Nya talböcker juli 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 148 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Här kommer natten

av Charlotte Aquilonius. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 12 min.Talbok med text.

En vampyrberättelse som utspelar sig på Södermalm i Stockholm. Milla kommit över en stor våning på en av stans bästa adresser. När vintermörkret sänker sig ifrågasätter hon meningen med allt. Samma sak drabbar tvillingsystern Laura. Har det någonting med att deras mamma vägrar att prata om det förflutna, eller med den noga plomberade kista som är på väg norrut från Paris. Charlotte Aquilonius är förläggare.

MediaNr: CA39103

Om natten är samma himmel mörk

av Maria Bom Casselbrant. Inläst av Daniel Avidan. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Eva är på väg till USA. Ända sedan tonåren har hon drömt om Kalifornien och nu ska hon äntligen få köra från Los Angeles till San Francisco. Där ska hon hoppa från Golden Gate-bron. I Los Angeles möter hon John som får henne att minnas rädslan från barndomen, den första pojkvännen och den stora katastrofen. Beslutet om att hoppa börjar kännas fel och ger henne inte den lättnad hon har väntat på. Finns det kanske en chans att göra upp ändå?.

MediaNr: CA39160

Vit krysantemum

av Mary Lynn Bracht. Inläst av Britt Ronström. 12 tim, 0 min.Talbok.

Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster låter hon de japanska soldaterna tillfångata henne och hon hamnar på en militärbordell. Sydkorea, 2011. Emi har under mer än sextio år försökt att glömma sin systers uppoffring. Nu måste hon konfrontera det förflutna. Kommer Hana att återfå sin frihet? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?.

MediaNr: CA39152

Kejsaren

av Dan Buthler. Inläst av Dan Bratt. 14 tim, 14 min.Talbok med text.

Nionde boken om psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Silfverbielke har lyckats lämna tillvaron som gigolo till en äldre amerikansk mångmiljonärska. Men han behöver pengar och genomför därför sin mest ondskefulla idé hittills. Jacob Colt inser att det enda sättet att stoppa Silfverbielke är att döda honom. Tillsammans med Hector Venderaz sätter han planen i verket. På en ö i Stilla havet drabbar de samman.

MediaNr: CA39206

Ögonvittnet, [spänningsroman]

av Anna Bågstam. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Morden i Lerviken. Ett brutalt mord har begåtts i Lerviken vid Öresund. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus. Hon har lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation och ska nu arbeta som utredare hos polisen i Landskrona. Då Harriet inte är speciellt välkommen på stationen bestämmer hon sig för att utreda mordet på egen hand. Men det ångrar hon snart. Kan mördaren vara någon hon känner?.

MediaNr: CA39129

Släpp ingen jävel över bron

av Alexander Cavalieratos. 17 tim, 37 min.Talbok med text.

Sovjetunionen har just invaderat Finland och i Stockholm vacklar den unge Karl i sin politiska övertygelse. Den antikommunistiska samhällsandan tvingar honom att fly gamla vänner och han har flyttat till stan för att bli någon. När han möter studenten Viola blir han kär, men hon är förlovad med en äldre direktör. Dessutom finns något i hennes förflutna som inte får avslöjas. När Karl plötsligt försvinner måste hon riskera allt för att rädda honom.

MediaNr: CA38887

Midnattslinjen, [en ny Jack Reacher-thriller]

av Lee Child. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 22 i serien om Jack Reacher. När Jack Reacher får syn på en liten klassring från West Point i skyltfönstret till en pantbutik blir han fundersam. Eftersom han själv har gått på West Point så vet han vad som krävs för att klara av utbildningen. Varför skulle ägarinnan till ringen ha lämnat in den till en pantbutik? Med hjälp av ringen försöker han hitta kvinnan.

MediaNr: CA39414

Sommar på den lilla ön i havet

av Jenny Colgan. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 50 min.Talbok med text.

Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon tillbaka till ön. Hon bestämmer sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.

MediaNr: CA39022

Nattskiftet

av Michael Connelly. Inläst av Christer Modin. 12 tim, 0 min.Talbok med text.

När kriminalinspektör Renée Ballard vid polisen i Los Angeles anmäler en chef för sexuella trakasserier blir hon omplacerad till nattskiftet. En natt är hon först på plats efter en brutal misshandel av en prostituerad som hittas död på en ödslig plats. Kort därefter skjuts flera personer, däribland en ung kvinna, ihjäl på en nattklubb. De här fallen tänker Renée inte släppa. Hon börjar mot uttryckliga order att utreda brotten på sin lediga tid.

MediaNr: CA39023

Detta ska passera, roman

av Cecilia Davidsson. Inläst av Camilla Bard. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

Så mycket kropp, så liten hjärna, tänker Sara om sig själv som nittonåring. Hon åker till Tyskland som barnflicka, lever på lögner och halvsanningar för att undkomma en klibbande pojkvän. Långt senare gör hon resa tillbaka för att komma ikapp sitt liv. Roman om en kvinna utan mall för livet, eller kärleken. Det enda hon har att förhålla sig till är nuet och insikten om att ingenting ligger fast.

MediaNr: CA39083

Judasvaggan

av Caroline Engvall. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Andra delen i serien som börjar med Ärren vi bär. Återigen får Citypolisens sexualbrottsutredare Ulrika Stenhammar ett svårt fall på sitt bord. När ett dött spädbarn påträffas i en roddbåt vid Årstaviken inleder hon ett informellt samarbete med journalisten Lovisa Ling. Snart inser Ulrika Stenhammar att Lovisa Ling döljer något för henne, något som kan få livsfarliga konsekvenser för dem båda.

MediaNr: CA39234

Dödsbädden

av Felicia Feldt. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 46 min.Talbok med text.

Roman som utspelas på ett hospice och följer sex människors liv och tankar inför döden. Sjuksängen har fått en roll som berättarröst - den är som en utomstående betraktare, en fluga på väggen. Förutom de döendes tankar beskrivs omgivningens reaktioner; anhöriga och vårdpersonal som rör sig runt sjukbädden. F.F., 1967- , blev känd då hon 2012 gav ut den självbiografiska boken Felicia försvann.

MediaNr: CA39419

Mysteriet på Asthall

av Jessica Fellowes. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Mitford-morden. Året är 1920 och Louisa Cannon får anställning som barnsköterska i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Hon fäster sig särskilt vid den äldsta systern, klipska och vackra sextonåriga Nancy. När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore plötsligt mördas på ett tåg blir Louisa och Nancy indragna i mordhärvan. Romanen är baserad på det verkliga mordet på Florence Nightingale Shore.

MediaNr: CA39093

Kvinnan i fönstret

av A. J. Finn. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 28 min.Talbok med text.

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Hon lider av torgskräck och kan inte gå ut. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. På ytan är de den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Ingen tror på henne och snart vet hon inte själv vad hon ska tro. Har hon inbillat sig allt?.

MediaNr: CA38964

Jag kallade honom Slipsen

av Milena Michiko Flasar. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

En roman om utanförskap som också ger en bild av Japan idag. Taguchi Hiro har i flera år levt instängd på sitt rum i föräldrarnas lägenhet. Han är hikikomori, en som drar sig undan allt socialt umgänge. Nu bestämmer han sig för att gå ut och sätta sig på en bänk. Där lär han känna en medelålders försäljare som nyligen har blivit av med sitt arbete, men inte vågat tala om det för sin fru. Tillsammans försöker de finna styrka att gå vidare i livet.

MediaNr: CA39314

Den lilla bistron i Bretagne

av Nina George. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 10 tim, 46 min.Talbok med text.

Diskret, välplanerat och prydligt hoppar den 60-åriga tyska hemmafrun Marianne i floden Seine med en enda önskan - att livet ska ta slut. Men ödet vill annorlunda, hon räddas och vaknar upp på sjukhuset. Hon beger sig, trots att hon inte kan tala knappt ett ord franska, till en liten by i Bretagne. Vid den soldränkta kusten börjar hennes livsgnista sakta vakna till liv, omhuldad av makalös mat och färgstarka karaktärer.

MediaNr: CA39080

Lärlingen

av Tess Gerritsen. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Kirurgen. I Boston når sommarens hetta kokpunkten med en rad hänsynslösa händelser där välbärgade män tvingas se på medan deras hustrur blir våldtagna. De sadistiska lekarna fortsätter med mord och bortföranden. Mönstret pekar på en bestämd gärningsman, seriemördaren Warren Hoyt. Men han sitter sedan ett år inspärrad på ett fängelse. Kriminalinspektör Jane Rizzoli misstänker att det finns en copycat.

MediaNr: CA38951

Dubbelgångare

av Tess Gerritsen. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Kirurgen. När rättsläkaren Maura Isles efter en intensiv konferensvecka i Paris kommer hem till sitt hus möts hon av blinkande blåljus. Kriminalassistent Jane Rizzoli tar emot henne och leder henne till en bil som står parkerad framför huset. I bilen sitter en död kvinna, skjuten med ett skott i huvudet. Mauras blod fryser till is. Den mördade kvinnan är en exakt kopia av henne själv. Vem är hon? Vad gör hon här?.

MediaNr: CA38966

Det som tillhör dig

av Garth Greenwell. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

En ung amerikansk man arbetar som engelsklärare i Bulgarien. På en toalett under Sofias Kulturhus träffar han Mitko. Det börjar som en pengatransaktion men övergår efter ett tag i en kärleksaffär präglad av ojämlikhet och destruktivitet. Den ena bär på svåra barndomsminnen från den amerikanska södern och den andra kämpar för överlevnad och självständighet. Garth Greenwell, 1978-, amerikansk författare.

MediaNr: CA39058

Om snön, eller Descartes i Tyskland

av Durs Grünbein. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 18 min.Talbok.

Berättelsen tar sin början vintern 1619 i Tyskland och slutar trettio år senare i Stockholm. I fyrtiotvå sånger skildras filosofen René Descartes liv, trettioåriga krigets fasor och rationalismens födelse ur snöns ande. Om snön räknas som ett av Grünbeins mest centrala verk. Durs Grünbein, 1962-, tysk författare och poet.

