Nya talböcker oktober 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 192 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Julens bästa berättelser

Inläst av Anno Lindblad. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Noveller och dikter som ur olika perspektiv alla skildrar julen. Bidrag från 19 författare ingår i samlingen, däribland Selma Lagerlöf, Tage Danielsson, Ulf Lundell, Heinrich Böll, Tove Jansson. Håkan Nesser och Henning Mankell har skrivit en gemensam berättelse med titeln "Ett osannolikt möte", där Wallander kör vilse på julafton. På ett dunkelt hak slår han sig ner för bredvid en ensam man. En man vid namn Van Veeteren.

MediaNr: CA34860

Hjärtat är bara en muskel, roman

av Kristofer Ahlström. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 55 min.Talbok med text.

Elisabeth överlever bilolyckan, men Isak dör. Allt började egentligen med den händelse som fick henne att lämna Gotland och flytta till anonymitetens Stockholm. Efter en tid känns ensamheten för svår, och när hon en dag får syn på Isak blir han hennes utvalda. De inleder ett passionerat förhållande som övergår till en maktkamp. Nu ligger hon på sjukhuset, fylld av skuld och rädsla. Vad var det som faktiskt hände? Och vem var Isak?.

MediaNr: CA35326

X - den sista platsen

av John Ajvide Lindqvist. Inläst av Karin Rosén. 18 tim, 9 min.Talbok med text.

Tredje delen i trilogin Platserna. Kriminaljournalisten Tommy T var en gång stjärnreporter, på senare tid har han gått ner sig men nu har han en oslagbar historia på gång. Han tänker undersöka den självmordsvåg som sköljt över Stockholms undre värld. Snart är Tommy karaktären X på spåren men historien är inte så enkel som man först kan tro. Här korsar brottslighet det övernaturliga och krafter bortom det mänskliga tar sig in i samhället.

MediaNr: CA34472

Skuggornas tid

av Agneta Arnesson-Westerdahl. Inläst av David Zetterstad. 13 tim, 1 min.Talbok med text.

Sommaren står i full blom när den högättade Elin återvänder till sin gård i Uppland 1350. Pesten härjar och hon har just begravt sin familj; hennes liv plågas alltmer av hunger och sorg. När Elins vägar korsas av den föräldralösa flickan Unni fylls gården av nytt liv. Unnis uppfinningsrikedom och det starka bandet mellan kvinnorna blir deras räddning vid det fruktansvärda slaget utanför Visbys ringmur 1361. Del 9 i förlagsserien Släkten.

MediaNr: CA35200

Du är nog speciell men närmare än så här kommer vi inte, noveller

av Emma Asp. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

Sexton mörkt humoristiska noveller som handlar om så vitt skilda ämnen som ett krossat adamsäpple, ragg i sybehörsaffären, August Strindberg i ett par svarta bomullstrosor, ett okoncentrerat kärleksmöte och en död groda på botten av en spann. Debut av Emma Asp, född 1982.

MediaNr: CA34787

Vi mot er

av Fredrik Backman. Inläst av Anna Godenius. 15 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 2 i serien inledd med Björnstad. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och samhället tvingas visa vad det egentligen står för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här. Berättelse om relationer i en liten stad.

MediaNr: CA34783

Döden i Reval, kuriösa berättelser från en gammal stad

av Werner Bergengruen. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 23 min.Talbok med text.

Novellsamling av den tysk-baltiske författaren Werner Bergengruen som levde 1892-1964. I dessa groteska och humoristiska historietter, som skrevs mellan 1931 och 1935, skildras de många döda som lever sitt eget liv i den gamla tyska staden Reval, dagens Tallinn. Vi får bland annat vara med om slaget vid Narva år 1700 och följa den besegrade hertigen de Croy och hans liv som död i 200 år.

MediaNr: CA34950

Den sorglöse hemsamariten

av Mikael Bergstrand. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 17 min.Talbok med text.

Det är Stockholm, tidigt 1980-tal. Hit kommer den unge, vackre och självupptagne Matz Zern med ett enda mål: att bli känd. Men det är inte vara så lätt som han trott. För att kunna försörja sig börjar han arbeta som hemsamarit. Mötet med pensionärerna förändrar hans syn på livet och döden. När han träffar litteraturstudenten Carina Carlsson ställs frågan på sin spets. Är han beredd att riskera den chans till kändisskap som plötsligt dykt upp?.

MediaNr: CA35257

Korpsystrar

av Bettina Bieberstein Lee. Inläst av Anna Godenius. 12 tim, 42 min.Talbok med text.

Journalisten Hanna Axelsdotter kan inte glömma fallet Nora, den unga kvinnan som snart ska friges från ett mångårigt fängelsestraff. Hon minns hennes känslokalla framtoning vid rättegången. I ett försök att förstå de bakomliggande mekanismerna som ledde till en våldsam handling bestämmer sig Hanna för att intervjua Nora i fängelset. En berättelse om vad skuld, skam, makt och beroende gör med människor. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA35261

Calendar girl. 4, Oktober - november - december

av Audrey Carlan. Inläst av Mallika Giarimi. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Calendar girl som börjar med Kalenderflickan : januari, februari, mars. I oktober får Mia ett jobb på ett tv-bolag och hon får snart ett återkommande inslag. Med jobbet åker hon till New York för en inspelning och det är som om alla hennes drömmar har slagit in - alla utom en. När det närmar sig jul åker hon till Aspen och det blir är här som hennes årslånga resa avslutas. Det blir ett slut som överträffar alla förväntningar.

MediaNr: CA34784

Odysséen

av Homeros. Inläst av Bruno Årfors. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

Lättläst version av det klassiska verket Odysséen. Med nya ord och på ett enkelt sätt återberättas sagan om krigshjälten Odyssevs. Vi kan läsa om hur staden Troja föll efter tio års belägring. Sedan får vi följa Odyssevs på hans många äventyr under den långa resan hem till ön Itaka där hustrun Penelope troget väntar.

MediaNr: CA34691

Tidens larm

av Julian Barnes. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Roman om den sovjetiska kompositören Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975), som levde hela sitt liv i ett land med nyckfulla och egendomliga förhållanden. Ena dagen hyllades han av Partiet, för att nästa dag frukta för sitt liv. 1937 förs han till Stora huset i Leningrad. Det är maktens högkvarter, och han vet att få återvänder därifrån. Från och med den dagen lever han i skräck. En poetisk berättelse om ett musikgeni. J.B., 1946-, brittisk författare.

MediaNr: CA34873

Bara en kram

av Henrik Bromander. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som inleds med Riv alla tempel. Jens Svanström gör vad han kan för att bli ett namn att räkan med i Göteborgs indievärld. När han börjar skriva krönikor om feminism och mansvälde slår han igenom med buller och bång. Samtidigt sprids det rykten om Jens, om gränslöshet och övergrepp. Tittar man i hans dator finns där två dokument - en dagbok och en roman. Vem är den verklige Jens? En bok om manlig identitet och medvetenhet.

MediaNr: CA34838

Mafioso, [Chicago 1928: maktkamp, mord, mysterier och musik-]

av Ray Celestin. Inläst av Anno Lindblad. 15 tim, 1 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Yxmannen. Chicago 1928. Michael Talbot och Ida Davies anlitas för att leta rätt på en försvunnen arvtagerska. Pressfotografen Jacob Russo bestämmer sig för att på egen hand finna en mördare. Samtidigt blir en grupp av stadens ledare förgiftade och Al Capone skickar en av sina underhuggare för att ta reda på mer. Frågan är om någon av dem kommer att finna svaren de söker i stadens myller av jazzbarer och korruption?.

MediaNr: CA34807

Destination: Indien

av Katy Colins. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Äventyr för ensamma hjärtan som börjar med Destination: Thailand. Numera driver Georgia resebyrån Ensamma hjärtans reseklubb tillsammans med vännen Ben. Men tidigare resenärer har varit missnöjda med deras Indienresor och Georgia bestämmer sig för att åka med en grupp inkognito och undersöka varför. Romantisk feelgood med verklighetsbakgrund.

MediaNr: CA34754

Sidonie & Nathalie, från Limhamn till Lofoten

av Sigrid Combüchen. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 22 min.Talbok med text.

Mars 1944. De två franska kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr genom Europa. De känner inte varandra men möts av en slump och efter en dramatisk irrfärd tar de sig till Sverige. Där får de arbeta för mat och husrum. Men de har båda tunga minnen och flykten är långt ifrån över. Långt senare firar Nathalie sin 90-årsdag i Nordnorge. Hon betraktar sina barnbarn, minns krigsåren och den täta samhörigheten med Sidonie. Roman om flykt och överlevnad.

MediaNr: CA34806

Högt flyger fåglarna

av Linnea Dunér. Inläst av Hans Sandquist. 14 tim, 1 min.Talbok.

Andra delen av tre i serien Vargavinter som börjar med Det sjunger i isen. Ett år har gått utan något livstecken från Ulv. Inez och Elsa balanserar på slak lina när de utan mer än en vag aning ger sig av från hemorten för att söka den förrymda fången. Sedan förra sommarens händelser är det många i staden som ser ner på Inez och Elsa. Trots att Gertrud är mån om sitt anseende bistår hon utan tvekan systrarna som behöver all hjälp de kan få.

MediaNr: CA35263

Kläderna, noveller

av Inger Edelfeldt. Inläst av Kristina Rådström. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Noveller som handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan tränger igenom. I alla berättelser figurerar klädesplatt av olika slag; i en novell som utspelas 1970 är en gul hippieklänning avgörande och i en annan ryser Katja av passionsminnen när hon återfinner sin bortglömda vinfläckiga tunika.

MediaNr: CA34802

Patrioterna

av Pascal Engman. Inläst av Martin Jonols. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

En kvinnlig journalist mördas och oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner. Men Madeleine Winther är inte rädd, hon siktar på det stora scoopet. Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda Sverige mot fienden, kosta vad det kosta vill. I ett land långt bort längtar en tredje person hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom. Författaren är verksam som journalist, detta är hans debutroman.

MediaNr: CA34788

Hon som vakar

av Caroline Eriksson. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

Författaren Elena har separerat från sin man och isolerat dig i ett lånat radhus. Håglös och med skrivkramp börjar hon iaktta grannfamiljen tvärs över gården. Bakom den prydliga fasaden tycks ett mörkt drama pågå mellan mannen och hustrun. När tonårssonen Leo söker kontakt med Elena får hon direkt inblick i familjens liv. Allt tyder på att något fasansfullt kommer att ske. Snart är Elena indragen i en vansinnig karusell. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA34952

Samlade svenska kulter, skräckberättelser

av Anders Fager. Inläst av Sari Eliasson. 21 tim, 31 min.Talbok med text.

En samling noveller som tillsammans bildar en skrämmande helhet. Vi möter bland andra den lilla pojken på dagis i Stockholm, en grupp kustjägare på hemligt uppdrag och Herman Göring på blixtvisit i Sverige. Berättelserna utspelas i vår välbekanta värld och parallellt i en annan, mörkare värld, i ett universum som är fyllt av fasor. I boken ingår författarens tidigare bok "Svenska kulter".

MediaNr: CA34286

Flyktväg

av Torbjörn Flygt. Inläst av David Zetterstad. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

I ett land i Centraleuropa några år framåt i tiden, stänger regimen gränser och förföljer flyktingar. De beslagtar egendomar och upprättar läger. Tillslut leder det till krig. Hart bor på en gård tillsammans med sin mamma och sina systrar. När en kvinna och hennes barn söker skydd hos Harts familj, tvingas de ta ett beslut som kommer att påverka dem i grunden. T.F., 1964-, belönades med Augustpriset 2001 för romanen Underdog.

MediaNr: CA34794

Den eviga elden

av Ken Follett. Inläst av Ove Ström. 34 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i Katedralserien som böjar med Svärdet och spiran (även utgiven i två delar - Stormarnas tid och Maktens skördar). Det är 1500-tal. Katedralen i Kingsbridge tornar upp sig över en befolkning delad av religiös fanatism, lojaliteter och kärlek. Ned Willard och Margery Fitzgerald är förälskade i varandra men hamnar genom sina familjer på motsatta sidor i konflikten. Samtidigt pågår en maktkamp om kronan mellan Elisabet I och Maria Stuart.

MediaNr: CA34615

Natt över Oslo, [en Svarta nejlikan-roman]

av Mats Fors. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 31 min.Talbok med text.

Den svenske diplomaten Harald Edelstam, med täcknamn Svarta nejlikan, anländer till Oslo 1942, mitt i deporteringen av de norska judarna till förintelseläger. Edelstam blir snabbt involverad i Oslos motståndsrörelse. Snaran dras åt runt den motståndscell han tillhör och han inser att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom - hans liv är i fara. Roman som bygger på verkliga händelser. Första delen i en trilogi om Svarta nejlikan.

