Nya talböcker juni 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 174 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Utan dig

av Pernilla Alm. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Mikaela och Thomas står i startgroparna för sitt liv tillsammans - bostadsrätt i centrala Stockholm, bröllopsplaner och tankar på barn. När Thomas är med om en klättringsolycka förändras allt. I känslostormarna efter olyckan flyr Mikaela till ett destruktivt liv i Barcelona för att glömma det som varit. Men verkligheten kommer till slut i kapp henne och hon måste konfrontera sina rädslor och stå för de val hon gjort.

MediaNr: CA27217

Lustans tivoli

av Birgitta Andersson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

70-åriga Birgitta lever ett ordnat medelklassliv med en man som älskar henne. Men hon har ett förflutet som prostituerad, missbrukare och fängelsekund. En dag dyker Ronny upp, en kriminell och brutal man som hotar att avslöja hennes förflutna. Birgitta slåss för sitt liv och när Ronny ligger livlös flyr hon till Köpenhamn. Där lever hon som hemlös, aldrig mer vill hon sitta i fängelse. Fristående fortsättning på författarens roman Blondie.

MediaNr: CA27388

De mest älskade dikterna av Dan Andersson

av Dan Andersson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En samling med 100 dikter av poeten Dan Andersson, 1888-1920. Här finns många kända dikter som Omkring tiggarn från Luossa, Till min syster, Helgdagskväll i timmerkojan, Gengångare, Jungman Jansson och Du liv. Urval och kommentarer av Gunde Johannson, 1922-1995, vissångare och författare som tonsatt många av Anderssons dikter.

MediaNr: CA26625

Bluebird

av Erika Bernalt. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Bluebird bor på Ön. Ön är självförsörjande, det finns inga stängsel, växterna frodas och det ljuder parningsläten ur varenda buske. Bluebird trivs inte på Ön, där människors lustar aldrig vill ta slut. Bluebird längtar efter Staden. I Staden är folk trendiga, där finns kontor och skyskrapor och blinkande neonskyltar. När Bluebird äntligen lyckats ta sig till Staden blir ändå inget som det var tänkt. Romandebut av E.B., 1987-.

MediaNr: CA27289

Genom sorgen

av Laila Brenden. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Del 35 i serien Fjällrosor. Rise har svårt för att inse att Edvin är borta. Mannen som gjorde henne komplett, barnens far - hur skulle hon kunna fortsätta utan honom? Som tur är så är det många som vill hjälpa henne under den svåra tiden, och vissa mer än andra. Torodd kände sig nedstämd vid tanken på att Rise och Adrian kunde bli ett par. Han unnade sin väninna allt det bästa i världen, men Adrian, prästen från Nidaros, var han den rätte?.

MediaNr: CA27240

Vän av ordning

av Henrik Bromander. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som inleds med Riv alla tempel. Delarna är dock fristående från varandra och behöver inte läsas i ordning. I takt med att Joel tröttnar på etablissemangets hyckleri utvecklas han till en aktivist i den högerradikala rörelsens tjänst. Med bloggen som vapen blir han en nätkrigare i kampen mot mångkulturen. En resa till Thailand förändrar dock allt när Joel blir kär i Sunee. Livet blir genast mycket mer komplicerat.

MediaNr: CA26898

I saknaden föds hatet

av Peter Bäckman. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Med ett välriktat skott skickar en man en annan man till dödsriket. Motivet är solklart. Ingen ska behöva genomlida det han genomlidit. När Stefan Tideman och hans kollegor vid Östersundspolisen börjar nysta i mordet inser de inte vad de har ställts inför. De jagar en mördare som just påbörjat sitt uppdrag. En man som inte skyr några medel för att nå sitt mål; återförening. Andra boken om kriminalgruppen i Östersund.

MediaNr: CA27186

Inuti mitt andetag

av Rose Carlmark. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 10 tim., 28 min..

Fjorton år gammal blir Magnolia Ödemark medlem i en strängt troende bibelgrupp. Fem år senare gifter hon sig med en man i församlingen och de fostrar sina tre barn med våld och förtryck enligt rörelsens regler. När Magnolia efter sjutton år sparkas ut från församlingen blir barnen kvar hos pappan. Efter många år dyker hennes barndomsvän Rebecca upp och skuldfrågan ställs på sin spets. Finns det handlingar som varken kan eller bör förlåtas?.

MediaNr: CA27341

Dubbelnatur

av Ingemar Dahl. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Under några varma augustiveckor år 2008 i byn Banafjäl utanför Örnsköldsvik inträffar flera händelser som förbryllar kriminalpoliserna Ronny Nyberg och Leonard Bengtsson. Det sker två mord som till synes inte har något samband. I den lantliga miljön frodas olika myter. Vad skedde egentligen, när de två barndomsvännerna som tagit helt olika vägar i livet, träffades igen?.

MediaNr: CA27579

Det nya landet

av Dorothy Eden. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 13 tim., 9 min..

Sir John och Lady Iris Devenish och deras dotter Celina lämnar England 1862 tillsammans med sällskapsdamen Kate för att ta sig till Nya Zeeland. Där ämnar de vara med vid uppbyggande av den perfekta kolonin. Men att kolonisera en vild och ogästvänlig miljö visar sig vara svårare än Sir John hade räknat med. Istället för en utopi blir det skådeplatsen för intriger och mord. Dorothy Eden, 1912-1982, nyzeeländsk författare.

MediaNr: CA27220

I tiden

av Lyra Ekström Lindbäck. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Christoffers liv är en prestigefylld röra av arbete och fritid. Han är modeskribent på en stor tidskrift och fyller snart 30 år. Allt han drömde om när han var yngre har han lyckats förverkliga, ändå känns hans tillvaro ihålig. En desperat trötthet börjar gnaga sönder dagarna och när han kollapsar växer ett sökande fram ur hans förtvivlan: Finns det inget mer än jobb och fester? Vad gör man med sina drömmar? Vad är egentligen skönhet?.

MediaNr: CA27316

En vals med Jean-Claude

av Anna-Karin Eurelius. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En kvinna lämnar Sverige och beger sig till en by i södra Frankrike. I sitt bagage har hon en sen länge ospelad fiol och minnen av människor som betytt mest: Hennes man Björn, hennes närmaste vän Stella och Alexander som väckte hennes starkaste känslor. Och så Jean-Claude. Var går gränsen mellan besatthet och uppgivenhet? Vem sviker vem och hur mycket skuld orkar man själv bära? Berättelse som rymmer sorg men samtidigt lust och aptit på livet.

MediaNr: CA27125

Barnet

av Bodil Forsberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Innan Anita gifte sig med Magnus hade hon fått en dotter som hon adopterade bort. Plötsligt blir Anita kontaktad av Bob Eneberg, den man som adopterade hennes dotter. Det visar sig att hans fru har dött och nu vill han att Anita ska ta hand om barnet, Linda. Bob har fått ett nytt välbetalt jobb och kommer att vara hemifrån ofta. Magnus och Anita blir snabbt fästa vid Linda. Problemet är att Bob ångrar sig. Boken gick gått som följetong i Allers 1966-1967.

MediaNr: CA27439

Dödlig avundsjuka

av Ramona Fransson. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Den tionde boken om spaningschef Greger Thulin och hans kolleger. När en ung kvinna hittas mördad vid Sundsby Säteri på Tjörn startar utredningen som kommer att bli Gregers sista fall som spaningschef på Grova brottsroteln i Göteborg. Det visar sig vara svårt att fastställa vad som hände kvinnan under hennes sista tid i livet och enligt ryktena skulle det vara droger inblandade i mordet. Greger och hans kollegor får ett svårt fall att utreda.

MediaNr: CA27314

Fånga fantasin

Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 35 min..

Samlingsvolym med bl.a. Fånga fantasin av N. Roberts; under den amourösa ytan hos supermodellen Hillary Baxter gömmer sig fortfarande småstadstjejen från Kansas. När hon blir erbjuden att göra en fotografering för tidningsmagnaten och miljardären Bret Bardoffs modemagasin kan hon inte tacka nej. Men kan hon motstå charmen hos sin nye uppdragsgivare? Och vem charmar egentligen vem? Dessutom Låt känslorna styra av A. Andrews och Solsken och kyssar av J. Steele.

MediaNr: CA27124

Den lilla bokhandeln i Paris

av Nina George. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare. Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom sin intuition hittar han exakt den bok som läsaren behöver, och reparerar på det sättet både brustna själar och hjärtan. Den enda han inte verkar kunna kurera är sig själv. Han lider fortfarande kval efter att hans stora kärlek försvann. Underhållningsroman om livet på Seine.

MediaNr: CA27486

Tom Clancy - döden som diktator

av Mark Greaney. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En före detta CIA-agent knivmördas i Vietnam och ett blodstänkt paket med falska pass leder spåren till den tjeckiska regeringen. Samtidigt börjar rykten florera om att Nordkorea upptäckt en gruvfyndighet som ger dem möjlighet att finansiera kärnvapen. USA:s president Jack Ryan tar hjälp av den amerikanska underrättelsetjänsten Kollegiet för att samla information om vad som visar sig vara en världsomspännande terrorkonspiration.

MediaNr: CA27084

Tillfälligheter

av Anita Hammarstedt. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 8 tim., 58 min..

Eva-Maries mamma är död och hon bor ensam med sin pappa. Per är skolkamrat med Barbro innan han flyttar till Katrineholm. När han återvänder till Stockholm träffas de och något uppstår dem emellan, men Per tvingas in i ett olyckligt äktenskap med Lena. Vi får följa Barbro, Eva-Maries och Pers liv mot bakgrund av de stora tidshändelserna under åren 1949-1996. Deras vägar korsas då och då. Allt kunde ha varit annorlunda om bara.

MediaNr: CA27232

Generation loss

av Elizabeth Hand. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om fotografen Cass Neary. Cass Neary gjorde sig ett namn under sjuttiotalets punkscen i New York. Hennes fotografier av musikerna gav henne en kort tid i rampljuset. Trettio år senare är hon på glid och nästan bortglömd. Av ren barmhärtighet skickar en gammal bekant henne för att intervjua en skygg fotograf. När hon kommer dit hamnar hon mitt i en sedan decennier olöst gåta som fortfarande skördar offer. Kommer Cass att överleva?.

MediaNr: CA27402

Och grannsämjan är en långsam bödel

av Bob Hansson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Poeten Bob Hansson, kanske mest känd för sina muntliga framträdanden, kommer här med sin första diktsamling på tio år. Boken är indelad i sex avdelningar med rubriker som antyder vad dikterna handlar om: En annan mening ; Människor ; Små förströelser på väg mot döden ; Valv ; en gemensam gråt ; nutid. En allvarligare, mörkare röst än tidigare men en röst som fortfarande bjuder in till tröst och längtan.

MediaNr: CA26032

Ut

av Theodor Hildeman Togner. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Prosadikt som gestaltar ett kristillstånd. Diktjagets sovrum har invaderats med rosor. De finns överallt - i sängen, över golvet, i jagets hud. Rosen har en lockelse men är också en kränkning. Dikten är också en uppväxtskildring med minnesbilder och tablåer där jaget inte kan identifiera sig med sin kvinnokropp. Hen vill ut ur den sexuella fångenskapen och hitta en ny kroppslig identitet.

