Nya talböcker april 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 263 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Tusen tankar om träd, en antologi som växer

Inläst av Inga Pyk. 5 tim, 7 min.Talbok.

Organisationen Vi-skogen har samlat nära 100 personers idéer, minnen och betraktelser från världens alla hörn om en av jordens viktigaste beståndsdelar - träd. Författare, skådespelare och artister från hela landet och i alla åldrar är några av de som har bidragit med alltifrån stillsamma trädhaiku till dramatiska berättelser om sina möten med träd. Resultatet är en rikt illustrerad bok med en kärleksförklaring till skogen.

MediaNr: CA37985

Ondskans ansikte

av Mats Ahlstedt. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 48 min.Talbok med text.

Tredje boken om Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen. Ida Nemans pappa hör av sig till henne efter tio års tystnad. När Ida ska träffa honom hittar hon en död man i hans lägenhet. Profilerare Ella Werner blir inkopplad, och det visar sig att det är en annan man som blivit mördad och att Idas pappa är försvunnen. Dessutom blir Idas dotter Fanny kidnappad av en nynazist. Hänger de båda händelserna ihop?.

MediaNr: CA38327

En enda risk

av Simona Arnstedt. Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 38 min.Talbok med text.

Ambra är journalist. Tom är före detta elitsoldat. Några dagar före jul får Ambra ett uppdrag av sin chef. Hon ska åka till Kiruna för att intervjua en gammal tant. Ambra vill inte åka. I Kiruna är det kallt och mörkt. Resan väcker svåra barndomsminnen. Tom sitter ensam i ett hus i Norrbotten. Han har överlevt en helikopterkrasch och fångenskap hos terrorister. Ambra och Tom träffas av en slump. De kan inte sluta tänka på varandra. Lättläst.

MediaNr: CA37767

4 3 2 1

av Paul Auster. Inläst av Åke Lindgren. 47 tim, 17 min.Talbok med text.

Archibald Ferguson, det enda barnet till Rose och Stanley Ferguson, föds 1947 på Beth Israel Hospital i New Jersey. Han föds in i en judisk medelklassfamilj men hans liv kan ta olika levnadsbanor. Författaren berättar i fyra olika parallella händelseförlopp hur livet kan komma att gestalta sig för Ferguson beroende på vad som sker omkring honom. Brett upplagd roman där Fergusons fyra liv speglar ett USA i förvandling.

MediaNr: CA37764

Ta min hand, [den andra boken om Rebecka Born]

av Lisa Bjurwald. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 37 min.Talbok med text.

Andra boken med specialpolis Rebecka Born som nu är avstängd från Sektionen för särskilda hot (SSH). Medan hon utreds får hon ett anonymt tips: Något står inte rätt till med en grupp ensamkommande flyktingbarn. När ett snarlikt tips inkommer från en annan källa tvingas hon tillbaka till de kriminella kretsar hon använde som utredare på Barnrättscentrum. Rebeckas värsta farhågor ser ut att besannas när hon lyckas ta sig in i Darknet.

MediaNr: CA38001

Louise

av Mikaela Bley. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om kriminalreporter Ellen Tamm som börjar med Lycke. Pressekreteraren Anders Heed hittas död. Ett förmodat självmord ser ut att vara ett mord och mycket talar för att justitieminister Louise Bohman är inblandad. Hon hängs ut i media och porträtteras som ett monster. På TV4 får Ellen i uppdrag att göra en dokumentär om justitieministern. Hon möter en kvinna som inte stämmer med mediebilden men som samtidigt verkar dölja något.

MediaNr: CA38355

Jorge Luis Borges. 1, 1923-1944.

av Jorge Luis Borges. Redaktör: Oscar Hemer Lasse Söderberg. Inläst av Jens Malmkvist. 22 tim, 57 min.Talbok med text.

Jorge Luis Borges, 1899-1986, är en av 1900-talets mest inflytelserika och mytomspunna författare. Utgivningen av Borges på svenska har varit utspridd och mycket har varit oöversatt. Nu presenteras hans författarskap i 3 volymer. Del 1 innehåller texter från åren 1923-1944. Här finns såväl skönlitterära berättelser som essäistik, lyrik och tidningsartiklar.

MediaNr: CA37222

Ett dån av åska

av Ray Bradbury. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Året är 2055. Med hjälp av en tidsmaskin har Eckels rest 60 miljoner år tillbaka i tiden för att få skjuta en tyrannosaurus rex. När en av resenärerna tar ett litet snedsteg får det ödesdigra konsekvenser och förändrar världen för all framtid. Novellen skrevs år 1952. R.B., 1920-2012, amerikansk författare mest känd för romanen Fahrenheit 451.

MediaNr: CA37878

Torkans år, roman

av Roland Buti. Inläst av Anno Lindblad. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Det är juni år 1976. Europa står inför den värsta torkan någonsin. Lantbrukarfamiljen Sutter lever på ruinens brant. Fadern har investerat allt sitt hopp och hela sin förmögenhet i 10 000 höns och en modernare ladugård. I värmen havererar kylsystemet och alla djuren dör. Familjens mor får syn på sig själv för första gången när hennes väninna Cécile flyttar in i huset. De inleder ett passionerat förhållande.

MediaNr: CA38079

Kort sagt

av Anne Carson. Inläst av Anna Godenius. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Boken som ursprungligen gavs ut 1992 består av en serie prosadikter eller miniessäer - beroende på vad man vill kalla det. Texterna handlar om ämnen såsom autism, Brigitte Bardot, Sylvia Plath, regn, läsning och hedonism. Carson har hyllats för sin känsliga rytm och språkliga precision, och i hennes texter märks en lågmäld humor. A.C., 1950-, kanadensisk författare, poet, översättare, litteraturkritiker och professor.

MediaNr: CA38200

Balladen om den gamle sjömannen

av Samuel Taylor Coleridge. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 33 min.Talbok med text.

Här presenteras en av den engelska romantikens mest välkända dikter på engelska och i ny svensk tolkning. På vers skildrar Coleridge hur en sjöfarare skjuter en albatross med sitt armborst och skeppet han färdas på hamnar i olycka. För att sona sitt brott måste sjöfararen gång på gång berätta sin förfärliga historia. Boken innehåller även en essä om sjömannens skuld mot naturen. S.T.C., 1772-1834, engelsk poet. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA38160

Konturer

av Rachel Cusk. Inläst av Marianne Engström. 6 tim, 51 min.Talbok med text.

Första delen i en trilogi. Nyskilda Faye åker till Aten för att undervisa. Under några varma sommardagar möter hon en rad olika människor som berättar om sina äktenskap, familjerelationer, drömmar, misslyckanden och farhågor. Gradvis träder även konturerna till Fayes trasiga historia fram. Romanen består av samtal och visar hur berättelser styr våra liv. Författaren fick sitt stora internationella genombrott med denna bok.

MediaNr: CA38375

Täcknamn: Hilde

av Kjell Ola Dahl. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 33 min.Talbok.

1942 blir den judiska kuriren Ester förrådd. Hon lyckas fly till Sverige utan att bli gripen. I Stockholm möter hon en bekant - motståndshjälten Gerhard. Han är misstänkt för att ha mördat sin fru Åse. Strax därpå omkommer han i en brand. 25 år senare dyker han upp igen. Han vill återuppta kontakten med sin dotter. 2015 dyker ett speciellt judiskt armband upp på en auktion. En äldre kvinna känner igen det som sitt eget. Hur hänger allt ihop?.

MediaNr: CA38109

Den berusade båten

av Folke Dahlberg. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 20 min.Talbok.

Diktsamling från 1950 av Folke Dahlberg, 1912-1966, svensk författare och konstnär. Han utgår i sina texter från dikten Den berusade båten, skriven av Arthur Rimbaud 1871. Dikten som återges i sin helhet på franska i inledningen av D:s bok skildrar en övergiven båt som brottas med vågorna och sjunker till havets botten. Detta tema varieras i D:s egna dikter; melankoliska, dunkla och gåtfulla.

MediaNr: CA37853

Hissen

av Frédéric Dard. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 28 min.Talbok med text.

På julafton återvänder Albert till barndomshemmet i Paris efter en lång frånvaro. Hans mor har dött och lägenheten står tom. Albert känner sig ledsen och ensam. När han går ut på kvällen träffar han en ung och vacker kvinna på en restaurang. Han blir fascinerad av henne. Trots att det är något som inte riktigt stämmer med henne följer Albert kvinnan hem. I hennes lägenhet väntar en skrämmande syn. Ett existentiellt drama i kriminalromanens form.

MediaNr: CA38231

Se henne försvinna, [en Zigic & Ferreira-deckare]

av Eva Dolan. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 23 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som började med Lång väg hem. En kropp påträffas nära floden. Zigic och Ferreira blir förvånade när Hatbrottsenheten skickas dit, men snart får de veta att offret Corinne föddes som Colin. En rad våldsamma attacker på transkvinnor har utförts i området. Var Corinne offret för en förväxling? Fallet är komplext och varje misstag kan visa sig ödesdigert.

MediaNr: CA37629

Blackmoore

av Julianne Donaldson. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

England, 1820-tal. Kate Worthington vet att hon aldrig kommer att gifta sig, det är hon alltför rastlös för. Istället drömmer hon om att resa till Indien för att komma ifrån sin trångsynta familj. Men det är inte lätt för en ensam kvinna att resa dit. Kates mamma bestämmer att hon får åka om hon först får tre män att fria till henne. För att gå modern till mötes reser hon till Blackmoore. Men det går inte alls som hon tänkt sig. Romance.

MediaNr: CA38110

Lilla dockan, psykologisk thriller

av Ingrid Elfberg. Inläst av Marika Bergström. 16 tim, 25 min.Talbok med text.

Den kända vloggerskan BellaDonna kastar sig från taket på hotell Gothia Towers. Självmordet filmas och sprids blixtsnabbt i social medier. 14-åriga Jennifer är en av de som ser klippet. Hon får kontakt med en kille som heter Emil, som verkar ha känt vloggerskan. Sektionen för grova brott i Göteborg håller precis på att avsluta en utredning av gromning när de får höra om BellaDonna. Är hon ännu ett offer?.

MediaNr: CA37761

Dödskaravanen

av Mats Erasmie. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 25 min.Talbok med text.

Arvid och Anna lämnar det fattiga Sverige 1891 för att söka lyckan i Brasilien, himmelriket på jorden som visar sig vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder stor misär, sjukdomar och svält. Det tar ett år innan de överlevande svenskarna slutligen når sin destination. Romanen bygger på verkliga händelser. Från 1890 och fram till 1911 emigrerade ca 4000 svenskar till Brasilien. Debut av Mats Erasmie.

MediaNr: CA38179

För gudinnan, en romans

av Anders Fager. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 37 min.Talbok med text.

I en exklusiv takvåning i London väntar Tiphany Reeder på den stora filmstjärnan Adam. Han ska komma på middag och väntar gör också Tiphanys väninna Tipper som ska delta i middagen via bildskärm. De tre ska prata minnen och försöka hitta tillbaka till de känslor de haft för varandra i över ett århundrade. Det bli en lång natt. Gotisk kärlekshistoria med skräckinslag och en vandring genom en värld där tid och rum börjar falla samman.

MediaNr: CA38290

Plågsam kärlek

av Elena Ferrante. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Tre berättelser om kärlek som börjar med Dagar av ensamhet. När Delias mamma Amalia drunknar måste hon resa tillbaka till sin barndoms kvarter i Neapel. Vad var det som hände Amalia? I takt med att Delia gräver djupare börjar hon minnas konstiga händelser ur sin barndom som kan ha med olyckan att göra. Tack vare mystiska telefonsamtal från en äldre man sporras hon att gräva vidare och återskapa moderns sista dagar i livet.

MediaNr: CA38278

En modern familj

av Helga Flatland. Inläst av Marianne Engström. 8 tim, 56 min.Talbok med text.

Torill och Sverre har efter fyrtio års äktenskap bestämt sig för att skiljas. De är sjuttio år och känner sig klara med familjeprojektet. Uppbrottet skildras utifrån de tre vuxna barnen Liv, Ellen och Håkons perspektiv. Och barnen är av en helt annan åsikt än föräldrarna. De ser familjen som grunden för sina värderingar, val och ambitioner. När föräldrarna så går skilda vägar rycks marken undan för var och en av syskonen.

MediaNr: CA38073

Storstadskärlek

av Lina Forss. Inläst av Mallika Giarimi. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Stockholm romance, som börjar med Arvtagerskan. Begravningsentreprenören Fia Frid som tänker sluta med kärlek möter investmentbankiren och nyblivne änklingen George Dunkel. De tillbringar en het natt tillsammans. George vill hjälpa Fia ekonomiskt så att hon kan genomföra modernisering av begravningsbranschen. Hon vill inte gå vidare förrän han kommit över sin sorg och lärt sig att älska sig själv. Vågar Fia själv förändras?.

MediaNr: CA38164

Osynlighetsmanteln

av Fei Ge. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 11 min.Talbok med text.

Cui är skild, men fortfarande kär i sin fru. Han är över 40 år, men har inga barn. Han bor i en bostad som ägs av hans syster och hennes man. Lägenheten ligger i Beijings utkant och den har ett hål i väggen där vinden blåser in. Cui hankar sig fram genom att sätta ihop specialbyggda stereos till rika människor. Han föraktar sig själv. En dag får han ett tips om ett specialuppdrag. Det enda kravet är att han inte får ställa några frågor.

MediaNr: CA37852

Livet börjar när du inser att du bara har ett

av Raphaëlle Giordano. Inläst av Eva Werning. 6 tim, 15 min.Talbok med text.

Camilles liv ser lyckat ut men hon känner sig inte lycklig. En dag kör hon i diket utanför Paris. Då kommer en man som presenterar sig som Claude Duponel till hennes undsättning. Det visar sig att han arbetar med att hjälpa människor som tappat fotfästet. Enligt honom lider Camille av "rutinsjuka" som kännetecknas av kronisk och oförklarlig dysterhet, orkeslöshet och relationsproblem. Claude erbjuder sig att hjälpa henne.

MediaNr: CA37929

Benoni

av Knut Hamsun. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 30 min.Talbok.

Del 1 i serien om Benoni Hartvigsen. Benoni Hartvigsen är en fattig brevbärare och fiskare med låg social status som bor i den norska byn Sirilund. En dag får han en stor summa pengar som kommer att förändra hans liv för alltid. Knut Hamsun, 1859-1952, norsk författare. Nobelpris i litteratur 1920.

MediaNr: CA37808

Kalla bergets poesi, Han-shans liv och dikter

av Hanshan. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 9 min.Talbok.

Han-shan var en eremit och zenmunk som levde i Kina på 700-talet. Av politiska skäl fick han fly upp i bergen. Han-shan skrev sin poesi på stenar, träd och husväggar. Dikterna berättar tillsynes enkelt om den omgivande naturen och sinnesstämningar. "Kalla Bergets poesi" innehåller både en översättning och tolkning av dikterna och en presentation av hans liv. Han-shan var en stor inspirationskälla för Beatnik-författarna.

MediaNr: CA37945

Bränn alla broar

av Siri Helle. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

Liv Björk verkar ha ett perfekt liv. Hon är utbildad på Handelshögskolan, har bra vänner och dricker hälsosmoothies till frukost. Men Liv är olycklig. Hon bestämmer sig för att ge livet en sista chans och ger det tre månader. Hon ska spendera alla sina pengar och göra allt hon drömt om men inte vågat. Hon träffar den idealistiska gatukonstnären Sanna och en ny värld öppnar sig. Samtidigt kommer datumet för det planerade självmordet allt närmare.

MediaNr: CA37931

Grejen med kärlek

av Julie James. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 12 min.Talbok med text.

FBI-agenterna Jessica Harlow och John Shepherd har en lång historia av rivalitet från utbildningen. När de flera år senare paras ihop för att lösa ett svårt fall måste de se till att komma överens. Jessica har nyligen lämnat Los Angeles och ett havererat äktenskap medan John just upptäckt sin flickvän i säng med en annan. På en semesteranläggning i Florida ska de nu se till att samarbeta för att få fast en korrupt politiker. Läge för romantik?.

MediaNr: CA38112

Kvinnan på bänken, [ett nytt fall för Maria Wern]

av Anna Jansson. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 19 i serien om polisen Maria Wern på Gotland som börjar med Stum sitter guden. Kriminalinspektör Jesper Ek är förälskad men hans kärlek, socialsekreteraren Julia, är en gåta. När hennes förflutna hinner ikapp henne har fällan slagit igen om Ek. Samtidigt inser Maria Wern att prästgården i Lärbro bär på många hemligheter. Prästen Alva har blivit hotad och diakonen Ragnar är oroad att hon inte tar hoten på allvar.

MediaNr: CA38224

En ny tid

av Ida Jessen. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 23 min.Talbok med text.

I januari 1903 tillträder Lilly Høy sin första lärartjänst i ett litet jylländskt samhälle. Hon skriver om det i sin dagbok. Först 20 år senare plockar hon upp den igen. Hennes man, doktor Bagge, ligger nu för döden. Han är karismatisk och dominerande och Lilly har troget följt honom genom livet. När han dör inser hon att det är dags att vända om och lära känna sig själv på nytt. Boken är flerfaldigt prisbelönad. I.J., 1964-, dansk författare.