MediaNr: CA39079

Änglabarnet

av Anders Gustafson. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 4 i Singöserien som börjar med Singöspionen. I Tranvik på Singö beslutar sig en husägare att renovera ett torp från 1600-talet som stått obebott i flera decennier. När murstocken rivs hittas ett skelett. Kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes kollegor konstaterar snart att det är kvarlevorna av en mycket ung människa. Men hur länge har kroppen legat där och vem kan ha begått ett sådant brott?.

MediaNr: CA38807

Falska vänner

av Jane Harper. Inläst av Jens Malmkvist. 13 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om poliskommissarie Aaron Falk som börjar med Hetta. Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. När de kommer tillbaka saknas en person: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan. Falk kallas in. Han utreder inte bara det företag kvinnorna jobbar på, Alice är också hans kontakt från insidan. Ju djupare Falk gräver, desto mer inser han hur farligt det kan vara med brutna förtroenden.

MediaNr: CA39205

Brandgata

av Ingrid Hedström. Inläst av Martin Jonols. 9 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om diplomaten Astrid Sammils som börjar med Bortfall. Den tidigare utrikesministern Agneta Myhre mördas brutalt på en kyrkogård i Dalarna, samtidigt som en skogsbrand drar fram genom Bergslagen. Astrid är den som hittar den döda Agneta, och Dalapolisens mordutredning kommer snart besvärande nära henne själv. Mycket tyder nämligen på att mordet har en koppling till hennes och Agnetas gemensamma förflutna i inbördeskrigets Bosnien på 1990-talet.

MediaNr: CA39188

Satyricon

av Gertrud Hellbrand. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 6 min.Talbok med text.

Ett erotiskt drama som handlar om vänskap, svartsjuka och besatthet. Olivia blir presenterad för Rufus med en känsla av att väninnan Renée erbjuder henne i festlig gåva till sin bror. Snart är Olivia indragen i syskonens dekadenta krets Satyricon, som umgås i ett ständigt rus i en stor uppsaliensisk våning. Femton år senare tror Olivia att hon lämnat det livet bakom sig, men så kommer en inbjudan till fest som minner om det gamla. G.H., 1974-.

MediaNr: CA39191

Samlade tankar för natten, 2010-2013

av Emil Jensen. Inläst av Jens Malmkvist. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

Emil Jensen, 1974- , är kanske mest känd som låtskrivare och artist men han har även under många år skrivit krönikor och medverkat i "Tankar för dagen" i Sveriges Radio. Med utgångspunkt från dessa tankar har han samlat ett antal texter skrivna på natten under perioden 2010-2013. Det är både personligt och politiskt om samtid och framtid.

MediaNr: CA39102

Ett mörker mitt ibland oss, [kriminalroman]

av Mari Jungstedt. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 32 min.Talbok med text.

Den fjortonde kriminalromanen om kommissarie Anders Knutas i Visby. Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Anders Knutas brottas med relationsproblem samtidigt som han kastas in i en halsbrytande mördarjakt.

MediaNr: CA39418

Falco

av Mons Kallentoft. Inläst av Jens Malmkvist. 13 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 5 i Herkulesserien som börjar med Zack. En tonårsflicka utför ett terrordåd i Stockholm. Hon hinner döda flera personer innan hon stoppas. Strax därpå hittas en polis mördad. Polisen har varit hanterare i samband med infiltreringen av en stor knarkliga och nu kräver den okände infiltratören att Zack blir hans nya kontaktman. Har terrorn och knarket något samband? Zack dras längre och längre in i utredningen. Snart står tusentals liv på spel.

MediaNr: CA39459

Tystnaden

av Dean Koontz. Inläst av Thomas Ekelöf. 13 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om FBI-agenten Jane Hawk. Jane Hawks man har, helt oväntat, begått självmord och Jane är fast besluten att finna sanningen. Ett oroväckande mönster träder fram. Hawks make verkar inte vara ensam. Många framgångsrika människor, till synes lyckliga och rofyllda, har den senaste tiden begått självmord. Någon verkar försöka skydda en hemlighet så viktig, eller hemsk, att ett människoliv inte är värt någonting i jämförelse.

MediaNr: CA39057

Sthlm confidential

av Hanna E. Lindberg. Inläst av Dan Bratt. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Lennie Lee är grabbtidningsgurun som kämpar mot en upplaga i fritt fall. När han får i uppdrag att fixa århundradets fest åt en skum affärsman räknar han att pengarna ska lösa alla hans problem - om han överlever. Solveig Berg är en journalist som efter ett snedsteg är persona non grata. Kalju Saagim lever gott på sina svartaffärer med Stockholms finkrogar. När en känd glamourmodell hittas död korsas deras vägar.

MediaNr: CA39302

Soldat Angelo

av Eric Linklater. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 47 min.Talbok.

Angelo är en italiensk soldat under andra världskriget. Angelo erkänner sin brist på mod som "en viss svaghet" men han är inte feg, bara mer rädd om sitt eget skinn än arméns ära. Han lyckas desertera från tre olika arméer men hans brist på framgång i kriget överskuggas av hans lycka i kärlek. Han avgudar den fagra Lucrezia vilket dock inte hindrar honom från att uppskatta även andra kvinnor. E.L., 1899-1974, brittisk författare.

MediaNr: CA38911

Blå, roman

av Maja Lunde. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 11 min.Talbok med text.

Roman i två spår om samspelet mellan natur och människa. 2017: Signe seglar bort från sin barndomsbygd i Norge. Det är bara hon, båten "Blå" och en märklig last. 2041: David har blivit ensam med sin lilla dotter. De två är på flykt genom ett Sydeuropa som är drabbat av torka, där vattnet inte längre räcker till oss alla. En dag upptäcker de en segelbåt i en övergiven trädgård. M.L., 1975-, norsk författare.

MediaNr: CA39082

Hjärntvättad, [en thriller baserad på en sann historia]

av Stefan Malmström. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 20 min.Talbok med text.

I en snara i sin lägenhet hittas Luke Bergmanns bäste vän Viktor hängd med sin fyraåriga dotter liggande livlös i soffan bredvid. Allt pekar på mord och självmord. Luke tvivlar på polisens teorier, börjar gräva i fallet och blir snart övertygad om att Viktor mördats och att motivet finns att söka i vännens tid i scientologirörelsen 20 år tidigare. När fler som tillhört rörelsen hittas döda börjar jakten på en mördare.

MediaNr: CA39011

Eileen

av Ottessa Moshfegh. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Eileen Dunlop ser inte fram emot julen. Hon varvar arbetet som sekreterare på ett fängelse med att städa upp efter sin alkoholiserade far. I hemlighet drömmer hon om en annan tillvaro. Men så dyker Rebecca Saint John upp i fängelset. Hon är vacker och karismatisk och Eileen blir smickrad över att Rebecca vill bli hennes vän. Snart har Eileens fascination för Rebecca involverat henne i ett brott hon aldrig kunnat drömma om. Booker-nominerad 2016.

MediaNr: CA38826

Arkaiskt jordbruk

av Raduan Nassar. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Andre växer upp på en liten gård i Brasilien. Fadern är sträng och tvingar familjen att leva efter strikta religiösa regler. Andre är rädd för honom och flyr från gården. Scener från flykten blandas med minnen och drömmar. Boken är skriven i långa meningar utan punkter. R.N., 1935- är en brasiliansk författare som fått ett genombrott på senare år i samband med att hans verk översatts till engelska. Arkaiskt jordbruk utkom på portugisiska 1975.

MediaNr: CA39267

Nonsensprinsessans dagbok, en sjukskrivning

av Isabella Nilsson. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Isabella är svårt sjuk och har bestämt sig för att inte leva längre. Men hennes mamma övertalar henne att leva ett år till. Under året för hon en slags dagbok för att sysselsätta sig. Dagboken består av 365 korta anteckningar. De är ofta skrivna på rimmad vers och handlar bland annat om betydelsen av nonsens, sorgen över att fantasins makt korrumperar och det svåra valet mellan den livs levande Döden och dödsanden Livet. I.N., 1989-.

MediaNr: CA39104

Grosshandlarens dotter

av Bente Pedersen. Inläst av Marianne Engström. 6 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Aurora. Tromsö 1918. Sexton år gamla Aurora älskar fart och äventyr, och allra bäst tycker hon om att vara tillsammans med kusinen Fredrik och hans kamrater. Under ett av dessa äventyr träffar hon varvsarbetaren Edvard och blir förälskad. Samtidigt kommer spanska sjukan till Tromsö, och inte ens stadens mest välbärgade går fria. När Auroras mor blir sjuk, avslöjas familjehemligheter som helt förändrar Auroras tillvaro.

MediaNr: CA39054

Drottningen i kassan

av Erika Petersson. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 0 min.Talbok med text.

En självbiografisk- och dokumentärroman. Butiksarbetaren Erika Petersson tar bladet från munnen och analyserar servicebegreppet, kunderna och deras beteenden på ett både avslöjande och humoristiskt sätt. Yrket kan beskrivas som att vara glad och snäll varje dag mot människor som inte alltid är glada och snälla. En rolig lektion i kundhyfs som ger läsarna en tankeställare.

MediaNr: CA38401

Det är min tur nu

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst av Martin Jonols. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Neshov som börjar med Berlinerpopplarna. Torunn har tagit över den nedgångna gården och fortsätter arbetet med upprustningen. Samtidigt är hon involverad i farbrorn Margidos begravningsbyrå. Hennes andra farbror Erlend har flyttat in i en villa i Köpenhamn tillsammans med partnern Krumme och de tre barnen. Gamle Tormod sitter på ålderdomshemmet och minnena som sköljer över honom kastar ett nytt ljus kring släkten och Neshov.

