Nya talböcker december 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 123 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sopigt, [rapport från en soptipp]

av Derf Backderf. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 38 min.Talbok med text.

En serieroman om en absurd, humoristisk och spännande färd i en amerikansk sopbil. Berättelsen är delvis baserad på författarens erfarenheter och skildrar ett gäng unga killar som varje dag, året runt, åker ut och hämtar sopor runt om i staden. Folk slänger allt från flyglar till hundbajs, och frågan är vart skräpet egentligen tar vägen? Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA35731

6 dagar

av David Bergman. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med 36 timmar. Johanna Lindström är nu Sveriges överbefälhavare. De nordiska regeringscheferna har samlats i Rosenbad. Mötet avbryts abrupt då terrorister slår till mot regeringskvarteren. Kraftiga explosioner skakar centrala Stockholm med ett okänt antal sårade och döda till följd. Samtidigt sker en våg avancerade IT-attacker. Lindström kämpar mot en okänd fiende. Politisk thriller.

MediaNr: CA36381

Sargad

av Flynn Berry. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 47 min.Talbok med text.

Nora har rest från London för att hälsa på sin syster Rachel ute på landsbygden. Men när Nora kommer fram till huset hittar hon Rachel brutalt mördad. Polisens frågor får henne att fundera över det överfall som Rachel var med om för 15 år sedan. Är gärningsmannen tillbaka? Nora är fast besluten att ta reda på vad som har hänt och börjar rycka i olika ledtrådar. Det visar sig snart att Rachel haft många hemligheter. Prisbelönt psykologisk thriller.

MediaNr: CA36265

Dodgers

av Bill Beverly. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 45 min.Talbok med text.

15-årige East håller vakt utanför ett knarklangarhus i Los Angeles när polisen stormar huset och griper alla därinne. Verksamheten läggs ned och han får ett nytt jobb - att döda en domare i Wisconsin. Tillsammans med några andra tonåringar ger han sig av på en roadtrip rakt in i Amerikas vita jordbruksdistrikt. East som aldrig förut har lämnat sina hemkvarter tvingas ta reda på var han kommer ifrån och vem han vill vara. Resan blir livsavgörande.

MediaNr: CA36563

Jag kommer hem till jul

av Joanna Bolouri. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

38-åriga Emily har äntligen börjar få ordning på sitt liv. Hon bor i London, en stad som hon älskar och som lyckligtvis ligger hundratals mil från hennes påfrestande familj i Skottland, och har hittat den perfekte pojkvännen - Robert. Till julen ska Emily åka hem och presentera Robert men veckan innan julafton gör han slut. Men kanske kan hon övertala sin högljudde granne, Evan, att följa med och låtsas vara hennes pojkvän. Feelgood.

MediaNr: CA36058

Mellan vulkaner

av Kristina Boman. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 54 min.Talbok med text.

Guatemala City 1994. Svenska Malou jobbar för en biståndsorganisation. Hon och maken John umgås mest med andra européer. Genom vännen Lourdes lär Malou så småningom känna det verkliga Guatemala, ursprungsbefolkningens spirituella och färgstarka värld. Malou bär också på en djup osäkerhet om vem hon egentligen är och en dag ställs tillvaron på sin spets. Författaren har själv levt och arbetat i Guatemala.

MediaNr: CA36182

Morgonstjärnan

av Pierce Brown. Inläst av Hans Cederberg. 20 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Rött uppror. Som en av de Röda växte Darrow upp under jorden, i gruvorna på Mars, i tron att ingen kunde leva på planetens yta. När han upptäcker att människorna ovan jord lever i lyx ansluter han sig till rebellgruppen Ares söner. De har en dröm om en ny värld där alla människor är jämlika. Men Darrow upptäcker att hatade förtryckare kan ha goda sidor och hans eget folk kan utföra avskyvärda handlingar.

MediaNr: CA35910

Spelet är spelet

av Leo Carmona. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 55 min.Talbok med text.

Leo Carmona är född i Chile 1973 och kom till Sverige med sin familj som politiska flyktingar. Han hamnade som ung i kriminella gäng och dras in i Stockholms undre värld - från småbrott till rån, droghandel och mord. Han sitter sedan 2004 i fängelse, dömd till livstid för anstiftan till mord. Under sin fängelsetid har han startat hiphopgruppen Kartellen. Boken presenteras som en skönlitterär thriller baserad på historier runt Carmona.

MediaNr: CA36340

Schlagerbög!

av Peter Tai Christensen. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 11 min.Talbok med text.

En schlagerbög blickar ut över sin värld. En tillvaro fylld av gala, glitter, glamour, längtan, hjärta och smärta. Men verkligheten är dock en annan, enformigt jobb, urusla dejter och alldeles för många baksmällor. Då flyr huvudpersonen Adam in i cyberspace med andra Eurovisionbögar, in till chattar och diskussioner om vem som egentligen hade den snyggaste klänningen i finalen -94 eller vilka dansare som faktiskt var sexigast. Debutroman.

MediaNr: CA36207

Sånger i skymningen

av Camilla Davidsson. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 4 i serien inledd med Under Vintergatans alla stjärnor. Emma har haft en intensiv sommar på Fårö med arbetet på pensionatet och samvaron med Olle. Nu behöver hon tid att tänka. För att få ro i själen ger hon sig ut på en pilgrimsvandring. Inget blir dock som hon tänkt sig. Emmas mamma får en stroke och stora livsfrågor fyller Emmas tankar; den komplicerade relationen till mamman, barnlängtan och framtiden med eller utan Olle.

MediaNr: CA36408

Ingen lever i samma familj, roman

av Claes De Faire. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

Martin och Fanny tar med sig barnen till en by vid Medelhavet för att komma bort från Stockholm. Men när de trygga rutinerna försvinner blottas sprickorna i deras äktenskap. På planet mot Medelhavet träffar de familjen de umgås med ibland. Första kvällen bjuder de över paret på grillning, men det som var tänkt att bli en lugn semestervecka förvandlas till något helt annat när Martin plötsligt stormar ut ur huset.

MediaNr: CA36465

Begynnelsen, [Leah Quiller skipar rättvisa två gånger]

av Ramona Fransson. Inläst av Mallin Sternbrink. 10 tim, 16 min.Talbok med text.

Grevinnan Caroline von Steinberg är tjugo år gammal - vacker, nygift och gravid - när hon blir brutalt överfallen, bunden och våldtagen. Femton år senare har hon en ny identitet, Leah Quiller, och är spaningschef för sexbrottsroteln i Göteborg. Åren som polis har gjort henne djupt besviken på den urusla rättvisan för brottsoffer. När hon hittar mannen som förstörde hennes liv tar hon lagen i egna händer. Första delen i en trilogi.

MediaNr: CA35997

Julia & Paul, en försommarberättelse

av Peter Fröberg Idling. Inläst av Lena Strömberg. 9 tim, 19 min.Talbok med text.

Kontrafaktisk historia om ett annat Sverige. Historien utgår från hungerkravaller i tidigt 1900-tal som skakade landet i grunden och ledde till att Sverige blev republik. Här råder nu censur och förtryck, grannar övervakar varandra och säkerhetstjänsten kan tömma din lägenhet utan förvarning. I centrum av berättelsen står äkta paret Julia och Paul som blir brickor i ett farligt spel. Ett ålderdomligt språk präglar framställningen. P.F.I., 1972-.

MediaNr: CA35751

Ett delikat uppdrag, [Outlanderroman]

av Diana Gabaldon. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Sagan om Lord John Gray. London 1757. Sjuårskriget mellan England och Frankrike om herraväldet i kolonierna har just inletts. Lord John Grey, ansedd adelsman och officer i konungens armé, har fått ett problem på halsen. Den tilltänkta gemålen till hans sextonåriga kusin tros ha drabbats av den franska smittan och John måste ta reda på om det är sant.

MediaNr: CA35913

Fången från Skottland, [Outlanderroman]

av Diana Gabaldon. Inläst av Åke Lindgren. 19 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Sagan om Lord John Gray som börjar med Ett delikat uppdrag. Året är 1760 och Jamie Fraser lever som krigsfånge i England efter att det skotska upproret slagits ner. Men hans lugna liv tar slut när han får besök av Lord John Grey. John är en konspiration på spåren. En av ledtrådarna är ett dokument på keltiska som Jamie kan översätta. Snart är de på väg mot Irland - där mörka hemligheter ruvar och lik ligger begravda i torvmossen.

MediaNr: CA36079

Hastigheten

av Jörgen Gassilewski. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 43 min.Talbok med text.

