Nya talböcker maj 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 191 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Och sen då?

av A Yi. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En ung kille planerar och utför ett mord på sin skolkompis och enda vän. Men varför gjorde han det? Ingen vill tro på sanningen. Läsaren får stiga in i mördarens hjärna och följa med i de tankebanor han irrar sig in på för att sysselsätta sig i en rotlös tillvaro. Boken beskrivs som existentialistisk snarare än en kriminalroman. A.Y., 1976-, kinesisk författare och tidigare polis.

MediaNr: CA32981

Selfies

av Jussi Adler-Olsen. Inläst av Dan Kandell. Talboken omfattar 18 tim., 10 min..

Sjunde boken med kriminalinspektör Carl Mørk på Avdelning Q inom Köpenhamnspolisen. Gruppens sammanhållande länk Rose har sjunkit ner i en psykos med länkar till ett mörkt förflutet. Dessutom har ledningen upptäckt att uppklarningsgraden för Avdelning Q ligger långt under den förväntade. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have, en bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor och nya brott planeras på en helt annan plats.

MediaNr: CA32084

En allmän teori om glömska

av José Eduardo Agualusa. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Samma kväll som Angola utropar sin självständighet murar Ludo in sig i sin lägenhet i Luanda. Där blir hon kvar i 28 år. Hon överlever på grönsaker som hon odlar på sin terrass och duvor hon lyckas fånga. I omgivningen utspelar sig ett uppslitande inbördeskrig. Isoleringen bryts när gatupojken Sabalu lyckas klättra upp till terrassen. Det blir början på Ludos väg tillbaka till livet. Prisnominerad roman av J.E.A., 1960- , författare från Angola.

MediaNr: CA33261

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

av Fredrik Backman. Inläst av Maria Samuelsson. Talboken omfattar 1 tim., 26 min..

Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård. Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.

MediaNr: CA32844

En sax i hjärtat

av Marie Bengts. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sommaren 1957 är varm och kvav. I en folkvagn på väg mot den småländska landsbygden sitter Hannah Lönn, på väg att hjälpa sin faster Lilly som skadat foten. Hannah förväntar sig ett par långtråkiga veckor med symöten och kafferep. Men fördomarna kommer på skam när en granne hittas död med en sysax i bröstet och den idylliska byn visar sig gömma åtskilliga mörka hemligheter, och Hannah är fast besluten att lösa dem alla. Pusseldeckare.

MediaNr: CA32825

Brajabiblioteket

av Per Berg. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Biblioteksfilialen i den mindre norrlandsorten hotas av stängning på grund av bedrövlig utlåningsstatistik. Den unge bibliotekarien Karl riskerar att bli arbetslös. Han och några kollegor vill rädda biblioteket - för folket, litteraturens och demokratins skull! Problemet är att deras påtända plan är väldigt illegal och svår att hålla hemlig för kvarterspolisen Sigrid och den vidrige taxen Poppe. Skruvad satir om kultur på entreprenad.

MediaNr: CA33123

Massakern på Norrmalmstorg

av Claes-Göran Bergstrand. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Dokumentärroman. 1743 dödades 144 människor på Norrmalmstorg i Stockholm. En stor skara bönder hade samlats i en demonstration där de krävde inflytande i samhället. I den här boken berättar Claes-Göran Bergstrand om detta tidiga Norrmalmstorgsdrama och de händelser som ledde fram till massakern. Författaren har forskat i sin egen släkthistoria och berättelsen bygger på vad han funnit i arkiven.

MediaNr: CA32963

Lämna mig aldrig

av Marcus Birro. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Huvudpersonen har fått sparken från sitt jobb som lärare efter en skandal. Han håller på att skilja sig från sin fru och är mitt uppe i en uppslitande vårdnadstvist när han träffar på ett litet sällskap människor som samlats under Västerbron. Sällskapet består av människor som alla förlorat en nära anhörig i självmord. En av dem är Malin, en kvinna som han kanske kan bygga ett liv med. Kärleksroman av M.B, född 1972.

MediaNr: CA33179

Avlägsen stjärna

av Roberto Bolaño. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Vid militärkuppen i Chile 1973 förbryllar en gåtfull gestalt de litterära kretsarna i landet. Flygkonstnären Carlos Wieder har för avsikt att revolutionera den chilenska poesin men han är också en blodtörstig kuppmakare. Myterna är otaliga. Vad är egentligen sant om Carlos Wieder? Verkliga personer och händelser blandas med fiktiva och inget är vad det synes vara. Diabolisk historia om poesin och revolutionen. R.B., 1953-2003, chilensk författare.

MediaNr: CA33124

Uppståndelsen

av Dan Buthler. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 9 tim., 27 min..

En bok med psykopaten Christoher Silfverbielke. Christopher har förlorat sitt företag, fått sin förmögenhet fryst av ekobrottsmyndigheten, flytt landet och nu kommit till Pattaya i Thailand. Hans enda chans att få leva lyxliv är att sol-och-våra den rika änkan Mary Jo Chaplain. Silfverbielke, som har stora planer för framtiden, måste på något sätt ta sig vidare mot USA och de exklusiva salongerna. Men för det behövs ett enormt startkapital.

MediaNr: CA31999

Mörk jord

av Ann Cleeves. Inläst av Magnus Welroos. Talboken omfattar 13 tim., 38 min..

Del 3 i serien Andra Shetlandskvartetten som börjar med Dött vatten. Under vintern orsakar det häftiga regnet ett jordskred som får vatten och lera att sprida sig över vägen från Lerwick till Sumburgh. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som demolerats av vattenmassorna. När han går in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning. Perez blir snart besatt av att ta reda på vem hon var och hur hon dött.

MediaNr: CA32399

Våra främlingar

av Lydia Davis. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Novell som ingår i förlaget Novellix utgivning med temat Grannar. Berättaren flyttar in ett tomt hus och har plötsligt främlingar till grannar i husen intill. Här finns alla sorters grannar - de som blir som en ny familjemedlem och de som blir bittra fiender. Och en som har äkta mattor, stora i vardagsrummet och flera mindre i sovrummet och hallen - mattor som väcker ett stort habegär. L.D., 1947- , amerikansk författare och översättare.

MediaNr: CA33138

Boken om Yousef

av Linus De Faire. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Yousef börjar skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men hur sann är egentligen Yousefs version? Debutroman av Linus de Faire, född 1977.

MediaNr: CA32353

Gränsen

av Karin Ek. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stockholms skärgård vid 1900-talets början. Den blivande lärarinnan Agens och lotseleven Mårten finner varandra i segling, höskörd och dans på logen. Han lär henne spela valser och sjömansvisor på dragspel, hon leker om dagarna med hans moderlösa småsyskon. Deras kärlek är kysk samtidigt som Agnes ser hur hennes bror ogenerat roar sig med olika flickor. Lyrisk skildring av skärgården och kärlekens väsen. Roman från 1918. K.E., 1885-1926.

MediaNr: CA32715

Angivaren

av Jan-Erik Fjell. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I Fredrikstad hittas stans rikaste man mördad och kriminalkommissarie Anton Brekke kallas in. Brekke är känd för att vara orädd och oförskämd. Med hjälp av polisstudenten Magnus Torp och polisinspektör Simon Haugen börjar han nysta i fallet som först verkar ha ekonomiska motiv. Men när han finner spår som leder till New Yorks korrupta undre värld inser han att det finns många mörka krafter bakom mordet. Första boken i en serie om Anton Brekke.

MediaNr: CA32834

Och vet inte vart

av Astrid Flemberg-Alcalá. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna och Sal åker till Colombia för att adoptera två bröder, Abél och José, tre och fyra år gamla. De blir kvar några veckor för att lära känna varandra och försöka bli en familj. Men pojkarna är hela tiden avståndstagande. Väl i Sverige blir allt svårt, den kärlek till barnen som de vuxna längtat efter infinner sig inte. Anna känner stor skuld och tillvaron blir mardrömslik. Ärligt och gripande om hur livet inte alltid blir som man tänkt sig.

MediaNr: CA32632

Den okuvliga friheten

av Per Anders Fogelström. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Ungdomsverk från 1939 av P.A.F., 1917-1998, som inte tidigare varit publicerat. Handlingen utspelas i en fiktiv stad där den maktfullkomlige Ledaren regerar med hjälp av det enda tillåtna partiet, battongisterna. Motståndet gror och i den Röda Ligan växer det till kamp för den frihet som inte låter sig kuvas. Romanen är ett tidsdokument som förebådar författarens civilkurage och livslånga gärning för fred och frihet, för staden och dess människor.

MediaNr: CA33042

Förbjuden frihet

av Ramona Fransson. Inläst av Camilla Bard. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den elfte boken om spaningschef Greger Thulin och hans kolleger. Tinas pappa Hasib kommer från Palestina och familjen är muslimer. De vet inte att hon sällskapar med en svensk kille och Tina vet att hon lever farligt. På samma skola som Tina går också Malin och Sofia. Deras pappa, Javad, kontrollerar hela tiden sin f.d. fru. Och nu har även deras bror Muhammed börjat spana på sin mamma och systrar. Boken bygger på två autentiska fall från USA.

MediaNr: CA33182

Skrifter i urval

av Johann Wolfgang von Goethe. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1: 13 tim., 7 min..

Del 1 av Skrifter i urval av Goethe innehåller Dikter, Hermann och Dorothea och Faust. Dikterna är samlade från olika samlingar under G:s levnad i tolkning av olika översättare. Hermann och Dorothea från 1798 är ett diktepos på hexameter om två ungas uppvaknande kärlek. Sorgespelet Faust arbetade G. med i hela sitt liv. Här återges det i Viktor Rydbergs tolkning. Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, tysk författare, diktare och naturforskare.

MediaNr: CA32506

Till min allra bästa vän

av Maria Hamberg. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1972 flyttar Kristina från gården i Ångermanland till London för att jobba som au-pair i en fin familj. Kontrasten till livet hemma är stor, det blir tydligt för Kristina att hon tillhör den tjänande klassen. En annan familj i huset har också en barnflicka, Anabell, en walesisk flicka med stora ambitioner. De blir snart vänner, en vänskap som kommer att vara livet ut trots att de kommer att leva sina liv med helt olika ekonomiska förutsättningar.

MediaNr: CA32836

Guldgossar

av Sonya Hartnett. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En familj flyttar in i ett lite slitet villaområde. Pappa Rex är tandläkare och de har gott om pengar. För att imponera på grannskapet överöser han sina söner med coola prylar och snart flockas barnen kring den nya familjen. Äldste sonen Colt avskyr sin pappa. Han har en sett en mörk sida av den utåt sett alltid leende mannen. S.H., 1968-, australiensisk författare som 2008 belönades med ALMA-priset.

MediaNr: CA33318

Före fallet

av Noah Hawley. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Konstnären Scott Burroughs råkar av en slump befinna sig på mediemogulen David Batemans privatplan när det störtar i havet. Bara Scott och Batemans fyraåriga överlever. Omständigheterna kring deras överlevnad och det faktum att pojken nu är ensam arvtagare till en förmögenhet innebär att Scott ofrivilligt hamnar i rampljuset. Han sugs in i en härva av spekulationer och rykten. Var kraschen en olycka eller fanns det en hotbild mot någon i planet?.

MediaNr: CA33107

Hettan spränger natten

Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Antologi med spanskamerikansk lyrik, utgiven 1956. Inledningsvis får vi möta en liten samling indianpoesi från Peru och Mexico. Sedan följer dikter av tjugo 1900-talspoeter, bland dem Alfonso Reyes och Nicolás Guillén. Dikterna är tolkade av Sverker Arnoldsson, 1908-1959, språkforskare och historiker, specialist på spansk och latinamerikansk historia.

MediaNr: CA32862

Nattens regn och dagens möda

av Elisabeth Hjorth. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Världen rustar till krig när Sveriges intellektuella samlas i Sigtuna för att diskutera dikt och moral. Karin Boye är en tongivande röst, samtidigt som hon är kluven inför debatten och männen som för ordet. En dag möter hon Ruth Kjellén-Björkquist. Det blir början på en skör vänskap mellan den oberäkneliga författaren och den rejäla hustrun. Berättelse om svek och drömmar och två kvinnor som på ett oväntat sätt finner tröst hos varandra.

