Nya talböcker februari 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på nivå 1. Nästa uppdelning är mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnittet Skönlitteratur, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 155 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ryska noveller

Inläst av Elisabet Thorborg. 9 tim, 18 min.Talbok.

Innehåller 17 noveller av olika ryska författare. Här finns bidrag från Anton Tjechov, Maksim Gorkij, Ivan Bunin, Aleksej Tolstoj, Boris Pasternak, Vera Inber, Nikolaj Tichonov, Aleksander Serafimovitj, Aleksandr Kuprin, Michail Sjolochov, Ilja Ilf-Jevgenij Petrov, Konstatin Paustovskij, Jurij Nagibin och Nina Novoselova.

MediaNr: CA37257

Pojken i bäcken

av Lars Alm. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Berättelsen om Johan. Johan växer upp i gruvstaden Kiruna under 1950-talet. En oskyldig lek får ett tragiskt slut och skuldkänslorna följer honom genom hans barndom och tidiga ungdom. Dessutom präglas hans familjesituation av otrygghet på grund av faderns drickande och våldsamma humör. Johans föräldrar skiljer sig till slut och han tror då att tillvaron ska bli bättre, men så blir inte fallet. Debutroman av Lars Alm.

MediaNr: CA37105

Salome Alexandra, bilder: Dan Lekberg

av Lars Andersson. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

En kortroman om drottning Salome, som när påskhögtiden närmar sig i Jerusalem, går förklädd ut i staden. Hon söker vittnen som kan avvärja dödsdomen över hennes gåtfulle skyddsling, som återvänt från Egypten och har rykte om sig som undergörare och irrlärare. Författaren utgår från Talmud men har förskjutit och förändrat skeendet kring Jesu sista dagar. Den tryckta boken är illustrerad. Lars Andersson, 1954-, författare.

MediaNr: CA37102

Den fjärde pakten, [kriminalroman]

av Kristina Appelqvist. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

Fristående del 4 i serien om Helena Waller som började med Minns mig som en ängel. Västgöta universitet väntar på en donation som ska göra dem världskända. En student faller ned från universitetets klocktorn och avlider. Kan händelserna hänga ihop? Emma Lundgren är tillbaka efter föräldraledighet, men känner sig motarbetad. Tillsammans med Helena Waller försöker hon ta reda på vad det är som sker och vem som försöker få henne avsatt.

MediaNr: CA37351

Handpåläggning, två berättelser

av Alan Bennett. Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 32 min.Talbok med text.

Två berättelser. I titelhistorien har den engelska kändiseliten samlats för en minnesceremoni för den unge Clive Dunlop - en gravt promiskuös massör som otroget men lojalt tjänat dem på olika sätt. Den urartar snabbt - för vilket var egentligen dödsorsaken? I den andra berättelsen skildras hur paret Ransome kommer hem efter en kväll på operan och finner sin Londonvåning tömd på alla ägodelar. Humoristiska berättelser med oväntade vändningar.

MediaNr: CA37126

Blodlokan, [thriller]

av Louise Boije af Gennäs. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 1 i serien motståndstrilogin. Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra, men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser. Hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har nyckeln till något viktigt, men vem? Och till vad? Samhällskritisk och psykologisk thriller.

MediaNr: CA37255

Under regnbågen

av Laila Brenden. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 43 i serien Fjällrosor. Liv och Fredrik Trond är goda vänner och tillbringar mycket tid med varandra när de möts hemma på gården. Rise är glad för vänskapen, men tänker samtidigt att Liv hade mått bra av att resa iväg. När Rise en dag på fjället får syn på två örnar som svävar i skyn blir hon orolig - känslan säger henne att vingslagen bär ett bud i sig. Detta är den sista delen i serien.

MediaNr: CA36981

Två smarta brorsor

av Monica Byekwaso. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Tredje, fristående, delen i serien som börjar med Bästa brorsorna. Bröderna Nalle och Niklas är på väg till morfar Sture. Han bor mitt ute på landet i en stuga. Först är det tåg, sen är det buss. Inga problem, Niklas har redan köpt biljetter till båda. Han har dem i sin sprillans nya smartphone. En varm humoristisk berättelse om två bröder som är smarta var och en på sitt vis. Lättläst.

MediaNr: CA37309

Bödeln gråter

av Frédéric Dard. Inläst av Anno Lindblad. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Fransmannen Daniel Mermet är på semester i Spanien. Då han kör sin bil på en liten bergsväg kliver plötsligt en ung kvinna ut rakt framför honom. Olyckan är oundviklig. När Daniel hjälper henne finner han att hon är oskadad men medvetslös. När hon vaknar upp visar det sig att hon tappat minnet. Daniel blir förälskad men allteftersom hemligheterna från hennes tidigare i liv rullas upp förvandlas romansen till en mardröm. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA37110

Blod är tunnare än vatten

av Jörn Donner. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 7 min.Talbok med text.

En ung man flyr undan bolsjevikerna, över den dödliga gräns som 1918 uppstått mellan det revolutionära Ryssland och det självständiga Finland. Den unge mannen tar sig till sin datja på Karelska näset. Men i huset bor sedan en tid en ung finsk kvinna, Anna. En berättelse om en bortträngd konflikt med många återklanger in i dagens oroshärdar. Jörn Donner, 1933-, finlandssvensk filmproducent och författare.

MediaNr: CA37130

De mörka vattnen stiger

av Margaret Drabble. Inläst av Anna Godenius. 13 tim, 25 min.Talbok med text.

Fran är 70 år, och visst börjar hon bli gammal men hon tänker inte ge sig hur lätt som helst. Hon färgar sitt hår och njuter av vartenda glas rödvin hon dricker. Hon kör runt landet och inspekterar ålderdomshem samtidigt som hennes barn söker lyckan, var och en på sitt sätt. Romanen är på samma gång en rolig och bitter beskrivning av vad som utgör ett bra liv, och en bra död. Margaret Drabble, 1939-, brittisk författare.

MediaNr: CA36930

Yann Andréa Steiner

av Marguerite Duras. Inläst av Elisabet Thorborg. 2 tim, 13 min.Talbok med text.

Sommaren 1980 i Gdansk i Polen. Kärnan i berättelsen är den såriga relationen mellan den mycket unge Yann Andréa Steiner och författaren som är gammal och ensam. Hennes beroende av Yann Andréa är lika starkt som hennes beroende av alkohol, trots att hon skräms av det raseri som finns inom den sköre ynglingen. Kortroman från 1992. M.D., 1914-1996, fransk författare.

MediaNr: CA37054

Sömngångare

av Håkan Eriksson. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 14 min.Talbok med text.

Anette Jansson på Säpo börjar utreda kopplingar mellan radikaliserade ungdomar i en Stockholmsförort och tyska islamistiska grupper. Den ärrade krigaren Mohammed har kommit till Sverige för att bygga upp en cell som kan slå till på kort varsel. Unge Jamal är trött på att alltid känna sig utanför samhället och söker kraft i religionen, men räcker det bön och goda gärningar? Debutroman av Håkan Eriksson.

MediaNr: CA36975

Försvinner och stannar kvar

av Jenny Eriksson. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 37 min.Talbok med text.

En berättelse om hur livet kan bli när hjärnan inte fungerar. I denna självbiografiska debutroman skriver J.E. om sin egen ångest och utmattningssyndrom, men också om hennes relation till fadern som i ung ålder drabbas av Alzheimers sjukdom.

MediaNr: CA36929

Stechlin

av Theodor Fontane. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 54 min.Talbok med text.

Adelsmannen Dubslav von Stechlin är skröplig och skuldsatt. När han dör tar ett ungt par över släktgodset. Kommer de att kunna hävda traditionen och föra arvet vidare? Romanen vecklar ut sig i ett stort antal detaljer och tankelinjer. Konst, musik, politik, historia, religion, militaria blandas med personteckningar. Theodore Fontane, 1819-1898, tysk apotekare och författare. Detta var hans sista roman och räknas som en tysk klassiker.

MediaNr: CA36720

Pastor Viveka och Glada änkan

av Annette Haaland. Inläst av Aminata Grut. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

Tredje, fristående delen i serien om pastor Viveka. För hundra år sedan fanns en biograf i Enskede där filmerna ackompanjerades av en dam kallad Glada änkan. Hundra år senare öppnas kvartersbion på nytt och döps till Glada änkan. Men det visar sig att hon kanske inte var så glad. Och hur ska Vivekas församling använda miljonen som de har fått ärva av Doris? En ny fascinerande medlem dyker upp i kyrkan, och dessutom ett avhugget finger.

MediaNr: CA37334

Den stora utställningen

av Marie Hermanson. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 5 min.Talbok med text.

Året är 1923 och i Göteborg pågår den stora jubileumsutställningen. Staden sväller av stolthet. 19-åriga Ellen, som fått sitt första jobb på utställningens tidning, råkar bevittna en hemlig sammankomst. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts hotfulla antisemitiska krafter i rörelse. En roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse. Marie Hermanson, 1956-.

MediaNr: CA37132

Bottenskrap

av Jørn Lier Horst. Inläst av Dan Bratt. 11 tim, 7 min.Talbok med text.

Sjätte boken på svenska med kommissarie William Wisting. I den lilla orten Stavern i Norge sköljs inom loppet av en vecka fyra avkapade vänsterfötter upp på stranden. De fyra fötterna utgör kärnan i vad som tycks vara ett olösligt mysterium, där dömda mördare, människor som försvunnit spårlöst och en mängd oregistrerade vapen alla spelar en stor roll. Westing tar sig an fallet som kommer honom att ifrågasätta sitt eget polisarbete.

MediaNr: CA37466

Wayne går på casino

av Olle Håkansson. Inläst av Marie Westman. 6 tim, 28 min.Talbok.

MediaNr: CA37550

Mot den glittrande snön vid världens ände

av Eowyn Ivey. Inläst av Anna Döbling. 14 tim, 30 min.Talbok med text.

I slutet av 1800-talet ger sig överstelöjtnant Allen Forrester ut på sitt livs uppdrag. Tillsammans med en brokig skara upptäcktsresande ska han utforska och kartlägga vildmarken omkring Wolverinefloden i Alaska. Tidigare expeditioner till området har inte slutat väl. Hemma i stan finns Allens gravida fru Sophie, som gärna hade följt med på makens äventyr. Men livet hemma kräver också mod och framför den väntar ett ödesmättat år.

MediaNr: CA36836

Ingen kommer undan, en berättelse om Annie, köpmannens dotter

av Cecilia Jahn. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 43 min.Talbok med text.

