Nya talböcker april 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 173 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

13 svarta sagor

Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Innehåller tretton skräcknoveller av författarna Lova Lovén, Katarina Emgård, Mattias Lönnebo, Elisabeth Östnäs, Love Kölle, Mikael Strömberg, Eva Holmquist, Fred Andersson, Christina Nordlander, Alexandra Nero, Ida Tellestedt och Johan Grindsäter. Redaktör är Jonny Berg. Här finns både vampyrer, vålnader och andra monster.

MediaNr: CA32684

Sagas krönika

av Agneta Arnesson-Westerdahl. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Saga är en ung kvinna som måste fly från sin ätt i södra Norge. Om hon inte lämnar gården kommer hennes bror att slå ihjäl henne. Saga får tillfälligt skydd i Skiringssals storgård men måste fly vidare med ett handelsskepp till Brännö och Ribe. På skeppet finns Torleif och Rhani. Skeppet för trion till olika handelsplatser och slavmarknader i Skandinavien. Det är 800-tal, en vikingatid som är grym och hård men också rik på upplevelser och möten.

MediaNr: CA31693

Ord för ord

av Johan Asplund. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En samling essäer där författaren förenar sociologiskt resonerande med skönlitterär nyfikenhet och iakttagelseförmåga. Här finner vi texter om bland annat "Talekonst i Köpenhamn", "Möten med Ulf Linde" och "En typisk amerikansk polis". Johan Asplund, 1937-, finlandssvensk psykolog, kultursociolog och översättare.

MediaNr: CA32344

Versioner av oss

av Laura Barnett. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eva och Jim är båda 19 år, året är 1958 och platsen är Cambridge, där de båda studerar. De möts en dag när Eva får punktering på sin cykel och Jim hjälper henne. Blev det ett livsavgörande möte eller inte? Författaren ger tre olika versioner av deras framtid - tillsammans och utan varandra. Man får följa dem under 50 år - från 1950-talets Cambridge till nutidens London. Debutroman om valen vi gör och de olika vägar livet kan ta.

MediaNr: CA32484

Något du inte vet att jag vet

av Birgitta Bergin. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 11 tim., 19 min..

Fristående fortsättning på Som ett brev på posten. Åttiotvååriga Elsa och Tore har gift om sig och kommer nu hem ett år efter förlovningsfesten. De bjuder ut sina familjer till en helg i skärgården. Under året som gått har flera av släktingarna rannsakat sig själva. Men samtidigt har nya hemligheter staplats på varandra, saker har iakttagits och värderingar har ställts på sin spets. Allting kulminerar under helgen på skärgårdsön.

MediaNr: CA31255

Ett överraskande möte

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 26 min..

Del 39 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Med tiden blir det tydligt att några av tjänarna på Ley förser sig själv av godsets överskott. Rise och de andra är på sin vakt när lord Sommerville bjuder till bal i deras ära, men de vuxna får hjälp från oväntat håll. Några av tjänarna som har stulit klarar sig undan och Rise förbarmar sig över Susie som hävdar på att hon är oskyldig. Men hur ska de kunna bevisa att hon talar sanning?.

MediaNr: CA32710

So sad today

av Melissa Broder. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Essäsamling av den amerikanska författaren Melissa Broder. Broder har ett populärt Twitterkonto med samma namn som boken, där hon skriver om sin ångest och sina återkommande panikattacker. I den här boken har Broder utgått från sina tweets när hon skrivit en rad skarpa historier om depressioner, Botox, sex och självinsikt. Berättelserna är djupt personliga och fulla av humor.

MediaNr: CA32642

Jag bekänner

av Jaume Cabré. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Adrià Ardèvol växer upp i Barcelona som enda barn till en hårt arbetande far och en känslokall mor. Han är ett ensamt barn och sitter ofta gömd bakom soffan och lyssnar på de vuxna. Då hans far plötsligt dör förändras allt. När Adrià blir 60 år får han diagnosen alzheimer och beslutar att skriva ner sin livshistoria innan han glömmer allt. Det blir samtidigt en krönika över Europas historia. Prisbelönt roman av J.C., 1940- , katalansk författare.

MediaNr: CA31944

Trollbunden

av Barbara Cartland. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 46 min..

Den unga och föräldralösa Celeste är förtvivlad. Hennes bror har förlorat familjegodset på kortspel. Nu vet hon inte ens om hon kan bo kvar i trädgårdsmästarbostaden tillsammans med sin gamla barnsköterska längre. Men den nye innehavaren av godset, Earl of Meltham, visar sig vara något helt annat än vad hon hade väntat sig. Men när han erbjuder henne att bo kvar mot att hon blir hans älskarinna blir hon förfärad. Hur ska det gå nu?.

MediaNr: CA32797

Inspektor West

av John Creasey. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 59 min..

Atmosfären på fabriken är laddad och arbetarna har hotat med strejk. Dessutom har en svår olycka inträffat och en bil har kört av testbanan under mystiska omständigheter. Någon vill stoppa driften i fabriken. Inspektor West från Scotland Yard tar sig an fallet. Men han måste gå försiktigt fram för att inte förvärra situationen eller riskera sin egen befordran. J.C., 1908-1973, brittisk deckar- och thrillerförfattare.

MediaNr: CA32538

Inland

av Arne Dahl. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar 14 tim., 2 min..

Den andra boken med Sam Berger och Molly Blom. Sam och Molly får ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? Snart är de två på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis. Molly gömmer Sam i Norrlands inland. Sam får också hjälp av sin före detta partner Désirée.

MediaNr: CA31251

Det sjunger i isen

av Linnea Dunér. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

De tre systrarna Dalin har levt ett lugnt och skyddat liv som döttrar till stadens kyrkoherde. Men allt förändras en vinternatt 1869. Den äldsta dottern Inez försvinner i en snöstorm. Hon räddas av den ökände demonen från Svartmyr, en skräckfigur som alla i trakten fruktar. Men Inez ser något annat i mannen och beslutar sig att stanna kvar i skogen hos honom. Historisk roman som är första delen i trilogin Vargatider.

MediaNr: CA31772

Raseri

av Andreas Ek. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på en annan ort tillsammans med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Den framgångsrike MMA-fightern Pontus hamnar mitt i händelsernas centrum, i en stad som håller på att kollapsa. Thriller med skräckinslag.

MediaNr: CA32421

In i minsta detalj

av Kristin Emilsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Freja och Anton är nöjda med tillvaron. Deras största problem är om väggarna i den nyrenoverade vindsvåningen i SoFo på Södermalm i Stockholm ska målas tofuvita eller äggskalsvita. Livet är planerat i minsta detalj. Ända tills Antons pappa plötsligt dör och de tvingas bege sig till Idemåla, den lilla hålan i Småland där Anton vuxit upp. Freja märker snart att här finns det hemligheter begravda. Feelgood om storstad, landsbygd, kärlek och vänskap.

MediaNr: CA32386

De groteska

av Hanns Heinz Ewers. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den tyske författaren H.H.E., 1871-1943, skrev några av sin tids märkligaste berättelser. Det är mörka sagor om besatthet, förvandling, ondska och blod. Hans noveller är suggestivt mardrömslika och ohyggliga. Skräckmästaren H.P. Lovecraft skrev att Ewers noveller "har kvaliteter som höjer dem till klassisk nivå" och att han i "sina mörka skapelser effektivt använder sig av sina kunskaper om modern psykologi".

MediaNr: CA32345

Man kan liksom inte ångra sig

av Karin Flygare. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Stina och Martin var länge ett par men när Stina ville att ta en paus träffar Martin snabbt en ny kvinna som han får barn tillsammans med. Stina famlar i sin nya tillvaro, när hon möter Adam från Bangladesh börjar hon tro på framtiden igen. Samtidigt vill Stinas dementa mamma att Stina ska läsa brev som hennes mormor lämnat efter sig. I breven framträder en kvinna vars liv delvis är en gåta. Berättelse om kvinnors livsval och om moderskap.

MediaNr: CA31274

Generalsekreteraren

av Mark Fredel. Inläst av Camilla Bard. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stockholm 2001. Den unge studenten Alex ska praktisera på Världsbanken och börjar med några veckor på UD. Han finner av en slump ett dokument som varit hemligstämplat i 40 år. Dokumentet tar upp händelserna kring flygolyckan i Kongo 1961 när den dåvarande generalsekreteraren i FN, Dag Hammarskjöld, omkom. Alex börjar forska i historien och upptäcker snart att det finns någon som försöker stoppa honom. Politisk thriller.

MediaNr: CA32552

Ingenstans att vila sitt huvud

av Françoise Frenkel. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Året är 1921 när Françoise Frenkel, en ung polskjudisk kvinna, passionerad bokälskare och frankofil, öppnar sin första franska bokhandel i Berlin, Bokens Hus. Det här är hennes berättelse om de tidiga lyckliga åren och senare om de hot och förföljelser som tvingar henne att 1939 fly till Paris. Efter den tyska ockupationen av Frankrike lever hon ett dramatiskt liv som flykting innan hon tar sig till Schweiz 1945. Boken utkom första gången 1945.

MediaNr: CA32383

Atlantis barer

av Durs Grünbein. Inläst av Christer Bjärehag. Talboken omfattar 2 tim., 13 min..

Den tyske författaren D. G., född 1962, utforskar i fjorton texter fascinationen för havet, inte bara i böcker, utan också på Museo Archeologico i Paestum och på botten av Tyrrenska havet. Han utgår från en vers i en av sina egna dikter - "Kosmopolit". Det är framför allt slutraderna som D. G. försöker reda ut: "I transithallen,/där dödtid i onödan håller en vaken,/besannas ett stäv från Atlantis barer.//Att resa är en försmak av Inferno.".

MediaNr: CA32387

Lex Domini

av Staffan Gullsby. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sebastian Ekberg är kirurg i en norrländsk småstad. När en kvinna söker upp honom efter det att två till henne närstående personer har dött väcks hans nyfikenhet. En frikyrkoförsamling som ägnar sig åt helanden, under och mirakler är inblandad. Tillsammans med journalisten Ove Markström börjar han nysta i fallet och det blir en brysk påminnelse om vad en blind tro kan leda till. Fristående fortsättning på Lex Duplex.

MediaNr: CA32579

Eldstekel

av Krister Gustavsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En berättelse om att erövra och förlora sitt människovärde. Parasitärt och symbiotiskt föds och växer berättelser ur och med varandra. En smärta utan uppsåt sprider sig blint genom livet. Kärleken är en nåd men med låg sannolikhet. Med Eldstekel återvänder Krister Gustavsson till berättandet och anknyter därmed till sin roman Stadsflygaren från 1989 och tankeboken Vindbro från 2010.

MediaNr: CA32610

Förhandlaren

av Dee Henderson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kate O'Malley, gisslandeförhandlare i Chicago, skickas ofta in i kritiska lägen. Hon hamnar i ett knivigt gisslandsdrama i en bank. Inne i banken finns FBI-agenten Dave Richman. Mot Kates vilja ingriper han i skeendet. När gisslan fritagits fortsätter de hålla kontakt - de hjälps åt i en utredning samtidigt som de attraheras av varandra. Dave har en stark gudstro och en beskyddande attityd. Kan Kate obetvingat lita på honom? Religiös thriller.

