Nya talböcker januari 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 138 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Teleny eller Medaljens baksida

Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 16 min.Talbok med text.

En av de äldsta erotiska romanerna om homosexuell kärlek, tryckt 1893. Verket tillskrivs Oscar Wilde, men det är inte helt klarlagt att han är författaren. Camille Des Grieux har aldrig tidigare haft några homosexuella böjelser. Så träffar han pianisten René Teleny och blir passionerat förälskad. De båda männen tycks kunna kommunicera med varandra genom telepati och inleder ett förhållande trots att homosexualitet är förbjudet.

MediaNr: CA36378

Stanna hos mig

av Ayòbámi Adébáyò. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 37 min.Talbok med text.

Nigeria, 1980-talet. Yejide har varit gift med sin man i fyra år. De har ett fint äktenskap, men inga barn. Hon gör allt hon kan för att bli gravid - ber om mirakel, träffar läkare och följer med på en pilgrimsfärd. När inget händer insisterar makens släkt på att han ska skaffa en andra fru. Maken försöker göra alla nöjda, men situationen är omöjlig och leder till svartsjuka, svek och förtvivlan. A.A., 1988-, nigeriansk författare.

MediaNr: CA36820

Pappas vingar

av Milena Agus. Inläst av Eva Werning. 3 tim, 39 min.Talbok med text.

Genom en 14-årig flickas brådmogna blick skildras hennes familjs liv på Sardiniens landsbygd och inte minst hennes vän, den excentriska madame. På kullen med hänförande utsikt över Medelhavet ligger madames hus, en sista utpost mot den invaderande turismen. Madame för en ständig kamp med älskarna, mot spökena och herrarna som vill köpa hennes mark för att exploatera den. Episodisk berättelse om ett vildvuxet landskap och dess invånare.

MediaNr: CA36524

Den sista vilan

av Mats Ahlstedt. Inläst av Christer Modin. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

Fatima Wallander är kriminalpolis i Göteborg, med rötter i Somalia. När hennes goda vän, fängelseprästen, Johannes Brobeck, hastigt avlider blir Fatima misstänksam. Har han verkligen dött en naturlig död? Samtidigt hittas prostituerade kvinnor strypta och stympade. Fatima och hennes kollegor dras in i ett fall med kopplingar till satanism och något mycket värre.

MediaNr: CA36479

Ditt livs affär

av Fredrik Backman. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 59 min.Talbok med text.

Det är natten före julafton och i en sjukhuskorridor kommer en kvinna gående för att hämta någon - en cancersjuk 5-åring som målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en älskad krog, eller en 45-årig som är ute på en vansinnesfärd på jakt efter något att krocka med. Ett liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. En magisk julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss betyder. F.B., 1981-.

MediaNr: CA36685

Eldstorm, [en spänningsroman med Anna Pigeon]

av Nevada Barr. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

En del i serien om Anna Pigeon. Det rasar en brand i nationalparken Lassen Volcanic. Anna tjänstgör som sjukvårdare bland brandmännen. Ett plötsligt väderomslag får branden att byta riktning och de får fly för sina liv. När branden passerat upptäcks det att två män har dött - en av branden, men den andra av en kniv i ryggen. En snöstorm isolerar gruppen och samtidigt som de måste kämpa för sina liv försöker Anna ta reda på vem som mördat mannen.

MediaNr: CA36687

Dödsdömd

av Sharon J. Bolton. Inläst av Peter Mattsson. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Jessicas födelsedagspresent till hennes syster är en tur i en luftballong. När de är uppe i luften, nära gränsen till Skottland, blir de vittne till ett mord. Luftballongen kraschar och endast Jessica överlever. Hon har sett mördarens ansikte, men mördaren har också sett hennes. Han kommer inte att ge upp förrän han har dödat henne. Jessica flyr till den plats där hon känner sig tryggast. Men den platsen kan vara den farligaste av alla.

MediaNr: CA36854

Döden har sitt pris, en polisroman

av Jan-Eric Boo. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Livet har sitt pris. En natt sprängs en serbisk lastbil som förvandas till ett eldhav utanför affären Netto i Hässleholm. Poliserna Michael Lundell och Mirka Salo, som arbetar tillsammans på den nya enhet som har till uppgift att bekämpa den grövsta organiserade brottsligheten, kopplas in på fallet. Utredningen leder dem till Bosnien där Lundell upplevt fasanfulla händelser under sin tid i internationell tjänst.

MediaNr: CA36406

Acceleration, dikt

av Emil Boss. Inläst av David Zetterstad. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Diktsamling som beskriver arbetets monotoni. Författaren, kassabiträde på Systembolaget, beskriver i fragmentarisk form vardagliga situationer och tankar som tillsammans bildar en känsla av manisk absurdism. Sista tre dikterna: "56. Det finns aktivitetsloggning och realtidsuppföljning. 57. Det finns ett oavhängigt accelererande flöde. 58. Var finns orden som inte ökar hastigheten?".

MediaNr: CA36579

Begynnelse, [en Robert Langdon-thriller]

av Dan Brown. Inläst av Helena Gripe. 19 tim, 2 min.Talbok med text.

Robert Langdon anländer till Bilbao för att vara med vid ett avslöjande som kan förändra vetenskapen för alltid. Edmond Kirsch, som tidigare varit en av Roberts tudenter, hävdar att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor. När kvällen övergår i kaos flyr Robert tillsammans med museets chef Ambra Vidal. De måste ta sig till Barcelona för att knäcka lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent.

MediaNr: CA36156

Sanningen om Audrey Wilde

av Eve Chase. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 48 min.Talbok med text.

När 15-åriga Margot och hennes tre systrar kommer till Applecote Manor i juni 1959 förväntar de sig en stillsam sommar på landet. I stället finner de att deras farbror och faster fortfarande inte kommit över tragedin fem år tidigare när deras dotter Audrey försvann. Margot märker att hon mer och mer dras in i livet som Audrey lämnade efter sig. Livet tar plötsligt en oväntad vändning som ställer alla relationer på sin spets.

MediaNr: CA36410

Toffs bok, med kommentarer av Muham Bentson

av Kalle Dixelius. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

Toffs bok utspelar sig i ett Sverige som inte finns än. Toff bor ensam med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han är 25 år och längtar efter något, utan att riktigt veta vad. En dag börjar han skriva. Trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt. Två hundra år senare, år 2460, hittas Toffs manuskript. Det är en av den svenska historiens viktigaste texter. Ett dokument från den mörka tiden. Dystopi. Skriven på framtidssvenska.

MediaNr: CA36519

Öster om avgrunden, thriller

av Thomas Engström. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Väster om friheten. Tbilisi, juli 2016. Affärskvinnan Pauline Hollister bär på ett antal mörka hemligheter. Hon vänder sig till Ludwig Licht, före detta DDR-spion, som numera arbetar på säkerhetsfirman EXPLCO:s avdelning i Georgien. Men innan hon hinner avslöja något försvinner hon. Samtidigt börjar den hårt ansatta kaukasiska republiken rämna när en rad terrordåd drabbar huvudstaden. Thriller.

MediaNr: CA36466

Fint folk

av Julian Fellowes. Inläst av Michael Borch. 15 tim, 30 min.Talbok med text.

Edith Lavery är en kvinna på uppgång. Efter en trist medelklasstillvaro i London lyckas hon fånga en av de mest attraktiva ungkarlarna i landet: earl Charles Broughton. Tillvaron på slottet Broughton Hall styrs av Charles mor, Lady Uckfield. Hon är övertygad om att Edith är mer intresserad av att vara grevinna än en god hustru. Och så kommer ett filmteam till slottet för att spela in ett kostymdrama. Social satir över det brittiska klassamhället.

MediaNr: CA36621

Oppermanns

av Lion Feuchtwanger. Inläst av Qina Hermansson. 16 tim, 48 min.Talbok.

Den judiska familjen Oppermann har levt i Berlin i generationer. Deras framgångsrika möbelfirma är känd för att ge god kvalitet till rimliga priser. Men i Tyskland i början av 1930-talet blir hakkorsflaggor och brunskjortor en allt vanligare syn, familjen går en orolig tid till mötes och de förlorar sina medborgerliga rättigheter genom nazisternas raslagar. Klassiker från 1933. Svensk nyutgåva med förord av Per Svensson.

MediaNr: CA36478

Livet går så fort. Och så långsamt

av Martina Haag. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Bokens berättare Sonja ser tillbaka på en jobbig termin i nian, någon gång i början av 1980-talet. Den där tiden och den där skolgården. Ett eget universum, med egna regler. En plats där alla visste sin plats i coolhetsordningen, och där det gällde att försvara sin position så att man inte hamnade längst ned bland de pinsamma och mobbade. Sonja längtar efter att få höra till, men det är svårt. M.H., 1964-, skådespelare, krönikör och författare.

MediaNr: CA36395

Lejonkvinnan, roman

av Erik Fosnes Hansen. Inläst av Peter Mattsson. 13 tim, 35 min.Talbok med text.

Eva föds i en norsk by i början av förra seklet. Det nyfödda barnet visar sig lida av ett ovanligt handikapp: hon har hår över hela kroppen och botemedel saknas. Evas mor dör i barnsäng och hon växer upp ensam med sin far som är stationsmästare. Eva är klipsk och skarpsynt men lever instängd i sitt utseende och blir en mästare på att på att dölja saker, båda för sig själv och inför andra. Roman om ensamhet, uppväxt och tillblivelse.

