Nya talböcker augusti 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 110 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Älska Vingåker

av Mia Ajvide. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

1974, Vingåker. Budgeten visar röda siffror, men kommunens starke man Olle Nygård tänker varken skära ned på kulturen eller höja skatterna. Nej, istället ska han styra kommunen efter kärlekens princip. Lyckliga människor kostar mindre. Hans väg korsas med Nina, 6 år, som har förmågan att påverka människors känslor, och Petrus som har återvänt efter 20 år på mentalsjukhus. Petrus är Olles barndomsvän, och han vet vad särskilda förmågor kan kosta.

MediaNr: CA33921

Lögnen är en annan sanning

av Sören Bondeson. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hösten 1941 härskar fascismen i Europa. Hitler tycks oövervinnlig. Stockholm betraktas som en spioncentral för olika underrättelsetjänster - och en fristad för norsk motståndsrörelse. Här finns också Enskilda banken, hjärtat i Wallenbergarnas imperium där hemliga allianser med tyska affärsmän och Göring görs upp. Mitt i allt arbetar vaktmästarbiträdet Axel Olof Severin som dras in i en härva större än han kan hantera.

MediaNr: CA33855

Strändernas skönhet

av Nina Bouraoui. Inläst av Daniela Svensson. Talboken omfattar (: 5). DAISY text och ljud.

Bokens huvudperson blir lämnad av Adrien efter ett långt och för det mesta lyckligt förhållande. Hon blir besatt av sitt ex nya liv och hans nya kvinna som har en blogg som hon börjar följa slaviskt, trots all smärta och alla sår den river upp. Romanen börjar samma dag som manifestationerna mot Charlie Hebdo attentatet, den 14 januari 2015 och slutar samma dag som attacken sker mot konsertlokalen Bataclan, den 13 november 2015.

MediaNr: CA33896

Okänt motiv

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar 6 tim., 33 min..

Del 41 i serien Fjällrosor. Så länge de har varandra kan de föräldralösa systrarna Anna och Rise klara av vilka motgångar som helst. Jo och Åse ska gifta sig men under bröllopet händer något sorgligt, kan festen fortsätta? I Lillehammer har Vilja bestämt sig för att en gång för alla göra upp med de odågor som gång på gång saboterar i glasmästarverkstaden.

MediaNr: CA34357

Musan

av Jessie Burton. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

London, år 1967: Odelle Bastien, emigrant från Trinidad, upptäcker en försvunnen målning omvärvd av intriger och länkad till ett fascinerade konstnärsöde. Spanien, 1937: Olive Schloss, dotter till en känd konsthandlare, har själv konstnärliga ambitioner. De två kvinnorna förenas genom tid och rum av en dold hemlighet och sin längtan att skapa och ta makten över sin konst.

MediaNr: CA34264

Calendar girl

av Audrey Carlan. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar 2 : 10 tim., 45 min. ; 354 s. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Calendar girl som börjar med Kalenderflickan : januari, februari, mars. Mia har jobbat på sin mosters företag som eskort i tre månader. Mot förmodan har det varit tre underbara månader. De tre kommande månaderna ser väldigt lovande ut. Hon kommer att få resa och umgås med modeller, elitidrottare och senatorer. Men ibland kan skenet bedra och de som var trevligast på ytan kan vara den som sårar en på värsta tänkbara sätt. Erotisk roman.

MediaNr: CA34204

Speglarnas bok

av Eugen Ovidiu Chirovici. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Den litterära agenten Peter Katz får ett manus. Författaren heter Richard Flynn och han skriver om sin tid vid Princeton i slutet av 1980-talet. Han hemsöks av minnen av en förälskelse och om sitt arbete för en av universitets berömda professorer. Tragiska och ouppklarade händelser inträffar. Katz försöker få kontakt med Flynn men det visar sig att han har dött. Vidare undersökningar bara ökar förvirringen kring vad som verkligen har hänt.

MediaNr: CA33799

Kända och underliga ting

av Teju Cole. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Essäsamling om litteratur, fotografi, historia och politik. T.C., 1975-, amerikansk-nigeriansk författare slog igenom med romanen Öppen stad, på svenska 2013. Han skriver om Virginia Woolf, Tomas Tranströmer, Barack Obama och Black Lives Matter. Texterna har ett litterärt språk och beskriver världen och människan som fulla av komplexitet och motsägelser. Boken utsågsd till en av årets bästa böcker 2016 av bland annat The Guardian.

MediaNr: CA33917

Célanire

av Maryse Condé. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Året är 1901 och den vackra och gåtfulla Célanire Pinceau har kommit för att leda en förfallen missionsskola i Elfenbenskusten. Det sägs att hon blev lemlästad som barn och att det är därför hon alltid bär en scarf runt halsen, för att dölja sina ärr. Men vem är hon egentligen? Célanire är fast besluten att ta reda på sanningen om sitt förflutna och hämnas det brott som en gång begicks mot henne.

MediaNr: CA34201

Den tyska flickan

av Armando Lucas Correa. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En roman som utgår från den historisk händelse då hundratals judiska flyktingar från Tyskland 1939 köpte visum till Kuba. Men när de väl kom dit fick endast ett fåtal stanna medan resten skickas tillbaka till förföljelsen i Europa. Romanen berättas ur två 12-åriga flickors perspektiv, vi träffar dels Hannah som är en av dem som får stanna på Kuba, dels Anna som lever i New York på 2000-talet. Deras familjer har en gemensam och tragisk historia.

MediaNr: CA34285

Ett långt spår av blod

av Mason Cross. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Caleb Wardell, den ökände Chicagoprickskytten, rymmer från death-row två veckor före sin avrättning vänder sig FBI till Carter Blake. Blake är en man med en sällsynt förmåga att spåra upp personer som inte vill bli hittade. Han är dessutom bekant med Wade sedan tidigare. Tillsammans med Elaine Banner, en ambitiös FBI-agent, måste Blake får tag på Wardell som nu förflyttar sig över kontinenten och dödar till synes slumpmässigt.

MediaNr: CA33960

Strandcaféet

av Lucy Diamond. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien om Evie Flynn. Evie har alltid drömt om att bli något - sångerska, skådespelerska, fotograf . Men inget har fungerat och istället hoppar hon runt på kontorsvikariat och är ihop med en tråkig kille. När Evies moster Jo oväntat dör, ärver Evie hennes strandcafé i Cornwall. Evie bestämmer sig för att flyttat dit och börja om på nytt. Men att börja om från början med både jobb och kärlek är inte alltid lätt. Feelgood-roman.

MediaNr: CA33905

Dramatik

av Per Olov Enquist. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar Kammarspelen: 15 tim., 33 min.; 480 s. $bc. DAISY text och ljud.

Första volymen av två som innehåller Per Olov Enquists samlade dramer. I denna första volym ingår hans kammarspel samt flera aldrig tidigare publicerade verk. Pjäser som Tribadernas natt, Från regnormarnas liv och Bildmakarna rör sig i gränslandet mellan dokumentation och fiktion. Men här finns också flera politiska pjäser som till exempel Mannen på trottoaren. Per Olov Enquist, 1934-.