MediaNr: CA32212

Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Efter ett frukostgräl flyr Annie från man och hem i Uppsala. Grälet berodde på en skitsak, men många skitsaker plus tid är ju lika med ett liv och nu står hon här i Storbygdsele i Norrbottens inland. I sin hand håller hon ett blått rep med en främmande hund, och dessutom har hon fått ärva ett gammalt nedslitet hotell. En roman om minnen, drömmar och familjehemligheter.

MediaNr: CA32838

Ringaren i Notre-Dame

av Victor Hugo. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klassisk roman som utkom 1831. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1400-talet. Quasimodo är en vanskapt och enögd ringare i den stora kyrkan Notre Dame. Han älskar Esmeralda och försöker rädda henne när hon anklagas för mord och häxeri. Omarbetad version för barn- och ungdom. Den tryckta boken innehåller illustrationer.

MediaNr: CA32150

Oväntad förälskelse

av Brenda Joyce. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6, fristående, i serien Familjen de Warenne. Alexandra Bolton lovar sin döende mor att ta hand om sina systrar och sin far. För att rädda familjens anseende måste hon gifta sig med en äldre godsägare. Men när Alexandra möter den ökände hertigen av Clarewood vaknar en slumrande passion till liv inom henne. Trots det avvisar hon honom. Men Clarewood ger sig inte och när de äntligen får varandra hotar en fruktansvärd hemlighet att skilja dem åt.

MediaNr: CA32712

Enhörningen

av Jonas Karlsson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Diskuskastaren Björn Adolfsson, med smeknamnet Enhörningen, bestämmer sig vid 37 års ålder för att göra comeback. Målet är att ta guld på OS i Rio de Janeiro 2016. Han skyr inga medel och när möjligheten att ingå i ett forskningsprojekt dyker upp tvekar han inte. Samtidigt har kriminalreportern Sandra Hatt nystat i några överföll i den norrländska orten Rivaara och funnit kopplingar till Rio. Spänningsroman som belyser idrottens mörka sidor.

MediaNr: CA31850

Kejsarn av Portugallien

av Selma Lagerlöf. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Dottern Klara Gulla är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka. När hon ger sig iväg till storstan och dras till det lättsinniga livet där blir Jan tokig. Hans vanmäktiga faderskärlek spränger alla gränser och han vandrar in i vansinnets rike. Han blir kejsaren av Portugallien, som med orubbligt tålamod väntar på dotterns återkomst i furstlig prakt och härlighet. Klassiker från 1914. Förord av Sara Stridsberg.

MediaNr: CA32883

Finna sig

av Agnes Lidbeck. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Anna lever med Jens. När de får sonen Harry träder Anna in i en ny roll. Ska hon bara vara mamma nu? Eller kan hon vara något mer? Hon vill vara någonting mer, och på en fest träffar hon den betydligt äldre Ivan. Hon blir hans älskarinna. Och sedan hans omhändertagare. Hon smeker barnets, älskarens och den döendes kinder, i tur och ordning. Debutroman om kvinnans möjligheter och begränsningar, och om de roller hon förväntas spela.

MediaNr: CA32582

Storm i den pelare som bär

av Andreas Lundberg. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Anteckningar som författaren skrev på sin mobiltelefon när han låg inlagd på en sluten psykiatrisk avdelning. Efter det att han kommit hem från sjukhuset har han varsamt redigerat anteckningarna; det är hundratals korta ögonblicksbilder inifrån sjukdomens mittpunkt. Depressionen är "som när en damm fryser igen, först isolerade isfläckar, som sedan knyts samman och blir stora flak tills hela dammen är täckt och frusen till botten".

MediaNr: CA32124

Den sista föreställningen

av Dennis Magnusson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jenny vakar över sin make som är döende i cancer. Hon är dramaturg på stadens teater där han har chef och firad regissör. På sjukhuset träffar Jenny Mikael, vars mormor också är döende, och de två finner tröst hos varandra. Men snart upptäcker hon att Mikael kommer från en annan värld - en värld av organiserad brottslighet och blodiga uppgörelser. Psykologisk thriller som rör sig mellan teaterns fina salonger och den undre världens råa miljöer.

MediaNr: CA32233

Snö

av Jakob Mjöbring. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 33 min..

Del 2 i en trilogi om Katja Lyss, kriminalpolis i Umeå. Katjas skidsemester i Kittelfjäll avbryts av att det inträffat ett dubbelmord i en renvaktarstuga långt ut i den väglösa fjällvärlden i Västerbotten. Samtidigt som snön vräker ner och suddar ut alla spår ger sig Katja ut på en jakt som tar henne till Paris och tillbaka till de vita vidderna. Morden har internationella förgreningar och Katja får slita hårt för att hitta sanningen.

MediaNr: CA32713

Mellan öarna i de långa sunden

av Jonas Modig. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dikter som rör sig mellan det naturlyriska och allmänmänskliga. Årstider kommer, vänner lämnar och det outsägliga är oss samtidigt alldeles nära. Liksom i den tidigare prisbelönta diktsamlingen Kaninen rymde från 2014 finns Kaninen med i en svit som skildrar djurets förhållande till civilisationen, människan och om Kaninen vill tillbaka till alla problem i dagens samhälle. Sjätte diktsamlingen av J.M., 1943- , sedan debuten 1968.

MediaNr: CA32647

Ibland är man lessen ibland är man glad

av Martina Montelius. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Rakel är 32 år och hatar allt som är naturligt. Hon bär på ett hjärta som när som helst kan sluta slå och lungor som hotar att ge henne andnöd. Därtill bär hon på en ångest som sliter henne i stycken inifrån. På skolan där hon arbetar får ingen veta hur hon lider. Rakel bryr sig inte, hon väntar på ett svar som hon skickat till Sven, en man hon tror kan bli hennes kamrat. Melodram om kärlekens många fula, och mindre fula, ansikten.

MediaNr: CA31945

Barmark

av Malin Nord. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Det är 1940-tal och Norge är ockuperat av Tyskland. Signe tvingas fly över fjällkedjan till Sverige. I sin kropp bär hon en dotter, bakom henne rämnar livet. Hon bosätter sig i ett stort hus på landsbygden i Jämtland. Många år senare flyttar Signes dotterdotter Anja in i samma hus. Hon hittar Signes dagböcker och läser om den våldsamma smärta det innebär att överge allt. Roman om hur mörka ekon kan färdas genom tid och generationer.

MediaNr: CA32714

Utan ett spår

av Lesley Pearse. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den lilla byn Sawbridge firas drottning Elizabeth II:s kröning. När Cassie inte dyker upp till firandet blir Molly orolig. Hon beger sig till Cassies stuga där hon hittar vännen död. Cassies 6-åriga dotter Petal är försvunnen. Molly hittar en ledtråd med koppling till London och bestämmer sig för att åka dit. Resan in i Cassies mörka förflutna visar sig bli farlig, och frågan är hur mycket Molly är villig att riskera för att hitta Petal?.

MediaNr: CA32544

Tjevengur

av Andrej Platonov. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Föräldralöse Sasja Dvanov växer upp i en fattig by. När revolutionen omkullkastar tsarväldet tar han värvning i Röda armén och deltar efter inbördeskriget i byggandet av kommunismen. Men en dag inser han att byråkraterna har tagit över revolutionen. Boken skrevs 1927-28, men publicerades först 1978. Den ryske författaren A.P., 1899-1951, var länge censurerad men räknas numera till en av den ryska litteraturens klassiker.

MediaNr: CA32115

En själ som blöder

av Mikael Ressem. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar 9 tim., 6 min..

Fjärde boken om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström i Gävle. Erik vaknar upp efter hejdlös fylla och inser att han befinner sig på ett plan på väg mot Thailand. Väl där blir han kastad i fängelse utan att förstå varför. Eriks vän, polisen Patrik Andréasson, får ett meddelande om vad som har hänt och flyger till Phuket med förhoppningen att få hem Erik. De dras in i en härva med illegal organhandel som har förgreningar till Sverige.

MediaNr: CA30378

Dröm och verklighet

av Nora Roberts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 41 min..

I Friendly, New Mexiko händer det inte mycket. Men så åker filmregissören Phil Kincaid fast för fortkörning när han är på genomresa i staden och blir kastad i finkan av sheriffen Tory Ashton. Han slås omedelbart av hennes skönhet och bestämmer sig för att förlägga sin nästa filminspelning till staden. Snart myllrar Friendly av liv och Tory får fullt upp. Hon irriterar sig på regissören, men samtidigt framkallar han andra, oväntade känslor.

MediaNr: CA32206

En ö i väster

av Torsten Sandberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 8 tim., 15 min..

Roman som utspelas på Torskholmen, en liten ö i den bohuslänska skärgården. När romanen tar sin början - en höstdag under 1790-talets sista år har ön en befolkning på cirka 400 människor. Här går fiskeriyrket i arv. Den värdefulla fisken finns i havets djup, men det är ett farligt arbete som kräver många människoliv. Berättelsen följer två familjer och deras slit i vardag och helg. T.S., 1900-1946, skrev flera romaner från västkusten.

MediaNr: CA32882

In i värmen

av Margit Sandemo. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar 6 tim., 44 min..

Del 14 i serien Legenden om ljusets rike som börjar med Viskningen. I Lilla Madrid, även kallad de missanpassades stad, fick Väktaren Goram ett viktigt uppdrag. Den unga flickan Lilja hade bett om hjälp till sin sju år gamle kusin, Silas, som hade stora problem både i skolan och i hemmet. Samtidigt var en del av Ljusrikets invånare strandsatta ute i De Svarta Bergen och vägen hem verkade längre och svårare än någonsin tidigare.

MediaNr: CA32644

Livshunger

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 4 tim., 52 min..

Del 16 i serien Legenden om ljusets rike som börjar med Viskningen. Berengaria var känd som en livlig flicka med en glödande aptit på livet. Nu hade denna livshunger mattats av. Alla i hennes närhet hade funnit sin specielle vän, men själv kände hon sig ensam och uppgiven. Som tur var blev hon utvald till att delta i en sista viktig expedition till De Svarta Bergen - för att oskadliggöra de stora och farliga svarta fåglarna.

MediaNr: CA32833

Mörkrets ande

av Margit Sandemo. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 6 tim., 1 min..

Del 15 i serien Legenden om ljusets rike som börjar med Viskningen. Elixiret som skulle rädda världen var klart. Så snart människor och väsen i Ljusets rike och ute i Mörkret hade druckit av det, skulle allt vara klart för att uppsöka människorna ute på Jorden. Men i mörkrets rike väntade en ond makt på Ljusrikets utsända - och speciellt på Elena.

MediaNr: CA32758

Kungarnas kung

av Harry Sidebottom. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Roms krigare som började med Stormningen. Året är 256 e.Kr. Kristendomen har spridits snabbt över kejsardömet och under ytan intrigerar maktens män. Samtidigt pressar sassanidernas styrkor på längs östfronten. När general Ballista återvänder till hovet inser han att det finns de som hellre ser honom död än levande. Han är snart fast i en härva av intriger. Bygger delvis på verkliga händelser vilket redovisas i slutet av boken.

