Nya talböcker juni 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 202 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Felsteg, [spänningsroman]

av Maria Adolfsson. Inläst av Åke Lindgren. 16 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Doggerland. Det är morgonen efter den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen och hon inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Karen har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg.

MediaNr: CA38809

Verkligheten och resten, krönikor 2015-2017

av Lena Andersson. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 48 min.Talbok med text.

Krönikor av L.A., 1970- , författare och debattör, som tidigare varit publicerade i DN 2015-2017. Hennes tänkande om tillvarons beskaffenhet och människans idéer om densamma har koncentrerats längs ett fåtal linjer. Det är dagsaktualiteter insatta i ett filosofiskt sammanhang vilket belyser den pågående samtiden - om friheten och dess motsatser, om kunskap och kunskapsförstörelse, om platonism och antiplatonism.

MediaNr: CA38824

Emma

av Jane Austen. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 35 min.Talbok med text.

Emma är vacker, smart och rik. Hon älskar att lägga sig i andra människors liv. Hon lurar folk att bli kära i varandra, utan att de märker det själva. Själv är hon inte alls intresserad av att gifta sig. Men när hon försöker hitta en make till sin vän Harriet orsakar hon mer problem än lycka för alla inblandade, inte minst förs sig själv. Johan Werkmäster återberättar denna klassiker från 1816. Lättläst.

MediaNr: CA39173

Kyldygnet, en Tom Grip-thriller

av Philip Birk. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Köpenhamn, juni 2016. Danmarks dyraste målning, en tavla av Vilhelm Hammershøi, stjäls från nationalmuseet under en stöt som är lika utstuderad som våldsam. Spåren leder till en Malmöbaserad liga, ledda av den ökända Khanen. När konsttjuven Tord Grip, efter flera år i flykt, får i uppdrag att hitta tavlan får han både maffian och polisen efter sig. Och överallt dyker namnet Jonathan Frost upp. Toms bäste vän som alla trott dog för fyra år sedan.

MediaNr: CA39070

Liten tvåa med potential

av Camilla Davidsson. Inläst av Malin Sternbrink. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

Sofia har ett välavlönat jobb inom investment banking, framgångsrik pojkvän och hon har nyligen köpt en tvåa på en fin adress i Stockholm. Sofia anlitar en byggfirma för att fixa renoveringen, men när snickaren Arvid dyker upp liknar han mer tillbakalutad surfare än en erfaren hantverkare. Och han har åsikter om allting och han börjar ifrågasätta Sofias livsval. När hon lovar att göra honom en tjänst får det oanade konsekvenser. Feelgood.

MediaNr: CA39009

Lust att döda

av Anki Edvinsson. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 56 min.Talbok med text.

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livliga staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Polisparet Per Bergh och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns. I utkanten rör sig också två unga trasiga män och en invandrartjej vars livssituation är trasslig. Kriminaldrama med många monster som drivs av en lust att döda.

MediaNr: CA38633

Pojken med den gula kalufsen

av Ulf Engfalk. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 43 min.Talbok.

U.E. skildrar Bernhards uppväxt i Skåne under tidigt 1900-tal. Bernhard är oäkting och har en svår uppväxt kantad av fattigdom och misshandel. Han är smedlärling, men längtar bort och vill skapa sig en bättre framtid. Helst vill han jobba som sjöman och när han får chansen mönstrar han på och ger sig ut sjön. En tillvaro som visar sig vara minst lika hård och oförlåtande som livet på land. Romanen är inspirerad av författarens egna släkthistoria.

MediaNr: CA34773

Mellan himmel och Lou, roman

av Lorraine Fouchet. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Jo och hans fru Lou såg fram emot att åldras tillsammans på en ö utanför Bretagnes kust. I stället står Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort. Lou var den som upprätthöll de bräckliga banden till barnen och barnbarnen. I sitt testamente skriver Lou att Jo ska göra vad som krävs för att barnen ska bli lyckliga. Det är ingen lätt uppgift då han glidit allt längre från sina barn, men kanske kan den bjuda på fina och oväntade överraskningar.

MediaNr: CA39026

Gärningen, [Leah Quiller skipar rättvisa två gånger]

av Ramona Fransson. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Begynnelsen. I över ett decennium har kriminalkommissarie Leah Quiller försökt skapa sig ett tryggt liv efter den våldsamma våldtäkten som nästan ändade hennes liv. Hon arbetar nu, tillsammans med åklagare Jeanette, på sexbrottsroteln i Göteborg för att sätta så många våldtäktsmän som möjligt i fängelse. I vissa fall tvekar inte Leah att hålla en privat rättegång.

MediaNr: CA37851

Inkräktare, [spänningsroman]

av Tana French. Inläst av Anna Döbling. 20 tim, 37 min.Talbok med text.

En kvinna hittas ihjälslagen i sitt hem. När fallet landar hos Antoinette Conway på mordroteln i Dublin ser det ut som ett typiskt partnermord. Pojkvännen ljuger i förhören. Men Antoinette känner på sig att det är något som inte stämmer. Hon har sett den mördade kvinnan förut. Som kvinna och icke-vit polis kämpar Antoinette ständigt mot fördomar och mot känslan av att alla väntar på ett misslyckande. Kan fallet bli avgörande för hennes karriär?.

MediaNr: CA38821

De sista rummen

av Inger Frimansson. Inläst av Eva Werning. 12 tim, 2 min.Talbok med text.

Psykologisk thriller som börjar med att en kvinna vaknar upp i ett rum hon inte känner igen. Hon minns inte hur hon hamnat i denna låsta byggnad och har ingen aning om var hennes man och barn kan vara. I en desperat jakt på sin familj träffar hon på människor som verkar vagt bekanta, det är som om hon känt dem för länge sedan. Gång på gång hamnar hon i otäcka och farliga situationer medan hon utforskar rum efter rum. Klaustrofobiskt och spännande.

MediaNr: CA38827

Sju grenar, dikter

av Katarina Frostenson. Inläst av Anna Godenius. 1 tim, 43 min.Talbok med text.

Författarens sjuttonde diktsamling sedan debuten 1978 består av sju sviter, eller grenar, som bildar en enkel och stram stam. Diktjaget gör stillsamma iakttagelser av omvärlden, språkets kontur och av själva tillvaron - att vara människa i en värld. Hon rör sig kring tillvarons fundamentala värden som sorg, arv, gåvor och språk. Ett återkommande tema är solen och elden; det ena förutsättningen för liv, det andra för mänsklig civilisation.

MediaNr: CA39127

Du lever i mig

av Kajsa Grytt. Inläst av Marianne Engström. 7 tim, 50 min.Talbok med text.

När Peters pappa dör hittar han en låst byrå i källaren i Björkhagen. Den visar sig vara full av oöppnade brev adresserade till honom själv. I Los Angeles sitter Veronica ensam och reflekterar över sina val och sin skuld. När hon träffar musikern Wendell väcks hennes avstängda känslor till liv och en avgrund öppnar sig. Samtidigt på båda sidor om Atlanten blottläggs ett gammalt svek. Roman om frihet och förlust, skuld och tillhörighet.

MediaNr: CA39138

Främlingen, konvertiten från 1100-talet

av Stefan Hertmans. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 54 min.Talbok med text.

Det är Europa runt år 1070. Vigdis är en ung normandisk kvinna. David är en jude. Deras kärlek är förbjuden och deras flykt är farlig. De kommer till en bergsby i Provence där den judiska befolkningen lever i fredlig samvaro med de kristna. Men en stor här från korstågen bränner byns synagoga och Vigdis blir ensam kvar med en bebis. Hon bestämmer sig för att ta sig till Jerusalem för att leta efter sin familj, en mödosam resa för en ensam kvinna.

MediaNr: CA38863

Den frusna elden

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Hans Sandquist. 18 tim, 46 min.Talbok.

Den danske krigsveteranen Niels Oxen har undkommit ett mordförsök och dragit sig undan till en ö i den svenska skärgården. Oxen har många fiender, speciellt inom det hemliga maktnätverket Danehof. Nu är han ute efter hämnd och vidtar åtgärder för att kämpa mot den yttersta makten. För om han inte gör det är han dömd för alltid. Men hur bekämpar man en osynlig fiende? Bästsäljande dansk thriller.

MediaNr: CA38682

Glasfåglarna

av Elsie Johansson. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Lättläst version av modern klassiker. Boken utspelar sig i 1930-talets Sverige. I fokus står den 13-åriga Nancy, arbetarfamiljens iakttagare och domare. Undan för undan blir hon medveten om skuggorna i den älskade storasystern Doras liv. Nancy ser familjens utsatthet, mammans kamp och pappans inåtvända sorg. Känsloladdad berättelse om en familj, vars medlemmar inte låter sig kuvas, vare sig av fattigdom, sorg eller skam.

MediaNr: CA38626

Blixtra, spraka, blända!

av Jenny Jägerfeld. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 14 min.Talbok med text.

Roman om skrivkramp, vänskap och det äkta i litteraturen. Penny Löwe var det litterära stjärnskottet som knappt hann lysa upp himlen innan hon slocknade. Efter en vistelse i London, där hon bränner hela förskottet för nästa bok, kommer hon hem utan några idéer till boken som borde varit klar för länge sen. Men vännen Lola har en lösning och hon ska hjälpa Penny att hitta tillbaka till skrivandet. Jenny Jägerfeld, 1974-, författare och psykolog.

MediaNr: CA39189

Lånat silver och krossat glas

av Ewa Klingberg. Inläst av Marianne Engström. 9 tim, 39 min.Talbok med text.

Jeanette begraver sin man och känner framför allt lättnad. Nu behöver hon inte ta tag i bodelningen som den planerade skilsmässan hade inneburit. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta i. Jeanette flyr upp på vinden för att rensa ut gammal bråte. Längst in, bakom en skavd tapet, hittar hon en dörr. Bakom den gör hon ett oväntat fynd som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet.

MediaNr: CA39062

Nådastöten

av Christina Larsson. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Femte boken om kriminalkommissarie Ingrid Bergman. Ingrid har varit sjukskriven sedan hennes senaste utredning gick snett. När en 86-årig man hittas mördad i sitt hem är det kriminalinspektör Karin Falk som leder utredningen. Men Ingrid är van vid att leda arbetet och den förändrade maktbalansen tär på deras relation. Samtidigt inleds Landsbygdsmässan under stort säkerhetspådrag sedan landsbygdsministern och flera toppchefer utsatts för mordhot.

MediaNr: CA38981

En fråga om tro, [ett fall för kommissarie Brunetti]

av Donna Leon. Inläst av Lo Thorsdotter. 8 tim, 47 min.Talbok.

Den nittonde boken med kommissarie Brunetti. Augustihettan är olidlig och kommissarie Guido Brunetti vill fly från Venedigs konstanta turisthorder. Men en gammal vän misstänker att rättegångar systematiskt förhalas, ibland i flera år. Samtidigt behöver kollegan Vianello hjälp av Brunetti då hans moster har hamnat i en bedragares nät. Just när semestern är nära sker dessutom ett brutalt mord och Brunetti tvingas stanna för att lösa fallet.

MediaNr: CA38979

Ur, dikter

av Agnes Lidbeck. 0 tim, 34 min.Talbok med text.

Diktsamling av Agnes Lidbeck, 1981- , som tidigare gett ut två uppmärksammade romaner: Finna sig, 2017 och Förlåten, 2018. Dikterna kretsar kring arv, skrivande, självständighet och skuld. Diktjaget rör sig bakåt i släktleden - där finns skogen, havet och flamskvävnaderna - och framåt mot en självvald ensamhet. Däremellan kommer barnen.

MediaNr: CA38994

Passageraren

av Lisa Lutz. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 44 min.Talbok med text.

När Tanya Dubois hittar sin man död ringer hon inte till polisen, trots att hon är oskyldig. Istället tar hon en whisky, besöker sin älskare en sista gång och ger sig sedan av. För att inte bli igenkänd färgar hon håret och går upp i vikt. Hon flyr från stad till stad och hennes förflutna kryper allt närmare. Polisen är henne hack i häl och när en mystisk kvinna erbjuder sin hjälp tackar Tanya ja. Vad flyr hon egentligen från?.

MediaNr: CA38956

Nej och åter nej

av Nina Lykke. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Ingrid och Jan har varit gifta i tjugofem år. Sönerna är vuxna, men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och arbetet mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne är i sin tur är på väg att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn. Om medelklassen och deras problem med livet.

MediaNr: CA38828

Bara ha roligt

av Maria Maunsbach. Inläst av Lo Tamborini. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Lydia är en ung och självständig kvinna som trots den frihet det ger börjat tröttna på engångsligg. Hon söker efter kärlek och är dejtingvan. Genom en kompis träffar hon Johannes. Han är nio år äldre och har en liten dotter. Båda vet precis hur dejtingens spelregler ser ut och vad de kan förvänta sig av situationen. Men hur vet man om kärleken är på riktigt eller om man bara har lite roligt? Debutroman. M.M., 1990-, tidigare programledare i P3.

MediaNr: CA39166

Alma, en roman

av Merete Mazzarella. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Merete Mazzarella har skrivit en roman om Alma Söderhjelm, 1870-1949, Finlands första kvinnliga professor. Hon blev också en produktiv och populär författare med en färgstark umgängeskrets. Bland vännerna fanns Mauritz Stiller, prins Wilhelm, Hjalmar och Stina Bergman. I romanen tänker Alma tillbaka på sitt liv under sina sista år på en badinrättning i Saltsjöbaden. Hade hon kunnat kombinera skrivandet med äktenskap och familj?.

MediaNr: CA38909

Ett glas vrede

av Raduan Nassar. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 42 min.Talbok med text.

En brasiliansk ranchägare tillbringar en passionerad natt tillsammans med sin yngre flickvän från stan. På morgonen börjar de bråka och hon ger sig av från den ensligt belägna gården. Genom grälet blottläggs karaktärernas och hela civilisationens lägsta drivkrafter. Den korta romanen som skrevs 1978 är uppdelad i sju kapitel, skrivna utan punkter. R.N., 1935-, räknas av många som en av Brasiliens främsta författare.