MediaNr: CA33145

Paradise

av Nanna Johansson. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tio noveller där varje text har en kvinna i huvudrollen som beter sig mer eller mindre märkligt. En politiker gör bort sig i en P1-debatt. En alkoholiserad bibliotekarie hjälper omedvetet till med mobbningen av sin egen dotter och två unga systrar utöver utpressning. Det är karaktärer som inte lever någon paradisisk tillvaro, tvärtom lyser obehaget igenom. Det är kvinnor nästan helt utan självinsikt. N.J., 1986- , serietecknare och författare.

MediaNr: CA33225

Timans

av Eyvind Johnson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 5 tim., 10 min..

Eyvind Johnsons första publicerade roman som kom ut 1925. Berättelsen kretsar kring familjen Timan, med familjepatriarken och industrimannen Sakarias Timan som förgrundsgestalt. Stigs och dottern Elsas uppväxt skildras i skenet av bondesamhällets utveckling mot industrisamhället. Det handlar också om Stigs uppror mot sin far och intrigerna inom familjen Timan.

MediaNr: CA33306

Vi två

av Andy Jones. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fisher och Ivy har varit tillsammans i nitton dagar. Båda har haft förhållanden tidigare men båda är helt säkra på att det är annorlunda den här gången - de är ämnade för varandra. Att de egentligen inte vet så mycket om varandra känns mindre viktigt. Men under de följande åren upptäcker Fisher och Ivy att det är en sak att bli förälskad och en helt annan att fortsätta att vara det. Bitterljuv roman om livet och kärleken.

MediaNr: CA33132

I drömmarnas värld

av Brenda Joyce. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1813 och Lizzie Fitzgerald är på sina första maskeradbal. Hon blir helt överväldigad när lord Tyrell de Warenne föreslår ett kärleksmöte i trädgården. Men mötet blir inte som hon tänkt sig. Två år senare får Tyrell en chock när Lizzie dyker upp på hans gods med ett barn som hon hävdar är hans, men han vet att han omöjligt kan vara fadern. Vad är det för spel hon spelar och varför? Romantik med stor kärlek och starka passioner.

MediaNr: CA32627

Det förlovade landet

av Mari Jungstedt. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 9 tim., 45 min..

Del 2 i serien Gran Canaria som börjar med En mörkare himmel. Efter ett fylleslag vaknar pensionären Bengt Andersson upp i sin bungalow på Gran Canaria och hittar sin hustru brutalt ihjälslagen. Han minns ingenting. Samtidigt inträffar en serie attentat mot olika turistanläggningar. Journalisten Sara Moberg och den norske före detta polisen Kristian Wede hittar kopplingar som går tillbaka till femtiotalet och de första svenska charterresenärerna.

MediaNr: CA32085

Klass

av Elise Karlsson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Varje dag rör sig Hélène mellan föräldrarnas lägenhet i Rinkeby och universitet i Frescati. Hon gör ingen klassresa utan besöks i sitt minne av människor, saker och en obesvarad förälskelse som hon inte är färdig med. Hon får reda på att Mona, läraren som hon en gång älskat, har skrivit en bok om sin tid som eldsjäl i förorten. Det sätter igång något hos Hélène som beslutar sig att skriva en egen bok där hon berättar sanningen om sin uppväxt.

MediaNr: CA33109

Hjälten

av Kaj Karlsson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den fjärde novellen om kustjägaren och SSG-operatören Gustav Sterner. Gustav Sterner befinner sig i Kenya på uppdrag av det svenska utrikesdepartementet. När islamister från somaliska al-Shabaab genomför ett terrorattentat mot ett köpcentrum i Nairobi, måste han agera mot hotet och hjälpa alla oskyldiga.

MediaNr: CA33286

En ärlig man

av Lars Kjædegaard. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Poul Helweg är alltid hundra procent ärlig. När han får chansen att göra precis vad han vill med sitt liv hyr han en lokal i centrum. Hit köper han ett skrivbord, några stolar och en fantastisk kaffemaskin. Han sätter upp en skylt där han bjuder in dem som vill komma och prata en stund. Han lovar att svara så ärligt han kan på alla frågor. Många av stadens originella personer tittar in och via samtalen får Poul fram det bästa hos dem.

MediaNr: CA33060

Säg att du älskar mig, tre gånger

av Gunnar Källström. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Det är sjuttiotal i bostadsområdet Ekhagen i Jönköping. Ragnar växer upp med en tablettmissbrukande mamma, en svårt sjuk pappa och tre äldre bröder. Pojken pendlar mellan hyreskasernernas vardag och bortglömda bygdeoriginal i mörkaste Småland. Hans fantasi får sin näring av de gamlas berättelser. Det blir till en överlevnadsstrategi för Ragnar som varje dag måste möta sina plågoandar i en skola utan fönster. Uppväxtskildring med mörka stråk.

MediaNr: CA33039

Mårbackablomster

av Selma Lagerlöf. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Samling av korta texter ur Selma Lagerlöfs böcker. Det är tankar om olika aspekter av tillvaron; blomster sorterade under rubriker som fromhet, levnadsvishet, reflexioner, estetiskt, stämningar i orostid, åt minnet, kärleken, livet, döden. Urvalet gjordes 1933 av Valborg Olander, känd för sin nära vänskap med Lagerlöf.

MediaNr: CA33046

Top dogg

av Jens Lapidus. Inläst av Erik Olsson. Talboken omfattar 16 tim., 45 min..

Den tredje boken med Emelie Jansson, jurist på en advokatbyrå, och före detta kåkfararen Teddy. Ett hemligt nätverk i Stockholm har i decennier utnyttjat unga flickor, var och en som kommer det på spåren gör det med fara för livet. Polisen har tillsatt en specialgrupp för att ta reda på vilka som ingår i sammanslutningen men ändå kommer de inte åt våldet. Och vem är det som med alla medel försöker tysta Teddy och Emelie?.

MediaNr: CA32639

Det havet gömde

av Cecilia Lindblad. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Andra boken om polisinspektör Monica Blom i Vellinge. En bärnstensletare upptäcker en kvinnofot på stranden. Kort därefter hittas det som troligen är resten av kroppen på ön Måkläppen utanför Falsterbo. Kan det vara den försvunna Angela Svensson? Under utredningen dyker det upp ett samband med mordet på en ung flicka för mer än tjugo år sedan som aldrig klarades upp. Samtidigt som Monica jagar mördaren är det någon som förföljer och hotar henne.

MediaNr: CA32961

Gruppen

av Mary McCarthy. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Åtta unga kvinnor har tagit examen från Vasser College. Det är 1930-tal och det moderna storstadslivet i New York väntar. När romanen utkom 1963 ansågs den vara chockerande frispråkig. Idag betraktas den som en klassiker; en underhållande och bitsk skildring av det moderna livets villkor med äktenskap, karriär, politik, sex, vänskap, stora drömmar och förlorade illusioner. Nyöversatt av Amanda Svensson. Förord av Sara Danius. M.M., 1912-1989.

MediaNr: CA33262

Bäraren

av Marcus Olausson. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Serahema Saporium som börjar med De rotlösa. En björnjakt slutar i katastrof och den unga sköldmön Disa ställs inför ett ödesdigert val. I jakten på Åskvigg upptäcker Elderim mörka sidor hos sig själv och tvivlet gnager inom honom. Mordet på kung Danim tvingar prins Kevin att slutligen ta sitt ansvar som tronarvinge. Mörkret breder sakta ut sig över Serahema och den väldiga lindormen vaknar ur sin dvala med glupande hunger.

MediaNr: CA32887

Slaktaren i Highgate

av Tony Parsons. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

Den andra boken om kriminalinspektör Max Wolfe. En familj hittas brutalt mördad i ett välbevakat bostadsområde i norra London. Men det yngsta barnet saknas. Mordvapnet visar sig vara en pistol som används för att bedöva djur före slakt, något som leder Wolfe till Scotland Yards museum och Slaughter Man. Men han är gammal och döende. Kan han verkligen vara inblandad eller är dådet en hyllning från en beundrare? Och var finns barnet?.

MediaNr: CA31727

Simone

av Denise Rudberg. Inläst av Elisabet Thorborg. Talboken omfattar 3 tim., 41 min..

Del 2 i serien Sthlmqueens som börjar med Disa. Simones förhållande med Christopher känns alltmer kvävande. Det som Simone först tolkade som ett charmigt bevis på kärlek blir alltmer ett kontrollerande. Som tur är har hon sina vänner Disa och Mercedes, ett kompisgäng som hängt ihop i flera år. Men att tackla både plugg, praktik och pojkvänsproblem blir för mycket, och när Simone får ett dramatiskt besked faller allt.

MediaNr: CA32397

Bonjour tristesse

av Françoise Sagan. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

17-åriga Cécile tillbringar sommaren på den Franska rivieran tillsammans med sin livsnjutande far. Så länge faderns unga älskarinnor är där finns det inget moln på hennes himmel. Men när en gammal väninna till Céciles mor kommer dit hotas den loja livsstilen och faderns nya förälskelse gör att Cécile börjar fundera ut raffinerande grymheter. F.S., 1935-2004, gjorde skandalsuccé med denna roman från 1954 om livet, ledan, kärleken och döden.

MediaNr: CA33169

När djävulen kom till Bagarmossen

av Anita Santesson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Ylva jobbar på ett akrobatiskt gymnasium i Stockholm. Hon är frånskild och har två tonårsdöttrar. Varje dag kämpar hon för utsatta ungdomars rättigheter och hon börjar bli ganska trött. En dag flyttar djävulen in i vägg i vägg med henne i Bagarmossen. Han är insmickrande och erbjuder sin hjälp och snart börjar Ylva skipa sin egen galna rättvisa. En samhällskritisk Fausthistoria med inslag av magisk realism.

MediaNr: CA33117

Det ena i det andra

av Monique Schwitter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Det kvinnliga berättarjaget får plötsligt lust att tar reda på vad som hänt med hennes förste pojkvän, Peter. Det blir starten till en utforskning av sitt eget liv. Fram träder 12 män som hon har mött. Några har hon fortfarande kontakt med, andra inte. En berättelse om nuet och det förflutna, som till sist är oupplösliga. Kärleken kommer och går, den ena kärleken glider in i den andra och de lever inuti varandra. M.S., 1972- , tysk författare.

MediaNr: CA33144

Paddlaren

av Jan Sigurd. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar 9 tim., 16 min..

Simon Ask är en misslyckad skådespelare som försöker bli vuxen. Hans ekonomi är usel och han drömmer om det stora klippet. När han råkar få anställning vid Statens Kulturråd blir han plötsligt en maktperson som ska resa runt i Sverige för att titta på olika projekt som kan få bidrag. Författaren benämner den själv som en skälmroman och det är en skarp satir av kulturlivets Sverige. Jan Sigurd, född 1955, författare, kompositör och pianist.

MediaNr: CA33115

Hemmet

av Mats Strandberg. Inläst av Suzanna Santrac. Talboken omfattar 9 tim., 22 min..

En berättelse om kärlek, vänskap och att förlora kontrollen över sig själv. Joel är tillbaka i hemstaden för att hjälpa sin mamma att flytta in på ålderdomshemmet Tallskuggan. Monika har blivit dement. På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma händelser. Monikas utbrott blir alltmer våldsamma och skrämmande. Bara genom att samarbeta kan Nina och Joel förstå det obegripliga.

MediaNr: CA32003

Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet

av Sara Stridsberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Tre pjäser av S.S. En dotter kommer till mentalsjukhuset Beckomberga för att besöka sin pappa. Beckomberga ska snart stänga, men för en tid blir det hennes andra hem. Mor och dotter lever i ett förfallet hus i East Hampton. Inga nya besökare kommer längre, bara människor och drömmar från förr. I en skyskrapa i Detroit befinner sig Carter och Vladimir. Vladimir vill att Carter ska hjälpa honom att dö. Utanför blir världen långsamt till ruiner.

MediaNr: CA33037

Pojken som byggde egna världar

av Keith Stuart. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alex är i 30-årsåldern och lever med sin fru Jody, och deras 8-årige son Sam som har autism. Äktenskapet har dock börjat knaka i fogarna och snart flyttar Alex ut. Medan han försöker anpassa sig till livet som deltidspappa börjar Sam spela Minecraft. Alex har alltid haft svårt att förstå sin son, men i spelet finner de en värld där de båda kan mötas. Romanen är baserad på författarens egna erfarenheter som pappa till en son med autism.