MediaNr: CA32615

Atlantis

av Marie Silkeberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Diktsamling där ett du rör sig genom depressionens landskap, terrordådens städer, flyktingars redan tömda platser; till andra kontinenter, städer och tillstånd. I en samtid som är efterskalvets, brottens, uppbrottens. Varje plats är en annan tid, ett förflyttat centrum. Tid och plats sammanförs inte annat än i de ögonblick som berättas - kärlek, död och former av motstånd i detaljernas intensitet. M.S., 1961- , svensk poet och översättare.

MediaNr: CA32256

Avbilden

av Anna Snoekstra. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En ung kvinna grips för snatteri och för att undkomma polisen låtsas hon vara den försvunna Rebecca Winter. De är nästan identiska och snart lever hon Rebeccas liv. Men gradvis inser hon att den som ligger bakom försvinnande fortfarande finns i hennes närhet. Det som skulle vara början till ett nytt liv blir snart en mardröm. Psykologisk thriller där en kvinnas mörka förflutna blir en annans ödesdigra framtid.

MediaNr: CA31758

Romanerna om Patrick Melrose

av Edward St. Aubyn. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar Vol. 2: 15 tim., 1 min.

I Edward St Aubyns självbiografiska romansvit i fem delar skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den brittiska överklassens kyligaste kretsar. På svenska ges böckerna ut i två band. Volym 2 innehåller de två sista romanerna Modersmjölk och Till sist. Här är det förhållandet till modern som står i centrum.

MediaNr: CA32558

Liten bok om döden

av Andrzej Stasiuk. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den polske författaren A.S., 1950- , berättar i fyra historier om avsked och död. Om farmodern som helt enkelt tog ett steg över till den andra sidan. Om författarkollegan Augustyn som förlorade minnet. Om den älskade hundens sista dagar. Och om ungdomsvännen Olek som under en resa till Budapest avslöjar att han är döende. Döden bär inte längre farmoderns godmodiga ansikte.

MediaNr: CA32126

Viktor Boring

av Leonard Strömberg. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar 8 tim., 17 min..

Det saknas över tvåtusen kronor från kassan hos grosshandlare Stral. Misstankarna faller på den 24-åriga Viktor Boring som arbetar på kontoret. Han hävdar energiskt sin oskuld men hamnar ändå på Långholmen. Viktor litar på att Gud finns med honom, men hur kommer han att klara av att vara stämplad som brottsling trots att han är oskyldig? Leonard Strömberg, 1871-1941, var verksam som pastor i Nebraska och skrev många böcker med religiösa motiv.

MediaNr: CA32597

Olyckan

av Constance Lindsay Taylor. Inläst av Aminata Grut. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Livet förändras dramatiskt för Sue när hennes tonårsdotter Charlotte hamnar i koma efter en trafikolycka. Sue och hennes make vakar på sjukhuset samtidigt som de försöker få ihop en fungerande vardag. Sue hittar Charlottes dagbok och det verkar som den ordentliga dottern har levt ett dubbelliv. Parallellt spökar Sues förflutna där hon hade ett förhållande med en psykopatisk man. Vad inträffade egentligen vid trafikolyckan? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA32369

Döden stiger på vid Slussen

av Carl Tiberg. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En av allt att döma oklanderlig före detta docent i ryska knuffas ut från ett stup vid Katarinavägen i närheten av Slussen i Stockholm. Charlotte Ekelöf, kommissarie vid Enhet D på Stockholmspolisen, och hennes kollegor är rådlösa inför detta brutala och gåtfulla mord. Mitt på Södermalm med uppenbar risk för vittnen. Allt verkar slumpartat men på samma gång planerat in i minsta detalj. Deckardebut.

MediaNr: CA32044

Jan-Erik Ullström ger dig Skrot & Korn

av Jan-Erik Ullström. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 43 min..

Kjell-Elvis Korn bor i Byatorp på västgötska landsbygden. Han är skrothandlare och rejält stolt över det han byggt upp: en skrotgård där bilvrak trängs med cyklar och skördetröskor. Passionen är gamla folkabussar och när Kjell-Elvis får möjligheten att köpa en riktig raritet för en spottstyver börjar äventyret. Problemet är att han måste hämta den personligen i Stockholm. En del dialektala inslag. Fristående uppföljare till Frid & Fröjdh.

MediaNr: CA31833

Självporträtt med bisvärm

av Jan Wagner. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Lyrik där världen framträder som på en gång igenkännbar och ny. Det är en poesi präglad av den nyfiknes upptäckarglädje, den hängivnes sinnlighet, av känslig precision och lustfylld svalka. I dikter om slånbär, världskrig, utbrytningsartister och om pitbullen, harmynthet och bisvärmar leker författaren med rim, meter och metaforer. J.W., 1973- , en av Tysklands med lästa och översatta lyriker. Översättning och efterord av Aris Fioretos.

MediaNr: CA32837

Sommarön

av Sloan Wilson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 12 tim., 50 min..

Ken Jorgenson och Sylvia Raymond möttes första gången på sommarön när de var tonåringar, men skiljdes åt på grund av klasskillnader. Andra gången de träffades blev de förälskade, men då var de redan gifta med andra och hade barn. Men den sommaren träffas också Kens dotter Molly och Sylvias son John och blir kära i varandra. Klassisk kärleksroman som kom ut på engelska 1958 och filmatiserades 1959. S.W., 1920-2003, amerikansk författare.

MediaNr: CA32539

I det här jävla landet

av Kent Wisti. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

K.W. är präst i Svenska kyrkan och konstnär. Han har under många år gjort satiriska teckningar först på sin egen Facebooksida, sedan även publicerade i olika tidningar. Ett urval presenteras i denna bok. Satiren är varm och uppmanar till kärlek och glädje samtidigt som den har en tydlig udd mot främlingsfientlig politik och rasism. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta texten jämsides.

MediaNr: CA32537

Hemma där hjärtat väntar

av Sofia Ymén. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Klaras morbror har gått bort och lämnat sin veterinärpraktik till henne. I sex månader måste hon få det att fungera för att få sitt arv. Det är en verksamhet som ligger i Österby, hennes hemort, och som knappt går runt. Hon bestämmer sig för att ta chansen. Uppdraget blir svårt, inte minst eftersom hennes ungdomskärlek Axel finns där. Klara inser snart att hennes hjärta klappar inte bara för Axel, utan också för byn hon en gång kallade hemma.

MediaNr: CA32351

Hemma hos Bettan

av Eli Åhman Owetz. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Feelgood-roman om vännerna Bettan, Matte och Carina, som har fastnat i en trist vardagslunk. Bettan harvar på som busschaufför, trots att hon vill öppna inredningsbutik. Mattes författarkarriär tar inte fart och Carina har just blivit sparkad från sin chefstjänst. De drömmer om forna tider och bestämmer sig för att återbesöka 1970-talet. De åker till Bettans stuga, platsen där allting började. Väl där leder en missuppfattning till en affärsidé.

MediaNr: CA31873

Tryggare kan ingen vara

av Dag Öhrlund. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Kommissarie Ewert Truut har på nåder fått komma tillbaka från förvisningen i Skåne till Stockholmspolisen för att jobba med cold cases. Men när någon skjuter mot barn och bedriver utpressning mot samhället får han order att ta sig an fallet. Än en gång kastas Ewert och hans medarbetare Carolina Herrera och Måns Schmidt in i en rasande kamp mot klockan samtidigt som de har press från ledningen och jagas av media. Andra boken om Ewert Truut.

MediaNr: CA31906

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Nätmobbning, näthat och nätkärlek

av Elza Dunkels. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

E.D., docent i pedagogik, ger en nyanserad och fördjupad bild av ungas vardag på nätet och hur vi vuxna kan förhålla oss till den. Innehåller en översikt av forskningsläget kring nätmobbing och belyser vilka skillnader som finns mellan mobbing på och utanför nätet. Hon resonerar kring frågor hur fenomen som näthat och nätkärlek kan uppstå och hur nätet påverkar vår kommunikation. Även tips på hur man kan förebygga olika typer av kränkningar.

MediaNr: CA32648

Medan gräset gror

av Emilia Fogelklou. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 1: 3 tim., 31 min..

Volym 2 av 2. Emilia Maria Fogelklou-Norlind, 1878-1972 var en svensk teolog och författare. Hon blev, som första kvinna, teologie hedersdoktor i Uppsala 1941. Boken består av femton olika texter, författade mellan åren 1909-1911. Författaren skriver bland annat om isolering och gemenskap, kristen fromhet och genialitet samt manligt och kvinnligt.

MediaNr: CA31423

Det hände på Skansen

av Jonas Wahlström. Inläst av Lena Thyberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Skansen är världen äldsta friluftsmuseum och fyllde 125 år 2016. J.W., mångårig chef på Skansen-Akvariet firar det med att berätta 125 personliga historier om sitt liv med djur och människor på och runt Skansen. När han var 8 år fick han ett årskort till Skansen av sin mormor och nu 64 år gammal är han den äldste på Skansen, ingen har jobbat där längre än han. Många dråpliga och spännande historier. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32009

Religion

Brev från en klostercell

av Hans Gunnar Adén. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När Hans Gunnar Adén var 33 år gjorde han allvar av en mångårig dröm. Han hoppade av sin karriär och gick i kloster. Efter två år i ett benediktinkloster och tio år i ett cistercienskloster återgick han till ett vanligt liv. Här skildrar han åren i kloster utifrån brev och dagboksanteckningar. Hans Gunnar Adén, svensk diplomat, verksam i Frankrike, Ryssland och Ukraina, tidigare Sveriges ambassadör i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan.

MediaNr: CA32800

Religion och naturvetenskap

av Philip Clayton. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Religion och naturvetenskap är förmodligen de två starkaste sociala krafterna i världen i dag. Men de anses ofta stå i olöslig konflikt med varandra. P.K., professor i religionsfilosofi, ger en introduktion till de mest brännande frågorna och åsikterna inom medicin, biologi och teknik. Han presenterar de dominerande uppfattningarna i en rad världsreligioner och vetenskapsgrenar och ställer frågan om det går att hitta en framtida samsyn.

MediaNr: CA32352

Lovad vare du

av Franciskus. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I juni 2015 gav påve Franciskus ut sin encyklika om miljön med titeln "Laudato Si - on care for our common home". Påvens encyklika är en kraftfull uppmaning till omtänkande, "ekologisk omvändelse" och handling. Den uppmanar till mycket mer än att förvalta naturen och bekämpa miljöförstöringen; allt i världen är sammanlänkat, alla varelser har ett värde och därför behövs en utvidgad syn på ekologi, ekonomi och utveckling.

MediaNr: CA32578

Från konflikt till gemenskap

Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Skrift med anledning av gemensamt lutherskt-katolskt högtidlighållande 2017 av reformationen 500 år tidigare. Samtidigt är det en reflektion över 50 år av officiell ekumenisk dialog på världsnivå. Katoliker och lutheraner kan fira vittnesbördet om Jesu Kristi evangelium; central för den gemensamma tron. Men det lidande som kyrkans splittring orsakat ger anledning till självkritisk prövning, inte bara av historien utan också av dagens verklighet.

