Nya talböcker augusti 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 302 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Svenska noveller från Almqvist till Stoor

Redaktör: Ingrid Elam. Inläst av Karin Rosén. 26 tim, 15 min.Talbok med text.

Nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, ryms i denna antologi över svensk novellkonst genom tiderna. Berättelserna utspelar sig på flygplatser och sågverk, i skogsdungar och hyreslägenheter, i villaområden och ängsgläntor. Sammantaget speglar urvalet novellistikens utveckling i Sverige, från novellens barndom under det tidiga 1800-talet fram till våra dagar.

MediaNr: CA39122

Darling Mona

av Lena Ackebo. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 3, sista, i serien som börjar med Världens vackraste man. Monas och Barbros mamma har just dött. Mona måste åka från Mallorca till begravningen i Stockholm. Med hjälp av sin dagbok försöker Mona se tillbaka på sin barndom, på vad som faktiskt är hennes egna minnen. Väl i Stockholm stämmer hon möte med exmaken Torbjörn för att erbjuda honom sin vänskap. Ett möte som får henne att se såväl på honom som på sig själv med andra ögon.

MediaNr: CA39389

Hon tackade gudarna, [thriller]

av Jussi Adler-Olsen. Inläst av Malin Wahlstedt. 20 tim, 5 min.Talbok med text.

Peter de Boer lever på att stycka och krossa företag på beställning. Han har sin bas i Amsterdam och en medarbetare, Nicky Landsaat, en ung kvinna med en lika brokig bakgrund som han har. Då den irakiska säkerhetstjänsten ber de Boer att ställa till skandal för ett stort bensinbolag hamnar han i ett svårt dilemma. Han åtar sig uppdraget under hot, och plötsligt är han och Nicky insnärjda i ett livsfarligt politiskt spel. Internationell thriller.

MediaNr: CA39427

I hjärtat av hjärtat av ett annat land

av Etel Adnan. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 33 min.Talbok med text.

En lyrisk prosatext som rör sig mellan Beirut och San Francisco. Det handlar om de sneda och av kolonialismen påverkade relationerna mellan arab- och västvärlden. Ett oavbrutet flöde av små erfarenheter och knappt märkbara nederlag, detta som sammantaget utgör vårt dagliga liv. Etel Adnan, 1925- , filosof, konstnär och författare från Libanon, som levt och verkat många år i Kalifornien och Paris.

MediaNr: CA39071

Nu i ro slumra in, [en Helen Grace-deckare]

av M. J. Arlidge. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 4 min.Talbok med text.

Fristående del 5 i serien som börjar med Ole dole. En av Helen Graces vänner hittas brutalt mördad på en sexklubb i Southampton. Han är en del av hennes mörka dubbelliv och hon bestämmer sig för att hitta mördaren. När ett liknande mord inträffar står det klart - mördaren attackerar personer ur Helens hemliga liv. Hon ställs inför ett dilemma - hur ska hon kunna avslöja mördaren utan att röja sig själv?.

MediaNr: CA39299

Dolda spår

av Ida Axelsson. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Linn Wide som börjar med Svart skugga. En polsk flicka hittas död i Helsingborg. Hon arbetar egentligen i Dubai och ingen förstår varför hon befunnit sig i Sverige. Strax därpå anmäler Anders Halvarsson sin syster försvunnen, ett år efter att de senast talades vid. Damir Skatzlic befinner sig på ett behandlingshem i Värmland. Han får ett samtal som drar honom tillbaka till Helsingborg. Väl där upptäcker han en hemlighet.

MediaNr: CA39538

Morden i Baronville, [en Amos Decker-thriller]

av David Baldacci. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Jakten på Amos Decker. Under en vistelse i småstaden Baronville råkar Amos och hans vän Alex ut för något oväntat. Två kroppar hittas i ett nedbrunnet grannhus. Dödsfallen tycks inte orsakade av branden och Amos och Alex bestämmer sig för att undersöka saken närmare. Men de stöter snabbt på motstånd från både polisen och invånarna. Händelserna verkar kopplade till något större - något döljer sig bakom småstadsidyllen.

MediaNr: CA39514

Holländarn

av Birgitta Bergin. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Karins tillvaro rasar samman när hennes pappa dör och hon inser att lögner och hemligheter är orsaken till hennes kärlekslösa barndom. Nu måste Karin ta reda på vem som är hennes riktiga far. Hennes sökande leder långt tillbaka i tiden, till nazismens terror och till 1960-talets Halmstad. Varför lämnade hennes pappa familjen? Varför förbjöds Karin att berätta vissa saker för sin lillebror? Och vad är det för hemlighet som hennes mamma bär på?.

MediaNr: CA39209

Dödens hemligheter, [en Cooper och Fry-deckare]

av Stephen Booth. Inläst av Dan Bratt. 11 tim, 57 min.Talbok med text.

Sextonde kriminalromanen om poliserna Ben Cooper och Diane Fry i Derbyshire. När det inträffar en serie självmord i området är det upp till kriminalkommissarie Ben Cooper och hans team i Derbyshire att försöka hitta ett samband. Samtidigt upptäcker Diane Fry vid polisen i Nottingham att ett nyckelvittne har försvunnit. Vad är dödens mystiska hemligheter? Och kan det vara så att något av offren inte alls tog sitt eget liv?.

MediaNr: CA39582

Älskaren som var demon & andra berättelser

av Elizabeth Bowen. Inläst av Christer Modin. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Novellsamling med sammanlagt tolv noveller. Novellerna utspelar sig i England under andra världskriget och berättar om människor som lever med kriget som vardag. Här skildras det fysiska rummet, känslorna och föreställningarna. Vissa av novellerna har inslag av spökhistoria och skräck, genom drömmar eller verklighetsflykt. E.B., 1899-1973, irländsk författare som räknas som en av 1900-talets stora engelskspråkiga författare.

MediaNr: CA39395

Svindlande höjder

av Emily Brontë. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 32 min.Talbok med text.

Lättläst version av den klassiska romanen från 1847. Starka passioner och dramatiska förvecklingar. Huvudperson är den primitive och demoniske Heathcliff som kommer till en ödsligt belägen gård, Wuthering Heights, i ett vilt bergslandskap. Heathcliff är besatt av att ta revansch och hämnas på de orättvisor han blivit utsatt för under sin uppväxt. Kärleken mellan honom och barndomens älskade Catherine står sig in till döden.

MediaNr: CA39455

Märkta kort, 31 noveller

av Charles Bukowski. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 0 min.Talbok med text.

31 noveller av Charles Bukowski, 1920-1994, som under sin livstid gav ut över 40 böcker. Översättaren Einar Heckscher skriver i förordet: "I Bukowskis noveller gömmer sig ofta ett ursinnigt och ibland rent förtvivlat medlidande, grundat redan i hans vredgade uppväxt, närt och utvecklat i hans bana som diversearbetare och författare". Det är blomster i en soptunna, noveller som hyllar människor som fått sina smällar i livet men ändå stått pall.

MediaNr: CA38997

Dagarna rusar iväg som vilda hästar över bergen, 92 dikter

av Charles Bukowski. Inläst av Christer Modin. 4 tim, 31 min.Talbok med text.

Diktsamling av den amerikanske kultförfattaren Charles Bukowski, 1920-1994. Den utgavs i original 1969, ett år innan hans genombrott med romanen Post Office. Göran Greider skriver i efterordet att dikterna bygger på Bukowskis erfarenheter av fattigdom under depressionsåren och hans otaliga skitjobb på botten av det amerikanska samhället. Ett berättande i en tradition av arbetarlitteratur som utgår från autentiska miljöer och händelser.

MediaNr: CA38952

Trollsländan, [spänningsroman]

av Michel Bussi. Inläst av Michael Borch. 18 tim, 55 min.Talbok med text.

År 1980 kraschlandar ett plan. Enda överlevande är en tre månader gammal flicka som får smeknamnet Trollsländan av pressen. Utredningen visar att det fanns två spädbarn ombord. De bådas respektive släktingar hävdar envist att den överlevande bebisen är just deras. Arton år senare hittar en privatdetektiv en ledtråd till flickans identitet. Då försvinner Trollsländan. Vissa gör allt för att hitta henne. Andra ser helst att hon aldrig återfinns.

MediaNr: CA39193

Mannen som ingen älskar, en berättelse

av Lena Böving. Inläst av Hans Cederberg. 7 tim, 3 min.Talbok med text.

I den fiktiva orten Vivanäs, en bit utanför Kristinehamn, finns ett hyreshus som kallas Pepparkakshuset. Människorna som bor där håller väl reda på varandra. Här finns till exempel Owe, en gammal oälskad man, och Mattias, en yngling med stora framtidsdrömmar. I huset bor också flera andra hyresgäster, och boken är berättad ur deras olika perspektiv. En vardaglig historia om vänskap och om livet i stort och smått.

MediaNr: CA39939

En hunds bästa vän, [en roman för människor]

av W. Bruce Cameron. Inläst av Martin Jonols. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Hunden Buddy tar verkligen hand om sin matte Clarity. Hon är en strulig tonåring och Buddy räddar henne från den ena knipan efter den andra. Men en dag skiljs de åt och Buddy blir desperat - vem ska nu ta hand om Clarity? Feelgood-roman om en hund som återföds i olika hundgestalter till olika ägare. Är det verkligen vi människor som tar hand om husdjuren, eller är det kanske tvärtom?.

MediaNr: CA39398

Den mörka hemligheten

av Barbara Cartland. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 5 min.Talbok.

Året är 1817. När Markisen av Meridale återvänder till sitt slott efter åtta år finner han det vanskött. Han har krigat mot Napoleon och roat sig kungligt i London. Mitt i allt kaos möter han Arabella, en flicka som gör honom förblindad av kärlek. En flicka som han vill men inte kan gifta sig med. Eller?.

MediaNr: CA39249

Kidnappad

av S. B. Caves. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 6 min.Talbok med text.

På tioårsdagen för Autumns bortförande får hennes mamma Francine en lapp, där det står "Jag vet var hon är". Dagen efter träffar Francine en ung kvinna som säger att det är hon som skrivit meddelandet. Francine inser att kvinnan talar sanning då hon vet saker som ingen annan borde kunna veta. För att ta reda på vad som hänt Autumn måste Francine bege sig till mörka platser och göra saker som hon aldrig trodde att hon var kapabel till. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA39662

Som daggen stilla kysst, [en feelgood-deckare]

av Marianne Cedervall. Inläst av Martin Jonols. 7 tim, 23 min.Talbok med text.

Fristående del 4 i serien som börjar med Av skuggor märkt. Det rustas till bröllop i Mullvalds. Bonddottern Amanda ska gifta sig och ta över gården. Brudens far är förtjust i sin blivande svärson, medan brudens mor är skeptisk. Han kan ju ingenting om djurhållning. Efter vigseln följer en middag där den goda stämningen inte riktigt vill infinna sig och plötsligt är brudgummen försvunnen. Enda spåret efter honom är en blodfläckad kravatt.

MediaNr: CA39782

Nykomlingen, Othello på nytt

av Tracy Chevalier. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Shakespeares klassiska tragedi Othello förflyttad till en skolgård i USA på 1970-talet. 11-årige Osei Kokotes föräldrar är diplomater. Nu ska han börja på sin fjärde nya skola på sex år. Till råga på allt är han den ende färgade eleven på skolan. Som tur är får Osei snabbt kontakt med den populära flickan Dee. Men det finns en annan elev som inte står ut med att se deras nyfunna vänskap: Ian. En berättelse om vänskap, svartsjuka och svek.

MediaNr: CA39489

Djupet

av Paul Cleave. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 1 i en serie med Theodore Tate. I det strilande regnet öppnas en grav då man misstänker att den döda har blivit mördad. När ett lik flyter upp till ytan på den lilla sjön och den öppnade kistan visar sig innehålla en okänd ung kvinna blir fallet allt annat än ett rutinarbete. Före detta kriminalutredaren Theodore Tate dras in i utredningen och hamnar i en omöjlig situation. En hänsynslös mördare tvingar honom till en duell på liv och död.

MediaNr: CA39664

Hon som inte vet, [spänningsroman]

av Karen Cleveland. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Något som vänder upp och ner på hela hennes värld. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Vem kan hon egentligen lita på? Debutbok av Karen Cleveland som arbetat som CIA-analytiker.

MediaNr: CA39429

Zabor eller psalmerna

av Kamel Daoud. Inläst av Martin Jonols. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Zabor har en gåva: han kan förlänga människors liv genom att skriva. I den lilla byn Aboukir, i ett nytt självständigt Algeriet, skriver han vid dödsbädd efter dödsbädd och fyller sina skrivböcker. Men när hans halvbröder en kväll knackar på och ber honom komma till faderns hem ställs han inför sitt livs dilemma. Ska han hjälpa mannen som hela livet avvisat honom? K.D., 1970- , algerisk författare.

MediaNr: CA39307

En apa i Rågsved

av Anna Suvanna Davidsson. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 19 min.Talbok med text.

Utåt sett lever Tess ett perfekt liv med man och tre barn i Stockholms innerstad. Men partnern Rikard styr henne med järnhand och Tess känner knappt igen sig själv längre. Var har den livsnjutare hon var tagit vägen? Tillslut lämnar hon honom och påbörjar resan för att hitta tillbaka till sig själv. Debutroman. A.S.D., 1981-, är känd under namnet Apan satt i granen och är inflytelserik i sociala medier där hon utmanar ideal och normer.

MediaNr: CA39660

Träskkungens dotter, [thriller]

av Karen Dionne. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 11 min.Talbok med text.

Helena växer upp med sin far i en stuga i Michigan. Han lär henne att röra sig snabbt och jaga i träskmarkerna som omger stugan. När Helena är 12 år får hon reda på att fadern har kidnappat hennes mor och hållit henne fånge. Han spärras in, men rymmer 15 år senare. Helena förstår att hon är den enda som kan hitta honom och tar upp jakten. Snart går det upp för henne att även hon själv är jagad. Ska filmatiseras med Alicia Vikander i huvudrollen.

MediaNr: CA39237

En oskyldig lögn

av Sabine Durrant. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 3 min.Talbok med text.

Det börjar med en banal liten lögn för att imponera på en gammal kompis från universitetstiden. Sanningen är att Paul är en 42-årig misslyckad författare. Under middagen hos vännen träffar han den vackra änkan Alice. Hon har allt han vill ha, och nu vill han bli en del av hennes liv. När han får möjlighet att följa med Alice till Grekland är han förtjust. Men han blir alltmer insnärjd i sina lögner och kanske är han inte den enda som ljuger?.

MediaNr: CA39862

Människor man bör undvika

av Rickard Fuchs. Inläst av Anita Molander. 2 tim, 22 min.Talbok.

En kåserisamling i vilken författaren berättar om de människor de flesta av oss någon gång har träffat - de vi helst vill undvika. Det handlar om sådana som pratar högt på bio, poeter som vill läsa högt, tokiga psykologer, nyblivna föräldrar, snåljåpar och så vidare. Varje personlighetstyp presenteras i ett kapitel. R.F. är läkare och författare och har tidigare skrivit böckerna Du ser inte så gammal ut! och Så gör man!.

MediaNr: CA39439

Livsdröm

av Eva-Maria Gelotte. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Källäng som börjar med Besök. Året är 1948 och på gården Källäng i Västergötland spirar både förälskelser och livsdrömmar. Lisa och Erik står mitt i händelsernas centrum, och kring dem flätas händelser och livsöden allt tätare. Lisa tänker mycket på sin bakgrund, som visat sig vara mer invecklad än hon trott. Hur kommer den att påverka livet på Källäng?.

MediaNr: CA39440

Camino Island

av John Grisham. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

När ett originalmanuskript till Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald stjäls leder spåren i riktning mot en bokhandel på Camino Island, Florida. Det ryktas att ägaren Bruce Cable gömmer mängder av värdefulla böcker och manuskript. Mercer Mann får i uppdrag att infiltrera bokhandeln för att undersöka saken närmare. Men det går inte riktigt som tänkt. Mercer förtrollas av Bruces värld, de litterära samtalen och de överdådiga middagarna.

MediaNr: CA39719

Je sus, (eller hur ska man leva)

av Geir Gulliksen. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 13 min.Talbok med text.

Geir Gulliksen, född 1963, är en norsk författare som är en av Nordens mest uppmärksammade. I denna bok närmar han sig Markusevangeliet, och väver ihop det med en berättelse om en ömsesidig, kraftfull och evig förälskelse mellan Jesus och resten av mänskligheten. I boken möter vi en Jesus som vi aldrig sett honom förut.

MediaNr: CA39524

Historieläraren

av Matt Haig. Inläst av David Zetterstad. 12 tim, 0 min.Talbok med text.

Tom Hazard bär på en hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-årig historielärare på en grundskola i London. Men han har i själva verket levt i flera århundraden - från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazziga Paris till dagens London. I skolan lär han ut det förflutna som han själv upplevt. Samtidigt försöker han komma över förlusten av försvunna dotter. Om tidens gång, kärlekens villkor och att lära sig att leva.

MediaNr: CA39446

Pärlan som sprängde sitt skal

av Nadia Hashimi. Inläst av Lo Thorsdotter. 16 tim, 2 min.Talbok.

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige far. Deras liv är hårt styrt och de får inte vistas utomhus utan en manlig släkting. För att kunna utföra ärenden blir Rahima en "bacha posh", en flicka som klär sig som en ung pojke. Allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort. Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq men nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon inte anpassa sig till sitt nya liv.