MediaNr: CA33562

Jag ska hitta dig

av Pernilla Ericson. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Erlagruppen som börjar med Spåren vi lämnar efter oss. Utredningsteamet Erlagruppen återförenas. En rättegång närmar sig och en torped har fått i uppdrag att mörda polisens källa. En förrädare inom polisen ska leda torpeden rätt. Nyckelvittnet som ska röjas ur vägen är Erlagruppens fixare, Rickard Falke. Polisen Liv Kaspi dras in i en dödlig kamp med den undre världens mäktigaste man.

MediaNr: CA34033

Flytten till Cornwall

av Liz Fenwick. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den 38-åriga konstnären Maddie Hollis ärver ett hus i Cornwall kort efter det att hon blivit änka. Hon flyttar dit tillsammans med den tonåriga styvdottern Hannah. Huset är en vacker men förfallen byggnad med gamla anor och stort behov av renovering. Maddie hittar foton på generationer av tidigare husägare, kvinnor som hon känner sig besläktad med. Allt eftersom Maddie blottlägger husets historia uppdagas hemligheter som inverkar på hennes eget liv.

MediaNr: CA33637

Viskaren

av Karin Fossum. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Den trettonde kriminalromanen om Konrad Sejer. Ragna Riegel tar ingen plats. Hon arbetar på Europris och bor ensam i barndomshemmet. Hennes liv följer fasta rutiner, det är så hon vill ha det. Ragna sitter på samma säte i bussen varje dag, handlar i samma närköp. Tills den dag då hon får ett hotbrev. Någon vill döda henne. Rutinerna förvandlas till skräck och förvirring och Ragna måste försvara sig. Till varje pris.

MediaNr: CA34241

En läkares dilemma

av Richard Gordon. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 10 tim., 21 min..

Doktor Ann Sheriff, framgångsrik gynekolog, har under sina experiment med ett nylanserat p-piller upptäckt att medlet kan förorsaka leukemiliknande symptom hos patienterna. När hon uppmärksammar läkemedelsföretaget på det försöker de tysta henne. Till en början genom att erbjuda henne pengar, men när det inte fungerar blir deras metoder betydligt hårdhäntare. Både hennes karriär och privatliv är i fara.

MediaNr: CA33923

Kolibri

av Kati Hiekkapelto. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Anna Fekete har fått sitt första jobb som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad. Hennes kollega är den medelålders Esko som är full av rasistiska fördomar. En ung kvinna hittas mördad i ett joggingspår, hon har ett smycke föreställande en aztekisk gud i sin ägo. Inom kort följer ännu ett mord. Allt tyder på att det är en seriemördare. Anna möter på många svårigheter - både i arbetet och privat - under sin jakt efter den skyldige.

MediaNr: CA33957

Lust och längtan

av Carin Hjulström. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i serien som börjar med Finns inte på kartan. Fridas kvällsprogram måste bli sexigare för att utvecklas och locka nya lyssnare. Hon tvekar, men vill samtidigt inte vara en bakåtsträvare. Och radhuset i Kålltorp ekar fortfarande tomt. Så när myndigheterna vädjar till folk att hyra ut rum ställer Frida upp. Hon hittar en perfekt inneboende: en kvinnlig juridikstudent från Centralafrikanska republiken. Men när Michell dyker upp är det en man.

MediaNr: CA34265

I mördarens rum

av Phyllis Dorothy James. Inläst av Dodo Parikas. Talboken omfattar 15 tim., 36 min..

De tre ägarna till Dupaynemuseet i London, specialiserat på mellankrigstiden, måste enligt stadgarna vara överens om alla viktiga beslut. I samband med att hyreskontraktet ska förnyas blossar frågan om museets framtid upp och ägarna är inte ense. När en av dem hittas innebränd i en bil kallas Adam Dalgliesh och hans team in för att utreda fallet som visar sig vara mer känsligt än man först trott.

MediaNr: C83445

Kalypso

av Ingar Johnsrud. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien Beiertrilogin som börjar med Det hemliga brödraskapet från Wien. En hemlig militäraktion i Sovjetunionen går fel. Tjugofem år senare påträffas med kort mellanrum två lik i Oslo. Rör det sig om hämnd, eller vill någon sopa undan spåren? Frågorna blir allt mer brännande för poliserna Kafa Iqbal och Fredrik Beier. Vem är Kalypso och varför måste hon dö? Actionfylld konspirationsthriller.

MediaNr: CA34208

Anagram

av Cherstin Juhlin. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar 10 tim., 5 min..

Del 1 i serien om Annika Vester. Polisinspektör Vester är 55 år och utredare på Kriminaljouren. Hon sätts att utreda två underliga mord på två grannar. Läsaren får följa vardagen i polishuset och på fältet med mer eller mindre trevliga kollegor, besvärliga chefer, och längtan efter tvåsamhet.

MediaNr: CA33741

Heroine

av Mons Kallentoft. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 4 i Herkulesserien som börjar med Zack. Hösten 2016 har tunnelbanan brunnit och varken bussar eller ambulanser kör längre in i Stallhagen. De kriminella gängen har tagit över och när en polisbil sprängs i luften sätter myndigheterna stopp för alla utryckningar. En film sprids i sociala medier - en kvinna har skändats och lämnats för att dö. Kriminalinspektör Zack Herry vid Särskilda enheten ger sig ensam in i området för att hitta kvinnan.

MediaNr: CA33942

Stundens blomma

av Un Ko. Inläst av Bruno Årfors. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En samling korta och till synes enkla dikter präglade av humor och levnadsvisdom. Ko Un, 1933-, sydkoreansk författare och professor i koreansk litteratur. Ko Un omnämns ofta som en kandidat till nobelpriset. Den tryckta boken innehåller författarens egna illustrationer.

MediaNr: CA34288

Alfa och omega

av Oskar Källner. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

En novellsamling med sammanlagt sju noveller. Temat är science fiction och skräck, och berättelserna utspelar sig i olika världar. I en av dem har Stockholm tagits över av alver, troll och drakar, och i en annan har mänskligheten dött ut. O.K. har tidigare skrivit ungdomsfantasy-serien Nornornas vävnad.

MediaNr: CA33798

På väg från Atocha

av Ben Lerner. Inläst av Jens Malmkvist. Talboken omfattar : 8. DAISY text och ljud.

Adam Gordon är en begåvad och fullständigt opålitlig amerikansk poet på stipendievistelse i Madrid. Han ska forska med ägnar den mesta tiden åt att röka hasch och driva omkring. Han är en främling i staden och i språket men osäkerheten kring den egna identiteten går djupare och berör själva kärnan i hans verksamhet. Under detta gror misstanken om att alla hans relationer, ja hela hans liv, är en lika utstuderad bluff som den poesi han skriver.

MediaNr: CA34053

Sektens barn

av Mariette Lindstein. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien inledd med Sekten på Dimön. Femton år har gått sedan Sofia flydde sekten på Dimön. Sektledaren Franz Oswald har inte synts till sedan dess, men när en storm drabbar Sverige kliver han ut ur skuggorna. Bakom fasaden är han en grym och manipulativ tyrann och Sofia har lovat sig själv att aldrig mer ha kontakt med honom. Men plötsligt befinner hon sig återigen i sektledarens grepp. Den här gången vill han även komma åt hennes dotter.

