Nya talböcker april 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 196 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Förlorad morgon

av Gabriela Adamesteanu. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Rumänsk roman från 1984 som först 2016 kommit i svensk översättning. Läsaren får följa den gamla kvinnan Vica Delc under en förmiddag som blir till 70 år. Genom hennes vandringar på Bukarest gator och via minnen, drömmar och känslor gestaltas Rumäniens 1900-talshistoria ur ett kvinnoperspektiv. Boken har blivit en klassiker i hemlandet och Gabriela Adamesteanu, 1942-, anses vara en av Rumäniens främsta författare.

MediaNr: CA25861

Bro bro breja

av M. J. Arlidge. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En man som levt ett till synes skötsamt liv hittas död i ett industriområde i Southhampton. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det i en kartong utanför familjens ytterdörr. Det är första offret men kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista. Och när ett andra och sedan ett tredje offer hittas mördade på liknande sätt är det tydligt att det handlar om en seriemördare. Andra boken med Helen Grace som huvudperson.

MediaNr: CA26626

En gud i spillror

av Kate Atkinson. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 16 tim., 33 min..

Teddy Todd växer upp i ett idylliskt hem på den Engelska landsbygden på 1920- och 30-talen. Han är yngst i syskonskaran och mammas favorit. Helst av allt vill Teddy bli poet men andra världskriget kommer emellan och han blir bombflygare. Efter kriget plågas Teddy av otillräcklighet - han som fick överleva skulle gjort nåt mer av sitt liv. Författaren lyckas skildra detta tunga ämne med humor och värme. K.A., 1951-, brittisk författare.

MediaNr: CA26579

Tar några frön- och flyger

av Eva-Lena Bard. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Valter Hillman kommer år 1915 till Färnköping. Agnes blir förälskad i honom, men det är hennes syster Tyra han gifter sig med. Valter köper byns största gård, men sedan är pengarna slut. När han försöker låna pengar av Agnes vägrar hon. De grälar och Agnes ger Valter en örfil. Då ser Valter till att hon tvångsintas på hospital på grund av att hon är våldsam. Där blir hon kvar återstoden av sitt liv. Bygger på författarens egna släkthistoria.

MediaNr: CA26666

Sorgbägare

av Annika Bengtsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Caroline har varken sett sin mamma eller sin bror på trettio år. Hon har berättat för alla att hennes familj är död. När hon får se sin bror gående på en gata får hon en chock men hon känner att hon måste söka upp honom. Hemska minnen kommer upp till ytan. Samtidigt som Caroline försöker hålla ihop sitt stormiga förhållande till Ulf måste hon ta itu med sitt förflutna. Roman om sorg och saknad, hemligheter och lögner.

MediaNr: CA26336

Rosa & Liksom - en kattbok

av Bengt Berg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

De två katterna, Rosa och Liksom, var ett virvlande radarpar, så länge det varade. De kom som små mjuka nystan till författarens gröna hus och de hade som alla katter en vidunderlig förmåga att njuta av tillvaron och sätta sprätt på både dammtussar i hörnen och vettskrämda flygfän i trädgården. Författaren ger, kärleksfullt och poetiskt, några glimtar ur deras liv, fyllda av glädje, lek, oro och sorg.

MediaNr: CA26498

Svinn

av Lars Berge. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sven var en gång ett PR-geni som skapade sloganen "Framåt Sverige" för Nya Framtidspartiet. En oväntad livskris kostade honom jobbet, bostaden och äktenskapet. Nu är han 35 år, bor i sitt gamla pojkrum i föräldrarnas villa och har fått ett jobb som maskot - en isbjörn - i det nya köpcentret Folkhemmet - en oas för Stockholms kvalitetsmedvetna medelklass. Satirisk skildring av konsumtions- och övervakningssamhället.

MediaNr: CA26400

Oväntad hjälp

av Laila Brenden. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 8 tim., 21 min..

Del 34 i serien Fjällrosor. Bockhornsljudet ekar illavarslande över bygden, och Rise skickar iväg karlarna för att komma Torodd till undsättning. Hon förstår inte vad som sker på Gjel, men hon förstår att det brådskar. Torodd fruktar för sonens liv, och karlarna letar förgäves efter pojkvaskern. Men Rise har vänner både i bygden och på fjället.

MediaNr: CA26510

Teaterbåten

av Edna Ferber. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

Teaterbåten, Cotton Blossom, är en flytande teaterscen på Mississippi under 1920-talet. Vi får följa tre generationers öden knutna till båten. Ombord finns Magnolia, dotter till teaterbåtens ägare Andy Hawks. Hon förälskar sig i skådespelaren Gaylord Ravenal och de rymmer. Men äktenskapet blir allt annat än lyckligt och hon kan inte helt glömma teaterbåten. E. F., 1885-1968, amerikansk författare. Boken har filmatiserats och blivit musikal.

MediaNr: CA26473

Hade en bror

av Stefan Foconi. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Romanens utgångspunkt är att författarens bror hittas död på ett hotellrum, antagligen mördad av sin sambo, Nusann. De har levt ett stormigt liv, kantat av missbruk och livslögner. Roman i tre delar: Den första är ur Nusanns perspektiv, den andra består av ett stort antal röster från personer som känt paret och den tredje är ett samtal mellan författarens alter ego och den döde brodern.

MediaNr: CA26670

Dödskyssen

av Sofia Fritzson. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När dödsängeln Iza misslyckas med ett uppdrag möter hon Simon och heta känslor uppstår mellan dem. Men när hon förälskar sig i honom riskerar hon både sitt hjärta och sin existens, för Simon är dödlig och hans tid rinner ut. Kan Iza rädda honom utan att förlora sig själv?.

MediaNr: CA26102

Solens avbild

av Elizabeth Grayson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 12 tim., 37 min..

I det amerikanska inbördeskrigets slutskeende tvingas Shea lämna ifrån sig sin son. Men hon vägrar ge upp och ger sig av för att hitta honom. Allt hon vet är att han har satts på ett tåg västerut. För att tjäna sitt uppehälle arbetar hon som fotograf. 1875 kommer hon till Colorado där hon ska fotografera en avrättning. Men territoriets ledare anser att en sådan hemsk sak inte ska förevigas och Shea hamnar i fängelse. Hur ska hon nu finna sin son?.

MediaNr: CA26509

Mordbrännaren

av Anders Gustafson. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 54 min..

Del 2 i Singöserien som börjar med Singöspionen. En våldsam brand utbryter en höstnatt i husvagnar och tält på campingen där en grupp romer bor. Kriminalinspektör Solbritt Andersson och hennes kollega Lena Karlsson leder utredningen. Snart står också en gård på norra Singö i lågor. Parallellt med brandutredningarna fortsätter polisen arbetet med att kartlägga nätverket kring spionen och ex-militären Sven Löwengrip.

MediaNr: CA25778

Kärlek sökes

av Carin Hjulström. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Fristående fortsättning på Hitta vilse. Frida Fors är nu programledare i radio och frånskild tvåbarnsmor. När yngsta barnet flyttar hemifrån blir det tomt. Motvilligt ger sig Frida ut på jakt efter kärlek. Utan framgång på krogen provar Frida nätdejting. Här träffar hon längtande, kränkta, vilsna och besynnerliga män och får uppleva både förälskelser och nederlag.

MediaNr: CA25751

Drömfaktorn

av Mikael Holmberg. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För 25-åriga Fredrika borde livet leka. Hon har precis flyttat in i en lägenhet i centrala Umeå och landat ett jobb på en växande reklam- och eventbyrå. Men det är flera faktorer som ställer till det för henne - en trasig storasyster, dilemman på jobbet, en gammal dam på en parkbänk och så killen som dyker upp mitt i natten. Roman om att bli vuxen på riktigt, våga gå sin egen väg och följa sina drömmar.

MediaNr: CA26651

Rosornas krig

av Conn Iggulden. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar Bok 3: 15 tim., 54 min..

Del 3 i serien Rosornas krig. Nu är det år 1461. Richard, hertig av York, är död. Kung Henry VI är fortfarande fången och hans drottning rider söderut med sin segerrusiga armé. Men i och med att Margaret dödade fadern, släppte hon loss sönerna. Edward av March är nu hertig av York och utropar sig till Englands rättmätige kung. Två män som gör anspråk på samma krona innebär en sak: blodsfejd.

MediaNr: CA25850

Skönheten

av Christian Johansson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ända sedan krigstiden har ön legat övergiven, och det var tänkt att det så skulle förbli. Det var helt enkelt ingen bra plats att bosätta sig på. Vissa menade att platsen alltid varit ond, andra hävdade att det startade med en flicka som försvann. När en snipa flyter iland på en närliggande ö, och ett barnlöst par får sin högsta önskan uppfylld börjar det hända saker. Händelseförloppet leder fram till ett ondskefullt mysterium.

MediaNr: CA26283

Ockraren

av Bill Knox. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar 5 tim., 37 min..

Ingår i serien Thane and Moss. En man skjuts på öppen gata, en annan knuffas framför ett tåg och en tredje hittas död i en snödriva. Spåren leder till Ockraren, okänd och skoningslös härskare i Glasgows undre värld. Polisen upplever några dramatiska dagar medan de långsamt och metodiskt drar åt nätet kring honom. Bill Knox, 1928-1999, var skotsk författare och journalist och arbetade bland annat som polisreporter.

MediaNr: CA26727

Hon är arg

av Maja Lee Langvad. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

M.L.L. adopterades som liten från Sydkorea till Danmark. Hon ger ett poetiskt och ursinnigt vittnesmål om upplevelsen av att vara adopterad men också en kritisk granskning av adoptionsindustrin som omsätter 15 miljoner per år bara i Sydkorea. Här blandas reflektioner kring arv, etnicitet och genus med en djupt personlig berättelse från Danmark och Seoul. Hon är arg på mycket: både på sina mödrar, sin närmaste omgivning, samhället och sig själv.

MediaNr: CA26731

För vad sorg och smärta

av Thom Lundberg. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Skrothandlare, tivolifolk och synska resandekvinnor. Kärlek, hämnd och kamp. Thom Lundberg romandebuterar här med en berättelse om resandefolket i Sverige. I centrum av denna väv av skrönor står bröderna Olof och Valentin. De befinner sig mellan det nya och det gamla och måste finna sin plats i familj och samhälle. Bröderna väljer olika vägar i livet och kommer allt längre ifrån varandra.

MediaNr: CA26000

En skymt av paradiset

av Björn Lundén. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Martin Luthersen kommer som nybliven kyrkoherde till Näversjö församling i Härjedalen. Församlingen visar sig ha stora problem. Kyrktornet håller på att rasa på grund av sättningar i marken och redan nu lutar det betänkligt. Martin får till uppgift att lösa problemet med kyrkan och få fart på den avtynande församlingen. Många förvecklingar uppstår och Martins ansträngningar leder till en osannolik händelsekedja.

MediaNr: CA26806

Halta hönans hotell

av Viveca Lärn. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Del 4 i serien som börjar med Öster om Heden. Roger Holkfjell lever numera ett enkelt liv på Saltön tillsammans med katten Clinton, fyra hönor och en tupp. Men det är inte lätt för en gammal entreprenör att ändra sina vanor. Till slut slår han till på ett förfallet strandhotell med potential. Det ska bli århundradets hotell med spa och knäcka baddräktsdesignern Philip som driver Saltöns Sköna Spa.

MediaNr: CA25852

Löftet

av Audrey Magee. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

I desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna han aldrig har träffat. Hon i sin tur lovas änkepension om han dör. Under tio dagar firar de smekmånad och överraskas av den passion drabbar dem. När de skiljs åt är det med en förhoppning om en gemensam framtid och ett löfte att vänta på varandra. Men väntan blir lång och kriget sätter fasansfulla spår. Debutroman av A. M., journalist.

MediaNr: CA26587

Stora små lögner

av Liane Moriarty. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 15 tim., 32 min..

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner i den prydliga villaförorten. Deras barn går i samma förskoleklass. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området tas hon av de andra mammorna för att vara femårige Ziggys barnflicka. Men Madeline och Celeste ställer sig på Janes sida när Ziggy blir anklagad för mobbning.

MediaNr: CA25856

Glömskans bibliotek - en essä om demens, vansinne och litteratur

av Ulf Karl Olov Nilsson. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 10 min..

