Nya talböcker maj 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 99 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vårt blod, våra ben

av John Ajvide Lindqvist. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

När Robin spelar piano brukar hans pappa sitta i köket och lyssna. En dag märker han att Robin spelar en obehaglig melodi. Melodin får hans pappa att vilja göra fasansfulla saker. Lättläst version av titelnovellen i den tidigare utgivna samlingen Våran hud, vårat blod, våra ben.

MediaNr: CA38441

Ædnan, epos

av Linnea Axelsson. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

Epos som berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva efter skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala historia. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten.

MediaNr: CA38288

Lådan

av Madeleine Bäck. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

En lättläst skräckberättelse. Dagen efter stort gräl mår Maxi dåligt på jobbet, hon älskar sitt jobb men hon älskar Sara mer, hon är viktigare än allt annat. När Maxi kommer hem står en låda utanför ytterdörren, Maxi känner genast ett starkt men oförklarligt obehag och lämnar lådan utanför ytterdörren. När Maxi vaknar efter några timmars sömn på soffan står lådan i hallen. Men visst låste hon ytterdörren?.

MediaNr: CA38444

Gröna fingrar sökes

av Annika Estassy. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Det är sommar i Måneby, men Agnes är sjuk och orkar inte sköta sin koloniträdgård längre. I Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Johans raseriutbrottleder till att Leyla bestämmer sig för att hon och Hugo måste ge sig. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. Men hon kan inte hålla sig borta för evigt. Även Agnes har livsavgörande beslut att fatta.

MediaNr: CA38351

Blå villan

av Eva Frantz. Inläst av Christa Renwall. 8 tim, 58 min.Talbok.

Mitt i natten, på väg hem från en fest hittar ett ungt par en liten pojke irrande längs landsvägen. Han bor i den blå villan i skogsbrynet. På köksgolvet ligger pojkens mamma Becca i en pöl av blod. Hjälp tillkallas och den svårt skadade kvinnan förs skyndsamt till sjukhuset. Poliskommissarie Anna Glad får i uppgift att utreda brottet. Första delen i en planerad serie med kommissarie Anna Glad. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38455

Mellan himmel och hav

av Anna Fredriksson. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 14 min.Talbok med text.

Sally får ärva ett stort släkthus i barndomens semesterparadis Kivik där även hennes dotter Josefin nu bor. De har bara haft sporadisk kontakt sedan Josefin blev vuxen. Nu vill Sally försonas med henne. Men allt ställs på ända när det visar sig att Sallys mamma Vanja också bor i trakten och står sitt barnbarn nära. Vanja som övergav Sally när hon bara var tre år. Roman om tre generationer kvinnor, familjehemligheter och modet att gå sin egen väg.

MediaNr: CA38576

Klen tröst, & fyra andra berättelser om pengar

av Ia Genberg. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 43 min.Talbok med text.

Novellsamling bestående av fem berättelser om pengar som ibland överlappar varandra. En journalist försöker intervjua en lyckad barnskådespelare som blivit en misslyckad tjuv; en lojal medarbetare missar sina mediciner och drabbas av klarsyn; en skådis håller en främlings tal vid ett bröllop. Vilka blir vi när vi vinner? Vad kostar ett äktenskap om arvet står på spel? Och vad är egentligen skillnaden mellan skitsnack och lögn?.

MediaNr: CA38461

Förbannade kärlek

av Colleen Hoover. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

När Tate Collins flyttar till San Fransisco är Miles Archer den första hon träffar. Han är pilot, bär på ett mörkt förflutet och har bestämt sig för att aldrig bli kär. De blir omedelbart attraherade av varandra. Men hon vill inte ha ett förhållande och han vill inte ha kärlek. Då återstår sex. Deras relation är enkel, så länge Tate följer Miles två: Fråga aldrig om det förflutna. Förvänta dig aldrig en framtid. Men riktigt så enkelt är det inte.

MediaNr: CA38416

Hemmets trygga vrå

av Cara Hunter. Inläst av Christer Modin. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Åttaåriga Daisy, utklädd till tusensköna, försvinner spårlöst under en fest. Föräldrarna anmäler henne försvunnen sent på kvällen. När polisen granskar foton från festen ser de att det inte är Daisy utan ett annat barn som springer runt. Ingen på festen verkar ha sett Daisy och ingen verkar ha saknat henne. Var hon ens på festen? Kriminalkommissarien Adam Fawles utreder fallet och kämpar mot klockan som tickar för Daisys liv.

MediaNr: CA38350

Tillbaka till Byvalla

av Karin Janson. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Byvalla. Vintern är slut och det börjar hända saker som kan få igång skvallret i det lilla samhället Byvalla. Änkan Anita har tagit sig an två tonårskillar från flyktingboendet i utkanten av stan, Lennart och dottern Inger har allt svårare att komma överens, Henny har bestämt att åka till Danmark och skaffa barn på egen hand. Det uppstår många oväntade möten, överraskningar och vänskap där man som minst anar det.

MediaNr: CA37393

Mosippan

av Elsie Johansson. Inläst av Lo Thorsdotter. 2 tim, 39 min.Talbok med text.

Lättläst. Del 2 i serien som börjar med Glasfåglarna. Den kalla vintern 1940-1941 får Nancy arbete som posthämtare. Samtidigt försöker hon sköta sina korrespondensstudier. När våren och sommaren äntligen kommer släpper hon loss sin längtan men genomlider också sin första kärleksbesvikelse. Kriget finns i bakgrunden liksom de äldre syskonens liv och öden.

MediaNr: CA38406

Mannen från Amman

av Benjamin Laustiola. Inläst av Tom Wentzel. 14 tim, 49 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Nattens väktare. I en koranskola utanför Amman utbildas en ovanlig ung man. Flera år senare är han i Hamburg på uppdrag av al-Qaida. I Helsingfors rustar två rivaliserande motorcykelgäng för krig. Ett krig utan spelregler. Finns det något samband mellan de olika händelserna? Kriminalkommissarie Maria Landstam och hennes kollegor står för sin hittills svåraste uppgift: att rädda Helsingfors. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38818

Kärleken och hatet

av Mara Lee. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Lyrisk undersökning av varför vi älskar stup och varför flaggans färger är som en käftsmälls. Den avslöjar vilket grammatiskt tempus som är bättre än sex och varför vissa mammor vänder på jorden i mars. Här finns gudomliga kaksmulor, lupiner och miraklet när hat omskapas till kärlek. Berättarjaget sliter med sin verklighet och sina relationer. Känslan i tonen är stark; ibland fylld av vrede, rädsla och oro men också av förståelse, hopp och kärlek.

MediaNr: CA38289

Vit krypta

av Mariette Lindstein. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 31 min.Talbok med text.

Alex och Dani är enäggstvillingar och oskiljaktiga. En midsommarnatt när de är 22 år försvinner Dani spårlöst. Man letar efter henne i flera månader utan att finna minsta ledtråd och polisen ger upp sökandet. Men Alex misstänker att en sekt har kidnappat Dani. Kan det verkligen stämma? Människor kring Alex börjar ifrågasätta hennes mentala hälsa. Inbillar hon sig allt? Snart fruktar Alex för sitt eget liv. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA38317

Över gränsen

av Val McDermid. Inläst av Marianne Engström. 14 tim, 10 min.Talbok med text.

