Nya talböcker augusti 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 163 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Gråns

av Ottilia Adelborg. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 34 min..

Gråns var en by som en gång låg på Österdalälvens västra strand. O.A. har använt sig av den utslocknade byn för att gestalta hur livet kunde ha sett ut i en liten ort i närheten av Gagnef, Dalarna före den industriella revolutionen. Landsbygdsskildring. Författaren bodde själv i trakterna. O.A., 1855-1936, svensk akvarellkonstnär, författare, barnboksillustratör och hembygdsvårdare.

MediaNr: CA28014

En enda risk

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 22 tim., 23 min..

Tredje, fristående delen i en romanceserie. Ambra Vinter är journalist på landets största morgontidning. Efter att ha begått ett misstag skickas hon ut på ett uppdrag som ingen annan vill ha: till Kiruna. Men det som skulle vara ett enkelt uppdrag blir snart komplicerat. Så möter hon Tom Lexington, säkerhetsexpert och elitsoldat som dragit sig undan i en stuga i skogen. Han har bara ett mål: att vinna tillbaka kvinnan han förlorat till en annan.

MediaNr: CA27825

Tannie Marias recept på kärlek och mord

av Sally Andrew. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tannie Maria är en medelålders änka som älskar matlagning. Recepten delar hon med sig av i en matspalt, som tyvärr ska läggas ned. Istället får Maria motvilligt ta hand om hjärtespalt. Snart strömmar breven in från hela Sydafrika och särskilt en kvinna fångar Marias intresse. Kvinnan misshandlas av sin make, men kan inte att bryta upp. När hon sedan hittas död bestämmer sig Maria för att hitta mördaren. Deckare med tillhörande recept.

MediaNr: CA27462

Pojken vid forsen

av Siv Berglund. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 49 min..

Vilmo sitter på bryggan och kastar sten i forsen. I dag ska mormor och han flytta till en annan by för att komma närmare mor. Han både längtar och oroar sig. Föga anar Vilmo hur stor förändringen i hans liv ska bli. Han vet inte att han inom ett år ska stå helt ensam i världen. När mormor dör i kräftan, har hans.

MediaNr: CA27959

Saraband

av Ingmar Bergman. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Manuset till Ingemar Bergmans sista film som utkom 2003. Det handlar om huvudpersonerna från TV-serien Scener ur ett äktenskap, Johan och Marianne. Nu har de blivit äldre och är båda frånskilda. I ett litet hus på Johans tomt bor hans son och sondotter. Hon fostras av sin far till att bli konsertcellist. Huvudrollerna spelades av Liv Ullman och Erland Josephson. I.B., 1918-2007, regissör.

MediaNr: CA27963

Till Kristiania

av Laila Brenden. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 27 min..

Del 36 i serien Fjällrosor. Snöstormen rasar på fjället, och Rise och prästen Adrian måste kämpa hårt för att rädda både sig själva och hästen. I Lillehammer blir Anna uppsökt av Karoline Enger. Din man är på väg att förslösa hela förmögenheten, säger hon till Anna, men Anna känner att det är svårt att lita på väninnan efter allt som har skett.

MediaNr: CA28377

Den tredje mannen

av Ulf Broberg. Inläst av Love Wennström. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

När trafikpolisen hittar en man som tagit sitt liv i en bil är det ett rutinärende. Om det inte hade varit för kuvertet i vindrutan. Det är adresserat till kriminalkommissarie Stig Edqvist på Palmeutredningen. Kenneth Klintman och hans kollega Lisa Norén öppnar brevet och sätter därmed igång en karusell av våld och förvecklingar, som ska ta dem över stora delar av Mellansverige och ge dem insikter i en skuggvärld de inte visste fanns.

MediaNr: CA27719

Sov du lilla videung

av Cilla Börjlind. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar 16 tim., 19 min..

Fjärde boken om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. En dag träffar den hemlösa Muriel på en mager gråtande flicka. Hon heter Folami och har flytt från Nigeria. Efter en attack mot Folami söker Muriel hjälp hos Tom Stilton. Han utreder tillsammans med Olivia Rönning ett mord på en okänd pojke som hittats nedgrävd med halsen avskuren. När Olivia träffar Folami ser hon att flickan bär ett smycke som har kopplingar till den mördade pojken.

MediaNr: CA27534

Övergången

av Michael Connelly. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 32 min..

Kriminalroman med Harry Bosch. Efter alla år som polis i Los Angeles har Harry Bosch gått i pension. Men hans halvbror, försvarsadvokat Mickey Haller, behöver hans hjälp. Han ska försvara en klient som är åtalad för ett mord. Haller är övertygad om att klienten är oskyldig, trots att ingenting tyder på det. I sitt sökande efter sanningen blir han själv måltavla.

MediaNr: CA27513

Pappan

av Stefan Einhorn. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 6 tim., 39 min..

En roman om den svåra relationen mellan en son och hans far. Stefan Einhorn har drabbats av skrivkramp. I en hotellbar börjar han prata med en man som slår sig ner hos honom. När samtalet kommer in på Stefans pappa kommer mannen med ett förslag: boken ska handla om förhållandet till den egna pappan. Mötet blir en väg ut ur skrivkrampen och inledningen på en vänskap. Efterhand avslöjas saker som får Stefan att omvärdera det han vet om sin bakgrund.

MediaNr: CA27778

Perfidia

av James Ellroy. Inläst av Sven-Arne Svanberg. Talboken omfattar 36 tim., 42 min..

Los Angeles, december 1941. USA är snart indragna i andra världskriget, krigsfebern och rasismen håller staden i sitt grepp. Det fruktansvärda mordet på en japansk familj sammanför några helt disparata personer i ett utredningsarbete som både kastar dem samman och sliter dem isär. Brottet blir mittpunkten på en politisk storm som på ett märkvärdigt sätt lyser upp dessa drivna själar: vänner, rivaler, älskare och historiens spelpjäser.

MediaNr: CA27500

Tystnaden

av Shusaku Endo. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Historisk roman som utspelar sig på 1600-talet då kristendomen kom till Japan. Den nya religionen förbjuds, kristna tillfångatas och torteras. Några jesuitpräster lyckas dock ta sig in i Japan för att hjälpa de utsatta medbröderna, väl där ställs de inför ett svårt val. En roman som är aktuell även i dagens samhälle, där intolerans och religionsmotsättningar frodas. Shusako Endo, 1923-1996, japansk författare.

MediaNr: CA27788

Sju dagar i maj

av Micke Evhammar. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Stockholm 2016. Fyra män, fyra öden. J:son, Tompa och Johan, till professionen byggnadssmeder, jobbar tillsammans på ett bygge, de möts och brottas med stålet och sina egna problem. In i arbetsgemenskapen kommer Ali "Husse" Hussein som direkt hamnar längst ner i hierarkin. Roman om arbetsvillkor - med både stress och yrkesstolthet - där människor reduceras av ökande krav på effektivitet. Och olyckan som förändrar allt.

MediaNr: CA27642

I åttonde huset

av Eric Fylkeson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Roman med självbiografiska drag. Ramen för berättelsen är det astrologiska begreppet "I åttonde huset" som betyder arv, orgasm, död. Utifrån dem utforskar författaren sig själv och sin släkthistoria. Han avhandlar bland annat religion, demoner, trav, poesi, kvinnor, återfödelse, rockvärlden, relationen mellan Sverige och Norge samt samarbetet med Marc Bolan och Bruno K. Öijer. E.F., 1950- , poet och bokförläggare.

MediaNr: CA27960

Interiör med uggla

av Durs Grünbein. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 2 tim., 7 min..

Urval av dikter, både i tyskt original och i svensk översättning, av D.G., 1962- , tysk poet och essäist. Det är en diktvärld som på flera sätt anknyter till vårt gemensamma europeiska kulturarv. De språkliga bilderna utgår ofta från antikens gudar och myter som tillsammans med modernismens röster och skuggor bildar en komplex och undersökande nutidspalett. Den språkliga klangfärgen förstärks genom parallell läsning på tyska och svenska.

MediaNr: CA27884

Ondskan

av Jan Guillou. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Erik växer upp i Stockholm på 1940-talet och agas dagligen av sin sadistiske far. På läroverket är han en slagskämpe. Han relegeras och skickas till internatskolan Stjärnsberg. Där utsätts han för "kamratuppfostran", som innebär att de äldre eleverna misshandlar de yngre. Eriks försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder till en spiral av våld och motvåld.

MediaNr: CA27544

Äkta amerikanska jeans

av Jan Guillou. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 13 tim., 42 min..

Del 6 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på femtiotalet. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror samtidigt som tillvaron präglas av skräcken inför kärnvapenkriget. Erics skyddade tillvaro ute i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror. I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från USA.

MediaNr: CA27671

Alice

av Judith Hermann. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Novellsamling med det sammanhållande temat: förlust och avsked. Huvudperson i bokens fem berättelser är titelpersonen Alice. De olika berättelserna skildrar händelser i Alice liv, någon dör, hon blir lämnad och viktiga beslut måste fattas. Tre av berättelserna utspelar sig i Berlin, en på tyska landsbygden och en i Italien. J.H., 1970-, tysk författare, prisbelönt med det tyska Kleistpriset för debuten Sommarhus, senare.

MediaNr: CA27889

Flickorna i parken

av Lisa Jewell. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För att fly från sin man flyttar Clare tillsammans med döttrarna Pip och Grace till London. De bosätter sig vid en pittoresk park i ett tryggt område. Grannarna är trevliga och allt känns idylliskt. Men en kväll hittas 13-åriga dottern medvetslös i parken utanför huset. Frågorna hopar sig i Clares huvud: vem kan hon lita på? Vem är skyldig? Kan det Grace råkat ut för ha något samband med den flicka som hittades död i parken för många år sedan?.

MediaNr: CA27549

Hjärtats förräderi

av Brenda Joyce. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 34 min.

Del 2 i serien Krig och kärlek. Den mäktiga familjen Comyn har aldrig accepterat Alana. Istället har hon växt upp med sin älskade farmor. Av en slump räddar hon livet på Iain av Islay. Han har svurit trohet till Robert Bruce och Alana får inte avslöja vem hon är. Åtrån de känner för varandra går emellertid inte att förneka. Men när Bruces armé börjar förstöra Alanas hem måste hon välja sida. Hennes familj eller mannen hon älskar?.

MediaNr: CA27621

Djupa kärlek ingen

av Ann Jäderlund. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Diktsamling som innehåller dikter skrivna mellan 1992 och 2015; en pågående poetisk undersökning över tjugo år. Det är en öppen, rörlig, smärtsam och vacker betraktelse över utsatthet, inre kärlek, brist och ensamhet. Snarare än att försöka fixera materialet görs porösa nedslag i olika människosituationer. Här finns ett mörker som reser sig. Och ett ljus, ensamvitt som själen. A.J., 1955-.