MediaNr: CA36432

Sjusiffrigt, [tre kvinnors desperata brott]

av Anna Karolina. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 14 min.Talbok med text.

Julia, Carla och Nikolina har varit bästa vänner sedan högstadiet. Nu har de en skuld de inte kan betala på laglig väg. De kidnappar därför sonen till en miljardär. Trots att de har planerat allt noggrant går någonting fel. I desperation tvingas de överge sina trygga medelklassliv för att jaga pengar. Polisen har ingen aning om vilka som står bakom brotten. Men så kommer deras förflutna ikapp och relationen till offret kommer emellan.

MediaNr: CA36430

Pojken på bron

av M. R. Carey. Inläst av Hans Sandquist. 13 tim, 48 min.Talbok med text.

Fristående prequel till Flickan med gåvorna. Tio år har gått sedan smittan bröt ut. Det enda som finns kvar därute är de hungriga. I ett desperat försök att finna ett botemedel ger sig några forskare iväg. Bland dem finns också Stephen Greaves, en mycket intelligent femtonårig autistisk pojke. En dag upptäcker de en grupp vilda barn som verkar vara intelligenta trots att de tillhör de hungriga. Kan barnen vara nyckeln till ett botemedel?.

MediaNr: CA36607

Smugglaren

av Jan-Erik Fjell. Inläst av Peter Mattsson. 12 tim, 59 min.Talbok med text.

Småkriminelle Bernandas från Litauen kör in i Norge med en förseglad last, på uppdrag av den ryske gangsterbossen Doskino. Men kontakten som ska ta emot lasten dyker aldrig upp där de stämt träff utanför Fredrikstad. När Bernandas inser vad det är för last han har grips han av panik. Dagen efter hittas den äldre läraren Viggo Holm brutalt knivmördad i sitt hem i Sarpsborg. Kriminalkommissarie Anton Brekke får hand om fallet.

MediaNr: CA36397

Tre bröder

av Joakim Groth. Inläst av Tom Wentzel. 29 tim, 15 min.Talbok.

Skildring av tre bröder i ett helsingforsiskt 1970- och 1980-tal. I en miljö dominerad av politik, kärlek och litteratur etablerar sig två av bröderna inom konsten. Holger blir författare, Enar teaterregissör. Den tredje brodern, Jumbo, har svårt att hitta sin väg: alla söker de sin plats i världen likväl som någon att dela den med. En klassisk modernistisk roman som varierar formspråk och berättarperspektiv, förenar det dokumentära med det fiktiva. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37246

Syndavittnet

av Mattias Hagberg. Inläst av Christer Modin. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

På en isolerad ö i Norra ishavet lever prästen Sakarias med sin piga. Han styr sin församling med järnhand. Vintern 1917 hittar några fiskare en rysk matros på isen. Han har nyheter från fastlandet som förändrar allt. I mars 1953 sörjer Sovjetunionen Stalins död. I Moskva finns Sakarias piga som aldrig kommit över vad som hände på Ön den där vintern. Hon måste få vittna. Skildring om hur den lilla människan kommer i kläm mellan olika trossystem.

MediaNr: CA36771

Sällskapet, romansvit

av Christina Hesselholdt. Inläst av Anno Lindblad. 12 tim, 30 min.Talbok med text.

Boken innehåller fyra kortromaner av den hyllade danska författaren Christina Hesselholdt utgivna mellan 2008 och 2014. Hela sviten rör sig kring samma persongalleri; Camilla och hennes make Charles, vännerna, de gamla föräldrarna. De är i olika faser i livet, perspektivet skiftar och någon som haft en undanskymd roll blir plötsligt huvudperson. Skildring av liv som till det yttre verkar välordnade men som döljer existentiella bråddjup under ytan.

MediaNr: CA36263

Inget annat mörker, [en Marnie Rome-thriller]

av Sarah Hilary. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Marnie Rome som börjar med Någons annans skuld. Två unga pojkar är instängda i en bunker, utan att förstå var de är någonstans. De hoppas desperat att någon ska hitta dem, men inser att ingen kommer att göra det. Fyra år senare upptäcks pojkarnas kroppar och det svåraste fallet i kriminalkommissarie Marnie Romes karriär tar sin början. Hon är helt fokuserad på att ta reda på vilka de är och vad som hänt dem.

MediaNr: CA36787

På andra sidan kärleken

av Linda Holgersson. Inläst av Peter Mattsson. 8 tim, 43 min.Talbok med text.

Alexandra Pérard är snart färdig jurist när hon under sin praktikperiod på en advokatbyrå i Stockholm inleder ett passionerat och kärleksfullt förhållande med sin chef Magnus. Han är gift, men känner starkt för Alexandra. Hon väntar och hoppas att han ska bryta upp från sitt äktenskap. I den nordfranska staden Wissant finns Alexandras ungdomskärlek Marcel. Hon har alltid trott att det ska bli de två i framtiden. Men vad kommer att hända nu?.

MediaNr: CA36523

Samuel är mitt namn

av Josefin Holmström. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 28 min.Talbok med text.

I slutet av 1800-talet föds en pojke, han är blind och får namnet Samuel. Han växer upp i norra Sverige och snart upptäcker prästen i byn att Samuel är ovanligt begåvad. Och sedan sker ett under - han återfår synen. Han börjar studera och vägarna leder honom till Cambridge. Där utför Samuel fysikaliska ljusexperiment som han menar kan revolutionera världen. Berättelse om ljus och mörker, om vetenskapliga upptäckter och om tron på det ofattbara.

MediaNr: CA36480

Slugger

av Martin Holmén. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 10 min.Talbok med text.

Tredje fristående delen i trilogin om före detta boxaren Harry "Kvisten" Kvist. Stockholm, 1936. Kvisten arbetar nu som indrivare. När hans vän, prästen Gabrielsson, hittas brutalt mördad vid altaret i Katarina kyrka på Södermalm verkar inte polisen anstränga sig för att lösa fallet. Samtidigt som Stockholms kriminella strider om stadens malmar dras Kvisten in i en härva som har kopplingar ända ner till Tyskland där nazisterna tagit makten.

MediaNr: CA36398

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, roman

av Gail Honeyman. Inläst av Lena Löfvenborg. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka. Eleanor mår utmärkt. Men så möter hon Raymond och allting förändras. De räddar en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan. Eleanor upplever en värme och gemenskap som hon inte trodde fanns. Hon inser att hon inte har en aning om hur man lever - hon har bara överlevt.

MediaNr: CA36660

Fyrmästaren

av Anna Ihrén. Inläst av Anita Molander. 7 tim, 45 min.Talbok.

Del 4 i serien Morden på Smögen som börjar med Strandsittaren. Karl Ström, polisanalytiker, är på semester på Hållö och hitta den amerikanska ambassadörens dotter, Tricia Andersen, mördad. Sandra Haraldsson och Dennis Wilhelmson på Göteborgspolisen får i uppdrag att utreda fallet som har högsta prioritet. Utredningen pekar mot den gamla fyren. Kan det finnas en koppling mellan någon av de gamla fyrmästarna och den döda Tricia Andersen?.

MediaNr: CA36857

Minnet av vatten

av Emmi Itäranta. Inläst av Christa Renwall. 9 tim, 0 min.Talbok.

Flerfaldigt prisbelönad debutbok. Sjuttonåriga Noria Kaitio lever i ett framtida Skandinavien som ockuperas av den mäktiga staten Nya Qian. Människor krigar om vattnet som är en bristvara. Alla isar har smält till följd av den globala uppvärmningen. Noria går i lära för att bli temästare - en av de få som känner till var de dolda vattenkällorna finns. Men när vattnet sinar tvingas Noria göra svåra val. Emmi Itäranta, 1976-, finsk författare. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37245

I tidlöshetens rum, en berättelse om Anna, kardinalens brorsdotter

av Cecilia Jahn. Inläst av André Nilsson. 11 tim, 23 min.Talbok med text.

Andra delen i en romantrilogi som skildrar tre kvinnoöden under tre århundraden. Utspelar sig i 1700-talets Italien. Anna växer upp i ett högborgerligt hem. Hennes förtrogne genom åren är hennes farbror, en kardinal. Med honom rådgör hon förtroligt om det som kommer i hennes väg i livet. Hon gifter sig som ung med en ädling från Venedig och flyttar till hans hemstad, men äktenskapet är inte lyckligt.

MediaNr: CA36723

Bulevarden och andra texter

av Tove Jansson. Inläst av Marjorita Huldén. 7 tim, 49 min.Talbok.

En del av Tove Janssons texter gavs aldrig ut i bokform. Bulevarden och andra texter innehåller femton okända noveller och essäer med illustrationer som Jansson publicerade i olika tidningar. Texterna ger läsaren en ny vinkel på Janssons mångsidiga livsverk och hennes Europa: de tidigaste novellerna utspelar sig i 1930-talets Paris, Dresden och Verona. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37434

Svallvågor

av Amanda Jennings. Inläst av Linda Norgren. 13 tim, 0 min.Talbok med text.

28-åriga Bella ska begrava sin mamma. Hennes pappa är förvirrad och förtvivlad och antyder att han har något att säga till Bella. Dagen efter begravningen hittar hon honom död. Vid hans sida ligger ett brev - ett brev som raserar Bellas liv totalt. Det visar sig att hennes barndom innehåller fruktansvärda hemligheter, svek och ett 25 år gammalt mysterium. Hon beger sig till Cornwall för att förstå vem hon verkligen är. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA36623

Den du inte ser

av Mari Jungstedt. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 9 min.Talbok med text.