MediaNr: CA38097

Trädet och vinrankan

av Dola de Jong. Inläst av Marianne Engström. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Året är 1938 och de två väninnorna Bea och Erica bestämmer sig för att flytta in i en lägenhet tillsammans i Amsterdam. Omedelbart känner sig Bea attraherad av den utåtriktade Erica. I en värld där ordet lesbisk är outtalbart och där det är livsfarligt att vara jude blir vänskapen mer och mer komplicerad, och när judeförföljelsen intensifieras ställs Beas lojalitet på sin spets. D.d.J., 1911-2003, holländsk-amerikansk författare och journalist.

MediaNr: CA38265

Collage, [kriminalroman]

av Cherstin Juhlin. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som började med Anagram. För 15 år sedan försvann en Österlenkonstnär i Nice. När ett inbrott nu sker i hans gamla sjöbod i Kivik kontaktar sambon Maya polisen. Men varför verkar hon mer intresserad av de stulna tavlorna än av sin försvunna man? Annika Vester, 62 år fyllda, är fortfarande engagerad i arbetet - pusslandet och sökandet sporrar. När en kollega hamnar i blåsväder ger hon sig inte ens om det kostar ett litet tjänstefel.

MediaNr: CA37337

Händelsehorisonten

av Balsam Karam. Inläst av Anno Lindblad. 3 tim, 50 min.Talbok med text.

Milde är sjutton år när hon och två vänner kastar molotovcocktails mot stadsbyggnadskontoret och grips. Hon har bott i Utkanterna där deporterade mödrar och döttrar lever i stor nöd utan någon som helst rättigheter. Efter att ha torterats ställs hon inför ett val mellan avrättning och att skickas in i ett svart hål i rymden. Milde väljer rymden. Dystopisk roman..

MediaNr: CA38220

Nattens begär

av Sherrilyn Kenyon. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 49 min.Talbok med text.

Amanda Devereaux vill bara leva ett normalt liv, men hur ska hon kunna göra det när hennes familj består av häxor och vampyrjägare? En dag blir hon attackerad och vaknar upp fastkedjad med en främling - Kyrian av Thrakien. Han är en Mörkrets jägare, en odödlig krigare som jagar vampyrer och daimoner. Kyrian och Amanda måste hitta ett sätt att bli fria från varandra innan de ger efter för attraktionen dem emellan. Annars kommer de båda att dö.

MediaNr: CA38140

Seiobo där nere

av László Krasznahorkai. Inläst av Ove Ström. 16 tim, 9 min.Talbok med text.

Berättelser där varje nedslag vecklar ut en större historia enligt Fibonaccis berömda talsekvens. En forntida Buddha restaureras, en skådespelare repeterar, en barockmusikkännare undervisar några gamla bybor, en museivakt vakar över en antik skulptur. Alla ingår de på ett märkligt sätt i berättelsen om den japanska gudinnan Seiobo. Här möter vi henne bland vanliga döda i deras eviga och fruktlösa strävan efter fullkomlighet.

MediaNr: CA37432

Bara dra

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 21 min.Talbok med text.

Johannes är 19 år och bor med sin familj i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet. Föräldrarna behöver honom i renskötseln. Egentligen vill han flytta långt bort, kanske söka jobb eller plugga. Men om han gör det sviker han sin familj. Så träffar han Minna. Hon går sin egen väg och låter ingen annan bestämma över henne. Vågar Johannes göra likadant? Lättläst.

MediaNr: CA37766

Ett nytt Atlantis

av Ursula K. Le Guin. Inläst av Eva Werning. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

Dystopisk novell av den prisbelönta författaren U.L-G., 1929-2018. USA har utarmats av kapitalism. Staten har blivit totalitär och havsnivån har stigit på grund av klimatförändringar. Ur denna situation föds drömmen om att ett nytt Atlantis, en ny och fri kontinent, ska resa sig ur vattenmassorna. Novellen utgavs ursprungligen 1975.

MediaNr: CA37877

Ett mörkt kapitel

av Winnie M. Li. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 50 min.Talbok med text.

En vacker vårdag korsas två människors vägar i Colin Glen Forest Park i Belfast. Vivian är en framgångsrik taiwanesisk-amerikansk kvinna som arbetar i Londons filmbransch. Johnny är en femtonårig pojke som lever i samhällets utkanter. Han har gett sig ut för att söka efter sitt nästa våldtäktsoffer och Vivian blir den som kommer i hans väg. Boken skildrar tiden före, under och efter våldtäkten. Den berättas ur både offer och förövares perspektiv.

MediaNr: CA38201

Förlåten

av Agnes Lidbeck. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Ellen och Maria är systrar. De har sporadisk kontakt, pliktskyldiga samtal och sms vid resor och högtider. Plötsligt dör deras pappa och huset på ön, där han bodde den sista tiden, måste städas ut och säljas. Huset på ön, där flickorna tillbringade sina somrar, där barn blev vuxna. Under några sommarveckor tvingas Ellen och Maria att närma sig varandra igen, närma sig minnen som legat gömda men inte glömda.

MediaNr: CA38300

Kvinna utan minne

av Petter Lidbeck. Inläst av Marianne Engström. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Mia Berggren drabbas plötsligt av en oförklarlig minnesförlust. Hon kan inte minnas sin familj eller sina vänner och hon vet inte vem hon är. Läkarna kan inte hitta något fel på henne. Bit för bit får hon återskapa sig själv utifrån omgivningens förväntningar. Men hon gillar inte riktigt vem hon blir . P.L., 1964-, har skrivit ett fyrtiotal barn- och vuxenböcker, flera under pseudonymen Hans Koppel.

MediaNr: CA38111

Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer

av Minna Lindgren. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

På äldreboendet Aftonlunden i Helsingfors bor Siiri och Irma, två nyfikna damer i nittioårsåldern. De fördriver tiden med kortspel, kaffe och några glas rött vin. När den 35-årige kocken Tero på boendet hastigt avlider bestämmer de sig för att ta reda på vilka sanningar som finns bakom hans död. Damerna tampas då med den barska avdelningssköterskan Virpi och den extremt kundinriktade direktören Sinikka.

MediaNr: CA38497

De tyngdlösa

av Valeria Luiselli. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

En ung mor i Mexico tänker tillbaka på tiden då hon arbetade i New York och mötte konstnärer, bohemer och älskare. Kvinnan är fast i sitt nuvarande liv och börjar skriva en roman om tiden i New York och om 1920-talspoeten Owen som hon fascineras av. Fascinationen blir till en besatthet och snart ser hon döda poeter på tunnelbanan. Hennes liv flyter samman med Owens och när hennes make läser romanen suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut.

MediaNr: CA38232

Sara Greta

av Åke Lundgren. Inläst av Qina Hermansson. 5 tim, 52 min.Talbok.

Romanen som bygger på dokumentär grund handlar om Sara Greta Persdotter från 1800-talets Västerbotten, vars öde var vida känt och berörde många. Född i hemlighet och skam i en lada, bär hon med sig stämpeln som oäkting genom hela sitt fattiga liv som kantas av motgångar. När hennes lille pojke dör, och det visar sig att det inte är av naturliga orsaker, är katastrofen ett faktum.

MediaNr: CA38183

Panorama, C H Frankes minnen

av Åke Lundgren. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 6 min.Talbok.

Året är 1857. Den sjuttonårige tysken Carl Franke förälskar sig i den fjortonåriga lindanserskan Josephina Riégo. Bägge tillhör ett resande sällskap som färdas land och rike runt med sina uppvisningar. När de så småningom bildar familj blir de pionjärer inom ett helt nytt område: fotografikonsten. Romanen har verklighetsbakgrund och utspelar sig framför allt i Skellefteå.

MediaNr: CA38353

En annan Alice

av Liane Moriarty. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 43 min.Talbok med text.

Alice tappar minnet efter ett slag i huvudet. När hon vaknar upp på golvet tror hon att hon är sitt 29-åriga jag, nygift och gravid med sitt första barn. Hon har glömt de senaste 10 åren av sitt liv, i själva verket är hon 39 och har 3 barn och ligger i skilsmässa. Nu måste Alice hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var. L.M., australisk författare som skrivit Big little lies.

MediaNr: CA38258

En andra chans

av Jojo Moyes. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Livet efter dig. Louisa Clark kommer till New York för att börja ett nytt liv trots att Sam är kvar i England. Lou börjar arbeta hos den superrika familjen Gopniks och hamnar i New Yorks societet. Hon försöker hålla ihop sina båda världar, men det är inte så lätt. När allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser?.

MediaNr: CA38203

Medaljonger

av Zofia Nalkowska. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 5 min.Talbok.

Zofia Nalkowska 1884-1954, var en av Polens mest berömda författare under 1900-talet. Novellsamlingen Medaljonger, som blev hennes näst sista verk och det första som översätts till svenska, innehåller åtta korta berättelser om nazisternas krigsbrott i Polen. Boken gavs ut strax efter andra världskrigets slut och är ett unikt dokument med några av de allra första smärtsamma vittnesmålen från Förintelsens härjningar.

MediaNr: CA36987

Men så oändligt lätt att svara dig, dikter

av Anders Olsson. Inläst av Hans Sandquist. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Diktsamling av Anders Olsson, 1949- , författare, professor i litteraturvetenskap och sedan 2008 ledamot i Svenska Akademien. Det är sparsmakad poesi där vardagliga iakttagelser kan mynna ut i religiösa och filosofiska reflektioner. Här finns också ständiga referenser till konst, litteratur, myt, geografiska platser och enskilda människor.

MediaNr: CA37865

Blodig januari

av Alan Parks. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

En tonårspojke skjuter ihjäl en kvinna i 1970-talets i Glasgow och tar sedan livet av sig. Kommissarie Harry McCoy är övertygad om att det inte var någon slumpmässig våldshandling. Tillsammans med sin nya partner använder han sitt nätverk i Glasgows undre värld för att utreda fallet. Det dröjer inte länge innan de kommer i kontakt med ett hemligt sällskap som leds av inte mindre än familjen Dunlop, stadens rikaste invånare.

MediaNr: CA38229

Alla floder flyter mot havet

av Dorit Rabinian. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 44 min.Talbok med text.

När israeliska Liat möter palestinske Hilmi på ett kafé i New York, faller hon handlöst för honom. Trots att hon vet att de bara kan leva ut sin kärlek där och då inleder hon ändå ett passionerat förhållande med Hilmi. Liat lever i ständig skräck för att någon ska få nys om kärleksaffären. När Liats avresedatum närmar sig måste hon bestämma sig för om hon ska ge upp allt för kärleken. Romanen gav upphov till en politisk skandal i Israel 2016.

MediaNr: CA38072

Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen

av Bjørn Rasmussen. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 44 min.Talbok med text.

En kortroman om Björn som växer upp på sin mammas hästgård på Jylland. Som 15-åring inleder han ett förhållande med en många år äldre ridlärare. Förhållandet är våldsamt och Björn tar skada. Men kanske kan det också leda till något nytt, oväntat och oförutsägbart? Bjørn Rasmussen, 1983-, hyllad dansk författare som skrivit såväl prosa som dramatik och lyrik.

MediaNr: CA37980

Förberättelser

av João Guimarães Rosa. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

En samling med 21 korta berättelser som ursprungligen publicerades 1962. J.G.R., 1908-1967, tillhör de allra främsta inom den moderna brasilianska litteraturen. Hans berättelser befolkas av människor från samhällets alla skikt. Ofta är de skrivna ur ett barns perspektiv och ofta är de förlagda till det karga brasilianska inlandet. Hans språk är laddat och innehåller många oväntade bilder och nybildade ord.

MediaNr: CA38139

Låt oss hoppas på det bästa

av Carolina Setterwall. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 1 min.Talbok med text.

En berättelse ur livet om vad som händer när Carolina helt oväntat finner sin man livlös i sängen. En morgon är han bara död och hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv. Carolina Setterwall berättar i korta avsnitt om livet innan och livet efter tragedin. Boken är en uppgörelse med döden och med livet, med kärleken och föräldraskapet och synen på den moderna relationen. C.S., 1978-.

MediaNr: CA38135

Att snara en fågel

av Ingela Strandberg. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Boken består av två diktsviter. I den första försöker diktjaget likt en ödla att spela död för att undgå faror. Eller om det överförs till en mänsklig synvinkel - att komma undan omgivningens krav. I den andra diktsviten står själar på kö för att finna en kropp att bli till och fullbordas i. I.S., 1944-, svensk poet, dramatiker, översättare och musiker.

MediaNr: CA38071

Skura ut, en bok om lidelsens sista detaljer eller En faun kremeras

av Kerstin Strandberg. Inläst av Marianne Engström. 9 tim, 34 min.Talbok med text.

En självbiografisk roman. Efter mer än femtio år som författare berättar Kerstin Strandberg om ett författarliv och om den konstnärliga viljans urkraft. På jakt efter det som ännu inte är berättat vädrar hon ur skåpen och länsar de proppfulla anteckningsböckernas och dagböckernas innehåll.

MediaNr: CA38233

Under röda lönnar

av Leonard Strömberg. Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 47 min.Talbok.

En novellsamling med berättelser om människors liv i olika skeden. Vi möter en gammal man som sitter under glödande höstlöv på en bänk i parken. Han minns sin älskade, som han mötte första gången under röda lönnar, hon som blev hans liv och allt. Leonard Strömberg, 1871-1941, svensk-amerikansk metodistpastor och författare till en lång rad romaner med religiöst tema. Boken utgavs första gången 1914.

MediaNr: CA37321

Vi hör av oss

av Jacob Sundberg. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Nio noveller som alla skildrar en och samma situation - anställningsintervjun. Med både humor och svärta berättar författaren om fördomar, översitteri och kontaktsökande. Han ställer sig frågor som - får man ljuga på en anställningsintervju? Måste man jobba i Stockholm för att vara intressant? Är alla säljare själlösa? J.S., 1981-, är skribent och affärsutvecklare. Detta är hans debut.

MediaNr: CA38204

I dödens tjänst, [en skärgårdsdeckare från Vaxholm]

av Linda Sundgren. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 35 min.Talbok.

Del 2 i serien Vaxholmsmorden som börjar med Ondska utan ånger. Torsten Bredvinge, en välrenommerad kirurg, hittas död i sin säng i villan på Resarö. Det visar sig att han har blivit mördad. Vaxholmspolisens jakt efter förövaren avslöjar en chockerande sanning om honom. Samtidigt undersöker Angelica Moe vad som hänt när en ung man från Skarpö avled under en operation vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där Torsten arbetat.

MediaNr: CA38302

Paris passion

av Eva Swedenmark. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

1960-talets slut. Lena och David reser till Paris för att leva på ett nytt sätt. De ska vara fria och starka i sitt skrivande. Livet som frilansande journalist är fullt av spännande möten, men också tuffare än väntat. De har olika syn på fri kärlek. För att komma varandra nära igen reser de till det nyligen befriade Algeriet. Men ett passionerat möte med en svarta pantrarna-ledare och ett överfall leder till att Lena ifrågasätter allt.

MediaNr: CA38202

Rekviem, en hallucination

av Antonio Tabucchi. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 26 min.Talbok.

Ett rekviem över huvudpersonen "Jag" som utspelar sig en julisöndag i ett övergivet och stekhett Lissabon. Under dagens lopp möter han ett 20-tal personer, både verkliga och inbillade: en ung knarkare, en taxichaufför som inte känner till stadens gator, en halt lottförsäljare, den mystiska Isabel. Boken är en hyllning till Portugals nationalskald Pessoa. A.T., 1943-2012, italiensk författare som under större delen av sitt liv bodde i Portugal.

MediaNr: CA38291

Maestro

av Geir Tangen. Inläst av Peter Mattsson. 11 tim, 25 min.Talbok med text.

Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson var förr oumbärlig grävreporter på lokaltidningen i Haugesund. Men efter ett ödesdigert misstag har han helt tappat arbetslusten. Men en dag får han ett mejl av en självutnämnd bödel som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan. Nästa morgon hittas en kvinna mördad. Tillsammans med kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll dras Gudmundsson in i fallet. Utredningen blir komplicerad.

MediaNr: CA37888

Aldrig på en söndag

av Robert Wangeby. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 15 min.Talbok med text.

En äldre man påträffas död i ett trädgårdsskjul i Åmåls villakvarter i samband med en dråplig polisjakt på en misslyckad inbrottstjuv. Kriminalkommissarie Lundstedt måste lämna sin stilla tillvaro med Chopin i stugan vid Ånimmen för att leda utredningen. Händelsen visar sig härstamma från mörka krafter som fanns mitt i det blomstrande Åmål på 1960-talet.

MediaNr: CA38124

De blindas rike

av Herbert George Wells. Inläst av Eva Werning. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

Novell av science fiction-författaren H. G. Wells, 1866-1946. En seende man råkar genom en olyckshändelse hamna i en helt isolerad by där befolkningen är blinda sedan generationer tillbaka. När han försöker bli de blindas ledare visar det sig inte vara så lätt som han trodde. Denna allegori publicerades för första gången 1904 och nyöversättning bygger på originalutgåvan.