Några ungdomar kraschar en stulen bil. Till en början tycks det var en tillsynes lättlöst rattfylla, men ett DNA-test leder Police Scotland till något mycket mer komplicerat. Ett avskrivet sexmord öppnas upp och Karen Pirie, chef över avdelningen för olösta mord, kopplas in. Hon är dock upptagen med ett annat brott, ett som inte ligger på hennes bord, men som hon inte kan släppa. Det tycks ha kopplingar till en IRA-bombning många år tidigare.

MediaNr: CA38284

Till dikten, dikter

av Malte Persson. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Lyriksamling där M.P., 1976- , låter dikten brottas med sitt eget existensberättigande. Genom att använda språklekar, överraskande metaforer och dubbelvikta ironier framställer han dikten som ett subjekt, en öm liten varelse som måste vårdas och underhållas. "Dikten väntar. Inuti boken väntar dikten, nästan oanvänd. Hitta den? Hjälp den ut? Dikten väntar sig inte mer. Vad har du att förlora?".

MediaNr: CA38332

Spionernas hus

av Daniel Silva. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 28 min.Talbok med text.

London har skakats av ett terrordåd och Gabriel Allon, chef för den israeliska underrättelsetjänsten är säker på att det är IS-ledaren Saladin som ligger bakom det. Attacken är välplanerad, sånär som på en liten detalj. Den leder Allon till Saint Tropez och den brittiska ex-modellen Olivia Watson. Hennes man Jean-Luc Martel gör affärer med Saladin, och Allon inser att det enda sättet att komma åt terroristen är att vinna över Olivia till sin sida.

MediaNr: CA37941

Bokhandeln på Riverside Drive

av Frida Skybäck. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 19 min.Talbok med text.

Den unga änkan Charlotte reser till London och tar över en bokhandel som hon ärvt efter sin moster. Den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna. Samtidigt inser hon att det är något som inte stämmar, det verkar dölja sig en mörk hemlighet i huset. Feelgood.

MediaNr: CA38326

Långhelgen

av Camilla Sten. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

En lättläst skräckberättelse. Sara och Henrik har lånat ett hus nåra dagar. Huset ligger ganska avsides men det är ju bara skönt tycker Sara och Henrik som tar det lugnt, äter gott och promenerar. Men efter någon dag märker Sara att allt inte står rätt till. Lamporna i huset går inte att släcka och Henrik beter sig konstigt, som att han inte är sig själv, han bara upprepar allt Sara säger. Snart blir han hårdhänt också och Sara måste försöka fly.

MediaNr: CA38442

Under Slussen

av Jack Werner. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 43 min.Talbok med text.

Lättläst skräckberättelse. Det går rykten om varelser som lever i gångarna under Slussen i Stockholm. Varelser som liknar människor, men ändå inte. Ett råd till dig som läser det här är: Håll dig långt ifrån Slussen.

MediaNr: CA38443

Facklitteratur

Religion

Grundglädjen, texter om liv, tro och hopp

av Martin Lönnebo. Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Martin Lönnebo, biskop emeritus i Linköpings stift, skriver personligt om livet, familjen och gudstron - och de människor han mött genom åren. Det är ett 40-tal korta texter indelade under fyra rubriker: Barndomen och ålderdomen. Livet och kärleken. Glädjen och sorgen. Tron och hoppet. Han utgår ofta från den fantasifulla trädgård som han och hans hustru nu har lämnat efter 22 år.

MediaNr: CA38516

Filosofi och psykologi

Psykoanalysens etik, sjunde seminariet 1959-1960 ; Kant med Sade

av Jacques Lacan. Inläst av Anna Westberg. 19 tim, 19 min.Talbok.

Jacques Lacan, 1901-1981, fransk psykoanalytiker. Boken består av hans seminarier 1959 till 1960 om psykoanalysens etik. Han berör bland annat sublimeringens problem, njutandets paradox och den psykoanalytiska erfarenhetens tragiska dimension. Dessutom ingår texten Kant med Sade som ursprungligen var tänkt som ett förord till Markis de Sades bok Sängkammarfilosofi.

MediaNr: CA38222

Rötter och vingar, att leva sannare, modigare och helare

av Göran Larsson. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 33 min.Talbok med text.

Göran Larsson - präst, psykoterapeut, författare och föreläsare - skriver om identitet, integritet och självkänsla. Han menar att många lever förkrympta liv där man känner sig tvingad att spela alltför trånga roller. Men det är aldrig för sent att hitta sitt sanna jag, upptäcka sina rötter, veckla ut sina vingar och bli mer människa. Han vill visa hur det finns hopp för alla som vill leva sannare, modigare och helare.

MediaNr: CA38439

Make it work, [en guide till fungerande relationer]

av Annika R. Malmberg. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 33 min.Talbok med text.

A.R.M. - entreprenör, framgångsexpert och författare - ger råd hur man ska få de viktigaste relationerna - med partner, barn, vänner och arbetskamrater - i livet att fungera. Man ska bejaka de olikheter som finns och acceptera att andra människor inte alltid är som man själv. Hon använder sig av en pedagogisk modell med fyra färger - eldröd, havsblå, solgul, skogsgrön - för att beskriva människors olikheter.

MediaNr: CA38505

Konst, musik, teater och film

Fem vintrar och en sommar, diagnoserna i mitt liv

av Olof Wretling. Inläst av Martin Gribbe. 4 tim, 48 min.Talbok med text.

Olof Wretling, 1975- , skådespelare, dramatiker och medlem i humorgruppen Klungan, gjorde 2011 ett sommarprogram som blev mycket omtyckt. Sedan dess har han också haft fem vinterprat i radion. Här finns de sex texterna samlade med den gemensamma undertiteln "Diagnoserna i mitt liv". Det är självutlämnande och komiska berättelser som skildrar sorg, drömmar och konsten att våga misslyckas.

MediaNr: CA38320

Historia

Tal & skrifter, [en biografi]

av Gustav II Adolf. Redaktör: Mikael Mosesson. Inläst av Bo Green. 16 tim, 42 min.Talbok.

Här möter vi privatmänniskan Gustav II Adolf i breven till ungdomsförälskelsen Ebba Brahe och systern Katarina; den store retorikern och strategen i talen till riksdagen; fältherren, den politiske taktikern och handlingsmänniskan i breven till Axel Oxenstierna. Boken innehåller 45 tal, brev och skrifter. För att underlätta läsandet finns förklarande fotnoter och en ordlista. Gustav II Adolf, 1594-1632, var Sveriges kung 1611-1632.

MediaNr: CA38418

Fire & fury, Donald Trump och Vita huset inifrån

av Michael Wolff. Inläst av Örjan Blix. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

Den amerikanske författaren Michael Wolff berättar om Donald Trumps första 9 månader som president. Wolff har tittat bakom kulisserna i Vita huset och här avslöjas bland annat vad de anställda verkligen tycker om Trump, varför FBI-chefen James Comey fick sparken och att Steve Bannon och Jared Kushner avskyr varandra. Boken skildrar också Trumps bacillskräck, hans matvanor och attityd. Boken har väckt stor uppmärksamhet i media.

