Nya talböcker juli 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 72 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Washingtondekretet

av Jussi Adler-Olsen. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 27 tim., 15 min..

Politisk thriller. Doggie Rogers är med vid firandet av den demokratiske presidentkandidaten Bruce Jansens historiska valseger. En man drar plötsligt vapen. Skottet dödar Bruce Jansens höggravida hustru och det ofödda barnet. Doggies far anklagas för mordet. Bruce Jansen lägger som president fram en kontroversiell förordning som ska återupprätta ordningen i USA. En liten grupp människor med Doggie i täten gör allt för att avslöja komplotten.

MediaNr: CA27037

Dödsdömd: Melvin Mars

av David Baldacci. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 14 tim., 13 min..

Andra boken med Amos Decker. Den dödsdömde Melvin Mars står inför sin avrättning för mordet på sina föräldrar tjugo år tidigare. Då beviljas han plötsligt ett oväntat uppskov. En annan man har erkänt brottet. Amos Decker, nyanställd på FBI, intresserar sig för Mars fall efter att han upptäckt likheter med sitt eget liv. När en medlem i Deckers team försvinner, blir det tydligt att något mycket större än bara en dömd brottslings liv står på spel.

MediaNr: CA27670

Fru Gunhild på Hviskingeholm

av Hjalmar Bergman. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortroman från 1913 som utspelas 1847-1863 och tar sin början när Fru Gunhild på Hviskingeholm, 38 år gammal, väntar sitt fjärde barn. Maken Herr Abraham är 66 år gammal och hade inte väntat att Gud skulle skänka honom ännu en arvinge. Fru Gunhild för en kamp med de makter som vill bryta ner henne men till slut dukar hon under. Berättelsen har karaktär av ett drömspel där konflikten mellan dröm och verklighet är ett grundtema.

MediaNr: CA27463

Ugglan dödar bara om natten

av Samuel Bjørk. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 13 tim., 12 min..

Andra boken om kriminalpoliserna Mia Krüger och Holger Munch. En flicka hittas mördad i skogen, liggande på en bädd av fågelfjädrar i en cirkel av ljus. Krüger och Munch blir snart kontaktade av en anonym hacker som påstår sig ha funnit en makaber film på nätet som ger insikter i flickans öde. Samtidigt har de båda poliserna det problematiskt i privatlivet. I jakten på en hänsynslös mördare hamnar de mitt i ett grymt dödsspel.

MediaNr: CA27038

Allt om eld

av Daniel Boyacioglu. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 tim., 59 min..

Dikter om kärlekssorg och ensamhet. Och om historielösheten så som den ser ut för den andra generationens invandrare som varken har sin föräldrars eller majoritetssamhällets historia att identifiera sig med. Han ger konkreta bilder om villkoren för en förortare, hiphopare och syrian i en vit kulturvärld som han valt att viga sitt liv åt; det är bilder som kolliderar och skapar kraft. D.B., 1981- , har tidigare skrivit fem diktsamlingar.

MediaNr: CA27751

Rädsla

av Ingemar Dahl. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Det sker fler mord på funktionshindrade i Örnsköldsvik. Det första mordet - en pojke som kvävs med en påse över huvudet - spelas in och läggs ut på YouTube. Främlingsfientliga krafter tycks ligga bakom och flera invånare dras in i händelseförloppet. Poliserna Leonard Bengtsson och Ronny Nyberg spanar via sociala medier för att hitta de skyldiga. Tredje deckaren om Örnsköldsvikspolisen.

MediaNr: CA27684

Kärleken

av Marguerite Duras. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En gravid kvinna befinner sig på en strand i badorten S. Thala. Omkring henne kretsar två män, en resenär och en fånge. De bildar en triangel. Orten är i förfall, härjat av bomber och eldsvådor - ett minnets plats där inget händer men allt är oundvikligt. Romanen, i original 1971, är som ett destillat av Duras verk: det omöjliga begäret, våldet, fångenskapen, vansinnet, tystnaden och döden. M.D., 1914-1996, fransk författare.

MediaNr: CA27807

Skiftsovare

av Dorothee Elmiger. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

De kommer från alla håll. Gränspendlare, flyktingar, arbetare, asylsökande, kontrollörer, konstnärer, musiker, journalister, stipendiater, logistiker, studenter, vålnader. I ett hus någonstans i Schweiz har de samlats. De talar om gränsen, om resan, flytten och flykten, rättvisan och våldet, och om kroppen, fallet, döden och sömnen. Polyfoniskt kammarspel med röster som flätas samman i ett intrikat nätverk. D.E, 1985- , schweizisk författare.

MediaNr: CA27520

Små ögonblick av lycka

av Hendrik Groen. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hendrik Groen är 83 år gammal och bor på ett äldreboende i Amsterdam. Han har tröttnat på att alltid vara korrekt, vänlig, belevad och hjälpsam. Han rapporterar om skröplighet, förfall och död, men också om hur man på bästa sätt står emot tristessen och ger dagarna på äldreboendet mening. Med humor avhandlas både stora och små ämnen, ekonomiska bekymmer, försämrad hälsa, ett ständigt växande vårdbehov och existentiell ångest i största allmänhet.

