Nya talböcker september 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 190 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Barn nr 8

av Kim van Alkemade. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fyraåriga Rachel lämnas till ett barnhem i New York 1919. Doktor Solomon, som bedriver medicinisk forskning där, utsätter Rachel för en plågsam röntgenstrålning, något som skadar henne för livet. Trettiofem år senare arbetar Rachel som sjuksköterska då hon möter doktor Solomon igen, nu som en gammal cancersjuk patient. Nu tvingas hon välja att hämnas på sin gamla plågoande eller att förlåta. Inspirerad av verkliga händelser. Debutroman.

MediaNr: CA28264

Vänd dig inte om

av Tove Alsterdal. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 14 tim., 28 min..

En gång var Beckomberga ett av Europas största mentalsjukhus - nu byggs det exklusiva bostäder i den gamla parken. Svante Levander flyttar in i idyllen tillsammans med sin nya kärlek. På väg hem från affären blir han knivhuggen till döds. Eva, hans före detta hustru, har följt efter honom den kvällen och grips misstänkt för mord. Bara en person kan vittna om vad som hände - en tiggande kvinna, men hon är spårlöst försvunnen.

MediaNr: CA27585

Mannen som lurade döden

av Nikolaj Amosov. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 14 tim., 41 min..

Ivan diagnosticeras med leukemi. Han är själv kirurg och experimentell forskare och vet därför att han bara har ett par år kvar att leva. I sitt arbete utvecklar han en apparat som ska simulera människokroppen under olika patologiska processer. Han meddelar sin chef att han bara har ett år kvar och att projektet måste skyndas på. Modellen måste bli klar. Framtidsskildring. N.A., 1913-2002, rysk författare, läkare och uppfinnare.

MediaNr: CA27915

Förlorat ansikte

av Anna Karolina. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 10 tim., 55 min..

Tredje boken om polisen Amanda Paller vid Västerortspolisen i Stockholm. Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. Mannen som kör henne till sjukhuset försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men Amanda anar att något annat ligger bakom. Då försvinner Tara spårlöst från sjukhuset. Samtidigt kommer förre polisen Magnus ut från fängelset och blir av Felipe erbjuden ett jobb på bageri..

MediaNr: CA27897

Jag är här

av Clélie Avit. Inläst av Saru Eliasson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Efter en fallolycka har Elsa hamnat i koma. Hennes familj har gett upp hoppet och står nu inför beslutet att stänga av maskinerna som håller henne vid liv. Vad de inte vet är att Elsa sedan en tid hör och förstår det som sägs runt hennes säng. På samma sjukhus befinner sig Thibault för att besöka sin bror. Han hamnar i hennes rum och börjar besöka henne. Trots hennes tystnad börjar känslor vakna hos honom. Hinner de nå fram till varandra i tid?.

MediaNr: CA28312

Svart skugga

av Ida Axelsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Linn Wide. Uteliggaren Damir Skatlic hittar liket efter lokalkändisen Katarina Johansson. Den polis som ska utreda fallet visar sig vara hans barndomsvän Linn Wide. Mötet väcker gamla minnen till liv. Varför försvann hon bara? För Linn blir det en tuff start på nya jobbet. När hon sedan inser att kvinnans död hänger ihop med hennes egen mörka hemlighet rasar allt. Debutroman, polisdeckare.

MediaNr: CA28440

Muhammeds tystnad

av Salim Bachi. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När Muhammed som 40-åring fick en gudomlig uppenbarelse och började föra fram sitt religiösa budskap blev han starkt ifrågasatt av sin omgivning. Tio år senare var han profet och krigsherre med en stor skara hängivna följare. Här ges i romanens form ett mångfacetterat porträtt av profeten genom fyra av hans närstående: första hustrun Khadija, vännen Abu Bakr, befälhavaren Khalid samt den unga hustrun Aisha. Förord av professor emeritus Jan Hjärpe.

MediaNr: CA28328

The lady in the van

av Alan Bennett. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Två berättelser av den engelske dramatikern Alan Bennett. Titelberättelsen The lady in the van utspelar sig i 1970-talets London. Här möter vi den hemlösa Mrs Shepherd som parkerar sin skåpbil framför författarens hus och blir kvar i 15 år. I berättelsen Fader Vår kallas Denis Midgley till sin fars dödsbädd. Midgley har föreställt sig faderns död otaliga gånger, men när det verkligen gäller drar det ut på tiden. Elegant och humoristisk.

MediaNr: CA28355

Barnet i Kupolen

av Gunilla Bergstrand. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Del 2 i serien om Hannah Järnerud. En död bebis hittas i köpcentret Kupolen i Borlänge. Det finns inga spår efter varken barnets föräldrar eller någon annan person. Hannah Järnerud vid Dalarnas specialiststyrka Lundberggruppen får ta sig an fallet. Hon har precis kommit tillbaka efter att varit sjukskriven en längre tid. Kommer hon att kunna orka med jobbet och hitta barnets mamma innan det är för sent? Polisdeckare, erotic crime.

MediaNr: CA28361

Blinka lilla stjärna

av Gunilla Bergstrand. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 31 min..

Del 1 i serien om Hannah Järnerud. En känd företagsledare hittas svårt misshandlad i sin bil, men vägrar att samarbeta med polisen. Flera offer påträffas och Hannah Järnerud från Dalarnas specialiststyrka Lundberggruppen kopplas in. Under arbetets gång upptäcker Hanna att den kvinna hon har ett förhållande med verkar vara inblandad på något vis. Hur långt kan man gå för att skydda den man älskar? Polisdeckare, erotic crime.

MediaNr: CA28360

Handbok för städerskor

av Lucia Berlin. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lucia Berlin skrev sammanlagt 76 noveller i sitt liv. Hon var under många år bortglömd och nästan helt okänd men när hon återupptäcktes för några år sedan blev hon en litterär sensation. Här är en samling korta berättelser inspirerade av författarens eget liv. Förutom städerskor får vi möta lärare och sjuksköterskor i vitt skilda miljöer från Santiago de till New York. L. B., 1936-2004, amerikansk novellförfattare.

MediaNr: CA27519

Allt jag begär

av Henning Brüllhoff. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 49 min..

När skådespelerskan Lana Clarkson i februari 2003 hittas död i Phil Spectors hus i Los Angeles går det en ristning genom kroppen hos berättarjaget. Det väcker minnen från hans uppväxt i pojkrummet i Huddinge på 1980-talet. När han med den vuxnes blick ser tillbaka ter sig inte de tidiga drömmarna längre så oskyldiga, mer som en rättegång som ska ta sin början. Litterär dissekering av den manliga blicken inifrån en kropp som skaver mot sina kanter.

MediaNr: CA28546

Låt det som varit vila

av Marianne Cedervall. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Den andra fristående boken om Anki Karlsson och Tryggve Fridman. Det är i mitten av november och i gotländska Mullvalds är planeringen av årets tryffelfestival i full gång. Anki Karlsson har bjudit med sig tre väninnor från fastlandet. Även Tryggve Fridman har fått besök. Strax efter middagen faller en av gästerna ihop och dör. Tryggve är övertygad om att det inte är någon naturlig död och drar igång en egen spaning tillsammans med Anki.

MediaNr: CA27483

Slutet på sommaren

av Anders De la Motte. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 10 tim., 35 min..

En kväll 1980 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte. Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. En ung man berättar inför gruppen om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp.

MediaNr: CA28044

Gröna bläcket

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

I centrum av denna diktsamling står författarens kärlek Anna Westerberg-Ekerwald. De möttes som unga i skuggan av andra världskriget, och delade 69 år tillsammans. C-G.E, 1923 har förutom dikter tidigare bland annat skrivit romaner, essäer och biografier.

MediaNr: CA28444

Avskedsfesten

av Anna Fredriksson. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 8 tim., 3 min..

Rebecca och hennes man Jacob ska skilja sig. Passionen har tagit slut och kärleken har ersatts av vänskap. När de berättar nyheten för sina bästa vänner blir det stor uppståndelse. Rebecca vill visa att en separation inte behöver vara någon katastrof. Men efter skilsmässan blir ingenting som hon tänkt sig. Kontakten med kompisgänget blir allt sämre och Rebecca tvingas inse att som singel är man inte längre välkommen till parmiddagarna.

MediaNr: CA28043

Att säga ja

av Dawn French. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den engelska småskolläraren Rosie Kitto tar anställning som nanny hos den respektabla familjen Wilder-Bingham på Manhattans Upper East Side. Rosie har noll koll på alla de etikettsregler som gäller hos de nya arbetsgivarna, hon är helt omedveten om att alla typer av känslouttryck är strikt förbjudna. Här är det inte ens tillåtet att ha kul. Med Rosie i huset blir livet minst sagt kaotiskt hos familjen Wilder-Bingham. D.F., 1957-, brittisk komiker.

MediaNr: CA28354

Frö

av Hanna Frost. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Berättaren går igenom en komplicerad graviditet. Hon, maken Sten och deras tvååriga dotter, längtar så efter det nya barnet. Men Frö är död vid födseln och hans kropp försvinner på det stora universitetssjukhuset. Först vill ingen säga vart han tagit vägen men det visar sig att kroppen kremerats utan att de har tillfrågats. En sorgesång om det som uteblev, mörkret mellan gatlyktorna, en utelämnad journalanteckning, en hemlig rad i livets bok.

MediaNr: CA28351

Blodet av ett lamm utan fel och lyte

av Linda Garbén. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Madeleine är funktionshindrad och hennes liv har ofta känts som en uppförsbacke. Diagnoser har baserats på hörsägner, snarare än medicinska fakta. En dag blir hon kontaktad av en känd idrottsman på Facebook. De inleder en intensiv kontakt och han tycks vilja veta allt om henne. Men vad vill han egentligen? Och varför hör han bara av sig på nätterna? En berättelse om utanförskap, längtan och krossade drömmar, men också om att slå ur underläge.

MediaNr: CA27317

Ut i det o-lösa

av Signe Gjessing. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 44 min..

En både gåtfull och lekfull diktsamling om villkoren för livet och varat. Gjessing låter dikten följa sin egen logik och skapa ett eget universum. Dikterna präglas av ett dunkelt bildspråk som sätter läsarens fantasi på prov: "alla våra halspulsådror tonar fram, mot en bakgrund tänkt för stjärnor". I översättning och tolkning av Ann Jäderlund. Signe Gjessing, 1992-, prisad dansk poet som skriver i samma andra som Nelly Sachs och Inger Christensen.

MediaNr: CA28770

Vanderland

av Erik Granström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 och sista delen i serien om den femte konfluxen, som inleddes med Svavelvinter. Trakorien ligger i krig med grannländerna och den femte konfluxen drar allt närmare. Prästinnan Frimrinda seglar norrut för att befria den gud hon tror hålls fången på Marjura. Generalen Praanz da Kaelve följer med som vägvisare. Mot Marjura strävar också ett skepp med vindhäxan Silvia Miranda, glasmannen Uroboren och prästen Ammisadu. Uppdraget är gemensamt - rädda konfluxen.

MediaNr: CA27985

Körsbärslandet

av Dörte Hansen. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Debutroman om rotlöshet och flykt. I över 60 år har Vera Eckhoff bott i Olland, söder om Hamburg. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen. En dag får hon oväntat besök av systerdottern Anne och hennes lille son Leon. Anne är på flykt bort från Hamburg och trasiga kärleksrelationer. Skildrar storstaden och stadsmänniskan samt landsbygden och byborna.

MediaNr: CA28305

Maestra

av Lisa Hilton. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i en trilogi om Judith Rashleigh som arbetar på ett av Londons mest ansedda auktionshus. Kvällstid extraknäcker hon som värdinna på en champagnebar. Judith vill ta sig upp i världen och har lärt sig utnyttja sina tillgångar. Men alla ansträngningar ser ut att vara förgäves när hon får skulden för en skandal på auktionshuset. Situationen kräver extraordinära åtgärder från Judiths sida. En blandning av sex, champagne och konst.

