Nya talböcker februari 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 180 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Med livet framför sej

av Émile Ajar. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Arabpojken, Mohammed berättar om sitt liv från 4 till 14 års ålder. Han har vuxit upp i slumkvarteret Belleville i Paris hos madame Rosa, en före detta prostituerad som nu försörjer sig på att ta hand om andra glädjeflickors barn. Men madame Rosa är gammal och sjuk och Mohammed måste själv försöka ordna sin framtid. Myllrande rik barndomsskildring från en storstads bakgator. E.A., pseudonym för den franske förf. Romain Gary, 1914-90.

MediaNr: CA29304

Atlas över de dimhöljda kontinenterna

av Ihsan Oktay Anar. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Konstantinopel var vid tidpunkten då 7079 år förflutit från världens skapelse känd för att vara en larmande stad. När Herr Ihsan galär stävar in stadens hamn inleds en osannolik historia där en mängd gestalters liv vävs samman. Magisk äventyrsroman och filosofisk tankelek om drömmarnas ursprung, möjligheten att vända tiden och om vi alla egentligen bara finns till i Herr Ihsans medvetande. I.O.A., 1960- , turkisk författare.

MediaNr: CA31104

Omvägen

av Gerbrand Bakker. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En kvinna lämnar Rotterdam - där hon har man och arbete - och slår sig ner på en bondgård i ett avlägset Wales. Hon gräver i trädgården, röker, ligger i badkaret om kvällarna och hon har ont i sin kropp. Det är ett slags avslut med endast en skock vita gäss som närmaste grannar. En dag dyker en ung man upp, han har skadat sig och behöver hjälp. Han får lov att stanna över natten - men blir kvar längre än så. G.B., 1962- , nederländsk författare.

MediaNr: CA30600

Miraklet på Richmond Street

av Marie-Helene Bertino. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Nioåriga Madeleine sörjer sin mamma och försöker ta hand om sin pappa. Men hon har ett specifikt mål i sitt liv: att sjunga på Philadelphias legendariska jazzklubb på Richmond Street. Samtidigt försöker Madeleines nyskilde lärarinna, Sarina, väcka liv i en gammal relation. Slumpen, eller ödet, tar dem till jazzklubben. Där jobbar ägaren Lorca hårt för att behålla klubben. Tre vilsna själar förenas genom musikens kraft. Debutroman av M.-H.B..

MediaNr: CA30343

Stigen där spindlarna bygger bon

av Italo Calvino. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 6 tim., 50 min..

Genom den 10-årige Pins blick skildras författarens egna erfarenheter av andra världskriget. Pin bor med sin prostituerade syster i en italiensk kuststad. Han tillbringar nästan all sin tid på en bar där han sjunger och skojar med besökarna. På så sätt blir han indragen i ett farligt spel mellan tyskar och partisaner. Debutroman av den italienske författare Italo Calvino, 1923-1985, nu för första gången på svenska.

MediaNr: CA31060

Två Canterburysägner

av Geoffrey Chaucer. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Canterburysägnerna (The Canterbury Tales) är en samling berättelser på vers av Geoffrey Chaucer, född omkring 1343 och död år 1400, engelska författare, diplomat och ämbetsman som anses vara en av de främsta poeterna från medeltiden. I denna volym återges två sägner: Mjölnarens berättelse och Fogdens berättelse. Det är frispråkiga, humoristiska berättelser som ger realistiska glimtar från det medeltida England. Utförligt förord av Harry Järv.

MediaNr: CA30664

Ljuset från norr

av Archibald Joseph Cronin. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Henry Page, ägare till den väl ansedda dagstidningen The Northern Light, erbjuds en stor summa av ett masscirkulationsbolag som vill ta över den. Henry vägrar, varpå bolaget kontrar med att starta upp en ny tidning - The Chronicle. Henry som är en hederlig journalist håller på sina principer, men hans konkurrenter är mer sensationslystna och gör vad de kan för att få The Northern Light på fall. A.J.C., 1896-1981, skotsk författare.

MediaNr: CA31651

Vi bad aldrig om vingar

av Vanessa Diffenbaugh. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I fjorton år har Letty Espinosa haft tre jobb för att få ekonomin att gå runt medan hennes mor uppfostrat hennes barn - Alex, 15, och Luna, 6. Men Lettys föräldrar åker tillbaka till Mexiko, och Letty tvingas axla mammarollen för första gången i sitt liv. Något som inte visar sig vara så lätt. Letty kommer på en plan som kan hjälpa familjen bort från det farliga bostadsområdet, men ett enda felsteg kan äventyra allt hon kämpat för.

MediaNr: CA30185

Samlade dikter

av Gunnar Ekelöf. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar [D.] 1: 13 tim., 37 min. ; 475 s. ($bc). DAISY text och ljud.

MediaNr: CA30222

Hemligheten

av Martin Engberg. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Berättarjaget gömmer sig i en sommarstuga. Stugan är liten, inte mycket större än en trälåda. Det droppar från taket och tapeterna släpper från väggarna. Det finns ingen värme för elen är avstängd. Han är en jagad man, han befinner sig här på grund av saker han har gjort. Planer som misslyckats. Han bär på en hemsk hemlighet. Om den skulle avslöjas finns det ingenstans att fly. Spännande berättelse. Lättläst.

MediaNr: CA31502

Det vi förlorade i elden

av Mariana Enriquez. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Novellsamling av den argentinska författaren och journalisten Mariana Enriquez, född 1973. Består av tolv noveller där samhällskritik och starka kvinnoporträtt varvas med skräck och övernaturliga fenomen. Innehåller bland annat berättelserna: "Den smutsiga pojken", "Värdshuset", "Inget kött på våra kroppar" och "Det vi förlorade i elden".

MediaNr: CA31628

När en ängel går genom scenen

av Jon Fosse. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den norske författaren Jon Fosse, 1959- , är mest känd för sin dramatik som spelas på teaterscener över hela världen. I alla hans verk - pjäser, romaner, kortprosa och lyrik - hörs hans säregna poetiska röst. För första gången på svenska presenteras här ett urval essäer där Fosse personligt och generöst reflekterar över sitt skrivande, det norska fjordlandskapets betydelse för texten, mystiken i litteraturen och dramatikens sublima ögonblick.

MediaNr: CA31428

Minnespusslet

av Agnete Friis. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ella är ett så kallat hopplöst fall. Efter att ha vuxit upp i olika fosterhem och efter 11 år som ensamstående mamma har hon vid 28 års ålder blivit en cynisk och hårdhudad kvinna. När myndigheterna hotar att omhänderta hennes barn rymmer hon med honom. Hon flyr till sin farmoders övergivna hus i barndomsbyn nära havet. Men väl där konfronteras hon med sitt förflutna som innehåller många hemligheter. A.F., 1974- , dansk författare.

MediaNr: CA30383

Skuggan

av Marit Furn. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vi befinner oss i Paris 1895. August Strindberg är mitt uppe i sin infernokris - besatt av alkemins gåta. Han är hätskt inställd till sin hustru och allmänt paranoid. Och det är faktiskt någon som övervakar honom. Den polske kemisten Zygmunt är utsänd att spionera på Strindberg. Det är Zygmunts dagbok från denna tid som är "Skuggan". En litterär lek i dagboksform. M.F., 1977- , journalist och bildkonstnär.

MediaNr: CA31425

Manolitas tre bröllop

av Almudena Grandes. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Madrid på 1940-talet är en stad präglad av nöd och politiskt förtryck. 18-åriga Manolita tar hand om sina fyra yngre syskon när hennes far kastas i fängelse och hennes storebror Antonio går under jorden. Efter att Franco tagit över makten tvingas Antonios motståndscell gömma sig i omklädningsrummet på en flamencoklubb. Verkliga händelser blandas med fiktiva i skildringen av misär och fattigdom, men även om sammanhållning och civilkurage.

MediaNr: CA29637

Tom Clancy - hot över Östersjön

av Mark Greaney. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ett ryskt spaningsplan kolliderar med en Airbus på väg från Stockholm. Alla passagerare ombord omkommer. Klämd mellan giriga oligarker och en konkursfärdig statsekonomi har Rysslands president Valerij Volodin för avsikt att skapa internationellt kaos för att dölja sin egentliga plan. USA:s president Jack Ryan ser ett mönster och tvekar inte att slå tillbaka. Kommer Jack Ryan att hinna stoppa Volondins hänsynslösa planer?.

MediaNr: CA29782

Monsignore Quijote

av Graham Greene. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

G. G. återberättar Cervantes klassiska 1500-talsverk i modern version. Greenes Quijote är en fattig katolsk präst från en liten spansk by. Hans vän Sancho är byns tidigare borgmästare, kommunist. De två ger sig iväg i 1980-talets Spanien - med Guardia Civil, pornografiska filmer och amerikanska turister. Lättläst, ofta rolig skildring. Bokens huvudtema är den troendes dilemma i vår instabila, konfliktfyllda värld.

MediaNr: CA30075

Handbok att bära till en dräkt

av Catharina Gripenberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Diktsamling med en dynamisk diktvärld där man ofta är på väg, i rörelse, i främmande trakt, men också i ett bekant nordiskt slättlandskap. Diktens jag och dess olika facetter är bland annat regissör, scenograf, turist, handboksförfattare, mor och barn, dotter, voyeur, följeslagare, sökare. Här finns språklig fantasi, humor och oväntade associationsflöden. Vinnare av Sveriges radios lyrikpris 2016. C.G., 1977- , finlandssvensk författare.

MediaNr: CA30562

Gå om intet

av Sandra Gustafsson. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Joakim har mördats. Flickvännen Saras och brodern Tobias versioner om vad som har hänt går dramatiskt isär. Är Saras kärlek äkta? Eller är hon, som Tobias påstår, i själva verket en psykiskt sjuk människa som är beredd att göra allt för att manipulera sin omgivning? De är två människor som i hela sina liv har haft stort kontrollbehov men nu rämnar verkligheten. Klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd och svartsjuka.

MediaNr: CA31402

Tecken som föregår jordens undergång

av Yuri Herrera. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Makina har som ung mexikansk kvinna lärt sig överleva i en tuff machokultur. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA för att träffa sin bror och leverera ett litet paket inslaget i ett gyllene tygstycke. Det blir både en yttre och en inre resa som förändrar Makinas liv. Koncentrerad roman som väver samman dagens situation i gränsandet mellan Mexiko och USA med aztekernas mytologiska legender. Y.H., 1970- , mexikansk författare.

MediaNr: CA31219

Över frusen älv

av Theréze Ingmarson. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien inledd med Flugfiskarens dotter. Det är höst när Sophie återvänder till Älvdalen och bosätter sig på den gård hon köpt djupt inne i skogen. Nya vänner och känslorna för Christer får henne att lämna västkusten för gott. Hon fyller gården med vanskötta djur som en avliden släkting lämnar efter sig. Samtidigt maler minnenena från förra sommaren och de otäcka händelserna i grannstugan. Kärlek i en miljö full av vildmarksmystik.

MediaNr: CA30810

Berättelser från Alhambra

av Washington Irving. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klassisk reseskildring från Andalusien av den amerikanske författaren Washington Irving, 1783-1859. Irving ger här uttryck för den romantiske resenären när han beskriver landskap, monument, människor och episoder från resan. Under en tid bor han i det förfallna palatset Alhambra i Granada där han kommer i kontakt med moriska sagor som han omstöper för att passa 1800-talets läsare. W.I. var under åren 1842-1846 ambassadör i Spanien.

