Nya talböcker november 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 214 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dödligt dubbelspel

av Susanne Ahlenius. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 8 tim., 59 min..

Erotisk deckare, den andra i en trilogi inledd med Dödlig åtrå. Alice Wiklander och hennes kollegor på Scotland Yard har precis avslutat en mordutredning. Trots att Alice höll på att bli seriemördaren Sean Kendalls sjunde offer kan hon inte släppa frågan som förföljer henne: Kan ondskan gå i arv? Hon tar kontakt med Ryan, mördarens tvillingbror, och försöker få ett svar. Det blir inledningen till ett dödligt dubbelspel.

MediaNr: CA29270

Här slutar allmän väg

av Ida Andersen. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Femtonåriga Trine bor i en liten by i Småland. Det är 1970-tal och tidens proggrörelse färgar familjens liv. I skolan råder dock en helt annan anda. Att hennes danska pappa är bygdens provokativa konstnär, och svår på kvinnor, gör det inte precis lättare för Trine att passa in. Trine söker efter sin identitet i en värld där vuxna ofta sviker: varför börjar pappans porrtidningar dyka upp i hennes rum och varför försvann mamman när Trine var liten?.

MediaNr: CA29181

Irenes fitta

av Louis Aragon. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar 2 tim., 28 min..

L.A., 1897-1982 var en fransk författare och en av grundarna till surrealismen. På 1920-talet skrev han en roman som han till stora delar sedan eldade upp. Irenes fitta undgick dock lågorna. Verket, som utgavs 1999 på svenska är en kortroman med lyriska inslag. Med en stor skopa humor skildrar författaren pinsamma bordellbesök, sexuella gubbfantasier och inte minst - den erotomana gestalten Irene.

MediaNr: CA29403

Björnstad

av Fredrik Backman. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 15 tim., 28 min..

Första delen i serien om Björnstad. Här möter vi Peter som återvänder hem efter en tid som hockeyproffs, och Mira som ger upp sin karriär för att bosätta sig i skogen. Det är en berättelse om idrottens och lagets enorma betydelse för en familj och ett samhälle i uppförsbacke. Och vad människor är beredda att göra för att nå framgång. Björnstad är en betydligt mörkare berättelse än Backmans tidigare romaner, bland dem En man som heter Ove.

MediaNr: CA28169

De bortglömda

av David Baldacci. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 14 tim., 21 min..

Andra boken om agent John Puller, serien inleds med Dagen noll. Här blir Puller ansvarig för en utredning som rör honom personligen. En faster hittas död i sin hemstad Paradise i Florida. Paradise är en pittoresk stad som lever på rika turister och pensionärer. Polisen tror att fasterns död är en olyckshändelse men Puller är säker på att hon blev mördad och att den idylliska staden gömmer ohyggliga hemligheter bakom palmerna.

MediaNr: CA28178

Ett oemotståndligt begär

av Birgitta Bergin. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 8 tim., 33 min..

Fristående del 3 i trilogin om Anna Holm. Anna har allt hon kan önska sig, både privat och på jobbet. Men när hennes älskade börjar arbeta med mystiskt välgörenhetsprojekt glider de isär. Relationen prövas ytterligare då ett gammalt ex till Anna börjar höra av sig. När han råkar ut för en olycka ser Anna inget annat råd än hjälpa honom. En konfrontation ställer allt på sin spets. När allt lugnat ned sig har Anna fått fler svar än hon önskat.

MediaNr: CA29186

Layla flyttar hemifrån

av Joel Berglund. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

På Riddargårdens äldreboende får man gröt till frukost. Svensk, tråkig gröt. Med mjölk. Layla vill hellre ha något sött, som hon är van vid. Lägenheten är stor och fin och det finns en balkong. Men det spelar ingen roll, Layla vill inte bo här. Hon vill helst flytta hem till sin son så att han och hans familj kan ta hand om henne. Så gjorde man i hennes hemland Libanon. Men sonen säger att så gör man inte i Sverige. Lättläst.

MediaNr: CA29027

Liv

av Mikaela Bley. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kriminalreportern Ellen Tamm lämnar Stockholm för att åka till sitt föräldrahem i Sörmland. Hon kan inte längre fly från de mörka minnen som väcktes till liv när hon rapporterade om fallet Lycke förra sommaren. Nu ska Ellen tillbaka till där allting började, då hon var 8 år och hennes syster dog. När hon stannar för att tanka i Stentuna får hon höra att en kvinna hittats brutalt ihjälslagen i närheten. Ellen börjar nysta i den döda kvinnans öde.

MediaNr: CA29375

Tvivlet

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

Del 37 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. När Adrian råkar höra ett samtal mellan Rise och Anna blir han orolig. Rise gör sitt bästa för att lugna ned honom, men innerst inne är hon inte säker på att de verkligen kommer att få ett lyckligt äktenskap. När det kommer fram att granngården har tagit timmer på Torgilstads Övres mark, kommer Rise dock på andra tankar. Ska den gamla fejden blossa upp igen?.

MediaNr: CA29367

Svarta änglar

av Rebecca Chance. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 15 tim., 54 min..

Det är jul i fastigheten Limehouse Warf, men det blir ingen fridfull sådan. Melody, skådespelerskan vars karriär har kraschat, försöker komma på fötter igen. Det finns dock de som gärna ser att hon inte lyckas. Aniela, sjuksköterska på kliniken, förälskar sig i den avhoppade CIA-agenten Jon. Men är hennes känslor besvarade? Oligarken Grigor arrangerar en storstilad julfest. Men partyt blir inte riktigt som han tänkt sig.

MediaNr: CA29302

Ockulta kvarlevor

av Aleister Crowley. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ockultisten och satanisten Aleister Crowley, 1875-1947, kallad världens ondaste man, är mest känd för sin bok Liber Legis : the book of the law från 1909. För första gången finns nu tre av hans självbiografiska noveller översatta till svenska; "Drogen", "Förbannelsen" och "Felo de Se". Innehåller också en längre efterskrift om Aleister Crowleys liv av översättaren Jonas Wessel.

MediaNr: CA29555

Fallet Meursault

av Kamel Daoud. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

Den algeriske författaren Kamel Daoud, född 1970, har skrivit en roman om Mersaults offer från Albert Camus roman Främlingen. Kväll ut och kväll in sitter Haroun på en bar i Oran och lägger ut texten om sitt liv. Han berättar om sin sorg, sin ensamhet och om chocken när en kvinna en dag knackade på och underrättade honom om de meningslösa omständigheterna kring Moussas död. För Haroun blir mördaren och den kände författaren till en och samma.

MediaNr: CA29727

För dig den enda

av Sylvia Day. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Femte och avslutande delen i Crossfire-serien. Eva Cross inser att giftermålet med Gideon är hennes livs kamp. Deras kärlek är både ett skydd mot stormen och en storm i sig. Två trasiga själar sammanflätade till en. Alla hemligheter har kommit fram. Gideon har gett henne allt, nu måste hon bevisa att hon kan vara hans klippa. Kampen för kärleken kommer antingen att göra dem starkare än någonsin eller förstöra allt för evigt.

MediaNr: CA29279

Monster

av Ingrid Elfberg. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Den du borde frukta. Polisen Erika är sjukskriven och åker till Norrland. Hon har inte berättat att hon är gravid eller om hennes mans övergrepp och misshandel. Snart dras hon in i en lokal utredning. Till en början ser det ut som ett makabert självmord, men när ännu ett offer hittas börjar man se ett samband. Erikas bror blir snart polisens huvudmisstänkte och Erika måste hitta sanningen. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA29055

Slagregnens år

av Crister Enander. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Journalisten, kritikern och författaren Crister Enander, 1960- , varvar självrannsakande avsnitt med uppslagsrika essäer om författare som August Strindberg, Lars Ahlin, Sven Delblanc, Henrik Tikkanen, Astrid Lindgren och Sigmund Freud. Han skriver om kärleken till hustrun, om människor i samhällets utkant och om det svenska samhällets utveckling. Han skriver om girighet, värdighet, stillhet och kärlek. En tankebok.

MediaNr: CA28854

Några rader till Svartåns finaste krokodil

av PeKå Englund. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nick är degraderad på jobbet. Hemma har han fått flytta ut ur sovrummet, ner i källaren, och har kontakt med hustrun via Facebook. Ena dottern har flytt till Australien. Den andra lyssnar mest på Håkan Hellström. Ettårsdagen för sonen Benjis död närmar sig i expressfart. Ändå finns det en liten ljusglimt i hans tillvaro. Chefens leende. Hon kallas krokodilen. Hur stort kan det där underbara leendet egentligen bli? En humoristisk roman om sorg.

MediaNr: CA29242

Sandöflicka

av Märta Fohlin. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Gotska Sandön 1939. Leila ska skickas iväg från sin familj för att gå i realskola i Visby och i Europa talas om krig. Alltmedan mamma Margot planerar inför dotterns skolgång, beställer kläder och köper böcker så lever Leila i en fantasivärld i samspel med naturen. Naturen hjälper henne att tränga undan oron, främlingskapet, isoleringen och vetskapen om att hon snart ska bli kvinna. M.F., 1992-, jurist och författare.

MediaNr: CA28620

Arvtagerskan

av Lina Forss. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Firman är Sveriges sexigaste investmentbolag och Sofi Enhörning är dess arvtagerska. Sofis värld skakas om när hennes VD säger upp sig. Avhoppet gör att Sofi, mot sin vilja, tvingas plocka in en extern företagskonsult. Konsulten är ingen mindre än den snygge och skandalomsusade Peder Wikingsson, elitryttare och professor på Handelshögskolan. Roman om en målmedveten ung kvinna, stark passion och laddade intriger. Del 1 i serien Stockholm romance.

MediaNr: CA28696

Gränsen är nådd

av Anne-Kristin Føsker. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En bok om några människor som utifrån sina personliga övertygelser lurar den tyska ockupationsmakten mot alla odds. Här kan vi läsa om de två poliserna Leif Føsker och Henrik Olsen som frotterar sig med SS-folk om dagarna och räddar hundratals judiska flyktingar på nätterna. Författaren har norskt ursprung och har varit politisk aktiv i Folkpartiet Liberalerna, hon har ett starkt engagemang mot främlingsfientlighet.

MediaNr: CA29368

Biologisk vals

av Durs Grünbein. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 5 tim., 16 min..

D.G., 1962- , är en av Tysklands mest hyllade poeter som tilldelats flertal priser för sina verk. Det här är en urvalsvolym med dikter ur fyra samlingar, från debuten 1988 fram till 1999. Dikterna presenteras både i tyskt original och i översättning av Ulrika Wallenström. I ett utförligt efterord av Aris Fioretos beskriver han dikterna som genomskådande och illusionslösa; hundar som stryker omkring bland allt det vi inte vill veta av.

MediaNr: CA29406

Evana

av Warja S. Gäfvert. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok på gränsen mellan science fiction och fantasy. Vi möter Evana som vandrat i de nordliga skogarna i hundra år utan att åldras. Hon har glömt sitt namn och vandrar nu omkring som ett spöke. En dag Evana blir hämtad av Gruppen och adopterad i byn. Men många tycket att hon är märklig och hennes beteende skapar förvirring. Mannen Era blir snart Evanas beskyddare och vän.

MediaNr: CA29432

Stad i brand

av Garth Risk Hallberg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nyårsafton 1976 i New York. En snöstorm drar in över staden som vibrerar av festyra. Plötsligt hörs två pistolskott från Central Park och en ung kvinna hittas skjuten. I jakten på gärningsmannen möts en brokig skara av människor: poliser, punkare, finansmän och pyrotekniker, alla med kopplingar till den skjutna flickan. Upplösningen sker ett drygt halvår senare, den 13 juli 1977, när strömmen går och hela staden slocknar. Uppmärksammad debutroman.

MediaNr: CA29134

En tryckare på Blue Moon Bar

av Hanna Hellquist. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

H.H., född 1980, är journalist, krönikör och radiopratare. Detta är en samling av hennes krönikor som hon har skrivit för Dagens Nyheter under åren 2003-2015. Det handlar om hennes hemstad Karlstad, familjerelationer, struliga kärleksförhållanden och mycket mer.

MediaNr: CA28298

Flyttfåglarna

av Inger Henricson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 17 tim., 51 min..

Fristående fortsättning på Stannfåglarna. År 1940 föds Alice i ett litet torp i Norrlands inland. Familjen sliter hårt för att lyckas skaffa en egen liten gård, men i takt med att samhället moderniseras flyttar fler och fler från landsbygden. Alice är en av dem som lockas av staden och möjligheten till ett annat liv. Flyttfåglarna är en roman om ett samhälle i förändring, och läsaren får följa detta ur Alice och hennes systrars perspektiv.

MediaNr: CA29370

Falkens döttrar

av Elvira Birgitta Holm. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien Släkten. Det är sommar år 1296. Ylva har flytt högt upp i linden på gården för att undkomma den ursinnige Esbjörn. Mannen hon förväntas gifta sig med. På andra sidan skogen bor hennes kloka och lugna tvillingsyster Ingrid. Nu, mer än någonsin, behöver hon hennes hjälp. Ändå tvingas hon fly för sitt liv, bort från gården och från systern. Systrarnas band är starkt, men styrkan i bandet dem emellan gör dem också sårbara.

MediaNr: CA29690

Nere för räkning

av Martin Holmén. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 31 min..

Del 2 i den fristående serien om Harry Kvist som börjar med Clinch. Året är 1935. Ex-boxaren Harry "Kvisten" Kvist har knappt hunnit komma ut från Långholmens centralfängelse innan han måste tillbaka till samhällets skuggsida. Blev hans vän Beda verkligen mördad av sin son? Kvisten och Bedas dotter Elin jagar efter sanningen. Spåren pekar snart högt upp i samhällstoppen. Nu handlar det om att döda, eller bli dödad. Hårdkokt deckare.