Ulf Karl Olov Nilsson, även UKON kallad, 1965-, är poet, psykolog och psykoterapeut. Med hjälp av fallbeskrivningar ur en tjugoårig praktik betraktar han i denna essä mänskliga tillstånd med säregna uttryckssätt, bland annat demens, hallucination, neuros och dröm. Han ställer frågor som: Går det att förstå vansinnesdåd? Eller Freud? Blir man en annan person om man drabbas av demens? Blir man en friskare och godare människa av kultur?.

MediaNr: CA26556

Som jag behagar

av George Orwell. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling samhällskritiska essäer och tidningsartiklar som George Orwell skrev under 1930- och 1940-talen. Urvalet är fokuserat på texter som tydligt visar hans politiska ställningstagande. Med förord av Lena Andersson.

MediaNr: CA25902

Jag talar om kärlek

av Emmanuelle Pagano. Inläst av Bodil Carr Granlid. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I prosalyriska texter skildras kärlekens avgörande ögonblick. Nästan som ett kedjebrev i form av aforismer och mininoveller där olika röster berättar om det ögonblick då man vinner eller förlorar allt. Här uttrycks det stora i det lilla och vi får möta kärlekens lycka och bedrövelse bland annat genom den kvinnliga arboristen som föredrar sin motorsåg framför spisen. Emmanuelle Pagano, 1969-, fransk författare.

MediaNr: CA26216

Jag vet allt det här

av Annika Paldanius. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hanna går på läkarlinjen och vet vad hon vet och känner sig redo för livet, vad det än må komma att innehålla. När vännen Filippa blir deprimerad börjar Hanna att tvivla. Hon är inte längre så säker på att hon är osårbar. Det här är en skildring av kampen mellan känsla och intellekt, när det mätbara kolliderar med det oförklarliga. Och om att finna sin väg i vuxenlivet. Debutroman av läkaren Annika Paldanius.

MediaNr: CA26247

Rex Mundivalsen

av Toni Rhodin. Inläst av Toni Rhodin. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Första delen i en släktkrönika om familjen Mundi. Rex lever ett vanligt liv som skolgosse i Skåne. Att han har resandeblod i ådrorna har han bara anat vid åsynen av en karusell eller ett solblekt cirkustält. Men omständigheterna placerar honom plötsligt mitt i en underbar cirkusvärld. Läsaren får möta legendarer som fotsvetts-Karlsson, Julia Pastrana och inte minst författarens farfar Brazil Jack T.R. 1955-, är skådespelare och cirkusartist.

MediaNr: CA26629

Tur i kärlek

av Nora Roberts. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 45 min..

Del 1 i serien Klanen MacGregor. Efter ett år som croupier på lyxkryssaren Celebration har Serena hunnit bli en skicklig Black Jack-dealer och människokännare. Men det finns en person hon inte lyckas komma underfund med; Justin. Ena stunden är han oförskämd, och i nästa får han henne att tappa fattningen med sitt charmiga sätt. Serena försöker ignorera sina känslor för honom, men så kommer Justin med ett erbjudande som skakar om hela hennes värld.

MediaNr: CA26229

Klostret i Tårarnas dal

av Margit Sandemo. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Del 13 i serien Häxmästaren. Móri och hans vänner närmar sig lösningen på gåtan om Den Heliga Solen. De sista pusselbitarna räknar de med att finna i en klosterruin i Tårarnas Dal. Men dit kommer också två av de onda ordensriddarna, som absolut inte har tänkt att ge upp. Och med unga Danielle som gisslan kan de kräva vad de vill.

MediaNr: CA26709

Salomos sigill

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 21 min..

Del 21 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylvas drömmar börjar bli allt mer skrämmande, och hon är rädd att något håller på att hända med henne. Drömmarna känns så verkliga, och i en av dem har hon sett Selma. Ylva anförtror sig åt Aksel, det känns som att Selma vill berätta något....

MediaNr: CA26887

Svart måne

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Del 20 i serien Krönikan om Ylva Alm. När Aksel kommer till rättegången i Sölvdal, inser han att han kan ha fattat ett ödesdigert beslut. Rätten tror inte på hans berättelse. Kommer han att hamna i fängelse, eller ännu värre, straffas med döden? Plötsligt drabbas familjen Alm av en brutal katastrof - det brinner i staden.

MediaNr: CA26708

Före festen

av Sasa Stanisic. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Det är natten före den årliga Annafesten i Fürstenfelde. Alla sover utom fru Kranz, målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé. Och så rävhonan. Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa. Lekfullt gestaltad skröna om en liten by i norra Tyskland.

MediaNr: CA26451

Sujetterna

av Christian Stannow. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En dokumentärroman om tre generationer i den stockholmska familjen Kinmanson. Alla i familjen var skådespelare eller operasångare vid de kungliga teatrarna i Stockholm under 1800-talet. Vi får oss en dos teaterhistoria då vi följer familjens öde under en tid då huvudstaden utvecklades till ett modernt samhälle. En tid som kan liknas vid en generalrepetition inför vår egen. C.S. debuterade som poet 1954 och har sedan dess get ut ett 20-tal böcker.

MediaNr: CA26147

Vredens flod

av Jan Stenqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 30 min..

När djuren tar hämnd på människorna lämnar de inget levande kvar där de drar fram. I dess kölvatten följer smittor och när naturens raseri är över finns endast ett fåtal överlevande människor kvar. Peter Winter är en av dem. Han tar sig in till fastlandet och finner två tonåringar, Sandra och Benny. Tillsammans beger de sig mot Stockholm för att hitta andra människor. De vill bygga upp ett nytt samhälle - men det blir inte som de hoppats.

MediaNr: CA26653

Och morgonen redan stark och vaken omkring dig

av Eva Ström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 18 min..

Diktsamling som är en poetisk kommentar till den omvärld som var och är. Dikterna är på en gång konkreta och mångtydiga; hon kan utgå från en personlig händelse, från en rad hos en annan poet eller från en språklig bild. De utspelas hemma vid plommonhäcken och vid Europas flyktingstråk, nu och i gången tid. Naturtäta iakttagelser från Irland samsas med barndomsbilder och imaginära minnen, baserade på en fantasi eller ett synintryck.

MediaNr: CA26246

Med slutna ögon

av Jan-Erik Ullström. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Som 14-åring utsattes Elisabeth Rehn för en våldtäkt som starkt har påverkat hennes liv. Hon är på många sätt en trasig och psykiskt skör person, men drivs ändå av en stark livslust. Nu förföljs hon av en psykopat som redan har dödat fem människor och har bestämt sig för att ta livet även av Elisabeth.

MediaNr: CA26457

Turkanarapporten

av Christian Unge. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första boken i serien om kirurgen Martin Roeykens. Martin flyr sitt havererade äktenskap och börjar arbeta för Läkare utan gränser i Kenya. Han förälskar sig i antropologen Nadine Zaoui, som berättar om ett experiment på 1980-talet när man testade vaccin mot denguefeber vid Turkanasjön. De som fick vaccinet utvecklade allvarliga neurologiska symptom. När Nadine kidnappas inser Martin att sanningen om experimentet fortfarande är farlig.

MediaNr: CA26379

Kärlek i krigets skugga

av Barbara Victor. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 4 min..

Trettiofyraåriga Maggie Sommers är framgångsrik utrikeskorrespondent för ett amerikanskt TV-bolag. Hon rapporterar från Sabra-lägret under israelernas inmarsch i Libanon när hennes ljudtekniker dödas av en raket. Det blir upptakten till hennes dramatiska förhållande med den israeliske generalen Avi Herzog. I ett försök att fly passionen åker hon hem till New York, men snart dras hon tillbaka till händelsernas centrum.

MediaNr: CA26706

Människor i Solna

av Måns Wadensjö. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman om den lille Måns som bor i Solna. Läsaren får följa honom från dagis och genom lågstadietiden. I skolan anar Måns en och vill ställa den som bestämmer över barnen till svars! Vi möter också andra invånare i Solna, de hoppfulla, bittra, sentimentala, oroade och positiva som gärna uttalar sig om livet i kommunen, det är AIK-supportrar, mäklare och Korv Ingvar-nostalgiker. Alla får de frågan: Vad betyder Solna för dig? M.W., 1988-.

MediaNr: CA26751

Oscarsbalen

av Gunnar Widegren. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 5 tim., 14 min..

Den lilla staden Forså är en förtjusande idyll där den ligger på en rik och bördig slättbygd med slott och herresäten där Casimirsholm, släktgods åt den adliga ätten von Bürgens, är den förnämsta. Något år strax efter sekelskiftet 1900 tar stadens före detta borgmästare Alrik Minders ett initiativ till en Oscarsbal med traditionell hyllning till Konung Oscar II. Satirisk småstadskrönika av G.W., 1886-1959, journalist och författare.

MediaNr: CA26382

Hon, han och döden

av Sven Wollter. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Han och Hon är ett äldre par där mannen har drabbats av cancer. Han har svårt att tala om sin sjukdom samtidigt som hon gärna vill vara ett stöd. De åker till sjukhuset tillsammans men väl där smiter han på en buss utan hjul och svävar iväg till en plats långt upp i norr. Hon står ensam kvar med sin ilska och sorg. Ett återberättandets dialog inleds. Skådespelaren S.W. romandebuterar 82 år gammal med en bok om minnet och den annalkande döden.

MediaNr: CA26521

Riket

av Robyn Young. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som inleddes med revolt. Robert I av Skottland har blivit kung, men har samtidigt skaffat sig många fiender. Genom att mörda sin stora rival, John Comyn, har han delat riket. Flera av hans allierade arméer är försvagade, och Robert tvingas fly. Han är kung, men har ingen makt. Samtidigt marscherar den engelska kungen Edward II norrut, för att återta riket. Robert måste samla sina mannar och förena den splittrade nationen.

MediaNr: CA25921

Kodnamn Mormor

av Tage Åström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En grupp farliga brottslingar genomför en spektakulär och våldsam kupp som får stor uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Simon Åslund och hans kollegor i SSI - sektionen för särskilda insatser - får en ovanligt tydlig order från polisledningen: "Se till att plocka fanstygen, vi skiter i hur ni gör det, bara ni gör det". Samtidigt som den desperata jakten pågår måste Simon hantera krafter inom SÄPO vars syften är mycket tvivelaktiga.

MediaNr: CA26732

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Lena Ekman. Talboken omfattar 2016.1: 1 tim., 12 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Aktuellt: David Lagercrantz. Brukarläsombud firar bok. Äppelhyllan i Linköping. 5 frågor: Gunilla Asker, tidningsmakare. Porträttet: Förskollärare Madelene Lindberg Ales. Nyheter i korthet. Mångspråk: Ju fler språk desto bättre. Lekfullt på Tekniska museet. Tidsfördriv. Boktips: Historier från fjärran.

MediaNr: CA26655

Allmänt och blandat

Det här var ju tråkigt

av David Batra. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

David Batra har samlat ännu fler arga och roliga lappar upphittade vid närbutiker, tandläkare och på lyktstolpar. Lapparna finns överallt och egentligen är det inget konstigt. Lappar är ett utmärkt sätt att förmedla sina åsikter och känslor utan att behöva konfronteras öga mot öga. Lapparnas budskap varierar, från någon som vill skänka bort 50 kg pytt i panna till rättskaffens meddelande som "tandborste och tandkräm återfås mot beskrivning".

MediaNr: CA26590

Vän av ordning

av David Batra. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En samling roliga, skrämmande och gripande insändare som har publicerats i svensk dagspress under de gångna femtio åren. Små ämnen men stora känslostormar!.

MediaNr: CA26495

Tackla hatet

av Rebecka Bohlin. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På internet frodas hatet i skydd av anonymitet. Den som till exempel granskar högerextremismen riskerar både hot och våld. R.B. - journalist, författare och instruktör i feministiskt självförsvar - intervjuar säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Hon försöker visa hur vi tillsammans ska göra för att tackla hatet.