MediaNr: CA31398

Mördarkommandot

av Anders Jallai. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 7, fristående, i serien om Anton Modin. Året är 1984. Reportern Cats Falck har börjat gräva i vapen- och tekniksmugglingen mellan svenska företag och utlandet. Svensk underrättelsetjänst får ett tips om att ett östtyskt mördarkommando har rest in i landet. Anton Modin på militära SSI får i uppdrag av sin chef att varna Cats Falck. Men den 18 november försvinner Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns spårlöst. Bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA31082

Den första stenen

av Carsten Jensen. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En grupp unga män och kvinnor har anmält sig för att delta i kriget i Afghanistan, drivna av ett behov av att utmana sig själva under extrema förhållanden. Men snart står de inför prövningar som ingen militär träning har förberett dem på. Rollerna som förföljare och förföljda skiftar hela tiden, tills de inte längre kan skilja gott från ont eller verklighet från fantasi. Den slutliga uppgörelsen tvingar dem till en uppgörelse också med sig själva.

MediaNr: CA31436

Mördar-Anders och hans vänner

av Jonas Jonasson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kyrkoherde Johanna Kjellander lämnade sin församling under burop. Hon skyller sitt olyckliga yrkesval på Gud och sin pappa. Per Persson är receptionist på ett uselt hotell. Hans situation hade sett betydligt bättre ut om farfadern inte förskingrat sin mångmiljonförmögenhet. De båda möts på en parkbänk. Tillsammans med den naive och argsinte Johan Andersson, Mördar-Anders, bildar de en ohelig allians. Lättläst.

MediaNr: CA31218

Mannen som lekte med dockor

av Magnus Jonsson. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kriminalpolisen i Stockholm ber krypteringsexperten Linn Ståhl om hjälp med en utredning av ett makabert mord. En ung kvinna har hittats mördad i en lägenhet på Södermalm utstyrd som en porslinsdocka. Linn har varit medlem i Antifascistisk aktion och är tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet. Så det är under ömsesidig misstänksamhet som hon börjar arbeta med poliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson. Första boken i Hatet-trilogin.

MediaNr: CA30660

Rött kort

av Viktor Kant. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Gymnasieläraren Lars Marten blir tillfrågad om han vill vara ledare på ett sommarläger för ryska fotbollsungdomar. Lars har nämligen ett förflutet på försvarets tolkskola och talar ryska. På lägret gör han en fasansfull upptäckt och när han försöker ingripa ställs situationen på sin spets. Lars anklagas själv för det värsta tänkbara brottet. En otäck kriminalroman om prostitution, pedofili och mod.

MediaNr: CA30629

Morden på Mangle Street

av Martin R. C. Kasasian. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Detektiven på Gower Street. Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har rest till London för att bo hos sin förmyndare Sidney Grice - landets mest berömde privatdetektiv. En ung kvinna hittas mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom. Tillsammans med sin förmyndare ger hon sig ut på jakt efter mördaren.

MediaNr: CA30341

Is

av Anna Kavan. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Det råder en ny istid på jorden efter ett kärnvapenkrig. En namnlös berättare är på jakt efter ett skört väsen, en flicka med albinohår. Sökandet blir alltmer hallucinatoriskt. Färden går genom ett land ockuperat av en främmande militär makt. Men det största hotet är naturen själv vars väggar av is breder ut sig över världen. A.K., 1901-1968, brittisk författare vars rykte inom världslitteraturen vuxit genom åren. Boken utkom i original 1967.

MediaNr: CA31188

Älska mig inte

av Liz Kay. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nyblivna änkan Stacey är en poet med skrivkramp och ensamstående mamma. När hennes feministiska debutroman uppmärksammas av en filmstjärna ger hon sig av till Los Angeles för att söka lyckan. Roligt och smart skrivet om ett liv som inte blir mindre rörigt i Hollywood. Här finns pengar och glamour - och män. Hyllad debutroman av Liz Kay, 1974-, amerikansk poet.

MediaNr: CA31462

En glimt av änglavingar

av Karen Kingsbury. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Änglar bland oss-serien. Mary Catherine är i behov en hjärttransplantation. Trots hennes läkares rekommendationer vill Mary Catherine fortsätta att arbeta på barnhemmet i Uganda. Det enda som stör Mary Catherines planer är Marcus Dillinger. Ingen vet hur allvarligt hennes tillstånd är. Marcus anar dock att allt inte står rätt till vilket leder honom in i ett desperat och farligt uppdrag. Roman med kristet motiv av K.K..

MediaNr: CA30291

Den förflyttade

av Sarah Lanz. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Första delen i en trilogi. Livs tillvaro är oföränderlig. Varje dag liknar den andra, hon vaknar i sovsalen, tar på sina kläder och går till sina lektioner. Oändliga korridorer utan dagsljus, minsta felsteg medför hård bestraffning. Tills den dag Ossian dyker upp. Liv kan inte sätta fingret på vad, men hon känner att Ossian är annorlunda. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad det är. Dystopisk berättelse för unga vuxna.

MediaNr: CA31272

Off grid

av Magnus Leijon. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Daniel Eklund är trött på livet i Sverige. När ett erbjudande om att ta över en turistverksamhet i Belize dyker upp tackar han därför ja. Tillsammans med fru och två små barn beger de sig till turistparadiset i Centralamerika. Till en början tycks de ha hamnat i himmelriket, men bit för bit dras Daniel in i ett psykologiskt spel, med livet som instats. Baserad på författarens egna upplevelser.

MediaNr: CA31018

Libido

av Filip Lejon. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Göran och Karin lever ett vanligt familjeliv, men något gnager. Göran misstänker att Karin är otrogen, men hon nekar. Familjens tillvaro krackelerar och Göran dras in i en spiral av sex, lögner och brutna löften. Snart befinner han sig på botten och tvingas fundera över äktenskapets fundament, kontra sina egna drifter.

MediaNr: CA30504

Var du än är

av Jax Miller. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Freedom Oliver jobbar på ett stökigt mc-hak. Vad folk inte vet är att hon egentligen heter hon Nessa Delaney och har haft skyddad identitet i 18 år efter att hon fått sin svåger fälld för mordet på sin man. Inte heller vet de att hon tvingades adoptera bort sin femåriga son och nyfödda dotter - ett beslut som plågat henne varje dag sedan dess. När det visar sig att hennes dotter är försvunnen bestämmer sig Freedom för att hitta henne.

MediaNr: CA30359

Andras vänner

av Liane Moriarty. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 17 tim., 22 min..

Sam och Clementine har det bra tillsammans: de har två små flickor, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en viktig audition. Clementine och Erika har varit vänner sedan de var små. När Erika nämner att de alla har blivit inbjudna på barbecue hos deras gästfria och lättsamma grannar Vid och Tiffany tackar Clementine ja på en gång. Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning.

MediaNr: CA30520

Det rasande begäret efter liv

av Lotta Muth. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Novellsamling med åtta olika berättelser av Lotta Muth. Personerna i novellerna befinner sig i ett tillstånd av fritt fall. Sjukpensionären Inga-Lill, bagladyn Beata, telefonförsäljaren Martina som tror att hon ska bli chef; alla har de låtit livet gå för långt och är ohjälpligen på väg in i det okända. Ett okänt som finns både utanför och innanför dem själva. Lotta Muth, 1964-.

MediaNr: CA31427

Historier från Färs

av Fritiof Nilsson Piraten. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En samling noveller som visar prov på Piratens förmåga att blanda det komiska och det tragiska. Här finner vi en rad korta berättelser som utspelar sig i och kring Sorgenfri på den skånska landsbygden, bland andra: Klerk, Lutterlögn, Sång vid en grav och Mannen som blev ensam. Fritiof Nilsson Piraten, 1895-1972, jurist och författare som även skrivit Bock i Örtagård samt Bombi Bitt och jag.

MediaNr: CA31108

Vem ropar i gryningen?

av Towan Obrador. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 22 min..

Del 3 i Sagan om Siiri som börjar med Var inte rädd. Historisk roman som utspelar sig under tidigt 1300-tal på Gotland. Huvudpersonen Siiris liv i Wisby blir allt svårare. Simon Fredlös återvänder till ön och ingenting känns längre säkert. Plötsligt stiger den rike och bortskämde Arnold Pleskow från Lybeck iland. Nu börjar Siiris problem på allvar, hur ska hon orka? Towan Obrador, 1941-, i många år verksam inom barn- och ungdomskultur på Gotland.

MediaNr: CA31461

Ett testamente från helvetet

av Kristina Ohlsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Dennis är advokat. När hans klient Margot uteblir från ett avtalat möte blir han orolig. Han misstänker att det är något galet med hennes försvinnande och han tänker ta reda på vad. Jakten på Margot blir allt djärvare. Det visar sig att hon är en författare som blivit förmögen på att skriva böcker under pseudonym och att hennes pojkvän har klart psykopatiska drag. Deckarnovell som tidigare varit publicerad i antologin Mord på julnatten, 2013.

MediaNr: CA30793

Mörkertid

av Lars Pettersson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tredje kriminalromanen om åklagare Anna Magnusson. På skjutfältet Esrange hittar Nils Mattis en styckad kropp. Han har just tjuvskjutit en älg och ringer inte polisen, men de får ändå reda på att han varit där. När polisen tror sig ha identifierat offret dyker han än en gång upp död, denna gång liggande i sin säng med ett skott i huvudet. Nils Mattis kusin Anna Magnusson, numera bosatt i Kautokeino, tvingas återigen rycka in och försvara familjen.

MediaNr: CA30384

Korpelarörelsen

av Bengt Pohjanen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 8 min..

Del 1 i en serie om Tornedalska öden och äventyr. Korpelarörelsen var en religiös väckelserörelse som grundades i Tornedalen på 1930-talet av Toivo Korpela. Med tiden urartade den och det slutade med att ett stort antal människor dömdes för sedlighetssårande handlingar. Boken bygger på forskning och samtal med de som var med. B.P., 1944-, svensk författare som bland annat har skrivit essäer, romaner, dikter, filmer och operor om Tornedalen.

MediaNr: CA31083

Forever young

av Johan Ripås. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Det är sommar i mitten av 1980-talet. Kalla kriget är ett ständigt hot och alla är rädda för atombomben. Tolvårige John är syntare och bor med sin mamma och sin destruktive styvfar nära Saltsjöbaden i Stockholm. Tillsammans med sina bäste vän Anton försöker han förstå hur världen i allmänhet och vuxenvärlden i synnerhet sitter ihop. Debutroman om att vara ung och fri i en föränderlig och emellanåt obegriplig värld.

MediaNr: CA31304

En brasiliansk, med svans

av Eva Rosengren. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Boken utspelar sig i Majorna, Göteborg. Huvudpersonen, enstöringen Marilyn, träffar en ung kvinna, och mot alla odds blir de vänner. Marilyn anar inte att deras vänskap, sakta men säkert, kommer att tvinga henne ut ur hennes mörka djungel, ut i det vibrerande, hejdlösa, oberäkneliga livet. En bok om att känna sig som någon annan inuti än vad som syns utanpå. Och vad som händer när någon vågar skrapa på ytan.

MediaNr: CA31159

Rikets främste futurist Jesper Rönndahl presenterar Framtiden

av Jesper Rönndahl. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok om framtiden och hur den, eventuellt kan komma att se ut. Komikern och tv-profilen Jesper Rönndahl blandar text och bild när han på ett karaktäristiskt vis redogör för sin syn på vad som komma skall. Rönndahls visioner kan gälla det mesta, till exempel mat, mode, teknik eller flora och fauna. En humorbok som också kan väcka en del tankar om hur vi vill att framtiden ska bli, på riktigt.

