Nya talböcker mars 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 298 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Grimm

Redaktör: Sofi Poulsen. Inläst av Britt Örnehed. 12 tim, 0 min.Talbok med text.

En samling moderniserade och omskrivna berättelser med utgångspunkt i bröderna Grimms sagoskatt. En del av sagorna har alternativa slut, vissa har förflyttats i tid och rum, och en del av karaktärerna har fått bytt kön eller transformerats på annat sätt.

MediaNr: CA37454

Tannie Marias stora utmaning

av Sally Andrew. Inläst av Carin Ödquist. 10 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Tannie Marias recept på kärlek och mord. Tannie Maria är änka, medelålders och rundnätt. Hon bor i Kapprovinsen i Sydafrika och besvarar kärleksproblem i en tidning. Dessutom är hon bra på att lösa mysterier. Tillsammans med sin älskade, kriminalkommissarie Henk Kannemeyer, blir hon indragen i en mordutredning där Sanfolkets talesperson, som lett motståndet mot diamantbrytning, har blivit mördad.

MediaNr: CA37630

Häxyngel, Stormen på nytt

av Margaret Atwood. Inläst av Martin Jonols. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Felix är en känd teaterregissör. Han ska sätta upp Shakespeares pjäs Stormen i en uppsättning som ska göra honom berömd och läka hans känslomässiga sår. Men planen fungerar inte. Efter ett förräderi drar han sig undan, längtar efter sin försvunna dotter Miranda, och ruvar på hämnd. Den kanadensiska författaren M.A., 1939- , skriver sin egen version av Stormen, en förtrollad värld full av överraskningar och underverk.

MediaNr: CA37804

I morgon kommer jag att sakna dig

av Heine T. Bakkeid. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 29 min.Talbok med text.

Efter tre år släpps den tidigare förhörsledaren Thorild Aske ut från fängelset. Drogpåverkad körde han ihjäl en kvinna och är nu hatad av sina kollegor. Han övertalas att flytta till en fyrholme i Nordnorge för att hjälpa till i sökandet efter en ung man. Lokala polisen har avskrivit försvinnandet som en drunkningsolycka men modern får ingen ro innan man hittar kroppen. Aske inser snart att det är något som inte stämmer. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA37107

Slutspel

av David Baldacci. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 14 min.Talbok med text.

Femte boken om yrkesmördaren Will Robie. När Will återvänder till USA efter ett uppdrag upptäcker han att hans chef, med kodnamnet Blå, är försvunnen. Sista spåret av Blå finns i en avlägsen del av Colorado. Will och hans kompanjon Jessica åker dit för att ta reda på vad som har hänt, och de hamnar i en småstad där våldet bubblar under ytan. De inser att det finns en risk att de inte kommer att kunna ta sig därifrån - varken med eller utan Blå.

MediaNr: CA37293

Sveket

av Linwood Barclay. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 1 i Promise falls-trilogin. Efter många år i Boston återvänder journalisten David Harwood till föräldrahemmet i den lilla orten Promise Falls. Han har blivit av med jobbet. En dag när han hälsar på sin kusin Marla har hon ett barn hos sig. Hon säger att en ängel har lämnat barnet. Samma dag hittas en ung kvinna mördad i sitt hem. Hennes lilla barn saknas. Fler underliga saker börjar hända i den lilla orten och David får onda aningar.

MediaNr: CA37910

Sally och nazistligan, (sekreterarklubben II)

av Jan Bergman. Inläst av Elisabet Thorborg. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Sekreterarklubben. Salvatore Sally Mellberg arbetade under kriget som chaufför för den svenska militära underrättelsetjänsten C-byrån. Efter kriget startade han en detektivbyrå och har nu fått sitt första fall. Han kommer i kontakt med den nazistiska motståndsrörelsen Varulvarna som hjälper nazister och andra krigsförbrytare att fly Europa. Vilka svenskar är inblandade? Kan han ens lita på kvinnorna i Sekreterarklubben?.

MediaNr: CA37464

Diktaren, [en spänningsroman]

av Katinka Bille. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 8 min.Talbok med text.

Psykologisk thriller som utspelas på Flatön i Bohusläns skärgård. En kväll försvinner 5-åriga Angela från sitt hem. Trots ihärdigt letande från polis och frivilliga hittas hon inte. Kort därefter hittas en äldre man drunknad vid en brygga där han kört över kanten med sin permobil. I centrum för berättelsen står den unga journalisten Cattis som undersöker fallen och veterinären Paula, nybliven änka i pensionsåldern, som försöker lägga ett pussel.

MediaNr: CA37732

Prins i bagarbod

av Ivar Björklind. Inläst av Anita Molander. 7 tim, 9 min.Talbok.

En arbetarroman med paralleller till författarens egen ungdom. Vi får följa Holger som är med om en gruvstrejk i Bergslagen och sedan blir kassaskåpssprängare på flykt undan polisen. Ivar Björklind, 1903-1981, svensk arbetarförfattare. Deltog på 1950-talet i tv-programmet Kvitt eller dubbelt på ämnet svensk arbetardiktning.

MediaNr: CA37468

Saffranshjärtan, roman

av Jonas Bonnier. Inläst av Anna Döbling. 20 tim, 44 min.Talbok med text.

Den 6 juni 1960 föds Kelly Rosenlund. Hon är det yngsta barnet i en välbärgad familj på Lidingö och framför henne väntar framgångar - äktenskap, barn och framgångsrik karriär. Men priset visar sig vara högre än hon tror. Den 6 juni 1960 föds också Anki Götelin i Ösmo, som det enda barnet till bensinmacksägaren Harry och hans hustru Siv. Anki är ensam och annorlunda. Omgivningen har svårt att tillåta det, men för Anki finns det inget alternativ.

MediaNr: CA37191

För alltid i mitt hjärta

av Rose Marie Bouw. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 22 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien Forstuna som börjar med Det krävs tusen vackra ord. Kristina och Vivianne möts på äldreboendet Solgläntan, där deras dementa mödrar bor. Vivianne bär sin sorg bakom lager av glada färger. Hon lever för stunden och är tacksam för de minnen hon får. Kristina försöker glömma sitt förflutna, men är samtidigt rädd för att göra det. I hemlighet önskar hon livet ur sin mamma.

MediaNr: CA38127

Ingen jämfört med dig, roman

av Jonas Brun. Inläst av David Sverkel. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Sommaren är ovanligt het och Stewe är på landet med sina föräldrar. Tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. Men i det tomma lantstället en bit ner för älven har någon flyttat in, en äldre kille med solblont hår. John och Stewe kommer att tillbringa en passionerad sommar tillsammans. Många år senare möts de igen. Trots att de har förvandlats hålls de fortfarande samman av sommaren de delade, den som fick ett ödesdigert slut.

MediaNr: CA37781

Otvättad kärlek och helveteshundar, dikter

av Charles Bukowski. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 27 min.Talbok med text.

Diktsamling av den tysk-amerikanske författaren och poeten C.B., 1920-1994. Prosadikterna berättar om man, som ibland bär författarens namn, som valt att ställa sig utanför de flesta mänskliga aktiviteter, förutom sex och supande. Efterordet är skrivet av Marcus Birro.

MediaNr: CA37281

Ett blodigt verk, dokument rörande mördaren Roderick Macrae

av Graeme Macrae Burnet. Inläst av Hans Sandquist. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

Året är 1869. Den unge Roderick Macrae arresteras efter att det skett ett brutalt trippelmord i ett litet samhälle i de skotska högländerna. Dokument skrivna av den anklagade visar att han är skyldig men går det att juridiskt fälla honom? Och var han vid sina sinnens fulla bruk när dådet skedde? Författaren skildrar händelseförloppet detaljerat - allt från morden fram till rättegångsprocessen och domen. G.M.B., 1967- , skotsk författare.

MediaNr: CA36955

Sanningen

av Harlan Coben. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 11 min.Talbok med text.

Före detta stridspiloten Maya ser en otänkbar bild fångas av babykameran medan hon är på jobbet: hennes tvååriga dotter leker med Mayas man Joe, som blivit brutalt mördad två veckor tidigare. Dessutom visar det sig att det finns kopplingar mellan det olösta mordet på hennes syster och Joes död. För att hitta svaret på gåtan måste Maya söka i sitt eget förflutna. Men det finns de som inte vill att sanningen ska komma fram.

MediaNr: CA37632

Flätan, roman

av Laetitia Colombani. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 12 min.Talbok med text.

Kastlösa Smita i Indien försörjer sig på att plocka upp människors avföring i latriner. Hon drömmer om ett hennes 6-åriga dotter ska få går i skola och lämna fattigdomen bakom sig. Guila arbetar i sin fars hårateljé i Palermo och upptäcker att företaget står på ruinens brant. Sarah i Kanada är en känd advokat som får veta att hon är svårt sjuk. En roman om tre kvinnoöden sammanflätade genom en önskan om hopp och ett bättre liv.

MediaNr: CA37729

Fackelbäraren, historisk roman

av Bernard Cornwell. Inläst av Christer Modin. 12 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 10 i serien som börjar med Det sista kungadömet. Uhtred är hövding i 800-talets England. Vapenvila råder mellan Northumbria och Mercia. Uhtred av Bebbanburg får till sist chansen att ta tillbaka det hem hans farbror stal från honom för flera år sedan. Men ödet är outgrundligt och Uthred möter nytt motstånd när den opålitlige Constantin av Skottland ser möjligheter till erövringar och leder sina arméer söderut.

MediaNr: CA37626

Ondskans innersta väsen, spänningsroman

av Luca D'Andrea. Inläst av Thomas Ekelöf. 12 tim, 58 min.Talbok med text.

1985 hittas tre unga människor brutalt mördade i en dalgång i norra Italien. Trettio år senare flyttar den amerikanske filmaren Jeremiah Salinger till en lite alpby i närheten tillsammans med sin dotter Clara och fru Annelise, som är född där. Efter en ödesdiger helikopterolycka bestämmer sig Salinger för att ta reda på vad som egentligen hände 1985. Det visar sig att något fasansfullt ruvar i dalgången, något som aldrig borde ha återuppväckts.

MediaNr: CA37827

Hemman

av Magnus Dahlström. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

En sen eftermiddag anländer några personer till en avsides belägen ö. Kort därefter hittas deras fordon övergivet. Händelsen blir början på en orolig rörelse mellan gårdarna i bygden. Rörelsen har sitt ursprung långt bak i tiden. Något omvälvande är på väg att ske. Kollektivroman. M.D., 1963-, svensk författare och dramatiker.

MediaNr: CA37779

Tellus-syndromet

av Carl Johan De Geer. Inläst av Elisabet Thorborg. 2 tim, 30 min.Talbok med text.

CJ sitter bakbunden i regeringskansliet Rosenbad. Säpokvinnan slår näven i bordet och säger att nu får det vara slut på den vänliga tonen. "Erkänn, eller så tar vi till hårda bandage". CJ är en dubbelnatur; han är även rymdvarelsen Ho-Jaj från planeten Elegebar som kan läsa andras tankar och hela tiden är steget före. En sprängskiss har också en viss betydelse för händelseförloppet. Satirisk science fiction med många referenser till samtiden.

MediaNr: CA37829

Grand danois, noveller

av Daniel Dencik. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Noveller av den danske författaren D.D., 1972- . Möt mannen som reser till Tokyo för att dö. Följ pojken som får lära sig att man inte får missbruka ett förtroende. Jogga motvilligt upp bredvid grannfrun som springer lite långsammare än du. Åk till USA för att söka upp Angelo Badalamenti. Nio noveller om ensamhetens väsen - dess möjligheter och omöjligheter; om att leva och om att dö; om att vara konstnär; om val och konsekvenser.

MediaNr: CA37522

Försvararna

av Philip K. Dick. Inläst av Lo Thorsdotter. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Novell av science fiction-författaren Philip K. Dick, 1928-1982. Ett våldsamt världskrig utkämpas via robotar uppe på jordens yta, medan människorna själva har flytt till underjorden. Novellen utkom ursprungligen 1953 och är nu för första gången översatt till svenska. Novellen ligger också till grund för Philip K. Dicks roman The penultimate truth som utkom 1964.

MediaNr: CA37880

Miraklet

av Emma Donoghue. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Irland, 1850-talet. Den unga sjuksköterskan Lib Wright är på väg till byn där elvaåriga Anna O'Donnell bor. Det sägs att hon inte har ätit på månader, men hon tycks frodas ändå. Turister samlas för att titta på henne, men pressen tvivlar på historien. Libs uppgift är att ta reda på hur det egentligen ligger till. Ju mer tid hon tillbringar med Anna, desto mer osäker blir hon. Är flickan en bluff eller ett medicinskt mirakel? Booker-nominerad 2016.

MediaNr: CA37906

Bida sin tid

av María Dueñas. Inläst av Helena Gripe. 19 tim, 56 min.Talbok med text.

1800-tal, Mexiko. Från ingenting har Mauro Larrea byggt upp ett mycket framgångsrikt gruvimperium. Men efter en misslyckad affär förlorar han allt och väljer att fly landet för att försöka återerövra både sitt kapital och sitt anseende. Han kommer till Havanna dit ryktet om hans fall inte har nått, och reser sedan vidare till Spanien. Bida sin tid är en berättelse om en ihärdig mans resa, om intrigmakeri och om kärlek som övervinner allt.

MediaNr: CA37380

Och blomstren dö

av Rebecka Edgren Aldén. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 49 min.Talbok med text.

Gloria har följt med sin nye pojkvän Adam till skärgården för att tillbringa några lugna dagar på hans familjs storslagna sommarnöje Ekudden. Bland öns bofasta råder en märklig stämning, de verkar vara uppdelade i två läger och talar inte med varandra. Under sina promenader får Gloria en krypande känsla av att vara iakttagen, men i sina mardrömmar är hon den som iakttar. Psykologisk thriller om mörka hemligheter, lojalitet och val på liv och död.

MediaNr: CA37294

Natten undrar vem jag är, kriminalroman

av Fredrik Ekelund. Inläst av Elisabet Thorborg. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 6, fristående, i serien som börjar med Nina och sundet. Hjalmar Lindström, erfaren polis på Länskrim i Malmö har, tillsammans med sin kollega Monica Gren, god insyn i Malmös undre värld. Knark säljs, ungdomar mördas och gängen värvar allt yngre medlemmar, inte bara i Rosengård utan även i det mindre Kroksbäck. Omar Ibn Khaled bor med sin familj i just Krobäck. En kväll ser han ett gängöverfall från sin balkong. Samhällskritisk deckare.

MediaNr: CA37142

En debutants dagbok

av Wera von Essen. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

En ung kvinna med författarambitioner skriver dagbok. Läsaren får här ta del av huvudpersonens innersta tankar och känslor som växlar mellan höga pretentioner, ångest och självförakt. Författarens alter ego rör sig i kulturkretsar, blir refuserad av förlagen och känner sig misslyckad och vilsen. En sak står dock klart: att skriva är viktigare än livet självt. Wera von Essen, 1986-.

MediaNr: CA37981

Själasörjaren, roman

av Christine Falkenland. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 4 min.Talbok med text.

Kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från Evangeliska gymnasiet, söker upp honom. Ett mörker tycks omge henne, hon är deprimerad och ångestfull. Hon ber Erland att ta hand om hennes begravning. Mot sin vilja blir han indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Mellan kropp och själ. Och Claudias mörker griper efter Erland.

MediaNr: CA37725

Mord i byn Shangling

av Yiping Fan. Inläst av Anders Palm. 11 tim, 12 min.Talbok med text.

Shangling kunde varit en helt vanlig kinesisk by om det inte vore för Wei Sande, en storvuxen och stark karl som skapar oro bland byborna. Han umgås hämningslöst med byns kvinnor och sätter sig upp mot den lokala partikommittén. Han hittas hängd i ett träd och polisen misstänker att det handlar om ett mord. Många har motiv men utredningsarbetet blir svårt. Är byborna egentligen enfaldiga eller listiga? Fantasirik och humoristisk skröna.

MediaNr: CA37598

Floden om natten

av Erica Ferencik. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 15 min.Talbok med text.

Wini åker på semester med sina bästa tjejkompisar till Maines vilda skogar. Tillsammans med en snygg guide ger de sig iväg med en plan om att prova forsränning. Men semestern förvandlas snart till en mardröm: en olycka gör ett de förlorar sin flotte, tillsammans med all utrustning och proviant. Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslögner som sällskap. Och när mörkret faller blir det riktigt obehagligt. Thriller.

MediaNr: CA37577

De döda små

av Emma Flint. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

I juli 1965 drar en värmebölja in över New York. En morgon vaknar Ruth Malone och upptäcker att hennes två barn är borta. Efter ett desperat sökande hittas de mördade. Grannarnas skvaller tillsammans med de tomma flaskorna i lägenheten gör att polisen snabbt drar sina slutsatser. En ung och oerfaren reporter börjar nysta i fallet och börjar snart se att det finns en annan sida av Ruth. Bygger på ett autentiskt fall.

MediaNr: CA37730

Mannen i mitt liv, roman

av Jane Green. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 55 min.Talbok med text.

Gabby har alltid vetat att Elliot är mannen i hennes liv. Efter tjugo års äktenskap är hon fortfarande lika säker på sin kärlek. Men när deras döttrar börjar bli vuxna känner Gabby hur livet rinner iväg. Och sedan träffar hon Matt som är ung och snygg och charmar Gabby bortom allt förstånd. Är det verkligen värt att försötra äktenskapet med Elliot och allt hon har trott på, för en kärleksaffär med Matt? Flyhänt skrivet om kärlek och ånger.

MediaNr: CA37449

Ylvas bok

av Maria Gustavsdotter. Inläst av Britt Örnehed. 16 tim, 48 min.Talbok med text.

Fjärde boken i serien om Prästdöttrarna som börjar med Ulrikas bok. Här skildras kvinnors villkor i stormaktstidens Sverige. Ylva Olofsdotter har gift sig med Ulrikas styvson. Äktenskapet är kyligt och barnlöst, det tunga arbetet på gården lämnar Ylva till pigan Brita. När socknens präst dör knall och fall under en predikan börjar det skvallras i bygden. Vem var häxan som han skulle peka ut ögonblicket innan han föll ihop?.

MediaNr: CA37292

Människorna

av Matt Haig. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

En morgon hittas matematikprofessor Andrew Martin naken och irrande omkring på Cambridges gator. Hans kropp har övertagits av en utomjording som kommer från planeten Vonnadoria med uppdrag att radera all information om den stora upptäckt professorn gjort. Människorna betraktas som underutvecklade barbarer på Vonnadoria. Den ursprungliga planen fortskrider inte riktigt som det ska när utomjordingen upptäcker även det som är underbart på jorden.

MediaNr: CA37599

Rosa

av Knut Hamsun. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 48 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Benoni. 22-åriga Parelius observerar och berättar om de ofta tragikomiska händelserna kring den underbara unga änkan Rosa, hennes tidigare make Arentsen och Hartvigsen, som vill gifta sig med henne och slutligen också gör det. Under historiens gång lär läsaren känna dessa personer som är fångade i en liten fiskeby och gömmer sanningen. K.H., 1859-1952, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1920.

MediaNr: CA37882

Gertrud, roman

av Hermann Hesse. Inläst av Martin Gribbe. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

Den blygsamme kompositören Kuhn förälskar sig i operasångerskan och vännen Gertrud. Kärleken är inte besvarad och det gör Kuhn ont. Gertrud förälskar sig istället i operasångaren Muoth. Han är Kuhns motsats - dominant, självsäker och egoistisk. Kuhn varnar henne, men hon lyssnar inte. Finstämd och sorglig berättelse förankrad i den klassiska musiken. H.H., 1877-1962, tysk-schweizisk författare som belönades med Nobelpriset 1946.

MediaNr: CA37762

Brevet

av Kathryn Hughes. Inläst av Sari Eliasson. 8 tim, 59 min.Talbok med text.

Tina Craigs make är våldsam och för att kunna lämna honom jobbar hon varje ledig timme, bland annat i en second hand-butik. En dag hittar hon ett brev i en gammal kavaj. Hon läser brevet och det kommer att förändra hennes liv. Många årtionden tidigare inser Billy Stirling att han har varit en riktig idiot. Han sätter sig ner och skriver ett brev som han hoppas kunna förändra framtiden. Två parallella historier om två kvinnor som ödet för samman.

