Nya talböcker november 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 158 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En alldeles särskild kärlek

av Johanna Adorján. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

Det är en vanlig söndagsmorgon. István och Vera går upp som vanligt, plockar i ordning i huset, tar in blommor och bakar en kaka. Samma kväll, efter femtio års äktenskap, lägger de sig i sängen och begår gemensamt självmord. Barnbarnet och författaren J.A. försöker föreställa sig deras sista dag. Till sist ger hon röst år det som ingen någonsin pratat om: Istváns och Veras erfarenheter från Förintelsen och senare flykten från Ungern 1956.

MediaNr: CA35697

Allt eller inget

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Anno Lindblad. 13 tim, 30 min.Talbok med text.

Lexia jobbar som copywriter på en reklambyrå som fått nya ägare. Hon älskar sitt jobb men nu snackas det om att många ska få sparken och Lexia blir nervös. För att döva oron sitter hon nu i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Plötsligt sitter en ursnygg man bredvid henne. Adam har kommit till Stockholm för att rensa upp i en reklambyrå. Helgen innan han ska börja sittar han på en bar och stöter på en vacker kvinna. På måndag möts Lexia och Adam igen. Feelgood.

MediaNr: CA35446

Skrik tyst så inte grannarna hör

av Karin Alfredsson. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 37 min.Talbok med text.

Hårfrisörskan Ellinor i Stockholm är i ekonomisk kris. Hon nappar därför snabbt när Roger friar. Hon flyttar med honom till Zambia där han arbetar som biståndschef. Men tillvaron blir inte lätt; Roger visar upp sidor som gör att Ellinor avskärmas från omgivningen. Efter ett liv i fattigdom i Lusakas kåkstäder flyttar den unga änkan Loveness in i en tjänstebostad hos Roger och Ellinor. En oväntad vänskap uppstår mellan de två kvinnorna.

MediaNr: CA36066

Hjärtat stannar sist

av Margaret Atwood. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 4 min.Talbok med text.

Samhällskritisk satir och dystopi i kombination. Berättelsens huvudpersoner är det unga paret Stan och Charmaine som drabbas hårt när den ekonomiska krisen slår till med full kraft. De blir arbetslösa, gör personlig konkurs och tvingas bo i sin bil. Så en dag blir de erbjudna att delta i ett projekt som ser ut att lösa alla deras problem. Men projektet har en hake, en ganska obehaglig sådan, och projektet är på livstid....

MediaNr: CA35454

Stiga sol, smälta is

av Raja Bahari. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Sayed fantiserar om det svenska språket. Obemärkt spelar han in hur människor pratar - på bussar, bibliotek, badhus. Sedan klipper han ihop meningar till ett mäktigt ljudcollage, en ny stor berättelse om Sverige. Sid har åkt tillbaka till faderns hemland i Mellanöstern för att studerar arabiska. Han förälskar sig i Salma, en gift kvinna som blir hans vägvisare till stadens gömda vrår. Roman om jakten efter ett språk, en identitet och sin individualitet.

MediaNr: CA35849

Landsförrädaren

av David Baldacci. Inläst av Åke Lindgren. 18 tim, 26 min.Talbok med text.

Tredje boken om agent John Puller, serien inleds med Dagen noll. John Pullers äldre bror Robert är dömd för landsförräderi. Hans oförklarliga rymning från fängelset har gjort honom till landets mest eftersökta brottsling. Vita huset ser John som länken till att finna Robert. I jakten på sin bror hittar John märkliga detaljer om sin brors dom. Och det verkar som att någon är villig att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram.

MediaNr: CA35373

Barnet

av Fiona Barton. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

När ett gammalt hus rivs i London upptäcks ett barnskelett. Fyndet blir inte mer än en notis i tidningen men för tre kvinnor är nyheten omöjlig att ignorera. En får en påminnelse om sitt livs svåraste händelse, en annan drabbas av skräck för att en fruktansvärd händelse avslöjas och journalisten Kate Morton inser att upptäckten är en första ledtråd i ett mysterium. I jakt på en bra story lägger Kate pusslet som bildar den spektakulära sanningen.

MediaNr: CA35445

Vid ögonblickets slut

av Åsa Bonelli. Inläst av Britt Ronström. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Stanna innan du går. Malin saknar inget: kärlek, en framgångsrik författarkarriär och hälsa finns i hennes liv. Det är ett år sedan hon träffade den betydligt yngre Gustav. De funderar på att flytta ihop trots det näthat de får utstå. Samtidigt blir Malin presenterad för Olof, en jämnårig man som erbjuder henne ett uppdrag som hon inte kan tacka nej till. Roman som karaktäriserats som både chick-lit och feelgood.

MediaNr: CA35288

Krigets vindar över Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Lo Thorsdotter. 17 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Familjerna på Cavendon Hall. Familjegodset Cavendon Hall i Yorkshire har varit släkten Inghams egendom i flera hundra år. Familjen Swann har varit tjänare på godset nästan lika länge. Sida vid sida har de delat glädje och sorg, hemligheter och skandaler. Nu är det år 1938 och kriget närmar sig. En ny generation måste träda fram och bevisa sin förmåga att överleva och hjälpa varandra genom mörka tider.

MediaNr: CA35911

Flodvågen

av Laila Brenden. Inläst av Hans Cederberg. 5 tim, 59 min.Talbok.

Del 42 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Bendik, Jo, Hallvard och Torodd är uppe på fjället. Det är Jo som först inser att de är i livsfara. Han skriker ut en varning, men det för sent. Anna och Viljar tar en kvällspromenad inåt Veslådalen efter att de minsta kommit i säng. Det är inte ofta de får en ensam stund tillsammans. Men kvällen är stilla och vacker, och de har inte ögon för något annat än varandra.

MediaNr: CA35635

Bergsrådet som inte ville betala skatt

av Staffan Bruun. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Finansmannen Johan Krämarhjelm har fått nog av hemstaden Falskköping och han är trött på lokaltidningen Allehandas granskning av hans privatekonomi. En boll kommer i rullning och slutar inte förrän Krämarhjelm gjort sig av med både gods och egendom - alltihop slugt överfört till hans nygrundade stiftelse, som naturligtvis är befriad från skatteplikt. Pikaresk som speglar dagens samhälle. S.B., 1955- , finlandssvensk författare.

MediaNr: CA35317

Projekt X

av Bengt Carlberg. Inläst av Ingemar Jonson. 10 tim, 24 min.Talbok.

MediaNr: CA36423

Axel, roman

av Bo Carpelan. Inläst av Tom Lindblom. 14 tim, 47 min.Talbok.

Biografisk roman om förf:s farfars bror. Axel Carpelans liv, från 1868 till dödsåret 1919, rekapitulerat genom dagboksanteckningar och sammanbindande text i mer utpräglad romanform. Axels liv präglas av neurastenikerns ödslighet, men hans tillflykt är musiken, speciellt sedan vänskapen med Jean Sibelius etablerats. Miljön är bl.a. Helsingfors, Åbo och Stockholm. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36288

Texas Whiffer

av Björn Cederlind. Inläst av Michael Borch. 13 tim, 1 min.Talbok med text.

I hemlighet tvingas Joshra passera genom en för omvärlden okänd portal. Det enda uppdrag han får med sig är att signalera så snart det är säkert för andra att följa med. Men någonting går snett. Det kommer ingen signal och Joshra förklaras död. 25 år senare får Joshras bror, Texas Whiffer, reda på sanningen. Texas tar sig genom portalen in i en annan värld - en värld som befolkas av invånare som försöker skapa en ny människa. Fantasy.

MediaNr: CA35509

Ett år av sorg och kärlek

av Philippe Claudel. Inläst av Bruno Årfors. 5 tim, 6 min.Talbok med text.

En fransk filmregissör tillbringar en tid i Indonesien och kommer i kontakt med en ovanlig begravningsritual. När hans producent och bäste vän Eugène går bort i cancer kretsar hans tankar kring denna ritual. Ibland går han till vännens grav, där deras ändlösa samtal fortsätter. Samtidigt arbetar han på en film som en hyllning till vännen och under arbetets gång möter han oförmodat kärleken. Roman om tiden, minnet, vänskap och döden.

MediaNr: CA35695

Destination: Chile

av Katy Colins. Inläst av Lena Löfvenborg. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

Georgia har kontroll över tillvaron: hennes resebyrå går över förväntan och hon har precis flyttat ihop med sin pojkvän. Så dyker ett oväntat erbjudande upp och Georgia åker till Chile med Ben för att medverka i en reality-show för par i resebranschen. Resan bjuder på oväntade avslöjanden och Georgia blir osäker om framtiden. Med det vilda Chile som kuliss måste Ben och Georgia avgöra om deras kärlek är värd att kämpa för. Romantisk komedi.

MediaNr: CA35260

Spegelstaden

av Justin Cronin. Inläst av Marika Bergström. 33 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i Passagen-trilogin som börjar med Flickan från ingenstans. Efter att De första tolv har dödats och de viraler som tillhörde dem tillintetgjorts tror människorna att faran är över. De vågar lämna det säkra området och bredda ut sig över landet. Men det finns viraler kvar och fadern till De första tolv, Noll, lever fortfarande. Amy är smittad, men vet att hon utsetts till att möta Noll och förbereder sig på att utmana honom.

MediaNr: CA35203

Vänner i nöd, vänner i död

av Pia F. Davidson. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som började med Så tuktas en svinpäls. De tre väninnorna - Veera, Miriam och Erika - hjälper varandra att ta tillbaka makten över sina liv från sina misshandlande, alkoholiserade och osympatiska respektive. Nu har de flytt i all hast till en stuga i Värmland. Där plåstrar de om sig och börjar sedan planera vedergällningen. De bestämmer träff med två torpeder och beger sig mot Västerås.

MediaNr: CA36065

Snart dansar du åter

av Cecilia Ekhem. Inläst av Eva Werning. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

Maggis dagar som småbarnsförälder fylls av odramatiska vardagsbestyr. Hon tycker att hennes liv är perfekt. När en person i hennes närhet dör och en annan skadas allvarligt förändras allt. Plötsligt befinner hon sig på katastrofens rand. Ingenting går längre att ta för givet. Inte ens kärleken. Vad händer med oss när det värsta sker? Hur tar man sig tillbaka till livet igen?.

MediaNr: CA35749

Ärren vi bär

av Caroline Engvall. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 17 min.Talbok med text.

Runt om i Stockholm hittas unga flickor döda. Citypolisens Ulrika Stenhammar har just kommit tillbaka från en sjukskrivning och får i uppdrag att utreda dödsfallen som vid en första anblick liknar självmord. Samtidigt blir journalisten Lovisa Ling mordhotad för sina artiklar om flyktingkrisen och mäns våld mot kvinnor. Tillsammans lägger Ulrika och Lovisa ett pussel som ingen annan vill se: flickorna har inte begått självmord av egen vilja.