MediaNr: CA27950

Sista dagen

av Leif Holmstrand. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Med koncentrerade dikter, både till form och bildvärld, ringar Leif Holmstrand in ett tillstånd av stillsam sorgsenhet. Som i ett efteråt när luften har gått ur, när orken har tagit slut, när kraften är tömd, både kroppsligen och själsligen, och när tiden är på väg att rinna ifrån oss. Långsamt skriver Holmstrand oss närmare tidens slut, den sista dagen. "Ögat stiger ur sin bädd,.

MediaNr: CA28554

Blindgång

av Jørn Lier Horst. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde boken om norske utredaren William Wisting. En kall januarinatt försvinner en taxichaufför spårlöst. Flera månader senare hittas bilen i en lada och kroppen i en gödselstack. Wisting och hans kollegor i Larvik vid Oslofjorden kör fast i utredningen, vilket leder till stor frustration. Wistings dotter Line har en god vän som hittar ett vapen i ett hus som hon ärvt efter sin morfar. Vapnet visar sig ha kopplingar till mordet på taxichauffören.

MediaNr: CA27796

Ralphs party

av Lisa Jewell. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jem behöver nånstans att bo och flyttar in hos Ralph och Smith. Lägenheten är mysig och Jem känner sig hemma på en gång. Hon känner också på sig att hon här kan hitta sin drömprins, frågan är bara om det är Ralph eller Smith som är prinsen. Och Ralph som inte kan låta bli att läsa Jems dagbok, hur reagerar han på Jems fantasier?.

MediaNr: CA28436

Det du inte minns

av Harriet Lane. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Emma är hemmafru i norra London med en tvåårig son och ännu ett barn på väg. Hon har gett upp sin spännande karriär inom tv och känner sig ensam och nedstämd. När Nina, den begåvade konstnären - sval, sofistikerad och välbeställd - sträcker ut en hand blir Emma betagen, överväldigad och tacksam. Men vad Emma inte minns är att de en gång för länge sedan kände varandra. Nina har däremot inte glömt. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA28343

Att mörda konstnärer

av Gunnar Larsson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Konsthistoriska spekulationer ställs mot skildringar av svenskt konstliv. G. L., ledamot i Konstakademin och lärare på Konstfack, låter läsaren följa ett antal konstnärer från 1980-talet och framåt. Inbakat i en deckarintrigen skildrar författaren den sönderslitande konflikt som har delat konstlivet i två oförsonliga läger. Konflikten mellan konceptualismen och dess belackare. Författaren är själv mycket kritisk till konceptualismen. Satir.

MediaNr: CA28666

Operation Saif

av Erik Lewin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Trötta på att pressas, splittras och utnyttjas av väst bestämmer sig några muslimska ledare för att skapa en ny världsmakt. Västvärlden ska splittras, de ska få erfara vad Iraks och Afghanistans befolkning fått utstå: bomber, prickskyttar, lönnmord, övergrepp. Genom att skapa elitförband ska västvärlden störtas i kaos. Skräckvision i romanform om de möjliga konsekvenserna av organiserad terrorism och den sårbarhet som finns i samhället.

MediaNr: CA27956

Körkarlen

av Johanna Limme. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den tredje boken om kyrkoherde Simon Eldfeldt. En kulen höstkväll hittas en kusk död på sin droska i en av Karlshamns trånga gränder. För reservkonstapel Ivar Jönsson verkar det vara ett vanligt kuskrån som gått över styr. Men snart börjar vidskepliga rykten om lyktgubben spridas i staden och Jönssons morbror, kyrkoherde Simon Eldfeldt kopplas in på fallet. Samtidigt hotas staden av en brutal kvinnoskändare. Historisk deckare.

MediaNr: CA28391

Sno kläder på American Apparel

av Tao Lin. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sam, en man i 20-årsåldern, beskriver i ett oavbrutet flöde sin tillvaro i New York. Han sover på dagen, är vaken på natten och jobbar extra på en ekologisk veganrestaurang. Mest av allt sitter han framför sin Macbook och umgås med folk via G-mail-chatten. Händelser, tankar, relationer, kamrater och flyktiga bekantskaper virvlar förbi. T.L., 1983- , portalfigur för alt-lit, litterär strömning som influerats av informationsflödet på internet.

MediaNr: CA27852

Tjugo år till dig

av Anna Lönnqvist. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Fristående uppföljare till romanen "Tills kärleken skiljer oss". Linn är singel och på ytan verkar allt i hennes liv perfekt, men hon känner sig rotlös. Hon behöver fly från smärtsamma relationer och drivs till Lappland. Joel lämnar Stockholm för att arbeta på en fjällstation. Deras vägar korsas i Abisko, men händelser från deras förflutna hinner ikapp dem. En relationssaga om kärlek, vilsenhet och en stark längtan.

MediaNr: CA28256

Köld

av Jakob Mjöbring. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Del 1 i serien Katja Lyss. Ett brutalt mord i den internationellt präglade biltestarmiljön i det lilla samhället Arjeplog är startskottet för polisen Katja Lyss från specialenheten NOAx. Hon tvingas försöka hantera både extrem kyla och oförklarlig ondska. Debut av Jakob Mjöbring, kommunikationskonsult. Detta är första delen i en planerad trilogi.

MediaNr: CA28740

Granatkastaren

av Yan Mo. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 19 tim., 27 min..

I ett tempel på den kinesiska landsbygden berättar en ung man sitt livs historia för en munk. Det är en berättelse om fattigdom, våld och död som ändå rymmer både kärlek och förtröstan. Luo berättar om hur fadern övergav dem och hur modern i sin spariver nekade honom att äta kött. Som pojke fantiserade han om läckra kötträtter men en rad dramatiska händelser får honom ändå att söka sig till ett spartanskt liv som munk. Nobelpris i litteratur 2012.

MediaNr: CA28373

Stoft

av Lars Norén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 14 min..

L.N., 1944- , Sveriges mest kända nutida dramatiker skrev främst poesi i början av sitt författarskap. Det här är hans första diktsamling sedan 1980. Många teman känns igen: Modern, fadern och barnet. Sinnessjukdomen. Förintelsen. Dikterna dateras mellan den 12 juli 2015 till den 29 februari 2016. Att bli till stoft är att skriva sig loss från tiden, få ord att bli "det fina torra pulver som består av partiklar av jord och mänsklig lekamen".

MediaNr: CA28055

Hon bad om det

av Louise O'Neill. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sommaren är här och artonåriga Emma är ung och vacker. I sin lilla hemstad befinner hon sig i händelsernas centrum. Men så förändras allt. Dagen efter en fest vaknar Emma halvnaken på trappan utanför sitt hus. Själv minns hon ingenting av festen - men alla andra vet vad som hänt. På Facebook sprids intima bilder av Emma och hennes vänner vill inte veta av henne. Boken passar även unga vuxna. Louise O'Neill, 1985-, irländsk författare.

MediaNr: CA28060

Norma

av Sofi Oksanen. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Normas hår växer okontrollerat och påverkas av förändringar i hennes humör. Det är en gåva och en förbannelse som hon gör allt för att hemlighålla. När hennes mamma dör under mystiska omständigheter bestämmer sig Norma för att ta reda på vad som egentligen hände. Efterforskningarna tar henne till många platser men ger också svindlande insikter om människor närmast henne. Originellt familjedrama och en berättelse om den magiska kraften i hår.

MediaNr: CA27775

Den sommaren

av Véronique Olmi. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Som vanligt träffas de tre medelålders paren för att fira nationaldagen och tillbringa några dagars ledighet tillsammans i Normandie. Det brukar vara ett skönt avbrott från vardagen med middagar och umgänge. Men den här sommaren dyker tonåringen Dimitri upp som pojkvän i en av familjerna och i hans närvaro förändras dynamiken i gruppen totalt. Gammal osämja, oförrätter och hemligheter kommer i dagen och den behagliga tillvaron rubbas.

MediaNr: CA28311

Samlade verk

av Breece D'J Pancake. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Den amerikanske författaren Breece D'J Pancake, 1952-1979, finns för första gången översatt till svenska. Han nominerades postumt till Pulitzerpriset för denna novellsamling. De tolv berättelserna utspelar sig bland West Virginias isolerade berg och dalgångar. Författaren skriver om ett hårt liv fyllt av dränerande arbete, fattigdom, fylla, längtan, slagsmål och död. Efterord av den amerikanske författaren John Casey, 1939-.

MediaNr: CA28306

Fjällkungens trumma

av Martin Persson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 34 min..

Ett tidigare okänt rum upptäcks i källaren på museet Tre Kronor i Stockholm, allt tyder på att det är Karl XI:s privata samlingskammare. Bland fynden finns en anteckningsbok och en samisk trumma. En tid senare stjäls föremålen och oförklarliga dödsfall inträffar. Kriminalinspektör Alex Anaris i Umeå kopplas in på fallet. Han upptäcker att det finns ett samband mellan offren och hans egen familj i Jämtland. De svävar alla i livsfara.

MediaNr: CA28490

Celestine

av Olga Ravn. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En kvinna tar anställning som lärare på en internatskola. Hon kan inte umgås med eleverna och bland kollegorna känner hon sig inte välkommen. Allt mer isolerad i sin ensamhet identifierar sig kvinnan med Celestine. Celestine är huvudperson i en saga som berättas på skolan. Skolan är inrymd i ett slott där den 16-åriga Celestine murats in i en vägg. Berättelsen fascinerar kvinnan som uppfylls av sagans gestalt. O.R., 1986- dansk författare.

MediaNr: CA27961

Fotsteg i taket

av Clayton Rawson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Huvudperson är magikern Den store Merlini som satt in en annons i tidningen där han efterlyser ett hemsökt hus. Merlini och hans gode vän Ross Harte blir indragna i en bisarr historia som bland annat innehåller ett medium, en rik arvtagerska med torgskräck och ett gäng skattletare. Pusseldeckare från 1939. C.R., 1906-1971, amerikansk deckarförfattare och amatörtrollkarl.

MediaNr: CA27914

En plats för kärlek

av Nora Roberts. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Megan O'Riley flyttar med sin son till släktingarna i The Towers. Det gamla huset talar till något inom henne och hon känner sig välkommen. Men när Nate Fury dyker upp vänds allt upp och ner. Faster Coco menar att kärleksplaneten Venus är inblandad, men Megan har inga planer på att riskera sitt hjärta. Att förklara det för de krafter som tycks verka är emellertid lättare sagt än gjort.

MediaNr: CA28326

Synd och förlåtelse

av Nora Roberts. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En ung kvinna hittas strypt. Bredvid kroppen hittas ett handskrivet meddelande som lyder "Hennes synder är förlåtna". I media kallas mördaren Prästen. När det ska göras en psykologisk profil på mördaren kallas psykiatern Tess Court in. Hon ska samarbeta med kriminalinspektör Ben Paris. Han är i sin tur mer intresserad av Tess än av hennes yrkeskunskaper. Men det är fler som är intresserade av Tess och det blir bråttom att identifiera mördaren.

MediaNr: CA28013

När musiken tystnar

av Peter Robinson. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 15 tim., 45 min..

Femtonde boken på svenska om kriminalkommissarie Alan Banks. En natt kastas en tonårsflicka ut ur en skåpbil mitt i ingenstans efter en gängvåldtäkt. Naken och med svåra skador söker hon hjälp, men blir brutalt ihjälslagen innan hon hinner fram. Annie Cabbot får hand om fallet under överinseende av Alan Banks. Parallellt med detta tar sig Banks motvilligt an en våldtäktsanmälan från 1967 mot en av dåtidens hyllade tv-personligheter.

MediaNr: CA27827

Det enda rätta

av Charlotte Rogan. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Maggie råkar stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. Upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas och hon tvingas till slut att göra svåra val. I Irak har Kapten Sinclair utfärdat en order med dödlig utgång. Han vill gottgöra sitt misstag, något som bara leder till ännu mer ödesdigra följder. Filosofisk thriller om relationerna mellan olika människors liv och konsekvenserna av att följa sin inre röst.

MediaNr: CA28270

Härifrån till verkligheten

av Eva Rydinger. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 47 min..