MediaNr: CA37809

Snösommar

av Kristina Hård. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Arvet efter Kaiser som börjar med Kleptomania. Linus Kaiser är död och en isande köld har lamslagit Sverige. I de djupa skogarna ställs människa mot troll i kampen om överlevnad. Ingra Varg är kvar i Stockholm. Där råder undantagstillstånd och regeringen har flytt huvudstaden. En dag får finansminister Erik Skog besök av en man som vet var Linus Kaiser fann guldet och som dessutom påstår att det finns mer kvar att hämta.

MediaNr: CA37542

Spionerna på Säpo, [den åttonde boken om Anton Modin]

av Anders Jallai. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 8 i serien som börjar med Spionen på FRA. Sommar i Stockholm 1985. Den unge SSI-operatören Anton Modin får i uppdrag av sin chef att avprogrammera spionen Stig Bergling som greps sex år tidigare. Planen är att Bergling ska avslöja sina medhjälpare i Sverige, de spioner som fortfarande döljer sig för de svenska myndigheterna. Arbetet blir framgångsrikt men Modin vet inte vad han ska göra med all information han fått ta del av.

MediaNr: CA37461

En kort krönika om sju mord

av Marlon James. Inläst av Örjan Blix. 24 tim, 39 min.Talbok med text.

I december 1976 stormar sju beväpnade män in i Bob Marleys hem i Kingston, Jamaica. Ingen av männen grips, men ryktet säger att sångaren har blivit en bricka i ett spel som sträcker sig långt utanför landets gränser. Författaren tar sin utgångspunkt i verklighetens attentat i en berättelse om mördare, politiker och langare, CIA-agenter, journalister och bedragare som rör sig från 70-tal till 90-tal, från Jamaica till New York via Miami och Kuba.

MediaNr: CA37583

Och sen var hon borta

av Lisa Jewell. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

För tio år sedan försvann Laurels femtonåriga dotter Ellie. Laurel har inte gett upp hoppet om att återfinna henne. När Laurel träffar den karismatiske Floyd faller hon genast för hans charm. Snart får hon träffa hans nioåriga dotter Poppy. När Laurel ser henne hoppar hjärtat över ett slag. Poppy är oroväckande lik hennes försvunna dotter. Vad hände egentligen med Ellie den där gången för tio år sedan? Är det möjligt att hon finns kvar i livet?.

MediaNr: CA37881

Problemet med Henry och Zoe

av Andy Jones. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Henry överger sin ungdomsförälskelse på bröllopsdagen och åker till London där han hoppas kunna bygga upp sitt liv på nytt. Zoe har sina skäl att se över sitt liv, hon tänker bryta upp från London och resa runt världen. Hon vet inte vart hon är på väg, men hon är övertygad om att hon ska dit ensam. När de träffas är det bara några månader kvar innan hon ska ge sig iväg. Mötet får oväntade följder. Feelgood-roman.

MediaNr: CA37886

Algot

av Carina Karlsson. Inläst av Niklas Groundstroem. 6 tim, 6 min.Talbok.

Ålänningen Algot Holm tar värvning som båtsman på 1740-talet när Sverige anfaller Ryssland. Flottan seglar österut men någon framgång blir kampanjen inte. Det är ett satans elände. Rödsoten som härjar är dödligare än fienden. Algot överlever och hemförlovas till sitt båtmanstorp i Sunds socken. Men tiden är hård - rotebönderna är snåla, torpet orustat och det finns ingen mat. Algot överlever på brännvin och är ofta full och galen. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38178

Mjölk och honung

av Rupi Kaur. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Rupi Kaur, 1992- , kanadensisk poet och konstnär har över 1,5 miljoner följare på sitt Instagramkonto. Hennes debutbok har blivit en stor försäljningssuccé och består av poesi och korta prosatexter som behandlar erfarenheter av våld, kärlek, förlust och femininitet. Boken är indelad i fyra kapitel. Vart och ett av dem tjänar ett eget syfte, behandlar en egen smärta, läker en egen sorg i själ och hjärta.

MediaNr: CA37163

Lutan och ärren

av Danilo Kis. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

Novellsamling som rör sig i gränslandet mellan fiktion och biografi. D.K., 1935-1989, föddes i dåvarande Kungariket Jugoslavien, men levde och verkade större delen av sitt liv i Frankrike. I bokens sex berättelser skriver han om exilen, livet i en auktoritär stat, den konstnärliga friheten och inte minst döden. Historierna fångar såväl trauman från den europeiska efterkrigshistorien som dess intellektuella diskussioner.

MediaNr: CA37805

Nu är jag ung hela mitt liv

av Christina Kjellsson. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 32 min.Talbok.

Fristående fortsättning på författarens barndomsskildring Solknepet. Det har blivit 70-tal i den lilla jämtländska byn där Mirjam växer upp. Barnets självklarhet har bytts mot tonårens självsvåldiga överlevnadsinstinkt. Att passa in är både lätt och svårt. Man måste lära sig att dölja vem man är, och samtidigt reda ut just det. Mirjam kommer fram till en punkt där hon måste välja.

MediaNr: CA37832

Innan snön faller, [psykologisk thriller]

av Helena Kubicek Boye. Inläst av Qina Hermansson. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid den rättspsykiatriska kliniken i Säter. Snart börjar hon få hotfulla meddelanden och kort därefter hittas en patient död. Annas nyfikenhet är väckt och hon försöker ta reda på vad det är som pågår och varför. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vad är det egentligen som försiggår på Säter? Debutroman av H.K.B..

MediaNr: CA37498

Granitmannen

av Sirpa Kähkönen. Inläst av Christa Renwall. 13 tim, 10 min.Talbok.

År 1922 påbörjar den frigivne krigsfången Ilya och hans hustru Klara en 60 mil långa skidtur mot Sankt Petersburg (Petrograd). De tror att den nya Sovjetstaten är ett Utopia. Men det som väntar dem är en bitter kamp för överlevnad. Så småningom får de en grupp vänner med olika bakgrund som delar deras idealism och kamp för överlevnad. Runt omkring dem börjar Stalins utrensningar. Roman som utgår från författarens egen släkts historia. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA36292

Kavaljersnoveller

av Selma Lagerlöf. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Novellsamling från 1918 som innehåller novellerna En julgäst, En historia från Halstanäs, Den förste i förste år nittonhundra, Mamsell Fredrika, Gravskriften, Bröderna, Dunungen, och Vägen mellan himmel och jord.

MediaNr: CA37696

Aldrig mer

av Sara Larsson. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 10 min.Talbok med text.

16-åriga Andrea från Bukarest lockas av ett drömjobb i Spanien. Men instängd i en lägenhet tvingas hon sälja sin kropp. När hon sedan kommer till Sverige måste hon fortsätta att prostituera sig. Patrik är terapeut i Stockholm och blir vittne till hur en man grips när han plockar upp en minderårig flicka. Ted har i många år köpt sex men någon vet vad han håller på med. Tre människors öden vävs samman i en roman om trafficking och prostitution.

MediaNr: CA37446

Fröken, & Moster Evelina och Anton

av Sara Lidman. Inläst av Anna Godenius. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Två noveller av Sara Lidman, 1923-2004. Moster Evelina och Anton: Evelina och Anton blir förälskade trots att de är gifta på varsitt håll. När deras makar dör tror alla att de ska gifta sig, men riktigt så blir det inte. Fröken: huvudpersonen är en luffare som kallas Fröken då han anses väldigt omanlig. Alla retas med honom, men det visar sig att han bär på en fruktansvärd hemlighet. Två skrönor från Västerbotten med dialektala anslag.

MediaNr: CA37833

Tillbaka till 1942

av Zhenyun Liu. Inläst av Aminata Grut. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

1942 - 1943 drabbades den kinesiska provinsen Henan av en torka så svår att 3 miljoner människor svalt ihjäl och ytterligare drygt 10 miljoner tvingades på flykt. Liu Zhenyuns arga och ironiska essä handlar om denna svält och om myndigheternas oförmåga att hantera den. Boken innehåller även novellen Överhuvuden.

MediaNr: CA37650

Nordisk fauna

av Andrea Lundgren. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 49 min.Talbok med text.

Novellsamling som innehåller sex berättelser: Fågeln som skriker om natten; Katten; Det som sker med en; Fadershålet; Flickvännen och Om änglars natur. Gemensamt för alla novellerna är att de befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar - och av människor som alla längtar efter förvandlingen. Andrea Lundgren, född 1986.

MediaNr: CA37785

Bakhtins karneval, tre pjäser

av Lao Ma. Inläst av Hans Sandquist. 4 tim, 32 min.Talbok med text.

Tre teaterpjäser av den kinesiske dramatikern Lao Mao: Bakhtins karneval, Sokrates och Den tappre soldaten Svejks äventyr under andra världskriget. Lao Ma, vars egentliga namn är Ma Junjie, är känd i för sina satiriska noveller och pjäser, skrivna i en stil som påminner om Tjechovs noveller och Aristofanes dramer.

MediaNr: CA37602

Besatthetens inferno

av Lennart Matikainen. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 18 min.Talbok.

Ett tillsynes slumpmässigt mord räddar en flicka från att bli våldtagen. Men polisen upptäcker snart att mördaren verkar ha en dödslista. Snart får de också konkurrens i jakten av ett kriminellt gäng som också vill hitta mördaren. Nutid möter dåtid, och besattheten av att städa upp i sitt eget liv blir huvudpersonens livsuppgift. Vem ska leva och vem ska dö?.

MediaNr: CA37754

Vågornas viskningar

av Tamara McKinley. Inläst av Eva Werning. 13 tim, 0 min.Talbok med text.

Tasmanien, 1905. Christy har alltid velat återvända till den storslagna och dramatiska ön Skye där hon föddes. Vid 65 års ålder bestämmer hon sig till slut för att resa. Med sig har hon dottern Anne och barnbarnet Kathryn. Vad de inte känner till är att Christy har ett mörkt och komplicerat förflutet. När de anländer till Skye stiger både vackra och smärtsamma minnen till ytan. Resan kommer att förändra de tre kvinnornas liv för alltid.

MediaNr: CA37256

Intrigo

av Håkan Nesser. Inläst av Anno Lindblad. 14 tim, 40 min.Talbok med text.

Novellsamling innehållandes de tidigare publicerade novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria och All information i fallet, samt den nyskrivna kortromanen Tom. Berättelserna utspelar sig i den fiktiva staden Maardam och behandlar teman som flykt, skuld, hämnd och försoning. I kortromanen Tom kretsar handlingen kring en sedan länge förlorad son. Under 2018 och 2019 kommer flera av novellerna att visas på bio under namnet Intrigotrilogin.

MediaNr: CA37379

Tyst väntan

av Liz Nugent. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 20 min.Talbok med text.

Lydia Fitzsimons bor i det perfekta huset med sin make, Andrew och deras son, Laurence. Hon längtar bara efter en sak för att hennes liv ska vara fullbordat men det sista hon förväntar sig är att denna strävan ska leda till en annan kvinnas död. Familjen går in i en negativ spiral. Lydia gör allt för att skydda deras sociala ställning men Andrew håller på att bryta samman och Laurence är inte så naiv som Lydia tror. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA37447

Inte för nära

av Colleen Oakley. Inläst av Eva Werning. 13 tim, 32 min.Talbok med text.

Jubilee Jenkins är allergisk mot andra människor. Efter en nära döden-upplevelse i tonåren har hon isolerat sig. Men när hennes mamma dör måste Jubilee lämna sin trygga exil och ge sig ut i verkligheten. Hon får jobb på det lokala biblioteket och där möter hon Eric Keegan och hans adopterade son, Aja. Eric har precis flyttat till stan och kämpar med att få vardagen att gå ihop. En varm vänskap växer snart fram mellan dem alla tre. Feelgood.

MediaNr: CA37381

Det är inte meningen att man ska vara här, en serieroman

av Thomas Olsson. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

Tecknad serie om hur den 14-årige Thomas Evans tar jobb som skeppspojke på Sir John Franklins expedition för att hitta Nordvästpassagen - en nordlig genväg från Europa till Asien. Två skepp med 135 män lämnar Greenhithe utanför London 19 maj 1845. Efter ett kort stopp vid Diskobukten på Grönlands västkust fortsätter de ut i det okända. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA36682

Bakom stängda dörrar

av B. A. Paris. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

Jack är en snygg och förmögen advokat, Grace är charmig och elegant. Fast de är nygifta verkar de ha allt och de är oskiljaktiga. Men varför svarar aldrig Grace i telefon? Och varför kan hon aldrig gå ut och ta en kopp kaffe trots att hon inte arbetar? Och varför sitter det skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen? Bakom Jack och Grace perfekta fasad verkar det vara något som inte stämmer.

MediaNr: CA37597

En sista söndag

av Julie Parsons. Inläst av Hans Sandquist. 12 tim, 51 min.Talbok med text.

En deckare om hur händelser långt bak i tiden kastar skuggor in i vår samtid. En badort utanför Dublin lamslås av chock när en pensionerad domare blir brutalt mördad i sitt eget hem. Granne med den mördade bor den pensionerade polisen Michael McLoughlin. Han börjar nysta i domarens förflutna, vilket leder honom tillbaka till sin egen far som årtionden tidigare mördades av IRA.

MediaNr: CA37431

Ormen i Essex

av Sarah Perry. Inläst av Linda Norgren. 13 tim, 9 min.Talbok med text.

Året är 1893. Cora Seaborne har blivit änka och bestämmer sig för att lämna London. Tillsammans med sin väninna Martha och sin son Francis flyttar hon till Colchester i Essex. Där går det rykten om ett mystiskt odjur som alla rädda för. Cora är övertygad om att det rör sig om en ny art. Tillsammans med traktens präst, Will Ransome, söker hon svaret på gåtan. Samtidigt dras Will och Cora oundvikligen till varandra.

MediaNr: CA37335

Det som en gång fanns

av Amanda Prowse. Inläst av André Nilsson. 10 tim, 34 min.Talbok med text.

Rosie Tipcott sitter ofta på sin favoritbänk i Devon och tackar stjärnorna för sin make, sina döttrar och sitt mysiga hus vid havet. Hon lovar sig själv att göra allt för familjen. Men sedan träffar Rosies make en annan kvinna och blir upp över öronen förälskad. Han lämnar Rosie och tar barnen med sig. Förlamad av sorg måste hon kämpa för att bygga upp sitt liv igen och försöka få tillbaka sin familj. Men är det verkligen det hon vill? Feelgood.

MediaNr: CA37543

En farofylld överfart, roman

av Rachel Rhys. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 2 min.Talbok med text.

Året är 1939 och i Europa närmar sig världskriget. Den unga Lily Shepard har beslutat sig för att börja om i ett nytt land och kliver ombord på en oceanångare som ska ta henne till Australien. På vägen stannar båten till på platser Lily tidigare bara drömt om, och livet ombord är glamouröst. Men snart förstår Lily att det inte bara är hon som är på flykt från sitt förflutna - något fruktansvärt är på väg att hända.

MediaNr: CA37521

En mors bekännelse

av Kelly Rimmer. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 13 min.Talbok med text.

Olivia och David skulle kunna vara det perfekta paret. När deras dotter Zoe föds är lyckan fullkomlig. Men Olivia har blåmärken och drar sig undan från vännerna. Den som står dem närmast är Davids mamma Ivy, men hon vägrar att se tecknen på att allt inte står rätt till. När David tar livet av sig slås båda kvinnornas liv i spillror. Skildring av kärlek som tar sig många uttryck och hur skiftande synen på samma människa kan vara.

MediaNr: CA37628

Ur askan i elden

av Peter Robinson. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om kommissarie Alan Banks. Banks har precis flyttat till från London till Eastvale i Yorkshire. Han förväntar sig ett betydligt lugnare tempo i den lilla staden, men skenet bedrar. En inbrottsliga härjar i staden. Till en början tycks de vara harmlösa småtjuvar, men när en äldre dam hittas död i sitt hem ändras allt. Samtidigt råkar Banks fru Sandra ut för ett överfall. Rör det sig om samma gärningsmän?.

MediaNr: CA37646

Harungen

av Ina Rosvall. Inläst av Malin Sternbrink. 4 tim, 6 min.Talbok med text.

På slätten ligger laboratoriet där hon, en gift tvåbarnsmamma, jobbar. Där bedrivs experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, och djurens hjärnaktivitet tankas sedan upp i en mima. Miman, en på vetenskaplig väg framställd organism, växer och innesluter alla upplevelser av liv, sammankopplade och separata. Hemma finns tryggheten men hon dras alltmer till miman. Suggestiv och filosofisk science fiction.

MediaNr: CA37806

Hexdansen

av Maria Sandel. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

M.S., 1870-1927, arbetade som författare, journalist och sömmerska. Hon räknas som en av de första svenska arbetarförfattarna och levde mitt i det fattiga samhälle hon skrev om. M.S. tog upp kontroversiella ämnen i sina böcker - till exempel abort och homosexualitet. Hexdansen är en mörk skildring av en arbetarfamilj i absolut moraliskt förfall.

MediaNr: CA37433

Sandhammaren

av Margit Sandemo. Inläst av Hans Sandquist. 5 tim, 27 min.Talbok.

Del 2 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bortom dagen. Romanen utspelar sig på 1400-talet. Ilona och Ravn måste hastigt fly över Östersjön till Skåneland med den onde furstens män i hälarna. Men utanför Skåne ligger den beryktade Sandhammaren, skeppskyrkogården där så många fartyg har förlist. Kommer Ilonas och Ravs skepp att klara sig?.

MediaNr: CA37523

Ensamhetens språk

av Jan-Philipp Sendker. Inläst av André Nilsson. 13 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 2 i författarens Kinatrilogi som börjar med Viskande skuggor. Kärleken till den kinesiska flickvännen Christine har fått journalisten Paul Leibovitz att glömma sorgen över hans döda son, och hans trivs allt bättre med sitt liv i Hongkong. Ett brev som Christine en dag får från sin bror drar Paul in i en kamp mot miljöförstöring, maktmissbruk och politisk korruption i dagens Kina. Kampen sätter snart både hans eget och Christines liv på spel.

MediaNr: CA37765

En väv av lögn

av Rex Stout. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 45 min.Talbok.

Nero Wolfe och Archie Goodwin får denna gång ta itu med en kidnappning. Mrs Althea Vails man, Jimmy Vail, har blivit kidnappad. Hon tänker betala kidnapparna den summa pengar de har begärt, men anlitar Nero Wolfe för att försäkra sig om att det innebär att Jimmy kommer hem levande. Jimmy återvänder hem, men hans sekreterare hittas överkörd på samma ställe där lösensumman lämnades. Det är något som inte stämmer.

MediaNr: CA37441

Värd att döda

av Peter Swanson. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 11 min.Talbok med text.

Ted och Lily träffas på en flygplats i London. I väntan på det försenade plan som ska ta dem till Boston dricker de martinis och avslöjar hemligheter för varandra. När Ted på skämt berättar att han vill döda sin fru erbjuder sig Lily att hjälpa till. Tillbaka i USA spinner de vidare på planerna. Men Lily har ett mörkt förflutet och snart är de indragna i ett spel fullt av oväntade vändningar. Vem är egentligen offer och vem är förövare?.

MediaNr: CA37578

Den som är värd att bli älskad

av Abdellah Taïa. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 11 min.Talbok med text.

Brevroman där författaren skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv. Vi får följa Ahmed som växer upp under svåra förhållanden i en kultur som inte tolererar homosexualitet. Efter en flytt till Paris lever han med en fransk älskare som försöker göra om Ahmed till något han inte är. Abdellah Taïa, 1973-, marockansk författare som tidigare utkommit på svenska med bland annat Ett arabiskt vemod.

MediaNr: CA37855

Skärvan av trollspegeln

av Sigrid Undset. Inläst av Qina Hermansson. 9 tim, 18 min.Talbok.

Skärvan av trollspegeln skrevs några år innan trilogin om Kristin Lavransdotter. Boken består av två noveller - Fru Hjelde och Fru Waage och i dem syns spår av den religiösa kris som drabbade författaren under 1910-talet. S.U., 1882-1949, norsk författare som belönades med Noblepriset i litteratur 1928.