En roman om makt och vanmakt, massans mekanik och individens ansvar. Berättelsen utspelar sig i Rwanda 1994 då uppemot en miljon människor ur folkgruppen tutsi dödades inom loppet av fyra månader. Vi får följa 19-åriga Marie-Louise före, under och efter folkmordet. Hon är tutsi och lever tillsammans med Félicien som är hutu. Författaren skildrar det fruktansvärda genom ett avskalat och enkelt språk. J.G., 1961-, konstnär, poet och romanförfattare.

MediaNr: CA36059

Tom Clancy - dödlig kod

av Mark Greaney. Inläst av Hans Sandquist. 18 tim, 35 min.Talbok.

Den tolfte boken om Jack Ryan. På darknet säljs hemligstämplade uppgifter om högt uppsatta agenter och militärer. När terrorrörelsen IS får tag på informationen inleds en rad dödliga attacker mot den amerikanska arméeliten. För president Jack Ryan blir hotet personligt. Jakten på dataläckan leds av den hemliga underrättelseorganisationen Kollegiet, där presidentens son Jack Ryan Junior arbetar. Det blir en kamp mot klockan.

MediaNr: CA36338

Mer

av Hakan Günday. Inläst av Michael Borch. 19 tim, 43 min.Talbok med text.

Nioårige pojken Gazas pappa är människosmugglare. Tre gånger i månaden kommer leveranserna. Gazas jobb är att hålla koll på de flyktingarna som göms i en underjordisk vattencistern. Han ska se till att de inte blir upptäckta och att de får tillräckligt med mat och luft för att överleva tills de hämtas och transporteras vidare mot färden över Medelhavet. Men den nioårige pojken är inte mogen sin uppgift. Hakan Günday, 1976-, turkisk författare.

MediaNr: CA36169

Exit väst, [en roman]

av Mohsin Hamid. Inläst av Eva Werning. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

En tidlös berättelse om kärlek, mod och lojalitet. I ett land på gränsen till inbördeskrig träffas två unga människor och inleder en relation. Nadia och Saeed kommer varandra inpå livet snabbare än väntat på grund av den oroliga situation de lever i. När så våldet eskalerar börjar rykten florera om dörrar som för bort från våld och krig om man går genom dem. De hittar en dörr, och lämnar sina gamla liv bakom sig.

MediaNr: CA36036

Domina

av Lisa Hilton. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Maestra. Judith behöver en ny identitet och ett nytt liv i Venedig. Hon tycks ha allt som hon behöver - pengar och ett eget galleri. Men hon har ett förflutet som hon inte kan undkomma. Gamla och nya fiender är beredda att döda för att få sin hämnd. Kommer hennes ilska och list att rädda henne ännu en gång? Judith är en skrupelfri antihjälte som njutningsfullt insuper konst, märkeskläder, män, och mördar vid behov.

MediaNr: CA35733

Skäl

av Emma Holm. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 47 min.Talbok med text.

Som barn var Vera och Iris oskiljaktiga. Men när de lämnat barndomen driver en bestämd händelse dem isär. När de några år senare återfinner varandra bestämmer de sig för att göra upp med fienden i det förflutna. I en stulen bil ger de sig av mot platsen där något hände. De genomsyras av ny frihet, men också av frågor om vilka de har blivit. Går det att rädda det som en gång gått förlorat? Debutroman. E.H., 1988-, litteraturkritiker och författare.

MediaNr: CA36257

Det tyska huset

av Arnaldur Indriðason. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 2 min.Talbok med text.

Reykjavik 1941. En man hittas mördad, skjuten i huvudet med pistol. Polisen misstänker att förövaren finns bland alla de amerikanska soldater som befinner sig i staden den här sommaren. Kriminalinspektören Konrad Flovent får ta hand om fallet, till sin hjälp tar han den unge kanadensaren Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

MediaNr: CA35956

Var snäll mot djuren

av Monica Isakstuen. Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Den lilla familjen på tre - mamma, pappa, barn - är bräcklig. Snart går det inte längre och det blir en separation. Tanken är att skiljas som vänner och ha gemensam vårdnad om den lilla dottern. Men inom mamman, Karen, rasar ett uppror som gör fysiskt ont. Barnet är mitt! Jag har burit det och jag har större rätt. Sårigt och naket ställs frågor om moderskap och identitet. Prisbelönad norsk roman.

MediaNr: CA36488

Återstoden av dagen

av Kazuo Ishiguro. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Under en resa sommaren 1956 tänker Stevens, en butler av den gamla stammen, tillbaka på sitt liv. Som en god yrkesman, med butlerns värdighet, har han inte haft tillfälle till ömma känslor och politiska ställningstaganden. Har han gått miste om något? Nyansrik personteckning och kärleksfullt skildrad engelsk landsbygd. K.I., 1957-, brittisk-japansk författare som belönades med Nobelpriset i litteratur 2017.

MediaNr: CA36672

Älska dig till döds

av Peter James. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 36 min.Talbok med text.

Tolfte boken om kriminalintendent Roy Grace i Brighton. Jodie Bentley önskar sig två saker, att bli vacker och rik. Det första har lyckats (med hjälp av plastikkirurgi) och nu arbetar hon hårt med det andra. Hennes plan är att gifta sig rikt och sedan snabbt bli änka. Roy Grace har många bekymmer - ett gammalt olöst fall, överordnande som sätter press och en gammal fiende som är tillbaka. Och nu verkar det som en svart änka är i staden.

MediaNr: CA35996

Opera

av Pingwa Jia. Inläst av Örjan Blix. 33 tim, 56 min.Talbok med text.

Den lilla fattiga byn Qingfengjie genomgår stora förändringar under 1990-talet. Den gamla bondekulturen bryts mot den modern livsstilen och den traditionella moralen står sig slätt när den kapitalistiska ekonomin gör sitt intåg. En av symbolerna på detta är operaformen qinqiang som försvinner i takt med den moderna popmusikens genombrott. Bred sorgesång över den kinesiska landsbygden.

MediaNr: CA35914

Skönhet är ett sår

av Eká Kurniawan. Inläst av Qina Hermansson. 21 tim, 24 min.Talbok med text.

Eka Kurniawan är en av Indonesiens mest intressanta nutida författare. I bokens centrum står Dewi Ayu som reser sig ur sin grav efter att ha varit död i tjugoett år. Genom att följa Dewis färd att ställa allting som skett under hennes frånvaro till rätta får läsaren inblick i det moderna Indonesiens tumultartade historia som skildras med blandning av folkliga berättelser, komedi och tragedi, drömmar och verklighet.

MediaNr: CA36337

Vid glömskans rand

av Sergej Lebedev. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 55 min.Talbok med text.

När berättaren är barn blir en gammal man som en andra farbror till honom. Men något är fel. Varför är gubben blind? Vad är det han sonar när han räddar pojkens liv? Som vuxen vill berättaren ta reda på sanningen. Hans sökande för honom till Sibirien och platser där han möter oanade fasor. Mannen har varit lägerchef, men sanningen skär djupare än så: här finns spår inte bara av arbetsläger, utan också av massgravar. S.L, 1981- , rysk författare.

MediaNr: CA36317

Välj honom

av Agnès Ledig. Inläst av Eva Werning. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

Den unge brandmannen Roméo hamnar på sjukhus efter en eldsvåda. Där möter han sjuksköterskan Juliette. Hon lever i en destruktiv relation och vill gärna få ett barn. Juliette engagerar sig både i patienten Roméo och hans 14-åriga lillasyster Vanessa. Men efter tillfrisknandet tappar de kontakten medan Juliettes man blir alltmer kontrollerande. Tre år senare är hon äntligen gravid. När hon råkar ut för en olycka är det Roméo som kan rädda henne.

MediaNr: CA36035

Tid för vila

av Johann S. Lee. Inläst av Anders Palm. 12 tim, 44 min.Talbok med text.

Kuan Ming börjar närma sig fyrtio. Han lever i Singapore tillsammans med sin pojkvän Josh, men känner att han börjar bli alltmer främmande inför stadens ungdomsfixerade gayscen. Relationen med Josh är inte heller bra. Kuan trivs helt enkelt inte med livet. Hans ursprungsfamilj befinner sig dessutom i kaos. Hans yngre bror har just kommit ut och deras syster har gått med i ett kristet samfund, känt för sin skarpa hbtq-kritik.

MediaNr: CA36121

Avgrunden

av Kim Leine. Inläst av Anna Döbling. 20 tim, 41 min.Talbok med text.

