Nya talböcker december 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 247 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Boken, platsens gårdag nu

av Adunis. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar D. 2: 13 tim., 34 min..

Del 2 av författarens poetiska resa genom 500 år av arabisk kulturhistoria. Vägvisare på resan är al-Mutanabbi, en av arabvärldens största författare, verksam som hovpoet i Syrien på 900-talet. Den helhetssökande visionen som skalden gör anspråk på kolliderar med både gängse trossatser och rådande poetiska konventioner. Polyfont verk som blandar poesi, brev och historieskrivning. A., 1930- , syriansk författare, numera bosatt i Paris.

MediaNr: CA29784

Arton grader minus

av Stefan Ahnhem. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. Allt pekar på att det är en olycka, men när föraren obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader under vilka han hållits nedfryst. Fabian Risk och hans kollegor på kriminalpolisen i Helsingborg får ett knepigt fall. Samtidigt utsätts en hemlös för en brutal misshandel i Helsingör. Finns det någon koppling mellan fallen? Tredje boken i serien om Fabian Risk.

MediaNr: CA29668

Sexpuckona anfaller!

av Sofia Albertsson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När S.A. startade en personlig sida på ett internetforum blev hon utsatt för sextrakasserier och oönskade inviter. Hennes irritation växte och hon började så småningom driva med dem som kontaktade henne. Här redovisas en del av konversationerna under rubriker som Sexpuckon med kort stubin, Sexpuckon som bara inte fattar vinken och Sexpuckon som slår ett slag för jämställdheten. S.A., 1982-, svensk författare.

MediaNr: CA29617

Dansa min docka

av M. J. Arlidge. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ruby Sprackling vaknar med ett vagt minne av ett besök på en klubb kvällen före. Hon vet att hon la sig i sin egen säng men nu vaknar hon i en fönsterlös källare. Kort därefter hittas ett kvinnolik inte långt från där Ruby hålls fången. Kriminalkommissarie Helen Grace tar hand om utredningen. Kvinnan har inte saknats eftersom det hela tiden kommit sms från henne. Helen förstår att mördaren förmodligen redan fångat ett nytt offer.

MediaNr: CA30132

Tills bara aska återstår

av Lisa Bjurwald. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Rebecka Born har fått chansen att göra karriär som specialpolis inom Sektionen för särskilda hot (SSH), en elitgrupp som bekämpar terrorism och organiserad brottslighet. Hennes första fall är att utreda de mystiska morden på två kvinnor som hittats stympade och brända vid Klarälven i Värmland. På plats ställs Rebecka inför en helt ny typ av hot - ett hot som inte låter sig betvingas med vanliga polismetoder.

MediaNr: CA29644

Horor som mördar

av Roberto Bolaño. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

13 noveller som har en gemensam sorgsen grundton, vare sig de utspelas på en fotbollsplan i Barcelona, i en badort i Mexiko eller i fotspåren på en exilchilenare i Berlin. I texterna ryms även kärleken - till livet, till litteraturen och till kantstötta och vilsna människor. R.B., föddes 1953 i Chile och dog 2003 i Barcelona. Han var då en av den spansktalande världens främsta författare och på randen till ett internationellt genombrott.

MediaNr: CA29851

Breven från ön

av Jessica Brockmole. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Mars 1912. 24-åriga poeten Elspeth Dunn börjar brevväxla med David Graham, en collegestudent från Amerika. Snart blir de vänner och så småningom förälskade. Men första världskriget kommer emellan dem. Juni 1940. Elspeths dotter Margaret har förälskat sig i en pilot vid brittiska flyget. Hennes mor varnar henne förgäves för kärlek i krigstider. Men så försvinner Elspeth och endast ett brev finns kvar som en ledtråd till var hon kan vara.

MediaNr: CA30000

Fallet med liket i Fornhemmet 1916

av Lennart Brohed. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 5 tim., 24 min..

Året är 1916. I Lysekil får den 24-årige konstapeln Göran Persson i uppdrag av polischef Nordenhöök att utreda det hopplösa fallet med liket i Fornhemmet. Liket är kroppen av ett nyfött barn som har hittats på vinden i en stuga som ägs av fornminnesföreningen. Liket är mumifierat och det är mycket svårt att avgöra hur länge det har legat där. Och vad har egentligen hänt? Boken är kronologiskt den första delen i en serie deckare med Göran Persson.

MediaNr: CA29960

Flickan med gåvorna

av M. R. Carey. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Uppmärksammad skräckroman som också filmatiserats. Större delen av mänskligheten har drabbats av en svampinfektion som stänger av deras hjärnor och väcker en hunger som bara kan stillas av mänskligt kött. Det ser ut som om slutet för mänskligheten närmar sig. Eller finns det fortfarande hopp? Svaret finns kanske hos Melanie, flickan som har alla gåvorna. Boken bygger på författarens novell "Iphigenia In Aulis" som var nominerad till Edgarpriset.

MediaNr: CA29439

Spionen

av Paulo Coelho. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Mata Hari, 1876-1917, kom till Paris utan några pengar, men blev snart en framgångsrik dansös. Hon chockade och underhöll stora publikskaror, och blev vän med flera av tidens mäktigaste män. 1917 greps hon anklagad för spioneri. Romanen bygger på ett brev M.H. skickade en vecka före sin död. Det är skrivet i fängelset, där hon väntade på sin avrättning och i brevet berättar hon om sina livsval och sin sanning. P.C., 1947-, brasiliansk författare.

MediaNr: CA30037

Kroppsligheten

av João Paulo Cuenca. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Rio de Janeiro, Copacabana. I vykortets och karnevalens stad rör sig horor och knarkare på portugisiska stenar medan den omöjliga natten vägrar ljusna. Bokens tre huvudpersoner - berättarjaget, Carmen och Alberto - utgör ett ändlöst och mångfacetterat triangeldrama, sammantvinnade som i en fuga: de är älskare, fiender, mödrar, döttrar, hallickar, bekanta, levande, döda. J.P.C., 1978- , uppmärksammad brasiliansk författare.

MediaNr: CA29755

Den poetiska Eddan

Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den poetiska Eddan är Nordens äldsta diktsamling. Här berättas om hednatidens gudar och hjältar: Tor tar tillbaka sin hammare, Loke uttalar smädelser med förödande konsekvenser och Oden tävlar med en jätte i kunskap. Det hela börjar med Völvans spådom, den mystiska profetian om världens skapelse, förfall och slutgiltiga undergång i Ragnarök. Nyöversättning av Lars Lönnroth. Bygger på den senaste forskningen om Codex Regius och andra handskrifter.

MediaNr: CA29570

Att gå med sina skuggor

av Jude Dibia. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 17 min..

Adrian har gift sig med Ada, han har bildat familj och försökt anpassa sig till det nigerianska samhälle där lagar och traditioner inte accepterar homosexualitet. Men plötsligt sprids ett rykte om Adrian på jobbet och bland vännerna, han måste en gång för alla stå upp för vem han egentligen är. Ada å sin sida upptäcker att hon inte är den enda som är gift med en homosexuell man. Jude Dibia, 1975-, nigeriansk fristadsförfattare bosatt i Malmö.

MediaNr: CA29919

Exodus

av DJ Stalingrad. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 3 tim., 35 min..

Skriven av DJ Stalingrad, pseudonym för Piotr Zilajev, rysk författare och antifascistisk aktivist. Han tillhör Rysslands så kallade förlorade generation. De som föddes precis innan Sovjetunionen kollapsade och som växte upp i det moraliska och materiella förfall som följde. Bokens huvudperson är en antifascist och anarkist vars liv består av gatubråk, våld och hat. En våldsam och nattsvart beskrivning av en av Rysslands mörka sidor.

MediaNr: CA29749

Vintermörker

av Åke Edwardson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Novellsamling med 28 berättelser av Åke Edwardsson. Samlingen består till största delen av kriminalberättelser, men det finns också flera skräck- och spökhistorier samt en kärleksnovell. Flera av novellerna är tidigare opublicerade.

MediaNr: CA29692

Madeleine F.

av Lena Einhorn. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Hanna har börjat på en författarskola. Eleverna får ett projekt att skriva om en person som för åtta år sedan publicerade annonser i Gula tidningen. De är undertecknade av Madeleine F och hon erbjuder lektioner i naturvetenskap, balett, konst, musik, städhjälp och översättningar. För Hanna blir uppgiften en personlig fråga, hon måste ta reda på vem kvinnan är. Roman om sökande, både efter en försvunnen person och efter sin egen identitet.

MediaNr: CA29922

Jag kommer ihåg

av Peter Englund. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Historikern och författaren Peter Englund, född 1957, har nedtecknat 658 korta minnesfragment från sin barndom - skärvor som i många fall är vardagliga och obetydliga men som är gemensamma för många andra som växte upp i rekordårens Sverige. Det är ingen självbiografi utan, enligt författaren, "ett pointillistiskt självporträtt, där en del av dragen även tillhör andra".

MediaNr: CA29791

Anna Julianas seger

av Miriam Eriksson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 40 min..

Anna Julianas farfar omkommer under mystiska omständigheter. Hennes far är angelägen om att ingen skugga ska falla över släkten, och motsätter sig Anna Julianas livsval. Men hon står på sig och väljer sin egen väg, trots att hon inte vet var den leder. Men varför var fadern så angelägen, och vad gav Anna Juliana kraften att trotsa honom? En berättelse om tre generationer i Oviken och Örebro. Delvis baserad på människor som funnits på riktigt.

MediaNr: CA30135

Nu

av Maxim Grigoriev. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Det är höst. Före detta filosofistudenten Herman för en stilla tillvaro i utkanterna av Berlin. En dag slutar hans flickvän att höra av sig. I den digitala verklighetens utmattande informationsmättnad smälter världen ihop till ett enda pågående nu. Genom bakgator i Berlin, Paris och Lissabon letar han efter en förklaring. Men har det som hänt verkligen gjort det? I en värld full av närvaro är det som är borta det enda som märks.

MediaNr: CA29924

Tjänarinnan

av Lars Gustafsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Dick Olsson var en gång ung stjärna i reklambranschen. Han är nu 60 år och lever ett behagligt liv i Texas. Han attraheras av sin colombianska städerska, Eleonora, och de inleder ett förhållande. När han nås av budet att hans gamla mor har dött i Stockholm återvänder han till Sverige. Hans nya liv och minnena från barndomen konfronteras i en känsla av rotlöshet och främlingskap.

MediaNr: CA29891

Det svarta landet

av Ingemar E. L. Göransson. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 11 tim., 11 min..

2018 är Sverige ett land i djup politisk kris.Det öppet fascistiska Det Fosterländska Partiet har tagit säte i regeringen och dess ledare Pontus Hansson är vice statsminister. En serie av brutala mord inträffar och Leif Ekenberg, numera kommissarie på säkerhetspolisen, börjar se konturerna av en planerad statskupp. Samtidigt letar privatutredaren Lars-Jonathan Västby efter en försvunnen flykting från Ghana.

MediaNr: CA29779

Leif Ekenberg, polis

av Ingemar E. L. Göransson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 24 min..

En novellsamling bestående av tio deckarnoveller. Temat är skuld, ansvar, moral och samvete. Huvudpersonen är polisen Leif Ekenberg som också återfinns i författarens tidigare roman "I skuggan vilar mörkret". Några av de frågor som författaren vill belysa i novellerna är: Hur påverkar samhället och samhällsutvecklingen oss människor? Varför blir vissa kriminella? Och vad händer med empati, omsorg, samvete och moral i ett samhälle som vårt?.

MediaNr: CA29778

Pastor Viveka och hundraårsjubileet

av Annette Haaland. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 22 min..

Fristående del 2 om frikyrkopastorn Viveka. På den årliga julmarknaden ska Gamla Enskedes 100 års-jubileum firas. Men det finns olika åsikter om hur det ska gå till. Några vill att det ska vara hembakt, medan andra föredrar inplastade kondisbitar. Pastor Viveka har fullt upp med sin familj och sina existentiella tankar, men försöker ändå medla bland församlingsmedlemmarna. Till råga på allt inträffar ännu ett mord.

MediaNr: CA30340

Levande och döda

av Kang Han. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Det är 1980 och platsen är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot regimen har mördats av militären i en massaker. Bland de döda kropparna vandrar en 15-årig pojke, Dong-ho, omkring och letar efter sin vän. Är han död eller levande? Och vad händer med själen om han slutat leva. Roman som ställer frågor om vad en människa är, vilken kapacitet som finns för ömhet och grymhet. H.K., 1970- , sydkoreansk författare.

MediaNr: CA30068

Fria på narri

av Olle Hedberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 57 min..

Del 1 i serien om Iris Mattson. Roman om det unga hembiträdet Iris Mattson - hennes liv, arbete och kärlek. Iris är som 17-åring helt ovan med kärlekens fröjder. Det dröjer dock inte länge innan hon som jungfru åt en familj på landet får smak för både förälskelse och erotik. Boken utkom ursprungligen 1933. O.H., 1899-1974, ledamot av Svenska Akademien från 1957.

MediaNr: CA29993

Otroheten och andra dikter

av Majken Johansson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

M.J., 1930-1993, var under lång tid en av Sveriges mest hyllade diktare. Hon var en komplex person - soldat i Frälsningsarmén med en stark tro, samtidigt som hon brottades med gravt alkoholmissbruk och psykiska problem. I denna samling finns tidigare opublicerade dikter från perioden 1972-1989. De ger en fördjupad bild av hennes komplicerade relation till poesi, kristen tro och sjukdom; en balansakt mellan djup ångest, trots och förtröstan.

MediaNr: CA29958

Det hemliga brödraskapet från Wien

av Ingar Johnsrud. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dottern till en framstående politiker försvinner, samtidigt som den kristna sekten Guds ljus utsätts för en attack där flera medlemmar dödas. Allt pekar på att en islamistisk grupp ligger bakom, men poliserna Kafa Iqbal och Fredrik Beier kommer en större konspiration på spåren, bestående av en grupp rasbiologiska forskare som möttes på 1930-talet i Wien. Konspirationsthriller av den norske författaren I. J. som rönt mycket uppmärksamhet.

MediaNr: CA29440

Efter monsunen

av Robert Karjel. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En svensk militär dödas av ett skott på en skjutbana i Djibouti vid Afrikas horn. Säpo-agenten Ernst Grip skickas ned för att undersöka fallet. Han är inte välkommen och möter en sammansvuren lögn om vad som har hänt. Då kidnappas en svensk familj av somaliska pirater. Grip, som redan är i närområdet, dras in i förhandlingarna med piraterna. Han inser att han måste ta till medel som inte är acceptabla. Andra boken om Ernst Grip.

MediaNr: CA29353

Julia

av Otto de Kat. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

På 1930-talet träffas Julia och Christiaan i Tyskland. Julia är en aktiv nazistmotståndare och Christiaan blir förälskad i henne. Men Christiaan tvingas lämna landet och Julia - ett beslut han kommer att ångra för alltid. 40 år senare tar Christiaan sitt liv. Intill honom ligger en gammal tidning. I en lista över de offer som Lübeck-bombningarna skördade 1942 är namnet Julia Bender understruket. O.d.K, 1946-, nederländsk författare och förläggare.

MediaNr: CA29878

Snöns rike

av Yasunari Kawabata. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Boken utkom 1934 och blev mycket omdebatterad för sin västerländskt individuella personbehandling. Miljön är en isolerad bergsby nära Tokyo och ämnet en kort kärlekshistoria. Shimamura kommer till ön Honshu, känd för sina heta källor. Han är medelålders och förmögen, men ganska lat. En ung geisha, Komako, förälskar sig i honom, men deras relation är dödsdömd redan från början. Y.K., 1899-1972, japansk författare. Nobelpristagare i litteratur 1968.

MediaNr: CA30195

Kaninjägaren

av Lars Kepler. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 15 tim., 34 min..

