets uppgång och fall. Författaren är själv född och uppvuxen i Malmberget.

MediaNr: CA25965

Dit, dit, hään

av Johan Jönson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 12 tim., 43 min..

Boken inleds med en lång, spänd och vibrerande svit med ett oavbrutet flöde av fraser och påståenden. Samlingen avslutas med två kortare delar som semantiskt och stilistiskt sätts i spel mot den första. Teman i texten är bland annat klasshat, sex, fattigdom och arbete. En avancerad, krävande och kritikerrosad diktsamling. Johan Jönson, född 1966, belönades 2012 med Eyvind Johnson-priset.

MediaNr: CA26019

Ur askan växer nya skott

av Maria Karström. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Nytt liv. Adam och Victoria är själsfränder. De älskar varandra och har en stark Gudstro. Under en semesterresa omkommer Adam när han försöker rädda en liten flicka ur ett eldhav. Victorias värld rasar samman och alla hennes framtidsdrömmar slocknar. Räddningen kommer så småningom från ett oväntat håll, en röst från det förflutna talar till henne och förändrar allt.

MediaNr: CA26195

Vilddjurets märke och andra sällsamma berättelser

av Rudyard Kipling. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Sex av Rudyard Kiplings mer fantastiska och kusliga berättelser samlade i en volym. Det övernaturliga och oförklarliga hade en framträdande plats i Kiplings författarskap och här återfinns både den vackra novellen "De" och den obehagliga skräckberättelsen "Vilddjurets märke".

MediaNr: CA26116

Lärkan

av Dezso Kosztolányi. Inläst av Peter Mattson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Scenen är en liten stad i Ungern 1899. Vi möter makarna Vajkay och deras vuxna dotter Lärkan. Föräldrarna överbeskyddar den osedvanligt fula och ogifta dottern som i sin tur tar hand om sina föräldrar med största omsorg. När Lärkan för första gången ska resa bort känner de sig alla lite oroliga. Separationen innebär dock oanade möjligheter för både föräldrar och barn. En klassiker från 1924 som fortfarande är lätt och modern.

MediaNr: CA25801

Undertryck

av Niklas Lindroth. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 16 tim., 51 min..

Adam Berg lever i spillrorna efter en dödsolycka som splittrade familjen. När Adam träffar sömnforskaren Herman Wiesler förändras allt. Med hjälp av en experimentell drog dras han allt längre in i sökandet efter förlåtelse och djupare ner i sig själv. Adams jakt sätter igång en serie oförklarliga händelser och förvandlas snart till en flykt från något mer än bara de mörka minnena som förföljer honom. Debutroman av Niklas Lindroth, född 1977.

MediaNr: CA25607

Jag lät dig gå

av Clare Mackintosh. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En mörk novemberkväll sliter sig en femårig pojke ur sin mammas hand. Pojken blir påkörd och dör, bilens förare smiter. På några sekunder har flera människoliv slagits i spillror. Jenna måste lämna hemstaden och börja ett nytt liv, men är det verkligen möjligt? Ärendet utreds av polisen som gör allt i sin makt för att hitta smitaren. Berättelsen bygger på ett verkligt fall som författaren arbetade med i sitt tidigare yrke som polis.

MediaNr: CA25880

Du är som du är

av Melania G. Mazzucco. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Eva är elva år, hon har växt upp med sina två pappor Giose och Christian. När Christian plötsligt dör rasar tillvaron. Giose isolerar sig i en stuga på landet och Eva blir kvar i Milano. Efter att ha knuffat en mobbande klasskamrat framför ett tunnelbanetåg flyr Eva från Milano och söker upp Giose. De två ger sig ut på en resa genom Italien under vilken Eva lär känna sina pappors historia. Melania G. Mazzucco, 1966- , italiensk författare.

MediaNr: CA26163

Döden vittnar

av Val McDermid. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 13 min..

Tredje psykologiska thrillern med kriminalkommissarie Karen Pirie, expert på "cold cases". Ett skelett med ett skotthål som genomborrar skallen hittas i en gammal förfallen skola i Edinburgh. Karen Pirie kallas in. Samtidigt blir en man mördad på Kreta. Båda dödsfallen tycks ha samband med Balkankriget på 1990-talet.

MediaNr: CA25501

Det är inte jag, det är du

av Mhairi McFarlane. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Delia Moss är inte helt säker på när hon gjorde fel. När hon friade till sin pojkvän Paul och upptäckte att han låg med en annan trodde hon att det var hennes fel. När hon insåg att livet aldrig mer skulle bli detsamma trodde hon att det var hennes fel. Och när han ville ha henne tillbaka som om inget hade hänt började Delia undra om det kanske, trots allt, inte bara var hennes fel. Humoristisk kärleksroman.

MediaNr: CA25859

Från och med du

av Mhairi McFarlane. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Trots att Anna Alessis dejter ofta visar sig vara knäppskallar kunde hon inte vara lyckligare. Hon är 30+, har ett jobb hon älskar, och livet är bättre än hon vågat hoppas. Men så har det inte alltid varit. Så när James Fraser - killen som låg bakom Annas sista förödmjukelse i skolan - dyker upp i hennes liv igen vänds allt upp och ner. Men James verkar annorlunda nu. Så varför känner Anna att hon är en idiot som vågar litar på honom?.

MediaNr: CA25771

Vinterfolket

av Jennifer McMahon. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

West Hall, Vermont, 1908. Sarah Harrison hittas död utanför sitt hus, kort efter att hennes dotter Gertie avlidit. Sedan dess har det talats mycket om skogarna i trakten, och man aktar sig för dem. Ett sekel senare bor Ruthie, 19 år, i Sarahs gamla hus. En morgon är hennes mamma Alice försvunnen, och i sökandet efter henne finner Ruthie en dagbok som har tillhört Sarah. Den berättar en gastkramande historia som tar sin början i Sarahs barndom.

MediaNr: CA25774

Utsikten från Castle Rock

av Alice Munro. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Novellsamling bestående av 13 noveller, för första gången översatt till svenska. De bygger på Alice Munros egen släkthistoria, från berättelsen om hur familjen utvandrar från Skottland till Amerika i början av 1800-talet fram till hennes eget vuxenblivande på 1950-talet. När boken når sin epilog, "Budbärare", är det tidigt 2000-tal och berättaren letar spår efter William Laidlaw, sin farfars farfar, på platsen där han dog.

MediaNr: CA25966

De fördrivna

av Negar Naseh. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Ett svenskt par har lämnat Stockholm för en drömtillvaro på Sicilien. Miriam är föräldraledig läkare och Filip är konstnär. Men läget är spänt. Miriam är rastlös och har börjat dricka gin medan Filip störs av allt som hindrar honom från att arbeta. När Filips barndomsvän Ashkan och hans flickvän Erika kommer på besök ifrågasätts parets tillvaro. Ashkan är journalist och vill skriva om de människor som drunknar i Medelhavet på sin färd mot Europa.

MediaNr: CA26185

Avd. för grubblerier

av Jenny Offill. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kvinnlig författare bosatt i Brooklyn möter kärleken, gifter sig och får barn. Så långt är allt gott. Men det blev inte som hon tänkt sig. Efter en tid börjar äktenskapet skava och maken inleder en affär med en yngre kvinna. Nu vill hustrun förstå och i sitt sökande efter svar på hur de hamnat här tar hon hjälp av Kafka, Rilke och Weil, buddister och stoiker. Jenny Offill, 1968-, amerikansk författare.

MediaNr: CA25875

Kakelugnsmordet

av Lars Ohlson. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

Historisk kriminalroman som bygger på ett uppmärksammat mord som skedde 1962. Bankjuristen Vilhelm Eriksson skötte affärerna åt den förmögne tandläkaren Robert Aspelin, och lurar av honom hela hans kapital. Så försvinner Aspelin. Efter två års spaning lyckas polisen få fram sanningen. Eriksson har inte bara lurat och stulet från sin kund, utan även mördat, styckat och eldat upp honom i tre kakelugnar.

MediaNr: CA26146

Nödåret

av Aki Ollikainen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Skildring från norra Finland under missväxtåret 1867. Bonden Juhani ser hellre att hans barn äter än han själv. Han blir allt svagare och hustrun Marja är rasande - han borde äta, hålla sig stark och ta hand om sin familj. Hon fattar ett beslut att lämna sin döende make och ger sig av söderut med de två barnen. Men överallt drar svältande människor fram i desperat jakt på något att äta. Uppmärksammad debutroman från 2012.

MediaNr: CA26588

Berget

av Jean-Noël Pancrazi. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren berättar om en händelse från sin barndom i Algeriet, som kommit att prägla hela hans liv. En sommardag när Jean-Noël leker med sina kompisar på gården kommer en man och erbjuder dem att följa med på utflykt. Det är förbjudet att åka upp i bergen men alla barnen, utom Jean-Noël, följer med. När mörkret faller utan att barnen återvänt ger sig en militärpatrull ut för att leta. J-N.P, 1949-, fransk författare.

MediaNr: CA25863

Dömen icke-

av Raymond Postgate. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Vad är en jury? Tolv vanliga enkla människor som i sin hand fått en annan människas öde. Som fått den svåra uppgiften att avgöra om en människa ska leva eller dö. Men bakom de tolvs utslag ligger också tolv öden. Ingen av dem kan smita ifrån sitt förflutna. Bakom deras prydliga, borgerliga fasader döljer sig händelser och mörka ting som påverkar deras ställningstagande. Psykologisk deckare som följer en jurys arbete. Utkom första gången 1945.

MediaNr: CA25554

Tyrannens barn

av Anne-Cathrine Riebnitzsky. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar 8 tim..