MediaNr: CA39214

Allt kommer nog att bli bra

av Ann Heberlein. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 21 min.Talbok med text.

Den medelålders konstnären Annika återvänder till sin barndoms Borrby på Österlen för att vårda sin döende mamma. Bakom sig i England finns ett välbärgat liv med en otrogen man. När modern dör blir hon helt ensam utan nåra anhöriga. Men plötsligt vänder allt för henne. Axel - en karismatisk man i ridbyxor - dyker upp. Han kallar Annika för sin sötnos och de får många och långa stunder i stallet tillsammans. A.H., författare, etiker och debattör.

MediaNr: CA39420

Kärlekens magiska regler

av Alice Hoffman. Inläst av Qina Hermansson. 13 tim, 58 min.Talbok med text.

Syskonen Owens växer upp i 1960-talets New York, hårt styrda av sin mammas stränga regler. Franny, Jet och Vincent tar alla chanser att bryta mot dem, och mer än någonting annat vill de ta reda på sanningen om vilka de egentligen är. Det finns en kärlekens förbannelse som vilar över släkten ända sedan 1600-talet då Maria Owens blev anklagad för häxeri. Nu måste syskonen ta reda på hur de kan bryta förbannelsen.

MediaNr: CA39270

Innan vi visste allt om varandra

av Anne-Lie Högberg. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Väck mig när det är över. När Vendela flyttar in i huset bredvid blir Agnes och Vendela, trots allt, snabbt goda vänner. Agnes kan dock inte skaka av sig känslan att den nya grannen döljer något. När också mamma Gunnel börjar bete sig konstigt och blir alltmer tystlåten, är Agnes och systern Cissi tvungna att till slut konfrontera sin mor. Det visar sig att tystnaden döljer en gåta från det förflutna.

MediaNr: CA39399

Sommar i Byvalla

av Karin Janson. Inläst av Dan Bratt. 12 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Byvalla. Sommaren är här och byn har precis upplevt en liten babyboom. Ett gäng nyblivna föräldrar försöker anpassa sig till sina nya liv. Hanna drömmer att ta nästa steg med Micke: ett stort bröllop med många gäster och bröllopsvals. Men har Micke verkligen kommit över den uppslitande skilsmässan från Angelica? Det blir en sommar full av dramatik, känslostormar och en hel del skvaller som hamnar på villovägar.

MediaNr: CA39013

Erotiskt skrivande för ensamma änkor

av Balli Kaur Jaswal. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Nikki har försökt att distansera sig från det traditionella sikhiska samfund i västra London där hon vuxit upp. När hon får ett jobb som lärare i kreativt skrivande visar det sig att klassen till största delen består av änkor från Punjab, och flera av dem är analfabeter. När en av kvinnorna en dag hittar en erotisk bok som hon högläser ur tänds en gnista hos änkorna. Plötsligt uttrycker de sina innersta tankar och fantasier.

MediaNr: CA39184

Chefen

av Vi Keeland. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 22 min.Talbok med text.

Reese och Chase möts första gången utanför en restaurangtoalett. Chase lägger sig i Resees telefonssamtal och hon tycker att han uppför sig som en idiotisk mansgris. När hon kort därefter börjar på ett nytt jobb visar det sig att Chase äger hela företaget. Det börjar slå gnistor mellan dem, men Reese har en strikt policy - inga förhållanden på jobbet. Ska hon lyckas motstå Chase? Och kan han bortse från den komplicerade historia han bär på? Chick lit.

MediaNr: CA39673

På egen hand

av Marian Keyes. Inläst av Sari Eliasson. 20 tim, 35 min.Talbok med text.

En dag meddelar Amys man Hugh plötsligt att han ska ta en paus. En paus från sitt jobb, men också en paus från deras äktenskap. Han har bestämt sig för att resa runt i Sydostasien i ett halvår för att "finna sig själv". Amy blir chockad och lämnas ensam med tre tonårsdöttrar, ett heltidsjobb och en smått galen släkt. I början är hon orolig, men snart kommer insikten - detta är hennes chans att pröva sina vingar. M.K., 1963-, irländsk författare.

MediaNr: CA39584

Överraska mig, roman

av Sophie Kinsella. Inläst av André Nilsson. 11 tim, 54 min.Talbok med text.

Sylvie och Dan har varit tillsammans i 10 år. De har ett fint hem, bra jobb och två underbara tvillingdöttrar. Livet flyter på helt friktionsfritt ända tills de av en läkare får veta att de båda har så perfekt fysik att de förmodligen kommer att leva tills de blir hundra år. Panik! Hur ska de hålla liv i sin kärlek i 68 år till? De bestämmer att de ska hitta på överraskningar åt varandra, ett ödesdigert beslut ska det visa sig.

MediaNr: CA39713

Den döde i Barentsburg, [kriminalroman]

av Monica Kristensen. Inläst av Mikael Dolfe. 11 tim, 22 min.Talbok med text.

För Knut Fjeld är Barentsburg en gåta. Han vet inte varför han är här, i den märkliga ryska gruvstaden på Svalbard, en bortglömd kvarleva från kalla kriget. Han vet inte varför ryssarna plötsligt vill att en norsk sysselman ska undersöka en vanlig olycka. Han förstår sig inte på människorna och det mystiska språket. Och är de ödesdigra detaljerna som han hittar i sin olycksutredning bara en del i ett större spel som någon satt upp för honom?.

MediaNr: CA39533

Damen som köpte en buss och bara drog

av Judy Leigh. Inläst av Malin Wahlstedt. 10 tim, 10 min.Talbok med text.

Evie Gallagher är 75 år och nybliven änka. Hon har precis flyttat till ett äldreboende, men börjar ångra sig. Visserligen är hon gammal, men långtifrån död! Istället bestämmer hon sig för att ge sig ut på äventyr. Hon köper en folkabuss och ger sig iväg ut i Europa. Hack i häl följer sonen Brendan som visserligen har fullt upp med egna äktenskapsproblem, men som ändå tycker att Evie är på tok för gammal för att ge sig iväg på egen hand. Feelgood.

MediaNr: CA39388

Jag är som en lövsalsfågel

av Barbro Lindgren. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 26 min.Talbok med text.

Tankebok där författaren funderar över stort och smått i sin omgivning. Det är en bok om mycket små djur, om fågelfobier och träskonäbbar, om Macke utan hälsenor och om storfursten Nino. Det är också en bok om att bli gammal och om världens kanske fulaste häck. Och om hur svårt det är att leva. Fast ibland är det roligt, som tur är.

MediaNr: CA39149

Vardagar

av Ulf Lundell. Inläst av David Zetterstad. 18 tim, 9 min.Talbok med text.

Ett urval av författarens dagboksanteckningar från 2017. Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Han iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv. Han berättar om konstnärliga projekt - både lyckade och misslyckade - och hans kommentar kring politiska fenomen och samhällsutvecklingen är oftast mycket kritiska, samtidigt som det också finns en sorgsen ton.

MediaNr: CA39090

Skärgårdsmorden, [kriminalroman]

av Lars Bill Lundholm. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 25 min.Talbok med text.

En trettonårig flicka försvinner på Saxarön i Stockholms skärgård. Snart upptäcks också att en kvinnlig gäst på öns hotell är borta. Polisledningen i Stockholm vill att kommissarie Jack Larsson ska leda sökandet efter de två personerna eftersom han är uppväxt på ön. Det dröjer inte länge innan han inser att det finns flera på ön vars intressen hotas av polisutredningen. Kan de två försvinnandena vara sammankopplade?.

MediaNr: CA39216

Ett dödligt mörker

av Stuart MacBride. Inläst av Anno Lindblad. 25 tim, 12 min.Talbok med text.

Callum MacGregor befinner sig plötsligt längst ner i hierarkin inom den skotska polisen. Han får bara de tråkigaste fallen - som att försöka ta reda på varifrån mumien som hittats på soptippen kommer. Snart upptäcker han en koppling mellan det mumifierade liket och tre saknade unga män. Ingen förväntar sig att De missanpassade ska lösa fallet - men nu är det bara de som står mellan nästa offer och en plågsam död.

MediaNr: CA39594

En av pojkarna

av Daniel Magariel. Inläst av Michael Borch. 5 tim, 30 min.Talbok med text.

Två bröder lämnar sitt hem i Kansas tillsammans med sin pappa. Föräldrarna har gått igenom en tuff skilsmässa och nu är det tänkt att pojkarna ska börja om på nytt i en annan delstat. De börjar i skolan och skaffar sig snart nya vänner. För fadern går det inte lika bra - han jagas av gamla demoner. I takt med att hans drogmissbruk blir tyngre, blir han också mer oberäknelig och våldsam. Hyllad debutroman.

MediaNr: CA39534

Polsk-ryskt krig under rödvit flagga

av Dorota Maslowska. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 57 min.Talbok med text.

Silny och hans gäng är tonåringar i en liten stad i Polen under en vilda kapitalismens tid, från början dömda att leva på arbetslöshetsunderstöd. De driver runt i en jakt på droger och kickar. Dagen före och under "En ryssfri dag", en karnevalisk folkfest innebär början på ett krig mellan ryska gatuförsäljare och polska affärsidkare. Stadens mikrokosmos skildrar ett samhälle i upplösning; där hat, våld, modernitet och barbari frodas.

MediaNr: CA39288

Den engelske kusinen, en Homandeckare

av Jan Mårtenson. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 46 i serien. Homan är i Kapstaden med flickvännen Francine, avdelningschef på Säpo. På det anrika hotellet Mount Nelson vid Taffelbergets fot träffar de en svensk vinhandlare med intressen i den sydafrikanska tv-industrin. När de kommer hem hittas en man död i en bil. I hans ficka finns ett intressant visitkort. Strax är Homan indragen i en härva med kopplingar till Ryssland, Kina, en afrikansk diktator och den brittiska underrättelsetjänsten.

MediaNr: CA39100

Annars skjuter jägaren mig, [kriminalroman]

av Nele Neuhaus. Inläst av Lo Thorsdotter. 18 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Snövit ska dö. Kriminalinspektör Pia Kirchhoff är lyckligt nygift och ska åka iväg på bröllopsresa över julledigheten. Men några dagar före avfärd går planerna i kras. Hon får veta att en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå skjuts ännu en kvinna. Ingen av dem har några fiender - varför har just dessa kvinnor valts ut? Pia och hennes chef Oliver von Bodenstein är snart en tragedi på spåren.

MediaNr: CA39417

Livet kan börja

av Sheila O'Flanagan. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 26 min.Talbok med text.

Alla tror att Imogen och Vince lever det perfekta livet. Men i samband med en jobbresa till Frankrike försvinner Imogen spårlöst. Vad ingen vet är att Vince är kontrollerande och att Imogen har planerat flykten noggrant. Hon slår sig ned i den basiska by hon bodde i som barn. Men kommer hon att kunna börja om på nytt, eller kommer Vince att hitta henne? Feelgood. S.O., 1958-, irländsk författare.

MediaNr: CA39148

Mannen utan skugga

av Joyce Carol Oates. Inläst av Thomas Ekelöf. 12 tim, 55 min.Talbok med text.

År 1965 möter den unga neuropsykologen Margot Sharpe för första gången Elihu Hoopes. Han är en exceptionell patient vars korttidsminnen ödelagts av ett aggressivt virus. De följande 30 åren viger Margot helt sin forskning och sitt liv åt honom, och hon blir allt mer besatt av de möjligheter "Projekt E.H." rymmer. Psykologiskt djupborrande om två människors drömlikt dunkla liv, hela tiden balanserade på gränsen mellan det förflutna och framtiden.

MediaNr: CA39384

Strandhotellet

av Christina Olséni. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Mord i Falsterbo som börjar med Badhytten. När Egon och de övriga i pensionärsgänget ger sig ut i Ragnars segelbåt går det inte riktigt som de tänkt sig. Ombord hittar de båtens tidigare ägare, Gustav Sparre, död. Han har inte dött en naturlig död och Skanörs poliser får ett komplicerat spaningsmord på halsen. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i hamnen, riktas pressens blickar mot den idylliska badorten i söder.

MediaNr: CA39183

Dödstvätterskan

av Sara Omar. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 9 min.Talbok med text.

I en by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Fadern är inte nöjd, han önskade sig en son, och hon är dessutom född med vitt hår. När pappans våldsamma beteende och hot mot flickan eskalerar gömmer mamman henne hos morföräldrarna. Mormodern är dödstvätterska. Hon tar hand om de kvinnor som mördats för att de anses ha smutsat ner familjens heder. Men det är omöjligt att skydda den lilla flickan från våldet. Debut av S.O., född 1986.

MediaNr: CA39423

Konsten att hålla sig flytande

av Libby Page. Inläst av Malin Halland. 11 tim, 9 min.Talbok med text.

Rosemary har bott hela sitt liv i Brixton. Hon har trivts bra, men saker och ting har börjat förändras. Biblioteket har stängt, den lilla mataffären har lagt ned och hon är ensam efter makens bortgång. Kate har just flyttat till stan. Hon har fått arbete på lokaltidningen. När stadens utomhusbassäng hotas av nedläggning får hon en story att lyfta fram. Rosemary och Kate beslutar sig för att göra allt de kan för att rädda bassängen. Feelgood.

MediaNr: CA39583

Den vedervärdige boktjuven

av Joakim Palmkvist. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 18 min.Talbok med text.

29-åriga Carina Johansson försvann i november 1979. Hon hade varit försvunnen förr men den här gången var det nåt som inte stämde. Hennes sjukpension hämtades ut och i lägenheten var det nån som kom och gick. Så i december 2006 får kriminalreportern Joakim Palmkvist ett anonymt brev med två strofer på latin och han är helt säker på att avsändaren är en viss Bengt Hjalmarsson. En berättelse i genren true crime.

MediaNr: CA40010

En ärthjärnas självbiografi

av Gilles Paris. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Icare, kallad Ärtan, har en mamma som säger konstiga saker, till exempel att alla karlar har huvudet i det blå. Där kan de gärna stanna, som Ärtans pappa som har stuckit med en ny kvinna. Ärtan dödar ofrivilligt sin mamma och placeras på barnhem. Där får han nya vänner och upplever sin första förälskelse. Gilles Paris fick sitt stora litterära genombrott med boken som blev en animerad långfilm 2016, Oscarsnominerad och flerfaldigt prisbelönad.

MediaNr: CA39554

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv, berättelsen om mitt arbetsliv

av Leif G. W. Persson. Inläst av Anders Palm. 17 tim, 25 min.Talbok med text.

Uppföljare till Perssons memoar Gustavs grabb från 2011. Här skildrar den välkände kriminologen och deckarförfattaren sitt yrkesliv. Vi kan läsa om hur professor Wille Vingmutter blev professor Leif GW Persson, och om hur en dröm om ett liv som mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott. L. GW P., 1945-.

MediaNr: CA39742

Kändiskockens död

av Ingrid Remvall. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Bella jobbar på en eventbyrå, men hon vill hellre förändra världen med sin livstilsblogg. Problemet är att ingen läser den. Bella hittar en kändiskock död och lägger upp en bild på liket på sin blogg efter en utekväll. När hon inser vilken besöksstorm den genererar får hon en idé: hon ska sätta fast mördaren med hjälp av sina följare. Ju närmre hon kommer sanningen desto djupare dras hon in i ockulta affärer med fara för sitt eget liv.

MediaNr: CA39271

Vägen till London

av Alix Rickloff. Inläst av Linda Norgren. 12 tim, 1 min.Talbok med text.

Lucy Stanhope har vuxit upp i Singapore. Hon är en bortskämd ung dam som egentligen bara vill bli älskad av sin mor. När kriget närmar sig ön tvingas hon resa till sin moster i ett grått och krigshärjat England, där hon inte har varit sedan hon var barn. Kontrasten blir en chock. Så träffar hon Billy, som letar efter sin mamma. Det omaka paret gr sig ut på en resa för att nån sina respektive drömmars mål.

MediaNr: CA38823

Stormsystern, Allies berättelse

av Lucinda Riley. Inläst av Karin Rosén. 17 tim, 26 min.Talbok med text.

Andra delen i serien som börjar med De sju systrarna. Ally D'Apliàse förbereder sig för en av världens mest utmanande segeltävlingar när hon får vet att hennes far dött. Hon skyndar till barndomshemmet, ett château där hon och hennes fem adoptivsystrar tilldelas varsin ledtråd som ska visa dem vägen till deras ursprung. Den ledtråd Ally fått leder henne till Norge, där hon upptäcker en personlig koppling till sångerskan Anna Landvik.

MediaNr: CA39099

Havets viskningar

av Nora Roberts. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

FBI-agenten Roman DeWinter ska, under täckmantel, arbeta som vaktmästare på pensionatet Whale Watch Inn på den lilla ön utanför Seattle. Enligt uppgift ska det pågå både pengatvätt och människosmuggling på pensionatet. Men snart står det klart att den misstänkta Charity Ford inte är inblandad. Och det uppdrag Roman fått visar sig vara mycket mer komplicerat än han kunnat föreställa sig - av flera skäl.

MediaNr: CA39238

Utan återvändo

av Nora Roberts. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 17 min.Talbok.

I Jake Redmans ådror flyter apacheblod. Folk hyser stor respekt för honom. Han kan inte tänka sig en bättre omgivning än det vilda landskapet i Arizonaterritoriet han lever i. Dit kommer Sarah Conway från östkusten, fast besluten att slå sig ner. Jake inser att hon är den enda kvinna han någonsin velat ha.