MediaNr: CA37879

På flykt till kärleken

av Peter Winai. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Den 17-åriga Astrid åker 1936 till Tyskland på ett skolungdomsutbyte. Hon skriver i sin dagbok om värdfamiljen, sin tyska väninnas beundran för nazisternas parader och utflykterna till kulturella sevärdheter. Dagboken, skriven av författarens moder, ger grunden till denna roman om Astrid och hennes iakttagelser som speglar Europas öde, både på ett individuellt och ett storpolitiskt plan.

MediaNr: CA38303

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

London, en berättelse om en stad

av Gunnar Pettersson. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Åtta kapitel om mat, språk, stadsplan, politik, musik och sport i huvudstädernas huvudstad. Författaren och journalisten Gunnar Pettersson som bott i London i 45 år skriver om några av de metamorfoser staden genomgått på senare tid. Hur gick det till exempel till när London gick från att vara ett kulinariskt bakvatten till foodisarnas paradis? Många inbillar sig att de känner London. I den här boken lär du dig garanterat nåt nytt!.

MediaNr: CA38190

Allmänt och blandat

Hotellien henget, kummitustarinoita suomalaisista majapaikoista

av Tiina Hautala. Inläst av Anni Tani. 2 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA38780

Ordet är fritt men behöver du säga allt du tänker?

Inläst av Anders Göransson. 1 tim, 49 min.Talbok med text.

Samtalstonen på nätet har eskalerat. Här finns hot och kränkningar som utanför internet är otänkbara. Toleranströskeln har blivit märkligt låg; att kränka, förnedra och lämna ut personliga detaljer. Berättelser ur verkliga livet samsas med strategier och fakta kring vad lagen säger. Mycket berättas i serieform. En bok för både unga och vuxna. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37899

Att dansa efter maktens pipa, kultur i politikens tjänst

av Lars Anders Johansson. Inläst av Anna Westberg. 14 tim, 41 min.Talbok.

Kulturpolitik engagerar. Ska politiska och religiösa extremister få kulturbidrag? Hur fri och oberoende kan och bör konsten och medierna vara? Författaren, som arbetar med kulturpolitiska frågor vid tankesmedjan Timbro, tar ett stort grepp om den svenska kulturpolitiken. Han ger en historisk bakgrund med nedslag i olika decennier, redogör för olika teoretiska synsätt och skissar på olika tänkbara liberala och konservativa alternativ.

MediaNr: CA38330

Religion

Uusi islamin käsikirja

av Jaakko Hämeen-Anttila. Inläst av Timo Mäkynen. 8 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA38788

"I dig blev den store Guden en liten pilt", heliga Birgittas himmelska uppenbarelser

av Birgitta. Redaktör: Ebba Witt-Brattström. Inläst av Kristina Bäckman. 12 tim, 59 min.Talbok med text.

Ebba Witt-Brattström har skrivit förord och kommentarer till en rad utdrag ur Birgittas himmelska uppenbarelser. Under rubriker som Kallelsen, Konsten att bli guds brud och Moderskapets höga visa är texterna samlade i samlade i tio tematiska kapitel. De ger en spännande, läsvärd och lite oväntad bild av vårt stora helgon. Här står den levande kvinnan Birgitta i centrum, hon som födde flera barn och levde ett vanligt liv innan Gud kallade på henne.

MediaNr: CA38301

Den radikale Paulus, kyrkans konservativa ikon som progressiv visionär

av Marcus J. Borg. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 13 min.Talbok med text.

Paulus är en av de viktigaste gestalterna i kristendomens uppkomst. Trots det är uppfattningen om honom splittrad - vissa anser att han är inbjudande, andra motbjudande. I denna bok förklarar luthersk-anglikanske M.B. och katolske D.C. bakgrunden till Paulus motsägelsefulla rykte och lyfter fram vad han egentligen menade och tänkte. Författarna reder ut de missuppfattningar som de menar omgärdar aposteln, och lyfter fram hans utmanande budskap.

MediaNr: CA38102

Bottenkänning, Guds långsamma svar på livets djävulskap

av Fredrik Lignell. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

Fredriks tonårsdotter insjuknar i en svår depression i samband med att hon blir gravid. Hon blir allt sämre och sämre, men Fredrik fortsätter att predika de goda nyheterna i kyrkan. Men när Jonna läggs in på psykiatrisk klinik och hans mamma avlider går det inte längre. Har de inte fått sin beskärda del av mörker nu? Och varför är Gud så tyst? En bok om rädslan i att vara pappa till en psykiskt sjuk dotter, men också om glädje, tro och försoning.

MediaNr: CA38000

Teologisk-politisk traktat

av Benedictus Spinoza. Inläst av Anna Westberg. 14 tim, 42 min.Talbok.

Den nederländske filosofen Baruch Spinoza, 1632-1677, har gjort en närläsning av Bibeln. Han går språkhistoriskt och textkritiskt tillväga och bortser till exempel helt från kyrkofädernas uppfattningar och kyrkomötenas dogmbeslut. Författaren diskuterar även bland annat naturrätten, statens karaktär och demokratins möjligheter. Verket är för första gången översatt i sin helhet. Innehåller en introduktion av Fredrika Spindler, docent i filosofi.

MediaNr: CA38199

Bibeltolkningens bakgator, synen på judar, slavar och homosexuella i historia och nutid

av Jesper Svartvik. Inläst av Eric Linderholm. 25 tim, 17 min.Talbok med text.

I två tusen år har Bibeln åberopats i olika debatter. Jesper Svartvik, docent i exegetik, guidar oss i denna bok längs några av bibeltolkningens mörkaste bakgator. Vi kan läsa om den antijudiska diskursen, slavdebatten under 1700- och 1800-talen och synen på homosexualitet. Författaren kopplar diskussionen till specifika bibeltexter och drar sedan hermeneutiska slutsatser. Texten är akademisk, vissa förkunskaper i ämnet underlättar läsning.

MediaNr: CA37580

Filosofi och psykologi

Lapsi ja ero, eväitä eteenpäin

av Heli Pruuki. Inläst av Marko Kallinen. 6 tim, 30 min.Talbok.

MediaNr: CA38796

Att växa tillsammans, du och ditt barn genom livet

av Ross W. Greene. Inläst av Elisabet Thorborg. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Ross W. Greene, amerikansk barnpsykolog, skriver om hur man som förälder skapar en god och hållbar relation till sina barn och samtidigt understödjer positiva mänskliga egenskaper som empati, ärlighet och självständighet. Han ger en praktisk vägledning till ett föräldraskap som främjar relationer, förbättrar kommunikation och hjälper barn att lära sig hantera oenighet utan konflikt.

MediaNr: CA38437

Hon, han och hjärnan

av Markus Heilig. Inläst av Anna Westberg. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

M.H. är hjärnforskare och professor. I denna bok undersöker han män och kvinnors hjärnor. Är de i grunden lika? Beror eventuella skillnader på sociala processer? Eller avspeglar de olikheterna i hur kvinnliga och manliga hjärnor är organiserade? Resultatet blir ett annat än han förväntat sig - kvinnor och män har under evolutionen specialiserat sig på ett sätt som kompletterat varandra. Detta har ställt delvis olika krav på hjärnan.

MediaNr: CA38223

The magic of not giving a f*ck och ändå få ut mer av livet, med hjälp av bryr-mig-inte-metoden

av Sarah Knight. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 36 min.Talbok med text.

Den amerikanske författaren och förläggaren Sarah Knight förklarar på ett humoristiskt sätt hur man kan skaka av sig ofrivilliga måsten, skam och skuld och i stället bry sig om de människor och aktiviteter som gör en lycklig. Med hjälp av hennes tvåstegsmetod ska man, enligt författaren, kunna bli av med alla måsten genom att sluta bry sig och ustället må så bra som möjligt.

MediaNr: CA38114

Och bilen går bra?, [tips, råd och historier om småprat]

av Niklas Källner. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

Journalisten och programledaren Niklas Källner delar med sig av sina bästa tips på hur man fixar kallpratet. Historier kring människor och företeelser som alla har med kallprat att göra, blandas med intervjuer med olika yrkesgrupper, fakta, och Niklas personliga reflektioner. Dessutom har han intervjuat Klara Zimmergren, Filip Hammar, Fredrik Wilkingsson, Carl Johan De Geer och Anna Mannheimer om kallprat.

MediaNr: CA38120

Den lata vägen till ett fantastiskt liv - och arbetsliv

av Gunnel Ryner. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

I sin andra bok visar Gunnel Ryner, som är beteendevetare, organisationskonsult och coach, att lathet kan vara något bra och att rätt miljö är viktigare än viljestyrka. Boken baseras på en vetenskaplig grund och är skriven med humor. Den innehåller konkreta exempel och metoder för att nå målet både privat och på jobbet.

MediaNr: CA38141

Leva och älska livet ut utan att lusten tar slut, texter för livet

av Alf B Svensson. Inläst av Martin Gribbe. 2 tim, 48 min.Talbok med text.

Författaren menar att det går att älska samma partner hela livet. I korta kapitel finns råd, strategier och praktiska verktyg för att skapa en varaktig relation, se varandras behov, gräla bättre och sätta konstruktiva gränser för barnen. Vidare finns det reflektioner kring den egna självkänslans betydelse för relationen och tillvägagångssätt för den som vill bryta en ovana. Alf B Svensson är yrkesverksam psykolog, parterapeut och föreläsare.

MediaNr: CA38165

Litteraturvetenskap

Anna Maria Lenngren, ett kvinnoliv

av Gunnar Artéus. Inläst av Inga Pyk. 3 tim, 49 min.Talbok med text.

Anna Maria Lenngren, 1754-1817, som belönades av Gustav III, var poet, författare och översättare. Hon uppmärksammade tidigt ojämlikheten mellan könen och tog upp ämnet bland annat i dikten Några ord till min kära dotter ifall jag hade någon. Gunnar Artéus som är professor i historia, essäist och poet har skrivit en biografi om henne med ambition att spegla en kvinnas känsloliv och speciella könsbetingade livsvillkor.

MediaNr: CA38180

Min tid som fånge hos röda khmererna

av François Bizot. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

F.B., född 1940, fransk antropolog och den ende västerlänning som har överlevt sin fångenskap hos röda khmererna. Detta tack vare sin fångvaktare Dutch som senare blev känd som den grymme tortyrledaren i fängelset S-21 Toul Sleng. 1971 arbetade han i Kambodja med att bevara kulturarv och det var då han blev tillfångatagen och anklagad för att vara CIA agent. I boken berättar han om sitt liv i Kambodja både före, under och efter fångenskapen.

MediaNr: CA38015

Stig Dagermans bestiarium, en essä

av Hans-Göran Ekman. Inläst av Thomas Ekelöf. 4 tim, 20 min.Talbok med text.

Djur och djursymbolik är ständigt närvarande i Stig Dagermans författarskap. Både vanlig boskap, vilda djur och fantasidjur befolkar hans verk. Hans-Göran Ekman är docent emeritus vid Uppsala universitet. Genom att detaljstudera djurmotivet i Dagermans författarskap, belyses samtidigt helheten i detsamma.

MediaNr: CA37947

De sju goda åren, en memoar

av Etgar Keret. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

Den israeliska författaren E.K., 1967-, berättar om tiden från att hans son föds till dess att hans far dör. Även om det är sju goda år han beskriver, rymmer de också mycket mörker. Sonen föds under en terroristattack och fadern som överlevde Förintelsen, drabbas av cancer. Det konstanta krigshotet i Israel påverkar också vardagslivet. Boken är uppbyggd av många korta berättelser och betraktelser om allt från flygräder, till yoga och Angry Birds.

MediaNr: CA38098

Sanningskonst, samtal om ett författarskap

av Sven Lindqvist. Inläst av Patrik Nyman. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

Författaren Sven Lindqvist, 1932- , har varit verksam från mitten av 1950-talet och framåt. Här samtalar han med Stefan Jonsson om sitt författarskap. På ett ledigt sätt löper biografi, samhällsanalys, litteraturhistorisk översikt och ett slags mentalitetshistoria över det sena 1900-talet genom framställningen. Lindqvist har konsekvent ägnat sig åt ständigt aktuella ämnen som demokratins problem, rasism och utanförskap.

MediaNr: CA37862

Fria flickor före Pippi, Ester Blenda Nordström och Karin Michaëlis: Astrid Lindgrens föregångare

av Eva Wahlström. Inläst av Lo Thorsdotter. 20 tim, 40 min.Talbok med text.

Akademisk avhandling där författaren undersöker den nordiska barnboksmiljön under decennierna innan 1945, då Pippi Långstrump gavs ut. Hon finner två fria och frejdiga flickor: Ester Blenda Nordströms Ann-Mari och Karin Michaëlis Bibi. De skolkar från skolan, luffar runt utan övervakande föräldrar, räddar barn och djur, ställer till med hyss och diskuterar frihet och solidaritet. De är två tydliga föregångare till Pippi.

MediaNr: CA37778

Hans Fallada, en biografi

av Peter Walther. Inläst av Qina Hermansson. 22 tim, 15 min.Talbok med text.

Biografi över den tyske författaren H.F., 1893-1947, vars riktiga namn var Rudolf Ditzen. Han var en komplex människa: kvinnotjusare, straffånge, missbrukare och opportunist samtidigt som han också var antinazist, kärleksfull familjefader och respekterad lantbrukare. Hans mest kända verk är Ensam i Berlin. Boken publicerades efter hans död, men blev en internationell succé på 2000-talet. Peter Walthers biografi bygger på en mängd nya arkivfynd.

MediaNr: CA37943

Konst, musik, teater och film

Kielletyt levyt, sata vuotta musiikin sensuuria

av Jake Nyman. Inläst av Erja Alander. 9 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA38656

Satumaa, Reijo Taipaleen tarina

av Hellevi Pouta. Inläst av Tom Wentzel. 7 tim, 31 min.Talbok.

MediaNr: CA38797

Korghandlarens dotter, jag minns mitt Tandsbyn

av Elvy Frithiof. Inläst av Malin Almén. 2 tim, 5 min.Talbok.

MediaNr: CA38654

Sei una mosca bianca, berättelsen om trollmålaren Rolf Lidberg

av Stefan Grundström. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Denna biografi belyser Rolf Lidbergs mångsidighet. Hans långa resa tar avstamp i skogsarbetarhemmet i Liden vid Indalsälven via konstakademin i Florens till de senare årens naturutforskningar och trollmålerier. Under resans gång hann han också få språkläraruppdrag både i Stockholm och i Sundsvall. Boken innehåller inte bara hans egna trollmålningar och botaniska motiv men även okända illustrationer samt dagboksteckningar och fotografier.

MediaNr: CA37854

Funkisfestivalen, en tävling för vinnare

av Helene Lumholdt. Inläst av Kristina Leon. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

Funkisfestivalen är en berättelse om glitter och glamour, men också om nervositet och besvikelse. Vi får följa deltagarna under nästan ett år, från genrep till final och nya deltävlingar. Läsaren får möta flera artister, både nya och sådana som varit med många år. Funkisfestivalen berättar framför allt om glädjen av att stå på scen och sjunga. Alla deltagare har någon sorts funktionsnedsättning. Lättläst.

MediaNr: CA38273

Hängiven

av Patti Smith. Inläst av Aminata Grut. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

Personliga anteckningar av Patti Smith, 1946- , amerikansk artist författare och konstnär. Den kreativa processen handlar om att ställa sig vid sidan om, som i en kokong, försjunken i ensamhet, på trots mot andras behov. Försöka hitta orden som tränger in i orörda marker, uppdaga oinmutade associationer, ge uttryck åt oändligheten. Hon skriver även som sina möten med andra författare som Virginia Wolf, Proust, Duras, Dylan Thomas och Modiano.

MediaNr: CA38257

Himlen måste sakna en ängel

av Linn Maria Wågberg. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

På ett konfirmationsläger utanför Åre, sjuttio mil hemifrån, ramlar Leo ur en kanot. I det fyragradiga vattnet förlorar han medvetandet och under sex timmar står hans hjärta stilla. Han är i praktiken kliniskt död. När Linn får samtalet kan ingen svara på om hennes son lever. Men trots allt klarar sig Leo. Linn berättar om skräcken och rädslan, tacksamheten och glädjen. Och om den långa, svåra vägen tillbaka.

MediaNr: CA38383

Arkeologi

Tempel och kulthus i det forna Skandinavien, myter och arkeologiska fakta

av Anders Kaliff. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Arkeologer och religionshistoriker har länge diskuterat om det har funnits speciella kultbyggnader i det förkristna Skandinavien. Här kan vi läsa om senare tiders rön inom området, som bland annat gjorts vid utgrävningar i Gamla Uppsala. Författarna, som är arkeologer, skriver om hur dessa kultbyggnader kan ha sett ut och jämför med kulthus från andra delar av världen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38166

Historia

Lipunnosto ja räätälin viisaus

av Pekka Haavisto. Inläst av Mikko Lauronen. 7 tim, 12 min.Talbok.

