Nya talböcker juni 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 177 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vinden som sprider elden

av Selva Almada. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Pastor Pearson och hans tonårsdotter Leni blir efter ett motorhaveri stående i gassande sol på en öde väg i norra Argentina. Till slut får de hjälp och blir avsläppta hos traktens bilmekaniker och hans oskuldsfulle son Tapioca. I Tapioca finner Leni sin like, lika ensam och isolerad som hon. En intim roman där de fyra karaktärernas liv spelas mot varandra, ända fram till den oundvikliga urladdningen. Selva Almada, 1973-, argentinsk författare.

MediaNr: CA33195

Apné

av Lorenzo Amurri. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Självbiografisk roman. Lorenzo är gitarrstjärna i ett italienskt band som fått skivkontrakt och han har flyttat ihop med sin svenska flickvän Johanna i centrala Rom. På en skidresa till Alperna 1997 råkar han ut för en skidolycka och blir förlamad från bröstet och neråt, inklusive händerna. På en specialistklinik i Schweiz inleder han en lång rehabilitering stöttad av sin flickvän. Han berättar om kampen där bakslagen och besvikelserna är många.

MediaNr: CA33369

Fallet Walter Dabney

av David Baldacci. Inläst av Anders Hogeman. Talboken omfattar 12 tim., 39 min..

Tredje boken om Amos Decker. När en man skjuter en kvinna och sedan sig själv utanför FBI:s huvudkontor i Washington D.C., blir Decker vittne till händelsen. Decker och hans team kan inte hitta någon koppling mellan mördaren och offret. Så får de order från Harper Brown, agent vid Defense Intelligence Agency (DIA), att släppa fallet. De har anledning att tro att mordet är kopplat till händelser som står i direkt kontakt med nationens säkerhet.

MediaNr: CA32088

Helikopterrånet

av Jonas Bonnier. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Roman baserad på det så kallade helikopterrånet 2009, då en värdedepå i Västberga utanför Stockholm rånades med hjälp av helikopter. Författaren har utifrån dokument och återberättelser fyllt i och skapat en fiktiv berättelse om denna spektakulära händelse när rånarna fick med sig 40 miljoner kronor. Jonas Bonnier, 1963-, författare och före detta VD för Bonnier AB.

MediaNr: CA33482

Samlade dikter

av Karin Boye. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Samling av Karin Boyes, 1900-1941, rika, sammansatta och betydande lyrik. I samlingen ingår diktverken: Moln (1922), Gömda land (1924), Härdarna (1927), För trädets skull (1935), De sju dödssynderna och andra efterlämnade dikter (1941). Denna samlade utgåva utkom första gången 1942 med titeln Dikter.

MediaNr: CA33777

Den tatuerade cirkeln

av Susan Casserfelt. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 12 tim., 42 min..

Andra boken i Höga Kusten-serien som börjar med Prästens lilla flicka. En ung man skjuts ihjäl i Stockholm. Märkliga omständigheter gör att polisinspektör Kajsa Nordin börjar gräva i fallet tillsammans med den pensionerade kriminalkommissarien Modig från Örnsköldsvik. Spåren leder dem till en nyöppnad plastikklinik i Västernorrland. Vad pågår egentligen i den gula villan i det natursköna landskapet? Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA33458

Under radarn

av Lee Child. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 21 i serien om Jack Reacher. Boken utspelar sig 1996, då Jack Reacher fortfarande var anställd av armén. I en lägenhet i Hamburg planerar en grupp saudiska män någonting stort. Gruppen refererar till någon de kallar "amerikanen" och Jack Reacher får i uppdrag att ta reda på vem han är. Han rekryterar Sergeant Frances Neagley att hjälpa till med sökandet. Misslyckas de med uppdraget kommer världen att få lida.

MediaNr: CA33565

Inte ett farväl

av Michael Connelly. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 12 tim., 11 min..

Kriminalroman med Harry Bosch som återigen arbetar som privatdetektiv. En döende miljardär kontaktar honom och vill att Bosch ska ta reda på vad som hände med en kvinna från hans förflutna. Hon var hans livs kärlek och de väntade barn när hon en dag försvann. Vart tog hon vägen? Födde hon barnet? Magnaten måste få veta om han har en arvinge. Dessutom behöver polisen Boschs hjälp med jakten på en serievåldtäktsman innan fler kvinnor råkar illa ut.

MediaNr: CA32846

Inspektor West tar semester

av John Creasey. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar 3 tim., 57 min..

En del i serien om inspektor West. När en parlamentsledamot hittas mördad tvingas inspektör West vid Scotland Yard att avbryta sin semester. Snart är han intrasslad i en härva av utpressning, försvinnanden och flera mord. Men West är som vanligt envis och vägrar att ge upp. Historien får sin upplösning på ett tivoli i Londons utkant. J.C., 1908-1973, brittisk kriminalförfattare.

MediaNr: CA33420

Hon som kom före

av J. P. Delaney. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Efter en jobbig tid behöver Jane en paus från livet. När hon får reda på att den unge, excentriske stjärnarkitekten Edward Monkford söker en ny hyresgäst bestämmer sig Jane för att flytta in där. Men vem var Emma, den unga kvinnan som hyrde huset innan Jane, och som ska ha dött efter att ha fallit nedför stentrappan? Finns det inte väl många kusliga likheter mellan Emmas liv och Janes? Dessutom verkar det inte bara vara Emma som råkat illa ut.

MediaNr: CA33627

Allt jag önskade

av Lucy Dillon. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 15 tim..

Caitlins äktenskap knakar i fogarna och hennes självkänsla är i botten. Den enda lösningen verkar vara att separera. Men när Caitlins man flyttar hemifrån slutar deras fyraåriga dotter Nancy att prata. Nancys faster Eva som nyligen har blivit änka, tvingas gå vidare utan att ha förverkligat drömmarna som hon givit upp för makens skull. När Nancy får komma och bo hemma hos Eva ett par gånger i månaden förändras tillvaron för alla inblandade.

MediaNr: CA32087

Den hemliga kvinnan

av Anna Ekberg. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Louise lever ett gott liv med sin man Joachim på Christiansø där hon driver ett café. Men en dag dyker en man upp och påstår att Louise egentligen heter Helene och är hans fru som har varit försvunnen i tre år. Det är något som är helt fel - DNA-prover visar att Louise är Helene Söderberg, gift med tre barn och arvtagare till ett företagsimperium. Hon återvänder till sitt gamla liv som hon inte minns och försöker ta reda på vad som hänt. Thriller.

MediaNr: CA33366

En framtida hemmafrus bekännelser

av Elin Eldestrand. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

År 1947, när Charlie är 7 år gammal, inträffar en hemsk händelse som hon gömmer undan inom sig. 1960 bor Charlie med sin mamma i en fallfärdig stuga i den lilla staden Luddinge. Grannarna är alkoholister och mamman erbjuder sina tjänster till män som är villiga att ge pengar till saker de behöver. En sommardag dyker drömprinsen upp i Charlies liv - en snygg och häftig raggare. Samtidigt blir mamma hämtad av polisen.

MediaNr: CA33698

Hiwa

av Augustin Erba. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Elvira och Hiwa är elva år och brukar ibland ha sällskap till skolan. En dag upptäcker de en öppning i ett berg. In i grottan åker det lastbilar som aldrig återvänder. Vad händer egentligen i grottan? Är det ett slukhål, en gasläcka, ett terrordåd eller bor det en drake där? Fantasifull novell om det avgörande ögonblicket då den invanda tryggheten rubbas och rädslan sprider sig. Ingår i serien Novellix Grannar.

MediaNr: CA33625

Tant i balans

av Anna Eriksson. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna Erikssons tredje bok om tantigheter. Det är en självhjälpsbok för tanter gjord med mycket humor. Författaren menar att tantlivet är så genialiskt konstruerat att det går att kombinera med att vara till exempel partiledare, mamma, gotlänning, cyklist, körsångare eller landskapsarkitekt. I boken finns bland annat ett tanttest, man får reda på var tanten hittar kärleken eller kan göra någon av balansövningarna för tanter.

MediaNr: CA33349

Här är jag

av Jonathan Safran Foer. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

En familjehistoria som utspelar sig under tre tumultartade veckor i Washington då Jacob och Julia Bloch och deras tre söner tvingas att ompröva sina liv. En lapp med grova rasistiska tillmälen ställer till det inför den äldste sonen Sams bar mitsva. Andra händelser följer och familjen fräts sönder. Samtidigt sätter en jordbävning igång en eskalerande konflikt i Mellanöstern. Komplex roman om tillhörighet, familjeliv och överlevnad.

MediaNr: CA33232

96-åringen som skilde sig

av Maria Fredin. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar 8 tim., 35 min..

Ella har under 70 år levt med en hjärtlös och förtryckande make. Nu är hon 96 år och vill skilja sig. Hon har många krämpor, tar morfin och 10 andra mediciner mot värk, men hon är klar i huvudet och hon vill ha sin rättmätiga del av makens pengar. När äldsta dottern och svärsonen erbjuder hjälp börjar en psykologisk kamp. Maken är hämndlysten och utgången är oviss.

MediaNr: CA33581

Flickan i glastornet

av Elizabeth Fremantle. Inläst av Daniela Svensson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En historisk thriller som utspelar sig under 1600-talet. I berättelsens mitt står Lady Arabella Stuart som är brorsdotter till drottningen av Skottland. Under sträng övervakning har hon växt upp på Hardwick Hall och Arabella vill inget hellre än att bestämma över sitt eget liv. Då Arabella är en möjlig tronföljare blir hon en bricka i ett farligt spel där utgången avgör hennes öde.

MediaNr: CA33181

En sol bland döda klot

av Anneli Furmark. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Barbro har alltid känt en stark dragning till romanfiguren Alberte ur den norska författaren Cora Sandels roman "Alberte och Jakob" från 1926. Nu åker hon till Tromsö för att söka spår efter Alberte, som hon förstås vet är påhittad men likafullt, i alla fall för Barbro, finns på riktigt. Berättelsen om hennes resa varvas med avsnitt ur "Alberte och Jakob". Barbros och Albertes liv korsar varandra, delar på sig och går ihop igen. Serieroman.

MediaNr: CA33304

Lex Demos

av Staffan Gullsby. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Lex Duplex. Kirurgen Sebastian Ekberg i den norrländska småstaden har sedan tidigare dåligt rykte. Inte blir det bättre när det inträffar några dödsfall som någon, eller några, vill sätta dit honom för. Hans sambo Marie och vännen Ove gräver i fallet för att rentvå Sebastian. De möts av misstro hos Sebastians kollegor, frikyrkokristna, journalister och landstingspolitiker. Alla verkar behöva en syndabock.

MediaNr: CA33742

Hetta

av Jane Harper. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Australien härjas av svår torka och i den lilla orten Kiewarra tvingas invånare till desperata beslut på grund av vattenbrist. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ner geväret för att ta livet av sin familj och sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk återvänder till sin barndoms hemtrakter efter 20 års bortovaro för att vara med på begravningen. Luke var hans bäste vän men de delade också en mörk hemlighet. Thriller.

MediaNr: CA33587

Gick obemärkt förbi

av Ingrid Hedström. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar 16 tim., 45 min..

Utifrån autentiskt material skildrar författaren barn som på 1930-talet togs ifrån sina familjer och placerades på anstalter för "sinnesslöa". I romanform följer hon flera av dessa barn som skulle gömmas undan och helst glömmas bort. Många av barnen avled bara kort efter att de blivit intagna på anstalterna. Det är en tid som präglas av rashygieniskt tänkande och den som kämpande för en anständigare vård blev motarbetad.