MediaNr: CA37926

Ett gram morfin då och då, pastischer från landet bortom lagen

av Nalle Valtiala. Inläst av Malou Zilliacus. 7 tim, 58 min.Talbok med text.

Pastischer och parodier på ett antal klassiska deckarförfattare och deras huvudkaraktärer. Två av berättelserna handlar om Arthur Conan Doyles mästerdetektiv Sherlock Holmes; i "221b Baker Street till er tjänst" kommer det ett antal mystiska brev till Holmes. Lite utanför deckargenren finns historien om när Hemingway skjuter Faulkner: isbergsprosan möter en tät och djungelartad text. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA37397

Du får inte älska mig

av Anette Westin. Inläst av Anna Döbling. 16 tim, 6 min.Talbok.

Adelsfröken Charlotta Palbitzki, 1739-1811, sägs spöka på Julita gård där hon ropar efter sin älskade. Kärleken mellan henne och informatorn på Julita gård, Pehr Hofverberg, var förbjuden. När de står inför valet att välja kärleken eller följa den väg familjerna förväntar sig, fattar de ett beslut som kommer att få konsekvenser de aldrig kunde drömma om. Vad var det egentligen som hände den där vårnatten 1758? Romanen bygger på verkliga händelser.

MediaNr: CA38012

Inlandet, roman

av Elin Willows. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

En ung kvinna flyttar för kärlekens skull från Stockholm till ett litet samhälle i Norrlands inland. När kärleken tar slut orkar hon inte bryta upp igen, utan blir kvar i samhället. Hon börjar jobba i en matbutik och försöker lära sig den nya platsens koder. Kan hon bli en del av det nya? E.W., 1982-, kulturjournalist bosatt i Finland.

MediaNr: CA37930

Styrkan

av Don Winslow. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 52 min.Talbok med text.

Kriminalinspektör Denny Malone leder en elitstyrka som bekämpar gäng, droger och vapen i New York. I staden är ingen ren - inte ens Malone själv. Tillsammans med sin partner har han stulit kontanter och droger för miljontals dollar. Samtidigt som staden kokar av en etnisk konflikt, fastnar han i en fälla av den federala polisen. Malone tvingas välja vem han ska svika: sina yrkesbröder, poliskåren, sin familj eller kvinnan han älskar.

MediaNr: CA37750

Klasskamraten och andra möten

av Per Wästberg. Inläst av Peter Mattsson. 13 tim, 14 min.Talbok med text.

Per Wästberg, 1933- , skriver om en samling mänskliga öden som utspelar sig på en obestämd gräns mellan det dokumentära och det fiktiva. Autentisk erfarenhet och ironisk fantasi flätas samman. Några är gripande levnadsberättelser, andra lekfulla och uppsluppet humoristiska. Fler av berättelserna handlar om människor som är besatta: i samlandet av svampar, i Bruce Chatwin. Kärleken - livslång, passionerad, instängd - löper som en röd tråd.

MediaNr: CA37430

Den sjunde dagen

av Hua Yu. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

När Yang Fei inser att han är död ger han sig av till krematoriet, men eftersom han är för fattig för att ha ordnat med begravningsplats tvingas han vandra runt i de levandes värld i sju dygn. Under sin vandring möter han andra döda som berättar om sina liv och om de händelser som har präglat dem. Berättelserna utgör en provkarta på vad dagens Kina har att erbjuda sina medborgare. Yu Hua, 1960-, kinesisk författare.

MediaNr: CA37497

Strax innan världsbranden

av Erik Yvell. Inläst av Erik Yvell. 3 tim, 28 min.Talbok.

MediaNr: CA38287

Se till mig som liten är, kriminalroman

av Dag Öhrlund. Inläst av Anna Döbling. 14 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som började med Där inga ögon ser. En sommardag är kommissarie Ewert Truut nära att bli skjuten av en tonårsflicka. Någon dag senare blir en av hans vänner brutalt mördade. Finns det en koppling mellan flickan och hans vän? Ewert börjar nysta i trådarna, och upptäcker en härva av prostitution, människohandel och barnarov. Cheferna tycks vilja lägga locket på och snart hotas Ewert till livet. Vilka krafter slåss han egentligen mot?.

MediaNr: CA37648

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Årsredovisning. 2017.

3 tim, 38 min.Talbok med text.

MediaNr: CA37949

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier. 2018. #1.

Inläst av Veronica Kessen Tundell. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Barn och ungdom: Leia läser punktskrift. Aktuellt: prins Carl Philip besöker MTM. Vi ger elever möjlighet att läsa. Gymnasium: Riksgymnasiet i Örebro. 5 frågor till Torbjörn Ott, forskare. Lättläst: Moberg på Kista folkhögskola. Lättläst om valet 2018. Yrkeshögskolan. Högskolelitteratur. Frågor och svar. Boktips.

MediaNr: CA38208

Religion

Minun Valamoni, tarinoita luostarista

Inläst av Anu Vilhunen. 6 tim, 38 min.Talbok.

Det ursprungliga Valamo klostret ligger på ön Valamo i Ladogasjön i ryska Karelen. Det grundades någon gång mellan 900 och 1400. Under vinterkriget 1939 - 1949 flyttade munkarna till Finland och startade Valamo nya kloster. I boken berättar mer än tio personer vad det nya klostret betyder för dem. Klostret kan upplevas som ett hem där man kan få vägledning i livet, vila eller en andningspaus. Inläst på finska.

MediaNr: CA38062

Parhain päin, kirjoituksia elämästä, Jumalasta ja armosta

av Eero Huovinen. Inläst av Tapio Rauvala. 13 tim, 12 min.Talbok.

Eero Huovinen var biskop i Helsingfors 1991 - 2010 och dessförinnan arbetade som professor i dogmatik vid Helsingfors universitet. Hans predikningar är fängslande och uppmuntrande. Hans kloka ord är baserade på observationer, varm visdom och humor. Huovinen är också känd som en reflekterande debattör. Inläst på finska.

MediaNr: CA38060

Oikein väärin ymmärretty Luther

av Timo Junkkaala. Inläst av Tapio Rauvala. 6 tim, 50 min.Talbok.

Vi är lutheraner, men vad vet vi egentligen om Luther? I den här boken testar Timo Junkkaala, docent i kyrkohistoria, tiotals påståenden om Luther och lutheranismen. Han använder sig av Luthers egna texter som en utgångspunkt. Reformatorn visar sig vara en predikant som är präglad av humor och evangelium/glatt budskap. Inläst på finska.

MediaNr: CA38061

Alla himlens fåglar har flytt, profeten Jeremia i sin egen tid och i vår

av Peter Halldorf. Inläst av Inga Pyk. 38 tim, 8 min.Talbok.

Peter Halldorf, pastor i Pingströrelsen, läser profeten Jeremias texter och ser i hans grubblerier tankar som finns i vår egen tid. Profeten Jeremia levde på 600-talet f.Kr. och skrev mycket om tidens moraliska och andliga förfall. En tid som Halldorf menar har stora likheter med den otyglade och komplexa tid som vi lever i. Jeremia är en profet som kan gå vid vår sida; hans poesi är livfull och med stor konkretion. Hans röst är ett rop i natten.

MediaNr: CA36784

Allt du kan se när du saktar ner, hitta lugn och ro i en hektisk värld

av Hyemin. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 28 min.Talbok med text.

Haemin Sunim som är en zenbuddhistisk munk och lärare ger i denna bok livsråd för olika situationer och sinnestillstånd. Boken är tänkt att fungera som en motvikt till vår allt stressigare vardag. Han talar till exempel om vikten av att vila, hur man blir vän med sina känslor samt om konsten att bevara en god relation.

MediaNr: CA38016

I Swedenborgs labyrint, studier i de gustavianska swedenborgarnas liv och tänkande

av Jan Häll. Inläst av Kristina Bäckman. 22 tim, 16 min.Talbok.

Akademisk avhandling som i tre idéhistoriska studier behandlar några 1700-talsmänniskors olika försök att orientera sig i tillvaron i ljuset av Emanuel Swedenborgs skrifter. Några personer försökte tidigt arbeta vidare med Swedenborgs idéer, alltifrån alkemi och optik till en fördjupad syn på själslivet. Ett exempel är August Nordenskjöld, 1754-1792, som kom i tjänst hos Gustaf III och sågs som en vetenskapligt auktoriserad alkemist.

MediaNr: CA36978

Nyckelhålet

av Caroline Krook. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 37 min.Talbok med text.

Utifrån 15 bilder, scener, av konstnären Dan Wolgers reflekterar biskop Caroline Krook över Jesu liv under fastetiden och våra liv idag. Hennes texter är meditationer att använda sig av under fastetiden. Nyckelhålet är den sjätte boken i serien Ärkebiskopens fastebok - en bok för enskild eller gemensam reflektion.

MediaNr: CA37499

Filosofi och psykologi

Shooting to kill, the ethics of police and military use of lethal force

av Seumas Miller. 17 tim, 58 min.Talbok med text.

I denna bok analyserar filosofen Seumas Miller de olika moraliska motiveringarna och det moraliska ansvaret för polisens och militärens användning av dödlig kraft, med utgångspunkt i vad som normativt och teleologiskt räknas gälla för institutionella roller.

MediaNr: CA37856

Livsstegen, 12 steg till inre hälsa

av Olle Carlsson. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Prästen och författaren Olle Carlsson har omarbetat tidigare version av boken 12 steg för hopplösa med nya texter och tolkningar. De 12 stegen formulerades på 1930-talet av Anonyma alkoholister. Stegen har influerat flera moderna terapiformer så som KBT. Här berättar han om varje steg med personliga exempel ur sitt eget liv och avslutar med tips på egna övningar.

MediaNr: CA37991

Den vilda jakten på ett (bättre) jag

av Carl Cederström. Inläst av John Sundin. 12 tim, 9 min.Talbok med text.

Två forskare försöker under ett års tid att systematiskt förbättra olika delar av sin tillvaro. I januari ökar de sin produktivitet, i juni maximerar de sin sexuella njutning och i september ska de bli miljonärer. Experimentet förvandlas snart till ett sätt att leva, där de investerar stora mängder tid och pengar i att bli den optimala versionen av sig själva. Men vad är meningen med allt?.

MediaNr: CA37435

Viloläge, mindfulness och meditation i vardagen

av Magnus Fridh. Inläst av Bo Green. 6 tim, 34 min.Talbok.

Magnus Fridh visar i denna bok hur vi kan finna ro i stunder av stress och få kraft att ta hand om oss själva och varandra. Han varvar övningar och personliga texter med förklarande och fördjupande avsnitt. Författaren började meditera i tonåren och har fördjupat sig inom ämnet genom studier i buddhism och indologi. Han undervisar grupper i Ashtangayoga, mindfulness och meditation. Han är även en av grundarna till Mindfulness - appen.

MediaNr: CA36734

Kärlek på allvar, att välja och behålla en relation

av Daniella Gordon. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Samtalsterapeuten Daniella Gordon delar med sig av insikter och praktiska metoder för hur man skapar en sann och varaktig kärleksrelation. Genom exempel och praktiska övningar lär hon ut hur man kan kommunicera bättre, bryta gamla mönster och våga vara sårbar. Hon riktar sig till singlar som vill möta kärleken, men också till par som strävar efter att fördjupa och förbättra den relation de redan har.

MediaNr: CA37979

Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död, [att överleva en enorm förlust]

av Christina Karlberg. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Författarna skriver personligt om hur det är när en älskad livskamrat dör alldeles för tidigt. Boken vänder sig både till de som förlorat någon närstående, och de som känner någon som har drabbats. Författarna ger råd på hur de runtomkring bör "bete sig", och berättar om nätverket VIMIL (Vi som mist någon mitt i livet), som hjälpte dem bägge när katastrofen var ett faktum.

MediaNr: CA37284

Hejdå saker, konsten att bli lyckligare genom minimalism

av Fumio Sasaki. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 44 min.Talbok med text.

Den japanske författaren och bloggaren F.S., född 1979, vänder sig till de som vill frigöra sig från tanken att man är vad man äger. Han ger konkreta tips på hur man kan göra för att rensa ut sådana ägodelar som man inte behöver. Exempelvis; kasta sådant ni har dubbletter av; var social och låna saker och en in, en ut. Han beskriver dessutom vad minimalism är och berättar hur hans liv förändrades till det bättre när han blev minimalist.

MediaNr: CA38013

Från hjärtat, inspiration, hälsa, träning, förändring

av Agneta Sjödin. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 54 min.Talbok med text.

Med den här boken vill författaren och tv-profilen Agneta Sjödin inspirera oss till att leva från hjärtat. Hon menar att vi alla har en del i att förändra världen till en mer positiv, ljus och kärleksfull plats. Här får vi ta del av Agnetas möten med människor och hennes syn på hur vi kan uppnå balans i tillvaron. Boken innehåller även träningstips för den som vill komma i form. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37579

Uppfostran och undervisning

Att förbättra skolan för alla

18 tim, 33 min.Talbok med text.

MediaNr: CA38176

Språkvetenskap

Politik och det engelska språket, Därför skriver jag

av George Orwell. Inläst av Patrik Nyman. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

Två essäer av den brittiske författaren och journalisten George Orwell, 1903-1950. I Politik och det engelska språket från 1946 kritiserar han det politiska språket "för att göra lögner sanna och mord respektabla och för att ge sken av att tomt prat är något hållbart". Därför skriver jag, från 1946, är en personligt hållen essä om vilka omständigheter som ledde till att han blev författare.

MediaNr: CA37259

Litteraturvetenskap

Kalle Päätalo, kirjailijan elämä

av Ritva Ylönen. Inläst av Panu Vauhkonen. 16 tim, 56 min.Talbok.

Kalle Päätalo är nästan som en myt, beskrivs som ärligheten själv och arbetsam. Läsarna och media har gjort en Cinderella-saga av författaren. Den uppfattningen förstärkte han själv i otaliga intervjuer och genom Iijoki - serien. Kalle Päätalo är ett unikt fenomen i den finska litteraturen. Hans böcker har toppat utlåningssiffror i åratal. Den här nya biografin följer hans liv och visar hans popularitet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38042

Du ska resa till de nio kontinenterna, mitt liv i och utanför Kina

av Xiaolu Guo. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 21 min.Talbok med text.

Författaren och filmskaparen Xiaolu Guos berättelse om sin uppväxt i Kina, från den fattiga barndomen på landsbygden och ett kommunistiskt kollektivboende, till filmskolan i Beijing och vidare till kulturkrocken sedan hon flyttat till London. Hon skildrar hur det är att växa upp som kvinna i ett land där flickor väljs bort vid födseln, att vara konstnär i censurens skugga och att vilja vara lojal mot sina rötter och på samma gång fly dem.

MediaNr: CA37763

Jag ville leva på djupet

av Peter Handberg. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Översättaren Peter Handberg söker sig till Walden Pond i delstaten Massachusetts, USA, för att se miljöerna som inspirerade Henry David Thoreau. En personlig och kunskapsmättad essäbok om den egensinnige författaren. H.D.T., 1817-1862, sökte sig till Walden Pond för att "leva på djupet och suga all märg ur livet". Walden, boken som blev resultatet av åren vid sjön har blivit en klassiker i konsten att leva självständigt och nära naturen.

MediaNr: CA38055

Harriet Löwenhjelms värld, en collagebok

av Mattias Käck. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

År 2018 är det 100 år sedan poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm, 1887-1918, dog på Romanäs sanatorium nära Tranås. Mattias Käck, ordförande i Harriet Löwenhjelm-sällskapet, har kartlagt hennes liv och verk. I boken samlar han fotografier, dikter, konstverk, brev, dagboksnoteringar, minnesbilder och andra dokument.

MediaNr: CA37751

Läsaren Lagercrantz, elva författarskap i sällskap med Olof Lagercrantz

av Arne Melberg. Inläst av Eva Sjöblom. 14 tim, 43 min.Talbok med text.

Olof Lagercrantz, 1911-2002, var bland mycket annat en närläsare av olika författarskap. Han skrev 11 författarmonografier: Erik Axel Karlfeldt, Agnes von Krusenstjerna, Stig Dagerman, Dante, Nelly Sachs, James Joyce, August Strindberg, Joseph Conrad, Marcel Proust, Gunnar Ekelöf och Emanuel Swedenborg. A.M. läser dessa författarskap och ringar in egenarten i Lagercrantz tolkningar.

MediaNr: CA37059

I min värld, den lilla historien 1968 och framåt

av Carl Henrik Svenstedt. Inläst av Ingemar Nygren. 14 tim, 31 min.Talbok med text.

Carl-Henrik Svenstedt, 1937- , - författare, filmare kritiker med mera - skriver om sin värld från 1968 och framåt. Han hamnar bland afrikanska revolutionärer i Alger, italienska rödbrigadister i Milano och vildögda hippies i Kalifornien. Han förälskar sig och söker tröst för tidens tumult och hjärtats oro i Frankrikes makalösa katedraler, hos Pasolini i graven vid Casarsa och hos Brakhage i spökstaden Rollinsville. En vardag mitt i världen.

MediaNr: CA37061

Konst, musik, teater och film

Sylvi Salonen, viimeinen diiva

av Pirkko Vekkeli. Inläst av Päivi Istala. 7 tim, 8 min.Talbok.

Biografi över Sylvi Salonen (1920 - 2003), en av Finlands mest älskade skådespelare, teaterrådgivare och den sista riktiga divan. Med ordet diva menas här den storartade skådespelaren, som kan möta sin publik i vilken roll som helst. Om Sylvi finns det mängder utsökta anekdoter. Boken är skriven med humor och följer Sylvis historia från hushållsskolan i Björneborg till den prisbelönta stjärnan i Tammerfors arbetarteater. Inläst på finska.

MediaNr: CA38037

Schuberts Winterreise, en passionshistoria

av Ian Bostridge. Inläst av David Zetterstad. 15 tim, 4 min.Talbok med text.

En bok om en av musikhistoriens mest berömda och krävande sångcykel, Schuberts Winterreise. Författaren, som själv är sångare, reder ut de litterära, historiska och psykologiska teman som slingrar sig genom de tjugofyra sångerna i detta legendariska mästerverk. Ian Bostridge, 1964-, engelsk tenor, historiker och skribent.

MediaNr: CA37007

En självbiografi

av Bruce Dickinson. Inläst av Benny Nilsson. 11 tim, 31 min.Talbok med text.

En memoar av Bruce Dickinson, 1958-, sångare i musikgruppen Iron Maiden. Läsaren får följa med från Dickinsons uppväxt och skolgång till de tidiga försöken som musiker i London och framgångarna med Iron Maiden. Bruce Dickinson är en mångsysslare som vid sidan av musiken också ägnar sig åt att vara flygkapten, ölbryggare, författare, programledare i radio och fäktare.

MediaNr: CA37541

Nyfikna, Vilgot Sjöman och Lena Nyman i den politiska oskuldens tid

av Klas Gustafson. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

I år är det femtio år sedan premiären av Vilgot Sjömans film Jag är nyfiken gul. Här kan vi läsa om hur denna film och uppföljaren, Jag är nyfiken blå, kom att färga hela världens syn på Sverige som ett sexuellt frigjort land. Författaren ger en levande bild av hur det var i Sverige och världen åren före 1968 och framhåller att den fria synen på sex, som filmerna ger utryck för, är en del av ett större politiskt engagemang. Klas Gustafson, 1950-.

MediaNr: CA37753

Författaren Ingmar Bergman

av Jan Holmberg. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

En bok som handlar om Ingmar Bergmans författarskap, som verkat i skuggan av regissörsverksamheten. Ingmar Bergman skrev jämt. Filmmanus, pjäser, böcker, artiklar men också dagböcker, brev och andra slags meddelanden till omgivningen. I den här boken skildras hur det var genom skrivandet som regisserandet tog sin form. Jan Holmberg, 1970-, filmvetare och vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA37296

Sydsvenska porslinsfabriker under 1940 och -50-talet

av Per-Gunnar Johansson. Inläst av Ingemar Jonson. 2 tim, 17 min.Talbok.

MediaNr: CA38117

Grå resa, februaribrev från Reykjavik

av Lars Lerin. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Ett brev från Island i februari 2002. Lars Lerin har i akvareller, dagboksanteckningar, citat och naturbetraktelser dokumenterat det isländska landskapet. Vi känner igen Lerins poetiskt melankoliska stil som varvas med humor och dråpliga iakttagelser. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37581

Och du kom inte tillbaka, [en memoar]

av Marceline Loridan-Ivens. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 12 min.Talbok med text.