Under några juniveckor inträffar tre brutala kvinnomord på Gotland. De har alla speciella kännetecken och tillvägagångssätt som gör det uppenbart för polis, press och allmänhet att man har med en seriemördare att göra. Paniken sprider sig och är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. Väljer mördaren ut sina offer slumpvis, eller finns det en plan - och i så fall, vem blir nästa offer. Psykologisk thriller. Lättläst.

MediaNr: CA36901

Nattviol

av Niklas Leavy. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 6 min.Talbok med text.

När en serie bestialiska mord inträffar i Stockholm känner sig Ebba Lindh lättad över att hon lämnat polisen. Men när Ebba anlitar en viss Sandra Bergman för att undersöka hennes mors brutala död visar det sig vara svårare än hon trott att bryta banden med sitt gamla liv. Spåren leder henne tillbaka till hennes barndoms Värmland och minne hon helst inte vill bli påmind om. Första delen i den planerade trilogin Stockholm calling.

MediaNr: CA36518

Sånt är livet

av Rosa Liksom. Inläst av Marjorita Huldén. 4 tim, 9 min.Talbok.

Kortprosa med ingredienser som alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen och reflektioner kring Breivik. Och om kvinnan som i dokusåpans tidsålder planerar tidernas bröllop i tre år men glömmer bort behovet av en brudgum. Nedslag från dagens Helsingfors till nordligaste Finland. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37248

Projektet

av Britt-Marie Mattsson. Inläst av Anders Palm. 11 tim, 25 min.Talbok med text.

Peter Carlsson föds i en svensk småstad på 1960-talet. När han många år senare deltar i uppbyggnaden av Nya Trygghetspartiet står det snart klart att han som varken har kunskaperna eller bildningen, har det som krävs för att ta sig till den absoluta toppen. På kort tid tar han sig till Rosenbad, till hemliga överläggningar, tv-intervjuer och så småningom även till Washington DC - världens politiska centrum. Men vem är han och hur gick det till?.

MediaNr: CA36183

Jag hör sirenerna på gatan, [en Sean Duffy-thriller]

av Adrian McKinty. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 56 min.Talbok med text.

Del i serien om kommissarie Sean Duffy som börjar med Kall, kall jord. Sean hittar en torso placerad i en resväska. Turligt nog finns det en ledtråd att följa - en tatuering. Sean blir som besatt av gåtan och använder den för att slippa ta itu med sitt havererade kärleksliv. Utredningen tar honom till stadsgator med exploderande IRA-bomber och dystra myrar på landsbygden. Vart han än kommer inser han att det är något som är väldigt fel.

MediaNr: CA36538

Som ett träd i skogen

av Vibeke Olsson. Inläst av Linda Norgren. 8 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 6 i serien inledd med Sågverksungen. Året är 1918 och kriget har pågått i snart fyra år. Sågverket har däremot framtidstro. De installerar maskiner i brädgården och bygger en stor ny skola. Bricken och hennes familj har fått flytta in i ett rum och kök. Där bor hon med minstingen Edvin och de vuxna barnen Elvira och Isak. Till Brickens 50-årskalas kommer alla barn och barnbarn. Och Nikanors Marja väntar sitt sjunde barn. Hur ska hon orka?.

MediaNr: CA36624

Jägaren, [kriminalroman]

av Kamilla Oresvärd. Inläst av Lo Tamborini. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Minnesbäraren. En tidig morgon hittar Julia sin storasyster livlös på golvet och det är blod överallt. Kriminalkommissarie Stina Seger och hennes kollegor i Göteborg blir tilldelade fallet. De ligger ständigt steget efter gärningsmannen. De måste komma nära mördaren innan han slår till igen. Samtidigt jagar en man sanningen om en olycka som skedde flera år tidigare. Vem är han och vad söker han så desperat efter?.

MediaNr: CA36799

Den vita rosen

av Olga Ravn. Inläst av Anna Döbling. 0 tim, 50 min.Talbok med text.

Ett diktverk bestående av 160 strofer, på fem rader vardera. En berättelse om ett kärleksförhållande med en dödssjuk, eller kanske till och med död. O.R., 1986-, författare, kritiker och översättare.

MediaNr: CA36517

Kåda

av Ane Riel. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Tur att hon har sin pappa Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor. Deckare om en familj i sönderfall. Utnämnd till årets bästa översatta deckare 2017 och vann Glasnyckeln 2016 för Nordens bästa spänningsroman. A.R., 1971-, dansk författare.

MediaNr: CA36562

De sju systrarna, Majas historia

av Lucinda Riley. Inläst av Marika Bergström. 20 tim, 26 min.Talbok med text.

Maia D'Alpièse och hennes fem systrar samlas i sitt barndomshem, ett vackert slott vid Genèvesjön, efter att deras älskade adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, hastigt har gått bort. Varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sitt ursprung. Maias ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Väl där börjar hon lägga samman pusselbitarna. Första delen i en serie.

MediaNr: CA36658

Hugget i sten, en kriminalroman

av Måns Ripa. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Valet 2018 närmar sig i småländska Torsås. På midsommardagens morgon hittas kommunens liberale partiledare död i sin bil efter en dikeskörning. Var det en olycka? I trakten rör sig misstänkta våldsmän, såväl infödda smålänningar som nyanlända från flyktingförläggningen i Slätafly. I centrum för berättelsen finns advokat Brodén, socialchef Vendela Karlsson och kriminalkommissarie Karl Olsson. Satiriskt deckarskröna.

MediaNr: CA36904

Kidnapparen, spänningsroman

av Nora Roberts. Inläst av Anna Döbling. 16 tim, 24 min.Talbok med text.

När Alice är 18 år försvinner hon från familjens gård. 25 år senare håller Alice driftiga systerdotter Bodine i tyglarna på gården i Montana. Till sin hjälp har hon sina syskon och gårdens anställda. Ingen pratar om Alice. Men en dag hittas en medtagen och misshandlad kvinna vid sidan av vägen. Kvinnan visar sig vara Alice - hon har hållits i fångenskap i alla år av en man som fortfarande är på fri fot. Alla på gården är i fara. Spänningsroman.

MediaNr: CA36853

Rivaler och älskande

av Nora Roberts. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Journalisterna Laurel Armand och Matt Bates jobbar på samma tidning som ägs av Laurels pappa. De är bittra konkurrenter, men när en kvinna ber Laurel om hjälp med att nysta i sin systers mystiska död måste de två samarbeta. Mordhistorien leder dem ut i New Orleans träskmarker. En plats full av faror. När de inser hur illa ute de är kommer allt upp till ytan: prestige, stolthet, envishet och passion.

MediaNr: CA36801

Utan att släppa taget

av Denise Rudberg. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

Ett gammalt kompisgäng från gymnasiet har bestämt sig för att fira jul tillsammans på en anrik släktgård i Sörmland. Julfirandet blir inte riktigt som de tänkt sig. Konflikter blossar upp och en oväntad gäst får dem att minnas den tragiska händelse som drabbade dem alla för 20 år sedan. Men den fina gemenskap vännerna en gång hade, finns kvar. Relationsroman. D.R., 1971-, författare, och H.R., redaktör på Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA36487

Döden ingen ser, [psykologisk spänningsroman]

av Anne-Marie Schjetlein. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 38 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien som började med Döden kvittar det lika. Sjuksköterskan Lotta säger upp sig från sitt jobb. Kort därefter hittas hon död på ett järnvägsspår. Men många tvivlar på att hon begått självmord, hon var ju alltid så glad. Snart sprider sig rykten på sjukhuset och Lottas död är inte det enda mystiska dödsfallet. Kirurgen Anderas Nylund är pressad och orolig för att begå vårdmisstag. När olyckan väl är framme blir den ödesdiger.

MediaNr: CA36786

En förrädare i familjen

av Nicholas Searle. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 40 min.Talbok med text.

Francis O'Neill är terrorist och tränad i att döda för ett högre syfte. Bridget är hans lojala fru som förväntas stå vid hans sida. Men en dag ser Bridget en möjlighet att skapa sig ett nytt liv. Ett liv utan våld, hemligheter och nattliga påringningar från främmande personer. Ett liv utan sin man. Men friheten visar sig ha ett högt pris. N.S. har tidigare skrivit Den gode lögnaren. Politisk thriller.

MediaNr: CA36318

Knäppgökar

av Will Self. Inläst av Anita Molander. 7 tim, 18 min.Talbok.

Innehåller två kortromaner. I den första märker Carol, en uttråkad hemmafru, att det växer en penis ur hennes vagina. Sakta börjar hon förändras och blir alltmer lik en testosteronstinn man. I den andra novellen är det Bull som utvecklar en vagina i knävecket, vilket hans läkare döljer för honom. Läkaren kan inte sluta tänka på Bulls nya kön och inleder ett förhållande med honom. Absurda berättelser om könsroller. Innehåller explicita sexscener.

MediaNr: CA36451

Kärlekens stormar

av Sigge Stark. Inläst av Anita Molander. 4 tim, 31 min.Talbok.

Tredje, fristående delen, i serien Folket på Hedåsen. Den föräldralösa Turid är rädd för kärleken och flyr bort från Terje på Hedåsen. Istället söker hon sig till moderns hemtrakt där hon blir vän med hunden Panter. För att skydda honom tar Turid tjänst hos hans husse - djurplågaren och skojaren Manuel. Terje spårar henne dit och blir också indragen i Manuels skumma affärer.