MediaNr: CA33396

Avanti!

av Christer Hermansson. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I en mindre kommun får utvecklingsdirektören Leonard Lundberg uppdraget att leda ett förändringsarbete. Med hjälp av NPM, New Public Management, en politisk kontroversiell och marknadsbaserad reformideologi, ska allt bli bättre för alla i kommunen. Men alla är inte lika positiva till en ny målstyrningsmodell, målstyrningstavlor och ännu mer administration och dokumentation. En satir om en kommun i sönderfall.

MediaNr: CA33346

Hunden som vågade drömma

av Son-mi Hwang. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Hunden Tufsen har alltid känt sig ensam och utanför på grund av sitt speciella utseende. Hon såg annorlunda ut redan som valp eftersom hennes blåsvarta päls växte ner i ögonen på henne. Tufsen tillbringar den mesta tiden i solen på bakgården till Farfar Gaphals hus. Precis som vi människor drömmer och längtar Tufsen. Men varje gång det blir vinter ställs hon inför stora utmaningar som måste övervinnas. Underfundig melankolisk berättelse i sagoton.

MediaNr: CA33696

Angivaren

av Eugene Izzi. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 7 tim., 21 min..

Hårdkokt deckare av den amerikanske författaren Eugene Izzi, 1953-1996. Polisen Jimbo Marino har infiltrerat maffian i Chicago och överlevt i sex månader. Unden den perioden lyckas han också få fram bevis för att åtala dem. När den psykotiske mördaren GiGi Parnell ser Jimbo på tv känner han igen den polis som såg till att han hamnade i fängelset för tio år sedan. Nu är han fri och redo att hämnas....

MediaNr: CA33277

Offermossen

av Susanne Jansson. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

I mossmarken mellan Dalsland och Värmland begravdes en gång i tiden offer till gudarna. Hit kommer den unga biologen Nathalie för att göra fältexperiment till sin doktorsavhandling om våtmarker. Men hennes ärende är egentligen mer personligt. När en kropp hittas nedsjunken i mossen ger det en skrämmande anledning att påbörja efterforskningar i det förflutna - både för polisen och Nathalie. Spänningsroman om sankmarker, biologi, barndom och död.

MediaNr: CA33421

Ljuset bakom ögonen

av Tommi Kinnunen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på boken Där vägarna möts. Vi befinner oss i Finland på 1950-talet och den 9-åriga Helena skickas till en skola för blinda i Helsingfors. Helena plågas av att lämna kvar sin lillebror Johannes hos de grälsjuka föräldrarna i norr. Trots det fysiska avståndet mellan syskonen består den starka relationen. Många år senare kontaktas Helena av Johannes son Tuomas. Båda bär de på en svår hemlighet.

MediaNr: CA33504

Regn

av Josefine Klougart. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Novell i tre avsnitt. En flicka i 10-årsåldern tar sig igenom ett vattensjukt landskap för att hos en granne söka hjälp åt sin skadade bror. En kvinna sitter på ett tåg och tittar ut på den översvämmande naturen. Fragmentariskt beskrivs en familjetragedi. Tidlösa skildringar med ett regn som skapar en undergångsstämning. Ingår i serien Novellix Grannar. J.K., 1985- , dansk författare.

MediaNr: CA33620

Hjärterkung

av Hanna Krall. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En gripande roman som bygger på judinnan Izolda Regensbergs upplevelser under andra världskriget. Boken utspelar sig delvis i Warszawas getto och handlar om Izoldas vedermödor för att rädda sin make undan förintelsen. Hon är övertygad om att hennes kärlek ska kunna rädda maken, hennes "Hjärterkung". Hanna Krall, 1935-, polsk författare, som tidigare skrivit bland annat "Så det är du som är Daniel".

MediaNr: CA33365

Mama Sema

av Oskar Källner. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sema Janguo kan tyda tecknen och se in i framtiden. Få på Nyumbani, en obetydlig koloni i utkanten av det mäktiga Samväldet, vill lyssna på en gammal kvinna. Men så anländer gudarna, de som hon en gång vände ryggen, till hennes värld. De säger att hennes ord är viktiga, att hon ska bli deras nya orakel. Men hur skulle hon kunna tjäna några som hon avskyr? Novell om mäktiga artificiella intelligenser, om misstro och hopp, i en avlägsen framtid.

MediaNr: CA33705

Stockholms drottning

av Oskar Källner. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Beth är en fixare som får saker och ting gjorda. När ett jobb går fel måste hon tillsammans med sin vän, ungdraken Pug, bege sig ut i skuggzonen. Ett uppdrag ingen tror att de ska återvända från. Där väntar en fasansfull hemlighet och det som började som ett självmordsuppdrag visar sig snart vara något mycket värre. Urban fantasy med rockiga älvor, cybernetiska drakar och skräckinjagande tentakelmonster.

MediaNr: CA33747

Taxi 1251

av Göran Lager. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren G.L. har under flera år arbetat som taxiförare i Stockholm. Han har han samlat på sig berättelser som bygger på vad han har hört från sina passagerare. I en taxi sitter man ofta precis innan, eller precis efter. På väg till död, liv eller fest; på väg från förälskelse, fylla eller katastrof. Författaren kallar berättelserna för socialreportage om förvirring, fattigdom, alkoholism och otrohet, men det finns även positiva inslag.

MediaNr: CA33321

Ödelagda städer

av Merethe Lindstrøm. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En mor och en dotter gör en bilresa genom Norge under några sommardagar. Modern känner sorg över dotterns håglöshet och tungsinne. När de kör förbi en liftare i regnet visar dottern för första gången en reaktion. De stannar och tar upp honom, "släpper in det våta och oförutsedda, vad som helst". Novell om känslorna kring det som varit och det som kan hända. Ingår i serien Novellix Grannar. M.L., 1963- , norsk författare.

MediaNr: CA33619

Vildsvin

av Hannah Lutz. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vildsvinen har tagit över skogarna kring småländska Hornanäs. Till byn kommer Ritve för att filma flocken som plöjer fram genom bygden. Glenn, ansvarig för kommunens kulturfond, väcks om nätterna av svinens framfart. Långt in i skogen ligger den gamla skolan Siggalycke dit Mia tar sin demente morfar i hopp om att han ska berätta om den mystiska vildsvinssuggan Sigga. Debutroman om vildsvin och människor, uppbyggnad och förstörelse.

MediaNr: CA33159

Häxan

av Camilla Läckberg. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 10 i Fjällbackaserien som börjar med Isprinsessan. För 30 år sedan försvann en liten flicka från en gård i Fjällbacka. Hon hittades sedan mördad och två 13-åriga flickor dömdes. Nu har 4-åriga flickan Linnea försvunnit från exakt samma gård. Detta sker strax efter att en av de dömda flickorna, numera hyllad skådespelare, återvänder till Fjällbacka. Patrik Hedström och Erica Falck tycker att ett samband mellan händelserna verkar långsökt.

MediaNr: CA33000

I skuggorna

av Sara Lövestam. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tredje boken om privatdetektiv Kouplan. Kouplan har blivit hemlös. Han är också papperslös och får inte vara i Sverige. Nu sover han under en bro och har allt han äger i sin ryggsäck. Pengarna har börjat att ta slut. Men så får Kouplan ett nytt fall. En kvinna vill att han tar reda på om hennes man är otrogen. Kouplan spanar på mannen. Men det är något som inte stämmer och snart är Kouplan indragen i något mycket större och farligare. Lättläst.

MediaNr: CA33325

Bettys värld

av Marie-Louise Marc. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Betty Svan är reporter på det glassiga magasinet Gala. Hon trivs med att vara relationsjournalist och har precis inlett ett passionerat förhållande med Dan, chefredaktör på en golftidning. Sommaren närmar sig, Stockholm blir allt varmare och livet leker. Eller? Betty drabbas av motgångar: Dan bär på hemligheter, det ryktas om nedskärningar och hennes mamma är sjuk. Men Betty kanske vågar öppna sig för en ny kärlek? Feelgood-roman.

MediaNr: CA33428

Balladen om det sorgsna kaféet

av Carson McCullers. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Miss Amelia driver en framgångsrik handelsbod. En kväll kommer en märklig puckelrygg förbi och från den stunden förändras allt. Snart öppnas ett kafé där hela stadens befolkning samlas. Men en dag knackar en tidigare make till miss Amelia på hennes dörr. Det blir inledningen till ett känsloladdat triangeldrama. Nyöversättning av denna klassiker från 1943. Här ingår även sju aldrig tidigare översatta noveller. C.M., 1917-1967.

MediaNr: CA33137

Elakt spel

av Jan Mårtenson. Inläst av Hans Bergqvist. Talboken omfattar 10 tim., 37 min..

Homandeckare. Antikhandlaren Johan Kristian Homan dras in i en härva av maktspel och korruption. Fallet går tillbaka till andra världskrigets Wien där en tavla av Gustav Klimt försvann spårlöst under nazisternas plundringar. När den enda överlevande arvingen söker upp Homan i hans butik i Gamla stan för att be om hjälp att hitta det ovärderliga konstverket, förmår han inte att säga nej. Det får han anledning att ångra.

MediaNr: CA32400

Opium

av Staffan Nordstrand. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 17 tim., 28 min..

Första gången Eva och Freddie träffas är i baren på hotell Malmen i Stockholm. Efter tre intensiva dygn tillsammans föreslår han att de reser till Thailand. Eva vet inget om Freddies kopplingar till Stockholms undre värld men när de kommit till Bangkok blir hon snart indragen i en härva av droger och kriminalitet. Samtidigt inträffar två mord på prostituerade som Freddie får svårt att förklara. Spänningsroman baserad på verkliga händelser.

MediaNr: CA33345

De sista rummen

av Lars Norén. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Novell, eller kortdrama, som utspelas i ett stort grått rum med några få skelett av möbler. Fyra personer - A, B, C, D - talar. De är så lika varandra både till utseende och röster att det är lätt att uppfatta personerna som levande skulpturer och de har en benägenhet att försjunka ner i en ogripbar orörlighet. Ingår i serien Novellix Grannar. L.N., 1944- , svensk dramatiker, författare och regissör.

MediaNr: CA33621

I vårens tid

av Elisabeth Olin. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Eva drömde om barn, hon drömde om en man. Men åren gick, ingenting hände. Varje dag tog hon sin hund Tito till parken. En dag står Stefan i rastgården med sin hund Ivra. Tito och Ivra blir förtjusta i varandra. Det blir också Eva och Stefan. De äter middag och har en fantastisk kväll. Stefan är snygg och rolig. Har Eva äntligen träffat mannen i sitt liv? Lättläst.

MediaNr: CA33543

Någonstans brister himlen

av Erika Olofsson Liljedahl. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En berättelse som utspelar sig under det sena 1920-talet, i ett Sverige i förändring. Vi möter trettonåriga Elis och hans familj som lever ett strävsamt liv som fiskare i Bohuslän. När den äldre systern Signe en dag försvinner öppnar sig avgrunden. En mörk hemlighet avslöjas och Elis ger sig snart av för att hämta hem Signe. Under resans gång förändras Elis, han möter en okänd värld och tvingas möta livet orustad. Debutroman.

