Nya talböcker mars 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 221 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Öga för öga, tand för tand

av Mats Ahlstedt. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 11 tim., 7 min..

Andra boken om Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen. När Ella får ett brev endast undertecknat med bokstaven L, återkommer hennes mardrömmar om maken och advokaten Leonard, som omkom efter en rättegång. Samtidigt begås en rad spektakulära mord som poliser misstänker att terrorister ligger bakom. Ella börjar i hemlighet att gräva i den gamla rättegången och upptäcker att det finns kopplingar till morden.

MediaNr: CA30525

Mörk avsikt

av Elisabeth Akteus Rex. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med Dold agenda. Emelie Törnqvists privatliv är i kaos, och dessutom har hon den kommande rättegången som kastar sin skugga över henne. Mitt i allt detta träffar Emelie en ung kvinna som är på flykt, och hon tar sig an henne trots oklarheter kring situationen. Samtidigt börjar det hända obehagliga saker och Emelie balanserar till slut på gränsen till vad hon klarar av.

MediaNr: CA31190

Ja

av Thomas Bernhard. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 4 tim., 9 min..

Romanen utgavs 1978 och har nu översatts till svenska. En vetenskapsman har dragit sig tillbaka till ett hus på landsbygden. Han ägnar sig hängivet åt sin forskning, men isoleringen har stor påverkan på hans själsliv. När en kollega och hans partner kommer till trakten finner han en intellektuell jämbördig och piggas upp. Den österrikiska författaren T.B., 1931-1989, räknas ofta som en av efterkrigstidens främsta och mest originella författare.

MediaNr: CA32295

Kuriren

av Henrik Blanckert. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En thriller med internationell spelplan. Huvudpersonen Jakob Nilsson försöker finna sig till rätta på sitt skrivbordsjobb, nyss hemkommen från många år utomlands. Som legosoldat har han sett några av världens farligaste platser. När han en dag får ett telefonsamtal förändras allt och snart är han på väg till Manilla och Filipinerna. En fattig, korrupt värld som präglas av religiös extremism. Boken är inspirerad av verkliga händelser.

MediaNr: CA31276

Sankt Brendans sjöfärd

av Brendan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Brendan, eller på latin Brendaus, var en irisk abbot som levde omkring 485-577 och blev känd för att för att grundat flera kloster. På 800-talet nedtecknades den spännande historien om hur han och hans munkar seglar ut över Atlanten och upplever märkliga äventyr. Texten skrevs antagligen av en irisk munk och sanningshalten kring sjöfärden är tveksam. Boken innehåller många citat ur Psaltaren och ger inblick i de medeltida klostrens världsbild.

MediaNr: CA31270

Tjacket

av William S. Burroughs. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Självbiografisk roman om knark och knarkare. Boken publicerades 1953 under pseudonymen William Lee. W.S.B. var god vän och inspiratör till författarna Jack Kerouac och Allen Ginsberg, och en grundarna till beatniklitteraturen. Hans stora genombrott kom med romanen Den nakna lunchen, för vilken han blev åtalad för obscenitet. Han frikändes dock efter en uppmärksammad rättegång. W.S.B., 1914-1997, amerikansk författare.

MediaNr: CA31903

Brorsor med brudar

av Monica Byekwaso. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Nalle har en egen lägenhet i ett gruppboende och är nästan lika snäll som han ser ut. Han är kär i Ylva som arbetar i köksgruppen men är för blyg för att säga det till henne. Nalle har en bror, Niklas, som är två år yngre och bor hemma hos mamma. Niklas är lite strulig. Han har gjort dumma saker och varit med om ett rån. Även Niklas har problem med tjejer. Kanske kan bröderna hjälpa varandra? Fristående fortsättning på Bästa brorsorna. Lättläst.

MediaNr: CA31503

Problemet med får och getter

av Joanna Cannon. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1976 i East Midlands, England. Mrs. Creasy har försvunnit och grannarna skyller på den intensiva värmeböljan, men tioåriga Grace och Tilly bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Det visar sig att alla på gatan tycks ha något att dölja och efter hand börjar de avslöja sina hemligheter. Sakta uppdagas grannarnas liv och en egendomlig historia, full av svek och lögner, kommer i ljuset. Debutroman av psykiatrikern J. C..

MediaNr: CA31702

Faderns yrke

av Sorj Chalandon. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En roman som utspelar sig i 1960-talets Frankrike. Vi får följa den 12-årige Émile och hans familj. Émile beundrar sin far som säger sig ha varit såväl judomästare som fotbollsproffs och hemlig agent. Men fadern har också en annan sida, våldsam och galen misshandlar han sin son och stänger in honom i garderoben. En gripande skildring av ett utsatt barn, och hans despotiska far och undfallande mor. S.C., 1952-, fransk författare.

MediaNr: CA32045

Jaktmarken

av Francis Clifford. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar 6 tim., 59 min..

Deckare från 1964 som utspelar sig i Västindien. När den sammetslena skymningen lägger sig över stränderna hörs vrålet av skärande flygplansmotorer. Planet kraschar rakt in i en bergvägg. Fågelfotografen Harry Brennan fångar olyckan på film och han känner på sig att det är slut på de stillsamma fågelstudierna. Snart befinner han sig mitt i skottlinjen. Francis Clifford, 1917-1975, brittisk författare.

MediaNr: CA31582

Destination: Thailand

av Katy Colins. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Första delen i trilogin Äventyr för ensamma hjärtan. Georgia hade allt: en pojkvän, en bostad och en livsplan. Men när hon blir dumpad förändras allt. I desperation skriver hon en lista över saker som hon drömt om att göra, men tvingats avstå ifrån på grund av pojkvännen. Med självförtroendet i botten drar hon till Thailand för att försöka komma över det som har hänt. Äventyret blir inte riktigt som hon har tänkt sig.

MediaNr: CA31464

Stormens krigare

av Bernard Cornwell. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Det sista kungadömet. Uhtred av Bebbanburg, den störste krigare i 800-talets Britannien, kontrollerar norra Mercia. Oron jäser. Nordbor i förbund med irerna, ledda av den vildsinte krigaren Ragnvald Ivarsson, får stöd av northumbrierna och deras gemensamma styrkor kan visa sig vara Uthred övermäktiga. Och vem kan man egentligen lita på när Uthreds egen dotter gift sig med Ivarssons bror.

MediaNr: CA31849

Se mig, Medusa

av Torkil Damhaug. Inläst av Magnus Schmitz. Talboken omfattar 11 tim., 29 min..

Läkaren och trebarnspappan Axel Glenne är gift med Bea. På senare tid har han plågats av tankar på sin tvillingbror Brede som skickades bort i unga år. Den 17 år yngre läkarstudenten Miriam trasslar också till livet för honom. En dag hittas en kvinna död i Nordmarka; det ser ut som om hon dödats av en björn. Lite senare blir åter en kvinna dödad, på nästan samma sätt. Båda kvinnorna har tidigare träffat Glenne.

MediaNr: CA32089

Efter din död

av Eva Dolan. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Zigic & Ferreira som börjar med Lång väg hem. Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Nu är hon död. Och hennes dotter, Holly, lämnades att svälta ihjäl på övervåningen. Borde kriminalinspektör Ferreira ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?.

MediaNr: CA31759

Samlade dikter

av Gunnar Ekelöf. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar [D.] 2: 13 tim., 6 min.; 457 s. ($bc). DAISY text och ljud.

MediaNr: CA30223

Hiss 13

av Gösta Emtestam. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Kriminalroman som utspelar sig i Stockholm, där en styckad kropp hittas i en hiss på Södersjukhuset. I centrum av berättelsen står mordutredarna Hjalmar Lund och Laleh Forss. De är varandras motsatser och vid sidan av själva kriminalgåtan får vi också ta del av deras privatliv. Polisen möter visst motstånd i sina efterforskningar, det är torpeder och spioner, medicinskt forskningsfusk och våld på agendan.

MediaNr: CA30809

Skapelsen

av Kjell Espmark. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Diktsamling där gestalterna ger röst till sina efterkommande om hur de ser på skapelsen. En röst säger: "Skapelsen är ännu ofullbordad. / Och det är er den hoppas på". Tillsammans med några kända röster från dödsriket - Sapfo, Swedenborg, Mary Wollstonecraft, Paul Celan, Alan Turing - är han en av de många anonyma som talar ur krig, flykt och förföljelse. K.E., 1930- , författare och litteraturvetare, sedan 1981 ledamot i Svenska Akademien.

MediaNr: CA32117

Dolda i det fullt synliga

av Nuruddin Farah. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar sitt liv som framgångsrik modefotograf i Rom för att ta hand om sina två tonåriga brorsbarn. Valerie, barnens sedan länge försvunna mor, dyker samtidigt upp på nytt och kräver att få vårdnaden om barnen. Förutom maktkampen mellan Bella och Valerie behandlas bland annat teman som kvinnans frihet, sorg och exil. N.F., 1945- , somalisk författare.

MediaNr: CA32260

Förföljarna

av Magnus Florin. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I Stockholm möts två män vid ett hotell. Det regnar och tiden behöver fyllas; den ena mannen, "mästaren" börjar berätta och "eleven" lovar att lyssna. Mästaren berättar om vaktmästaren på museet som töms på saker och fylls igen, om den gröna bänken där han stämde möte med en kvinna som fick honom att lova att lyssna och som i sin tur berättade om sitt liv och sina intressen. Om berättandets kraft, sanningens relativitet och behovet av en lyssnare.

MediaNr: CA32116

Flossie

Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En erotisk roman, av anonym författare, som innehåller mycket explicita sexscener. Trettiofemårige kapten Jack Archer träffar av en slump sextonåriga Flossie och hennes rumskamrat, den något äldre Eva. Snart inleder de tre en sexuell relation. Boken utkom första gången 1897 och räknas som en av den viktorianska erotikens klassiker. Översättningen av Arne Häggqvist från 1965 är här något reviderad av C M Edenborg.

MediaNr: CA32214

Sändebudet

av Anders Gustafson. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 10 tim., 56 min..

Del 3 i Singöserien som börjar med Singöspionen. Kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes kollegor arbetar med en utredning av företaget Rankena Tech. Bakom den putsade fasaden tycks det finnas förgreningar till internationell brottslighet. Polisen upplever att de ständigt ligger steget efter. Finns det läckor eller infiltratörer hos Norrtäljepolisen? Samtidigt hittas ett lik i hamnen vid Svartklubben utanför Singö.

MediaNr: CA31256

Den gyllene hårnålen

av Maria Gustavsdotter. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Historisk roman inspirerad av kungadottern Cecilia Vasas liv. Oäktingen Märta lämnas vid 10 års ålder på det kungliga slottet Gripsholm där hon uppfostras tillsammans med barnen Vasa. Hon känner sig ledsen och övergiven, men blir trots allt god vän med prinsessan Cecilia. Efter hand övergår vänskapen till något mer. Handlar det om lek och nyfikenhet, eller något annat - kärlek och åtrå?.

MediaNr: CA31844

Vända hem

av Yaa Gyasi. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ghana, i slutet av 1700-talet. Två systrar växer upp ovetande om varandras existens - en blir bortgift med den engelske guvernören, en förs bort som slav i Amerika. Det är startpunkten för denna 250 år långa släktkrönika där varje ny generation präglas av slavhandelns dolda allianser - från kolonialismens tillblivelse, via bomullsplantager i amerikanska Södern, ända fram till våra dagar. Går det någonsin att bli fri från slaveriets bojor?.

MediaNr: CA31344

Lilits återkomst

av Jumanah Haddad. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 1 tim., 51 min..

Den självständiga kvinnan Lilit finns omnämnd flertalet kulturer. Här förflyttar den libanesiska poeten J.H., 1970-, denna urkvinna till modern tid och tillkännager - kvinnan har förvägrats att vara kvinna. Lilit framträder som en blandning av en ängel och en demon och poesin präglas av såväl ett raseri som en lovsång. I efterordet berättar författaren Jan Henrik Swahn mer om Lilit-myten och Haddads position i den arabiska litteraturen.

MediaNr: CA31698

Chow chow

av Anna Hallberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Diktsamling, författarens sjätte, som är en konsekvent fortsättning på hennes poesi. Dödsmedvetande, klang, ordens taktila sidor. Boken rör sig över ett flertal språkliga och geografiska platser, upprättar nya rum och försöker hantera de befintliga. Ett slags mikroberättelser eller nedslag där utsattheten och uppmärksamheten är som störst. A.H., 1975- , flerfaldigt prisbelönad svensk poet.

MediaNr: CA31755

Så nära barfota

av Marie Hedegård. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ellen är en medelålders kvinna vars liv stagnerat - äktenskapet är dött och barnen har flyttat hemifrån. Hon mår inte bra och hon blir sjukskriven. En dag får hon ett mejl från sin väninna Lana, som förälskat sig i en afrikansk man och flyttat till hans hemby i Ghana. I brevet står det: Kom hit och hälsa på! Då köper Ellen flygbiljett och tar steget ut mot det okända. Debutroman om relationer, vänskap och längtan efter att vara sann mot sig själv.

MediaNr: CA32514

Det du inte vet

av Anna Jansson. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Artonde boken med Gotlandspolisen Maria Wern. När Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne börjar det brinna i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet. Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras.

MediaNr: CA30685

Vederlag

av Allan Johansson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 53 min..

Fristående fortsättning på Fritt fall, Nordkap och Utvägar. De åtta syskonen från torpet Björkhagen tar sig vidare i en tillvaro där övergången från bonde- till industrisamhälle blir allt tydligare. Den lilla människans strävanden ligger i förgrunden och förändringarna i Sverige och världen i bakgrunden.