Skildring av två kvinnor: mamma Marianne och dotter Karin. Båda är änkor men Karin kan inte släppa taget om sin förolyckade man, medan Marianne vid 75 års ålder har en ny relation. I centrum finns också den skånelänga där Marianne bor. Karin tänker att ett övertagande av sitt barndomshem skulle bli den nystart hon behöver. Men vad tycker Marianne? Berättelse om den svåra relationen mellan mor och dotter, och om kärlek, sorg och försoning.

MediaNr: CA28533

Móri och isfolket

av Margit Sandemo. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

Del 2 i serien Legenden om ljusets rike. Häxmästaren Móri var odödlig, och därför hade han legat i en dold grav efter att de andra i familjen, bortsett från Dolg, gick genom portarna till Ljusets rike. Nu får han hjälp av Isfolkets Marco och Natanaiel för att finna sin äldste son, Dolg, som är försvunnen. Sökandet för dem ut på en farofylld färd till Island och alvernas värld. Detta är en fortsättning på serierna Häxmästaren och Sagan om Isfolket.

MediaNr: CA28349

Glöm mig

av Alex Schulman. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

En roman om sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Han vill ha tillbaka den glada mamman han minns från barndomen. Genom tillbakablickar får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son och det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.

MediaNr: CA28049

Mammas son banditen

av Mehdi Seyyed. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Roman med verklighetsbakgrund. M.S. påbörjade manuskriptet under en lång fängelsevistelse på Kumla och Hall. Genom olika berättarröster skildras hur förf., trots uppväxten i en kärleksfull familj, väljer den kriminella banan. Under en kort period i slutet på 1990-talet försöker han leva ett vanligt svenssonliv, men återvänder sedan till våldet och kriminaliteten. Medförfattare är Arash Raoufi, advokat och själv uppvuxen i en av Göteborgs förorter.

MediaNr: CA28254

Romanerna om Patrick Melrose

av Edward St. Aubyn. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar Vol. 1: 15 tim., 5 min..

E.S.A. 1960- föddes i en brittisk aristokratfamilj. I fem romaner har han skrivit om sitt liv. På svenska ges böckerna ut i två band, och Volym 1 innehåller de tre första romanerna Glöm det, Dåliga nyheter och Visst hopp. Här skildras uppväxten, som kantades av övergrepp och de tidiga vuxenårens drogmissbruk och kamp för överlevnad. Romanerna som kallas Melrose-sviten, utsågs 2015 av BBC som en av de 100 bästa brittiska romanerna genom tiderna.

MediaNr: CA28701

Prins Charles känsla

av Liv Strömquist. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Liv Strömquist söker svar på vad kärlek är, i en odyssé kantad av folkliga sexköpare, sociologisk teori, asagudinnor, antiromantik, hjärtesorg, psykoanalys och personangrepp. Hon ställer också andra frågor som: Var Ronald Regans fru kommunist? En historisk och komisk granskning av den romantiska kärleken som samhällsfenomen. Tecknad serie, skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27643

Ris

av Tong Su. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Utspelar sig i Kina under 1920- och 30-talen. Bondpojken Wulong har lämnat sin hemby Fengyangshu som har ödelagts av översvämningar. Han lyckas få jobb hos en rishandlarfamilj och börjar sakta arbeta sig uppåt och får mer makt. Från att ha varit en fattig tiggare blir han nu en hänsynslös och våldsam maffiaboss. Skildrar fattigdom, utsatthet och grymheten i ett samhälle där bara den starkaste överlever. S.T., 1963- , kinesisk författare.

MediaNr: CA28281

Ett land att dö i

av Abdellah Taïa. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Paris, sommaren 2010. Genom några personer i samhällets marginal får vi erfara omöjligheten att finna sin plats och leva sitt riktiga liv i exil. Vi får möta två prostituerade, Zahira och hennes vän Zannouba. Zannouba har bytt kön, men börjar tvivla på om det var någon idé eftersom livet ser likadant ut före som efter. In i deras liv kommer den iranske Mojtaba, en homosexuell revolutionär. Abdellah Taïa, 1973-, marockansk författare.

MediaNr: CA28372

Fåfängans marknad

av William Makepeace Thackeray. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar Tredje delen: 11 tim., 14 min..

Tredje delen av William M. Thackerays mest berömda verk, från 1847, är en bred skildring av det engelska samhället och dess olika klasser (utom arbetarklassen) med ett rikt persongalleri. Tid: 1813-30. Miljö: dels London, Paris och andra europeiska städer, dels herresäten på den engelska landsbygden. Författaren är framför allt satiriker med skarp blick för mänskliga laster.

MediaNr: CA27631

Fåfängans marknad

av William Makepeace Thackeray. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar Andra delen: 12 tim., 23 min..

Andra delen av William M. Thackerays mest berömda verk, från 1847, är en bred skildring av det engelska samhället och dess olika klasser (utom arbetarklassen) med ett rikt persongalleri. Tid: 1813-30. Miljö: dels London, Paris och andra europeiska städer, dels herresäten på den engelska landsbygden. Författaren är framför allt satiriker med skarp blick för mänskliga laster.

MediaNr: CA27630

Jerusalems stenar

av Bodie Thoene. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Del 5 i Sionsarvet, som inleds med Jerusalems vaka. Gamla staden har fallit. Moshe Sachar befinner sig fortfarande i det underjordiska biblioteket. Han öppnar ännu en bokrulle och låter sig svepas med av berättelsen om Marcus, den romerska centurionen och hans älskade Miryam. Med i berättelsen finns också den unge, judiske pojken Avel, som bor på Jerusalems gator och har svurit att hämnas romarnas mord på hans bästa vän.

MediaNr: CA28591

Olyckan

av Valérie Tong Cuong. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

12-årige Milo hamnar i koma efter en olycka. Olyckan och tiden då Milo vårdas på sjukhus präglas av oro i familjen. Relationerna knakar i fogarna, halvt bortglömda hemligheter kommer upp till ytan och riskerar att splittra sammanhållningen. Det visar sig att Milo är den som håller samman familjen - kan den villkorslösa kärlek de alla känner till honom hålla dem samman? Familjeroman. V.T.C. fransk författare som tidigare skrivit Mirakelverkstaden.

MediaNr: CA27951

Laboon

av Henrik Tord. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 10 tim., 16 min..

Del 3 i Svart paradis-trilogin, som inleddes med Kum. Annandagens morgon, Thailand. Vågen närmar sig långt bort i horisonten, men Sandra och Matti hinner inte hitta sonen Viktor innan den dundrar in mot land. Ute på havet kastas deltagarna på en dyktur runt som trasdockor. Mitt i förödelsen ser den kriminelle Marko sin chans. Sex år senare ringer telefonen hemma hos Sandra. Det är en ambassadtjänsteman - Viktor är återfunnen.

MediaNr: CA28715

Tills något annat tar vid

av Agneta Vorberg. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Systrarna Kristin och Marie drömmer om en förändring. Kristin är advokat, gift med stjärnadvokaten Johan Adelsten och lever ett glamoröst liv i Stockholms innerstad. Men Kristin inser att hon vill göra något annat. Marie är barnskötare, gift med Håkan och bor på landet. Deras äktenskap knakar i fogarna, men Marie vet inte om hon vill lämna Håkan. Omständigheter gör att systrarna till slut träffas - något de inte är beredda på. Relationsroman.

MediaNr: CA28393

I avgrunden och andra noveller

av Herbert George Wells. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Novellantologi med 30 noveller av författaren H. G. Wells, 1866-1946. Här finns både science fiction och fantasy representerat. Några av novellerna i boken är: I avgrunden, Mirakelmannen, Den magiska butiken, Den stulna bakterien, Kristallägget, Dörren i muren och Kärlekens pärla. Novellerna har tidigare varit publicerade i olika tidskrifter mellan åren 1894 till 1925.

MediaNr: CA27808

Arnliot Gällina

av Victor Hugo Wickström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 45 min..

Boken utkom första gången 1896 och är baserad på sagan om den jämtska vikingen Arnljot. Här skildras den laddade relationen mellan den högreste vikingen och hittebarnet Dag. Romanen är en förlaga till Wilhelm Peterson-Bergers opera Arnliot. V.H.W.1856-1907, var en svensk tidningsman, författare, politiker och kulturprofil. Han var dessutom en av sin tids främsta homosexuella aktivister.

MediaNr: CA27795

Jungfruön

av Anna Winberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En nytolkning av Blåkullamyten. Denna kortroman om sorg och ensamhet tar avstamp i en ung flickas försvinnande. Hon glöms kvar på ön Blå Jungfrun efter en utflykt och återfinns aldrig. Föräldrarna gör allt för att glömma medan brodern hemsöks av minnen. Han försöker förstå det oförklarliga, men historien verkar inte ha något slut.

MediaNr: CA28344

De polyglotta älskarna

av Lina Wolff. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Tre karaktärers berättelser vävs samman: Författaren Max Lomas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Ellinor är en 36-årig kvinna från Skåne som på en dejtingsajt söker "en öm, men inte alltför öm, man". Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats. Mannens blick på kvinnan finns i centrum men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

MediaNr: CA28499

Bucketlist

av Katrin Zytomierska. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mila är en hårt arbetande tvåbarnsmamma, nyligen separerad från sin sambo Peder. Utåt sett är hon sinnebilden för framgång, men under ytan är självförtroendet i botten. Under de senaste åren har sexlivet gått på sparlåga och hon bestämmer sig för att ändra på sitt liv. Hon skriver en bucketlist och börjar beta av den. Hon förför och blir förförd och provar nya djärva lekar, tills hon en dag börjar få känslor för en snygg amerikan, Ben. Debutroman.

MediaNr: CA28252

Den aningslöse

av Tage Åström. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

Simon Åslund är chef för Sektionen för särskilda insatser (SSI) inom polisen. För att infiltrera en pakistansk narkotikaliga som vill etablera sig i Sverige använder sig Åslund av en aningslös pubägare och tvåbarnspappa som ser sig själv som en ny James Bond. Med tiden förstår informatören att han är en bricka i ett cyniskt spel där oetiska och olagliga handlingar både behövs och krävs. Författaren har arbetat som polis i över 25 år.

MediaNr: CA28278

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Lena Ekman. Talboken omfattar 2016:3: 1 tim., 12 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Magnus Larsson, ny GD på MTM. Erik Fichtelius om Nationell biblioteksstrategi. 5 frågor till Oskar Laurin på Bibblix. Taltidningar på bibliotek i Värmland. Barn och ungdomar: notiser och boktips. Porträtt: Jing Wu, musiker. Nyheter i korthet. Lättlästa notiser. Från dari till svenska. Tidsfördriv. Boktips: musik är livet.

MediaNr: CA27936

Allmänt och blandat

Wicca

av Scott Cunningham. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

För att åter upptäcka den ursprungliga och enkla skönheten i wicca, är författarens ambition här att avmystifiera begreppet och beskriva en "ny" wicca. S.C. beskriver hur man skapar en magisk cirkel, bygger ett altare och förbereder en ritual. Boken ger också en inblick i symbolernas värld, runmagi, de fyra elementens krafter och återfödelse. Den innehåller också avsnitt om hur Guden och Gudinnan rör sig med varandra genom årstiderna.

MediaNr: CA28526

Tal

av Selma Lagerlöf. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 17 tim., 6 min..

En antologi med 44 tal hållna av Selma Lagerlöf mellan 1901 och 1938. Bland dem finner vi talet vid Nobelprisutdelningen, framföranden vid ett flertal kvinnorättsmöten, tal vid scoutmöten och tacktal till Värmlands studenter. Denna textkritiska utgåva är ett samarbete mellan Selma Lagerlöfarkivet och Svenska Vitterhetssamfundet. Boken inleds med en introduktion till Selma Lagerlöf som talare av Brigitte Mral, professor i retorik.

MediaNr: CA28583

Religion

Ateism

av Vesa Annala. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 14 min..

V.A. diskuterar den nya ateismen, bemöter dess argument och visar på vad han anser vara dess grundläggande brister. Författarens slutgiltiga analys består i att ateismens tankemönster är irrationellt och motsägelsefullt, och att dess förnuft är på villovägar.