Lisa och hennes bror Ivan är soldater i Afghanistan, men reser hem när deras yngsta syster, Marie, en begåvad konsertpianist, försökt begå självmord. Nutid varvas med återblickar från syskonens uppväxt på den ensligt belägna bondgården, ett hem präglat av våld, rädsla och svek. Barnen tvingas tidigt skydda sig själva och varandra, främst från av faderns våldsamhet. Men på vems sida står egentligen modern? Romanen är delvis självbiografisk.

MediaNr: CA25585

Dimbankar

av Måns Ripa. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

Torsås, 2014. Det är snart dags för val och i det lilla Smålandssamhället blåser det upp till strid när planerna på en ny motorvägssträckning blir kända. Politikerna bestämmer sig för att bygga ett köpcentrum i byn Gökalund och godset Krabbetorp hotas av expropriering. När Alliansens partiledare dessutom utsätts för skottlossning under ett valmöte får polisen mycket att göra. Vendela Karlsson, redaktör för tidskriften Folkets Röst, rycker in.

MediaNr: CA25521

Konsten att älska

av Nora Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

Konstnären Gennie Grandeau reser till New England efter systerns tragiska död. Hon hoppas att det vackra landskapet ska kunna läka hennes själ. Under resan, mitt i en regnskur, får Gennie motorstopp och söker hjälp i ett fyrhus. Där bor Grant Campbell, en vresig ensamvarg. Trots Gennies och Grants olika personligheter dras de till varandra. Men allteftersom dagarna går anar Gennie att Grant döljer något för henne.

MediaNr: CA26230

Sagor om glömda riken

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 47 min..

Del 12 i serien Häxmästaren. Nya och farofyllda äventyr väntar häxmästaren Móri och hans familj. Denna gång går färden västerut, till Verdens Tak och den fruktansvärde Sigilions slott. Målet är, om möjligt, att finna och omintetgöra ödlemanennen Sigilion. Dessutom ska de försöka befria hans olyckliga slavar av människoliknande sort - om de överhuvudtaget existerar.

MediaNr: CA26455

Skammens hus

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Del 11 i serien Häxmästaren. Efter dramatiska händelser i Norge och Island, var Móri och hans följe på väg hem till Österrike. De hoppades på en lugn resa, men hade inte räknat med de onda riddarna och den franska häxan Marie-Christine. Minst av allt hade de kunnat drömma om den fruktansvärda familjeskandalen de kom att bli inblandade i. Här avslöjade de avundsjuka, otrohet och mord - och otroligt nog väntade ännu fler dystra hemligheter.

MediaNr: CA26130

Hjärtats innersta röst

av Jan-Philipp Sendker. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 2 min..

Del 2 i serien inledd med Konsten att höra hjärtslag. Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. För att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder Julia till Burma. Här får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som kommer att vända upp och ner på Julias liv.

MediaNr: CA25673

Silverådern

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Del 18 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva oroar sig för att berätta sanningen om Emthe för föräldrarna. Kommer de att se annorlunda på Aksel hädanefter? Siljes känslor för Samuel blir allt starkare. Hur länge kommer hon att klara av att hålla sig borta från honom?.

MediaNr: CA26123

Överfallet

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Del 19 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva och Silje får en chock när de förstår vem som har bevakat gården. Nikolas har rymt och är nu ute efter hämnd. Han vill döda Ylva, men först vill han förödmjuka och förnedra henne. Ylva inser att alla på gården är i stor fara. Aksel får ett oväntat besök som får honom att glömma allt annat.

MediaNr: CA26454

Levande dominobrickor

av Zigmunds Skujins. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är 1700-tal och tillsammans med den ökände greve Cagliostro letar baronessan Waltraut von Brügen efter sin man, som har försvunnit i kriget mot turkarna. Det visar sig att han har sprängts i två delar under en strid, och att hans underkropp har fogats ihop med en viss kapten Ulstes överkropp. Berättelsen om Waltrauts underliga öden och äventyr flätas samman med historien om författarens eget liv i Lettland på 1900-talet.

MediaNr: CA26150

En annan gryning

av Camilla Sten. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Dystopi om Sverige i en nära framtid. Medborgarna är uppdelade i klasser från A-E, där klass A består av personer med två svenskfödda föräldrar och kan leva utan restriktioner. Ju längre bort från klass A, desto färre rättigheter. Isa tillhör klass B. På dagarna vet hon att ligga lågt, men på nätterna deltar hon i ett tyst uppror. Polisen är dem på spåren, och till slut måste Isa bestämma sig för hur mycket hon är beredd att offra. C.S., 1992-.

MediaNr: CA25744

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kärleksroman i stockholmsmiljö vid 1900-talets början som skildrar den uppslitande och omöjliga kärleken mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille. Lättläst bok.

MediaNr: CA26426

En krossad vas och sju andra historier

av Petra Thorgren. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

När man blir arg kan man bli som en helt annan människa. Ibland gör man till och med sånt som man aldrig skulle göra annars. Den här boken innehåller sju berättelser om gruppbostaden på Liljekonvaljvägen, där både de boende och personalen blir arga då och då. Lättläst bok.

MediaNr: CA26428

Vargbyn

av Lars Thunell. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 42 min..

När den lilla byn får oönskade grannar i form av ett vargpar som myndigheterna i hemlighet placerat i det närbelägna naturreservatet, då tar friden slut och kriget börjar. Länsstyrelsens rovdjursexpert, Rebecka Fors, vill skapa en trygg tillvaro för vargparet. Byborna vill något helt annat. Konflikten mellan varghatarna och vargkramarna eskalerar snabbt. Lars Thunell skildrar dagens vargpolitik i sin debutroman med humor och spänning.

MediaNr: CA26334

Experimentet

av Catrine Tollström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det ska bli den största svenska satsningen inom reality-tv någonsin. Ett antal extrema personligheter anländer till den isolerade paradisön Palawu, och Åse Nordenskiöld ska styra upp produktionen. När kontakten med fastlandet oförklarligt bryts blir det psykologiska spelet mellan deltagarna allt tydligare. Snart går sanningen upp för alla: i detta dödliga spel kan man inte lita på någon annan än sig själv. Omarbetad version av romanen BFO.

MediaNr: CA25373

Varning för vilt

av Aino Trosell. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tio berättelser av olika längd. Siv Dahlin, författarens hjältinna från tidigare böcker, är med i titelnovellen. Hon är tillfälligt verksam som fastighetsmäklare och berättar om dramatiska händelser i glesbygden under sina mäklarförsök. Hon upptäcker diverse obskyra aktiviteter som hon måste hantera, utan att bli avskedad. Övriga berättelser: "en handfull svenska krusbär, stickiga och sura, men förbannade också och understundom söta".

MediaNr: CA26060

Den kärlekshistoria som gick att få till

av Elvira Vigna. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En kvinna tömmer och säljer en lägenhet i en liten stad nära São Paulo. Lägenheten har tillhört Arno och Rose, hennes pojkväns föräldrar. Deras äktenskap har alltid verkat kärlekslöst. Kvinnan vet att de kom till Brasilien från andra världskrigets Tyskland, men frågorna är många. Svaren måste finnas i lägenheten. Om hon kan göra historien om dem till en kärlekshistoria kanske hennes eget liv kan ta samma väg? E.V., brasiliansk författare, 1947-.

MediaNr: CA26149

Leoparderna

av Lars Widding. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

En roman som utspelar sig i Zimbabwe. En äldre man bördig från Umeå är sedan 5 år bosatt på en farm i landet. Han skildrar livet i Afrika och Zimbabwes historia växelvis med återblickar på sin uppväxt i Umeå. Författaren låter andetro och vidskepelse i en främmande kultur få en koppling till berättelsens märkliga händelser. L.W. 1924-1994, författare och journalist.

MediaNr: CA26351

Sigrid - trasmatta

av Ann-Marie Wikander. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 31 min..

Del 4 i serien som börjar med Sigrid - röd som skam. Sigrid har levt ett långt liv. Glädjen och lyckan kunde hon fått mer av. Sorgerna väger över, från barndomens längtan efter moderns kärlek, till de egna barnens brist på förtroende och närhet. Vad var det som styrde hennes liv och tvingade på henne alla tunga bördor? Innerst inne är hon ändå densamma. Flickan med rödhåret, hon som älskade att sjunga och hade huvudet fullt av drömmar.

MediaNr: CA26209

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Främlingar på vår jord

av Håkan Blomqvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Hundratals personer säger sig ha observerat och varit i kontakt med rymdmänniskor. Författaren H. B. har studerat flera av dessa fall och tar upp det mest komplicerade fallet i Sverige -Helgefallet. Richard Höglund, 1913-1977, påstod sig ha arbetat med rymdmänniskor i flera år och även rest till deras undervattensbas i Västindien. Författaren visar hur svårt det är att skilja myt och verklighet i den kontroversiella ufofrågan.

MediaNr: CA26352

Religion

Mellan skymning och mörker

av Peter Halldorf. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

Åtta betraktelser som alla rör sig kring frågan: hur får vi vår kärlek att växa? P.H. utforskar trons väsen och hemligheter i ljuset av påsken. Påskafton, dagen mellan korsfästelsen och uppståndelsen svarar mot en realism som ingen troende undkommer. Dagar som denna kan ateismen öppna sig. Finns Gud? Har jag levt på en illusion? P.H. är pingstpastor, redaktör för tidskrifter Pilgrim och en av grundarna av Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby.

MediaNr: CA26047

Öppet fönster mot oändligheten

av Hildegard av Bingen. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 53 min..

Meditativa texter i urval från Hildegard av Bingens samtliga verk. Urvalet av texterna har i den tyska utgåvan gjorts av två nutida benediktinersystrar, verksamma vid samma kloster som grundades av Hildegard på 1100-talet. I den svenska utgåvan har ytterligare några texter lagts till. Benediktinernunnan Hildegard av Bingen, 1098-1179, var en av medeltidens stora kvinnliga mystiker och en betydande författare.