MediaNr: CA32417

Åkern är världen

av Dola de Jong. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Aart och Lies är ett ungt judiskt par som flyr Nederländerna i början av andra världskriget och bosätter sig Nordafrika. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på resan och som av olika anledningar tvingats lämna sina hemländer. De bor i en gammal husbil och försöker leva på vad åkern ger. Men tillvaron är svår och familjen får utså en mängd prövningar. I original 1946. D.d.J., 1911-2003, nederländsk författare.

MediaNr: CA32374

Sabotörerna

av Kaj Karlsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Risken för ett terrorattentat i Sverige är på högsta nivå. På uppdrag av den militära säkerhetstjänsten följer kustjägaren och operatören Gustav Sterner efter en grupp misstänkta terrorister genom Stockholms förorter. När de tar sig in i en anläggning med radioaktivt avfall måste Sterner med kollega omedelbart agera innan tusentals oskyldiga drabbas. Kortnovell. Det finns tidigare två romaner om Gustav Sterner.

MediaNr: CA31978

Komedi i moll

av Hans Keilson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Wim och Marie lever i Holland under den tyska ockupationen i andra världskriget. Utåt sett är de ett helt vanligt par men de har en hemlighet: sedan flera månader tillbaka har de en judisk man, Nico, gömd i sitt hem. Ingen misstänker något men när Nico plötsligt insjuknar i lunginflammation och dör uppstår problem - att göra sig av med en kropp utan att bli upptäckt är inte så lätt. Tragikomisk roman från 1947. H.K., 1909-2011, tysk författare.

MediaNr: CA32014

Chansen

av Karen Kingsbury. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ellie och Nolan var tillsammans som unga, men har hamnat på olika platser i livet. Ellie har lämnat barndomstron och kämpar för att få livet som ensam mamma att gå ihop. Nolan är basketproffs och känd för sin frimodiga tro, men trots framgångarna är han ensam. För 11 år sedan skildes de båda åt, med löftet att ses igen på ett visst datum. Nu börjar datumet närma sig och båda ser fram emot en chans att få klarhet. Är det för sent för kärleken?.

MediaNr: CA32157

April

av Angelika Klüssendorf. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 58 min..

Fristående fortsättning på romanen Flickan. En mörk skildring av den unga traumatiserade April som försöker skapa ett självständigt liv. Hon känner sig främmande i tillvaron och mår psykiskt dåligt. När April så äntligen får en möjlighet att lämna DDR tvekar hon. Det okända gör henne rädd och osäker. Slutligen bestämmer sig April ändå för att genomföra flytten till väst, där framtidsutsikterna så småningom ljusnar. Angelika Klüssendorf, 1958-, tysk författare.

MediaNr: CA32129

Ett fall för en kvinna

av Lynda La Plante. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Jane Tennison, medelålders kriminalöverkommissarie i London, könsdiskrimineras av sina kolleger på mordroteln. När hon tilldelas en viktig utredning av ett mord på en prostituerad kvinna uppbjuder hon alla krafter för att få revansch och respekt. Trots svåra motgångar lyckas hon lösa fallet. Men hennes sambo Peter känner sig förbigången och gör slut på förhållandet.

MediaNr: CA32118

Samlade dikter

av Erik Lindegren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Erik Lindegren, 1910-1968, var en av sin generations mest framträdande modernistiska poeter. Han var också en framstående översättare, återkommande litteratur- och operakritiker och författare av operalibretton. I denna första kompletta utgåva av Lindgrens dikter finns förutom berömda diktsamlingar som mannen utan väg, Sviter och Vinteroffer även hans lyrikdebut Posthum ungdom och de 38 dikter han skrev till målningar av Halmstadsgruppen.

MediaNr: CA31835

Gränsland

av Jimmy Lindgren. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar 10 tim., 51 min..

Fristående del 2 i serien om Nicholas Warg som började med Förrädare. En journalist anklagar ett amerikanskt företag för forskningsförfalskning. Kort därefter hittas hon mördad. En svensk EU-parlamentariker som menar att informationen i artikeln bara är toppen på ett isberg försvinner. Ärendet hamnar hos Säpo där Nicholas Warg kopplas in. Tillsammans med Fatima Al Majed inleds jakten. Vem ligger bakom mordet på journalisten och vad vill de dölja?.

MediaNr: CA31017

Fadersmjölken

av Tom Malmquist. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Diktsamling om de känslor och stämningar faderskapet kan föra med sig. Dikterna är ofta ganska långa och berättande och temat är främst det stora och omtumlande i att bli pappa. Poeten T.M., 1978-, skrev 2015 den mycket uppmärksammade I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

MediaNr: CA31105

Sodomsäpplet

av Bengt Martin. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i romanserien om Joakim Mander. Joakim är 16 år och bor med sin mamma. Pappan är död och de är ganska fattiga. Joakim trivs inte i skolan. Han känner sig annorlunda och blir tillslut säker - han är bög. Men på 1940-talet i Sverige, var det inte så lätt att vara bög. Boken utsågs till årets bok i Stockholm läser 2017. Lättläst bok.

MediaNr: CA31901

Klostret

av James Martin. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En roman med kristet budskap om hur Gud kan hela. Läsaren får möta ett antal personer som mött svårigheter. Anne har förlorat sitt barn och måste använda alla sina krafter för att orka leva vidare. Mark har slarvat bort en lysande karriär och hamnat snett i livet. Fader Paul, abbot i ett kloster, tvivlar på om han kommer att klara av ett liv i avskildhet. James Martin, 1960-, amerikansk jesuitpräst, journalist och författare.

MediaNr: CA31660

Kall, kall jord

av Adrian McKinty. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Två personer hittas döda i Nordirland. Den ene är en mördad man som lämnats i en övergiven bil i staden Carrickfergus. Den andra är en ung kvinna som hittas hängd i ett träd långt inne i Woodburn Forest. Kriminalinspektör Sean Duffy vid polisen i Belfast anar att det finns en koppling mellan fallen. Året är 1981 och medan bomber exploderar i samhället tränger Duffy allt djupare in i fallet. Första boken i en serie med Sean Duffy som huvudperson.

MediaNr: CA31626

Törst

av Jo Nesbø. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 19 tim., 2 min..

En deckare med Harry Hole. En kvinna hittas mördad i sitt hem efter en Tinderdejt. Hon har blivit biten i halsen och tömd på blod. Harry Hole arbetar inte längre för polisen men blir inkallad till en särskild utredningsgrupp som snart förstår att de har att göra med en mördare som inte liknar någon annan. Harry börjar känna igen mördarens beteende och ett förflutet misslyckande kommer upp till ytan.

MediaNr: CA31037

Äldreomsorgen i Övre Kågedalen

av Nikanor Teratologen. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Morfar och Pyret bor i Hebbershålet, norra Västerbotten. De super, skrattar, lider och dräper. Det är en blandning av högt och lågt, groteskeri och drastisk humor. Berättelsen är skriven på dialekt, så kallad "skellefteåbondska" och varje kapitel avslutas med en kort ordlista. Innehåller stora delar våld, sexuella provokationer och kvinnoförakt.

MediaNr: CA29750

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd

av Lena Nordenjack. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Jan L Ohlsson trivs bäst när han dricker kaffe, äter wienerbröd och läser konstböcker i Galleriet i Linköping, utan att bli störd av nyfikna kunder. Men tre screentryck av Andy Warhol som antas vara falska kommer snart att ändra på det. Vad han inte vet är att Peter Prestel i New York vill ha dem - till vilket pris som helst. Dessutom borde Jans chef, Vincent Grappa, varit hemma från sin semester redan förra veckan. Debutroman av L. N..

MediaNr: CA31875

Maria får panik

av Malin Aline Palmgren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Maria tog studenten igår. Hon är bakfull och har huvudvärk. Mamma säger till Maria att hon måste söka jobb nu när skolan är slut. Maria får mer huvudvärk när mamma säger så. Hon vet inte vad hon vill jobba med men hon tycker om kläder så hon kan kanske söka jobb i en klädaffär. Alla verkar ha en plan i livet. Alla utom Maria. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Lättläst.

MediaNr: CA31500

Begrav dina döda

av Louise Penny. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjätte boken om kriminalkommissarie Armand Gamache i den kanadensiska byn Three Pines. Det är vinterkarneval i Québec, bitter kallt och obeskrivligt vackert. Gamache har kommit dit för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel. Men i det Litterära och Historiska sällskapet hittas en excentrisk historiker mördad. Gamache blir nyfiken men utredningen innebär att han återupplever en hemsk händelse från sitt eget förflutna.

MediaNr: CA30467

Dikter

av Malte Persson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dikter med stor variation till form och innehåll. Här finns rim, rytm, nonsens, prosalyrik, pastisch, fri vers och en experimentell lekfullhet där allt är möjligt. Mycket av det gestaltande handlar om språkbehandling: perspektivförskjutningar, omkastningar och överraskningsmoment. Med referenser till klassisk litteratur och personliga samtidsbilder gestaltas livets förgänglighet. M.P., 1976- , svensk författare och litteraturkritiker.

MediaNr: CA32237

Nekromantikerns krig

av Nik Perumov. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar D. 5: 17 tim., 2 min..

Nekromantikerns krig 5, Final del 2. Del 12 i serien Svärdens väktare som inleddes med Diamantsvärdet och träsvärdet. Detta är sista delen i Nick Perumovs fantasy-serie. Någonstans öppnar sig himlen och Frälsaren kommer för att avkunna yttersta domen och skipa rättvisa i världen. Någonstans i söder rullar Mörkret fram i en ostoppbar våg från pestsmittade Arkin, och bortom dess grå gräns rasar utsvultna varelser. De yttersta dagarna är här.

MediaNr: CA30738

Vi faller

av Anna Platt. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

JAS-piloten Kåre älskar sitt jobb. När han flyger in över Linköping känns det för ett ögonblick som om han har kontroll. Sanningen är att resten av hans liv är kaos. När han kraschar med sitt plan under en övningsflygning berörs inte bara han utan även fyra andra människor i Linköping. På ytan har de inget gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Debutroman av manusförfattaren Anna Platt.

MediaNr: CA31656

Lily och bläckfisken

av Steven Rowley. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Ted Flask är en medelålders man som aldrig riktigt fått nån rätsida på det där med relationer. Tills han träffar Lily vill säga. Den här boken handlar om att hitta den rätta, om villkorslös kärlek och lojalitet. Må så vara att den rätta råkar vara en 12-årig tax med hjärntumör. Läsaren får följa parets sita månader tillsammans. Hyllad debutroman av den amerikanske författaren Steven Rowley, 1971-.

MediaNr: CA31629

Bländverk

av Margit Sandemo. Inläst av Aminata Grut. Talboken omfattar 6 tim., 14 min..

Del 11 i serien Legenden om ljusets rike. Sol av Isfolket var lovad en ny chans att uppleva kärleken. På den stora expeditionen ute i Mörkrets rike möter hon sin drömprins - en blond och ståtlig riddare med svärd, rustning och egen borg. Men utanför Ljusets rike var ingenting riktigt så som det såg ut att vara. Sol var helt ovetande om att hon beundrades av en annan och mycket starkare man.

MediaNr: CA31220

Det bävande hjärtat

av Margit Sandemo. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 6 tim., 22 min..

Del 12 i serien Legenden om ljusets rike som börjar med Viskningen. Hennes namn är Kari och hon har inga möjligheter till ett värdigt liv. Inte nog med att hon är obetydlig att se på, hon är också utvald till att spela en osympatisk roll. När hon möter den stilige Armas långt inne i De Svarta Bergen, vågar Kari hoppas att även hon ska få uppleva lite lycka i livet. Men kan verkligen han, en så högtstående person, se något fint i henne?.

MediaNr: CA31334

Ond saga

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 5 tim., 34 min..

Del 13 i serien Legenden om ljusets rike som börjar med Viskningen. Expeditionen från Ljusets rike har nått den sista etappen. Den unge indianen Nattöga är Den utvalde som ska försöka att nå målet - Det klara vattnet. Med sig har han andarna Shira och Mar samt den ädle Marco, prins av De Svarta Salarna. Men ingen av dem får följa Nattöga den allra sista biten och det är mycket osäkert om han kommer att klara det.

MediaNr: CA31508

Konfetti

av Margareta Sarri. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar 9 tim., 50 min..

Karina kommer från landet till Stockholm och börjar arbeta som kontorist. Tiden är 1960-talet och tillvaron handlar om att fånga en karl för försörjningen och kärleken. Karina får en man, två barn och en villa, men livet blir alltmer helvetiskt. Kuvad redan som barn blir hon av sin make utsatt för både misshandel och våldtäkt.

MediaNr: CA31620

Viskande skuggor

av Jan-Philipp Sendker. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 13 tim., 38 min..

Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong där han sörjer sin döde son. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld.

MediaNr: CA30727

De fångade

av Karin Slaughter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En före detta polis med tvivelaktigt rykte hittas mördad. Blodiga spår på brottsplatsen avslöjar att det finns ytterligare ett offer: en kvinna. Problemet är att hon är försvunnen. När Will Trent börjar nysta i fallet leder frågorna till hans eget förflutna. Snart inser Will att hans eget liv kan falla sönder när som helst. Psykologisk thriller av Karin Slaughter som bland annat skrivit deckaren De vackraste.

MediaNr: CA31174

Ta vägen

av Peter Stamm. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Semestern är slut. Thomas, Astrid och barnen är åter tillbaka i Schweiz. Medan Astrid nattar barnen sitter Thomas i trädgården och tittar ut över tomten. Sedan reser han sig plötsligt och går sin väg. Han fortsätter att gå och söker friheten på sin vandring i ett ödsligt naturlandskap. Samtidigt är Astrid noga med att hålla fasaden utåt och fortsätter vardagslivet som vanligt. Existentiell roman där författaren närmar sig livets stora frågor.

