Nya talböcker juli 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 72 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Guldsand

av Ibrahim al-Kuni. Inläst av Jakob Stefansson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I. a-K., nominerades 2015 till Man Booker International Prize och anses vara en av de största arabiskspråkiga författarna. Guldsand utspelar sig i Saharas öken och handlar om nomaden Ukhayyad som förskjutits av sin far och befinner sig på flykt. Med sig har han en kamel, en oskiljaktig vän. I norr pågår ett blodigt krig och i söder råder torka. I landskapet däremellan är de två beroende av varandra. De kämpar mot törst, sjukdom och ensamhet.

MediaNr: CA33629

Noveller

av Kjell Askildsen. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Urval av noveller av den norske författarens Kjell Askildsen, 1929- . Han har i ett halvt sekel varit en av de främsta litterära rösterna i den nordiska litteraturen och en oerhört viktig influens för många författare. En arvtagare till Tjechov och Hemingway, ofta jämförd med Raymond Carver, men med en alldeles egen förtätad stil, präglad av både medmänsklighet och ironi.

MediaNr: CA33756

Annabelle

av Lina Bengtsdotter. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Kriminalinspektör Charlie Lager är utredare vid nationella operativa avdelningen i Stockholm. När den 17-åriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång i Västergötland tvingas Charlie återvända till sin barndoms trakter. Det är ingen trevlig resa Charlie och hennes kollega ger sig ut på. Charlie har hela sitt vuxna liv försökt glömma det som varit, men under utredningen gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund.

MediaNr: CA34169

Möten

av Ulla Bergholm. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar 1 tim., 54 min..

En samling berättelser, både sanna och uppdiktade. Texterna är har varit ett sätt för författaren att hantera livet efter en trafikolycka. De är skrivna under en period av 15 år och handlar om oväntade möten som kan förändra ens världsbild, både i positiv och negativ riktning.

MediaNr: CA33796

Nomadplaneten

av Emanuel Blume. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det är tidigt 2100-tal. Konflikter, global uppvärmning och ekonomiska kriser avlöser varandra. När det ser som mörkast ut tänds en ny stjärna på himlen. Stjärnan visar sig vara en nomadplanet, en vandrande himlakropp på väg att korsa solsystemet. Kan en internationell rymdexpedition flytta fokus från eländet på jorden och ge nytt hopp till en splittrad mänsklighet? Science fiction med inslag av skräck och med många konspirationsteorier.

MediaNr: CA33668

Ingen utväg

av Laila Brenden. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 39 min..

Del 40 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan klara allt - så länge de har varandra. Det finns ingen väg ut och sakta men säkert går det upp för Rise att hon svävar i livsfara. Bror tänker inte låta henne gå förrän hon har undertecknat pappret som ger honom alla andelarna i Issellskapet.

MediaNr: CA33794

Den döende radiomannen

av Ulf Broberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mitt i Uppsalatrafiken kastas en kvinna ut ur en bil och hamnar så olyckligt att hon senare avlider. Bilen försvinner från platsen och frågan är om brottet är vållande till annans död eller mord. Det blir kriminalinspektörerna Kenneth Klintman och Lisa Norén som får hand om utredningen. Parallellt berättas om radioprofilen Leo på Upplands lokalradio. Han har precis fått ett besked om att han bara har två månader kvar att leva.

MediaNr: CA33576

Kärlekens väg

av Alain De Botton. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Kirsten och Rahibs vänner frågar om hur de träffades men ingen frågar om vad som hände sedan. Vardagen är fylld av vedermödor för det skotska paret. De kämpar och slits mellan sina olika viljor och krav. Trots att de älskar varandra sårar de varandra och känner sig orättvist behandlade. A.d.B., schweizisk författare och filosof, har i romanform skrivit en fusion mellan fiktion och filosofisk betraktelse om kärlekens väsen.

MediaNr: CA33692

Ung kvinna saknad

av Claire Douglas. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar 9 tim., 43 min..

För 18 år sedan försvann 21-åriga Sophie Collinder. Allt hon lämnade efter sig var en marinblå sneaker och ett gapande tomrum i sin bästa vän Francescas hjärta. När kvarlevorna av en kropp sköljs upp på en strand återvänder Francesca till Oldcliffe-on-Sea, den lilla kuststad där hon växte upp och som hon gjort allt för att lämna bakom sig. Är det Sophies kropp? Snart inser Francesca att någon i den lilla staden vet vad som hände för 18 år sedan.

MediaNr: CA33664

Som om du inte fanns

av Kate Eberlen. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tess och Gus träffas första gången i en kyrka i Florens när de är 18 år. Hon tågluffar med bästisen Doll och han är på semester med sina föräldrar. De återvänder till England där deras vägar korsas många gånger under de närmaste 16 åren. Deras respektive liv fylls av halvdana förhållanden och det är först när de möts i Florens igen som de ser varandra på riktigt. Kärleksroman om de många turerna innan man hittar fram till sin själsfrände.