MediaNr: CA35553

Verandarevolutionären

av Kjell Eriksson. Inläst av Hans Cederberg. 11 tim, 56 min.Talbok med text.

Medan landet kokar av strejker sitter Bo Svensson, en 60-årig före detta vänsteraktivist, på sin karibiska veranda. Ofrivilligt dras han in i den revolution som de fattiga planerar mot den korrupta regeringen. Revolutionären i Bo vaknar till liv. Samtidigt blir han förälskad, och mitt i allt detta meddelar dottern Carla att hon ska hälsa på. Carla hinner knappt mer än landa på ön förrän makten slår tillbaka med blint våld. Politisk thriller.

MediaNr: CA35633

Missdåd

av Karin Erlandsson. Inläst av Jenni Sainio. 5 tim, 42 min.Talbok.

Sara Kvist sommarjobbar på lokaltidningen i en liten österbottnisk stad. Sara får jouren på midsommarafton. Hennes uppdrag är att rapportera från traktens dansbanor tillsammans med fotografen Oskar. Men planerna ändras. Några ungdomar hittar ett lik i skogen. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36290

Dagar av ensamhet

av Elena Ferrante. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 26 min.Talbok med text.

Den 38-åriga tvåbarnsmamman Olga lever tillsammans med sin man Mario i Turin. När Mario meddelar att han tänker lämna Olga hamnar hon i en djup kris och isolerar sig med sina barn i lägenheten. Hon blir först fixerad vid Mario och hans nya kvinna men så småningom skymtar en väg ut ur mörkret. Hon inleder en relation med en granne och kan konfrontera spökena från barndomen, återfå jämvikten och hitta en ny roll i livet. Utkom i original 1999.

MediaNr: CA35784

Saker som vi döljer

av Laurie Frankel. Inläst av Anna Godenius. 12 tim, 41 min.Talbok med text.

Rosie och Penn har fem söner. Claude, den yngste, älskar att klä sig i klänning och drömmer om att vara prinsessa. När åren går står det klart att det är mer än en lek - deras barn är faktiskt en flicka. Vad gör man när man inser att ens barn är en transperson? Rosie och Penn vill att Claude ska få vara vem hon vill. Hela familjen döljer Claudes hemlighet. Tills den en dag exploderar. Roman om förvandlingar och familjeband.

MediaNr: CA35673

De sista vännerna

av Jane Gardam. Inläst av Anna Godenius. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med En engelsk gentleman. Denna gång är det advokaten Terry Veneerings liv som skildras. Han och Sir Edward Feathers är dödsfiender, men båda åtrår de samma kvinna - Betty. Hon gifter sig sedermera med Edward och förblir honom trogen. Terry har haft en komplicerad barndom, men trots att han är en framgångsrik affärsjurist så bär han med sig såren resten av livet.

MediaNr: CA35822

Metro 2035

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst av Ove Ström. 17 tim, 21 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Metro 2033. Efter atomkriget som ödelade jorden har en människospillra 20 år senare skapat en ny civilisation i Moskvas vidsträckta tunnelbana. I underjorden jäser konflikterna. Hela metron hotas av utplåning. Men är verkligen invånarna de enda överlevarna? Artiom är besatt av idén att hitta en drägligare boplats och ger sig dagligen ut i stadens livsfarliga ruinlandskap. Dystopisk science fiction.

MediaNr: CA34877

Visselblåsaren, [spänningsroman]

av John Grisham. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 2 min.Talbok med text.

Advokaten Lacy Stoltz arbetar för en myndighet i Florida som undersöker juridisk brottslighet. En dag får Lacy ett tips om att någon vet att en av Floridas mest oantastliga domare tar emot mutor. När Lacy börjar undersöka tipset så visar det sig att det finns en utbredd organiserad brottslighet som rör allt från casinoverksamhet till olaglig arbetskraft i Florida. Men hur kommer man åt brotten när allt kontrolleras av lagen själv?.

MediaNr: CA35847

1968

av Jan Guillou. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 7 i serien om släkten Lauritzen. Eric är färdig jurist och har fått anställning som notarie på advokatfirman Henning Sjöstrand. Han har ett brinnande intresse för politik och får flera gånger ta ställning till hur juridiken kan användas på både gott och ont. Ett stort mål tar honom ut i Europa där de röda fanorna dominerar. Den vänsterradikala vågen splittrar familjen. De yngre vill göra uppror, medan de äldre vill hålla fast vid det gamla.

MediaNr: CA34761

Sängkammartjuven

av Cecilia Gyllenhammar. Inläst av Mallika Giarimi. 7 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med En spricka i kristallen. Efter skilsmässan lever författaren Suss, nu i 50-årsåldern, med sina tre halvvuxna barn i Vasastan i Stockholm. Hon saknar en man, en nära förtrogen att älska, samtala och dela allt med. Så dyker Patrik upp i hennes liv. Han är etablerad poet, fri, attraktiv och han förstår att uppskatta hennes texter. Väldigt snart blir han mittpunkten i hennes liv. Tills en dag då allt ställs på ända.

MediaNr: CA35365

Från Rörstrand till Rio, porslinsarbetaren som emigrerade

av Anita Hammarstedt. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 10 min.Talbok med text.

Lars Johan Nilsson arbetade på Rörstrands porslinfabrik. 1891 beslutar han att, tillsammans med sin hustru och deras sju barn, emigrera till Brasilien. Många svenskar gjorde det. Brasilianska agenter lovade dem en fri resa och ett stycke jord men när de kom fram förstod de hur falska löftena var. De fick arbeta hårt på kaffeplantagen och drabbades av undernäring och sjukdomar. Dokumentärroman som bygger på Lars Johans dagboksanteckningar.

MediaNr: CA35378

Tapeshavet

av Gunnar D. Hansson. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Tapeshavet är beteckningen på en postglacial strandlinjeförhöjning vid Skagerack och Kattegatt under stenåldern. Detta hav som bredde ut sig under en period av värmeökning har gett namn till denna bok där dikter blandas med dagboksanteckningar, arkeologiska notiser, botaniska utflykter och släkthistorier. Genreöverskridande poesi som utforskar förhållandet mellan plats, natur, dikt och poetik.

MediaNr: CA35780

God och opåverkad

av Jack Hildén. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 5 min.Talbok med text.

Isak har sedan barndomen en kronisk sjukdom som ger honom ständig smärta. Redan som liten lärde han sig att det gick att leva som två personer, den ena var sjuk och den andra var den människa som syntes utåt. Nu är han strax över tjugo, lever i ett förhållande med Vera som han älskar, samtidigt går han ständigt på Tinder-dejter. Hans bekräftelsebehov är omättligt. Smärta eller sex - blicken vilar alltid på kroppen.

MediaNr: CA35078

Grattis älskling, [en komedi om att stanna eller gå]

av David Hulth-Wallgren. Inläst av Marianne Engström. 6 tim, 26 min.Talbok med text.

Tove Berners äktenskap glider henne ur händerna. Kristian blir allt mer undflyende och verkar mest bry sig om sin nya kollega Rebecka. Samtidigt närmar sig Toves 35-årsfest och hennes nyförälskade syster kommer hem från London med en skäggig filmregissör i släptåg. Tove flyr. Under en kvällspromenad i Hammarby sjöstad träffar hon studenten Nicholas. Snart sitter de i en taxi på väg ut i Stockholmsnatten. Relationsroman om att komma eller gå.

MediaNr: CA35752

Vännen i Havanna

av Reidar Jönsson. Inläst av Britt Örnehed. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Korrupta amerikanska företag, ljusskygga generaler, exilkubaner i Florida, den amerikanska underrättelsetjänsten - alla vill de komma åt makten på Kuba efter Fidel Castros död. Den amerikanska soldaten Monica Aguirre dras in i den karibiska övärldens kaos när hon blir beordrad att övervaka en överste med dolda band till Kuba. Med mottot "en ond man är en god man som död" försöker Monica utföra sitt uppdrag med livet i behåll.

MediaNr: CA35568

Bödelskyssen

av Mons Kallentoft. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Elfte fristående boken om kriminalinspektör Malin Fors. Malin är tillbaka i Linköping efter en tid i Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men behöver ständig sysselsättning för att hålla alkoholbegäret borta. Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och när sommaren når sin kulmen exploderar staden i grym våldsspiral. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

MediaNr: CA35570

Brevet till Auberginerepubliken

av Abbas Khider. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 38 min.Talbok med text.

Året är 1999 och Salim, en ung student, har gått i exil från Irak till Libyen. Han arbetar som byggjobbare utan uppehållstillstånd och rättigheter. Sedan flykten från hemlandet har han varken haft kontakt med sin familj eller flickvän Samia. En dag får Salim höra om ett hemligt kontaktnät som sträcker sig över hela den arabiska världen och gör det möjligt att skicka brev. Han bestämmer sig för att ta kontakt med Samia igen.

MediaNr: CA35456

Spionernas arv

av John Le Carré. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 10 min.Talbok med text.

Peter Guillam, en gång lojal medarbetare till George Smiley vid den brittiska underrättelsetjänsten, har dragit sig tillbaka till Bretagne. En dag får han ett brev som beordrar honom att infinna sig på högkvarteret i London: "En fråga där ni tycks ha spelat en avgörande roll för ett antal år sedan har åter blivit aktuell". Smärtsamma minnen från kalla krigets dagar väcks till liv. Klassisk spionroman som kretsar kring frågor om heder och moral.

MediaNr: CA35848

Min barndoms Peking

av Haiyin Lin. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Författaren Lin Haiyin, 1918-2001, flyttade 1923 med sin familj från Taiwan till Peking. Denna bok innehåller sex berättelser från hennes barndom och de ger tillsammans en livlig bild av Pekings kvartersliv från en svunnen tid. Hon är en nyfiken och sprallig liten flicka som utforskar både närområdet och världen, börjar skolan, blir vän med barn och vuxna i kvarteret alltmedan familjen utökas med flera småsyskon.

MediaNr: CA35554

Bettys val

av Marie-Louise Marc. Inläst av Lo Thorsdotter. 8 tim, 8 min.Talbok med text.

Andra delen i serien om Betty Svan som börjar med Bettys värld. Här får vi en rejäl dos feel-good i form av humor, kärleksförvecklingar och barnbarn. Julen står för dörren och då ska det enligt Betty vara extra allt. Glitter, krubbor och ljusslingor. Men nya sambon Henrik har inte riktigt samma inställning och det gnisslar lite i gemytet. Dessutom tycker Bettys barnbarn att julafton är en bra dag att födas på och kaoset är ett faktum.