MediaNr: CA32556

Muhammed

av Martin Lings. Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En biografi om profeten Muhammed. Boken utgavs 1983 och möttes med uppskattning inte bara av den muslimska världen. Idag anses den av många vara en klassiker inom ämnet. Innehållet bygger på en bearbetad version från 800-talet av Ibn Ishaqs biografi om profeten, samt andra arabiska förstahandskällor från samma tid. M.L., 1909-2005, poet och författare till flera verk om islam. Profeten Muhammed, ca 570-632.

MediaNr: CA32047

Credo

av Folke T. Olofsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 1: 12 tim., 40 min.; 293 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 1 i dogmatiktrilogin Credo. F.T.O., docent och präst, 1943-, berättar om sin personliga kristna tro och färden dit. I en småstad på småländska höglandet gav han sig på 1950-talet ut på en pilgrims- och upptäckarfärd mellan olika kyrkor och samfund. Syftet var att ta reda på vad kristen tro egentligen är. Resan tog honom till Svenska kyrkan och en tro som uppenbarat sig som Fadern, vilken denna del i trilogin handlar om.

MediaNr: CA32507

Frihet, jämlikhet, reformation!

av Per Svensson. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över Martin Luther, 1483-1546, men också ett historiskt reportage och en essä om makt och politik. För många är Luther förknippad med sträng pliktmoral men P.S., kulturskribent och författare, vill visa på Luthers komplexitet och samtidigt försöka förklara varför Luther märks så lite i det nutida svenska samhället, trots reformationens centrala plats i Sveriges historia. Reviderad utgåva av författarens bok Dr Luther & Mr Hyde från 2008.

MediaNr: CA32354

Ökenfädernas tänkespråk

Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar 7 tim., 12 min..

En samling korta berättelser om de tidiga kristna eremiterna. Apophtegmata Patrum, den alfabetiska samlingen i urval, är en klassisk andaktsbok som innehåller eremiternas andliga rådgivning. Texterna är översatta av religionshistorikern Per Beskow, 1926-2016, som också skrivit förordet. Boken avslutas med biografiska notiser, ordförklaringar och bibelhänvisningar.

MediaNr: CA31762

Filosofi och psykologi

Väck din mediala sida

av Maria Therese Bohman Agerhill. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 4 tim., 51 min..

Maria Therese Bohman Agerhill berättar om sin egen inre resa. Hon delar också med sig av den kunskap hon har fått på väg mot att själv bli medial. I boken presenterar hon ett flertal verktyg för att på egen hand, eller tillsammans med andra, utveckla sin mediala förmåga. Enligt författaren kan en kontakt med andevärlden ge stora vinster i ditt liv här på jorden. Författaren är verksam som medium och healer.

MediaNr: CA32342

Dina sanningar

av Markus Fernlund. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

M.F. - författare och coach - brinner för att medvetandegöra osynliga mönster som vi människor ofta lever utifrån - både som individer och som grupper, i till exempel företag och organisationer. I denna självhjälpsbok vill han hjälpa alla att hitta fram till sanningen om sig själv. Han tar fasta på vardagliga situationer som ofta leder till onödiga yttre och inre konflikter. Om man hittar fram till sina sanningar kan man få ett lyckligare liv.

MediaNr: CA32485

Aristoteles etik

av Anders Hansson. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Aristoteles betydelse för filosofins och vetenskapens utveckling är svår att överdriva och han är en självklar auktoritet på olika områden. Under senare år har intresset för Aristoteles etik vuxit. A.H., forskare i praktisk filosofi, menar att det handlar om en värderealistisk teori enligt vilken det bästa livet realiserar människans natur. Han anser att Aristoteles föregripit resonemang kring ansvar, metaetik, riktighet och moraliskt värde.

MediaNr: CA31298

Tid

av Rüdiger Safranski. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

R.S., känd för sina böcker om Nietzsche och Heidegger, närmar sig här fenomenet tid. Han reflekterar över vad tiden gör med oss och vad vi gör med den. Han ägnar sig åt funderingar över ledan, då tiden tycks gå olidligt sakta, men också över filosofins och litteraturens lek med perspektiv. Ett annat viktigt tema i boken är förhållandet mellan samhälle och tid. Att tid är pengar heter det ju ofta, men R.S. vurmar för en ny tidspolitik - egentid.

MediaNr: CA31877

Bemötandekoden

av Lena Skogholm. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

L.S., föreläsare och beteendevetare, skriver om bemötandekoden - ett sätt att lära sig att förstå sig på människors beteende och därmed göra livet bättre för sig själv, och för andra. Hon vill att man bland annat ska hitta koderna till hur man möter upprörda känslor och hanterar besvärliga situationer, till den ordlösa kommunikationen, till att ge negativa besked med respekt och till att skapa förtroende och få andra att lyssna.

MediaNr: CA32459

Uppfostran och undervisning

Tänk först - dela sen!

av Johanna Lundeberg. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Hur pratar man med barn och ungdomar om källkritik? Hur vet man om något är sant eller falskt? Varför är det så viktigt med källkritik? Journalisten och språkvårdaren Johanna Lundeberg ger tips på hur man kan integrera ett källkritiskt arbetssätt i undervisningen samt hur man kan lära eleverna att söka information. Här finns även intervjuer med lärare och bibliotekarier som delar med sig av goda exempel.

MediaNr: CA32261

Språkvetenskap

Engelskt lån i svenskt idrottsspråk

av Gunnar Tingbjörn. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (36 tim., 41 min.).

G.T., 1932-2004, språkforskare och universitetslektor i svenska vid Göteborgs universitet, skrev 1968 licentiatavhandlingen "Sport och idrott. Studier över det engelska ordförrådet i svensk idrottsprosa 1910-1960. I denna bok utvidgas undersökningen med en genomgång av ett stort antal engelska idrottstermer - från Allround till Wrestling - som förekommit i svensk press fram till 1970. Hög vetenskaplig nivå.

MediaNr: CA31872

Litteraturvetenskap

Karin Ek

av Anne Brügge. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Biografi över författaren Karin Ek, 1885-1926. Den ger en ny bild av hennes författarskap - det samtida kritiker såg som hänsynslös, kvinnlig egocentricitet eller oartikulerade skrik är i själva verket ett omistligt inslag i det tidiga 1900-talets ångestdiktning. Hon sätter en kvinnlig sensualitet i spel långt före de manliga primitivisternas entré. Utifrån Eks brev och dagböcker ges en unik bild i en kvinnas väg till poesin.

MediaNr: CA32629

"Vi ger oss inte. Vi försöker igen."

av Crister Enander. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Lars Gustafsson, 1936-2016, var en av Sveriges viktigaste samtida författare och poeter. Litteraturkritiker C.E. har under flera decennier följt G:s författarskap och analyserar de viktigaste böckerna och ett antal dikter. Även personen G. presenteras och hans författargärning sätts in i ett litteraturhistoriskt sammanhang. Tanken är att väcka läslusten och sprida en smittsam nyfikenhet på ett stort författarskap.

MediaNr: CA32186

Sveriges national-litteratur är inte bara historia

av Per Rydén. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 24 tim., 19 min..

Med utgångspunkt i det litteraturhistoriska verk om 25 band som gavs ut i början av 1900-talet undersöker författaren den ständigt aktuella frågan om en litterär kanon. Här diskuteras hur synen på vad som är nationallitteratur ändrats över åren och tar med läsaren på en kulturpolitisk resa genom 1900-talet. Per Rydén, 1937-, professor emeritus i litteraturvetenskap.

MediaNr: CA31096

Creepypasta

av Jack Werner. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Digitala spökhistorier där uråldrig folklore möter internets kollektiva skaparkultur och virala förmåga har fått namnet creepypasta. Det är kusliga historier som sprids på olika webbforum och kan dyka upp som inspelningar på Youtube. Kan ses som moderna vandringssägner där vissa hemsidor är farliga att besöka och skrämmande upplevelser kan finnas gömda i dataspel. Journalisten J.W. analyserar fenomenet och återberättar hårresande historier.

MediaNr: CA32110

Semaforen och lodlinan

av Per Wästberg. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i författarens memoarserie som börjar med De hemliga rummen. Här skildras åren 1995-2005 och är ett stycke nutidshistoria som präglas av "munterhetens penna och vemodets bläck". Många porträtt av vänner, berömda diktare världen över, förtryckta människor och döda närstående. Stort utrymme ägnas år hans resor i södra Afrika och Centralamerika. Det är "ett personligt signalement med en okuvlig livsglädje i dödens närhet".

MediaNr: CA32205

Konst, musik, teater och film

Gå genom väggar

av Marina Abramovic. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av M.A., född 1946 i Belgrad. Hon kallas "The grandmother of performance art" och har i snart 50 år fascinerat och chockerat sina åskådare med sin banbrytande konst. I sina verk utforskar hon människans fysiska och mentala gränser genom att pressa sin egen kropp till det yttersta och utmana sina egna rädslor. Hon berättar öppenhjärtigt om den stränga uppväxten och om vägen till det stora genombrottet på MoMa i New York 2010.

MediaNr: CA32603

Egentligheter

av Lena Andersson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Boken bygger på ett samarbete mellan författaren Lena Andersson och konstnären Dan Wolgers och utgår från en utställning på Spritmuseet i Stockholm, 2016. De hade aldrig tidigare träffats men fann att de hade många beröringspunkter i synen på konst, text och verklighet. A. vrider, belyser och konfronterar ett antal av W:s konstverk. Texterna utvidgas också till en diskussion om konsten och den värld den finns i ur ett djupare perspektiv.

MediaNr: CA32541

Den vita vägen

av Edmund De Waal. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den brittiske författaren E.W. har tidigare skrivit Haren med bärnstensögon, men är även keramiker och före detta professor i keramik. Här berättar han personligt om porslinets historia och om människor med anknytning till ämnet. Resan börjar i staden Jingdezhen i porslinets hemland Kina och tar sedan läsaren till bland annat Venedig, London, Paris och New York. Den historiska skildringen varvas med författarens tankar och reflektioner.

MediaNr: CA32683

Svenska bilder

av Louise Nyström. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ferdinand Broberg, 1860-1946, en av Sveriges främsta arkitekter och hans hustru Anna, 1864-1935, född Scholander och en framstående konstnär, reste från 1915 och tio år framåt runt i Sverige, tecknade miljöer och dokumenterade ett land i förvandling. Nära hundra år senare gjordes en inventering av deras teckningar - de miljöer som Brobergs dokumenterat besöktes och fotograferas. Här redovisas denna resa i Brobergs fotspår.

MediaNr: CA31551

Hasse & Tage och deras Svenska ord

av Göran Tonström. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

AB Svenska Ord var det bolag som Hans Alfredson och Tage Danielsson ägde och som producerade duons revyer och filmer från slutet av 1950-talet fram till D:s död 1985. G.T., kulturjournalist, beskriver denna långvariga institution och berättar om hur Hasse & Tage kunde kläcka så många idéer tillsammans. Han menar att de levde i en självständig symbios som komplement till varandra och gav nyttig relief åt flera årtionden i svensk nutidshistoria.

MediaNr: CA32296

Arkeologi

Krigarna från Valsgärde

av Kent Andersson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kent Andersson är docent i arkeologi och specialist på de första århundradena efter vår tideräknings början. För omkring 1400 år sedan började en av det dåtida Upplands mest inflytelserika familjer att begrava sina döda på ett helt nytt sätt. Den döde brändes inte utan jordades. Med sig fick han både förnödenheter, vapen, sällskapsdjur och annat. Utifrån fyra gravar i Valsgärde söker författaren ge oss en inblick i Vendeltiden.