År 1918 reser de danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget. De deltar i stormningen av Tammerfors och möter krigets ohyggliga verklighet. Boken följer sedan brödernas liv från den sena ungdomen till de första ålderskrämporna, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Genève. Och så är det plötsligt krig igen. Storslagen roman om 1900-talets Europa.

MediaNr: CA35961

Den perfekte mannen

av Sheila O'Flanagan. Inläst av Åke Lindgren. 16 tim, 41 min.Talbok med text.

Systrarna Britt och Mia befinner sig på en lyxkryssare i Karibien. Britt har skrivit bästsäljaren Den perfekte mannen och är inbjuden som föreläsare. Hon anses vara en kärleksexpert, men har just lämnat ett äktenskap i kaos. Mia är med på resan som Britts assistent. Mia är förälskad i sitt ex och lägger inte märke till några andra män. Men ombord på båten finns den mystiske Leo Tyler och den charmiga kryssningschefen Steve Shaw. Chick lit.

MediaNr: CA34622

Ester Karlsson med k

av Christina Olséni. Inläst av Lena Strömberg. 13 tim, 20 min.Talbok med text.

Ester Karlsson, 78 år och änka, bor i bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd. Polisen konstaterar att det rör sig om mord och Ester beslutar sig för att starta en egen utredning. Hon lyckas nästla sig in hos både poliser och grannar i jakt på ledtrådar. När det inträffar ytterligare ett dödsfall så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar - inte ens Ester.

MediaNr: CA36264

Hellre vara djävulen

av Ian Rankin. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 21 i serien om John Rebus. 40 år har gått, men John kan inte glömma Maria Turquand. Hon mördades på sitt hotellrum en natt då även en berömd rockstjärna bodde där, men hennes mördare hittades aldrig. Samtidigt pågår slaget om Edinburghs undre värld. Den forne gangsterledaren Big Ger Cafferty verkar ha dragit sig tillbaka. Eller bidar han bara sin tid? I.R., 1960-, brittisk författare.

MediaNr: CA36208

Den goda dottern

av Karin Slaughter. Inläst av Lo Tamborini. 20 tim, 3 min.Talbok med text.

Plötsligt en dag slås Charlotte och Samantha Quinns familj i spillror. En attack mot deras hem dödar inte bara deras mamma, utan krossar också deras pappa. 28 år senare är systrarna vuxna och Charlie är den perfekta dottern som har gått i pappas fotspår. När det brutala våldet återigen drabbar staden, kastas Charlie rakt in i en mardröm och sanningen om det som ödelade familjen går inte längre att dölja.

MediaNr: CA36172

I morgon du, en kriminalroman

av Lars Weiss. Inläst av Anita Molander. 10 tim, 26 min.Talbok.

Santino, 16-årig grafittimålare, lägger märke till underliga rörelser på Skogskyrkogården i Enskede utanför Stockholm när han cyklar hem nattetid. Några hemlösa människor försvinner spårlöst och prästen och diakonissan i Klara församling anar att något har hänt. Efter flera brutala mord på uteliggare söker polisen hitta en gemensam nämnare. Trovärdiga personporträtt i denna kriminalroman med utmärkta skildringar av Stockholm.

MediaNr: CA36174

Juldagar, 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

av Jeanette Winterson. Inläst av Marianne Engström. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Tolv berättelser för julens alla dagar. Här finns spökhistorier, magiska ingripanden, vanliga möten som visar sig vara allt annat än vanliga, små mirakel och välkomsthälsningar. Det är mystik och magi med muntra andar, tidsexperiment, reflektioner kring kärlek, spökhus, frostlandskap och slädar. Innehåller även personliga recept på tolv festmåltider. J.W., 1959- , brittisk författare.

MediaNr: CA36151

Hon som vandrar

av Samar Yazbik. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Rima sitter fastbunden i ett litet rum i Damaskus, oförmögen att göra annat än att vänta. Någon har tagit makten över henne. I Syrien hörs krigsmullret allt högre, så högt att även oskyldiga mödrar och unga kvinnor hamnar i avgrunden. Rima förstår sig inte på våldet omkring henne, kan inte ta in det. För att betvinga sin rädsla och maktlöshet i det låsta rummet skriver hon ner sin historia. S.Y. född 1970 i Syrien, sedan 2012 bosatt i Frankrike.

MediaNr: CA36283

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier. 2017. #4.

Inläst av Veronica Kessen Tundell. 1 tim, 7 min.Talbok med text.

Innehåll: Porträtt: Lärde sig läsa med tecken som stöd. Urban fantasy och nordiska väsen. Barn & ungdom: Popcorn - ett mysigt koncept. Filmtajm: Tystnad, tagning! Aktuellt: Vill tillföra humor, glädje och galenskap. 5 frågor till Jan Ygge. Bibliotek: Digitaliseringen påverkar biblioteken. Boktips: Nobla boktips för jul.

MediaNr: CA36589

Religion

Skrifter av Bahá'u'lláh uppenbarade efter Kitáb-i-Agdas

av Baha Allah. Inläst av Bo Green. 10 tim, 33 min.Talbok.

Innehåller sexton av Bahá'u'lláhs skrifter samt utdrag ur vissa andra skrifter. Bahá'u'lláh, 1817-1892, var bahá'í-trons grundare. Bland annat finns här Karmelskriften, Paradisets ord, Visdomens skrift, Den heligaste skriften och Skrifter till landet Bá. Skrifterna är översatta från engelska.

MediaNr: CA36038

Pehr Stenbergs levernesbeskrivning, av honom själv författad på dess lediga stunder. D. 2, 1784-1789.

av Pehr Stenberg. Inläst av Inga Pyk. 36 tim, 31 min.Talbok.

Andra delen i Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Pehr Stenberg, 1758-1824, föddes i byn Stöcke i Umeå socken, studerade till präst i Åbo och verkade som komminister i Umeå fram till sin död. Han lämnade efter sig en levernesbeskrivning på nästan 5000 handskrivna sidor. I denna andra del skriver han om åren 1784-1789. Det är en detaljerad beskrivning av en ung mans livsresa och hans möten med människor i olika sociala miljöer.

MediaNr: CA35777

Guds olydiga revben

av Gunilla Thorgren. Inläst av Eva Sjöblom. 16 tim, 42 min.Talbok med text.

Gunilla Thorgren, journalist och socialdemokratisk politiker, har utifrån feministisk forskning följt idéutvecklingen av kristendomens kvinnosyn - från antiken och kyrkofadern Augustinus till Martin Luther. Martin Luther, vars reformation nu firas runt om i världen, uteslöt kvinnan från sina frihetsideal. Hennes enda uppgift var att lyda mannen och föda barn. Och den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag.

MediaNr: CA36010

Filosofi och psykologi

Existentialisterna, en historia om frihet, varat och aprikoscocktails

av Sarah Bakewell. Inläst av Eva Sjöblom. 25 tim, 32 min.Talbok med text.

Sarah Bakewell porträtterar ett antal existensialister; framför allt Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir, men även Edmund Husserl, Maurice Merleau-Ponty, Karl Jaspers och Martin Heidegger. Det är en anekdotrik kulturhistorisk skildring som beskriver en av 1900-talets mest inflytelserika ideströmingar både som lära och som livsstil. Sarah Bakewell, 1963-, är författare och undervisar i creative writing i Oxford.

MediaNr: CA36285

Ett stressfritt liv

av Karin Björkegren Jones. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 39 min.Talbok med text.

Författaren, som bland annat är yogalärare, vill ge tips om hur man kan minska stressen och må bättre till kropp och själ. Det kan handla om rogivande pyssel och mandalas, vilsamma meditationer eller vardagsyoga, men också om rätt mat som säkerställer välmående på lång sikt. Också om hur man gör akupunktur på sig själv, ansiktsyogar bort rynkor och tillverkar sin egen väldoftande kroppsolja. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA35491

Om bildning, tio dagböckers vittnesbörd

av Carl-Göran Ekerwald. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

Människan har den unika förmågan att vi kan bilda oss själva. Till det krävs en förmåga att kunna värdera jagets handlingar, och den kan erövras med hjälp av en motröst. I denna essä använder sig författaren och översättaren Carl-Göran Ekerwald, av tio författares dagböcker som exempel på självbildande processer: Céline, Vilhelm Ekelund, Goethe, Madame Guyon, Olav Hauge, Sigrid Kahle, Sara Lidman, Jean Sibelius, Tolstoj och Evelyn Waugh.

MediaNr: CA36037

Vem bryr sig?

av Therése Lindgren. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 38 min.Talbok med text.

