Nya talböcker oktober 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 249 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dold agenda

av Elisabeth Akteus Rex. Inläst av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 10 tim., 33 min..

Del 1 i serien Rex. Emelie Törnqvist är en ensamstående mamma som försöker kombinera hemmalivet i Örebro med karriären i Stockholm. Dessutom brottas hon med svåra minnen från det förflutna. När det dyker upp en serievåldtäktsman i Örebro samtidigt som tullen i Stockholm söker spränga en knarkliga hamnar Emelie mitt i händelsernas centrum. Händelser som också tvingar henne att möta sina demoner. Spänningsroman som kretsar kring makt, våld och droger, men även kring helt vanlig vardagsdramatik.

MediaNr: CA28619

Naken sanning

av Elisabeth Akteus Rex. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 5 min..

Två små barn i Örebro försvinner spårlöst på väg hem från skolan och polisens sökande ger inget resultat. Samtidigt har Emelie Thörnqvist flyttat tillbaka till stan och börjat på ett nytt arbete. Hon inser snart att det är något som är fel på den nya arbetsplatsen och en dag står Emelies syster utanför hennes dörr, på flykt från sin man och den religiösa sekt de tillhör. Fristående fortsättning på Dolda agenda.

MediaNr: CA28618

Ön

av Mattias Alkberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 1 tim., 1 min..

En samling dikter om det mellanmänskliga, om relationen mellan individ och grupp och om själva kommunikationen i sig. Det som både förenar och skiljer åt på en och samma gång. Det som utformar du och jag och vi. Boken är Alkbergs sjunde diktsamling. Mattias Alkberg, 1969-, musiker och författare.

MediaNr: CA28662

Kaufmanns utvalda

av Karl Almén Burman. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Sverige 1947. André är 14 år och blir till följd av en desperat lögn inlåst på ett mentalsjukhus. Isolerad möter han läkare som berövar barnen deras mänskliga värde, sköterskor som misshandlar och doktor Kaufmann - överläkaren med sina nycker och experiment. 50 år senare ser André tillbaka på åren som formade honom så totalt. Han beslutar att börja gräva i det förflutna. Debutroman om fångenskap, makt och sökandet efter värdet som människa.

MediaNr: CA28632

Det fanns en pojke

av Håkan Anderson. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I en hamn på Lanzarotes sydspets sitter Jan Eklöv på sin gamla segelbåt, Sjöhäxan, och ser tillbaka på de händelser som gjort honom till den han är. Han försöker skriva sig fri från de känslor av skuld som format hans liv, från barndomen och kajkandet i insjöekan till nomadlivet på världshaven. Femte fristående delen i en romansvit inledd med Breven, där Jan Eklöv mystiskt försvann.

MediaNr: CA28801

Heliogabalus eller Den krönte anarkisten

av Antonin Artaud. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 4 tim., 25 min..

Fransmannen A. A., 1886-1948, är kanske mest känd för sitt manifest om grymhetens teater, dramatiken skulle vara våldsam och krossa all falsk verklighet. I denna bok om Heliogabalus, romersk kejsare 203-222, beskrivs en mycket excentrisk person med hämningslösa utsvävningar. Han såg tronen som sin scen och folket som sin publik. Artaud skriver in mycket av sitt eget liv i porträttet av kejsaren. Utkom i original 1934.

MediaNr: CA28883

Hotell Harmoni

av Eva Ask. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Miranda hittar ett visitkort på marken. Där står det "Känner du att någonting hindrar dig att vara lycklig? Men du vet inte vad det är? Jag hjälper dig att ta reda på vilka osynliga krafter som står i vägen för din lycka." På baksidan av kortet står det "Peter Spjuth. Livscoach". Miranda känner att hon saknar något i sitt liv och tar kontakt med Peter Spjuth. Men vem är han egentligen och vad vill han Miranda? Om kärlek och svek. Lättläst.

MediaNr: CA29035

Förnuft och känsla

av Jane Austen. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Systrarna Dashwood, bedragna på sitt arv av bror och svägerska, försöker hitta kärleken under en tid då äktenskapet var en ekonomisk överenskommelse lika mycket som en känslomässig.. Storasyster Elinor är för återhållsam och lillasyster Marianne är för lättrörd. Förnuft och känsla måste väga upp varandra för att de älskande ska kunna förenas. Nyöversättning och noter av Maria Ekman, med ett efterord av Therese Bohman. Utkom första gången 1811.

MediaNr: CA28462

Isola

av Åsa Avdic. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Sverige år 2037. Anna Francis anses vara en mycket duglig byråkrat och får uppdraget att övervaka ett experiment där 7 personer isoleras på en ö i skärgården. Efter tidigare misstag och en avfällig mor som hotat hela hennes karriär ser Anna nu sin chans att trygga sin framtid. Men experimentet går snett redan från början och snart uppstår en livshotande situation både för Anna och de personer som ska testas. Å.A., 1974-, journalist.

MediaNr: CA28585

Romeo och Julia

av Matteo Bandello. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är för länge sedan i den italienska staden Verona. Romeo träffar den vackra Julia på en maskeradbal. Det unga paret blir genast häftigt förälskade i varandra. Men Romeos och Julias familjer är gamla fiender. Den klassiska kärlekshistorien ursprungligen skriven av Matteo Bandello på 1500-talet, men nu i en lättläst version. Detta är en reviderad utgåva från 2014. Lättläst.

MediaNr: CA28800

Dödens triumf

av Mattias Berg. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Erasmus Levine är Mannen med väskan. Väskan som ger USA:s president möjlighet att beordra en omedelbar kärnvapenattack och sätta världen i brand. Under ett statsbesök i Stockholm får han en order från sin överordnade, den mystiska Sysboss, om att fly med väskan. Han flyr samtidigt som han försöker förstå den komplicerade planen för världens kärnvapen. Vem är vän och vem är fiende? Och vem är egentligen Erasmus Levine själv? Mångbottnad thriller.

MediaNr: CA28962

Välkommen till Amerika

av Linda Boström Knausgård. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Flickan har slutat att prata. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor, har båda vant sig. Den döde fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att faderns död är hennes skuld. "Vi är en ljus familj" upprepar mamman men flickans mörker sipprar in under dörrspringor och rinner ur kranarna i badkaret. Skildring av en familj på gränsen till sammanbrott.

MediaNr: CA28902

Professorn

av Charlotte Brontë. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Romanens huvudperson William Crimsworth utmanar tidens värderingar och går sin egen väg. För att slippa arbeta som kyrkoherde tar han anställning hos sin bror Edward. Det blir dock inte som han har tänkt sig, och istället reser han till Bryssel för att finna lyckan. Han förälskar sig i lärarinnan Frances, och försöker skaffa sig en plats i en värld full av falskhet och besvikelser. Boken utgavs postumt år 1857. C.B., 1816-1855, engelsk författare.

MediaNr: CA28860

Uppdrag i Venedig

av Victor Canning. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim., 20 min..

Edward Mercers uppdrag verkade så enkelt. En välvillig amerikansk far ville tacka den man som räddade hans pojke under kriget. Men mannen, Gian Ucello, försvann och gick inte att spåra. Mercer reser till Venedig för att hitta Uccello. Men det visar sig vara svårare än han trott och hans sökande uppdagar hemligheter, lögner, falska identiteter och en konspiration. Boken har filmatiserats. V. C., 1911-1986, brittisk deckar- och äventyrsförfattare.

MediaNr: CA29109

Små grodorna

av Johan Carle. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Det är midsommarafton i det lilla brukssamhället Klingared utanför Borås. Regnet öser ner över de som samlats på idrottsplatsen. I folkmyllret finns Dolly med sin rosa vinbox, utstötte Anders vid sjön, Rebecka med sin handsprit och frustration, prästfrun Eva, Marie på fiket, gubben Lindblom som är i fejd med biblioteket och poeten Bok. Ömsint skildring av en grupp människor, om kärlek och sorg och om vad som händer när man inte passar in.

MediaNr: CA28769

Den lilla zigenerskan och andra noveller

av Miguel de Cervantes Saavedra. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling noveller från spanskt 1500-tal och 1600-tal. Det är levande och färgstarka berättelser berättade med humor och medkänsla. Temana växlar mellan krigsbragder, fattigdom och fångenskap och utspelar sig i skiftande miljöer, från högadligt till samhällets bottenskikt. I titelnovellen skildras klarsynt zigenarexotismen. Miguel de Cervantes Saavedra, 1547-1616, spansk författare som skrev Don Quijote.

MediaNr: CA28451

Flickorna

av Emma Cline. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En sommar i Kalifornien 1969 förändras allt för den fjortonåriga Evie Boyd. I en park får hon syn på flickorna, en grupp med trassliga hår och smutsiga kläder. Hon följer med dem till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin familj, unga kvinnor som dyrkar honom. Evie förälskar sig i en flickorna, Suzanne, men snart märker hon att något är fel i gruppen och att något hemskt håller på att ske. Roman om utsatthet, makt och sexualitet.

MediaNr: CA28755

Drömmar, dårskap och en kär liten sak

av Julie Cohen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ben och Claire har försökt få barn i många år. När det tionde provrörsförsöket slutar i missfall känner Claire att hon fått nog. Kanske kan de leva lyckliga utan barn? Ben har svårt att släppa tanken på barn och när vännen Romily erbjuder sig att föda Bens och Claires barn blir han eld och lågor och bryr sig inte om vad som ligger bakom erbjudandet. Befinner sig de blivande föräldrarna 9 månader bort från bebislycka eller väntar total katastrof?.

MediaNr: CA28634

Änglarna dansar i gryningen

av Camilla Davidsson. Inläst av Evjenia Kotoula. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien inledd med Under Vintergatans alla stjärnor. Ett år efter Emmas pilgrimsvandring till Santiago de Compostela är livet rörigare än någonsin. Hon stressar och vantrivs på jobbet i Stockholm och spenderar sommaren på Fårö för att återhämta sig. Där blir hon förälskad i Olle, en tjugo år äldre läkare som hon hyr en stuga av, och inleder dessutom en romans med jämnårige fondmäklaren Alex. Men hur ska hon finna lyckan i tillvaron?.

MediaNr: CA28555

Kroken

av Len Deighton. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien inledd med Betet. Denna del skildrar samma händelseförlopp som Linan, men här är Fiona, den engelske agenten Bernard Samsons hustru, huvudpersonen. Det handlar bland annat om hennes roll som dubbelagent i Östberlin och hennes arbete för Berlinmurens fall. Dramatisk spionroman, med övertygande person- och miljöskildring, om lojalitet, svek och dubbelspel i spionernas karga värld.

MediaNr: CA28834

I kroppens främmande land

av Kiki Dimoula. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 2 tim., 42 min..

K. D., 1931- , är en av Greklands främsta samtida poeter. Hon debuterade 1956 och fick sitt stora genombrott 1971. Här presenteras ett rikt urval från hennes samlade produktion. Översättarna skriver i sitt efterord att hennes poetik handlar om "att söka och upptäcka det lilla, ladda språkets minimala beståndsdelar med känslor, passion och kraft så att de blir ledande komponenter i en personlig historia som även läsaren kan spegla sig i".

MediaNr: CA28694

Det är jag som är Lennart

av Mats Edblad. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 53 min..

Lennart Evert Bengtsson är en man som själv tycker att han är i sina bästa år. En dag råkar han ut för en cykelolycka och hamnar på sjukhus. Där börjar han drömma de mest egendomliga drömmar. Han finner drömmarna så tilltalande att han beslutar sig för att förverkliga dem. Därmed börjar en färd som för honom runt i världen. Kåserande bok om en man som inte räds att testa saker hur tokiga hans idéer än tycks vara.

MediaNr: CA28697

Öland brinner

av Sigrid Edsenius. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 6 tim., 49 min..

På luciadagen 2012 brinner det i ett garage i byn Flakeböle på norra Öland. I det eldhärjade garaget fann brandmännen två människokroppar och det stod snart klart att det rörde sig om ett dubbelmord. Sex år tidigare hade ett annat par dött i lågorna inte långt från Flakeböle. De morden hade aldrig klarats upp och nu föll omedelbart misstankarna på den person som tidigare friats i det fallet. Dokumentärt material återges i skönlitterär form.

MediaNr: CA28940

Mannen med den gyllene pistolen

av Ian Fleming. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 6 tim., 24 min..

James Bond får en av världens farligaste män som sin motståndare: Scaramanga - "mannen med den gyllene pistolen". På Thunderbird Hotel håller Scaramanga hov för en samling internationella gangsters av grövsta kaliber. På ytan är allt förföriskt lugnt men här förbereds planer som innebär det dödligaste hot mot mänskligheten. Bond lyckas lista in sig som livvakt och allt utvecklas till en duell mellan honom och Scaramanga. Agentroman från 1965.

MediaNr: CA29352

Jag är Hill

av Kristofer Flensmarck. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 5 tim., 42 min..

Roman om konstnären Carl Fredrik Hill, 1849-1911. En sommardag 1904 sitter Hill och ritar på övervåningen i barndomshemmet i Lund efter en lång vistelse på psykiatriska sjukhus. Den här morgonen har han som vanligt fått fyra pappersark av systern. Han är instängd, han är fri. I trädgården pågår förberedelser för en stor fest. Skildring av ett konstnärsliv: om modet, kampen, motgångarna och ett nedbrytande kaos.

MediaNr: CA29238

Cirkus Smuts

av Anna Fock. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Den hösten var Elisabet på sitt obehagliga humör. Ärren på Jims lår började framträda igen, Stella var besatt av en oåtkomlig kärlek och för varje dag som gick blev det allt svårare för Jakob att verka upptagen bakom sitt skrivbord på universitetet. Den hösten försökte de alla glömma bort den stinkande, ljuvliga sommaren. Romanen utspelas i Göteborg och Berlin.

MediaNr: CA28714

Karriär i ondska

av Robert Galbraith. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 21 tim., 10 min..

Tredje boken om privatdetektiven Cormoran Strike och hans assistent Robin Ellacott. Ett paket med en kvinnas avhuggna ben levereras till Ellacott. Strike inser att det finns fyra personer från hans förflutna som kan vara involverade, alla fullt kapabla till obeskrivlig brutalitet. Cormoran Strike blir alltmer övertygad om att polisen i sin utredning fokuserar på fel person, och tar tillsammans med Robin Ellacott saken i egna händer.

MediaNr: CA28103

Future

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Europa har blivit en akut överbefolkad plats, kontinenten har växt ihop till ett stort stadslandskap av gigantiska höghus. De rika och mäktiga har råd att leva ett behagligt liv på de övre våningarna, medan den stora massan trängs längre ner. Fortplantningen är strängt reglerad och illegala födslar bestraffas hårt. En dag kommer polisman nr 717 en terrorgrupp på spåren och hamnar i en komplott som sträcker sig upp till samhällets topp. Dystopi.

MediaNr: CA28856

Ferdydurke

av Witold Gombrowicz. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En författare i trettioårsåldern ska just börja sitt storverk som ska ge honom en plats i världslitteraturen då han blir smågjord och bortrövad av den Store Skolläraren, Professor Pimko, och satt i skolbänken. Han måste komma ur sin konstlade ungdom. Men hur ska det gå när alla omkring honom spelar roller och bär masker? Satirisk roman från 1937 av den polske författaren W. G., 1904-1969, där han driver med dåtidens förstockade kultur.

MediaNr: CA28374

Se mörkret

av Elizabeth Hand. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Fotografen Cass Neary är på besök i Reykjavik strax efter börskraschen 2008. Hon dras in i en skuggvärld av brott; det är en härva av forntida mytologi och seriemord till ett soundtrack av black metal och skrämmande vacker isländsk vildmark. Hon får sina värsta farhågor besannade: det är alltid som mörkast innan det blir helt svart. Fristående fortsättning på Generation Loss.

MediaNr: CA28657

Ett liv utan början

av Lena Hansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 9 tim., 11 min..

Åsa kom till Sverige från Colombia när hon var fyra år. I alla år har hon längtat efter att få träffa sin biologiska mor. Nu är hon på väg, äntligen ska hon få veta vem hon är och hur hennes liv började. Det handlar om att vara osäker i sin identitet och om kampen för att hitta det första kapitlet i sitt liv. Men även om rasism, fattigdom, klasskillnader och inbördeskrig. Roman som bygger på personliga möten under flera års arbete i Latinamerika.

