Nya talböcker september 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 228 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En dag ska jag bygga ett slott av pengar

av Evin Ahmad. Inläst av Mallika Giarimi. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

En roman om att vara en ung konstnär i vår samtid. Om att försöka hitta rätt mellan skuld och arv, att välja mellan olika sorters svek. Det är en dikt om resa och rörelse, från en plats till en annan, en ålder till en annan, en framtid till en annan. Från tugget på bänkarna i Akalla, till den fina dramahögskolan på Östermalm. Romandebut av Evin Ahmad, 1990-, skådespelerska.

MediaNr: CA34496

-får leken tåla, [en Helen Grace-deckare]

av M. J. Arlidge. Inläst av Anno Lindblad. 10 tim, 36 min.Talbok med text.

Fjärde, fristående boken om kriminalkommissarie Helen Grace. En rad mordbränder drabbar Southampton och sprider oro i staden. Det framgår snart att bränderna är noggrant planerade och iscensatta. Pressen på Helen blir stor när allmänheten kräver att hon och hennes team snabbt ska hitta den skyldige. Hon måste också hantera sina överordnade och säkerställa att den ambitiösa reportern Emilia Garanita inte stjälper polisens arbete.

MediaNr: CA33797

Annabelle

av Lina Bengtsdotter. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 4 min.Talbok med text.

Kriminalinspektör Charlie Lager är utredare vid nationella operativa avdelningen i Stockholm. När den 17-åriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång i Västergötland tvingas Charlie återvända till sin barndoms trakter. Det är ingen trevlig resa Charlie och hennes kollega ger sig ut på. Charlie har hela sitt vuxna liv försökt glömma det som varit, men under utredningen gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund.

MediaNr: CA34297

Min bästa väns fru

av Peo Bengtsson. Inläst av Christer Modin. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

En relationsroman om kärlek och svek. Svante och Cecilia ska tillsammans med sina barn spendera en sommarvecka hos vännerna Henning och Karen på Österlen. Men knappt har de hunnit komma fram förrän alla relationer ställs på ända. Henning och Karen ber nämligen Svante att donera sperma, eftersom de inte kan få några barn tillsammans. Situationen kompliceras ytterligare av förbjudna känslor som blossar upp under den heta sommarsolen.

MediaNr: CA34340

Jag är Ellen

av Johanna Boholm. Inläst av Marjorita Huldén. 4 tim, 29 min.Talbok.

En prosalyrisk berättelse om en kvinna som deltar i en kurs i släktforskning för att ta reda på mer om sitt arv och sin släkthistoria. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA34027

Kata

av Steinar Bragi. Inläst av Malin Halland. 17 tim, 50 min.Talbok med text.

På årsdagen av den 16-åriga Valas försvinnande hittas hennes döda kropp. Polisen misstänker mord och Valas mor Kata tappar greppet om tillvaron och börjar missbruka droger som hon stjäl från sjukhuset där hon arbetar. Polisen gör inga framsteg och Kata ser sig tvungen att ta saken i egna händer. Steinar Bragi, 1975-, isländsk författare som också skrivit skräckthrillern Höglandet.

MediaNr: CA33916

Calendar girl. 3, Juli - augusti - september

av Audrey Carlan. Inläst av Sari Eliasson. 10 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Calendar girl som börjar med Kalenderflickan : januari, februari, mars. Mia har nu jobbat på sin mosters företag i sex månader. Snart ska hon åka till Miami, Texas och Las Vegas. Hon kommer att få umgås med hip-hopartister och oljemiljardärer. Men det förflutna hotar att hinna ikapp henne och hela hennes värld riskerar att rasa samman. Mia måste finna ett sätt att skydda sig själv och de hon älskar innan det är för sent. Erotisk roman.

MediaNr: CA34202

Dit solen aldrig når, [en feelgood-deckare]

av Marianne Cedervall. Inläst av Christer Modin. 7 tim, 53 min.Talbok.

Fristående del 3 i serien som började med Av skuggor märkt. Det är vår i Mullvalds socken på Gotland och Anki Karlsson njuter av livet som pensionär. På en ridtur till Smissarve prästgård träffar hon en journalist som skriver om Fruntimmershuset, ett vilohem som drevs av kyrkan på 1970-talet. Historien väcker starka känslor och när journalisten försvinner är det början på en rad otäcka händelser. På annat håll brottas Tryggve med ett gammalt fall.

MediaNr: CA34576

Del av labyrinten

av Inger Christensen. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 47 min.Talbok med text.

Samling av prosa, dikter, reseberättelser och essäer av den danska författaren Ingrid Christensen, 1935-2009. Här finns analyser av Dante och barocken, en 1600-talsfiktion i munnen på Christine Brahe, ett försök till en "utopisk ordbok" samt, ständigt aktuella, tankar om ekopolitik. Hennes texter kretsar kring hur människans tänkande ger en delaktighet i den labyrint som kallas livet. I översättning av Marie Silkeberg.

MediaNr: CA34650

Trasdockan

av Daniel Cole. Inläst av Camilla Bard. 12 tim, 1 min.Talbok med text.

I en lägenhet i London görs en makaber upptäckt - ett lik bestående av sex lemlästade kroppar ihopsydda till en enda. Pressen döper kroppen till Trasdockan. Mördaren tycks ha lämnat en personlig hälsning till kriminalaren William Fawkes, Trasdockan hittas nämligen i huset mitt emot hans och dess arm pekar rakt mot Fawkes fönster. Mördaren fortsätter att gäcka polisen och lämnar en lista med sex tilltänkta offer samt datum för deras tänkta död.

MediaNr: CA34300

Höstdåd

av Anders De la Motte. Inläst av Helena Gripe. 17 tim, 2 min.Talbok med text.

Fem nybakade studenter med livet framför sig tältar en sommarnatt invid ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. På morgonen flyter det en kropp i stenbrottets vatten. Polisen menar att det hela är en olycka, men få är inte övertygade. 27 år senare tillträder den inflyttade Anna Vesper som polischef på orten och nu sätts dunkla krafter i rörelse. Så småningom tvingas hon öppna det gamla fallet - ett oläkt sår i bygden.

MediaNr: CA34583

Resten av livet

av Jean-Paul Didierlaurent. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 43 min.Talbok med text.

Manelle jobbar i hemtjänsten och tar sitt yrke och sina åldringar på största allvar. När en av åldringarna får för sig att åka till en klinik i Schweiz för att begå assisterat självmord måste hon ingripa. Då möter hon Ambroise, som är kroppskonservator och har problem att närma sig det motsatta könet. En mot alla odds hoppfull fabel om livet och ålderdomen av författaren till Mannen som läste högt på 6.27-tåget.

MediaNr: CA34279

Edenbrooke

av Julianne Donaldson. Inläst av Eliasson. 8 tim, 25 min.Talbok med text.

En roman i genren romance, med handlingen förlag till det tidiga 1800-talets England. Den unga Marianne Daventry är djupt olycklig. Efter hennes mors tragiska död har fadern lämnat sina döttrar hos olika släktingar och själv lämnat landet. Marianne och hennes syster återförenas över sommaren på Edenbrooke, en vackert belägen herrgård. Här ska de komma att spendera en dramatisk sommar som påverkar resten av deras liv.

MediaNr: CA34299

Över gränsen och andra erotiska noveller

av Carl-Michael Edenborg. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

Tretton erotiska noveller av Carl-Michael Edenborg, författare och grundare av Vertigo förlag. Bland annat ingår novellerna Äktenskapslyckan, Patienten och Varm gelé. Novellen Bagaren har tidigare publicerats i novellsamlingen Jag äter ditt ansikte, men författaren har arbetat om den.

MediaNr: CA34556

De döda fruktar födelsen, [mörk fantasy]

av Pål Eggert. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Själar försvinner spårlöst i det kommersialiserade himmelriket. Såväl änglar som demoner anar oråd. Mitt i allt detta rör sig Susanne som just har dött och svävar runt i mörkret. En ljusguide ska vägleda henne till himlen samtidigt som hennes syster Petra tar hjälp av ett medium för att hjälpa Susanne, men demonerna sätter käppar i hjulen.

MediaNr: CA34274

Dödfödd

av Pål Eggert. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Uppföljare till boken "Borde vara död". Viktor muckar från kåken och hamnar på ett boende för hemlösa och missbrukare. Han vill gärna bli medlem i det kriminella gänget Jägarens Hundar, men då måste han närma sig en av sina grannar, Isa. Tillsammans med en av de anställda på boendet blir Viktor och Isa pjäser i ett farligt spel i en värld som hemsöks av det förflutna. Våld, sex och magi är vapen i denna skoningslösa kamp.

MediaNr: CA34284

Trojkan, roman

av Niklas Elmér. Inläst av Malin Halland. 4 tim, 39 min.Talbok med text.

Han studerar på en prestigeutbildning vid ett svenskt universitet. Tentamen närmar sig men hans tankar kretsar kring Trojkan - en sluten grupp med, enligt ryktet, gränslöst inflytande. För att accepteras av Trojkan krävs uppoffringar. Gradvis låter han sitt gamla jag försvinna och ett nytt växa fram. Men hur långt är han beredd att gå? Psykologisk roman om unga människor på väg ut i världen och uppåt i näringskedjan. Debutroman av N.E., 1983-.

MediaNr: CA34651

Resan till Thule

av Kjell Espmark. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

En roman om en fransk vetenskapsman som under 1700-talet skickas ut på en resa för att utforska landet Thule. Landet ligger på en ö utan historia, som säger sig vara en moralisk stormakt och där den största exportvaran är soltorkat samvete. De två politiska partierna tycker lika om allt. Besökaren blir förvånad, förtjust och förälskad under sitt besök. Kjell Espmark, 1930-.

MediaNr: CA34203

Vargarnas historia

av Emily Fridlund. Inläst av Anita Molander. 8 tim, 5 min.Talbok.

Linda är femton år och bor med sina föräldrar i norra Minnesota. Skolan är som ett nödvändigt ont och det är bara i skogen bland djuren och tillsammans med den udda nyinflyttade historieläraren som hon känner sig accepterad. Så flyttar Petra med sin fyraårige son Paul in i ett hus på andra sidan sjön. Linda sitter barnvakt till Paul och känner att hon är en del av en ny familj. Men det är något som är fel. Roman om ensamhet och tillhörighet.

MediaNr: CA33897

Andras döttrar

av Amy Gentry. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Julie kidnappas som 13-åring från sitt hem. Hennes lillasyster ser allt. Nästan 10 år senare ringer det på dörren. Utanför står en kvinna som säger att hon är Julie. Glädjen över återvändandet grumlas snart - modern Anna tvivlar på att den unga kvinnan verkligen är Julie. Tvivlet förstärks när Anna kontaktas av en privatdetektiv, och en smärtsam jakt på sanningen inleds. Löst baserad på fallet med den kidnappade Elizabeth Smart. Spänningsroman.

MediaNr: CA34512

Victoria

av Daisy Goodwin. Inläst av Lena Löfvenborg. 12 tim, 10 min.Talbok med text.

En roman om den brittiska drottning Victoria 1819-1901. En morgon strax efter sin artonårsdag vaknar Victoria med beskedet att hon är drottning över den mäktigaste nationen i världen. Men hur ska denna unga flicka kunna styra självständig i en mansdominerad värld, och måste hon verkligen gifta sig med den tafatte kusinen Albert? Romantiskt och dramatiskt om en ung kvinna som ska komma att regera det brittiska imperiet i 64 år.

MediaNr: CA33847

En häst går in på en bar

av David Grossman. Inläst av Anders Palm. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

Ståuppkomikern Dovaleh G är ensam på scenen. Han vet hur han ska hantera publiken. Men allt mer övergår han till att berätta om sitt liv. Publiken som har kommit för att få skratta blir konfunderad. En del går sin väg, men de flesta sitter kvar. Den barndomsvän som blivit speciellt inbjuden till showen är flera gånger nära att gå sin väg, men stannar och går till slut mot en sorts försoning. Vinnare av Bookerpriset 2017.

MediaNr: CA34228

Inte ensam, [spänningsroman]

av Elizabeth Haynes. Inläst av André Nilsson. 11 tim, 29 min.Talbok med text.

Sarah bor ensam i ett hus på engelska landsbygden. Maken har dött och barnen är utflugna. När Aiden Beck, en bekant hon inte träffat på 20 år, behöver någonstans att bo erbjuder hon honom gäststugan. Aiden får henne att må bra, men omgivningen är inte lika övertygad. Sarahs son Louis vägrar prata med henne, och bästa vännen Sophie beter sig underligt. Så försvinner Sophie plötsligt, och strax därpå även Sarahs dotter. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA33919

Likspett, [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

Kommissarie Sten Walls tjugofjärde fall. En rad till synes oförklarliga brott drabbar Staden under några heta sommarveckor. Kommissarie Sten Wall tar sig an fallen men blir förbryllad. Varför vill någon mörda medlemmarna i den lokala cykelklubben och varför skulle någon då använda det gamla redskapet likspett som mordvapen? Historien blir än mer förvirrad när det dyker upp mystiska clowner som skrämmer upp folk i Staden.

MediaNr: CA34506

Tjockdrottningen, roman

av Moa Herngren. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

En svart komedi om och kärlek och cynism i dokusåpornas tidevarv. Vår hjältinna Annie Ek väger över 200 kilo och spenderar dagarna med att äta och fantisera om ett lättare liv. När hon får chansen att medverka i en bantningsserie på tv ändras allt i en handvändning. Annie dras med i det glammiga kändislivet men inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump. M.H., har tidigare skrivit flera böcker om, bland annat, alkoholmissbruk.

MediaNr: CA34786

En man från ingenstans, [en Evan Smoak-thriller]

av Gregg Andrew Hurwitz. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

Fristående fortsättningen på boken "Vem är Evan Smoak?". Evan Smoak hoppade av den topphemliga organisationen Orphan och blev Nowhere Man, utsatta människors sista hopp. Att lämna Orphan gör man dock inte ostraffat. Neddrogad och förvirrad vaknar Evan upp utan en aning om var han är. Vet hans kidnappare om att Evan är en av världens skickligaste mördare? I sin fångenskap nås han av ett nödrop och som alltid gör han allt han kan för hjälpa till.

MediaNr: CA34035

Mölles mörka ljus, en kriminalroman

av Åke Högman. Inläst av Mallika Giarimi. 10 tim, 41 min.Talbok.