MediaNr: CA40000

Andarnas labyrint

av Carlos Ruiz Zafón. Inläst av Karin Rosén. 26 tim, 52 min.Talbok med text.

Spanien under Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten får Alicia Gris att återvända från Madrid till Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som hänt med den tidigare fängelsechefen Mauricio Valls som försvunnit spårlöst. Han ägde en bok ur serien Andarnas labyrint, som leder henne till bokhandeln Sempere & söner. Den fjärde och sista delen i en serie som börjar med Vindens skugga.

MediaNr: CA39636

Socialdemokratiska noveller

av Björn Runeborg. Inläst av Magnus Demit-Helin. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

I denna bok följer vi Per Albin Hansson på hans livs sista spårvagnsfärd. Under en bilfärd genomTexas plockar vi upp en liftande karismatisk ung svensk man som heter Olof Palme. Genom fiktiva berättelser möter vi Kata Dalström, Hjalmar Branting, Tage och Aina Erlander, Ernst Wigforss, Mona Sahlin och Gunnar Sträng.

MediaNr: CA39562

Anna i Lund, dikter, prosa, kritik och minnen

av Anna Rydstedt. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

Anna Rystedt, 1928-1994, flyttade i början av 1950-talet till Lund för att studera teologi men svensk lagstiftning tillät ännu inte kvinnliga präster. Hennes frustration fick utlopp i diktsamlingen Bannlyst prästinna, 1953. Det var inledningen till ett betydande poetiskt författarskap. I denna samling finns dikter, prosa, kritik och minnen som aldrig tidigare varit publicerade i bokform.

MediaNr: CA39367

Baggböleri, dikt

av Freke Räihä. Inläst av Ingemar Nygren. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

Dikt - "en platsspecifik och därför global studie i arbetsrättshistoria" - som handlar om att ta strid för drägliga arbetsförhållanden. Den utgår från konflikten - den längsta lockouten någonsin i Sverige - mellan syndikalister och skogsbolag i Lossmen-Eketräsk i Västerbotten, 1924-1931. Diktens autenticitet skapas genom en förankring i platser, namn, händelser och dialektala uttryck.

MediaNr: CA39185

Politiken

av Helene Rådberg. Inläst av Eva Werning. 1 tim, 10 min.Talbok med text.

Diktsamling med ett samhällskritiskt och feministiskt anslag. Det handlar om kvinnor som ser och ger - på förskolan, fritids, äldreboenden och skolmatsalar. Författaren ger dem gestalt i vardagen med dikter samlade under rubriker som: Arbetskamrater, Det vardagligas praktiker, Som om systrar och Politiken / Det tredje fältet. Språket är lekfullt och direkt. Författarens första diktsamling på 10 år. H.R., 1950-.

MediaNr: CA38640

I skuggan av ett tecken

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 32 min.Talbok.

Del 1 i serien De svarta riddarna. I nutid hamnar Morten på sjukhus efter en bilolycka. Efter flera varningar har någon försökt ta hans liv. Morten och hans vän Unni förstår att de har kommit i kontakt med en skrämmande historia med rötter långt tillbaka i tiden. De bestämmer sig för att bekämpa de onda krafterna. Men tiden är knapp.

MediaNr: CA39128

Dit ingen går

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 0 min.Talbok.

Del 2 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Då bröderna Jordi och Antonio, deras avlägsne släkting Morten och väninnorna Unni och Vesla försöker lösa förbannelsens gåta blir de utsatta för angrepp som hotar dem till livet. Någon bland vännerna förälskar sig, men den hotfulla förbannelsen lägger hinder i vägen.

MediaNr: CA39275

Vindens klagan

av Margit Sandemo. Inläst av Marianne Engström. 6 tim, 7 min.Talbok.

Del 3 i serien De svarta riddarna, som börjar med I skuggan av ett tecken. Väninnorna Unni och Vesla är nu i Spanien tillsammans med bröderna Jordi och Antonio, i ett försök att upphäva förbannelsen. Unni och Jordi är djupt förälskade men förbannelsen gör att de knappt kan komma nära varandra. Antonio har blivit allt mer förtjust i Vesla. Han blir därför bedrövad när deras fiender slår till och för bort Vesla mitt i det historiska Alhambra.

MediaNr: CA39386

Skuggor

av Margit Sandemo. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 19 min.Talbok.

Del 5 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Antonio har fått det farliga uppdraget att utplåna de onda munkarnas gift. Det dröjer inte länge innan han blir förföljd, av något eller någon som med alla medel försöker hindra honom från att fullfölja uppdraget. Då Unni och hans bror Jordi försöker komma till undsättning, passar fienden på att samla sina styrkor.

MediaNr: CA39396

Stenvargen

av Margit Sandemo. Inläst av Marianne Engström. 5 tim, 12 min.Talbok.

Del 8 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bakom dagen. Äntligen har Ravn och hans vänner funnit den onda Månhäxans gömställe. Alldeles i närheten finner de också en stor varg som är uthuggen ur berget. Nu måste de tolka trollrunorna på stenvargen innan Månhäxan kommer tillbaka. Yrsa är förälskad i Mane och han är förtjust i henne också. Men Yrsa och Mane kommer från helt olika världar, hur ska de någonsin kunna få en framtid tillsammans?.

MediaNr: CA39467

Den blå jorden

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Örnehed. 6 tim, 44 min.Talbok.

Del 7 i serien Trollrunor som börjar med skogen bakom dagen. Ravn, med hans son Ulv i spetsen, är på väg till den plats där Månhäxan finns. De är på väg till en plats där ingen människa tidigare vågat vara; den blå jorden. Samtidigt är Månhäxan och dödsgudinnan Hel ute efter att tillintetgöra Iliana och alvbarnen Lesinka och Vodja.

MediaNr: CA39466

Tistel bland rosor

av Margit Sandemo. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 5 min.Talbok.

Del 6 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. För många hundra år sedan ingick fem svarta riddare en ödesdiger pakt. Sedan den tiden vilar en förbannelse över deras släkter. Den förstfödde i varje generation dör i ung ålder. Bröderna Jordi och Antonio läser den syndiga Estellas dagbok från 1600-talet. De hoppas finna nya upplysningar om förbannelsen - även om Estella mest skriver om sina erotiska äventyr.

MediaNr: CA39457

Solo, [spänningsroman]

av Jesper Stein. Inläst av Peter Mattsson. 12 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Axel Steen som börjar med Oro. Axels liv håller på att falla isär - hans drogmissbruk har blivit allt värre och han har tät kontakt med de kriminella gängen i Köpenhamn. När hans chef får tips om att ryska maffian har placerat en mullvad inom den danska polisen blir Axel snart misstänkt. Axel tvingas överskrida alla gränser han satt upp för att få ordning på sitt liv och rentvå sitt namn, J.S., 1965- , dansk författare.

MediaNr: CA39635

Utvald

av Sarah Stovell. Inläst av Cecilia Ström. 11 tim, 14 min.Talbok med text.

Bo Luxton har allt - en kärleksfull familj, ett vackert hem i Lake District i norra England och en skörd bästsäljande böcker bakom sig. Så gör Alice Dark entré på scenen - en aspirerande författare på drift genom livet, med en rad misslyckade jobb i bagaget och en odugling till pojkvän. När de båda kvinnorna möts på en skrivarkurs är kemin omedelbar och en intensiv relation tar sin början. Eller gör den det? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA39472

Matteo blev arbetslös

av Gonçalo M. Tavares. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Aaronson bestämmer sig en dag för att jogga åt fel håll i en rondell och blir påkörd av Ashley, som i sin tur försöker hitta en herr Baumann för att dela ut ett paket. Och så fortsätter historien i bokstavsordning tills vi når fram till bokens huvudperson, den arbetslöse Matteo. Bokens såväl humoristiska som tragiska små episoder visar att arbeten och det till synes banala alfabetet har något viktigt att säga om oss själva och om världens ordning.

MediaNr: CA39678

Den du älskar

av Jennifer Weiner. Inläst av Lena Löfvenborg. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

Rachel och Andy är åtta år gamla när de möts för första gången på akuten. När de skils åt den kvällen tror de inte att de någonsin kommer att ses igen. Men under tre decennier korsas deras vägar och vänskapen växer till något mer. Andy och Rachel hittar om och om igen tillbaka till varandra. Tills de en gång för alla måste bestämma om kärleken är tillräcklig för att övervinna olikheterna och avståndet.

MediaNr: CA39428

Tolv timmar

av Sten Wilding. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 13 min.Talbok.

Deckaren utspelar sig i Jotunheimens fjällvärld. Under tolv timmar är hotellets gäster isolerade från omvärlden på grund av ett snöoväder. Den unga, vackra Marie Wiegler har hittats död i en fjällravin och mördaren är någon av hotellets gäster. Sten Wilding är pseudonym för Bennie Liljenfors, född 1938, civilingenjör, läkare och deckarförfattare.

MediaNr: CA37962

Dieters bok, flykting hos familjen Bergman

av Jan Winter. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Journalisten J.W. berättar om fadern Dieter Müller-Winter som år 1939 kom till Sverige som 17-årig halvjudisk flykting. Han togs emot av Karin och Erik Bergman (Ingmar Bergmans föräldrar) och levde i nästan sju år som en familjemedlem i det hos dem. J.W. har grävt djupt i arkiven och talat med dem som en gång var med. Boken presenterar en annorlunda bild av familjen jämfört med många andra beskrivningar.

MediaNr: CA39639

Sofia Berger går till skogs

av Leif Woxlin. Inläst av Anita Molander. 4 tim, 45 min.Talbok.

Tolfte boken i serien Hälsingedeckare. Sofia Berger har suspenderats från sin tjänst på kriminalpolisen i Hudiksvall och tvingas söka nytt jobb. Hon lämnar Delsbo och flyttar till en Stockholmsförort. När hennes gamla hemman tas i bruk som flyktingförläggning hittas en mumifierad kropp. Sofia blir misstänkt för mordet. Men hon är redan på flykt, hotad av en fiende som inte skyr några medel och av en konspiration med trådar till Sveriges regering.

MediaNr: CA39530

Norrtullsligan

av Elin Wägner. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 29 min.Talbok med text.

Pegg är en ung kvinna från Linköping. Hennes föräldrar har dött och hon måste flytta till Stockholm för att ta jobb på ett kontor. Det är början av 1900-talet, lönen är låg och många ser ner på kvinnor som arbetar. Men Pegg flyttar in hos tre andra kontorsflickor. De kallas Ligan och bor vid Norrtull och de upplever glädje, bråk, kärlek och fattigdom. Klassiker från 1908 här återberättad till lättläst av Cecilia Davidsson. Lättläst.

MediaNr: CA39581

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Popkulturens död

av Martin Aagård. Inläst av David Zetterstad. 10 tim, 17 min.Talbok med text.

Tio essäer om det som brukar kallas populärkultur och dess utplåning. Författarna skildrar med humor en utveckling de inser att de själva medverkat till, den hävdade fördumningen och snuttifieringen är ett missförstånd, det är inte finkulturen som är hotad utan populärkulturen. Det handlar om Trump och Pamela Andersson, Nobelpriset till Dylan och elctro-pop från Göteborg. Martin Aagård, 1971-, Natalia Kazmierska, 1979-, båda kulturjournalister.

MediaNr: CA39310

Oemotståndlig, därför är du beroende av din smarta telefon

av Adam L. Alter. Inläst av Marika Bergström. 20 tim, 43 min.Talbok med text.

Vi jagar likes på Instagram, uppdaterar mejlen och fastnar i Facebook. Författaren till den här boken om vårt beroende av teknikprylar menar att unga som vuxit upp efter millennieskiftet tillbringar så mycket tid framför skärmar att de knappt kan umgås med människor. Han pekar på orsakerna till vårt beroende och tipsar om hur man håller teknikberoendet i schack. Adam Alter, amerikansk docent i psykologi och marknadsföring.

MediaNr: CA39150

Religion

Pagan Britain

av Ronald Hutton. 39 tim, 17 min.Talbok med text.

Ronald Hutton redogör för paganismens långa utveckling, snabba förtryckande och dess kulturella påverkan i Storbritannien från paleolitisk tid till kristendomens intåg. Han utforskar nya bevis angående hednisk tro och ritualer och betydelsen av heliga platser såsom Stonehenge och Avebury. Ronald Hutton är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39953

Filosofi och psykologi

Ikääntyvän muistikirja

av Markku T. Hyyppä. Inläst av Panu Vauhkonen. 5 tim, 22 min.Talbok.

Det finns en uppsjö av olika förslag för att förbättra de äldres minne, såsom näringsriktig kost, motion, hjärngymnastik och meditation. Det har dock varit svårt att vetenskapligt bevisa effekterna. Boken är en handledning, med hänvisning till forskningar, för alla friska äldre personer som är oroliga för sin minnesförmåga. Boken tar även upp konsumentskyddsfrågor. Inläst på finska.

MediaNr: CA39337

#jagärhär, [97 röster om mod]

Redaktör: Mina Dennert. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 3 min.Talbok med text.

Fredagen den 13 maj 2016 startades Facebook-gruppen jagärhär, för att ge alla samma chans att göra sin åsikt hörd och för att lyfta, stötta och stärka de röster som blir hotade till tystnad. Denna bok innehåller 97 röster med texter och bilder av gruppmedlemmar, med syfte att gjuta mod i människor och få dem att engagera sig, ta plats och tydligt visa var de står för att förhindra normalisering av rasism, sexism och andra trakasserier.

MediaNr: CA39527

Psykopater online, riskfyllda relationer vid dejting

av Lisbet Duvringe. Inläst av John Sundin. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Författarna guidar dig genom psykopatiska beteenden och hur en psykopat kan charma genom sin utstrålning och ofta övertygande verbala förmåga. Forskare, psykologer, poliser och advokater berättar om psykopater utifrån sina erfarenheter och kunskaper och tipsar om vilka signaler man bör vara uppmärksam på. Dessutom får man ta del av ett antal berättelser från det verkliga livet. Mike Florette och Lisbeth Duvringe är författare och föreläsare.

MediaNr: CA39387

Prata med barn i sorg

av Eva Gerger. Inläst av Anna Westberg. 2 tim, 0 min.Talbok med text.

En handbok om hur man kan prata om sorg med barn. Boken vänder sig främst till personer som arbetar inom vård, skola och omsorg. Författaren är socionom och har lång erfarenhet av stöd till barn och anhöriga vid dödsfall.

MediaNr: CA39663

Hjälp jag är utmattad

av Clara Lidström. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Erica Dahlgren och Clara Lidström drabbades båda av utmattning. Clara under småbarnstiden och Erica av en omöjlig jobbsituation. De berättar om livet i en utmattad kropp och själ och om varningstecknen de ignorerade, men också om de små stegen som hjälpte dem till ett friskare liv. De har även intervjuat experter och forskare. Erica Dahlgren är journalist och Clara Lidström är bloggare och författare.

MediaNr: CA39116

12 livsregler, ett motgift mot kaos

av Jordan B. Peterson. Inläst av Inga Pyk. 24 tim, 23 min.Talbok med text.

Jordan B. Peterson., född 1962, är en kanadensisk klinisk psykolog och liberal samhällskritiker. Han är professor i psykologi vid Torontos universitet. Hans sökande efter världens samlade kunskap mynnar ut i 12 livsregler. Varje livsregel åtföljs av en förklarande essä. Livsreglerna omfattar ämnen som barnuppfostran, livsåskådning, ideologi, moral, andlighet och mänskligt lidande.

MediaNr: CA39421

Väldigt bra liv, om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi

av Joanne K. Rowling. Inläst av Ylva Törnlund. 0 tim, 32 min.Talbok med text.

J.K. Rowling skriver här om fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi. Hur kan vi få ut det bästa av ett misslyckande? Och hur kan vi använda fantasin för att bli ett bättre jag både för oss själva och mot andra? Texten som publiceras här för första gången utgår från ett tal författaren höll för studenter i avgångsklasserna vid Harvard 2008.

MediaNr: CA39412

Medvetandets återkomst, om hjärnan, kroppen och universum

av Per Snaprud. Inläst av Eva Sjöblom. 9 tim, 33 min.Talbok med text.

Hur kommer det sig att vi människor kan uppleva något alls? Genom personliga möten och deltagande i olika experiment presenterar författaren flera av vår tids främsta forskare och tänkare i frågan om medvetandet. Boken börjar med att fokusera på hjärnan, från neurologi nedtecknad med hieroglyfer till den senaste tekniken. Perspektivet vidgas sedan till kroppen, och vidare till tankar om medvetandet som en grundläggande egenskap i hela universum.

MediaNr: CA39517

Varför läsa Marx idag?

av Jonathan Wolff. Inläst av Patrik Nyman. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

Hur aktuell är Karl Marx, 1818-1883, och hans teorier idag? Den engelske filosofen Jonathan Wolff menar att det finns all anledning till att studera Marx, men det ska inte vara en apologetisk utan en kritisk studie. Han gör en koncis och lättillgänglig presentation av Marx centrala skrifter och ställer frågan vad som är dött och vad som fortfarande har stor giltighet. Vänder sig till alla som önskar få en inblick i Marx tänkande.

MediaNr: CA39564

Uppfostran och undervisning

Yhteiskunnan tahra?, koulukotien kasvattien vaietut kokemukset

av Marjo Laitala. Inläst av Anu Vilhunen. 11 tim, 23 min.Talbok.