MediaNr: CA30611

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan

av Claire Sandy. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

För sexton år sedan lämnade Asta sin by i Irland, gravid och hjärtekrossad. Men så tvingar ett jobbuppdrag henne tillbaka. Egentligen är det tänkt att bara bli en snabbvisit, men ett snöoväder drar in och lämnar henne strandsatt. Asta tvingas konfrontera det förflutna och ta upp kontakten med sin excentriska familj. Mitt i allt dyker den mystiske Jack upp. Kan han tina hennes frusna hjärta? Feelgood-roman om försoning, mirakel och kärlekstrubbel.

MediaNr: CA30137

Flykten

av Amanda Schulman. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin Två systrar som börjar med Försoningen. Vanessa har haft svårt med nära relationer och sökt sin trygghet i jobbet medan Alicia har försökt hitta bekräftelse som den perfekta flickvännen. Men nu verkar rollerna vara ombytta. När Alicia ställs inför sin största kris hittills behöver hon sin syster Vanessa mer än någonsin, men hur ska Vanessa kunna hjälpa henne när hon själv har råkat illa ut? Relationsroman om två systrar.

MediaNr: CA31146

Den gode lögnaren

av Nicholas Searle. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 80-åriga svindlaren Roy Courtnay bor i en engelsk förort och står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty för att lura åt sig hennes pengar. Men vem är Roy Courtnay? Och varför tycks Betty vara så villig att bli hans nästa offer? En psykologisk thriller som börjar i Berlin 1938 och sträcker sig över nästan ett sekel. Debut av N.S. och nominerad till bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2016.

MediaNr: CA30541

Den engelske spionen

av Daniel Silva. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När en lyxyacht ägd av den förre detta prinsessan av England sprängs i luften kallas Gabriel Allon in. Han får uppdraget att hitta den legendariske bombmakaren Eamon. Till sin hjälp har han Christopher Keller, professionell mördare. Vad Gabriel inte vet är att Eamon är en gammal fiende som inget annat vill än att röja Gabriel ur vägen. En rafflande thriller som rör sig mellan glamorösa Saint-Barthélemy, Belfasts ruffigare delar och Cornwall.

MediaNr: CA30293

Min katt Jugoslavien

av Pajtim Statovci. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Handlingen utspelar sig på två tidsplan. I 1990-talets Jugoslavien rasar kriget. Den albanska flickan Emine måste gifta sig med en man hon inte känner. 20 år senare i Helsingfors bär deras yngste son Bekim på en längtan. Han vill höra till. Men hur skaffar man sig en identitet när man varken hör hemma i det nya eller det gamla? Debutroman som belönades med Helsingin Sanomats litteraturpris. J.S., 1990- , finsk författare.

MediaNr: CA30095

Burflickan

av Peter Stjernström. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Fjärilspojken. Fjärilsbarnen Jonas och Nelly utsattes för ett brutalt experiment när de var spädbarn och begåvades med en extremt bra intuition. De har bestämt sig att göra något positivt av sina förmågor. När de kommer i kontakt med Aron, en udda ung man vars far dog på ett märkligt sätt framför hans ögon, ser de ett samband med deras eget förflutna. Kan Aron få sin hämnd? Spänningsroman om kärlek, vänskap och vrede.

MediaNr: CA30364

Brott i sol

av Staffan Tjerneld. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 6 tim., 6 min..

Deckare som utspelar sig en weekend i den unge och rike Raoul Kesslers sommarvilla. Där har flera unga och framgångsrika vänner och bekanta till honom samlats. Raoul är förälskad i Eva som är förlovad med Richard. Efter en båttur med Richard försvinner Raoul och återfinns inte. Romanversion av journalisten och författaren Staffan Tjernelds, 1910-1989, pjäs med samma namn från 1946. Den filmatiserades 1947.

MediaNr: CA31163

Kärlek stavas köttbulle

av Hanna Tolander. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Amanda vill köpa en valp. Inte vilken valp som helst, den måste vara söt och se gullig ut på bild. Men istället dyker gatuhunden Yang från Rumänien upp i hennes liv. Yang är tovig, ful och för smal. Amandas pojkvän Johan tycker inte om honom. Och vill att Amanda gör sig av med Yang. Nu måste Amanda välja mellan sin hund och sin pojkvän. Lättläst.

MediaNr: CA31501

Kamrat .357

av Henrik Wennesund. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En medelålders man är ute och joggar längs Sveavägen en kylig dag 2014. Han stannar upp och tänker tillbaka på den kalla februarinatt för 28 år sedan då han sköt statsminister Olof Palme. Nu har han bara ett mål: att skjuta den nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt innan han blir omvald. Mannen anser att Sverige befinner sig i fritt fall och att det är hans uppgift att stoppa utvecklingen. Mannens bevekelsegrunder avslöjas gradvis.

MediaNr: CA31301

Var la jag min man?

av Gudrun Wessnert. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna-Maria känner tydligt att något är fel, men vet inte vad. Hon måste hitta sin man. Hans aska finns i en urna som hon ställt ifrån sig någonstans, men hon kan inte minnas var. Det blir början på en resa genom Stockholm fullt av spännande möten. Anna-Maria får återuppleva många minnen, samtidigt som nuet blir allt suddigare. Varm och humoristisk skildring av en demenssjukdom så som den upplevs både av den som drabbas och av närstående. Lättläst.

MediaNr: CA31499

Den trettonde funktionen

av Ola Wikander. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Stjärnan, gryningens son, som började med Serafers drömmar. Det stora riket Dômweld är ödelagt. De Nya seraferna skördar nya segrar och mänskligheten tycks vara utdömd. Men bland ruinerna finns en motståndsrörelse. Den leds av Nymwë, som en gång var palatsets bibliotekarie men nu blivit en härdad krigare. Trots serafernas framgångar är deras ledare Ambrogael besatt av att finna den trettonde funktionen, som kan göra dem fullkomliga.

MediaNr: CA31189

Facklitteratur

Allmänt och blandat

En värld av filterbubblor

av Per Grankvist. Inläst av Magnus Demitz-Helin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eftersom de sociala medierna blir allt bättre på att välja ut och visa innehåll som de tror vi gillar innebär det också att sånt vi inte gillar blir osynligt. Hur påverkas vår möjlighet att förstå vad som är sant och vad som är falskt om Facebook filtrerar bort det som inte stämmer med det vi redan tror på? Författaren och kolumnisten P. G. undersöker hur filterbubblorna fungerar och vems ansvar det är att pricka hål på dem.

MediaNr: CA30814

Religion

I kallelsens grepp

Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Kvinnors insatser inom församlingsarbete och mission har ofta blivit gömda eller glömda i historieskrivningen. Den har ofta fokuserat på män som pionjärer och ledare. Här presenteras därför sex kvinnors kallelse, liv och tjänst inom svensk baptism. Deras liv och insatser speglar en 150-årig tidslinje från ca 1850-1900-talets senare del. Gemensamt för dem är att de gett sig hän åt kallelsen, oberoende av omgivningens stöd eller tveksamhet.

MediaNr: CA31621

Mötas i ögonhöjd

av Hans-Erik Nordin. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 1 tim., 46 min..

Hur kan man finna modet att våga dela personliga erfarenheter av tro? Vilka är de grundläggande berättelserna, de som bär människors liv? Hans-Erik Nordin, biskop i Svenska kyrkan, delar här med sig av personliga erfarenheter av samtalets betydelse under den egna uppväxten, men också dess betydelse i tjänsten som församlingspräst och senare biskop, samt erfarenheter från folkbildning och forskning.

MediaNr: CA31579

Ofromma bibeltolkningar

av Lina Sjöberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 7 tim., 35 min..

Sex bibelberättelser lösgör sig ur teologin och tolkas som skönlitterära texter. Läsaren får möta Simson och Delila, Abraham och Isak, David och Batseba och Lots hustru. Boken kan läsas oavsett om man är bibelkunnig eller inte och tolkningarna fokuserar ofta på det mellanmänskliga i berättelserna. I inledningen finns även information om texternas tillkomst och grundläggande tolkningsteori. L.S., 1973-, teologie doktor, kulturskribent och författare.

MediaNr: CA31192

Filosofi och psykologi

Människans bestämmelse

av Johann Gottlieb Fichte. Inläst av Finn Afzelius. Talboken omfattar 7 tim., 10 min..

J.G.F., 1762-1814, tysk filosof, var vid sidan av Kant, Schelling och Hegel den tyska idealismens ledande företrädare. I denna skrift, skriven för dåtidens bildade lekmän, utvecklar han sin syn på människans bestämmelse. Boken indelas i de tre delarna: Tvivel, Vetande och Tro. Boken skrevs med anledning av den strid som uppkom kring Fichtes religiösa frisinne och som ledde honom att lämna professuren i Jena för Berlin.

MediaNr: CA30160

Killar, målbrott, pubertet

av Pia Höjeberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Vad händer i kroppen när killar kommer i puberteten? Här ger P.H., sjuksköterska som arbetat på ungdomsmottagning många år, svar på många av de frågor som kan finnas. De handlar om målbrottet, finnar, humörsvängningar, könsorganet, sex och mycket annat. Boken vänder sig direkt till pojkar i puberteten men kan även användas inom skolans undervisning i sex- och samlevnad.

MediaNr: CA31448

Valfrihetens tyranni

av Renata Salecl. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Idag är valfrihet ett överordnat ideal och anses av många som grunden för ett fritt och gott samhälle. Samtidigt finns det allt tydligare belägg för att valfrihetsnormen medför en rad negativa konsekvenser i form av existentiell oro och stress. Utifrån ett psykoanalytiskt perspektiv riktar Renata Saleci, sociolog och forskare, kritik mot de dilemman som den rådande valfrihetsnormen skapar inom allt från konsumentval till dagens nätdejtingkultur.

MediaNr: CA31299

Uppfostran och undervisning

De svenska skolreformerna 1962-1985 och personerna bakom dem

av Inger Enkvist. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 17 tim., 46 min..

En bok om flera svenska skolreformer som genomfördes åren 1962 till 1985 och den reformpedagogik som då förespråkades. Författaren är kritisk till de förändringar som genomfördes, bland annat införandet av den enhetliga grundskolan. Hon härleder den svenska skolans försämrade resultat till denna tid. Boken är utgiven inom ramen för forskningsprojektet "Arvet efter 1968". I.E., 1947-, professor i spanska och skoldebattör.

MediaNr: CA31178

Narkotikafri skola 3.0

av Staffan Hübinette. Inläst av Johan Beer. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En skrift om hur vi på bästa sätt åstadkommer en narkotikafri skola. Syftet med boken är att ge skolan praktisk vägledning kring policy och handlingsplaner. Här redovisas aktuell preventionsforskning samt råd gällande drogtester och ingripande åtgärder. Stefan Hübinette är lärare i prevention och specialpedagogik, även verksam som utbildare för personal i skolan.

MediaNr: CA30942

Lunds universitet under 350 år

av Björn Magnusson Staaf. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den 19 december 1666 fastställdes urkunderna för stiftandet av Lunds universitet. I denna bok görs en populärhistorisk översikt av universitetets historia under 350 år. Syftet är att förmedla de stora dragen och övergripande trenderna i universitetets utveckling över tid. Men det är också ett verk som vill levandegöra och underhålla genom att lyfta fram ett galleri av spännande individer och händelser under de 350 åren.

MediaNr: CA30737

Språkvetenskap

Kan du säga Schweiz?

av Olle Engstrand. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Olle Engstrand, professor i fonetik, skriver om uttalshistorien och resonerar kring rätt och fel uttal. Ofta bedöms människor efter deras sätt att tala utifrån dialekt och brytning, prestige och status, kön, ålder och humör. Nya låneord och namn på personer, platser, mat och dryck med rötter utanför Sverige kan vara särskilt svåra att uttala. Engstrand ger råd och tips på uttal som både passar in i talad svenska och ligger nära originalet.