MediaNr: CA34891

Nordiska myter - från Yggdrasil till Ragnarök

av Neil Gaiman. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 28 min.Talbok med text.

Författaren Neil Gaiman återberättar de nordiska gudasagorna i kronologisk ordning. Det börjar med världens skapelse och slutar med Ragnarök och början på en ny och bättre värld. Däremellan finns alla de klassiska sagorna med alla de välkända figurerna och platserna; Loke, Oden, Tor, Asgård, Midgårdsormen och Fenrisulven. Neil Gaiman har tidigare använt sig av de nordiska myterna i romanen Amerikanska gudar.

MediaNr: CA34810

En trogen kvinna

av Jane Gardam. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med En engelsk gentleman. Betty Feathers är sedan många år gift med sir Edward. Betty är född i Kina, blir tidigt föräldralös och sitter en tid i ett japanskt fångläger. Efter kriget möter hon Edward, en advokat på väg uppåt i karriären. Hon blir honom trogen i ett långt äktenskap. Men hon glömmer aldrig den passionerade natt hon hade med den man som sedan blev Edwards dödsfiende. Lycka är något annat, kanske.

MediaNr: CA34803

Husdjuret

av Camilla Grebe. Inläst av Anna Godenius. 12 tim, 32 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Älskaren från huvudkontoret. Vi befinner oss i det lilla samhället Ormberg i Sörmland. Tre personer förs samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse. Malin är den unga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat för sig. Hanne är profileraren med minnesförlust och Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet. Jakten på mördaren blir inte bara farlig, den förändrar också i grunden deras existens.

MediaNr: CA35138

Dolt i mörker, [en Ruth Galloway-deckare]

av Elly Griffiths. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 26 min.Talbok med text.

Nionde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. I en gammal kalkstenstunnel hittas ben från ett människoskelett. När Ruth undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd. Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner. Ruth och Nelson måste tillsammans avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent.

MediaNr: CA34769

En sorgmantel flög över Linnéträdgården

av Mariann Grönberg-Svensson. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

Diktsamling om kärlek, sårbarhet, sorg och tröst. Författaren har hämtat inspiration till dikterna från naturen. Precis som årstiderna skiftar, gör även livet det. Utifrån människans existentiella villkor skildrar G.M.S. både det universella och det personliga. Linnéträdgården som nämns i titeln ligger i Uppsala och har under skapandet varit författarens rofyllda rum.

MediaNr: CA34722

Hjärtslaget i Rosengädda, roman

av Emma Hamberg. Inläst av Lena Strömberg. 18 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Rosengädda nästa! När Farbod öppnar en läkarstation i byn utlöser det en kedjereaktion av nybyggaranda. Farbods passionerade tro på byn smittar alla. Men Tessan känner sig snarare övergiven. Hennes restaurang är tillfälligt stängd och Farbod är mer uppslukad av sitt läkarhus än av henne. Men när Tessan hittar ett alltför välbekant namn i en restaurangguide bestämmer hon sig för att göra något.

MediaNr: CA34703

Det var vi

av Golnaz Hashemzadeh Bonde. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 22 min.Talbok med text.

Nahid träffar Masood när de är 18 år. När revolutionen i Iran kommer är det först spännande men sedan tvingas de leva under jorden och fly till Sverige tillsammans med sin dotter. I dödens väntrum 30 år senare är Nahid arg - på sjukdomen, på personalen, på livet, på sin dotter. På allt som har med kamp att göra. Men samtidigt som ett liv rinner bort väcks ett nytt. Kanske var inte allt förgäves ändå? Roman om förlust, sorg och livsglädje.

MediaNr: CA34976

Försvunnen, [en Jack Caffery-thriller]

av Mo Hayder. Inläst av Åke Lindgren. 16 tim, 25 min.Talbok med text.

Femte boken med kriminalkommissarie Jack Caffery. En bil blir stulen och i baksätet sitter en elvaårig flicka. Caffery blir inkopplad på fallet och han inser snart att det inte var en slump att flickan försvann med bilen. Hon har blivit kidnappad. Den ljusskygge förövaren låter meddela att det snart kommer att stjälas ytterligare en bil med ett barn i baksätet. En suggestiv och skrämmande berättelse i genren "crime noir".

MediaNr: CA34572

Scam story

av Eva-Maria Hedin. Inläst av Sari Eliasson. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

Nelly Brodin är en medelålders, vacker och intelligent kvinna som utåt sett har allt. Tomheten inom henne är det ingen som ser. När Nelly via en dejtingsajt möter James vänder allt, hon njuter för första gången i sitt liv av en jämlik, innerlig och passionerad relation. Tills han börjar be henne om pengar och kräver fler och fler bevis på hennes kärlek. Bok om "romance scamming" ("romansbedrägerier") som bygger på en verklig händelse.

MediaNr: CA35047

Sonjas andra chans

av Åsa Hellberg. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Sonjas sista vilja. Sju år efter Sonjas död tampas Sonjas vänner med livet. De behöver en förändring och det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Samtidigt sker saker på hemmaplan och plötsligt är deras vänskap det enda bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne att ta livsavgörande beslut. Men inget kan stoppa dem att ge Sonja en andra chans.

MediaNr: CA34808

Nix

av Nathan Hill. Inläst av Åke Lindgren. 27 tim, 25 min.Talbok med text.

Samuel är bara en liten pojke när hans mamma utan förvarning ger sig av. Han växer upp med sin sorgsna far och många obesvarade frågor. Drygt 20 år senare exploderar nyheten att den republikanske presidentkandidaten Sheldon Packer har utsatts för ett våldsangrepp på öppen gata. Den attackerande aktivisten visar sig vara Faye Andresen-Anderson. Samuels mamma. Vem är hon egentligen och var har hon varit i alla dessa år? Kritikerhyllad romandebut.

MediaNr: CA34618

Ingen är oförstörd, "priset för livet som kriminell"

av Mikael Holm. Inläst av Erik Björnfot. 8 tim, 54 min.Talbok.

MediaNr: CA35980

Själarnas ö

av Johanna Holmström. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 41 min.Talbok med text.

1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn i Aura å. Hon skickas till ett dårhus på Själö utanför Åbo. 40 år senare kommer den 17-åriga Elli dit efter att ha varit upprorisk och levt ett vilt liv. Sjuksystern Sigrid Friman blir länken mellan Kristina och Elli samtidigt som krigets orosmoln tätnar över Europa. Roman, som bygger på verkliga händelser, om hur galenskap definieras och hur ett sjukhus både kan vara fängelse och fristad.

MediaNr: CA34974

Rosornas krig. Bok 4, Ravenspur.

av Conn Iggulden. Inläst av Marika Bergström. 18 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Rosornas krig som börjar med Stormfågel. England 1470. Kung Edward av York har drivits ut ur landet och familjen Lancaster har vunnit kronan. Edward av York vill återta tronen med alla medel och anländer till Ravenspur med en stukad armé och sin bror Richard vid sin sida. Men när deras egentlige fiende Henry Tudor gör anspråk på tronen leder det till Bosworth Field och den strid som blir slutet för Rosornas krig.

MediaNr: CA35395

Då jorden andades, en berättelse om Anne, sadelmakarens dotter

av Cecilia Jahn. Inläst av Britt Örnehed. 13 tim, 19 min.Talbok med text.

Första delen i en romantrilogi som skildrar tre kvinnoöden under tre århundraden. I denna första bok möter läsaren en ung kvinna i 1600-talets Finland som drabbas av tidens fattigdom och vidskepelse. Som 17 åring gifts hon bort med en våldsbenägen släkting, hon tvingas lämna sin familj och flytta långt från barndomshemmet. Vardagen blir outhärdlig i den grymme makens hem och den unga kvinnan ser ingen annan utväg än att fly.

MediaNr: CA34800

Vapendragerskan, roman

av Katerina Janouch. Inläst av Elisabet Thorborg. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 10 i serien som börjar med Bedragen. Barnmorskan Cecilia Lund behöver bygga upp sin styrka - såväl mentalt som fysiskt. Det är nämligen åter turbulent i familjen, inte minst runt den äldsta dottern Sofia. Stödet från oväntat håll visar sig vara helt avgörande. Samtidigt hotas Cecilias arbetsplats, BB Victoria, av nedläggning. Och sedan försvinner en student spårlöst och Cecilia blir indragen i fallet - en skoningslös figur väntar i skuggorna.

MediaNr: CA34317

Familjen

av Kjell Johansson. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

På en korvfabrik på Södermalm i Stockholm träffas Vera och Ellen. De gifter sig med varsin bror, Vera får dottern Sasja och Ellen får sönerna Sigvard och Folke. Sedan skiljer de sig från sina män, och skapar en ny familj tillsammans - Familjen. Banden mellan dem är starka, men också problematiska. Romanen skildrar hela 1900-talet och ställer frågan: Vad gör vi med våra liv? K.J. 1941-, författare belönad med Selma Lagerlöfs litteraturpris.

MediaNr: CA34790

Bryggan, kriminalroman

av Cherstin Juhlin. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Anagram. Den snart 60-åriga polisinspektören Annika Vester i skånska Åhus får hand om en brottsutredning som framkallar traumatiska känslor hos henne. Den medelålders Cecilia har blivit svårt misshandlad och Cecilias son Matti bär på en stor hemlighet. Annika blir allt mer involverad i deras familjeliv och våldsamma händelser från förr kommer upp till ytan. Kriminalroman om kvinnors utsatthet, kärlek och svek.

MediaNr: CA34468

Solidärer

av Anna Jörgensdotter. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 32 min.Talbok med text.

Barcelona, 1936. Conxa gräver upp ett gevär och lämnar bort sina barn. I Gävle får hamnarbetaren Ingemar syn på en annons: "Hjälp Spaniens kämpande folk!" Vid nyår ger han sig iväg för att delta i kampen mot fascismen. Kvar är Klara med sitt arbete, sin egen kamp och sin ofödda dotter. Episk roman, med handlingen förlagd både till Spanien och Sverige, om krigets konsekvenser, kärlekens former och drömmen om en annan värld.

MediaNr: CA35077

Högt fall

av Christine Karlsson. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 49 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Bittert svek. Två män hittas döda - en vid foten av Morups Tånge fyr och en i en segelbåt i hamnen till Glommens Marina. Två dödsfall att utreda - mord eller inte? Kriminalinspektör Kajsa Rudolfsson och hennes kollegor vid polisen i Falkenberg upptäcker snart att det finns ett samband mellan de båda fallen. Sedan sker en olyckshändelse med dödlig utgång i Lund som visar sig vara intressant för utredningarna.

MediaNr: CA35115

Mannen som sökte sin skugga, [en kriminalroman]

av David Lagercrantz. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Millenium inledd med Män som hatar kvinnor. Lisbeth Salander sitter i fängelse och har problem med Benito - fängelsets informelle ledare. Lisbeth får besök av Holger Palmgren som har fått tag på nya dokument om hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist att göra efterforskningar. Spåren leder till Leo Mannheimer. Vad finns det för koppling mellan en finanskille och Lisbeth? Hur ska hon hantera hoten från Benito och hennes gäng?.

MediaNr: CA34949

Camille, thriller

av Pierre Lemaître. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 27 min.Talbok med text.

Commandant Camille Verhoevens flickvän Anne Forestier råkar av en slump befinna sig i en juvelerarbutik som blir rånad. Hon misshandlas brutalt och hamnar på sjukhus, där hon snart utsätts för ett mordförsök. Verhoeven är besluten att hitta rånarna, men hans arbete kompliceras av att han inte vill berätta för någon om sitt förhållande med Anne. Fortsättning på romanerna Irène och Alex.

MediaNr: CA34748

Oneiron, en fantasi om sekunderna efter döden

av Laura Lindstedt. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 14 min.Talbok med text.

Hyllad roman med undertiteln "en fantasi om sekunderna efter döden". Här möter vi sju kvinnor samlade i ett vitt tillstånd utan gränser. Kvinnorna kommer från olika kulturer och talar olika språk. Under berättelsens gång tar vi del av en samling självporträtt, där vi lär känna de sju kvinnornas vitt skilda öden. Boken har nominerats till Nordiska rådets pris. Laura Lindstedt, 1976- , finsk författare och litteraturvetare.

MediaNr: CA34839

Glädjen

av Justine Lévy. Inläst av Sari Eliasson. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

Louise snubblar genom livet med sorg i själen och ett mörker i hjärtat. Uppväxten med en psykiskt instabil mor och en far med ständigt skiftande flickvänner har satt djupa spår. Men när Louise får veta att hon och Pablo väntar barn bestämmer hon sig att försöka begrava sitt mörker. Hon brottas med frågor kring rollen som förälder: hur är man en bra förebild, kan man älska sitt barn för mycket, hur skyddar man dem och hur släpper man taget?.