MediaNr: CA33663

Djupt vatten

av Joy Fielding. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Familjedrama med thrillerartad intrig. Paul Hunter, i medelklassförort till New York, lämnar efter 20 års äktenskap plötsligt sin fru Joanne och deras två döttrar. Samtidigt utsätts Joanne för mordhotelser i en rad anonyma telefonsamtal. Från att ha varit en undergiven hemmafru är hon tvungen att agera självständigt för att rädda sitt äktenskap och sitt liv.

MediaNr: CA33800

Rapport från den täta världen

av Aris Fioretos. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fem pojkar i klass HII brukade samlas runt schackbrädet. Argumentet stöttes och blöttes. När det slutligen blev dags att rösta visade sig två vara för och två mot självmordet som lösning. Den femte i gruppen vägrade ta ställning. Novellen tar upp frågor hur vi förhåller oss till udda existenser: grannar, medmänniskor, klasskamrater. Ingår i serien Novellix Grannar. A.F., 1960- , författare och professor i estetik.

MediaNr: CA33618

Memorys bok

av Petina Gappah. Inläst av Franciska Löfgren. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Memory sitter på death row. Hon sticker ut bland medfångarna i fängelset i Zimbabwe - hon är ung, bildad, privilegierad och albino. Dessutom är hon dömd för mord. Mannen hon sägs ha mördat heter Lloyd Hendricks, en vit man som tagit hand om henne sedan hon var liten. I fängelset skriver Memory ned sin historia. Hur dog Lloyd? Hur hamnade hon hos honom från början? Är det sant att han köpt henne? En berättelse om identitet, klass, ras och kön.

MediaNr: CA33667

Händig man sökes

av Jöns Hellsing. Inläst av Åke Lindgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

London, 1985. John, 28 år med författardrömmar, letar efter en lugn plats för sitt skrivande. Han hittar en platsannons med rubriken "Händig man sökes" och hamnar på ett gods på Hope Island, en avlägsen skotsk ö. Allt verkar perfekt men snart är John indragen i diverse förvecklingar - han blir förförd av godsets härskarinna och träffar en ung kvinnlig pubägare som tror att John är det mirakel hon väntat på. Första delen i en planerad trilogi.

MediaNr: CA33347

Ensamfararen

av Maria Isacsson. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Valdemars och Sagas vägar korsas av en slump. Han snubblar på en stig i Observatoriehöjden och hon hjälper den äldre mannen. Strax därefter råkar Saras pappa ut för en sjukdom som inte kan förklaras med naturliga orsaker. Samtidigt drabbas andra personer i Saras närhet av sjukdom och dödsfall. Händelserna skrämmer och väcker frågor. Svaren söker sig bakåt i tiden och ställer Sara inför svåra vägval. Också Valdemar brottas med skuld och sorg.

MediaNr: CA33694

Höra stenarna sjunga

av Elsie Johansson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Birgitta Vitterå, eller Itta som hon kallas, är 52 år när hon flyttar in i en trerummare i huset Utsikten. Hon inreder lägenheten och ser fram emot att placera ut och arrangera sina stenar. Ittas fascination för stenar har sitt upphov i ett fynd som hennes mormor Alma gjorde för hundra år sedan. En sten med en hålgång som är lagom stor för Ittas långfinger. Novell som rymmer ett helt livsöde. Ingår i serien Novellix Grannar.

MediaNr: CA33622

Manglade dukar och vikta servetter

av Ewa Klingberg. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Felicia blir plötsligt ägare till en stor fastighet med hyresgäster som kräver en massa saker. En lägenhet står tom och den tänker Felicia inreda till sig själv. När hon möter den attraktive antikhandlaren Jonathan, som vill fylla lägenheten med tidstypiska möbler, vänds hennes liv upp och ned. Felicias ensamhet blir med ens full av nya bekantskaper och hennes frusna hjärta tinar upp. Roman om kärlek och om att våga gå sin egen väg.

MediaNr: CA33633

Tivoli

av Kim Kolliander. Inläst av Anders Palm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fyra helt skilda berättelser som knyts ihop på slutet. Den unge ädlingen Götzaff kämpar för landets självständighet i början av 1500-talet. Den feministiska skribenten Cajsa, i ett annorlunda Stockholm, dras in i en eskalerande inbördesstrid. Ett bokhandlarbiträde skriver dagbok i 1770-talets London. År 2025 är det en ny världsordning med Kina som den stora maktfaktorn. Tillsammans blir det en samhällskritisk berättelse med många överraskningar.