Uppföljare till boken Mord i Mölle. Kriminalreportern Johannes Pilgrimsson hamnar än en gång i hetluften när finansmannen Harald Gripenberg och politikern Ebba Klingsberger blir mördade. Allt pekar på att motivet ligger i deras gemensamma oljeaffärer. Boken utspelar sig i Falsterbo, på Franska Rivieran och i den syndfulla badorten Mölle.

MediaNr: CA34125

Minnet av vatten

av Emmi Itäranta. Inläst av Malin Sternbrink. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

Flerfaldigt prisbelönad debutbok. Sjuttonåriga Noria Kaitio lever i ett framtida Skandinavien som ockuperas av den mäktiga staten Nya Qian. Människor krigar om vattnet som är en bristvara. Alla isar har smält till följd av den globala uppvärmningen. Noria går i lära för att bli temästare - en av de få som känner till var de dolda vattenkällorna finns. Men när vattnet sinar tvingas Noria göra svåra val. Emmi Itäranta, 1976-, finsk författare.

MediaNr: CA34431

Byvalla

av Karin Janson. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

Hanna driver en frisörsalong i Byvalla, ett litet samhälle som många flyttar ifrån. Kunderna blir allt färre och Hanna vet inte hur hon ska få det att gå runt. Lika svårt är det att hitta någon vettig person att dejta. En dag berättar byns skvallergubbe Lennart att hans granne Micke ska vara med i nästa säsong av tv-serien Kärlek på gården. När tv-teamet kommer till byn händer mycket, det blir en omvälvande sommar. Feelgood på landsbygden.

MediaNr: CA33978

Kärleksdans i obalans

av Anna Jansson. Inläst av Lena Strömberg. 13 tim, 40 min.Talbok med text.

Andra boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. Stugan där Angelikas gammelmormor Amalia bodde hela sitt 94-åriga liv är till salu. Men huset ruvar på en fasansfull hemlighet. Samtidigt fortsätter Angelika med att hjälpa kunderna att hitta kärleken på frisersalongen. Det svåra är att behålla kärleken när motgångarna kommer. Det är något Angelika själv får erfara när Magnus blir förälskad i hela världen och gör det otänkbara.

MediaNr: CA34393

Tivoli, roman

av Per Christian Jersild. Inläst av Anders Palm. 9 tim, 34 min.Talbok med text.

När Gröna Lund på Djurgården i Stockholm går i konkurs byggs istället ett annorlunda äldreboende på platsen. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom erbjuds de boende en livförsäkring med 100-årsgaranti. Vi får följa både boende och personal i detta absurda experiment. P.C. Jersild, 1935-.

MediaNr: CA34492

Johans poesi

av Johan Johansson Erik. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Johan Johansson Erik är 27 år och bor på landet. Han jobbar på daglig verksamhet och åker buss varje dag för att komma dit. Han älskar att skriva. Det här är en samling med 19 av hans dikter. Det handlar om känslor. Om att vara på sjukhus. Om sol, mörker, kärlek och hela livet. Lättläst.

MediaNr: CA34736

Åh, Lunargatan, noveller

av Viktoria Jäderling. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 3 min.Talbok med text.

Femton noveller som handlar om jakt och avrättningar, enorma bränder och extrem sexighet, om mödrar, falska mödrar, barnlösa mödrar - om magnifika misslyckanden och popens död..

MediaNr: CA34232

Det fria ordet, roman

av Johannes Klenell. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

Satirroman om välvillighet och handlingsförlamning. Jonas börjar som praktikant på mediehuset Det fria ordet. Här är man för allt som är bra, som demokrati och yttrandefrihet. Efter några framgångsrika år går verksamheten allt knackigare. Och medan förlagshuset vidtar allt mer desperata åtgärder för att rädda sin verksamhet tar sig Sverigedemokraterna in i riksdagen. Johannes Klenell, 1979-.

MediaNr: CA34493

Om sommaren

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 35 min.Talbok.

Den fjärde och sista av fyra årstidsböcker. Liksom i de tidigare böckerna om hösten, vintern och våren gör Knausgård nedslag i sin vardag. Det är en far som skriver för sin yngsta dotter, en slags kombination av dagbok och encyklopedi där små händelser väcker minnen om sommaren till liv. Det handlar om isbitar, måsar, mjölkört, sommarregn, sniglar, skum och cirkus.

MediaNr: CA34099

Vit fjäril, dikter

av Un Ko. Inläst av Bruno Årfors. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

Dikter i urval av den sydkoreanske författaren Ko Un, 1933-. Här finner vi prov på hans varierade lyrik. Ko Un blev under Koreakriget buddhistisk munk och har länge varit aktiv i kampen för demokratiska rättigheter i Sydkorea. Han omnämns ofta som en kandidat till nobelpriset. Urval och tolkning är gjord av litteraturvetaren och översättaren Sun-Kyoung Choi.

MediaNr: CA34298

De sista indianerna

av Marie-Hélène Lafon. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 17 min.Talbok med text.

Syskonen Marie och Jean bor kvar i de döda föräldrarnas gård på den franska landsbygden. Livet är glädjelöst och lantbruket nedlagt. Hos grannarna däremot, där lever lantbruket och det finns hopp om framtiden. Genom sitt fönster följer Marie grannarna genom livet. När hon och brodern en dag är borta kommer de inte lämna några spår efter sig. M.H.L., 1962-, fransk författare.

MediaNr: CA34392

På drift, roman

av Marianne Lindberg De Geer. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Romandebut av konstnären Marianne Lindberg De Geer, 1946-. I berättelsens centrum står tonåriga Mona. Läsaren får följa henne på en svår resa från barndom till vuxenblivande. När Monas pappa tar livet av sig rasar hela familjen, situationen i skolan blir ohållbar och Mona ger sig ut på en resa i Europa där hon möter män, men ingen av dom är Mick Jagger.

MediaNr: CA34258

Våldets historia

av Édouard Louis. Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 6 min.Talbok med text.

När Édouard vandrar hemåt i Paris får han sällskap av en ung man och de tillbringar natten tillsammans. Men det som börjar som kärlek slutar i våldtäkt och mordförsök. Efteråt ska Édouard återberätta om vad som hände. Men kan han någonsin äga sin egen historia? Med förgreningar i hans barndom, rasism, fattigdom och begär framträder också historien om det våld som genomsyrar vår vardag. Uppmärksammad roman av E.L., 1992- , fransk författare.

MediaNr: CA34649

Hjärterum, den fjärde och sista boken om Kouplan

av Sara Lövestam. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

Fjärde delen i serien om Kouplan som börjar med Flicka försvunnen. Kouplans liv har blivit bättre - han har fått uppehållstillstånd i Sverige, han har en bostad och gör praktik på ett bibliotek. Men han är inte lycklig. Han tänker på sin bror, Nima som är försvunnen. För att leta spår går Kouplan till Azads grill där många papperslösa arbetar. Men ingen där vill prata. En av arbetarna har blivit mördad och de kan inte gå till polisen. Lättläst.

MediaNr: CA34150

En sång för de döda

av Stuart MacBride. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 18 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om polisen Ash Henderson som börjar med Hälsning från de döda. Fyra kvinnor hittas mördade, alla fyra har en plastdocka insydd i magen. De makabra morden upphör plötsligt och utredaren Ash Henderson lyckas inte hitta den skyldige. Åtta år senare hittas ännu en kvinna mördad och Ash ser en möjlighet till upprättelse. S.M., 1969- , skotsk författare.

MediaNr: CA33983

Tornet och fåglarna

av Ellen Mattson. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 30 min.Talbok med text.

En historisk roman som utspelar sig på Marstrand 1719. Sverige är i krig med Danmark. Henrich Danckwardt som har befäl över Karlstens fästning vet att danskarna kommer att bli övermäktiga. Efter fyra dagars strid kapitulerar han. Men varför så snart, när det fanns mat och ammunition på fästningen? Ellen Mattson ger liv åt Danckwardt och skildrar hans pressade och ansvarstyngda situation på en fästning under brinnande krig.

MediaNr: CA34261

Coffin Road

av Peter May. Inläst av André Nilsson. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Kriminalinspektör George Cann korsar Atlanten till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. En man har hittats ihjälslagen på samma klippa. I sitt flickrum i Edinburgh sitter tonåriga Karen Fleming och grubblar över vad som hände hennes döde far, en framstående vetenskapsman.

MediaNr: CA34242

Långt fall

av Denise Mina. Inläst av Mallika Giarimi. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Fristående kriminalroman av den populära författaren Denise Mina. Berättelsen är baserad på den verkliga historien om en av Skottlands mest ökända seriemördare. 1957 anklagas affärsmannen William Watt för morden på sin fru, dotter och svägerska. Men så hör en man av sig som säger sig veta vem den verklige mördaren är. Men är den här mannen verkligen pålitlig och vem är skyldig till vad?.

MediaNr: CA34487

Maj, en kärlek

av Jan Myrdal. Inläst av Ingemar Nygren. 15 tim, 9 min.Talbok med text.

Handlingen utspelas på 1950-talet i Sverige och Europa. Jan Myrdals möte med den yngre kvinnan Maj innebär början till ett passionerat, närmast besatt förhållande och äktenskap under fem år. Det är en politiskt turbulent tid med Koreakrig och Ungern-kris. Med nerv och hetta borrar sig författaren ner i ett förflutet då och förmedlar med oförfärad sanningshalt hur det var att leva just i detta 50-tal. Jan Myrdal, 1927-.

MediaNr: CA34471

Förtvivlan

av Vladimir Nabokov. Inläst av Malmkvist. 9 tim, 48 min.Talbok med text.

Hermann är en misslyckad affärsman som egentligen hellre skulle vilja vara författare. En dag träffar han en dubbelgångare på en skogspromenad. De är lika som bär och Hermann blir fascinerad. Fascinationen övergår i besatthet och i en idé om ett brott. I romanens dråpliga skrattspegel förväxlas idéer om mordet som konst och konsten som mord. Roman som V.N., 1899-1977, först skrev på ryska 1934 och sedan själv reviderade på engelska 1965.

MediaNr: CA28353

Genomskinliga ting

av Vladimir Nabokov. Inläst av Jens Malmkvist. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

Förlagsredaktören Hugh Person har ett komplext förhållande till nuet, minnet och till Schweiz. Under ett besök i landet dör hans far och när Hugh återvänder decennier senare blir han ödesdigert förälskad i Armande. Han upplever mord och galenskap men återvänder så småningom för en uppgörelse med det förflutna. Denna översättning av Aris Fioretos är den första på svenska. V.N., 1899-1977, rysk författare som levde större delen av sitt liv i exil.

MediaNr: CA34444

1793

av Niklas Natt och Dag. Inläst av Christer Modin. 13 tim, 46 min.Talbok med text.

Året är 1793. Sverige styrs med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Ingen litar på någon. I oktober hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Trots att Cecil Winge vid Stockholms poliskammare är dödsmärkt av lungsoten åtar han sig att lösa mysteriet med Fatbursliket. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter vars trådar leder högt upp i samhällets topp. Historisk deckare.

MediaNr: CA34616

Sista gästen

av Andreas T. Olsson. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 34 min.Talbok med text.

Absurdistisk roman om mänsklig besatthet. Hela Thomas Rapps liv kretsar kring restaurang KB där han arbetar. Alla gäster får hans odelade uppmärksamhet. Särskilt uppmärksam är han mot Sara och Henrik - Thomas Rapp är som förälskad. När gästerna börjar återvända efter sina semesterresor ökar hans nervositet. Thomas Rapp börjar förlora greppet, tänk om Sara och Henrik inte kommer tillbaka? Romandebut av Andreas T. Olsson, 1979-, skådespelare.

MediaNr: CA34491

Den svarta boken

av Ian Rankin. Inläst av Anders Palm. 11 tim, 38 min.Talbok med text.

Kriminalroman med kommissarie John Rebus i Edinburgh. En av Rebus kollegor blir brutalt överfallen och upp rullas en historia som innehåller allt från en hotellbrand till en oidentifierad kropp och en sedan länge bortglömd natt av skräck och mord. Det är nu upp till Rebus att få ihop bitarna i detta förvirrade pussel, men han tvekar. Vore det inte bättre om gåtan förblev olöst?.

MediaNr: CA34571

En vilsen själ

av Göran Redin. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Lövberga som börjar med Ett fjärran krig. Syskonen på Lövberga hyser stora förhoppningar om att kunna dra fördel av sin vänskap landets mäktigaste män. Men livet bjuder på överraskningar i form av såväl kärlek som tragedi och på kontinenten rasar kriget vidare. Romanserie som utspelar sig i stormaktstidens Sverige.

MediaNr: CA34361

God morgon

av Susanne Ringell. Inläst av Charlotta Haldén. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

En novellsamling med paret Pascal och Claire som sammanhållande länk. Det handlar om kärleken, livet, döden och en hel del om hemlängtan. Susanne Ringell, 1955-, finlandssvensk författare och dramatiker.

MediaNr: CA34439

Bara för dig

av Nora Roberts. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 43 min.Talbok med text.

Lee Radcliffe lever för sitt arbete på tidningen. En dag får hon chansen till ett riktigt scoop. Den skygga författaren Hunter Brown ska föreläsa på en författarkonferens och Lee åker dit. För att komma Hunter Brown in på skinnet låtsas hon vara författare - men Hunter låter sig inte luras. Han går till slut med på en intervju, under vissa, mycket speciella, förutsättningar.

MediaNr: CA34301

Skuggan av tvivel

av Peter Robinson. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 30 min.Talbok med text.

Sextonde boken på svenska om kriminalkommissarie Alan Banks. Vad som skulle ha varit den första dagen i Lauras och Benjamins gemensamma liv blir istället den sista. Efter en intensiv jakt på förövaren verkar det som att rättvisan segrat. Men kriminalkommissarie Alan Banks plågas av en känsla av ovisshet och börjar gräva djupare i morden. När han äntligen närmar sig den chockerande sanningen är det nästan för sent.

MediaNr: CA34260

Samtal med vänner

av Sally Rooney. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 42 min.Talbok med text.

Frances är en 21-årig student i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra Bobbi. Under en poesikväll träffar de fotografen Melissa och hennes man, skådespelaren Nick. De är några år äldre och Frances får allt svårare att värja sig mot deras sofistikerade liv. En ironisk flirt med Nick leder snart till en djupare relation. Ett skådespel med skiftande lojalitet byggs upp mellan de fyra. S.R., 1991- , irländsk författare.

MediaNr: CA34841

Spel

av Anna Roos. Inläst av Marianne Engström. 7 tim, 34 min.Talbok med text.