MediaNr: CA33956

Tjejerna på höjden

av Frida Malmgren. Inläst av Franciska Löfgren. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Tecknad serie om de tre tjejerna Knutsson, Moa och Finkeln som bor ihop. Fester, barhäng, middagar och karlar, de tre tjejerna delar praktiskt taget allt med varandra. Eller bråkar om, nästan som om de levde i ett äktenskap. I den gemensamma lyan avhandlas det urbana livet i ett rasande tempo. Kärlek, livets goda och en del bekymmer. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33503

Trogen intill döden

av Jonas Moström. Inläst av Lo Tamborini. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fjärde boken med psykiatern Nathalie Svensson. Landslagsstjärnan i fotboll hittas död i sängen. Han verkar ha dött av naturliga orsaker, men en detalj förbryllar polisen: på hans bröst ligger en blå ros. Snart hittar man ytterligare två kroppar. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kallas in och Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg ansluter sig till gruppen. En intensiv jakt på en oförutsägbar seriemördare tar sin början.

MediaNr: CA34207

Jack of spades

av Joyce Carol Oates. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Den ganska framgångsrike författaren Andrew J. Rush lever ett välordnat familjeliv. Men när resten av familjen sover förvandlas han till den våldshyllande, misogyne och extremt hemlige pulpförfattaren Jack of Spades. Så småningom kräver författarens nattliga jag allt mer plats. Andrew börjar agera som han hade huvudrollen i en av Spades romaner vilket leder honom in i en värld av våld och mörker. Underhållande hyllning till noir-genren.

MediaNr: CA33937

Delicious!

av Ruth Reichl. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Matnörden Billie Breslin har fått sitt drömjobb som assistent på New Yorks mest ikoniska mattidning: Delicious. En spännande värld full av stjärnkockar och delikatessbutiker. Sedan händer katastrofen, tidningen läggs ned. Men Billie får jobba kvar för att svara på läsarnas frågor om gamla recept. En dag hittar hon några mystiska brev gömda i kontorets gamla receptarkiv och dörren öppnas till ett helt nytt äventyr. Roman om kärlek, mod och mat.

MediaNr: CA33577

Dimmornas hus

av Alix Rickloff. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjuksköterskan Anna Trenowyth var bara sex år när hennes biologiska mor, lady Katherine Trenowyth, dog. När hon under andra världskriget blir stationerad på militärsjukhuset på Nanreath Hall, det gods där hennes mamma växte upp, ser hon sin chans att lära känna hennes mors familj. Snart finner hon sig indragen i släkten Trenowyths snåriga lojaliteter, hemligheter och tragedier. Alix Rickloff är även känd under författarnamnet Alexa Egan.

MediaNr: CA33702

Leona - utan mänskligt värde

av Jenny Rogneby. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Leona - tärningen är kastad. En kvinna blir påkörd av ett tåg och allt tyder på att det är självmord. Det visar sig dock att hon saknar en njure. När en hemlös tiggare som kollapsat på Sergels torg även saknar ett organ förstår man att det handlar om illegal organhandel. Leona tar sig an fallet samtidigt som hon har inlett en egen sidoverksamhet: att ta från de onda till sig själv. Men det är inte riskfritt.

MediaNr: CA34243

Så djup en längtan-

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. Talboken omfattar 5 tim., 15 min..

Del 18 i serien Legenden om Ljusets rike som börjar med Viskningen. Lilja och Goram älskade varandra men Goram var en Elitväktare som hade underordnat sig de stränga ordensreglerna. Den enda som kunde rädda deras kärlek var häxmästarsonen Dolg. På sin färd för att rädda jorden hade Dolg, Goram och Lilja kommit till Taran-gai. Området var härjat av tre obeskrivliga väsen som utplånade allt och försökte stoppa dem.

MediaNr: CA33775

Kidnappningen

av Anna Schulze. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Året är 1936. Ragnar som är elva år förs bort av sin mamma Daisy. Hon är ekonomiskt utblottad och alla har vänt henne ryggen. Med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son, och flykten utomlands, som ett desperat försök att skapa förhandlingsutrymme. Författaren utforskar en verklig händelse i sin egen familjs historia. Skildring av en kvinna på gränsen till sammanbrott och en pojke vars liv förändras för alltid.

MediaNr: CA33945

Kvinnokungen

av Kristina Sjögren. Inläst av Daniela Svensson. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

På 1600-talet utkämpar Sverige oändliga krig i Europa. I Stockholm härjar bränder och sjukdomar, tiggare stapplar fram bland grisar, avföring och lik. På slottet växer en flicka upp i överflöd. Som nybliven kung av en stormakt är Christina förmyndarregeringens lilla protegé. Men hon vägrar vara en marionett. När hon blir myndig kastar hon sig in i en kamp om makten med rikskanslern Axel Oxenstierna. Myllrande roman om drottning Christina.

MediaNr: CA33947

Ingen alls

av Lotta Thell. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 6 i serien som börjar med Utan en tanke. Eva går under många år hos terapeuten Anna, som hon utvecklar en nära personlig relation till. När Anna adopterar Eva hoppas hon på att de ska få en mor- och dotterliknande relation. Men hon känner hela tiden att Anna förväntar sig mer och dikterar villkoren för deras umgänge. Än en gång är Eva fast i en destruktiv situation och det som plågar henne mest är vad hon utsätter sin dotter Mino för.

MediaNr: CA34050

Eldpojken

av S. K. Tremayne. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Rachel gifter sig med David är hon lycklig. De flyttar till ett fantastiskt hus i Cornwall och hon har nu en kärleksfull man och en tillgiven styvson. Men gradvis förändras pojken Jamies beteende. Han kommer med otäcka profetior och säger sig vara förföljd av sin döda mors vålnad. David vill inte alls prata om Jamies utbrott. Rachel får inte heller vet detaljerna kring Davids förra hustrus plötsliga död för två år sedan. Gastkramande thriller.

MediaNr: CA33641

Honung och ättika

av Anne Tyler. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Berättelsen bygger på Shakespeares Så tuktas en argbigga. Här står den moderna och oberoende Kate Battista i berättelsens centrum. Hon sitter fast - jobbar heltid och sköter samtidigt hushållet åt sin forskande pappa som litar på att Kate alltid ställer upp. Men när pappan lägger fram en otrolig plan blir hon rasande. En humoristisk roman som också tar upp frågor om oberoende och lojalitet. Anne Tyler, 1941-, amerikansk författare.

MediaNr: CA34252

Gänget

av Katarina Wennstam. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Femte boken om försvarsadvokaten Shirin Sundin. Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig brutalt påmint. Vad var det egentligen som hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?.

MediaNr: CA34230

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv

Inläst av Maria Salmson. Talboken omfattar 2017:2: 1 tim.; 24 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Innehåll: Nytt från MTM. Barn & ungdom: Hela skolan lyssnar. 5 frågor till Katti Hoflin, Läsdelegationen. Språkverkstad i Uppsala. Boktips: Hjärnan. Karin Zätterman drabbades av afasi. Kurs i punktskrift för nybörjare. Talita läser taktila bilderböcker. Tidsfördriv. Boktips: Läs lätt i sommar.