MediaNr: CA27717

Bröderna

av Lars Gustafsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Johannes är en som söker efter sin själ. Sökandet för honom djupt in i ett aningsladdat förflutet där två hemligheter döljer sig: en uppenbarelse lik den religiösa mystikerns och bilden av en dubbelgångare, en annan Johannes, som med sitt gäckande skratt, på en gång undflyende och hotfullt, har ställt sig mellan honom och världen. En uppgörelse med den världsbild som den religiösa mystiken representerar. Tidig roman från 1960 av L.G., 1936-2016.

MediaNr: CA27615

Dödsdrycken

av Björn Hellberg. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 7 tim., 14 min..

Kommissarie Sten Walls tjugotredje fall. På en bröllopsfest inträffar något ofattbart som skapar en chockartad bestörtning. Nästan exakt två år senare får polisen ett anonymt tips om ett makabert fynd i ett torp strax utanför Staden. Det finns en beröringspunkt mellan de båda händelserna. Sten Wall anar oråd och jagar frenetiskt efter något som kan ge en logisk förklaring. Snart drabbas kuststaden av ännu ett våldsrelaterat fall.

MediaNr: CA27122

Med Albert i baksätet

av Homer H. Hickam. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1920-talet, West Virginia. Elsie tackar nej till Homers frieri, flyttar till Florida och blir förälskad i en filmstjärna. Hon drömmer om ett glamouröst liv, men ödet vill annorlunda och hon flyttar hem till Homer igen. I bröllopspresent får hon en alligator, som hon favoriserar över Homer. Till slut får han nog. Alligatorn måste bort! Sagt och gjort, de sätter sig i bilen och ger sig av på en lång resa till Florida, där alligatorn hör hemma.

MediaNr: CA27504

Sorg

av Andrew Holleran. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Berättarjaget flyttar till Washington för att hantera sorgen efter sin bortgångna mor. I stadens bögkretsar möter han åldrande män som inte vågar vidröra minnena av de vänner som insjuknat och dött i aids. Männen undviker den smärtan. Bokens jag absorberas i stället av den mördade president Lincolns änka, hon som aldrig kom över sorgen utan levde vidare som ett spöke. Kortroman från 2006 om att finna en mening i att existera som överlevare.

MediaNr: CA27604

Svärmödrar utan gränser

av Anna Jansson. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 34 min..

Andra boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. För ett halvår sedan fångade Angelika en brudbukett och tankarna på ett bröllop tog fart, men hon är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith är det definitivt inte. Angelika fick aldrig barnen hon längtade efter. Men när lille Folke dyker upp får hon chansen att bli en viktig vuxen i hans liv. Så drabbas Folke av njursvikt och behöver en ny njure.

MediaNr: CA27561

En glimt av änglar

av Karen Kingsbury. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Änglar ibland oss-serien. Tyler Ames är på toppen av sin idrottskarriär när en skada hotar att krossa alla hans drömmar. På vägen till toppen offrade han både familj och vänner. När Tyler nu ställs inför sin största utmaning i livet står han helt ensam. Botten är nådd och Tyler är redo att ge upp. Men ett team av himlens änglar har tagit på sig ett viktigt uppdrag - att ge Tyler hoppet tillbaka. Kommer de att lyckas?.

MediaNr: CA27607

Tredje boken om Gustaf

av Göran Källgården. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 11 tim., 55 min..

Tredje och sista boken om Gustaf. Romanen utspelar sig under andra halvan av 1800-talet när industrialiseringen tog fart och utvecklingen av jordbruket medförde stora förändringar. Fokus ligger framför allt på den utveckling som skedde i samhället under Gustafs sista år. Bland annat berättar författaren om hur hans liv påverkades av bankväsendet, ångbåtstrafiken och införandet av järnvägen. Gustaf Hagström dog 1889.

MediaNr: CA27488

Midnattsflickor

av Jonas Moström. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 11 tim., 50 min..

Tredje boken med psykiatern Nathalie Svensson. Under valborgsmässofirandet i Uppsala våldtas två kvinnliga studenter. Kort därpå hittas ännu ett offer. Nathalie Svensson kallas in för att bistå i utredningen liksom kommissarie Johan Axberg från Sundsvallspolisen. Misstankarna går till en man som är dömd för flera våldtäkter sedan tidigare och nyss är utsläppt från fängelset. Han saknar alibi men Nathalie anar dock att lösningen inte är så enkel.