Sol och Gustav är tvillingar men har växt upp åtskilda. Gustav har bott hos pappan på Lidingö och Sol har bott hos den instabila mamman. Som vuxen lämnar Sol Sverige utan en tanke på att återvända. Men så hittas Gustav död och Sol åker hem. I korridoren på Handelshögskolan träffar hon studenten Erik. Han har en likadan tatuering som hennes bror. Vad har egentligen hänt med Gustav? I jakten på svar tvingas Sol omvärdera sin syn på brodern.

MediaNr: CA34391

Den osannolika kärleken

av Hannah Rothschild. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 11 min.Talbok med text.

Annie McDee är hårt prövad. Hon lever ett ensamt liv i London - lämnad av sin pojkvän och ett jobb som är ett rent helvete. När hon en dag köper en gammal målning på loppis vet hon inte vad som väntar. Tavlan som nu står på hennes spiselkrans är ett sedan länge försvunnet mästerverk med namnet Den osannolika kärleken. Snart befinner sig Annie i en farlig härva intriger bland skrupellösa samlare som gör vad som helst för att få tag i tavlan.

MediaNr: CA34186

Den yttersta lyckans ministerium

av Arundhati Roy. Inläst av Helena Gripe. 17 tim, 13 min.Talbok med text.

En roman om kärlek, en kärlek som är så stor att inget annat spelar någon roll. Vi reser genom Indien, från Delhis trängsel till de höga bergen i Kashmir. Under resans gång möter vi Anjum som en gång hette något helt annat. Hon bor mellan två gravstenar och hos henne samlas samhällets utstötta. Arundhati Roy, 1961, indisk författare och fredsaktivist som tidigare skrivit den prisbelönade boken De små tingens gud.

MediaNr: CA34256

Mördande oskuld

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 1 min.Talbok.

Del 19 i serien Legenden om Ljusets rike som börjar med Viskningen. Mäktiga och onda makter motarbetar Ljusrikets kamp för att rädda Jorden. De har i sin besittning ett virus som kan utplåna allt liv, och de har fört bort häxmästaren Móri och Berengaria. Armas vill inget annat än att rädda Berengaria och framstå som en hjälte i hennes ögon. Tyvärr är han utvald till att beskydda Lissa - en bortskämd och näsvis flicka som dessutom är narkoman.

MediaNr: CA34448

Världen utan dig

av Jill Santopolo. Inläst av Charlotta Haldén. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

En roman om kärlek, drömmar, svek och försoning. Lucy och Gabe träffas den 11 september 2001. De blir genast vansinnigt förälskade. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. De vill göra skillnad, på olika sätt. Deras förhållande blir en berg- och dalbana och medan Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär i New York.

MediaNr: CA34490

Blodsleken, roman

av Roberto Saviano. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 1 min.Talbok med text.

Första delen i romanserien Camorrans barn. Ett gäng unga pojkar drar genom Neapels gränder på sina skotrar med pistoler och automatvapen i högsta hugg. De är den neapolitanska maffian, Camorrans, barnsoldater och deras enda ambition är att skaffa sig status, pengar och makt. En skrämmande berättelse om gränslöshet och våld. Roberto Saviano, 1979- , italiensk journalist och författare som tidigare skrivit Gomorra.

MediaNr: CA34619

Druiderna

av Simon Scarrow. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 14 i Silverörnserien som börjar med Legionären. Understödda av druiderna förbereder sig de västra stammarna för strid. Centurionen Macro stannar kvar på det befästa fortet samtidigt som prefekten Cato ger sig ut i bergen för att krossa druidernas fäste, en gång för alla. Det kalla klimatet sätter dock käppar i hjulet för de romerska trupperna och på fortet blir Macro blir alltmer rastlös. Vad är det för lömska planer druiderna dragit upp?.

MediaNr: CA34220

Pappas pojke, [kriminalroman]

av Emelie Schepp. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 55 min.Talbok med text.

Fjärde boken med åklagaren Jana Berzelius. En sexårig pojke ringer ett förtvivlat samtal till sin pappa. Någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Efter samtalet försvinner pojken spårlöst. Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen och ju längre hon gräver i fallet, desto mer personligt berörd blir hon. Ingen tid går att förlora i sökandet efter den lille sexåringen. Men vad har den häktade Danilo Peña med saken att göra?.

MediaNr: CA34560

I maktens öga

av Per Schlingmann. Inläst av David Zetterstad. 10 tim, 46 min.Talbok med text.

Per Schlingmann är före detta moderat partisekreterare. Han har här skrivit en roman om spelet bakom politikens välordnade kulisser. Vi får följa en smutsig maktkamp mellan två ministrar som båda vill ta över när statsministern väntas avgå, mitt under Almedalsveckan på Gotland. Medierna kokar och journalisterna följer minsta darrning. Men hur vet man egentligen vad som är sant och vad som är falskt?.

MediaNr: CA34206

Vi ses i Disneyland

av Erika Scott. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 5 min.Talbok med text.

Debutroman av journalisten Erika Scott, 1965-. Vi befinner oss i Stockholm i nutid när huvudpersonen Emma, som har familj och ett bra jobb på ett på produktionsbolag, drabbas av cancer. Emma klarar inte av att berätta om sin sjukdom, varken på jobbet eller för familjen utan söker stöd hos sitt ex. En roman om vad som händer med människor när livet ställer ultimatum.

MediaNr: CA34422

Leva eller dö

av Anne Sexton. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 42 min.Talbok med text.

Leva eller dö belönades med Pulitzerpriset 1966 och är den första hela diktsamling av Anne Sexton som ges ut på svenska. Hon själv beskrev samlingen som "en feberkurva över ett svårt fall av melankoli". I dikterna tematiseras en vacklan mellan dödsdrift och livslängtan. Anne Sexton, 1928-1974, amerikansk poet.

MediaNr: CA34287

De fördärvade, [psykologisk thriller]

av Karin Slaughter. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 43 min.Talbok med text.

Året är 1974 och den nyutexaminerade Kate Morton har just börjat jobba vid polisen i Atlanta - en arbetsplats präglad av sexism och rasism. Vid sin sida har Kate kollegan Maggie Lawson som kommer från en polisfamilj och är van vid den hårda miljön. När ett polismord skakar staden exkluderas kvinnorna från utredningen. För att visa att de har vad som krävs funderar de på att starta upp en egen utredning. Men är de villiga att riskera allt?.

MediaNr: CA34187

Älska, glömma och förlåta

av Lori Nelson Spielman. Inläst av Aminata Grut. 11 tim, 46 min.Talbok med text.

Förlåtelsestenarna skickas med ett kedjebrev och två enkla uppmaningar: att förlåta för att därefter be om förlåtelse. Men Hannah Farr, programledare i New Orleans, nappar inte. Men när Hannahs vän Fiona Knowles, som skapat stenarna, är med i hennes tv-show, öppnar hon upp om de svåra konflikterna med sin mamma. Hannah inser att hon måste ta itu med relationen till mamman för att kunna leva ett liv där hon är sann mot sig själv.

MediaNr: CA34229

Jaktsäsong, hur hittar man kärleken bland sex, lögner och dvd-boxar?

av Mats Strandberg. Inläst av Anno Lindblad. 7 tim, 31 min.Talbok med text.

Melinda, 30 år, är på jakt efter en man att dela livet med. Men eftersom hon bara umgås med bögar som hänger på gayklubbar är det svårt. Hennes bästa vän Magnus längtar efter Svenssonliv - helst med vännen Sebastian som han är hopplöst förälskad i. Sebastian i sin tur är en framgångsrik författare som tycks leva ett perfekt liv. Debutroman. M.S., 1976-, har även skrivit Färjan och ungdomsböckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln. Detta är hans debutroman.

MediaNr: CA34523

Candelarias hus

av Julia Svanberg. Inläst av Mallika Giarimi. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Ellen lämnar Sverige för att bosätta sig på den colombianska landsbygden. Tillsammans med sin son flyttar hon in i ett hus hon fått överta från byäldstan Candelaria, här ingår också en liten kaffeodling. Ellen möter i Colombia en brutal vardag styrd av priset på kaffe och konflikten mellan gerilla och militär. Mitt i allt detta finns också en gemenskap som Ellen dock aldrig riktigt kan bli en del av. Julia Svanberg, 1982-.

MediaNr: CA34469

Den blå poetens kärlek, [en Nora Sand-deckare]

av Lone Theils. Inläst av Håkan Julander. 10 tim, 37 min.Talbok med text.

Den världsberömde diktaren Manash Ishmail har under sin flykt från Iran skilts från sin hustru Amina. Nu är hon försvunnen. Ishmail har vägrat intervjuer men ställer nu upp för tidningen Global under förutsättning att det är journalisten Nora Sund som gör intervjun. Det visar sig att han vill ha Noras hjälp för att hitta Amina. Sökandet för Nora till London och in i en mörk värld där ett människoliv inte är mycket värd. Andra boken om Nora Sund.

MediaNr: CA34577

Bröder

av Jonas Trolle. Inläst av Christer Modin. 11 tim, 0 min.Talbok med text.

Bröderna kallar sig fem kriminella killar från Jordbro. Rån, narkotika och beskyddarverksamhet hör till deras vardag. Alla drömmer de om den stora stöten och de riktigt stora pengarna. Bröderna bestämmer sig för att genomföra ett värdetransportrån och hela deras tillvaro ställs på spel. Jonas Trolle är polis och har tidigare skrivit boken Jakten på Kapten Klänning.

MediaNr: CA34205

Kanindansen, roman

av Rickard Törnkvist. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 5 min.Talbok med text.

Ruben Larsson, Creative Director på Grace Communication har gått in i väggen. Efter att ha slagit ihjäl en lemur på Skansen hamnar han på psyket. Han inser att man kan inrätta en ny tillvaro där, långt från reklamvärldens uppskruvade tempo. Det verkar som han slunkit genom ett hål för de normala reglerna gäller inte längre. Ruben ser kaniner dansa på gårdsplanen och han träffar Bengtson, en liten sjuk tomte. De ger sig ut på en resa genom Sverige.

MediaNr: CA34055

Jakobs stege

av Ljudmila Ulitskaja. Inläst av Döbling. 22 tim, 55 min.Talbok.

Rysk familjekrönika som spänner över hundra år. I centrum står Jakov Osetskij, en intellektuell konstälskare född i en judisk Kievfamilj i slutet av 1800-talet, och hans barnbarn Nora, en egensinnig scenograf som tidigt väljer sin egen väg genom livet. De möts bara en gång, på 1950-talet, när Jakov besöker sonen efter en lägervistelse. Det sanna mötet sker först när Nora ärver en korg med hans brev och får läsa KGB:s hemliga akter.

MediaNr: CA33946

Sommaren, syster

av Jerker Virdborg. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

En spänningsroman om syskonkärlek. Berättelsen tar sin börjar under en ovanligt vacker sommar, i centrum står syskonen Anna och Erik. De lever i en farlig tid. Vägspärrar hindrar människor att röra sig fritt och miliser kontrollerar landet. Den handlingskraftiga Anna tvingas ge sig av tillsammans med sin tafatte lillebror, och de ska komma att betala ett högt pris för sina liv.

MediaNr: CA34263

När mandelträden blommar

av Sara Wadell. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med I samma båt. Leila ska gifta sig med sin pojkvän Jonas. Det är en stor händelse för hennes pappa Hassan. Han kommer från Iran och nu börjar han planera ett stort persiskt bröllop. Men Jonas och Leila lyssnar inte på hans goda råd och Jonas mamma Marianne vill ordna ett svenskt bröllop. Hassan blir rasande och Marianne är lika arg. Går det att ordna ett bröllop som passar alla? Svårighetsgrad nivå 1 med många illustrationer. Lättläst.

MediaNr: CA34731

När mandelträden blommar

av Sara Wadell. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med I samma båt. Leila ska gifta sig med sin pojkvän Jonas. Det är en stor händelse för hennes pappa Hassan. Han kommer från Iran och nu börjar han planera ett stort persiskt bröllop. Men Jonas och Leila lyssnar inte på hans goda råd och Jonas mamma Marianne vill ordna ett svenskt bröllop. Hassan blir rasande och Marianne är lika arg. Går det att ordna ett bröllop som passar alla? Svårighetsgrad nivå 2. Lättläst.

MediaNr: CA34732

Den underjordiska järnvägen

av Colson Whitehead. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 11 min.Talbok med text.

Cora är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut rymmer hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig. Vinnare av Pulitzerpriset 2017 och National book award 2016.

MediaNr: CA34231

Fångad

av Meredith Wild. Inläst av Qina Hermansson. 9 tim, 22 min.Talbok.

Andra delen i Hacker-serien som börjar med Utvald. Erica Hathaway har allt hon någonsin önskat sig. Karriären pekar spikrakt uppåt och kärlekslivet är intensivt. Men vem kan man egentligen lita på i en värld där det enda som räknas är framgång? Ericas förflutna gör sig påmint och hon måste fatta ett livsavgörande beslut. M.W., amerikansk författare som skriver i genren romance.

MediaNr: CA34446

Det finns inga monster

av Liselott Willén. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 26 min.Talbok med text.

Alice ska snart ta studenten då hon får ett sammanbrott. För att få lugn och ro flyttar hon med sin mamma ut till familjens hus vid havet. De har inte besökt huset på tio år och de tänker att miljöombytet kan göra Alice gott. Men de välbekanta omgivningarna väcker något mörkt inom Alice, och hennes tillstånd förvärras. Hon börjar minnas den där dagen för länge sedan då hennes pappa försvann. Psykologisk spänningsroman som utspelar sig på Åland.

MediaNr: CA34343

Personligt

av Virginia Woolf. Inläst av Mallika Giarimi. 3 tim, 54 min.Talbok med text.

Samling av personliga texter av den engelska författarinnan Virginia Woolf, 1882-1941. Hos henne finns inga vattentäta skott mellan dagbok, brev, essä och roman. Oavsett om hon skriver om fadern Leslie Stephen, om sina tankar om fred mitt under en lufträd eller om en döende mal i en fönsterruta, gör hon det med samma klarhet och skärpa - och framför allt med den personliga blick och det mänskliga och litterära engagemang som är hennes signum.