MediaNr: CA29244

Får jag be om räkningen!

av Olle Hedberg. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 5 tim., 40 min..

Erik Lundin har varit hos en berömd hjärtspecialist i Stockholm och fått sin dödsdom. Nästa hjärtattack kommer bli hans död. Lundin är handelsresande och ger sig ut på en affärsresa. Efter dagens arbete blir han sittande ensam på ett hotellrum och tänker tillbaka på sitt liv. Psykologiskt djupborrande roman, från 1932, om en människa som gör upp räkningen med sitt liv. O. H., 1899-1974, ledamot av Svenska Akademien från 1957.

MediaNr: CA29111

Boccaccios kock

av Gustav Hedenvind-Eriksson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

Historier som utspelas i Neapel på 1300-talet. Här är det författaren Boccaccios kock som för ordet. Han dryftar vardagens och evighetens problem med sin vän skoflickaren och på tavernan håller han små föreläsningar i olika ämnen. Romanen har kallats en "filosofisk bok, där djupa ord uttalas av ringa anledningar och livsrönen träget sammanfattas". G. H.-E., 1880-1967.

MediaNr: CA28767

Miira

av Eija Hetekivi Olsson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 10 tim., 24 min..

Del 2 i serien inledd med Ingenbarnsland. Miira kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden i Gårdsten bakom sig. Plugga järnet på gymnasiet och bli proffs i hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla och bli fri från trappstädarjobbet. Men vägen är krokig, livet krulligt och Miira får blåmärken av krockarna. Men hon vägrar ge sig, med brinnande vildvilja slår hon sig fram i ett hårt segregerat system.

MediaNr: CA28903

Estrid

av Johanne Hildebrandt. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 16 tim., 27 min..

Del 4 i serien Sagan om Valhalla som börjar med Freja. Drottning Sigrid Storrådas dotter Estrid blir tillfångatagen. Sigrid inser att endast gudinnan Freja och den man hon en gång älskade kan rädda henne. I sista stund lyckas Estrid att fly. På väg hem möter hon en man som kan ge henne sanningen om vem som är hennes far. Danmarks kung Svend Tveskägg är i knipa. Den enda som kan hjälpa honom är den han hatar mest av alla - Sigrid.

MediaNr: CA24426

En liten bok om kött och chark

av Jenny Högström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 35 min..

Dikter om graviditet, om ideologi och om inbillning. Om en tillblivelse som också rymmer ett slags död. Dikterna är essäistiska, sakliga, flippade och skräckslagna. De innehåller spår av politisk filosofi, bibelcitat, boskapsfantasier, aliens och kattungar. Diktdebut av Jenny Högström, 1974- , verksam som litteraturkritiker, författare och översättare.

MediaNr: CA28771

Spionen på FRA - version 2.0 ocensurerad!

av Anders Jallai. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En uppdaterad version av romanen med samma namn från 2010. Anton Modin, dykare och flygare, miste sin familj vid Estonias undergång. Han får i uppdrag att leta reda på en sänkt sovjetisk ubåt på svenskt vatten och kommer då i konflikt med olika underrättelsetjänster. Initierat och spännande om ubåtskränkningar och FRA, Försvarets radioanstalt. A. J. f.d. stridspilot och dykare, var en av dem som hittade ubåten S7 och det försvunna Catalinaplanet.

MediaNr: CA28548

Farlig sanning

av Anna Jansson. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En sommarnatt på sjukhusets kirurgavdelning får undersköterskan Anneli Robertsson ta hand om en gammal kvinna som råkat ut för en smitningsolycka. Kvinnan överlever inte och polisen börjar sin jakt efter den skyldige. Kort därefter inkommer en yngre kvinna med skador som tyder på att hon blivit misshandlad. Anneli tror att det finns ett samband mellan dem två patienterna. Novell.

MediaNr: CA28841

Stjärna för en natt

av Lisa Jewell. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 14 tim., 4 min..

Bee fick den där hiten som alla drömmer om och blev stjärna. Hennes yngre, tanigare och blygare halvsyster Ana solar sig i glansen. Bee flyttar till London och under årens lopp förlorar systrarna kontakten. När Bee plötsligt och mystiskt dör, 36 år gammal, kallas Ana till London för att ta hand om hennes saker. Det visar sig att Bee fört ett liv som ingen - varken deras mamma, vänner eller grannar - haft en aning om.

MediaNr: CA28885

Piratens dotter

av Brenda Joyce. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 17 tim., 25 min..

Amanda Carres växer upp som piratdotter i Västindien i början av 1800-talet. Hon har alltid varit fri, aldrig varit beroende av någon, tills dess att ödet griper in och kvinnotjusaren Cliff de Warenne räddar henne undan pöbeln vid hennes faders hängning. Cliff vill föra denna vackra och vilda kvinna till London och presentera henne i den högre societeten. Amanda får undervisning i hur en fin dam bör uppföra sig. Passionerad kärleksroman.

MediaNr: CA29273

En god man

av Reidar Jönsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den bedagade kvinnotjusaren Gustav Lav Myr har ingen inkomst eller bostad, ändå bor han i en tjusig våning i Stockholms innerstad. Han livnär sig som självutnämnd god man åt rika, äldre damer. Hans lugna tillvaro förändras då en beslutsam kvinna ringer på dörren och vill träffa lägenhetens innehavare. Hon ligger dock i frysboxen och Gustavs liv blir snabbt en salig röra. Farsartad roman av Reidar Jönsson, författare till Mitt liv som hund.

MediaNr: CA28751

Jag såg livet tvingas i mig

av Lina Kalmteg. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En roman om Hannah vars kropp tynar bort. Hon vägrar äta men känner sig ändå stark. Med all sin kraft koncentrerar hon sig på att bli ingenting medan hon skickas fram och tillbaks mellan olika vårdinrättningar. Hon sitter fast i sitt eget huvud bland tvång och kontroll och kommer inte ut. Tröst finner hon hos medsystrar som Twiggy och Kate Moss. Lina Kalmteg, 1978-, journalist.

MediaNr: CA28652

Världens lyckligaste kvinna

av Jessica Knoll. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ani FaNelli hade under sin skolgång fruktansvärda upplevelser och fick utstå en förnedring som gjorde att hon skaffade sig en ny identitet. Nu har hon ett glamouröst jobb i New York, en dyr garderob och en snygg fästman - hon är så nära att leva det perfekta liv hon arbetat så hårt för att förverkliga. Men Anis förflutna rymmer också en smärtsam hemlighet. Något som hotar att komma upp till ytan och förstöra allt. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA29277

1979

av Christian Kracht. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Två män reser till Teheran 1979. Männen har haft en relation som nu är avslutad. Berättarjaget är osjälvständig och hans reskamrat Christopher är avståndstagande. I Teheran festar männen loss med stadens elit. Man snortar kokain och dansar som om det inte finns någon morgondag. Det råder undantagstillstånd och alla vet att något kommer att hända men ingen vet säkert vad. Christian Kracht, 1966-, schweizisk författare.

MediaNr: CA28904

Tiden går så långsamt när man tittar på den

av Josefine Lindén. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Caroline och Jonas får efter en tids barnlöshet och IVF-behandlingar äntligen barn. Dottern Elsa är efterlängtad men Caroline går in i en förlossningsdepression som får ödesdigra konsekvenser. Elsa blir svårt sjuk och Jonas och Carolines relation spricker. Trots de mycket tunga ämnet är boken skriven i en lättsam ton vilket skapar viss distans till innehållet. J.L., 1974- journalist och civilingenjör.

MediaNr: CA28621

Sekten som återuppstod

av Mariette Lindstein. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 38 min..

Del 2 i serien inledd med Sekten på Dimön. Sofia Bauman försöker skapa sig ett nytt liv efter två år i sektens ViaTerrras våld. Vägen tillbaka är svår, hon möts av fördomar och plågas av mardrömmar. Inom henne växer ett begär om vedergällning. Franz Oswald, sektens ledare, sitter i häktet. Han har varken orolig eller ångerfull utan planerar att hämnas på Sofia Bauman. Spänningsroman som ställer frågan: Kan man någonsin bli från en sekt?.

MediaNr: CA28642

Eunucken och ormen

av Ömer Zülfü Livaneli. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 37 min..

Debutroman som utspelar sig i det gamla osmanska riket. Berättarjaget är en övereunuck i sultanens palats, och befinner sig ytterst nära makteliten. En statskupp ställer allt på spel i denna roman om makt, korruption och människans förmåga att trots allt göra rätt. Utgavs ursprungligen 1996. Z.L., 1946-, turkisk författare.

MediaNr: CA29021

Fader saknad

av Björn Lundén. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 5 tim., 27 min..

Martin är revisor på den svenska ambassaden i Kigali, Rwanda. Under en promenad på landsbygden träffar han på den vackra Sharita och hennes dotter Dolly. Sharita berättar om sitt liv och om Dollys far som är försvunnen. Martins egen far försvann också en gång för länge sedan och nu beslutar han sig för att hitta Dollys far. Ett beslut som tar honom till Sverige, Tyskland och genom Rwanda. B. L. har själv bott i Rwanda under många år och är ekonom.

MediaNr: CA28886

Nu ser man hästen på Sonfjället

av Jannike Lundgren. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

Ellen trivs bäst tillsammans med djur, de får henne att känna sig lugn och accepterad. Nu har hon precis flyttat långt hemifrån, till en veterinärstation i Härjedalen där hon har fått jobb. Ellen är inbunden och blyg och får anstränga sig för att passa in. Det märks att de andra vill att hon ska trivas. Men snart börjar något skava. Hur behandlar vi djur egentligen? Och varför gör vi så stor skillnad på dem? Debutroman med djur och natur i fokus.

MediaNr: CA29211

Flickan utan språk

av Nancy Malavé. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1963 och 8-åriga Margarita har precis kommit till Sverige från Venezuela. Hon förstår inte ett ord svenska och kan inte kommunicera med de andra i skolan. Gradvis bryts hennes självförtroende ned och hon tappar sin identitet. Margarita hamnar på en psykiatrisk avdelning, men lyckas genom mötet med en ung läkare kämpa sig tillbaka till livet. N.M. har som journalist på UR gjort flera dokumentärer om modersmålets betydelse för invandrarbarn.

MediaNr: CA28341

Urskilja oss

av Sara Mannheimer. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hon reser i sommarens första skälvande värme. På tåget mellan Stockholm och Göteborg, mellan nutid och ursprung, medelålder och barndom, tar skrivandet över henne. En text blir till - en brusten och oförsonlig berättelse om en symbiotisk relation till en mor. Ett komplicerat passionsdrama, i vilket ett modersmål i dubbel mening växer sig allt starkare. Självbiografiskt laddad roman om stark kärlek, om beroende och om skriftens våldsamma kraft.

MediaNr: CA28752

Stora Björn

av Anton Marklund. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Niklas liv är deppigt. Han kommer ut från ungdomsvårdsanstalten efter ett rån han varit med på. Nu har han tvingats flytta till den lilla byn Stor Björn tillsammans med sin familj. De måste bo där på grund av hans lillasysters sjukdom: Retts syndrom. Hennes utveckling har stannat och hon blir allt svårare att få kontakt med. Niklas vill inte göra något, men en dag kommer Ramona från hemtjänsten på besök. Det blir starten på något nytt. Lättläst.

MediaNr: CA28939

Vägen till Sugar Maple Inn

av Louise Miller. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Feel good-roman om konditorn Olivia Rawling. När hon råkar tända eld på restaurangen där hon arbetar flyr hon till Vermont och sin bästa vän Hannah. Olivia börjar arbeta på Sugar Maple Inn och trivs, men kommer hon att kunna anpassa sig till livet på landet? När Olivia träffar bybon Martin McCracken och ljuva känslor uppstår, ser hon en möjlig framtid i Vermont. Tills det förflutna gör sig påmint. Debutroman av L. M., själv konditor.

MediaNr: CA29218

I väntan på Doggo

av Mark Mills. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Dan är ingen cool kille, kanske ingen riktig tönt heller men hans flickvän tröttnar hur som helst på honom. Kanske beror det på hans vana att lösa sudoku på mobilen? När hon sticker lämnar hon sin hund hos Dan. En vit, nästan hårlös hund vid namn Doggo. Dan måste hitta ett nytt hem åt Doggo, bara han får tid. Först måste han fixa en del grejer på jobbet där kollegan tjocke Trev har brutit samman.

MediaNr: CA28525

Elric av Melniboné

av Michael Moorcock. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

I det magiska landet Melniboné sitter kejsaren Elric på sin rubintron. En svag albino som hålls vid liv med hjälp av örtbrygder och magi. När hans onde kusin Yyrkoon en dag gör allvar av sina planer tvingas även Elric lära sig magi för att kunna besegra honom. Hans begär efter hämnd på Yyrkoo och sökandet efter hans kära Cymoril driver honom till något som få skulle genomföra frivilligt - ett evigt sökande, ett äventyr utan slut. Fantasy.

MediaNr: CA28986

Hungriga vargar jagar bäst

av Thomas Nyman. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När krigslarm råder i Sverige 1699 bryter slagskämpen Johannes Tapper i Linköping upp från sitt torp och beger sin med sitt regemente till Pommern. Där väntar de på att ansluta sig till Karl XII:s armé. Under tiden roar de sig i skuggan av kriget, brännvinet flödar och damerna flockar sig kring de rastlösa soldaterna. Tapper förälskar sig i en tysk livegen flicka som han gifter sig med. Mustig historisk roman där fakta och fiktion vävs samman.

MediaNr: CA28452

Drick värmen ur min hand

av Bengt Ohlsson. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 26 min..

Martin är i yngre medelåldern och jobbar som socialarbetare på Sexköparsektionen. Han bor på Södermalm med sin fru och en tonårsdotter. Han har skrivit några monologer som han fick uppförda för länge sedan. Han är förälskad i en yngre polis, men vet att han aldrig kommer att göra något åt det. När en av hans klienter hamnar på sjukhus blir han övertalad att ta hand om hunden Rulle. I mötet med hundens villkorslösa kärlek händer något inom Martin.

MediaNr: CA28100

Älven

av Anna-Karin Palm. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En novell om livets oväntade vändningar och dess förgänglighet. Britten får ett telefonsamtal som sätter igång hennes tankar. Hon tänker på livet och på drömmarna, de som blev av och de som blev till ingenting. Anna-Karin Palm, 1961-, kulturjournalist och författare.

MediaNr: CA28993

Ondskans nederlag

av Frank E. Peretti. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 22 tim., 15 min..

Allt började i Bacons Corner, en liten landsortsby långt från storstaden. Ett mordförsök, ett fall av förväxlad identitet och ett hänsynslöst åtal mot en kristen skola som kämpar för sin överlevnad. Sally Beth Roe finner sig själv i händelsernas centrum och tvingas fly för sitt liv. Fristående fortsättning på Ondskans närvaro. Amerikansk religiös bestseller med starka inslag av andlig och fysisk kamp mellan änglar och demoner.

MediaNr: CA28692

Kan man dö två gånger?

av Leif G. W. Persson. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 16 tim..

Den tioårige sjöscouten Edvin sätts i land på en ö i Mälaren för att plocka svamp. Svampplockningen blir det inte mycket med, eftersom han hittar en halvt begravd dödskalle. Trots att Edvin bara är tio år har han genast situationen klar för sig. Han lägger kraniet i en plastpåse, rymmer från scoutlägret och åker raka vägen hem till sin granne, kriminalkommissarie Evert Bäckström. Leif G.W. Persson, 1945-, kriminolog och författare.

MediaNr: CA28511

Ängel i svart

av Erling Poulsen. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 5 min..

Arne Holland är läkare och har en ung hustru som heter Bibbi. Hon ägnar sina dagar åt välgörenhet och anses vara godheten personifierad. Sanningen är dock att hon gör det för att det roar henne. Självsvåldigt bestämmer hon att de ska ta hand om ett barnhemsbarn, den tioåriga Annika. Flickans mamma är alkoholiserad och pappan sitter i fängelse. Men när det visar sig att pappan är Benny, hennes ungdomsförälskelse, blir inget sig likt.