MediaNr: CA27210

Jag föder rådjuret

av Zhilá Musaid. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

"Förhör mig!" kräver diktjaget. "Berätta" manar en stillsammare författarröst. Exilens planlöshet ställer krav på poetens minne, att de skall vara både sanna och skapande. Författarens dikter är uppfodrande poetiska likväl som politiska, de är självrannsakande och samtidigt trotsigt kreativa. J.M. föddes i Teheran 1948 och bor sedan 1986 i Sverige. Hon har tidigare gett ut flera romaner och diktsamlingar både på persiska och svenska.

MediaNr: CA27503

Eugen Kallmanns ögon

av Håkan Nesser. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Året är 1995, en tid av främlingsfientlighet. På en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland ritas det hakkors på väggarna och skrivs hotbrev. Här finns ett antal elever, lärare och en kurator samt den nyligen avlidne lektorn i svenska: Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död? I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.

MediaNr: CA27330

Ett vakande öga

av Fredrik T. Olsson. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 21 tim., 54 min..

Thriller som utspelar sig tre år före händelserna i Slutet av kedjan. William och Christina Sandbergs dotter Sara är spårlöst försvunnen. William är nerbruten och avstängd från sitt arbete på försvarshögkvarteret. Strömmen slås ut i stora delar av Sverige. William grips av sina forna kollegor, misstänkt för att ligga bakom dåden. När en lång rad liknande attacker sker världen över, måste William försöka hitta vem eller vilka som ligger bakom.

MediaNr: CA27327

Chica boom

av Toni Rhodin. Inläst av Toni Rhodin. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Del 3 i trilogin som börjar med Rex Mundivalsen. Den avslutande delen är förlagd till 1940-talet, och det råder krigs- och ransoneringstider. Tillsammans med cirkusfamiljen Mundi och karaktärer som fabulöse Henning Möller och taskspelare Sven Truedsson får läsaren göra ett besök i nazisternas ensliga förrådsbas, dansa jitterbugg på Nalen, och ta farväl av berättarens mytomspunne farfar Brazil Jack. T.R., 1955-, cirkusartist och skådespelare.

MediaNr: CA26630

Jag utan dig

av Kelly Rimmer. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Callum arbetar på en stor reklambyrå i Sydney. Han är en streber som vill göra en snabb karriär. Av en slump träffar han Lilah, engagerad jurist och miljökämpe. Det första mötet utvecklar sig snabbt till en stormig förälskelse. Allt ser ljust ut och deras förhållande blir allt starkare. Men så kommer den dag då Lilah inte längre kan ignorera de sjukdomstecken som hon fruktat och hållit hemliga för Callum.

MediaNr: CA27571

En vinnande hand

av Nora Roberts. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 48 min..

Del 7 i serien Klanen MacGregor, som inleddes med Tur i kärlek. Familjens överhuvud Daniel MacGregor vill gärna se dottersonen Mac gift, och återigen tycks hans plan gå i lås. När Mac ser en ensam och utblottad kvinna stiga in i kasinot han äger bestämmer han sig för att ingripa innan spelgamarna gör slut på henne. Snart inser han dock att det handlar om mycket mer än att bara hjälpa henne. Han satsar högt - och inte med pengar som insats.

MediaNr: CA27123

Dödens skugga

av James Runcie. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 2 min..

Den första boken om Sidney Chambers, kyrkoherde i Grantchester, som ofrivilligt dras in i en rad brottsfall. Tillsammans med sin vän polisinspektör Geordie Keating, blir Chambers inblandad i ett fall med en Cambridge-jurist och ett misstänkt självmord.

MediaNr: CA27147

Frostens rike

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Del 24 i serien Krönikan om Ylva Alm. Ylva känner att det har hänt något allvarligt med Aksel. Hon vänder sig förtvivlat till Vindeskatten för att få hjälp, men är det för sent? Under tiden är Aksel svårt skadad, han har blivit skjuten, och nu måste fältskären ta ut kulan. Kommer han att klara sig? Lise och Johannes får upprörande nyheter om Jorand, och bestämmer sig för att göra något. Det får stora konsekvenser.

MediaNr: CA27703

Sommardalen

av Ida S. Skjelbakken. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 32 min..

Del 25 i krönikan om Ylva Alm. Ylva lever ett beskyddat liv på storgården Bjergvin i Telemark. Men så möter hon den hemlighetsfulle Aksel Tveter och känner sig omedelbart dragen till honom. Hon har dock ingen aning om att det finns händelser i det förflutna som knyter dem samman. Så förändrar allt sig. Enligt författaren är detta den avslutande delen i krönikan.

MediaNr: CA27797

Kattmannen

av Olle Svalander. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En självbiografisk roman. Olle Svalander berättar här om en man och hans katt. De är instängda i en lägenhet och mannen brottas med ett romanprojekt som gör honom alltmer deprimerad. Katten är å sin sida full av liv. Författarens tankar kring den påbörjade romanen varvas med gamla minnen och vardagsinteriörer fyllda av självförakt. Med svart humor beskriver Svalander sin relation till katten Rossi och deras inbördes kamp om frihet.