Hur har den sociala uppfostran sett ut i skolor för barn och ungdomar i Finland? Studien har samlat erfarenheterna från åren 1940 - 1985 och är baserad på intervjuer med 35 skolbarn. Inläst på finska.

MediaNr: CA40136

Litteraturvetenskap

My invented country, a memoir

av Isabel Allende. Inläst av Deidre Rubenstein. 6 tim, 48 min.Talbok.

I.A., chilensk förf., om sin barndom och uppväxt i Chile, om hur hon som nioåring började skriva, om högerkuppen 1973 då hennes fars kusin, Salvador Allende, störtades och hon själv fick fly till Venezuela. Numera bosatt i Kalifornien längtar hon ständigt till Chile, även om kritiken är hård gentemot klassklyftorna, machokulturen, katolicismen med abortförbud m.m. En slags självbiografi, men med landet Chile i centrum. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39232

The ode less travelled, unlocking the poet within

av Stephen Fry. Inläst av Geoffrey Pierpoint. 12 tim, 53 min.Talbok.

MediaNr: CA40199

Ecriture, mémoires d'un métier

av Stephen King. Inläst av okänd. 8 tim, 38 min.Talbok.

Boken är uppdelad i tre delar. Den första är en snabbiografi över Stephen King själv, allt enligt tesen att skrivande och livet hör ihop. Den sista delen handlar om den allvarliga trafikolycka som King råkade ut för 1999. Dessemellan finns ett omfattande avsnitt med råd till blivande författare. Här finns många trivsamma och intressanta funderingar om skrivandet och läsandet. Inläst på franska.

MediaNr: CA39227

Vindsröjning, självbiografi

av Mats Berggren. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 15 min.Talbok med text.

Självbiografi av författaren Mats Berggren, 1957-. Vid en vindsröjning finner han olika saker som väcker minnen till liv. I en mapp finns skoltidningen han skrev i, om proggmusik, de fria teatergrupperna, miljörörelsen, RFSL, Chilekommittén med mera. I en annan låda hittar han LP:n från Tältprojektet - en föreställning om den svenska arbetarklassens historia.

MediaNr: CA39637

Flickan som reste ensam, en biografi över Thora Dardel

av Ingemar Lindahl. Inläst av Cecilia Ström. 20 tim, 4 min.Talbok med text.

Biografi över författaren T.D., 1899-1995. Hon var gift med konstnären Nils Dardel 1921-1934. I slutet av 1910-talet kom hon till Paris för att studera konst. Väl där hamnade hon i den dåtida konstens epicentrum. Hon skrev om sina erfarenheter i sin memoarbok Jag for till Paris. T.D. arbetade som reporter och fotograf för Bonniers Veckotidning under 1920-talet och arbetade som författare, journalist och korrespondent under hela sitt liv.

MediaNr: CA39348

Oostende 1936, Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll

av Volker Weidermann. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 47 min.Talbok.

Sommaren 1936 samlas författare och intellektuella i Oostende. Samtidigt som Europa står på randen till krigets avgrund reser Stefan Zweig, Arthur Koestler och andra förbjudna författare till den belgiska badorten. Boken innehåller utdrag ur deras brev, dagböcker och författarskap som ger en bild av hur livet pågår med sol, bad och drinkar, allt medan det politiska läget förvärrade dag för dag.

MediaNr: CA39495

Konst, musik, teater och film

Om Bob Dylan

av Sara Danius. Inläst av Anna Godenius. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

Beslutet att tilldela Bob Dylan Nobelpriset i litteratur 2016 blev ett av de mest uppseendeväckande i Svenska Akademiens historia. Sara Danius ger en unik inblick i turerna kring priset, den hemliga ceremonin och efterspelet i medierna. Hon berättar också om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom så självklart. Boken skrevs hösten 2017. Danius var mellan 2015 och 2018 Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

MediaNr: CA39996

"Tänk om gamla Djurgår'n kunde tala!", om Djurgårdsnöjen förr och nu

av Bengt Haslum. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

Djurgården är en plats fylld med olika nöjen. Författaren dyker ner i historien och undersöker hur folk har roat sig - alltifrån diskutabla djurhetsningar till dagens allsång, världsartister, musikaler och teateruppsättningar. Bellman är aldrig långt borta, kungarna finns här liksom Blinda Kalle. Blå Porten, Hasselbacken, Skansen, Gröna Lund, Cirkus och Tyrol är välbekanta etablissemang.

MediaNr: CA39385

Råskinn, brev och bilder 2006-2009

av Lars Lerin. Inläst av Peter Mattsson. 11 tim, 18 min.Talbok med text.

Konstnärerna Lars Lerin och Kerstin Högstrand har under många år brevväxlat. Här är brev från 2006-2009 samlade kompletterat med ett rikt bildmaterial, i huvudsak från deras konstproduktion. Här ryms högt och lågt, stora och små känslor, sorg och glädje. Paret har tidigare tillsammans givit ut två böcker: Tröstpriser och sidovinster, 2006 och Straffrundor och ärevarv, 2011.

MediaNr: CA39091

Bara ljuset kan besegra mörkret

av Sebastian Stakset. Inläst av Christer Modin. 7 tim, 57 min.Talbok med text.

Sebastian Stakset, för många känd under artistnamnet Sebbe Staxx, var under många år frontfigur i hiphopkollektivet Kartellen. Han frontade en destruktiv och kriminell livsstil och levde ett liv fyllt av ångest och droger. S.S. skriver om sitt liv från barndomen till idag, och om den kamp mellan liv, död, mörker och ljus som rasade i honom under många år. Det här är hans berättelse om hur han fann Gud och blev frälst. S.S., 1985-.

MediaNr: CA39617

Arkeologi

Gamla Uppsala, människor och makter i högarnas skugga

av Kristina Ekero Eriksson. Inläst av Anna Westberg. 13 tim, 3 min.Talbok med text.

En bok om de arkeologiska utgrävningarna av Gamla Uppsala. När ett järnvägsspår skulle byggas undersöktes ett 70 000 kvadratmeter stort område. Det visade sig att platsen var befolkad redan på 600-talet. Man hittade ett hundratal hus med lämningar av matrester, vapen, smycken och människoben i brunnar som speglar dåtidens liv. Detaljerat och initierat. Den tryckta boken är rikt illustrerad. K.E.E., arkeolog och journalist.

MediaNr: CA39123

Historia

Zeitoun

av Dave Eggers. Inläst av Steven Carpenter. 8 tim, 47 min.Talbok.

Augusti 2005. När orkanen Katrina drar in över New Orleans evakueras Abdulrahman Zeitouns hustru och fem barn. Själv väljer han att stanna kvar för att hålla ett öga på familjens hus och sitt företag. Orkanen lämnar förödelse efter sig och de följande dagarna paddlar Zeitoun runt i en kanot för att hjälpa till där det behövs. Men så plötsligt försvinner han. D.E., 1970-, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38600

Tanjan katu, elämää pietarissa 1917-2017

av Kalle Kniivilä. Inläst av Marko Kallinen. 7 tim, 26 min.Talbok.

Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en kilometer lång, men här ryms hela Rysslands och Sovjetunionens dramatiska historia. Författaren gör nedslag i varje decennium - från 1917 till 2017 - och berättar om olika människoöden. De historiska omvälvningarna som påverkar livet på gatan är många - revolutionen 1917, Stalins skräckvälde, den tyska belägringen av dåvarande Leningrad under andra världskriget, Sovjetunionens sammanbrott. Inläst på finska.

MediaNr: CA40139

Ranska, Macron ja minä

av Helena Petäistö. Inläst av Anu Vilhunen. 8 tim, 31 min.Talbok.

Författaren som tidigare varit MTV: s korrespondent i Paris berättar i denna bok hur oväntat och historiskt sensationellt det var att Emmanuel Macron blev vald som Frankrikes president, tillika den yngsta ledaren bland demokratier i väst. Valet har också entusiasmerat det europeiska folket generellt och ingjutit hopp om en ny framtid. Inläst på finska.

MediaNr: CA39333

Demokratins genombrott, människor som formade 1900-talet

Redaktör: Håkan A. Bengtsson. Inläst av Anna Westberg. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

För hundra år sedan stod Sverige vid ett vägskäl. Motstridiga rörelser möts och tiden tar en ny riktning. Ur revolution och världsbrand föds demokratin och det moderna samhället, men också tankar som leder till diktatur och världskrig. Sverige går från revolter och uppror till ett genombrott för parlamentarismens principer. Här möter vi kungligheter och finansmän, statsråd och revolutionärer, men också konstnärer, författare och rösträttskämpar.

MediaNr: CA39622

Arnhem, Tysklands sista seger

av Antony Beevor. Inläst av Eric Linderholm. 25 tim, 49 min.Talbok med text.

En gedigen genomgång av de allierades luftlandsättning av 10000 soldater i Nederländerna den 17 september 1944. Anthony Beevor går igenom operationen och skildrar fallskärmssoldaternas desperata situation bakom fiendens linje. Läsaren får också ta del av civilbefolkningens erfarenheter av de hårda striderna. Boken innehåller kartor och förklarande tabeller över symboler, militära förkortningar och tjänstegrader. Den tryckta boken innehåller foton.

MediaNr: CA39383

Colombia - på väg mot fred?

av Lena Hansson. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

2016 slöt den colombianska regeringen och vänstergerillan Farc fred efter mer än 50 års stridigheter. Våldet minskade och gerillan omvandlades till ett politiskt parti. Många colombianer tvivlar dock på Farcs fredsvilja och anser att de kommit för lindrigt undan. 2018 valdes högerpolitikern Ivan Duque till president i landet. Han vill förändra en del av fredsöverenskommelsen, men står inför stora problem -väpnade grupper och ökad kokainproduktion.

MediaNr: CA39930

Englands historia. D. 1, [från forntiden till 1600].

av Dick Harrison. Inläst av Eric Linderholm. 12 tim, 41 min.Talbok med text.

Första delen av två i ett verk om Englands historia. Denna första del sträcker sig från forntid till Shakespeares tid, kring år 1600. Vi kan läsa om sagokungar, folkvandringar, romarnas England, Magna Carta, Digerdöden och kättarbål. Kanske får vi också ett svar på varför Englands inflytande är och har varit så stort på vitt olika företeelser som språk, litteratur, konst och fotboll. Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet.

MediaNr: CA39147

Sviktande neutralitet, den svensk-tyska ubåtsspärren i Öresund 1940-1945

av Sten Henriksson. Inläst av John Sundin. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Den 9 april 1940 ockuperades Danmark och Norge av Nazityskland. Den 10 juni samma år samarbetar Sverige med Tyskland och lägger ut kraftiga avspärrningsnät i den svenska delen av Öresund. Detta för att inte brittiska ubåtar ska ta sig in till Östersjön. Detta förvandlas därmed till ett tyskt innanhav. Detaljerad genomgång av den svensk-tyska ubåtsspärren i Öresund 1940-45 och en svidande kritik mot Sveriges sviktande neutralitet.

MediaNr: CA39106

Kriget som inte har något slut

av Carsten Jensen. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

En samling reportage av de två Afghanistankännarna Carsten Jensen och Anders Hammer. De möter krigsherrar, självmordsbombare och deras anhöriga, opiumbönder och tolkar som är livrädda. Här finner vi svar på frågor om varför så många flyr och vad västvärldens insatser i landet betytt. Vi får också bilder från vardagslivet och en verklighet som vi sällan hör om i nyhetsrapporteringen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39211

Lyteskomikens kulturhistoria, [vad får man egentligen skämta om?]

av Stephan Rössner. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Alla länder vitsar om sina grannar: svenskar om norrmän och tvärtom, engelsmän om skottar, belgare om holländare. Idag är det inte längre acceptabelt med skämt om hudfärg och etniskt ursprung. Men lyten har under historien bemötts på de mest skiftande sätt. Om detta svåra försöker läkaren Stefan Rössner berätta på ett kärleksfullt sätt. Hur har hanterat alla dem som på ett eller annat sätt avviker från den gällande normen?.

MediaNr: CA39553

Hitlers bortglömda barnarmé

av Harald Stutte. Inläst av Patrik Nyman. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

I slutet av 1944 snabbutbildades tusentals 16- och 17-åringar till soldater vid Hitlerjugends träningsläger i Mähren. Därefter anslöt de till Waffen-SS under våren 1945 och deltog i kriget slutskede. Åtta veteraner berättar om sina upplevelser som stridande, i fångenskap och under efterkrigstiden. De tillhör den sista ännu levande och länge bortglömda generationen av krigsdeltagare. H.S. är författare och historiker, G.L. var barnsoldat.

MediaNr: CA39248

Palestina - landet som icke är

av Agneta Styrman. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Under våren 2018 har ett hundratal palestinier mist livet i samband med demonstrationer i Gaza. Situationen underlättas inte av att Israel fortsätter att låta judar bosätta sig på det ockuperade Västbanken, samtidigt som försök till regeringssamarbete mellan de palestinska rivalerna Fatah och Hamas gång på gång fallerat. Agneta Styrman söker förklara varför Israel-Palestinakonflikten är så svårlöst.

MediaNr: CA39400

Kvinnorna i Ravensbrück, vittnen berättar

av Rolf Tardell. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 59 min.Talbok med text.

Helena Dziedzicka kom till Malmö i april 1945. Hon hade hämtats av de Vita bussarna i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kom att ingå i en arbetsgrupp som gjorde över 500 djupintervjuer med lägerfångar som sedan användes vid krigsförbrytarrättegångarna. Med hjälp av Dziedzickas dagboksanteckningar och annat arkivmaterial skildrar journalisten Rolf Tardell Ravensbrück - de grymheter som skedde och kvinnornas kamp för rättvisa efter kriget.

MediaNr: CA39550

Biografi med genealogi

The radical lives of Helen Keller

av Kim E. Nielsen. Inläst av Judith Ann Gantly. 7 tim, 1 min.Talbok.

K.E.N., professor i historia och kvinnostudier analyserar Hellen Kellers politiska åsikter. K.E.N. beskriver hennes stöd till the Socialist Party of America, kvinnorörelsen, preventivmedel och radikala fackföreningar. Författaren menar dock att Helen Kellers politiska åsikter gällande funktionsnedsättningar ofta var både konservativa och nedlåtande. Helen Keller, 1880-1968, dövblind, amerikansk författare och aktivist. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39539

Heikki Hursti, Helsinginkatu 19

av Aino Triumf. Inläst av Martti Mäkelä. 3 tim, 41 min.Talbok.

På Helsingforsgatan 19 ligger en lokal, kallad brödkön, där Heikki Hurstin skänker inte bara mat och kläder men också själslig omvårdnad åt de som ligger i samhällets botten. Heikkis barndom var trasig, präglad av pappans alkoholism. Efter uppenbarelsen och under sin hippie - period, spred han evangeliet på gatorna med sitt band. Han har tidigare hjälpt drogmissbrukare på Jesushuset i Helsingfors och varit predikant i Spanien. Inläst på finska.

MediaNr: CA39334

Viidakkotohtori, Dokoto Jalin päiväkirjat 1987-1993

av Jari Vainio. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 7 tim, 17 min.Talbok.

Jari Vainios debutbok tar läsaren med till katastrofområden i Afrika. Under de sex åren som han har arbetat som läkare har han upplevt så väl malaria som korruption. Boken präglas dock av hans kärlek till folket och naturen. Inläst på finska.

MediaNr: CA40133

Upplevt bland skärgårdsbor

av Gösta Carman. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 16 min.Talbok.

Självbiografi skriven av Gösta Carman som under 40 års tid var verksam som präst på Öckerööarna i Göteborgs norra skärgård. Här berättar han om hur prästkallelsen tog gestalt bland människor burna av gudstro, fiske och lokal gemenskap. Boken ger en inblick i kyrkans relation till lokalsamhället i den bohuslänska skärgården, från 1950-talet fram till sekelskiftet. G.C., 1934-.

MediaNr: CA39672

Judas, en familjekrönika

av Astrid Holleeder. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

En memoar över en familj. 1983 kidnappade Willem Holleeder en av ägarna till öltillverkarna Heineken. Holleeder dömdes till ett långt fängelsestraff och blev ökänd i Holland. Här berättar hans syster Astrid om uppväxten i en dysfunktionell familj med en alkoholiserad far och en våldsam bror. En berättelse om kriminalitet, hat, förräderi och överlevnad. Astrid Holleeder är jurist och har vittnat mot sin bror, hon lever med skyddad identitet.

MediaNr: CA39345

Jag är deras röst, kampen för överlevnad under folkmordet i Rwanda - och en kvinnas val

av Immaculée Ilibagiza. Inläst av Malin Wahlstedt. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

En bok om ondska, kärlek och förlåtelse. Under folkmordet i Rwanda gömde sig den 22-åriga Immaculée Ilibagiza tillsammans med 7 andra kvinnor på en toalett. När hon kom ut efter 91 dagar var hela hennes familj utplånad. Immaculée är övertygad om att hon måste ge sin röst åt de många offren, samtidigt som hon vill vara en röst som talar om förlåtelse. Hennes bok har fått stort genomslag världen över och har översatts till 17 språk.