MediaNr: CA38658

Salajuoni, kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

av Luke Harding. Inläst av Mikko Lauronen. 11 tim, 31 min.Talbok.

Den brittiske journalisten och tidigare Moskva-korrespondenten Luke Harding redogör här för Donald Trumps kopplingar till Ryssland. Det är en osannolik historia om nära samröre mellan Trump och ryska intressen, allt kryddat med spionage, Miss Universum-tävlingar, sexfilmer, gangsters, förgiftade dissidenter och penningtvätt. Inläst på finska.

MediaNr: CA38790

På stadens skuggsida, människor och brott i Jack the Rippers London

av Peter K. Andersson. Inläst av Hans Sandquist. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Historien utspelas på 1800-talet i det viktorianska London, under den tid då staden präglades av nya tekniska genombrott och växte till en industriell storstad. Det var också då som massmördaren Jack the Ripper härjade. Hans offer var kvinnor som levde i samhällets absoluta botten. Boken låter läsaren träda in i deras värld genom att följa flera livsöden.

MediaNr: CA37887

68

av Henrik Berggren. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

1968 - efterkrigstidens kanske mest mytomspunna år. Historiken Henrik Berggren, som tidigare författat biografier om Olof Palme och Dag Hammarskjöld, skriver i denna bok om det symbolladdade årets ungdomsrevolt, konst, litteratur, studentliv, nöje, arbete, religiösa strömningar och politiska turbulens. Framförallt berättar han om människor som ville förändra världen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37752

Kungens val, 10 april 1940

av Alf R. Jacobsen. Inläst av Anders Palm. 10 tim, 42 min.Talbok med text.

Spännande som en thriller om den norska kung Haakons rakryggade nej till underkastelse under den nazistiska ockupationsmakten. Den 9 april 1940 stod det klart att Hitlers manöver för en snabb ockupation av Norge hade misslyckats, i ett försök att undvika ett bakslag skulle man tvinga kungafamiljen och regeringen att kapitulera. Men kungen och regeringen flydde från Oslo, förföljda av nazistiska elitstyrkor. Alf R. Jacobsen, norsk journalist.

MediaNr: CA38305

Nordkorea - landet vi älskar att hata

av Loretta Napoleoni. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 27 min.Talbok med text.

Nordkorea väste fram efter andra världskriget. Få har insyn i landet men många har en uppfattning om dess befolkning och president. Författaren menar att det är viktigt att se på Nordkorea utan att döma och försöker här förstå landet inifrån. Hon undersöker landets kultur, historia och politiska system. Fram träder en bild av ett land vars självbild skiljer sig kraftigt från omvärldens. L.N., italiensk journalist.

MediaNr: CA38216

Förnuft eller känsla, adel, kärlek & äktenskap

av Brita Planck. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 55 min.Talbok med text.

Gifte sig någon av kärlek förr i tiden? Med hjälp av dagböcker, brev och memoarer kommer vi nära en rad par som levde under 1700- och 1800-talen. Historikern Brita Planck nyanserar bilden av att äktenskapsval under denna tid styrdes av allianser och ekonomiska tillgångar. I denna behändiga bok berättar hon om starka relationer och om kvinnors och mäns äktenskap, grundade i ömsesidig kärlek.

MediaNr: CA38054

Vägen till Nürnberg, en berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa

av Philippe Sands. Inläst av Benny Nilsson. 15 tim, 26 min.Talbok med text.

När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna påbörjar han en undersökning som leder honom från det forna Lemberg före världskrigen till rättegångens Nürnberg efter andra världskriget. Personlig berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

MediaNr: CA37810

Kontakt!, en svensk krigsman i kampen mot terrorn

av Axel Stål. Inläst av Martin Gribbe. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Axel Stål lämnar sin karriär som officer i de svenska specialstyrkorna för att arbeta som personskyddsoperatör i krigets Irak. Han kastas genast in i intensiva stridssituationer som sätter alla hans förmågor på prov. Trots tragiska förluster och de privata utmaningar som livet som legosoldat innebär fortsätter Axel på den inslagna vägen. Den leder så småningom till Kurdistan där han bland annat hjälper till i kampen mot Islamiska staten (IS).

MediaNr: CA38219

Biografi med genealogi

Tanner, itsenäisen Suomen mies

av Lasse Lehtinen. Inläst av Jari Aula. 32 tim, 19 min.Talbok.

MediaNr: CA38659

Isän sota

av Elina Sana. Inläst av Outi Vuoriranta. 11 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA38657

Systrarna von Hallwyl

Redaktör: Annika Williams. Inläst av David Zetterstad. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

När Wilhelmina och Walther von Hallwyl flyttade in i Hallwylska palatset 1898 var deras döttrar - Ebba, Ellen och Irma - redan vuxna med egna familjer. En fjärde dotter avled i ettårsåldern av en olyckshändelse. Boken handlar om Ebba, Ellen och Irma - deras liv och den tid de verkade i. Det var tre kvinnor med sinsemellan olika intressen och ambitioner. Systrarna sätts in i ett större historiskt sammanhang. Utgiven av Hallwylska museet.

MediaNr: CA38014

Fånge hos Farc

av Tobias Drejby. Inläst av Hans Sandquist. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Elingenjören Roland Larsson satt kidnappad i två år hos den colombianska FARC-gerillan. Han genomlevde fysiska och psykiska prövningar. Han förde dagbok i sin fångenskap, där han berättar inte bara om händelser och tankar men även om historien om Colombia och konflikten mellan staten och gerillan. Boken bygger på hans dagbok och samtal med honom, familjemedlemmar, kollegor samt de berörda myndigheterna.

MediaNr: CA37780

Punkt. Slut?, [om #metoo, Aftonbladet, Sofia Olsson Olsén, trånga åsiktskorridorer och rätten att yttra sig fritt

av Staffan Heimerson. Inläst av Hans Cederberg. 3 tim, 58 min.Talbok.

Hösten 2017 fick Aftonbladets kolumnist och tidigare utrikeskorrespondent Staffan Heimerson lämna tidningen efter en intervju med Resumé där han svarade på den kritik som hans krönika om #metoo genererat. Vad var det som hade hänt? Vad hände sen? I denna bok redogör Heimerson för sin egen syn på händelseförloppet, #metoo-rörelsen och yttrandefrihet.

MediaNr: CA38163

Det är i alla fall tur att vi inte är döda

av Jonas Helgesson. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

En personlig berättelse som vill påminna läsaren om att vara tacksam över det vi har och kan, utan att förminska det som är jobbigt i livet. Jonas Helgesson utgår från sin egen resa genom livet och förmedlar ett budskap som kan alla ta till sig: det viktigaste är inte att vara vanlig - det är ju de udda exemplaren som har störst värde. Jonas Helgesson, 1978-, författare, föreläsare och komiker.

MediaNr: CA37920

Kärlekens tid eller En resa i Östra & Västra Vintergatans galaxer 1948-2015

av Rolf Lundin. Inläst av Erik Björnfot. 5 tim, 44 min.Talbok.

MediaNr: CA38660

Tankar under segel

av Börge Nielsen. Inläst av Ingemar Jonson. 2 tim, 54 min.Talbok.

MediaNr: CA38652

När du ler stannar tiden, dagbok till min dotter som föddes med en svår hjärnskada och som lärt oss vad som är viktigt, på riktigt

av Anna Pella. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 41 min.Talbok med text.

Anna Pellas dotter Agnes har en svår flerfunktionsnedsättning. Föräldrarnas vardag är full av praktiska uppgifter för att göra Agnes liv så bra som det bara är möjligt. I dessa dagboksanteckningar, riktade till Agnes som fyllt 13 år, berättar Anna inte bara om stor oro och trötthet men också om djup kärlek, glädje och samhörighet.

MediaNr: CA38162

Djävulens schackbräde, Allen Dulles, CIA och uppkomsten av USA:s hemliga regering

av David Talbot. Inläst av Bo Green. 45 tim, 19 min.Talbok.

Biografi över Allan Dulles, 1893-1969. Han var amerikansk jurist, underrättelsechef och chef över CIA 1953-1961. Han byggde upp CIA till att bli den mäktigaste av alla myndigheter vars nya huvuduppgift blev att aktivt ingripa i politiska skeenden över hela världen. År 1961 bestämmer sig dock den nyvalde presidenten John F. Kennedy för att utmana Allen Dulles makt och konflikten mellan landets öppna och hemliga regering ställs på sin spets.

MediaNr: CA38078

Flickan med sju namn, min flykt från Nordkorea

av Hyyon-so Yi. Inläst av Britt Ronström. 12 tim, 48 min.Talbok med text.

Självbiografi om H.L. som efter hungersnöden på 1990-talet börjar tvivla på den brutala nordkoreanska regimen. Som 17-åring flyr hon till Kina, där hon snabbt anpassar sig för att överleva. Hemma i Nordkorea riskerar familjen fångenskap, tortyr och offentlig avrättning om hon återvänder. Trots detta kommer hon tolv år efter flykten tillbaka för att försöka smuggla ut sin mor och bror ut ur landet. Det blir en dyr och mycket farlig resa.

MediaNr: CA38002

Etnografi, socialantropologi och etnologi

The triumph of the moon, a history of modern pagan witchcraft

av Ronald Hutton. 40 tim, 23 min.Talbok med text.

En studie över modern hednisk häxkonst. Författaren berättar om religionens utveckling och karaktär. Han tar även upp attityden till paganism, häxkonst och magi i Storbritannien sedan 1800-talet. Ronald Hutton är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38254

Varning för mat, om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Redaktör: Jenny Jewert. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 34 min.Talbok med text.

En bok som diskuterar vårt förhållande till mat och vad det säger om vår tid. Här skriver matskribenter och forskare om hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt. De diskuterar frågor som: Varför äter somliga bara rå mat? Vad säger dieten om din sociala status? Vilken roll spelar medierna för vår syn på mat när den ena säger sockerfritt, den andra fettfritt och den tredje glutenfritt?.

MediaNr: CA37904

Samisk kamp, kulturförmedling och rättviserörelse

Redaktör: Marianne Liliequist. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 48 min.Talbok med text.

En antologi med fokus på identitetsfrågor, maktförhållanden i samtiden och den kraft och det engagemang som finns i Sápmi idag. Boken tar upp de motstånd som kommer till uttryck på Internet och i olika konstformer samt hur protesterna har behandlats i media. Boken belyser även de framgångsrika initiativ för revitalisering av samisk kultur, där språket, renskötseln, hantverket, dräkten och maten är starka symboler för den samiska kulturen.

MediaNr: CA37825

Boken om lagom

av Göran Everdahl. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 47 min.Talbok med text.

En bok som går på djupet med den mycket svenska företeelsen Lagom. Journalisten Göran Everdahl undersöker vilka uttryck lagom tar i våra liv, utifrån historiska händelser, populärkultur och traditioner. Han tar upp mellanölet, synen på rättvisa och svenskt mode. Den här boken, om att leva långt från perfektion, men med en okej balans mellan jobb och hemliv, hälsa och frosseri, glädje och allvar, är tänkt att fungera på en internationell marknad.

MediaNr: CA38059

Geografi

Kap till Kairo, anteckningar längs vägen

av Görrel Espelund. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 1 min.Talbok.

År 2011 körde journalisterna Görrel Espelund och Andreas Karlsson körde drygt två tusen mil genom södra och östra Afrika. Deras syfte var att nyansera bilden av kontinenten. Efter att ha rapporterat om konflikter i Afrika under nära två decennier ville de berätta om livet utanför medieljuset. Det här är en samling krönikor om vardagliga ämnen, stora världsfrågor och spontana möten.

MediaNr: CA38379

Stuglandet, en guide till fria övernattningar

av Kjell Vowles. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

Runt om i Sverige finns öppna stugor där vem som helst får övernatta utan att betala. Det kan vara gamla soldattorp, flottarkojor eller nybyggda timmerstugor. Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges över 200 olika öppna övernattningsstugor, från norr till söder. Det finns grundläggande fakta till varje stuga och en beskrivning om hur man tar sig dit. Innehåller även reportage och tips på vad man ska tänka på vid en övernattning.

MediaNr: CA38096

Samhälls- och rättsvetenskap

Expelled, a journalist's descent into the Russian mafia state

av Luke Harding. 13 tim, 49 min.Talbok med text.

2007 blev Luke Harding den brittiska tidningen The Guardians korrespondent i Moskva. Det dröjde inte länge förrän den ryska underrättelsetjänsten bröt sig in i hans lägenhet, han blev skuggad och buggad och förhörd. Man trakasserade hans familj och till slut blev han utvisad. I den här boken beskriver Harding sina erfarenheter av Kremls metoder att bearbeta sina "fineder". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38228

The global rise of populism, performance, political style and representation

av Benjamin Moffitt. 14 tim, 10 min.Talbok med text.

Hotar populismen verkligen demokratin? Varför har populismen ökat? Och vad är egentligen populism? B.M. menar att vi behöver ompröva begreppet populism. Dagens populism använder sig av den nya medieteknologin vilket inneburit att den fått en global spridning likväl som den är allestädes närvarande i våra liv. B.M. konstaterar att populism är en politisk stil som används inom olika politiska och kulturella kontexter. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38331

Alt-america, the rise of the radical right in the age of Trump

av David Neiwert. Inläst av James Brienesse. 27 tim, 1 min.Talbok med text.

I boken beskriver författaren David Neiwert den växande fascismen och den högerextremistiska terrorismen från 1990-talet och framåt. Han menar att den bild dagens rörelser och grupper på högerkanten har av det amerikanska samhället helt skiljer sig från verkligheten. Dessutom undersöker han president Donald Trumps kopplingar till den radikala högerrörelsen. Journalisten David Neiwert är expert på den amerikanska högerextremismen.

MediaNr: CA37908

Verraton Virolainen, Johannes Virolainen 1914-2000

av Kati Katajisto. Inläst av Kimmo Laakso. 25 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA38653

Kvinnor & makt, ett manifest

av Mary Beard. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 25 min.Talbok med text.

Mary Beard är brittisk professor i antik historia, hon diskuterar här hur starka och mäktiga kvinnor behandlats genom historien. Med exempel från den antika världen till dagens samhälle undersöker hon kvinnohatets kulturella bakgrund och belyser vår kulturs tankar om relationen mellan kvinnor och makt. Vidare undrar hon: om kvinnorna inte finner sig i maktens strukturer, då är det väl makten vi behöver omdefiniera snarare än kvinnorna?.

MediaNr: CA38182

Alcatraz, de sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse

av Jon Forsling. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 59 min.Talbok med text.

Mellan 1934 och 1963 placerades USA:s farligaste brottslingar på fängelseön Alcatraz. Al Capone och "Machine Gun" Kelly var några av de gangsters som spärrades in och reducerades till nummer. För att kunna skriva om denna epok i amerikansk kriminalhistoria har J.F. sökt upp de fångar som fortfarande finns kvar i livet och bett dem berätta om tiden på ön. Det de berättar är skakande, gräsligt, obegripligt och galet.

MediaNr: CA37946

Hur blir man narkoman?, - och hur hindrar vi det?

av Ted Goldberg. Inläst av Eva Sjöblom. 31 tim, 57 min.Talbok med text.

T.G. är professor i sociologi vid Högskolan i Gävle. Han skriver att den svenska narkotikapolitiken till stor del bygger på att narkotika förändrar kroppens funktionssätt och leder till att individen förlorar kontrollen över sitt liv - ett biokemiskt perspektiv. T.G. menar att detta tänkande måste kompletteras med psykosociala variabler - ett biopsykosocialt perspektiv. Grundad på deltagande observationsstudier på Stockholms narkotikascen.

MediaNr: CA37698

De små folkens historia, minoriteter i Europa

av Ingmar Karlsson. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 49 min.Talbok med text.

Under 1900-talet kollapsade flera europeiska stater och det blev tydligt att det fanns människor som kallade sig något annat än sovjetmedborgare, tjeckoslovaker och jugoslaver. Folkslag som saknade en autonom ställning i sina hemländer blev mer synliga. I.K., 1942-, diplomat och författare, skriver kunnigt och kåserande om olika minoritetfolks historia. Han berättar bland annat om karaimer, sorber, bretoner, ladiner, rutener, pomaker och vlacher.

MediaNr: CA37700

Efter Europa

av Ivan Krastev. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

Det Europa som formades av andra världskriget och det kalla kriget finns egentligen inte kvar, skriver den bulgariske statsvetaren I.K. Eurokrisen och migrationsfrågan har istället för en europeisk samling lett till en splittring inom unionen. Nationalismen växer sig starkare. I.K. har inte särskilt höga tankar om unionens krismedvetenhet och menar att det stora hotet mot unionen är ett uppror i centrum, snarare än en upplösning i periferin.

MediaNr: CA38137

Marionetterna, socialförsäkringarna, tryggheten och priset vi betalar

av Philip Lerulf. 2 tim, 53 min.Talbok med text.