Sjätte boken om kriminalkommissarie Joona Linna. Joona Linna har avtjänat två år av sitt utmätta straff. Han sitter inlåst på Kumlaanstalten och förs en dag till en särskild avdelning. På denna undanskymda plats ska ett hemligt möte äga rum. Detta är upptakten till Lars Keplers nya thriller. Lars Kepler är pseudonym för författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.

MediaNr: CA28516

En glimt av hopp

av Karen Kingsbury. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Änglar bland oss. Baseball-stjärnan Marcus Dillinger vill göra skillnad och har därför startat ett ungdomscenter i ett av de tuffaste kvarteren i Los Angeles. Det uppskattas inte av de två rivaliserande gängen i området. Ska änglarna kunna beskydda Marcus? Samtidigt börjar känslor spira mellan Marcus och Mary Catherine. Kan änglarna ingripa för att stoppa de faror som hotar runt hörnet? Roman med kristet motiv av K.K..

MediaNr: CA30157

Går det åt helvete ska jag ändå dö

av Agneta Klingspor. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Korta prosastycken med galghumoristiska vardagsbetraktelser och minnesbilder. För tio år sedan gav författaren ut "Går det åt helvete är jag ändå född", om livet på denna jord. Nu orkar kroppen mindre, hjärnan strejkar, avskeden blir fler. Det handlar om åldrandet, tillståndet innan man slutligen tippar över. Ett erotiskt kärleksminne återkommer, håller henne fast. Författarens alter ego, fru M, stretar emot, trånar, minns och längtar.

MediaNr: CA29033

Om vintern

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Andra delen av fyra i en personlig och slumpmässig encyklopedi, skriven av en far till ett barn som snart ska födas. Han skriver om vad som väntar barnet, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Det är korta nedslag om livets små mirakel och stora vardagligheter. I januari ändras texten från Brev till en ofödd dotter till Brev till en nyfödd dotter. K.O.K., 1968- , norsk författare.

MediaNr: CA29858

Tala är silver

av Therese Krook. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En spänningsroman om pengar, makt och passion. Vi får möta ett antal personer som från olika håll dras in i ett skeende ingen kan hejda. Vad är det Lennart måste göra i det norska fjordlandskapet och vem har stulit guldgranulat på Arlanda? Författaren har arbetat i försäkringsbranschen under många år. Dessa erfarenheter har inspirerat henne till romanens intrig.

MediaNr: CA29927

Desertören

av Mats Lerneby. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Frilansjournalisten Erik Gallpol arbetar inom en tuff bransch med få uppdrag. När han blir ombedd att leta upp en försvunnen flicka leder spåren till Italien. Väl i Rom visar det sig att det bakom det myllrande storstadslivet finns mörka krafter. Polis, maffia och slaget vid Monte Cassino 1944 verkar alla vara kopplade till Eriks fall. Han blir indragen i en härva där ingen är att lita på och han inser snart att någon är ute efter att mörda honom.

MediaNr: CA29865

Taipei

av Tao Lin. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den i New York bosatte författaren Paul åker på bokturné, deltar i paneldebatter och träffar vänner men den mesta tiden tillbringar han i sin säng med att chatta på sin dator och ta droger. Verklighet och mening förlorar till slut helt sin mening och relevans. Berättelse om den moderna människans ensamhet och förvirring. Om kärleken och de existentiella frågor som väcks när "livet" flyttas över till internet. T.L., 1983- , amerikansk författare.

MediaNr: CA30212

Tillbaka till Berlin

av Emanuel Litvinoff. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Martin Stone återvänder till sin födelsestad Berlin efter andra världskrigets slut. Han flydde undan nazisternas förföljelser 1938 och känner nu mest förakt och sorg över sitt forna hemland. Hugo Krantz är en annan återvändare som också drivs av bitterhet mot tyskarna. Samtidigt som de vill återerövra sitt land och sin kultur så är de fast i sitt hat. Utkom 1958. Nyöversättning av Peter Landelius. E.L., 1915-2011, brittisk författare.

MediaNr: CA30092

Lykttändaren

av Pontus Ljunghill. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En kriminalhistoria som fint skildrar ett svunnet Stockholm. Boken utspelar sig under sommaren 1923, då stadshuset var alldeles nybyggt. På midsommarafton mördas den ensamstående Julia Ekengren i sitt hem. Hon var en person med stor integritet gentemot kollegor och grannar vilket gör det svårt för polisen att lösa mordgåtan. Vem var egentligen Fröken Ekengren och vem var det hon släppte in i sitt hem på midsommarafton?.

MediaNr: CA29602

Skräcknoveller

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I denna novellsamling ingår 37 av H. P. Lovecrafts skräcknoveller, varav 34 är nytryck av Sam J. Lundwalls översättningar bearbetade av Lovecraftkännaren Martin Andersson. Till varje novell finns en kommentar om novellens tillkomst, originalpublicering samt innehåll. Sist finns även en detaljerad bibliografi över samtliga publiceringar av Lovecraft-texter på svenska till och med 2011.

MediaNr: CA29992

Invandrarna

av Vilhelm Moberg. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Andra delen i Vilhelm Mobergs serie om Utvandrarna. Här återberättad i lättläst form av Cecilia Davidsson. Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina stiger iland i Amerika. De reser med tåg och båt mot sitt nya hem i vildmarken, där det tydligen finns indianer. Hemlängtan är svår för Kristina men för den utåtriktade Karl Oskar går det bättre.

MediaNr: CA29805

I ekens tecken

av Bodil Mårtensson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3, sista delen i Clemenskrönikan, inledd med Blodbokens tid. 1357 utmanar Erik Magnusson sin far Magnus Eriksson om kungamakten i Sverige. Magnus vill till varje pris undvika att dra vapen mot sin son. Erik å sin sida märker snart att han inte har stöd av varken sin farmor Ingeborg eller av sin hustru. Anna Maria Olofsdotter, sömmerska i Roskilde, får en beställning kostbar klädnad. Hon vet inte till vem dräkten är ämnad men om hon vet att arbetet har ett högt pris.

MediaNr: CA29781

Pianisten

av Mikael Nabrink. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 15 min..

Psykologen Rolf Kraus sitter på polisstationen i Strömstad, häktad i avvaktan på åklagarens beslut om han ska anhållas. Polisen har hittat sju döda människor i Kraus stuga och han beskrivs i media som en hänsynslös seriemördare. Det var författaren Martin Nordvall och hans flickvän Donatella som avslöjade Kraus. Men när han tysk pianist dyker upp i Strömstad blir allt invecklad och Martin dras återigen in i ett livsfarligt drama. Thriller.

MediaNr: CA29852

Necronomicon i Sverige

Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En antologi med texter kopplade dels till H. P. Lovecrafts författarskap och den fiktiva ockulta boken Necronomicon, dels till Sverige. Antologin utgår från myten att Necronomicon existerar på riktigt. Innehåller också en essä av Mattias Fyhr; "Trygghet i skräcken: H P Lovecraft och mytologin". Redaktörer är författaren och förläggare R. B. och litteraturvetaren M. F.

MediaNr: CA29991

Blicken, pilen, filen

av Dorthe Nors. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sonja bor i Köpenhamn. Hon arbetar med att översätta svenska deckare, men hennes eget liv är ganska tråkigt. Sonja lider av yrsel och hennes syster tycks aldrig ha tid att prata. Hon trivs inte riktigt med sitt liv. På fritiden försöker Sonja ta körkort. Men hon är äldst av alla på bilskolan, och att lära sig köra är förbannat svårt! Körläraren Jytte pratar dessutom så mycket att hon inte har tid för Sonja. D.N., 1970-, dansk författare.

MediaNr: CA29619

Ta himmelriket med våld

av Flannery O'Connor. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

I centrum för berättelsen står en pojke som bor tillsammans med sin morbror i ett ruckel i Georgia, USA. Efter morbroderns död ger sig pojken iväg för att förverkliga hans religiösa uppdrag, att döpa en släkting som är idiot. Om en värld i upplösning och genomsyrad av ondska, bebodd av människor, till synes övergivna av Vår Herre. F. O'C., 1925-1964, amerikansk författare. Nyöversättning. Tidigare utgiven med titeln Och stormen för oss vidare.

MediaNr: CA29613

Av samma blod

av Tobias Olsson. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En svensk polisman hittas ihjälslagen utanför en bordell i gränsstaden Orestiada i Grekland. Den lokala polisen pekar snabbt ut en prostituerad kvinna som gärningsman. För journalisten Jonathan Sandler ser det ut som ett rutinuppdrag, men snart tvingas han inse att inget är vad det verkar. När asyljuristen Livia Köhler får beskedet att hennes pappa mördats blir hon plötsligt indragen i en livsfarlig katt och råtta-lek. Debutroman av T. O..

MediaNr: CA29726

Vintern

av Conny Palmkvist. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En dystopi som utspelar sig i ett framtida Sverige. Snön faller tung, dag efter dag. Ljuset har slocknat och vattnet förorenats efter att asteroider slagit ner. De flesta har givit sig av från kuststaden och laglöshet råder i överlevandets namn. En man är dock kvar i ruinerna efter en stad. Han söker sin son.

MediaNr: CA29672

En man som sover

av Georges Perec. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den unge berättaren är trött på sig själv och "vill inget annat än att vänta, bara vänta tills det inte längre finns något att vänta på". Han ser ingen annan utväg än att kapa banden till sitt tidigare liv, genom glömskans kraft frigöra sig från begären och ambitionerna, tingen och människorna; från allt som binder honom sig vid det jordiska. Klassisk roman från 1967 av den franske författaren G. P. 1936-1982, nu för första gången på svenska.

MediaNr: CA29028

Synden straffar sig själv

av Björn Persson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

Tredje, fristående boken om polisinspektör Stig Elofsson och reportern Lenny Eriksson. Det är vinter och snön vill inte sluta falla. Stig Elofsson arbetar med ett sexdejting-fall. Lenny Eriksson bevakar ett misshandelsmål där de tre misstänkta ungdomarna oväntat går fria. Som försvarare har de haft den skicklige, men osympatiske advokaten Jens Rudner. Efter frigivandet försvinner plötsligt Rudner, och en av ungdomarna hittas död.

MediaNr: CA29798

Kommunist i kalsonger

av Claudia Piñeiro. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sommaren 1976 är tonårsflickan Claudia väg in i vuxenlivet. Det är sommaren då president Isabel Perón avsätts och militären kommer till makten i Argentina. Flickan slits mellan kärleken till sin pappa och längtan efter att vara som alla andra. Varför kan han inte bete sig som andra pappor istället för att ständigt klaga över det politiska tillståndet? Hur ska hon veta vad som är sant? Självbiografisk roman av C.P, 1960- , argentinsk författare.

MediaNr: CA30465

Sorgen bär fjäderdräkt

av Max Porter. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I en lägenhet i London sörjer två söner och deras far den plötsliga bortgången av en älskad mor och maka. När deras förtvivlan blir som störst ringer det på dörren och utanför står den fjäderklädda sorgen. Kråkan fastslår att han kommer att stanna hos familjen så länge han behövs. Han blir deras terapeut, beskyddare och hjälpreda. Ibland oduglig och konfronterande men också varm och tröstande. Allt kretsar kring vad den stora sorgen kan innebära.

MediaNr: CA29793

Tio lektioner i manlighet

av David Qviström. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En journalist får i uppdrag av ett kvinnomagasin att skriva tio lektioner i kärlek - en bruksanvisning till hur man blir en bättre man. Uppdraget tvingar honom att rannsaka sig själv. Skrivandet tar honom tillbaka till 1978 i Stockholms norra förorter där han ser sitt 12-åriga jag och en oförlöst kärlek till Nena. Då lärde han sig att bita ihop trots att det gjorde ont - ett mönster som går igen i alla hans relationer. Vad gör han för fel?.

MediaNr: CA29559

Ett bräckligt liv

av Göran Redin. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Lövberga som börjar med Ett fjärran krig. Syskonen från Lövberga gård har skingrats. Erik kämpar med Gustav II Adolf i Tyskland för att öka Sveriges makt. Karin bär på ett oönskat barn men får en tjänst på De Geers bruk i Finspång. Storebror Anders återvänder utmärglad till Lövberga, men missväxt råder i Östergötland och det blir svårt för honom att klara gården. Romanserie som utspelar sig under stormaktstidens Sverige.

MediaNr: CA29444

Förföljaren

av Nora Roberts. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 18 tim., 24 min..

Som tolvåring avslöjade Naomi sin pappa som en av landets värsta seriemördare. Över femton år senare är hon en framgångsrik fotograf med ett nytt efternamn, och hon har precis köpt ett nedgånget men underbart hus vid havet. Naomi vill helst bli lämnad ifred, men låter sig motvilligt charmas av de vänliga invånarna i det lilla samhället. Men hennes pappas brott har skapat ringar på vattnet och mardrömmen är långt ifrån över.

MediaNr: CA29977

Hjärtats tjuv

av Nora Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Whitney MacAllister är en uttråkad rikemansdotter. En dag hoppar en främmande man in i hennes bil. Hon blir fascinerad av mannen, Douglas Lord. Han är en professionell tjuv och snart är Whitney indragen i hans affärer. Douglas letar efter en skatt med anor från den franska revolutionen. Men Whitney och Douglas är inte de enda som letar efter skatten och deras rivaler tycks vara beredda att gå över lik i jakten på den ovärderliga skatten.

MediaNr: CA29951

Lockfågeln

av Nora Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Grace McCabe, deckarförfattare, blir chockad och orolig när hon får veta att systern Kathleen säljer telefonsex. Oron stillas när hon får reda på att arbetsgivaren garanterar anonymitet för de anställda. Men en sen kväll kommer hon hem till sin syster och möts av en fruktansvärd syn. Kathleen har blivit mördad. Grace bestämmer sig för att locka fram mördaren, även om hennes erfarenhet som deckarförfattare egentligen säger att hon borde låta bli.

MediaNr: CA29950

Men inga blommor vissnade

av Pär Rådström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 3 tim., 7 min..

Författarens debutroman. Huvudperson är den rotlöse och otålige Greg och miljön är efterkrigstidens Stockholm. Han har sällskap med Marianne, men hon börjar tröttna på att han aldrig gör något ordentligt, inte visar uppskattning. Greg tänker tillbaka på de senaste åren, han berättar om ett möte med en soldat och en norrman i Oslo under kriget. Han drömmer och analyserar. P.R., 1925-1963, författare, journalist och radioman.

MediaNr: CA30229

Stjärnan under kavajslaget

av Pär Rådström. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

En ung man hittas medvetslös i Hyde Park. Han förs till ett sjukhus där han så småningom vaknar upp. Läkarna har svårt att sätta någon diagnos, men kan konstatera att han lider av minnesförlust. P.R., 1925-1963, svensk författare och journalist. Utöver romaner skapade han också radio- och teveunderhållning, samt politisk teater.

MediaNr: CA30228

Dagg och dimma

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Del 4 i serien Legenden om ljusets rike. Miranda har alltid varit en vänlig själ med stor omtanke om andra. Hon vill sprida ljuset till de olyckliga själarna i Mörkrets rike, även om många av de väsen som finns där är onda och livsfarliga. I mörkrets rike möter Miranda de två varjagerna Haram och Gondagil. Hon vet inte att det mötet kommer att leda till en splittring mellan de två barndomsvännerna.

MediaNr: CA29453

Den utvalde

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 24 min..

Del 6 i serien Legenden om ljusets rike. Främlingar, lemurer och madrager arbetar med att tillverka ett medel som kan stoppa den yttre världens förstörelse. Det fattas nu bara en beståndsdel - vatten från godhetens klara källa i De Svarta bergen. En expedition ska skickas ut och den medlem som ännu saknas är Den Utvalde, en pojke, som ska hämtas från den södra delen av Ljusets rike. Indra har blivit utsedd att hämta honom. Fantasy.

