Nya talböcker januari 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 182 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ond vind

av Nevada Barr. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Rangern Anna Pigeon arbetar nu i Mesa Verde nationalpark i Colorado. Parken hyser en mängd fascinerande och välbevarade klippboningar från den gamla anasazikulturen. Plötsligt sker många medicinska akutfall bland besökarna. Det går rykten om att platsen hemsöks av andar. Och så hittas en man död i en av ruinerna. Anna utreder fallet tillsammans med en agent från FBI och försöker hitta ett samband innan ytterligare någon drabbas.

MediaNr: CA30610

Fäder

av Jonas Bonnier. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kurt och Tom Wiesel är far och son. Båda är mycket framgångsrika. Kurt är affärsmannen som betraktar livet från olympisk höjd och lever ett isolerat liv av förhandlingar och avtal. Tom är rockguden som uppträder med sitt band på de stora scenerna men egentligen ägnar livet åt att besegra sitt öde. Trots att de bröt med varandra för många år sedan är konfrontationen oundviklig.

MediaNr: CA30506

Ella gör sig fri

av Karin Boye. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Novell av poeten och författaren Karin Boye, 1900-1941, där hon skildrar Ellas olyckliga äktenskap med poeten Arvid. Efter omgivningens otaliga uppmaningar fattar Ella ett livsavgörande beslut om att göra sig fri. Om äktenskapets konventioner och omgivningens förväntningar, om att ångra sig och att fortsätta försöka. Framförallt handlar det om självständighet.

MediaNr: CA30797

Glatt återseende

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 38 min..

Del 38 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Även om Rise och Edvin får en obehaglig överraskning under själva vigseln, kan de ändå njuta av firandet och av att de äntligen fått varandra. I Skjolden får Sivert och Ulrik veta att ringen som stals från Rise, redan är såld. Nu kämpar de hårt för att inte andelarna i Issellskapet också ska försvinna, men de har motståndare som inte drar sig för något för att få sin vilja igenom.

MediaNr: CA30886

Din innersta fruktan

av Ingrid Carlqvist. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 7 tim., 31 min..

Det går en mördare lös i Malmö. Offren verkar vara slumpvis valda men de mördas på olika sätt. En kvinna förblödde långsamt till döds, en mötte döden i en våldsam brand och en blev levande begravd. Mördaren verkar veta vad varje person fruktat allra mest. Läkarstudenten Micke äger mediala förmågor. Han har i sina drömmar sett exakt hur morden gått till och även sett förövaren - han själv. Men vad är det som inte stämmer? En medium-thriller.

MediaNr: CA30296

Yxmannen

av Ray Celestin. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter staden i skräck med sina bestialiska mord. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet som till intet pris får komma ut. När 19-åriga Ida, sekreterare till en privatdetektiv, snubblar över ledtrådar som kan avslöja Yxmannen kan hon inte låta bli att på egen hand utreda mysteriet. Bygger på ett autentiskt fall.

MediaNr: CA30358

Savrola

av Winston S. Churchill. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar 6 tim., 54 min..

Utspelar sig i det fiktiva landet Laurania. Huvudpersonen är Savrola, revolutionärernas ledare. Hans motståndare är diktatorn general Antonio Morala. I ett försök att komma åt Savrola övertalar Morala sin unga fru Lucile att förföra Savrola, men det misslyckas då Lucile blir förälskad i Savrola. När så en rebellarmé invaderar Laurania är revolutionen ett faktum. Författaren och politikern W.C., 1874-1965, enda roman. Den tryckta boken utkom 1900.

MediaNr: CA30354

Donatorn

av Harlan Coben. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien om sportagenten Myron Bolitar. När Myron får besök av sin gamla flickvän Emily Downing avslöjar hon att han är pappa till en trettonårig pojke som är döende. Jeremy behöver en benmärgstransplantation, men donatorn är försvunnen. Myron inleder en desperat jakt på donatorn, vilket leder till uppdagandet av ett mörkt mysterium som inbegriper en trasig familj, ett brutalt kidnappningsdrama och FBI.

MediaNr: CA30732

Hämnaren

av Harlan Coben. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjätte boken om M Bolitar. Bolitars kollega Esperanza grips för mordet på en klient, en avlagd basebollspelare som försökt göra comeback. Bolitar ger sig den på att bevisa Esperanzas oskuld, trots att han blir ombedd att hålla sig undan. Men han är redan allt för djupt indragen i fallet för att släppa taget om utredningen.

MediaNr: CA30688

Noll K

av Don DeLillo. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

På en hemlig ort i Centralasien finns en högteknologisk anläggning där svårt sjuka kan frysas ner i hopp om att en dag få återvända till livet. Den kallas Konvergensen; ett utopiskt forskningscentrum för den yttersta tiden. Miljardären Ross Lockhart är en av finansiärerna bakom Konvergensen. Hans son Jeffrey kommer dit för att bevittna styvmodern Artis sista dagar. Skildring av livets kamp mot döden. D.D., 1936- , amerikansk författare.

MediaNr: CA30583

Spåren vi lämnar efter oss

av Pernilla Ericson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Erlagruppen. Brutala kvinnoöverfall sker längs med gröna tunnelbanelinjen och skräcken sprider sig i Stockholm. Samtidigt som polisen Liv Kaspi tvingas ta ledigt i väntan på en internutredning rekryteras hon till ett litet privatteam, Erlagruppen, med uppdraget att lösa fallen. Våldet eskalerar och när kvinnor börjar försvinna spårlöst förstår Erlagruppen att det handlar om en kamp mot klockan. Deckardebut av journalisten P.E..

MediaNr: CA30070

Belgravia

av Julian Fellowes. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I 1840-talets London råder moderna tider och till och med en nyrik industrialist som James Trenchard och hans hustru Anne börjar få tillträde till de fina salongerna. Men vad är det för hållhake de har på Lady Brockenhurst? Historien tar sin början kvällen innan slaget vid Waterloo 1815. Flödande skildring av relationer, ambitioner och romanser från både salongerna och tjänarnas kvarter. J.F., Oscarsbelönad manusförfattare och skådespelare.

MediaNr: CA30129

Flyktingen samt novellen En hederssak

av Robert L. Fish. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 6 tim., 32 min..

En viss Hans Busch återvänder till Brasilien för att ta kontakt med den nazistiska rörelse som övervintrat där sedan andra världskrigets slut. Men vem är han egentligen? Och vilket uppdrag har han? Det är den brasilianske polismannen José da Silva och hans vän Watson, knuten till Interpol, som får ta itu med fallet. R.L.F., 1912-1981, amerikansk deckarförfattare. Det här är hans debutbok från 1962.

MediaNr: CA30813

Förfärande kvinnor

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Skräcknovellerna i denna samling är skrivna mellan 1842 och 1892, av författare som systrarna Brontë, George Eliot och Charlotte Perkins Gilman. De har alla av gotikens klassiska drag: övernaturliga berättelser i miljöer med vittrande slott, åskväder, sönderslitna moln och månsken över upprörda hav, alltsammans befolkat av hålögda adelsmän och bleka jungfrur. Varje författare presenteras kortfattat och sist finns kommentarer till novellerna.

MediaNr: CA30258

Granta

Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar Nr 7: 8 tim., 39 min.; 227 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Nummer 7 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland andra Yukiko Motoya, Lars Berge, Lina Wolff, Susanna Alakoski och Siddharta Mukherjee. Temat är service och skildrar maktbalansen i ett familjehem, hemsökta hotell och det monotona arbetet på en svinfarm.

MediaNr: CA30554

En dag kommer jag tillbaka

av Sharon Guskin. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Janie försöker förstå vad som händer sonen Noah. Han är lite udda och vet saker som ingen berättat. En dag ringer de från skolan och säger att Noah pratar om vapen och att han har blivit nedtryckt under vatten tills han inte kan andas. Hon vänder sig till Jerome, professor i psykologi, som kastat bort sin karriär för sin tro på barns vittnesmål om att de levt ett tidigare liv. Tillsammans ger sig de tre ut på en resa som förändrar allt.

MediaNr: CA30833

Etyder för en gammal skrivmaskin

av Lars Gustafsson. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

L.G., 1936-2016, var en framstående svensk författare inom flertalet genrer. Under sin livstid tilldelades han flertalet priser, både svenska och internationella. Etyder för en gammal skrivmaskin färdigställdes några månader innan hans död och är en poesisamling med minnen, filosofiska funderingar och tankar kring döden.

MediaNr: CA30221

Iggy 4-ever

av Hanna Gustavsson. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tecknad serie nominerad till Augustpriset 2015. Iggy går i åttan och tycker att det mesta är rätt värdelöst. När hennes telefon går sönder är katastrofen ett faktum. Hennes mamma tänker inte köpa en ny. Av en händelse hamnar Iggy bredvid ett gäng nior i matsalen. De blir kompisar och kanske kan det bli början på något nytt och spännande. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA29944

I skuggan vilar mörkret

av Ingemar E. L. Göransson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Försvann Björn Victorsson frivilligt och i så fall varför? Det är den fråga som privatutredaren Lars-Jonathan Västby får i uppdrag att söka svaret på. Det visar sig vara en långt mer komplicerad uppgift än han från början trott. Västby kommer i sitt sökande i kontakt med en verklighet så mörk och ond att till och med en cyniker som han skräms av den. Kriminalroman om tillvarons främlingskap och människans förmåga till ondska.

MediaNr: CA29777

Denzel

av Christina Herrström. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alvilde är en medelålders kvinna i Stockholm som några år efter sin skilsmässa börjar längta efter kärleken igen. Trots att hon vet hur ont den kan göra. I en annan del av staden bor Ángel som kom till Sverige från Kuba för sex år sedan. Han förtjänar sitt levebröd genom prostitution och dans men längtar efter ett annat liv. Två människor, utan mer gemensamt än att de nästan gått under av förtvivlan, möts av en lika vardaglig som mirakulös slump.

MediaNr: CA30668

Vad nålen ritar

av Simon Hessler. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Yip Mi-Ran är inminban, sömmerska, i sitt kvarter. Hennes far var en sann patriot. Yip är den skickligaste arbeterskan på textilfabriken Elfte Maj. Men hon har ett stort intresse för det engelska språket. Hon lyssnar på radio och har sett Rocky på dvd. Nu är hon tagen i förhör, kopplad till en apparat - den senaste som finns i Pyongyang - och ser hur nålen avslöjar hennes lögner en efter en. Berättelse från dagens Nordkorea.

MediaNr: CA28689

Nattmannen

av Jørn Lier Horst. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 9 tim., 5 min..

Femte boken om norske utredaren William Wisting. Mitt på Larviks torg finner man en morgon ett avhugget huvud, det är spetsat på en påle. Offret är en ung flicka och kommissarie Wisting måste utreda det mest avskyvärda brott han varit med om. Helst ska det gå snabbt också, men inom kort hittas ännu ett lik. Snart visar det sig att det här fallet handlar om något mycket större än man först trott, något som sträcker sig långt utanför Norges gränser.

MediaNr: CA29773

Så kom jag till Copacabana

av Stoika Hristova. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 9 tim., 12 min..

Kan två människor från två olika världar någonsin mötas? Den frågan genomsyrar den självbiografiska romanen av författaren T.Z. och prästen och författaren S.H. De var dessutom gifta med varandra fram till hans död 2001. Han heter Emanuel och kommer från en stockholmsk borgerlighet med frireligiösa inslag. Hennes namn är Elena och hon har invandrat från ett kommunistiskt Makedonien. De vill leva tillsammans, men går det?.