MediaNr: CA35959

Systrarna

av Peter Mosskin. Inläst av Lena Strömberg. 14 tim, 41 min.Talbok med text.

Systrarna Nun, Margit och Nini är tonåringar på 1920-talet. Första världskriget är över. Kvinnor får både rösta och arbeta, världen ligger för deras fötter. De utbildar sig och blir starka självständiga kvinnor. Både i arbete och kärlek lever de ovanliga liv. Två av dem, Nun och Nini, är i tur och ordning gifta med poeten Gunnar Ekelöf. Margit delar sin man med en annan kvinna. Dokumentärroman med utdrag ur brev och dagböcker.

MediaNr: CA35871

Ensam i Paris och andra historier

av Jojo Moyes. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 21 min.Talbok med text.

En novellsamling av den brittiska författaren J.M., 1969-. Titelnovellen "Ensam i Paris" handlar om 26-åriga Nell som ska åka till den franska huvudstaden på en romantisk weekend. När pojkvännen inte dyker upp på tågstationen bestämmer sig Nell för att åka ändå. Det blir en chans för henne att upptäcka en ny sida av sig själv. I en annan novell får läsaren möta Liv och Sophie från "Sophies historia". Innehåller sammanlagt elva noveller.

MediaNr: CA35398

Asparna

av Hanna Nordenhök. Inläst av Lena Strömberg. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Två syskonpar, två tidsepoker och en baron med ett tvingande begär att tämja det vilda. Till synes skilda händelseförlopp samlas runt ett magnetiskt epicentrum: Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta räddningshus för "förvildade barn". Här finns pojken från fattigkvarteret Jerusalem i 1840-talets Malmö, såriga minnen av en liten bror med Hello Kitty-ryggsäck och en syster som tagit till uppgift att skriva deras historia.

MediaNr: CA35510

Jag vet inte vad som händer

av Anna Norlin. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 5 min.Talbok med text.

Marias mamma Elsa har blivit dement. Hon ringer allt oftare, ställer förvirrade frågor och pratar osammanhängande. Ensam i lägenheten hankar hon sig fram. Hon har klarat sig själv, haft många vänner och ett rikt socialt liv. Så drabbas Elsa av en stroke, hamnar i en rullstol och flyttas till ett institutionsboende. Gripande berättelse om en av våra vanligaste folksjukdomar; en sjukdom som gräver hål i hjärnan och utplånar delar av ens identitet.

MediaNr: CA35664

Roten till det goda, en släkt- och tandläkarroman

av Miika Nousiainen. Inläst av Tom Wentzel. 9 tim, 55 min.Talbok.

Pekka Kirnuvaara är en medelålderns copywriter. En dag när Pekka var barn gick fadern ut för att handla och kom aldrig tillbaka. Flera år senare, när Pekka är hos tandläkaren och genomför en rotfyllning, möter han oväntat sin tidigare okände bror, Esko. Bröderna bestämmer sig för att tillsammans leta reda på sin pappa. Sökandet tar dem ut i världen, från Finland ända bort till Australien. Humoristisk skröna. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36584

Dö andras död

av Lars Mikael Raattamaa. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

Anni och Anti möts på ett tåg till Norrland. Det är vinter och när tåget fastnar i snön i Bastuträsk blir de sittande i restaurangvagnen. Det visar sig att de har många beröringspunkter, i både tid och rum, inte minst från uppväxten i Blackeberg. Anti är på väg mot sin familj i Svanstein men vart Anni ska är oklart. Hon följer ett spår tillbaka till 1970-talet, till en ö i Torneälven, till en annan värld. Existentiell relationsroman.

MediaNr: CA35318

Till minne av Berit Susanne Fredriksson

av Anna Ringberg. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Berit Susanne Fredriksson ligger för döden. Med syrgasgrimman i näsan och en cigarett mellan fingrarna, tänker hon över sitt liv: Hur kan det vara så svårt att göra rätt? Vart tog allt hopp vägen? Och varför denna envisa lycka mitt i allt? Brodern Putte ser en storasyster som svikit deras barndomsideal och varit för feg för att ta tag i sitt liv. Han vill skriva om hennes liv, men har svårt att hålla sig själv och sin politiska gärning utanför.

MediaNr: CA35613

Innan gryningen

av Nora Roberts. Inläst av Elisabet Thorborg. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

Trace O'Hurley har bestämt sig för att lämna livet som hemlig agent. Äntligen kan drömmen om att flytta till Söderhavet bli verklighet - ett liv fyllt av värmande sol, vajande palmer och vackra kvinnor. Men hans planer kommer snart att förändras. Forskaren och fysikern Gillian Fitzpatrick är desperat. Hennes bror och brorsdotter har blivit kidnappade. Hon vet bara en person som kan rädda dem - Trace O'Hurley. Men kommer han att ställa upp?.

MediaNr: CA35698

Vit syren, [kriminalroman]

av Cecilia Sahlström. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

En ung tjej hittas brutalt misshandlad i Lunds stadspark. Gärningspersonens tillvägagångsätt verkar ha symbolisk betydelse och i offrets hand vilar en kvist av en sällsynt vit syren. Kommissarie Sara Vallén vid våldsroteln i Lund blir tilldelad fallet, men hon lyfts bort från utredningen när det visar sig att hennes son Johannes blir misstänkt. Men Sara fortsätter på egen hand, hon är övertygad om att Johannes inte kan vara den skyldige.

MediaNr: CA35487

Skärvor av liv

av Anita Salomonsson. Inläst av Mallika Giarimi. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Anita Salomonsson, 1935- , kommer från Hjoggböle utanför Skellefteå och har skrivit flera romaner om byn och människorna där. Med ett vanligt hus med rutigt tak som utgångspunkt beger hon sig ut i en stor och alldeles okänd värld. Det är skärvor av liv, en färd genom minnen, möten och upplevelser med barnaskorna ännu på. Berättelser om händelser och levnadsöden som format hennes eget liv.

MediaNr: CA35111

Skogen bortom dagen

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. 5 tim, 3 min.Talbok.

Del 1 i serien Trollrunor. Unga Iliana har alltid hört att skogen utanför borgen är förhäxad. Då en grupp riddare utsända av den onde furst Bogislav spårlöst försvinner, fruktar hon vad som kommer att hända. Är hela byn i fara? Kanske är flykt deras enda räddningen. Men vägen går igenom den mörka, farliga skogen med alla dess hemligheter. Iliana vet inte vem hon kan lita på, men vänder sig ändå till Ravn, furstens son.

MediaNr: CA35489

I dag ska allt bli annorlunda, roman

av Maria Semple. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 10 min.Talbok med text.

Eleanor Floods liv är en riktig röra. Men idag ska allt bli annorlunda har hon tänkt sig - hon ska duscha och ta på sig riktiga kläder, hon ska gå på yoga efter att hon lämnat sonen Timby i skolan och hon ska inte svära så mycket. Men livet kommer emellan. Kanske kräver nystarten att hon först tar itu med saker som legat begravda alltför länge. Feelgood om en neurotisk kvinna som vill börja om, eller åtminstone ta sig igenom denna dag.

MediaNr: CA35661

Mitt hjärtas oro

av Malou von Sivers. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 56 min.Talbok med text.

Första delen i en planerad trilogi. Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han är en gift, välbärgad man med ett mörkt förflutet. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter en mening med livet. Sara attraheras av hans mörker och sårbarhet. Axel ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap. Debutroman av Malou von Sivers, 1953- , som bygger på hennes egen familjehistoria.

MediaNr: CA35202

Swing time

av Zadie Smith. Inläst av Marianne Engström. 16 tim, 7 min.Talbok med text.

En djupt personlig och ofrånkomligt allmänmänsklig resa från 1980-talets London till 2000-talets Gambia. Boken berättar om engagemang och ambitioner, men också om de gränser som sätts av invanda föreställningar om kultur, etnicitet och klass. Swing Time handlar om svåra relationer som inte utan vidare kan väljas bort, till barndomskompisar, föräldrar och kollegor, och om dans och musik som förenande kraft över tid och rum.

MediaNr: CA35551

Bibliotek

av Ali Smith. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

Novellsamling som kretsar kring frågor om litteraturens och bibliotekens makt. De 12 berättelserna pendlar mellan att vara fantasifullt berättade och essäistiskt prövande. Det handlar om hur orden och böckerna påverkar våra liv och skapar ett kollektivt minne. Det är även en hyllning till bibliotek - vilken roll de har i ett öppet samhälle, hur det är ett ställe där vi kan finna nya världar och kunskap, men också fördriva tiden på och fly till.

MediaNr: CA35826

Vad jag bevarat

av Wallace Stegner. Inläst av Dan Bratt. 15 tim, 34 min.Talbok med text.

Den åldrade författaren Larry Morgan och hans hustru Sally har rest från New Mexico till ett sommarhus i Vermont. Stugan tillhör vännerna Sid och den svårt sjuka Charity. Larry tänker tillbaka på hur det började när de fyra träffades som två nygifta par. En berättelse om klass och strävan, förlust och försakelse, och de starka och dunkla krafter som rör sig mellan vänner och älskande under ett helt liv. W.S., 1909-1993, amerikansk författare.

MediaNr: CA36155

Iskalla ögonblick, tio skärgårdsberättelser

av Viveca Sten. Inläst av Dan Bratt. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

10 deckarnoveller som utspelas i skärgårdsmiljö. Här avslöjas hur författarens karaktärer från andra böcker, Nora och Thomas, egentligen lärde känna varandra. Hur började Thomas poliskarriär och hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Som en röd tråd skildras deras liv under 35 år - genom förhållanden, glädje och sorg. En knippe nervkittlande historier med oväntade turer och spännande upplösningar.

MediaNr: CA35846

Målarens musa

av Lisa Strømme. Inläst av Aminata Grut. 10 tim, 34 min.Talbok med text.

Sommaren 1893. Den norska fiskebyn Åsgårdstrand förbereder sig för turisternas ankomst. Johanne Lien blir anställd som husa hos den rika familjen Ihlen och blir dottern Tulliks förtrogna. Tullik har en hemlig relation med konstnären Edvard Munch. Johanne blir indragen i hemlighetsmakeriet, men hur mycket är hon villig att riskera för att bevara deras hemlighet. Roman inspirerad av historien bakom Munchs målning "Skriet".

MediaNr: CA35488

Doften av pion, dikter om kärlek och ensamhet

av Kerstin Thorvall. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 56 min.Talbok med text.

Diktsamling från 1980 med ett urval ur författarens tidigare poesiböcker samt ett antal nyskrivna dikter. Det handlar om kärlek och ensamhet. "En bok för tillfälligt förälskade, långvarigt förälskade och - inte minst - för olyckligt förälskade". Kerstin Thorvall, 1925-2010.