MediaNr: CA32826

Lyriska dikter

av Sully Prudhomme. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 43 min..

Dikter i urval av den franske författaren Sully Prudhomme, 1839-1907. Denna samling i svensk språkdräkt utkom 1901, samma år som Prudhomme tilldelades nobelpriset i litteratur med motiveringen: "såsom ett erkännande av hans utmärkta, jämväl under senare år ådagalagda förtjänster som författare och särskilt av hans om hög idealitet, konstnärlig fulländning samt sällspord förening av hjärtats och snillets egenskaper vittnande diktning".

MediaNr: CA33222

Sa han

av Staffan Söderblom. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 28 min..

Diktsamling från 2009 av S.S., 1947- , författare, översättare och litteraturkritiker. Samlingen, med underrubriken moraliska dikter, består av 61 fyrradiga dikter. Inom den givna ramen är det mycket som händer. I en välbekant och igenkännbar ström av intryck och tankar bryter en främmande och oregerlig röst in. Det är fragmentariska och gåtfulla rader om livsvillkor som är både strävare och enklare än vad vi föreställer oss.

MediaNr: CA33198

Knackningar

av Johan Theorin. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Molly har precis förlorat sin enda väninna Judith och livet som ensam pensionär fylls av alltfler tomma likörflaskor och sena nätter framför TV:n. Därför kan hon till en början inte urskilja var de regelbundna knackningarna i huset kommer ifrån. Inte har de väl hörts tidigare? Sakta blir hon övertygad om att någon i huset verkar kämpa för sitt liv, men polisen hävdar bestämt att ingen har anmälts saknad. Deckarnovell med skräckinslag.

MediaNr: CA32687

Order från Berlin

av Simon Tolkien. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hösten 1940. Bomberna faller över London. En man knuffas nedför en trappa. Är det en olycka eller ett mord? Kriminalinspektör Quaid och hans assistent Trave är av olika åsikter, och Trave börjar undersöka saken på egen hand. Han avslöjar offrets identitet och leds in i en spionhärva. Tyskarna har lyckats placera en mullvad i den brittiska underrättelsetjänsten, och han har fått i uppdrag att mörda Churchill. S.T., barnbarn till J.R.R. Tolkien.

MediaNr: CA32583

Nässelvrede

av Solveig Vidarsdotter. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 12 tim., 21 min..

Del 2, fristående, i serien om Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo som börjar med Isvittring. En ung kvinna, Marita, hittar sin make död utanför sommarstugan. Han var både framgångsrik företagare och moderat oppositionsråd i kommunen. Samma dag blir ledaren för Alternativ Demokrati vådaskjuten av sin dotter. Men eftersom Marita är Ingrids svägerska får hon inte delta i utredningen. Hon dock är övertygad om att dödsfallen hänger ihop.

MediaNr: CA33022

I en mörk, mörk skog

av Ruth Ware. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nora har inte träffat Clare på åratal och blir förvånad när en inbjudan till barndomsvännens möhippa dyker upp. Möhippan anordnas i ett avskilt beläget hus och snart uppstår spänningar och frågetecken. Är alla där på samma villkor? Varför är Nora inte bjuden på bröllopet? Vem ska Clare egentligen gifta sig med? Innan helgen är slut vaknar en skadad Nora upp på sjukhus. Utanför rummet står två poliser på vakt. Nora minns ingenting. Vad har hänt?.

MediaNr: CA32979

Italienska nätter

av Katherine Webb. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1921 och den unga amerikanskan Clare Kingsley resar till Puglia i södra Italien. Hon ska tillbringa sommaren med sin man, arkitekten Boyd, som arbetar åt den nyrike markägaren Cardetta. Clare förnimmer den laddade stämningen i staden, bortom den luxuösa villan finns fattiga krigsveteraner som söker arbete. En av dem är Ettore, han är även förlamad av sorg efter förlusten av sin fästmö. Hans möte med Clare blir omtumlande för dem båda.

MediaNr: CA32859

Bokmärkesängeln

av Charlotte Wikhall. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Eva och Lars är mitt uppe i småbarnsåren men glider allt längre från varandra. När Eva förlorar sitt arbete rasar hennes liv. Det förflutna hotar att komma ikapp och det blir allt svårare att leva med lögnerna som hon använt för att skydda sig själv. Vad händer med hennes äktenskap om hon berättar om sin sjukdom? Roman som synliggör den skam och skuld som är förknippad med psykisk ohälsa.

MediaNr: CA33139

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Sju enkla steg till en färdig uppsats

av Fredrik Hillvesson. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Handbok i ur man skriver en uppsats som vänder sig till studenter på högskola och universitet. Med konkreta och lättfattliga instruktioner beskrivs hur man steg för steg lär sig de olika delarna av författandet - från planering och idékläckning till den sista finputsningen. Författaren är leg. psykolog och har studerat journalistik.

MediaNr: CA32962

Läsa tillsammans

av Elisabeth Krogh. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA33266

Allmänt och blandat

Hopplöst, men inte allvarligt

av Cecilia Hansson. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I 18 intervjuer möter C.H. några av Europas främsta författare och konstnärer. De pratar om arvet efter kommunismen och fascismen, konstens ofrånkomlighet, auktoritära idéers återkomst och hur varken stabilitet eller trygghet kan tas för given i Europa idag. Den ständigt närvarande frågan är: Vilket ansvar har egentligen en konstnär för att stå upp för det hon eller han tror på? En bok om överlevnad, motstånd, censur och frihet.

MediaNr: CA33146

På luffen

av Lasse Holmqvist. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 48 min..

Lasse Holmqvist, 1930-1996, kanske mest känd som programledare i TV, gör i denna bok, från 1967, "en summering av tio års luffande med radio och television". Det är en kombination av personliga minnen och debattbok. Holmqvist har bestämda åsikter om dåtidens TV-förhållanden och stora visioner om hur mediet kommer att utvecklas i framtiden.

MediaNr: CA33244

Religion

Doften av rykande vekar

Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 21 tim., 19 min..

Antologi om hur den vanliga människan, "folket", upplevde reformationen. Bokens titel anspelar på den omfattande kulturella förändring som reformationen innebar. Människors liv förändrades i grunden och delar i det religiösa livet förbjöds, så till exempel pilgrimsvandringar. Det sinnliga och kroppsliga fick ge plats åt en mer abstrakt tro. Författarna är i huvudsak teologer och texten kräver vissa förkunskaper.

MediaNr: CA32592

Guds ord räcker

av Anders Gerdmar. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

A.G. är internationellt verksam som forskare, författare och lärare. Han undervisar och predikar med ett grundläggande budskap om biblisk tro, församlingen och livet i den helige Ande. På ett personligt sätt berättar han om mötet med trossyskon inom den romersk-katolska kyrkan och varför han själv inte valt att konvertera trots att flera i hans närhet gjort det. Han ger sin syn på den romersk-katolska kyrkans exklusiva sanningsanspråk och läror.

MediaNr: CA32820

Spelet om makten

av Dick Harrison. Inläst av Cecilia Purits. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Historieprofessor Dick Harrison skriver här i korthet om reformationen i Västmanland och Dalarna. Under 1500-talet var landskapen, som idag utgör Västerås stift, spelplan för en rad storpolitiska händelser som påverkar oss än idag. Vård, skola och kyrka omstöptes under den stora samhällsomvandling som reformationen innebar. Harrison drar paralleller mellan internationella och regionala processer. Boken är utgiven av Svenska kyrkan.

MediaNr: CA32964

Konfucius samtal

av Konfucius. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Konfucius samtal betraktas som det mest inflytelserika verket i Kinas historia. Konfucius levde för 2500 år sedan men är än idag flitigt citerad och hans lära både brukas och missbrukas. Torbjörn Lodén, en av Sveriges främsta Kinakännare, har varsamt översatt Konfucius visdomsord och ger en utförlig och gedigen introduktion till verkets idéhistoriska bakgrund. Han gör även en analys av hur Konfucius texter använts genom historien.

MediaNr: CA32755

Om den trälbundna viljan

av Martin Luther. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 14 tim., 57 min..

Om den trälbundna viljan är ett av Martin Luthers mest omdiskuterade arbeten som utkom i original 1525. Stridsskriften är riktad mot Erasmus av Rotterdam som Luther menade förledde människor att tro att de kunde förtrösta på sin egen vilja och inte bara på den villkorslösa nåden, som ju var Luthers huvudtes. Inledande kapitel och svensk översättning av docent Gunnar Hillerdal, 1964.

MediaNr: CA33136

Credo

av Folke T. Olofsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 3: 18 tim., 59 min.; 431 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 3 i dogmatiktrilogin Credo. F.T.O., docent och präst, 1943-, berättar om sin personliga kristna tro och färden dit. Här handlar det om mötet med Anden. Klöverbladet över ingången till Vendels kyrka i Uppland visar på treenigheten. Vad fader och son är går att föreställa sig utifrån mänsklig erfarenhet. Man kan tillämpa det på Gud Fadern och Sonen. Med den Helige Ande är det svårare. Ändå är Anden den som är allra närmast i författarens innersta.

MediaNr: CA32599

Credo

av Folke T. Olofsson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar D. 2: 14 tim., 55 min.; 343 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i dogmatiktrilogin Credo. F.T.O., docent och präst, 1943-, berättar om sin personliga kristna tro och färden dit. Här berättar han särskilt om mötet med Sonen. Korset i klöverbladet över ingången till Vendels kyrka i Uppland pekar på Jesus Kristus, Guds Son. När människan vill bli som Gud på sina egna villkor går Gud, Sonen, själv in i sin skapelse och älskar med liv och blod den segrande tillbaka till sitt ursprung: den Treenige.

MediaNr: CA32593

Filosofi och psykologi

Glädje

av Dalai Lama XIV. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I april 2015 möttes de två vännerna Dalai Lama, den högste ledaren inom den tibetanska buddhismen, och Desmond Tutu, sydafrikansk ärkebiskop, för att samtala om hur man känner glädje. Här återges deras egna berättelser och lärdomar om glädje, de senaste vetenskapliga upptäckterna om djup lycka, och de dagliga övningar som är grunden till deras egna känsloliv. De menar att alla kan trotsa sina besvikelser och leva ett glädjefullt och lyckligt liv.

MediaNr: CA32863

Grit

av Angela Duckworth. Inläst av Eliabet Lindberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Grit är ett ord som beskriver en kombination av uthållighet och driv. Grit är enligt författaren en avgörande faktor för att lyckas och det är mer avgörande än talang eller intelligens för att nå framgång. Boken redogör för forskning på området, som visar att vi kan utveckla grit genom stöd från föräldrar och chefer. Det handlar också om att hitta sin passion i livet och om att aldrig ge upp. Angela Duckworth, 1970-, amerikansk psykolog.

MediaNr: CA31652

I huvudet på en banbrytare

av Katarina Gospic. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den mänskliga hjärnan har sett likadan ut i 40 000 år, men ändå har mänskligheten genomgått stora förändringar - från grottmänniska till högteknologisk. Det hade inte varit möjligt utan banbrytande människor. Hjärnforskaren K.G. och journalisten V.C. har här identifierat fem faser som krävs för att banbrytande idéer ska uppstå och förverkligas - miljö, idé, repetition, tajming och mod. De berättar i samband med detta om några svenska banbrytare.

MediaNr: CA32980

Skiljas utan att förlora sig själv

av Michael Larsen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

M.L., relationscoach som vid sidan av sitt klientarbete driver bloggen separation.se, skriver utifrån sina egna och sina klienters erfarenheter om vad som händer vid en skilsmässa. Det är frågor som varför stannade jag så länge i en relation som var dålig, kommer jag att klara mig ekonomiskt, varför satte jag inte gränser för mig själv, vem är jag om det inte är vi? Han ger råd hur man kan leva ett bättre och rikare liv efter uppbrottet.

MediaNr: CA33062

Sekulär humanism

av Patrik Lindenfors. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 17 min..

Presentation av livsåskådningen sekulär humanism - vad det är för något, var tankarna kommer ifrån och vad som är de viktigaste inslagen. Den sekulära humanismen utgår från människan och insikten att vi är utlämnade till oss själva och varandra. Huvudtanken är att det enda vi vet är att vi lever här och nu. Det är allt vi har och alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medkänslighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster.