MediaNr: CA30627

Sillbaronen

av Anna Ihrén. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Morden på Smögen, som började med Strandsittaren. Den store sillbaronen James Blakes sonson Charles hittas död i lotsutsikten. Det ser ut att vara ett självmord, men varför skulle han ha tagit livet av sig? Bara ett par veckor tidigare intervjuades han i tidningarna om den stora förmögenhet han just ärvt av sin far. Vilka är egentligen familjen Blake? Och kan dödsfallet ha någon historisk koppling till traktens sillbaroner?.

MediaNr: CA31045

Onaturlig död

av Phyllis Dorothy James. Inläst av Maj-Britt Remper. Talboken omfattar 10 tim., 42 min..

Adam Dalgliesh vid Scotland Yard åker till en faster vid Suffolks kust för att vila sig. Men mitt i den lantliga idyllen slår skräcken och våldet till: deckarförfattaren Maurice Setons lemlästade kropp hittas drivande i en liten segeljolle. Långsamt demaskeras den leende idyllen... Utkom första gången 1967.

MediaNr: C80177

Farlig sanning

av Anna Jansson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En sommarnatt på sjukhusets kirurgavdelning får undersköterskan Anneli Robertsson ta hand om en gammal kvinna som råkat ut för en smitningsolycka. Kvinnan överlever inte och polisen börjar sin jakt efter den skyldige. Kort därefter inkommer en yngre kvinna med skador som tyder på att hon blivit misshandlad. Anneli tror att det finns ett samband mellan dem två patienterna. Deckarnovell från 2009.

MediaNr: CA30508

Karlssons pojke

av Torgny Karnstedt. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 8 tim., 52 min..

Noveller som skildrar ett Sverige i förvandling. Det är 34 berättelser av olika längd som sorteras in under rubriker som levnad, barn, arbete, stål. Det handlar bland annat om flykt, överlevnad, längtan efter ett barn, en felbyggd lägenhet, litteraturens kraft, ett felkonstruerat samhälle, tunnelbygget i Hallandsåsen, Erlanders simbassäng, att vara eller inte vara tomte, röda kort och skillnaden mellan stoft och stoff.

MediaNr: CA30661

Jag vet var du bor

av Claire Kendal. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Clarissa har tillbringat en natt tillsammans med kollegan Rafe. Efter det lämnar Rafe inte Clarissa i fred trots hennes absoluta nej. Han terroriserar henne på olika sätt: otaliga meddelanden på hennes mobilsvar, presenter utanför hennes dörr och muntliga budskap om att han aldrig kommer att släppa henne. Hon måste ta sig ur hans trakasserier innan det leder till något ännu värre. Psykologisk thriller om besatthet och utsatthet.

MediaNr: CA30796

Vindskyffet

av Danilo Kis. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Under takbjälkarna i ett vindskyffe i Belgrad lever Orfeus. Väggarna täcks med bilder av urtidsdjur och motiv ur den grekiska mytologin. Med vännen Jarac diskuterar Orfeus konst, litteratur, filosofi och sin kärlek till Eurydike. Samtidigt skriver han på en berättelse om det bohemiska livet i Belgrad med ett färgstarkt persongalleri. Debutroman från 1962 av den serbiska författaren D.K., 1935-1989.

MediaNr: CA30769

Släkters gång

av Jan Kjærstad. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Släktkrönika med sex generationer av familjen Bohre som lever, älskar och slåss genom det 20:e århundradet. Man får följa dem i krig och fred, i medgång och i motgång. I centrum för det hela står Rita Bohre, släktens mater familias. Hennes livsmotto är att kvinnor måste stå upprätt, alltid upprätt. Inte bara en släktroman utan också berättelsen om en liten, märklig nation som gick under namnet Norge.

MediaNr: CA29573

Välkommen till Himmelsta

av Hanna Landahl. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tre ensammankommande barn - Ibra från Eritrea samt Hamid och Mohammed från Syrien - kommer till det lilla samhället Himmelsta någonstans på den svenska landsbygden. Det blir en omtumlande upplevelse både för pojkarna och för många på orten. Några tar sig an dem med stor energi medan andra inte vill ha flyktingar i sin närhet. Invånarna i Himmelsta skildras med sina olika attityder, beteende och behov. En bok för både unga och vuxna.

MediaNr: CA29797

Dikter i urval 1974-2004

av Barbro Lindgren. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Barbro Lindgren, 1937- , är en Sveriges främsta barnboksförfattare men hon har under åren även skrivit prosa och poesi för vuxna. I denna samling med dikter i urval från 1974-2004 finns 30 års livserfarenhet och minnesbilder, skimrande och kärleksfyllda men även med många stråk av sorg. I förordet skriver Madeleine Gustafsson att Lindgrens texter har en märkvärdig laddning i den hejdlösa blandningen av nu och då, av stort och smått.

MediaNr: CA30252

Midnatt plus en

av Gavin Lyall. Inläst av David Sverkel. Talboken omfattar 8 tim., 30 min..

Senast en minut efter midnatt måste miljonären Maganhard vara i Liechtenstein för att kunna rädda sitt finansimperium. Lewis Cane, som arbetade som spion under andra världskriget, får uppdraget. Men starka krafter är i rörelse för att hindra honom -både polisen och andra mer hänsynslösa. Boken vann Silver Dagger Award för thrillers 1965. Gavin Lyall, 1932-2003, engelsk författare som skrev spionthrillers.

MediaNr: CA30357

Kemisten

av Stephenie Meyer. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hon är en före detta agent som var anställd av USA:s regering, expert på en avdelning som knappt någon visste fanns. Plötsligt uppfattas hon som ett hot. Hon flyr och lever nu ständigt under ny identitet. Hennes tidigare arbetsgivare är ute efter något som hon vet och vill se henne död. När en tidigare kollega erbjuder henne en utväg inser hon att hon måste göra ett sista uppdrag. Thriller med en hjältinna med häpnadsväckande specialistkunskaper.

MediaNr: CA30463

Den skeva platsen

av Caterina Pascual Söderbaum. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Familjeroman i flera generationer med förgreningar i 1900-talets våldsamma historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Francotidens Katalonien. En berättelse som med utgångspunkt i släktdokument och verkliga händelser tränger djupt ner i människans mörker. Sammansatt roman som på ett böljande, mättat språk undersöker frågor om skuld och ansvar. C.P.S., 1962-2015, svensk författare och översättare.

MediaNr: CA29923

Surbrunnsgåtan

av Kerstin Pettersson. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar 4 tim., 34 min..

Museikvinnan Kajsa Hoffman anländer till den lilla kurorten Boda Brunn, utanför Uppsala, för att äta kräftor. Numera är där en modern sjukvårdsinrättning med glad och trevlig personal. Under natten visar dock både miljö och delar av personalen upp en helt annan sida av sig själv. Kajsa och hennes gamla bil blir involverad i en olycka som visar sig vara mycket brutalare och mer avsiktlig. Humoristisk deckare, utgiven 1971. Debut av K.P., född 1940.

MediaNr: CA30381

Kirunasvenskarna

av Bengt Pohjanen. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 4 tim., 1 min..

Fristående del 2 i serien Tornedalska öden och äventyr, som inleddes med Korpelarörelsen. Kirunasvenskarna bygger på författarens samtal med Alice Eriksson-Kalla, vars familj på 1930-talet tillsammans med flera andra torndalsfamiljer reste till Sovjet. De drömde om ett bättre liv, men hamnade istället "vid helvetets bakre vägg". B.P., 1944-, svensk författare som bland annat har skrivit essäer, romaner, dikter, filmer och operor om Tornedalen.

MediaNr: CA31124

En bror att dö för

av Anders Roslund. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 15 tim., 41 min..

Fristående fortsättning på Björndansen. Leo är fjorton år när han är den som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Han vet hur. Han ska maskera sig och begå sin första kupp. Flera år senare släpps han ut ur fängelset efter en serie bankrån. Han har ett enda mål - han ska begå det perfekta brottet. Så händer ett misstag som bjuder in kriminalkommissarie John Broncks och ändrar spelreglerna.

MediaNr: CA31257

Eremiten

av Thomas Rydahl. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På en strand i turistmålet Fuerteventura står en bil. I baksätet ligger en kartong med en liten död pojke. Ingen saknar honom. Den lokala polisen försöker mörka händelsen, men den gamle eremiten Erhard vill inte släppa fallet. Men vad kan en gammal man, en förlorare, som inget vet om internet, mobiltelefoner och sociala medier göra för att lösa ett modernt mysterium? Vann Glasnyckeln för bästa nordiska deckare 2015. Debutroman av T. R., född 1974.

MediaNr: CA29024

Nattsvarta rosor

av Margit Sandemo. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 5 tim., 49 min..

Del 10 i serien Legenden om ljusets rike, som började med Viskningen. Det är äntligen dags för Ljusrikets expedition till De Svarta Bergen. Kvinnorna Indra, Siska, Shira och Sol av Isfolket ger sig iväg tillsammans med flertalet hjältemodiga män. De första hindret de stöter på i Mörkrets rike blir den långsträckta Rosornas dal, där många faror lurar. M.S., 1924-, norsk författare, mest känd för Sagan om Isfolket.

MediaNr: CA30667

Skräcken

av Margit Sandemo. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar 7 tim., 8 min..

Del 8 i serien Legenden om ljusets rike. Efter att häxan Griselda är oskadliggjord, är en stor expedition klar för resan ut i Mörkret för att rädda jättehjortarna som höll till där. I Mörkrets rike väntar onda väsen som ingen förr har hört talas om - och som även Móri och Isfolkets hjälpare kommer att få problem med att övervinna.

MediaNr: CA30462

Sol av isfolket

av Margit Sandemo. Inläst av Bengt Renfors. Talboken omfattar 7 tim., 24 min..

Del 9 i serien Legenden om ljusets rike. Sol av Isfolket har aldrig fått uppleva kärleken i sitt korta liv. Nu önskar hon sig så innerligt en ny chans att träffa någon hon kan älska. Men först måste hon oskadliggöra den grymma häxan Griselda, som har gömt sin själ och bara väntar på att kunna komma tillbaka för att hämnas på invånarna i Ljusets rike. M.S., 1924-, norsk författare.

MediaNr: CA30536

Uppstigningens brunn

av Brandon Sanderson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 1: 13 tim., 55 min.; 391 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin Mistborn inledd med Sista riket. Han som påstod sig vara en gud förkroppsligad och härskade i tusentals år har besegrats. Men Kelsier, hjärnan bakom segern, ligger också död. Nu måste Kelsiers skyddsling Vin hjälpa till att bygga en ny värld. I egenskap av förtryckarens banekvinna tillbeds Vin i en ny religion, men det gör henne illa till mods. På svenska är boken Uppstigningens brunn uppdelad i två volymer, varav detta är del 1.

MediaNr: CA30362

Uppstigningens brunn

av Brandon Sanderson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 2: 18 tim., 43 min; 511 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin Mistborn inledd med Sista riket. Han som påstod sig vara en gud förkroppsligad och härskade i tusentals år har besegrats. Men Kelsier, hjärnan bakom segern, ligger också död. Nu måste Kelsiers skyddsling Vin hjälpa till att bygga en ny värld. I egenskap av förtryckarens banekvinna tillbeds Vin i en ny religion, men det gör henne illa till mods. På svenska är boken Uppstigningens brunn uppdelad i två volymer, varav detta är del 2.

MediaNr: CA30363

Döden den bitterbleka

av Anne-Marie Schjetlein. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Del 2, fristående, i en serie inledd med Döden kvittar lika. Kirurgen Andreas i Halmstad tvingas ta emot skadade pojkar med utnyttjade kroppar. Oron inom honom växer. Är det en pedofil i farten? Kan det här vara Petras verk? Psykopaten som tidigare mördat för att komma honom nära. Andreas vågade inte berätta om mordet för polisen eftersom Petra hotade att hämnas på honom. Har han nu ändå utlöst hennes vrede? Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA30338

Brev, essäer, noveller

av Bruno Schulz. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 10 tim., 58 min..

Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz, 1892-1942, tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Han skrev en form av magisk realism och har jämförts med Franz Kafka. Han gav ut två romaner "Sanatoriet Timglaset" och "Kanelbutikerna". I den här boken finns 140 av hans personliga brev samlade, liksom ett antal noveller och essäer.

MediaNr: CA30830

Richard III

av William Shakespeare. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Drama av William Shakespeare, antagligen skriven 1592. Hertigen av Gloucester, den blivande Rickard III, är halt och puckelryggig - mer skapt till skurk än älskare, säger han själv. Pjäsen skildrar hans blodiga väg till kungakronan och slutstriderna i Rosornas krig. Rickard har, trots sin hänsynslöshet, en stark attraktionskraft på kvinnor och män i sin omgivning - med intriger, svek och mord nästlar han sig fram till makten.

MediaNr: CA30339

Romeo och Juliet

av William Shakespeare. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Romeo och Julia, författarens första dramatiska mästerverk publicerades 1597. Det är en tragedi, med inslag av komedi, om kärleken mellan två unga människor. De skiljs åt av sina familjers, Montague och Capulet, fiendskap och ödets försåt. Göran O. Erikssons översättning från 1983. Innehåller även kommentar, utgångspunkter och en genomgång av pjäsen scen för scen. W.S., 1564-1616, brittisk dramatiker och poet.

MediaNr: CA30078

Mästerverket

av Daniel Silva. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Spionen Gabriel Allon har dragit sig tillbaka och bosatt sig i Venedig när han får höra att konsthandlaren Julian Isherwood sitter häktad för mord. Gabriel och Julian är goda vänner, och Gabriel bestämmer sig för att återigen anta ett alias och bege sig till brottsplatsen. Den ligger vid Comosjön och det som först ser ut som en konstkupp visar sig vara något mycket större. För att rentvå sin vän ger sig Gabriel ut på en livsfarlig jakt.

MediaNr: CA30294

Var du lycklig farmor?

av Malou von Sivers. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En novell om kärlek, förväntningar och svåra val i mellankrigstidens Stockholm. Hedvig blickar tillbaka på sitt liv och funderar över hur livet blev som det blev. Som ung tog hon ett livsavgörande beslut när hon valde att gifta sig med Kurt. Nu, på sin ålders höst vet hon inte längre om hon valde rätt. Malou von Sivers, 1953-, journalist.

MediaNr: CA29837

Kristin Lavransdotter

av Sigrid Undset. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 3: 17 tim., 6 min.

Del 3 i romantrilogin Kristin Lavransdotter. Gudbrandsdalen i Norge på 1300-talet. Skillnaderna mellan Kristin och Erlend håller på att ödelägga äktenskapet. Deras sätt att lösa sina meningsskiljaktigheter upprör. Ska Kristin, övergiven både av maken och av folket i bygden, lyckas hålla samman det som är kvar av hemmet? Klassiker från 1922 i nyöversättning av Gun-Britt Sundström. S.U., 1892-1949, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1928.

MediaNr: CA29558

Baserad på en sann historia

av Delphine de Vigan. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Bokens huvudperson är en författare, vars förra bok blev en stor succé. Nu samlar hon kraft och mod för att skriva en ny bok. På en fest möter hon L som visar stor förståelse för skrivprocessen. Kvinnorna finner varandra snabbt och blir nära vänner. L blir en central gestalt i huvudpersonens liv. Men vem är egentligen denna L, och vad har hon i kikaren? Roman med inslag av psykologisk thriller. D.d.V., 1966- , prisbelönt fransk författare.

MediaNr: CA29886

En förlorad värld

av Evelyn Waugh. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Romanen skrevs under andra världskriget och publicerades i England 1945. Den presenterar författarens nostalgiskt romantiserade, närmast mytologiserande bild av en aristokratisk, katolsk, engelsk familjs öde. Bland huvudpersonerna: Sebastian Flyte, hans syster Julia, berättaren Charles Ryder. Denna utgåva är en nyöversättning från 2015 och innehåller också ett efterord av Johanna Koljonen. Boken har även filmatiserats. E.W., 1903-66.

MediaNr: CA30723

Mord i provrummet

av Leif Woxlin. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 7 tim., 52 min..

Elfte fristående boken om kriminalpolisen i Hudiksvall. På Guldsmedens köpcenter i Hudiksvall har någon spikat igen dörren till ett provrum. När polisen väl lyckas få upp dörren upptäcker man en mördad man i provrummet. Återigen får poliserna Sofia Berger och Ludde Markh ta sig an ett förbryllande fall. Deckare som utspelar sig i Hälsingland.

MediaNr: CA30292

Evas dotter

av William Paul Young. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 12 tim., 27 min..

Johannes finner en misshandlad kvinna på stranden. Han gör allt han kan för att rädda hennes liv. Men det är något speciellt med Lilly, som kvinnan heter. Johannes märker att hon inte är någon vanlig person utan någon som har ett uppdrag som kan påverka många människors liv. En roman med kristet budskap om längtan och kärlek. W.P.Y, 1955-, kanadensisk författare som tidigare skrivit romanen Ödehuset.

MediaNr: CA30794

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Vilseledning

av Stefan Olsson. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Genom att påverka nyhetsförmedlingen i väst av kriget i Ukraina har Ryssland även vunnit militära framgångar. Statsvetaren Stefan Olsson granskar hur svenska medier rapporterat om kriget i Ukraina. Har medierna lyckats rapportera sakligt och balanserat? Hur ska journalistik bedrivas när en krigförande part har som mål att vilseleda nyhetsredaktioner? Förord av författaren och journalisten Johanne Hildebrandt.

MediaNr: CA30689

Religion

Vem är den osynlige

av Anita Barker Andersen. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar 4 tim., 16 min..

En bok om hur vanliga människor mött den Osynlige, det vill säga Gud. Här kan vi ta del av vittnesmål rörande extraordinära händelser. Vi möter personer som haft änglavakt och andra som tror på bönens kraft i svåra situationer. Författaren är synskadad sedan barndomen, hennes ledord i livet är att Gud alltid finns vid vår sida, även om vi inte kan se honom.

MediaNr: CA30944

Om menniskans trefaldiga lif

av Jakob Böhme. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jakob Böhme, 1575-1624, var en tysk religionsfilosof och mystiker. Han hade mycket litet formell skolgång men studerade på egen hand Bibeln, Paracelsus och kabbalistisk mystik. I den här boken studerar författaren det mänskliga livet och den värld vi lever i.

MediaNr: CA29588

"Är du kristen ska du dö!"

av Tom Doyle. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Många kristna i Mellanöstern och i Afrika lever under svåra förhållanden och utsätts för förföljelse. Man förföljs för sin tro och hotas av tortyr och att dödas i olika våldsdåd. Kristna kyrkor förstörs och bränns ner och församlingarna tvingas fira gudstjänster i hemlighet. Särskilt personer som övergått från islam till kristendom förföljs. Här återges ett antal autentiska berättelser där endast geografiska platser och personnamn har ändrats.

MediaNr: CA30724

Sinnlighetens närvaro

av Elisabeth Gerle. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 21 tim..

I nutiden tycks kroppen vara både dyrkad och föraktad. Genom historien har synen skiftat. Ibland ses kroppen som en väg till det gudomliga, ibland som ett hinder. Professorn och etikern E.G., verksam vid Svenska kyrkans forskningsenhet och Uppsala universitet, resonerar med Martin Luther och samtida teologer om synen på kropp, sexualitet och sinnlighet, då och nu. Även traditionella motsatser som kropp och ande samt olika former av kärlek berörs.

MediaNr: CA30186

Franciskus av Assisi

av Gunnar Granberg. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Biografi som inte har till syfte att följa hela Franciskus levnad. Här ges i stället en delvis ny bild av Franciskus genom att han, tydligare än i många biografier, sätts in i sin tidsmässiga omvärld. Det romantiska skimret skalas av och en mera verklighetstrogen bild ges. Genomgående i boken finns grundtanken att Franciskus är en sökande människa, som går sin egen väg och som följer sitt samvete. Franciscus av Assisi levde åren 1181-1226.

MediaNr: CA30412

Swedenborg och hans vänner i Göteborg

av Olle Hjern. Inläst av Finn Afzelius. Talboken omfattar 2 tim., 25 min..

Emanuel Swedenborg, 1688-1772. Efter en gudomlig uppenbarelse 1745 hävdade S. att han fått kontakt med andar och änglar. Efter hans död bildades församlingar och samfund av Nya kyrkan på en rad olika platser i världen, men under hans livstid var det endast i Göteborg som det faktiskt kom att bildas en grupp av hans Nya kyrka. Här skildras varför staden Göteborg, och flera av dess invånare, blev av så stor betydelse för spridningen av hans läror.

MediaNr: CA30161

Filosofi och psykologi

Att lära sig förlora

av Igor Ardoris. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om att träna sin förmåga att fungera under tunga och svåra perioder i livet, både i yrkeslivet och privat. Boken är uppdelad i två delar, den första innehåller förklaringsmodeller och filosofi, exempel och övningar. Den andra delen innehåller praktiska övningar och metoder för självkontroll under press. Igor Adoris är mental tränare, inspirerad av österländsk filosofi. Han har lång erfarenhet av att utbilda idrottare och företagsledare.

MediaNr: CA30831

Må bra tillsammans

av David D. Burns. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den terapiform som växer snabbast i västvärlden. D.B., amerikansk professor i psykiatri, är en av de ledande företrädarna, både som forskare och terapeut. Här presenterar han en form av KBT för par, CIT (Cognitive Interpersonal Therapy). CIT används i samtalsterapi med terapeut men kan även användas i vardagen tillsammans med en partner. Det gäller att bryta negativa mönster och hitta en kommunikation på djupet.

MediaNr: CA30431

Kaosologi

av Micael Dahlén. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

M.D., 1973- , författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, presenterar sin kaosologi - logiken i hur allt hänger ihop om man bara tittar tillräckligt noga. Med en mix av forskning och egna erfarenheter vill han ge såväl aha-upplevelser som konkreta tips och råd på hur man kan hitta lyckan i vardagen. Hans budskap är att det är i det lilla som händer hela tiden, omkring oss och inuti oss, som faktiskt är livet.

MediaNr: CA30379

Medveten mot alla odds

av Göran Frankel. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Är människan uppbyggd endast av materia eller finns där också något annat? G.F., vetenskapsjournalist, definierar vad jaget och det inre mentala livet är och hur det förhåller sig till en fysikalisk omvärld. Han redovisar tankar kring medvetandet, jaget, hjärnan och hjärnforskningen. Det handlar bland annat om ögats evolutionära utveckling, antika filosofer, neurologer som undersökt patienter som drabbats av hjärnskador och nutida forskning.

MediaNr: CA30298

Lögnarna

av Per Grankvist. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok om varför människor ljuger i olika sammanhang. De flesta har fått lära sig att det är fult att ljuga. Trots detta förvanskar vi allt som oftast sanningen lite till mans. Författaren söker oväntade infallsvinklar för att kasta nytt ljus på gamla frågeställningar. Han vill inte moralisera utan hjälpa läsaren att förstå när det är klokt att ljuga och när man bör låta bli. Per Grankvist är journalist och föreläser om etik och hållbarhet.