MediaNr: CA29795

Mindfulness för losers

av Christoffer Holst. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

27-åriga Pamela Persson bor fortfarande hemma i källaren hos sina föräldrar i den jämtländska byn Solvik. Alla människor i byn, inklusive hennes gamla kompisar, ser ner på henne efter hennes medverkan i dokusåpan "Heta nätter". När Pamelas stora intresse i livet, den amerikanska skådisen Wade Crust, kommer till Stockholm för spela in film ser Pamela sin stora chans. Hon måste fly till den glimrande storstaden. Romantisk och humoristisk feel good.

MediaNr: CA29214

Mitt hjärta går på

av Christoffer Holst. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den 22-åriga konditorn Chavve är antagligen den mesta ensamma romantikern på Södermalm i Stockholm. Varje kväll hamnar han hemma i soffan och äter stora bakverk framför filmen Titanic. På andra sidan vattnet bor Pontus kvar i pojkrummet. Skådespelardrömmen har ersatts av hypokondri och tvångstankar. En dejtingapp kopplar samman de båda pojkarna och de blir snabbt viktiga delar i varandras liv. Romantisk och humoristisk feel good.

MediaNr: CA29215

Väck mig när det är över

av Anne-Lie Högberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Tidigt på julaftonsmorgon tassar Agnes upp och duschar. När hon känner knutan i bröstet slår hon bort de skrämmande tankarna och säger inget till sin man Tobias. Hon har fullt upp med att hantera konflikterna mellan tonåringarna i den nybildade familjen. Dessutom visar det sig att hennes syster bär på en fruktansvärd hemlighet. Men när det visar sig att hon har bröstcancer ställs allt på sin spets. Hennes livs svåraste kamp har börjat.

MediaNr: CA29276

Sofias längtan

av Sofia Isaksson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sofia Isaksson är född 1985 och uppvuxen i Helsingborg. Hon har Downs syndrom vilket har gjort henne "speciell" och särbehandlad. Hon skriver dikter om vänskap och kärlek, men även om utanförskap och ensamhet. Linda Fastén återger Sofias berättelse; de delar av Sofias liv som hon inte kan eller vill skriva själv. En bok om drömmar och att åstadkomma något mot alla odds genom att tro på sin egen förmåga.

MediaNr: CA28385

Gratulerar till din förgörelse

av Hiromi Ito. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 4 tim., 54 min..

Den japanska poeten H.I. blev under 1970- och 80-talen uppmärksammad för sin feministiska poesi, i vilken hon tog upp ämnen så som kvinnlig identitet, moderskap och sexualitet. Hon bröt tidigt med versen som tidigare dominerat den japanska poesin, och använder sig istället av en mer obunden, vardaglig prosapoesi. Denna volym innehåller dikter från åren mellan 1985-2015.

MediaNr: CA29569

Mistlar och mord

av Phyllis Dorothy James. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 50 min..

Boken innehålller fyra, tidigare aldrig översatta berättelser. De utspelas alla kring jultid och i två av dem återknyter vi bekantskapen med Adam Dalgliesh..

MediaNr: CA28156

Djävulsdoften

av Mons Kallentoft. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 30 min..

Första delen i en boksvit som utgår från de fem sinnena. Kriminalinspektör Malin Fors har bytt Linköping mot miljonstaden Bangkok. Hon är på flykt från sig själv och sitt urspårade liv. Nu är hon tjänstledig men blir indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Bangkok är en stad full av dofter, färger, ljud och smaker. Men här finns också korruption, våld och död.

MediaNr: CA28678

Sista vakten

av Stephen King. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 13 tim., 55 min..

Tredje boken med den pensionerade kriminalpolisen Bill Hodges. För sju år sedan körde "Mercedesmördaren" Brady Hartsfield rakt in i en folkmassa. Nu nås Hodges av nyheten att en efter en av de överlevande försökt ta sina liv under mystiska omständigheter. Han blir allt mer övertygad om att Brady Hartsfield har ett finger med i självmorden. Men hur kan det vara möjligt när Hartsfield sitter i rullstol och knappt kan prata?.

MediaNr: CA28157

Drömmarnas bro

av Karen Kingsbury. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Roman med kristet budskap om kärlek, vänskap och lojalitet. Molly har flyttat till Portland men hennes hjärta är kvar hos den före detta pojkvännen Ryan i Nashville. Ryan i sin tur söker tröst på Bokhandeln The Bridge där han och Molly brukade spendera tid tillsammans. Bokhandelns innehavare Charlie och Donna förlorar allt de äger när flera tragedier drabbar dem slag i slag. Hur ska de vända sorgen till glädje, vågar de hoppas på ett mirakel?.

MediaNr: CA29457

Fri

av Natsuo Kirino. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar 18 tim., 9 min..

En thriller om fyra kvinnor som arbetar nattskift på en fabrik där man tillverkar färdigmat. Arbetet är hårt och kvinnorna har alla stora skulder. De drömmer om ett annat liv, en utväg. När en av kvinnorna tappar kontrollen och mördar sin otrogne make bestämmer sig de andra kvinnorna för att hjälpa sin kollega. Ett ödesdigert beslut, ska det visa sig. Natsuo Kirino, pseudonym för Mariko Hashioka, 1951-, mångfaldigt prisbelönad japansk författare.

MediaNr: CA29449

Ingenmansland

av Niklas Krog. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Uppföljare till Nattbuss 198. Johan skrämmer inte bara andra längre, han skrämmer sig själv. Han bestämmer sig för att söka smittans ursprung. Han vet att varelsen som angrep honom den där natten på bussen hade sina rötter någonstans i östra Finlands skogar, i vildmarken. För att söka svar och rädda både sig själv och sina anhöriga lämnar han allt och tar sig över gränsen till Finland.

MediaNr: CA28154

Saturnus tecken

av Ulrika Kärnborg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 11 tim., 36 min..

Tidigt 1600-tal. Krig och svält tär hårt på den nya nationalstaten Sverige. I händelsernas centrum står Axel Oxenstierna, kansler och karriärist. Han får i uppdrag av kungen att hämta hem Maria Eleonora av Brandenburg. Giftermålet ska bli Sveriges väg in på den internationella arenan, men när både kärlek och makt står på spel tätnar rivaliteten mellan M.E. och A.O. En romanfantasi om mannen som lade grunden till nationsbygget Sverige.

MediaNr: CA29318

Snöleoparden

av Mikael Köhler Larsson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

Franska Rivieran, 2013. En lyxjakt exploderar några hundra meter från stranden i Cannes bara dagar innan den berömda Filmfestivalen ska invigas. Jacques Bellion, kommissarien från Paris, misstänker tidigt att det handlar om mer än en sprängd båt och anar ett samband med den stundande Filmfestivalen. Men vilket? Spåren leder honom mot den ökände Snöleoparden. Första delen i en planerad deckartrilogi av M. K. L..

MediaNr: CA29685

På andra sidan väggen

av Shari Lapena. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En psykologisk thriller med utgångspunkt i ett försvunnet spädbarn. På ytan lever Anna och Marco Conti ett drömliv, de älskar varandra, har ett vackert hem och en söt liten bebis, Cora. En dag blir de bjudna på middag hos grannen i radhuset bredvid. Cora lämnas hemma, lugnt sovande i sin säng. Föräldrarna har babylarmet med sig. Men, så är Cora plötsligt borta och in i Contis perfekt liv träder nu mörkret.

MediaNr: CA29724

Där gryningen dröjer

av Anna Lihammer. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tredje kriminalromanen, med kommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson, som skildrar 1930-talets Sverige och Europa i nazismens växande skugga. Carl är motvilligt stationerad i Berlin under olympiaden 1936. Efter brutala mord i Stockholm kallas han hem för att leda utredningen tillsammans med Maria. Spåren leder dem till en gåtfull polarexpedition tjugo år tidigare. Varför återvänder deltagarna som skuggor av sina forna jag?.

MediaNr: CA29056

Binas historia

av Maja Lunde. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tre parallella historier vävs samman. England 1852: William blev aldrig en framstående biolog, nu försöker han bygga en helt ny sorts bikupa. USA 2007: Biodlaren George kämpar i motvind, många av hans bin drabbas av en dödlig sjukdom. Kina 2098: Tao lever i en värld där bina försvunnet och önskar att hennes son ska få ett annat liv än det hon själv har haft. M. J., norsk författare, skriver om människans sårbarhet och en mycket speciell bikupa.

MediaNr: CA28859

Blodmåne

av Markus Lutteman. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En noshörning dödas brutalt på Kolmårdens djurpark samtidigt som den svenske rockstjärnan Rob Chazey trashar hotellrum i New York. Något dygn senare befinner han sig själv i den sydafrikanska vildmarken, mitt i en global härva av smuggelkarteller, tjuvjägare och korrumperade diplomater. Internationell thriller om den illegala handeln med noshörningshorn, det hänsynslösa spelet med utrotningshotade djur och de mänskliga offer som sker på vägen.

MediaNr: CA29373

Åtalsgrund saknas

av Claudio Magris. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 15 tim., 18 min..

Trieste. En man ägnar hela sitt liv åt ett besatt samlande av föremål för ett Krigsmuseum som ska samla all död och ondska under ett tak - ända tills det enda som finns kvar för människor är fred. När mannen dör tar Luisa Brooks över för att göra klart museet. Hon är dotter till en judisk mamma och allt lidande under kriget har format hennes liv. Det hela förvandlas till en smärtsam, febrig dröm i sökandet efter sanning, rättvisa och upprättelse.

MediaNr: CA29237

Finns det en, finns det flera

av Mhairi McFarlane. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Edie blir tagen på bar gärning i en minst sagt pinsam och socialt oacceptabel situation. Vännerna vänder henne ryggen och sociala medier svämmar över av skitsnack. Nu vill Edie bara bort från stan ett tag och hoppar på uppdraget att spökskriva en biografi. Hur svårt kan det vara? Inte fullt så enkelt som Edie hoppats. Mhairi McFarlane, 1976-, skotsk författare och journalist som tidigare skrivit romanen You had me at hello.

MediaNr: CA28908

Havanna

av Paul Monette. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Året är 1958. På färjan från Key West till Havanna möts Jack Weil och Bobby Duran. Han är den cyniske spelaren och hon är den vackra hustrun till revolutionären Arturo Duran. Mot sina principer dras Jack med i revolutionen på grund av Bobby. När så Arturo fängslas och avrättas inleder de en kärleksaffär. Men inget är som det verkar och Jack tvingas till ännu större offer för Bobbys skull. Denna kärleksroman bygger på filmen med samma namn.

MediaNr: CA29661

Ensam kvar

av Alexandra Oliva. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Zoo är en av tolv deltagare i en tv-sänd realityserie som går ut på att överleva i vildmarken. Samtidigt som serien spelas in inträffar en världsomspännande katastrof som hotar att slå ut civilisationen. Ovetande om vad som har hänt fortsätter Zoo att kämpa utan att förstå att det inte längre finns någon som filmar. Hon försöker ta sig hem, tillbaka till mannen hon lämnat. Och hon måste på allvar lära sig att överleva. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA29678

Bröd eller stenar

av Christa Parrish. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar 10 tim., 53 min..

Liesl McNamara driver bageriet Wilde Rise. Bakningens ädla konst har hon lärt sig av sin mor och mormor. Liesl trivs med sitt enkla liv där brödbakningen betyder allt, men sakta börjar saker förändras. En av de anställda börjar uppvakta henne, och en annan anmäler Liesl till ett matlagningsprogram. Efter att bageriet varit med på teve hör en kvinna som hävdar att hon är Liesls halvsyster av sig. Boken innehåller även ett och annat brödrecept.

MediaNr: CA29325

Arthur Peppers diskreta charm

av Phaedra Patrick. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En feelgoodroman om änklingen Arthur Pepper. Han lever sitt liv som han alltid gjort, går upp halv åtta, tar på sig sina vanliga kläder och vattnar ormbunken innan han går ut i trädgården. Men när han äntligen går igenom Miriams saker hittar han ett exklusivt armband han inte känner igen. Via armbandet upptäcker Arthur saker om sin hustrus liv som han inte hade en aning om. Upptäckter som vänder sorgen till nya möjligheter.

MediaNr: CA29730

Rummet, virveln och den döda flickan

av Edgar Allan Poe. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Edgar Allan Poe, 1809-1849, var på många sätt en banbrytande författare. Han var en romantisk poet, skapare av deckargenren och han skrev berättelser om skräck, mystik och sällsamma äventyr. Paul Soares har samlat tolv av Poes noveller i tre teman: överdådigt smyckade rum, ödesdigra virvlar (från sköna hårlockar till malströmmen) och vackra döda flickor. Det blir till variationer på ett tema om det utsökta dömt till förfall och undergång.

MediaNr: CA29417

Ur tingens synpunkt

av Francis Ponge. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 2 tim., 35 min..

Samlingsvolym med prosadikter av den franske poeten och essäisten F. P., 1899-1988. Ponge beskrivs som en metapoet. I sina betraktelser över tingen - cigarretten, brödet, räkan, mollusken och potatisen - finns en tanke att indirekt beskriva oss själva när vi helt sakligt vinnlägger oss om att gestalta någonting i yttervärlden. I tolkning av Jesper Svenbro.

MediaNr: CA28881

Snöskredet

av Bill Pronzini. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Denna blandning mellan hårdkokt deckare och thriller utspelar sig i ett litet samhälle i en dalgång i USA. Området isoleras av en snölavin. Tre brottslingar råkar vara där, på flykt från ett misslyckat rån. Bill Pronzini, född 1943, är en amerikansk deckarförfattare och tilldelades priset Grand Prix de Littérature Policière 1989 för denna deckare.

MediaNr: CA29666

På sex meters djup

av Denise Rudberg. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 9 tim., 15 min..

Sjätte boken om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. En storslagen opera har världspremiär och på Operan samlas hela den svenska kultureliten. Ett välkänt konstnärspar hyllas för sin regi och scenografi, men när paret lämnar premiären för att ta sig till sitt lantställe i ytterskärgården försvinner de spårlöst. Marianne Jidhoff, som besökt operapremiären tillsammans med kriminalkommissarie Torsten Ehn och Augustin Madrid, dras in i utredningen.