MediaNr: CA26449

Piraterna på Öresund

av Ulf Clarén. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om den första kommersiella radiostationen i Sverige. Skånes Radio Mercur sände mellan 1958 och 1962 och arvtagaren Radio Syd som sände 1962-1966. Genom intervjuer med personer som var med när det begav sig får vi ta del av vardagen på radiostationen och kampen mot radiomonopolet. U.C. journalist och S.O. bankdirektör och expert på populärmusik. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26332

Religion

En Gud på knä

av Anna Alebo. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fjärde boken i serien Ärkebiskopens fastebok, med förord av Antje Jackelén, ärkesbibskop i Svenska kyrkan. Förf., präst i Lunds domkyrkoförsamling, arbetar med pilgrimsvandringar och är också verksam vid Killans bönegård. Hon bjuder in läsaren till den 40 dagar långa vägen till påsk som fastan innebär. Hon tar labyrinten utanför Lunds domkyrka till hjälp och leder vandraren fram till mötet med Jesus och skärtorsdagens måltid där alla får vara med.

MediaNr: CA26640

Med Gud på vår sida

av Karen Armstrong. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

K.A., religionshistoriker, sveper över hela den mänskliga historien för att söka svaret på den brännande frågan om religionen är orsaken till vår bloddränkta värld. Från tidiga högkulturer som Sumer, Indien och Kina, via den epok då judendomen, kristendomen och islam tar form, till de sekulära nationernas födelse, religionens återkomst och världsomspännande jihad, ser författaren istället politiska härdar som använt religionen som extra bränsle.

MediaNr: CA26619

Salt

av Runar Eldebo. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den kristna tron vände upp och ner på det samhälle där den växte fram. Jesus kallade, enligt Bibeln, sina efterföljare att vara salt och ljus för sin omgivning. De skulle förändra och förvandla det samhälle de var en del av. R.E., pastor och föreläsare, resonerar här om saltet som symbol i Bibeln. Salt i lagom mängd är bra för hälsan. Salt konserverar och hindrar förruttnelse, ger karaktär och smak åt helheten. Salt skapar törst och smälter is.

MediaNr: CA26516

Lunds stift i världen

Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Årsbok för Stiftshistoriska sällskapet i Lunds stift, som handlar om lundastiftets kopplingar till och arbete med kyrkor och samfund i andra delar av världen. Innehållet berör bland annat solidaritetsarbete i södra Afrika, vänskapskontakter med kristna palestinier, Lunds missionssällskap och vänstift i olika världsdelar.

MediaNr: CA26616

Makarios andliga homilier

av Makarios. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Få texter har spelat så stor roll i den kristna mystikens historia och haft en så stor ekumenisk spridning som Makarios homilier. Personer och strömningar inom kyrkohistorien som inspirerats av texterna är bland andra Gregorius av Nyssa, senantikens syriska munkar, medeltidens franciskaner, Johann Arndt, John Wesley och vår egen tids andliga sökare. Bakom namnet Makarios, den salige, döljer sig en okänd gestalt, troligtvis från 300-talet e.Kr..

MediaNr: CA26522

Islamisk historia

av Adam J. Silverstein. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 6 tim., 19 min..

A. J. S., lektor i Mellanösternstudier, skriver om islams framväxt och spridning från 600-talet till 2000-talet och kartlägger utvecklingen av islam. Han analyserar vilken roll den islamiska historien spelar i både religiösa och politiska sammanhang. Avgörande händelser i islams, kristendomens och judendomens historia tas upp och författaren ställer frågan varför muslimska samhällen och västsamhällen, trots gemensamma rötter, tycks gå olika vägar.

MediaNr: CA26581

Det liv som väntar

av Stanley Sjöberg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 1 tim., 12 min..

Här vill Stanley Sjöberg, tidigare pastor inom Pingströrelsen, ge läsaren verktygen för att kunna förbereda den viktigaste resan - den när vi lämnar den här jorden. Ingen undgår döden. Den kan drabba oss oväntat när vi är unga eller i hög ålder. Oavsett vilket är det viktigt att förbereda sig. Förf. jämför med en resa till utlandet som många är vana vid att planera grundligt. Ur innehållet: Hur Jesus mötte döden, Vad händer i dödsögonblicket?.

MediaNr: CA26811

Den eviga vishetens ur

av Heinrich Suso. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Henrik Suso, omkring 1300-1366, räknas jämte Mäster Eckehart och Johan Tauler till de främsta medeltida mystikerna. Denna skrift är en passionsberättelse och en skola i praktisk mystik i Jesu efterföljd. I översättarens inledning ges dels en fyllig biografi över författaren men också en grundlig introduktion i begreppet kristen mystik. De flesta av Susos verk skrevs på medelhögtyska, men denna skrift författades på latin och tillkom omkring 1334.

MediaNr: CA26417

Våga visa vägen till en tro som bär

av Alf B. Svensson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tycker du att det är svårt att tala om din tro med ditt barn? Att veta vad du ska säga när livets stora frågor dyker upp eller att komma iväg till kyrkan tillsammans? Här berättar två föräldrar om sina egna och andras erfarenheter av hur man som kristen förälder kan hjälpa sina barn att lära känna Gud. Andlig vägledning är en rättighet för alla barn enligt författarna. Alf B Svensson är skolpsykolog och Cilla Stjernberg är journalist.

MediaNr: CA26646

2 grannar berättar

av Simon Ådahl. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 11 tim., 39 min..

Plötsligt en dag möts de två grannpapporna i kyrkan. Den ene har nyligen blivit frälst, den andre har betraktat sig som troende länge, men tigit om det i vardagen. Tillsammans öppnar de sina hem för bön. Beslutet får konsekvenser för deras fortsatta liv. Numera reser de runt i Sverige och andra länder och pratar om Jesus tillsammans. Läsaren får ta del av livet före frälsningen, efter och det liv de numera lever. Boken är skriven i samtalsform.

MediaNr: CA26854

Filosofi och psykologi

Heliga hållpunkter i höghastighetssamhället

av Fredrik Brosché. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 37 min..

Många i arbetslivet är kroniskt slitna och trötta. Vi brinner för jobbet och arbetet ger ofta identitet och mening åt tillvaron. Men när vi inte når upp till de höga idealen kan vi drabbas av en meningslöshetskris. Då kan, enligt författaren, en överlåtelse åt Guds villkorslösa kärlek lösa oss ur stressens grepp. F.B., präst och Sankt Lukasterapeut, presenterar här en elementär meditation utifrån Guds skapade element: jord, luft, vatten och eld.

MediaNr: CA26543

Kants kritiska filosofi

av Gilles Deleuze. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Den franske filosofen Gille Deleuze, 1925-1995, gör en kritisk genomgång av den tyske filosofen Immanuel Kants, 1724-1804, tankevärld. Tyngdpunkten ligger i en närläsning av Kants tre verk "Kritik av det rena förnuftet", "Kritik av det praktiska förnuftet" och "Kritik av omdömeskraften". Det är en grundlig introduktion till Kants tänkande på en hög nivå.

MediaNr: CA26828

Konsten att hantera superjobbiga människor

av Stefan Ekberg. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Alla tycker väl bäst om trevliga människor, men tyvärr kan man inte helt undvika jobbiga personer. I denna bok får du tips och råd om hur du kan hantera olika sorters jobbiga chefer, personer som aldrig betalar tillbaka det de har lånat, folk som är arga eller ohyfsade och många fler. Här finns också förslag på metoder för att hantera sådant som plumpa kommentarer och passiv aggressivitet.

MediaNr: CA26507

Boken som ger dig självförtroende

av Jessamy Hibberd. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författarna, klinisk psykolog respektive journalist, har gett ut en serie självhjälpsböcker där de utifrån den senaste KBT-forskningen föreslår verktyg för att åstadkomma positiva förändringar inom olika områden. Begreppen självförtroende och självkänsla förklaras och i tio kapitel ges exempel på hur man kan råda bot på dåligt självförtroende. Det handlar bland annat om att göra mindmaps och checklistor.

MediaNr: CA26213

Boken som gör dig lyckligare

av Jessamy Hibberd. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Enligt författarna till denna bok - psykologen Jessamy Hibberd och journalisten Jo Usmar - är det möjligt att lära sig att bli gladare och känna sig bättre med hjälp av KBT-terapi. Boken syftar till att hjälpa läsaren förstå hur och varför han eller hon tänker, känner och beter sig på ett visst sätt, och hur man kan gå till väga för att bryta de invanda mönstren.

MediaNr: CA26250

Änglarnas hemligheter

av Märtha Louise. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om änglar och deras natur skriven av den norska prinsessan Märtha Louise. Här får vi lära oss mer om änglarnas hemligheter och bland annat möta ärkeänglarna Mikael och Metatron. Författarnas ambition är att vi ska öppna oss för änglarna och deras budskap för att få ro i tillvaron. Detta görs genom meditationsövningar som beskrivs i texten. Boken avslutas med ordförklaringar och referenser för vidare läsning.

MediaNr: CA26641

Att handskas med ilska

av Ronald T. Potter-Efron. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ilska är en stark känsla som kan ta sig många uttryck - man kan brusa upp, sjuda i det tysta eller försöka undertrycka den helt. Författarna - psykologer - delar upp ilskan i 11 stilar och ger förslag på hur man kan hantera dem. De definierar tre huvudtyper: Maskerade stilar av ilska, explosiva ilskestilar och kroniska ilskestilar. Avslutningsvis sammanfattar de hur man ska kunna släppa taget om ilska.

MediaNr: CA26502

Den sista friheten

av Inga-Lisa Sangregorio. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

Författaren argumenterar för att Sverige ska införa aktiv dödshjälp. Hon anser att människor omyndigförklaras på sin dödsbädd, man berövas rätten att besluta om det som återstår av ens liv. Författaren menar att det handlar om tid och makt: hur länge ska en lidande patient som inte vill annat än dö utsättas för onödig plågor och vem ska bestämma om rätten till "den sista friheten".

MediaNr: CA26386

Uppfostran och undervisning

Internatskolorna

av Petter Sandgren. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Internatskolor omges inte sällan av en mytbildning, men på senare år har systemen med kamratuppfostran fått många att fundera. Var kommer egentligen idén om internat och vilka idéer vilar de på? Historikern P.S. argumenterar för att de svenska internaten måste förstås ur ett globalt och historiskt perspektiv. Historien tar avstamp i de engelska elitinternat som agerat förebild åt de skolor som spridit sig till många länder, inklusive Sverige.

MediaNr: CA26480

Handbok i formativ bedömning

av Dylan Wiliam. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En handbok för lärare som vill utveckla sin klassrumspraktik. Bokens ambition är att ge lärare en struktur för att engagera sina elever i deras eget lärande och skapa lust till lärande. Det som kallas formativ bedömning har enligt författaren visat sig vara ett kraftfullt verktyg för förändrad klassrumspraktik. Boken vänder sig i första hand till yrkesverksamma i grundskola och gymnasium. D.W. brittisk forskare i pedagogik.

MediaNr: CA26337

Språkvetenskap

Engelska på resan

Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Svensk-engelsk och engelsk-svensk reseparlör med drygt 8000 ord och mer än 1200 fraser med uttalsanvisningar. Parlören är uppdelad i avdelningar med namn som "På restaurang", "Bank", "Post", "Shopping", "Läkare" med mera.

MediaNr: CA26191

Litteraturvetenskap

Att nudda vid botten

av Sally Brampton. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En personlig berättelse om att leva med depression. Journalisten Sally Brampton stod mitt i en framgångsrik karriär när hon föll rakt ner i en djup depression. En tillvaro som präglades av alkohol, förtvivlan och självmordsförsök. Här berättar hon om kampen för överlevnad och oron inför dottern. Vidare beskriver hon olika behandlingsmetoder, vad som inte fungerade och vad som till slut hjälpte henne att leva vidare.

MediaNr: CA26463

Längs stigarna med Hans Lidman

av Göran Eriksson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 20 tim., 37 min..

Vem var författaren och fotografen Hans Lidman, 1910-1976? G. E. och H. M. har letat i gamla arkiv, kontrakt, fiskedagböcker samt talat med människor som kände och arbetare med Hans Lidman. Vi får följa honom från skolåren och ungdomsåren med många vandringar och fiskeäventyr i Hälsinglands skogar, hans möte med hustrun Clary och hans hårda arbete att bli erkänd som författare. Innehåller också en utförlig bibliografi av och om Hans Lidman.