MediaNr: CA30093

Träna din inre kondition

av Tomas Gunnarsson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Att träna upp tilltron till sin egen förmåga är en förutsättning för att kunna tycka om sig själv, lita på sig själv och känna mindre oro och rädsla. Det menar T.G. som tidigare arbetat som personlig tränare på gym. Han presenterar i boken 10 träningsstationer där man ska träna sin inre kondition och bygga upp sina mentala muskler. Det är en ny övning för varje vecka och målet är att uppnå ett större lugn och få nya bättre vanor.

MediaNr: CA30355

Våga vara rädd

av Emma Holmgren. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Emma Holmgren är 35 år när hon får diagnosen utmattningssyndrom. Utifrån sina dagböcker beskriver hon sin sjukdomstid. Hon funderar över vad som sker i kroppen, vad som ska hända med hennes relationer när hon inte längre orkar något, om hon någonsin kommer att bli frisk igen, om hon kan komma tillbaka till arbetslivet och om livet någonsin kommer att bli som det var innan. Det självbiografiska varvas med faktaavsnitt om sjukdomen.

MediaNr: CA30386

Hur du motiverar dig själv när allt suger

av Thomas Nilsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om personlig utveckling där författaren fokuserar på motivation, handlingskraft, behovet av utmaningar, självdisciplin och en bättre självbild. Han menar att det finns en mängd saker som man själv kan göra för att hitta tillbaka till sin kreativa lust och energi även om man tycker att "allt suger". Han avslutar boken med kapitlen "41 fantastiska tips för att motivera dig själv" och "Grattis, nu är meningen med livet avslöjad!".

MediaNr: CA30204

Psykologi på 30 sekunder

Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

50 av de mest kända tankegångarna inom psykologin presenteras kortfattat, tänkt att man ska få en lättfattlig sammanfattning på 30 sekunder. Förutom att skribenterna reder ut hur människans psyke fungerar presenteras även många av psykologins förgrundsfigurer, bland andra William James, Aaron Beck och Sigmund Freud. Snabb kunskap att briljera med vid middagskonversationer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30410

Vägen

av Michael Puett. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Utifrån några klassiska kinesiska filosofer - Konfucius, Mencius, Lao-Tse, Zhuang-zi och Xunsi - resonerar M.P., professor på Harvard, om vägen mot ett bättre liv. Dessa tänkare, som levde för över två tusen år sedan, kan ge ett annat perspektiv på vad det innebär att leva ett bättre liv och bli en bättre människa. Många av tankarna utgår från att det är i det dagliga livets alla relationer och göromål som vi kan finna en väg till ett gott liv.

MediaNr: CA30609

Djurens förintelse

av Pelle Strindlund. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 4). DAISY text och ljud.

P.S. ställer sig frågan huruvida nazisternas våld mot judar kan jämföras med vårt våld mot djur? Och om dagens slakterier kan liknas vid förintelseläger? Han jämför hur dödandet är organiserat och vilka argument som används för att underbygga och rättfärdiga det. Många anser att människans behandling av djur är dåligt, men P.S. vill få oss att förstå hur illa det verkligen ligger till. P.S.1971-, politisk aktivist och författare.

MediaNr: CA29479

Uppfostran och undervisning

Hellre små steg än stora kliv

av Fredrik Ahlén. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hur ska jag räcka till för mina elever? Hur får jag de svagaste att lyckas? Med olikheten som norm vill författaren besvara frågor om inkludering som lärare har formulerat till honom. Med principen hellre små steg än stora kliv fokuserar han på hur skolutvecklingen i en inkluderande riktning kan göra det möjligt att successivt nå framgång utifrån sina förutsättningar. F.A., SO- lärare med en magisterexamen i specialpedagogik.

MediaNr: CA29887

Handen som handling

av Eva Malm. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Pedagogen Eva Malm hävdar att det är alltför lätt att glömma bort eller grovt undervärdera handens betydelse och övervärdera hjärnans. Det bästa är en förening av hjärnans och handens viktiga betydelser. Författaren menar att skolan i stort sett har tappat bort vad den har handen att tacka för. Hon skriver om filosofi och handens roll i olika kulturer, vad kloka tänkare och diktare haft för synpunkter på handens roll och vad handen symboliserar.

MediaNr: CA30100

Språkvetenskap

Strukturer, symboler, signaler

av Ulla Berglindh. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok med roliga och tankeväckande betraktelser över det svenska språket. Boken är utgiven av Riksföreningen Sverigekontakt som vänder sig till alla utanför Sveriges gränser som är intresserade av vårt land, vårt språk och vår kultur i vid mening. Här finns bland annat avsnitt om: tilltal och titlar, pseudonymer och alias, att skriva deckare - en folkrörelse, läromedlen som speglar av sin tids värderingar. U.B. är universitetslektor.

MediaNr: CA30663

Litteraturvetenskap

Samtliga brev

av Marcus Tullius Cicero. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar Bd 3: 16 tim., 13 min..

Tredje bandet av Ciceros samtliga brev. Marcus Tullius Cicero, 106-43 f.Kr., var romersk retor, författare och politiker. Han skrev tal, brev och böcker om retorik och filosofi. Breven i det tredje bandet är från tiden under Caesars herravälde. Det första brevet är daterat 4 november år 48 i Brundisium och det sista i Rom, våren 44.

MediaNr: CA30551

Sanningen är alltid oförskämd

av Göran Hägg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kronologiskt uppställd biografi över August Strindberg. Strindbergs åsikter växlar livet igenom men han är aldrig opportunistisk och följer tidsandan, istället är hans idéer, även när de framstår som bisarra, rotade i hans personliga upplevelser. Hans kompromisslösa psykologi är en god del av förklaringen till hans bestående storhet. Boken var länge planerad och G.H., 1947-2015, lämnade in sitt manus strax innan sin död.

MediaNr: CA29952

En dramatikers dagbok

av Lars Norén. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar [2013-2015]: 3 CD-ROM (80 tim., 26 min.).

Del tre av författarens dagbok omfattar tiden 1 januari 2013 till 30 juli 2015. Tempot är långsammare och tillvaron är en reträtt mot något annat. Detaljerade skildringar av vardagen - cafésittningarna, promenaderna med dottern, bussresor genom Stockholm, intensiva arbetsperioder - vävs samman med tanker om filosofer, författare och musik. Mycket kretsar kring sönderfallet - både av den egna kroppen och av tiden och det omgivande rummet.

MediaNr: CA29920

Den unge Vilhelm Moberg

av Magnus von Platen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Levnadsteckning av författaren Vilhelm Mobergs, 1898-1973, liv mellan 1808 och 1935. Det är ett inträngande porträtt av den unge Moberg: en känslig och sårbar natur som pendlar mellan livslust och livsleda, en ung tänkare som brottas med tillvarons gåtor och söker ledning hos de stora filosoferna, en otroligt produktiv fantasibegåvning, en oppositionell och radikal samhällskritiker.

MediaNr: CA30735

Hur blind jag var för dig

av Rebecca Weiss. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren och konstnären Peter Weiss, 1916-1982, var mellan åren 1943 och 1947 gift med konstnären och författaren Helga Henschen, 1917-2002. Deras dotter Rebecka Weiss har här sammanställt brev som Peter skrev till Helga mellan 1942 och 1958. Rebecka har försett breven med utförliga kommentarer som ger en ungefärlig ram och uppfattning om deras dåvarande liv. Helgas eventuella svar på breven finns inte bevarade.

MediaNr: CA30413

Konst, musik, teater och film

Punkt

av Johan Alander. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En självutlämnande bok av rapparen Johan Alander, 1987-. Alander är nykter alkoholist och narkoman. Han berättar här om hur allt blev som det blev, om den tuffa barndomen, föräldrarnas skilsmässa, de många flyttarna och stök i skolan. Musiken är en av de faktorer som betytt mest för Alanders väg framåt och uppåt. En annan viktig del är kärleken till systern Sara. Den CD-skiva som medföljer den tryckta boken medföljer inte talboken.

MediaNr: CA29560

En droppe midnatt

av Jason Diakité. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jason Diakté, 1975- , känd under artistnamnet Timbuktu har skrivit en familjebiografi. I sökandet efter sina rötter gräver han fram en släkthistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Det blir en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet. Utifrån sin familjs historia funderar han också över sin egen identitet, vilket som är hans hem och vilka som är hans folk.

MediaNr: CA30248

Invandrat & utvandrat

Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stockholms bebyggelsehistoria är mer internationell än man kan tro. Sedan Stockholms äldsta delar bildades på Stadsholmen har människor och intryck från världens alla hörn påverkat stadens utveckling och utseende. 18 experter - forskare, stadsplanerare, arkitekter, konstvetare med flera - skriver om hur invandrare från när och fjärran fört med sig kompetens, kontakter och kreativitet i skapandet av Stockholm under olika epoker.

MediaNr: CA30249

Stockholms byggnadsminnen

av Katarina Juvander. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar Länet: (6 tim., 40 min); 139 s. : ill. ($bc). DAISY text och ljud.

En guide till de drygt hundra byggnadsminnen som finns i Stockholms län. Bebyggelsehistorikern K.J. och fotografen G.G. har besökt alla platser och fångat deras historia. Allt från slott till industriminnen finns representerade. Exempel på platser som tas upp är Dalarö klappbrygga, Canada-radhusen på Lidingö och Eva Bonniers sommarhus. Vissa av platserna kan vara svåra att hitta, men här finns kartor och färdvägar till alla destinationer.

MediaNr: CA30158

Paul McCartney

av Philip Norman. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 3). DAISY text och ljud.

Biografi över Paul McCartney, 1942- , en av tidernas största inom populärmusik. Han har som låtskrivare och artist - både i The Beatles och solo - varit en inspiratör för massor med musiker runt om i världen. Man får följa hans liv från uppväxten i Liverpool, mötet med John Lennon, åren med The Beatles och karriären och livet därefter. Fram träder en komplex bild av en både stark och sårbar person med ständigt nya projekt på gång.

MediaNr: CA29857

Arne Domnérus

av Göran Wallén. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Arne Domnérus, 1924-2008, räknas som en av den svenska jazzens förgrundsgestalter. Han spelade med de flesta musiker i Sverige, inte bara inom jazzen utan även inom andra musikområden. Han var också verksam utanför Sverige och samarbetade bland annat med Quincy Jones på 1960-t. Boken följer kronologiskt hans karriär, med många citat av Domnérus hämtade från intervjuer författaren gjorde med honom genom åren. Även utförlig diskografi.

MediaNr: CA29917

Historia

Industriland

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

12 forskare ger olika perspektiv på de decennier under 1900-talet när det moderna Sverige växte fram. Det var den tid när folkhemmet och välfärdssamhället tog form. Den jordbrukande landsbygden blev avfolkad glesbygd, bostadsstandarden steg och kvinnorna blev synliga på arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandringen hjälpte till att få fart på hjulen inom industrin och vi blev goda konsumenter med allt mer fritid.

MediaNr: CA30251

Barbie älskar Sverige

av Lotta Malmstedt. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Samhällsreportern Lotta Malmstedt har skrivit om hur det gick till när dockan Barbie kom till Sverige på 1960-talet. Under åren 1963-1966 var Sverige världens största Barbie-land, utanför USA. Hon skriver även om historien bakom Barbies tillkomst. En nostalgitripp för alla som var unga på 1960-talet och speciellt de som lekte med barbiedockor. Författaren är själv samlare av vintage barbiedockor. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA30596

Det nya Kina

av Jojje Olsson. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kina förändras i ett rasande tempo men utvecklingen har nått ett kritiskt skede. Hur hanteras utmaningar som korruption, miljöproblem, stagnerande ekonomi och krav på mänskliga rättigheter? Trots att Kina är ett av världens viktigaste länder så brister rapporteringen och kunskaperna om landet är dåliga. J.O., journalist och författare, ger en heltäckande bild av vad som sker bakom kulisserna samt ger en historisk bakgrund till dagens utveckling.