MediaNr: CA27401

De dödas lott

av Ulla Trenter. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 20 min..

Kerstin Franzén, fotograf på studie Friberg, är i Singapore för att jobba när hon stöter på Knut. När hon sedan hamnar i Österlen stöter hon på honom igen, men denna gång har han blivit mördad. Den högadliga släkten Gyllencrantz, de rika skruvfabrikanterna Olzon, den skenbart lyckliga doktorsfamiljen i S:t Olof - allas historia sammanstrålar i den hemlighetsfulla trakt som kallas De dödas lott. Harry Friberg har fått ett nytt fall att lösa.

MediaNr: CA27490

En gång är ingen gång

av Ulla Trenter. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 18 min..

En äldre dam hittas död i vattnet vid Reimersholme i Stockholm. Polisen konstaterar att ett mord har begåtts. Fotografen Kerstin Franzén som bodde granne till den mördade blir snart indragen in utredningen. Det finns många mysterier. Var kommer till exempel den guldmedaljong från 1700-talet, som hittades bredvid kroppen, ifrån? Kerstins chef, den legendariske mästerfotografen Harry Friberg, hjälper till att lösa fallet. Pusseldeckare från 1977.

MediaNr: CA27489

Stjärndamm

av Lars Wilderäng. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Tredje delen i Stjärntrilogin. Den civilisation som långsamt byggdes upp igen efter Nedsläckningen är nu krossad. Fienden var nära att förinta alla. Några av de få överlevande har åter samlats i Carlstens fästning, fångade som råttor och omringade av hotfullt svarta ögon. Frågan är hur de ska ta sig ur sin fångenskap och om det finns överlevare där ute.

MediaNr: CA27331

Facklitteratur

Religion

Sårad av Guds folk

av Anne Graham Lotz. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

En bok om försoning. Den amerikanska predikanten Anna Graham Lotz, 1948-, skriver här om hur hon i sitt liv blivit som mest sårad av andra religiösa människor, Guds folk, som hon kallar dem. Författaren upplever att de sår som hon tillfogats gjort att hon lättare kan förstå både de som sårat och de som sårats och vill med denna bok bryta en ond cirkel av sår och smärta. Med hjälp av Bibelns berättelser vill hon hjälpa läsaren till Guds kärlek.

MediaNr: CA27747

Hemma i heliga rum

av Mikael Mogren. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Varför har prästen mantel på sig? Vad betyder färgerna och alla symboler? Hur vet man när man ska stå upp i kyrkbänken? Vad är en procession, och vem ska gå i den? M.M., biskop i Västerås stift, berättar om kyrkorummet och om kyrkans vardag och fest: kyrkkaffe och vapenhus, kulturhistoria och gudstjänstliv, altarduk och silverputs. Det heliga rummet är till för alla. Boken vänder sig till de som på olika sätt är aktiva inom kyrkan.

MediaNr: CA27603

Filosofi och psykologi

Själv - kraften i egentid

av Linus Jonkman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren Linus Jonkman gräver i det mänskliga behovet av att få tillbringa tid på egen hand. Det här är en bok om att finna glädjen och tryggheten i att vara för sig själv - självsamhet. Enligt honom är solitär kompetens lika viktig som social kompetens, men det handlar också om varför vi inte bör tvinga våra barn att ta för sig, varför vi svenskar borde lära oss att vara mindre utåtriktade och varför brainstorming borde vara straffbart.

MediaNr: CA27705

Konst, musik, teater och film

Jag sålde min själ till hårdrocken

av Carl Linnaeus. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Musikjournalisten C.L. har under många år skrivit artiklar om hårdrockens giganter i tidskriften Sweden Rock Magazine. Här publiceras några av hans bästa texter med nyskrivna introduktioner. Det handlar om grupper och artister som Black Sabbath, Alice Cooper, Kiss, Blue Öyster Cult, Rush, Runaways, Mötley Crüe, Megadeth, Def Leppard, Ace Frehley, Europe, Danzig, In Flames, Zakk Wylde och Rival Sons.

MediaNr: CA27382

Historia

Nattens historia

av Gunnar Broberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sällan har nattens timmar fått något utrymme i vår historieskrivning trots att de utgör hälften av vår tillvaro och är nog så innehållsrika som dagens timmar. Det handlar om vakande helgon, romantiska drömmare, sorgfria festprissar, mord, älskog, katastrofer, kuriosa, stad och land. Författaren, professor i idé- och lärdomshistoria, använder källor som spänner över de senaste tusen åren: memoarer, dikter, traktat, artiklar, sånger och reklam.

MediaNr: CA27249

Irlands frihetskamp

av Constantine FitzGibbon. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

En skildring av den irländska frihetskampen som tog sin början i påskupproret 1916. Upproret var illa förberett och slogs brutalt ner efter fem dagar men var startskottet för fortsatt kamp och inbördeskrig. Här levandegör den irländske författaren Constantine FitzGibbon, 1919-1983, de händelser som ledde fram till Irlands frigörelse från det brittiska imperiet 1922. Den tryckta boken innehåller fotografier.