MediaNr: CA28709

Den osynlige väktaren

av Dolores Redondo. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i Baztán-trilogin. När en tonårsflickas kropp flyter i land vid Baztán-floden kopplas den snabbt till ett liknande mord som begåtts en månad tidigare. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren basajuan, den osynlige väktaren? Kriminalinspektör Amaia Salazar är själv från trakten och leder nu utredningen. Under undersökningens gång hemsöks hon av en fruktansvärd barndomshemlighet. Nominerad till CWA Dagger Award 2015 och ska filmas.

MediaNr: CA28738

Längtans lilja

av Nora Roberts. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Lilah Calhoun tror på ödet och att det finns en mening med allt. Fast när den strame historieprofessorn Max Quartermain spolas upp på stranden nedanför systrarna Calhouns släkthem The Towers har hon svårt att förstå varför. Men snart faller bitarna på plats. De mystiska hemligheterna från förr är många. Kanske är en historieprofessor rätt person att hitta svaren. Dessutom visar faster Cocos spåkort att Lilah och Max passar utmärkt för varandra.

MediaNr: CA28309

Dagen då vi försvann

av Lucy Robinson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Annie har en hjärtskärande hemlighet. En hemlighet som hon önskar att hon inte hade. När hon faller för Stephen råkar hon illa ut och måste fly från honom. Kate har rymt och trots att hon aldrig satt sin fot i ett stall lyckas hon få jobb som hästskötare hos elitryttaren Mark. Snart blir de förälskade. Men när man skrapar lite på ytan upptäcker man att inget är som man tror. Och vad händer när Annies och Kates förflutna hinner ikapp dem?.

MediaNr: CA28758

Elsa

av Astrid Rosenfeld. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Lorenz och Karl växer upp i en by i Bayern, en gudsförgäten håla där inget händer. Men allt förändras när den 12-åriga flickan Elsa dyker upp. Hon dumpas av hos sin pappa medan hennes mamma ger sig ut på en långsegling med sin nya älskare. Bröderna fascineras av den brådmogna Elsa och blir hennes lojala kavaljerer. Som vuxna kan ingen av dem glömma Elsa. Båda hamnar i konstnärskretsar och båda söker efter något mer. A.R., 1977- , tysk författare.

MediaNr: CA28439

Den tid då ljuset avtar

av Eugen Ruge. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 32 min..

Genom fyra generationer får läsaren följa familjen Umnitzers liv. År 1989 samlar Wilhelm familjen för att fira sin 90-årsdag. Wilhelm flydde till Mexiko i slutet av 40-talet men återvände för hjälpa till med skapandet av DDR. År 2001 och Alexander har obotlig cancer. Han beslutar sig för att resa till Mexiko. Kvar blir hans senile fader Kurt. En gång i tiden var han en hängiven socialist men efter tio år i Stalins Gulag började han tvivla.

MediaNr: CA28996

Flickan som inte kunde säja nej

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Del 3 i serien Legenden om ljusets rike. Elena var den mest blyga och osäkra bland den nya generationen i Ljusets rike. Hon var säker på att ingen skulle bry sig om henne om hon inte fogade sig. Därför blev hon otroligt glad då John verkade tycka om henne. Men inte heller i Ljusets rike var allt idylliskt. I De missanpassades by gick en farlig kvinnomördare lös. Detta är en fortsättning på serierna Häxmästaren och Sagan om Isfolket. Fantasy.

MediaNr: CA28944

Kruso

av Lutz Seiler. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sommaren 1989. Edgar förlorar sin flickvän och flyr till sin barndoms sommarparadis; ön Hiddensee. Här har en grupp dissidenter tillfälliga arbeten på hotell och som badvakter. På Hiddensee lär Edgar känna en man som kallas Kruso. Kruso är ett slags gudfader på ön och han initierar Edgar i säsongsarbetarnas ritualer. Lutz Seiler, 1963-, tysk författare och litteraturforskare. L.S. har tidigare givit ut lyrik och noveller, Kruso är hans romandebut.

MediaNr: CA28736

Maigret anförtror sig

av Georges Simenon. Inläst av Ludvig Josephson. Talboken omfattar 4 tim., 3 min..

Fallet Josset har inte upphört att förbrylla Maigret. Han är missnöjd med sin egen utredning och anser att fallet togs ifrån honom alltför snart av den ivrige undersökningsdomaren. En kvinna, Christine, hittades mördad i sin eleganta villa i Auteil. Man misstänkte genast hennes man, läkemedelsfabrikanten Adrien Jossett, och alla indicier pekade mot honom. Maigret är den ende som inte är säker på hans skuld. Deckare.

MediaNr: CA29110

Marble

av Amalie Smith. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 58 min..

Marble är fascinerad av marmor. Hon betraktar statyerna som placerats på arkeologiska museet i Köpenhamn och funderar på hur de har vittrat sönder. Hon reser till Aten för att leta färgrester på antika skulpturer och studera förhållandet mellan färg och form. Parallellt med Marbles historia berättas även den om den danska konstnären Anne-Marie Carl-Nielsen, som på 1900-talet gjorde en liknande resa. A.S., 1985-, dansk författare och konstnär.

MediaNr: CA29022

Bye bye blackbird

av Jesper Stein. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra boken om polisen Axel Steen. Ett gammalt fall från 2004 väcks till liv efter att kriminaltekniska har funnit nya DNA-spår. En student blev våldtagen och mördad, dådet skakade om hela Köpenhamn. För Axel Steens del satte det djupa spår, fallet kostade honom hans äktenskap och när han nu får en ny chans att lösa det är han beredd att göra vad som helst. Jesper Stein, 1965-, dansk författare och journalist.

MediaNr: CA28727

Svenska öden och äventyr

av August Strindberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2: i CD-ROM (19 tim., 54 min.).

Del 2 i samlingen Svenska öden och äventyr innehåller berättelser med motiv ur svensk historia under medeltiden. Det enkla folkets liv återges i denna märkliga svit av novellistiska bilder. Med impressionistisk stil, men också realistisk konkretion ger Strindberg liv åt den svenska historien och hans berättelser har i mycket format vår uppfattning om de här historiska epokerna. Ingår i Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk.

MediaNr: CA28468

Svensk poesi

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En antologi med svensk lyrik under 1500 år, från Runpoesi till Farrokhzad. Kärlek, naturlyrik och uppror, alltsammans samlat i denna bok med såväl kända som bortglömda verk. Här finns 650 dikter av 200 poeter och urvalet är gjort efter konstnärlig kvalitet såväl som litteraturhistorisk relevans. Redaktörerna har valt att återge äldre dikter i sin ursprungliga språkdräkt. Antologin vänder sig till studenter och en litteraturintresserad allmänhet.

MediaNr: CA28586

Albions dotter

av Ilka Tampke. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

År 43 hittas den nyfödda Ailia övergiven i det keltiska riket Albion. Ailia saknar hudtotem, vilket är helt avgörande för hennes framtid. Hon är dömd att tjäna andra, att leva ogift och okunnig. Men i sin längtan efter samhörighet dras Ailia till den grupp visa kvinnor som samlas i den förbjudna skogen. De kallar sig Mödrarna och de ser Ailias styrka. En roman om livet som kvinna i ett forntida och magiskt Britannien.

MediaNr: CA28559

Eländet

av Andrzej Tichý. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

En cellist väntar på sina musikerkollegor vid Slussen i Malmö. Hans liv präglas för tillfället av stillhet, men ett plötsligt möte med en hemlös man får något att brista. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande, tar över och förändrar slutligen allt. Roman i ständig rörelse, ett ostoppbart flöde där nuet är delat i lika omöjliga som ofrånkomliga samtidigheter. Det handlar om fattigdom och våld, missbruk och broderskap.

MediaNr: CA28961

Leoparden

av Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nyöversättning av färgrikt familjedrama som börjar en majdag 1860, kort efter Garibaldis landstigning på Sicilien. Vi möter den ståtlige don Fabrizio som pater familias i palatset i Palermo och vid jakter och lysande fester på lantgodset i Donnafugata. Romanen skrevs utan tanke på publicering och utgavs först efter författarens död. Denna utgåva innehåller även ett antal noveller T.L. italiensk furste av Lampedusa och hertig av Palma, 1896-1957.

MediaNr: CA27986

Den vidrige

av Anastasia Wahl. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 3 tim., 38 min..

Journalisten Klitty Andersson dras in i ett mordfall i småstaden Österköping, där kommunalpamparna försöker mörka händelsen för att rädda jobben i den lokala fabriken. Hon inleder ett korståg mot korruptionen och en accelererande spiral av våld, lust och ond bråd död startar. Historien rör sig ödesmättat och under ständiga sexuella avvikelser mot en skakande uppgörelse. Författaren vill ge läsaren spänning, upphetsande porr och intensiv satir.

MediaNr: CA28839

Utedasset

av Camilla Wallqvister. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Svea älskar sitt utedass. Inget är så trevligt och avslappnande som att sitta där inne i godan ro, lyssna på skatornas tjatter, trädens sus och vindens tjut. Någon vanlig toalett, nä det vill hon verkligen inte ha. Men nu vill kommunen ta dasset ifrån henne, det är visst inte bra för miljön. Det tänker inte Svea gå med på. Hon tänker minsann kämpa för sitt älskade dass. Lättläst.

MediaNr: CA28936

En kvinnas blekblå handskrift

av Franz Werfel. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Denna roman från tidigt 1940-tal ger ett skoningslöst porträtt av den självgode opportunisten Leonidas. Han står som nybliven femtioåring på toppen av sin karriär när han en vacker oktoberbermorgon får ett brev. Brevet är skrivet med en kvinnas blekblå handskrift. Det visar sig att Leonidas och kvinnan som skrivit brevet känner varandra sedan lång tid tillbaka. Franz Werfel, 1890-1945, österrikisk författare.

MediaNr: CA28610

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan

av Anna Winberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Emma är nybliven mamma och inget blev som hon tänkt sig. Hon kan inte ens bestämma sig för vad sonen ska heta. Shirins baby sover hela tiden, pengarna är slut och hennes kille är försvunnen. Dolly läser horoskop, klär sig som en hippie och bakar egna majskrokar. Tre väldigt olika mammor som nu är på väg till första träffen med föräldragruppen. Lättläst chick lit för mammor.

MediaNr: CA28862

Ett litet liv

av Hanya Yanagihara. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2 CD-ROM (36 tim., 15 min.) (: ;). DAISY text och ljud.

Malcolm, J.B, Jude och Willem träffas på college och blir bästa vänner. Efter examen flyttar de till New York för att följa sina drömmar. Malcolm blir arkitekt, J.B konstnär och Willem skådespelare. Vänskapen fördjupas, men något skaver. Jude, vid det här laget en mycket framstående advokat, plågas av sitt förflutna. Minnena är så fruktansvärda att han inte kan tala om dem och vännerna står handfallna. Kritikerrosad roman.

MediaNr: CA28534

Vi som älskade och hatade så

av Mari Åberg. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Tredje, fristående, delen i en trilogi inledd med Och kvar stod en röd resväska. Hanna och Göran vars liv har skildrats i de två första delarna möts nu. Året är 1944 och platsen Stockholm. Trots att deras liv har börjat på motsatt håll bär båda på hemligheter, sorger och löften de inte har kunnat hålla. Hur kommer deras delade bördor att påverka det liv de skapar tillsammans? Bygger på författarens egen släkthistoria.

MediaNr: CA29217

Träskpolisen

av Jimmie Öbom. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 10 tim., 13 min..

Polisassistent Malin Jonsson bryter upp från sitt arbete på citypolisen i Stockholm och flyttar upp till det lilla samhället Vindeln i Norrland. En ny arbetsmiljö med bara två kollegor plus en egen gård i glesbygden blir nu hennes vardag. När Malin hittar nya spår i ett tio år gammalt försvinnande blir det stort pådrag, snart kryllar byn av journalister och poliser från hela landet. Alla vill veta vad som egentligen hände med Nina och Daniel.

MediaNr: CA28941

Be inte om nåd

av Martin Österdahl. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Max Anger. Året är 1996 och Max ryska flickvän Pashie försvinner samtidigt som det sker en rad intrång i telefonnäten i Stockholm. Under sitt sökande efter Pashie hittar han kopplingar mellan hennes försvinnande och en större konspiration. I Ryssland finns starka krafter som hotar Sverige. Händelserna visar sig också leda tillbaka till Max förflutna. Kommer Max att kunna hitta Pashie och stoppa hotet mot Sverige?.

MediaNr: CA28641

Till Sara, sedan bränns allt!

av Håkan Östlundh. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar 12 tim., 59 min..

Sara Kvist är på väg tillbaka till Los Angeles efter att ha begravt sin mamma i Stockholm. En mamma hon inte träffat på tjugofem år. Med sig har hon ett paket som innehåller mammans efterlämnade anteckningsböcker och de väcker till liv minnen av omskakande händelser som förändrade tillvaron. Hur kunde hennes mamma offra sina egna barn för att ta hämnd på mannen hon älskade över allt annat? Sara tvingas också rannsaka sina egna val i vuxen ålder.

MediaNr: CA28151

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Bildningsakuten

av Göran Everdahl. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En lättsam portion kunskap inom diverse områden för den som vill få sig lite allmänbildning till livs och hitta diskussionsämnen till middagsbjudningen. Här kan du läsa om allt möjligt från Sartre till Chagall och från terrorism till tulpaner. Den största delen utgörs av fakta om film, litteratur, musik, konst och politik. Ett alfabetiskt register avslutar boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Göran Everdahl, 1964-, journalist.

MediaNr: CA28325

Propagandans berättarteknik

av Jimmy Vulovic. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 10 tim., 49 min..

Journalisten J. V. lyfter fram flera berättargrepp vars syfte är att styra hur budskap ska tolkas. I boken studeras såväl fiktiva som journalistiska berättelser om bland annat hjältar, fiender och utopiska paradis. Även redaktörers och de sociala mediernas propagandaroll diskuteras. Framställningen utgår från de likheter som finns mellan kommunistisk och nationalsocialistisk propaganda. Materialet sträcker sig från mellankrigstiden till nutid.

MediaNr: CA28531

Reform eller revolt

av Jimmy Vulovic. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 15 tim., 22 min..

Avhandling om kommunismens, nationalsocialismens och socialdemokratins användning av skönlitteratur och kulturjournalistik som propaganda i Sverige under mellankrigstiden. J.V. undersöker skillnader och likheter i den litterära kampen och i propagandans stil och innehåll. Tidigare ouppmärksammat arkivmaterial placeras i ett politiskt och idéhistoriskt sammanhang präglat av våld och död.

MediaNr: CA28584

Religion

Hatar Gud kvinnor?

av Ophelia Benson. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar 1 CD-ROMOM (: 9). DAISY text och ljud.

O.B. och J.S., båda skribenter och bloggare, ställer brännande frågor om hur omvärldens respekt för religion sanktionerar kränkningar av mänskliga rättigheter. Förtrycket i religionens namn tar sig bland annat uttryck i tvångsgifte av unga flickor, våldtagna kvinnor som fängslas för äktenskapsbrott och olika grader av könsstympning. Boken granskar och ifrågasätter könsförtryckets många uttryck tills den enda frågan återstår: Hatar Gud kvinnor?.

MediaNr: CA28699

Gud är inte ett främmande namn

av Kristian Lundberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

K. L., författare och litteraturkritiker, har under 2000-talet utvecklat en tydlig kristen tematik som också kommit till uttryck i det offentliga samtalet, inte minst gällande en solidarisk människosyn. I dagboksanteckningar under 200 dagar, med slutpunkt våren 2016, skriver han om bön som motståndshandling och om en tro som inte vänder bort sitt ansikte från det lidande som finns i världen.

MediaNr: CA28663

Arcana caelestia

av Emanuel Swedenborg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 2: 31 tim., 20 min..

Emanuel Swedenborg, 1688-1772. Efter en gudomlig uppenbarelse 1745 hävdade S. att han hade fått kontakt med andar och änglar. De hade gett honom uppdraget att återställa urkyrkans religiösa budskap. Hans största teologiska verk, Arcana caelestia, behandlar 1:a och 2:a Mosebok. Swedenborg ser dessa bibeltexter som en symbol för människans andliga utveckling. Denna bok utgör del 2 och omfattar 1 Mos.10-17. Modern översättning gjord 1998.