MediaNr: CA29744

Kinas förste kejsare

av Qian Sima. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Historieskrivarens nedteckningar, eller Shiji som verket heter i original, beskriver den kinesiska historien från myternas Gule kejsare till författarens samtid, en period på omkring tvåtusen femhundra år. Verkets författare Sima Qian, ca 145-86 f.Kr., är Kinas mest berömda och inflytelserika historiker. Han var samtida med Qindynastin då bland annat den kinesiska muren uppfördes. Här presenteras ett urval av texterna på svenska för första gången.

MediaNr: CA30206

Den svarta jorden

av Timothy Snyder. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En grundlig genomgång av förintelsen under andra världskriget. Författaren förklarar orsakerna till judeutrotningen och pekar på risken att liknande händelser kan upprepas om vi inte tar lärdom av historien. Han menar att vår tid liknar det tidiga 1900-talet och vår värld är närmare Hitlers värld än vi vill tro. T.S., 1969- , mångfaldigt prisbelönad amerikansk historiker. Innehåller en omfattande notapparat och litteraturlista.

MediaNr: CA30276

Mordet på Caesar

av Barry Strauss. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mordet på den romerske fältherren och diktatorn Julius Caesar kan utan överdrift sägas vara världshistoriens mest kända konspiration. I sitt arbete med denna bok har antikforskaren Barry Strauss gått igenom en stor mängd antika källor rörande upptakten till mordet, genomförandet och dess konsekvenser. Författaren skildrar historien på ett mycket lättillgängligt vis genom ett enkelt språk, tydlig kronologi och en lista med viktiga personer.

MediaNr: CA29680

Imperiernas tid

av Hendrik Lodewijk Wesseling. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Europa var världens absoluta maktcentrum under 1800-talet. I slutet av seklet hade många europeiska stater erövrat områden i andra världsdelar. H.W., professor emeritus i modern historia, beskriver hur den europeiska kolonismen växte fram, hur den höll världen i ett järngrepp för att sedan falla sönder under 1900-talet. Imperialismens och kolonialismens historia påverkar fortfarande i stor utsträckning världspolitiken.

MediaNr: CA29925

Biografi med genealogi

Gustaf Mannerheim

av Dag Sebastian Ahlander. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Diplomaten och författaren D.S.A. skildrar den finske nationalhjälten Gustaf Mannerheims, 1867-1951, händelserika liv. Hans uppväxt var svår och som 20-åring hamnade han i Ryssland där han gjorde karriär i den ryska armén. 50 år gammal tvingades han fly undan ryska revolutionen och kom till Finland. Där lyckades han bli riksföreståndare, överbefälhavare och president. Vad var det som drev honom framåt? Nominerad till Stora Fackbokspriset 2016.

MediaNr: CA29748

Tomas Andersson Wij pratar med-

av Tomas Andersson Wij. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tomas Andersson Wij, född 1972, är sångare, låtskrivare och skribent. Han har i över två decennier mött en mängd tongivande kulturpersonligheter - allt från författare och musiker till komiker och religiösa ledare - och samtalat om konst, politik och livsfrågor. Innehåller ett urval av hans bästa intervjuer, från 1993 till 2016. Bland annat har han intervjuat Per Gessle, Lisa Ekdahl, Bodil Malmsten, Filip & Fredrik samt Nina Hemmingsson.

MediaNr: CA30042

Positiva minnen av framtiden

av Nanne Bergstrand. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fotbollstränaren Nanne Bergstrand, 1956- , har tillsammans med författaren Benny Haag skrivit sin självbiografi. Nanne föddes i Markaryd och hade i sin ungdom en lovande spelarkarriär som bland annat ledde till provspel hos Manchester City i början av 1980-talet. Hans tränarkarriär har varit mer framgångsrik med ett allsvenskt guld med Kalmar FF 2008 som främsta merit. Mycket handlar om hans fotbollsfilosofi och vikten av mental träning.

MediaNr: CA30630

Marie Charlottes dagbok

av Lotten Dahlgren. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 9 tim., 17 min..

Boken innehåller ett urval av Marie Charlotte Nordenfelts, 1800-1889, dagboksanteckningar. M.C.N. började vid 16 års ålder att noggrant föra anteckningar om familjemedlemmar och bekanta i värmländska Kristinehamn, och fortsatte med det nästan hela sitt liv. Mycket som skildras är vardagshändelser, men inte utan inslag av romantik. L.D. 1851-1943, svensk författare och redaktör.

MediaNr: CA30579

Nu lever inte mer jag utan Kristus lever i mig

av Hjalmar Ekström. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Hjalmar Ekström, 1885-1962, var diakon, skomakare och luthersk-pietistisk mystiker. Han upplevde tidigt flera starka Gudsupplevelser och ansåg att egenviljan och den syndiga naturen borde bekämpas så att Gud kunde tas emot i stillhet. Boken innehåller 52 brev som E. skrev till lykttändaren Carl Flodberg som ingick i kretsen "stilla landet" med vilka E. hade en religiös gemenskap. Utförlig presentation av E:s liv och mystik av en karmelitsyster.

MediaNr: CA30488

Lavrentij Berija

av Boris Grigorjev. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över Lavrentij Berija, 1899-1953. Han var Stalins säkerhetschef under perioden 1938-1953. Hans tid som chef för den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD präglades av skoningslös terror mot den egna befolkningen. Miljontals medborgare avrättades eller avled i arbetslägren i Gulag. Fram träder bilden av en iskall, slug och beräknande realpolitiker. I maktkampen efter Stalins död blev Berija utmanövrerad och avrättad.

MediaNr: CA30553

Jihdes diabetes

av Peter Jihde. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En personlig berättelse om att få typ 1-diabetes mitt i livet. Tv-profilen Peter Jihde fick diagnosen för bara några år sedan och här kan vi följa hans resa. Vi får träffa andra diabetiker, anhöriga och läkare som diskuterar sjukdomen och dess effekter på vardagen. Jihdes syfte med boken är att göra vardagen med diabetes med offentlig och på så sätt öka kunskapen om en av våra vanligaste folksjukdomar.

MediaNr: CA30539

I skuggan av Andrée och Nordenskiöld

av Håkan Jorikson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar :9. DAISY text och ljud.

Biografi över polarforskaren och zoologen Axel Ohlin, 1867-1903. Han levde ett innehållsrikt liv under 1800-talets senare del, samtida med mer namnkunniga polarforskare som Nordenskiöld och Andrée. Ohlin ansågs som en av tidens främsta zoologer och en av de mest beresta i polarvärlden. Skildring av ett livsöde som pendlade mellan glädjen i en expedition och samlandet av mikroskopiska kräftdjur, och ett djupt mörker av alkohol och fordringsägare.

MediaNr: CA30535

10 år i frihet

av Natascha Kampusch. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Natascha Kampusch, 1988-, är den österrikiska flicka som kidnappades vid 10 års ålder och hölls fången tills hon 8 år senare lyckades fly. Här berättar hon om de 10 år som gått sedan flykten, om de osynliga murar som funnits kvar, om det ständigt närvarande mörkret och svårigheten att leva ett normalt och meningsfullt liv. Kampusch berättar också om sitt engagemang för utsatta barn i världen.

MediaNr: CA30555

Kenneths marionett

av Malin Lagerstedt. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av Malin Lagerstedt som berättar om sin kamp mot anorexin. Malin var aldrig kräsen och älskade mat. Hon ägnade aldrig en tanke på vad eller hur mycket hon åt. Samtidigt var hon alltid enormt högpresterande. Både i skolbänken, i gymnastikhallen och på hästryggen. När hon halkar efter på gymnasiet samtidigt som hennes mamma går in i en depression rämnar hennes värld och hon fastnar i anorexins hårda grepp och svälter sig själv.

MediaNr: CA30102

Påfågelns skugga

av David M. Perser. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

D.M.P. skildrar sitt liv från tidig barndom i Teherans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam. Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag. Men besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till oppositionen. När han hamnar i Evinfängelset utsätts han för ständig och brutal tortyr. Efter frigivning lyckas han fly till Turkiet och tar sig till slut till Sverige.

MediaNr: CA30200

Guiderna

av Benny Rosenqvist. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 40 min..

Benny Rosenqvist, född 1962, arbetar som medium och berättar om de upplevelser som har format honom både som siare och människa. Han hade en tuff uppväxt och blev misshandlad av både sin far och styvfar. När han var tonåring kom han ut som homosexuell och försökte ta livet av sig. Han berättar om hur kontakterna med andra sidan har fungerat som ett stöd för honom i hans liv och hjälpt honom att få perspektiv på tillvaron.

MediaNr: CA30257

Bert Karlsson

av Johan Rylander. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Bert Karlsson, 1945- , är en entreprenör som under åren haft många olika roller - skivbolagsdirektör, förläggare, programledare, riksdagsman men mera. Han berättar för journalisten Johan Rylander om några av sina projekt; Marianne Records, Skara Sommarland, partiet Ny Demokrati och flyktingförläggningar. Innehåller även Karlssons ocensurerade manus till hans sommarprogram 2016. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30767

Alltid på väg

av Oliver W. Sacks. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av den världsberömde neurologen och författaren Oliver Sachs, 1933-2015. Öppenhjärtigt och ömsint berättar han om barndomens London, ungdomens kriser, sitt drogmissbruk och att komma ut som homosexuell. Han skriver utförligt om sin neurologiska forskning om sin outsinliga nyfikenhet av den mänskliga hjärnan och dess sjukdomar. Han har genom sina böcker med fallbeskrivningar öppnat ett nytt sätt att förstå miraklet hjärnan.

MediaNr: CA30628

Skvaller för miljoner

av Agneta von Schinkel. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 8 tim., 7 min..

Ett brett panorama över de stundom dramatiska villkoren i veckopressen. Med lätt hand tecknar Agneta von Schinkel, född 1941, sin hittillsvarande gärning i branschen. Skojfriskhet och allvar samsas. Ett genomgående tema är de många mötena med känt folk - personregistret upptar mer än 500 namn. Som journalistisk förebild i sitt arbete i Husmodern och Svensk Damtidning nämner författare Kid Severin. Den tryckta boken kom ut 1996.

MediaNr: CA30254

Mina uppfinningar

av Nikola Tesla. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

År 1888 presenterade Nikola Tesla, 1856-1943, sitt system för generering och distribution av växelström. Metoden innebar att elektrisk energi kunde överföras i stora kvantiteter och över långa avstånd. Det var en viktig del i utvecklingen av det moderna industrisamhället. Han berättar om sin barndom i nuvarande Kroatien och om sina första uppfinningsförsök. Han kunde visualisera helt kompletta maskiner i huvudet innan de tillverkades.

MediaNr: CA30074

Att vara vuxen med Aspergers syndrom

av Paula Tilli. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Paula Tilli beskriver på ett personligt sätt livet med autismspektrumtillstånd. Det största problemet är inte diagnosen utan förväntningarna och kraven från omgivningen. Författaren utgår från sina egna erfarenheter och möten med andra i liknande situation och ger många konkreta exempel och råd. Vänder sig i första hand till de som har en diagnos och till närstående, men även professionella och arbetsgivare kan ha nytta av boken.

MediaNr: CA30665

Vetenskapens bortglömde hjälte

av Andrea Wulf. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den visionäre tyske naturforskaren och upptäcktsresanden Alexander von Humboldt, 1769-1859, förändrade sättet vi ser på vår jord. Med sin omvälvande idé om att naturen är en komplex och sammanflätad global kraft, som inte finns till enbart för mänskligheten, revolutionerade han en hel värld och lade grunden till det moderna miljömedvetandet. A.W., målar upp en bild av en man vars liv präglades av äventyr och kärlek till naturen.