MediaNr: CA27437

Kärlek sökes

av Carin Hjulström. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Del 3 i serien inledd med att Hitta vilse. Frida Fors är nu programledare i radio och frånskild tvåbarnsmor. När yngsta barnet flyttar hemifrån blir det tomt. Motvilligt ger sig Frida ut på jakt efter kärlek. Utan framgång på krogen provar Frida nätdejting. Här träffar hon längtande, kränkta, vilsna och besynnerliga män och får uppleva både förälskelser och nederlag.

MediaNr: CA25751

Det kommer aldrig mer vara du

av Anne-Lie Högberg. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Agnes och Oscar åker till de goda vännerna Lisa och Tom med sina tre barn för att fira midsommar. Mitt i natten berättar Oscar att han älskar Lisa. På mindre än två veckor har Agnes flyttat, bytt jobb och påbörjat ett nytt liv. Hon tvingas inse at väninnan inte bara fått Oscar utan även blivit styvmamma till hennes barn. Relationsroman om att gå stark ur motgångar och att skillnaden mellan mot- och medvind beror på åt vilket håll man står.

MediaNr: CA27191

Jag mötte Lassie

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En samling humoristiska anekdoter som journalisten Petter Karlsson sammanställt. Här finns de knasigaste och fånigaste bidragen från Expressenspalten "Jag mötte Lassie". Under 1990-talet kunde allmänheten skriva in till denna spalt och berätta om sina så kallade meriter, när de råkat hamn bredvid en kändis på bussen som hade mjäll eller sålt en mosbricka till Monica Zetterlund. Det är roligare än det verkar!.

MediaNr: CA26983

Mister Olof

av Dan Jönsson. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 17 tim., 23 min..

Anders Sander flyr sin flummiga tillvaro i 1980-talets Lund och blir volontär på en kaffeplantage i Nicaragua. Omskakande rykten säger att Olof Palme är vid liv i grannbyn, engagerad i den socialistiska kampen. 30 år senare bor Anders åter i Sverige. När han möter sin gamla kärlek och revolutionskamrat Eli kommer historien ikapp. Mångbottnad fantasi om Sverige efter Palmemordet - om solidaritet och svek och världssamvetets fall.

MediaNr: CA27398

Presidentens apelsiner

av Abbas Khider. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den unge Mahdi i Bagdad kastas i fängelse samma dag som han ska ta studenten. Och det för att han är på fel plats vid fel tidpunkt. Det är början på två års martyrium i Saddams fängelsehålor - år av fruktansvärd behandling där han hela tiden kämpar för att behålla förnuftet. Självbiografisk roman där författaren även poetiskt skriver om sin barndom i Irak och om konsten att föda upp duvor. A.K., 1973- , född i Bagdad men numera bosatt i Tyskland.

MediaNr: CA27246

De försvunna böckernas bibliotek

av Kristoffer Leandoer. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

"Böcker är dörrar. Och man ska aldrig öppna en dörr om man inte är beredd att möta det som finns på andra sidan". Berättaren, en före detta antikvariatsarbetare, är den siste läsaren av böcker som fallit i glömska. Han upprättar författarskap som den franska symbolisten Aurélien de Kempff, den hårdkokte vietnamveteranen Sol B. Johnson och den geniförklarade norrlänningen Jon Lundström. Lovsång till böckernas faktiska, fiktiva och sagolika värld.

MediaNr: CA27194

På andra sidan gatan

av Anne Liljeroth. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alex och Gabriella älskar varandra intensivt trots deras olikheter; han har som vuxen flytt till Sverige undan krig och våld, hon är född här uppvuxen i trygghet. När flyktingförläggningen som Alex arbetar på ska säljas vill kyrkan ta över. Alex tycker det är bra men det finns ett problem. Gabriella hatar sin mor som är biskop i kyrkan. Gabriella vill istället att en entreprenör tar över verksamheten. Hur mycket splittring håller kärleken för?.

MediaNr: CA27218

Hela härligheten

av Margaret Mazzantini. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Två pojkar växer upp i samma hus i Rom, den ena i portvaktshuset och den andra i en högborgerlig familj. När pojkarnas vänskap i tonåren utvecklas till sexuell attraktion blir allt komplicerat och de slutar att umgås. Efter många år på skilda håll möts de åter som vuxna män. Attraktionen kvarstår och relationen återupptas. Nu blir allt ännu mer komplicerat och snart ställs tillvaron på sin spets. M.M., 1961-, italiensk författare.

MediaNr: CA27248

Silverapostlarna

av Jan Mårtenson. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 9 tim., 39 min..

Den 44:e Homan-deckaren. Den organiserade brottsligheten korsar Kristian Homans väg med ödesdigra konsekvenser. Han tvingas dessutom motvilligt ställa sig frågan om spöken finns. Från sin lugna vardag i antikaffären hamnar Homan i en ond cirkel. Ingredienser är Wagners musik, Karl den stores silverapostlar som kommit till Sverige som krigsbyte, utpressning, skattjakt och dödliga hot.

MediaNr: CA26847

Vargarnas tid

av Elisabet Nemert. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 14 tim., 6 min..

Romanen utspelar sig under andra världskriget. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte som kommer att göra skillnad för många. Det handlar om mod att stå upp för det man innerst inne tror på, för de svaga och värnlösa, mod att försvara rätten till frihet, både till kropp och själ, och modet att vägra lyda order.

MediaNr: CA27149

Bara en människa

av Kristine Næss. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bea Britt, författare i 50-årsåldern, bor i sin farmors hus i ett äldre villaområde i Oslo. En 12-årig flicka försvinner i området och när flickans ryggsäck hittas i Bea Britts trädgård bli hon kallad till förhör. Parallellt beskrivs tre kvinnor: Bea Britt, farmodern Cessi och den unga kvinnan Beate. Det är tre individuella och sammanflätade berättelser där vissa teman går igen - kärlekens villkor, utsatthet och ett slags ärftligt inre mörker.

MediaNr: CA27362

Drömmen om Elim

av Vibeke Olsson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

1980-tal, Stockholm. I Elim-församlingen på Östermalm lever drömmen om värme och solidaritet. Ann-Charlotte jobbar i kyrkans café, en plats där alla är välkomna. Hennes man, pastor Andreas är beredd att göra nästan vad som helst för att hjälpa samhällets utstötta. Ingen ska lämnas utanför! Men vissa tycker att det börjar gå för långt, nästan så att det liknar ett psyksjukhus. Och vad är det egentligen som inte stämmer med Malena? V.O., 1958-.

MediaNr: CA26783

Störst av allt

av Malin Persson Giolito. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 11 tim., 10 min..

En rättegångsthriller. I Djursholms allmänna gymnasium möts grupper som sällan behöver träffas annars. Fem tonåringar och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. Det blir ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

MediaNr: CA27040

Pinsamma pappor

Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författaren skriver i förordet att när killar blir pappor försvinner deras humor. Därefter ägnar pappan sig mest åt pappaskämt: ansträngande försök att locka till skratt och skämt som redan hörts tusen gånger. Här finns skämt samlade under rubriker som Vid matbordet, Spontana utrop, Svar på tal, Visdomsord & rim, Ordvitsar & ordlekar, Lokala & familjespecifika och Helt oförklarliga.

MediaNr: CA27126

Misstänkt fall

av Patrick Quentin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 23 min..

Nickie är 19 år och fast besluten att bli författare och har rest till Paris för att få inspiration. Hon befinner sig där när hon ser att hennes mammas väninna - den kända skådespelerskan Norma Delenay - hittats död i sitt luxuösa hem i Beverly Hills. Är det mord? Nickie återvänder till Los Angeles och blir vittne till en rad oförklarliga händelser. Deckare från 1957 med humoristiska inslag.

MediaNr: CA27358

Skuggor av tvivel

av Patrick Quentin. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Andrew Jordan är gift med den vackra Maureen som han älskar över allt annat. Men när hon hittas mördad faller misstankarna på honom. Mordfallet kommer att ger honom en helt ny syn på sina närmaste; på sin hustru, sin slarviga bror Ned och dennes fästmö och på sin mor, Mrs Pryde. Kommissarie Money samlar metodiskt in bevis mot honom, medan Andrew desperat försöker värja sig mot omvärldens tvivel. Kommer Andrew att lyckas bevisa sin oskuld?.

MediaNr: CA27266

För Kvalia

av Hanna Riisager. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Diktsamling som kretsar kring den subjektiva varseblivningen, hur medvetandet och språket definierar en människa. Jaget ställs i kontrast till en utifrånblick: bilden av jungfrun, gudinnan, flickan, dockan, modern. Det tecknas ett narrativ om en tillblivelse, en våldsam femininitet som kränger inuti sin egen bild, och som visar upp möjligheten att vara i den bilden.

MediaNr: CA27361

Mer än ord

av Nora Roberts. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 53 min..

Del 9 i serien Klanen MacGregor. Nu återstår bara ett uppdrag för Daniel MacGregor - att hitta en lämplig äkta man till sitt barnbarn Cybil. Preston McQuinns lägenhet är mörk och dyster, precis som hans liv. Men det tänker hans granne Cybil ändra på. Preston har svårt att värja sig mot den entusiastiska och vackra Cybil. Mot sin vilja märker han att hon väcker något till liv inom honom. Men vågar han släppa greppet om sitt mörka förflutna?.

MediaNr: CA25352

Vägen till altaret

av Nora Roberts. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 27 min..

Del 6 i serien Klanen MacGregor. Daniel MacGregor vill inget hellre än att hans tre äldsta barnbarn ska bli lyckligt gifta. Han har redan handplockat tre intet ont anande kandidater som han tycker skulle vara perfekta män åt Laura, Gwendolyn och Julia. Problemet är att de tre kvinnorna är helt fokuserade på att göra karriär och inte är intresserade av att gifta sig. Som tur är har gamle Daniel fortfarande ett eller två ess kvar i rockärmen.

MediaNr: CA27096

Kapucinerkryptan

av Joseph Roth. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Rikemanssonen Franz Ferdinand Trotta och hans vänner lever ett lättsinnigt och blaserat liv i Wien vid tiden för första krigets utbrott. De hälsar kriget med entusiasm och drömmer om ära och hjältemod, men det ändar snart med nederlag och nesa. Genom Trottas öde, mellan 1913-1938, fångas hela dramatiken i det habsburgska Centraleuropas undergång. Fristående fortsättning på Radetzkymarschen. J.R., 1894-1939, österrikisk-judisk författare.

MediaNr: CA27435

Vargen och månen

av Margit Sandemo. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 3 tim., 26 min..

Sandra Winters far har dött och efterlämnade bara skulder. Lord Colin Hall föreslår därför att Sandra ska bli sällskapsdam åt en av hans släktingar. Han vill egentligen att hon ska bli hans älskarinna, men Sandra är inte intresserad. Hon har träffat en annan man, Duncan, vars identitet är ett mysterium. Sandra börjar misstänka att han är lord Colins bror. Brodern ska ha dött som barn, men i själva verket kanske han överlevde och gömdes undan?.