MediaNr: CA27206

Arbetarhustru

av Mona Kalin. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 5 min..

Arbetarhustrun Channa blir på 1940-talet inspärrad på sinnessjukhuset Marieberg i Kristinehamn. Det är hennes man som skriver in henne. Under sommaren har Channa blivit alldeles slö, hon har hört röster, till och med Gud har givit sig till känna. Channa blir kvar på sjukhuset livet ut och läsaren får följa berättelsen genom sjukhusjournaler och Channas egna tankar. Sjukdomsskildring med verklighetsbakgrund.

MediaNr: CA27890

I love Dick

av Chris Kraus. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Chris Kraus är en misslyckad filmmakare som snart ska fylla 40. Hon är gift med den äldre kritikern Sylvère men efter en flört under en middag blir Chris besatt av Sylvères kollega Dick. Efter det att Chris lämnat sin make börjar hon analysera sin situation. Det blir ett kompromisslöst utforskande av begär, kärlek och makt. Utkom i original 1997 och har med åren fått status som en av de skarpaste feministiska romanerna om erotisk besatthet.

MediaNr: CA27707

Operation Fritham

av Monica Kristensen. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I maj 1942 är två av de allierades skepp på väg till Nordnorge för att återta Svalbard från tyskarna. Ombord finns en man som för med sig något som till varje pris måste skyddas. Nästan 60 år senare möts norska, engelska och tyska soldater i en minnesceremoni. Nu avslöjas blodiga hemligheter om vad som skedde på Svalbard under kriget. Sysselmannen Knut Fjeld måste försöka förhindra att en cynisk mördare från det förflutna dödar på nytt.

MediaNr: CA28022

En studie i blod

av Bonnie MacBird. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

London, en snöig decemberdag 1888. Doktor Watson nås av ett brådskande meddelande: hans gode vän, den världsberömde detektiven Sherlock Holmes, har fallit tillbaka i sitt kokainberoende. Det ser mörkt ut för Holmes tills han en dag får ett brev från Paris. Det är kabaréstjärnan mademoiselle La Victoire som vädjar om hjälp - hennes son är försvunnen. Nutida uppföljning till Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes.

MediaNr: CA28061

Halva liv

av Qaisar Mahmood. Inläst av Love Wennström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

I ett svensk 1980-tal lever den pakistanske mannen Asif ett dubbelliv - han skickar pengar till familjen i hemlandet men bor med en annan kvinna. I nutid vakar sonen Nadeem vid sin fars, Asifs, dödsbädd. De har aldrig haft någon bra relation men i den djupa kris Nadeem befinner sig i är det ändå fadern han vänder sig till. En berättelse om en far och en son, ett då och ett nu, och den eviga längtan efter att bli hel.

MediaNr: CA27424

Samlade dikter

av Bodil Malmsten. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Innehåller samlingarna Dvärgen Gustaf, Damen, det brinner, Paddan & branden, Nåd & onåd - idioternas bok, Nefertiti i Berlin, Landet utan lov, inte med en eld jag har nu - dikt för en annan dam samt Det här hjärtat. Dessutom ingår dikterna Ett bloss för moster Lillie, Vaggvisa fjortonde december 1987, Undergångarens sånger och Den stora vågen.

MediaNr: CA27787

Yuko

av Jenny Milewski. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Malin flyr bruksorten för Linköping och studier på ekonomlinjen. Men snart upptäcker hon att allt inte är som det ska i studentkorridoren på Ryds Allé 23. Vad hände egentligen med den japanska studenten som tidigare bodde i hennes rum? Och varifrån kommer de märkliga hårtussarna i badkarsavloppet? Tillvaron i korridoren förvandlas till ett skrämmande kaos, tentaångest och kärleksproblem överskuggas av ett större problem - att överleva.

MediaNr: CA27208

Huset vid sjön

av Kate Morton. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1933 och det firas midsommar hos familjen Edevane på godset i Cornwall. Under kvällen försvinner oförklarligt den elva månader gamla pojken Theo. 2003 tvingas Sadie Sparrow att ta ledigt från polisen, hon flyr London och bosätter sig hos sin morfar i Cornwall. Under en promenad kommer hon till Edevanes övergivna gods, blir fascinerad av det gamla mysteriet och börjar gräva i historien. Många hemligheter avslöjas.

MediaNr: CA27237

Det nionde brevet

av Catrin Ormestad. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Lea Höjer begravs i Gräsö kyrka samlas ön för att ta farväl av en respekterad men fruktad matriark. Hemmasonen Walter är nu ensam på gården. När han röjer i kvarlåtenskapen hittar han en bunt oöppnade brev. Vilka hemligheter döljer sig i hans mors förflutna? Och vem är främlingen som dyker upp i kyrkan och som ber att få tälta på hans mark? Roman om familjehemligheter och lögner, om fördomar och om kärleken som förlösare eller befriare.

MediaNr: CA27423

Tallskogshäftet

av Francis Ponge. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 38 min..

En metapoetisk hyllning till barrskogen, till dess särart och skönhet. På samma gång en sakliga betraktelse av en tallskog som för oss rakt in i diskussioner om språk, moral och skönhet: "Inte mer av murar än av tak egentligen: de liknar snarare saluhallen eller innergården. En oändlighet av kolonner bär upp denna frånvaro av tak." Boken utkom på franska 1947. Francis Ponge, 1899-1988, fransk poet och essäist.

MediaNr: CA28054

Epikris

av Charlotte Qvandt. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 39 min..

I Charlotte Qvandts femte diktsamling beskrivs en obduktion steg för steg - men personen vars kropp obduceras lever fortfarande. Med obduktionen som metafor utforskar hon människans själva existens: "Om man avlägsnar det som inte är kropp ur kroppen // - vad återstår". Diktsamlingen är uppbyggd som en medicinsk journal där kliniska läkartermer möter lyrisk ordkonst.

MediaNr: CA27783

Mord i hög hatt

av Clayton Rawson. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 10 tim., 57 min..

Del 1 i serien om illusionisten Merlini. En magiker hittas strypt inuti ett låst rum och polisen anlitar Merlini för att han ska kunna förklara det omöjliga. Alla de misstänkta är magiker eller underhållare och alla verkar ha vattentäta alibin. När sedan ytterligare ett lik hittas i ett låst rum, hopar sig frågetecknen. Vem är skyldig? Och hur har det gått till? Debutroman av C. R., 1906-1971, amerikansk deckarförfattare och amatörmagiker.

MediaNr: CA27850

Eldens hus

av Julius Regis. Inläst av Love Wennström. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Detektivroman från 1923. Historien är inspirerad av flera verkliga händelser, så som den ryska oktoberrevolutionen och det internationellt uppmärksammade brottmålet mot Hadjetlaché-ligan. Julius Regis (Petersson), 1889-1925, svensk journalist som romandebuterade 1916 och blev en av tidens mest populära deckarförfattare.

MediaNr: CA28010

Fyra minuter

av Johan Ring. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ett passagerarplan från Salzburg till Arlanda försvinner plötsligt från radarn i fyra minuter. Sedan störtar det i en potatisåker i den sömniga orten Dunvik i Småland. Byn skakas av händelsen och de boende samlas kring vraket. Men det är inte själva kraschen som lockar, det är något annat. Något i planet kallar på dem och snart börjar människor förändras på ett skrämmande sätt. Något ombord har överlevt, något som är långt ifrån mänskligt.

MediaNr: CA27214

Gyllene band

av Nora Roberts. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 10 tim., 8 min..

Del 8 i serien Klanen MacGregor, som inleds med Tur i kärlek. Patriarken Daniel MacGregor är mäktig och van att få sin vilja igenom. Nu vill han se sina barnbarn Duncan, Ian och D.C. gifta och har därför utsett lämpliga kandidater till dem. De tre kusinerna är medvetna om Daniels manipulerande sida och är därför fast beslutna att inte gå i fällan. Men när de väl finner kärleken visar det sig att Daniel återigen haft ett finger med i spelet.

MediaNr: CA27136

Ung i ghettot

av David Safier. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Warszawas ghetto 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och lillasystern Hannah ska överleva. När rykten om koncentrationslägren sprider sig i ghettot går Mira med i motståndsrörelsen och hon måste ständigt fråga sig själv: Vilken slags människa vill jag vara? Författaren tillägnar den här boken till sina barn och till sina farföräldrar som dog i ghettot. David Safier, 1966-, tysk författare. Boken passar även för unga vuxna.

MediaNr: CA27854

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré

av Mamen Sánchez. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Cecilia har blivit lämnad av sin man och startar pensionat för kvinnliga studenter. Tre unga kvinnor flyttar in och huset fylls av kärleksbekymmer, missförstånd och avundsjuka. Cecilias förhoppningar om ett lugnt och respektabelt pensionat går om intet. Hennes regler överträds gång på gång. Till råga på allt verkar själva huset ha nåt i görningen och en byggkonsult dyker upp oanmäld. M.S., 1971-, spansk författare.

MediaNr: CA27806

Kedja

av Margareta Sarri. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 7 tim., 3 min..

Innehåller elva dokumentärnoveller som utspelar sig mellan 1654-2015. Kedjan länkar samman kvinnoöden hämtade ur författarens egen släkttavla. Det är berättelser om kvinnors utsatta liv, om vardagens återkommande slit, död i barnsäng och anklagelser för häxeri. Men här vävs också in berättelser om framsteg och om okuvliga kvinnor och deras män som kämpar under de karga villkoren, särskilt uppe i norr. M. S., 1944-, svensk författare.

MediaNr: CA28062

Blodsbröder

av Simon Scarrow. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 44 min..

Del 13 i Silverörnserien inledd med Legionären. I Rom avslöjas planerna på en sammansvärjning mot den romerska armén i Britannien. Ovetande om sammansvärjningen ser Prefekt Cato och centurion Macro ut att ha segern mot de inhemska keltiska stammarna inom räckhåll. Sammansvärjningen riskerar dock att kosta romarna segern och våra hjältar livet.

MediaNr: CA27502

Välkommen hem

av Ninni Schulman. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Den femte boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Magdalena har blivit utsatt för grovt näthat och känner bara olust när hon blir inbjuden till en återträff med sin högstadieklass. På festen faller alla tillbaka i gamla mönster. Sent på kvällen hittas en av klasskamraterna brutalt mördad. Dagen efter hittas ännu en i klassen död. Finns det fler som är i fara?.