MediaNr: CA29997

Häxan

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Del 7 i serien Legenden om ljusets rike som började med Viskningen. Den hemska häxan Griselda har kommit till Ljusets rike. Till hennes specialiteter hör att hon kan göra män vilda av begär, få vittnen att falla i total glömska, och inte minst få andra kvinnor dömda till döden för häxeri. I Ljusets rike möter hon många åtråvärda män. Men för att komma åt dem, måste hon röja kvinnorna ur vägen. M.S., 1924-, norsk författare.

MediaNr: CA30216

Tripprapporter

av Tone Schunnesson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hon lever hela tiden på gränsen, utnyttjar andra och låter sig utnyttjas. Ständigt på jakt efter att komma undan folk som hon är skyldig pengar försöker hon värja sig mot minnenas sentimentalitet genom att inte sluta dricka. Men ibland nyktrar hon till och tänker att det ändå finns någon som kan rädda henne. Går det att bli älskad om man inte själv vet om man vill det? Kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd.

MediaNr: CA29355

Ängeln vid din sida

av Rita Simu. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Dit vägen leder. 1944, Tornedalen. All bebyggelse på den finska sidan av älven är nedbränd och befolkningen har evakuerats till Sverige. Leena har flyttat till Stockholm där hon fått plats som hembiträde, men Marja är kvar i sin hemby. Hon har ärvt mormors stuga, och även hennes gåva - Marja är synsk. Antti och Pekka plågas av minnen från kriget. Kommer livet någonsin att bli sig likt igen?.

MediaNr: CA30073

Håll käften, jag räknar!

av Julia Skott. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Helt enkelt en bok om att sticka, fast ingen vanlig stickbok utan en samling vassa och humoristiska stickbekännelser. Här finns inga beskrivningar av hur du stickar en jordgubbsmössa eller babykofta. Istället får vi en parlör för viktiga termer som beta, lys och startitis. Här finns också en lista över stickarens sju dödssynder. Vidare avhandlar boken bland annat varför du aldrig ska be någon sticka åt dig. Julia Skott, 1982-, journalist.

MediaNr: CA28790

Kalldrag

av Markus Sköld. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

För drygt sextio år sedan sprängde gruvarbetaren Pär Klang sig ini en grotta under lyktberget. Något som släppte lös krafter som aldrig borde blivit fria. Bara en bit från det nedlagda gruvhålet flyttar Therese och John in med sin lilla dotter. Medan Therese blir alltmer ensam och vilsen börjar märkliga saker hända i huset. Samtidigt intresserar sig Therese för gruvan och hon inser att hon måste söka svaren bakåt i tiden innan det är för sent.

MediaNr: CA29575

Ondska utan ånger

av Linda Sundgren. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

När journalisten Angelica Moe slutar som kriminalreporter på den stora tidningen och blir chefredaktör på Skärgårdstidningen ser hon fram mot en mindre hektisk tillvaro. Men det bli allt annat än lugnt. En kvinna hittas brutalt mördad på ön Finnhamn i mellersta skärgården och Robert Klingvall och hans kollegor på polisen i Vaxholm inleder jakten på mördaren. Första delen i en tänkt deckarserie om Angelica Moe och skärgårdspolisen.

MediaNr: CA30069

Gruvdamen

av Daniel Svanberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jakob är författaren Bergdahls enda arvinge och när han hittar ett ljudband som tillhört Bergdahl får han inblick i ett mörkt förflutet. När Jakob reser till Sverige för att ta reda på mer så uppdagas allt. Den ensamma uppväxten på barnhemmet. sadismen och Gruvdamen. Maja. Hon som vill ha kött. Under sitt besök i Sverige kopplar det där mörka och onämnbara som vilar i skogarna grepp om honom. Samtidigt börjar de döda att komma tillbaka.

MediaNr: CA29783

Tangodrottningen

av Akli Tadjer. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Suzanne har ägnat hela sitt liv åt att dansa. Hennes mamma var en världsberömd dansare som kallades Tangodrottningen men när Suzanne var åtta år dog mamman under tragiska omständigheter. Suzanne blev ensam kvar med bara minnen, rädslan för att bli övergiven och passionen för dansen. En dag möter hon Yan, en man som försörjer sig på diverse skumma affärer. Kanske har Suzanne funnit den kärlek som innebär att hon kan bli en ny Tangodrottning.

MediaNr: CA29754

Tills det dödar oss

av Kate Tempest. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 11 tim., 40 min..

En generationsroman om ett gäng i 25-årsåldern från Londons södra förorter. Becky, Harry och Leon delar sin tid mellan själsdödande jobb, stökiga klubbar och mörka bakgator. En dag har de fått nog av sina miserabla liv och drar iväg med en väska knarkpengar. Här möter vi ett annat London än det vi ser som turister; fattigt, hårt och fullt av liv. Kate Tempest, 1985-, brittisk poet, dramatiker och musiker.

MediaNr: CA29954

Mutationer av Anna-Greta Leijon

av Pär Thörn. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Experimentell prosa som inleds med att namnet Anna-Greta Leijon omvandlas till en talserie som blir ett partitur till promenad, musikstycke och danskoreografi. I en annan avdelning kallad Medborgarna presenteras 48 korta personporträtt i ett galleri av verkliga och fiktiva människor som befinner sig i olika positioner. Texten visar att ingenting existerar isolerat, allting kan associeras vidare och få nytt innehåll eller mista sin mening.

MediaNr: CA29706

Breven från himmelen

av Louise Uggla. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Hedda Leijonhufvud von Koch föddes 1847 i en av Sveriges äldsta adelssläkter. L.U., barnbarnsbarn till Hedda, har skrivit hennes biografi i brevroman-format. Boken innehåller både de autentiska brev som Hedda skrev under sin livstid och de brev som hon dikterade för släktingar efter sin död. Hedda kommunicerade i skrift till sina närmaste från livet efter detta. Porträtt av en stark och fascinerande kvinna med paranormala förmågor.

MediaNr: CA29566

Kristin Lavransdotter

av Sigrid Undset. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 1: 16 tim., 2 min..

Del 2 i romantrilogin Kristin Lavransdotter. Gudbrandsdalen i Norge på 1300-talet. De nygifta Kristin och Erlend anländer till Husaby, där hon snart får allt ansvar för släktgården och barnen. Erlend har blicken fäst vid jordelivets belöningar medan Kristin uppfylls av längtan att försona sina synder och närma sig Gud. Klassiker från 1921 i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. S.U., 1892-1949, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1928.

MediaNr: CA29557

Rök

av Dan Vyleta. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman som tar oss tillbaka till 1800-talet och ett alternativt England. Två tonårspojkar ur samhällets elit tyr sig till varandra i den stränga miljö som internatskolan erbjuder. I deras värld avslöjas onda tankar genom att syndaren ger ifrån sig rök och som medlem i aristokratin förväntas man kunna bemästra röken. Under en resa till London kommer pojkarna en konspiration på spåren och de lär sig mer om röken, som inte är vad den verkar.

MediaNr: CA29670

Skuggan av henne

av Anna E. Wahlgren. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

För att rädda sitt äktenskap flyttar Marie och Christer till den lilla staden Norfors. I takt med att Christians frånvaro ökar tränger en oönskad närvaro sig på, och när ett barn försvinner i Norfors växer Maries oro för dottern Ellen. Finns det ett samband med tragedin som utspelade sig i staden många år tidigare? Har hon genom att flytta satt sin egen dotter i fara? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA29926

Renate

av Jakob Wassermann. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 13 tim., 34 min..

Jakob Wasserman, 1973-1934, var en tysk-judisk författare. Han var väldigt berömd under sin levnad, men är numera nästan bortglömd. Den unga och vackra Renate vill inte gifta sig med den mycket äldre hertig som har friat till henne. Hon är övertygad om att något annat öde väntar henne och lämnar sin ombonade tillvaro. En skildring av den moderna kvinnans frigörelse som väckte mycket uppmärksamhet på sin tid. Utkom på tyska 1900.

MediaNr: CA29476

Dorian Grays porträtt

av Oscar Wilde. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En klassiker som gavs ut 1831 om den unge ädlingen Dorian Gray, som offrar sin själ för evig ungdom. Dorian lever ett utsvävande liv fyllt av njutning och nöje, medan hans vackra yttre förblir detsamma år efter år. Istället åldras det porträtt av Dorian som förvaras i ett slutet rum. Oscar Wilde, 1854-1900, brittisk författare.

MediaNr: CA29691

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Veronica Kessen Tundell. Talboken omfattar 2016:4: 1 tim., 8 min. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Alternativa verktyg i skolan. Barn och ungdom. Ny rapport om syntolkning. 5 frågor till Catarina Hägg, SPSM. Årets Amyprisvinnare i Göteborg. Nyheter i korthet. Lättläst: Cecilia Davidsson, författare. Tidsfördriv. Boktips: Goda jultips.

MediaNr: CA30626

Brevet som försvann

av Anders Mathlein. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Handskrivna brev hör inte längre till vanligheterna. Numera är det mest genom sms och sociala medier som vi kommunicerar. Men vad händer då med vår förmåga att skriva för hand och vilka förändringar av skrivandet medför den nya tekniken? I denna bok kan vi läsa om dagbokens betydelse, och ta del av bland andra Lena Anderssons och Horace Engdahls syn på skillnaderna i att skriva för hand och att skriva mekaniskt.

MediaNr: CA29738

Allmänt och blandat

100 saker du aldrig kommer att göra och hur du ändå lyckas med det omöjliga

av Daniel Smith. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författaren beskriver 100 saker som de flesta aldrig kommer att göra. Bland de "omöjliga" bedrifterna finns: Göra mål i VM-finalen i fotboll. Sjunga huvudrollen på La Scala. Bli alkemist. Fånga en jättebläckfisk. Vara på två platser samtidigt. Hitta två exakt likadana snöflingor. Träffas av blixten två gånger. Fånga en pistolkula i luften. Soloklättra uppför Eiffeltornet. Lämplig även för ungdom.

MediaNr: CA29695

Religion

Påven som kom ner på jorden

av Kristina Kappelin. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Påve Franciskus föddes 1936 i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio. K.K., journalist, tecknar ett porträtt av en annorlunda påve. Han förespråkar en uppvärdering av kvinnors roll i kyrkans organisation, tar avstånd från marginaliseringen av homosexuella och är för en öppen dialog mellan olika religiösa åskådningar. Hans medmänsklighet, engagemang för fattiga och omtalade värme gör honom till en fascinerande, modig och mänsklig påve.

MediaNr: CA29653

Katedralens hemlighet

av Bengt Kristensson Uggla. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om det som författaren kallar sprickbildningar i sekulariseringsberättelsen. Han gör en omvärldsanalys över det postsekulära samhället där och tar hjälp av såväl teologi som filosofi och populärkultur. Texten är akademiskt teoretisk och kräver vissa förkunskaper. Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo Akademi och verksam vid Teologiska Högskolan i Stockholm.

MediaNr: CA30094

Hemming Gadh

av David Lindén. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 16 min..

Berättelsen om Hemming Gadh, ca 1450-1620, är en berättelse om Sveriges mest skandalomsusade präst, som också var katolsk biskop, krigare och diplomat. Han doktorerade i kyrkorätt i Rom, var en effektiv propagandamakare, tillverkade eget krut och svor på italienska. Det är också en berättelse om det medeltida Sverige, när grunden för vår nationalstat lades, om dess krig och härskande elit. Daniel Lindén är historiker och journalist.

MediaNr: CA29746

Jesus

av James Martin. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jesu liv återberättas här på ett sätt som ska göra det tillgängligt för alla, både djupt troende och de som är nya i tron eller inte har någon alls. Förf. kombinerar formerna reseskildring, Jesusbiografi och andlig vägledning i ett och samma grepp. Författaren återberättar och kommenterar bibelberättelserna i anslutning till att han besöker platserna i berättelserna i verkligheten under en fjorton dagar lång resa i Israel.

MediaNr: CA29241

100 frågor om Gud och 200 svar

av Mikael Mogren. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När Mikael Mogren, teologie doktor och präst i Svenska kyrkan, blev vald till biskop i Västerås stift år 2015 bjöd han in alla i stiftet att ställa frågor om kristen tro. Här svarar han på hundra av dem. Först svarar han kort och sedan följer ett längre, resonerande svar. Som förebild för sin bok använder han Martin Luthers Lilla katekes. Exempel på frågor som besvaras är: Finns Gud? Varför är du kristen? Jesus och Kristus, är det samma person?.

MediaNr: CA30091

Inte i Guds namn

av Jonathan Sacks. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

2000-talet har bevittnat en svallvåg av religiös extremism och våldshandlingar som skett i Guds namn. Författaren, brittisk rabbin, undersöker våldets rötter och dess relation till religionen med fokus på den historiska spänningen mellan de tre abrahamitiska trosinriktningarna judendom, kristendom och islam. Han närläser de bibliska grundtexterna och finner i dem ingen grund till dagens våld. Han förordar kamp för kärleken och freden i Guds namn.

MediaNr: CA29595

Den som hittar sin plats tar ingen annans

av Tomas Sjödin. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Hur hittar man sin plats? Hur vet man att man har hamnat rätt? T.S., pastor och författare, söker efter svaren och följer i spåren efter sin förebild och tvillingsjäl - den lärjunge som också hette Tomas och kallades Tvivlaren. Hans sökande formar sig till en högst personlig resa som tar honom till barndomens Kramfors, genom Europa och Mellanöstern ända till indiska Kerala. Men först som sist - till Göteborg.

MediaNr: CA29741

Filosofi och psykologi

Konsten att göra intryck

av Angela Ahola. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Varje gång man träffar en ny person används information från alla sinnen. Man utvärderar den man möter. Är det någon man kan komma bra överens med eller är det bäst att hålla avstånd? På samma sätt bedömer andra dig. Kunder, rekryterare, anställda, partners, konkurrenter och dejten. A.A., forskare inom perceptionspsykologi, ger utifrån vetenskapliga fakta tips på hur man kan agera i olika vardagssituationer för att påverka andras intryck av oss.

MediaNr: CA29871

Effektiv tidshantering

av Bosse Angelöw. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 5 tim., 35 min..

Tidsbrist är det många som är drabbade av och det är lätt att uppmärksamma det man inte har hunnit med, snarare än det man faktiskt har gjort. Här presenterar B.A., socialpsykolog, strategier för att hantera detta problem. Läsaren får tips gällande hur man kan förbättra sin förmåga att planera och prioritera, förebygga tidspress, få mer energi, minimera tidstjuvar och lära sig att sätta gränser. Även vikten av återhämtning och vila poängteras.

MediaNr: CA30106

Jag är inte perfekt, tyvärr

av Michaela Forni. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En självhjälpsbok om att vara snäll mot sig själv. Michaela Forni delar med sig av sina erfarenheter av att leva med ständig ångest över att inte vara tillräckligt bra, att känna sig liten, rädd och svag. Med hjälp av olika verktyg hon själv använder för att må bättre, vill hon också att läsaren ska hitta en väg till en bättre självkänsla. Författaren tar ämnet på allvar, samtidigt som vi också finner ett stort mått uppfriskande självdistans.

MediaNr: CA29893

Frigörande dans i mindfulness

av Anne Grundel. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

Med hjälp av dansens rörelser kan du utveckla din kroppskännedom och intuition och kan på så sätt stärka upplevelsen av nuets kraft. Det menar Anne Grundel, pedagog med lång erfarenhet av dans och meditation. Hon driver sedan 1993 Frigörande Dans Akademin och beskriver i denna bok om dansen som friskvårdsmetod och vårt behov av dans och rörelse.

MediaNr: CA29740

Du behövs som vuxen

av Petter Iwarsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om hur du som vuxen kan bidra till utveckling hos barn och unga. Författarens syfte är att underlätta vardagens relationer mellan vuxna och barn. Till sin hjälp tar han sin egen erfarenhet i kombination med forskning. Boken blandar teori och konkreta exempel och vänder sig till alla vuxna i barns närhet, såväl föräldrar som professionella. Författaren är specialpedagog verksam vid Bris och som skolkurator.