MediaNr: CA32127

Höstgärningar

av Jan Stenqvist. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tre berättelser som alla utspelas i det fiktiva samhället Hagvik i den småländska skogsbygden. Den lätt sömniga tillvaron rullar på utan större dramatik. Men under ytan finns oläkta sår, där finns konfrontationer, besatthet och utsatthet. Det handlar om en klassåterträff där gamla konflikter dyker upp till ytan, en författare som sitter i ett ruffigt hus som verkar krympa kring honom och en stormig natt där det hörs rop på hjälp.

MediaNr: CA32187

Hägring

av Oline Stig. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tolv noveller där författaren med skärpa och överseende ser på människors ofullkomligheter. Hennes skildringar vindlar sig fram, börjar i en ända av tillvaron och fortsätter i en annan. Livet kan få en oväntad vändning, snabbare än någon kan tro. Gemensamt för berättelserna är att de på olika sätt handlar om identitet - hur människors vilja, önskningar och förväntningar påverkar vad de ser hos andra och sig själva. Vem är du och vem är jag?.

MediaNr: CA32125

Bakom låsta dörrar

av Inga-Lill Strand. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 2 tim., 37 min..

En roman som skildrar femtiotalets mentalsjukhus inifrån. Vi får följa Ingrid från hennes första dag på arbetet inom den psykiatriska vården. Det är ett svårt arbete där patienternas integritet utplånas och den som har nycklarna är den som har makt. Såväl personalens som patienternas svåra förhållanden skildras utan sentimentalitet. Författaren bygger berättelsen på egna erfarenheter och boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA31056

Jag tror på köttets lust och på själens obotliga ensamhet

av Hjalmar Söderberg. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Hjalmar Söderberg, 1869-1941, var en stilens mästare. Hans eleganta formuleringar av tankar och iakttagelser har ofta citerats, ibland utan att man känt till citatets ursprung. Attorps har samlat ca 230 citat ur Söderbergs verk, ordnade kronologiskt, från Förvillelser 1895 till de postuma arbetena och brevsamlingarna. Mest utbyte får man av de djupast personliga tankarna. Förord av Kaj Atttorps.

MediaNr: CA32258

Huset på Saint Pauls väg

av Lise Tremblay. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Personlig berättelse om hur författarjaget vårdar sina föräldrar då de åldras och blir sjuka. Hon besöker sin mor på en psykiatrisk klinik och tänker tillbaka på sitt eget och föräldrarnas liv. Ett liv som till stor del är präglat av moderns ångest och en uppväxt som formades av galenskap och smärta. Alla försökte fly undan öppna sår från det förflutna. Intensiv och gripande kortroman. L.T., 1957- , prisbelönad kanadensisk författare.

MediaNr: CA32370

Saharasyndromet

av Christian Unge. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3, fristående, i trilogin om Martin Roeykens som börjar med Turkanarapporten. Fem hjälparbetare blir kidnappade av en terroristgrupp i Sierra Leone. Terroristledaren blir dödligt skadad under flykten. Martin har hög feber och hans kollega, Mette Gobanski, får ett ultimatum: Rädda terroristen eller dö. Under tiden försöker Bella, Martins dotter, övertyga Säpo att hon ska få förhandla med terroristerna innan militären sätter in sin attack.

MediaNr: CA31352

Felix den lycklige

av Mika Waltari. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 5 tim., 6 min..

Huvudpersonen och hjälten i denna roman är en liten man som smälter in i grådasket. Han har urblekt regnrock och slitna skor, men det är något särskilt med honom. Han är en budbärare som har blivit utsänd för att varje dag påminna en ny människa om att hennes synder är förlåtna. En ganska pinsam och obehaglig uppgift, som ingen tycks bli särskilt tacksam för. M.W., 1908-1979, finländsk författare.

MediaNr: CA32111

Utvald

av Meredith Wild. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 53 min..

Del 1 i Hacker-serien. Erica är van att klara sig själv. Så när miljardären och den ökände hackaren Blake Landon vill investera i hennes nyöppnade nätshop säger hon blankt nej. Det enda problemet är att Blake inte bara är en man som är van att få sin vilja igenom. Han är dessutom vansinnigt snygg - och besatt av Erica. Erotisk roman om åtråns kamp mot den egna viljan. Det handlar om attraktionens övertag mot förnuftet med en hjältinna minst lika stark som hjälten.

MediaNr: CA30928

Trippen

av Tom Wolfe. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 15 tim., 23 min..

Reportage i romanform om författaren Ken Kesey, 1935-2001, och hans drogtrippande kollektiv The Merry Pranksters. Med delvis sig själv i centrum följer Wolfe kollektivet från initial entusiasm med experimentfilm och happenings till desillusion och paranoia. Det är en gestaltning av hippiekulturens speciella kombination av yta och djup, naivitet och mognad, strul och målmedvetenhet. T.W., 1931- , amerikansk författare och journalist.

MediaNr: CA31942

Bröderna

av Hua Yu. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 3). DAISY text och ljud.

En berättelse om två styvbröder som växer upp under kulturrevolutionen. I ett Kina där de snabba politiska svängningarna driver samhället från den ena ytterligheten till den andra och kommunistisk renlärighet plötsligt byts mot kapitalistisk frenesi håller bröderna ihop i vått och torrt, ända tills kärleken träder in i deras liv. Yu Hua, 1960-, kinesisk författare som bland annat skrivit Att leva.

MediaNr: CA32204

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Maria Salmson. Talboken omfattar 2017:1: 1 tim., 6 min.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Om lättläst: från flykt till författare. Nyheter i korthet. Porträtt: simmaren Maja Reichard. Ingrid Keyser får talboken direkt i spelaren. Talböcker på olika språk. 5 frågor till Anette Holmqvist på Skolverket. Barn & ungdom. Tidsfördriv. Boktips: flykt.

MediaNr: CA32649

Allmänt och blandat

Vad gör jag här

av Bruce Chatwin. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den engelske författaren Bruce Chatwin, 1941-1989, känd för sina reseskildringar och ett par romaner, har i sin sista bok samlat korta prosastycken från åren 1972-1988 - dagboksfragment, reseberättelser, porträtt av vänner som till exempel Nadezjda Mandelsjtam och André Malraux. Här beskrivs även Werner Herzog under filmarbete i Ghana, och en valturné med Indira Gandhi. Chatwins prosa är korthuggen och exakt.

MediaNr: CA31550

Medan gräset gror

av Emilia Fogelklou. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 1: 4 tim., 48 min..

Volym 1 av 2. Emilia Maria Fogelklou-Norlind, 1878-1972 var en svensk teolog och författare. Hon blev, som första kvinna, teologie hedersdoktor i Uppsala 1941. Boken består av nio olika texter, författade mellan åren 1901-1910. Författaren skriver bland annat om människorna i Sophokles Antigone, gör en textanalys av Walt Whitmans diktning och reflekterar kring statyn Nikes betydelse.

MediaNr: CA31544

Religion

Jag fattar ingenting

av Leif Carlsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bibeln är världens mest lästa bok full av fantastiska berättelser. Men den kan också vara snårig och svår, även för den mest hängivne. L.C., teologie doktor, ger sig i kast med Bibelns allra mest omöjliga texter, de som till synes saknar svar. Med tillförsikt och skärpa hittar han såväl rim och reson som möjliga förklaringar till många av de mest outgrundliga texterna. Innehåller även studiefrågor att användas för gruppsamtal och diskussion.

MediaNr: CA31176

Spår av den osynlige

av Mikael Hallenius. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om att vara andligt klarsynt. Författaren vill få oss att fundera över Gud i vardagen. Han visar hur vi kan få syn på Gud och hans handlingar trots att det finns så mycket distraherande runt om oss. Boken vänder sig i första hand till den som ser sig som kristen ledare. Mikael Hellenius, 1971-, pastor och doktor i pedagogiskt arbete.

MediaNr: CA31980

Moderna läsare

av Gunnar Hallingberg. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Läsarna. En bok om frikyrkans kulturbygge under 1900-talet. Här beskrivs Missionsförbundet som ett mångfasetterat litteraturlandskap och Pingströrelsen en föregångare för den fria radion och televisionen. G.H. pekar på att det i de äldre samfunden och bland frikyrkliga studenter har bedrivits en idédebatt och öppen kulturkritik som är viktig att lyfta fram. G.H., 1926-, mediehistoriker och docent i litteraturvetenskap.

MediaNr: CA32050

Idealitet som utmanar

Inläst av Aminata Grut. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fyra teologer med olika erfarenheter av Svenska kyrkan diskuterar teologiska grunder för ideellt engagemang och brottas med frågor som har att göra med idealitetens möjligheter i kyrkan. Många människor är redan engagerade och vill göra gott. Vad skulle kyrkan vara utan dem? Vad skulle hända om de blev många fler? Hur kan man skapa ett bra samspel mellan anställda, förtroendevalda och ideella där allas styrkor tas tillvara?.

MediaNr: CA31692

Martin Luther

av Stephen J. Nichols. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 9 tim., 23 min..

En bok om Martin Luther, hans liv och teologi. 31 oktober 1517 spikade Luther upp sina 95 berömda teser på slottskyrkans port i Wittenberg. Kyrkohistorikern Nichols ger här sin bild av denna slagkraftige munk som gav upphov till reformationen. Nichols pekar på det stora inflytande Luther haft på den moderna kyrkan, han skildrar avgörande händelser i Luthers liv och diskuterar teologiska idéer. Läsningen underlättas av vissa förkunskaper.

MediaNr: CA32480

Förklaringsboken

av Göran Skytte. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Journalisten Göran Skytte berättade i sin bok Omvänd, från 2008, om sin dramatiska resa till kristen tro. Nu tar han åter på sig rollen som grävande reporter. Han gör en närläsning av Nya testamentet med ett ärligt uppsåt att förstå, förklara och vägra väja för det svåra. Tanken är att varje fråga och svar måste vara begriplig för alla och envar Han söker svar på textens svåraste passager genom samtal med teologer, vetenskapsmän och kyrkoledare.

MediaNr: CA31147

Fria eller fälla?

av Lee Strobel. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

L.S, journalist och pastor, synar här argumenten mot kristen tro. Många moderna människor väljer bort en tro eftersom de har svårt att förena den med en vetenskaplig världsbild. Genom intervjuer med experter inom ämnena filosofi, teologi, biologi och arkeologi försöker han finna nya fakta och frågan han ställer är om de ska fria eller fälla en kristen tro. Varje kapitel avslutas med samtalsfrågor och litteraturlista att själv gå vidare med.

MediaNr: CA30811

Förunderligt förtroende

av Jesper Svartvik. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En bok som undersöker om det går att tala om nåd på ett nytt sätt, och kanske med nya ord? Författaren beskriver nåden som både självklar och överraskande och menar att begrundandet av den är nödvändig för att ta den kristna tron på allvar. Vad innebär egentligen nåd? Vad kan bibeltexterna och de judiska och kristna tolkningar av dem säga oss om nåden? Och hur kan vi tillämpa dem idag? J.S., 1965-, svensk teolog.

MediaNr: CA32015

Kristus vårt liv

av W. Ian Thomas. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 8 tim., 19 min..

W.Ian Thomas, 1914-2007, författare och bibelskolelärare. Här vill han förmedla budskapet om att kristna inte genom att förlita sig till sin egen kraft och genom egna ansträngningar kan få ett fullödigt liv. Det rika livet med Kristus får den kristne genom att i tro ställa sig till hans förfogande. Förf. hade själv i sin ungdom ansträngt sig till utmattningens gräns genom alltför idogt församlingsarbete och insett att det var en felaktig väg.

MediaNr: CA31876

Filosofi och psykologi

Möjligheter

av Aron Anderson. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Aron Andersen drabbades av cancer när han var sju år, sedan han var nio år sitter han i rullstol. Det har inte hindrat honom från att göra det han älskar - delta i Paralympics, bestiga Kebnekaise, simma över Ålands hav, åka Vasaloppet och cykla till Paris. Listan på hans strapatser är lång. Han berättar om sin idrottskarriär och om sina fantastiska äventyr. Han beskriver också den modell, de sju stegen, som är hemligheten bakom hans framgångar.

MediaNr: CA31683

Compassioneffekten

av Christina Andersson. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En bok om att träna hjärnan för ökat välmående. Författaren menar att vi kan lära oss att möta livets svårigheter med förståelse istället för självkritik om vi känner self-compassion, självmedkänsla. Hon vill genom Compassioneffekten visa på olika sätt att skapa en inre trygghet och därigenom fatta klokare beslut och bli bättre på att leva i nuet. C.A. är psykolog och en av grundarna till Centrum för Social Hållbarhet.

MediaNr: CA32114

Dags att må bra

av Mats Billmark. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Uppföljare till boken Lär dig leva. En självhjälpsbok som fokuserar på de, enligt författaren, fem viktigaste faktorerna i strävan mot ett bättre liv. De menar att ett större välbefinnande kan uppnås genom mindre stress, mer närvaro, bättre kommunikation, bättre självkänsla och mindre oro. Boken innehåller konkreta övningar och praktiska tips.

MediaNr: CA31332

Bebis på pottan

av Ulrika Casselbrant. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

EC är en förkortning av engelskans Elimination Communication och översätts till svenska som elimineringskommunikation. Det går ut på att i tid och genom olika metoder uppmärksamma att barnet är nödigt. EC passar barn från 0-18 månader och syftar till att öka närhet och kommunikation mellan barn och förälder. Är barnet över 18 månader och redo för mer traditionell potträning finns det råd även kring det i boken.

MediaNr: CA31459

Berömda filosofers liv och läror

av Diogenes Laertios. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ur hundratals olika källor från tre århundraden sammanställde Diogenes Laertios, ca 200 e.Kr., citat från och fakta om de mest berömda filosoferna i den antika världen. Det var detta verk som fick Montaigne att utbrista att han önskade att i stället för en Laertios hade funnits ett dussin. Här är den första översättningen till svenska av detta verk som är den enda bevarade filosofihistorien från antiken.

MediaNr: CA29747

Lär dig se in i framtiden

av Cassandra Eason. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 11 tim., 41 min..