MediaNr: CA33580

Alex

av Pierre Lemaître. Inläst av Sari Eliasson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När commandant Camille Verhoven får i uppdrag att hitta en kidnappad kvinna vet han ingenting om den bortförda, inte ens hennes namn. Det enda han har att gå på är att ett vittne såg hur hon slets in i en vit skåpbil som körde iväg. Men offret, Alex Prévost, är ingen vanlig ung kvinna. Fristående fortsättning på romanen Irène.

MediaNr: CA33744

Jag ser dig

av Clare Mackintosh. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Bland annonserna i en Londontidning gör Zoe Walker en kuslig upptäckt - ett foto på sig själv. Under fotografiet står det "Gift kvinna söker diskreta tillfälliga förbindelser." Zoes familj är övertygade om att det inte är hon på bilden, utan någon som liknar henne. Snart publiceras en ny annons med en bild av en annan kvinna, och sen ytterligare en. När en av kvinnorna hittas död förvandlas det hela från ett mysterium till något riktigt otäckt.

MediaNr: CA33878

Livet enligt Sophie Manie

av Linda Netsman. Inläst av Daniela Svensson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sophie Manie lever som om alla hennes drömmar redan besannats. Hon kör på i full fart och låter sig inte nedslås av motgångar. Vid sin sida har hon sin trygge sambo och kompisgänget som alltid har tid för en panikfika. Livet är perfekt. Men så hör gamla vännen Anne av sig. Roliga och underbara Anne, som arbetat som utrikeskorrespondent, ska flytta hem till Sverige igen. Plötsligt känns Sophies tillvaro inte så självklar längre. Feelgood-roman.

MediaNr: CA33564

En berusad björn i Bergslagen

av Petteri Nuottimäki. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Den lilla orten står på ruinens brant. Men så filmas en varelse i skogen och klippet blir viralt. Plötsligt går allt bra och turisterna kommer till orten. Kommunalrådet Per Danielsson är lättad. Men om han trodde att kommunen hade problem tidigare, så är det inget mot vad som hotar när Per får reda på vad det är som rör sig i skogen. Han kämpar med att styra upp situationen, men det är rena katastrofen. Och det blir bara värre. Humoristisk skröna.

MediaNr: CA33635

Vad poeten får höra när det blir tal om blommor

av Arthur Rimbaud. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den franske poeten Arthur Rimbaud, 1854-1891, anses vara den lyriska modernismens föregångare. Han skrev sin poesi mellan 16 och 21 års ålder. Här tolkas hans långdikt "Vad poeten får höra när det blir tal om blommor" av Jesper Svenbro - författare, översättare och ledamot i Svenska Akademien. Dikten återges både i franskt original och i svensk översättning med utförliga kommentarer av Svenbro.

MediaNr: CA33918

Komma fram

av Rainbow Rowell. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Georgie bor i Los Angeles. När hon dagarna före jul får sitt livs jobbchans tvingas hon avstå från helgfirandet hos svärmor. Hennes man Neal åker ändå och vägrar sedan att svara på mobilen. Georgie flyr hem till sin mamma. När hon ringer från telefonen i sitt gamla flickrum svarar Neal plötsligt. Fast det är inte vanliga Neal utan Neal för 15 år sedan. Telefonen är en tidsmaskin och Georgie ser sin chans att rädda deras relation. Feelgood-roman.

MediaNr: CA33554

Damkören i Chilbury

av Jennifer Ryan. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När männen i den engelska byn Chilbury drar ut i andra världskriget förändras tillvaron på alla plan för kvinnorna där hemma. Men när prästen vill lägga ner kyrkokören vägrar de - de måste få samlas, sjunga och stötta varandra i sorg och glädje. Under ledning av den karismatiska musikprofessorn Primerose Trent bildas en damkör. Där förenas flickor och kvinnor i alla åldrar. Gripande berättelse om kärlek, gemenskap och kvinnlig vänskap.

MediaNr: CA33874

Just nu är jag här

av Isabelle Ståhl. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Elise bor i Stockholms innerstad, läser på universitetet och letar ständigt efter sätt att dämpa sin ångest. Hon dejtar på Tinder och tycker egentligen bara om män i medelåldern, de är som hästar: lugna, orubbliga och förnöjsamma. När hon träffar jämnårige Viktor verkar hon ändå känna lycka. Men det är en lycka som snart går över till en känsla av tomhet. Hur ska man kunna säga "Jag älskar dig" i en tid där alla ord har förlorat sin mening?.

MediaNr: CA33707

Hitomi

av Kim Thúy. Inläst av Franciska Löfgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

"En kväll, en vecka efter att jag hade flyttat in i min nya lägenhet, tände vi våra skrivbordslampor samtidigt. Det var så vi träffades: hans fönster mitt emot mitt, utan gardiner eller persienner eftersom vi trodde oss vara ensamma". En kvinnlig översättare iakttar mannen i grannlägenheten med allt större fascination. Novell om nyfikenhet, besatthet och kärlek. Ingår i serien Novellix Grannar. K.T., 1968- , kanadensisk-vietnamesisk författare.