MediaNr: CA27801

Hur de europeiska judarna förintades

av Raul Hilberg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 10 tim., 36 min..

Historikern R. H., 1926-2007, berättar hur nazisterna gick till väga för att utrota ett helt folk och konsekvenserna för Europa av det som inträffade. Författaren tar även upp de psykologiska aspekterna och försöker förklara hur tyskarna kunde blunda för terrorn och rättfärdiga processen inför sig själva. Boken blev kritiserad på grund av hans beskrivning av judarnas passiva roll under förintelsen. Utgavs 1961.

MediaNr: CA27606

Kalla kriget

Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 7 tim., 44 min..

Kalla kriget, som det definieras i den här boken, är åren från slutet av 1940-talet då Europa delades i ett öst och ett väst, fram till 1989 då Berlinmuren rivs. I korta faktrika avsnitt beskrivs bland annat Häxjakten på kommunister i Hollywood, Koreakriget, Berlinmuren, Kubakrisen, Vietnamkriget, spioner, hur det var att leva i östblocket, Pragvåren, terror och kapprustning. Del 11 i serien Historiens vändpunkter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27408

Roten till det onda

av Ingmar Karlsson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

År 1916 delades det osmanska rikets arabiska delar; områdena i norr blev franska intresseområden och de i söder brittiska. Efter kriget skapades sedan nya stater utan den minsta hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi. Vilka långtgående konsekvenser fick detta och hur påverkar det människor idag, 100 år senare? Författaren och diplomaten I.K. skildrar historien bakom dagens politiska och humanitära katastrofer i Mellanöstern.

MediaNr: CA27487

Offentliga kvinnor

av Yvonne Svanström. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Under mer än 70 år, mellan 1812-1918, fanns det en kommunalt reglerad prostitution i Sverige. Författaren, docent i ekonomisk historia, beskriver hur myndigheterna kontrollerade offentliga kvinnor och hur kampen mot denna kontroll såg ut. Genom argument från tidens debattörer och genom kvinnornas berättelser blir det tydligt att frågorna om kvinnors sexualitet både förändrats och, delvis, förblivit den samma än i våra dagar.

MediaNr: CA26964

Skogsfinnarna i Skandinavien

av Maud Wedin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

Under slutet av 1500-talet bosatte sig svedjebrukande skogsfinnar med savolaxiskt ursprung i barrskogsområdena i Sverige och Norge. Tusentals norrmän och svenskar är ättlingar till dessa skogsfinnar. Än idag finns spår av den skogsfinska kulturen, exempelvis rökstugor, skogsfinska ortsnamn och mattraditioner. Historikern M. W. ger en kort introduktion till skogsfinnarnas historia, utbredning och kultur.

MediaNr: CA27798

Biografi med genealogi

Aldrig mer ensam

av Nicky Cruz. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Nicky Cruz lämnade vid 16 års ålder Puerto Rico och for till New York. De följande tre åren vandrade han kring på gatorna och kom med i det ökända gänget Mau Mau. Från att varit en rebellisk tonåring blev han en våldsam gangsterledare. Men sedan blev han frälst och insåg att han aldrig var ensam - Herren var med honom och nu hade han Jesus Kristus som sin vän. Han berättar sin historia och vill ge tröst och hopp till alla som känner sig ensamma.

MediaNr: CA27546

Den befriade familjen

av Josefin Olevik. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Journalisten J.O. skriver om sin barnlängtan och hur hon, som singelförälder, besöker en dansk fertilitetsklinik för att få hjälp. Hon berättar om sina funderingar kring sitt beslut och de erfarenheter som ledde fram till det. Hennes personliga berättelse varvas med historiska fakta, statistik och forskning om barn och barnlöshet. Även en rad intervjuer om olika sätt att få barn och utdrag ur författares verk som behandlar detta ämne.

MediaNr: CA27567

Mitt i steget

av Björn Rosengren. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 26 tim., 19 min..

Självbiografi av politikern B. R., född 1942. B. R. växte upp i en familj där Marx satt på skrädderiets vägg. Från barnrikehus till egna hem vävdes familjen Rosengrens liv samman med välfärdsstaten. Följ hans väg från sjuttio- och åttiotalens fackföreningsrörelse till Stenbecksfären, via landshövdingeposten i Norrbotten och uppdraget som minister på Näringsdepartementet. Boken är skriven tillsammans med journalisten och författaren J. H..

MediaNr: CA27667

Hågkomster

av Lars Tingsten. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 15 tim., 7 min..