MediaNr: CA28512

Vid foten av Montmartre

av Britta Röstlund. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar (: 1). DAISY text och ljud.

Specerihandlaren Mancebos affär ligger på en boulevard nära Montmartre. Dagarna tillbringar han utanför butiken, spanandes på folklivet. En dag förändras allt då en kvinna kommer förbi och ger honom ett uppdrag. Samtidigt på ett café i närheten sitter en journalist. En man frågar om hon väntar på monsieur Bellivier, och till sin egen förvåning svarar hon ja. Det blir början på ett annorlunda äventyr. B.R., journalist och författare bosatt i Paris.

MediaNr: CA29057

Johannesnatten

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 7 tim., 4 min..

Del 5 i serien Legenden om ljusets rike. Två gånger har Miranda varit utanför Ljusets rike. I Timons mörka land förälskar hon sig i den stolte varjagen Gondagil. Gränslöst och olyckligt - eftersom han inte får följa med henne tillbaka in i Ljusets rike. Nu är muren mellan rikena stängd för gott och Miranda vet att tiden rinner ifrån dem. För medan hon lider sig igenom en månad utan Gondagil, har det gått ett helt år i Mörkrets rike.

MediaNr: CA29454

Adua

av Igiaba Scego. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Roman om tre människor ur olika generationer som lämnar Somalia för Italien. Zoppe lockas till Rom på 1930-talet för att arbeta som tolk och blir ett verktyg i Mussolinis imperiebyggande. På 1970-talet flyr Adua den socialistiska diktaturen med drömmar om att bli en stor filmstjärna. I nutid flyr Titanic i en gummibåt och lyckas ta sig till Lampedusa. Högaktuell skildring om tre livsöden som handlar om migration, tillhörighet och identitetsfrågor.

MediaNr: CA29572

Räddningsavstånd

av Samanta Schweblin. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kortroman om Amanda som på sin semester hyr ett hus på den argentinska landsbygden. Huset omges av förgiftad mark. Grannpojken David blir sjuk, hans liv räddas, men han är inte längre densamme. Också Amanda drabbas Hon och David för en dialog och det framgår att Amanda ständigt oroar sig för att fruktansvärda olyckor ska inträffa och att hon vet inte var hennes dotter är. Suggestiv och mångbottnad roman. S.S., 1978- , argentinsk författare.

MediaNr: CA29481

Stormvarning

Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 4 tim., 56 min..

Succélaget BK Storm är på väg mot damallsvenskan i fotboll. Men vad är det som händer runt lagets stora stjärna Donna Istrefi? Kriminalinspektör Fatima Barsawi och kriminalreporter Olle Kärv får ett knepigt fall att lösa. Handlingen i fotbollsmiljö utspelas med Sportcentrum i Norrtälje och Edsbro masugn som två av spelplatserna. Deckare i Roslagsmiljö, publicerad som följetong i Norrtelje tidning 2016, skriven av fem medarbetare på tidningen.

MediaNr: CA29455

Kunskapens frukt

av Liv Strömquist. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I en brokig mosaik av bland annat gamla greker, prinsessan Törnrosa, stenålderskvinnor och Stig Larsson har L. S. försökt skapa sig en bild av det kvinnliga könsorganet. Och varför mänskligheten har ett så komplicerat förhållande till det. Innehåller också mens-serien Blood Mountain som var underlag till hennes sommarprat 2013. Tecknad serie, skönlitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA27644

Om ni inte börjar leva gör jag slut

av Eva Swedenmark. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

De fyras gäng - Garbo, Pamela, Anita och Ingalill - är i sextioårsåldern och tillhör en generation som en gång stod på barrikaderna. De känner att nu måste det till en förändring, de vill leva ut sina innersta drömmar innan det blir för sent. De väntar inte längre på att något ska hända dem, de ser till att det händer när de väljer vänskap och äventyr. De får en oväntad förmögenhet och vinner tillbaka glädje, livsvilja och lust till kärlek.

MediaNr: CA29319

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Anna, fembarnsmor och gift med handlaren i byn är en kvinna som vågar ta för sig av livet. Hon målar läpparna röda, pudrar sin nästipp och tar på sig sin röda dräkt innan hon tillsammans med alla barnen tar plats i grannens nyinköpta Cadillac. Anna är en handlingskraftig kvinna i finska Karelen på 1950-talet med en stark frihetslängtan i blodet. Hur mäter man en kvinnas styrka? Kanske i hästkrafter. Humor blandas med vemod och sorg.

MediaNr: CA28741

Den gode vargen

av Alexander Söderberg. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 13 tim., 15 min..

Sista delen i trilogin om Sophie Brinkmann. Nu är hon internationellt efterlyst och gömmer sig i Prag tillsammans med sin son Albert. Tommy Jansson, kriminalkommissarie i Stockholm, behöver hitta henne. Hon vet på tok för mycket om hans smutsiga byk och planen är att ta livet av henne. På ett kloster i Toscana gömmer sig den utfattige maffiabossen Hector Guzman. Han tänker ta tillbaka sin son Lothar, sitt imperium - allt som är hans - med råge.

MediaNr: CA28191

Jerusalems hopp

av Bodie Thoene. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 12 tim., 52 min..

Del 6 i serien Sionsarvet, som började med Jerusalems vaka. Moshe Sachar befinner sig i säkerhet i det hemliga biblioteket under Tempelberget. Utanför råder det kaos som präglade Israel i samband med självständighetskriget 1948. Enligt instruktioner från en nyligen avliden rabbin öppnar Moshe ännu en bokrulle. I den får han läsa om den bibliska berättelsen om den mystiske Yeshua, vars identitet uppenbaras under påskhögtiden i Jerusalem.

MediaNr: CA29216

Lasaros tårar

av Henrik Tord. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Fristående del 2 i Svart paradis-trilogin som började med Kum. I Avesta väntar den ensamme Lorens på thailändska Sunee som är på väg till Sverige. Mobbargänget från uppväxten finns kvar i stan och hittar nu en ny anledning att trakassera honom. Årtionden tidigare i den thailändska djungeln, hittar missionärsparet Ingbritt och Erland ett blodigt barn. Med metoder som blir allt brutalare undersöker de barnets förflutna och Erlands tro börjar vackla.

MediaNr: CA29291

Helmers vals

av Aino Trosell. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

Författaren Aino Trosell har tidigare skrivit om kvinnor i sin släkt. Nu, i denna självbiografiska roman, berättar hon om sin far - Helmer, 1902-1992. Genom hans liv följer vi också ett svunnet Sverige, folkrörelsens Sverige. Helmer föddes i Malung och gifte sig med Edit och 1949 föddes Aino. Helmer var egocentriker och dagdrömmare, men också skogsarbetare, jordbrukare och skinnare, socialdemokrat och fackföreningsman.

MediaNr: CA29322

De oroliga

av Linn Ullmann. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

Linn Ullmann och hennes far Ingmar Bergman hade ett gemensamt projekt. De skulle skriva en bok tillsammans, baserad på bandinspelningar av samtal mellan dem. Men efter det sjätte samtalet blev Bergman så dålig att projektet fick avslutas. En tid efter Bergmans död hittar Ullmann bandinspelningarna och slutför boken. Det blir en berättelse om familj, glömska och sorgearbete, och om de många historier som utgör ett liv.

MediaNr: CA28101

Kristin Lavransdotter

av Sigrid Undset. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1: 11 tim., 22 min..

Del 1 i romantrilogin Kristin Lavransdotter. Gudbrandsdalen i Norge på 1300-talet. Kristin blir bortlovad som femtonåring. Men under tiden som ungsyster i klosterskolan träffar hon Erlend, en man som är ridderlig men har ett tvivelaktigt rykte. Kristin blir förälskad men kan hon bryta den ingångna förlovningens löfte? Klassiker från 1920, nu i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. S.U., 1892-1949, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1928.

MediaNr: CA29515

Rosie Potters lyckliga liv efter detta

av Kate Winter. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En humoristisk chicklit-roman i deckarformat - med ett spöke i huvudrollen. Rosie Potter vaknar med världens baksmälla. Det värsta av allt är att hon är död! Nu vandrar hon omkring, för evigt klädd i sin flanellpyjamas, och ska försöka lista ut vem som bragt henne om livet. Rosie upptäcker snart att hennes kille är en otrogen skitstövel, men är han verkligen hennes mördare? Kate Winter, irländsk författare.

MediaNr: CA29553

För att jag behöver dig

av Beth Wiseman. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Brad och Darlene Henderson flyttar med sina barn till en liten ort i Texas. Anpassningen till småstadslivet blir svår för barnen, särskilt för 15-åriga Grace, som hanterar omställningen destruktivt. Äktenskapet mellan Brad och Darlene har inte alltid varit en dans på rosor, men deras starka gudstro och övertygelse har burit dem genom svåra tider. Men nu hotas deras lycka när Darlene börjar intressera sig för en annan man. Religiös roman.

MediaNr: CA29480

Hundkärlek

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Karin reser till Gotland för att para sin hund med Patriks tik. Parningen misslyckas och Karin får göra en ny resa. Det uppstår stark attraktion mellan henne och Patrik, en passion med stora känslokast - häftig erotik blandas med gräl. Det finns många komplikationer. De har båda ett tungt bagage med skilsmässor, tillkortakommanden och problem med vuxna barn. Men det blir valpar och kanske finns det en chans för Karin och Patrik också.

MediaNr: CA29275

De behövande

av Helena von Zweigbergk. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortroman om Birgitta och hennes vuxna dotter Louise. Utåt sett verkar de ha en fin relation med samtal om barnbarn och andra vardagsting. Under ytan kokar dock missnöjet och när en man från deras förflutna dyker upp ställs allt på sin spets. Vilka sanningar får sägas? Och vems historia är mest sann? H.v.Z., 1959-, författare och journalist.

MediaNr: CA29556

Den ihålige direktören

av Hans-Olov Öberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 43 min..

Del 2 i serien Bullshitter. Deckare som utspelas i bankvärlden. Banken Mercuria beskylls för flera ekonomiska brott, men någon hinner före byråkratin och Mercurias vd Per Oscar Hahne hittas skjuten. Det visar sig snart att det är mord. Ekonomijournalisten Rosanna Klaar försöker själv ta reda på vad som hänt. När spåren leder henne mot Mercurias ordförande, Sune Bergström, får hon hjälp av Micke Norell, redaktionens svårflirtade tänkare.

MediaNr: CA29788

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Nu är toan i Tierp invigd

av David Batra. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En humorbok som analyserar mer eller mindre spektakulära nyheter från redaktioner runt om i landet. Här finns solskenshistorier om båtresor och kändisars glassätande men även sorgliga nyheter om försvunna löständer, balkongstölder och bristen på taxibilar i Borås. En riktig skrattfest för alla som uppskattat David Batras tidigare böcker.

MediaNr: CA29518

Svenska svindlare och fuskare

av Fredrik Kullberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Journalisten Fredrik Kullberg har här skrivit en bok om förvillare och fuskare i den svenska historien. Vi hittar svindlarna i alla samhällsskikt och drivkrafterna sträcker sig från storhetsvansinne till skämtlynne. 85 fall av lurendrejeri finns samlade i denna volym. Bland fuskarna finner vi solochvåraren Raskenstam och bedragerskan Olivia Anderson. Vid sidan av enskilda öden kan vi läsa om fenomen så som bantningskurer och enstegsfasader.

MediaNr: CA29372

Religion

Våld och islam

av Adunis. Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Varför används religion för att motivera hänsynslöst våld? Och är det möjligt att modernisera islam? Poeten Adonis diskuterar många av de teman som han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckande, kvinnan och kvinnligheten och poesins roll. Han samtalar med psykoanalytikern Houria Abdelouahed och resonerar med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup.

MediaNr: CA29324

Det gudomliga väsendets tre principia

av Jakob Böhme. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 11 tim., 1 min..

J. B., 1575-1624, var en tysk religionsfilosof och mystiker. Han är bland annat känd för sin uppfattning att världens ondska är en del av Guds eget väsen. På grund av sina åsikter blev J. B. trakasserad av både den katolska och den protestantiska kyrkan. I denna avhandling beskriver han de tre gudomliga principerna: Faderns "mörka värld", den heliga andes "ljusa värld" och Satans och Kristus värld, "denna värld" . Skriven på ålderdomlig svenska.

MediaNr: CA29656

De dödas bok

Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den samling om 190 texter som kallas den egyptiska dödsboken ges här ut för första gången på svenska. Egyptierna fick ofta med sig en papyrusrulle i graven för att säkerställa ett gott mottagande på andra sidan. Denna kommenterade utgåva inleds med en bakgrund till texternas uppkomst där författaren också sätter texterna i sitt samtida sammanhang. Vissa förkunskaper underlättar läsningen. Nils Billing, 1965-, egyptolog och religionshistoriker.

MediaNr: CA28529

Om klimathot och ojämlikhet

av Franciskus. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Påve Franciskus encyklika om klimathot och ojämlikhet uppmanar alla att inse allvaret i den pågående miljökrisen. Påven tvekar inte heller att redogöra för sambandet mellan klimatförändringarna och den ojämlika fördelningen av världens välstånd. Påve Franciskus, som brinner för att utjämna orättvisor, har sagt att han vill ha "en fattig kyrka till för de fattiga".

MediaNr: CA29571

Hur kan man veta att Gud är vacker?

av Roland Hellsten. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vad är det vi älskar när vi känner kärlek till det som är vackert? Det frågar sig den här bokens författare Roland Hellsten som är pastor och bibellärare. Han reflekterar här över skönheten som fenomen och över dess teologi. Vidare diskuterar han skönhetens betydelse för människan och om dess grund i den Gudomliga skönheten. Författarens ambition är att väcka nyfikenhet och inspirera till konstnärligt skapande.