MediaNr: CA32355

Historia

Med skuldkänslan som drivkraft

av David Andersson. Inläst av Aminata Grut. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sexdagarskriget 1967 mellan Israel och några arabstater splittrade de intellektuella i Sverige. För Herbert Tingsten var Israel "en bit av oss själva" medan Jan Myrdal och Göran Palm menade att staten Israel borde upplösas. D.A., redaktör på Axess magasin, studerar två olika världsbilder hos svenska debattörer, från 1960-talet fram till idag, och hur de tagit sig uttryck i konflikten mellan Israel och Palestina.

MediaNr: CA32580

Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917

av Håkan Blomqvist. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror som drog med sig tusentals söderbor. Det uppstod hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. H.B., historiker, beskriver förloppet och hur dessa händelser öppnade dörren för allmän och lika rösträtt.

MediaNr: CA32941

Västmodell i kris

av Ulla Gudmundson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Diplomaten Ulla Gudmundson undersöker de idéer som format västvärldens liberaldemokratiska samhällen och den världsordning som dominerat världen efter 1945. Hon pekar också ut några möjliga vägar ut ur den förtroendekris som vi befinner oss i 2017.

MediaNr: CA33002

Måste få polisen ur huvudet

av Erik Jennische. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Våren 2003 dömdes 75 kubanska aktivister till långa fängelsestraff, det visade sig vid efterföljande rättegång att flera av deras så kallade vänner och kollegor var knutna till säkerhetstjänsten. Regeringens mål var att gjuta skräck i motståndsrörelsen men 10 år efteråt är motståndet starkare än någonsin. Journalisten E.J. intervjuar många inblandade och ställer frågan hur Kuba kunnat överleva så länge som en socialistisk diktatur.

MediaNr: CA32508

Det nordiska lejonet

av Mirkka Lappalainen. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I början av 1600-talet tog den unge och karismatiske Gustav II Adolf kontrollen över det svenska rikets östra del och knöt den närmare än någonsin tidigare. M.H., docent i historia, skriver om utvecklingen i Finland under de första decennierna av 1600-talet. Fokus ligger både på den traditionella politiska historien med personporträtt och en beskrivning av de strukturella förändringarna. Mitt i en mörk och krigisk tid anas ljuset från en ny era.

MediaNr: CA32482

Slaget om Frankrike

av Thomas Lindbom. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Frankrike befinner sig i en ekonomisk kris och den populism som sprider sig över Europa får ett allt starkare fäste. Boken är en genomlysning av landets politiska förutsättningar och en analys av den avgörande konflikt som växer fram i landet: den mellan dem som vill bevara traditioner och Frankrikes särart och dem som vill spränga gränserna och göra Frankrike till en del av en global värld. T.L., 1949- , författare och kännare av fransk politik.

MediaNr: CA33101

Waterloo 1815

av Andrew Roberts. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Året är 1815 och 200 000 soldater har samlats i närheten av byn Waterloo i Belgien. Europas öde står på spel och trots den preussiska arméns numerära överlag är Napoleon segerviss. Men ett skyfall, ett oavsiktligt kavallerianfall och några ogenomtänkta beslut resulterar i att Napoleon flyr hals över huvud. A.R. skildrar de politiska, strategiska och historiska förutsättningarna för slaget och visar varför det utgör en viktig historisk skiljelinje.

MediaNr: CA32419

Ryska revolutionen 1900-1927

av Robert Service. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

R.S., engelsk professor, beskriver händelseutvecklingen i Ryssland före och efter den ryska revolutionen 1917. Han täcker perioden från 1900 till 1927, från Nikolaj II:s Ryssland till Stalins Sovjetunionen. Det handlar om hur tsarväldets sammanbrott, hur bolsjevikerna med Lenin i spetsen genomförde oktoberrevolutionen 1917 och hur ett nytt kommunistisk samhällssystem växte fram. Populärvetenskaplig framställning.

MediaNr: CA32423

Biografi med genealogi

Klaras gåta

av Carl Johan Gardell. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar 26 tim., 5 min..

I första hand är detta en skildring av ett tragiskt kvinnoöde. Men det är också en beskrivning av den förändring Gotland genomgått, från bondesamhälle till turist anpassat sommarland. Historikern CJG skriver här om sin mamma, Klara, som förvägrades utbildning och blev bortgift med en man hon inte älskade. Konsekvensen blev att hon stängde in sig i ett mörkt rum i 30 år. Först i slutet av sitt liv accepterar hon sin son.

MediaNr: CA31902

Bureätten

av Marc Hernelind. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 1: 8 tim., 43 min..

Bok 1 av 2 om adelssläkterna Krumme, Ribbing, Bure, Horn av Kanackas, med flera. Här finns ingående fakta om dessa frälsesläkter vars personer var med och formade och utvecklade Sverige till vad det är idag. Vi kan läsa om maktstrider mellan släkterna och författaren, som forskat i medeltida brev, kan presentera nya rön och historiska uppgifter om Bureätten. Författaren släktforskare och historiker. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA32554

Revolutionsdagbok 1919

av Victor Klemperer. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Viktor Klemperer, 1881-1960, blev professor i Dresden 1920. Efter nazisternas maktövertagande 1933 fråntogs han sin tjänst och förflyttades till ett så kallat judehus. Hans postumt utgivna dagböcker räknas som en av de viktigaste vittnesskildringarna i tysk historia. Denna dagbok skriven under revolutionsåret 1919 utkom först 2015. Hans stil kännetecknas av en känsla för detaljer förenad med ett episkt berättande som lyckas återskapa tidsandan.

MediaNr: CA32631

En hel jävla bok om cancer

av Charlotta Lindgren. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Charlotta är 35 år när cancern bestämmer sig för att komma. Barnen är 1, 2 och 4 år gamla och beskedet slår ner som en bomb. I boken berättar Charlotta öppet och ärligt om sin cancer. Om hur hon steker pannkakor samtidigt som hon planerar sin begravning. 7 månader efter att hon har avslutat cellgiftsbehandling och strålning händer det omöjliga - Charlotta upptäcker att hon är gravid. C.L. utsågs 2015 till årets överlevare av tidningen Amelia.

MediaNr: CA32612

Vafan var det som hände?

av Clark Olofsson. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar D. 2: 8 tim., 28 min..

Del 2 av Clark Olofssons memoarer tar sin början natten till fredagen den 29 juli 1966 när hans liv förändras för alltid. Under ett pågående rån dödar kompisen Gunnar Norgren en polisman. Tidningarna som bevakar den följande jakten förvandlar tonårstjuven Olofsson till en farlig professionell bankrånare. Memoarerna i övrigt handlar mycket om hans uppväxt, från tiden som fosterhemspojke till åren på ungdomsanstalter och fängelser.

MediaNr: CA32598

Min mormor från Armenien

av Anny Romand. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

När den franska skådespelaren Anny Romand går igenom gamla familjepapper hittar hon en dagbok. Den visar sig vara skriven av hennes mormor, som i smyg skrivit om de grymheter hon utsatts för under den långa vandring mot öknen som en grupp kvinnor och barn drevs ut på 1915, under det som blivit känt som det armeniska folkmordet. Så småningom lyckas hon fly till Frankrike. Boken innehåller utdrag ur dagboken samt fotografier.

MediaNr: CA32756

Rudolf Kjellén

Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar 18 tim., 7 min..

Rudolf Kjellén, 1864-1922, "geopolitikens fader", var statsvetare, verksam i Göteborg och Uppsala. I sin samtid var han en högprofilerad person, såväl som publicist och politiker. I utlandet var han mest känd för sina vetenskapliga skrifter som bland annat handlar om stormakternas status med dess beroende av geografi, befolkning och naturtillgångar. Antologi där de medverkande framför allt belyser K:s betydelse som forskare.

MediaNr: CA32540

Min historia

av Assata Shakur. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi om A.S., 1947-, en av grundarna till Svarta befrielsearmén och medlem i Svarta pantrarna. 1973 dömdes hon till livstid för mordet på en vit polis. Domen delade USA och fallet blev en symbol för rasism och polisbrutalitet. 1979 rymde hon från fängelset och lever idag i exil på Kuba. Här berättar hon om de erfarenheter som fick henne att välja ett liv av aktivism. Dikterna i boken har tolkats till svenska av bland annat Athena Farrokhzad.

MediaNr: CA31653

Bortom solnedgången

av Torbjörn Svensson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Torbjörn Svensson föddes 1983 med en grav dubbelsidig hörselnedsättning och 2012 diagnosticerades han även med ögonsjukdomen Retinitis Pigmentosa (RP). Under många år har han skrivit en blogg om hur det är att leva med RP. Boken bygger på bloggen och är en resa av insikter, känslor och tankar. Vad händer när man måste ge upp det som man tagit för givet och anpassa sig till ett liv med allt sämre syn och hörsel?.

MediaNr: CA32550

Bröderna Kreuger

av Ulf af Trolle. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

De 12 mars 1932 hittades den svenske industri- och finansmannen Ivar Kreuger död i sin våning i Paris. Ett skott genom hjärtat hade tagit hans liv. Det var en händelse som gav eko i hela världen. I Sverige förvärrades depressionen: företag gick i konkurs och många småsparare förlorade sina pengar. Hatet mot Ivar spillde över på hans bror Torsten. Var han också skyldig? Biografi över bröderna Kreuger med fokus på deras affärsverksamhet.

MediaNr: CA32153

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Svensk antiziganism

av Jan Selling. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Akademisk studie där författaren analyserar den svenska antiziganismens historia som ett sammanhang av sociala, religiösa och rasistiska fördomar, och konsekvenserna för romerna, denna nationella minoritet som levt över 500 år i Sverige. I boken analyseras ingående Jönköpingskravallerna 1948 och tvångsförflyttning av romer i Ludvika 1956. Händelserna visar på tidens rasism, är en bild av rå diskriminering och social misär.

MediaNr: CA32384

Geografi

Cykelpromenader

av Anna Fredriksson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En cykelguide som ger förslag på cykelturer runt hela Öresundsområdet. Det är 22 dagsutflykter på 12 till 33 kilometer i Malmö, Lund, Köpenhamn och på Nordsjälland och Österlen. Alla start- och slutpunkter kan nås med tåg, buss eller båt. Här finns vägbeskrivningar och tips på caféer och rastplatser längs vägen. Boken är skriven av cykelentusiasterna Anna Fredriksson och Rolf Jönsson. Den tryckta boken innehåller kartor och bilder.

MediaNr: CA32184

Abisko, Kebnekaise

av Claes Grundsten. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Omfattar fjällen från Abisko i norr till Stora Sjöfallet i söder och innehåller 30 turer av varierande längd. Varje etappavsnitt innehåller fakta om avstånd, höjdskillnad, tidsåtgång och svårighetsgrad. Här finns även förslag på dagsturer man kan göra med de olika etappmålen som utgångspunkt. Dessa turer kan till exempel omfatta toppbestigningar eller kulturminnen samt platser som är geologiskt, ornitologiskt eller botaniskt intressanta.