MediaNr: CA33044

Det turkosa kuvertet

av Ann Palmnäs. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Civilekonomen A.P. tycker att det pratas alldeles för mycket om pengar och sparande som den enda parametern som gäller för att få en lycklig ålderdom. Ekonomin är viktigt men hon menar att det är minst lika viktigt att bygga upp ett relationskapital - att fokusera mer aktivt på de intressen och relationer som man värderar mest. Hon vill att man ska inventera nuläget, skapa målbilder, aktivera sig och börja passionsspara.

MediaNr: CA32613

Tid för förändring

av Patricia Tudor-Sandahl. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren - psykolog och psykoterapeut - har samlat ett antal vardagsfilosofiska betraktelser som tidigare presenterats i radioprogrammet Tankar för dagen. Hon vill att man ska betrakta sig själv med mer accepterande ögon, våra tillkortakommande kanske inte är så farliga som vi tror och låter oss hindras av. Tittar vi närmare kan vi hitta våra förtjänster, gåvor och möjligheter. Vi kan överraska andra men framför allt oss själva.

MediaNr: CA32995

Vänsterdocenten

av Torbjörn Tännsjö. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Memoarer av T.T., 1946- , filosof och författare. I slutet av 1960-talet tog han klivet från en vag pacifistisk inställning till en genomtänkt kommunistisk doktrin. Som ung vänsterradikal student lade han grunden till sin filosofiska utveckling med särskild tonvikt vid den politiska filosofin och den normativa etiken. Han ser tillbaka på vänsterrörelsens frammarsch och riktar ett kritiskt öga på sina tidigare utspel och politiska uppfattningar.

MediaNr: CA33162

Uppfostran och undervisning

Våga ta plats i ditt barns liv

av Gordon Neufeld. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författarna - psykolog respektive läkare verksamma i Kanada - skriver om hur barn låter andra barn ta föräldrarnas plats. De kallar det "jämnårigorientering", vilket syftar på barns benägenhet att vända sig till jämnåriga för att få vägledning om värderingar, identitet och beteende. De anser att det undergräver familjens status och leder till en fientlig och sexualiserad ungdomskultur. De manar föräldrar att återta makten i sina barns liv.

MediaNr: CA32890

Språkvetenskap

Grejen med substantiv och pronomen

av Sara Lövestam. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Uppföljare till författarens bok "Grejen med verb". Här handlar det om substantiv och pronomen. Förutom att åskådligt förklara gängse grammatiska termer tar hon också upp ordbildning av substantiv, diskussioner kring pronomenet "hen" och tilltal med "du" respektive "ni". På ett pedagogiskt sätt vill hon, med många oväntade och fyndiga exempel, visa hur lustfyllt och berikande det kan vara att hitta nya ingångar till den svenska grammatiken.

MediaNr: CA32858

Litteraturvetenskap

Snön faller i Cochise County

av Stewe Claeson. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Resedagbok och minnesbok av S.C., 1942- , författare och översättare. Boken tar sin början en tidig morgon i Tucson Arizona, i maj 2015. Han väntar på den amerikanska poeten William Pitt Root samtidigt som han gör anteckningar i sin dagbok. Väl hemma tar han fram gamla anteckningsböcker fån en resa han gjorde i USA 1963. Utifrån dessa dagböcker reflekterar han över sitt liv och sina möten med kollegor. Innehåller även ett antal diktöversättningar.

MediaNr: CA33134

I mitt främmande land

av Hans Fallada. Inläst av Hans Cederberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

H.F., 1893-1947, hette egentligen Rudolf Ditzen och räknas som en av Tysklands riktigt stora 1900-talsförfattare. Hösten 1944, samtidigt som kriget gick in i sin slutfas, spärrades han in efter ett bråk med ex-frun. Under övervakning avlade han i fängelset ett skriftligt vittnesmål. Han skrev om sitt hat mot nazisterna och de gångna årens förnedring. Och även om han gjorde det mikroskopisk stil och förkortningar, var det med livet som insats.

MediaNr: CA33275

Mörkrummet

av Susan Faludi. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den amerikanska journalisten och författaren S.F., 1959-, får ett mejl från sin far. De har inte hörts på 25 år och hon får veta att pappan genomgått en könskorrigering och nu lever som Stefánie i Budapest. S.F. minns fadern som macho och tyrannisk och undrar hur allt gått till. Är identitet valbar eller något som inte går att undkomma? För att förstå ger hon sig ut på en resa där hon korsar historiska, politiska, religiösa och sexuella gränser.

MediaNr: CA32645

Mitt liv med Asperger

av Jerker Jansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren Jerker Johansson berättar personligt om att leva med Aspergers syndrom. Han beskriver hur jobbigt det kan vara att umgås med andra, betala räkningar i tid, sitta i möten och förstå osynliga regler; han "har alltid haft det lättare att förstå fiskarna i ett akvarium än människorna runt omkring". Idag är han glad över sin diagnos. Den förklarade så mycket och han har lärt sig hur han lättare ska klara vardagen. Lättläst.

MediaNr: CA32957

Sagoberättaren Hugo Gyllander

av Margareta Johanson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 1 tim., 32 min..

Hugo Gyllander, 1868-1955, var en svensk poet, journalist och sagoberättare samt översättare av ungdomslitteratur, bland annat Bröderna Grimms sagor och Tom Sawyer. M.J., en sentida släkting till Gyllander, har under många år dokumenterat hans liv och författarskap. Det blir en introduktion till en litterär "doldis" som genom sina verk blev välkänd för flera generationer svenska barn.

MediaNr: CA33307

Konst, musik, teater och film

Se på mig!

av Beata Arnborg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Biografi över den svenska schlagersångerskan och skådespelerskan Zarah Leander, 1907-1981. Hon var en stor diva känd för sin mörka röst och yviga gester. Hennes historia innehåller allt från armod till rikedom, förslagenhet, förtvivlan och jublande lycka. Hon blev Nazitysklands största filmstjärna och hennes eftermäle är fyllt av frågor. Vilken var hennes skuld och hennes ansvar? I boken framkommer tidigare okända fakta om hennes tid i Tyskland.

MediaNr: CA32940

Falskt eller äkta?

av Görel Cavalli-Björkman. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En memoar om ett yrkesliv. Görel Cavalli-Björkman har hela sitt liv arbetat inom museivärlden samt forskat om 1600-talskonst, med fokus på Holland och Flandern. Boken handlar inte om författarens privatliv utan ägnar sig åt konsten och olika förhållningssätt till vad som är falskt eller äkta och hur man sett på frågan genom historien. Särskilt ingående behandlas Rubens och Rembrandts måleri. G.C-B, 1941-.

MediaNr: CA33221

Wilhelm Kåge

av Petter Eklund. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Wilhelm Kåge, 1889-1960, var en av Sveriges mest kända keramiska formgivare, verksam på Gustavsberg från 1917 fram till sin död. Han ledde fabriken genom swedish grace, art déco, funkis och in i den moderna tiden med folkhemmets högkonjunktur. Han var också chef och lärare till sin efterträdare Stig Lindberg. Boken berättar om hans design- och konstnärskap och historien bakom hans banbrytande serviser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32827

Trollflöjtens mystik

av Eddie Persson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Mozarts sista opera Trollflöjten från 1791 utmärker sig i musikhistorien. Det menar frimuraren och operafantasten Eddie Persson. Han har här skrivit en bok om denna opera som ytligt sett har en bedrägligt enkel handling men i själva verket vilar på flera filosofiska grunder. Författaren pekar på likheter med arkaiska myter, 1700-talets upplysningsidéer och inte minst frimureriet.

MediaNr: CA33106

Historia

Snapphanekriget 1675-1679

av Vigo Edvardsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 1: 7 tim., 37 min..

Band 1 av 3 i denna bok om snapphanekriget 1675-1679. Detta krig var en del av det skånska kriget, vars namn syftar på den danska invasionen i Skåne, ett landskap som Sverige tidigare erövrat från Danmark. I norra Skåne kämpade irreguljära förband på dansk sida, medlemmarna i dessa förband kallades snapphanar. Boken är skriven på 1970-talet av folkskollärare Vigo Edvardsson, 1904-1997.

MediaNr: CA33023

Snapphanekriget 1675-1679

av Vigo Edvardsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 2: 6 tim., 49 min..

Band 2 av 3 i denna bok om snapphanekriget 1675-1679. Detta krig var en del av det skånska kriget, vars namn syftar på den danska invasionen i Skåne, ett landskap som Sverige tidigare erövrat från Danmark. I norra Skåne kämpade irreguljära förband på dansk sida, medlemmarna i dessa förband kallades snapphanar. Boken är skriven på 1970-talet av folkskollärare Vigo Edvardsson, 1904-1997.

MediaNr: CA33024

Snapphanekriget 1675-1679

av Vigo Edvardsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 3: 7 tim., 35 min..

Band 3 av 3 i denna bok om snapphanekriget 1675-1679. Detta krig var en del av det skånska kriget, vars namn syftar på den danska invasionen i Skåne, ett landskap som Sverige tidigare erövrat från Danmark. I norra Skåne kämpade irreguljära förband på dansk sida, medlemmarna i dessa förband kallades snapphanar. Boken är skriven på 1970-talet av folkskollärare Vigo Edvardsson, 1904-1997.

MediaNr: CA33025

Sturarna

av Bo Eriksson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Stureätten var på 1500-talet mycket nära att lägga beslag på den svenska kungakronan. Släkten utmanövrerades dock och Sturarnas framgångssaga vändes i tragedi när kung Erik XIV 1567 lät mörda flera av ättens mer framstående medlemmar. Det här är historien om ett namn och om hur ett historiskt rykte skapas och lever vidare. En spännande och välskriven bok som också ger en inblick i hur Vasaättens makt konsoliderades. Bo Eriksson, 1970-, historiker.

MediaNr: CA33055

När soldaterna kom

av Miriam Gebhardt. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Efter andra världskrigets slut utsattes många tyska kvinnor för grova övergrepp. Många blev våldtagna både av de ryska soldaterna, men även av amerikanska, franska och engelska soldater. Kvinnorna misstroddes i många fall och beskylldes för att vara lättfotade som frivilligt låg med "befriarna". M.G., tysk professor i historia, vill belysa skeendet och visa att historiebeskrivning innehåller många fördomar och halvsanningar.

MediaNr: CA32816

Historiens hemvist

Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar Speltid: 2 CD-ROM (42 tim., 21 min); 496 s. : ill. (: 2). DAISY text och ljud.

Del 1 i trebandsverket Historiens hemvist. I takt med att den historiska tiden historiseras väcks nya frågor: Är det meningsfullt att tala om en sammanhängande fortskridande tid eller kan vi tänka oss flera parallella, multipla och korsande tider? Hur förstå en historisk tid efter att framstegstanken själv alltmer kommit att framstå som en konstruktion? Nitton forskare inom olika discipliner redogör för sin syn på den historiska tidens former.

MediaNr: CA32754

Svenskarne i Illinois

av Eric Johnson. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 31 tim., 46 min..

Illinois var en av de amerikanske staterna där många av de svenska utvandrarna på 1800-talet hamnade. Denna bok, utgiven 1880, innehåller en beskrivning av olika platser i Illinois och personer som bosatta sig där. Innehåller även en avdelning med kortfattade biografier av enskilda utvandrare med information om släktförhållanden, vilket år de utvandrade och varifrån i Sverige de härstammade.

MediaNr: CA29854

Efter IS: Splittras Irak?

av Per Jönsson. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

USA, irakiska regeringsstyrkor, kurder och olika shiamuslimska grupper förenades i slaget om Mosul. Staden är den gemensamma fienden Islamiska statens sista viktiga fäste. Samtidigt som IS försvagas ökar risken för konflikter mellan etniska och religiösa grupper. Per Jönsson, Mellanösternanalytiker och tidigare korrespondent för DN med många års erfarenhet från Irak, åskådliggör i korthet den komplicerade situationen i dagens Irak.

MediaNr: CA33527

Slaget om Frankrike

av Thomas Lindbom. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Frankrike befinner sig i en ekonomisk kris och den populism som sprider sig över Europa får ett allt starkare fäste. Boken är en genomlysning av landets politiska förutsättningar och en analys av den avgörande konflikt som växer fram i landet: den mellan dem som vill bevara traditioner och Frankrikes särart och dem som vill spränga gränserna och göra Frankrike till en del av en global värld. T.L., 1949- , författare och kännare av fransk politik.