MediaNr: CA29799

Nyckeln till mitt lif

av Helen Keller. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

H.K., 1880-1968, var en amerikansk författare, aktivist och föreläsare. Efter en sjukdom blev hon dövblind vid en ålder av 19 månader. Hon lärde sig tidigt att läsa och skriva och bedrev senare framgångsrika universitetsstudier. Sina första 20 levnadsår beskrev hon i boken "Mitt livs historia" som utkom 1902. I denna essä, från 1903, beskriver hon hur "optimism är harmonien som råder emellan människans själ och Guds ande".

MediaNr: CA28965

Tändvätska

av Annika R. Malmberg Hamilton. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Idag talas mycket om att vi borde varva ner och ta det lugnt, men A.R.M.H. anser att vi många gånger borde göra precis tvärtom. En avsaknad av meningsfulla utmaningar och tuffa ansträngningar menar hon är långt värre än de tillfällen då vi har för mycket att göra. Hon ger råd om hur man säljer in idéer, hanterar avundsjuka, varför framgång föder framgång, hur framgångsrika team fungerar och mycket annat. A.R M.H. är framgångsexpert och föreläsare.

MediaNr: CA30213

Det åldrande minnet

av Lars Nyberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Vilka faktorer kan påverka minnesförmågan med åren och under åldrandet? Under nästan 30 år har forskare följt omkring femtusen personer i Sverige för att besvara dessa frågor. Boken är en unik sammanställning av de upptäckter man gjort. Författarna benar ut vilka faktorer som är mer avgörande än andra för minnets utveckling över livsspannet. Den förklarar neurovetenskapen bakom ett gott minne och vilka specifika livsfaktorer som är extra viktiga.

MediaNr: CA29739

Kroppen ljuger aldrig

av Mi Ridell. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Kroppsspråket röjer ofta våra innersta tankar, känslor och avsikter, kanske mer tillförlitligt än det muntliga språket. Det menar författarna med erfarenhet av skådespeleri och presentationsteknik. De delar med sig av sina kunskaper i psykologi och scenteknik, ger tips på hur man kan öva sin tolkningsförmåga och att uttrycka sig själv. I en global värld där kulturer möts har det blivit viktigare än någonsin att känna igen kroppens språk.

MediaNr: CA29704

Konsten att bli gammal

av Wilhelm Schmid. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Åldrandet i modern tid har kommit att betraktas som en sjukdom som måste upptäckas i tid och bekämpas effektivt. W.S., tysk moralfilosof, hävdar att det är en olycklig missuppfattning. Jämnmod är ett viktigt begrepp, något som blir lättare att uppnå när man blir äldre. Allt står inte längre på spel och erfarenheterna är större. Han sammanställer 10 steg till jämnmod som man kan uppnå genom iakttagelser, erfarenheter och medvetna överväganden.

MediaNr: CA29947

Hjärnstorm

av Daniel J. Siegel. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok för den som vill veta mer om tonårshjärnan. Under denna tid söker vi relationer och nya upplevelser. Författaren skriver om vad vuxna kan lära av ungdomar och vilka gränser vuxenvärlden bör sätta. Här finns fakta om anknytning och vår utveckling från barn till vuxen. Dessutom finns praktiska övningar i anslutning till varje kapitel. Boken vänder sig till såväl föräldrar och lärare som unga vuxna. Författaren är amerikansk psykiatriker.

MediaNr: CA29688

Skärmtid

av Björn Solfors. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur ska man egentligen förhålla sig till det här med skärmtid? Å ena sidan talas det om en ny smart och social generation, men å andra sidan varnas det för sjunkande skolresultat och ökat stillasittande. Journalisten B.S. har samtalat med ledande läkare, forskare och psykologer i jakten på hållbara tips och råd gällande både fysiska och psykiska faktorer. Även kända föräldrar såsom Tilde de Paula Eby och Morgan Alling medverkar i boken.

MediaNr: CA29869

Uppfostran och undervisning

Bildning

Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 15 min..

Nio författare, däribland Susanna Alakoski, Judith Kiros, Ola Larsmo och Kristina Sandberg delar med sig av sina tankar kring begreppet bildning. Vad är det egentligen? Vem ska bildas och av vem? Har vår syn på bildning förändrats? Här finns en historisk anknytning, men fokus är på samtiden och inte minst framtiden. Den centrala frågan är - vad kan bildning betyda för individen och samhället?.

MediaNr: CA30103

Lärarens återkomst

av Jonas Linderoth. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

J.L., professor i pedagogik, menar att idéer som florerade på 1990-talet, med dess tankar om att elever lär sig bäst när de söker kunskap på egen hand och att all kunskap endast är konstruktioner, skadade läraryrkets själva kärna. Denna konstruktivistiskt inspirerade pedagogik berövade eleverna rätten till god utbildning. Han introducerar ett alternativt perspektiv på lärandet, samt gör en mycket kritisk genomlysning av skolans digitalisering.

MediaNr: CA29787

Vi får det att funka!

Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En antologi där 14 erfarna lärare delar med sig av hur de jobbar med digital teknik i klassrummen. Vi får exempel på hur man använder digital teknik som datorer, surfplattor och telefoner för att fördjupa elevers kunskaper. Vidare beskrivs hur lärarna jobbar med eleverna, vad som sker i klassrummet och varför det faktiskt fungerar. Syftet med boken är att inspirera andra lärare till framgångsrik användning av IT i skolan.

MediaNr: CA29862

Språkvetenskap

Språkfrågan

av Max Engman. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 32 tim., 53 min..

Del 3 i serien Finlands svenska historia. Boken handlar om det svenska språket i Finland - från mötet mellan kronprins Karl Johan och kejsare Alexander i Åbo 1812 till språklagen 1922. I fokus står triangeldramat mellan de tre språken svenska, finska och ryska, som konkurrerade om positioner i storfurstendömet. För de svenskspråkiga ledde processen slutligen fram till uppkomsten av det som i början av 1900-talet började kallas "finlandssvenskhet".

MediaNr: CA29612

Laddade ord

av Lars Melin. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En undersökning av det moderna ordflödet och den debatt som finns rörande orden och språket. Författarna är båda lingvister och kommenterar här utvecklingen av det svenska språket med hjälp av en språkvetenskaplig begreppsapparat. De diskuterar huruvida språket kan förändra samhället och människors sätt att tänka. Enligt författarna stödjer inte forskningen en sådan tes, utan språket är endas ett instrument som brukas eller missbrukas av oss.

MediaNr: CA29525

Litteraturvetenskap

Bara på besök

av Jonas Gardell. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

J.G., 1963- , presenterar denna bok som en berättelse om sin livsresa; en resa från ett utanförskap till någon som blivit välkomnad in i gemenskapen. Det är en sorts självbiografi med texter och bilder från ett liv med böcker, scenföreställningar, filmer, tv-serier och en oavbruten offentlighet. I de första showerna hade han en väska med på scenen, som om han alltid var på väg - han var bara på besök. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29733

Ovan trädtopparna

av Anne-Marie Körling. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Antologi med ett 40-tal berättelser om att lära sig läsa och att fortsätta läsa men också om att inte kunna eller inte längre vilja. Den äldsta berättaren är 93 år, den yngsta 2. Att läsningen berör på ett personligt plan vittnar varje berättelse om - att vara genomsyrad av bokstäver, ana språkets rymd och att läsa serier, talböcker eller bara digitalt. Läsningen och läsförmågan påverkar det vardagliga livet och vem man upplever sig vara.

MediaNr: CA29297

Tysk litteratur

av Sture Packalén. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En översikt över hela den tyska litteraturen. Här presenteras litteraturens utveckling under 1200 år. Författarens ambition är att förmedla det litterära tyska kulturarvet och samtidigt ge läsaren en inblick i modern tysk litteratur. Tyngdpunkten ligger på litteratur från sent 1700-tal till idag. Sture Packalén är professor emeritus i tyska och har tidigare givit ut en mängd böcker i ämnet, bland andra Tyska minnesgemenskaper.

MediaNr: CA29734

Konst, musik, teater och film

Remix

av Petter Alexis Askergren. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hiphopmusikern Petter Askergren har låtit flera kända personer - bland andra Inti Chavez Perez, Johan Hilton, Lo Kauppi, Kajsa Grytt och Sofie Sarenbrant - att fritt tolka hans texter. Varje person har fått en egen låttext att reflektera kring. Via sociala medier bjöd han även in ungdomar och skolelever att skicka in bidrag och några av dem finns med sist i boken. Författarens syfte är att få unga att vilja och våga skriva.

MediaNr: CA30136

Att teckna ett liv

av Yvonne Eriksson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vera Nilsson, 1888-1979, är en av de stora kvinnliga konstnärspionjärerna i Sverige. Hon gick alltid sina egna vägar och utvecklade tidigt en djupt personlig stil. I sitt mångfasetterade måleri tog hon upp såväl det intima livet som aktuella politiska händelser, samtidigt som hon oupphörligt experimenterade med färg och form. Y.E., professor i informationsdesign, analyserar några genomgående teman i Nilssons konst.

MediaNr: CA29456

Stockholms byggnadsminnen

av Katarina Juvander. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar Staden: 11 tim., 11 min. ; 192 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

En guide till de 150 byggnadsminnen som finns i Stockholms stad. Byggnadshistoriken K.J. och fotografen G.G. har besökt samtliga platser, och berättar om deras respektive historia. Byggnadsverken presenteras stadsdel för stadsdel och exempel på objekt som tas upp är Årstabron, flertalet bostadshus i Gamla Stan, Karl XI:s fiskarstuga och Kungliga Dramatiska Teatern. Boken innehåller också färdbeskrivningar.

MediaNr: CA30159

Nils Kreuger

av Nils Kreuger. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nils Kreuger, 1858-1930, är ett konstnärskap som länge varit i skymundan trots att han tillsammans med Karl Nordström, Richard Bergh och Eugène Jansson var en ledande gestalt i samtiden. I denna antologi ligger tyngdpunkten på Kreugers måleri 1880-1910. Han var bland annat en utsökt frilufts- och blåmålare. Hans inspirerande bredd som illustratör, grafiker och formgivare framgår också. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29786

Får jag lov att berätta?

av Christer Sjögren. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den svenske dansbandssångaren Christer Sjögren, född 1950, berättar om sitt liv. Han skildrar sin livslånga kärleken till musiken, som fört honom från en enkel uppväxt i Hagfors, till enorma succéer med Vikingarna, 1978-2004. Han har också haft framgångar som soloartist och deltagit i Melodifestivalen. Men han berättar också om baksidan med framgångarna; om sin ångest och ett missbruk som accelererade i takt med att karriären blomstrade.

MediaNr: CA29860

Ingrid Vang Nyman

av Lena Törnqvist. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En biografi om den danska konstnären Ingrid Vang Nyman, som är mest känd för att ha illustrerat Pippi Långstrump-böckerna. I.V.N. föddes 1916 och hamnade genom giftermål med Arne Nyman i det svenska kulturlivets centrum. L.T. skildrar här uppväxten och de framgångsrika konstnärsåren i Stockholm, men också de fysiska och psykiska sjukdomar som ledde fram till självmordet i Köpenhamn 1959. L.T., 1945-, litteraturvetare och bibliotekarie.

MediaNr: CA30043

Blond och blåögd

av Jeff Werner. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 19 tim..

Del 6 i skriftserien Skiascope. Forskningsavdelningen på Göteborgs konstmuseum har utifrån ett vithetsperspektiv analyserat hur föreställningar om svenskhet och ras kommer till uttryck i visuell kultur, historiskt och idag. Utgivarens syfte är att fördjupa och tydliggöra bilden av "vi och dom" genom att granska den som oftast är den osynliggjorda, normbärande, vita aktören. Parallelltext på svenska och engelska.

MediaNr: CA29608

Arkeologi

Gråborg på Öland

Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Gråborg, Ölands största fornborg, började sannolikt byggas på 300-talet. Alldeles vid den sägenomspunna borgen, som trots sina nedrasade murar gör ett mycket märkligt intryck, ligger ruinen av ett medeltida kapell; allt ligger på mark som tillhör den lilla byn Borg, en radby som består av två gårdar. 1998-2002 gjordes utgrävningar av borgen och kapellet. Borgen, kapellet och byn ses i ljuset av undersökningarna och sätts in i ett större samman.

MediaNr: CA29296

Historia

Från Bysans till Putin

av Per-Arne Bodin. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här kan vi följa den ryska idéhistorien, från den bysantinska traditionen via tsarväldet, fram till idag. Genom att analysera kulturhistoriska fenomen, och då särskilt den ortodoxa traditionen, vill författaren förmedla kunskap som är viktigt för förståelsen av dagens Ryssland. Vi kan läsa historien bakom Moskvas tunnelbana, orsaken till den hårda domen mot deltagarna i Pussy Riot och dubbelörnens återkomst. P-A.B., professor i slaviska språk.

MediaNr: CA29866

Mellan världen och mig

av Ta-Nehisi Coates. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Ta-Nehisi Coates, 1975- , skriver ett brev till sin 15-årige son där han behandlar USA:s historiska och samtida syn på rasskillnader. Det är en konflikt som löpt genom århundradena, en konflikt som går hand i hand med ett imperiums uppbyggnad. Ändå kvarstår frågan hur en falsk världsbild kan tillåtas skada svarta kvinnor och män trots ett enhälligt fördömande av slaveri och segregering. Boken vann National Book Award 2015.

MediaNr: CA29996

Kvinnor i strid

av Anna Larsdotter. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren och journalisten Anna Larsdotter har skrivit om kvinnor som på olika sätt har deltagit i krig genom historien. Hon redogör för de många olika rollerna som kvinnorna haft - som soldater, piloter, prickskyttar, vårdpersonal eller som delar av trossen. Författaren porträtterar också några av de kvinnor som var med; den förklädda soldaten Hannah Snell, ikonen Harriet Tubman, Vietnamveteranen Lynda Van Devanter med flera.

MediaNr: CA29574

Under den svarta fanan

av Sami Moubayed. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Idén om en islamisk stat infördes redan på 1940-talet. De heliga krigarnas, jihadisternas, väpnade kamp mot den sekulära regeringen i Damaskus inleddes på 1960-talet, och blossade sedan upp, först 1982, och sedan 2011. Denna gång med hjälp av erfarna sunnimilitärer från Saddam Husseins upplösta armé och frivilliga jihadister. S. M., historiker från Syrien, skildrar den Islamiska statens historia, bakgrund, teologiska rötter och dess uppbyggnad.

MediaNr: CA29528

Sin egen värsta fiende

av Nathan Shachar. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det spanska inbördeskriget pågick 1936-1939 och slutade med att Franco tog makten som enväldig diktator. N.S., författare och journalist, beskriver i ett antal essäer krigets bakgrund, förlopp och efterverkningar. Han menar att det inte bara var ett krig mellan fascism och kommunism utan att även ett med djupa rötter i gångna sekler. Han berättar om människoöden som slungades ur sin bana och om några av krigets minst kända sidor.

MediaNr: CA29482

Sveriges militära beredskap

Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Var Sveriges militära beredskap under andra världskriget god? Här presenteras två texter på hur Tyskland och Storbritannien såg på Sverige under denna tid. Generallöjtnant Bruno von Uthman som 1938-1945 var tysk militärattaché i Sverige redogör hur Tyskland såg på Sveriges militära förmåga. Sir Victor Mallet, Storbritanniens representant i Stockholm 1940-1945, skriver i en rapport från 1941 vad han anser om Sveriges beredskap.

MediaNr: CA29635

De små då

av Eva Österberg. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Barn är ofta förbisedda i historien. Den förhärskande synen bland historiker har varit att barn länge betraktades som små vuxna, en sorts billig arbetskraft. Men med avstamp i handlingar från det medeltida Sverige visar E.Ö., professor i historia, tvärtom att man alltid haft en förståelse för barnens särart, av deras behov av särskild ömhet och vård, och försökt att agera därefter. Skildringen ger även utblickar mot vår egen samtid.