MediaNr: CA28388

Filosofi och psykologi

Människans tolv sinnen

av Willi Aeppli. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

En sammanställning av Rudolf Steiners andevetenskapliga forskningsresultat. Här skriver Willi Aeppli, 1894-1972, schweizisk waldorfpedagog, om Steiners sinneslära och dess betydelse för uppfostran. Författaren utgår från teorin om att det finns fyra undre, fyra mellersta och fyra övre sinnen och att man kan vårda dessa genom undervisning.

MediaNr: CA28836

Känslors kraft i företagskulturen

av Ingvar Bengtson. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I.B., konsult inom näringslivet och före detta elitseglare, har tillsammans med en skribent gjort en erfarenhetsbaserad handbok kring organisationskultur. Han beskriver hur man kan arbeta med känslor och använda dem för ökad självinsikt, förbättrat samarbete och positiva förändringar. Basen för all prestation kommer från företagskulturen. Ledarskap, laganda och motivation skapar förutsättningar för lönsamhet.

MediaNr: CA28453

Gutenberggalaxens nova

av Nina Burton. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 40 min..

Gutenbergs tryckteknik ledde på 1500-talet till en medierevolution som förändrade Europa. Erasmus av Rotterdam var en nyckelfigur under epoken, han stod bakom en femtedel av alla nyutgivna böcker och kallades hela Europas lärare. Kring denna renässansmänniska samlades humanismens kulturella storheter. Essäberättelse där författaren skildrar Erasmus av Rotterdam och hans tid. En tid som på många sätt liknar vår egen.

MediaNr: CA29240

Att göra slut

av Camilla Gunnarsson. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Att bli ihop med någon är underbart, pirrigt, och härligt. Men hur går det till när kärleken är slut? Kanske finns de rätta känslorna inte där längre. Eller så visar det sig att en partner har mindre fina sidor - svartsjuka till exempel. Det kan också hända att man blir kär i någon annan. C. G., psykolog, skriver om tre par som går skilda vägar. Det handlar om att våga ta beslutet, rädslan att såra och modet att våga satsa på något nytt. Lättläst.

MediaNr: CA28937

Syntolkning

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Syntolkning är ett hjälpmedel, främst för synskadade, som består av en audiovisuell översättning - inspelad eller direkt. Det är ett arbete som växt i omfattning de senaste åren men som fortfarande är okänd för många. Här skriver forskare, utbildare, personer med synnedsättning, syntolkar och myndighetsrepresentanter om sina erfarenheter. Boken är den första av sitt slag i Sverige och vill inspirera till fortsatt forskning, debatt och utveckling.

MediaNr: CA29545

Livet med kvantfysiska glasögon

av Mikael Säflund. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

En bok om personlig utveckling där man använder sig av så kallad applicerad kvantfysik. Enligt de båda författarna ger applicerad kvantfysik oss möjlighet att skapa de liv vi drömmer om. Och detta utifrån information som inte är baserad på tro utan på "vetenskapliga" studier. Det hela går ut på att tänka nytt och få människor att utnyttja sin fulla potential. Titti Nordieng driver kommunikationsbyrå och Mikael Säflund är skådespelare.

MediaNr: CA28765

Uppfostran och undervisning

Pedagogisk dokumentation

av Gunilla Essén. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Författarna är alla verksamma inom olika förskoleenheter i Uppsala. Här presenterar de syftet med pedagogisk dokumentation som arbetssätt och ger pedagoger stöd för att arbeta utforskande tillsammans med barnen. Boken innehåller levande exempel från förskolan, samt övapröva-uppgifter och reflektionsfrågor som kan hjälpa pedagogiska verksamheter att utvecklas.

MediaNr: CA28907

Kampår och brytningstider i svenskt kulturliv

av Uno Stadius. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3 tim., 30 min..

Uno Stadius, 1871-1936, var en finländsk journalist, folkbildare och nykterhetsivrare. Under många år var han verksam i Sverige, framför allt inom Godtemplarorden och arbete på olika folkhögskolor. Han var bland annat den förste föreståndaren för Brunnsviks folkhögskola. I denna skrift, utgiven postumt, berättar han minnen från dessa år då han "hade den stora förmånen och glädjen att få vara behjälplig vid ett kulturellt väckelsearbete i Sverige".

MediaNr: CA28582

Språkvetenskap

Sockenbildning och sockennamn

av Stefan Brink. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (53 tim., 46 min.).

Akademisk avhandling framlagd 1990 vid Uppsala universitet, Institutionen för nordiska språk. Syftet är att belysa sockenindelningens uppkomst och sockennamnens tillkomst och typologi genom studier i äldre territoriell indelning i Norden. Avhandlingen har två huvudavsnitt: dels en allmän översikt av kopplingen mellan övergången till kristendomen och sockenbildningen i Norden, dels en djupundersökning av ett svenskt landskap, Hälsingland.

MediaNr: CA27984

Litteraturvetenskap

Vetekornets väg

av Mattias Huss. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 25 tim., 2 min..

I denna studie fokuserar M. H. på ett bibliskt motiv hos författaren Fjodor Dostojevskij, 1821-1881, nämligen den nytestamentliga utblottelsetanken. Genom den bibliska och teologiska grunden till utblottelsemotivet får man en insyn i Dostojevskijs liv och hans tänkande kring motivet. Fokus ligger på analysen av hur detta motiv gestaltas genom de skilda romangestalterna liksom deras roll i romanen som helhet. Avhandling i Nya Testamentets exegetik.

MediaNr: CA28799

Riktiga Elsie

av Elsie Johansson. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren Elsie Johanssons memoarer. Här skildrar hon sin historia, från uppväxten på den uppländska landsbygden till den litterära debuten. De hårt arbetande föräldrarna, som präglat henne djupt, skildras ömsint. Vi kan också läsa om den unga kärleken och familjen, om Johanssons 30 år på Posten innan hon vågade bli författare på heltid och, så småningom om lyckan i att möte en ny livskamrat. Elise Johansson, 1931-.

MediaNr: CA28901

Och jag vet att jag är genial

av Agnes von Krusenstjerna. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Agnes von Krusenstjerna, 1894-1940, var motsatsernas författare. Fylld av skrivglädje samtidigt som hon ibland drabbades av depressioner så svåra att hon måste vårdas på mentalsjukhus. I denna bok finns ett par hundra brev som Krusenstjerna skrev under åren 1903-1940. Breven ger en inblick i hennes vardagsliv, men också en bild av hennes självförståelse och författaridentitet, särskilt när frågor om konstens frihet ställdes på sin spets.

MediaNr: CA28590

Mitt fosterland var en äppelkärna

av Herta Müller. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim., 16 min..

H. M., 1953- , tysk-rumänsk författare som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2009, återger samtal som hon haft med sin österrikiska förläggare Angelika Klammer. Hon berättar utförligt om sin barndom, om sin uppväxt, om de tidiga åren som författare i Rumänien, om genombrottet i Tyskland med debuten Flackland och om hur hon sedan lämnade hemlandet och bosatte sig i Berlin. En sorts biografi och en vägvisare in i Müllers litterära landskap.

MediaNr: CA29369

Konst, musik, teater och film

Svenska stjärnor

av Katarina Danielsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Korta presentationer av några av 1900-talets mest kända svenska stjärnor från filmens och scenens värld: Ingrid Bergman, Jarl Kulle, Sif Ruud, Nils Poppe, Eva Rydberg, Magnus & Brasse, Martin Ljung, Birgitta Andersson, Gösta Ekman, Britt Ekland, Lars Ekborg, Ernst-Hugo Järegård, Margaretha Krook, Allan Edwall, Lena Nyman, Pernilla August, Max von Sydow, Kim Anderzon, Stellan Skarsgård, Per Oscarsson. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28551

Birgit i Bjäre

av Kalle Eriksson. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 1 min..

K. E. skriver om operasångerskan Birgit Nilssons (1918-2005) barndom och kärlek till sin hembygd. Vi får följa henne i hemmet, i skolan och i lekar med sina kamrater. Vi möter henne i umgänget med ungdomsvänner och i arbetet på gården. I bokens senare del får vi följa Birgits insatser för sin hembygd även efter det att hon blivit stjärna. Bland annat sjöng hon många gånger på hemmaplan. Boken är skriven på uppdrag av Birgit Nilssons minne AB.

MediaNr: CA28716

Stickspår

av Ola Holmgren. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

O. H., professor emeritus i litteraturvetenskap, djupanalyserar åtta av Bob Dylans låttexter. Det är inga av D:s mer kända låtar utan "outtakes" som inte varit med på hans album utan senare dykt upp som piratutgåvor eller i den officiella Bootleg Series. H. går i dialog med texterna och ser hur Dylan hela tiden skiftar perspektiv, hur han skapar ett eget poetisk universum och anser att han är en författare som borde få nobelpriset i litteratur.

MediaNr: CA28615

David Bowie 1947-2016

av Per Åke Jansson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Personlig biografi över den engelske pop- och rockikonen David Bowie, 1947-2016. Kronologiskt uppställd beskrivs hans musikaliska och artistiska liv. Bowie blev på 1970-talet en av världens mest stilbildande konstnärer. Han skapade ständigt nya karaktärer och musik som hela tiden överraskade med album som The Rise and the Fall of Ziggy Stardust, Station to Station, Heroes och Scary Monsters. Boken är en kärleksförklaring från ett hängivet fan.

MediaNr: CA28378

Resa med Jenny Lind

av Louise Johansson. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar 5 tim., 29 min..

Består av dagboksanteckningar som Louise Johansson, 1811-1894, förde under åren 1845-1847 då hon var sällskapsdam och kammarjungfrun åt Jenny Lind. Anteckningarna berör huvudsakligen Jenny Linds turnéer och framträdanden i Tyskland, Österrike och England. Louise skriver om operaföreställningar och konserter, om sällskapsliv i olika städer, om resor och samvaro med goda vänner, om Jenny Linds beundrare och alla kungligheter som hon sjöng för.

MediaNr: CA28987

The girl with the lower back tattoo

av Amy Schumer. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den amerikanska komikern Amy Schumer, född 1981, har samlat ett antal självbiografiska essäer. Hon tar upp sex, kön, relationer, normer, kroppsideal, kvinnoförakt, mansvälde och de amerikanska vapenlagarna. Hon roar, provocerar och delar även med sig av svårare stunder i sitt liv. Exempelvis tar hon upp incidenten då två kvinnor blev ihjälskjutna medan de tittade på filmen Trainwreck som Amy medverkar i.

MediaNr: CA28804

Leonardo da Vinci

av Carin Svensson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vem var Leonardo da Vinci? Stor konstnär, berömd vetenskapsman och tekniskt geni? Under mer än femhundra år har människor varit intresserade av honom. Leonardo föddes år 1452 i en liten by i Italien och dog i ett slott i Frankrike 1519. Så mycket vet vi säkert. Resten anar vi i hans anteckningsböcker och genom att titta på hans tavlor. I den här boken beskrivs hans liv och alla olika saker han gjorde. Lättläst.

MediaNr: CA28935

J:son

av Anna Wetterqvist. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ett porträtt av B.J.L, 1944-2013, svensk instrumentalist och kompositör. Han anses av många vara en av de som lade grunden för det svenska musikundret, och komponerade allt från kammarmusik till filmmusik. Boken är baserad på intervjuer med personer i hans närhet, och bilden som förmedlas är den av en enastående talang, mångsidig och produktiv, men rädd för det alldagliga. Den cd-skiva som medföljer den tryckta boken ingår inte.

MediaNr: CA28695

Historia

Operation Barbarossa

av Christer Bergström. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 30 tim., 36 min..

Den 22 juni 1941 inledde Adolf Hitler operation Barbarossa, världshistoriens största militära fälttåg. Över 4,5 miljoner soldater invaderade Sovjetunionen. Men röda armén stod emot angreppet och under våldsamma strider stoppades den tyska offensiven. C. B., författare till flera böcker om andra världskriget, har forskat i tyska och ryska arkiv och utifrån dramatiska ögonvittnesskildringar berättar han detaljerat om striderna på östfronten.

MediaNr: CA28638

Pappas blod

av Jean Hatzfeld. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Jean Hatzfeld, fransk journalist, som skrivit flera prisbelönta böcker om folkmordet i Rwanda är nu tillbaka i Rwanda tjugo år senare och skriver om dem som var barn eller ännu inte födda vid den här tiden. Barn till mördare eller överlevare som nu lever längs samma gator. Om tystnaden. Vad pratar man om hemma eller vad pratar man inte om hemma? Vad säger man i skolan? De flesta intervjuer är gjorda med ungdomarna men också med deras föräldrar.

MediaNr: CA28793

De glömda blockadbrytarna

av Anders Johansson. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 28 tim., 53 min..

Under ockupationen av Norge och Danmark under andra världskriget blir Skagerack ett tyskt innehav. Tusentals minor spärrar Östersjöns förbindelser med världshaven. Ett antal människor - mestadels unga män - förenas av en gemensam drivkraft att trotsa blockaden. De var villiga att färdas över farofyllda hav för att ställa upp i allierade styrkor i England. Några av dessa fängslade människoöden, fyllda av dramatik och även tragedier, skildras här.

MediaNr: CA28635

Turkiets historia

av Ingmar Karlsson. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Skildring av Turkiets historia från det Ottomanska riket fram till dagens Turkiet. Tar bland annat upp storhetstiden på 1500-talet, krigen under 1600-talet och de olika republikerna och det politiska livet på 1900-talet. Avslutningsvis diskuteras den moderna nationalstaten under 2000-talet, Erdogan och relationerna till EU. I.K., diplomat, f.d. generalkonsul i Istanbul och förf. till flera böcker om Mellanöstern.

MediaNr: CA28272

Pyrrhos

av Allan Klynne. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Pyrrhos levde mellan 319 och 272 före Kristus och är mest känd för eftervärlden genom uttrycket Pyrrhosseger. Här berättar antikvetaren Klynne om den grekiske kung som i sin samtid var en hyllad fältherre. Hur kan det då komma sig att han gått till historien som en av tidernas mesta förlorare? Som bekant är det segraren som skriver historien och till det kommer etnicitet, ideologi och skrönor vilket sammantaget påverkat synen på Pyrrhos negativt.

MediaNr: CA28395

De vilda Vasarna

av Herman Lindqvist. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En grundlig krönika över släkten Vasa, inklusive släktens polska gren. Historien tar sin början med Stockholms blodbad och dess påverkan på Gustav Eriksson som kom att bli den första vasakungen. Lindqvist skriver lättsamt och medryckande om starkt lysande personligheter, sinnessjukdom och maktkamp. Omfattande personregister avslutar boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Herman Lindqvist, 1943-, journalist och författare till 60 böcker.

MediaNr: CA28775

Gestapo

av Frank McDonough. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bok som ifrågasätter och reder ut flera gamla myter om Gestapo, Hitlers hemliga polis. Gestapo var en viktig del i nazisternas förtryck av den egna befolkningen och syftet för boken är främst att utforska inflytandet över vanliga tyska medborgare. Med utgångspunkt i tidigare opublicerat arkivmaterial får läsaren ta del av ett stort antal människoöden Det avslutande kapitlet tar upp vad som hände Gestapoofficerare i rättegångar efter kriget.

MediaNr: CA28957

Armfeldts armé

av Geir Pollen. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 14 tim., 15 min..

Skildring av det berämda fälttåget som kallas Karolinernas dödsmarsch. I augusti 1718 hade general Carl Gustaf Armfeldt marscherat upp med 10000 man i Jämtland. Ordern från Karl XII var att erövra Trondheim i ett försök att upprätthålla Sveriges position som stormakt. Inget gick dock som planerat och vid återtåget 5 månader senare dog över 3000 bristfälligt utrustade svenska soldater i en snöstorm på gränsen mellan Norge och Sverige.

MediaNr: CA28984

Amerikanska inbördeskriget

av Thomas Sörensen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om det amerikanska inbördeskriget som pågick mellan 1861 och 1865. Här beskriver militärhistorikern Thomas Sörensen krigets uppkomst, förlopp och hur det påverkat det amerikanska samhället framgent. En rad kända personer porträtteras; politiker och militärer som Lincoln och Grant, men här figurerar även civilister som Harriet Tubman och Walt Whitman. Den tryckta boken innehåller en mängd fotografier.