MediaNr: CA26585

Skäl att fortsätta leva

av Matt Haig. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författarens egen livsberättelse om hur han som 24-åring hamnar i en djup depression. Med humor och självinsikt beskriver Haig hur depression och ångest förändrar hans sätt att vara. Han förklarar också vad det är som till slut ger honom lusten till livet tillbaka, och menar att de äldsta klyschorna kan vara sanna. Så som att tiden läker alla sår och det finns ett ljus i tunneln. Matt Haig, 1975-, brittisk författare och journalist.

MediaNr: CA26479

Queera läsningar

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Antologi med 12 bidrag där kända forskare diskuterar politiska och känslomässiga sätt att läsa, samt läsningar utifrån olika genrer, sammanhang och historiska kontexter. En queerläsning intresserar sig för textens luckor, sprickor och ologiskheter. Inte minst det som framstår som avvikande och udda, eller som bryter mot normativa uppfattningar om kön och sexualitet.

MediaNr: CA26488

Ett flicklaboratorium i valda bitar

av Maria Margareta Österholm. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 14 tim., 46 min..

Den svenska samtidslitteraturen är full med flickor av olika slag. Många tampas med problematiken att inte kunna eller vilja vara en Riktig flicka. Monika Fagerholm, Mare Kandre och Berny Pålsson med flera laborerar med flickskap i en form som kan kallas gurlesk - en blandning av gullighet och äckel, feminism, femininitet och överdrift. Hur ser berättelserna om skevhet ut och vad har de att tillföra feministisk teori? Doktorsavhandling.

MediaNr: CA26490

Konst, musik, teater och film

Östen med rösten

av Christer Borg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 37 min..

Ö.W. föddes 1934 i Malmö och avled hastigt på Gran Canaria 2006. Han hade en lång karriär som mångsidig underhållare. Sångare, spexare, kompositör och programledare är bara några exempel. För att teckna en bild av denne nöjesprofil har författaren intervjuat både Östens släkt och forna kollegor, samt letat i arkiven efter pressklipp och bilder. Anekdoterna är många, och bland annat Gustav VI Adolf och Skånes buskiskung fladdrar förbi.

MediaNr: CA26589

Händer som lyder

av Annelie Holmberg. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Syftet med denna bok är att låta hantverkarna berätta om metoder och strategier och om Handarbetets vänner som kreativ miljö. Bland annat behandlas frågor som: Vilka är hantverkarna som arbetar vid ateljén? Hur förmedlas kunskaper inom ateljén och vad/vem styr lärandet och dess innehåll? Utöver det har A. H., lektor i slöjd vid Linköpings universitet, ambitionen att visa verksamheten ur en textilteknisk, material- och redskapsmässig aspekt.

MediaNr: CA26081

Henrik Jönsson & Anders Rayner's sommarplågor

av Henrik Jönsson. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Rolig och knasig fakta om de senaste 25 årens sommarplågor. År för år presenteras musikhittarna som vi hatar att älska och älskar att hata. Anekdoter om artisterna blandas skämtsamt med iakttagelser angående tidstypiska företeelser och osannolika trender. Låtarna bedöms utifrån "sommarplågefaktor" och segrande i tävlingen står Los Del Rio med superhitten Macarena.

MediaNr: CA25644

Haren i Patagonien

av Claude Lanzmann. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 25 tim., 12 min..

Memoar av den franske journalisten Claude Lanzmann, född 1925 i Paris och medlem i franska motståndsrörelsen som tonåring. Genom författarens skildring av sina möten och vänskaper får vi ta del av hela 1900-talets historia. Här berättar han också om sina relationer, bland annat förhållandet med Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre. 1985 gjorde Lanzmann dokumentärfilmen Shoah om nazisternas folkmord på judarna.

MediaNr: CA26453

Ljust & fräscht-boken

av Fredrik Lindström. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En samling humoristiska reflektioner och erfarenheter kring svenskarnas besatthet av sitt boende. Boken är skriven av komikerna Lindström och Schyffert vilka också satte upp en show på temat 2011. De frågar sig vilka stora livsfrågor vi tror oss kunna lösa med hjälp av det nya drömköket. Vidare diskuterar de kring betydelsen av inredning från gillestugor till vinkällare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26494

Svenskan som erövrade världen

av Per Sjöberg. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 18 min..

Biografi över den svenska skådespelerskan Anna Q. Nilsson, 1888-1974. Hon drabbades av amerikafeber under uppväxten och efter att ha sparat ihop pengar åkte hon 1905 över till USA för att söka lyckan. Där började hon snart jobba som modell innan hon fick sin första filmroll 1911. Hon medverkade i över 200 amerikanska stumfilmer och var den första svenska skådespelerskan som fick sitt namn ingraverat på trottoaren Walk of fame i Hollywood.

MediaNr: CA26799

Sohlmans opera

Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 5). DAISY text och ljud.

Standardverk om operans historia som innehåller beskrivningar av 686 operor och ett mindre antal klassiska operetter från La Dafne 1597 till Animalen 1979. Uppslagsorden är ordnade i kronologisk följd och innehåller förutom sammanfattning av handlingen bland annat uppgifter om tonsättaren, librettoförfattaren, datum och plats för uruppförandet.

MediaNr: CA25045

Varifrån kommer musiken?

av Gunnar Valkare. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Varifrån kommer musiken och vad är egentligen musik? Det är frågor som bildar utgångspunkt för författarens essäer och svaren är mångtydiga. Han visar att musik och dans är en evolutionär framvuxen förmåga som har haft och fortfarande har en avgörande betydelse i vad som gör människan till just människa. Han gör en resa längs både den afrikanska och västerländska musikens förflutna och ger en alternativ syn på musikhistorien.

MediaNr: CA26033

Historia

Med feminism som ledstjärna

av Helene Lackenbauer. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Hösten 2014 meddelade utrikesminister Margot Wallström att Sverige skulle föra en feministisk utrikespolitik. Men vad innebär det i praktiken? Är det ett försök att skapa nya strukturer, både nationellt och globalt, som bäddar för ökad jämställdhet mellan kvinnor och män? H.L., forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, ser att det i mycket är samma slags politik som tidigare, men med en större tonvikt på kvinnors rättigheter.

MediaNr: CA26763

Vikingar

av Eric Linklater. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 12 tim., 16 min..

Möte med vikingar på Orkneyöarna. Med humor och inlevelse berättar författaren, själv uppväxt på Orkney, om Sven Asleifsson och hans fränder. I boken refereras också några av de isländska sagorna, där författaren tycker sig finna belägg för sin tes om den hedniska livsstilen som estetisk princip. Att livet är ett konstverk som ska formas till fulländning. Eric Linklater, 1899-1974, skotsk författare som bland annat skrivit Det blåser på månen.

MediaNr: CA26476

Livsöden i krig och upplevelser bakom järnridån

av Sten Losenborg. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Sten Losenborg skriver om hur svenska myndigheter behandlade ryska tillfångatagna soldater och om utlämningen av dem till Sovjetunionen efter andra världskriget. Författaren har tagit del av tidigare hemligstämplade dokument som beskriver hanteringen av fångar i Luleå, Sundsvall och Gävle. I bokens andra del beskriver han några äventyrliga resor han gjort bakom järnridån under kalla kriget.

MediaNr: CA26500

Vatten

av Staffan Michelson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

"Allt har sitt ursprung i vatten" menade den grekiske filosofen Thales på 500-talet f.Kr. Antikens badhus, fontäner och akvedukter har lämnat outplånliga spår. Med fokus på antikens Grekland och Rom följer författaren vattnets historiska betydelse för livskvalitetens och rättens framväxt. Han visar också att lärdomar från antiken kan bidra till lösningar på dagens globala vattenkonflikter.

MediaNr: CA26802

Magna Carta

av Roland Poirier Martinsson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

1215 skrev den engelske kungen Johan I under Magna Carta. Detta dokument gav den engelska adeln och kyrkan viss frihet i relation till kungen och har ibland kallats den första rättighetsdeklarationen. Här berättas historien om fördraget, det maktmissbruk och intrigerande som tvingade fram kungens underskrift. Roger Poirier Martinsson är författare och fil dr i teoretisk filosofi.

MediaNr: CA26225

Ingenting är sant och allting är möjligt

av Peter Pomerantsev. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

P.P., brittisk journalist född i Sovjetunionen, flyttar 2001 till Ryssland och arbetar med underhållningsdokumentärer för tv-kanalen TNT. Han upptäcker snart att alla program innehåller delar av propaganda och totalitarism. Boken är en blandning av reportage och memoarer där författaren försöker navigera i den dokusåpa som är Ryssland; en postmodern diktatur där den som styr media har den yttersta makten - den att formulera verkligheten.

MediaNr: CA26499

Roskildefreden 350 år

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 13 tim., 18 min..

En serie artiklar som diskuterar försvenskningen av Skånes kyrkoväsen under tiden efter freden i Roskilde 1658. Det var särskilt efter Skånska kriget 1675-1679 som politiken blev offensiv. Prästerna hamnade ofta i svåra konflikter, de utsattes för hot och våld av Snapphanarna. Många försökte också stärka sina maktpositioner i denna osäkra övergångstid. Årsbok 2008 från Stiftshistoriska sällskapet i Lunds stift.

MediaNr: CA26504

Historiens tyranner

av Daniel Rydén. Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Femton kapitel om diktatorer och tyranner från antikens Aten till dagens Vitryssland. Vi får följa med på en resa bland despoter vars ord var lag. En behändig bok med avsnitt på 10-15 sidor om bland andra Peisistratos och Sulla, Hitler, Stalin, Mao och Kim Il-Sung. Författaren utgår från Macchiavellis Fursten i sina berättelser om envåldshärskare. D. R. journalist och författare.

MediaNr: CA26456

Kuba på väg in från kylan

av Johan Schmidt. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Kuba ser ut att långsamt förändras. Sedan ett år samtalar Kuba och USA efter många års dödläge. Den kubanska ekonomin är i kris men många av de kubaner, däribland exilkubaner, som frilansjournalisten Johan Schmidt träffat ser optimistiskt på framtiden. I detta nummer av Världspolitikens dagsfrågor kan vi bland annat läsa mer om den ekonomiska krisen, den övervärderade valutan, Kubas betydelse som symbol och kyrkan som medlare.

MediaNr: CA26841

Kampen om tungvattnet

av Asgeir Ueland. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vintern 1942 får den norske motståndsmannen Einar Skinnarland till uppgift att rapportera om tyskarnas hemliga produktion av tungt vatten i fjällområdet Hardangervidda. Snart får han sällskap av fler motståndsmän med målet att spränga nazisternas anläggning. Författaren, norsk historiker, skildrar operationen - planläggningen, den isolerade positionen i fjällen, nedräkningen inför angreppet och den desperata flykten efteråt.

MediaNr: CA26082

Kvinnors röster

av Eva Helen Ulvros. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, ger en levande inblick i den stora samhällsomvandling som Sverige genomgick från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal, med fokus på kvinnors möjligheter. Hur har deras sociala, politiska och kulturella liv sett ut och förändrats över tid? Genom personliga brev och dagböcker, memoarer och intervjuer med kvinnor, möter vi tretton livsöden, som samtidigt speglar Sveriges historia.

MediaNr: CA26549

Biografi med genealogi

Ett år med Mojang

av Thomas Arnroth. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Svenske Markus Persson skapade spelet Minecraft och blev mångmiljonär. Men Minecraft är inte ett spel som alla andra, det har förändrat spelbranschen och används till mycket mer än rent nöje - som till exempel att låta ungdomar utforma förslag på hur deras stadsdel ska se ut, bygga om slumområden och förändra skolundervisningen. I denna bok presenteras Markus Persson och hans företag Mojang av speljournalisten Tomas Arnroth.

MediaNr: CA26228

Boken om Popp och hans mamma Alice

av Magnus Berg. Inläst av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Jan Popp föddes i Göteborg 1952. Han var 17 månader när han sattes på barnhem då myndigheterna ansåg att han vanvårdades av sin mamma. Jan misshandlades och hamnade senare på barnpsykiatrisk klinik där han tvångsmedicinerades. Mamma Alice ansågs olämplig att ha hand om honom, kritiserades för sin sexuella vandel och steriliserades vid 36 års ålder. Boken, skriven tillsammans med etnolog Magnus Berg, är ett led i Popps kamp för upprättelse.