En uppmaning till oss alla att börja bry oss mer. Författaren anser att vi bör bry oss mer om oss själva, om hur vi lever och om vad vi äter, men inte minst ska vi bry oss mer om djuren. Djurrätt är en hjärtefråga för bloggaren och youtube-kändisen Therése Lindgren. I boken skildrar hon hur det gick till när hon blev medveten om djurens situation och hur hon först blev vegetarian och sedan vegan.

MediaNr: CA36462

Från ett cafébord i Paris, om vänskap, tristess och samtalets nyanser

av Owe Wikström. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 18 min.Talbok med text.

En bok om vänskap. Religionspsykologen Owe Wikström filosoferar över vänskapen och hur den förhåller sig till förälskelse och arbetsrelationer. Hur kan vi hantera känslor av meningslöshet och tristess, vilken betydelse har samtal och småprat för de mänskliga relationerna? Författaren vill med boken hjälpa alla som funderar över livets angelägna frågor och allmänmänskliga ämnen.

MediaNr: CA35962

Språkvetenskap

Finska för nybörjare. 1.

av Eeva Haapalehto. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 55 min.Talbok.

Nybörjarbok i finska för vuxna. Innehåller tolv lektioner med texter, dialoger, grammatik och övningar. Avslutas med facit och ordlista.

MediaNr: CA36851

Litteraturvetenskap

Anteckningar

av Joan Didion. Inläst av Britt Örnehed. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

Joan Didion, 1934- , amerikansk författare som skrivit romaner, reportage och essäer. På 1970-talet gjorde hon två långa resor i två kontrasterande delar av USA: Södern och Västern. Under resorna förde hon anteckningar som aldrig publicerats. Nu, nästan 40 år senare, har de samlats till en kusligt aktuell berättelse om USA. Kan läsas som ett tidsdokument eller som en förstudie till den utveckling som nu riskerar att slita landet i två delar.

MediaNr: CA35995

Lusten och ensamheten, en biografi över Hjalmar Söderberg

av Jesper Högström. Inläst av David Zetterstad. 25 tim, 3 min.Talbok med text.

Omfattande biografi över Hjalmar Söderberg, 1869-1941. Söderberg är en av de mest levande författarna från det förra sekelskiftet. Doktor Glas ger upphov till nya romaner och dramatiseringar, pjäsen Gertrud sätts regelbundet upp och Den allvarsamma leken har blivit en storfilm. Samtidigt är Hjalle, som vännerna kallade honom, relativt okänd som person. Biografin fokuserar till stor del på Söderbergs förhållande till kvinnor.

MediaNr: CA34951

Jan Lööf 75 år

av Jan Lööf. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

En jubileumsbok med anledning av tecknaren och författaren Jan Lööfs 75-årsdag. Här berättar han för journalisten Ika Johannesson om sitt arbete och sitt liv, om sina inspirationskällor, hur han skapat bilderna och mycket annat. Dessutom kan vi ta del av anekdoter ur Lööfs liv berättade av vänner som Carl-Johan De Geer, Lasse Åberg och Felix Herngren. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Jan Lööf, 1940-.

MediaNr: CA36063

Konst, musik, teater och film

Generalen, bara jag vet vem som vinner

av Christer Björkman. Inläst av Bruno Årfors. 11 tim, 34 min.Talbok med text.

Biografi över Christer Björkman, 1957- , artist och programledare som sedan 2002 arbetat med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Han berättar om sin väg från brådmogen pojke i Borås till att bli "Generalen", en av Musiksveriges mäktigaste män. Det handlar om tevedebuten som femåring, om att hantera insikten att han var homosexuell och om hur han raggade på en av Hollywoods största filmstjärnor.

MediaNr: CA35908

Mikael Persbrandt, så som jag minns det

av Carl-Johan Vallgren. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 1963- , berättar om sitt liv för författaren Carl-Johan Vallgren. Det handlar om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Också om de kaotiska åren med missbruk och om livet idag. Självutlämnande berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

MediaNr: CA36380

Historia

Operation Tungt vatten, sabotaget mot Hitlers atombomb

av Neal Bascomb. Inläst av Ove Ström. 18 tim, 50 min.Talbok med text.

1942 fruktar de allierade det värsta - Nazityskland är i färd med att konstruera en atombomb. För att lyckas måste de ha tillgång till tungt vatten och den anläggning de siktar in sig på är Norsk Hydros fabrik i det ockuperade Norge. Författaren skildrar hur nio norska kommandosoldater lyckas sabotera fabriken och hur de sedan lyckas fly till Sverige. Dramatisk berättelse om en av de mest spektakulära operationerna under andra världskriget.

MediaNr: CA36008

Sidenvägarna, en ny världshistoria

av Peter Frankopan. Inläst av Marika Bergström. 63 tim, 50 min.Talbok med text.

P.F., brittisk historiker, skriver en ny världshistoria som flyttar perspektivet österut och till skärningspunkterna mellan öst och väst. Han ser en utveckling där Asien åter kommer att utgöra världens centrum och det sker längs samma vägar som för tusen år sedan. Det var i öst den mänskliga civilisationen tog sin början. Det var där världens stora religioner föddes och fick fäste, varor spriddes och imperier byggdes upp och gick under.

MediaNr: CA35883

Vi och dom, Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé

av Bengt Jangfeldt. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Frågan om Rysslands förhållande till Väst och västerländska värderingar har varit aktuell i många hundra år och splittrat landets härskare, tänkare och invånare. Genom att förklara 300 års komplex idéhistoria hjälper rysslandskännaren B.J. oss att få ett grepp om landet som ligger Sverige geografiskt nära, men som har en kultur och en världssyn som på många sätt skiljer sig från vår.

MediaNr: CA36120

Tanjas gata, rysk vardag 1917-2017

av Kalle Kniivilä. Inläst av Jens Malmkvist. 9 tim, 7 min.Talbok.

Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en kilometer lång, men här ryms hela Rysslands och Sovjetunionens dramatiska historia. Författaren gör nedslag i varje decennium - från 1917 till 2017 - och berättar om olika människoöden. De historiska omvälvningarna som påverkar livet på gatan är många - revolutionen 1917, Stalins skräckvälde, den tyska belägringen av dåvarande Leningrad under andra världskriget, Sovjetunionens sammanbrott.

MediaNr: CA36564

Nationalsocialismen, från massrörelse till Führervälde och utrotningskrig

av Hans-Ulrich Wehler. Inläst av Qina Hermansson. 16 tim, 58 min.Talbok med text.

Den tyske historikern Hans-Ulrich Wehler ger en komprimerad framställning av nationalsocialismens utveckling till massrörelse, Hitlers diktatur, krigsförloppet och Holocaust. Hans analys utgår från två grundtankar: Den ena är att radikalnationalismen efter 1918 utvecklade en mobiliserande och integrerande kraft som i hög grad bidrog till en massrörelse. Den andra är att Hitlers väg till makten berodde på en "karismatisk auktoritet".

MediaNr: CA36050

Biografi med genealogi

Stilikon & filantrop

Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 11 min.Talbok med text.

Marianne Bernadotte, 1924- , gifte sig med prins Sigvard Bernadotte 1961 och levde tillsammans med honom tills hans död 2002. Född Lindberg gjorde hon först karriär som skådespelerska och blev sedan berömd som stilikon, många klänningar i haute couture, och sina filantropiska gärningar. Denna bok utgår till stor del från en utställning på Millesgården 2017 - "Chanel, Balmain, Dior. Marianne Bernadotte - en stilikon".

MediaNr: CA35457

Erdogan, en biografi

av Çigdem Akyol. Inläst av Hans Cederberg. 15 tim, 20 min.Talbok med text.

Biografi över Turkiets president Recep Tayyip Erdo?an, 1954-. Journalisten och författaren C.A., 1978-, skildrar hans liv från den fattiga barndomen till det högsta politiska ämbetet i Turkiet. Hur har han lyckats bli Turkiets mäktigaste politiker sedan Atatürk? Hur har hans tid vid makten påverkat landets ekonomiska och politiska utveckling? Och hur ser hans framtid ut? Bygger på intervjuer med anhängare och motståndare samt tryckt material.

MediaNr: CA36339

Med svärtad ögonskugga, en feministisk memoar

av Helene Bergman. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 1 min.Talbok med text.

Memoarbok av Helene Bergman, 1946- , journalist som bland annat under många år på 1980-talet var programledare för P1:s Radio Ellen. Berättelsen löper från barndom i småstad, via flickskola, studentliv, äktenskap med barn, till uppbrott, yrkesarbete, kvinnorörelse och globalt engagemang. Mycket kretsar kring 1970-talets kvinnorörelse och den feministiska kampen då och nu.