När Marceline Loridan-Ivens var 15 år greps hon tillsammans med sin far. Modern och syskonen undkom. Marceline skickades till Birkenau och fadern till Auschwitz. Den sista gången de sågs lyckades han smuggla till henne ett brev, en tomat och en lök. När Marceline efter kriget återvände till Frankrike var hon en främling i både sitt land och i sin familj. Hon hade ingen att dela sina fasansfulla minnen med. Boken kan läsas som ett brev till fadern.

MediaNr: CA37928

I går sjöng näktergalen, en sann berättelse om kärlek och alzheimer

av Eivor Martinus. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

2006 fick Derek Martinus diagnosen alzheimers sjukdom. Trots detta rasade hans värld inte samman. Hans fru Eivor Martinus såg till att han med hjälp av musik, vänner och familj kunde fortsätta att leva ett någorlunda normalt liv i flera år. Så småningom blev situationen allt svårare, men E.M. beskriver trots detta tio år fyllda av glädje och kärlek. En bok som berättar både om kärlekens kraft och sjukdomens destruktivitet.

MediaNr: CA37868

Att återvända till livet

av Dina Rajs. Inläst av Annika Denke. 7 tim, 38 min.Talbok med text.

På ett judiskt sommarkollo i den lilla kuststaden Rovinj i Jugoslavien 1955 träffas Jovan och Dina. Båda har förlorat nära och kära i koncentrationsläger. De gifter sig, får barn och flyttar 1968 till Linköping. Tillsammans skapar de ett tryggt och stabilt liv. I boken berättar de om hur de lyckades komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit och till livet, trots allt det fasansfulla som de varit med om.

MediaNr: CA37545

Historia

The Albanians, a modern history

av Miranda Vickers. 16 tim, 38 min.Talbok med text.

Historisk framställning, från 1997, om Albanien. Författaren skriver om områdets tidiga historia i det ottomanska riket men framför allt behandlar hon tiden efter andra världskriget då Albanien under ledning av Envar Hoxha blev en kommunistisk diktatur som isolerades från omvärlden. Efter Hoxhas död 1985 har landet utvecklats till en demokrati men det är fortfarande ett av Europas fattigaste länder. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38099

Fire and fury, inside the Trump White House

av Michael Wolff. Inläst av Robert McIntyre. 17 tim, 24 min.Talbok.

Den amerikanske författaren Michael Wolff berättar om Donald Trumps första 9 månader som president. Wolff har tittat bakom kulisserna i Vita huset och här avslöjas bland annat vad de anställda verkligen tycker om Trump, varför FBI-chefen James Comey fick sparken och att Steve Bannon och Jared Kushner avskyr varandra. Boken skildrar också Trumps bacillskräck, hans matvanor och attityd. Boken har väckt stor uppmärksamhet i media. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37444

Inuti Tredje riket, [1933-45]

Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 23 min.Talbok med text.

Fristående del i bokserien En värld i krig. Denna del fokuserar på åren 1933-1945 då nazisterna hade makten i Tyskland. Läs bland annat om hur OS i Berlin 1936 utnyttjades för nazistisk uppvisning, hur den tyska ungdomsarmén Hitlerjugend fostrades att offra sig för fosterlandet, hur Führerkulten växte fram, om de judar som lyckades gömma sig under hela kriget och på så vis undkom döden, och mycket mer. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37160

Spanien - demokrati i kris

av Niklas Bremberg. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Kortfattade fakta om den kris som utlöstes av att Kataloniens regionparlament antog en självständighetsförklaring i oktober 2017. Efter beslutet hävde den spanska centralregeringen det katalanska självstyret. Hur kunde regeringen i Madrid låta krisen gå så långt, vilken roll spelar den långvariga ekonomiska krisen och vad säger de katalaner som inte vill bryta sig loss? Niklas Bremberg forskar om regional separatism i Europa.

MediaNr: CA38074

Stridens skönhet och sorg. 1917, Första världskrigets fjärde år i 108 korta kapitel.

av Peter Englund. Inläst av Hans Sandquist. 14 tim, 58 min.Talbok med text.

Del fyra i serien om första världskriget skildrar ett av förra seklets allra märkvärdigaste år: 1917. Utifrån en mosaik av samtida dagboksanteckningar och brev berättar Peter Englund om det långsamma sammanbrottet. Hungersnöd bryter ut i flera länder som i öst skyndar på ryska revolutionen och Rysslands tillbakadragande i kriget. Samtidigt går USA med på ententens sida, men utan att kunna bidra till ett omedelbart avgörande.

MediaNr: CA37064

Sammansvärjningen, hur Ryssland hjälpte Donald Trump in i Vita huset

av Luke Harding. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

Den brittiske journalisten och tidigare Moskva-korrespondenten Luke Harding redogör här för Donald Trumps kopplingar till Ryssland. Det är en osannolik historia om nära samröre mellan Trump och ryska intressen, allt kryddat med spionage, Miss Universum-tävlingar, sexfilmer, gangsters, förgiftade dissidenter och penningtvätt. Inläst med talsyntes.

MediaNr: CA36834

Kvinnliga krigare, medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater

av Stefan Högberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 45 min.Talbok med text.

Medeltidens historia har ofta blivit männens historia. Men hur såg livet ut för Jeanne d'Arc, för "merciernas härskarinna" Ethelfled eller läkaren Trota av Salerno. Hur betraktades de av sina samtida? De senaste decennierna har forskningen gjort många upptäckter kring medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Författaren berättar om ledare och konstnärer, läkare och predikanter, härförare och soldater och andra kvinnor som valde en annorlunda väg.

MediaNr: CA37529

Svart potatis, den stora svälten, Irland 1845-50

av Pär Lodin. Inläst av Mallika Giarimi. 12 tim, 41 min.Talbok med text.

Journalisten Pär Lodin skildrar händelseförloppet och det politiska spelet under den irländska potatissvälten 1845-1850 när en miljon irländare dog av svält och två miljoner flydde landet. Hungersnöden på Irland orsakades av bladmögel som slog ut potatisskördarna och är en av de största fredstida katastroferna i Europas historia. Potatissvälten kallas An Gorta Mór av irländarna själva, vilket betyder den stora hungern.

MediaNr: CA37463

Sårade soldater, livet efter stormaktstidens krig

av Erik Petersson. Inläst av Eva Sjöblom. 16 tim, 24 min.Talbok med text.

Under 1500- och 1600-talen blev krigen längre och blodigare än tidigare. Det har skrivits mycket om krigen och de avgörande slagen, men krigets offer har alltid stått i skymundan. Vad hände med de sårade soldaterna när de återvände hem till Sverige från slagfälten under stormaktstiden? I denna avhandling beskrivs historien om dem som sårats i krigen. Många var svårt lemlästade och hade ingen möjlighet att själva arbeta för sin försörjning.

MediaNr: CA37465

Polens historia

av Artur Szulc. Inläst av Mallika Giarimi. 12 tim, 23 min.Talbok med text.

Under medeltiden växte Polen tillsammans med Litauen till en av Europas mäktigaste stater. Men krig ledde till att landet gick under år 1795. Drygt 120 år senare återuppstod landet, för att sedan återigen krossas i andra världskriget. Historikern A.S. berättar om de viktigaste händelserna i Polens historia - från de ljusaste ögonblicken, till de mörkaste stunderna. Han ger också en bakgrund till varför dagens politiska klimat ser ut som det gör.

MediaNr: CA37394

Biografi med genealogi

Roasting in Hell's Kitchen, temper tantrums, F words, and the pursuit of perfection

av Gordon Ramsay. Inläst av Simon Curwen. 6 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA37816

Med askan i väskan

av Jelle Brandt Corstius. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 26 min.Talbok med text.

Varje sommar gör J.B.C. en cykeltur med sin far, den berömde nederländske essäisten och språkvirtuosen Hugo Brandt Corstius. Men den här gången får han cykla själv med sin fars aska i väskan. Under sin långa färd försöker han förstå sin far som var excentrisk både som förälder och person. Lättsam och humoristisk roman som berör svåra ämnen som döden, kärlek och relationer. J.B.C. sägs vara Hollands motsvarighet till Michael Palin.

MediaNr: CA37396

Ett steg mellan liv och död, [brandman 248]

av Reine Carlsson. Inläst av Benny Nilsson. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

Reine Carlsson, 1958- , brandman i Göteborg sedan 1980 berättar om sina upplevelser i yrket och om hur skört livet kan vara. Berättelsen tar sin början en mörk oktobernatt 1998 när 63 ungdomar miste livet i en diskoteksbrand i Göteborg, och om hur denna händelse påverkat hans liv. Han beskriver också svårigheten att efter en arbetsdag med upplevelser av tragik försöka lämna arbetet bakom sig och vara en närvarande pappa.

MediaNr: CA37631

Lasse-Maja, stortjuven som blev författare och legend

av Lars Ericson Wolke. Inläst av Bo Green. 31 tim, 43 min.Talbok med text.

Lars "Lasse-Maja" Molin, 1785-1845, var en svensk förbrytare och tjuv. Hans egna berättelser om sina äventyr var mycket populära redan under hans livstid och har levt vidare genom skådespel, filmer och folkliga sägner. L.E.W., professor i historia, presenterar ny forskning om verklighetens Lasse-Maja och undersöker dråpliga berättelser och tragiska livsöden i det tidiga 1800-talets fattiga Sverige.

MediaNr: CA37198

30 år av tystnad, mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme

av Anna Hage. Inläst av Anna Westberg. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Anna Hage blev som sjuttonåring vittne till mordet på Olof Palme. Hon försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. Det var en traumatisk upplevelse som präglat hennes liv. I den här boken redogör Anna för det hon upplevde på mordnatten, polisförhören, utsattheten och om maktlöshet och skamkänslor. Hon skriver också om vikten av att våga möta sina värsta rädslor - och om att gå vidare i livet.

MediaNr: CA37741

Uppdrag sanning, möten och tankar

av Anna Hedenmo. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

A.H. har arbetat som journalist i flera decennier. Hon har grillat politiker, rapporterat om katastrofer och intervjuat kända personer i teveprogrammet Min sanning. I sin biografi delar hon med sig av sina erfarenheter och ger läsaren en inblick i hur man kan få slipade politiker att tala klarspråk, hur man vågar ställa obekväma frågor och vilka överväganden man kan tvingas göra i direktsändning. A.H., 1961-, journalist och programledare.

MediaNr: CA37977

En shtetl i Stockholm

av Kenneth Hermele. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Här berättas historien om en pojkes uppväxt på 1950-talet i en judiskt ortodox familj. Kenneth Hermele växer upp på Södermalm i Stockholm, men han rör sig i en shtetl, en judisk by, mitt i huvudstaden. Det är en familj med stark sammanhållning, men ändå med spänningar. Båda föräldrarna har kommit till Sverige efter andra världskriget, men modern är religiös och fadern mer pragmatiskt inriktad. Vilken väg ska han själv välja? Författardebut.

MediaNr: CA37526

Den besvärlige Gyllenkrok, överste Axel Gyllenkrok

av Göran Nilzén. Inläst av Bo Green. 9 tim, 48 min.Talbok.

Göran Nilzén, docent i historia, har skrivit en biografi över överste Axel Gyllenkrok, 1888-1946. Han var löjtnant vid Svea livgarde när det första världskriget bröt ut och han tjänstgjorde vid såväl infanteriet som flygvapnet och generalstaben. Han ansågs som en duktig officer och utbildare, men han var också en kompromisslös sanningssägare och suspenderades 1938. Han var medlem i de militära grupperingarna Antingen-Eller-gruppen och Jungjuntan.

MediaNr: CA37927

De kidnappade Kinasvenskarna, [fallen Gui Minhai och Peter Dahlin]

av Jojje Olsson. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Journalisten Jojje Olsson har intervjuat den numer utvisade Peter Dahlin samt dottern till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som från oktober 2015 och fram tills oktober 2017 har suttit fängslad utan kontakt med omvärlden. Båda har tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv. Fallen är en del av händelserna som belyser hur tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats de senaste åren i Kina.

MediaNr: CA37890

Stroke - och sedan-?, en personlig berättelse och överlevnadsstrategi för anhöriga till strokedrabbade

av Marie Svendenius. Inläst av Mallika Giarimi. 6 tim, 0 min.Talbok med text.

En novemberkväll 2011 får Maria Svendenius man en stor stroke. Han hade precis fyllt 66 år och var fullt frisk. Han överlevde men priset var högt. En högersidig förlamning gjorde att han blev rullstolsburen och han förlorade talet samt förmågan att läsa och skriva. Författaren berättar utifrån en anhörigs perspektiv om kampen för att ge en kär närstående ett så bra liv som möjligt.

MediaNr: CA37601

Mannen på barrikaderna, en livsberättelse

av Pelle Svensson. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 52 min.Talbok.

Självbiografi av advokaten och före detta brottaren Pelle Svensson, född 1943. I boken berättar han om sitt liv och sin karriär. Han var en framgångsrik brottare innan han utbildade sig till advokat och tog sig an flera omskrivna fall, exempelvis Åmsele-morden, Lindomefallet, bombmannen och Johan-fallet. Pelle Svensson presenterar också bevisning och motivbild för hur han tror att mordet på Olof Palme gick till.

MediaNr: CA37726

Marken vi går på, en öländsk folklivsskildring

av Anna Thor. Inläst av Ingemar Jonson. 1 tim, 43 min.Talbok.

MediaNr: CA38107

Har jag en dålig dag kanske någon dör

av Christian Unge. Inläst av Bo Green. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Läkaren Christian Unge berättar om misstag han begått i sitt yrkesutövande under tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, stress och svåra etiska gränsdragningar och om vårdplatsbrist och superspecialiseringen som orsak till misstag i vården. Men framför allt vänder Christian Unge blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt.

MediaNr: CA37645

Triumfens ögonblick, maratonlöparen Jojje

av Göran Wallin. Inläst av Bo Green. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

När Göran Wallin, född 1965, var 20 år krockade han och vaknade upp som multihandikappad; han har tinnitus, dyslexi, saknar hörsel på ena örat och inre smärtor. Tack vare löpningen orkade han ta sig tillbaka till livet. I boken skriver om sina egna erfarenheter av löpning och olika lopp han genomfört. Dessutom kommer han med tips om hur man kan träna inför ett maraton.

MediaNr: CA37649

Etnografi, socialantropologi och etnologi

The witch, a history of fear, from ancient times to the present

av Ronald Hutton. 32 tim, 48 min.Talbok med text.

Vad är en häxa? Varför fick hon så stor betydelse i Europa under 1400-talet till 1600-talet? R.H. har följt häxkonsten från antiken till nutiden. Han undersöker attityderna mot och behandlingen av misstänkta häxor i Asien, Afrika, Mellanöstern, Södra Asien Australien och Nord- och Sydamerika för att förklara den universella rädslan för häxor. R.H. är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38161

Kalle Anka på kräftskiva, berättelser från landet utan kultur

av Dan Korn. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 23 min.Talbok med text.

Vad är egentligen svensk kultur? Något unikt, enhetligt och uråldrigt? Eller tvärtom något ständigt föränderligt som formats i mötet med andra kulturer. D.K., kulturhistoriker och folklivsforskare, menar att det är både och. Oräkneliga utländska influenser har format vad som idag är unikt för Sverige. I svenskheten möts det uråldriga och det hypermoderna. Vårt samhälles majoritetskultur är både ursvensk och mångkulturell.

MediaNr: CA37122

Lucia, den svenskaste av alla traditioner

av Håkan Strömberg. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

Vårt luciafirande grundar sig på ett helgon, Lucia, en helig jungfru som på 200-talet levde i Syrakusa på Sicilien. Sedan den vitklädda flickan dök upp i slutet av 1700-talet har luciafirandet blivit en av de viktigaste svenska traditionerna. Men det är en tradition i ständig förvandling. H.S. ger en bred bild av den älskade ljusgestalten, alltifrån helgonet Lucia till dagens ibland upprörda debatt om vem som har rätt att vara lucia.

MediaNr: CA37192

Geografi

Kaikki Italiani, matkoja maahan josta on moneksi

av Liisa Väisänen. Inläst av Elina Ylisuvanto. 7 tim, 31 min.Talbok.

De som bor i Italien är i första hand toskanska, romerska eller sicilianska - och i andra hand italienska. Författaren som är väl förtrogen med Italiens historia, geografi och kultur tar läsaren på fascinerande utflykter till landets olika provinser, inklusive avlägsna och mindre kända smultronställen. Boken är en läsupplevelse och en guldgruva för alla som är intresserade av Italien. Inläst på finska.

MediaNr: CA37677

Virserum, hembygdsbok. 2017.

Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 32 min.Talbok.

MediaNr: CA38239

Se Afrika

av Ngugi Wa Thiong'o. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

I många år har den kenyanska författaren N.W.T., 1938- skildrat den afrikanska kontinentens historia, utmaningar och framtid. I denna essäsamling skriver han om det koloniala våldet, politiska oroligheterna efter kolonialmakternas tillbakadragande, kampen för frihet och längtan efter ekonomisk jämlikhet. Texterna utstrålar både hopp och besvikelse och lyfter även upp språkets roll i relation till maktstrukturer och uttryckande av det egna jaget.

MediaNr: CA37125

Åre - byn som försvann

av Tom Widlund. Inläst av Malin Almén. 11 tim, 1 min.Talbok.

MediaNr: CA38250

Samhälls- och rättsvetenskap

Homo deus, huomisen lyhyt historia

av Yuval Noah Harari. Inläst av Tapio Rauvala. 17 tim, 9 min.Talbok.

Y.N.H., historiker vid universitet i Jerusalem, anser att mänskligheten har kommit till ett stadie i sin historia där hon likt en gud kan kontrollera, och manipulera, sina egna livsbetingelser. Han ser inte längre svält, sjukdomar och våld som obegripliga naturkrafter utan tekniska utmaningar som man i princip kan hantera. Hans spekulationer om väsentliga framtidsfrågor har väckt starka reaktioner - är de realistiska eller ren science fiction? Inläst på finska.

MediaNr: CA38063

Två filter, varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig

av Andreas Bergh. Inläst av Anders Göransson. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Nationalekonomen A.B. anser att samhällsdebatten domineras av negativt tänkande och tron att världen ständigt blir sämre. Han kallar det för ett negativitetsfilter. Samtidigt finns det en tendens att man helst diskuterar frågor med personer med samma åsikter vilket innebär ett ideologiskt filter. Genom att koppla samman psykologi med samhällsvetenskaplig forskning om välstånd vill han slå ett slag för en ärligare och mer konstruktiv debatt.

MediaNr: CA37199

Det nya inbördeskriget, ett öppet Europa och dess fiender

av Ulrike Guérot. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 28 min.Talbok.

U.G. är professor i europeisk politik vid universitetet i Krems, Österrike. I denna bok analyserar hon den politiska situationen i Europa just nu, samtidigt som hon argumenterar för en union där alla gränser har suddats ut. Boken består av tre delar. 1. En genomgång av krisen och vad som har lett fram till den. 2. En tillbakablick på tidigare europeiska kriser. 3. En presentation av idéer och argument för ett enat Europa.

MediaNr: CA37892

Det som inte har berättats, 25 år inifrån säpo:s kontraspionage

av Bengt Nylander. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Bengt Nylander började arbeta på Säpo 1981 och när han slutade 2005 var han chef för kontraspionaget. Han berättar om Säpo:s utveckling från ett inifrånperspektiv. Det handlar bland annat om 1980-talet och kalla krigets sista decennium, hur det svenska kontraspionaget ändrar strategi, murens fall och omprövningens tid, utredningen av Stasis upplösta agentnät och gripandet av Ericssonspionen.

MediaNr: CA37527

Jag ryter

av Ulla-Bell Thorin. Inläst av Kristina Bäckman. 11 tim, 7 min.Talbok med text.