MediaNr: CA33230

Fällan

av Melanie Raabe. Inläst av Eva Dozzi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Linda Conrads, 38 år, är en berömd och tillbakadragen författare som inte lämnat sitt hem på över tio år till följd av traumat att ha hittat sin syster brutalt mördad. Förövaren blev inte gripen men nu ser hon honom på TV. Mannen är en känd reporter och Linda förstår att ingen kommer att tro på henne om hon avslöjar honom. Linda beslutar att skriva en thriller om händelserna och låta TV-reportern göra en intervju. Prisbelönad tysk thriller.

MediaNr: CA33293

Det finns alltid förlåtelse

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 9 tim., 24 min..

Del 4 i serien inledd med Berlinerpoplarna. Tre år har gått sedan Torunn lämnade Neshov som nu står och förfaller. Erlend och hans älskade Krumme har blivit småbarnsföräldrar och lever ett gott liv i Köpenhamn. Begravningsentreprenören Margido har hittat tillbaka till Gud men plågas av grubblerier och de nya tiderna i branschen. Torunn själv har fyllt fyrtio och står på nytt inför ett vägval i livet.

MediaNr: CA32842

Medborgare

av Claudia Rankine. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 2 tim., 30 min..

Genreöverskridande bok, med en blandning av poesi, prosa, essä och bild som är ett litterärt vittnesbörd, om hur rasismen genomsyrar vårt dagliga liv. Det handlar om problematiken i att vara den andre och utmana förståelsen av begreppet medborgarskap. Exemplen kommer från framgångsrika personer som Serena Williams och Zinedine Zidane likväl som från TV, kön i matvarubutiken och klassrummet. C.R., 1963- , född på Jamaica, numera bosatt i USA.

MediaNr: CA33542

Sången till livet

av Jørn Riel. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar 20 tim., 40 min..

En grönländsk släkthistoria som utspelar sig under nästan tusen år. Boken består av tre delar som fått namn efter bokens huvudkaraktärer; Heq som invandrar från Amerika till Grönland vid tiden för vikingatågen, hans ättling upptäckaren Arluk som lever 500 år senare och slutligen den unga eskimokvinnan Soré. Jørn Riel, 1931-, dansk författare bosatt på Grönland under 1950-talet.

MediaNr: CA33228

Midnattsrosen

av Lucinda Riley. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Elvaåriga Anahita inleder en livslång vänskap med prinsessan Indira och följer med henne till England innan första världskriget bryter ut. I England träffar hon Donald Astbury arvinge till herrgården Astbury. Nittio år senare åker filmstjärnan Rebecca Bradley till Astbury Hall för att spela in en film. Där träffar hon Ari Malik, Anahitas barnbarn, som undersöker sin familjs förflutna. Tillsammans avslöjar de hemligheter som hemsökt släkten.

MediaNr: CA33393

Huset vid havet

av Nora Roberts. Inläst av Birgitta Smiding. Talboken omfattar 12 tim., 32 min..

Del 3 i serien Three Sisters Island som börjar med En förtrollad ö. För många år sedan blev Mia Devlin och Sam Logan förälskade, men han lämnade henne ensam kvar utan någon förklaring. Senare kommer Sam tillbaka till ön, nu som ägare av dess enda hotell. Han hoppas att de ska hitta tillbaka till varandra. Mia vägrar att erkänna att hon fortfarande har varma känslor för Sam, men så behöver hon hans hjälp för att bryta en förbannelse som vilar över ön.

MediaNr: CA32640

Näckens döttrar

av Frida Arwen Rosesund. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Att de i tid må väckas. Bergslagen, 1940-talet. På en vind hålls Rakel inspärrad av sin mor. På nätterna smyger hon ut, och en natt träffar hon Georg. Rakel blir snart besatt av honom, och deras möte sätter igång en rad händelser. Georgs yngsta dotter Mary börjar bete sig underligt, och byns kyrkoherde får ett sammanbrott och blir intagen på Säters sjukhus. På prästgården tycks dessutom de döda ha vaknat.

MediaNr: CA33364

Från toppen och uppåt

av Margit Sandemo. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 5 tim., 23 min..

Del 17 i serien Legenden om ljusets rike. Ljusets rike ligger vid jordens medelpunkt. Främlingar, lemurier, madrager och en del människor har lyckats framställa ett elixir som tar bort alla onda och fientliga tankar ur människohjärnan. Målet är att skapa varaktig fred på jorden. Medan tiden i ljusriket står still har man i den yttre världen nått fram till år 2080. Nu rustar sig ett antal äventyrare för den allra största, sista expeditionen.

MediaNr: CA33468

Sekvenser mot Omega

av Göran Sonnevi. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Diktsamling av G.S., 1939- , där dikterna ger en känsla av att vara ett pågående samtal, en lärd följeslagare till läsaren. Omega är sista bokstaven i grekiska alfabet och diktjaget närmar sig en slags slutpunkt. Men skrivandet fortsätter, allt djupare in i det ovetbara och oförutsägbara, allt längre ut i det oändliga; tiden och kärleken fortsätter, och samtalet med de döda, ständigt närvarande.

MediaNr: CA33516

En annan dag-

av Leif Strandberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Julhelgen 1958. En ung kvinna hittas infrusen i en fors i Söderhamn. Poliskommissarie Birger Boman får i uppgift att leda utredningsarbetet. Kvinnan är mördad på ett utstuderat sätt, ingen vet vem hon är och ingen hör av sig. Boman, och hans nya kollega Lisbeth Larsson, följer de få ledtrådar som finns. De leder dem bland annat till hamnen i Stugsund, till kommunister i Östhammar och till en skola i Kiruna. Men ska pusselbitarna falla på plats?.

MediaNr: CA33292

Varför kom du hit?

av Julia Svanberg. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Svenska Ellen och colombianska Lila blir bästa vänner på ett hostel i Bogtotá. De blir oskiljaktiga och drömmer om att tillsammans resa till Paris. Men en dag försvinner Lila spårlöst och Ellen fruktar det värsta. Den exotiska och spännande tillvaron förbytts till något betydligt mörkare. Ellen dras in i en värld full av fattigdom, narkotika, klasskillnader och droghandel. J.S., svensk författare och bloggare, sedan många år bosatt i Colombia.

MediaNr: CA32889

Se upp med vad du önskar

av Eva Swedenmark. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som började med Om ni inte börjar leva gör jag slut. Anita, Garbo, Ingalill och Pamela är tillbaka. Garbo har precis fått ett samtal från ett förlag som är intresserade av hennes manus, och Pamela har varit försvunnen i veckor. Och i en garderob i en Stockholmsförort ligger en väska med pengar. Mycket pengar. En skröna om att hålla drömmarna vid liv oavsett ålder och betydelsen av nära vänner. Rolig, men med en allvarlig underton.

MediaNr: CA33615

Fyra dagar i Kabul

av Anna Tell. Inläst av Marianne Ekenbjörn. Talboken omfattar 8 tim., 57 min..

Två svenska diplomater kidnappas i Kabul. Under jakten på kidnapparna upptäcker förhandlaren Amanda Lund att hon inte är ensam om att försöka hitta diplomaterna och att hon saknar någon att förhandla med. I Stockholm förbereds ett afghanskt statsbesök. Amandas kollega Bill Ekman utreder mordet på en ung man samtidigt som han håller departementen underrättade om Amandas framsteg i Afghanistan. Men varför försöker regeringen mörka kidnappningen?.

MediaNr: CA32405

Fixaren

av Gabriella Ullberg Westin. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Morden i Hudiksvall, som började med Ensamfjäril. En 25-årig man skjuts ihjäl efter ett biobesök. Kriminalinspektör Johan Rokka kopplas in, och snart riktas misstankarna mot en av offrets vänner. Amanda Bruse är tillbaka på jobbet efter en sjukskrivning, och arbetar med lanseringen av en produkt i miljardklassen. Men så försvinner en av företagets nyckelfigurer, och polisen har nu både ett mord och ett försvinnande att utreda.

MediaNr: CA33320

Klarhet

av Lisa Westerlund. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Klara älskar sin sambo Richard men långsamt inser hon att något är väldigt fel. Rickard börjar bli aggressivt brutal och snart har den vackra kärlekssagan förvandlats till mental terror och misshandel. Med hjälp av två vänner tar sig Klara ur förhållandet. Men ska Richard verkligen gå fri medan hon själv tvingas leva med alla smärtsamma minnen? Tillsammans med sina vänner iscensätter hon en hämnd.

MediaNr: CA33196

Facklitteratur

Religion

Bryt vanans makt - vinn inre frihet

av Pema Chödrön. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar 3 tim., 25 min..

En bok för den som vill stressa mindre. Författaren pekar på invanda mönster och inre krav som får oss att gå i baklås. Genom att synliggöra och senare hantera dessa inre hinder kan vi frigöra oss och hitta nya vägar i livet. Pema Chödrön, amerikansk författare och buddhist. Hon har under många år varit aktiv som lärare på ett tibetanskt kloster i Kanada.

MediaNr: CA33367

Nordisk mytologi

av Katarina Harrison Lindbergh. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

K.H.L. går igenom den nordiska mytologins och sagans persongalleri och begreppsvärld från a till ö. Författaren skildrar allt från flodnamn i eddadikter till skrönor om guden Tor. Här finns även information om källorna; de arkeologiska utgrävningarna, runstenarna och annat. I artiklarna ges hänvisningar till eddadikter eller sagor som nämner personerna eller föremålen ifråga. Sist finns alla källor samlade.

MediaNr: CA32885

Sommarsvalor och vintermesar

av Maj-Lis Palo. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 9 tim., 49 min..

År 2000 var det 200 år sedan Lars Levi Laestadius föddes. Den luthersk inomkyrkliga väckelserörelsen laestadianism har genom åren rönt stort intresse men författaren, själv verksam inom den östlaestadianska Tornedalsriktningen av väckelsen, vill berätta om hur den lever vidare i våra dagar. Det handlar om hur gammal konservativ bibeltro möter det moderna samhällets krav. Här finns även tankar, meditationer och böner.

MediaNr: CA33544

Frånvarande närvaro

av Lauren F. Winner. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Andlig biografi av L.F.W., amerikansk präst i Episkopalkyrkan. När hennes mamma dör och hon själv går igenom en skilsmässa hamnar hon i en livskris av tvivel och existentiell vilsenhet. Trots djup smärta fortsätter hon att söka efter Guds mysterier för att finna frid och äkthet i sin tro. Om att befinna sig i ett skavande tillstånd mitt i det andliga livet och ändå se en skymt av det heliga.

MediaNr: CA33344

Filosofi och psykologi

Trotsboken

av Malin Alfvén. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En handbok om trotsperioderna under barndomen fram till tonåren, samt under graviditeten. Varför trotsar vi under vissa perioder? Hur känns det att vara trotsig, att ha ett trotsande barn? Texten kompletteras med exempel från verkligheten, där föräldrar berättar om egna erfarenheter i ämnet. Detta är den fjärde utgåvan av boken. Malin Alfvén, legitimerad psykolog och Kristina Hofsten, journalist.

MediaNr: CA33395

Naturen och människan

av Ralph Waldo Emerson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 7 tim., 34 min..

Ralph Waldo Emerson, 1803-1882, var en amerikansk författare och filosof. Denna utgåva, på svenska 1919, innehåller ett urval av hans essäer och tal. Här ingår bland annat essän Naturen från 1836 där han mediterar över naturens syften och ser hur människans tankevärld är formad av naturen. Hans transcendentalism utmynnar i en tro på individen och på korrespondensen mellan Gud och människa, natur och ande.