Självbiografi av Lars Herman Tingsten, 1857-1937, svensk militär och stadsråd. Han beskriver sin ungdomstid - född i Ingatorp och studier i Eksjö, Jönköping och Uppsala. Sedan följde en militär karriär fram till dess han fick titeln general vid pensioneringen 1922. Han var partilös men verkade som krigsminister i olika ministärer mellan 1905-1907. Initierad beskrivning av försvarsväsendets utveckling mellan 1880 och 1920.

MediaNr: CA27245

Systrarna Ulrichs dagböcker från Stockholms slott, Djurgården och landsorten 1830-1855

av Lotten Ulrich. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Systrarna Ulrich: Lotten, 1806-1887, och Edla, 1816-1897, var av god om än inte direkt förmögen familj. Fadern var bl.a. handelssekreterare till Karl XIV Johan. I dagböckerna redogör systrarna för sitt dagliga liv, sitt umgänge, teater- och konsertbesök, böcker som de läser och släktnyheter. De antecknar på både svenska och franska. Böckerna ger många konkreta bilder från Stockholm och tidens kulturliv, seder och bruk, uppfostran och utbildning.

MediaNr: CA27455

Geografi

Mitt Kapstaden

av Andreas Karlsson. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kapstaden är ett spännande resmål som rymmer många sevärdheter, restauranger, naturupplevelser, folkliv i kåkstäderna med mera. I denna guidebok, från 2014, tipsar journalisten A.K., bosatt i Kapstaden delar av året, såväl om traditionella som mer udda besöksmål. Även områden utanför staden presenteras, bland annat vindistrikt, kustområden och vandringsleder i omgivande berg. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27804

Samhälls- och rättsvetenskap

Feminism som partipolitik

av Maud Eduards. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 4 tim., 43 min..

Författaren, professor i statsvetenskap, har följ partiet Feministiskt initiativ i Simrishamn under mandatperioden 2010-2014. Platsen är lokal, men problemen är generella. Det handlar om politikens villkor i Sverige, om hur olika viljor och intressen möts och förhandlas. Vilket utrymme finns det för ett litet och nytt parti? Partiets kommunalpolitiska erfarenheter - och betydelse - diskuteras i termer av makt, demokrati och jämställdhet.

MediaNr: CA27848

Att tysta skriket

av Johann Hari. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det globala kriget mot narkotikan har skördat många offer. Långt fler offer än drogerna i sig hävdar författaren, brittisk journalist. Efter att ha studerat insatser som gjorts för att stoppa drogerna och mött människor som påverkats av dem fann han ett förbluffande glapp mellan det vi fått höra och det som verkligen pågår. Det är en rad omskakande vittnesmål från hela världen med människor som blivit indragna i kriget mot narkotikan.

MediaNr: CA27387

Brottsplats Göteborg

av Tore Samuelsson. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

31 historier om brott begångna under slutet av 1800-talet i Göteborg. Genom domböcker och polisprotokoll får man möta män och kvinnor som ställs inför rätta för en mängd olika brott: mord, dråp, stöld, förtal, otrohet med mera. Är en brokig samling av förövare men även exempel på utsatta kvinnor som tar livet av sina nyfödda barn, tillkomna utanför äktenskapet. Många brott har mer karaktär av oförrätter som skulle ge låga eller inga straff idag.

MediaNr: CA26935

Teknik, industri och kommunikationer

Att flyga

av Maria Küchen. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Drömmen om att flyga är kanske människans äldsta. M.K. författare och krönikör, har sedan barn varit fascinerad av flygning, både de tekniska landvinningarna som gör flyg möjligt och den existentiella betydelsen för människan att lämna sin jordbundna tillvaro. Hon tar med läsaren upp i luften, in i cockpit på Viggen och Airbus, dansar med vindar i flygskärm och faller fritt från tusentals meters höjd. Flygandet är en kraft, poetiskt och mystiskt.

MediaNr: CA27686

Svenska lok och motorvagnar med personvagnar

Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2015-01-01: 2 CD-ROM (89 tim., 29 min.).

En förteckning och datasammanställning över de fordon som används vid järnvägen, t-banan och av spårvagnarna i Sverige. Alla lok och motorvagnar som används av SJ, privata operatörer, spårunderhållsföretag, länstrafikbolag, industrier, t-banan och spårvagnarna finns representerade. Även fordon från Danmark, Finland, Norge och Tyskland som regelbundet trafikerar det svenska nätet finns med i förteckningen. SLM utges årligen sedan 1969.

MediaNr: CA26602

Ekonomi och näringsväsen

Odla året om

av Lena Israelsson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Med strävan att förlänga odlingssäsongen från fem till tolv månader guidar L.I. i denna handbok läsaren runt bland växtkombinationer och odlingsmetoder. Inspirationen har hon hämtat från den kinesiska intensivodlingen, som går ut på att skörda året runt. Boken innehåller bland annat en lathund över 66 ettåriga köksväxter och rekommendationer för landets olika växtzoner. Kapitlen har namn som Vårodling, Sommarodling, Höstodling och Vinterodling.