MediaNr: CA29662

Ickevåldets vägar

Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

För några år sedan sågs Den arabiska våren som ett hoppfullt tecken på en annalkande demokratisering. Idag är många av de länder, där dessa uppror skedde utan vapen, präglade av krig och terror. Fyra författare skriver om aktuella frågor kring extremism, terror och religion. Den viktigaste frågan är: Vilka är ickevåldets, fredens, vägar i denna terrorns tid? Boken är utgiven tillsammans med Kristna fredsrörelsen.

MediaNr: CA29610

Romersk religion

av Britt-Mari Näsström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om vad som kännetecknar den romerska religionen. Författaren jämför romersk religion med grekisk och beskriver religionens utveckling från Roms äldsta tid till kristendomens inträde. I Rom genomsyrade religionen det dagliga livet i allt väsentligt, riter och ceremonier tog stor plats under hela året. Boken vänder sig i första hand till studenter men passar även en intresserad allmänhet. B-M.N., 1942-, professor i religionshistoria.

MediaNr: CA28457

De första jesuiterna

av John W. O'Malley. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jesuitordens historia är okänd för många svenska läsare. Här ges en väldokumenterad redogörelse för ordens tillkomst, för de idéer som inspirerade den och de människor som ledde dess första utveckling. Läsaren får inblickar i renässansens filosofi och livssyn, det andliga arvet från medeltiden och det rådande kulturklimatet på 1500-talet. Även ordensgrundaren Ignatius av Loyola, 1491-1566, och hans närmaste medarbetare ges en levande skildring.

MediaNr: CA28832

Landsplågan islam

av Hege Storhaug. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 17 tim., 30 min..

H.S, norsk journalist, för här fram åsikten att den svenska och europeiska frihetsorienterade kulturen står under allt starkare press från politisk islam. Denna form av islam är, enligt författaren, i ständig konflikt med kvinnor, judar, homosexuella, frihetsorienterade muslimer och var och en som inte underkastar sig dess doktriner. H.S. varnar för att Europa nu är på väg in i en odemokratisk och mörk tidsepok där islams makt kommer att öka.

MediaNr: CA28851

Den sanna kristna religionen som innehåller hela läran om Gud för den Nya kyrkan ...

av Emanuel Swedenborg. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 2 CD-ROM (56 tim., 45 min.).

Mystikern Emanuel Swedenborg, 1688-1772, tog på sig rollen som profet för en ny, upplyst kristendomsförståelse. Detta verk sammanfattar Nya Kyrkans hela kristna teologi och behandlar bland annat: Guds väsen, Den Heliga Skrift, Tron, Människokärleken, Fria viljan samt den Nya himlen och den Nya Kyrkan. Boken innehåller dessutom ett stort antal av Swedenborgs erfarenheter från den andliga världen. Utkom första gången 1770. Ålderdomligt språk.

MediaNr: CA28389

Namnets makt

av Kallistos Ware. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 1 tim., 44 min..

Inom den ortodoxa kyrkan har Jesusbönen, det vill säga åkallandet av Jesu namn, en särställning på grund av att den är så exklusivt kristen. Bönen Fader vår kan däremot användas av alla som har en tro på Gud och är egentligen inte förbehållen kristna. Boken beskriver olika aspekter av bön genom åkallande av Jesu namn: Hur man kan formulera sig, innebörden av bönen, namnets makt, hur man når innerlighet, eventuella andningsövningar som kan ingå.

MediaNr: CA29664

Filosofi och psykologi

Vägen genom skilsmässan

av Anna Bennich Karlstedt. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nästan hälften av alla äktenskap eller samborelationer slutar med separation. För många innebär det en stor sorg och många frågor väcks - hur kommer framtiden att bli? Hur kommer barnen att påverkas? Psykologen A.B.K. vill ge personer som genomgår en separation större acceptans och förståelse för det som händer. Hon använder sig av de kunskaper som idag finns inom krishantering, stress och konflikter, men också av egna erfarenheter inom området.

MediaNr: CA29524

Hjärna, gener & jävlar anamma

av Torkel Klingberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Barns hjärnor utvecklas genom inlärning och träning. Men inlärningstakten skiljer sig dramatiskt mellan olika barn. Vissa behöver kanske öva dubbelt så mycket som sina klasskamrater för att nå sina mål. Vad beror detta på och hur motiveras barn att träna? T.K., professor i kognitiv neurovetenskap, förklarar hur gener och hjärnor hänger ihop med motivation och mening - och vad som gör att vissa barn kämpar vidare, trots motgångar.

MediaNr: CA29655

Tillbaka till jobbet

av Åsa Kruse. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om rehabilitering som tar upp ett antal frågor kring stressreaktioner och utmattningsproblematik och vad de beror på. Författaren, som är psykolog och psykoterapeut, beskriver även ett antal metoder som kan hjälpa den enskilde genom förloppet från sjukskrivning till arbetsåtergång. Exempel varvas med konkreta strategier för att underlätta en hållbar återgång i arbete. Boken vänder sig till såväl chefer och HR-personal som den sjukskrivne.

MediaNr: CA28905

Isabellas hemligheter

av Isabella Löwengrip. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I.L., mer känd som Blondinbella, är en av Sveriges mest lästa bloggare. Hon berättar om hur hon tog huvudrollen i sitt eget liv genom att stärka sin självkänsla och försöka bli den bästa och lyckligaste versionen av sig själv. Hon berättar öppenhjärtigt om misstag hon gjort längs vägen. Genom att våga göra fel har hon lärt känna sig själv bättre. Dessutom får man veta hur man fångar sin drömkille och vad äkta vänskap innebär.

MediaNr: CA28088

Uppfostran och undervisning

Pedagogisk miljö i tanke och handling

Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den pedagogiska miljön i förskolan ska vara innehållsrik och inbjudande. Det ska finnas plats för lek och kreativitet. Samtidigt ska den stärka barnens nyfikenhet att utforska och erövra nya kunskaper. Författarna har inspirerats av tanken om miljön som den tredje pedagogen, hämtad från den pedagogiska filosofi som vuxit fram i Reggio Emilia. Här delar de med sig av konkreta exempel på vilken skillnad miljö och material kan göra i förskolan.

MediaNr: CA29597

Humboldts universitet

av Johan Östling. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 18 tim., 8 min..

I denna studie förankrar Johan Östling, docent i historia och forskare på Lunds universitet, vår tids debatt om universitetet i det förflutna genom att utforska Humboldttraditionens historia och skiftande betydelser. Den tar sin utgångspunkt i den vision om en ny sorts vetenskaplig institution som Wilhelm von Humboldt formulerade i samband med att han grundade universitetet i Berlin 1810. Än i dag utgör Humboldts ideal bärande akademiska värden.

MediaNr: CA29614

Litteraturvetenskap

Dantestudier

av Carl Wilhelm Böttiger. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 10 tim., 6 min..

C.W.B., 1807-1878, - poet, lingvist och litteraturhistoriker - återvände ständigt till Dante och ägnade årtionden åt studiet av dennes liv och verk, då särskilt Den gudomliga komedin. Hans föreläsningar i ämnet var omvittnat entusiastiska och djupsinniga. De här återgivna studierna var tänkta för en mer allmänt intresserad läsekrets. De äger ännu sin giltighet som introduktioner till ett av världshistoriens främsta verk.

MediaNr: CA29745

Samtliga brev

av Marcus Tullius Cicero. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar Bd 4: 2 CD-ROM (33 tim., 48 min.).

Fjärde bandet av Ciceros samtliga brev. Marcus Tullius Cicero, 106-43 f.Kr., var romersk retor, författare och politiker. Han skrev tal, brev och böcker om retorik och filosofi. Dessa brev sträcker sig från Julius Caesars mord, 44 f.Kr., till slutet av Ciceros tid som ledare av den romerska staten. Det sista fullständiga brevet är daterat 27 juli år 43. Innehåller också ett tillägg med brev med osäker datering.

MediaNr: CA28830

En engelsk opieätares bekännelser

av Thomas De Quincey. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 5 tim., 4 min..

Klassisk drogskildring från 1821. T.d.Q., 1785-1859, skriver om sina egna erfarenheter av livet som opiumberoende. Under studier i Oxford kom han i kontakt med opium, som vid den tiden var ett billigt läkemedel, som fritt kunde köpas på apotek. Från att ha använt opium mot huvudvärk fångas han snart av drogens lockelser och blir beroende för resten av sitt liv. Boken beskriver allt från extatiska drömmar till helvetiska kval. Nyöversättning av originalutgåvan.

MediaNr: CA29348

Dagbok 1996-2002

av Johanna Ekström. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

J. E., 1970- , konstnär och författare som givit ut ett tiotal böcker sedan debuten 1993. Hennes självbiografiska bok Om man håller sig till solen (2012) blev mycket uppmärksammad. Under renskrivningen av den blev hon fascinerad av sina dagboksanteckningar, det blev ett sätt att rannsaka sitt eget liv. Man får följa en ung kvinnas utveckling under åren 1996-2002 och hennes tankar om kärlek, barn och styvbarn, resor, arbete och sex.

MediaNr: CA29025

Fet-Mats

av Bo G. Jansson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 15 tim., 13 min..

Vid en rasolycka under 1670-talet omkom och försvann gruvdrängen Fet-Mats Israelsson. 1719 återfanns hans kropp i gruvan, välbevarad och till synes förstenad, och igenkändes av hans trolovade - nu en gammal gumma. Händelsen blev snabbt känd, även internationellt. Här berättas om den verklige Fet-Mats och de konstnärliga och poetiska bearbetningarna av hans historia från tidigt 1800-tal fram till idag, från romantiken till postmodernismen.

MediaNr: CA29349

Duvornas tunnel

av John Le Carré. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

John le Carré föddes i Dorset 1931. Efter studier i Bern och Oxford arbetade han några år i början av 1960-talet, mitt under Kalla kriget, som underrättelseagent. Upplevelsen gav honom många uppslag till de spionromaner som sedan gjorde honom världskänd. Duvornas tunnel är le Carrés första memoarer. De ger läsaren tillgång till de hemliga rum som le Carré besökt, både privat och professionellt. Boken är översatt till svenska av Klas Östergren.

MediaNr: CA29446

Berättare på resa

av Carina Lidström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 4). DAISY text och ljud.

En genrehistorisk studie av det svenska reseberättandet mellan 1667 och 1827. Litteraturvetaren Carina Lidström undersöker vilka det var som reste och skrev, vilken typ av reseberättelser som gavs ut och i vilken form. Hur man skildrade den verklighet man mötte skilde sig mellan de olika resenärerna utifrån deras utgångspunkt. Linnés berättelser liknar till exempel inte Maria Lindebergs skildring av vardagen i Paris.

MediaNr: CA28283

Röster om Torgny Lindgren

Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 2 tim., 43 min..

Författaren och ledamoten av Svenska Akademien, Torgny Lindgren är en av Sveriges stora berättare. Språkets rikedom, berättelsernas osannolika sannolikheter och förankring både i genuint folkliga religiösa föreställningar och fritänkandets tvivel är teman som togs upp vid ett ABF-seminarium i Stockholm 2003. Här återges föreläsningar av bland andra forskaren Anders Tyberg, kritikern Caj Lundgren, förläggaren Svante Weyler och författaren själv.

MediaNr: CA28802

Konsten att upphöja det ringa

av Marcus Willén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Akademisk avhandling med syftet att fånga vad som generellt utmärker författaren Torgny Lindgrens särpräglade berättarkonst, som är sammanvävd med en tematik av estetiskt-existentiellt slag. Lindgren visar hur motiv som traditionellt betraktas som komiska, vardagliga och låga återkommande upphöjs och "transsubstantieras" till allvarliga betraktelser över den seriösa konstens natur och över fromheten som livshållning.

MediaNr: CA28833

Staden som vilja och föreställning

av Andreas Åberg. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

I litteraturen och konsten finner vi kartor till det urbana landskapet. En del författare som till exempel Walter Benjamin och Najib Mahfouz skildrar staden med samma omsorg som de skildrar människor. I denna bok beskriver Anderas Åberg hur olika städer skildras i litteratur, film och i konst. Läsaren får följa med till vitt skilda platser så som Berlin, San Fransisco, Borlänge, New York och Nairobi.

MediaNr: CA29600

Konst, musik, teater och film

Alice Tegnér

av Tomas Brundin. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 34 tim., 10 min..

Biografi över Alice Tegnér, 1864-1943, musiklärare, tonsättare, organist. Hon är den främsta skaparen av barnvisor under 1900-talets första hälft och skrev även mycket annan musik, exempelvis körmusik och kantater. Denna biografi bygger i huvudsak på den samling som inlämnades till KB 1978 och bestod av brev, uppsatser och dagboksanteckningar. Författaren, har själv träffat Alice Tegnér som barn. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

MediaNr: CA28733

För mycket av allt

av Sanna Bråding. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Självbiografi av S.B., 1980- , programledare på radio och tv, skådespelerska och bloggare. Hon berättar öppenhjärtigt om ett liv som har varit "för mycket av allt" och händelser som gjort att hon ofta hamnat på löpsedlar. Det handlar delvis om hennes professionella arbete men även mycket om det privata som innehållit anorexi, bulimi, knark, sex och våldtäkt. Hon vill ge stöd och råd till andra; det går att resa sig trots att man haft det tufft.

MediaNr: CA29193

Basquiats änka

av Jennifer Clement. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Jean-Michel Basquiat, 1960-1988, var en amerikansk konstnär. Författaren J.C. berättar om hans liv utifrån flickvännen Suzanne Mallouks perspektiv. På bara några år går Jean-Michel Basquiat från okänd graffitikonstnär till världsberömd målare. Jean-Michel och Suzannes relation kantas av svek och missbruk men också av kärlek. Hon får uppleva hans väg mot berömmelse, men också hans allt tyngre heroinmissbruk. Han dör av en överdos när han är 27 år.