MediaNr: CA33593

Det finns inga häxor

av Arne Jarrick. Inläst av Jonas Knutell. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Ett kunskapssamhälle är inte bara ett samhälle som rymmer en mängd kunskap. Den måste också vara spridd i samhället och medborgarna måste inta en bejakande, öppen och samtidigt prövande attityd till kunskapen. För att komma dit måste vi veta varför människor tillägnar sig kunskap, hur de gör det - men också varför så många inte gör det. A.J., professor i historia, som ägnat sig mycket åt folklig mentalitet och kulturell utveckling.

MediaNr: CA33234

Filosoferna

av Svante Nordin. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar Den moderna världens födelse ...: 2 CD-ROM (49 tim., 36 min.); 882 s. ($bc). DAISY text och ljud.

S.N., professor emeritus i idéhistoria vid Lunds universitet, skriver om den moderna världens födelse och det västerländska tänkandet 1776-1900. Här finns de tänkare som tog emot modernitetens första chockvåg; de som först försökte förstå, tolka och skapa begrepp för det moderna; de som fick se hur den nya tekniken, marknaden och vetenskapen förändrade människans villkor från grunden. Få epoker har varit så omdanande.

MediaNr: CA32886

Att tala så det syns

av Allan Pease. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vårt kroppsspråk avslöjar att det vi säger ofta skiljer sig från det vi tänker eller känner. Författarna, internationellt kända experter på mänskliga relationer, avslöjar kroppsspråkets hemligheter. Bland punkterna de lär ut: göra ett gott intryck på andra, intervjua och förhandla framgångsrikt, se om någon är tillgänglig, snabbt skapa goda relationer och få andra att samarbeta, avgöra om någon ljuger, känna igen maktspel och romantiska signaler.

MediaNr: CA32801

Språkvetenskap

Skånsk-svensk ordbok

av Kalle Lind. Inläst av Ingemar Nygren. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Mångsysslande kulturarbetaren Kalle Lind har här samlat en hel mängd specifikt skånska uttryck. Urvalet omfattar även namn på skånska platser, byggnader, händelser och seder. Författaren har valt orden utifrån tre olika kriterier: att de uppfattas som typiskt skånska, att det är ord som han själv hört och tycker om eller helt enkelt för att de är roliga! I vissa fall har han också placerat in orden i ett sammanhang.

MediaNr: CA33473

Litteraturvetenskap

Timmarna vid fönstret

av David Andersson. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 6 tim., 55 min..

En essä om den ungersk-brittiske författaren och journalisten Arthur Koestler. Koestler var under 1940- och 1950-talet en skarp kritiker av totalitära regimer, och påverkade dåtidens politiska debatt. Med tiden skrev Koestler om vitt skilda ämnen och hans produktion har ansetts både svårgripbar och daterad. I denna essä argumenterar David Andersson för en tydlig kontinuitet i författarskapet och menar att Koestler är relevant än i dag.

MediaNr: CA33487

När allt gick under

av Marcus Tullius Cicero. Inläst av Lars Nygren. Talboken omfattar 7 tim., 30 min..

Urval av brev skrivna av Marcus Tullius Cicero, 106-43 f.Kr., romersk författare och politiker. Han levde i centrum av ett av världshistoriens mest dramatiska skeenden där den fem hundra år gamla romerska republiken håller på att falla för Caesars maktambitioner. Hans brev speglar den turbulens som rådde och är en ovärderlig källa för alla historieintresserade. De är också ett unikt mänskligt dokument som ger en god bild av Ciceros personlighet.

MediaNr: CA33157

Critica obscura

av Anders Johansson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar 4 tim., 40 min..

Sex litteraturkritiska essäer där A.J., docent i litteraturvetenskap och kritiker, reflekterar över litteraturkritiken som litteratur, essäistiken som tankeform och ovissheten som en produktiv del av skrivandet. De koncentrerade essäerna utgår bland annat från diskussioner kring Tormod Haugland, Maja Lundgren, Lars Mikael Raattamaa, Liv Strömquist, Stig Sæterbakken och framför allt Theodor W. Adorno.

MediaNr: CA33518

Var hemlig och gläds

av Carl-Johan Malmberg. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Den irländske Nobelpristagaren William Butler Yeats, 1865-1939, är en av förra seklets mest betydande poeter. Han är kärlekens, Irlands och vänskapens, men också jaget och åldrandets sångare. C.-J.M., författare och kritiker, presenterar Yeats i helfigur. Genom att studera nyckelverk i författarskapet och betrakta dem från olika håll träder Yeats fram i all sin mångtydighet: symbolisten, dekadenten, nationalisten och modernisten.

MediaNr: CA32646

Konst, musik, teater och film

Kvinna i avantgardet

av Görel Cavalli-Björkman. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över den svenska konstnären Sigrid Hjertén, 1885-1948. Hjertén reste till Paris 1909 för att gå i lära hos Henri Matisse. Hon träffade där sin blivande make Isaac Grünewald. Efter hemkomsten 1911 blev hon en av det svenska avantgardets förgrundsfigurer och hon både hyllades och kritiserades för sitt expressiva färgmåleri. Hennes konstnärliga insats har fått allt högre status genom åren och många har intresserat sig för hennes öde.

MediaNr: CA33324

Högerhumor

av Kalle Lind. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Radioprataren och komikern Kalle Lind har skrivit en bok om högerhumor där han lyfter fram och dissekerar exempel från då och nu på skämt och skämtare som hugger från höger. Författaren menar att det är orättvist mot både högern, vänstern och humorn att säga att all humor kommer från vänster. Kalle Linds förhoppning är att boken kommer att reta dem som tycker att humorn är ren och fri och står ovanför alla politiska trender.

MediaNr: CA32910

Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur

Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Carl Larsson, 1853-1919, och Lars Lerin, 1954- , är två konstnärer som varit verksamma vid olika sekelskiften. Båda har rest, målat och skrivit hem om sina upplevelser, sina iakttagelser och sitt skapande. I denna bok möts de. Här finns kort, akvarellhälsningar och konstnärernas brev från när och fjärran. Breven och korten är länken till hemmet, det beständiga som alltid är närvarande i resan. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33776

Barbro Hörberg

av Alexandra Sundqvist. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Biografi över Barbro Hörberg, 1932-1976, svensk visförfattare och sångerska. I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer klev Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

MediaNr: CA33416

Historia

I Hitlers bunker

av Bernd Freytag von Loringhoven. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Bernd Freytag von Loringhoven, 1914-2007, tysk aristokrat och yrkesmilitär, var den siste överlevande från Hitlers bunker. Som adjutant till två generaler deltog han i Hitlers dagliga lägeskonferenser och han upplevde regimens sista vecka i bunkern. Han lyckades fly den 29 april innan all kontakt med yttervärlden bröts. Hans berättelse skildrar ett tillstånd av växande vanmakt fram till dess att den innersta kretsen inser att spelet är förlorat.

MediaNr: CA33116

Striden om Kinas förflutna

av Mobo C. F. Gao. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar 15 tim., 45 min..

M.G., professor i kinesiska studier vid universitetet i Adelaide, Australien, vill ge en motbild till den mestadels negativa bilden av Kinas förra ledare Mao Zedong och den kulturrevolution som han startade på 1960-talet. Han argumenterar att de flesta kineser, inklusive landsbygdens fattiga och städernas arbetarklass, vann på hans politik. Han analyserar kritiskt de etablerade mediernas beskrivning av den maoistiska eran och kulturrevolutionen.

MediaNr: CA33133

Man ur huse

av Mats Hallenberg. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sveriges historia under 1500- och 1600-talen handlar inte bara om kungar och krig utan också om de undersåtar som tvingades bära stormaktsdrömmen på sina axlar. De skatter som drabbade landets allmoge var stränga. Men genom mer eller mindre våldsamma protester lyckades bönderna tvinga de styrande att förhandla om de hårda villkoren. Författarna, historiker, studerar bland annat de konflikter rekryteringen av bondesoldater gav upphov till.

MediaNr: CA33291

Herodotos' historia

av Herodotos. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar D. 2: 14 tim., 53 min..

Herodotos, 484-425 f.Kr., var en grekisk historieskrivare som tillhörde kretsen runt Perikles i Aten. Hans historiska verk är indelat i nio böcker och skildrar till stora delar intryck från resor han gjorde i Egypten, Främre Orienten och runt Svarta havet. Under resorna samlade han på sig skriftligt och muntligt material vilket gör historieskrivningen till en blandning mellan fakta och saga. Denna del innehåller 5:e-9:e boken av hans verk.

MediaNr: CA33358

Korstågen

av Kurt Villads Jensen. Inläst av Bo Green. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Historikern Kurt Villads Jensen ger en inblick i historien om korstågen som började med erövringen av Jerusalem 1099 och pågick i ca 500 år. Under de följande århundradena förde de europeiska furstarna en lång rad krig i framför allt Mellanöstern. De religiöst sanktionerade fälttågen gav upphov till den oförsonliga bilden av islam som kättersk och våldsam, men också till de första vetenskapliga studierna i Europa av islam som religion.

MediaNr: CA33199

Jordpäron

Inläst av Bo Green. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 5). DAISY text och ljud.

Mat för dagen och tak över huvudet har varit viktigt för människor i alla tider. Men hon har också haft tankar om ett gott liv och en värdig vardag. För det har hon varit beredd att kämpa; hon har haft ett ekonomiskt tänkande om resursutrymme och en rimlig och rättvis fördelning. Boken är en antologi med samhällsekonomiska texter från 1200-talet fram till slutet av 1800-talet. Texterna är indelade i olika kapitel med inledning av nutida forskare.

MediaNr: CA32422

Vi som var så lyckliga

av Peter Kadhammar. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

I ett slutet kvarter i centrala Tirana levde fram till kommunismens fall den politiska eliten i det hemlighetsfulla Albanien. P.K., journalist och författare, har träffat människor som levde i Kvarteret, från diktatorn Envar Hoxhas änka till politbyråmedlemmar, deras familjer och städerskan som också putsade riskornen som Hoxha skulle äta. Skildring av en värld som fanns alldeles nyss, en berättelse om politik, makthunger, fruktan - och kärlek.

MediaNr: CA33092

Syrien i spillror

av Aron Lund. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

President Bashar al-Assad har idag ett överläge i kriget i Syrien. Sedan Ryssland 2015 ingrep militärt mot rebellgrupper har Assadstyrkor återtagit flera städer. I dessa områden upprätthålls någon form av ordning medan situationen är svår för invånarna i de rebellkontrollerade delarna. IS verkar vara på väg att tappa sitt grepp i östra Syrien. Landet är splittrat och trots fredsprocesser är utsikterna små för en att hitta en bestående lösning.

MediaNr: CA33734

Biografi med genealogi

Väggen

av Pia Dellson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om utmattningssyndrom, skriven av psykiatern P.D., som har egen erfarenhet av att ha drabbats, samt behandlat patienter med syndromet. Boken är skriven i ett diktformat som är tänkt att fungera för människor som befinner sig i den akuta fasen, men den kan också läsas av anhöriga, arbetsgivare och vårdpersonal. Boken avslutas med information om de olika faserna i utmattningssyndromet.

MediaNr: CA33596

Kristina Gyllenstierna

av Marie-Louise Flemberg. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En biografi om K.G., 1493-1559, som efter maken Sten Sture den yngres död fortsatte kampen mot danskarna och Kristian II. Hon försvarade Stockholms slott under belägringen år 1520, och under blodbad i november samma år avrättades hennes bröder. Själv kom hon undan döden, och fördes istället till Danmark där hon placerades i fångenskap tillsammans med sina barn. Så småningom återvände K.G. till ett Sverige som då styrdes av systersonen Gustav Vasa.