MediaNr: CA35872

En peruansk affär

av Mario Vargas Llosa. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 45 min.Talbok med text.

Direktör Enrique Cardenas blir utpressad av Rolando Garro, chefredaktör för en peruansk skvallertidning. Han påstår sig ha komprometterande bilder och kräver pengar för att inte publicera bilderna.Bakom Rolando Garro står ingen mindre än Presidenten och hans handgångne man, den fruktade Doktorn. Romanen är inspirerad av verkliga händelser under den peruanske presidenten Alberto Fujimoris regeringstid på 1990-talet.

MediaNr: CA35258

Marken

av David Väyrynen. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 51 min.Talbok med text.

En lyriksamling om Malmfälten. Författaren skildrar genom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Debut av David Väyrynen, 1983-, från Hakkas i Gällvare, diversearbetare och kommunpolitiker.

MediaNr: CA35615

Den svavelgula himlen, roman

av Kjell Westö. Inläst av Tom Wentzel. 15 tim, 40 min.Talbok.

Helsingforsskildring, som sträcker sig mellan 1960-talet och nutid. Den mäktiga familjen Rabell är märkt av både rikedom och tragedi. En medelålders man ser tillbaka på sitt liv, han minns den jämnåriga Alex och hans syster Stella och funderar över mörkret förr och nu. Det handlar om kärlek och vänskap och om hur våra drömmar förändras under livets gång. Kjell Westö, 1961-, finlandssvensk författare. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA35250

Farmor dör

av Malin Wollin. Inläst av Sari Eliasson. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Rakel slåss mot en ond demon som i det här fallet är hennes sjukliga, gamla farmor. Hon är elak, bitter och omöjlig att älska. Eller är hon? Mamma säger att farmor ligger för döden och alla väntar på något. Farmor väntar på döden. Rakel väntar på kärleken från en blå rock. Mamma väntar på att Rakel ska skärpa till sig och klappa farmor på kinden. Måste man alltid förstå, förlåta och försonas eller kan man lämna sin farmor att dö?.

MediaNr: CA35397

Tio svenskar måste dö

av Martin Österdahl. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Be inte om nåd. Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är den första i en rad av högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Samtidigt håller den ryska flottan en stor övning och den osänkbara atomubåten Kursk går på grund. Den enda som ser hur allt hänger ihop är Rysslandsexperten Max Anger, men han motarbetas från alla håll. Internationell thriller.

MediaNr: CA35734

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Hylla

av Bengt af Klintberg. Inläst av John Sundin. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

En samling korta essäer som alla avhandlar ämnen på h. På ytan verkar de sakna samband; efter halshuggning kommer halvjudinna, efter honung följer hoppilandkalle. Artikeln husfluga följs av hustru. Men mellan essäerna och minnesbilderna löper många trådar. Hylla är på samma gång en maskerad självbiografi, folkbildning och något av ett litterärt experiment. Bengt af Klintberg, 1938-, folklorist, författare och konstnär.

MediaNr: CA35161

Religion

Jesus, min Herre och min Gud, undervisning i kristen tro

av Bo Brander. Inläst av Carin Ödquist. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

Bo Brander, präst i Svenska kyrkan, skriver om den kristna trons ursprung i evangeliernas Jesus, men också dess betydelse för människor över hela jorden i vår egen tid. Här behandlas frågor om Gud, om vetenskap och tro, skuld och förlåtelse, död och uppståndelse, världens framtid och Jesu återkomst. Det handlar om den konkreta erfarenheten av trons liv.

MediaNr: CA35824

Kristendomens historia i Sverige

av Christer Hedin. Inläst av David Zetterstad. 13 tim, 15 min.Talbok med text.

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, ger en introduktion till kristendomens historia i Sverige, från Ansgars missionsresor till nutid. Han skildrar det intrikata samspel mellan politik, kulturliv och idéutveckling som format svensk religionshistoria från 800-talet och framåt. Han visar också hur kyrkan har varit viktig för det svenska nationsbygget och verkat både som sammanhållande och åtskiljande kraft.

MediaNr: CA35581

De vi ville bli

av Britta Hermansson. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Under Britta Hermanssons uppväxt präglade den tysta sorgen över en död storebrodern familjens hela tillvaro. Men nu har hon bestämt sig för att ta sig vidare, hitta glädjen i att finnas och sätta ord på tystnaden och sorgen. Parallellt med Brittas berättelse finns en annan, om de 37 personer som 1896 utvandrade från Brittas hemby Nås till Jerusalem för att möta Jesus Kristus på Oljeberget. Britta Hermansson är pastor inom Equmeniakyrkan.

MediaNr: CA35455

Återställelsens glädje, en essä om att komma hem

av John Sjögren. Inläst av Jens Jacobson. 6 tim, 38 min.Talbok.

Essä om människans längtan att komma hem, om allas sökande efter en plats där vårt oroliga hjärta kan finna vila. I ett brett samtal med litteratur och konst, från Dante till Karl-Ove Knausgård, rör sig texten längs hemlängtans stigar. Med teologiskt inspirerande metoder och i dialog med den kristna traditionens rika intellektuella arv utforskas hemkomstens mysterium. Ett mysterium som pekar mot den återställelsens glädje som en dag ska komma.

MediaNr: CA34554

Gyllene legender

av Jacobus de Voragine. Inläst av David Zetterstad. 17 tim, 9 min.Talbok med text.

Dessa gyllene legender nedtecknades på 1200-talet. De är en historisk källa som åskådligt visar hur medeltidens människor såg på helgonen, på deras liv, död och underverk. Alla som intresserar sig för medeltida konst får här hjälp att förstå de många scener ur helgonens liv som finns avbildade i kyrkor. Legenderna ger en viktig inblick i medeltidens föreställningsvärld; en värld där mirakel och övernaturliga händelser hade en självklar plats.

MediaNr: CA34753

Filosofi och psykologi

Kvinnliga psykopater, mästare i manipulation på arbetsplatsen

av Lisbet Duvringe. Inläst av Benny Nilsson. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Hur mycket vet forskarna egentligen om kvinnliga psykopater och hur uttrycks det unika kvinnliga psykopatiska beteendet på jobbet? Stämmer det att kvinnliga psykopater använder sig av skvaller, manipulation och sex som medel för att nå sina mål? Med hjälp av internationella forskare och personer som har självupplevda erfarenheter av psykopatiskt beteendet söker författarna reda ut begreppen. Förord av den amerikanske neuroforskaren James Fallon.

MediaNr: CA35180

Fingertoppskänsla, en nödvändig manual i social kompetens

av Henrik Fexeus. Inläst av Ingemar Nygren. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

H.F., föreläsare och mentalist, skriver om hur man kan vässa sin sociala kompetens. Personer med så kallad fingertoppskänsla utmärker sig genom sin unika lyhördhet och inkännande förmåga. De utses ofta till ledare och skapar på kort tid djupa relationer till sina medmänniskor. Fexeus ger praktiska verktyg för hur man kan stärka sin sociala förmåga och, som han uttrycker det, "skapa det meningsfulla liv du förtjänar".

MediaNr: CA35634

Genom väggen, från utmattning till det bästa livet

av Magnus Krusell. Inläst av Ingemar Jonson. 7 tim, 28 min.Talbok.

MediaNr: CA36425

Oro, att leva med tillvarons ovisshet

av Anna Kåver. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 15 min.Talbok med text.

Oron är mänsklig, begriplig och till och med konstruktiv ibland. Men den kan också försvåra dina möjligheter att leva fullt ut. För en del är varningslampan alltid tänd och livet blir en utmattande kamp mot hotande faror och problem. A.K., leg. psykolog och leg. psykoterapeut, tar upp oron ur tre olika perspektiv: existentiella, psykologiska och biologiska. Hon pekar ut förhållningssätt till vår sårbarhet och livets inbyggda ovisshet.

MediaNr: CA35737

Litteraturvetenskap

Ett jävla solsken, en biografi om Ester Blenda Nordström

av Fatima Bremmer. Inläst av Carin Ödquist. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

Biografi över journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, 1891-1948. Som Sveriges första undersökande reporter slet hon som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland, reste som tredjeklasspassagerare till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

MediaNr: CA35555

Författare till yrket

av Haruki Murakami. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

Den japanske författaren Haruki Murakami (född 1949) skriver om sitt författarliv. Han berättar bland annat om hur han blev författare, vad han tycker om olika litterära priser, vad man ska skriva om och hur det rent praktiskt är att arbeta som författare. Dessutom söker han besvara frågor som vad orginalitet är och vem man skriver för.

MediaNr: CA35750

Den nya dagen gryr, Karin Boyes författarliv

av Johan Svedjedal. Inläst av Qina Hermansson. 44 tim, 1 min.Talbok med text.

Karin Boye., 1900-1941 är en av Sveriges mest älskade författare. Här utforskar litteraturprofessor J.S. hennes liv och verk. Läsaren får följa Boye genom barndomen, den kristna ungdomsrörelsen, studietiden i Uppsala, och sedan vidare till de radikala kretsarna och 1930-talets frigjorda Berlin. Fram träder en bild av en djärv intellektuell i en mörk tid, men också av en humoristisk och levnadsglad människa som alltid begärde något bättre av sig själv.

MediaNr: CA34476

Konst, musik, teater och film

Vrålstark & skiträdd, Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs

av Marie Göranzon. Inläst av Linda Norgren. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Marie Göranzon, 1943- , har verkat som skådespelare i över 50 år. Hon berättar öppenhjärtigt för journalisten Stina Jofs om barnen, drömmen, arvet, kärleken, rollerna, kampen och makten. Hennes arbetsplats har, med några utflykter till privatteatrar och filmvärlden, varit Dramaten. Hon har samarbetat med de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna.

MediaNr: CA35443

Opera - död, dårar och doktorer

av Eddie Persson. Inläst av David Zetterstad. 22 tim, 37 min.Talbok med text.

En salig blandning av kulturhistoria, musikhistoria och medicinhistoria. Operakonstens drastiska och morbida berättelser om död, vansinne, sjukdomar skildras entusiastiskt av läkaren och operafantasten Eddie Persson. Läsaren får följa med på en resa från Senecas medicinskt kunniga självmord till den varböld som ändade Alban Bergs liv. Boken vänder sig till såväl operavänner som medicinskt orienterade läsare.

MediaNr: CA34888

Adolf Fredrik Lindblad, en tonsättare och hans vänner

av Eva Öhrström. Inläst av Örjan Blix. 22 tim, 11 min.Talbok.