Ulla-Bell Thorin, född 1937, är döv sedan födseln. Hon gick i förskola för döva och lärde sig teckenspråk i början av 1940-talet. Men när hon skulle ta steget in i grundskolan förbjöds hon använda det enda språk hon behärskade och påtvingades istället en hörapparat. Ulla-Bell förespråkar istället att teckenspråk ska räknas som ett minoritetsspråk. I sin bok vill hon visar på de svårigheter och den okunskap som hon som döv mött under sitt liv.

MediaNr: CA37722

Ekonomi och näringsväsen

Nudge, improving decisions about health, wealth, and happiness

av Richard H. Thaler. Inläst av Johan Beer. 15 tim, 54 min.Talbok med text.

Varje dag gör vi val och fattar beslut, om saker som ska köpas, vad vi ska äta, om våra barns utbildning. Men enligt författarna är det omöjligt att fatta neutrala beslut, vi är påverkade av hundratals yttre faktorer. Här försöker de hjälpa oss att fatta bättre beslut med hjälp av en rad exempel. Richard H Thaler, 1945, ekonom, tilldelades Nobelpriset i ekonomi 2017, Cass R. Sunstein, 1954, jurist och ekonom. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36887

Vi ses på Freden!, en berättelse om Gyldene fredens historia

av Gösta Arvidsson. Inläst av Anna Döbling. 14 tim, 36 min.Talbok med text.

Den Gyldene Freden i Gamla stan i Stockholm är en klassisk krog. Starten sker i en källarlokal 1727 och sedan dess har den besökts av mängder av skalder, konstnärer, musiker, skådespelare och vetenskapsmän - allt ifrån Carl Michael Bellman till dagens medlemmar i Svenska Akademien. Stamgästen Evert Taube är kanske den som suttit där under längst tid. Initierad restaurang-, kultur- och stadshistoria. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37141

Fiskevård, för friska fiskbestånd i friska vatten

av Erik Degerman. Inläst av Patrik Nyman. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

En bok med syfte är att engagera fiskare och fiskeklubbar i arbetet för ett bättre fiskebestånd. Författarna delar med sig av expertkunskaper rörande biologisk mångfald, arter, miljöpåverkan, fiskproduktion och mycket annat. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Boken är utgiven av Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

MediaNr: CA36773

Supergott & supersnabbt, med Jessica Frej

av Jessica Frej. Inläst av Eva Sjöblom. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

J.F., 1989-, är en svensk kock och kokboksförfattare som regelbundet medverkar i magasin och teveprogram. Hennes mat är god, färgglad, välkomponerad och dessutom ofta snabblagad. Här presenteras recepten utifrån rubrikerna Förrätter & snacks, Lunch & middag, Sött & fika och Kalla & varma drycker. Det finns både lätta och mustiga recept och inspirationen är hämtad från olika delar av världen.

MediaNr: CA36951

Strategiska offentliga inköp - en praktisk vägledning

av Karl Krall. Inläst av John Sundin. 7 tim, 31 min.Talbok med text.

En handbok som innehåller författarnas syn på hur offentliga inköp bör göras för att vara affärsmässigt effektiva. Inledningsvis beskrivs de fyra huvudmomenten i det strategiska inköpet: inköpsstrategi, affärsstrategisk analys, upphandlingsmomentet och förfrågningsunderlaget. Utöver det finns en samling bilagor i form av exempel och checklistor som ska vara till hjälp i de strategiska offentliga inköpen.

MediaNr: CA37392

Naturvetenskap

Fysik

av Aristoteles. Inläst av Örjan Blix. 22 tim, 39 min.Talbok med text.

Aristoteles Fysik var under många århundraden utgångspunkten för allt naturvetenskapligt tänkande i västerlandet, och många av hans analyser av grundläggande begrepp är fortfarande fascinerande. Här finns till exempel hans utredningar om olika slag av orsaker, om begreppet oändlighet, om rummets och tidens natur, samt en diskussion om förändring och rörelse. För första gången på svenska med en omfattande inledning av översättaren.

MediaNr: CA37295

Medicin

Kalla mig galen, berättelser från Psyksverige

av Christian Dahlström. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 3 min.Talbok.

Författaren och frilansskribenten Christian Dahlström har intervjuat både kända personer som lidit av psykisk ohälsa - bland andra Therése Lindgren, Cissi Wallin och Kristoffer Triumf - och experter på området. Utifrån de samtalen och sina egna erfarenheter beskriver han hur livet påverkas av psykisk sjukdom. Hur ska man hantera exempelvis kärleksrelationer, arbetslivet, psykiatrin och ekonomin när man knappt klarar av att finnas till?.

MediaNr: CA38080

Ditt inre liv, krafter som styr din hälsa

av Mats Lekander. Inläst av Carin Ödquist. 9 tim, 53 min.Talbok med text.

M.L. är professor vid Karolinska Institutet och Stockholms Universitet och forskar inom hälsopsykologi. Han skriver om de inre krafter som jobbar för att skydda kroppen från sjukdomar. Det handlar inte om mantran i stil med "tänk dig frisk", utan om samspelet mellan tankar, känslor, bakterier, nervceller och vita blodkroppar. Han beskriver hur samspelet påverkar om du går till jobbet eller stannar hemma, är aktiv eller vill sova och så vidare.

MediaNr: CA37728

Maten och folksjukdomarna, ett evolutionsmedicinskt perspektiv

av Staffan Lindeberg. Inläst av Marianne Engström. 14 tim, 51 min.Talbok med text.

En bok om kostens betydelse för folksjukdomar så som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, övervikt, och högt blodtryck. Författaren är docent i allmänmedicin och förespråkar en så kallad paleolitisk kost. Varje sjukdomsgruppdiskuteras i enskilda kapitel genom systematisk och kritisk redovisning av kunskapsläget. Boken riktar sig i första hand till professionella och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området.

MediaNr: CA37826

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hasselskogen

av Melissa Albert. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Alice är sjutton år och har levt ett kringflackande liv med sin mamma. Det är nästan som att oturen förföljer dem. När Alice mormor dör i sitt stora hus Hasselskogen blir Alice mamma kidnappad. Alice mormor var en hyllad författare som skrev om en värld bortom vår egen. Men var mormoderns berättelse verkligen en fantasi och kan den ha nånting med oturen och försvinnandet at göra? Debutroman av den amerikanska författaren Melissa Albert.

MediaNr: CA37624

Flugo mot flugsmällan

av Tedd Arnold. Inläst av Helena Gripe. Talbok med text.

Flugo hänger med Buzz på skolutflykt. De åker till en fabrik där de tillverkar flugsmällor. Riktiga Super-Smällor. Det blir ett ruskigt besök för Flugo. Hur ska en liten fluga överleva mot en Super-Smälla av senaste modell. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37659

Elsa Beskows sagoskatt. Trapp.

av Elsa Beskow. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 32 min.Talbok med text.

En samling med Elsa Beskows mest älskade sagor, verser och motiv. Denna volym innehåller bland annat sångerna Sockerbagaren och Videvisan, sagorna Hattstugan, Årets saga, Rutbacka och Randråkra, Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, samt ramsorna i ABC-resan . E.B., 1874-1953, svensk barnboksförfattare och illustratör.

MediaNr: CA37472

Elsa Beskows sagoskatt. Trull.

av Elsa Beskow. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

En samling med Elsa Beskows mest älskade sagor, verser och motiv. Denna volym innehåller bland annat sångerna Majas visa och Lasse liten, och sagorna Solägget, Petter och Lotta på äventyr, Sagan om den nyfikna abborren, Puttes äventyr i blåbärsskogen. E.B., 1874-1953, svensk barnboksförfattare och illustratör.

MediaNr: CA37473

Elsa Beskows sagoskatt. Tripp.

av Elsa Beskow. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

En samling med Elsa Beskows mest älskade sagor, verser och motiv. Denna volym innehåller bland annat sångerna Ekorr'n satt i granen och Imse vimse spindel, Sagan om den lilla, lilla gumman, Petter och Lottas jul och Tomtebobarnen. Innehåller dessutom Sessaslätts äventyr - en saga på vers, samt flera andra sånger och verser. E.B., 1874-1953, svensk barnboksförfattare och illustratör.

MediaNr: CA37605

Noctila - dödsugglan

av Adam Blade. Inläst av Malin Sternbrink. 1 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Bestarnas mästare. Toms kamp med trollkarlen Malvel är inte över. Sex nya fasansfulla monster måste besegras. Först ut är dödsugglan Noctila. Vi står inför ett krig, säger den gode trollkarlen Aduro. Ondskan sprider sig och mörkret är på väg att falla. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest. Lättläst fantasy för unga läsare.

MediaNr: CA37338

Shamani - flammande faran

av Adam Blade. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 23 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Bestarnas mästare, som började med Noctila - dödsugglan. Malvels onda krafter har förvandlat själarna från Avantiens tidigare hjältar till ondskefulla bestar. Den gode trollkarlen Aduro varnar för att ondskan håller på att sprida sig och att mörkret är på väg att falla. Världen står inför ett krig. Lättläst fantasy för unga läsare. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: CA37445

Rämnfödd

av Anna Blixt. Inläst av Karin Rosén. 17 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Mörkrets väktare som började med Fredens pris. I Baneskog håller Väktarbjörnen sitt hov av småtroll och svartfolk. För att säkra ett förbund mot det växande hotet från skogen trolovas hertigdotter Taia med rikets kung. Taia kommer dit i en orolig tid, men tillsammans med konungen och hans drakar ska hon ta tillbaka skogen. Hon bär dock på en hemlighet. Mörkret känner hennes namn och hon ställs snart inför ett val mellan två världar.

MediaNr: CA37233

Fandom

av Anna Day. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

Violet och hennes vänner är besatta av Galgdansen, en dystopisk roman och film i stil med Hungerspelen. När skådespelarna kommer till stans cosplaymässa åker Violet självklart dit. Inne på mässan skakar allt plötsligt till och sekunder senare befinner de sig i en parallell verklighet - Galgdansen. Efter fem minuter har de orsakat hjältinnas död, och det blir upp till Violet att ta hennes plats och ta sig levande tillbaka till den verkliga världen.

MediaNr: CA37549

Jag är Solace

av Siobhan Dowd. Inläst av Christa Renwall. 7 tim, 21 min.Talbok.

14-åriga Holly har fått nog av sin fosterfamilj, sin skola och allt tjat om att skärpa sig. Men så hittar hon peruken och allt förändras. När hon bär det lysande blonda hårsvallet är hon inte längre trista Holly, hon är Solace: den ohejdbara, smidiga, vasstungade bruden som går rakt fram med utsträckt tumme och cigg i handen. Hon liftar till Irland för att hitta sin mamma. Om en flicka på jakt efter sitt förflutna och en egen identitet. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38065

Den första vågen

av Paul Dowswell. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 24 min.Talbok med text.

Första världskriget pågår med full kraft och de två bröderna Charlie och Eddie ska delta i den första vågen i slaget om Somme. Granaterna visslar fram och tillbaka över frontlinjen, det är bara en halvtimme kvar innan offensiven ska starta och stämningen i skyttegraven är tryckt. Charlie har svårt att samla tankarna. Kommer det här att bli de sista minuterna i hans liv eller kommer han och hans bror klara sig och få återvända hem.

MediaNr: CA37422

Fallet med den onda fen

av Daniel Edfeldt. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

Den fjärde och sista delen i serien Hjälparbyrån, som började med Fallet med den försvunna enhörningen. Den sista helgen på sommarlovet får tvillingarna Nova och Simon rycka ut på ett uppdrag. Vad de inte vet när de cyklar iväg är att det är början på Hjälparbyråns farligaste fall hittills. Äventyret utspelar sig både på land och i underjorden, och tvillingarna får möta talande skelett, näcken och flera andra sagoväsen.

MediaNr: CA37574

Sigrid och Affe firar Alla hjärtans dag

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Snart är det alla hjärtans dag. Sigrid och Affe bestämmer sig för att skriva kärleksdikter. Det blir två stycken jättebra! De renskriver dem på datorn så att det ser ut som en riktig diktbok. Sigrid är sugen att ge dikterna i smyg till någon, sådär som mormor gjorde när hon var ung. Frågan är bara till vem? Tredje boken om bästisarna Sigrid och Affe.

MediaNr: CA37517

Kungen som gick in i dimman, [en historisk resa genom Sverige med Trevor & farfar]

av Robbe Eriksson. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Sjuårige Trevors farfar vet jättemycket om historia och gillar att berätta om spännande personer och händelser för barnbarnet. Här berättar han som Gustav II Adolf, hästen Streiff och om hur man kan vara en familj, trots att man inte är släkt med varandra. Farfar berättar också en del om sin diabetes och hur det är att ha en sådan sjukdom.

MediaNr: CA37986

Absolut ingen gris

av Polly Faber. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Mango & Bambang. Mango är bra på precis allting och hon är inte rädd för någonting. Bambang är rädd för precis allting och kan ingenting, enligt honom själv. Dessutom är han en asiatisk tapir och absolut inte en gris. Det här är historien om hur Mango och Bambang blev bästa vänner. Det var inte helt självklart. Men efter att ha flytt från inbillade tigrar, hoppat simhopp och ätit banan-pannkakor blev de bästa vänner.

MediaNr: CA37146

Bläckhjärta

av Cornelia Funke. Inläst av Peter Mattsson. 16 tim, 4 min.Talbok med text.

Meggie, tolv år, lever med sin pappa som reparerar gamla böcker. Pappan kör buss i arbetet, och båda kan läsa fram figurer ur böcker så att de blir verkliga. När Meggie var tre år steg otäcka skurkar ut i verkligheten ur boken Bläckhjärta. Samtidigt försvann hennes mamma spårlöst. Nio år senare börjar en mardrömslik jakt efter boken och skurkarna. Spännande om kamp mellan gott och ont - och om ordens magi och språkets makt.

MediaNr: CA36993

Caraval

av Stephanie Garber. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 8 min.Talbok med text.

En gång om året hålls ett festspel i mystiska Caraval. Systrarna Scarlett och Tella bor på den lilla ön Trisda och har väntat länge på en inbjudan till festspelet. De har aldrig tidigare lämnat ön. Strax efter deras ankomst till Caraval kidnappas Tella av Legend, festspelens ledare. I jakten på sin syster dras Scarlett in i ett farligt spel. Hittar hon inte Tella innan caravalen är över, är systern förlorad för alltid.

MediaNr: CA37518

Som om nära

av Ulrika Grenegård. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 23 min.Talbok med text.

Uppföljare till Utanför linjen. Adrian har börjat första året på gymnasiet och känner att han börjar få ordning på sitt liv. Äntligen vågar han visa vem han egentligen är och vill vara. Han saknar sin vän John som placerats i ett familjehem 60 mil bort, men han har ett stort stöd i Christo och Ariana och deras föräldrar. Men när höstlovet och mörkret kommer vaknar skuggor från det förflutna upp igen.

MediaNr: CA37872

Stallets hjälte

av Pia Hagmar. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. När ett mystiskt djur dyker upp utanför stallet blir Svante osäker - vad är de för något? Katten Stella är säker på att det är farligt och vill äta upp henne. Då berättar Svante om hur det kändes att flytta in i ett stall med snobbiga dressyrhästar som kallade honom ful, liten och dum. Då kom Svantes knivskarpa hjärna väl till pass liksom hans snabbhet och mod.

MediaNr: CA37939

Till alla killar jag har gillat

av Jenny Han. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

I sitt rum har 16-åriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Hon har skrivit dem själv, en för varje kille hon har varit kär i - fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inge meningen att någon annan ska se dem. Men en dag är de borta. Postade. Katastrof, alla killar som hon någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Hennes kärleksliv, som tidigare bara existerat i fantasin, är nu utom kontroll.

MediaNr: CA37378

Prästgårds-Gunnel, en bok för flickor

av Sonja Hedberg. Inläst av Michael Borch. 6 tim, 15 min.Talbok.

Barnbok med vissa självbiografiska drag som skildrar Gunnels uppväxt på en prästgård från det att hon föds till dess att hon är vuxen. Kristendomen har en mycket framträdande roll i romanen. Sonja Hedberg, 1891-1974, svensk barnboksförfattare. Boken utkom ursprungligen 1932. Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: CA37400

Framlänges, [ett fall med Dunder & Brak]

av Hans-Eric Hellberg. Inläst av Marianne Engström. 3 tim, 34 min.Talbok.

En bok från 1978 om barnen Mats och Päivi som löser mysterier. Boken ingår i serien Dunder & Brak. Flera gamla tanter har blivit utsatta för väskryckning. För att få fast den skyldige klär Mats och Päivi själva ut sig till tanter, om någon försöker rycka deras väskor så är de beredda att ta upp jakten på tjuven. Men det går inte riktigt som planerat när polisen tar Mats istället för tjuven.

MediaNr: CA37704

Pssst!

av Annette Herzog. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 53 min.Talbok med text.

Belyser livets små och stora frågor, som de ter sig för den 12-åriga Viola. Varför är jag just den jag är? Vad var jag innan jag föddes, och vad blir jag när jag dör? Skulle jag fortfarande vara jag, om jag fötts någon annanstans? Det handlar om livet, döden, vänner, familj, ensamhet, utseende och popularitet. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA36399

Dubbeldeckarna och fallet med skattkartan

av Jørn Lier Horst. Inläst av Malin Sternbrink. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

Under ett detektivuppdrag på stranden hittar vännerna Tilde och Viktor en gammal tenntallrik som ligger begravd i sanden. Det visar sig att tallriken en gång tillhört den ökända sjörövaren Timian Blest, Några dagar senare blir den stulen. Kan det vara så att tjuven vet var Timian Blests legendariska skatt finns någonstans? Och vad har fatet i så fall med det hela att göra? Det är ett solklart fall för Dubbeldeckarna.

MediaNr: CA37339

Dubbeldeckarna och fallet med de mystiska stölderna

av Jørn Lier Horst. Inläst av Martin Jonols. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

Ingen i Elvestad ser något samband mellan de underliga saker som händer den här sommaren. Bagaren Monsen blir av med all sin jäst, på stranden är tunnorna till den nya badbryggan plötsligt borta, och i parken har någon rivit upp och tagit med sig alla enbärsbuskarna. Kompisarna Tilde och Viktor anar att det är något skumt på gång. Dags för detektivbyrån Dubbeldeckarna att rycka in! Tillsammans med hunden Åttå tar de upp jakten på tjuvarna.

MediaNr: CA37340

Förvandlingen

av Anna Höglund. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 9 min.Talbok med text.

En flicka bor med sin pappa som är riddare. En dag måste han bege sig iväg för att kämpa mot en jätte som förstenar människor. Många dagar och många nätter går, men hennes far syns inte till. Varje kväll säger flickan god natt till sig själv i en spegel. Så en kväll brinner det sista ljuset ut och allt blir mörkt. Flickan tar spegeln och en kniv och ger sig ut för att leta reda på sin pappa och rädda honom från jätten. Bilderbok för alla åldrar.

MediaNr: CA37876

Biggles och Interpol

av William Earl Johns. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 11 min.Talbok.

Biggles deltar i en internationell poliskonferens i Paris där han möter dem amerikanske polisen Eddie Ross. Eddie är djupt oroad över narkotikahandeln i USA. Biggles varnar honom för att hans tal vid konferensen kommer att innebära att drogkartellerna får upp ögonen för honom. Och mycket riktigt upptäcker Biggles att Eddie är förföljd. Med hjälp av Marcel Brissac och Ginger kan Biggles se till att förföljaren blir den förföljde istället.

MediaNr: CA37783

Du klarar det, Amina!

av Jeanette Jonasson. Inläst av Martin Jonols. 0 tim, 53 min.Talbok med text.

När Amina ser sin syster Hanna stjäla en sedelbunt från kassan i den lilla kiosken vet hon inte riktigt vad hon ska göra. Ska hon berätta för mamma? När allt verkar som det ska ordna sig rymmer Hanna plötsligt hemifrån. Amina och hennes mamma letar överallt, men de kan inte hitta Hanna. Tänk om hon har blivit kidnappad? Eller kanske skadad?.

MediaNr: CA37822

Lycklig den som Dunne får

av Rose Lagercrantz. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med Mitt lyckliga liv. Det är sportlov och Dunnes pappa åker till Rom utan att ta henne med sig. Dunne är lite ledsen för det men hon vill hellre åka till Norrköping där hennes bästa vän Ella Frida bor numera. Har någon tid att åka dit med henne? Det verkar inte som någon vuxen förstår hennes längtan så Dunne får åka själv. Första resan som hon gör på egen hand. Det slutar inte som hon tänkt sig.