MediaNr: CA38851

Macbeth

av Jo Nesbø. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 27 min.Talbok med text.

En modern version av Shakespeares klassiska drama. Deckarförfattaren Jo Nesbø har förvandlat pjäsen till en thriller om makt, hämnd och skuld. Kommissarie Macbeth är stadens främsta polis. När ett tillslag mot en stor knarkleverans förvandlas till ett blodbad blir det hans uppgift att rensa upp. Macbeth tycks ha allt inom räckhåll; makt, pengar och respekt. Men han är även en före detta missbrukare, med ett trasigt förflutet.

MediaNr: CA38840

Bödlarna i Tyburn

av Tony Parsons. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Murder bag. En chockerande video sprids på nätet. En man står på en pall med en snara om halsen, ögonblicket efteråt sparkas stolen undan. Max Wolfe och kollegorna vid Londonpolisen har knapp börjat undersöka fallet innan ytterligare en video med en man med en snara runt halsen sprids på internet - den här gången är det live. Det blir en farlig jakt på bödlarna, där linjen mellan det goda och onda inte är så tydlig.

MediaNr: CA38698

Små stora saker

av Jodi Picoult. Inläst av Helena Gripe. 19 tim, 10 min.Talbok med text.

Ruth Jefferson är en erfaren barnmorska. Under ett skift förbjuder sjukhuset henne att ta hand om ett nyfött barn då föräldrarna är högerextremister. De vill inte att Ruth, som är afroamerikan, ska ta hand om deras barn. Dagen efter slutar barnet att andas och Ruth är den enda sjuksköterskan på plats. Ska hon lyda order eller ingripa? Trots att Ruth ger barnet första hjälpen är det för sent och hon åtalas av föräldrarna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38560

Bakom hennes ögon

av Sarah Pinborough. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 6 min.Talbok med text.

Ensamstående mamman Louise träffar en man i en bar och gnistor uppstår. Ett par dagar senare upptäcker hon att mannen är hennes nya chef, David och att han är gift. David hävdar att han har ett olyckligt äktenskap. Av en slump möter Louise Davids fru, Adele, och de blir vänner. Adele berättar att David är en mycket kontrollerade make och att hon är rädd för honom. Louise vet inte vad hon ska tro. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA38683

Skuggmakten

av Johan Ripås. Inläst av Qina Hermansson. 10 tim, 17 min.Talbok med text.

Samma dag som hans mamma dör går journalisten John in i en kyrka i centrala Stockholm. Där ligger en kvinna blodig i en kyrkbänk. Hon ville inte ha hjälp men lämnar över ett usb-minne med orden: Åk till Kenya. ensam. Hitta Stella Mwangi från Kiambu. Samtidigt vaknar en kenyansk kvinna upp bredvid en död människa på ett hotellrum i Mombasa. Thriller som rör sig mellan löpsedlarnas Stockholm och den internationella underrättelsevärlden i Kenya.

MediaNr: CA38846

Rökridå

av Krysten Ritter. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 25 min.Talbok med text.

Det är tio år sedan Abby Williams besökte sin hemstad. Men ett rättsfall tvingar henne att återvända till den lilla staden Barrens i Indiana. Snart upptäcker hon oväntade kopplingar till en tio år gammal skandal, som ledde till att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. Men Abby börjar tvivla på sina egna minnen. Och när hon snubblar över en ännu värre hemlighet inser hon att det döljer sig ett större mörker i det lilla samhälle än något annat.

MediaNr: CA38808

Pakt

av Anna Roos. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 30 min.Talbok med text.

En sommardag försvinner Beatrice Solstjärna från sitt slott. Efter sig lämnar hon en sörjande familj, bestörta vänner och ett vemodigt blogginlägg. I pressen omnämns hon som försvunnen och polisen hittar inget spår. Tio år senare publicerar hon ett nytt blogginlägg. Alexandra, Beatrice bästa vän, börjar forska i vad som hände för 10 år sedan - när de två, plus två andra vänner, kallade sig "stjärnorna på slottet". Psykologisk thriller.

MediaNr: CA38649

Tre timmar

av Anders Roslund. Inläst av Hans Cederberg. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Tre minuter. Oidentifierade lik börjar dyka upp på Stockholms bårhus. Döda personer som ingen vill kännas vid och som ingen vet var de kommer ifrån. Kriminalkommissarie Ewert Grens kopplas in på vad som ska komma att bli ett av hans värsta fall. Piet Hoffmann befinner sig samtidigt på en ny kontinent. Ett sista farligt uppdrag innan han för alltid lämnar det livet bakom sig. Spänningsroman på temat människosmuggling.

MediaNr: CA38867

Månhäxan

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. 4 tim, 47 min.Talbok.

Del 5 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bakom dagen. Året är 1473. Ravn har nu blivit 76 år och hans älskade hustru Ilona 69 år. Ravn och hans vänner har många gåtor att klara upp för att kunna besegra Månhäxan, det onda väsendet och de som står bakom henne: Vargklanen, nio raggiga och ruggiga män från en förgången tid, Taino, deras hund och den Den okända kraften som väntar i skuggorna.

MediaNr: CA38861

Den som göms i snö

av Jerk Schuitema. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Papegojan. I maj inträffar en serie extraordinära händelser i Gällivare; mord, självmord och explosioner. Amanda Wreede jobbar på narkotikaroteln i Stockholm, men är tillfälligt suspenderad och bor nu temporärt i Gällivare. Tillsammans med utredningsgruppen på Gällivarepolisen upptäcker hon snart att händelserna har militära kopplingar. Någon tycks dessutom vara beredd att göra vad som helst för att tysta Amanda och hennes kollegor.

MediaNr: CA38891

Mina damer och herrar, vi behöver en frivillig!, [berättelser]

av Sasa Stanisic. Inläst av Hans Cederberg. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Novellsamling av S.S., 1978- , bosnisk författare som sedan 1992 bor i Tyskland. En gammal man älskar att trolla men när han äskar tystnad fortsätter publiken bara att dricka sitt kaffe. Två vänner drar genom Europa, snackar utan att lyssna, ljuger och passerar Stockholm i jakt på en syrisk surrealist. George Horvarth är på väg till Brasilien men hamnar i Rumänien under absurda omständigheter. Milt satiriska berättelser med surrealistiska inslag.

MediaNr: CA38914

I fel sällskap

av Viveca Sten. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

Nionde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott. Den unga kvinnan Mina är på flykt undan sin man. Hon är en nyckelperson i den kommande rättegången - om Nora kan förmå henne att vittna. Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina.

MediaNr: CA38982

Arvsynden, spänningsroman

av Lars-Inge Ström. Inläst av Anders Palm. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

I en sömndrucken by på gränsen mellan Småland och Östergötland hittas liket efter en ung kvinna i en grusgrop. Det är 1950-tal och den kommunala polisen behöver hjälp av statspolisen. Adalbert Brunner anförtros fallet som visar sig vara svårknäckt. Han dras in i en utredning som för honom bakåt genom generationer. Ingen undgår arvsyndens förödande verkningar. Historisk deckare.

MediaNr: CA38728

De förjagade

av Mikael Strömberg. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

I december 1917 skickas en grupp svenska soldater till en utpost i Norrbotten, där en hemlig transaktion med Ryssland ska äga rum nära gränsen till Finland. Vid ankomsten upptäcker de att uppdraget inte tycks vara av fredlig karaktär. Någonting allvarligt har hänt i lägret. Isolerade av meterdjup snö, sträng kyla och evigt nattmörker, står soldaterna nu inför ett okänt hot.

MediaNr: CA38847

Fingal Olsson och hans sällsamma katt

av Cathy Catarina Söderqvist. Inläst av Britt Örnehed. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Fingal Olsson är sjuttiofem år och lever ett stillsamt liv tillsammans med sin katt Harald. När hans vän och granne avlider flyttar det in ung kvinna istället; Bella Bellanoy. Han försöker skrämma iväg henne genom att berätta en hiskelig historia, men det går inte som han tänkt. Trots åldersskillnaden mellan Fingal och Bella, uppstår en varm vänskap dem emellan. Vänskapen visar sig också få oanade konsekvenser för båda. En feelgood-roman.

MediaNr: CA38634

30 dejter på 30 dagar

av Sarah Title. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

Bernie är bibliotekarie på ett universitetsbibliotek. När en video av ett frieri på biblioteket blir en viral succé, är det Bernie som himlar med ögonen åt spektaklet som blir känd. Colin är journalist och tänker skriva en artikel om att hitta dejter till de odejtbara. Bernie går med på Colins förslag om att dejta 30 män på 30 dagar, men det blir inte den hon tänkt som vinner hennes hjärta. Första delen i en serie om kärlek på bibliotek.

MediaNr: CA38822

Kritgubben

av Caroline J. Tudor. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Det började 1986 dagen efter olyckan. Då träffade den 12-årige Eddie mr Halloran - Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna: ett sätt att skicka hemliga meddelanden till vännerna. Det var roligt ända till att kritfigurerna ledde dem till en död kropp. Trettio år senare kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur till Eddie. Kommer historien att upprepa sig? Debut av C.J. Tudor.

MediaNr: CA38963

Slaktaren

av Gabriella Ullberg Westin. Inläst av Helena Gripe. 12 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Morden i Hudiksvall som börjar med Ensamfjäril. Älgjakten i Hudiksvallstrakten är i full gång. En tidig morgon gör slaktaren Hans Larsson en makaber upptäckt när han hittar en människokropp upphängd i slakteriets tak. Johan Rokka och hans kollegor på Hudiksvallspolisen får ärendet på sitt bord. Brottet visar sig vara ett i raden av bestialiska mord. Sanningen bakom brotten är grymmare än polisen någonsin kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA38842

Avgrund

av Jeff VanderMeer. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Området X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Flera expeditioner har misslyckats med att ta sig in i området. Den tolfte expeditionen består av fyra kvinnor vars uppdrag är att kartlägga landskapet samtidigt som de måste undvika att bli smittade av Område X. De upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse.

MediaNr: CA38985

Kvinnan i hytt 10

av Ruth Ware. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 19 min.Talbok med text.

Journalisten Lo Blacklock ser fram mot resan på ett lyxigt kryssningsfartyg och en pressvisning för att se norrskenet. Men det blir inte som Lo tänkt. Ett skrik väcker henne i natten. När hon rusar till fönstret ser hon hur en kvinna kastas ut från hytten bredvid. Men enligt passagerarlistan står den kabinen tom och ingen resenär ombord saknas. Lo är övertygad om av vad hon såg och hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hände i hytt 10.

MediaNr: CA38730

Jag är din skugga

av Camilla Way. Inläst av Lo Tamborini. 9 tim, 40 min.Talbok med text.

Heather har alltid haft svårt att få vänner, men så möter hon Edie, som är precis den sorts vän som hon alltid velat ha. Edie är vacker och spännande men en kväll går något fruktansvärt fel, och det som började som en oskyldig vänskap slutar med en tragedi som får förödande konsekvenser för dem båda. Sexton år senare kämpar Edie fortfarande med att få rätsida på livet. Då dyker Heather upp från ingenstans till hennes hjälp.

MediaNr: CA39001

Nästan för alltid

av Felicia Welander. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

Fristående och sista delen i vänskapstrilogin om Eva och Monika. Eva åker för att fira midsommar med sin son hos Erik, sin döda vän Monikas stora kärlek. På Eriks gård känner hon att hon kan ta en paus från sin komplicerade vardag. Men i takt med att sommarnätterna blir ljusare växer också känslor som ingen av dem hade räknat med. Och när Evas väninna Myrna dyker upp och Erik visar en mörkare sida av sig själv, blir allting allt annat än enkelt.

MediaNr: CA38910

Bara idag

av Felicia Welander. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Den fristående, andra delen i vänskapstrilogin om Eva och Monika. När Eva sätter sig på planet till Mallorca med sin man och son berättar hon inte för dem att hon har med sig en lista över saker som hennes döda väninna Monika hade tänkt göra innan hon dog, men inte hann med. Eva bestämmer sig för att bocka av de sista punkterna för Monikas skull. Men för att göra det tvingas hon utmana sina rädslor och ifrågasätta sina egna val.

MediaNr: CA38967

Britas resa

av Sven Wollter. Inläst av Eva Werning. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

1949 flyttar Brita Jakobsson från Ådalen till Stockholm. Hennes självständighet sätts på prov i en värld där männen bestämmer. Ett våldtäktsförsök slutar i att mannen dör och Brita tvingas leva flera år i rädsla - och på flykt. Brita Scherzenfeldt lever i en annan tid - och klass. Hon följer sin man med Karl XII:s armé genom Ryssland. Men även hon är i männens våld. Roman om två kvinnor i helt olika tider men som ändå har mycket gemensamt.

MediaNr: CA38614

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier. 2018. #2.

Inläst av Veronica Kesen Tundell. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Barn & Ungdom: Bemötandet är viktigast. 5 frågor till Minna von Zansen på Celia. Saeed övar svenska med Fogelström. Lättläst skräck. Nyheter i korthet. Alla väljare räknas. Porträtt: Hanna gillar talböcker. Frågor och svar. Jill supportrar 80-plussare. Tidsfördriv. Boktips.

MediaNr: CA39276

Religion

Guden som försvann, en psykologisk analys av lutherska trosföreställningar

av Christine Nystroem. Inläst av Lottie Johansson. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

En psykologisk analys av lutherska trosföreställningar som ingår i serien Den förändrade gudsuppfattningen i det demokratiska samhället. Författaren vill ge en psykologisk förklaring till varför det är så många som inte kan känna igen sig i de lutherska trosföreställningarna som omfattas av Svenska kyrkan. I ljuset av nutida psykologisk forskning framstår den lutherska gudsbilden, människosynen och frälsningsläran som delvis destruktiva.

MediaNr: CA38865

Gemenskapens evangelium, enligt Johannes

av Jean Vanier. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 26 min.Talbok med text.