MediaNr: CA33617

Midsommar med Herr Laakso

av Kjell Westö. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Novell om en man i 20-årsåldern som bor i ett hus där de flesta grannar är pensionärer. Vad han än gör och hur mycket han än hjälper till så betraktas han med fientliga ögon. Väggarna i huset är porösa och papperstunna. Det går inte att sätta upp tavlor och att säga något porrigt till sin partner är inte tillrådligt. Men en midsommar knackar Herr Laakso på dörren. Ingår i serien Novellix Grannar. K.W., 1961- , finlandssvensk författare.

MediaNr: CA33623

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Diktaren i sitt sekel

av Bertil Malmberg. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I den mån eftervärlden har en bild av Bertil Malmberg, 1889-1958, diktaren och ledamoten av Svenska Akademien, domineras den av föreställningar om politisk betänklighet och estetik för estetikens skull. Här ges en annan bild av författaren. Han har en pregnant iakttagelseförmåga och resonerar kring samtidsfrågor och tonar fram som en ciceron genom 1900-talet, en kommentator med personlig integritet, moralisk resning och osedvanligt skarpsinne.

MediaNr: CA33723

Religion

Darra

av Ernst Brunner. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Biografi över vetenskapsmannen, bibeltolkaren, teosofen och mystikern Emanuel Swedenborg, 1688-1772. Författaren E.B. vill - utifrån brev, skrifter och andra dokument - med historisk noggrannhet teckna en bild av människan Swedenborg och hans tid. Kronologiskt uppställd blir det ett heltäckande porträtt av en motsägelsefull person, människor han träffar, miljöer han rör sig i och de tankar han gör till sina.

MediaNr: CA33772

Den okände Jesus

av Cecilia Wassén. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Här vill forskare ge en sann bild av den historiske Jesus. Den stora utmaningen är att nå bakom den bild som vuxit fram i kyrkan av Jesus som grundare av kristendomen. För att förstå den historiske Jesus måste vi sluta tänka på honom som kristen och se honom som jude. Därför görs många jämförelser med hur andra judar levde, tänkte och handlade under århundradena kring vår tideräknings början. Inga särskilda förkunskaper krävs för att läsa boken.

MediaNr: CA33460

Filosofi och psykologi

Medium

av Doris Ankarberg. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Doris Ankarberg, klärvoajant medium, har upplevt många hissnande möten med det man vanligtvis kallar det okända, det obeskrivbara ljusets existens, Gud. Hon skildrar människor som upplevt den beröringen och vittnar om den omvälvande känsla man får i dessa möten; möten som närmast kan beskrivas med ordet frid, en känsla som väcker längtan och hur den beröringen blir en kreativ, helande kraft.

MediaNr: CA33703

Peak

av K. Anders Ericsson. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En populärvetenskaplig bok om hur alla människor, på olika sätt, kan nå sin topp; "peak". Den svensk-amerikanske psykologen K Anders Ericsson avvisar idéer om naturbegåvningar eller tiostusentimmarsregeln. Efter omfattande forskning om framgångsrika utövare inom olika områden, så som idrott och musik har han kommit fram till att det varken är talang eller tid som skapar världsmästare eller genier.

MediaNr: CA33457

Omgiven av psykopater

av Thomas Erikson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 9 tim., 25 min..

En bok som försöker förklara hur olika personlighetstyper påverkar varandra, i synnerhet personer som använder sig av andras svagheter för egen vinnings skull. Författaren redogör för den psykologiska DISA-modellen över personlighetstyper; röd, gul, grön eller blå. Han tar också upp begreppet psykopati. Detta är beteendevetaren Thomas Eriksons uppföljare till boken Omgiven av idioter.

MediaNr: CA33704

Vägen till mästarminne

av Mattias Ribbing. Inläst av John Sundin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Mattias Ribbing blev svensk mästare i minneskonst 2009. Här presenterar han en modell över hur vårt minne fungerar och övningar som ska ge bättre minne. Fokus ligger på vardagsnyttan: bland annat får man lära sig hur man minns dagsplaneringen, namn på personer du träffat, lär sig ett nytt språk och minns innehållet i hela böcker. Författaren poängterar att det är viktigt att hålla hjärnan i trim och öva mycket.

MediaNr: CA33870

Nietzsche

av Fredrika Spindler. Inläst av Ove Ström. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

I Nietzsches filosofi förenas kylig skepticism med bejakandets njutning och berusning. F.S., filosof, låter det motstridiga hos N. bli en integrerad del i framställningen av hans radikalt otidsenliga - och därför högst aktuella - tänkande. Det handlar om passionens roll för förnuftet, villkoren för det politiska och om att bli vad man är. Friedrich Nietzsche, 1844-1900, tysk filosof och författare.