MediaNr: CA26523

Helgelsens filosofi

av Karin Johannesson. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

I dagens efterkristna samhälle har kristna trosuppfattningar minskat i betydelse, samtidigt märks ett tilltagande intresse för andlighet i olika former. Syftet med boken är att undersöka huruvida andlig träning och fördjupning kan anses vara uttryck för en luthersk tradition. Boken är den andra inom ramen för forskningsprojektet Luthersk teologi och etik - i ett efterkristet samhälle.

MediaNr: CA25799

Bortom teologin

av Tage Lindbom. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Samling debattartiklar som syftar till att hävda Andens herravälde och samtidigt kritiskt belysa och varna för de falska vägar som beträtts i västerländsk teologi. Författaren menar att eftergifter och kompromisser med sekulära tankesätt har framkallat ett tillstånd av förvirring och hållningslöshet. T.L., 1909-2001, svensk historiker och under lång tid chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, konverterade i slutet av sitt liv till islam.

MediaNr: CA26452

Hjärtskakning

av Ingvild Sandnes. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ingvild Sandnes (född 1980) är skribent och har medverkat i en rad olika tidskrifter och antologier. I Hjärtskakning skriver hon 25 betraktelser om trotsiga snorungar, om att slåss med Gud, om kaos och vakuum, vild glädje och skimrande ögonblick, sex, skratt och lamslagen förtvivlan. Författaren använder citat ur Bibeln samt från kända och okända personer för att förtydliga, förklara eller ge lite extra krydda.

MediaNr: CA25922

Filosofi och psykologi

Bättre minne: memo

av Oddbjørn By. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Oddbjorn By, född 1981, är en norsk minneskonstnär. Han presenterar olika metoder för att komma ihåg - både forntida minnestekniker och sådana han lärt sig av sina konkurrenter i Minnes-VM eller kommit på själv. Syftet är att använda mindre tid för att minnas mer. Bland annat får man tips på hur man kommer ihåg siffor, glosor, sångtexter, ansikten och födelsedagar. Han ger även tips på hjärngymnastik.

MediaNr: CA25624

Nietzsche och filosofin

av Gilles Deleuze. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 21 tim., 19 min..

Filosofen Gilles Deleuze, 1925-1995, närmar sig den betydelsefulle och omstridde Nietzsche med stort engagemang. Genom sin ingående tolkning av Nietzsche lägger han här grunden för sitt eget filosofiska författarskap. Texten är akademisk till sin karaktär och är indelad i fem delar; Det tragiska; Aktivt och reaktivt; Kritiken; Från ressentimentet till det dåliga samvetet; samt Övermänniskan: mot dialektiken. Innehåller omfattande notapparat.

MediaNr: CA25545

Gruvgas

av Georges Didi-Huberman. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim..

När katastrofen väl har inträffat är det lätt att vara efterklok, men hur märker man att den närmar sig? Var blir den synlig? Hur ser man alla de små tecken och antydningar som var och en för sig verkar helt normala, men sammantaget leder fram till explosionen? I denna essä undersöker den franske filosofen och konsthistorikern G. D-H. vår kulturella och mentala katastrofberedskap, via gruvolyckor, flamenco och Pasolinis film Ursinnet.

MediaNr: CA25743

Tack!

av Liv Larsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den som är missnöjd och otacksam kan inte vara lycklig. För att bli lycklig måste man därför träna upp sina "tacksamhetsmuskler" och börja se på livet med mer uppskattande ögon. I denna bok har författaren ställt upp tacksamhetsövningar för 52 veckor som lär den som använder dem att aktivt påverka sin upplevelse av lycka istället för att passivt vänta på att den ska infinna sig.

MediaNr: CA25924

Min son och livet efter detta

av Elisa Medhus. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 18 min..

Elisa Medhus är en framgångsrik läkare och hennes tro på naturvetenskapen tycks orubblig. Men när 20-årige sonen Erik tar sitt liv, förändras hennes uppfatting. Erik tar kontakt från andra sidan. Han berättar om sina erfarenheter och delar med sig av kunskaper om livet och döden. Det är på samma gång tragiskt och upplyftande. E.M. skildrar vägen från sorg till helande, och från tvivel till tro.

MediaNr: CA26016

Längtan visar vägen

av Patricia Tudor-Sandahl. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

365 korta texter om livet, en för årets alla dagar, är samlade i denna bok. Varje månad har ett tema, till exempel stillhet, glädje, mod och tro. Teman som vi, och de runtomkring oss, behöver för att växa och utvecklas. En klokbok som tar våra liv och vår längtan på allvar. P.T.S., psykolog, psykoterapeut och författare, 1940-.

MediaNr: CA26211

Uppfostran och undervisning

Svensk folkbildning: en introduktion

av Hans Lorentz. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Om folkbildning förr och nu. Författarens ambition är att göra den historiska beskrivningen relevant genom att knyta an till dagens samhälle. Han vill också lyfta fram folkbildningens kraft att förändra livssituationen för människor. Boken vänder sig till alla som vill veta mer om vad folkbildning är för något. H. L. är doktor i pedagogik, verksam vid Lunds universitet. Han har skrivit om interkulturellt lärande i mångkulturella lärandemiljöer.

MediaNr: CA26121

Språkvetenskap

Runor

av Lars Magnar Enoksen. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Här kan vi läsa om forna tiders skrivtecken, runororna. Boken tar upp runor från olika historiska epoker, runornas bakgrund och deras magiska innebörd. På så sätt får vi också inblick i människornas vardag i äldre tider. Texten vänder sig till alla med ett intresse för nordisk historia. Författaren har skrivit ett stort antal böcker om vikingar, nordisk mytologi och runor. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA25837

Litteraturvetenskap

Dagar vid Donau

av Crister Enander. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 46 min..

Centraleuropeiska författare presenteras, till exempel språkgeniet Gyula Krúdy, den stridbare humanisten och exilförfattaren Sándor Márai samt den samtida Péter Nadas. Namn som Thomas Mann, Elias Canetti, Karl Kraus, Maria Rilke och Dante finns också med. Crister Enander är kulturskribent, litteraturkritiker och författare. Hans bok är även en kärleksförklaring till Budapest, där han bott långa perioder.

MediaNr: CA25448

Kärleksförklaring

av Anders Johansson. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad innebär det att frasen "Jag älskar dig" uttalas så mycket oftare idag än för ett halvsekel sedan? Denna fråga är utgångspunkten för författarens essä om hur människor uttrycker sina kärleksförklaringar. Han söker svaret i litteraturhistorien, populärkulturen, religionen, politiken, medieutvecklingen, sexualiteten och inte minst i sina egna mest intima erfarenheter.

MediaNr: CA26057

Muminvärlden & verkligheten

av Petter Karlsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En biografi om den finlandssvenska konstnären och författaren Tove Jansson 1914-2001. Boken har skapats i nära samarbete med familjen, och innehåller många bilder från privata fotoalbum. Den berättar historien om den verklighet som har påverkat författar- och konstnärskapet och ger en bild av en människa som haft ett fascinerande liv, både på det privata och yrkesmässiga planet.

MediaNr: CA25747

I arbetets utkanter

av Tomas Tranströmer. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I Tomas Tranströmers kök finns ett ovanligt skafferi. Där förvaras dagböcker, manuskript, brev och tidningsklipp - ett arkivmaterial som speglar ett liv i det skrivna ordets tjänst. I denna samling presenteras ett urval av dessa texter. Tranströmer själv arbetade med boken fram till sin bortgång i mars 2015.

MediaNr: CA25198

En fläkt från det förgångna

av Marie Elisabeth af Wied. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 55 min..

Självbiografi av Marie Elisabeth zu Weid (1913-1985), dotter till tyske prins Viktor af Wied och hans hustru, konstnären Gisela zu Solms-Wildenfeld. Hon gav ut ett antal sagoböcker för barn och bosatte sig så småningom i Sverige. I sin självbiografi berättar hon om uppväxten, om möten med Hitler och Göring, om livet i Tyskland efter kriget och om sin bekantskap med det svenska kungahuset.

MediaNr: CA26021

Kulturmannen och andra texter

av Ebba Witt-Brattström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En samling texter om Kulturmannen - den ideologi som enligt författaren försöker fasthålla myten om att stor litteratur skrivs av män. Texterna behandlar så väl manliga som kvinnliga snillen, bland dem Lagerlöf, Wägner, Trotzig, Oksanen, Lessing, Strindberg, Sofokles och Knausgård. Flera av texterna har tidigare publicerats i andra sammanhang. Ebba Witt-Brattström är professor i nordisk litteraturhistoria och kulturskribent.

MediaNr: CA25796

Konst, musik, teater och film

Gustaf Tenggren - en biografi

av Lars Emanuelsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar (: 9). DAISY text och ljud.

Biografi över konstnären och animatören Gustaf Tenggren, 1896-1970. Som tjugoåring får han det prestigefulla uppdraget att illustrera sagosamlingen "Bland tomtar och troll" efter John Bauer. Han flyttar till USA och slår snabbt igenom som konstnär och illustratör. Han arbetar även för Disney och är en av huvudtecknarna till "Snövit och de sju dvärgarna" och flera andra filmer. Hans konst är en inspirationskälla för konstnärer över hela världen.

MediaNr: CA25667

Stora musikguiden

av Roine Jansson. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 14 tim., 26 min..

En bok om musikens tonspråk. Roine Jansson, lektor i gehör- och satslära, vänder sig till alla som är intresserade av musik i någon form. Det spelar ingen roll om man sjunger, spelar, skriver, läser eller lyssnar på musik. Boken ger en allmän musikteoretisk grund men tar också upp sådant som är specifikt för olika genrer. I denna andra upplaga har kapitlet Ackord omarbetats.