Välfärdssystemet är inte hugget i sten. Samhället utvecklas och systemen anpassas. Men hur långt gående förändringar av välfärden är medborgarna beredda att gå med på? Hur tänjbar är tilliten egentligen? När börjar alla de som jobbar och sällan ligger systemen till last fråga sig: vad får jag för mina skattepengar? I Marionetterna beskriver journalisten och författaren Philip Lerulf socialförsäkringarnas framväxt fram till våra dagar.

MediaNr: CA38622

Vi måste förbereda oss på död, i huvudet på en terrorist

av Anna-Lena Lodenius. Inläst av Örjan Blix. 15 tim, 16 min.Talbok med text.

Bakom varje terrorattack finns människor som genomfört det brutala dådet. Den moderna terrorismen kan ha rötter i till exempel anarkismen, högerextremismen och jihadismen. Journalisten A.-L. L., en av Sveriges främsta experter på politiska extremiströrelser, ger en utförlig bakgrund till olika terrorattentat. Hon beskriver miljöerna kring terroristerna, hur man kan lockas till våldsbejakande grupperingar och de ideologier som inspirerar.

MediaNr: CA38304

Stockholm, städerna och resten

av Arne Müller. 16 tim, 2 min.Talbok med text.

Inläst med talsyntes. En bok om de mekanismer som styr utvecklingen från landsbygden till de stora städerna. Journalisten A.M. går tillbaka till regionalpolitikens början på 1970-talet och analyserar besluten som tagits av Sveriges regering och riksdag fram till idag. Han menar att inte ens stora städer som Umeå går säkra, när allt större delar av Sverige töms på service och människor. Den tryckta boken innehåller fotografier och diagram.

MediaNr: CA38295

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

av Stina Oscarson. Inläst av Malin Sternbrink. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

Författaren S.O. beskriver boken som en inspiration till vad det innebär att vara medborgare - ett resonemang om konst, motstånd, samtal, frihet och demokrati. Lydnad och olydnad. En inspirationskälla till boken har varit den amerikanska tänkaren Gene Sharps idéer om icke-våld och samhällsförändring. Den tryckta boken är rikt illustrerad av serietecknaren Sara Granér. S.O., 1975-, regissör, dramatiker, samhällsdebattör och skribent.

MediaNr: CA37905

Migranters rättigheter i fokus för FN

av Lisa Pelling. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

L.P., utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, tar upp frågor som ska diskuteras vid FN:s världskonferens om migration som ska hållas i Marocko senare under 2018 - ett led i processen att skapa ett globalt ramverk för migration. Migrationspolitik är ett hett debattämne och det pågår en ständig dragkamp mellan dem som främst försöker hitta sätt att kontrollera den internationella migrationen och krafter som vill underlätta människors rörlighet.

MediaNr: CA38483

Tvåkammartiden, Sveriges riksdag 1867-1970

av Nils Stjernquist. Inläst av Anna Westberg. 23 tim, 10 min.Talbok.

En bok om Sveriges riksdag under åren 1867 till 1970. Det är en översiktlig framställning av riksdagen under tvåkammartiden. Vi kan till exempel läsa om tvåkammarriksdagens tillkomst, rösträttsreformer, den partistrukturella ramen och relationen mellan kamrarna. Boken är utgiven av Sveriges riksdag och är skriven av professor i statsvetenskap Nils Stjernquist, rektor vid Lunds universitet på 1980-talet.

MediaNr: CA37989

Jag är också viktig, att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har funktionshinder

av Elina Sundström. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 4 min.Talbok med text.

Barn som växer upp tillsammans med en anhörig som är sjuk eller har ett funktionshinder kan behöva stöd och uppmärksamhet. De tar ofta på sig mycket ansvar och det kan finnas behov av att prata och av praktisk hjälp i hemmet. Men situationen i hemmet kan också vara en källa till styrka. I boken visas exempel på båda varianterna. Den innehåller intervjuer med professionella och unga anhöriga, men också litteraturförslag och diskussionsfrågor.

MediaNr: CA37731

Läget i landet, 89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror

av Po Tidholm. Inläst av Benny Nilsson. 2 tim, 3 min.Talbok med text.

En beskrivning av landsbygdernas kris. När Donald Trump valdes till president i USA, Storbritannien röstade för Brexit och Le Pen nådde stora framgångar i Frankrike, synliggjordes en kulturell konflikt mellan stad och land. Liknande mönster ser journalisten P.T., 1971-, även i Sverige. I Läget i landet har han samlat sina tankar om den svenska regionalpolitikens historia, dagens utveckling, samt en och annan lösning.

MediaNr: CA37524

Följ fucking order, liv och död i skuggan av Södertäljemaffian

av Ann Törnkvist. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Boken är inläst med talsyntes, men kommer också att finnas med mänsklig inläsning. Journalisten Ann Törnqvist skriver om Södertäljenätverket och om det omtalade dubbelmordet 2010 då bröderna Eddie Moussa och Yaacoub Moussa blir ihjälskjutna med en kalasjnikov. Dubbelmordet utgör kulmen på den våldsspiral som satt skräck i staden under flera år. Boken bygger på intervjuer med både kriminella, offer och andra inblandade.

MediaNr: CA38413

Teknik, industri och kommunikationer

Herttuatar ja kapteenin vaimo, purjealuksen tarina

av Pamela Eriksson. Inläst av Maija-Liisa Ström. 2 tim, 31 min.Talbok.

MediaNr: CA38655

Ånglok, [en faktabok för barn och vuxna]

av Lars Olov Karlsson. Inläst av Eric Linderholm. 0 tim, 45 min.Talbok med text.

Faktabok för barn och vuxna om ånglok. Lars Olov Karlsson berättar om ånglokens utveckling i Sverige och i utlandet. Han har fotograferat ånglok världen över sedan 1958. Här finns ånglok från bland annat Storbritannien, Sverige, Norden, Ryssland, Indien, Kina och USA. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37875

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå", om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik

av Jack Werner. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Vad händer när påhitten på internet och i sociala medier får samma genomslag som sanningarna? Och vad händer med journalistiken och källkritiken när det blir alltmer bråttom att vara först? Jack Werner är journalist och lanserade avdelningen viralgranskaren på Metro. Han har samlat olika virala skrönor och granskar sanningshalten i dem. Han skriver bland annat om den stora clownhysterin, katter i glasburkar och hur Pol Pot kom till Sverige.

MediaNr: CA38318

Ekonomi och näringsväsen

Happy food, om hur mat och lycka hänger ihop

av Niklas Ekstedt. Inläst av Anders Palm. 8 tim, 13 min.Talbok med text.

En bok om kopplingen mellan mat och välmående. Kocken Niklas Ekstedt och journalisten Henrik Ennart skriver om relationen mellan magen och hjärnan, och om det som kallas superfoods. Boken innehåller en del recept men i huvudsak är det faktaavsnitt om tarmbakterier, blodsocker, stressmage och fibrer. Framförallt förespråkar författarna den så kallade Medelhavsdieten. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37701

Kvinnorna som äger börsen, aktier för nybörjare

av Natalie Eriksson. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

Natalie Eriksson är konsult och driver facebook-gruppen Aktier för nybörjare. Hon presenterar nio olika kvinnliga investerare, bland andra Therese Lundstedt, Mikaela Idermark, Anna Beckman, Christina Söderberg, Patricia Hjärtner, Nanna Strand och Sandra Bourbon. Det är en blandning av personliga porträtt, lärdomar och tips. Sist i boken finns en ordlista.

MediaNr: CA37828

Giftfri, ett rent liv utan tillsatser

av Martina Johansson. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

Författarna presenterar tips och lösningar för hur man kan leva giftfritt. Det gäller allt från hemmets innersta vrår till utlandsresan och hur man bör tänka kring elektronik. De lägger starkt fokus på moderna produkter inom exempelvis hygien, skönhet, läkemedel, kläder och leksaker. Boken vänder sig till både nybörjaren och den som intresserat sig för en giftfri livsstil länge. F.L. kommunikatör och kostrådgivare samt M.J. civilingenjör.

MediaNr: CA38125

The big short, den sanna historien bakom århundradets finanskris

av Michael Lewis. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

När finanskraschen 2008 blev allmänt känd hade den egentligen pågått en längre tid. På marknader tillsynsmyndigheterna inte ville befatta sig med, kunde skygga genier tjäna enorma summor på amerikaner som inte kunde betala sina skulder. Genom att följa några outsiders som såg vad som hände, men som istället för att larma valde att spela på det, berättar ekonomijournalisten M.L., på ett lättfattligt sätt om finanskrisen. Boken filmatiserades 2015.

MediaNr: CA38126

Singelmat

av Ingrid Wikholm. Inläst av Anders Göransson. 1 tim, 10 min.Talbok med text.

En kokbok där varje recept är beräknat för en person. Den börjar med tips om vad som är bra att ha i kylen, frysen och skafferiet. Receptdelen innehåller stor variation på rätter som ångkokt lax, wokad biff, falafel, blinier, kantonesiskt ris och inlagd sill. Sötsaker som muffins med apelsin, praliner och den indiska yoghurtdrycken lassi. Passar även för ungdomar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37944

Idrott, lek och spel

Yoga är min terapi, yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda

av Janesh Vaidya. Inläst av Patrik Nyman. 7 tim, 3 min.Talbok med text.

En bok om om ayurvedisk yoga, där yogaprogrammen anpassas efter olika kroppstyper och sjukdomsbesvär. Janesh Vaidya utgår från det traditionella indiska sättet att utföra yoga anpassat efter utövarens konstitution. Här presenteras ett sätt att utöva yoga som ligger långt från de vanliga svenska yogaklasserna. Författaren visar med hjälp av bilder och tydliga instruktioner hur vi kan göra autentisk yoga utifrån våra egna behov och förutsättningar.

MediaNr: CA37261

Militärväsen

Mötesplats Stockholm, underrättelsekriget i Sverige 1939-45

av Boris Grigorjev. Inläst av Patrik Nyman. 12 tim, 5 min.Talbok med text.

Under andra världskriget bedrev många av de krigförande staterna en omfattande underrättelseverksamhet i Sverige. Författaren presenterar ländernas olika spionorganisationer, vilka aktiviteter de hade i Sverige - framför allt i Stockholm - och hur dessa aktiviteter bemöttes av det svenska kontraspionaget. Han berättar även om enskilda fall av spioneri och belyser olika förlopp som ledde till att Sverige gav sitt stöd till främmande makter.

MediaNr: CA37699

Naturvetenskap

Grundämnen, ett bildlexikon över universums alla kända atomer

av Theodore Gray. Inläst av Lars Thiel. 7 tim, 36 min.Talbok med text.

Det är en underhållande och vacker bok som förmedlar kunskap om och väcker intresse för byggstenarna i vårt universum. I denna bok presenteras varje grundämne i den ordning de förekommer i det periodiska systemet. De är inte bara fotograferade i dess renaste former men det finn även bilder som ger exempel på hur vi är vana att se dem i vårt dagliga liv. Boken berättar också om grundämnenas historia.

MediaNr: CA37824

Astrofysik i ljusets hastighet

av Neil deGrasse Tyson. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

En förvånansvärt enkel och snabb kurs i astrofysik. Vetenskapskändisen Neil deGrasse Tyson svarar på frågor som: Vad består rymden av? Hur kommer det sig att vi har tid? Vad är egentligen mörk energi? Hur litet var universum före Big Bang? Boken riktar sig till de som inte har tid att sätta sig in i dessa enorma och komplexa ämnen.

MediaNr: CA37942

Medicin

Hälsorevolutionen, vägen till en antiinflammatorisk livsstil

av Maria Borelius. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 55 min.Talbok med text.

En bok om antiinflammatorisk livsstil. När författaren i dryga femtioårsåldern började känna sig sliten, fick ryggont och klimakteriebesvär gav hon sig ut på jakt efter en lösning. Det hon fann var en livsstil med ett helhetsgrepp på kost, träning och känslor. Här får du tips på råvaror, övningar och tankar som författaren menar leder till en antiinflammatorisk livsstil. Maria Borelius, 1960-, journalist.

MediaNr: CA38221

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hord, [tredje boken i Razorland-trilogin]

av Ann Aguirre. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 3 i trilogin Razorland som börjar med Enklav. Staden Räddning är omringad och monstren har samlats vid stadsportarna. Spadertvå, är inte en Jägarinna längre, men hon kommer inte ta till flykten. Men knivar i händerna och med Tålig, Stalker och Tegan vid sin sida ska hon att kämpa. De har sitt livs strid framför sig, och Spadertvå bär fanan för hela mänsklighetens överlevnad.

MediaNr: CA37733

Hinsides väktare

av Albin Alvtegen. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Tredje delen i en trilogi som börjar med Nyckeln till Hinsides. I centrum för berättelsen står syskonkärleken mellan Linus och Lionora. Ett ondskefullt väsen hotar att ta över Linus medvetande. Medan Lionora försöker anamma sin nya roll som Hinsides väktare måste hon också kämpa mot och för sin älskade bror, innan det är för sent. När de till slut återförenas måste de möta faror de aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA38053

Iskalla skuggor, skräckhistorier för orädda

av Åsa Anderberg Strollo. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 47 min.Talbok med text.

Novellsamling med elva berättelser på temat skräck. Här kan du bland annat läsa om den snälla clownen som kanske inte är så snäll. Om barnen som ber att få bli insläppta hos pojken som är ensam hemma - barnen med de konstiga ögonen och en längtan efter kött samt mycket annat ruskigt. Det är en blandning av både långa och korta berättelser. Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: CA38238

Beas blogg, stora planer på gång!

av Erika Bengtsson. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Bea har stora planer på gång! Inte bara ska hon skaffa en kille till sig själv, och en till sin kompis Nadja. Hon ska också se till att hitta en dejt till sin pappa som hon tycker är alldeles för ensam. Hon stjäl oavsiktligt en tröja, spiller mat på skolans snyggaste kille och saknar sin mamma som flyttat till en annan del av landet. Om allt detta, och lite till, skriver hon om på sin blogg.

MediaNr: CA38292

En ond tid

av Torsten Bengtsson. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 28 min.Talbok med text.

På 1600-talet var det krig i Skåne. Danskarna ville ta tillbaka Skåne från svenskarna. Skåningarna vill hellre tillhöra Danmark. Måns Jönsson bor i en by i norra Skåne. Tillsammans med sina tre söner lämnar han gården för att bli snapphane. De ska slåss mot de svenska soldaterna. Kvar på gården finns Måns fru och de små barnen Peder och Lene. En tidig morgon händer något hemskt. De svenska soldaterna kommer ridande mot gården. Lättläst.

MediaNr: CA38177

Verkligen sant Ester?

av Anton Bergman. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 43 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Världens mesta Ester. Klassen ska samla in pengar till barn på flykt. Signe tar med sig massor av saker att sälja på loppisen. Men Ester har inte med sig någonting. Hon föreslår att de ska gå ut med grannarnas hund och uppträda i parken istället. Men frågan är om Signe vågar ringa på hos främlingar och om hon törs sjunga solo? Och kan verkligen Ester gå på händer på broräcket? Anton Bergman är en pseudonym.

MediaNr: CA38017

Jespers supersinnen

av Marie Bosson Rydell. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt, för då är det inte heller någon som retas. Men ibland kanske man behöver hjälp om något är jobbigt eller krånglar. Ofta tycker Jesper att det inte är någon vits att ens försöka. Det känns motigt och meningslöst. Men hans gympalärare säger att det är viktigt att inte ge upp om man möter ett hinder på vägen. Istället kan man hitta sitt eget sätt att ta sig förbi hindret.

MediaNr: CA37913

Korseld

av Chris Bradford. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien Skottsäker som börjar med Skottsäker. Motståndsrörelsen som länge terroriserat Terminus City har förklarat krig mot stadens ledare. Troy skyddar borgmästaren och hans dotter, men han håller på att förlora sin speciella förmåga. Han är inte längre skottsäker. Medan Domaren tar kontroll över staden hänger SPEARS öde i vågskålen. Kan Troy stoppa vansinnet innan det är för sent? Science fiction, lättläst.

MediaNr: CA38130

Ellinor

av Katarina von Bredow. Inläst av Britt Örnehed. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Första delen i en trilogi om livet i slutet av mellanstadiet. Ellinor och Leo går i samma klass. Leo har det tjafsigt hemma och trivs bäst när han får klättra med Ellinor. En dag börjar en ny kille i klassen. Han heter Viktor och Ellinor blir snabbt intresserad av honom. Men hon är van vid att anpassa sig för att inte såra någon och vet inte riktigt vad hon ska göra av sina känslor. Det verkar dessutom som att flera vill vara med Viktor.

MediaNr: CA38198

Flickan utan näsa

av Georgia Byng. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

En berättelse om flickan Alice Peasbody som lever i 1800-talets England. Hon föddes utan näsa och lever i en hård värld där sotare skickar ner små barn i skorstenar för att feja och människor går och tittar på offentliga avrättningar för nöjes skull. "Missfoster" visas upp på cirkusen som spektakel. Men ingenting är ödesbestämt, och kärlek och vänskap kommer att leda Alice liv i en mycket oväntad riktning.