MediaNr: CA33579

Sophie Brahe

av Marie Hultqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Biografi över Sophie Brahe, 1556-1643, dansk astronom och syster till Tycho Brahe. Sophies sociala position i högadeln gav henne möjlighet att ägna sig åt bland annat astronomi, alkemi, genealogi och trädgårdskonst. Hon var gift två gånger - det första äktenskapet byggde på resonemang, det andra på passion. Hon var en viljestark och ambitiös person som pläderade för kvinnors rätt till studier och eget val av äkta make.

MediaNr: CA33274

Romanov

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 7). DAISY text och ljud.

Ätten Romanov var den mest framgångsrika dynastin i modern tid, de styrde Ryssland som tsarer under 300 år, 1613-1918. Hur kunde en enda familj förvandla ett krigshärjat furstendöme till världens största imperium? Och hur kunde de förlora alltsammans? S.S.M., prisbelönad historiker och författare, söker svar på dessa frågor och berättar ingående om 20 tsarer och tsaritsor drabbade av galenskap och genialitet, framgång och ond bråd död.

MediaNr: CA32757

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Måltidens magi

av Mats-Eric Nilsson. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författaren, som tidigare bland annat skrivit boken Den hemliga kocken, synar här måltiden ur en rad olika synvinklar - religiöst, historiskt och kulturellt. Många böcker handlar om vad man ska äta men inte om hur man äter. Idag är ätandet ofta en asocial handling där vi värmer snabbmat i mikron. Men den gemensamma måltiden har haft, och har fortfarande, en viktig roll i många kulturer.

MediaNr: CA33241

Där mörker möter ljus

av Agneta Nyholm Winqvist. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Åren 1674-1675 sker en massavrättning av cirka 130 kvinnor i Ångermanland under det som kallats trolldomsprocessen. A.N.W. skriver, utifrån ett gediget forskningsarbete, om denna mörka händelse i svensk kvinnohistoria. Det handlar om hur häxprocessen uppkommer, vilka maktens män var som drev processen, hur själva avrättningarna gick till, om en bygd i chock och förtvivlan samt om vad man kan lära av historien.

MediaNr: CA33566

Geografi

Rom

av Eskil Fagerström. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En personligt hållen bok om den eviga staden Rom. Journalisten och Italienkännaren Eskil Fagerström tar avstamp i grundandet av Rom omkring 1000 år före Kristus. Vidare kan vi läsa om republikens Rom, olika aspekter av kejsartiden, men också om Rom som kristendomens huvudstad och kyrkostatens nedgång och fall. Här finns också ett kapitel om Drottning Kristina. Boken avslutas med avsnitt om efterkrigstidens rekordår och urbanisering.

MediaNr: CA33135

Jerusalem & jag

av Anita Goldman. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Jerusalem är staden som sägs vara helig. Den eviga fredens stad men så kluven mellan palestinier och israeler, mellan religiösa och sekulära. Det är också de stora berättelsernas stad, full av ett myllrande liv där människor lever mitt bland minnesmärken och myter. Med en blandning av självbiografi och essä tecknar A.G., 1953- , ett porträtt av staden. Det är en kärleksförklaring till dess poeter, profeter, författare och till dess kvinnor.

MediaNr: CA32965

Staden och kapitalet

av Ståle Holgersen. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

S.H., doktor i kulturgeografi, studerar Malmös sociala och ekonomiska historia sedan mitten av 1800-talet fram till idag. Han granskar fenomen som tillväxt, segregation, polarisering och nyliberal politik ur ett marxistiskt perspektiv. Författaren anser att det ensidiga gynnandet av entreprenörer och kapital inneburit att arbetslöshet och fattigdom fortsatt att växa i skuggan av skrytbyggena Turning Torso och Malmö Live.

MediaNr: CA33227

Mera på luffen i USA

av Lasse Holmqvist. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar 8 tim., 46 min..

Lasse Holmqvist, 1930-1996, kanske mest känd som programledare i TV, gjorde 1978 TV-serien "På luffen i svenska Amerika". Här berättar han hur idén föddes och hur programmet växte fram. Han möter många färgstarka människor i ett kontrastrikt land. Holmqvist är främst intresserad av hur det gått för svensk-amerikanska ättlingar och finner spår på många ställen; från New York, via Minnesota, till Los Angeles.

MediaNr: CA33245

Alla tiders Uppsala

av Lars Lambert. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Historisk beskrivning av de händelser och miljöer som präglat Uppsala, från medeltiden fram till våra dagar. Det handlar om hur en handelsplats vid Fyrisån blev en stad med Nordens största katedral, äldsta universitet och ett slott som ekar av historia. Många kända profiler har bidragit till stadens karaktär allt från Olof Rudbeck och Carl von Linné till Dag Hammarskjöld och Gösta Knutsson. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33276

Samhälls- och rättsvetenskap

13 myter om bostadsfrågan

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Den svenska forskargruppen CRUSH (Critical urban sustainability hub) menar att hel del antaganden om bostadskrisen i Sverige är både godtyckliga och ibland rent felaktiga. I boken behandlas 13 olika myter som dominerar dagens diskussion om hur bostadsfrågan ska lösa. CRUSH vill nyansera bostadsdebatten som de menar "lyfts fram av starka intressenter med stora finansiella och politiska muskler".

MediaNr: CA33469

Vad hände med barnen?

av Eva F. Dahlgren. Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Många av de fallna kvinnor som E.F.D. skrev om i sin förra bok födde sedan egna barn. Vad hände med de barnen? Hon skildrar barnen i folkhemsbyggets och rasbiologins skugga. Det är också en berättelse om synen på barns värde. Boken bygger på journaler och handlingar från myndigheter, men också på personliga brev. Detta är den tredje delen i författarens trilogi om människors värde som började med "Farfar var rasbiolog".

MediaNr: CA33294

Dogmer som dödar

Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Debattinlägg om svensk narkotikapolitik. I Sverige dör fler människor i överdoser än i de flesta andra EU-länder. Familjer har slagits i spillror och tusentals människor har mist livet efter att ha förvägrats smittförebyggande insatser, överdoshävande läkemedel, assisterande behandling, värdig vård och sociala insatser. I den här antologin gör brukare, anhöriga, politiker och experter upp med svenska dogmer, samt pekar ut möjliga vägar framåt.

MediaNr: CA33376

Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter

av Susanne Fransson. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Hur kan juridiken användas för att motverka strukturell diskriminering? Det är en av många frågor som ställs i boken vars syfte är att ge kunskap och verktyg för rörelse och aktivitet, och att vara underlag för diskussion och reflektion. I sju kapitel tas frågor om diskriminering upp genom exempel från rättsfall som bland annat handlar om anställning, rätten till bostad, löner och åldersdiskriminering.

MediaNr: CA33483

Homo deus

av Yuval Noah Harari. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Y.N.H., historiker vid universitet i Jerusalem, anser att mänskligheten har kommit till ett stadie i sin historia där hon likt en gud kan kontrollera, och manipulera, sina egna livsbetingelser. Han ser inte längre svält, sjukdomar och våld som obegripliga naturkrafter utan tekniska utmaningar som man i princip kan hantera. Hans spekulationer om väsentliga framtidsfrågor har väckt starka reaktioner - är de realistiska eller ren science fiction?.

MediaNr: CA33520

Halshuggning

av Lars-Erik Holländer. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Historisk framställning om svenskt rättsväsende och straff genom tiderna - från bödelns handbila till Kriminalvårdens elektroniska boja. Flera kapitel ägnas personer som dömts till döden: Yngsjömörderskan Anna Månsdotter, änglamakerskan Hilda Nilsson och rånmördaren Alfred Ander som 1910 var den siste som avrättades i Sverige. Här berättas även om skarprättarens liv och om olika straffmetoder som använts: rådbråkning, stegling, pålning med flera.

MediaNr: CA33043

Fallet Samir

av Anders Johansson. Inläst av Mattias Pleijel. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Samir är 16 år döms han för mordet på sin styvmamma. Alla är övertygade om att han är skyldig, och han hamnar på mentalsjukhus. Efter en tid säger Samir att han tvingats ta på sig mordet för att skydda någon. Ingen tror honom. Drygt 30 år senare börjar journalisten A.J. gräva i fallet. Han hittar många missar och fel i utredningen och en kamp för att få Samir frikänd startar. Granskningen sändes som podcast och belönades med Guldspaden 2016.

MediaNr: CA33183

Vad är egentligen fascism?

av Kalle Johansson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En faktabok om fascism i serieformat. Serietecknaren Kalle Johansson har i samarbete med historikern Lena Berggren skrivit en lärorik bok om hur fascismen uppstod och hur den tagit sig uttryck, främst i Italien och i Tyskland. Många av bilderna utgår från verkliga fotografier. Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32983

Hur man löser ett spaningsmord

av Joakim Palmkvist. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Göran Lundblad försvann spårlöst 2012. Två år efteråt hittades hans kropp nedgrävd utanför familjens gård. Det var genom sitt engagemang i Missing people som Therese Tang kom i kontakt med de anhöriga till den försvunne Göran Lundblad. När hon fick ett sms om ett privat möte startade hela händelseförloppet mot brottets lösning. Kriminalreportern Joakim Palmkvist berättar Therese historia med en skönlitterär berättarteknik.

MediaNr: CA33634

Liken i garderoben lever än

av Staffan Skott. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

S.S, 1943- , författare och journalist, gör i denna bok från 2000 en kritisk granskning av Vänsterpartiets historia från 1917 och framåt. Han menar att partiet inte gjort upp med sitt förflutna och kritiserar tendenser till historieförfalskning både i fråga om det egna partiet och om Sovjetunionen - det finns många lik i garderoben. Utvidgad version av författarens bok Liken i garderoben från 1991.

MediaNr: CA33089

Är vi framme snart?

av Per Wirtén. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Författaren åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår nu en valutaunion i avsaknad av en gemensam politisk moral och ideologi. Författaren tror fortfarande på idén om ett Europas förenta stater även om drömmen ter sig allt mer avlägsen.

MediaNr: CA33394

Teknik, industri och kommunikationer

Windows 10 för alla

av Eva Ansell. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Grundbok för att använda operativsystemet Windows 10. Innehåll: Introduktion. Komma igång med appar. Hantera fönster. Anpassa Windows. Säker dator. Webbläsare Microsoft Edge. E-post. Hantera mappar och filer. Foton. Hantera program. OneDrive. Office online. Word online. Powerpoint online. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33260

Tillbaka till samtalet

av Sherry Turkle. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 23 tim., 20 min..

En bok om samtalets kraft i en digital tid. Den amerikanska psykologen och sociologen Sherry Turkle menar att teknologin undergräver människors kreativitet och våra mellanmänskliga relationer. Hon pekar samtidigt på att samtalet, öga mot öga, kan hjälpa oss tillbaka på rätt spår. Syftet med boken är att ge läsaren en realistisk uppfattning om teknikens möjligheter och begränsningar, samtidigt som vi värnar vår förmåga att tala med varandra.

MediaNr: CA33189

Ekonomi och näringsväsen

Det var en gång en trädgård

av Karin Berglund. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

K.B., - journalist, trädgårdsskribent och fotograf - berättar om sitt liv i trädgården. Det är personliga minnen om människor hon har mött, böcker som inspirerat, trädgårdar som gjort intryck, om ljuset och färgerna och om älsklingsbilderna i konsthistorien. Sinnliga och poetiska betraktelser utifrån sin egen täppa om trädgården och odlingen som grunden och förutsättningen för hopp och liv.