MediaNr: CA23786

Förenta nationerna

av Åke E:son Lindman. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok om Förenta nationernas högkvarter i New York. Här får vi en ovanlig inblick i de innersta rummen i vad författaren kallar "världens viktigaste hus". Huset byggdes på en gammal slakthustomt, betalade gjorde familjen Rockefeller och med utformning bidrog bland andra arkitekterna le Corbusier och Sven Markelius. Den tryckta boken innehåller en stor mängd fotografier och ritningar. Med förord av Jan Eliasson.

MediaNr: CA25815

Jazz at vespers

av Ingemar Wågerman. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar 19 tim., 4 min..

En bok om jazz och religion. Författaren, som själv är jazzmusiker, skriver om denna ovanliga kombination med utgångspunkt i en gudstjänst 1953, där jazzmusiker från New Orleans deltog. Här kan vi läsa om jazzens rötter och de kristna inslagen i jazz, samt om religiöst och moraliskt motstånd mot jazz och rock. Boken avslutas med en förteckning över album med religiösa jazzinspelningar.

MediaNr: CA25920

Arkeologi

Det norrländska rummet

av Anna Lagerstedt. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Avhandling i Arkeologi. Studien fokuserar på sociala strukturer i Norrland under medeltiden. Författaren menar att man måste utgå från lokala hierarkier för att kunna göra en korrekt analys. Författaren börjar med en grundlig beskrivning av det norrländska samhället och går sedan in på den medeltida landsbygdens och skogsbygdens betydelse. Vidare diskuteras hantverk och social organisation, den medeltida gården och dess rumsliga organisation.

MediaNr: CA26194

Historia

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar 1916: (13 tim., 38 min.); 379 s. ($bc). DAISY text och ljud.

Del tre i serien om första världskriget skildrar det som på flera vis blev det värsta året av dem alla: 1916. Nu var det tydligt att man stod inför det totala kriget där de inblandade skulle bli tvungna att satsa allt för att kunna vinna eller bara för att kunna undvika förluster. Utifrån brev, dagböcker och andra personliga dokument ger författaren röst åt vanliga människor från en rad olika länder som levde mitt i denna omstörtande värld.

MediaNr: CA24518

Det största brottet

av Marte Brekke Michelet. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Om offer och gärningsmän i den norska Förintelsen ur olika perspektiv: I början av 1900-talet kommer det judiska paret Benzel till Oslo, bildar familj och inrättar sig i vardagen. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech fascinerad av nazismen och kallar sig snart "Norges värsta nazist". 1941 anländer en SS-officer till Oslo för att kartlägga judar i Norge. De möts den 16 november 1942 då den första transporten går till Auschwitz.

MediaNr: CA25968

Afrikanska möten

av Sten Rylander. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Sten Rylander har i över trettio års tid, från 1979 och framåt, på olika sätt verkat i Afrika - som ambassadör, som Afrikachef för Sida och som medlare för EU. Boken är en personlig skildring av det arbete och det liv han brinner för. Han berättar om sina möten med Afrikas största ledare under denna viktiga och omvälvande tid i kontinentens utveckling. Men också om vardagen som diplomat, det idoga fältarbetet och alla vänskapsband han har knutit.

MediaNr: CA26048

Döda allt som rör sig

av Nick Turse. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I den här boken skriver historikern Nick Turse om det han kallar det verkliga Vietnamkriget. Enligt Turse fanns det i USA en systematisk politik på högsta militära nivå som gick ut på att döda så många som möjligt. Den ökända Song My-massakern där 500 civila dödades var snarare regel än undantag. Förf. grundar sin tes på hemligstämplade Pentagondokument som offentliggjorts, dessutom har han intervjuat veteraner och vietnamesiska överlevare.

MediaNr: CA25817

Biografi med genealogi

Katter och döttrar

av Helen Brown. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående uppföljare till Katten Cleo. När Helens nioårige son dog var det katten Cleo som hjälpte familjen att läka. Många år senare, när barnen är stora och Cleo borta, går Helen igenom en kris på flera plan. Hennes dotter Lydia reser till Sri Lanka och Helen själv får bröstcancer. När allt känns som tyngst dyker en ny katt upp i Helens liv - Jonah. Och Helen lär sig snart att katter och döttrar är varelser som måste få ströva fritt.

MediaNr: CA26059

Spår från andra sidan

av Janis Heaphy Durham. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Janis Heaphy Durhams man avlider i cancer och kort därefter märker hon märkliga saker. Klockorna stannar oförklarligt på 12.44, tidpunkten för makens död. Och på årsdagen av hans död ser hon ett handavtryck på badrumsspegeln. Durham berättar här om sina erfarenheter och förklarar varför hon är övertygad om att kärleken binder oss levande samman med de döda - och att gränsen mellan våra världar inte är så skarp som vi tror.

MediaNr: CA26167

Kärlekens kod och krigets

av Lasse Eriksson. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Läkaren Britta Östberg, 1907-1971, och matematikern och kryptoforceraren Arne Beurling, 1905-1986, träffades under studietiden i Uppsala och levde länge tillsammans i ett så kallat studentäktenskap. Efter att de har gift sig och fått två barn förändrades förhållandet drastiskt. Deras äktenskap upphörde under stor dramatik. Alla uppgifter kring skilsmässan hemligstämplades då Arne var en säkerhetsklassad nyckelperson inom FRA. Varför?.

MediaNr: CA26145

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 1966-1967: 14 tim., 19 min..

1966 utvidgar USA sitt krig i Vietnam och omvärldens kritik ökar. Oroligheter råder också i andra delar av världen. På den svenska arbetsmarknaden avlöser strejker och lockouter varandra. 1967 införs högertrafik. Två medarbetare - Olof Palme och Ingvar Carlsson - får centrala positioner i statsrådsberedningen och regeringen. Erlander beskriver ingående och levande stora politiska händelser, men även det slitsamma vardagsarbetet.

MediaNr: CA26079

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 1965:10 tim., 28 min..

Året 1965 kom USA alltmer i fokus genom Vietnamkriget och i februari arresterades Martin Luther King efter att ha demonstrerat för rösträtt. I övriga världen uppstod konflikter ibland annat Rhodesia och Algeriet. I Sverige sänktes rösträttsåldern till 20 år. Biståndsorganet SIDA bildades och polisväsendet förstatligades. Tage Erlander beskriver i sina dagböcker händelser i världen och i Sverige, samt den politiska vardagen.

MediaNr: CA26078

Mitt medvetande

av Hugo Lagercrantz. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 5 tim., 44 min..

Memoarbok av Hugo Lagercrantz, 1945- , barnläkare och professor vid Karolinska Institutet. Han berättar öppenhjärtigt om sin livsresa och om uppväxten med sin pappa sedan hans mamma blivit lobotomerad, och om sin kända släkt där många lidit av svåra depressioner. Också om livet med hustrun Rose, intresset för hjärnans utveckling under spädbarnsåren och den sjukvårdsdebatt som engagerat honom.

MediaNr: CA26164

Luuk

av Kristian Luuk. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

År 2011 var programledaren Kristian Luuk nära att säga upp kontakten med sin bror, författaren Martin Luuk. Men i stället började de arbeta på sin relation, vilket några år senare resulterade i en show om deras brödraskap - "Får man göra slut med sitt syskon?". Boken bygger på texter och bilder från showen kompletterat med extra intervjuer och dagboksanteckningar.

MediaNr: CA25642

Pingvinlektionerna

av Tom Michell. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Det är 1970-tal och britten Tom Michell arbetar som lärare på en skola i Argentina. Under en resa till Uruguay räddar han en döende pingvin och smugglar den med sig tillbaka till skolan. Pingvinen får namnet Juan Salvador Pinguino och blir allas älskling. Detta är den charmiga berättelsen om Juan Salvadors liv, blandad med allmänna fakta om pingviner.

MediaNr: CA26040

Kärlek och stålull

av Lisbeth Pipping. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Författaren skildrar på ett personligt och levande sätt sin uppväxt med en utvecklingsstörd mamma, en svårt alkoholiserad pappa och två småsystrar. Hennes uppväxt präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet. Hon söker svar på varför samhället inget gjorde trots att många såg att hon och hennes systrar for illa. Både en uppgörelse med mamman och ett debattinlägg. Förord av Suzanne Osten.

MediaNr: CA26353

Clementine Churchill

av Sonia Purnell. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En biografi över Clementine Churchill, 1885-1977. Boken följer hennes liv från barndom till ålderdom, genom sorger och umbäranden. Clementine stod alltid i skuggan av sin make Winston. Han medgav dock att det bästa han gjort i sitt liv var att gifta sig med Clementine. Hon var sin makes förtrogna och skänkte stabilitet i tillvaron. Dessutom deltog hon aktiv del i det politiska livet och utövad inflytande över regeringsarbetet.

MediaNr: CA26144

Fånge, spion, partisan

av Matti Putkinen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografiska anteckningar av Matti Putkinen. Han utbildas till lärare i Sovjet men utpekas som folkfiende och sätts i fängelse och hamnar senare i Röda Arméns arbetsbataljoner. Putkinen skickas till Estland och sedan till Sibirien, varefter han skickas till Finland som spion, men där deserterar han och blir partisan. 1945 flyr han till Sverige. Författaren Mikko Porvali har redigerat anteckningarna samt skrivit för- och efterord.

MediaNr: CA26285

Barnet från ingenstans

av Kari Rosvall. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kari Rosvall adopteras som liten av ett svenskt lantbrukarpar. Inte förrän vid 64-års ålder får hon veta att hon fötts av en norsk kvinna som fått lämna sitt spädbarn ifrån sig. Kari var ett av tiotusentals barn som ingick i nazisternas projekt Lebensborn, ett försök som skulle lägga grunden för en ren arisk ras. Här berättar Kari om hur hon försöker ta reda på vad som hände under hennes första tre år och om sökandet efter hennes norska familj.

