Nya talböcker maj 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 174 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

8

Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En antologi med 8 nyskrivna pjäser från 2004. Samlingen har den dubbla ambitionen att sprida ny svensk dramatik och känna av samtidens tonläge. I pjäserna möter vi ett antal unga personer som känner sig vilsna i sin identitet och som under handlingens gång upplever omvälvande förndringar. Medverkar gör dramatiker som vid utgivningen var medlemmar av Elverkets dramatikergrupp, bland dem återfinns Peter Birro, Lisa Langseth och Astrid Trotzig.

MediaNr: CA26963

Främlingsbarn

av Rachel Abbott. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Emma Joseph träffade sin make David var han nedbruten av sorg. Hans första hustru Caroline dog direkt när hennes bil körde av vägen och deras sexåriga dotter försvann mystiskt från olycksplatsen. Sex år senare tror Emma att de lagt sina smärtsamma år bakom sig. Men så kommer en främling in i deras liv och allt förändras. Vad eller vem är det som utgör ett hot mot deras familj? Snart uppdagas ett nät av svek och lögner. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA26879

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske

av Emmy Abrahamson. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 5 tim., 52 min..

Julia lever ensam med sin katt i Wien. Hon arbetar som språklärare för ambitiösa företagsledare och underpresterande ungdomar. När Julia möter Ben på en parkbänk uppstår kärlek. Men det finns ett problem: Ben bor i en buske. En kärleksberättelse om att våga välja med hjärtat och se bortom yta, förväntningar och trasiga kläder.

MediaNr: CA27045

Lyckostarnas klubb

av Elisabeth Andersson. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

En roman om tre kvinnors kamp mot ostbågar, om deras jakt på tappade kilon och om jakten på lyckan i livet. Tre kvinnor i karriären, Lotta, Jenny och Bibi, blir samtidigt medlemmar på bantningssajten Blismal.nu och inser att de har en gemensam nämnare - kärleken till ostbågar. De bestämmer sig för att träffas på riktigt och bilda Lyckostarnas klubb. I takt med träffarna och tappade kilon vågar de också ta nya steg i livet.

MediaNr: CA26399

Kanske längre fram-

av Eva-Lena Bard. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

Fristående fortsättning på Tar några frön... och flyger. Året är 1940. Det är krig i Europa och hemma i Sverige vet man inte hur det kommer att gå. Inga har flytt till Stockholm för att slippa livet på föräldragården. Hon är populär bland männen och flera av dem hoppas kunna erövra henne: Pierre, en deserterad tysk soldat med falsk identitet, Ernst, som lever över sina tillgångar och playboyen Dan. Hon väljer en av dem, men är det rätt man?.

MediaNr: CA26667

Flickor som skimrar

av Lauren Beukes. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I Chicago i början av 1930-talet kommer Harper Curtis över ett hus som ger honom möjlighet att resa i tiden. Han är den perfekte mördaren, omöjlig att spåra. Kirby Mazrsachi är den sista i raden av Harpers offer. Men Kirby överlever och försöker själv hitta den skyldige. Under sina efterforskningar hittar hon de andra flickorna som inte klarade sig. Bevisen pekar på det omöjliga, men för en flicka som borde vara död betyder det omöjliga ingenting.

MediaNr: CA26782

Eldskytten

av Anders Horneman Blomström. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1361. Botulf Kattlund, stadsfogde i Visby hittar ett ilandflutet lik och en häst som först tros vara drunkningsoffer. När man synar kropparna upptäcker man knivstick i både häst och människa. En dramatisk mördarjakt inleds, den döde i havet visar sig vara eldskytt - en man som är utbildad att skjuta med stångbössan, en eldsprutande nymodighet. Att Valdemar Atterdag mitt i alltihop invaderar Gotland gör inte Botulfs mordutredning enklare.

MediaNr: CA26817

I väntan på Bojangles

av Olivier Bourdeaut. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En pojke växer upp med sina två föräldrar. Mamman byter namn varje dag och pappan älskar att ljuga ihop historier. När de dansar till Nina Simones Mister Bojangles är världen en fin plats att vara på. Men en dag knackar skatteverket på dörren och moderns livsglädje slår över i galenskap. Hon blir intagen på mentalsjukhus. För att frita henne kokar pappan och sonen ihop en storslagen plan. Debutroman. O.B., fransk författare, 1980-.

MediaNr: CA26863

Tvinga mig

av Lee Child. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 52 min..

Tjugonde thrillern med den f.d. militärpolisen Jack Reacher. När Reacher stiger av tåget i Mother's Rest, en hemlighetsfull stad med vaksamma människor, möter han en kvinna som letar efter sin försvunna detektivpartner. Reacher beslutar sig för att hjälpa henne. Sökandet efter sanningen leder dem ut på en desperat färd genom landet, genom de dolda delarna av internet och tillbaka till Mother's Rest. Här måste Reacher möta sin värsta mardröm.

MediaNr: CA26270

Sommar på strandpromenaden

av Jenny Colgan. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 10 tim., 50 min..

Den andra boken om Polly Waterford. Nu är det sommar i det lilla fiskeläget i Cornwall och Polly är lycklig. Men brisen verkar bära något olycksaligt med sig. Hennes vän Selina har nyss blivit änka och Polly vet något som kan ödelägga vännens återhämtning. Samtidigt är pojkvännen Huckle borta i allt längre perioder. Är Polly på väg att förlora allt hon kommit att älska?.

MediaNr: CA26678

Ett barn ska jag ha-

av Tomas Dömstedt. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Maries liv är perfekt. Hon har ett jobb hon gillar, hennes kille Anders älskar henne och Maries syster ställer alltid upp. Det är bara en sak som fattas: ett barn. När hon blir gravid blir hennes syster rasande, och Marie vågar inte ens säga till sina föräldrar att hon ska ha barn. Hon har ju det där FELET, utvecklingsstörningen som gör att hon inte alltid hänger med riktigt. Ska Marie få föda sitt barn ändå? Lättläst.

MediaNr: CA27083

Av jord är du kommen

av Thomas Erikson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ritas man har försvunnit tillsammans med familjeföretagets alla tillgångar. Företaget, en begravningsbyrå, har Rita byggt upp tillsammans med sin far. När fadern får reda på vad som har hänt tar han sitt liv och när Rita till råga på allt blir vittne till ett dödsfall rämnar tillvaron. Fordringsägarna knackar allt hårdare på dörren, och Rita förstår att något radikalt måste göras. Människorna i staden blir alldeles för gamla ....

MediaNr: CA26755

Alla dessa hemligheter

av Annika Estassy. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 10 tim., 9 min..

Fristående fortsättning på Croissants till frukost. När Louise Sörenstams man Konrad dör efter 35 års äktenskap vågar hon drömma om att skapa sig ett eget liv. Men snart upptäcker Louise att det enda hon har ärvt efter Konrad är en härva av skulder och ekonomiska oegentligheter. Hon flyr till sin syster Carina i Sydfrankrike. Den påtvingade samvaron gör att hemligheter, minnen och ouppklarade konflikter kommer upp till ytan.

MediaNr: CA26576

Fem pjäser

Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 55 min..

Fem pjäser är samlade i denna antologi; Diamanten av Sofia Fredén. Livingstones barn av Isa Schöier, Fadermordet av Erik Uddenberg, K+M+R+L av Mattias Andersson och Vittne av Cecilia Parkert. Alla pjäserna är skrivna under slutet av 1990-talet av unga dramatiker för en yngre publik. Boken är utgiven av teaterkollektivet Rex.

MediaNr: CA27060

I vilt tillstånd [Punktskrift]

av Roxane Gay. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mireille Jameson har lämnat Haiti för Miami, maken Michael och en lovande juristkarriär. Under ett besök i sitt välbeställda föräldrahem i Port-au-Prince blir hon kidnappad. Vi får följa Mireille under de 13 omskakande dagar hon hålls kidnappad och tiden efteråt, då inget är som förut. R.G., 1974-, amerikansk författare, litteraturkritiker och forskare. Hon har tidigare skrivit essäsamlingen Bad Feminist.

MediaNr: CA27051

En god gärning

av Christina Granbom. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om polisinspektör Mildred Carlesten. Efter att ha våldtagits av kyrkoherde Fast föder Mildred en dotter. Graviditeten har varit svår och hon vill tillbaka till arbetet så fort som möjligt. Snart startar Mildred en egen utredning. Det pågår en kamp på gatorna, mellan någon som vill rädda stadens prostituerade kvinnor och andra som vill ha dem kvar där de är. I bakgrunden vakar kyrkoherden som vill ta tillbaka sitt barn.

MediaNr: CA27182

Det som en gång var

av Helena Granström. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Samhällskritisk debattbok som kretsar kring frågan hur mänskligheten, trots alla sina kunskaper, fortsätter att förstöra sin egen livsmiljö. En blandning av essä och skönlitterär text. Utgångspunkten är en ung kvinna på fjällvandring som tvingas möta sina egna föreställningar om naturen. Växelvis diskuterar författaren - fysiker och matematiker - i essäform teknik och utveckling, politik och ekonomi, ideologi och biologi.

MediaNr: CA26900

Lex Duplex

av Staffan Gullsby. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är sensommar i den norrländska småstaden. Ingenting händer och på lokaltidningen råder nyhetstorka. Men under loppet av några dagar dör flera personer till synes utan koppling till varandra. Eller finns det en sådan? Kirurgen Sebastian Ekberg finner sig vara i händelsernas centrum och känner att han måste få ett svar. Tillsammans med IT-teknikern Marie Bergström ger han sig ut på en spännande jakt efter sanningen.

MediaNr: CA27059

Tsarens kniv

av Henriette Gyland. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Helen var bara 5 år när hon bevittnade mordet på sin mamma. Mördaren var Fay, mammans bästa vän. Tjugo år senare lever Helen ett enkelt liv i Goa. De hemska minnena vaknar till liv när hon blir uppsökt av sin mormors advokat som vill att hon ska återvända hem till England. När Helen börjar undersöka vad som egentligen hände för tjugo år sedan inser hon inte hur farligt det är. Det finns personer som är beredd att göra allt för att dölja sanningen.

MediaNr: CA26747

Missnöje och dess civilisationer

av Mohsin Hamid. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Romanförfattaren och essäisten Mohsin Hamid har samlat artiklar, betraktelser och essäer från de senaste 15 åren. Texterna rör sig mellan vardagslivet i Lahore där en spirande kulturell scen lockar och det nya globala landskapet efter elfte septemberattackerna. Hamid låter det politiska och personliga flätas samman; det handlar om att bli pappa, om litteraturens inneboende kraft och om de amerikanska drönarattackerna mot civila pakistanier.

MediaNr: CA26881

En officer och spion

av Robert Harris. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar 16 tim., 42 min..

En historisk roman om Dreyfusaffären. I Paris år 1895 döms den fransk-judiske officeren Alfred Dreyfus mot sitt nekande för att ha överlämnat hemliga dokument till tyskarna. Straffet blir deportering till Djävulsön på livstid. Den franske officeren Georges Picquart misstänker snart att något är fel och kämpar för att avslöja sanningen om konspirationen. Samtidigt tvingas han omvärdera synen på sitt land och sig själv.