Tredje delen i en romantrilogi som skildrar tre kvinnoöden under tre århundraden. Här handlar det om Annie som föds 1827 i en liten by i grevskapet Warren i New Jersey och dör i Minnesota 1895. Hon kommer från en driftig affärsfamilj med en far som är öppen för sin dotters idéer och driftighet. Annie gifter sig och föder fem barn. Hon blir änka vid 36 års ålder och på grund av psykisk ohälsa får hon problem att ta hand om sina barn.

MediaNr: CA37071

Mörkare, [femtio nyanser av mörker enligt Christian]

av E. L. James. Inläst av Åke Lindgren. 20 tim, 9 min.Talbok med text.

Femte boken i Femtio nyanser-serien. Här skildras händelserna ur Christian Greys perspektiv. Christian kan inte glömma Anastasia, han bara måste vinna henne tillbaka och försöker glömma sitt behov av fullständig kontroll för att kunna älska Ana på hennes egna villkor. Men grymheterna från hans uppväxt förföljer honom. Kommer terapin att hjälpa eller kommer hans inre demoner och den illvilliga omgivningen att dra ner honom i mörkret?.

MediaNr: CA37072

De hängda hundarna

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Anna Godenius. 15 tim, 6 min.Talbok.

I hopp om, att sluta fred med sina inre demoner flyttar den traumatiserade krigsveteranen Niels Oxen ut i skogen för att leva ett enkelt liv. Men efter ett nattligt besök på ett medeltida slott blir han misstänkt för mord på en slottets ägare, en före detta ambassadör och grundare av en inflytelserik orden. Det blir en utredning som snart visar sig bestå av en serie mystiska mord. Uppmärksammad dansk kriminalroman.

MediaNr: CA36926

Mischling

av Affinity Konar. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

Enäggstvillingarna Pearl och Stasha är 12 år när de kommer till Auschwitz. De sätts i nazisternas mänskliga experimentverkstad, Mengeles zoo. De utsätts för fruktansvärda fasor och den personlighet de hittills delat klyvs itu - Pearl får stå för det sorgliga och det förflutna, Stasha blir ansvarig för det roliga och framtiden. En dag försvinner Pearl. När lägret befrias ger Stasha sig av för att hitta sin syster, som hon hoppas fortfarande lever.

MediaNr: CA37139

Asätarna i Kungsträdgården, andra boken i Hatet-trilogin

av Magnus Jonsson. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Hatet-trilogin som börjar med Mannen som lekte med dockor. SEB utsätts för ett våldsamt angrepp och kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson tillkallas. Under utredningen visar det sig att alla offer arbetade på samma avdelning och polisen anlitar den unga KTH-doktoranden, Linn Ståhl, för att analysera offrens datorer. Linn inser snart att de högerextremister som tidigare angripit henne kan vara inblandade igen.

MediaNr: CA36976

En lång dag i Athen

av Theodor Kallifatides. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Självbiografisk roman. Författaren och hans bror ska en het dag i Athen ordna med faderns gravflyttning, då hyrestiden för gravplatsen gått ut. Denna ramberättelse håller samman reflexioner som väcks inom T.K. när han konfronteras med sin grekiska bakgrund. Han minns en rad dråpliga, vemodiga och grymma episoder från uppväxtåren. Porträttet av fadern, grekisk byskollärare, är ömsint, nästan arketypiskt.

MediaNr: CA37283

Det goda folket

av Hannah Kent. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 37 min.Talbok med text.

Nóra Leahy har förlorat sin dotter och måste nu ansvara för sitt fyraåriga barnbarn Micheál. Pojken kan varken gå eller tala och Nóra har hållit honom gömd för folket i dalen som skulle betrakta hans handikapp som ett bevis på mörka krafter. Nóra beslutar sig för att söka upp Nance Roche, en kvinna som sägs kunna kommunicera med Det goda folket och få dem att lämna tillbaka det de tagit. Bygger på ett rättsfall från Irland på 1820-talet.

MediaNr: CA37138

Separationen

av Katie M. Kitamura. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 0 min.Talbok med text.

En ung kvinna är överens med sin otrogne make om att det är dags för dem att separera. Precis när hon har börjat sitt nya liv får hon reda på att hennes man verkar ha försvunnet i en avlägsen region i Grekland. Hon går motvilligt med på att åka dit och leta efter honom. När hon anländer till hotellet är han inte där och han har inte synts till på ett tag. Roman om intimitet, otrohet och separationer, och om modet att våga betrakta sig själv.

MediaNr: CA37544

Dolda mördare

av Lynda La Plante. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 26 min.Talbok med text.

Jane Tennison har befordrats till kriminalassistent i London-distriktet Bow Street. Hennes erfarna kollegor rör sig snabbt från ett fall till ett annat, men Jane tvivlar ofta på deras slutsatser. När Jane involveras i ett våldtäktsfall tvingas hon ta ställning - ska hon anpassa sig till de andra, eller ska hon söka sanningen trots att hon då samtidigt riskerar sin position? L.L.P., 1943-, brittisk kriminalförfattare.

MediaNr: CA36900

En äkta man

av Dennis Lehane. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 52 min.Talbok med text.

Efter att fått ett sammanbrott i direktsändning har tevejournalisten Rachel Childs stängt in sig i sin lägenhet. Hon är fången i sina egna psykologiska spärrar och plågas av händelser i det förflutna. När Rachel möter Brian blir hon förälskad och det verkar som han kan dra ut henne ur hennes skal. Men efter deras bröllop börjar Brian bete sig underligt. Är Rachel paranoid eller är allt hon trodde var sant en lögn? Thriller med överraskande intrig.

MediaNr: CA37131

Fårdagboken

av Axel Lindén. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

I form av korta dagboksanteckningar berättar författaren om en akademiker som flyttar ut på landet med sin familj och får ansvaret för skötseln av en flock får. Men samvaron med fåren kommer att bli något annat än han kunde förvänta sig. Anteckningarna är en blandning av allvar, humor och vardagens grå lunk. Debutroman av Axel Lindén som bygger på hans egna upplevelser som fårbonde.

MediaNr: CA37052

De som skall dö, en berättelse om brott

av Kristian Lundberg. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Malmösviten som börjar med Eldätaren. En kvinnas kropp hittas i det exklusiva bostadsområdet Västra Hamnen. Tiden är den mörka månaden februari 2010. Den alkoholiserade kriminalkommissarien Nils Forsberg och hans kollegor arbetar utan större framgång i en stad med växande kriminalitet. Det är en mörk bild av en stad snärjd av kriminella gäng och samtidigt offer för korrumperade maktmänniskor.

MediaNr: CA37226

Ditt ansikte imorgon, en trilogi

av Javier Marías. Inläst av Jens Malmkvist. 63 tim, 59 min.Talbok med text.

Spanjoren Jaime arbetar för den brittiska underrättelsetjänsten under namnet Jacques Deza. Hans uppgift är att översätta och tolka människor. Han är skicklig på att avslöja potentiella politiska förrädare, eller affärsmän som bara slirar med sanningen. Deza kan förutse ditt ansikte imorgon. Trilogi - Feber och lans, Dans och dröm, Skugga och farväl - som kretsar kring stora teman som kärlek och död, makt och våld, lojalitet och förräderi.

MediaNr: CA36608

Blått

av Maggie Nelson. Inläst av Charlotta Haldén. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

En text som är en blandning mellan poesi och essä, en filosofisk och självutlämnande undersökning av lidelsen och lidandet, av kärlekens och önskningarnas tillkortakommanden, allt reflekterat genom färgen blå. Färgen betraktas genom den personliga berättelsen som är full av referenser till klassisk litteratur som Goethe, Wittgenstein och Stein. Maggie Nelson, 1973-, amerikansk författare, poet och forskare.

MediaNr: CA36889

Säg att du är min

av Elisabeth Norebäck. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

Stellas ettåriga dotter Alice försvinner spårlöst på en semesterresa. Hon återfinns inte och dödförklaras. 21 år senare är Stella gift, har en son och arbetar som psykoterapeut. En dag kommer en ung kvinna, Isabelle, till hennes mottagning. Stella är övertygad om att Isabelle är hennes nu vuxna dotter. Hon blir besatt av sin nya patient och börjar en efterforskning bakåt i tiden: Vad hände med Alice och vem är Isabelle? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA36315

När det dagas, historisk roman från Gotlands 1600-tal ca. 1603-1610

av Towan Obrador. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 7 min.Talbok med text.

Det är 1600-tal och hela Gotland är danskt med fogdar som hänsynslöst tvingar gotlänningar att betala dyra skatter. Ön är fattig och isolerad och många bönder tvingas gå från gård och grund och ta till tiggarstaven. I Hogrän lever den örtkunniga boterskan Dora med sin dotter Disa. Dora dör en för tidig död, elden härjar grymt och Disa anklagas för trollkonster och häxeri. Hon måste fly. Men vart?.

MediaNr: CA37305

En ljusets lek, [kommisarie Gamache]

av Louise Penny. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 39 min.Talbok med text.

Sjunde boken om kriminalkommissarie Armand Gamache, chef för mordroteln i Québec, Kanada. Lillian Dyson hittas död i konstnären Clara Morrows trädgård i byn Three Pines. Gamache kallas till byn där han möts av den samlade konstvärlden. Det är en värld full av nyanser, av ljus och skugga, en värld där ingenting är vad det först ser ut att vara. Inte ens när fakta börjar komma i dagen är Gamache säker på om det är sanningen eller bara ljusets lek.

MediaNr: CA37279

En blå död

av Mikko Porvali. Inläst av Niklas Groundstroem. 9 tim, 55 min.Talbok.

År 1920, efter det finska inbördeskriget och den ryska revolutionen, kryllar Viborg av liv - ryska emigranter, kommunister, hemliga kurirer och föräldralösa barn. Förbudslagarna har gjort spritsmuggling till den viktigaste inkomstkällan längs Finska vikens stränder. Poliskommissarierna Jussi Kähönen och Salomon Eckert tar sig an utmaningen att med fara för sina liv jaga organiserade smugglare. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37594

Bedrägligt sken, en dystopisk berättelse från 2018

av Måns Ripa. Inläst av Lo Tamborini. 6 tim, 54 min.Talbok.

En dystopi som utspelar sig under våren 2018. Ryssland har växt sig starkare på västvärldens bekostnad. I Sverige tycks främmande agenter röra sig fritt i de östliga kustområdena. Regeringens hantering av krisen skapar stor oro bland befolkningen. Våldsbrott av okända förövare spär på upprördheten och skapar problem för polisen. Vems sanning är det egentligen som gäller?.