En bok om klärvoajans. Här hittar läsaren en guide, inklusive praktiska övningar, till att utveckla klärvoajant kraft. Till exempel finns det instruktioner för hur man läser en kristallkula, tolkar mediala bilder i speglar, utforskar örtspådomar och talar med träd och stenar. Författaren förklarar också olika begrepp så som kläraudiens, psykometri, telepatisk förmåga, psykokinesi och klarkännande.

MediaNr: CA32183

Änglar

av Kyle Gray. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En bok änglars kraft och kärlek. Författaren har sedan barndomen upplevt kontakt med änglar. Här skriver han om sina personliga erfarenheter av vad som händer bortom sinnevärlden. Vi kan läsa om änglarnas syfte och deras helande kraft, skyddsänglar och änglakörer. Boken innehåller också ett kapitel med böner och affirmationer.

MediaNr: CA31622

Den svåra konsten att se sig själv

av Peter Gärdenfors. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Vem är jag? Frågan har intresserat människor i alla tider och alltid varit omöjlig att besvara. Förr var det våra inre egenskaper eller vår position i samhället som bestämde vilka vi var. I dag fokuserar vi mer på det yttre och med hjälp av sociala medier kan vi själva bestämma vilka vi vill vara. Vad gör det med vår uppfattning om oss själva? Professor P.G. beskriver olika sätt att se på jaget: psykologiskt, filosofiskt och sociologiskt.

MediaNr: CA32236

70 skäl till självmedkänsla

av Agneta Lagercrantz. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Självmedkänsla handlar om att vara vänlig och förstående mot sig själv i stället för att vara hård och kritisk. A.L., journalist med inriktning på livsåskådning, menar att ingen enskild faktor verkar höra så tydligt ihop med psykisk hälsa som självacceptans. Att öka sin självmedkänsla minskar symtomen på depression och ångest. Hon presenterar 70 kapitel med funderingar kring självmedkänsla. Uppföljare till boken Självmedkänsla från 2014.

MediaNr: CA32372

Av egen kraft

av Agneta Sjödin. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Under en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela började A.S. sökandet efter ett mer hållbart liv. Genom att lyssna på sin inneboende kraft och stå för det som kändes rätt sattes sedan resan mot ett mer balanserat liv igång. Här ges goda råd om träning, kost, personlig utveckling, stresshantering och relationsvård. Boken innehåller dessutom några enkla styrketräningsövningar och hälsosamma recept. A.S., 1967-, programledare och författare.

MediaNr: CA31831

Andrasidan

av Solkarina. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 14 min..

Boken är en del av en längre utbildning till esoterisk rådgivare och medium. Steg för steg går Solkarina igenom olika dimensionella nivåer för att lära känna det yttre och inre universum. I utbildningen tränas eleverna att kunna förmedla budskap från många dimensioner och även från andrasidan. En genomgående röd tråd är skillnaden på den tredje, fjärde och femte dimensionens medvetande.

MediaNr: CA32371

Uppfostran och undervisning

En iskall i Khartoum

Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En antologi över de resor som genomförts av Österlens folkhögskola från det att u-linjen startade 1966. Den första längre resan gjordes 1968 då man åkte på studieresa till Kenya och Tanzania. Studieresorna blev med tiden fältkurser på tre månader. Författarna skildrar inte bara resorna utan också längtan efter att få se världen. Vidare får man reda på hur de internationella kurserna planerades, vart man åkte och vilka projekt man arbetade med.

MediaNr: CA32468

Psykologi för klassrummet

av Tuija Lehtinen. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om hur kunskap i psykologi kan underlätta arbetet i skolan. Med utgångspunkt i fallbeskrivningar presenterar författarna forskning kring strategier och motivation. Man ger också konkreta exempel på hur psykologisk kunskap kan användas i pedagogisk praktik. Boken vänder sig främst till lärare men kan även vara av nytta för annan skolpersonal, inte minst skolledare. Författarna är verksamma som skolpsykologer.

MediaNr: CA31830

Det synliga barnet

av Martina Lundström. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En bok om att stärka barns perspektiv i förskolans kvalitetsarbete. Boken är skriven av förskolläraren Martina Lundström som menar att barns perspektiv är jämlikt vuxnas. Hon påpekar också att förskolan är den enda arenan i samhället som är barnens egen och pedagogerna måste ta ställning för barns inflytande, samt att pedagogisk dokumentation synliggör barnen samtidigt som det underlättar arbetet med läroplanen.

MediaNr: CA31874

Ledarskap i klassrummet

av John M. Steinberg. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om hur läraren kan utöva ledarskap i klassrummet på ett konstruktivt sätt. Författaren menar att läraryrket i mycket handlar om just ledarskap, och att det inte finns någon motsättning i att vara ledare och samtidigt använda sig av modern pedagogik. Här finns aktuell forskning såväl som praktiska tips på hur läraren kan gå till väga i olika undervisningssituationer. Författaren är fil dr i pedagogik och har skrivit flera böcker i ämnet.

MediaNr: CA32185

Språkvetenskap

Byta namn?

av Bengt af Klintberg. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Vill du byta namn? Folklivsforskaren Bengt af Klintberg har samlat 800 efternamnsförslag för den som funderar på att byta namn. En del av namnen är helt nya men här finns också exempel på gamla efternamn som inte längre bärs av någon och därför kan användas på nytt. Till alla namnen finns en kommentar med ordförklaringar. Ett inledande avsnitt behandlar svensk namnskick. En intressant bok, även för den som inte tänkt sig att byta namn.

MediaNr: CA32128

Hjälp ditt barn med engelska genom hela grundskolan och gymnasiet

av Carol Vorderman. Inläst av Elisabet Lindberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Idag ställs det höga krav på att inte bara kunna stava rätt, utan också att kunna kommunicera intressant och effektivt - både i tal och skrift. I denna handbok får läsaren de rätta redskapen för att kunna hjälpa sitt barn med detta. Boken fokuserar på språkets fyra grundpelare - grammatik, interpunktion, stavning och kommunikation. Begrepp och språkregler förklaras med hjälp av diagram och illustrationer.

MediaNr: CA28587

Litteraturvetenskap

C. S. Lewis

av Ray Baker. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

C.S. Lewis, 1898-1963, - brittisk författare och professor i medeltidens litteratur - är mest känd för bokserien Berättelsen om Narnia. Men han var också en banbrytande apologet och skarpsinnig teolog. Ray Barker, teologie doktor vid Centrum för kristen apologetik i Stockholm, analyserar Lewis teologi och apologetik och ger nycklar till hans tankar kring lidande och glädje, Gud och människa, liv och död. Omfattande bibliografi.

MediaNr: CA31777

Skuggorna vi bär

av Lo Dagerman. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 2 min..

År 1947 arbetar Stig Dagerman på en ny pjäs - Skuggan av Mart. Den handlar om en kvinna och hennes två söner. Förebilder är den österrikisk-judiska författaren Etta Federn och hennes söner Jean och Michel. Lo Dagerman, dotter till Stig, träffar 60 år senare Nancy Pik, en amerikansk släkting till Etta. De tittar bakåt och försöker förklara pjäsens tillkomst, mötet mellan Stig och Etta och varför modersporträttet i pjäsen är så grymt.

MediaNr: CA31424

Den sista resan

av Jenny Diski. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Självbiografi av den engelska journalisten och författaren Jenny Diski, 1947-2016. När Diski diagnosticeras med obotlig lungcancer bestämmer hon sig för att skriva om sitt eget liv. Det är en osentimental skildring av sjukdomstiden, full av humor och skarpa iakttagelser. Diski skriver också om sin uppväxt i London, tiden på mentalsjukhus och åren som inneboende hos Doris Lessing.

MediaNr: CA32188

Peter Weiss i transit

av Ola Holmgren. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 23 tim., 42 min..

När Peter Weiss på 1960-talet får sitt genombrott som tyskspråkig författare har han levt större delen av sitt liv i Sverige. Denna studie går i dialog med den hänsynslösa självuppgörelsen bakom vad som skulle komma att prövas som en motståndets estetik. Peter Weiss ville förena konst och politik, denna studie vill frilägga de inre skälen bakom ett av vår tids stora politiska konstnärskap. O.H., professor emeritus i litteraturvetenskap.

MediaNr: CA31193

Brottsplats Lidingö

av Jan Malmstedt. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En bok om detektivromaner där brotten utspelas på Lidingö. Författaren tar med oss till de platser där de fiktiva brotten begås, Kottlasjön där en mördad generaldirektör hittas, eller Elfvikslandet där en nattklubb och spelhåla avslöjas. Men inte nog med det, här berättas också Lidingöpolisens verkliga historia, minst lika rafflande som detektivromanernas. Lidingöhistoria och deckarhistoria på samma gång.

MediaNr: CA31583

Konst, musik, teater och film

Hitlers lojala musiker

av Anders Carlberg. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Runt 1930 frodades det tyska musiklivet och landet kunde stoltsera med samtidens främsta utövare. Även Hitler och Goebbels var mycket intresserade av klassisk musik. De såg musiken som nationella klenoder och använde den flitigt i propagandasyfte. Goebbels skanderade "den tyska musiken behöver inte judarna" och de flesta tycktes acceptera det. Men vad fick musikerna att rätta sig i det nazistiska ledet? Och vad hände med de som inte gjorde det?.

MediaNr: CA31173

DJ-liv

av Anna Gavanas. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författarna A. Ö. och A. G. beskriver dj-kulturens framväxt, främst med fokus på det som har lett fram till dagens techno- och housescen. Dj:s, dansare, arrangörer och skivbutiksägare från 1970-talets discovåg, 1980-talets new wave-era, 1990-talets raveolution och 2000-talets techno- och housekultur får komma till tals. Författarna tar även upp queersceners inflytande och internationella influenser och korsbefruktningar mellan genrer.

MediaNr: CA31843

Den sista divan

av Lars Hector. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok om skådespelerskan Anita Ekberg, 1931-2015. Här är det vännen Lasse Hector och journalisten Christel Persson som vill berätta hela historien om Anita, som blev 1951 fröken Sverige och sedan fotomodell i Hollywood. Det stora genombrottet kom i och med Fellinis film Det ljuva livet 1960. Här kan vi ta del av Anitas långa resa från det barnrika hemmet i Malmö till livet som stjärna. Den tryckta boken innehåller ett rikt bildmaterial.

MediaNr: CA30540

Ribersborgs kallbadhus

Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

En bok om Ribersborgs kallbadhus, Nordens största badhus av den här typen. Badhuset uppfördes 1898 och har sedan dess genomgått ett antal renoveringar och ombyggnationer. Här kan vi läsa om byggnaden och dess historia samt om badandet och hur det sett ut genom tiderna. Dessutom finns här ett antal porträtt av personer som haft betydelse för kallbadhusets verksamhet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32046

Den andra musiken

av Nicholas Ringskog Ferrada-Noli. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En personlig guide i att lyssna på klassisk musik, som i första hand vänder sig till de som är ovana lyssnare. Boken är dock ingen regelrätt historielektion, vi får istället lära känna författarens egna favoriter, som han presenterar utifrån olika tider och genrer. Ambitionen är att avdramatisera bilden av den klassiska musiken som svårtillgänglig. Boken avslutas med en förteckning över musikstycken samt ett register över tonsättare.

MediaNr: CA32293

Historia

De intellektuellas förräderi?

Inläst av Timothy Gibran. Talboken omfattar 29 tim., 13 min..

Författarna skriver om den sympati som fanns bland svenska intellektuella gentemot den tyska nationalsocialismen. De var oftast inte organiserade nazister. Däremot engagerade de sig i nazismen närstående organisationer och publikationer, eller samarbetade på andra sätt med Nazityskland. Med objektiviteten som ammunition deltog de i ett vetenskapens och kulturens propagandakrig för att förstärka Tredje rikets legitimitet.

MediaNr: CA31098

Kvinnors entreprenörskap under 400 år

av Anita Du Rietz. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kvinnors entreprenörskap utgjorde en pådrivande faktor bakom upptakten till den industriella revolutionen i Sverige vid mitten av 1800-talet. Det menar A.D.R., nationalekonom, som forskat om hur de juridiska, ekonomiska och sociala villkoren för kvinnligt företagande har skiftat från år 1600 till år 2000. Kvinnor har drivit företag långt tillbaka i tiden inom olika områden - från lantbruk och handel till vård och undervisning.

MediaNr: CA30888

Val i prövat Frankrike

av Ingmarie Froman. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

President François Hollande har misslyckats med att få bukt med den höga arbetslösheten och ekonomin växer i snigeltakt. Dessutom har Frankrike inom loppet av ett och ett halvt år drabbats av tre stora terrordåd. Missnöjet med terrorbekämpningen, invandringspolitiken och EU-samarbetet ökar och islams roll i samhället ifrågasätts. Valet innebär ett dramatiskt vägval inte bara för Frankrike, utan också för hela Europa.

MediaNr: CA32486

Tjugotalet in memoriam

av Ivar Harrie. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Essäsamling av Ivar Harrie 1899-1973, svensk journalist, chefredaktör och översättare samt medlem i den så kallade Tisdagsklubben. Tisdagsklubben var en hemlig antinazistisk sammanslutning där även bland annat Vilhem Moberg och Marika Stiernstedt deltog. Bokens kärna är en orienterande sammanfattning av huvudströmningarna i det svenska kulturlivet mellan Versaillesfreden och år 1933.

MediaNr: CA31547

Lenins resa

av Catherine Merridale. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När den ryske tsaren avsattes år 1917 befann sig Lenin på landsflykt i Schweiz. Efter beskedet återvände han strax till sitt hemland, vilket blev starten för ett händelseförlopp som så småningom kom att avgöra den ryska revolutionen. C.M. skildrar upptakten till revolutionen genom att resa i Lenins fotspår. Dag för dag reser hon samma väg han tog mitt under brinnande krig, från Zürich till Petrograd via Trelleborg, Stockholm, Boden och Haparanda.