MediaNr: CA34054

En sista semester

av Michael Zadoorian. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Ett äventyr längs Route 66 i USA tillsammans med det gamla paret Ella och John. De har levt tillsammans i 60 år och det har varit ett underbart liv. Nu har båda drabbats av sjukdom, hon har cancer och han Alzheimer. De bestämmer sig för att ge sig ut på en sista resa tillsammans, packar husbilen och rymmer från sina kontrollerande barn. Under resans gång blandas skratt med gråt när Ella och John ser tillbaka på sitt gemensamma liv.

MediaNr: CA34344

Green girl

av Kate Zambreno. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Hyllad roman som fått epitetet en modern feministisk klassiker. Den unga amerikanskan Ruth bor i London och jobbar på parfymavdelningen på "Horrids". Hon har känslan av att hela tiden vara iakttagen och befinna sig i en film, istället för verkliga livet. Men hon gör allt för att spela rollen perfekt, trots att hon vacklar mellan alienation och intensiv närvaro. Kate Zambreno, 1977-, amerikansk författare.

MediaNr: CA34416

Pengar, roman

av Émile Zola. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 46 min.Talbok.

Roman från 1891 om finansvärlden i 1860-talets Paris. Tiden präglades av börsspekulationer och romanens huvudperson, Artistide Saccard, har genom misslyckade affärer kommit att bli utblottad. Romanen är en del i en tjugo delar lång romansvit där Émile Zola, 1840 - 1902, genom olika fiktiva personer, kritiskt skildrar det franska samhället under det andra kejsardömet. Zola betraktas som naturalismens centralgestalt.

MediaNr: CA34389

Facklitteratur

Religion

Nya testamentet och Psaltaren, svenska folkbibeln 2014

Inläst av Kristina Bäckman. 52 tim, 45 min.Talbok.

Svenska folkbibeln är en modern och grundtexttrogen översättning av Bibeln och utgår från övertygelsen att Bibeln är "utandad av Gud". I denna reviderade utgåva har denna strävan tagit ytterligare ett steg och många verser har stramats upp för att närmare följa grundtextens ordalydelse. Även noterna har utökats för djupare förståelse. Exempel på nya nottyper är inledningsnoter, biografiska notiser och hänvisningar till relaterade bibeltexter.

MediaNr: CA33099

'Abdu'l-Bahás skrifter i urval

av 'Abdu'l-Bahá. Inläst av Ingemar Nygren. 17 tim, 28 min.Talbok.

'Abdu'l-Bahá, 1844-1921, var son till bahá'í-trons grundare Bahá'u'lláh. A. föddes i Persien och följde sin far i landsförvisning. Större delen av sitt liv satt han fängslad i Palestina. A. gav andlig vägledning till människor oavsett social status, och hade kontakter med människor i hela världen. Denna samling består av sammanlagt 237 av hans texter - främst brev. De behandlar livets alla frågor med utgångspunkt från bahá'í-tron.

MediaNr: CA33323

Fátima, 100 år av pilgrimsfärder

av Luca Cesarini. Inläst av Bo Green. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

År 1917 hävdade tre herdebarn i den portugisiska byn Fátima att de sett syner av jungfru Maria. De blev inte tagna på allvar, men ryktet skapade oro ända upp i landets antiklerikala regering. Synerna fortsatte och kulminerade när 70 000 människor upplevde ett förannonserat underverk. Det ledde till väckelse i hela landet. Idag har byn utvecklats till en av världens största vallfartsorter. Boken berättar både om händelserna 1917 och dagens Fátima.

MediaNr: CA34320

När allt rasar samman, innerliga råd för svåra stunder

av Pema Chödrön. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

P.C., 1936- , är en amerikansk, buddhistisk nunna. Med utgångspunkt i traditionell buddhistisk undervisning berättar hon om hur man kan ta sig an lidande på ett sätt som ger verklig och bestående förbättring. Det handlar bland annat om att använda smärtsamma känslor för att utveckla vishet och mod, att finna sätt att kommunicera mer innerligt och att förändra negativa tankemönster. Hon menar att sanningen och kärleken kan finnas mitt i kaoset.

MediaNr: CA34051

Gud i verkligheten, möte med K. E. Løgstrup, Emilia Fogelklou och Ignatius av Loyola

av Eva Cronsioe. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 47 min.Talbok.

Journalisten och prästen E.C. bjuder in den katolske mystikern och ordensgrundaren Ignatius av Loyola, teologen och kväkaren Emilia Fogelklou och den lutherske religionsfilosofen och etikern K E Lögstrup till ett samtal. I mötet mellan deras livserfarenheter och sätt att förstå den kristna tron öppnar sig ett landskap, där vägen leder bort från debatternas polariserande utsiktspunkter och rakt in i den vardagliga verklighet vi alla lever i.

MediaNr: CA33844

Imamen, kuppen och tjänarna, Gülenismen och Turkiet

av Klas Grinell. Inläst av Jens Jacobson. 8 tim, 2 min.Talbok.

I svensk media framställs president Recep Tayyip Erdogan som den som står bakom landets alltmer auktoritära utveckling. I Turkiet anser man istället att det är imamen Fethullah Gülen och Gülenrörelsen som påverkat utvecklingen. Författaren försöker reda ut alla de anklagelser som riktats mot rörelsen i Turkiet. Boken ger en bred presentation av Gülens författarskap och Gülenrörelsens globala verksamhet samt Turkiets politiska historia.

MediaNr: CA33872

Sikherna och deras värld

av Pär Jansson. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 48 min.Talbok med text.

En bok om religionen sikhism, som grundades av Guru Nanak Dev på 1500-talet. Sikhismen har sina flesta anhängare i Indien, ett land författaren P.J. har skrivit flera böcker om tidigare. I boken skildras bland annat sikhernas historia, deras roll i Indien, religionens ursprung och hur den utövas. Sikherna och deras värld är den första boken på svenska om sikhismen.

MediaNr: CA34278

"Den himmelska passionen", om mänskliga relationer och gudsrelationen

av Maj-Lis Palo. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 11 min.Talbok.

Uppföljare till boken Sommarsvalor och vintermesar. Även denna bok handlar om att leva i den laestadianska väckelserörelsen i nutid. Texten består av utvidgade föreläsningar som behandlar synen på familjerelationer, närmare bestämt mellan man och kvinna samt synen på barnuppfostran. Utöver detta tar författaren upp bibelsyn och gudsuppfattning. Bokens titel är ett citat från Lars Levi Laestadius.

MediaNr: CA33638

68-kyrkan, svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989

av Johan Sundeen. Inläst av Inga Pyk. 36 tim, 54 min.Talbok.

J.S., idéhistoriker, har gjort en omfattande studie över svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989. Under det röda decenniet, 1965-1975, gjorde en krets teologer gällande att kristendomen och marxismen skulle ses som andliga kusiner. Från predikstolar och i lärosalar förkunnades att Jesus var socialist och att kristendomen är en inomvärldslig protestyttring med de förtrycktas befrielse som sitt mål.

MediaNr: CA34085

Filosofi och psykologi

Lejonagendan, framgångsrikt ledarskap genom stark hälsa och mental träning

av Cecilia Duberg. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 49 min.Talbok med text.

Cecilia Durberg, legitimerad psykolog specialiserad på ledarskap och mental träning, anser att alla är ledare. Boken består av 8 mentala förmågor och föreslår att framgångsrikt ledarskap, stark hälsa och personlig utveckling kommer från samma källa, som varken kan eller bör separeras. När hälsan och den mentala aktiviteten ökar kan man välja ett liv där man växer av utmaningarna i stället för att bli överkörd av dem.

MediaNr: CA34686

Compassion, medkänsla med dig själv och andra

av Helena Fogelberg. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 58 min.Talbok.

Här förklaras varför vi behöver medkänsla istället för självkritik. Psykologiska teorier som anknytningsteori och affektteori varvas med praktiska övningar för att utveckla den medkännande förmågan.

MediaNr: CA35011

Den banala godheten, mångkultur, integration och svenska värderingar

av Ann Heberlein. Inläst av Elisabet Lindberg. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

Debattinlägg av Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik. Hon hävdar att Sverige länge har präglats av en så kallad banal godhet och att den genomsyrat hela vårt samhälle. Författaren menar att Sverige behöver en grundlig diskussion om värderingar, normer och principer. Vi behöver återupprätta ett samhällskontrakt där varje vuxen individ betraktas som fri och ansvarig för sin försörjning, sina handlingar och sitt liv.

MediaNr: CA34036

Tid att leva, ett tioveckors program för stresshantering med ACT och medveten närvaro

av Fredrik Livheim. Inläst av John Sundin. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Med hjälp av ACT (Acceptance and Commitment Thearpy) har D.E., leg. psykolog och B.H., journalist, lagt upp ett program att följa vecka för vecka. Tanken är att programmet ska hjälpa läsaren att hantera ofrånkomlig stress och förända den stress som går att påverka. När kraven är många är det lätt att prioritera "måsten" och glömma bort sådant som fyller på energi - vänner, familj och roliga saker. Risken är då att tid för återhämtning glöms bort.

MediaNr: CA33875

You go girl, att våga lämna kränkande kärleksrelationer

av Karin Nordlander. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

En handbok för personer som befinner sig i en kränkande kärleksrelationer. Boken sätter ljus på varför vissa personer hamnar i den ena destruktiva relationen efter den andra, och tipsar om vad man kan göra för att bryta mönster och istället skapa kärlek man mår bra av. Boken består av tre delar - Om kränkande kärleksrelationer och varför du hamnade där, En handbok i att gå sin väg och Den helande processen. L.N., journalist och K.N., terapeut.

MediaNr: CA33900

Prometheus och dryaden, människan, naturen, tekniken och etiken

av Nils Uddenberg. Inläst av John Sundin. 10 tim, 26 min.Talbok.

En bok om människors tankar om naturen förr, nu och i framtiden. Nya biologiska kunskaper innebär möjligheter för sjukvård, industri och jordbruk, men samtidigt är många skrämda. Kommer den ekologiska balansen att sättas ut spel? Hotas den humanistiska människosynen och demokratin? Boken är skriven 1990 och är en rapport från projektet "Biosamhället". N.U., 1938-, svensk författare och läkare som tilldelades professors namn år 2000.

MediaNr: CA34470

Uppfostran och undervisning

Cirkelledare i ABF, gör en annan värld möjlig

Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 40 min.Talbok.

MediaNr: CA35010

Franska barn kastar inte mat, hemligheterna som gör dina barn matglada, självständiga och nyfikna

av Pamela Druckerman. Inläst av Anna Westberg. 12 tim, 48 min.Talbok med text.

Den amerikanska journalisten och mamman Pamela Druckerman har här skrivit en humoristisk guide till hur fransmän lyckas få sina barn att sova bra, älska mat och vara trygga i sig själva. Författaren bor själv i Paris med sina tre barn och har i åratal studerat sina franska vänner och grannar på nära håll. Med självdistans och kvickhet beskriver hon sitt liv och grunderna i franskt föräldraskap.

MediaNr: CA33904

Textsamtal & bildpromenader

av Anne-Marie Körling. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

Texter och bilder finns överallt - i undervisningen är de i centrum. Skönlitteratur och faktatexter, konstverk och dokumentära bilder bjuder in till oväntade upptäckter och fördjupade samtal. Handbok för lärare hur man använder text- och bildsamtal i undervisningen. Med frågor kopplade till ett rikt urval av texter och bilder ger den underlag till undervisning. A.-M.K., lärare, föreläsare och Sveriges läsambassadör 2015-2017.

MediaNr: CA34052

Nyanlända elever, undervisning, mottagande och flerspråkighet

av Sara Persson. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 54 min.Talbok med text.

För nyanlända elever är skolan av stor betydelse, förutom lärande och kunskap ger skolan trygghet, stabilitet och leder till kompisrelationer. Det konstaterar Sara Persson som är lärare i svenska och svenska som andra språk. Hon beskriver här också olika strategier och undervisningsmetoder för att nyanlända elever snabbt ska utveckla ett funktionellt vardagsspråk. Boken vänder sig till de som arbetar i årskurserna 1-6.

MediaNr: CA34277

Talrädsla i skolan, att förstå och hjälpa elever som inte gillar att tala

av Daniel Sandin. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Det finns undersökningar som visar att nästan 20 procent av elever i högstadiet och gymnasiet är talrädda, något som kan komma att påverka skolresultaten. I den här boken förklarar läraren Daniel Sandin hur man kan förstå psykologin bakom talrädsla och presenterar en hel del råd och tips på hur man kan arbeta med dessa elever på ett konstruktivt sätt. Boken vänder sig till de som arbetar i skolan och möter elever med talrädsla.

MediaNr: CA34275

Litteraturvetenskap

Vilhelm Moberg och radion, dramatikern och den obekväme sanningssägaren

av Göran Elgemyr. Inläst av Martin Gribbe. 7 tim, 7 min.Talbok.

Vilhelm Moberg hade under hela sitt liv ett komplicerat förhållande till radion. Han skrev många radiopjäser som fick ett positivt mottagande. Men på 1950-talet riktade han stark kritik mot Radiotjänst/Sveriges radio för att de ignorerade de rättsskandaler - Kejne-, Haijby-, Uman- och Sellingaffärerna - som han var engagerad i. Här återges bland annat brev som Moberg skrev till radiochefen Olof Rydbeck - upprörda, fordrande och kompromisslösa.

MediaNr: CA34674

Under tidens yta, en annorlunda svensk poesihistoria

av Jonas Ellerström. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

En annorlunda svensk poesihistoria där J.E. - författare, översättare och förläggare - lyfter fram ett 70-tal okända diktsamlingar från 1900-talet. Han anser att den traditionella litteraturhistorien är ett grovmaskigt nät som bara lyfter fram ett par namn ur varje författargeneration. Men utan bredd skulle ingen höjd existera. Den här presentationen visar den svenska poesins förbluffande variation och rikedom.

MediaNr: CA34535

Den långa dagen, texter om en verklighetskris

av Bo Gustavsson. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 0 min.Talbok.

Tredje essäboken i en trilogi där de övriga delarna heter Det stora okända och Det nya nuet. Texterna handlar om en verklighetskris som är både samtida och tidlös. Alltsedan väggmålningarna i stenåldersgrottan i Altamira i Spanien har människan på olika sätt och med olika medel föreställt sig förhållandet till världen. Lärda och djupsinniga essäer som behandlar myter, religion, filosofi, politik, konst, vetenskap och teknologi.

MediaNr: CA34723

Författarna och staden, Örebro - 750 år i litteraturen

av Astrid Lindén. Inläst av Malin Frieberg. 25 tim, 45 min.Talbok.