Att älska Gud och att älska människor är ytterst samma sak, menar den prisbelönte filosofen och teologen Jean Vanier. Kärleken till Gud visas bäst genom omtänksamhet och medlidande med varandra. Detta är också huvudpoängen i Johannesevangeliet som har en stark betoning på gemenskap. Författaren går igenom kapitel för kapitel i Johannesevangeliet och visar hur gemenskapen är central i Jesu undervisning och verksamhet.

MediaNr: CA38583

Filosofi och psykologi

Human by design, from evolution by chance to transformation by choice

av Gregg Braden. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Gregg Braden, amerikansk författare inom New Age, har blivit känd för sina tankar om hur man bygger broar mellan vetenskap och andlighet. Genom att visa på flera exempel utvecklar han en egen evolutionsteori som bygger på människans nuvarande existens, sedan går han bakåt i tiden och finner utvecklingssteg som vetenskapen inte trott vara möjliga. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38856

Den moderna vänskapen

av Mats Hilte. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 27 min.Talbok med text.

En bok om vänskap, denna gåtfulla relation som påminner om kärlek. Den ställer inga bestämda krav men kan ändå vara kravfull. Vissa vänskaper räcker ett helt liv medan andra kommer och går. Ofta spelar vänskap en viktig roll i våra liv, ändå talar vi sällan om den. Sociologen Mats Hilte söker här svar på vad vänskap egentligen är, han beskriver hur filosofer definierar vänskap och vad som skiljer vår tids moderna vänskap från den som fanns förr.

MediaNr: CA38709

De får vingar, anden och psykoanalysen - en civilisationskritik

av Else-Britt Kjellqvist. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 7 min.Talbok.

En bok om psykoanalys i förhållande till den kristna mystiken. Författaren menar att Freud har fel när han hävdar att gud är en illusion. Psykoanalysen utforskar själen där man förr eller senare finner anden, samtidigt som analysen avsäger sig det andliga. Boken handlar om det bortträngdas återkomst i form av skam och ande, i en tid som präglas av flykt från det existentiella lidandet. Else-Britt Kjellqvist är poet och psykoanalytiker.

MediaNr: CA38825

Psykoanalysens fyra grundbegrepp, (bok XI)

av Jacques Lacan. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 2 min.Talbok med text.

Föreläsningar från 1964 av den franske psykoanalytikern Jacques Lacan, 1901-1981. Lacan hade vid denna tid precis blivit utesluten ur den internationella psykoanalytiska associationen, och befann sig vid en kritisk punkt i sin karriär. Här för han fram resultaten av sin forskning kring "bokstavlig kommentar av Freuds text" och diskuterar begrepp som: det omedvetna, upprepningen, överföringen och driften. Texten kräver goda förkunskaper i ämnet.

MediaNr: CA38384

När livet går i spillror, om sorg och livskriser

av Ulf Lidman. Inläst av Jens Jacobson. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

En bok som kan fungera som ett stöd för den som drabbats av en livskris. Författaren berättar varför vi reagerar som vi gör när krisen inträffar, hur förloppet kan se ut, hur reaktioner kan bemötas och slutligen om vägen ut ur krisen. Eftersom livskriser inte är ett bestående tillstånd kommer de allra flesta att kunna gå vidare. Framgångsfaktorer på vägen är bland annat att lära känna sig själv och hitta sitt eget sätt att ta sig framåt.

MediaNr: CA39162

Drömmar A-Ö, lexikon

av Maria Ulaner. Inläst av Kristina Bäckman. 13 tim, 32 min.Talbok med text.

Ett svenskt drömlexikon med mer än 900 drömsymboler - från Ackord till Översvämning. Till varje uppslag finns en mängd olika tolkningsförslag samt ett antal fallbeskrivningar. Boken innehåller också kapitel om drömmens psykologi, olika drömtyper, hur man arbetar med sina drömmar samt en sammanfattning av de olika teorier som människor i alla tider haft kring drömmandet. Maria Ulaner är konstnär, formgivare och förlagsmedarbetare.

MediaNr: CA38641

Uppfostran och undervisning

Hjärnkoll på skolan, [och varför barn behöver dig för att lära]

av Martin Ingvar. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 50 min.Talbok med text.

Hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh ger här ett hjärnperspektiv på den svenska skolan. Deras utgångspunkt är att livet i klassrummet behöver nytt syre från hjärnforskning och beteendevetenskap. De anser att skolan inte ska vara ett slagfält för ideologi, dagspolitik och pedagogiska doktriner. Författarna menar att det är dags att lyssna till vad vetenskapen har att säga.

MediaNr: CA38750

Språkvetenskap

Arbetarna tar ordet, språk och kommunikation i tidig arbetarrörelse

Redaktör: Olle Josephson. Inläst av Inga Pyk. 23 tim, 43 min.Talbok.

En vetenskaplig studie av arbetarrörelsen och språket där författarna kombinerar språksociologiska och kommunikationshistoriska synsätt på den tidiga arbetarrörelsen historia. I en serie närstudier skildras hur språket växer fram i tidig arbetarrörelse under slutet av 1800-talet. De politiska församlingarna kom att domineras av ett språk som var torrt och omständligt, men med inslag av känslofyllda fraser och citat från arbetarförfattare.

MediaNr: CA38953

Litteraturvetenskap

Det var ingen tjusande idyll, Gustaf Hellström och hans tid

Redaktör: Lennart Leopold. Inläst av Patrik Nyman. 10 tim, 6 min.Talbok.

En antologi om Gustaf Hellströms liv och verk. Gustaf Hellström, 1882-1953, var en svensk författare och journalist. Han var dessutom ledamot i Svenska akademin från 1942 och utrikeskorrespondent i London och New York. Bidragen i antologin handlar både om hans författarskap och hans intellektuella gärning och är skrivna av bland annat Lennart Leopold, Anders Bojs, Disa Lundgren, Sverker Oredsson och Gunnar Hellström själv.

MediaNr: CA38869

Ta sig frihet, Bloomsbury, Indien och konsten att leva

av Ingela Lind. Inläst av Inga Pyk. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Bloomsburygruppen var en löst sammansatt krets av konstnärer, författare, forskare, politiker och andra intellektuella som levde i England i början av 1900-talet. Gruppen hade sin bas i Londonstadsdelen Bloomsbury och hade ett stort inflytande på dåtidens kulturliv. Bland de mest kända namnen märks Virginia Woolf, Vanessa Bell, Lytton Strachey, John Maynard Keynes och Roger Fry. I.L. konstkritiker, porträtterar gruppen och dess verksamheter.

MediaNr: CA38699

Systrarna Beauvoir, [syskonkärlek och rivalitet]

av Claudine Monteil. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 43 min.Talbok med text.

Biografi över de franska systrarna de Beauvoir: författaren Simone, 1908-1986 och konstnären Hélène, 1910-2001. Trots stora olikheter stod de nära varandra, deras relation präglades av förtrolighet men också av rivalitet, svartsjuka och förakt. C.M., fransk historiker som ingick i systrarna vänkrets, beskriver personligt och initierat hur systrarna, oberoende av sina meningsmotsättningar, var frontfigurer i den franska kvinnorörelsen.

MediaNr: CA39012

Den glömde Gyllensten

av Thure Stenström. Inläst av Ove Ström. 19 tim, 27 min.Talbok med text.

Lars Gyllensten var en centralgestalt i svenskt kulturliv under en stor del av 1900-talet. Ständig sekreterare i Svenska Akademien, berömd medicinprofessor, stridbar polemiker, ett namn på allas läppar. Han dog 2006 och är i dag nästan bortglömd. T.S., professor i litteraturkunskap, skriver om en diktare som skapade ett helt litterärt universum och som hellre skrev om människans villkor än om sig själv eller samhället.

MediaNr: CA39021

Konst, musik, teater och film

Jack Witikka, suomalaisen teatterin suurmies

av Maria-Liisa Nevala. Inläst av Panu Vauhkonen. 12 tim, 14 min.Talbok.

En omfattande biografi om en framstående teater- och filmregissör tillika teaterchef som även verkat inom operascener. Hans reformvänliga karriär varade i över 40 år och boken ger en mängd ny information om finsk teaterhistoria. Witikka var känd för sitt modernistiska sätt att tänka och se. Boken belyser även hans privatliv, bland annat hans relation till skådespelaren Tea Ista. Inläst på finska.

MediaNr: CA39330

Michelangelos blick

av Stig Björkman. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Den italienske filmregissören Michelangelo Antonioni, 1912-2007, räknas som en av filmkonstens djärvaste förnyare. I filmer som Äventyret, Natten, Feber, Den röda öknen, Blow-up - förstoringen och Yrke: reporter skildrade han olika sidor av den moderna människan, understödd av några av filmhistoriens största skådespelare. S.B., filmare och kritiker, lärde känna A. redan på 1960-talet och ger inblickar både i hans liv och verk.

MediaNr: CA38773

Mellan himlen och livet här, min story

av Steven Curtis Chapman. Inläst av Thomas Ekelöf. 13 tim, 29 min.Talbok med text.

Här berättar den kristne popsångaren Steven Curtis Chapman, 1962-, för första gången om de erfarenheter som format honom, hans tro, hans familj och hans musik. Läsaren får följa honom från den första tidens turnéliv till de många topplaceringarna på hitlistorna. På det personliga planet ger han öppenhjärtiga skildringar av tider av tvivel på den kristna tron och av familjetragedier.

MediaNr: CA38354

Tro mig, en memoar om kärlek, död och jazzkycklingar

av Eddie Izzard. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 45 min.Talbok med text.

Självbiografi av Eddie Izzard, 1962- , brittisk komiker och skådespelare. Han berättar om sin barndom och om hur han som sexåring förlorade sin mamma, vilket satte djupa spår. Hans drivkraft har gjort honom till en av samtidens främsta komiker. Som tonåring uppträdde han på Londons gator. Nu har han shower på stora arenor som Madison Square Garden och Wembley Stadium. Skoningslös och humoristisk beskrivning av ett liv inom showbusiness.

MediaNr: CA38844

Nattens fågel & den nya dagen, essäer om Gustav Mahlers symfonier

av Carl-Johan Malmberg. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 2 min.Talbok med text.

Den österrikiske tonsättaren Gustav Mahlder, 1860-1911, skrev elva symfonier, tio numrerade samt Das Lied von der Erde. C.-J.M., författare och kritiker, har skrivit en essä om varje symfoni. Han tycker att alla ska ge Mahlers musik en chans; ingen annan musik kan få lyssnaren att uppleva samma spänning mellan det igenkännbara, trygga och det överraskande. Hos Mahler kan allt hända.

MediaNr: CA38514

De kallar mig Solvallamördaren, om Arlandarånets efterspel, min roll i Kartellen och vägen tillbaka

av Janne Raninen. Inläst av Thomas Ekelöf. 7 tim, 27 min.Talbok med text.

Självbiografi av Janne Raninen som 1998 - 20 år gammal - mördade gangsterkungen Dragan Joksovic på Solvalla. Han dömdes till 8 års fängelse. 2006 dömdes han för ett mord med anknytning till Arlandarånet 2002. Han berättar om en trasslig barndom i en Stockholmsförort där han bland annat blev vittne till hur hans mamma blev svårt misshandlad. Också om livet bakom murarna, sin roll i hiphopgruppen Kartellen och vägen tillbaka till ett liv i frihet.

MediaNr: CA38749

Historia

Pasukh bih tarikh

av Muhammad Riza Pahlavi. Inläst av Parvin Mohammadian. 13 tim, 55 min.Talbok.

Muhammad Reza Pahlavi var Irans siste shah och levde i exil sedan han störtades 1979. Denna självbiografi skrevs under exilen på franska men översattes till flera språk. Boken är hans personliga redogörelse för hans styre samt hans vision om den vita revolutionen med syfte att reformera och modernisera landet. Han ger även sin version om varför denna process misslyckades. Inläst på persiska.

MediaNr: CA38091

1917, samaan aikaan toisaalla

av Ilkka Malmberg. Inläst av Tapio Rauvala. 8 tim, 26 min.Talbok.

När Finland blev självständigt den 6 december 1917 väckte det ingen uppståndelse. Riksdagen fattade beslutet som ett bland alla andra och i Helsingin Sanomat nämndes saken bara i korta ordalag. I början av samma år spådde Maria Åkerblom i Snappertuna att den närmaste tiden skulle bli tumultartad. Helsingin Sanomats redaktör Ilkka Malmberg redogör för vad som egentligen hände i Finland 1917. Inläst på finska.

MediaNr: CA38792

Kannaksen kaleidoskooppi

av Arvo Tuominen. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 47 min.Talbok.

På Karelska näset har stater, religioner och ideologier avlöst varandra. Människoöden har formats till något annat än vad man drömt om. Denna bok om Näset är som ett kalejdoskop, som speglar ur olika synvinklar. Den erbjuder samtidigt en njutbar resa genom områdets mest intressanta delar. Inläst på finska.

MediaNr: CA38794

Mellan två krig, Saddams fall och IS födelse

av Rolf Ekéus. Inläst av Patrik Nyman. 16 tim, 25 min.Talbok med text.

Efter Kuwait-kriget beslöt FN att Irak skulle nedrustas. Uppdraget gick till organisationen UNSCOM, FN:s vapensinspektionsprogram, och leddes av R.E. under åren 1991-1997. Han skildrar det politiska dramat och händelserna som påverkar regionen än idag och har bidragit till IS framväxt. R.E., född 1935, är diplomat och ambassadör. Han har arbetat med nedrustningsfrågor under många år och bland annat varit ambassadör i Washington 1997-2000.

MediaNr: CA38642

"Kommer de, så skjuter jag oss", om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen

av Bernt Hermele. Inläst av Benny Nilsson. 6 tim, 48 min.Talbok med text.