MediaNr: CA38322

Biografi med genealogi

The immortal life of Henrietta Lacks

av Rebecca Skloot. Inläst av Lisa Sculati. 16 tim, 41 min.Talbok med text.

En bok om bakgrunden till några av den medicinska forskningens största framgångar. År 1951 diagnostiserades Henrietta Lacks med cancer, nio månader senare var hon död. Resultaten av hennes cellprov har lagt grunden till dagens cellbiologi, till poliovaccinet och hela den moderna virologin. Trots det har cellernas upphov, den fattiga, svarta fembarnsmamman, förblivit okänd. Här skildras krocken mellan medicin, etik och ras. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38251

Kivikkopellon poika, Erkki Laatikainen 1946-2013

av Olli Matikainen. Inläst av Tapio Rauvala. 10 tim, 47 min.Talbok.

En biografi över Erkki Laatikainen, 1946 - 2013, som var nyhetstidningen Keskisuomalainens chefredaktör under många år. Han var också en stark politisk kraft i sina hemtrakter i mellersta Finland. Biografin baseras på Laatikainens omfattande personliga arkiv samt intervjuer. Inläst på finska.

MediaNr: CA38793

Människan är ett känsligt djur, [en självbiografisk essä]

av Rafael Donner. Inläst av Tom Wentzel. 6 tim, 0 min.Talbok.

Självbibliografisk essäsamling av R.D., 1990- , finlandssvensk kortfilmsregissör. Han är son till Jörn Donner - författare, regissör och politiker - och skriver i flera texter om sin frustration över att leva i skuggan av sin berömda far och ambivalensen i att ha nytta av det. Han diskuterar även begreppet manlighet och känslor som stolthet, egoism och bitterhet. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA38611

Diplomaten

av Anders Sundelin. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 49 min.Talbok med text.

Biografi över Sverker Åström, 1915-2012, svensk diplomat och ambassadör. Genom att använda sig av arkivmaterial och intervjuer försöker Anders Sundelin teckna ett porträtt av politikern och privatpersonen. Framför allt har han försökt att ta reda på vad som hände under Sverker Åströms studieår vid universiteten i Kiel och München under trettiotalet och hans roll i försöken att utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

MediaNr: CA38255

År med Erlander

av Olle Svenning. Inläst av Ingemar Nygren. 10 tim, 45 min.Talbok med text.

Journalisten Olle Svenning, född 1942, började arbeta på statsrådsberedningen hos Sveriges statsminister Tage Erlander 1965. Han kom att följa Tage Erlander tätt i hälarna när han förnyade och radikaliserade socialdemokraterna. Tre år senare ledde Erlander partiet till en jordskredsseger. Olle Svenning skildrar de dramatiska åren och berättar om politikern och personen Tage Erlander, 1901-1985.

MediaNr: CA38285

Schein, en biografi

av Per Vesterlund. Inläst av Hans Cederberg. 25 tim, 3 min.Talbok med text.

Biografi över Harry Schein, 1924-2006. P.V., lektor i filmvetenskap, följer Scheins liv och gärning från uppväxten i Wien och flykten till Sverige, via den snabba och framgångsrika karriären i affärs- och kulturlivet, fram till de sista åren i Stockholm. Fokus ligger på Scheins yrkesverksamma liv, inte minst hans tid som grundare och vd för Svenska Filminstitutet, och hans skiftande roller som entreprenör, skribent och kulturpersonlighet.

MediaNr: CA38392

Geografi

Anrells mitt Värmland, [eller kan man vara seriös på värmländska?]

av Lasse Anrell. Inläst av Anno Lindblad. 6 tim, 18 min.Talbok.

Publicerade och opublicerade krönikor av journalisten Lasse Anrell. Bördig från Värmland tar han sig an sin hembygd i allt från Selma Lagerlöf, Klässbol och Lars Lerin till Kenny Bräck. Det blir en rad anekdoter med inslag av både sport och pelargoner, alltsammans präglat av en ganska klarsynt kärlek till Värmland.

MediaNr: CA38417

Sovjetistan, en resa genom Turkmenistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Kirgizistan och Uzbekistan

av Erika Fatland. Inläst av Hans Sandquist. 16 tim, 40 min.Talbok med text.

E.F. guidar oss genom delar av det gamla Sovjetunionen; numer Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistanplatser. Via personliga möten, lantliga bröllopsfester och urbana strapatser visar författaren hur sovjetarvet präglat länderna. Hur har olje- och gasresurser öppnat väg sedan självständigheten 1991 och hur har utvecklingen sett ut för de människor som bor där? E.F., född 1983, norsk författare och socialantropolog.

MediaNr: CA38436

Samhälls- och rättsvetenskap

Main currents of Marxism, the founders, the golden age, the breakdown

av Leszek Kolakowski. 76 tim, 11 min.Talbok med text.

Grundbok i marxismens historia av den polske filosofen L.K. som utkom i polskt original 1976. I tre avdelningar - The Founders, The Golden Age, The Breakdown - analyseras marxismen uppkomst, dess filosofiska rötter, guldåldern och sammanbrottet. Han beskriver marxismen som "the greatest fantasy of the twentieth century". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38452

Kosteusvaurioita, kasvukertomuksia pullon juurelta

av Ani Kellomäki. Inläst av Pinja Flink. 7 tim, 52 min.Talbok.

Hur klarar sig barn till alkoholister senare i livet? I dag har mellan 65 000 och 70 000 barn minst en förälder med grava alkoholproblem. Hur påverkar föräldrarnas alkoholism barnens framtid? Boken tar upp problem som utbrändhet, problem i parrelationer och det egna föräldraskapet. Här berättar de som upprätthållit familjefasader och skämts för sin bakgrund i tysthet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38789

Följ fucking order, liv och död i skuggan av Södertäljemaffian

av Ann Törnkvist. Inläst av Qina Hermansson. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

Journalisten Ann Törnqvist skriver om Södertäljenätverket och om det omtalade dubbelmordet 2010 då bröderna Eddie Moussa och Yaacoub Moussa blir ihjälskjutna med en kalasjnikov. Dubbelmordet utgör kulmen på den våldsspiral som satt skräck i staden under flera år. Boken bygger på intervjuer med både kriminella, offer och andra inblandade.

MediaNr: CA38414

Samhällskunskap för tolkar

av Brittmari Ulvås Mårtenson. Inläst av Thomas Ekelöf. 15 tim, 58 min.Talbok med text.

En bok som vänder sig till tolkstuderande och yrkesverksamma tolkar. Boken innehåller både översiktliga och fördjupande texter i ämnen som är relevanta för en tolk att kunna. De 14 kapitlen tar bland annat upp offentlig förvaltning, försäkringar, boendeformer, funktionsnedsättning, socialtjänst, trafik och skattesystem.

MediaNr: CA38108

Teknik, industri och kommunikationer

Svenska lok och motorvagnar. 1994-01-01.

19 tim, 29 min.Talbok med text.