MediaNr: CA35097

Att återvända

av Hisham Matar. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

När Hisham Matar är 19 år gammal kidnappas hans far och förs till ett ökänt libyskt fängelse. Far och son återses aldrig mer. När Muammar Gaddafi störtas 20 år senare, under den arabiska våren 2011, återvänder Matar till hemlandet efter en lång tid i exil. Han berättar om sin kamp för att få veta vad som hände hans far och för ett nytt Libyen. H.M., 1970-, har tidigare skrivit romanen Analys av ett försvinnande.

MediaNr: CA34374

Konst, musik, teater och film

Ringen, om Richard Wagner och Nibelungens ring

Inläst av David Zetterstad. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Richard Wagners operatetralogi Nibelungens ring uruppfördes sin helhet första gången 1876 i Bayreuth. Svensk premiär på hela cykeln var 1907 på Kungliga Operan. Denna antologi innehåller texter om Ringen ur olika perspektiv. Här finns bland annat Wagners eget förord till textutgåvan av Ringen och en utförlig beskrivning av handlingen i de fyra delarna: Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Gudaskymning. Även notbilaga och tips på inspelningar.

MediaNr: CA33846

David Bowie, den sista intervjun och andra konversationer

av David Bowie. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 31 min.Talbok med text.

Åtta intervjuer och två samtal som gjordes mellan 1964 och 2006 med rockstjärnan David Bowie, 1947-2016. Vid den första intervjun vara han bara 16 år och hette fortfarande David Jones. På den tiden var han talesman för Föreningen för förhindrande av grymhet mot långhåriga män. Andra intervjuer är mer djupgående och fokuserar sig på hans musik- och filmkarriär. Även två intervjuer han själv gjort med en modedesigner och en bildkonstnär.

MediaNr: CA33955

Ann-Louise Hanson - kärlekens miljonär

av Ann-Louise Hanson. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 6 min.Talbok med text.

En biografi över sångerskan Ann-Louise Hanson. Här berättar hon själv om sin nästan 60 år långa karriär i musikbranschen. Vi får följa med från scendebuten som 6-åring, Vecko-Revyns talangtävling och engagemanget som landets yngsta vokalist i Burmans orkester, till visturné med Fred Åkerström och senare års samarbete med Lill-Babs och Siw Malmkvist. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34367

Absolut svensk, en ID-handling

av Soran Ismail. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

En fortsättning på tv-serien Absolut svensk. Komikern och skribenten Soran Ismail diskuterar identitet och intolerans i ett av världens mest toleranta länder. Hela sitt liv har han ställts inför frågan om han är kurd eller svensk. Men spelar det egentligen någon roll? Ismail besöker den irakiska delen av Kurdistan, varifrån hans föräldrar flydde, och där ISIS mördar och våldtar runt hörnet. Han ställer sig frågan: vad lever man egentligen för?.

MediaNr: CA34584

Romantiken kring Chopin

av Anne-Marie Riiber. Inläst av Jens Malmkvist. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Romantiserad biografi över Frédéric Chopin, 1810-1849, polsk tonsättare och pianist. Redan som ung kom Chopin till Paris, där han blev en omsvärmad och uppburen konstnär. Under sina sista år levde han tillsammans med författarinnan George Sand.

MediaNr: CA33843

Art, den institutionella konstteorin, konstnärlig kvalitet, den internationella samtidskonsten

av Lars Vilks. Inläst av Eva Sjöblom. 17 tim, 55 min.Talbok med text.

L.V., 1946- , konstnär och kritiker, var mellan 1997 och 2003 professor i konstteori vid konstakademin i Bergen. I denna bok utvecklar han sina tankar om den institutionella konstteorin, konstnärlig kvalitet och den internationella samtidskonsten. Utifrån den amerikanske filosofen George Dickies institutionella konstteori - "det som konstvärlden kallar för konst är konst" - behandlar Vilks frågor kring samtidskonstens identitet och funktion.

MediaNr: CA33966

Pepparn - en kulturell rebell

av Per Zetterlund. Inläst av Erik Björnfot. 2 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA35098

Arkeologi

Det medeltida Gotland, en arkeologisk guidebok

av Anders Andrén. Inläst av John Sundin. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

Guidebok över det medeltida Gotland. På ön finns fortfarande tydliga spår av en svunnen storhetstid då Gotland var centrum för handeln i Östersjön med vidsträckta kontakter i omvärlden. Här presenteras Gotlands alla välbevarade medeltida kyrkor och kloster, profana bostadshus och andra medeltidsminnen. Reviderad utgåva av bok som utkom 2011 med kompletteringar och rättelser. A.A., professor i arkeologi Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33984

Historia

Det röda och svarta spåret, den politiska extremismens Italien

av Anders Bergman. Inläst av Michael Borch. 12 tim, 28 min.Talbok med text.

A.B., historiker och expert på europeiska extremiströrelser, skriver om italienska fasciströrelser och vänsterrörelser under efterkrigstiden 1945-2009. Mellan 1969 och 1988 genomfördes närmare femtontusen attentat i Italien av vänster- och högerextrema organisationer och nätverk. Demokratin i landet hotades och samhällsreformeringen blockerades av dessa "röda" och "svarta" grupper.

MediaNr: CA32536

Ung på 70-talet. Metod/studiehandlening.

av Tomas Ekman. Inläst av Katarina von Wachenfeldt. 0 tim, 32 min.Talbok.

Studiehandledning innehållande tankar och idéer tänkta som inspiration för att arbeta med boken "Ung på 70-talet".

MediaNr: CA35019

Ung på 70-talet. [Textbok].

av Tomas Ekman. Inläst av Katarina von Wachenfeldt. 6 tim, 11 min.Talbok.

Personlig betraktelse över 1970-talet, årtiondet då det omstörtande 60-talet glidit över i allt mer stelbent radikalism där det gällde att vara mest vänster, samtidigt som de borgerliga partierna lyckades bryta socialdemokratins långa monopol på regeringsmakten. Årtiondet då proggen var det som gällde samtidigt som ABBA och diskomusiken slog igenom.

MediaNr: CA35020

Syriza och den grekiska våren

av Ellen Engelstad. Inläst av Bo Green. 11 tim, 52 min.Talbok med text.

Den norska journalisten Ellen Engelstad skildrar hur det lilla vänsterpartiet Syriza på bara några år blev det största partiet i Grekland. I januari 2015 vann Syriza det grekiska parlamentsvalet och efter det följde några dramatiska månader i Grekland och i EU. Det vänsterradikala partiet Syriza hade vunnit makten, men skulle partiet klara att lyfta Grekland ur finanskrisen som det hade lovat?.

MediaNr: CA34360

Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin, dagarnas nyheter 1 april - 9 maj 1945

av Yvonne Hirdman. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 10 tim, 11 min.Talbok med text.

Yvonne Hirdman beskriver här andra världskrigets sista veckor. Hon frågar sig hur vi i Sverige förhöll oss till världens elände och det sargade Europa. I Dagens Nyheter varvas diskussioner om hur vi ska hjälpa norrmännen att jaga bort nazisterna, ryssarnas och amerikanernas kamp att komma först till Berlin med recept på nässelplättar och kräva råd i hjärtespalten. Y.H., 1943-, professor i historia.

MediaNr: CA34451

Angrepp i gryningen, slaget om Narvik, 9-10 april 1940

av Alf R. Jacobsen. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 33 min.Talbok med text.

Den 9-10 april 1940 utkämpades slaget om Narvik. Från denna lilla, isfria hamn i norra Norge skeppades svensk järnmalm direkt till Tyskland och nazisternas krigsindustri. För att sätta stopp för de viktiga leveranserna var de allierade tvungna att ta över kontrollen över staden. A.R.J, 1950-, norsk författare, har tagit hjälp av dagböcker, brev och ett rikt bildmaterial för att skildra den storpolitiska kapplöpning som kulminerade i detta slag.

MediaNr: CA34414

Polen! Quo vadis?, om Polen i dagens Europa

av Peter Johnsson. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 15 min.Talbok med text.

För några år sedan lyftes Polen som ett postkommunistiskt föredöme. Idag kritiseras landet för att vara på väg mot ett icke-demokratiskt styre där varken media eller domstolsväsende respekteras. Det styrande partiet Lag och Rättvisa hävdar dock att de återskapar demokratin. Med avstamp i Europas idéhistoria skriver P.J. om ett land i politisk kris och om de extrema politiker som får allt större makt i Europa. P.J. är historiker och bosatt i Polen.

MediaNr: CA33902

Inga vänner utom bergen, kurdernas historia

av Ingmar Karlsson. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Det finns 30 miljoner kurder och det är världens största folkgrupp utan egen stat. Författaren och diplomaten Ingmar Karlsson skildrar kurdernas komplicerade historia, som är kantad av krig mellan olika stammar, konkurrerande samhällssystem, skilda språk och separatism. Han problematiserar kurdernas berättelse och menar att det inte är så enkelt som en kamp mellan minoriteten och majoriteten eller förtryckare och förtryckta.

MediaNr: CA33857

När bojorna brast, historien om tredje världens segrar och nederlag

av Vijay Prashad. Inläst av Eva Sjöblom. 37 tim, 17 min.Talbok med text.

Efter kolonialismen drömde folken i Asien, Afrika och Latinamerika om en ny värld. De ville ha jord, fred och frihet. Nya ledare trädde fram och krävde politisk och ekonomisk jämlikhet och en rättvis fördelning av jordens resurser. Men västvärlden hade den ekonomiska makten och förmågan att söndra och härska. V.P., professor i internationella studier, skriver om hur "Tredje världen" formades och hur världen förändrades.

MediaNr: CA34403

Mera hjältemod än vete, [en dokumentärskildring om albanernas historia och samhällsliv under 1900-talet]

av Ullmar Qvick. Inläst av John Sundin. 13 tim, 41 min.Talbok.

Albanologen Ullmar Qvick skildrar landet och folket i Albanien samt det diktatoriska styret. Han berättar om de personer som är fängslade och internerade i det kommunistiska Albanien, liksom kvinnorna som fått lida under ett auktoritärt manligt förtryck. Han tar också upp hur grannstater och stormakter har köpslagit med de albanska områdena. Det finns även ett avsnitt om folkkultur och språk i Albanien. Boken är utgiven 2004.

MediaNr: CA33979

Socialdemokratins tidsålder, Sverige och Norge under 1900-talet

av Francis Sejersted. Inläst av Torsten Arnbro. 35 tim, 27 min.Talbok.

Boken är en jämförande analys av det norska och svenska socialdemokratiska projektet mellan åren 1905-2000. Särskild tonvikt har lagts vid den sociala integrationen. Det är historien om hur ett stort politiskt projekt formuleras och genomförs. Författaren undersöker bland annat ländernas familjepolitik, skol- och utbildningspolitik, välfärdssystem, näringsliv och nationalekonomiska särdrag. F.S. är professor i ekonomisk och social historia.

MediaNr: CA33901

Sagan om ägget, en kulturhistoria

av Nils-Otto Sjöberg. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 5 min.Talbok med text.

En kulturhistorisk exposé över ägget i alla dess former. Författaren, som är professor i obstetrik, har fascinerats av ägget som fenomen under lång tid och han har också en stor äggsamling som idag finns på medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Här berättar han om ägget ur olika synvinklar, folkloristik, religionshistoria, konst, matlagning och medicinsk vetenskap. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34404

Biografi med genealogi

Vallonska rötter, människorna, migrationen, järnhanteringen och forskningen

Inläst av Eva Sjöblom. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

En bok om de valloner som invandrade till Sverige från Belgien under 1600-talet, för att arbeta inom järnindustrin. Här berättas om varför de kom hit, hur de anpassade sig och vilken påverkan vallonerna hade på utvecklingen av det svenska samhället. Vi kan också läsa om släktforskning och hur man kan spåra sina vallonanor. Boken är utgiven av Sällskapet Vallonättlingar som ingår i Sveriges Släktforskarförbund.

MediaNr: CA33842

Den harmynte humoristen

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst av Bo Oscarsson. 6 tim, 46 min.Talbok.

MediaNr: CA06176

Två världar möts, att leva med Aspergers syndrom

av Andreas Brunnström. Inläst av Martin Jonols. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

En bok om att ha den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Aspergers syndrom, ibland kallat högfungerande autismspektrumtillstånd. Boken är skriven av Andreas Brunnström som själv har diagnosen. Det är en personligt hållen text där författaren beskriver sin resa från diagnosen han fick som 17-åring till livet i dag och jobbet som vaktmästare. Här finns också fakta om asperger som bidrar till läsarens ökade kunskap i ämnet.

MediaNr: CA34530

Humlesäcken

av Lina Brustad. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 28 min.Talbok med text.

Författaren Lina Brustads make får beskedet att han har en hjärntumör. Varken cellgifter eller kirurgi hjälper och de inser att den oundvikliga döden närmar sig. Lina beskriver i dagboksstil en vardag om att leva nära döden och förlora sin älskade. En berättelse om sorg och förlust och om hur hon försöker förhålla sig till livet när det är som svårast.

MediaNr: CA34620

En människa föddes i Moskva

av Tanja Dianova. Inläst av Qina Hermansson. 3 tim, 22 min.Talbok med text.

En samling noveller baserade på författarens egna erfarenheter av livet under Sovjetunionens sista tid och uppbyggnaden av det nya Ryssland. Vi kan läsa om sorgearbetet efter mormoderns död och om en klasskompis som dör i en olycka. Okända sidor av det rysk samhället skildras såväl genom historiska händelser som vardagens vedermödor. Tanja Dianova, 1978-, rysk civilingenjör numera bosatt i Sverige.

MediaNr: CA34276

Bakom gallret, hur jag överlevde min faders vansinne

av Maude Julien. Inläst av Lena Löfvenborg. 6 tim, 49 min.Talbok med text.

En sann berättelse om Maude Julien vars far ville uppfostra henne till en supermänniska. Hans metod var minst sagt extrema, den lilla Maude var undernärd, bodde i ouppvärmda rum och utsattes för elektriska stötar. Hennes mor skötte undervisningen och Maude träffade inga andra människor än sina föräldrar. Idag är Maude Julien psykoterapeut specialiserad på behandling av människor varit utsatta för känslomässig manipulation.

MediaNr: CA34537

Jag kallas tiggare

av Birgitta Lagerlöf. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Vasile kommer från en fattig by i Rumänien och har svårt att få arbete. Nu är han i Huskvarna och sitter utanför en mataffär med en mugg framför sig. Pengarna han får skickar han till sina fyra barn i Rumänien. Vasiles dröm är att få ett fast jobb och att få bo med sin familj. Men han säger att det nog stannar vid en dröm. Journalisten Birgitta Lagerlöf och fotografen Carolin Freiholtz har följt Vasile och hans familj under ett år. Lättläst.