MediaNr: CA26342

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 1968: 9 tim., 4 min..

1968 mördas både Martin Luther King och Robert Kennedy i USA. Året är även känt som studentrevolternas år - i Frankrike leder revolterna till kaos och i Stockholm ockuperas kårhuset. Demonstrationerna mot USA:s krig i Vietnam ökar. Riksdagsvalet blir en framgång för socialdemokraterna som för första gången sedan 1940 får egen majoritet. Erlander skriver om stort och smått och ger en rad temperamentsfulla porträtt av tidens ledande personligheter.

MediaNr: CA26080

Judejävel

av Bernt Hermele. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

B. H., född 1953, växte upp i början av 1950-talet i ett judiskt invandrarhem på Södermalm i Stockholm. Det var först i femtonårsåldern som han steg över tröskeln till ett icke-judiskt hem. Gazakriget 2014 blev en brytpunkt. Kriget ställde honom frågande till den starka lojaliteten mot Israel inom dagens judiska minoritet. Följden blev hätsk kritik från den judiska gemenskapen och starten på många tankar kring komplexiteten i sitt judiska arv.

MediaNr: CA26734

Jag är sjuk

av Lisa Jisei. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En personlig berättelse om självupplevd ortorexi - manisk överhälsosamhet. Författaren och hennes anhöriga berättar om hur det är att leva med denna sjukdom som är svår att upptäcka och svår att förstå. Hur kan man förklara att någon är sjuk när personen är hälsosam, och hur håller man sig frisk i ett hälsofixerat samhälle? L.J., f.d. tävlingsdansare och lärare.

MediaNr: CA26649

Livet nästa

av Ramona Karlsson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Berättelse ur verkligheten om Ramona Karlsson, som växer upp i en dysfunktionell familj med missbruk och övergrepp. Hon utvecklar olika psykiska problem med bland annat självskadebeteende och ätstörningar, som till sist sätter stopp för hennes lovande karriär som handbollsspelare. Först många år senare börjar hon få bättre kontroll över sitt liv och har en son som ger henne kraft. Allt kan bli bättre, även om man lever med en svår sjukdom.

MediaNr: CA26376

Angela Merkel

av Stefan Kornelius. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Författaren och journalisten Stefan Kornelius har sedan 1989 haft täta kontakter med Angela Merkel, född 1954, och hennes rådgivare. Han skildrar flickan från Östtyskland som spåddes en lysande akademisk framtid, men som i 40-årsåldern valde politiken framför vetenskapen. Efter Berlinmurens fall avancerade hon snabbt inom Tysklands ledarskikt, 2005 utsågs hon till förbundskansler och idag framstår hon som en av världens mäktigaste politiker.

MediaNr: CA26377

Lev som alla andra

av Anatolij Martjenko. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

A.M. 1938-1986 är arbetarpojken som växte upp i Sibirien för att sedan bli en centralgestalt i de sovjetiska dissidentmiljöerna. Här berättar han om sina två år i frihet efter att ha blivit utsläppt från ett mordvinskt läger 1966. En stundtals Kafkalik tillvaro skildras, där KGB inleder en fabricerad process mot honom. Men författaren vittnar också om den generositet han upplever hos de dissidentkretsar som tar emot honom efter frigivningen.

MediaNr: CA26401

Döden gav mig livet

av Anita Moorjani. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

A.M. föddes i Singapore av indiska föräldrar. I vuxen ålder blir hon diagnosticerad med cancer, och i februari 2006 förs hon akut till sjukhus. Organen är nära kollaps och hon träder in i ett nära döden-tillstånd. När hon vaknar upp igen tycker hon sig vara starkare, och några veckor senare kan hon lämna sjukhuset - cancerfri. A.M. menar att hon valde att bli frisk, och detta är hennes berättelse om healing, rädsla och varje människas storhet.

MediaNr: CA26548

Mitt år som nomad

av Emil Sergel. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Berättelsen om hur frilansjournalisten Emil Sergel efter en personlig kris bestämmer sig för att pröva på ett liv som nomad, utan prylar, möbler och måsten. Under ett år luffar han runt i världen - ibland i folkvagnsbussen Alfie - och försörjer sig på att skriva resereportage. Han springer, åker skidor, lär sig yoga och snorklar med hajar. Men framförallt lär han sig att leva enkelt.

MediaNr: CA26624

Älskade terrorist

av Anna Sundberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Anna Sundberg, född 1972, berättar om hur hon som ung gick med i den internationella jihadrörelsen, och stannade där i 16 år. Under dessa år föder hon fyra barn, flyttar till hemliga adresser i Berlin, till muhajedins hemliga träningsläger i Pankisdalen i Georgien och senare till Damaskus. Vad hon inte vet är att hennes man, Said Arif, är efterlyst som terrorist. Allt eftersom tiden går börjar hon mer och mer ifrågasätta det liv hon lever.

MediaNr: CA26525

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Karla

av Barbro Franckie. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fingerad dagbok av statarkvinnan Karla, som föds 1904 och dör 2000. Varje dagboksinlägg följs av en faktadel med bland annat recept, hantverksmönster, lekar och dokument. En ordlista förklarar gammaldags ord och begrepp. Boken har tillkommit i samband med ett projekt som drevs av Statarmuseet i Skåne.

MediaNr: CA26355

När döden gästar

av Louise Hagberg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 37 tim., 9 min..

Folklivsforskaren Louise Hagberg reste på 1930-talet runt i Sverige och dokumenterade svenska folkseder och svensk folktro i samband med död och begravning. Med stöd av skriftliga och muntliga källor beskriver hon hur man gick till väga vid svepning, likvaka, själaringning, likfärd, jordfästning och begravningsgille, liksom uppfattningen om själens fortvaro efter döden. Utkom första gången 1937.

MediaNr: CA26154

Geografi

På vägen till Babadag

av Andrzej Stasiuk. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Babadag är en ort någonstans mellan Svarta havet och Östersjön. I boken minns författaren de resor han har gjort i dessa delar av Europa. Albanien, Moldavien, Rumänien, Slovakien, Ukraina, Ungern . Hans reseskisser består av drömskärvor, skuggiga fläckar och sprickor i tiden. Har han verkligen varit där? Han kan knappt tro det. A.S., 1960-, anses vara en av Polens främsta nu levande författare och är även verksam som journalist och poet.

MediaNr: CA26165

Dödens dal

av Frank Westerman. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I en avlägsen dalgång i Kamerun dog tusentals människor och djur oförklarligt över en natt i augusti 1986. Allt liv släcktes men man kunde inte upptäcka några materiella skador på omgivningen. Den holländske författaren Frank Westerman undersöker här vad som egentligen hände den där natten. Han skriver om de myter som skapats utifrån fakta och hörsägen efter katastrofen och ställer frågan - hur skapas egentligen berättelser?.

MediaNr: CA26251

Samhälls- och rättsvetenskap

Morgonrodnad

av Stefan Arvidsson. Inläst av Sven Åberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Religionshistorikern Stefan Arvidsson beskriver socialismens stil och mytologi 1871-1914. Socialisternas bruk av gamla myter och historier i sin konst och propaganda var vanligt förekommande. Han fördjupar sig i de kulturella ideal som dominerade rörelsen och visar på en romantisk och mytisk sida hos socialismen där Jesus är en större hjälte än Marx och strävan efter "det vackra" är ett argument för det klasslösa samhället.

MediaNr: CA25999

Att konstruera en kvinna

Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ord som "flicka", "tant", "tjej" och "kvinna" bär på en mängd olika föreställningar och ibland motsägelsefulla idéer om normer, ideal och genus. Författarna - som forskar i språk, filosofi och litteratur - diskuterar vad dessa begrepp står för, hur de skapas och återspeglas i skönlitteratur, tidningar, film och andra medier, och om vi idag har ett friare förhållande till normer för vad som "passar sig" inom olika grupper.

MediaNr: CA26497

Mode och motstånd

av Otto von Busch. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 8 tim., 13 min..

En undersökning av hur mode och kläder kan påverka det politiska motståndet. Här samtalar modeforskaren Otto von Busch med aktivisten Per Herngren kring ickevåldsmotstånd och kläddesign. Författarna frågar sig på vilket sätt civil olydnad inspireras av mode, som sprids genom imitation och innovation. Kan mönsterkonstruktion inspirera till att förändra politiska strukturer?.

MediaNr: CA26477

Framtidsarvet

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Reflektioner kring svensk utrikespolitik i utifrån Olof Palmes ideologiska kompass: frihet, jämlikhet och solidaritet. En rad skribenter diskuterar här hur dessa ord skulle kunna forma en morden svensk utrikespolitik. Boken är indelad i tre avsnitt under rubrikerna Världen, Frågorna och Världsordningen och avslutas med en presentation av medverkande skribenter. Bland andra Thomas Hammarberg, Jytte Guteland och Pierre Schori.

MediaNr: CA26478

Sociologi genom litteratur

Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 38 min..

Redaktörerna Christofer Edling och Jens Rydgren, professorer i sociologi, menar att trots att samhällsvetenskapen kan sägas ha uppstått under samma epok som den moderna litteraturen så har skönlitteraturen inte någon naturlig plats i samhällsvetarens verktygslåda. Boken är en reflektion över samhällsvetenskapens egenart och som en inbjudan till samhällsvetare att använda skönlitteraturen som ett fönster mot den sociala verkligheten.

MediaNr: CA26450

Svenska utlandsröster

Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 23 tim., 13 min..

MediaNr: CA26569

Sverige - en (o)besvarad kärlekshistoria

Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Antologi där 16 svenska kvinnor med invandrarbakgrund berättar om sina erfarenheter av dubbla identiteter. Det handlar om längtan efter att passa in, viljan att förändra och ilskan över att inte räcka till. Många av dem beskriver sökandet efter en identitet, tacksamhetsskulden och hur man hanterar okunniga frågor. Här finns drömmen om ett bättre samhälle där alla får känna sig inkluderade och hemma.

MediaNr: CA26557

Ekonomi och näringsväsen

Hitta din stil med Hedvig

av Hedvig Andér. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En mycket grundlig och initierad bok om kläder och stil av kostymdesignern och stilkonsulten Hedvig Andér. Här får du hjälp med att skapa en basgarderob utifrån dina förutsättningar och tydliga tips på hur du kan tänka kring färger, former och material. Alla plagg har betydelse för helheten, allt från bh och strumpbyxor till rätt längd på kjolen och passande accessoarer. Boken tar ämnet på allvar men har en lättsam ton utan pekpinnar.

MediaNr: CA26354

Hunden vår spegel

av Barbro Carlberg. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Handbok som förklarar hundens beteende och visar att människan ofta fungerar på samma sätt. Både hundar och människor är sociala flockvarelser och flera kapitel handlar om det sociala samspelet. Många tips på hur man ska bemöta hundar för att få harmoniska djur. Författaren, erfaren hunddressör och instruktör, arbetar idag som ledarhundskonsulent och hjälper och utbildar synskadade som har ledarhundar.

MediaNr: CA26861

Jakthundskolan

av Peter Ekeström. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Hur ska du lära din hund att jaga tillsammans med dig och förstå vad det är du vill att den ska göra? Journalisten och jaktexperten Peter Ekeström berättar om olika sätt att fostra, träna, motivera och aktivera sin hund. Ämnen som tas upp är bland annat hundens språk, lekens betydelse, hur du ska tänka när du jagar i kyliga temperaturer och hur du bäst kallar in din hund.

MediaNr: CA26402

Mer klirr i kassan

av Patrick Grimlund. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Oavsett inkomst eller sparkapital kan du förbättra din ekonomi. Genom att ta kontroll över inkomster och utgifter, små som stora, har du tagit ett stort steg mot en bättre ekonomi. Ekonomerna Patrick Grimlund och Magnus Hedberg delar med sig av sina erfarenheter av hur man skapar en sund ekonomi där pengarna räcker längre. Målet är en ekonomi i balans, då får du råd att förverkliga dina drömmar: en utlandsresa, drömhuset eller att gå ner i tid.

MediaNr: CA26475

Den enkla vägen att lyckas med aktier

av Marcus Hernhag. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Goda råd från framgångsrika aktieprofiler och författarens bästa tips för lyckade aktieaffärer. Aktieskribenten Marcus Hernhag guidar läsaren på vägen till smartare aktieaffärer genom att följa enkla strategier istället för att följa börsens svängningar. Enligt författaren behöver du inte vara aktienörd för att tjäna pengar på värdepapper - det gäller att hitta den metod som passar dig.