MediaNr: CA29451

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Monster

av Bo Eriksson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Populärvetenskaplig genomgång av skräckinjagande vidunder genom årtusendena. Historikern Bo Eriksson berättar initierat och lättillgängligt om hur det gick till när människan i tidernas gryning skapade sina första monster. Behovet av skräck och monster är inget nytt fenomen, författaren menar istället att rädsla är ett evolutionärt arv. I boken får vi möta otaliga skräckfigurer, allt från den egyptiska dvärgguden Bes till moderna zombies.

MediaNr: CA29918

Ut ur mörkret

av Jan Garnert. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En kulturhistorisk analys av ljusets betydelse. En berättelse om vägen från ett liv i mörker, utan fotogenlampor och elektriskt ljus, till vår egen - upplysta tid. Författaren diskuterar vad ljuset betytt för människans sätt att tänka och känna. Ljuset har påverkat hela tillvaron; konsten, våra fritidssysselsättningar och inte minst våra arbetsplatser. Jan Garnert är etnolog och teknikhistoriker. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30297

Geografi

Stad i förvandling

av Jan Bergman. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Stockholmsskildraren och författare Jan Bergman gör en personlig djupdykning i 1900-talets Stockholmshistoria och visar en stad i förvandling speglad genom sin familjs levnadsöde. Det Stockholm hans mor, invandrarflickan och tjänstekvinnan Inez, kommer till 1934 har just hämtat sig från Kreugerkraschen och är en stad i snabb förändring och hastig utveckling. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30164

Fantastiska resor

Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här finner du fler än 70 resor över hela världen. Genom boken kan du ge dig ut på äventyr i fåtöljen eller inspireras till verkliga resor. Boken är tematiskt uppdelad i olika typer av vägar. I kapitlet om Handelsvägar kan vi resa längs sidenvägen, under Järnvägar finns The Royal Scotsman. Litterära resor ger oss jorden runt på 80 dagar och i avdelningen Vandringar kan vi följa med på pilgrimsleden Shikoku i Japan. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA29694

Samhälls- och rättsvetenskap

Dömd till döden

av Lars Åke Augustsson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Många länder har idag avskaffat dödsstraffet, men en majoritet av världens befolkning lever i länder där det ännu genomförs avrättningar. Här berättas om dödsstraffets historia i Europa, men också om hur det ser ut idag i Asien, Mellanöstern och USA. L.Å.A. delar även med sig av två personliga berättelser. En om en vän som blev frikänd efter att ha varit oskyldigt dömd till döden, och en annan om en vän som avrättades framför författarens ögon.

MediaNr: CA29883

Politiska fiktioner

av Joan Didion. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Joan Didions närstudie av amerikansk demokrati och av den grupp politiker, lobbyister och journalister som skapar berättelserna om politiken. I åtta essäer som belyser tre presidentval och en sexskandal analyserar hon den skenande populismen, och förklarar hur en dramatisk berättelse i medierna alltid övertrumfar sanningen. Hennes tes är att de demokratiska systemen förtvinar i händerna på en liten elit vars enda egentliga agenda är att vinna val.

MediaNr: CA30210

Klara färdiga gå!

av Eva-Lotta Hultén. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Konkurrens och tävlande anses idag vara självklart positiva idéer, utvecklande för både individ och samhälle. Idealet genomsyrar vårt sociala liv och präglar oss i många sammanhang - från idrott och tv-program till skolor och arbetsplatser. Men konkurrensen är i huvudsak skadlig menar samhällsjournalisten E.-L. H. Medmänniskor förvandlas till rivaler i stället för samarbetspartners och det uppstår känslor av värdelöshet och existentiell ensamhet.

MediaNr: CA30505

Obemärkta kvinnor och okända män

av Anita Maria Karlsson. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 7 tim., 19 min.".

Obemärkt kallades förr en ogift kvinna som blev gravid och ville föda sitt barn på en plats där ingen kände henne. Kvinnor sökte sig till förlossningshem både på landet och i stan. Författaren återberättar verkliga händelser från förlossningshem och redogör för en del statistik. Officiellt föddes 790 barn per år av ogifta mödrar strax efter 1900. Mörkertalet är troligtvis många gånger högre. Intressant bok om en dunkel del av vår historia.

MediaNr: CA30725

Stöcksjömordet

av Martin Lindh. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 2 tim., 54 min..

I oktober 1966 hittades Axel Andersson mördad i sin villa i Stöcksjö, Västerbotten. Mordet klarades inte upp och de anhöriga fick aldrig svar på sina frågor. M.L. tittar närmare på fallet. Boken är uppdelad i tre delar. Den första handlar om A.A. och vem han egentligen var. Den andra om polisutredningen och den avslutande om de brott och brottsoffer författaren kommit i kontakt med genom sitt engagemang i Brottsofferjouren i Skellefteå.

MediaNr: CA30734

Argonauterna

av Maggie Nelson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 6 tim., 34 min..

En memoar som inte är en vanlig memoar. I stället låter den amerikanska författaren M.N., född 1973, sin egen personliga historia framträda i dialoger med de etablerade teorierna i ämnen som kärlek, kön, sexualitet och barnuppfostran, på ett sätt som synliggör gränserna för vad kärlek i dag är eller tillåts vara. I centrum för berättelsen är författarens relation till konstnären Harry Dodge, som är gender-fluid och har börjat ta testosteron.

MediaNr: CA30345

Droger i Tredje riket

av Norman Ohler. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

N.O., tysk författare, skildrar det utbredda drogbruket i Tyskland under andra världskriget. Pervitin - idag känd i form av "crystal meth" - var en folkdrog i Tredje riket, den fanns på alla apotek och var en viktig komponent i blixtkriget. Vid anfallet mot Frankrike 1940 beräknas tyska soldater varit höga på 35 miljoner doser. Hitler själv var en storkonsument av droger och var beroende av Eukodal, en stark opioid besläktad med heroin.

MediaNr: CA29955

Teknik, industri och kommunikationer

Historien om Mercedes-Benz

av Trevor Legate. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det tyska bilmärket Mercedes-Benz historia börjar redan på 1880-talet när ingenjörerna Gottlieb Daimler och Carl Benz arbetade fram de första automobilerna. Deras företag slogs ihop 1926 och sedan dess har Mercedes-Benz genom åren tillverkat en rad olika modeller. Boken är kronologiskt uppställd från Bilens födelse, 1834-1899 till Nya horisonter, 1996-2005. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29474

Ekonomi och näringsväsen

Sälj!

av Fredrik Eklund. Inläst av Nils Pihlblad. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Fastighetsmäklaren och dokusåpakändisen Fredrik Eklund, född 1977, har gjort sig ett namn som fastighetsmäklaren megakändisarna använder sig av. Han har flitigt delat med sig av sina kunskaper på sociala medier, i tidningar och tv-program. Här ger han råd om allt från träning och klädsel till hur man får sina kunder att gilla och lita på en. Författarens tes är att om du klarar att sälja dig själv, klarar du att sälja vad som helst.

MediaNr: CA30490

Städglädje med Marléne Eriksson

av Marléne Eriksson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Marléne Eriksson driver egen städfirma och har medverkat i olika tv-program, exempelvis "Rent hus". Hon tipsar om vilka städprodukter man behöver och vilka städtekniker man kan använda för att hålla rent hemma. Giftfria medel som citron, ättika och bikarbonat räcker, enligt henne, när man städar. I bokens finns också städscheman för olika rum och en fläckguide.

MediaNr: CA30887

Det godaste jag vet

av Lisa Förare Winbladh. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här har matskribenten Lisa Förare Winbladh valt sina favoritrecept. Hon utgår från de bästa råvarorna och de bästa kryddorna, sedan kombinerar hon dessa till riktiga smaksuccéer. Författarens fokus ligger på ingredienserna vitlök, ingefära, parmesan och pepparrot. Dessa parar hon sedan ihop med deras bästa smakkompisar. Hennes ambition är att få läsaren att verkligen förstå smaker.

MediaNr: CA30501

Hjärtvänlig mat

av Gun-Marie Nachtnebel. Inläst av Camilla Eriksson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det finns flera saker vi kan göra för vår hjärthälsa, både när det gäller det fysiska och psykiska. Boken inleds med en faktatext om hjärtat och kärlen, och om de vanligaste hjärtsjukdomarna. Därefter följer författarnas råd och tips angående sömn, stress, motion och kost, samt en mängd hjärtvänliga recept..

MediaNr: CA30277

Ägodela

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Våra konsumtionsmönster håller på att ritas om. Att ha en massa prylar som sällan används ses i allt större utsträckning som onödigt slöseri med jordens resurser. I stället hyr, lånar, ger vi bort, byter eller köper begagnat. Detta kallas för kollaborativ konsumtion eller ägodela. Här diskuteras bland annat om denna konsumentrevolution är miljövänlig och vad man ska tänka på när man ska börja ägodela. Naturskyddsföreningens årsbok 2016.

MediaNr: CA30556

Idrott, lek och spel

Överlevnadsguiden

av Richard Johnson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En så gott som heltäckande överlevnadsguide. Boken inleds med ett kapitel om "Grunderna" där vi kan läsa om hur man stoppar en blödning och förhindrar uttorkning. Sedan rör vi oss ut till "Vildmarken" där vi smakar på småkryp, gräver en fälla, blåser på blåsmaneter och tänder signaleld. Vi kan klara oss ur "Katastrofen" genom att surfa på en lavin eller bedöma ett lavafält, och i "Staden" kan det vara bra att kunna uthärda tårgas.

MediaNr: CA30981

Zlatan - hårda fakta

av Lars Nylin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sammanställning av fakta om Zlatan Ibrahimovic. Först en kronologisk genomgång av hans karriär från 1999 till 2016. Sedan följer en utförlig presentation av alla lag han spelat i - Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United - och en uppräkning av bland annat tränare, skor, frisyrer, bilar, tatueringar och Zlatan om Zlatan. Mycket statistik. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30162

Mats Mats Rubarth

av Mats Rubarth. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok om fotbollsspelaren Mats Rubarth, 1977-. Här berättar han om sin karriär, från ungdomsåren i IK Sturehov och Örebro SK till tiden i AIK. Han lyckades göra en del snygga mål men också en del fult - så pass att han är allsvenskans mest utvisade spelare. Vid sidan av fotbollen har Rubarth ägnat sig åt musik. Boken bygger på intervjuer med såväl familj som medspelare. Boken är skriven av författaren och journalisten Josefine Lindén.

MediaNr: CA30503

Segelflyg

Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lärobok som innehåller all teori som nybörjare behöver kunna för att lära sig segelflyga. Kan också läsas som en introduktion för den som vill veta mer om segelflygsporten eller som en uppslagsbok för entusiasten. Innehåller kapitel om segelflygets historia, aerodynamik, flygteknik, meterologi, bestämmelser, instrument, navigation etc. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA29593

Naturvetenskap

Varats förunderliga osannolikhet

av Alice Roberts. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En evolutionshistoria om hur människan skapades. Vi är en produkt av en förunderlig och osannolik kedja av händelser från det att liv uppkom på jorden, via ett antal apor på Afrikas slätter klarade att stå på två ben, fram till tillfället när just den spermien befruktade just det ägget. En resa från en enda cell till en komplex organism. A.R., brittisk vetenskapsjournalist skriver, utifrån ny forskning, om hur människokroppen utvecklats.

MediaNr: CA30601

Medicin

Sjukt hus

av Henrik Ennart. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nya Karolinska är både Sveriges och byggföretaget Skanskas största projekt hittills. Jättesjukhuset i Solna ska bli kronjuvelen i Stockholms nya biomedicinska centrum. När författarna, vetenskapsjournalist respektive politisk reporter, undersöker affären närmare möts de av ständiga försök till mörkläggning. Ändå lyckas de avslöja en miljardrullning av skrämmande proportioner, och styrande som struntat i demokratiskt fattade beslut.