MediaNr: CA27826

Mat och kärlek i Minnesota

av J. Ryan Stradal. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 47 min..

Eva Thorvald växer upp med ett stort intresse för mat, hon experimenterar med allt från heta chilifrukter till ädla tomater. Med tiden hamnar hon i de finaste restaurangköken och framstående krögare tar henne under sina vingar. Men vem är hon egentligen? För människorna Eva möter är hon något av en gåta, en hemlig ingrediens. Genom olika karaktärers berättelser växer bilden av den mytomspunna mästerkocken fram. Charmig roman om mat och kärlek.

MediaNr: CA27962

Sällsamma katter

Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Antologi med katten som sammanhållande tema. Människan har sedan urminnes tider sett på katten som ett djur med magiska krafter, till exempel i det gamla Egypten. Samlingen innehåller 14 noveller; om en kvinna som kanske är en katt; om en man som inte kan skilja på katten och hustrun; om kvinnor som förvandlas till katter när de bränns på bål. Bland författarna finner vi bland andra Ernest Hemingway, Joyce Carol Oates och Dorothy L. Sayers.

MediaNr: CA27913

Julibarn

av Birgit Tengroth. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

En roman om den unga Eva Billman. Eva växer upp i en barnrik borgerlig stockholmsfamilj i det tidiga 1900-talet. Redan i skolåldern börjar Eva som elev i operabaletten där hon möter konstens underbara värld. Läsaren får intressanta inblickar i 1920-talets film och teatervärld. Berättelsen har tydliga paralleller med författarens eget liv. Birgit Tengroth, 1915-1983, skådespelerska och författare. Självbiografisk roman.

MediaNr: CA27953

Parfymsamlaren

av Kathleen Tessaro. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

London på 1950-talet. En dag får den nygifta Grace Munroe ett brev. Av brevet får hon veta att en Eva d'Orsey just avlidit och testamenterat sin parfymverksamhet till Grace. Det märkliga är att Grace aldrig hört talas om kvinnan, trots detta reser hon till Paris för att ta reda på mer. Väl där träder hon in i en för henne okänd värld av parfym. Det blir en resa som ska komma att förändra Graces liv för alltid. K.T., amerikansk författare.

MediaNr: CA27530

Fåfängans marknad

av William Makepeace Thackeray. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar Första delen: 11 tim., 55 min..

Thackerays mest berömda verk, från 1847, är en bred skildring av det engelska samhället och dess olika klasser (utom arbetarklassen) med ett rikt persongalleri. Tid: 1813-30. Miljö: dels London, Paris och andra europeiska städer, dels herresäten på den engelska landsbygden. Författaren är framför allt satiriker med skarp blick för mänskliga laster. W.T., 1811-1863, brittisk författare.

MediaNr: CA27570

Skriftrullen från Jerusalem

av Bodie Thoene. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 11 tim., 48 min..

Del 4 i serien Sionsarvet som börjar med Jerusalems vaka. Efter hårda strider mot de arabiska styrkorna tar Moshe Sachar sin tillflykt till en tunnel under Gamla staden. Där upptäcker han en samling bokrullar. De innehåller en berättelse från det första århundrandet efter Kristus om den unga änkan Miryam och hennes romerske älskare Marcus. Deras kärlek leder till att de blir indragna i en livsfarlig komplott som kommer att påverka världshistorien.

MediaNr: CA27640

Vi

av Kim Thúy. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En poetisk roman om sökande efter identitet i exil. Kim Thuy fortsätter på det spår hon tog upp i debutromanen Ru och återvänder till flykten från Vietnam i denna bok om den unga flickan, lillan i familjen, som skyddas som en dyrbar flaska parfym av sina tre äldre bröder. Barndomens Vietnam ställs i kontrast mot exilens Kanada med hjälp av sinnesintryck; dofter, ljud och smaker. K.T., 1968-, kanadensisk författare.

MediaNr: CA28019

För evigt

av Anna Todd. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 43 min..

Del 4 i serien After som börjar med När vi möttes. Ytterligare hemligheter kring Hardin leder till att hans fasad börjar spricka. Och när Tessa upplever en förlust tycks de glida ifrån varandra. Tessa känner Hardin bättre än någon annan och han behöver henne mer än någonsin. Men ju mer hon lär känna honom desto mörkare framstår han. Orkar hon kämpa för honom och deras kärlek en gång till?.

MediaNr: CA27810

Springpojken

av Gabriella Ullberg Westin. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dagen efter studenten hittas artonåriga Tindra Edvinsson knivskuren till döds på utsiktsplatsen Köpmanberget i Hudiksvall. Mordet påminner om ett fall för tjugo år sedan då en ung kvinna försvann spårlöst från sin studentfest. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in på fallet. Det väcker plågsamma minnen till liv och snart kommer han i kontakt med den grovt kriminella världen. Andra boken i serien Morden i Hudiksvall.

MediaNr: CA27958

Konserten

av Christina Wahldén. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Arman, Salar och Didar är tre 17-åriga pojkar som kommit till Sverige som flyktingar. De går på en konsert där det finns många flickor. En del tjejer har korta kjolar och små linnen. Arman och Dider tycker att de bjuder ut sig och i trängseln börjar de tafsa på tjejernas kroppar. Men Salar skäms, han har lärt sig att man ska respektera kvinnor, och skäller ut sina kompisar. Lättläst bok med faktadel och debattfrågor.

MediaNr: CA27678

Valet är ditt - light

av Christina Wahldén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hamad fyller 18 år samma dag som det är val i Sverige och han får för första gången rösta. Rut är en äldre kvinna som bor granne med Hamad. Hon tänker inte rösta. Hamad tycker att det är fel, hon kan ju vara med och bestämma vem som ska styra Sverige. På valdagen tar Hamad på sig kostym och slips, det är en viktig dag och hans entusiasm smittar av sig på Rut. Lättläst version av boken Valet är ditt utgiven på Vilja förlag 2014.

MediaNr: CA27711

Sanningen om Alice

av Katherine Webb. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bath, 1821. På en höjd ovanför den engelska staden ligger den inflytelserika familjen Alleyns herrgård. Här har sonen Jonathan isolerat sig sedan han återvände från Napoleonkriget. Tjänstekvinnan Starling är övertygad om att han ligger bakom Alices försvinnande - kvinnan som Starling såg som sin syster. När Rachel Weeks kommer till staden korsas hennes och familjen Alleys vägar. Hon dras in i en väv av lögner och misstro.

MediaNr: CA27569

Det här är namnen

av Tommy Wieringa. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

I den fiktiva lilla östeuropeiska gränsstaden Michailopol dyker plötsligt en grupp utmärglade människor upp. Hålögda och smutsiga driver de fram som vålnader och sprider skräck och panik. Vilka är de? Varifrån kommer de? Ryktena går. Polischefen Pontus Berg arresterar dem. Men allt eftersom han sätter sig in i deras historia tvinnas den samman med hans eget sökande efter mening och tillhörighet. Förtätad roman om migration och identitet.

MediaNr: CA27636

Operamopsen

av Disa Åberg. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Stambytet i bostadsrättsföreningen Kastanjen sammanför människorna på oväntade sätt då de tvingas dela kök och dusch i gemensamma utrymmen. Mopsen Malcolm blir förälskad i den avdankade operasångerskan Gullan Silfverstierna. Mopsens ägare, den barska utlandskorren Britta avskyr sin granne, skandalmurveln Affe. Men i takt med att arbetet fortgår skapas nya relationer som förändrar allt. Malcolm iakttar och luktar sig till kärlek och oro i huset.

MediaNr: CA27803

Mannen mellan väggarna

av Emma Ångström. Inläst av Love Wennström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. En kvinna har försvunnit från sitt hem och hittas två veckor senare i lägenheten av sin man. Var har kroppen gömts under de två veckorna? Och hur har mördaren kommit in och ut ur lägenheten? Samtidigt sker allt underligare saker i huset. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna.

MediaNr: CA27142

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Så skriver du romaner och noveller

av Lars Åke Augustsson. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Handbok för den som vill utveckla sitt skrivande inom två specifika genrer, romanen och novellen. L.Å.A., själv skönlitterär författare, redogör för grunderna i litterär gestaltning inom den berättande prosan. Han vill se sina råd som verktyg för alla som vill bli goda hantverkare i berättandets konst. Konkreta råd och övningar följs av rikhaltiga exempel, konstruerade för ändamålet eller hämtade från världslitteraturen.

MediaNr: CA27709

Allmänt och blandat

Det sista museet

av Johan Lundberg. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Författaren, docent i litteraturvetenskap, vill belysa relationen mellan integration och kultur i den svenska kulturpolitiken utifrån den teoribildning som benämns identitetspolitik. Han anser att litteratur, konst och teater kan vara allmänmänskliga och att ett fritt kulturliv är en stark kraft för integration i ett mångkulturellt samhälle. Det är då olyckligt när kulturen ses som ett instrument för att bekräfta varje grupps särart.

MediaNr: CA27809

Religion

Jesus var också flykting

av Stefan Swärd. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här diskuteras Bibelns ord gällande invandring i relation till den senaste tidens flyktingkris. Författarna bemöter högerextremism och flyktingmotstånd och granskar invandringskritiska partier i Europa. De förordar främlingskärlek och ett liv i Jesu efterföljd. Boken utgår från personliga erfarenheter och granskande reportage. S.S., statsvetare och pastor, M.G., journalist och teolog, är båda personligt engagerade i flyktingfrågan.

MediaNr: CA28023

Filosofi och psykologi

Att möta döden med tillit och hopp

av Peter Fenwick. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här förmedlas en mer positiv syn på döden än den gängse. Författarnas ambition är att läsaren ska kunna möta döden med tillit och hopp. De menar att det finns forskning som visar att livet inte slutar med döden utan att vårt medvetande kan fungera oberoende av den fysiska kroppen och hjärnan. Detta kan, enligt författarna, leda till en helt ny på såväl livet som döden. Peter Fenwick är neuropsykiater med inriktning på nära-döden-upplevelser.

MediaNr: CA27420

Bertrand Russell

av A. C. Grayling. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

Filosofen Bertrand Russell, 1872-1970, spelade en tongivande roll under ett århundrade när sociala värderingar utvecklades och göt nytt liv i logik, kunskapsteori och religionskritik. I detta porträtt av Russells liv och verk presenterar den brittiske filosofen A. C. Grayling både Russells bidrag till filosofi och hans vittomfattande åsikter om utbildning, politik, krig och sexualmoral. Russell fick nobelpriset i litteratur 1950.