MediaNr: CA26262

Gloria

av Åsa Hellberg. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 13 min..

Under femtio dagar ska Gloria repetera Carmen mot Dominic på Stockholmsoperan. En gång var de ett par, men han lämnade henne och Sverige för att göra internationell karriär. Nu är han tillbaka och gör allt för att komma henne nära igen. Glorias syster Agnes har en kris i sitt äktenskap och flyr till Gloria på Söder. De kommer varandra närmare och börjar prata om sin barndom. Carmens och Glorias liv vävs samman på ett ödesmättat sätt.

MediaNr: CA26435

Elefantens fot

av Madeleine Hessérus. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den unga biologen Katarina åker till den förbjudna zonen kring Tjernobyl. Hon ska arbeta på ett internationellt forskningslabb och försöka kartlägga de strålningsdrabbade omgivningarna där naturen återtar makten över det ödelagda samhället. Här förälskar sig Katarina i en av de andra forskarna, den ukrainske Grigorij. Deras relation påverkar hela forskarlaget och det förflutna gör sig påmint. Madeleine Hessérus, 1953-, författare och dramatiker.

MediaNr: CA26920

Isobels vandring

av Kajsa Ingemarsson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En saga om modet att gå sin egen väg. Den unga Isobel och hennes vän Anived ger sig ut på en resa för att finna en mytomspunnen man som har en alldeles särskild sten i sin ägo. De färdas på långa vägar, till främmande stränder och mörka skogar och slutligen till det avlägset belägna Berget. På sin färd möter Isobel och Anived olika individer som visar dem på rätt väg. Men viktigast av allt: de möter sig själva. Boken innehåller illustrationer.

MediaNr: CA27031

Flugfiskarens dotter

av Theréze Ingmarson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fastighetsmäklaren Sophie lämnar västkusten över sommarens för att förverkliga sin avlidna pappas dröm om att bygga en timmerstuga djupt in i Älvdalens skogar. Men den lunga sommar hon hoppats på går om intet. Barndomsvännen Christer bor kanske lite för nära och sätter igång känslor som hon varken vill eller ha tid med. Exet Stefan skickar obehagliga meddelanden och en okänd bil kör omkring på vägarna runt byn.

MediaNr: CA26821

Att äta crème brulée

av Stina Jonsson. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Betsy är 32 år. Alla hennes vänner har skaffat familj och Betsy känner ibland att hon kommer efter hunden i deras prioriteringslistor. Jobbet på brorsan Olivers café är inte heller så kul och det känns som att hon har fastnat i livet. En dag krockar hon med en man på gatan. Han är charmig och har en spännande dialekt. Betsy kan inte sluta tänka på honom.

MediaNr: CA26210

Det andra ansiktet

av Mari Jungstedt. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 40 min..

Den trettonde kriminalromanen om kommissarie Anders Knutas i Visby. Formgivaren och fyrabarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad, naken och fastbunden, i sommarhuset i Ljugarn. Ännu en familjefar faller offer för samma brutala våld. Anders Knutas och Karin Jacobsson inser att de jagar en gärningsman som hela tiden byter skepnad - en mördare med två ansikten.

MediaNr: CA26437

Första gången jag såg dig

av Tasha Kavanagh. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Spänningsroman om ensamhet och besatthet. Yasmin är fixerad vid den populära skolkamraten Alice. Hon samlar på kuriosa som tillhört Alice och lägger godispapper och strumpor i en särskild ask. En dag från Yasmin får för sig att en mystisk man planerar att röva bort Alice, hon börjar spana på mannen eftersom hon vill bli den som räddar Alice undan kidnapparen, och därmed blir hjälte. Men det blir inte som hon tänkt sig.

MediaNr: CA26878

Den som finner

av Stephen King. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 15 tim., 3 min..

Den fristående andra boken med Bill Hodges. Morris Bellamy är fullkomligt besatt av författaren Rothstein och hans romaner om Jimmy Gold. När Rothstein slutar skriva blir Morris besviken. Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein får Morris med sig manuset till ytterligare en Gold-roman. Åratal senare hittar pojken Pete Saubers manuset. Det visar sig vara livsfarligt att ha det i sin ägo. Hodges dras tillsammans med Holly och Jerome in i fallet.

MediaNr: CA26683

Om fällor och flockdjur

av Barbro Lindgren. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 2 tim., 8 min..

Ännu en tankebok från Glömminges horisont. I korta texter funderar Barbro Lindgren över livets stora och små frågor. Hon tar hjälp av berömda filosofer och författare som Montaigne och Pessoa. I ett avsnitt frågar sig Barbro Lindgren om hon är ett flockdjur och kan snart konstatera att det är hon inte. Det kan man inte vara om man behöver tänka mycket - och det behöver man om man ska förstå något av detta obegripliga liv. B.L. 1937-.

MediaNr: CA26921

Skarv

av Lina Josefina Lindqvist. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den fjärilsformade ön ligger i Norra ishavet, glest befolkad med människor som kämpar för sin försörjning. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de häckande fåglarna. Maren jobbar som hotellportier för att tjäna ihop pengar och lämna ön. Hon vill bort men oväntade besök, tilltrasslade vänskaper och familjetragedier gör att ingenting är självklart. Romandebut om att bryta upp eller inte och om att styra sitt eget öde.

MediaNr: CA26987

12 dagar

av Christian Lundblad. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Budapest, 1956. Av en tillfällighet befinner sig Sveriges kronprins i staden då den ockuperas av 700 sovjetiska stridsvagnar. Trots riskerna ser han en chans att förändra kungahusets bräckliga framtid. Beslutet gör prinsen delaktig i ett politiskt spel bortom kontroll. 60 år senare börjar sanningen sippra fram. Rosenbad och slottet kämpar för att händelserna ska förbli en hemlighet, men journalisten Klas Bergqvist är besluten att avslöja kungen.

MediaNr: CA27046

Så länge min bror andas

av Set Mattsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Danmark 1943. Judarnas situation i det ockuperade landet blir allt värre. Under hösten försöker många ta sig till Sverige. En av dem är Gila Gerson. Med hjälp av en väninna som är med i motståndsrörelsen ska hon ta sig över sundet. Kvar i Köpenhamn finns Gilas lillebror Jakob. Men flykten innebär faror värre än de hon föreställt sig. Och hur blir det med Jakob? Boken är till viss del baserad på verkliga händelser under andra världskriget.

MediaNr: CA27052

Tram 83

av Fiston Mwanza Mujila. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En på samma gång komisk och cynisk berättelse om mänskliga relationer i en värld som blivit en global by där alla gräver guld för sin egen vinnings skull. Tram 83 är den enda nattklubben i en anonym afrikansk stad. Här, bland lycksökare och förbrytare, hemliga agenter, prostituerade och turister, möts två gamla vänner: författaren Lucien och svindlaren Requiem. F.M.M., 1981- , kongolesisk författare och dramatiker. Romandebut.

MediaNr: CA26917

Fiskarmännen

av Chigozie Obioma. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 48 min. : ;. DAISY text och ljud.

Nioårige Benjamin är yngst av fyra oskiljaktiga bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. När deras far är borta utnyttjar bröderna sin nyfunna frihet till att fiska vid floden. På denna förbjudna plats får de höra en fruktansvärd spådom om hur en av bröderna kommer att dö, en förutsägelse som skapar misstro och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp. Omskakande skildring av en familj i sönderfall.

MediaNr: CA26950

Kärlek på öppet hav

av Samanta Olofsdotter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Året är 1849. Hertiginnan Henrietta von Krusenlund reser iväg för att besöka sin barndomsvän, och ungdomskärlek, grevinnan Florine. De har inte setts på tio år men minnena av Florines hungriga läppar lever kvar inom Henrietta. Under resans gång möter Henrietta skepparpojken Petter, som egentligen är kvinnan Petra. De båda kvinnorna blir passionerat förälskade. Henrietta slits mellan sina känslor. Vem ska hon välja?.

MediaNr: CA26993

I de bästa familjer

av Mats Olsson. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Andra kriminalromanen om journalisten Harry Svensson. Tioåriga Emma bultar på Harry Svenssons dörr mitt i natten. När han öppnar springer hon och gömmer sig. Samtidigt hör Harry två män utanför huset. Vilka är de? Och vad är det som odlas i det stora växthuset i skogen? Vad har traktens mc-gäng ihop med den förmögna familjen Björkenstam? Och var finns Emmas föräldrar?.

MediaNr: CA26434

Skillnaden mellan lingon och blåbär

av Annah Ovesson. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

En feel good-roman med allvarligt tema. Elof tänker slå två flugor i en smäll; hyra ut en gammal lokal till flyktingboende och låta de boende plocka blåbär. Det blir så att säga dubbla inkomster. Som tur är kommer Mia och hennes mamma Gunilla med i leken och deras engagemang grundar sig mer i empati. De tre lyckas ordna ett bra mottagande men på orten kommer motstånd från oanat håll. Debutroman av A.O., 1985-.

MediaNr: CA26857

Prickskyttens tårar

av Martin Persson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En sommardag blir en nyss frigiven fånge ihjälskjuten utanför Ersbodaanstalten i Umeå. Semestertider gör att den nyutexaminerade men mycket lovande polisassistenten Alexander Annaris kopplas in för att bistå det ordinarie polisteamet. Utredningsarbetet hinner knappast börja förrän gärningsmannen slår till igen. Polisen fruktar att detta bara är början och spåren leder vidare till Östersund och den jämtländska fjällvärlden.

MediaNr: CA26949

Stickspår

av Toni Rhodin. Inläst av Toni Rhodin. Talboken omfattar 6 tim., 37 min..

Del 2 i trilogin som börjar med Rex Mundivalsen. Denna del utspelar sig till större delen under slutet av 1800-talet. Willy tillhör resandefolket men drömmer om cirkuslivet. Han ger sig ut på ett antal långa resor, till bland annat Ryssland och Polen - där han möter kärleken - och stöter ihop med teatersällskap, marknadsvarietéer och tivolin, innan han till sist får möjlighet att starta sin egen cirkus.

MediaNr: CA26698

Alice och Flugan

av James Rice. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Greg kallas Flugan och är en tonårskille med en hel del bekymmer. Han är utstött i skolan och har svårt att uttrycka sig, mycket beroende på grund av sin läspning. Familjen är dysfunktionell och vänskapsbanden obefintliga. Greg älskar Alice, flickan bakom de svarta solglasögonen, och skapar i sin dagbok en hel värld kring henne. Men något obönhörligt närmar sig. Psykologiskt djupborrande roman om psykisk ohälsa och filosofiska resor.

MediaNr: CA26909

Kärleksbevis

av Nora Roberts. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Del 3 i serien Klanen MacGregor. Senator Alan MacGregor har både talet och utseendet till sin fördel. Dessutom är han självsäker som få. Shelby Campbell är helt olik de kvinnor han vanligtvis har runtomkring sig. Hon är en konstnärstyp och visar inget intresse för Alan alls. För att vinna över henne på sin sida tvingas han slå på charmoffensiven. Det visar sig krävas både tålamod och uppfinningsrikedom. Men Alan backar aldrig för en ordentlig utmaning!.

MediaNr: CA26357

Tre minuter

av Anders Roslund. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 17 tim., 56 min..