MediaNr: CA36885

Den stumme profeten

av Joseph Roth. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Friedrich Kargan växer upp i Odessa och Trieste, i gränslandet mellan två döda imperier: det habsburgska och det tsarryska. Genom krig, umbäranden och personliga besvikelser utvecklas han till en revolutionär som rör sig obehindrat över gränserna och stiger i den internationella revolutionens hierarki. J.R., 1894-1939, österrikisk-judisk författare. Boken skrevs 1927-1930 och publicerades först efter författarens död.

MediaNr: CA37073

Barnvagnsblues, roman

av Ester Roxberg. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Agnes vandrar ensam omkring med barnvagnen i ett kokhett Stockholm mitt i sommaren. Alla vänner är bortresta och hon har ingenstans att gå med en liten bebis. De enda alternativen är öppna förskolan och föräldragruppen och dit vill hon inte. Vardagen är en kvävande våt filt och hon rör sig i sitt eget känslomässiga mikrokosmos. Vem har hon blivit? Och vem ska hon bli? En bok om föräldraskap och tillhörighet.

MediaNr: CA37056

När det kommer till kritan, en monolog

av Niklas Rådström. Inläst av David Zetterstad. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Monolog som pendlar mellan prosaberättelse och poesi där Niklas Rådström med humor och lekfullt allvar tar sig an livets enda riktigt avgörande fråga: vad är meningen med alltihopa? Vad är meningen med livet om dess enda mål är att vi en gång ska dö? Var utspelar sig egentligen våra liv? Är vi på en brottsplats, uppslukade av en valfisk eller på en teaterscen i världen? Och hur slutar våra livsberättelser, med ett åsknedslag eller en suck?.

MediaNr: CA37224

Min mammas hemlighet

av Nikola Scott. Inläst av Eva Werning. 16 tim, 36 min.Talbok med text.

Sommaren 1958 lämnar Elizabeth föräldrahemmet i London för att tillbringa lovet i lantliga Sussex. Drygt 40 år senare dyker en främmande kvinna upp hos Elizabeths dotter Addie och hävdar att de två är systrar. Addie tror henne inte, men inser att det är något som inte stämmer och snart vänds hela hennes liv upp och ned. Tillsammans börjar de nysta i Elisabeths historia och hemligheter. Debutroman av Nikola Scott.

MediaNr: CA36790

Simson

av Lina Sjöberg. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 0 min.Talbok med text.

En roman om den bibliske hjälten Simson, som får sin styrka genom håret och förråds av Delila. Här möter vi en vilsen ung man som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera och som därför ständigt blir missförstådd och fruktad. Hans berättelse gestaltas genom alla de som möter honom, vänner såväl som fiender. Fram träder en människa som kämpar för att få ihop sitt liv. Lina Sjöberg, 1973-, författare och teolog.

MediaNr: CA37336

Mordet på Cypern

av Alf Snellman. Inläst av Niklas Groundstroem. 5 tim, 30 min.Talbok.

En grupp finländska pensionärer är på semester på Cypern. En i gruppen, en arkitekt från Jakobstad, försvinner plötsligt. Han påträffas mördad i en tvåtusen år gammal gravkammare. Med i gruppen finns hans tvillingbror, en pensionerad kriminalkommissarie. I Vasa sker nya mord. Finns det något samband? Den pensionerade kommissarien tror det och kontaktar poliserna Erik Falk och Henrik Vikberg. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37593

Östern

av Andrzej Stasiuk. Inläst av Anders Palm. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

Hemma igen efter en resa sitter Andrzej Stasiuk och lystrar ut i natten: Vad är egentligen Östern, detta väldiga kontinuum som utöver en sådan magnetisk dragningskraft på honom? Vad är Östpolen, hemtrakten varifrån föräldrarna fördrevs som barn? Vad är sovjetkommunismen som förgiftade begreppet öst med sin ständiga närvaro i det samhälle där författaren växte upp? Lyrisk betraktelse över resor i tid och rum av den polske författaren A.S., 1960-.

MediaNr: CA37036

Inte för det att

av Inghilda Tapio. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 39 min.Talbok med text.

Diktsamling översatt från nordsamiska. Den tryckta boken är rikt illustrerad av Ulrika Tapio, 1967-, konstnär. Inghilda Tapio, 1946-, är prisbelönad författare och översättare.

MediaNr: CA37009

Hjärntvättarresan =

av Kerstin Tuomas Larsson. Inläst av Béla Szente. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Flickan Elvi bor i Tornedalen och pratar meänkieli (Tornedalsfinska). På sommarlovet bussas hon söderut för att lära sig svenska. Det är svårt och hon tycker att hon inte duger; hennes språk räknas inte som ett "riktigt" språk, men det är en stor del av hennes identitet. Författaren bygger sin dokumentärroman på ett stort antal intervjuer med kvinnor som i sin barndom på 1920-40-talen skickades söderut för att lära sig svenska.

MediaNr: CA36656

Utan logik i Kassel

av Enrique Vila-Matas. Inläst av Hans Sandquist. 9 tim, 58 min.Talbok med text.

Författaren Enrique lyfter telefonluren och får ett kryptiskt meddelande från en kvinna som representerar konstutställningen Documenta som vart femte år hålls i den tyska staden Kassel. Hon vill att Enrique medverkar i en konstinstallation där han sitter på en restaurang i stadens utkant och skriver för en publik. Han antar erbjudandet motvilligt. Egensinnig blandning av fiktion, essä och självbiografi. E. V.-M., 1948- , spansk författare.

MediaNr: CA37228

Lätta ditt hjärta, roman

av Karin Wahlberg. Inläst av Karin Rosén. 15 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Än finns det hopp. Stina Rudberg har fått sitt första riktiga arbete som barnmorska på Allmänna BB i Stockholm. Hon vill göra skillnad. I Ekstad är det sjuksköterskebrist och avdelningsföreståndare Greta drar en lättnadens suck när hon lyckas anställa syster Katja. Men vem är Katja och varifrån kommer hon? Lilla Marianne är orolig för sin mamma Sonja, som ofta ligger på soffan när Marianne kommer hem från skolan.

MediaNr: CA37116

Artemis

av Andy Weir. Inläst av Qina Hermansson. 13 tim, 24 min.Talbok med text.

Månstaden Artemis är ett paradis i rymden - för rika turister och excentriska miljardärer. För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och brits under marken. En dag erbjuds hon en stor summa för att begå det perfekta brottet. Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen över hela Artemis. Thriller i en framtidsmiljö som känns skrämmande realistisk.

MediaNr: CA37376

Nära dig, thriller

av Lucie Whitehouse. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 0 min.Talbok med text.

Det är tio år sedan Rowan och hennes bästa vän Marianne tappade kontakten. Tidigare var de oskiljaktiga men efter ett bråk förändrades allt. Så får Rowan veta att Marianne är död. Hon ramlade ner från taket på sitt hus och allt pekar på att det var en olycka. Men Rowan blir misstänksam. Dagen efter dödsbudet får hon ett vykort som Marianne postat innan hon dog med en enda mening: Jag måste prata med dig. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA37301

Vita frun, [detektivroman]

av Sten Wilding. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 20 min.Talbok.

Doktor Per-Olof Linder och kommissarie Pontus Koch ställs inför en till synes olöslig kriminalgåta: den försvunna undersköterskan på sjukhuset hittas död och en rad personer i hennes omgivning misstänks - indicierna pekar lika starkt åt alla håll. Pusseldeckare från 1973.

MediaNr: CA37291

Anna-Lisas val

av Eli Åhman Owetz. Inläst av Sari Eliasson. 6 tim, 23 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med En sommar på luffen. Anna-Lisa Johansson blir tillfrågad om hon vill hoppa i som auktionsropare. Vännerna och fästmannen, greve Rutger, tycker att hon ska prova. Det visar sig vara en stor gårdsauktion och Anna-Lisa gör stor succé. Hon blir tillfrågad om hon ropa på en auktion på Åland också. Hon tvekar. Men risken måste väl vara minimal att hon stöter på sin gamla kärlek Ralf, ålänningen med raggarbil? Feelgood.

MediaNr: CA36825

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Tankar för dagen, manual för ett snällare liv

av Bob Hansson. Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Livet, döden, kärleken och lattevispen. Bob Hansson, 1970- , avhandlar vardagens små och stora mysterier. Varför väljer vi skärmen framför verkligheten? Hur kommer det sig att barn skrattar oftare än vuxna? Varför är vi rädda för världen och upptagna av dess ondska, när nästan alla vi möter faktiskt är ganska snälla? Det bästa från radioprogrammet "Tankar för dagen" varvas med nyskrivna texter.

MediaNr: CA37494

Religion

Paradoxernas Gud, verk i urval

av Dionysios Areopagita. Inläst av Benny Nilsson. 11 tim, 1 min.Talbok.

Dionysios Areopagita är en kristen mystiker från 500-talet vars texter räknas som klassiker såväl teologiskt, filosofiskt som kulturellt. Dionysios dialektiska tänkande pendlar mellan ljus och mörker, stillhet och rörelse, enhet och mångfald. Ansatsen är i grunden paradoxal - det är på samma gång möjligt och omöjligt att säga något om Gud. Ny svensk översättning från den grekiska grundtexten av drygt hälften av Dionysios Areopagitas samlade verk.

MediaNr: CA36833

Svenskarna och deras kyrkor

av Hanna Enefalk. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 50 min.Talbok med text.

Inom Svenska kyrkan finns 3700 kyrkor, spridda över hela landet. De flesta är gamla sockenkyrkor. Hur kunde ett fattigt jordbruksland uppe i norr producera ett så stort antal monumentalbyggnader? Och vad betydde kyrkan egentligen för människorna? Historikern H.F. tar läsaren på en tusenårig resa genom Sverige och undersöker hur kyrkan har format svenskarna. Hon tittar närmare på lagar, moral, tidsuppfattning och till och med landskapet.

MediaNr: CA37140

Nya sätt att vara kyrka

av Björn Gusmark. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 50 min.Talbok.

Nya sätt att vara kyrka är den svenska benämningen på den rörelse som i Storbritannien kallas Fresh Expressions of Church. Rörelsen syftar till att finna nya vägar för kyrkan i det moderna samhället, men ändå vara trogen evangeliet. I boken ges ingen metod att följa utan här ges inspiration till samtal om församlingens identitet och kallelse. Författaren är präst i Svenska kyrkan och projektledare för nätverket Nya sätt att vara kyrka.

MediaNr: CA37627

Pehr Stenbergs levernesbeskrivning, av honom själv författad på dess lediga stunder. D. 4, 1796-1807.

av Pehr Stenberg. Inläst av Ove Ström. 29 tim, 44 min.Talbok.

Pehr Stenberg, 1758-1824, föddes i byn Stöcke i Umeå socken, studerade till präst i Åbo och verkade som komminister i Umeå fram till sin död. Han lämnade efter sig en levernesbeskrivning på nästan 5000 handskrivna sidor. I denna fjärde del skriver han om åren 1796-1807. Bland annat handlar det om hans äktenskap och hans arbete. Den sista dagboksanteckningen är gjord i maj 1807, därefter finns inga fler.