MediaNr: CA27466

Viskningen

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Del 1 i serien Legenden om ljusets rike. Häxmästarens familj är tillsammans med sina vänner äntligen på väg genom de mystiska Portarna. Ingen vet vad som väntar dem på andra sidan. Lyckligtvis är Tiril och hennes närmaste helt ovetande om katastrofen som har inträffat - att häxmästaren själv och hans äldste son inte har tagit sig igenom Portarna. Detta är en fortsättning på serierna Häxmästaren och Sagan om Isfolket.

MediaNr: CA27580

Ett helt liv

av Robert Seethaler. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Andreas Egger är föräldralös när han som fyraåring blir placerad i ett fosterhem. Hos familjen blir han utnyttjad som arbetskraft. Vändningen i Andreas liv kommer när han deltar i byggandet av en av de första linbanorna i alperna. Med den kommer inte bara elektriciteten utan också Maria. En existentiell roman om livets avgörande ögonblick, om värdighet och om skönhet. R.S., 1966- , österrikisk författare och skådespelare.

MediaNr: CA27233

Skymningstimmen

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 54 min..

Del 22 i serien Krönikan om Ylva Alm. Familjen Alm får två omskakande nyheter. När Silje faller från klippan vet man inte om det är en olycka eller om hon försökte ta sitt liv. Ylva vet att hon var gravid; kan det vara orsaken till att hon ville dö? När Silje till slut kommer till sans minns hon varken vem hon är eller vad som hänt. Och när sedan sågverket rånas på en stor summa pengar ser framtiden mycket mörk ut för familjen Alm.

MediaNr: CA27283

Vintertid

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 6 tim., 9 min..

Del 23 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva får en chock när något hon borde ha förstått för länge sedan, gick upp för henne. Hur var det möjligt att hon inte förstått det tidigare? Allt annat tycktes som genom ett trollslag vara helt obetydligt i jämförelse med detta. Men när och hur skulle hon berätta det för Aksel? Lise och Johannes måste be om hjälp av läkaren Tobias när något verkligt underligt händer i bygden.

MediaNr: CA27612

Gift till döds

av Shelley Smith. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 8 tim., 11 min..

Doktor Robert Mansbridge är omtyckt och populär i byn, men ingen gillar hans fru Editha. Istället tycker de synd om honom som är gift med en så hemsk kvinna. Men när hon dör i en mystisk olycka börjar byborna ifrågasätta bilden av doktorn. Kan det vara han som har mördat sin fru? Patienterna lämnar honom och hans vänner vänder honom ryggen. Endast en person finns kvar vid hans sida - den unga Catherine Duncton. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA27132

Varför var vi i Afghanistan?

av Göran Sommardal. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Sveriges statsminister, R, har efter ett attentat i Afghanistan förlorat minnet och andra vitala organ. När han återkommer till Sverige vill partiet att han ska genomdriva slutfasen i det postpolitiska skiftet, där idéer och samhällsvisioner är ersatta av siffror och triangulering. Men något går fel när den krigsskadade politikern börjar tala känslosamt - öppna sitt hjärta. Han blir då mot all förmodan populär bland folket. Samhällskritisk satir.

MediaNr: CA27265

Den siste pilgrimen

av Gard Sveen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En gammal norsk motståndsman från andra världskriget hittas brutalt knivdödad. Året är 2003. Samtidigt upptäcks benrester efter mördade människor, liken har legat i jorden sedan 1942. Kriminalinspektören vid Oslopolisen, Tommy Bergman, hittar misstänkta förbindelser mellan brotten och ger sig i kast med att nysta upp fallen som visar sig ha förgreningar in i nazismen och ockupationen av Norge. Belönad debutdeckare.

MediaNr: CA27250

De magnifika Ambersons

av Booth Tarkington. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

I en fiktiv stad i Indianapolis bor den förmögna familjen Amberson. Isabel Amberson gifter sig med Wilbur Minafer, trots att hon älskar Eugene Morgan. Isabel och Wilbur får en son, George som växer upp till en bortskämd odåga. När Wilbur dör försöker den nu mycket rike Eugene åter ta kontakt med Isabel, något George gör allt för att stoppa. Den amerikanske författaren och dramatikern B. T., 1869-1946, vann Pulitzerpriset 1919 för romanen.

MediaNr: CA27133

Och snön smälter på Hester Street

av Daisy Waugh. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman som utspelar sig i slutet av 1920-talet. Max och Eleanor är ett glamoröst par med framgångsrika karriärer i Hollywood. De umgås med andra stora stjärnor så som Chaplin och Garbo. Paret har dock en mörk hemlighet i sitt bagage. De kommer ursprungligen från New Yorks fattigaste kvarter och har förlorat sin dotter på vägen mot framgång. Nu hotar katastrofen, börsen svajar och deras karriärer kommer i gungning. D.W., 1967-, brittisk förf..

MediaNr: CA27287

Ursäkta, men var ligger Engelbrektsbacken?

av Tina Westerlund. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

T.W., journalist i Södertälje har samlat 19 historiska anekdoter av kåserikaraktär om Södertäljes historia. Hon har under många år samlat på sig ett digert material av böcker, tidningar, tidskrifter och anteckningar som hon nu återvänder till. Exempel på kapitelrubriker: Kalaset och kungen på båtsman Winters äng. Avskedets afton i Tullgarns slottspark. Friskt, oförgiftat vatten till fången på Gripsholm. En vanlig och märklig gatstump i Järna.

MediaNr: CA27605

Carina och korpen

av Sune Wikner. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 23 min..

Karelen, omkring år 1700. Svälten har skördat många offer och överklassen utnyttjar situationen. Tjänstepigan Anna föder löjtnant Ekeskiölds oäkta dotter Carina, och en korpkoloni samlas vid huset. Den tycks ge henne märkliga krafter. Annas man Timo tvångsrekryteras av armén och skickas till Ryssland där han felaktigt döms till döden. Tillsammans försöker Timo och Anna fly till svenska Lappland, men kungens knektar gör allt för att stoppa dem.

MediaNr: CA27190

Carina och Olga

av Sune Wikner. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 56 min..

Del 3 i serien om Carina. Chefen för Västerbottens regemente - major Niclas Ekeskiöld - inleder en hetsjakt på Anna och Carina som anklagas för att ha brutit mot kyrkans regler. Om de blir fångade kommer de att brännas på bål. Ekeskiöld är också på jakt efter Timo och Pekka som anklagas för att ha gömt sig för att slippa bli soldater. Carina rekryteras av de samiska gudarna för att hjälpa samebyn att överleva.

MediaNr: CA27360

Carina och vargen

av Sune Wikner. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Del 2 i serien Carina. Karis barn och barnbarn är spridda för vinden. Timo och hans fru Anna är på flykt undan Karl XII's rekryteringsgrupp tillsammans med sina tre barn. Jorma har svurit att dräpa kung Karl och är honom i hälarna. Kari är på jakt efter de soldater som våldfört sig på hans dotter Marita. Och Maritas dotter Olga har rymt till Stockholm för att leva som sällskapsdam.

MediaNr: CA27234

Där inga ögon ser

av Dag Öhrlund. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Första boken om kommissarie Ewert Truut och hans medarbetare. Truut är tillbaka i Stockholm där han ska ta sig an ett antal cold cases. Mot sin vilja får han inte arbeta ensam. Hans nya medarbetare Carolina Herrera och Måns Schmidt får jobba hårt för att övertyga Truut om att han behöver dem. Det första fallet rör pojken Mattias död tio år tidigare. Uppdraget börjar i Mariefred där Truut snart märker att trion inte är välkommen.

MediaNr: CA26852

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Anne-Li Norberg. Talboken omfattar 2016.2: 1 tim., 1 min. ; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Porträtt: Mirjana utmanar inre och yttre berg / Carina Gerdin. 5 frågor till Roland Esaiasson / Lena Boqvist. Take Part / Katarina Carlstein Carlsson. Talböcker i skolan - stöd eller stigma? / Marita Forsberg. "Det spelar ingen roll hur man läser" / Marita Forsberg. Talböcker och lättläst - självklara inslag i undervisningen / Tom Weegar. Alla väljare - lättläst om politik / Katarina C. Carlsson. Boktips: Höjdarupplevelser / Helena Lingmert.

MediaNr: CA27542

Karaktärer, repliker och dialog

av Richard Rosengren. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om att skapa karaktärer, repliker och dialog. Författaren förklarar här hur karaktärernas dialog påverkar deras inbördes relationer, avslöjar karaktärsberättelser och kan skapa något större än de enskilda orden. Boken vänder sig till såväl professionella skribenter och amatörer som är intresserade av att skriva för film, teater, radio, tv, bloggar och twitter. R.R. är verksam som dramatiker och lärare vid Malmö högskola.

MediaNr: CA27357

Allmänt och blandat

Det mörka nätet

av Jamie Bartlett. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 19 tim., 54 min..

Bortom de nät som vi använder dagligen finns en hel värld av sajter, nätverk och gemenskaper där man kan testa gränser av alla slag och vara gömd i skydd av avancerad kryptering. Här härskar den djupa anonymiteten, här finns barnpornografi och droghandel, näthat och politisk aktivism. Författaren beskriver den digitala underjorden och pratar med representanter för de olika mörka och anonyma grupperingarna.

MediaNr: CA27529

Texter 1998-2015

av Kajsa Ekis Ekman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kajsa Ekis Ekmans samlade texter. Boken är indelad i tematiska avsnitt så som: Debatt, Essä, Litteraturkritik, Ekonomi, Utrikes, Porträtt och Aktivism. Här kan man bland annat om läsa om att Greklands parlamentariska demokrati har fötts på nytt, Den siste intellektuelle och nyliberalism som idealistisk myt. K.E.E., 1980-, journalist och författare, föreläser om kapitalism, kristeori och trafficking.

MediaNr: CA26458

Islams dynamiska mellantid

av Seyyed Mohammad Fazlhashemi. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi skriver om den islamiska mellantiden. Inom filosofin och idéhistorien, brukar denna epok glömmas bort och hamna i skuggan av den islamiska guldåldern och den moderna tiden. Denna långa period, som kan räknas från 1200-talets mitt till 1900-talets början, var mycket dynamisk och har haft stor betydelse för utvecklingen av islam under modern tid.

MediaNr: CA26895

Hjälp vad ska jag göra med räkorna??

av Thomas Järvheden. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sajten Familjeliv.se är en gigantisk mötesplats där under åren cirka 75 miljoner diskussionstrådar har startats. Tomas Järvheden, ståuppkomiker och musiker, har samlat och kommenterat ett urval av dessa trådar. Det handlar bland annat om vad man kan laga av räkor med ansikte, vad man gör om barnens fritidsledare röker på och om man kan bli avstängd från sin kvartersbutik om man handlar för lite.

MediaNr: CA26882

Övermod

av Ingela Lind. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Övermod kan vara högfärd, hybris och självförhävelse men också dumdristighet och livsglädje, och har alltid något självsvåldigt över sig. I.L., författare och konstkritiker, skriver om en samling gestalter, ofta kvinnor, som drivs av övermod, eller anklagas för att ha det. Här finns stycken om Anna Karenina, Gustav Klimt och sekelskiftets Wien, Virginia Woolfs Orlando, Peggy Guggenheim, den svenska sängen, Ingmar Bergman och färgen lila.