MediaNr: CA35287

Finns det hjärterum, fjärde och sista boken om Kouplan

av Sara Lövestam. Inläst av Christer Modin. 8 tim, 30 min.Talbok med text.

Fjärde delen i serien om Kouplan som börjar med Flicka försvunnen. Kouplans liv har blivit bättre - han har fått uppehållstillstånd i Sverige, han har en bostad och gör praktik på ett bibliotek. Men han är inte lycklig. Han tänker på sin bror, Nima som är försvunnen. För att leta spår går Kouplan till Azads grill där många papperslösa arbetar. Men ingen där vill prata. En av arbetarna har blivit mördad och de kan inte gå till polisen.

MediaNr: CA34878

Straffeftergift

av Patrick Modiano. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

Det är tidigt 1950-tal. Patrick och hans bror är inackorderade hos tre väninnor i en by utanför Paris. Mamman är på en årslång turné med en teatergrupp och pappan är i Afrika. Om kvinnorna i huset vet bröderna inte mycket: brottstycken av samtal genom dörrar på glänt, mystiska besökare, tårdränkta ansikten. I denna osäkra värld håller bröderna ihop, gör utflykter och besöker Paris. P.M., 1945- , fransk författare. Nobelpris i litteratur 2014.

MediaNr: CA34883

Ally Hughes har sex ibland

av Jules Moulin. Inläst av Dan Bratt. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Ensamstående litteraturprofessorn Ally Hughes har det inte lätt. Prestigejobbet på Brown kräver mycket, mamman och den bedårande dottern likaså. Någon tid för att dejta finns inte. Men så träffar hon Jake, en ambitiös student som är övertygad om att de är rätt för varandra och uppmanar Ally att öppna sitt hjärta. Ally vågar inte men fortsätter att tänka på honom. Tio år senare dyker Jake upp igen men inte på det sätt Ally tänkt sig. Chick lit.

MediaNr: CA34624

Stora stygga vargen, [kriminalroman]

av Nele Neuhaus. Inläst av Peter Mattsson. 16 tim, 54 min.Talbok med text.

Uppföljare till boken Snövit ska dö. En varm sommardag hittar man en död flicka i floden Main utanför Frankfurt. Den mördade 16-åringen har blivit svårt misshandlad. Ingen har anmält flickan försvunnen och polisen står handfallen i sökandet efter hennes identitet. Så blir en känd journalist misshandlad och en fruktansvärd historia rullas upp. Nele Neuhaus, 1967-, tysk författare.

MediaNr: CA34499

Koka björn

av Mikael Niemi. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 58 min.Talbok med text.

Året är 1852 i byn Kengis i norra Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är något värre. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som kommer allt närmare och snart hotar att krossa hela väckelsen. Historisk roman om prosten Lars Levi Laestadius.

MediaNr: CA35286

De otrogna, thriller

av Andreas Norman. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på En rasande eld. Som svensk spion mitt i Europa vet Bente Jensen vad det innebär att leva med lögner. När hon upptäcker en tung hemlighet i sin familj rämnar tillvaron. Hemligheten visar sig dölja ett än större hot. I Syrien rasar kriget. Jonathan Green arbetar inom brittiska M16 och leder en stor operation. När lögnerna brister möts Bente och Jonathan i ett tyst krig där den du älskar är din värsta fiende. Spionthriller.

MediaNr: CA35003

Skärvan i bergets natt

av Per Odensten. Inläst av Lena Strömberg. 8 tim, 0 min.Talbok med text.

En gudasaga och på samma gång en uppgörelse med vår egen tid. Berättelsen är inspirerad av den nordiska mytologin och folksagans enkelhet. Den handlar om de allt maktlösare gudarna i en åldrande värld. Om mänsklig, jordisk överlevnadsvilja och om kärlek och ondska. Författaren återknyter här till sagan och myten som skildrades i debutromanen Gheel 1981.

MediaNr: CA35002

Krokas, roman

av Elin Olofsson. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

År 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. Med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget. Samtidigt grubblar Elsa Pettersson över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet hon bär på. När de två kvinnorna möts förändras deras liv för alltid.

MediaNr: CA35139

På västfronten intet nytt

av Erich Maria Remarque. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

Antimilitaristisk klassiker från 1929. Romanen behandlar livet i skyttegravarna under 1:a världskriget. Berättare är en 19-årig tysk soldat som beskriver krigets vardag, fylld av ångest och lidanden, men som också innehöll kamratskap och glimtar av kärv humor. Erich Maria Remarque, 1898-1970, tysk författare. R. lämnade Tyskland 1932, hans böcker brändes av Nazisterna.

MediaNr: CA34467

Pakten, [psykologisk thriller]

av Michelle Richmond. Inläst av Hans Cederberg. 14 tim, 39 min.Talbok med text.

Alice och Jake har nyligen gift sig. På bröllopet erbjuder en man paret att gå med i Pakten - ett hemligt sällskap för framgångsrika par som hjälper varandra till lyckliga, livslånga äktenskap. Det nygifta paret tackar ja och skriver på ett kontrakt. I början verkar reglerna vettiga och paret tilltalas av gemenskapen. Men när en av dem bryter mot en regel förvandlas allt till en mardröm. De andra paren är beredda att göra vad som helst för pakten.

MediaNr: CA34801

De sju som såg

av Denise Rudberg. Inläst av Hans Cederberg. 7 tim, 46 min.Talbok med text.

Sjunde boken om åklagarsekreterare Marianne Jidhoff. Hon är i full färd med att sig an det nya uppdraget som chef för utredningsgruppen, när det kommer ett larm om att en högt uppsatt finansman har hittats mördad. På ytan hade mannen en perfekt tillvaro med en framgångsrik karriär och ett lyckligt äktenskap. Men ryktet säger att mannen inte varit så mysig som man trott. Snart avslöjas en otäck sanning om övergrepp bakom stängda dörrar.

MediaNr: CA35569

Swamplandia!

av Karen Russell. Inläst av Camilla Bard. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

Trettonåriga Ava Bigtree växer upp i Everglades träskmarker i Florida där hennes familj driver nöjesparken Swamplandia. Den största attraktionen är när Avas mamma Hilola brottas med alligatorer. När Hilola dör förändras allt. Avas skyddade och sällsamma värld hotas. Hon bestämmer sig för att försöka rädda den konkurshotade parken och ger sig ut på en farofylld resa i träskmarken. Magisk berättelse om brytpunkten mellan barn- och vuxenliv.

MediaNr: CA34797

Moll, roman

av Elisabeth Rynell. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

Moll lever i ett samtida, och eventuellt framtida Sverige, där olönsamma, onödiga människor utlokaliseras från huvudstaden. Under busstransporten norrut lyckas hon fly ut i skogen, rakt ut i ingenstans. Landskapet tar emot henne, och hon finner en övergiven väg där hon börjar den vandring som kanske ska föra henne till något. Civilisationskritisk roman. E.R., 1954- , fick sitt genombrott med romanen Hohaj, 1997.

MediaNr: CA34614

Ett hav av kärlek

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Örnehed. 7 tim, 14 min.Talbok.

Del 20 och avslutande delen i serien Legenden om Ljusets rike som börjar med Viskningen. De utsända från Ljusets rike hade två viktiga uppgifter: att finna Berengaria och Móri och oskadliggöra Lenore och Talornin som hade fört bort dem. Armas gladde sig åt att bli Berengarias hjälte och såg inte smärtan i unga Lissas ögon. Och den odödlige Marco var distraherad av att han för första gången i sitt liv var förälskad.

MediaNr: CA34706

Goodbye, Bukarest

av Astrid Seeberger. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 46 min.Talbok med text.

Andra världskriget är slut. En ung kvinna från de gamla tyska områdena vid Östersjön har skilts från sin familj och hamnat i södra Tyskland. Hon gifter sig och får en dotter, Astrid. Hon får åter kontakt med resten av familjen. Utom med den älskade brodern Bruno, pilot under kriget, nu helt försvunnen. Astrid söker som vuxen vidare efter morbrodern. Sökandet för henne till Bukarest och till en berättelse om ett gripande europeiskt flyktingöde.

MediaNr: CA34785

Det var hennes fel, roman

av Kalle Segerbäck. Inläst av Håkan Julander. 9 tim, 8 min.Talbok med text.

Aron Karlsson är skyddsinstruktör och utbildar väktare, militärer, poliser och civila. När Lovisa kommer till träningslokalen överrumplas han av hennes intensiva vilja att träna. Medan Aron kämpat för att bygga upp ett tryggt och säkert liv verkar Lovisa på väg att göra det motsatta. När Lovisa försvinner möter Aron den värld han en gång valde att lämna. Roman om den lilla människans utsatthet i ett samhälle där rättsväsendet kollapsat.

MediaNr: CA35178

Kvinnorna på slottet

av Jessica Shattuck. Inläst av Lo Tamborini. 13 tim, 55 min.Talbok med text.

Andra världskriget är slut och motståndsänkan Marianne von Lingenfels återvänder till makens förfallna slott. Hon söker upp andra änkor efter avrättade motståndsmän och bjuder in dem till slottet. Men kvinnorna är inte de personer de var förut och tillvaron blir långt mer komplicerad än någon kunnat tro. Kvinnorna måste bearbeta sina minnen och handlingar innan det finns en möjlighet att gå vidare. J.S, amerikansk författare.

MediaNr: CA34341

Bondfångare, garanterat sanna berättelser

av Lasse Strömstedt. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 42 min.Talbok.

Berättelser från författarens barndom i Gävle på 1940-talet och skrönor, "garanterat sanna men inte sanna i detalj", där en brokig samling bondfångare porträtteras. Här finns Mannen utan Returbiljett, Falske Doktorn, Bosse Kärne och historien om vad som hände med en låda adresserad till författaren när han satt på fängelset i Norrköping; en låda som kanske aldrig blev avsänd. L.S., 1935-2009, författare och debattör.

MediaNr: CA34890

Spilld mjölk, en verklighetsbaserad roman

av Malin Sundin. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 9 min.Talbok.

En nutidsberättelse med dokumentära inslag. Boken är skriven av mjölkbonden Malin Sundin, samt en anonym bonde som idag har valt att byta yrke. Berättelsen handlar om en landsbygd i förändring och om en bransch och en bondefamilj i sönderfall. Den skildrar de känslor som många mjölkbönder idag lever med, med ständigt sänkta mjölkpriser och katastrofala konsekvenser som följd.

MediaNr: CA35005

Vera, roman

av Anne Swärd. Inläst av Carin Ödquist. 10 tim, 34 min.Talbok med text.

1945 kommer den unga Sandrine under falskt namn, från kriget i Europa, till Sverige. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med och en farlig hemlighet. Sju månader senare står hon brud till den dubbelt gamla Ivan Ceder. Mitt under bröllopsnatten föds dottern Vera. Äktenskapet mellan Sandrine och Ivan blir en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla. Episk berättelse om flykt och överlevnad.

MediaNr: CA35453

Hemligheternas skafferi

av Caroline Säfstrand. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 29 min.Talbok med text.

Ina och hennes man Erik lever ett till synes harmoniskt liv tillsammans. Men när Ina får veta att hon bär på en obotlig sjukdom tar hon sig tillbaka till barndomsön Ven för att söka svar på ouppklarade frågor. Svaren hon finner lämnar hon efter sig som ledtrådar i ett korsord. Sex månader senare är hon död. I ett försök att förstå vad som hände åker Erik till Ven. Där möter han en udda skara människor som alla visar sig finnas med i Inas korsord.

MediaNr: CA34507

Rosor skador

av Jenny Tunedal. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 31 min.Talbok med text.

Författarens femte diktsamling handlar mödrar, döttrar, demens och förluster; av minne, värde, identitet och kärlek. I centrum en dotter som ser sin mor försvinna medan kroppen finns kvar - ord som gestaltar den anhörigas sorg och vrede. Men också ett omvänt perspektiv, ett försök att ge ord åt den sjukas förvirring, hur hon förlorar sig själv och aldrig riktigt förstår var hon befinner sig. J.T., 1973- , poet, översättare och kritiker.

MediaNr: CA34716

Sorgsna hjärtans trädgård

av Abbi Waxman. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Lilian Girvan är ensamstående mor sedan hennes man dog i en bilolycka för tre år sedan. Efter ett mentalt sammanbrott börjar hon få lite koll på livet igen men hon är trött på allas tjat att hon måste gå vidare. Hennes arbetsgivare ger Lilian ett uppdrag att illustrera en flora och anmäler henne till en trädgårdskurs. På kursen möter hon en brokig skara figurer under ledning av den tystlåtne men stilige Edward. Feelgood med både sorg och humor.

MediaNr: CA34835

Höstsol, första delen

av Lars Wilderäng. Inläst av Anna Godenius. 18 tim, 14 min.Talbok med text.