Biografi över Adolf Fredrik Lindblad, 1801-1878, en av de mest kända svenska tonsättarna under 1800-talet. Mest känd är kanske hans "Över skogen, över sjön" liksom hans solosånger. Men variationerna i hans musik var långt större än så. Han skrev både symfonier och kammarmusik och var verksam under en period då musiklivet genomgick en stor förändring. Han kände många av tidens storheter och hade ett fascinerande liv.

MediaNr: CA35912

Historia

Palatsintriger i oljestaten, Saudiarabien mot tronskifte

av Bitte Hammargren. 1 tim, 23 min.Talbok med text.

Sommaren 2017 genomfördes en palatskupp i Saudiarabien. Den medförde att den kontroversielle Mohammed bin Salman utsågs till kronprins. Han beskrivs som maktlysten och skoningslös mot sina kritiker. Samtidigt har han genomfört en del åtgärder som har ökat kvinnors rättigheter i landet. Bitte Hammargren, journalist verksam vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

MediaNr: CA36165

Vägen mot undergången, [den sanna historien om tyska 305. pionjärbataljonen]. D. 2, Slaget om Stalingrad.

av Jason D. Mark. Inläst av Ingemar Nygren. 23 tim, 57 min.Talbok med text.

Andra delen av 2 som skildrar ett förband tyska soldater på östfronten. Denna del beskriver soldaternas sista strid i den ökända häxkitteln vid Volgas strand 1943. Soldaterna i 305 pionjärbataljonen tvingades att fatta ett föga avundsvärt beslut: självmord eller brutal fångenskap. Författaren använder korrespondens och dagböcker som grund och skapar en närgången och skämmande bild av historien. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34522

1918, året då Sverige blev Sverige

av Per T. Ohlsson. Inläst av Benny Nilsson. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

1918 var året då allt kunnat gå galet. Ute i Europa rasade första världskriget och det neutrala Sverige var avspärrat. Samtidigt närmades sig striden för allmän och lika rösträtt ett avgörande. Vänstern drev på, högern stretade emot. På område efter område - politiken, kulturen, arbetsmarknaden, jämställdheten, näringslivet - tog Sverige viktiga kliv mot det öppna välfärdssamhället som vi tar för givet idag.

MediaNr: CA35360

Biografi med genealogi

Nazisten som teg, drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige

av Christoph Andersson. Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 25 min.Talbok med text.

Journalisterna C.A. och A.F. skildrar rättegången mot Beate Zschäpe som tillhörde NSU (Nationalsozialisticher Untergrund). Beate är åtalad för delaktighet i tio mord, flera bankrån och två bombattentat, begångna mellan 1999 och 2011. Hennes kumpaner Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt dog i samband med ett bankrån 2011. NSU:s mål var att bli en brun motsvarighet till Röda arméfraktionen. De var bland annat inspirerade av Lasermannen.

MediaNr: CA35567

George W. Bush, det amerikanska presidentvalet år 2000

av Ronie Berggren. 16 tim, 52 min.Talbok med text.

George W Bush, 1946- , amerikansk republikansk politiker som var USA:s 43:e president 2001-2009. Detta är den första boken i en tänkt trilogi om Bush och den fokuserar på presidentvalet år 2000. Författaren vill ge en mer positiv bild av Bush "som genom sin karaktär och sina ideologiska principer utgjorde ett exempel på politiskt ledarskap som världen gynnas av att påminnas om".

MediaNr: CA35793

Heaton, livet på spel

av Emil Christensen. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

E.C. har 8 VM-guld på sin meritlista och betraktas som en av de bästa Counter-strike-spelarna genom tiderna. Här berättar han för journalisten L.S. om den krokiga vägen till framgång - från den tuffa uppväxten i en Stockholmsförort till en av e-sportens allra största. E.C. var som ung en stor hockeytalang, men drabbades i 15-årsåldern av en skada. För att stå ut med tristessen började han under namnet HeatoN att spela datorspelet Counter-strike.

MediaNr: CA35736

När benet kapades började mitt liv

av Sonia Elvstål. Inläst av Charlotta Haldén. 2 tim, 19 min.Talbok med text.

När S.E. var 28 år förlorade hon benet i en motorcykelolycka. Före olyckan hade hon tusentals drömmar och idéer om vad som skulle göra henne lycklig. Efter olyckan förändrades hennes liv - till det bättre. Här berättar hon om livet före och efter olyckan, och om hur hennes positiva inställning hjälpt henne genom det mesta. S.E. har bland annat deltagit i SVT:s serie Mot alla odds. Självbiografi.

MediaNr: CA36122

Den farligaste av flyktingar, Paul Olberg - antinazist, antikommunist och dissident i folkhemmet

av Per Enerud. Inläst av Bo Green. 12 tim, 22 min.Talbok med text.

Biografi över Paul Olberg, 1878-1960, rysk-judisk journalist, författare och socialist. Född i Lettland. Efter Oktoberrevolutionen 1917 gick han som mensjevik i exil i Berlin. Från 1933 fram till sin död bodde han i Stockholm. Han skrev om de mest skilda ämnen men sällan om sig själv. I hela sitt liv var han en flykting och en främling - flykting undan nazism och kommunism, och främling i de länder han bosatte sig i.

MediaNr: CA35663

Jag har ingen vilja till makt, biografi över Tage Erlander

av Dick Harrison. Inläst av Anders Göransson. 46 tim, 27 min.Talbok med text.

Biografi över Tage Erlander, 1901-1985, Sveriges statsminister 1946-1969. Ingen demokratiskt vald politiker har suttit längre på posten som regeringschef. Från början ett oskrivet kort blev han till slut Tage med svenska folket. I hans långa gestalt personifierades den socialdemokratiska välfärdseran. Historikern D.H. har skrivit en omfattande biografi över Erlander och hans tid - en folkhemshistorisk fresk med en fascinerande individ i centrum.

MediaNr: CA35490

Flickan från lotusfälten

av Linn Heed. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

Självbiografi av Linn Heed, sexolog och legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon kom till Sverige från Sydkorea som adoptivbarn 1972. Som vuxen bestämmer hon sig för att ta reda vilka hennes biologiska föräldrar är, men hon vill också veta mer om Sydkorea och kulturen i landet hon kom ifrån. En öppenhjärtig berättelse om att hitta sitt ursprung.

MediaNr: CA35700

Hela Stockholms Isaak Hirsch, grosshandlare, byggherre, donator 1843-1917

av Anders Johnson. Inläst av Eric Linderholm. 9 tim, 9 min.Talbok med text.

Isaak Hirsch, 1843-1917, var kring förra sekelskiftet en av Stockholms mest kända invånare och verksam som bland annat grosshandlare och byggherre. Han skapade paradgatan Strandvägen, lät uppföra Oscarsteatern och var en av grundarna till ångspårvägen på Södermalm. Historien om honom är också en historia om Stockholms omvandling från en stad präglad av utbredd fattigdom och usla förhållanden till något som började likna en modern storstad.

MediaNr: CA35160

När reglerna slutat gälla

av Ariel Levy. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

En memoar om sorg och förlust av den amerikanska journalisten Ariel Levy. Med både humor och svärta skildrar hon hur missfall och uppbrott på kort tid slår sönder det liv hon sett som självklart. När drömmarna krossas tvingas Levy ställa sig frågan om vad vi egentligen har rätt att vänta oss av livet - och kan vi verkligen ställa krav på att allt blir som vi önskar?.

MediaNr: CA35507

Monster

av Joakim Lundell. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 1 min.Talbok med text.

Joakim Lundell följs av ett stort antal människor på sociala medier - han har till exempel en mycket populär kanal på Youtube. Men vägen till framgång har varit lång. Under sin uppväxt placerades Joakim i fosterhem och ungdomshem, och han skyfflas runt mellan olika myndigheter. En tid är han hemlös och hamnar i drogmissbruk. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner han trygghet och självkänsla.

MediaNr: CA35775

Gustaf Mannerheim, aristokrat i vadmal

av Henrik Meinander. Inläst av Tom Wentzel. 11 tim, 18 min.Talbok.

Biografi över marskalk Gustaf Mannerheimm, 1867-1951. Mannerheim blev Nordens störste militär och statsman, men också mycket omstridd. Mannerheims långa och mångskiftande liv gestaltas mot den tid och de sammanhang han levde i. Hans europeiska och globala perspektiv på Finland präglade hans agerande i den centrala roll han hade i finsk säkerhetspolitik under ödesåren 1917-1919 och 1931-1946. Henrik Meinander är professor i historia. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36428

Allt för min bror, en sista kärlekshandling

av Cathy Rentzenbrink. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 19 min.Talbok med text.

Sommaren 1990 är Cathy 17 år och Matty är 16. De är syskon och bästa vänner. Matty är smart, rolig och väldigt social. På väg hem sent en kväll blir han påkörd av en bil och efter det kan han varken gå eller tala igen. Åtta år senare fattar familjen ett ohyggligt svårt beslut. Sann historia om en lycklig familj vars liv rasar samman och om en sista smärtsam kärlekshandling.

MediaNr: CA35376

Mina svarta stjärnor, från Lucy till Barack Obama

av Lilian Thuram. Inläst av Mats Forsgren. 14 tim, 5 min.Talbok med text.

Historiebok med ett annorlunda perspektiv. Den franske fotbollsspelaren Lilian Thuram lyfter fram ett antal svarta personligheter ur historien, från afrikanska urmodern Lucy till Billie Holiday, Malcolm X, Martin Luther King, Rosa Parks, Muhammad Ali och Barack Obama. Samtidigt pekar han på osynliggörandet av människor med svart hudfärg i den gängse historieskrivningen. Liliam Thuram, 1972- , besöker numera regelbundet skolor och pratar om rasism.

MediaNr: CA34475

Sveriges mäktigaste familjer, företagen, människorna, pengarna

av Anders Ström. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 42 min.Talbok med text.

Författaren och journalisten Anders Ström presenterar femton framgångsrika svenska familjeföretag. Han berättar om företagen, människorna och pengarna och hur det gick till när landets största förmögenheter växte fram. Exempelvis kan man läsa om familjerna Kamprad, Rausing, Wallenberg, Stenbeck och Lundin. Det är inte enbart framgångshistorier utan innefattar även kriser, konflikter och motstånd.

MediaNr: CA36034

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Heder och hedersvåld, berättelser, fakta, fördomar

av Jamila Hussein. Inläst av Åke Lindgren. 35 tim, 50 min.Talbok med text.

En bok om fenomen som tvångsäktenskap, könsstympning och hedersrelaterat våld. Sociologen och kriminologen Jamila Hussein sätter dessa begrepp i ett socialt och kulturellt sammanhang och förklarar mekanismerna bakom dem. Boken vänder sig till professionella som här får en fördjupad insikt i begreppet hederskultur och dess släktskap med patriarkala strukturer i väst. Här finns också tips på konkreta metoder för att hjälpa de som drabbats.