MediaNr: CA32259

Kvinnoöden i Sigtunas historia

av Agnete Hjorth. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Essäer om ett antal kvinnoöden i Sigtunas historia. Den första essän handlar om Ingegerd, omkring 1000-1050, dotter till Olof Skötkonung i Sigtuna, furstinna i Novgorod, storfurstinna i Kiev och helgon i den ortodoxa kyrkan. Den sista handlar om Agnes Sandström, 1894-1992, född i arrendebostaden till Prästgården i Sigtuna som berättar detaljrikt om vardagsliv och om tidens seder och bruk. Dessa kvinnoöden speglar även stadens historia.

MediaNr: CA32385

Riksäpplet i Gröndal

av Carin Önnestam. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En bok om människor, drömmar och platser i Stockholm. Författaren gör en historisk kulturvandring genom staden och söker det annorlunda och okända. I hennes texter finns ofta något oväntat: att det riktiga riksäpplet finns i Gröndal, att Fredrika Bremer var vår första Mellanösternkorrespondent, att Eleonor Roosevelt hade en svensk pojkvän och att det funnits en fredspristagare i Stockholm som hette Klas Pontus Arnoldson.

MediaNr: CA32416

Samhälls- och rättsvetenskap

Brev till en nybliven förälder

av Chimamanda Ngozi Adichie. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977, skriver ett brev till en väninna som just fått en dotter. Ett brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv? Adichies råd är en påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.

MediaNr: CA32373

Ensamma mammor

av Jenny Alsarve. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur är det som ensamförälder att kombinera förvärvsarbete med familjeliv? Med utgångspunkt i ett omfattande material analyserar författarna hur ensamstående mammor förhandlar och hanterar konflikter som uppstår i skarven mellan arbete och familjeliv. De diskuterar hur resurstillgång skapar skillnader mellan mödrar i olika grupper och vilken betydelse det sociala nätverket har för föräldraskapet. Två av författarna är professorer och en är lektor.

MediaNr: CA32158

Invandring och mörkläggning

av Karl-Olov Arnstberg. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar [D.] 2: 19 tim., 8 min..

Etnologiprofessor K-O.A. och socionom G.S. är starkt kritiska till den rådande synen på invandring, både inom politiken och massmedia. De kritiserar den mörkläggning av invandringens konsekvenser de anser karaktäriserat offentligheten sedan flera decennier, och väljer statistik och fakta utifrån övertygelsen att invandringen haft stora negativa effekter för Sverige. Medan del 1 fokuserade på statistik, är denna del 2 mer inriktad på att förklara.

MediaNr: CA32523

Brev till min dotter

Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Antologin är tänkt som en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Bland de medverkande finns Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou. Elcim Yilmaz är redaktör för boken.

MediaNr: CA32515

Släpp kontrollen - vinn friheten!

av Carina Bång. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Många människor i Sverige har ett missbruksberoende. Den som är anhörig till en missbrukare mår oftast själv väldigt dåligt. C.B., med mångårig erfarenhet av arbete med personer med narkotikaberoende och anhöriga, vill lyfta fram de anhörigas situation och visa på de olika fällor man kan fastna i för att "rädda" sin närstående. Hon menar att anhöriga kan ta makten över vad de kan påverka och släppa kontrollen över vad de inte kan förändra.

MediaNr: CA32382

Kvinnohistoria, idéer och kamp

av Britt Dahlström. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hertha är världens äldsta feministiska tidskrift med anor från 1800-talet. Den har genom åren bevakat samhällsfrågor och lyft fram bortglömd kvinnohistoria. Bland ämnen som Hertha behandlat finns familj, barnuppfostran, utbildning, vetenskap, idrott, lagstiftning, hälsa, bostäder, försvar, trafik, och arbetsliv. Många välkända namn har medverkat. B.D., författare och litteraturforskare, ger exempel på hur dessa ämnen behandlats åren 1970-1990.

MediaNr: CA32891

Farväl till folkhemmet

av Andreas Johansson Heinö. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Debattbok om svensk invandringspolitik av A.J.H., statsvetare och verksam vid tankesmedjan Timbro. Hans tes är att det svenska folkhemmet har förvandlats till ett mångkulturellt invandrarland men att folkhemmets normer och system fortfarande lever kvar. Han frigör de ideologiska och principiella vägvalen: om statligt tvång, individuell frihet och toleransens gränser. Han pläderar för en förändrad och skärpt politik kring svenskt medborgarskap.

MediaNr: CA32513

Anhörig i nöd och lust

av Lennarth Johansson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bok som vänder sig till den som vårdar, stödjer eller hjälper sin make eller maka, partner, sina barn eller någon annan närstående. Syftet är att guida till att efter förmåga och förutsättningar finna balans mellan att hjälpa andra och livet i övrigt. De konkreta råden grundas på författarens långvariga och gedigna erfarenhet av forskning och utvecklingsarbete inom vården och omsorgen om de äldre. Varje avsnitt avslutas med frågor för reflektion.

MediaNr: CA32418

Kidnappningsindustrin

av Loretta Napoleoni. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om den, över hela världen förekommande, industri som försörjer sig på att kidnappa människor. Den italienska journalisten Loretta Napoleoni är expert på finansiering av terrornätverk. Hon menar att den islamiska statens framväxt och kriget i Syrien har bidragit den stora ökningen vi sett på senare år. Napoleoni beskriver en hänsynslös och obehaglig värld där en människas värde mäts i vad någon kan tänka sig att betala i lösen.

MediaNr: CA32483

Saker jag hade velat veta när jag var 15

Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

17 kvinnor, däribland Bodil Malmsten, Seinabo Sey, Mia Skäringer, Lena Andersson, Alice Teodorescu, Alexandra Pascalidou och Ebba Witt-Brattström skriver öppet och personligt om uppväxten. Vad hade de velat säga till sig själv som femtonåringar? Det handlar bland annat om sex, självförtroende, vänskap, väskor, mjukisdjur och trycket från samhället. Budskapet är att det inte finns något "rätt sätt" att vara kvinna.

MediaNr: CA32511

Pojkarna och de ensamma poliserna

av Katia Wagner. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Plötsligt finns det unga killar i Stockholm som lever på gatan. Poliserna Christian Frödén och Mikael Lins bestämmer sig för att lära känna pojkarna. En kort tid senare grips elvaåriga Amin på Malmö Central. Katia Wagner berättar om Amin och hans resa från ficktjuv i Paris till hans nya liv i en liten svensk stad. Hon följer också Christian och Mikael i deras arbete för att uppmärksamma pojkarnas situation. K.W. är journalist och författare.

MediaNr: CA32685

Teknik, industri och kommunikationer

BE-boken

Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Boken innehåller den teori som är specifik för körkortsbehörigheten BE samt utökad behörighet B. Riktar sig i första hand till den som äger en personbil eller lätt lastbil och som vill koppla en tung släpvagn till sitt fordon. Tekniska detaljer, säkerhetsanordningar och köregenskaper är i stort sätt desamma för lätta och tunga släpvagnar. I boken finns kontrollfrågor efter varje avsnitt.

MediaNr: CA31829

Dolda tillgångar

av Margot Lee Shetterly. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På 1960-talet pågick en intensiv rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen. Det här är historien om fyra unga, afroamerikanska kvinnor som hade alla odds emot sig, men ändå lyckades bli framstående matematiker hos NASA. Deras uträkningar gjorde det omöjliga möjligt - att sätta en människa på månen. Boken ligger till grund för filmen med samma namn, som nominerades till en Oscar 2016. M.L.S. grundare av The human computer project.

MediaNr: CA32643

Ekonomi och näringsväsen

Alla hönsen hemma och färska ägg i köket

av Anna Billing. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Matskribenten A.B. drömde länge att om ha egna höns i trädgården och att kunna gå ut och plocka nyvärpta ägg att använda i matlagningen. För två år sedan förverkligade hon sin dröm, hon förvandlade barnens övergivna lekstuga till hönshus och skaffade kycklingar. Sju mycket olika hönor värper nu ägg i alla möjliga färger och storlekar. Författaren berättar roande om sina höns och ger många recept på äggrätter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31832

Jakten på Thunder

av Eskil Engdal. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Långt bortom lagstiftning och kontroll drar en internationell maffia upp fisk för miljarder ur världshaven. När miljöorganisationen Sea Shepherd och den svenske kaptenen Peter Hammarstedt hittar den ökända trålaren Thunder i Antarktis blir det starten på världshistoriens längsta fartygsjakt. Den pågår i flera månader, samtidigt som en Interpoloperation i land söker få lagstiftningen att komma åt den hänsynslösa rovdriften på fisk och människor.

MediaNr: CA32716

Det svenska måltidsundret

av Carl Jan Granqvist. Inläst av Mattias Redbo. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Här beskrivs det svenska måltidsundrets framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på de senaste 70 årens skeenden som bidragit till vårt nyvunna internationella anseende Den ekonomiska nyttan av måltidsindustrin är ringa känd av politiker och allmänhet och författarna vill här tydliggöra vilken resurs och vilken potentiell tillväxt denna betydelsefulla sektor kan ge svenskt näringsliv.

MediaNr: CA31756

Rosens knopp är näktergalens hjärta

av Håkan Kjellin. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Kulturhistoriskt verk om rosor, där vi möter rosen i olika skepnader. Många är de sammanhang där rosen satt spår i vår kultur. Vid sidan av trädgården och i vitt skilda sammanhang som skönhetsprodukter och téer finner vi rosen som mättad symbol i litteraturen. I den här boken skriver litteraturvetaren Håkan Kjellin bland annat om rosen i myt och saga, den dekorativa rosen och rosen i persisk kultur.

MediaNr: CA31548

Uppdrag mellanchef

av Helena Källerman. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

En bok som vänder sig till mellanchefer med syftet att underlätta och hjälpa till att snabbare komma in i sitt uppdrag, göra rätt prioriteringar, förstå sin omgivning och på så sätt bli framgångsrik i sitt ledarskap. I boken intervjuas nio företagsledare om vad som gör en till en god chef. H.K. har ledarerfarenheter från både svenskt och internationellt näringsliv, ideella organisationer samt styrelseuppdrag.

MediaNr: CA33118

Jag vill ha en bättre chef - nu!

av Pia Vingestråhle. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Många människor trivs inte på sina arbetsplatser och är inte heller så engagerade som de skulle kunna vara. Många gånger handlar det om att man är missnöjd med chefen eller det ledarskap som utövas. Här ger Pia Vingestråhle, civilekonom med många års erfarenhet inom chef- och ledarskap, tips och handfasta råd om hur man kan hantera sin situation på bästa sätt när ledarskapet på arbetsplatsen inte fungerar väl.

MediaNr: CA33119

Idrott, lek och spel

Varje slag måste ha ett syfte

av Pia Nilsson. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Annorlunda golfbok där författarna - tränare till många elitspelare och ägare till en golfskola - lär ut en egen utvecklad metod - VISION54. De lägger vikten vid den individuella spelaren och för samman de fysiska, tekniska, mentala, känslomässiga och sociala delarna av spelet. Syftet är att ge engagerande läsning både för nybörjaren och den erfarne golfaren och inte bara ge inspiration för spelet på golfbanan utan för livet som sådant.