MediaNr: CA28523

En bok om vetenskap, evolution, skapelse, Gudstro

Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Samling med ett antal oberoende artiklar skrivna av 10 olika författare. Artiklarna belyser på olika sätt vetenskapens förhållande till de stora livsfrågorna och den kristna tron, speciellt inom områdena evolution och skapelse. Skillnaden mellan vetenskap och tro, fakta och förmodan, klargörs och åskådliggörs genom många exempel. Artiklarna är hämtade från tidskriften Genesis utgivning från slutet av 1980-talet till 2002.

MediaNr: CA28491

Maria Elisabeth Hesselblad

av Björn Göransson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En biografi över Maria Elisabeth Hesselblad, 1870-1957, svenskt helgon sedan 2015. Boken beskriver hennes liv från barndomen i Sverige, till tiden i USA där hon konverterar till katolicismen och utbildar sig till sjuksköterska. Genom brev får läsaren en fin inblick i Hesselblads liv och gärning, hur hon blir kallad och grundar en ny birgittinsk kongregation, Birgittasystrarna och grundar ett kloster i Vadstena. B.G. katolsk präst.

MediaNr: CA27911

Tro som alternativ

av Hans Joas. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Den tyske sociologen Hans Joas menar att det finns en vedertagen, men felaktig, föreställning om att modernisering leder till sekularisering. Han hävdar att utvecklingen globalt går mot mer religion och att kristendomen expanderar. Vidare ifrågasätter Joas föreställningen om att religiös tro är oumbärlig för moralisk motivation. Syftet med boken är att få igång ett samtal där troende och icke-troende kan mötas med ömsesidig respekt.

MediaNr: CA28463

Gudstjänstens rötter

av Tony Larsson. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Hur gick gudstjänsten till på apostlarnas tid? Här bjuds på en upptäcktsfärd till urkyrkans gudstjänst som jämförs med de judiska gudstjänstformerna: templets offerliturgi, synagogans bibelstudiegudstjänst och måltidens bön- och samtalssamling. Boken bygger på ett stort antal citat ur antika texter och är en omarbetning av författarens masteruppsats i NT:s exegetik, Den kristna gudstjänsten rötter, som lades fram 2012 vid Göteborgs universitet.

MediaNr: CA28492

Naturens katedral

av Hans-Erik Lindström. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Femtio meditationer över naturen. Genom naturens perspektiv vill författaren hjälpa oss att upptäcka glädje och bekymmerslöshet. I sina betraktelser utgår han från djur och växter som symboler för hur vi kan tänka kring livet. Det är allt från Bäcken - att vara banbrytare, Eken - att bli ett, Humlan - att dela, till Öknen - att söka meningen. Hans-Erik Lindström är författare och präst. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA27916

Med hela ditt liv

av Hanna Möllås. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Vad är en kristen, livsbejakande hållning till sexualiteten? Varför har just sådana frågor fått en sådan sprängkraft? Hur ser en framkomlig väg för kyrkan ut? Författarna menar att kristen tro handlar om en Gud som bryr sig om hela livet och så även sexualiteten. Kapitlen behandlar ämnen som: Sex i Gamla testamentet, Sex i Nya testamentet, Skam och självkänsla, Sex i kyrkans historia, Sex i vår tids kyrka, Sex är relation och Sexuellt missbruk.

MediaNr: CA28392

Filosofi och psykologi

Humanismens födelse

av Anders Bergman. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En presentation av de italienska renässanshumanister som hade stor betydelse för övergången mellan medeltid och modern tid. Inspirerade av antika verk presenterade dessa modernitetens stigfinnare nya idéer om politik och etik. Då de var verksamma i just en brytningstid har deras insatser, enligt författaren, ofta missförståtts eller förbisetts. Några namn som diskuteras är Petrarca, Mussato, Salutati och Piccolomini..

MediaNr: CA28352

Helande minnen från tidigare liv

av Atasha Fyfe. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 8 tim., 47 min..

Här får vi ta del av ett antal vittnesmål om upplevelser från tidigare liv, själsliga resor genom tid och rum. Författaren vill förmedla bortglömd kraft, forntida visdom och historiska hemligheter. Genom praktiska övningar kan du prova att få tillgång till just din själs historia och låta dina tidigare liv bli en källa till kraft. Atasha Fyfe är brittisk hypnoterapeut.

MediaNr: CA24235

Girighet

av Tobias Hammar. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 47 min..

Författaren och ekonomijournalisten Tobias Hammar undersöker girighet och var den kommer ifrån. Vad är det, till exempel, som gör att personer i ledande ställning riskerar allt för att få mer? Boken bygger på intervjuer med forskare inom bland annat sociologi, evolutionsbiologi, spelteori och filosofi och vill ge nya perspektiv på begreppet girighet.

MediaNr: CA28319

När allting faller på plats

av Tommy Hellsten. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När Tommy Hellsten, finlandssvensk teolog och terapeut, som hjälpsökande femtonåring på 1960-talet plötsligt finner sig ensam kvar i pastorsexpeditionens skinnsoffa börjar en lång resa. Uppvuxen i en otrygg familjesituation, med en pappa som var alkoholist, prövade han sig fram inom olika områden innan han började läsa teologi på universitetet. Han berättar om sin resa, från ett liv i utanförskap, till överlåtelse och tillit.

MediaNr: CA28028

Sommar med Sokrates

av Olle Holmberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 32 min..

Några sommarmånader på landet - mellan bad, promenader och vedsågning - ägnade O.H., 1893-1974, åt filosofen Sokrates. Resultatet blev denna tänkebok som handlar om den Sokrates som vi lär känna i Platons dialoger, framförallt i Faidon, den dialog för vilken scenen är fängelset i Aten där Sokrates den sista dagen innan han ska tömma giftbägaren samtalar med sina vänner om döden och livet efter detta. Boken utgavs 1971.

MediaNr: CA28308

Universums plan

av Lena Ranehag. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 17 min..

L. R., medium och andlig coach, berättar om den stora andliga inlärningsrevolutionen som hon anser att vi befinner oss i. Hon presenterar olika verktyg som man ska kunna använda sig av för att förstå och leva efter den plan hon menar Universum har för var och en av oss. Lena förklarar hur Universum och andevärlden fungerar, berättar om parallella dimensioner och om hur hon använder sig av sina gåvor för att vara till tröst och hjälp för andra.

MediaNr: CA28617

Förlåtelsens helande kraft

av James Van Praagh. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

Framgångsrik författare, känd som medium med förmåga att förmedla vad han upplevt i sina kontakter med andar. Här berättar han om sin kommunikation med andar som tagit sig över gränsen mellan de levande och döda för att sända budskap till sina nära och kära som de har lämnat efter sig. Råden han får genom sina läsningar handlar bland annat om faran att bära omkring på negativa känslor från det förflutna och betydelsen av karma och förlåtelse.

MediaNr: CA28493

Litteraturvetenskap

Utplåna fraserna

av Ingeborg Bachmann. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 4 tim., 47 min..

Ingeborg Bachmann, 1926-1973, föddes i Österrike och var en av efterkrigstidens viktigaste tyskspråkiga författare. I textsamlingen ingår den föreläsningsserie hon höll på Frankfurts universitet vintern 1959-1960 och där hon presenterar sina tankar om litteraturens ansvar och verkan. Dessutom ingår ett tacktal från 1972, en kort text från 1970 och ytterligare två andra odaterade texter som återfanns i kvarlåtenskapen efter Bachmanns död 1973.

MediaNr: CA28301

Vänner och fiender

av Stefan Bohman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 12 min..

Författaren August Strindberg, 1849-1912, hade en stor vän- och bekantskapskrets. En del blev ovänner till honom, andra nära vänner - exempelvis Henrik Ibsen, Anna Branting, Ellen Key, Edvard Munch, Selma Lagerlöf och Carl Larsson. Genom deras relationer till Strindberg ges ett bredare perspektiv på Strindberg själv och hans roll som svensk och europeisk intellektuell. S. B., E. H. och C. L. arbetar eller har arbetat på Strindbergsmuseet.

MediaNr: CA28350

En sommar med Baudelaire

av Antoine Compagnon. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

A. C. är professor i litteratur vid Collège de France och har tidigare bland annat skrivit En sommar med Proust. Nu har turen kommit till den franske poeten och författaren Charles Baudelaire, 1821-1867. Hans diktsamling Det ondas blommor (1857) ses som en milstolpe i den västerländska litteraturen och har influerat otaliga diktare. A. C. presenterar Baudelaire genom 33 korta kapitel som vart och ett belyser en detalj i hans liv och författarskap.

MediaNr: CA28362

100 hemskaste

av Helena Dahlgren. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

H.D., bokbloggare och skräckentusiast, ger hundra omsorgsfullt utvalda skräcktips från 1818-2016. Från Frankenstein till Färjan, från gotikmysrys till splatter. Här trängs penny dreadfuls med Den Goda Smaken, Cthulhu tar en svängom med screamqueens och skräcken är skrämmande. Det är varken kulturkanon eller kulturdebatt - eller kanske både och?.

MediaNr: CA28030

Hur jag dog

av Niklas Ekdal. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 9 tim., 1 min..

N. E., 1961- , journalist och författare, råkar 2011 ut för en olycka - en hjärnskakning övergår i något värre. Efter ett år i mörker tar han en överdos av tabletter men klarar sig mirakulöst. Han skildrar sitt självmordsförsök och vägen tillbaka. Det blir en kärleksförklaring till livet. Han menar att i varje stund är vi alla överlevare, i en civilisation med både bipolära och suicidala drag. För att välja ljuset måste vi våga prata om självmord.

MediaNr: CA28553

Karin Boye

av Pia-Kristina Garde. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

P.-K. G., skådespelerska och författare, har i över fyrtio år haft ett stort intresse för Karin Boyes liv och dikt. Det har resulterat i två tidigare böcker om Boye. I denna tredje bok presenteras ett kommenterat urval från Gardes privata arkiv. Här finns bland annat intervjuer med brodern Ulf Boye, kusinen Tittie Denton, författaren Ebbe Linde och barndomsvännen Agnes Löwing. Många personliga berättelser som ger en komplex bild av Karin Boye.

MediaNr: CA28394

Självskrivna män

av Anders Johansson. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 12 tim., 13 min..

Karl Ove Knausgård, Lars Norén, P-O Enqvist - hur ska man förstå vår tids förfrågan på manliga författares ändlösa berättelser om sig själva? A.J. svarar att det har att göra med subjektets kris: de handlingskraftiga, fria individernas självskapande efterfrågas eftersom det inte längre står oss andra till buds. I nio textanalyser varvat med reflektioner över subjektbegreppet försöker han närma sig en förståelse av vår tid, frihet och maktlöshet.

MediaNr: CA28315

Det oändliga sammanhanget

av Henrik Johnsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

August Strindbergs 1890-tal har ofta beskrivits som om han befann sig i en svårförklarlig religiös kris. H.J., docent i litteraturvetenskap, spårar idéer som präglade författaren längre tillbaka. Han visar utifrån brev, pamfletter, pjäser och romaner att det inte är en plötslig religiös kris Strindberg upplever, utan kulmen på ett mångårigt esoteriskt, religiöst och vetenskapligt sökande. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

MediaNr: CA28027

Shakespeare - vår samtida

av Jan Kott. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 16 tim., 3 min..

Jan Kott, 1914-2001, polsk litteraturforskare, efter 1969 verksam i USA, driver i denna epokgörande bok inom Shakespearelitteraturen, tesen att Hamlet, Lear, Richard III inte tillhör det förflutna. Othello och Desdemona är inte några drömgestalter, inga abstrakta fantasier. Deras handlingar förklarar vårt eget öde och våra egna handlingar, deras tragik är vår egen och vår tids. Boken utkom på svenska 1965.

MediaNr: CA28267

En livstidsdömds dagbok

av Ricard A. R. Nilsson. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar D. 1: 6 tim., 29 min..