Författaren berättar som om kända judiska familjer i Sverige och deras liv i skuggan av Förintelsen. I generationer hade de gamla svensk-judiska familjerna gjort mycket för att smälta in och anpassa sig. Från att varit väletablerade och framgångsrika hamnade släkter som Bonnier, Heckscher och Sachs högt upp på nazisternas dödslistor. Nu tvingades de gå från anpassning till en kamp för överlevnad.

MediaNr: CA38955

Finanskrascher, från kapitalismens födelse till Lehman Brothers

av Lars Magnusson. Inläst av John Sundin. 11 tim, 23 min.Talbok med text.

Ända sedan kapitalismens födelse i medeltidens Europa har finansiella bubblor och krascher varit ett bekant fenomen. Men varför uppstår de - och hur? Från påvars och kungars konkurser, via Nederländernas tulpaner, Kreugers tändstickor och fram till Lehman Brothers förklaras det intrikata spelet med olika aktörer - hjältar, skurkar, stater, företag - som lett fram till dramatiska krängningar i finanshistorien. L.M., professor i ekonomisk historia.

MediaNr: CA38748

Hitlers München

av Svante Nordin. Inläst av Carin Ödquist. 13 tim, 33 min.Talbok med text.

En bok om en stad. München på 1910-talet är en konstälskande och pacifistisk stad. Men efter första världskriget ställs allt på ända och fram träder Adolf Hitler. Idéhistorikern Svante Nordin ställer i denna bok frågan hur det gamla München kunde föda fram en sådan gestalt. Var i denna stad fick Hitler uppslagen till nazismen och antisemitismen? Läsaren får möta en rad Münchenbor som Thomas Mann, Bertolt Brecht, Ernst Röhm, och syskonen Scholl.

MediaNr: CA38860

Biografi med genealogi

Hoffnung im Herzen, Freiheit im Sinn, Vier Jahre auf der Flucht nach Deutschland

av Zekarias Kebraeb. Inläst av Jonas Rüegg. 14 tim, 6 min.Talbok.

Zekarias Kebraeb, född 1985 under kriget i Eritrea, berättar om sin flykthistoria. Vid 17 - års ålder flyr han genom Sahara till Medelhavet och därifrån till Europakusten i en fullsatt båt. Väl framme i Italien är det hemlöshet, utvisning och flyktingläger som väntar på honom, i stället för frihet. Efter fyra år får han ett uppehållstillstånd i Tyskland. Inläst på tyska.

MediaNr: CA38050

Kiertoradalla, vuosi avaruudessa

av Scott Kelly. Inläst av Aarne Linden. 15 tim, 18 min.Talbok.

Scott J. Kelly, 1964 -, är en erfaren amerikansk astronaut som har varit med fyra rymdfärder. Han berättar personligt och passionerat om sin hårda uppväxt som lett till sin nuvarande karriär och hur han hanterar den extrema utmaningen som en långvarig rymdresa innebär. Han tror på en expedition till Mars och sprider hopp och inspiration för den kommande generationen. Inläst på finska.

MediaNr: CA39327

Viimeinen tyttö, olin Isisin vankina

av Nadia Murad. Inläst av Anni Tani. 10 tim, 49 min.Talbok.

En berättelse om författarens fångenskap hos islamiska staten. Nadia Murad växer upp i norra Irak och som liten drömmer hon om att bli historielärare. I augusti 2014 förändras allt. Den 21-åriga Nadia kidnappas och säljs som slav till islamiska statens soldater. Under tre månader utsätts hon för misshandel och våldtäkt, innan hon slut lyckas fly. Nadia Murad, 1993-, yazidisk människorättsaktivist, numera bosatt i Tyskland. Inläst på finska.

MediaNr: CA39328

Olet valaissut minun tietäni, presidenttien puolisot

av Päivi Storgård. Inläst av Päivi Istala. 5 tim, 59 min.Talbok.

Starka och målmedvetna presidentfruar berättar om vad de har fått uppleva i sina äktenskap. Det handlar framför allt om vad det självständiga Finland gått igenom, från landets födelse till dagens komplicerade världsläge. De har varit engagerade i frågor som rör barnomsorg, psykisk ohälsa och kvinnors välfärd. Inläst på finska.

MediaNr: CA38782

Fotohandlaren i Bizonien, en spionberättelse

av Jan Bergman. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

Heinrich Scheneider, fotohandlaren i Bizonien, var en östtysk spion i Västtyskland som avslöjades 1967. Men var han verkligen en spion? Eller var han kanske en affärsman, ett offer som utnyttjades av två länders säkerhetstjänster? J.B., svensk historiker, har grävt i arkiven, och skriver om det nya Tyskland som växte fram ur krigets ruinhögar. En resa från slutstridens Berlin 1945 till det tyska undrets Nürnberg, och vidare till Stasis Östberlin.

MediaNr: CA38585

En bokhandlares dagbok

av Shaun Bythell. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

I den lilla staden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där böckerna trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare. Memoarbok om en bokhandlares vedermödor. Samtidigt är det en hyllning till den viktiga samhällsfunktion bokhandeln fyller och ett passionerat försvar för det omätbara värdet i att läsa böcker.

MediaNr: CA39064

Ester & Ruzia, vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred

av Masha Gessen. Inläst av Elisabet Thorborg. 17 tim, 11 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren M.G., född 1967, berättar om sin farmors och mormors liv och om deras vänskap. 1930-tal. Det är krig i Europa och två judiska kvinnor kämpar för sin överlevnad. Den ena är polskan Ester, som kommer från en stad där den judiska befolkningen har skickats till getton eller till koncentrationsläger. Den andra är Ruzia, en ryskfödd intellektuell, som lever under Stalins regim. De träffas i Moskva och blir livslånga vänner.

MediaNr: CA38954

Ett liv med pojkarna, berättelser om två utvecklingsstörda bröder

av Anders Hansson. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Pojkarna. Två gånger fick Anders och Elisabeth Hansson ta emot beskedet att de fått ett barn med utvecklingsstörning. Både Daniel och Adam hade en ovanlig variant av Angelmans syndrom. Om detta berättar Anders i boken Pojkarna. Här fortsätter han berättelsen om Daniel och Adam och de viktiga år då de bygger upp egna liv med sina assistenter.

MediaNr: CA38488

Det stora kärlet, berättelse om en släkts livsfärder i Småland och Nordamerika

av Per Helge. Inläst av Ingemar Jonson. 4 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA39609

Diktatorns blick, Robert Mugabe, från frihetshjälte till avsatt diktator

av Stig Holmqvist. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 19 min.Talbok med text.

Författaren och filmaren S.H. har skrivit om R.M., född 1924, och hans tid vid makten i Zimbabwe. R.M. var ledare för Zanu-PF 1980-2017, premiärminister 1980-1987 och president 1987-2017. Från början ledde han kampen för Zimbabwes självständighet med Joshua Nkomo, men blev under tiden vid makten en diktator. Hur kunde det gå så galet? Vad hände genom åren då R.M. förvandlades från hyllad befrielseledare till maktfullkomlig tyrann?.

MediaNr: CA39131

Rikshushållaren, Gunnar Sträng i socialdemokratins tjänst 1906-1992

av Anders L. Johansson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 24 tim, 58 min.Talbok med text.

Biografi över Gunnar Sträng, 1906-1992, socialdemokratisk politiker och Sveriges finansminister mellan 1955-1976. Ingen annan politiker har suttit i regeringen lika länge - 31 år, varav 21 som finansminister. I dag ses han som en ikonisk ledare inom socialdemokratin och för många som rikshushållaren framför andra. Men vem var han och vad drev honom i hans politiska arbete? Författaren ger en unik inblick i Strängs fackliga och politiska gärning.

MediaNr: CA38706

Diplomati och uppriktiga samtal, i FN, Mellanöstern, Afrika och Finland

av Anders Lidén. Inläst av Martin Gribbe. 13 tim, 49 min.Talbok.

Anders Lidén, född 1949, är en svensk diplomat och ambassadör. Han har bland annat varit ambassadör i Tel Aviv 1999-2002, FN-ambassadör 2004-2010, ambassadör i Harare 2010-2012 och ambassadör i Helsingfors 2012-2016. Han skriver om sitt yrkesliv och de erfarenheter han dragit, om många av de politiska ledare han träffat - exempelvis Robert Mugabe och Saddam Hussein - och om äventyr och dramatik han upplevt som diplomat.

MediaNr: CA38617

Du är inte ensam

av Joakim Lundell. Inläst av André Nilsson. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Uppföljare till självbiografin Monster. Joakim Lundell, född 1985, är Youtube-profil, realitystjärna, författare, med mera. I boken berättar han om hur det är att leva med diagnoserna Aspergers syndrom och ADD och hur de har påverkat hans liv. Det handlar också om livet bakom kamerorna och om Joakims och hans fru Jonnas strävan efter att slå igenom via Youtube.

MediaNr: CA38993

Den sista flickan, berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

av Nadia Murad. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 23 min.Talbok med text.

En berättelse om författarens fångenskap hos islamiska staten. Nadia Murad växer upp i norra Irak och som liten drömmer hon om att bli historielärare. I augusti 2014 förändras allt. Den 21-åriga Nadia kidnappas och säljs som slav till islamiska statens soldater. Under tre månader utsätts hon för misshandel och våldtäkt, innan hon slut lyckas fly. Nadia Murad, 1993-, yazidisk människorättsaktivist, numera bosatt i Tyskland.

MediaNr: CA39056

Den rädda löparen

av Kristina Paltén. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 11 min.Talbok med text.

Hösten 2015 beger sig Kristina Paltén, världsrekordhållare på löpband, iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam på vägarna i ett land med sina sharialagar? Det är en 184 mil lång löpning genom öde landskap, små byar och städer. Hon möts av gästfrihet men hon känner också en rädsla för att säga vad hon tycker i ett land där till synes godtyckliga beslut kan avgöra livsöden.

MediaNr: CA38597

Sveriges värsta massmördare, gåtan Tore Hedin

av Johan Persson. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 19 min.Talbok med text.

November 1951 i Tjörnarp, mellersta Skåne. Den vikarierande bypolisen Tore Hedin är knappt 25 år när han dras in i utredningen av det brutala mordet på mjölnaren Allan Nilsson. Han visar stort engagemang i jakten på mördaren. Nio månader senare sker ett massmord på ett ålderdomshem. Gärningsmannen visar sig vara Tore Hedin som även har dödat sina föräldrar. Detta är berättelsen om Sveriges kanske värsta massmördare genom tiderna.

MediaNr: CA38894

Geografi

Morocco

Inläst av Sarah White. 50 tim, 33 min.Talbok med text.

Reseguide över Marocko. Utförlig presentation av olika områden av landet. Även om Marockos historia, maträtter och olika turförslag. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad med kartor och fotografier. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36839

Det glömda Laponia, ödemarksskogar kring Stora Lulevatten

av Åke Aronson. Inläst av Ingemar Nygren. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Sveriges största oexploaterade skogsområdet finns inom världsarvet Laponia, är 40 kvadratmil stort och ligger längs norra delen av Stora Luleåälven i Gällivare kommun. Å.A, inventerare och rovdjursspårare, berättar om detta landskap där han levt hela sitt liv. Det är gammelskog, myrar, lågfjällsområde, sjöar, älvar, djurliv och samiska boplatser. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38770

Värendsfolk, värendskvinnor, värendsmän

av Elisabeth Bergstrand-Poulsen. Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 19 min.Talbok.

MediaNr: CA39611

I Sölvesborg på 1800-talet

av Rut Liedgren. Inläst av Ingemar Jonson. 19 tim, 6 min.Talbok.

MediaNr: CA39610

Europa kan dra nå't gammalt över sig, i Pytheas spår

av Lars Westman. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 11 min.Talbok med text.

Pytheas från Marseille - handelsman, geograf, astronom, upptäcktsresande - liftade på 300-talet f.Kr. med flodbåtar från Medelhavet upp till Bretagne och vidare norrut. Han såg midnattssolen, norrskenet och packisen och beskrev dem i sin bok Om havet. L.W. följet i Pytheas spår till platser han kanske besökte. Personlig reseskildring med många anekdoter och historiska nedslag.

MediaNr: CA38774

Samhälls- och rättsvetenskap

Contours of ableism, the production of disability and abledness

av Fiona Kumari Campbell. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

MediaNr: CA39244

Feminist, queer, crip

av Alison Kafer. 25 tim, 34 min.Talbok med text.

MediaNr: CA39239

How democracies die

av Steven Levitsky. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

Två Harvadforskare beskriver och analyserar olika regeringars sammanbrott under 1900- och 2000-talen. Från general Pinochets maktövertagande i Chile 1973 till Erdogans undergrävande av den turkiska demokratin. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38957

Lämna eller stanna?, valmöjligheter och stöd för unga i "resten av Sverige"

Redaktör: Lotta Svensson. Inläst av Anna Westberg. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Det pågår i Sverige en jämn ström av ungdomar som flyttar från landsbygden till de större städerna. Det är ett problem för landsbygden: befolkningsunderlaget krymper, välfärden påverkas och företagen lider brist på kompetent arbetskraft. Och vad händer med framtidstron och utvecklingen i en bygd som de unga flyttar ifrån? Antologi där författarna resonerar om möjligheter, villkor och normer kring ungdomars val av bostadsort.

MediaNr: CA39014

Hundra år av undantag, handikappades förhållande till lönearbete

av Martha Blomqvist. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 11 min.Talbok med text.

Rapport från 1990 om "handikappades förhållande till lönearbete". 1948 gjordes en statlig utredning om handikappades problem på arbetsmarknaden. 1984 gav Handikappkommittén ut sitt slutbetänkande, Vägar till arbete för handikappade. Mellan dessa utredningar finns sociala reformer, högkonjunkturer och full sysselsättning men synen på handikappades arbetssituation är häpnadsväckande lika. Rapporten studerar vilka åtgärder som genomförts.