MediaNr: CA25839

Mina tretal

av Olof Ruin. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 9 tim., 18 min..

Memoarbok av statsvetaren Olof Ruin, 1927- , där han lägger ett raster av tretal över sin egen bakgrund och omgivning, över personer han har mött och verksamheter han har bedrivit. I arton kapitel återkommer detta mönster i skildringen av ett liv som utspelats i centrum av svensk samhällsdebatt under sex årtionden - allt från tre syskon och tre statsministrar som stått honom nära till tre vägar ut till hans skärgårdsö.

MediaNr: CA26055

Mitt liv, Kevin och musiken

av Patrik Skog. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Utlämnande självbiografi av Patrik Skog, pappa till Kevin som blev mördad av två andra barn i Arvika 1998. Författaren berättar här om sitt liv med en uppväxt i missbrukarmiljö med mobbning och barnpsyk. Hela tiden har han strävat efter att fungera normalt, i till exempel relationer, men det har inte fungerat. När sonen Kevin dödas förlorar Patrik all livskraft. Med hjälp av sin bror, musik och terapi har han kämpat sig till ett bättre liv.

MediaNr: CA25996

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Romer i Sverige

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 15 tim., 49 min..

Debattbok om romernas svenska historia. Deras renhetsföreställningar beskrivs och förklaras, liksom hur de förklarar sin livsform. Romers kriminalitet ägnas ett särskilt kapitel. Bakgrunden till det stora antalet romska tiggare som sökt sig till Sverige, inbegripet den EU-politik som ligger bakom, diskuteras utförligt. Författaren, f.d. professor i etnologi vid Stockholms universitet, vill bidra till en vidgad debatt om romernas situation.

MediaNr: CA25881

Dinglarens väg

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Den här boken vill synliggöra de resandes egna berättelser som finns arkiverade i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Här får läsaren ta del av enskilda personers tankar om resandekulturen. Det handlar om minne och framtid, om förtryck och diskriminering, men också om kreativitet och samhörighet. Redaktörerna är kulturvetare och etnologer med lång erfarenhet av arbete med nationella minoriteter och resandefolk.

MediaNr: CA25798

Romer - det ansiktslösa folket i Europa

av Bennie Åkerfeldt. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Bennie Åkerfeldt, född 1952, är själv resande. Han har intervjuat romer och resande i Ungern, Slovakien, Rumänien, Tyskland och Sverige. Författaren påvisar hur de har exkluderats i samhället och att det var de som, vid sidan om judarna, var de hårdast drabbade under nazisternas ras- och utrotningspolitik. Han menar att de ses som en ansiktslös företeelse i Europa.

MediaNr: CA25879

Geografi

Mitt Mallorca

av Jörgen Ulvsgärd. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En resehandbok om Mallorca. Journalisten och fotografen Jörgen Ulvsgärd har besökt Mallorca sedan 1970-talet och här delar han med sig av sina bästa tips. Det är ingen komplett guide till ön utan författarens personliga tips. Vi får följa med till staden Palma med restauranger, barer och tjusiga hotell, sedan vidare ut på landsbygden till vandringar Tramuntabergen och soliga stränder. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26062

Samhälls- och rättsvetenskap

Angeläget om maktlekar

Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Maktlekar är en benämning på lekar eller ritualer bland barn och ungdomar i grupp som innehåller våld, hot eller kränkningar. Maktlekar kan skapa stark sammanhållning men också ge upphov till ångest och stress. Hur ska vuxna som arbetar och umgås med barn förhålla sig till maktlekar? Hur ska man agera när man märker att gruppgemenskapens pris är underkastelse och smärta?.

MediaNr: CA25904

Land för hoppfulla

Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 9 tim., 42 min..

Manifest från 1997 utarbetat av Moderata samlingspartiet. Uppdraget var att samla idéer och tankar som partiet ska fokusera på i det nya seklet. Manifestet är inte tänkt att vara heltäckande; den politiska kraften ligger i koncentrationen till det allra viktigaste. Historiskt idédokument av intresse som ett embryo till partiets omvandling till De Nya Moderaterna.

MediaNr: CA26061

Önskan

av Anders Persson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Pari Hakims självbiografi återberättad av journalisten Anders Persson. Pari Hakim växte upp Sardasht i norra Irak på 1970-talet, i ett samhälle med strikta regler om vad en flicka fick göra för att inte befläcka familjens heder. Hederskulturen skulle komma prägla att Paris liv. Vid 17 års ålder blev hon bortgift med en äldre man. Äktenskapet blev allt annat än lyckligt och våld och hot tillhörde vardagen. Efter 14 år lyckades hon bli fri.

MediaNr: CA26086

Pengar som gräs

av Eric Schlosser. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 22 tim., 51 min..

En bok om USA:s svarta marknad, som uppgår till 10 procent av landets totala ekonomi. Amerikanerna lägger mer pengar på droger än vanliga cigaretter och porrindustrins omsättning är i paritet med Hollywoods. Dessutom är den illegala invandringen motorn i en stor del av jordbruksindustrin. I sviterna av detta både skapas det förmögenheter och ödeläggs liv. Gränsen mellan VD och gangster är enligt författaren tunn och beroende av små lagändringar.

MediaNr: CA25877

Teknik, industri och kommunikationer

Robotrevolutionen

av Stefan Fölster. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner tar allt större plats i samhället. Medan detta kan vara till stor glädje för vissa grupper, kan utvecklingen också krossa liv i sin framfart. Ytterst handlar det om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati. Vem blir vinnare och vem blir förlorare i en värld där gränsen mellan människa och maskin blir allt suddigare? S.F., nationalekonom och adjungerad professor vid KTH, 1959-.

MediaNr: CA25970

iPad-boken

av Daniel Riegels. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar 7 tim., 51 min..

Författaren Daniel Riegels går igenom allt det man behöver veta för att få ut det mesta av sin iPad. Han berättar om allt från de mest grundläggande till de mer kreativa och avancerade funktionerna. Till exempel får man tips om Safari, e-mail, meddelanden och sociala nätverk, appar, kameran, iCloud och iMovie. Boken utgår från iOs 8.

MediaNr: CA25897

Ekonomi och näringsväsen

Balkongliv

av Susann Gson Engqvist. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 2 tim., 45 min..

En bok för alla balkongälskare! Här får du mängder av tips och råd som funkar oavsett om din balkong är stor eller liten, inglasad eller oglasad, i söder- eller norrläge. Vilket golv ska man välja? Hur ska man tänka angående sol- och vindskydd? Och kring belysning och inredning? Balkongliv ger svaren på dessa frågor och många fler. Självklart finns också ett avsnitt om odling och växter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26282

Clean cooking

av Elisabeth Johansson. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fritt från gluten och mjölk, men fullt med näring och energi! Clean cooking på författarens vis innebär rena råvaror, mycket grönt, men också kött av olika slag. Boken inleds med ett kapitel om Clean cooking där E.J. presenterar förslag på hur vanligt socker, gluten och mjölk kan ersättas. Övriga kapitel innehåller förutom recept på huvudrätter även juicer, smoothies, mylk, nötsmör, frukost, mellanmål, rawfood och nyttigt godis.

MediaNr: CA25668

Havsfiskeboken

av Markus Lundgren. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok späckad med information om sportfiske från båt i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Allt från hur du ankrar på stora djup till hur du kikfiskar piggvar. Information om platser och metoder följs av ett avsnitt med frågor och svar. Boken innehåller 13 sjökort och avslutas med en förteckning över 50 arter på fem språk. M.L. är fiskeribiolog med lång erfarenhet av havsfiske. L.W. är skribent och van sportfiskare.

MediaNr: CA25882

Fisk & skaldjur

av Tommy Myllymäki. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Innehåller ett 80-tal rätter som är anpassade efter hemmaköket, råvarorna hittar man oftast i en vanlig matbutik. Här blandas klassiker med nya rätter. Några av recepten i boken är lax med purjolök och rödvinssås, gravad strömming, hummersoppa, pocherad piggvar med vitvinssås på löjrom och friterad torsk med remouladsås. Tommy Myllymäki, född 1978, utsågs till Sveriges kock 2007. Han vann även brons i Bocuse d'Or 2015.

MediaNr: CA25770

Idrott, lek och spel

Säg oh, ah, Kennedy

av Kennedy Bakircioglu. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Biografi över fotbollsspelaren Kennedy Bakircioglü, född 1980. Han är av assyriskt/syrianskt ursprung och växte upp i Södertälje. Han spelade i Hammarby IF 1999-2003 och vann då SM 2001. Sedan 2012 spelar han återigen med Hammarby och är nu lagkapten. Tidigare har han bland annat spelat i Assyriska FF, Ajax och Iraklis. Här berättar han om sin uppväxt, sin fotbollskarriär och privatliv. Genom hela boken lyser hans kärlek till klubben igenom.

MediaNr: CA25994

Gör det bättre själv om du kan!

av Johan Fallby. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Idrottspsykologen Johan Fallby gör här upp med gamla sanningar kring föräldrarollen i idrotten. Han diskuterar frågeställningar kring barn och motivation, hur mycket ett barn bör träna och tidpunkten för specialisering. Här finns praktiska råd för alla föräldrar oavsett om barnets mål är att bli motionär eller elitidrottare. Författaren är verksam som forskare och har varit ansvarig för idrottspsykologi inom Svenska fotbollförbundet.

MediaNr: CA25612

Fotboll och huliganism i Skandinavien

Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En antologi från Malmö studies in sport science. Här diskuterar en rad forskare med olika kompetenser skillnaderna i supporterkultur och huliganism mellan de skandinaviska länderna. Syftet är att bättre förstå drivkrafter och orsaker till fenomenet. Texterna är sammanställda forskare vid Sport og Kropskulptur, Intitut for Idraet vid Aarhus Universitet.