MediaNr: CA36774

Efter Emma, [psykologisk spänningsroman]

av Anna E. Wahlgren. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

Efter att Saras mamma dött behövde hon fly Gävle. Men trots flytten till Göteborg har hon och hennes bästa vän, Emma, lyckats hålla kontakten. Meddelandena, breven och paketen från Emma har kommit regelbundet. Och så plötsligt ingenting. Sara fruktar det värsta. Hon återvänder motvilligt till Gävle och föräldrahemmet för att börja sökandet. Emma har alltid gillat Saras pappa. Kanske vet hennes pappa något?.

MediaNr: CA36539

Älskande kvinna, en roman om Dagny Juel

av Kerstin Weidel. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

Fiktiv berättelse vävd kring den norska författaren Dagny Juel, 1867-1901. Sökandet efter individuell frigörelse för henne från ett trångsynt Norge till Berlin och konstnärskretsarna kring August Strindberg och Edvard Munch. Hon kämpade för intellektuell och konstnärlig frihet, och inte minst erotiskt självförverkligande.

MediaNr: CA36537

Ensamhetens slut

av Benedict Wells. Inläst av Dan Bratt. 10 tim, 18 min.Talbok med text.

Jules och hans två syskon växer upp i en trygg och harmonisk familj, en barndom som får ett abrupt slut när föräldrarna dör i en trafikolycka. Den utåtagerande Liz, den smarte enslingen Marty och blyge lillebror Jules tacklar den stora förlusten på olika vis. För Jules blir vänskapen och kärleken till Alva hans livlina. Som vuxna tror de att de har bearbetat sorgen, men det förflutna hinner ifatt dem. Romanen tilldelades EU:s litteraturpris 2016.

MediaNr: CA36336

Lycka och livsstilslögner på landet, roman

av Anna Winberg. 7 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. De tre väninnorna och småbarnsmammorna - Emma, Shirin och Dolly - försöker på vart sitt håll få ordning på sina liv. Emma har tagit över sin mormors charmiga villa i Ängsbacka. Shirin bor i Vasastan och försöker få ihop en tillvaro för sig och dottern Isobel i tre olika lägenheter. Dolly har flyttat till Norrtälje och är internets senaste fixstjärna. Feelgood.

MediaNr: CA36484

Djur som inte-

av Beppe Wolgers. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Berättelser om kända och okända djur. Underfundigt och humoristiskt skildras en björns dagbok, örnen som var närsynt, räven som inte var så listig, katten som inte kunde spinna, flodhästen som var för tjock och hunden som var en tråkmåns. Boken utkom första gången 1956. B.W., 1928-1986, författare, skådespelare, konstnär med mera.

MediaNr: CA36252

Det sista experimentet

av Emma Ångström. Inläst av Anna Godenius. 6 tim, 28 min.Talbok med text.

En skräckthriller som berättas ur två parallellt skildrade händelseförlopp. Några dagar före julafton har en kvinna förts bort och låsts in i ett helt mörkt rum utan att veta varför. Sommaren 1995 ska fjortonårige Dante tillbringa lovet i Sundborn hos sin excentriske farfar. Där finns också Signe och Dantes barndomsvän Freja. Men sommaridyllen slås snart sönder när Freja drar in Dante i en virvelvind av svartkonst och okända krafter.

MediaNr: CA36979

Ärr

av Auður Ólafsdóttir. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Jónas är 49 år, islänning, frånskild och besatt av att reparera saker. Han har tappat lusten att leva, frågan är bara hur han ska göra slut på sig. För att hans dotter Gudrun inte ska behöva ta hand om hans döda kropp reser han utomlands och tar in på Hotell Silence. Han ger sig själv sju dagar - skapelsen baklänges liksom. Under tiden upptäcker han saker han inte visste om både sina egna och andras ärr. Prisbelönt isländsk roman.

MediaNr: CA36566

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Visdomens hus, muslimska idévärldar 600-2000

av Ronny Ambjörnsson. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 36 min.Talbok med text.

På 800-talet blomstrade Visdomens hus i de muslimska kalifernas Bagdad. Där verkade Mellanösterns största snillen inom geografi, optik, historia, filosofi, medicin, kemi och många andra ämnen. Visdomens hus bestod i över fyrahundra år, men arvet efter det sträcker sig ända in i våra dagar. I den här boken skildras hela den muslimska idéhistorien, från Muhammeds dagar till våra egna, och därtill de uråldriga traditioner som muslimerna byggde på.

MediaNr: CA36789

Religion

Fred i religionens namn!, en interreligiös fredsantologi

Inläst av Anita Molander. 2 tim, 55 min.Talbok.

Kan religionen vara en positiv kraft i det offentliga rummet? Livsåskådning uppfattas i det sekulära samhället som något som hör till den privata sfären och religionen ses som grogrund för konflikter. Men tvärtom ser många religiösa på varandras olikheter med respekt och längtan efter fred är gemensam. Här ges sju personliga skildringar om fredens grund och ursprung inom olika religioner. I en avslutande del finns studieplan och samtalsfrågor.

MediaNr: CA36803

Välkomna varandra!, bejakande perspektiv på homosexualitet i frikyrkan

Inläst av Marianne Engström. 7 tim, 44 min.Talbok med text.

Fjorton texter som pläderar för öppenhet för samkönade relationer inom frikyrkliga församlingar. I enlighet med frikyrklig tradition tar texterna Bibeln på stort allvar, och visar på att dess budskap pekar på en väg bort från förakt, utanförskap och kristen hemlöshet - mot ett tydligt ja till samkönade relationer. Texterna är skrivna av pastorer, teologer och sakkunniga. Flera har egna erfarenheter av att vara homosexuell i frikyrkan.

MediaNr: CA36835

Mot alla odds?, när hjärnan tvivlar men hjärtat vill tro

av Stefan Edman. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

Är det rimligt att hålla fast vid tanken på Gud i en värld där vetenskap och teknik triumferar? Och där religionen för många blivit sinnebilden för vidskepelse, ofrihet och extremism? I sex personliga essäer - med utblickar mot vetenskap och idéhistoria - belyser Stefan Edman några av vår tids svåraste frågor. Han landar i att tro djupast sett måste handla om att mogna till kärlek och ansvar för medmänniskan och jorden.

MediaNr: CA36606

Pehr Stenbergs levernesbeskrivning, av honom själv författad på dess lediga stunder. D. 3, 1789-1796.

av Pehr Stenberg. Inläst av Ove Ström. 37 tim, 24 min.Talbok.

Tredje delen i Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Pehr Stenberg, 1758-1824, föddes i byn Stöcke i Umeå socken, studerade till präst i Åbo och verkade som komminister i Umeå fram till sin död. Han efterlämnade en levernesbeskrivning på nästan 5000 handskrivna sidor. I denna del handlar om åren 1789-1796. Han skriver detaljerat om sina upplevelser, bland annat om sökandet efter en livskamrat och jobbet som informator och huspräst i fina familjer.

MediaNr: CA36281

Arcana caelestia, (den inre, andliga meningen i första och andra Moseboken). D. 3, (2135-2893)

av Emanuel Swedenborg. Inläst av Anna Westberg. 31 tim, 4 min.Talbok.

Emanuel Swedenborg, 1688-1772. Efter en gudomlig uppenbarelse 1745 hävdade S. att han hade fått kontakt med andar och änglar. De hade gett honom uppdraget att återställa urkyrkans religiösa budskap. Hans största teologiska verk, Arcana caelestia, behandlar Första och Andra Moseboken. Swedenborg ser dessa bibeltexter som en symbol för människans andliga utveckling. Denna bok utgör del 3 och omfattar Första Moseboken 18-22. Nyöversättning från 2001.

MediaNr: CA36785

Filosofi och psykologi

Fem härskartekniker, femtio motståndsstrategier

av Rebecka Bohlin. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

På slutet av 60-talet formulerades fem härskartekniker av den norska socialpsykologen Berit Ås. Den här boken tar sin utgångspunkt i dessa berättelser och författarna drar paralleller till andra strukturella förtryck som rasism och homofobi. De ger tydliga exempel på hur härskartekniker används och hur de kan bemötas.

MediaNr: CA36721

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, om genusfällor och genuskrux i vardagen

av Kristina Henkel. Inläst av Britt Ronström. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnens identitet och självkänsla? Författarna tycker att jämställdhet är viktigt för alla barn, det handlar om mångfald och att öka barnens handlingsutrymme. De skriver om genusfällor och genuskrux i vardagen. En bok som vänder sig till alla föräldrar, pedagoger och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag.

MediaNr: CA36322

Uppfostran och undervisning

Effektiv undervisning, meningsfullt lärande

av Simon Hjort. Inläst av Anders Göransson. 14 tim, 2 min.Talbok med text.

Lärare står ständigt inför utmaningen att skapa en effektiv undervisning, ett meningsfullt lärande. Här diskuteras framgångsrika undervisningsmetoder och möjliga förhållningssätt utifrån tanken att lärarens yrke är komplext och utmanande, men också utvecklande. Författarna belyser typiska situationer ur den svenska skolvardagen och ger över 100 konkreta undervisningstips. Vänder sig till lärare som vill utveckla sin undervisning.

MediaNr: CA35582

Bildningen på barrikaden, ett manifest

av Per Svensson. Inläst av Cecilia Ström. 4 tim, 43 min.Talbok med text.

Två kulturskribenter undersöker bildningsbegreppet. De är överens om att bildning är en personlig och samhällelig tillgång. Svensson skriver att bildningsbegreppet bär på ett löfte till alla oavsett klass och bakgrund: "du behöver inte stanna där du är, du kan bli en annan, din värld kan bli en annan". Steinfeld resonerar kring vad som händer när all bildning har förvandlats till information, kompetens och värdering.