Fristående fortsättning på Tre sekunder. Piet Hoffmann är fortfarande på flykt med sin familj. Långt ifrån Sverige har han på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffian. Återigen ska han möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången är de på samma sida och skillnaden mellan liv och död är tre minuter.

MediaNr: CA26575

Vågspel

av Ann Rosman. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 16 tim., 55 min..

Sjätte boken om kriminalinspektör Karin Adler. År 1916 förliser ett brittiskt krigsfartyg utanför Orkneyöarna. Sjuhundra man inklusive krigsministern Lord Kitchener omkommer. Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare från Marstrand. Karin Adler och hennes kollega Folke beger sig till Orkney för att bistå polisen i utredningen.

MediaNr: CA26432

Disa

av Denise Rudberg. Inläst av Hannah Schmitz. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Del 1 i serien Stockholmsqueens. Disa, Simone och Mercedes är en trio storstadstjejer strax över tjugo år. De drömmer om ett strålande och lyckat cityliv, men fastnar oftast i den bistra och krassa verkligheten. Disa är en aktiv och populär tjej som precis har fått drömjobbet på en reklambyrå. Men när allt börjar gå snett ser hon ingen väg ut. Läsaren får ta del av tjejernas problem, kärleksrelationer, klädkriser och sena nätter på stan.

MediaNr: CA26680

Frostens dotter

av Margit Sandemo. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Del 14 i serien Häxmästaren. Móri och hans vänner närmar sig lösningen på Den Heliga Solens gåta. Åter är de i Tivedens djupa skogar mellan insjöarna Vänern och Vättern i Sverige. Där väntar fler överraskningar. Först är det de onda ordensriddarna som har följt efter dem ända sedan Mellaneuropa. Och de möter Frostens dotter som skulle få stor betydelse för utfallet av expeditionen.

MediaNr: CA26886

In i det okända

av Margit Sandemo. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 39 min..

Del 15 i serien Häxmästaren. Äntligen är Móri och hans vänner vid målet. Äntligen ska de få svaret på Den Heliga Solens hemlighet. Men ännu är de hotade av mäktiga krafter. De onda ordensriddarna knappar hela tiden in på deras försprång - och Den Heliga Solen vaktas av en oerhörd ondska.

MediaNr: CA27107

Tiggaren

av Sofie Sarenbrant. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Femte boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Någon vill se Emma Sköld död. Finns det ett samband med ett antal dödsfall bland tiggare i Stockholm? Under minnesstunden för en ung människa som dött under ofattbara omständigheter, sitter en person i bakgrunden. Någon som gör allt för att stanna i det fördolda, även om priset är smärtsamt högt.

MediaNr: CA26676

Prio ett

av Emelie Schepp. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Tredje boken med åklagaren Jana Berzelius. När en kvinna hittas svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping, är ambulanssjuksköterskan Philip Engström först på plats. Han gör allt för att rädda kvinnans liv men begår ett ödesdigert misstag. Jana Berzelius får hand om fallet och ser ett märkligt samband med sin egen mors bortgång. Då ytterligare ett offer hittas, börjar kriminalpoliserna Henrik Levin och Mia Bolander se ett obehagligt mönster.

MediaNr: CA26679

Ett hål i isen

av Carlo Schmidt. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 6 tim., 8 min..

En tragikomisk berättelse om den unge Oskar som blir indragen i andras bekymmer. På en av sina långa kvällspromenader hittar Oskar en dunjacka på Västerbron. När han så kikar ut över räcket ser han ett hål i isen och drar snabbt slutsatsen att någon hoppat. Men historien är mer komplicerad än vad den verkar. Snart är Oskar mitt i en härva av lögner, gangsters och operasångare. C.S. 1966- , skådespelare och kommunikationsexpert. Debutroman.

MediaNr: CA26947

För en kvinnas skull

av Frank G. Slaughter. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 28 min..

Den unge äventyraren Dick Douglas har av Ostindiska Kompaniet fått i uppdrag att spåra och tillintetgöra den ökände kaparen Red Carter. Med fyllda segel sätter Dick kurs mot kusten på Madagaskar. Allt går honom väl i händerna, det är bara den kvinnliga passageraren som förbryllar och eggar honom. Vem är den vackra och gåtfulla skönheten Bonita Damao? Först när fartyget närmar sig piraternas tillhåll avslöjar hon sin identitet.

MediaNr: CA27106

I skuggan av ett geni

av Anna Sundström Lindmark. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 14 tim., 5 min..

Det här är en autofiktiv roman om Alvar Lindmark, 1917-1975, den fattige och djupt religiöse bondsonen från Burträsk utanför Skellefteå som uppfann hissen som skulle nå till Gud. Han grundade det internationella storföretaget Alimak och blev Skellefteås excentriske miljonär. Men Alvar förlorade det han byggt upp och sorgen och frågorna levde kvar i generationer. Alvar Lindmark var Anna Sundström-Lindmarks farfar. Debutroman.

MediaNr: CA26748

Jerusalems hjärta

av Bodie Thoene. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 13 tim..

Del 3 i serien Sionsarvet som börjar med Jerusalems vaka. Den 23 maj 1948. Nio dagar av häftiga strider har gått sedan den nya staten Israel utropades. Sionsporten är blockerad och förnödenheterna tar snabbt slut. Moshe Sachar befinner sig på fientlig mark och måste ta sig till sin havande hustru Rachel innanför murarna.

MediaNr: CA27153

Jakobsböckerna eller Den väldiga färden över sju gränser, fem språk och tre stora religioner, de små ej att förglömma

av Olga Tokarczuk. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (52 tim., 21 min.).

Tiden är mitten av sjuttonhundratalet, platsen Podolien i det sydöstra hörnet av dåtidens Polen. Trakten är befolkad av polacker och judar, rusiner och turkar. I denna historiska korsväg framträder den unge, vackre och karismatiske judiske predikanten Jakob Lejbowicz Frank. Hans läror kommer snabbt att splittra den judiska gemenskapen och snart omges han av en krets lärjungar. Oron kring dem kan ändra historiens gång. Olga Tokarczuk, född 1962.

MediaNr: CA26041

Nya Jerusalem

av Antti Tuuri. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Del 4 i serien som börjar med En dag i Österbotten. Jussi Hakala och Kalle Mäki anländer tillsammans med tusentals andra immigranter till Halifax, Kanada på 1920-talet. Det är ont om jobb, men de har blivit lovade arbete i gruvorna. Vad de inte vet är att det är strejk. Som svartfötter blir de hotade till livet för att de fördärvar sina strejkande landsmäns kamp för brödfödan och för sina barns framtid.

MediaNr: CA27027

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Författarboken

av Kristina Svensson. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Personlig guide, med många handfasta tips, på vad man ska tänka på om man vill bli författare. Kapitelrubriker: Marknadsföra. Skriva klart & redigera. Publicera. Producera. Lansera. Sälja. Livet som författare. Kristina Svensson är oberoende bokutgivningscoach, föreläsare och vetenskapskommunikatör.

MediaNr: CA26284

Allmänt och blandat

Essä

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 24 tim., 21 min..

Antologi och historik om essän som genre, som impuls och som tidsavtryck. Först presenteras olika teorier om essän och därefter följer ett stort urval av representativa essäer från Michel de Montaigne och Ludvig Holberg till Susan Sontag och Horace Engdahl. Variationen av ämnen och tonlägen är stort: vardagliga gatuscener samsas med filosofisk introspektion och personliga brev med skarpsinnig samtidskritik.

MediaNr: CA26813

Vad är en nyhet och 100 andra jätteviktiga frågor

av Erik Fichtelius. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En del i Vad är-serien, som ger svar på både självklara och mer underfundiga frågor inom viktiga ämnesområden. I denna bok har E.F. ställt 117 frågor om nyheter som han själv ger ett kort och ett långt svar på. Exempel på frågor som ställs: vad är medieträning? Hur känns det? Vad är en nyhetsreporter bra på? Är skvaller nyheter? E.F., 1949-, journalist som bland annat varit verksam som reporter på Ekot och Aktuellt.

MediaNr: CA26903

Framsteg eller förfall

av Tore Frängsmyr. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 13 tim., 20 min..

Idéhistorikern Tore Frängsmyr diskuterar i denna bok från 1980 framtidsforskningens historia. Här ges exempel på olika typer av framtidsvisioner som förekommit och vilken funktion de haft i sin tids samhälle. Vi får ta del av dystopier och naturvetenskapen som idealbild, upplysningens framstegstro och de utopiska socialisterna. Författaren menar slutligen att framtidssynen varit ganska likriktad - det är ett effektivt samhälle som eftersträvats.

MediaNr: CA26865

Pans rike

av Rebecka Vik. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 41 min..

Författaren berättar om de olika väsen som finns omkring oss i naturen. Hon utgår från de klassiska fyra elementen för att gruppera dem: jord, vatten, luft och eld. Exempel på väsen är: troll, fauner, nymfer, tritoner, feer och solgudar. Dessutom ges en överblick över elementen - vad de gör, hur de samarbetar och vad de önskar av oss. R.V. arbetar med så kallad geomanti, konsten att spå med hjälp av jordens tecken.

MediaNr: CA26948

Religion

Newton och Bibeln

av Bertil Albrektson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Essäer som behandlar bibeltexter ur olika perspektiv. B.A., som bland annat varit professor i exegetik och sakkunnig i bibelkommissionen, strävar efter att med vetenskapliga metoder, både språkliga och historiska, undersöka och belysa texter i bibeln, främst Gamla testamentet. Här finns essäer om Newtons insatser som bibelforskare, problem som man hamnar i under arbetet med översättningar, synen på döden och de tio budordens ursprungliga innebörd.

MediaNr: CA26855

När livet stramas åt skärps blicken

av Sofia Camnerin. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

S.C., teologie doktor och biträdande kyrkoledare i Ekumeniakyrkan, berättar om hur det är att vara förälder till ett barn med neuropsykiatriska diagnoser. Hon skriver om vardagens kamper, glädjeämnen och kriser. Hon menar att människan alltid kommer att möta utmaningar och svårigheter som behöver hanteras. Försoningen behövs så länge människan lever: försoning med livet som det blev, med andra och med Gud.

MediaNr: CA26869

Nu är allt vi har

av Robert Eriksson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alla vill vi uppleva hur det är att vara verkligt levande. R.E., pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, vill visa att relationen till nuet avgör hela vår livshållning. Hans filosofi är att det närvarande ögonblicket är livet, här finns den djupaste längtan; den viktigaste personen står framför dig nu och den viktigaste aktiviteten i livet är just nu. Man ska ta tillvara sina unika egenskaper och vara i nuet med alla dess utmaningar och glädjeämnen.

MediaNr: CA26934

Filosofi och psykologi

När perfekt inte duger

av Martin M. Antony. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om att hantera perfektionism. Författarna menar att överdriven perfektionism kan leda till stress och brist på spontanitet. Deras ambition är att hjälpa alla perfektionister att släppa taget på att allt alltid ska vara perfekt. Boken beskriver hur perfektionism yttrar sig och vilka konsekvenser den kan få. Utöver detta finns här övningar som utmanar det perfektionistiska beteendet. Metoderna bygger på KBT.