MediaNr: CA29654

Sömnrevolutionen

av Arianna Huffington. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En handbok i att sova bättre. I dagens stressade, uppkopplade och sömnberövande samhälle är behovet av god nattsömn större än någonsin. A.H., grekisk-amerikansk författare, visar hur uppfattningen om att sömn är ett slöseri med tid äventyrar vår hälsa och undergräver såväl vårt arbetsliv som privatliv. Hon redogör för den senaste forskningen kring hur vårt teknikberoende stör sömnen. Hon ger också enkla övningar som främjar sömnen.

MediaNr: CA30002

Sockerbomben 3.0

av Bitten Jonsson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ny omarbetad utgåva, med de senaste rönen inom området. Enligt boken är sockerberoende en ärftligt betingad känslighet för raffinerat socker. Sockerintaget gör att endorfiner utsöndras, viket stimulerar hjärnans lustcentrum. Personerna blir missbrukare av socker. I texten beskrivs tillståndet och behandlingen med diet och terapi. Författarna har lång erfarenhet av att behandla personer med sockerberoende.

MediaNr: CA29861

Stora boken om barn

av Lena Lidbeck. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Heltäckande föräldrahandbok som utgår från svenska förhållanden. Detta är den åttonde, reviderade upplagan. Den är indelad i åtta delar: 1. Att vänta barn, 2. Att föda barn, 3. Nyföddhetstiden, 4. Amning och flaskmatning, 5. Barnets första år, 6. Barn mellan ett och sex år, 7. Familjejuridik och konsumenträtt, 8. ADHD och andra svårigheter, allergi, sjukdom och olycksfall. Boken är granskad av experter inom alla områden som behandlas.

MediaNr: CA29689

Doktorns guide till gluten

av Jonas Ludvigsson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I Sverige är det på modet att äta glutenfritt och vi har en ovanligt hög förekomst av personer med celiaki, ofta kallat glutenintolerans. Även många som inte har diagnostiserats med celiaki väljer att äta glutenfri kost. I denna bok diskuterar professor Jonas Ludvigsson symptom vid celiaki, vad man kan äta och hur ens liv förändras. Han tar också upp frågan om glutenfri kost också är hälsosam kost för de som inte har celiaki.

MediaNr: CA30466

Musikalier

Texter, klotter & funderingar

av Per Gessle. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Per Gessle, en av Sveriges mest framgångsrika artister genom tiderna, berättar öppenhjärtigt om sitt låtskrivande. Från den blygsamma debuten i slutet av 1970-talet fram till i dag (2014). Om de stora succéerna med Gyllene Tider och de egna soloprojekten. Texter till närmare 150 låtar, alla på svenska, återges med Gessles kommentarer om tillkomsthistorien. Även två längre intervjuer med Gessle.

MediaNr: CA27721

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Till häxornas försvar

av Peter Arrhenius. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Andra boken om Fanny Falk. Fannys farfar Stickan har ett urmakeri. Om man kliver in i luckan på ett golvur kan man färdas vart man vill i tid och rum. Stickan har också en organisation: VAO vän av ordning, som håller koll på den historiska tidsordningen. VAO har ett nytt uppdrag åt Fanny. Hon ska resa tillbaka till häxbränningarna i Stockholm 1676 för att få ordning på lögnerna om de påstådda häxorna. Annars riskerar ännu fler oskyldiga att dö.

MediaNr: CA29979

Rimligt lyckade ögonblick

av Åsa Asptjärn. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tredje boken om Emanuel Kent Sjögren. Emanuel och Tore stämmer av läget inför gymnasiestarten. De är ense om att nu finns alla möjligheter att bli den man vill vara. Emanuel iakttar och försöker hitta rätt klädmässigt. I hans basgrupp i Humanist 1 finns Kaisa som gör honom lycklig. Men snart befinner sig Emanuel i en härva av missförstånd där en okänd jazzmusiker, en hbtq-demo, brev han aldrig skrivit och en damastduk spelar orimligt stora roller.

MediaNr: CA30407

Högt spel

av Leigh Bardugo. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det kriminella geniet Kaz Brekker erbjuds möjligheten att genomföra en livsfarlig kupp som kan göra honom rikare än han någonsin kunnat drömma om och dessutom stoppa ett världskrig. Till sin hjälp har han en hämndlysten straffånge, en spelgalen prickskytt, en rikemansson på rymmen, en beryktad spion, en Grisha och en tjuv med osannolika utbrytartalanger. L. B. har tidigare skrivit Grisha-trilogin. En blandning av fantasy, spänning och äventyr.

MediaNr: CA30054

Slutkampen

av Maria Björn. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Kickboxaren. Delarna går att läsa fristående. Eremias tränar för att gå sin första riktiga match i kickboxning. Hans klasskamrat Mats har redan vunnit flera matcher och skryter om det för alla. Eremias drömmer om att möta Mats och besegra honom. Frågan är hur det ska gå till? En dag dyker det upp en kille Eremias känner igen i träningslokalen. Det är Robin, killen som misshandlade och rånade honom. Lättläst.

MediaNr: CA30550

Boar - den blodtörstiga galten

av Adam Blade. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Beast Quest Piratkungen, som börjar med Balisk - vattenmonstret. Piratkungen Sanpao har skickat Boar för att utplåna Avantiens huvudstad. Tom tvingas slå tillbaka mot den grymma besten, men också att förgöra Sanpao. Om Tom misslyckas får han aldrig se Freya igen.

MediaNr: CA30631

Kronus - besten med dödsklorna

av Adam Blade. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Beast Quest - Piratkungen, som började med Balisk, Över landet Avantien sveper en fruktansvärd stank av död. Jättegamen Kronus har kallats in av piratkungen Sanpao. Kronus uppgift är att förgöra Tom. Om Tom lyckas besegra den gigantiska besten blir Freya och Silver fria. Om han misslyckas kommer de att vara fångar i Tavanien för alltid.

MediaNr: CA30533

Le, Tova!

av Rikke Dyrhave. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Tova. En dag när Tova är i affären möter hon fotografen Greta, som erbjuder henne att bli modell. Men Tova tvivlar på att hon duger. På modelljobbet lär hon känna jämnåriga Chili som varit modell i hela sitt liv. Boken handlar också om avundsjuka, förtal på nätet och hur vänner kan såra. En vardagsnära berättelse om en tjej som står med båda fötterna på jorden samtidigt som den skildrar lite av det som så många drömmer om. Lättläst.

MediaNr: CA30608

Sigrid och Affe öppnar restaurang

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den andra boken om Sigrid och Affe. Klasskompisen Hugo skryter om att hans föräldrar har öppnat en italiensk restaurang. Till slut tröttnar Sigrid på tjatet och säger att hon och Affe också funderar på att starta en restaurang. Det är väl bara att laga lite mat? De sätter upp en lapp i mataffären, bestämmer att restaurangen ska vara i Affes kök och heta Kohuvudet. Sedan sätter de igång. Deras första gäst visar sig vara en mycket betydande person.

MediaNr: CA30029

De odrägliga odöda

av Nick Falk. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Ninjor och samurajer som börjar med Kampen om det gyllene ägget. Varje år hedrar ninjorna och samurajerna sina förfäder i en speciell ceremoni, men den här gången vägrar förfädernas andar att lämna de levandes värld. Istället börjar de styra de båda klanerna med järnhand. Hur ska ninjorna och samurajerna bli av med de odrägliga döda?.

MediaNr: CA31079

Monstrets förbannelse

av Nick Falk. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Ninjor mot samurajer som börjar med Kampen om det gyllene ägget. En natt om året har samurajerna i uppdrag att skydda Hokkaidos härskare Kaba-sama från de underjordiska monster som kallas oni. Ingen ninja har någonsin erbjudits denna ärofulla uppgift. Men just den här natten spelar ninjorna dem ett spratt och härskarens värsta mardröm blir verklighet.

MediaNr: CA31038

Om jag får stanna

av Kajsa Gordan. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ilona och Stella har varit bästisar sedan de började lågstadiet för nästan sju år sedan. Men Ilona får inte synas, så hon går i skolan i hemlighet. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Och hur är det att vara den om har en självklar rätt att bo här och som har allt? Ska man känna skuld?.

MediaNr: CA30027

Utanför linjen

av Ulrika Grenegård. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det är sista dagen i nian och efter sommaren ska Adrian, John och Christo börja gymnasiet. De tre killarna brottas med att hitta sig själva. Adrian lägger ner mycket tid på att dölja sin begåvning. Han är kaxig, men gillar inte riktigt att han har blivit det. John har många hemligheter. Hans armar är sönderskurna och han har rymt från sin till synes perfekta familj. Hemma hos Christo finner de trygghet. Mycket kommer att förändras under sommaren.

MediaNr: CA30658

Vilmas riktiga kompis

av Abby Hanlon. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När Vilma ska börja skolan tycker hennes äldre syskon Emelie och Lukas att hon ska lämna sin låtsaskompis Mary hemma. Okej säger Vilma, kanske borde hon hitta en riktig kompis. Redan första dagen träffar Vilma tjej i klassen vars fantasi är minst lika vild som hennes egen. Boken passar barn mellan 6 och 9 år. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA30478

Jonna är sur

av Ritta Jacobsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Ett kapitel ur författarens bok "En farlig vän". Demobok.

MediaNr: CA31341

Enda vägen

av Anna Jakobsson Lund. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i den dystopiska trilogin Systemet, som började med Tredje principen. Huvudstaden har försatts i ett undantagstillstånd. Motståndskampen blir alltmer våldsam. Ava, Levi och Leymah söker efter en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. Men det är fler som vill utnyttja den. I Avas grupp finns många viljor, och dessutom verkar det finnas människor som vet för mycket om hennes förflutna. Leo funderar över alternativa sätt att göra motstånd.

MediaNr: CA30592

Leonora och Osmo 2

av Helen Johansson. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Leonora och glasplaneten. När Ziggy var två veckor skildes han från sina föräldrar. Nu vill han flyga till planeten Osmo 2 för att leta efter dem. Leonora har lovat att följa med. De är övertygade om att de kommer att hitta föräldrarna ganska snabbt, men Osmo 2 är en farlig plats. Det luktar illa, det finns inga hus och marken skakar av jordbävningar hela tiden. Ziggy blir dessutom konstigare och konstigare.

MediaNr: CA30290

Våga testa, Sven!

av Sofia Johansson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet. En dag på sportlovet, är Sven och Axel samtidigt i backen. Sven försöker att hålla sig undan. Men hur gör Sven när han ser Axel köra rakt in i ett träd, ger han sig tillkänna då? Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA30950

Gråt inte, Rachel

av Mara Kay. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 25 min..

En berättelse som utspelar sig strax före andra världskrigets utbrott. Den engelska flickan Ann och hennes morbror befinner sig i Tyskland 1938. På väg hem till England är de med om en bilolycka. Dick blir svårt skadad och medan han är på sjukhus tar en gammal dam hand om Ann. Snart upptäcker hon två judiska flickor som gömmer sig undan Gestapo. En spännande och sorglig bok för barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA31046

Det osynliga folket på Island

av Kim M. Kimselius. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Theo- och Ramonaäventyr som började med Månstenen. Theo och Ramona har hamnat i Dimmuborgirs lavafält på Island. Här bland grottor och klippformationer gömmer sig många väsen, bland annat det osynliga folket. Theo och Ramona blir genast indragna i deras värld. För rädda Yulepojkarna och den isländska julen måste de akta sig för den utsvultna trollpackan Gryla. Boken avslutas med en kort faktadel om Island.