MediaNr: CA36250

Litteraturvetenskap

Bebådaren, Gabriele D'Annunzio och fascismens födelse

av Magnus Bärtås. Inläst av David Zetterstad. 29 tim, 3 min.Talbok med text.

Biografi över Gabriele D'Annunzio, 1863-1938, italiensk författare och en av Europas mest kända kulturpersonligheter. Med sina blodtörstiga tal drev han in Italien i första världskriget, för att sedan som il Comandante genomföra övermänskliga bragder. Från sitt stridsplan kastade han ömsom bomber, ömsom poesi. Biografin lyfter fram hans politiska betydelse med en blandning av våld, skönhetsdyrkan och drömmar om ett återuppväckt romarrike.

MediaNr: CA35885

Processen, möten, mediciner, beslut

av Åsa Nilsonne. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

Professionell självbiografi där Åsa Nilsonne - psykiater, leg. psykoterapeut och professor emeritus i medicinsk psykologi - berättar om några av de möten som format henne till psykiater. Här finns den förtvivlade mannen som skulle få rätt dos av antidepressiv medicin, kvinnan som äntligen vågade berätta vad hon varit med om och mannen som inte kunde styra sin tunga. Tänkvärt om människans utsatthet, psykiatrins komplexitet och det egna ansvaret.

MediaNr: CA36855

Konst, musik, teater och film

Som av fåglar genomflugen, Helga Henschen, bildmakare, multikonstnär och aktivist

av Birgitta Holm. Inläst av Carin Ödquist. 10 tim, 58 min.Talbok med text.

Biografi över Helga Henschen, 1917-2002, bildmakare, multikonstnär och aktivist. Författaren följer H:s liv från det burgna barndomshemmet på Djurgården, via åren på Konstakademien, äktenskapen med Peter Weiss och Rolf Parland, och hennes bana som färgrik skulptör. Hennes utvecklingsgång sätts in i ett större sammanhang och blir till en exposé över 1900-talets svenska historia och kulturliv.

MediaNr: CA36686

Rastlös sökare och troende tvivlare, existentiella frågor i filmer av Ingmar Bergman

av Caroline Krook. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 36 min.Talbok med text.

Ingmar Bergmans personliga tro var full av motsägelser. Ena stunden kunde han säga att han var utan gudstro, i nästa stund berätta om vilka han nämnde i sin aftonbön. I hans filmer är gudsbilden skiftande. Caroline Krook, präst och biskop emerita i Svenska kyrkan, närmar sig de existentiella frågorna i några av Bergmans filmer. Genom filmer som Nattvardsgästerna, Jungfrukällan och Saraband lyfter hon fram såväl tvivel och tro som lek och lust.

MediaNr: CA36680

Inte ett moln så långt ögat kan nå?

av Tomas Ledin. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 10 min.Talbok med text.

Tomas Ledin berättar i sin självbiografi om sin musik och sitt liv som artist - om första trevande försöken på 1960-talet och de stora framgångarna och turnéerna på 1980- och 1990-talen. Han berättar om hur han upplevt saker han aldrig kunnat drömma om, hur han mött mycket värme, men också åkt på ett par smällar. Boken innehåller också 25 sånger med texter, ackord och bakgrundsbeskrivning. T.L., 1952-, svensk musikartist och låtskrivare.

MediaNr: CA36536

Allt är för bra nu

av Veronica Maggio. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Veronica Maggio, 1981- , är en svensk sångerska och låtskrivare som bland annat givit ut fem studioalbum. Hon berättar om sitt liv - samtidigt som hon presenterar samtliga sina låtar, med både text och ackord. Det är hennes egen berättelse om uppväxtåren, jakten på det efterlängtade skivkontraktet och de avgörande ögonblicken i hennes karriär. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36181

Inte bara vingar för pengarna

av Mikael Rickfors. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 56 min.Talbok med text.

Självbiografi av Mikael Rickfors, 1948- , svensk låtskrivare, sångare och gitarrist. Han berättar öppenhjärtigt om sitt liv, från att han som liten grabb satt med örat tryckt mot pappas radio och lyssnade på blues till att han blev rockstjärna på de stora scenerna och låtskrivare till några av världens främsta artister. Under början av 1970-talet var han medlem i den engelska gruppen The Hollies.

MediaNr: CA36565

Till Arre från pappa, vårt gemensamma liv som jag minns det

av Michael Segerström. Inläst av Hans Cederberg. 2 tim, 50 min.Talbok med text.

Skådespelarparet Susanne Hallvares, född 1951, och Michael Segerström, född 1944, adopterade en femårig pojke från Belarus, Vitryssland 1996. Boken är formad som ett långt brev från Michael till hans nu vuxne son. Han beskriver barnlöshet, adoptionsprocessen, vedermödor, glädjeämnen och den oro han känt under deras gemensamma tjugoåriga liv.

MediaNr: CA36481

Historia

Finska inbördeskriget

av Tobias Berglund. Inläst av Ingemar Nygren. 30 tim, 18 min.Talbok med text.

I januari 1918 inleddes det finska inbördeskriget mellan "röda" och "vita". Med 40 000 döda på bara några månader till följd av strider, mord, svält och sjukdom blev det Nordens dittills blodigaste konflikt. 100 år senare är kriget fortfarande ett trauma i Finland men nästan bortglömt i Sverige, trots att många svenskar deltog i kriget. Med hjälp av ögonvittnesberättelser och arkiv skildras hur kriget kom att forma Nordens historia.

MediaNr: CA36431

Framtiden är historia, det totalitära Rysslands återkomst

av Masha Gessen. Inläst av Eric Linderholm. 23 tim, 27 min.Talbok med text.

Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen har gjort sig känd som en av Vladimir Putins skarpaste kritiker, och i sin bok Mannen utan ansikte, 2012, varnade hon för den mörka framtid Ryssland gick till mötes. Nu, fem år senare, kan hon konstatera att hennes farhågor har besannats. Putin har demonterat valsystemet, tagit kontrollen över ekonomin, medierna och den lagstiftande makten. Landet har tagit ett långt kliv tillbaka i historien.

MediaNr: CA36452

Augustus, en biografi

av Adrian Goldsworthy. Inläst av Bo Green. 53 tim, 57 min.Talbok med text.

Biografi över Augustus, 63 f.Kr.-14 e. Kr., Roms förste kejsare. Han föddes in i Roms aristokrati och blev som ung adopterad av sin släkting Julius Caesar. När Caesar höggs ihjäl, år 44 f. Kr., var den romerska republikens sista dagar räknade. Den övermodige tonåringen Augustus svor att hämnas och kastade sig in i Roms våldsamma politiska liv, och inbördeskriget var ett faktum. Vid hans död var det romerska riket större och mäktigare än någonsin.

MediaNr: CA36467

Biografi med genealogi

Anorexia - en ovälkommen gäst

av Agneta Brundin. Inläst av Marianne Engström. 3 tim, 2 min.Talbok med text.

En mammas personliga berättelse den svåra tid då familjens hem invaderades av en ovälkommen gäst med namnet Anorexia. Författarens avsikt är att ge en realistisk bild av hur hela livet påverkas av anorexia, från det mest vardagliga till det stora. Hon skriver om sin förtvivlan och ångest över att ha gjort "fel" i sin uppfostran. Bokens perspektiv skiljer sig lite från andra böcker i ämnet då den som drabbas av sjukdomen är en pojke.

MediaNr: CA36823

Ingrid Le Roux, biografi

av Lisbeth Gustafsson. Inläst av Patrik Nyman. 3 tim, 28 min.Talbok med text.

Biografi om den svenske läkaren Ingrid le Roux som i över 40 år arbetat i Sydafrikas fattigaste kåkstäder. Hennes livsverk är Philanis hälsokliniker för barn- och mödravård. Hon drivs av en inre övertygelse om att varje barn har rätt att leva ett tryggt och friskt liv och utveckla sin fulla potential som människa. Som ärkebiskop Desmond Tutus husläkare och vän har hon funnits med i händelsernas centrum i Sydafrikas moderna historia.

MediaNr: CA35884

Välkommen in i min garderob, [en självbiografisk berättelse om att vara gay och kristen]

av Anton Lundholm. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om att vara gay och kristen. Anton har under den frikyrkliga uppväxten ständigt fått höra att det är fel att vara gay. Så inser han en dag att han själv är homosexuell och då börjar en kamp mot känslorna. Här berättar han om sin väg ut ur garderoben och till ett öppet liv som gay och kristen, på samma gång. Anton Lundholm, 1984-, teolog.

MediaNr: CA36899

Irenas barn

av Tilar J. Mazzeo. Inläst av Måns Westling. 18 tim, 58 min.Talbok med text.

Som socialarbetare kund Irene Sendler fritt passera genom kontrollstationerna till Warszawas getto under andra världskriget. Det gav henne möjlighet att smuggla in livsviktig medicin och mat till den judiska befolkningen. När deporteringarna till koncentrationslägren började lyckades Irene smuggla ut tusentals barn ur gettot. Författaren berättar om en sällsynt modig kvinna som under en fasanfull tid riskerade sitt liv för att hjälpa andra.

MediaNr: CA36675

Från dödstankar till livsglädje, "ätstörningen höll på att ta mitt liv"

av Malin Rosén. Inläst av Charlotta Haldén. 6 tim, 48 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om ätstörningar. Malin Rosén beskriver hur hon i gymnasiet hamnar i en spiral av negativa tankar kring sig själv och den egna kroppen, hon känner sig tjock och börjar banta. Malin mår allt sämre och börjar skada sig själv. Så småningom kommer hon till insikt om vikten av balans mellan mental och fysisk hälsa och börjar ta sig mot ett friskare liv.