MediaNr: CA29599

Det är inte mig ni söker

av David Dalton. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Få artister är lika viktiga, älskade och oändligt studerade som Bob Dylan. I denna biografi, från 2012, försöker D.D., prisbelönad författare och journalist, fånga bilden av rockikonen genom att blottlägga hans avancerade lek med identiteter. Störst del ägnas åt Dylans 1960-tal med fokus på låtskrivande, inspelningar och turnéer. Porträtt av mannen och myten, och på den musikaliska era som formade honom. Dylan fick Nobelpriset i litteratur 2016.

MediaNr: CA29703

Kom och skratta åt Lilleputt

av Thorsten Flinck. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En öppenhjärtig biografi över skådespelaren Thorsten Flinck, 1961-. Läsaren får följa med bakom löpsedlarna och lära känna personen Flinck som med humor och självdistans berättar om sitt bekräftelsebehov, sin scenskräck och det omtalade missbruket. Flinck rör sig från de högsta höjder till de djupaste raviner och delar här med sig av såväl succéer som katastrofer, både på och utanför scenen.

MediaNr: CA29447

Freak

av Robert Lagerström. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Freddie Wadling, 1951-2016, var en av de första punkmusikerna i Sverige. Tillsammans med grupper som Lädernunnan och Fläskkvartetten är han en del av den svenska rockhistorien. Journalisten och vännen Robert Lagerström berättar, med hjälp av Freddie själv, om en man som alltid levt lite vid sidan av. En bok om musik, utanförskap och den svåra konsten att leva efter sina egna regler. Utförlig diskografi. Utökad utgåva från 2016.

MediaNr: CA29415

This is my life

av Christer Lindarw. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Kläddesignern och dragshowartisten Christer Lindarw, född 1953, växte upp i Eskilstuna med sin ensamstående mamma. Han drömde om att stå på scen och bli designer. En dröm som han lyckads uppfylla. År 1976 startade han tillsammans med Lasse Flinckman och Roger Jönsson klubben After Dark i Stockholm. De bildade också en dragshowgrupp med samma namn. Christer berättar om vägen till rampljuset och framgångarna, men också om de svåra tiderna.

MediaNr: CA29140

Born to run

av Bruce Springsteen. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

B.S., 1949-, amerikansk musiker, slog igenom 1975 med albumet Born to Run och har sedan dess skördat framgång efter framgång. År 2009 spelade han på Super Bowl och upplevelsen av det blev startskottet till en självbiografi. Här skildrar han delar av sitt liv - den katolska uppväxten i New Jersey, tiden som barbandskung i Asbury park och E Street Bands tillkomst. Han berättar också om ett magiskt ögonblick - Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show.

MediaNr: CA29401

Livet är som en sten i skon

av Ann Westin. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

A.W., 1956- , är en av Sveriges mest kända stå-upp-komiker. I denna självbiografi berättar hon öppenhjärtigt om vändpunkterna i sitt liv. Hon har gjort en klassresa, från arbetarkvarteren på Hisingen i Göteborg fram till dess att hon på Svenska Standuppgalan 2014 blev korad till Årets kvinnliga komiker. Vägen till framgång har varit lång men hennes jävlar anamma har hjälpt henne genom hjärnblödningar, misslyckade äktenskap och självtvivel.

MediaNr: CA29568

Ett annat flickrum

av Kajsa Widegren. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Doktorsavhandling i genusvetenskap. Konstnärerna Helene Billgren, Anna Maria Ekstrand och Maria Lindberg gick i början av 1990-talet under benämningen flickkonstnärer. Det provocerade både konstnärer och kritiker, då det betraktades som nedvärderande och sexistiskt i en värld där manlig, vuxen professionalism premieras. K.W. diskuterar här kön, ålder och sexualitet utifrån verk av dessa tre konstnärer.

MediaNr: CA28667

Historia

Ukraina - fastlåst mellan öst och väst

av Jakob Hedenskog. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Ukraina har varit en egen stat sedan 1991. Politisk oro, maktskiften och spänningar mellan proeuropeiska och ryssvänliga krafter har under alla år präglat landet. 2014 kulminerade dramatiken i och med president Janukovytjs flykt och Rysslands annektering av Krim. Trots ett fredsavtal pågår konflikten med Ryssland alltjämt. Jakob Hedenskog är säkerhetspolitiks analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

MediaNr: CA30097

Burma och drömmen om demokrati

av Bertil Lintner. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Är Burma på väg mot ett mer demokratiskt styre efter årtionden med militärdiktatur? Eller är militären trots ökad öppenhet och allmänna val fortfarande landets mäktigaste institution? Vilken roll kommer landets många nationella minoriteter att spela i det nya politiska klimatet? Trots all optimism efter den demokratiska oppositionens jordskredsseger i parlamentsvalet i november 2015 är Burmas framtid fortfarande oviss.

MediaNr: CA29483

Riket på världens tak

av Patricia Temoche Cortez. Inläst av Helana Jansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok som skildrar inkarikets fullständiga historia. Högkulturen Inkariket uppstod tusentals meter över havet längs Andernas bergssidor: på världens tak. Riket växte snabbt men blev kortlivat. Efter knappt hundra år erövrades och utplånades inkariket av spanjorerna. Den peruanska historikern Patricia Temoche Cortez berättar om hur riket uppstod och hur det styrdes, hon skildrar det mytiska ursprunget och dess religiösa föreställningsvärld.

MediaNr: CA28021

Biografi med genealogi

Glöm inte att andas!

av Agneta Almqvist. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Emma är en ung kvinna som är tillsammans med en man som av andra uppfattas som oberäknelig. En dag förs hon bort till en enslig plats av pojkvännen och misshandlas grovt. Hon svävar länge mellan liv och död. Hon överlever, men vilket liv väntar henne? I boken berättar olika personer om Emma. Hennes kamp tycks omänsklig att klara av men hon hittar i allt det svåra motivationen att gå vidare och stöttas av omgivningen, inte minst sin familj.

MediaNr: CA29278

Bara jag vet vem jag är

av Sture Bergwall. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 17 tim., 47 min..

Sture Bergwall, född 1950 - under en period känd som Thomas Quick - berättar med egna ord om sitt liv och åren på Säters sjukhus. Framför allt berättar han om den period då han erkände ett trettiotal mord som han inte begått, och vad som hände när terapeuter, poliser och åklagare gjorde sitt bästa för att övertyga omvärlden att Thomas Quick var Sveriges värsta seriemördare. Efter en resningsprocess frikändes han för åtta mord och frigavs.

MediaNr: CA29176

Drömmen om det röda

av Nina Björk. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nina Björk, stridbar samhällsdebattör, slår följe med den socialistiska portalfiguren Rosa Luxemburg, 1871-1919, för att försöka förstå hennes tid, vår tid och det kapitalistiska systemet vi lever i. Björk resonerar kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan. Luxemburg var en hårdför revolutionär, skicklig retoriker, analytisk marxist men även en ömsint och kärleksfull person som drömde om att bilda familj.

MediaNr: CA29357

Livet enligt Dagny

av Dagny Carlsson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 3 tim., 46 min..

När Dagny Carlsson var 99 anmälde hon sig till en datakurs. Det blev början på ett nytt skede i hennes liv. Hon började blogga och har kallats världens äldsta bloggare. I den här boken får vi ta del av Dagnys erfarenheter av livet i med- och motgång, får tips på hur man håller sig vital och undviker krämpor på äldre dar. En del reflektioner och jämförelser mellan livet förr och nu hinns också med. D.C., 1912-, bloggare och f.d. textilarbetare.

MediaNr: CA29288

Dagböcker

av Tage Erlander. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 1969: 7 tim., 25 min..

Året är 1969 och amerikanen Neil Armstrong blir den första människan på månen. I USA blir Richard Nixon president. Och i Frankrike avgår de Gaulle som president och ersätts av Georges Pompidou. I Sverige har Socialdemokratiska Arbetarpartiet sin 24:e ordinarie kongress. Den viktigaste punkten är val av ny partiordförande efter Tage Erlander. Detta år lämnar han alltså två av sina viktigaste uppgifter; som statsminister och ordförande i SAP.

MediaNr: CA29475

Den tyske officerens hustru

av Edith Hahn-Beer. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Edith Hahn var en frispråkig ung judisk kvinna i Wien som insåg att det var klokast att gå under jorden när nazisterna tog makten. Hon flydde till München och träffar en tysk officer som gifter sig med henne trots att hon är judinna. Han hjälper henne att hålla hennes identitet hemlig. Denna sanna berättelse om en judinna som överlevde förintelsen är ett unikt vittnesbörd om terror och rädsla, men också om mod och humanitet mot alla odds.

MediaNr: CA29519

Hela Kakan

av Kakan Hermansson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Genom medverkan i olika teve- och radioprogram, till exempel På spåret och Jills veranda har K.H. blivit känd av många svenskar. Hennes åsikter retar upp vissa och älskas av andra. I Hela Kakan berättar hon öppet och humoristiskt om det hon brinner för - klass, kön, rätten att älska den man vill, ADHD och fatshaming. Men vi får även läsa om uppväxten och familjen, och hur de har format henne till den hon är. K.H., 1981-, feminist och konstnär.

MediaNr: CA29445

Mina äventyr som djungelpilot

av Elin Larsson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En berättelse om livet som djungelpilot. Elin Larsson lämnade sitt trygga liv i Sverige för att arbeta som pilot i Indonesiens djungel under fyra år. Vi får följa med på dramatiska äventyr som innebär avancerad bergsflygning över aktiva vulkaner i kombination med extrema arbetsvillkor och förvirrande kulturkrockar. Boken är skriven tillsammans med frilansjournalisten Emil Sergel. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29402

Mitt hat får ni inte

av Antoine Leiris. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den franske journalisten Antoine Leiris förlorade sin hustru Hélène vid terrorattentaten i Paris 2015. Medan Antoine var hemma med sin son gick Hélène på konsert. Hon och 88 andra mördades. Några dagar senare skev Antoine ett öppet brev till terroristerna som tagit ifrån honom hans älskade och hans sons mamma. Antoine tänkte inte låta sig skrämmas eller begränsas av rädsla. Här är nu hans berättelse om livet som måste fortsätta, trots allt.

MediaNr: CA29723

Ibland mår jag inte så bra

av Therése Lindgren. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

T.L., 1987- , har drygt 430.000 följare på Youtube och 10 miljoner visningar i månaden. Hon började sin karriär med glada videoklipp om smink och skönhet. Men under den bubbliga ytan har hon länge kämpat med psykisk ohälsa. På ett ärligt och personligt sätt delar hon med sig av fakta och egna erfarenheter. Det handlar om diagnoser och panikångestattacker, om relationer och kärlek, om terapin och om djuren som blev hennes räddning.

MediaNr: CA29543

Hatad och älskad

av Alexandra Nilsson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Alexandra "Kissie" Nilsson blev känd redan som femtonåring för sitt provocerande bloggande. Hon festade, bråkade, bantade och bloggade sedan om kaoset utan hämningar. Hennes följare både hatade och älskade henne. Idag, tio år senare, vill hon göra slut med den gamla kaosälskande Kissie. Amanda bloggar fortfarande om skönhet och glam, men idag skriver hon också om feminism och näthat. Boken är skriven tillsammans med författaren Ylva Enström.

MediaNr: CA29517

Nattens jägare

av Max Thimmig. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 12 tim., 8 min..

Juristen Max Thimmigs, född 1986, biografi över sin farfar Wolfgang Thimmig, 1912-1976. Wolfgang Thimmig var tysk flygare under andra världskriget och var i oavbruten fronttjänst genom hela kriget. Hösten 1944 avskedades han för sin opposition mot nazismen, men återtogs i tjänst då hans kunskaper ansågs ovärderliga. Källmaterialet består bland annat av Wolfgangs anteckningar, loggböcker och stridsrapporter.

MediaNr: CA28636

Geografi

Best of Brandão

av Henrik Brandão Jönsson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En samling med 12 reportage från vitt skilda delar av världen. DN:s latinamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson tar oss med till Kuba, Kap Verde, Mocambique och naturligtvis till Brasilien. Här möter vi påtända fotbollshuliganer och gruvarbetare, dessutom stöter vi ihop med en ung Zlatan på klubb i Skanör. H.B.J. har tidigare skrivit flera reportageböcker om Brasilien.

MediaNr: CA29552

Brunkeberg - och torget som försvann

av Stella Fare. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Bakom Sergels Torg i Stockholm ligger Brunkebergstorg, idag en anonym trafikrondell med en plantering i mitten. En gång var denna plats ett varmt bultande hjärta i det gytter av gator och gränder som kallades Klarakvarteren. S. F., arkivarie och före detta stadsmiljöborgarråd, gör en resa bakåt och beskriver torgets historia, och det politiska maktspelet i stadshuset som möjliggjorde rivningarna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29219

Ensam seglare jorden runt

av Joshua Slocum. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

J.S., 1844-1909, var en erfaren skeppare och skicklig båtbyggare som i denna klassiker från 1900 skriver om sina äventyrliga strapatser på en segling jorden runt. I april 1985 avseglade han från Boston i 37-fotsslupen Spray. Efter att ha seglat jorden runt återkom han till Newport i juni 1898. Författarens lågmälda ton kontrasterar bjärt mot de ibland hårresande äventyren. Nyöversättning från 2013 med ett omfångsrikt förord av Björn Larsson.

MediaNr: CA29450

Samhälls- och rättsvetenskap

24/7

av Jonathan Crary. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 31 min..

Författaren J. C., konstkritiker och essäist, beskriver hur ständig aktivitet i digitala nätverk, oavbruten tillgänglighet och en fullständig kartläggning av det vi gör och köper i längden innebär att människan snart är helt integrerad i den globala marknaden. Han undersöker vidare sömnens utveckling under skiftande historiska och materiella förutsättningar och argumenterar för att vi håller på att bryta ner alla distinktioner mellan natt och dag.