MediaNr: CA27281

Reseliv

av Olov Svedelid. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 16 tim., 23 min..

Författaren och resenären O. S., 1932-2008, gör nedslag i det svenska resandets historia. Personligt och kåserande bjuder han på egna reseminnen, samtidigt som han ger en historisk bakgrund till framväxten och utvecklingen av den svenska resenäringen. Texten är baserad på intervjuer och forskning. Medlemmar i Svenska rese- och turistindustrins samarbetsorganisation bidrar med tankar och visioner om framtidens resande. Boken utkom år 2000.

MediaNr: CA27741

Idrott, lek och spel

Somrarna vi minns

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Genomgång av sex mästerskap i fotboll med fokus på svenska insatser. VM 1958, som spelades på hemmaplan och Sverige gick till final. VM 1974, när förbundskapten Åby Ericsson spelade piano och Ralf Edström gjorde drömmål. EM 1992, på hemmaplan med ett Sverige på uppgång. VM 1994, i USA där landslaget gick till semifinal. VM 2002, då Sverige skräller mot stornationer. EM 2004, Zlatan klackar sig in världseliten och Sverige anklagas för läggmatch.

MediaNr: CA27496

Naturvetenskap

Sju korta lektioner i fysik

av Carlo Rovelli. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En rundtur till de mest avgörande genombrotten i fysik under de senaste hundra åren. Här berättar den italienske fysikern Carlo Rovelli om kvantmekanik, elementarpartiklar, svarta hål, gravitation och om den allmänna relativitetsteorin. Det hela görs med humor på ett pedagogiskt och underhållande vis vilket gör att även läsare utan förkunskaper har utbyte av boken.

MediaNr: CA27280

Medicin

Pestens år

av Magnus Västerbro. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

1710 drar pesten in över Sverige. Nästan hälften av Stockholms invånare stryker med. Här skildrar vetenskapsjournalisten Magnus Västerbro pestens härjningar utifrån historiskt källmaterial. Det är en både intressant och förfärande berättelse, ibland är det vara svårt att förstå under vilka förhållanden människor levde, men som författaren skriver i inledningen: "Allt som skildras på följande sidor har hänt på riktigt.".

MediaNr: CA27207

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ceremonin

av Kiera Cass. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien The selection. För trettiofem tjejer är Urvalet deras livs chans. En möjlighet att fly den kast de fötts i och slippa det enkla liv som stakats ut för dem. Om de spelar sina kort rätt kan de vinna prins Maxons hjärta och bli Illéas nästa drottning. 17-åriga America Singer vill absolut inte vara en del av en kungafamilj som förtrycker sina undersåtar. Men kanske har America och prins Maxon mer gemensamt än någon av dem kunnat ana.

MediaNr: CA27551

Plaskvått, Sally!

av Anna Ehn. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien om Sally. När Sally får veta att hennes familj ska vara hemma hela sommarlovet tycker hon synd om sig själv. Hon vill ju bada! Och åka vattenrutschkana! Hon ringer bästa kompisen Rakel, och de får idén att de ska bygga ett eget vattenland istället. De ger sig ut på jakt efter roliga saker de kan ha i vattenlandet. Enda problemet är hur de ska få tag i själva vattnet, slangen är ju trasig.

MediaNr: CA27452

Jennas första

av Pernilla Gesén. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Dagbok för utvalda. Tolvåriga Jenna skriver dagbok, men bara för utvalda, det vill säga sådana som glömt bort hur man leker men inte alls känner sig som en fjortis. En del av dagboken handlar om hennes familj: mamma egoist, pappa snäll och lillebror finast i världen. Allt börjar med att mamma reser långt bort och Jenna blir kvar med en ledsen pappa och en lillebror som behöver kärlek. Men Jenna tänker verkligen inte deppa ihop.

MediaNr: CA27537

Vår enormt stora trädkoja med 39 våningar

av Andy Griffiths. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som började med Vår trädkoja med 13 våningar. Andy och Terry bor i världens mest fantastiska trädkoja. Den har 39 våningar, ett chokladvattenfall, ett superkontor med jetdrivna snurrstolar och lasersudd - och en helt ny Det-var-en-gång-maskin. Den här gången träffar Andy och Terry också på den argsinte Professor Stupido, och nu kan verkligen vad som helst hända! Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA27505

Saga är hundvakt

av Pia Hagmar. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : l. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Saga och Max. Saga ska vakta Max hund. Hunden heter Skrutt. Saga tycker att det ska bli jätteroligt! Men Max säger att de inte får gå på promenad. Skrutt trivs bäst hemma. Saga tar med Skrutt ut på en promenad ändå. Men vad händer? Skrutt rymmer! Talbok för lästräning, långsam inläsning. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27339

Artistkuppen

av Lisa Hyder. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Syskonen Tilly som börjar med Bibliotekskuppen. Lottie, Axel och Oliver bor på internatskolan Fjärilshaga. En dag meddelar rektor Birgitta att musikstjärnan Nikki Carlsson ska komma till Fjärilshaga! Syskonen Tilly älskar Nikki och har varit på alla hennes konserter. Men så händer det som inte får hända. Samma eftermiddag som Nikki ska komma får Axel kvarsittning. Lottie börjar smida en plan för hur han ska räddas.