Ricard A R Nilsson, 1976-, är livstidsdömd för ett trippelmord år 1999. Genom hans dagboksanteckningar får vi ta del av vardagen på Tidaholmsanstalten under ett år - juni 2011 till juni 2012. Han skriver om sina egna tankar och händelser på anstalten och är ofta kritisk till kriminalvården. Mycket av anteckningarna rör också den nära förestående utgivningen av den deckare som han och hans medfånge Pierre D. Larancuent har skrivit.

MediaNr: CA28496

Cancerland - tur & retur

av Karin Wahlberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I början av 2015 står det klart för författaren och läkaren Karin Wahlberg att hon har ändtarmscancer. I sina öppenhjärtiga betraktelser utgår hon dels från vad hon själv har gått igenom som patient, dels från sin yrkesroll som läkare. Hon delar med sig av sina erfarenheter, minnen och reflexioner över livet före och efter sjukdomsbeskedet. I boken ingår även texten "Döda mammor är knepiga saker", om att som ung flicka mista sin mamma i cancer.

MediaNr: CA28661

Konst, musik, teater och film

Arkitektur för livet

av Louise Nyström. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 9 tim., 3 min..

Ett inlägg i diskussionen om hur vi gemensamt formar vår miljö. Författaren vill sätta arkitekturen i ett vidare samhällsperspektiv. Här diskuteras frågor om arkitekturens värde och funktion, arkitektur i relation till skönhet och arkitekturens roll när det gäller hållbar utveckling. Boken vänder sig till såväl arkitekter som en intresserad allmänhet. Louise Nyström är arkitekt och docent.

MediaNr: CA27252

Historia

Det blågula stjärnbaneret

Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 14 tim., 49 min..

Författarnas ambition är att visa att Sverige är amerikaniserat på vissa sätt, men inte på andra, och att amerikaniseringen har en tydlig svensk prägel. De påtalar den ambivalens de menar att Sverige har till det stora landet i väster: populärkulturen, journalistiken och företagandet uppskattas, krigen fördöms - både officiellt och folkligt. Det ambivalenta förhållandet blir enligt författarna extra tydligt när det kommer till försvarspolitiken.

MediaNr: CA28467

Regalskeppet Kronan

av Lars Einarsson. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 11 tim., 46 min..

Regalskeppet Kronans undergång den 1 juni 1676 var en av de största tragedierna i svensk historia. Marinarkeologer upptäckte vraket 1980 och året efter inleddes de undersökningar som lett till att mer än 30000 föremål har återfunnits. Bland fynden finns Sveriges största guldmyntskatt, praktfulla bronskanoner, skulpturer och navigationsinstrument men också soldaternas kläder och böcker. Förf. har varit projektledare för undersökningarna sedan 1983.

MediaNr: CA28380

Sydafrikas historia

av Andreas Karlsson. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett standardverk över Sydafrikas historia. Fotografen och frilansjournalisten Andreas Karlsson guidar oss genom landets historia, från förhistorisk tid och människans ursprung till Nelson Mandela och Sydafrika i det tjugoförsta århundradet. Tungvikten ligger på 1900-talet och författaren diskuterar bland annat orsakerna till apartheid, kolonisering och naturtillgångar. Den tryckta boken innehåller kartor och bilder.

MediaNr: CA27687

Kalifatets återkomst

av Magnus Norell. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

En bok om islamiska statens (IS) religiösa och ideologiska rötter, dess uppgång och den självkritik IS framgångar fött i Mellanöstern. Vidare diskuteras det som författaren menar vara Sveriges och Europas ambivalenta förhållningssätt till den islamism som ligger till grund för IS. Frågor om yttrandefrihet, radikalisering och terrorism berörs också. Författaren är statsvetare med inriktning på Mellanöstern och Centralasien.

MediaNr: CA28592

Splittrat USA går till val

av Lennart Pehrson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Världspolitikens dagsfrågor. Här beskrivs tendenser i 2016 års amerikanska valrörelse. Djupa motsättningar i samhället som bland annat beror på ökande ekonomiska skillnader och utanförskap påverkar det politiska klimatet. Samtidigt råder stiltje i senaten där republikaner och demokrater inte lyckas komma överens. Journalisten och författaren L.P. belyser också Obamaadministrationens framgångar och nederlag.

MediaNr: CA28777

Politik underifrån

Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En antologi om politiska och sociala konflikter i Sverige under 1900-talet. Boken beskriver ett antal kollektiva konfrontationer som haft olika orsak och syfte till exempel rösträttskravallerna i Stockholm 1902 och ockupationen av Ringgatan i Malmö 1990. Texterna fokuserar på den historiska beskrivningen men ifrågasätter också den svenska självbilden av att alla konflikter lösts genom samförstånd. Boken avslutas med en presentation av författarna.

MediaNr: CA28342

Biografi med genealogi

Till mina legionärer

av Corneliu Zelea Codreanu. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Självbiografi av Corneliu Codreanu, 1899-1938, en ultranationalistisk, kristen ortodox politisk ledare och grundare av den fascistiska rörelsen Järngardet. Han avrättades 1938. Biografin omfattar hans liv mellan åren 1918-1933. I boken beskriver han sin roll som ledare i olika politiska rörelser. Hans mål var att försvara Rumänien mot dess fiender, särskilt Sovjetunionen och judarna. Utkom ursprungligen 1936.

MediaNr: CA28797

Ninas resa

av Lena Einhorn. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 2 tim., 13 min.. DAISY text och ljud.

Förkortad och bearbetad version av originalboken från 2005. Lena Einhorn berättar om sin mor Nina och hennes upplevelser som judinna under andra världskriget i Polen. Nina och brodern Rudek växte upp i Warszawas getto. De lyckades fly och överlevde kriget. Nina kom som flykting till Sverige 1946 och blev en framstående läkare. En fascinerande biografi med många bottnar.

MediaNr: CA10552

Berättelser om Breivik

av Mia Eriksson. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 11 tim., 26 min..

Avhandling i genusvetenskap. M. E. undersöker genom textstudier, av bland andra Seierstad och Knausgård, hur Anders Behring Breivik förstås och begripliggörs av omvärlden. Vad gör berättelserna om Breivik och vilka diskurser finns för att begripa? Författaren menar att hur norrmän antas vara, synen på maskulinitet, sexualitet och våld och vad för typ av människor som antas utföra en viss typ av våld påverkar vår syn på den norska vita terrorismen.

MediaNr: CA28438

Vägen ut

av Kjell-Olof Feldt. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 26 min..

En bok om att försöka ta sig ur alkoholberoende. Kjell-Olof Feldt och hans hustru Birgitta von Otter redogör i dagboksform osentimentalt och öppet om hans eskalerande alkoholism och hennes medberoende. De skriver vartannat kapitel i boken utifrån sina egna upplevelser, vilket ger en komplex och intressant bild av problematiken. K-O. F., 1931-, nationalekonom och före detta finansminister, B. v. O., 1939- journalist.

MediaNr: CA28538

Alan Turing

av Andrew Hodges. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alan Mathison Turing, 1912-1954, var en brittisk matematiker som under 2:a världskriget spelade en central roll för att överlista tyskarnas krypteringsmaskin Enigma och lade grunden för den moderna datortekniken. Denna biografi lyfter fram privatpersonen samtidigt som hans öde träder fram i en politisk, vetenskaplig och social brytningstid. Boken utkom första gången 1983. Denna första svenska utgåva har försetts med en nyskriven inledning.

MediaNr: CA28269

Drottningen av kaos

av Diana Johnstone. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

D.J. skriver om drivkrafterna bakom den amerikanska utrikespolitiken, som enligt henne går ut på att skapa kaos i syfte att undanröja och förhindra framväxten av rivaler. Som exempel nämns bland annat Jugoslavien, Afghanistan, Syrien och Ukraina. D.J. menar att Hillary Clinton för en särskilt aggressiv politik, och undersöker hennes utrikiskpolitiska insatser från och med 1990-talet och framåt. D.J., 1940-, amerikansk journalist bosatt i Paris.

MediaNr: CA28743

Under en mans vingar

av Rosa Klippberg. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim..

Självbiografi. Rosa Klippberg var gift med en man som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt under många år. Rosa tar på sig skulden och hoppas hela tiden att det ska bli bättre. Först när barnen blir myndiga kan hon bryta upp. I boken berättar hon om deras liv tillsammans; från förälskelsen till det smärtsamma uppbrottet.

MediaNr: CA28338

Det kunde varit jag

av Sara Olausson. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sara Olausson skildrar i tecknad serieform hennes möte med den rumänske tiggaren Felicia och vänskapen som växer fram dem emellan. Felicia bor ibland hos Sara, och Sara följer med Felicia till Rumänien. Hon berättar också om Felicias uppväxt och liv och ger en inblick i orsakerna till varför man väljer att tigga. Författaren ger också tips på hur man kan hjälpa till. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27348

Otroligt högt och extremt djupt

av Annelie Pompe. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 5 tim., 28 min..

Utifrån författarens upplevelser av att bestiga Mount Everest, fridyka med hajar, djupdyka till 90 meters djup och andra regelrätta äventyr diskuteras vad som menas med centrala begrepp som mod, äventyr, rädsla, passion, utmaning, tankekraft och andning. Författarens syfte är att ge vägledning till hur man bland annat genom mental träning kan utmana sig själv i vardagen för att kunna växa som människa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28277

Jag sökte Allah och fann Jesus

av Nabeel Qureshi. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 13 tim., 58 min..

Självbiografi av läkaren och religionsvetaren Nabeel Quereshi. Quereshi som har pakistanskt ursprung växer upp i USA där han uppfostras av sina föräldrar enligt muslimska traditioner. Så småningom blir han frälst och konverterar till kristendomen. Quereshi vittnar här om hur det kan vara att växa upp som muslim i västvärlden och delar med sig av sina erfarenheter av att byta religion.

MediaNr: CA28622

Barnmorskan i East End

av Jennifer Worth. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar [D. 1]: 16 tim., 10 min. : mono.

Del 1. Livet i Londons East End och Docklands på 1950-talet är tufft. Hit kommer Jennifer Worth som 22-åring för att arbeta som barnmorska. Preventivmedel är i princip okänt, husen trånga och slitna och nästan alla saknar rinnande vatten och inomhustoalett. För medelklassflickan Jennifer blir mötet med fattigdomen en chock. Hon lär sig dock att älska och beundra människors livsvilja, värme och kärlek. Boken ligger till grund för tv-serien med samma namn.

MediaNr: CA05866

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Hövdingens totempåle

av Anders Björklund. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 10 tim., 18 min..

Berättelsen om den totempåle som restes av kitlopefolkets hövding till minne av ett möte med en ande och som sedermera donerades till Sverige av en konsul. Väl i Sverige magasinerades totempålen innan den ställdes ut på Etnografiska museet 1980. A.B., etnolog och f.d. chef på Etnografiska museet, redogör för riksdagens beslut att återbörda totempålen till Kanada. Dessutom diskuterar han generella frågor om museietik och hotade kulturarv.

MediaNr: CA28065

När ingenting särskilt händer

av Billy Ehn. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Här gör Billy Ehn och Orvar Löfgren, professorer i etnologi vid universiteten i Umeå respektive Lund, ett försök till en annorlunda kulturanalys. De vill undersöka vad som egentligen pågår när ingenting särskilt tycks ske. Var befinner sig folk mentalt när de är kroppsligt närvarande? Genom att lägga märke till det som annars passerar förbi spårlöst gör författarna överraskande tolkningar av vardagens mikrodramer.

MediaNr: CA28314

Det tysta arvet

av Monica Hirsch. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om romer under förintelsen. Utifrån intervjuer med en rad överlevare från andra världskriget och deras anhöriga berättar journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om romerna under kriget. Man räknar med att omkring en halv miljon romer dödades i Auschwitz och andra läger. I augusti 1944 revs romernas läger i Auschwitz och de 2897 personer som bodde där gasades ihjäl. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28381

Hemsökt

av Petter Inedahl. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Presentation av mer än 100 platser i Stockholms län där det skett spökerier av olika slag. Det är hemsökta platser - slott, kyrkor och herrgårdar; lägenheter, villor, sommarstugor, skolor och fabriker; stenar, skogsbackar och sjöar - där det okända och ondskefulla döljer sig. Historierna kommer från dem som själva varit med, och de allra flesta är tidigare opublicerade. De är skrämmande och kanske sanna.