MediaNr: CA36888

Rosettastenens förste tolkare, Johan David Åkerblads liv i Orienten och Europa

av Fredrik Thomasson. Inläst av Inga Pyk. 18 tim, 38 min.Talbok.

Rosettastenen upptäcktes i samband med den franska invasionen av Egypten 1798-99. Stenen var graverad med text på tre olika skrivsätt: hieroglyfer, grekiska och ett okänt språk. Johan David Åkerblad, 1763-1819, blev den förste att tyda egyptiska ord på stenen och bevisade därmed att den demotiska skriften var en tidig variant av koptiska. Biografin över Åkerblad handlar mycket om hans språktalang som gjorde honom till pionjär inom flera områden.

MediaNr: CA36080

En snickares dagbok

av Ole Thorstensen. Inläst av Hans Cederberg. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Ole Thorstensen är en norsk timmerman med gesällbrev och mästarbrev, vad de flesta kallar en snickare. Han berättar om sitt arbete med en vind. Från det att han får det första telefonsamtalet från beställaren hela vägen fram tills att vinden är inflyttningsklar. Hårt jobb, ärrade händer, blod, svett och frustration. Bok om en snickares vardag, om arbetsglädjen och yrkesstolthet - en kärleksförklaring till hantverket.

MediaNr: CA36769

Vår historia

av Lilian Thuram. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Tecknad serie där den före detta fotbollsspelaren Lilian Thuram först berättar om sin egen barndom på Guadeloupe och familjens flytt till Frankrike. Sedan berättar han om slaveriets historia fram till samtiden och kampen mot rasism. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA36541

Konst, kor och kärlek på Wanås slott

av Marika Wachtmeister. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 24 min.Talbok med text.

Marika och CG Wachtmeister flyttade 1985 till Wanås i Skåne och tog över ett medeltida slott och ett gods skött enligt föråldrade principer. De kom att ägna sig åt konst och kor. De berättar personligt om hur arbetet med förändring ledde till både glädje och maktkamp inom familjen. Under 30 år byggde de upp en internationellt välkänd institution för samtida konst och ett ekologiskt skogs- och jordbruk. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36064

Geografi

Torslunda II, en bygd i förvandling

Inläst av Ingemar Jonson. 13 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA37045

Aotearoa, en reseskildring om Nya Zeelands förlorade udde

av Klas Lundström. Inläst av Niklas Groundstroem. 2 tim, 10 min.Talbok.

Aotearoa är maoriernas namn för Nya Zeeland. Det långa vita molnets land. Journalisten och författaren Klas Lundström söker här efter gränsen mellan Nya Zeeland och Aotearoa: dess kulturella, politiska, litterära och historiska. Längs vägen möter han ukulelegrupper, smugglare, entreprenörer, konstnärer bosatta utmed de karga kuster som drabbades hårdast av oljekatastrofen 2011, Nya Zeelands värsta miljökatastrof genom tiderna.

MediaNr: CA37275

Samhälls- och rättsvetenskap

Third culture kids

Inläst av Anno Lindblad. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

Third culture kids är ett uttryck som myntades på 1950-talet som ett uttryck för barn som växte upp i en annan kultur än sin egen. Boken är ett personligt samlingsverk som innehåller bilder, texter och uttryck från människor som på olika sätt blivit skolade in i ett samhälle som från början inte var deras. De står på tröskeln mellan olika världar och känslan av rotlöshet är nära. Medverkande är bland annat Babak Azarmi, Silvana Imam och Mapei.

MediaNr: CA36811

Brotten som skakade Sverige

av Martin Borg. Inläst av Marianne Engström. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

M.B., fotograf och skribent, presenterar femton uppmärksammade brott som har begåtts i Sverige mellan 1950 och 2010. Brotten som beskrivs är förskingringar, mord, rån, stölder, utpressningar och bedrägerier. Exempel på brott som finns med i boken - morden i Malexander och Knutby, Haijbyaffären, Norrmalmstorgsdramat, Bokstölderna på KB och kidnappningen av Fabian Bengtsson.

MediaNr: CA36718

I väntan på besked, flyktingar berättar

av Doris Dahlin. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 53 min.Talbok med text.

Under ett års tid besöker författaren Doris Dahlin och fotografen Per-Erik Åström olika flyktingförläggningar i Härnösand. Här möter de flera av de personer som kom till Sverige 2015 och 2016. Några av deras berättelser finns nu samlade i den här boken. Flyktingarna berättar om traumatiska upplevelser i hemlandet och under flykten till Sverige, liksom deras drömmar om en framtid i Sverige. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36772

Chavs, föraktet för arbetsklassen

av Owen Jones. Inläst av Patrik Nyman. 11 tim, 58 min.Talbok med text.

Chavs är i England en nedlåtande benämning på en grupp människor i arbetarklassen med låga löner och små möjligheter att påverka sin livssituation. Ofta ses de som korkade, kriminella och våldsamma. Den engelska journalisten O.J. undersöker hur det har blivit accepterat att håna denna grupp. Han anser att det handlar om klassförakt mot människor som har det sämre ställt och ett sätt för de som sitter på makten att rättfärdiga sociala orättvisor.

MediaNr: CA36173

Röster från Aten och Samos, Greker om sitt land, EU och människor på flykt

av Annette Rosengren. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 20 min.Talbok.

Anette Rosengren är etnolog och har samtalat med tolv greker under 2016. Rösterna i boken tillhör jurister, volontärer, en journalist och medmänniskor. De berättar och reflekterar kring landet, politiken, beroendet av EU och hur flyktingars rättigheter bemöts i ett land som är i händelsernas centrum när EU:s hållbarhet samtidigt ifrågasätts.

MediaNr: CA36775

Paraplyet, [ett domstolsfall]

av Bo Severin. Inläst av Lena Strömberg. 7 tim, 35 min.Talbok med text.

Bo Severin, pensionerad rådman, har tidigare skrivit Domarens dårkista, där han tar upp problematiska förhållanden i rättsväsendet. Här studerar han ett autentiskt fall i Malmö där en man åtalas för att misshandlat en kvinna med ett paraply. Tillsammans med tre lekmän går han igenom rättegångar i tingsrätt och hovrätt, polisprotokoll, kriminalvårdens yttrande och Högsta domstolens dom. Kritiskt reportage där den fällande domen ifrågasätts.

MediaNr: CA36659

Gangsterprinsessan, [baserad på en sann historia]

av Helen Stommel Olsson. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Sara var under sin karriär en av Sveriges mest hårdföra knarkkurirer och rutinerad människosmugglare runt om i Europa. Hon hade en tuff uppväxt i förorten Bergsjön utanför Göteborg. Redan som tonåring kom hon i kontakt med tunga droger. När hon var 20 och ensamstående tvåbarnsmor blev hon bjuden på amfetamin av sin egen mamma. Baserad på en sann historia som med skarpa konturer skildrar en ung kvinnas uppväxt och utsatthet.

MediaNr: CA36676

Teknik, industri och kommunikationer

Hertiginnan och kaptenskan, Herzogin Cecilie och hennes krets

av Pamela Eriksson. Inläst av Marjorita Huldén. 3 tim, 1 min.Talbok.

En bok om den fyrmastade barken Herzogin Cecilie och hennes haveri 1936. Den unge åländske sjökaptenen Sven Eriksson och hans hustru Pamela är huvudpersoner i denna hisnande historia som bär över havets dån, med kulisser av många hundra meter segel från Kap Horn till Devon, allt kryddat med specialeffekter i form av mareld och skum, gnissel och suckande isberg. Ulla-Lena Lundberg 1947-, åländsk författare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37253

Bortom europavägen

av Ingegerd Johansson. Inläst av Marianne Engström. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

Kåserande berättelser om hur det är att resa med motorcykel längs vägar som endast finns markerade på detaljkartor, bortom Europavägen. Historierna har formen av dagboksanteckningar, minnen, roliga episoder och filosofiska funderingar. Det handlar om glädjen med att köra motorcykel, ett resande som innehåller både stor frihetskänsla och regelbunden bränslebrist.

MediaNr: CA36489

Ekonomi och näringsväsen

Den missförstådda hunden

av Per Jensen. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 15 min.Talbok med text.

Per Jensen, professor i etologi, går igenom en rad missuppfattningar om hundar. Han specialitet är att studera hundars beteende och relation till människor. Han redovisar hur forskare avlivat den ena myten efter den andra och hur man med experiment fått hundar att berätta om sina upplevelser genom sitt beteende. Fram träder intelligenta varelser med stor förmåga att samspela och leva med människor.

MediaNr: CA36622

När ditt barn inte äter, praktiska råd för att hitta matlusten

av Kajsa Lamm Laurin. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 38 min.Talbok med text.

Nästan hälften av alla föräldrar upplever någon gång svårigheter med sitt barns ätande. Orsakerna kan vara många: medfödda svårigheter, fysiska problem, sjukdomar. Det kan också ha helt andra förklaringar, som att det är stressigt vid bordet. Men det är aldrig barnets fel - det finns alltid ett varför. Författaren ger en rad praktiska tips och råd om hur man både på kort och lång sikt kan hjälpa sitt barn att känna matglädje.

MediaNr: CA36804

Lennarts konditori i Eksjö, ett familjeföretags historia

av Anita Svensson. Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 4 min.Talbok.