MediaNr: CA25591

Lidström

av Gunnar Nordström. Inläst av Joakim Saedén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nicklas Lidström, 1970-, är en Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare genom tiderna. Här finns nu en bok som berättar om hans långa karriär. Läsaren får följa med från tiden som knattespelare i Skogsbo SK till de 20 åren i NHL-laget Detroit Red Wings. Boken innehåller korta intervjuer med flera stora hockeystjärnor, dessutom berättar Annika Lidström om livet som spelarhustru. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA25727

Den tuffaste ronden

av Åsa Sandell. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Åsa Sandell, 1967- , är kanske mest känd för sin karriär som boxare; efter stora framgångar inledde hon, 37 år gammal, en proffskarriär. Här delar hon med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver även in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet.

MediaNr: CA26106

Militärväsen

Vem kan man lita på?

av Wilhelm Agrell. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 17 tim., 50 min..

Författaren vill här förklara hur de omfattande övervakningssystem som avslöjades av Edward Snowden 2013 har tillkommit. Han menar att den aktuella diskussionen kring övervakning och integritet inte är någon nyhet. Boken inleds med en lång lista förkortningar som förekommer i texten. W.A. Är historiker och professor i underrättelseanalys vis Lunds universitet. Han har tidigare skrivit en rad böcker om krig och försvar.

MediaNr: CA26075

Matematik

250 milstolpar i matematikens historia

av Clifford A. Pickover. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om den eviga matematiken. Här presenteras 250 historiska matematiska milstolpar i kronologisk ordning. I korta kapitel får vi veta mer om allt från den 150 miljoner år gamla myran Cataglyphis fortis till Pytagoras sats, Ruberiks kub och sfärernas mysterium. Boken passar alla som är intresserade av matematik, så väl experter som lekmän. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA25611

Naturvetenskap

Smutsiga miljarder

av Arne Müller. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 12 min..

Boken går igenom flertalet svenska gruvprojekt och ger en samlad bild av de miljöproblem som gruvorna trots skärpt lagstiftning orsakar. Här berättas bland annat om havererade gruvdammar, metalläckage långt över tillåtna gränser, damm, buller och jordskalv. Denna information är, enligt författaren, extra viktig i en tid då de svenska gruvprojekten står på rad och ger löften och förhoppningar om nya jobb. A.M., journalist, 1960-.

MediaNr: CA26215

Fåglarna och vi

av Joar Tiberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om fåglarnas liv genom årstiderna. Författaren är även fågelskådare och berättar här om fåglarna, som lever i samma värld som vi, men också uppe på himlen. En del fåglar lever i par hela livet, andra byter partner. Fågelhannar konkurrerar med varandra genom att sjunga högst och rovfåglar äter mindre fåglar. Men det förekommer också samarbeten, ibland passar de varandras ungar och ibland hjälps de åt med att fånga fisk.

MediaNr: CA26346

Medicin

Det barn vi fick

av Åsa Bryhagen. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Åsa Bryhagen och hennes man Richard hade länge försökt skaffa barn tillsammans, med flera missfall som följd. När de väl lyckades visade det sig att deras son hade Downs syndrom. Något som kom att vända upp och ner på deras värld. Åsa berättar om sina egna erfarenheter av att få ett barn med Downs syndrom, varvat med fakta och reflektioner kring föräldraskap, funktionsnedsättning, människosyn, normalitet och människovärde.

MediaNr: CA26169

Ett tredje liv

av Hédi Fried. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hédi Fried satt i koncentrationsläger under andra världskriget. Här dokumenterar hon sitt arbete med överlevare från förintelsen och deras barn. Fried visar genom fallbeskrivningar på vikten av att bearbeta traumatiska minnen för att kunna leva vidare. Att föra vidare kunskap om förintelsen ser hon som sin plikt. Bland annat för att värna demokratin och för att de döda inte ska falla i glömska. H.F., 1924-, författare och psykolog.

MediaNr: CA26448

Kom tillbaka

av Anna Grahn Danehammar. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En självhjälpsbok om att ta sig ur kriser och depressioner. Författaren utgår från sina egna erfarenheter av en djup depression. Genom konkreta råd byggda på fakta vill hon visa hur man kan arbeta sig ur svåra situationer. Bokens är kortfattad, rakt på sak och går igenom kriser och depressioner steg för steg och vidare vad som eventuellt kan hjälpa i olika svåra situationer. Författaren är lärare i psykologi.

MediaNr: CA26133

Magsmart

av David Jonsson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En bok om att bli vän med sin mage. Författaren tipsar om hur du kan bli kvitt IBS, ballongmage och inflammationer. Här finns information om tarmarnas bakterier och deras betydelse för hälsan, samt fakta om sambandet mellan magen och hjärnan. Boken innehåller även recept och listor med magsmarta livsmedel. D.J. är näringsfysiolog och kostrådgivare.

MediaNr: CA26380

Arbetsboken

av Gunnel Norrö. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Trots att personer med Aspergers syndrom ofta är oerhört plikttrogna och noggranna är det många som går arbetslösa. Författaren, som själv har Aspergers, menar att de flesta problem som beror på funktionsnedsättningen är lätt avhjälpta, bara man vet hur man ska göra. Boken innehåller en beskrivning av Aspergers syndrom och förslag på hur arbetsgivare och mentor bör agera, men också tips till den som själv har Aspergers och vill ut i arbetslivet.

MediaNr: CA25899

Sockerdetox

av Filippa Salomonsson. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Filippa Salomonsson, holistic health coach för kvinnor, presenterar ett enkelt treveckors program för att bli kvitt sockerbegäret. I boken finns ett antal recept som man kan använda sig av under programmet, hon skriver också om vad socker är och hur man ska leva efter det att man avslutat programmet. Författaren menar att utan socker kan man bland annat få lugnare mage, finare hy, bättre immunförsvar och bli piggare.

MediaNr: CA25795

I sjukdomarnas häxkittel

av Are Waerland. Inläst av Örjan BLix. Talboken omfattar 18 tim., 20 min..

A.W., 1876-1955, finlandssvensk författare, vars banbrytande idéer inom hälsoämnet var kontroversiella. Denna bok är dels en personlig skildring av hur A.W. själv återskapande sin hälsa med hjälp av tvärvetenskapliga experiment, och dels en historisk betraktelse från medeltiden och framåt. Bokens grundbudskap är att det är vår inre ohygien, till skillnad från medeltidens yttre ohygien, som är orsaken till de flesta av våra sjukdomar.

MediaNr: CA26212

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Utpost

av Ann Aguirre. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i trilogin som börjar med Enklav. En dystopisk framtidsskildring av staden New York, där få människor överlevt tider av krig och epidemier. Ungdomarna Spadertvå och Tålig har levt i tunnlar under staden. Men nu måste de försöka anpassa sig till livet ovan jord bland människorna i staden Räddning. Utanför staden finns mutanter som hela tiden hotar att anfalla.

MediaNr: CA25524

Kvinnan med silverhåret

av Astrid Ahlberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Ön som börjar med Porten. Här möter vi välkända karaktärer från tidigare delar, men man får också stifta bekantskap med några nya huvudpersoner. Alee är en ung flicka som kommer från den vanliga världen. Hon är van vid att klara sig själv, men blir ändå beroende av andras hjälp när katastrofen slår till. Sheradme hamnade Ö-världen av misstag, och frågan är varifrån hon egentligen kommer?.

MediaNr: CA25680

I kungens spår

av Peter Arrhenius. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Första boken om Fanny Falk. Fannys farfar Stickan har ett urmakeri. Här finns ett enormt golvur och om man går in i luckan på urets framsida kan man färdas vart man vill i tid och rum. Stickan har också en organisation, VAO - vän av ordning, som håller koll på den historiska tidsordningen. Fanny får i uppdrag av VAO att åka tillbaka till år 1520, Gustav Vasas tid, med uppdraget att se till att Gustav Vasa får hjälp mot kung Kristian.

MediaNr: CA25279

M varken mer eller mindre

av Petra Backström. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Maj är 19 år och bor i Stockholm. Hennes liv kretsar kring fyra män: stalkern Love som aldrig ger sig, exet Johan som hon fortfarande ligger med, bästisens pappa Anders som stöter på henne fast han inte borde och så Marcus. Han är några år äldre, och Maj vet att hon inte borde falla för honom. Men det kan man ju inte veta i förväg.

MediaNr: CA25903

Superhemligt

av Hubert Ben Kemoun. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nico har fått en anteckningsbok av sin moster. Det är en hemlig bok där han skriver hemliga saker. Till exempel står det att han älskar Alice. Att frökens frisyr liknar en skurtrasa och att rektorn har en jättestor rumpa. Nico tycker att det är roligt att skriva elaka saker om andra. Farid och Nico skojar om allt dumt Nico har skrivit. Men så får fröken tag i boken! Hur ska det gå?.

MediaNr: CA26001

En annorlunda tävling

av Linnéa Berglund. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Emilie Lexander. Emilie har åkt med familjen Danielsson som hästskötare under tävlingarna på High Chaparral. Hon får fullt upp med att lära sig allt om de olika grenarna i som ingår i lagtävlingen samtidigt som hon tar hand om stoet Saba. Men kommer hon att kunna hålla nerverna i styr? Och hur kommer det att gå för Rebeccas lag "Västkustmix"? Helgen blir full av nya upplevelser bland lägereldar, tävlingsbanor och riktiga cowboys.