MediaNr: CA30326

Döden på Island

av Kim M. Kimselius. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ramona längtar efter att åka till Island. När hon griper tag i en bok om Island blir hon yr och omgivningen suddig, genom en portal har hon och hennes vänner, och hunden Pluto, gjort en resa i tid och rum och hamnat på den karga och hemlighetsfulla ön. De upplever många äventyr i olika historiska epoker med inslag av stridande klaner, bosättare som grundar samhällen, naturkatastrofer, samt ondska och död.

MediaNr: CA30380

Satsa allt

av Jeff Kinney. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar (: 2). DAISY text och ljud.

Del 11 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg är riktigt bra på att spela tevespel, men en dag tröttnar Gregs mamma. Hon vill att han ska prova något annat. Han hittar en gammal videokamera och får en strålande idé. Han och Rowley ska göra en skräckfilm! Då ska mamma allt få se att han har talang. Men är det verkligen så smart att satsa allt på ett kort? J.K., 1971, amerikansk författare.

MediaNr: CA30142

Tiger Svensson och den hemliga katten

av Sarah Lean. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tiger Svenssons föräldrar har bestämt att Tiger ska vara hos sin farmor under sommarlovet. Det visar det sig att farmor är jättesnäll, och hon gillar djur precis lika mycket som Tiger. Hon har till och med jobbat med vilda djur i Afrika. Snart dyker farmors andra sommargäst upp - en liten föräldralös vårtsvinsunge. Och sedan kommer det ännu en som vill vara med. En vit liten katt som ingen verkar veta vems den är, eller var den hör hemma.

MediaNr: CA30090

Den lille fursten

av Barbro Lindgren. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En liten pojke föds. Först ligger han mest i sin säng, men så småningom lär han sig gå och ger sig av på upptäcktsfärder. Vart han än går följer pappan efter. Ibland leker de bullaffär och ibland fiskaffär, och ibland får den lilla fursten hosta. Men han gillar inte att städa! B.L., 1937-, flerfaldigt prisbelönad barnboksförfattare, E.E., 1949-, illustratör och barnboksförfattare.

MediaNr: CA30360

Hugo och kepskampen

av Christina Lindström. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hugo är en lite udda kille som alltid går sin egen väg. Han har på sig shorts i januari för att han gillar dem. Tidigare har Hugo inte brytt sig om vad andra tycker om honom, men nu börjar han fundera mer på det. När han oväntat väljs in elevrådet får han plötsligt chansen att bli populär. Hugo står upp mot skolans kepsförtryck och blir hjälte. Men vad händer när mobbarna blir ens nya kompisar? Eller när de nya vännerna ger sig på en gammal vän?.

MediaNr: CA31078

Operation lejonhunden

av Lars Bill Lundholm. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Andra delen i serien Barnens detektivbyrå som inleds med Kodnamn Sherlock. Barndetektiverna har sommarlov och är sugna på uppdrag, de tar sig an ett fall med en bortsprungen hund. Men fallet är inte så enkelt som det låter - det är inte bara en hund som försvunnit och till råga på allt blir en av detektiverna kidnappad. Spännande deckare för barn mellan 9 och 12 år.

MediaNr: CA30590

Genom Skuggornas dal

av Mattias Lönnebo. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Livets pärlor har blivit stulna och det lilla landet är i stor fara. Landets riddare har sänts ut för att hitta ta tillbaka pärlorna, men ingen av riddarna har återvänt. Folkets enda hopp står nu till två barn, Liv och Dag, som båda drömt om Skuggornas dal. Deras enda vapen på den farliga färden är Sanningens svärd och Den mjukaste väven. Kommer de att hitta fram? Lyckas de återfinna Livets pärlor? Kan de besegra mörkrets herre? Fantasy.

MediaNr: CA30286

Innan lyktorna slocknar

av Mattias Lönnebo. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Genom skuggornas dal. Mörkret sprider sig i Småfolkets stad. Livslyktorna håller på att släckas av Utsläckaren och det är bara Liv och Dag som kan rädda de små från mörkret som hotar att ta över. Liv och Dag har längtat efter ett nytt äventyr, och nu är de snabbt beredda på att ge sig ut på färden mot Söder där Utsläckaren bor. Den här gången har de rustning av skalbaggeskal och svärd av insektsgaddar. Fantasy.

MediaNr: CA30287

Dimmornas dal

av Maud Mangold. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Skuggspelet som börjar med Ängel utan vingar. Tea har äntligen hittat Gabriel, men han är sig inte lik. Han hör en röst som manar honom att söka efter sin pappa i Dimmornas dal där skymningen råder. De som har vågat sig in i dimman kommer aldrig tillbaka, men Tea måste. Hon kan bara rädda honom om hon lyckas stoppa den eviga skymningen. En gammal olycksbådande profetia håller på att slå in, och det bara Tea kan stoppa undergången.

MediaNr: CA30875

Skuggflickan

av Sally Nicholls. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjortonåriga Clare har varit omhändertagen i halva sitt liv, flyttat från det ena fosterhemmet till det andra. Nu trivs hon hos Lyn, men är rädd för att skaffa vänner eftersom hon inte vet när hon förflyttas igen. Så en dag träffar hon Maddy som bor på ett barnhem. Hon får Clare att se saker på ett nytt sätt. Maddy förstår hur det är att vara föräldralös och bli omhändertagen av främlingar. Men sedan försvinner Maddy.

MediaNr: CA31261

Om du såg mig nu

av Sofia Nordin. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Som om jag vore fantastisk. En mystisk feber har dödat större delen av mänskligheten, de enda som tyckts klara sig är barn och unga. Samhället har brutit samman och Esmael är en av de få som överlevt. Det var hos honom och hans två kompisar som Ella och Nora flyttade in. Men Ella sticker, och Esmael sticker efter henne. Han är ju kär i henne.

MediaNr: CA29970

Uppdrag: Anden i flaskan

av Cecilia Rihs. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2, fristående, i serien Hemliga boken för äventyrare som började med Uppdrag vattenhäxan. Linas farmor Hilda ligger på sjukhus i Ryssland och under tiden bor Lina och hennes familj i farmors hus. Lina och älvan Peppar har fått ett nytt uppdrag av Hilda. De ska hitta en ande som varit instängd i en ölflaska i 130 år. För att hitta anden måste de bege sig långt ned i underjorden.

MediaNr: CA30139

Uppdrag: Skrämmarna

av Cecilia Rihs. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 4, fristående, i serien Boken för hemliga äventyrare som började med Uppdrag vattenhäxan. Det har kommit ett nytt brev från farmor Hilda, med ett nytt uppdrag åt Lina och Peppar. Farmor skriver att hon har hört talas om något som heter skrämmare. De bor ödehus och gillar att skrämmas. Lina och Peppars uppdrag blir att ta reda på om skrämmare verkligen finns, eller om de bara är vanliga spöken?.

MediaNr: CA30140

Harry Potter och hemligheternas kammare

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Harry Potter och de vises sten. På Hogwarts skola för häxkonster och trolldom vimlar det som vanligt av intressanta och roliga figurer. Harry och hans vänner är tillbaka för att gå andra året. Det pågår en kamp mellan onda och goda krafter och flera elever blir förstenade. Harry löser mysteriet med mod och fiffighet i denna suggestiva och mysigt kusliga roman för alla åldrar.

MediaNr: CA29274

Yokos nattbok

av Annika Sandelin. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det här är en nattbok, det är som en dagbok fast skriven på natten. Yoko går i fjärde klass och bor i Helsingfors med sin mamma och pappa. De har döpt henne efter den japanska konstnären Yoko Ono. Yoko skriver om sin bohemiska familj - farfar som gifter sig med sin gubbvän - och syskon som bråkar. En lågmäld och fin berättelse om vardagen, kärlek och kompisar. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA30591

Djur som ingen sett utom vi

av Ulf Stark. Inläst av Eva Wernin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En diktbok om osedda djur. På rimmad vers beskriver författarna mötet med Eskalopen, Celansetten, Smygeln, Vadfisken och många fler. Djuren lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats; Daglingen är oälskad och Klumpantropus känner sig alltför tung, medan Ide-djuret helst vill stanna kvar i sin drömvärld där solen lyser skönt.

MediaNr: CA29912

Svarta masken slår hårt

av Fran Striker. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 3 tim., 23 min..

Amerikansk ungdomsroman från 1943. Svarta masken, eller Lone Ranger som han kallas på engelska, är fruktad av alla laglösa i Texas. Han är en hjälte som tillsammans med sin vän Tonto bekämpar brottslighet i vilda västern. Svarta masken var från början en karaktär i ett radioprogram som började sändas i amerikansk radio 1933.

MediaNr: CA30758

Värt att kämpa för

av Pelle Sunvisson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Boken utspelas under en hösttermin det året då Anna-Maria, Ania och Mateusz börjar gymnasiet. Anna-Maria och Mateusz är bästa kompisar och kan prata om allt. Men de vågar inte prata om den kärlek som växer mellan dem. Anna-Maria är en ambitiös elev men redan från början skär det sig mellan henne och mentorn och hon blir orättvist behandlad. Ania blir vittne till hur en flicka utnyttjas och försöker förhindra att det sker fler övergrepp.

MediaNr: CA30361

Wendigons förbannelse

av Rick Yancey. Inläst av Mattias Knave. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Monstrumologen. En sen kväll dyker en kvinna upp och ber Monstrumologen om hjälp. Hennes man är försvunnen i den kanadensiska vildmarken. Han gav sig ut för att söka efter den livsfarlige och mytomspunne Wendigon, men kom aldrig tillbaka. Trots att Doktor Warthrop inte tror på Wendigons förbannelse ger han sig tillsammans med Will iväg för att leta efter den försvunne mannen. R.Y. har tidigare skrivit Den femte vågen-trilogin.

MediaNr: CA29542

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Fasliga fakta om märkliga platser

av Anna Hansson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faktabok om mystiska platser. Här man veta allt om några av världens märkligaste ställen: Atlantis, Bermudatriangeln, Nascalinjerna i Peru, Påskön, Draculas slott i Transsylvanien och många fler. Vad är det militären döljer i Area 51? Och vad är det för fasansfull förbannelse som vilar över pyramiderna i Egypten? Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA29896

Vet du vad?

av Astrid Lindgren. Inläst av Annica Smedius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En citatbok som kan locka till skratt, funderingar och samtal. Förutom citat från barnboksklassiker som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn, innehåller boken även utdrag ur krigsdagböckerna och citat hämtade från artiklar och intervjuer. A.L., 1907-2002.

MediaNr: CA30348

Litteraturvetenskap

Trollkarlar, spöken & fantastiska världar

av Britt Engdal. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar D. 4: 6 tim., 27 min.; 177 s. $bc. DAISY text och ljud.

Författarna och bibliotekarierna Britt Engdahl Gull Åkerblom berättar om tretton författare som skriver både fantasy, men också om vampyrer, varulvar och annat kusligt. Suzanne Collins, Petter Lidbeck, Stephanie Meyer, Angie Sage, Jo Salmson, Julia Sandström, Maria Turtschaninoff, Carole Wilkonson, Neil Gaiman, Magnus Nordin, Michelle Paver, Darren Shan och Finn Zetterholm.

MediaNr: CA30169

Arkeologi

Lätta fakta om stenåldern

av Jerome Martin. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Kortfattad faktabok om stenåldern. När var stenåldern? Vad åt folk och hur bodde de? Vilka verktyg behövde man och hur tillverkades de? Detta och mycket andra får man svar på i boken. I slutet av boken finns en ordlista som förklarar svåra ord. Passar från lågstadiet. Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA30801