MediaNr: CA31158

Litteraturvetenskap

Dröm och verklighet

av Birgitta Almgren. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Biografi över Stellan Arvidson, 1902-1977, poet, litteraturforskare, pedagog, politiker. Många minns honom som grundskolans fader, socialdemokratisk riksdagsman, stridbar antinazist och tillsammans med bland andra Karin Boye en av grundarna till svenska Clarté. Andra ser i honom en okritisk DDR-vän, skolans dödgrävare och verklighetsfrämmande romantiker. B.A., professor i tyska, gör ett inträngande porträtt av en kontroversiell intellektuell.

MediaNr: CA30889

Samtliga brev

av Marcus Tullius Cicero. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar Bd 1: 21 tim., 30 min..

Första bandet av Ciceros samtliga brev. Marcus Tullius Cicero, 106-43 f.Kr., var romersk retor, författare och politiker. Han skrev tal, brev och böcker om retorik och filosofi. Breven i första bandet sträcker sig från 68 f.Kr. till slutet av triumvirernas herravälde, 51 f.Kr. Denna del innehåller en utförlig inledning av Tönnes Kleberg med en kort biografi över Cicero.

MediaNr: CA30432

Samtliga brev

av Marcus Tullius Cicero. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar Bd 2: 26 tim., 42 min..

Andra bandet av Ciceros samtliga brev. Marcus Tullius Cicero, 106-43 f.Kr., var romersk retor, författare och politiker. Han skrev tal, brev och böcker om retorik och filosofi. Breven i andra bandet är indelad i två perioder: Under ståthållarskapet i Cilicien och Konflikten mellan Pompeius och Caesar. Första brevet är daterat Rom i mars år 51 och det sista Pompeius läger den 15 juli år 48.

MediaNr: CA30544

Falska minnen

av Johan Ehrenberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

J.E., 1957- , startade 1976 tidningen ETC. Han berättar personligt om sina 40 år med det projekt ETC varit; idag har det vuxit till en koncern med 15 tidningar, bokförlag, elbolag, solcellparker med mera. Boken är indelad i tioårsperioder. Det handlar mycket om de politiska och ekonomiska skeendena, och den socialistiska ideologi som E. hela tiden haft som grund i sitt arbete. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30690

Fenomenet G. W.

av Lars Ragnar Forssberg. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tv-programmet Veckans brott med kriminalprofessor Leif GW Persson har blivit mycket populärt. Det är inte bara här GW gör sin röst hörd - hans krönikor i Expressen, där han torgför sina åsikter om pågående brottsutredningar, skapar ofta löpsedlar och hans deckare säljs i stora upplagor. Journalisten och författaren Lars-Ragnar Forssberg kartlägger fenomenet GW. Hur har han kunnat bli en sådan ikon? En myt redan under sin egen livstid.

MediaNr: CA30759

Påminnelser

av Madeleine Gustafsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ett brett urval av Madeleine Gustafssons essäistiska texter där hon lyckas bevara ett vidvinkelperspektiv samtidigt som hon ägnar stor uppmärksamhet åt detaljer. Bokens består av fyra delar med rubrikerna Om liv och dikt, Om att läsa och skriva, Tid, platser, öden och slutligen Språkets vägar. Gustafsson påminner om författare som förtjänas att läsas på nytt, så som Bremer, Morante och Levi. M.G., 1937-, litteraturkritiker och översättare.

MediaNr: CA31337

Jag har också levat!

av Astrid Lindgren. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1953 var A.L. i Berlin på tjänsteresa och träffade då L.H. Kort därefter inledde de en brevväxling, som varade till och med 1965 då L.H. avled. Trots att Louise var obesvarat förälskad i Astrid utvecklade de en djup vänskap. Korrespondensen är förankrad i efterkrigstidens Europa och ger en fördjupad bild av den intellektuella och politiska A.L. Breven är sammanställda och redigerade av J.A., författare till A.L.-biografin Denna dagen, ett liv.

MediaNr: CA30138

Förlorare

av Peter Luthersson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 18 tim., 10 min..

P.L., docent i litteraturvetenskap, menar att 1900-talet blev de totalitära ideologiernas och den litterära modernismens århundrade. Vidare anser han att modernismen bidrog till att skapa en ny världsbild, verklighetsförståelse och livshållning. Men vem var det som förlorade? Och hur såg deras världsbild, verklighetsförståelse och livshållning ut? Författaren räknar bland annat Rudyard Kipling, Winston Churchill och Karen Blixen som förlorare.

MediaNr: CA31126

Peter Weiss

av Werner Schmidt. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 20 tim., 53 min..

Biografi om den svensk-tyske författaren, dramatikern och konstnären Peter Weiss, 1916-1982. P.W. är mest känd för det monumentala verket Motståndets estetik, men från och med 1940-talet och framåt producerade han en mängd dramatiska verk, prosatexter, filmer med mera. Ur materialet framträder en samhällsintresserad intellektuell som ständigt brottades med de stora politiska frågorna och som inte kunde tänka sig ett liv utan konstnärligt skapande.

MediaNr: CA30792

Så nära livet man kan komma

av James Wood. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Med utgångspunkt i några kända romaner reflekterar den inflytelserike litteraturkritikern James Wood över skönlitteraturens väsen. Det är en personligt hållen berättelse med insiktsfulla reflektioner över romanen och dess inneboende kraft. Han frågar sig hur en påhittad berättelse kan kännas så verklig att den känns självupplevd. Vi får också följa med på Woods egen resa från uppväxten i norra Englands koldistrikt till New Yorks litteraturscen.

MediaNr: CA31194

Konst, musik, teater och film

Skamlös musik & bleknande bläck

av Elvis Costello. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

E.C., 1954-, är en brittisk sångare, låtskrivare och gitarrist. I sin självbiografi berättar han personligt om sitt liv och sina år i musikbranschen. De artister han har jobbat och umgåtts med är otaliga - Johnny Cash, Paul McCartney, Aretha Franklin och Bob Dylan är bara några av dem. Här varvas minnen av dessa möten med anekdoter om musikinspelningar och berättelser om hur hans klassiska poplåtar kommit till.

MediaNr: CA30259

Grannarna på Kungsängsgatan

av Lotten Dahlgren. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 8 tim., 18 min..

Biografi över den i Uppsala verksamme tonsättaren Jacob Axel Josephson, 1818-1880. Boken bygger på hans brev, bland annat så brevväxlade Josephson med sångerskan Jenny Lind. Idag är han mest känd för sina verk för manskör. Lotten (Charlotta) Dahlgren, 1851-1934, författare och redaktör som också skrivit flera böcker om familjen Nordenfelt.

MediaNr: CA30595

Schlagerkungens krig

av Klas Gustafson. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stikkan Andersson, 1931-1997, var fattiggrabben från landet som med flit och fräckhet blev stormrik textförfattare, musikförläggare och skivbolagsdirektör. Som mannen bakom ABBA och instiftare av Polarpriset blev han internationellt ryktbar. Skildringen av hans liv är också en berättelse om en turbulent tid i populärmusikens historia - en kamp mellan musikrörelsen på ena sidan och den kommersiella musikscenen på andra.

MediaNr: CA30411

Bygge och bråk

av Rasmus Wærn. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 3 tim., 48 min..

Planer på nya byggprojekt i den offentliga miljön leder ofta till konflikter och arbetet drar ut på tiden. Det läggs mycket tid och pengar till att hantera konflikterna och effekten kan i värsta fall bli en försämring. R.W., - arkitekt och historiker - resonerar, utifrån historiska och aktuella exempel, hur man skulle kunna undvika de värsta arkitekturtvisterna. Han tar bland annat upp bråken kring Operan i Köpenhamn och Slussen i Stockholm.

MediaNr: CA31221

Historia

1900-talet på 30 sekunder

Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

100 års framsteg inom vetenskap och kultur, politik och konflikter, triumfer och katastrofer koncentrerat i 50 historiska ögonblicksbilder. I boken reflekteras över vilka händelser som definierar en tidsålder och varför. Bland annat presenteras relativitetsteorin, Röda armén, svarta måndagen, Woodstock Roosevelts new deal, p-pillret och skotten i Dallas. Redaktören Jonathan T. Reynolds är professor i historia.

MediaNr: CA31157

SPQR

av Mary Beard. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det romerska imperiet ligger till grund för mycket av den västerländska kulturen. I den här boken berättar den framstående antikforskaren Mary Beard om hur Rom växte från by till stormakt. Hon beskriver också hur romarna såg på sig själva, om demokrati, migration och religionskonflikter. Över tusen år av historia kan vi ta del av i denna gedigna översikt. S.P.Q.R. var romarnas eget namn på sin stat, det betyder: Den romerska senaten och folket.

MediaNr: CA29687

Vikingarnas värld

av Kim Hjardar. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En gedigen bok där läsaren kan lära sig mer om vikingarnas handelsvägar, bosättningar, naturresurser, deras religion, kolonier och krig. Vikingarna reste över samma hav som vi och brukade samma jord och ändå var deras värld en helt annan. Det rådde en stark hederskultur och samhället var strikt klassindelat. Kim Hjardar, 1966-, norsk historiker. Den tryckta boken innehåller en stor mängd kartor och illustrationer.

MediaNr: CA30502

Min granne nazisten

av Eric Lichtblau. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Efter andra världskrigets slut dröjde det inte längre förrän kalla kriget inleddes. Antikommunismen växte sig stark och nazistiska krigsförbrytare erbjöds en fristad i USA i utbyte mot att åta sig spion- och forskningsuppdrag. Denna uppgörelse fungerade fram till 1970-talets slut då Byrån för särskilda utredningar inrättades. Byråns uppgift var att spåra upp gamla nazister för att få dem utvisade. E.L., 1965-, amerikansk journalist.

MediaNr: CA29742

Skogshuggarna i fjärran västerns skogar

av Lars Nordström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok om en sällan skildrad del av den svenska utvandringshistorien. I slutet av 1800-talet nådde järnvägen USA:s nordvästra trakter. Med järnvägen kom invandringen och därmed många svenskar som tog arbete som skogshuggare. I denna bok skildras deras liv och arbete i denna miljö. Den tryckta boken innehåller ett rikt bildmaterial med kartor och fotografier.

MediaNr: CA31125

Mörkläggning

av Johan Perwe. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Med fokus på arbetarstaden Norrköping skildrar författaren hur andra världskriget och beredskapstiden påverkade en mellanstor svensk stad. Han skriver både om nazismens sympatisörer och motståndsmän, men också om kappvändare och de flyktingar som kom till staden efter krigsslutet. Boken innehåller många personliga berättelser, som tidigare varit både gömda och glömda. J.P.1964-, journalist och historiker.

MediaNr: CA30581

Biografi med genealogi

Marco Polo

av Laurence Bergreen. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En biografi över den italienske upptäcktsresande Marco Polo, 1254-1324. Läsaren får följa med på Polos resor, till en svunnen värld. Boken tar avstamp i Polos födelsestad Venedig där vi lär känna den miljö han växte upp i. Snart bär det dock av österut och författaren beskriver medryckande tiden hos Kublai khan och i Indien. Laurence Bergreen är amerikansk historiker som skrivit en rad biografier, bland annat Columbus - de fyra resorna.

MediaNr: CA30598

I rörelse

av Birgitta Dahl. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En memoar av politikern Birgitta Dahl, 1937-. Hon berättar här om sin barndom och om studenttiden i Uppsala, som förblivit hennes hemstad. Birgitta Dahl engagerade sig tidigt i politiken och bokens fokus ligger på hennes gärning inom socialdemokratin. En välformulerad bok där författarens engagemang för miljö och jämställdhet framgår tydligt. Förutom minister i flera regeringar var Birgitta Dahl riksdagens talman under åren 1994-2002.