MediaNr: CA32051

Systrar kring Östersjön

av Imbi Paju. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Under en period på 1930- och 1940-talen samarbetade kvinnoorganisationer runt Östersjön flitigt med varandra. Lottarörelsen i Finland hade gemensamma aktiviteter tillsammans med det estniska kvinnohemvärnet med målet att undvika krig. I.P., estnisk-finländsk författare och regissör, beskriver vanliga människors liv och historia parallellt med de hänsynslösa turerna i stormaktspolitiken.

MediaNr: CA32481

Rösträtt för kvinnor

av Sara Teleman. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På många håll i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Idag är det självklart att alla får rösta i de politiska valen i Sverige. Men så har det inte alltid varit. Det krävdes en lång kamp innan kvinnorna fick sin rätt. Följ med på en resa genom historien och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt. S.T. författare och illustratör.

MediaNr: CA26873

Wehrmachtsoldaternas brev från fronten 1939-1945

Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Omkring 17 miljoner Wehrmachtsoldater deltog i andra världskriget. Under de dryga fem år som striderna varade skrev många brev till dem därhemma. Den franska historikern M.M. har utifrån 16000 bevarade brev gjort ett urval på knappt hundra som presenteras här. Under läsningens gång får vi ta del av soldaternas ångest över stridernas brutalitet. Även den nazistiska ideologins betydelse för Tredje rikets krigsmakt framgår med skrämmande tydlighet.

MediaNr: CA32343

Biografi med genealogi

En annan historia

Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

51 skribenter har valt varsin person,alla kvinnor, att porträttera. Personer att minnas, citera och inspireras av. Bland skribenterna finns Annika Norlin, Björn af Kleen, Ebba Witt-Brattström, Fanna Ndow Norrby, Kristina Lindquist, Patrik Lundberg, och Susanna Alakoski. Exempel på människor som porträtteras är Ria Wägner, Sapfo, Mama Masika, Barumskvinnan, Hildegard av Bingen, Sister Rosetta Tharpe och Lili Elbe.

MediaNr: CA32112

Boken om Anders

av Karin Fryxell. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 22 tim., 54 min..

Del 1 i den biografiska serien om Anders Fryxell, 1795-1881, svensk historiker och skolman, främst känd för att ha skrivit texten till "Ack Värmeland, du sköna". Boken om Anders är en berättelse om hans familj, släkt och Värmlandsbygden. I den första boken är berättelsen koncentrerad kring barndomen på Dal och skoltiden i Karlstad. K.F., 1911-2003, var en svensk konstnär, fotograf och författare. A.F. var hennes farfars far.

MediaNr: CA32154

Europeiska episoder

av Rolf Gustavsson. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Minnen från ett Europa i förändring. Journalisten Rolf Gustavsson har i många år varit verksam som utrikeskorrespondent med fokus på Europa och EU. Här delar han med sig av personliga intryck minnesbilder från sin tid på fältet. Vi får möta personligheter som Helmut Kohl, Berlusconi och Gorbatjov, och följa med till stora och små metropoler som Milano, Waldheim och Österlen.

MediaNr: CA31342

Nujeen

av Nujeen Mustafa. Inläst av Eliabet Lindberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Nujeen Mustafa växer upp i Syrien. Hon har en CP-skada, är rullstolsburen och sitter mest hemma i familjens lägenhet. 2015, när hon är 16 år, flyr hon från Syrien, ett land som håller på att falla ihop under det fruktansvärda kriget. Tillsammans med sina systrar tar sig Nujeen den långa och farliga vägen från Syrien via båt till Turkiet och vidare till Tyskland. Ett vittnesmål från krigets Syrien men också en hoppfull historia om en modig tjej.

MediaNr: CA31848

Bög i folkhemmet

av Arne Nilsson. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Memoar av sociologen Arne Nilsson, 1948-. Nilsson har ägnat stor del av sin forskning åt homoaspekter av storstadslivet. Här berättar han om sin uppväxt som bög i ett arbetarhem i Göteborg. Ett hem som präglades av moderns oro för vad andra ska tycka om högt och lågt. Läsaren får följa författarens liv under skoltiden och under tiden för gayrörelsens genombrott, i erotiska möten och det estetiska avantgardet. En sällan skildrad del av historien.

MediaNr: CA31399

Med Gud vid min sida klarar jag allt

av Caroline Norlin. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I sin självbiografi skriver C. N., 1979-2016, om sin kamp mot cancern. Våren 2015 konstaterades att hon hade cancer i tarmen och hon opererades och fick ta cellgifter. Men cancern spred sig ändå. Vad händer med en själv, familjen, relationer och livsgnistan när man har en livshotande sjukdom? C. N. delar öppenhjärtigt med sig av kärlek, tro, hopp och förtvivlan. Hon dog några dagar efter att boken kommit ut.

MediaNr: CA32230

Mr Tourette och draken

av Pelle Sandstrak. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I sin första bok berättade P.S. om hur det var att växa upp med tics och svåra tvångsritualer. När han hörde ett program om Tourettes syndrom kom vändpunkten. Nu fanns ett ord för det han led av, och resan mot ett mindre kaotiskt liv kunde börja. I Mr Tourette och draken skriver P.S.om hur han tog den krokiga vägen från samhällets botten till ett stabilt familjeliv med tre barn. I det nya livet ryms ändå en öppning mot den person han en gång var.

MediaNr: CA32017

Sjöman, legionär, legosoldat

av Roland Strandberg. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av R. S., född 1964. Efter värnplikten gick han till sjöss vid tjugo års ålder och har sedan dess tillbringat större delen av sitt vuxna liv i krigsområden. Han har bland annat rymt från franska främlingslegionen, vaktat krigsförbrytare i Haag och varit verksam som FN-soldat i Libanon och Bosnien. Vidare har han arbetat i Kosovo och Afghanistan under Natobefäl och senare som livvakt i Irak. Han är idag verksam som livvakt.

MediaNr: CA31659

Geografi

Allans blandning

av Ove Allansson. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar 12 tim., 12 min..

En samling texter av författaren Ove Allansson, 1932-2016, som på ett eller annat sätt handlar om resor. Innehåller både nyskrivet och tidigare publicerat material. Bland annat skriver han om Sydafrika, Barbados, Hurtigruten och flodstäderna St. Louis och New Orleans. Han berättar även om författare som Mark Twain, Joseph Conrad med flera.

MediaNr: CA31774

För den som reser är världen vacker

av Per J. Andersson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

P.J.A., grundare av resemagasinet Vagabond och författare till många guideböcker, funderar på olika aspekter av resandet. Han filosoferar bland annat om vandrandet, att åka tåg, att lifta, att känna sig trygg och inte minst om att komma hem igen och försöka handskas med den tomhet som oftast infinner sig. Han älskar att släppa förtöjningarna, det är äventyren - det ovana, bisarra eller uppskakande - som lockar.

MediaNr: CA31851

Atlas över ovanliga platser

av Travis Elborough. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Trots moderna kartor och satellitbilder finns det fortfarande okända platser på vår planet. Det är dolda tillhåll under jord, glömda städer i övergivna landskap och fantastisk ingenjörskonst på oväntade platser. Författarna bjuder på en fascinerande resa till en rad ställen runtom i världen - drömskapelser, övergivna och olustiga platser, flytande och underjordiska världar, samt udda arkitektur. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31837

Korallbältet

av Ann Lindvall. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Personlig reseskildring av författaren Ann Lindvall som har besökt Franska Polynesien, Cooköarna, Vanuatu, Nya Kaledonien, Salomonöarna, Marshallöarna, Nauru, Fiji, Tonga och Samoa 2006 till 2007. Resandet sker mest med flyg, men också med lastfärja och kanot. Författaren har försökt att skildra länderna på ett realistiskt sätt och inte enligt den gängse söderhavsromantiken. Hon presenterar även fakta om de olika länderna.

MediaNr: CA30578

Samhälls- och rättsvetenskap

Den svarta svanen och dess motståndare

av Wilhelm Agrell. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 4 tim., 55 min..

I denna rapport från Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan undersöker Wilhelm Agrell varningsdimensionen i händelseförloppet före och under terrorattentaten i Oslo och på Utøya 2011 och diskuterar allmänt tillämpbara slutsatser som kan dras från de sätt på vilket frågor kring hotbilder hanterades. Rapporten är en del av ett projekt som finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MediaNr: CA32010

PK-samhället

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA32614

Bortom kravallerna

Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok som tar avstamp i de kravaller som ägde rum i Husby 2013. Strax efter händelserna intervjuade forskare från olika discipliner ett 30-tal boende i Husby. Här diskuteras händelserna på ett teoretiskt plan, utifrån teman som berör plats och gemenskap, polisens roll och mediabilden. Kravallerna sätts också i ett internationellt sammanhang. Bokens författare är verksamma inom ämnena ekonomisk historia, statsvetenskap och kriminologi.

MediaNr: CA31435

Brottsplats Sörmland

av Börje Carlsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 1: 9 tim., 33 min..

Del 1 i serien Brottsplats Sörmland. B.C., arbetade som polis och kriminalpolis i Eskilstuna 1963-2006 och skildrar här brott som har begåtts i Södermanland från och med 1874 till idag. Boken innehåller sammanlagt 19 kapitel som vart och ett skildrar ett särskilt brott. Mord, dråp, misshandel, försäkringsbedrägerier och stölder är exempel på de typer av brott som skildras. Flera kapitel är sedan tidigare publicerade i Nordisk kriminalkrönika.

MediaNr: CA31549

Natos hemliga arméer

av Daniele Ganser. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 26 tim., 7 min..

I augusti 1990 avslöjades existensen av ett hemligt nätverk som var en del av Nato och gick under namnet Gladio eller Stay-behind. Nätverket fanns i 16 Nato-länder och 4 neutrala länder, däribland Sverige. Det grundades på 1940-talet för att stå emot en hotande sovjetisk invasion. Senare inriktade sig de hemliga arméerna på att bekämpa olika vänsterrörelser. D.G., schweizisk historiker, gör en detaljerad genomgång av Gladios historia.

MediaNr: CA31905

Köp rätt bostadsrätt

av Mikael Goldstein. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Att köpa en bostadsrätt är en stor, och oftast, komplicerad affär. Bostadsmarknaden är kaotisk och om man hittar ett intressant objekt måste man vara beredd att fatta ett snabbt beslut. Författaren ger ett antal tips på vad man bör tänka på när man ska köpa en bostadsrätt. Han understryker bland annat vikten av att hålla sig till en bestämd budget och att noggrant undersöka föreningens ekonomi.

MediaNr: CA31661

Grip till varje pris

av Kolbjörn Guwallius. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Bevakningsföretaget CSG anlitas av bland annat SL och Stockholms stad. I en artikelserie i Svenska Dagbladet 2011 påstods att de använder olagliga metoder i jakten på klottrare, bland annat genom att bryta mot personuppgiftslagen. CSG själva nekar dock. Journalisten och författaren K.G. gräver här vidare i frågan och menar att det inte bara är CSG som bryter mot reglerna för bevakningsföretag, utan att alla stora bevakningsföretag gjort detsamma.

MediaNr: CA31019

Vad är populism?

av Jan-Werner Müller. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Högaktuell essä där författaren, professor i statsvetenskap, skisserar en teori om populismen som en otvivelaktigt antidemokratisk företeelse. Alla populister är emot etablissemanget men alla som kritiserar eliter är inte populister. Populisternas slagord är: "Vi är folket!". Deras utgångspunkt är de representerar hela folket. Därmed utesluts alla som tänker annorlunda. Författaren kombinerar historia och politisk teori i sin skarpa analys.

MediaNr: CA31300

Mina grymma vapen

av Anna-Lena Norberg. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Tusentals personer är anställda av företag som inte är registrerade i Sverige. Därför kan svenska myndigheter inte kontrollera att de anställda har drägliga anställningsvillkor. Enligt boken är det bara fackföreningarna som har till uppgift att utöva denna kontroll. Här får vi möta gästarbetare och företagare som ger sin syn på saken. Bokens redaktör är frilansjournalist och driver sajten stoppafusket.nu som sprider information om jobbtrafficking.

MediaNr: CA31846

Duktiga flickors revansch

av Birgitta Ohlsson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

B.O. skriver om sig själv men framför allt om duktiga flickor. Högpresterande kvinnor sägs ofta må dåligt och vara undergivna, men B.O. menar att de är förebilder. Istället för att hoppas på meritokrati och jämställdhet bärs dessa kvinnor genom livet av sin duktighet. Den duktiga flickan har funnits i alla tider, i alla samhällsklasser och B.O. ser uppvärderandet av henne som en feministisk kärnfråga. B.O., 1975-, liberal politiker och feminist.

MediaNr: CA31976

Teknik, industri och kommunikationer

Vad är det jag hör?

av Gunnar Ternhag. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En vägledning i att förstå olika typer av musikinspelningar. Boken inleds med en introduktion till lyssning, här diskuteras bland annat hur och var vi lyssnar på musik. Vidare skriver författaren om olika analysmetoder och exempel på konkreta analyser av musik, inom olika genrer så som schlager, kulning och rock. Författaren är professor i ljud- och musikproduktion.

MediaNr: CA30943

Ekonomi och näringsväsen

Fingerprint - the story

av Per Agerman. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fingerprint Cards är ett svensk teknologiföretag som bildades 1997 och vars fingeravtryckssensorer numera finns inbyggda i miljontals smarta mobiler. Under de senaste åren har företaget slagit de flesta rekord i svenska börshistoria, under kalenderåret 2015 var kursuppgången 1500 procent. Författarna skriver Fingerprints historia och siar inför framtiden - kan framgången fortsätta eller är de goda åren redan förbi?.