MediaNr: CA29414

Biografi med genealogi

Miljardmakarna

av Emma Ahlén Pouya. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Barndomsvännerna Ashkan Pouya och Said Esmaeilzadeh flydde i början av 1980-talet med sina familjer från Iran och hamnade i Sverige. Omställning var svår men ambitionerna var högt ställda. Efter många års studier blir det entreprenörer som utvecklar metoder och strategier för hur man bygger innovativa bolag. Tillsammans skapar de Serendipity, en av landets snabbast växande företagsgrupper med ett samlat värde på över fyra miljarder.

MediaNr: CA29639

Hönsflickan

av Lara Beckman. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 3 tim., 56 min..

L.B. berättar om sina upplevelser av att växa upp på ett barnhem i 1970-talets Ecuador och den tortyr hon senare utsattes för av en kvinna som använde henne som barnslav. Kvinnan som adopterade henne var en fin dam utan egna barn. Hon satte Lara i hårt arbete. När Lara inte var tillräckligt duktig blev hon misshandlad. Hon fick bo i hönshuset och leva på hönsfoder. Grym skildring av ett barns utsatthet men också om stark överlevnadsförmåga.

MediaNr: CA29859

Hjältar

av Nils Bergeå. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Här möter vi okända hjältar från 1900-talets början till idag. Vi kan läsa om Tatsuyuki Akazawa, en japansk pilot som lyckades trotsa de automatiska systemen och därmed avvärja världshistoriens värsta flygolycka. Vi får ta del av Elsa Brändströms öde, den svenska som räddade tyska krigsfångar och fick smeknamnet Sibiriens ängel. Dessutom lär vi känna Tilly Smith, den flicka som räddade livet på 100 personer vid tsunamikatastrofen i Thailand.

MediaNr: CA29735

Dag Hammarskjöld

av Henrik Berggren. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Biografi över Dag Hammarskjöld, 1905-1961: författare, ämbetsman, diplomat och FN:s generalsekreterare från 1953 och fram till sin död. Det är en heltäckande biografi från barndomen i Uppsala till den framgångsrika tiden i FN. H.B. - författare och historiker - skildrar den fantastiska historien om ett liv som präglades av plikt och humanism, men också av en stor ensamhet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30121

Killing Pablo Escobar

av Mark Bowden. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

P. E., 1949-1993, var knarkkung och ledare för Medellinkartellen. Journalisten M. B. redogör för den colombianska polisens sexton månader långa jakt efter P. E.. Det låg även i den amerikanska regeringens intresse att få fast honom och de deltog aktivt i operationen. Författaren har intervjuat nyckelpersoner, tagit del av inspelade telefonsamtal och fått tillgång till hemliga dokument. Utnämnd till bästa faktabok av Overseas Press Club.

MediaNr: CA29350

Trollhare

av Immanuel Brändemo. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En självbiografi av Immanuel Brändemo som har Aspergers syndrom, ADHD och är transperson. Han berättar här öppenhjärtigt om sin uppväxt och hur det är att vara annorlunda och tvingas hantera en omgivning som man inte känner sig hemma i. Författaren identifierar sig med titelns trollhare - ett fantasidjur i form av en förtrollad hare som är odödlig. I.B. arbetar som skribent och utbildare gällande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

MediaNr: CA29638

Renata Chlumska - när bergen kallar

av Renata Chlumska. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Renata Chlumska, född 1973, är en svensk och tjeckisk äventyrare och föreläsare. Hon var den första svenska kvinnan som besteg Mount Everest 1999. År 2014 blev hon första svenska kvinnan att klara av "Seven Summits", dvs att bestiga de högsta bergstopparna i de sju världsdelarna. I boken berättar hon om vägen dit och vill även inspirera andra att våga ta chansen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29663

Andra världskrigets aktörer

av Rikard Drakenlordh. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Uppslagsbok om betydelsefulla aktörer under andra världskriget. Alfabetiskt uppställd presenteras drygt 400 biografiska notiser om både kända och okända: militärer, politiker, spioner och kungligheter. Notiserna, som tar med personer från alla krigsmakter och även från neutrala länder, anger namn, titel, levnadsår och insatser under kriget. Innehåller även en detaljerad kronologi och en ordlista över förkortningar.

MediaNr: CA29838

101 historiska svenskar

av Lars Edling. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Porträtt av 101 historiska svenskar. Kortfattat och anekdotiskt beskrivs en brokig samling makthavare, rebeller, konstnärer, kockar, idrottare, författare, präster, förbrytare och folkbildare som alla bidragit till att forma det svenska samhället - från medeltiden till våra dagar. Alfabetiskt uppställd från Hugo Alfvén - "nationalromantisk kompositör, målare och kvinnokarl", till Anders Zorn - "dalakonstnären som blev internationellt ryktbar".

MediaNr: CA29743

-och så åt de också-

av Robbe Eriksson. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

R.E. berättar här om livsöden som inte låter sig naglas fast i konventioner och likriktning. Här möter man vitt skilda personer som Jan Stenbeck, Lasse-Maja, Stig Bergling och Karl XII bland andra. Historierna knyts samman genom den gemensamma nämnaren: maten de åt och drycken som hörde till. Här presenteras menyerna och recepten som gör det möjligt att äta som de sanna originalen. Edward Blom bidrar med ytterligare tidsfärg och dimensioner.

MediaNr: CA29961

Desertörerna

av Johan Erlandsson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Under Vietnamkriget 1967-1973 var det många amerikanska desertörer som flydde till Sverige, länge det enda land som gav dem asyl. Nu nästan 50 år senare har J.E., journalist på tidningen Kommunalarbetaren, sökt upp några av dessa desertörer. Han berättar deras historier om hungerstrejker, förräderianklagelser, militärfängelse och solidaritet. Berättelse om mod och kurage, om ett annat Sverige och om ett USA som aldrig riktigt skulle förlåta dem.

MediaNr: CA29737

Boris Jeltsin

av Stig Fredrikson. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 11 tim., 38 min..

B.J., 1931-2007, var Rysslands president 1991-1999 och var den som skrev under avtalet om Sovjetunionens upplösning. Hans år vid makten beskrivs ofta som stormiga och eftervärldens bild av honom är motsägelsefull. S.F., tidigare Moskva-korrespondent, menar att det är dags att påminna om Jeltsins strävan att göra Ryssland till en nation där invånarna gavs större frihet. Boken skildrar hans liv och vad som drev honom att göra slut med kommunismen.

MediaNr: CA30219

Att få tillbaka sin framtid

av Kajsa Hansson Sigvardsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sara har precis fått sitt första barn när hon får diagnosen MS, multipel skleros. Kroppen svarar inte på behandlingen och framtiden ser plötsligt väldigt oviss ut. Så småningom blir hon erbjuden att prova en ny, men riskfylld behandling - en stamcellstransplantation. Om allt fungerar kan hon bli frisk från den annars livslånga sjukdomen. I boken medverkar även de läkare och forskare som introducerat den nya behandlingen.

MediaNr: CA29756

Vad finns det att skratta åt?

av Maria Höglander. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En självbiografi om H.L. som under många år levt med en drogmissbrukande son. I boken skriver hon om rädslan för att förlora sin son och kampen för att rädda honom. Det är en bok om ångest och förtvivlan, men också om hopp och tillfrisknande. H.L. lyfter frågan om medberoende, och menar att det är viktigt att vi talar om det, trots att det ofta betraktas som något skamfyllt.

MediaNr: CA29894

Amineh, inte större än en kalasjnikov

av Amineh Kakabaveh. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

A.K. växer upp i en fattig bergsby i Kurdistan, Iran. Vid 13 års ålder rymmer hon från familjen och ansluter sig till Komalas socialistiska Peshmerga som kämpar för kurdernas rättigheter, demokrati och allas lika värde. Fem år senare tvingas hon fly och kommer 1992 till Sverige som kvotflykting. I Sverige har hon kämpat hårt för tonårsflickors rätt att slippa våld och hedersförtryck. Hon är idag riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

MediaNr: CA29785

När andetagen blir till luft

av Paul Kalanithi. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Paul Kalanithi, 1977-2015, är nästan färdigutbildad neurokirurg när han får besked om att han lider av en svårartad cancerform. I ett slag går han från läkare till patient. Prognosen är dyster och alla framtidsplaner om arbete och familjeliv går förlorade. I boken berättar han om cancerbeskedet och hans liv som cancersjuk. Vad gör livet värt att leva? Hur skall man ta vara på sina sista månader i livet? Med efterord av hans fru, Lucy Kalanithi.

MediaNr: CA29736

Ständigt hungrig

av Paul Lederhausen. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 54 min..

Självbiografisk skildring av entreprenören P.L., 1936-, både som privatperson och yrkesverksam. Som 14-åring satte han rekord som majblommeförsäljare. Vid 25 införde han den grillade kycklingen på svenska varuhus. Och vid 37 tog han hamburgerkedjan McDonalds till Sverige. Han berättar om livsresan från dyslektisk skolgrabb i krigsårens Stockholm till kontroversiell hamburgerkung. Privat drabbas han hårt av ödet - dottern dör bara 16 år gammal.

MediaNr: CA30105

Jag är Gina

av Erika Oldberg. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Gina Ionescu är en 25-årig romsk kvinna från Rumänien. Hon bor i Malmö och försörjer sig genom att tigga pengar på stadens gator. Hon var bosatt i romernas tältläger i Sorgenfri som revs under uppmärksammade former. Journalisten Erika Oldberg har följt Ginas vardag under två års tid. Hon berättar om Ginas kamp för att ge sina barn ett bättre liv, så att de aldrig ska behöva tigga. En berättelse som att bli övergiven och att själv tvingas överge.

MediaNr: CA29890

Trump och vredens Amerika

av Laura Saarikoski. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 10 tim., 20 min..

Hösten 2016 är denna bok om Donald Trump högaktuell. Två USA-korrespondenter, verksamma vid Helsingin Sanomat, skriver om den amerikanska presidentkandidaten och förklarar hur han kan ha nått sådana framgångar som entreprenör, byggherre och nu politiker. Läsaren får lära känna Donald Trumps bakgrund, vad som ligger bakom hans driv och till synes ohämmade tro på sig själv.

MediaNr: CA29888

Ända in i märgen

av Annika Taesler. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En sann berättelse om en bruten nacke, ett liv i spillror och vägen tillbaka. A.T. råkar ut för en fallolycka från en häst. Efter att ha varit medvetslös i veckor vaknar hon upp förlamad i hela kroppen, utan förmåga att andas och utan att kunna tala. Hon blir helt beroende av andra och tappar sin egen identitet. Men hon kämpar, och med stöd av familjen och andra människor, kommer hon tillbaka. Nu arbetar hon som journalist och föreläsare.

MediaNr: CA29882

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Mystik på svenska teatrar

av Amelie Ehrensvärd Cardell. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Vålnader vandra osaligt på teatrar runt om i Sverige. Åtminstone om vi får tro de dansare, skådespelare och sångare som i denna bok berättar om de skuggfigurer som rör sig i kulisserna, om oförklarlig kyla och röster som talar ur tomma intet. Här intervjuas också en fysiker, en filosof, en läkare en präst och ett medium som alla ger sin syn på den eviga frågan om döden som slutet. Författarna har tidigare givit ut boken Mystik på svenska slott.

MediaNr: CA30001

Geografi

Berlin

av Trygve Bång. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

T. B. har sedan 1958 vistats mycket i Berlin och har god kännedom om denna dynamiska stad. I tretton detaljrika kapitel presenteras Berlins olika stadsdelar förr och nu. Författaren skildrar initierat historia, storpolitik, maktkamper och våld men också Berlinbornas vardag. Ett eget kapitel - Förtryckarstaten och dess medel - ägnas åt epoken Östberlin. Även ett avsnitt om bra att veta om Berlin med tips och adresser till användbara webb-sidor.

MediaNr: CA30053

Passagerna i Paris

av Johanna Schartau. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Konstnären och filmaren Johanna Schartau, född 1963, skildrar passagerna i Paris, det moderna konsumtionssamhällets och varuhusets förelöpare. Den första passagen byggdes redan 1799 och den sista kring 1900. Med en serie fotografier och teckningar, egna texter och citat och med Walter Benjamins passageverk som följeslagare visar Schartau ett Paris som annars är lätt att missa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30250

Utsiktsplats Istanbul

av Birgit Schlyter. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Istanbul är porten till turkfolkens värld, en värld som sträcker bort mot bergstrakterna och ökenlandskapen bland mongoler och kineser. Turkiets turkar är centralasiatiska nomader som europeiserats, medan folken i Uzbekistan och Kazakstan har sitt sovjetiska förflutna och försöker positionera sig i en allt mer oberäknelig omvärld. B.S., professor som är bosatt i Istanbul, beskriver de olika folkgrupperna och deras kulturer, myter och berättelser.

MediaNr: CA29526

Samhälls- och rättsvetenskap

Finns det hopp för EU?

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Förändringens vind blåser över Europa. För första gången planerar ett medlemsland, Storbritannien, att lämna EU-samarbetet. Det blir en svår prövning för EU att hantera och det i ett läge då problemen redan hopar sig. Det handlar bland annat om hur unionen ska hantera både gamla och nya säkerhetshot - inte minst från Ryssland - och det i en situation då USA, efter valet av Donald Trump som ny president, lär bli en mer opålitlig bundsförvant.

MediaNr: CA30828

Bakom varje fönster bor ett hjärta

av Soheila Fors. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

S.F. har i sin självbiografi Kärleken blev mitt vapen berättat om sin resa från att växa upp i Iran, flytta till Sverige och leva som förtryckt och misshandlad hustru. Här berättar hon om tio olika livsöden. Det är kvinnor, unga par och barn som hon har mött på skyddande boenden, i skärrade telefonsamtal, i brev på hjälp och när hon varit ute och talat om sin dröm: Ett Sverige där alla människor är lika värda och där alla får välja sitt eget liv.

MediaNr: CA30040

Revolutionens rosenvatten

av Lisa Gålmark. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Denna bok innehåller ett intellektuellt porträtt av den franska författaren Olympe de Gouges, 1748-1793. Hennes egentliga namn var Marie Gouze och som revolutionär feminist, slaverimotståndare och författare till Deklarationen om kvinnans rättigheter var hon en av franska revolutionens få kvinnliga röster. Hon avrättades sedermera per giljotinering. Boken tillägnas tryck- och yttrandefrihetsåret 2016. Lisa Gålmark är kulturskribent och historiker.

MediaNr: CA29437

Dra åt helvete

av Malin Haawind. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 5 tim., 33 min..

Journalisten och etnologen Malin Haawind vill avdramatisera grälandet och förklara vad som händer när vi grälar, både inom oss som individer och mellan oss som par. Genom intervjuer med människor om deras upplevelser och tankar om gräl söker hon närma sig grälandets väsen. Hon utforskar också de senaste rönen om bråk, och även parrelationens historia. Vi får höra experternas röster men framförallt: helt vanliga grälande människor.

MediaNr: CA29994

För mycket för ofta

av Anders Hammarberg. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 14 tim., 29 min..

Går det att förändra alkoholvanor och återgå till en måttlig konsumtion utan professionell vård? Ja, menar författarna som är leg. psykologer med stor erfarenhet av beroendevård. Det här är en självhjälpsskrift grundad på KBT, som visat sig vara en bra metod för behandling av alkoholproblematik. Läsaren får bland annat hjälp med att kartlägga risksituationer, att lära sig dricka mindre när man väl dricker och att sätta mål för konsumtionen.

MediaNr: CA30038

Fältguide för bonusfamiljen

av Moa Herngren. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Handbok för bonusfamiljen. M.H., författare och journalist, skriver personligt om sin egen bonusresa och lyssnar på andra bonusfamiljer och deras erfarenheter. Hon söker svar på frågor som: Vad ska man tänka på när man flyttar ihop? Hur ska man fira barnens födelsedagar? Vem betalar vad till vems barn? Hur hanterar man svartsjuka och jobbiga ex? Många tips på bra lösningar för alltifrån relationer och boende till juridik och ekonomi.