MediaNr: CA33403

Ge ut din bok

av Johanna Wiman. Inläst av Benny Nilsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Många drömmer om att bli författare, skriva en bok och få den utgiven. Den nya tekniken har idag gjort det enklare än någonsin att ge ut en bok oavsett om man siktar på en bästsäljare, en personlig minnesbok eller en nischad fackbok. Här ges råd och tips om hela utgivningsprocessen - "från manus till mål". Även råd från lektörer, redaktörer, kritiker PR-proffs och inköpare samt intervjuer med sju personer som lyckats ge ut en bok på egen hand.

MediaNr: CA33746

Religion

Helige Porphyrios liv och tankar

av Porphyrios. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar 12 tim., 26 min..

Boken innehåller tankar av en andlig vägledare, den äldre Porphyrios, en helig man som levde i Grekland 1906-1991. Den ursprungliga texten på grekiska kom till genom två kvinnors andliga samtal med den äldre Porphyrios. Indelad i två delar: först hans barndom och längtan till det heliga berget Athos sedan tankar om den andliga världens visdom. Porphyrios ses som en mycket lärd man inom den grekisk ortodoxa kyrkan och är numera helgonförklarad.

MediaNr: CA33537

Pehr Stenbergs levernesbeskrivning

av Pehr Stenberg. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar D. 1: 2 CD-ROM (50 tim., 20 min.).

Pehr Stenberg, 1758-1824, föddes i byn Stöcke i Umeå socken, studerade till präst i Åbo och verkade som komminister i Umeå fram till sin död. Han lämnade efter sig en levernesbeskrivning på nästan 5000 handskrivna sidor. Denna första del är ett urval där han skriver om åren 1758-1784. Det är detaljerad beskrivning av en ung mans livsresa och hans möten med människor i olika sociala miljöer.

MediaNr: CA33223

Filosofi och psykologi

Från Kinas tankevärld

av Bernhard Karlgren. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 6 tim., 41 min..

Introduktion till den klassiska kinesiska filosofin. B.K., 1889-1978, svensk sinolog och lingvist, utgår från den kinesiska filosofins första blomstringsperiod under Chou-dynastin (1122-256 f.Kr.). Det var då som konfucianismens och taoismens grundvalar lades och även ett flertal andra tankeriktningar uppkom. Författaren exemplifierar de filosofiska riktningarna med representativa urval ur stora tänkares skrifter.

MediaNr: CA34029

Den ensamma staden

av Olivia Laing. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar 11 tim., 45 min..

När konstnären och kritikern Olivia Laings förhållande oväntat kraschade stod hon alldeles ensam i New York. För att fylla sina dagar vände hon sig till konsten. Hon började fundera över vad ensamheten kan göra med en människa och vad vi kan göra med den. Hon skriver om Edward Hopper, Andy Warhol och Henry Darger men också om hur konsten kan skapa utrymme för mänskliga möten, om snäv normalitet, 1980-talets aidsepidemi, medmänsklighet och tillit.

MediaNr: CA33856

The golden year

av Hannah Widell. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

En självhjälpsbok skriven av systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman, som bland annat driver ett mediebolag och ett klädmärke. De utgår från sina egna erfarenheter i denna bok om hur du kan förändra ditt liv genom ett Golden Year. Ett år som kan bli början på ditt nya liv. Här hittar du mestadels gamla sanningar indelade i fyra avsnitt om välmående, kärlek, vänner och jobb. Allvar blandas med humor och självdistans i en rapp och lättsam bok.

MediaNr: CA33980

Uppfostran och undervisning

Att hela skottsår

av Björn Höjer. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar 4 tim., 17 min..

1931 dödades fem arbetare under en fredlig demonstration i Lunde. Konstnären Axel Erdmann som befann sig i Ådalen, ville överbrygga hat och klassgränser och utvecklade studiehemmet i Kramfors till ett unikt folkbildningsprojekt åren 1932 till 1972. Förf., folkhögskolelärare, har letat upp och intervjuat en lång rad av Studiehemmets föreståndare, cirkelledare och deltagare från 1930-talet och framåt.

MediaNr: C87028

Litteraturvetenskap

Mellan dem

av Richard Ford. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Den hyllade författaren Richard Ford har här skrivit en memoar med utgångspunkt i sina föräldrars kärleksfulla relation. Parker Ford är handelsresande i tvättstärkelse. Tillsammans med sin fru Edna reser han i slutet av 1930-talet runt i den amerikanska Södern. De bor på slitna motell och känner sig lyckliga och fria. När sonen Richard blir i skolåldern måste de hitta en fast punkt i tillvaron och Edna blir hemmafru, mot sin vilja.

MediaNr: CA34257

Transformationer

av Sam Holmqvist. Inläst av Qina Hermansson. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Bok om transformationer i svensk 1800-talslitteratur. Det fanns åtskilliga beskrivningar av människor som växlar kön och som utmanar och överskrider könsgränser. Här finns stortjuven Lasse-Maja, den könsväxlande skälmen vars självbiografi sägs ha varit Sveriges mest lästa bok, den himmelska androgynen Tintomara i Almqvists Drottningens juvelsmycke och misstänkliggjorda bedragare i Aurora Ljungstedts spänningsroman Moderna typer.

MediaNr: CA33721

Konst, musik, teater och film

Eisfeldt

av Sonny Eisfeldt. Inläst av Martin Gribbe. Talboken omfattar 2 CD-ROM (: 4). DAISY text och ljud.

Familjen Eisfeldt var en tysk resandesläkt som invandrade till Sverige på 1830-talet och under lång tid bedrev en omfattande cirkus- och tivoliverksamhet. Utifrån en gedigen forskning berättas om denna familj med akrobat- och lindansartrupper som hade starka band med olika resandefamiljer i Europa. Artisterna åtnjöt beundran men blev också utsatta för rasistiska påhopp. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33472

Historia

Bland resenärer och kosmopoliter

av Martin Kylhammar. Inläst av Inga Pyk. Talboken omfattar 8 tim., 32 min..

När gränser upplöses och nationer blandas blir frågor om vad som är svenska värden omdiskuterade. Många svenska författare från Heidenstam till Hassan Khemiri har vackra drömmar om kulturernas sammanblandning och gränslös solidaritet men de grusas ofta av hård nationalism, politisk populism och nationell självtillräcklighet. M.K., litteratur- och idéhistoriker, beskriver hur ett antal svenska och franska författare skildrat Sverige genom tiderna.

MediaNr: CA33879

Socialdemokratins tidsålder

av Francis Sejersted. Inläst av Torsten Arnbro. Talboken omfattar 2 CD-ROM (35 tim., 28 min.).

Boken är en jämförande analys av det norska och svenska socialdemokratiska projektet mellan åren 1905-2000. Särskild tonvikt har lagts vid den sociala integrationen. Det är historien om hur ett stort politiskt projekt formuleras och genomförs. Författaren undersöker bland annat ländernas familjepolitik, skol- och utbildningspolitik, välfärdssystem, näringsliv och nationalekonomiska särdrag. F.S. är professor i ekonomisk och social historia.