MediaNr: CA39453

Hudlös, en berättelse om livsmod

av Tommy Ivarsson. Inläst av André Nilsson. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

Tommy Ivarsson som tidigare varit sommar- och vintervärd i radions P1 berättar här om sitt liv. Det är en personlig berättelse om livet med, och så småningom utan, den svårt sjuke sonen Jonathan. Författaren skildrar sitt sätt att hantera livsavgörande val och en tillvaro bortom hans kontroll. Hur prioriterar man och vad händer med resten av familjen när en av medlemmarna är sjuk? Boken är skriven tillsammans med journalisten Marianne Wilöf.

MediaNr: CA39371

Sanningens ögonblick

av Annie Lööf. Inläst av Mallika Giarimi. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Annie Lööf, född 1983, är en svensk jurist och politiker. Hon blev vald till Centerpartiets ledare 2011. I sin självbiografi skriver hon framför allt om sitt politiska arbete sedan 2011. Hon tar i första hand upp aktuella problem kring migration, småföretagsamhet, jämställdhet, miljö och klimat. I slutkapitlet finns djupare diskussioner kring ämnen som populism, demokrati, nynazism, rasism och antisemitism.

MediaNr: CA39250

Så lärde jag mig att älska min kropp

av Linda-Marie Nilsson. Inläst av Malin Halland. 4 tim, 21 min.Talbok med text.

Linda-Marie Nilsson, född 1991, är kroppsaktivist, bloggare och författare. Hon vill hjälpa fler att älska sig själva och sina kroppar - inte genom dieter, operationer eller liknande utan genom att tänka annorlunda. I boken berättar hon om sin barndom och uppväxt och hur det var att växa upp som överviktig. Hon ger också konkreta tips på allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet.

MediaNr: CA39084

Systerskap, en feministisk idébok

av Veronica Palm. Inläst av Mallika Giarimi. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

Veronica Palm, 1973- , var under 13 år riksdagsledamot för socialdemokraterna. Mellan 2009 och 2016 var hon ordförande för Stockholms Arbetarekommun. Hon reflekterar personligt över händelser i såväl det förflutna som nutiden. Hon inser att det saknats något viktigt i hennes politiska resa, nämligen systerskapet. Utifrån sina erfarenheter drar hon slutsatsen att systerskap både skulle ha gjort och faktiskt gör skillnad.

MediaNr: CA39551

Ebba Hochschild, att leva efter döden

av Caroline Ranby. Inläst av Anna Döbling. 25 tim, 18 min.Talbok med text.

Biografi över Ebba Hochschild, 1866-1953, som föddes i en adelsfamilj i Köpenhamn. Hennes liv var fylld av dramatik. Vid 21 års ålder var hon gift och några år senare hade hon fått två barn. Men det lyckliga livet tog en helt annan riktning och Ebba fick kämpa mot sjukdom, förtryck och elak ryktesspridning. Under tragiska omständigheter mister hon sina närmaste. Hon umgicks i hovkretsar och 1908 utnämndes hon till drottning Victorias statsfru.

MediaNr: CA39460

Bränd frihet

av Maria Rashidi. Inläst av Malin Sternbrink. 9 tim, 5 min.Talbok med text.

En självbiografi av Maria Rashidi, som blivit känd för sin kamp mot hedersvåld. Som tonåring i shahens Iran kunde Maria leva ett relativt självständigt liv. Men den friheten inskränktes efter revolutionen 1979, när ayatollah Khomeini tagit makten. Utifrån sin egen historia, präglad av våld och förtryck, visar hon på grundkodexen i hedersideologin: ägandet och kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet.

MediaNr: CA39019

Geografi

Enemmän Espanjaa, matkoja maahan, josta on moneksi

av Liisa Väisänen. Inläst av Heidi Ajanto. 7 tim, 7 min.Talbok.

Spanien är ett land av många kulturer och språk. Författaren som bor i Andalusien och är väl förtrogen med Spaniens historia, geografi och kultur tar läsaren med på fascinerande utflykter, som inkluderar pilgrimsfärderna från Santiago de Compostela, Barcelonas konstskatter, Bilbos moderna arkitekturpärlor och även mindre kända smultronställen. Boken är en läsupplevelse och en guldgruva för alla som är intresserade av Spanien. Inläst på finska.

MediaNr: CA40135

I Dackebygd, en bok om Vissefjärda. 2017.

Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 46 min.Talbok.

MediaNr: CA39968

Från gångna tiders Örebro

Inläst av Lena Berglund. 9 tim, 25 min.Talbok.

MediaNr: CA40091

Stockholm i lågor

av Bo Grandien. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 57 min.Talbok.

Stockholm i lågor skildrar några av de tillfällen då elden har varit lös i huvudstaden. B.G. berättat bland annat om den vårdag 1697 då slottet Tre kronor brann ned, om branden i stormaktspalatset Makalös år 1825 och Eldkvarns brand 1878. Vidare beskrivs också två 1900-talsbränder - Djurgårdsteatern 1929 och Mjölkcentralen 1937.

MediaNr: CA39347

Societet i sommarsol, en badkrönika från västkusten

av Claes Krantz. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

En badkrönika om västkustens badhistoria. Författaren berättar bland annat om de bleksiktiga pionjärer som drack brunn och doppade sig i gyttjefyllda badkar i Grebbestad, punschmagade herrar som pimplade saltvatten på Särö, svagsinta som drack tångdekokt i Lysekil och ungdomar som dansade sig fördärvade i Strömstad. Boken gavs ut 1962 och är skriven av västkustkännaren Claes Krantz.

MediaNr: CA39346

Socknen som blev säteri, om Trystorps historia

av Sture Nilsson. Inläst av Lena Berglund. 3 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA40070

Våga!, en väldigt annorlunda reseguide

av Frida Södermark. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 1 min.Talbok med text.

Annorlunda reseguide där F.S., svenska ultralöpare, uppmanar att våga resa lite äventyrligare. Hennes resor går till platser över hela världen där hon deltar i olika lopp. Men hon passar också på att ta del av platsens historia och kultur. Hon berättar om resor till Rwanda, Balkan, Berlin, Norrland, Chile, Svalbard, Marocko, Kina, Israel och Palestina. Hon menar att det viktiga är inte platserna i sig utan vad man gör och upplever.

MediaNr: CA39548

Samhälls- och rättsvetenskap

Valet i fickformat

0 tim, 16 min.Talbok.

MediaNr: CA40189

Digital demokrati?, partierna i en ny tid

7 tim, 25 min.Talbok med text.

De etablerade partiernas ställning försvagas samtidigt som populistiska strömningar växer sig starkare. Har partierna tappat förmågan att ge röst åt medborgarnas viljeyttringar? I boken analyseras hur digitaliseringen i samhället och framväxten av sociala medier kan bidra till att göra de politiska partierna relevanta. Sociala medier gör det möjligt att snabbt bygga relationer mellan väljare och valda. Kan partierna utnyttja dessa möjligheter?.

MediaNr: CA39488

Handbok för demokrater

Redaktör: Ola Larsmo. Inläst av John Sundin. 2 tim, 58 min.Talbok med text.

Demokratin kan tyckas vara lika självklar som att andas. Men de senaste årens auktoritära rörelser i länder nära oss och längre bort har visat att den snabb kan relativiseras, nedvärderas och hotas. Demokratin behöver skyddas. Hur skyddet ska se ut kan diskuteras - samtalet ska spreta och bestå av en kör av olika stämmor. Demokrati kan definieras som en sund oenighet. I denna antologi ger 24 författare sin syn på demokrati.

MediaNr: CA39570

Rasism för nybörjare

av Ernst Billgren. Inläst av Benny Nilsson. 2 tim, 51 min.Talbok med text.

Konstnären Ernst Billgren, född 1957, försöker med fakta bemöta de föreställningar om invandring, folkgrupper och nationsgränser som finns. Författarens syfte är att presentera ett så gott beslutsunderlag som möjligt för potentiella rasister så att personen ifråga kan fatta ett välgrundat beslut. Bland annat tar han upp det svenska språket, högerextremism, religionshat, demokrati, tiggeri, integration och bibeln.

MediaNr: CA39369

Liten bergspredikan för socialister

av Göran Greider. Inläst av Benny Nilsson. 4 tim, 18 min.Talbok med text.

G.G. - chefredaktör på Dala-Demokraten, författare, debattör - rasar mot den växande makt som välfärdskapitalister i Sverige skaffat sig under senare år. Sverige är på väg mot ett systemskifte. Arbetarrörelsen inser inte lägets allvar - för att överleva måste den moraliskt och ideologiskt agitera för ett annat samhälle. Han vill att den demokratiska socialismens idéer ska synas mitt i dagspolitiken.

MediaNr: CA39552

Ordningsvakter, nödlösningen som blev permanent

av Kolbjörn Guwallius. Inläst av Benny Nilsson. 11 tim, 16 min.Talbok med text.

Det var aldrig meningen att ordningsvakter skulle bli särskilt många när yrkesgruppen dök upp för cirka 40 år sedan. De var tänkta som en nödlösning till den rådande polisbristen. Men yrket permanentades. Numera kan ordningsvakter efter en kort kurs på 10 dagar få befogenhet att använda polisiära maktmedel. Det är ett utsatt yrke i en vardag full av risker som de inte fått verktyg att hantera. Reportagebok om hur det är att vara ordningsvakt idag.

MediaNr: CA39596

Nationens fiende, om mordet på Olof Palme

av Lars Larsson. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Privatspanaren Lars Larsson har gått igenom mordet på Olof Palme och framlägger sina teorier om vad som hände. Han lyfter fram ett vittne - den så kallade Skandiamannen - och menar att hans berättelse avviker från de övriga vittnena. Enligt författaren framkommer det i förhören att Skandiamannen vet något som bara mördaren kan veta. Han resonerar kring vad som talar för och vad som talar emot att Skandiamannen skulle vara inblandad i mordet.

MediaNr: CA39300

Marias taverna

av Jasim Mohamed. Inläst av Anno Lindblad. 6 tim, 10 min.Talbok med text.

Marias taverna ligger på en strand på Samos. Under hösten 2015 då många flyktingar tar sig i land på den grekiska ön blir den enkla restaurangen ett nav i hjälparbetet. Bland volontärerna som sluter upp finns bokens författare. De delar ut bröd och samlar in pengar. Deras berättelse är ett reportage från det som kallats "Europas flyktingkris" och handlar både om osannolika människoöden och om hur ett lokalsamhälle slutit upp för att hjälpa.

MediaNr: CA39520

Svenska valrörelser, väljare, medier och partier under 2000-talet

av Lars Nord. Inläst av Anna Sandhammar. 11 tim, 50 min.Talbok med text.

Valrörelser spelar ofta stor roll för valutgången. Men vad har utmärkt de svenska partiernas valrörelser under 2000-talet? Vilka är de viktigaste kampanjmetoderna och vilken roll spelar nyhetsmedier och sociala medier? Författarna - professorer i politisk kommunikation och journalistik - analyserar utvecklingen av de svenska valrörelserna mot bakgrund av centrala trender som professionalisering, medialisering och marknadsorientering.

MediaNr: CA38913

Familjens juridik, enkla svar på svåra frågor

av Gunilla Nyström. Inläst av Kristina Bäckman. 14 tim, 8 min.Talbok med text.

Alla berörs under sin livstid på ett eller annat sätt av familjejuridik. Det kan gälla hur ett arv ska fördelas, hur man skriver ett testamente, vad som gäller när man är sambo eller gift eller hur det går till när man ska adoptera ett barn. Här ges svar på de flesta frågor kring familjens juridik. Många exempel ur människors vardag och hur man kan orientera sig bland lagar och regler.

MediaNr: CA38812

Emot allmänna val, ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin

av David Van Reybrouck. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 59 min.Talbok med text.

Demokratin som vi känner den är i kris. Skandaler, regeringskriser och populister har tillsammans urholkat förtroendet för dagens politiska system. Det menar den belgiske kulturhistorikern David Van Reybrouck och ger exempel på hur mod och nytänkande kan stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande. Rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och lottning är några av de verktyg han förespråkar för att förnya demokratin.

MediaNr: CA38864

Människan har alltid vandrat, folkvandringar och vändpunkter i historien

av Jeanette Varberg. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

Den danska arkeologen Jeanette Varberg menar att det finns två olika huvudspår i forntidens vandringar. Det ena är folkvandringar som drivits av en törst efter upplevelser och äventyr. Det andra är orsakat av svält, maktlöshet och våld. Hon gör nedslag i elva av människans viktigaste vandringar - från Homo sapiens utvandring ur Afrika för 70 000 år sedan, via Nya världens conquistadorer till våra egna dagars flyktingströmmar till Europa.

MediaNr: CA39469

Narconomics, konsten att driva en drogkartell

av Tom Wainwright. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 38 min.Talbok med text.

Enligt den brittiske ekonomijournalisten T.W. kan drogkartellerna endast förstås genom ekonomiska förklaringsmodeller. Drogindustrin omsätter runt 300 miljarder och för att bli framgångsrika har kartellerna lärt sig varumärkesprofilering, franchising, logistisk och diversifiering av globala storföretag. I arbetet med boken har T.W. intervjuat knarkbaroner, fattiga kokabönder, journalister med ett pris på sitt huvud, gängledare och lejda mördare.

MediaNr: CA39709

Teknik, industri och kommunikationer

Viralgranskarens handbok, [källkritik och självförsvar på nätet]

av Åsa Larsson. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 51 min.Talbok med text.

L.J. och Å.L. grundade det svenska faktagranskarinitiativet Viralgranskaren 2014. De går igenom hur och varför fejkade eller missvisande påståenden spridits i Sverige de senaste åren. Till exempel menar de att det finns sex olika typer som sprider fejkade nyheter; viralsajter, satiriker, bedragare, ideologiskt drivna, utländsk påverkan och vanligt folk. Dessutom tipsar de om hur man själv kan genomskåda bluffar och lögner på internet.

MediaNr: CA39422

Ekonomi och näringsväsen

Fences and windows, dispatches from the front lines of the globalization debate

av Naomi Klein. Inläst av Kate Hood. 7 tim, 5 min.Talbok.

Urval av förf:s tidigare publicerade artiklar, krönikor och essäer. Ämnena, som är vitt spridda, berör husockupationer, Internationella valutafonden, världen efter den 11 september 2001 m.m. Direkt språk, engagemang och förmåga att genom konkreta exempel skapa slående kontraster är belysande. För alla med intresse för gränsöverskridande problem. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38425

Alkoholfritt, till maten

av Richard Man. Inläst av Patrik Nyman. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

En bok med recept på massor av fräscha drinkar, allihop utan alkohol. På senare tid har många barer blivit ambitiösa i sitt drinkblandande. Inte minst har alkoholfritt fått ett uppsving. I den här boken finns drinkar som utgår från juice, te, kaffe och vatten. Vad sägs om En & tonic eller Kaffejuice? Ett kapitel handlar om mat och dryck i kombination. R.M., erfaren bartender och civilingenjör inom kemiteknik. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39493

Idrott, lek och spel

The away game, the epic search for soccer's next superstars

av Sebastian Abbot. Inläst av James Brienesse. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

S.A., amerikansk ekonom och journalist, skriver om ett utvecklingsprogram i Afrika kallat Football Dreams där 13-åriga pojkar samlas för få en möjlighet att träna fotboll professionellt. Han följer ett antal pojkar från olika länder i deras strävan att komma med på dessa uttagningar och hur det upplever sin tid på fotbollsakademin i Doha. Gripande skildring av pojkarnas kamp för att bli nästa superstar i fotboll. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39473

Fotbollsspelarpojken, en biografi om Tord Grip

av Stefan Lövgren. Inläst av Benny Nilsson. 13 tim, 36 min.Talbok med text.

Biografi om Tord Grip, 1938- , legendarisk fotbollsledare som haft träningsuppdrag hos sju olika fotbollsförbund på fyra kontinenter. Uppvuxen i Ytterhogdal i Hälsingland blev han som 18-åring värvad av Degerfors där han stannade i flera år. Men det är som tränare Grip har sina främsta meriter - både i klubblag som Malmö FF, Örebro SK och Lazio och landslag som England, Mexiko och Kosovo.

MediaNr: CA39195

Tipsextra, klubbarna, matcherna, spelarna

av Per Malmqvist Stolt. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

En historik över tv-programmet Tipsextra i svt som sände engelsk fotboll på lördagar från 1969 till 1995. Detta är en rejäl nostalgitripp för alla som nån gång sett Tipsextra och för fotbollsentusiaster i allmänhet. Här finns fakta om de 15 mesta tipsextralagen, porträtt av spelarprofiler och massor av kuriosa. Per Malmqvist Stolt kan sitt ämne och skriver såväl personligt som underhållande om sin passion. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA37747

Från Korpen till Allsvenskan, Alstermo handboll 1971-2017

av Roddy Nilsson. Inläst av Ingemar Jonson. 3 tim, 39 min.Talbok.

MediaNr: CA39751

Världens industri, vår fotboll

av Erik Niva. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Den internationella toppfotbollen är idag ett skenande maskineri, en karusell där det sportsliga mer och mer blir en biprodukt till andra intressen. Klubbarna köper och säljer spelare för miljarder och bakom kulisserna sker diverse skumraskaffärer. Men fotbollen fortsätter ändå att engagera människor över hela världen. Sportjournalisten Erik Niva skriver om denna nya fotbollsvärld och siar om dess framtid.

MediaNr: CA39273

Vår fotboll, världens industri

av Erik Niva. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 32 min.Talbok med text.