MediaNr: CA26115

Jag glömmer aldrig Pascal

av Linnéa Berglund. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Emilie Lexander. Emelie söker sig mer och mer till den trevliga familjen Danielsson som precis flyttat till samhället. De bor på gården Holmen och föder upp araber, några av de vackraste hästar som Emelie någonsin sett. Kommer hon att glömma Pascal, sin sköthäst, nu när hon hittat Saba, Capris och de andra hästarna på Holmen? Och vad är det egentligen för speciellt med tävlingarna på High Chaparral?.

MediaNr: CA26114

Kopparhandsken

av Holly Black. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Järnprovet. Call Hunt går andra året på trollkarlsskolan Magisteriet. Hans pappa har fått för sig att Call bär själen från Dödens fiende inom sig, och har därför stulit kopparhandsken för att förgöra sin son. När Call upptäcker det flyr han från skolan med sällskap av vännerna Tumult, Tamara, Aaron och Jasper. Tillsammans ger de sig ut på en farlig jakt för att få tag på handsken innan någon annan gör det.

MediaNr: CA25794

Carno - det bevingade rovdjuret

av Adam Blade. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien En förlorad värld som börjar med Convol - det kallblodiga odjuret. Tom och Elenna lyckas med uppdraget att befria den sjätte besten genom att skicka det genom portalen..

MediaNr: CA25695

Pojken på bergets topp

av John Boyne. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Pierrot bor i Paris. Som sexåring blir han föräldralös och tvingas flytta till fastern i Österrike. Hon är hushållerska i ett förmöget hem i Alperna. Godset tillhör Adolf Hitler, som genast tar sig an den lille pojken. Pierrots ungdomsår kantas av hemskheter, hemligheter och svek, och när kriget äntligen är slut har världen förändrats. Kommer Pierrot någonsin att kunna fly från sina handlingar?.

MediaNr: CA26004

Krigarens svärd

av Chris Bradford. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

12-årige Jack är elev på samurajskolan i 1600-talets Japan. För ett år sedan kom han med fartyg från England. Fartyget led skeppsbrott och hans far mördades av ninjor. Nu har han fått en fosterfar i Masamoto Takeshi, skolans grundare. Jack blir uttagen till provet Den trefaldiga cirkeln: hans mål är att bli en fullvärdig samuraj. Men han har många fiender som ende europeiske pojke på skolan. Dessutom har han något som ninjorna vill komma åt.

MediaNr: CA26024

Middagsmörker

av Charlotte Cederlund. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Långt uppe i de norrländska skogarna ligger den isolerade samebyn Idijärvi. När 16-åriga Áilis pappa dör flyttar hon dit för att bo med sin morfar. Hon har aldrig träffat honom förut och Áili känner sig inte hemma bland all snö och renar. Men så börjar mystiska saker som verkar kopplade till Áilis samiska arv att hända. Hon blir indragen i en gammal, gammal konflikt som hotar skada de få som hon fortfarande bryr sig om.

MediaNr: CA25975

I en främmande värld

av Angela Dorsey. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

13-åriga Evy lever ett fantastiskt liv på landet med vildhästar runt knuten. Hon kan dessutom höra vad hästarna tänker och känner. När Evys mamma förbjuder henne att följa med på en resa till storstaden Vancouver blir Evy arg och förbryllad. På nytt väcks frågor om mammas förflutna. Evy tar hjälp av sina hästar och kompisen Kestrel för att lösa mysteriet.

MediaNr: CA25764

Fallet med sjömonstrets förbannelse

av Daniel Edfeldt. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Hjälparbyrån som börjar med Fallet med den försvunna enhörningen. Nova och Simon förstår nu att fantastiska varelser och magiska platser finns runt hörnet om man vågar titta efter. Barnen följer med den mystiske Julian till botten av en djup sjö. Där upptäcker de att det vilar en förbannelse över alla sjöjungfrur och vattumän. Hjälparbyrån måste bryta den. Samtidigt får de tampas med otäcka sjömonster och en trio elaka häxor.

MediaNr: CA25752

Inga Marja Svonni

av Märta Edquist. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 7 min..

M. E., 1878-1960, låter oss följa sameflickan Inga Marjas liv under decennierna kring sekelskiftet 1900. Från att hon föds i sommarvistet vid den nordnorska kusten, tills hon gifter sig med renägarsonen Esaias i en kyrkby i Norrbottens fjälltrakter. Den centrala frågan är om samer har möjlighet att leva ett fullvärdigt liv utanför renskötarmiljön. Enligt M. E. var det inte var möjligt. Boken utkom 1917. Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: CA26003

Gengångarens grav

av Peter Gotthardt. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Ruinstaden som börjar med Drakens dom. De tre vännerna Fem, Morgonstråle och apan Kokoro upptäcker att den gyllene skålen finns gömd i trollkarlens grotta. Nu tror de att målet är nära. Men skålen är strängt bevakad av gåtfull magi som måste överlistas.

MediaNr: CA25776

Ruinens hemlighet

av Peter Gotthardt. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Ruinstaden som börjar med Drakens dom. De tre vännerna Fem, Morgonstråle och apan Kokoro har äntligen nått Stridsdalen där den gyllene skålen finns. Men i dalen bor också en mäktig trollkarl och dödens vakter finns runtomkring för att slå ner på allt främmande.

MediaNr: CA25777

Bästis

av Thomas Halling. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Olle ser fram emot att träffa sin nya kompis Amid i skolan. Det blir tyvärr inte som Olle tänkt sig. Amid är tillsammans med andra barn på lektionen och i matsalen. Olle blir ledsen och drar sig undan. Han vill inte ens vara med och spela bandy längre. Boken skildrar olika känslolägen som kan rymmas under en skoldag. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25841

Bamses kompisbok

av Jens Hansegård. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Om man är stark måste man också vara snäll, sägs Bamse ha sagt. Den här boken handlar just om vänskap och vad det innebär att vara en bra kompis. Boken innehåller tre Bamse-sagor, och tips från en barnpsykolog om hur ett bråk kan redas ut, saker man ska låta bli att göra, och hur man kan skaffa sig nya kompisar.

MediaNr: CA25906

Guldfisken från andra sidan graven

av Samantha Hay. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i humorserien Zombiedjur. Joe är en helt vanlig kille tills han en dag får en mystisk, magisk egyptisk amulett som han uttalar sin högsta önskan till. Inte kunde han ana att han i och med detta blir beskyddare av alla zombiedjur i staden. Han har redan fått en zombiehamster och en spökkatt på halsen. Den här gången försöker han få guldfisken Fizz att sluta spöka runt som en zombie i toaletten.

MediaNr: CA25188

Ängel i Venedig

av Mary Hoffman. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En äventyrsberättelse om kärlek och krig i 1500-talets Venedig. År 1571 arbetar Luca på det stora skeppsvarvet Arsenalen i Venedig. Han hämtar vatten, hugger ved och tänder brasor åt båtbyggarna. Samtidigt drömmer han om en flicka med gyllene hår och persikomjuk hud. Venedig rustar för krig mot det mäktiga Ottomanska riket och Luca går ombord på skeppet Ängeln för att göra sin plikt. Livet till havs är spännande, men också farligt.

MediaNr: CA26573

Ur nattens mörker

av Caroline Hurtig. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken i serien som börjar med Ödesgudinnans val. Tio år har gått sedan händelserna i Månfolkets land. Vilda har lyckats skapa sig ett nytt liv med vänner i människornas värld. Vänner som undrar lite för mycket över hennes ursprung. Hennes syster Vilja har kämpat för att återställa landet bortom berget och inser att något hotar bortom demonernas berg. Tristan slåss mot sin förbannelse och dess effekter.

MediaNr: CA25640

Stoppa greven!

av Dan Höjer. Inläst av Anders Blentare. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

En äventyrsbok med utgångspunkt i dagens Sundbyberg. Hampus hittar hundra år gamla dagböcker på vinden. Han tycker att det är spännande att läsa om hur livet var då. Men det finns något mer i gömstället: en lapp där någon frågar vem som har tagit dagböckerna. Det visar sig att Hampus kan kommunicera med Emma, en jämnårig flicka som levde för hundra år sedan.

MediaNr: CA26189

Aldrig ensamma

av Anna Jakobsson Lund. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin som inleddes med Tredje principen. I huvudstaden ser allt ut som vanligt, men ändå är ingenting sig likt. De högklassade förbereder sig för val och rebellerna planerar ett attentat. Ava blir involverad i båda sidorna, och vet snart inte vem hon kan lita på. För att få veta mer tvingas hon tillsammans med Levi och Leymah ta hjälp av gamla vänner och nya bundsförvanter. Vem är det som förföljer dem? Har någon räknat ut sanningen?.

MediaNr: CA26388

Hemliga agenter

av KG Johansson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ända sedan han var liten har Tim gillat filmer om hjälten Max Strong. De andra i klassen tycker att han är barnslig. Men en dag träffar Tim tjejen Ayda som också gillar Max Strong. Tillsammans spelar de hjältar i kvarteret. Något händer hos Tims granne. De misstänker att han kan vara en tjuv och smyger in i hans källare. Men ska de verkligen våga smyga uppför trappan och spionera.

MediaNr: CA25041

De odödligas sång

av Julie Kagawa. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som började med De odödligas regler. Allison Sekemotos värld ligger i ruiner, inget liv är heligt och lojaliteter bryts utan vidare. Hon ställs inför ett dilemma. Lyckas hon övervinna den psykopatiska vampyren Sarren är konsekvensen nämligen ett liv i ensamhet.

MediaNr: CA26151

Vi ses när vi ses

av Rose Lagercrantz. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den femte boken om Dunne. Pappa kommer hem från sjukhuset just när höstterminen har börjat. Klassen ska gå på Skansen och fröken förmanar barnen om att de inte ska komma bort. Dunne tappar ändå bort sig. Men så möter hon en annan klass och längst bak går någon hon känner igen: Ella Frida. Dunne och Ella Frida blir överlyckliga och smiter iväg för att leka. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig.