MediaNr: CA34733

Kanslern som kom in från kylan

av Jan Lewenhagen. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

Porträtt av den tyska politikern Angela Merkel, 1954- , som varit Tysklands förbundskansler sedan 2005. J.L., under lång tid DN:s Tysklandskorrespondent, ger en översikt över Merkels bakgrund och karriär: Från uppväxten i DDR, den politiska karriären i det förenade Tyskland, valet som ledare i CDU och senare till kansler. Även en analys av olika politiska och sociala konflikter och Merkels strategiska och taktiska agerande.

MediaNr: CA34625

Mannerheim, marsken, masken, myten

av Herman Lindqvist. Inläst av Lo Tamborini. 16 tim, 33 min.Talbok med text.

En omfattande biografi över den finske fältmarskalken och presidenten Gustaf Mannerheim, 1867-1951. Det är en närmast mytisk gestalt vi möter i Herman Lindqvists skildring av detta mångfasetterade livsöde. Mannerheim var både kontroversiell och charmerande och han spelade en avgörande roll i Finlands väg till självständighet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34262

Hillbilly, en familj och en kultur i kris

av J. D. Vance. Inläst av Bo Green. 13 tim, 7 min.Talbok med text.

Personlig berättelse om den stora gruppen av fattiga vita amerikaner. Författarens farföräldrar var "dirt poor and in love" och flyttade från Kentucky till Ohio med förhoppningen att komma bort från den omgivande fattigdomen. De kämpade för att uppnå ett medelklassliv men lyckades aldrig riktigt fly från den misär, alkoholism och de trauma som fanns i deras kultur. Författaren känner att han fortfarande bär på de demoner som präglat hans familj.

MediaNr: CA34421

Ängeln och sparven, texter av en ensam ungdom på flykt

av Ali Zardadi. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

En samling kortare betraktelser skrivna av sjuttonårige Ali Zardadi. Han kom som ensamkommande barn till Sverige 2016 från Afghanistan och går på språkintroduktionsprogrammet i S:t Botvids gymnasium. I boken har Zardadi samlat texter han skrivit på svenska. Texterna handlar om den nya kulturen, om minnen, längtan efter modern och om framtidsdrömmar och förhoppningar.

MediaNr: CA34459

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Sommarliv, minnen, drömmar och materialitet

Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 48 min.Talbok med text.

Boken innehåller cirka 15 texter skrivna av personer verksamma på universitet, arkiv och museum. Utifrån ett etnologiskt, konstvetenskapligt och kulturgeografiskt perspektiv analyserar författarna det nordiska sommarlivet. Här uppmärksammas sommardrömmens paradox - längtan till det välbekanta kontra förändrade ideal, men även den utveckling som skett - från 1950-talets nybyggda stugor och husvagnar till dagens återbruk och högre standard.

MediaNr: CA34359

Geografi

Årsbok. 2017

Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA35009

Köpingsboken. 2016, Dygd och dåd.

Inläst av Thomas Ekelöf. 7 tim, 56 min.Talbok.

Lokal skrift om Köping och Köpings historia. I 2016 års årsbok kan man bland annat läsa om Köpings okända galgbackar, om motorbåtssällskapets hundraåriga historia och om engelska kungadöttrar med anknytning till Köping. Innehåller även en årskrönika.

MediaNr: CA35013

Gotlands historia

av Roger Öhrman. Inläst av John Sundin. 19 tim, 42 min.Talbok med text.

Presentation av Gotlands historia från forntid till nutid. Gotland - Östersjöns största ö - har en fascinerande historia, fylld av spännande händelser och märkliga skeenden och på ön finns många kulturhistoriska lämningar. Detta är en reviderad och uppdaterad utgåva av boken Vägen till Gotlands historia som utkom 1994. Roger Öhrman är pensionerad lärare och har varit förste antikvarie vid Gotlands Museum.

MediaNr: CA33961

Samhälls- och rättsvetenskap

Samhällsguiden, en handbok i offentlig service

Inläst av Ove Ström. 33 tim, 45 min.Talbok.

Handbok som ger information om samhällets utbud av service, vägledning, rådgivning, regler och mycket annat. Här kan man hitta vilka regler som gäller i olika situationer i livet: Vem får adoptera? Vad ska jag tänka på om jag ska bygga till mitt hus? Vad gör egentligen DO? Indelad i 32 olika ämnesområden och innehåller också en omfattande adressförteckning över myndigheter och organisationer.

MediaNr: CA35015

Arbetsmiljö 2017, aktuella författningar 1 januari 2017

Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 44 min.Talbok.

MediaNr: CA35006

Arbetsrätt 2017, aktuella lagtexter 1 januari 2017

Inläst av Ove Ström. 8 tim, 27 min.Talbok.

MediaNr: CA35007

Stora sabotageligan, Kominterns och Sovjetunionens underjordiska nätverk i Sverige

av Wilhelm Agrell. Inläst av Örjan Blix. 17 tim, 16 min.Talbok med text.

Stora sabotageligan är det största nätverket för utförande av sabotage som funnits i Sverige. Ligan var en del av den internationella Wollweber-organisationen som under åren 1936-1941 genomförde en rad olika attentat. Organisationen byggdes upp inom Komintern med syftet att bekämpa fascism och nazism, framför allt under spanska inbördeskriget. W.A., fredsforskare, berättar om ett europeiskt ödesdrama och ett svenskt historiskt trauma.

MediaNr: CA34477

Att leva feministiskt

av Sara Ahmed. Inläst av Marika Bergström. 19 tim, 30 min.Talbok med text.

S.A., brittisk författare, forskare och aktivist visar hur feministisk teori uppstår ur vardagliga erfarenheter av att vara feminist i hemmet och på jobbet. Hon utgår särskilt från rasifierade feministers forskning och erbjuder en poetisk och personlig betraktelse över hur feminister görs till främlingar i de världar de kritiserar - men hur feminister lär sig om världar genom att försöka förändra dem.

MediaNr: CA33958

Andrum, om stölden av en flyktingkris och om de bestulna

av Viktor Banke. Inläst av Christer Modin. 6 tim, 51 min.Talbok med text.

Under 2015 sökte sig över en miljon människor till Europa, främst från Asien och Afrika. De hade lämnat krig, förföljelse, ekonomisk desperation. 163000 av dem sökte asyl i Sverige. Ett brett folkligt stöd manifesterades men snart skedde en politisk helomvändning. Regeringen ansåg att Sverige behövde andrum. V.B., advokat som arbetat som offentligt biträde åt många asylsökande, ger sin bild av hur asylprocessen går till.

MediaNr: CA34829

Farväl till arbetet, sociologiska perspektiv på meningen med att gå i pension

av Mattias Bengtsson. Inläst av Mattias Pleijel. 11 tim, 48 min.Talbok med text.

Rapport från ett sociologiskt forskningsprojekt som undersöker meningen med att gå i pension. Tre forskare har intervjuat människor i olika yrken och positioner, både före och efter pensionen. Att gå i pension kan upplevas mycket olika beroende på en rad orsaker, en del känner att de äntligen kan ta det lugnt medan andra upplever en stor tomhet.

MediaNr: CA34388

Vald på jobbet, välkommen till ett viktigt uppdrag!

av Sara Bergqvist Månsson. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 31 min.Talbok.

En bok till stöd för fackligt förtroendevalda på en arbetsplats.

MediaNr: CA35021

Arbetsrättens begrepp A-Ö, 2017

av Agneta Bern. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA35008

Medlem i facket, om den fackliga organisationen på arbetsplatsen och i samhället

av Inti Chavez Perez. Inläst av Lars Winclair. 2 tim, 21 min.Talbok.

En bok som riktar sig till den som är medlem i facket. Här ges grundläggande kunskaper om den fackliga organisationen på arbetsplatsen och om medlemskapets möjligheter.

MediaNr: CA35014

Därför är jag inte feminist, ett feministiskt manifest

av Jessa Crispin. Inläst av Charlotta Haldén. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

Har dagens feminism upphört att vara en i grunden upprorisk och samhällskritisk rörelse och i stället mer kommit att handla om livsstilsval och omfördelningspolitik inom den etablerade ordningens ramar? Har feminismen glömt bort aspekter som klass och ekonomi? J.C., amerikansk författare, ställer provocerande frågor till dagens- och morgondagens feminister. Hon vill inte avskaffa feminismen, hon vill uppfinna den på nytt.

MediaNr: CA34717

Ner med slöjan!

av Chahdortt Djavann. Inläst av Eva Sjöblom. 1 tim, 49 min.Talbok med text.

En kort och kärnfullt rasande uppgörelse med islamister, franska intellektuella slöjförsvarare och slöjbärande "trendbrudar". Författaren menar att slöjan är själva symbolen för sexuell diskriminering av kvinnan och ett brott mot de mänskliga rättigheterna. C.D., 1967- , antropolog och författare som växte upp i Iran och numera är bosatt i Frankrike. Efterord av Dilsa Demirbag-Sten.

MediaNr: CA34280

Stasi, Östtysklands hemliga polis, 1945-1990

av Jens Gieseke. Inläst av Anna Westberg. 19 tim, 1 min.Talbok med text.

MediaNr: CA34799

Bakom välviljans mask, försvagning av dövsamhället

av Harlan Lane. Inläst av Eric Linderholm. 13 tim, 44 min.Talbok med text.

H.L., amerikansk professor i psykologi, har i sin forskning varit inriktad på tal, dövkultur och lingvistik. Denna bok, först publicerad 1992, har blivit en klassiker med sin skarpa analys av avståndet mellan den döva och den hörande världen. Han riktar kritik mot hur specialister inom medicin och vetenskap utger sig för att tjäna döva. Han understryker hur viktigt det är att döva själva får makt över sina liv på sina egna villkor.

MediaNr: CA33774

Med livet som insats, makt, moral och produktion i biosamhället

av Nils Uddenberg. Inläst av Anita Molander. 4 tim, 57 min.Talbok.

N.U., docent och lärare i medicinsk psykologi och etik vid Karolinska Institutet, menar att vi lever i biologins tidsålder. Biosamhället är ett samhälle där biologiska kunskaper och biologisk produktion står i fokus. Biologin präglar också människans föreställningsvärld och den politiska och etiska debatten. Boken är ett resultat av en förstudie som tagits fram inom Forskningsrådsnämndens Sekretariat för Framtidsstudier och utkom 1988.

MediaNr: CA34653

Teknik, industri och kommunikationer

Brandvakten

av Sven Olov Karlsson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 8 tim, 21 min.Talbok med text.

En bok om den skogsbrand som ödelade enorma ytor i Västmanland sommaren 2014. En människa dog och många blev skadade, ett tusental tvingades fly från sina hem, en av dem är författaren Sven Olov Karlsson. Här porträtterar han några av de som kämpade dag och natt för att rädda sig själva och varandra. Han funderar också över orsaken till katastrofen. S-O.K. har tidigare skrivit romanen Italienaren och novellsamlingen Västmanland.

MediaNr: CA34497

Ekonomi och näringsväsen

Förvara smart, organisera ditt hem

av Paulina Draganja. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Bloggaren Paulina Draganja delar här med sig av sina bästa tips för ett välorganiserat hem. Hon menar att ordning i byrålådorna och mindre skräp i hemmet ökar trivsel och ger utrymme för avkoppling. Vi får detaljerade råd om hur man rensar effektivt och undviker de värsta problemområdena i badrum, kök och sovrum. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33981

Grilla på riktigt!, recept, tips & tekniker

av Per Ehrlund. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

En gedigen bok om sommarens mesta matlagninsmetod: grillning. Författaren till boken är Per Ehrlund, en populär grillinstruktör som tilldelats flera utmärkelser. Här delar han med sig av sina bästa tips för att hålla koll på temperatur, glöd, rökning och olika metoder som direkt och indirekt grillning. Boken innehåller också en hel rad recept på kött, fisk, grönsaker och desserter. Dentryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33471

Smakäventyret, att lära små barn äta mat

av Ann Fernholm. Inläst av Helena Jansson. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

En handbok om den allra första maten som barn äter. Boken vänder sig till nyblivna föräldrar som vill har tips och inspiration om barnmat. Författaren skriver om barnsmak som något kulturellt betingat, om matallergier, vitaminer välling och neofobi. En av hennes teser är att barn behöver träna upp sin smak. Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och doktor i molekylär biologi. Hon har tidigare skrivit boken Ett sötare blod.

MediaNr: CA34538

Stora boken om stickning

av Margaret Hubert. Inläst av Lo Thorsdotter. 13 tim, 1 min.Talbok.

En handbok om stickning fylld av praktiska tips, idéer och steg-för-steg-instruktioner. Olika tekniker, material och metoder förklaras. För både nybörjare och vana stickare.

MediaNr: CA35017

Sticka virka brodera

av Karolin Olsson. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 36 min.Talbok med text.

En lättläst bok om handarbete. Vi får möta människor som handarbetar, vi får ta del av deras berättelser om varför och hur de stickar och virkar. Någon gillar starka färger med tydliga budskap, någon annan broderar datorspelsfigurer. Boken innehåller också tips för den som själv vill börja handarbeta. Det finns till exempel tips på var du hittar material och mönster. Den trycka boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA34151

Krisboken, nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi

av Vanja Persson. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok om att klara sig med lite pengar. Boken vill vara alla dem till hjälp som befinner sig i ekonomisk kris, oavsett om den är lång- eller kortvarig. Här utlovas inga miljonvinster, här finns istället handfasta tips på hur du kan ta kontrollen över sin situation och sänka dina utgifter. Författaren är inte utbildad i ekonomi men har själv levt på existensminimum efter många år som sjukskriven och ensamstående förälder.

MediaNr: CA34402

Hur tänker din hund?

av Bo Söderström. Inläst av Marianne Engström. 7 tim, 59 min.Talbok med text.