MediaNr: CA33484

Uppfostran och undervisning

Tänk om allt du vet om utbildning är fel?

av David Didau. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hur ser egentligen forskningen om inlärning ut i relation till verkligheten ute på skolorna? D.D., brittisk lärare och forskare, granskar olika myter och teser om undervisning och undervisningsmetoder. Han problematiserar allt från formativ bedömning till prov och kopplingen mellan prestation för stunden och långsiktigt lärande. Han vill se ett mer kritiskt tänkande kring studiemiljön och visar på vägar mot mer effektiv undervisning.

MediaNr: CA33419

Att arbeta som elevassistent

av Heléne Wallerstedt. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Att vara elevassistent kan vara avgörande om den enskilde eleven ska lyckas med skolarbetet och fungera på fritids. Förväntningarna kan vara stora och det blir lättare att lyckas ju mer man vet om arbetet och arbetsplatsen. Boken innehåller fakta, frågor och funderingar som kan ge ett stöd i det dagliga arbetet med eleverna. Tänkt att vara en handledning för den som ska arbeta som elevassistent och till den som ska introducera en ny medarbetare.

MediaNr: CA33903

Litteraturvetenskap

Poesier & kombinationer

av Mikael Askander. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar 9 tim., 47 min..

Akademisk studie över poeten Bruno K. Öijer som sedan debuten med Sång för anarkismen 1973 nått ut till stora skaror av läsare. Fokus ligger på Öijers poetiska gärning utifrån intermediala perspektiv, det vill säga med fokus på olika slags relationer mellan mediala och estetiska uttryck. Den verbalspråkliga poesin sätts i samband med bildkonst, film och musik; det skrivna tryckta ordet som läses med ögat relateras till örats poesi.

MediaNr: CA33626

Jack & gänget

av Gunnar Balgård. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Beatgenerationen, med Jack Kerouac och Allen Ginsberg som galjonsfigurer, utgör ett mytomspunnet stycke amerikansk litteraturhistoria och dess alster rymmer personer och miljöer som tidigare inte funnits i litteraturen. G.B., författare, fångar kärnan i beatgenerationen och ger en personlig bild av rörelsens medlemmar och deras verk med tyngdpunkten på Jack Kerouacs liv och litterära produktion.

MediaNr: CA33661

Konst, musik, teater och film

Tommy

av Thommy Berggren. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Självbiografi av den svenska skådespelaren Thommy Berggren, född 1937. Han skriver öppet och självutlämnande om sitt liv och sina kärlekar - kvinnorna, teatern, konsten och filmrollerna. Thommy är född och uppvuxen i Göteborg och gick på Göteborgs stadsteaters elevskola. Han arbetade på Göteborgs stadsteater från och med 1959 innan han kom till Dramaten 1963. Han har även gjort flera filmroller; framför allt med regissören Bo Widerberg.

MediaNr: CA33561

Att vara Loa Falkman

av Carl Johan Falkman. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Carl Johan "Loa" Falkman, 1947- , operasångare, skådespelare och artist, berättar om sin över 40 år långa karriär. Skolgången var tuff och han lärde sig att använda humor, både för att överleva och nå framgång. Han har hela tiden gått sin egen väg och hans mångsidighet som artist har innehållit allt från Don Giovanni på Kungliga Operan till Stig i Icas reklamfilmer.

MediaNr: CA33853

Arkeologi

Birkas krigare

Inläst av Helena Jansson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

När vikingastaden Birka anläggs omkring år 750 uppförs avancerade befästningsverk: en stadsvall, en borg och ett pålverk. Befästningen, Garnisonen, utsätts för angrepp och bränns ned flera gånger. I mitten av 900-talet samlar kungen också en fast skara av krigare i Birka. I denna skrift beskrivs, utifrån olika arkeologiska undersökningar, befästningarnas utformning och krigarnas organisation och utrustning.

MediaNr: CA33594

Historia

Sydkorea och presidentkrisen

av Ulv Hanssen. Inläst av talsyntes. Talboken omfattar : c. DAISY text och ljud.

Sydkorea står för närvarande inför flera utmaningar. I maj 2017 valdes en ny president efter att den korruptionsanklagade och hårt kritiserade Park Geun-Hye tvingats bort. Sydkorea befann sig under en tid utan ledning och landet pressades av såväl Kina som USA, samtidigt som spänningarna med Nordkorea trappades upp. Ulv Hansen, forskare knuten till Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

MediaNr: CA34115

Andra världskrigets myter och legender

av James Hayward. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Det finns många myter och legender om andra världskriget. Många är sedan länge avfärdade, men en del lever ännu kvar. Författaren går grundligt igenom flera av dessa historier. En del har uppstått genom missförstånd, medan andra är medvetet uppdiktade. Här berättas bland annat om Hitlers påstådda Argentinaflykt, myten om fallskärmsjägare utklädda till nunnor, och Rudolf Hess förbindelser till brittiska kungahuset.