MediaNr: CA38531

Sommarstugemordet i Arboga

av Thomas Bodström. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

En bok om det så kallade Sommarstugemordet i Arboga. Sent på kvällen den 3 augusti 2016 kommer ett desperat larmsamtal från en 63-årig kvinna i en sommarstuga. Jag har fullt av hål i kroppen, skriker hon till SOS-operatören. Kvinnan är svårt skadad av flera knivhugg. I sängen bredvid ligger hennes man död, även han knivhuggen. Det märkliga är att den 63-åriga kvinnans dotter ett år tidigare förlorat sin make i en drunkningsolycka.

MediaNr: CA38995

Det lilla landet som kunde

av Jens Ganman. Inläst av Benny Nilsson. 13 tim, 26 min.Talbok med text.

Integrationen är ett av samtidens mesta samtalsämnen. I den här boken vill författarna göra upp med politisk korrekthet och egna fördomar, med lika delar humor och allvar. Är det svenska flyktingmottagandet världens bästa eller världens sämsta? Hur gör man i andra länder? Hur hanterar vi de låga förväntningarnas rasism? Mustafa Panshiri, f.d. polis som föreläser för ensamkommande ungdomar. Jens Ganman, artist och skribent.

MediaNr: CA38983

Populistiska manifestet, för knegare, arbetslösa, tandlösa och 90 procent av alla andra

av Göran Greider. Inläst av Ingemar Nygren. 11 tim, 33 min.Talbok med text.

Politiska debattörerna Göran Greider och Åsa Lindeborg har skapat 151 aktuella teser om vitt skilda ämnen. Det handlar om populism i olika sammanhang. De kallar själva sitt manifest för en stridsskrift som slår åt alla håll: Mot borgerlig självgodhet men också mot vänsterns brist på folklighet. De menar att en vänsterpopulism skulle kunna vara ett politiskt tillhygge, en vass kritik av den ekonomiska maktstruktur som finns i samhället.

MediaNr: CA38581

Feta män, maskulinitet, makt och motstånd

av Anna Johansson. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 20 min.Talbok med text.

Vad symboliserar den feta manskroppen i ett samhälle där det förs krig mot fetman och där den slanka, fettfria kroppen är norm? A.J., sociolog och genusvetare, undersöker de skiftande kulturella, sociala och politiska betydelser som feta manskroppar ges, och producerar, i olika sammanhang. Hon studerar framställningen av kroppen i media, normer kring kroppen och hur vikt och ätande är sammanvävda med maktrelationer och motstånd.

MediaNr: CA38719

Condorcets misstag, hoten mot staten och demokratin

av Per Molander. Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 21 min.Talbok.

Nicolas de Condorcet var en betydande upplysningsfilosof, men han gjorde ett misstag. Han trodde att när människorna en gång hade nåtts av upplysningens idéer, så förblev de för all tid upplysta. Detta är utgångspunkten för författaren som menar att demokrati och andra centrala värden hela tiden måste försvaras. Egenintresse eller civilsamhälle täcker inte utan det krävs en väl fungerande stat. P.M., 1950-, ämbetsman och skribent.

MediaNr: CA38650

Liberaler i asylkrisen

av Svante Nycander. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 0 min.Talbok med text.

Svante Nycander, tidigare politisk chefredaktör på DN, menar att nyliberalism var en viktig del av asylopinionen fram till hösten 2015. Han anser att den liberala svenska flyktingpolitiken inte har varit långsiktigt hållbar och har medfört en systemkris. Frågan, menar han, är vilken politik vi väljer om ett gemensamt mål är att främja ett öppet liberalt samhälle och en välfungerande demokrati, samtidigt som vi hävdar mänskliga rättigheter.

MediaNr: CA38707

Underlägsen, den misslyckade vetenskapen om kvinnan

av Angela Saini. Inläst av Charlotta Haldén. 13 tim, 6 min.Talbok med text.

Genom historien har kvinnor betraktats som det underlägsna könet. Oavsett om man pratar om intelligens, kognition eller beteende så har forskningen framhävt skillnaderna mellan könen - till kvinnans nackdel. Den brittiska författaren A.S. har sammanställt vetenskapliga missförstånd gällande kvinnan och undersöker könskrigen inom biologin, psykologin och antropologin. Hon lyfter fram ny forskning om kvinnans hjärna, kropp och roll i evolutionen.

MediaNr: CA38980

Juridik för tolkar

av Brittmari Ulvås Mårtenson. Inläst av Inga Pyk. 22 tim, 45 min.Talbok med text.

Handbok som vänder sig främst till tolkstuderande och redan verksamma tolkar. Kan användas både i grundutbildning av tolkar inom delkurserna juridik och migration samt i olika typer av fördjupnings- och preparandkurser. Tar bland annat upp tolkning i allmänna domstolar, specialdomstolar och förvaltningsrätt liksom tolkning hos myndigheter, hos advokater och hos olika befattningshavare.

MediaNr: CA38123

Teknik, industri och kommunikationer

Båtbyggare på Orust

av Eva Borge. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

På Orust är båtbyggartraditionen starkare än på de flesta ställen. Varven har legat tätt och båtbyggarnas hantverksskicklighet har placerat Orust på världskartan. Här finns såväl maritima kulturminnen som moderna varv. I boken får vi möta ett trettiotal av de båtbyggare som verkat på Orust under de senaste hundra åren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38866

Ekonomi och näringsväsen

Paska reissu, mutta tulipahan herkuteltua

av Pekka Ervasti. Inläst av Tapio Rauvala. 2 tim, 49 min.Talbok.

Den här boken är en blandning av jakt- och kokbok, kryddad med ångorna från ett bastubad. Inläst på finska.

MediaNr: CA38784

Gotländska gårdsbutiker & kaféer, [innehåller recept från alla gårdar & kafeér]

av Ann-Charlotte Fägerlind. Inläst av Inga Pyk. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

En guidebok över gårdsbutiker och kaféer på Gotland, från norr till söder. Exempelvis kan man läsa om Rute stenungsbageri, Halfvede musteri, Gotlandsgårdens konfektyr, Hejda knäcke, Etelhems krukmakeri och Gisslause lammgård. Varje ställe presenteras och författaren berättar även hur man hittar dit. Dessutom finns också ett recept från varje gård och kafé. Den tryckta boken innehåller många fotografier.

MediaNr: CA38566

Handbok för köksträdgården

av Lena Israelsson. Inläst av Karin Rosén. 18 tim, 37 min.Talbok med text.

Standardverk för nyttoväxtodlare med tips om hur man komponerar en köksträdgård. Här beskrivs odlingsmetoder, ett hundratal grönsakssorter, ett trettiotal kryddväxter och ett tiotal bär. Allt med mängder av beskrivningar av olika sorter, egenskaper, odlingskrav och tips för odlingen. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Ny utgåva 2018.

MediaNr: CA38632

Renar, en kärleksförklaring

av Lena Kuoljok Lind. Inläst av Anna Westberg. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

Författarna beskriver renarna och deras betydelse för människorna i Jokkmokk och på andra håll i norr. Syftet med boken är att försöka få fram vad det är som får människor att fortsätta med renar och renskötsel. Boken bygger på erfarenhet av renskötsel och inte på forskning. Lena Kuoljok Lind är yrkesfotograf, Kerstin Eidlitz Kuoljok är etnolog och Apmut Ivar Kuoljok är renskötare. Den tryckta boken är mycket rikt illustrerad.

MediaNr: CA38575

Häxans hus, handbok för ett giftfritt liv

av Hella Nathorst-Böös. Inläst av Marianne Engström. 7 tim, 20 min.Talbok med text.

Handbok om ett giftfritt liv med råd om vilka ämnen som bör undvikas i hudvårdsprodukter, makeup, parfym, städning, husapotek och mat. Författaren menar att men kan slippa skadliga kemikalier genom att använda läkeväxter och andra rena råvaror. Här finns recept på bland annat hemmagjorda hudkrämer, hårschampo, rengöringsmedel, smink och parfym. Ett kapitel handlar om hur man skapar en giftfri miljö för barn.

MediaNr: CA38528

My fryday, 56 friterade favoriter: huvudrätter, smårätter, snacks och desserter

av Ylva Porsklev. Inläst av Lo Thorsdotter. 2 tim, 40 min.Talbok med text.

Ylva Porsklev, receptkreatör och journalist, har samlat 56 recept på olika friterade rätter. Innehåller allt från festliga snacks och smårätter till huvudrätter, liksom desserter och bakverk. Exempelvis churros, heta lökringar, crab cakes, pommes frites, saffranpakoras och friterad glass med hallonsås. Dessutom tipsar författaren om hur man friterar på bästa sätt.

MediaNr: CA38472

Du & dina pengar, den enkla vägen till bättre ekonomi

av Erik Wennstam. Inläst av John Sundin. 4 tim, 1 min.Talbok.

Författaren Erik Wennstam tipsar om hur man kan stärka sitt ekonomiska självförtroende, få bättre kontroll på sina pengar och börja hantera sin egen ekonomi så att den både växer och räcker till mer. Syftet är att få oss att förstå, överblicka och avdramatisera vardagsekonomin. Han går igenom allt från budget, pension, aktier och fonder till barnsparande och förklarar alla dessa områden.

MediaNr: CA38339

Idrott, lek och spel

Återhämtning, restorative yoga

av Ulrica Norberg. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

Yogainstruktören och författaren Ulrika Norberg presenterar den lugnare och djupare yogaformen som kallas restorative yoga. Enligt författaren är den terapeutiska och meditativa metoden ett utmärkt sätt att lära sig att klara vardagsstress och koppla av på djupet. Metoden fokuserar på återhämtning och övningarna består av stillhet och vila. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38962

Naturvetenskap

Hyvän sään aikana, mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Redaktör: Hanna Nikkanen. Inläst av Timo Mäkynen. 12 tim, 32 min.Talbok.

I detta århundrade förändras klimatet allt mer. Finland fortsätter att bruka olja inom skogsindustrin och jordbruket. Den globala uppvärmningen är ett allvarligt hot. Boken diskuterar hur landet genom politiken kan tackla framtidens miljöfrågor. Boken som är skriven av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet, under ledning av professorn Hanna Nikkanen, granskar särskilt märnniskors motstånd till förändringar. Inläst på finska.

MediaNr: CA39339

Dinosaurukset

av David Norman. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 50 min.Talbok.

De sista dinosaurerna bodde på planeten för 66 miljoner år sedan. Endast enstaka fossiler finns kvar. Boken berättar om hur spåren hittades, hur de första upptäckterna tolkades samt hur uppfattningen av dinosaurier har förändrats genom tiderna. Den innehåller även den senaste studien om likheterna mellan dinosaurier och fåglar, de äldsta fossilerna och dinosaurens biologi och beteende. Inläst på finska.

MediaNr: CA39338

Isbjörnens rike, [Svalbard, en hotad miljö]

av Anders Andersson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 45 min.Talbok med text.

Anders Andersson, ekonomijournalist och naturfotograf, har gjort flera resor till Svalbard och skildrar isbjörnen i ord och bild utifrån sina egna erfarenheter. Han har även intervjuat olika forskare angående isbjörnarnas framtid. På grund av klimatförändringarna är det många som befarar att isbjörnen är hotad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38490

Mossa, i skog, trädgård och kruka

av Ulrica Nordström. Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 36 min.Talbok med text.

Det finns ungefär tusen olika arter av mossa i Sverige, men trots den mångfalden och skönheten har de ännu inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Denna hyllning till mossor riktar sig till trädgårds- och växtintresserade, både nybörjare och inbitna, som är nyfikna på mossornas unika egenskaper och praktiska användbarhet. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38515

Böcker för barn

Skönlitteratur

Rymden

av Åsa Anderberg Strollo. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Bruno 3000. Bruno är åtta år. Han gillar lego, Minecraft och att leka med sin kusin Rasmus. Det är sommarlov och Bruno funderar på rymden och läskiga svarta hål. Han önskar att han var en astronaut som kunde åka ut i rymden med sin raket och inte vara rädd för någonting, inte ens för svarta hål. Och kommer han någonsin att klara av att sova över hos Rasmus?.

MediaNr: CA38506

Tjuren från Solna

av Gunnar Ardelius. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 51 min.Talbok med text.

Sebastian kämpar för att bli vuxen, för att hitta en vän, en lägenhet, massa pengar, någon att älska och en utbildning som leder till ett jobb. Han vill komma bort från sin mamma, trots att det egentligen inte är något fel på henne. Utan att riktigt veta hur det gick till har Sebastian inlett ett förhållande med mammas kollega Hanna. Dessutom har han sökt in till scenskolan där han träffar Jakob. Kanske kan hans liv äntligen kan börja?.

MediaNr: CA38681

Dubbel-Trubbel - värre än värst

av Mac Barnett. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Det är sommarlov och Miles och Niles, som har klubben Dubbel-Trubbel, klättrar i träd, utforskar grottor och kommer på bus. Men när skolans mobbare och hans gäng dyker upp blir det en kamp mellan deras hårda knytnävar och Miles och Niles skarpa hjärnor. Om man inte är stark kan man vara smart. Och är man smart kan man komma på bus. Och ett bra bus kan vara ett sätt att skipa rättvisa.

MediaNr: CA38588

Drottningen

av Kiera Cass. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

Femte och sista delen i serien The Selection som börjar med Ceremonin. Eadlyns tvillingbror har flytt landet, hennes mamma har livshotande skador och hennes pappa går snart under av den hårda pressen. Eadlyn tvingas axla rollen som Illéas regent. Hon försöker balansera ansvaret med sökandet efter kärleken. Kvar finns sex friare. Urvalet blir påskyndat från oväntat håll - någon har väntat på att störta monarkin. Eadlyn hamnar i ett dilemma.

MediaNr: CA38831

Åskflickan

av Christina Claesson. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien På pränt - Glimmingehus. Boken innehåller fyra berättelser: Åskflickan, Doktorn i Hammenhög, Drakbrunnen och Glashanden. Alla fyra berättelser utspelar sig i eller omkring den medeltida borgen Glimmingehus i Skåne, och innehåller övernaturliga inslag. C.C. är berättare, författare och radiopratare.