MediaNr: CA33901

Biografi med genealogi

Livets ord

av Thomas Arnroth. Inläst av André Nilsson. Talboken omfattar D. 1: 3 tim., 2 min.; 168 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

År 1984 var Thomas Arnroth 21 år. Han hade tänkt att dra till Indien och gå i kloster men hamnade i stället hos Livets ord i Uppsala. I denna självbiografiska serieroman följer vi Thomas och hans möte med Jesus och hur han kommer i kontakt med Ulf Ekman och Livets ord. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA33840

Vad står det?

av Ulf Berggren. Inläst av Carin Ödquist. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Handbok i handskriftsläsning utgiven av Sveriges släktforskarförbund. Många släktforskare ställs inför stora problem när man ska tolka handskrifter i äldre texter. Här ges information om hur bokstäverna såg ut förr och många tips på hur man tolkar innehållet. Även genomgång av vanliga begrepp och latinska uttryck. Innehåller också läsövningar med facit för de allra vanligaste och mer ovanliga handlingar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33758

Himlen kan vänta

av Lotta Gray. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Våren 2008 får vimmelreportern Lotta Gray diagnosen tjocktarmscancer. Fyra år av tung behandling följer. Ena dagen cellgifter, nästa dag champagne. Lotta skriver rakt och personligt om livets kontraster och om rädslan över att inte finnas där för sin son. Framför allt är det en berättelse om att aldrig någonsin ge upp.

MediaNr: CA33944

Konsten att fejka arabiska

av Lina Liman. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre. När hon lyssnade på ett radioprogram om autism hos flickor kände hon igen sig. Till slut fick hon sin diagnos vilket förändrade hela hennes liv. Rakt och öppenhjärtigt berättar Lina om den svåra tiden innan diagnosen och hur det blev sen.

MediaNr: CA34209

Anor från landsvägen

av Bo Lindwall. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

Ännu långt fram på 1900-talet levde i Sverige tusentals människor som trots att de var födda och levde här i hela sitt liv inte finns med i husförhörslängder eller församlingsböcker. De flesta tillhörde resandefolket, ett folk av delvis romsk härstamning som funnits i Sverige sedan 1500-talet och gått under beteckningar som tattare, skojare, krämare med mera. Författaren beskriver alla svårigheter det innebär att släktforska om resandesläkter.

MediaNr: CA33591

Varma trasor tinar frusna rör

av Ingrid Losenborg. Inläst av Mallika Giarimi. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Ingrid Losenborg berättar om sin tid inom åldringsvården några år på 1960-talet. År 1962, när hon var 23 år, började hon arbeta på ett vårdhem för döva. Vissa av de boende var även blinda och andra hade olika funktionshinder. Författaren ger en inblick i hur man på den tiden behandlade människor med funktionshinder och vi får följa de boende och personalen i deras vardag. Ingrid Losenborg blev Sveriges första konsulent för dövblinda 1967.

MediaNr: CA34022

Historien om Charles A. Lindbergh

av Lennart Pehrson. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Biografi över flygaren Charles Lindbergh, 1902-1974, som 1927 genomförde den första soloflygningen över Atlanten. Det var en historisk bragd och han blev över en natt hela världens hjälte. Men triumfen övergår till tragedi 1932 när hans lille son kidnappas och hittas död. För att komma undan all uppståndelse flyr han till Europa. Han imponeras av den tyska upprustningen och när han återvänder till USA anklagas han för att gå nazisternas ärenden.

MediaNr: CA33873

Emigrantforska på nätet

av Ted Rosvall. Inläst av Eva Sjöblom. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Idag finns det många nya informationskällor på internet när man ska släktforska: Folkräkningar (Census), gravregister, passagerarlistor, bildarkiv, konsulathandlingar, nationalitetsmatriklar och mycket mer. Denna handbok vill vara en manual för hur man närmar sig alla dessa möjligheter och hur man tolkar de uppgifter man får fram. Boken koncentrerar sig på utvandringen till USA och Kanada.

MediaNr: CA33722

Geografi

Kalmars historia

av Dick Harrison. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En bok om Kalmars historia från medeltid till stormaktstid. Under senare tid har stadens historia reviderats kraftigt, efter att man vid arkeologiska utgrävningar gjort fynd som visar att staden är äldre än man tidigare trott. Historieprofessorn Dick Harrison skriver initierat och detaljrikt om arkeologiska fynd, historiska byggnader och framträdande personer som påverkat stadens utveckling. Boken är utgiven i samarbete med Kalmar kommun.

MediaNr: CA33854

Skånes historia

av Gunnar Wetterberg. Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar 2: 28 tim., 32 min. ; 705 s. : ill. $bc. DAISY text och ljud.

Del 2 i samlingsverket Skånes historia skildrar åren 1376-1720. Här står Skåne mitt i kampen om herraväldet i Norden. Från drottning Margareta till Karl XII drog härarna genom landskapet. Skåne blev också skådeplats för andra strider: adelsväldet var som starkast, bönderna gjorde uppror och Malmös borgmästare Jörgen Kock gjorde sin stad till centrum i reformationen. Här finns också avsnitt om Tycho Brahe, freden i Roskilde 1658 och om snapphanar.

MediaNr: CA33662

Samhälls- och rättsvetenskap

Ras och vithet

Inläst av Patrik Nyman. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

MediaNr: CA34144

Ekonomi och näringsväsen

Champagne, vinet och odlarna

av Britt Karlsson. Inläst av Eric Linderholm. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Champagne har en lång och flärdfull historia och betraktas som det ädlaste av viner. Författarna gör en omsorgsfull genomgång av champagne och beskriver dess historia, druvsorter, distrikt, klimat, växtförhållanden, framställningsmetoder, årgångar och klassifikationer. Särskilda avsnitt ägnas åt doft och smak, hur champagnen serveras och vilken mat den passar till. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33642

Konsten att städa

av Marie Kondo. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Bok om konsten att städa skriven av Marie "KonMari" Kondo, japansk entreprenör, som blivit utnämnd till "städningens överlägsna härskarinna". Bland tipsen: Städa bara en kort stund - men städa varje dag. Spara inte dina småsaker i olika kategorier - skapa ytor för dem. Innan du börjar - skapa en bild av hur du vill leva ditt liv. Om du inte får ökad puls när du tar i en viss sak - släng den.

MediaNr: CA33876

Genvägar till köksträdgården

av Linda Schilén. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Här presenteras smarta genvägar och fiffiga metoder för att skapa en egen köksträdgård utan att det behöver kosta skjortan. Trädgårdsmästare L.S. berättar bland annat hur du kan förbereda odlingsplatsen, välja rätt grönsaker och rätt jord, maxa skörden och skydda din trädgård mot skadedjur. Utöver det finns här smarta husmorstips, flera olika steg-för-steg-projekt och checklistor. L.S. har även skrivit Genvägar till vacker trädgård.

MediaNr: CA33563

Idrott, lek och spel

Fotbollens galnaste ögonblick

av Petter Karlsson. Inläst av Håkan Julander. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Författaren har här samlat fotbollshistoriens galnaste ögonblick. Läs bland annat om fotbollsproffset som erbjöds att bli kung av Albanien, om spelaren som blev ihjältrampad av grisar, om laget som släppte in 149 självmål på en och samma match och om Torquay United som försökte hypnotisera motståndarlaget med målarfärg. Här finns också historier om Roger Milla, Maradona Roy Keane och självklart - Paul Gascoigne.