MediaNr: CA35629

Geografi

I Dackebygd, en bok om Vissefjärda. 2016.

Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 47 min.Talbok.

MediaNr: CA36422

Pärlor och märkvärdigheter i Uppsala

av Karl G. Fredriksson. Inläst av Joakim Saedén. 6 tim, 4 min.Talbok.

MediaNr: CA36424

Skånes historia. 3, 1720-2017.

av Gunnar Wetterberg. Inläst av Kristina Bäckman. 28 tim, 0 min.Talbok med text.

Tredje och avslutande delen i författarens mastodontverk om Skånes historia behandlar åren 1720-2017. De tre seklerna präglas av fred efter flera hundra års krigiska härjningar. Enskiftet förvandlar Skåne till landet "Gosen" som flödar av mjölk och smör, järnvägen förbinder landskapet med övriga Sverige och förlöser jordbrukets rikedomar. Här finns även avsnitt om Skåne genom världskrigen, från rekordår till stålbad och skånskan som språk.

MediaNr: CA34858

Samhälls- och rättsvetenskap

Svenska rånare

av Anders Adali. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 55 min.Talbok med text.

I början av 2000-talet drabbades Sverige av en enorm våg av spektakulära rån. Maskerade och tungt beväpnade män slog till mot värdetransporter, depåer och bankomater. Bilar sprängdes, hjullastare rammade väggar och trafiken stoppades av fotnaglar som kastades på gatorna. A.A., som själv under många år levde på brottslig verksamhet, har intervjuat ett antal rånare. De berättar om förberedelser, och vad som händer under och efter rånet.

MediaNr: CA35584

Den ensamme terroristen?, om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar

av Mattias Gardell. Inläst av Bo Green. 34 tim, 12 min.Talbok med text.

Olika infallsvinklar på hur radikalnationalistisk terror kan bekämpas. Här redogörs för den historiska bakgrunden till hur terrorister har arbetat över tid. Vidare analyseras några av de ensamagerande terroristerna Anders Behring Breivik, Rakhmat Akilov och Peter Mangs. Författarna synar också raskrigslitteratur och propagandakanaler samt kartlägger hur terroristerna hämtar näring och inspiration från nätets hatiska miljöer.

MediaNr: CA35396

Den sekulära staten under belägring, religion och politik i Europa och USA

av Christian Joppke. Inläst av Eva Sjöblom. 17 tim, 48 min.Talbok.

C.J., professor i sociologi vid universitetet i Bern, analyserar förhållandet mellan religion och politik ur ett historiskt och institutionellt perspektiv, med dubbelt fokus på Västeuropa och Nordamerika, kristendom och islam. Utifrån en bred översikt över samhällsvetenskaplig teoribildning skriver han om den sekulära statens relation till religionen - efter århundraden av sekularisering har religionen på senare tid fått en ny offentlig roll.

MediaNr: CA35580

Jag önskar att hon dör före mig, ett annorlunda föräldraskap

av Kajsa Råhlander. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Föräldrar till barn med olika kognitiva funktionsnedsättningar känner ofta oro för hur barnen har det idag men också för hur det ska gå för dem i framtiden. En del oroar sig till och med så mycket att de inte vill att barnen ska överleva dem själva. K.R., lärare och förälder till två barn med funktionsnedsättningar, delar med sig av sina och andra föräldrars erfarenheter. Vänder sig till alla som i sitt arbete kommer i kontakt med denna grupp.

MediaNr: CA35825

Om tyranni, tjugo lärdomar från tjugonde århundradet

av Timothy Snyder. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

T.S., amerikansk professor i historia och författare, skriver i 20 kapitel om den tyranni som förekommit under 1900-talet. Idag möter vi nya hot som inte är olika de som under tidigare epoker funnits i totalitära stater. Han ger exempel på hur stater i Europa förvandlades genom fascism, nazism och kommunism. Utifrån dagens politiska situation i USA vill han peka på farorna och visa hur man kan lära av tidigare erfarenheter.

MediaNr: CA35366

Ekonomi och näringsväsen

Artemisiasällskapet, berättelser ur trädgårdsliv

Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

Artemisiasällskapet är uppkallat efter den silvergrå malörten. Denna antologi samlar berättelser om livet med trädgård, skrivna av medlemmarna i Artemisiasällskapet. De skriver om trädgården som konst, trädgården som tröst och trädgården som ett med tidens gång. Vi får läsa om dörren till humlornas hemliga rum, kärleken till träd och regnsommaren som fick timjansoffan att flyta iväg som en gegga neråt gatan.

MediaNr: CA35050

Döstädning, ingen sorglig historia

av Margareta Magnusson. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

Konstnärinnan Margareta Magnusson har skrivit en bok om att döstäda. Enligt författaren innebär det att gå igenom alla ägodelar och bestämma hur man kan bli av med de saker man inte behöver eller vill ha längre. Det är en noggrann genomgång av hur man ska gå till väga och vad man ska tänka på. Debutbok av författaren M.M. som har blivit väldigt uppmärksammad och kommer att översättas till flera olika språk.

MediaNr: CA35662

Trädgårdslycka

av Hannu Sarenström. Inläst av Timothy Gibran. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Inspirationsbok för alla blomster- och trädgårdsentusiaster. Här hittar vi en blandning av torparromantik och impressionistisk blomning, hav av röda rosor och trädgårdar som flyter ut i naturen. Vi får förslag på växtföljder, terrasser, arrangemang och pynt som bildar en helhet. Författaren vill att trädgården ska vara prunkande från tidig vår till sen höst och när vintern väl kommer ska sinnet vara fyllt av upplevelser som räcker till våren.

MediaNr: CA35320

I min trädgård vill jag vara Karin, en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn

av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

Enkel, vacker, funktionell. Så ville Karin Larsson ha sin trädgård på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Hon skapade ett uterum för arbete och familjeliv, en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Karin skapade rabatter i djärva färger och blandade gamla kulturväxter med exotiska nyheter. Boken är en upptäcktsfärd i Karins gröna värld och en praktisk trädgårdshandbok. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA35319

Den röda flugan, fiskekåserier

av Gösta Unefäldt. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 36 min.Talbok med text.

Fiskeberättelser från framför allt Bohuslän men författaren är också hemmastadd i andra nordiska fiskevatten. Han redovisar andaktsmättade möten med ädelfisk i jungfruliga norska och lappländska vatten, berättar om fredligt mete på insjösutare och skildrar den sällsamma och brokiga folkfest som bryter ut varje vår när värmlänningarna idkar lekfiske på slom.

MediaNr: CA34578

Naturvetenskap

Den moderna fysikens genombrott, upptäckterna och människorna bakom

av Jörgen Sjöström. Inläst av Anders Göransson. 19 tim, 47 min.Talbok med text.

Hur gick de stora genombrotten inom fysiken till? J.S., docent i fysik, berättar om den moderna fysikens utveckling via några av de stora upptäckterna, som i de flesta fall går att förstå utifrån ganska konkreta experiment och direkta observationer av naturen. Förutom rent fysikaliska redovisningar ges ingående presentationer i ett idé- och vetenskapshistoriskt perspektiv.

MediaNr: CA34553

Medicin

Praktika för blivande föräldrar, gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

av Cecilia Chrapkowska. Inläst av Benny Nilsson. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska, läkare och forskare, försöker reda ut vad som är sant och falskt när det gäller den mängd rekommendationer och sanningar som nyblivna föräldrar överöses med. Det handlar om allt från förlossning, allergier, sömn, amning, infektioner och vaccinationer till alkoholkonsumtion och kolik. Boken bygger på vetenskapligt verifierade fakta.

MediaNr: CA35377

Hallongrottan, [en bok om slidsex]

av Sandra Dahlén. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 17 min.Talbok med text.

Sexualupplysningsbok, handbok och inspirationsbok för vuxna om slidan - denna sköra men samtidigt starka kroppsdel. Sexualupplysare S.D. lanserar begreppet slidsex och bjuder på tips och trix för slidan, oavsett om man är nybörjare eller vill öka den sexuella njutningen. Hon förklarar hur slidan fungerar och hur man kan tillfredsställa sig på nya och spännande sätt samt hur man bäst tar hand om slidan.

MediaNr: CA35364

Fördel ADHD, var på skalan ligger du?

av Anders Hansen. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 18 min.Talbok med text.

En bok om ADHD där läsaren får lära sig att vända diagnosen till något positivt. Istället för att innebära problem kan ADHD vara en fördel. Typiska egenskaper för en person med ADHD är kreativitet, envishet och flexibilitet - egenskaper som värdesätts i många sammanhang. Det är bara bra att vi inte alla är likadana med samma egenskaper. Boken vänder sig till såväl till föräldrar och anhöriga, som till den med ADHD.

MediaNr: CA35699

Kärlekens koreografi, du och jag och vi hos psykologen

av Allan Linnér. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Vad är det som leder fram till att två människor som nyss i sin förälskelse knappt kunde vara ifrån varandra nu distanserar sig och inte står ut med varandra? Det är en av frågorna som var upprinnelsen till att författarna, båda leg. psykologer och leg. psykoterapeuter, skrivit denna bok om parrelationer. De utgår från samtal de haft med par kring sex, gränser, makt, intimitet, ekonomi, arbetsfördelning, och om att stanna kvar eller skiljas.

MediaNr: CA35566

Hjärnan är stjärnan, ditt enda oersättliga organ

av Kaja Nordengen. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 49 min.Talbok med text.

Hjärnan är det mest vidunderliga, komplexa och gåtfulla organ vi känner till. K.N., norsk läkare och hjärnforskare, beskriver hjärnans organisering, mekanismer och funktioner. Hon gör nedslag i hjärnforskningen under 1900-talet och väver samman nya forskningsrön med vardagsexempel. Hon ger också insikter om varför hjärnan agerar som den gör i vårt dagliga liv, vad som händer vid skador och hur man bör träna sitt minne.

MediaNr: CA35076

Överlista din cancer, alternativa icke-toxiska behandlingar som fungerar

av Tanya Harter Pierce. Inläst av Örjan Blix. 28 tim, 55 min.Talbok.

En bok som beskriver vad författaren kallar alternativa cancerbehandlingar. Författaren tar även upp faktorer som hon menar kan bidra till uppkomst av cancer och vad man kan göra för att undvika dessa. Författaren är inte läkare och skriver inledningsvis att informationen i boken inte ska uppfattas som medicinska råd. Innehåller marknadsföring av vissa preparat som påstås bota cancer.

MediaNr: CA35375

Bevisen mot socker

av Gary Taubes. Inläst av John Sundin. 18 tim, 4 min.Talbok med text.