MediaNr: CA28756

1947

av Elisabeth Åsbrink. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

År 1947 är allt i rörelse. Allt kan bli annorlunda. Den 10 februari tecknas fredsfördraget i Paris, det andra världskriget är slut. Simone de Beauvoir skriver på den blivande feministbibeln "Det andra könet". En kommitté får fyra månader på sig för att lösa Palestinaproblemet. FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras. Av dessa, och många fler, till synes disparata händelser skriver författaren fram en berättelse om en värld som börjar ta form.

MediaNr: CA28550

Biografi med genealogi

Kampen mot illusionerna

av Richard Dawkins. Inläst av Jens Jacobson. Talboken omfattar 23 tim., 19 min..

Fristående fortsättning på självbiografiska Nyfikenhet och förundran. Författaren delar med sig av de möten, upplevelser och den vetenskap som har format och fascinerat honom. Läsaren får följa med R.D. på tv-inspelningar, upptäckter, konferenser och får en inblick i hur det gick till när han skrev Illusionen om Gud. R.D., 1941-, brittisk vetenskapsman och tänkare.

MediaNr: CA28502

Gå bara

av Abdi Elmi. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 11 min..

Abdi Elmi föddes 1994 och växte upp i Mogadishu, i ett Somalia där våldet är vardag. Abdi är bara fjorton år när hans familj bestämmer sig för att skicka honom ensam till Europa. Tillsammans med författaren Linn Bursell berättar han om sina upplevelser som flykting och resan genom Sahara, över Medelhavet och till Europa. Det är en berättelse om utsatthet, men också om solidaritet och vänskap i svåra situationer.

MediaNr: CA28739

10 år och 1.000 piskrapp

av Ensaf Haidar. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Ensaf Haidar, född 1975, berättar om sitt äktenskap med den saudiske människorättsaktivisten Raif Badawi, född 1984. Efter en hemlig romans gifter de sig trots motståndet från hennes familj och den saudiska kulturens stränga konventioner. När hon hotas till livet på grund av Raifs blogg går hon i exil med de tre barnen. Men när Raif döms till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp tar hon upp kampen för sin mans liv. Förord av Jenny Nordberg.

MediaNr: CA29243

Nazibruden

av Anna-Lena Joners Larsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

I tre år levde Anna-Lena tillsammans med nazisten Erik, som var sångare i ett av Europas största vit makt-band. Hon blev deras turnéledare, och så småningom även medlem i bandet. De hade spelningar både i Europa och USA, och hyllades av bland annat Ku Klux Klan. A-L drogs längre och längre in en värld fylld av hat och ilska, men en dag rämnade allt. Här berättar hon om åren som nazist, kärleken till Erik och vägen tillbaka till ett normalt liv.

MediaNr: CA28879

Befriaren

av Alex Kershaw. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 30 min..

En bok om den amerikanske militären Felix Sparks. Sparks deltog i några av de mest dramatiska fälttågen under andra världskriget, från landstigningen på Sicilien 1943 till de blodiga slutstriden i Tyskland 1945. Sparks kom till Pattons armé som oerfaren fänrik och var vid krigsslutet en härdad överstelöjtnant. Alex Kershaw, 1966-, brittisk författare till ett antal framgångsrika böcker om andra världskriget.

MediaNr: CA28466

Flickan som slutade ljuga

av Désirée Kjellin. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 9 tim., 51 min..

Självbiografi. Desireé växte upp i en familj där allt såg bra ut på ytan. Men hemmet var en mardröm - hon utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa och var hatad av sin mamma. Senare i livet kom barndomens mörker ifatt henne och hon flydde in i en värld av new age, svart magi och ockultism. Men en dag fick hon en uppenbarelse och är numera djupt troende. Livsberättelse som handlar om förlåtelsens kraft och att ljuset alltid segrar över mörkret.

MediaNr: CA28753

Brodjaga

av Birgit Petersson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 23 tim., 42 min..

Biografi om A.B., 1906-1967, svensk journalist och illustratör. Hon var reporter vid fronten under andra världskriget, och gjorde uppskattade reportage från Nordnorge och finska vinterkriget. A.B. använde sig av signaturen Brodjaga, som på ryska betyder luffare och vagabond. Hon rörde sig öster- och norrut, ofta i ödemarken och skildrade bland annat samers, nybyggares och beduiners levnadssätt, inte sällan med fokus på de sociala villkoren.

MediaNr: CA28527

Laurentsio

av Laurentsio Pettersson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

L.P. föddes 1980 i Rumänien. På grund av sina funktionshinder gömdes han tidigt undan på ett barnhem. Räddningen kom när han som 11-åring adopterades av ett svenskt par i och hamnade Hofors. Efter sin tid på idrottsgymnasium i Bollnäs deltog han i Special Olympics 1999, och vann tre guld. 2012 var han med i teveserien Mot alla odds. Det här är berättelsen om Laurentsios framgångsrika resa och om hans sökande efter sin biologiska familj.

MediaNr: CA29245

Sluta aldrig gå

av Christina Rickardsson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren föddes i Brasiliens vildmark och bodde i en av São Paulos många kåkstäder fram tills hon som åttaåring adopterades av en familj i Vindeln i Västerbotten. Hon beskriver hur hon återvänder till Brasilien på jakt efter sitt förflutna. Det blir en skakande och känslofylld resa. Det handlar om ett liv som gatubarn, om svält, misshandel och separation. Hon skriver även om uppväxten i det lilla norrländska samhället med alla kulturkrockar.

MediaNr: CA29293

Vingar av stål

av Tina Rydberg. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Kristoffer var en vanlig pojke i en vanlig familj, men som ung började han testa droger och blev så småningom narkoman. Det här är moderns berättelse om hur det är att leva som anhörig till en missbrukare. Hon berättar om de val Kristoffer gjorde, hur samhället reagerade på familjens rop på hjälp, och hur villkorslöst drogdöden drabbar. Med boken vill hon förändra synen på missbrukare och diskutera vilket ansvar vi som medmänniskor har att hjälpa.

MediaNr: CA29023

Tacksamhet

av Oliver W. Sacks. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Neurologen och författaren Oliver Sacks dog i cancer 2015. Under sin sjukdomstid skrev han en rad essäer där han utforskade sina känslor inför livets slut. Han skriver blanda annat om tacksamheten han känner över att ha älskat och blivit älskad. Sacks ser livet som ett privilegium och menar att: " det är varje enskild människas öde att vara en unik individ. att leva sitt eget liv, att dö sin egen död." O.S. 1933-2015.

MediaNr: CA28994

Djupt vatten

av Leif Schönbeck. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar 5 tim., 12 min..

Skildring av ett färgstarkt sjömansliv mellan åren 1958-1963. Förf. mönstrade på som sjöman direkt efter att ha gått ut folkskolan och har sedan haft en mängd olika anställningar inom sjöfarten, och besökt hamnar jorden runt. Han berättar flödande om olika arbetskamrater, flickvänner och andra personer som passerat revy under årens gång. Även livet i land, i väntan på nästa anställning, skildras, ofta i form av humoristiska anekdoter.

MediaNr: CA28321

Orden i min makt

av Yrsa Stenius. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 11 tim., 21 min..

Y.S., 1945- , ser tillbaka på sin 50 år långa karriär som författare och journalist. Hon började som journalist på finlandssvenska Arbetarbladet i Helsingfors och blev sedan rekryterad till Aftonbladet där hon arbetade som kulturchef, chefredaktör och kolumnist mellan 1979-2007. Tyngdpunkten i boken utgörs av reflexioner kring händelser som hon engagerat sig i, bland annat om mediedrev och flockmentalitet i den svenska journalistkåren.

MediaNr: CA29303

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Barheidas barn

av Stig Holmqvist. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 11 tim..

Under 45 år har författaren följt hur livsvillkoren förändrats för barabaigerna, en lite folkgrupp som traditionellt levt med sin boskap runt berget Hanang i Tanzania. Han har tidigare skrivit tre böcker om patriarken Barheida och hans familj. Nu berättar han om Barheidas barn och barnbarn, om betesmarken som försvinner, om kampen för rätten till land, om en livsform i snabb förändring och om glädjen att flickan Udaaudi äntligen fått börja skolan.

MediaNr: CA29185

Geografi

Lunds historia - staden och omlandet

av Peter Carelli. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar D. 2: 27 tim., 24 min..

Andra bandet av "Lunds historia". Här skildras Lunds tidigmoderna historia från 1536 till 1862. I nio kapitel berättas bland annat om Lunds befolkning och bebyggelse, stadens styre och sociala struktur samt reformationens påverkan på Lund. Boken innehåller också ett antal fördjupningsartiklar om Studenternas Lund och Karl XII:s Lund. Huvudförfattaren, S.S., är professor i historia.

MediaNr: CA28464

Stockholms historia

av Lars Ericson Wolke. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stockholm har en rik och fascinerande historia från medeltiden och framåt. Författaren beskriver hur staden vuxit ut från Stadsholmen till Malmarna och förorterna. Krig och försvar, handel, hantverk, industri, invandring och emigration har förändrat stadens utseende och tillvaron för dess invånare. Denna reviderade version av boken Stockholms historia under 750 år har kompletterats med åtta stadsvandringar i historiska miljöer.

MediaNr: CA28664

Samhälls- och rättsvetenskap

Pengarna eller livet

av Anika Agebjörn. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Sedan 2008 skyddar Ecuadors grundlag naturens rättigheter, men gruvdrift och oljeutvinning fortsätter. Bolivias president, med rötter bland urbefolkningen i Anderna, har i FN drivit igenom en särskild dag för Moder Jord men på hemmaplan fortsätter exploateringen. Den eviga frågan är: Kan evig ekonomisk tillväxt förenas med en långsiktig hållbar förvaltning av vår jord? Författarna är biståndsarbetare med lång erfarenhet av Latinamerika.

MediaNr: CA29323

Nötskalet

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

Under 2015 sökte 163000 personer asyl Sverige, vilket var en fördubbling i jämförelse med 2014. Av dem var 35400 dessutom ensamkommande ungdomar. Den stora flyktingströmmen försatte Sverige i en krissituation. Utifrån dessa konstateranden för K.-O.A., etnologiprofessor, och G.S., socionom och journalist, ett resonemang kring vad detta har fått för konsekvenser för det svenska samhället och hur svensk invandringspolitik, enligt dem, ser ut.

MediaNr: CA28754

Morfar/farfar.nu

av Tomas Arvidsson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 3 tim., 51 min..

Hur är det att få barnbarn? T. A., författare till humoristiska deckare med studierektor Bertilson i huvudrollen, skildrar hur omtumlande och oerhört det kan vara. Hur hanterar man de små liven? Det handlar om sunt förnuft, oförnuftig kärlek och erfarenheter - oftast med ett visst lättsinne i kanten. Han beskriver sin glädje i att bli morfar men även om tillkortakommanden, upplevelser, tankar och samtal.

MediaNr: CA29179

Inspärrad

Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 27 tim., 31 min..

Att bli omhändertagen av samhället är ett djupt ingrepp i en människas liv. Individuella möten med anstalten uppmärksammas sällan. I denna antologi återges röster från intagna på sinnessjukhus, fängelser och andra anstalter mellan 1850-1992. Forskare i skilda discipliner belyser de intagnas erfarenheter och studerar övergripande drag och samhälleliga strukturer. I centrum står uttryck som makt och motstånd, förhandling, identitet och strategier.

MediaNr: CA28556

De besvärliga

av Louise Lindblom. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 5 tim., 53 min..

L. L., historiker, gör en tvärvetenskaplig framställning av social barnvård i Sverige med fokus på behandlingen av "vanartade" flickor under första hälften av 1900-talet. Efter en historisk överblick beskriver hon verksamheten på Lingatans skyddshem som öppnades av Göteborgs stad 1922. Där hamnade flickor från arbetarklassen efter barnavårdsnämndens bedömning att de måste omhändertas. Stor del av boken består av enskilda flickors öden.

MediaNr: CA28884

Mod att förändra

Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 14 tim., 32 min..

En tankebok för den som berörts av alkoholproblem på något sätt. Budskapet är att man ska ta en dag i taget och texten innehåller såväl reflexioner som citat för årets alla dagar. Boken är utgiven av organisationen Al-Anon som är en religiöst och politiskt obunden organisation för den som blivit påverkade av alkoholproblemsjälv, eller hos någon anhörig.

MediaNr: CA28768

Flyktingkrisen och den svenska modellen

av Anders Nilsson. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

På kort sikt sätter flyktingvågen 2015 kommunerna under press. Men med en åldrande befolkning kommer Sverige att få svårt att klara välfärdsåtaganden. Ju mer vi då lyckas klara arbetskraftsförsörjningen med immigration, desto mindre behöver vi arbeta längre upp i åren för att värdesätta pensionerna, menar författarna. De hävdar också att flyktingkrisen kan bli en katalysator för en allmän reformistisk förnyelse för ökad jämlikhet i Sverige.

MediaNr: CA29400

Inte en berättelse

av Stina Oscarson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hon tvingas lämna sitt arbete efter att hon offentligt har blottat svaghet. Ätstörning är inte lämpligt om du är chef för en institution i allmänhetens tjänst. En vandring genom Stockholm utgör fonden för en essä som ställer frågor om politiskt motstånd i vår samtid. Går det att agera som fri röst i ett offentligt samtal där alla blivit personliga varumärken? Hur är man sann mot sig själv? S. O., 1975- , var 2011-2014 chef för Radioteatern.

MediaNr: CA28653

Passé

av Marianne Rundström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tv-journalisten Marianne Rundström vill göra upp med gamla föreställningar om åldrande och ifrågasätter den åldersnoja som finns i Sverige. Varför ska en fullt frisk och pigg människa, som vill fortsätta arbeta, tvingas gå i pension? Vi lever allt längre - fler behöver bidra för att pensionspengarna ska räcka. Hon möter kraftfulla, ledsna, arga och stridbara människor, fyllda av arbetslust, som hittat egna vägar till ett förlängt arbetsliv.

MediaNr: CA28552

Mordängel i prästkappa

av Jan-Öjvind Swahn. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 29 min..

Hur gick den sista offentliga avrättningen till? Varför mördade en präst åldringar och fattighjon? Hur kunde det sluta så olyckligt för Elvira Madigan och Sixten Sparre? Är det sant att man avgjorde rättegångar med hjälp av tärningskast? Författaren gör en exposé av mord och tragiska öden i Sveriges historia. En redogörelse av 23 klassiska kriminalfall från medeltid till 1900-talet, och en inblick i hur samhället såg ut vid tiden för morden.

MediaNr: CA28549

Sverige i Nato

av Sten Tolgfors. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 9 tim., 48 min..

Sten Tolgfors vill med sin bok visa vad ett fullvärdigt medlemskap skulle innebära för Sverige. Hans åsikt är att Sverige bör gå med i Nato, inte för att markera mot något annat land, utan för att inget annat land ska ha utrymme att agera aggressivt mot oss. Med ett förord av Stefan Wallin, Finlands försvarsminister 2011-2012. Sten Tolgfors, född 1966, svensk moderatpolitiker och försvarsminister 2007-2012.

MediaNr: CA29053

Flickan och skammen

av Katarina Wennstam. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Kvinnor och flickor har i alla tider smutskastats för sin sexualitet. Den kvinnliga lusten har alltid varit ifrågasatt, omgiven av förmaningar och kontroll. Den kvinna som inte följt den snäva mallen har stämplats, degraderats, blivit paria. I dagens digitala värld sprids orden med otrolig hastighet. Ryktesspridning innebär ett övergrepp som aldrig tar slut. Kritisk reportagebok om samhällets syn på kvinnor som kallas slampor.

MediaNr: CA29220

Den blåbruna röran

av Mats Wingborg. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 12 tim., 9 min..

De högerpopulistiska partiernas framfart i Europa har inneburit att borgerligheten i vissa fall har valt att samarbeta med högerpartierna. Denna hybrid är ett växande politiskt fenomen. Sverigedemokraterna vill regera landet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Även inom delar av den svenska borgerligheten höjs röster för ett samarbete med SD. För att förstå detta skeende har journalisten M. W. granskat SD:s politik.