MediaNr: CA36450

Filosofi och psykologi

Hitta din känslostyrka, en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade

av Doris Dahlin. Inläst av Marianne Engström. 4 tim, 52 min.Talbok med text.

Uppföljaren till Drunkna inte i dina känslor. Doris Dahlin och Maggan Hägglund ger goda råd och praktiska redskap till de som tillhör personlighetstypen högkänslig, starkskör eller sensitivt begåvad. Dessa människor, menar författarna, kan ha svårt att sätta gränser. De tipsar om hur man säger nej på ett bra sätt och hittar balansen mellan att skydda sitt eget inre och ändå kan dela sitt liv med andra utan att de överröstar ens egen röst.

MediaNr: CA37063

Larmrapporten, [att skilja vetenskap från trams]

av Emma Frans. Inläst av Charlotta Haldén. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans vill hjälpa alla som inte riktigt vet vad de ska tro när de tar del av nyhetsflödet eller påstående från bekanta. Hon vill lära ut hur man ska tolka och bedöma fakta och påstådda fakta. Hon tycker att det är viktigt för alla att vara kritiska i sina bedömningar i denna tid av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar. Bok för både unga och vuxna.

MediaNr: CA36859

Hjärnkoll på pengarna, få råd med dina drömmar

av Elin Helander. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 53 min.Talbok.

E.H. är kognitionsvetare och sparpsykolog. Med hjälp av strategier baserade på forskning inom psykologi och beteende berättar hon i boken om hur det går att få mer pengar över. Varför är det så svårt att hålla en budget? Varför reashoppar vi saker vi egentligen inte behöver? Hjärnan lurar oss dagligen vilket påverkar våra konsumtions-, spar- och investeringsbeslut. Beteendena går att råda bot på genom att lära sig mer om hur hjärnan fungerar.

MediaNr: CA37221

Tanke och hälsa, om själens makt att genom blotta föresatsen bliva herre över sina sjukliga känslor

av Immanuel Kant. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 25 min.Talbok.

Den tyske filosofen I.K., 1724-1804 utvecklar i denna korta skrift tankar om hälsa och tankens makt över den. Texterna har noter av Hufeland 1762-1836, professor i medicin. Kapitlen bär namn som: Om själens makt att genom blotta föresatsen bliva herre över sina sjukliga känslor, Dietetikens grundsats, Om hypokondri och Om förmågan att upphäva och förebygga sjukliga känslor genom föresatser, som gälla andhämtningen.

MediaNr: CA36902

Litteraturvetenskap

Kära Selma!, litteraturpristagarnas tack

Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut varje år till författare som skriver i hennes anda. Varje pristagare håller ett tal i samband med prisutdelningen. I denna antologi återges tal från 1984 till 2013. Bland författarna: Birgitta Trotzig, Sara Lidman, Astrid Lindgren, Göran Tunström, Lars Ahlin, Kerstin Ekman, Lars Andersson, Lars Gyllensten, Tove Jansson, Stig Claesson, Ulla Isaksson, Birgitta Stenberg, Lars Gustafsson och Klas Östergren.

MediaNr: CA37108

Brev

av Jane Austen. Inläst av Eva Sjöblom. 23 tim, 13 min.Talbok med text.

Den engelska författaren Jane Austen levde ett stillsamt liv mellan 1775 och 1817. Här föreligger nu hennes samlade brev, som ger läsaren en inblick romanförfattarens vardag. Breven är såväl privata som skvallriga, observanta och avslöjande. Vi känner igen den kvicka tonen från romanerna i beskrivningarna av det sociala livet, som väcker Austens samtid till liv. För urval och översättning står litteraturkritikern Paulina Helgeson.

MediaNr: CA37053

Inte långt från älven, glimtar från en barndom

av Bo R. Holmberg. Inläst av Måns Westling. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

Självbiografi av författaren Bo R Holmberg, född 1945. Han debuterade som 37-åring och har sedan dess skrivit mer än 50 böcker, de flesta för barn och ungdom, men också en serie deckare om den fiktiva polissläkten Morell i Örnsköldsvik. Vinnare av Augustpriset 2005. Här berättar han på ett personligt sätt om barndomen och vuxenlivet genom korta scener som fint fångar miljön och personerna i hans närhet.

MediaNr: CA36973

Ögonens förvandlingsrum, åtta röster om Folke Dahlbergs ord och bilder

av Jonas Modig. Inläst av Bo Green. 9 tim, 11 min.Talbok.

En bok om konstnären och författaren Folke Dahlberg, 1912-1966. Åtta författare ger oss här sin personliga bild av Dahlbergs person och konstnärskap. Vi kan läsa om vattentematiken i Dahlbergs diktning, om ötillvarons centrala roll, om hur text och bild interagerar och de folkliga myternas roll i verket Vättern. Medverkar gör bland andra Else-Britt Kjellqvist, Bengt af Klintberg och Staffan Söderblom.

MediaNr: CA37074

Jag vill vara en kommentar, en bok om Folke Dahlberg och hans livsdokument

av Anders Weidar. Inläst av Mallika Giarimi. 3 tim, 16 min.Talbok med text.

En bok om författaren och konstnären Folke Dahlberg, 1812-1966. Hans prosa och lyrik kretsar kring miljön i trakten av norra Vättern. Intresset för hans särpräglade verk har ökat genom åren, liksom för hans livsöde med dess starka vittnesbörd om skapandets villkor och betydelsen av närheten till en naturmiljö som rymmer både individuell frihet och ett socialt sammanhang. A.W., gör nedslag i D:s författarskap och söker efter mannen bakom verken.

MediaNr: CA37055

Kulturkvinnan och andra texter

av Ebba Witt-Brattström. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

En bok om Kulturkvinnan som här definieras som Kulturmannens utmanare, fruktade kollega och ständiga skugga. Dessutom är hon en storhet i sin egen rätt, som med auktoritet gått lös på kulturpatriarkatet sedan den heliga Birgitta installerade Varannan Damernas i himlen 1372. Professor Witt-Brattström återupprättar könsdialogen och samlar texter som visar hur viktig Kulturkvinnan har varit för kulturens utveckling. E.W-B., 1953-, litteraturforskare.

MediaNr: CA37037

Konsten att berätta

av James Wood. Inläst av Anita Molander. 6 tim, 43 min.Talbok.

James Wood, 1965- , är en uppmärksammad kritiker på den amerikanska tidskriften The New Yorker. Han resonerar kring berättandets konst och ställer frågan om hur fiktion fungerar. Hur får författare romangestalter att kännas så verkliga? Varför gör romanslut en nästan alltid besviken? Hur realistisk är egentligen realism? Han ger exempel från texter av bland annat Homeros, Beatrix Potter, Gustave Flaubert, Jane Austen och John Le Carré.

MediaNr: CA37166

Dippen & jag

av Charlotta von Zweigbergk. Inläst av Eva Sjöblom. 8 tim, 11 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om när författarens pappa fick alzheimer och det komplicerade i att ta hand om en åldrande förälder. Charlotta von Zweigbergk beskriver med humor och värme, tiden då hon tog hand om sin pappa som en tid att nå försoning. För trots att pappan emellanåt var världens roligaste och underbaraste kunde han också vara elak och avståndstagande. C.v.Z., 1960-, författare och journalist.

MediaNr: CA37008

Konst, musik, teater och film

Kyrkornas hemligheter - Stockholm

Inläst av Marianne Engström. 18 tim, 25 min.Talbok med text.

Stockholms kyrkor är stadens äldsta byggnader - de äldsta till och med äldre än staden. De har använts utan avbrott i 800 år och är öppna för alla. De fångar på ett unikt sätt stadens historia under olika epoker - både framgång och rikedom som elände och fattigdom. Boken innehåller presentationer av alla större kyrkor i innerstaden och ett urval av förortskyrkor. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37162

Mästersångaren från Västerås, Set Svanholm

av Daniele D. Godor. Inläst av Ingemar Nygren. 30 tim, 6 min.Talbok.

En biografi över sångaren och operachefen Set Svanholm, 1904-1964. Musikforskaren Daniele Godors och historikern Marie-Louise Rodéns skriver här om en relativt okänd sida av Svanholms karriär, han var nämligen en av de svenska sångare som var flitigast representerad i Tredje Riket. Svanholm var inte bara en framstående Wagnersångare, han firade också triumfer på de tyska operascenerna och medverkade i propagandaevenemang för nationalsocialisterna.

MediaNr: CA37137

Historia

Jag minns, svenska folket berättar om sitt 1900-tal

Inläst av Ove Ström. 7 tim, 57 min.Talbok med text.

Hösten 2016 initierade Svenska Dagbladet projektet Jag minns. Tidningens läsare skickade in över 3000 bidrag om sin minnen från början av 1900-talet och framåt. I detta urval finns drygt 600 författare med - de äldsta födda på 1910-talet, de yngsta på 2000-talet. De berättar om minnena som format deras liv och etsat sig fast. Minnena skapar en bild av Sverige under de senaste 100 åren.

MediaNr: CA36931

Karl XII

Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 58 min.Talbok.

Biografi om Karl XII, 1682-1718, kung av Sverige. Karl XII har betraktats både som en hjältekonung och en vettvilling. Redan under hans livstid var uppfattningarna om honom delade. I denna bok kommer en rad personer från olika länder och ståndsmiljöer till tals och berättar om sina intryck av honom - i brev, dagböcker, memoarer med mera. Redigerad av Hans Villius.

MediaNr: CA37099

Kvinnor och kungar, om krig och fred

av Ove Bring. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 35 min.Talbok med text.

Kvinnor och kungar är en bok om säkerhetspolitik och idéhistoria, om kvinnor med starka idéer och kungar med viss makt. Vi kan i boken läsa om 5 Bernadotter och deras roll i utrikespolitiken och om kvinnor som Mary Wollstonecraft, Fredrika Bremer, Bertha von Suttner och Elin Wägner, och deras bidrag till fredsrörelsen. Ove Bring, 1943-, författare och professor emeritus i internationell rätt, ledamot av Permanenta skiljedomstolen i Haag.

MediaNr: CA37258

Med Guds hjälp, om religion och politik i Ryssland, Ungern och Polen

av Gabriel Byström. Inläst av Carin Ödquist. 13 tim, 0 min.Talbok.