MediaNr: CA31845

Pizza Napoletana

av Besmir Balaj. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Bokens författare Ville Ilola och Besmir Balaj har gjort det mesta i jakten på den perfekta napolitanska pizzan. 2014 öppnade de en liten pizzeria i Falkenberg, men vägen dit var lång och innehöll många resor till Neapel. De har testat alla möjliga ugnar och tillagningssätt och kommit fram till att hemligheten ligger i bra deg och hög ugnstemperatur. Boken innehåller 20 recept och långa avsnitt om teknik, jästider, utbakning, värme och så vidare.

MediaNr: CA31097

Gör ditt barn rikt

av Jan Bolmeson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En handbok för föräldrar som vill ge sina barn en bra ekonomisk start i livet. Genom att tillämpa moderna ekonomiska teorier om till exempel långsiktigt sparande och avgifters betydelse beskriver författarna hur man bygger upp ett bra sparande. Författarna lägger också stor vikt vid att föräldrar måste föra ett samtal med sina barn om pengar och ekonomi. C. S., känd från tv-programmet lyxfällan och J. B. föreläser och bloggar om privatekonomi.

MediaNr: CA31781

Penningmakten

av Isac Boman. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Magisteravhandling framlagd vid Åbo Akademi 2015. Avhandlingen diskuterar pengar som företeelse och syftet med pengar. Författaren pekar också på alternativa monetära system. Boman har en i grunden kritisk inställning men tar inte ställning till olika typer av penningsystem. I förordet menar nationalekonom Ralf Eriksson att Boman trots det mycket omfattande perspektivet har framlagt en väl förankrad och originell avhandling.

MediaNr: CA32298

Vad gör en bank?

av Andreas Cervenka. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

A.C., ekonomijournalist på SvD, utkom för några år sedan med den uppmärksammade boken Vad är pengar? Här fortsätter han sin pedagogiska undersökning av de ekonomiska systemen. Han förklarar varför västvärlden plågas av kroniskt låg tillväxt, historiska minusräntor, nya bubblor och framväxande populism. Det handlar om problem inbyggt i ekonomins innersta kärna. Allt börjar med en enkel fråga: vad gör egentligen en bank?.

MediaNr: CA31624

Husman

av Stefan Ekengren. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

S.E., köksmästare på Görvälns slott i Järfälla, har samlat ett 60-tal favoritrecept på svensk husmanskost. Här är klassiker som kåldolmar, stekt strömming, laxpudding, oxbringa, ängamat och hembakad ostkaka. Hans mål är att alla ska kunna laga till en riktigt god kokt kalv i dill, en perfekt kalops och ärter med fläsk. Recepten är för både 4 och 10 personer och inleds med en berättelse och tillagningstips. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31879

Get digital or die trying

av Arash Gilan. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författarna, som båda under lång tid arbetat med digitala medier, menar att den digitala processen bygger på 7 K: kunskap, kompetens, kundskap, känsla, kommunikation, kultur och konvergens. Boken består av tre delar. I den första delen förklaras digitaliseringen som fenomen, i den andra beskrivs tekniken och hur dess potential kan användas och i den tredje presenteras metoder och redskap för hur den digitala transformeringen kan genomföras.

MediaNr: CA29863

I trädgården hörs andra ekon

av Göran Greider. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

G.G., författare och journalist, har under 15 års tid odlat sin trädgård vid Västerdalälvens karga sandjordar. Han skriver om hur det som växer förbinder honom med mikrober och årstidernas gång och även hur trädgården leder honom vidare till den större naturen längs älven. Han ger praktiska råd hur en trädgård ska utformas och avlyssnar de ekon som finns i varje trädgård: politiska, historiska, personliga. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32297

Autoimmun kokbok

av Karl Hultén. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 2 tim., 40 min..

En kokbok med recept som enligt författarna stärker immunförsvaret och tarmen. Boken vänder sig i första hand till personer som lider av en autoimmun sjukdom eller andra kroniska hälsobesvär som allergier och IBS. Alla recept är fria från gluten, mejeriprodukter, socker samt andra råvaror som kan irritera tarmen; ägg, nötter och potatisväxter. Cecilia Nisbet Nilsson är kostrådgivare och Karl Hultén har en examen i biomedicin.

MediaNr: CA31396

Är du en känsloätare?

av Maggan Hägglund. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Att äta fast man inte är hungrig, utan kanske egentligen uttråkad eller upprörd kan enligt författaren tyda på att man är en så kallad "känsloätare". En känsloätare är någon som försöker dämpa jobbiga känslor genom att äta bort dem. Det här är en praktisk guide som förklarar sambandet med det du känner och det du äter. Författaren poängterar att boken inte är riktad till personer med allvarliga ätstörningar. M.H., journalist och författare.

MediaNr: CA32294

Reinventing organizations

av Frederic Laloux. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

F.L. menar att vi är på väg mot ett mer meningsfullt och värdeskapande sätt att leda organisationer. Den organisation som allt fler företag strävar emot är en TEAL-organisation. Den kännetecknas av självstyre, helhet, har ett evolutionärt syfte och passar både stora och små organisationer. Författaren beskriver hur det praktiska arbetet går till och exemplifierar med hjälp av verkliga fall. F. L. arbetar som rådgivare och coach åt företagsledare.

MediaNr: CA32717

Underbart gott i en crock-pot

av Anette Rosvall. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En kokbok med recept som alla lagas i en så kallad slowcooker. Grytan kan sättas på timer och maten är sedan klar när du kommer hem från jobbet. Bland recepten hittar vi klassiska långkok som ärtsoppa och dillkött. Men här finns också desserter som bakade äpplen och chokladkaka. Alla recept är tydligt beskrivna och lätta att följa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32013

En fiende på tallriken

av Daniel Rydén. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Människan kallas för allätare, men trots det är det fler och fler som av olika anledningar väljer bort vissa födoämnen. D.R. berättar om varför vi undviker vissa saker, trots att de inte är farliga för oss. Han presenterar perspektiv på dagens hälsotrender och berättar om hur synen på mat har sett ut genom tiderna - allt från bibelns religiösa förbud till dagens kolhydratskräck. D.R., journalist och författare.

MediaNr: CA31760

Basses rätt i skafferiet

av Sebasthian Wilnerzon Thörn. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En kokbok med recept på något så ovanligt som riktigt äckliga rätter! Boken utgår från den YouTube-serie författaren gjort, där han utforskar matlagningskonstens djupaste avgrunder. Och en konst kan man verkligen kalla det, att hitta på rätter som fondue med kokosmjölk, blåmögelost och leverpastej. Eller smörgåstårta med lakritspulver, banan och böckling. En bok för den som vill få sig ett gott skratt och bli mätt utan att äta.

MediaNr: CA31625

Idrott, lek och spel

Östersunds FK

Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Östersunds FK är klubben som under många år förde en ganska anonym tillvaro i det regionala seriesystemet. Men för några år sedan började en målmedveten satsning på att lämna division II och sikta på spel ute i Europa. Många skrattade åt ambitionen men 2016 blev ÖFK ett allsvenskt lag som under sin debutsäsong gjorde bra resultat som imponerade på alla. Här berättas om klubbens resa och om framtidsvisionerna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31336

Militärväsen

Svenskt flyg under kalla kriget

Inläst av Olle Sköld. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur såg den svenska krigsplanen ut under kalla kriget? De taktiska anvisningarna för flyget, som tidigare var hemliga, presenteras här i detalj med hjälp av kartor och grafik. Det kalla krigets händelser och incidenter i luften visas i unika bilder både svenska och sovjetiska foton. Bland annat presenteras händelserna 1981 då den ryska ubåten U 137 gick på grund i Gåsefjärden. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA30768

Matematik

Hjälp ditt barn med matte genom hela grundskolan och gymnasiet

av Carol Vorderman. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bok för alla föräldrar som vill hjälpa sina barn med läxorna i matematik under hela skoltiden - genom hela grundskolan och gymnasiet. Med hjälp av diagram och steg för steg-instruktioner blir matematiken lättare att förstå. Boken är indelad efter olika områden: Tal, Geometri, Trigonometri, Algebra, Statistik och Sannolikhet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA28589

Naturvetenskap

Den stora ätstörningen

av Gunnar Rundgren. Inläst av Eva Dozzi. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

I mataffären tycks valmöjligheterna oändliga, men i själva verket är de flesta val redan gjorda. Våra inköp styrs till stor del av livsmedelsindustrin och den småskaliga matproduktionen har nästan helt ersatts av en globaliserad och industriell modell där vinst ofta går före kvalitet. Inte sällan tvingas bönderna av konkurrensskäl begå rovdrift på naturen. Bonden G.R. menar att jordbrukets roll att sköta om jordens resurser måste återupprättas.

MediaNr: CA30220

Medicin

Huden

av Yael Adler. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Huden är vårt största organ och vårt skydd mot omvärlden. Den sysselsätter oss dagligen: vi smörjer in oss med krämer, behandlar klåda och försöker skydda oss mot solens UV-strålar. Hudens känsliga receptorer hjälper oss att uppfatta världen omkring och skyddar kroppen. Den är en biotop för bakterier, svamp, virus och parasiter. Y.A., tysk hudläkare, tar ett helhetsgrepp om huden på ett medicinskt, filosofiskt och populärvetenskapligt sätt.

MediaNr: CA31946

FYSS 2017

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA32287

Livsviktigt!

av Mai-Lis Hellénius. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I den här boken beskriver Mai-Lis Hellénius, professor i preventiv kardiologi, hur man kan förlänga livet genom god kost och fysisk aktivitet. Boken inleds med ett avsnitt om livsstilens betydelse för hälsan och följs av texter om sömn och stress, vardagsmotion, samt arvets betydelse. Boken avslutas med recept. Texten är välskriven och full av enkla tips som det kan vara bra att bli påmind om. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31847

Underbara ADHD

av Georgios Karpathakis. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Personligt och inspirerande om att ha adhd, skriven av en som själv har diagnosen. Här hittar du konkreta tips på hur du får livet att gå ihop och bli harmoniskt trots, eller kanske tack vare, adhd. Förutom detta innehåller boken aktuell forskning i ämnet..

MediaNr: CA31404

Blodsockerkoll på 8 veckor

av Michael Mosley. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En bok om hur du på 8 veckor kan gå ner i vikt och samtidigt sänka ditt blodsockervärde. Förhöjt blodsocker är en av orsakerna till typ 2-diabetes, som ökar kraftigt i stora delar av världen. Boken beskriver en diet som kan bidra till en bättre hälsa, här finns såväl recept som praktiska tips. Förord av endokrinolog Kerstin Brismar. Michael Mosley, brittisk läkare som skrivit flera böcker om 5:2-dieten.

MediaNr: CA31654

Människans funktionella åldrande

av Åke Rundgren. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Åldersförändringarna och de åldersrelaterade sjukdomarna blandas enligt författarens uppfattning ofta samman. Avsikten med boken är att ge en konkret och översiktlig bild av de kroppsliga förändringarna i samband med människans åldrande. Åldrande är en oundviklig men oftast godartad process även upp i mycket hög ålder. Åldrandet kan i många fall påverkas och i viss mån uppbromsas.

MediaNr: CA31397

S-HLR vuxen för sjukvårdspersonal

Inläst av Eliabet Lindberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En instruktionsbok om hjärt- och lungräddning riktad till instruktörer i ämnet. Boken innehåller en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen kompletteras med en obligatorisk webbutbildning och den praktiska delen av boken går igenom luftvägsstopp, stabilt sidoläge, HLR med en- och tvålivräddarteknik, halvautomatisk defibrillering, samt användande av enkla hjälpmedel. Utgiven av Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

MediaNr: CA31691

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Klubben

av Åsa Anderberg Strollo. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Bruno 3000 som börjar med Tvillingarna. Bruno saknar sina gamla bästisar som har flyttat till USA. Han tänker att medan han förut var mitt i, är han nu mer mittemellan. Men Aline på judon är kul, och Yango och Lukas är coola men lite väl busiga. Tysta Ville är rolig och han gillar Minecraft som Bruno.

MediaNr: CA32006

Noll koll

av Arnar Már Arngrímsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Hannes har skickats från Reykjavik till sin farmor på landet. De känner inte varandra och det känns skit. Föräldrarna säger att det beror på att de måste få rätsida på ekonomin, men det är inte hela sanningen. Hannes har en del på sitt samvete och kanske kan vistelsen göra honom till en bättre människa? Han får bo i pappans pojkrum där inget har förändrats. Han funderar på flera saker - kommer hans rapptexter att nå ut? Vem är granntjejen Marta?.

MediaNr: CA31411

Ur askan

av Leigh Bardugo. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i Grisha-trilogin, som börjar med I ljusets makt. Skuggmästaren har intagit huvudstaden. Alina gömmer sig i underjorden tillsammans med Mal och resterna av den en gång så starka Grisha-armén. Jakten på eldfågeln ska snart börja. Den kan ge Alina den kraft hon behöver för att kunna mäta sig med Skuggmästaren, men samtidigt kan den kosta henne allt. Ravkas frihet står på spel, har hon egentligen något val?.

MediaNr: CA26739

Elon, Plexus och de gömda hundarna

av Milena Bergquist. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Elon har börjat i en ny skola, men ingenting har blivit bättre. Han är trött på att vara rädd, trött på att bli retad, trött på att vara ensam. När Elon hittar rottweilern Roger upptäcker han att han kan förstå hundar. Rogers husse är Plexus, en stark och jättesnäll gladiator från tv. Snart blir de indragna i ett spännande äventyr. Ska Elon och hans nya vänner hitta de försvunna hundarna innan det är för sent?.

MediaNr: CA32000

Aja baja, Alfons Åberg!

av Gunilla Bergström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Alfons Åberg är 5 år. Han gillar två saker mest - när pappa är med och leker och den stora verktygslådan. Men han får aldrig låna den, utom när pappa läser sin tidning. Så länge han inte använder sågen. Alfons bygger en helikopter, men han kan inte ta sig ut ur den och ett lejon närmar sig. Han måste ha sågen! När pappa ska hjälpa honom och får se vad Alfons byggt vill han också vara med och leka. G.B., 1942 -, flerfaldigt prisbelönad författare.