MediaNr: CA27065

Religion

Kyrkan på torget

av Joel Halldorf. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 26 min..

En samling texter av teologen Joel Halldorf som tidigare publicerats i en rad svenska dagstidningar. Texterna är tematiskt indelade i kategorierna: politik, kultur samt kyrka. Halldorf vill utmana med sina texter och argumenterar för en kyrka som vågar vara politisk. Han menar att kyrkan och teologin har gått från att vara en privat angelägenhet till att bli en del av det offentliga samtalet. J.H. 1980-, verksam vid Teologiska högskolan Stockholm.

MediaNr: CA27548

Hypnos, symboldrama och religion

av Owe Wikström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 10 tim., 59 min..

Akademisk studie hur man inom religionsvetenskapen traditionellt betraktat fenomen som hypnos och symboldrama. Författaren ger en bakgrund till den tidigare forskningen och beskriver olika experiment, bland annat om besatthetsupplevelse - posthypnotiskt utlöst ångesttolkning och religiösa upplevelser under symboldrama. Även om spontan religiositet, exorcism/besatthet och inre helande.

MediaNr: CA27386

Filosofi och psykologi

I mötet mellan kärlek och makt

av Elaine N. Aron. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren, amerikansk psykoterapeut, lanserar termerna "rankning" och "länkning". Ranking innebär att när vi träffar andra människor kan vi hamna i en position där vi intar en jämförande, värderande attityd. Om vi får motgångar är risken stor att vi hamnar i en destruktiv självvärdering. Hon vill att vi utvecklar vår förmåga till länkning, då vi är kapabla att känna kärlek och knyta band till varandra på ett villkorslöst sätt.

MediaNr: CA27061

Konsten att fokusera

av Christina Bengtsson. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Vad kan vi uppnå om vi är mer fokuserade - på jobbet, i våra relationer och i våra egna tankar? Författaren menar att det inte är svårt att vara fokuserad, utan snarare en njutning, och syftet med boken är att vägleda i konsten att gå från ofokuserad till fokuserad. Ett liv i fokus handlar inte om att prestera bättre utan om att vara så bra som man redan är. Författaren är före detta världsmästare i skytte, föreläsare och officer i Försvarsmakten.

MediaNr: CA26804

Cartesianska dykaren

av Durs Grünbein. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Tre essäer, meditationer, av den tyske poeten Durs Grünbein, 1962- . Utgångspunkten är den franske 1600-talsfilosfen René Descartes ambitiösa projekt Le Monde där han skulle få alla skilda kunskapstrådar att löpa samman i en så tät väv att allt under solen fick sin förklaring. Det som fängslar Grünbein i detta cartesianska universum är det drömlika, de högtflygande spekulationerna, bildskapandet och fabulerandet bortom allt förnuft.

MediaNr: CA27475

I namn av kärlek

av Else-Britt Kjellqvist. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om kärlekens skilda uttryck. Författaren diskuterar både kärlek som dödar och kärlek som aldrig dör. Hon menar att den perverterade och den narcissistiska kärleken hör till den onda kärleken. Vidare lyfts nazism, psykopati och fundamentalism tillsammans med sexuella övergrepp fram som tecken på ondska. Avslutningsvis tar författaren också upp den outgrundliga Gudskärleken. E-B.K., psykoanalytiker och författare.

MediaNr: CA27344

Så funkar det!

av Anna Nygren. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Bok som behandlar ämnen som stress, sömn och annat som påverkar ungdomar idag. Författaren, lärare och livsstilspedagog, tar upp hur kroppen och hjärnan fungerar, vad som stressar ungdomar och vad de kan göra för att varva ner och sova bättre. Den ständiga uppkopplingen och så kallad multitasking och dess konsekvenser tas också upp. Förklaringar, konkreta tips och exempel ingår. Passar både vuxna och ungdomar.

MediaNr: CA27135

Världsåskådningsatlas

av James Sire. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En kartläggning av olika sätt att se på världen och tillvaron. Vi får följa med på en resa genom historien där vi kan ta del av världsåskådningarnas utveckling och innehåll. Författaren vill på så sätt få läsaren att bilda sig en egen uppfattning om världen och samtidigt förstå hur andra människor tänker. Här finns avsnitt om kristendom, naturalism, deism, panteistisk monism, nihilism, New Age och islam. J.S., 1933-, amerikansk författare.

MediaNr: CA27262

Uppfostran och undervisning

179 år av ensamhet

Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Antologi där tio kvinnor från den manliga bastionen Handelshögskolan avslöjar sina tankar och strategier. Författarna är forskare och lärare och har fått förhålla sig till en ojämställdhet som saknar motstycke i universitetsvärlden. Öppenhjärtigt beskriver de situationer de ställts för och de val de gjort. Det handlar om skilda villkor, ålderstigna värderingar och oskrivna regler som skapar frustration och isolering.

MediaNr: CA27066

Litteraturvetenskap

Kärlekens samtal

av Roland Barthes. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Utvidgad utgåva som även innehåller 20 ytterligare fragment från Roland Barthes föreläsningar vid tiden för verkets tillkomst. I en samling korta, intensiva texter skriver han om den älskandes alla känsligaste ögonblick, samt om hur kärleken manifesterar sig i språket. I dialoger med allt från kanoniska storheter som Freud, Platon, Nietzsche och Proust till zen-mystiker, reflekterar Barthes över kärleken. Förord av professor Karin Franzén.

MediaNr: CA26474

Vatten, gåshud

av Aris Fioretos. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 7 tim., 40 min..

Essäbok med undertiteln ett otal ord om romanen. Med hjälp av ett hundratal sökord som uppskov, överraskning, maneter, oro, hjärta, chock och förgänglighet bjuds läsaren in i författarens eget verk och samtidigt ut i en överväldigande värld, plågsam och begärlig och överrik på förluster. Så uppstår ett kalejdoskop av författarförhoppningar; ett kort lexikon om romanen i början av 2000-talet. A.F., författare, kritiker och översättare.

MediaNr: CA27310

Dagbok från ditt försvinnande

av Malin Lagerlöf. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en inspelning. Han föll troligtvis i havet och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn. Boken handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och sedan aldrig mer kommer tillbaka. Hur klarar man av det?.

MediaNr: CA27616

Det förlorade landskapet

av Joyce Carol Oates. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 15 tim., 29 min..

Memoar av den amerikanska författaren Joyce Carol Oates, 1938-. Oates berättar här om sitt liv och de händelser som format henne till den hon är. Vi får en inblick i författarens uppväxt på familjens gård i delstaten New York. Det är ett strävsamt liv, som ger lite tillbaks och kantas av uppoffringar och förluster. Samtidigt är den unga Joyce full av fantasi och ser livet som ett enda långt äventyr.

MediaNr: CA27212

Brott, tiggeri och brännvinets fördärv

av Karin Strand. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Skillingtryck kallas de enkla vistryck som fram till 1900-talets första decennier vände sig till den breda publiken. Visforskaren K.S. studerar tre olika visgenrer i skillingtryck som alla tematiserar sociala angelägenheter i sin samtid. Det handlar om tiggarverser av blinda, visor om brott och brottslingar samt berättelsesånger som propagerar mot dryckenskap. Hon undersöker sociala gränssnitt och hur visorna återger den verklighet de skildrar.

MediaNr: CA27105

Hjältinnor

av Kate Zambreno. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En litteraturessä med ambition att förändra den allmänna litteraturdiskursen. Texten har sin utgångspunkt i författarens forskning om myter och rör sig mellan genrer som självbiografi, dagbok, roman och essä. Ur ett feministiskt perspektiv diskuteras skrivande kvinnor som i många fall behandlas som mindre viktiga än sina manliga motsvarigheter, en musa vars roll är att inspirera. K.Z., 1977-, amerikansk författare och litteraturforskare.

MediaNr: CA27100

Konst, musik, teater och film

Dagar på Drottningholm

av Christina. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Prinsessan Christina berättar här om sin relation till slottet Drottningholm. Boken utgår från särskilt viktiga datum i slottets historia. Berättelsen tar sin början 17 april 1662 då Hedvig Eleonora lade grunden till Drottningholm. Via historiska nedslag i Kina slott, Gustaf III:s teater, teatern och parken lär vi känna Drottningholm ur ett personligt perspektiv. Christina, prinsessa av Sverige, 1943-. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27157

Ser du månen, Daniel

av Puk Damsgård. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I 13 månader hölls den danske fotografen Daniel Rye som gisslan av den Islamiska staten i Syrien. Under tiden i fängelset försöker Daniel vid upprepade tillfällen fly samtidigt som förhandlingar pågår mellan hans familj och kidnapparna. Efter 398 dagar lyckas man genom en hemlig operation till slut finna och frita honom. Berättelsen om Daniel är en skrämmande skildring av vår tids terrorism.

MediaNr: CA26919

Klanger från förr

av Hasse Persson. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Författaren Hasse Persson, född 1939, med lång erfarenhet av eget musicerande inom genren, har dokumenterat dansorkestrar i nordvästra Skåne under 1940-talet till 1960-talet. Här finns 42 olika dansband presenterade med uppgifter om sättning och spelplatser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27385

Åter till naturen i Tyskland

av Fredrik Söderberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I anslutning till en utställning beskriver konstnären Fredrik Söderberg vilken utgångspunkt han har för sin konst. Det handlar om resor till Tyskland och en utforskning av germanska myter och ockulta rörelser; viljan att undersöka och förmedla dem via konsten. Han finner trådar mellan bland andra Goethe, Steiner, Wagner och Ernst Jünger. Slutstationen är Adolf Hitler med nazismens koppling till mytologin och allehanda ockulta strömningar.

MediaNr: CA27334

Klädd i drömmar

av Elizabeth Wilson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om modet och dess relation till moderniteten från 1985. Författaren diskuterar modet i en kulturhistorisk och social kontext. En kort genomgång av modets historia följs av kapitel om Modeindustrin, Mode och erotik, Kön och identitet samt Mode och folkkultur. Tonen är akademisk men lättsamt hållen. Vissa förkunskaper krävs. E.W. brittisk forskare inom kulturvetenskaper. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27033

Arkeologi

Den matematiska nyckeln till Guds namn

av Peter Caspersson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren, som studerat matematik och arbetat med elektomagnetisk fältteori, utgår från det forna Egyptens fascination för det gyllene snittets symmetri och andra matematiska fenomen när han gör en grundlig bearbetning och tolkning av ett tiotal olika pyramiders geometri. Han menar att det finns ett direkt samband mellan pyramidernas matematiska formler och olika religioners gudsbegrepp. Kräver kunskaper i grundläggande matematik.

MediaNr: CA26754

Historia

Väljarnas hämnd

av Bengt Lindroth. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I alla nordiska länder sitter idag människor från missnöjespartier som gjort politik av sin misstro mot de traditionella partiernas sätt att styra. Här finns oftast främlingsfientliga inslag, alla är kritiska till ländernas invandringspolitik. Författaren gör en historisk genomgång av dessa partier, till exempel Dansk folkeparti, Sverigedemokraterna, Framskrittpartiet i Norge och Sannfinländarna. Populism och nationalism är två gemensamma nämnare.