MediaNr: CA28959

Teknik, industri och kommunikationer

Digital succé

av Frida Boisen. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

F. B. är en av Sveriges främsta experter på hur man använder sociala medier. Hon delar med sig av sina hemligheter på hur man gör digital succé. Hur knäcker man den virala koden? Hur får man sina inlägg på Facebook att gillas och delas? Hur bygger man sitt varumärke och ökar sin vinst? Hon ger 217 konkreta tips och exempel på hur man kan göra sociala medier till ett skyltfönster för sina produkter, tjänster och idéer.

MediaNr: CA28858

Västmanland i lågor

av Jan Å. Johansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 51 min..

Den 31 juli 2014 startade den värsta skogsbranden i mannaminne i Västmanland. Den kom att få katastrofala följder - 13100 hektar mark, mestadels skog brann upp. Men även hus förstördes och en man omkom och en annan brännskadades svårt. Först efter cirka nio månader ansågs branden helt släckt. Journalisterna Jan Å Johansson och Marie Martel berättar om brandens förlopp och efterverkningar.

MediaNr: CA29020

Modeslavar

av Moa Kärnstrand. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Reportagebok om klädindustrins baksida. Det stora utbudet av billiga kläder som finns att köpa i västvärlden bygger till stor del på exploatering av arbetskraft i asiatiska låglöneländer. Författarna har besökt fabriker i Bangladesh, Burma, Kina och Kambodja och skriver om omänskliga arbetsvillkor, låga löner, långa arbetstider, miljöförstöring av vattendrag med mera. Även en kritisk granskning av stora klädföretags affärsmetoder.

MediaNr: CA28877

Mac-boken

av Daniel Riegels. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Guidebok för alla som har en nyare modell av Mac-dator: MacBook Air, MacBook Pro, Mac Mini, Mac Pro och iMac. Boken utgår från OS X Yosemite som är det senaste operativsystemet för Mac. Vänder sig både till nybörjaren och den mer avancerade användaren. Mängder av tips som gör det dagliga arbetet med de olika programmen betydligt enklare. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28485

Data och Goliat

av Bruce Schneier. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Vårt dagliga liv genererar data på många sätt - mobilsamtalen vi ringer, orden vi googlar på, våra inköp och vanor på nätet, våra aktivitet på Facebook, apparna vi använder. Allt vi gör digitalt registreras. Och dessa datamängder kan utnyttjas av aktörer, statliga såväl som kommersiella. B.S., expert på datasäkerhet och datakryptering, förklarar hur övervakning och datalagring fungerar i praktiken och vad vi kan göra för att skydda oss.

MediaNr: CA26907

Ekonomi och näringsväsen

Nyfiken grön

av Cecilia Blankens. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kokbok som vill inspirera till mer vegetarisk matlagning. En skribent och en kostekonom gör här gemensam sak i sin ambition att hitta nya vardagsfavoriter, kalasrätter och snabba snacks utan pekpinnar och med barnen i släptåg. Vid sidan av recepten diskuteras en del vanligt förekommande frågor en nybliven vegetarian kan ställa sig.

MediaNr: CA28803

Ekonomi för chefer

av Mikael Carlson. Inläst av Lars Thiel. Talboken omfattar 6 tim., 4 min..

Bok för alla som är chefer med affärsekonomiskt ansvar. Författarna, civilekonomer, tar upp vad som driver ett företags lönsamhet, hur man läser ekonomiska rapporter och styr företaget med rätt nyckeltal. De behandlar också sambanden mellan lönsamheten, kassaflödesanalys och kapitalbindning, kostnadsanalys, investeringsbeslut och budgetarbete.

MediaNr: CA28942

Potatis

av Anna Froster. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En "potatisbibel" som redogör för knölens historia från Sydamerikas bergstrakter till vår egen trädgård. Vi kan läsa om potatisen innersta väsen, om potatismyter och får en hel mängd tips på hur vi lyckas bäst med potatisodling, från sättning till kupning och gödning. Här finns också en rad recept på potatisrätter. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Anna Froster är biolog.

MediaNr: CA28698

Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig

av Martina Haag. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En kokbok för alla tillfällen- från nyårssupén till fattigmansjanuari. Maten lagas utan krav på prestation, och ses snarare som en anledning att träffa sina nära och kära. Maten är årstidsbaserad och presenteras under rubriker som löparfrukost, födelsedagspicknick, glassexperiment och jesusmat. Författarna är barndomskompisar och tonen är skämtsam. Recepten blandas med episoder ur deras matlagarliv. M.H. har tidigare skrivit flera romaner.

MediaNr: CA28964

Japanska trädgårdar

av Anna-Lena Haraldsson. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Boken inleds med en kort introduktion till Japan som land. Därefter följer svenska, respektive japanska trädgårdstermer. I dagboksform får vi sedan följa med författaren på besök i ett antal japanska trädgårdar. Boken avslutas med en praktisk del om att designa en japansk trädgård, vilka växter som passar och hur man kan använda sig av vatten, sten och andra föremål. Den tryckta boken är rikt illustrerad. A-L. Haraldsson, trädgårdsdesigner.

MediaNr: CA28454

Jag söker: kärlek

av Jerker Jansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jerker Jansson söker kärlek på internet. Går det att hitta äkta kärlek bland alla lurendrejare, suddiga profilbilder och desperata ensamsurfare? Han söker på olika sajter och sedan ut i verkligheten - på dejt. Hur ska man bete sig på första träffen med en total främling? Och hur känns det att bli avvisad? Personlig berättelse om vad som händer när man söker kärlek på nytt sätt. Lättläst.

MediaNr: CA29026

Mat för hormonell balans

av Mia Lundin. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den här boken vänder sig till kvinnor som upplever hormonell obalans. Först en faktadel där vi kan läsa om vad som påverkar hormonerna i kroppen och hur vi främjar balans genom kosten. Såväl vitaminer som tarmbakterier påverkar hormonerna, i synnerhet östrogen. Här finns också recept, en lista med råvaror som anses främja hormonell balans, samt en ordlista. M.L., specialistsjuksköterska inom gynekologi. U.D., kostrådgivare och författare.

MediaNr: CA28773

Tronstriden

av Jens B. Nordström. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Våren 2015 tvingades Sverker Martin-Löf lämna alla sina uppdrag i Industrisfären efter månader av skriverier i pressen om privatjet och representationsjakter. I samma veva föll även SCA:s vd Jan Johansson och Industrivärdens vd Anders Nyrén. Men det ingen visste var att trions sorti föregicks av en brutal maktkamp. Författaren tar oss med bakom kulisserna och till de hemliga möten som omgav ett av de största maktskiftena i svensk industrihistoria.

MediaNr: CA28757

Panamadokumenten

av Bastian Obermayer. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 13 tim., 49 min..

De tyska journalisterna B. O. och F. O. på Süddeutsche Zeitung skriver om världens största läcka - Panamadokumenten. Det är en samling av dokument som den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca framställt för att hantera sin verksamhet. Dessa dokument visar hur flera prominenta personer, företag och banker tagit hjälp av byrån för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag. Författarna tog emot den första läckan.

MediaNr: CA28792

Gödsel

av Tina Råman. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok om gödsel. Här får man lära sig mer om trädgårdens näringsliv, hur man odlar från grunden och kan ge sina växter de allra bästa förutsättningarna. Gödsel behövs oavsett om man har en romantisk park eller odlar i en rostig balkonglåda. Författaren tar bland annat upp kretslopp och fotosyntes, växternas näringsbehov, olika sorters gödsel och olika metoder för att gödsla. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28455

Vin med adress

av Alf Tumble. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En resa till tio vinregioner där några av världens bästa viner produceras. Vinskribenten Alf Tumble tar oss med till Barolo, Central Otago, Mosel och Rias Baixas, med flera, där man gör viner som är omöjliga att kopiera. Dessa viner har en tydlig hemvist i både doft och smak - en kombination av växtplats och hantverk. Tumble skriver trevligt och initierat för såväl novisen som för den vinkunnige och tipsar om viner att prova från varje region.

MediaNr: CA28494

Slå börsproffsen!

av Jan Öberg. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 4 tim., 18 min..

Grundläggande handledning i aktiehantering som även kan vara användbar för den mer erfarne placeraren. Bygger på värdeinvesteringens fundamentala grundprinciper, det vill säga att med stor säkerhetsmarginal köpa aktier i bra bolag till priser som är avsevärt lägre än värdet på bolaget. Författaren beskriver bland annat bra strategier för aktieplaceringar, aktiemarknadens psykologi, timing vid aktieaffärer och att köpa aktier när de är billiga.

MediaNr: CA29433

Idrott, lek och spel

Messi

av Guillem Balague. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En biografi över fotbollsspelaren Lionel Messi. Messi föddes i Argentina 1987 och rekryterades till FC Barcelonas ungdomsakademi i tidig ålder. Han är en av tidernas bästa fotbollsspelare, enligt bokens författare den bästa nånsin. Han berättar här om hur det gick till när Messi rekryterades till Europa som 13-åring, hans väg uppåt och tiden som storstjärna. Författaren är spansk journalist. Han har även skrivit böcker om Guardiola och Ronaldo.

MediaNr: CA28443

Hjärnstark

av Anders Hansen. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Regelbunden motion och träning är bland den bästa hjärngympa som finns. När man rör på sig förbättras koncentrationen, minnet, kreativiteten och stresståligheten. A. H., överläkare i psykiatri, visar vilka mekanismer i hjärnan som omvandlar promenaden eller löprundan till en mental "uppgradering". Han beskriver vad det beror på och ger konkreta tips på hur man kan röra på sig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.

MediaNr: CA28693

Livet är en sjukamp

av Carolina Klüft. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

C. K., 1983- , är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna. Hon vann flera OS-guld, VM-guld och EM-guld både utom- och inomhus. Hon skriver hur viktiga redskap hennes lärdomar från idrottsåren har varit när hon mött livets nya utmaningar. Idag driver hon sitt eget företag, engagerar sig i samhällsfrågor och har blivit mamma. Hon berättar om hur hon format sin väg, använt leken som livlina och fokuserat på de segrar som betytt mest.

MediaNr: CA29107

Arthur

av Mikael Lindnord. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Historien om gatuhunden Arthur från Ecuador. När den svenske multisportaren Mikael Lindnord på en av sina många tävlingsresor stötte ihop med en hund mitt i djungeln blev det början på en lång vänskap. Efter att ha fått en köttbulle av Mikael följer hunden Mikael 700 kilometer över berg och genom iskallt vatten. Vi får här en detaljerad beskrivning av Arthurs resa från Ecuadors djungel till Mikaels villa i Örnsköldsvik.

MediaNr: CA29236

Ingemar Stenmark

av Ulf Stenberg. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sportjournalisten Ulf Stenberg följde Ingmar Stenmarks framfart i pisterna under åren 1973-1980. Han ger sin bild av vad som formade den unge vinnarskallen Stenmark; det alpina underbarnets meritlista skulle toppas av två OS-guld, fem VM-guld och 86 segrar i världscupen. Många anekdoteter återges: om riggade tävlingar, kroatiska terrorceller och vad som hände bakom kulisserna när den blyge tonåringen blev folkkär idol.

MediaNr: CA29212

Så funkar ungdomsfotboll

av Fredrik Sundqvist. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Fotboll är fullt av glädje och gemenskap, den väcker engagemang och heta känslor - som ibland leder till konflikter. Boken ger användbara verktyg som förklarar lagidrottens mekanismer. Hur ser värderingarna ut bakom de små och stora beslut som formar fotbollskulturen? Vilka är de tydligaste ideologierna? Den grundläggande frågan är hur vi egentligen vill att ungdomsfotbollen ska vara. F. S., filosof och under många år engagerad i ungdomsfotboll.

MediaNr: CA28737

Svenska fotbollförbundets tränarutbildning C

Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok i tränarutbildning för de som tränar barn upp till och med 12 år. Träningstips varvas med lekar, färdighetsövningar och hela träningsprogram. Boken fokuserar på att barnen är det viktiga. Barnen ska mötas av en inspirerande miljö där de ges möjlighet att växa som fotbollsspelare och individer. Boken är även obligatorisk för den som ska gå vidare inom Svenska Fotollförbundets utbildningsprogram. Facklitteratur för seende.

MediaNr: CA28456

Militärväsen

Putin rustar Ryssland

av Jörgen Elfving. Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 15 tim., 19 min..

Nyhetsrapporteringen från Ryssland vittnar om en omfattande militär upprustning och reformering av den ryska försvarsmakten. Nya fartyg, flygplan och fordon tillförs i rask takt och den statliga propagandaapparaten är aktivare än någonsin. Men det finns stora problem, inte minst demografiska, sociala och ekonomiska. J. E., överstelöjtnant med stor insyn i den ryska krigsmakten, beskriver nuläget och skissar på olika framtidsscenarier.

MediaNr: CA28687

Naturvetenskap

Sånger från jorden

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om de samhällsutmaningar vi står inför. Med texter, poesi och serieillustrationer får läsaren möta 32 röster om hur vi ser på naturen och oss själva i relation till planeten. Fokus ligger på de psykologiska, filosofiska och existentiella frågorna kring hur vi ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle. Medverkar gör bland annat Stefan Sundström, Fredrik Lindström, Eva Sanner, KG Hammar, Pella Larsdotter Thiel och Åsa Simma.

MediaNr: CA28364

Trädens hemliga liv

av Peter Wohlleben. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 23 min..

I skogen pågår förunderliga saker: träden kommunicerar med varandra. Det är i alla fall vad den här bokens författare påstår. Peter Wohlleben är skogvaktare och han berättar här om trädens hemliga liv. Egna erfarenheter av ett långt liv i skogen, varvas med vetenskapliga rön om trädens ovanliga förmågor. Wohlleben menar att träden tar hand om sin avkomma och sina äldre, att de har känslor och minnen - de har en själ.

MediaNr: CA28386

Medicin

Mamma till ett yrväder

av Ann Allan. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ann Allan skriver om sin äldste son Johan som vid 32 års ålder fick diagnosen ADHD. Vi får följa hans liv från det att han är barn till dess att han är vuxen och hans kamp att finna sig själv och sin plats i tillvaron. Författaren vill ge kunskap och stöd åt andra som lever tillsammans med barn eller vuxna med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och lyfta fram det värdefulla som följer i spåren av att vara annorlunda.

MediaNr: CA28530

Magkänsla

av Sofia Antonsson. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tre dietister skriver här om hur magen fungerar, tarmbakteriernas betydelse och hur vi reagerar på olika födoämnen. Läsaren får tips på magsmart mat och hur man genom kosthållning och livsstil kan bidra till bättre maghälsa. Boken innehåller information om olika typer av symptom, recept samt tips på vidareläsning. Författarna förespråkar genomgående metoden FODMAP vars devis är "undvik det du mår dåligt av".

MediaNr: CA28449

Smak på livet igen!

av Tabita Björk. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

Det går att bli frisk från en ätstörning, men att släppa taget om den kan kännas både otryggt och osäkert. Ibland undrar man kanske vem man är utan den och har svårt att tro att man kommer kunna bli frisk. Då kan det vara en hjälp på vägen att höra om andra som lyckats. Forskaren T.B. har här samlat sju berättelser från personer som nu är friska. I boken ingår också information om ätstörning och vad forskningen säger om chansen att tillfriskna.

MediaNr: CA29182

ABnoll-metoden med Ulrika

av Ulrika Davidsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok med recept anpassade efter blodgrupperna A, AB, B och noll. Konceptet är grundat i en amerikansk teori om att viss mat passar vissa blodgrupper. Äter man sedan rätt enligt sin egen blodgrupp kan man enligt författaren gå ner i vikt och må bättre. Recepten är generellt vad man kallar hälsosamma med få kalorier och fräscha råvaror. Författaren är kost- och hälsorådgivare som skrivit en rad böcker om kost och olika dieter.

MediaNr: CA28528

Food pharmacy

av Lina Nertby Aurell. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Två bloggare skriver här om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser och gurkmeja. Här finns också en rad recept på maträtter som enligt författarna har antiinflammatoriska effekter. Bokens budskap bygger på professor Stig Bengmarks idéer om att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak, nämligen ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation.