B.S., biolog och forskare, skriver om hundens beteende och samspelet mellan hund och människa. Han redogör för de senaste forskningsresultaten; om den viktiga valptiden, hur man lär sig att förstå hundens signaler, hur man gör för att ensamträna en hund, vilka beteende som är medfödda och hur mycket som är ett resultat av uppväxtmiljön. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34031

Idrott, lek och spel

Stå upp när det blåser, hur lagidrotten kan verka för inkludering, mot homofobi och våld

av Sofia B. Karlsson. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

En bok för alla som vill arbeta för en trygg och inkluderande idrottsmiljö. Utifrån forskning och egen erfarenhet redogör författaren för hur sådant arbete kan bedrivas. Inom lagidrotten har vita heterosexuella män varit mer självklara än andra på alla plan. Författaren menar detta kommit att forma idrottsmiljön. Här berättar en rad manliga idrottsledare, aktiva och supportrar hur normer och förväntningar påverkat dem och deras arbete.

MediaNr: CA34390

Grönt kort

av Jessica Ortiz Bergström. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 44 min.Talbok med text.

Om ridsportens etiska regler, vilka tävlingstyper som finns, hur det fungerar på en tävling, vad funktionärerna gör, hur man förbereder sig inför tävling med mera. Boken är utgiven i samarbete med Svenska Ridsportförbundet.

MediaNr: CA35207

Militärväsen

Sju år som spionchef, terrorism, läckor och hemliga operationer

av Morten Skjoldager. Inläst av Örjan Blix. 15 tim, 41 min.Talbok med text.

Johan Scharf var under många år den högste chefen för den danska polisens säkerhets- och underrättelsetjänst PET (Politiets Efterretningstjenste). Han berättar, för journalisten Morten Skjoldager, om kända såväl som okända operationer, porträtterar hängivna agenter och avslöjar hur man värvar informatörer. Det finns också kopplingar till Säpo i Sverige. I ett nyskrivet förord kommenterar författaren den nya vågen av terror i Norden.

MediaNr: CA34830

Naturvetenskap

Omställningen, tio år som kommer att förändra världen

av Jens Ergon. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 11 min.Talbok med text.

Vetenskapsjournalisten J.E. har följt klimatfrågan länge och efter flera år av allt djupare hopplöshet tycker han sig nu ana en förändring. Stat och marknad håller på att förflytta spelplanen och för första gången på 200 år verkar den fossila energin fått en konkurrent i den hållbara. Men kanske är det redan försent? Kommande 10 år kommer att avgöra. Boken bygger på intervjuer med forskare, oljebolagsdirektörer med flera.

MediaNr: CA34373

Vingar över vattenriket

av Patrik Olofsson. Inläst av Linnea Mähler. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

En bok om Kristianstads Vattenrike, som är ett av landets rikaste naturområden. Här finns en stor del av landets hotade växt- och djurarter. Vi får följa med naturfotografen Patrik Olofsson till strandängar, sumpskogar och vasshav, hagmarker och bokskogsraviner. Kristianstads Vattenrike är ett internationellt klassat våtmarksområde som 2005 blev Sveriges första Biosfärområde. Den tryckta boken innehåller en stor mängd fotografier.

MediaNr: CA34481

Medicin

Fri från tvång, steg för steg med kognitiv beteendeterapi

av Mia Asplund. Inläst av Eva Sjöblom. 14 tim, 10 min.Talbok med text.

Självhjälpsbok för personer med tvångsproblem. Författarna är verksamma som leg. psykologer och leg. psykoterapeuter, och metoden som används i boken är KBT. För att visa hur behandlingen går till får läsaren fyra personer som lider av olika slags tvång. Författarna presenterar kunskap och praktiska steg-för-steg övningar. Boken riktar sig främst till personer med lättare till medelsvåra tvångsproblem, men kan vara användbar även för närstående.

MediaNr: CA34375

Ett vackert fängelse, på flykt från el och mobilstrålning

av Gunilla Ladberg. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 39 min.Talbok med text.

Bok om elöverkänslighet som bygger på intervjuer med personer som drabbats. Genom personliga skildringar berättas vilka problem elöverkänsligheten har inneburit för dessa människor och vilka åtgärder de har tvingats till - flertalet av dem har flyttat ut i skogen. G.L., fil.dr. i pedagogik, samt engagerad i Vågbrytaren - riksföreningen mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning.

MediaNr: CA34321

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Skönhet, odjur, häxor, prinsar, sagor

Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

En samling med sju välkända sagor. Här kan du bland annat läsa om Skönheten och odjuret, Snövit, Askungen, Hans och Greta, och Malin som muras in i ett torn av sin pappa kungen. Lättläst.

MediaNr: CA34399

Saker ingen ser

av Anna Ahlund. Inläst av Dan Bratt. 9 tim, 35 min.Talbok med text.

Det händer mycket på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som kommer att trassla till det för många.

MediaNr: CA34607

Kontra som Alex!

av Staffan Bjerstedt. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 46 min.Talbok med text.

Tredje kapitelboken om handbollslaget Vagntunas Lejon. Här möter de hårt motstånd i Flaskcupen. Att någon stulit deras utrustning gör inte saken bättre. Och på planen går det trögt. När en av motståndarlagens tränare tar till fula knep är måttet rågat. Nu gäller det för Vagntunas Lejon att inte tappa kämpaglöden.

MediaNr: CA34557

Spela kula

av Helena Bross. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Fristående del i serien 1b. Det har börjat en ny kille i femman. Han heter Roy och gillar att spela bandy. Men ettorna får inte vara med och spela. Några i 1b börjar spela kula istället. De har roligt, men snart kommer Roy och tar över.

MediaNr: CA34365

Hungerspelen

av Suzanne Collins. Inläst av Lo Tamborini. 12 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 1 i Hungerspelstrilogin. Varje år direktsänds Hungerspelen i denna framtidsvärld. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan 12 och 18 ut att delta. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Bara den som överlever får åka hem. Katniss Everdeen, 16 år, älskar sin lillasyster Prim över allt annat. När lillasysterns namn dras i lottningen bestämmer sig Katniss för att själv ta Prims plats.

MediaNr: CA34465

Nivå: slutstrid

av James Dashner. Inläst av Dan Bratt. 11 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 3 i trilogin VirtNet-spelen. VirtNet är sig inte likt. Gränsen mellan spel och verklighet börjar suddas ut. Michael och hans vänner gör allt för att hindra hackern Kaine från att ta över världen. Men bakom Kaine finns någon ännu mäktigare. Våld och katastrofer sprider sig snabbt över jorden. Hur ska Michael kunna stoppa det när han inte ens vet vad som är verkligt? J.D., 1972-, amerikansk författare som också skrivit böckerna om Maze runner.

MediaNr: CA34430

Taggad på Insta

av Ann-Charlotte Ekensten. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 24 min.Talbok med text.

Erik och Tara brukar träffas på bibliotekets bokfika. En dag ringer Tara till Erik. Han blir först glad, men sen hör han att hon är ledsen. Någon har startat ett elakt Instagramkonto. Lättläst.

MediaNr: CA34606

Gudarna vaknar

av Maz Evans. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

Elliot bor med sin mamma på en gammal släktgård. Familjen har lite ont om pengar och Elliots mamma mår inte så bra. Men en fredag händer något riktigt märkligt. Elliot ser ett stjärnfall på himlen och i nästa stund rasar stjärnbilden Jungfrun ned i trädgården. Mötet leder vidare till att antikens grekiska gudar måste tillkallas. Men är världen redo för deras återkomst? Fartfyllt, men också lärorikt om grekiska gudar och psykisk sjukdom.

MediaNr: CA34363

Skorpionberget

av John Flanagan. Inläst av Martin Jonols. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Broderband, som börjar med De utstötta. Kungen av Araluen har gett Hägrarna ett nytt uppdrag. Prinsessan Cassandra har överlevt ett mordförsök, men svävar fortfarande i fara. Attentatet mot henne sägs ha genomförts av en hemlig sekt, som inte tvekar att slå till igen. Tillsammans med spejaren Gilan måste Hägrarna spåra och stoppa sekten innan de lyckas med sitt dödliga uppdrag.

MediaNr: CA34368

Mina smala axlars längtan

av Maria Frensborg. Inläst av Anna Godenius. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Magda går första året på gymnasiet och är förälskad i Jens. Han är en två meter lång vandrande dröm som är chefredaktör på skoltidningen och som snart ska ta studenten. Så plötsligt händer det ofattbara: han skickar henne en gåtfull lapp i en tändsticksask. Samtidigt får hon en inbjudan till KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen - ett anrikt, hemligt sällskap som vill få livet att kännas större. Magda slits mellan olika lojaliteter.

MediaNr: CA34588

Snygg fint, Therese!

av Anja Gatu. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Fotbollsstjärnor. Therese flyttar med sin mamma till en annan ort när föräldrarna separerar. Efter sommarlovet ska hon platsa i ett nytt fotbollslag. Therese väntar med klump i magen och hinner öva mycket på sin Martafint. I det nya laget är allt lite svårare, men också roligt. Så kommer dagen när de ska möta Therese gamla lag. Böckerna i serien är inspirerade av fotbollsspelaren Therese Sjögrans barndom.

MediaNr: CA34283

Jennas andra

av Pernilla Gesén. Inläst av Linda Norgren. 3 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Dagbok för utvalda. Tolvåriga Jenna skriver dagbok, men bara för utvalda, det vill säga sådana som glömt bort hur man leker men inte alls känner sig som en fjortis.

MediaNr: CA34379

Ett nytt land

av Alan Gibbons. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 40 min.Talbok med text.

Bulldoggarna är ett gäng killar som styr och ställer på Jacks skola. De klottrar nationalistiska budskap på skolans väggar och trakasserar invandrare. Jacks kompis Hassan som är ny i landet gör sitt bästa för att passa in. Bulldoggarna har en hållhake på Jack och vill att han ska sabotera för Hassan. Har Jack styrkan att stå upp för sin kompis? Lättläst bok.

MediaNr: CA34295

På andra sidan reglerna

av Emma Granholm. Inläst av Michael Borch. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Lukas familj har flyttat till Stockholm. Lukas ville egentligen inte flytta, men till sin stora förvåning kommer han snabbt in i den nya klassen. Han får nya vänner, tjejerna verkar intresserade och han blir till och med en i innegänget. Men ändå känns allt inte bra. En tjej som heter Olivia verkar ensam, och Lukas förstår inte varför folk beter sig som det gör. Kanske hände det något innan Lukas kom? En bok för både unga och vuxna.

MediaNr: CA34613

Ester längtar

av Lin Hallberg. Inläst av Rosén. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Den magiska djuraffären som börjar med Novas hemlighet. Esters familj bor i en källare. Utanför det lilla fönstret ser Ester en främmande gata. Varje dag skuttar en pojke och en hund förbi fönstret och en dag vågar Ester ropa på hunden. Pojken och hunden blir Esters nya vänner. De visar henne vägen till den magiska djuraffären. En bok med korta meningar som förlaget kallar extra lätt att läsa. Lättläst.

MediaNr: CA34313

Kaninklubben

av Lin Hallberg. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

En del i serien om Tiger Anderssons djurskola. Tiger har inte tid att ta hand om fler djur just nu, men Lo och Levi hoppas att det snart ska dyka upp något nytt djur att rädda. En rävunge kanske! Eller en apa. En dag hittar de en korg utanför ladan. Den är fylld av hö och spån och något mer. Passar nybörjarläsaren.

MediaNr: CA34384

Min galna glittrande stjärnfamilj

av Anja Hitz. Inläst av Anna Godenius. 3 tim, 1 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien som började med Min stora stökiga nya familj. Roses familj har tagits ut till att vara med i en realityshow för stora familjer. Alla ska visa upp vad de är bra på, men Rose känner inte att hon är riktigt bra på något. Hennes syskon kan hoppa simhopp, åka skateboard och spela trummor. Men vad kan Rose egentligen?.

MediaNr: CA34726

Rädda kungen!

av Sofi Hjort. Inläst av Måns Westling. 0 tim, 7 min.Talbok med text.

Kompisarna Stella och Ravi kan resa i tiden. De gör det med hjälp av tidsmaskinen Tempo. När Tempo piper vet de att det är dags att åka iväg på äventyr. Den här gången reser de nästan 500 år tillbaka i tiden. De hamnar i Ornässtugan i Dalarna, där Gustav Vasa gömmer sig för danskarna. Boken avslutas med korta fakta om Gustav Vasa. En del i serien Tidens hjältar. Lättläst.

MediaNr: CA34315

Muminpappans memoarer

av Tove Jansson. Inläst av Bruno Årfors. 4 tim, 28 min.Talbok med text.

Muminpappan är förkyld men det känns faktiskt som att han ska dö, och han bestämmer sig för att skriva ner sina minnen så att de ska finnas kvar till eftervärlden. Kan hända överdriver han lite grand ibland, om drontar och oväder och om sin tragiska uppväxt, men vad gör man inte för spänningens skull. Muminpappans memoarer från 1950 är den fjärde av Tove Janssons muminböcker.

MediaNr: CA34281

Under odjurspälsen

av Klara Krantz. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 18 min.Talbok med text.

En ungdomsbok om identitet, vem du är och vem du vill vara. Joel och Signe chattar i timtal och berättar allt för varandra. Joel säger att Signe är speciell. Det finns bara ett problem. Joel tror att han chattar med Frida i Karlstad och inte osynliga Signe i parallellklassen. Signe tänker avslöja sanningen för Joel men då dyker Manga-Magnus upp. Han är konstig, mager och älskar fantasy - och han får det att det pirra i hela Signes kropp.

MediaNr: CA34527

Krypens drottning

av Maya Gabrielle Leonard. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som började med Kryp. Lucretia Cutter har en fasansfull plan. Vännerna Darkus, Virginia och Bertolt försöker ta reda på vad. När de börjar komma henne på spåren blir de stoppade av Darkus pappa. Inte kan han väl ha bytt sida!? När en laboratorieassistent försvinner och en vetenskapsman förgiftas börjar de förstå att de hamnat i något riktigt farligt. Dessutom är det bråttom! Fantasyserie med inslag av fakta.

MediaNr: CA34559

Mördarmormor

av Petter Lidbeck. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Mormor är barnvakt men har glömt sina glasögon. Lillebror kan inte somna utan godnattsaga så istället måste hon börja berätta om sitt liv. Om när hon och morfar var unga och bodde i främmande länder, och om när statsministern bad henne om hjälp med ett hemligt uppdrag. Hur hon räddade livet på kungen och dödade skurkar och banditer. Med bara tummen. Men är det hon berättar verkligen sant? Spännande och humoristisk berättelse.

MediaNr: CA34603

Sam och Milo hittar en huggorm

av Karin Kinge Lindboe. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som började med Sam och Milo smiter ut på natten. Sam och Milo är ute i skogen för att fånga djur. De har med sig varsin hink. De hittar en padda och några maskar, och sen hör de hur det prasslar i buskarna. En huggorm! Kan läsas fristående.