MediaNr: CA30004

Handbok

av Magnus Kindåker. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Magnus Kindåker föddes 1973 med en CP-skada. Sedan dess har han och hans familj kämpat för att leva ett så vanligt liv som möjligt. Magnus har på sin väg i livet blivit SM-medaljör i rullstolsdans, ordförande i den nationella Rullstolsdanskommittén och drivit igenom möjligheten att få mobilitetsstöd i Falun. Han har, tillsammans med K.B. på Tankekraftverk, skrivit en handbok med många tips som utgår från hans personliga erfarenheter.

MediaNr: CA29729

I fallinjen

av Ann-Marie Ljungberg. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

A.-M. L., författare, menar att det finns ett glapp mellan dagens jämställdhetsdiskussioner och den verklighet i vilken många kvinnor lever. Det handlar mycket om frågor som kvotering av styrelseposter i bolag men knappast inget om ensamstående mödrar i en prekär situation som har svårt att komma in på den etablerade arbetsmarknaden. Filosofisk essä där författaren formulerar en feminism där utsatta kvinnors perspektiv inbegrips.

MediaNr: CA30101

Varför just han? och vägen ut ur hatet

av Emerich Roth. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 30 min..

Emerich Roth, 1924- , en överlevare från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige 26 år gammal. Efter 30 år som socialarbetare har han efter sin pensionering åkt runt och hållit föredrag om våld och rasism. I denna bok, från 2000, delger han sina tankar om hatets mekanismer. Vi måste försöka förstå "hataren" men också sätta tydliga gränser. I kampen mot våldet måste utsatta ungdomar fångas upp innan de fastnar i ett destruktivt beteende.

MediaNr: CA29999

Två systrar

av Åsne Seierstad. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tonårssystrarna Ayan och Leila försvinner en dag spårlöst från hemmet i Norge. Föräldrarna är chockade och oroliga, vad kan ha hänt döttrarna? Beskedet kommer som en kalldusch - de har rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Vad har fått flickorna att lämna tryggheten i Norge? Och varför radikaliseras unga, muslimska människor som vuxit upp i väst? Å.S., 1970-, norsk författare, undersöker de frågor som så många vill ha svar på idag.

MediaNr: CA29956

Hjälp, vi har fått barnbarn!

av Erik Sidenbladh. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hur är det att få barnbarn? E.S., journalist som hittills fått sex barnbarn, har samlat egna och andra mor- och farföräldrars tankar, erfarenheter och tips för den som ska bli eller har blivit med barnbarn. Att få barnbarn är härligt, men kan också innebära konflikter och problem. Hur mycket ska man ställa upp? Tycka till om föräldrarnas uppfostran? Med eftertanke, sunt förnuft och respekt kan barnbarnen bli livets bästa investering.

MediaNr: CA29995

Professionellt bemötande

av Katarina Weiner Thordarson. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Praktisk handbok i bemötande för offentligt anställda som har kontakter med kunder. Boken förmedlar metoder och verktyg som kan vara användbara och komma till nytta i vardagens bemötande. Ett syfte är att uppmärksamma vikten av att verkligen använda de värdegrundsdokument som tas fram i många organisationer. Innehåller även drygt 50 exempel på autentiska bemötandesituationer.

MediaNr: CA30072

Gryningspyromanen

av David Widlund. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I april 2016 blev Ulf Bergström villkorligt frigiven efter ett fängelsestraff för grov mordbrand. Hur kommer det sig att han bara blev dömd för tre bränder, när han enligt egen utsago hade anlagt minst 200? Dokumentär skildring där författarna, journalist respektive brandingenjör, försöker ge svaren på vad som skapat Sveriges värsta mordbrännare. Det handlar om svek, hämnd och ett stort misslyckande av samhället.

MediaNr: CA29855

Teknik, industri och kommunikationer

Den lilla svarta

av Gunilla Ander. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Reportagebok om klädindustrin av journalisten G.A. Hur är det möjligt för de stora klädkedjorna att sälja en tröja till samma pris som en fika? Författaren tar oss med från Sri Lankas skattefria zoner till ett av den globala modeindustrins största nav i Tirupurdistriktet i södra Indien. Författaren pekar på att miljökatastrofen där är ett faktum och att slavarbete är en del av vardagen för de kvinnor som säljs för att arbeta ihop till sin hemgift.

MediaNr: CA30052

M/S Estonia

av Stefan Torssell. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Passagerarfartyget M/S Estonia sjönk den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Författaren menar att svenska politiker och myndigheter hela tiden systematiskt har förhindrat en öppen utredning om omständigheterna kring katastrofen. Han anser vidare att man, med god hjälp av media och Svenska kyrkan, stiftade en lag om gravfrid som i praktiken kriminaliserade vidare undersökningar.

MediaNr: CA29371

Trafikhandbok

Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2012: 8 tim., 23 min..

Handbok för alla radioamatörer som är tänkt att vara ett hjälpmedel och stöd till de som ger sig ut på banden som nybliven licensinnehavare. Det handlar om bandplaner, vågutbredning och tolkning av olika index, hur man genomför QSO, etikfrågor, repeatertrafik, QSL, diplom, contests, radioscouting, loggprogram, satelliter, radiopejlorientering och mycket mera. Tredje upplagan av SSA Trafikhandbok.

MediaNr: CA29881

Ekonomi och näringsväsen

Lugn mage med god mat

av Sofia Antonsson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kokbok med recept som bygger på mat som är snäll för magen, utifrån kostbehandlingen FODMAP. Författaren är dietist och har skrivit boken för personer som har IBS, irritable bowel syndrome. Alla recept är fria från lök, vitlök, gluten och laktos. Här hittar vi frukosträtter som scones och müsli, huvudrätter som lasagne och ugnsbakad lax och godsaker som morotskaka och smulpaj.

MediaNr: CA30430

Hunger

av Martín Caparrós. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 32 tim., 30 min.

En reportagebok om världshungern. Författaren har under fem år rest runt i världen och träffat människor som av olika anledningar lider av hunger. Vi får följa med till Indien, USA, Sydsudan och Argentina och möta dem som på grund av krig, torka, fattigdom eller utanförskap saknar tillräcklig föda. Här berättas till exempel om bönderna i Niger som gifter bort sina döttrar för att köpa mat för hemgift. M.C., 1957-, argentinsk journalist.

MediaNr: CA29725

Hyfsat hållbar

av Jessica Cederberg Wodmar. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Som individer är de flesta hyfsat hållbara. Vi gör vad vi kan med de medel vi har. Företag måste bli bättre i sitt hållbarhetsarbete och ta ett större ansvar. Vi rör oss mot ett alltmer hållbart samhälle men vi måste jobba snabbare, vi lever på lånade resurser. J.C.W. har jobbat med hållbarhetsfrågor och kommunikation de senaste 24 åren. Hon ger konkreta exempel, tips och övningar på hur man kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.

MediaNr: CA29930

Handla rätt för en giftfri barndom

av Anne Lagerqvist. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Våra hem är ofta fulla av osynliga kemikalier och de produkter som barnen kommer i kontakt med kan innehålla skadliga ämnen. Det kan till exempel handla om våtservetter, nappflaskor, leksaker, bilbarnstolar och kläder. Författarna, som forskat kring kemikalier och hälsa, ger råd på hur man kan undvika att barnen utsätts för olämpliga produkter. Boken utgiven 2012 innehåller även en shoppingguide med adresser till internetbutiker.

MediaNr: CA29651

Nosework - allt du behöver veta

av Helena Lindhe. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Hundar har ett fantastiskt luktsinne med en förmåga att urskilja lukter som vi inte ens kan ana oss till. Hundar som får använda nosen på ett kreativt sätt mår bra både fysiskt och mentalt. Boken vänder sig till alla som är intresserade av sporten nosework och andra sorters specialsök. Nosework handlar om att lära hunden känna igen tre specifika dofter - hydrolat av eukalyptus, lagerblad och lavendel - och hitta dofterna i olika miljöer.

MediaNr: CA30156

Sweet Christmas

av Leila Lindholm. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tv-profilen Leila Lindholm presenterar sina bästa julrecept. Här finns allt från traditionella saffransbröd och pepparkakor till något modernare recept på cheesecake med passionsfrukt och vit chokladpavlova med pistasch. En del av bakverken har fått svengelska benämningar som Frozen pepparkakscheescake. Recepten är tydliga och lätta att följa och de flesta ingredienser är välbekanta. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29679

Kött, vilt, fågel

av Tommy Myllymäki. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kocken T.M. har samlat ca 100 recept på rätter med kött, vilt och fågel. Recepten är fördelade på lika många vardags som festrätter; till exempel fläskkotlett med plommon och radicchio, vitello tonnato, biff Lindström, olika varianter på råbiff och helstekt fågel. Recepten är oftast ganska enkla, både klassiker och moderna varianter. T.M. tar också upp grunder kring kött - som till exempel vilka verktyg man ska ha och hur man bäst tillagar köttet.

MediaNr: CA30154

Idrott, lek och spel

Muhammad Ali - king of the world

av David Remnick. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi som skildrar Muhammad Ali, 1942-2016, professionell boxare och flerfaldig världsmästare, under hans tidiga karriär. På några år gick Cassius Clay, som var hans ursprungliga namn, från att vara en ung okänd boxare från Louisville, Kentucky, till att bli Muhammad Ali, som gav röst åt hela det svarta Amerika och blev jordklotets mest kända ansikte. Ali blev en spegel av samtidens Amerika som präglades av ras- och kulturkonflikter.

MediaNr: CA30224

Stark

av Magnus Samuelsson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om att vara stark som livsstil. Magnus Samuelsson har flera gånger deltagit i tävlingen Världens starkaste man. För Magnus och hans bror startade drömmen om att bli starkast när de fick en skivstång av sin mormor. Här delar Magnus med sig av sin filosofi kring träning. Här finns kostråd och övningsbeskrivningar för såväl motionärer som elitidrottare.

MediaNr: CA29642

De kallade mig Gud

av Stefan Schwarz. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Stefan Schwarz är kanske mest känd som en av hjältarna som vann brons i fotbolls-VM 1994. Här berättar han om sitt liv som professionell fotbollsspelare i bland annat klubbarna Malmö FF, Atlético Madrid, Florens och Sunderland. Han skriver också om de tränare han haft, om sin familj, och om hur laget alltid har varit viktigast för honom. Matcherna ska vinnas tillsammans - en för alla, alla för en. S.S., 1969-.

MediaNr: CA30133

Alltid lite till

av Frida Wallberg. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

F.W., 1983- , är Sveriges främsta kvinnliga boxare genom tiderna. Hennes boxningskarriär tog slut 14 juni 2013 när hon knockades svårt och drabbades av en hjärnblödning. Hon berättar om sitt liv: från den hårda uppväxten, via tonåringen som blir världens yngsta boxningsvärldsmästare, fram till den vuxna kvinna som når sitt livsmål och sedan går på en smäll som visar henne att alla svårigheter inte går att lösa genom att ta i ännu hårdare.

MediaNr: CA30325

Militärväsen

Tyngdlyftaren i flygvapnet

av Thorbjörn Engback. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 9 tim., 53 min..

En bok om ett av försvarets transportplan - C-130 Hercules. Här beskrivs planet tekniskt och historiskt, men fokus ligger på de åtskilliga uppdrag som planet genomfört under de 50 år som det varit i tjänst. Det har ryckt ut vid krig, hungersnöd, jordbävningar och översvämningar världen över. Här berättas också om fallskärmsjägare som hoppat ur planet och om hur kungens elefantflickor transporterades hem från Thailand. T.E., 1951-, pilot.

MediaNr: CA29885

Matematik

Fatta matte

av Mattias Ribbing. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Författarna - Sverigemästare i minnessport respektive teoretisk fysiker - vill erbjuda ett alternativ till traditionella läroböcker i matematik. De har utvecklat en ny teknik för att snabba upp förståelsen av centrala områden i matematiken, från grundläggande räknetal till avancerad gymnasienivå. Deras metod bygger på utförliga förklaringar och exemplifieringar via vardagliga företeelser samt på visualiseringar av matematiska begrepp och regler.

MediaNr: CA28723

Naturvetenskap

Femtio djur som ändrat historiens gång

av Eric Chaline. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den här boken kan vi läsa om små och stora djur som har påverkat människan och samhällets utveckling. Bland dem finns hästen, som är ett av de mest betydelsefulla djuren genom historien. Här finns också silkesmasken som genom sidenproduktionen bidragit till handeln mellan Kina och Europa. Även destruktiva krafter så som malariamyggor och sugmaskar finns med i denna lättillgängliga och allmänbildande bok.

MediaNr: CA29686

Livet, kärleken och döden

av Ulf Ellervik. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Vad har löss och läppstift gemensamt? Kan selleri verkligen vara första steget mot sann kärlek? Och viktigast av allt: kan vi leva i evighet? U.E., professor i bioorganisk kemi, blandar halsbrytande associationer och spännande anekdoter med lättillgängliga förklaringar av de kemiska hemligheterna bakom ungdomens vansinne, njutningens höjder och dödens oundvikliga slut. Samlingsvolym med det bästa från hans tidigare böcker, plus några nya texter.

MediaNr: CA29512

Arktis

av Felix Heintzenberg. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

På Arktis finns några av norra halvklotets mest fascinerade livsformer, allt från isbjörnar till fjällugglor och lämlar. Längs kusterna häckar havsfåglar i jättelika kolonier och under ytan finns sälar och valar. De prisbelönta naturfotograferna F.H. och O.J.L. presenterar tundrans och ishavens djur och växter samt skildrar deras fascinerande anpassning till en miljö som är fylld av krävande utmaningar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29921

Tillbaka till naturen

av Lotta Skoglund. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok för dig som vill återupptäcka naturen. Läsaren får följa med på en personligt hållen guidad tur genom skog och mark. Våra vanligaste fåglar och vilda djur möter vi på turen, liksom insekter och växter, svampar och träd. Journalisten Lotta Skoglund och konstnären Bo Lundwall vill med denna bok hjälpa alla oss som inte kan höra skillnad på blåmes och domherre att bli mer bevandrade i vår svenska natur.

MediaNr: CA30666

Medicin

Visuell drog

av Maria Ahlin. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En granskning av sambanden mellan pornografikonsumtion och hälsa, relationer och sexliv. Författarnas syfte är att utforska barns och ungdomars inställning till pornografi och försöka komma fram till hur vuxna ska prata med barn och unga om detta. Vi får möta forskare, psykologer, poliser och ungdomar som diskuterar ämnet. Båda författarna arbetar med frågor som rör prostitution, pornografi och psykisk ohälsa.

MediaNr: CA30036

Huskurer

av Karin Berndl. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här presenteras ett 40-tal traditionella huskurer mot vanliga krämpor och sjukdomar: från feber till bihåleinflammation till halsont och bronkit. Mycket handlar om att stärka immunförsvaret och recepten kan åstadkommas i det egna köket med ingredienser som man i de flesta fall har hemma. Bland de något oväntade lösningarna finns vinägerindränkta strumpor mot feber, pepparrotshalsband mot halsfluss och hur vanlig lök tar bort smärtan vid bistick.

MediaNr: CA30003

Ett liv med sleeve

av Therese Goding. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sleeve gastrecotomy, som innebär att en stor del av magsäcken opereras bort, är en metod som hjälper människor att gå ned i vikt och nå en bättre hälsa. Genom att volymen av magsäcken blir betydligt mindre kommer mättnadskänslan snabbare, vilket gör det lättare att kontrollera matintaget. Sleeve börjar bli en vanlig metod inom överviktskirurgi. T.G., dietist, ger råd om kost, fysisk aktivitet och livsstilsförändring inför och efter en operation.