MediaNr: CA38804

Matchstart

av Dan Freedman. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

För Jamie Johnson finns det inget viktigare än fotboll. Hans största önskan är att bli Kingfieldskolans bästa vänsterytter, och när han blir äldre ett äkta fotbollsproffs. Som ny elev på skolan har han extra mycket att bevisa och han får kämpa hårt för att bli uttagen till skolans bästa lag. Han har svårt att tygla sitt humör och är ofta arg på tränare, medspelare och sin ensamstående mor. Jamie tränar själv hela sommaren för att lyckas.

MediaNr: CA38998

Gryning

av Erin Hunter. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 3 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian som börjar med Midnatt. De unga katter som för flera månader sedan lämnade sina klaner har nu återvänt hem - till en skog som inte går att känna igen och till katter som bara är skuggor av sina forna jag. De fyra klanerna måste lämna skogen och det snarast. Men varför kommer aldrig den döende krigaren? Utan den utlovade guiden har de ingen aning om vilken väg som är den rätta.

MediaNr: CA38722

Månsken

av Erin Hunter. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 2 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian som börjar med Midnatt. Det har gått flera månar sedan de utvalda katterna lämnade sina klaner på uppdrag av Stjärnklanen och de är nu på väg hem igen. Den långa färden tillbaka till skogen kantas av faror och katterna tyngs dessutom av budskapet som Midnatt framfört - att deras klankatter måste lämna den plats där de och deras förfäder bott sedan urminnes tider.

MediaNr: CA38701

Midnatt

av Erin Hunter. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 1 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian. I många månar har det varit lugnt i skogen. Men så, i en dröm, nås Åskklanskrigaren Törnklo av en profetia från Stjärnklanen. Ett hot närmar sig och Törnklo är utvald att rädda sin klan. Runt om i skogen slår samma natt tre andra katter upp ögonen. De fyra utvalda har vaknat. En ny generation krigarkatter vågar sig ut på en resa som inte ens klanens ledare känner till.

MediaNr: CA38700

Till morfar, om du blir hungrig

av Nicolas Jändel. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 40 min.Talbok med text.

Elliot är ofta med morfar efter skolan när mamma jobbar sent. Morfar finns alltid där för Elliot och ingen kan spela Buffstopp som han. Men en dag blir han hämtad från fritids av morbror Johan och kusin Karin. Det visar sig att morfar har dött under natten. Det öppnar sig som ett stort svart hål inuti Elliot. Hur ska han klara sig utan morfar? Barnboksdebut av Nicolas Jändel. Passar barn i åldrarna 6-9.

MediaNr: CA38573

Bokhunden Edgar och katten Lollo

av Ingrid Jönsson. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Bokhunden Edgar. Edgar är en glad hund som älskar ostsmörgåsar och människor. Han första husse vill att han ska bli vakthund, problemet är att Edgar inte tycker om att morra på folk. Till slut får han en ny, snäll matte och ett nytt jobb. Han ska bli bokhund och få träffa många barn. Men först måste han komma överens med den konstiga katten Lollo. Hon som inte förstår sig på skoj. Lättläst. Passar barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: CA38890

Draken

av Ole Lund Kirkegaard. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 21 min.Talbok med text.

En dag när Oskar kommer till skolan berättar han för de andra barnen att han har sett en otäck drake. Fröken säger att det bara är struntprat, men de andra barnen blir nyfikna och tillsammans dig sig av på drakjakt! O.L.K., 1940-1979, dansk författare som är mest känd för sina böcker Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare.

MediaNr: CA38934

Venke rapporterar: en bortglömd lucka

av Minette Lidberg. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Venke är reporter på Ånytt, Åskolans nättidning. När hon av en slump hittar en gammal ritning över skolans område blir hon nyfiken. Varför är en av byggnaderna - ett skruttigt förråd - inringad med tjock, röd penna? Döljer förrådet en hemlighet av något slag? Venke bestämmer sig för att undersöka saken.

MediaNr: CA38999

Warcross, [spelare, jägare, hacker, pjäs]

av Marie Lu. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Warcross. Warcross är inte bara ett dataspel - det är ett sätt att leva. För att få ihop pengar bestämmer sig den tonåriga hackertjejen Emika Chen för att hacka sig in i spelet mitt under Warcross-mästerskapet. Det leder till att spelets skapare, Hideo Tanaka, anlitar henne för att hitta en säkerhetsläcka. Emika befinner sig snart i en drömtillvaro i Tokyo - ända tills hon gör en farlig upptäckt som hotar hela Warcross-imperiet.

MediaNr: CA38694

Moxie, [dags att slå tillbaka!]

av Jennifer Mathieu. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 57 min.Talbok med text.

Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, nog av skolans sexistiska klädregler och de eviga trakasserierna i korridorerna. Hon bestämmer sig för att göra en tidning, Moxie, som uppmanar till feministisk aktion. Snart börjar flera tjejer i skolan kalla sig för Moxie girls och ingen kan längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution. Jennifer Mathieu, amerikansk författare och lärare.

MediaNr: CA38829

Den fruktansvärda hämnden

av Mårten Melin. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 4 i serien spöksystrar som börjar med Flickan på kyrkogården. Nila och Maj är bästisar. Det är lite speciellt, eftersom Maj är ett spöke. När klassen ska uppträda med en ruskig spökhistoria vill Maj såklart spela spöket. Problemet är att den rollen redan är paxad av Esben. När Esben blir sjuk dagen innan föreställningen får Maj sin drömroll trots allt. Men när ridån går upp blir inget som planerat.

MediaNr: CA38627

Astrid

av Elin E. Mikalides. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Agalias väktare som började med Eliona. Astrid är väktare och har som uppgift att skydda prins Jonah mot allt farligt. Men när Jonah rymmer tillsammans med sin kärlek prinsessan Luna får Astrid allt svårare att beskydda honom. En lendar lyckas attackera Jonah, och det finns bara en person som i Agalia som vet hur kan kan räddas.

MediaNr: CA38892

Renkalven Mavve på vingliga ben

av Madeleine Renhuvud. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

En blåsig och kall majdag föds renkalven Mavve. Han föds på samma plats som sin mamma och hon berättar för honom om världen han just fötts in i. En dag när Mavve ger sig av på ett eget äventyr ramlar han i bäcken. Den är full av forsande smältvatten och han dras med. Hur ska det gå? Boken bygger på författarens erfarenheter från uppväxten i en sameby. M.R., 1968-.

MediaNr: CA38578

En duktig hund

av Meg Rosoff. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 30 min.Talbok med text.

Det är kris hos familjen Peachey. Ingen lagar mat, ingen plockar upp smutsiga kläder och barnen kommer för sent till skolan. Bara för att mamma har sagt upp sig som mamma och börjat med yoga istället. Den yngsta dottern Betty kommer på en strålande idé. De ska skaffa en hund. När de hämtat McTavish från hundstallet visar det sig vara exakt vad de behöver. En riktigt smart hund.

MediaNr: CA38933

Fantastiska vidunder och var man hittar dem - filmmanuset

av Joanne K. Rowling. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 21 min.Talbok med text.

Manuset till filmen "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" i bokform skriven av J.K. Rowling. Magizoologen Newt Scamander tänker först bara stanna några dagar i New York, men han tvingas tänka om när kappsäcken försvinner och flera av hans magiska vidunder rymmer. Plötsligt är både Newt och New York-borna i knipa.

MediaNr: CA38801

Genom eld och svavel

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Underjordens hemlighet som börjar med Underjordens hemlighet. Emma Wennbergs lillebror Liam är kvar i Avalon. Här får han leva som han vill, men det är något som inte står rätt till. När Avalons grundare Michael de Masi berättar att han ska komma på besök ställs allt på sin spets. Emma är tillbaka i Stockholm. Hon söker glömma Avalon, men återkommande mardrömmar får henne att inse att det finns faror som hotar både Liam och Avalon.

MediaNr: CA38714

Drömmarnas ö

av Paola Gemma Francesca Russo. Inläst av Michael Borch. 7 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Underjordens hemlighet. Avalon har sprängts och alla de som levde i framtidskolonin nere i gruvan har skingrats. Emma och hennes lillebror Liam klarade sig och tar sig tillbaka till Stockholm där de försöker anpassa sig till ett normalt liv. Vilket är svårt, de kan inte fly undan från vad som hände i Avalon. Varför är det så tyst om händelsen i gruvan? Och vad hände med Avalons grundare, Michael De Masi?.

MediaNr: CA38723

Syndätarens dotter

av Melinda Salisbury. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Kampen om Lormere. Twylla bor i slottet och är förlovad med prinsen, men hon är också drottningens bödel. Twylla dricker ett gift som blandas med hennes blod och hennes beröring dödar. Hon är ensam och saknar sin familj, men är ohjälpligt fast. När hon får en ny vakt förändras allt. Lief genomskådar hennes fasad och vill komma nära. Men drottningen har ögon överallt och smider planer som hotar både Twyllas och hela rikets framtid.

MediaNr: CA38803

Trettonde sommaren

av Gabriella Sköldenberg. Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 47 min.Talbok med text.

Kusinerna Angelica och Sandra är födda på samma dag med ett års mellanrum. Angelica är lugn och Sandra är vild och de är hos morfar på landet hela sommarlovet. De är de bästa vänner och får vara ifred från de vuxna nästan hela tiden. Men den här trettonde sommaren förändras allt. Sandra är nu den ordentliga och Angelica vet inte hur hon ska bete sig. Kusinernas vilda lekar övergår snart i något mycket allvarligare. Debutroman.

MediaNr: CA38754

Familjen Knyckertz och gulddiamanten

av Anders Sparring. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen. Ture är duktig på det mesta - men ljuga, det kan han inte. Och i familjen Knyckertz får man bara beröm om man ljuger eller knycker det som är andras. Nu planerar mamma Fia och pappa Bove ett besök på diamantutställningen i huvudstaden. Men vem ska läsa godnattsaga för lillasyster Kriminellen? Humoristisk berättelse med stor ordglädje.

MediaNr: CA38507

Den hemliga staden

av Johanna Strömqvist. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien Monstrens rike som börjar med De förhäxade barnen. Saga och hennes vänner kan inte bara se på när deras värld slås i spillror. De måste försöka bekämpa härskaren. Men resan mot härskarens hemliga stad är full av faror. Genom skogen, under vatten och över hav färdas de. Och vad väntar dem egentligen när de väl kommit dit?.

MediaNr: CA38751

Sommar i Lakkas

av Henny Utsi Åhlin. Inläst av David Zetterstad. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

1981 gav författaren ut boken Lakkasbarnen som handlade om hennes uppväxt på 1930-talet i den tornedalska byn Lakkas. Nu återkommer hon med fler berättelser om barnen från gården Hilla och deras kamrater. Det första avsnittet handlar om barnens vistelse på epidemisjukhuset i Kiruna där de behandlas för scharlakansfeber. Efter hemkomsten händer det många äventyrligheter under ett långt sommarlov.

MediaNr: CA38753

Handbok för superhjältar. D. 3, Ensam.

av Elias Våhlund. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 3 av Handbok för superhjältar. Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende men är fortfarande ensam. Samtidigt är varenda rånare och tjuv i staden Rosenhill rädda för att möta den mystiska superhjälten. Alla utom stadens farligaste skurk, Wolfgang, som har bestämt sig att stoppa henne. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA38777

Livet i en skokartong

av Liv Marit Weberg. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 41 min.Talbok med text.

CSN har slutat leverera och pojkvännen Tore har fått nog. Föräldrarna är de enda som fortfarande tror att hon lever ett så kallat normalt liv. Men de bor långt borta, så det gör inte så mycket. För är verkligen "ett normalt liv" något att eftersträva? Kan man inte ha det lika bra ensam i sin lägenhet som är lika liten som en skokartong? Med svart humor skildras en ung kvinnas värld och tankar. Prisbelönad norsk ungdomsroman.

MediaNr: CA38482

Satsa allt, Olivia!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Även om Olivias mamma är sjuk finns det mycket som är riktigt bra. Som det här med att få en stor roll i den årliga revyn. Samtidigt ska hon spela en viktig fotbollsmatch mot Falkenberg. Det lag som Olivia vill bli värvad till. Hon måste träna stenhårt, både på repliker och skott. Men plötsligt händer något som riskerar att förändra allt. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: CA38960

Den gömda koden

av Johan Wendt. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 23 min.Talbok med text.

Serieroman som utspelas i en dystopisk framtid där datorer och kod styr allt och företaget Corpuratus har total kontroll. Curly Brackett går på en av Corpuratus internatskolor och drömmer om att bli en av företagets kodare. Nu ska hon göra en serie tester men något händer som för alltid förändrar hennes liv. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta texten jämsides.

MediaNr: CA38532

Ett monster på tivoli

av Mats Wänblad. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Fristående del 11 i serien Familjen Monstersson som börjar med Min vän Boris. Ebba och Boris ska gå på tivoli. Ebbas pappa följer med. Inne på tivolit finns det massor med roliga och läskiga saker att göra. Ebba och Boris får varsitt åkband. De provar både spöktåget och kärlekstunneln. Men kommer de verkligen våga att åka allt?.

MediaNr: CA39067

Eliza och hennes monster

av Francesca Zappia. Inläst av Linda Norgren. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och utan vänner. På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet. Eliza kan inte föreställa sig att den verkliga världen ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - inte förrän den nye pojken Wallace Warland börjar på hennes skola. Men när Elizas alter ego råkar avslöjas ställs allt på spel.