Första delen i en thrillerserie. I Stockholms skärgård pågår ännu en ubåtsjakt, men den här gången lyckas en privatperson fånga något på bild som skakar om världsläget. På Generalstaben i Moskva tar en överste ett livsavgörande beslut och ett amerikanskt specialförband i Irak upptäcker något som kommer att få ödesdigra konsekvenser. Något världsomvälvande är på väg att hända. Men vem håller egentligen i trådarna?.

MediaNr: CA34880

De fyra böckerna

av Lianke Yan. Inläst av Thomas Ekelöf. 11 tim, 28 min.Talbok med text.

I läger 99 är en samling intellektuella inspärrade för att omskolas till sanna revolutionärer. Ordförande Mao har lanserat "Det stora språnget", ett jordbruks- och industrialiseringsprojekt som ska lyfta Kina. Lägerfångarna som tvingas till hårt arbete på fälten, med syfte att återfå tilltron till den kommunistiska ideologin, möter svältens fasor. Kritisk skildring av förtryck och maktmissbruk. Boken av Yan Lianke, 1958- , är förbjuden i Kina.

MediaNr: CA34555

I en skog av sumak, roman

av Klas Östergren. Inläst av Håkan Julander. 8 tim, 57 min.Talbok med text.

Tidigt 1970-tal. USA har invaderat Kambodja och Beatles har splittrats. Tonåringen Kenneth Jansson går i skolan i Stockholms innerstad. En dag börjar den gåtfulle Dan i klassen. Kenneth lär känna Dan och hans syster Hellen, som bor ensamma i ett stort hus omgivet av sumak. Deras tillvaro är olik allt Kenneth är van vid och han tillbringar några avgörande sommarveckor med syskonen. K.Ö., 1955-, svensk författare och medlem av Svenska Akademien.

MediaNr: CA35110

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier. 2017. #3.

Inläst av Veronica Kesen Tundell. 1 tim, 10 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Porträtt: underhållaren Nassim Al Fakir. Nyheter i korthet. Tillgängliga medier i Finland. 5 frågor till årets läsombud. Sara Teleman illustrerar lättläst. Barn och ungdom: taktila böcker med stöd. Talboken kommer. Fler och bättre digitala böcker på bibliotek. Ny forskningsöversyn. Boktips: Finland.

MediaNr: CA34852

Allmänt och blandat

Sedan vi kom med i EU har vädret blivit sämre, vanligt folk tycker till

av Jennifer Bark. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Samling av citat från olika tidningar där "vanligt" folk tycker till. Det är oväntade svar på journalisternas frågor, eller insändare, ofta med en humoristisk knorr. Susanne, 28, studerande svarar på frågan: Bryr du dig om Almedalsveckan? - "Nej, faktiskt inte. Jag är inte intresserad av politik. Röstar på Miljöpartiet varje gång". Max, 6 år, svarar på frågan: Vem bestämmer här i Sverige? - "Kommer inte ihåg men han går här på dagis".

MediaNr: CA34030

Kulturen och arbetarrörelsen, kulturpolitiska strävanden från August Palm till Tage Erlander

av Per Sundgren. Inläst av Eva Sjöblom. 27 tim, 28 min.Talbok.

Akademisk avhandling om kulturbegreppets utveckling. Här behandlas kulturpolitiska strävanden från August Palm till Tage Erlander, från den organiserade folkbildningens första stapplande steg i slutet av 1800-talet till de första kulturpolitiska programmen femtio år senare. I byggandet av nationen har både borgerlighet och arbetarrörelse sett kulturens uppgift som klassöverskridande och samhörighetsskapande.

MediaNr: CA34551

Religion

Sedd men osedd, om folkkyrkans paradoxala närvaro inför 2020-talet

Inläst av John Sundin. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

Svenska kyrkan vill vara en folkkyrka. Men vilken betydelse i det svenska samhället har kyrkan idag? Och har den någon framtid? Kyrkan kan vara osedd genom privatisering och kulturell integrering men fortsätter samtidigt att vara viktig för en stor del av befolkningen. Antologi där olika skribenter skriver om Svenska kyrkans roll ur olika perspektiv: den teologiska öppenheten, geografiska närvaron och den sociala tillgängligheten.

MediaNr: CA34581

Synteism, att skapa Gud i Internetåldern

av Alexander Bard. Inläst av Anna Westberg. 18 tim, 20 min.Talbok med text.

En bok som diskuterar individualismen som en religion och beskriver verkligheten som virtuell snarare än fysisk. Artisten Bard och journalisten Söderqvist vill med boken förmå passiva mottagare av framtiden att bli aktiva deltagare. Motsatsparet teism och ateism anser de vara en förlegad konstruktion och menar istället att Gud i själva verket är en symbol för människans alla drömmar projicerade mot en enda gemensam punkt, utopin.

MediaNr: CA35004

Nordiska myter, krigslystna gudar, sagoomspunna platser, tragiska hjältar

av Wolfgang Korn. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Vilka var de första bosättarna i Norden? De har lämnat efter sig enastående kultplatser - men också de första myterna. Kelternas och germanernas kulturer klarnar tack vare ny forskning. Mellan den romerska civilisationens undergång och tidig medeltid gapar en lucka på flera år. Författaren, tysk vetenskapsjournalist, undersöker perioden, besöker magiska platser och exemplifierar med arkeologiska fynd vilka rötter vi har till denna tid.

MediaNr: CA34833

Filosofi och psykologi

Vi måste prata, lätta lösningar på svåra samtal

av Elaine Eksvärd. Inläst av Marianne Engström. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Det finna olika typer av samtal som många människor tycker är väldigt jobbiga. Retorikexperten Elaine Eksvärd presenterar tio olika samtal som svenska folket helst skulle slippa och ger beprövade lösningar på problemen. Bland samtal hon tar upp: Kallprata och mingla, prata med pratmakare, ge feedback, våga erkänna fel, blotta behov och be om hjälp, ta konflikter, hålla tal, göra slut med en partner, säga upp bekantskapen med en familjemedlem.

MediaNr: CA34809

Särskilt begåvade elever, pedagogens utmaning och möjlighet

av Mona Liljedahl. Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 29 min.Talbok med text.

Särskilt begåvade elever har en exceptionellt hög inlärningsförmåga. Studier visar att de trivs sämst och lär sig minst i skolan. Ofta utvecklar de svårigheter på grund av uttråkning och understimulans. Boken bygger på forskning och pedagogisk praktik samt på intervjuer av experter. Den vänder sig i första hand till personal inom skolan, men kan även läsas av föräldrar och särskilt begåvade elever. M.L. är gymnasielärare och specialpedagog.

MediaNr: CA34685

Wienkretsen, filosofi vid avgrundens rand

av Karl Sigmund. Inläst av Bo Green. 24 tim, 18 min.Talbok med text.

Wienkretsen bestod av några filosofer som på 1900-talets början sågs för att diskutera frågor som sanning, kunskap och verklighetens natur. Bland medlemmarna fanns Moritz Schlick, Olga Hahn-Neurath och Kurt Gödel. I dialog med Ludwig Wittgenstein formade de grunden till 1900-talets vetenskapsteori. Förutom en introduktion till 1900-talets filosofiska tradition är detta även en berättelse om mord, antisemitism, passion och nervösa sammanbrott.

MediaNr: CA34342

Ta plats med ansvar och generositet, [hitta din drivkraft, äg ditt liv!]

av Mia Törnblom. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 24 min.Talbok med text.

Många förknippar uttrycket "ta plats" med att vilja synas allra mest, tjäna mest pengar och få en fin titel på sitt visitkort. Så behöver det inte vara menar ledarutvecklare M.T., som skrivit flera böcker om självledarskap. Att ta plats kan handla om att vara ansvarsfull, generös och samtidigt göra gott. Det gäller ett ha en stark drivkraft och hon ger råd hur man kan få en grundtrygghet, drömma stort och ta ansvar för sina handlingar och behov.

MediaNr: CA35511

Språkvetenskap

Meänkieli rätt och lätt, grammatik och lärobok i meänkieli

av Bengt Pohjanen. Inläst av Béla Szente. 9 tim, 46 min.Talbok.

Grammatik i meänkieli av författaren och översättaren Bengt Pohjanen, född 1944. Meänkieli är ett finsk-ugriskt språk och är helt annorlunda än svenskan som är indoeuropeiskt. Meänkieli benämndes tidigare som tornedalsfinska och är sedan år 2000 ett inhemskt officiellt minoritetsspråk i Sverige. Inläst på meänkieli och svenska.

MediaNr: CA34675

Tala inför folk, så bemästrar du din scenskräck

av Stefan Sauk. Inläst av Kristina Bäckman. 3 tim, 28 min.Talbok.

Vad händer egentligen i vårt huvud och våra kroppar när vi ska tala inför folk? Varför känns det så obehagligt? Skådespelaren Stefan Sauk och hjärnforskaren Jan Marcusson förklarar i boken vad som sker inom oss då vi talar inför andra och hur vi kan utvecklas kommunikationsmässigt. Författarna presenterar också olika verktyg man kan använda sig av när man ska tala inför andra.

MediaNr: CA35289

Litteraturvetenskap

Allt som är fast förflyktigas, modernism och modernitet

av Marshall Berman. Inläst av David Zetterstad. 22 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: C89760

Familjen Mann

av Tilmann Lahme. Inläst av Helena Gripe. 30 tim, 7 min.Talbok med text.

Biografi över den tyske författaren Thomas Mann, 1875-1955, och hans familj - hustrun Katja och sex barn. Mann var som nobelpristagare uppburen i hemlandet. Efter att ha tagit avstånd från nazismen fråntogs han sitt tyska medborgarskap 1936 och gick i exil. En till synes framgångsrik familj men under den eleganta ytan finns ett mörker med barn som experimenterar med kärlek, droger och föräldrarnas pengar. T.L., 1974- , tysk litteraturhistoriker.

MediaNr: CA34482

Folk på ön

av Stig Larsson. Inläst av Hans Cederberg. 7 tim, 57 min.Talbok med text.

Lilla Essingen i Stockholm är ett samhälle i miniatyr, i vissa avseende en plats där tiden stått stilla, utan gentrifiering och kommersialisering. Författaren Stig Larsson har bott där sedan årsskiftet 1988/89 och skaffat sig en stor vänkrets av människor från olika sociala skikt. I samarbete med fotografen Ulla Montan tecknar han ett tjugotal livfulla porträtt av folk på Ön, som den kallas i folkmun.

MediaNr: CA35285

Livet

av Åsa Moberg. Inläst av Elisabet Thorborg. 15 tim, 13 min.Talbok med text.

Memoar av journalisten och författaren Åsa Moberg, 1948-. Här berättar hon öppenhjärtigt om familj, kärlek, arbete och politik. Vi kan läsa om tiden på Aftonbladet, där hon debuterade 1968 under rubriken "För en sann soldat är det aldrig för sent att dö". Mobergs samhällsengagemang har tagit sig olika uttryck genom åren, från vietnamdemonstrationer och striden mot kärnkraften i folkomröstningen 1980, till sexrådgivning i Vecko-Revyn.

MediaNr: CA34501

Rum, en roadtrip genom psyket

av Alex Schulman. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 23 min.Talbok med text.

Alex Schulman och Sigge Eklund har intensivt pratat med varandra i sin populära podcast under fem års tid, och trodde själva att det mesta dem emellan var sagt. Men allt ändrades när de tog sig an en lekfull utmaning - att rita sina psyken i form av världskartor. De upptäcker platser hos varandra som de aldrig tidigare utforskat och dörrar öppnas till rum som fram till dess varit stängda. Det blir en inblick i Alex och Sigges galna värld.

MediaNr: CA35447

Konst, musik, teater och film

Musik och politik hör ihop, diskussioner, ställningstaganden och musikskapande 1965-1980

av Alf Arvidsson. Inläst av Karin Rosén. 24 tim, 41 min.Talbok med text.

På 1960- och 70-talet var det vanligt i Sverige att koppla samman musik och politik på olika sätt. Musik kunde uttrycka protest och visa engagemang. Vänsterrörelserna använde sig av musik för att föra ut sitt budskap och samla åhörare. A.A., professor i etnologi, analyserar hur olika idéer om musik och dess politiska betydelse formulerades i debatter, organiserades i föreningar och hur musik skapades för att på olika sätt fungera politiskt.

MediaNr: CA34401

En viktoriansk konstnär i jordens lustgård

av Marianne North. Inläst av Carin Ödquist. 11 tim, 14 min.Talbok med text.

M.N., 1830-1890, var en engelsk konstnär, botanist och resenär. Med penseln i högsta hugg reste hon världen över för att avbilda exotiska växter. Resorna som gick till bland annat USA, Brasilien, Japan, Australien och Sydafrika resulterade i 832 målningar med botaniska motiv. Dessa samlades senare i ett museum i Kew Gardens grundat av M.N. själv. Boken är en något förkortad version av Norths memoarer "Recollections of a happy life".