En reportagebok om vilken roll religion och kyrka spelar för de auktoritära, politiska krafterna i Ungern, Polen och Ryssland. Makthavarna vänder sig till den kristna traditionen för att förankra sina idéer - en stark betoning på ländernas storslagna förflutna och hotet från yttre fiender. G.B., prisbelönad journalist har samtalat med präster, religionsvetare, sociologer och författare som lever sina liv mitt i klyvnaden mellan det förflutna och moderniteten.

MediaNr: CA37039

Karolinerna efter Poltava

av Vera Efron. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

Slaget vid Poltava 1709 blev den definitiva vändpunkten för det svenska stormaktsväldet. Med över 10 000 döda soldater har katastrofen skildrats som den svenska arméns undergång. Omkring 25 000 karoliner deporterades till en lång fångenskap i Sibirien. V.E., rysk-svensk författare, berättar den glömda historien om dessa krigsfångars öden. Det är en skildring av svåra umbäranden, svält och hemlängtan men också om överlevnadsförmåga och livsvilja.

MediaNr: CA36688

Grekisk eros, kärlek och sexualitet i det antika Grekland

av Eva-Carin Gerö. Inläst av Bo Green. 9 tim, 21 min.Talbok med text.

En bok om kärlek och erotik i antikens Grekland. Eva-Carin Gerö, professor i antik grekiska, problematiserar den grekiska synen på kärleken och sexualiteten och dess representation i konkreta handlingar. Utifrån konst, litteratur och lagstiftning analyserar författaren ämnet på ett lättillgängligt sätt. Boken vänder sig till en intresserad allmänhet, vissa förkunskaper underlättar dock läsningen.

MediaNr: CA36949

Björnen kommer!, om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag

av Mattias Göransson. Inläst av Benny Nilsson. 17 tim, 31 min.Talbok med text.

En ubåt nära centrala Stockholm, ett flygledarsystem som drabbas av datorkrångel och ryskskyltade bilar på Gotland. Trots att händelserna har naturliga förklaringar rapporterar medierna om ryska kränkningar - "björnen kommer". Författaren reder ut - med hjälp av tidigare hemligstämplat material och nya fakta från bland annat försvarsmakten och säkerhetspolisen - vad ryssarna gjort och inte gjort mot Sverige efter andra världskriget.

MediaNr: CA36802

Europa - en kort historik

av John Hirst. Inläst av Eric Linderholm. 7 tim, 56 min.Talbok med text.

En blixtbelysning av den europeiska historien, om hur kontinenten blev vad den är idag. Europa växte fram genom en osannolik blandning av antik lärdom, kristendom och germanska folkvandringar. Genom ännu mer osannolika avtal mellan kyrka och kejsare lades grunden för det politiska klimat som än i dag präglar Europa. Den tryckta boken innehåller kartor och illustrationer. Boken bygger på föreläsningar av J. H., 1942-2016, australisk historiker.

MediaNr: CA37019

Världens första medborgare, om statens uppkomst i det antika Grekland

av Tomas Lappalainen. Inläst av Hans Sandquist. 10 tim, 59 min.Talbok med text.

I det antika Grekland uppstod både filosofin och de första formerna av demokrati och medborgarskap. Länge sågs detta som en sorts förnuftets mirakel, som västerlandet gärna speglade sig i. Men hur uppkom detta samhälle? Med utgångspunkt i Iliaden och Odysséen visar författaren hur en värld dominerad av våld, splittring och beskyddarkultur utvecklas till en stadsstatskultur som medvetet tog avstånd från äldre tiders heders- och klantänkande.

MediaNr: CA36770

Den svenske tsaren

av Alexej Smirnov. Inläst av Qina Hermansson. 13 tim, 55 min.Talbok.

Stora oredan kallas i Ryssland perioden i början på 1600-talet när landet befinner sig i ett stort kaos. Sverige och Polen ser i detta läge sin chans och det blir starten på ett maktspel om tsartronen. En kandidat som lanseras är Karl Filip, en av den svenske kungen Karl IX:s söner. Om planen gått i lås kunde Sverige och Ryssland bilat en federation och blivit en ny stormakt. Detaljerad skildring av detta viktiga, men okända, historiska skeende.

MediaNr: CA37496

En man som hetade Glader, om människor som Vilhelm Mobergs Kristina och Karl Oskar

av Bodil Stefansson. Inläst av Ingemar Jonson. 20 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA37556

Gustaf VI Adolf, regenten som räddade monarkin

av Roger Älmeberg. Inläst av Britt Ronström. 23 tim, 15 min.Talbok med text.

En biografi över Gustaf VI Adolf. Här skildras hur han bidrog till att rädda monarkin i Sverige när han som kronprins pressade Gustaf V att gå med på en rösträttsreform. Vi kan också läsa om barndomen och relationen till föräldrarna. Flera tragedier drabbade Gustaf VI Adolf, så som första hustruns tidiga död och äldste sonens tragiska flygolycka 1947. R.Ä., journalist och författare som bland annat skrivit om Sverige under kalla kriget.

MediaNr: CA36788

Biografi med genealogi

Vem vet var haren har sin gång?, fantasi och verklighet kring en kalmarsläkt under medeltid och Vasatid

av Liss-Eric Björkman. Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 30 min.Talbok.

MediaNr: CA37771

Einsteins största misstag, ett geni med fel och brister

av David Bodanis. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 13 min.Talbok med text.

Biografi över Albert Einstein, 1879-1955. Det är en närgången skildring av både privatliv och vetenskaplig forskning. Einstein betraktas som ett geni, den moderna fysikens fader, som med sin relativitetsteori revolutionerade synen på kosmos. Trots det var han på slutet av sitt liv i princip isolerad från den vetenskapliga världen och hans idéer ifrågasattes till och med av hans närmaste vänner. Biografin försöker reda ut varför det blev så.

MediaNr: CA37196

Vitt och rött, Billies första krig

av Maria-Pia Boëthius. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

Maria-Pia Boëthius, författare och debattör, berättar om sin släkts historia. Hennes mamma Billie var tre år 1918 och befann sig mitt i det finska inbördeskriget i köpingen Björkö/Koivisto på det Karelska näset. B. har kartlagt familjens öden, och kampen mellan de vita och röda, för att försöka förstå den blodiga katastrof som dränkte Finlands födelse som fri nation i outsägliga lidanden. Hur såg det lilla livet ut hemma hos dem i Karelen?.

MediaNr: CA37377

Deras förlovade land, mina morföräldrar i kärlek och krig

av Ian Buruma. Inläst av Ingemar Nygren. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

En memoar som fokuserar på författarens minnesbilder av uppväxten i en brokig familj. I centrum står morföräldrarna Bun och Win som under hela sitt äktenskap brevväxlade flitigt, särskilt under de två världskrigen. Breven skildrar en assimilerad judisk familj med tyska rötte, som identifierar sig helt och hållet med hemlandet Storbritannien. En berättelse om rätten att välja sin egen identitet. Ian Buruma, 1951-, skribent och akademiker.

MediaNr: CA37020

Hopp, Doaas flykt till Sverige

av Melissa Fleming. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Flickan Doaa växer upp i Syrien. När inbördeskriget börjar flyr familjen till Egypten. Men även där blir tillvaron svår och hon blir en av de tusentals flyktingar som gör den livsfarliga resan över Medelhavet. Många drunknar men Doaa klarar sig och lyckas även rädda två små barn. Hon kommer till Grekland och får där hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR att återförenas med sin familj i Sverige.

MediaNr: CA37104

Emmanuel Macron, [en biografi]

av Anne Fulda. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

Biografi över Frankrikes nyblivne president Emmanuel Macron, född 1977. Journalisten Anne Fulda berättar om hans barndom, uppväxt och väg in i politiken. År 2016 bröt han sig loss från socialistpartiet för att inleda en egen kampanj och bygga upp sin politiska rörelse - En marche! Han vann valet i Frankrike i maj 2017. I ett specialskrivet kapitel för den svenska utgåvan analyserar hon även Macrons första tid vid makten.

MediaNr: CA36886

Född sensitiv, våra berättelser

av Märtha Louise. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 49 min.Talbok med text.

En bok om högkänslighet - ett personlighetsdrag som innebär en större mottaglighet för sinnesintryck. Prinsessan Märtha Louise av Norge och Elisabeth Nordeng berättar personligt om livet som högkänslig och hur de kommit att se personlighetsdraget som en styrka. Genom möten med andra högkänsliga, forskare och sakkunniga presenterar de en ny bild av hur högkänsliga upplever världen. I slutet av boken finns övningar för ett rikare liv som högkänslig.

MediaNr: CA37038

Nils Edén, demokratins statsminister

av Sverker Oredsson. Inläst av Örjan Blix. 16 tim, 19 min.Talbok.

Biografi över Nils Edén, 1871-1945, liberal historieprofessor och politiker som ledde en liberal-socialdemokratisk regering under de dramatiska åren 1917-20. Under hans regeringstid fick kvinnor rösträtt, den kommunala rösträtten blev inte längre graderad och beslut togs om åtta timmars arbetsdag. Utrikespolitiskt närmade sig Sverige Storbritannien och USA. Edén vägrade ingripa i finska inbördeskriget och Sverige gick med i Nationernas förbund.

MediaNr: CA37124

Hemligstämplat, om arv, synd och starka kvinnor

av Gunilla Preisler. Inläst av Anna Döbling. 21 tim, 24 min.Talbok med text.

G.P., professor emerita i psykologi, har utifrån ett omfattande källmaterial skrivit sin egen släkthistoria. Den bygger framför allt på brev och dagböcker av två kvinnor: Hilma Carlson och hennes dotter Thorborg Bille. Deras berättelser bildar en kvinnohistoria - om arv, synd och starka kvinnor - från slutet av 1800-talet och ett sekel framåt. Det är intrikata detaljer om såväl privatliv som politik, ekonomi och krigsårens problem.

MediaNr: CA37096

Mitt namn är Evert, folkvald med förtroende

av Evert Svensson. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 57 min.Talbok med text.

Biografi över Evert Svensson, 1925- , socialdemokratisk riksdagsledamot 1957-1991, och under många år ordförande i Broderskapsrörelsen. Berättelsen spänner över Everts liv som bonddräng i Västergötland och som aktiv i Missionskyrkan till hans 34 år i riksdagen och hans arbete för fred mellan Israel och Palestina. Han ägnade mycket av sin tid åt arbetet mot rasism, kampen för nedrustning och värnandet om människovärdet.

MediaNr: CA37448

Etnografi, socialantropologi och etnologi

#vardagsrasismmotmigsomsame, [berättelser om hur vardagsrasism mot samer ser ut idag]

Inläst av Elisabet Thorborg. 1 tim, 51 min.Talbok med text.