MediaNr: CA33761

Ledarskap i osäkra tider

av Nils Bildt. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

N.B., civilekonom och reservofficer, presenterar några av krigskonstens bästa råd för att sedan applicera dessa på modernt företagande. Han skriver bland annat om Karl XII:s sluga krigsstrategier och Napoleons ledarskapsråd. Bildt delar också med sig av sina erfarenheter som entreprenör och grundare av företaget Teleopti, ett av världens ledande företag inom Work-force management.

MediaNr: CA33418

Bortom lean

av Joakim Bjurström. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Lean är världens mest utbredda och långlivade managementkoncept som tillämpas i alla slags verksamheter. J.B. - konsult, utbildare och föreläsare med verksamhetsutveckling som fokusområde - vill ta lean ett steg längre och lanserar en modell i tolv steg. Det handlar inte minst om behovet av ständig rörelse och att aldrig stanna upp. Andra delar är ledningens roll, fokus på kvalitet samt vikten av system för lärande och träning.

MediaNr: CA33158

Historiska hundar

av Mats Carlbom. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Enligt ett gammalt talesätt är hunden människans bästa vän. Att verkligen så är fallet visar M.C., journalist på DN, med exempel på historiska hundar som påverkat världen. Han tecknar porträtt på cirka 20 hundar. Bland några: Lajka, gatuhunden som utforskade rymden. Rin Tin Tin, schäfern som byggde ett filmimperium. Jofi, hunden vid Freuds terapisoffa. Pompe, svensk historias främsta kändishund. Lump, Picassos tax som gick till konsthistorien.

MediaNr: CA33184

Får

Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den åttonde upplagan av vad som har kallats fårägarens "bibel". Här hittar du all tänkbar information om den mycket gamla och ständigt föränderliga näringsgren som fårskötsel är. Inledningsvis får vi en historisk bakgrund, vilken följs av kapitel om fårraser, avel, foder, beteende, sjukdomar, stängsel och mycket annat. Boken är skriven av en rad erfarna fåruppfödare och forskare i agronomi. Den tryckta boken innehåller bilder och en del diagram.

MediaNr: CA33001

Postkapitalism

av Paul Mason. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nätverk, samarbete och kollektiva lösningar kontra hierarkier och marknadsmonopol. Det är så morgondagens strid ser ut enligt P.M., engelsk ekonomireporter och författare. Den nya tekniken ökar möjligheten att sprida information och kostnaden för allt fler varor och tjänster sjunker. Han tror att det finns framtid för en postkapitalism som bygger på jämlikhet, jämställdhet, internationell solidaritet och ansvar för miljön och klimatet.

MediaNr: CA33194

Franska kort

av Siv Nilson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Författarparet skriver om sydvästra Frankrike, området som sträcker sig mellan Atlanten och Medelhavet, från floden Dordogne till Pyrenéerna. De tar med läsaren till de världsberömda grottmålningarna i Lascaux, visar städerna där Matisse och Picasso målade, besöker pilgrimsstaden i Lourdes och andas bergsluft. De berättar också en hel del om områdets mat- och vinhistoria och bjuder på några lättlagade recept. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33229

Värdeskapande HR-ledning

av Ann C. Schødt. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Författaren, dansk företagsekonom och HR manager, fokuserar framför allt på den del av Human Resource Management som handlar om ledning, där ledarens personlighet är det viktigaste redskapet. Genom en kombination av analysmodeller och konkreta exempel söker boken ge en överblick över hela HR-området. Hon menar att framtidens HR-arbete måste vara behovsanpassat, verksamhetsdrivet och värdeskapande.

MediaNr: CA33243

Fleråriga grönsaker

av Philipp Weiss. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En ovanlig odlingsbok med trevligt anspråkslöst tilltal. Författarnas mission är att sprida kunskap och därmed öka odling av fleråriga grönsaker. Rabarber och sparris är redan idag vanligt förekommande men här presenteras ytterligare ett 60-tal grönsaker som passar vårt nordliga klimat. Odlingstips, växtinformation, näringsvärden och recept varvas i denna bok om luktviol, potatisböna och spenatskräppa.

MediaNr: CA32997

Idrott, lek och spel

Om sport och våld

av Isobel Hadley-Kamptz. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Sport, våld och maskulinitet har följts åt från antiken in i vår tid. Tydliga exempel idag är populariteten för kampsporter och fulla fotbollsläktare med aggressiva ramsor. I.H.-K., författare och journalist, försöker förstå kopplingen mellan idrott och våld genom historien. Hon skriver om hur olika företeelser som kön, klass, geografi, kultur och politik påverkar utövningen av våld.

MediaNr: CA33348

När bollen rullade vår väg

av Per Nguyen-Johansson. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Journalisten P.N.J. har sökt upp fotbollslag runt om i Sverige som en gång var framgångsrika, men som idag spelar i division 2 och nedåt. Det är en berättelse om publikfester, SM-guld, Europaspel och Afrikaturnéer. En del av klubbarna hoppas fortfarande på att bli stora, medan andra kämpar för sin överlevnad. Känslorna är desamma oavsett division. Exempel på klubbar som finns med är IFK Eskilstuna, Gårda BK, Reymersholms IK och Billingsfors.

MediaNr: CA33152

Wanderlust

av Rebecca Solnit. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Att gå till fots är mycket mer än bara förflytta sig från en plats till en annan. Det är till exempel ett oöverträffat sätt att lära känna en främmande stad eller ett stycke vild natur. Det kan också finnas vandringar som är kollektiva med en rituell dimension som pilgrimsvandringar och protestmarscher. R.S., amerikansk författare, närmar sig vandringslust från olika håll: sociologiska, politiska, kultur- och personhistoriska samt platsspecifika.

MediaNr: CA33160

Militärväsen

Kodknäckarnas hemliga liv i Bletchley Park

av Sinclair McKay. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Betchley Park är den plats där några av andra världskrigets största tekniska och matematiska framsteg gjordes. Här arbetade flera av Storbritanniens främsta begåvningar och här lades en del av grunden till våra dagars datorer. I största hemlighet lyckades man knäcka tyskarnas krypteringsmaskin, Enigma. Boken skildrar dessa män och kvinnor i deras dagliga liv på denna märkliga plats där det civila och militära samhället möttes.

MediaNr: CA33398

Matematik

Matematik i kvadrat

av Marianne Freiberger. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Från Pythagoras sats och Einsteins relativitetsteori till Euklides geometri och fjärilseffekten - matematik ger oss ett helt nytt språk för att förstå och beskriva vår verklighet. Boken är en introduktion till den mystiska, magiska siffervärden och beskriver allt från grunderna i aritmetik till de fascinerande utkanter där matematik och filosofi möts. För alla som vill lära sig mer om siffrornas språk. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33084

Naturvetenskap

Till träden

av Roine Magnusson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Fotografen R.M. och författarparet Åsa och Mats Ottosson tycker att träd är personligheter, ibland grupperade till skog men alltid med individuella särdrag. Vid sidan av de många fotografierna finns texter om människor som bejakar vänskapen till träden i alla dess förgreningar: trädklättrare och trädkramare, trädslöjdare och trädsörjare, trädforskare och trädförsvarare. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA32924

Fåglarnas Getterön

av Gunnar Pettersson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Getterön är ett fågelrikt naturreservat i Varberg som är unikt, inte bara i Sverige utan också resten av världen. Författarna har under ett halvt sekel följt fågelfaunans utveckling på nära håll, men också tillsammans med ideella krafter försvarat dess existens mot olika exploateringshot. De skriver om vegetation, näringstillgång, restaurering, häckfåglar och mycket mer. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33154

Vildplockat

av Niki Sjölund. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Författaren tipsar om ett 70-tal ätliga växter; exempelvis cikoria, groblad, harsyra, stensopp, rönn, kirskål, odon och tall. I boken finns fakta om växterna: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas. Niki Sjölund är kock, men har nu ett eget företag där han plockar vilda växter till restauranger. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33100

Antropocen

av Sverker Sörlin. Inläst av Hans Sandquist. Talboken omfattar 8 tim., 38 min..

Ledande geologer lade 2016 fram bevisen för att världen behövde ett nytt namn för en ny tid. Ett av bevisen är resterna av radioaktiviteten från provsprängningar efter andra världskriget, ett annat är spridningen av plast och sot. Efter 12000 år under Holocen är det dags för Antropocen, människans tidsålder. Men vad innebär det för människornas, samhällenas och kulturernas historia? S.S., miljöhistoriker, ger en samlad beskrivning av Antropocen.

MediaNr: CA33368

Schimpansen Ola!

av Louise Tillberg. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Schimpansen Ola bodde hemma hos konstnären Louise Tillberg och hennes familj 1988/89 då han medverkade i en teaterföreställning på Stockholms stadsteater. Det året resulterade i konstutställningar, böcker och TV-program med Ola i centrum. Några år senare såldes Ola till en djurpark i Thailand under oklara omständigheter. Nu berättar L.T. den otroliga historien om Ola och hans öde som berörde så många.

MediaNr: CA33308

Medicin

Gravidilska

av Pernilla Alexandersson. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

P.A. har skrivit en debattbok om förlossningskrisen i Sverige - om tabun kring hur vi talar om rädsla, komplikationer och skador och om samhällets begränsande syn på graviditet och barnafödande. Förutom hennes egna erfarenheter och upplevelser bygger boken på enkäter och intervjuer med cirka 200 personer. Dessutom har hon tagit del av artiklar, insändare, etc om förlossningsvården i Sverige. P.A., jämställdhetsexpert och vd på Add Gender.

MediaNr: CA33147

Tvåkönad

av Maja Bondestam. Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Idéhistorikern Maja Bondestam utgår från individuella livsöden, rättegångar och vetenskaplig verksamhet när hon här undersöker den tvåkönade kroppens plats i vår kultur. Här tecknas också konturerna av en sexualhistoria där förhållandet mellan kropp och beteende inte liknar vår tids föreställningar. Boken är skriven inom ramen för ett projekt om den normala kroppens gränser under åren 1750-1850, texten är välskriven och avancerat akademisk.

MediaNr: CA32978

Nattstad

av Simon Häggström. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

S.H., polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, gav 2016 ut boken Skuggans lag. Nattstad är en fristående uppföljare där han skriver om sitt dagliga arbete i den ljusskygga världen i Stockholm bland hallickar, prostituerade och sexköpare. Han pratar också med människohandlare i Rumänien som sålt flickor till Sverige och återger några prostituerade kvinnors egna berättelser.

MediaNr: CA33745

Orimlig onödig oro

av Jenny Nylén. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Jenny Nylén har sedan barnsben känt en överdriven oro och ängslan utan att förstå varför. 2014 sökte hon hjälp på en psykiatrisk klinik och fick diagnosen GAD (Generalized Anxiety Disorder, på svenska Generaliserat ångestsyndrom). Efter det har hon mött många människor med samma problematik och hon vill dela med sig av sina erfarenheter. Biografi med faktainnehåll och många exempel från vardagen och tips på hur man kan få ett mer harmoniskt liv.

MediaNr: CA33540

S-HLR vuxen för sjukvårdspersonal

Inläst av Anna Sandhammar. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kursbok för sjukvårdspersonal om hjärt- och lungräddning på barn, utgiven av Svenska rådet för hjärt-lungräddning (S-HLR). Rubriker: Om hjärtstopp hos barn. Handlingsplanen S-HLR Barn. Handlingsplan för luftvägsstopp hos barn. Barn-HLR med enkla hjälpmedel. Behandling under hjärtstopp hos barn. Förebygga. Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Webbutbildning på www.hlr.nu.