MediaNr: CA27315

Kobane

av Joakim Medin. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kurderna i Syrien är sedan 2015 västvärldens viktigaste allierade i kampen mot Islamiska staten, IS. Vilka är kurderna, världens största statslösa folk? Och vad för slags samhälle bygger den vänsterrörelse som har makten? Det är en skildring inifrån kriget, av maktspelet och de samhällsförändringar som genomförts i deras självstyre i norra Syrien. Författaren Joakim Medin är journalist och har varit i Syrien flera gånger.

MediaNr: CA27342

Mannen från Harem

av Emanuel Sidea. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

När kriget bryter ut i Syrien är den före detta filosofistudenten Saif arbetslös. Han blir indragen i smugglingsverksamheten längs den syriska gränsen och tjänar snart stora pengar på att hjälpa jihadister in i landet. Han kämpar för att rättfärdiga sin tvivelaktiga roll i det nattsvarta kriget. Journalisten E.A. har under flera år följt Saif på hans uppdrag och boken är baserad på intervjuer med honom och andra personer E.A. mött på resorna.

MediaNr: CA27404

Biografi med genealogi

Förlovningen 2009

av Jenny Alexandersson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här kan vi läsa om Kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förlovning, deras respektive uppväxt och bakgrund. Vidare får vi följa med på vännernas bröllop och lära oss om hur en kunglig förlovning går till rent formellt, samt vilka uppgifter en prinsgemål har. Avslutningsvis finner vi en genomgång av kungliga förlovningar i Europa. Författaren är journalist verksam på Svensk Damtidning. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26936

Mitt liv med dina pengar

av Anders Andersson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Här får vi berättelsen om A.A., den blyge lanthandlarsonen som blev hela Sveriges privatekonomiska rådgivare. Han beskriver öppenhjärtigt hur han med envishet och sunt bondförnuft blivit en folkkär rådgivare i Expressen, Privata Affärer, Driva Eget och radio och tv. Han började sin journalistbana som kriminalreporter. Varje kapitel avslutas med handfasta och lönsamma råd om privatekonomi, placeringar, skatter och småföretagande.

MediaNr: CA27244

Nils-Arvid Bringéus

av Nils-Arvid Bringéus. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Självbiografi av etnologen Nils-Arvid Bringéus, 1926-. Uppvuxen i en trygg miljö i en läkarfamiljen i Örkelljunga sedan flytten till Lund och det akademiska livet i Lund. Bringéus skriver också om den egna familjen, vänner och forskarkollegor. B. var professor 1967-1991 och var under denna tid en drivande kraft i nordisk etnologi. I sin forskning fokuserade han på seder, folkkonst och kosthåll. 1986 kom läroboken Människan som kulturvarelse.

MediaNr: CA26801

Jag var precis som du

av Negra Efendic. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Journalisten Negra Efendics egen berättelse om sitt liv och hur det påverkats av krig och flykt. Negra växer upp i en liten by i Bosnien på 1980-talet. När kriget bryter ut blir familjen tvungen att fly och hamnar i Sverige. Efendic berättar om skoltiden och gemenskapen i hembyn, den allt hårdare atmosfären och krigsutbrottet. Hon beskriver också hur det är att gå från att vara någon till att vara ingen. Och att man aldrig slutar vara flykting.

MediaNr: CA27421

Kungen av Birka

av Bo G. Erikson. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 26 tim., 15 min.

Biografi över arkeologen och etnografen Hjalmar Stolpe, 1841-1905. Utifrån familjens arkiv redovisar vetenskapsjournalisten Bo G. Erikson en grundlig genomgång av hans liv och gärning. Det var Stolpe som återupptäckte Birka på Björkö där han grävde ut över tusen gravar. Hans mål var att utforska all världens kulturer. Stolpe åkte på långa resor under vilka han samlade in etnografiska föremål till, det av Stolpe grundade, Etnografiska museet.

MediaNr: CA27219

Hanns och Rudolf

av Thomas Harding. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 53 min..

Hanns Alexander växte upp i en välbärgad judisk familj i Berlin, men flydde på 1930-talet undan nazismen till London och blev brittisk soldat. Rudolf Höss var bondsonen som endast 14 år gammal tog värvning och senare blev kommendant i Auschwitz, där han var ansvarig för morden på över en miljon män, kvinnor och barn. Hanns och Rudolf är den sanna historien om hur en tysk jude jagade och grep en av nazismens värsta förbrytare.

MediaNr: CA26749

Zlatan, Silvia och andra svenskar

av Björn af Kleen. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En reportagebok som tills största delen består av intervjuer med kända svenskar. Förutom titelns Zlatan och drottning Silvia porträtterar journalisten Björn af Kleen bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke, Abbe Bonnier, Horace Engdahl och Lena Andersson. Boken avslutas med några reportage om den svenska skallmätningens historia, nazister i Dalarna och den äldsta högern. Reportagen är tidigare publicerade i DN eller Expressen. B.a.K., 1980-.

MediaNr: CA27389

Fårbondens dagbok

av James Rebanks. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vi får följa fårbonden James Rebanks och hans liv på gården i nordvästra England. Han beskriver ett sätt att leva som sett likadant ut i hundratals år. Lammen föds på våren, på sommaren klipps ullen och på vintern handlar det mesta om att hålla djuren vid liv. Rebanks skriver om sina tankar kring gårdens historia och framtid, kärleken till djuren och fårbondens slitsamma vardag. Boken har vunnit stor framgång, både i England och internationellt.

MediaNr: CA27143

Stalins dotter

av Rosemary Sullivan. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 24 tim., 19 min..

En biografi över Svetlana Allilujeva, 1926-2011. Svetlana var dotter till den sovjetiske ledaren Josef Stalin och hela hennes liv präglades av fadern. Här beskrivs ett svårt liv, tyngt av vetskapen om faderns gärningar och sveket mot de egna barnen. Vi får följa Svetlana från den priviligierade uppväxten via kampen för ett självständigt liv till insikten om det terrorvälde fadern skapat och avhoppet till väst. R.S., 1947-, kanadensisk författare.

MediaNr: CA27239

Jojje, den meningssökande löparen-

av Göran Wallin. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

När Göran Wallin var 20 år krockade han och vaknade upp som multihandikappad. Han överlevde och kämpade sig tillbaka till livet trots att han fortfarande lider av sviterna efter olyckan - han har tinnitus, dyslexi, saknar hörsel på ena örat och inre smärtor. För Göran blev löpningen hans räddning. Boken följer hans liv mellan 1985 och 2015. Författaren vill förmedla vad som kan hända med kropp och själ när man blivit allvarligt skadad.

MediaNr: CA27282

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Oanpassbara medborgare

av Hynek Pallas. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 14 tim., 37 min..

En bok om romernas situation i Tjeckoslovakien och senare Tjeckien. Under lång tid har romerna behandlats som avvikande från normen och författaren undersöker här vad det har lett till. Han tar oss med till aktivister och familjer, besöker ghetton, fotbollslag och museer. Boken är indelad i tre delar, den första omfattar åren 1918-1945, den andra 1945-1989 och den sista 1989-2015. Hynek Pallas, 1975-, svensk-tjeckisk kritiker och journalist.

MediaNr: CA27215

Geografi

5.000 mil i bil

av Clärenore Stinnes. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 32 min..

I maj 1927 lämnar den tyska äventyraren Clärenore Stinnes, 1901-1990, Frankfurt am Mein tillsammans med den svenske fotografen Carl-Axel Söderström i en Adler Standard 6. Efter två år har de lyckats med sitt företag, att via Balkan, Iran, Moskva, Sibirien, Peking, Japan, Hawaii, Sydamerika, Washington och Paris åka jorden runt. Här berättar äventyrerskan själv om allt från proviantering till märkliga möten med människor och djur.

MediaNr: CA27340

Stockholm före Stockholm

Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Populärvetenskaplig antologi där tio forskare skriver om Stockholms mindre kända historia. Området kring Stockholm har varit bebott ända sedan stenåldern. Runstenar och arkeologiska fynd berättar historien om den plats som skulle bli Sveriges huvudstad. Vi kan läsa om båtfynd och hamnar som vittnar om sjöfartens betydelse för stadens uppkomst och om själva namnet Stockholm - var kommer det ifrån? Den tryckta boken innehåller kartor och bilder.

MediaNr: CA27064

Samhälls- och rättsvetenskap

Totalitarismens ursprung

av Hannah Arendt. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Författaren beskriver boken som "en historisk redogörelse för de element som kristalliserades i totalitarismen", och den anses vara en banbrytande studie om totalitära regimer. Här skildras antisemitismens historia, 1800-talets imperialism och en helt ny form av statstyre av H.A. kallad totalitarism. Detta eftersom den strävar efter totalt herravälde över individ och samhälle, något som resulterar i terror och i förlängningen koncentrationsläger.

MediaNr: CA26381

Tonår med adhd

av Carolina Lindberg. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bok som vänder sig till föräldrar till tonårsbarn med ADHD. Här varvas fakta om ADHD och vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden; vilka särskilda utmaningar ställs en tonåring med diagnos inför. Tips och råd om hur man kan förstår sin tonårings reaktioner och hitta sätt att kommunicera bättre. Tanken är att man med exempel från verkligheten och med ett vardagligt språk ska kunna minska oron och öka handlingskraften hos föräldrarna.

MediaNr: CA27235

Tonår med autism och Asperger

av Carolina Lindberg. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bok som vänder sig till föräldrar till tonårsbarn med autism eller aspberger. Fakta om diagnoserna varvas med vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden; vilka särskilda utmaningar ställs en tonåring med diagnos inför. Tips och råd om hur man kan förstår sin tonårings reaktioner och hitta sätt att kommunicera bättre. Syftet med boken är minska oron och öka handlingskraften hos föräldrarna.

MediaNr: CA27236

Du kunde ha varit jag-

av Barbro O'Connor. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Flyktingars egna berättelser om tortyr. I denna bok, skriven av psykologen Barbara O'Connor, får vi en ökad förståelse för många av de traumatiserade och krigsskadade flyktingar som kommer till Sverige. B.O. arbetade i många år vid ett av de behandlingscenter för traumatiserade flyktingar som Röda Korset har drivit i mer än 30 år. I boken finns även fakta om tortyrskadeutredningar, könsstympning och Röda Korsets arbete till stöd för asylsökande.

MediaNr: CA27263

Utan invandring stannar Sverige

av Jesper Strömbäck. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mycket som sägs om invandring handlar enbart om kostnader och problem. Det kommer för många till Sverige och det finns inte bostäder och arbete åt alla. Samtidigt visar forskningen och historien att invandring bidrar till att göra Sverige starkare, rikare och bättre rustat att möta olika utmaningar som vi står inför. J.S., professor i journalistik, vill ge en motbild till den negativa bild av invandring som idag präglar den svenska debatten.