MediaNr: CA37987

Hjärnsmälta

av Staffan Cederborg. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Hjärnpunka. Leo Hoffman har börjat i sjuan. Trots att han har hamnat i pubertetshelvetet är han faktiskt ihop med en tjej, Lolo. Höstlovet närmar sig och Lolo har frågat Leo om han vill följa med till Sicilien. Klart han vill! Men så händer det som inte får hända. Leo får ett hjärnsläpp i provrummet på H&M och plötsligt är han intrasslad i en härva av lögner, brott och surströmming.

MediaNr: CA38390

Midnattsljus

av Charlotte Cederlund. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i Idijärvi-trilogin som börjar med Middagsmörker. Áili fick betala ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. För att komma undan sina inre demoner lämnar hon byn för gymnasiet i Kiruna. Men allt står inte rätt till i stan heller. Det händer skrämmande saker, som tycks ha en koppling till Áili. Den sista striden närmar sig. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara?.

MediaNr: CA38234

Dagen du förstörde allt

av Linnea Dahlgren. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 5 min.Talbok med text.

En bok om vad som händer när ens bästa kompis dör. Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små. De har varandra och behöver inga andra. Några månader efter att de börjat gymnasiet tar Kassandra sitt eget liv och Melanie förstår inte varför. Samtidigt som hon saknar Kassandra obeskrivligt mycket blir hon också arg. Kassandra har förstört även hennes liv. Om obegriplig sorg, vänskap och kampen för att leva vidare.

MediaNr: CA38217

Spegel, spegel

av Cara Delevingne. Inläst av André Nilsson. 9 tim, 36 min.Talbok med text.

Red, Leo, Rose och Naomi är alla 16 år och går på Pimlico Academy och de är alla outsiders. När Naomi plötsligt försvinner och sedan hittas medvetslös, blir hennes vänner chockade och förvirrade. Var det en olycka eller försökte någon medvetet skada Naomi? Om hon hade problem, varför kom hon inte till dem? Hur väl känner de egentligen sin vän och varandra? Debut av Cara Delevingne, född 1992, amerikansk modell och skådespelerska.

MediaNr: CA37915

Melorytmia, de tysta noterna

av Henrik Evrell. Inläst av Britt Örnehed. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Wolfgang har sommarlov och är uttråkad. En dag hör han en melodi som han provar att spela på piano. Då händer något märkligt. Han befinner sig plötsligt i staden Melorytmia. - staden varifrån all musik kommer. Problemet är att de olika musikstilarna har blivit ovänner Nu är det upp till Wolfgang och hans nya vän Harmoni att göra dem sams igen. Om de misslyckas kommer musiken att dö. För i skuggorna lurar den fruktade tystnaden.

MediaNr: CA38281

När grisen Nisse kom till skolan, och 13 andra berättelser från då Lillan växte upp på Dille gård

av Margareta Fritz. Inläst av Malin Almén. 0 tim, 54 min.Talbok.

MediaNr: CA38651

Målrekord!

av Måns Gahrton. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Fotbollstvillingarna som börjar med Dribbla, skjut, rädda! Tvillingarna Kim och Konrad spelar i Kvarnbacka Kickers. Kim i flickornas och Konrad i pojkarnas lag. Båda drömmer om att slå rekord. Kim vill rädda flest straffar och Konrad har en chans att slå ett målrekord. Men vad är viktigast? Antalet straffräddningar och mål eller att spela som ett lag?.

MediaNr: CA38256

Monster

av Keith Gray. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

Syskonen Nat och Sandy hjälper människor att få kontakt med de döda. Det gjorde även deras mamma innan hon dog, men ingen av dem kan egentligen prata med de döda. Det är en bluff. Men vid en seans får Sandy kontakt med de döda på riktigt. Men det är inte de döda de ska vara rädda för, utan de levande. Lättläst.

MediaNr: CA38057

#tillsammans #utanför

av Camilla Gunnarsson. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 51 min.Talbok med text.

Hilde känner sig ofta osynlig och ensam. Medan klasskompisarna kallar varandra bästaste och finaste på Instagram undrar Hilde om någon skulle sakna henne om hon inte kom till skolan. Hedda och Lovisa har en blogg tillsammans. En dag börjar Hilde skriva elaka kommentarer på deras blogg, under signaturen Maja. Någor som får oanade konsekvenser. I slutet av boken finns olika frågor kring mobbning som kan användas som underlag vid en diskussion.

MediaNr: CA38235

Vilma superhjälte

av Abby Hanlon. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Vilmas vilda värld. Vilda är sex år, har massor av fräknar och rufsigt hår. Hon har sin riktiga värld med mamma, pappa, syskon och kompisar. Men hon har också sin låtsasvärld där allt kan hända. De båda världarna snurras ofta ihop - som två glassmaker som blandas och blir en helt ny knasig smak. Ibland går allt på tok men då har Vilma en superhjältedräkt och när hon tar på sig den kan hon fixa allt.

MediaNr: CA38314

Den värsta utflykten!

av Anna Hansson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

En bok i serien om Klass 5C. Eleverna får åka på en efterlängtad bussutflykt. Målet är en djurpark. Men under färden får läraren Jonny besked om att ett djur rymt. Barnen börjar fantisera om vad det är för djur. Är det kanske en björn? Utflyktsplanerna ändras och målet blir i stället Trollskogen. Plötsligt får Elias och Max syn på något stort och lufsande som rör sig i skogens mörker. Lättläst.

MediaNr: CA38076

Den värsta avslutningen!

av Anna Hansson. Inläst av David Zetterstad. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

En bok i serien om Klass 5C. När vi nu träffar klass 5C igen är det snart jul. Men det blir verkligen ingen bra avslutning. Knäcken blir bränd, det är för många lucior och tomteskägget funkar inte alls. Boken avslutas med en rad frågor som passar bra i undervisningen. Lättläst.

MediaNr: CA38095

Den värsta dagen!

av Anna Hansson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Bok i serien om barnen i klass 5C. Klassen har fått en hamster i present. Under en rast släpps han ut ur sin bur och rymmer. Eleverna lägger en pälsmössa i buren, en exklusiv mössa som också försvinner. Sedan hamnar en lapp med texten "får jag chans på dig" hos helt fel person. Och när rektorn dyker upp blir allt en katastrof - den värsta dagen någonsin. Lättläst.

MediaNr: CA38075

Alla suger och det är ingens fel

av Ebba Hyltmark. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

Med musiken som bästa vän går Li sista terminen i nian, fullt fokuserad på att börja gymnasiet långt därifrån. Då ska livet äntligen börja. De jämnårigas sociala spel kan hon inte alls identifiera sig med. Istället finner hon vänskap hos den äldre mannen Sigvard. Samtidigt finns plötsligt Max där, den nya killen i klassen med de vackra ögonen. Helt plötsligt är inte den spikraka vägen mot framtiden lika självklar.

MediaNr: CA38121

Pojken i paddan och jag

av Jonatan Järvi. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

Onders heter egentligen Anders. Han är elak och Valle måste gömma sig för honom. Han gömmer sig på den äckliga skoltoaletten och han gömmer sig i provhytten på varuhuset. Valle har ett knep när han hamnar i svåra situationer. Han plockar upp sin padda. Den sprakar i olika färger och en pojke tittar fram. Han heter Bruno och är Valles beskyddare.

MediaNr: CA38197

Shakespeares sagor. Samling 2.

av Charles Lamb. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 25 min.Talbok.

1807 skrev syskonen Charles och Mary Lamb Shakespeares sagor för barn och ungdom för att underlätta deras förståelse för hans dramer. Charles ansvarade för tragedierna medan Mary tog itu med komedierna. Andra samlingen innehåller bland annat följande berättelser: Stormen, En midsommarnattsdröm, En vintersaga, Mycket väsen för ingenting, Som ni behagar, De två ädlingarna från Verona.

MediaNr: CA37901

Allt ska brinna

av Sofia Nordin. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 5 min.Talbok med text.

Agnes och Minna är bästa vänner sedan mellanstadiet. Nu går de i gymnasiet och tillsammans klarar de allt. De har ett brinnande engagemang och kämpar för vegetarisk mat i skolan, engagerar sig i frivilligarbete och sätter osköna killar på plats. Men så händer något som får Agnes och Minnas vänskap att skaka i grunden. En bok om vänskap och sorg, full av ljus och av ett mörker som till slut hotar att ta över.

MediaNr: CA38279

Mörkret över Aerwiar

av Andrew Peterson. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Första delen i fantasyserien Wingfeather. Aerwiar är en värld som är lik våran, men det finns ingen elektricitet och välden är full av otäcka djur som sjödrakar och tandkor. Vi får lära känna Familjen Igiby och de tre syskonen Janner, Kalmar och Leeli, och deras föräldrar. Snart står familjen i centrum av ett mysterium som kommer att förändra deras värld för alltid. Här finns en blandning av humor och funderingar över livet, kärlek och vänskap.

MediaNr: CA37914

Lyras färd

av Philip Pullman. Inläst av Anna Döbling. 14 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Boken om stoft. Berättelsen utspelar sig tio år innan Guldkompassen. Elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta bor på värdshuset Trout Inn utanför Oxford. Malcolm arbetar som spion och hör och ser många saker. Men det alla mest pratar om är en liten flicka som heter Lyra. Det blir upp till Malcolm att rädda henne från alla fiender och se till så att hon hamnar i sin fars, Lord Asriels, trygga händer. P.P., 1946-.

MediaNr: CA38173

Hatar alla utom dig

av Allison Raskin. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Ava och Glen är bästa kompisar. Nu ska de båda börja på college, tyvärr i helt olika delar av USA. De bestämmer sig för att hålla vänskapen vid liv och berätta för varandra om precis allt de är med om. Men det blir inte så lätt som de har tänkt sig. Collegelivet påverkar dem mycket, och de utvecklas åt helt olika håll. Kommer vänskapen att hålla? En mejl- och sms-roman. G.D. och A.R. driver tillsammans den populära youtube-kanalen Just Between Us.

MediaNr: CA38218

Kejsarens grav

av Johan Rundberg. Inläst av David Zetterstad. 5 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 2 i trilogin Häxknuten som börjar med Vålnadens röst. Det är jullov och Sebbe ska äntligen få träffa Max och Manda igen. Manda har fått en roll i julkalendern som spelas in på Östasiatiska museet där man håller på att bygga en modell av den första kejsaren av Kinas grav. Mystiska saker börjar hända. En av de tunga stenstatyerna flyttar på sig och museiarbetarna råkar ut för flera olyckor. Sebbe upptäcker ett läskigt samband mellan händelserna.

MediaNr: CA38188

De långa bössorna

av Lennart Rydsjö. Inläst av Anders Palm. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Romanen utspelar sig i norra Skåne på 1670-talet. Bondsonen Bengt blir tillfångatagen när han försöker undsätta sin far som sitter fängslad för att ha hjälpt snapphanar. Bengt räddas av skogsstrykare, men blir oskyldigt anklagad för mord. Han måste fly när det vill röja honom ur vägen och jagas nu av både svenskar och fredlösa. Kommer han någonsin att få upprättelse? L.R., 1915-1986, lärare och författare av historiska ungdomsromaner.

MediaNr: CA38019

Först på bollen

av Jesper Tillberg. Inläst av Linda Norgren. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Del två i serien Livet i akademin som börjar med Alla på bollen. Alex har blivit uttagen till Hammarbys akademilag där bara de allra bästa få spela. Snart är det dags för en cup i Italien, där laget ska möta Liverpool och Milan. Men Alex märker att alla är mycket bättre än vad han är van vid - skotten är hårdare och tempot högre. Kommer han att kunna behålla sin plats i laget?.

MediaNr: CA37997

Farfar på rymmen

av David Walliams. Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 21 min.Talbok med text.

För länge sen var Jacks farfar stridspilot. Jack älskar att lyssna på när han berättar om hur det var. Men farfar börjar bli allt virrigare och ibland tror han att andra världskriget ännu pågår. Tillslut blir farfar så virrig att han måste flytta till ett äldreboende. Han trivs inte och föreståndaren är hemsk. Jack och farfar börjar planera ett rymningsförsök. Men föreståndaren är hack i häl på dem. D.W., 1971-, brittisk komiker och författare.

MediaNr: CA37996

Kartongslottet

av Allayne L. Webster. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

Elvaårige Jorge bor i ett migrantläger i utkanten av Paris. Han kommer från Rumänien men lämnade sina föräldrar och följde med en man som lovade honom ett jobb. I stället tvingas Jorge och andra barn stjäla från turister på Paris gator. Jorge hatar det, men han vet vad som händer med de barn som inte lyder. Jorge drömmer om att bli kock. En omöjlig dröm. Men så träffar han kocken Sticky Ricky. Det kanske ändå finns en framtid för Jorge.

MediaNr: CA38357

Anton och Teitur

av Angelica Öhrn. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 55 min.Talbok med text.

När Antons pappa flyttade utomlands fick Anton hästen Teitur som han älskar över allt. Under jullovet åker han och hälsar på sin pappa, något han verkligen sett fram emot. Men det blir inte alls som han har tänkt sig. Pappa är upptagen hela tiden. När Anton kommer hem till Sverige igen känns allt grått och trist. En dag kommer en ny tjej till stallet. Hon heter Kristin och har en häst som hon inte riktigt klarar av. Plötsligt förändras allt.

MediaNr: CA38253

Faktaböcker

Allmänt och blandat

Maxa mötet, från ett måste till en möjlighet

av Jill Johansson Vennelin. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Maxa mötet är en bok som vill ge föreningar tips, pepp och råd för hur fler ska vilja och våga använda sin röst under möten. Verktygen som presenteras är tänkta att göra skillnad för de yngsta föreningsmedlemmarna och bidra till roligare och mer rättvisa årsmöten.

MediaNr: CA37934

Historia

Vi kommer snart hem igen

av Jessica Bab Bonde. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 39 min.Talbok med text.

I serieform återges sex vittnesmål om Förintelsen. De var barn och ungdomar då och nu berättar de om sina upplevelser. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde och vad de förlorade. Det handlar om svält, familjer som slits isär, koncentrationsläger och hur, de efter krigets slut, hamnade i Sverige. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA37495

Biografi med genealogi

HerStory, 50 women and girls who shook the world

av Katherine Halligan. Inläst av Kristina Leon. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

K.H. presenterar 50 kvinnor som på något vis förändrat världen. Hon berättar om deras barndom, vilka svårigheter de ställdes inför och vad de lyckades åstadkomma. Det är allt från astronauter till aktivister, musiker till matematiker. Exempelvis Joan of Arc, Indira Gandhi, Hatshepsut, Florence Nightingale, Helen Keller, Marie Curie, Dian Fossey, Malala Yousafzai, Rosa Parks, Cathy Freeman och Anne Frank. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38186

Geografi

Sydkorea, Daehan Minguk

av Märt Läänemets. Inläst av David Sverkel. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

Faktaspäckad bok om Sydkorea, landet där urgamla traditioner smälter samman med modern demokrati och en ekonomi baserad på spetsteknologi. Här finns kapitel om landets historia, språket, skriftspråket, religion, kultur, traditionella högtidsdagar, familjen och samhället, skolsystem och utbildning, sport, det koreanska köket, Seoul samt relationen till Nordkorea. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37784

Ekonomi och näringsväsen

Smilla firar glutenfritt, favoritrecept till årets alla högtider

av Smilla Luuk. Inläst av Lo Thorsdotter. 1 tim, 47 min.Talbok med text.

En bakbok med recept på glutenfria bakverk till årets alla fester. Recepten följer årets högtider och börjar med Red velvet cupcakes till alla hjärtans dag och avslutas med Oreopaj till nyår. Däremellan hittar vi bland annat korvbröd, äppelchips och glasstrutar. Boken innehåller även allmänna tips och har ett tilltal som passar barn och unga men kan mycket väl användas av alla som vill baka glutenfritt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37935

Idrott, lek och spel

Sagoyoga, övningar för barn i yoga, andning, avslappning och meditation

av Filippa Odevall. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 42 min.Talbok med text.

I denna bok introduceras yoga på ett lekfullt sätt till barn. Boken innehåller fem sagor där barnet får en chans att träna styrka, balans och smidighet, men också förmågan att fokusera och slappna av. Varje övning beskrivs med både text och bild. Boken innehåller utöver de fem berättelserna även fakta om yoga och olika tips. F.O. driver utbildningsföretaget Skolyoga och har lång erfarenhet av barn och yoga. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38056

Naturvetenskap

Flygödlor och havsmonster

av Johan Egerkrans. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

Författaren och illustratören Johan Egerkrans presenterar 24 olika dinosaurier, närmare bestämt flyg- och havsreptiler. Till varje djur och grupp finns både fakta och illustrationer. Dessutom finns information om tidsperioden Mesozoikum då dessa dinosaurier levde. Några av de flyg- och havsreptiler som finns med är: Thalassodromedus, Anurognathus, Umonoosaurus, Excalibosaurus och Globidens.

MediaNr: CA38138

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

al-Mashshaah, riwayah

av Samar Yazbik. Inläst av Sajed AlHanash. 6 tim, 57 min.Talbok.