MediaNr: CA27203

Medan vi fortfarande älskar

av Mattias Stølen Due. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Ta hand om förhållandet medan ni fortfarande älskar varandra. Det rådet ger den danske psykologen M.S.D. till de par han möter. Han understryker vikten av att vårda vänskapen och bygga en grund som står sig när passionen sviktar eller de yttre omständigheterna blir besvärliga. I boken varvas fakta med övningar och frågor som läsaren kan reflektera över. Exempel på kapitel: att röra vid varandra, att prata om problem och att förstå sin partner.

MediaNr: CA26834

Modet till sanning

av Michel Foucault. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 23 tim., 23 min..

Föreläsningsserie som Foucault höll vid Collège de France mellan februari och mars 1984, bara några månader innan han avled. Omständigheterna inbjuder till att söka ett filosofiskt testamente i föreläsningarna. Döden är närvarande i synnerhet i omläsningen av Sokrates sista ord som F. förstår som ett uttryck för djup tacksamhet gentemot filosofin och ett botemedel mot falska åsikter och fördomar. M.F., 1926-1984, fransk filosof och idéhistoriker.

MediaNr: CA26805

Vad är antikens filosofi?

av Pierre Hadot. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

P.H., 1922-2010, fransk professor, menar att filosofin, ända från Sokrates och Platon fram till kristendomens början, tagit sin början i valet av ett visst levnadssätt, en övergripande vision av världen och ett beslut att leva i gemenskap med andra likasinnade. Från detta ställningstagande utgår sedan den filosofiska diskursen som ska artikulera och försvara livsvalet och världsbilden.

MediaNr: CA26803

Förnuftets banemän

av György Lukács. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 19 tim., 39 min. $bc.

"Det finns ingen oskyldig världsåskådning". Det är utgångspunkten för Lukács' uppgörelse med den tyska irrationalismen. Tänkare som Nietzsche, Dilthey, Simmel, Heidegger, Jaspers, Weber, Mannheim med flera bidrog alla enligt Lukács till att bereda vägen för den tyska irrationalismens högsta stadium, Hitler och den tyska nazismen. Utkom i original 1954. G.L., 1885-1971, tysk-ungersk kommunistisk politiker, filosof, författare och kulturkritiker.

MediaNr: CA26894

Fejka dig smart

av Thomas Nilsson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hur ska man kunna framstå som intelligent och allmänbildad när man inte har tid att läsa alla böcker och tidningar man borde? Svaret på den frågan är - enligt den här boken - att fejka. Här hittar du tips på hur du kan få höga betyg utan att anstränga dig, fejka dig till ett jobb och sedan imponera på arbetskamraterna, samt bli expert på både det ena och det andra.

MediaNr: CA26733

Rensa i själen

av Jane Scrivner. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Författaren, initiativtagare till en brittisk skola för alternativmedicinsk behandling, beskriver hur man på trettio dagar ska städa hjärnan på negativa tankar, lära sig slappna av, få bättre självförtroende och andra perspektiv på tillvaron. Tanken är att hennes program ska aktivera hjärnan och inspirera var och en att upptäcka nya och spännande sidor hos sig själv; man ska lyssna till sin egen inre röst.

MediaNr: CA27154

Andliga guider och änglar

av Solkarina. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

MediaNr: CA26880

Litteraturvetenskap

I motstånd växer tanken

av Crister Enander. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 25 min..

När Crister Enander skrev på en av sina tidigare böcker insåg han att den endast behandlade manliga författare. Ett faktum som mycket dåligt speglade hans relation till litteraturen. Därför nu denna bok om enbart kvinnliga författare. Texten skildrar en rad skribenter från Virginia Wolf till Bodil Malmsten och Amanda Svensson, det blir en sorts resa genom förf. liv. En personlig bok om hur litteraturen förändrat Enanders livssyn. C.E., 1960-.

MediaNr: CA27049

Skiftande speglar

av Crister Enander. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 49 min..

C.E., 1960- , - skriftställare, kritiker essäist - har en stark övertygelse om litteraturens tyngd och ser sig själv som en folkbildare. Här har han samlat ett antal texter som tidigare varit publicerade i tidningar och tidskrifter. Många författarporträtt, bland annat av Olof Lagercrantz, Gunnar Ekelöf, Marianne Höök, Amelie Posse, Felicitas Hoppe, W.G. Sebald och Kristian Lundberg. Även personliga essäer om människor och möten.

MediaNr: CA27062

H som i hök

av Helen Macdonald. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografisk berättelse om att hantera sorg och försonas med döden. H.M. lär sig som barn falkenering - eller falkjakt, en form av jakt som bedrivs med hjälp av rovfåglar - av sin pappa. När Helen är i fyrtioårsåldern dör hennes pappa och sorgen förlamar henne totalt. Samtidigt känner hon en obetvinglig längtan att anta den ultimata utmaningen: att tämja en duvhök. H.M., 1970- , brittisk poet och historiker.

MediaNr: CA26889

Livsvittnet Majken Johansson

av Paul Tenngart. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 15 tim., 52 min..

M.J., 1930-1997 var ett av den svenska Frälsningsarméns mest kända ansikten. Samtidigt var hon gravt alkoholiserad, deprimerad och homosexuell i en tid då det fortfarande sågs som en sjukdom. M.J. var också poet och denna bok handlar om de skriftliga spår - skönlitteratur, tidningsartiklar och anteckningar - som hon lämnade efter sig. De vittnar inte bara om ett liv som framgångsrik författare, utan också om social misär och personlig styrka.

MediaNr: CA26893

Konst, musik, teater och film

Lunch med Victor Borge

av Lars Gunnar Erlandson. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Victor Borge, 1909-2000, var en dansk-amerikansk pianist och underhållningsartist som bland annat blev känd för sina humoristiska tolkningar av klassiska musikstycken. Utrikeskorrespondenten L.G.E. var med på en lunch med Borge i Washington 1993 där han berättade om sitt liv. Utifrån dessa historier har författaren skrivit en biografi där han beskriver fenomenet Borge.

MediaNr: CA26827

Operahistoria

av Göran Gademan. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I denna gedigna genomgång av internationell operahistoria kan du lära dig det mesta om opera. Upplägget är kronologiskt och börjar med operans födelse i Italien på 1600-talet och rör sig fram genom språkområden och århundraden för att sluta i de senaste decenniernas svenska operor. Boken avslutas med ordförklaringar samt rekommenderade inspelningar. Författaren är docent i teatervetenskap och dramaturg.

MediaNr: CA25901

Trumslag hjärtslag

av Nike Markelius. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av N.M., 1962- , mångsidig musiker och kulturarbetare med över 30 år i branschen. I början av 1980-talet börjar hon spela trummor i Tant Strul, som blir ett av de mest profilstarka banden under flera år framåt. Hon berättar utförligt om den intensiva tiden med Tant Strul men hennes liv innehåller mycket annat: soloprojekt, teater, skrivande och skivbolag. Kontrasterna är många - framgång och fall, rampljus och brödjobb.

MediaNr: CA26668

Konstens sakrament

av John Sjögren. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det konstnärliga skapandet har i alla tider fungerat som ett sätt för människan att hantera och gestalta de stora existentiella frågorna. I nio essäer belyses ett antal verk och konstnärskap utifrån kristen tanke och tradition. Här finns bland annat texter om den sakramentala livskänslan hos Torgny Lindgren, evigheten i Mahlers symfonier, Tarkovskijs apokalyptiska landskap och Springsteens väg mot det förlovade landet.

MediaNr: CA26937

Jag, Conchita

av Conchita Wurst. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

2014 vann C.W. Eurovision Song Contest. Många blev glada, men från konservativt håll hördes upprörda röster. I denna biografi berättar C.W. om barndomen, den kärleksfulla relationen till föräldrarna och mormodern, men också om de hinder hon mött och varför hon lämnade hemmet redan vid 14 års ålder. Hur blev egentligen Conchita Wurst till? Och hur har hon trots diskriminering lyckats uppfylla sin dröm? C.W., österrikisk drag queen-artist, 1987-.

MediaNr: CA26778

Historia

Passagearbetet

av Walter Benjamin. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar Bd 2: 35 tim., 54 min..

W.B., 1892-1940, tysk-judisk filosof som mellan 1927 och 1940 arbetade på detta klassiska verk om Paris. Det var ett försök att analysera 1800-talet för kommande generationer, med utgångspunkt i gestalter som flanören och samlaren. Innehåller många reflektioner om tiden, minnet, historien och det förflutnas aktualisering. Nyöversättning av Ulf Peter Hallberg.

MediaNr: CA26744

Passagearbetet

av Walter Benjamin. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar Bd 1: 27 tim., 44 min..

W.B., 1892-1940, tysk-judisk filosof som mellan 1927 och 1940 arbetade på detta klassiska verk om Paris. Det var ett försök att analysera 1800-talet för kommande generationer, med utgångspunkt i gestalter som flanören och samlaren. Innehåller många reflektioner om tiden, minnet, historien och det förflutnas aktualisering. Nyöversättning av Ulf Peter Hallberg.

MediaNr: CA26745

Carl XII och enväldet

av Olof P. Berg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 48 min..

Militärhistorikern Olof P. Berg presenterar en ny bild av Carl XII. Han lägger tyngdpunkten på de handlingar som är relaterade till kungens ställning som envåldshärskare istället för hans krigiska bedrifter. Författaren tar upp flera av kungens beslut och ställningstaganden som skulle få avgörande betydelse för riket och dess framtid. I boken för han fram vad som enligt honom var den verkliga orsaken till att den svenska stormaktstiden upphörde.

MediaNr: CA27152

Tusen år i Lappmarken

av Tomas Cramér. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

I svenska arkiv finns sju sekler av skriftlig dokumentation om samiska rättigheter. Redan på 1300-talet beviljades samerna jakträtt och 1602 hade man samisk representation i riksdagen. Under 1800-talet förändrades allt då staten bortsåg från tidigare överenskommelser när skogar och vatten skulle exploateras. Författarna - jurist respektive författare - vill slå hål på den myt som hävdar att samer aldrig haft papper på sin rätt.

MediaNr: CA26944

Krisernas Grekland i politik och litteratur

av Christina Heldner. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om dagens situation i Grekland och bakgrunden till den. Här redogörs för landets politiska historia från mellankrigstiden till idag. Författarna visar hur de politiska trådarna löper genom 1900-talet från den höger- och extremkonservativa Metaxasdiktaturen, nazikollaboratörer och vidare till militärjuntan och de mer demokratiska maktfamiljerna. Författarna, lingvist respektive litteraturvetare, har båda stor kunskap om Grekland.

MediaNr: CA26132

Danmark i krig

av Bo Knarrström. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 12 tim., 25 min..

Den danska motståndsrörelsens kamp under den tyska ockupationen, 1940-1945, präglades av strider, sabotage och likvideringar. Författaren berättar om hur rörelsen växte fram och ger många exempel på mer eller mindre framgångsrika aktioner både mot tyska militärer och danska nazister. Köpenhamn var en av Europas mest terrordrabbade städer där det varje natt hördes explosioner, skottlossningar och sirener.