MediaNr: CA38889

Faktaböcker

Allmänt och blandat

18 mystiska gåtor

av Bengt Fredrikson. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

En bok med gåtor och mysterier som satt igång människors fantasi världen över. Du behöver inte veta något om ämnet i förväg utan all information som behövs för att knäcka gåtan finns i boken. Varför försvinner båtar spårlöst just i Bermudatriangeln? Finns Loch Ness-odjuret på riktigt? Och varför tror en del att den första månlandningen bara är fusk? Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39220

Biografi med genealogi

Hallå världen!, [en sann berättelse]

av Bana Al Abed. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Sjuåriga Bana Alabed börjar använda Twitter för att beskriva hur hon och hennes familj upplever vardagen i det krigshärjade Syrien. Hon berättar om hur livet var före kriget, hur det sakta men säkert förändras ju närmare striderna kommer och hur hon och hennes familj till slut befinner sig i en belägrad stad utan möjlighet att ta sig därifrån. Innehåller även korta, förklarande kapitel av hennes mamma Fatemah. Passar för barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: CA38778

Samhälls- och rättsvetenskap

Allt vi inte pratar om, en bok för killar och män

av Thor Rutgersson. Inläst av Michael Borch. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

En bok som är tänkt att inspirera killar och män att våga prata om saker som kärlek, vänskap, ego, skörhet, flyktvägar och sex. Texterna bygger till stor del på intervjuer, enkäter på nätet, tester på lokala killmiddagar och olika referensgrupper. Intervjuerna finns i sin helhet att lyssna på i podden "Allt vi inte pratar om" Innehåller även samtalsguider, utmaningar och tips på man kan starta en studiecirkel.

MediaNr: CA38521

Idrott, lek och spel

SkillTwins - the story, vårt stora fotbollsäventyr

av Josef El-Zein. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 29 min.Talbok med text.

Josef och Jakob El-Zein, födda 1996, är tvillingar och kända som SkillTwins. I boken skriver de om sin uppväxt och om den skada de båda fick på varsitt knä som satte stopp för deras fotbollsdrömmar. Under rehabiliteringen började de träna in fotbollskills, la ut filmer på Youtube och fick många följare. Dessutom berättar de om möten med olika fotbollslegendarer som Zlatan och Mesut Özil och i skill-skolan finns steg-för-steginstruktioner.

MediaNr: CA39243

Medicin

Tjejguiden, [50 råd som hjälper dig att [hjärta] dig och din nya kropp

av Marawa Ibrahim. Inläst av Malin Sternbrink. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

En bok för unga tjejer om kroppen, med en rad tips som ska hjälpa läsaren att älska sig själv och sin kropp. Här avhandlas allt från mens, svett och finnar till sömn, kost och självrespekt. Marawa Ibrahim har skrivit en bok som hon själv hade velat läsa när hon var 10 år. Med den här boken hoppas hon kunna fungera som en slags storasyster, någon man kan fråga om allt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38495

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Mudhakkarat muwatin tuhfah, min kitab al-wajh

av Saghatil Basil. Inläst av Yousef Alkabbani. 2 tim, 44 min.Talbok.

Novellsamling om det syriska folkets krav på frihet och om hur kravet ledde till död, förskjutning och lidande. Titeln översatt till engelska: "Diaries of Outstanding Citizen". S.B, 1977- , uppväxt i Kroatien, Syrien och Yemen förlorade sin syn år 2004. Han är numera bosatt i Sverige. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA39174

Das Jesus Video, Roman

av Andreas Eschbach. Inläst av Isabel Schaerer. 21 tim, 41 min.Talbok.

nder en arkeologisk utgrävning i Israel hittar en amerikansk student rester av en man som verkar ha dött för cirka två tusen år sedan. Bland hans tillhörigheter finns en användarmanual för en digital videokamera. Den här kameramodellen skulle inte finnas i marknaden förrän om tre år. Kunde den döda mannen varit en tidsresenär som tänkte filma Jesus? Vann 1999-års Kurd-La?switz - Preis i kategorin skönlitteratur. Inläst på tyska.

MediaNr: CA38045

Hoffnung im Herzen, Freiheit im Sinn, Vier Jahre auf der Flucht nach Deutschland

av Zekarias Kebraeb. Inläst av Jonas Rüegg. 14 tim, 6 min.Talbok.

Zekarias Kebraeb, född 1985 under kriget i Eritrea, berättar om sin flykthistoria. Vid 17 - års ålder flyr han genom Sahara till Medelhavet och därifrån till Europakusten i en fullsatt båt. Väl framme i Italien är det hemlöshet, utvisning och flyktingläger som väntar på honom, i stället för frihet. Efter fyra år får han ett uppehållstillstånd i Tyskland. Inläst på tyska.

MediaNr: CA38050

Ein Meer von Leidenschaft, Roman

av Nora Roberts. Inläst av Ingrid Heitmann. 8 tim, 30 min.Talbok.

Kate återvänder till ön Ocracoke för att leta efter det sjunkna segelfartyget Liberty som hade skatter ombord. Det hade varit hennes fars dröm. Hon anställer Dominic Silver som djuphavsdykare, vars tjänst hon är beroende av. Han var Kates stora kärlek för fyra år sedan och orsaken till varför hon lämnade ön efter relationen tagit slut. Redan vid första mötet med honom vaknar de gamla känslorna igen. Inläst på tyska.

MediaNr: CA38049

Morocco

Inläst av Sarah White. 50 tim, 33 min.Talbok med text.

Reseguide över Marocko. Utförlig presentation av olika områden av landet. Även om Marockos historia, maträtter och olika turförslag. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad med kartor och fotografier. Inläst på engelska.

MediaNr: CA36839

The corpse with the silver tongue

av Cathy Ace. Inläst av Katy Nau. 9 tim, 7 min.Talbok.

Del 1 i serien om den walesisk-kanadensiska professorn och kriminologen Cait Morgan. På en fest i södra Frankrike faller en man plötsligt ned död. Alla gäster inklusive Cait blir misstänkta och hon beslutar sig för att hitt mördaren och samtidigt rentvå sig själv. Men frågan är om hon kommer att lösa gåtan innan hon själv faller offer för mördaren som tycks drivas av ett överraskande motiv? Pusseldeckare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39027

The corpse with the golden nose

av Cathy Ace. Inläst av Marysia Bucholc. 8 tim, 38 min.Talbok.

Del 2 i serien om Cait Morgan som börjar med The Corpse with the Silver Tongue. Cait är i British Columbia för att delta i ett gourmetevent. Men ägaren till en vingård har hittats död och Cait kan inte låta bli att lägga sig i. Den pensionerade polisen Bud Anderson är övertygad om att det är ett självmord, men Cait är tveksam. När ännu en kropp hittas död bland vinstockarna förstår de att en mördare är i farten. Pusseldeckare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39028

The corpse with the sapphire eyes

av Cathy Ace. Inläst av Marysia Bucholc. 9 tim, 23 min.Talbok.

Fristående del 5 i serien Cait Morgan mystery. Cait och Buds bröllopshelg går inte alls som de har tänkt sig. Det walesiska vädret är uruselt och det romantiska slottet de trodde att de hade bokat visar sig vara rätt obehagligt. När en körledare hittas död försöker Bud övertala Cait om att det hela är en olyckshändelse, men hon är övertygad om att mördaren finns kvar på slottet. Pusseldeckare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39034

The corpse with the emerald thumb

av Cathy Ace. Inläst av Maggie Pettet. 9 tim, 21 min.Talbok.

MediaNr: CA39031

The corpse with the platinum hair

av Cathy Ace. Inläst av Bonnie Horton. 8 tim, 0 min.Talbok.

MediaNr: CA39032

The corpse with the ruby lips

av Cathy Ace. Inläst av Jan Doherty. 9 tim, 19 min.Talbok.

MediaNr: CA39035

The corpse with the diamond hand

av Cathy Ace. Inläst av Julie Hooker. 8 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA39036

The corpse with the garnet face

av Cathy Ace. Inläst av Connie Catalfamo. 7 tim, 50 min.Talbok.

MediaNr: CA39037

The case of the dotty dowager

av Cathy Ace. Inläst av Lucy Brennan. 10 tim, 40 min.Talbok.

MediaNr: CA39038

A tap on the window

av Linwood Barclay. Inläst av George Thompson. 12 tim, 8 min.Talbok.

Cal Weaver kör hemåt en regnig kväll. När han stannar vid ett rödljus försöker en sjavig tonårstjej fånga hans uppmärksamhet för att få skjuts. Cal ignorerar henne först, men när han ser att det är en av hans sons klasskompisar förstår han att han inte bara kan lämna henne ute på gatan. Föga anar han vad hans goda gärning ska resultera i. Nästa morgon är han misstänkt för mord. L.B., 1959-, kanadensisk deckarförfattare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38839

Human by design, from evolution by chance to transformation by choice

av Gregg Braden. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Gregg Braden, amerikansk författare inom New Age, har blivit känd för sina tankar om hur man bygger broar mellan vetenskap och andlighet. Genom att visa på flera exempel utvecklar han en egen evolutionsteori som bygger på människans nuvarande existens, sedan går han bakåt i tiden och finner utvecklingssteg som vetenskapen inte trott vara möjliga. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38856

Contours of ableism, the production of disability and abledness

av Fiona Kumari Campbell. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

MediaNr: CA39244

One of our Thursdays is missing, [a thursday next novel]

av Jasper Fforde. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 40 min.Talbok.

Del 6 i serien Thursday Next som börjar med The Eyre affair. Det är en orolig tid i Bookworld. Det enda som kan rädda världen undan ett genrekrig är den litterära detektiven Thursday Nexts diplomatiska förmågor. Men blott en vecka innan fredsförhandlingarna försvinner Thursday. Katastrofen är nära. In på scenen kliver då den fiktiva Thursday Next som ger sig ut på jakt efter sin skapare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38718

The woman who died a lot, [a Thursday Next novel]

av Jasper Fforde. Inläst av Francesca Antonini. 10 tim, 27 min.Talbok.

Del 7 i serien Thursday Next som börjar med The Eyre affair. Thursday har tvingats ta tjänstledigt efter ett mordförsök. Hon åker hem till Swindon för vila upp sig. Där väntar mängder med familjeproblem. Sonen Friday har svårt att samla sig sedan han lämnade Chronoguard. Dottern Tuesday måste få till en perfekt sköld för att rädda Swindon undan en arg guds vrede. Samtidigt hotar ett meteornedslag att göra slut på mänskligheten. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38477

Feminist, queer, crip

av Alison Kafer. 25 tim, 34 min.Talbok med text.

MediaNr: CA39239

How democracies die

av Steven Levitsky. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

Två Harvadforskare beskriver och analyserar olika regeringars sammanbrott under 1900- och 2000-talen. Från general Pinochets maktövertagande i Chile 1973 till Erdogans undergrävande av den turkiska demokratin. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA38957

A man lay dead

av Ngaio Marsh. Inläst av James Saxon. 5 tim, 24 min.Talbok.

Del 1 i serien Inspector Alleyn mysteries. Sir Hubert Handesleys extravaganta fester är välkända för sina Cluedo-liknande mordlekar. Men den här gången går allt fel. När lyset tänds hittas en kropp med en dolk i ryggen. Alla sju misstänkta har alibin, så det blir upp till Roderick Alleyn att lista ut vem som är skyldig. Pusseldeckare. N.M., 1895-1982, nyzeeländsk författare, som även bodde delar av sitt liv i Storbritannien. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39223

Tied up in tinsel

av Ngaio Marsh. Inläst av James Saxon. 7 tim, 20 min.Talbok.

Miljön är ett engelskt herresäte i juletid. En av de eleganta gästerna blir mördad och kriminalintendent Roderick Alleyn får gripa in. Situationen kompliceras av att hans fru Troy befinner sig bland gästerna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39224

When Nietzsche wept, [a novel of obsession]

av Irvin D. Yalom. Inläst av James Brienesse. 15 tim, 58 min.Talbok med text.

En fiktiv berättelse som utgår från historiska personer. I 1800-talets Wien står Josef Breuer på höjden av sin karriär som en av psykoanalysens grundare. Samtidigt befinner sig tidens främste filosof, Friedrich Nietzsche, på gränsen till sammanbrott. Breuer går med på att behandla Nietzsche med den nya behandlingen. Genom psykoanalysen kan både patient och läkare förändras. I.D.Y., 1931-, amerikansk psykiatriker. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38690

Man khing'tarin dukhtar-i ru zaminam

av Ruya Hidayati. Inläst av Parvin Mohammadian. 4 tim, 50 min.Talbok.

Humoristisk novellsamling bestående av fyra fristående noveller. Pari är en liten och busig tjej som bor med sin mamma. Pappan har dött och hennes storebror har flyttat till Japan för att kunna tjäna pengar. Pari berättar om sina kompisar och grannar, men allt är inte idylliskt. Hennes mamma är nämligen mycket sjuk och brodern hör inte av sig så ofta. Inläst på persiska.

MediaNr: CA38595

Pasukh bih tarikh

av Muhammad Riza Pahlavi. Inläst av Parvin Mohammadian. 13 tim, 55 min.Talbok.

Muhammad Reza Pahlavi var Irans siste shah och levde i exil sedan han störtades 1979. Denna självbiografi skrevs under exilen på franska men översattes till flera språk. Boken är hans personliga redogörelse för hans styre samt hans vision om den vita revolutionen med syfte att reformera och modernisera landet. Han ger även sin version om varför denna process misslyckades. Inläst på persiska.

MediaNr: CA38091

Bazgasht-i Habil

av Ahmad Ziya Siyamak Haravi. Inläst av Noorzia farin. 10 tim, 33 min.Talbok.

Mjölnaren Rostam är en känd sagoberättare. Han berättar han en saga som handlar om Habil, som mördades och begravdes vid gränsen mellan Iran och Afghanistan, men en dag kommer tillbaka till sin by. De flesta i byn tycker att han är en "jinn" - en ond ande. Han tilldelas ett dödsstraff av mullan i byn och även hans egen far är ute efter att döda honom. Inläst på dari.

MediaNr: CA38703

Hyvän sään aikana, mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Redaktör: Hanna Nikkanen. Inläst av Timo Mäkynen. 12 tim, 32 min.Talbok.

I detta århundrade förändras klimatet allt mer. Finland fortsätter att bruka olja inom skogsindustrin och jordbruket. Den globala uppvärmningen är ett allvarligt hot. Boken diskuterar hur landet genom politiken kan tackla framtidens miljöfrågor. Boken som är skriven av 21 journalistikstuderande vid Tammerfors universitet, under ledning av professorn Hanna Nikkanen, granskar särskilt märnniskors motstånd till förändringar. Inläst på finska.