MediaNr: CA30582

Med blicken på stigen

av Gustaf Douglas. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Memoarbok av finansmannen Gustaf Douglas. Han föddes 1938 i en familj med hundraåriga adliga anor. Hans uppväxt var mörk med pennalism, "uppfostringsråd" och dåligt självförtroende. Men läshuvud, uppkäftighet och en obändig revanschlusta förde honom upp i det svenska näringslivets topp. Med vass tunga och självrannsakan berättar han om affärsspelet i de stängda rum där näringslivets och politikens mycket stora och mycket små elefanter dansar.

MediaNr: CA31099

I bunkerläkarens våld

av Isabel Eriksson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Isabel Eriksson, offer för den så kallade bunkerläkaren, berättar om sin tid i fångenskap och flykten därifrån. September 2015 drogar den 38-årige läkaren Isabel i hennes lägenhet i Stockholm. Sedan för han henne till sin gård i Skåne där han byggt en bunker för att kunna hålla någon fånge. Mannen berättar att hon nu är hans flickvän och att han kanske släpper henne om några år. Isabel är fånge hos honom i sex dygn innan hon lyckas fly.

MediaNr: CA31466

Frågor jag fått om Förintelsen

av Hédi Fried. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. I den här boken har hon samlat ett urval av de frågor hon fått genom åren. Exempelvis: vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz? Var man hungrig hela tiden? När förstod du att det pågick ett folkmord? Varför gjorde ni inte motstånd? Syftet med boken är att det inte ska kunna ske igen. Hédi Fried, född 1924, är författare och psykolog.

MediaNr: CA31666

Pontus Hultén, Hon & Moderna

av Andreas Gedin. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1966 gjordes den banbrytande utställningen "Hon en katedral" på Moderna Museet i Stockholm. Pontus Hultén, 1924-2006, en av världens främsta museimän, skapade tillsammans med Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely och Per Olof Ultvedt en liggande jättekvinna med ingång mellan benen som fylldes med upplevelser och konst. Här skildras Hulténs väg från umgänget med konstnärer i Paris på 50-talet till de hyllade utställningarna på Moderna under 60-talet.

MediaNr: CA31103

Soul surfer

av Bethany Hamilton. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Det är en tidig halloween-morgon och B.H. är ute och surfar vid en strand inte långt från hemmet på Kauai, Hawaii. Från ingenstans dyker en fem meter lång haj upp och sliter av hennes ena arm. För trettonåriga Bethany som satsar på att bli surfproffs är detta naturligtvis ett extra hårt dråpslag. Här berättar hon om vägen tillbaka, om sin starka gudstro och hur hon efterhand lär sig att själen är viktigare för surfingen än kroppen. B.H., 1990-.

MediaNr: CA31106

Winston Churchill

av Max Hastings. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar Från slaget om Frankrike till Tysklands dominans: 30 tim., 26 min..

Här porträtteras mannen bakom myten Winston Churchill. Krigsåren 1940-1942 gav upphov till det berömda citatet "blod, svett och tårar" och det är den tiden som skildras i denna volym. Med utgångspunkt i vittneskildringar återskapas bilden av Churchill, en person som ställde enorma krav på sig själv - och andra. På samma gång beundrad och impopulär, förutseende och dumdristig. M.H., 1945-, brittisk historiker.

MediaNr: CA31177

Min själs tårar

av Sokreaksa S. Himm. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När röda khmererna tog över Kambodja 1975 var Sokreaksa 11 år. Hans familj lurades bort från hemstaden och ut i djungeln. I takt med att röda khmererna blev starkare ökade också antalet avrättningar och två år efter att familjen tvingades överge sitt hem förs de till en massgrav där de slås ihjäl en efter en. Men Sokreaksa överlever mirakulöst. Det här är hans berättelse om hur han lyckades leva vidare, och så småningom fann frälsning.

MediaNr: CA30096

Sockerkungen

av Bengt Lachmann. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författaren B.L. berättar om hur den danske Jacob Lachmann, 1844-1909, blev sockerkung i Sverige. Han lyckades även vända sockernäringen som varit en dansk förlustaffär i Danska Västindien till en vinstnäring. Han och hans hustru Clara var väldigt intresserade av kultur och samhälle och donerade pengar för att bland annat utveckla kultur, sjuk- och personalvård samt barnomsorg i Skåne och i Västindien. Författaren är barnbarn till Jacob Lachmann.

MediaNr: CA31160

Den starkaste pojken i världen

av Scott Michael Lerette. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

18-årige Austin är precis som vilken tonåring som helst, men ändå inte. Han lider av en speciell form av benskörhet, och är även autistisk. Men hans positiva inställning till livets med- och motgångar gör honom till en överlevare. Här berättar hans pappa Scott om familjens utmaningar och problem. En växande Gudstro och övertygelsen om att han blivit utvalt till att vara Austins pappa får honom att klara sig igenom tillvaron.

MediaNr: CA30832

När Konfucius kom till FN

av Hans Ingvar Roth. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar 12 tim., 4 min..

FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948 är ett av världens mest kända och översatta dokument. En viktig författare bakom texten var den kinesiske diplomaten och filosofen Peng Chun Chang, 1892-1957, vars stora insatser länge negligerades. Chang var en typisk renässansmänniska; han var lärare, forskare, politiker och en sann kosmopolit. Här analyserar H.I.R., professor i mänskliga rättigheter, Changs betydelse för FN-förklaringen.

MediaNr: CA31275

Stockholms skuggor och spökhus

av Martin Stugart. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Två artikelserier - Ädla Skuggor och Stockholms spökhus - som varit publicerade i Dagens Nyheter 1994 och 1996. Tio artiklar handlar om Stockholm som hemvist för spöken, övernaturliga fenomen som bara kan anas. Övriga 31 artiklar presenterar historiska Stockholmsprofiler. Många har lämnat spår efter sig i form av konst, skulptur, musik, litteratur, arkitektur och stadsplanering.

MediaNr: CA30552

Om ett missfoster

av Pauline Wågström. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Självbiografisk berättelse om att vara annorlunda. Författaren skildrar sitt liv i utanförskap och mobbing, till följd av flera funktionsnedsättningar. Läsaren får ta del av Pauline Wågströms innersta tankar när hon beskriver sin svåra vardag med selektiv mutism, autism och social fobi. Boken ger perspektiv på tillvaron och tydliggör hur olika människor uppfattar världen. P.W., 1991-.

MediaNr: CA30739

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Pensionärsplaneten

av Anna Gavanas. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok som utforskar svensk identitet med utgångspunkt i spaniensvenskar och pensionsmigration. En intressant undersökning av svenskhet och svenskars relation till världen i vad författaren kallar ett reportage från pensionärsplaneten. Boken bygger på 200 intervjuer med svenskar som flyttat till Solkusten eller Kanarieöarna. Anna Gavanas är docent i socialantropologi. Den tryckta boken innehåller en mängd fotografier.

MediaNr: CA31268

Öar och öighet

av Owe Ronström. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sverige har många öar och många människor som lever, arbetar, bor på och gärna besöker öar. Likaså skildrare av öar i konst och litteratur. O.R. - professor i etnologi - skriver, med fakta från ett forskningsprojekt han bedrev 2009-2013, om vilka typer av frågor en öforskare ägnar sig åt. Här finns kapitel som fokuserar på östudier, öhistorier, öprat, öighet eller betydelsen av en bro. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31302

Mat, dryck och magi

av Ebbe Schön. Inläst av Olle Sköld. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

För att få en sann bild av människans tankevärld genom historien menar E.S. att det är nödvändigt att studera den roll som magin spelade i folks medvetande. Här undersöks den specifikt i förhållande till mat och dryck. Läsaren får bland annat lära sig om magi beträffande jakt, fiske och jordbruk, men också om sådan som förknippades med olika högtider, till exempel jul och påsk. E.S., 1929-, författare och folklivsforskare.

MediaNr: CA30691

Geografi

Kap Verde

av Maith Håkansson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det finns få böcker på svenska om den atlantiska ögruppen Kap Verde. M.H., författare som bland annat skrivit om Kanarieöarna, ger en initierad, spännande och personlig skildring av kultur, natur, historia och möten med människor. Hon berättar om de nio bebodda öarna med deras särart och tipsar om sevärdheter och natursköna platser samt ger förslag på vandringar och andra aktiviteter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31303

Längs Stockholms stränder

av Martin Stugart. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Här kan vi följa med på 20 vandringar längs Stockholms vackra stränder. I sällskap med Stockholmskännaren och journalisten Martin Stugart går vi Gamla stan runt, från Röstrand till Ulvsundasjön och vidare från Stadion genom Lill-jansskogen till Lappkärret. Alla promenader är tidsberäknade och tydligt utmärkta på karta. Flera av promenaderna följer Hälsans stig, vars syfte är att genom motion leda till ökat välbefinnande.

MediaNr: CA30597

Skånes historia

av Gunnar Wetterberg. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar V1: 27 tim., 41 min.; 639 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 av 3 om Skånes historia. Historikern Gunnar Wetterberg har här skrivit en bok över Sveriges sydligaste landskap, från den första bevarade bosättningen till idag. I del 1 berättas om järnålderns och vikingatidens samhällen, medeltidens strider och maktkamper fram till och med Valdemar Atterdags regeringstid. Detta är en lättillgänglig bok för alla med intresse för historia. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA29673

Framtidsstaden

av Lars Åberg. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Journalisten Lars Åberg ger sig ut på jakt efter sanningen om det moderna Malmö, framtidsstaden som den har kallats. Enligt Åberg finns det två berättelser om Malmö. Å ena sidan en optimistisk som tar fasta på Öresundsintegrationen och kulturblandningen. Å andra sidan en pessimistisk, som fokuserar på den dåliga ekonomin och kriminaliteten. Åberg ger en ganska mörk bild av läget och pekar på att snart är det likadant i hela Sverige.

MediaNr: CA31458

Samhälls- och rättsvetenskap

Brottsplats Sörmland

av Börje Carlsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 1: 9 tim., 38 min..

Del 5 i serien Brottsplats Sörmland. B.C., arbetade som polis och kriminalpolis i Eskilstuna 1963-2006 och presenterar olika brott som inträffat i Sörmland. I denna bok finns även tre fall som skett utanför Sörmland. Bland annat tar han upp ett kvinnomord utanför Motala, mordet i Lindome och mordet på polismannen Ragnar Sandahl. I slutet av boken finns en historik över Eskilstunapolisen samt ett kapitel om författarens tid som polis.

MediaNr: CA31776

Den nya terrorismen

av Wolfgang Hansson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

W.H., en av Sveriges mest erfarna utrikesreportar, har under mer än tre decennier bevakat stora världshändelser. Han har varit på plats där många terrordåd har begåtts och han försöker förklara Islamiska statens tillkomst och hur europeiska medborgare blivit jihadistkrigare och självmordsbombare. Han beskriver hur en ny form av terror vuxit fram efter attackerna 11 september 2001. Det är en terrorism där alla har blivit måltavlor.

MediaNr: CA31757

Den nya Odysséen

av Patrick Kingsley. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I mitten av 2010-talet upplever världen den största migrationsvågen sedan andra världskriget. Miljoner människor är på flykt från Syrien, Afghanistan och flera afrikanska länder. Boken berättar om enskilda öden bakom statistiken, om människohandel och vad den förda politiken kostar i människoliv. P.K. är journalist verksam vid den brittiska dagstidningen The Guardian.