MediaNr: CA32609

Idrottsplatsen i våra hjärtan

av Göran Willis. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sverige har en unik och kulturell skatt i form av gamla idrottsplatser som fortfarande är i bruk. Många av dessa har en historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Idrottsplatser är ofta en naturlig och central plats i lokalsamhället. Författarna har under två år rest runt och spanat efter genuina idrottsplatser och redovisar deras historia, evenemang, publikrekord och udda händelser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31585

Militärväsen

Det dolda hotet

Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Antologi där historiker, arkeologer, statsvetare och kulturvetare från olika länder tar sig an ämnet ubåtar ur många spännande perspektiv. Att färdas under vattenytan har alltid fascinerat människan. I början av 1900-talet utvecklas tekniken för att bygga en fungerande ubåt. Bidragen handlar främst om ubåten som ett dolt hot - mot fienden, mot den egna besättning och mot politikernas och försvarets trovärdighet under 1980-talets ubåtskränkningar.

MediaNr: CA32512

Medicin

Konsten att inte dö

av Michael Greger. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 8). DAISY text och ljud.

Michael Greger och Gene Stone, läkare respektive författare, har skrivit en bok där de presenterar den växtbaserada kostens fördelar. Först undersöks femton av västvärldens vanligaste sjukdomar och författarna framför sin tro på hur de kan behandlas och förebyggas. Andre delen är en konkret guide på hur man kan äta och motionera för att ge kroppen förutsättningar för ett längre och friskare liv.

MediaNr: CA31340

50 genvägar till ett sockerfritt liv

av Fredrik Paulún. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 7 tim., 20 min..

F.P., näringsfysiolog och författare beskriver 50 vägar till ett minskat sockerintag. Socker är för många en hälsobov och författaren menar att det genom rätt kost, motion och livsstil är enkelt att förändra sitt liv i rätt riktning och bli kvitt ett sockerberoende. F.P. skriver också om varför han rekommenderar människor att sträva mot ett sockerfritt liv, och delar med sig av sin egen barndoms kamp mot sockret.

MediaNr: CA27356

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hinsides brinner!

av Albin Alvtegen. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Andra delen i en trilogi som börjar med Nyckeln till Hinsides. Det har gått ett år sedan Linus hittade en portal till en annan värld. Linus, hans syster Linnéa och deras mamma är kvar i Stockholm när Lionora, han syster i den andra världen, plötsligt skickar ett meddelande: Hinsides brinner! Jag behöver din hjälp. Tillbaka i Hinsides får Linus reda på att Lionora är på flykt därifrån och ger sig av för att hitta henne. Det blir en farofylld färd.

MediaNr: CA31738

I skuggan av Blå Jungfrun

av Anna-Karin Andersson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 1 i en trilogi. Therese och hennes mamma tillbringar påsklovet på ön Blå Jungfrun. Mamman utforskar ön i sitt arbete som arkeolog. Huset de hyr har en hemsk historia. Fyrvaktarens dotter sägs spöka här och enligt ryktet var det hennes far som dödade henne. Första dagen hittar Therese ett halssmycke på stranden. Senare samma dag upplever Therese att hon flyttas bakåt i tiden och är i en annan flickas kropp. Vem är flickan? Och vad vill hon?.

MediaNr: CA32917

Se upp, Flugo!

av Tedd Arnold. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

En dag när Buzz ska hälsa på mormor tar han med sin tama fluga Flugo. Mormor blir jätteglad att se Buzz men råkar svälja Flugo. Sen sväljer hon en hel massa andra djur också. Som tur är kan alla djuren ta sig ur mormors mage. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32839

Ordbrodösen

av Anna Arvidsson. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I Värmland bor sedan hundratals år tillbaka en säregen släkt. Kvinnorna i släkten har en särskild kraft - de kan styra andra människor. Albas mor, mormor och mormorsmor har fått kraften på 18-årsdagen och nu är det hennes tur. Men hon klarar inte inträdesritualen och skickas istället iväg till en avlägsen släkting. Ingen berättar varför hon har misslyckats, så Alba tvingas söka svaren på egen hand. Men någon är fast besluten om att stoppa henne.

MediaNr: CA31634

Dimensioner

av Sofie Berthet. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i en planerad, dystopisk trilogi. I den lilla byn Skateholm i Skåne bor 17-åriga Nova. Hon lever ett helt vanligt liv till och med den dagen då hon träffar Alex. Han är inte som de andra killarna och Nova faller genast för honom. Snart visar det sig att Alex kommer från framtiden och att även Nova har förmågan att göra tidsresor. Alex säger att han kommit för att skydda Nova. Men varför? Och mot vem? S.B., 1971-, svensk författare.

MediaNr: CA32489

Styx märke

av Hanna Blixt. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Syskonen Sofia och Leo är på flykt undan Styx soldater. De gömmer sig i en ihålig ek som sluter sig omkring dem. När hålet öppnar sig igen är Leo och Sofia plötsligt i en annan värld, som badar i grönska och ljus. De har kommit till Sagofallen och här får de vara med om ett både spännande och farligt äventyr. Runt omkring dem rasar den eviga kampen mellan gott och ont.

MediaNr: CA32241

Allt blir säkert bra igen

av Kerstin Boie. Inläst av Kawther Abu Hani. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Syskonen Rahaf, tio år och Hassan, nio år, berättar gripande om sin flykt från det bombade Homs i Syrien till Tyskland genom en livsfarlig medelhavsresa med sin familj. Med syskonen upplever vi som läser boken hur allt förändras över en natt och hur en helt annan vardag med nya vänner i ett främmande land kan bli verklig. För barn 6 - 9 år. Boken är inläst på svenska och arabiska. I slutet av boken finns en liten parlör.

MediaNr: CA30548

Flickan och den hemliga hunden

av Inger Brattström. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En flicka och en hund dyker upp på olika ställen i staden. Hunden är mycket vacker och flickan är klädd i en konstig rock. Flickan verkar butter och avvisande och det är något hemlighetsfullt över dem. Men är hunden verkligen flickans, eller tillhör den någon annan?.

MediaNr: CA32766

Gryningsstjärna

av Charlotte Cederlund. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i Idijärvi-trilogin som började med Middagsmörker. Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och Áili står ensam och olycklig efter Borri noaidis attack. Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn för att söka efter Urseiten, ett föremål med magiska krafter som kan förgöra allt om det hamnar hos fel person. Áili litar inte på rådet, utan försöker istället utveckla sina egna krafter. Hon gör vad hon kan för att hålla de hon älskar utom fara.

MediaNr: CA31948

Kalle och glashissen

av Roald Dahl. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Kalle och chokladfabriken. Kalle har vunnit Willy Wonkas berömda chokladfabrik och ska nu ta över den. Men när de ska ta hissen till kontoret går något väldigt, väldigt fel. Tillsammans med sin familj hamnar Kalle och Herr Wonka i rymden istället. Där får de uppleva förunderliga äventyr, och hinner även med en liten tur till underjorden, innan de återvänder till jorden. R.D., 1916-1990, brittisk författare.

MediaNr: CA32361

Barnet i mossen

av Siobhan Dowd. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Det är tidigt 1980-tal och Fergus befinner sig mitt ute i ingenstans på gränsen mellan Irland och Nordirland, där han ska gräva torv med sin farbror Tally. Plötsligt stöter spaden emot något. Det är ett dött barn, troligen mördat. Fergus har egentligen mycket annat att tänka på - storebrodern Joe har gripits för samröre med IRA och oroligheterna i landet blir allt värre, ändå dras han in i mysteriet med det döda barnet. Prisbelönad ungdomsbok.

MediaNr: CA32388

April, April

av Mattias Edvardsson. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hugo känner att han inte har nåt att leva för. Han tänker ta livet av sig mitt under skoldagen, men några andra elever avslöjar planen och Hugo hamnar på behandlingshem. Där träffar han nya vänner, framförallt April som förändrar Hugos liv från första ögonkastet. Snart inser han att vissa saker är värda att leva för, trots allt. En ungdomsroman som handlar om förtvivlan och desperation, om vänskap och ljus i mörkret.

MediaNr: CA32576

De mystiska gravstenarna

av Martin Frisén. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om skoldetektiven Sigge Snövall. Sigge och Viggo är på till skolan, det är första dagen i femman. Som vanligt tar de vägen över kyrkogården. Men just denna dag står en gammal gravsten och spärrar deras väg. Fler och fler mystiska stenar dyker upp. Kan det vara någon som placerar ut dem, eller är det något övernaturligt inblandat? På pojkarnas skola går ett rykte om en inspärrad elev. Har händelserna något med varandra att göra?.

MediaNr: CA32577

De mystiska meddelandena

av Martin Frisén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som skoldetektiven Sigge Snövall som började med De mystiska gravstenarna. Anja är nyinflyttad och har precis börjat i Säbyskolan. En dag hittar hon ett elakt meddelande i sitt skåp och snart dyker det upp fler. Vem har skrivit det och varför? Sigge får i uppdrag att ta reda på det, och till sin hjälp har han vännen Viggo och flickvännen Jenny. Samtidigt har en mystisk man setts smyga omkring utanför skolan. Kan det ha ett samband?.

MediaNr: CA32596

De mystiska stölderna

av Martin Frisén. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om skoldetektiven Sigge Snövall som började med De mystiska gravstenarna. Säbyskolans vaktmästare Rego har blivit av med sin plånbok. Snart inträffar flera stölder - pengar, telefoner och datorer försvinner. Det verkar som att någon har fått tag på en nyckel, för det finns inga tecken på inbrott. Polisen kopplas in, men resurser saknas och de lägger snart ned fallet. Sigge får ta över och försöker med list och mod hitta tjuven.

MediaNr: CA32595

Världens minsta hund

av Britt G. Hallqvist. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den herrelösa hunden Lorens är trött på att jämt vara den minsta hunden och höra hur de stora hundarna skrattar åt honom. Därför bestämmer han sig för att leta upp en hund som är mindre än honom. Han har hört att de ska finnas en hund som får plats i en tekopp! Under sökandet råkar han ut för en rad äventyr med både människor och djur. Britt G. Hallqvist, 1914-1997, svensk psalmdiktare, poet och översättare samt författare.

MediaNr: CA32189

Den osaliga kaninen

av Samantha Hay. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien Zombiedjur, som började med Hungriga hamsterns återkomst. Joes liv har verkligen förändrats sedan han fick den magiska amuletten och blev de odöda djurens beskyddare. I Den osaliga kaninen har kaninen Fluff ställt till med problem när hon försökte hjälpa sin matte ur en knipa. Joe måste rycka in för att få Fluff att sluta spöka.

MediaNr: CA32625

Mörk handel

av Mary Hooper. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

London, 1800-talet. Gina jobbar som kökspiga i det vackra huset Villa Rose, som tillhör en förmögen familj. Men en händelse gör att hon tvingas fly, och hamnar på gatan. Det är ingen bra plats för en ung tjej, och därför klär hon ut sig till en pojke - George. Hennes nya identitet leder till en ny anställning, men runtomkring pågår skumma saker. Lättläst bok.