MediaNr: CA29660

Tänk om jag är sjuk!

av Erik Hedman. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hälsoångest är en överdriven rädsla för att ha eller utveckla en allvarlig sjukdom som håller i sig över en längre tid, och som påverkar livskvaliteten negativt. Det här är en självhjälpsmanual och behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi. Under tolv veckor får man bland annat lära sig: vad hälsoångest är, ett nytt förhållningssätt till orostankar och att inte låta hälsoångesten ta över ens liv. Författarna är legitimerade psykologer.

MediaNr: CA29998

Socker - din värsta fiende

av Robert H. Lustig. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 16 tim., 8 min..

R.L., läkare och professor, menar att socker är ett dödligt gift vars påverkan på kroppen borde jämföras med alkoholens. Han menar att sockret inte är den enda boven bakom dagens fetmaproblem, men att det är den största. För att återställa hälsan beskriver R.L. hur man kan påverka de hormoner som styr hungerskänslor, belöningssystem och stress. Han ger även sin syn på vad samhället borde göra för att förbättra hälsan för kommande generationer.

MediaNr: CA29554

Ingen familj är en ö

av Ada Marsbacken. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

A.W., medicinsk utredare och författare, berättar om My, hennes föräldrar Ada och Axel och hennes lillebror Hugo. Berättelsen bygger på självupplevda händelser. My är tidigt utvecklad, begåvad och kreativ, men hon kan också lätt bli uppvarvad och högljudd. När My går i förskoleklassen får hon diagnosen adhd och i trean får hon även en Aspergerdiagnos. En bok om hur livet kan se ut för barn och föräldrar som inte riktigt passar in i normen.

MediaNr: CA30071

Forskningsfusket bara fortsätter!

av Ralf Sundberg. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 16 tim., 7 min..

Rolf Sundberg, läkare och forskare, anser att den moderna medicinens framväxt är kantad av svågerpolitik, mutor, politisk positionering och oheliga allianser. Författaren hävdar att redan på 1950-talet förstod läkemedelsindustrin att det var lönsamt att medikalisera samhället. Det var då som fett-, kolesterol- och blodtrycksmyterna fick spridning. Detta är en uppdaterad och reviderad utgåva av boken "Forskningsfusket!".

MediaNr: CA29611

Få livet tillbaka

av Helle Sydendal. Inläst av Sari Eliason. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

För låg ämnesomsättning - en sjukdom som på läkarspråk kallas för hypotyreos - är en vanlig men ofta förbisedd folksjukdom. H.S., själv drabbad, beskriver den typiska symtomutvecklingen, mötena med oförstående läkare och slutligen tillfrisknandet. Hon räknar upp en mängd olika symptom man kan ha och därmed tillhöra en grupp som kan gå omkring med en obehandlad hypotyreos. Hon menar att läkarna ofta förbiser sjukdomen och ger felaktigt behandling.

MediaNr: CA29601

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sword princess Amaltea

av Natalia Batista. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar Bok 1: 56 min.; 176 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Sword Pincess Amalthea är prinsessa i en äventyrlig sagovärld där kvinnorna styr. Hon slåss mot drakar och räddar en prins i nöd för att gifta sig med honom. Humoristisk och äventyrlig manga som vänder på sagans traditionella könsroller. Amalthea är en hjältinna med många sidor. Tecknad serie. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA23560

Allt som blir kvar

av Sandra Beijer. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En fredag i juli gör Matildas kille slut. Han är inte kär i henne längre. Det känns tomt, men som tur är finns Miron där för att ta hand om henne. Han säger att de ska laga henne och maxa skiten ur hennes olycka. Sommaren är het och de ska explodera i natten. Men efterhand blir saker mer och mer otydliga. Vad vill Miron egentligen? S.B., 1984-, bloggare och författare.

MediaNr: CA29981

Trolleri med Karam Nadjar

av Ebba Berg. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Karam och hans mamma bor på en flyktingförläggning. Idag ska han börja i en ny skola. Han kan inte säga så mycket på svenska. Men han kan trolla. Hela vägen från Syrien till Sverige har Karam övat. Nu är han en riktig magiker. De andra vill att han visa hur han gör. Men en magiker avslöjar aldrig sina trick. Lättläst.

MediaNr: CA29897

Jag blundar tills jag finns

av Marie Björk. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sandras pappa bara förstör och skolan vill hon inte ens tänka på. Istället sätter hon på sig hörlurarna och lyssnar på Patti Smith. Efter att Sandras bästis flyttat finns ingen som förstår och det känns om nu vill Sandra bara härda ut tills hon gått ut nian och livet kan börja på riktigt. När Sandra för en gångs skull går på fest händer det värsta som kan hända.

MediaNr: CA29836

Natt i skolan

av Helena Bross. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Klass 1B. Klassen får en galen idé. Tänk om de skulle sova över i skolan! I gympasalen skulle alla få plats. Fröken skrattar åt deras påhitt. Men hon säger att hon ska fråga föräldrarna i alla fall.

MediaNr: CA30064

Kom tillbaka

av Jonas Carlström. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Trettonårige Wille Streg lyckas bäst på ett kunskapstest i skolan och erbjuds det topphemliga projektet att ensam resa tillbaka till vikingatiden för att observera en vikingafamilj i hemmiljö. Efter förberedelser reser han iväg. När Wille kommer fram träffar han vikingaflickan Disa och hittar gömt guld. Men de som har sänt iväg Wille har inte berättat varför de valt just honom, och inte heller vad som kommer att hända Disa och hennes familj.

MediaNr: CA30459

Blodvittring

av Staffan Cederborg. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Sommaren 1979 tillbringade Nina och Rebecka några veckor på östra Gotland. De träffade killarna Peter och Tommy och blev snabbt indragna i en otäck historia med anknytning till en legend från 1600-talet. 35 år senare hittas i samma trakter en gammal fyrdagbok. Det visar sig vara Nina som har skrivit den. Det verkar som att hon är instängd i fyren och att något hemskt har hänt. Något är på väg mot fyren och hon skriver för att inte bli galen.

MediaNr: CA30152

Dataspelet

av Petrus Dahlin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Ville är ensam hemma. Han får egentligen inte spela på storebror Arvids dator, men gör det ändå. I spelet finns en obehaglig figur med ett otäckt ansikte. Arvid blir rädd och stänger av. Men han kan inte glömma Ansiktet. Vart han än går dyker det upp. Tillslut vågar han prata med mamma. Hon säger att det bara är hans dåliga samvete som spökar. Men är det verkligen bara det? Boken har ett läskigt slut. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA29848

Varuhuset

av Petrus Dahlin. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Första delen i serien Läs på egen risk. Serien är tänkt för nybörjarläsare och återberättar olika vandringssägner. Ester har hittat sin drömklänning och när hon står och beundrar sig själv i varuhusets provrum glömmer hon helt bort tiden. Plötsligt inser hon att varuhuset har stängt och hon instängd och hon är ensam kvar. Eller, är hon verkligen ensam?.

MediaNr: CA29847

Jag vill också dansa

av Camilla Dahlson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alla i klassen utom Alva går på dans. Alva vill också dansa men hennes mamma har inte råd med dansskolan. Alva blir ledsen och känner sig utanför när alla kompisarna sticker iväg till dansen. Men Alvas mamma kommer på en lösning som gör Alva glad. En fin berättelse om en påhittig mamma och en snäll kusin. Passar för barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA29634

Oväntat besök

av Angela Dorsey. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Evy bor ute i vildmarken med sin mamma och massa vildhästar. Hon kan läsa hästarnas tankar och förstår vad de känner. Men lugnet i vildmarken får ett tvärt slut när Evys pappa och lillasyster plötsligt kommer dit. När sedan farmodern och hennes otäcke betjänt dyker upp är måttet rågat. Evy är trött på att gömma sig och fly! Hon måste en gång för alla få de där människorna att lämna henne och hennes mamma ifred - något som är lättare sagt än gjort.

MediaNr: CA29625

Märta på turridning [Kombinerat material]

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Nina Dahn. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 12 i serien Hästar! som börjar med Märta börjar rida. Märta och bästisen Maja längtar till det lilla stallet där de träffade islandshästarna Saga och Freja. Nu ska de få prova på en turridning med dem. Under en dag ska flickorna få vara med om både galopp och tölt. Men de vuxna ryttarna på turen är rädda för allt och de kan ingenting om hästar. Tur att ledaren Lotta är med, särskilt när hästarna bli rädda och skenar iväg.

MediaNr: CA30028

Sigrid och Affe räddar djuren

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Sigrid och Affe. Sigrid är nio år och älskar djur. Tillsammans med bästa kompisen Affe har hon startat en hemlig klubb. Klubben ska beskydda alla djur - sniglar, grisar och kor. Och inte minst, Affes kanin Racerbilen. Racerbilen borde inte vara så svår att beskydda, för han är ganska lat. Men en dag är han borta...

MediaNr: CA30055

Springkällan

av Johan Eriksson. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Elias kommer till flyktinglägret Springkällan tillsammans med sin mamma och sin yngre syster Amina. Pappan och en äldre bror är försvunna efter ett bombanfall. Elias tycker att han lika gärna dö. Men så kommer Amina med en egentillverkad fotboll. Tillsammans med nya vänner bildar Elias fotbollslaget Distrikt åtta med avsikt att vinna den stora cupen, som kan ge fribiljetter ut ur lägret. Men kan Elias lämna kvar lillasyster Amina och mamma?.

MediaNr: CA30461

Olyckornas tid

av Moïra Fowley-Doyle. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Så länge Cara kan minnas har olyckornas tid varit en del av hennes liv. Varje oktober drabbas hennes familj av mystiska olyckor: skrubbsår, brutna ben - till och med plötsliga dödsfall. Tragedier som förföljer Cara, systern Alice och styvbrodern Sam, men som ingen vill prata om. Olyckornas tid är här, och varje hemlighet är en möjlig olycka. Men det här året börjar Cara ställa frågor. Debutroman av Moira Fowley-Doyle.

MediaNr: CA29717

Ingen skulle sakna dig

av Michelle Gagnon. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En skrämmande berättelse om två ungdomar i Boston som är på flykt undan en samvetslös organisation. 16-åriga Noa vaknar upp på ett operationsbord, hon har ett ärr på bröstet men hon har ingen aning om var hon befinner sig, eller varför. Hon lyckas fly tillsammans med Peter som hon känner från en hackergrupp. De har lärt sig att inte lita på någon. Nu är de beroende av varandra för att överleva.

MediaNr: CA29731

Pianot på vinden

av Katarina Genar. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Mystiska skolan, som börjar med Svarta Madam. Ingår i serien Lätt och läskigt. På Gretas, Maltes och Teos mystiska skola hörs det pianospel från vinden på eftermiddagarna. Den arga vaktisen Tage går runt i alla klasser och talar om att det är strängt förbjudet att spela på pianot eftersom det är gammalt och ömtåligt. Sally föreslår att de ska gå upp på vinden för att se om det är ett spöke som spelar.

MediaNr: CA29720

Det susar i säven

av Kenneth Grahame. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Engelsk barnboksklassiker, från 1908, om Vattenråtta, Grävling, Mullvad och Padda och deras liv vid stranden av en engelsk flod. Vännerna gör trevliga utflykter med matkorgar, men råkar också ut för besvärligheter och allehanda äventyr. Med sitt varierade, humoristiska och fortfarande moderna språk erbjuder K.G. en berättelse som går på djupet utan att förlora i lätthet. Boken är nyöversatt och innehåller även nya illustrationer. K.G., 1859-1932.

MediaNr: CA29946

Half bad - häxornas krig

av Sally Green. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 och den avslutande delen i serien som börjar med Half bad. Kriget mellan de svarta och de vita häxorna pågår fortfarande. Rebellerna är splittrade, men Nathans krafter är starkare än någonsin. För att rädda rebellerna från ett totalt nederlag skickas han iväg för att finna Gabriels amulett - ett föremål som sägs göra sin ägare oövervinnerlig i strid. Men amulettens väktare är en kraftfull häxa med helt andra intressen.

MediaNr: CA29752

Den stora häxjakten

av Sofi Hjort. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här har vi den spännande berättelsen om när en grupp kvinnor anklagades för häxeri i Stockholm på 1600-talet. På den tiden var det många som trodde att häxor fanns på riktigt och att de åkte till Blåkulla för att festa med djävulen. Sommaren 1675 bryter häxhysterin ut på allvar och den varar till hösten 1676 då en 15-årig piga erkänner att hon hittat på historierna om häxorna och Blåkulla. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29945

Örnnästet

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är härligt att få komma ut i snön en vinterdag. Spännande att få en chans att titta på havsörnar på nära håll, tycker Niklas, fast Jossan håller inte riktigt med. De stora fåglarna känns skrämmande och de fångar och äter både katter och renkalvar påstår hon. Men när någon skjuter och dödar en av örnarna kan hon inte annat än engagera sig och snart har Jossan och Niklas dragits in en riktig deckarhistoria.

MediaNr: CA30077

Mirele Dangin

av Caroline Hurtig. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien De sista gudarna. Mirele Dangin vet att hon kommer att bli dödad av sin far. Hon vet inte hur eller varför, men det kommer att ske innan hon fyllt 25 år. Sedan folket avsade sig religionen och gudarna förvisades har hennes familj styrt landet. Innan gudarna försvann kastade de en förbannelse över de mäktigaste familjerna. Sedan dess är landet plågat. Folket har fått nog. Mirele dras in i ett maktspel där hon inte kan lita på någon.

MediaNr: CA29844

Sagan om ljusbäraren

av Ylva Hällen. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Första boken i serien Ylvania. Berättelsen bygger på serien som visats i Svt:s Bolibompa. Alba växer upp hos fosterföräldrar. En dag när hon känner sig ensam kommer en budbärare från landet Ylvania, där Alba en gång föddes. Nu måste hon återvända och försöka rädda landet undan den onda Master och hans monsterarmé. Det är ett farligt uppdrag och för att klara det måste hon samarbeta med andra barn, tillsammans bildar de Väktarstjärnan.

MediaNr: CA29702

Pelle Puck på hockeyläger

av Bengt Ingelstam. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjätte och sista delen i serien som börjar med Pelle Puck - gul och blå. Pelle önskar sig bara en sak i födelsedagspresent - att få åka på sommarens hockeyläger. Men det är dyrt och familjen har inte råd. Kanske kan de vinna på lotteri? De köper tio lotter, men samma dag som vinnarna utses råkar han ut för en olycka. Han bryter handleden och hela säsongen är förstörd. Pelle bestämmer sig för att kämpa. Kanske hinner han bli bra till sommaren.

MediaNr: CA29753

SOS från Fästingträsk

av Charlotta Johansson. Inläst av Sofia Snahr. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I hela sitt liv har Fia flyttat runt mellan olika städer i USA. Nu har hennes mamma bestämt att de ska flytta till Sverige, ett land som Fia aldrig har varit i. I Fästingträsk gör hon sitt bästa för att hålla humöret uppe och trivas. Men det är inte det lättaste med en fattig mamma, en galen moster och blodsugande insekter överallt. Den enda som vill bli kompis med Fia är den blyga Helga. Men Fia vågar inte. Istället drömmer hon om en egen hund.

MediaNr: CA30607

Du är bäst

av Sara Kadefors. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Billie som börjar med Avgång 9:42 till nya livet. Billie är kvar hos Perssons i Bokarp. Det verkar som om Alvar och hans kusin Douglas hatar varandra på riktigt. Varför? Billie bjuder in Douglas när Alvar fyller år. Det blir inte helt lyckat. I skolan är Billie omåttligt omtyckt. Det är inte heller helt lyckat. Precis alla vill bli sedda. Utom kanske just Douglas som undviker Billies blick i skolan.

MediaNr: CA29973

Kitty i det öde huset

av Carolyn Keene. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kitty, George och Bess är på väg för att träffa Kittys pappa när de råkar köra vilse. När de stannar för att få hjälp att hitta rätt hamnar de vid ett till synes öde hus. Men inifrån huset hör de märkliga ljud och en man kommer och kör bort dem. Vad är det för märkliga saker som händer där? Och varför vill mannen inte att de ska vara där? Kitty har fått ett nytt mysterium att lösa.