En sammanställning från 1994 över lok och motorvagnar i Sverige. Boken är uppdelad i fyra avdelningar. I första delen beskrivs fordon som rör sig över hela Sverige tillhöriga SJ, TGOJ och Banverket. I andra delen beskrivs regionala länstrafikbanor från söder till norr. I tredje delen beskrivs godsbanor på samma sätt och i fjärde delen spårvagnar och tunnelbanor. SLM utges årligen sedan 1969.

MediaNr: CA38572

Det ängsliga matsamhället, det fina med färdigmaten

av Andreas Håkansson. Inläst av Carin Ödquist. 14 tim, 15 min.Talbok med text.

Mycket av den mat vi äter har vid något tillfälle befunnet sig på fabrikernas löpande band. Vår mat tillverkas och designas till stor del av kemister och ingenjörer. A.H., docent i livsmedelsteknik, undersöker den industriella matproduktionen som kritiseras från olika håll. Han menar att det finns många fördelar med industrimaten och funderar över varför den väcker så negativa känslor när den egentligen är både miljövänlig och näringsrik.

MediaNr: CA38352

Ekonomi och näringsväsen

En skog av möjligheter, om tidlös kunskapstörst och företagsamhet bland Sveriges alla träd

av Ola Engelmark. Inläst av Eva Sjöblom. 3 tim, 42 min.Talbok med text.

Biologen och skogsägaren Ola Engelmark söker svar på hur tidlösheten och platsens värden kan guida skogens beslutsfattare att sköta skogen bortom dagens tidsbundna trakthyggesperspektiv. Idag är skogsbruk drivet av storskalig effektivitet, teknik och ekonomi. Det styrs av omloppstid och lägsta avverkningsålder. Men det är viktigt att studera vilka konsekvenser det innebär för den biologiska mångfalden och ekosystemet.

MediaNr: CA38329

Monopol och storfinans, de 15 familjerna

av Carl Henrik Hermansson. Inläst av Benny Nilsson. 12 tim, 17 min.Talbok.

C.-H.H., 1917-2016, partiledare för Västerpartiet kommunisterna 1964-1975 och riksdagsledamot 1963-1985, gör ett försök att systematiskt kartlägga den ekonomiska koncenstrationsprocessen i Sverige. Han tar bland annat upp kartellavtal och andra former av monopolistiskt samarbete och koncentrationen inom bank- och försäkringsväsendet. Boken utkom första gången 1961. Detta är en reviderad och delvis förkortad utgåva utgiven 1971.

MediaNr: CA38399

Idrott, lek och spel

Bebben

av Stefan Thylin. Inläst av Ingemar Nygren. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Bertil "Bebben" Johansson, 1935- , är en legendarisk fotbollsspelare från Göteborg. Han anses som en av IFK Göteborgs mest betydande spelare genom tiderna och var stor publikfavorit på Ullevi under 1950- och 1960-talen. Hyllningsbok där författaren i förordet skriver: "Bebben. Det är inte bara ett smeknamn på en gammal fotbollsspelare. Det är en göteborgsk institution, ett fenomen". Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38321

Militärväsen

Samurai women, 1184-1877

av Stephen R. Turnbull. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

Den engelske historikern S.T. skriver om de kvinnliga samurajer som fanns i Japan mellan 1184 och 1877. De kvinnliga samurajerna har genom historien haft stor betydelse både på slagfältet och vid sidan av striderna. Han porträtterar några berömda samurajer som Tomoe Gozen och Hajo Masako. De mest kända är kanske de som kämpade för att avskaffa shogunatet 1868. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38230

Naturvetenskap

Neroja vai mielipuolia

av Markus Hotakainen. Inläst av Mikko Lauronen. 4 tim, 45 min.Talbok.

Vetenskapshistoria är inte alltid så lätt att förstå sig på. Författaren Markus Hotakainen presenterar kända och mindre kända vetenskapsmän i den här boken, som är både rolig och informativ. Det berättas till exempel att Isaac Newton var en entusiastisk alkemist. Inläst på finska.

MediaNr: CA38791

Tappra hjältar, 37 inspirerande berättelser om mod och hjältedåd från djurriket

av Jennifer S. Holland. Inläst av Eva Sjöblom. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Innehåller 37 berättelser om orädda och hjältemodiga djur. Alla möjliga sorters djur finns representerade; hästar, hundar, papegojor, älgar, råttor, sälar med flera. Exempelvis räddade kattmamman Scarlett alla sina fem ungar från en brand, trots att hon själv blev svårt skadad. Och älgen Shooter räddade ett murmeldjur från att drunkna. Passar även barn och ungdomar.

MediaNr: CA38115

Medicin

Hantera oro och ovisshet med KBT, en arbetsbok vid GAD

av Melisa Robichaud. Inläst av Eva Sjöblom. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

När oron tar över tankarna, kan den också ta över livet och kroppen. Vid ihållande oro är det vanligt med exempelvis trötthet, sömnstörningar och muskelspänning. Boken innehåller KBT-strategier som hjälper dig att förstå din oro och ångest och hur du kan bryta orons onda cirklar. Boken är baserad på forskning och innehåller bland annat övningar och tydliga exempel. M.J.D. är professor i psykologi och M.R. är docent inom psykologi och psykiatri.

MediaNr: CA38142

Böcker för barn

Skönlitteratur

Vår skattkammare

Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 59 min.Talbok med text.

Klassikern vår skattkammare i ny utgåva från 2017. Kliv in i en brokig värld full av berättelser och bilder från hela världen, vissa känns igen andra är nya spännande bekantskaper. Bland författarna hittar vi Maj Bylock, Gunilla Wolde och Barbro Lindgren, illustrerat har bland andra Kitty Crowther, Ida Björs och Pija Lindenbaum gjort. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37999

Kärlek, hat och andra filter

av Samira Ahmed. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

17-åriga Maya känner sig sliten mellan två världar. Hon är kluven mellan föräldrarnas indiska arv och sin egen uppväxt i USA. Hon funderar på om hon ska följa familjens önskan att bo kvar hemma tills hon gifter sig, eller flytta till New York och plugga. Så en dag genomförs en terrorattack i Mayas hemstad och den misstänkte delar efternamn med Mayas familj. Deras liv förändras i en handvändning när omgivningen fylls av fruktan och hat.

MediaNr: CA38533

Lilla svarta fisken

av Samad Bihrangi. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 50 min.Talbok med text.

Klassisk persisk berättelse av den iranske författaren S.B., 1939-1967. Den lilla svarta fisken är trött på att göra samma rundturer varje dag. Hon vill inte lura sig själv att hon är lycklig, för att plötsligt en dag upptäcka att hon blivit gammal och fortfarande simmar runt på samma plats, både blind och döv för omvärlden. Hon bestämmer sig därför att ge sig av och under sin resa möter hon många andra varelser med olika åsikter om livets mening.