Den här skriften har tillkommit genom ett samarbete mellan Sameradion och SVT Sápmi där de uppmanade människor att dela med sig av sina egna erfarenheter under hashtagen #vardagsrasismmotmigsomsame. Gensvaret blev över förväntan och vi här kan vi ta del av ett urval av de tunga och skrämmande berättelserna som visar hur samer behandlas i Sverige idag. Boken innehåller även intervjuer med några av de som bidrag med berättelser.

MediaNr: CA37194

Samhälls- och rättsvetenskap

#Me too, 100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras

Inläst av Eva Sjöblom. 3 tim, 48 min.Talbok med text.

Hundra personer berättar om övergrepp och trakasserier. Berättelserna visar hur viktigt det är att bryta tystnadskulturen. I boken ställs också tio frågor, bland annat: varför har inte fler män sagt ifrån? Ska man alltid polisanmäla? Och vad är chefens ansvar? Boken är utgiven i samarbete med AllBright, en partipolitiskt obunden stiftelse som arbetar för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv.

MediaNr: CA36954

Me too, så går vi vidare

Inläst av Charlotta Haldén. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

Boken är ett manifest och ett samtidsdokument över den globala mobiliseringen som #metoo-kampanjen startade under hösten 2017, och som blivit en vändpunkt och milstolpe i samtalet om sexuella övergrepp mot kvinnor. Stor del av boken innehåller röster och vittnesmål från kvinnor som varit utsatta för övergrepp. Syftet är att hålla debatten vid liv och även inkludera grupper som inte känt att rörelsen handlar om dem.

MediaNr: CA37062

Valskola 2018

Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

En lättläst bok om val och demokrati utgiven av tidningen 8-SIDOR i samarbete med LL-förlaget. Vi kan läsa om det politiska systemet i Sverige med riksdag, kommuner och landsting. Här finns också information om partier, regeringsbildning och om hur man röstar, rent praktiskt. Bokens syfte är att alla människor ska kunna förstå vad politik handlar om, eftersom det är då demokratin fungerar bäst.

MediaNr: CA37308

Feminism som byråkrati, jämställdhetsintegrering som strategi

av Kerstin Alnebratt. Inläst av Marianne Engström. 6 tim, 18 min.Talbok med text.

Hur kan det komma sig att jämställdhetsintegrering ännu inte fungerar som det ska? Och vilka problem är det egentligen tänkt att jämställdhetspolitik ska lösa? Här sätts svensk jämställdhetspolitik och integrering i ett vidare perspektiv och undersöker hur politikens förmåga att åstadkomma komplex samhällsförändring ser ut - är det ens möjligt? M.R., docent i statsvetenskap och K.A., föreståndare för Nationella sekretariatet för genusstudier.

MediaNr: CA37165

Hundra år med KMA, stiftelsen kronprinsessan Margaretas arbetsnämnd för synskadade

av Beatrice Christensen Sköld. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade, KMA, grundades 1917 av dåvarande De blindas förening, idag Synskadades Riksförbund, SRF. Som hedersordförande spelade kronprinsessan en aktiv roll för att föreningen fick ett rikstäckande nätverk av länsföreningar. Syftet med länsföreningarna var att ge hjälp till självhjälp. Numera går hälften av KMA:s avkastning till stöd åt ögonforskning, medan den andra går till föreningar och enskilda.

MediaNr: CA37225

Rastplats 58, mordet på Carolin

av Peter Johansson. Inläst av Anno Lindblad. 5 tim, 18 min.Talbok med text.

September, 2008. Carolin Stenvall är på väg mot ishotellet i Jukkasjärvi för en arbetsintervju. På en rastplats råkar hon på en man. Mötet får förödande konsekvenser och leder till en mycket uppmärksammad brottsutredning. I Rastplats 58 ges en beskrivning av mördaren, offret, mordet och polisutredningen. P.J., 1964-, är uppvuxen i Malmberget och arbetar på Norrbottens-Kuriren.

MediaNr: CA36800

Juvelarian, historien om Christina Nilssons smaragder

av Christina Mattsson. Inläst av Anno Lindblad. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

Det här är berättelsen om en nedtonad museiskandal. Om en av Sveriges största stjärnor och om en rysk tsars förtjusning. 1986 lämnade en person in ett smaragdsmycke till Stockholms Auktionsverk för försäljning och man såg ingen anledning att tvivla på hans uppgifter. Det ingen visste var att detta smaragdgarnityr som tillhört Christina Nilsson, en av 1800-talets stora stjärnor, var stulet från Nationalmuseum. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36903

Mellan arv och utopi, moderata vägval under hundra år, 1904-2004

av Torbjörn Nilsson. Inläst av Anna Döbling. 26 tim, 19 min.Talbok med text.

Vetenskaplig framställning av den svenska högerns politiska historia under hundra år, 1904-2004. Partiet har bytt namn några gånger - Allmänna valmansförbundet, Högerpartiet, Moderata samlingspartiet. Men oavsett om man varit positiv eller negativ till sociala reformer och oavsett om konservatism eller liberalism präglad ideologin har försvaret av den privata äganderätten gått som en blå tråd genom historien.

MediaNr: CA36722

Alla frågors moder

av Rebecca Solnit. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 16 min.Talbok med text.

Den amerikanska författaren R.S., 1961-, fick sitt genombrott med boken Män förklarar saker för mig. I Alla frågors moder fördjupas den analys av könsroller och maktförhållanden som fördes i genombrottsverket, men här diskuteras även olika slag av tystnad, filmklassikern Jätten och vilka 80 böcker en kvinna bör undvika att läsa.

MediaNr: CA36974

Huvudet på en påle, om statlig mörkläggning och terror i demokratier

av Gunnar Wall. Inläst av Hans Cederberg. 20 tim, 2 min.Talbok med text.

Kring flera kända personers död - Palme, Hammarskjöld, Kennedy med flera - finns det frågetecken och misstankar om mörkläggning från officiellt håll. Författaren menar att det finns statliga konspirationer och hemliga underrättelsetjänster i demokratiska länder som använder samma metoder som i diktaturer. Han ger exempel där han anser att USA svarat för olika slag av mörkläggning. Även en kartläggning av Palmemordet.

MediaNr: CA36657

Teknik, industri och kommunikationer

Nordpilen, om ett tåg som också satt spår i litteraturen

av Jan Bergsten. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

Under lång tid användes Nordpilen som beteckning för det tåg som rullar tur och retur mellan Stockholms central och Narvik. Här bjuds på lättsamma och informativa fakta om just denna tågsträckning. Vilken typ av vagnar och lok som använts under årens lopp, och hur det var och är att färdas som passagerare. Dessutom återges ett antal stora olyckor som inträffat under årens lopp. Boken avslutas med exempel på hur Nordpilen skildrats i litteraturen.

MediaNr: CA36689

Mitt barn på nätet

av Maria Dufva. Inläst av Qina Hermansson. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

Kriminologen Maria Dufva har skrivit en bok om hur föräldrar kan skapa trygga förutsättningar för barns liv på nätet. Många barn lever en stor del av sitt liv på nätet och i många fall har vuxna dålig insyn i vad som pågår där. Författaren diskuterar hur vuxna kan prata med barnen om deras liv på nätet och hjälpa dem att hitta rätt och inte kliva snett bland chattar, onlinespel och sociala medier.

MediaNr: CA37298

Norrlandsparadoxen, [en utvecklingsdröm med problem]

av Arne Müller. Inläst av Marianne Engström. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

A.M., redaktör på SVT i Umeå, reser i Norrlands inland och undersöker vad som händer med de stora investeringarna i gruvor och vindkraftverk. Han besöker kommuner där miljardinvesteringar gjorts och intervjuar lokalpolitiker, tjänstemän, företagare och representanter för rennäring och turism. Det är bara en liten del av dessa miljarder som sätter några spår i kommunernas ekonomi i form av lokala satsningar och nya jobb.

MediaNr: CA36858

Liv 3.0, att vara människa i den artificiella intelligensens tid

av Max Tegmark. Inläst av Benny Nilsson. 15 tim, 55 min.Talbok med text.

En bok om mänsklighetens framtida existens. Är det troligt att vi kommer att skapa övermänsklig intelligens? Kommer vi i så fall kunna kontrollera den? Kan vi försäkra oss om att användningen av AI kommer att gynna oss? Ur ett perspektiv där varken teknikskepticism eller digital utopi tar överhanden konstaterar den svensk-amerikanske fysikern och kosmologen M.T. att mänskligheten behöver en rationell medelväg för att kunna navigera in i framtiden.

MediaNr: CA36832

Ekonomi och näringsväsen

Beautyfood, 85 recept för skönhet inifrån

av Maria Ahlgren. Inläst av Marianne Engström. 5 tim, 6 min.Talbok med text.

En bok full av recept på smoothies, soppor och sallader i tiden. Under devisen "drick din hudvård" menar författaren, som är skönhetsexpert i damtidningsbranschen, att den här maten kan bidra till bättre hy och hår. Anslaget är piggt och fräscht, recepten är helt vegetariska och många innehåller endast raw-food. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37041

Stabilitetsillusionen

av Ryan Avent. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 29 min.Talbok med text.

Den digitala revolutionen ställer lika stora utmaningar på arbetslivet och människor som den industriella revolutionen på 1800-talet. Det menar R.A., engelsk journalist på tidskriften The Economist. Men vi är bara i början av dessa förändringar och utmaningen för människor är att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Känslan av stabilitet är kan vara bedräglig - kunskapsklyftorna ökar och många känner ett ökat främling- och utanförskap.

MediaNr: CA36837

Konsten att vara här, texter från ett annat Amerika 1969-2012

av Wendell Berry. Inläst av Anders Palm. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Wendell Berry, född 1934, är en amerikansk poet, essäist och lantbrukare. Boken innehåller ett urval av hans essäer som tidigare varit publicerade mellan åren 1969 till 2012. Wendell Berry har vunnit flera olika priser och utmärkelser och är invald i Kentucky Writers Hall of Fame. Han är tidigare inte utgiven på svenska.

MediaNr: CA37109

Kasinolandet, bostadsbubblan och den nya svenska modellen

av Per Björklund. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

En bok om den svenska bostadsmarknaden. Bostadsbristen ökar, priserna stiger och svenskarnas skulder växer. Författaren beskriver här hur bostadsbubblan och bostadspriser eldas på av spekulation och förväntningar på stigande priser, men vad händer om den spricker? Här beskrivs också idéer och förslag på hur vi kan undvika framtida finanskrascher och lägga grunden till en hållbar och rationell bostadsmarknad. Per Björklund, 1979-, journalist.

MediaNr: CA37013

Köksbryggning, riktigt gott öl med små medel

av Jakob Nielsen. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 2 tim, 29 min.Talbok med text.