MediaNr: CA37724

Shakespeares sagor. Samling 1.

av Charles Lamb. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 22 min.Talbok med text.

Stormen, En midsommarnattsdröm, En vintersaga, Som ni behagar, Macbeth och många fler av Shakespeares berättelser i omarbetning av de brittiska syskonen Lamb från 1807. Boken vänder sig ursprungligen till barn. Den svenska översättningen är från 1947 och möjligen något svårtillgänglig på grund av det ålderdomliga språket. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA37355

Ett hov av taggar och rosor

av Sarah J. Maas. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 1 i serien A court of thorns and roses. När Feyre av misstag råkar döda en faerie blir hon tillfångatagen och förd till deras land av Tamlin. Hon övervakas noga och gradvis börjar hon förstå varför. Under tiden förändras hennes känslor för Tamlin från fientlighet till passion. Feyre måste kämpa för att bryta en uråldrig förbannelse som vilar över landet annars riskerar hon att förlora honom för alltid.

MediaNr: CA37500

Mister Orange

av Truus Matti. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

1943, New York. Linus är 12 år och andra världskriget pågår för fullt i Europa. När hans storebror tar värvning och skickas tvärs över Atlanten ställs allt på ända. Kriget verkar inte vara det storslagna äventyr som Linus föreställt sig, och hans bror inte alls den superhjälte som han har läst om i serietidningarna. Och vem är egentligen Mister Orange?.

MediaNr: CA37863

Lilja och jag

av Karen McCombie. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Kirsten önskar att livet kunde kännas mer normalt. Skolan är toppen men hemma är det mest bråk och problem. Vad Kirsten verkligen behöver är att prata med sin äldsta vän, den varma och roliga Lilja. Kirsten har inte träffat Lilja på flera år, men kanske kan hon försöka att leta upp sin vän igen. Om hon provar att lämna ett meddelande i det hemliga gömstället i trädet som bara de två känner till - vad händer då?.

MediaNr: CA37705

Sagor om Siri

av Åsa Mendel-Hartvig. Inläst av Christa Renwall. 2 tim, 45 min.Talbok.

Siri är nästan fyra år och tycker om verktygslådan. Hon lägger spikar i en hög, skruvar i en annan hög och muttrar i en alldeles egen hög. Siri bor med sin familj i en förort. Här finns också Arga gubben i våningen snett under, som är både farlig och spännande. Hästen med guldiga hovar som Siri bara måste ta med sig hem, fast den inte är hennes. Siri krockar med Ville i pulkabacken, blir arg men sedan blir de kompisar med varann. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38066

Min stora feta zombieguldfisk

av Mo O'Hara. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Min stora feta zombieguldfisk. Toms elake storebror Mark bestämmer sig för att bli en ond vetenskapsman och börjar med Toms guldfisk Frank. Men när Mark doppar fisken i giftigt grönt slem dör han. Tom lyckas rädda livet på sin döda guldfisk med hjälp av ett batteri. Men det är något konstigt med den återupplivade Frank - han har blivit en stor fet zombieguldfisk med hypnotiska krafter och han vill ha hämnd. Kapitelbok.

MediaNr: CA37755

Min stora feta zombieguldfisk - fruktans fenor

av Mo O'Hara. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Min stora feta zombieguldfisk som börjar med Min stora feta zombieguldfisk. Tom och hans bästa kompis Pradeep tar med sig Frankie för att campa. Under tiden försvinner husdjur med övernaturliga krafter. Kan Tom och Pradeep ta reda på vad som pågår innan Frankie också försvinner? Kapitelbok.

MediaNr: CA37756

Min stora feta zombieguldfisk simmar vidare

av Mo O'Hara. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Min stora feta zombieguldfisk som börjar med Min stora feta zombieguldfisk. Boken innehåller två berättelser. I den första åker Tom till havet på semester tillsammans med sin zombieguldfisk - Frankie. Där ställs Frankie öga mot öga med en zombie-ål. Har han mött sin överman? I den andra berättelsen är det Toms bästis Pradeep som har fått huvudrollen i skolans teaterpjäs. Frankie är förstås också med på ett hörn. Kapitelbok.

MediaNr: CA37769

Irrfärder

av Kim Olin. Inläst av Malin Sternbrink. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 9, fristående fortsättning, på Pulverlandsserien som börjar med Avhopparen. Flera månader har gått sedan Marco fattade ett svårt beslut för att skydda sig själv och sina vänner från en grym mans hotelser. Han bor nu tvångsplacerad på ett hem för ungdomar och vantrivs. Han trodde att han var klar med det förflutna, men när några maskerade män kidnappar honom och för honom till en enslig gård inser han att det inte stämmer. Lättläst.

MediaNr: CA36940

Det handlar om oss

av Åsa Ringdahl. Inläst av Dan Bratt. 10 tim, 16 min.Talbok med text.

Utåt sett verkar Johan ha allt, han är snygg, populär och spås en lysande framtid som hockeyspelare. Men allt är inte så perfekt som det ser ut. Och han gillar verkligen inte hästtjejer. För Malin innebär flytten till Östersund att hon kan fortsätta träna och tävla sin häst. Och hon gillar verkligen inte hockeykillar. När Johan och Malin träffas händer det omöjliga. De faller för varandra, trots omgivningens motstånd och sina egna fördomar.

MediaNr: CA37604

En tjuv i klubben

av Linda Skugge. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Iskompisar. Jasmine, Vendela och Saga är nioåriga bästisar och älskar att träna konståkning. När ett par dyra skridskor försvinner och tränarna tror att tjejerna stjäl från varandra, blir kompisarna arga. De är övertygade om att den skyldiga inte finns i deras grupp. De bestämmer sig för att själva undersöka vad som har hänt - och finner en oväntad tjuv. Kapitelbok.

MediaNr: CA37940

Hotet

av Mats Söderlund. Inläst av Helena Gripe. 17 tim, 31 min.Talbok med text.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den dagen. Det visar sig att familjen är en del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon? Dystopi som utspelas i en framtid där klimatkatastrofer drivit många människor på flykt.

MediaNr: CA37306

Svarta pärlans förbannelse, berättad för barn

av Irene Trimble. Inläst av Peter Mattsson. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

William Turner tar hjälp av piraten Jack Sparrow för att rädda sin älskade Elizabeth Swann. Hon har blivit tillfångatagen av kapten Barbarossa. Kaptenen och hans besättning är drabbade av en förbannelse och är odödliga. För att bli kvitt den behöver de Wills blod. Jack är bara intresserad av att få tillbaka sitt skepp - Svarta pärlan - som Barbarossa har stulit från honom. Bygger på filmen Pirates of the Caribbean från 2003.

MediaNr: CA37491

Folke missar tunnelbanan

av Kerstin Ödman. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

En bok om Folke som gillar alla sorters fordon. Spårvagnar, bilar och cyklar är intressanta, men allra helst vill han ner i underjorden och åka tunnelbana. Den här dagen ska Folke och mamma ta tunnelbanan, men det blir inte riktigt som de tänkt sig. När mamma kliver på tunnelbanan hinner inte Folke med utan blir kvar på perrongen. Detta blir början på ett spännande äventyr med lyckligt slut. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA38018

Dödsbo

av Mia Öström. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 42 min.Talbok med text.

Nino och hennes mamma har precis flyttat till en gammal lägenhet. Tanten som tidigare bott i lägenhet har dött och alla hennes möbler och saker står kvar. Om nätterna hör Nino viskande barnröster och kajor dyker upp lite här och var. Dessutom är det jättevarmt. En dag upptäcker Nino en dold dörr i ett av rummen. Hon öppnar den och kommer in i exakt likadant rum som det hon just lämnade. Det är bara det att allt är spegelvänt.

MediaNr: CA37703

Faktaböcker

Biografi med genealogi

Vi som överlevde

av Michael Bornstein. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 34 min.Talbok med text.

Michael föds 1940 i en värld av terror, svält och rädsla. Sina första år tillbringar han i ett ghetto i en liten polsk stad. När order ges om att alla polska ghetton ska tömmas sätts familjen Bornstein på ett tåg som tar dem till Auschwitz. Nu, nästan sjuttio år senare, berättar Michael för första gången om sin uppväxt och de ödets nycker som gjorde att han överlevde Förintelsen. En gripande skildring om den yngste överlevaren från Auschwitz.

MediaNr: CA37443

Teknik, industri och kommunikationer

Så gör du slime, helt utan borax

av Alyssa Jagan. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 7 min.Talbok med text.

Tips på hur man göra sitt eget slime. Här finns recept på allt från standardslime till krasande, fluffigt och bredbart slime. Man får också veta hur man kan skapa olika färger och konsistens på sitt slime, samt tips på massa roliga slimeeffekter och projekt. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37582

Idrott, lek och spel

Stall Smultronbackens käpphästar, tips, tutorials & snilleblixtar

av Lisa Filipsdotter. Inläst av Martin Jonols. 2 tim, 25 min.Talbok med text.

Stall Smultronbacken är inte riktigt som andra stall. Det är Sveriges största klubb, stall och pysselfabrik för käpphästar. I den här boken hittar du allt du nånsin velat veta om käpphästar. Här finns både fakta och inspiration för att exempelvis göra din egen käppis, ordna tävlingar, fixa tillbehör och bygga ett stall. Den mall som medföljer den tryckta boken utgår. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37623

Naturvetenskap

The down-to-earth guide to global warming

av Laurie David. Inläst av Kerry Dukin. 3 tim, 13 min.Talbok.

Boken är fullmatad med fakta om global uppvärmning och dess katastrofala konsekvenser. Den innehåller många fotografier, illustrationer och förslag om hur barn och unga kan bidra till att motverka denna miljöförstöring hemma, i skolorna och i samhället. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37607

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Dayfun alá al-waqi

av Pär Lagerkvist. Inläst av Salma Afash. 4 tim, 36 min.Talbok.

Självbiografisk barn- och ungdomsskildring, från 1925, som tillhör 1900-talets yppersta svenska prosaverk. Förf. tecknar det enkla hemmet med dess tänkesätt och seder, föräldrar och syskon, morföräldrarna på sin lilla lantgård, livet vid järnvägsstationen. Den känslige, egenartade pojken gör sina första bittra erfarenheter av livet och bryter så småningom som individualist sig ut ur den gammaldags omedvetna kollektiva tillvaron. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37460

Partners in crime

av Agatha Christie. Inläst av Paul Flaherty. 7 tim, 34 min.Talbok.

1920-talets London. Det unga paret Tommy och Tuppence Beresford bestämmer sig för att ta över Blunts Briljanta Detektivbyrå. De åtar sig att lösa varje fall inom tjugofyra timmar, och tillsammans konfronteras duon med mysterier som inbegriper allt från försvunna smycken och förgiftad choklad till bestialiska mord. Novellsamling. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37622

After the funeral

av Agatha Christie. Inläst av Penelope Freeman. 9 tim, 13 min.Talbok.

På Richard Abernethies begravning lät en ung flicka gästerna förstå, att hon misstänkte mord. Några dagar senare blev hon själv mördad. Traditionell deckare i engelsk miljö. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37692

Parker Pyne investigates

av Agatha Christie. Inläst av Peter Barker. 6 tim, 55 min.Talbok.

Boken innehåller tolv frestande fall för den pensionerade privatdetektiven Parker Pyne. Han löser personliga fall som Scotland Yard aldrig skulle ta sig an. Han specialiserar sig på att hjälpa olyckliga själar. En av dem är fru Packington. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37693

The hound of death and other stories

av Agatha Christie. Inläst av Leon Waller. 7 tim, 42 min.Talbok.

Boken som först kom ut i Storbritannien oktober 1933 innehåller 12 korta berättelser. Öden eller övernaturliga krafter spelar roll i de flesta berättelserna, vilket avviker från Christies vanliga detektivromaner. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37800

Star over Bethlehem and other stories

av Agatha Christie. Inläst av Maureen Mann. 1 tim, 49 min.Talbok.

Boken innehåller fem dikter och sex korta berättelser med kristendomen som tema. Några av dikterna kan läsas antingen som kommentarer eller som epiloger till vissa berättelser. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37802

The seven dials mystery

av Agatha Christie. Inläst av Nigel Graham. 7 tim, 27 min.Talbok.

Gerrys vana att försova sig till frukost irriterar hans vänner. Nu tänker de ge honom en minnesbeta: de åker till byn och köper 7 väckarklockor som de ställer på ringning. Pongo smyger sig in i rummet, när Gerry somnat och placerar ut klockorna. Nästa morgon hittas Gerry mördad. Deckare fr. 1929. Miljö: herrgården Chimneys. Kommissarie Battle är problemlösare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37821

The masked city, an invisible library novel

av Genevieve Cogman. Inläst av Gavin Maycroft. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien The invisible library som börjar med The invisible library. Biblioteksspionen Irene arbetar under täckmantel i ett alternativt London när hennes lärling Kai försvinner. Han har kidnappats av the fae. Kai har mäktiga vänner och mäktiga fiender. Genom att kidnappa honom vill the fae tvinga fram ett krig. För att rädda Kai och världen måste Irene resa till Venedig. Och hon måste undvika att bli dödad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37143

Arctic drift

av Clive Cussler. Inläst av Richard Roe. 14 tim, 20 min.Talbok.

Utanför British Columbia hittas en drivande fiskebåt med döda besättningsmän. Samtidigt är den girige industrialisten Goyette och hans hantlangare Zak på vippen att förorsaka krig mellan USA och Canada. Dirk Pitt på NUMA ser ett samband mellan händelserna och tillsammans med sina barn börjar han göra efterforskningar. Deras enda ledtråd är två gamla fartyg som frös fast i isen 1848 i sitt sökande efter nordvästpassagen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37706

Treasure of Khan

av Clive Cussler. Inläst av Jo-Anne de la Mare. 14 tim, 59 min.Talbok.

Dark Pitt och hans kollega i den amerikanska underrättelsetjänsten är nära att omkomma under ett räddningsarbete på Bajkalsjön. När sedan de geologer de räddat blir kidnappade inser de att något är på gång. Spåren leder till Mongoliet och till en mystisk oljemogul som har en dröm om att gå i sin förfader Dingis Khans fotspår och göra sig till herre över Kina. Världen måste räddas från en galen envåldshärskare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37708

Sahara

av Clive Cussler. Inläst av Geoffrey MacFarlane. 21 tim, 49 min.Talbok.

Djupt inne i Sahara upptäcker Dirk Pitt och hans sällskap att en hemlig kärnavfallsanläggning läcker en livsfarlig kemisk substans. Giftet sprids i Nigers vatten och hotar att släcka allt liv i världshaven. En samvetslös fransk industriman och en västafrikansk diktator står bakom projektet. Dirk Pitt kämpar sig genom öknen för att slå larm innan det är för sent. Spännande äventyrsberättelse. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37712

The wrecker

av Clive Cussler. Inläst av Anne Eales. 11 tim, 47 min.Talbok.

Del 2 i serien An Isaac Bell adventure. Året är 1907. Någon saboterar the Southern Pacific Railroad's nya expresslinje. De anlitar därför Van Dorn Detective Agency som skickar sin bäste man; Isaac Bell. Han upptäcker att en sabotör som kallar sig the Wrecker är ansvarig. Frågan är vem han är och vad han vill? Bell är övertygad om att the Wrecker förbereder något stort, något som inte bara hotar järnvägen utan hela landet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38192

The Pickwick papers

av Charles Dickens. Inläst av Debra Lynn. 29 tim, 51 min.Talbok.

Humoristisk skälmroman om medlemmarna i Pickwickklubben. Klubben företar olika resor, som medlemmarna sedan avger rapporter om. Rapporterna har samlats i denna bok, som alltså består av en rad episoder och skildrar olika engelska personlighetstyper. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37799

The black tulip

av Alexandre Dumas. Inläst av Noah Siegel. 8 tim, 28 min.Talbok.

Romanen inleds med en historisk lynchning på den nederländske makthavaren Johan de Witt och hans bror år 1672. Händelserna utspelas under de följande 18 månaderna. Staden Haarlem utlyser en belöning på 100 000 holländska gulden till den som kan odla en svart tulpan. Bland alla begåvade tävlande är stadens unga Cornelius van Baerle som nästan lyckas, innan han plötsligt kastas i fängelse. Där möter han fångvaktarens dotter Rosa. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37568

Twelve sharp

av Janet Evanovich. Inläst av Anne Saxton. 8 tim, 2 min.Talbok.

Del 12 i serien som börjar med One for the money. Prisjägaren Stephanie Plum jagar borgenssmitare och andra lagbrytare. När en dotter till en av hennes medhjälpare, Ranger, kidnappas blir det betydligt allvarligare. Från att fånga några egentligen rätt så hederliga typer ska hon nu jaga en hänsynslös skurk. Tillsammans med Ranger ska hon hitta en mördare, rädda ett kidnappat barn och stoppa en galning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37795

Eleven on top

av Janet Evanovich. Inläst av Annie Wauters. 8 tim, 7 min.Talbok.

Del 12 i serien som börjar med One for the money. Stephanie Plum är trött på att vara prisjägare och vill ha en tryggare tillvaro. Men hon hamnar ändå i knipa igen. Hon förföljs av en galning som vill mörda henne. Efter misslyckade försök med att smälta in på en knappfabrik och en kemtvätt återstår att jobba med före detta kollegan Ranger, en muskulös och sexig prisjägare som luktar så gott. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37796

Plum lucky

av Janet Evanovich. Inläst av Annie Wauters. 3 tim, 43 min.Talbok.

Stephanie Plum har ständigt otur och hamnar jämt i farliga situationer. Hon har en förmåga att locka till sig galningar och tokstollar. Skummast av alla är Diesel och han är nu en massa pengar på spåren. En massa pengar som Stephanies mormor Mazur hittat och nu tänker spendera på spelautomater I Atlantic City. Stephanie gör allt hon kan för att få med sig mormor hem, men det är lättare sagt än gjort. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37797

The corrections

av Jonathan Franzen. Inläst av Pauline Oliver. 25 tim, 3 min.Talbok.

Enid Lambert vill samla hela familjen för att fira en sista jul tillsammans i mellanvästerns USA. Hon är snart 75 och maken har Alzheimers sjukdom. De tre vuxna barnen har olika anledningar att utebli, Gary, den äldste, är ständigt deprimerad, Chip har fått sparken och Denise har diverse problem. Kärleksfull och kritisk skildring av det amerikanska samhället. Vinnare av National Book Award 2001. J.F., 1959-. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37714

W is for wasted

av Sue Grafton. Inläst av Kristina Leon. 18 tim, 0 min.Talbok.

Två döda män hittas på samma plats inom loppet av sex veckor. Den förste är en lokal privatdetektiv. Troligen har han blivit rånmördad. Den andra är en okänd man som verkar ha dött av naturliga orsaker. I hans ficka ligger en papperslapp med Kinsey Millhones namn och telefonummer på. Kinsey, däremot, vet inte alls vem han är. Snart visar det sig att det finns kopplingar mellan de två männen och Kinsey är djupt insyltad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37467

Death's jest-book

av Reginald Hill. Inläst av Elwyn Edwards. 17 tim, 10 min.Talbok.

Fristående fortsättning på De dödas samtal. Överkommissarie Pascoe har ett bekymmer. Franny Roote har frigivits ur fängelset och har skickat honom en rad brev med påträngande ton. När ingen annan tar hoten på allvar börjar han själv undersöka saken. En mordbrand övertygar honom att det är bråttom. Under tiden blomstrar Hat Bowlers kärlek till Pomona Rye, som nästan blev seriemördarens sista offer. Men Bowler inser att något inte står rätt till.

MediaNr: CA37803

All change

av Elizabeth Jane Howard. Inläst av Jenny Soep. 13 tim, 23 min.Talbok.

Del 5 i serien som börjar med De ljusa åren. Tid: 1956-1958. Familjen Cazalets matriark the Duchy dör och tar med sig de sista lämningarna av den gamla tiden. Sönerna Hugh och Edward, som nu är i 60-årsåldern, har svårt att finna sig i det moderna samhället och deras syster Rachel står inför sitt livs största utmaning. Vi får vara med när denna läsfest till familjesaga kulminerar under det stora julfirandet på Home Place. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37395

The witch, a history of fear, from ancient times to the present

av Ronald Hutton. 32 tim, 48 min.Talbok med text.