MediaNr: CA27887

Res dig!

av Madeleine Swartz. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

En bok med fokus på den medberoende, det vill säga anhöriga till missbrukare. Författaren vill ge läsaren de verktyg som krävs för att komma till försoning och förlåtelse. Genom medvetenhet, handling och utveckling är det möjligt att förändra och förbättra livet. Boken är indelad i tre delar: Från det omedvetna till det medvetna, Förändringsarbetet, samt Läkningen. M.S., är alkohol- och drogterapeut med egna erfarenheter av medberoende.

MediaNr: CA28012

Den nya livsstilen

av Lars-Eric Uneståhl. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 4 tim..

Psykologen Lar-Eric Uneståhl menar att ökad välfärd inte leder till ett ökat välbefinnande. Han menar istället att vi måste tänka om och hitta en livsstil som medför att vi mår bättre för att komma tillrätta med ökningen av negativ stress, utbrändhet, sjukskrivningsfrekvens och så vidare. Författaren kallar denna livsstil för den "Nya Livsstilen" (NLS) och jämför den gamla och nya livsstilen utifrån ett femtiotal olika punkter.

MediaNr: CA26781

Uppfostran och undervisning

Vem vill leva i kunskapssamhället?

av Ylva Hasselberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Spelar det någon roll vilken kunskapssyn som ligger till grund för politiken? Den här essäsamlingen diskuterar de svenska universitetens förändring och det svenska samhällets utveckling. Vi går mot allt fler professioner men mindre professionalitet, allt mer utbildning men mindre kunskap. Detta är ett försvarstal för systemförtroende och det, enligt författaren, utrotningshotade professionella omdömet. Ylva Hasselberg, 1967-, ekonomisk-historiker.

MediaNr: CA27885

Litteraturvetenskap

Ständigt frågvis

av Cecilia Hagen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Cecilia Hagen, journalist och författare, berättar här öppenhjärtigt och humoristiskt om sin långa karriär och de många människor hon mött i sitt arbete. Hon har hunnit arbeta mer är 40 år på Expressen och mer än 45 år som journalist. Över 700 personer har hon mött och över 800 intervjuer har det blivit. Dessutom passar hon på att avslöja en och annan yrkeshemlighet. Och också hur den allra första intervjufrågan löd 1969.

MediaNr: CA27501

En fest för livet

av Ernest Hemingway. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Postumt utgiven memoarbok. I denna nya upplaga presenteras texterna enligt Hemingways originalmanuskript. Här finns den amerikanska utgåvans förord av Patrick Hemingway, Ernests äldste son och en introduktion av Seán Hemingway. Boken innehåller även oavslutade, ej tidigare utgivna skisser från livet i 1920-talets Paris med sonen Jack och den första hustrun Hadley. Porträtt av författarkollegor som Ezra Pound, Gertrude Stein samt makarna Fitzgerald.

MediaNr: CA27547

Spring Kent, spring!

av Kent Lundholm. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

K.L., författare och journalist, berättar om hur han hela sitt liv - från barndom upp i vuxen ålder - känt sig annorlunda och utanför. Utåt har han ansetts vara uppfinningsrik, kreativ och rolig men under ytan har det varit ett kaos. Rastlöshet, oro och sömnlöshet, depressioner och panikattacker dövades med medicin och alkohol. Först i 50-årsåldern fick han diagnosen bipolär sjukdom och ADHD. Då påbörjades en resa tillbaka till livet.

MediaNr: CA27464

Det judiska kulturarvet och Shtetl i Julian Stryjkowiskis Azrils dröm

av Mala Maroko Freund. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 46 min..

Avhandling av Mala Maroko Freund, född 1926. Hon skriver om Julian Stryjkowski, och hans roman Azrils dröm, utkommen på polska 1975. Romanens judiska tema lyfts fram av Mala Freund i avhandlingen. I romanen skildras ett mänskligt livsöde och en galizisk judisk by, en shtetl, och början på dess undergång i början av 1900-talet. Den visar på en annan slags utsatthet än den förintelse som drabbade judarna under nazisttiden.

MediaNr: CA27572

Vittra fruntimmer

av Ann Öhrberg. Inläst av Lisbeth Lindberg. Talboken omfattar 34 tim., 32 min..

Över 140 svenska, kvinnliga författare verksamma under frihetstiden (1720-1772) presenteras i denna avhandling. Många av dem har inte avhandlats i tidigare forskning. Förutom att lyfta fram dessa bortglömda författare diskuteras även Hedvig Charlotta Nordenflyckt, en av frihetstidens mest kända skalder. A.Ö. är verksam vid litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

MediaNr: CA27753

Konst, musik, teater och film

Dancing with myself

av Billy Idol. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av Billy Idol, född 1955, engelsk sångare, skådespelare och låtskrivare. Han föddes som William Michael Albert Broad i London och fick sitt genombrott i punkbandet Generation X. 1981 satsade han istället på sin karriär som soloartist. Han fick flera hits på 1980-talet, exempelvis Dancing with myself, White wedding och Rebel yell. Han är fortfarande aktiv inom musikbranschen. Biografin behandlar både hans privatliv och hans karriär.

MediaNr: CA27288

Trumslagarpojken

av Anders Johansson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av A.J., 1962- , Sveriges kanske mest kände hårdrocktrummis. Han är son till jazzlegenden och pianisten Jan Johansson och bror till keyboardisten Jens Johansson. Anders berättar om en delvis tuff barndom, hans pappa omkom i en bilolycka när han var sex år gammal, och den följande musikkarriären. Han var bosatt i USA i många år och spelade med storheter som Yngwie Malmsteen och Hammerfall.

MediaNr: CA27708

Jag sjunger ut!

av Siv Wennberg. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 18 tim., 2 min..

Självbiografi av hovsångerskan Siv Wennberg, född 1944. Hon började studera pianospel, men under studietiden upptäcktes det att hon också hade talang för att sjunga. Hon gjorde sin operadebut 1972 och under sin karriär som dramatisk sopran sjöng hon framför allt verk av Verdi, Wagner och Strauss. Hon berättar öppenhjärtigt och insiktsfullt om sin karriär som operasångerska och sitt privatliv. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

MediaNr: CA27419

Historia

Makt till salu

av Johan Engvall. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Johan Engvall, forskare vid UI:s Rysslandsprogram, beskriver hur korruptionen i Ryssland löper som en röd tråd genom hela samhället. En korruption som grundlades redan under kommuniståren och Jeltsins era och som får stora följder för det övriga samhället, när välfärden börjar sakna ekonomiska resurser. Författaren menar att omfattande systematiska reformer behövs för att komma åt och bearbeta problemet.

MediaNr: CA28282

Up and down stairs

av Jeffrey Musson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om tjänstefolkets dagliga liv på de slott och herresäten som under lång tid utgjorde hjärtat i det brittiska samhällsskicket. Författaren utgår från anteckningar, brev och räkenskapsböcker i sin beskrivning av vardagen för alla de som fick livet att fungera för de välbeställda. Han beskriver också hur dessa stora hushåll förändrades över tid. Jeremy Musson, brittisk författare och arkitekturhistoriker. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28063

Slavhandel och slaveri under svensk flagg

av Holger Weiss. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 20 tim., 38 min..

Till glädje för de som drömde om att göra Sverige till en kolonialmakt förhandlade Gustav III till sig en ö i Västindien 1784: Saint Barthélemy. Ön blev en viktig knutpunkt för slavhandel och här redogörs för Sveriges roll och hur slaveriet på Saint Barthélemy såg ut. Författaren vänder sig till en intresserad allmänhet. Den tryckta boken innehåller bilder och kartor, omfattande källförteckning samt noter. H.W., 1966-, professor i historia.

MediaNr: CA28064

Biografi med genealogi

Vi romantiska resenärer

av Carina Burman. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren som porträtteras är Ellen Rydelius, 1885-1957, journalist och översättare, och författare till omkring femton resehandböcker. Rom var hennes favoritstad och hennes klassiska guidebok, Rom på 8 dagar, utkom 1927. Carina Burman skapar en berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans, den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia.

MediaNr: CA27782

Den längsta kampen

av Martin Gelin. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

En skildring av det djupt polariserade amerikanska samhället inför valet 2016. Journalisten Martin Gelin utgår från Hillary Clintons politiska liv när han skildrar den politiska och kulturella turbulens som råder i landet. Vi får följa med till feministiska företagsledare i Silicon Valley, prideparader i Wyoming och Trump-anhängare i Texas. Vi möter strateger och lobbyister, filosofer, författare och Clintonanhängare i Nevadas öken.

MediaNr: CA27629

Jan och Nordens frihet

av Lars Gyllenhaal. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Varför beger man sig som svensk frivilligt till ett krig? Här får man följa den svenske frivillige soldaten Jan Danielsen genom brev, dagboksanteckningar och annan autentisk dokumentation. När andra världskriget bröt ut blev han en av tusentals svenskar som deltog i finska vinterkriget under devisen Nordens frihet. När det kriget hastigt avslutades fortsatte Danielson in i det just angripna Norge för att där strida under samma devis.

MediaNr: CA26951

De svenska Nobelpristagarna i fysik och kemi

av Susanne Holmlund. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I åtta kapitel berättas om de svenskar som hittills tilldelats nobelpris i fysik och kemi. Vi får lära känna Svante Arrhenius, Gustaf Dahlén, Manne och Kai Siegbahn, The Svedberg, Hans von Euler-Chelpin, Arne Tiselius och Hannes Alfvén. Förutom de populärvetenskapligt återgivna forskningsinsatserna ges också en bild av pristagarna som människor, utan för labben. S.H. är kulturredaktör och vetenskapsjournalist.

MediaNr: CA27403

Med livet som insats

av Rafael Kardari. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Rafael Kardari lämnar Sverige för att kriga mot Islamska staten (Isis eller IS). Tillsammans med andra frivilliga från hela världen ansluter han sig till den kurdiska gerillan YPG och åker via Turkiet in i Syrien. Under 2014 och 2015 reser han fler gånger till olika stridsområden. Han skildrar bland annat de brutala gatustriderna i Kobane i september 2014 där dåligt beväpnade män och kvinnor stred mot tungt beväpnade fanatiker.

MediaNr: CA27748

Den helande naturen

av Richard Mabey. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Naturskribenten Richard Mabey beskriver här sin svåra depression och vägen tillbaka med hjälp av naturen. Under sina mörkaste perioder kunde han varken arbeta eller upprätthålla relationer, han missbrukade alkohol och tabletter. När Mabey byter miljö och flyttar från en del av landet till en annan, lyckas han vända ont till gott. Med hjälp av årstidernas växlingar och fåglarnas flytt konkretiserar författaren vad som är verkligt viktigt i livet.