MediaNr: CA39137

Rich boy, roman

av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Roman om tre generationers kvinnoliv. 1956 blir Gully ensam med fyra barn. Hon har svårt att försörja dem och hennes dotter Marianne känner sig vilsen i tillvaron. Hon blir vänsteraktivist under 1960-talet. När Kaj visar intresse följer hon honom trots att hans beteende blir allt mer våldsamt. Mariannes dotter Annika drabbas på 2010-talet av en svår kris som leder till självrannsakan. Det handlar om klass, moderskap och trauman som går i arv.

MediaNr: CA39133

På öppet hav

av Nora Roberts. Inläst av Qina Hermansson. 13 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Familjen i Chesapeake bay. Anna Spinelli känner sig genast dragen till den äldste av de tre adopterade bröderna, den äventyrslystne Cam. Men socialarbetaren Anna måste lägga band på sina känslor. Cam och hans bröder Phillip och Ethan har begärt att få vårdnaden om Seth, deras fars siste skyddsling, och det är Annas jobb att bedöma om de är mogna för det. Samtidigt bubblar den lilla kuststaden vid Chesapeake Bay av illvilliga rykten.

MediaNr: CA39287

Himmelska dagar

av Nora Roberts. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 25 min.Talbok med text.

Johanna Patterson har kämpat länge för att göra sig ett namn, och nu är hon äntligen en framgångsrik tv-producent. Hon lyder inte under någon och har varken tid eller lust med kärlek. Men hur kommer det sig då att skådespelaren Sam Weaver alltid lyckas ta sig förbi hennes försvarsmurar? Johanna lärde sig för länge sedan att man inte ska förlita sig på någon annan. Hon trivs bäst ensam. Nog ska hon väl kunna motstå Sams envisa charm?.

MediaNr: CA39235

Tystnaden före skräcken

av Anny Romand. Inläst av Anna Döbling. 2 tim, 35 min.Talbok med text.

19-åriga Rosy är gravid men lämnar sin 15 år äldre älskare för att själv få bestämma barnets öde. Rosys mor, vars armeniska släkt nästan utplånats, övertygar Rosy att inte adoptera bort barnet. Ett halvt sekel senare söker Rosys dotter Ani rätt på fadern. Ett möte som blir omtumlande för båda. Parallellt skildras de två kvinnornas öden som kretsar kring en brutalt avslutad kärlekshistoria och om hur frånvaron av en far dramatiskt påverkat ens liv.

MediaNr: CA39087

Trollkarlens märke

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 32 min.Talbok.

Del 4 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. För många hundra år sedan ingick fem svarta riddare en ödesdiger pakt. Sedan dess vilar en förbannelse över deras släkter. Ingen i varje generation blir äldre än 25 år. Unni och Jordi är på väg till Spanien på jakt efter Santiagos skatt som ska lösa förbannelsens gåta. Vi ett av sina stopp känner de sig övervakade och på andra sidan älven får de syn på riddarna.

MediaNr: CA39336

Syndabocken

av Sofie Sarenbrant. Inläst av André Nilsson. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

Sjätte boken med kriminalinspektör Emma Sköld. En inbrottsvåg har drabbat Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på att det är ett villainbrott som gått snett. Misstankarna riktas mot familjens städerska, men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer. Därmed försätter hon sig själv och andra i livsfara.

MediaNr: CA39130

Lincoln i bardo

av George Saunders. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 7 min.Talbok med text.

Washington D.C., 1862. Medan det amerikanska inbördeskriget härjar i landet sörjer Abraham Lincoln. Han har förlorat sin elvaårige son Willie. Willie Lincoln är fången i det som inom buddismen kallas bardo, övergången mellan liv och död - och han är inte ensam. Det vimlar av spöken som inte är klara med livet. Under en natt utspelar sig en ödesdiger kamp om Willies själ. Vann Booker-priset 2017. G.S., 1958- , Hyllad amerikansk författare.

MediaNr: CA39124

Den stora resan

av Jorge Semprun. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 54 min.Talbok.

J.S., 1923-2011, spansk författare och kulturminister 1988-1991. Under andra världskriget var han med i den franska motståndsrörelsen och satt i koncentrationslägret Buchenwald 1943-1945. J.S. beskriver tågresan till Buchenwald och ankomsten till lägret. Under tågresan blickar han bakåt, till tiden i motståndsrörelsen och framåt, till livet i lägret och efter befrielsen. Debutroman, vann Prix Formentor 1963. Bygger på J.S. egna upplevelser.

MediaNr: CA39105

För att de ville det, roman

av Kajsa Sundin. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

Tre personer möts i Kairo. Isabella och Rodrigo har ett sexuellt förhållande som bygger på dominans och underkastelse. Tess är en svensk terapeut som flyttat till Egypten för att leva med sitt livs kärlek Omar. Kvar i Sverige finns hennes 20-åriga dotter. När en katastrof inträffar störtas hon ner i förtvivlan. Isabella och Rodrigo vill förstå sin komplicerade relation och tar hjälp av Tess. Det blir ett möte som kommer att förändra dem alla tre.

MediaNr: CA38708

Guds barn

av Lars Petter Sveen. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 54 min.Talbok med text.

Romanen börjar i Betlehem vid tiden för Jesu födelse och slutar vid tiden för hans död. Persongalleriet är soldater och rövare, profeter och lärjungar, små barn och spetälskesjuka. Vissa lever av kärlek och vänskap, andra kastas mellan hopp och förtvivlan. Deras berättelser blir till en väv i vilken det fantastiska och skrämmande, det lilla och det stora, går hand i hand. Prisbelönad norsk roman.

MediaNr: CA39153

Helga, sotarens röst tystnar aldrig

av Anette Svensson Kozica. Inläst av Lo Thorsdotter. 17 tim, 14 min.Talbok med text.

Helga Kramer är en tysk kvinna i Danzig som dras in i det tyska krigsmaskineriet under andra världskriget. Hon utbildas vid en SS-styrd skola och hjälper till med tågtransporter till förintelselägren. Hon möter och förälskar sig i en lokeldare vars tåg har vändpunkt Auschwitz. Hon har mardrömmar, känner stor skuld och flyr i krigets slutskede till Sverige. Författaren har rekonstruerat Helgas liv med hjälp av dokument hon hittat i ett ödehus.

MediaNr: CA38841

Det hemliga rummet

av Eva Swedenmark. Inläst av Britt Örnehed. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Magda har ärvt ett hus och bjuder dit tre nya bekantskaper som hon lärt känna via sin blogg. Men vilka är dessa kvinnor egentligen, bakom nätprofilen? Det dröjer inte länge innan kvinnorna får en känsla av att vara betraktade när de lever sitt stilla liv i huset. Vem smyger omkring i skogsbrynet och vid strandkanten? Är det någon som besöker huset om natten?.

MediaNr: CA39168

Jag går och lever

av Mirja Unge. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 52 min.Talbok med text.

Tove bor på landet med farsan, en opålitlig skiftarbetare. Syrran har flyttat hem igen, är arbetslös, ligger mest bara på sitt rum. Tove rör sig mellan högstadiedagar präglade av övergrepp och kaos, hemmafester hos skitiga killar i skitiga hus med bedövande sprit och ett hem hon vill vara i så lite som möjligt. I byn bor de samhällsfrånvända, dårarna och andra udda existenser. Skoningslös roman som skildrar en hård värld.

MediaNr: CA39016

Bröllopsgästerna

av Penny Vincenzi. Inläst av Anna Döbling. 20 tim, 15 min.Talbok.

Cressida ska gifta sig med sin rike fästman i en liten idyllisk kyrka utanför Oxford. Allt är klart för årets societetsbröllop. Men på bröllopsdagens morgon rymmer bruden. Chockade anhöriga och vänner samlas. Under de dygn som följer avslöjas många smärtsamma familjehemligheter. Engelsk underhållningsroman med talrika äktenskapliga, erotiska och ekonomiska förvecklingar.

MediaNr: CA38781

De dödas sång

av Jesmyn Ward. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

Jojo och hans lillasyster bor med sina morföräldrar, Mam och Pop, på en gård i Mississippi. Deras mamma Leonie orkar inte ta ansvaret för barnen utan flyr in i knarkets dimmor. Tryggheten är morföräldrarna men Mam är döende och Pop har svårt att hålla ihop familjen. När Jojos pappa ska släppas ut ur fängelset tänds hoppet. Leonie tar med barnen för att hämta honom. Det blir en dramatisk bilresa genom ett USA som präglas av fattigdom och rasism.

MediaNr: CA39136

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Om den heliga Anden, till den helige Amfilochios, biskop i Ikonium

av Basilius den store. Inläst av Kristina Bäckman. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Basileios den store, 329-379, biskop av Caesarea i Kappadokien, räknas som kyrkofader och helgon inom såväl romersk-katolska kyrkan som de ortodoxa kyrkorna. Genom denna skrift bidrog han tillsammans med Gregorios av Nazianzos och Gregorios av Nyssa starkt till utformningen av den kristna treenighetsläran och den teologi som utmejslades vid det första konciliet i Konstantinopel år 381. Han räknas också som det ortodoxa munkväsendets fader.

MediaNr: CA39207

Allmänt och blandat

Yrke: influencer, [så gör du karriär på nätet]

av Linda Hörnfeldt. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 0 min.Talbok med text.

Att vara en influencer är ett yrke på frammarsch. Men hur gör man egentligen för att lyckas? L.H. har intervjuat olika influencers och ger själv tips på hur man kan tjäna pengar på sina sociala medier. Det handlar om allt från att bygga och vårda sin målgrupp till att nätverka och leverera rätt innehåll i tid. L.H. är vd och grundare av Influencers of Sweden, Sveriges intresseorganisation för social media influencers och är själv en influencer.