MediaNr: CA29452

Bara lite blod

av Anna Dahlqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Menstruation har länge varit ett globalt skamtecken och när den skammen kombineras med fattigdom kan det leda till en kollektiv katastrof. Journalisten och författaren A. D. har skrivit ett reportage om menstruationen ur ett internationellt perspektiv. Hon har besökt Indien, Bangladesh, Kenya och USA där hon har träffat menstruerare, mensforskare och mensaktivister. Det som en gång var onämnbart har blivit politik i en växande mensrörelse.

MediaNr: CA29356

Finnjävlar

Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Antologi där 16 sverigefinnar berättar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd, stolthet, skam och kampen för självkänsla. Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Det handlar om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia.

MediaNr: CA29603

Skadad

av Cathy Glass. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Cathy Glass hade varit fostermamma under tjugo år när hon välkomnade åttaåriga Jodie till sitt hem. Inget tidigare barn har varit så trassligt som Jodie, vars våldsamma och aggressiva sätt skrämt iväg flera fosterfamiljer. Allt eftersom Cathy kommer närmare Jodie och flickan får förtroende för henne återges en fruktansvärd historia. Namnen är fingerade men boken är ett verklighetsbaserat vittnesmål över fosterbarns situation i England.

MediaNr: CA28639

Tio tankar om arbete

av Bodil Jönsson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

B.J., professor emerita, resonerar kring vår syn på arbete. Det kan vara både himmel och helvete. Så hur vill vi ha det framöver när också robotiseringen fått utöva sin påverkan? Vad blir det då för mål och mening som vi vill tilldela arbetet? Istället för att söka efter en helhetslösning lyfter hon fram olikheter och förespråkar ett sätt att se på arbete som tar hänsyn till våra livssituationer, yrken, kompetenser och funktionsförmågor.

MediaNr: CA29404

Handbok för psykon

av Tove Lundin. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Journalisten T. J., 1981- , fick för några år sedan diagnosen bipolär sjukdom klass 3. Nu har hon skrivit en handbok som stöd till personer med ADHA och bipolär sjukdom. Här finns råd om hur man uppträder, hanterar ångestattacker, strukturerar sin tid, accepterar sig själv och hur man kognitivt kan påverka det dagliga livet. Innehåller också regler och lagar på arbetsmarknaden, inspirerande "psykon" som gjort skillnad, och mycket mera.

MediaNr: CA28991

Skotten i Köpenhamn

av Niklas Orrenius. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Med utgångspunkt från konstnären Lars Vilks liv och verksamhet skildrar journalisten Niklas Orrenius en samtid där tonläget blir allt mer uppskruvat och våldet aldrig kan tänkas bort. Han utforskar gränserna för västerländsk yttrandefrihet och demokrati liksom drivkrafterna bakom den islamistiska och högernationalistiska extremismen. Syftet är att försöka förstå varför den globala extremismen också sprider sig till Norden.

MediaNr: CA29442

Nya livet

av Fredrik Reinfeldt. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

Idag lever vi nya liv - vi lever längre och har en annan syn på jobb, livsfaser och åldrande. Men har vårt samhälle hängt med i förändringen? I våra nya liv finns nya möjligheter, men också en risk att människor tappas bort och hamnar utanför. Här spanar före detta statsminister Fredrik Reinfeldt in en ny global trend. Med tankar kring möjligheter och ett och annat förslag till lösning på de utmaningar som väntar i en nära framtid.

MediaNr: CA28514

Alla behöver närhet

av Alexander Ståhle. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 41 min..

Hur kommer framtidens städer att se ut? Utifrån ny forskning, en framtidsstudie och egna erfarenheter beskriver stadsforskaren Alexander Ståhle varför våra städer håller på att förändras. Han anser att det finns politiska, ekonomiska och subkulturella krafter som driver på en förändring av stadsmiljön och stadstrafiken. Staden omvandlas för att skapa maximal närhet mellan människor. Vidare menar han att en tät stad är mer rättvis och framgångsrik.

MediaNr: CA29594

Jordbävningen

av Brita Sylvan. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

Hans Scheike dömdes 1988 till flera års fängelse för sexuella övergrepp mot minderåriga. Tillsammans med några kvinnor bildade han en "sexsekt" som bland annat ägnade sig åt att smiska stjärtar med björkris som en metod för andlig rening. Här ger Britta Sylvan, en av kvinnorna i gruppen kring Scheike, sin version av livet i sekten. Hon skriver mycket om rättegången som hon kallar en häxprocess i modern tid. Förord av advokaten Pelle Svensson.

MediaNr: CA29477

Fattigfällan

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Beata har ett välordnat liv. Men så blir hon långvarigt sjuk och hamnar utanför det sociala skyddsnätet. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Beata för en kamp med socialen och strävar efter att få en periods trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent.

MediaNr: CA28734

Teknik, industri och kommunikationer

Photoshop Elements 9 för digitalfotografer

av Scott Kelby. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Adobe Photoshop Elements är ett enklare och betydligt billigare program än dess professionella systerprogram Adobe Photoshop. Det innehåller de flesta funktioner - skapa, redigera, organisera och dela bilder - som den mer avancerade versionen men med färre alternativ. Boken som utgår från version 9 är praktisk inriktad med konkreta tips. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA28486

Ekonomi och näringsväsen

Första hjälpen vid matbordet

av Sara Ask. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok för mer matglädje. Att laga mat till ett barn kan vara tålamodskrävande. Författarens ambitioner är att med denna bok bidra till en avslappnad stund vid matbordet. Sara Ask, dietist och skribent, delar med sig av praktiska tips och knep för att undvika kaos vid måltiden. Vidare redogörs för barnets smakutveckling och de olikheter som finns mellan barn. Här finns också information om viktiga näringsämnen.

MediaNr: CA28717

Oss kattvänner emellan

av Suzanne Axell. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

En bok för kattälskare. Kattexperten Susanne Hellman Holmström och tv-profilen Suzanne Axells delar med sig av sina katthistorier. Vi får även bekanta oss med bland andra Camilla Läckbergs och Elsie Johanssons kändiskatter och deras liv. Det bjuds också på historier från kattvänner och eldsjälar runtom i Sverige samt lite korta fakta om katter.

MediaNr: CA30153

Mathias Dahlgren: hemkunskap

av Mathias Dahlgren. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En kokbok för matlagning i hemmaköket av stjärnkocken Mathias Dahlgren. Boken är indelad i tre delar efter hur lång tid recepten tar att laga: 20 minuter, 40 minuter samt 120 minuter eller mer. Snabblagade vardagsrätter, måltider inklusive dessert och slutligen basrecept och långkok. Här finner vi även listor med oväntade smakkombinationer och proffsknep för genvägar i köket. M.D., 1969-, krögare och kock. Vinnare av Bocuse d'Or 1997.

MediaNr: CA29305

Urban odling

av Ulrika Flodin Furås. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Uteplatser, balkonger, tak och terrasser är ofta underutnyttjade ytor där en egen köksträdgård och en plats för vila kan skapas. Författarna - trädgårdsskribent och landskapsarkitekt - ger byggtips, ritningar och råd om vad man ska tänka på när man planerar, inreder, odlar och bygger. Man ska alltid utgå från de egna förutsättningarna, om till exempel balkongen är mörk kan man odla lämpliga perenner. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29374

Etik och etologi för ett lyckligt hundliv

av Anders Hallgren. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Bokens syfte är att vara en vägledning i hur man förbättrar sin hunds livskvalitet och samtidigt utvecklar det allra bästa förhållandet till hunden. Råden är baserade på etiska grunder och modern etologisk forskning men också sunt förnuft. De tar även hänsyn till vad inlärningspsykologin säger om hur vi ska lära våra hundar på allra bästa sätt - vare sig det handlar om att lära sig något nytt eller lära bort något vi inte vill att hunden ska göra.

MediaNr: CA29328

HQ-gate

av Jenny Hedelin. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

I augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ Bank och bankkraschen var ett faktum. Två månader tidigare hade banken avvecklat sin tradingportfölj, med en förlust på över 1,2 miljarder kronor. Bankens ägare beskylldes för att ha mörkat bankens dåliga affärer och svindlat aktieägarna. Författarna ger skandalen namnet HQ-Gate - en berättelse om inkompetens, myndighetsmissbruk och mygel på samhällets högsta nivå.

MediaNr: CA29659

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning

av Marcus Hernhag. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

M. H., aktieskribent på tidningen Privata Affärer, ger sina bästa tips för ett klokt och framgångsrikt aktiesparande. Hans strategi för att få sparande med stora möjligheter till god avkastning är att satsa på aktier med en stabil utdelning. Han förklarar hur man bygger en egen portfölj med stabila utdelningsaktier. Då slipper man den oro som finns när aktiemarknaden är osäker.

MediaNr: CA28958

Drömmen om svenskt silke

av Anders Johansson Åbonde. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (53 tim., 16 min.).

Anders Johansson Åbonde kartlägger i detalj försöken att bygga upp en silkesindustri i Sverige under 1700- och 1800-talet. Likaså ges en översikt av liknande försök i norra Europa, särskilt i Danmark. I boken återges även flera källtexter som ger inblick i hur aktörerna tänkte och arbetade. En avslutande del av boken ägnas tre akademiska avhandlingar om silke från 1700-talet. De återges för första gången på svenska med rikliga kommentarer.

MediaNr: CA28742

Drick för livet

av My Nilsson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 9 tim..

Bok om vin och kärleken till denna dryck, framför allt om franska viner med besök på vingårdar. Författarna återkommer flera gånger till vinets positiva effekter. De anser att det inte finns någon anledning att avstå ett näringsrikt vin. Med hjälp av olika forskningsresultat vill de påvisa att ett välgjort vin kan uträtta underverk på många sätt, både som terapeutisk njutning och som hjälpmedel mot många sjukdomar.

MediaNr: CA29521

I köket hos Maj

av Kristina Sandberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Hemmafrun Maj från Kristina Sandbergs böcker Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris får här sin egen kokbok, med maten hon lagar i böckerna. Här finns ett 100-tal klassiska recept från Prinsessorna kokbok, kooperativa förbundets receptsamling och självklart Husmoderns köksalmanack. Boken innehåller otaliga klassiker, från köttsoppa och kalvfärsbiffar till mandelkubb och drömmar.

MediaNr: CA29112

Idrott, lek och spel

Stenmark

av Hasse Andersson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Biografi över Ingmar Stenmark. Allt började på Slalomvägen i Tärnaby. Han var oerhört målmedveten i sin träning och tog redan som 18-åring, 1974, sin första seger i världscupen. Det blev till slut 86 segrar i cupen, 2 OS-guld och 3 VM-guld. När Stenmark tävlade stannade Sverige och alla samlades framför TV-apparaterna. Stenmark berättar om sin uppväxt, alla framgångar och om livet efter karriärens slut. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29300

Laget som aldrig dog

av Daniel Nilsson-Padilla. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Det klassiska ishockeylaget Leksands IF åkte säsongen 2014/2015 ur Svenska Hockey Ligan (SHL), den högsta divisionen i svensk hockey. Nästa säsong i Ishockey Allsvenskan började dåligt och laget - som bestod av en helt ny spelartrupp - förlorade en rad matcher. Men det vände och till slut hamnade man i toppen av tabellen och efter ett avgörande kval mot Modo var Leksand tillbaka i SHL. Detaljerad skildring av detta "mirakel på is".

MediaNr: CA29299

Militärväsen

Till attack med Messerschmitt Me262

av Hermann Buchner. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 15 tim., 55 min..

En skildring av andra världskrigets luftstrider på östfronten och slutstriden i Tyskland. För redogörelsen står den österrikiske flygaren Hermann Buchner. Vi får här följa hans utbildning och tiden som flyginstruktör. Buchner var verksam som segelflygare i unga år och efter Österrikes införlivande i Tredje riket överfördes han till tyska Luftwaffe. Där utbildades han till attackflygare och var vid krigsslutet ett av de högst rankade ässen.

MediaNr: CA29516

Att döda en människa

av Björn Hagberg. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 12 tim., 41 min..

Vetenskapsjournalisterna B.H. och M.W. vill veta om människan alltid har krigat och beger sig ut på spaning efter vårt allra första krig. De besöker platser där människor stridit med varandra för flera tusen år sedan och träffar allt från arkeologer till evolutionsbiologer som presenterar olika teorier. Fascinerande expedition tillbaka till krigets ursprung. En resa i människans blodiga förflutna och det som kallas vårt innersta väsen.

MediaNr: CA29696

Naturvetenskap

Ursprung

av Ulf Ellervik. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar 10 tim., 17 min. : ;. DAISY text och ljud.

Essäer om livets ursprung i dess vidaste bemärkelse. Genom historien har människan sökt förklaringar till hur livet uppstod - och vad liv egentligen är. Författaren, professor i bioorganisk kemi, berättar om stora upptäckter och små, om excentriska genier och den oöverträffade slumpen. Det handlar om organiska molekylernas upptäckt, Big Bang, evolutionen, cellteorins uppkomst, genetikens grunder, modern livsmedelsproduktion och mycket annat.

MediaNr: CA29221

Havsboken eller Konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider

av Morten A. Strøksnes. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Två vänner försöker, under fyra årstider, fånga en jättehaj från en bräcklig båt i en fjord utanför nordnorska Lofoten. Det är en plats där sydvästvinden viner genom springorna i trähusen och där natten är mörk, iskall och hänsynslös. Spännande berättelse och en underhållande essä som med hjälp av historia, vetenskap och mytologi ger en helt ny bild och förståelse av havet. Ett främmande universum - där allting började. Prisbelönad norsk bok.

MediaNr: CA29194

Hjälp ditt barn med biologi, kemi och fysik genom hela grundskolan och gymnasiet

av Carol Vorderman. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Många föräldrar känner oro eller till och med rädsla för de naturvetenskapliga ämnena. Hur var det nu med fotosyntesen? När det är dags för kovalenta bindningar och elektromagnetiska vågor har många föräldrar gett upp. Syftet med denna bok är att ge stöd åt föräldrar när de ska hjälpa barnen med läxor i biologi, fysik och kemi - både på grundläggande och mer avancerad nivå. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28588

Medicin

Nästan fri

av Natasja T.. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Såld. Sjuttonåriga Natasja från Litauen drömmer om ett bättre liv i Sverige. Men istället blir hon instängd i en lägenhet och tvingas sälja sig till olika män. Hon berättar vad som händer efter det att hon blev fritagen; hur livet först känns ljust men snart återgår till att bestå av rädsla, ångest och skam. Hon måste gå vidare och övervinna sina rädslor och våga vittna mot de män som gjort hennes liv till ett helvete.