MediaNr: CA27195

FN:s globala mål

av Victoria Veres. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Ett av FN:s globala utvecklingsmål är att minska ojämlikheten i världen. Målet ingår i handlingsplanen Agenda 2030 som handlar om att ingen människa ska lämnas utanför. I denna skrift beskriver nationalekonomen V.V. FN:s utvecklingsmål och den kritik som riktats mot dem, hon förklarar också vad ojämlikheter betyder för den globala utvecklingen. Ojämlikheter mellan rika och fattiga länder har krympt, däremot har skillnaderna inom länder ökat.

MediaNr: CA27669

Teknik, industri och kommunikationer

Äldre och sociala medier

av Gunilla Brattberg. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Vad kan sociala medier tillföra de äldre i samhället? Det vill denna bok ge svar på. Den är uppdelad i en teoretisk del som redovisar den forskning som finns på området och en praktisk del med steg-för-steg-handledningar för ett antal sociala medier. Den skriftliga dokumentationen har efterfrågats i olika projekt där man erbjudit äldre att lära sig använda sociala medier. En ordlista med ord och förkortningar specifika för sociala medier ingår.

MediaNr: CA27044

Cykla!

av Lina E. Johansson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Här tar de två journalisterna bakom programserien Cykla i P1 ett brett grepp om fenomenet cykling. De blickar både tillbaka på cykelns historia och funderar kring dagens tillvaro för cyklister. De lyfter också fram vad cykeln kan göra för folkhälsan, miljön och samhällsekonomin. Faktakapitel varvas med reportage från olika delar av världen samt intervjuer med några svenskar som har en speciell relation till sin cykel.

MediaNr: CA27205

Gratislunchen eller Varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut

av Therese Uddenfeldt. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om oljan och dess ändlighet. Vårt beroende av olja ökar samtidigt som reserverna minskar i samma takt. Författaren anspelar i titeln på att vi har använt oljan som om den vore outsinlig. Under de senaste hundra åren har människan byggt och skapat med oljan som förutsättning, men vad händer när oljan tar slut? T.U., 1975-, journalist. Boken avslutas med noter. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA27158

Ekonomi och näringsväsen

Den asiatiska köksträdgården

av Sutip Austad. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om odling av asiatiska växter. Sutip Austad har odlat ekologiskt på sin gård i över 20 år. Intresset för växter vaknade i barndomens Thailand och utvecklades i mötet med den svenska naturen. Här delar hon med sig av sin odlingsfilosofi och visar hur man kan skapa en prunkande asiatisk köksträdgård i Sverige. Avslutningsvis finner vi ett antal recept som innehåller grönsaker och kryddor från odlingarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA26961

Bygg en förmögenhet

av Joel Bladh. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren menar att nyblivna föräldrar bör börja bygga upp en stabil och trygg ekonomisk grund. Alla som har en inkomst kan bygga en förmögenhet som på sikt ändrar hela livet - det handlar bara om en målmedveten och långsiktig plan. Han beskriver hur han och hans familj gick tillväga och ger konkreta tips och råd om allt från budgetar, spar- och investeringsplaner och aktieköp till återbruk och långkok.

MediaNr: CA27405

Global ekonomi

av Erik S. Reinert. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författaren, norsk ekonom specialiserad på utvecklingsekonomi och ekonomisk historia, skriver om ekonomisk utveckling i dagens globala värld. Rika länder har utvecklats genom en kombination av statlig intervention, protektionism och strategiska investeringar - snarare än genom frihandel. Ändå rekommenderar det ekonomiska etablissemanget dagens fattiga länder en politik som inte innebär någon ekonomisk utveckling.

MediaNr: CA27267

Ribbings etikett

av Magdalena Ribbing. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Heltäckande etikettbok som ger svar på frågor om hur man blir en uppskattad vän, förälder, arbetskamrat, släkting, granne och medmänniska. Vardag och fest, glädje och sorg, arbete och fritid, bjudningar och klädsel, vanor och ovanor är några teman som avhandlas. Med handfasta råd och enkla regler berättar författaren om hyfs och stil i livets olika skeden och kryddar med intressanta historiska tillbakablickar. Boken kan användas som uppslagsverk.

MediaNr: CA27030

Grilla vego

av Paul Svensson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kokbok helt inriktad på vegetariska rätter som passar att grilla. Här får du tips på hur du grillar grönsaker på bästa sätt: ska det vara grillkol, briketter eller indirekt grill? Efter det inledande metodavsnittet följer recept som är indelade efter tillfälle. Här finns till exempel snabbgrillat, slowgrillat, pizzakväll och picknick. Boken avslutas med recept på tillbehör, kryddblandningar och såser som passar bra till grillade grönsaker.

MediaNr: CA27498

Hur tänker din katt?

av Bo Söderström. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hur gör man för att få en trygg katt? Vill katten ha annat kattsällskap eller trivs den bäst själv? Hur räddar man finmöbeln undan klösandet? Är det bäst att ha katten inom- eller utomhus? Vilket strö och vilken kattlåda är mest populär bland katter? B.S., biolog och kattägare, berättar om de senaste rönen från all den forskning som bedrivs på katter runt om i världen. Lättfattligt och underhållande om vad som rör sig i huvudet på en katt.

MediaNr: CA27456

Matematik

Linjär algebra

av Gunnar Sparr. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar Övningar i linjär algebra: 11 tim., 14 min..

MediaNr: CA17710

Naturvetenskap

Mannen som talade med elefanter

av Lawrence Anthony. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den sydafrikanske viltvårdaren Lawrence Anthony berättar här om när han fick uppdraget att ta hand om en aggressiv elefanthjord. Flera människor hade förolyckats efter attacker från elefanterna och om inte Lawrence tog sig an dem skulle de skjutas. Han tar jobbet och efter många om och men lyckas han skapa en god relation till djuren. Med tiden blir Lawrence en del av elefantfamiljen och ägnar resten av sitt liv åt deras överlevnad. L.A. 1950-2012.

MediaNr: CA27127

Vatten

av Jan-Olof Drangert. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Bok om människans liv och strävande på vattnets villkor skriven av en forskare vid Tema Vatten på Linköpings universitet. Sex aspekter synas närmare: Vi lever på vattnets villkor. Vatten - en doldis i samhällsutvecklingen. Vatten och hälsa eller ohälsa. Utan vatten dör växterna. Hushållsvatten - en fråga om manligt och kvinnligt. Vatten som kraft- och konfliktkälla.

MediaNr: CA27611

Så funkar allt

av Randall Munroe. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författarens ambition är att förklara komplicerade saker med enkla ord. Med hjälp av 1000 ord, och detaljerade illustrationer, ska det mesta kunna beskrivas - atomer blir "mycket små påsar av vatten som du är gjord av" och en helikopter blir "himmelsbåt med snurrande vingar". Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA25729

Eldögon

av Patrik Olofsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ugglorna tillhör våra mest fascinerande och välkända fåglar men är också anonyma nattvarelser som sällan visar sig. Deras mystiska liv, ödesmättade läten och genomborrande blick sätter fantasin i rörelse och de förknippas ofta med såväl visdom som mörka makter. P.O., fotograf och skribent, gör en resa genom ugglornas Sverige - från vidsträckta storskogar och högfjällens vidder, till sjudande våtmarker och ladugårdarnas mörka vrår.

MediaNr: CA27238

Vägen till djurets inre

av Karen Pryor. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här beskrivs hur du kan arbeta med din hund med hjälp av så kallad klickerträning. Bokens författare introducerade i början av 1990-talet denna metod för hundträning. Klickerträning innebär att du håller en liten klicker av plast i handen. Önskade beteenden belönas med ett klick och oönskade ignoreras. Den här boken beskriver enkelt och pedagogiskt hur klickerträning fungerar. K.P. har skrivit böcker om däggdjurs biologi och beteendevetenskap.

MediaNr: CA27111

Medicin

Att förstå psykos och schizofreni

Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 13 tim., 5 min..

Rapporten är skriven av ledande brittiska experter och forskare i psykos och schizofreni. Den ger en översikt över det aktuella kunskapsläget kring varför vissa människor hör röster, har förföljelsetankar eller andra upplevelser som betraktas som psykotiska. Författarna tar också upp vilken hjälp som finns att få. Den riktar sig i första hand till människor som arbetar inom psykiatri, patienter samt deras vänner och anhöriga.

MediaNr: CA27231

Ät & lev paleo

av Jonas Bergqvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

J.B. är en av Sveriges främsta förespråkare inom Paleo - så kallad stenålderskost - och funktionsmedicin. Han vill visa att alla kan förbättra sin hälsa genom att äta och leva efter hur vi som människor är genetiskt anpassade till mat, rörelse och social miljö. Boken har tre delar: en om det teoretiska ramverk som ligger till grund för Paleofilosofin, en med praktiska råd och den sista med bland annat tips på veckomeny och recept.

MediaNr: CA27099

Vår tids slaveri

av Dominika Borg Jansson. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

En bok som diskuterar frågan om människohandel. Författaren försöker reda ut vad människohandel är. Den kan se olika ut men gemensam är att den alltid handlar om människor som utnyttjas i en form av slavhandel. Hon menar vidare att det även i Sverige, som på många sätt är ett föregångsland i arbetet mot människohandel, finns stora problem. I boken får vi också möta enskilda människoöden och höra deras vittnesmål. D.B-J. jur.dr.

MediaNr: CA27221

Köpa och sälja sex

av Giulia Garofalo Geymonat. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren, italiensk genusforskare, belyser prostitution ur en rad olika aspekter. Förutom att placera in prostitution i ett relevant historiskt sammanhang visar hon vad olika länders lagstiftning i praktiken inneburit och anlägger även jämförande sociologiska perspektiv på verksamheten. Genom att även ta upp de prostituerades arbetsrättsliga villkor och belysa trafficking ur denna synvinkel vill hon skapa ett brett underlag för fortsatt debatt.

MediaNr: CA27192

Som får ditt hjärta att sjunga

av Jannika Häggström. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 10 tim., 1 min..

Undersköterskan Jannika Häggström har skildrat vardagslivet på en vanlig demensavdelning. Hon har samlat tankar och erfarenheter kring hur man skapar fungerande möten och kärleksfulla relationer till personer med demenssjukdom. Boken riktar sig till alla som jobbar i vården, till närstående och beslutsfattare. På grund av tystnadsplikten är personerna och händelserna fiktiva, men de speglar verkligheten.

MediaNr: CA27364

Liktjuven och barberaren

av Sam Kean. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En skildring av hjärnforskningens historia. Här kan vi läsa om neurologiska kuriositeter som fantomsmärtor, hjärnor hos siamesiska tvillingpar och virus som äter patienternas minne. Vi får ta del av en rad livsöden som lagt grunden för den moderna hjärnforskningen genom författarens humoristiska berättelser om hjärnans alla hemliga hörn. S.K. amerikansk vetenskapsjournalist och författare.

MediaNr: CA26818

10 tips

av Bertil Marklund. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

B.M. är professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet. Här presenterar han 10 tips som kan öka chansen till bättre hälsa och ett längre liv. Författarens syfte är att visa hur en sund livsstil kan stärka immunförsvaret och motverka inflammationer. Många folksjukdomar beror nämligen enligt B.M. just på inflammationer i kroppen. De kortfattade råden berör bland annat stress, sömn, kost, motion, men också faktorer såsom optimism och ensamhet.