MediaNr: CA27575

Nivå 1.000

av KG Johansson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Nivå 13. Jim går nu på gymnasiet. Han blir kontaktad av Schysta Spel som vill att han ska testa dataspel åt dem. De vill förvissa sig om att spelen inte är farliga att använda. Jim testar spel efter spel och avskyr de flesta. Men när han testar Valhall blir allting annorlunda. Spelet och dess värld av vikingar och asagudar fyller hans tillvaro. Till slut börjar Jim bli osäker på vad som egentligen är verkligt.

MediaNr: CA27479

Budbäraren

av Lois Lowry. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Den utvalde. Kira bor nu i ett samhälle hon själv valt att stanna i. Här styr en auktoritär regim. På andra sidan skogen bor hennes vän Matt i en by med öppna gränser, ett samhälle dit sjuka och svaga flyr. Matt är byns budbärare, något som kräver stort mod. När klimatet hårdnar även i Matts by måste han göra en farlig resa genom den allt tätare skogen, han måste varna Kira.

MediaNr: CA27269

Att vara eller inte vara

av Mårten Melin. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Boken innehåller dikter om skolan, föräldrar, sorg och glädje och ensamhet och framförallt om vänskap. Dikter att ta fram när man är kär i den där ouppnåeliga i skolan, när det är konstig stämning vid frukostbordet eller när man behöver ha ord på hur riktig vänskap ska kännas. Det handlar om att vara människa.

MediaNr: CA27836

Superkrafter - på gott och ont

av Karl Modig. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Oscar, 16 år och Klara, 17 år, träffas på en fest som inte är lyckad för någon av dem. De sticker därifrån tillsammans, och på vägen hem börjar det regna och åska, och Klara och Oscar träffas av blixten. De klarar sig oskadda men inser nästa dag att något har förändrats - de har fått superkrafter! Ska de bli superhjältar nu? Var hittar man brott att bekämpa? På jakt efter bästa sättet att utnyttja krafterna dras de in i något stort och allvarligt.

MediaNr: CA26960

Vampyrer på Sergels torg

av Martin Olczak. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Jacks förbannelse, fristående fortsättning på serien Spådomen om Jack. Höstterminen har börjat och Jack har fått en kompis i klassen - Wanda. Det är härligt, men också lite besvärligt. Jack har så många hemligheter som han inte får avslöja. Som att han är trollkunnig och att hans föräldrar har som jobb att ta hand om älvor, sjöodjur och andra mystiska varelser. Extra jobbigt blir det när Jack tar med sig Wanda hem efter skolan.

MediaNr: CA27562

Coraline

av P. Craig Russell. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Seriealbum med utgångspunkt i skräckromanen Coraline. Coraline har flyttat in i en ny lägenhet med sina föräldrar. De är ofta upptagna med sitt. Då upptäcker Coraline en låst dörr som leder till en annan värld med ett nytt föräldrapar. Till en början verkar allt härligare där, men blir snart kusligt. När Coraline inte vill stanna där, trots att paret erbjuder henne allt, stängs hon in i ett rum med flera fängslade barn. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA20101

Facklitteratur

Geografi

Familjen Ratzbergers guide till Gamla stan

av Gudrun Wessnert. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Följ med på en vandring genom Gamla Stan! Råttfamiljen Ratzberg bor under Slussen, men eftersom den ska rivas måste de flytta. De beger sig till Gamla Stan, och på jakt efter en ny bostad passerar de bland annat Kungliga slottet, Storkyrkan, Riddarhuset, Wrangelska palatset och Riddarholmskyrkan. Berättelsen är riktad till barnen, men boken avslutas med en faktadel riktad till en vuxen läsare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27242

Idrott, lek och spel

Börja rida

av Erika Palmquist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Många drömmer om att rida, men att börja på en ridskola kan vara lite krångligare än att till exempel börja spela fotboll. Därför kan det vara bra om man är lite förberedd när det väl är dags. E.P. berättar här hur en ridlektion kan gå till, hur man leder en ponny, vilken utrustning som behövs, vad som är skillnaden mellan en ponny och en häst och mycket, mycket mer! Boken riktar sig både till barn och deras föräldrar.

MediaNr: CA27622

Naturvetenskap

Rymdstenen

Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Vad orsakar en jordbävning? Varför får vulkaner utbrott? Vad är ett fossil? I den här boken, som vänder sig både till pedagoger och barn mellan 6 och 9 år, får du många exempel på roliga och spännande experiment i geologi och astronomi som du enkelt kan utföra hemma eller i skolan.

MediaNr: CA26002