MediaNr: CA38494

En gnagares hämnd

av Aaron Blabey. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

Herr Varg, herr Haj, herr Orm och herr Piraya är tuffa gänget. Gänget har bråkat med fel marsvin och nu är den lille gnagaren ute efter hämnd. Kommer de att överleva? Kommer de att bli hjältar? Och kommer de sluta att försöka äta upp varandra? Humoristisk berättelse där text och bild samverkar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA38293

Den förflyttade

av Hanna Christenson. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Liv känner att något är fel. Hon kan inte sätta fingret på vad det är som är fel. Varje gång hon tänker på det glider tankarna förrädiskt undan och dagarna fortsätter som vanligt. Dagar som består av sovsalar, grå kläder, fönsterlösa korridorer och hårda regler. Så en dag dyker Ossian upp. Han är annorlunda och allt med honom drar Liv till sig. Han vet nåt som ingen vågat tro på.

MediaNr: CA38479

Spökkrigarna

av John Flanagan. Inläst av Dan Bratt. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Broderband som börjar med De utstötta. Broderbandet Hägrarna är på väg hem till Skandia efter ett uppdrag när de plötsligt seglar in i en storm. Ovädret är det värsta de varit med om. När de till slut når land vet de inte längre var de är. Inga människor syns till, men Hägrarna har ändå en obehaglig känsla av att vara iakttagna. Snart inser de att det finns både nya vänner och nya fiender på denna okända kust.

MediaNr: CA38333

Svante spurtar mot mål

av Pia Hagmar. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. Rufus, en annan häst i stallet, ska ut och tävla för första gången. Svante ger gärna råd, men också varningar. För Svante vet att tävlingar kan locka fram det sämsta hos både hästar och människor. Så han berättar historien om när han själv var tvungen att välja vad som var viktigast - att vinna eller visa hur andra bör behandlas.

MediaNr: CA38411

Tionde våningen

av Christina Herrström. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 24 min.Talbok med text.

17-åriga Jorindes föräldrar är skilda. Mamman har flyttat till USA och pappan bor på en enslig ö. Jorinde bor ensam i sin lägenhet. Kompisarna tycker att det verkar fantastiskt - tänk att kunna ha fest när som helst och äta vad som helst. Men det är inte så roligt. Jorinde känner stort ansvar för skolan och för sin pappa. Ingen förstår riktigt hur det är att alltid behöva vara stark och hur det är att känna stor skuld. Men så dyker Emanuel upp.

MediaNr: CA38280

Döttrar av natt

av Caroline Hurtig. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 16 min.Talbok med text.

Fjärde delen i serien Själarnas öden som börjar med Ödesgudinnans val. Det sista kriget som någonsin ska utspela sig i gudinnornas värld är över och fyra barn föds. Fyra själar från olika familjer, men vars själar hör samman. Med mäktiga och ovanliga förmågor fostras de till krigare. Ett nytt hot har obemärkt smugit sig in i världarna. Men hur stoppar man något man inte vet vad det är, eller var det kommer ifrån?.

MediaNr: CA38592

Bortförda

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Eva Werning. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Blodsvänner som börjar med Försvunnen. Disa försöker rymma tillsammans med sina vänner, men misslyckas. Som straff skickas hon till Rasbiologiska institutet för att undersökas då hon är av resandefolket. För att undvika att hamna på en institution reser Disa och Albin iväg till en gård för att arbeta över sommaren. På gården bor unga, sjuka kvinnor och snabbt inser vännerna att det är något som inte står rätt till.

MediaNr: CA38398

Finns det björkar i Sarajevo?

av Christina Lindström. Inläst av Anders Palm. 6 tim, 57 min.Talbok med text.

Kevin och hans bror Charlie ska vara ensamma hemma. Deras föräldrar ska för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Kevin lovar att ta hand om Charlie som har en funktionsnedsättning. Men så vill Kevins kompis Hannes att han ska följa med till Liseberg tillsammans med Linn och hennes kompis Amanda. Det blir en magisk kväll, men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen. En bok om relationer, kärlek och lojalitet.

MediaNr: CA38402

Frallan är bäst!

av Sara Ohlsson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Frallan är sex år och heter egentligen Francesca men det är det ingen som säger. Frallans familj består av mamma och mormor, men mormor bor i ett eget hus vilket Frallan tycker är onödigt. Idag har familjen tävlingsdag. Frallan älskar att tävla mot mamma, extra mycket när mormor är domare för då vinner Frallan oftast. Frallan väljer grenar där hon är bäst, idag blir det till exempel balansgång. Kapitelbok med mycket humor.

MediaNr: CA38335

Orbulatoragenten

av Bobbie Peers. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om William Wenton som börjar med Luridiumtjuven. William förstår att det är något mystiskt på gång när Big Ben i London plötsligt stannar. Mycket riktigt dyker det upp en person hos William som kallar sig Orbulatoragenten och lämnar över en liten pyramid. Varför har William fått pyramiden? Och vad är egentligen en orbulator? William och hans bästa vän Iscia dras in i ännu ett farligt äventyr.

MediaNr: CA38334

Kapten Kalsong och de radioaktiva robotbrallornas ruskiga revansch, det tionde episka äventyret

av Dav Pilkey. Inläst av Michael Borch. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 10, fristående, i serien om kapten kalsong. Kapten Kalsong och eleverna George och Harold utkämpar en avgörande strid mot de radioaktiva robotbrallorna. Den galne professor Trimus Träckentork och hans tidsmaskin tar hela gänget både fram och bak i tiden. Och så råkar tidsmaskinen transportera världens största atombomb hela vägen tillbaks till tiden innan tiden fanns. Hela universum står på spel!.

MediaNr: CA38132

Alla mina hemligheter

av Non Pratt. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 27 min.Talbok med text.

När vännerna Alix, Ben, Zara, Millie och Dean var 13 år gömde de en låda på sin skola. Några år senare möts de igen för att öppna lådan och minnas. Alla är där, utom Millie som nyss dött i en svår sjukdom. Lådans innehåll väcker starka känslor och för några av dem blir det extra svårt att hantera situationen. En känslofylld bok om vänskap och saknad under en tonårstid präglad av osäkerhet. Non Pratt, brittisk författare.

MediaNr: CA38470

Julias superkrafter, [en bok om Asperger/högfungerande autism]

av Malin Roca Ahlgren. Inläst av David Zetterstad. 1 tim, 56 min.Talbok med text.

Efter jullovet är det dags för en ny termin i skolan. Julia går i 7C och under skoldagarna är det så mycket att förhålla sig till - ljud, stress, kompisar. Och nu vet hon inte vilka lärare som kommer att vara kvar eller hur hon kommer sitta i klassrummet. Tur att hon har pappa som förstår så bra hur det är att ha Asberger. Tillsammans med erfarna lärare och ett bra elevhälsoteam får Julia stöd i sin vardag och lär sig att hon har superkrafter.

MediaNr: CA38356

Vad är det med Lisa?

av Malin Roca Ahlgren. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Uppföljaren till böckerna Coolt med ADHD och Jag har ADHD. Det handlar om Lisa som är 13 år och går i samma klass som Alice som har ADHD och är huvudperson i de andra böckerna. Lisa bor med sin mamma och sin katt Smulan, spelar gitarr och Minecraft. Och så har hon ångest. I slutet av boken finns information om ångest och hur man kan hjälpa en person med ångest.