MediaNr: CA37290

Älven kallar, [en flugfiskares memoarer]

av Gunnar Westrin. Inläst av André Nilsson. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Gunnar Westrin, känd flugfiskeprofil, beskriver en personligt präglad tidsresa genom sju decennier. Han har vandrat och fiskat i nordliga fjäll sedan barnsben. Som grabb lärde han sig ekologins språk längs Bäverån i norra Jämtland. Mycket har hänt sedan dess och han funderar kring de stora förändringar som skett. Vad kunde göras annorlunda för att förvalta fisket på ett bättre sätt? Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36464

Idrott, lek och spel

Ronnie, bäst i världen!

av Tore S. Börjesson. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

En biografi om fotbollsmålvakten Ronnie Hellström. R.H. föddes 1949 i Malmö, men flyttade i tidiga tonåren till Stockholm. Han debuterade tidigt i Hammarbys A-lag, och spelade mellan 1968-1980 i det svenska landslaget. R.H. blev uttagen till världslaget både i VM 1974 och 1978 och anses av många vara en av Sveriges bästa målvakter någonsin.

MediaNr: CA36884

Styrka, teknik & pannben, foto: Nils Jakobsson

av Charlotte Kalla. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 32 min.Talbok med text.

Charlotte Kalla, 1987- , är en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. Efter en kort historik av sin karriär skriver hon om sin fysiska och mentala träning som hon utför för att ständigt bli bättre som skidåkare - styrka, teknik och pannben. Hon ger många handfasta tips - om träning, kondition, motivation, kost, vallning med mera - på hur man kan bli en bättre skidåkare, oavsett ambitionsnivå. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36822

Naturvetenskap

Istiden

av Jamie Woodward. Inläst av John Sundin. 6 tim, 33 min.Talbok med text.

Lämningarna efter den senaste istiden syns överallt: landhöjning, räfflor i berg och jättekast påminner om den 34 kilometer tjocka isen. Studiet av istiden har revolutionerat hur vi ser på jordens utveckling, och hur landskap och ekosystem förändrats. J.W., engelsk professor i naturgeografi, berättar historierna bakom vetenskapen och undersöker de märkliga miljömässiga förändringarna som ägde rum under kvartärperiodens istid.

MediaNr: CA36454

Medicin

S-HLR vuxen för sjukvårdspersonal. Kursbok med webbutbildning.

Inläst av Carolina Kockum Lybeck. 2 tim, 0 min.Talbok med text.

En instruktionsbok om hjärt- och lungräddning av vuxna, riktad till sjukvårdspersonal. Den teoretiska delen kompletteras med en obligatorisk webbutbildning. Boken går igenom bland annat defibrillering, luftvägsstopp, behandling under hjärtstopp och HLR med enkla hjälpmedel. Texten kompletteras av ett stort antal instruerande bilder. Utgiven av Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

MediaNr: CA36076

Jätteviktig, att må bra efter en ätstörning

av Terese Alvén. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 43 min.Talbok med text.

För tre år sedan gav Terese Alvén ut den självbiografiska boken Viktig där hon berättar om sin ätstörning. I denna fortsättning skriver hon om hur hon gått vidare. Hon ger råd och tips till alla som kämpar med att ta sig ur ett jobbigt förhållande till mat, träning och vikt. Hon funderar också kring olika begrepp i livet som att vara frisk, att hitta balans, tycka om sig själv, tappa kontrollen och mat- och kroppsfixering.

MediaNr: CA36826

Hälsohets, en bok om prestationsångest, ätstörningar och vägar till ett friskare liv

av Elina Sundström. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

En bok om stress, prestationsångest, ätstörningar och vägar till ett friskare liv. Att ständigt vilja vara duktig, äta rätt och träna kan leda till stress. E.S., undersöker varifrån hälsohetsen kommer och hur den kan motarbetas. Boken baseras på intervjuer med stressforskare, hälsoproffs och terapeuter, men rymmer även personliga berättelser - läs till exempel om kroppsbyggaren som dopade sig och bloggaren PT-Fia som fick en utmattningsdepression.

MediaNr: CA36521

Litteratur för barn

Skönlitteratur

En bästis, tack!

av Emma Askling. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 15 min.Talbok med text.

Luna fyller tolv år och önskar sig mest av allt en ny bästis, eftersom hennes kompis flyttat och hon inte längre har någon att dela sina hemlig heter med. I skolan är det Cleo som bestämmer över alla tjejer. Alla utom den tysta och udda flickan Zorona, som alltid går för sig själv. När Bella börjar i klassen hoppas Luna att hon kanske kan bli Lunas nya bästis.

MediaNr: CA36382

Det övergivna huset

av Emma Askling. Inläst av André Nilsson. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

Lo och hennes mamma har precis flyttat från Stockholm till Åtvidaberg. När Lo börjar skolan får hon reda på att en invandrarpojke i klassen är spårlöst försvunnen. Ingen vet vad som hänt honom. Lo får en ny vän, Ida, och tillsammans råkar de ut för en rad mystiska händelser. De skuggar en man som leder dem till ett ödehus. Ingen har bott i huset på över 30 år. Eller? Lo och Ida ser någon röra sig där inne.

MediaNr: CA36295

En god gärning

av Aaron Blabey. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Tuffa gänget - herr Varg, herr Haj, herr Orm och herr Piraya - är busar, det vet alla. Men det har tröttnat på att alla blir rädda så fort de visar sig. De vill bli hjältar. De vill göra goda gärningar. Men det är lättare sagt än gjort när man har varit farlig i hela sitt liv. Humoristisk berättelse där text och bild samverkar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34896

En ruggig historia

av Aaron Blabey. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 45 min.Talbok med text.

Herr Varg, herr Haj, herr Orm och herr Piraya är tuffa gänget. 10000 hönor är inspärrade i en inbrottssäker hönsfarm. Vem i hela världen kan rädda dem? Varför inte tuffa gänget? Vad kan gå fel? Tuffa gänget gör vansinnigt goda gärningar och det blir en riktigt ruggig historia. Humoristisk berättelse där text och bild samverkar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA34954

Fredens pris

av Anna Blixt. Inläst av Karin Rosén. 15 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Mörkrets väktare. Långt borta ligger riket Vangrind där det svartögda häxfolket lever. Bland dem finns Minora. Tillsammans med sina syskon jagas hon ut i vildmarken av de som kallar sig Ljusets folk. När kriget bryter ut dyker en krigare upp. Han heter Wenneron och vill ena folket och leda dem till frihet. Minora dras in i hans krets av förtrogna och inser snart att han kommer att förbanna landet såväl som rädda det.

MediaNr: CA36442

Jagad

av Meg Cabot. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Airhead. Ems hjärna har efter en operation hamnat i supermodellen Nikkis kropp. Em misstänker att olyckan var arrangerad och att det är hennes förre arbetsgivare, miljardären Rickard Stark, som låg bakom. Men varför? När hon börjar närma sig sanningen förstår hon att hennes liv är i fara. Hon måste fly. Tonårsbok i genren chick lit med de klassiska ingredienserna: kärlek, vänskap, lyx, humor och spänning.

MediaNr: CA36325

Mumiens mysterium

av Tom Egeland. Inläst av Anders Palm. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Roberts mysterier som börjar med Katakombens hemlighet. Robert är med sin mamma på en utgrävning i Egypten. I en gravkammare hittar de mumierna efter några okända släktingar till en farao. En förbannelse sägs vila över graven. Om någon bryter gravfriden kommer tio landsplågor drabba landet och sedan ska en stor explosion ödelägga jorden. Roberts mamma och de andra arkeologerna säger att det bara är vidskepelse. Men de har fel.

MediaNr: CA36499

Minoo och vinterskeppet

av Anna Ehring. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

En dag när Minoo kommer hem ligger brevet där på golvet. Brevet är från Migrationsverket och där står om hennes familj ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo vågar inte öppna brevet utan tar sin lillebror i handen och flyr. Deras äventyr tar dem långt bort innan de slutligen kommer hem. På vägen väntar lögner, sjösjuka, spökande barn och makalösa soluppgångar.

MediaNr: CA36921

Den röda vanten

av Malin Eriksson. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Ponnykompisar. Stig drömmer om att rida. Han vet att Ellen i hans klass har en ponny men han vågar inte prata med henne. Stig tränar på sin mammas häst Jova men det är svårt, han skulle hellre vilja ha en ponny. En dag tappar Stig sin vante. Ellen hittar den och märker att den luktar häst. De börjar prata och Stig får följa med och träffa Ellens ponny.

MediaNr: CA36879

Elak & Pucko möter Bertman

av Fredde Granberg. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Elak och Pucko - sämst i rymden. De båda rymdskurkarna arbetar fortfarande med sina planer på att erövra en planet. Men den ondskefulle nöjesskurken Bertman vill erövra hela universum och förvandla vårt stjärnsystem till ett stort nöjesfält. Ska Elak och Pucko lyckas erövra någon planet innan Bertman hinner före dem, eller kommer de att fumla bort alltihop nu också? Högt tempo och uppskruvad humor i ord och bild.