MediaNr: CA36184

Aldrig en av oss

av Yvonne De Geer. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 42 min.Talbok med text.

Våren 1931 besöker friherre Jakob De Geer ett barnhem på Lidingö. Han fastnar för den ettåriga Ejvor och beslutar sig att adoptera henne. Ejvor Jonsson blir Yvonne De Geer. Hon skildrar sin barndom och uppväxt i en av Sveriges rikaste släkter. Föräldrarna är brinnande antinazister - pappan är med att bilda nätverket Tisdagsklubben och mamman skriver flammande dikter om krigets offer. Självbiografi som ställer många frågor om arv och miljö.

MediaNr: CA35779

Fredrik 2.0, "året då jag återfann mig själv"

av Fredrik Eklund. Inläst av Hans Sandquist. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

Fredrik Eklund föddes 1977 och växte upp i Akalla utanför Stockholm. Han kom ensam till New York 2004 utan pengar, jobb eller bostad men med en dröm om att lyckas. Han blev en framgångsrik fastighetsmäklare som flera år rankats som nummer ett bland 65000 mäklare i New York. Han berättar öppenhjärtigt om sitt liv - relationen till sin familj, sitt sammanbrott, vägen tillbaka och om att bli pappa.

MediaNr: CA35909

Sorgens gåva är en vidgad blick

av Patrik Hagman. Inläst av Bo Green. 8 tim, 8 min.Talbok med text.

Patrik Hagmans son dör i cancer sex år gammal. Bara något år efter dör hans fru i en plötslig hjärnblödning. Från att leva familjeliv blir han helt ensam. Och när sorgen ska hanteras blir även minnet av pappan, som dog när Patrik var 21 år, levande på nytt. En bok om vad som händer i en människa när sorgen så påtagligt och återkommande kliver in i livet. Och om hur tron påverkar sorgen och hur sorgen påverkar tron.

MediaNr: CA36052

Trump, miljarderna, medierna och makten

av Karin Henriksson. Inläst av Anno Lindblad. 10 tim, 15 min.Talbok med text.

En biografi över den amerikanske presidenten Donald Trump, 1946-. I denna lättillgängliga bok, som mestadels baseras på andra böcker, får vi följa Trump från barndomen till Vita Huset. Vi kan läsa om Trump i hans olika roller genom livet, här finns kapitel som: Bråkstaken, Playboyen, Familjefadern, Lögnaren, Bedragaren, Segraren, och så vidare. Karin Henriksson, 1952-, svensk journalist bosatt i USA.

MediaNr: CA36081

Uppdrag Bildt, en svensk historia

av Björn Häger. Inläst av Ove Ström. 28 tim, 46 min.Talbok med text.

Få politiker väcker så många känslor som Carl Bildt. Han har beskrivits som politikens rockstjärna men också som en teflonman som skickligt skakar av sig skandaler och misstag. Journalisten Björn Häger tecknar ett porträtt av en man som funnits i den politiska maktens centrum under snart fem decennier. Historien om Carl Bildt är också en berättelse om Sverige, från sextiotalet och fram till idag.

MediaNr: CA35508

Hur jag lärde mig förstå världen, memoarer

av Hans Rosling. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

H.R., 1948-2017, var läkare och världskänd professor i internationell hälsa. Under sitt sista år i livet fick han beskedet att han led av cancer, och skrev då sina memoarer i samarbete med journalisten F.H. Det här är hans egen berättelse om hur han, en man från enkla omständigheter, använde vetenskapen för att förklara världen på ett nytt sätt. Förutom hans gärningar inom forskning och läkarkonst lyfts även hans nära relation till familjen fram.

MediaNr: CA36286

Elon Musk, Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid

av Ashlee Vance. Inläst av Örjan Blix. 16 tim, 32 min.Talbok med text.

Journalisten Ashlee Vance har skrivit en biografi över Elon Musk, född 1971 i Sydafrika. Elon Musk är en entreprenör och en av grundarna av PayPal och Tesla Motors samt grundare av SpaceX. Han är även styrelseledamot i SolarCity. Författaren har intervjuat Elon Musk samt omkring 300 personer i hans närhet. Boken följer honom från hans uppväxt i Sydafrika till hans liv som framgångsrik entreprenör.

MediaNr: CA36170

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Folket före oss

av Henning Hamilton. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

I ord och bild berättas om människor och livet på landsbygden under början av 1900-talet. Författaren utgår från gamla foton, "bevarade ögonblick från en förgången tid", och skriver en berättande text om de människor och miljöer som avbildas. Boken är indelad i sju avsnitt: Människoöden. Gårdar och torp. På åker och äng. Boskapen. I skogen. Bygdens folk. Lediga stunder. De flesta fotona är från Kronobergs län.

MediaNr: CA36043

Geografi

Marocko, Västsahara

Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 49 min.Talbok med text.

I Utrikespolitiska institutets serie "Länder i fickformat" presenteras här Marocko. Boken innehåller uppgifter om bland annat geografi, klimat, befolkning, språk, religion, utbildning, kultur, massmedier, politiskt system, historia, aktuell politik, utrikespolitik, försvar, ekonomi, naturtillgångar, jordbruk arbetsmarknad, sociala förhållanden, kommunikation och turism.

MediaNr: CA36522

Pilgrimsdröm och verklighet, på väg till Santiago de Compostela

av Silva Sköld. Inläst av Linda Norgren. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

År 2000 gjorde författaren en pilgrimsvandring på Camino de Compostela, den 74 mil långa vandringsleden i norra Spanien med Santiago de Compostela som mål. Hon beskriver de givande, delvis fysiskt krävande, vandringarna med nedslag i traktens historia och geografi. Det handlar om möten med människor, oväntade situationer och sköna naturupplevelser men också om inre vandringar där känslor, tro och vetande väcker många tankar och frågor.

MediaNr: CA35873

Boden, för länge sedan - men helt nyss

av Sten Sundberg. Inläst av Charlotta Burman. 9 tim, 11 min.Talbok.

MediaNr: CA36646

Samhälls- och rättsvetenskap

Rätten till rättvisa, om utsatta människors rättigheter och tillgång till rättvisa

Inläst av Inga Pyk. 9 tim, 57 min.Talbok.

Tillgången till rättsväsendet är en brännande fråga. Den enskilda medborgaren måste allt oftare gå till domstol för att få sina sociala rättigheter tillgodosedda. Antologi där de inledande bidragen handlar om hur politiken förrättsligats och juridiken politiserats. De följande texterna visar genom nedslag i barnrätt, hyresrätt, socialförsäkringsrätt, social rätt, asylrätt och miljörätt hur människor får - eller inte får - tillgång till rättvisa.

MediaNr: CA36396

Världen vi skapar, från Gud till marknaden

av Tomas Björkman. Inläst av Benny Nilsson. 20 tim, 42 min.Talbok med text.

T.B. - fysiker, entreprenör och finansman - anser att mänskligheten idag befinner sig i ett tillstånd av kulturell vilsenhet. Vi lever i en tidsepok som saknar tydliga berättelser om världen, historien och verkligheten. Via historia och ekonomi, sociologi, utvecklingspsykologi, religionsvetenskap och filosofi försöker han förstå var vi kommer ifrån och hur världen utvecklas.

MediaNr: CA35778

Det som aldrig fick ske, skolattentatet i Trollhättan

av Åsa Erlandsson. Inläst av Marianne Engström. 11 tim, 16 min.Talbok med text.

I oktober 2015 gick en maskerad man med ett svärd in på en skola i Trollhättan. Han mördade tre personer och skadade en innan polisen sköt ihjäl honom. Det här är en berättelse om hur några människor som sökt sin tillflykt i Sverige fick sina liv söndertrasade på några ögonblick och av ett land som genomgick en flyktingkris. Men det är också en bok om den unge gärningsmannen Anton Lundin Pettersson som planerade både sin egen och andras undergång.

MediaNr: CA36261

Fyra framtider, visioner om en postkapitalistisk värld

av Peter Frase. Inläst av Hans Sandquist. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

P.F., amerikansk sociolog, skissar på fyra olika scenarier i en framtida postkapitalistisk värld - kommunism, rentism, socialism och exterminism. Han använder begreppen som tankeverktyg för att diskutera den komplexa dynamik som ovillkorligen kommer att uppstå mellan globala utmaningar kring miljö- och resursfrågor. Kan till exempel samhället göras mer flexibelt och jämlikt och därmed underlätta en omställning i klimatvänlig riktning?.