MediaNr: CA27522

Dubbelliv

av Iris Mårtenson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

En sann berättelse om författarens erfarenheter av att ha blivit bedragen i en relation. I.M., ensamstående med två barn, träffar Max. Till en början är allt frid och fröjd och han flyttar ihop med henne. Men av en slump upptäcker hon att han är en bedragare. Ju mer hon letar, desto mer falskheter upptäcker hon om mannen som bor hos henne. Boken är skriven för dem som är i en ny relation och där man börjar misstänka att något är fel.

MediaNr: CA28293

När jag var osynlig

av Martin Pistorius. Inläst av Love Wennström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Martin Pistorius föddes i Johannesburg i Sydafrika 1975. Vid 12 års ålder blev han förlamad och tillbringade de följande 14 åren på olika institutioner. Ingen trodde att han förstod någonting. Först efter 10 år upptäckte en terapeut att det gick att få kontakt med honom. Under de följande åren lyckades han bygga upp ett nytt liv och kommunicera med omgivningen med hjälp av en dator. Drabbande berättelse om ett tillfrisknande mot alla odds.

MediaNr: CA27594

I koja och residens

av Gustav Rosén. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Gustav Rosén, 1876-1942, var uppvuxen i Sävsjö under enkla förhållanden. Han lyckades dock bli både försvarsminister, redaktör för Västerbottens-kuriren, landshövding och statsrevisor. I sina memoarer berättar han historier från seklets första decennier i Umeå, där den frisinnade redaktören kämpade mot byråkrati och klassegoism. Han ger vidare många interiörer från riksdagens kamrar och korridorer och skildrar en försvarsministers vedermödor.

MediaNr: CA27524

Djupa hav

av Leif Schönbeck. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 36 min..

Skildring av ett färgstarkt sjömansliv mellan åren 1964-1970. Förf. har haft en mängd olika anställningar inom den svenska sjöfarten, och också besökt hamnar jorden runt. Han berättar flödande om olika arbetskamrater, flickvänner och andra personer som passerat revy under årens gång. Även livet i land, i väntan på nästa anställning, skildras, ofta i form av humoristiska anekdoter.

MediaNr: CA28294

Djupa oceaner

av Leif Schönbeck. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Skildring av ett färgstarkt sjömansliv mellan åren 1972-1983. Förf. har haft en mängd olika anställningar inom den svenska sjöfarten, och också besökt hamnar jorden runt. Han berättar flödande om olika arbetskamrater, flickbekanta och andra personer som passerat revy under årens gång. Även livet i land, i väntan på nästa anställning, skildras. 1983 mönstrar förf. av för gott och börjar en anställning som hamnbefäl vid Helsingborgs hamn.

MediaNr: CA28337

Margareta Regina - vid Gustav Vasas sida

av Karin Tegenborg Falkdalen. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Biografi över Margareta Leijonhufvud, 1516-1551. M.L. var Gustav Vasas andra hustru och mor Johan III och Karl IX. Här framträder Margareta som ett föredöme, en god och klok drottning som tar steget ut ur kungens skugga och blir en viktig pjäs i Vasatidens politiska spel. K.T.F. filosofie doktor i idéhistoria, som tidigare skrivit både akademisk och populärvetenskaplig litteratur med fokus på kvinnor inom monarkin som institution.

MediaNr: CA27982

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Det skogsfinska kulturarvet

Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 16 tim., 55 min..

Om skogsfinnarnas kultur och historia i Skandinavien. Under slutet av 1500-talet koloniserade skogsfinnar från Savolaxområdet de skandinaviska skogsregionerna Många av deras ättlingar bor fortfarande i dessa finnskogar, finnmarker och finnbygder i Sverige och i Norge. Ännu finns det spår efter den skogsfinska kulturen i form av rökstugor, bastur och rior, mattraditioner, ortnamn, sägner och musik.

MediaNr: CA27706

Den skogsfinska kolonisationen i Norrland

av Maud Wedin. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 21 tim., 27 min..

Akademisk avhandling om den skogfinska kolonisationen av Norrland under tiden sent 1500-tal och 1600-talet. Då befolkades delar av den skandinaviska barrskogsregionen av svedjebrukande skogsfinnar med främst savolaxist ursprung. Syftet är att undersöka kolonisationen från ett brett och övergripande perspektiv. Tonvikten ligger på studier av skogsfinnars migration, kolonisation, näringsliv, landskap och kultur.

MediaNr: CA27799

Geografi

Mallorca i mitt hjärta

av Malin Berghagen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En personlig bok om Mallorca. På senare år har den spanska ön blivit populär bland olika typer av resenärer, numera är det inte bara strandlivet som drar utan även naturen, maten och den relativt korta resan från Sverige. Här får vi nu Malin Berghagens bästa tips för både stad och land. Det är ingen vanlig reseguide, boken innehåller tips på restauranger och vandringsleder, men också inspiration för bättre hälsa med hjälp av yoga och träning.

MediaNr: CA27593

Mitt Barcelona

av Anni Ellborg. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Guidebok över Barcelona där författaren, bosatt i staden, tipsar om de vanliga sevärdheterna men också om mycket som ligger utanför de stora turiststråken. Hon visar vägen till smakrik paella, annorlunda tapas, billig shopping på outlets och promenader längs Collserrolas bergsmassiv. Personliga förslag på dagsutflykter i olika områden med stopp på lämpliga restauranger och caféer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27805

Mitt Stockholm

av Johan Lindberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En personlig Stockholmsguide där Journalisten Johan Lindberg vill guida till ett unikt Stockholmsbesök. Boken är indelad stadsdelsvis och här finns kända turistmål som Kungliga slottet, Stadshuset och Gamla Stan. Dessutom delar författaren med sig av sina smultronställen, som kolonilotterna i Tantolunden, Konditori Ritorno på Odengatan och Rönnells Antikvariat. Författaren tipsar också om utflykter till bland annat Haga, Birka och Artipelag.

MediaNr: CA27749

Mitt London

av Jon Pelling. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En personlig resguide som tar dig bortom de självklara turistmålen. Besök i stället Columbia Road Flower Market, promenera i de gamla sjömanskvarteren i Rotherhithe eller tillbringa en utekväll vid Hoxton Square i Shoreditch. Mitt London ger dig möjlighet att uppleva helt nya sidor av staden. Jon Pelling är journalist verksam vid svenska ambassaden i London. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27752

Visborgs slott

av Gun Westholm. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 15 tim., 35 min..

Visborgs slott byggdes på 1400-talet av de Tyska ordensriddarna som styrde Gotland under denna tid. När de några år senare sålde Gotland till Erik av Pommern började en tid av stadigt förfall. Botten nåddes 1679 när de sista danska soldaterna tvingades bort från ön och sprängde slottet. Här berättar medeltidsarkeologen G.W. om en nästan bortglömd del av Gotlands historia, om hur den välmående ön utarmades under danskarnas tunga pålagor.

MediaNr: CA27465

Samhälls- och rättsvetenskap

Anti-Oidipus

av Gilles Deleuze. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 24 tim., 36 min..

Första delen i tvåbandsverket Kapitalism och Schizofreni. Filosofen Gilles Deleuzes, 1925-1995, och psykoanalytikern Félix Guattaris, 1930-1992, utgår här från mötet mellan Freud och Marx som utmärkte 1970-talets vänsterradikala diskurs i Frankrike. Man söker efter nya begrepp där begäret är ett centralt tema. Författarna analyserar det omedvetna i något de kallar schizoanalys - en på samma gång destruktiv och kreativ process.

MediaNr: CA27443

Flyktingfängelser

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 7 tim., 28 min..

Kritisk skildring om Migrationsverkets så kallade förvar, institutioner där papperslösa och asylsökande fängslas, oftast i väntan på en deportation, utan att de har dömts för något brott. Syftet är att synliggöra och ifrågasätta förvar, en för de flesta osynlig del av svensk migrationspolitik. Förvarstagna delar med sig av sina berättelser om vanmakt, rädsla och maktmissbruk. Även jurister, aktivister, anhöriga och forskare kommer till tals.

MediaNr: CA27668

Israel

av Eva Illouz. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim., 37 min..

Den israeliska sociologen E. I. riktar i denna samling personligt hållna essäer skarp kritik mot det politiska tillståndet i landet. Hon vänder sig mot den israeliska statens etnisk-religiösa karaktär och den israeliska politikens tendens att ignorera folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Samtidigt försvarar hon sionismens moraliska legitimitet. Hon anser att staten Israel måste omvandlas från en judisk stat till en sekulär israelisk stat.

MediaNr: CA27746

Ett transfeministiskt manifest

av Maria Ramnehill. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om synen på transpersoner. Journalisten Maria Ramnehill skriver om hur transpersoner skildras i populärkultur och media. Hon redogör också för hur transpersoner bemöts i sjukvården. Boken är en uppgörelse med föraktet för transkvinnor. M.R. menar att transkvinnor är den mest förtryckta gruppen i samhället, en grupp som det är ok att skämta om och förnedra. Feminism framhålls som det bästa vapnet i kampen för likabehandling.

MediaNr: CA28020

Bödlar

av Annika Sandén. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En populärvetenskaplig bok om synen på liv, död och skam i 1600-talets Sverige. Författaren undersöker bödelns roll i dåtidens samhälle, hur de själva och andra såg på den som fick utföra de allra värsta av sysslor. Förutom att verkställa dödsstraff skulle bödlarna tömma latriner, kastrera hästar och dränka kattungar. Boken berättar också om vilka som blev bödlar, vilka de gifte sig och umgicks med. A.S., 1969-, historiker och författare.

MediaNr: CA27600

Människan mot staten

av Herbert Spencer. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 52 min..

Herbert Spencer, 1820-1903, brittisk författare och liberal filosof, vars grundtanke i denna skrift är att liberalismen har övergivit sina grundideal, och istället vänt sig mot en mer konservativ riktning inom filosofin och politiken. En vändning som betyder mer makt åt staten. Genom detta har parlamentet fått mandat att börja begränsa individens rättigheter.

MediaNr: CA28268

Ekonomi och näringsväsen

Sannas matbok

av Sanna Ehdin. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Kokbok varvad med senaste forskningsrön inom internationell näringsforskning. Drygt 140 recept på kost som enligt förf. skapar god hälsa, energi och viktminskning genom att stärka kroppens egna friskprocesser. Uppdelad i två delar; en receptdel och en faktadel som behandlar matens betydelse för hälsan. Recepten är enkla med tyngdpunkt på ekologiskt, närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Författaren är immunolog och forskare.