MediaNr: CA39339

Paska reissu, mutta tulipahan herkuteltua

av Pekka Ervasti. Inläst av Tapio Rauvala. 2 tim, 49 min.Talbok.

Den här boken är en blandning av jakt- och kokbok, kryddad med ångorna från ett bastubad. Inläst på finska.

MediaNr: CA38784

Niemi

av Juha Hurme. Inläst av Martti Mäkelä. 18 tim, 50 min.Talbok.

Vinnaren av Finlandiapriset 2017. Teatermannen Juha Hurmes femte roman förenar folkligheten med bildning, konst och historia i sin beskrivning av hur Finland formades ända från Big Bang fram till tiden när Sverige förlorade Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA39359

Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi

av Jonas Jonasson. Inläst av Petteri Kaukoranta. 12 tim, 48 min.Talbok.

Allan Karlsson skall fylla 100 år. Personalen på äldreboendet planerar att fira dagen med pompa och ståt. Men födelsedagsbarnet vill inte vara med utan kliver ut genom fönstret och försvinner. I hastigheten får han med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig. Humor och samhällssatir kännetecknar denna brett anlagda skälmroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA39358

Yön kantaja

av Katja Kallio. Inläst av Nina Raatikainen. 12 tim, 4 min.Talbok.

Amanda Aaltonen har nyss släppts ut från ett fängelse. Hon har svårt att anpassa sig till det fattiga liv hon hänvisas till och drar hellre ut i Europa tillsammans med en fransk ballongflygare. Det hårda livet i Paris får henne ur balans och hon hamnar på ön Seil, dit människor med psykisk ohälsa är hänvisade. Inläst på finska.

MediaNr: CA38717

Kiertoradalla, vuosi avaruudessa

av Scott Kelly. Inläst av Aarne Linden. 15 tim, 18 min.Talbok.

Scott J. Kelly, 1964 -, är en erfaren amerikansk astronaut som har varit med fyra rymdfärder. Han berättar personligt och passionerat om sin hårda uppväxt som lett till sin nuvarande karriär och hur han hanterar den extrema utmaningen som en långvarig rymdresa innebär. Han tror på en expedition till Mars och sprider hopp och inspiration för den kommande generationen. Inläst på finska.

MediaNr: CA39327

1917, samaan aikaan toisaalla

av Ilkka Malmberg. Inläst av Tapio Rauvala. 8 tim, 26 min.Talbok.

När Finland blev självständigt den 6 december 1917 väckte det ingen uppståndelse. Riksdagen fattade beslutet som ett bland alla andra och i Helsingin Sanomat nämndes saken bara i korta ordalag. I början av samma år spådde Maria Åkerblom i Snappertuna att den närmaste tiden skulle bli tumultartad. Helsingin Sanomats redaktör Ilkka Malmberg redogör för vad som egentligen hände i Finland 1917. Inläst på finska.

MediaNr: CA38792

Kun kerran kohtasimme

av Leah Mercer. Inläst av Aarne Linden. 8 tim, 42 min.Talbok.

Zoe vet att det inte var hennes fel att sonen blev överkörd av en bil. Kunde hon ändå ha räddat honom om hon hade hållit hårdare, sprungit och ryckt snabbare? Edwards bittra ord vid olyckan har satt spår i deras relation och de två åren som följt har inneburit daglig tragedi. De måste försöka hitta tillbaka till varandra. Deras sista hopp är en försoningshelg i Paris men de hinner inte ens lämna Gare du Nord innan de är osams. Inläst på finska.

MediaNr: CA39326

Viimeinen tyttö, olin Isisin vankina

av Nadia Murad. Inläst av Anni Tani. 10 tim, 49 min.Talbok.

En berättelse om författarens fångenskap hos islamiska staten. Nadia Murad växer upp i norra Irak och som liten drömmer hon om att bli historielärare. I augusti 2014 förändras allt. Den 21-åriga Nadia kidnappas och säljs som slav till islamiska statens soldater. Under tre månader utsätts hon för misshandel och våldtäkt, innan hon slut lyckas fly. Nadia Murad, 1993-, yazidisk människorättsaktivist, numera bosatt i Tyskland. Inläst på finska.

MediaNr: CA39328

Jack Witikka, suomalaisen teatterin suurmies

av Maria-Liisa Nevala. Inläst av Panu Vauhkonen. 12 tim, 14 min.Talbok.

En omfattande biografi om en framstående teater- och filmregissör tillika teaterchef som även verkat inom operascener. Hans reformvänliga karriär varade i över 40 år och boken ger en mängd ny information om finsk teaterhistoria. Witikka var känd för sitt modernistiska sätt att tänka och se. Boken belyser även hans privatliv, bland annat hans relation till skådespelaren Tea Ista. Inläst på finska.

MediaNr: CA39330

Dinosaurukset

av David Norman. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 50 min.Talbok.

De sista dinosaurerna bodde på planeten för 66 miljoner år sedan. Endast enstaka fossiler finns kvar. Boken berättar om hur spåren hittades, hur de första upptäckterna tolkades samt hur uppfattningen av dinosaurier har förändrats genom tiderna. Den innehåller även den senaste studien om likheterna mellan dinosaurier och fåglar, de äldsta fossilerna och dinosaurens biologi och beteende. Inläst på finska.

MediaNr: CA39338

Kalsarikänni, suomalainen opas hyvään elämään

av Miska Rantanen. Inläst av Aarne Linden. 2 tim, 29 min.Talbok.

Finländare är lyckligt lottade eftersom de bor i ett av världens bästa länder. Enligt statistiska uppgifter från 2016 är Finland bland annat världens stabilaste, friaste och tryggaste land. I Finland finns dessutom världens bästa regering som kan stoltsera med världens mest oberoende rättsväsen. Denna roman ger en meditativ syn på livet och befriar folk från all press som läggs på en. Inläst på finska.

MediaNr: CA39335

Olet valaissut minun tietäni, presidenttien puolisot

av Päivi Storgård. Inläst av Päivi Istala. 5 tim, 59 min.Talbok.

Starka och målmedvetna presidentfruar berättar om vad de har fått uppleva i sina äktenskap. Det handlar framför allt om vad det självständiga Finland gått igenom, från landets födelse till dagens komplicerade världsläge. De har varit engagerade i frågor som rör barnomsorg, psykisk ohälsa och kvinnors välfärd. Inläst på finska.

MediaNr: CA38782

Pohjan hovi

av Jari Tervo. Inläst av Pekka Ojalehto. 8 tim, 4 min.Talbok.

Fyra kompisar åker bil mellan Rovaniemi och Sodankylä, tur och retur. Det som binder dem samman är brottslighet, sprit och slarviga relationer. Hela resan utmärks av berusning och baksmällan. I sina tankar försöker de förbättra världen. Vad som förmedlas i berättelsen är framför allt livsglädje. Inläst på finska.

MediaNr: CA39366

Kannaksen kaleidoskooppi

av Arvo Tuominen. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 47 min.Talbok.

På Karelska näset har stater, religioner och ideologier avlöst varandra. Människoöden har formats till något annat än vad man drömt om. Denna bok om Näset är som ett kalejdoskop, som speglar ur olika synvinklar. Den erbjuder samtidigt en njutbar resa genom områdets mest intressanta delar. Inläst på finska.

MediaNr: CA38794

Paradisbakken, kriminalroman

av Marit Reiersgård. Inläst av Kari Saanum. 12 tim, 58 min.Talbok.

Nästan 25 år har gått sedan Camilla Carlsen hittades död vid en skogsväg mitt i Paradisbakken. Drammens polis tar upp det olösta fallet. Camillas bästa vänner förhörs igen och en kväll samlas de för att diskutera och minnas. I baren står en man och tittar på en av vännerna, Maj. Dagen efter hittas hon död i ett skyltfönster. Det blir polisutredarna Bitte Róed och Verner Jacobsen som tar itu med både det gamla och det nya dådet. Inläst på norska.

MediaNr: CA38930

Varra mii lea golgan

av Åsa Larsson. Inläst av Raila Pirinen. 11 tim, 12 min.Talbok.

En feministisk präst hittas död och upphängd i Jukkasjärvis kyrka. Likheterna med ett tidigare mord är stora. Men Kirunapolisen arbetar förutsättningslöst efter olika teorier. Polisinspektör Anna-Maria Mella har hand om utredningen och märker att i byn Poikkijärvi, där prästen bodde, döljer sig många hemligheter. Hon var på kant både med sin arbetsgivare och männen i jaktlaget. Mustig kriminalroman i kärv norrländsk miljö. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA39204

Böcker för barn

Lughz al-funduq

av Martin Widmark. Inläst av Yousef Al-kabbani. 0 tim, 55 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Diamantmysteriet. Kompisarna Lasse och Maja har en detektivbyrå ihop i den lilla staden Valleby. På stadens hotell rustar man för jul och väntar fint besök - familjen Åkerö med den kinesiska äppeltaxen Ribston. Lasse och Maja hjälper också till på hotellet och tur är väl det, för när taxen Ribston mystiskt försvinner finns de snabbt på plats och kan utreda försvinnandet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA38702

Children of blood and bone

av Tomi Adeyemi. Inläst av Scott Ackerman. 16 tim, 3 min.Talbok med text.

Zélie Adebola kan minnas en tid när Orïshas jord var mättad med magi. Zélies mor använde kraften för att kalla på andarna. Men så försvann magin. En hänsynslös kung lät mörda alla maji och Zélie förlorade sin mor. En strimma av hopp återstår. Zélie räddar prinsessan Amaris, som har flytt från sin far med en mäktig hemlighet. Kanske kan paret utmana kungamakten och rädda den magi som finns kvar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38174

Leah on the offbeat

av Becky Albertalli. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

Fortsättning på Simon vs. the homo sapiens agenda. När det gäller att trumma kan ingen slå Leah Burke, men resten av livet är svårare för henne att hantera. Hon har inte talat om för någon att hon är bisexuell, inte ens för sin bäste vän Simon som själv är öppet homosexuell. Så när hennes kompisar börjar bråka med varandra och Leah dessutom upptäcker att hon kan vara kär i en av dem vet hon inte vad hon ska göra. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38859

We all fall down

av Robert Cormier. Inläst av Kristina Leon. 7 tim, 47 min.Talbok med text.

Fyra vanliga killar vandaliserar ett amerikanskt medelklasshem och misshandlar en dotter, som råkar komma hem just då. En person ser händelsen och bestämmer sig för att hämnas. Handlingen kretsar kring Dubby, en av vandalerna och en syster till den misshandlade flickan. En uppskakande berättelse om ondskans mekanismer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38868

Angel of Venice

av Mary Hoffman. Inläst av Gavin Maycroft. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

En äventyrsberättelse om kärlek i 1500-talets Venedig. År 1571 arbetar Luca på det stora skeppsvarvet Arsenalen i Venedig. Han hämtar vatten, hugger ved och tänder brasor åt båtbyggarna. Samtidigt drömmer han om en flicka med gyllene hår och persikomjuk hud. Venedig rustar för krig mot det mäktiga Ottomanska riket och Luca går ombord på skeppet Ängeln för att göra sin plikt. Livet till havs är spännande, men också farligt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38603

The blue sword

av Robin McKinley. Inläst av Lisa Oki. 10 tim, 17 min.Talbok.

Harry Crewe är en föräldralös Homelanderflicka, som har kommit för att leva i Damar. Corlath är kungen av the Free Hillfolk, ättling till den legendariska Lady Aerin. När han anländer till Harrys stad för att alliera sig med the Homelanders kunde han aldrig föutspå att han skulle vara den som påverkar Harrys öde: Hon kommer att delta i striden som en Kings Rider, bärande the Blue Sword, som ingen har använt sedan Lady Aerin. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38883

The fates divide

av Veronica Roth. Inläst av Charlotta Haldén. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Carve the mark som börjar med Carve the mark. Akos älskar Cyra, trots att han är förutspådd att dö i tjänst under Cyras familj. När Cyras far, Lazmet Noavek, tar makten i Shotet befarar Akos att han snart kommer att dö. Lazmet utlöser ett krig som Cyra och Akos försöker stoppa. Mycket står på spel. Cyra kan förlora sin far och Akos sitt liv. Men ödet är kanske inte är så ristat i sten som alla tror? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38724

Blind date

av Robert L. Stine. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

Kerry har haft ett tufft år. Först är han med om en trafikolycka och hans bror försvinner. Sedan råkar han bryta benet på quarterbacken i sitt eget fotbollslag. Och efter det börjar han få massa obehagliga hot. Men när en tjej ringer och säger att hon är hans blindträff tror Kerry att hans tur är på väg att vända. Föga anar han att det bara kommer att bli värre. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38493

Locomotion

av Jacqueline Woodson. Inläst av Gavin Maycroft. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

När Lonnie var sju år gammal dog hans föräldrar i en eldsvåda. Nu är han elva och han saknar dem förskräckligt mycket. Och han saknar sin syster, Lili, som placerades i ett annat fosterhem. Men Lonnie har inte givit upp; han får stöd av sin fostermamma, Miss Edna och sin lärare, Ms. Marcus. I ett långt poem berättar han om sina känslor, sin sorg och sin kärlek till Lili. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38613

Räppikukko Riekuu maailmalla

av Markku Hattula. Inläst av Panu Vauhkonen. 1 tim, 57 min.Talbok.

MediaNr: CA38798

Maalintii cayaaraha kaynta, Idrottsdag i djungeln

av Jill Newton. Inläst av Ikram Hassan. 0 tim, 14 min.Talbok.

Sengångare är alldeles för långsam för att vara med i djungelspelen. Medan de andra djuren tränar kan Sengångare bara titta på. Apa svingar sig från gren till gren och retar Sengångare dagarna i ända. Men när olyckan är framme är det bara Sengångare som kan hjälpa Apa. Bilderbok. Parallelltext på somaliska och svenska.

MediaNr: CA39201