MediaNr: CA30765

Rasister det är vi allihopa

av Dan Korn. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Författaren, journalisten och rabbinen Dan Korn skriver om rasism - både i praktiken och dess förekomst i litteratur, musik och teori. Hans fokus är den svenska vardagen av idag. Han försöker skilja mellan verklig rasism och annat och menar att svenskar i gemen inte är särskilt rasistiska. Däremot fastslår han att uppfattningen om konsensus är en typiskt svensk företeelse vilket kan skapa problem när alla inte tycker eller är lika.

MediaNr: CA31120

Välfärdsteknik för äldre

av Tomas Lagerwall. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 5 min..

Vad innebär välfärdsteknik? Är syftet att spara pengar? Digital teknik används redan inom hälso- och sjukvården. Ska den också komma till användning inom äldreomsorgen? Om och hur välfärdsteknik ska användas är i högsta grad en politisk fråga. Med den här skriften vill PRO och ABF bidra till diskussioner om etik och äldre personers deltagande i teknikutvecklingen. Även frågor om äldre personers rättigheter och vikten av god tillgänglighet berörs.

MediaNr: CA31162

Ekonomiska föreningar

av Björn Lundén. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar :ca. DAISY text och ljud.

En handbok som utförligt och med många exempel beskriver hur man startar och driver en ekonomisk förening. Här finns kapitel om skatteregler, utdelning till medlemmarna, stadgar, inkomstdeklaration, avdrag och så vidare. Boken kan användas av alla som är delaktiga i ett kooperativ, oavsett vilken roll man innehar. Boken är uppdaterad med de lagändringar som gäller från och med 2016. B.L., har skrivit många böcker om skatt, ekonomi och juridik.

MediaNr: CA31627

Byta land

av Carlos Rojas. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Människor har alltid flyttat, till nya platser och till nya länder. Idag bor över 200 miljoner i ett annat land än där de föddes. Författaren Carlos Rojas berättar om sin kompis Farhan som kommer från Syrien. Vi får följa Farhans väg till Sverige, resan han gjort fram till dess att han fått ett beslut på att han kan få stanna här. Farhans berättelse varvas med kapitel om varför folk flyttar och vilka regler som finns kring migration. Lättläst.

MediaNr: CA30923

Framtidens jobb

av Nima Sanandaji. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok om vad som kallas den fjärde industriella revolutionen. Författarna redogör för hur arbetslivet påverkas av den teknologiska utvecklingen i samhället och vilka nya färdigheter som kommer att behövas. Vidare analyserar de självsäkert trender och möjliga lösningar. Stefan Fölster är nationalekonom och Nima Sanandaji är teknologie doktor. Boken innehåller diagram och tabeller.

MediaNr: CA30816

Det svenska hatet

av Gellert Tamas. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Vad är det som hänt med Sverige? Hur kan så hatfyllda rörelser påverka det offentliga samtalet och hur hanterar vi det verbala och fysiska våldet? G.T., författare till Lasermannen och De apatiska, återvänder till vår moderna samtidshistoria och skildrar några av de senaste två decenniernas mest avgörande ögonblick - allt från den förste svenske jihadisten till järnrörsviftande Sverigedemokrater. Reportage om det politiska och personliga hatet.

MediaNr: CA29856

Konsten att förutsäga framtiden

av Philip E. Tetlock. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

P.E.T., professor i psykologi, presenterar resultaten i ett omfattande forskningsprojekt med tusentals människor som ställt prognoser om världshändelser. De var inte experter men en del visade sig vara utomordentligt träffsäkra. De var "superprognostiker". Tetlock funderar kring vad det var som gjorde dem så bra att förutsäga; hur samlade de information, hur resonerade de och vad var det för vanliga tankefel som de lyckades undvika.

MediaNr: CA29567

Teknik, industri och kommunikationer

Rymdkolonier - från fantasi till verklighet?

av Johan Eriksson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Mänskliga bosättningar på Mars? Det som inte för så länge sedan var rena science fiction kan snart bli verklighet. Det finns planer på att skicka människor dit på 2030-talet. Intresset för rymden är större än på länge och minst 70 länder - och flera privata företag - har något slags rymdprojekt. Statsvetaren J.E. analyserar utvecklingen från USA:s och Sovjetunionens kapplöpning i rymden till dagens samarbetsklimat.

MediaNr: CA31922

Ekonomi och näringsväsen

Ännu mera vego

av Sara Ask. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok för den som vill laga mer vegetarisk mat, men samtidigt behöver inspiration! Här finns över 70 recept anpassade efter hela familjens behov. Rätterna är uppdelade efter hur lång tid de tar att laga - allt från vardagskaos till julbordsmat. Exempel på rätter är spenatbörek, tacopaj, smörgåstårta, paneer mango masala och solrosbollar. Många av recepten kan även göras veganska. S.A. är barndietist och L.B. är författare och journalist.

MediaNr: CA30155

Risk

av Jacob Bursell. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Avregleringen på finansmarknaden i Sverige på 1990-talet möjliggjorde spekulationsaffärer i optioner och terminer. Per Sandå lämnade ett jobb på en bank och bildade företaget Pan Capital som blev ett av finansmarknadens mest innovativa och lönsamma företag i att utnyttja datorer för att göra arbitrageaffärer på olika marknader. J.B., journalist, berättar om en finansiell revolution och om Pan Capital, en av näringslivets mest bevarade hemligheter.

MediaNr: CA30211

Kapitalet

av Karl Marx. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar Bok 1: 2 CD-ROM (72 tim., 44 min.).

Das Kapital av Karl Marx, 1818-1883, utkom 1867 och betraktas numera som en klassiker i samhällsvetenskapernas idé- och vetenskapshistoria. Mats Lindberg skriver i ett utförligt förord att Marx teorier om kapitalismens institutionella logik och dynamik äger stor giltighet i dagens globala industrialisering med åtföljande urbanisering, modernisering och övergång till kapitalistisk penningekonomi runt om i världen.

MediaNr: CA29889

Lean in

av Sheryl Sandberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 12 tim., 47 min..

En bok om att vara kvinna och chef. Sheryl Sandberg är själv högt uppsatt, inom företaget Facebook, och delar här med sig av sina erfarenheter som kvinna i ledande position. Hon vill inspirera och peppa kvinnor att våga satsa och söka utmaningar. Med humor och entusiasm beskriver Sandberg hur kvinnor kan ta större plats i arbetslivet. SEB:s vd Annika Falkengren har skrivit förord till den svenska upplagan.

MediaNr: CA31149

Beslut och beteenden

av Richard H. Thaler. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

R.T. är en banbrytande expert inom området beteendeekonomi - ett tvärvetenskapligt forskningsfält i gränslandet mellan mikroekonomi och psykologi. Han studerar det faktum att människor ofta inte är rationella varelser; en princip alla ekonomiska teorier utgått ifrån. Oavsett om det gäller att köpa en bostad eller politiska beslut är motiven bakom vårt handlande sällan logiska, vilket är en viktig del att ta med när man ser på sin privatekonomi.

MediaNr: CA30736

Normkreativ

av Rebecca Vinthagen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Att vara normkreativ handlar om att bryta mot normer genom att på olika kreativa sätt ifrågasätta de rådande normer som finns. Genom att kreativt utmana rådande föreställningar och arbetssätt kan man testa och handla utan att hindras av begränsande normer kring exempelvis kön, etnicitet eller sexuell läggning. Boken vänder sig främst till den som vill arbeta med att utmana begränsande normer och behöver fördjupning likväl som inspiration.

MediaNr: CA31305

Baka med godis

av Jenny Warsén. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bakbok för den verkligt sötsugne. Författaren har utgått från klassiska bakverk och lag till godis i olika former till recepten. Kolakex med jordnötter, biskvier med polkagrisar och marshmallowtårta, är några exempel på vad vi kan laga till med hjälp av denna bok. De flesta recepten innehåller någon av ingredienserna: nutella, lakrits eller choklad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA29932

Idrott, lek och spel

Friday night lights

av H. G. Bissinger. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 15 tim., 30 min..

Odessa, Texas. En stad med djupa klyftor och skyhög arbetslöshet. År 1988 tillbringade författaren en säsong med stadens stolthet och hopp - det amerikanska fotbollslaget Permian Panthers. På fredagskvällarna kom 20 000 åskådare för att se high school-lagets matcher och trycket som vilade på dem var högt. Boken är en berättelse om både laget och fansen. Den betraktas som en klassiker i sin genre och har gett upphov till teveserien med samma namn.

MediaNr: CA30346

Kvinnor, idrott & manliga ledare

av Maria Rydqvist. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om att vara idrottare och kvinna. Manlig idrott värderas i många sammanhang högre än kvinnlig idrott men ojämlikheten är diffus och svår att bevisa. Boken tar bland annat upp ekonomiska skillnader, ätstörningar, graviditet och sexualisering. Författaren menar att bristen på kvinnliga idrottsledare är ett tecken på att kvinnor inte blir tagna på allvar. Marie Rydqvist är längdskidåkare på landslagsnivå.

MediaNr: CA30662

Träning för latmaskar

av Simon Sköld. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

S.S, personlig tränare och utövare av MMA, har lagt upp ett antal träningsprogram som passar för nybörjare. Tanken är att även en latmask ska kunna, med minsta möjliga insats, komma i form. Här finns förslag på både lätta och lite tuffare program med övningar för ben, rumpa och överkropp. Skölds fästmö, författaren Camilla Läckberg, bidrar med texter om motivation, goda vanor och njutning. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31400

Naturvetenskap

Svenskarna och deras fäder

av Karin Bojs. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En släkthistoria av ett annorlunda slag. Författarna, vetenskapsjournalist respektive expert inom genetisk släktforskning, följer DNA från svenska mäns Y-kromosomer. De utgår från akademiska forskares DNA-studier men lägger dessutom till resultat från flera tusen släktforskande privatpersoner. Med denna unika kombination kan de för första gången visa hur Sverige fick sina fäder - fram tonar en unik bild av vårt gemensamma förflutna.

MediaNr: CA30464

Vårt klot så ömkligt litet

av Ulf Danielsson. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, belyser jorden ur ett kosmiskt perspektiv. Han beskriver jordens historia. Fram träder en bild av en väldigt sårbar planet där tillfälligheter och tur spelat en avgörande roll. Han förklarar naturvetenskapen och fysiken bakom klimatforskningen och ger sin syn på vårt klots bräckliga tillstånd. Han blickar framåt och ställer frågan hur länge vi kan förväntas överleva. Populärvetenskaplig framställning.

MediaNr: CA30795

Inte bara en gråsparv

av Lena Ekstrand. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Personligt skrivna porträtt av 44 olika småfågelarter som påträffats i Göteborgsområdet. Många av arterna är välkända - trastar, finkar, mesar - och finns spridda i stora delar av Sverige. Varje art presenteras med ett foto och ett eget textuppslag. Författaren för samman fakta som är intressant och tankeväckande och hänvisar ibland till fågelarten i skönlitteraturen och folktron. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31269

Kosmisk cocktail

av Katherine Freese. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

De atomer som bygger upp det universum vi känner idag - från våra kroppar till luften vi andas - utgör endast 5 procent av all materia och energi i kosmos. Resterande 95 procent kallas mörk materia och mörk energi och har hittills utgjort en gåta för den moderna vetenskapen. Men detta håller på att förändras. K.F., professor i fysik, beskriver den nya forskningen som för oss ett steg närmare den stora frågan: Vad är universum gjort av?.