MediaNr: CA26890

Sovjets barnbarn

av Kalle Kniivilä. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 8 tim., 53 min..

Reportagebok av journalisten K. K.. En miljon rysktalande bor i Estland, Lettland och Litauen. Det är en av de största minoritetsbefolkningarna i eu. Men är de rysktalande verkligen Putins femte kolonn, redo att sticka kniven i ryggen på sina baltiska grannar? K. K. har rest genom Baltikum och träffat såväl ryska nationalister som reformister, äldre människor som minns Sovjettiden med värme och en ung generation som längtar till Europa.

MediaNr: CA27264

Upp till kamp

av Jan-Ewert Strömbäck. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hur kom det sig att 1 maj blev arbetarrörelsens stora helgdag? Det får du veta i den här lättlästa faktaboken. Allt började den 1 maj 1886, när en grupp arbetare samlades på Haymarket Square i Chicago för att protestera mot usla arbetsförhållanden. Polisen gick till attack och flera demonstranter miste livet. Men kampen för arbetarnas rättigheter hade bara börjat....

MediaNr: CA26868

Europeisk tragedi

av Richard M. Watt. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 32 tim., 18 min..

Versaillesfreden är det fredsavtal som slöts efter första världskriget mellan västmakterna och Tyskland. Författaren skildrar intrigspelet bakom kulisserna och det för Tyskland förödmjukande avtalet. Resultatet blev en geografisk isolerad, ekonomiskt ruinerad och politiskt omyndigförklarad nation som efter år av svält och inre oro ville ha upprättelse - och välkomnade Adolf Hitler.

MediaNr: CA26883

Biografi med genealogi

Henry Rinnan

av Lars Borke. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 24 tim., 17 min..

Biografi över Henry Oliver Rinnan, en av Gestapos främsta angivare i Norge under andra världskriget. Vem var egentligen fattigungen från Levanger och vad drev honom till att bli förrädare? Under några år anger han hundratals landsmän och under den långa rättegången efter kriget avslöjas fasansfulla detaljer om tortyr och avrättningar. Rinnan döms till landsförräderi och arkebuseras 1 februari 1947.

MediaNr: CA26671

Medan han lever

av Elaine Eksvärd. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Självbiografisk skildring av författaren som växte upp i det tidiga 1980-talets Stockholm. När hon blir mamma återkommer minnen från den egna barndomen och faderns sexuella övergrepp. Syftet med boken är att göra skillnad, att fler ska våga berätta - och att återupprätta det utsatta barnet. E.E., 1981-, retorikexpert som skrivit flera handböcker om härskarteknik, kommunikation och makt.

MediaNr: CA26705

Jag och min alzheimer

av Yvonne Kingbrandt. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Yvonne Kingbrant fick en Alzheimerdiagnos vid 56 års ålder. Sjukdomen var i ett tidigt skede, vilket gjort det möjligt för henne att här beskriva sina känslor inför sin diagnos. Det hela startade med en blogg för att skapa förståelse för vad Alzheimers innebär. Texten har inga ambitioner att vara vetenskaplig utan är praktisk, personlig och vardagsnära. Boken vänder sig till såväl sjuka som anhöriga och yrkesverksamma inom demensvård.

MediaNr: CA27079

Födda med trasiga vingar

av Stina Millner Palmqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok som beskriver författarnas personliga erfarenheter av bemötande i skola, sjukvård och myndigheter i relation till deras diagnos: Cerebral pares. Stina Millner Palmqvist och Maria Sundelin har samma diagnos men helt olika liv - och vill framhålla just detta - att alla är individer. Syftet med boken är att öka kunskaperna kring CP-skador, bemöta fördomar och sprida insikten att man måste se människan bakom funktionsnedsättningen.

MediaNr: CA26650

Boken om Jan

av Silva Sköld. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Biografi över Jan-Gustaf Brolin och hans första 90 år, 1919-2009. Det är historien om en dyslektikers uppväxt i det tidiga 1900-talet och om hur man såg på "såna som han" i dåtidens samhälle. Jan fick höra av sin mamma att han var så dum att han inte kunde bli annat än dräng. Men Jan visste att det inte var han, utan bokstäverna som var dumma. Revanschlustan väcktes! En bok om svårigheterna med dyslexi och hur man kämpa sig fram och nå sina mål ändå.

MediaNr: CA26892

Medalj men inte pension

av Silva Sköld. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

G.N. föddes 1897. När han var 11 år dog fadern och som fattig pojke fick han snart börja arbeta. Som arbetare inom stenindustrin i Jämtland blev han fackligt aktiv 1919. Senare blev han förtroendevald inom kommunen och länet. Det här är berättelsen om Gustav och hans hustru Anna, om kvinnors och arbetarfamiljers liv och villkor på 1900-talet, och om kampen för ett bättre och modernare samhälle. Boken är skriven av parets dotter. G.N., 1897-1976.

MediaNr: CA26905

Svart betyder inte slut på livet

av Jan Thorin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 12 december 1996 gick 14-årige Jan Thorin och lade sig efter hockeyträningen. När han vaknade på luciamorgonen var synen borta. Han hade drabbats av den ärftliga näthinnesjukdomen Leber. Han berättar om upp- och nergångarna som följt sedan dess. Länge intalade han sig att synen skulle komma tillbaka men det gjorde den inte och han gick ner sig i depressioner och missbruk. Vändningen kom när han fick ett jobb och ledarhunden Frey.

MediaNr: CA27053

Chile - fyrtio år senare

av Kjell Wigers. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

När militären slog till i Chile den 11 september 1973 befann sig K.W. i landet. Han arbetade som biståndsarbetare för Salvador Allendes regering, och efter militärkuppen uppmanades Kjell och kollegorna att anmäla sig till polisen. Istället tog de sig de 90 milen upp till svenska ambassaden i Santiago och så småningom ut ur landet. 40 år senare återvänder han för att rota runt i det som en gång var. K.W. är pensionerad SVT-reporter och författare.

MediaNr: CA26932

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna

av Lilian Ryd. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

L. R. har intervjuat äldre samer och svenskar i Lappland och berättar om hur livet tedde sig för Europas sista nomader. De bodde i kåtor och flyttade med renrajd från skog till fjäll. Familjen var nära sin renhjord året runt. Det var en tillvaro som krävde djupa kunskaper om djur och natur. Vi får även veta hur kvinnorna klarade barnavård, mat och hygien i kåtorna, och ta del av deras tankar kring till exempel arbete, frihet, kärlek och äktenskap.

MediaNr: CA26922

Geografi

Dagarnas skum

av Nils Erik Forsgård. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 16 tim., 58 min..

Författaren kallar det här en resedagbok alternativt essäbok. Boken behandlar resor och möten med människor i Europa från våren 2014 till hösten 2015. Innehållet består av en rad kronologiskt ordnade resonemang som ger perspektiv på Europa av igår och idag. Forsgård rör sig från Bryssel till Bilbao och från Falun till Vilnius med intentionen att fånga den flyende tiden. N-E.F., 1968-, finlandssvensk idéhistoriker.

MediaNr: CA25582

Samhälls- och rättsvetenskap

Unga och politik

av Ylva Bergström. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur ser villkoren ut i dag för ungas politiska intresse, engagemang och tillit till politik? Y.B., docent i utbildningssociologi, kartlägger hur ungdomar med olika socialt ursprung, i skilda utbildnings- och uppväxtmiljöer, ser på samhällsfrågor och politik, den egna skolgången och framtiden. Boken bygger på ett omfattande enkät- och intervjumaterial samt offentlig statistik.

MediaNr: CA26901

Bodenfallet

av Thomas Bodström. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

I maj 2013 hittas en 20-årig flicka död och styckad i en skog utanför Boden. En misstänkt gärningsman grips men trots ett intensivt arbete återstår många frågetecken när rättegången börjar. Trots detta döms mannen som skyldig både i tings- och hovrätt. Men är det rätt person som dömdes? Kom sanningen fram i domstolen? Första boken i serien Svenska brott där författarna beskriver polisarbetet och rättsprocessen i ett antal kända svenska rättsfall.

MediaNr: CA27032

Krokben och utsträckta händer

av Sandra Dahlén. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Skrift, skriven på uppdrag av Allt Om Jämställdhet, där författaren diskuterar intersektionella perspektiv på makt. Begreppet intersektionalitet har sina rötter i den antirasistiska feminismen i USA och uppstod som en kritik till den vita feminismens dominans och exkluderande praktik. Men bilden är mer komplex, ojämlikheter finns även mellan kvinnor och ojämställdhet drabbar kvinnor på olika sätt.

MediaNr: CA26750

Spegel, gravsten eller spjutspets?

av Gärd Folkesdotter. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

En skrift från Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Texten diskuterar den konst som finns i vår gemensamma utomhusmiljö. Författarna tar upp frågor om hur konsten konstruerar manligt och kvinnligt och hur relationen mellan män och kvinnor gestaltas. Sju orter i Gävleborgs län har undersökts och materialet omfattar perioden 1920-2000. Boken vänder sig till forskare och personer med inflytande över den offentliga miljöns utformning.

MediaNr: CA26777

Reglernas utopi

av David Graeber. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 3 min..

En bok om byråkratins väsen och historia. En kritik av byråkratin och samtidigt en kritik av den slentrianmässiga kritiken av byråkratin. Författaren menar nämligen att det finns en demokratiskt poäng med byråkrati som har betydelse för medborgarnas jämlikhet. Här blandas historiska och teoretiska diskussioner med konkreta exempel. D.G., 1961- , amerikansk antropolog.

MediaNr: CA26896

Jordad

av David Jonstad. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren och journalisten D. J., född 1977, ställer frågan hur vi ska försörja oss när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär. Han söker sig bakåt i historien och finner svaret under våra fötter. Han ser en framtid där marken, snarare än marknaden, är vad som tryggar vår försörjning. Där ett stycke jord blir mer värdefullt än tillgången på pengar. D. J. vill med sin bok inspirera till ett mer jordnära sätt att leva.

MediaNr: CA26779

Den uppskjutna vreden

av Jens Ljunggren. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 19 tim., 54 min..

Hur har känslor påverkat svensk politik? Här problematiserar historikern Jens Ljunggren den känslopolitik som svensk socialdemokrati bedrev från 1880-talet fram till 1980-talet. I sin studie drar han nytta av ny historisk och samhällsvetenskaplig forskning om känslor i politiken. Den svenska socialdemokratin har konfronterats med både den politiska vreden och ilskan och utnyttjat den, men ännu oftare velat begränsa den till andra känslouttryck.

MediaNr: CA27029

Krigsbarn på Skåneslottet

av Christina Ponton von Gerber. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Under andra världskriget kom tre krigsbarn till Anne-Marie och Carl Palmstierna på slottet Maltesholm i Skåne. Ferdinand och Karl-Alexander von Bismarck kom från furstehem i Tyskland, Georg Ramsay kom från Finland. Skildringen av livet på slottet bygger främst på den intensiva brevväxlingen mellan Anne-Marie, mammorna och pojkarna under kriget och åren av nöd därefter. Unik inblick i krigsbarnens vardag med all oro, längtan och tacksamhet.