MediaNr: CA35886

Män visar kuken för mig, [allt om dickpics (förutom bilder)]

av Caroline Hainer. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Varför älskar unga killar att rita snoppar i snön? Hur kommer det sig att sju av tio män har ett smeknamn på sin penis? Vad får en man att skicka en dickpic? Journalisten C. H. söker svar på dessa frågor och många fler. I fokus står det manliga könet, och mäns komplexa relation till detsamma. Sökandet leder henne mot såväl en ifrågasatt manlighet som till den antika konsten, lagboken, valkampanjer och de riktigt mörka skrymslena på internet.

MediaNr: CA36284

Nätverket, Södertäljemaffians uppgång och fall

av Baris Kayhan. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Södertälje 2010. Två bröder blir avrättade på den ökända spelklubben Oasen. De brutala morden innebär också slutet på en blodig maktkamp i Södertäljes undre värld. En värld där illegala spelklubbar, utpressning och misshandel är vardag och där familjeband och dolda allianser avgör vem som får leva och vem som ska dö. Boken är ett reportage om denna slutna värld - nätverket - och beskriver hur polisen och rättsväsendet lyckades gripa de misstänkta.

MediaNr: CA36157

Att ta ett liv, fallet Kaj Linna

av Stefan Lisinski. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

I april 2004 inträffar ett brutalt rånmord i byn Kalamark i Norrbotten. Misstankarna riktas snabbt mot en man som gjort affärer med offren. Han heter Kaj Linna, är 41 år, och grips snart på flykt i Wales. Han döms till livstid mot sitt nekande. Ett år efter domen får kriminalreportern S.L. ett tips och börjar granska fallet. Ju djupare han gräver, desto fler frågetecken dyker upp. Har rätt person dömts för mordet? 13 år senare frikänns K.L..

MediaNr: CA36453

Så funkar lagarna

av Erik Rosqvist. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 24 min.Talbok med text.

Det finns tusentals lagar som påverkar våra liv varje dag. Många av dem är självklara. Den som rånar en butik eller slår ner en främling på gatan bryter mot lagen. Men ibland blir det mer komplicerat, och också sådana exempel tas upp i boken. Vad är egentligen allemansrätten? Får man gå i vilken skog man vill? Ny utgåva 2017. Lättläst.

MediaNr: CA36162

Folkstyret i rädslans tid

av Olle Wästberg. Inläst av Patrik Nyman. 9 tim, 42 min.Talbok med text.

Den auktoritära populismen sveper över världen efter Trumps valseger i USA. Demokratin står inför betydande utmaningar och inget tyder på att det är tillfällig kris. Stödet för den auktoritära populismen är en protest mot hur det demokratiska systemet fungerar, en rörelse som fångar upp de känslor av maktlöshet, utanförskap och oro som många har inför samhällsutvecklingen. Författarna för fram tankar och förslag på hur demokratin kan reformeras.

MediaNr: CA36078

Ekonomi och näringsväsen

Prylbanta, färre saker, större frihet

av Elisabeth Byström. Inläst av Britt Ronström. 7 tim, 45 min.Talbok med text.

E.B. och J.E. har under många år bloggat om hur de har försökt att prylbanta. De har nu samlat sina tips om hur man kan gå tillväga om man vill rensa bland sina saker och undvika att köpa på sig mer saker. Bland annat får man veta hur man kan överblicka oväntade kostnader av att köpa och äga prylar, förstå varför man shoppar och behåller saker man inte behöver och hur man identifierar sina faktiska behov med behovsanalys.

MediaNr: CA36062

Från arapaima till ögonfläcksrasbora, en grundbok i akvaristik

av Gabriella Ekström. Inläst av Måns Westling. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

En grundbok i akvaristik. Den förklarar vattenkemi, utrustning och varför fiskarna har så krångliga namn. Författaren beskriver hur fiskarnas naturliga miljö ser ut och hur man kan efterlikna den hemma så att både fiskar och växter trivs. Vidare behandlas fiskarnas och akvaristens hälsa, foder, odling och etik. Dessutom presenteras de olika fiskgrupperna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA35583

Fåglar som sällskap och hobby

av Jan Högberg. Inläst av Anna Döbling. 21 tim, 28 min.Talbok med text.

En fullmatad faktabok om sällskapsfåglar. Här kan man få svar på många av sina frågor kring fåglar och deras skötsel oavsett om man är nybörjare eller en mer erfaren fågelvän. Vi kan läsa om allt från uppfödning, foder, sjukdomar och skador till tamfåglar, regelverk och historik. Den tryckta boken är rikt illusterad.

MediaNr: CA35612

Tio trasiga teorier om ekonomi

av Knut Kainz Rognerud. Inläst av Jens Malmkvist. 17 tim, 0 min.Talbok med text.

I tio underhållande och skrämmande kapitel granskar journalisten K.K.R. de teorier som bygger upp de västerländska samhällena. Den ekonomiska politiken påverkar både våra privatliv och det offentliga men få av oss förstår hur. K.K.R. visar hur experternas modeller fungerar i praktiken och vad som händer när teori och verklighet krockar. Det handlar om hur makt kan utövas på fel sätt och varför det är så viktigt med kritiska inblickar.

MediaNr: CA36116

Arthur och hans vänner, och andra berättelser om hundar som fått människor att hitta sig själva

av Mikael Lindnord. Inläst av Michael Borch. 7 tim, 34 min.Talbok med text.

Fortsättningen på berättelsen om Arthur, gatuhunden från Ecuador. Nu har Arthur följt med sin husse Mikael till sin nya familj och till sitt nya hemland - Sverige. Vi får följa Arthur under hans första jul och på resor till London, när han blir sjuk och på hans första campingäventyr med familjen. Dessutom innehåller den ett antal historier där andra människor berättar om hur hundar räddat livet på dem, både bokstavligen och bildligt.

MediaNr: CA36316

#Aktiedrottning, den enkla vägen till att få pengarna att växa (medan du sover)

av Isabella Löwengrip. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

Att investera i aktier kan för många verka riskfyllt, komplext och något för bara insatta. Författarna, som har podcasten Economista som främst vänder sig till unga kvinnor, menar att så inte behöver vara fallet. De går igenom grunderna för aktier och sparande, värdering och vad man ska tänka på när man investerar. Det är handfasta råd, från grundläggande information om hur man skapar en aktieportfölj till när det är köp- och säljläge.

MediaNr: CA36253

Food Pharmacy - kokboken, en antiinflammatorisk receptsamling framtagen i samarbete med tarmfloran

av Lina Nertby Aurell. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 59 min.Talbok med text.

Författarna driver bloggen Food Pharmacy. 2016 gav de ut en bok med samma titel som presenterades som en "berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat". Nu följer de upp med en kokbok - en antiinflammatorisk receptsamling framtagen i samarbete med tarmfloran med recept som är tänka att stärka immunförsvaret. Den tryckta förlagan är rikt illustrerarad.

MediaNr: CA36251

Idrott, lek och spel

Masse, helvetet tur & retur

av Marcus Birro. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

Biografi om fotbollsspelaren Mats "Masse" Magnusson, född 1963. Han spelade i Malmö FF, S. L. Benfica, Serveta FC och Helsingborgs FF. Säsongen 1989/90 var han Europas näst bäste målskytt inom klubbfotbollen och spelade Europacupfinal med Benfica 1988 och 1991. Författaren Marcus Birro berättar om Masses uppväxt och den framgångsrika karriären, men också om livet efter fotbollen då han började missbruka alkohol och levde som uteliggare.

MediaNr: CA35630

Naturvetenskap

Violinistens tumme, genetikens otroliga historia

av Sam Kean. Inläst av Benny Nilsson. 16 tim, 9 min.Talbok med text.

En spännande berättelse om hur genetiken har format mänsklighetens historia. Författaren belyser hemligheterna som gömmer sig i vårt DNA och redogör för kontroversiella teorier, bråk och svek som omgärdat genetikens historia. Vi kan också läsa om gener som förklarar varför det finns galna tanter med för många katter, och om gener som gör någon till en skicklig violinist, tack vare av en exceptionell rörlighet i fingrar och tummar.

MediaNr: CA35614

Nära fåglar

av Roine Magnusson. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 21 min.Talbok med text.