MediaNr: CA34424

Arkeologi

Slagfält Kalmar - en glimt av belägringen 1611

Inläst av Ingemar Jonson. 1 tim, 59 min.Talbok.

MediaNr: CA35901

Historia

Olydnadens söner, sodomi som politiskt vapen i det senmedeltida Europa

av Henric Bagerius. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 18 tim, 31 min.Talbok med text.

Under 1300- och 1400-talen var sexualitet politiskt sprängstoff och flera europeiska kungar blev anklagade för sodomi. Så också i Sverige. Vad ville egentligen heliga Birgitta ha sagt när hon påstod att Magnus Eriksson älskade män mer än sin gud, sin hustru och sig själv? H.B., docent i historia, skriver om elaka rykten och ont förtal som cirkulerade vid hoven. Han finner bland annat historier om impotens, otrohet, våldtäkt, kastration och incest.

MediaNr: CA34372

Historiens största katastrofer och misstag

av Tim Cooke. Inläst av Anna Westberg. 8 tim, 9 min.Talbok med text.

50 händelser som kan betraktas som historiens största katastrofer och misstag presenteras i ord om med kartor. Felbyggda pyramider, Pompejis undergång, lutande tornet i Pisa, Christofer Columbus beslut att segla västerut 1492, Titanic, förbudslagarna på 1920-talet i USA, Operation Barbarossa och finanskrisen 2008 är några av de händelser som analyseras. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34445

Hamlets fråga, en svensk självmordshistoria

av Arne Jarrick. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 2 min.Talbok.

"Att vara eller inte vara", det är Hamlets fråga. A.J., docent i ekonomisk historia, utgår ifrån denna fråga om liv och död i en bok med temat självmord. Hans fokus ligger på tänkbara motiv och psykiska tillstånd som utlöser självmord. Han inleder med en personlig betraktelse för att sedan göra en historisk genomgång av olika tänkares och författares syn på självmordet samt dess bevekelsegrunder och följder.

MediaNr: CA35075

Vägen mot undergången, [den sanna historien om tyska 305. pionjärbataljonen]. D. 1, Från Charkov till Stalingrad.

av Jason D. Mark. Inläst av Eric Linderholm. 17 tim, 42 min.Talbok med text.

Första delen av 2 som skildrar ett förband tyska soldater på östfronten. Denna del beskriver bataljonens tid i Frankrike fram till slaget vid Charkov 1942. Soldaterna hade redan i förväg hört rykten om de förfärliga förhållanden som väntade vid östfronten, men verkligheten var långt mer fasansfull än de kunnat föreställa sig. Den tryckta förlagen är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34307

Stockholmsäktenskap, familjebildning och partnerval i Stockholm 1850-1890

av Margareta R. Matovic. Inläst av Inga Pyk. 34 tim, 49 min.Talbok.

Avhandling från 1984 om en olegaliserad samlevnadsform som kallades "stockholmsäktenskap". Att bilda familj som ogifta blev mycket vanligt i Stockholm i mitten av 1800-talet. Författaren berättar här om hur gamla familjebildningsmönster övergick i mer moderna, och svarar på frågor som: varför valde så många stockholmare att inte legitimera sitt samboende? Fanns "stockholmsäktenskap" i alla samhällsklasser? Hur påverkades den sociala statusen?.

MediaNr: CA34550

I tyst samförstånd, Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika

av Bengt Nilsson. Inläst av Bo Green. 15 tim, 59 min.Talbok med text.

Det svenska stödet till kommunistiska befrielserörelser i Afrika inleddes på 1960-talet och pågick i flera decennier. Stora summor överfördes till organisationer som hade militärt stöd från Sovjetunionen. B.G.N., journalist med stor erfarenhet av arbete i Afrika, skriver om ett av de största utrikespolitiska projekten i Sverige under modern tid. Han anser att svenska skattepengar i hemlighet finansierade ett storskaligt dödande.

MediaNr: CA34319

USA:s historia

av Lennart Pehrson. Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 28 min.Talbok med text.

L.P. fokuserar på de större politiska händelseförloppen och berättar om bakgrunden till dagens USA - från koloni till supermakt. Alltsedan självständighetsförklaringen 1776 har USA varit motsägelsefullt. Samtidigt som den nya republiken gick i spetsen för medborgerliga rättigheter, avskaffades slaveriet först långt senare i samband med inbördeskriget och ursprungsbefolkningen drabbades hårt då stora territorium övertogs av europeiska invandrare.

MediaNr: CA34579

Biografi med genealogi

Stor var Lenin-, en massmördare och hans statskupp

av Kjell Albin Abrahamson. Inläst av Anders Palm. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

K.A.A., mångårig Östeuropakorrespondent på Sveriges radio, gör en kritisk vidräkning med den bild som skapades av Lenin efter den ryska revolutionen. Han anser att det är en skandal när Lenin skildras som en ärofull politisk hjälte i stället för massmördare, statsterrorist och förtryckare. Han tycker att det "måste finnas gränser för den grundfalska historierevisionismen, den kvävande relativismen och den slappa toleransen".

MediaNr: CA34889

Kristungen, konsten att göra en tro till sin egen

av Malin Aronsson. Inläst av Aminata Grut. 6 tim, 20 min.Talbok med text.

Malin Aronsson, journalist och krönikör, skriver om hur det är att växa upp i en kristen familj och vara en del av en frikyrka. Hon skriver varmt och humoristiskt om sin egen uppväxt. Om att vara stolt över sin tro och ha en Jesusknapp på skolväskan men också det pinsamma att åka i en båt med namnet "Halleluja". Det handlar också om hur man gör för att gå från sina föräldrars tro till en barnatro och till sist gör tron till sin egen.

MediaNr: CA34927

Kata Dalström, agitatorn som gick sin egen väg

av Gunnela Björk. Inläst av Helena Gripe. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

Biografi över Kata Dahlström, 1858-1923, en av den svenska arbetarrörelsens mest kända agitatorer. 1894 gör hon skandal. Hon är 36 år gammal, från en förmögen familj och gift med en konservativ man - ändå blir hon socialdemokrat. Några år senare väljs hon som första kvinna in i partiledningen och snart betraktas hon som en central person inom kvinno- och arbetarrörelsen. G.B., historiker, skildrar en färgstark människa som gick sin egen väg.

MediaNr: CA34929

Gull och mull, den monstruöse Gustaf Bonde, upplysningens fiende i frihetstidens Sverige

av Carl-Michael Edenborg. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

Idéhistorisk studie över Gustaf Bonde, 1682-1764, och hans tid. Bonde var en av Sveriges ledande politiker under frihetstiden. Själv ansåg han att strävan efter världslig makt var fåfänga. Han ville hellre ägna sig åt alkemi, sökandet efter det Absoluta i form av De vises sten. Efter att 1739 ha störtats från makten blev han besatt av sitt arbete med den metalliska mystiken. Boken är en bearbetning av författarens magisteruppsats i idéhistoria.

MediaNr: CA34687

Aldrig ensam

av Charlie Eriksson. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

C.E. är en helt vanlig, frisk 22-åring. Men hösten 2013 får han en så kraftig panikångestattack att han sväljer en alldeles för stor blandning av medicin och värktabletter för att bli kvitt ångesten. Här berättar han om vägen som ledde fram till överdosen som nästan tog hans liv. Berättelsen är kommenterad av en psykolog. C.E. är idag en efterfrågad föreläsare och grundare av "Aldrig ensam", ett projekt som sprider kunskap om psykisk ohälsa.

MediaNr: CA34695

Släkten - makten - staten, Creutzarna i Sverige och Finland under 1600-talet

av Mirkka Lappalainen. Inläst av Pontus Dammert. 15 tim, 21 min.Talbok.

Boken handlar om den framgångsrike finländske adelsmannen Lorentz Creutz, hans bröder och hans far. En studie av makthunger och rikedomsbegär i stormakttidens Sverige där regenter och adel allt hårdare kämpade om makten. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA35631

Love Warrior, en kvinnas väg till kärleken och sanningen

av Glennon Doyle Melton. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 10 min.Talbok.

Efter 13 års äktenskap upptäcker Glennon att hennes man, pappan till hennes tre barn, har varit notoriskt otrogen under en längre tid. Hennes värld rasar samman, men hon bestämmer sig för att använda den som verktyg för att lära känna sig själv. Hennes första 20 år kantades av ångest, depression och missbruk. Beslutet att bli mamma räddade henne då, och hon bestämde sig för att våga satsa på familjen. Men vem är hon nu som vuxen kvinna och mamma?.

MediaNr: CA34953

Vem fan är han??

av Daniel Redgert. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 28 min.Talbok med text.

Daniel Redgert är 25 år och jobbar som PR-chef på ett mediehus. Han driver en populär podcast och har med hjälp av sociala medier och ett intensivt nätverkande nått sitt mål att får en tillvaro i Stockholms absoluta innekretsar. Han berättar om sitt liv - från uppväxten i Västerås, extrajobbet på McDonalds till att bli "Mediesveriges älskling nr 1".

MediaNr: CA34752

Geografi

Från Bröms till Göddabo, berättelser

Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 23 min.Talbok.

MediaNr: CA35900

Eriksberg, ägare och torparminnen

av Bibbi Brorsson. Inläst av Ingemar Jonson. 5 tim, 39 min.Talbok.

MediaNr: CA35899

Suomi Finland

av Jörn Donner. Inläst av Tom Wentzel. 3 tim, 13 min.Talbok.

År 2017 fyller Finland 100 år, men enligt författaren finns det inte mycket att fira. Donners hundraåring är ett land där samhällsklyftorna ökar, ung och kompetent arbetskraft flyttar utomlands och inställningen till invandrare blir allt mer inhuman. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA35858

Smålands historia

av Olle Larsson. Inläst av Thomas Ekelöf. 15 tim, 27 min.Talbok.

Populärvetenskaplig skildring av landskapet Småland historia -från forntiden till stormen Gudrun vintern 2005. Om den tidiga historien, kristendomens seger, de många krigiska århundradena som gränslandskap och 1500-talets blodiga bondeuppror under Nils Dacke. Väckelsetraditionen liksom småföretagsamheten har präglat Småland och befolkningsexplosionen under 1800-talet ledde till en omfattande emigration.

MediaNr: CA35772

Samhälls- och rättsvetenskap

Studiehandledning till Socialdemokraternas medlemsutbildning

Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

Studiehandledningen ger en detaljerad vägledning för hur man ska lägga upp medlemsutbildning och vad den ska innehålla.

MediaNr: CA35211

Vår ideologi, en del av Socialdemokraternas medlemsutbildning

Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 9 min.Talbok med text.

Materialet kan användas i studiecirkel, kurs eller för självstudier. Det består av tre delar - "Socialdemokratins grundläggande värderingar", "Maktstrukturer i samhället" samt "Socialdemokratiska strategier". I slutet finns en studiehandledning för de som studerar materialet i cirkelform.

MediaNr: CA35212

Vår historia, en del av Socialdemokraternas medlemsutbildning

Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 23 min.Talbok med text.

Materialet kan användas i studiecirkel, kurs eller för självstudier. Det består av fem delar - "Arbetarrörelsen växer fram", "Genombrottstiden", "Folkhemsepoken", "Socialdemokraterna efter 1980" samt "Socialdemokraternas program". I slutet finns en studiehandledning för de som studerar materialet i cirkelform.

MediaNr: CA35213

Vår organisation, en del av Socialdemokraternas medlemsutbildning

Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 8 min.Talbok med text.

Materialet kan användas i studiecirkel, kurs eller för självstudier. Det består av tre delar - "Välkommen till ett folkrörelseparti", "Socialdemokraternas organisation" och "Folkrörelsearbete, kampanj, valrörelse". I slutet finns en studiehandledning för de som studerar materialet i cirkelform.

MediaNr: CA35215

Efter demokratin, argument för ett nytt styrelseskick

av Jason Brennan. Inläst av Måns Westling. 16 tim, 21 min.Talbok.

J.B., politisk filosof verksam vid Georgetown University i Washington D.C., resonerar kring demokratibegreppet. I sin utvärdering kommer han fram till ett nedslående resultat: demokratiskt beslutsfattande leder till sämre resultat. Och värre en så, vi blir sämre människor av att engagera oss politiskt. Provocerande tankar om demokratins brister och hur ett alternativt styrelseskick skulle kunna utformas.

MediaNr: CA34798

Efter revolutionen, vänstern i svensk kulturdebatt sedan 1968

av Lennart Berntson. Inläst av Kristina Bäckman. 14 tim, 49 min.Talbok.