MediaNr: CA26962

Fursten och folket

av Christer Nilsson. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Initierat och spännande om sjukdomar och parasiter som kan drabba alla människor. C.N. berättar om historiska personers hälsa och ohälsa; Gustav Vasa och Vilhelm Erövraren. Parallellt med detta går författaren igenom sjukdomar som slår hårt mot många människor: kolera, syfilis och malaria. Vi får lära oss att inte bara de som lever under påvra och smutsiga förhållanden drabbas av sjukdom: lössen gör ingen skillnad på blått och rött blod.

MediaNr: CA26669

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Stormen

av Mats Alm. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här möter vi återigen Kalle Fiskare och det unga fiskegänget från Skälderviken. Det blir en ovanlig aprilvecka när de förbereder sig och båten för sommarens stora fisketävling. Det blir en kamp mot såväl vågor som skumma typer. Samtidigt kämpar fiskarna Preben och Styrbjörn för att rädda tumlarkalven Ally ute på Östersjön.

MediaNr: CA27324

Lenas mamma får en depression

av Elisabet Alphonce. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En del i en serie skrifter om psykisk ohälsa hos föräldrar, tänkta att läsas tillsammans med barn. Lenas mamma är trött och ledsen. Hon har fått en depression och orkar inte läsa sagor och laga mat. Lena och hennes lillebror får bo hos moster Lisa några veckor. När de kommer hem igen har mamma fått hjälp och mår bättre. Faktaavsnitt och råd till barn som känner sig oroliga. Författaren arbetar inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset.

MediaNr: CA26916

Vilse

av Karina Berg Johansson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Jämtlands fjällvärld. Trettio ungdomar ger sig ut på en kanotfärd. Sex av dem hamnar på efterkälken och gör ett felaktigt vägval. Istället för att bege sig tillbaka mot lägret paddlar de ut i ingenstans. Mitt ute i ingenstans bor någon som vill vara själv. Han tycker att ungdomarna stör och vill helst inte tvinga dem att ge sig av... Psykologisk thriller.

MediaNr: CA27392

Vulkanen vaknar

av Patrik Bergström. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Legenden om Örnfolket som börjar med Maximus ring. Remus tillhör Örnfolket och är bara en tvärhand hög. Tillsammans med örnen Aquila och Regina, prinsessa från människornas stad, beger han sig ut på äventyr. De måste stilla vulkanen som hotar att förinta hela Argonia.

MediaNr: CA26689

Robot

av Malorie Blackman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Claras pappa är en känd uppfinnare, men sin senaste forskning håller han hemlig för alla, till och med sin egen familj. När han till slut avslöjar projektet för Clara får hon en chock. Är det ett monster hennes pappa har skapat, eller står Clara plötsligt öga mot öga med något annat? Den nya varelsen är mjuk att ta på och kan gråta. Kan hon utgöra ett hot som Clara måste undanröja?.

MediaNr: CA27201

Fira med fest

av Helena Bross. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 20, fristående i serien Klass 1b som börjar med Spöket i skolan. Skolan fyller tio år och det ska bli maskerad. Alla ska klä ut sig och det blir disko och lekar hela dagen. Alice ska vara prinsessa, Linus ska vara Dracula och Elin troll. Maja vill helst bara vara Maja. Men när hon hjälper vaktmästaren Uffe att göra fint i gympasalen, tänker Maja att hon kanske ska klä ut sig till vaktmästare.

MediaNr: CA26989

Förlorade själars stad

av Cassandra Clare. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Stad av skuggor. När Jace och Clare möts igen är Jace förändrad. Han är nu en av Valentines onda och knuten till Sebastian. Tidigare var han en av Skuggjägarna - nu deras motståndare. Clary är beredd att gå långt för att rädda Jace, men är det möjligt? Kanske hon aldrig mer kan lita på honom. Skuggjägarna vill förgöra Sebastian, men då riskerar de att samtidigt offra Jace.

MediaNr: CA26870

Första matchen

av Camilla Dahlson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Innebandystjärnor. Det är dags för tjejerna i Bergs IK att spela sin första match. Nu gäller det att de spelar lika bra som de brukar göra på träningarna. Men det är svårt när det pirrar i magen.

MediaNr: CA27156

Raymie Nightingales stora plan

av Kate DiCamillo. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

10-åriga Raymie Clarks pappa har precis lämnat familjen. För att vinna honom tillbaka har Raymie en plan: hon ska vinna talangtävlingen Lilla fröken Floridadäck. För att vinna måste hon lära sig att drilla och dessutom besegra Louisiana Elefante, som kommer från en showfamilj och Beverly Tapinski, som gör allt för att sabba. Raymie, Louisiana och Beverly går hos samma lärare, och mellan de tre flickorna uppstår en vänskap som förändrar deras liv.

MediaNr: CA27058

Kampen om det gyllene ägget

av Nick Falk. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Ninjor mot samurajer. En tävling på liv och död ska visa vilken klan som är starkast och vinnarna belönas med Det gyllene ägget. Men de listiga ninjorna fuskar och samurajerna bestämmer sig för att hämnas till varje pris.

MediaNr: CA27042

Mörkrets demoner

av Kami Garcia. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar Bok 2: 7 tim., 6 min.; 316 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Mörkrets demoner som börjar med Ondskan vaknar. Kennedys liv har inte varit sig likt sedan hennes mamma dog. Genom Den svarta duvans legion har hon fått möta kärleken, men även faror hon inte visste fanns. Nu är en demon på jakt efter henne, en demon som hon själv har släppt fri och som hotar att öppna helvetets portar. Samtidigt dyker detaljer om Kennedys förflutna upp, och dessa avslöjanden får henne att ifrågasätta allt.

MediaNr: CA27092

Saga är hundvakt

av Pia Hagmar. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Saga och Max. Saga ska vakta Max hund. Hunden heter Skrutt. Saga tycker att det ska bli jätteroligt! Men Max säger att de inte får gå på promenad. Skrutt trivs bäst hemma. Saga tar med Skrutt ut på en promenad ändå. Men vad händer? Skrutt rymmer! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27035

En kompis till Leo

av Lin Hallberg. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Den magiska djuraffären som börjar med Noras hemlighet. Leo kan inte sitta still i skolan fastän fröken säger åt honom. Hela klassen tycker att Leo är jobbig och ingen vill vara med honom. På väg hem från skolan träffar han Nora som berättar om hemligheten hon har i fickan och om tanten i den magiska djuraffären. Kanske kan hon hitta ett djur som passar just Leo?.

MediaNr: CA26988

Sockan börjar valpskola

av Lin Hallberg. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Tiger Anderssons djurskola som börjar med Djuren flyttar in. Den lilla valpen Sockan är försvunnen och Levi och Lo hjälper till att leta. Sockans matte är jätteledsen. Hon tror inte att hennes föräldrar kommer att låta henne kvar Sockan eftersom valpen är så busig. Som tur är vet Tiger Andersson hur man lär valpar att uppföra sig.

MediaNr: CA26990

Teddy - en liten hjälte

av Lin Hallberg. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tionde boken om den lilla busiga ponnyn Teddy. Det ska kanske komma ytterligare en häst till Ängalyckan. En häst som heter Hasse har stått övergiven i ett stall utan tillräckligt med mat och vatten. När Elsa och hennes familj träffar Hasse ser de att han är sjuk. Inte ens veterinären kan säga om han någonsin kommer att bli frisk. För Elsa och Mikaela spelar det ingen roll, de vill fortfarande ta hem honom.

MediaNr: CA26686

Mysteriet med den bevingade hästen

av Catharina Hansson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar :1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om hästdetektiverna, som inleddes med Mysteriet med den blodröda ponnyn. De bästa vännerna Noa och Alex älskar både hästar och mysterier, så när ett dyrbart föremål försvinner från Klippargården rycker tjejerna såklart ut. Har det varit tjuvar i stallet? Eller finns det en annan förklaring bakom försvinnandet?.

MediaNr: CA27270

Hålet i muren

av Britt Karlsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

9-åriga Linnea bor i kung Törnhakes borg. Hon är inspärrad bakom höga murar och känner sig ensam och olycklig. En dag när Linnea vandrar i trädgården får hon syn på en liten tomte som pekar mot några vinbärsbuskar. Bakom buskarna finns ett hål i muren och Linnea bestämmer sig för att rymma. Hon lyckas, och utanför murarna blir hon snabbt indragen i kampen mellan gott och ont.

MediaNr: CA27227

Pojken från Urskogen

av Britt Karlsson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Hålet i muren. Prinsessan Linnea är nu fjorton år och denna gång har kung Silversporre blivit svårt förgiftad av okända fiender. Samtidigt hittar Linnea en övergiven pojke; Angber från Urskogen. Hon och prins Adrian tar med honom och rider iväg för att söka efter hans familj och efter ett botemedel till kungen. Men i en grotta i Björnberget lurar en ond varelse, som vill hindra dem att nå fram.

MediaNr: CA27228

Min coach Melody

av Rose Lagercrantz. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En dag börjar en ny tjej i Siljas klass. Hon heter Melody och vill bli Siljas vän. Melody älskar fotboll, men Silja kan inte vara med och spela för hennes ben är olika långa. En dag ringer de från sjukhuset och säger att Siljas ben ska opereras. Men förra gången gick det inte så bra, och Silja är rädd att hon ska dö av operationen. Men om den går bra kanske Silja kan spela fotboll med Melody.

MediaNr: CA27243

Näcken

av Åsa Larsson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien PAX som börjar med Nidstången. När mellanstadiet på Mariefreds skola har temadag på Mälarens is händer något hemskt. Näcken försöker dränka barnen när de badar i en vak. Dessutom är det något väldigt obehagligt med den nye slottsfogden på Gripsholms slott. Bröderna Alrik och Viggo måste utmana sina djupaste rädslor för att hantera situationen.

MediaNr: CA27225

En annan

av David Levithan. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Parallell till författarens tidigare verk Jag, En, här berättad ur Rhiannons perspektiv. Rhiannon och Justin är ett par, men allt är långt ifrån perfekt. En morgon är allt annorlunda. Det är som att Justin verkligen ser henne och Rhiannon vet att det är så här det borde vara. Nästa dag är Justin som vanligt igen, och låtsas inte om gårdagen. Vad hände? Rhiannon träffar en främling som påstår att Justin inte var Justin den dagen, utan någon annan.

MediaNr: CA27115

Upphittat: tiger och silverfisk

av Elin Lindell. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien om Jördis som börjar med Borttappat: katt, kompis, kalsong. Vissa dagar händer ingeting, andra dagar händer hur mycket som helst på samma gång. En torsdag i maj är en sådan händelserik dag för Jördis. Hon råkar förgifta rektorn, bli utskälld av fyra nakna tanter, ljuger för sin pappa och får en ny kompis.

MediaNr: CA26259

Det hemliga brevet

av Magnus Ljunggren. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 12, fristående i serien Riddarskolan som börjar med Det magiska svärdet. En ryttare kommer till borgen. Hon har ett hemligt brev till kungen och det är bråttom. Alla riddarna tycker att den mystiska gästen är jättehäftig. De försöker imponera på henne genom att visa sig stora och starka. Fiona, Egon och Urban tycker att de är löjliga. Men när till och med deras lärare Rodrick blir förälskad, bestämmer de sig för att hjälpa till.