Sportjournalisten Erik Niva skriver om fotbollen som samhällsförankrad folkrörelse - som en motsats till den växande globala fotbollsindustrin. Det är fotbollen som en idrott i vår närhet fast förankrad i de glesa gräsrötterna på den leriga lilla planen i kvarteret. Det är upplevelser som inte kan mätas i pengar och framgång. Det handlar om allt från glädjen att hitta en plan där det går att sparka boll till framgångar för det svenska landslaget.

MediaNr: CA39272

Tai chi, för hälsa, kropp & själ

av Marianne Telford. Inläst av Anna Westberg. 2 tim, 37 min.Talbok med text.

Författaren beskriver grundprinciperna för tai chi. Man får lära sig hand-, fot- och benställningar och hur stegen utförs. Rörelserna lärs in i en följd som kallas form. Den så kallade 24-formen som är grundläggande i tai chi beskrivs steg för steg. Även olika uppvärmningsövningar ingår i boken. Den tryckta boken innehåller många illustrationer.

MediaNr: CA39891

Hjärnboll, fotbollsspelares okända intelligens

av Torbjörn Vestberg. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Två svenska forskare, T.V. och P.P. vid Karolinska institutet, har visat hur viktig hjärnan är för att någon ska bli framgångsrik på fotbollsplanen. Vissa spelares hjärnor har en bättre förmåga att på millisekunder ta in information, processa den och sedan agera. Forskarna beskriver vilka särskilda hjärnfunktioner - exekutiva funktioner - som behövs i fotboll och i många andra idrotter. De är också nyckeln till att förstå vad spelintelligens är.

MediaNr: CA39269

Naturvetenskap

Bevingad intelligens, i huvudet på en fågel

av Jennifer Ackerman. Inläst av Patrik Nyman. 15 tim, 53 min.Talbok med text.

En bok om fåglar och deras intelligens. Vetenskapsjournalisten Jennifer Ackerman tar med oss på en resa genom fågelsinnet. Hon besöker Nya Kaledoniens djungel och sin egen trädgård i sitt sökande efter fåglars intelligens. Hon berättar om fågelforskning och rön rörande kråkor, duvor och sparvar. Vi får möta fågeln som konstnär och besöka sparvstaden. Författarens slutsats är att fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.

MediaNr: CA39151

Vargattacken, [ett reportage]

av Lars Berge. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 40 min.Talbok med text.

Sommaren 2012 hittas en död kvinna inne i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Vad som hände den 30-åriga vargguiden beskrivs av medierna som en gåta. Men i decennier har det pågått ett livsfarligt experiment med att göra människor till en del av vargflocken. Författaren granskar händelsen och ser hur naturen blivit en upplevelseindustri. Det handlar om människor, om besatthet och önskan att kontrollera det vilda.

MediaNr: CA39590

Den stora humleresan

av Dave Goulson. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 4 min.Talbok med text.

I sin jakt på några av de allra ovanligaste humlorna ger sig biologiprofessorn Dave Goulson ut på en resa runt världen. Sökandet tar honom bland till Patagoniens slättlandskap, Ecuadors regnskog och till de otillgängliga Yttre Hybriderna utanför Skottland. Förutom en berättelse om de små, viktiga djuren är det också en berättelse om människans påverkan på miljön och klimatet. D.G. har tidigare skrivit böckerna Galen i humlor och Galen i insekter.

MediaNr: CA39215

Djuröga, en essä om att se - och bli sedd av - vilda djur

av Olle Holmlöv. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

Denna essä tillåter oss att se djur med ett stort siktdjup och lär oss se och "läsa" landskapet med djurens känsliga ögon. I boken möter vi exempelvis tranor, tjäder, korp, sälar, fiskgjuse, mårddjur, migrationsfjärilar som amiral, rådjur, älg, hästar, lo och varg. Naturhistorien i Skandinavien ungefär från 1950-talet fram till i dag berörs med inslag av dikter, noveller och referenser till andra naturskildrare.

MediaNr: CA39566

Femtio växter som ändrat historiens gång

av Bill Laws. Inläst av Elisabet Thorborg. 15 tim, 32 min.Talbok med text.

50 berättelser om både kända och okända växter som har spelat en central roll för människans och det moderna samhällets utveckling. Artiklarna sträcker sig från ris och vete, som utgör basföda för hälften av jordens befolkning, till örter och kryddor, berömda för sina läkande egenskaper. I boken vävs ekonomins, politikens och jordbrukets historia samman utifrån dessa växter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38912

Medicin

Sjukt, syster!, kärlek och uppror i svensk sjukvård

av Sara Heyman. Inläst av John Sundin. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Varför betraktas sjuksköterskeyrket fortfarande som ett kall? Enligt S.H. beror det på att det framför allt är kvinnor som arbetar som sjuksköterskor. Författaren gör nedslag i historien och samtiden och fokuserar på lönerna, arbetet och yrket som ett kall. Hon menar att stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. S.H., född 1981, medicinjournalist och legitimerad sjuksköterska.

MediaNr: CA39315

Allt är gift, om dödliga ämnen och deras roll i historien

av Olle Matsson. Inläst av Kristina Bäckman. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

Populärvetenskaplig framställning om dödliga ämnen och deras roll i historien. Det finns otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka död och lidande. Mänsklighetens historia är fylld av konfrontationer med sådana ämnen. Man har brukat gifter vid jakt och fiske, för bekämpning av skadedjur, i läkemedel, som smink och som färg på tårtor och tapeter. O.M., professor i kemi.

MediaNr: CA39431

Varför vi beter oss som vi gör, biologin bakom människans bästa och sämsta sidor

av Robert M. Sapolsky. Inläst av Lottie Johansson. 50 tim, 39 min.Talbok med text.

R.S., amerikansk professor i biologi och neurologi, studerar biologin bakom människans beteende och den blandning mellan förnuft och känslor som ligger bakom mänskliga handlingar. Han granskar komplexa vetenskapliga samband - om mobbing, anknytning, brott och straff, samspelet mellan gener och miljö, samhällsstruktur och fattigdomens påverkan, könsidentitet med mera.

MediaNr: CA38896

Sömngåtan, den nya forskningen om sömn och drömmar

av Matthew Walker. Inläst av Charlotta Haldén. 17 tim, 54 min.Talbok med text.

En bok om sömn, en av de viktigaste delarna av våra liv. Den brittiske hjärnforskaren Matthew Walker skriver om sömnens betydelse för livslängd, minne, kreativ och hälsa. Vi kan läsa om de senaste årens forskning om vad som händer när vi sluter ögonen och varför sömnen både är en mirakelkur och helt livsavgörande. Walker förklarar vidare hur sovandet förändras under olika skeden i livet, vad drömmarna gör med oss och effekterna av sömnbrist.

MediaNr: CA39492

Böcker för barn

Skönlitteratur

Vi ser, vi känner, vi kämpar

Inläst av Ove Ström. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

En antologi utgiven i samarbete med Berättarministeriet, en stiftelse som inspirerar unga att erövra det skrivna ordet. Antologin innehåller nio texter skrivna av ungdomar mellan 15 och 18 år. Texterna är mycket olika, här finns till exempel action, debatt, humor och lyrik, och skildrar bland annat hur det är att leva i en vardag där smygrasismen lurar, hur det är att vara ensamkommande och hur det första mötet med en annan människa kan kännas.

MediaNr: CA39377

Inte rättvist, sa Bruno

av Lasse Anrell. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Inte coolt, sa Bruno. Det händer mycket för de tre vännerna Ali, Bruno och Emma när fotbollssäsongen är i full gång. Först ska de vara matchknattar när Hammarbys A-lag spelar på Tele2 Arena, eller Nya Söderstadion som idolen Kennedy säger. Sen åker de till Göteborg och spelar Gothia Cup. Det blir matcher, övernattning, Liseberg och så en hel del bus förstås.

MediaNr: CA39304

Freak

av Karina Berg Johansson. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 39 min.Talbok med text.

En kväll när Rakel går genom parken råkar hon ut för något. Hon kommer hem till kompisen Agnes alldeles blodig och sönderriven, men hon kan inte komma ihåg vad som har hänt. Morgonen därpå får de veta att en lärare mördats i parken under natten. Men frågetecknen är många och snart går ryktet om att ett smittsamt virus börjat sprida sig i samhället. Kan Rakel ha blivit smittad den där kvällen? Och är läraren verkligen död?.

MediaNr: CA39382

Inuti huvudet är jag kul

av Lisa Bjärbo. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 17 min.Talbok med text.

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet. Så nu befinner hon sig i ett fallfärdigt ruckel i Småland. Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?.

MediaNr: CA39518

Creta - insektsmonstret

av Adam Blade. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 30 min.Talbok med text.

Fristående del i serien Beast quest - Börja läsa. Insektsmonstret Creta sätter skräck i Avantien genom att skicka ut svärmar av livsfarliga insekter. Toms uppdrag är att besegra den fruktansvärda besten. Lättläst fantasy med mycket bilder.

MediaNr: CA39601

Arax - själslukaren

av Adam Blade. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

Fristående del i serien Beast quest - Börja läsa. Den gode trollkarlen Aduro har fått sin själ bestulen av besten Arax. Tom och Elenna tar strid för att rädda sin vän och beger sig till den grotta där fladdermusmonstret Arax finns. Lättläst fantasy med mycket bilder.

MediaNr: CA39604

Afrikadeckarna och mysteriet med Barakas diamant

av Sara Brengesjö. Inläst av Ingemar Nygren. 1 tim, 27 min.Talbok med text.

Första delen i serien Afrikadeckarna. Elias och Sally går på internatskola. Nu är de äntligen hemma igen hos sina föräldrar. Men allt är inte riktigt som vanligt. Små, konstiga saker har hänt. Hunden Goldies koppel är borta och någon har bundit ihop hennes nos. Så en dag försvinner plötsligt den värdefulla diamanten från stadens museum. Tillsammans med detektiven Mr Smith försöker Elias och Sally lösa mysteriet med Barakas försvunna diamant.

MediaNr: CA39405

En gång för alla

av Sarah Dessen. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 8 min.Talbok med text.

Louna jobbar som bröllopskoordinator, men är själv bränd av kärleken. När den charmige och bortskämde Ambrose dyker upp, håller hon därför honom på avstånd. Louna vill inte ha något förhållande, och absolut inte med Ambrose. Men han verkar inte vilja ge upp. S.D., 1970-, amerikansk författare.

MediaNr: CA39499

Förstörda bevis

av Erik Fichtelius. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

När bästisarna Hugo och Maryam får veta att skolbiblioteket hotas av nedläggning bestämmer de sig för att försöka rädda det. De startar ett upprop och lyckas få ihop flera hundra namnunderskrifter. Men trots allt slit verkar de som bestämmer inte vilja lyssna. Då kommer kompisarna på att de ska starta tidningen Scoopet istället, så att de kan nå ut via nätet. Men det är något med bibliotekets nedläggning verkar misstänkt - ja, rent av olagligt!.

MediaNr: CA39497

Agnes Cecilia - en sällsam historia

av Maria Gripe. Inläst av Martin Jonols. 7 tim, 35 min.Talbok med text.

Tidlös klassiker om den unga Nora. När hon är ensam hemma i familjens våning får hon ibland känslan av att någon främmande är närvarande. Hon känner sig aldrig riktigt rädd, men det hela går inte att avfärda som inbillning. Den som rör sig i våningen är Agnes Cecilia, en flicka som varit död i många år. En mästerligt berättad historia som blir trovärdig genom fina personskildringar, väl förankrade i vanligt vardagsliv. Maria Gripe, 1923-2007.

MediaNr: CA39692

Tordyveln flyger i skymningen, en beskrivning av vissa händelser i Ringaryd i Småland

av Maria Gripe. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 54 min.Talbok med text.

Jonas, Annika och David hittar några 1700-talsbrev i en gammal smålandsgård. Breven berättar om trofast kärlek men ger också antydningar om en fornegyptisk träskulptur. Skumma personer försöker hindra ungdomarna att spåra upp den. Handlingen pendlar mellan förklarligt och oförklarligt, stämningen är trolsk.

MediaNr: CA39688

Ninas sommarlov

av Emi Gunér. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 4 i serien om Nina som börjar med Nina och snöleopraden. Det är dags för Ninas första riktiga sommarlov. Det mellan förskoleklass och ettan. De första två veckorna går hon på sommarfritids, men sen börjar sommaren på riktigt. Nina firar midsommar och lägger sju sorters blommor under kudden. Hon sover i sovsäck på balkongen. Och kanske, kanske kommer hon att få ta hand om en hund alldeles själv.

MediaNr: CA39163

Rutiga byxor funkar inte här

av Marie Hammar. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 45 min.Talbok med text.

Precis innan Ottilia ska börja i sjuan flyttar familjen från Linköping till Lidingö. Första skoldagen blir en pinsam katastrof. För det första råkar hon gå till fel klassrum och för det andra visar det sig att hennes rödrutiga byxor är hopplöst ute. Dessutom verkar läraren göra vad hon kan för att göra allt värre. I sin blogg berättar Ottilia om livet på det nya stället. Hon skriver om killar, familjen och pinsamheter. Det mesta är nästan sant.

MediaNr: CA39647

P.S. Jag gillar dig fortfarande

av Jenny Han. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Till alla killar jag har gillat som börjar med Till alla killar jag har gillat. Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter och de var ju inte ens ett par på riktigt. Men precis när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat. Någon har filmat deras återförening i bubbelpoolen och klippet sprids över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i Lara Jeans liv igen och komplicerar allting ytterligare.

MediaNr: CA39363

Den stora påskmiddagen

av Anna Hansson. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

En del i serien Monsterhotellet. Högt uppe på ett berg i Lappland ligger ett hotell. Men det är inget vanligt hotell. Det är ett monsterhotell. På hotellet bor och jobbar varulven Bosse och hans barn Ulv och Ylva. När häxorna, som ska fira påsk på hotellet, har med sig en kittel stor nog att få plats med en varulv i blir Ulv orolig. Inte tänker de väl koka och äta upp honom? Lättläst.

MediaNr: CA39628

Småtomtar och troll

av Anna Hansson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

En del i serien Monsterhotellet. På ett hotell i Lappland bor och jobbar varulven Bosse med sina barn Ulv och Ylva. Just idag är Bosse överlycklig. Ett helt gäng småtomtar har bokat in sig för en natt på hotellet. Tyvärr visar det sig att också trollmor och hennes elva små ungar ska bo på hotellet samma natt. Hur ska det gå? Tomtar och troll hatar ju varandra! Lättläst. Lix-nivå 22.

MediaNr: CA39523

Dubbelbokningen

av Anna Hansson. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 15 min.Talbok med text.

En del i serien Monsterhotellet. Ulv och Ylva bor med sin varulvspappa Bosse på ett hotell i Lappland. Telefonen i receptionen ringer hela tiden och tillslut bestämmer sig Ulv och Ylva för att svara. Den som ringer vill boka ett rum. Det fortsätter att ringa och snart har Ulv och Ylva bokat in jättemånga gäster. Men var ska alla få plats? Inte kan de låta gästerna sova i källaren bland skelett och dödskallar? Lättläst. Lix-nivå 23.

MediaNr: CA39525

Marsvinets sista suck

av Samantha Hay. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Zombiedjur, som började med Hungriga hamsterns återkomst. Joes liv blir totalt förändrat när han blir zombiedjurens beskyddare. Han har hjälpt en hamster, en katt, en ylande hund, en guldfisk, en kanin och en undulat att finna frid på andra sidan. Nu är det dags för Joe att hjälpa zombiemarsvinets familj att komma undan en orm på rymmen.

MediaNr: CA39608

Splittrad flock

av Erin Hunter. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Bravelands. Så länge de kan minnas har en enda regel varit självklar för djuren på savannen: döda endast för att överleva. Men när en flocklös lejonhanne bryter överenskommelsen förändras allt. Lejonflocken splittras och lejonungen Orädd blir adopterad av en babianflock. Kommer Orädd någonsin att passa in bland babianerna? Och vad betyder den siande elefanten Himmels illavarslande vision för savannens framtid?.

MediaNr: CA39432

Lotterifusket

av Anna Jansson. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 7 min.Talbok med text.

16:e boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Snart är sommarlovet här! Fåglarna kvittrar, solen skiner och syrenerna har precis slagit ut. Emils klass ska samla in pengar till klasskassan. Rudolf kommer med den idén att klassen ska ha ett lotteri. De ska sälja lotter och på avslutningsdagen ska de dra vinnarna. Men det visar sig att Rudolf har vinst på nästan alla sina lotter. Emil saknar bevis men är helt säker på att det finns ett fall att lösa!.

MediaNr: CA39695

Mordön

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Malin Halland. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Elin är 12 år och tillbringar sommarlovet hos mormor och morfar. I närheten bor Karzan, som är lite äldre än Elin. Han berättar en fruktansvärd historia om en kvinna som blivit mördad. Huset hon bodde i står kvar, övergivet ute på en ö. På midsommarnatten bestämmer sig Elin och Karzan för att ta sig ut till ön och undersöka huset. Men det är någon som väntar på dem därute. Kommer de att lyckas ta sig därifrån?.

MediaNr: CA39277

Skurken med superstyrkan

av Kalle Lind. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Klas, Lage & Renée. I staden där Klas, Lage och Renée bor har konst och antikviteter börjat försvinna trots metertjocka säkerhetsdörrar. Uppfinnaren Renée anar att det är en ensam tjuv som kan göra sej superstark med en styrkedryck. Tyvärr börjar polisen tro att det är Klas, Lage och Renée som är skurkarna. Nu måste de snabbt fånga den riktige boven så att polisen inte tar dem istället. Karaktärerna var med i julkalendern 2008.