Rima sitter inlåst och fastbunden i ett litet rum i Damaskus. Någon har tagit makten över henne. I Syrien hörs krigsmullret allt högre, så högt att även oskyldiga mödrar och unga kvinnor hamnar i avgrunden. Rima förstår sig inte på våldet omkring henne, kan inte ta in det. För att betvinga sin rädsla och maktlöshet skriver hon ner sin historia. Författaren är prisbelönad, född i Syrien 1970 men bosatt i Frankrike sedan 2012. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37266

Huruq al-thalj, riwyah

av Samir Yusuf. Inläst av Sajed AlHanash. 7 tim, 10 min.Talbok.

Debutroman av författaren som också är journalist. Berättelsen utspelas i en avlägsen by i gränsen mellan Libanon och Syrien. Huvudpersonen Joseph är fast i sitt sexmissbruk. När missbruket upptäcks, slås hans sociala liv och hans relation till sin fästmö i spillror. Boken skildrar en bild av den sexuellt förtryckta arabiska ungdomen i en samhällsstruktur med skarpa kontraster samt konsekvenser av det brutala syriska kriget. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37382

No middle name, the complete collected short stories

av Lee Child. Inläst av Kristina Leon. 14 tim, 20 min.Talbok med text.

En antologi med noveller som alla har Lee Childs favoritkaraktär Jack Reacher i huvudrollen. De här 12 berättelserna avslöjar saker om Reachers förflutna, som påverkat hela hans liv. Hur blev han den han blev - en man som färdas utan bagage mot ett okänt mål. Oavsett hur långt Reacher färdas stöter han förr eller senare ihop med olyckan. Tufft läge för olyckan. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37978

The midnight line

av Lee Child. Inläst av Johan Beer. 10 tim, 22 min.Talbok.

Del 22 i serien om Jack Reacher. När Jack Reacher får syn på en liten klassring från West Point i skyltfönstret till en pantbutik blir han fundersam. Eftersom han själv har gått på West Point så vet han vad som krävs för att klara av utbildningen. Varför skulle ägarinnan till ringen ha lämnat in den till en pantbutik? Med hjälp av ringen försöker han hitta kvinnan. Om hon är ok går han därifrån, men annars... Inläst på engelska.

MediaNr: CA38122

Sorceress of Darshiva

av David Eddings. Inläst av Richard Assange. 13 tim, 4 min.Talbok.

Del 4 i serien The Malloreon som börjar med Guardians of the west. Nu stundar mötet mellan Ljusets och Mörkrets Barn. Aldurs Sten drar Belgarion vidare på den långa färden i Zandramas spår. För Belgarion och drottning Ce'Nedra finns bara ett: de måste finna sin son, bortrövad av Zandramas. De och deras följeslagare vet att de måste nå Platsen som icke längre är, innan timglaset runnit ut. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38034

Missing pieces

av Joy Fielding. Inläst av Harriet Millstone. 11 tim, 38 min.Talbok.

Familjeterapeuten Kate Sinclair tycker att hon har kontroll över sitt liv. Hon är gift med Larry och har två tonårsdöttrar. Men när hennes halvsyster förälskar sig i den misstänkte seriemördaren Colin Friendly börjar Kates välordnade tillvaro falla isär bit för bit. Psykologisk thriller med en laddad dramatisk intrig, som nyanserat och inträngande porträtterar en kvinna stadd i upplösning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37820

Good intentions

av Joy Fielding. Inläst av Lydia West. 10 tim, 51 min.Talbok.

Underhållningsroman där händelserna är förlagda till Floridas medelklassmiljö en sommar på 1980-talet. För de 2 kvinnor, som är huvudpersoner, förändras livet. Växelvis berättar J.F. om Renée, skilsmässoadvokat, och Lynn, socialarbetare - deras kärleksliv och yrkesverksamhet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38044

Y is for yesterday, [a Kinsey Millhone mystery]

av Sue Grafton. Inläst av Charlotta Haldén. 17 tim, 4 min.Talbok.

Del 25 i serien om privatdetektiven Kinsey Millhone. 1979 utsätter fyra pojkar en klasskamrat för ett sexuellt övergrepp som också filmas. Filmen försvinner och den misstänkte tjuven mördas. Två av förövarna hamnar i fängelset. När en av dem släpps ut efter tio år får hans familj en kopia på filmen med ett utpressningsbrev. De anlitar då Kinsey Millhone. Men Kinsey har egna problem; en sociopat verkar vara ute efter henne. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37694

Expelled, a journalist's descent into the Russian mafia state

av Luke Harding. 13 tim, 49 min.Talbok med text.

2007 blev Luke Harding den brittiska tidningen The Guardians korrespondent i Moskva. Det dröjde inte länge förrän den ryska underrättelsetjänsten bröt sig in i hans lägenhet, han blev skuggad och buggad och förhörd. Man trakasserade hans familj och till slut blev han utvisad. I den här boken beskriver Harding sina erfarenheter av Kremls metoder att bearbeta sina "fineder". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38228

The triumph of the moon, a history of modern pagan witchcraft

av Ronald Hutton. 40 tim, 23 min.Talbok med text.

En studie över modern hednisk häxkonst. Författaren berättar om religionens utveckling och karaktär. Han tar även upp attityden till paganism, häxkonst och magi i Storbritannien sedan 1800-talet. Ronald Hutton är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38254

Sailing to Sarantium

av Guy Gavriel Kay. Inläst av Christopher Thomas. 15 tim, 35 min.Talbok.

Del 1 i serien The Sarantine Mosaic. Kejsaren i Sarantium har problem med barbarer i väst och norr, de hedniska Bassaniderna i öst och intriger i det egna hovet. Men det viktigaste för honom är att bygga den största helgedomen i världen. Crispin är en mästerlig mosaikläggare som åker till Sarantium för att arbeta med projektet. Men Crispin svävar i fara. Han bär på ett hemligt meddelande och färdas under falskt namn. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38046

The global rise of populism, performance, political style and representation

av Benjamin Moffitt. 14 tim, 10 min.Talbok med text.

Hotar populismen verkligen demokratin? Varför har populismen ökat? Och vad är egentligen populism? B.M. menar att vi behöver ompröva begreppet populism. Dagens populism använder sig av den nya medieteknologin vilket inneburit att den fått en global spridning likväl som den är allestädes närvarande i våra liv. B.M. konstaterar att populism är en politisk stil som används inom olika politiska och kulturella kontexter. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38331

Alt-america, the rise of the radical right in the age of Trump

av David Neiwert. Inläst av James Brienesse. 27 tim, 1 min.Talbok med text.

I boken beskriver författaren David Neiwert den växande fascismen och den högerextremistiska terrorismen från 1990-talet och framåt. Han menar att den bild dagens rörelser och grupper på högerkanten har av det amerikanska samhället helt skiljer sig från verkligheten. Dessutom undersöker han president Donald Trumps kopplingar till den radikala högerrörelsen. Journalisten David Neiwert är expert på den amerikanska högerextremismen.

MediaNr: CA37908

One day

av David Nicholls. Inläst av Lisa Sculati. 16 tim, 47 min.Talbok med text.

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Sedan skiljs de. Men var kommer de att vara den här dagen under följande år? Romanen följer deras liv mellan tjugo och fyrtio - en dag per år skildras ur bådas perspektiv. De håller kontakten, har en vänskapsrelation som ibland är på väg att utvecklas till något mer. Bitterljuvt, humoristiskt och romantiskt om vänskap och kärlek. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37874

No cure for love, a novel

av Peter Robinson. Inläst av Corinne Conley. 12 tim, 40 min.Talbok.

Arvo Hughes är polis i LAPD Threat Management Unit och han har nu fått i uppgift att ta reda på vem som har skickat anonyma brev till den vackra tv-stjärnan Sara Broughton. Det verkar vara ett helt vanligt fall tills Sara hittar en lemlästad kropp på stranden utanför hennes hus. För att kunna lösa fallet måste Arvo gräva i Saras förflutna. Men den till synes oskyldiga skådespelerskan visar sig ha många mörka hemligheter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38043

Final account, an Inspector Banks novel

av Peter Robinson. Inläst av Simon Curwen. 9 tim, 19 min.Talbok.

Kriminalroman om kommissarie Alan Banks i Yorkshire. En helt vanlig revisor mördas kallblodigt och det är alldeles tydligt att, vilka de än var, så njöt mördarna av sitt dåd. Brottsplatsen skulle kunna frysa blod till is på den mest förhärdade polis. Snart avslöjar utredningen märkliga omständigheter om den trots allt, inte helt vanliga revisorn. Avslöjanden som får Alan Banks att häpna. Det finns mer än blod under huden. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38040

Gallows view, an inspector Banks mystery

av Peter Robinson. Inläst av Roger Purkis. 7 tim, 7 min.Talbok.

Del 1 i serien om kommissarie Alan Banks. Banks har precis flyttat till från London till Eastvale i Yorkshire. Han förväntar sig ett betydligt lugnare tempo i den lilla staden, men skenet bedrar. En inbrottsliga härjar i staden. Till en början tycks de vara harmlösa småtjuvar, men när en äldre dam hittas död i sitt hem ändras allt. Samtidigt råkar Banks fru Sandra ut för ett överfall. Rör det sig om samma gärningsmän? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38598

The vicar's daughter

av Eva Rutland. Inläst av Mitzi Friedlander. 6 tim, 33 min.Talbok.

Den välbärgade Lord Stanhope är både stilig och charmerande. Han är på jakt efter en vän hustru som låter honom leva ut sina amorösa eskapader i fred. Så faller hans blick på kyrkoherdens dotter, Christina Frame. Vacker och väluppfostrad bryr hon sig inte det minsta om vad andra tycker. Hon ser det som sin plikt att hjälpa samhällets olycksbarn. Eva Rutland, 1917-2012, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37564

On beauty, a novel

av Zadie Smith. Inläst av Frank Coffee. 17 tim, 45 min.Talbok.

Howard Belsey, engelsk konstprofessor och Rembrandtforskare, bor med sin familj i USA. Han är en postmodernist som maniskt tar död på minsta emotionella konsttolkning i sin undervisning. Men han låter sig förledas av kvinnors skönhet och är otrogen. Familjen faller samman när sanningen kommer fram. Vad krävs för att Howard ska börja känna? Vad är äkta skönhet, och vad ger livet mening? Inläst på engelska.

MediaNr: CA37563

Feel free, essays

av Zadie Smith. Inläst av Camilla Bard. 16 tim, 41 min.Talbok med text.

En essäsamling som tar upp vitt skilda ämnen från sociala medier till miljön, från Jay-Z till Karl Ove Knausgård. Zadie Smith vrider och vänder på världen, med nyfikenhet och omisskännlig elegans skriver hon om finkultur och popkultur, politisk debatt och social utveckling. Zadie Smith, 1975-, brittisk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38058

The night eternal, the Strain trilogy, book III

av Guillermo del Toro. Inläst av Jason Griffith. 14 tim, 22 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med The Strain. Människornas öde ligger i händerna på en skara frihetskämpar - Doktor Eph Goodweather, Doktor Nora Martinez, Vasiliy Fet, den färgstarke ryske råttutrotaren och Mr. Quinlan, Mästarens avkomma som är ute efter hämnd. Mitt i allt detta visar det sig att det troligen finns en förrädare ibland dem. Endast en man kan få Mästaren på fall, men är han rätt person att bära världens öde på sina axlar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37501

Mardi bih nam-i Uvih

av Fredrik Backman. Inläst av Parvin Mohammadian. 16 tim, 2 min.Talbok.

Ove, 59 år, kallas bitter och grannarnas skräck. Varje morgon går han sin inspektionsrunda i kvarteret, trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Men när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda, blir det början på en berättelse om oväntad vänskap som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening. Inläst på persiska.

MediaNr: CA37883

Ikäisekseen hyvin säilynyt, satavuotiaan Suomen runoja

Redaktör: Tuula Korolainen. Inläst av Martti Mäkelä. 3 tim, 44 min.Talbok.

MediaNr: CA38647

Uinu, paju pienoinen

av Cilla Börjlind. Inläst av Anni Tani. 12 tim, 26 min.Talbok.

Fjärde boken om poliserna Tom Stilton och Olivia Rönning. En dag träffar den hemlösa Muriel på en mager gråtande flicka. Hon heter Folami och har flytt från Nigeria. Efter en attack mot Folami söker Muriel hjälp hos Tom Stilton. Han utreder tillsammans med Olivia Rönning ett mord på en okänd pojke som hittats nedgrävd med halsen avskuren. När Olivia träffar Folami ser hon att flickan bär ett smycke som har kopplingar till den mördade pojken. Inläst på finska.

MediaNr: CA38639

Herttuatar ja kapteenin vaimo, purjealuksen tarina

av Pamela Eriksson. Inläst av Maija-Liisa Ström. 2 tim, 31 min.Talbok.

MediaNr: CA38655

Sininen huvila

av Eva Frantz. Inläst av Anni Tani. 7 tim, 12 min.Talbok.

Mitt i natten, på väg hem från en fest hittar ett ungt par en liten pojke irrande längs landsvägen. Han bor i den blå villan i skogsbrynet. På köksgolvet ligger pojkens mamma Becca i en pöl av blod. Hjälp tillkallas och den svårt skadade kvinnan förs skyndsamt till sjukhuset. Poliskommissarie Anna Glad får i uppgift att utreda brottet. Första delen i en planerad serie med kommissarie Anna Glad. Inläst på finska.

MediaNr: CA38637

Lipunnosto ja räätälin viisaus

av Pekka Haavisto. Inläst av Mikko Lauronen. 7 tim, 12 min.Talbok.

MediaNr: CA38658

Salajuoni, kuinka Venäjä auttoi Trumpin Valkoiseen taloon

av Luke Harding. Inläst av Mikko Lauronen. 11 tim, 31 min.Talbok.

Den brittiske journalisten och tidigare Moskva-korrespondenten Luke Harding redogör här för Donald Trumps kopplingar till Ryssland. Det är en osannolik historia om nära samröre mellan Trump och ryska intressen, allt kryddat med spionage, Miss Universum-tävlingar, sexfilmer, gangsters, förgiftade dissidenter och penningtvätt. Inläst på finska.

MediaNr: CA38790

Hotellien henget, kummitustarinoita suomalaisista majapaikoista

av Tiina Hautala. Inläst av Anni Tani. 2 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA38780

Pala omaa taivasta

av Henna Helmi Heinonen. Inläst av Anni Tani. 18 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA38763

Uusi islamin käsikirja

av Jaakko Hämeen-Anttila. Inläst av Timo Mäkynen. 8 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA38788

Luvattu maa

av Mari Jungstedt. Inläst av Pinja Flink. 10 tim, 21 min.Talbok.

Del 2 i serien Gran Canaria som börjar med En mörkare himmel. Efter ett fylleslag vaknar pensionären Bengt Andersson upp i sin bungalow på Gran Canaria och hittar sin hustru brutalt ihjälslagen. Han minns ingenting. Samtidigt inträffar en serie attentat mot olika turistanläggningar. Journalisten Sara Moberg och den norske före detta polisen Kristian Wede hittar kopplingar som går tillbaka till femtiotalet och de första svenska charterresenärerna. Inläst på finska.

MediaNr: CA38761

Verraton Virolainen, Johannes Virolainen 1914-2000

av Kati Katajisto. Inläst av Kimmo Laakso. 25 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA38653

Onks tää normaalii?, ja muita tarinoita

av Elina Kilkku. Inläst av Anni Tani. 2 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA38802

Valoa ja varjoa Katajamäellä

av Anneli Kivelä. Inläst av Nina Raatikainen. 8 tim, 41 min.Talbok.

Del 9 i serien Katajamäki som börjar med Kotiin Katajamäelle. Efter att familjens skoaffär gått i konkurs åker Runo till Katajamäki för att fundera på sin framtid. Hon får jobb på Myllytupa och har gott om herrsällskap. Både timmermannen Petteri och Erik från Vuorensolas herrgård är intresserade av henne. När två av hennes nära och käras hälsa sviker får plötsligt hennes liv dystrare toner. Inläst på finska.

MediaNr: CA37551

Katajamäellä kaikki hyvin

av Anneli Kivelä. Inläst av Nina Raatikainen. 8 tim, 20 min.Talbok.

Del 12 i Katajamäki - serien som börjar med Kotiin Katajamäelle. Henri Laakso, läraren som har arbetat i byskolan över tio år, har lämnat trakten. När en ny lärare anländer till Katajamäki, tror inte byborna sina ögon: mannen är en kvinna. Rene, som håller på att renovera en urgammal gård, skulle bättre passa till tjänsten. I byns kaffebar utspelas spännande diskussioner som speglar Katajamäkis vardag. Inläst på finska.

MediaNr: CA37554

Pormestari

av Herman Koch. Inläst av Timo Mäkynen. 10 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA38787

Tristania

av Marianna Kurtto. Inläst av Aarne Linden. 8 tim, 3 min.Talbok.

MediaNr: CA38704

Kesän kerran mentyä

av Pertti Lassila. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 31 min.Talbok.

MediaNr: CA38765

Tanner, itsenäisen Suomen mies

av Lasse Lehtinen. Inläst av Jari Aula. 32 tim, 19 min.Talbok.