Den amerikanske vetenskapsjournalisten Gary Taubes framlägger ett antal bevis för att socker är farligt för vår hälsa. Han anser att socker är en bidragande orsak till allvarliga och ofta dödliga sjukdomar. Socker i maten - uppenbart sötad eller tillsatt mer dolt - bidrar till fetma och diabetes. Taubes menar att sockerkonsumtionen drastiskt måste skäras ner och att socker bör definieras som en giftig substans.

MediaNr: CA35048

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Campingtjuven

av Micaela Annas. Inläst av Louise Ryme. 0 tim, 14 min.Talbok med text.

Tvillingarna Nike och Enok är på campingsemester med familjen. Det regnar och ett tråkigt. Men så får de reda på att en tjuv går lös på campingen! Plötsligt känns allt mycket roligare. Med hjälp av ledtrådar i bilderna kan läsaren lösa mysteriet. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34558

Flora Banks förlorade minne

av Emily Barr. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Vem kan man lita på när man inte ens kan lita på sig själv? Det frågar sig 17-åriga Flora Banks som lider av minnesförlust. Hon minns inget av det som händer henne, inte ens hur gammal hon är. Hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. En dag kysser hon någon hon inte borde kyssa. Och nästa dag minns hon det. Men så är han är borta. Flora blir besatt av att hitta killen hon kysste och sökandet tar henne ut på en farlig resa.

MediaNr: CA35362

Airhead

av Meg Cabot. Inläst av Camilla Bard. 7 tim, 31 min.Talbok med text.

Första delen i en trilogi. När den supersnygga Nikki och den smarta pojkflickan Em plötsligt befinner sig i samma situation blir det en kraftig krock mellan två världar. Em tvingas att leva som en glamorös supermodell - men klarar hon att hålla sitt gamla liv och dem hon bryr sig utanför strålkastarljuset? Meg Cabot har tidigare skrivit serien En prinsessas dagbok.

MediaNr: CA35030

Tjockare än vatten

av Anne Cassidy. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Smarta George tar hand om sin kusin, den snälla jätten Lennie, medan de flyttar från stad till stad för att hitta enkla jobb och klara dagen. De drömmer stora drömmar, om ett eget hem, en musikaffär, kanske lite pengar. Men bråk och problem följer Lennie som en skugga och George måste kämpa hårt för att hålla honom utom fara. Boken är inspirerad av John Steinbecks roman Möss och människor.

MediaNr: CA35591

Valpspaning

av Camilla Ceder. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

Andra, helt fristående delen i serien Sally - djurens vän. Det har flyttat in en ny granne i huset bredvid Sallys familj. Han visar sig vara musiklärare, men Sally och hennes kompis Sofia är övertygade om att han också är en demon. De bestämmer sig för att smyga på honom för att ta reda på om det stämmer. Då visar det sig att musikläraren äger världens gulligaste lilla hundvalp!.

MediaNr: CA36166

Ada löser en tand

av Malin Clausson. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 26 min.Talbok med text.

Ada är 6 år och har en lös tand. Det är lite läskigt. Hon både vill och inte vill tappa den. Kompisen Sigrid som redan har tappat två tänder säger att det gör vidrigt ont! Ada kan inte sluta tänka på den lösa tanden. Hur ska hon göra för att tappa den utan att det gör ont?.

MediaNr: CA35492

Gosedjuret

av Petrus Dahlin. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Tredje fristående delen i serien Läs på egen risk som börjar med Varuhuset. Serien är tänkt för nybörjarläsare och återberättar olika vandringssägner. Theo vet att gosedjur är töntigt. Eftersom han absolut inte vill vara töntig tar han sönder alla sina gosedjur. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA35773

Fjäderns magi

av Cornelia Funke. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Drakryttaren som börjar med Drakryttaren. Ben och hans nya familj bor i en avlägsen trakt i Norge. Där ger de fristad åt magiska djur. De får höra talas om en pegas, troligen den sista av sin sort. Ben och Barnabas ger sig ut på en räddningsexpedition, tillsammans med Bens drake Lung. De behöver en fjäder från en grip för att få pegasäggen att utvecklas. Men gripar tycker inte om pegaser, och griparnas värsta fiender är drakar.

MediaNr: CA35701

Monstergrisens gåta

av Måns Gahrton. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 16 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. Halloween! Det betyder bus eller godis, pumpor och monster. Och Ingo älskar godis, och bus också för den delen. Men mamma Ritva har förbjudit allt roligt, hon vill locka gäster till hotellet med lugn och ro. Pappa Roger och Isadora måste hitta på något. Vem vill ha lugn och ro? Ingo har egna planer och de innehåller som vanligt katastrofer, och en minigris som heter Pyret.

MediaNr: CA35618

Myran och gåtorna

av Linn Gottfridsson. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med En Myras liv. Myran är sju år och näst snabbast i klassen. Han har en bästis som heter Henry och en granne som heter Diego. Varannan vecka bor Myran med pappa och katten Ludde, och varannan med mamma som är kär i en badvakt. Myran undrar hur man vet om man är kär. Pappa kan han i alla fall inte fråga för honom är ingen kär i.

MediaNr: CA35316

Dr Mugg - brakskiten från underjorden

av Fredde Granberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

Den sjätte boken i serien om Dr Mugg. En dag upptäcker den ondskefulle doktorn en helt ny gasfyndighet nere i Bajsvattencentralen - pruttgas. Den kommer från en stjärtliknande jättevarelse som bara väntar på att få släppa ut sitt hittills värsta fisutbrott. Ett utbrott som Dr Mugg bestämmer sig för att få kontroll på. Lyckas han med det så kan han ta över hela Dasseborg. Kiss- och bajshumor med många ljudhärmande uttryck i texten.

MediaNr: CA35420

En rumpa att dö för, en romantisk tragedi i fem akter

av Nina Elisabeth Grøntvedt. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

Pauline går i högstadiet, men känner sig mognare än alla andra i klassen. Hon drömmer om att bli filmregissör, fast det har hon inte sagt till någon. En dag får klassen besök av en äkta skådespelare, som ska hjälpa dem att sätta upp en pjäs. Pauline kommer på en fantastisk idé: Hon ska göra en dokumentärfilm om projektet! Samtidigt som filmen börjar ta form, blir Pauline mer och mer förälskad i Ingvar, som skådespelaren heter. Han är så snygg!.

MediaNr: CA35472

Tillträde förbjudet

av Pia Hagmar. Inläst av Dan Bratt. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 19 i serien Dalslandsdeckarna. Aron har hört talas om en gammal nedlagd gruva i närheten och gänget kan inte låta bli att utforska den. Men när de kommer fram är skogsvägen som leder till gruvan avspärrad, och en skylt varnar för lösa vakthundar. När tre bilar med mörktonade rutor kör in på gruvområdet blir barnen ännu mer nyfikna. Självklart återvänder de redan nästa dag i syfte att undersöka vad som egentligen försiggår.

MediaNr: CA35556

Julen är räddad

av Matt Haig. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Högt upp under takåsarna i ett smutsigt London bor Amelia med sin mamma. De är skorstensfejare, men på sistone har mamma blivit allt sjukare. Amelia behöver hjälp och som tur är vet hon precis vem hon ska vända sig till - Jultomten. Ingen i hela världen tror så mycket på jultomten som Amelia. Men jultomten har fullt upp med arga troll och upprörda alver, och hans magiska krafter börjar sina. Julen måste räddas. Men vem kan hjälpa tomten?.

MediaNr: CA36049

I helvetet vet alla vem jag är

av Fredrik Hardenborg. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 1 min.Talbok med text.

När Rosanna får ett meddelande på nätet från någon som kallar sig P Wyze är hon först inte intresserad. Hon har fullt upp med skola, fotbollsträning i förälskelsen i Noel. Men snart blir P Wyze en vän att anförtro sig åt, någon som fattar och säger precis rätt saker när Rosanna behöver det. Men deras relation får henne också att göra saker hon aldrig tidigare gjort. Snart är hon fast i ett nät, spunnet av någon med onda avsikter.

MediaNr: CA35740

Tjurnatten

av Caroline Hurtig. Inläst av Kristina Rådström. 9 tim, 9 min.Talbok med text.

När Vala blir utvald att delta under tjurnatten anar hon inte att hennes liv kommer förändras för alltid. Att allt hon trodde att hon visste om sig själv och om dem omkring henne är en lögn. Efter en rad traumatiska händelser som väcker något till liv i hennes själ, något som borde förblivit slumrande, förvandlas hennes liv till en kamp. En kamp mot ödet och den väg hon omedvetet dömt sig själv till att vandra. Romantisk fantasy.

MediaNr: CA35133

Risulven Risulven

av Nina Ivarsson. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 31 min.Talbok med text.

Sommaren är snart slut och skolan ska börja igen. Alla verkar ha varit bortresta på semestrar, men tolvårige Pär och hans mamma har bara varit hemma. Pär har inga kompisar i klassen, och när de andra ska träffas är det ingen som frågar om han vill följa med. En dag kommer en ny tjej till klassen. Hon heter Reza och det verkar som att hon kanske vill vara hans vän. Fast bara när de andra inte ser.

MediaNr: CA35493

Tur att vi finns!, tio berättelser om tottarna + en extra

av Håkan Jaensson. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 50 min.Talbok med text.

Tim och Tom är tvillingar. Pappa kallar dem för Tottarna. De råkar ut för många knasiga och spännande äventyr: Räddar en fluga. Vikarierar för pappa på jobbet. Flyger luftballong och upptäcker ett bankrån. Hittar en gubbe. Skjutsar en kvinna till BB i pappas bil. Sådana saker. Ibland blir det fel, men det brukar ordna sig till slut. Elva berättelser med många tokroliga hyss.

MediaNr: CA35774

Papperssjälar

av Emma Johansson. Inläst av Lena Strömberg. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Emilia bär på en hemlighet. En stor och tung och mörk hemlighet som riskerar att spränga både henne själv och andra. Förra våren blev den populära tjejen Theresia påkörd av ett tåg. Även om Emilia inte var nära vän med henne blir hon väldigt påverkad av det som har hänt. Hon är inte så glad längre. Ingen förstår riktigt varför Emilia har förändrats så av olyckan. Men det Emilia såg den där dagen kan hon inte glömma. Debutroman. E.J., 1991-.

MediaNr: CA35175

Rummet nedanför trappan

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Martin Skoglund. 4 tim, 1 min.Talbok med text.

Calle är 14 år och sommarjobbar i Alvastra klosterruin. Han går på kryckor efter en olycka, som han inte riktigt minns hur den gick till. Var det någon som knuffade honom? Han försöker att inte tänka så mycket på det. Ju längre sommaren går, desto mer konstiga saker börjar hända vid ruinen. Calle hör märkliga ljud, och på foton han har tagit syns saker han inte har sett i verkligheten.