MediaNr: CA33185

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fyr 137

av Ingelin Angerborn. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Rum 213. Det har gått ett år sedan Elvira mötte Meja och Bea på kollo. Den här sommaren ska de campa tillsammans. De utforskar en fyr där ett fartyg förlist för länge sedan och hittar en dagbok där någon skrivit gåtfulla meddelanden. Spänningen stegras när Elvira ser någon i fyrens fönster. En vålnad? Och vem är det som smyger utanför tjejernas tält om natten? Mysrysare med det övernaturliga närvarande i vardagen.

MediaNr: CA33573

Hitta Flugo!

av Tedd Arnold. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : n. DAISY text och ljud.

En leker Buzz och hans tama fluga Flugo kurragömma. Som vanligt gömmer sig Flugo i den stinkande soptunnan, där kan han ju äta samtidigt som Buzz letar efter honom. Men, vilken otur! Sopgubben kommer och hämtar tunnan. Buzz följer efter till soptippen men där finns ju tusentals flugor. Hur ska han hitta Flugo? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33087

Koraka - den bevingade demonen

av Adam Blade. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Beast Quest - Den magiska staven som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten Tom kämpar för att stoppa Malvel från att ta makten över Serafien. Ska han lyckas måste han överlista Koraka. Egentligen är hon en vänlig herdinna, men onde Malvel har förvandlat henne till en blodtörstig bevingad demon. Den magiska staven är den nionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: CA33598

Silver - skräckvargen

av Adam Blade. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Beast Quest - Den magiska staven som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten. Malvels ondska vet inga gränser. Han har nu använt sin svarta magi för att förvandla Elennas älskade varg Silver till en riktig skräckbest. Kan Tom och Elenna rädda sin fyrbenta vän? Eller är han förlorad för alltid? Den magiska staven är den nionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: CA33571

Mitt värsta år

av Emma Chastain. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjortonåriga Chloe Snow står inför det läskigaste året i sitt liv. Hon har precis börjat high school, flyttat till Mexiko och är total nybörjare när det gäller killar. Men hon får snart annat att oroa sig för. Det visar sig att hennes flirt Mac redan har en flickvän: superpopulära och snygga Sienna. Katastrof! I vanliga fall brukar Chloe kunna få hjälp at sin mamma men allt hon pratar om är den heta mexikanska tjurfäktaren hon träffat.

MediaNr: CA33422

Före och efter Klea

av Jesper Danielsson. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Sommarlovet har precis börjat. Kompisarna Axel, Jimi och Jonte har övertalat sina föräldrar om att de ska få slippa fritids. De är ju trots allt 10 och 11 år gamla. En dag när de ligger i hängmattan och torkar efter ett vattenkrig ser de något konstigt. Det ryker ur ödehusets skorsten. Några dagar senare försvinner kläder från klädstrecket. De bestämmer sig för att ta reda på vem som gömmer sig i ödehuset. Det blir början på ett otroligt äventyr.

MediaNr: CA33417

Pluto är ingen planet

av Annelie Drewsen. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Edwin älskar rymden. Han har också samma namn som den berömde astronomen Edwin Hubble. Edwins mamma påstår att det är en slump, men det tror han inte på. Tankarna om rymden snurrar som planeter i huvudet på Edwin. Han läser allt som handlar om galaxer och planeter, men så många vänner har inte Edwin. En lågmäld berättelse om vänskap och att inte riktigt passa in.

MediaNr: CA33515

Anden, döden och tulpanen

av Wolf Erlbruch. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

En säregen och humoristisk berättelse som innehåller en dialog mellan en and och döden. Döden lovar att hålla sig nära anden under hela dess liv, ifall något skulle hända. Boken manar till eftertanke i dess allra djupaste bemärkelse. Bilderbok som rekommenderas från 7 år och uppåt. Wolf Erlbruch, 1948-, tysk grafisk formgivare och illustratör som tilldelades ALMA-priset 2017.

MediaNr: CA33067

De förlorade

av Henrik Fexeus. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Den sista illusionen. När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr; är världen som vi känner den bara en illusion? Henrik Fexeus, född 1971, mentalist och författare.

MediaNr: CA33255

Klantverkarna och konstkuppen

av Måns Gahrton. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 12 i serien Hotell Gyllene knorren, som börjar med Den mystiska gästen. Det är mycket på gång på hotellet. Eftersom färgen ha börjat flagna på väggarna måste det målas om. Som tur är har mamma Ritvas en bror som är målare. Samtidigt planerar pappa Roger en konstkurs för blivande konstnärer. Det blir mycket färg och många penslar att hålla reda på! Dessutom kommer en minigris på besök.

MediaNr: CA33530

Loke den lömskes skatt

av Måns Gahrton. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien om Hotell Gyllene Knorren som börjar med Den mystiska gästen. Hotellet har problem: det saknas gäster och därmed pengar. En dag dyker två män upp som beter sig väldigt skumt. De är hemlighetsfulla och har en massa ovanliga saker med sig. Dessutom smyger de omkring i skogen utanför hotellet både dag och natt och gräver stora hål i marken. Kan det ligga en vikingaskatt nergrävd i Knorrens trädgård?.

MediaNr: CA33560

Äntligen träningsläger!

av Måns Gahrton. Inläst av Måns Westling. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Tvillingarna Kim och Konrad spelar fotboll i Kvarnbacka Kickers och nu ska de åka på läger till Stora Valla i Degerfors. Tjejerna spelar mot Degerfors flicklag och Kim i målet får tillfälle att avgöra matchen på straff. Dagen efter spelar pojkarna mot Degerfors som har en stark spelare som kallas Neymar. När ordinarie målvakt får nervfrossa får Kim hoppa in i målet. Återigen blir hon hjälte. Tredje delen i serien Fotbollstvillingarna.

MediaNr: CA33597

Spökflickan

av Katarina Genar. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Anna och hennes föräldrar har just flyttat från Stockholm. Nu bor de i ett grönt gammalt hus i en by vid havet och Anna längtar hem, till Stockholm och kompisen Karolina. Men den första sommaren i det nya huset blir full av märkliga händelser. Vad är det för doft Anna känner i sitt rum och varför fastnar inte den fina fjärilen på bild? En spännande och lite vemodig berättelse om förlust, saknad och vänskap.

MediaNr: CA33461

Mysteriet med spökhästen

av Catharina Hansson. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Hästdetektiverna som börjar med Mysteriet med den blodröda ponnyn. Det är halloween och på ridlägret berättas ovanligt läskiga spökhistorier. Samtidigt försvinner en flicka och hennes ponny och alla på lägret blir uppjagade. Kan försvinnandet hänga ihop med den mystiska silverskimrande häst som flera ryttare sett i närheten? Bästisarna Noa och Alex rycker ut för att lösa mysteriet.

MediaNr: CA33279

Ni kommer sakna mig!

av Moa Herngren. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

När 17-åriga My på grund av ett missförstånd blir kvarglömd ensam i stan - de skilda föräldrarna tror att hon är med den andra - bestämmer hon sig för att dra och klara sig på egen hand. Under några omvälvande månader får My lära sig allt om att överleva utan jobb och pengar. Hon bosätter sig i ett läger i skogen med människor som vill leva utanför samhället och hamnar i händerna på människor som vet att utnyttja unga utsatta tjejer.

MediaNr: CA33328

Stormen kommer

av Erin Hunter. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Warriors som börjar med Ut i det vilda. Inget är sig likt i Åskklanens läger. Klanen försöker återhämta sig från Tigerklos förräderi, men det går sådär. En fruktansvärd hetta har gjort att de drabbats av både vattenbrist och sjukdomar. För att rida ut situationen krävs lojalitet och vänskap. Men ibland sviker vänner och ibland går vänskapen över i kärlek.

MediaNr: CA33215

Att vara jag

av Anna Höglund. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Rosa är 13 år och tycker att det är ganska jobbigt att vara sig själv. När hon lånar syrrans magtröja kollar gubbarna. Först känns det spännande, som att hon har makt, men sen blir hon ledsen. Varför kan inte hennes kropp få vara bara hennes egen? Rosa vill försöka se sig själv genom sina egna ögon, istället för med någon annans, och hon funderar på om det jobbiga kommer inifrån henne själv eller utifrån. En bok om jämställdhet i vardagen.

MediaNr: CA32977

Labyrintens hemlighet

av Ritta Jacobsson. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Nikki och Oliver är bonussyskon. De är väldigt olika och ser inte fram emot att tillbringa sommaren ihop. Men deras föräldrar ska åka bort och därför måste de bo hos en släkting på Branteholms trädgård. Det är tråkigt på gården, och i den igenvuxna labyrinten får de inte gå in. En natt vaknar Oliver av att en skåpbil rivstartar utanför. Nikki ser att det lyser i den fallfärdiga stugan inne i labyrinten. Hur har någon lyckats ta sig dit?.

MediaNr: CA33553

Rebellerna

av Julie Kagawa. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Sagan om Talon som börjar med Talon. Draken Ember Hill har bytt sida och anslutit sig till rebellerna. Men hon kan inte sluta tänka på drakdödaren Garret. Han är dömd till döden efter att ha svikit sitt uppdrag och räddat Embers liv. Tillsammans med rebelledaren Cobalt lyckas hon befria Garret, Samtidigt tätnar konflikten mellan Talon och Sankt Göran. Ett storskaligt krig verkar oundvikligt. Fantasy-serie.

MediaNr: CA32829

Bosse går till doktorn

av Åsa Karsin. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En fristående bok i serien om valpen Bosse och hans matte Lea. Alla valpar måste vaccineras och idag är det Bosses tur. Lea tar med Bosse till veterinären. Lea är nervös och rädd för sprutor, men Bosse verkar ganska lugn . Här och var i texten finns fakta insprängd. Läsaren får till exempel lära sig att vissa saker som människor tycker om att äta är giftiga för hundar och hur många hundår ett människoår egentligen är. Lättläst bok.

MediaNr: CA33669

Barnen på Svartbäckens sanatorium

av Janina Kastevik. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Saga måste tillbringa sommarlovet hos sin farfar som hon inte känner. Han är den kände skräckboksförfattaren Alvar Vigelius, en butter man som bor i Svartbäcken. En ort ingen frivilligt vill stanna i. Alvar är inte heller särskilt förtjust i att ha sin 13-åriga sondotter hos sig hela sommaren. Vad Saga inte vet är att i Svartbäcken vilar en kuslig hemlighet. Med hjälp av sin nya kompis, Teo, försöker Saga lösa den gamla gåtan.

MediaNr: CA33632

Försvunnen

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Lena Strömberg. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien Blodsvänner. Trettonåriga Disas älskade morfar är spårlöst försvunnen. Disa tar hjälp av sina två vänner på barnhemmet - Albin och Ville - för att hitta honom. Spåren leder till Rasbiologiska institutet och den onde Mickel Falsum. Disas morfar tillhör resandefolket och det visar sig att även andra, till exempel trädgårdsmästarens syster, har försvunnit. Och de tillhör också resandefolket....

MediaNr: CA33352

Mittvinter

av Lena Landström. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Piggorna ska ordna Mittvinterfest. De har fullt upp med snöskottning och andra förberedelser. Suggorna å sin sida tar det lite lugnare, lille Sim tycker att det är alldeles för lugnt. När småpiggorna demonstrerar sina skridskokonster på Piggans salongsgolv är hon nära ett sammanbrott. Och värre ska det bli, när den stor Fimbulstormen rullar in. Kapitelbok som berättar om denna värld i miniatyr, en värld som liknar vår.