MediaNr: CA27613

Geografi

Mitt Prag

av Carl Rüster. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Personlig reseguide till Prag. Med hjälp av denna bok hittar du till välkända sevärdheter som Karlsbron, kommunhuset och Gamla stans torg. Men här finns också initierade tips utanför de allra vanligaste turiststråken. Frilansjournalisten C.R. tar med läsaren till sina personliga favoritställen, restauranger, butiker och museer. Här finns också kapitel om Prags olika fotbollslag och det judiska Prag. Den tryckta boken innehåller kartor och bilder.

MediaNr: CA27784

Samhälls- och rättsvetenskap

Organisera oberoende granskning

av Louise Bringselius. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Hur kan man leda och organisera granskning för att säkra oberoende och kvalitet? Hur ska oberoendet i sin tur regleras och organiseras? Vad är kultur och ledarskap? Här diskuteras och presenteras ett ramverk för att förstå dessa frågor. Boken utgår ifrån Riksrevisionens vägval under åren 2003-2013, främst med fokus på effektivitetsrevision. L.B., docent och forskare vid Lunds universitet.

MediaNr: CA28383

Nyfiken på Sverige

av Björn Ericson. Inläst av Johan Beer. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bok i samhällskunskap tänkt för nyanlända i Sverige. Grundläggande information om landet, befolkningen, arbetsmarknaden, boendet, vården, hälsan med mer. En stor del handlar om Sveriges uppbyggnad med betoning på demokrati, mänskliga rättigheter, våra grundläggande värderingar om allas lika värde och vikten av att leva i jämställda relationer. Parallelltext på engelska.

MediaNr: CA27618

ISIS: vad är Daesh?

Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

22 experter på islam och Mellanöstern skriver här om den islamiska staten, som går under beteckningen IS, ISIS eller Daesh. Ur olika perspektiv betraktar författarna detta fenomen som har sitt främsta syfte att återställa kalifatet från 700-talet. Läsaren får här både breda och djupa förklaringar, vad är rötterna, hur kommer sig det brutala våldet och hur finansieras verksamheten. Bland författarna märks Tahar Ben Jelloun och Michel Onfray.

MediaNr: CA28363

Inbördes hjälp

av Petr Kropotkin. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 15 tim., 14 min..

P.K., 1842-1921, rysk vetenskapsman och författare, ofta ansedd som grundläggare av den kommunistiska anarkismen. Här polemiserar han mot den darwinistiska läran och tanken om att de starkaste överlever. Han undersöker olika djurarters beteenden och mänskliga samhällsförhållanden genom historien och kommer fram till att inbördes hjälp i lika stor utsträckning som inbördes konkurrens är en naturlag, minst lika viktig för framåtskridande.

MediaNr: CA28435

Svensk frihetskamp

av Sven Olov Lindholm. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Nationalsocialistisk skrift från 1943 av Sven-Erik Lindholm, 1903-98, en av mellankrigstidens mest kända nazister i Sverige. Författaren går igenom det han kallar den svenska frihetsrörelsens utveckling. Visst historiskt intresse föreligger den som vill studera den svenska nazismens uttryck under andra världskriget.

MediaNr: CA28798

Gemensam nytta

av Ugo Mattei. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 5 tim., 25 min..

Expropriering är reglerat i lag så att den enskilde garanteras ersättning när hens mark tas i anspråk för andras syften. Men när stater eller kommuner säljer ut det som tillhör alla finns ingen liknande reglering. U. M., italiensk professor i juridik, undersöker hur synen på det gemensamma förändrats från medeltiden fram till idag. Han visar hur centrala mänskliga behov och intressen blir klämda mellan staters och privata aktörers jakt på vinst.

MediaNr: CA28665

Feminismens ABC

av Lisa Mattisson. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kortfattad samanställning från A till Ö över betydelsefulla kvinnor inom bland annat litteratur, politik och vetenskap. 29 kvinnliga pionjärer presenteras, boken inleds med Amalia Eriksson, som uppfann polkagrisen, och slutar med Öxabäcks damlag.

MediaNr: CA27970

Agonistik

av Chantal Mouffe. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En undersökning av internationella relationer och politiska strategier. Här utvecklar författaren sin agonistiska demokratimodell som utgår från att politiska konflikter är oundvikliga. För att konflikterna ska bli konstruktiva måste parterna ha en agonistisk relation och erkänna varandra som legitima motståndare. Vidare diskuteras hur vi kan verka för en multipolär värld präglad av kulturell pluralism. C.M., 1943-, professor i politisk teori.

MediaNr: CA28371

Svenska väljare

av Henrik Oscarsson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

En bok om väljarbeteende i Sverige. Boken analyserar intervjusvar från omkring 80 000 svarspersoner under åren 1956-2014. Författarnas ambition är att bidra till insikter om den politiska utvecklingen utifrån samtiden såväl som ur ett historiskt perspektiv. Denna referensbok vänder sig till alla som är intresserade av studier av de allmänna valen. Henrik Oscarsson är professor i statsvetenskap och Sören Holmberg är professor emeritus i samma ämne.

MediaNr: CA28387

Tjugo verkliga mord

av Lennart Rammer. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Rättsläkaren Lennart Ramner beskriver tjugo mordfall som han har undersökt vid Rättsmedicinska avdelningen i Linköping under åren 1975-2006. Utgångsmaterialet är offentliga domar från tingsrätt och hovrätt samt författarens egna minnen. Han redovisar bakgrund, motiv och våldsmetod för varje fall. Dessutom får man reda på vad rättsmedicinen och rättsväsendet har för uppgift när det gäller att upptäcka, utreda och beivra denna typ av brott.

MediaNr: CA27619

Teknik, industri och kommunikationer

Mjölkrevolutionen

av Fredrik Colting. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

Numera måste mjölk som säljs i affärer vara pastöriserad, och Livsmedelsverket avråder från att dricka opastöriserad mjölk. F.C. menar dock att vi borde dricka just opastöriserad mjölk, och redovisar vilka hälsofördelar han menar att det har. Boken innehåller också en beskrivning av mjölkens historia, en granskning av mjölkindustrin och intervjuer med representanter från bland annat Arla.

MediaNr: CA28495

Ekonomi och näringsväsen

Mer lugn mage med god mat

av Sofia Antonsson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kokbok med recept för den med IBS, irritable bowel syndrome. Inledningsvis skriver författaren om syndromet och om metoden FODMAP, vilken hon förespråkar för att må bättre. Laktos- och glutenfria recept följer sedan, ordnade efter dagens måltider. Avslutningsvis finns en FODMAP-vänlig inköpslista, inklusive varumärkesangivelser. Författaren är dietist.

MediaNr: CA28450

Biskop Brasks måltider

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biskop Brask, 1464-1538, katolsk präst och biskop i Linköping var inte bara en andlig ledare utan även en praktisk man som ägnade sig åt vardagliga sysslor. I en bevarad handskrift, biskopens ekonomibok, finns en unik beskrivning om mat och hushåll. Det handlar både om hur man tillagade maten och om tidens handel och tekniska innovationer. Utifrån denna handskrift ger 15 experter en ny och levande bild av livet i Sverige i början av 1500-talet.

MediaNr: CA28025

Frågelådan

av Yrsa Franzén-Görnerup. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Som hundägare hamnar man ständigt i nya situationer där man frågar sig varför hunden beter sig som den gör, varför saker händer och hur man bäst ska lösa problem som uppstår. Boken innehåller ett stort antal frågor som författaren, hundpsykolog, samlat på sig under flera år. Man får hjälp att hitta vägar ur hundens problembeteenden och tips på hur man bryter onda cirklar men mjuka metoder och breda träningsprogram.

MediaNr: CA28396

Vardagsstress och aktivering

av Yrsa Franzén-Görnerup. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 24 min..

Stress är en av de vanligaste orsakerna till hundproblem. Med hjälp av aktivering kan man enligt hundpsykologen Ylva Franzén-Görnerup lösa stressrelaterade problem, men man kan också utnyttja aktiveringen för att stärka hundens svaga sidor. Här finns även kapitel om hundens sinnen och olika aktivitetsövningar för varje sinne. Vänder sig till dem som har en stressad hund och de som vill förebygga stressproblem hos sin hund.

MediaNr: CA28382

Economista

av Isabella Löwengrip Spångberg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En guidebok till hur du blir en economista. Författarna menar att det är dags för alla tjejer att ta makten över sin egen ekonomi, och på så sätt respektera sig själv. Boken innehåller tips och rekommendationer om hur du kan maximera dina intäkter, minimera dina utgifter, lära dig att förhandla och bli bästa vän med din budget m.m. I.L., 1990-, entreprenör, föreläsare och författare, mer känd som Blondinbella. P.H., journalist och civilekonom.

MediaNr: CA27886

Kapitalismen

av Arundhati Roy. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

A.R., författare och samhällsdebattör, undersöker sitt hemland Indien och beskriver hur en orättvis och ojämlik ekonomisk fördelning hotar landets utveckling. Hon visar även hur landets ekonomi förstärker kastsystemet och bidrar till att gynna samhällets övre skikt. Något som får katastrofala följder för större delen av befolkningen, ett land med 1,2 miljarder invånare, och för landets många naturresurser.

MediaNr: CA28253

Alltid fest - Renée Voltaires festmat

av Renée Voltaire. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kokbok med festmat. Här finns recept för olika typer av fester; mingel, bufféer, trerätters middag och utflykt är några exempel. Trevligt tilltal och tydliga instruktioner lockar till matlagning. Det märks att författaren har gedigen erfarenhet av matlagning i vardagssituationer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28441

Permakultur i ett nötskal

av Patrick Whitefield. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En konkret introduktion till principerna för permakultur, som är ett livsmedelsproducerande odlingssystem med naturens växtsätt och mångfald som förebild. Enligt författaren är permakultur ett kreativt sätt att närma sig en rik och tillfredsställande livsstil, det är ett sunt ekologiskt sätt att tillgodose våra behov av mat, husrum och sociala strukturer.

MediaNr: CA28295

Idrott, lek och spel

Ljubomir Vranjes

av Christian Albinsson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Biografi om L.V., född 1973, som har vunnit både VM och EM och tagit OS-silver i handboll. Det börjar med en stökig uppväxt i Kortedala, en förort till Göteborg. Sporten blir en räddning och han lyckas ta sig ifrån ett kriminellt liv och spelar i laget "Bengan Boys" som röner stora framgångar. Som tränare har han som förste svensk vunnit Champions League med SG Flensburg. Han har även utsetts till världens bästa coach.

MediaNr: CA28284

Cristiano Ronaldo

av Guillem Balagué. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över den världsberömde portugisiske fotbollsspelaren Christiano Ronaldo, född 1985. Under sin tid som spelare i Manchester United röstades han fram som Premier Leagues bäste spelare någonsin. Övergången till Real Madrid blev historisk som den dyraste någonsin, med en transfersumma på nästan 1 miljard kronor. 2015 blev han tidernas främste målskytt i UEFA Champions League. Han är också sedan flera år kapten för det portugisiska landslaget.

MediaNr: CA28286

Galna målvakter

av Petter Karlsson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Är fotbollsmålvakter mer galna än andra spelare? Kanske det. Här porträtteras 32 utvalda målvakter. Det är anekdoter om en som brukade hänga i knävecken i ribban när hans lag låg i anfall, en som bildade en sekt som hävdar att jorden styrs av ödlor från yttre rymden, en som vägde 160 kilo och smet in bakvägen vid en bankett och åt upp alla kamraters mat. En samling leriga, gapiga och spektakulära män som väckt fascination, avsky och många skratt.