Efter revolutionsåret 1968 uppstod snart meningsskiljaktigheter inom vänsterrörelsen om vad man gjort uppror mot. Ett sätt att ta reda på hur arvet efter 1968 förvaltades är att se hur det debatterades och analyserades i tidens skönlitteratur, debattböcker och kultursidor. Sara Lidman, Jan Myrdal, Sven Delblanc, Arne Ruth, Per Ahlmark och många fler passerar revy när vänsterns krängningar skildras.

MediaNr: CA34928

Biopolitikens födelse, Collège de France 1978-1979

av Michel Foucault. Inläst av Ove Ström. 19 tim, 6 min.Talbok med text.

"Biopolitikens födelse" är namnet på en föreläsningsserie som M.F. gav vid Collège de France våren 1979. I serien försöker M.F. beskriva särdragen för den regeringskonst som tar form under 1700-talet och som har som mål att uppnå maximal effektivitet genom att styra mindre. Han jämför sedan detta med 1900-talets två nyliberala skolor - Chicagoskolan och den tyska ordoliberalismen - och diskuterar civilsamhällets roll i förhållande till staten.

MediaNr: CA34644

Användning av tillgängliga medier, en forskningsöversikt

av Anna Hampson Lundh. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

Rapport som kartlägger forskning om hur de personer med funktionsnedsättningar som medför läsnedsättningar och/eller bristande läsförståelse använder tillgängliga medier. Det är en genomgång av studier inom en rad olika områden, publicerade mellan 1997 och 2017. Ger en övergripande bild av den existerande forskningen inom området och belyser de luckor som finns.

MediaNr: CA35459

Tjänstemän i politiken

av Erik Hysing. Inläst av Anders Göransson. 7 tim, 51 min.Talbok med text.

För att förstå politik och offentlig verksamhet behövs kunskap om de offentliga tjänstemännens politiska roll. Författarna som är professor, respektive fil.dr i statskunskap, problematiserar här olika tjänstemannatyper i relation till begrepp som makt, demokrati och legitimitet. De diskuterar vilket inflytande olika typer av tjänstemän har och hur det tar sig uttryck. Är tjänstemännens makt verkligen förenlig med demokrati?.

MediaNr: CA34510

Nej är inte nog, så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld

av Naomi Klein. Inläst av Qina Hermansson. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

Hur kunde Donald Trump väljas till president i USA? N.K., 1970- , kanadensiskt författare och journalist, beskriver Trump som en blandning av människa och varumärke, och hans seger som en kupp av storföretagen kombinerat med nyliberalismens misslyckande. Klein anser att det liberala USA inte har konfronterat den ekonomiska och politiska eliten som stöttat Trump.

MediaNr: CA35201

Migrationens kontraster, arbetsmarknadsrelationer, Schleswig-Holstein-aktionen och tyskorna vid Algots i Borås under 1950-talet

av Johan Svanberg. Inläst av Anita Molander. 26 tim, 20 min.Talbok.

På 1950-talet tog högkonjunkturen fart i Sverige och det ledde till att migrationen ökade. Många tyska kvinnor rekryterades till den svenska industrin för att arbeta som sömmerskor. J.S., historiker vid Stockholms universitet berättar här om dessa kvinnors väg genom migrationens tre steg - bakgrund, resa och möten med Sverige. Här diskuteras också migrationens betydelse för arbetsdelningen ifråga om kön, etnicitet, ålder och klass med mer.

MediaNr: CA34552

Teknik, industri och kommunikationer

Webbredaktörens skrivhandbok, klarspråk på nätet

av Karin Guldbrand. Inläst av Aminata Grut. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

Praktisk handbok för den som arbetar med copy, text och form för webb, surfplattor och mobiltelefoner. Författarna tar ett språkligt grepp på användbarhet och visar hur språket samspelar med andra element på webbsidan. Boken ger vägledning och konkreta tips och råd för alla delar av webb- och textproduktion. Den tar fasta på olika webbredaktörers arbetsvardag - vissa skriver texter från början, andra redigerar andras texter.

MediaNr: CA33982

Ekonomi och näringsväsen

Sticka, egna modeller och fler detaljer

av Ulla Engquist. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 42 min.Talbok.

En bok för den som är van att sticka och vill lära sig att utforma egna modeller och sticka mer avancerade detaljer. Här får läsaren bland annat tips på hur man kan variera en grundmodell med uppläggningar, kanter och olika tekniker och garn.

MediaNr: CA35905

Din hund, hundraser i Sverige

av Agneta Geneborg. Inläst av Ove Ström. 29 tim, 32 min.Talbok.

Bok som vänder sig till alla som drömmer om att skaffa hund och dem som har hund men vill lära sig mer. Består av två delar, en rasdel och en hundkunskapsdel. Rasdelen beskriver de flesta raser som finns i Sverige och ger tips på vilken ras som passar hundköparen bäst beroende på vad man letar efter. I Hundens liv beskrivs hundens behov och den viktiga relationen mellan hund och människa. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34916

Hundmassage & stretching, låt tassarna vila

av Anna Holmgren. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Inom hundsport finns en mängd tävlingsgrenar som ställer höga krav på hundar och hundförare. Det är viktigt att hunden behandlas rätt för att ge den förutsättningar att prestera optimalt. Hunden kan få en snabbare och effektivare återhämtning genom massage och stretching på rätt sätt. I text och bild beskrivs olika grepp och det ges förslag på olika behandlingsschema. Även information om arbetsställningar och allmänna massageråd.

MediaNr: CA34859

Rehabilitering för hund

av Anna Holmgren. Inläst av Marianne Engström. 9 tim, 40 min.Talbok med text.

Författarna berättar bland annat om skador på rörelseapparat och mjukdelar. De beskriver olika fysioterapeutiska behandlingsmetoder, hjälpmedel och läkningsprocesser och hundägaren får förslag på hur viss träning och rehabilitering kan utföras hemma. Olika experter har skrivit kapitel om exempelvis ledrelaterade besvär, neurologi, mentalitet och akuta skador. M.H. och M.S.H är utbildade inom djurrehabilitering.

MediaNr: CA34704

Fysträning för hund

av Anna Holmgren. Inläst av John Sundin. 3 tim, 38 min.Talbok med text.

Träningslära för hundar. Syftet är att läsaren ska få hjälp att tillsammans med sin hund uppnå bättre resultat och samtidigt undvika onödiga tränings- och tävlingsuppehåll. Boken vänder sig till både nybörjare och erfarna hundmänniskor som vill lära sig hur man kan planera och lägga upp hundens träning och hur man får hållbara resultat. Fristående fortsättning på Hundmassage & stretching. M.H., S.R. och M.S.H är utbildade inom djurrehabilitering.

MediaNr: CA34796

Morberg jagar och lagar

av Per Morberg. Inläst av Hans Cederberg. 3 tim, 31 min.Talbok med text.

Per Morberg är ute i skog och mark året om. Han jagar allt från and och hare till vildsvin, älg och antilop, och jaktmarkerna sträcker sig från fjällen i Norrland till Afrikas savanner. I den här boken berättar Morberg sina jakthistorier och delar med sig av sina bästa viltrecept. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA35114

En sås av ringa värde och andra medeltida recept

av Daniel Serra. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 0 min.Talbok med text.

Kokbok med recept från medeltiden. På ett enkelt sätt beskriver mathistorikerna Tunberg och Serra hur man kan laga medeltida mat till såväl vardag som till fest. Boken är baserad på en förlaga från 1300-talet och förutom recept på exempelvis något så modernt som mandelmjölk och mandelsmör, hittar läsaren fördjupande kulturhistoriska avsnitt om hur, vad och hur mycket människor åt på medeltiden. Innehållet text på forndanska.

MediaNr: CA34358

Idrott, lek och spel

Grönt kort

av John Hellström. Inläst av Anders Göransson. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

För att få börja spela golf på registrerade banor måste man först ta ett Grönt Kort. I detta utbildningsmaterial, utgivet av Svenska golfförbundet, görs en genomgång av golfens olika slag, golfvett och spelets regler.

MediaNr: CA34623

Etta på bollen, historien om Öxabäcks damlag

av Daniel Svensson. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Trots klent befolkningsunderlag och knappa ekonomiska resurser var Öxabäcks IF i nästan 30 år ett av Sveriges bästa fotbollslag. Laget startades 1966 då ett gäng väninnor efter en danskväll i Borås trotsade tidens normer och grundade det som skulle bli Sveriges främsta lag. Men vad var det som gjorde att det gick så bra för just Öxabäck? Här berättar spelare, tränare och ortsbor om laget framgångar, men också senare om dess fall.

MediaNr: CA34580

Trolltärningen, "Rubiks kub"

av Josef Trajber. Inläst av Patrik Nyman. 2 tim, 28 min.Talbok med text.

En bok om Rubiks kub. Här får du lära dig att ordna en blandad tärning så att alla ytor blir enfärgade. Boken visar de enkla dragens logik och i vilken ordning du ska vrida, samt förklarar de matematiska grundvalarna.

MediaNr: CA34318

Militärväsen

Spionskolan, Finlands hemliga agentverksamhet under andra världskriget

av Mikko Porvali. Inläst av Niklas Groundstroem. 9 tim, 56 min.Talbok.

En skildring av Finlands hemliga agentverksamhet under fortsättningskriget 1941-1944. Under denna period utbildades ryska krigsfångar som antogs vara beredda att byta sida. Agenterna försågs med en ny identitet och skickades till Sovjetunionen för att iaktta och rapportera. Författarens farfar arbetade som utbildare vid Spanarskolan och boken baserar sig förutom forskningsmaterial även på hans vittnesmål och undangömda dokument.

MediaNr: CA35889

Naturvetenskap

Skogen berättar

av Joar Tiberg. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Förr i tiden var skogarna en stor del av människors liv. Man möttes i skogen, berättade historier om den, fick mat och material från den. Stora och små skogar finns fortfarande nära oss. Den här boken är en promenad i naturen tillsammans med författaren Joar Tiberg. Nästa gång du går i skogen, kanske du ser saker du inte tänkt på förr. Ett märke i en stam, ett lustigt format träd eller en mystisk grop. Skogen har mycket att berätta. Lättläst.

MediaNr: CA35142

Djurens gåtfulla liv, kärlek, sorg, omtanke

av Peter Wohlleben. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Tidigare har man trott att det bara är människor som kan ha känslor som omtänksamhet, kärlek, empati och sorg. Författaren Peter Wohlleben menar att även djur kan ha de känslorna. Han utgår från de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Peter Wohlleben har tidigare skrivit den uppmärksammade boken "Trädens hemliga liv".

MediaNr: CA34789

Medicin

Låt bönor förändra ditt liv, [en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret]

av Lars-Erik Litsfeldt. Inläst av Anno Lindblad. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

En bok om fördelarna med att äta mycket bönor. De två författarna, som båda har diabetes, den ena typ 1 och den andre typ 2, skriver utifrån egna erfarenheter av att äta LCHF-kost i kombination med probiotika och bönor. Enligt dem är hälsofördelarna mycket stora och leder till viktnedgång. Förutom vittnesmål om kostens fördelar innehåller boken också några recept.

MediaNr: CA34415

Överlevare, medicinskt myteri och andra sätt att gäcka döden

av Lisbeth Sachs. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 17 min.Talbok med text.

Socialantropologen L.S. skriver här om det otroliga - människor som trots illavarslande prognoser lever vidare i många år. Modern teknik ger nya överlevare, men L.S. har blickat in i främmande kultursammanhang för en mer komplex bild. Hon ställer frågor som: vad är ett medicinskt myteri? Vilka sätt finns egentligen att gäcka döden och överleva mot andra odds? Vilken makt har känslan över kroppen?.

MediaNr: CA34509

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Höstväsen, skräckberättelser

Inläst av Dan Bratt. 9 tim, 36 min.Talbok med text.

Sju noveller med hösten som gemensamt tema. Hösten är tiden då skuggorna breder ut sig över stad och land. Är du ensam där i mörkret - eller finns det något som rör sig vid din sida? Något som vakar och följer dig på avstånd? Hösten är deras tid, det är skördetid. Det är då otäcka väsen vågar sig fram. De vill ha upprättelse, ta plats eller bara mätta sin hunger. Kusliga berättelser från gränslandet mellan vår verklighet och en dunklare värld.

MediaNr: CA35517

Lars är lol

av Iben Akerlie. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 25 min.Talbok med text.

Amanda ser fram emot att börja sexan och att bli fadder till en söt liten förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt. Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer hennes andra kompisar att säga? Hur viktigt är det att vara populär i klassen? Amanda faller för grupptrycket och sviker Lars. Om utanförskap, mobbing och vänskap. Prisbelönad norsk barnbok.

MediaNr: CA35051

Wursten och veganen

av Åsa Asptjärn. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 38 min.Talbok med text.