MediaNr: CA33578

Svensk oro

av Sverker Oredsson. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 20 tim., 54 min..

Hur påverkar rädslan ett samhälle? Sverker Oredsson, professor i historia vid Lunds universitet, tar upp de olika hotbilder som oroat det svenska folket mellan åren 1953-2000. Det rör sig om allt från kärnvapenkrig och ett sovjetiskt angrepp mot Sverige till miljöförstöring och invandrar- och flyktingpolitiken. Det är en genomlysning av centrala egenskaper i svenskt folklynne och statspolitik under andra hälften av 1900-talet.

MediaNr: CA33575

Svensk rädsla

av Sverker Oredsson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar 22 tim., 33 min..

Akademisk studie av offentlig fruktan i Sverige under 1900-talets första hälft. Här behandlas rädslan för en yttre fiende, som Sovjetunionen och Nazityskland, vidare rädsla för politisk extremism, som skulle kunna leda till omstörtning av samhället. En tredje rädsla är den som är riktad mot utlänningar och invandrare som man fruktade skulle ändra villkoren för den inhemska befolkningen och försämra det svenska "folkmaterialet".

MediaNr: CA33574

Biografi med genealogi

Min superkraft

av Viktor Frisk. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Viktor Frisk, född 1995, artist och modebloggare skriver om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.

MediaNr: CA33128

Utvägen

av Amy Liptrot. Inläst av Charlotta Haldén. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Trettio år gammal återvänder Amy Liptrot till sitt barndomshem, fårfarmen på Orkney. Under tio år har hon levt i London. Där hamnade hon i ett destruktivt beteende och en djup alkoholism - hon söp bort jobb, bostad och pojkvän. Det skoningslösa landskapet och det hårda livet på Orkney hjälper henne att hitta sig själv igen och få tillbaka framtidstron. Om naturens helande kraft och om att återfå fotfästet efter att ha varit nära att förlora allt.

MediaNr: CA33943

Minnen

av Alexis de Tocqueville. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar 11 tim., 58 min..

Alexis de Tocqueville, 1805-1859, räknas till en av 1800-talets stora politiska tänkare. Han tillhörde en gammal adelssläkt men blev känd som en framåtblickande liberal genom sin syn på jämlikhet och demokrati. Hans memoarer, minnen, handlar om åren 1847-1849 som var en turbulent tid i Frankrikes historia. Han skildrar händelserna ur ett övergripande perspektiv men ger även en bild av Paris ur en dagsaktuell synvinkel.

MediaNr: CA33852

Utan ånger

av Johan Ulvenlöv. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar 11 tim., 17 min..

Biografi om G.E., 1907-1995, frivillig soldat i Waffen-SS och en av grundarna till Sverigedemokraterna. Under 70 års tid var han medlem i inflytelserika nazistiska organisationer, och boken följer honom från och med 1920-talet då han var aktiv i en av Sveriges första fascistorganisationer. Under andra världskriget var G.E. stationerad i Berlin, och vid krigsslutet fick han hjälp av svenska myndigheter att fly hem till Sverige.

MediaNr: CA33665

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Berättade gemenskaper

av Ulf Palmenfelt. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 1 CD-ROM.

Etnologen Ulf Palmenfelt utgår i den här boken från 132 pensionerade Visbybors livshistorier för att visa hur det går till att berätta fram föreställda gemenskaper utifrån kollektiva erfarenheter. Vi får möta unika livsöden, som alla också har något gemensamt. Berättelser om arbetarrörelsen, ransoneringskort, mörkläggning, egnahem, folkpension, Hylands Hörna och högertrafikomläggningen tecknar en bild av livet i en svensk småstad under 1900-talet.

MediaNr: CA33757

Geografi

100 balla ställen i Skåne

av Valle Westesson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Personlig reseguide där V.W. - författare, komiker och kulturproducent - tipsar om 100 balla ställen i Skåne. Det är platser som inte finns med i traditionella guider, platser som är häftiga, märkliga, annorlunda och lite knäppa. Balla ställen är till exempel radiumkällan i Tyringe, BP-macken i Lemmeshult, Rock'n'roll-caféet i Linderöd, Nackastatyn i Borrby, trädhuset vid Finjasjön och slagghögen i Åstorp.