MediaNr: CA26415

Vacker med färg

av Carole Jackson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Här får du hjälp att hitta de rätta färgerna för dig. Med hjälp av boken kan du lätt göra en färganalys på egen hand. Författaren menar att de rätta färgerna framhäver din skönhet. Här finns också tips om frisyrer, accessoar och olika snitt på kläder för olika huvudformer och kroppstyper. Boken är skriven 1984 och trots att synen på "rätt" färger känns något daterad finns här många bra råd om hur man kan tänka kring kläder och färg.

MediaNr: CA26758

Ekonomisk praktika

av Thomas Sowell. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 19 tim., 11 min..

Hur kommer det sig att hemlösa sover på New Yorks trottoarer samtidigt som det finns massor med tomma lägenheter? Enligt T.S., professor i ekonomi, beror det på att man inte förstått och låtit sig vägledas av grundläggande ekonomiska principer. I boken förklarar han dessa principer på ett lättbegripligt sätt. Han vill visa hur samhällsekonomin kan användas antingen för att generera välstånd eller göra sina invånare fattiga och maktlösa.

MediaNr: CA26501

Sticka grytlappar

av Stina Tiselius. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok med stickbeskrivning för grytlappar. Här finns fantasifulla skapelser med djur, spöken, hjärtan och troll. Men också klassiska grytlappar, släta, mönstrade och olika varianter av rutigt. Flera av grytlapparna har virkade dekorationer. Boken avslutas med grunderna i stickning och virkning. Författaren är grafisk formgivare och bloggar om stickning och virkning.

MediaNr: CA26356

Idrott, lek och spel

8 bitar på 80-talet

av Martin Lindell. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Företaget Nintendo med sina datorspel har sedan 1980-talet haft en stark position i Sverige. En hel generation har vuxit upp med NES (Nintendo Entertainment System), även kallad Nintendo 8-bitars, med spel som Super Mario Bros och The Legend of Zelda. En kombination av unika spelidéer och en omfattande marknadsföring ledde till stora framgångar i Sverige. Här berättas om succén och den pionjäranda som rådde i dataspelsbranschen.

MediaNr: CA26227

Finna dolda ting

av Anna-Karin Linder Krauklis. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om svensk rollspelshistoria från 1980-talet och framåt. Författarna diskuterar moralpaniken på 1990-talet, en tid då rollspelen såldes i leksaksaffärer och många ungar spelade "Drakar och demoner" i sina rum. Boken innehåller intervjuer med spelkonstruktörer och spelare samt en utförlig genomgång av olika rollspel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26046

Varg-Olle

av Tommy Rander. Inläst av Christina Hellman. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Olle Nygren, 1929- , känd som Varg-Olle, är en av Sveriges genom tiderna bästa motorcykelåkare. Han tävlade i många olika motorcykelgrenar men var mest framgångsrik i speedway där han bland annat deltog i sju VM-finaler. Journalisten Tommy Rander utgår i biografin från djupintervjuer han gjort med Varg-Olle. Han var aktiv i över 30 år, de flesta åren i Norrköpingsklubben Vargarna.

MediaNr: CA26248

Militärväsen

Attack

av Björn Bjuggren. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Minnen, utgivna 1965, från trettiofem års flygtjänst. Generallöjtnant Björn Bjuggren var en pionjär inom det svenska flyget. Han hörde till de 23 officerare ur armén och marinen som 1928 sökte och fick kommendering till det två år tidigare bildade flygvapnet. Han berättar om sina erfarenheter som oförvägen flygare, lärare, stabsofficer och förbandschef.

MediaNr: CA26753

Generalstab och generalstabskår 1873-1973

Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

Under 1800-talet benämndes officerare i vissa stabsbefattningar allt oftare generalstabsofficerare, men först 1873 organiserades en självständig generalstab med egen personalstat. Som ledningsorgan hade den en kombinerad försvars- och arméstabs uppgifter. Med anledning av detta ges här en erinran om den verksamhet som bedrivits under 100 år. I en serie fristående uppsatser belyses förändringar som främst berör ledning och samordning av försvaret.

MediaNr: CA26840

Naturvetenskap

Rumtid

av Sören Holst. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

När Einstein lade fram sin speciella relativitetsteori 1905 visade han att rummet och tiden inte kan vara oberoende och absoluta begrepp så som man dittills trott. Teorin innebar även att flera begrepp inom fysiken måste revideras. Sören Holst, doktor i teoretisk fysik, förklarar den speciella relativitetsteorin och några av dess konsekvenser. I sista kapitlet introduceras den allmänna relativitetsteorin.

MediaNr: CA26547

Det här förändrar allt

av Naomi Klein. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Oljesandsutvinningen ödelägger land efter land. Översvämningar, stormar och skogsbränder verkar indikera att människans tidsålder går mot sitt slut. Naomi Klein menar dock att det är här hoppet ligger; människan har räddningen i egna händer. Kanske är klimathotet vår största chans till en bättre värld? Det kräver dock att vi ändrar vår livsstil och odlar liv, inte varumärken. N.K., 1970-, kanadensisk journalist.

MediaNr: CA25140

Medicin

Prostatacancer

av Per-Anders Abrahamsson. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Författaren, professor i urologi, vill med sin bok erbjuda patienter och närstående, ledning och personal inom vård och omsorg lättillgänglig information om prostatacancerns uppkomst, diagnos, förlopp och behandlingsmöjligheter. Det är en aktuell, från 2013, vägledning om prostatacancer som kan användas som ett uppslagsverk och underlätta dialogen mellan sjukvården och patienten.

MediaNr: CA26743

Kolera

av Daniel Larsson. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

En berättelse om kolera, den tiondels millimeter långa bakterien vibrio cholerae. Efter att ha funnits i tusentals år i Gangesdeltat bröt sjukdomen ut i Europa på 1820-talet. I Sverige rapporterades det första fallet 1834 och på ett halvår dog fler än 12 000 människor. Det här är också en historia om hygien, smuts och fattigdom där författaren förklarar sjukdomen och kartlägger dess smittvägar. D.L. är historiker vid Göteborgs universitet.

MediaNr: CA25878

Du är inte knäpp- det är din mamma

av Danu Morrigan. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om att leva med en narcissistisk mamma. Här förklaras vad narcissism är och hur en person med överdriven självupptagenhet förhåller sig till sin omgivning och sina barn. Författaren, som själv har en mamma med narcissistisk personlighet, tar upp olika problem, som till exempel att barnen ofta skuldbelägger sig själv för den dåliga relationen. Boken avslutas med en beskrivning av EFT - Emotional Freedom Technique.

MediaNr: CA26652

Matmyten

av Tim Spector. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad bör vi äta för att må bra och leva länge? Och hur kommer det sig att en person som äter något går upp i vikt, medan en annan person kan äta precis samma sak och gå ner i vikt? Med stöd i den senaste forskningen presenterar professor Tim Spector mikrobernas dolda värld och avmystifierar uppfattningar om fett, kalorier, vitaminer och andra näringsämnen. Tim Spector forskar om hur gener, livsmiljö och livsstil påverkar vår hälsa och vår vikt.

MediaNr: CA26129

Mattillåtet

av Gisela van der Ster. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En praktisk vägledning för den som vill komma till rätta med en ätstörning. Författaren är dietist och ger initierade råd om hur man kan tänka och bete sig. Bland annat menar hon att en av nycklarna är att tugga ordentligt. Vidare tipsar hon om 20 steg för att bli frisk och berättar om vad som händer med kroppen när man börjar äta normalt igen. Budskapet är att det är modigt att våga bli frisk och att det tar tid.

MediaNr: CA26131

Hypnos och självhypnos

av Lars-Eric Uneståhl. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Lars-Eric Uneståhl, psykolog, ger en inblick i hypnosens mångfacetterade värld. Författaren presenterar många praktiska tips om användningen av självhypnos för problemlösning och personlig utveckling. Lars-Eric Uneståhl menar att det viktigaste i den mentala grundträningen är att lära sig gå in i ett hypnotiskt tillstånd. Detta, anser han, är nämligen grunden för att kunna genomföra positiva förändringar i ens sätt att tänka, känna och handla.

MediaNr: CA26756

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Saskia - en tjej som mig

av Anne Agardh. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

10-åriga Saskia är en både vanlig och lite ovanlig flicka. När den nya klasskamraten Moa dyker upp blir livet inte lika roligt längre. Moa är elak mot Saskia för att hon sitter i rullstol. De andra flickorna i klassen vill bara vara med Moa. Saskia känner sig alltmer osynlig. Hemma har Saskia svårt att berätta om skolan. Det blir farfar som hjälper henne att stå på sig. Som tur är har Saskia en riktig vän i Linda.

MediaNr: CA26700

Mysteriet i döda skogen

av Torsten Bengtsson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Splej som börjar med Mysteriet på kyrkogården. Peo och de andra barnen i Splej ger sig ut i skogen för att tälta. Här ska de filma för den egna nyhetskanalen. Men det är inte vilken skog som helst. Den kallas döda skogen för att man här hängde folk förr i tiden. Peo vill inte erkänna för sina vänner att han är rädd. En argsint man med en argsint hund försöker få barnen att avstå från att tälta just där. Snart förstår vännerna att de hamnat mitt i något skumt.

MediaNr: CA26438

Krigarens resa

av Chris Bradford. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Young samurai. Jack, 12 år, är matros ombord på ett engelskt handelsfartyg. Året är 1611 och när skeppet förliser vid Japans kust blir besättningen överfallen av ninjakrigare. Alla ombord dödas utom Jack. Med sig får han sin fars ovärderliga anteckningsbok. Jack tas omhand av en berömd samuraj. Efter sig har han en ninja som vill stjäla anteckningsboken. För att kunna försvara sig inser Jack att han måste träna till samuraj. Han vill också hämnas sina döda kamrater.

MediaNr: CA26025

Innebandystjärnor

av Camilla Dahlson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lina längtar till terminen börjar igen, för då drar innebandyträningen igång. Men på första träningen är Mimmi taskig mot en ny tjej i laget. Lina vill säga ifrån, men vågar inte riktigt. Nästa träning säger Mimmi dumma saker igen. Vad ska Lina göra?.

MediaNr: CA26493

London Eye-mysteriet

av Siobhan Dowd. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Salim åker upp i London Eye på egen hand klockan 11:32 måndagen den 24 maj. Gondolen landar åter på marken klockan 12:02 samma dag, men Salim är inte kvar ombord. Salims kusiner, trettonårige Ted och hans äldre syster Kat, försöker tillsammans hitta Salim innan det är för sent. Ted har Aspergers syndrom och ett imponerande intresse för väderfenomen vilket visar sig vara avgörande för att de ska kunna lösa mysteriet. Ungdomsdeckare.

MediaNr: CA26208

Hallon, bäst av alla

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lisa berättar om när kompisen Tyra ska börja i hennes ridskolegrupp. Det är lite nervöst för Tyra. På ridskolan ska de rida en ny häst varje gång. Tyra är bara van vid att rida sin egen häst Hallon, som är så lugn och snäll. De andra barnen i stallet är först inte så snälla. Kanske är de lite avundsjuka på att Tyra har en alldeles egen häst? Svårighetsgrad: Lix 15, Hegas Nivå 2. Lättläst.

MediaNr: CA26460

Med pappa i fickan

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bilderbok för alla åldrar om livet, döden och kärleken. Berättelsens jag drömmer om sin pappa och roliga, bra saker de gör tillsammans. Allt som var svårt i deras relation i verkligheten går lätt i drömmen. I verkligheten blev pappa sjuk och dog för att han druckit för mycket sprit. Nu är han borta. I drömmen fortsätter deras samtal och pappa lever vidare.

MediaNr: CA26797

Vinn och försvinn Jonte!

av Johan Eriksson. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Släpp taget Jonte! Världens bästa travhäst Aramis har varit försvunnen i tio år. Men en av Tuttans vänner har sett i en spåkula att han fortfarande lever. Jonte, Aidah och Tuttan ger sig i rasande fart av till Paris för att undersöka saken. Väl där upptäcker de att Aramis är i fara. Häströvarna planerar att utföra en fräck kupp under Prix de Paris. Ska Jonte behöva förlora ett lopp för att Aramis ska gå fri?.