MediaNr: CA33103

Furste av Norden

av Erik Petersson. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Historikern E.P. skildrar den danske kungen Kristian II (Kristian Tyrann), 1481-1959 , i ett nytt ljus, bortom krigen och blodbaden. Författaren behandlar kronologiskt både samhällsutvecklingen och Kristians liv. Kristian var en huvudfigur i striden om Norden och slets mellan ärkebiskoparna, adeln i Skåne och på Jylland, teokratin i Trondheim och mäktiga jordägare i Mälardalen. Det är en internationell värld och en omvälvande tid.

MediaNr: CA33041

Terroristen i Toulouse

av Alice Petrén. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Algeriet var inte bara en koloni, utan hade parlamentsledamöter i Paris och en miljon fransmän gjorde Algeriet till sitt hemland. Terroristen i Toulouse, Mohamed Merah, hade algeriska föräldrar. Det hade också bröderna Kouachï som attackerade satirtidningen Charlie Hebdo 2015. Varför just barn till algerier? Är Frankrike särskilt utsatt för terrorism på grund av sitt koloniala förflutna? A.P., född 1954, korrespondent för Sydeuropa och Nordafrika.

MediaNr: CA33188

Bakom fiendens linjer

av Mikko Porvali. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 9 tim., 56 min..

När fortsättningskriget bröt ut var ett av Finlands mest angelägna mål att återerövra Karelska näset. Åtta unga män som vuxit upp på näset tog sig bakom fiendens linjer. Operationen blev en strategisk framgång, men bara fem av dem återvände levande. Efter återkomsten intervjuades soldaterna, men intervjuerna sändes aldrig. M.P., född 1980 och brottsutredare vid den finska polisen, bygger sin bok på intervjuerna samt arkivmaterial.

MediaNr: CA33197

Hitlers judiska soldater

av Bryan Mark Rigg. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 4). DAISY text och ljud.

I det nazistiska Tyskland lyckades upp emot 150000 män med judisk bakgrund ta sig in i den tyska krigsmakten. Flera tilldelades tapperhetsmedalj och blev höga officerare. Orsakerna till att de blev soldater är många men i de flesta fall handlade det om att klara livhanken på sig och sin familj genom att dölja sin judiska bakgrund. B.M.R., amerikansk historiker, skildrar med hjälp av ett stort arkivmaterial många dramatiska livsöden.

MediaNr: CA32798

Svenska historiker

Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 5). DAISY text och ljud.

En samling bibliografiska essäer där femtiosex ledande svenska historiker presenteras, bland dem Ellen Fries, Carl Grimberg och Nils Ahnlund. Essäerna, som i sin tur är författade av andra historiker, ger en inblick i den svenska historievetenskapens utveckling från senmedeltid till idag. Redaktörerna har valt ut historiker ur olika genrer så som kyrkohistoria och ekonomisk historia.

MediaNr: CA32458

Männen i Kreml

av Michail Zygar. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Går det att förstå Vladimir Putin och hans politik? M.Z., 1981- , rysk journalist försöker ge ett svar genom att kontakta och intervjua personer - ledande politiker, beslutsfattare och oligarker - i Putins innersta krets. Det är en avslöjande skildring av spelet i maktens korridorer. Putin är inte alltid är så strategisk som han verkar - de politiska besluten tas ofta som en reaktion på yttre händelser, ibland med vedergällning som enda logik.

MediaNr: CA32939

Biografi med genealogi

Och vad har det med mig att göra?

av Sacha Batthyany. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Den schweizisk-ungerska journalisten S.B., 1973- får i vuxen ålder får höra att hans gammelfaster Margit var inblandad i en av de värsta naziförbrytelserna under andra världskrigets slut. 180 judar dödades på en fest på hennes slott. Händelsen sopades under mattan, men S.B. känner sig manad att finna sanningen. Sökandet tar honom till Ungern, Ryssland och Argentina och han upptäcker en släkthistoria präglad av krig, judehat och förföljelse.

MediaNr: CA32982

Den gömda historien

av Lars-Göran Dybeck. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok som till stor del bygger på den norske motståndsmannen Thor Bachs efterlämnade dokument. Här finns skildringar av det tyska angreppet på Norge den 9 april 1940 och det underjordiska arbetet i Trondheims motståndsrörelse. I dagböcker och brev beskrivs också hans uppgörelse med sin nazistiska familj och den strapatsrika flykten undan Gestapo. Bach hade nästan hela tiden med sig sin kamera och den tryckta förlagan innehåller många fotografier.

MediaNr: CA33108

Mannen i Damaskus

av Eric Ericson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Efter andra världskriget flydde nazisten Alois Brunner, Adolf Eichmanns högra hand, till Syrien. Där levde han i bästa välmåga under namnet Georg Fischer och umgicks med ambassadörer, terrorister och vapenhandlare. Samtidigt är han rådgivare åt al-Assads säkerhetstjänst och utvecklar kemiska vapen åt Syrien. Historien om hur en krigsförbrytare kunde undfly rättvisan i mer än 40 år och en berättelse om Syrien, storpolitik och moral, igår och idag.

MediaNr: CA32835

Winston Churchill

av Max Hastings. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar Från underläge till seger: 17 tim..

Volym 2 om Winston Churchills tid som premiärminister under andra världskriget handlar om åren 1942-1945: Från underläge till seger. Det är ett nyansrikt porträtt av mannen bakom myten - verkligheten bakom ikonen. Churchill var en hjälte som krävde hjältemod av andra, han var förutseende och visionär men begick också klumpiga, ibland dåraktiga misstag. Periodvis var han mycket impopulär, samtidigt älskad och beundrad.

MediaNr: CA33027

Bureätten

av Marc Hernelind. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar D. 2: 16 tim., 5 min..

Bok 2 av 2 om adelssläkterna Krumme, Ribbing, Bure, Horn av Kanackas, med flera. Här finns fakta om ättens medlemmar, berättelser om maktstrider som enligt krönikor och sägner utspelades mellan Eriksätten och Sverkersätten omkring 1130 - 1250. Författaren, som är släktforskare och historiker, fördjupar sig också i medeltida brev. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA32555

Ensamheten värst

av Siri Johansson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Siri Johansson, 1918-2010, levde som hemmafru i den ångermanländska bruksorten Husum. Efter det att hon blev änka 1990 började hon skriva dagbok varje dag. Vid 91 års ålder får hon en stroke medan hon sitter och skriver, några dagar senare dör hon. Efter sig lämnar hon alla dessa dagböcker, totalt över 6000 sidor. Sonen, Sven Teglund, har samlat ett urval av Siris noteringar genom åren, vardagliga betraktelser varvat med existentiella funderingar.

MediaNr: CA33093

Hela bilden

av Azita Shariati. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

A.S. var 20 år när hon 1988 kom till Sverige från Iran. Idag är hon vd för ett av världens ledande service managementföretag och har blivit utsedd till Sveriges mäktigaste affärskvinna av Veckans Affärer. Hon berättar om sitt ledarskap som har formats av hennes uppväxt. Hon anser att den viktigaste uppgiften för en chef är att snabbt få människor att hantera förändringar. Boken vänder sig till de som vill ta del av ett inspirerande ledarskap.

MediaNr: CA33125

Av längtan till dig

av Anna Wester. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Vad händer med en familj när livet inte blir som de har tänkt sig? A.W. är barn- och ungdomsspecialistsjuksköterska. Hon berättar om vad som hände när hennes sjunde barn, Teo, föddes och det visade sig att han hade en grav medfödd hjärnskada. Det är en mycket personlig berättelse om hur man går vidare och får livet att fungera när man har ett barn med en svår funktionsnedsättning. Men det är också en berättelse fylld av kärlek till Teo.

MediaNr: CA33026

Djävulens dagbok

av Robert K. Wittman. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alfred Rosenberg tillhörde Hitlers innersta krets och fungerade som Tredje rikets chefsideolog. Hans dagbok citerades av åklagaren i rättegångarna i Nürnberg men efter det att Rosenberg dömts och avrättats försvann texten spårlöst. Efter många års sökande hittades dagboken av FBI-agenten Robert K. Wittman. Här berättas om sökande och parallellt citeras långa stycken ur dagboken med Rosenbergs tankar om Nazipartiets uppgång och fall.

MediaNr: CA32799

Drömmen om ett barn

av Tobias Åkerman. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren berättar om fyra år när han och hans fru på alla sätt försökte få barn. Det är år fyllda av längtan och väntan där de kastas mellan största eufori över ett blått streck på graviditetsstickan till djupaste sorg över återkommande missfall. Till sist kretsar hela tillvaron kring deras ofrivilliga barnlöshet, samtidigt som vardagslivet snurrar på i sin vanliga takt. Tanken med boken är att ge stöd till andra i samma situation.

MediaNr: CA33057

Geografi

Afghanistans enda gris

av Ivar Andersen. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En reportagebok från tiden mellan 2012-2016. Boken innehåller 21 kapitel med ögonblicksbilder från ett land hårt drabbat av krig och fattigdom. Författarna besöker bland annat den svenska militärbasen i Mazar-e Sharif, intervjuar manliga homosexuella i Kabul som lever under hotet att bli dödade av sina familjer och träffar den kvinnliga graffitikonstnären Shamsia. Förordet är skrivet av Pierre Schori. I.A., journalist och C.H., bildjournalist.

MediaNr: CA32461

Fjällvandra längs Kungsleden

av Fredrik Neregård. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Kungsleden i sin helhet sträcker sig drygt 40 mil från Abisko i norr till Hemavan i söder. Här ges en komplett guide till den nordligaste delen av leden, från Abisko till Kvikkjokk med särskilt fokus på den populära sträckan via Kebnekaise till Nikkaluokta. I boken finns förslag på dagsetapper, introduktion till fjällvandring för nybörjare, information om vegetation och mycket mer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32234

Samhälls- och rättsvetenskap

Båt 370

av Annah Björk. Inläst av Eva Werning. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En reportagebok skriven av två svenska journalister som tidigt i januari 2016 var på plats i Turkiet och bevittnade flyktingarnas försök att ta sig till Europa. De berättar om sin egen resa mot sanningen, om ett massmord med politiska förtecken, om flyktingsmuggling som omsätter miljardbelopp. Det är också en berättelse om vad som hände på havet, om svek och om medmänsklighetens gränser. Boken bygger på intervjuer med överlevande och anhöriga.

MediaNr: CA32942

Trippelmordet i Uddevalla

av Thomas Bodström. Inläst av Anders Mathlein. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den 7 mars 2015 hittas tre döda personer på en gata i Uddevalla.. Polisen upptäcker att två av offren har kopplingar till ett kriminellt gäng och de hittar snart några som skulle kunna vara gärningsmännen. Samtidigt verkar det otroligt att det skulle vara deras barndomsvänner som har mördat dem. En berättelse om gängkriminalitet och hur vänskapsband hamnar i skymundan när narkotika, svarta pengar och vapen kommer in i bilden.

MediaNr: CA32760

Brottsplats Sörmland

av Börje Carlsson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 3: 8 tim., 56 min..

Del 3 i serien Brottsplats Sörmland. B.C., arbetade som polis och kriminalpolis i Eskilstuna 1963-2006 och presenterar nitton olika brott som inträffat i Sörmland. Fallen är från 1958 fram till i början av 2000-talet. Bland annat tar han upp hedersmord, ett mord i Gnesta 2005, Rökstamordet 1958 samt förlisningen av Estonia och hur det påverkade Eskilstunapolisen.

MediaNr: CA33061

Brottsplats Sörmland

av Börje Carlsson. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar 2: 10 tim., 5 min..

Del 2 i serien Brottsplats Sörmland. B.C., arbetade som polis och kriminalpolis i Eskilstuna 1963-2006 och presenterar här brott som har begåtts i runtom i Södermanland. Denna del innehåller främst brott från 1990-talet och 2000-talet. Exempel på fall som tas upp är mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping.