Det blir en ovanlig sommar för 12-åriga Wursten. Egentligen heter hon Bodil men kallas alltså Wursten. Det börjar med att hennes bästa vän slutar leka och blir mer intresserad av killar och smink. Vänskapen tar slut och Bodil blir kompis med Diana. Nu börjar det hända grejer; illrar som nästan dör, nattliga springturer, inbrott och politiska aktioner hör till sommarens höjdpunkter. Å.A. har tidigare skrivit böckerna om Emanuel Kent Sjögren.

MediaNr: CA34996

Kungens fånge

av Victoria Aveyard. Inläst av Helena Gripe. 20 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som inleds med Röd drottning. Mare lever på nåder av Maven Calore. Numera är han kung och fortsätter att väva sin döda mors nät för att ha kvar kontrollen över sitt rike - och sin fånge. Samtidigt fortsätter Mares gäng av blandblodiga och röda att förbereda sig för krig. Exilprinsen Cal är beredd att göra allt för att få henne tillbaka. När blod ställs mot blod är risken stor att Norta, så som Mare känner det, riskerar att förtäras.

MediaNr: CA34690

Magiska Miranda

av Karina Berg Johansson. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

När Miranda önskar sig en hund i födelsedagspresent börjar mamma och pappa bråka. Några dagar senare flyttar pappa ut. Miranda känner att allt är hennes fel och bestämmer sig för att ställa allt tillrätta. Hon ser på teve att det går att resa i tiden. Kanske kan hon åka tillbaka och göra allt bra igen? Men det är inte så lätt som det ser ut. En dag kommer en ny pojke till klassen. Han heter Anton och han vet en hel del om föräldrar som flyttat ut.

MediaNr: CA34861

Grymheten

av Scott Bergstrom. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Gwendolyn Bloom. Sjuttonåriga Gwendolyn lever med sin pappa i New York. Pappan jobbar som diplomat, men en dag försvinner han. När polisen ger upp hoppet tar Gwendolyn själv över sökandet. Hennes enda ledtråd tar henne till Frankrike där hon kastas in i en brutal värld av vapensmuggling och trafficking. Under en ny identitet hamnar hon i Prags mäktigaste gangsterfamilj. För att överleva måste hon bli lika grym som männen hon jagar.

MediaNr: CA34897

Spike - vattenkungen

av Adam Blade. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Den magiska staven (del 9 av Beast Quest) som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten. I resan mot Avantiens räddning har Tom och Elenna ytterligare några strider att klara av. Monstret som denna gång ställs mot dem är vattenkungen Spike, en av byns invånare, som Malvel har förtrollat till ett odjur som släpar sina offer till en vattenfylld grav. Är det Toms öde att sluta sitt farofyllda uppdrag här? Lättläst fantasy.

MediaNr: CA34922

Torpix - jätteormen

av Adam Blade. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 23 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Den magiska staven (del 9 av Beast Quest) som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten. Tom och hans vänner kämpar vidare för att stoppa den onde trollkarlen Malvel och nå den eviga flamman. Ett sista hinder är Torpix, jätteormen som bevakar flamman. Med list och glöd kastar sig Tom och hans vänner in i kampen för att besegra ormen. Lättläst fantasy.

MediaNr: CA34923

Den magiska kitteln

av Adam Blade. Inläst av Martin Jonols. 1 tim, 28 min.Talbok med text.

I denna fristående bok i serien Beast Quest får läsaren själv bestämma vad som ska hända genom att välja vilka kapitel man vill läsa. Den onde trollkarlen Malvel har stulit Aduros magiska kittel och hans makt växer sig starkare för varje dag. För att få tillbaka kitteln måste de fruktansvärda monstren Cornix och Aldrim besegras med hjälp av hästen Tindra, Tom och Elenna.

MediaNr: CA34604

Krypskytten

av Chris Bradford. Inläst av Cecilia Ström. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Skottsäker som börjar med Skottsäker. En krypskytt terroriserar Terminus city, och Troy och resten av SPEAR-teamet måste sätta stopp för det. Det är ont om tid och Troy och de andra i teamet är tvungna att ge allt för att nå sitt mål. Men Troy börjar tvivla. Är det verkligen så självklart var hans lojalitet ska ligga? Science fiction.

MediaNr: CA34831

Kronprinsessan

av Kiera Cass. Inläst av Sari Eliasson. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 4, fristående, i serien The selection som börjar med Ceremonin. Maxon och America är gifta och har en dotter, Eadlyn. Kastsystemet är avskaffat, men det är oroligt i riket. Kungen ber därför sin dotter att delta i ett urval för att hitta en make och hoppas därmed att det ska lugna ner folket. Eadlyn är helt inställd på att hon inte kommer att hitta någon, men när tävlingen börjar visar det sig att en av deltagarna faktiskt kan vara den rätte.

MediaNr: CA34895

Revolt

av Suzanne Collins. Inläst av Linnea Mähler. 14 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 3 i Hungerspelstrilogin. Rebellerna har lyckats befria sin hjältinna, den 17-åriga Katniss Everdeen, mitt under brinnande final av hennes andra omgång av spelen. Nu har hon evakuerats till det relativt säkra Distrikt 13 där hon förväntas ikläda sig rollen som frontfigur för motståndet mot regimen. President Snow, som hon hatar, är kvar i staden och i hans klor befinner sig Peeta, som hon möjligen älskar.

MediaNr: CA34466

Orkidépojken

av Helena Dahlgren. Inläst av Linnea Mähler. 4 tim, 19 min.Talbok med text.

När Hanna och Zeb tar studenten ska det riktiga livet börja. Nu ska de lämna den urtrista förorten Tyresö och ge sig ut i världen. Men först ska de jobba på kyrkogården, festa på stadens gayklubbar, kolla på Twin Peaks och läsa Orkidépojkens märkliga blogg. Men konstiga saker händer: först försvinner en hund och sedan deras gamla skolkamrat Lina - ortens drottning som alla vill känna men ingen känner. Debutroman om ensamhet och gemenskap.

MediaNr: CA34893

Heden

av Petrus Dahlin. Inläst av Sari Eliasson. 1 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Skogens systrar som börjar med Skogens systrar. Månfare, Tuva och Vilda är Skogens systrar. Sen de var små har de levt ensamma ute i skogen. Hela tiden rädda att bli upptäckta och placerade i fosterhem. Men Månfare är tonåring nu och hon undrar hur resten av deras liv kommer att bli. Ska de alltid leva på flykt? Och kommer de någonsin få chansen att hämnas på föräldrarna, som lämnade dem att dö i skogen?.

MediaNr: CA34689

Mimmi, valpen och branden

av Ann Gomér. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 22 min.Talbok med text.

Fristående del 4 i serien som började med Mimmi och valpen. Mimmis familj är på campingsemester. Mimmis valp Bonita är såklart med också. På natten när alla sover börjar Mimmi skälla. Vad är det som är fel? Lättläst.

MediaNr: CA34447

Vita änkans hämnd

av Jacob Grey. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Feralerna som börjar med Kråkviskaren. Plötsligt dyker en ny feral upp - en feral som följer i Spindelmästarens fotspår. Hon går under namnet Vita änkan och är fast besluten att döda Caw. Vita änkan vill återigen göra Blackstone till en laglös stad, där våld och rädsla härskar. Alla Caws vänner är i fara och den här gången kommer han kanske inte kunna skydda dem.

MediaNr: CA34855

Nina & Jim - hemlisar & kompisar

av Emi Gunér. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Högläsning! som börjar med Nina och snöleoparden. Nina går nu andra terminen i förskoleklass. Det har börjat en ny kille i hennes klass som heter Jim. Det handlar om att få en ny kompis, en som skrattar åt precis samma saker som man själv. Det handlar också om att vara osams, att ha hemlisar och om att vara på sin allra första sommaravslutning.

MediaNr: CA34409

Kär och galen? Sällan

av Thomas Halling. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Linn som började med Glad och lycklig? Knappast. Linn är fortfarande intresserad av Habib. Han har ett så fint leende! Men tyvärr verkar Aisha också vara kär i honom. Och så är det Oskar. Varför stirrar han på Linn hela tiden? Dessutom har Linns mamma en ny kille. Allt känns väldigt krångligt. Lättläst.

MediaNr: CA35219

Näthat blues

av Agnes Hammer. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Julie går på gymnasiet och är en av de populäraste tjejerna i skolan. Hon är snäll och smart och spelar i ett coverband som heter Jase Noju. Bandet ska snart spela på en skolfest och håller som bäst på med förberedelserna när Julie får ett obehagligt mejl. Det innehåller förolämpningar och hot. Allt fler elaka kommentarer dyker upp på nätet och Julie vet inte vad hon ska göra. Vem ligger bakom detta? Och varför?.

MediaNr: CA35053

Min stora stökiga nya familj

av Anja Hitz. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om 11-åriga Rose. Rose har inga syskon och bor varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. En dag berättar mamman att hon har träffat en ny man. Och inte nog med det, den nye mannen har dessutom fem barn! Plötsligt vänds allt upp och ned och Rose som är van vid lugn och ro får nu vänja sig vid att ha flera människor runt omkring. Hon som alltid har önskat sig syskon, börjar nu fundera på om hon verkligen vill det.

MediaNr: CA34724

Min knäppa knasiga bonusfamilj

av Anja Hitz. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 17 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien om Rose som började med Min stora stökiga nya familj. Roses mamma och hennes nya man Frank har bestämt sig för att flytta ihop. Rose har ju alltid velat ha syskon, men kanske inte så här många! Frank har fem barn. Rose och Franks dotter Renée får varsitt nytt rum på vinden, det känns bra! Men Elias tar det inte lika bra, han drar sig undan och de andra vet inte riktigt vad de ska göra för att få honom på bättre humör.

MediaNr: CA34725

Frihetszonen

av Per Lange. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Bennys hemliga rapporter som börjar med Bennys hemliga rapporter. 11-åriga Benny och hans kompisar njuter av friheten att övernatta hos kompisar, smyga ut på natten och bada i sjön och att spela dataspel hur mycket de vill. När deras föräldrar bildar en förening som begränsar deras liv måste de göra något för att skydda sin frihetszon. Den första boken tilldelades Barnradions bokpris 2016.

MediaNr: CA34856

Brandlarmet

av Lena Lilleste. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Det händer en hel del skumma saker på Max och Pennys skola. Brandlarmet börjar tjuta titt som tätt och alla barn måste springa ut på skolgården. Brandkåren kommer och letar igenom skolan, men de hittar aldrig någon brand. Max och Penny bestämmer sig för att ta reda på vad som sätter igång brandlarmet. Lättläst.

MediaNr: CA34291

Fejk

av E. Lockhart. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 8 min.Talbok med text.

Jules är en överlevare. Men hon är avundsjuk på sin bästa vän Imogen. Imogen som passar in alla sammanhang och som dessutom är arvtagerska till flera miljoner. Deras vänskap är intensiv; de är som besatta av varandra. Ändå tar den slut. Vad var det som hände? Vad är sanning och vad är lögn? Vem är äkta och vem är fejk? Av författaren till Kanske är det allt du behöver veta. Boken berättas i omvänd ordning.

MediaNr: CA35259

Välkommen till Skogsbingelskolan

av Mårten Melin. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Det är aldrig lätt att vara ung, men på Skogsbingelskolan har eleverna problem som ingen annanstans. Här går nämligen vampyrer, häxor, spöken och ungdomar med alla tänkbara sorters övernaturliga egenskaper. Seriebok som innehåller karaktärer från Mårten Melins trilogi om monsterskolan och består av fem serienoveller. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34046

Hjärtlös

av Marissa Meyer. Inläst av Måns Westling. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

En gång i tiden var Hjärter dam en flicka som längtade efter att bli älskad. Hur kom det sig att hon blev Underjordens stora skräck? Cath är en av de mest eftertraktade flickorna i hela Underlandet. Rikets kung vill gifta sig med henne men hon blir kär i den stilige hovnarren Jest. Men man tackar inte ostraffat nej till kungen. Marissa Meyer är en amerikansk ungdomsboksförfattare som tidigare skrivit Månserien (Lunar chronicles).

MediaNr: CA34508

Kan doktor Proktor rädda julen?

av Jo Nesbø. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Fristående del 5 i serien som började med Doktor Proktors pruttpulver. Det är bara fem dagar kvar till julafton när Lise, Bulle och doktor Proktor får reda på att kungen har sålt julen till Herr Thrane. Ingen kommer att få fira jul utan att först betala honom. Gänget bestämmer sig för att rädda julen, men det visar sig vara lättare sagt än gjort! På sin väg möter bland annat finska jaktplan, en vampyrgiraff och en utbränd tomte.

MediaNr: CA35421

Det tunna svärdet

av Frida Nilsson. Inläst av Ingemar Nygren. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

När Sasjas mamma dör bestämmer han sig för att följa efter henne till Dödens rike. Sasja blir vän med den goda Trine Tvefot, den modiga Prinsessan av Sparta samt med den allvarliga Höder från Harpyrien och alla tre vill de hjälpa honom att nå sitt mål. För Sasja är inte redo att mista sin mamma utan tänker överlista Döden. Frida Nilsson har tidigare skrivit den prisbelönta Ishavspirater.