Vad är en häxa? Varför fick hon så stor betydelse i Europa under 1400-talet till 1600-talet? R.H. har följt häxkonsten från antiken till nutiden. Han undersöker attityderna mot och behandlingen av misstänkta häxor i Asien, Afrika, Mellanöstern, Södra Asien Australien och Nord- och Sydamerika för att förklara den universella rädslan för häxor. R.H. är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38161

When we were orphans

av Kazuo Ishiguro. Inläst av Stanley McGeagh. 10 tim, 44 min.Talbok.

Christopher Banks är detektiv. Hans fall är samtalsämnen i Londons societet. Redan som barn såg han detektivyrket som sin framtid. Han och hans föräldrar bodde då i Shanghai. När hans föräldrar försvinner oförklarligt får han resa tillbaka till England ensam där hans gamla faster tar hand om honom. 1937 återvänder han till Shanghai för att forska i vad som hände hans föräldrar. K.I., 1954- , engelsk förf. Nobelpris i litteratur 2017.

MediaNr: CA37618

Obsession, an Alex Delaware novel

av Jonathan Kellerman. Inläst av Jennifer Haswell. 11 tim, 8 min.Talbok.

Precis innan sjuksköterskan Patty Bigelow dör avslöjar hon att hon har mördat en man. Nu vill hennes systerdotter Tanya ta reda på sanningen om mordet. Hon anlitar därför polisen Milo Sturgis och psykologen Alex Delaware för att hjälpa henne. Det visar sig dock att det finns fler mörka hemligheter i Pattys förflutna än bara ett lik. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37697

The clinic

av Jonathan Kellerman. Inläst av John Judd. 12 tim, 49 min.Talbok.

Hope Devane, professor i psykologi, hittas brutalt mördad i ett av Los Angeles' finare bostadskvarter. Polismannen Milo Sturgis och psykologen Alex Delaware får hand om fallet. Under utredningens gång kartlägger de brottsoffrets komplicerade, tvetydiga personlighet och de kretsar där hon rörde sig. Men vem var den skyldige? En spännande historia av J.K., psykolog och välkänd thrillerförfattare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37702

The Russia house

av John Le Carré. Inläst av Chuck Benson. 13 tim, 5 min.Talbok.

En rysk fysiker erbjuder engelsmännen information som visar att hela det ryska atomförsvarsprogrammet är obrukbart. Det enda han kräver är att materialet ska publiceras i bokform. Till sin förtrogne väljer han den engelske bokförläggaren Barley Blair. Men i "Ryska huset", brittiska underrättelsetjänstens organ för sovjetiskt spionage, är man misstänksam. Är detta verkligen trovärdig information? Inläst på engelska.

MediaNr: CA37562

Self, a novel

av Yann Martel. Inläst av Desmond Scott. 10 tim, 27 min.Talbok.

I Yann Martels romandebut följer vi huvudpersonens berättelse om sig själv från vaggan till 30-årsåldern. Föräldrarna är kanadensiska diplomater och när de omkommer i en flygolycka intensifieras jagets sökande efter en identitet. Berättelsen är brett upplagd, men det är sexualitetens betydelse som utgör det centrala temat. Under en sommarsemester i Portugal inträffar något mycket överraskande. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37811

Mystery walk

av Robert R. McCammon. Inläst av Don Swonnell. 16 tim, 36 min.Talbok.

Billy Creekmore är till hälften indian och har ärvt sin gåva från sin indianska mamma och mormor. Gåvan att tala med de döda. Wayne Falconer är son till en av söderns mest populära evangelister. Och han kan hela de levande. Var för sig färdas de genom södern till Chicago. Trots deras olikheter och personliga animositet måste de tillsammans besegra den ondskefulle Shape Changer. Skräck. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37621

Shooting to kill, the ethics of police and military use of lethal force

av Seumas Miller. 17 tim, 58 min.Talbok med text.

I denna bok analyserar filosofen Seumas Miller de olika moraliska motiveringarna och det moraliska ansvaret för polisens och militärens användning av dödlig kraft, med utgångspunkt i vad som normativt och teleologiskt räknas gälla för institutionella roller.

MediaNr: CA37856

The view from Castle Rock, stories

av Alice Munro. Inläst av Jan Doherty. 10 tim, 45 min.Talbok.

Novellsamling bestående av 13 noveller. De bygger på Alice Munros egen släkthistoria, från berättelsen om hur familjen utvandrar från Skottland till Amerika i början av 1800-talet fram till hennes eget vuxenblivande på 1950-talet. När boken når sin epilog, "Budbärare", är det tidigt 2000-tal och berättaren letar spår efter William Laidlaw, sin farfars farfar, på platsen där han dog. Nobelpris i litteratur 2013. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37815

Camellia

av Lesley Pearse. Inläst av Jenny Haswell. 22 tim, 2 min.Talbok.

Camellia Norton blir tidigt föräldralös, när hon är 15 fiskar man upp hennes mammas döda kropp ur en å långt ute på landet. När Camellia hittar en bunt brev bland sin mammas saker inser hon att det hon trott sig veta om sin bakgrund är en samling lögner. Förtvivlad ger hon sig iväg till London där hon kastas in i en farlig värld av frestelser. Ska Camellia nånsin få reda på sanningen om sitt förflutna? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38181

Never look back

av Lesley Pearse. Inläst av Jenny Haswell. 28 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA38184

Remember me

av Lesley Pearse. Inläst av Jenny Haswell. 14 tim, 44 min.Talbok.

MediaNr: CA38185

Trust me

av Lesley Pearse. Inläst av Wilma Jurgensen. 23 tim, 33 min.Talbok.

MediaNr: CA38187

Hope

av Lesley Pearse. Inläst av Pauline Oliver. 24 tim, 12 min.Talbok.

Nyfödda Hope är ett skamligt bevis på sin mors äktenskapsbrott och förs bort från den rika familjen Harveys gods till en liten by i närheten. Där växer hon upp i en fattig, men kärleksfull familj, och hennes sanna identitet förblir en hemlighet. 15 år gammal bevittnar hon en allvarlig händelse, som gör att hon tvingas fly från sin älskade familj. Förtvivlad och utfattig kämpar hon för att överleva i Bristols hamnkvarter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38189

Faith

av Lesley Pearse. Inläst av Jenny Emslie. 21 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA38191

Raising steam, a Discworld novel

av Terry Pratchett. Inläst av Camilla Bard. 13 tim, 6 min.Talbok.

Del 40 i serien Discworld. Lord Vetinari gillar inte förändring. Men nu står här plötsligt ett enormt, högljutt åbäke till maskin som utvinner kraft ur de fyra elementen. Så Vetinari gör vad han brukar göra - han sätter Moist von Lipwig på problemet. Moist måste jonglera med en egensinnig lokförare, en trafikledare med förkärlek för att kasta folk nerför trappor, smörjfett, svartalfer och några riktigt ilskna dvärgar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37576

Roasting in Hell's Kitchen, temper tantrums, F words, and the pursuit of perfection

av Gordon Ramsay. Inläst av Simon Curwen. 6 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA37816

Wednesday's child, an Inspector Banks mystery

av Peter Robinson. Inläst av Sandra Scott. 9 tim, 39 min.Talbok.

Sjätte boken om kommissarie Alan Banks. När två socialarbetare dyker upp hos Brenda Scupham för att utreda anklagelser om barnmisshandel, vågar hon inget annat än att överlämna sin sjuåriga dotter Gemma till dem. Det är först när Gemma inte kommer tillbaka nästa dag som hon börjar ana oråd. Samtidigt utreder Banks ett mycket obehagligt mord vid en gruva. Snart visar det sig att de två fallen hör samman. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37817

Past reason hated, an Inspector Banks mystery

av Peter Robinson. Inläst av Sandra Scott. 11 tim, 0 min.Talbok.

MediaNr: CA37818

Saving fish from drowning

av Amy Tan. Inläst av Lucy Stuart-Clark. 18 tim, 2 min.Talbok.

Elva amerikanska turister är på en ödesdiger kulturresa från Kina till södra Shan i Burma. Deras tilltänkta reseledare som dött mystiskt vakar över dem. På julmorgonen lämnar de sin ö för en utflykt och försvinner. De hamnar till slut långt in i djungeln och möts av stammen Karen som väntar på återkomsten av ledaren och den mytiska visdomsboken som ska skydda dem från förstörelser orsakade av Myanmars militärregim. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37695

Nudge, improving decisions about health, wealth, and happiness

av Richard H. Thaler. Inläst av Johan Beer. 15 tim, 54 min.Talbok med text.

Varje dag gör vi val och fattar beslut, om saker som ska köpas, vad vi ska äta, om våra barns utbildning. Men enligt författarna är det omöjligt att fatta neutrala beslut, vi är påverkade av hundratals yttre faktorer. Här försöker de hjälpa oss att fatta bättre beslut med hjälp av en rad exempel. Richard H Thaler, 1945, ekonom, tilldelades Nobelpriset i ekonomi 2017, Cass R. Sunstein, 1954, jurist och ekonom. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36887

The Albanians, a modern history

av Miranda Vickers. 16 tim, 38 min.Talbok med text.

Historisk framställning, från 1997, om Albanien. Författaren skriver om områdets tidiga historia i det ottomanska riket men framför allt behandlar hon tiden efter andra världskriget då Albanien under ledning av Envar Hoxha blev en kommunistisk diktatur som isolerades från omvärlden. Efter Hoxhas död 1985 har landet utvecklats till en demokrati men det är fortfarande ett av Europas fattigaste länder. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38099

Fire and fury, inside the Trump White House

av Michael Wolff. Inläst av Robert McIntyre. 17 tim, 24 min.Talbok.

Den amerikanske författaren Michael Wolff berättar om Donald Trumps första 9 månader som president. Wolff har tittat bakom kulisserna i Vita huset och här avslöjas bland annat vad de anställda verkligen tycker om Trump, varför FBI-chefen James Comey fick sparken och att Steve Bannon och Jared Kushner avskyr varandra. Boken skildrar också Trumps bacillskräck, hans matvanor och attityd. Boken har väckt stor uppmärksamhet i media. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37444

Zanan vaqti khuftah'and

av Abbas Mahyad. Inläst av Parvin Mohammadian. 3 tim, 48 min.Talbok.

Boken beskriver kvinnans situation både som privatperson och samhällsmedlem genom huvudpersonen Daryas liv. Läsaren följer Darya från hennes olyckliga tid i sitt första äktenskap till hur hon till slut bryter upp och finner en ny kärlek i Hesam. Inläst på nypersiska.

MediaNr: CA37625

Fasl-i panjum

av Khalid Navisa. Inläst av Parvin Mohammadian. 4 tim, 8 min.Talbok.

Boken innehåller sex noveller som behandlar tillståndet i det afghanska samhället. Den första berättelsen handlar om Hajero. Sedan hennes föräldrar har dött och hennes bror har blivit familjens överhuvud får hon inte gå ut. Hon får heller inte träffa andra människor eftersom det kan skada familjens anseende. Khalid Navisa är en av Afghanistans främsta författare. Inläst på dari.

MediaNr: CA37391

Minun Valamoni, tarinoita luostarista

Inläst av Anu Vilhunen. 6 tim, 38 min.Talbok.

Det ursprungliga Valamo klostret ligger på ön Valamo i Ladogasjön i ryska Karelen. Det grundades någon gång mellan 900 och 1400. Under vinterkriget 1939 - 1949 flyttade munkarna till Finland och startade Valamo nya kloster. I boken berättar mer än tio personer vad det nya klostret betyder för dem. Klostret kan upplevas som ett hem där man kan få vägledning i livet, vila eller en andningspaus. Inläst på finska.

MediaNr: CA38062

Moskovan mies

av Camilla Grebe. Inläst av Mikko Lauronen. 13 tim, 4 min.Talbok.

Tredje, fristående delen i trilogin Moskva Noir. Tom Blixen har återvänt till Sverige efter många år i Ryssland. Han börjar arbeta på kraftbolaget Swekraft och efter ett märkligt möte med en högt uppsatt rysk tjänsteman insjuknar Swekrafts vd Knut Svedberg i vad som visar sig vara dödlig poloniumförgiftning. Så utsätts ett av Sveriges största kärnkraftverk för ett sabotage. Tom Blixen och den före detta säkerhetspolisen Sonny Hellkvist tar upp jakten på förövaren. Inläst på finska.

MediaNr: CA38004

Omskin kauppias

av Camilla Grebe. Inläst av Petri Hanttu. 15 tim, 42 min.Talbok.

Andra, fristående, delen i den planerade trilogin Moskva Noir. Inne på den svenska ambassaden i Moskva hittas den svenska ambassadörens son Oscar Rieder död. Bredvid honom ligger en svårt skadad prostituerad. Överåklagare Sergej Skurov kallas in för att utreda fallet. Skurov tipsar sin vän Tom Blixen om att det ryska bolaget Maratech letar efter en efterträdare till Rieder. Tom får tjänsten och inser snart att företaget handlar illegalt med vapen. Inläst på finska.

MediaNr: CA38005

Pietarin kapellimestari

av Camilla Grebe. Inläst av Jari Koskelainen. 15 tim, 14 min.Talbok.

Första delen i trilogin Moskva Noir. Den svenske finansmannen Tom Blixen arbetar på den ryska investmentbanken Pioneer Capital i Moskva 2003. Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Rysslands största oljebolag under ledning av den mäktige Romanov är uppdragsgivare. Korruption och maktkamp medför att Tom snart blir indragen i en våldsspiral som kostar flera liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA38006

Homo deus, huomisen lyhyt historia

av Yuval Noah Harari. Inläst av Tapio Rauvala. 17 tim, 9 min.Talbok.

Y.N.H., historiker vid universitet i Jerusalem, anser att mänskligheten har kommit till ett stadie i sin historia där hon likt en gud kan kontrollera, och manipulera, sina egna livsbetingelser. Han ser inte längre svält, sjukdomar och våld som obegripliga naturkrafter utan tekniska utmaningar som man i princip kan hantera. Hans spekulationer om väsentliga framtidsfrågor har väckt starka reaktioner - är de realistiska eller ren science fiction? Inläst på finska.

MediaNr: CA38063

Jääkansi, romaani

av Hanna Hauru. Inläst av Anni Tani. 1 tim, 18 min.Talbok.

En mörk berättelse om en flickas barndom och liv i en nordlig by i efterkrigstidens Finland på 1950 - talet. Nominerad till Finlandiapriset 2017. Inläst på finska.

MediaNr: CA38021

Veden vihat

av Paula Havaste. Inläst av Erja Alander. 11 tim, 56 min.Talbok.

Del 3 i Vihat-serien som börjar med Tuulen vihat. Kerttes berättelse fortsätter. Hon flyr från biskopen och hans män till affärsmannen Osmis båt. Kraftiga vindar och skärgårdsrövare försvårar deras resa och vintern efter måste de bo i Tallin i stället för Koluvan. Biskopens män fortsätter att hota medan Kerttes mage börjar växa. Det i sin tur försvårar Osmis förhållandet till Pärn, Osmis verkliga älskarinna. Inläst på finska.

MediaNr: CA37660

Tuulen vihat

av Paula Havaste. Inläst av Inkeri Wallenius. 13 tim, 9 min.Talbok.

Kertte växer upp moderlös i en stuga i Pemar. Det var vindens vrede som tog modern när hon åkallade våren för tidigt. Hon håller på att lära sig andarnas seder och besvärjelser. Hon förstår att hon håller i nyckeln till både det goda och det onda i sin hand. När även fadern tas ifrån henne vet Kertte att det är dags att handla. Detta är första delen i den nya Vihat-serien, vars händelser är förlagda i 1100-talet. Inläst på finska.

MediaNr: CA37662

Lumen armo

av Paula Havaste. Inläst av Tuija Kosonen. 14 tim, 2 min.Talbok.

Lumen armo är den fjärde och sista delen i Vihat-serien som börjar med Tuulen vihat. Boken berättar dramatiskt om händelser förlagda under 1100-talet. Kertte som en gång var tvungen att flytta hemifrån flyr igen och försöker få skydd i sitt hemland. Hon har lämnat efter sig två män och två små söner. Hur slutar Kerttes och Larris historia, hittar dem varandra? Finns det något ställe där allt är glömt och förlåtet? Inläst på finska.

MediaNr: CA37664

Maan vihat

av Paula Havaste. Inläst av Maija-Liisa Ström. 14 tim, 26 min.Talbok.

Del 2 i Vihat-serien som börjar med Tuulen vihat. Kertte har nyligen blivit mor och erbjuder sig själv i utbyte mot Larris frihet. Han har i vredesmod dödat biskopen med en yxa. Med sin nya man Arimo gör Kertte en resa över havet. De mottas dock inte med någon värme. Det är inte heller så lätt för Arimo som blir förhörd flera gånger angående biskopens död. Inläst på finska.

MediaNr: CA37661

Parhain päin, kirjoituksia elämästä, Jumalasta ja armosta

av Eero Huovinen. Inläst av Tapio Rauvala. 13 tim, 12 min.Talbok.

Eero Huovinen var biskop i Helsingfors 1991 - 2010 och dessförinnan arbetade som professor i dogmatik vid Helsingfors universitet. Hans predikningar är fängslande och uppmuntrande. Hans kloka ord är baserade på observationer, varm visdom och humor. Huovinen är också känd som en reflekterande debattör. Inläst på finska.

MediaNr: CA38060

Oikein väärin ymmärretty Luther

av Timo Junkkaala. Inläst av Tapio Rauvala. 6 tim, 50 min.Talbok.

Vi är lutheraner, men vad vet vi egentligen om Luther? I den här boken testar Timo Junkkaala, docent i kyrkohistoria, tiotals påståenden om Luther och lutheranismen. Han använder sig av Luthers egna texter som en utgångspunkt. Reformatorn visar sig vara en predikant som är präglad av humor och evangelium/glatt budskap. Inläst på finska.

MediaNr: CA38061

Se ken tulee viimeiseksi

av Jari Järvelä. Inläst av Mikko Lauronen. 7 tim, 16 min.Talbok.

Tio finnar möter varandra vid lägerelden i Korsika. Deras uppgift är att vandra GR20 under två veckor. Det är Europas svåraste vandringssträcka, som går genom den bergrika ön. De som har nått målet med livet i behåll får en belöning. Vandringsfärden förvandlas snart till en hård överlevnadskamp när oförklarliga dödsfall börjar inträffa och de tävlandena blir misstänksamma mot varandra. Inläst på finska.

MediaNr: CA38007

Taikatemppuja Katajamäellä

av Anneli Kivelä. Inläst av Nina Raatikainen. 9 tim, 11 min.Talbok.

Del 10 i serien Katajamäki som börjar med Kotiin Katajamäelle. Katajamäkis nya lottovinnare Urpo Tiilikainen anställer Taika Lehtola, som återvänt till hemtrakten, att inreda hans lyxbostad. Taikas gamla barndomsvän och en främling som nyss anlänt till byn tävlar om hennes uppmärksamhet. I Taikas förflutna finns en hemlighet och när den klaras upp, kommer det att avgöra hennes framtid. Inläst på finska.

MediaNr: CA37553

Maorien laulu

av Sarah Lark. Inläst av Anni Tani. 22 tim, 20 min.Talbok.

Boken tar läsaren tillbaka till Nya Zeeland, staden Queenstown och lammfarmen i byn Christchurch. Gwyn leder fortfarande Kiwards lammfarm och Helen äger nu ett litet gästgiveri. Helens dotterdotter Elaine O'Keefe blir kär i William Martyn. När Gwyns barnbarn Kura återvänder hem blir det ett triangeldrama. Boken skildrar vänskap, kärlek och immigranternas oförglömliga öden. Del 2 i en trilogi som börjar med Valkoisen pilven maa. Inläst på finska.

MediaNr: CA38022

Rakkaus kolmeen appelsiiniin

av Zinaida Lindén. Inläst av Maaria Holma. 6 tim, 52 min.Talbok.

Novellsamling av den rysk-finlandssvenska författaren Zinaida Lindén, född 1963. Mötet mellan människor och olika kulturer är ett centralt tema i novellsamlingen. Gemensamt för alla noveller är också att personerna på något sätt befinner sig nära någon katastrof eller krissituation. Inläst på finska.