MediaNr: CA39217

Utvalda krönikor, 2011-2014

av Emil Jensen. Inläst av Jens Malmkvist. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Samling krönikor, skrivna mellan 2011-2014, av Emil Jensen, 1974- , som kanske främst är känd som låtskrivare och artist. I sina föreställningar sammansmälter han musik, lyrik och komik till en egen genre. Han blandar friskt mellan samtid och framtid, personligt och politiskt, och mellan humor och allvar. De flesta texterna har tidigare varit publicerade i tidskriften ETC.

MediaNr: CA39101

Religion

Ta upp Davids slunga, står du ut med att Herrens namn dras i smutsen?

av Mats Nyholm. Inläst av Kristina Bäckman. 2 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok om vad innebär det egentligen att drivas av kärlek och hur vi kan besegra det onda vi möter i vår värld. Många människor brottas med känslor av meningslöshet. Andra är fattiga eller mobbade. Grupptryck och jakt på pengar präglar människors liv. Författaren tar oss med till ett av Bibelns mest kända slag, kampen mellan David och Goliat. Som kanske egentligen handlar om nåt helt annat. Mats Nyholm, 1977-, präst och direktor i S:t Clara kyrka.

MediaNr: CA39182

Filosofi och psykologi

Fuckboy, praktisk handbok i konsten att dejta

av Cecilia Salamon. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Handbok om dejting skriven av C.S. som bland annat varit relationsexpert på dejtingsajten HappyPancake. Boken riktar sig till alla singeltjejer och till den som börjat dejtat någon. Hon gör upp med destruktiva dejtingmönster, fuckboys och seglivade myter om kärlek. Med personliga och professionella tips boostar hon både dem som drömmer om en relation och de som bara dejtar för skojs skull.

MediaNr: CA39268

Språkvetenskap

Svenska uttryck och deras ursprung

av Kerstin Johanson. Inläst av Jens Jacobson. 2 tim, 6 min.Talbok med text.

Drygt 200 av våra vanligaste svenska uttryck förklaras här i bokstavsordning. Uttryck som Frisk som en nötkärna eller Kosta skjortan ska så klart inte tolkas bokstavligt. Författaren berättar om uttryckens ursprung och redogör för i vilka språk motsvarande uttryck finns. Många av de vanligaste uttrycken kommer från det gamla bondesamhället, några från sagor och fabler, och de allra flesta har sitt ursprung i Bibeln.

MediaNr: CA39194

Politik och retorik, svenska partiledare i talarstolen

av Erik Åsard. Inläst av Charlotta Haldén. 15 tim, 29 min.Talbok med text.

Hur säljer dagens svenska partiledare in sina politiska budskap? Vad karaktäriserar deras språk? Vilka är partiledarnas styrkor och svagheter som talare? Statsvetaren Erik Åsard skärskådar partiledarnas tal - både språket och det politiska innehållet. Han har granskat tal av Stefan Löfven, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, Jan Björklund, Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt.

MediaNr: CA39535

Litteraturvetenskap

Nuckan

av Malin Lindroth. Inläst av Ylva Törnlund. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

Den ogifta kvinnan - nuckan, har genom historien befunnit sig längst ned i rangordningen. Författaren, dramatikern och kulturskribenten M.L. bestämmer sig för att anta hennes plats och tvätta ordet fritt från skam. Resultatet blir en essäistisk berättelse om ofrivillig ensamhet. Förutom författarens reflektioner över sina egna upplevelser rymmer den även en större historia om kärlek, makt, relationer och strukturer.

MediaNr: CA39088

45 - Morbus Addison

av Linda Skugge. Inläst av Marika Bergström. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Författaren Linda Skugge berättar om hur det är att leva med en kronisk sjukdom. När hon var 42 år fick hon diagnosen Morbus Addisson. Sjukdomen innebär att produktionen av kortisol, aldosteron och androgener i binjurebarken är nedsatt. Vilket bland annat leder till illamående, viktnedgång och trötthet. Linda Skugge skriver om livet som skrivande person och om att ständigt snurra i sjukvårdens maskineri och försöka få hjälp.

MediaNr: CA39081

Konst, musik, teater och film

Cool shades, the history and meaning of sunglasses

av Vanessa Gill-Brown. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Solglasögonen har inom populärkulturen varit en symbol för coolhet. Inom forskningen har tidigare dock inte mycket uppmärksamhet ägnats denna accessoar. I denna bok presenterar V.B., till vardags verksam vid Nottingham Trent University, solglasögonen lite närmare. Hon berättar hur de under det tidigare 1900-talet blev en modedetalj och senare under seklet en symbolbärare för bland annat glamour och teknologi. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39560

Birgit Nilsson i ord och bild, "värp först och kackla sen!"

av Mattias Enn. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

Operasångerskan Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år den 17 maj 2018. Hennes liv var som en saga, från den lilla bondgården i Skåne till de största operascenerna. M.E, estradör och sångare som under en lång period brevväxlade Birgit Nilsson, skriver kåserande om Nilssons liv från barndomen och utbildningen till operadebuten och den fantastiska karriären. Historier och anekdoter blandas med med recept från Birgits kokbok. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38978

Alla talar om Bergman

av Andreas Fock. Inläst av David Zetterstad. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

I 25 nygjorda intervjuer möter vi Ingmar Bergman genom de människor som arbetade med honom. Skådespelare och fotografer, kostymörer och elektriker berättar öppenhjärtigt om allt från Bergmans lustiga egenheter till vad det var som gjorde honom unik som regissör och människa. Tillsammans ger de en förnyad bild av demonregissören Bergman. Bland de medverkande märks bland andra Pernilla August, Liv Ullman och Börje Ahlstedt.

MediaNr: CA39490

Birgit, från Västra Karup till Metropolitan

av Elisabeth Meyer-Topsøe. Inläst av Inga Pyk. 17 tim, 21 min.Talbok med text.

Biografi över Birgit Nilsson, 1918-2005, en av Sveriges mest uppburna operasångerskor. Hon hade en unik röst, var omskriven, omsusad och världsvan. Född i ett hörn av Skåne, mjölkade tio kor kvällen innan hon åkte till inträdesproven i Stockholm, och gift med samma man i hela sitt liv. Hon var en folkkär världsstjärna. Författaren, nära vän och elev till Nilsson, lyfter fram nya sidor i sångerskans konstnärskap och personlighet.

MediaNr: CA38924

Arkeologi

Völvor, krigare och vanligt folk, berättelser om järnåldern

av Kent Andersson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 5 tim, 18 min.Talbok med text.

Genom trettio föremål ut Historiska museets samlingar kommer vi nära de människor som levde under järnåldern. Författaren beskriver dryckesserviser, bronsfat, guldringar, hjälmar och snabelbägare. Vi lär oss om föremålens historia och i vilket sammanhang de användes. Intresseväckande och välskrivet. Kent Andersson är docent i arkeologi, verksam vid Historiska museet.

MediaNr: CA39089

Historia

Tårar för Mexiko, landet som dödar journalister

Redaktör: Ingemar Karlsson. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Mexiko har blivit centrum för den internationella droghandeln och sedan 2006 har över 180000 människor dödats. På ytan utkämpar staten ett krig mot knarket, men många politiker och myndighetspersoner spelar under täcket med kartellerna. Mördare, knark- och slavhandlare går fria, medan den som ställer närgångna frågor kan skjutas ner på öppen gata. Här skriver några av Mexikos journalister om sin kamp för att förmedla sin sanning om landet.

MediaNr: CA39017

Blodets renhet, en historisk studie av svensk antisemitism

av Lena Berggren. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 25 tim, 6 min.Talbok med text.

Historisk studie av svensk antisemitism. Författaren, docent i historia, beskriver den svenska antisemitismen under mellankrigstiden och krigsåren med fokus på dess mer uttalade och hatiska former. Hon undersöker hur denna antisemitism var relaterad till den svenska nazismen, både idémässigt och organisatoriskt. Som exempel tar hon bland annat Samfundet Manhem, grundat 1934, vars antisemistim var en grund för deras fascistiska ideologi.

MediaNr: CA38745

Biografi med genealogi

Pojken med davidsstjärnan

av Michael Ben-Menachem. Inläst av Anno Lindblad. 15 tim, 3 min.Talbok med text.

En självbiografisk bok av Michael Ben-Menachem lyckades ta sig ur det kommunistiska Ungern till Sverige. Han växte upp i den lilla staden Orosháza i sydöstra Ungern några år innan andra världskriget. Han undkom nazisternas dödsläger och återvände till Ungern efter kriget. Han begav sig till Israel och sedermera Sverige. En välskriven skildring av ett dramatiskt öde. Michael Ben-Menachem, psykolog, fotograf och konstnär.

MediaNr: CA38696

Vad sa du?

av Ida Bäckström. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 19 min.Talbok med text.

När Ida vaknar en tidig morgon i januari 2013 kan hon inte höra. Hon har drabbats av plötslig dövhet på båda öronen. Hon får cochleaimplantat och gör ett försök att återgå till vardagen. Hon har obearbetade känslor av skam och sorg och ingenting fungerar som förut. Trots rädsla och osäkerhet växer nya insikter fram och Ida reser på egen hand till Bali och Nepal för att leta efter sitt nya jag och efter meningen med livet. Självbiografi.

MediaNr: CA39000

Hennes excellens Agda Rössel, från banvaktstugan till FN-skrapan

av Elin Jäderström. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Biografi över Agda Rössel, 1910-2001, svensk ambassadör, diplomat och politiker. Hon föddes i Gällivare som barn till en järnvägsarbetare. Hon arbetade sig upp genom samhällets hierarkier och trots att hon tillhörde fel samhällsklass och hade fel utbildning blev hon 1958 världens första kvinnliga FN-ambassadör. Där drev hon frågor som är aktuella än i dag: avskaffandet av dödsstraff och kvinnlig omskärelse, flyktingmottagande och jämställdhet.

MediaNr: CA39018

Ex, migrationsmemoar 1977-2018

av Hynek Pallas. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 48 min.Talbok med text.