MediaNr: CA33630

Samhälls- och rättsvetenskap

De döda måste tala

av Otto Wendel. Inläst av Anno Lindblad. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

O.W., 1898-1985, var kriminalkommissarie och en av de första kriminalteknikerna i Sverige. År 1949 skrev han Handbok i brottsplatsundersökning som kom att användas i polisutbildningen - inte bara i Sverige, utan även utomlands. Journalisten och författaren C.F., 1918-1994, har sammanställt och bearbetat de anteckningar O.W. har gjort om polisarbetets vardag. Han berättar om sina olika brottsutredningar och om den svenska polisens utveckling.

MediaNr: CA33519

Ekonomi och näringsväsen

Grönsaksodling för nybörjare

av Lena Israelsson. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

En enkel grundbok om grönsaksodling. Här finns svar på många av nybörjarens frågor. När är det bäst att starta? I vilket väderstreck ska man plantera? Vilka redskap behövs? Går det att odla samma grönsak på samma ställe år efter år? Olika grönsaksgrupper presenteras, och varje grönsak är märkt med svårighetsgrad. Boken innehåller både tips om odling på friland och i kruka eller pallkrage. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33640

Militärväsen

Sun Zis krigskonst

av Sunzi. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Samlingsvolym med åtta kinesiska verk om krigskonst. Texterna har väglett militära ledare genom historien och författarna menar att traktaten fortfarande går att använda på dagens militärstrategiska problemställningar. Förutom Sun Zis, och andras krigskonst, hittar vi här Taigongs sex strategier, Simas metoder, Gulstensgubbens strategier samt samtalen med kejsar Taizong av Tang. Författarna är forskare inom strategi, statsvetenskap och litteratur.

MediaNr: CA33242

Naturvetenskap

Närkes flora

av Lars Löfgren. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar 4 CD-ROM i 2 vol. (: 1). DAISY text och ljud.

En krönika och ett detaljerat uppslagsverk över växtligheten i Närke under de senaste 10 000 åren. Materialet har hämtats från fältstudier, arkiv, herbarier och litteratur. Här presenteras växternas utveckling och förekomst, men också vilka naturförutsättningar och yttre påverkan - jordbruk, skogsbruk och bebyggelse, som har varit av betydelse. Här ges även en inblick i växternas roll i folklivet och språket. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA31623

Medicin

Första hjälpen och hjärt-lungräddning

Inläst av Kristina Bäckman. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Kursbok om första hjälpen och hjärt-lungräddning för vuxna. Information om hur man ska ge första hjälpen till drabbade personer - bland annat hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Exempel från olycks- och sjukdomsfall som kan inträffa i vardagen. Vidare om hur man agerar vid till exempel svimning, allergisk reaktion, hjärtinfarkt och elolycka. Den tryckta boken är från 2016.

MediaNr: CA33240

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Crossover

av Kwame Alexander. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Josh "Filthy" Bell är snart tretton. Han och tvillingbrodern Jordan är lovande baskettalanger, ivrigt coachade av pappa Chuck, ett före detta basketproffs. Han uppmuntrar dem att bli så bra de kan, både på planen och utanför. Men snart ställs allt på sin spets. Pappans hälsa börjar vackla och Jordan ägnar mer tid åt tjejer än åt basket. På fri vers berättar Josh sin familjs historia - om sorg och förlust, men framför allt om brödraskap och kärlek.

MediaNr: CA33838

Sanningar om maneter

av Ali Benjamin. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Franny, 12-åriga Suzys bästa vän, omkommer i en drunkningsolycka i början av sommarlovet. Suzy börjar gör efterforskningar på vad som hände. Hon är övertygad att det var en dödlig manet som brände Franny. Havet är fullt av maneter som förökar sig med en sådan hastighet att de snart har tagit över världen. Om Suzy kan bevisa det så var hon väl Frannys bästa vän? En berättelse om det ofattbara i att någon bara kan försvinna.

MediaNr: CA33768

Spöket i biblioteket

av Katarina Genar. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Den första, fristående delen i en serie kapitelböcker om Mystiska skolan. Det finns även flera lättlästa böcker om mystiska skolan Skolans bibliotekarie är arg. Någon har använt stegen i biblioteket och tagit ner en värdefull svart bok och sedan lämnat den uppslagen i soffan. När Greta och Malte träffas på skolgården morgonen därpå ser de hur en lampa tänds i biblioteket och de skymtar en mörk skugga bakom gardinen. Vem kan det vara?.

MediaNr: CA33837

Som stjärnor faller

av Lin Hallberg. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Det gamla huset vid Bäckafallet står öde och väntar på sina nya ägare. En kalla januaridag lämnar Tess och hennes familj livet i stan och flyttar in i huset som de ärvt efter Tess mormor. Tess sörjer sin mormor och känner sig halv utan vännen Liv vid sin sida och söker tröst i de stora skogarna. Där möter hon Tom och hans häst Stjärna. Tom vill lära Tess att rida, han säger att han behöver hennes hjälp. Berättelse om sorg, vänskap och kärlek.