MediaNr: CA31895

Raska på, Alfons Åberg!

av Gunilla Bergström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alfons Åberg är 4 år. Nu är det morgon och snart dags att gå till dagis. Men det är svårt att komma iväg, det finns ju så mycket annat att göra! Dockan Lisa måste få på sig kläder, den nya djurboken måste tejpas ihop och leksaksbilen måste parkeras. Raska på! säger pappa till Alfons, men Alfons ska bara . G.B., 1942 -, flerfaldigt prisbelönad författare.

MediaNr: CA31896

Vem räddar Alfons Åberg?

av Gunilla Bergström. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alfons Åberg, 4 år, har precis flyttat till ett nytt område. Han känner ingen på gården än, men som tur är har han låtsaskompisen Mållgan. Mållgan kommer alltid när Alfons och ensam och ledsen, och han gör alltid som Alfons vill. Men en dag hör Alfons någon som gråter i trapphuset. Det är Viktor, som har ramlat och slagit sig. Viktor och Alfons blir vänner. G.B., 1942-.

MediaNr: CA31923

Den siste draken

av Patrik Bergström. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 serien Legenden om Örnfolket som börjar med Maximus ring. Remus tillhör Örnfolket och är så liten att han knappt kan klättra uppför en trappa. Det uppdrag som Remus står inför är desto större. Tillsammans med sina vänner, örnen Aquila och prinsessan Regina, måste han återbörda Maximus ring och stilla vulkanen.

MediaNr: CA30682

Minos - djävulstjuren

av Adam Blade. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beast Quest - Den magiska staven som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten. Tom, Elenna, Storm och Silver fortsätter sin resa genom landet Serafien. Hela kungadömet Avantiens öde står på spel. De gäller för Tom att besegra den skräckinjagande demontjuren Minos. Om han misslyckas är han dömd att lyda under den grymme Malvel. Den magiska staven är den nionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: CA31567

Skottsäker

av Chris Bradford. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Troy överlever en terroristattack trots att han blir skjuten på nära håll med flera skott. Han blöder inte ens. Han är skottsäker - på något sätt studsar kulorna bara tillbaka när de träffar honom. Troys förmåga är minst sagt ovanlig, och snart rekryteras han av SPEAR för att skydda politiker mot terroristattentat. Kan Troy och de andra ungdomarna i SPEAR, alla med sin speciella förmåga, skydda staden från fler angrepp? Science fiction.

MediaNr: CA32490

Tappa greppet

av Katarina von Bredow. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Släppa taget. Hampus och Victoria hänger alltid med varandra. I alla fall var det så till alldeles nyss. Tills den där dramaläraren Vincent kom med sina övningar och lockade fram en massa sanningar. Nu är allt förstört och Hampus har ingen aning om vart han ska ta vägen. Det är klart att gänget är kvar. Och nu vet Victoria hur Hampus känner: att han är kär i henne. Och ingenting kan någonsin bli som det har varit.

MediaNr: CA31044

Stanna kvar

av Melvin Burgess. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fjortonåriga Marianne ligger på sjukhus, utan att kunna röra sig och utan att vakna. Månaderna går och koman släpper inte sitt grepp om henne. Bokens andra huvudperson är hennes mamma, Julie. Hon är där varje dag och försöker desperat nå fram till sin dotter. Doktorerna är redo att ge upp. Men hennes föräldrar vill vänta till efter hennes födelsedag. Sedan ska de fatta sitt livs jobbigaste beslut. Lättläst.

MediaNr: CA31824

Den utvalda

av Kiera Cass. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien The Selection, som började med Ceremonin. Av 35 deltagare återstår nu bara fyra. Americas känslor för Maxon har blivit allt starkare och några veckor innan tävlingens slut inser hon att hon fallit rejält för honom. Men det är många som är ute efter att sabotera för dem och rebellernas attacker blir allt värre. Till slut riskeras inte bara Americas och Maxons framtid, utan allt som America någonsin har brytt sig om.

MediaNr: CA31924

Huset som trollade med tiden

av Jonas Cederquist. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Amanda går förbi ett ödehus varje dag när hon ska till skolan, Kråkslottet som pappa kallar huset. En del säger att det spökar och Amanda tycker att det är lite läskigt. En dag står en flicka utanför det tomma huset och vill att Amanda ska komma in och leka. Amanda springer därifrån, för det är nåt konstigt med flickan. Snart visar det sig att farmor vet mer om huset och vad som hände där för 50 år sedan. Spännande om tidens otydliga gränser.

MediaNr: CA31633

Ta mig tillbaka

av Jonas Cederquist. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på "Huset som trollade med tiden". Amanda har precis fyllt 11 år och hennes liv är fyllt av kompisar, skola och kärlek. Hon är också nyfiken på hur det ska gå för Simon, som just flyttat in i det nya huset på Brittas gamla tomt. Amanda känner sig vilsen nu när huset är rivet - kommer hon nånsin att få träffa Britta igen, eller har hon försvunnit för alltid? Drömlik berättelse om tiden som flyter.

MediaNr: CA32389

Nattgästen

av J. A. Darke. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hamid sitter barnvakt åt sina små tvillingkusiner. Tvillingarna påstår att en man klädd som en clown har kommit in i deras sovrum. Hamid tror att de drömt eller inbillar sig och får dem att lägga sig igen. Men samtidigt får han höra på nyheterna att en fånge rymt från ett fängelse i närheten. Konstiga ljud börjar höras överallt och till slut är det svårt att skilja på verklighet och mardröm.

MediaNr: CA30938

Dödlig kod

av James Dashner. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien The maze runner som börjar med I dödens labyrint. Boken är en bakgrundshistoria och utspelar sig före I dödens labyrint men efter I solstormens spår. Dödlig kod berättar om hur WICKED och Thomas byggde labyrinten, och om hur han tränades upp inför den. Boken har svar på många frågor: hur hittade WICKED The gladers? Vilka är Group 8? Och på vems sida står egentligen Thomas och Teresa?.

MediaNr: CA30817

Stulna liv

av James Dashner. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien VirtNet-spelen, som började med VirtNet-spelen: nivå dödlig. Michael har levt sitt liv i den virtuella världen VirtNet. Men när han fick uppleva de mörkaste delarna av världen kastades livet omkull. Gränsen mellan spel och verklighet försvann. Nu vet han att hackern Kaines plan är att ta över världen. Myndigheterna låtsas som ingenting och Michael riskerar allt för att rädda mänskligheten. J.D. har även skrivit serien Maze Runner.

MediaNr: CA32255

Världen efter

av Susan Ee. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Penryn & tidernas slut som börjar med Änglafall. När en grupp människor tillfångatar Penryns syster Paige, då de tror att hon är ett monster, slutar situationen med en massaker. Paige försvinner och Penryn letar efter henne på San Franciscos gator. Varför är gatorna så tomma? Under hennes sökande upptäcker hon änglarnas planer. Penryn får en skymt av deras motiv och inser hur långt de är beredda att gå. Fantasy och science fiction.

MediaNr: CA32333

Tisteltankar

av Anette Eggert. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

När Linns mormor sjunker ihop på gatan, blir Linn helt lamslagen och kan inte ens ringa efter ambulans. Det gör däremot Tim, en kille från skolan som man helst inte ska vara kompis med. Så får Linns skola en vattenläcka och alla elever blir uppdelade i olika klasser på en annan skola. Linn får svårt att hitta nya kompisar och dessutom hamnar Tim i samma klass. Linn gör allt hon kan för att passa in, men alla tisteltankar börjar skava i henne.

MediaNr: CA31250

Miras Martin

av Anna Ehring. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mira bor med sin mamma. För det mesta har hon det bra hemma och i skolan. Men ibland är det svårt att få ur sig rätt ord när någon lyssnar och inte bara stå tyst och se dum ut. Som när Mira äntligen får frågan om att följa med några på skolan och lyssna när deras band repar. Kompisen Martin spelar gitarr i bandet. Mira och Martin hänger ofta. De har ett ställe i skogen där de ses. Men i skolan hejar de knappt på varandra.

MediaNr: CA31739

Det här kalla landet

av Pernilla Gesén. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Noomi bor i Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland. Hon går i gymnasiet och är en del av en trygg familj. Så förändras allt. Efter att Noomi rånats av ett gäng invandrartjejer vänder hon sig till ett främlingsfientligt parti. Men Noomis klasskompis Zahra kommer i vägen. Som liten flydde hon från krig och förödelse. Zahra ifrågasätter allt som Noomi tror på. Först vill Noomi bara att Zahra ska försvinna, men snart händer något inom dem båda.

MediaNr: CA31035

Robert Arthur och demonprofessorn

av Charles Gilman. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Första delen om Robert Arthur och Lovecraftskolan. Robert är 12 år och ska precis börja i en ny skola. Den enda han känner igen sedan förut är mobbaren Glenn. Det visar sig snart att Lovecraft inte riktigt är som andra skolor - den är fylld av tvehövdade råttor, jättebläckfiskar och demonportaler! Elever försvinner och Roberts lärare äter upp en levande hamster. Vad är det som händer? Kan Robert stoppa de onda krafter som hotar förgöra skolan?.

MediaNr: CA31571

Bellman på skattjakt

av Peter Gissy. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bellman har en deckarfirma ihop med sina kompanjoner Ryssen och Norrmannen. Den här gången har hunden Napoleon sprungit bort. Hans ägare betalar bra för att få honom tillbaka. När Bellman och hans deckarvänner håller på med fallet, blir de plötsligt inblandade i ett helt annat mysterium. En ovanligt fräck stöld har skett på Folkmuseet. Hänger de två mysterierna ihop? Polisen står handfallen. Bellman och hans kompanjoner kallas till platsen.

MediaNr: CA31338

Glad och lycklig? Knappast

av Thomas Halling. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den första boken om Linn. Linns tillvaro är inte alltid helt lätt. Hennes föräldrar är skilda och mamma mår inte så bra. Hos pappa och hans nya fru måste Linn sitta barnvakt så ofta att hon inte hinner med skolarbetet. Dessutom härjar den elake Oskar i skolan. Tur att Linn har innebandyn och Aisha. Men hur ska hon göra för att fånga Habibs intresse, han verkar vara så bra och är så söt.

MediaNr: CA32407

Lögnernas träd

av Frances Hardinge. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Faith är 14 år när hennes pappa dör. Polisen tror att det är ett självmord, men Faith såg något den där natten och vet att han har blivit mördad. Eftersom Faith bara är en flicka och hon lever i det viktorianska England, är det ingen som tror på henne. Om hon ska få veta vad som har hänt, måste hon ta reda på det själv. Bland pappans tillhörigheter hittar hon ett märkligt träd som sägs avslöja hemligheter. Vinnare av Costa Book of the Year 2015.

MediaNr: CA32152

Hemligheternas skog

av Erin Hunter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Warriors som börjar med Ut i det vilda. Grårand riskerar den egna klanens förtroende genom sin kärlek till flodklanskrigaren Silverstråle. Eldhjärta är den enda som känner till deras relation, men den lömska Tigerklo verkar vara Grårands hemlighet på spåren. Eldhjärta bestämmer sig för att ta reda på vad Tigerklo tänker göra. Efterhand som Eldhjärta närmar sig sanningen avslöjas hemligheter som vissa anser borde ha förblivit dolda.

MediaNr: CA31761

Ut i det vilda

av Erin Hunter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Warriors. I generationer har de fyra kattklanerna delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras och alla respekterar inte längre lagarna som styr krigarkatternas liv. En dag vågar sig den nyfikna huskatten Rost ut i skogen och han dras omedelbart in i kattklanernas kamp. Men klarar en vanlig huskatt det hårda livet bland vildkatterna? Spännande berättelse om hjältemod, vänskap och svek.

MediaNr: CA31709

Illustrerade spökhistorier

Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En samling med 13 rysliga noveller. Berättelserna är skrivna av sex olika författare och utspelar sig både i nutid och förr i tiden. De är lagom läskiga och läsaren får möta spöken, vålnader, gastar och alla möjliga övernaturliga varelser. En del av berättelserna är nyskrivna och en del är återberättade och moderniserade klassiker.

MediaNr: CA32190

Diabolic

av S. J. Kincaid. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En diabol är en varelse med mänskligt utseende, en framavlad livvakt som ständigt står beredd att döda för att skydda sin ägare. Nemesis är en diabol. När hennes ägare får order att inställa sig i palatset som politisk gisslan, måste Nemesis ta hennes plats. Hon får jobba hårt för att inte avslöja sig, men när imperiet hotas av kollaps visar det sig att hon bär på annat än bara våld och instinkter. Kan Nemesis humana sida rädda hela världen?.

MediaNr: CA31368

Den avhuggna handen

av Åsa Lind. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Dödens bröder. Opus har lovat sin mamma att sköta sig exemplariskt hela sommaren. Det är villkoret för att han ska få vara ensam hemma på dagarna när hans mamma arbetar. Allt går bra tills han hittar en avhuggen hand utanför dörren. Den är visserligen av sten, men det blir början på en mystisk och helt galen kedja av händelser. Snart är Opus och hans vänner indragna i ett nytt fall där ingenting blir som de tänkt sig.

MediaNr: CA32007

De ofria

av Janne Lundström. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

År 1790 stiger 15-åriga Matilda Möllare i land på den svenska ön S:t Barthélemy i Västindien. Hon ska bo hos sin far som hon aldrig har träffat. Matilda tror sig kommit till paradiset men snart upptäcker hon att hennes far äger slavar - i hushållet finns tvillingarna Witte och Zwarte - som han behandlar illa. Matilda hjälper Zwarte att rymma vilket leder till en kedja av händelser med dramatiska och delvis katastrofala följder.