Sex essäer om erfarenheten av exil och migration, och vilka spår de lämnat i det svenska samhället. Det handlar om hur migrationen syns i svensk kultur och den moderna svenska identiteten? Hur kan nationalismen växa trots att många svenskar har erfarenhet av migration? H.P. föddes i Prag 1975, men växte upp i Sverige. Boken innehåller personliga skildringar av händelser i hans liv, men är samtidigt en komplex idébok.

MediaNr: CA39126

Jag mötte Jesus, bekännelser från en motvilligt troende

av Charlotte Rørth. Inläst av Kristina Bäckman. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Den danska journalisten C.R. var ingen religiös eller andlig sökare, men när hon var på ett reportage i Spanien 2008 fick hon en religiös uppenbarelse - i en sakristia i en kyrka i Andalusien mötte hon Jesus. Upplevelsen var stark och omvälvande för henne och hon beskriver sitt sökande för att hitta en rationell förklaring. Hon besöker forskare inom medicin och psykiatri, präster och andliga ledare för att finna kunskap kring vad som hände henne.

MediaNr: CA39186

Modet att köra, en saudisk kvinnas protest

av Manal al-Sharif. Inläst av Charlotta Haldén. 12 tim, 20 min.Talbok med text.

En berättelse om en kvinnas kamp för frihet och på samma gång en skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men Manal al-Sharif vet vad hon gör när hon sätter sig bakom ratten. Tiden är kommen och snart följer en våg av kvinnor i hennes spår. Manal al-Sharif, 1979-, dataingenjör och en av världens främsta feministiska röster. Hon är bosatt i Australien.

MediaNr: CA39190

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Romska liv och platser, berättelser om att leva och överleva i 1900-talets Sverige

Redaktör: Lotta Fernstål. Inläst av Anna Westberg. 11 tim, 33 min.Talbok med text.

Inte förrän på 1960-talet hade svenska romer fått tillgång till medborgerliga rättigheter som bostäder och skola. Innan dess levde många ett kringresande liv och slog läger med tält och vagnar. Hur var livet? Hur hanterades vardagen? Boken skildrar svenska romers erfarenheter och bygger på intervjuer, äldre kartor, fotografier och ett omfattande arkivmaterial. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39107

Påskharen, folklore om årets dagar, månens fläckar och nedpålade döda

av Bengt af Klintberg. Inläst av Eva Sjöblom. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Vilka är Sveriges vanligaste ordspråk? Hur har människor tolkat månens fläckar? Vad har Dracula och Bockstensmannen gemensamt? Bengt af Klintberg, författare och folklorist, berättar levande och insatt om påskharar och menlösa barn, vandrande sägner och vandrande skogar, sydsvenska sägner om nedpålade döda, Linné som folklorist och Harry Martinsons känsla för granar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38772

Geografi

Vandra i Europa

av Claes Grundsten. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Drygt 30 vandringar i Europa, från det klassiska Olympus i söder till lappländska Kungsleden i norr. Författaren tar oss med på kortare och längre turer längs stigar i Dolomiterna, det tyska Bayerischer Wald och skotska West Highlands. Här finns vandringar både för den som lockas av spektakulära bergs- och fjällkedjor och för den som gillar vandringar i flackare terräng. Den tryckta boken innehåller en stor mängd naturbilder.

MediaNr: CA39289

Samhälls- och rättsvetenskap

De tolv stegen för vuxna barn

Inläst av Kristina Bäckman. 6 tim, 40 min.Talbok med text.

Alla kan i olika grad befria sig från de skadeverkningar som en dysfunktionell uppväxtmiljö givit upphov till. Känslan av otillräcklighet och underlägsenhet avtar och ersätts av karaktärsstyrka. Detta är en personlig vägledning för att bättre förstå den andliga kraften i de tolv stegen. Handledningen riktar sig främst till de vuxna vars barndom har blivit negativt påverkad av en dysfunktionell uppväxtmiljö.

MediaNr: CA39059

Så blev vi alla rasister

av Ivar Arpi. Inläst av Anna Westberg. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

Författarna menar att idéer som kretsar kring ras och hudfärg, efter sjuttio år, har återkommit och blivit en självklar del av svensk offentlig debatt. De anser att vänsterns nya antirasister reducerar människor till deras rastillhörighet. Deras slutsats är att gårdagens ondska har ersatts av goda intentioner, men fördomen är densamma. Ivar Arpi är ledarskribent på Svenska Dagbladet. Adam Cwejman är ledarskribent på Göteborgs-Posten.

MediaNr: CA39308

Mamma sa att jag inte fick berätta, den sanna historien om en liten pojkes mörka hemlighet

av Cathy Glass. Inläst av Marianne Engström. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

En verklig berättelse om den sjuårige Reece som blir familjehemsplacerad hos författaren Cathy Glass. Pojkens aggressiva och beteende har fått honom avstängd från skolan och han har bytt fosterhem flera gånger. Han tycks vara ett hopplöst fall. När Cathy försöker lära känna Reece säger han att han lovat sin mamma att inte berätta någonting för någon utomstående. Cathy Glass skriver under pseudonym, för att skydda dem hon berättar om.

MediaNr: CA39060

Ekonomi och näringsväsen

Vänskap & varma tassar, berättelser om människans bästa vän

Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Antologi där olika författare och journalister berättar om sitt liv med hund. Berättelserna innehåller både glädje och sorg, kärlek och vemod. Medverkar gör Majgull Axelsson, Göran Greider, Johan Hilton, Anneli Jordahl, Martin von Krogh, Sara Paborn, Stina Stoor, Carl Otto Werkelid, Klara Zimmergren och Helena von Zweigbergk.

MediaNr: CA39055

Dumhetsparadoxen, den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar

av Mats Alvesson. Inläst av Jens Jacobson. 15 tim, 56 min.Talbok med text.

Arbetslivet präglas ofta av dumhet; annars smarta personer slutar tänka och ställa kritiska frågor och komplexiteten ersätts av en organisation styrd av floskler och tomt prat. Författarna, forskare inom ekonomi och organisatorisk beteendevetenskap, menar att en viss dumhet kan vara konstruktiv och ge snabba resultat, men för att uppnå tillfredställelse på längre sikt - både för den enskilde och organisationen - krävs en ifrågasättande intelligens.

MediaNr: CA39192

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, bakning, känslor och naturen

av My Feldt. Inläst av Kristina Bäckman. 4 tim, 55 min.Talbok med text.

En bakbok med kapitel indelade efter säsong: vårlängtan, försommar, högsommar, sensommar, höstskörd och vintervila. My Feldt är konditor och driver till vardags ett bageri. 2017 tilldelades hon Svenska gastronomipriset. Boken innehåller förutom cirka sjuttio recept på allt från pajer och bullar till saft och godis, även hennes tankar om hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39210

Birgittas bästa julkakor

av Birgitta Rasmusson. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 42 min.Talbok med text.

B.R. har valt ut recept till julens favoriter: allt från adventskaffet och uppesittarkvällen till julafton och nyårskalaset. Här finns recept på exempelvis saffranspojkar, pepparnötter, apelsinsnittar och juldammsugare. Boken innehåller även råd om vad som är bra att veta när du bakar kakor samt historien bakom de traditioner vi har runt julens kaffekalas. Bakboksförfattaren B.R. är en välkänd bakprofil från tv-programmet Hela Sverige bakar.

MediaNr: CA38915

Våga vego!

av Karin Sundgren. Inläst av Jens Malmkvist. 1 tim, 39 min.Talbok med text.

En lättläst kokbok med helt vegetariska rätter. Ett bra val när vi tänker på miljön är att laga mat efter säsong och att välja råvaror som odlas nära. Maten smakar ofta godare då! I den här boken hittar du enkla och tydliga recept med några av de vanligaste grönsakerna som odlas i Sverige, till exempel lök, rotfrukter, potatis, svamp, kål och baljväxter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39438

Kornas hemliga liv

av Rosamund Young. Inläst av Qina Hermansson. 4 tim, 22 min.Talbok med text.

Rosamund Young driver tillsammans med sin bror en farm i England där nötkreaturen får ströva fritt. De behandlas med respekt och korna får själva välja var de ska äta och när de vill gå in i ladan. Korna har olika personligheter; en del är intelligenta, andra är trögtänkta, och de kan vara fåfänga, hänsynsfulla, stolta, blyga och påhittiga. Young beskriver kärleksfullt sina kor och vill med boken även inspirera till en bättre djurhållning.

MediaNr: CA39069

Idrott, lek och spel

Agility, från grunder till första start

av Fanny Gott. Inläst av Kristina Bäckman. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Författaren riktar sig till nya agilityförare och instruktörer som vill lära sig olika metoder för grundträning, hinderinlärning och grundläggande handling. Dessutom får man lära sig mer om belöningar, inlärning och hur man kan få sin hund att ha rätt sinnesstämning på agilitybanan. Boken är tänkt att fungera som en guide från de första grundövningarna till den första tävlingen. Fanny Gott är instruktör i agility.

MediaNr: CA38687

Gobi, den sanna historien om en liten hunds långa resa

av Dion Leonard. Inläst av Martin Gribbe. 7 tim, 20 min.Talbok med text.

När ultralöparen Dion Leonard deltog i ett lopp tvärs genom Gobiöknen mötte han en rufsig liten hundvalp. Valpen, som fick namnet Gobi, följde sedan honom under det fortsatta loppet - hon sov i hans tält, drack hans vatten, åt hans mat och när de korsade floder bar han henne i famnen. Leonard insåg snart att det viktigaste inte var att vinna utan att Gobi mådde bra. Rörande berättelse om två osannolika vänner och deras strapatser.

MediaNr: CA38895

Vandra

av Angeliqa Mejstedt. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Guidebok för alla som vill ut och vandra i naturen - oavsett om det gäller dagsturer eller flerdagsvandringar i fjällen. Pedagogiskt uppställd med två huvudavsnitt om hur man ska planera innan vandringen och vad man ska tänka på under själva vandringen. Finns även kapitel om vandringar i Sverige med exempel på populära leder samt pilgrimsvandringar i Europa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39165

Naturvetenskap

Gubbas hage

av Kerstin Ekman. Inläst av Carin Ödquist. 12 tim, 17 min.Talbok med text.