MediaNr: CA33869

På rull och glid i Jämtland

av Johan Nilsson. Inläst av Christer Modin. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Hjalmar är 10 år och älskar att vara ute i naturen - åka skidor, cykla, paddla och mycket annat. Hjalmar föddes med en svår hjärnskada och boken, skriven av Hjalmars föräldrar, handlar om hur ett aktivt friluftsliv kan berika ett barn med funktionsnedsättning. Innehåller många förslag på utflyktsmål i Jämtland. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33880

Militärväsen

Under cover

av Tom Marcus. Inläst av David Zetterstad. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Tom Marcus rekryterades av den brittiska underrättelsetjänsten MI5 i efterdyningarna av bombdåden i London, 2005. Efter flera månaders extremt krävande utbildning kastades han ut i en skoningslös värld i kampen mot terrorister och spioner. Han skildrar säkerhetstjänsten inifrån och ger en direkt och detaljrik insyn i hur MI5:s spanare arbetar i frontlinjen för att bekämpa terrordåd och med att upprätthålla säkerheten på gator och torg.

MediaNr: CA33697

Naturvetenskap

Svampar i Norden och Europa

av Bo Nylén. Inläst av Aminata Grut. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Svampbok som innehåller cirka 2000 arter som finns i Norden och Europa. Boken innehåller förutom artbeskrivningar även bestämningsschema till de olika grupperna, historik över svampsystematiken i vårt eget land, råd vid plockning och fotografering av svamp samt svamparnas användningsområden. Svamparna beskrivs med sitt svenska namn samt en symbol för ätlighet och giftighet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33231

Medicin

KBT vid sömnproblem

av Rachel Manber. Inläst av Lo Thorsdotter. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Forskningsmanual med fokus på behandling av sömnproblem. Boken vänder sig till kliniker som planerar intervention anpassad efter patientens behov. Del 1 beskriver insomni, del 2 tar upp bedömning och behandling. Boken avslutas med två fallbeskrivningar. Den svenska översättningen är fackgranskad. Den tryckta boken innehåller en mängd tabeller och diagram. R.M., amerikansk läkare och psykolog, C.E.C., amerikansk läkare och psykoterapeut.

MediaNr: CA33845

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Beppe & Isabel

av Björn Augustson. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Isabel är Beppes absolut bästa vän. Hon är den modigaste och gladaste Beppe känner. Och när han är med henne blir han själv också modigare och gladare. Men så flyttar det in en ny kille, Joel, i lägenheten bredvid och förstör precis allt. Helt plötsligt är det Joel Isabel leker med och inte Beppe. Vad ska han göra? Passar både som högläsning och lättläst kapitelbok.

MediaNr: CA34041

Cirkus Mirandus

av Cassie Beasley. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

En magisk och lite sorglig berättelse om Micah som bor hos sin farfar Ephraim. De är de allra bästa vänner men farfar har blivit sjuk och Micahs liv står inför stora förändringar. För att rädda Micahs framtid skriver Ephraim ett brev till Ljusmästaren på den magiska cirkus han besökte som barn. Ljusmästaren är nämligen skyldig honom ett mirakel.

MediaNr: CA33964

Stor-Alfons

av Gunilla Bergström. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

I boken finns tre berättelser om Alfons för de lite äldre barnen. Det handlar om hur det känns att ligga vaken för att man ska börja skolan nästa dag, hur långt en människa når och vad krig kan vara när det är på riktigt och inte på lek. Boken innehåller: "Var är Bus-Alfons?", "Hur långt når Alfons?" och "Alfons och soldatpappan".

MediaNr: CA33963

Boken om att börja skolan

av Helena Bross. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Isak, Leila, Sven, Ahmed och Line är några av alla nya klasskamrater i klass 1c. I den här boken följer vi dem från det pirriga uppropet till första skolavslutningen. Boken berättar kapitelvis om olika aktiviteter och händelser i klassen under ett skolår: idrott och skogsutflykter, läxor, modersmålsundervisning, kompisbråk och disco. Tänk så mycket man lär sig på ett år i skolan!.

MediaNr: CA34296

Down under

av Johan Ehn. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

En självbiografisk roman om att hitta sig själv. Året är 1987 och nittonårige Jim har just rest från Stockholm till Nya Zeeland. Han har lämnat sitt gamla liv, med kärlek och svek bakom sig. Här ska han nu börja om, bli en ny och bättre person. Men livet i Nya Zeeland blir inte så enkelt som Jim trott, det blir en omtumlande tid bland gröna kullar och i Aucklands gaykvarter. Passar unga vuxna.

MediaNr: CA34294

Gå på mål, Marta

av Anja Gatu. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

I en liten stad i Brasilien spelar barnen hela tiden fotboll på gatan. Det finns ingen som kan stoppa Marta när hon har bollen. Hon är snabbast när hon dribblar och fintar och hon drömmer om att en dag få spela i landslaget. När en agent erbjuder henne en plats på fotbollsskolan i Rio vet hon inte vad hon ska göra. Det är långt hemifrån och det kostar massor med pengar. Inspirerad av fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silvas liv.

MediaNr: CA33805

Knas på kalas

av Pernilla Gesén. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : ;. DAISY text och ljud.

Femte boken i serien Kompisböckerna handlar om allt möjligt som händer barnen i klass 1 A, både i skolan och på fritiden. Kim fyller sju år och ska ha kalas. Kalas är det bästa Kim vet och hon skriver en lång lista på allt hon vill göra på kalaset. Kim vill bjuda alla i klassen, alla utom Elias. Han är inte välkommen. Men pappa skickar ett inbjudningskort till Elias också. Och det visar sig vara en bra idé till slut. Lättläst.

MediaNr: CA33939

Väntar tills natten kommer

av Christoffer Holst. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Lukas och hans pojkvän Sam har hyrt en stuga vid Vänerns strand, där de ska tillbringa sommaren. Sam ska jobba på ett museum och Lukas som kämpar med både ensamhet och ett trassligt förflutet, ska gå en fotokurs. En natt dyker ett ljussken upp och Lukas börjar ana att det är något som inte är som det ska med stugan. Sakta med säkert förvandlas killarnas drömssommar till en mardröm. C. H., 1990-.

MediaNr: CA33907

Arkeologdeckarna och Kapten Kidds hemlighet

av Dan Höjer. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien Arkeologdeckarna som börjar med Arkeologdeckarna och inkaskatten. Sommarlovet hos farbror Valdemar för Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao blir ett galet äventyr. Färden går med ubåt ända till Kanada, där barnen och deras galna farbror jagar efter kapten Kidds försvunna skatt. Men arkeologdeckarna är inte de enda som vill hitta skatten. Ett mystiskt spökskepp verkar vara på väg åt samma håll.

MediaNr: CA33479

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst

av Gareth P. Jones. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Tvillingarna Thornthwaites testamente. I flera år har tvillingarna Lorelli och Ovid önskat livet ur varandra. De har försökt ta död på varandra med listiga attentat, men har nu ingått vapenvila och lever ett stilla herrgårdsliv. Men så dyker en släkting oväntat upp. Flera mystiska olyckor inträffar. Eller är det verkligen olyckor? Har tvillingarna brutit vapenvilan? Eller är det någon annat som vill dem illa?.