MediaNr: CA31787

Uppror

av Magnus Nordin. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Varelserna som börjar med Elias bok. Kapten Grip tvingar Emma att leva som en soldat i fästningen Torsburgen på Gotland. Hon råkar höra att det finns hjälp att få från fastlandet mot det dödliga viruset. Men kaptenen vägrar att ta emot den. Nu förstår han att Emma är ett hot eftersom hon vet vad som är på gång. Sebbe håller på att leta efter Emma men frågan är om han kommer att hinna fram i tid.

MediaNr: CA32151

Hittegods

av Kim Olin. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Åttonde delen i Pulverlandserien, som börjar med Avhopparen. Två år har gått sedan Pulverlands gamla boss dödades i en explosion. Den föräldralöse Marco lever ensam i Pulverland. I sin jakt på Filip Steen, som varit försvunnen en längre tid, stöter han på ett gäng konstiga personer. De bor i ett hus på Myrgatan och har helt egna uppfattningar om rätt och fel. Passar unga vuxna.

MediaNr: CA31852

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

av Lena Ollmark. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lilla Hon vill så gärna vara med i kuddrummet, men det får hon inte för de andra barnen. Men om hon går upp på vinden ska hon få vara med i kuddrummet. På vinden finns det jätteläskiga figurer, det har barnen berättat. Lilla Hon går till vinden. Då låser de andra barnen in henne och går därifrån. Alla de otäcka varelserna finns på vinden, men de visar sig vara snälla och hjälpsamma, inte alls som hon trott.

MediaNr: CA30683

Turneringen

av Åsa Oxenmyr. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Det är jullov och då är det ingen innebandyträning. Men Joel ska spela ändå för i år är hans lag med i turneringen i Olofström. Det är kul att spela en turnering, men det blir många matcher och Joels lag spelar sämre än vanligt. Ju tröttare de blir desto mer retar de sig på varandra. Kan de vinna ända? Lättläst.

MediaNr: CA31505

Döden i Skuggmyra

av Elsie Petrén. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 3 i Serien Skuggmyra som börjar med Mysteriet i Skuggmyra. Tim, Selma och Marvin gör en skrämmande upptäckt. Barnen anar att något inte stämmer trots att de vuxna tror att det finns naturliga förklaringar. I jakten på sanningen hittar de fler konstiga och mystiska samband. När de hamnar i livsfara måste de snabbt räkna ut hur alla ledtrådar hänger ihop innan det är för sent. Spåren som dyker upp pekar i en alltmer livsfarlig riktning.

MediaNr: CA31347

Harry Potter och den flammande bägaren

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Harry Potter och de vises sten. Harry, som nu är 14 år, har kommit tillbaka till Hogwart efter sommarlovet. Alla på skolan ser fram emot den kommande Triwizard-tävlingen, en tävling i häx- och trollkunskap. Harry blir utvald att representera sin skola. Harrys ärkefiende Voldemar lurar lömskt på hämnd. En berättelse full av överraskande påhitt, ordglädje och fantasi.

MediaNr: CA31753

Hjälp! Eld och lågor!

av Jo Salmson. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När en liten hund skadar tassen på krossat glas bestämmer sig barnen för att städa i parken. Men vårsolen skiner på det torra gräset och en mysig picknick- och städdag slutar nästan i katastrof när gräset börjar brinna. Hur kunde det gå så fel? Och vems var felet? När brandkåren släckt branden väntar ännu en överraskning för kompisarna. Denna gång blir det en rolig överraskning. Lättläst text med mycket bilder.

MediaNr: CA31369

En dag i stallet

av Anna Sellberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del 3 i serien om Vera och Buster som börjar med Önskeponnyn. Det regnar och Vera är tillsammans med kompisen Elin i stallet. De spanar på kattungar och borstar hästarna. Vera flätar Busters lugg. Sen kommer Elins bror Anton till stallet. Han tycker att Buster flätor är fula . Lättläst bok.

MediaNr: CA31678

Hästtokig

av Anna Sellberg. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde delen i serien Vera & Buster som börjar med Önskeponnyn. Vera är hemma från skolan, hon är nämligen sjuk. Men inte så himla sjuk ändå. Vera längtar så mycket efter Buster att hon smiter iväg till stallet när pappa sover. Bara ingen ser henne, hon får absolut inte vara med hästarna ensam. Boken avslutas med en faktadel om hästar i flock.

MediaNr: CA31679

Frankenstein

av Mary W. Shelley. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein lyckas skapa en konstgjord människa. Denna försöker bli omtyckt men hans upphovsman grips av fasa för sin skapelse och stöter bort den. Varelsen förvandlas till ett monster som regerar Frankensteins hela tillvaro och blir hans öde. Bearbetad och illustrerad version.

MediaNr: CA30721

Anton och andra olyckor

av Gudrun Skretting. Inläst av Anna Lyons. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Anton bestämmer sig för att göra nånting meningsfullt. Det är nämligen så att han fått reda på att han kom till av en olyckshändelse. Hans föräldrar försökte så gått de kunde att inte få barn. Det gick som det gick och nu när Anton ändå finns vill han gärna betyda något. Han och kompisen Ine ska fixa en tjej till Antons pappa. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort.

MediaNr: CA31788

Girlhood - har himlen en förort?

av Maria Stark. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Debutroman om tonårstjejerna Zandra, Johanna, Riita och Fatima från förorten. De är formade av sina tragiska barndomar som varit kantade av svek och övergrepp. De är arga, våldsamma och samtidigt väldigt utsatta, och vardagen består av kriminalitet och droger. De gör sitt bästa för att överleva i en grym värld, och de finner styrka i vänskapen. Boken utspelar sig i Södertälje i slutet av 1990-talet och bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA32366

Amy, Aron och anden

av Ulf Stark. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Amy önskar sig fred på jorden. Och en svart katt. Aron hoppas att hans pappa snart ska komma hem. Under tiden leker de på Skroten som Amys pappa äger. Men en dag råkar de snava över en liten rostig oljekanna med pip. Och inne i kannan bor den blyge och trulige anden Mujo. Det visar sig att det kan vara ganska bra att ha en vän som är ande. Passar barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: CA31699

Alla frågar sig varför

av Eva Susso. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Är alla lika mycket värda? Varför måste man dö? Vem bestämmer över min framtid? Var kommer elakhet ifrån? Barn ställer frågor om sådant vi alla funderar på, och ett antal filosofer ur historien försöker besvara dessa livsfrågor. Boken sätter frågorna i ett större sammanhang och diskuterar dem ur ett filosofiskt perspektiv i såväl text som bild. En tankebok för alla åldrar.

MediaNr: CA32041

Våra kemiska hjärtan

av Krystal Sutherland. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Uppmärksammad debut för såväl unga som äldre vuxna. Boken berättar om Harry Page och hans kärlek till skolkompisen Grace Town. Harry är ambitiös i skolan men också en obotlig romantiker. Grace är inte särskilt intresserad av Harry, hon har varit med om en förfärlig olycka och är trasig både fysiskt och psykiskt. Det här är ingen lycklig kärleksberättelse, snarare en bitterljuv skildring av livet som det kan vara, på riktigt.

MediaNr: CA31988

Katitzi Z-1234

av Katarina Taikon. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien som börjar med Katitzi. Våren 1945 förlovas Katitzi bort. Hon tvingas lämna skolan fastän hon inte kan läsa än och börjar istället att arbeta som diskplockerska. Nyutgåva med viss språklig modernisering och nya bilder.

MediaNr: CA31880

Alla på bollen

av Jesper Tillberg. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Livet i akademin. Nioårige Alex älskar fotboll. Tillsammans med sin bästis Limpan spelar han i klasslaget. Akademilagen tar bara ut de bästa spelarna och Alex har länge drömt om att få spela i ett. Så möter Alex och hans lagkamrater ett av de bästa akademilagen i söderort i en vänskapsmatch. Alex ger allt! När motståndarlagets tränare efter matchen berömmer Alex och erbjuder honom en plats i truppen ställs han inför ett svårt val.

MediaNr: CA31034

Från och med nu

av Katja Timgren. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När Amanda får hästen Ila förändras allt. Det som såg ut att bli den sorgligaste sommaren någonsin, utan bästisen Linnea, blir i stället en händelserik och omtumlande tid. Men Ila är nervös och pigg. Amanda vet inte hur hon ska klara av att rida sin egen häst. Så får hon hjälp av Kaja som är några år äldre och verkar känna Ila bäst av alla. Amanda börjar så småningom förstå att något inte är som det ska i Kajas liv. Kaja är rädd för något.

MediaNr: CA32005

Fasansfulla faster

av David Walliams. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En dag när Stella Saxby vaknar, känns det som att hon har sovit i flera år. Huset är tyst och det känns lite konstigt. Det visar sig att Stella har brutit vartenda ben i kroppen, och att föräldrarna har dött. Till råga på allt ska nu faster Alberta tillsammans med ugglan Wagner flytta in och ta hand om henne! Alberta är elak och snål. Världens sämsta faster, helt enkelt. Hur ska det här gå? D.W., 1971-, brittisk komiker och författare.

MediaNr: CA31367

Huset som vaknade

av Martin Widmark. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Larson börjar bli gammal. Han bor ensam i sitt stora hus och varje kväll går han runt till alla rum och släcker lamporna. En gång i tiden var huset fullt av liv. Men nu har hans fru Sara dött och barnen flyttade hemifrån för länge sedan. En kväll när alla lampor är släckta, ringer det på dörren. Det är en liten pojke som vill att Larson ska ta hand om hans blomma.

MediaNr: CA31947

LasseMajas teaterbok

av Martin Widmark. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Pjäserna är baserade på mysterier ur böcker i serien LasseMajas detektivbyrå, och de är tänkta att kunna spelas upp hemma eller i klassrummet. I boken finns också tips om hur man gör snygga kostymer, bygger sin egen rekvisita och kliver in i rollen som skådespelare, kostymör eller rekvisitör. Man kan välja mellan fyra olika pjäser: Tågmysteriet, Orkestermysteriet Diamantmysteriet och Kärleksmysteriet.

MediaNr: CA31853

Nelly Rapp och gastarna i skolan

av Martin Widmark. Inläst av Sonja Lindblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Sjuttonde fristående boken om Nelly Rapp. Nelly och Valle är på cykelsemester. De slår läger nära en nedlagd skola. Lägerplatsen ser idyllisk ut, men på natten tränger höga skrik ut från den gamla skolan. Nelly och Valle smyger dit och får se ett gammalt spöke rytande försöka få tre sjövilda gastar att lära sig läsa och räkna. Han berättar att detta är hans sista uppdrag innan han kan få frid. Nelly och Valle inser att de måste hjälpa honom.

MediaNr: CA31346

Striden vid Troja

av Beppe Wolgers. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Homeros berättelse om Trojanska kriget är en levande del av vårt kulturarv. Än idag kommer nya filmer och böcker på temat. I centrum av berättelsen står grekernas store hjälte Akilles, som hamnar i bråk med sin kung Agamemnon. Boken innehåller en förteckning över de viktigaste deltagarna i det Trojanska kriget, vilket ökar läsbarheten. Återberättelse av Beppe Wolgers från 1956.

MediaNr: CA31364

Mellan två stolar

av Daniel Zimakoff. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien FC Mezzi som börjar med Den nya klubben. Fotboll upptar mer och mer av Johans fritid. Dels spelet i klubblaget FC Mezzi, dels talangträningen han uttagits till. Och så ska han helst hinna med skolan också, och lagkamraten Ursula som han är kär i. Det är svårt att få ihop allt. Måste han offra fotbollen?.

MediaNr: CA31249

Facklitteratur

Litteraturvetenskap

Trollkarlar, spöken & fantastiska världar

av Britt Engdal. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 4 tim., 53 min.; 178 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 av 4 i en serie där författarna och bibliotekarierna Britt Engdal och Gull Åkerblom berättar om ett antal författare som skriver fantasy och skräck för unga. Vi möter här Lloyd Alexander, Gunila Ambjörnsson, Gillian Cross, Roald Dahl, Michael Ende, Kevin Cross-Holland, Jostein Gaarder, Maria Gripe, Eva Ibbotson, Brian Jacques och Diana Wynne Jones.

MediaNr: CA32155

Trollkarlar, spöken & fantastiska världar

av Britt Engdal. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar D. 1: 4 tim., 48 min.; 184 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 av 4 i en serie där författarna och bibliotekarierna Britt Engdal och Gull Åkerblom berättar om ett antal författare som skriver fantasy och skräck för unga. Vi möter här Niklas Krog, Kristoffer Leandoer, Ursula K. Le Guin, Margaret Mahy, Maud Mangold, Mikael Niemi, Meredith Ann Pierce, Tamora Pierce, Terry Pratchett, Philip Pullman, Joanne K. Rowling och Gull Åkerblom.

MediaNr: CA32302

Ekonomi och näringsväsen

Jag fixar mellanmålet!

av Maja Ljung. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

M.L. var med finalen av Sveriges Yngsta Mästerkock 2014. Här har hon samlat sina bästa mellanmålsrecept. Mellanmål kan ju vara ganska tråkigt, men med lite fantasi och planering kan det bli riktigt roligt! Här finns recept på bland annat majsvåfflor, nyttig mjukglass, pastalåda, tortillas, fruktbark, djurmackor, pizzagifflar, bananasplits och mycket mer!.

MediaNr: CA32113

Medicin

När jag får mens

av Pia Höjeberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En faktabok för tjejer om att få mens. Författaren är barnmorska med lång erfarenhet av att arbeta med flickor i yngre tonåren på ungdomsmottagningar och i skolan. Hon skriver här om den kvinnliga kroppen, hur den fungerar och vad det är att få mens och hur det påverkar livet. Dessutom kan vi läsa om gynekologiska undersökningar, sex och preventivmedel. Boken är tydlig och rakt på sak. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA31449