MediaNr: CA29953

Vinterfåglar

av Lars Jonsson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En bok om 40 fågelarter som under vintern blir mer synliga för oss människor. Det är nämligen då de besöker våra fågelbord. Författaren är ornitolog och konstnär och han skildrar här fåglarnas beteenden och olika karaktärer. Talgoxarna flyger i skytteltrafik, pilfinkarna sitter still och tuggar medan gulsparvarna käkar ratade frön och blåmesarna klänger på talgbollar. Den tryckta boken är rikt illustrerad med författarens egna målningar.

MediaNr: CA31156

Medicin

Maktlös medicin

av Martin J. Blaser. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 13 tim., 48 min..

M.B., professor i medicin vid New York University och expert på antibiotika, anser att den stora antibiotikaanvändningen skadar vår hälsa och bidrar till ökningen av fetma, astma, diabetes och vissa former av cancer. Han menar att världen står inför ett skräckscenario: multiresistenta bakterier ökar och någon effektiv antibiotika finns inte. Men M.B. tar också upp vad vi kan göra för att undvika ännu mer katastrofala effekter i framtiden.

MediaNr: CA30908

PTSD

av Anna Gerge. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Handbok för den som drabbats av psykisk traumatisering som barn eller vuxen. Författarna, erfarna psykoterapeuter, beskriver vad PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) är för något och vilka behandlingsmetoder som finns. PTSD är en dold folksjukdom som någon gång under livet drabbar en av tjugo svenskar. Boken vänder sig i första hand till den som själv varit med om något svårt och innehåller olika förslag på självhjälpsmetoder.

MediaNr: CA31465

Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse

av Peter C. Gøtzsche. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den danske professorn, läkaren och forskaren P.C.G. menar att läkemedelsbranschen har korrumperat hälso- och sjukvårdssystemet och att de använder sig av samma olagliga metoder som den organiserade brottsligheten för att kunna sälja sina läkemedel. Hans slutsatser är bland annat att psykofarmakan inte egentligen har någon effekt, att användningen borde minska med 98% och att den gör mer skada än nytta.

MediaNr: CA30289

Vänta barn på nytt

Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När man väntar barn på nytt är mycket sig likt från förra gången, men en del saker som händer under graviditeten, förlossningen och tiden efteråt skiljer sig åt från tidigare upplevelser. Här kan man läsa om vanliga förändringar och känslor som kommer i och med att familjen utökas. Boken innehåller även intervjuer med föräldrar för att stimulera till samtal och tankar. Författarna är läkare och barnmorskor.

MediaNr: CA31584

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Den tunna hinnan

av Astrid Ahlberg. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En flicka vaknar upp. Allt är svart. Hon vet inte vem hon är eller vad som hänt. Mörkret vill inte försvinna - hon är blind. I en annan värld tvingas Maron lämna sitt hem. Han hamnar i Storskogen, hos de silverhåriga. De har en fruktad förmåga och Maron är en av dem. På annat håll kämpar Leira. Hon ska ta över rollen som Allas Moder, men något distraherar henne. En tunn hinna finns mellan de olika världarna. Genom den flätas tre unga liv samman.

MediaNr: CA29846

Young Jedi knights

av Kevin J. Anderson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar I mörkrets våld: 6 tim., 20 min; 173 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Young Jedi knights som börjar med Kraftens arvtagare. Tenel Ka drömmer om Nattens systrar, men de är finns inte längre. Varför drömde hon om dem nu? På gruvstationen gör tvillingarna Jacen och Jaina en fasansfull upptäckt. Den anfallande rymdflottan är utskickad av Nattens systrar och tänker föra dem till sin egen Jedi-skola. De vill locka över dem till den mörka sidan. Kan Tenel Kas dröm hjälpa henne och Luke att hitta dem?.

MediaNr: CA30808

Kiopo

av Olaf Baker. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Indianpojken Töckenstjärnan flyr från sin stam för att rädda livet på sin varg Kiopo. Indianpojken blir även vän med andra vilda djur; björnhonan Goshmeelee och silverräven Baltook. En vildmarksskildring med mycket äventyr. Boken utgavs första gången 1922. Författaren Olaf Baker var född i England på 1870-talet och dog 1964. I början av 1900-talet kom han till British Columbia där han levde vildmarksliv.

MediaNr: CA30284

Ur askan

av Leigh Bardugo. Inläst av Evjenia Bäckström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3 i Grisha-trilogin, som börjar med I ljusets makt. Skuggmästaren har intagit huvudstaden. Alina gömmer sig i underjorden tillsammans med Mal och resterna av den en gång så starka Grisha-armén. Jakten på eldfågeln ska snart börja. Den kan ge Alina den kraft hon behöver för att kunna mäta sig med Skuggmästaren, men samtidigt kan den kosta henne allt. Ravkas frihet står på spel, har hon egentligen något val?.

MediaNr: CA26739

Din syster måste dö

av Mats Berggren. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Onsdag kväll strax före sju. Khabats pappa kräver att sonen ska lägga ner tid på att hålla koll på sin syster Evin. Evin blir kär i den somaliske rapparen Abdi och börjar göra saker hon inte får. Abdi har just har fått chansen att spela in en video med en av sina låtar. När föräldrarna upptäcker att Evin har gått bakom deras rygg får Khabat i uppdrag att döda henne för att försvara familjens heder.

MediaNr: CA30604

Sagolunden

av Sofia Bergting. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sommarlovet börjar inte bra för Inez. En promenad genom skogen bakom sommartorpet slutar med att hon nästan drunknar i ett kärr. Inbillade hon sig eller var det något som med klösande fingrar försökte dra ner henne i vattnet? Långt inne i de dalsländska skogarna ligger det övergivna barnhemmet Sagolunden. En gång om året väcks huset till liv igen och föreståndarinnan styr över alla barn som en gång bott där. Passar barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: CA30915

Fortunatas profetia

av Helena Biehl. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar D. 1: (11 tim., 31 min); 411 s. ($bc). DAISY text och ljud.

Första delen i trilogin Fortunatas Profetia. 250 år efter att kung Gustav III slopade trolldomsparagrafen i Sveriges lag anländer en trollkarl till Stockholm. Han har med sig en spansk alf som en sen kväll plötsligt uppenbarar sig för den 12-åriga Wilhelmina. Hon får en kodad bok av alfen, som sedan kidnappar hennes pappa. Under sökandet efter pappan lär Wilhelmina känna ett helt nytt Stockholm fyllt av trolldom och magi.

MediaNr: CA31145

Bronsnyckeln

av Holly Black. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Magisterium som börjar med Järnprovet. Call har haft ett bra sommarlov och han och pappa är vänner igen. Call, Aaron, Tamara och Tumult ser fram emot att få börja sitt tredje år på Magisterium - bronsåret. Men när en elev hittas död förstår de att något inte står rätt till. Men mördaren låter sig inte fångas så lätt, och vännerna tvingas sätta sina egna liv på spel för att rädda andras.

MediaNr: CA31677

Ursus - den vrålande björnbesten

av Adam Blade. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Beast Quest - Den magiska staven. Den onde Malvel har stulit den magiska staven och planerar att ta över alla kungadömen. Det kan betyda slutet för de goda krafterna. Tom måste stoppa honom, men först väntar striden med Ursus - den vrålande björnbesten. Den magiska staven är den nionde serien i Beast Quest.

MediaNr: CA31570

Passa lillasyster

av Helena Bross. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Omar ska passa sin lillasyster Heba. De blåser såpbubblor tillsammans med Axel och har jättekul. Ända tills Heba tappar burken och hela tröjan blir blöt. Omar hämtar en ny, men när han kommer ut igen är Heba borta. Var kan hon vara? Axel var och tittade på Edvards nya cykel och såg inte var Heba tog vägen. Lättläst.

MediaNr: CA31408

Den lila sagoboken

Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Samling av sagor från hela världen. Här finns sagor från Skottland och Irland, från Kung Arthurs hov, från Frankrike, Afrika och Skandinavien. Sagorna har inte varit nedskriva tidigare utan förmedlats via muntlig tradition. Här i urval och bearbetning av den brittiska författaren och antropologen Andrew Lang. Utgavs första gången 1910.

MediaNr: CA31442

Fallet med de magiska eldbären

av Daniel Edfeldt. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Hjälparbyrån som börjar med Fallet med den försvunna enhörningen. Nova och Simon får besök av en liten metallfågel. Den tillhör alven Sessa som tagits tillfånga av ondskefulla varelser djupt nere i ett berg. Sessa var där för att plocka de magiska eldbären som behövs för att bota alvprinsessan. Tvillingarna tar sig in i berget, blir avslöjade men kommer så småningom fram till platsen där några eldbär växer på en buske.

MediaNr: CA30457

Slaget om heden

av John Flanagan. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Spejarens lärling - De första åren, som började med Tornerspelen i Gorlan. Efter baron Morgaraths misslyckade försök att ta över tronen har ett lugn lagt sig över kungariket Araluen. Men ryktet säger att han nu håller på att bygga upp en armé av wargaler. Kung Duncan förstår att det snart är dags för krig och ger spejaren Halt ett uppdrag - att spionerna på Morgarath, djupt inne i fiendeland. J.F., australisk fantasyförfattare.

MediaNr: CA31161

Robert Arthur och monstersystrarna

av Charles Gilman. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Robert Arthur och Lovecraftskolan, som börjar med Robert Arthur och demonprofessorn. Sarah och Silvia är enäggstvillingar. Alla tror att de är helt vanliga, men Robert vet bättre. Bakom deras trevliga ansikten gömmer sig två demoner, fast beslutna om att stjäla elevernas själar. De enda som törs stoppa dem är Robert och hans vänner - före detta mobbaren Glenn, spöket Karina och de siamesiska rått-tvillingarna Pip och Sill.

MediaNr: CA31589

Vår överdrivet gigantiska trädkoja med 52 våningar

av Andy Griffiths. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som började med Vår trädkoja med 13 våningar. Andy och Terrys trädkoja växer och växer och har nu blivit 52 våningar! Numera finns där en träningsstudio för ninjasniglar och en detektivbyrå med extra allt. Tur det, för plötsligt försvinner Herr Stornäsa spårlöst! Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA30676

Sally och Sigge

av Lin Hallberg. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar 1 tim., 17 min..

En bok i BUS-serien, Broby-ungarnas shettisar. I början av ridterminen säger Ingela som vanligt att alla måste prova att rida andra hästar än sina älsklingshästar för att bli riktigt vana ryttare. Elina blir ledsen när hon får Nanou. Varför är hästen så arg och vill bitas hela tiden? Ingela tror att Nanou kanske tröttnat att gå på lektioner och behöver vila. Det blir spännande när man åker för att hämta den nya hästen. Vem är Sally egentligen?.

MediaNr: CA30519

Palla äpplen

av Thomas Halling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Fristående del 2 i serien Vi tre. Idag planerar de tre vännerna att palla äpplen. Egentligen vet de att man inte får ta någon annans frukt. Men de har hittat en trädgård med ett äppelträd och äpplena ser så goda ut! De plockar ned jättemånga äpplen och har precis börjat precis börjat smaska på dem då en man dyker upp. Han har en stor och morrande hund med sig. Det visar sig att mannen äger huset. Lättläst bok.

MediaNr: CA29898

Eld och is

av Erin Hunter. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Warriors som börjar med Ut i det vilda. Tamkatten Rost har nu blivit utnämnd till krigare i Åskklanen och bytt namn till Eldhjärta. Det råder en bräcklig fred mellan de fyra kattklanerna i skogen, men det är oroliga tider och Åskklanen är försvagad efter alla strider. Eldhjärta är dessutom övertygad om att det finns ett ännu värre hot mot klanens existens - en förrädare i de egna leden. Spännande berättelse om mod, vänskap och svek.