MediaNr: CA27095

Skilj dig ordentligt!

av Pia Sehm. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Praktisk handledning där författaren vill ge läsaren all den kunskap hon själv var i behov av vid sin egen separation för några år sedan efter ett 19-årigt äktenskap. Här ges råd om frågor som rör ekonomi, juridik, bodelning, vårdnadsregler och mycket mer. Också avsnitt som berör känslor och erfarenheter kring det tunga kapitel i livet som en separation i livet kan vara. Pia Sehm är journalist med inriktning på ekonomi- och konsumentjournalistik.

MediaNr: CA26800

Vi blev som dom andra

av Maggie Strömberg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 3 oktober 2014 tog Miljöpartiet för första gången plats i en regering. Men hur såg vägen dit ut? M.S., politisk kommentator i bland annat SvD, skriver om partiets förvandling från gräsrotsparti till skicklig maktspelare inställt på ministerposter. Frågan är om den bärande ideologiska identiteten sålts ut till priset av platser i regeringen. Språkrören, partiets ledare genom åren, står i centrum.

MediaNr: CA26897

Ojämlikhet dödar

av Göran Therborn. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

G.T., professor emeritus i sociologi, menar att ojämlikhet är en sociokulturell ordning som inskränker vår möjlighet att fungera som människor, försvagar vår hälsa, minskar vår värdighet samt förmåga att delta och agera i världen. Miljontals människor hämmas av förödmjukelser till följd av ojämlikhet förbunden med kön, etnicitet, hudfärg och klass. Men han ger också exempel på hoppgivande processer av ökande jämlikhet i olika delar av världen.

MediaNr: CA27080

Ekonomi och näringsväsen

Den ekonomiska människans fall

av Johan Frostegård. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 14 tim., 11 min..

J.F., professor i medicin och ekonomiutbildad, undersöker i ett evolutionärt perspektiv den ekonomiska människan. Han skissar på ett alternativt tänkande kring sådant som kriser i världsekonomin, människans förmåga att fatta rationella beslut i ekonomiska frågor och hur svensk sjukvård ska organiseras och styras. Skulle till exempel nationalekonomer bättre hantera ekonomiska svängningar om de visste mer om evolutionen?.

MediaNr: CA26965

Telia

av Patricia Hedelius. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

P.H., erfaren ekonomijournalist, granskar TeliaSonera och särskilt företagets omdiskuterade affärer med oligarker i Eurasiens diktaturer som pågått sedan 2005. Nepotism, hot och mutor förekommer flitigt, liksom avlyssning och kränkande av mänskliga rättigheter. Vissa människor dör och andra försvinner spårlöst. Det mest uppseendeväckande är kanske spelet, som utspelas mellan Telia och alliansregeringen, bakom kulisserna på Rosenbad.

MediaNr: CA26902

Lev som en bonde

av Niklas Kämpargård. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

100 tips på hur man kan bli mer självförsörjande och ta tillvara på det som finns omkring oss. Inspirationen kommer till stor del från livet på en liten bondgård. Det handlar bland annat om huskurer och kompostering, växelbruk och fårskötsel, hur man syrar grönsaker och slipper mygg. Riktar sig både till den som vill leva ett grönare stadsliv och till den som vill bli en fullfjädrad självhushållare.

MediaNr: CA26833

Flash boys

av Michael Lewis. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

M.L., ekonomijournalist och författare, skildrar hur en liten grupp upprorsmakare på Wall Street börjar inse att den amerikanska aktiemarknaden har riggats för att gynna folk på insidan. De slår sig samman - några av dem lämnar jobb med astronomiska löner bakom sig - för att utforska, avslöja och reformera det bedrägliga sätt som Wall Street generar pengar genom hög frekvenshandel.

MediaNr: CA26933

Bli rik på hållbart sparande

av Carl Rosén. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hur sparar man ansvarsfullt och hållbart? Är det överhuvudtaget möjligt, eller ska vi som privatpersoner överlåta sådant till proffsplacerarna? Alla svenskar måste förr eller senare göra ett antal aktieval. Författaren menar att det går att välja ett eget sparande som på många sätt är bättre än vad kommersiella aktörer gör. Genom att välja rätt aktie, fond eller livbolag kan man både bli rik och placera hållbart på sina egna villkor.

MediaNr: CA27155

Genvägar till vacker trädgård

av Linda Schilén. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 3 tim., 20 min..

L.S., trädgårdsmästare och konstnär, delar här med sig av sina bästa arbetsmetoder och tips för att skapa en trädgård att njuta av. Ämnen som tas upp är bl.a. hur man planerar sin trädgård, väljer rätt redskap, skapar harmoni i rabatterna, beskär fruktträd och buskar för bästa skörd, hur man bekämpar ogräs eller lär sig att gilla det. Dessutom ingår husmorstips som förenklar och förbättrar, växtlistor m.m..

MediaNr: CA26930

Neurodesign

av Isabelle Sjövall. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hur påverkas vi människor av den miljö vi befinner oss i? K.G., hjärnforskare, och I.S., inredningsdesigner, introducerar begreppet neurodesign där hjärnforskning och inredningsdesign sammansmälts. Hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design. Fusionen mellan dessa ämnesområden ger verktyg för att inreda både hem och kontor på ett sätt som optimerar hälsa, prestation och välmående.

MediaNr: CA26904

Herbariet

av Elin Unnes. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En annorlunda bok om örter och växter. Från den nyttiga gransirapen till den dödliga stormhatten lotsas vi genom en labyrintisk trädgård fylld av växter som eventuellt kan bota en åkomma, eller kanske förvärra den. Herbariet är ett botanskt bibliotek, ett läskigt lustiga huset, en vetenskapssagobok och odlingsmanual för de allra bästa, värsta och vackraste vilda växterna och örterna. E.U., rockjournalist och odlare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26867

Idrott, lek och spel

Maximal muskeltillväxt

av Kristian Berg. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tips på övningar och kostkombinationer som fungerar bra för att öka muskeltillväxten maximalt när man styrketränar. Författarna, som är naprapat och näringsfysiolog, berättar om kroppens anatomi och hur man bäst förebygger och behandlar skador, samt om de olika näringsämnenas betydelse vid styrketräning. Övningar med tydliga illustrationer ingår.

MediaNr: CA26076

Bodylicious!

av Sofi Fahrman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En träningsbok som vill inspirera tjejer att träna och äta rätt. Här finner du en stor mängd övningar för starkare ben, plattare mage och fastare rumpa. Utöver detta finns tips på hur du kan äta bra. Författarna förespråkar en balanserad kost med mycket grönsaker och frukt, fibrer och bra fetter. Tonen är något hurtig men lättsam och utan pekpinnar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26984

Känner ni vibbarna?

av Erik Niva. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

E.N., sportjournalist och författare till böcker om fotboll, menar att fotbollen har sin utgångspunkt i de samhällen den kommer ifrån, men den har också sina specifika särdrag. Machokulturen är t.ex. värre inom fotbollen än utanför. Medan rasism och främlingsfientlighet är ett mycket större problem på gator och torg än i omklädningsrum och på läktare. Fotbollen har länge varit Sveriges mest inkluderande och bäst fungerande integrationsinstitution.

MediaNr: CA27063

Matematik

Hundra procent finns inte

av Allan Gut. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Matematik, statistik och sannolikheter genomsyrar vår vardag mer än vi kanske anar. Medierna presenterar dagligen siffror om risker, partistöd, jämställdhet och mycket annat medan vi kämpar för att försöka förstå dem. Författaren, professor emeritus i matematisk statistik, anser att alla bör bli mer förtrogna med vad siffrorna betyder. Hans ambition är att på ett enkelt och lättfattligt sätt förklara vardagens matematik.

MediaNr: CA26746

Naturvetenskap

Boken om de hieroglyfiska bilderna

av Nicolas Flamel. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 tim., 30 min..

En klassisk text av Parisalkemisten Nicolas Flamel. Här kan du läsa om De vises sten och dess löfte om rikedom, hälsa och visdom. Flamel återger hur han på en pilgrimsresa blir invigd i alkemins mysterier av en judisk lärd. Tillbaka i Paris lyckas Flamel och hans hustru förvandla kvicksilver till guld. Denna bok förenar ett poetiskt språk med allegorier och naturmystik. N-F., 1330-1418.

MediaNr: CA26906

Galen i insekter

av Dave Goulson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En berättelse om småkrypens magiska värld. D.G., professor i biologi vid University of Sussex, förvandlade med stor passion en nergången gård på den franska landsbygden till ett insektsparadis. Han skriver bland annat om hur skalbaggar hittar sin partner, varför husflugor faktiskt är viktiga, vad fjärilens fläckar betyder och om trollsländors kärleksliv. Bland de små invånarna på vår planet döljer sig oändligt stora äventyr.

MediaNr: CA26986

Medicin

Psykopatens grepp

av Aud Dalsegg. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Inger Wesche, jurist och Aud Dalsegg, medicinjournalist har i sin bok fokuserat på offren till psykopater. Utöver att beskriva grundproblemet - fysiska och/eller psykiska övergrepp - ger författarna konkreta råd om hur man tar sig ur psykopatens grepp. De tar även upp barnens situation och konsekvenserna för dem. Tanken är att boken också ska vara användbar för andra som i sitt arbete eller privatliv kommer i kontakt med psykopater.

MediaNr: CA26496

Så länge jag kan vill jag berätta-

av Agneta Ingberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 35 min..

Agneta Ingberg, född 1944, fick diagnosen Alzheimer 2003. Hon berättar om hur det är att leva med en demenssjukdom och tar bland annat upp svårigheterna med teknik och hur hon vill att vården ska se ut. Hon poängterar att hon vill bli sedd som en människa, inte bara en sjukdom, och få leva ett värdigt liv. Boken är utgiven av Demensförbundet. Förord av Stina-Clara Hjulström, Demensförbundets ordförande.

MediaNr: CA27098

Miljödieten

av Maximillian Lundin. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Maximilian Lundin har samlat recept som han menar ska både ha en inverkan på miljön och vikten. Genom att minska på köttet och sockret, äta mer grönt, köpa ekologiska råvaror och följa årstiderna i valet av grönsaker och röra på kroppen kan vi enligt författaren göra skillnad. De 70 recepten kan tillagas på tre vis: veganskt, vegetariskt med inslag av ägg och mjölkprodukter eller med en stor del grönsaker med inslag av kött eller fisk.

MediaNr: CA27097

Att vara jordad

av Clinton Ober. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

En stor del av människors sjukdomar och hälsobesvär kan botas av själva jordens kraft och energi, menar författarna här. Jorden är, menar de, en källa till obegränsad, läkande energi. De rekommenderar människor att ha direktkontakt med jorden, helst, barfota, flera gånger varje dag och visar också på fler möjligheter att vara "jordad".

MediaNr: CA02305

Medvetandet är starkare än mediciner

av Lissa Rankin. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

L.R., amerikansk läkare i integrativ medicin, tycker att det saknas något i den traditionella sjukvården; ett erkännande av kroppens inneboende förmåga att reparera sig själv och hur man kan använda medvetandets kraft för att aktivera den förmågan. Hon menar att det är möjligt att läka kroppen genom att läka sina tankar och sätter upp en ny modell för hälsa och välbefinnande.