MediaNr: CA38659

Everstinna, romaani

av Rosa Liksom. Inläst av Marilla Fränti. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Berättelsen utspelar sig under en natt där den inre monologen blir till tidsepokens anatomi. Det handlar om ett Finland som förbereder sig för krig, inklämt mellan Sovjetunionen och Nazityskland. Man lutar sig mot det sistnämnda tills alliansen slits sönder. Romanen handlar också om en annan sorts allians, den mellan en man och en kvinna, om familjehelvetet. Nominerad till Runebergspriset 2018. Inläst på finska.

MediaNr: CA36919

Jupiterin kuut

av Alice Munro. Inläst av Päivi Istala. 11 tim, 12 min.Talbok.

Noveller som alla har samma berättarjag - en kvinna som skildrar olika skeenden i livet. Livet framstår som oerhört rikt och även i sina grymmaste delar värt att glädjas åt. Berättarstilen är realistisk och osentimental, samtidigt sprudlande och livfull. Författaren är kanadensiska. Nobelpris i litteratur 2013. Inläst på finska.

MediaNr: CA38785

Kielletyt levyt, sata vuotta musiikin sensuuria

av Jake Nyman. Inläst av Erja Alander. 9 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA38656

Satumaa, Reijo Taipaleen tarina

av Hellevi Pouta. Inläst av Tom Wentzel. 7 tim, 31 min.Talbok.

MediaNr: CA38797

Lapsi ja ero, eväitä eteenpäin

av Heli Pruuki. Inläst av Marko Kallinen. 6 tim, 30 min.Talbok.

MediaNr: CA38796

Myöhään kukkivat kukat

av Eira Pättikangas. Inläst av Maija-Liisa Ström. 7 tim, 32 min.Talbok.

MediaNr: CA38766

Vakooja

av Arturo Pérez-Reverte. Inläst av Sami Kojonen. 9 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA38762

Miten valo putoaa

av Katriina Ranne. Inläst av Maija-Liisa Ström. 4 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA38645

Huomenna nähdään

av Tore Renberg. Inläst av Anni Tani. 18 tim, 51 min.Talbok.

Första delen i en planerad trilogi om desperat sökande efter pengar och kärlek. Under några ovanligt varma septemberdagar i Stavanger korsas ett antal människors vägar på oväntade sätt. Det är kommunhandläggaren Pål Fagerland som har spelat bort sina pengar på nätpoker, det kriminella gänget med Jan Inge i spetsen och ett tonårspar redo att riskera allt för kärleken. Ett brott kommer att begås och en person kommer inte att överleva månadens slut. Inläst på finska.

MediaNr: CA38779

Isän sota

av Elina Sana. Inläst av Outi Vuoriranta. 11 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA38657

Keikka, jännitysromaani

av Tero Somppi. Inläst av Jami Kananen. 8 tim, 45 min.Talbok.

MediaNr: CA38638

Poikani Sam

av Keith Stuart. Inläst av Marko Kallinen. 13 tim, 34 min.Talbok.

Alex är i 30-årsåldern och lever med sin fru Jody, och deras 8-årige son Sam som har autism. Äktenskapet har dock börjat knaka i fogarna och snart flyttar Alex ut. Medan han försöker anpassa sig till livet som deltidspappa börjar Sam spela Minecraft. Alex har alltid haft svårt att förstå sin son, men i spelet finner de en värld där de båda kan mötas. Romanen är baserad på författarens egna erfarenheter som pappa till en son med autism. Inläst på finska.

MediaNr: CA38644

Taikamatto

av Jaana Taponen. Inläst av Erja Alander. 9 tim, 8 min.Talbok.

MediaNr: CA38771

Jäljet, romaani Helene Schjerfbeckistä

av Mila Teräs. Inläst av Outi Vuoriranta. 6 tim, 0 min.Talbok.

MediaNr: CA38795

Kullervon tarina

av John Ronald Reuel Tolkien. Redaktör: Verlyn Flieger. Inläst av Martti Mäkelä. 6 tim, 3 min.Talbok.

MediaNr: CA38786

Kaksi rantaa

av Eeva Vuorenpää. Inläst av Anni Tani. 11 tim, 0 min.Talbok.

MediaNr: CA38769

L'amica geniale. Vol. 4, Storia della bambina perduta

av Elena Ferrante. Inläst av Alberta Aronica. 20 tim, 24 min.Talbok.

Del 4 i Neapelkvartetten som börjar med Min fantastiska väninna. Elena Greco, nu etablerad författare, flyttar tillbaka till Neapel för att komma närmare Nino Sarratore. Lila är nu framgångsrik entreprenör i databranschen. Elena är rädd för att Lila ska ta över hennes liv. Men de träffas igen och hjälper varandra med barnen. Som vuxna blir deras vänskap mer jämbördig, men än en gång tar bådas liv dramatiska vändningar. Inläst på italienska.

MediaNr: CA37316

Böcker för barn

Lughz al-mumya

av Martin Widmark. Inläst av Sajed Alhanash. 0 tim, 54 min.Talbok.

Kompisarna Lasse och Maja har sommarlov och långtråkigt när de upptäcker att stadens museum haft inbrott. Samtidigt tycks museets egyptiska mumie ha vaknat till liv efter 3000 år. Givetvis rycker LasseMajas detektivbyrå ut för att ta itu med de båda mysterierna, samtidigt som de kanske kan rädda museets skatter från att säljas av en oförståndig chef. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA38391

Meet cute, [some people are destined to meet]

Inläst av Charlotta Haldén. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

Novellsamling som innehåller 14 berättelser om hur olika par möttes för första gången. Här finns noveller av Katie Cotugno, Nina LaCour, Ibi Zoboi, Katharine McGee, Sara Shepard, Meredith Russo, Dhonielle Clayton, Emery Lord, Jocelyn Davies, Kass Morgan, Julie Murphy, Huntley Fitxpatrick, Nicola Yoon och Jennifer L. Armentrout. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37903

Tenderness

av Robert Cormier. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Eric, 18 år, har precis blivit utsläppt från en ungdomsanstalt. Nu söker han någon känsla av ömhet, en känsla som han finner genom att förfölja och döda oskyldiga flickor. Lori, 15 år, har flytt hemifrån. Hon söker också ömhet, en känsla som är större än bara en sexuell gemenskap, en känsla som hon finner hos Eric. Tillsammans börjar de en resa som antingen räddar eller förgör dem. Mörk psykologisk skildring med thrillerinslag. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38306

The wizards of once

av Cressida Cowell. Inläst av Lisa Sculati. 8 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 1 i serien The wizards of once. I en värld full av magi bor en pojke och en flicka. Pojken Xar är trollkarl, men saknar magi. Flickan Wish är krigare, men äger ett magiskt föremål som hon gör allt för att dölja. De har lärt sig att hata varandra. Men när deras båda världar kolliderar måste de hålla sams för att kunna ta sig till Warrior Fort. Där finns något som har sovit i hundra år och nu är på väg att vakna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37933

Beastly

av Alex Flinn. Inläst av Scott Ackerman. 7 tim, 17 min.Talbok med text.

En uppdatering av den klassiska berättelsen om Skönheten och Odjuret. Denna version utspelar sig i modern tid i New York och det är Odjuret som står i centrum. Varken varg eller björn, varken gorilla eller hund, en otäck varelse som går på två ben, med huggtänder och klor och hår över hela kroppen. Han är ett monster, och kommer så att förbli om inte förbannelsen hävs. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38094

HerStory, 50 women and girls who shook the world

av Katherine Halligan. Inläst av Kristina Leon. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

K.H. presenterar 50 kvinnor som på något vis förändrat världen. Hon berättar om deras barndom, vilka svårigheter de ställdes inför och vad de lyckades åstadkomma. Det är allt från astronauter till aktivister, musiker till matematiker. Exempelvis Joan of Arc, Indira Gandhi, Hatshepsut, Florence Nightingale, Helen Keller, Marie Curie, Dian Fossey, Malala Yousafzai, Rosa Parks, Cathy Freeman och Anne Frank. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38186

Passion, a Fallen novel

av Lauren Kate. Inläst av Scott Ackerman. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Fallen som börjar med Fallen. Innan Luce och Daniel möttes och innan de slogs mot the Immortals, hade de redan hunnit leva många liv. För att Luce ska kunna bli fri förbannelsen som fördömt deras kärlek måste hon besöka sina tidigare inkarnationer. Bara då kan hon förstå sitt öde. Kommer Luce och Daniel att hitta svaret i det förflutna och därigenom ändra sin framtid? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38307

Catwings return

av Ursula K. Le Guin. Inläst av Janis Gray. 0 tim, 40 min.Talbok.

Del 2 i serien Catwings som börjar med Catwings. Två av de bevingade katterna, James and Harriet, bestämmer sig för att besöka sin mamma. De flyger tillbaka till staden, men upptäcker att hon är borta och att grannskapet är på väg att rivas. Istället hittar de en hungrig och rädd kattunge med vingar som har gått vilse. Men var är deras mamma? Barnboksserie av science fiction-författaren Ursula K. LeGuin, 1929-2018. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37812

Wonderful Alexander and the Catwings

av Ursula K. Le Guin. Inläst av Janis Gray. 0 tim, 34 min.Talbok.

Del 3 i serien Catwings som börjar med Catwings. Kattungen Alexander, äldst i sin kull, beslutar sig för att utforska världen. Snart blir han jagad av hundar och är vilse. Då dyker Jane upp, en liten bevingad kattunge. Hon räddar honom och tar med honom hem. Nu vill Alexander på något sätt återgälda familjen Catwings vänlighet mot honom. Barnboksserie av science fiction-författaren Ursula K. LeGuin, 1929-2018. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37813

Jane on her own, a Catwings tale

av Ursula K. Le Guin. Inläst av Janis Gray. 0 tim, 26 min.Talbok.

Del 4 i serien Catwings som börjar med Catwings. När Jane, en katt med vingar. Flyger till staden i jakt på äventyr, får hon lära sig att det är sant att människor kan vara farliga. En del av dem går inte att lita på. Barnboksserie av science fiction-författaren Ursula K. LeGuin, 1929-2018. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37814

Tell the moon to come out

av Joan Lingard. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 21 min.Talbok med text.

Nicks pappa lämnar sin familj i Skottland för att strida i det spanska inbördeskriget. Men tre år senare har han ännu inte kommit tillbaka och Nick beger sig till Spanien för att leta efter honom. Spanien är en farlig plats och Nick har fått rådet att inte lita på någon. Men tiden går och han blir alltmer desperat. Han träffar Isabel, som är dotter till en högt uppsatt militär. Hon erbjuder honom hjälp. Törs han lita på henne? Inläst på engelska.

MediaNr: CA37759

The book of dust. Vol. 1, La belle sauvage.

av Philip Pullman. Inläst av Michael Borch. 20 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 1 i serien The book of dust. Berättelsen utspelar sig tio år innan Guldkompassen. Elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta bor på värdshuset Trout Inn utanför Oxford. Malcolm arbetar som spion och hör och ser många saker. Men det alla mest pratar om är en liten flicka som heter Lyra. Det blir upp till Malcolm att rädda henne från alla fiender och se till så att hon hamnar i sin fars, Lord Asriels, trygga händer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37555

Storm

av Suzanne Fisher Staples. Inläst av Michael Borch. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Buck och Tunes har varit vänner länge och finns alltid där för varandra. Men så hittas en kropp i Chesapeake Bay. Buck blir fallets huvudvittne och Tunes försvinner under mystiska omständigheter. Rykten börjar spridas och Bucks värld vänds upp och ned. Sanningen som till en början verkade så glasklar blir allt suddigare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37902

Hitler's canary

av Sandi Toksvig. Inläst av Gavin Maycroft. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

Bamse är van vid drama - hans mamma är känd skådespelare och hans bästa vän Anton är en av de mest våghalsiga pojkarna i hela Danmark. Men när de tyska trupperna invaderar Danmark vet Bamse inte riktigt vad han ska göra - ska han hålla sig undan eller ska han precis som sin bror ansluta sig till motståndsrörelsen? Boken är inspirerad av de händelser författarens pappa var med om under andra världskriget. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38113

Mahi siyah-i kuchulu

av Samad Bihrangi. Inläst av Parvin Mohammadian. 0 tim, 56 min.Talbok.

En modern klassiker av den iranske författaren Samad Bihrangi, 1939-1967. Boken handlar om en liten svart fisk som av längtan och nyfikenhet lämnade den trygga strömmen och kastade sig ut i den stora vida världen. För sina 20 000 barn och barnbarn berättar fisken som nu blivit gammal sitt äventyr som innehåller mod och visdom. Boken kan läsas både som en spännande berättelse för barn och som en politisk allegori för vuxna. Inläst på persiska.

MediaNr: CA38282

Kilpikonnan kuorella

av John Green. Inläst av Anni Tani. 6 tim, 42 min.Talbok.

Sextonåriga Aza planerade aldrig att försöka lösa mysteriet med den försvunne miljardären Russell Pickett, men hennes bästa vän Daisy övertalade henne. Dessutom har man utfärdat en belöning på hundratusen dollar till den som lyckas. Aza försöker vara en god dotter, en bra kompis och en bra elev och kanske till och med en bra detektiv. Men hennes tankar lever sitt eget liv och hon kan inte ändra på dem. Inläst på finska.

MediaNr: CA38800

Viimeistä viedään, Taika Taksinen

av Siri Kolu. Inläst av Anni Tani. 5 tim, 0 min.Talbok.

MediaNr: CA38663

Isän luokse

av Martti Linna. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA38664

Lasilapset

av Kristina Ohlsson. Inläst av Anni Kajos. 3 tim, 56 min.Talbok.

Efter att tolvåriga Billies pappa har dött flyttar hon och hennes mamma ut i ett hus på landet. Billie vill hellre bo kvar i Kristianstad och inte behöva lämna sina vänner. I det nya huset finns möbler kvar efter de förra ägarna. Det är som att de plötsligt övergett allt. Underliga oförklarliga saker börjar hända. Billie får höra att huset spökar. Hon lär känna Aladdin och tillsammans börjar de undersöka vad som hänt i huset. Inläst på finska.

MediaNr: CA38666

Yön hirviö

av Mats Strandberg. Inläst av Martti Mäkelä. 1 tim, 21 min.Talbok.

Första boken om monstret Frank. Samma dag som Frank fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alices hund råkar bita Frank i handen och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Samtidigt sprids ett rykte som säger att det bor ett monster i skogen, en livsfarlig best som kastar sig över oskyldiga människor. Kan det vara så att Franks dröm inte är en dröm? Inläst på finska.

MediaNr: CA38744

Viha jonka kylvät

av Angie Thomas. Inläst av Pinja Flink. 11 tim, 17 min.Talbok.

Starr Carter är 16 år och lever två liv. Ett utspelar sig i den fattiga förorten och det andra i den fina privatskolan. Hemma måste hon tona ner sina skolresultat och i skolan måste hon tona ner sin attityd. Det finns ingenstans hon kan vara sig själv. En dag inträffar något fruktansvärt och Starr måste göra ett val som påverkar hela hennes liv. Hyllad debutroman av den amerikanska författaren Angie Thomas. Inläst på finska.

MediaNr: CA38668

Tunneks sie Pippi Longstrympin?, kuvakirja

av Astrid Lindgren. Inläst av Nina Raatikainen. 0 tim, 20 min.Talbok.

Bilderbok med olika berättelser om Pippi Långstrump. Bl.a. om hur hon flyttar in i Villa Villekulla med hästen och apan herr Nilsson, om bak och stök och om Pippis roliga födelsedagskalas med Tommy och Annika som gäster. Inläst på meänkäli.

MediaNr: CA38051

Masiya rasha bich'kolaka

av Samad Bihrangi. Inläst av Tavga Mostafa. 0 tim, 45 min.Talbok.

En modern klassiker av den iranske författaren Samad Bihrangi (1939 - 1967). Boken handlar om en liten svart fisk som av längtan och nyfikenhet lämnade den trygga strömmen och kastade sig ut i den stora vida världen. För sina 20 000 barn och barnbarn berättar fisken som nu blivit gammal sitt äventyr som innehåller mod och visdom. Boken kan läsas både som en spännande berättelse för barn och som en politisk allegori för vuxna. Inläst på sorani.

MediaNr: CA38226

Baadidoon, ["qisooyin Baadi goobaya wanaag iyo wacnaan bulsheed"]

av Muna Axmed Cumar. Inläst av Ikram Hassan. 3 tim, 0 min.Talbok.

Boken innehåller humoristiska och underhållande noveller för barn och ungdom. Var och en av dem har något speciellt ämne att ta upp. Några av de berättelserna är internationellt kända sagor som är översatta till somali. Inläst på somali.

MediaNr: CA38003

Ma dherge dhurwaa, Dhirbaaxada dhabanka dhurwaa ku taal ; Tiro buuxda!

av Saynab A. J. Daahir. Inläst av Ikram Hassan. 0 tim, 16 min.Talbok.

Volym 5 i serien Taxanaha ARDAA. Boken innehåller tre berättelser om hyenor, baserade på somaliska seder och traditioner. Inläst på somali.

MediaNr: CA38309