MediaNr: CA38451

Blånatten

av Jo Salmson. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien Drakarnas öde som börjar med Stjärnstenen. Häxmästaren och hans klankrigare närmar sig Demar. Ombord på fartyget finns stjärnstenen. Häxmästaren är övertygad om att stenen innehåller en demon, som kan ge honom allt vad han drömt om. Nea och hennes nya vän, klanflickan Bann, hamnar mitt i stridigheterna. Snart inser de att bara de och drakarna kan förhindra att häxmästaren dröm blir verklighet.

MediaNr: CA38499

Morrigan Crows magiska förbannelse

av Jessica Townsend. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Nevermoor. Morrigan Crow är född med en förbannelse vilket innebär att hon kommer att dö när hon fyller elva år. I sista stund blir hon räddad av Jupiter North som tar henne till den mystiska staden Nevermoor. Han har valt ut henne som kandidat till Wundersamfundet, Nevermoors skola. Hon ska tävla mot hundratals andra barn som alla har en extraordinär talang. Om hon misslyckas måste hon lämna Nevermoor - och då kommer hon att dö.

MediaNr: CA38376

Selma och pappa

av Katja Tydén. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Selmas pappa har cancer och tar starka mediciner som gör honom väldigt trött. Det finns bra dagar när han är som vanligt, eller till och med ännu bättre När han hämtar Selma och lillebror från skolan tidigt, och inte har bråttom eller är stressad. Selmas mamma är väldigt ofta arg - och då blir även Selma arg. Tur att Selma tycker så mycket om att vara i skolan. Där finns Fia, hennes allra bästa kompis. Första delen i en planerad serie.

MediaNr: CA38407

Falafelflickorna

av Christina Wahldén. Inläst av Eva Werning. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

Hawa drömmer om att bli polis, men det är inte så enkelt som det låter. Hemma är det trångt med många småsyskon och trötta föräldrar, i förorten där Hawa bor är polisen avskydd. Plötsligt, mitt i sommaren behövs Hawas handlingskraft; en klasskompis ska giftas bort mot sin vilja och två tjejer som är kära i varandra hotas till livet av den ena flickans pappa. En varm bok om ett allvarligt ämne: barns rätt att själva få bestämma över sina liv.

MediaNr: CA38377

Pojken under bron, ett fall för Alex Skarp

av Katarina Wennstam. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Alex Skarp som börjar med Flickan på hotellet. Alex pojkvän Noah och hennes bästa vän Charlie drar i henne från olika håll. På en fest eskalerar svartsjukan och Alex går därifrån utan att säga hej då till Charlie. Dagen efter får hon reda på att en kille blivit misshandlad till döds. Och hon får inte tag i Charlie.

MediaNr: CA38409

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Ziyarat tabib sahib al-jalalah

av Per Olov Enquist. Inläst av Yousef Al-Kabban. 18 tim, 8 min.Talbok.

Roman om en dramatisk tid i dansk historia. År 1768 utses den tyske läkaren Struensee till den sinnessjuke kung Christian VII:s livläkare. Struensee är upplysningsman och idealist, men i en tillvaro fylld av intriger tappar han fotfästet. Bland aktörerna vid hovet finns också kungens trolovade, den unga prinsessan Caroline Mathilde. Lysande dokumentär krönika och kärleksroman. Augustpriset 1999. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA37988

Sharpe's havoc, Richard Sharpe and the campaign in northern Portugal, spring 1809

av Bernard Cornwell. Inläst av David Hartley-Margolin. 12 tim, 5 min.Talbok.

Del 7 i serien om Richard Sharpe som börjar med Sharpe's tiger. Löjtnant Richard Sharpe och hans män är inringade av Napoleons trupper i den portugisiska staden Oporto. Samtidigt som de kämpar för sin överlevnad söker också Sharpes team efter den nittonåriga engelska arvtagerskan Kata Savage. Deras uppdrag är att rädda henne från den intrigerande spionen Christopher. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37798

Generation A

av Douglas Coupland. Inläst av Mark Veldhuizen. 8 tim, 51 min.Talbok.

I en nära framtid när bin är utrotade blir fem personer från olika delar av världen, oberoende av varandra, stuckna samtidigt. Omedelbart omhändertas de av hotfulla personer i skyddsdräkter. Efter enskild utfrågning i ett kalt rum släpps de och blir för en kort stund kändisar i den internetdominerade världen. En karismatisk forskare med dubiösa motiv sammanför dem så småningom på en avlägsen ö i Kanada och häpnadsväckande samband avslöjas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38248

Eleanor Rigby, a novel

av Douglas Coupland. Inläst av Lisa Oki. 8 tim, 12 min.Talbok.

Liz Dunn är 42 år och ensam. Hennes hus är som en nunnecell; där finns bara plats för en person. Men så en dag 1997, samtidigt som kometen Hale Bopp lyser på himlen, får Liz ett telefonsamtal där hon blir ombedd att besöka en ung man som ligger på sjukhuset. Plötsligt är hennes ensamhet som bortblåst av Jeremy - en rolig, smart och snygg främling. Hennes son. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38298

X, [a Kinsey Millhone mystery]

av Sue Grafton. Inläst av Charlotta Haldén. 14 tim, 15 min.Talbok.

Del 24 i serien om privatdetektiven Kinsey Millhone. När Kinsey hjälper den nyligen mördade före detta kollegan Pete Wolinskys änka med pappersarbete, upptäcker hon en kodad namnlista över sex kvinnor som Wolinsky höll på att undersöka. Alla har haft någon relation till en sociopat med namnet Ned Lowe. Lyckas Kinsey hitta honom innan hon själv blir hans nästa offer? Inläst på engelska.

MediaNr: CA37600

The great hunt

av Robert Jordan. Inläst av Sue Cooper. 27 tim, 24 min.Talbok.

Del 2 i serien The wheel of time som börjar med The eye of the world. De förtappade är lösa. Valeres Horn har återfunnits och de döda stiger upp från sin drömlösa sömn. Profetiorna uppfylls - men Rand al'Thor, fåraherden som Aes Sedai har förklarat vara den återfödde Draken, försöker desperat undfly sitt öde. För varje dag blir Den Onde allt starkare och kämpar allt hårdare för att bryta ner sitt uråldriga fängelse. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37807

Ysabel

av Guy Gavriel Kay. Inläst av Jane Sigen. 14 tim, 29 min.Talbok.

Femtonåriga Neds pappa är fotograf och mamman är läkare och jobbar för Läkare utan gränser. Ned följer med pappan på ett fotojobb i Aix-en-Provence där han träffar den nördiga amerikanska tjejen Kate. Under ett besök i katedralen i Aix springer Ned och Kate in i en ärrad man och dras in i en mångtusenårig kärlekstriangel med mytiska övertoner. Inläst på engelska. Urban fantasy.

MediaNr: CA38246

The last light of the sun

av Guy Gavriel Kay. Inläst av Meagan Morash. 16 tim, 17 min.Talbok.

I sin ungdom enade den nu åldrande kung Aeldred landet Anglcyn och befriade det från erlingarna. Nu står han inför en ny utmaning. I Cyngael lever furstesönerna Alun och Dai ab Owyn ett bekymmerslöst liv i skärningspunkten mellan magi och maktpolitik i Dubbelmånevärlden. De hamnar i strid med de grymma erlingarna. Den unge erlingen Bern Thorkellson deltar i anfallet. Huvudteman är hat, hämnd och försoning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38299

Main currents of Marxism, the founders, the golden age, the breakdown

av Leszek Kolakowski. 76 tim, 11 min.Talbok med text.