MediaNr: CA38520

Den försvunna diamanten

av Susanna Lönnqvist. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 38 min.Talbok med text.

Lilja Lind, 10 år, har fyra småbrorsor: Nisse, Viggo, Pluppen och Vidar. Hon drömmer om att bli författare och detektiv och skriva böcker om alla mysterier hon löser. Men en stor del av hennes tid går åt till att umgås med sin bästa kompis, den djurtokiga Matilda, och att passa sina bröder. En dag hittar de en diamant och Lilja står inför ett stort mysterium.

MediaNr: CA39340

Lappen utan ledtråd

av Susanna Lönnqvist. Inläst av Malin Halland. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Lilja Lind privatdetektiv som börjar med Den försvunna diamanten. Lilja drömmer om att bli detektiv och författare, och Matilda drömmer om djur mest hela tiden. Tillsammans brukar de lösa olika mysterier. En upphittad kryptisk lapp blir startskottet på ett nytt fartfyllt detektivuppdrag för de båda tjejerna. Ett uppdrag som både innehåller massa djur och ledtrådar som verkar vara omöjliga att nysta upp.

MediaNr: CA39341

Piratens vålnad

av Mårten Melin. Inläst av Martin Skoglund. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Monsterdeckarna som börjar med Mysteriet på museet. Leo och Loretta har åkt på semester. De bor i en liten stad där det finns ett gammalt piratskepp att besöka. Men när de går på den guidade turen känner sig Loretta plötsligt sjuk, och de måste tillbaka till hotellet. Samma natt sker flera inbrott och folk verkar känna igen Loretta vart de än går. Vad är det som pågår? Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39196

Mysteriet på museet

av Mårten Melin. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Monsterdeckarna. I staden där Leo och Loretta bor ska det öppna ett vaxmuseum med olika monster som vaxfigurer. Men redan första dagen försvinner vaxdockan som föreställer Dracula, och samtidigt börjar det hända en massa skumma saker i staden. Helt klart ett fall för monsterdeckarna! Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA39197

Sjöhästar

av Niklas Mesaros. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 42 min.Talbok med text.

Nilo och Nasim träffades när Nilo var 19 år. Efter fem år ihop säger Nasim att det nog är dags för dem att ta en paus. Det låter så lätt när han säger det. Är det verkligen allt som återstår att säga efter deras tid tillsammans? Under den kommande veckan tänker Nilo tillbaka på deras relation. På tiden då allt var så lätt och varje stund var dyrbar. Hur hamnade de här? Debutroman skriven av N.M., spoken word-poet.

MediaNr: CA39572

Londonmysteriet

av Suzanne Mortensen. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Dickens detektivbyrå som börjar med Glassbilen som försvann. Svana och Svante har åkt med Clara till London. Det dröjer inte länge innan hotelldirektören ber dem om hjälp. Paret i rum nummer 22 är mystiska. De spionerar på en ung tjej som bor på andra sidan gatan. Vad har de egentligen i kikaren? Hinner Dickens detektivbyrå stoppa skurkarna innan det är för sent?.

MediaNr: CA39710

Hemlig last

av Suzanne Mortensen. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Dickens detektivbyrå som börjar med Glassbilen som försvann. Någon smyger omkring i kvarteret på nätterna och stjäl cyklar. Svana och Svantes cyklar har också försvunnit. Något måste göras! Clara, Svana och Svante jagar runt på jakt efter ledtrådar och förhör viktiga vittnen. Ett särskilt tips leder dem åt ett oväntat håll.

MediaNr: CA39711

Fredlös

av Magnus Nordin. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Varelserna som börjar med Elias bok. Emma och hennes vänner är isolerade på Gotland efter att ön har härjats av ett zombievirus. Emmas pojkvän Sebbe blir biten av en zombie och flygs med en helikopter till sjukhuset på fastlandet. Är han smittad av det farliga viruset? Samtidigt närmar sig ett antal båtar den gotländska kusten. De är överfulla med människor som flyr varelserna, de odöda. Men går det att ta emot så många flyktingar?.

MediaNr: CA39033

Vänd rätt upp, roman

av Emelie Novotny. Inläst av Martin Skoglund. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

Det är sommaren efter studenten och 19-åriga Ylva arbetar i ett stall. Hästarna betyder allt för henne. De är anledningen till att hon lever och andas. I stallet finns även elitryttaren Fredrik och stjärnskottet Nicole. Ylva har svårt att alltid förstå vilka hierarkier som finns i stallet. Plötsligt vet hon inte var hon har varken Fredrik eller Nicole och känslorna rusar när de båda är nära. Men är Ylva beredd att offra hästarna för kärleken?.

MediaNr: CA39430

Min bästis målvakten

av Maria Parr. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Våffelhjärtat. Vid den norska kusten, bland fjordar och fjäll, ligger den lilla byn Dunk-Mathilde där Trille och Lena bor. De ska snart börja i sjuan. Det har kommit en ny tjej från Holland till byn. Trille gör allt han kan för att imponera på henne, men Lena är inte så intresserad av att lära känna henne. Lena har fullt upp med fotbollen istället, hon har bestämt sig för att bli målvakt i killarnas fotbollslag.

MediaNr: CA39646

Skottläge

av Bali Rai. Inläst av Martin Skoglund. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Drömläge. Baljits dröm går i uppfyllelse när fotbollsklubben Liverpool vill värva honom till sitt ungdomslag. Men när lokala ligister, matchkatastrofer och bilproblem lägger hinder i vägen kommer Baljit att behöva all sin talang och all sin envishet bara för att hålla sig kvar på planen.

MediaNr: CA39471

De dödas skepp

av Rick Riordan. Inläst av Michael Borch. 16 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Magnus Chase som började med Krigarens svärd. Loke är fri från sina bojor. Och det första han tänker göra är att starta ragnarök och världens undergång. Hjältarna från hotell Valhalls 19:e våning förbereder sig för att segla mot ett äventyr till havs. Men Loke är inte det enda problemet. Det dröjer inte länge innan Magnus och de andra blir erbjudna att äta upp sina gamla vänner dvärgen Blitzen och alven Hearthstone.

MediaNr: CA39408

Berättelser om en (inte så töntig) dramaqueen

av Rachel Renée Russell. Inläst av Malin Sternbrink. 3 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 9 i serien som börjar med Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv. Tjejen som Nikki brukar kalla för mördarhajen med glitternagellack, MackKenzie Hollister, har fått tag på hennes dagbok. Inte nog med att hennes ärkefiende har läst hennes allra hemligaste tankar, nu är det MacKenzie som skriver i Nikkis dagbok!.

MediaNr: CA36482

Unga Pepita

av Martha Sandwall-Bergström. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Änglarnas bäck. Pepita har under två år hjälpt Ramon att ta hand om hans småsyskon sedan deras mamma dött. Nu är hon tvungen att återvända till sina föräldrar uppe i bergen. Pepita tycker inte att någon av flickorna i trakten är god nog åt Ramon och när den falska, men vackra Milagro på nytt kommer i hans väg blir hon förtvivlad. M. S.-B., 1913-2000, mest känd för sina böcker om Kulla-Gulla.

MediaNr: CA38959

Egon - hälften alien

av Per Simonsson. Inläst av Martin Skoglund. 3 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Egon - hälften alien. Egon är killen som har allt: coola kompisar, stjärnstatus i fotbollslaget och Hillevi Bengtsson i 7B på gång. Men så börjar det hända märkliga saker. En röst inne i huvudet på Egon försöker kontakta honom och mega-finnen ovanför hans rumpa bara växer och växer. Det ser faktiskt ut som en svans. Kan det vara så att han är en alien? Humoristisk dagboksroman.

MediaNr: CA38469

En olustig början

av Lemony Snicket. Inläst av Michael Borch. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Första delen i serien om de otursförföljda syskonen Baudelaire. Här ställs de tre, Violet 14 år, Klaus 12 och Sunny, spädbarn, inför en girig motbjudande skurk, kliande kläder, kall gröt till frukost, en fasansfull eldsvåda och en elak sammansvärjning med planer för att stjäla deras pengar. Men genom syskonens unika talanger övervinns de flesta hinder.

MediaNr: CA39342

Inte din bror

av Malin Stehn. Inläst av Martin Jonols. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

Abbe är 15 år och rätt så nöjd med sin tillvaro. Han har tidigare haft svårt att skaffa vänner, men har börjat hänga med en kille som heter Rasmus. En dag berättar Abbes föräldrar att Hossein, en ensamkommande kille, ska flytta in. Abbe blir arg - de har ju inte frågat honom! Om han hade frågat hade han svarat nej - alla gånger i veckan.

MediaNr: CA39655

Slaget om Salajak

av Johan Theorin. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 26 min.Talbok med text.

Första delen av fyra i fantasyserien Krönikan om Jarmaland, som utspelar sig i Skandinavien under medeltiden. Folktrons väsen är verkliga och i världen rasar krig och maktkamp mellan hwitrer, feer och lindormar. Här sammanflätas olika öden i kampen mellan gott och ont, där våra hjältar färdas mot den bottenlösa avgrund bortom Salajak där Hel härskar - Jarmaland. En värld av mörker och is.

MediaNr: CA39344

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

av Martin Widmark. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 49 min.Talbok med text.

Hos familjen Jansson har barn och vuxna bytt roller med varandra. Dagarna fylls av trilskande vuxna som inte vill gå till jobbet, slipskaos i hallen, opassande kommentarer på bussen, tjat om husdjur och utvecklingssamtal på jobbet. Barnen har fullt upp med att hålla koll på sina föräldrar. Som tur är befinner sig de nyinflyttade grannbarnen i samma situation, så medan deras två föräldrapar busar runt passar de på att finkonversera vid grillen.

MediaNr: CA39454

Hemma i rymden

av Mats Wänblad. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Stjärnor och planeter. Tvillingarna Castor och Polly har flyttat till rymden. Deras mamma är rymdforskare, och hon ska se om det finns liv på planeten Argo 7. Men det enda man ser från rymdstationen är grus, grus och grus. Men så snart barnen fått på sig rymddräkterna och gått ut, upptäcker de att Argo 7 är mycket mer spännande än de trodde. I slutet av boken finns ett faktauppslag med lite information om rymden. Lättläst.

MediaNr: CA39167

Faktaböcker

Litteraturvetenskap

Harry Potter - en magisk historia, [innehåller unika föremål från British Librarys utställning Harry Potter: en magisk historia]

Inläst av Martin Skoglund. 4 tim, 1 min.Talbok med text.

Denna bok tar läsaren med på en resa genom Hogwarts olika skolämnen så som örtlära, försvar mot svartkonster, astronomi, spådomskonst med mera. Gör din egen trolldryck och förstå hemligheten bakom osynligt bläck. Lär dig om historien bakom mandragorarötter, drakar och vad häxor egentligen har sina kvastar till. Läs om verkliga trolldrycker, astronomer och alkemister. Boken innehåller tidigare opublicerade skisser och manussidor från J.K. Rowling.

MediaNr: CA39522

Historia

Brevet frå krigen

av Ingunn Røyset. Inläst av Arnhild Litleré. 5 tim, 8 min.Talbok.

Jorun Emilie Holm var 12 år den 9 april 1940, den dagen då tyskarna invaderade Norge. Från Lindøya utanför Oslo flög tyska bombare lågt över taket för att invadera Oslo. Brevet från kriget är en stark och unik bild av hur det är att vara barn under andra världskriget och vittnar om viktiga händelser. Boken är baserad på samtal, brev och dagböcker. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38931

Biografi med genealogi

Godnattsagor för rebelltjejer. 2

av Elena Favilli. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 2 av Godnattsagor för rebelltjejer innehåller 100 berättelser som bygger på verkliga och fantastiska kvinnor - alltifrån drottning Nefertiti till Beyoncé. Här finns också en mongolisk örnjägare, en irländsk pirat, en fransk akrobat, en engelsk deckarförfattare, en italiensk borgmästare, en rumänsk hjärnkirurg, en graffitikonstnär från Afghanistan och en svensk drottning med namnet Kristina. Samt många, många fler.

MediaNr: CA39221

Teknik, industri och kommunikationer

Drönare

av Henry Brook. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

Vad är egentligen en drönare? Hur är den konstruerad? Vad kan den användas till? Drönare är robotfarkoster som klarar sig utan piloter. De flesta drönare kan flyga antingen genom att en operatör på marken fjärrkontrollerar dem eller genom sensorer eller datorer ombord. Faktaspäckad bok där det i ord och bild berättas det mesta man behöver veta om drönare. Ingår i serien Lätta fakta plus.

MediaNr: CA38923

Naturvetenskap

Sofis svampbok

av Stefan Casta. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Här presenteras de allra bästa matsvamparna för unga svampplockare. Den faktarika texten ger information om var svampen växer, när den växer under året samt om den är god, läcker, oätlig eller giftig. Dessutom anges dubbelgångare till arten för att undvika förväxling. Till sist ett antal läckra svamprecept samt tips på andra böcker i ämne.

MediaNr: CA39475

Börja krypleta!, en guide till småkrypens storslagna värld

av Cecilia Ottenby. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

I den här boken är småkrypen i fokus; det vill säga spindlar, insekter, maskar, snäckor med flera. Författaren och trädgårdsingenjören Cecilia Ottenby presenterar fem olika biotoper: trädgården, ängen, skogen, heden och sjön. Du får veta vilka småkryp som lever här, vad de äter och hur du känner igen dem. Du får även massor med krypletartips. Lär dig också hur småkrypen har inspirerat världens konstnärer och uppfinnare.

MediaNr: CA39470

Fisk du aldrig har ätit, [roliga fakta om spigg och andra småfiskar]

av Sara Östlund Nilsson. Inläst av Anna Westberg. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

En bok om konstiga fiskar. Forskaren Sara Östlund Nilsson berättar varför småfiskarna ser ut som de gör och varför de gör som de gör. Visst känner du till gädda och strömming men vad vet du om spigg? I hav och sjöar finns det en massa fiskar som gör märkliga och intressanta saker. Några stjäl ägg, andra försöker locka till sig en partner genom att rodna, och hos en del är det hanarna som blir gravida. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39247

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Masas

av Adaniyah Shibli. Inläst av Yousef Alkabbani. 2 tim, 25 min.Talbok.

Kortroman av A.S., 1974- , prisbelönt palestinsk författare. En berättelse om en flickas försök att förstå sin plats i världen. Hur ett grässtrå växer och hur solljuset förvandlar en rostflaga till guld ges samma vikt som en brors död eller en pågående massaker. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA39944

The away game, the epic search for soccer's next superstars

av Sebastian Abbot. Inläst av James Brienesse. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

S.A., amerikansk ekonom och journalist, skriver om ett utvecklingsprogram i Afrika kallat Football Dreams där 13-åriga pojkar samlas för få en möjlighet att träna fotboll professionellt. Han följer ett antal pojkar från olika länder i deras strävan att komma med på dessa uttagningar och hur det upplever sin tid på fotbollsakademin i Doha. Gripande skildring av pojkarnas kamp för att bli nästa superstar i fotboll. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39473

The case of the missing Morris dancer

av Cathy Ace. Inläst av Anita Captain. 8 tim, 26 min.Talbok.

MediaNr: CA39039

My invented country, a memoir

av Isabel Allende. Inläst av Deidre Rubenstein. 6 tim, 48 min.Talbok.

I.A., chilensk förf., om sin barndom och uppväxt i Chile, om hur hon som nioåring började skriva, om högerkuppen 1973 då hennes fars kusin, Salvador Allende, störtades och hon själv fick fly till Venezuela. Numera bosatt i Kalifornien längtar hon ständigt till Chile, även om kritiken är hård gentemot klassklyftorna, machokulturen, katolicismen med abortförbud m.m. En slags självbiografi, men med landet Chile i centrum. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39232

Marked in flesh, a novel of the Others

av Anne Bishop. Inläst av Scott Ackerman. 15 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 4 i serien The Others. Sedan the Others allierade sig med cassandra sangue, de mänskliga blodprofeterna, har dynamiken mellan människorna och Others ändrats. Simon Wolfgard och Meg Corbyn är positiva till samarbetet. Andra är inte lika övertygade. En grupp med radikala människor försöker att ta över mark från the Others. Men det finns mäktiga krafter som är villiga att göra vad som helst för att skydda det som är deras. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39208

Etched in bone, a novel of the Others

av Anne Bishop. Inläst av Jared Brown. 15 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 5 i serien The Others som börjar med Written in blood. De äldste har krossat ett mänskligt uppror, men Lakeside Courtyard har klarat sig relativt bra. Simon och Meg måste samarbeta med människorna för att bevara en bräcklig fred, men när löjtnant Montgomerys bröder dyker upp blir det problem. En konflikt mellan två grupper av människor väcker De äldstas intresse. Meg har dock redan sett hur det slutar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39246

Lake Silence, the world of the Others

av Anne Bishop. Inläst av Kim Naylor. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 6 i serien The Others som börjar med Written in red. Vicki DeVine har skilt sig och tagit över en turistanläggning nära Lake Silence, i en stad bebodd av människor, men under omänskligt styre. Det är en plats där Others lever nära människorna. Vicki vill börja ett nytt liv i Lake Silence, men ett mord stör idyllen. Snart börjar polisen misstänka Vicki, trots att ingen med mänsklig styrka kan ligga bakom mordet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39245

The big four

av Agatha Christie. Inläst av Greg Wagland. 5 tim, 40 min.Talbok.