MediaNr: CA33302

Nya tider för piggor och suggor

av Lena Landström. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående del 4 i serien Piggor och suggor. Det börjar bli vår och Piggan är otålig. Hon skottar bort all snö från taket och vill börja plantera genast. Suggorna tar det lugnt - snön försvinner ju ändå till slut! En dag kör en svart skåpbil förbi. Den visar sig tillhöra AB Dyvel & Borr, som planerar att bygga en stor semesteranläggning i närheten. Piggan är som vanligt postitv - kul att det händer något! Suggorna är lite mer tveksamma.

MediaNr: CA33303

Jag vill vara jordens medelpunkt

av Charlotta Lannebo. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lova, 16 år, åker till Nya Zeeland som utbytesstudent. Nu ska livet bli spännande - hon ska uppleva en massa saker som hon sedan ska skriva om när hon blir författare. Och så ska hon ligga med någon så att hon inte är oskuld när hon kommer hem till David Brink. Men det blir inte som Lova tänkt sig. Hon hamnar långt ute på landsbygden hos Karen, ensamstående med tre barn och 220 kor. Varje dag är den andra lik och Lova börjar bli desperat.

MediaNr: CA33647

Skuggrikets portar

av Maud Mangold. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 3 i trilogin Skuggspelet, som börjar med Ängeln utan vingar. Tea, Gabriel och Utzi har flytt från Dimmornas dal. De tar sig till Trollskogen. Hilja är försvunnen och det sägs att hon kan ha råkat illa ut där. Samtidigt är de osäkra på om de har lyckats stoppa den gamla Profetian eller inte. Det enda sättet att ta reda på det är att ta sig in i Skuggriket. Men där finns Skuggan, ett väsen som orsakat mycket lidande.

MediaNr: CA33459

Häxans skatt

av Suzanne Mortensen. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien Maja Stormhatt som börjar med En häxa sitter barnvakt. Sara och Jesper har precis flyttat ut på landet. Deras pappa har ont om pengar, så de har bosatt sig i ett fallfärdigt hus. En dag dyker Maja Stormhatt upp och berättar att den stenrika häxan Elvira Hasselkvast har bott i deras hus en gång för länge sen. Det sägs att Elvira har grävt ned en skatt i närheten. Sara, Jesper och Maja bestämmer sig för att leta reda på skatten.

MediaNr: CA33351

Väntarna

av Cannie Möller. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Flyktingförläggningen i det lilla samhället Bergås brinner. Zahin, vars ansökan om uppehållstillstånd nekats, blir misstänkt för att ha anlagt branden. Zahin funderar på att fly men han vill inte lämna Zara som likt honom själv flytt från krig och överfall. Två av de som jobbar på förläggningen är den 16-åriga Mira och den nästa dubbelt så gamla Morgon. De båda dras till varandra samtidigt som Miras bror Jurij umgås i främlingsfientliga kretsar.

MediaNr: CA33254

Anrop från inre rymden

av Elin Nilsson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Den här novellsamlingen handlar om både det jobbiga och det roliga i livet. Berättelserna handlar om kärlek och sorg, vänskap och glädje, mobbing, syskon, fyrverkerier och mycket mer. Boken innehåller sammanlagt åtta fristående noveller, som alla berättas ur ett jagperspektiv. Huvudpersonerna är tjejer och killar i högstadieåldern.

MediaNr: CA33326

Lägret

av Lena Ollmark. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Hannah tror inte på Gud. Ändå hänger hon med sin kompis Emil på konfirmationsläger. På lägret känner sig Hannah utanför, hon har ju ingen tro. Hon finner en vän i den mystiske Jonathan. En natt när Hannah går i sömnen hittar hon Jonathan nerblodad i skogen. Nästa morgon har han åkte hem. Vad är det egentligen som händer på den isolerade kursgården? En spännande bok på temat tro, identitet och självständighet.

MediaNr: CA33402

Leda laget

av Tom Palmer. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien Fotbollsakademin som börjar med Avspark. Ända sedan Ryan hamnade i trubbel för att ha trakasserat andra spelare i laget har han ansträngt sig för att förändras och bli den bästa lagkaptenen Uniteds juniorlag någonsin haft. När så hans lagkamrat Craig ställer till problem på planen måste Ryan lösa det. Men Craigs problem är större än vad Ryan först trodde. Kan han hjälpa Craig och förhindra att lagkamraten blir avstängd för gott?.

MediaNr: CA33187

Ada Goth och den fruktansvärda fullmånefesten

av Chris Riddell. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Andra boken om den orädda hjältinnan Ada Goth. Ada och hennes vänner har fullt upp med att förbereda för den stora fullmånefesten på det gåtfulla godset Gasta-Gorma. Viktiga gäster är i antågande men tyvärr uppträder den lismande Maltrevers väldigt misstänksamt. Håller han på att smida nya ondskefulla planer? Och till råga på allt verkar alla, till och med hennes pappa, ha glömt bort Adas födelsedag.

MediaNr: CA33120

Harry Potter och dödsrelikerna

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Sjunde och sista boken i Harry Potter-serien. En titel som både är fängslande och olycksbådande. Harry hotas mer och mer av de mörka krafterna som omger honom. Kommer han att besegra Lord Voldemort? Vad kommer att hända med Hogwartskolan? Frågorna är många och man undrar hur denna magiska serie kommer att avslutas?.

MediaNr: CA33066

Åskan

av Ulf Stark. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Nära Ulf bor en jätte som heter Oskarsson. Ulf och kompisen Bernt kallar honom Åskan för han är bullrig, mörkhårig och livsfarlig. Ulfs mamma spelar piano varje kväll och på helgen cyklar hon till en liten koja i skogen där hon får vara ifred och tänka. Men när en storm blåser bort kojan blir hon olycklig och slutar att spela piano. Dessutom blir Ulf och Bernt osams. Hur ska Ulf göra sin mamma glad igen och få Bernt att förlåta honom?.

MediaNr: CA33671

Stormiga känslor

Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Antologi med tio noveller där författarna är tonåringar som bor, eller går i skolan, i Berättarministeriets upptagningsområden kring Järva, Hagsätra och Södertälje. Fantasy, samtidsrealism, historisk spänning, science fiction - oavsett genre går känslan av utanförskap som en skör, röd tråd genom alla noveller.

MediaNr: CA33670

Sagasagor - fiffiga kroppen och finurliga knoppen

av Josefine Sundström. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Fristående del 2 i serien Sagasagor. Saga sitter inne och syr en gympapåse. Men hon börjar bli trött och irriterad, så pappa föreslår att hon ska gå ut en stund. Ute träffar hon Samir och tillsammans bygger de en hinderbana. Boken är skriven i samarbete med GEN-PEP som arbetar för att sprida kunskap om barns hälsa. Boken avslutas med fakta om kroppen och varför det är viktigt att röra på sig. Boken innehåller även tips på roliga vardagsrörelser.

MediaNr: CA33502

Eldmärkt

av Sabaa Tahir. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Aska och eld som börjar med Askfödd. Laia och Elias är på flykt genom öknen, på väg mot det ökända fängelset Kauf för att frita Laias bror. Efter sig har de Kommendantens trupper, beordrade att döda eller fånga dem. Helene är kvar i huvudstaden, för evigt bunden av eden hon svurit till den nye kejsaren. Hon försöker desperat glömma sin kärlek till Elias, eftersom han numera är Imperiets, och därmed även hennes, största fiende.

MediaNr: CA33532

Monsternannyn

av Tuutikki Tolonen. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mamma har vunnit en spavistelse i Lappland på lotteri. I två veckor ska syskonen Hilda, 11 år, Kalle, 9 år och Majken 6 år ha sommarlov utan mamma. I vinsten ingick också barnpassning, och det var ju tur eftersom pappa ofta är bortrest i jobbet. Samma dag som mamma ska resa iväg kommer barnpassaren - en halvmänniska! Ett hårigt, men som det verkar, snällt monster flyttar in hos barnen. Hur ska det gå för syskonen?.

MediaNr: CA33203

Ulfberhts svärd

av Martin Widmark. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 9 i serien Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan, Meia och munken Do är på väg till Island, men ett eldsprutande berg har fått utbrott. För Herr Egil innebär det att han inte kan hämta det Ulfberht-svärd som han ska ge sin dotters blivande man. Och då blir det inget bröllop. En völva menar att det är Halvdans, Meias och Dos fel och vill offra dem till gudarna. Ska Meia och Halvdan lyckas hitta svärdet och rädda bröllopet?.

MediaNr: CA33624

Polkagrisrånarens hemlighet

av Åsa Öhnell. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Klara och Bella - Klarabelladeckarna - är två kompisar i 12-årsåldern som löser mysterier. När en polkagrisförsäljare blir rånad på alla sina pengar måste Klara och Bella rycka ut. Allt pekar på att en nyanländ flyktingkille är skyldig men Klara anar oråd. Bara det inte är försent att komma åt den verklige rånaren!.

MediaNr: CA33150

Facklitteratur

Samhälls- och rättsvetenskap

21 sanna deckargåtor

av Bengt Fredrikson. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den här boken innehåller 21 spännande deckargåtor som går att lösa med hjälp av ledtrådar i texten och bilderna. Alla historier har inträffat i verkligheten. Vissa är jättesvåra att lista ut, och andra lite lättare. Gåtorna är hämtade både från nutiden och historien. Läsaren får bland annat klura ut varför Lasse-Maja blev fasttagen efter en kyrkostöld och hur helikopter-rånarna i Västberga lurade polisen.

MediaNr: CA33559

Vardagsjuridik för unga

av Axel af Petersens. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Juridik är inte bara torr lagtext utan det handlar ofta om vardagliga situationer, hur samhället fungerar och gemensamma spelregler. Författaren skriver om våra gemensamma rättigheter och skyldigheter, i kapitel som bland annat behandlar avtalsrätt, konsumenträtt, brott och straff, internet, polisen och allemansrätt. Många av bokens delar är intressanta för alla som vill lära sig grundläggande juridik, vissa kapitel har ett ungdomsperspektiv.

MediaNr: CA33278

Idrott, lek och spel

Extrema sporter

av Emily Bone. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Lättlästa fakta om extrema sporter så som BASE-jumping, surfsporter, bergsklättring och glidflygning. Boken inleds med en kort definition av extrema sporter, sedan följer tolv kapitel om olika sporter. Den tryckta boken innehåller mycket bilder, kartor och ett antal kortare tecknade serier. Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA32633

Naturvetenskap

Vilda djurboken

av Martin Emtenäs. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok full av fakta om vilda djur i den svenska naturen. Naturjournalisten Martin Emtenäs tar oss med på en upptäcktsfärd där vi får träffa såväl stora som små djur, farliga och mindre farliga, snabba, långsamma och starka. Boken präglas av nyfikenhet och vi lär oss en massa om till exempel lodjur, varg och berguv, igelkott, trana och hasselmus. Den tryckta boken innehåller mycket bilder som på vissa ställen interagerar med texten.

MediaNr: CA33271

Fantastiska fakta om djur från förr

av Maja Säfström. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Roliga och fantastiska fakta om förhistoriska djur och lite mer nutida djur som dött ut. Varje djur har ett eget uppslag med en svartvit tecknad bild kompletterad med några intressanta fakta. Här finns djur som de flesta förmodligen aldrig hört talas om men ofta har de fysiska likheter med idag levande djur. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33253