MediaNr: CA31710

Cirkusdeckarna och polkagrismysteriet

av Dan Höjer. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 16 i serien om cirkusdeckarna. Tvillingarna Kaspar och Katinka är inte bara de två största stjärnorna på Cirkus Pommery - de gillar också mysterier. När värdefulla pärlor stjäls från ett bankfack i Småland, tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där de blir jagade av falska polkagrisbagare i Gränna, hjälper en cirkusgalen gumma ner från ett träd och letar ett mystiskt brev som tycks ha blivit osynligt.

MediaNr: CA30458

Leo och de lösa tänderna

av Christina Lindström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nästan alla Leos klasskompisar har tappat en tand. Malte har tappat två. Alva har en som är lös. Isak har tappat tre. Men Leo har inte tappat någon. På rasterna tittar alla i Isaks mun och de vill känna på Alvas lösa tand. Leo drar i sina tänder varje dag. Ingen är lös. Men Leo får lite panik och råkar säga att han också har en lös tand. Fast det är fel. Hur ska han göra nu? Lättläst.

MediaNr: CA31823

Kaos i köket

av Maja Lunde. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Björg, Helena, Ivan och Alfred hänger ihop i ett gäng. Helena säger att alla i gänget är coola men att ingen i skolan har upptäckt det än. Nu är det dags för tv-sänd matlagningstävling med stjärnkocken Kjell-Charlie. Alfred tycker inte att gänget ska ställa upp - de kan ju inte laga mat och kommer att bli bortgjorda inför alla!.

MediaNr: CA31467

Patron Ann-Mari

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar 5 tim., 8 min..

Den tredje boken i serien om Ann-Mari som börjar med En rackarunge. Ann-Mari köper en egen gård och blir bonde. Hon trivs bra på gården, även om det kan bli lite ensamt. Men så en dag störtar ett flygplan i närheten av gården och Ann-Mari tar hand om Stefan, den skadade piloten. Ester Blenda Nordström, 1891-1948, författare och journalist, främst i Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA29701

Dags för disco

av Marie Oskarsson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Vänner 4-ever som börjar med Kalas och katastrof. Det är snart dags för disco i skolan och nästan alla är pirrigt förväntansfulla. Men Jack kan inte låta bli att oroa sig. Vad ska han ha på sig? Tänk om han inte kan dansa. Eller ännu värre - om Emilia som han är så kär i inte vill dansa med honom? Passar barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: CA31407

Om jag försvann

av Meg Rosoff. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Tolvåriga Mila vet inte riktigt varför hon blivit döpt efter en hund. Men hon vet många andra saker. Hon ser ledtrådar och spår, och har en nästan övernaturlig slutledningsförmåga. När Mila och hennes pappa reser från London till USA för att besöka Matthew, en av pappans vänner, visar det sig att han är spårlöst försvunnen. Mila tycker att det är något märkligt med en man som försvinner utan att ta med sig sin hund.

MediaNr: CA31080

Gå vidare

av Rainbow Rowell. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Simon Snow går sista året på Watfords Magiskola. Han är den utvalde som ska rädda den magiska världen från trollkarlarnas bluff. Men han känner sig allt annat än utvald när han undviks av sin mentor, dumpas av flickvännen och ett människoätande monster springer runt och låtsas vara han. Men trots det finns det något annat som han inte kan sluta tänka på. Kärlek och fantasy av författaren till Eleanor & Park med många referenser till Harry Potter.

MediaNr: CA30107

Harry Potter och fången från Azkaban

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Harry Potter inledd med Harry Potter och de vises sten. Harry är 13 år och går tredje året på Hogwarts skola för häxkonst och trolldom. Sirius Black, den ökände massmördaren som i en förbannelse dödat 13 människor, har rymt från fängelset. Det sägs att han är på väg mot Potter på Hogwarts. Harry dras in i ett svindlande äventyr, där det förflutna avtäcks. Han får veta mer och mer om sina döda föräldrar....

MediaNr: CA29320

Källarmonstret

av Eva Salqvist. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En del i serien om Rex och Rut som löser mysterier på sjukhus. Rex har svalt en plastgubbe och familjen är på väg till sjukhuset. På väg mot röntgen upptäcker barnen har en konstig dörr i sjukhusets källare. Sen går larmet. Är det någon som försöker stjäla världens dyraste röntgenapparat?.

MediaNr: CA30866

Sjukhustjuven

av Eva Salqvist. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En del i serien om Rex och Rut som löser mysterier på sjukhus. Ett Nintendospel, en mjukiskanin och glassar har försvunnit från barnavdelningen. Vem har stulit sakerna? Rut bygger ihop en grej som ska locka tjuven och tillsammans med Doris på lekterapin gillrar de en mjölfälla. Tjuven går rakt i den och lämnar ett spår av mjöl efter sig. Barnen följer efter.

MediaNr: CA30865

Pinsamt och livsviktigt

av Annika Sandelin. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Andra boken i serien som inleds med Yokos nattbok. Yoko som är döpt efter konstnären Yoko Ono, går nu i femman. Hon har fyllt elva och funderar rätt mycket på både kärlek och kompisar. Dessutom är mamma sjukt pinsam och pappa är världens snällaste men Yoko skäms ändå. Fint och vardagsnära om livet som elvaåring. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: CA30763

Nu rider vi!

av Anna Sellberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vera ska få rida på gotlandsrusset Buster för första gången. Men det går inte bara att hoppa upp och rida iväg. Först måste Buster hämtas i hagen, få på sig grimma, borstas, ryktas och sadlas. Vera vet inte riktigt hur man gör allt det där och känner sig lite dum inför kompisarna. Boken avslutas med en faktadel om ridkläder. Andra boken om Vera och Buster.

MediaNr: CA31591

Superbitcharna och spökhuset

av A. Audhild Solberg. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Tredje boken om Anne Bea. Sjuornas årliga klassresa ska gå till Bakkemo Bootcamp, beläget i ett gammalt nedlagt hotell uppe på fjället. Nu måste Nils och Anne Bea stå ut med superbitcharna hela veckan. Dessutom kommer en klass från en annan skola vara där samtidigt. Men när de går av bussen uppe i fjällbyn inser de att det är de små problemen. Hotellet ser ut att vara hämtat från en skräckfilm, och enligt sägnen hemsöks det av en orolig ande.

MediaNr: CA30728

Dracula

av Bram Stoker. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

När Jonathan Harker kommer fram till greve Draculas kusliga slott är han lyckligt omedveten om ondskan som lurar där inne - ett urgammalt monster som dricker blod från andra. Ska Jonathan och hans vänner lyckas besegra vampyren? Bearbetad version för barn, av den klassiska rysaren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30677

Golden boy

av Abigail Tarttelin. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Max Walker är populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Men Max har en hemlighet. Den enda utanför familjen som känner till hemligheten är hans vän Hunter. En kväll när Max föräldrar bjudit hem Hunters familj på middag så tränger sig Hunter in i Max rum. På bara några minuter går Max och Hunter från att vara vänner, till att vara offer och förövare. Övergreppet tvingar Max till ifrågasättande av hela sin identitet. Passar för unga vuxna.

MediaNr: CA31366

Fotbollshoran

av Mikael Thörnqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

16-åriga Yasmine vill vara som andra i hennes ålder - ta en fika på stan, sova över hos kompisar, ha pojkvän. Men det skulle skada familjens heder och ingenting är viktigare än den. I skolan bevakas Yasmine av sina bröder och efter skoldagens slut måste hon gå direkt hem. Samtidigt vill hon vara bäst både i skolan och på fotboll. Situationen blir allt svårare och Yasmine inser att hennes föräldrar vill ta allt det viktiga i hennes liv ifrån henne.

MediaNr: CA31278

Våga rida sakta

av Lena Wallin. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Våga följa en dröm. Linn bor i Tyskland och arbetar som modell. Samtidigt är hon ägare till den vackraste hästen som hon någonsin har sett. Hon drömmer om att rida ett stort dressyrmästerskap. För att få ihop sitt liv som modell och hinna ta hand om sin häst tar Linn motvilligt emot hjälp från den tio år äldre affärsmannen Felix. Men frågan är vad han egentligen vill? Och vad hon vill? Passar även unga vuxna.

MediaNr: CA30951

Tvillingarna Tempelton ställer till det

av Ellis Weiner. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Tvillingarna Templeton som började med Tvillingarna Templeton får en idé. Tvillingarna Tempelton är tillbaka i ett nytt äventyr, och det är tyvärr även de två skurkaktiga bröderna Tom. T. Tom och Tim T. Tom också. Abigail och John måste än en gång använda sina hjärnor, sina hobbyer och allt sitt mod för att stoppa bröderna Toms innan allt är förlorat.

MediaNr: CA30800

Skuggornas folk

av Jakkin Wiss. Inläst av Evjenia Kotoula. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Sagan om Dagronien som börjar med Drakjägarens flicka. När Ann och Rickard nås av otäcka nyheter återvänder de till drakarnas rike. Men Gideon är försvunnen, och på Skuggornas ö ser Marcus sina forna landsmän fly. I Nifelheim rustas det för krig och när isjättarna når Akranes slott tvingas hela Dagronien gå ihop för att stoppa dem. Samtidigt gör Ann och hennes vänner allt för att hålla sig säkra. Men allt blir inte som man tänkt.

MediaNr: CA31309

Dubbelbluff

av Mats Wänblad. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Morgan och piraterna. Pengarna är slut och besättningen på Sjöpesten får ingen middag. Någonstans har de grävt ned en värdefull skatt, men skattkartan är borta. Gullan Råskinn bestämmer att de ska ge sig ut och sjöröva igen. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig....

MediaNr: CA31590

Bakom horisonten

av Georg Zyka. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Alex är snart 16 år och ganska ensam. Han har precis börjat gymnasiet i Malmö och drömmer om att skaffa mer vänner och forma sitt eget liv. Alex är hemligt förälskad i en tjej i teaterklassen, Eylem heter hon. Vad skulle hända om han vågade möta sin rädslor och förverkliga sina drömmar?.

MediaNr: CA30585

Facklitteratur

Idrott, lek och spel

Messi - världens bäste spelare

av Michael Part. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lionel Messi föddes 1987 i Argentina och anses av många vara världens bäste fotbollsspelare. Redan som 13-åring blev han värvad av FC Barcelona och flyttade halvvägs över jorden för att bli bäst i världen. Det här är berättelsen om hans väg dit. Läsaren får följa honom från dagen då han fick sin första boll till dess att han gjorde sitt första Barcelona-mål - en iskall lobb över en chanslös målvakt.

MediaNr: CA31122

Naturvetenskap

Lätta fakta om regnskogen

av Lucy Bowman. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kortfattad faktabok om djur och växter som lever i den tropiska regnskogen. Här får man svar på frågorna: Hur gamla är de äldsta träden i regnskogen? Vad är en lian? Hur jagar en anaconda? Vi får också veta mer om vilka djur som bor i trädtopparna, vad som händer under trädkronorna, vad bladskärarmyrorna har för sig och hur man kan ta sig fram från gren till gren I slutet av boken finns en ordlista som förklarar svåra ord. Passar från lågstadiet.

MediaNr: CA27954

Fasliga fakta om utdöda bestar

av Anna Hansson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En fakta bok för barn om utdöda djur. Här möter vi den sabeltandade tigern, en livsfarlig best med jättevassa tänder. Sen dyker Tyrannosaurus Rex upp, dinosaurien som hade larvigt korta armar. Vi kan också läsa om den enorma jättesengångaren och den snälla dronten. Boken ingår i serien Fasliga fakta. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31504