MediaNr: CA33804

Roller girl

av Victoria Jamieson. Inläst av Franciska Löfgren. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Astrid och Nicole går i femman. En kväll drar Astrids mamma med dem på roller derby. Oregon City Rollersgirls mot Rose City Rollers. Matchen förändrar Astrid - nu är det roller derby som gäller! Hon lär sig åka rullskridskor och tacklas. Samtidigt som hon upptäcker det nya livet, bråkar hon också med föräldrarna och gör slut med sin bästis. Skönlitteratur för seende. Boken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33546

Kattjuven

av Anna Jansson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Femtonde boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Emils lillasyster Linda önskar sig en katt men deras mamma Maria tycker att det räcker med hunden Molly. Så åker familjen till Torsburgen för att plocka salmbär och där hittar de en övergiven kattunge. Efter några dagar händer det underliga saker i Visby. Fler och fler katter försvinner. Emil börjar misstänka ett det finns en kattjuv. Ett solklart fall för Emil Werns detektivbyrå.

MediaNr: CA33724

Lisbet och Sambakungen

av Emma Karinsdotter. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata. Farmor älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox. Lisbet älskar att rita. Helst saker som inte finns. För det mesta har hon kul med farmor men i hemlighet drömmer hon om en egen kompis.

MediaNr: CA33908

Fällor och förfalskare

av Katarina Mazetti. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien Kusinerna Karlsson, som börjar med Spöken och spioner. Det är sommarlov och kusinerna Alex, George, Humlan och Julia ska vara på ön några veckor. Eftersom moster Frida har hemliga ärenden inne i Östhamn får kusinerna klara sig själva några dagar. Det dröjer inte länge förrän mystiska saker börjar hända. Någon gillrar fällor, en tavla där kusinerna är avbildade som monster dyker upp, och en mycket märklig varelse skymtas i skogen.

MediaNr: CA33928

Naturväktarna och skatten i Ekdungen

av Malin Nilsson. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Naturväktarna och den vita räven. Tvillingarna Iris och Ivan är alltid redo att rädda djur och natur. Den här gången ska de åka till mormor och morfar på Öland för att rädda Ekdungen från att huggas ned. För att göra det måste de bevisa att den lilla skogsdungen är hem åt många sällsynta djurarter. Till sin hjälp har de moster Magda, viltvårdare. Förutom djur verkar det finnas andra spännande saker i gömda skogen.

MediaNr: CA33600

Vända världen rätt

av Jennifer Niven. Inläst av Malin Halland. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Alla tror att de känner Libby, en gång utnämnd till Amerikas fetaste tonåring. När hon nu börjar skolan igen ska hon visa alla vem hon är. Alla tror att de känner Jack också. Kaxiga Jack, som ändå alltid håller sig väl med alla. Det ingen vet är att Jack är ansiktsblind. Han intalar sig att ingen behöver veta hans hemlighet - bara han håller alla på avstånd. Tills han träffar Libby. J.N., 1968- , amerikansk författare.

MediaNr: CA33400

Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen

av Anders Sparring. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Familjen Knyckertz tycker om att ta saker som inte är deras. Det är nästan så att de inte kan låta bli. I alla fall inte pappa Bove, mamma Fia och lilla Ellen. Men de oroar sig lite för storebror Ture. Vad ska det bli av honom? Han gillar bara att göra sådant som man får göra och tar aldrig med sig något utan att betala. Snart fyller Ture år och han önskar sig den jättestora polkagrisklubban i Gottisgrottans fönster. Humoristisk kapitelbok.

MediaNr: CA33861

Facklitteratur

Idrott, lek och spel

Alex bästa tips och trix!

av Alexander Hermansson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

A.H., 1992-, är en svensk Youtube-stjärna och teve-profil. Här delar han med sig av sina bästa tips och trix. Eftersom han både kan trolla, teckna, göra volter och mycket mer innehåller boken alla möjliga sorters idéer om vad man kan hitta på! Boken ger också tips på hur man kan peppa sig själv för att våga prova nya saker. Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33789

Naturvetenskap

Myrstackarna

av Anna Hansson. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Lättläst och rolig fakta om myror. Visste du till exempel att en myrdrottning kan bli 20 år? Och att alla myror som bor i samma stack luktar likadant? Här finns också fakta om olika slags myrsorter, vad de äter och vilka som är deras fiender.

MediaNr: CA33655

Beppe testar

av Beppe Singer. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

B.S., programledare på TV, visar hur man kan förvandla köket till ett spännande labb. Öppna skafferi eller kylskåp och se om det finns jäst, bikarbonat, karamellfärg eller bara vanligt salt och diskmedel. Mycket av det som finns i köket kan användas till roliga, bubbliga och ibland magiska experiment. Tydliga instruktioner i text och bild. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33790