MediaNr: CA33927

Den nya häxan

av Jan Kjær. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 3 i serien som börjar med Häxboken. Mia hamnar i ett farligt äventyr. Hon räddar en flicka som har gåvan att bli en häxa. Men flickan är både ledsen och arg. De svarta häxorna vill ta henne till sig. Kan Mia hjälpa flickan? Mangainspirerad berättelse där text och bild interagerar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA33685

Den svarta häxan

av Jan Kjær. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Häxboken. Mia får lära sig magi av den goda häxan Elvira. En dag får Mia veta att hennes mamma fortfarande lever som fånge hos den onda svarta häxan Isra. Kan Mia rädda sin mamma från den svarta häxan? Mangainspirerad berättelse där text och bild interagerar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA33684

Du känner mig så väl

av Nina LaCour. Inläst av Anna Döbling. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

Mark och Kate har gått i samma klass i ett helt år. De har aldrig pratat med varandra tills de möts på en Pride-festival. Mark har lämnat tryggheten i den lugna förorten för att bege sig in i den glittrande stadsnatten. Kate har precis missat chansen att träffa den kvinna som hon på avstånd är förälskad i. Och Mark är samtidigt kär i sina bäste vän Ryan. Mark och Kate vet ännu inte att deras vänskap kan bli större än någon annan.

MediaNr: CA34056

Vitormen

av Åsa Larsson. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Del 8 i serien PAX, som börjar med Nidstången. Ett barn har försvunnit i Himlabacken. Det är som om hon uppslukats av jorden. Iris är också försvunnen. Kan det finnas något samband mellan försvinnandena? Alrik och Viggo får i sökandet efter Iris hjälp från oväntat håll. Men hur ska de kunna rädda någon som fastnat i Svarthäxans klor? Samtidigt, någonstans djupt under Mariefred, håller en fasansfull kraft på att vakna till liv.

MediaNr: CA33867

Otur i borgen

av Magnus Ljunggren. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fristående del 13 i serien Riddarskolan, som börjar med Det magiska svärdet. Det är fredag den trettonde. Det är en otursdag, men det är också dagen för prinsessan Märtas kalas. Märtas pappa kungen har planerat ett stort kalas. Han har köpt ett stort paket till sin dotter. Egon, Fiona och Urban får i uppdrag att vakta paketet.

MediaNr: CA34377

Midnattsstjärnan

av Marie Lu. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 3 i trilogin Den unga eliten. Adelina har blivit sviken av många, och har nu uppnått sin hämnd. Hon regerar som Vita Vargen, men för varje erövring växer hennes grymhet. Hennes inre mörker riskerar att svämma över och förstöra allt. När ett nytt hot dyker upp måste hon konfrontera gamla sår. Det sätter många i fara. För att bevara imperiet måste Adelina och hennes Rosor ansluta sig till Docksällskapet. M.L., har även skrivit Legend-serien.

MediaNr: CA33883

Snäll, snällare, snällast

av Maja Lunde. Inläst av Britt Ronström. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

En bok i serien om Världens bästa gäng. I skolans insamlingsprojekt ska alla samla in pengar till ett fadderbarn. Björg, Helena, Ivan och Alfred får i uppgift att samla pengar till en sur och smutsig trettonåring i Indien. Entusiasmen är på noll och ingen vill skänka pengar till gängets fadderbarn. De försöker med olika marknadsföringsknep men inget funkar! Vad ska de ta sig till?.

MediaNr: CA33965

En av oss ljuger

av Karen M. McManus. Inläst av Marianne Engström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Fem elever samlas i ett klassrum för kvarsittning: Bonwyn, som kallt räknar med att komma in på Yale. Cooper, basketkillen som är vän med alla. Addy, populär med perfekt hår och perfekt pojkvän. Nate, skolans svarta får. Simon, skapare av skvallerappen About That. Något går fel. Under kvarsittningen dör en av eleverna och vad som till början verkar vara en olyckshändelse förvandlas till en mordutredning. Någon ljuger.

MediaNr: CA33836

En magisk vän

av Annika Meijer. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Iris bor i ett vanligt hus med sina storasystrar Rosa och Bianca. De är häxor men det är det ingen som vet. Det är en hemlighet. Även livet som häxa kan vara tråkigt. Då är det tur att man kan trolla. Men Iris är inte så säker på alla trollformler så ibland blir det lite tokigt - fönster går i kras och katten Saba blir blå. Innehåller många illustrationer och pratbubblor. Lättläst.

MediaNr: CA33654

Inatt jag drömde

av Mårten Melin. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Malik kan besöka andras drömmar. Han upptäcker det en natt när han inte kan sova och får syn på ett ljussken ovanför Elias huvud. Plötsligt är han inne i Elias dröm och får träffa Elias döda pappa. Först ser Malik det mest som en häftig sak att berätta för Sira, men sen börjar mystiska saker hända. Han träffar Jonna med paraplyet och statsministern blir intresserad av Maliks förmågor.

MediaNr: CA33940

Svag is

av Sofia Nordin. Inläst av Thomas Ekelöf. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Det är vinter och niorna har friluftsdag. De åker skridskor på Stensjön. Eddi och hans bästis Alex bestämmer sig för att åka längre och fortare än alla andra. På sista varvet runt sjön hinner de ikapp långsamma Marit. Alex knuffar ut Marit mot ett parti svagare is och sen åker de därifrån. Det är ett beslut som kommer att få hemska konsekvenser. Lättläst.

MediaNr: CA33868

Månstorm

av Jenny Oldfield. Inläst av Britt Örnehed. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

När Annas mamma blir allvarligt sjuk meddelar hennes pappa att de måste sälja några av hästarna. Anna vill att hennes mamma ska bli frisk. Hon är beredd att göra vad som helst för att det ska hända. Men hon står inte ut med tanken på att förlora sin egen häst, Månstorm, så hon och hennes vän Lee kommer på en desperat plan. Lättläst.

MediaNr: CA34040

Min vän Pax

av Sara Pennypacker. Inläst av Peter Mattsson. Talboken omfattar : 6. DAISY text och ljud.

En kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år som handlar om vänskap. För fem år sedan hittade Peter rävungen Pax övergiven i skogen. Sedan dess ha de varit oskiljaktiga. När Peter skickas långt bort, för att bo hos sin farfar får inte Pax följa med. Från och med nu måste Pax klara sig själv i skogen. Men Peter och Pax saknar varandra ofantligt och Peter ger sig av för att leta reda på sin räv, samtidigt som Pax otåligt väntar på sin pojke.

MediaNr: CA33767

Besynnerliga berättelser av Millard Nullings

av Ransom Riggs. Inläst av Örjan Blix. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Ransom Riggs, författare till "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn", har skrivit tio folksägner ur de Besynnerligas universum. Här får vi bland annat möta några förträffliga kannibaler, prinsessan med den kluvna tungan och pojken som kunde tämja havet. Men de Besynnerliga berättelserna är mer än sagor, de innehåller hemlig kunskap, livsviktig för varje Besynnerlig att veta.

MediaNr: CA33884

Tors hammare

av Rick Riordan. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien om Magnus Chase som började med Krigarens svärd. Tors hammare är det enda som skyddar de nio världarna från jättarna i Jotunheim. Nu är hammaren borta och tillsammans med valkyrian Samirah al- Abbas ger sig Magnus av från Valhall för att försöka återfinna den. R.R. har också skrivit böckerna om Percy Jackson och Olympens hjältar.