En naturskildring av Kerstin Ekman. Boken handlar om ett halvt tunnland hagmark och om alla ställen i omgivningarna där hon vandrat och ibland gått vilse. Kerstin Ekman skriver om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt.

MediaNr: CA39061

Sommarplågor, djuren & växterna som bits, sticks & irriterar

av Lars-Åke Janzon. Inläst av Kristina Bäckman. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

Möt några av de mest kända och okända djuren och växterna som stör sommarfriden; exempelvis mördarsnigel, nässlor, fästingar, fjärsing, bananflugor, knott och brännmanet. L.-Å.J. beskriver hur de olika arterna lever och brer ut sig. Han skriver också om hur vi bäst skyddar oss, och när det är dags att ringa giftcentralen eller åka till akuten. L.-Å.J. är filsosofie doktor i zoologi och har arbetat 40 år på naturhistoriska museet.

MediaNr: CA39213

Intelligenta växter, den överraskande vetenskapen om växternas hemliga liv

av Stefano Mancuso. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

Är växter intelligenta? S.M., växtneurobiolog, berättar om de nya rönen inom vetenskapen. Enligt forskningen ska plantor uppfatta sina omgivningar med en större känslighet än djur. S.M. menar att deras kooperativa system reagerar snabbt inför potentiella faror och de både minns tidigare händelser samt kan aktivt anpassa sig till nya förhållanden. Dessutom sover de och kan kommunicera både med varandra och med djur.

MediaNr: CA39212

25 gram lycka

av Massimo Vacchetta. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 44 min.Talbok med text.

Mötet med den 25 gram tunga igelkottsungen blir livsomvälvande för den italienske veterinären Massimo Vacchetta. Igelkottens utsatthet raserar den mur av likgiltighet han byggt runt sig under en långvarig och djup personlig kris. Den lilla igelkotten visar sig vara en hona och han ger henne namnet Ninna. Hon är en nyfiken filur som tillgivet slickar Massimos fingrar. Men i grund och botten är hon ett vilt djur som hör hemma i det fria.

MediaNr: CA38965

Skogen, en bruksanvisning

av Peter Wohlleben. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Den tyske skogvaktaren Peter Wohlleben skriver med inlevelse och respekt om den värld han älskar: om träden, om växterna på marken och om djuren - från omdebatterade vargar och skygga vildkatter till skogens minsta organismer. Han väcker entusiasm och medvetenhet om att skogen är viktig och måste värnas, och att det går att leva ett liv i respektfull samklang med naturen.

MediaNr: CA39236

Medicin

Leva med barn

av Marie Köhler. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

Boken är tänkt att fungera stöd i det livslånga åtagandet som föräldraskapet innebär. Barns rättigheter löper som en röd tråd genom hela boken och det går att läsa den från början till slut, eller använda den som ett uppslagsverk för specifika frågor. I boken finns fakta, tips och råd för att skapa stöd och tillförsikt. Den innehåller intervjuer men familjer och citat från barn. M.K., barnläkare, A.R., psykolog och J.T., BHV-sjuksköterska.

MediaNr: CA39094

Böcker för barn

Skönlitteratur

Törnspökets hemlighet

av Tone Almhjell. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 56 min.Talbok med text.

Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Han hittar mystiska fotspår och skadade djur, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre. Det är trollen från Niklas lekar som fått eget liv. Med hjälp av hans mors sista ord: "Jag är ett Törnspöke" måste han försöka stoppa trollens förödelse. Tone Almhjell, norsk författare och journalist.

MediaNr: CA39085

Inte coolt, sa Bruno

av Lasse Anrell. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

Det är kul när Bruno börjar i Alis fotbollslag, Hammarby. Han kan dribbla och passa bra. Men när Emma ska vara med surar Bruno. Det är inte coolt att spela med tjejer, tycker han. Det tycker däremot Ali att det är. För han och Emma är kompisar och har spelat mycket fotboll tillsammans.

MediaNr: CA39281

Thure & vattenhästens öga

av Monic Arvidson W.. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 8 min.Talbok med text.

Thure åker för att hälsa på sin mormor i Zimbabwe. På kvällen berättar hans bäste vän Tomtoms mamma en gammal sägen om en ond häxdoktor som gjorde så att brunnarna blev utan vatten. Vattenhästen Bukefalos kom och manade ner häxmästaren i jorden. Men häxmästaren hann skära ut Bukefalos öga och lägga en förbannelse över honom. Efteråt ställs allt på ända då Tomtom försvinner och en stor häst visar sig. Tänk om sagan är sann?.

MediaNr: CA38992

Häxa i läxa

av Sara Berg. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Noomi vill bli häxa när hon blir stor. Men hur det ska gå till vet hon inte riktigt. När hon får i läxa att ta reda på mer om ett jobb, bestämmer hon sig för att lära sig mer om häxor. Det är svårt att hitta information, men till slut visar det sig att svaren finns närmare än hon har trott. Lättläst.

MediaNr: CA39240

En triljon zombiekatter

av Aaron Blabey. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 43 min.Talbok med text.

Herr Varg, herr Haj, herr Orm och herr Piraya är tuffa gänget. Miljardären och den galna vetenskapsmannen doktor Rudolf Marmelad har släppt ut en armé av zombiekattungar och det är upp till tuffa gänget att rädda världen. Kommer de att lyckas? Humoristisk berättelse där text och bild samverkar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39571

Voltrex - vålnaden från havet

av Adam Blade. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Bestarnas mästare som börjar med Noctila, tionde omgången i Beast Quest. Den goda sjöormen Sepron är i fara då havsmonstret Voltrex är ute efter honom. Om sjöormen dör kommer den onda trollkarlen Malvel ett steg närmare sitt mål att ta över Avantien. Det är bråttom för Tom att rädda Sepron. Snart kan det vara för sent.

MediaNr: CA39141

Mysteriet med hålet i väggen

av Camilla Brinck. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Musse & Helium. Musse och Helium är två talande möss som bor hemma hos Camilla. En dag hittar de ett hål i väggen som leder till en annan värld - Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket. De har skickats därifrån eftersom onda Duvjägare vill ta dem till fånga för att komma över rikets största skatt, Guldosten. Nu måste Musse och Helium finna Guldosten innan Duvjägarna fångar dem.

MediaNr: CA39199

Jorvik kallar

av Helena Dahlgren. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 6 min.Talbok med text.

Första boken om Ödesryttarna. Lisa och hennes pappa har flyttat till den magiska ön Jorvik. Hästarna var Lisas och hennes mammas gemensamma intresse men efter mammans död i en ridolycka har inte Lisa ridit alls. Men nu dras Lisa till stallet på ön, speciellt till hästen Sunshine. Samtidigt dras hon in ett tusenårigt maktkrig mellan onda och goda krafter. Äventyr, vänskap, hästar och magi baserat på datorspelet Star Stable.

MediaNr: CA39112

Gisslan

av Jim Eldridge. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

En lättläst thriller. Beväpnade män har tagit sig in i stadshuset där Alex och hennes pappa jobbar. Nu håller de flera personer därinne som gisslan. Men de har inte fångat in Alex än. De vet inte ens om att hon är där. Alex tvingas spela ett högt spel medan hon försöker överlista de maskerade männen. De har redan hittat hennes pappa och tiden börjar bli knapp. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39222

Katys ponnyliv

av Victoria Eveleigh. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Katys ponnyäventyr som börjar med Katys vilda föl. Katy vet aldrig vad hennes busiga ponny Karamel ska hitta på. Hon är säker på att det kommer att bli en utmaning när de två ska åka på sitt första ridläger tillsammans, lära sig hoppa över hinder och delta i hästuppvisningar. Men inte ens Katy är beredd på överraskningarna som väntar dem båda.

MediaNr: CA38916

Katys tävlingsponny

av Victoria Eveleigh. 3 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 2 i serien i serien Katys ponnyäventyr som börjar med Katys vilda föl. Katy är fullt upptagen med att träna sin ponny Karamel för att kunna vara med i traktens hästtävlingar, när allt plötsligt ställs på ända. Hennes bästa vän ska börja på en internatskola flera mil bort och hennes faster ska flytta till Australien. Katy vet inte hur hon ska hantera förändringarna, och snart ställs hon och Karamel inför en ännu större utmaning.

MediaNr: CA39140

Jag ska rädda er alla

av Émilie Frèche. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

16-åriga Éléa går från att vara en alldeles vanlig tonåring till att rymma hemifrån och gå med i IS. Men hur kunde det ske? Genom tre dagböcker - Éléas, hennes pappas och hennes mammas berättas historien. E.F., 1976-, är en fransk författare som är mycket engagerad i kampen mot rasism och antisemitism.

MediaNr: CA39066

Närmare kommer vi inte

av Anneli Furmark. Inläst av Anno Lindblad. 2 tim, 27 min.Talbok med text.

Serieroman som utspelar sig under en varm sommar i Nordnorge. Jens är rädd för att göra bort sig, rädd för vatten och rädd för blod. Edor är tillsammans med Beate, han övar på skatetricks, badar naken med Celia och simmar längre ut än han borde. Han är inte rädd för nånting, inte förrän han träffar Jens. Fin skildring av ung kärlek mot bakgrund av norsk landsbygd. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA38767

Spöksången

av Katarina Genar. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Mystiska skolan, som börjar med Svarta Madam. Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I dag ska det komma en ny flicka till klassen. Men när deras lärare ska skriva flickans namn på tavlan slutar pennan att fungera. Greta och Malte måste hämta nya hos vaktis. Inifrån aulan hörs en svag sång. Sången är otäck och vacker på samma gång. Som en spöksång från en annan värld.