MediaNr: CA38031

Alppipolku

av Lucy Maud Montgomery. Inläst av Maaria Holma. 14 tim, 37 min.Talbok.

Den första finska biografin om den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery (1874 - 1942). Hon var en av de mest älskade skaparna av flickböcker. Boken skildrar hennes barndom och föräldralöshet. Hon började skriva redan i sin ungdom och hennes litterära begåvningar upptäcktes tidigt. Ylimartimo som är forskare och översättare har en djup kunskap om Montgomerys författarskap. Inläst på finska.

MediaNr: CA38039

Juurihoito, suku- ja hammaslääkäriromaani

av Miika Nousiainen. Inläst av Béla Szente. 11 tim, 54 min.Talbok.

Pekka Kirnuvaara är en medelålderns copywriter. En dag när Pekka var barn gick fadern ut för att handla och kom aldrig tillbaka. Flera år senare, när Pekka är hos tandläkaren och genomför en rotfyllning, möter han oväntat sin tidigare okände bror, Esko. Bröderna bestämmer sig för att tillsammans leta reda på sin pappa. Sökandet tar dem ut i världen, från Finland ända bort till Australien. Humoristisk skröna. Inläst på finska.

MediaNr: CA36705

Viestejä tuonpuoleisesta, rikosromaani

av Panteleimon. Inläst av Tuija Kosonen. 5 tim, 48 min.Talbok.

Del 5 i Koskijärvi-serien. Uppgiften om polisfrun Elisabet Urhonens framgångsrika arbete i mordutredningar har spridits i Övre Savolax och nått även Maire Järvinen. Meddelandet i brevet som Maire skickar får Elisabet att anmäla sig till hennes förynglingskurs där man bland annat lär sig att använda naturväxter och att möta väsen från andra sidan. Det uppstår konflikter bland kursdeltagarna som inte saknar hemligheter. Inläst på finska.

MediaNr: CA38008

Murha kirjapiirissä, rikosromaani

av Panteleimon. Inläst av Päivi Istala. 5 tim, 9 min.Talbok.

Historien utspelas på 1960-talet. Elisabet Urhonen har flyttat från byn Koskijärvi till en närliggande stad med sin pensionerade man som har varit polis. När hon blir änka går hon med i en arkitekturcirkel som leds av Tyynelä. Vårens sammankomst avbryts bryskt när en kropp hittas i klubbrummet. Mordet verkar följa händelserna i Dostojevskijs Brott och Straff. Elisabets misstankar riktas mot cirkelmedlemmarna. Del 4 i Koskijärvi - serien..

MediaNr: CA38010

Murha näyttämöllä, rikosromaani

av Panteleimon. Inläst av Päivi Istala. 5 tim, 15 min.Talbok.

Del 2 i Koskijärvi - serien. Mitt under en teaterföreställning mördas byns hemlighetsfulla farmaceut, som spelar fru Strand i pjäsen. Varför måste hon mördas? När polisfrun Elisabet Urhonen kommer med i mordutredningen blir frågan besvarad. Inläst på finska..

MediaNr: CA38011

Murha Kirkonkylässä, rikosromaani

av Panteleimon. Inläst av Mikko Lauronen. 5 tim, 7 min.Talbok.

Del 1 i Koskijärvi - serien. Livet i den fridfulla kyrkbyn Koskijärvi blir tumultartat, när Valde Mikkinen, kvinnotjusaren från Karelen, hittas död på forsens botten. Det som såg ut att vara en olyckshändelse omvandlas till ett mordfall när ett ögonvittne dyker upp. Utredningen drar ut på tiden och först när polisens fru Elisabet Urhonen bidrar med sin kvinnliga instinkt börjar gåtan lösas upp. Inläst på finska.

MediaNr: CA38116

Intohimon saari

av Laura Restrepo. Inläst av Anna Saksman. 10 tim, 8 min.Talbok.

Från Clippertons ö, i Östra Stilla havet, räddas år 1917 en grupp mexikanska kvinnor och barn, efter att ha överlevt där i nio år. Som mest hade den sex kvadratmeter stora korallön hundra invånare i början av 1900-talet. Den hade varit piraternas skyddshamn och mexikanska arméns bas. Den prisbelönta colombianska författaren Laura Restrepo, född 1950, är en av de mest intressanta latinamerikanska författarna. Inläst på finska.

MediaNr: CA38029

Shantaram

av Gregory David Roberts. Inläst av Tapio Rauvala. 47 tim, 5 min.Talbok.

I början av 1980-talet begick australiensaren G.D.R. en rad väpnade rån för att bekosta sitt missbruk. Han åkte fast men lyckades rymma. På falskt pass tog han sig till Indien och den myllrande miljonstaden Bombay. Här öppnade han en hälsoklinik för fattiga, men han arbetade också för maffian med penningtvätt och förfalskningar. Engagerade roman om en hård värld och en kärleksförklaring till Bombay och dess människor. Inläst på finska.

MediaNr: CA38027

Vuoren varjo

av Gregory David Roberts. Inläst av Tapio Rauvala. 32 tim, 6 min.Talbok.

Uppföljare till romanen Shantaram. Lin är kvar i Bombay och arbetar för Sanjaymaffian. Han är förkrossad över att hans stora kärlek Karla har gift sig med en annan och vill inte lämna staden utan henne, trots att han trivs allt sämre och känner sig främmande för den nya generationen maffiabossar och deras spelregler. Han träffar en vishetslärare som utmanar hans sätt att tänka, men förmår inte kapa banden med det kriminella livet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38026

Henkien labyrintti

av Carlos Ruiz Zafón. Inläst av Karo Lauronen. 23 tim, 59 min.Talbok.

Spanien under Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten får Alicia Gris att återvända från Madrid till Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som hänt med den tidigare fängelsechefen Mauricio Valls som försvunnit spårlöst. Han ägde en bok ur serien Andarnas labyrint, som leder henne till bokhandeln Sempere & söner. Den fjärde och sista delen i en serie som börjar med Vindens skugga. Inläst på finska.

MediaNr: CA38028

Sylvi Salonen, viimeinen diiva

av Pirkko Vekkeli. Inläst av Päivi Istala. 7 tim, 8 min.Talbok.

Biografi över Sylvi Salonen (1920 - 2003), en av Finlands mest älskade skådespelare, teaterrådgivare och den sista riktiga divan. Med ordet diva menas här den storartade skådespelaren, som kan möta sin publik i vilken roll som helst. Om Sylvi finns det mängder utsökta anekdoter. Boken är skriven med humor och följer Sylvis historia från hushållsskolan i Björneborg till den prisbelönta stjärnan i Tammerfors arbetarteater. Inläst på finska.

MediaNr: CA38037

Kaarnatuuli

av Kristiina Vuori. Inläst av Nina Raatikainen. 25 tim, 31 min.Talbok.

Den historiska huvudpersonen Valpuri Innamaa var en mäktig borgare i Åbo som inte lät 1500-talets ställning för kvinnor begränsa sig. Berättelsen börjar med en halshuggning 1563. Borgaren Henrik Innamaa väntar på sitt straff för landsförräderi. Vid samma tid väller kung Eriks trupper in till Åbo. Innamaas handelshus erövras, dess rikedomar stjäls och den 20-åriga gravida änkan körs ur huset. Inläst på finska.

MediaNr: CA36708

Kaikki Italiani, matkoja maahan josta on moneksi

av Liisa Väisänen. Inläst av Elina Ylisuvanto. 7 tim, 31 min.Talbok.

De som bor i Italien är i första hand toskanska, romerska eller sicilianska - och i andra hand italienska. Författaren som är väl förtrogen med Italiens historia, geografi och kultur tar läsaren på fascinerande utflykter till landets olika provinser, inklusive avlägsna och mindre kända smultronställen. Boken är en läsupplevelse och en guldgruva för alla som är intresserade av Italien. Inläst på finska.

MediaNr: CA37677

Kalle Päätalo, kirjailijan elämä

av Ritva Ylönen. Inläst av Panu Vauhkonen. 16 tim, 56 min.Talbok.

Kalle Päätalo är nästan som en myt, beskrivs som ärligheten själv och arbetsam. Läsarna och media har gjort en Cinderella-saga av författaren. Den uppfattningen förstärkte han själv i otaliga intervjuer och genom Iijoki - serien. Kalle Päätalo är ett unikt fenomen i den finska litteraturen. Hans böcker har toppat utlåningssiffror i åratal. Den här nya biografin följer hans liv och visar hans popularitet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38042

Felszámolás, regény

av Imre Kertész. Inläst av Gyöngyi Csomós. 4 tim, 24 min.Talbok.

Författaren B., som levt utanför offentligheten, har begått självmord och efterlämnat manuskriptet till en teaterpjäs, Likvidation. Hans vän och förläggare, Keserü, söker skälen till dennes död och en "stor" roman i kvarlåtenskapen. B. föddes i Auschwitz, blev författare i Ungern och tog sitt liv när kommunismen föll. Romanen avslutar den svit romaner om Förintelsen som inleddes med Mannen utan öde. I.K., nobelpris 2002. Inläst på ungerska.

MediaNr: CA37314

La grammatica di dio, storie di solitudine e allegria

av Stefano Benni. Inläst av Francesca Antonini. 7 tim, 25 min.Talbok.

En novellsamling av en författare som har en blick för den mänskliga komedin. Även om tonen i boken är mörk visar författaren sitt bisarra sinne för humor. I den avslutande berättelsen minns en gammal spis de historier den hört människor berätta för varandra. Inläst på italienska.

MediaNr: CA34546

L'amica geniale. Vol. 2, Storia del nuovo cognome

av Elena Ferrante. Inläst av Charlotte Manliusdotter. 14 tim, 3 min.Talbok.

Del 2 i Neapelkvartetten som börjar med L'amica geniale. Lila och Elena är nu i tjugoårsåldern. Äktenskapet verkar ha stängt in Lila. Under tiden fortsätter Elena sitt utforskande av sig själv. Hon håller på att ta sin examen vid Pisas förnäma Scuola Normale Superiore och hyser dessutom författardrömmar. När hon i smyg anförtros Lilas anteckningsböcker och läser dem, drabbas hon av såväl avundsjuka som svartsjuka. Inläst på italienska.

MediaNr: CA35998

L'amica geniale. Vol. 3, Storia di chi fugge e di chi resta

av Elena Ferrante. Inläst av Alberta Aronica. 18 tim, 19 min.Talbok.

Del 3 i serien Neapelkvartetten som börjar med Infanzia, adolescenza (Min fantastiska väninna). Elena råkar träffa Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno. Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Inläst på italienska.

MediaNr: CA37315

Khawni jaljalokakan ; Zhineki mingin, 2 novlet

av Sherzad Hasan. Inläst av Tavga Mostafa. 5 tim, 47 min.Talbok.

Författaren och översättaren Sherzad Hasan kommer från irakiska Kurdistan. Han har tidigare publicerat ett flertal böcker. I sina noveller skildrar han ofta rebellernas roll i det kurdiska samhället. Han söker nya sätt för att beskriva folk som gått emot regimen. En av dessa noveller handlar om ett par som tror att de har förvandlats till spindlar. Inläst på sorani.

MediaNr: CA37490

Astrid ja Anton, romána

av Jovnna-Ánde Vest. Inläst av Raila Pirinen. 5 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA38313

Hantaaqo Jacayl

av Muuse Maxamuud Ciise. Inläst av Ikram Hassan. 3 tim, 46 min.Talbok.

En kärleksberättelse som utspelar sig i slutet av 1980-talet. Awo och Awale träffades redan som tonåringar och blev förälskade, men ödet har skiljt dem åt. Kommer de någonsin att få varandra? Inläst på somali.

MediaNr: CA37451

Böcker för barn

Imil fi Lunnabarya

av Astrid Lindgren. Inläst av Salma Afash. 1 tim, 51 min.Talbok.

Emil är pojken som hissar upp lillasyster Ida i flaggstången och gör andra hyss som hans pappa inte gillar. Han bor på gården Katthult i Lönneberga i Småland och drängen Albert är hans bästa vän. För att undkomma sin pappas vrede över alla hyssen stänger Emil in sig i "snickarboa", där han får tiden att gå genom att tälja trägubbar. En berättelse om en buspojke med ett varmt hjärta. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37841

Miyu, ya waladi!

av Astrid Lindgren. Inläst av Emmanuel Ishaya. 4 tim, 13 min.Talbok.

Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Wilhelm Olsson, som försvunnit från sitt fosterhem. Han har farit till Landet i Fjärran, där han får namnet Mio och återförenas med sin far konungen. Men långt bortom Landet i Fjärran ligger Landet Utanför, där den hemske riddar Kato härskar. Tillsammans med pojken Jum-Jum gör Mio en lång resa för att besegra ondskan. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA38090

Sadiqi Birsi wa-hidhauh al-riyadi al-sihri

av Ulf Stark. Inläst av Yousef Al Kabbani. 2 tim, 56 min.Talbok.

När tuffe Percy påstår att hans styrka sitter i hans smutsiga, trasiga gymnastikskor går den försiktige och lite tafatte Ulf med på att byta till sig dem. Priset är högt: lådbilen, brorsans nakna-tant-tidningar och pappas grammofonskiva. Men att skorna är magiska behöver man inte tvivla på; Uffe förändras, han blir både stark och modig. En riktig skröna som utspelas på 1950-talet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37689

Born scared

av Kevin Brooks. Inläst av James Moors. 5 tim, 7 min.Talbok med text.

Uppföljare till boken The Bunker Diary. Elliot är rädd för nästan allting. Han har sedan sitt första andetag varit helt styrd av sin rädsla och måste äta lugnande tabletter för att stå ut. På julafton blir det snöstorm och tabletterna är nästan slut. Elliots mamma skyndar till apoteket efter påfyllning, det ska bara ta 10 minuter. Men hon kommer inte, och när medicinen slutat verka måste Elliot möta sin rädsla öga mot öga. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37782

Candy

av Kevin Brooks. Inläst av Michael Borch. 16 tim, 26 min.Talbok med text.

Joe Beck träffar 16-åriga Candy i London. Han får snart reda på att hon är narkoman och prostituerad. Men han blir genast förälskad i henne och hon i honom och de börjar dejta. Något Candys hallick, Iggy, inte uppskattar. Iggy misshandlar Candy och Joe tar med sig henne ut på landet för att komma undan Iggy. Tanken är också att Candy ska lyckas bli fri från drogerna. Men Iggy ger inte upp så lätt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37768

Cuckoo

av Keren David. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 43 min.Talbok med text.

Nästan alla vet vem Jake är. Han spelade ett tag i en populär tv-serie. Men nu är han arbetslös och hans familj har problem med både pengar och relationer och Jake står inte ut hemma längre. Efter ett ha sovit på kompisars soffor ett tag blir situationen ohållbar och Jake känner att han inte har nån plats i tillvaron. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37823

The down-to-earth guide to global warming

av Laurie David. Inläst av Kerry Dukin. 3 tim, 13 min.Talbok.

Boken är fullmatad med fakta om global uppvärmning och dess katastrofala konsekvenser. Den innehåller många fotografier, illustrationer och förslag om hur barn och unga kan bidra till att motverka denna miljöförstöring hemma, i skolorna och i samhället. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37607

The neverending story

av Michael Ende. Inläst av Peter Carmody. 11 tim, 44 min.Talbok.

Bastian kommer genom en bok in i landet Fantásien. Där upplever han många äventyr och lär också känna sig själv. Fantásien är befolkat av allehanda sagoväsen, både onda och goda, men alla är delar av den oändliga historien som innerst inne handlar om den som läser den. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37566

Captive

av A. J. Grainger. Inläst av Kristina Leon. 7 tim, 47 min.Talbok med text.

Sextonåriga Robyn Knollys-Green är premiärministerns dotter och syns ständigt i media. När hon blir kidnappad av djurrättsaktivister är hennes pappa inte beredd att gå kidnapparnas krav till mötes. Allt eftersom tiden går lär hon känna pojken som vaktar henne. Hon får också reda på vad hennes pappa varit inblandad i. Kommer Robyn att kunna ta sig därifrån levande och få reda på sanningen om sin far? Inläst på engelska.

MediaNr: CA37873

A court of wings and ruin

av Sarah J. Maas. Inläst av Lisa Sculati. 26 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 3 i serien A court of thorns and roses som börjar med A court of thorns and roses. Feyre är tillbaka vid hovet för att ta reda på allt hon kan om Tamlins intriger och om kungen som hotar Prythian. För att lyckas måste hon spela ett riskabelt spel där ett enda felsteg kan leda till en katastrof. Feyre måste avgöra vem hon kan lita på bland hovets dödliga High Lords, och söka hitta allierade på de mest osannolika platser. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36925

Tower of dawn, a Throne of glass novel

av Sarah J. Maas. Inläst av Charlotta Haldén. 24 tim, 7 min.Talbok med text.

Fristående roman där Chaol Westfall från Throne of Glass-serien har huvudrollen. Chaol har alltid sett sig själv som lojal. Tills den dag då hela hans värld rämnade. Nu är han och Nesryn på väg till Antica. Kanske kan deras mäktiga helare läka hans skador? Men han söker också en allians med Anticas härskare för att möta krigshotet där hemma. I Antica händer dock något som kommer att förändra Antica och Nesryn för alltid. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36942

Orbiting Jupiter

av Gary D. Schmidt. Inläst av Jared Brown. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Tolvårige Jack har fått en ny fosterbror - Joseph. Jack vet tre saker om Joseph. Han har nästan dödat en lärare. Han blev inspärrad på Stone Mountain. Han har en dotter som heter Juptier som han aldrig har träffat. Vad Jack inte vet är att Joseph verkligen vill hitta Jupiter. Jack vill gärna hjälpa till, men sökandet efter Jupiter kräver mer än han först trott. Tillsammans ger de sig av på en resa genom ett vinterkallt Maine. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37552

Attitude

av Robin Stevenson. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

När Cassie kommer till Vancover för att delta i en sommarkurs på en prestigefull balletskola får hon svårt att passa in. En grupp tjejer som har varit på skolan länge vill inte att nykomlingarna ska få någon uppmärksamhet. Till en början koncentrerar sig Cassie bara dansen, men när några av de besökande flickorna råkar illa ut kan hon inte hålla tyst. Men vissa av tjejerna är beredda att gå hur långt som helst för att lyckas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37830

Empty

av Suzanne Weyn. Inläst av Kristina Leon. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Vi befinner oss i en nära framtid. Alla fossila drivmedel håller på att ta slut. Det finns ingen gas, ingen olja, ingen värme och inga transporter. Butikshyllorna gapar tomma. Tonåringarna Nicki, Tom och Leila kan kanske hitta tillräckligt med förnödenheter för att överleva, men deras liv blir aldrig mer som vanligt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37277

Ruz-i varzish dar jangal

av Jill Newton. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 11 min.Talbok med text.

Sengångare är alldeles för långsam för att vara med i djungelspelen. Medan de andra djuren tränar kan Sengångare bara titta på. Apa svingar sig från gren till gren och retar Sengångare dagarna i ända. Men när olyckan är framme är det bara Sengångare som kan hjälpa Apa. Bilderbok. Parallelltext på nypersiska och svenska.

MediaNr: CA36654

Miisa ja kaikkien aikojen kevät

av Henna Helmi. Inläst av Tuija Kosonen. 4 tim, 50 min.Talbok.

Miisa går i sjunde klass och älskar att åka konståkning. Det går bra för henne på träningar och tävlingar. Men vardagen är kantad av problem för Miisa och bästisen Kata. Boken är fjärde delen i serien om Miisa. Inläst på finska.

MediaNr: CA37685

Syvyyksissä

av Camilla Sten. Inläst av Anni Tani. 5 tim, 51 min.Talbok.

Första delen i en rysarserie för slukaråldern. Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv, har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan- och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. Inläst på finska.

MediaNr: CA38064

Kevä Bullerbyssä

av Astrid Lindgren. Inläst av Nina Raatikainen. 0 tim, 18 min.Talbok.

Bilderbok. Det är vår i Bullerbyn och barnen är fyllda av livsglädje. De gör utflykter i hagarna, blir våta i bäcken, går balansgång på staketet och sjunger kring vårelden, medan vitsipporna lyser i backarna. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA37095