MediaNr: CA33058

Du får väl säga som det är

Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

24 berättelser om hur det är att vara närstående till någon med en sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning. Det är en bok om sårbarhet, kraft, mod och rädsla, men också om hopp, stolthet, livsglädje och drömmar. Bland de som berättar finns föräldrar, syskon, mostrar, farföräldrar med mera. Redaktör C.R. är leg. psykolog och psykoterapeut med mångårig erfarenhet av barn och unga med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

MediaNr: CA33029

En oväntad vändning

av Claes Hedberg. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 25 tim., 41 min..

Discjockeyn Claes Hedberg har gjort en egen utredning av mordet på Sveriges statsminister Olof Palme 1986. Författaren hävdar att det inte finns någon mördare. Istället menar han att Olof Palme antingen var svårt sjuk eller att han blivit obekväm på grund av sitt privatliv och därför behövde försvinna. Mordet var alltså påhittat. Uppgifterna bygger på välkända källor, men också information som han fått via egna källor.

MediaNr: CA32959

Fördel kvinna

av Emma Leijnse. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Reportagebok om den utbildningsrevolution som journalisten Emma Leijnse menar pågår i det tysta. I stora delar av västvärlden har kvinnornas utbildningsnivå passerats männens. Författaren visar här på hur detta påverkar vårt samhälle i stort. Hur förändras världen när kvinnorna tar över universiteten, när fler jobb kräver utbildning som allt fler unga män inte har och kvinnorna kräver män som tar ansvar för hem och barn?.

MediaNr: CA33200

Professionernas framtid

av Richard Susskind. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den digitala utvecklingen kommer att göra professionerna - läkare, kuratorer, journalister, revisorer, lärare och så vidare - mindre viktiga eller till och med överflödiga. Det menar de två amerikanska författarna som ser en framtid där teknologiska system kommer att ta över mycket av professionernas arbete De ställer frågan om hur dessa system kan och bör förvaltas - ska det bli en gemensam resurs eller ska tjänsterna säljas av privata aktörer?.

MediaNr: CA32611

Homonationalism

av Anna-Maria Sörberg. Inläst av Anders Mathlein. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Journalisten Anna-Maria Sörberg undersöker hur några av samhällets mest föraktade blivit en symbolisk maktfaktor, ett rosa kapital. Genom intervjuer med queeraktivister och forskare pekar författaren på vilken betydelse kampen för hbtq-rättigheter kan ha när nationalistiska rörelser växer fram i många länder och hur detta påverkar synen på samhällets "andra", till exempel migranter, flyktingar och muslimer.

MediaNr: CA32960

Tilliten i EU vid ett vägskäl

Inläst av Camilla Bard. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tjugonde årgången av Europaperspektiv. Boken, från 2017, är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen. Ur olika perspektiv förenas historiska tillbakablickar med analys av framtida utmaningar och förslag på vägar att utveckla tilliten inom EU.

MediaNr: CA32626

Medelklassens guldägg

av Gunnar Wetterberg. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 10 tim., 17 min..

Skildring av det svenska pensionssystemets framväxt parallellt med den finansiella marknadens utveckling. Sveriges Privatanställdas Pensionskassa (SPP) grundades för hundra år sedan och bytte namn till Alecta år 2001. Författaren belyser den historiska betydelsen av SPP/Alecta och tecknar den dramatiska striden om ATP på 1960-talet och ITP på 1970-talet. Idag förvaltar Alecta med 600 miljarder kronor. G.W., historiker och diplomat.

MediaNr: CA33192

Livet & patriarkatet

av Peppe Öhman. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

P.Ö., 1976- , finländsk journalist och författare, har under några år haft bloggen Livet & L.A. Här har hon samlat texter om feminism som delvis bygger på svar på läsares frågor. Hon utgår från egna erfarenheter och berättar öppenhjärtigt hur det är att leva som kvinna i ett samhälle där den vite heteromannen fortfarande är norm. Det handlar om förtryck på arbetsplatsen och den misshandlande pojkvännen, men även upprop om kamp mot patriarkatet.

MediaNr: CA32925

Ekonomi och näringsväsen

Skillnadens trädgård

av Sara Bäckmo. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En igenvuxen tomt omvandlas till ekologiskt trädgårdsskafferi. Sara Bäckmos passion för odling fick en rivstart. Genom att förlänga den traditionella odlingssäsongen kan Sara skörda under hela året. I denna bok delar hon med sig av sina bästa knep för hur man går till väga för att bli näst intill självförsörjande på grönsaker. Förutom odlingstips innehåller boken också en del recept.

MediaNr: CA32894

Kapitalistisk realism

av Mark Fisher. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Sedan 1989 har kapitalismen lyckats framställa sig som det enda realistiska politiskt-ekonomiska systemet. M.F., brittisk föreläsare, beskriver hur denna "kapitalistiska realism" har utvecklats och hur den fungerar som ideologiskt ramverk. Utifrån exempel hämtade från filmer, skönlitteratur och arbetslivet diskuterar han hur den kapitalistiska realismen idag präglar våra erfarenheter inom alla tänkbara områden.

MediaNr: CA33040

Ekologisk odling & självhushåll - på kvinnligt vis

av Anna-Maj Hermansson Wandt. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar 11 tim., 25 min..

En bok om odling som genomsyras av hur ett ekologiskt tänkande kan prägla levnadssättet. Flera kapitel behandlar självhushåll: gratis ätbart i naturen, hur man tar tillvara och förvarar, hur man handlar lokalt och undviker multinationella företags produkter. Framför allt beskrivs hur alla kan bli odlare, antingen genom att odla på fönsterbrädan eller på egen odlingslott. Innehåller även många recept.

MediaNr: CA33056

Maskor och medeltid

av Anna-Karin Lundberg. Inläst av Cecilia Purits. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En bok med 20 stickbeskrivningar inspirerade av den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor. Här finns mönster för tröjor, koftor, jackor och västar i olika svårighetsgrader, för så väl nybörjare som erfarna stickare. Varje mönster knyter an till en specifik kyrkomålning som beskrivs i korthet. Boken avslutas med ett kapitel om stickteknik där vi bland annat kan läsa om kedjeuppläggning och montering. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32690

Framsteg

av Johan Norberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Idéhistorikern Johan Norberg har skrivit en bok som går på tvärs mot allmänna domedagsprofetior. Han menar att budskapen om att vi är på väg åt fel håll är helt fel. Istället tror han att mänsklighetens framsteg under de senaste decennierna varit oöverträffade. Oavsett vilken statistik du tittar på så är det mesta bättre nu. I den här boken går Norberg igenom fakta från institutioner som FN och WHO och visar på hur långt vi har kommit.

MediaNr: CA32888

Jakten på den försvunna skatten

av Erik Sandberg. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 49 min..

Debattbok där E.S., journalist och filmare, skriver om hur Sverige utvecklats till ett skatteparadis för rika. Hur lyckades politiker avveckla arvs- och förmögenhetsskatt, mer än halvera skatten på företagsvinster och aktieinkomster, och samtidigt behålla ett av världens högsta skattetryck för vanliga löntagare? Vad händer med den svenska välfärden där de som har mest betalar allt mindre? Boken avslutas med ett förslag på ny fördelningspolitik.

MediaNr: CA33193

Konsten att ta hand om ett dödsbo

av Susanne Lj. Westergren. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 43 min..

Handbok för den som står inför uppgiften att ta hand om ett dödsbo. Det handlar om att ta itu med frågor som: Hur gör vi när vi inte kommer överens om arvet? Hur vet jag vad jag ska spara, slänga, skänka eller sälja? Vad innebär en bouppteckning? Hur vet jag vad tavlorna, frimärkssamlingen och smyckena är värda? Hur orkar jag ta tag i allt praktiskt mitt i sorgen? Många konkreta råd om vad men behöver tänka på.

MediaNr: CA33161

Den svenska vapenexporten

av Linda Åkerström. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sveriges vapenexport är omdebatterad och ifrågasatt. Vem bestämmer, vad gäller och hur fungerar handeln? Boken reder ut begreppen kring myndigheter, lagar och politik. Men berättar också om skandalerna och konsekvenserna, hur kulturarbetare och kungahus engageras för marknadsföring och om hur fredsnationen Sverige blev en av de största vapenexportörerna per capita i världen. L.Å., statsvetare och ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds.

MediaNr: CA32711

Idrott, lek och spel

Vardagsträna

av Leila Söderholm. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

L.S. - tränare, kostrådgivare, coach och aktuell som träningsexpert i TV4:s Vardagspuls - vill att träning ska vara enkel och kunna utföras av alla. Med regelbunden vardagsträning mår man bättre och orkar mer. Hon har skapat ett program som stärker musklerna och förbättrar konditionen. Med instruktiva bilder och tydliga anvisningar visar hon hur man kan träna med hjälp av handduk eller sjal. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33091

Matematik

Projektiv geometri

av Bengt Ulin. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En introduktion till projektiv geometri. Projektiv geometri definieras i Nationalencyklopedin som: "studiet av de egenskaper hos figurer som bevaras under projektion". Här erbjuds geometrisk allmänbildning till alla som är intresserade av ämnet. Boken kräver vissa förkunskaper och innehåller en stor mängd geometriska figurer.

MediaNr: CA31836

Medicin

Endometrios

av Hulda Andersson. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Endometrios är en sjukdom som uppskattningsvis 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Den innebär ofta mycket svåra menssmärtor. Trots att så många är drabbade är sjukdomen okänd för många, vägen till diagnos är lång och behovet av information stort. H.A. fick sin diagnos för cirka 10 år sedan och berättar här personligt om sjukdomen. Boken bygger på intervjuer av specialister och drabbade kvinnor och innehåller fakta, råd och uppmuntran.

MediaNr: CA33028

Giftets värde

av Daniel Berg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Under årtiondena kring förra sekelskiftet 1900 såldes opiumpreparat fritt på apoteken. D.B, doktorand i ekonomisk historia, undersöker hur denna fria tillgänglighet av narkotika förstods av droghandlarna, apotekarna, själva. Opium sågs både som en husmedicin, vars tillgänglighet var avgörande för folkhälsan, och som en rusgivande drog. De problem som diskuterades handlade om faran för förgiftning inte om rus och beroende.

MediaNr: CA32257

Att vilja men inte kunna

av Elin Lundberg. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Varannan kvinna mellan 20 och 30 år i Sverige hade ont vid något av sina senaste samlag. Cirka 13 % av alla kvinnor har svåra problem. E.L., socionom och familjeterapeut, har följt fyra kvinnor och deras arbete för att göra förändringar och må bättre. Boken kan användas som kunskapskälla, som självhjälpsbok eller som stöd vid samtalsterapi. Kan även läsas för den som vill utveckla sitt sexliv och lära sig mer om relationer, tankar och känslor.

MediaNr: CA33090

När själen får grönska

av Eva Robild. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Eva Robild skriver sakligt och personligt om hur värdefull naturen och trädgården har varit och är för henne, och hur hon i svåra stunder sökt sin tillflykt till strand och skog, utan att mötas av dömande och krav. Hon berättar hur man kan utöva trädgårdsterapi genom att skapa och plantera växter till en egen grön oas. Och om hur yoga, meditation eller en medveten promenad i naturen fyller kroppen med "grön medicin".

MediaNr: CA33322

Sköldkörteln och mitokondrierna

av Helena Rooth Svensson. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Läkaren H.R.S., specialist i allmänmedicin, beskriver hur sköldkörtelhormonerna T4 och T3 samt mitokondrierna samverkar för individens utveckling och hälsa. Författaren redovisar mekanismerna bakom utvecklingen av de sjukdomar som följer vid nedsatt energiproduktion i cellerna. Hon anser att det medicinska etablissemanget under lång tid förbisett detta sjukdomskomplex vilket drabbar patienterna. Innehåller också fallbeskrivningar.

MediaNr: CA32420

Torgskräck

av Claire Weekes. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar 7 tim., 26 min..

Torgskräck, eller agorafobi, är när man känner en förlamande ångest för att vistas bland mycket folk. Det är en vanlig fobi som ofta leder till panik med symptom som yrsel, hjärtklappning och matthet. C.W., 1903-1990, australiensisk läkare med många års erfarenhet av behandling av ångesttillstånd, ger förslag på hur man ska komma tillrätta med sin agorafobi. Grunden för behandlingen är att ge enkla råd och suggestioner - hjälp till självhjälp.