MediaNr: CA34376

Karta för förälskade & andra vilsna

av Johanna Lindbäck. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 48 min.Talbok med text.

Julia är på väg till familjens lantställe. Vännerna Karin och Astrid, däremot, dricker smoothies på Mallorca. Hon vet förresten inte ens om de är vänner längre. Eftersom Julia råkade bli ihop med Isak som Karin hade span på först. Sommaren i stugan gör inte livet mer okomplicerat eftersom Rasmus dyker upp. Rasmus som är en helt annan typ än Isak.

MediaNr: CA34585

Nils och Majas båtäventyr

av Christina Lindström. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Nils och Maja är i morfars stuga vid havet. Morfars båt är trasig och han tror att Nils och Maja är ledsna, men de saknar faktiskt inte alls att åka båt. Det är roligt nog att samla snäckor och bygga sandslott. Men vad händer när morfar ändå vill att de ska åka båt? Lättläst bok för yngre barn.

MediaNr: CA34369

Raketen och tjabbelmörtarna

av Annika Lundholm Moberg. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 6 min.Talbok med text.

Parva vill inget hellre än att bli kompis med Bea som är den tuffaste tjejen i klassen. Men det går inte så bra, Bea bryr sig inte ett dugg om Parva. För att fånga Beas intresse tänker Parva bygga en raket. Men när hon kommer till skolan i sin raket skrattar de andra och Parva bestämmer sig för att stänga av sin fantasi. Men, då börjar Rubi i hennes klass och Rubi har också fantasi.

MediaNr: CA34346

Haj-Jenny

av Lisa Lundmark. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 1 min.Talbok med text.

Jenny går i andra klass och älskar att läsa, helst om hajar. De är tysta och gör som de vill, precis som Jenny. Den enda som inte säger åt Jenny att tala högre är Amina och tillsammans kan de sitta och läsa och rita i flera timmar. Jennys morfar njuter däremot inte av tystnaden, han saknar mormor och huset har blivit ett museum efter henne. Kanske kan Jenny hjälpa morfar?.

MediaNr: CA34665

Midnattskronan

av Sarah J. Maas. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Glastronen som börjar med Glastronen. Artonåriga Celaena Sardothien är skarp, modig och vacker. En fulländad förförerska och den bästa lönnmördare hennes värld någonsin skådat. Men även om hon vunnit kungens lönnmördartävling och därmed blivit hans kämpe, är hon inte fri. Celaena ställs inför hopplösa val. Ska hon utföra kallblodiga mord för mannen hon hatar? Eller riskera att skicka dem hon älskar i döden?.

MediaNr: CA34043

Tsatsiki och Älva

av Moni Nilsson. Inläst av Michael Borch. 5 tim, 24 min.Talbok med text.

Sista delen i serien om Tsatsiki och hans universum. Tsatsiki har börjat sexan i en läskig högstadieskola. Han är rädd hela tiden. Allra läskigast är några killar i åttan som älskar att vara taskiga mot sexorna. Ännu värre blir det när Per Hammar skaffar nya coola kompisar och Älva försvinner till Paris. Dessutom är Morsan konstant deppig. Tsatsiki måste göra nåt åt situationen - men vad?.

MediaNr: CA34488

Mysteriet på Örnklippan

av Kristina Ohlsson. Inläst av Dan Bratt. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

Bonnie och Charles är på rymmen och gömmer sig i Skuggviken. Där bor Bonnies mormor, högt uppe på en klippa intill en gammal fyr. Barnen förstår snart att Skuggviken ruvar på mörka hemligheter. En pojke har försvunnit och går inte att hitta. I byn viskas det om en förfärlig legend - om den huvudlöse Hämnaren som aldrig får ro. Och en natt ser Bonnie fyren blinka trots att den inte använts på över hundra år. Spännande mysteriebok.

MediaNr: CA34885

Sunes Halloween

av Sören Olsson. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Det är höst och Sunes klass ska ha en halloweenfest. Sune gillar inte halloween, han tycker att det är lite läskigt med alla monster och zombier. Sune tycker att klasskompisarna kan klä ut sig till gulliga zebror, käcka gossar och supersöta tanter istället, men ingen annan verkar hålla med. Men lite spännande är det förstås, Sune har aldrig pussat någon med vampyrtänder förut.

MediaNr: CA34591

Superkorta skräckisar

av Andreas Palmaer. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

Innehåller elva korta skräckberättelser. Mardrömmar blir verklighet, skyltdockor får liv och barn förvandlas till slemmiga grodor. Och så får man svaret på vad myggorna egentligen gör med allt blod de suger i sig. Boken är rikt illustrerad, har lite text och är lättläst. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34626

De första stegen

av Jean Richardson. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 29 min.Talbok med text.

Myran drömmer om att få dansa balett. Hon ger allt på danslektionerna i den lilla stad där hon bor, men det räcker inte. För att bli riktigt bra måste hon utbildas i en riktig balettskola. Hon söker till en utbildning i London, och hon kommer in! Livet på nya skolan blir roligt, men också slitsamt. Myran får nya vänner, men måste bli inneboende hos gamla tant Marion.

MediaNr: CA33898

Dans är mitt liv

av Jean Richardson. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som började med De första stegen. Myran går nu i tvåan på Londons berömda dansskola. Hon tränar mycket, men tycker inte att det går framåt - kusin Libby ligger fortfarande långt före. När Myran blir erbjuden en liten roll i "Nötknäpparen" blir hon glad, men förvånad. Rollen kräver mycket extra träning, men det är ju det här Myran har drömt om!.

MediaNr: CA33899

Oraklets gåta

av Rick Riordan. Inläst av Dan Bratt. 13 tim, 38 min.Talbok med text.

Det värsta straff en Gud kan få är att bli fråntagen sin odödlighet. Solens gud Apollon har blivit utkastad från Gudarnas boning, Olympen, av sin far Zeus. Han minns inte riktigt varför men nu måste han klara sig utan sina gudomliga krafter på jorden, i skepnad av en tonårskille. Men Apollon behöver hjälp i att klara sig undran alla de fiender som inget hellre vill än att skada en gud. Och det blir Percy Jackson som kommer till undsättning.

MediaNr: CA34500

Kompisfällan

av Johan Rundberg. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 6 min.Talbok med text.

Nora har tråkigt. Ingen vill hitta på något. Hon bestämmer sig för att gå ut i garaget och snickra lite. Nora har ingen riktig plan för vad hon ska snickra. Kanske en luftballong? Eller en båt? När hon är klar visar det sig att det blev något helt annat - en kompisfälla!.

MediaNr: CA34378

Drakmodern

av Anette Skåhlberg. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

Kara är 11 år och har sju drakungar att ta hand om. Långsamt blir hon medveten om hur människor tror sig stå över naturen. Hur är det till exempel med alla gifter som släpps ut? Inte minst flamskyddsmedel gör drakarnas situation ohållbar. Om inte Kara och drakarna gör något radikalt står vi inför en värld där luften inte går att andas.

MediaNr: CA34443

Sjörök

av Camilla Sten. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 56 min.Talbok med text.

Andra delen i serien Havsfolket som börjar med Djupgraven. En tät dimma sänker sig över havet. Enligt de äldre på öarna är dimman ett tecken på att hemska saker är i antågande. Frågan är bara vad och varför? Det blir Tuva som måste försöka stoppa katastrofen, men hon tvivlar på sig själv och hon är så ensam. En bok som kombinerar nordisk folktro med skärgårdsskrock.

MediaNr: CA34498

The hate u give

av Angie Thomas. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 25 min.Talbok med text.

Starr Carter är 16 år och lever två liv. Ett utspelar sig i den fattiga förorten och det andra i den fina privatskolan. Hemma måste hon tona ner sina skolresultat och i skolan måste hon tona ner sin attityd. Det finns ingenstans hon kan vara sig själv. En dag inträffar något fruktansvärt och Starr måste göra ett val som påverkar hela hennes liv. Hyllad debutroman av den amerikanska författaren Angie Thomas.

MediaNr: CA34511

Talmannens hämnd, en politisk thriller

av Martin Widmark. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 14 min.Talbok med text.

En humoristisk politisk thriller för barn. För att stärka barnens rättigheter har en särskild talman utsetts. Den erfarna men förbisedda tjänstemannen Dagmar får uppdraget. Snart har alla glömt talmannen, alla utom barnen förstås. De mejlar Dagmar om allt som är viktigt i deras liv och hon svarar, samtidigt som hon avslöjar pinsamheter om de dumma ministrarna som gjort hennes kontor till en källarskrubb.

MediaNr: CA34345

Slottsmysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Den 26:e boken om LasseMajas detektivbyrå. Vallebyborna blir inbjudna till chokladprovning på slottet. Dessutom får de alla ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant. Man kan bli rik som ett troll, bara man satsar lite pengar. Men det verkar vara något lurt på gång. Lasse och Maja smyger iväg och upptäcker att slottets övriga rum är tömda på möbler. Och att en startklar motorcykel väntar i garaget.

MediaNr: CA34485

Vakuum

av Mia Öström. Inläst av Anna Godenius. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv, och hennes föräldrar tänker städa ur hans rum och göra om det till arbetsrum. Men vad rör det Jonna? Hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man inte kan komma. Samtidigt går hon omkring på marken, med Johans vinterjacka på sig. I jackfickan hittar hon en lapp, som får henne att ta tåget norrut. M.Ö. har tidigare skrivit ungdomsromanen Skuggsommar.

MediaNr: CA34700

Facklitteratur

Allmänt och blandat

På skärmen, sociala medier för nybörjare

av Johanna Stenius. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 15 min.Talbok med text.

Bok om sociala medier för nybörjare. Författarna - journalister och experter på sociala medier - har samlat sina bästa tips och trix för hur man ska tänka när man hänger på nätet. De uppmuntrar till nätanvändning men vill också visa på riskerna. Här finns grunderna hur man kopplar upp sig, skaffar konton, hur man skriver och hur man tar bra bilder. Även om etik och hur man gör faktakoller. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA33938

Filosofi och psykologi

52 enkla sätt att bli en vardagshjälte

Inläst av Patrik Nyman. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

Raoul Wallenberg Academy verkar i hans anda genom att stödja unga att hitta modet att göra skillnad. Det här är deras guide till mod och mänsklighet. Boken innehåller 52 konkreta tips för hur du kan göra skillnad i vardagen. I grund och botten handlar det om ett civilkurage som kan innebära att du vågar säga ifrån, sträcker ut en hand, följer dina värderingar, eller kanske något mycket större.

MediaNr: CA34314

Bli hjärnsmart, lär dig snabbare och bättre!

av Johan Rapp. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 59 min.Talbok med text.

Under senare år har forskningen tagit stora kliv framåt i förståelsen av hjärnan. Utifrån dessa nya rön vill författaren guida läsaren till hur man lär sig fakta snabbare och bättre. Han lär ut minnestekniker, studieplanering och att tackla de fyra farorna - multitasking, skjuta upp, vara händelsestyrd, tidsoptimism. En bok för alla som pluggar - från högstadiet och uppåt.

MediaNr: CA34828

Historia

Riktiga vikingar!

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 9 min.Talbok med text.

Den bild vi har av vikingatiden bygger till stor del på spännande historier skrivna på 1800-talet. Vikingarna var gubbar med hjälm, skägg och jättemuskler som reste runt med sina skepp för att plundra, röva och skrämma slag på folk. Men hur vad det egentligen att leva i Skandinavien för tusen år sedan? Författaren berättar om allt från vanligt folk till mäktiga kvinnor och män, äventyrliga resor, samiska nåjder, runstenar och silverskatter.

MediaNr: CA33686

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Jordens läskigaste väsen

av Jens Hansegård. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

En bok om alla möjliga läskiga väsen och varelser som människor trott på. Fastän man (så klart) aldrig kunnat bevisa att de finns på riktigt går det nu att läsa om några av dem här. Nuppeppon, till exempel, är en illaluktande meterhög köttklump som enligt japansk folktro kan ge dig evigt liv, men bara om du äter upp den! Eller varför inte den franska Tarasquen, den illavarslande Moth Man i USA, eller det hemliga folket på Island.

MediaNr: CA34385

Ekonomi och näringsväsen

Cake hero, [recept för unga bagare]

av Roy Fares. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

En bakbok för barn med massor av söta saker. Recepten är indelade efter olika typer av bakverk. Först kommer godis och maränger, sedan följer småkakor, bullar, cupcakes, tårtor och avslutas med ett helt kapitel om pannkakor och våfflor. Tydliga ingredienslistor och metodbeskrivningar gör recepten lätta att använda. Boken är skriven av Roy Fares, konditor som medverkat i flera tv-program.

MediaNr: CA34410

Lätta fakta om hundar

av Emma Helbrough. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok med lättläst fakta om hundar. Det handlar om hundens språk, om revir och luktsinne och om att hundar gillar att gräva. Vi får också lära oss om hundar med olika uppgifter, så som hjälphundar, hundar som kan söka och rädda, vallhundar och slädhundar. Dessutom kan vi läsa om olika hundraser.

MediaNr: CA34387

Lätta fakta om katter

av Anna Milbourne. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

En bok med lättläst fakta om katter. Det handlar om vilda och tama katter, om hur kattmamman tar hand om de nyfödda ungarna och om den sträva tungan. Vi får också lära oss om hur katter pratar med varandra och varför katter spinner.

MediaNr: CA34316

Medicin

Jag och du

av Inti Chavez Perez. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 13 min.Talbok med text.

Enklare och omarbetad version av Lätta sexboken. Det handlar om kroppen och om sex - hur kroppen fungerar och att vi alla är normala. Innehållet är anpassat efter en målgrupp som kan sakna den förförståelse och förkunskap vi annars tänker oss att unga vuxna i Sverige har om kroppen, sex, relationer, lagar och regler, och om rättigheter kring den egna kroppen. Med ungdomars egna frågor och berättelser om sina liv. En bok för både unga och vuxna. Finns även i en version på arabiska. Lättläst.

MediaNr: CA34179

Babbelboken, en bok om rösten

av Mia Öström. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Hur fungerar egentligen rösten? Och hur skulle det vara om vi inte kunde prata med varandra? M.Ö. berättar om hur ljudet som blir till prat uppkommer, hur barn lär sig prata, varför ungdomar hamnar i målbrottet, hur stämbanden ser ut och en massa andra spännande saker om rösten.

MediaNr: CA34526