MediaNr: CA33708

Vinge äger hela havet

av Grethe Rottböll. Inläst av Kristina Rådström. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Vinge längtar efter en egen segelbåt. Med den skulle man kunna segla vartsomhelst. En dag när familjen är nere i hamnen får de syn på en liten, liten segelbåt. Den är till salu, och inte är den så dyr heller. Familjen slår till. Vinge blir jätteglad! Men hur seglar man egentligen? Ingen i familjen vet, men de får hjälp av Hendrix som har seglat jorden runt. Snart är Vinge och båten redo för äventyr!.

MediaNr: CA33648

Älvsommar

av Mårten Sandén. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Fristående fortsättning på Skorstensjul. Det är sommar i Stockholm. I Gamla Stan bor Stella med sin nya familj. På taken runt omkring bor skorstensbarnen. En dag händer något oväntat. Topsy, en vän till Stella, blir plötsligt höjdrädd. Skorstensbarnen brukar vara modiga och inte alls rädda för höjder. Stella förstår att något måste vara fel. Hon dras snart in i ett magiskt äventyr fullt av hemligheter och älvor.

MediaNr: CA33839

Timglaset

av Gena Showalter. Inläst av Camilla Bard. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Sjuttonåriga Tenley "Ten" Lockwood sitter inspärrad på mentalsjukhuset Prynne. I den värld där Ten lever finns en universell sanning. Det första livet är bara ett genrep. När man dör börjar eviglivet och där finns det två makter, Myriad och Troika, som strider om människornas själar. Snart befinner sig Ten mitt i den striden men hon vägrar att välja. Vad händer om killen som hon älskar hamnar i ett annat rike? Dystopisk fantasy. Del 1 i serien Everlife.

MediaNr: CA33672

De 101 dalmatinerna

av Dodie Smith. Inläst av Lena Löfvenborg. Talboken omfattar : 4. DAISY text och ljud.

Herr och fru Dearly har arton dalmatiner hemma hos sig - Missis och Pongo, deras femton valpar och Perdita. Den ondskefulla Cruella de Vil får en fruktansvärda idé när hon ser hundarna. Hon vill tillverka unika pälsverk av dalmatinernas skinn. När Cruella stjäl alla femton valpar ger sig Pongo och Missis ut på en farlig jakt efter sina små ungar. Boken utkom första gången 1956 i England, och har blivit både animerad film och spelfilm.

MediaNr: CA33755

Varulven

av Robert L. Stine. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 2. DAISY text och ljud.

Grady och hans familj flyttar till Florida under jullovet. Bara en vecka senare hör han ett kusligt ylande från träsket intill huset. Området är ödsligt. När Grady tar hand om en herrelös hund samtidigt som en kanin hittas söndersliten mitt itu och människor börjar försvinna misstänks hunden för att vara en mördarhund. Andra börjar prata om varulvar. Vad ska Grady tro?.

MediaNr: CA33706

Vilket skott, Olivia!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Karin Rosén. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Fristående del i serien Fotbollsstjärnor. Olivia älskar att spela fotboll och det märks på plan. Hon är så bra att hon får spela med de äldre tjejerna. Men just den här sommaren är inte allt som det brukar vara. Mamma verkar inte må bra och Olivia har svårt att fokusera på spelet. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: CA33881

Poppy Pym & den förhäxade pjäsen

av Laura Wood. Inläst av Anna Godenius. Talboken omfattar : 5. DAISY text och ljud.

Del 2 i serien som börjar med Poppy Pym & Faraos förbannelse. Poppy Pym går på internatskolan Saint Smithen's. Det är höst och på Halloween ska eleverna sätta upp Macbeth. Men föreställningen råkar ut för mystiska saker - Rådhuset brinner, någon skickar spöklika varningar och Phineas Scrimshaws guld försvinner. Hur hänger allt ihop? Med lite hjälp från sina vänner och cirkusfamiljen är Poppy Pym säker på att hon är rätt person att lösa mysteriet.

MediaNr: CA33941

Häxan i korvkiosken

av Mats Wänblad. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Häxan Sibylla lyckas lura in barnen Hans och Greta i sin korvkiosk. Berättelsen är en humoristisk och klurig variant på den klassiska sagan. Nu vill inte häxan äta upp barnen, utan komma åt deras mobiltelefoner för att räkna ut ingredienser till ett recept. Kul berättelse med en inbyggd mattegåta. Lättläst.

MediaNr: CA34290

Idag är allt

av Nicola Yoon. Inläst av Marika Bergström. Talboken omfattar : 9. DAISY text och ljud.

Natasha och Daniel är två tonåringar med olika bakgrund som av en slump möts på en gata i New York. Natasha är sjutton år och papperslös invandrare från Jamaica som snart kommer att utvisas. Daniel har koreanskt påbrå och hans föräldrar förväntar sig stora saker av honom. Han ska på en antagningsintervju till ett prestigefyllt college. Men efter att de träffat varandra blir sig inget likt. N.Y., amerikansk författare född på Jamaica 1972.

MediaNr: CA33803

Den nya klubben

av Daniel Zimakoff. Inläst av Dan Bratt. Talboken omfattar : 1. DAISY text och ljud.

Del 1 i serien FC Mezzi. Bästa kompisarna Emil, Johan och Nikolaj älskar fotboll. De spelar i samma klubb och har alltid drömt om att bli uppflyttade till förstalaget. När Johan och Nikolaj får veta att de har blivit uttagna till förstalaget blir de såklart jätteglada. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig. Johan får nästan ingen speltid alls. Då fattar han ett stort och viktigt beslut.

MediaNr: CA34028

Det surfande liket

av Paul Zindel. Inläst av Michael Borch. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Varken P.C. Hawke eller Mackenzie Riggs hade kunnat ana vilken mörk och skrämmande historia som låg bakom fallet med Timmy Warner - killen som drunknade i Delawares vattenkraftverk men som sedan dök upp livs levande i Stilla havet. Det skulle förstås kunna vara en vålnad de såg men de två femtonåriga deckarkompisarna tror inte på gengångare. Däremot vet de att livs levande människor kan ha skumma saker för sig.

MediaNr: CA33631

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Den tysta kraften

av Susan Cain. Inläst av Anna Westberg. Talboken omfattar : 7. DAISY text och ljud.

S.C. har tidigare skrivit boken Tyst. Det är en bok om hur dagens extroverta ideal leder till att introverta människor ofta underskattas. Den tysta kraften handlar om ungefär samma sak, men är riktad särskilt till unga människor. Boken är uppdelad i fyra delar: skolan, bland folk, fritidsintressen och hemma. Boken innehåller berättelser från unga introvertas liv, och tanken är att läsaren ska få ökad förståelse för olika personlighetstyper.

MediaNr: CA33754

Naturvetenskap

Första naturhjälpen räddar djuren

av Grethe Rottböll. Inläst av Helena Gripe. Talboken omfattar : 3. DAISY text och ljud.

Leija och Udde har en sak gemensamt - de älskar djur! I ur och skur rycker de ut för att rädda djur i nöd. Berättelsen om de två kompisarnas äventyr blandas med information om djur, och tips på vad läsaren själv kan göra för att underlätta djurens liv. Här kan man till exempel lära sig att bygga en fladdermusholk och att rädda en fågelunge som fallit till marken. Boken innehåller bland annat fakta om svalor, möss, fjärilar, bin och mördarsniglar.

MediaNr: CA33926