MediaNr: CA32996

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Flyg Flugo, flyg!

av Tedd Arnold. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Buzz och hans familj ska ut och resa. Men Buzz tama fluga Flugo får inte följa med, han är för liten. När familjen stannar och fikar visar det sig att Flugo ändå följt med. Nu gäller det att han inte kommer bort. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32840

Stick, Flugo!

av Tedd Arnold. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

Buzz har en tam Fluga som heter Flugo. Flugo är hungrig. Hans favoritmat är brun och stinkande. Blä! Nu är han på jakt efter nåt riktigt kladdigt och äckligt. Flugo hittar en massa mat men blir hela tiden bortviftad. Till slut hittar han Buzz och får smaka på hans paj. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32830

Det magiska palatset

av Rosie Banks. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Secret kingdom. En dag hittar de tre vännerna Agnes, Ella och Jasmin ett magiskt skrin. Med hjälp av skrinet hamnar de i en värld där kung Munter regerar. Men där finns också den elaka drottningen Gräslig. Hon har hotat att förstöra kungens födelsedagsfest. Älvan Trixi ber vännerna om hjälp - ska de lyckas rädda kalaset?.

MediaNr: CA32765

Enhörningarnas dal

av Rosie Banks. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Secret Kingdom som börjar med Det magiska palatset. Vännerna Ella, Agnes och Jasmin förflyttas genom ett magiskt skrin till Det hemliga kungariket. Men allt står inte rätt till i landet. Drottning Gräslig har gömt en åskvigg i Enhörningarna dal och de tre vännerna måste hjälpa enhörningarna att rädda den vackra dalen från hundratals slemmiga larver.

MediaNr: CA33143

Kriget kommer!

av Torsten Bengtsson. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra världskriget pågår för fullt och Sveriges grannländer Norge och Danmark är ockuperade av tyskarna. I en liten fiskarby i Skåne bor femtonårige Olof med sin familj. När kompisen Nisse blir sjuk får Olof rycka in i hans ställe på farligt uppdrag. Han får i dimma följa med Nisses fosterfar till Köpenhamn och söka upp en judisk man som måste räddas från tyska militärer. Spännande berättelse om mod och vänskap som passar från 13 år och uppåt. Lättläst.

MediaNr: CA33165

Timmy Kent och de mystiska morötterna

av Ebba Berg. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Timmy älskar frukt och grönsaker. En dag när han och Rosa köpt körsbär till klassen kastar hon en kärna i en trädgård och säger att snart finns här ett fint körsbärsträd. Då får Timmy en idé - han ska så morötter på skolans odlingsplätt. Snart är det sommarlov och Timmy glömmer sin odling, när hösten kommer blir han väldigt orolig att det kanske är olagligt att så morötter utan att be om lov. Men slutet gott, allting gott. Lättläst.

MediaNr: CA33121

Den mörkaste delen av skogen

av Holly Black. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den mörkaste delen av skogen finns en kista av glas. I kistan ligger en sovande älvprins som ingen kan väcka. Hazel och hennes bror Ben är båda förälskade i honom. Båda drömmer om att vara den som lyckas väcka honom. Men vad händer när drömmen blir sann? I den mörkaste skogen måste du vara försiktig med vad du önskar. En oförsiktig önskan, och allt du håller kärt kan gå förlorat. Holly Black, född 1971, är författare till Spiderwick-serien.

MediaNr: CA32971

Kragos & Kildor - den förtrollade demonen

av Adam Blade. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Beast Quest - Börja läsa. Livets bägare är stulen! Om inte Tom hittar den, riskerar kungariket Avantien att gå under. För att ta tillbaka bägaren måste han bland annat ta sig förbi ett monster med två huvuden. Som tur är har han hjälp av Elenna, Storm och Silver.

MediaNr: CA32688

Vedra & Krimon - tvillingbestarna

av Adam Blade. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Beast quest - Börja läsa. Det har fötts två nya bestar i Avantien. De heter Vedra och Krimon och Tom får i uppgift att rädda dem från trollkarlen Marvel. Tillsammans med Elenna, Storm och Silver tar han sig till Rion, en outforskad del av Avantien.

MediaNr: CA32689

Joel supertaggad

av Marie Bosson Rydell. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Joel är ofta supertaggad. Ibland har han svårt att hejda sig och då kan det bli fel. Joel vill inte bråka med de andra i klassen, men det bara blir så. Gympaläraren säger att Joel måste hitta "sin grej", men vad kan det vara? Boken avslutas med ett kort faktaavsnitt om ADHD.

MediaNr: CA33088

Tre saker jag inte vet om dig

av Julie Buxbaum. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jessie vantrivs i sin nya skola och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. Då börjar mejlen från Någon Ingen komma. NI påstår sig vilja hjälpa Jessie att navigera i den vildmark som är Wood Valley high school, men Jessie är skeptisk. Är det bara någon som driver med henne? När hon till slut bestämmer sig för att våga chansa dröjer det inte länge förrän hon och Någon Ingen börjar komma varandra nära. Men vem är han, egentligen?.

MediaNr: CA32807

Jorden vaknar

av Madeleine Bäck. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 2 i trilogin som började med Vattnet drar. Det räckte inte med offret i skogen för att stilla de urgamla krafter som vaknat till liv. Det som släppts loss i vattnet och i skogen är starkare än Gunhild kunnat ana, och nu måste hon tillsammans med Beata och Krister göra allt för att stoppa de mörka krafterna.

MediaNr: CA32718

Tre feministiska sagor

av Lilian Bäckman. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Illustrerad sagobok för unga vuxna. Stoffet hämtas från välkända folksagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brr och Rosa rosen. Prinsar försvinner och de tre rara tanterna i det lilla huset tillverkar prinskorv. Brudarna Brr är inte rädda för den dreglande mannen på bron. Rosa rosen blir uppvaktad av kungens kompis men är tveksam. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33086

Katys vilda föl

av Victoria Eveleigh. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Katys ponnyäventyr. Katy hittar ett litet nyfött föl på heden. Fölet vinglar omkring på ostadiga ben och Katy sträcker ut handen för att klappa det. Katy blir som förtrollad och vet på en gång att fölet ska bli hennes. Frågan är bara hur hon ska kunna övertala sina föräldrar om att låta henne ta hand om det?.

MediaNr: CA33268

Fabers skatt

av Cornelia Funke. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fabers farfar flyttar till Amerika och lämnar kvar en liten matta till Faber tillsammans med ett brev. Där står det att mattan kan flyga när man läser orden som står på mattan. Men vaddå för ord? Faber hittar inga ord, bara blommor och krumelurer. Ingen som Faber känner kan läsa på mattan men så kommer tjejen Shaima förbi och säger något som inte Faber förstår. Hon pekar på mattan och läser orden och mattan börjar röra på sig.

MediaNr: CA33096

Alva reser utomlands

av Pernilla Gesén. Inläst av Linnéa Mähler. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Åttonde boken i serien om Alva. Efter föräldrarnas skilsmässa åker Alva fram och tillbaka mellan Stockholm och Västerås. På höstlovet reser Alva, mamma, Roberto och Robertos dotter Nicole till Kanarieöarna. Nicole är tolv år och tycker att det är måttligt roligt att åka på semester med en barnunge på nio år. Det blir jobbigt, Nicole förpestar tillvaron med sitt humör. Men sedan bestämmer hon och Alva sig för att splittra de vuxnas förhållande.

MediaNr: CA33005

Alvas nya bästis

av Pernilla Gesén. Inläst av Linnéa Mähler. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sjunde boken i serien om Alva. Sommarlovet är slut och Alva ska börja trean. Det finns mycket som är jobbigt. Pappa och hans nya fru Catherine bryr sig mest om lillebror Beppe och mamma bara fnittrar när hon sitter vid datorn och skriver till Roberto. Sedan får Alva skulden för att Julias kanin har kommit bort. Men det finns bra saker också. Alva har ju världens finaste hund, Alf. Och sedan börjar en ny flicka i klassen som Alva blir vän med.

MediaNr: CA33004

Vår megastora fuskbyggda trädkoja med 65 våningar som byggnadsnämnden hotar att riva

av Andy Griffiths. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 5 i serien som började med Vår trädkoja med 13 våningar. Trädkojan växer och är nu uppe i 65 våningar! Andy och Terry får Byggnadsnämnden efter sig. De påpekar att kvicksandsvåningen bryter mot alla regler, att hajbassänger är strikt förbjudna och att motorsågsrummet är för farligt. En dag ringer Inspektör Bubbelplast på dörren och säger att trädkojan måste rivas. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32551

Smartast i stallet

av Pia Hagmar. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Svante, den snyggaste och smartaste hästen i hela stallet (om han får säga det själv). Svante tycker att barn är helt okej så länge de ger honom godis och säger att han är världens finaste. Men nu har det kommit två barn till stallet för att rida på Svante, och det vill han till varje pris undvika. För att göra det måste han tänka ut en listig plan. Det är tur att han har en så ovanligt smart hjärna.

MediaNr: CA33064

Bästa gänget i världen

av Saskia Hula. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Oskar passar inte in någonstans. De stora tycker att han är för liten och de små tycker att han är för stor. Men Oskar har en idé - han tänker starta ett gäng, ett gäng med bara en medlem och det är Oskar själv. Han ska ha en hemlig koja och ett hemligt lösenord! Det dröjer inte länge förrän gänget växer.

MediaNr: CA33085

Jag ska börja skolan

Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En antologi med berättelser, ramsor, dikter och klurigheter för alla som ska börja skolan. Första skoldagen kan vara både rolig och läskig och här finns svaren på många frågor om skolans spännande värld. Hur går till exempel ett upprop till? Och hur kan en vanlig dag se ut? Texterna är skrivna av bland annat Petter Lidbeck, Helena Dahlbäck, Mårten Melin och Helena Bross.

MediaNr: CA33377

Drakarna

av Julie Kagawa. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Sagan om Talon. För länge sedan blev nästan alla drakar utrotade. De som blev kvar antog mänsklig form och de skapade även den globala organisationen Talon. Nu är de redo att överta makten från människorna. Ember och Dante Hill är två unga drakar som ska infiltrera det mänskliga samhället. De placeras i Crescent Beach dit också drakdödaren Garret Xavier Sebastian anländer. Han är på jakt efter två Talon-agenter. Fantasy-serie.

MediaNr: CA32806

Sommarlovet

av Ole Lund Kirkegaard. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är sommarlov och magister Sakarias ska åka och hälsa på sin syster. Egon, Jakob och Mattias tycker att det är tråkigt. Vem ska nu berätta roliga historier? Det visar sig att det finns ganska mycket roligt att göra på sommaren ändå. De fyndar bildäck på soptippen och blir bjudna på glass av några tanter. De luras och busar ganska mycket också. O.L.K., 1940-1979, dansk barnboksförfattare som även skrivit Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare.

MediaNr: CA33401

Mademoiselle Oiseau och landet Argentine

av Andrea de La Barre de Nanteuil. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Mademoiselle Oiseau och hennes unga vän Isabelle lämnar den obehagliga och gråt-luktande våren bakom sig. De beger sig upp på takåsarna där drömmar möter verklighet. Bland fjärilar och tokstollar kan fantasin flöda fritt. En poetisk saga om liv och drömmar - och den osannolika vänskapen mellan en flicka och en excentrisk dam. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33270

Vita tigern

av Christin Ljungqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Till hotell Vita Tigern i Göteborg kommer människor från hela världen, på flykt undan krig eller för att skapa ett bättre liv för sina barn. Avalon har vuxit upp här. På nyårsnatten brakar en svävare ner i isen vid Götaälvbron, och tillsammans med sina vänner börjar Avalon leta efter föraren. Men under sökandet snubblar hon över en familjehemlighet som visar sig större än hon ens kunnat föreställa sig. Första delen i en steampunk-trilogi.

MediaNr: CA32884

Sonen

av Lois Lowry. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Den utvalde. När Claire spolas upp på stranden är det ingen som vet var hon kommer ifrån. Hon minns inte ens själv denna plats där inga känslor finns. Hon minns inte att hon använts som bärare av en produkt, ett barn som tagits ifrån henne. Tanken var att hon skulle glömma sitt barn, men något hos Claire väcker minnen. Hennes son finns där ute någonstans och hon är beredd att göra vad som helst för att hitta honom.