MediaNr: CA27853

Att bli med katt

av Susanne Hellman Holmström. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Författarna S. H. H. och S. J. H. skriver om kattens väg genom livet och ger tips om hur man tar hand om sin katt på bästa sätt. Bland annat tar de upp för- och nackdelar med inne- respektive utekatt, vad lagen säger om katthållning och hur man kan inreda och anpassa hemmet så att det blir kattsäkert och kattvänligt. Vidare får man reda på hur kattens revir fungerar och vad du ska göra om du hittar en katt eller om din egen katt springer bort.

MediaNr: CA27849

Matens makt

av Leif Mannerström. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En matbok med anekdoter ur världshistorien där maten spelat en avgörande roll. Journalisten Britt-Marie Mattsson och krögaren Leif Mannerström berättar om tillfällen, så som statsbesök, då måltiden spelat en minst lika viktig roll som de formella överläggningarna. I anslutning till varje kapitel finns recept inspirerade av den aktuella berättelsen, det allt från japansk sashimi till kokt högrev med märgben och afternoon tea.

MediaNr: CA27485

Lurad av slumpen

av Nassim Nicholas Taleb. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 19 tim., 53 min..

Detta är en översättning av en utökad och uppdaterad version av Nassim Nicholas Talebs bok Fooled by randomness. Vårt komplicerade förhållande till slumpen står här i fokus. Författaren menar att vi bortser från slumpens viktiga roll i våra liv, ser sammanhang där inga finns och förlitar oss på fel slags information. Detta leder till att vi fattar mindre klocka eller felaktiga beslut. Han visar med olika exempel hur lätt vi låter oss vilseledas.

MediaNr: CA27337

Idrott, lek och spel

Den koloniala simskolan

av Axel Andersson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 51 min..

A.A., historiker och kritiker, beskriver simningens globala historia. Han rör sig mellan simkulturer, likt de som existerat hos nordamerikanska urbefolkningar, västafrikaner i frihet och slaveri och de vattennära polynesierna. Parallellt undersöker han hur förmedlingen av kroppstekniker medialiserades under främst 1900-talet och hur en traditionell simkultur likt den japanska anpassade sig till den nya simtekniken i globaliseringens tidevarv.

MediaNr: CA28026

The Mauler

av Alexander Gustafsson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Alexander Gustafsson är killen från Arboga som blivit storstjärna i världens snabbast växande kampsport, MMA (Mixed Martial Arts). Han berättar om sin uppväxt på landsbygden och om sin struliga uppväxt som innehöll mycket mörker. Sedan kom vändpunkten när han upptäckte sporten som förändrade hans liv och blev The Mauler med en världspublik. Det har varit en tuff kamp för att nå toppen i världens kanske hårdaste sport.

MediaNr: CA27381

Allt om yoga

av Shreyananda Natha. Inläst av Lena Löfwenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En omfattande bok som lever upp till titeln "allt om yoga". Författaren är yogamästare och innehar den högsta initieringen i tantra. Han menar att den yoga vi känner till idag har utvecklats ur den tantriska civilisationen som fanns för över 10000 år sedan. Inledningsvis definieras yoga, dess syfte, mål och ursprung. Därefter följer fakta om de stora yogavägarna hatha, raja, kundalini, karma, bhakti, jnana, tantra och ayurveda.

MediaNr: CA27216

Att spela är att tänka

av Andrea Pirlo. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En personligt berättad biografi över den italienske fotbollsspelaren Andrea Pirlo, 1979-. Pirlo redogör med glimten i ögat för sin fotbollskarriär från knattelaget till debuten i serie A med Brescia, och vidare genom de 10 framgångsrika åren i Milan. Här finns historier om segrarna i Champions league och VM-guldet 2006. Zlatan är också med på ett hörn och får sig en liten men hård känga. Med förord av Cesare Pirandelli.

MediaNr: CA27683

Danish Dynamite

av Rob Smyth. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det danska landslaget i fotboll hade en storhetsperiod under 1980-talet. De charmade hela världen med sitt offensiva spel och sin öppenhet vid sidan av planen. Laget innehöll stora profiler som Preben Elkjær, Jan Mølby, Søren Lerby, Morten Olsen, Michael Laudrup och Frank Arnesen, och har med tiden fått en kultstatus. Här berättar spelarna själva, och några av deras motståndare, om vad som gjorde dem så populära i alla läger.

MediaNr: CA27497

Militärväsen

Gotland under kalla kriget

av Bengt Hammarhjelm. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 11 tim., 42 min..

Under kalla kriget nådde försvaret av Gotland sin högsta nivå. Gotland hade ett utsatt läge och stor strategisk betydelse. Därför hölls där högre beredskap än på andra håll. Utvecklingen efter det kalla kriget har sedan medfört att den militära beredskapen trappats ned till ett minimum I dagens strategiska läge framstår dock återigen försvaret av Gotland som en riksangelägenhet av första ordningen. Här beskrivs hur utvecklingen har fört dit.

MediaNr: CA27417

Naturvetenskap

Universum i din hand

av Christophe Galfard. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

C.G., svensk-fransk docent i teoretisk fysik, tar läsaren med på en resa till ytan av vår döende sol; krympta till en atoms storlek fastnar vi i avlägsna svarta hål. Här ges nya insikter om fysiken, den vetenskap som är på väg att förändra vår syn på universum. Komplicerade ämnen som kvantmekanik och Einsteins relativitetsteori görs begripliga när författaren med elegans och humor levandegör universums skönhet.

MediaNr: CA27318

Himlen är vackrast med lagom mycket moln

av Nils Holmqvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Pedagogisk framställning av vårt favoritsamtalsämne - vädret. Författaren, meteorolog på SVT, redogör bland annat för hur moln bildas, varför det regnar, hur atmosfären är uppbyggd, varför det blåser och vad en tromb är. Han anser att vi inte bara ska förstå utan även att vi ska uppskatta vädret, himlen och molnens ständigt föränderliga skönhet. Han spekulerar avslutningsvis också lite om framtidens väder.

MediaNr: CA27722

Tänk om-

av Randall Munroe. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor. R.M., tidigare anställd på amerikanska NASA, är skapare av den hyllade nätserien xkcd.com, där han låter sina streckgubbar fundera på vetenskap, teknologi, språk, kärlek och mycket annat. Han svarar på frågor som om man skulle kunna hoppa från ett flygplan och blåsa heliumballonger snabbt nog för att sakta ner fallet och överleva samt om det går att bygga en bro av Lego över Atlanten.

MediaNr: CA27614

Vatten - rättighet eller handelsvara?

av Ann-Christin Sjölander Holland. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 6 tim., 16 min..

Det sägs att vatten är en rättighet men verkligheten ser annorlunda ut. Den enskildes vattenförsörjning begränsas ofta av företag och organisationer med kommersiella intressen. Genom många exempel från olika världsdelar och länder visar författaren hur institutioner som Världsbanken, IMF och WTO tillsammans med olika företag arbetar för att privatisera tillgången på vatten. Debattbok från 2003.

MediaNr: CA27704

Medicin

Lindra smärtan!

av Basil Finer. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 1 tim., 20 min..

En bok om smärta och hur man kan lindra den. Basil Finer, narkosläkare som arbetat många år med hypnosbehandlingar på en smärtklinik, delar här med sig av sina erfarenheter. Han redogör för vilka grunder hypnosterapi bör bygga på och hur den utförs. Enligt författaren kan en tidig hypnosterapi i kombination med annan behandling minska behovet av läkemedel. Boken vänder sig till såväl vårdpersonal som smärtpatienter.

MediaNr: CA27952

Skuggans lag

av Simon Häggström. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

S.H. är chef för prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. Han berättar om de människor han möter i sin vardag. Människor som resten av samhället inte vill se. Kvinnor som säljs som varor, kvinnor som föds in i missbruk och prostitution och män som gör sitt bästa för att undvika upptäckt. Ett möte med döden på en skitig toalett och de berättelser S.H. får lyssna till gör hans tidigare svartvita syn på människor mer gråaktig.

MediaNr: CA27545

Hormonsmart mat & effektiv träning

av Martina Johansson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

M.J., civilingenjör i biofysik och bioteknik, presenterar här tips och råd för hur man kan hormonoptimera sin kost och effektivisera sin träning. Hon menar att hormonoptimering av tarmfloran kan leda till bättre vikt- och träningsresultat, samt strävar efter att ge läsaren en djupare förståelse för vilka dieter och träningsformer som passar olika kroppstyper. Boken innehåller 12 kapitel om förbränning, kondition, muskelmassa, kost och styrka.

MediaNr: CA27602

Är jag normal, mamma?

av Malene Larssen. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Mika är en flicka med svårigheter som inte syns. När hon börjar skolan hamnar hon i utanförskap och utsätts för kränkningar och mobbning. Vid 12 års ålder får hon diagnosen ADD (en form av ADHD med uppmärksamhetsproblem och impulsivitet men utan hyperaktivitet). M.L., Mikas mamma, berättar om de svåra åren och om sina upplevelser kring att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning.

MediaNr: CA27363

Ursprunglig föda

av Staffan Lindeberg. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 5 tim., 59 min..

Läkaren Lindeberg och arkeologen Gräslund talar sig varma för den kost de anser att vi bör anamma för att hålla oss friska längre. De redovisar forskningsresultat som pekar på att våra vanligaste sjukdomar är ovanliga hos naturfolk som äter så kallad paleolitisk kost. Denna kost innehåller rotfrukter, frukter, fisk och skaldjur samt bladgrönt och nötter. Boken behandlar det medicinska perspektivet och ger en arkeologisk bakgrund.

MediaNr: CA27811

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Maria får en psykos

av Elisabet Alphonce. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Maria är 19 år, läser på folkhögskola och bor på internat. Studierna är intensiva, Maria har svårt att hänga med och hon tror att klasskamraterna skrattar åt henne. Hon börjar höra röster och mår så dåligt att hon hamnar på sjukhus, där hon blir kvar en period. Läkaren berättar att hon fått en psykos, att det inte är något att skämmas för och att hon snart kan vara tillbaka på skolan. Innehåller pedagogiska faktatexter om vad en psykos är.

MediaNr: CA27997

Tvillingarna

av Åsa Anderberg Strollo. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Bruno 3000. Åttaårige Bruno gillar Lego, Minecraft, att samla på saker, att träna judo och att vara med kompisar. Bruno och hans bästisar, tvillingarna Tom och Ture, leker jämt. Men helt plötsligt ska de flytta till USA. Hur ska det bli då?.