MediaNr: CA26083

Spelet

av James Frey. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Kallelsen. Ett antal ungdomar har valts ut för att bli spelare och kämpa mot de hemska och grymma uppdrag som skaparna delar ut. Från början var de tolv ungdomar, men nu återstår bara nio. Om 94 dagar förintas alla, förutom den vinnande spelaren och dennes ätt. Vem kämpar och vem ger upp? Mänsklighetens framtid ligger i de återstående spelarnas händer.

MediaNr: CA26085

Rymdresan

av Christer Fuglesang. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Markus och Mariana reser ut i rymden med farbror Albert som byggt en egen rymdraket. De far rakt ut i universum och får uppleva stjärnor, tyngdlöshet och svarta hål på ett fantastiskt äventyr. Men hur och när ska de komma hem igen? Boken är skriven av den svenske astronauten Christer Fuglesang som själv gjort en rymdresa. Många av de fysikfenomen som vävts in i berättelsen förklaras detaljerat i ett avslutande faktaavsnitt.

MediaNr: CA26647

Vår jättestora trädkoja med 26 våningar

av Andy Griffiths. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Vår trädkoja med 13 våningar. Vännerna Andy och Terry bor i en trädkoja som nu har byggts ut till 26 våningar! De har byggt till en bilbana, en skateramp, en gyttjebrottningsarena, en tyngdlöshetskammare, en skridskobana med livs levande pingviner och en mekanisk tjur som heter Pappa Mu. Dessutom finns en glassbar med 78 olika smaker och en labyrint som är omöjlig att hitta ut ur. Räkna med tokiga äventyr i kojan!.

MediaNr: CA26444

Vår trädkoja med 13 våningar

av Andy Griffiths. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I världens mest fantastiska trädkoja bor Andy och Terry. Kojan har 13 våningar, bowlingbana, swimmingpool, bassäng full med människoätande hajar och en maskin som automatiskt skjuter marshmallows i munnen på en om man är hungrig. Vännerna Andy och Terry råkar ut för alla möjliga slags äventyr i sin koja. Vem visste till exempel att när man målar en katt gul så får den vingar som en kanariefågel och kan flyga iväg?.

MediaNr: CA26419

Brott och straff

av Charlotte Hage. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tolvåriga Rosa har tråkigt på sommarlovet. Hennes bästis är på semester i Portugal och Rosas syster hänger oftast i stallet. Rosa drömmer om en hund som kan hålla henne sällskap Så får hon en idé om att "låna" en hund och rymma hemifrån till ödetorpet i skogen. Först när Missing People dyker upp förstår Rosa vad hon ställt till med.

MediaNr: CA26591

Åsneprinsen

av Caroline Hainer. Inläst av Olof Mårtensson. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Jim växer upp i arbetarklassens Hagsätra under sent 1970-tal. Under ett julspel i lågstadiet ger han upp ett åsneskri och blir märkt som åsna. Han inser tidigt att den talangen är det enda som är unikt med honom. Med åren lär sig Jim att gömma sina egna känslor och begär och i stället flyta med i tillvaron. Men någon gång måste man bli en person också. Kan man bryta upp och börja om eller är vi för alltid fast i rollen som en gång gavs?.

MediaNr: CA26298

Kära dagbok

av Sofia Hedman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I dagboksform får vi ta del av en trettonårig flickas tankar och funderingar. Hennes pappa och storebror har dött i en bilolycka, hennes mamma är frånvarande i sin sorg och i skolan blir hon mobbad. I dagboken skriver hon om allt och någonstans blir den en vän som hon kan anförtro sig åt. Författaren S. H. har tillägnat boken till sin dotter Tammi som tog livet av sig när hon var 16 år. Dikterna i romanen är skrivna av Tammi.

MediaNr: CA26383

Gå för långt

av Nigel Hinton. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ben har alltid sett upp till sin storebror, men Sam hackar ständigt på Ben. Ingenting tycks imponera på Sam, förutom våghalsighet. Ben vet att han inte ska falla för Sams påhitt, men de tre orden "jag utmanar dig" får Ben att göra allt Sam säger. För att få sin storebrors beundran och respekt dras Ben in i en allt farligare spiral av utmaningar.

MediaNr: CA26911

Ring av rosor

av Mary Hooper. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

År 1665 har Abby fått arbete som barnskötare åt den nyfödda flickan Grace i ett fint hus på Belle Vue i London. Abby som kommer från landet älskar livet i storstaden och går ofta på utflykter i kvarteren tillsammans med sin vän Hannah. Men så ryktas det om att pesten kommit till London. Abby vill skydda lilla Grace, men det blir svårt när farsoten börjar sprida sig snabbt.

MediaNr: CA26912

Sassa brassa Mandel-Kakan

av Karin Jacov. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kakan är nio år och älskar fredagsmys med pizza. Hon älskar också handbollsträningar. Men att spela match är inte lika roligt. Då kommer massa mammor och pappor och tittar. Nervöst! Lite lättare skulle det kännas om Kakans bästis Helin hade varit med i laget. Men Helin gillar inte ens handboll, hon tycker att dans är mycket roligare!.

MediaNr: CA26517

Mystiska meddelanden

av Anna Jansson. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjortonde boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Det är sommarlov och fullt av med turister i Visby. När Emil och Ubbe en dag cyklar ner till Almedalen, ser de en stor folksamling. På en scen står landshövdingen och pratar om att man måste få slut på allt klotter och all skadegörelse. Någon har klottrat på Visbys ringmur! Detta är ett fall för Emils detektivbyrå.

MediaNr: CA26261

Svart vatten

av Camilla Jönsson. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Agnes sommarlov är inget att bli avundsjuk på. Hon badar inte, för hon är rädd för vatten. Hon är mest ensam eftersom hennes bästa kompis är i Grekland. Sedan träffar hon Noel som inte heller gillar sommargrejer. Han blir nyfiken när Agnes berättar om stengången som döljer sig under ytan i Vallerbosjön och de bestämmer sig för att utforska den. Ungefär samtidigt börjar Agnes känna sig förföljd. Sent en kväll är golvet i hennes rum täckt av vatten.

MediaNr: CA26578

Vem som helst utom Ivy Pocket

av Caleb Krisp. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ivy Pocket är övertygad om att hon är fantastisk och har en massa olika talanger. Folk runtomkring tycker att hon är en vandrande katastrof som bara ställer till problem. På en resa till Paris tillsammans med Grevinnan Carbunkle blir Ivy lämnad i sticket. Ensam och utan pengar vet hon inte hur hon ska ta sig hem till England. Då dyker Lady Trinity upp med ett uppdrag. Ivy ska leverera ett magiskt halsband åt Matilda Butterfly på hennes 12-årsdag.

MediaNr: CA26231

Fjärilar på min hud

av Rebecka Kvist. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Liv läser sin första termin på universitetet, och har äntligen chansen att starta ett självständigt liv. Men hur gör man det egentligen? Hur blir man vuxen? Liv är rädd för att leva, rädd för att ge sig av. Men så träffar hon Lina och världen blir levande. Boken handlar om Liv, men också om han som försvann. Och om hon som kom. Debutroman, R.K., 1990-.

MediaNr: CA26553

Pym Pettersons misslyckade skolresa

av Heidi Linde. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Andra, fristående boken om Pym Pettersson. Pym är 11 år och berättar roligt och pratigt om sitt vardagsliv. När Pyms skolklass ska åka på klassresa bryter läraren benet. Då ska den ökände vikarien Gunnar "Gläfset" Glefsdal följa med istället. Pyms storebror Sigmund skrämmer Pym med historier om elever som försvunnit på Glefsdals tidigare skola.

MediaNr: CA26768

Jack

av Christina Lindström. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Jack är en snygg och kaxig gymnasiekille i Göteborg. Han har lätt att få tjejer. Men Jack har också varit en mobbare och hängt i nynazistiska kretsar. Så träffar han Freja och de blir snabbt förälskade. De är väldigt olika och Freja känner inte till Jacks förflutna. När historien hinner ikapp honom tvingas Jack brottas med vem han är och vill vara.

MediaNr: CA26810

Leo och katten som sprang bort

av Christina Lindström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Leo vill så gärna ha ett eget husdjur. Grannarnas katt Tant Britta kommer ofta på besök. Det är en tuff och rolig gammal katt. Hon vill gärna ha mat och tycker om att ligga i soffan och bli klappad. Så Tant Britta är nästan som Leos egen katt. En dag är Tant Britta försvunnen. Alla grannar ger sig ut för att leta och sätter upp lappar med en efterlysning. Vad har hänt Tant Britta? Lättläst.

MediaNr: CA26472

Isdraken

av George R. R. Martin. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Adara föddes på vintern och har aldrig besvärats av snö och kyla. Så länge hon kan minnas har Isdraken funnits i hennes liv. Alla utom Adara är rädda för Isdraken. Men när elddrakarna sveper in över bygden är det endast Isdraken och ett vinterbarn som kan rädda världen från förgörelse. G.M., 1948- har även skrivit böckerna som ligger till grund för teveserien Game of Thrones.

MediaNr: CA26544

Första gången

av Mårten Melin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fristående bok i serien om Max. Max är tvungen att åka på semester med sin pappa och pappas nya fru. Det är jobbigt och ganska tråkigt. Men sedan går Max på musikfestival och träffar Maja. Hon är en tjej som vet vad hon vill - och hon vill ha Max. Lix 13, lättlästnivå 3.

MediaNr: CA26660

Häxkampen

av Suzanne Mortensen. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Maja Stormhatt som börjar med En häxa sitter barnvakt. Häxan Maja Stormhatt har fått arbete i Klas kalasbutik som säljer skämtartiklar och maskeradkläder. Hon får hjälp av butikschefens barnbarn och allt går bra tills Majas ärkefiende dyker upp. Det är den otäcka Sassa Sotpacka som tänker dra in de två barnen i den hemska häxkampen.

MediaNr: CA26190

Varg nosar och jagar

av Ulf Nilsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fyra kompisar på sommarlov, en lillebror och en hund, startar tillsammans tidningen VARG. 12-åringarna får nämligen tillgång till tryckeriet Blekinge Grafiska över sommaren. De har fullt med idéer och kommer intressanta saker på spåren. Tyvärr slår en inbrottstjuv till på tryckeriet, så de måste agera detektiver för att lösa brottet. Även det blir en framgångssaga till slut. Boken ingår i Svenskt Näringslivs skolmaterial Företagsamhet.

MediaNr: CA26592

Harry, Gunnar och hemligheten

av Sofia Nordin. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Harry, Gunnar och presenten. Det är sommarlov och Harry och Gunnar ska campa med sin mamma. De har fått låna en husvagn. På campingen bor också Lotten i Gunnars klass och Lottens storasyster Selma. Men så händer något superjobbigt - Selma och Harry snattar i kiosken. Gunnar vågar inte berätta det för någon, speciellt inte för Lotten. Tänk om hon tror att han var med på det och inte längre kommer att gilla honom?.

MediaNr: CA25932

Sune

av Sören Olsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Berättelsen om hur allting började när Sune var 7 år och blev tjejtjusare istället för fotbollskille. Sune går i skolan, tappar en tand och förstår lite mer av vuxenvärlden. Inte minst upptäcker Sune att han är mycket förtjust i Sophie!.

MediaNr: CA26622

Tjuvjakt i spökstaden

av Mary Pope Osborne. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Genom den magiska trädkojan reser Viktor och Hanna denna gång till en övergiven spökstad i Vilda västern. Här träffar de en cowboy som ber om hjälp. Flera hästar har blivit stulna av en härjande tjuvliga. Syskonen får lära sig mycket om det tuffa livet förr i Vilda Västern och de mytomspunna mustangerna.

MediaNr: CA26674

Tom Gates - allt är underbart

av Liz Pichon. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Tom Gates. Tom är tillbaka och han har både goda och dåliga nyheter att berätta! De bra nyheterna är att han har kommit på flera smarta sätt att använda storasystern Delias glasögon på, och att Rooster ska ställas ut på hundutställningen. De dåliga nyheterna är att Marcus Meldrew fortfarande är jättejobbig (och dålig på att dansa) och att Toms pappa ska vara DJ på skoldiskot. Utklädd till dinosaurie!.