MediaNr: CA28437

Medveten andning

av Anders Olsson. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

A.O. jobbar som andningsinstruktör och har skapat metoden Medveten andning. Han menar att det inte bara är viktigt att vi andas utan också hur vi andas. Många andas på ett sätt som har stort utrymme för förbättringar. Vi överandas, håller andan, andas högt upp i bröstet eller upplever att vi inte andas alls. Dessa andningsmönster är stressande för kroppen och leder till syre- och energibrist. Mång tips på hur man ska andas effektivt i vardagen.

MediaNr: CA29180

Skydda din hjärna

av David Perlmutter. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den amerikanska neurologen D. P. beskriver forskning kring sambandet mellan magbakterier och hjärnans hälsa. Det finns viss forskning som tyder på att hjärnans hälsa starkt är förknippad med vad som pågår i mag-tarmsystemet. Bland de problem som anges finns allt från ADHD, astma och autism till kronisk trötthet, högt blodtryck och Tourettes syndrom.

MediaNr: CA29326

Sanningen om mat och hälsa

av Måns Rosén. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Undrar du vad som är sant och inte sant om alla kostråd? Finns det forskning bakom 5:2 metoden, LCHF, Atkinsdieten och lågfettkost? Kan vi lita på Dr Mosley och Livsmedelverket? Författaren Måns Rosén, tidigare adjungerad professor vid Karolinska Institutet och odontologie hedersdoktor, ger en faktabaserad vägledning bland alla dieter. Författaren söker att sammanfatta vad vi vet och inte vet om mat och hälsa.

MediaNr: CA29376

Komplexa fall inom psykiatrin

av Eleonore Rydén. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Boken ger en inblick i den kliniska vardagen där patienter ofta har svårigheter som sträcker sig över flera diagnoser. Om problematiken är komplex kan det bli svårare att använda specifika behandlingsmetoder. Vart går gränserna och vilka faror och möjligheter finns det med fler diagnoser? Författarna beskriver en modell för hur man kan närma sig ämnet. Boken riktar sig till personer med människovårdande yrken, närstående och allmänt nyfikna.

MediaNr: CA28906

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bara tre ord

av Becky Albertalli. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Simon Spier är sexton år gammal och gay, men det är det ingen som vet om. Förutom hans nätflirt Blue. När några av Simons mejl till Blue kommer i orätta händer riskerar Simons hemlighet att avslöjas. Typ för hela skolan. Nu måste han hitta ett sätt att förhindra att ryktet sprids eller att komma ut självmant, innan hans värld rämnar. Risken finns att han kastar bort sin chans att bli lycklig med Blue.

MediaNr: CA29184

Varm vinter

av Åsa Anderberg Strollo. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Svart sommar. Annie och hennes familj är tillbaka i stan. I skolan pågår en renovering som verkar ha väckt gamla krafter till liv. Annie börjar se saker som ingen annan uppfattar. Vad var det egentligen hon skymtade innanför dörren till det gamla skyddsrummet? Det är inte bara läskigt. För i skolan finns det en kille som Annie gillar. De ses nästan bara när brandlarmet går och varje gång möts deras blickar..

MediaNr: CA28997

Bokstavspromenaden

av Peter Arrhenius. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alice älskar bokstäver och kan faktiskt allting om alfabetet. I den här boken får läsaren följa med Alice på en bokstavspromenad i hennes stad. Överallt kan Alice se bokstäver! I fruktaffären, på caféet, i gottegrottan och hos frissan. Promenaden leder läsaren genom hela alfabetet, från A till Ö. Boken är skriven på rimmad vers.

MediaNr: CA29346

Ormbunkslandet

av Elin Bengtsson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Margit klarar inte av tystnaden hemma när hennes bror Mika rycker in i lumpen. Hon måste bort och tar tåget till Malmö. Väl där vet hon inte vart hon ska ta vägen eller var hon hör hemma. Margit och Mika delar en hemlighet, något förbjudet som liknar en insekt. Margit finner snart en ny värld i ett aktivistiskt kollektiv, men ska hon våga berätta? Elin Bengtsson, 1987-, har tidigare skrivit boken Mellan vinter och himmel.

MediaNr: CA28781

Skuggan som försvann

av Torsten Bengtsson. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Olofs pappa har träffat en ny kvinna och Olof måste flytta med sin mamma till en annan stad. Olofs tvillingbror Anton kanske också följer med till den nya staden. På väg till sin nya skola genar Olof genom en gångtunnel. Halvvägs genom tunneln hör han någon ropa med skrovlig röst. På andra sidan träffar han en tjej som heter Amina. De ska gå i samma klass. Hon säger att ingen går igenom tunneln. Vad är det som finns där nere?.

MediaNr: CA28925

Eliten

av Kiera Cass. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien The selection. Av trettiofem tävlande återstår nu bara sex - Eliten. Kampen om prins Maxons hjärta är hårdare än någonsin. Ett liv med Maxon skulle innebära en tillvaro i trygghet och överflöd, men också svåra beslut i ett kungarike byggt på förtryck och brutala lagar. Dessutom gör hennes första kärlek Aspen allt för att vinna henne tillbaka. När America väl har gjort sitt val är det kanske redan för sent.

MediaNr: CA29412

Mozarts banan

av Gillian Cross. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När Alice Brett flyttar från staden till en liten by har hon aldrig sett en häst i verkligheten. Mozarts banan är ett konstigt namns på en helt galen häst som finns i byn. Barnen är förbjudna att rida på honom. Inte ens skolans okrönte kung, Sammy Foster, har hittills lyckats tämja honom. När Alice blir utmanad att sätta sig på Mozarts banans rygg tar hon utmaningen på allvar. Och hon har en plan för hur hon ska lyckas.

MediaNr: CA28926

Skatten från Miklagård

av Tom Egeland. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Roberts mamma är arkeolog och arbetar med utgrävningen av en vikingagrav. De hoppas att den har tillhört hövdingen Njål, som var en mäktig hövding. I Roberts drömmar har det samtidigt dykt upp en vikingapojke som heter Ulv. Ulv vaktar en hemlighet och med hjälp av ett föremål som Robert hittade i vikingagraven försöker han lista ut vad det kan vara för hemlighet. Han får reda på att hemligheten är farlig, och att flera är på jakt efter den.

MediaNr: CA29462

Mördarkattens hämnd

av Anne Fine. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

3:e fristående boken om katten Tuffy. Tuffy är tillbaka! Ellies mamma tar hem konst från en kurs som hon gått. Den här konsten faller inte Tuffy i smaken. Men vad kan han göra? En liten reva i tavelduken kanske, eller råka knuffa till den där gräsliga krukan. Kul berättat i korta kapitel. Boken passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA29012

Det gyllene garnet

av Cornelia Funke. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Jakob Reckless som började med Reckless. Spegelvärlden vill inte släppa taget om Jakob, och han ger sig av dit igen. Utan att veta om vad det är har Jakob lovat att betala ett pris för att befria Räv och bli räddad ur Blåskäggs labyrint. Men när han får veta vad priset är, vill han till varje pris bli löst från löftet han har givit. Tillsammans med Räv beger han sig på en resa österut. C.F., 1958-, tysk författare.

MediaNr: CA29223

Dribbla, skjut, rädda!

av Måns Gahrton. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Fotbollstvillingarna. Kim och Konrad är tvillingarna som älskar fotboll. De har just flyttat och ska börja spela i ett nytt lag. Snart blir det dags för en viktig match. Ska Konrad avgöra? Och jan Kim rädda en straffspark i matchens sista minut?.

MediaNr: CA29629

En tjej att klicka bort [not!]

av Måns Gahrton. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Eva & Adam som börjar med Huvudet fullt av dig. Historien om Eva och Adam berättas på nytt. Adam och Eva har kyssts! Men Adam tänker ändå hålla sig borta. Aldrig mer tjejer efter det där som hände när han var kär i Molly. När det är dags för friidrottstävling kan Adam inte tacka nej, trots att Molly kommer att vara där. Eva försöker tycka att det där med Ryska posten är töntigt när hon ser bilderna på Adam och Molly tillsammans.

MediaNr: CA28508

Huvudet fullt av dig [(och mig)]

av Måns Gahrton. Inläst av Maria Kjellberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Eva & Adam. Historien om Eva och Adam berättas på nytt. Adam ska börja i en ny klass. Kanske han äntligen kan bli den coola killen han drömt om att få vara. Men det går inte riktigt som han har tänkt sig. Eva har fullt upp med bloggen, fotbollen, bästisen Annika och sina drömmar om rockkillen Fetch. Hon har inte tid att lära känna den där konstige nye killen Adam. Men så har hon fest hemma och då händer något oväntat.

MediaNr: CA28509

Den sista soldaten

av Keith Gray. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bröderna Joe och Wade bor i Texas med sin mamma. Deras pappa tog värvning i kriget, men kom aldrig tillbaka. Året är 1922 och det är ont om pengar, men när ett kringresande tivoli rullar in i staden hoppas de ändå att de ska få gå dit. Det är särskilt en sak på tivolit som lockar Wade - en soldat från första världskriget. Vem är han och vad vill han egentligen bröderna?.

MediaNr: CA29436

Flugornas härskare

av Jacob Grey. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Feralerna. När Caw besegrade den ondskefulla Spindelmästaren trodde han att allt skulle bli som vanligt igen. Men ingenting kunde vara mer fel. Märkliga saker händer i Blackstone, och allt började när Flugornas härskare dök upp i staden. Hon har satt en ondskefull plan i verket, och har mäktiga allierade. Caw har inget annat val än att ge sig in i kampen mot ondskan, och han behöver all hjälp han kan få. Men vem kan han lita på?.

MediaNr: CA28850

Det andra landet

av Staffan Götestam. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den andra boken om Funny. Boken innehåller två berättelser. I den första, Det andra landet, hamnar Funny i Limitanien, ett land med konstiga varelser. Hon förlorar sina magiska krafter och förväxlas med ett odjur. I den andra berättelsen Chin-Wha och spåren i snön, träffar Funny pojken Chin-Wha som har rymt från sin styvpappa. Med hjälp av magi tar dem sig över havet för att leta reda på Chin-Whas riktiga pappa. Det blir ett äventyr med inslag av både ondska och godhet.

MediaNr: CA28189

Den rutiga zebran

av Pia Hagmar. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Artonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Ett cirkussällskap kommer till Frändefors, tanken är att de ska slå läger där och vila ut i några veckor. Myggan visar sig vara barndomskompis med Dina, en flicka på cirkusen och Henke upptäcker att det är någonting alldeles speciellt med Dina. Men det är inte alla som gillar att det kommer främlingar till orten, och snart börjar det hända otrevliga saker.

MediaNr: CA28812

Det är Flanagan och jag

av Bo R. Holmberg. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I Bjarnes klass går Lenny Karlsson, en stökig kille som trakasserar Bjarne och hans kompis Flanagan på vägen hem från skolan. Killarna gör allt för att undvika Lenny, de smiter tidigare från lektioner, tränar boxning för att bli starkare och förhoppningsvis kunna ge igen. En dag har de fått nog och provar en besvärjelse som Bjarnes mormor lärt dem. Den används för att stjäla modet ur människor. Men trollformeln verkar fungera lite för bra.

MediaNr: CA28150

Mörkermagiker

av Jerker Hultén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Drakhjärta och hamnskiftare. Striden mot Molgor närmar sig och Nordanländernas kungar och drottningar samlar en motståndsarmé för att kunna besegra hans horder av mörkervarelser. Under tiden letar Albin, Rurik och Gillis efter Feorine Beskyddarens torn, medan Vera, Agata och drakarna spanar efter Molgor. Men jakten efter tornet blir svårare än någon av dem kunnat ana och ingen vet var Molgor och hans armé är.

MediaNr: CA29463

Spökkuppen

av Lisa Hyder. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Syskonen Tilly som börjar med Bibliotekskuppen. Fjärilshaga internatskola växer och klassrummen räcker inte längre till. Därför bestämmer rektor Birgitta att källaren ska renoveras trots lärarnas protester. Det finns nämligen ett spöke som levt i källaren i många år. Lottie, Axel och Oliver Tilly får höra om planerna. De har alltid velat se ett spöke. Tänk om renoveringen skrämmer bort spöket! Det är dags för Lottie att planera igen.

MediaNr: CA28152

Morfar till salu, farmor på köpet

av Håkan Jaensson. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Nicole älskar sin farmor och sin morfar jättemycket. Farmor är bestämd, men rolig och morfar är väldigt förtjust i korv. Både farmor och morfar älskar Nicole över allt annat. Men när de plötsligt vill vara med Nicole varje dag och dessutom bråkar och konkurrerar om hennes kärlek får hon nog! H. J., 1947-, har tidigare bland annat skrivit böckerna om Nusse-kudden.

MediaNr: CA28194

Tornspöket

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Spökfångarna. Ebba är på skolutflykt vid ett gammalt slott när den nya klasskompisen Tor plötsligt försvinner. Ebba har inte riktigt lärt känna Tor ännu, hon har bara lagt märke till att han har en väldigt stor illgrön ryggsäck. Alla letar och ropar, men Tor finns ingenstans. Plötsligt får Ebba syn på något grönt som skymtar förbi uppe i ett tornfönster. Hon beger sig på egen hand upp i tornet, men där uppe finns bara Tors ryggsäck.