MediaNr: CA27840

Den kallaste flickan i Coldtown

av Holly Black. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Morgonen efter en vild fest vaknar Tana upp i ett badkar. Allt verkar misstänkt lugnt och hon gör snart den fasansfulla upptäckten att festdeltagarna är dödade. Hon förstår att vampyrer varit framme. Fastsurrad i en säng hittar hon sitt ex Aidan, som har överlevt, men blivit smittad. Snart är de indragna i en livsfarlig jakt, och för att överleva måste de ta sig till Coldwater. H.B. har tidigare skrivit serierna Spiderwick och Magisterium.

MediaNr: CA27375

Himmelska eldens stad

av Cassandra Clare. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 6, sista boken, i serien som börjar med Stad av skuggor. Sebastian Morgenstern rustar för krig, han har utökat sin armé med omvända skuggjägare, han splittrar familjer och sprider kaos. Clary, Jace, Simon, Alec och Isabelle inser till slut att de måste ta sig in i demonernas rike för att kunna förgöra Sebastian. Men priset är högt, uppdraget kräver att någon kan behöva offra sitt livs kärlek eller till och med sitt liv.

MediaNr: CA27790

Hur du stjäl en drakjuvel

av Cressida Cowell. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 10 i serien som börjar med Hur du tränar din drake. Hicke är ensam och utstött. Ärkefienden Alvin den bedräglige har störtat övärlden i krig mot drakarna. Nu måste Hicke skynda sig att hitta drakjuvelen för att få stopp på Alvins framfart. Samtidigt måste han rädda sin bästa vän Fiskfot som är fången i det hemska slavfortet Mörkrets hjärta och sluta fred med drakarna. Hicke har det inte lätt!.

MediaNr: CA27428

Kalle och chokladfabriken

av Roald Dahl. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kalles familj är jättefattiga. De bor i ett ruckel och har bara råd att kålsoppa. I deras stad finns en fenomenal chokladfabrik ägd av den mystiske Willy Wonka. Kalle älskar choklad, men har bara råd att äta det på sin födelsedag. Just detta år händer något fantastiskt. I chokladkakan ligger en guldbiljett som ger Kalle chansen att besöka fabriken och träffa självaste herr Wonka. Det blir ett äventyr han aldrig kommer att glömma! R.D., 1916-1990.

MediaNr: CA27677

Katakombens hemlighet

av Tom Egeland. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fjortonåriga Robert följer med sin mamma till Rom för att utforska en nyupptäckt katakomb. En kväll bestämmer han sig för att ta sig ner i katakomben för att utforska den på egen hand. Han är helt ensam i mörkret - tror han. Munkarna i ordern Domini Canes har letat efter Den heliga stjärnan i flera hundra år. Äntligen känner de att de är något på spåren. Sökandet leder dem mot Robert. Ungdomsthriller.

MediaNr: CA26359

Läskigt, Sally!

av Anna Ehn. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tredje boken om Sally. Det ska bli Halloweenparty på skolan. Sally är övertygad om att hon kommer att vinna det fasansfulla diplomet för bästa förklädnad. Hon är häxa i lång svart klänning och hög hatt medan bästa kompisen Rakel är en mumie, tack vare massa toapapper. Men så rymmer hamstern Minus, som vanligt, och inget blir som Sally tänkt. Men kanske bra ändå?.

MediaNr: CA27597

Pejjes många frågor - tiggare, längtan och mobiltelefoner

av Inger Ekbom. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Pejje är en pojke som just har börjat skolan och har huvudet fullt av tankar. Varför måste storasyster Maija stanna på skolresan, fast hon längtar hem? Hur kommer det sig att vuxna ibland bara ser det de vill se? Varför sitter kvinnan med de vackra flätorna på gatan och tigger? Hon kan ju bli sjuk. Pejje ställer tänkvärda frågor som öppnar för diskussioner. Boken är framtagen i samarbete med Stockholms Stadsmission.

MediaNr: CA27822

Fisketuren

av Ann-Charlotte Ekensten. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tage är på campingsemester med mamma, pappa och lillasyster Ellen. När Tage får se alla som fiskar vill han också prova. Så Tage, mamma, pappa och Ellen lånar fiskespön vid sjön. Mamma får hjälpa till och sätta fast masken, även till pappa. Efter ett tag vill inte Ellen vänta längre på att få napp så hon och mamma går iväg. Alla andra får napp, men det går sämre för Tage och hans pappa. Vad som helst kan visst fastna på kroken!.

MediaNr: CA27725

En i laget

Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

17 noveller och dikter om fotboll. Läs om domaren som tvingas döma sina bästa kompisar, proffset i Italien som längtar hem och Nasreen och Momo som övar bicykletas när bomberna börjar falla. Novellerna är skrivna av bland annat Åke Edwardsson, Johanna Nilsson och Martin Bengtsson. De skildrar fotbollens fram- och baksidor: lyckan över en plats i startelvan, rädslan av att inte duga, gemenskapen, lagandan, men ibland också utanförskapet.

MediaNr: CA27468

Rakt mot hindret!

av Malin Eriksson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Jo och hennes mamma måste flytta hem till mormor. Mormor bor i en annan stad och Jo måste lämna stallet hon älskar och finaste hästen Tim. Hos mormor är allt skinande rent och mormor uppmuntrar Jos hästintresse, till skillnad från mamma. I den nya staden finns Åsens ridskola och fuxen Abbe. Äntligen kommer Jo att få rida lektioner och tävla! Men hon förstår snart att det finns något i det förflutna som mamma aldrig berättat.

MediaNr: CA27760

Djuren checkar in

av Måns Gahrton. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 15 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiske gästen. Hotellet står som vanligt tomt och för att tjäna lite extra pengar måste mamma Ritva jobba på Finlandsbåten några veckor. Roger, Ingo och Isadora hoppas att det ska gå bra utan familjens överhuvud på plats. Men när ett gäng fyrfota gäster checkar in samtidigt som Ritva ovetandes bjuder in Allergiförbundet att hålla konferens på hotellet hotar katastrof.

MediaNr: CA27584

George

av Alex Gino. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Alla tror att George är en pojke, fast hon vet att hon inte är det. När det blir dags för en skolpjäs vill George inget hellre än att få spela rollen som Charlotte. Det får hon inte, för läraren säger att rollen måste spelas av en flicka. Tillsammans med bästa kompisen Kelly gör de upp en plan för hur George ska få spela Charlotte, och inte minst: berätta vem hon egentligen är.

MediaNr: CA27367

Saga är hundvakt

av Pia Hagmar. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Saga och Max. Saga ska vakta Max hund. Hunden heter Skrutt. Saga tycker att det ska bli jätteroligt! Men Max säger att de inte får gå på promenad. Skrutt trivs bäst hemma. Saga tar med Skrutt ut på en promenad ändå. Men vad händer? Skrutt rymmer!.

MediaNr: CA27338

Skjut!

av Thomas Halling. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra boken i en serie om Wille och hans kompisar i klass 5b. Klass 5b har gått vidare till semifinal i skolans fotbollscup. Och det är Willes förtjänst trots att han egentligen inte är bra på att spela fotboll. I semifinalen ska de möta Söderskolan som har flera bra fotbollsspelare. Hur ska det gå? Och hur ska han svara när Moa frågar om de ska bli ihop? Han gillar henne jättemycket, men vill han bli ihop med henne?.

MediaNr: CA27759

Citronlemonaden

av Hilde Henriksen. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nasirs mamma är bäst i hela världen. Hon gör sura citroner till söt lemonad. Det är nästan som trolleri! Men i skolan får inte Nasir dricka lemonaden och de andra vill inte sitta bredvid honom. Han känner sig utanför, och blir arg på sin mamma för att hon inte bakar kanelbullar och gräddar våfflor istället. Men när de kommer till Libanon på sommarlovet känner Nasir att det också är hemma. Svårighetsgrad: Lix 18, lättlästnivå 3.

MediaNr: CA27512

Uppfinnarkuppen

av Lisa Hyder. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Syskonen Tilly som börjar med Bibliotekskuppen. Det är dags för den årliga uppfinnartävlingen på Fjärilshaga internatskola. Lottie, Axel och Oliver har jobbat länge på sina uppfinningar och kan knappt bärga sig. Men så visar det sig att Fannys föräldrar har betalat någon på skolan för att just hon ska vinna tävlingen. Syskonen måste sätta stopp för fusket. Lottie börjar återigen planera. Och den här gången får de oväntad hjälp.

MediaNr: CA27574

Spindelns hemlighet

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är någon i trädgårdsboden. Ella smyger ut för att se vad som händer. Hon ser en skugga som rör sig därinne. Det ser ut som en flicka med långt hår i en tjock fläta över axeln och en klänning med hög krage. Plötsligt slås dörren upp och någon kommer ut. Men det är ingen flicka med gammaldags kläder. Det är bara Ellas tvillingsyster Ida. Eller är det verkligen hon?.

MediaNr: CA27533

Tio över ett

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hela Kiruna ska flytta, i gruvan sprängs det så att marken skakar och Maja är livrädd, så rädd att hon vaknar varje natt tio över ett, beredd att fly om huset skulle rasa ner i gruvhålet. Maja vill att allt ska vara som förut men förändringen kan inte stoppas. Det är inte bara marken som har sprickor, människorna i staden påverkas också på både gott och ont. Bästisen Julia beter sig underligt och dessutom har Maja Albin att fundera över.

MediaNr: CA27710

Bennys hemliga rapporter

av Per Lange. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

11-årige Benny Fagerström från Koden är knäckt är tillbaka. Tillsammans med Leo, Alice och Valentina har han tänkt ägna sommarlovet åt att spela dator och undvika föräldrarna. Men så dyker en oväntad utmaning upp: om de inte skaffar en halv miljon kronor kommer deras bästa vän att försvinna. Hur ska de göra? Hyra ut farmor? Palla äpplen? Det är svårt och i början känns det som att allt går fel. Men Benny är optimistisk, inga uppdrag är omöjliga!.

MediaNr: CA27638

Det vita huset

av Petter Lidbeck. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och Yussef har inget att göra. Anna och Hellman lurar honom att gå hem till Anna och hämta hennes plånbok. Men det är inte hennes hus och Yussef blir anklagad för att ha gjort inbrott. När Hellman sedan försvinner, går Yussef tillbaka till huset. Strax inser han att hans liv är i fara.

MediaNr: CA27151

Ensamma i borgen

av Magnus Ljunggren. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående, del 11, i serien om Riddarskolan som börjar med Det magiska svärdet. De vuxna riddarna ska gå på fest. Barnen i Riddarskolan ska vara ensamma hemma. Fiona tycker att det är roligt, men Egon och Urban är rädda. De har aldrig varit ensamma hemma förut. Utanför borgen smyger tjuvarna Klunsen och Dunsen. Lättläst.