Grundbok i marxismens historia av den polske filosofen L.K. som utkom i polskt original 1976. I tre avdelningar - The Founders, The Golden Age, The Breakdown - analyseras marxismen uppkomst, dess filosofiska rötter, guldåldern och sammanbrottet. Han beskriver marxismen som "the greatest fantasy of the twentieth century". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38452

The price of love and other stories

av Peter Robinson. Inläst av Geoffrey Pierpoint. 10 tim, 52 min.Talbok.

Tolv kriminalberättelser skrivna under årens lopp av den populäre deckarförfattaren. Flera av dem är i kortromansformat som de fyra berättelserna med kriminalkommissarie Alan Banks som problemlösande huvudperson. Alla bjuder på den väl avvägda balansen mellan skildringen av polisarbetets alla detaljer och Banks egen privata värld, som man vant sig i förf:s både ömsinta och brutala verklighetsdemaskeringar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38249

The summer that never was, an Inspector Banks mystery

av Peter Robinson. Inläst av Margaret Williams. 16 tim, 0 min.Talbok.

Efter 35 år återfinns skelettet av Graham Marshall, en ung pojke som försvann sommaren 1965. Överkommissarie Alan Banks har aldrig kommit över sin väns försvinnande. När polisen samtidigt får in en anmälan om en saknad tonårspojke ser han ett samband mellan händelserna. Utredningen för honom tillbaka till barndomshemmet. Suggestiv kriminalroman med övertygande miljö- och personbeskrivningar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38263

Aftermath, an Inspector Banks mystery

av Peter Robinson. Inläst av Desmond Scott. 14 tim, 35 min.Talbok.

Överkommissarie Alan Banks vid Yorkshirepolisen leder spaningarna efter Kameleonten, en seriemördare som misstänks ligga bakom flera unga kvinnors försvinnande. När polisen tillkallas till vad som förefaller vara ett familjegräl mellan makarna Payne, gör de en ohygglig upptäckt i källaren. Har polisen funnit sin seriemördare? Det är bara början på ett fall som döljer fruktansvärda hemligheter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38264

Olympos

av Dan Simmons. Inläst av Kathleen Miller. 32 tim, 57 min.Talbok.

Del 2 i serien Ilium/Olympos som börjar med Ilium. Sköna Helena sörjer den döde prins Paris som dödades i envig mot Apollon. Helenas älskare Hockenberry smiter under natten. Samtidigt skjuter gudarna högteknologiska missilvapen från den belägrade Olympen. På jorden har voynixerna förvandlats till dödsmaskiner med ett enda syfte - att utrota sina herrar. Ada och Daemon bereder sig på en desperat sista strid vid Ardis Hall. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38247

Ilium

av Dan Simmons. Inläst av Jennifer Dale. 25 tim, 52 min.Talbok.

Del 1 i serien Ilium/Olympos. Episk science fiction som bygger på Homeros Iliaden och det trojanska kriget. Här är gudarna istället människor från en avlägsen framtid med mycket avancerad teknologi, och deras hem Olympus är berget Mons Olympus på planeten Mars. Med stöd av en amerikansk litteraturvetare som uppväckts från de döda enar sig Odysseus, Hektor, Akilles, Agamenon och Menalaos i kampen mot gudarna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38297

The immortal life of Henrietta Lacks

av Rebecca Skloot. Inläst av Lisa Sculati. 16 tim, 41 min.Talbok med text.

En bok om bakgrunden till några av den medicinska forskningens största framgångar. År 1951 diagnostiserades Henrietta Lacks med cancer, nio månader senare var hon död. Resultaten av hennes cellprov har lagt grunden till dagens cellbiologi, till poliovaccinet och hela den moderna virologin. Trots det har cellernas upphov, den fattiga, svarta fembarnsmamman, förblivit okänd. Här skildras krocken mellan medicin, etik och ras. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38251

Quicksilver

av Neal Stephenson. Inläst av Martin Johnston. 40 tim, 33 min.Talbok.

Del 1 i serien The baroque cycle. Det är 1660-tal. Daniel Waterhouse är en briljant vetenskapsman, men har inte lika stor makt som vännerna Newton, Leibniz och Hooke. Dessutom har han dragits in i den blodiga kampen för religionsfrihet. Jack Shaftoe började som gatubarn i London och är nu äventyrare i jakt på rikedomar. Eliza är en vacker ung kvinna vars mod räddar henne från det turkiska harem där hon varit fånge i flera år. Inläst som engelska.

MediaNr: CA38428

The confusion

av Neal Stephenson. Inläst av Al Redmond. 40 tim, 59 min.Talbok.

Del 2 i serien The baroque cycle som börjar med Quicksilver. Året är 1689 och Jack Shaftoe och ett gäng medsvurna smider planer för att fly från ett galärfartyg och bli fabulöst rik. Samtidigt, i Europa, blir Eliza bestulen på sin personliga förmögenhet av Frankrikes dristigaste fribytare. Pank och desperat dras hon in i en härva av intriger och försöker åtminstone få tillbaka sitt enda barn. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38429

Samurai women, 1184-1877

av Stephen R. Turnbull. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

Den engelske historikern S.T. skriver om de kvinnliga samurajer som fanns i Japan mellan 1184 och 1877. De kvinnliga samurajerna har genom historien haft stor betydelse både på slagfältet och vid sidan av striderna. Han porträtterar några berömda samurajer som Tomoe Gozen och Hajo Masako. De mest kända är kanske de som kämpade för att avskaffa shogunatet 1868. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38230

Metro 2034

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst av Petteri Kaukoranta. 12 tim, 38 min.Talbok.

Moskva år 2034. På tunnelbanestationen Sevastopolskaja väntar man spänt på spaningspatrullerna som har skickats till en grannstation, där något verkar vara på tok. Om man inte lyckas återupprätta förbindelsen med den övriga metron kommer ammunitionen snart att ta slut. Fristående forts. på Metro 2033, som bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack. Inläst på finska.

MediaNr: CA38816

Metro 2035

av Dmitrij Gluchovskij. Inläst av Panu Vauhkonen. 23 tim, 19 min.Talbok.

Del 3 i trilogin som började med Metro 2033. Det har gått 20 år sedan atomkrigsöverlevarna tvingades flytta ned i Moskvas tunnelbana för att undkomma strålning. De mest envisa av dem har ännu kvar hoppet om att en dag få leva ovan jord. Där uppe i den tomhet som en gång kallades Jorden, söker Artyom - den mest envise av dem alla, efter andra överlevare. Han är beredd att göra vad som helst för att leda sitt folk till ytan igen. Inläst på finska.

MediaNr: CA38817

Neroja vai mielipuolia

av Markus Hotakainen. Inläst av Mikko Lauronen. 4 tim, 45 min.Talbok.