MediaNr: CA26858

Parrelationer

av Anne Kyong-Sook Øfsti. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Forskning om vad parterapeuter anser om kärlek, intimitet och samlevnad. Terapeuternas kärleksbilder bör vara dynamiska och ha faktiskt bruksvärde när erfarenheter bryts mot fiktion. Vad anser terapeuterna om förälskelse i fel person, otrohet, tristess, och pliktsex? Vad säger de till par som grälar om barnpassning, hemarbete och svärföräldrar? Författaren vill att alla som arbetar med parrelationer ska reflektera över kärlekens villkor i vår tid.

MediaNr: CA27108

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Aya från Yopougon

av Marguerite Abouet. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Serieroman om Aya, 19 år, som lever på Elefenbenskusten. Hon är en smart, självständig och vacker ung kvinna. Snart tar hon studenten och drömmer om att bli läkare. Tjejkompisarna är mest intresserade av nöjen. Tillsammans smiter de ofta ut för att dansa och träffa killar. Ayas pappa har dock andra planer för sin dotter - han vill att hon ska gifta sig med sonen till en rik och inflytelserik man. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA20510

Kalles mamma får en psykos

av Elisabet Alphonce. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En del i en serie skrifter om föräldrar med psykisk ohälsa, tänkta att läsas tillsammans med yngre barn. En dag börjar Kalles mamma att bete sig konstigt och det visar sig att hon har fått en psykos. Det kommer hem en läkare och en sjuksköterska som tar med Kalles mamma till sjukhuset så att hon kan få hjälp. Faktaavsnitt och råd till barn som känner sig oroliga för en förälder. E.A. arbetar inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

MediaNr: CA26942

På min sida

av Hanna Christenson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Ester, Rut, Dina och Magdalena - fyra tjejer i 20-årsåldern som kände varandra som barn upptäcker att de ska läsa på samma universitet till hösten. De bestämmer sig för att lösa boendet genom att hyra ett hus tillsammans. Men olikheter och hemligheter prövar vänskapen när de kämpar för att hitta rätt väg i kärleken och livet. Relationsroman där författaren inspirerats av fyra dramatiska kvinnoöden i Bibeln.

MediaNr: CA26959

Vildhästar i fara

av Angela Dorsey. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Evy bor långt ute i vildmarken. Runt husknuten finns en flock vildhästar, och Evy har förmågan att höra deras tankar och känna deras känslor. Men Evy är bekymrad över sin mamma. Ända sedan de var i Vancouver i våras har hon varit konstig . Och inte vill Twilight ta bettet heller. Som tur var har Evy i alla fall rodeon att se fram emot! Men mitt i den viktigaste kapplöpningen hör hon vildhästarnas rop på hjälp.

MediaNr: CA26760

Guldtian

av Ann-Charlotte Ekensten. Inläst av Margareta Stone. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tage är på camping med sin familj. I campingens affär finns ett fint anteckningsblock han så gärna vill ha. Men Tage har inga pengar. Då får han syn på en guldtia som ligger kvarglömd på godishyllan. Han tar myntet och köper anteckningsblocket. Är han en tjuv nu?.

MediaNr: CA26816

Malva i stallet

av Malin Eriksson. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken om Malva som tycker mycket om hästar. Malva har tråkigt för pappa är upptagen med att måla väggarna hemma. Malva drömmer om sin farfar Valentin och hans hästar. Så smiter hon iväg till stallet! Där får hon chansen att hjälpa till med att sköta Sol. Den finaste hästen av alla. Malva har det så bra att hon glömmer bort att pappa skulle ringa hennes mobiltelefon. Lättläst.

MediaNr: CA26795

Jakten på shogunskatten

av Nick Falk. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Ninjor mot samurajer som börjar med Kampen om det gyllene ägget. Den stora björnen, shoguns mest värdefulla skatt, har blivit stulen från palatset. Shogun lovar att den som kan återta skatten kommer att utses till härskare av Gömda dalen. Jakten drar genast igång och både samurajer och ninjor är beredda att göra vad som helst för att hitta Den stora björnen först.

MediaNr: CA27041

Ljug för mig

av Becca Fitzpatrick. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Stella blir vittne till ett mord förändras allt. Hon tvingas lämna sitt gamla liv och sin älskade pojkvän. Polisen för henne till Nebraska där hon får leva med skyddad identitet. I Nebraska träffar hon den charmige Chet och blir motvilligt förälskad, men eftersom hon inte får avslöja något om sitt förflutna blir det svårt att komma någon nära. Med tiden känner hon sig tryggare, men faran visar sig finnas närmare än hon tror....

MediaNr: CA26843

Stenhjärta

av Teresa Flavin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

15-åriga Dory är på semester i Yorkshire med sin familj. Under en promenad på heden hittar hon en glasburk som innehåller ett brev. Brevet för henne tillbaka till 1863 där hon möter den mystiske Eli. Dory blir förälskad och ställer upp på att försöka rädda Elis lillasyster från den grymme fadern. Samtidigt som Dory inser att hon blivit lurad upptäcker hon att hennes egen lillasyster Gracie svävar i livsfara. Lättläst.

MediaNr: CA26929

Penna, papper, panik

av Pernilla Gesén. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok för nybörjarläsarna om kompisarna i klass 1A. Barnen ska ha vernissage i klassrummet. Alla föräldrar ska komma och titta på klassens teckningar. Franz älskar att rita och sätter genast igång. Så säger fröken att barnen ska skriva också. Då blir Melvin glad. Men Franz skriver ingenting.

MediaNr: CA26691

Mimmi, valpen och kaninen

av Ann Gomér. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Mimmi och hundvalpen Bonita hälsar på hos Mimmis kusin Anna. Där finns kaninen Olle som tränar hinderhoppning. Plötsligt hoppar Olle över staketet och försvinner in i skogen. Hur ska de hitta kaninen? Kanske valpen Bonita kan vara till hjälp? Lättläst. Lix 10, lättlästnivå 2. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter..

MediaNr: CA26884

Saga på ridläger

av Pia Hagmar. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien om Saga och Max. Saga ska åka på ridläger! Men när hon berättar det för Max så blir han ledsen. Han kommer att sakna henne. Då skrattar Saga åt Max. Men efter en dag på lägret så känns allt konstigt och ensamt. Saga saknar Max! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27128

Sova borta

av Thomas Halling. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Olles bästa kompis Amir frågar om Olle vill sova över på fredag kväll. Olle blir glad. Men ska han verkligen våga sova borta? Olles föräldrar uppmuntrar honom, men Olle blir alltmer tveksam och orolig. Då ringer Amir och berättar om allt kul de ska göra. Svårighetsgrad: Lix 7, lättlästnivå 2. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA26738

Puzzel får en vän

av Isabelle Halvarsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. En dag i parken får Puzzel upp ett spår och jagar en skugga in i buskarna. Det visar sig vara en liten rädd, ensam hund! Puzzel blir nyfiken på den herrelösa hunden, som är kvar när Puzzel kommer till parken nästa dag. Puzzel uppmärksammar sin matte Mimmi på den nyfunne vännen och de hjälper honom. Då försvinner hunden igen....

MediaNr: CA26908

Det ringer, det ringer

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Isa ska vara hos sin mormor över sommaren. Hon tror att det ska bli en helt vanlig sommar. Men det är nånting som inte stämmer i huset. Det åskar, ringer i gamla telefoner och när Isa går i sömnen hör hon någon som spelar piano. Isa och hennes kompis Robin försöker ta reda på vad som ligger bakom händelserna. En spännande och lättläst bok för läsare från 12 år.

MediaNr: CA26701

Chokladtoppar och vätteljus

av Ingrid Jönsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 18 min..

Det händer märkliga saker vid den gamla eken på Björeboda gård: en hund med gröna ögon, en plastpappa med en mystisk fiol, en liten flicka i miniatyr som letar efter något mystiskt. Helt plötsligt befinner sig Svante och Alva mitt i ett fantastiskt och lite farligt äventyr, där de får träffa väsen de bara trodde fanns i sagorna. De har ett viktigt uppdrag att utföra, och insatsen är nog högre än vad de först tror.

MediaNr: CA27160

Noel och den magiska önskelistan

av Janina Kastevik. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Allting började den där dagen på bussen, på väg hem från skolan. En mystisk uteliggare med guldtand trängde sig ner på bussätet bredvid Noel, snart 12 år gammal. När gubben hade gått av hittade Noel en skrynklig papperslapp på sätet. Det stod: Noel: Önskelista på den. Han tyckte att det kändes lite kusligt eftersom Noel var hans eget ganska ovanliga förnamn. Och det var bara början på allt det märkliga som hände den där jobbiga vintern i femman.

MediaNr: CA27298

Pym Pettersons misslyckade brevvän

av Heidi Linde. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Tredje, fristående boken om Pym Pettersson. Pym är 11 år och berättar roligt och pratigt om sitt vardagsliv. Pyms klass ska få besök av sina svenska brevvänner. Alla är glada utom Pym, som ska ta hand om den hästtokiga Kajsa Stina som avslutar alla sina brev med Häst är bäst! Pym är livrädd för hästar. Men när alla svenska elever kliver av bussen finns inte Kajsa Stina med. Istället får Pym ta hand om Alex - en sur kille som inte säger ett ord.

MediaNr: CA26776

Pym Pettersons misslyckade familj

av Heidi Linde. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Pym Petterson är 11 år och går i femman. Hon berättar humoristiskt och pratigt om sitt vardagsliv. Det är fullt av roliga förvecklingar och konflikter med storasyster Sanna. I skolan har Pym i uppgift att skriva en uppsats om sin familj. Pym drar sig inte för att krydda bilden av sin familj med en gnutta fantasi. Hon börjar med att berätta om farfar, som visst var den tredje mannen på månen.

MediaNr: CA26767

Tifo

av Josefine Lindén. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En roman om att vara supporter, om passionen till ett lag, om vänskap och kärlek. Tanya, Isak, Fredrik och Oday har laget gemensamt. De sjunger på läktaren, samlar pengar till tifon och slits mellan hopp och förtvivlan. Efter en match blir Isak slagen av en säkerhetsvakt, bilderna på den blödande Isak sprids på sociala medier. Många blir upprörda, inte minst Isaks bror som är med i lagets Firma. Josefine Lindén är journalist och fotbollssupporter.

MediaNr: CA26856

Askungen i Rinkeby

av Gunilla Lundgren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Felicia är på disco och märker inte att klockan blivit tolv. När hon rusar hem tappar hon sin mobil, den som ger henne frihet. Felicia gillar att dansa, sjunga och spela fotboll. Hennes två äldre styvbröder försöker bestämma över henne, men hon vill inte lyda. Humoristisk version av den klassiska folksagan om Askungen. Boken är skriven av Gunilla Lundgren tillsammans med 15 romska barn som bor i Rinkeby och är medlemmar i en skrivklubb.

MediaNr: CA26955

Glastronen

av Sarah J. Maas. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Glastronen. I riket Adarlan, där härskaren styr med järnhand, kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets skimrande glasslott. Hon reser dit för att vinna sin frihet. Om hon besegrar 23 motståndare - mördare, tjuvar och soldater, i en tävling blir, hon frigiven från fängelset och får tjäna som kungens kämpe. Men i glasslottet väntar också en kamp mot onda krafter som hotar hela hennes värld.