Fåglarnas flykt, deras sång och egenart skildras i denna vackra bok. I korta poetiska avsnitt får vi möta en rad av den svenska naturens vanligaste fåglar. Vi kan läsa om den ibland förlöjligade fasanen, gräsandens skimrande huvud som egentligen inte alls är grönt, och om minstingen kungsfågeln. Särskilt nära fåglarna kommer vi genom de personliga betraktelser som avslutar varje avsnitt. Den tryckta förlagan innehåller en stor mängd fotografier.

MediaNr: CA36152

Medicin

Vänta barn

av Ulla Björklund. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Att vänta barn är spännande. Ett nytt liv växer i dig. I den här boken får du lära dig mer om hur du bäst tar hand om barnet i magen. Här står bland annat om vilken mat som är nyttigast att äta och vad som händer med fostret i magen. Hur förlossningen går till och hur man kan träna efter att barnet är fött. Lättläst.

MediaNr: CA36161

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Skräck, elva rysare för mellanstadiet

Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 12 min.Talbok med text.

Boken innehåller elva noveller på temat skräck. Medverkar gör Ingelin Angerborn, Peter Arrhenius, Petrus Dahlin, Moa Eriksson Sandberg, Alex Haridi, Petter Lidbeck, Kerstin Lundberg Hahn, Siri Spont, Gustav Tegby, Johan Theorin och Rebecka Åhlund. Passar för barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: CA36047

Norra Latin

av Sara Bergmark Elfgren. Inläst av Lena Löfvenborg. 14 tim, 7 min.Talbok med text.

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och på filminspelningar. Båda börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever helt olika liv. Den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan för länge sedan, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?.

MediaNr: CA36000

Draconia

av Patrik Bergström. Inläst av Peter Mattsson. 2 tim, 49 min.Talbok med text.

Beryl vaknar upp på en landsväg utan att minnas vem hon är eller varifrån hon kommer. I jakten på sin egen historia slår hon följe med ett brokigt gäng lösdrivare med en skatt i sikte och tillsammans färdas de genom riket Arconia, med den mytomspunna Drakön som mål. Men de har såväl piratfursten Morgan LaCroix som havsalvernas drottning Lorelei i hälarna. Och i den laglösa staden Praedar härjar drakarna fritt.

MediaNr: CA35471

Da Vinci-koden, omarbetad

av Dan Brown. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 23 min.Talbok med text.

Konsthistorikern Robert Langdon och kryptografen Sophie Neveu söker svaret på en omfattande historisk gåta. En hemlighet som genom århundradena varit lika upplysande som farlig. Boken som kom 2003 är en av tidernas mest sålda böcker. Här i en bearbetad version riktad mot målgruppen unga vuxna.

MediaNr: CA36256

Att vara Nikki

av Meg Cabot. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Airhead. Efter att legat i koma en månad efter en olycka vaknar Em Watts upp och inser att hennes hjärna hamnat i supermodellen Nikki Howards kropp. Em kan inte berätta vem hon egentligen är. Hon blir allt mer misstänksam mot det företag där hon jobbar som modell. Hon är övertygad om att de transplanterade hennes hjärna till supermodellens kropp av en anledning men hon förstår inte varför.

MediaNr: CA36085

Bara du, för alltid!

av Emma Fäldt. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Jag lovar. På hedersord! Det är sommarlov. Andrea har tråkigt. Hon är hemma och har ingenting att göra och hennes bästa kompis Leni spelar bara fotboll. Men så blir Andrea bjuden på en fest och där träffar hon Dante. De två blir ihop och Andrea vill jämt vara tillsammans med honom. Men hon vill också fortsätta vara vän med Leni. Kommer hon att räcka till för båda?.

MediaNr: CA36445

Jag gör det, för din skull!

av Emma Fäldt. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

Bästisarna Andrea och Leni går i fyran. Andrea har precis fått en liten taxvalp, Zassi. Vad mycket roligt de ska hitta på tillsammans! Men dagen innan Andrea och Leni ska åka på klassresa försvinner Zassi. Andrea blir jätteledsen och Leni gör allt för att hjälpa henne. Men när Leni hamnar i knipa på klassresan måste Andrea göra ett svårt val. Ska hon säga sanningen eller ljuga för att hjälpa Leni?.

MediaNr: CA36502

Sonja och julen

av Kajsa Gordan. Inläst av Malin Halland. 0 tim, 56 min.Talbok med text.

Sonja är sju år och ett av fem barn till en ensamstående mamma. Nu närmar sig julen och familjen håller på med sina förberedelser. De köper adventskalender (några dagar för sent för då är de billigare) och hugger gran (en som ändå ska gallras). Till julafton brukar alla syskonens pappor dyka upp. Men Sonja är orolig - hennes pappa glömmer ofta saker. Tänk om han inte kommer, då är det ingen mening alls med att fira jul.

MediaNr: CA35892

Sköldpaddor hela vägen ner

av John Green. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 41 min.Talbok med text.

Sextonåriga Aza planerade aldrig att försöka lösa mysteriet med den försvunne miljardären Russell Pickett, men hennes bästa vän Daisy övertalade henne. Dessutom har man utfärdat en belöning på hundratusen dollar till den som lyckas. Aza försöker vara en god dotter, en bra kompis och en bra elev och kanske till och med en bra detektiv. Men hennes tankar lever sitt eget liv och hon kan inte ändra på dem.

MediaNr: CA36205

Resan till sommaren

av Anna Helgesson. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 27 min.Talbok med text.

Freja är 10 år och lite utanför i skolan. En dag kommer Rami till stan. Han har flytt från Afghanistan tillsammans med sin mamma och sina bröder. Freja och Rami blir vänner. Freja berättar om sina morföräldrars lantställe där hon älskar att vara. Rami blir nyfiken och med hjälp av ett magiskt halsband som Freja har fått av morfar lyckas de resa dit! De får vara med om mycket skoj, men upplever också hur det är att vara utanför och att sakna någon.

MediaNr: CA36045

Bröder i solen

av Anna Hellerstedt. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 8 min.Talbok med text.

Adam är en sextonårig kille som inte tycker att livet alltid är så lätt. Han ljuger för sina kompisar om att han är ihop med Eve och han ljuger för att få bättre betyg. Han ljuger till och med för sin mamma fast han egentligen älskar henne. Adams biologiska pappa bor i Nicaragua. Adam har aldrig träffat honom, men när vardagen blir för mycket bestämmer han sig för att rymma och åka dit. Resan blir inte alls som han har tänkt sig.

MediaNr: CA36260

Vänner i solen

av Anna Hellerstedt. Inläst av Eva Werning. 1 tim, 27 min.Talbok med text.

Bokens berättarjag och Matilda har varit vänner ända sedan de var små. Matilda är född i Vietnam och blir mobbad genom hela grundskolan. Berättarjaget klarar inte av att stå upp för Matilda och förnekar deras vänskap flera gånger. Ändå fortsätter Matilda att vilja vara kompis. En berättelse om våld, svek och att förlora en vän för alltid.

MediaNr: CA36259

Kakor och kameler

av Stina Jonsson. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 47 min.Talbok med text.

Signe är 12 år och gillar att virka, baka och läsa. Hennes bästis heter Hanna och de pratar och skrattar mycket tillsammans. En dag när de äter lunch med Axel och Gusse läser Hanna ett ordspråk på en kryddburk. Det leder till att hon börjar samla på ordspråk och citat. Citaten får henne att börja fundera över stora och små frågor. Hon klurar lite på det själv, men frågar också Håkan som är ledare i kyrkans söndagsgrupp. Håkan ger gruppen en läxa.

MediaNr: CA36404

Vittnet

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Blodsvänner som började med Försvunnen. En man har blivit knivhuggen i centrala Uppsala. Disa, Albin och Ville läser om mordet i tidningen. Det står att ett vittne, en ung pojke setts springa från platsen. De tror sig veta vem han är. Det tycks som att fler än polisen är intresserad av att hitta honom. Snart visar det sig att mordet har kopplingar till ett inbrott. Det som stals vid inbrottet tillhörde Albins pappa.

MediaNr: CA35963

Loranga, del ett & två

av Barbro Lindgren. Inläst av Michael Borch. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Samlingsvolym med Loranga, Masarin och Dartanjang och Loranga, Loranga. I första delen möter vi Loranga som är en av världens tokigaste pappor. Här finns också den tjocke pojken Masarin och Lorangas pappa, Dartanjang. I en tall i skogen sitter också Dartanjangs morfar, som är så gammal att han bara kan gala som en gök. I andra delen får de sällskap av tjuven Gustav. De kör bil utan motor, pratar arabiska och köper ett välfyllt kassaskåp.