MediaNr: CA34673

För att väcka hon som drömmer

av Johanna Nilsson. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

När Josefins mamma blir svårt sjuk vet ingen i familjen hur de ska hantera tillvaron. Josefin hittar en fristad i den radiostudio som finns i kyrkan som familjen tillhör. Dit går hon när allt känns hopplöst. Där finns också Marcus. Honom kan Josefin prata med om sin mamma, om sina religiösa grubblerier, om skulden hon känner och om önskan att vara perfekt. Så börjar en ny tjej i klassen, en tjej som är precis tvärtemot Josefin.

MediaNr: CA34678

Damaskus Sölvesborg

av Per Nilsson. Inläst av Bruno Årfors. 4 tim, 4 min.Talbok med text.

Leo har levt hela sitt liv i Sölvesborg, är duktig på gymnasiet men ser ner på sina klasskamrater och föraktar det samhälle han lever i. I Leos klass går Nour, flykting som är född i Damaskus. De har aldrig pratat med varandra. Under en friluftsdag med klassen hamnar Leo och Nour i ett vindskydd mitt i skogen. Nour har skadat foten, det är genomblöta, det är kallt och det mörknar. De måste hjälpas åt för att överleva. Och de måste prata.

MediaNr: CA35321

Odjur på Gröna Lund

av Martin Olczak. Inläst av Martin Jonols. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 4, avslutande, i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Runt om i Stockholm kryllar det av övernaturliga varelser och läskiga vidunder. Jack och hans bästa kompis Wanda måste hitta en flera hundra år gammal guldring. Utan den kan förbannelsen inte brytas och Wanda kan aldrig bli ett vanligt barn igen.

MediaNr: CA34992

Den här veckan är min

av Ingrid Olsson. Inläst av Linnea Mähler. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

Det 15-åriga berättarjaget har skilda föräldrar och bor varannan vecka hos var och en. Den här veckan tror pappa att hon är hos mamma, men mamma har åkt på semester med sin nya kille och tror att de bytt veckor. Så nu har hon lägenheten för sig själv. Det första hon ska göra är att träffa Lukas som hon hånglade med på festen i fredags. Och nu ska hon göra mer än att bara hångla med honom. Berättelse om frihet, pirrig förväntan och förälskelse.

MediaNr: CA34921

Glömskan

av Johanna Olsson. Inläst av Lena Löfvenborg. 3 tim, 23 min.Talbok med text.

När Heddas mamma blir misshandlad av sin sambo flyr de, tillsammans med lillebror Teo, till mormor som bor i byn Glömskan djupt inne i de norrländska skogarna. Efter en stormig natt försvinner Teo spårlöst. När man hittar ett tomt ödehus som varit bebott väcks misstanken att han blivit bortrövad. Men av vem? Och varför? I sin jakt på svar stöter Hedda på mytomspunna varelser och väsen och hon blir indragen i en strid på liv och död.

MediaNr: CA34995

Född till hjälte

av Rick Riordan. Inläst av Måns Westling. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Percy Jackson har ADHD och dyslexi och har fått byta skola många gånger. Han tycks vara förföljd av oförklarliga missöden. Till sist upptäcker han att han egentligen är barn till en av de gamla grekiska gudarna. Han får hjälp av en satyr och Atenas dotter att färdas över hela Amerika på jakt efter tjuven som stulit Zeus åskvigg. Under sin färd möter han olika mytologiska fiender.

MediaNr: CA34478

Barden Beedles berättelser, översättning av runskrift: Hermione Granger

av Joanne K. Rowling. Inläst av Måns Westling. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Barden Beedles berättelser är en sagobok som förekommer i den sista boken om Harry Potter - Harry Potter och dödsrelikerna. Sagorna vänder sig till trollkarlar och häxor och är fulla av äventyr, hjärtesorg, list och magi. De har varit populära godnattsagor i flera hundra år och många av eleverna på Hogwarts kan dem utantill. Till varje historia finns en förklarande text av professor Albus Dumbledore.

MediaNr: CA35093

Vålnadens röst

av Johan Rundberg. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 57 min.Talbok med text.

Motvilligt följer Sebbe med sin skådespelarmamma till en filminspelning på Sandhammarens Badnöje, ett fallfärdigt gammalt hotell i Skåne. Han förväntar sig en veckas tristess men redan första kvällen händer det märkliga saker. Någon - eller något - tycks vilja sabotera inspelningarna. Tillsammans med barnskådespelarna Manda och Max börjar Sebbe nysta i mysterierna på hotellet. Första delen i trilogin Häxknuten.

MediaNr: CA34792

Ruben - hejarklackskungen

av Ola Selmén. Inläst av Martin Jonols. 3 tim, 23 min.Talbok med text.

Ruben och Vigg är i 12-årsåldern och övertygade om att fotboll är meningen med livet. När favoritlaget Borgens IF hamnar i knipa, bestämmer de sig för att hjälpa till. Planen är att väcka liv i hejarklacken och fylla läktarna igen. De börjar leta supporters på äldreboendet, i kyrkokören och bland A-lagarna. Allt går bra tills tolv oborstade kameler tillsammans med motståndarlagets otrevliga firma med Jorma, Khalid och Lejon i spetsen dyker upp.

MediaNr: CA34479

Mysteriet med den försvunna katten

av Ina Vassbotn Steinman. Inläst av Peter Mattsson. 2 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Balthasar Bruns detektivbyrå. Det är sommarlov, men Henny har inget roligt att göra. När Henny går till biblioteket för att lämna tillbaka böcker får hon syn på en lapp på anslagstavlan. En detektiv söker efter en assistent. Henny blir genast nyfiken. Hon letar upp herr Brun som är väldigt tveksam till att anställa en liten flicka. Men kan hon lösa ett uppdrag som gäller att hitta en försvunnen katt inom en vecka, så får hon jobbet.

MediaNr: CA34386

Visheten vaknar

av Elin Säfström. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 1 min.Talbok med text.

Andra boken om Tilda. Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är Tildas ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. Trollens stora högtid, Vishetens dag, närmar sig och det går rykten om att den innefattar en förfärlig rit. Tilda måste se till att ingen skadas samtidigt som hon försöker få ordning på sina känslor och rädda sin vänskap med Imane.

MediaNr: CA34834

Ninja Timmy och de förlorade sångernas kammare

av Henrik Tamm. Inläst av Lo Tamborini. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Ninja Timmy och de stulna skratten. Ninja Timmy och hans gäng försöka stoppa en inbrottstjuv när en mystisk kvinna dyker upp. Med hög och förtrollande röst sjunger hon en märklig sång. Kvinnan är musikens ande, den livsfarliga Raxxina. Hon kan trollbinda med sin musik och har omnämnts i legender sedan staden Elyzandrium skapades. Men varför visar hon sig nu? Kampen hårdnar när hon tar hjälp av ett gäng onda clowner.

MediaNr: CA34955

Det är för sent att vilja hoppa av

av Stephanie Tromly. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Det är dags att inte freaka ut. Digby har varit borta i flera månader och Zoe börjar äntligen finna sig tillrätta i livet i River Heights. Hon har fått kompisar och en pojkvän och har inte varit inblandad i vare sig inbrott, droghärvor eller hot om att bli sprängd i luften. Men det varar inte länge. En dag står Digby utanför hennes dörr som om ingenting har hänt.

MediaNr: CA35255

Allt som räknas

av Ingrid Ovedie Volden. Inläst av Lena Löfvenborg. 1 tim, 56 min.Talbok med text.

Petra är tolv år. Hon älskar jämna tal, udda tal innebär ett problem och hon blir illamående av talet pi. Ett oändligt antal decimaler är det värsta hon kan tänka sig. Petra ställer skorna exakt rakt och går inte på brunnslock, då kan det hända hemska saker. En dag träffar Petra den jämnårige pojken Thomas och följer efter honom. Ända in i badhuset trots att hon är rädd för vatten. Om vänskap, förälskelse och att kämpa med sina fobier.

MediaNr: CA35042

Handbok för superhjältar. D. 1, Handboken.

av Elias Våhlund. Inläst av Linnea Mähler. 0 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Handbok för superhjältar. Lisa, 9 år, ska bo hos mormor ett tag medan hennes mamma jobbar utomlands. Lisa har inget emot det, men från första dagen i skolan blir hon retad för sina stora öron. En dag smiter hon in på biblioteket för att komma undan sina förföljare. Där hittar hon en lysande bok och allt blir annorlunda. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34383

Tulpanpojken

av Christina Wahldén. Inläst av Bruno Årfors. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Den 18 oktober 1945 stiger fjorton holländska pojkar av tåget på Nyköpings station. En av dem är Wim. Hans namn står på lappen som hänger i ett snöre om halsen. Wim har upplevt Hungervintern, den sista krigsvintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Hos familjen Ängberg får han det bra, men allting är så annorlunda. Bygger på en sann berättelse.

MediaNr: CA34746

Biblioteksmysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Paula Sundberg. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Trettonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Lasse och Maja kontaktas av stadens polismästare och ombeds att hjälpa honom att undersöka ett mysterium. Denna gång är det biblioteket i Valleby som är utsatt för en boktjuv. Mycket snart presenteras några misstänkta som Lasse och Maja måste hålla koll på. Men vem den skyldige var, och motivet för brottet, kunde de aldrig ana.

MediaNr: CA35092

Hjördis

av Jujja Wieslander. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

En bok om Hjördis som bor på det bästa stället i hela världen! Hon bor nämligen på Solgatan och ett bättre namn kan väl inte finnas? Vi får följa med Hjördis och hennes vänner Monkan och Lena på lek och äventyr i kvartert. Det handlar om vänskap, kärleken till en katt, hemliga klubbar och rysliga, roliga saker. Jujjja Wieslander har tidigare skrivit böckerna om Mamma Mu.

MediaNr: CA34745

Nedflyttning hotar!

av Daniel Zimakoff. Inläst av Måns Westling. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 9 i serien FC Mezzi som börjar med Den nya klubben. Efter flera avhopp har laget problem och de har svårt att hänga kvar i serien. Och lagkapten Johan fortsätter med talangträningen i en annan klubb. Dessutom börjar det bli allt mer spänt mellan honom och flickvännen Ursula. Men lagets gamla tränare Kingo är tillbaka och han har spännande nyheter. Kanske kan han rädda laget från nedflyttning?.

MediaNr: CA34997

Facklitteratur

Språkvetenskap

Destination Scotland

av Catherine Watson. Inläst av Kristina Leon. 2 tim, 19 min.Talbok.

Boken ger en aktuell och nyanserad bild av Skottland och de människor som lever där. I boken kan du bland annat läsa om landets historia, kultur, natur, sport, övernaturliga väsen och haggis. Längst bak i boken finns en ordlista som täcker samtliga kapitel. Destination är en serie böcker som beskriver livet i engelsktalande länder.

MediaNr: CA35864

Arkeologi

Lätta fakta om järnåldern

av Emily Bone. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Lätta fakta om järnåldern. För nästan 3000 år sedan upptäckte människan en ny metall - järnet. Då börjar en ny tid som vi kallar järnåldern. Här får man bland annat reda på hur man framställde järnet, behandlade det och tillverkade redskap, kokkärl och vapen. Stor del handlar om hur människorna levde på den här tiden med måltider, kläder, högtider, jordbruk och krig. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34795

Historia

Hej håret!, [om tidernas konstigaste kroppsdel]

av Annica Hedin. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

En lärorik och rolig bok om hår. Här finns både fakta om nutiden och historien, och om frisyrer och frisörer. Läsaren får svar på många frågor, till exempel varför håret blir grått, varför vissa kan få längre hår än andra och hur håret tvättades förr i tiden (med ko-kiss). Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34442

Biografi med genealogi

Godnattsagor för rebelltjejer, 100 berättelser om fantastiska kvinnor

av Elena Favilli. Inläst av Lena Löfvenborg. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Hundra inspirerande berättelser om hjältemodiga kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Här finns astronauter, rappare, uppfinnare, människorättsaktivister, modeskapare, dansare, författare, frihetskämpar, politiska ledare och många fler. Kvinnliga förebilder från förr och nu som - mot alla odds - har uppnått otroliga resultat eller ändrat historiens gång.

MediaNr: CA34480

Naturvetenskap

Lätta fakta om stranden

av Lucy Bowman. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Lätta fakta om stranden. Exempel på frågor: Vilken fisk kan andas på land? Varför lever eremitkräftan i ett lånat skal? Hur gammal kan en sköldpadda bli? Hur kan vissa djur klara av att leva i iskallt hav? Hur stora kan vågor bli? Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34793