Vetenskapshistoria är inte alltid så lätt att förstå sig på. Författaren Markus Hotakainen presenterar kända och mindre kända vetenskapsmän i den här boken, som är både rolig och informativ. Det berättas till exempel att Isaac Newton var en entusiastisk alkemist. Inläst på finska.

MediaNr: CA38791

Kosteusvaurioita, kasvukertomuksia pullon juurelta

av Ani Kellomäki. Inläst av Pinja Flink. 7 tim, 52 min.Talbok.

Hur klarar sig barn till alkoholister senare i livet? I dag har mellan 65 000 och 70 000 barn minst en förälder med grava alkoholproblem. Hur påverkar föräldrarnas alkoholism barnens framtid? Boken tar upp problem som utbrändhet, problem i parrelationer och det egna föräldraskapet. Här berättar de som upprätthållit familjefasader och skämts för sin bakgrund i tysthet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38789

Lipstick Mafia stories

av Lady Lipstick. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 7 min.Talbok.

Boken berättar rakt och roligt om kvinnors sexualitet på 2010-talet. Meeri, Maiko, Erin, Vilja och Noora är nånstans mellan 30 och 40 och deras liv fylls av män, småbarn och vardagens mödor. Full av svart humor skildrar boken såväl det bästa som det sämsta i en parrelation. Inläst på finska.

MediaNr: CA38768

Kivikkopellon poika, Erkki Laatikainen 1946-2013

av Olli Matikainen. Inläst av Tapio Rauvala. 10 tim, 47 min.Talbok.

En biografi över Erkki Laatikainen, 1946 - 2013, som var nyhetstidningen Keskisuomalainens chefredaktör under många år. Han var också en stark politisk kraft i sina hemtrakter i mellersta Finland. Biografin baseras på Laatikainens omfattande personliga arkiv samt intervjuer. Inläst på finska.

MediaNr: CA38793

Ei sinne yllä myrskysää

av Anneli Suusaari. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 44 min.Talbok.

Anneli Suursaaris debutroman är en vacker skildring av en familj där mamman drabbas av en dödlig sjukdom. Det handlar om den kärlek och ångest som påverkar familjens vardag i staden Tavastehus, med sina parker och badstränder. En hjärtskärande berättelse som samtidigt skänker frid åt läsaren. Inläst på finska.

MediaNr: CA38857

Il fal dan dihte

av Inghilda Tapio. Inläst av Raila Pirinen. 0 tim, 15 min.Talbok.

Dikter på nordsamiska av I.T., 1946- , författare, översättare och skådespelerska. Det är den samiska tillhörigheten som står i centrum, men mycket känns ändå allmängiltigt. Avsnitten om barndomen i samebyn ger kunskap, medan de mer argumenterande om samernas rättigheter ger perspektiv. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA38692

Böcker för barn

Rapture, a fallen novel

av Lauren Kate. Inläst av Lisa Sculati. 12 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 4, avslutande, i serien Fallen som börjar med Fallen. Tiden är på väg att rinna ut för Luce och Daniel. För att kunna hindra Lucifer från att radera det förflutna måste de hitta den plats där the Fall började. Det är bara Luce som kan bryta förbannelsen och det är hennes val som påverkar allas öde. De mörka krafterna samlar sig och stora uppoffringar kommer att krävas i den slutgiltiga kampen. Kommer kärleken att vinna? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38093

Genuine fraud

av E. Lockhart. Inläst av Gavin Maycroft. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Jules är en överlevare. Men hon är avundsjuk på sin bästa vän Imogen. Imogen som passar in alla sammanhang och som dessutom är arvtagerska till flera miljoner. Deras vänskap är intensiv; de är som besatta av varandra. Ändå tar den slut. Vad var det som hände? Vad är sanning och vad är lögn? Vem är äkta och vem är fejk? Av författaren till Kanske är det allt du behöver veta. Boken berättas i omvänd ordning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38252

The assassin's blade, the Throne of glass novellas

av Sarah J. Maas. Inläst av James Brienesse. 14 tim, 54 min.Talbok med text.

Fem noveller som handlar om Celaena före händelserna i Throne of Glass. Celaena Sardothien är Adarlans mest fruktade lönnmördare. Hon är medlem i lönnmördarnas gille och tränar under mästaren Arobynn Hamel, men den enda hon riktigt litar på är kollegan Sam. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38316

Sarah, plain and tall

av Patricia MacLachlan. Inläst av Christine Jeffery. 0 tim, 58 min.Talbok.

Caleb och Anna bor på prärien med sin pappa. Per annons får pappan kontakt med en kvinna, Sara, som bor vid havet. Hon skall komma och ersätta deras mor som är död. Barnen längtar efter en mor och oroar sig för att hon inte skall trivas hos dem. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37615

The third day, the frost

av John Marsden. Inläst av Kate Hosking. 7 tim, 4 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med I morgon när kriget kom. Australien är ockuperat. Ellie och hennes kamrater planerar ett sabotage av en av fiendens hamnar, Cobbler's Bay. Hamnen är bevakad, fiendesoldater svärmar överallt. Rädda och fyllda av tvivel sätter de sin plan i verket. Krigsroman som också ställer frågor som: Är det rätt att döda i kampen för det egna landet? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38426

Beneath a meth moon, an elegy

av Jacqueline Woodson. Inläst av Kristina Leon. 4 tim, 16 min.Talbok med text.

Laurel förlorade sin mamma och mormor vid översvämningen och försöker nu gå vidare. Hon har fått en ny bästis, blivit cheerleader och har kanske något på gång med en av basketspelarna. Ändå kan hon inte släppa det förflutna. När Laurel provar meth fastnar hon direkt. Snart spelar inget annat någon roll. Den amerikanska författaren Jaqueline Woodson, född 1963, vann ALMA-priset 2018. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38492

Ella ja kaverit konsertissa

av Timo Parvela. Inläst av Lotta Kuusisto. 1 tim, 8 min.Talbok.

Rolig berättelse om en skolklass möte med klassisk musik och symfoniorkestern i Helsingfors. I boken presenteras olika musikinstrument. Iro Rantela har komponerat sånger till boken som spelats in av Helsingfors symfoniorkester. Musik-cd medföljer dock inte denna talbok. Inläst på finska.

MediaNr: CA38799

Ponku, Peetu ja rikotun repun keissi

av Aira Savisaari. Inläst av Kimmo Laakso. 0 tim, 55 min.Talbok.

Den lilla hunden Ponku jobbar som lästräningshund på en skola. Han kan också prata människors språk! Tillsammans med pojken Peetu har han en detektivbyrå. En morgon händer något märkligt med skolkamraten Tinjas ryggsäck och det blir början på ett äventyrligt fall för Ponku och Peetu. Inläst på finska.

MediaNr: CA38806

Ceppári cáráhus, romána

av Kerttu Vuolab. Inläst av Raila Pirinen. 2 tim, 36 min.Talbok.

Ungdomsromanen berättar om sameflickan Maaret och den utspelar sig på 1960-talet. När Maaret går i mellanskola måste hon flytta långt hemifrån för att bo i en elevbostad. I skolan får man inte tala samiska, utan bara finska. Maaret klarar bra skolan men blir också mobbad där. Inläst är på nordsamiska.

MediaNr: CA38691