MediaNr: CA28853

Klimakteriet

av Maria O'Donnell. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alla kvinnor går igenom det. Plötsligt mår man dåligt, känner sig ledsen och kroppen beter sig annorlunda. Mensen försvinner och kroppen går in i ett nytt stadium. Fast klimakteriet är något helt naturligt pratar vi väldigt lite om det. Måste det vara så? M.O.D. berättar om ett år i sitt liv, mitt i klimakteriet. Även några andra kvinnor delar med sig av sina upplevelser och tips. Den tryckta boken är rikt illustrerad med foton. Lättläst bok.

MediaNr: CA28938

Äldres hälsa och livskvalitet

av Margareta Skog. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författarna lyfter fram hälsoaspekter och belyser livskvalitet och välbefinnande i åldrandet. Boken är indelad i fem delar; Hälsa och livskvalitet under åldrandet; Kommunikation och förhållningssätt; Prevention, boendemiljö och sociala aktiviteter; Funktionsbevarande vård och omsorg samt rehabilitering; Vanliga sjukdomar vid åldrande. Den riktar sig till studenter på vård- och omsorgsutbildningar samt alla de som arbetar med äldre på olika sätt.

MediaNr: CA28366

Om darrningar

av Emanuel Swedenborg. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 6 tim., 5 min..

E.S. 1688-1772, naturfilosof, reflekterar här kring kroppens darrningar. Enligt honom är det dessa som gör människan levande. Döden är lika med darrningarnas avklingande och vågornas avplanande. Han funderar också kring sambandet mellan kropp och själ, tankeöverföring mellan människor och vad det är som gör att vi lever. Manuskriptet skrevs 1720, men gavs ut först 2007. D.D. som skrivit förord och kommentarer är forskare vid Lunds universitet.

MediaNr: CA28434

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vitello får en bonuspappa

av Kim Fupz Aakeson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

När Vitello råkar ha sönder ett fönster möter han Greger, ägaren till fönstret. Vilket i sin tur leder till att Greger möter Mamsen. Snart ser Vitello att Mamsen kysser Greger och han börjar fundera över vad det kan betyda. Kanske ska han få en bonuspappa? Men Vitello har ju redan en pappa. En som är både usling och superängel. Passar för barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA28782

Halsen rapar, hjärtat slår

av Emma Adbåge. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Underfundiga dikter för barn mellan 0 och 100 år. Här hittar man rappa humoristiska verser, finstämda dikter och uppfriskande rim. Verserna handlar om allt från att shoppa en hel dag med sina föräldrar, om vänskap, saknad och om att bli stor. I ord och bild samsas humor och allvar, alltid med samma säkra tonträff. Första gemensamma boken av systrarna Emma och Lisen Adbåge som båda två arbetar både som författare och illustratörer.

MediaNr: CA29135

Nadine längtar hem

av Bernard Ashley. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Nadine har nyss kommit till London från sitt hemland som är i krig. Hon tycker att det nya landet är läskigt. Inte som när man måste gömma sig undan skottlossning, utan läskigt för att allt är främmande och för att hon inte har några vänner. Dessutom är Nadines pappa försvunnen och hon vet inte om han nånsin kommer tillbaka. När det blir för jobbigt drömmer sig Nadine tillbaka till hemlandet.

MediaNr: CA29011

Mysteriet i skräckens hus

av Torsten Bengtsson. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Splej som börjar med Mysteriet på kyrkogården. En kväll ser Peo en mystisk dam vandra runt i trädgården. Peo tycker att hon liknar en häxa och blir rädd. Är det hennes handske som ligger i gräset nästa morgon? När barnen i Splej träffas senare på dagen för att spåna nya idéer, berättar Peo sin historia. Men till hans besvikelse är det inge som nappar. I stället bestämmer de sig för att spana på ett äldreboende där Esters farmor bor.

MediaNr: CA27977

Var är bus-Alfons?

av Gunilla Bergström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alfons Åberg är 7 år. Någonting är inte riktigt som det stämmer. Han brukar vara busig, men nu är han mest tyst och gör som pappa säger. Pappa är bekymrad, varför verkar Alfons så orolig? Är det för att han ska börja i skolan i morgon?.

MediaNr: CA28852

Rälständer och lösgommar

av Sita Brahmachari. Inläst av Hannah Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad har en före detta jazzmusiker, en pensionerad advokat och en före detta expedit gemensamt? De är alla människor som Zeni träffar under sin prao på äldreboendet Magnoliagården. Hon undrar hur hon ska överleva veckan, tills hon upptäcker att hon har mer gemensamt med de boende än hon kunnat ana. Det visar sig att ingen av dem har lust att åldras med särskilt stor värdighet. Lättläst och underfundig bok om nya erfarenheter och oväntad vänskap.

MediaNr: CA28214

Vi är en

av Sarah Crossan. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Prisbelönad ungdomsroman om två sextonåriga systrar. Grace och Tippy sitter bokstavligt talat ihop, de är sammanvuxna vid höften. Trots att de sitter ihop är systrarna två olika individer, de är rädda för olika saker och har hemligheter för varandra. En dag börjar en av systrarna må dåligt och de måste fatta ett omöjligt beslut. En sorglig och poetisk bok om identitet och systerskap. Sarah Crossan är en irländsk författare och lärare i engelska.

MediaNr: CA28783

Lik på Stadavik

av Petrus Dahlin. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 14 i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. Det är sommarlov och Kalle och Dilsa har följt med sin kompis Amanda till hennes fina lantställe, Stadavik. På gården står en lyxbil som är värd flera miljoner kronor. Helt plötsligt börjar det regna. Nere vid bryggan skriker någon på hjälp - några båtar har slitit sig. När gänget kommer tillbaka till huset är lyxbilen stulen! Kalle och Dilsa får åter visa vilka bra detektiver de är.

MediaNr: CA27975

Det kryllar av spöken

Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Antologi med fem spökhistorier tänkta som högläsning (eller läsa själv) för barn från sex år och uppåt. Innehåll: Tre systrar och Fågelskrämman av Amanda Hellberg, Spökorkestern av Douglas Foley, Bockfoten och Mandragoran av Gudrun Wessnert.

MediaNr: CA27874

Jakten på sanningen

av Angela Dorsey. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy bor långt ute i vildmarken med en hel hjord vildhästar runt knuten. Hon har också en särskild förmåga, Evy kan nämligen höra hästars tankar och känna deras känslor. Efter en resa får Evy ett brev som vänder upp och ner på hennes tillvaro. Men vad är egentligen sant? Så småningom inser Evy att det enda sättet att få hjälp att ta reda på sanningen är att vända sig till hästarna. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28607

Det ordnar sig, det ordnar sig

av Eva Edberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Klara är nio år och sover över i socialtantens gästsäng medan hon väntar på att pappas spritfest ska ta slut. Varje morgon bestämmer hon sig för att rädda pappa. Vilket är enklare än att rädda mamma, som sover över på ett sjukhus för psykiskt trötta. Det ordnar sig, får Klara veta. Men när allt verkligen är på väg att ordna sig upptäcker Klara att hon är grundlurad. Och det enda sättet för Klara att ordna upp det hela är att bli tjuv. Debutroman.

MediaNr: CA29116

Änglafall

av Susan Ee. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Penryn & tidernas slut. Sex veckor har gått sedan undergångens änglar nedsteg för att utplåna världen. Brutala gatugäng regerar på dagarna, rädsla och vidskepelse styr på nätterna. När krigaränglar för bort en hjälplös liten flicka tänker Penryn, hennes sjuttonåriga syster, göra allt för att få henne tillbaka. Allt, inklusive att slå sig ihop med Raffe, en skadad fiendeängel. Första delen i en trilogi. Science fiction och fantasy.

MediaNr: CA29169

Åror

av Elias Ericson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Mika är sexton år och ska börja gymnasiet. Han är rädd för vad de nya klasskamraterna ska säga om att han heter Mika - inte Mikaela. Att de inte ska acceptera att han är en kille. Så möter Mika en ny vän i Izzy, som inte vill lämna honom ifred med sin ångest. Tecknad serie om att hitta sitt rätta jag, bryta normen och vara transperson. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28706

Du är inte ensam Stargirl

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

När Stargirl svarar på Blondies sökning efter mejlvän är det början på en ovanlig vänskap. Båda går i sexan. De är väldigt olika, men har ändå mycket gemensamt. Blondie heter egentligen Milo, och drömmer om att bli skådespelare och bakom namnet Stargirl döljer sig Stella, som kämpar för att göra sig fri från det populära gäng hon tillhör. Mejlen blir som ett slags andningshål för dem båda, där de kan dela med sig av allt och vara sig själva.

MediaNr: CA28892

Slavarna

av John Flanagan. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Broderband, som inleddes med De utstötta. Mot alla odds har broderbandet Hägrarna visat sig vara skickliga både på sjön och i strid, och har därför tilldelats den viktiga uppgiften som kustbevakare i Araluen. Knappt hinner de korsa havet förrän fienden dyker upp. Tolv araluaner tillfångatas för att säljas på slavmarknaden i Socorro. Hägrarna tar genast upp den livsfarliga jakten. J.F. har också skrivit serien om Spejarens lärling.

MediaNr: CA28606

Ilskan, rädslan, löftet

av Maria Frensborg. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Josef är en helt vanlig tolvåring som gillar dataspel och chokladbollar. När hans pappa hamnar i koma ställs hela livet på ända. Josef ångrar bittert de svarta orden han sa till sin pappa innan han sprang till skolan i morse och han tar sin tillflykt till dataspelens värld. På sjukhuset lär Josef känna Steve, som gläntar på dörren till en värld full av möjligheter. För varför skulle man inte kunna föra över en människas själ till ett dataspel?.

MediaNr: CA28810

Nina börjar skolan

av Emi Gunér. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Nina och snöleoparden. Sexåriga Nina har längtat efter att börja i skolan så länge hon kan minnas. Nu är det dags och det pirrar förväntansfullt i magen på henne. Vi får följa Nina under hennes första termin i förskoleklass. Hon får öva på bokstäver, gå ut på rast, äta mat i matsalen, träffa gamla kompisar och få nya. Och så väntar hon på att tänderna ska trilla ut. Kapitelbok som passar bra till högläsning.

MediaNr: CA28895

Stoppa Svarta madam

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående uppföljare till Vampyrvarning. Tittis mormor berättar för Titti om Svarta madam och hur man kan mana fram henne. Titti blir både fascinerad och rädd, men bestämmer sig i alla fall för att försöka. Tillslut tror hon att det har lyckats, men då blir allt lite för läskigt. Tänk om svarta madam kommer och tar hennes lillasyster! Med hjälp av vigvatten och besvärjelser försöker hon tillsammans med vännerna Irma och Jonas att fördriva spöket.

MediaNr: CA28195

Sista stöten

av Leif Jacobsen. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Stulen. Lund hade bestämt sig för att lägga av. Det här skulle bli sista stöten. Han skulle bli normal. Han var liksom trött på skiten. Lund och hans polare stjäl en epa. Men det som börjar med en stöld blir snart något mycket värre. När Lund får veta vems epa han tagit ångrar han sig grymt. Och när brorsan får nys om stölden, då är Lund riktigt illa ute. Fast i skiten igen. Hur tar man sig ur när man väl hamnat där?.

MediaNr: CA27991

Brorsan är kung!

av Jenny Jägerfeld. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Måns bor egentligen i Stockholm, men nu har han följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut. Mikkel utmanar Måns på skateboard och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?.

MediaNr: CA27978

Bosse börjar skolan

av Åsa Karsin. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En lättläst bok om valpen Bosse och hans matte Lea. Lea älskar Bosse mest i hela världen, men han hittar på så mycket bus så mamma säger att Bosse måste gå i skolan för att bli en lydig hund. Lea tar med Bosse till valpskolan där de träffar en hel massa kompisar. Bosse lär sig att vara lydig (nåja) och Lea lär sig att ta hand om en hund. Pedagogisk och rolig bok med fakta om hundraser insprängt i berättelsen. Passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA28679

Nour och den magiska drycken

av Alexandra-Therese Keining. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Nour är mobbad i skolan. Så får hon ett magiskt te av en kvinna på marknaden hemma i stockholmsförorten Hässelby. Om Nour dricker sitt te mitt i natten ska en önskan gå i uppfyllelse. Nour önskar sig förmågan att höra andra människors tankar. Och det fungerar! Nu kan Nour ge igen mot mobbarna och hjälpa andra i svårigheter. Tecknad serie. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28707

Var du än är

av Sarah Lean. Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tolvåriga Hope Malone bor i en liten by i franska Pyrenéerna med sin mamma som är konstnär. Den här sommaren blir inte som Hope tänkt sig. Hennes mamma jobbar jämt och när hennes styvpappa berättar att han ska flytta rasar Hopes värld samman. Han är den som stått henne allra närmast. Efter sig lämnar han sin gamla och envisa åsna, Harry. När Harrys tillvaro på den lilla gården är hotad, måste Hope kämpa allt hon kan för att få behålla honom.

MediaNr: CA27196

Kryp

av Maya Gabrielle Leonard. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Darkus pappa som är forskare på Naturhistoriska Museet försvinner under mystiska omständigheter. Darkus är förtvivlad eftersom han måste flytta in hos sin konstiga farbror Max. Max galna grannar Humphrey och Pickering bor i en skitig lägenhet som kryllar av skalbaggar. En dag ramlar det ut en enorm skalbagge ur en av grannarnas byxben, det konstigaste är att noshornsbaggen verkar vilja kommunicera med Darkus. Spännande bok med fakta och fantasy.

MediaNr: CA28536

Becca

av Petter Lidbeck. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En rysare inspirerad av Daphne du Mauriers klassiker Rebecca. Barnhemmet är en hemsk plats. Föreståndaren Florence styr med järnhand och straffar alla som sticker ut. Värst är det för flickan som fötts med en missbildning och som ingen vill ha. En dag möter hon av en händelse filmstjärnan Max Winther som tar henne med sig hem till sitt slott. Väl där väntar slottsfrun Judith och ett öde värre än flickan någonsin kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA28102

Leo och datorspelet

av Christina Lindström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Leo älskar att spela datorspel och har svårt att sluta fastän hans pappa säger att det är frukost. Det löser hans pappa genom att dra ut sladden. Men Leo hade inte hunnit spara innan. Katastrof! När de är hos Leos farmor och ska äta middag är det hans pappa som inte kommer. Han står och grejar med sin mobil! Ibland är Leo och hans pappa väldigt lika. Passar för åldrarna 6 till 9 år. Lättläst.

MediaNr: CA28811

Öppet mål

av Magnus Ljunggren. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien om Bästa klubben. Det börjar en ny kille i laget som är jättebra. Joel som hittills varit en av de bättre känner sig hotad. Ännu värre blir det när Joels bästa kompis börjar spela bra med den nya killen, de gör mål på mål. Joel blir sur och arg. När det blir dags för turnering följer Henke med trots att han är rädd för att sova borta. Inte blir det bättre av att de andra berättar spökhistorier när de ska lägga sig.

MediaNr: CA27837

Urträdet

av Marie Lu. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien Spirit animals som börjar med Vild. När Conor, Abeke, Meilin och Rollan upptäckte att de hade andedjur ändrades deras liv för alltid. Plötsligt bär de hela Erdas öde på sina axlar. Nu måste de ta sig till en bortglömd plats där den slutgiltiga striden kommer att stå. Där väntar en uråldrig fiende som brutit sig fri från sitt fängelse. De har bara en chans att stoppa honom. Om de inte lyckas är Erdas förlorat för alltid. Fantasy.

MediaNr: CA29183

Skarven

av Sara Lövestam. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den spöklika Skarvön med sina döda träd och svarta fåglar som ruvar i sina bon brukar alltid vara öde. Men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten. Tillsammans med Ludde och Olivia åker hon till Skarvön för att göra efterforskningar. Fallet tar dem till farligare platser än de någonsin kunnat ana. Samtidigt är det mycket som står på spel, inte minst för Johanna.