MediaNr: CA39086

Hjälp! Ny i klassen

av Pernilla Gesén. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Kapitelbok som ingår i serien om barnen i klass 1A. Maddox är ny i klassen. Den nya skolan är stor, flera våningar hög. Det är jättemycket som är annorlunda: vännerna, lärarna och lekarna. Alla barnen tittar nyfiket på honom. Hur ska det gå? Tur att Elias förstår att Maddox gillar fotboll. Det kanske kan bli bra ändå. Lättläst.

MediaNr: CA39449

Olympen, sagor ur den grekiska mytologin

av Sofi Hjort. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

En bok för alla som vill veta mer om antikens värld. I nio klassiska sagor möter vi gudar, hjältar, och vidunder som Zeus, Jason och Medusa och får följa med till mytomspunna platser som labyrinten på Knossos och Hades dödsrike. Berättelserna är spännande, roliga och lite läskiga. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39139

Väck monstret!

av Sofi Hjort. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Tidens hjältar. Stella och Ravi är kompisar, och de kan resa i tiden. Bakom skolan står deras tidsresemaskin, Tempo, som tar med dem på hemliga uppdrag. Stella och Ravi är i klassrummet när Tempo kallar på dem. Den här gången går tidsresan till 1816 där barnen får träffa Mary Shelley, som sitter vid sitt skrivbord och sliter med en berättelse om ett monster. Som tur är kan Stella och Ravi hjälpa henne. Lättläst.

MediaNr: CA39219

Häxan och liljan

av Leif Jacobsen. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Tidsväktarna. Tvillingarna Max och Marie går i sjunde klass och eftersom deras föräldrar ofta är bortresta brukar deras barnflicka Amanda ta hand om dem. När Amanda försvinner lämnar hon instruktioner till dem för hur de ska hitta henne. När de följer instruktionerna hamnar de i 1500-talets Florens! Snabbt inser de att tidsresan bara är början på någonting större som de inte riktigt förstår.

MediaNr: CA39114

Virala genier

av Kaj Korkea-aho. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Zoo. Atlas har precis börjat åttan och hans bästa kompis Elliot bor utomlands under ett år. Deras försök att bli kända på nätet går sådär. Däremot har skolans tuffing Justus precis skapat det virala fenomenet våffling. Men Atlas ger inte upp och tänker dessutom ställa upp i skolstyrelsevalet. Problemet är att hans motståndare är Justus. En svensk variant av den populära serien Dagbok för alla mina fans.

MediaNr: CA38467

Någon måste stoppa Ivy Pocket

av Caleb Krisp. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Vem som helst utom Ivy Pocket. Efter att den vandrande katastrofen Ivy Pocket hindrat Klockdiamanten för att falla i orätta händer anländer hon till London där hon adopteras av ett kistmakarpar. Ivy är övertygad om att hon är den perfekta dottern, samtidigt som Mor Snagsby tvingar henne att städa begravningsbyrån, som en annan tjänsteflicka. Men ondskan lurar runt hörnet och det är bara Ivy som kan ordna allting.

MediaNr: CA39029

Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat

av Caleb Krisp. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Vem som helst utom Ivy Pocket. Ända sedan Ivy Pocket råkat bli ägare till den magiska Klockdiamanten har hon jagats, lurats, kidnappats, spärrats in och hamnat i klorna på ett par förfärligt olämpliga adoptivföräldrar. Tack och lov att Ivy att hon alltid landar på fötterna för nu måste hon använda hela sin slutledningsförmåga till att rädda sin bästa vän Rebecca som hålls inspärrad i en skrämmande parallellvärld.

MediaNr: CA39030

Trassel och trumpeter

av Katarina Mazetti. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 9 i serien Kusinerna Karlsson som börjar med Spöken och spioner. Det är försommar och Humlan, Julia, George och Alex ska vara några dagar på Doppingön tillsammans med Georges halvsyster Regine. Under Regines resa från Tyskland till Sverige har någon lagt ner ett paket i hennes ryggsäck. Dessutom verkar det vara en mystisk, ung man som förföljer henne. Vad är det egentligen som är i görningen?.

MediaNr: CA39448

Midsommarmorden

av Magnus Nordin. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

När Ossian ska välja projektarbete i gymnasiet är valet enkelt - han ska göra en film om morden vid sjön Glimten som skedde för tjugofem år sedan. Mördaren, som lämnade signaturen X på mordplatsen, blev dömd och fallet klarades upp. I filmen gör Ossian en rekonstruktion av morden. Snart inser han dock att det finns spår och bevis som leder åt andra håll. Och när någon som kallar sig X hör av sig förstår Ossian att han har börjat mörda igen.

MediaNr: CA39433

Ökenstrid

av Tom Palmer. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien Vingar som börjar med Stridspilot. Det är fotbollsskolans sista dag och systrarna Jess och Maddie har svårt att komma överens, både på och utanför planen. Men så kastas de in i ett storslaget äventyr som kommer att pressa dem båda till det yttersta - och för att kunna överleva måste de lära sig att samarbeta.

MediaNr: CA39164

Spöket i Annies rum

av Philippa Pearce. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

Emma och hennes familj ska bo hos mammas moster Winnie på semestern, i ett litet hus vid havet på semestern. Först tycker Emma att allt verkar toppen, men sedan börjar det hända konstiga saker i hennes lilla vindsrum. Hennes bror Joe försöker lura i henne att det spökar där. Men det finns väl inga spöken? Eller? Passar för barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA39241

Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer)

av Liz Pichon. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 5 i serien om Tom Gates. Tom blir överlycklig när magister Fullerman meddelar att klass 5F ska åka på lägerskola. Nu gäller det bara att han hittar blanketten som hans föräldrar ska fylla i. En annan som blir överlycklig är Toms storasyster Delia. För hennes del kan han gott stanna där för evigt. Det enda som Tom är orolig för är att den störiga Marcus Meldrew ska med. Måtte han bara slippa dela rum med honom!.

MediaNr: CA38562

Tom Gates (nästan bara) smarta idéer

av Liz Pichon. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 4 i serien om Tom Gates. Tom får en stor chock när han för första gången ser sin storasyster Delia utan solglasögon. Men det är ingenting jämfört med överraskningen pappa kommer med. Han ska nämligen vara med och tävla på skolans idrottsdag. Så sjukt pinsamt! Tom och Derek fortsätter att öva med Dogzombies och Tom blir övertalad av Amy Porter att provspela inför skolpjäsen.

MediaNr: CA38561

Snäckans sång

av Martha Sandwall-Bergström. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Änglarnas bäck. För Pedro och Pepita - två spanska ungdomar uppvuxna i de Andalusiska bergen - blir resan till kusten ett äventyr. Allting är så annorlunda, spännande och nytt, och i Pepitas ögon lite skrämmande. Men samtidigt är hon stolt - hon får ansvaret för småkusinerna när hennes moster ligger på sjukhuset. Pedro ska hjälpa till med fisket. M.S.-B., 1913-2000, mest känd för sina böcker om Kulla-Gulla.

MediaNr: CA38958

Änglarnas bäck

av Martha Sandwall-Bergström. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

När Pedro och Pepita hör den gamla legenden om Änglarnas bäck beslutar de sig för att gå och undersöka undret, som ska rädda deras lilla sjuka syster, Maria Rosa. De trotsar faror och svårigheter och efter en strapatsfylld vandring i de vilda andalusiska bergen hittar de slutligen bäckens källa, men inte finns där någon madonna. M. S.-B., 1913-2000, mest känd för sina böcker om Kulla-Gulla.

MediaNr: CA38935

Emres handbok i konsten att våga träffa ett spöke

av Siri Spont. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Emres handbok, som börjar med Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner. Det sägs att det spökar i skolans aula och att det finns en mördare i källaren. Tänk om det är sant!? Emre och Ömer bestämmer sig för att ge sig ut på spökjakt. Men det är med skräckblandad förtjusning de gör det, och särskilt Emre tycker att det är lite läskigt. För tänk om de skulle träffa ett spöke på riktigt.

MediaNr: CA39110

Emres handbok i konsten att bli ihop - och slippa

av Siri Spont. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Emres handbok, som börjar med Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner. Det har börjat en ny tjej i klassen. Hon heter Angela och Ömer är dödsförälskad i henne. Han tycker att Emre också kan bli ihop med någon, så att de kan äta en romantisk middag ihop alla fyra. Emre vill helst inte bli ihop med någon, men han vågar inte riktigt säga det till Ömer. Allt blir snart kaotiskt och inte alls så romantiskt som Ömer tänkt sig.

MediaNr: CA39111

Skuggan och pojken som försvann

av Lotta Sundin. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Vem är Skuggan? Albin, en pojke i Tuvas klass, försvinner. Tuva tror att polisen och socialtjänsten letar på helt fel ställe. Hon bestämmer sig för att Skuggan, den hemliga hjälten som tar sig fram på sin skateboard på natten och räddar människor som råkat illa ut, måste hitta Albin. Samtidigt har Tuva andra problem, bland annat ryktas det om att judohallen i Granköping ska stängas.

MediaNr: CA39072

Systrarna av Silverdalen

av Pascale Vallin Johansson. Inläst av Britt Örnehed. 6 tim, 8 min.Talbok med text.

Ylva-lis klass ska titta på en solförmörkelse. Men precis innan det är dags får Ylva-li syn på en flicka i gammaldags klänning. Flickan vinkar åt Ylva-li, som följer efter henne. Helt plötsligt befinner sig Ylva-li i en annan tid. Hon har kastats tillbaka till 1940-talet då skolan var ett hem för föräldralösa flickor. Men hur kunde hon hamna där? Och hur ska hon komma hem?.

MediaNr: CA39161

Hjördis hos Farmor

av Jujja Wieslander. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 32 min.Talbok med text.