MediaNr: CA27720

Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll

av Olof Lundh. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

O.L., reporter och krönikör på TV4 och Fotbollskanalen.se, skriver kärleksfullt och kritiskt om världens största sport, fotbollen. Han är kritisk mot Svenska Fotbollförbundet - deras tystnadskultur kring mygel och mutor, och deras passivitet kring riggade och uppgjorda matcher. Andra frågor han problematiserar: Varför nedprioriteras damfotbollen? Varför har landslaget så frostig relation med media? Varför svassar reportrar så för Zlatan?.

MediaNr: CA27843

En crossad dröm

av Jörgen Nilsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

1993 stod motocrossföraren J.N. på toppen av sin karriär. Det spåddes att han nästa säsong skulle bli den första svenska världsmästaren på tio år, men allt förändrades en novemberdag i Stuttgart. Efter en dramatisk krasch och två skadade bröstkotor, förstår han direkt att han har blivit förlamad. Det här är hans berättelse om de tre åren efter olyckan. Om rehabiliteringen, drivkraften, kampen och förmågan att kunna skratta mitt i kaoset.

MediaNr: CA27785

Mer än en sport

av David Sumpter. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fotboll handlar mycket om matematik. Från antalet skott på mål till tabeller och taktik är fotbollen full av siffror, mönster och former. D.S., professor i matematik, visar hur man med matematikens hjälp kan se fotboll på ett nytt sätt. Han skriver bland annat om likheterna mellan en myrkoloni och holländsk totalfotboll, hur sannolikhetsteori kan ge 13 rätt, fysiken bakom Zlatans cykelspark och hur Barcelonas mittfält är uppbyggt geometriskt.

MediaNr: CA27969

Barnidrott - ingen lek

av Klas Östberg. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 4 tim., 20 min..

De flesta föräldrar kommer någon gång i kontakt med barnidrott. Forskningen visar att fysiska aktiviteter för barn är av stor vikt men det finns faror med att driva barn inom idrotten för hårt. Författarna anser att all barnidrott bör bygga på lek och glädje. Boken varvar intervjuer med åtta kända idrottsstjärnor med åtta kommentarer kring barns utveckling och idrottande. Boken vänder sig främst till idrottsledare och idrottsföräldrar.

MediaNr: CA28713

Naturvetenskap

Sex, droger och rock'n'roll

av Zoe Cormier. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur kan rockmusik skapa vibrationer genom kroppen och sända lustsignaler till våra reptilhjärnor? Hur kan en kemists forskning för att hitta en medicin som lindrar vid barnafödslar resultera i skapandet av LSD? Varför anser kvinnor i mindre utsträckning än män att penisens storlek har betydelse för den sexuella njutningen? Populärvetenskapliga artiklar som utgår från hedonism och frågor som kretsar kring sex, drugs and rock'n'roll.

MediaNr: CA27928

Fallet Darwin

av Phillip E. Johnson. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 2 min..

1991 skrev den amerikanske juridikprofessorn Phillip Johnson denna bok där han vill reda ut Darwinismen. I den nya utgåvan bemöter han kritiken som riktades mot boken. Johnson frågar sig här om evolutionen verkligen är ett faktum eller en obevisad hypotes. Vidare undrar han om det naturliga urvalet kan åstadkomma evolutionära förändringar. Han menar att de fakta som påstås bevisa den Darwins evolutionsteori grundas i den filosofiska naturalismen.

MediaNr: CA28503

Medicin

ADHD och autismspektrum i ett livsperspektiv

Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En klinisk introduktion till utvecklingsrelaterade kognitiva funktionsproblem. Författarna, erfarna kliniker och forskare, ger aktuell kunskap om ADHD och autismspektrumstörningar. Stor tyngd läggs på att uppmärksamma livsperspektivet, liksom vikten av förståelse för individens kognitiva förmåga och stil för att göra en god bedömning av den enskilda patienten.

MediaNr: CA27078

Kontakt

av Mahina Chipumbu Havelius. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA28296

Epilepsiboken

Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En grundläggande bok om epilepsi. Den tar upp orsaker, yttringar, behandlingsmöjligheter och livskvalitetsaspekter, och varvar fakta med personliga berättelser. Boken vänder sig i första hand till personer med epilepsi och deras anhöriga, men den är också användbar för de som kommer i kontakt med epilepsi i sitt arbete. Författarna är barnneurologer, neurologer och kliniska neurofysiologer inom olika specialistområden.

MediaNr: CA28066

Vid sunda vätskor

av Terence T. Gorski. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

T. T. G., en av USA:s främsta experter gällande återfallsprevention, och M. M. beskriver de varningssignaler som föregår återfallet - och hur man förebygger eller avbryter den process som skapar suget efter drogen. En förutsättning för att kunna fortsätta vara nykter är god kunskap om återfallssymptom samt ett aktivt dagligt arbete. Vänder sig till patienter, anhöriga, vårdgivare, handläggare inom socialtjänsten, försäkringskassan samt politiker.

MediaNr: CA28616

Adam och hans epilepsihund

av Kerstin Jonsson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När Adam var fem år fick han hjärninflammation och förlorade sitt tal, sitt språk och sin intellektuella förmåga. Han fick också svår epilepsi och en allvarlig autismspektrumstörning. I denna rapport beskrivs hur Adam genom att kommunicera med sina teckningar och genom samspelet med sin hund kom tillbaka till ett liv med känslor, tal, språk och mycket mer. Delstudie i projektet "Servicehundars betydelse för ungdomar med epilepsi".

MediaNr: CA28524

Vård och omsorg vid demenssjukdomar

av Margareta Skog. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Demensvård diskuteras här utifrån det palliativa arbetssättets fyra hörnstenar: symtomkontroll, kommunikation och relation, närståendestöd samt teamarbete. Textens syfte är att öka viljan att utveckla demensvården i positiv riktning. Boken inleds med ett faktaavsnitt om demenssjukdomar. Vidare behandlas en mängd relevanta frågor av skilda slag, så som juridik och etik, depression och undernäring. M.S., medicine doktor, rektor vid Silviahemmet.

MediaNr: CA28365

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Världens mesta Ester

av Emma Adbåge. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det har börjat en ny tjej i Signes klass. Hon heter Ester. När Ester frågar Signe om de ska bli kompisar, blir Signe glad eftersom hon inte har så många att vara med. Ester har en egen nyckel och får gå hem själv. Det är spännande att vara med Ester, för då händer det alltid något. Och så berättar hon att hennes mamma heter Greta, är skådespelerska och bor i New York.

MediaNr: CA27731

Du, bara

av Anna Ahlund. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Sextonårige John och hans storasyster Caroline ska spendera sommaren hemma i Uppsala. Föräldrarna har dragit till landet, så de har lägenheten för sig själva. Caroline lyckas alltid fånga de snyggaste killarna, och en kväll i början av sommaren tar hon med sig Frank hem. När John ser Frank är det som att blixten slår ner, och hans värld ruskas om. Men Frank är ju redan tingad av Caroline, som är van att få som hon vill.

MediaNr: CA27791

Messi är min kompis, sa Bruno

av Lasse Anrell. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tredje boken om de fotbollsspelande vännerna Ali, Bruno och Emma. En dag när de ska träna är planen upptagen av några andra. Det visar sig vara ett gäng ensamkommande flyktingbarn. Tränaren Niklas löser problemet genom att föreslå att barnen spelar mot varandra. Sedan får laget en inbjudan till Barcelona för att spela i Leo Messi cup. När Erik och Andreas skadar sig under en match på skolgården får två av flyktingpojkarna, Omar och Hamid, hoppa in.

MediaNr: CA27730

Glassvärdet

av Victoria Aveyard. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Röd drottning. Mare Barrows blod är rött, färgen hos vanligt folk, men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. På flykt undan Maven, förr hennes vän men nu en hämndlysten kung, upptäcker Mare att det finns fler som hon och hon ger sig ut för att söka upp och rekrytera andra röd- och silverkrigare till kampen mot hennes förtryckare.

MediaNr: CA28370

Passa som Staffan Olsson!

av Staffan Bjerstedt. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Vagntunas lejon som börjar med Skruva den som Henry. Med vaktmästaren Henry som tränare har nybildade Vagntunas Lejon fått en bra start. Nu blir laget inbjudet till Jordgubbscupen efter att ha slagit ärkerivalerna Vagntuna HK. När allt känns motigt får de oväntad support från läktaren. Vi får följa laget genom tre matcher med avslutande final.

MediaNr: CA27326

Hecton - maskmonstret

av Adam Blade. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beast Quest : Piratkungen som börjar med Balisk - vattenmonstret. Tom och hans vänner möter en ny best. Hector med sin mantel av halvdöda djur är på jakt efter nya offer. Toms uppdrag är att befria Freya och Silver från Tavanien. Ska han vinna striden mot det slemmiga monstret?.

MediaNr: CA28008

Torno - orkandraken

av Adam Blade. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Beast Quest : Piratkungen som börjar med Balisk - vattenmonstret. Ännu en fasansfull best sveper in över landet Avantien. På piratkungens order ska orkandraken Torno hindra Tom att rädda Freya och Silver. Tom rustar sig för att möta besten som har kraft att skapa dödligt farliga orkaner.

MediaNr: CA28009

Vem vill ha Kristin?

av Cecil Bødker. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Kristin är bara åtta år och föräldralös. Hon lever i ett gammalt bondesamhälle i Danmark med stora klasskillnader och fördomar. En dag träffar hon elvaårige Larus som vallar kor. Han delar med sig av sitt bröd trots att han också är utsvulten. När Kristin fått lite mat i magen försvinner hon spårlöst men mötet med Larus blir början på ett nytt liv för henne. C.B., 1927- , dansk barnboksförfattare.

MediaNr: CA28005

VirtNet-spelen

av James Dashner. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

VirtNet erbjuder en virtuell värld för alla sinnen. Men vad händer när gränsen suddas ut och verkliga liv står på spel? I en framtid är Michael, 16 år, en skicklig spelare som lever större delen av sitt liv på VirtNet. När andra spelare försätts i koma av den ökände spelaren Kaine får Michael och hans vänner Sarah och Bryson i uppgift att försöka hitta honom. Han finns någonstans i VirtNet-spelens mörkaste nivåer, där få spelare någonsin varit.

MediaNr: CA28279

I dina ögon

av Sarah Dessen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sydney skäms. Hennes bror sitter i fängelse och föräldrarna bryr sig bara om att hjälpa honom. Är det ingen som tänker på att han faktiskt begått ett brott? När Sydney byter skola får hon snabbt nya vänner, Layla och Mac blir hennes närmaste och hon välkomnas i deras familj. För första gången känner sig Sydney sedd. En välskriven bok om vänskap, kärlek och att våga prata om svårigheter.

MediaNr: CA27828

Världens bästa fint!

av Måns Gahrton. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Fotbollstvillingarna som börjar med Dribbla, skjut, rädda! Kvarnbacka Kickers har fått bra nyförvärv, nämligen tvillingarna Kim och Konrad. Båda gillar att göra extra svåra saker: målvakten Kim djärva utrusningar och Konrad invecklade snurrfinter. Detta uppmuntras förstås på träningen men i en match blir det ett förargligt baklängesmål.

MediaNr: CA28155

Värsta målet, Kosse!

av Anja Gatu. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Äntligen har Kosse och hennes kompis Emma börjat spela i ett riktigt fotbollslag med matchtröjor och allt. Och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig. Nu måste hon kämpa mer än någonsin. Andra boken om Kosse i en serie som är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom.

MediaNr: CA27909

Saras pappa har PTSD

av Cecilia Ingard. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sara och hennes familj är på picknick i skogen. De hör några knallar, och pappan blir väldigt rädd. När han var barn var det krig i landet han bodde i och smällarna väcker rädslan till liv igen. Det visar sig att han har PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Han får träffa en doktor och prata om det han har varit med om, och snart mår han bättre igen. Boken avslutas med ett faktaavsnitt och råd till barn som är oroliga över en anhörig.

MediaNr: CA27998

Rimfrost

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i trilogin om syskonen Lukas och Anni som inleds med Fullmåne. Varulven är försvunnen från vinden, men det händer andra konstiga saker. De blir förföljda av en svart bil och en man med läskiga ögon smyger omkring i skolan. Anni verkar hålla något hemligt, och så en dag försvinner hon bara . Lix 20. Lättlästnivå 3.