MediaNr: CA36407

Vår fantastiska trädkoja med 78 våningar, filmpremiären

av Andy Griffiths. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. Andy och Terry bygger vidare på sin trädkoja. Nu har den 78 våningar och här finns ett klottrotek, ett Andyland, ett högsäkerhets-chips-förråd med 1000 gillrade råttfällor och en super-mega-skärm. Nu är det stora saker på gång: Den fantastiska trädkojan ska bli film! Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA36456

Undulatens sista flygtur

av Samantha Hay. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 6 i humorserien Zombiedjur. Joe är en helt vanlig kille tills han en dag får en mystisk egyptisk amulett som han uttalar sin högsta önskan till. Inte kunde han ana att han i och med detta blev beskyddare av alla zombiedjur i staden. Den här gången är det undulaten Luna som han måste ta hand om. Hon vill inte flyga till sin himmel eftersom hon är orolig för sin matte som riskerar att bli lurad på pengar. Joe måste snabbt komma på en plan!.

MediaNr: CA36704

Skrivtävlingen

av Therese Henriksson. Inläst av Eva Werning. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

Astrid Nilsson går i femman på en skola i Norrbotten. Hon är bra på en enda grej, tror hon, och det är att skriva berättelser. När det blir dags för skrivartävling är hon väldigt säker på att vinna. Hon tänker fira vinsten med att bjuda Seb på Glassbaren. Men vad händer om hon inte vinner? Om någon skriver bättre än hon? När klassen åker iväg på skolresa är det något som känns fel. Astrid ger sig iväg på egen hand och går vilse....

MediaNr: CA36636

Ser du örnarna, Dawit?

av Birgitta Kazen. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

Dawit växer upp i en liten by bland bergen i norra Etiopien. Han längtar efter att bli herde, rida och jaga rävar. Men han får mässlingen och blir blind. När inbördeskriget kommer flyr Dawits familj. Dawit hamnar i en blindskola i Addis Abeba. När skolan stängs måste han börja tigga för att överleva. Han har en dröm att utbilda sig. Men hur ska det gå till? Han är ju bara en tiggare.

MediaNr: CA36813

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

av Selma Lagerlöf. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 33 min.Talbok med text.

Den skånske bondpojken Nils Holgersson är en ganska lat och sur typ. En dag förvandlar en tomte honom till en liten pyssling. Plötsligt kan han prata med alla djur på gården. När en flock vilda gäss flyger förbi försöker Nils hindra en av gårdens gäss att flyga iväg. Det slutar med att han hamnar på gåsen Akkas rygg. Flocken flyger längre och längre norrut. Nils får se hela Sverige från gåsens rygg. Ny moderniserad utgåva 2017.

MediaNr: CA36867

Mumien på spökskolan

av Jesper Lundqvist. Inläst av Paula Sundberg. 7 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som började med Spionen på spökskolan. I ett rum i skolans källare har Em, Nadina och Silas hittat en sarkofag från det forntida Egypten. Em kan höra att det är något i kistan, något som krafsar för att ta sig ut. Rektor Vektor får absolut inte upptäcka vem som finns därinne. Det skulle betyda katastrof. Som om inte det vore nog bär Em dessutom på en fasansfull hemlighet som hon helst inte vill tänka på.

MediaNr: CA36455

Basketstjärnan

av Jake Maddox. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

En bok om den basketspelande Joe. Joe tycker att han är bäst i laget, han kan nämligen de coolaste tricken och tar de snyggaste poängen. Problemet är bara att tränaren inte riktigt håller med, han tycker inte att Joe tar ansvar för hela lagets insats och nu måste Joe visa att han är en lagspelare. Boken avslutas med en kort ordlista över vanliga baskettermer och en historik om basketsporten.

MediaNr: CA36702

Jag ser dig

av Mårten Melin. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 17 min.Talbok med text.

Ronja och hennes mamma har precis flyttat till Malmö. Redan första dagen i den nya skolan träffar Ronja Annika. De blir genast kompisar. Konstigt nog verkar ingen veta vem Annika är och hon dyker bara upp på tyskalektionerna. Vem är hon egentligen? Och varför ligger det skolböcker från 1970-talet i Ronjas skåp? Lättläst ungdomsbok.

MediaNr: CA36794

Min farfar och lammen, en berättelse av Ulf Nilsson ; illustrerad av Jens Ahlbom, till barn och föräldrar inför en begravning

av Ulf Nilsson. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 17 min.Talbok med text.

En bok i två delar. I den första delen, skriven av Ulf Nilsson, berättar Harald om hur han som nioåring miste sin farfar. Den andra delen beskriver med enkla ord vad som händer i samband med en begravning från det ögonblick någon dör till dess att livet börjar återgå till det vanliga för både barn och vuxna. Boken är utgiven av Sveriges Begravningsbyråers Förbund år 1999.

MediaNr: CA36513

De kommer ändå inte tro mig

av Ulla M. Nissen. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

14-åriga Elsa har flyttat med sin familj till en ny stad. Hon får snabbt nya vänner och redan första helgen blir hon bjuden på en fest. På festen blir hon utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon flyr därifrån och bestämmer sig på en gång för att det inte har hänt. Hon skäms och vill inte prata om det. Eller egentligen vill hon berätta, men det går inte. Skräcken att stöta ihop med killen som gjorde det är ständigt närvarande.

MediaNr: CA36816

Nattskräck

av Magnus Nordin. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Tredje delen i en serie fristående noveller. Karim hoppar in som barnvakt istället för flickvännen. Den lilla pojken Hugo somnar snällt efter en saga, med sin gosekanin i famnen. Men när Karim vaknar mitt i natten är Hugos säng tom. Kaninen är också borta. Och källardörren står öppen. Skräcknovell.

MediaNr: CA36341

En annan Bea Bladh

av Katarina von Numers-Ekman. Inläst av Christa Renwall. 6 tim, 23 min.Talbok.

Den tillbommade herrgården både skrämmer och lockar Bea. Varför vill mamma inte att hon går dit? Och vad menar pappa med att hon behöver "socialt umgänge"? Bea har sommarlov och funderar över sina föräldrar och hur hon ska kunna bli vän med Josefin. Men Bea har fått hemundervisning och har inte lätt med sociala kontakter, vilken tur att Josefin har massor av idéer! Boken är en fristående fortsättning på Singer. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37272

Spitfire

av Tom Palmer. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Vingar som börjar med Stridspilot. Greg är trött på att vara målvakt och aldrig själv få göra mål. Sommarens fotbollsskola har inte alls blivit vad han hoppades på. Dessutom gör det gamla flygfältet intill skolan honom märkligt illa till mods. När han börjar bygga en modell av ett gammalt Spitfireplan kastas han in i ett äventyr som trotsar både tid och rum.

MediaNr: CA36821

Layers

av Ursula Poznanski. Inläst av Marianne Engström. 13 tim, 21 min.Talbok med text.

En tidig morgon vaknar hemlösa Dorian och upptäcker att han ligger bredvid en mördad man. Vad är det egentligen som har hänt? Han kan inte minnas något allts från natten. Just då kommer någon fram och erbjuder Dorian att flytta in i Bornheims residens, ett slags hem för hemlösa ungdomar. Men då måste han leverera reklamgåvor, även om mottagaren inte vill ta emot dem. Faktum är att han ska leverera dem till vilket pris som helst.

MediaNr: CA36497

Livsblod

av Gena Showalter. Inläst av Karin Rosén. 15 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Everlife som börjar med Timglaset. Ten har en ovanlig förmåga - att absorbera och dela ljus - och därför vill fienderna i Myriad röja henne ur vägen. Samtidigt har hon fått sitt första uppdrag: att övertyga en grupp människor att ansluta sig till Troika innan de dör. Problemet är att den hon tävlar mot är Killian, killen som offrade allt för henne. Snart inser Ten att hon måste välja. Kärlek eller seger. Dystopisk fantasy.

MediaNr: CA36574

Klappsnapparna och legenden om spöktjuven

av Per Simonsson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

Fristående del 5 i serien om Klappsnapparna. Klappsnapparna har blivit bestulna! Bongos trummor, Trollets råtta och Kurres nya mössa är spårlöst försvunna från tjuvnästet. Kan det vara den legendariska spöktjuven som har varit framme? Ja, det tror i alla fall Madame Bofvén. Spöktjuven är en vålnad som hemsöker pirater som blivit för giriga. Det blir upp till Charlie att rädda gänget från förbannelsen.

MediaNr: CA36527

Chica, en sannn historia om en mycket speciell häst

av Malin Stehn. Inläst av Eva Werning. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

På en ödetomt någonstans i Spanien står en ensam, sjuk och hungrig häst. Hästen som är ett sto är vanvårdat. Av en slump får PennyGirls syn på henne och bestämmer sig för att göra något. De sätter igång ett räddningsförsök. Men hästen är i väldigt dåligt skick. Kommer de att lyckas?.

MediaNr: CA36776

I rosens mitt

av Martin Widmark. Inläst av Frida Bergh. 1 tim, 47 min.Talbok med text.

Året är 1918, Stefan är tolv år och bor i Stockholm tillsammans med sin pappa. De firar jul på egen hand efter mammans förmodade självmord. En dag hittar Stefan ett hemligt meddelande, skrivet av hans mamma kort före hennes död. Meddelandet leder honom mot nya gåtor och ledtrådar. Är det något skumt med företaget där hon jobbade? Snart märker Stefan att han är förföljd och att han svävar i livsfara.

MediaNr: CA36615

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Det spökar!, en hårresande guide

av Peter Gissy. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 27 min.Talbok med text.

Finns det verkligen spöken? Ingen vet. Men många är säkra på att det övernaturliga existerar och spökberättelser har funnits i tusentals år. Här berättas om olika spökplatser i Sverige - från Skåne i söder till Lappland i norr. Till slott, kyrkogårdar och hotell. Läskigt och lärorikt.

MediaNr: CA36719