MediaNr: CA29141

Flykten

av Gabriella P. Kjeilen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Mellody Looh. Mellody är på flykt från sin far efter att ha svikit honom. Sveket har väckt något till liv inom henne. Mörker och ljus slåss om kontrollen över hennes kropp. Hon söker skydd i Nordlandet; ett snöbeklätt land med både underliga och livsfarliga invånare. När hon får reda på att det mörka rådet kidnappat Leo får hon annat att tänka på. Men vad kommer att hända när hon än en gång utsätter sig för mörkrets lockelser?.

MediaNr: CA29585

Födelsemärket

av Gabriella P. Kjeilen. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Märket, i form av en tiger, på Erikas hals har alltid fått henne att känna sig annorlunda. När hon får veta att jorden inte är hennes hem återvänder hon till planeten Lavida. Där är hon prinsessan Mellody. Hon är en "formskiftare" och kan förvandla sig till tiger. Men hon bär på mörka krafter och kastas in i en uråldrig strid där det är svårt att skilja vän från fiende. Fantasy där temat om gott och ont behandlas på ett komplext sätt.

MediaNr: CA29584

Slukaren

av Niklas Krog. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Häxmästaren. Drottning Krias armé är på väg mot Rands by. Ella och Rand måste hinna före så att de hinner varna byborna. Barnen har med sig Häxmästarens trollstav. Den ska hjälpa dem att vinna slaget mot den stora armén. Men plötsligt dyker Slukaren upp och tar trollstaven från Ella. För att de ska ha någon chans att stoppa soldaterna måste de få tag i trollstaven igen.

MediaNr: CA30065

Slutstriden

av Niklas Krog. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den fjärde och sista delen i serien Häxmästaren. Drottning Krias iskrigare är nästan framme vid Rands by. Ella och Rand förbereder sig för slutstriden. Till sin hjälp har de farfar Aron, magislukaren Orvar och lindormen Berit. Men armén de möter är stor och drottningen är arg.

MediaNr: CA30066

Berättelsen om tjuren Ferdinand

av Munro Leaf. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Återutgivning av en av världslitteraturens stora barnboksklassiker som finns översatt till fler än 60 språk. Ferdinand är den snälla tjuren som hellre luktar på blommor än stångas med de andra ungtjurarna och omöjligen låter sig provoceras på tjurfäktningsarenan. När den kom ut 1936 uppmärksammades den för sitt pacifistiska budskap och sägs vara Mahatma Gandhis favoritbok. M. L., 1905-1976, var en amerikansk barnboksförfattare och illustratör.

MediaNr: CA29757

Sam och Milo smiter ut på natten

av Karin Kinge Lindboe. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den första delen i serien om bästisarna Milo och Sam. Idag ska Milo sova över hos Sam. Sam har en våningssäng. Milo vill helst sova högst upp, för han är lite rädd. På kvällen gör de vanliga saker, till exempel badar badkar. Men mitt i natten vaknar Milo av ett ljud. Det är Sam som vill hitta på något spännande. De klär på sig och smyger ut.

MediaNr: CA29914

Om du vill ja oxå

av Maj Lundgren. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

15-åriga Caroline tycker bäst om att umgås med bästisen Alice. När Caroline en kväll sitter ensam på bussen, gör några äldre killar obehagliga närmanden. Caroline blir upprörd och flyr därifrån. Några dagar senare träffar hon av en slump en av killarna, Alex. Det värsta är att Caroline gillar Alex, fast hon vet att hon borde avsky honom. M.L., 2000-. Romandebuten Hjärtat fortsätter att slå skrev författaren som 13-åring.

MediaNr: CA29751

Alfred ska hålla tal

av Mina Lystad. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alfred gillar inte alls att stå framför klassen och prata. Men nästa fredag ska han hålla tal om blåvalen, det har fröken bestämt. Alfred blir supernervös men ju mer han lär sig om valen desto mindre nervös blir han. En bok om att våga göra saker som är läskiga. Boken passar barn från 6 till 9 år.

MediaNr: CA29671

Lätt & blandat

Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En antologi för nybörjarläsare. Här finns texter för alla, såväl roliga historier som deckarnötter och gåtor. Här finns både korta och långa berättelser som syftar till att väcka läslust samtidigt som man övar upp sin läsförmåga. Medverkar gör bland andra: Helena Bross, Jo Salmson, och Lisen Adbåge. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29758

Jättar vid Kaknästornet

av Martin Olczak. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Hösten hade definitivt kunnat börja bättre för Jack. En blodtörstig vampyr härjar i Stockholm och Wanda, Jacks bästis i klassen, är försvunnen. Allt tyder på att hon är ett av vampyrens offer. Jack och hans familj ger sig ut på en livsfarlig jakt. Tillsammans med stans jättar - två enorma syskon - ska de besegra vampyren.

MediaNr: CA28518

Bara vara Jennie

av Solveig Olsson-Hultgren. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nioåriga Jennie bor med sin mamma och lillebror. Hon längtar efter att börja trean, men när det är dags blir ingenting som hon tänkt sig. Mamma väcker henne inte på morgonen, och de nya byxorna som hon lovade lägga upp blev bara halvfärdiga. Dessutom står det ett glas och en flaska på nattduksbordet. Det är dags igen. En berättelse om hur det kan vara för barn som lever i ett utsatt livssituation. Passar för barn från 9 år och uppåt.

MediaNr: CA30435

Lejonen anfaller

av Mary Pope Osborne. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 11 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Genom den magiska trädkojan reser Hanna och Viktor denna gång till savannen i Afrika. De hamnar mitt bland giraffer och zebror. Några av de vilda djuren måste simma över en stor flod, och verkar behöva lite hjälp för att ta sig över. Men innan syskonen vet ordet av är det de själva som behöver hjälp, när lejonen får korn på dem.

MediaNr: CA30198

Frispark

av Tom Palmer. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Fotbollsakademin som börjar med Avspark. Mittbacken James har spelat i Uniteds juniorlag i flera år. Alla förväntar sig att han ska följa i sin pappas fotspår och en dag spela för det engelska landslaget. Men det finns något som James gillar ännu mer än fotboll, men han vet inte hur han ska berätta om det utan att göra sin pappa besviken. Ska han satsa på fotbollen i alla fall eller ska han följa sin dröm?.

MediaNr: CA30460

Uppdrag: Rädda julen

av Cecilia Rihs. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5, fristående, i serien Hemliga boken för äventyrare. Linas farmor ligger fortfarande på sjukhus i Ryssland. Nu har hon skickat älvan Peppar hem till Lina igen. Julen är nämligen i fara! Julgranar förstörs, paket försvinner och russin förvandlas till harlortar i glöggen. Det börjar bli bråttom, ska Lina och Peppar hinna rädda julen? Boken är skriven som en adventskalender, med ett kapitel per dag mellan den 1 och 24 december.

MediaNr: CA29843

Uppdrag: Träsktrollen

av Cecilia Rihs. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i serien Hemliga boken för äventyrare som började med Uppdrag vattenhäxan. Det är dags för ett nytt äventyr för Lina och älvan Peppar. Den här gången ska de bege sig till träsket för att spana efter troll. Helst ska de gå dit när det är fullmåne. Men de måste passa sig för gungflyna!.

MediaNr: CA30141

Harry Potter och de vises sten

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Harry är ett år dör hans föräldrar och han tvingas bo hos sin mosters familj. Efter tio hårda år får han en inbjudan till Hogwarths Skola För Häxkonster Och Trolldom, samma skola som hans föräldrar gått i. Redan som nyfödd kunde han stå emot Voldemort, en ond trollkarl, och nu behövs hans krafter igen. En mycket spännande och rolig bok för alla åldrar. Boken har filmatiserats.

MediaNr: CA29264

Det lånade mörkrets riddare

av Dave Rudden. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Det lånade mörkrets riddare. Denizen Hardwick är föräldralös. Men en mörk natt kommer en man och hämtar Denizen för att ta honom till hans faster. Under bilfärden blir de överfallna och otroliga saker börjar hända: det visar sig att monster kan växa fram ur skuggorna. Och att det finns ett uråldrigt sällskap som vaktar dem. Ett sällskap som Denizen visar sig ha en koppling till. Fantasy-serie som passar barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: CA30009

Uppgång och fall

av Eliot Schrefer. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Spirit animals som börjar med Vild. Conor, Abeke, Meilin och Rollan är utspridda på olika kontinenter. Rollans och Conors nya mål är en oas långt ute i öknen där Det vidunderliga lejonet Cabaro och hans talisman finns. Men ingen människa har någonsin tidigare satt sin fot i den stora bestens territorium. Samtidigt kämpar Abeke och Meilin för sina liv i Erövrarnas högkvarter.

MediaNr: CA29714

Alice i Zombielandet

av Gena Showalter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Berättelsen om Underlandet. På sin 16-årsdag förlorar Alice Bell hela sin familj. På en sekund är pappan, mamman och systern borta. Hennes pappa hade varnat för de odöda, men Alice trodde honom inte. För att hämnas bestämmer sig Alice för att slåss mot monstren. Men för att överleva måste hon lita på den farligaste av alla - Cole Holland. G.S., 1975-, amerikansk författare.

MediaNr: CA29835

Klappsnapparna och drottningens tårta

av Per Simonsson. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Charlie fyller år och hon undrar just vad Kurre och de andra Klappsnapparna hittat på för kul överraskningar. Men det verkar som att alla glömt hennes födelsedag. Det ska nämligen stjälas en tårta från stans finaste bageri. Det är en tårta till Drottningens födelsedag, och Madame har en plan för hur de ska få tag på både tårtan och pengarna som ska betala för den. Men allt är inte som Charlie tror. Passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA29235

Det övergivna barnhemmet

av Erika Svernström. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En mamma och hennes tre barn hyr ett gammalt barnhem över semestern. Ingen har bott i huset på mer än tjugo år. Alvin, pojken i familjen, förstår att det är något märkligt med huset. Oförklarliga, spöklika saker börjar hända och när ett märkligt fynd hittas i en brunn avslöjas en dramatisk historia som byborna länge försökt glömma. Alla döljer något de inte kan berätta. Det står plötsligt klart att allt inte är som syskonen tror.

MediaNr: CA30606

Bella Donna

av Ruth Symes. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Bella Donnas högsta dröm har alltid varit att bli häxa. Det enda hon önskar sig mer är att den perfekta familjen ska adoptera henne från barnhemmet där hon har vuxit upp. Hittills har ingen passat. Men så dyker Lilith upp, och Bella Donna känner direkt att de två hör ihop. Men ska hon våga berätta för Lilith om sina häxdrömmar? Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA29633

Katitzi och Lump-Nicke

av Katarina Taikon. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Samlingsvolym med del 7 och 8 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi och Lump-Nicke: Hennes pappa blir allvarligt sjuk och måste läggas in på sjukhus. Tanten lämnar Katitzi ensam i huset. Det tycker hon är bra, då slipper hon stryk och kan bjuda hem sin vän Lump-Nicke. Katitzi i skolan: Tolv år gammal ska Katitzi äntligen få gå i en riktig skola. Skolan blir inte som hon förväntat sig, alla de andra kan redan läsa och skriva.

MediaNr: CA29718

Harry Potter och det fördömda barnet

av Jack Thorne. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Repetitionsmanus till en pjäs med urpremiär i London 2016. Harry Potter är nu en stadgad man med anställning på Trolldomsministeriet, fru och tre barn. Det förflutna gör sig dock ständigt påmint och när Harrys son Albus börjar på Hogwarts smälter dåtid och nutid samman. Utöver de välkända karaktärerna Hermione, Ron och Draco möter vi en ny generation trollkarlar som deltar i kampen mot en illavarslande framtid och Voldemorts möjliga uppståndelse.

MediaNr: CA29675

En ganska otrevlig elefant

av David Walliams. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En dag knackar det hårt på dörren hemma hos Sam. Det visar sig vara en jättestor elefant! Elefanten klampar in i huset och förstör många saker på sin väg. Det visar sig att elefanten inte bara är jättestor, utan faktiskt också ganska otrevligt.

MediaNr: CA29441

Drakjägarens flicka

av Jakkin Wiss. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Dragonien. Ann är sju år gammal. Hennes mamma har en bokhandel, och Ann drömmer sig ofta bort till sagornas värld. Hon gillar äventyr och klättrar ofta upp på taket för att spana ut över staden. En dag möter hon en främling på taket och hon dras in i ett äventyr hon aldrig kunnat drömma om.

MediaNr: CA29669

Monstrumologen

av Rick Yancey. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i en serie. New England, 1800-talet. Föräldralöse Will Henry jobbar som assistent åt en doktor som ägnar sig åt studera monster. En natt lämnas en kvarlevorna av en liten flicka in till honom. Ett monster har ätit av henne. Det visar sig vara en anthropophag, en monsterart som tycks öka explosionsartat. För att rädda världen från de fasansfulla antropophagerna, tvingas Will och doktorn ut på monsterjakt. R.Y., 1962-, amerikansk författare.

MediaNr: CA29541

Mot toppen!

av Daniel Zimakoff. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien FC Mezzi som börjar med Den nya klubben. Laget är på väg mot toppen i tabellen. Det ryktas att agenter som letar nya talanger till storklubbarna går på matcherna. Men vad händer med Mezzi om någon av spelarna värvas till ett annat lag? Fotbollsbok som passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: CA29289

Korpgudinnan

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Sagan om Turid, som börjar med Kungadottern. Det är vikingatid och Turid reser tillsammans med sin man Frode och trälen Unna över hav och land för att hitta de berg som enligt spådomen är deras mål. De drömmer om att finna en tillvaro utan krig och våld, men är Korpgudinnans tillbedjare så fredliga som de säger?.

MediaNr: CA30108

Facklitteratur

Religion

Grekisk mytologi

av Giovanni Caselli. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Lättläst sammanställning av den grekiska mytologin. Vi lär känna odödliga gudar och gudinnor, men också dödliga hjältar, smågudar, nymfer, kungar, hjältar och vidunder. Ibland mycket starka och mäktiga, och ibland med mycket mänskliga känslor. Dessutom ingår en skildring av Trojas fall och Odysseus' irrfärder. Ny och bearbetad utgåva.

MediaNr: CA30166

Filosofi och psykologi

Ta makten

av Leone Milton. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Vad händer när man börjar tänka på allt som är bra med sig själv istället för tvärtom? Hur kan man göra för att hantera jobbiga tankar och känslor? Dessa och många fler frågor försöker författarna ge svar på. Boken är inspirerad av bland annat ACT - Acceptance and Commitment Therapy. I boken finns också intervjuer med bland andra: Kitty Jutbring, William Spetz, Carl Stanley, Kakan Hermanson, Zara Larsson, Jens Lapidus och Siavosh Derakhti.

MediaNr: CA29382

Konst, musik, teater och film

Vår historia

av Marcus Gunnarsen. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om det två norska tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen. Marcus och Martinus, som är födda 2002, vann Melodi Grand Prix Junior 2012. Här får vi följa deras berättelse från småbarnsåren hemma i Trofors i norra Norge och hela vägen till popstjärnor. Den tryckta boken innehåller mycket bilder.

MediaNr: CA29913

Historia

Riddarliv

av Linda Linnskog Rudh. Inläst av Martin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om medeltidens stora stjärnor - riddarna. Vilka fick till exempel bli riddare? Och hur var det att bo i en borg? Och hur gick man på toaletten när man var helt klädd i plåt? Förutom information om riddare innehåller boken fakta om hur det var att leva på medeltiden. Vi får till exempel läsa om traditioner och fest, kärlek, giftermål och sjukdomar. Blandat med fakta finns också sagor som lite mer ledigt berättar om livet på medeltiden.

MediaNr: CA29248