MediaNr: CA27576

Tala är guld

av Cammie McGovern. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Amy är född med cerebral pares och måste gå med rullator. För att kunna tala behöver hon en dator. Matthew har tvångssyndrom som gör livet svårt att leva. Amy vill anställa en jämnårig assistent under sista året i skolan. När hon väl lyckats övertala sina föräldrar så anställs Matthew. Mötet mellan Amy och Matthew blir början på en ovanlig vänskap. Cammie McGovern, 1963-, amerikansk författare.

MediaNr: CA27933

Det är jag som är Mickan!

av Malin Nilsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mickan går i femte klass och är mobbad för att hon är annorlunda. Trots att Mickan har en pojkes kropp vill hon hellre vara tjej. När Mickans familj flyttar ser hon sin chans. Nu ska hon äntligen leva som tjej. Men kan hon dölja sin hemlighet tills hon själv vågar berätta, och ska hon lyckas bli bästis med klassens coolaste tjej? Om hur livet kan vara för en ung transsexuell person och de utmaningar som kan dyka upp i vardagen.

MediaNr: CA27617

Krigarens svärd

av Rick Riordan. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Magnus Chase. Hemlöse Magnus Chases 16-årsdag börjar inget vidare: Han blir jagad, gör inbrott och dör under konstiga omständigheter. Men hans äventyr har bara börjat. Det visar sig att Magnus är son till fruktbarhetsguden Frej och får flytta in i Valhall. Men Magnus inser snart att något är fel i asagudarnas palats. Tillsammans med sina vänner måste han leta rätt på sin fars svärd. Annars väntar Ragnarök, jordens undergång.

MediaNr: CA27609

Batman - hur det började

av John Sazaklis. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 min. : 1. DAISY text och ljud.

Bruce föddes i en kärleksfull och rik familj. Han var ett lyckligt barn tills ett tragiskt brott förändrade hans liv. Ny skyddar Bruce de oskyldiga från att drabbas av samma öde. Han är känd under många namn: den mänskliga fladdermusen, världens bäste detektiv, den förklädde hämnaren. Här får vi läsa om hur det gick till när den unge Bruce Wayne blev Batman. Lättläst.

MediaNr: CA27482

Superman möter Bizarro

av John Sazaklis. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Marc och hans syster Anna är på väg till den stora staden Metropolis på skolutflykt när deras buss plötsligt håller på att köra av en bro och hamna rakt i vattnet. Hade det inte varit för Superman skulle det gått riktigt illa. Samtidigt har skurken Bizarro just vaknat ur sin dvala och vill nu inget hellre än att bli hjälte precis som Superman. Det är bara ett litet problem: Bizarro har inte riktigt samma talang, så vad som helst kan hända.

MediaNr: CA27481

Min brorsa är en superhjälte

av David Solomons. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Luke sitter i trädkojan och läser serietidningar. Hans storebrorsa Zack är också där. När Luke går på toaletten landar en utomjording och ger Zack superkrafter. Luke blir avundsjuk. Zack bryr sig ju bara om att få höga betyg, medan Luke kan allt om superhjältar. Men med superkrafterna följer också ett uppdrag - Zack måste rädda två universum. Boken har av den brittiska bokhandelskedjan Waterstone's blivit utsedd till årets bästa barnbok 2016.

MediaNr: CA27910

Bambis bok

av Pernilla Stalfelt. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättläst kapitelbok för nybörjarläsare. Kattungen Bambi berättar som sin vardag. Vi får höra om hur det gick till när han och hans systrar föddes. Nyfödda kattungar är blinda men efter ungefär en vecka öppnas ögonen, och snart efter det så är buset igång. Bambi gillar att leka med låtsasmusen Gunnar. Bambi berättar också om när han åker med sin familj till landet och träffar en häst. Lättläst.

MediaNr: CA27831

Brummas bok

av Pernilla Stalfelt. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättläst kapitelbok för nybörjarläsare. Här får vi träffa katten Brumma. Hon berättar om resan från lägenheten i stan till sommarhuset på landet. På landet lever Brumma ett friare liv, jagar möss och smyger i buskarna. På kvällen kliar hon på fästingar och värmer sig framför brasan.

MediaNr: CA27832

Kalevala

av Lina Stoltz. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det finska nationaleposet Kalevala berättat för alla åldrar. Kalevala sammanställdes av den finske författaren Elias Lönnrot, 1802-1884. Det bygger på uppteckningar av folksånger i östra Finland och Karelen. Kalevala innehåller urgamla skapelsemyter, gripande mänskliga öden, mycken folklig visdom samt många partier av lyrisk skönhet. Sångerna handlar om män och kvinnor som äger övermänskliga krafter. Bearbetning av Lina Stoltz.

MediaNr: CA27393

Tvestjärtar och stjärnljus

av Mirja Unge. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fanny har tråkigt. Hon väntar på att Finn och Jon ska komma ut till sommarstugorna. Det är bara Fanny som bor där jämt, och väntan på kompisarna från stan är lång. När sommaren väl kommer händer allt i en rasande fart: öldrickande styvpappor, dyk från bryggan, äventyr och skrubbade knän. Poetisk sommarlovsskildring. M.U., 1973-, har tidigare skrivit för vuxna, detta är hennes barnboksdebut.

MediaNr: CA27888

Du är modigast

av Christina Wahldén. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Knut är på barnonkologen, fast alla säger bonken. Här vårdas barn som har cancer och andra tumörsjukdomar. Den här dagen är det julafton och de flesta barn har fått åka hem. Knut skulle också fått åka hem, men så fick han feber. Nu väntar han på att mamma, pappa och lillasyster ska komma. Så knackar det på dörren. Det är sjukhusclownen Professor Persson som har tappat sin väska och behöver hjälp. Det blir ett äventyr som Knut sent ska glömma.

MediaNr: CA27583

Där satt den!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Charlotte har fått världens chans. Hon är uttagen till laget där de bästa i hela regionen samlas. Men då händer det som inte får hända. Charlottes värsta mardröm. Hon skadar sig och kan inte spela fotboll på flera veckor, kommer hon att missa sin chans nu? Och kommer hon att kunna bli lika bra som tidigare? Berättelsen är inspirerad av landslagsspelaren Charlotte Rohlins barndom.

MediaNr: CA27552

Poppy Pym & Faraos förbannelse

av Laura Wood. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Poppy Pym överges av sina föräldrar och växer upp på en cirkus. Hon får en händelserik uppväxt, omgiven av akrobater och jonglörer. När Poppy är 11 år skickar cirkusfamiljen henne till en internatskola. Skolan är sträng, raka motsatsen till livet på cirkusen. Men så blir en gammal egyptisk ädelsten stulen och det börjar hända läskiga saker på skolan. Poppy behöver nu cirkusens hjälp att hitta ädelstenen. L. W. brittisk barnboksförfattare.

MediaNr: CA27934

Krigstid

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Sagan om Turid, som inleds med Kungadottern. Det är vikingatid och Turid reser genom ett krigshärjat land. Allt hon äger är ett manteltyg, en völvestav och trälen Unna. Det är en hård resa och livet levs helt på männens villkor. Turid vet egentligen inte vart de är på väg, hon vet bara att minnena tvingar henne att fortsätta framåt till varje pris. Rakt in i krigets skugga.

MediaNr: CA27789

Facklitteratur

Konst, musik, teater och film

Monsieur Magritte

av Annette Wilhelmsson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om René Magrittes konstnärskap. Boken ingår i serien En liten bok om en stor konstnär, som vill inspirera barn till eget skapande och ett tidigt konstintresse. R.M. levde mellan 1898 och 1967 och var en av de stora konstnärerna inom surrealismen. Hans konst presenterar vardagliga föremål på ett sätt som gör att betraktaren måste tänka lite extra. Den tryckta boken är rikt illustrerad och innehåller tips på hur man målar som en surrealist.

MediaNr: CA27598

Geografi

Gotland för små och stora

av Bisse Falk. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättillgänglig och omfattande faktabok om Gotland. Öns historia, natur och kultur presenteras kronologiskt från forntiden till idag. Vi får läsa om bland annat klintar och raukar, om de första människorna på ön, och om runstenar, fornborgar och vikingar. Läsaren får också stifta bekantskap med Visbys dramatiska historia och bysar, troll och de små under jordi.

MediaNr: CA27376

Östersjön för små och stora

av Bisse Falk. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Varför är vattnet inte lika salt i Östersjön som i andra hav? Hur ser en östersjömussla ut? Vilka bor djupast nere på havsbotten? Går det att rena Östersjön från alla gifter? I den här spännande faktaboken får du svar på många frågor om Östersjön. Du får också ta del av många sagor och historier om Östersjön och lära dig mer om de övernaturliga väsen som har sitt hem i havet enligt folktron i länderna runt Östersjön.

MediaNr: CA27391

Teknik, industri och kommunikationer

System för vatten och el

av Håkan Borgström. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Med enkla beskrivningar och roliga bilder beskrivs olika system för vatten och el. Man får följa med på vattnets resa från handfat och toa genom avlopp och reningsverk. Kanske är det samma vatten som återvänder till vattenkranen. En annan resa berättar om hur el kommer genom två hål i väggen som kan ladda mobiltelefonen och få lampan att lysa. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28033

Mulle Mecks verktyg

av George Johansson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När Mulle Meck och Buffa kommer hem efter en lång resa har en storm hunnit före. I verkstaden är det stökigt, och innan de kan bygga upp det som stormen har förstört måste de röja upp. Alla verktyg ska hängas upp på sin plats, och under tiden de städar berättar Mulle Meck för Buffa om de olika verktygens funktioner och hur de används. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27821

Idrott, lek och spel

Bäst i världen 2016

av Lorenzo Medici. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En lista över världens 50 bästa kvinnliga fotbollsspelare. L.M., journalist på Fotbollskanalen har tillsammans med tre experter - Hanna Marklund, Malin Swedberg, Emelie Ölander - rankat spelarna efter deras prestationer under VM 2015 och hur de presterat på klubbnivå det senaste året. Här presenteras också de mest spännande talangerna, några av historiens legender samt Sveriges 10 just nu bästa spelare.

MediaNr: CA27467

Naturvetenskap

Lätta fakta om myror

av Lucy Bowman. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om myrornas liv. Här får vi lära oss allt om myrans anatomi, antal ben, antennernas funktion och de starka käkarna. Författaren berättar om hur en del myror bygger stora bon i form av myrstackar medan andra gör ett hem av några klibbiga blad. Vi kan också läsa om hur det går till när äggen kläcks och vilken mat myrorna föredrar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27610