MediaNr: CA27877

Sebbe, Ringo och galoppgänget

av Helena Mansén. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Av en slump hamnar 12-åriga Sebbe på Bysjötorps ridskola. Sebbe har haft en tuff uppväxt, han har flytt sitt hemland i krig tillsammans med pappa, och mamma är död. När Sebbe nu gör ponnyn Ringos bekantskap känner han sig fri och glad. Han bryr sig inte om att kompisarna retar honom för att han hellre är bland hästar än spelar fotboll. Sebbe har nämligen bestämt sig - han ska bli jockey. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28671

Sedan du försvann

av Morgan Matson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det var Sloane som lyckades dra Emily ur sitt skal och få livet att kännas spännande. Men precis innan sommaren försvinner Sloane. Allt hon lämnar kvar är en att-göra-lista med tretton Sloane-aktiga uppdrag som Emily normalt aldrig skulle ha fått för sig att göra. Men tänk om uppdragen kan hjälpa henne att återfinna sin bästa vän? Emily har nu sommaren på sig att bocka av listan med Frank Porter som en oväntad medhjälpare.

MediaNr: CA28872

Ett spöke i klassen

av Mårten Melin. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Spöksystrar. Nila har blivit kompis med Maj, som är ett spöke. Nu vill hon börja i skolan, helst i Nilas klass. Men Nila är lite tveksam. Är det verkligen en bra idé? Maj är ju rolig och så, men hur skulle det bli med ett spöke i klassen?.

MediaNr: CA28173

Kulor i hjärtat

av Cilla Naumann. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

9 noveller med Tom från Värsta brorsan. Tom har blivit äldre, men är fortfarande lillebror och dras med allt vad det innebär. Berättelserna handlar om skrämmande händelser mitt i vardagen - en flicka försvinner på Ikea, en grannpojke måste flytta då föräldrarna skiljs, en ensam cykelfärd i mörkret. Belönad med Nils Holgersson-plaketten och Augustnominerad 2009. Denna uppdaterade utgåva från 2016 innehåller även en nyskriven novell - Solvargen.

MediaNr: CA29210

Jordkällaren

av Magnus Nordin. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Andra delen i en serie fristående noveller. Simone och Alex är på cykelsemester på Gotland. När de överraskas av ett skyfall söker de skydd i ett övergivet hus och mitt i natten börjar den gamla telefonen att ringa. En liten pojkröst hörs säga: Mamma släpp ut mig! Hur kan pojken ringa till en telefon som inte varit i bruk på många år och som dessutom var stendöd tidigare på kvällen?.

MediaNr: CA27624

15 år

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 3 tim., 45 min..

Den andra boken i serien om Ann-Mari som börjar med En rackarunge. Berättelsen domineras av Ann-Maris oförvägna upptåg men visar också hennes starka sociala patos. Hon blir kär för första gången, engagerar sig i människorna på en cirkus och en liten pojke som far illa. Ester Blenda Nordström, 1891-1948, författare och journalist, främst i Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA28759

Ingen normal står i regnet och sjunger

av Sara Ohlsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Ella bor i Kalmar och går sista året på gymnasiet. Det finns så många frågor Ella vill ha svar på. Varför finns det till exempel inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför är den man är kär i ihop med någon annan? Med humor och värme beskriver Sara Ohlsson Ellas sökande efter kärlek. S.O. har tidigare skrivit boken Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.

MediaNr: CA28989

Lysande Stjärna

av Jenny Oldfield. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Min magiska ponny. Krista älskar hästar, men mest av allt Lysande stjärna. Han är en magisk ponny som kan flyga! Lysande stjärna visar sig för Krista när någon har hamnat i nöd och behöver hjälp. Den här gången är det den övermodige nybörjaren Nathan Steele som har försvunnit med den vildsinte ponnyn Drifter. Kan Krista och Lysande stjärna hitta dem innan det är för sent?.

MediaNr: CA28947

Luridiumtjuven

av Bobbie Peers. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Första boken i serien om William Wenton. Spännande actionäventyr om William som inte är som alla andra. Han är ovanligt bra på att lösa knepiga problem. Men han har aldrig lyckats lista ut varför hans familj lever under ett taget namn. Han vet inte heller varför hans morfar försvunnit spårlöst. När William knäcker världens mest komplicerade kod skickas han till ett forskningscenter i England där han hittar ledtrådar till familjens hemlighet.

MediaNr: CA28535

Fjärilarnas stad

av Ingrid Remvall. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar 5 tim., 20 min..

En dystopisk ungdomsroman om Vega. Hon bor i den fattiga delen av staden och det är förbjudet att ta sig över muren till andra sidan där de rika och vackra människorna bor. Men det är just vad Vega och hennes väninna Maxine gör. Här träffar Vega Fenix som har allt som hon inte har. Men vad är det som pågår under stadens polerade yta och vem är det som kidnappar folk? Författaren har skrivit böckerna om Nova i serien om Prismagalaxen.

MediaNr: CA28923

Silvertrådarna

av Ingrid Remvall. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Första boken i serien om Prismagalaxen. Boken utspelar sig år 2255 när Novas pappa varit försvunnen i fyra år. Nova och hennes mamma pratar aldrig om försvinnandet och ingen vet vart han tagit vägen. Eller, är det kanske ändå någon som känner till sanningen om Novas pappa och som kan tala om för henne var de mystiska silvertrådarna i hennes hand kommer ifrån? Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28593

Ökensafarin

av Ingrid Remvall. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien om Prismagalaxen. Boken utspelar sig år 2256, i en galax långt borta. Precis när Nova tror att hennes liv ska bli som vanligt igen börjar de verkliga problemen. Hon är på väg till ett äventyrsläger, närmare bestämt ökensafari på planeten Karech. Nu får Nova träffa sina kompisar igen, men tiden på lägret blir inte som hon tänkt sig, den blir mycket farligare. Boken passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28594

Själarnas bibliotek

av Ransom Riggs. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om miss Peregrines besynnerliga barn. En galen man är på jakt efter barnen och miss Peregrine svävar fortfarande i fara. Jacob Portman och Emma Bloom tvingas genomföra ett livsfarligt räddningsprojekt i det viktorianska London. De möter misären i slumkvarteren kring Devil's Acre, träffar nya vänner, men jagas också av övernaturliga väsen.

MediaNr: CA28376

Olympens blod

av Rick Riordan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som börjar med Den försvunne hjälten. Percy Jackson och hans vänner slåss mot en mäktig fiende - moder jord. Gaia har visat sig vara en bindgalen mördargudinna som fått nog av människor. Och hon växer sig hela tiden starkare. Hon behöver bara låta blodet av två halvgudar falla på helig mark för att ta makten över himmel och jord. "Sju halvblod ska ödet kalla / för storm eller eld måste jorden falla". Nu stundar sista striden.

MediaNr: CA28339

Flykten från Kabul

av N. H. Senzai. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fadi är 11 år när hans familj tvingas fly från Afghanistan en mörk natt. I tumultet som uppstår försvinner hans lillasyster Mariam, 6 år. Att anpassa sig till ett nytt liv blir inte lättare av oron och skulden som familjen känner. Hur ska de hitta henne igen? Fadi tror att han har en idé. En berättelse om uppbrott, familjer och vänskap som bygger löst på författarens mans upplevelser av att fly från Afghanistan.

MediaNr: CA28776

Karla Brottare

av Anders Sparring. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Första boken om Karla som kan brotta ner vem som helst fastän hon bara är åtta år. Hon bor i ett gult hus med sin pappa Jean och storebror Martin. I skolan vill alla brottas med Karla, även Rut som är dum i huvet och kallar Karla för fattiglapp. Med Rut brottas inte Karla. Inte förrän Rut snor en grej från Jean, för då måste Karla ge igen. En fin bok om vänskap och utsatthet. Kapitelbok som passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA28644

Karla Brottare och Boris Olsson

av Anders Sparring. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra boken om Karla som kan brotta ner vem som helst. Storebror Martin har fått Karla att motvilligt gå med i en brottarklubb. På klubben är det lite läskigt men där finns den ledsne Boris Olsson som blir Karlas vän. Annars är Josef det enda Karla tänkte på, men varför är Rut så konstigt, är hon också kär? Fin och komplex skildring av familje- och vänskapsrelationer. Kapitelbok som passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA28670

Monstret på cirkusen

av Mats Strandberg. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den andra boken om monstret Frank. Frank har äntligen fått vänner i staden där han bor, men de är monster och han får inte berätta för någon om dem. Frank vill inget hellre än att monster och människor ska kunna leva tillsammans. Men människornas skräck för monster växer sig allt starkare. Allt ställs på sin spets när clownen Kryger kommer till stan. Han lovar att fånga monstren och tvinga dem att uppträda på hans cirkus.

MediaNr: CA27992

Sagasagor

av Josefine Sundström. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Sagasagor. Femåriga Saga Louisa Larsson bor på Solrosvägen. I radhuset finns också en allergisk mamma och en småstressad pappa. I området runtomkring bor grannar, smådjur och några barn som gillar att hoppa studsmatta. Lite längre bort bor morfar. Hos honom känner sig Saga så stor. Hon får steka falukorv och dricka starkt kaffe i skogen. Men hon får också sova i eget rum. Och det vill hon inte. Riktigt så stor har hon inte blivit.

MediaNr: CA28190

Satsa allt

av Jesper Tillberg. Inläst av Anette Lindbäck. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den tredje boken om Toma. Femtonårige Toma har utvecklats mycket sedan han började som hjälptränare i Älvsjö AIK och får därför en kalldusch när han förlorar sitt uppdrag. Plötsligt är han återigen bortvald. Men så får han en idé. Marcello, hans gamla tränarkollega, är nu huvudtränare för Uppsalaklubben Sirius och resultaten går inte italienarens väg. Toma gissar att tränaren kan behöva lite hjälp och börjar därför komma med anonyma tips.

MediaNr: CA27733

De levande

av Mats Wahl. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Blodregn som börjar med Ryttarna. Jagad av yrkesmördaren Syria kämpar Elin för att få plats i riksdagen. Elins framgångssaga som politiker får sina törnar och De Nationella vinner mark. Karin, justitieminister samt Elins moster och beskyddare försvinner allt längre in i alkoholmissbruk. Roboten Turing frigör sig från sin programmering och agerar alltmer självständigt. Frågan är vad som till slut skiljer robotarna från de levande.

MediaNr: CA28681

Guldgrävaren

av Christina Wahldén. Inläst av Anette Lindbäck. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den andra, fristående boken om syskonen Marley. Nell och Nick fortsätter jakten på sin mamma. De åker till Australien, de letar efter Nora i fängelset, de hör talas om ett övergivet hus där hon ska ha bott, de får tips om att hon flyttat till Kalifornien och ger sig av på en strapatsrik luftballongfärd. På postdiligensen från San Fransisco till Los Angeles blir de rånade. Och rånaren visar sig inte vara vem som helst.

MediaNr: CA27993

Världens värsta tandläkare

av David Walliams. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alfie, 12 år, hatar att gå till tandläkaren och hans tänder är så dåliga att de snart kommer att trilla ut. Så dyker det upp en ny tandläkare i staden där han bor, som delar ut godis och verkar tycka mycket om barn. Samtidigt händer märkliga saker. Istället för en peng från tandfén hittar barnen jätteäckliga saker under huvudkudden. En fladdermusvinge, sniglar, larver. Alfie är övertygad om att den nya tandläkaren är inblandad men frågan är hur?.

MediaNr: CA28304

Låna i smyg

av Carin Wirsén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Åttonde boken om Alma och Egon som går i samma skola. Klassen ska åka skridskor men Almas skridskor är för små. Egon kommer på att de kanske kan kolla hos vaktis om det finns några skridskor som kan passa Alma. Hos vaktis finns en massa kvarglömda grejer. Problemet är bara att om Alma ska kunna ta ett par skridskor hos vaktis måste hon säga att de är hennes. Och det är ju inte sant. Lättläst kapitelbok om mitt och ditt. Passar barn mellan 6 och 9.

MediaNr: CA28680

Stanna

av Flora Wiström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ungdomsroman om kärlek och systerskap. I centrum står Ester som jobbar på ett antikvariat. En dag ramlar en kille in genom dörren. Han har långa ögonfransar och köper en bok om Frida Kahlo. Ute är det becksvart vinter. Nästa gång de ses droppar det från hustaken. Så börjar ett omtumlande år i Esters liv. F.W., 1994-, illustratör. Stanna är hennes romandebut.

MediaNr: CA28949

Tränarbytet

av Daniel Zimakoff. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien FC Mezzi som börjar med Den nya klubben. Laget kämpar vidare i serien. Men det uppstår problem. Deras fantastiska tränare Kingo ska flytta till USA för en tid. Vem ska då träna dem? De måste hitta ersättare, vilket inte visar sig vara så lätt.

MediaNr: CA28092

Nyast i klassen!

av Gull Åkerblom. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättläst kapitelbok om Isabella som kommer ny till klassen. Isabella är väldigt blyg och vågar inte prata med någon och på rasterna står hon ensam. I klassen tycker barnen att Isabella verkar konstig men Lydia märker att hon bara är blyg och hjälper henne att våga mera. Passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA28458

Facklitteratur

Religion

Nordiska gudar

av Johan Egerkrans. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En samling sagor som utgår från den nordiska mytologin och de gamla Eddaberättelserna. Här kan vi läsa om allt från skapelseberättelsen där jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder till Mimers brunn, Iduns äpple, Midgårdsormen och, till sist, Gudarnas fall och Ragnarök. Johan Egerkrans är illustratör och har tidigare givit ut boken Nordiska väsen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28924

Historia

19 historiska gåtor

av Bengt Fredrikson. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Rosettastenens hemlighet, Mongolernas grymma hämnd och Oraklet i Delfi. Här kan du läsa om en hel massa spännande saker ur historien som verkar väldigt märkliga från början. Men, det finns en förklaring till varje mysterium och den förklaringen finns i slutet av varje berättelse. I denna bok lyckas författarna kombinera allmänbildning med spänning på ett ovanligt lättsamt sätt.

MediaNr: CA28796

Biografi med genealogi

Jag är Nellie

av Nellie Berntsson. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Nellie Berntsson började blogga som 9-åring och blev känd för en bredare publik när hon som 12-åring deltog med sin häst i tv-programmet Ponnyakuten. Idag är hon 15 år och driver en av Sveriges mest lästa bloggar, ett populärt instagramkonto och satsar stenhårt för att nå sina mål inom ridsporten. Här berättar hon om hur det gick till när hon började skriva på sin blogg och vilka ideal hon kämpar för.

MediaNr: CA29171

Teknik, industri och kommunikationer

Så funkar internet

av Karin Nygårds. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om allt som finns att veta om fenomenet internet. Boken ger svar på en rad frågor av typen: Vem bestämmer över internet, var sitter switchen och varför behöver vi TCP, hur undviker man virus och maskar, hur hittar man på smarta lösenord, var finns darknet? Boken avslutas med ordförklaringar, källor och spännande länktips. Passar från mellanstadiet men även nyfikna vuxna hittar svar på många frågor. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28251

Ekonomi och näringsväsen

Baka med Alisa

av Alisa Bandell. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

19-åriga Alisa Bandells egen favorit som liten var sockerkaka. Hon älskar fortfarande att baka och vill uppmuntra bakglada barn att testa fler recept. Här finns recept på mer än 30 nya bakverk att lära sig. Både superlätta för nybörjaren och spännande utmaningar för den som har mer vana i köket. Här finns recept på bland annat Oreo mikshake, Pecan buns, Japprutor och rosa lemonad. Det här är hennes första bakbok.

MediaNr: CA28975

Grön i köket

av Johanna Westman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En kokbok för de unga kockarna, från 10-årsåldern och uppåt. Recepten fokuserar på grönsaksrätter, från ärtor till blomkål. Rätterna är hämtade från världens alla hörn, indisk spenatgryta likaväl som italiensk spenatlasagne. Här visar Johanna Westman hur man kan varier grönsaker på många sätt. Boken är indelad efter årstiderna i fyra kapitel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28974

Naturvetenskap

Roliga fakta och otroliga myter om jorden, rymden och människan

av Paul Harrison. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok som utgår från myter och vanligt förekommande idéer kring jorden, rymden och människan. Bok som på samma gång är rolig och allmänbildande. Svar ges på bland annat de här frågorna: Är himlen verkligen blå? Kan man bota förkylningar med hönsbuljong? Fåglar som sitter på elledningar, är de immuna mot elektrisk ström? Kan ingen höra om man ropar i rymden? Kan man verkligen återskapa dinosaurier som man gör i filmen Jurassic park?.

MediaNr: CA28948