MediaNr: CA25757

En dag i prinsessan Victorias liv

av Petter Lidbeck. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Victoria heter samma sak som prinsessan. Fast hon är inte hela Sveriges prinsessa - bara familjens. Här berättar hon om en helt vanlig dag, till exempel om hennes egen fröken Berit, vad som händer i skolan och vad hon hittar i badhuset. Men allt får inte plats i boken, en dag är ju så lång! På kvällen vill Victoria höra sin favoritsaga, och mamman berättar sagan om Victoria som har Downs syndrom.

MediaNr: CA26176

När Lisabet pillade in en ärta i näsan

av Astrid Lindgren. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I Junibacken bor Madicken och Lisabet med mamma, pappa, Alva, en liten kattunge och en pudel. Just idag är det torsdag och på torsdagar äter man ärtsoppa i Junibacken. En ärta hamnar på golvet och Lisabet petar in den i näsan. Den är lätt att peta in, men svårt att få ut! Madicken säger att den kan slå rot inne i näsan, så att det växer ut en blomma. Mamma har ont i huvudet så Madicken får ta med Lisabet på en tur till doktor Berglund.

MediaNr: CA26126

Älskar, älskar inte

av Lotta Löfgren-Mårtenson. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Emma. Emma är en helt vanlig tonårstjej, som gillar att vara med sin kompis Jonna och snacka om skolan, killar och annat viktigt. Men plötsligt är inget som vanligt längre. Emmas mamma och pappa flyttar isär och Emma blir ihop med Jonatan. Att vara ihop med någon är härligt. I alla fall till en början. Sen dyker killen från sommarstället upp. Och hur ska man då veta om man älskar, älskar inte? Lättläst.

MediaNr: CA26153

Tid för avgång

av Truus Matti. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Det spöregnar och en flicka tar skydd på ett hotell. Där möter hon en räv och en råtta som kan prata. Flickan vet inte vem hon är och vart hon ska. Men så minns hon en viktig fråga! Den måste hon finna svaret på. En annan flicka är ledsen och arg. Hon väntar på att hennes pappa ska komma hem. Han vill skriva en berättelse ihop med henne, men hon vill inte. Boken utspelar sig på två olika plan. T.M., nederländsk prisbelönt författare, 1961-.

MediaNr: CA25984

Urchin och den stora flodvågen

av Margaret McAllister. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Berättelser från Dimslöjornas ö. Alla djuren har hört talas om flodvågorna - hur havet reser sig och störtar in över land, hur vattnet stiger över hela ön och förstör allt i sin väg. En flodvåg är havets hela styrka, och en liten ö är inget annat än en liten leksak i händerna på det. Och det verkar som om en del av djuren inte tror att Crispin är den kung som kan rädda dem undan katastrofen.

MediaNr: CA26152

Julia, julälvan

av Daisy Meadows. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien om Väderälvorna. Kung Bore har stulit tomtens släde med alla julklappar. Nu måste Julälvan Julia försöka rädda julen med hjälp av flickorna Rebecka och Kristin från människornas värld.

MediaNr: CA25594

Min vän Skuggan

av Michael Morpurgo. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Aman växer upp i det krigshärjade Afghanistan. En dag dyker en mager hund upp och börjar följa honom i hälarna. Han ger henne namnet Skuggan och hon blir hans bästa vän. När livet i Afghanistan blir för farligt måste Aman och hans mamma fly. De försöker ta sig till England, där de har släktingar. Men kommer Skuggan att kunna följa med?.

MediaNr: CA26023

Offerträdet

av Magnus Nordin. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Första delen i en serie fristående noveller. Ingen lämnar Odenviskolan med dåliga betyg - det är något som både lärare och elever är beredda att göra allt för att leva upp till. Men vad gör man om betygen inte räcker till? När skolans korridorer ligger tomma och tysta en fredag bryter sig Freja och Alva in på rektorsexpeditionen för att fixa till Frejas betyg. Men de är inte ensamma.

MediaNr: CA26065

Brottsplats kollo

av Elsie Petrén. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Skuggmyra som börjar med Mysteriet i Skuggmyra. Tim är på väg till sommarens kollo. Redan på bussen märker han att Folke, en av ledarna, beter sig märkligt. På kollot smiter barnen ut på natten, trots att det är förbjudet. De får syn på Folke som sätter sig i en båt och ror över till andra viken, mot det gamla sågverket. Tim och de andra förstår att det sker mystiska saker någonstans inne på sågverksområdet.

MediaNr: CA25753

Dödens port

av Rick Riordan. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Den försvunne hjälten. Gaia har öppnat dödens portar och jorden invaderas av monster från antikens dödsrike. Percy Jackson och Annabeth är kvar i underjorden och kämpar mot Tartaros olika fasor. De resterande halvgudarna är inbegripna i ett tvåfrontskrig mellan Gaias vänner och den romerska armén.

MediaNr: CA25678

Stella betyder stjärna

av Bobbi A. Sand. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det är sommar och 14-åriga Isa ska egentligen åka på ridläger, men följer istället med konstnären Stella som är på väg för att göra upp med sin familj. Roadtripen tar dem från Öland till Västkusten, och den är galen. De sover över i ett queerkollektiv och de umgås med alkisar. Stella strålar så starkt att Isa nästan blir bländad. Snart måste Isa stå upp för sig själv. Men hur går det till när man själv knappt vet vem man är?.

MediaNr: CA26125

Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner -och ovänner

av Siri Spont. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första boken om Emre. Emre vågar inte riktigt ta plats och han önskar att han var modigare. Han försöker hitta på tips till sig själv som han skriver ner i en handbok. Inte blir det bättre av att lillbrorsan Izzet är kompis med hela världen. Så börjar Ömer i klassen. Han tar både plats och är modig. Ibland tar han lite väl mycket plats och det ställer till det för Ömer. Men vad skulle hända om Emre och Ömer blev vänner?.

MediaNr: CA26430

Göran och draken

av Ulf Stark. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Göran är yngst av sina bröder och brukar göra lite som han vill. Han ger sig ut i världen för att hitta sina drömmars prinsessa. Han hittar henne, och tycker hon är vackrare än någon han någonsin har mött. Men i landet där hon bor finns en grym drake som varje månad slukar en ung flicka. Kungen har sagt att den som dödar draken ska få allt kungen kan erbjuda. En återberättelse av legenden om Sankt Göran och draken.

MediaNr: CA26053

En riktig vän

av Malin Stehn. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Stall Humlebygården. Sofie har blivit bjuden på en travtävling i Paris och alla tycker att hon ska åka. Själv är hon tveksam. Ska hon väga lämna pojkvännen Adam och kompisen Zoe ensamma på hemmaplan? Zoe har varit på dåligt humör på sista tiden och Sofie misstänker att Zoe kanske också är kär i Adam. Dessutom oroar Sofie sig för favorithästen Speedy. Kommer han att känna igen henne om hon är borta en hel vecka?.

MediaNr: CA26339

Inkräktare i stallet

av Malin Stehn. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Stall Humlebygården. Äntligen är det jullov. Sofie får besök av sin gamla kompis Jojo och hon vet precis vad de ska göra: shoppa, fika och utbyta hemligheter halva nätterna igenom. Sofie har dessutom stora planer på att få Jojo lite mer vänligt inställd till hästar. Just hästar finns det gott om i Humleby. Sofie känner sig ovanligt glad och nöjd. Men då inträffar en rad otäcka händelser som sätter hela hennes tillvaro i gungning.

MediaNr: CA26338

Askfödd

av Sabaa Tahir. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjuttonåriga Laia tillhör det förtryckta folket i de lärdas land. Hennes bror är fängslad och dödsdömd för landsförräderi. För att kunna hjälpa honom kommer Laia till militärskolan Blackcliff via motståndsrörelsen. Där lär hon känna Elias som kommer från en mäktig familj. När de övar tillsammans väcks både kärlek och en möjlig väg till revolution och frihet.

MediaNr: CA25653

Facklitteratur

Geografi

15 upptäcktsresande som förändrat världen

av Kolbeinn Óttarsson Proppé. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Marco Polo, Vasco da Gama och Amelia Earhart. Här får vi möta dem och en hel rad andra upptäcktsresande genom tiderna. Förutom de för oss välkända namnen Columbus och Leif Eriksson berättas här bland annat om Alexandra David-Néel som i slutet av 1800-talet reste ensam genom Indien och senare till Japan och Tibet. Andra upptäckare är Amundsen, Hedin, Cook, Magellan och Ibn Battuta. Den tryckta boken innehåller många bilder och kartor.

MediaNr: CA25889

Samhälls- och rättsvetenskap

Feminism pågår

av Sassa Buregren. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Över hela världen talas det om feminism och kvinnors rättigheter. Sverige kallas världens mest jämställda land men har till exempel aldrig haft en kvinnlig statsminister. Men vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? Och varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om? Riktar sig till barn i åldern 9-12, men passar även att läsas av äldre. Och vuxna!.

MediaNr: CA26063

Teknik, industri och kommunikationer

Allt om traktorer

av Josephine Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Innehåller populära traktormodeller, skördemaskiner och uppseendeväckande innovationer, liksom de tidigaste traktorerna från början av 1900-talet. De flesta traktorer kommer från England och USA. Störst fokus ligger på traktorernas nytta inom lantbruket, men man presenterar också andra användningsområden i exempelvis skogen, det militära och på byggarbetsplatser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA25885

Ekonomi och näringsväsen

Gladiatorernas kokbok

Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Möt gladiatorerna Amber, Amazon, Elektra, Hero, Phoenix och Plexus! De är visserligen inga mästerkockar, men världsbäst på att äta rätt. De vet precis vad kroppen behöver för att bli stor och stark. Här har de tillsammans med en kock samlat sina bästa recept och mat-tips.

MediaNr: CA26387