MediaNr: CA28153

Pojken med hundögonen

av Jonatan Järvi. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Stigs föräldrar bråkar om allt möjligt. Men när Stig tvingas att tillbringa lovet hos sin morbror Zickzack och hans familj på landet blir allt annorlunda. Där är äventyr och fantastiska uppfinningar viktigare än slipsar och kalendrar. Stig lär sig rida på familjens noshörning Lillgunnar och åka slalom mitt i sommaren. Han får sega råttor och uppfinnardricka till frukost. Och så hittar han en riktig vän - sin kusin Lina.

MediaNr: CA29443

Kitty och fönstermysteriet

av Carolyn Keene. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En Kittybok utgiven 1956. Brevbärare Ritter söker tillfälligt skydd hos familjen Drew efter att ha hamnat mitt i en storm. Brevbäraren piggas upp med en kopp te och passar samtidigt på att visa en tidning för Kitty. Tidningen innehåller en efterlysning av ett medeltida glasmålat fönster som på 1850-talet försvann från England. Ett spännande mysterium som också lär ut en del om glaskonst och Amerikansk historia.

MediaNr: CA29190

Mayafolkets hemlighet

av Kim M. Kimselius. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Theo och Ramona gör tidsresor till stora händelser i modern historia. Denna gång har de tillsammans med sina vänner Linda och Robert hamnat i mayafolkets stad Palenque på 600-talet. En schaman uttalade en förbannelse som nu, flera generationer senare, har drabbat Theo och Ramona. Kommer de att överleva? Och kommer de att kunna ta sig tillbaka till nutiden? I berättelsen blandas historiska fakta och myter med spänning och fantasi.

MediaNr: CA29380

Persiens pärla

av Kim M. Kimselius. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Theo och Ramona gör tidsresor till stora händelser i modern historia. Denna gång befinner sig Ramona i Persien på 500-talet före kristus. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? En omfattande faktadel avslutar boken.

MediaNr: CA29381

Pestan

av Åsa Larsson. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien Pax som börjar med Nidstången. Fler och fler insjuknar med märkliga symptom i Mariefred. Ingen kan hitta något botemedel. När Alriks och Viggos egen familj drabbas dras killarna in i en kamp mot klockan för att finna en lösning. Hur kan en sådan mystisk sjukdom bekämpas? Samtidigt har Iris kommit på en plan för att ta reda på vem Svarthäxan är. Men planen är livsfarlig.

MediaNr: CA28148

Let it snow

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Vi får följa några ungdomar i en liten amerikansk stad som drabbats av snöstorm på självaste julafton. Det är tre romantiska berättelser av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle som flätas samman. Det extrema vädret spelar en viktig roll genom att starta händelsekedjor och skapa oväntade möten.

MediaNr: CA29496

Kampen mot Samaael

av Ola Lindholm. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Drömfångaren som börjar med Odjuret vaknar. Andy vet nu att han är utvald. Bara han kan hålla i silversvärdet och förgöra ondskan. För att rädda världen från odjuret Samaael som sprider skräck och mörker tvingas Andy, familjen Angel och drömdjuren lämna ön ute i oceanen och bege sig till den värld där Samaael väntar. Men kan han verkligen överleva en kamp mot odjuret och kommer drömdjuren att få leva fritt bland människorna igen?.

MediaNr: CA28095

Scenskräck

av Maja Lunde. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Björg går i 6:an och hör inte till de coola i skolan. Hon gillar att läsa tjocka böcker och att laga mat som är konstig. Efter sommarlovet kommer en ny tjej till klassen. Hon heter Helena och gillar chockrosa. Sedan den dagen är inget sig likt i Björgs liv. Plötsligt finns hon med i ett gäng tillsammans med Helena, Ivan och Alfred. Och Helena säger att alla i gänget är coola men att ingen i skolan har upptäckt det än.

MediaNr: CA29294

Flickan på kyrkogården

av Mårten Melin. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Spöksystrar. Nila är på väg till sin nya skola. Det är den allra första dagen. Hon är lite sen och bestämmer sig därför att ta en genväg över kyrkogården. På en gravsten sitter en flicka i bara t-shirt. Hon heter Maj och verkar inte frysa, trots att det är vinter och smällkallt. Nila tycker att Maj är rolig, fast också lite konstig. Varför är hon alltid på kyrkogården och fryser hon inte fast det är så kallt? Är hon ett spöke?.

MediaNr: CA28171

Den tusende följaren

av Jenny Milewski. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Stella har tiotusentals följare i sociala medier, hon har vänner, och dessutom är hon ihop med skolans snyggaste kille. Kort sagt, Stella har allt man kan önska sig. Tills den dag Nova Star dyker upp på nätet. Hon kidnappar Stellas identitet, skriver i hennes namn och stjäl hennes fans. Polisen kopplas in på fallet men kan inget göra. Stellas tillvaro rämnar bit för bit - tills hon själv söker svaret på gåtan Nova Star.

MediaNr: CA29249

Världens värsta resa

av Marius Horn Molaug. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Andra boken om Ruben. Här får Ruben följa med Kent och hans pappa på en charterresa. Första dagen somnar Kents pappa på en luftmadrass och försvinner ut på havet. Ruben och Kent blir omhändertagna av hotellets maskotar. Men skurkarna inne i kostymerna tvingar pojkarna att överta maskotjobbet. Nu måste Ruben och Kent dansa under vattengympan i bassängen och vara studsmatta åt en massa blöjungar. Hur kul är det?.

MediaNr: CA28507

Fröken Smith

av Beverley Nichols. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Trädet som kunde niga. Judy och hennes mormor anar oråd när det kommer en häxa, fröken Smith, till byn. På ytan verkar hon charmig, ung och vacker. Men snart står Judy och hennes mormor öga mot öga med en mycket farlig och mäktig fiende, men tvekar inte en sekund - de måste göra allt för att rädda Snowdrop.

MediaNr: CA29563

Ett fall i alla fall

av Ulf Nilsson. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje boken om kommissarie Gordon och Paddy. Gordon har gått i pension och Paddy är ensam kommissarie på den lilla polisstationen i skogen. Det är inte lätt, speciellt inte när det hörs kusliga ljud utanför polisstationen om nätterna. Till slut tar Paddy mod till sig och söker upp Gordon för att be om hjälp. Samtidigt händer det som absolut inte får hända - nere på ängen är två ungar från dagiset försvunna! En ekorrunge och en kaninunge.

MediaNr: CA28104

Nu är det äntligen jul

Inläst av Cecilia Walton Agrell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Antologi på temat jul. Här finns berättelserna om hur Spöket Laban, Babar, Tomten, Snickar Andersson, Kajsa Kavat, mössen och Måns och Mari firar jul på sitt eget vis. Även sånger för stora och små, till exempel Tre pepparkaksgubbar, Sockerbagaren och Tomtarnas julnatt.

MediaNr: CA28513

Den spruckna planeten

av Ingrid Remvall. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tredje delen i serien om Prismagalaxen. Boken utspelar sig år 2257, i en galax långt borta. Novas pappa är på flykt men följer ändå med henne på en expedition till en helt outforskad planet. Expeditionens deltagare har alla sina egna hemligheter och det händer konstiga saker på planeten. Hur ska Nova och hennes vänner klara sig undan Översten den här gången? Boken passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA28637

Min bror monstret

av Mårten Sandén. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I ett höghus bland många i ett nedgånget område bor Benjamin och hans bror högst upp i en kall, grå lägenhet. Deras mamma är död och pappan är försvunnen. Benjamins bror, som kallas Monstret, är nästintill omänskligt stark, men med förstånd som en tvååring. Nu är det Benjamins ansvar att se till att de överlever. När Monstret blir livvakt åt ställets värsta smågangster finns det helt plötsligt pengar i hemmet. Hur mycket kan man offra för en dröm?.

MediaNr: CA27989

Tårar i havet

av Ruta Sepetys. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I januari 1945 sänktes skeppet Wilhelm Gustloff av sovjetiska torpeder. Nästan 10 000 personer drunknade. De flesta var människor på flykt undan kriget. Salt to the sea handlar om fyra ungdomar som hade kunnat vara ombord på skeppet. Joana, Florian, Emilia och Alfred kommer från olika bakgrunder, men bär alla på fasansfulla upplevelser av kriget. De flyr genom Tyskland med siktet inställt på skeppet som de tror ska bli deras räddning.

MediaNr: CA28848

Hawkings korridor

av Neal Shusterman. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Teslas vind. För att skydda sin pappa och lillebror tvingas Nick Slate att hjälpa Accelerati färdigställa Teslas fantastiska maskiner. De maktgalna ledarna vill inget hellre än att kontrollera världens energikällor - men det saknas tre föremål. Den här gången måste Nick hitta Teslas sista uppfinningar - de som kan förgöra tid och rum. Kommer Nick att hinna stoppa Acceleratis planer innan det är för sent?.

MediaNr: CA29170

Superbitcharna gör bort sig

av A. Audhild Solberg. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den andra boken om Anne Bea. Anne Bea och henne bästa vän Nils är fortfarande långt ifrån populärast i sjuan. Men de är inte längre ensamma. Deras kompisgäng har blivit så stort att de fyller ett helt bord i matsalen. Dessutom är klassens superbitchar ovänner, så Anne Bea får äntligen vara ifred. Och så har bandet Fuck Justin fått sin första spelning. Frågan är bara vem som ska sjunga. Snart inser Anne Bea att livet är en berg-och-dalbana.

MediaNr: CA28676

En förtrollad jul

av Siri Spont. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Adventsbok i 24 kapitel. När Yusuf flyttar hem till Martha känns allt först bara jobbigt. Yusuf är tyst och tråkig och håller sig mest bara för sig själv. Och när han stjäl Marthas hamster och tar med den ut i skogen tappar hon tålamodet helt. Men allt förändras när Yusuf en dag övertalar Martha att följa med honom ut i skogen. Där väntar en magisk värld och ett uppdrag som bara de kan klara av.

MediaNr: CA28517

Sanningen om Dixie

av Martin Svensson. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första boken om Dixie. Dag är tolv år och bor i Mönsterås tillsammans med pappa och storebror. Dag har bestämt sig: han ska inte bli finnig, inte bli kär och han ska inte vara rädd för någonting. Han ska börja göra stunts, filma dem och posta dem på Youtube. För att hålla det hemligt maskerar han sig och kallar sig för Dixie. Men det är supersvårt - inget av det Dag och hans kompis Goff försöker ser särskilt coolt ut på film. Så träffar de Soraya.

MediaNr: CA28094

En väktares bekännelser

av Elin Säfström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Stockholm är fullt med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare femtonåriga Tilda. I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men när hon är bortrest ligger allt ansvar på Tilda. Men när skolan angrips av jordvättar och folk börjar försvinna får Tilda problem. Till råga på allt är Hakim, killen med världens brunaste ögon, trollbunden av den överjordiskt vackra Natta, och ser inte Tilda.

MediaNr: CA29486

Odjuret i labyrinten & andra grekiska myter

av Annika Thor. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Boken innehåller både välkända och mindre bekanta grekiska myter. Här finns kung Midas med åsneöronen, Atalanta som sprang fortare än alla sina friare, Narcissus som förälskade sig i sin egen spegelbild, lille Ikaros som provade sina vingar men flög för nära solen, Iphis som föddes som flicka men blev en pojke och det väldiga odjuret Minotaurus i Daidalos labyrint.

MediaNr: CA28542

Naondel

av Maria Turtschaninoff. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Maresi. Kabira ska vårda en källa med goda och onda krafter. Men när hon avslöjar källan för sin förälskelse, visirens son Iskan, använder han dess krafter för sina egna mörka syften. Tillsammans med flera andra kvinnor sitter Kabira fängslad i hans harem. För att kunna fly måste de samarbeta. Men flykten har ett pris. M.T., 1977- , en av Finlands mest framstående fantasyförfattare.

MediaNr: CA29072

Offside

av Annica Wennström. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Andra boken i Serien om Sebastian som inleds med Bänkad. Sebastian har blivit uttagen till elitlägret i fotboll. Men det som är en dröm för många känner sig Sebastian tveksam inför. Han gillar inte det hårda snacket och att man ska var på ett visst sätt. Borde det inte räcka med att man är bra på plan? Sebastian peppas av sin tränare som tror på honom trots det svartfärgade håret. En bok om fotboll och vänskap.

MediaNr: CA29317

Modemysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Den 25:e boken om LasseMajas detektivbyrå. Den världskände modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda invånarna i Valleby och belöna dem med en resa till modets huvudstad Paris. Men när hans älskade katt försvinner tappar han gnistan. Försvinnandet följs av ett hotbrev: Jean-Pierre måste lämna ifrån sig den ytterst värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion, annars får han inte återse sin ovärderliga Lulu.

MediaNr: CA27976

Ingenting och allting

av Nicola Yoon. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

18-åriga Maddy har en extremt ovanlig immunsjukdom - hon är allergisk mot världen och lever sitt liv instängd hemma. Hon har lärt sig att vara nöjd med det. Tills Olly flyttar in i grannhuset. Är det värt risken att dö för att få röra vid honom? Och vad är livet egentligen värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt? Debutroman av Nicola Yoon. Boken kommer även att filmatiseras.

MediaNr: CA28893

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Livet - en handbok

av Farzad Farzaneh. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Farzad Farzaneh känd från barnprogram i SVT samt från Barnens pod tipsar om hur man gör med sånt som är viktigt i livet. Bland annat får man lära sig vad vuxna får (och inte får) bestämma över, när det är bästa läget att föreslå högre veckopeng och hur man gör när man blir kär. Boken är indelad i kapitel utefter olika teman: kärlek, skolan, humor, sorg, pengar, vuxna och vänskap. Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA29074

Teknik, industri och kommunikationer

Funkar det?

av Malgorzata Mycielska. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här hittar du fakta om en massa nya och gamla uppfinningar. Knasiga och smarta eller helt omöjliga. Här finns allt från pruttfilter, djupfryst musik och fluglockare till karamellsorterare, springcykeln och Leonardo da Vincis fallskärm. En rolig bok om fantasi som den viktigaste ingredienser i uppfinningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29492