Hjördis har längtat hela vintern och nu är äntligen sommaren här. Hon har åkt hela vägen till Farmor på landet där hon ska vara nästan hela sommarlovet. Direkt vill hon springa runt, upp till ladugården och ända ner till sjön. Det blir några härliga veckor med sol och bad, kojbyggen, äventyr och massor av lek. Hjördis hoppas att Isabella, hennes bästa sommarkompis, också kommer. Passar för barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: CA39159

Brun flicka drömmer

av Jacqueline Woodson. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Självbiografisk roman som är skriven på vers. Författaren berättar om sin uppväxt på 1960- och 1970-talet i USA. Hon fördelade sin tid mellan Brooklyn och sina släktingar i South Carolina där hon var på somrarna. Som barn lärde hon sig om medborgarrättsrörelsen och upptäckte sin passion för att skriva berättelser, vilket kom att prägla hennes liv som vuxen. Den amerikanska författaren J.W., född 1963, vann ALMA-priset 2018.

MediaNr: CA39200

Faktaböcker

Bok- och biblioteksväsen

Facit, konsten att skriva krönikor

av Patrik Lundberg. Inläst av Jens Jacobson. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

P.L. är journalist och författare och skriver krönikor i Aftonbladet varje söndag. Han tipsar om hur man på bästa sätt skriver krönikor. Han tar upp retorik, dramaturgi och gestaltning. Dessutom finns det tips från andra krönikörer som Sara Lövestam, Jan Guillou och Jack Werner. Slutligen har han gått igenom tre av sina sämsta och tre av sina bästa krönikor och förklarar vad som kunde ha räddat de sämsta och varför han är så nöjd med de bästa.

MediaNr: CA38984

Filosofi och psykologi

Hjärnskap för tonårshjärnan

av Malin Gutestam. Inläst av Michael Borch. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

En praktisk guide till hur man kan minska hjärnstress. Boken riktar sig främst till tonåringar och ställer frågor som: varför känner du dig okoncentrerad och stressad? Varför kommer du inte ihåg vad du har läst? Den ger också råd om hur det går att skapa bättre förutsättningar för lärande. Exempel som tas upp är fokus, sömn, pauser, inre lugn och lek. M.G. är pedagog och utbildare. Boken bygger på forskning, främst från studien Unga hjärnor.

MediaNr: CA39092

Historia

Lätta fakta om forntidens Egypten

av Stephanie Turnbull. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 21 min.Talbok med text.

En del i serien Lätta fakta. Boken innehåller fakta om de forntida egyptierna. Läsaren får svar på frågor som: hur levde folket? Varför byggde de pyramider? Vad var en farao? Hur gjordes en mumie?.

MediaNr: CA39631

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Five star billionaire

av Tash Aw. Inläst av Gavin Maycroft. 18 tim, 40 min.Talbok med text.

En skildring av hur livet kan te sig i det moderna Kina där vi får följa några malaysiers liv i Shanghai. En berättelse om migration och om att börja om. Några av dem vi möter är: Phoebe som rest till Kina med höga förväntningar, men väl på plats finns inte jobbet hon blivit lovad. Gary är framgångsrik artist men hela hans karriär står på spel efter ett krogbråk. Miljardären Walter är hänsynslös och mycket ensam. A.T., 1971-, malaysisk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37282

King of ashes

av Raymond E. Feist. Inläst av James Brienesse. 18 tim, 31 min.Talbok.

Del 1 i serien The firemane saga. Baron Daylon Dumarch hittar ett spädbarn som han inser måste vara kung Steveren Langenes arvinge. Steveren dödades i Förräderets krig. Daylon inser pojkens värde och gömmer honom. Declan är ung, skicklig vapensmed som kan smida Kings steel. Kunskapen är livsfarlig och han måste fly. Snart upptäcker de två unga männen att deras öden är sammanflätade och att endast de kan rädda världen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38961

Cool shades, the history and meaning of sunglasses

av Vanessa Gill-Brown. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Solglasögonen har inom populärkulturen varit en symbol för coolhet. Inom forskningen har tidigare dock inte mycket uppmärksamhet ägnats denna accessoar. I denna bok presenterar V.B., till vardags verksam vid Nottingham Trent University, solglasögonen lite närmare. Hon berättar hur de under det tidigare 1900-talet blev en modedetalj och senare under seklet en symbolbärare för bland annat glamour och teknologi. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39560

Stone of tears

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 36 tim, 51 min.Talbok.

Del 2 i serien Sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Richard Cypher upptäcker att den ondskefulle Darken Rahl är hans far. När Rahl dör förstörs gränsen mellan världen och underjorden. Något som hotar att förvandla verkligheten till ett helvete. Richards öde är att reparera gränsen, men priset är högt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39309

Soul of the fire

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 25 tim, 0 min.Talbok.

Del 5 i serien Sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Kahlan och Richards giftermål utlöste en gammal förtrollning. Nu hotar en dödlig kraft att förstöra världen. Richard har inte längre Sword of truth och både han och Kahlan har förlorat sin magi. Deras öden är nu oupplösligt sammanflätade med Midlands öde och ingen värld är farligare än en värld utan magi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39313

Faith of the fallen

av Terry Goodkind. 28 tim, 31 min.Talbok.

Del 6 i serien Sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Kejsare Jagang har återigen vuxit sig stark och Richard inser att han måste möta honom ansikte mot ansikte. Tillsammans med Mord-Sithen Cara beger han sig till Gamla världen. Den älskade Kahlan tvingas han lämna bakom sig. Men Kahlan samlar en egen armé för att kämpa mot det onda som hotar Nya världen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39316

The pillars of creation

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 22 tim, 2 min.Talbok.

Del 7 i serien Sword of Truth som börjar med The wizard's first rule. En demon har tagit över Jennsens vilja och de röster hon hört hela livet är starkare än någonsin. Richard och Karlan som nu har återförenats beger sig längre och längre in i ödemarken. De söker efter en till synes ostoppbar demon som hotar att ödelägga allt. Resan för dem mot skapelsens pelare - The Pillars of Creation. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39317

Sharh-i parishani-i Zayn al-Abidin Husayni, (chand hikayat va yak guzarish)

av Nasir Ziraati. Inläst av Parvin Mohammadian. 6 tim, 55 min.Talbok.

Boken innehåller ett antal noveller som på ett humoristiskt sätt beskriver vanliga människors vardagsliv. En av berättelserna handlar om en kvinna som har flytt från det islamiska styret i Iran och bor i ett skandinaviskt land. Där får hon en klasskamrat som är fanatisk muslim. En annan handlar om en man i Iran, som får en hjärtinfarkt. Hans öde avgörs av kontakter och hur tjock hans plånbok är. Inläst på persiska.

MediaNr: CA39658

/Car yek

av Ciwanmerd Kulek. Inläst av Besir Kavak. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Ciwanmerd Kulek är pseudonym för författaren och översättaren Yunus Eroglu som hittills gett ut fyra romaner på kurdiska och uppmärksammats för sin stora språkliga talang. Denna novellsamling, som är hans första, består av fyra berättelser. I novellerna beskriver han spännande händelser som utspelar sig i den turkiska delen av Kurdistan där "agor", feodala godsägare, förtrycker befolkningen. Inläst på kurmandji.

MediaNr: CA37760

Lådtjies vïlluojde

av Thea Viklund. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 14 min.Talbok.

Titeln även på svenska, De blå kvällarnas frid. Författaren Thea Viklund, född 1934, är bosatt i Lycksele. Det är hennes första diktbok. Hon hämtar sin största inspiration från fjällen. Inläst på svenska och på sydsamiska.

MediaNr: CA39109

Böcker för barn

The upside of unrequited

av Becky Albertalli. Inläst av Lisa Sculati. 9 tim, 20 min.Talbok med text.

16-åriga Molly Peskin-Suso vet allt om obesvarad kärlek. Hon har varit kär 26 gånger men aldrig varit ihop med någon. Men Mollys tvillingsyster Cassies nya flickvän har en killkompis; en gullig hipsterpojke som är flirtig och klart intressant. Han kanske kan bli Mollys förste pojkvän. Men vill hon det? Det finns ett problem. Molly tänker ofta på sin arbetskamrat Reid, den jobbige Tolkiennörden. Honom kan hon väl inte falla för? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38858

The door that led to where

av Sally Gardner. Inläst av Jenny Soep. 6 tim, 20 min.Talbok med text.

AJ Flynns framtid ser allt annat än ljus ut när han plötsligt blir erbjuden en tjänst på advokatbyrå i London. En dag när han städar i arkivet hittar han en gammal nyckel, märkt med hans namn och födelsedatum. Nyckeln tar honom till år 1830 och ett brott som bara han och hans vänner kan lösa. Men de har fiender överallt så frågan är om de kommer att klara av det innan de själva råkar illa ut. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39108

The disreputable history of Frankie Landau-Banks

av E. Lockhart. Inläst av Sarah White. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

Frankie är lycklig över att ha blivit ihop med den populäre Matthew. Förhållandet ger henne hög status och många vänner men när hon en dag får veta att Matthew är med i ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna får hon nog. Frankie vill inte nedvärderas eller behandlas sämre på grund av sitt kön och det stör henne att Matthew har hemligheter för henne. Nu måste hon bevisa att hon är smartare än alla killarna tillsammans. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38830

A court of frost and starlight

av Sarah J. Maas. Inläst av Charlotta Haldén. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 4 i serien A court of thorns and roses som börjar med A court of thorns and roses. I Velaris närmar sig vintersolståndet vilket innebär festligheter, men även nya prövningar för Feyre som High Lady. Även om staden må vara återuppbyggd och invånarna säkra igen, så är allt långt ifrån bra. Kriget lämnade djupa sår hos alla inblandade. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38854

League of dragons

av Naomi Novik. Inläst av Michael Borch. 17 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 9, sista, i serien Temeraire som börjar med His Majesty's dragon. Napoleons invasionsplaner för Ryssland har krossats. Laurence och Temereraire förföljer de flyende fransmännen, men Napoleon har inte gett upp. Han samlar en ny styrka av män och drakar för att återuppta offensiven. Laurence och Temeraire inser snart att kejsaren har några extra ess i rockärmen, och att han spelar ett farligt högt spel. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39020