MediaNr: CA32535

Kasper fintar

av Jørn Jensen. Inläst av Martin Skoglund. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är söndag och Kasper och de andra killarna i BK Toppen ska spela match. Inför matchen har Kasper tränat in en svår fint, eftersom laget de möter är ett av de bästa lagen i ligan. Men frågan är om han kommer att våga använda finten när det väl gäller? Längst bak i boken finns Kaspers fotbollsskola. Där kan man få tips på hur man kan spela bättre. Passar barn i åldern 6-9 år. Lättläst.

MediaNr: CA31471

Det blåser på månen

av Eric Linklater. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Dina och Dorindas pappa blir tillfångatagen under en resa till Bombardiet. Innan resan sa han åt sina flickor att tänka på hur de uppför sig, för om man uppför sig illa samtidigt som det blåser en ond vind på månens så kan det gå riktigt illa. Nu måste Dina och Dorinda och deras vänner Puman och Falken befria flickornas pappa ur fångenskapen. Klassisk barnbok för barn mellan 9 och 12. Eric Linklater, 1899-1974, brittisk författare.

MediaNr: CA32719

Spionen på spökskolan

av Jesper Lundqvist. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Spökskolan. Om det inte varit för getingen hade Silas inte märkt att handen blivit osynlig. Han hade inte heller fått reda på att skolans vaktmästare var något mer en bara vaktmästare. Eller att det fanns urgamla gångar under skolgården. Om Silas hade fått välja skulle allt vara som vanligt. Istället dras han in i en helt ny värld, där faror lurar bakom varje hörn. Första delen i en planerad urban fantasy-trilogi.

MediaNr: CA32331

Tusende våningen

av Katharine McGee. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

New York år 2118. Avery är både rik och vacker. Hon bor på tusende våningen i den höga skyskrapan. Högt upp i huset bor de framgångsrika och välbeställda medan de som har det knapert får nöja sig med att bo längre ner. Att vara rik innebär inte automatiskt att man är lycklig. Alla ruvar på sina hemligheter och avslöjas något så är fallet högt. En bok om relationer och hemligheter i glamorös miljö. Debut av amerikanska författaren K.M..

MediaNr: CA32131

Ett spöke sover över

av Mårten Melin. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Spöksystrar som börjar med Flickan på kyrkogården. Nila har gått i sin nya klass i nästan en vecka. Mest har hon varit med Maj, som också är ny. Det är roligt att vara med Maj - där Maj är händer det alltid en massa saker. Det kan ju bero på att hon är ett spöke. En fredag eftermiddag säger Maj att hon vill sova över hos Nila. Frågan är bara hur det är att ha ett spöke som sover över?.

MediaNr: CA31339

Den magiska snäckan

av Sue Mongredien. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Den hemliga sjöjungfrun. Molly är en helt vanlig flicka. Men så flyttar familjen till ett hus i Hästskobukten, och hon får ett vackert snäckhalsband av sin farmor. Halsbandet visar sig vara förtrollat och på natten förvandlas Molly till en sjöjungfru. Tillsammans med fem sjöjungfrur som kallas Snäckväktarna får Molly vara med om spännande äventyr. Lättläst bok.

MediaNr: CA32467

Undervattensmagi

av Sue Mongredien. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Molly blir alldeles till sig när hon och sjöjungfrun Delfi hittar Delfis magiska snäcka. Dessvärre har en ilsken sjöborre slagit sig ner på den och han tänker inte flytta på sig. Bara en sak kan han tänka sig i utbyte: den gamla piratskatten som ligger i ett vrak i närheten. Men att hämta den är farligt. Bok i serien Den hemliga sjöjungfrun där Molly på natten förvandlas till sjöjungfru och i havet träffar fem sjöjungfrur som kallas Snäckväktarna.

MediaNr: CA32679

Dödens märken

av Veronica Roth. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Dödens märken. Cyras flödesgåva gör att hon kan få andra människor att känna enorm smärta. Gåvan utnyttjas av hennes bror Ryzek, tyrannen som härskar över Shotet-folket. Men Cyra är smart och vet vad brodern fruktar. Akos är från den fredliga nationen Thuvhe. Han skyddas av en mycket speciell gåva, men den kan inte rädda honom när han blir tillfångatagen av Ryzek. Akos och Cyras vägar korsas och för att överleva måste de samarbeta.

MediaNr: CA31775

Harry Potter och Fenixorden

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 5 i en serie som börjar med Harry Potter och de vises sten. Harry Potter har fått nog. Sommarlovet hos Dursleys har varit värre än någonsin. Hans bästa vänner verkar inte bry sig om honom och han har inte fått några nyheter från trollkarlsvärlden. Han är nu femton år och ska börja sitt femte år på Hogwarts. Ledningen för skolan vägrar att tro på hotet från Lord Voldemort men Harry fortsätter i sin kamp mot det onda.

MediaNr: CA31754

Berättelser om en (inte så glamorös) TV-stjärna

av Rachel Renée Russell. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 7 i serien Nikkis dagbok som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. Nikki och hennes vänner är på väg att få sina fem minuter av berömmelse. Nikki ska nämligen få sin egen realityshow på TV. Men kommer spänningen också att orsaka oväntade problem, nu när det är kameror överallt där Nikki och hennes vänner går? Kommer livet i rampljuset verkligen bli allt de tror att det ska vara, eller kommer det att bli katastrof?.

MediaNr: CA32008

Underjordens hemlighet

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

När 16-årige Liam försvinner tar polisen inte det på allvar trots att hotfulla budskap har lämnats på väggarna i hans pojkrum. Hans storasyster Emma blir förtvivlad över att polisen inte gör mer för att hitta Liam, och bestämmer sig för att ta sökandet i egna händer. På internet hittar hon snart spår som via goth-kollektiv och vampyrfester leder henne till en liten gruvort i Dalarna. Vad är det egentligen som finns där inne, djupt nere i gruvan?.

MediaNr: CA32222

Farlig mark

av Louis Sachar. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I närheten av Tamaya och Marshalls skola ligger forskningslaboratoriet SunRay Farm. Tamaya och Marshall vet att de inte får ta genvägen genom skogen hem, men en dag gör de det ändå. En bit in i skogen kommer mobbaren Chad ikapp dem. Tamaya reagerar instinktivt och kastar en näve slemmig lera på honom. Dagen därpå är hennes hand täckt av utslag och Chad kommer inte till skolan. Var leran giftig? Och vad har hänt med Chad?.

MediaNr: CA32223

Emres handbok i konsten att fixa en fest -och förstöra en

av Siri Spont. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Emre som började med Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner - och ovänner. Det är dags för klassfest, men på skolan råder sockerförbud. På festen ska det serveras frukt istället för godis. I hemlighet börjar Emre och Ömer därför att planera en egen fest. Alla ska bli bjudna - även husdjur, och det ska finnas godis i mängder.

MediaNr: CA32865

Monstret och människorna

av Mats Strandberg. Inläst av Liza Fry. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den tredje boken om monstret Frank. Nu är människorna i stan där Frank och hans monsterkompisar bor uppjagade av skräck. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster. Tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare. Böcker om monster förbjuds och biblioteket rensas från farliga texter. Så försvinner Uvalisa, stans bibliotekarie. Den sista uppgörelsen närmar sig.

MediaNr: CA31345

Den flammande skuggan

av Jonathan Stroud. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Lockwood & Co som börjar med Den skrikande trappan. Lucy har lämnat spökjägarbyrån Lockwood & Co. Men när Anthony Lockwood ber Lucy om hjälp kan hon inte säga nej. Lucys begåvning är helt nödvändig om Lockwood ska lyckas. Stämningen mellan Lucy, Anthony och de övriga agenterna är spänd, men för att lyckas måste de kunna samarbeta. När en chockerande sanning uppdagas skakar det om dem alla.

MediaNr: CA32509

En annan Albin

av Johan Unenge. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Albin är en sån som ingen lägger märke till. Lärarna vet knappt vad han heter, ingen passar till honom på fotbollen, ingen lyssnar på vad han har att säga. På skolans friluftsdag glöms Albin kvar i skogen och blir tvungen att tillbringa natten utomhus. När räddningstjänsten hittar honom är allt förändrat. Plötsligt ser alla honom, alla frågar vad han vill, alla vill vara hans vän. Kanske var det något med de där bären han åt i skogen.

MediaNr: CA31734

Den sista stjärnan

av Rick Yancey. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del tre i trilogin som börjar med Den femte vågen. Om fyra dagar tänker utomjordingar bomba sönder jordens alla städer och utrota den sista människan. Utomjordingarna vill ha jorden för sig själva och nu pågår den avgörande slutstriden. Cassie, Ringer och Zombie måste bestämma sig för vad som viktigast: att rädda sig själva, eller rädda det som gör oss mänskliga.

MediaNr: CA32622

Facklitteratur

Litteraturvetenskap

Astrid Lindgren

av Agnes-Margrethe Bjorvand. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En biografi om författaren Astrid Lindgren som levde mellan 1907-2002. Hon skrev över 100 böcker, men också filmmanus och sånger. Den här boken handlar mest om hennes liv, men också en del om hennes berättelser. Många av de historier Astrid berättade i sina böcker är nämligen inspirerade av hennes egen barndom.

MediaNr: CA32720

Trollkarlar, spöken & fantastiska världar

av Britt Engdal. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 3: 4 tim., 47 min.; 175 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 av 4 i en serie där författarna och bibliotekarierna Britt Engdal och Gull Åkerblom berättar om ett antal författare som skriver fantasy och skräck för unga. Vi möter här Lygia Bojunga, Georgia Byng, Eoin Colfer, Susan Cooper, Cornelia Funke, Tormod Haugen, Lian Hearn, Mary Hoffman, Mollie Hunter, Lene Kaaberbøl, Lemony Snicket och Jonathan Stroud.

MediaNr: CA32303

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Spöktåget Silverpilen

av Anna Hansson. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Silverpilen är ett mystiskt tunnelbanetåg som man kan se nattetid i Stockholms tunnelbana. Oftast åker tåget förbi perrongen men ibland stannar det. Då gäller det att ingen som lever kliver på. För alla som åker med Silverpilen är döda, de är spöken med tomma blickar som sitter stilla på sina platser och stirrar rakt fram. En del har åkt i flera år medan andra precis har börjat sin resa. Spökhistoria som ingår i serien Mystiska Myter. Lättläst.

MediaNr: CA32805

Naturvetenskap

Alla tiders dinosaurier

av Johan Egerkrans. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En faktabok om dinosaurier. 25 olika dinosaurier presenteras med bild och text. Läsaren får veta när och var de levde, storlek och utmärkande drag. J.E. skriver om både kända och okända dinosaurier, en del stora som höghus och andra små som koltrastar. Han berättar om vad en dinosaurie är, att fåglarna härstammar från dem, och att många urtida djur egentligen inte alls var dinosaurier. J.E. har tidigare skrivit böcker om nordisk mytologi.

MediaNr: CA32367

Medicin

Pest och kolera

av Nina Västerbro. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Faktabok om de värsta farsoterna som drabbat mänskligheten genom tiderna. Idag finns läkemedel och vaccin mot de farsoter som förr var dödliga - exempelvis pest, spetälska, tuberkulos och kolera. Men hur var det innan det fanns verksamma mediciner och innan modern läkarvetenskap? Det enda man hade att ta till mot sjukdomarna var örter, religiösa riter och ren vidskepelse. Magnus Västerbro är historiejournalist och författare.

MediaNr: CA32638