MediaNr: CA25972

Tom Gates bästa ursäkter (och andra bra grejer)

av Liz Pichon. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Tom Gates. I en dagbok berättar Tom om sina galna upptåg och vardagsbestyr. Exempel på saker som han gillar är att äta kolarån, reta storasystern Delia och öva med bandet Dogzombies. Två saker som han inte gillar är Marcus Meldrew som fuskar hela tiden och att tvingas spela på gamla plastflaskor i skolorkestern. Och så läxorna såklart! Dem glömmer han hela tiden och det gör magister Fullerman vansinnig.

MediaNr: CA25963

Flax & Rekordfarfar

av Johan Rockbäck. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Pojken Flax har en farfar som är besatt av att sätta rekord. I många år har farfar försökt slå rekord i sådant som att äta flest kakor, ha längst öronhår eller göra den största tuggummibollen. Ändå har han inte uppmärksammats av Rekordförbundet. Så en dag får farfar chansen att prova till rekordboken. Han är ivrigt påhejad och stöttad av Flax. Efter flera nervösa misslyckanden väcker farfar sensation.

MediaNr: CA26871

Slaget om New York

av Geoff Rodkey. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Tvillingarna Tapper. Kriget mellan de tolvåriga tvillingarna Claudia och Reese Tapper är officiellt över, men vapenvilan blir kortvarig. När Claudia tar initiativ till en skattjakt i New York för att samla in pengar till välgörenhet, så dras hela skolan in i konflikten. Deltagarna i skattjakten jagar poäng vid olika sevärdheter i New York och frågan är om någon når mållinjen med värdigheten och sitt sociala liv i behåll.

MediaNr: CA26441

Berättelser om en (inte så smart) fröken Besserwisser

av Rachel Renée Russell. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. I text och bild skildrar 14-åriga Nikki sitt galna och ganska dråpliga liv. Nikki rullar toalettpapper runt träden i ärkefienden MacKenzies trädgård och blir genast misstänkt. När MacKenzie sen inte blir bjuden på Brandons fest är det som upplagt för hämnd. MacKenzie skriver i skoltidningens skvallerspalt och Nikki börjar också göra det för att kunna hålla koll på henne.

MediaNr: CA26720

Var inte rädd, Ellie

av Marilyn Singer. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ellie har ett hjärtfel och måste opereras. Fastän hon vet precis vad som kommer att hända är hon rädd. Men på sjukhuset träffar hon Sonia, som redan har blivit hjärtopererad. Författaren genomgick själv en hjärtoperation när hon var liten, och var precis som Ellie jätterädd. Den här boken har hon skrivit för andra barn som ska opereras eller är på sjukhus av andra skäl. M.S., amerikansk författare, 1948-.

MediaNr: CA26842

Jag är faktiskt inte en loser

av Jim Smith. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del två i serien om Barry Loser som börjar med Jag är inte en loser. Gordon Hånfull har stulit Barrys bäste vän Bundis. Barry kämpar för att vinna honom tillbaka och på vägen händer en rad andra dråpliga saker. Rappt och humoristiskt berättat av Barry själv i dagboksanteckningar med galna illustrationer.

MediaNr: CA26656

Jag är inte en loser

av Jim Smith. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Att heta Loser i efternamn är inte lätt. Här får vi följa Barry när han försöker göra sig av med sin loser-stämpel i skolan. Det innebär både dråpliga och pinsamma upptåg tillsammans med bästisen Bundis. När det är talangjakt i skolan blir de inlåsta under scen medan andra gör ett parodinummer på dem. Barry själv berättar rappt och humoristiskt i dagboksliknade form, med illustrationer som förstärker bokens flamsiga ton.

MediaNr: CA26648

Häst till salu

av Malin Stehn. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Stall Humlebygården. Det är höst i Humleby och Sofie tillbringar nästan all sin fritid i byns två stall. På helgerna jobbar hon i sin morbrors stora travstall och under veckorna tar hon hand om två ston i grannstallet. Där får hon hjälp av den snygge Adam Kempf och livet hade varit perfekt om inte Speedy, Sofies favorithäst, fortfarande var skadad. Och en dag råkar Sofie höra ett telefonsamtal som får henne att bli utom sig av oro.

MediaNr: CA26280

Måste Sofie välja?

av Malin Stehn. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Stall Humlebygården. Sofie är 13 år och har tillsammans med sin familj nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter många år i London. Hon börjar vänja sig vid det nya livet och jobbar extra i ett travstall. Där finns den fuxfärgade valacken Speedy Legend som Sofie känner en extra närhet till. Men varför har bästisen Jojo slutat höra av sig? Har det med Sofies nya hästintresse att göra?.

MediaNr: CA26253

Vilket hästjobb!

av Malin Stehn. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Stall Humlebygården. Sofie avskyr sin nya klass och får magknip bara hon tänker på att gå till skolan. Hon är därför extra tacksam för helgjobbet på Stall Humlebygården - där finns hennes kusin Isabelle och massor av underbara hästar. Men inte ens i stallet är allt som det ska. Sofies favorithäst är halt och ingen vet hur allvarligt det är. Dessutom får Sofie får ytterligare två hästar att sköta om. Hur ska hon orka?.

MediaNr: CA26279

De förhäxade barnen

av Johanna Strömqvist. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Saga bor i en skog där det är evig vinter. En skog full av troll och monster. En dag blir Sagas trollkunniga mamma sjuk. Då börjar isen smälta och de farliga infrusna monstren är snart fria. Då ger sig Saga ut på en resa för att hitta Ärla. Hon är den enda som kan bota mamma. Men Ärla är ond - hon förtrollar barn. Sagas resa blir ett farligt äventyr.

MediaNr: CA26721

Mitt år av längtan

av Dasha Tolstikova. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Dasha bor i Ryssland. När hon är tolv år åker hennes mamma till USA för att studera reklam. Dasha får stanna kvar hemma hos sina morföräldrar. Det blir ett långt år, när Dasha längtar och väntar på mamma. Under tiden hinner mycket hända: till exempel blir Dasha förälskad i Petya - så förälskad att hon försöker byta skola för hans skull. Men sedan kommer mamma hem igen, och nu vill hon att Dasha ska följa med till USA. Hur ska hon kunna välja?.

MediaNr: CA26551

Sveket vid sjön

av Susanne Trydal. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Hallahem, fortsättning på Staden under berget. Tilde är en av vitterfolket, men har växt upp som bortbyting bland människor. Torun, människobarnet, lever istället i Hallahem. En hemlig gruppering hotar nu vitterfolket. Tilde och Torun kämpar tillsammans som systrar mot fiender som finns mitt bland dem. Spännande urban fantasy med människor, vittror och skogsrån.

MediaNr: CA26785

Iggy & jag

av Jenny Valentine. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Iggy. Iggy är 5 år och bor med sin mamma, pappa och storasyster Flo. Iggy är väldigt busig, och det är inte alltid så lätt för Flo. Men de gillar att vara systrar i alla fall! I boken berättar Flo om sin lillasyster och alla bus som hon hittar på. Klipper håret, byter namn, leker lekar i bilen och gör konst tillsammans barnvakten Johanna som har lila hår. J.V., prisbelönt engelsk författare, 1970-.

MediaNr: CA26175

Iggy & jag har sommarlov

av Jenny Valentine. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje, fristående boken i serien om storasyster Flo och lillasyster Iggy. Det är Iggys första sommarlov och familjen reser med husbil till havet. Det blir en semester där varje dag är ett äventyr, inte minst när Iggy går vilse på stranden. Humoristisk och relativt lättläst berättelse med mycket dialog.

MediaNr: CA26537

Iggy & jag och födelsedagen

av Jenny Valentine. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Iggy. Iggy fyller snart sex år, och hon längtar så mycket till födelsedagen att hon kan spricka! I åtta kapitel får vi följa Iggy när hon går på simskola, skriver önskelista, blir magsjuk och bakar muffins till födelsedagen. Fast egentligen är det storasyster Flo som bakar, Iggy äter mest smet istället. J.V., prisbelönt engelsk författare, 1970-.

MediaNr: CA26491

Noa får en liten morbror

av Tiril Valeur. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Noa önskar sig en morbror. Hans kompisar har nämligen riktigt coola morbröder som kör motorcykel och jobbar på cirkus. Så händer det fantastiska att Noas önskan besannas - men han blir snart besviken. Noas morbror Alf är en skrikig bebis! Det tar lite tid innan morbror Alf faktiskt visar sig rolig att vara med. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA26722

Krigarna

av Mats Wahl. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Blodregn som börjar med Ryttarna. Motståndsrörelsen kommer allt närmare maktcentret i Grövelsjön, nära platsen där Elin bor. Elin fängslas av militären på grund av sitt släktskap med Karin, en av motståndsrörelsens ledare. De använder Elins lilla dotter för att få henne att avslöja var Karin finns. Men Elin lyckas fly. Hon söker sig hemåt till fots med barnet Gerda i en väska. Upproret rasar omkring dem.

MediaNr: CA26673

Rädda Harry!

av Martin Widmark. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Lilla Extra. Cornelis brukar rida på en häst som heter Harry. En dag på höstlovet får han veta att Harry ska säljas. Cornelis blir jätteledsen. Thi bestämmer att de måste försöka rädda Harry. Tillsammans med Wilma och Petter ger de sig av mot kapten Larssons stall där Harry finns. Att befria honom visar sig bli en tuff kamp! Lättläst bok.

MediaNr: CA26835

Facklitteratur

Historia

15 vilda sjörövare

av Illugi Jökulsson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vilka var sjörövarna som härjade på världens hav? Var kom de ifrån och vad kännetecknade dem? 15 sjörövare presenteras med en historisk och geografisk bakgrund. Både kvinnliga och manliga sjörövare finns beskrivna i boken. Läs till exempel om Anna Christina Skytte, en svensk överklassflicka som bestämde sig för att bli sjörövare på svenskt farvatten och Svarte Caesar som lyckades fly från ett slavskepp och bli framgångsrik pirat i Florida.

MediaNr: CA26503

Lätta fakta om riddare

av Stephanie Turnbull. Inläst av Jonas Lundgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad fakta om riddare. Här får läsaren bland annat lära sig när riddarna levde, vilka de var och hur man blev riddare. Här finns också fakta om strider, riddarrustningar, hur det var att leva i en borg och mycket mer. I slutet av boken finns en kort ordlista där svåra ord förklaras.

MediaNr: CA26492

Teknik, industri och kommunikationer

Lätta fakta om tåg

av Emily Bone. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lättläst bok som presenterar tågtrafik och spår i olika typer av landskap. Beskrivningar av olika sorters lok: ånglok, diesellok och elektriska tåg. Dessutom berättar boken om hur det går till att köra tåg och hur trafiken styrs via en ledningscentral. Korta textstycken samspelar med det rika bildmaterialet. Lättläst. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA26815

Ekonomi och näringsväsen

Vego hela dagen!!!

av Mattias Kristiansson. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok med vegetariska recept för unga matälskare. Den innehåller allt från frukostar och mellanmål, till enkla luncher och spännande bjudmat. Vad sägs till exempel om en smaskig banaramasmoothie, grekiska spenatplättar eller en festlig tacotårta? M.K. är en känd vegoprofil, vars mål är att få fler att äta mindre kött och mer grönt. Det tror han görs bäst med hjälp av vrålgod mat, lite humor och en vänlig klapp på axeln.

MediaNr: CA26385

Naturvetenskap

Lätta fakta om apor

av Lucy Bowman. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad och lättläst fakta om olika slags apor. Läsaren får till exempel veta vad aporna äter, vilka fiender, hur de hittar en partner och hur de pratar med varandra. Boken har lättläst text och är rikt illustrerad med foton och teckningar. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA26462

Fasliga fakta om äckliga kryp

av Anna Hansson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om bärfisar, dyngbaggar, löss, kackerlackor och andra äckliga kryp. En i taget presenteras de med sina läskiga matvanor och egenskaper. Boken innehåller knep för hur du kan hitta en del av krypen, och tips om hur du kan bli av med dem. Korta stycken och enkla meningar i samspel med humoristiska illustrationer. Lättläst.

MediaNr: CA26471