MediaNr: CA26991

Rosensällskapet

av Marie Lu. Inläst av Christina Hellman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Den unga eliten. Adelina har fått sitt hjärta sargat av såväl familj som vänner. Något som fått henne att ge sig in på hämndens väg. Hon är nu känd som Vita vargen, och hon och hennes syster flyr från Kenettra för att leta upp andra ur Den unga eliten, med förhoppningen att kunna bygga upp en egen armé av allierade. Målet är att slå ner Inkvisationsmakterna, de soldater i vita uniformer som nästan lyckades döda henne.

MediaNr: CA27091

Vi letar skatt

av Jesper Lundqvist. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett barn i 6-årsåldern ser en tant som sitter och tigger utanför affären. Barnet vill hjälpa henne på något sätt, men mamman säger att hon betalar skatt och att det borde räcka. Då börjar barnet fundera över vad det är för skatt och hur man ska kunna hjälpa alla de som inget har. Berättelsen är skriven på rim och kompletteras av färgglada illustrationer. Lämplig för barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: CA27429

Skurkar och skatter

av Katarina Mazetti. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien om kusinerna Karlsson. Det är sommarlov och kusinerna ska vara några veckor hos faster Frida på Doppingön. Det startar med sol, bad och segling, men snart börjar det hända mystiska saker. Humlan hittar en riktig skattkarta med kryss på. Kan det vara nedgrävda skatter vid kryssen? Och vad är det för en gammal risig fiskebåt som dyker upp runt ön hela tiden?.

MediaNr: CA26572

En rackarunge

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 7 min..

Ungdomsroman om den frimodiga pojkflickan Ann-Mari, som påminner om författaren själv. På sätt och vis en traditionell pojkbok i flickbokstappning som också präglas av huvudpersonens sociala patos. Boken skildrar Ann-Maris väg mot självständighet och har kallats den första demokratiska flickboken i Sverige. Ester Blenda Nordström, 1891-1948, författare och journalist, främst i Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA27540

Boet

av Kenneth Oppel. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det är sommar och Steve får en lillebror. Det borde vara en glad tid men lillebror är sjuk och det blir istället en tid av oro. Steve oroar sig för sitt nya syskon, för föräldrarna och för det stora getingboet i trädgården. En natt dyker det upp en ängel i Steves dröm. Ängeln erbjuder sig att göra lillebror frisk. Bara Steve säger "ja". En riktigt läskig rysare om det man inte kan kontrollera. Boken har ett förhållandevis avancerat språk.

MediaNr: CA27166

Skadad

av Åsa Oxenmyr. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Joels innebandylag ska spela mot Hässleholm. Det kommer att bli en tufft för Hässleholm är ett bra lag. Båda lagen vill vinna och matchen blir hård. Joel snubblar på en klubba och gör sig illa. Han måste se klart matchen från läktaren och efteråt åker han med sin pappa till sjukhuset. Lättläst bok.

MediaNr: CA27271

Kraften

av Siri Pettersen. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Odinsbarn. Hirka har färdats till sitt fars hemland för att för första gången träffa sin familj. De förväntar sig att hon ska vara ledande i det stundande kriget, men Hirka har andra planer. När hon inser att Rime hotas av krafter starkare än honom själv accepterar hon sin nya roll i hopp om att kunna rädda både Rime och Ymslanden undan ett fruktansvärt öde. Kriget hon vill stoppa är oundvikligt. Avslutande delen i serien.

MediaNr: CA27114

Sammansvärjningen

av Ursula Poznanski. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Sveket. Ria och hennes vänner bor numera utanför den sfär som tidigare skyddade dem. De är gömda i en stad under staden och är hotade från olika håll, utan att riktigt veta varför. En gammal bok kan ge dem svaret, men det går för långsamt framåt. Sandor och Ria inleder en relation, men plötsligt vill han inte veta av henne och frågetecknen kring hotet blir flera. U.P., 1968-, österrikisk författare.

MediaNr: CA27159

Slutet

av Ursula Poznanski. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i den dystopiska trilogin om Ria som inleddes med Sveket. Ett dödligt virus härjar. Det hotar att förinta sfärerna och dess invånare. Endast ett motgift existerar och det bevakas av Quirin, som vägrar att tänka om. En dag är han försvunnen, och den enda tryggheten går förlorad. När Ria inleder sökandet efter motgiftet får hon reda på något fruktansvärt. Katastrofen är nära. U.P., 1968-, prisbelönt österrisk författare.

MediaNr: CA27165

Om jag var din tjej

av Meredith Russo. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

På många sätt är Amanda en helt vanlig high school-tjej. Men hon föddes som Andrew och har alltid hatat sin kropp. Nu är hon på väg till sin pappa i amerikanska Södern, hon har genomgått en könskorrigering och är redo att börja om på en plats där ingen vet vem hon är. Det går bra och hon får uppleva både vänskap och kärlek. Men ju närmare hon kommer pojkvännen Grant, desto mer vill hon berätta om sin bakgrund. Kommer han att älska henne ändå?.

MediaNr: CA27365

Önskeponnyn

av Anna Sellberg. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är första natten i det nya huset. Mamma, pappa och lillebror sover men Vera är vaken. Hon tänker på det som farmor sa: Räkna fönstren innan du somnar ikväll, så slår en önskan in! Vera önskar sig en liten häst. Plötsligt hörs ett brak. När Vera smiter ut i mörkret tror hon knappt sina ögon. Där står en söt liten ponny och väntar på henne. Boken avlutas med en faktadel om ponnyrasen gotlandsruss. Första delen i en serie om Vera och hästen Buster. Lättläst.

MediaNr: CA27200

Turbo och tokige Ture

av Ulf Sindt. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ture är Turbos granne. Ture är snäll och modig och gör saker som andra inte vågar. Men han gör också mycket tokiga saker! Därför kallas han för tokige Ture. En dag får Turbo och hans kompisar följa med på en åktur i Tures nya bil. Det blir en ganska tokig utflykt!.

MediaNr: CA26985

Emres handbok i konsten att bli känd -och ökänd

av Siri Spont. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner. Emre är trött på att känna sig osynlig. Inte ens Elias på fritids känner igen honom trots att de gått där tillsammans i tre år. Hans bästis Ömer föreslår att det är dags att göra något åt det. Emre måste helt enkelt bli känd! Och bästa sättet att bli känd över en natt är på YouTube.

MediaNr: CA26295

Den här sommaren kan bli min död

av Malin Stehn. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fanny ska snart börja högstadiet, men känner sig verkligen inte som en riktig högstadietjej. Hon är rädd för nästan allt, inte särskilt cool alls och är dessutom helt okysst. För att bli en ny människa gör Fanny en lista med tio saker som hon måste klara av innan skolan börjar. Frågan är bara om hon kommer överleva sin förvandling.

MediaNr: CA27139

Staden under berget

av Susanne Trydal. Inläst av Helena Österlund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första boken om Hallahem. Tolvåriga Tilda lever i en norrländsk stad i människornas värld. Tolvåriga Torun tillhör Vitterfolket som är ett slags väsen. Vitterfolket lever i Hallahem, en hemlig stad belägen under berget. Vitterfolkets undangömda tillvaro hotas och måste räddas med hjälp av utvalda människor. Så möts Tilda och Torun i en spännande urban fantasy bland troll, vittror och bortbytingar.

MediaNr: CA26784

Lagstiftarna

av Mats Wahl. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Blodregn som börjar med Ryttarna. Elin har tre liv på sitt samvete. För en del är hon mördare, för andra en hjälte - en popularitet som kan leda till en politisk karriär. Hon bedöms och döms av alla samtidigt som hennes moster Karin snärjer in henne allt mer i det osynliga spelet om makten med roboten Turing som trumfkort. Det blir allt svårare att avgöra vem som är människa och vem som är robot.

MediaNr: CA27346

Tvillingarna Tempelton får en idé

av Ellis Weiner. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Tvillingarna Tempelton. John är praktisk och spelar trummor medan Abigail är teoretisk och löser kryptiska korsord. Deras pappa är en briljant forskare, om än lite förvirrad. Ett annat tvillingpar, Tom T. Tom och Tim T. Tom, kidnappar tvillingarna Tempelton och deras hund för att komma över pappans geniala uppfinningar..

MediaNr: CA27673

Mera fart Mamma Mu!

av Jujja Wieslander. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mamma Mu går fram och tillbaka i vattnet och drar en leksaksbåt efter sig i ett snöre. Hon vill att Kråkan ska vara med och leka med båtarna som Lina och lillebror har gjort, men det vill inte Kråkan. Han flyger hem för att uppfinna ett sätt att få lite bättre fart. Han vill ha en racerbåt om han ska vara på sjön, inte barkbåtar eller segelbåtar. Men av att flyga fortare än sig själv kan man bli snurrig i huvudet - det får Kråkan snart lära sig!.

MediaNr: CA27116

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Konsten att skriva dikter

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En handbok för nybörjare. Boken kom till i samband med en poesiverkstad för klass 4-6 på Wasaskolan i Södertälje 2014/2015. I boken kan man läsa elevernas dikter och få tips och råd om hur man gör. Här får vi svar på frågor som: Vad är skillnaden mellan lyrik, poesi och dikter? Hur skriver man dikter? Kan alla skriva dikter? Syftet är att visa att det är roligt och utvecklande att skriva och läsa dikter och att inspirera till eget skapande.

MediaNr: CA27056

Geografi

Världen i kartan

av Suk-hui Ch'oe. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om kartor och kartritningens historia. Boken handlar om kartor i Korea, men kan användas som exempel på hur kartor och användningen av dem vuxit fram under århundradenas gång även i Sverige och Europa. Första delen av boken är rikligt illustrerad och passar bra att läsa på egen hand för barn i lågstadieåldern. Den andra delen med lite svårare text kan passa bra att läsa tillsammans med en vuxen. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA27048

Naturvetenskap

Om en fisk som heter abborre

av Niklas Andersson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Lätt faktabok om abborren. Här kan vi läsa om var man kan hitta abborren, hur stor den kan bli, vad den äter och om abborrens vassa ryggfenor. Dessutom får vi veta bästa sättet att fånga abborren på metspöt. Och det vill man ju, eftersom abborren är en god matfisk. Texten ackompanjeras av illustrationer som tillsammans med några avslutande repetitionsfrågor bidrar till en pedagogisk helhet.

MediaNr: CA27368

Medicin

Jag har Tourette! rätt! rätt!

av Jessica Stigsdotter Axberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sofie har Tourette. Det innebär att hon har en del tics för sig, de kan hon inte bestämma över själv. När det är redovisning i skolan upprepar hon allt som de andra säger. Läraren blir arg, han förstår inte varför hon gör så. På lunchrasten lite senare delar Sofie upp maten på tallriken, köttbullarna för sig och pastan för sig. Ingenting får blandas. Efter skolan gör Sofie det hon gillar mest, sjunger karaoke. Sen är hon trött och måste vila.

MediaNr: CA27130