Att brygga öl hemma har blivit en allt mer vanlig verksamhet. Författarna, som driver Det Lilla Köksbryggeriet, lär ut hur man kan brygga gott öl med så små medel som möjligt. Köksbryggning påminner mer om matlagning än traditionell hembryggning, och merparten av den utrustning som krävs finns ofta redan hemma i köket. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA36953

Från kollega till chef, en bok om ledarskap

av Lis Vibeke Kristensen. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Den första anställningen som ledare eller chef ställer stora krav. Den som väljer att bli chef för sina tidigare kollegor konfronteras med en rad konkreta utmaningar och dilemman. Boken fokuserar på övergången från rollen som kollega till rollen som chef, och behandlar bland annat teman som makt, kommunikation och konflikthantering. Tar även upp de redskap som finns för att minska stress.

MediaNr: CA37075

Ny chef, praktisk och mental beredskap för ledare

av Eva Norrman Brandt. Inläst av Marianne Engström. 8 tim, 31 min.Talbok med text.

Vad innebär det att vara ledare? Hur kan man utveckla sin grupp? Hur för man ett svårt samtal? Författaren, organisationskonsult och ledarutvecklare, behandlar det viktigaste en nybliven chef eller ledare behöver känna till och lära sig. Teori varvas med exempel från verkligheten. Innehåller också övningar och intervjuer med chefer, rekryterare och HR-proffs.

MediaNr: CA37106

Idrott, lek och spel

Fult spel, sanningen om fifflet inom FIFA

av Andrew Jennings. Inläst av Elisabet Lindberg. 13 tim, 8 min.Talbok med text.

I över tio år arbetade den engelske journalisten A.J. med att få fram material kring FIFA (Internationella Fotbollsförbundet) och dess korrupta skumraskaffärer med mutor i centrum. Med hjälp av hans dokumentation kunde FBI i maj 2015 gripa ett antal FIFA-pampar. Boken beskriver FIFA:s fall och de män som stal fotbollen. Det handlar bland annat om en ljusskygg hantering av sändningsrätter, biljetter och tilldelning av mästerskap.

MediaNr: CA37060

Militärväsen

Sprickor i järnridån, svensk underrättelsetjänst 1944-1992

av Wilhelm Agrell. Inläst av John Sundin. 13 tim, 50 min.Talbok.

Kalla kriget framstår som en allt viktigare epok i svensk historia - inte minst vad det gäller bilden av underrättelsetjänsten. Vad var syftet med den? Och hur såg relationen till andra länder ut? W.A., en av Sveriges främsta experter på underrättelseanalys, ger utifrån tidigare otillgängligt källmaterial, en fascinerande och heltäckande bild av det hemliga arbetet under den farofyllda tid som präglade Europa efter andra världskriget.

MediaNr: CA37280

Naturvetenskap

Himlens allmänna naturhistoria och teori eller Essä om beskaffenheten av och det mekaniska ursprunget till hela världsalltet, avhandlade enligt Newtonska grundsatser

av Immanuel Kant. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 50 min.Talbok.

En sammanfattning av tidens astronomiska vetande från 1755, författad av filosofen Immanuel Kant, 1724-1804. För första gången på svenska kan vi nu läsa om väldiga stjärnsystem och om planeternas tillkomst. Astronomen Gunnar Welin har skrivit kommentarer till Kants texter och ställer dem i relation till dagens vetande.

MediaNr: CA37046

Om fysiska förhållanden hos jorden och månen

av Immanuel Kant. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 30 min.Talbok.

Naturvetenskapliga uppsatser av filosofen Immanuel Kant, 1724-1804. Här kan vi läsa om tidvattnets inverkan på jordens rotation, jordbävningar och deras orsaker, om vindarnas uppkomst, vulkaner på månen och månens inverkan på jorden väder. Boken innehåller även kommentarer till Kants texter och ställer dem i relation till dagens vetande.

MediaNr: CA36950

Kosmiskt pussel, försöken att förstå universum

av Joanna Rose. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 6 min.Talbok med text.

De senaste decenniernas upptäckter om universum har gett upphov till många nya frågor. Vetenskapsjournalisten J.R. berättar om hur upptäckterna gått till och om nya och gamla strider i forskarvärlden. Boken är uppdelad i olika delar, till exempel: När hände big bang? Hur tänkte Gud när han skapade världen? Vad består universum av? Varför är universum så perfekt? Varifrån kommer de svarta hålens lyskraft? Varje del innehåller en handfull essäer.

MediaNr: CA36928

Medicin

Moderna skor, plågade fötter, insikter och träning för en friskare fot

av Helle Gotved. Inläst av Qina Hermansson. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Helle Gotved, dansk rörelsepedagog och grundare av Gotvedskolan i Köpenhamn, är en auktoritet inom dansk gymnastik. I denna bok (i original 1972) beskriver hon en gymnastikform där man tar hänsyn till kroppens anatomi och hur man genom naturliga rörelser undviker belastningsskador. Fötterna drabbas enligt henne ofta av skador på grund av att man använder moderna och anatomiskt felaktiga skor.

MediaNr: CA36610

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Leka kull

av Helena Bross. Inläst av Helena Gripe. Talbok med text.

Omar tycker om Nelly, men han vill inte att de andra ska få veta. På rasten leker de pusskull. Alla jagar alla och den som blir tagen får en puss. Nelly är jättesnabb och fångar Omar. Men Omar vågar inte. Han viftar med armarna och gör illa Nelly så att hon börjar gråta. Hur ska Nelly nu förstå att han gillar henne? Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37069

Märta och storhästen

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 13, fristående, i serien som börjar med Märta börjar rida. Märta blir sjuk och när hon kommer tillbaka till stallet är ingenting som förr. Bästisen Maja har börjat vara med bortskämda Hanna och hennes ponny i privatstallet. Tur att kompisen Åke finns. Och tur att det finns andra hästar, som silverhästen Månstråle, som är en riktig storhäst. Kanske vågar Märta till och med sitta upp på Månstråle? Lättläst.

MediaNr: CA37050

Uteritten

av Malin Eriksson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Uteritten som börjar med Den röda vanten. Stig får låna ponnyn Bim av Ellens mormor Eva. En dag efter skolan när Stig och Ellen är i stallet som vanligt vill Ellen ut och rida. Stig följer med och när Ellen börjar galoppera gör han det med. Tills han ramlar av. Stig klarar sig, men Bim haltar. Vad ska Eva säga? Tänk om han inte får rida Bim mer!.

MediaNr: CA36881

Kaninen som så gärna ville somna, en annorlunda godnattsaga

av Carl-Johan Forssén Ehrlin. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Kalle är en liten kanin som har svårt att somna. Därför går Kalle och Mamma Kanin till Farbror Trollkarl för att få hjälp. På vägen dit möter de snälle Herr Snigel och kloka Fru Uggla som ger honom goda råd. Trots att Kalle känner sig allt tröttare går de vidare. Och sedan ger Farbror Trollkarl honom ett magiskt sömnmedel och han blir ännu tröttare. Annorlunda saga där läsinstruktioner ges till den som läser sagan.

MediaNr: CA37356

Full galopp, Sigge

av Lin Hallberg. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

En bok i serien om shetlandsponnyn Sigge. Sally, Sigges syster, ska vara med på julshowens shettisgalopp. Men vem ska rida henne i skenet av strålkastarna på den stora arenan? Skötargänget får vara med att bestämma. Det är viktigt att de håller sams och att det blir rättvist. Men går det verkligen?.

MediaNr: CA37374

Gökungen

av Frances Hardinge. Inläst av Måns Westling. 13 tim, 32 min.Talbok med text.

En skräckberättelse om sorg och frigörelse. 11-åriga Triss vaknar upp efter en olycka och vet genast att något är väldigt fel. Hon är hemskt hungrig, systern är rädd för henne och föräldrarna pratar bakom ryggen på henne. Triss minne av vad som faktiskt hänt är suddigt, hon söker svar i sin dagbok, men någon har rivit ut alla sidor. Snart upptäcker Triss att hon har varit med om något mycket värre än en olycka, hon har blivit en annan....

MediaNr: CA37136

Det svåra valet, [första profetian]

av Erin Hunter. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Warriors som började med Ut i det vilda. Lövfallets tid närmar sig, men skogen har inte återhämtat sig från den stora branden. När byten försvinner från Åskklanens territorium är Blåstjärna säker på att det är Vindklanen som ligger bakom stölderna. Eldhjärta misstänker något mycket värre - ett hot som kan förgöra skogens alla katter. Kan en katt vara lojal mot sin klan, men samtidigt trotsa sin ledare och svika sina nära och kära?.

MediaNr: CA37206

Ödets timma, [första profetian]

av Erin Hunter. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 40 min.Talbok med text.

Den sjätte och avslutande delen i Warrior-seriens första svit som började med Ut i det vilda. Eldhjärta nås av en mystisk profetia: "Fyra blir två. Lejon och Tiger kommer att mötas i strid, och blod kommer att regera skogen." Ska inte klanerna längre leva enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftade? Tigerstjärnans hunger efter makt sätter alla skogens regler på spel och en slutstrid verkar oundviklig. Kan Eldhjärta rädda Åskklanen?.

MediaNr: CA37217

Kasper på fotbollsläger

av Jörn Jensen. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

Kasper och hans kompisar laget BK Toppen ska på fotbollsläger. De åker buss i två timmar och sedan ska de sova i en idrottshall. På lägret finns flera andra lag, bland annat Bollfantomerna och Valla, som de ska spela mot och det bästa laget får en pokal. I slutet av boken finns tips på olika fotbollstricks som cykelspark, chipning och Cruyffs fint. Lättläst.

MediaNr: CA37111

Nivå: Panik

av KG Johansson. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Nivå 13. Jim har blivit erbjuden att pröva något helt nytt. Den här gången är det inte bara ett spel, utan en helt konstgjord värld. Jims uppdrag går ut på att se om han kan skilja konstgjorda från den verkliga världen. Det visar sig vara svårt. Saker som händer i den verkliga världen påverkar den konstgjorda, och vice versa. Dessutom beter sig Jims tjej Annika konstigt.

MediaNr: CA36920

Den stulna plånboken

av Lena Lilleste. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Fristående del i serien Skoldeckarna. En dag hittar Max en plånbok inne på skoltoaletten, men när han ska ge den till fröken är hon inte i klassrummet. En stund senare tappar Max plånboken inför alla på skolgården och nu är han själv misstänkt för att ha stulit den. Hur ska han kunna bevisa att han är oskyldig? Tillsammans med deckarkompisen Penny tänker Max ta reda på vem som egentligen stulit plånboken. Lättläst kapitelbok.