MediaNr: CA34857

Snöängeln, [en spökhistoria]

av Camilla Jönsson. Inläst av Malin Sternbrink. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Svart vatten. Förra sommaren förföljdes Agnes av ett spöke. Det har gått flera månader sedan dess och bortsett från mardrömmarna är allt som vanligt i hennes liv. Eller borde vara. Men det verkar som om ett nytt spöke försöker få kontakt med Agnes. Hur kan någon annars göra snöänglar utanför hennes fönster utan att lämna fotspår efter sig? Och vem är gestalten ute på isen som bara Agnes och Noel kan se?.

MediaNr: CA35575

Fly fältet

av Jeff Kinney. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 12 i serien Dagbok för alla mina fans, som börjar med Gregs bravader. Det är snart jul och familjen Heffley har flytt från vinterkylan för att åka på semester till en tropisk ö. De ser fram emot vila och värme, men märker snart att ön verkar överreklamerad. Det finns gott om semestersabotörer - farliga utflykter, solsveda, otäck magsjuka och giftiga djur. Har de hamnat i paradiset eller i en mardröm?.

MediaNr: CA35830

Den fantastiske Alfredo, [en bok om Pensionärsmakten]

av Malin Klingenberg. Inläst av Niklas Groundstroem. 1 tim, 50 min.Talbok.

Pensionärsmakten, med den bestämda Bengta-Louise i spetsen, åker på en avkopplande resa till Kanarieöarna med Patrik och Irene. Sol, bad och nöjesfält ska det bli men barnen upptäcker utklädda män på hotellet, vad är de ute efter? Det är roliga infall, högt tempo och lagom spännande. Lättläst. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36222

Liten svart hund i natten

av Rose Lagercrantz. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Det var en gång en glad hund som jämt ville hälsa på de andra hundarna i parken, även de stora sura som skällde på honom. Han var inte rädd för någonting. Men en dag på tunnelbanan faller matte plötsligt ihop. Hon har blivit sjuk och måste hämtas med ambulans. Då blev hunden så rädd att han sprang sin väg utan att veta vart. Modern saga om att tappa bort sig, hålla ut och komma till rätta igen - genom att följa sin noskänsla.

MediaNr: CA35891

Maran

av Åsa Larsson. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 9 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det är bråttom! Bibliotekets skydd är försvagat och svarthäxan sluter ett livsfarligt avtal med Maran, mardrömmarnas drottning. Estrid hamnar i Marans värld och det är bara korpbröderna Alrik och Viggo som kan rädda henne och hela Mariefred. Iris varnar dem för att det finns en stor fara förknippad med att beträda drömmarnas värld - om man dör i drömmen dör man på riktigt.

MediaNr: CA35394

De försvunna

av Cecilia Lidbeck. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 51 min.Talbok med text.

En spännande äventyrsberättelse om en grupp barn som ska på läger. Bussen som barnen åker i kör längs slingriga vägar allt djupare in i skogen. Så när solen är på väg ner sker en olycka och plötsligt är sju barn ensamma i den stora skogen. Nu måste de klara sig själva i väntan på räddning, samtidigt som mörka minnen ur det förflutna gör sig påminda. Och vem är vän och vem är fiende?.

MediaNr: CA35574

Räven och tomten

av Astrid Lindgren. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Natten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande - men det gör gårdstomten. Och hönorna - nu får de se upp! Men tomten blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten som barnen har satt ut. Dramatik och julstämning för alla åldrar. Saga skriven av Astrid Lindgren på 1960-talet nu för första gången utgiven i bokform.

MediaNr: CA35875

#Seriöstdeträckernu

av Marie-Chantal Long. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 22 min.Talbok med text.

Ayaan, Fina och Malou går i nian. De har alla fått dick picks skickade till sig och de börjar tröttna på de vidriga bilderna. Malou har bestämt sig för att det räcker nu. Hon tänker hämnas. Tillsammans med de andra tjejerna tänker hon ut en plan för hur de ska avslöja de skyldiga. De ska försöka göra det utan att avslöja sina identiteter. Men det är ju inte alltid det går helt enligt planerna.

MediaNr: CA35619

Pojken från längesen

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 1 min.Talbok med text.

Tove hittar ett gammalt skåp på soptippen och tar hem det. Det visar sig att det bor en pojke i skåpet - en mystisk, halvt genomskinlig pojke som bara visar sig för Tove. Pojken och Tove blir vänner. Han vill berätta allt för henne och visar sin hemlighet - tre fasansfulla minnen från hans barndom. Det blir början till en resa genom tid och rum. Sorgsen och spännande bok som utspelas både i nutid och under andra världskriget.

MediaNr: CA35361

Eldens arvtagare

av Sarah J. Maas. Inläst av Anna Döbling. 19 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Glastronen som börjar med Glastronen. Celaena vill hämnas konungen för mordet på hennes vän. Chaol, ledare för konungens väktare, erbjuder Celaena ett visst beskydd genom att sända henne till Wendlyn. Där träffar hon drottning Maeve och lär sig mer om Wyrdkeys för att kunna besegra konungen. Celaena möter också prins Rowan vilket får stor betydelse.

MediaNr: CA35379

Lyssna till månen

av Michael Morpurgo. Inläst av Paula Sundberg. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

Alfie och hans pappa hittar en flicka på en obebodd ö. Hon är skadad och helt uppenbart vilse. Det enda ord hon säger är "Lucy". I det lilla fiskesamhället spekulerar folk om vem Lucy egentligen är - barnen tror att hon är en sjöjungfru, de vuxna tror att hon kan vara tysk spion. Bara en sak är säker: Lucy har fantastisk hand med hästar. Men ute i världen rasar första världskriget, människor är misstänksamma, i synnerhet mot främlingar som Lucy.

MediaNr: CA35521

Ett fall för Paddy

av Ulf Nilsson. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Fjärde boken om kommissarie Gordon och Paddy. Paddy är nöjd och glad med sitt liv som polis. Men var bodde hon egentligen innan hon träffade Gordon? Och var finns hennes mamma? Långsamt kommer Paddys minne tillbaka. Något riktigt hemskt hände, räven var inblandad och det hände på Grottön. Tillsammans med Gordon och två småpoliser ger hon sig ut på sitt livs viktigaste uppdrag - att hitta sin mamma.

MediaNr: CA35363

Sprickan

av Bali Rai. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 29 min.Talbok med text.

När Jaspars pappa öppnar en affär ute på landet flyttar hela familjen med. Jaspar är den enda asiatiska personen i sin nya skola och det är tufft. Han får några nya kompisar, men rasismen är utbredd på skolan. Jaspars pappa säger att allt kommer att ordna sig, men det blir värre och värre. Till slut händer något som förändrar Jaspars liv. Lättläst bok.

MediaNr: CA35760

Vem är Skuggan?

av Lotta Sundin. Inläst av Michael Borch. 4 tim, 27 min.Talbok med text.

Tuva känner sig utanför - i klassen där ingen ser henne och hemma där hennes mamma sitter i källaren och forskar. På nätterna åker hon skateboard. Så börjar det gå ett rykte om Skuggan, en svartklädd figur som åker omkring i natten och räddar människor som råkat illa ut. En dag börjar Julia i klassen och av någon anledning verkar hon vilja bli Tuvas vän. Det är både fantastiskt och ovant, men också rätt krångligt när man har mycket att dölja.

MediaNr: CA35214

Monsterfärden

av Tuutikki Tolonen. Inläst av Dan Bratt. 7 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Monsternannyn. Hilda, Kalle och Majken Hetmark saknar sin monsternanny Grah väldigt mycket. Värst är det för lillasyster Majken som tagit saken i egna händer och smitit ner i underjorden för att hitta sin vän Grah. Till sin hjälp har hon den något udda Portvakten. Hemma försöker Hilda och Kalle komma på ett sätt att få hem Majken. Men hur ska de bära sig åt? Och vad är det för läskig varelse som styr i underjorden?.

MediaNr: CA35741

Allt jag inte sa

av Yrsa Walldén. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

Bokens huvudperson är 18 år och har precis flyttat från Malmö till Falun för att plugga. Allt är nytt - hem, lägenhet, vänner. När hon ser Dena för första gången slår kärleken ned som en blixt. Kärleken är överväldigande och Dena verkar känna likadant. Problemet är att hon har en pojkvän sedan ett par år tillbaka. Debutroman. Y.W., 1989-, var lyssnarnas sommarvärd 2008, den yngsta någonsin.

MediaNr: CA35174

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

I mitt hjärta finns du kvar, om sorg och saknad

av Jennie Persson. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 39 min.Talbok med text.

En bok om sorg, en känsla som vi alla drabbas av någon gång under livet. Läsaren får möta ett antal personer som upplever sorg på olika sätt, till exempel Amir som förlorat sin pappa. Vi kan också läsa om vad som faktiskt händer i kroppen när någon dör, hur man hanterar döden i olika kulturer och religioner och vad sorg är för en känsla egentligen. En fin bok om en svår känsla.

MediaNr: CA35293

Samhälls- och rättsvetenskap

Ta det som en man

av Hampus Nessvold. Inläst av Åke Lindgren. 2 tim, 15 min.Talbok med text.

H.N., artist och programledare i radio och tv, menar att unga män måste våga ifrågasätta mansrollen. Utifrån egna erfarenheter och tankar skriver han om manlighet, kroppen, vänskap, sex, må dåligt, kärlek och våld. Med mycket humor vill han få pojkar att överge destruktiva och begränsande manlighetsnormer som skadar både samhället och dem själva. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA34791

Naturvetenskap

Stora djurbajsboken

av Anna Hansson. Inläst av Linnea Mähler. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

En humoristisk faktabilderbok om djurbajs. Djurbajs fyller fler funktioner än man kanske först anar. Exempelvis finns det djur som svalkar sig med bajs, djur som tvättar sig i bajs och djur som använder sitt bajs till att försvara sig med. Författarna berättar om dyngbaggar, bladlöss, palmmårdar, sengångare, kaniner, pingviner, älgar, pandor, sköldbaggelarver, storkar och gamar.

MediaNr: CA34412

Medicin

Blod

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av Linnea Mähler. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Här är en bok om blod. Blodet som far runt i våra kroppar och transporterar syre och koldioxid, skyddar mot bakterier och stoppar sjukdomar i kroppen. Vi kan läsa om blodets funktion och vad man ska göra om man börjar blöda, om att ge blod och tappa blod och om blodsugare så klart! Dessutom får vi lära oss att göra låtsasblod till Halloween.

MediaNr: CA35291