MediaNr: CA33204

Så långt vi kan följas

av Susanna Martelin. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Alex och K träffas första gången när de är 14 år. I högstadiet formas deras vänskap som bli djup och stark. Tio år senare är de fortfarande vänner men förutsättningarna är annorlunda. Alex jobbar med hästar och har just flyttat ihop med sin pojkvän. K har utvecklat sitt fotointresse och ska för första gången ha en utställning. Då sker olyckan och Alex liv går i bitar. Berättelse om vänskap, kärlek och vad som händer när döden kommer emellan.

MediaNr: CA33202

Ett havsäventyr

av Sue Mongredien. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Molly väntar otåligt att få återvända till Djuphavsriket som sjöjungfru. Tänk vad underbart det är att simma med delfiner och dyka efter skatter. Väl nere i havet hjälper Molly sin vän Ella att hitta hennes magiska snäcka. Den är försvunnen och de två vännerna måste hitta den innan den onda Carlotta gör det. Bok i serien Den hemliga sjöjungfrun.

MediaNr: CA32678

Snömännens dal

av Michael Morpurgo. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ashely och hans farbror är på väg från Kina till England men när de vandrar över de ödsliga bergen till Indien försvinner farbrodern spårlöst. Frusen, hungrig och dödstrött är Ashley utlämnad till vädrets makter. Han har hört berättas om mystiska varelser i Himalayas berg, men när en märklig figur tar honom med sig till Snömännens dal kan han knappt tro att det är sant. Och det är nu det riktiga äventyret börjar.

MediaNr: CA33129

Naturväktarna och den vita räven

av Malin Nilsson. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Iris och Ivar är 9 år gamla. Det är sommarlov och de ska få åka till moster Magda i Göteborg och hälsa på. Magda är viltvårdare och tar hand om skadade djur. När tvillingarna kommer fram har Magda precis räddat en vit rävhona ur en rävsax. Men rävens ungar är fortfarande kvar ute i skogen och Iris och Ivan får i uppdrag att hitta dem. Dessutom måste de lista ut vem som har satt ut rävsaxen i skogen. Rävsaxar är ju förbjudna!.

MediaNr: CA33329

Patron förlovar sig

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

Den fjärde boken i serien om Annmari som börjar med En rackarunge. Det här är en brevroman där läsaren framför allt får följa Annmaris brevväxling med piloten Stefan som befinner sig i Bulgarien. Själv går hon på lantbruksskola för att bli agronom tillsammans med 213 manliga elever. Frågan är om hon älskar Stefan tillräckligt mycket för att gifta sig med honom? Ester Blenda Nordström, 1891-1948, författare och journalist, främst i Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA32604

När allt står på spel

av Philip O'Connor. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Malik är 17 år när han får göra sin allsvenska debut i fotbollslaget Svea United. Han gör succé med ett avgörande mål på straff. Men utanför plan är Maliks liv inte lika lätt. Med en sjuk mamma, ett berg av räkningar och inget fett kontrakt behöver han snabbt få tag på pengar. När Abbe erbjuder Malik tusentals kronor för att missa en straff i nästa match finns en lösning i sikte. Men är Malik beredd att riskera sin lovande karriär?.

MediaNr: CA33047

Näcken i Riddarfjärden

av Martin Olczak. Inläst av Björn Pedersen. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Överallt jagas vampyren som härjar i Stockholm. Men Jack har i alla fall hittat Wanda vid liv, fast det kan han inte berätta för någon, inte ens för sina föräldrar. Wanda har nämligen en fruktansvärd hemlighet, och det finns bara en i hela Stockholm som kan hjälpa dem: näcken, stans farligaste och mest opålitliga varelse.

MediaNr: CA31343

Bra jobbat, Sune!

av Sören Olsson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Sune är bra på nästan allt han gör. Det tycker åtminstone han själv. Särskilt bra är han på att tjusa tjejer. Sune är också jättebra på att vara barnvakt åt lillebror Håkan. Mamma och pappa tror knappt sina ögon när de kommer hem och Sune både har målat om vardagsrummet med lim och pangat en ruta. Allt för att göra Håkan glad. Ja, det är bra jobbat av Sune. Men det finns några saker som Sune har svårt för.

MediaNr: CA33205

Läsa spelet

av Tom Palmer. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Fotbollsakademin som börjar med Avspark. Ingenting får Ben att må så bra som när han spelar fotboll och hans tränare berömmer honom ofta. Men i skolan är det riktigt jobbig för Ben. Han bär på en stor hemlighet och snart börjar den hemligheten även påverka fotbollen. Ska han lyckas svälja stoltheten och be om hjälp - innan han blir bänkad för gott?.

MediaNr: CA33168

Harry Potter och halvblodsprinsen

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Harry Potter och de vises sten. Den-som-inte-får-nämnas-vid-namn har återvänt och trollkarlsbefolkningen i England uppmanas vara på sin vakt. Professor Dumbledore varnar för att Lord Voldemort är i färd med att värva anhängare och Harry kastas åter in i kampen mellan det goda och det onda. Måste han duellera med Voldemort ännu en gång? Kommer någon att dö?.

MediaNr: CA33065

Min gympalärare är en intergalaktisk overlord

av David Solomons. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Min brorsa är en superhjälte. Bröderna Luke och Zack Jordan bor i Bromley, en förort till London. Zack har superkrafter sedan tidigare och nu har också Lara, Lukes bäste vän, fått det. Högst orättvist tycker Luke, det enda han har är fula skor och en jobbig känsla i magen. Han vet att superonda utomjordingar utklädda till gympalärare förbereder en attack mot jorden. Men det är ingen som lyssnar på honom.

MediaNr: CA33063

Jakten på nattstjärnan

av Johanna Strömqvist. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fristående del 2 i serien Monstrens rike som börjar med De förhäxade barnen. Saga bor med sina föräldrar, vännen Mickel och sina monster i ett slott långt inne i skogen. Men utanför slottets murar lurar ondskan - härskaren skickar ut mekaniska djur som exploderar. Det sägs att Nattstjärnan kan förinta härskaren och tillsammans med sina vänner ger sig Saga ut på jakt efter den. Men vem kan hon egentligen lita på?.

MediaNr: CA33051

Striden i skogen

av Susanne Trydal. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Del 3 i trilogin om Hallahem som började med Staden under berget. Vitterfolket hotas från flera håll, och de går inte längre säkra utanför staden. Men även i Hallahem förändras läget då ett val splittrar folket. Torun och Tilda försöker bekämpa fienden. Men ingen vet hur den uråldriga ondskan ska besegras, eller hur längre vittrorna kan gömma sig för Vakarna. Den avgörande striden närmar sig. Kommer vitterfolket någonsin få leva i fred?.

MediaNr: CA32860

Wink, Poppy, Midnight

av April Genevieve Tucholke. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Wink Bell är en rödhårig sagoberättare som bor med en mängd syskon och en mamma som är spåkvinna. Poppy är skolans manipulativa och grymma drottning - elak, arrogant och provocerande. Midnight är Poppys granne som varit kär i henne i åratal men nu när han flyttar vill han få ett slut på Poppys nattliga besök. Men det bestämmer så klart inte Midnight och snart rullar en suggestiv skräckberättelse igång, ett på många sätt annorlunda triangeldrama.

MediaNr: CA33030

Ta chansen, Charlotte!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Linnéa Mähler. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Charlotte är nervös. Ska hon bli uttagen till flicklandslaget eller inte? Matcherna med Östgötalaget har ju gått jättebra, men till landslaget är konkurrensen mycket hårdare. Charlotte har alltid drömt om att få spela med landslaget, men nu när det börjar bli verklighet börjar hon tvivla. Vill hon det här? Femte och sista boken om Charlotte som är inspirerade av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom.

MediaNr: CA33031

Zombiespanarna

av Annika Widholm. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Finns det zombier i gallerian? Malva vill kolla i affärer men kompisen Hanna spanar hellre efter zombier. Malva tror inte att de finns på riktigt. Bara på film. Tills hon ser en figur med blek hud och hasande steg. Som kommer rakt mot dem! Malva och Hanna måste fly men det är inte så lätt att ta sig undan arga zombier. Andra delen i serien Spanarna. Första boken är Spökspanarna där Malva och Hanna spanar efter spöken på ett bibliotek. Lättläst.

MediaNr: CA33049

Sockerbullen på Kruskakullen

av Carin Wirsén. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den lilla staden finns ett bageri. Det är alltid fullt av människor där. Bageriet drivs av den lilla tanten och hennes två barn Näpen och Häpen. Men trots att kunderna blir fler och fler kommer det in mindre och mindre pengar. Det verkar som att inte alla betalar för sig. Som tur är har Häpen en plan. Högläsningsbok som passar för barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: CA32240

Voodookvinnans hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Klara och Bella - Klarabelladeckarna - är två kompisar i 12-årsåldern som löser mysterier. Klara vinner en resa till Karibien och alltihop låter alldeles underbart! Väl på plats i paradiset händer konstiga saker. En docka med nålar genom hjärtat hittas på hotellet och folk börjar tala om voodoo. Men kan det verkligen vara nåt magiskt med dockan eller är det någon som vill luras?.

MediaNr: CA33149

Facklitteratur

Biografi med genealogi

Ligger Sverige i Iran

av David Mohseni. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En verklig berättelse om David som är på flykt i fyra år innan han kommer till Sverige. I flera år bor och jobbar han i en källare i Iran. Som betalning får han mat och sängplats. Flera gånger under flykten skadar han sig så illa att han nästan dör. En gripande och personlig berättelse där David Mohseni själv skriver om sin resa från Afghanistan till Sverige. Lättläst.

MediaNr: CA33054

Teknik, industri och kommunikationer

Fantastiska flygplan

av Anders Nyberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Drömmen om att kunna flyga har funnits länge. Har berättas om de hjältemodiga män och kvinnor som drev utvecklingen framåt i sina underliga maskiner - från de allra första flygningarna till framtidens solcellsdrivna flygplan. Faktabok med många detaljerade illustrationer av olika flygplansmodeller. Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33097

Ekonomi och näringsväsen

Vi planterar kärnor, lökar, sticklingar och frön

av Ralf Efraimsson. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Här finns tips och bilder på hur du själv kan odla fram frön och sticklingar, blomsterlökar, prydnadsgräs och mycket annat. I boken finns även en ordlista där olika svåra ord som dränering, stickling och näring förklaras. Författarna tar också upp sådant som kan vara bra att veta om ska bli trädgårdsmästare. En klassiker i nytryck.

MediaNr: CA32680

Skogsträdgården

Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En inspirationsbok om skogsträdgården. Författaren definierar begreppet skogsträdgård som en odling som härmar naturen och sköter sig ganska bra själv. Skogsträdgården ger en hel massa goda saker att äta, till exempel vinbär, citronmeliss och äpplen. Vårt främsta uppdrag är att skörda hela sommaren lång. I boken finns tips och knep på hur du skapar en skogsträdgård. Passar både barn och vuxna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32901

Idrott, lek och spel

Pokémon Go - den inofficiella handboken

av Ivy St. Ive. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Handbok för spelet Pokémon go. Författaren presenterar tips, tricks och knep för att fånga Pokémons. Exempelvis får man veta hur man levlar upp snabbast, var man hittar de mest sällsynta pokémons och hur man bäst strider på gym. Boken innehåller också en ordlista. Dessutom presenteras 151 poképrofiler från generation 1. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32943

Naturvetenskap

Harriet och Charles

av Helen Rundgren. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En lättläst och rikt illustrerad bok om sköldpaddan Harriet och vetenskapsmannen Charles Darwin. Harriet var en sköldpadda från Galapagosöarna i Stilla havet. Den unge Charles hittade henne och tog henne med, ut på långa resor över världens hav. Först till England och sedan till Australien, där hon levde tills hon blev 175 år! I boken kan vi läsa om Harriets fantastiska berättelse, dessutom lär vi oss mer om vetenskapsmannen Charles Darwin, 1809-1882.

MediaNr: CA33216

Fantastiska fakta om djur

av Maja Säfström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Roliga och fantastiska fakta om små och stora djur. Varje djur har ett eget uppslag med en svartvit tecknad bild kompletterad med några intressanta fakta om djuret, till exempel att en kackerlacka kan överleva flera dagar även om den har råkat förlora huvudet och att de äter nästan vad som helst men de gillar inte gurka. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33252