MediaNr: CA37100

Vilse i rymden och andra berättelser

av Ingrid Jönsson. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

En novellsamling med sammanlagt tio berättelser som kretsar kring vardagliga situationer och funderingar. Måste man gilla fotboll bara för att man är kille? Hur känns det när ingen vill komma på ens födelsedagskalas? Vad händer om man råkar tappa bort sin farmors hund? Kan man komma till skolan i en hemsydd mössa? Många av novellerna handlar om känslor av olika slag, och de passar bra att diskutera eller ha som högläsning.

MediaNr: CA37170

Tiger Svensson och midnattsrävarna

av Sarah Lean. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som började med Tiger Svensson och den hemliga katten. Det är lov och Tiger ska äntligen få åka till Pilhagen och hälsa på farmor. Farmor älskar djur lika mycket som Tiger och har många fantastiska historier att berätta från sin tid i Afrika. Granne med farmor bor Tigers kompis Tom. Tillsammans bestämmer de sig för att bli privatdetektiver. Deras första uppdrag blir att leta reda på katten Lovis.

MediaNr: CA37232

Varghunden

av Jack London. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

Varghunden Vitkäft föds bland vargar. Redan som valp hamnar han hos människor. Först hos indianer men sedan hos en elak guldgrävare. Svårigheter kantar Vitkäfts liv. När han kommer till en man som tar med honom till Kalifornien blir livet bättre. Utspelar sig i USA på 1800-talet. Berättelsen är återberättad och omarbetad av Martin Svensson för att passa dagens barn och ungdomar.

MediaNr: CA36841

Döden är inget skämt

av Karl Modig. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 6 min.Talbok med text.

Josef Koroljov är 19 år och bor med sina storasyskon Natascha och Alexander. Han är självutnämnd komiker som inte har en aning om vad han håller på med. Han ägnar dagarna till att skriva skämt och nätterna åt att hamna i fel säng. Men hyran måste betalas; Alexander är försvunnen och Natascha är deprimerad. Josef måste börja jobba på en skola och han måste hantera det fruktansvärd som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det.

MediaNr: CA37262

Min Saga

av Margareta Nordqvist. Inläst av Malin Sternbrink. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

På Pelles gård finns många kor och kalvar, bland annat Pelles favoritko: Saga. Saga ska snart få en kalv och Pelle tycker det är jättespännande. Medan Pelle och farmor väntar på den lilla kalven berättar farmor om hur det var förr i tiden, innan det fanns mjölkmaskiner och traktorer på gården. Den tolfte fristående delen i serien Djurkompisar. Lättläst.

MediaNr: CA37070

Sunes sommar

av Sören Olsson. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 8, fristående, i serien om Sune. Nu är familjen Andersson på semester i en gul husvagn. Det blir en stökig och bökig vecka för familjen, men Sune hittar en flicka, Cornelia, som han förälskar sig i. Semestern blir trots pappas gipsade fot och sura familjemedlemmar ganska festlig.

MediaNr: CA37169

Isbjörnarnas rike

av Mary Pope Osborne. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 12 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Iskalla vindar möter Viktor och Hanna när den magiska trädkojan tar dem till Arktis. Syskonen har fått i uppdrag att lösa en klurig gåta och till sin hjälp har de boken Äventyr i Arktis. Utanför kojan yr snön och i fjärran hörs ylanden. Hur ska de klara sig i den bitande kylan, bland isbjörnar och vargar?.

MediaNr: CA37051

Fotboll och fulspel

av Marie Oskarsson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Vänner 4-ever som börjar med Kalas och katastrof. Flera av barnen i klassen älskar fotboll, men Edvin vill gärna vara den som gör flest mål. En dag är det Julia och Emilia som gör flest mål och plötsligt ligger Edvin på marken och skriker att Stella knuffat honom. Men alla vet att han ljuger. Stämningen blir dålig och nästa dag vill ingen spela med Edvin. Hur ska han göra för att allt ska bli bra igen? Passar barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: CA37057

Stoppa pressarna!, Den stora slottskuppen

av Ann-Charlotte Persson. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 42 min.Talbok med text.

Huseby tidning har lagts ned och systrarna Dike och Theas mamma har blivit arbetslös. Kanske måste familjen flytta. Men Dike och Thea vill verkligen inte det. De älskar Huseby - slottet, trädgårdscaféet och spionen Pjotor. De bestämmer sig för att skriva en egen tidning. I jakten på nyheter springer de på något mystiskt på Huseby slott. Plötsligt är det mycket som står på spel för systrarna. De måste rädda sig själva, slottet och hela Huseby.

MediaNr: CA37021

Kapten Kalsong och turbotoans tyranniska vedergällning

av Dav Pilkey. Inläst av Malin Sternbrink. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 11, fristående, i serien om Kapten Kalsong. När provresultaten kommer visar det sig att Harold måste gå om fjärde klass, men George får börja i femman. De tänker därför göra en sista tidsresa ett dygn tillbaka i tiden. Problemet är att gårdagens Georg och Harold är kvar i dåtiden och samtidigt närmar sig den hämndlystne turbotoan. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37135

Berättelser om en (inte så) evig lycka

av Rachel Renée Russell. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 23 min.Talbok med text.

Del 8 i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. Efter att ha slagit i huvudet på gympalektionen har Nikki en galen dröm där hon, hennes bästisar Chloe och Zoey, hennes drömkille Brandon och den elaka Mackenzie spelar rollerna av klassiska sagofigurer. Men historierna utvecklas förstås inte riktigt som väntat. Briannas mackor spelar också en stor roll i berättelsen.

MediaNr: CA36483

Munken & Kulan

av Åke Samuelsson. Inläst av Dan Bratt. 2 tim, 14 min.Talbok med text.

Munken och Kulan är tio år och bästa kompisar. Kulan har gått i kyrkan i hela sitt liv och kan alla bibelberättelser. Munken däremot kände inte ens till Gud innan han träffade Kulan och tycker att allt som står i Bibeln är nytt och spännande. Med bibelberättelser i bakhuvudet bygger de lådbil och har rullstolsrace ihop med Gud. Innehåller fem berättelser: Guldtian, Ronja, Guds egen lådbil, Kulan åker rullstol och Med gylfen öppen.

MediaNr: CA36994

Superbitcharnas hemlighet

av A. Audhild Solberg. Inläst av Malin Sternbrink. 4 tim, 42 min.Talbok med text.

Den fjärde och avslutande boken i serien som började med Kampen mot superbitcharna. Anne Bea har äntligen en riktig pojkvän och allt borde vara perfekt. Men det är det inte. När Natalia börjar i klassen förändras allt. Hon är både trevlig och sjukt snygg, och blir snart gängets mittpunkt. Anne Bea är det ingen som lägger märke till längre, det är som om hon inte finns. Men är Natalia så schysst som hon verkar? Anne Bea får stöd från oväntat håll.

MediaNr: CA37171

Det sjunde rummet

av Erika Svernström. Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Det övergivna barnhemmet. När Alvin och hans familj hälsar på mormor och morfar i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem bakom en tavla i köket. Man kan ringa från de sex olika rummen i huset men en dag ringer det plötsligt från rum nummer sju. Men var är det sjunde rummet? Barnen börjar omedelbart leta samtidigt som det börjar hända oförklarliga saker runt dem.

MediaNr: CA37134

Katitzi barnbruden, & Katitzi på flykt

av Katarina Taikon. Inläst av Britt Örnehed. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 10 och 11 i serien som börjar med Katitzi. I "Katitzi barnbruden" råkar Katitzi än en gång ut för sin styvmors besinningslösa vrede. Det slutar med att Katitzi som bara är 13 år blir bortgift med en 6 år äldre man. I "Katitzi på flykt" bestämmer sig Katitzi för att fly från sin man och sitt liv och ta sig till Amerika. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: CA37058

I Mellanlandet

av Åsa Uddh. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

Albin är sju år och bor i Visby. Han känner sig ensam och ledsen, för han har precis förlorat sin syster. Han drar sig undan från sin omgivning, men en dag händer något märkligt. Han hamnar i Mellanlandet där han träffar pysslingen Knorp som kan hjälpa till att ställa allt till rätta. En dag får Albin också en kompis i klassen. Hon heter Maria och är helt ny i stan. Tillsammans kommer de att vara med om många äventyr.

MediaNr: CA37043

Nelly Rapp och näckens hemlighet

av Martin Widmark. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 18 i serien monsteragenten Nelly Rapp. Nelly och Valle är tillbaka på Monsterakademien för att plugga om monster och farligheter. Kulturskolans direktör hotar med nedläggning om de inte spelar tillräckligt bra på vårkonserten. Nelly inser att hon måste öva hela natten på sin cello, men undrar om det räcker. Med tanke på hur illa det lät när de övade skulle de behöva en lärare som spelar lika bra som näcken. Och han kanske finns.

MediaNr: CA37197

Facklitteratur

Språkvetenskap

Ryktet går och 9 andra noveller

av Bim Wikström. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 39 min.Talbok med text.

Novellsamling för ungdomar om kärlek, konflikter och situationer med överraskande vändningar. Det är korta berättelser av varierande svårighetsgrad med händelser hämtade ur elevernas vardag. Tanken är att novellerna ska leda till diskussion och eftertanke. Efter varje novell följer uppgifter kring ord och uttryck, frågor på texten, diskussionsfrågor, gruppövningar och idéer hur man kan jobba vidare samt en avlutande grammatikuppgift.

MediaNr: CA37415

Teknik, industri och kommunikationer

Lätta fakta om båtar

av Emily Bone. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Kortfattad faktabåt om båtar. Läsaren får exempelvis veta mer om olika sorters fartyg, hur båtar sett ut genom historien och hur det kunde vara att arbeta som sjöman förr i tiden. Dessutom förklaras vad som hände när Titanic sjönk och vilka piraterna var. I slutet av boken finns en kort ordlista där svåra ord förklaras. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA36210

Ekonomi och näringsväsen

Hundkul!, trickträning för bästa vänner

av Jeanette Bergenstav. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 2 min.Talbok med text.

Bok om hur man har kul med sin hund genom att leka och träna olika tricks med hunden. Innehåller massor med tips på roliga och kluriga saker man kan göra tillsammans. Hundar älskar att få utmaningar för både kropp och knopp. Allra roligast är det om den får göra det tillsammans med sin husse eller matte. De viktigaste tipsen: ha roligt, träna minst en kvart om dagen, ha tålamod och massor med smarrigt hundgodis.

MediaNr: CA37133

Naturvetenskap

Råttsvansarna

av Anna Hansson. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

En lättläst faktabok om råttor. Läsaren får lära sig mer om råttor och möss - var kommer de ifrån, hur vill de bo, vad äter de, hur pratar de med varandra? Boken är lättsam och rolig, med många tecknade bilder. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37278