MediaNr: CA28340

Miras hemlighet

av Camilla Jönsson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kille som åker buss sent på natten får syn på en tjej. Hon sitter längst bak helt ensam. Han tittar på henne i smyg. Hon är snygg. Ganska blek. Han blir attraherad av henne. Andra gången de ses får han veta hennes namn. Hon heter Mira. De börjar prata - hon är ingen vanlig tjej. Först när han upptäcker att hon saknar spegelbild inser han vem, eller vad, han har att göra med.

MediaNr: CA27532

Dans för en död prinsessa

av Lo Kahn. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i trilogin Tvillingmåne. I det avlägsna riket Ghend är guldåldern till ända. Förändringens vindar blåser när drottning Ysabels jubileum närmar sig. Alla deltar i förberedelserna inför firandet men ingen har någonsin sett den mystiska drottningen. Bakom kulisserna pågår en maktkamp och in i den dödliga striden kastas en tjuv, en slottspiga och en ung soldat. Frågan är om prinsessan Leana kan rädda dem alla?.

MediaNr: CA27908

Dödsdömda

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Svarta rosorna som börjar med Uppdraget. En liten fiskeby i Norge hotas av de tyska nazisterna och de enda som har möjlighet att varna dem är motståndsgruppen Svarta rosorna. Uppdraget för återigen Ben, Hilde och Maja över den norska gränsen och in i fiendeland, där faror lurar överallt och där de inte kan lita på någon. Det blir deras farligaste resa någonsin och när allt är över har de tre vännernas liv förändrats för alltid.

MediaNr: CA27734

Natträden

av Caroline Lawrence. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Natten då Troja erövras flyr Ry och Nisus för sina liv. Nisus lämnar sin familj bakom sig, Ry kan inte rädda sin far. Sju år senare har de som överlevde anfallet mot Troja funnit ett nytt land att leva i, men krig och död fortsätter förfölja dem. Lättläst äventyr om det mytologiska Trojanska kriget hämtat ur Vergilius klassiska epos Aeneiden skrivet kring 29-19 f.Kr. här suggestivt återberättat av den prisbelönta författaren Caroline Lawrence.

MediaNr: CA28213

Nils och Maja på badhuset

av Christina Lindström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Nils och Maja ska åka till badhuset med morfar. Maja har längtat. Hon kan simma och hoppa från trampolinen. Nils gillar inte badhus. Han tycker att vattnet är för kallt. Och om man inte passar sig kan man få en boll i huvudet. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28322

Inbrottet

av Suzanne Mortensen. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Tim och Tove är i trädkojan. De har med sig hunden Ludde. Då får de syn på två skumma typer hos grannen. Men grannen är på semester. Kan det vara inbrottstjuvar? Barnen och Ludde smyger efter. Kanske kan de hjälpa polisen att ta fast tjuvarna? Lättläst bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28359

Viteli

av Bitte Nohrin Jernberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjarmed Archies värld. Det har gått många år sedan kriget slutade, och folken i Storlandet, Naboriket och Norrfolk lever tillsammans i en fredlig union. Men nya hot tornar upp sig. Det ryktas om vita monster, pirater och stridsdrakar. Lugnet bryts och striden tycks oundviklig.

MediaNr: CA28379

Skogens blod

av Lena Ollmark. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fem skräcknoveller. Peter tänker rädda en varg undan jakten. Men Peter har aldrig hört talas om skogens blod. Julia försöker göra rätt, men ändå blir det så fel. Saga letar efter ett Youtube-klipp som sägs vara värre än döden. Kalle är livrädd för fåglar. Alla tror att fåglar är snälla, men Kalle vet att de har fel. En skolklass får besök av en författare som ber dem att avslöja sina värsta rädslor. Men vem är författaren, egentligen? Lättläst.

MediaNr: CA27541

Bert och tant Börje

av Sören Olsson. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Bert har fått en ny granne. Han verkar vara en vanlig tråkig gubbe. En kväll får Bert syn på sin nya granne genom köksfönstret. Han står och röker - i kvinnoperuk! Bert sammankallar genast gänget. Lill-Erik är livrädd och tror att grannen är en komplett galning. Åke tycker att man borde kalla på polis. Men Bert tycker det hela är ganska spännande och att de måste ta reda på mer om den nya grannen och varför han klär ut sig till kvinna.

MediaNr: CA27539

Sunes sommarstuga

av Sören Olsson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Mamma Karin har köpt en sommarstuga på landet. Pappa Rudolf har inget emot det, han är ju expert på att bygga och renovera. Väl framme i stugan visar det sig att småsakerna som behöver fixas bara bli större och större. Under tiden har Sune fullt upp med att spana efter snygga tjejer. Han har upptäckt minst fyra i det gamla pensionatet som byggts om till flyktingförläggning. Men hur ska han kunna tjusa dem om de inte pratar samma språk?.

MediaNr: CA27743

Flykten

av Johanna Sandberg. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett barn bor med sin mamma och pappa i ett krigshärjat land. Hittills har de levt ett normalt liv med skola och jobb, men kriget kommer allt närmare och till slut tvingas de fly. Det finns inte tid att ta med sig någonting, eller säga hejdå till kompisarna. Det blir en otäck och dramatisk resa, där en kär vän går förlorad.

MediaNr: CA27820

I bergets hjärta

av Mårten Sandén. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sonjas farfar bor i Årbergsholm i norra Sverige. Nu är han döende och vill att Sonja kommer och hälsar på. Det är en lång resa från Göteborg där hon bor med sin mamma. Sin pappa har hon aldrig träffat, han dog innan hon föddes. Farbrodern Ado är sträng och märklig, hans son Seth, som har svårt att gå, blir Sonjas bundsförvant. Ado smider planer, det verkar som att han vill sälja allt till ett gruvbolag.

MediaNr: CA27839

Drömmatchen

av Malin Stehn. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eddie har börjat spela i ett nytt lag. Han trivdes bra i sitt gamla, men hans pappa tyckte att Eddie inte utvecklades där. I det nya laget kommer alla från ett välbärgat område, och när de ska åka på en cup i Danmark blir Eddie lite orolig. Det kommer ju att kosta flera tusen! Han törs inte fråga sin pappa, han vet att de inte har råd. Dessutom kommer FC Barcelona till stan, och det vill Eddie inte heller missa.

MediaNr: CA27932

Girl online - on tour

av Zoe Sugg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Penny som börjar med Girl online. När Noah frågar om Penny vill följa med på Europaturné tvekar hon inte en sekund. Men med Noahs helt galna schema, inte speciellt vänliga bandmedlemmar och hotfulla meddelanden från svartsjuka fans, börjar Penny tvivla. Hon saknar sin familj, sin bäste vän Elliot och sin blogg Girl Online! Kommer Penny att fixa både turnélivet och att hålla fast vid sina egna drömmar?.

MediaNr: CA28643

Stinkis

av David Walliams. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

12-åriga Chloe känner sig som världens ensammaste tjej. Chloes familj verkar inte särskilt intresserade av henne, de är mest upptagna av sig själva. En dag kommer så luffaren Stinkis och hans hund till staden där Chloe bor. De bosätter sig på en parkbänk längs Chloes skolväg. Stinkis och Chloe blir snart kompisar och hon låter honom bo i familjens trädgård, men Stinkis är ingen vanlig gäst. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28501

Olga och Stefan vid lägerelden

av Helena Willis. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Är det viktigt att vinna tävlingar? Hur hittar man guld och vad gör man när en häst får skavsår? Två vänner på prärien letar upp äventyr och tar sig igenom svårigheter. Inget är ju omöjligt för en cowboy..

MediaNr: CA28172

Vem bor i källaren?

av Mats Wänblad. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Ebba vill ha ett husdjur. Men pappa säger nej, han är allergisk. Ebba går hem till Boris istället. Han har många djur. I ett litet fönster i Boris hus ser de ett par ögon. Vem kan det vara? Ebba och Boris törs inte gå ned i källaren för att titta. Istället knuffar de in Mysis genom dörren. Mysis kommer snart tillbaka och är jätterädd! Vem är det därnere som är så otäck? Lättläst bok.

MediaNr: CA27620

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Så känns det

av Katerina Janouch. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kan barn och unga bli våldsamt kära? Vad är känslor egentligen? I den här boken diskuterar relationsexperten Katerina Janouch både kunnigt och på ett kul sätt hur det kan kännas i kroppen och hjärnan när vi blir glada, arga, ledsna, svartsjuka, besvikna, sorgsna och så vidare. Med hjälp av fyra barn och en rad tecknade elefanter visas hur olika känslor och stämningar kan ta sig uttryck. Passar från lågstadiet.

MediaNr: CA28369

Vem är du?

av Pernilla Stalfelt. Inläst av Jared Brown. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alla människor är olika. En del tycker om bananer, andra om äpplen. Vi har olika kläder, fritidsintressen och rädslor. Pernilla Stalfelt har angripit ämnet tolerans på ett brett sätt. Funderingar om jaget och hur människor behandlar varandra är ett centralt tema. Initiativet till boken kommer från Teskedsorden och Rabén & Sjögren. Denna talbok har parallell text på engelska, svenska och arabiska. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA19507

Historia

Romarriket

av Dela Kienle. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om Romarriket, full av roliga och spännande historier och fördjupad information. Frågor som besvaras är bland annat: Hur blev romarriket en stormakt i världen? Hur levde barnen i antikens Rom? Vilka slogs på liv och död i Colosseum? Vilka spår lämnade romarna efter sig? Även intervjuer med flera experter på romarriket, till exempel en arkeolog som grävt ut Pompeji. Den tryckta boken innehåller en stor mängd fotografier och illustrationer.

MediaNr: CA27955

Samhälls- och rättsvetenskap

I mitt namn

av Moa-Lina Olbers Croall. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om att vara transperson. Den baseras på intervjuer med kända och okända transpersoner, allt från tonåringar till äldre förebilder som Saga Becker, Yolanda Bohm och Lina Axelsson. Utöver dessa berättelser innehåller boken också fakta om trans och tips till dig som är transperson, till exempel om vilka mötesplatser som finns på och utanför internet. Avslutningsvis innehåller boken även en ordlista med begrepp och förklaringar. M.O.C, 1982-.

MediaNr: CA28250

Naturvetenskap

Lätta fakta om nattdjur

av Susan Meredith. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad och lättläst fakta om olika slags nattdjur. Läsaren får till exempel veta vilka typer av djur som är vakna om natten, hur de hittar mat i mörkret och vad de gör på dagarna. Djur som presenteras särskilt ingående är bland andra ugglor, fladdermöss och igelkottar. I slutet av boken finns en kort ordlista där svåra ord förklaras. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA28725

Alla mina sinnen

av Valentina Villareal Thibblin. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Roliga och kluriga fakta om våra sinnen. Vilka är sinnena och hur fungerar de? I tur och ordning presenteras synen, hörseln, luktsinnet, smaken, känseln och det sjätte sinnet. Innehåller information om hur våra sinnen fungerar rent biologiskt, förklarar språkliga uttryck som har med sinnena att göra, samt innehåller en mängd finurliga fakta. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27980

Medicin

Slående fakta om hjärtat

av Lena Sjöberg. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ingen annan kroppsdel är så omskriven och avbildad som hjärtat. I hjärtat finns mycket att upptäcka. Visste du till exempel att blåvalens hjärta är stort som en bil? Eller att dina hjärtslag är lika personliga som ditt fingeravtryck? De här och många fler frågor får du svar på i denna myllrande faktabok för alla åldrar. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28031

Vad är grejen med kroppen?

av Martin Svensson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kroppen kan vara både spännande, äcklig och fantastisk. Men hur fungerar den egentligen? I den här boken presenterar författaren märkliga, roliga och tänkvärda fakta om kroppens olika funktioner. Här kan man få svar på hur många hårstrån man har på huvudet, varför hjärtat dunkar och varför man måste dricka vatten när man ändå kissar ut det. Passar för barn 6-9 år.

MediaNr: CA28348