MediaNr: CA36383

Hata Gustavsberg

av Agnes Lindström. Inläst av Linnéa Mähler. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

Miranda är 15 år och bor i Gustavsberg. Det är ett straff enligt henne, inget händer någonsin där. Det kryper i henne, hon vill leva, klottra slagord, eller vad som helst. Men något oväntat händer på en släktmiddag - Miranda ställer sig, till sin egen och familjens stora förvåning, upp och berättar att hon är lesbisk. Kanske är hon det, kanske inte. Hur vet man egentligen? Debutroman om hur det är att vara 15 och växa upp vid sidan av motorvägen.

MediaNr: CA36040

Fågeln i mig flyger vart den vill

av Sara Lundberg. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

I början av 1900-talet föds en flicka i byn Hammerdal i Jämtland som får namnet Berta. Mer än allt älskar hon att teckna och måla och hon drömmer i hemlighet att bli konstnär. Men det är svårt att bryta upp. Berta vet att hon behövs på gården och allt ställs på sin spets när mammans lungsjukdom försvåras. Hur ska Berta någonsin kunna förverkliga sina drömmar? Berättelse i ord och bild inspirerad av konstnären Berta Hanssons liv.

MediaNr: CA36434

Battle

av Maja Lunde. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 39 min.Talbok med text.

Ungdomsroman som utspelar sig i Oslo och handlar om Amelie som älskar att dansa. Hon har allt: utseende, pengar och pojkvän. Men hennes värld rasar samman när familjen tvingas flytta till en annan del av staden Där träffar hon Mikael. Mikael som dansar hip hop och vinner alla battles. Ska hon våga lita på sina känslor och visa världen vem hon egentligen är? Maja Lunde har även skrivit den omtalade romanen Binas historia.

MediaNr: CA35981

Tjoho, nu är det jul!, [en julsaga i 24 kapitel]

av Ulf Nilsson. Inläst av Cecilia Ström. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

Julsaga i 24 kapitel. Julen närmar sig. Då är det bäst att fly ut i skogen om man är en gris. Det gör grisen Ruffe! Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans hittar de ett övergivet torp i skogen och bestämmer sig för att flytta in. Torpet får de dela med mössen Andersson och Pettersson och så småningom med en mängd andra djur. Tillsammans gör det i ordning torpet och skapar en överdådig jul.

MediaNr: CA35851

Tomtespelet, en julsaga i 24 kapitel

av Arne Norlin. Inläst av Dan Bratt. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

Michael 11 år är på stadens julmarknad. I en gränd ser han en tomte som verkar lite mystisk. Tomten erbjuder Michael att vara med på ett spel. Varje dag fram till jul ska han göra något roligt, intressant eller nyttigt. Den 1 december plingar det i Michaels telefon och det första uppdraget är i gång. Uppdragen går ut på att hugga en gran, baka pepparkakor och annat juligt. Men vem är tomten, och hur kan han se allt Michael gör? En läskalender.

MediaNr: CA36405

Stridspilot

av Tom Palmer. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Vingar. Pojken Jatinder är på sommarskola och spelar fotboll. Han grämer sig för sin feghet på planen, han spelar alltid på säkerhet och vågar inte ta några risker. Men bredvid skolan ligger ett gammalt, övergivet flygfält som verkar vibrera av mystik. När Jatinder läser en bok om flygaresset Hardit Singh Malik under första världskriget kastas han in i ett äventyr som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med. Lättläst.

MediaNr: CA36039

Astra och rymdkakorna

av Philip Reeve. Inläst av Peter Mattsson. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien som började med Oliver och havsperukerna. Astra och hennes familj är på väg till sitt nya hem på planeten Nova Mundi. Det är bara 199 år kvar tills de är framme. En morgon upptäcker Astra och hennes robotkompis Pilbeam att rymdskeppet har blivit attackerat av rymdkakor! Muffins, vaniljdrömmar, hallongrottor har sluppit lös! Astra och Pilbeam måste stoppa dem innan skeppet förstörs. Kommer de att lyckas?.

MediaNr: CA36179

Den blomstertid nu kommer

av Maria Richardsson. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 23 min.Talbok med text.

De fyra tonårstjejerna - Linda, Sofi, Anna, Sussi - går i nian och ska snart sluta skolan. Det är i slutet av 1980-talet och de försöker alla hitta sig själva och undvika att gå under i en värld där de vuxna lyser med sin frånvaro. De finns i varandras närhet men de existerar bara i periferin för varann. Det är en tuff värld med inslag av mobbning, fylla, övergrepp, osäkerhet och en helt oförstående vuxenvärld.

MediaNr: CA36001

Spökskrivaren

av Malin Stehn. Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 30 min.Talbok med text.

Trettonårige Casper och hans pappa, den berömde deckarförfattaren Paolo Bolander, är på väg till släktens torp som ligger mitt ute i skogen. Det regnar och Casper är sur. Vad ska han göra där en hel höstlovsvecka när pappa bara skriver på sin nya bok? Men så möter Casper Klara och livet vänds helt upp och ner. Kanske är det också Klara som gör att Casper inte inser vad som kommer att hända.

MediaNr: CA36342

Speglarnas hemlighet

av Erika Vallin. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 16 min.Talbok med text.

Asrin är 12 år och bor hos sin farmor, sedan hennes föräldrar dött i en olycka. En kväll följer hon med till ett förfallet hus på Djurgården. Tillsammans med vännerna Lima och Max blir hon utvald till ett märkligt sällskap. De berättar om Eunomia: ett land i ett universum där tiden står stilla. Asrin, Lima och Max ger sig ut på en hissnande resa för att rädda tiden och kanske också Asrins familj. Julkalendern 2017 är fritt baserad på boken.

MediaNr: CA36415

Handbok för superhjältar. D. 2, Röda masken.

av Elias Våhlund. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Handbok för superhjältar. Det finns en ny superhjälte i stan - Röda masken. Barnen anar inte att det egentligen är deras mobbade klasskamrat Lisa. Sedan hon hittade den mystiska Handbok för superhjältar på biblioteket har hon börjat öva upp 101 superförmågor - men nu ställs hon inför sin svåraste utmaning hittills. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA36083

Monstervinter

av Mats Wänblad. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 7 min.Talbok med text.

Det har snöat hela natten och Ebba är på väg till pulkabacken. På vägen dit hämtar hon upp Boris och Polly. Det är jättemycket folk i backen. Pulkorna glider fint och de har jätteroligt. Ändå verkar Boris lite sorgsen. Ebba förstår snart varför, och får en idé om hur hon ska muntra upp Boris.

MediaNr: CA36141

Allt det vackra är inte förstört

av Danielle Younge-Ullman. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Som barn reser Ingrid runt i Europa med sin mamma operasångerskan. Karriären tar abrupt slut när mammans stämband förstörs och de tvingas flytta hem till Kanada. Ingrid saknar musiken och för att visa att hon är redo att åka till London och plugga musik anmäler hon sig till ett överlevnadsläger ute i vildmarken. Men allt är inte vad det verkar vara och Ingrid får fundera på vad hon egentligen gör på lägret och varför musiken försvann så plötsligt.

MediaNr: CA36061

Facklitteratur

Filosofi och psykologi

Jag vill inte leva, till dig som tappat lusten att leva och har tankar på självmord

av Ludmilla Rosengren. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 33 min.Talbok med text.

Har du någon gång tänkt att du inte vill leva? Här får du lära dig hur du kan förhålla dig till sådana tankar. Förf. är läkare och grundare till organisationen Suicide Zero. Hennes dotter tog sitt liv som 14-åring och sedan dess har hon försökt förstå varför man tar sitt liv och hur man kan minska antalet självmord. Boken vänder sig till ungdomar, men kan även användas som inspiration för vuxna om hur man kan samtala med unga om självmordstankar.

MediaNr: CA35960

Ekonomi och näringsväsen

Lätta fakta om djur på gården

av Katie Daynes. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 22 min.Talbok med text.

En kortfattad faktabok om djuren på gården. Vilka djur finns där och vad äter de? Hur går det till när hönan värper ett ägg, och hur mjölkas en ko? Innehåller fakta även om djur som inte är så vanliga på gårdar i Sverige, till exempel strutsar och krokodiler.

MediaNr: CA36461

Idrott, lek och spel

Innebandy

av Åsa Oxenmyr. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Allt om innebandy: Vilken utrustning som behövs. Hur spelplanen ser ut. Hur en träning kan vara. Hur en match går till. Olika typer av skott. Och en massa roliga fakta och tips från de som redan spelar innebandy. Ingår i serien Sportskolan.

MediaNr: CA35592