MediaNr: CA27070

Eliona

av Elin E. Mikalides. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad serie. Eliona är väktare i ett av Agalias riken. Hon har precis fått sin första magiska kraft. För att bli en riktig väktare krävs tre magiska krafter. Hon ger sig därför av för att finna de två andra krafterna. På Vikängen får hon en känsla av att något illa är på väg att hända i Agalia. Hon förstår att jakten på de två magiska krafterna måste skyndas på, så att hon kan återvända hem och börja sitt uppdrag som väktare.

MediaNr: CA26941

Dumplin'

av Julie Murphy. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Willowdean eller Dumplin' som hon också kallas är tjock, men vad gör det? Hon har alltid trivts med sin kropp. När hon börjar arbeta på ett nytt jobb möter hon Bo, en supersnygg och trevlig kille. Självklart blir hon attraherad och det verkar som att han gillar henne tillbaka. Men varför gör han det? Helt plötsligt blir hon osäker på sig själv och sin kropp. Det stör henne och hon bestämmer sig för att visa hela stan att hon duger som hon är.

MediaNr: CA26928

Kanske som Zlatan

av Johanna Nilsson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Nästan som Zlatan. Johan Lindblom har alltid varit bäst i sitt fotbollslag, men sedan han började på fotbollsgymnasiet är han bara en medelmåtta. Han saknar flickvännen Ella och familjen, och allt känns lite jobbigt. Om några veckor ska skollaget dessutom spela mot Johans gamla lag, och för att få en plats i startelvan måste han kämpa stenhårt. Lättläst bok.

MediaNr: CA26792

Som hund som katt

av Per Nilsson. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jaget och duet måste bo tillsammans varannan vecka för att deras föräldrar har flyttat ihop. De gillar inte varandra alls. Tills en dag då det blir allvar när en av dem hamnar på akuten medan föräldrarna är bortresta. Plötsligt delar de inte bara hem. En ungdomsroman om kärleken och döden, om två unga människor och om förbjuden kärlek.

MediaNr: CA26684

Simma Sam

av Margareta Nordqvist. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Syskonen Lasse och Lisa har fått överta morbror Villes akvarium. Först flyttar svärdfisken Sam in. Han är lite ensam och lever ett farligt liv när katten kommer i närheten. Lasse och Lisa köper flera olika fiskar. Snart får guppy-fisken ungar och akvariet är fullt! Då uppstår en ny fara. Lättläst bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA26793

Experimentet

av Harald Nortun. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Amund och Amanda är tvillingsyskon. På tåget på väg till farmor och farfar får Amund en idé. De ska låtsas vara varandra och se om de kan lura farföräldrarna. De gör så och farmor och farfar anar ingenting. När syskonen Stefan och Silje kommer på besök fortsätter Amund och Amanda att låtsas. Ju längre tiden går, desto svårare blir det att berätta sanningen. Dessutom upptäcker Amund och Amanda att de trivs med sina nya roller.

MediaNr: CA27043

Ormens skugga

av Rick Riordan. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i Kanekrönikan som börjar med Den röda pyramiden. Syskonen Carter och Sadie Kane får allt större problem med de gudar som släppts lösa från forntida Egypten. De måste uppbåda all sin magiska kraft för att kunna möta den gigantiska kaos-ormen Apophis, som hotar att sänka världen i totalt mörker. Deras hopp står till att komma över en speciell gammal trollformel.

MediaNr: CA26659

Nu är det krig!

av Geoff Rodkey. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar (: 4). DAISY text och ljud.

Claudia Tapper är 12 år gammal och bor på Manhattan med mamma, pappa och tvillingbrodern Reese. Allt började med att Reese anklagade Claudia för att ha ätit upp den sista riskakan. Eftersom hon nekade bestämde han sig för hämnd i form av en lömsk attack i skolans cafeteria. Attacken ledde till att Claudia blev utskämd inför hela skolan och då var kriget igång. Följ kriget på nära håll men se upp för illaluktande fiskar och osande grönmögelostar.

MediaNr: CA26418

Berättelser om en (inte så lycklig) hjärtekrossare

av Rachel Renée Russell. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. Nikki är galet kär och snart är det dags för årets viktigaste bal. Tänk om Brandon inte vill gå med henne? Eller ännu värre, tänk om han väljer att gå på balen med MacKenzie istället!? Det får inte hända! I sin dagbok berättar Nikki i både ord och bilder om sitt vardagsliv, som förutom kompisar och familj innehåller både trubbel och roliga grejer.

MediaNr: CA26826

Berättelser om en (inte så) graciös isprinsessa

av Rachel Renée Russell. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. Nikki är fortfarande kär i Brandon, så när han visar henne ett nedläggningshotat djurhem bestämmer hon sig för hjälpa dem. Om Nikki skulle bli isprinsessa kanske? Det är snart dags för tävlingen Holiday on Ice - en perfekt chans att dra in lite pengar! Men som vanligt är MacKenzie där och sabbar, och det hade nog varit bra om Nikki hade varit lite bättre på skridskor.

MediaNr: CA26702

Hjälp! Ett spökhus!

av Jo Salmson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Idag ska klassen åka på utflykt till ett spökhus! Alla verkar tycka att det är kul och spännande utom jag. Mamma och jag är överens om att det inte finns några spöken på riktigt, men mamma tycker ändå att det kan vara lite kul att bli skrämd. Två killar i femman har redan varit i spökhuset och de har berättat om den läskiga maten vi ska få till lunch. Därför får jag med mig egen matsäck. Mätt ska jag väl i alla fall kunna bli, även i ett spökhus!.

MediaNr: CA27129

Ebb och flod

av Tui T. Sutherland. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Spirit animals, som börjar med Vild. Conor, Abeke, Meilin och Rollan har rest över hela Erdas i jakt på talismanerna. Från isvidderna i norr till tropikerna i söder. Nu har letandet fört dem till Hundraöarna, där de försöker få tag på Den vidunderlige bläckfisken Mulop. Men ännu en gång korsas deras väg av Erövrarna och misstanken om att det finns en spion i gruppen växer sig allt starkare. Vem av dem kan det vara och varför?.

MediaNr: CA27000

Katitzi, Rosa och Paul ; & Katitzi i Stockholm

av Katarina Taikon. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Samlingsvolym med bok 5 och 6 om den romska flickan Katitzi. Katitzi är 11 år och bor med sin familj i ett tältläger utanför Stockholm. Det är 1940-tal med krig i Europa och ransonering i Sverige. Romerna har det svårt och möter fördomar, men Katitzi full av energi och kämpar modigt mot orättvisor och elaka typer. Hon vill också hjälpa sin pappa med pengar och kommer på idén att sälja julkort. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: CA26672

Iggy & jag och bebin

av Jenny Valentine. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde, fristående, boken i serien om 9-åriga storasyster Flo och lillasyster Iggy, 6 år. Iggy är trött på att vara minst i familjen. Hon tjatar på föräldrarna om ett nytt syskon. Moster Kate kommer hem från USA för att föda sin bebis. Samtidigt ska Iggys lärare vara ledig för att adoptera ett barn. Om Iggy inte får en bebis, kan ett husdjur vara gott nog? Iggy har mycket att fundera på i denna humoristiska vardagsberättelse om familjerelationer.

MediaNr: CA26617

Fotboll på liv och död

av Martin Widmark. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Lilla Extra som börjar med Alla ljuger. Tji och Wilma spelar fotboll i Viktoria BK och laddar upp inför en viktig match. Resten av Lilla Extra-gänget är på plats för att rapportera. Tränaren Roffe pressar laget hårdare och hårdare och fotbollen känns inte lika kul längre. Men vad är det för hemlighet Roffe döljer? Det tänker Cornelius och Petter ta reda på.

MediaNr: CA26690

Munkens löfte

av Martin Widmark. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan, Meia och deras vän Björn Smed är på väg att skeppas till England för att bli trälar. Det hela börjar med att en dispyt urartar under höstmarknaden. Ombord finns också den mystiske Do, krigarmunken från Mittens rike, som kan fälla en viking utan att ens använda vapen. Kanske kan Halvdan och hans vänner med lite list, några hårstrån och en stor portion tålamod återfå sin frihet.

MediaNr: CA26263

Facklitteratur

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Pelle och världsarvet

av Ann-Sofie Jeppson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om livet förr på de svenska Hälsingegårdarna, som utsetts till världsarv och ska bevaras för framtiden. Huvudperson är pojken Pelle som bor i nutid på en Hälsingegård. Han ställer frågor om hur livet var för de barn som levde där på 1800-talet. Det berättas om arbete och sjukdomar, men också glädjeämnen. Förklaringar av gammeldags begrepp och hantverk. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA26829

Ekonomi och näringsväsen

Smilla lagar glutenfritt

av Smilla Luuk. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Många vardagsrätter som man kan inte tänker på innehåller gluten på ett eller annat sätt, men i Smillas bok är allt glutenfritt! Boken är uppdelad i fem avsnitt: brunch, picknick, middag, party och efterrätter. Här finns recept på fattiga riddare, minihamburgare, tortellini, rabarberpaj och mycket mer! Förutom recept innehåller boken också peppande texter för unga med celiaki, för det är inte alltid så lätt att ta sig fram i glutendjungeln!.

MediaNr: CA26885

Var kommer maten ifrån?

av Madeleine Söder. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om var maten kommer ifrån. Vi får följa med Aron på upptäcktsfärd bland det vi äter. Varifrån kommer honungen och hur går det till att mjölka korna, egentligen? Aron besöker också ett bageri och en hönsgård i sitt sökande efter svaret på frågan: Var kommer maten ifrån? I boken finns några enkla recept. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA26982

Naturvetenskap

Livsfarliga djur

av Henry Brook. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om djur som på olika sätt är livsfarliga för människan och andra arter. Alltifrån småkryp med dödliga bett till stora hajar. Djuren presenteras grupperade efter farliga egenskaper och placeras in på världskartan. Faktarutor och mycket korta texter samspelar med ett rikt bildmaterial. Boken innehåller även berättelser i form av tecknad serie om händelser där människor mött livsfarliga djur. Lättläst. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA26872

Livet som minimonster

av John Hallmén. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjuårige Bruno är ute i naturen och kollar på minimonster. Genom hyperdetaljerade bilder kommer läsaren tillsammans med honom nära inpå de små krypen. Många frågor dyker upp: Varför har guldögonsländans ägg skaft? Varför behöver inte harkranken äta? Vad gör egentligen puppan medan den väntar på att bli fjäril? En lekfull och lärorik bok om larver, puppor och kryp.

MediaNr: CA27008

Spana på fåglar

av Pernilla Josefsson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om fåglar i vår närhet. Här får du lära dig mer om de fåglar som vi ser i trädgården och i skogen. Det är allt från blåmes och duva till tjäder och ormvråk som beskrivs. Lätta fakta om vilka kännetecken fåglarna har, vad de äter, varför de sjunger och hur du kan hitta dem. L.G. är naturfotograf och rovdjursspårare. P.J. är journalist. Boken innehåller många bilder och fotografier av fåglar.

MediaNr: CA26888