En av A.C:s tidigaste detektivromaner, utkom i original 1927. Privatdetektiven Hercule Poirot får i uppdrag av Abe Ryland, amerikansk tvålkung och världens rikaste man, att åka till Sydamerika och undersöka vad som är på tok i ett stort bolag i Rio. Men innan han kommer iväg får han ett oväntat besök och han varnas för ett internationellt förbrytargäng som kallas De Fyra Stora. Inläst på engelska.

MediaNr: CA37690

The black box

av Michael Connelly. Inläst av Michael McConnohie. 10 tim, 31 min.Talbok.

Kriminalroman med Harry Bosch vid LAPD i Los Angeles. Under Rodney King-kravallerna 1992 hittar Bosch, bland de många offren, en ung kvinnlig fotograf skjuten till döds. Man lyckas aldrig lösa fallet. Kanske finns någon annan bakomliggande orsak till mordet. Nu, tjugo år senare, dyker det upp nya bevis. Harry Bosch, som arbetar med gamla fall, dras in i en desperat jakt på den svarta låda som kan hjälpa honom. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39226

Sharpe's revenge, Richard Sharpe and the peace of 1814

av Bernard Cornwell. Inläst av Erik Sandvold. 12 tim, 12 min.Talbok.

Del 21 i serien om Richard Sharpe som börjar med Sharpe's tiger. Napoleons förlust innebär ett slut på kriget, men inte för major Richard Sharpe. Han är falskt anklagad för att ha stulit från Napoleon. Istället är det hans fiende, den franske befälhavaren Pierre Ducos, som har satt dit honom. Sharpe flyr från häktet i ett försök att hitta Ducos, ta tillbaka tjuvgodset och rentvå sitt namn. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39644

Sharpe's siege, Richard Sharpe and the Winter Campaign, 1814

av Bernard Cornwell. Inläst av Erik Sandvold. 12 tim, 15 min.Talbok.

Del 20 i serien om Richard Sharpe som börjar med Sharpe's tiger. Brittiska styrkor har infiltrerat södra Frankrike. Nygifte major Richard Sharpe har fått order om att säkra en liten fästning på kusten och att ligga i bakhåll för franska leveranser. Sharpe bestämmer sig för att samarbeta med Cornelius Killick, en kaparkapten från Amerika - Storbritanniens nyaste fiende - för att lura en gammal fiende. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39648

Prey

av Michael Crichton. Inläst av Bruce Roney. 12 tim, 15 min.Talbok.

Jack Forman reser till Nevadas öken för att ta reda på vad som pågår på Xymos hemliga forskningsanläggning. När han anländer inser han att något fruktansvärt håller på att hända. Xymos har på uppdrag av Pentagon gjort ett experiment med nanopartiklar, ett slags minirobotar, som är programmerade att agera som odjur i flock. Nu har de släppts ut i naturen och börjar angripa människor. Katastrofthriller. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38433

Zeitoun

av Dave Eggers. Inläst av Steven Carpenter. 8 tim, 47 min.Talbok.

Augusti 2005. När orkanen Katrina drar in över New Orleans evakueras Abdulrahman Zeitouns hustru och fem barn. Själv väljer han att stanna kvar för att hålla ett öga på familjens hus och sitt företag. Orkanen lämnar förödelse efter sig och de följande dagarna paddlar Zeitoun runt i en kanot för att hjälpa till där det behövs. Men så plötsligt försvinner han. D.E., 1970-, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38600

The mermaid's scream

av Kate Ellis. Inläst av Eileen Davis. 10 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA39025

Two for the dough

av Janet Evanovich. Inläst av Regina Reagan. 7 tim, 58 min.Talbok.

Efter att ha fått sparken från bh-avdelningen på ett varuhus försörjer sig Stephanie Plum på att vara prisjägare, dvs hon jagar rätt på personer som smitit sedan borgen ställts för dem vid domstol. Nu är hon på jakt efter Kenny Mancuso, som skadeskjutit en man. Hon får hjälp av sin mormor och av kriminalaren och hjärtekrossaren Joe Morelli. Fartfylld humoristisk deckare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39445

Three to get deadly

av Janet Evanovich. Inläst av Regina Reagan. 8 tim, 24 min.Talbok.

Stephanie Plum, som lämnat underklädesbranschen för att i stället göra karriär som Trentons tuffaste prisjägare, jagar den omtyckte godisgrossisten Mo, som inte betalat sina trafikböter. Snart dras hon in i en härva av mord och skumraskaffärer. Detta är den tredje deckaren om Stephanie Plum, en tuff singeltjej i 30-årsåldern. Rolig och fräck jargong. J.E., amerikansk deckarförfattare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39452

The ode less travelled, unlocking the poet within

av Stephen Fry. Inläst av Geoffrey Pierpoint. 12 tim, 53 min.Talbok.

MediaNr: CA40199

Blood of the fold

av Terry Goodkind. Inläst av Kristina Leon. 27 tim, 47 min.Talbok.

Del 3 i serien Sword of the truth som börjar med Wizards's First Rule. Efter att ha gått genom helvetets kval och besegrat Darken Rahl i Wizard's First Rule och lärt sig använda sin magi och svärdets fulla krafter i Stone of Tears tvingas Richard Cypher nu konfrontera de fanatiska magihatarna som kallas för Blood of the Fold. Utan att själv ana det är de en front för en mycket större ondska. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39311

Temple of the winds

av Terry Goodkind. Inläst av Kola Krauze. 23 tim, 32 min.Talbok.

Del 4 i serien Sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Allt Richard har lärt sig, kunskapen, magin, hans övertygelse, står sig slätt mot den makthungrige Kejsar Jagang som återvänder med en hord av demoniska följeslagare. Richard måste göra det omöjliga: utmana en magi som i tretusen år varit förseglad från världen, i en ondskans fästning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39312

Naked empire

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 24 tim, 19 min.Talbok.

Del 8 i serien The Sword of Truth som börjar med Wizard's first rule. Richard och Kahlan reser tillsammans med Jensen, Tom och Cara från Skapelsens pelare för att åter ta upp striden mot kejsaren. Längs vägen möter de en företrädare för bandakariska väldet. Han förgiftar Richard och lovar honom ett motgift om han hjälper till att slåss mot imperiet. Problemet är att invånarna i Bandakar är fanatiska pacifister. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39318

Chainfire

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 27 tim, 32 min.Talbok.

Del 9 i serien The sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Efter att ha blivit svårt sårad i strid vaknar Richard och upptäcker att Kahlan är försvunnen. Till hans stora förvåning verkar ingen minnas henne. Vad värre är, folk påstår att de aldrig hört talas om henne och att Richard aldrig varit gift. Han börjar desperat söka efter kvinnan han sätter högre än livet själv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39321

Confessor

av Terry Goodkind. Inläst av Nick Sullivan. 25 tim, 16 min.Talbok.

Del 11 i serien The sword of truth som börjar med Wizard's first rule. En ny och våldsam verklighet föds och folket står maktlösa inför den ondska som drabbar dem. Även Richard inser att han inte kan hindra detta från att ske. Dessutom måste han ensam bära den skuld han inte vågar bekänna för någon, inte ens för sin älskade Kahlan. Kahlan som han återigen har förlorat. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39322

Phantom

av Terry Goodkind. Inläst av Kristina Leon. 25 tim, 46 min.Talbok.

Del 10 i serien Sword of truth som börjar med Wizard's first rule. Kahlan vaknar en dag och minns ingenting. Hon är en fara både för sig själv och för hela världen. Richard söker i förtvivlan efter sin hustru. Han vet att om hon inte kommer på vem hon är, kan hon orsaka hela världens undergång. När Kahlan får veta det försöker hon ta reda på varför hon är så viktig. Sanningen visar sig vara mörkare än hon någonsin annat. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39413

How to stop time

av Matt Haig. Inläst av James Moors. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

Tom Hazard har en farlig hemlighet. Han kan se ut som en vanlig 41-årig historielärare men skenet bedrar. Han har levt i flera århundraden och sett allt, från det elisabetanska England till jazztidens Paris, från New York till Södra havet. Så länge han fortsätter att byta sin identitet kan han hålla ett steg före sitt förflutna och hålla sig vid liv. Det enda han inte får göra är att bli kär. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39442

Deadheads, a Daziel and Pascoe novel

av Reginald Hill. Inläst av Steven Hodson. 10 tim, 19 min.Talbok.

När Patrick Aldermanns gamla faster Florence dör blir han ensam ägare till Rosemont House och dess stora ägor. Det passar denne framgångsrike och sympatiske livsnjutare utmärkt. Men det har inträffat många märkliga dödsfall i hans närhet. Kriminalkommissarie Peter Pascoe får i uppdrag att titta närmare på fallet, och han får göra det ensam då överintendent Andy Dalziel är på konferens i London. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39444

High fidelity

av Nick Hornby. Inläst av Chris Bailey. 8 tim, 3 min.Talbok.

Rob Fleming, 35 år, driver en skivaffär på en bakgata i London. Tillsammans med sina två anställda, Dick och Barry, gör han topplistor på livets väsentligheter. När flickvännen Laura lämnar honom gör han en lista över sina fem mest minnesvärda separationer. Laura är inte med men Rob känner sig vilsen och desorienterad. Underhållande om kärlek, vänskap och musik. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39487

Pagan Britain

av Ronald Hutton. 39 tim, 17 min.Talbok med text.

Ronald Hutton redogör för paganismens långa utveckling, snabba förtryckande och dess kulturella påverkan i Storbritannien från paleolitisk tid till kristendomens intåg. Han utforskar nya bevis angående hednisk tro och ritualer och betydelsen av heliga platser såsom Stonehenge och Avebury. Ronald Hutton är professor i historia och expert på paganism. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39953

Choosing, 1940-1989

av Corinne Jeffery. Inläst av Susan Daly. 13 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA38973

Thriving, 1920-1939

av Corinne Jeffery. Inläst av Mary Delaney. 13 tim, 10 min.Talbok.

MediaNr: CA38974

Arriving, 1909-1919

av Corinne Jeffery. Inläst av Jan Crowley. 19 tim, 17 min.Talbok.

MediaNr: CA38975

Outback ghost

av Rachel Johns. Inläst av Samantha Streeter. 9 tim, 11 min.Talbok.

Del 3 i serien Bunyip Bay som börjar med Outback dreams. När Adam Burton var liten försvann hans syster från gården. Familjen splittrades - pappan stack och mamman tog på sig skulden. 20 år senare kommer Stella med sin dotter Heidi till Adams farm. De har flytt storstan för att andas lantluft. Adam blir genast attraherad av Stella och uppskattar dotterns sällskap. Men det gamla mysteriet med systern gör sig återigen påmint. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38837

River of stars

av Guy Gavriel Kay. Inläst av Inez Somerville. 25 tim, 6 min.Talbok.

MediaNr: CA39436

Cell, a novel

av Stephen King. Inläst av Anton Scholtz. 15 tim, 35 min.Talbok.

Ett virus, Signalen, sprids som en löpeld över USA via mobilelefoner. Alla som sätter örat mot telefonen och hör signalen blir mordiska zombier. Snart finns bara en handfull normala människor kvar, och huvudpersonen Clay är en av dem. Problemet för Clay är att han är ute på resa och måste ta sig tillbaka till hemstaden för att skydda sin son från att bli ett offer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39574

Duma Key

av Stephen King. Inläst av Aman Bloom. 24 tim, 23 min.Talbok.

Ed Freemantle råkar ut för en svår olycka och förlorar sin högra arm, mister en del av talförmågan och drabbas av partiell minnesförlust. Hela hans liv kraschar. För att få en nystart bosätter han sig på ön Duma Key utanför Floridas kust. Han börjar måla och upptäcker snart en märklig talang - han kan förutse saker, och påverka verkligheten genom tavlorna. Förmågorna kan användas för att styra framtiden, på gott och ont. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39575

The girl who loved Tom Gordon

av Stephen King. Inläst av Laurence Bouvard. 6 tim, 8 min.Talbok.

Trisha, 9 år, mamma Quilla och storebror Pete ger sig ut på en vandring i naturen. Trisha viker av från stigen och försvinner. Hon har matsäck med sig och hör på baseballmatcher där Tom Gordon spelar med. Hon känner sig modig, men så kommer hon rakt på det avslitna huvudet av ett rådjur. Nu är maten uppäten och kvar finns bara vatten, några bär, kylan, regnet och ett väsen som följer efter henne. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39576

Fences and windows, dispatches from the front lines of the globalization debate

av Naomi Klein. Inläst av Kate Hood. 7 tim, 5 min.Talbok.

Urval av förf:s tidigare publicerade artiklar, krönikor och essäer. Ämnena, som är vitt spridda, berör husockupationer, Internationella valutafonden, världen efter den 11 september 2001 m.m. Direkt språk, engagemang och förmåga att genom konkreta exempel skapa slående kontraster är belysande. För alla med intresse för gränsöverskridande problem. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38425

Death on the air and other stories

av Ngaio Marsh. Inläst av Rick Jeram. 6 tim, 38 min.Talbok.

Boken tjänar både som en perfekt introduktion till den nyazeeländska deckarförfattaren Ngaio Marshs författarskap och som en nostalgisk resa för hennes hängivna läsare. Varje berättelse speglar de teman som utforskas i hennes detektivromaner. Det är den enda samlingen av Ngaio Marshs berättelser som publicerades 1995 för att fira hennes hundraårsjubileum. Dame Edith Ngaio Marsh, 1895 - 1982. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39225

Black as he's painted

av Ngaio Marsh. Inläst av Tony Saunders. 9 tim, 32 min.Talbok.

En nybildad afrikansk stat - f.d. engelsk koloni - och dess president får denna gång sätta Scotland Yard i arbete. Presidenten skall göra ett statsbesök i England. Man vet att vissa grupper gärna vill se honom död. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39251

The radical lives of Helen Keller

av Kim E. Nielsen. Inläst av Judith Ann Gantly. 7 tim, 1 min.Talbok.

K.E.N., professor i historia och kvinnostudier analyserar Hellen Kellers politiska åsikter. K.E.N. beskriver hennes stöd till the Socialist Party of America, kvinnorörelsen, preventivmedel och radikala fackföreningar. Författaren menar dock att Helen Kellers politiska åsikter gällande funktionsnedsättningar ofta var både konservativa och nedlåtande. Helen Keller, 1880-1968, dövblind, amerikansk författare och aktivist. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39539

Bloodroot, a Martha's Vineyard mystery

av Cynthia Riggs. Inläst av Ann Saunders. 7 tim, 58 min.Talbok.

MediaNr: CA39048

Redemption

av Leon Uris. Inläst av Jennifer Jolley. 7 tim, 22 min.Talbok.

Del 3 i serien inledd med Röd gryning (Trinity). Om familjen Larkin och den irländska frihetskampen. Conor fortsätter att verka som frihetskämpe på ön. Brodern Liam har blivit en rik fårfarmare på Nya Zeeland. Sonen Rory fortsätter i farbroderns fotspår i kampen för ett oberoende Irland. En del historiska personer figurerar, t.ex. Churchill, och skildringen följer den faktiska historiska utvecklingen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38427

Qissah'ha-yi shìrìn-i Kalìlah va Dimnah

Redaktör: Davud Lutf Allah. Inläst av Amir Mirzai. 1 tim, 24 min.Talbok.

MediaNr: CA40239

Cavendon Hall, muutoksen tuulia

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Marika Huomolin. 17 tim, 5 min.Talbok.

Del 2 i serien som började med Familjerna på Cavendon Hall. 1926, Yorkshire. Första världskriget är slut och det en gång så praktfulla familjegodset Cavendon Hall står i ruiner. De fyra unga kvinnorna Daphne, Cecily, Diedre och Dulcie kommer på gott och ont avgöra vilket öde som väntar familjerna Ingham och Swann. Det enda som är säkert är att Cavendon aldrig kommer att bli sig likt igen. Inläst på finska.

MediaNr: CA40035

Mustanmeren hauta

av Clive Cussler. Inläst av Kimmo Laakso. 11 tim, 59 min.Talbok.

Dirk Pitt befinner sig på Svarta havet för att lokalisera ett förlist och förvunnet Ottoman - skepp när han tar emot ett nödanrop från ett fraktfartyg som finns i närheten. Skeppet är under en attack. När Dirk och hans kollega Al Giordino kommer till undsättning finner de bara döda kroppar och svavellukt. Undersökningen leder de mot en dödlig hemlighet knuten till det kalla kriget. Även hans två söner blir inblandade i fallet. Inläst på finska.

MediaNr: CA40120

Särkyneen pyörän karjatila

av Peter Franzén. Inläst av Peter Franzén. 6 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA40069

Samettiruusuja Harjutiellä

av Kristiina Harjula. Inläst av Erja Alander. 6 tim, 12 min.Talbok.

Aila har flyttat tillbaka till sin hemstad. I det förfallna hyreshuset bor fortfarande moderns goda väninna Senni och Ailas gamla lekkamrater. Varje dag besöker Aila modern som är intagen på ett sjukhus och reflekterar över moderns liv och relationen dem emellan. Staden planerar att sälja hyreshuset. Det är en stor utmaning för alla boende. Författaren belyser betydelsen av hemmet, den mest grundläggande kärnan i var och ens liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA40124

Ikääntyvän muistikirja

av Markku T. Hyyppä. Inläst av Panu Vauhkonen. 5 tim, 22 min.Talbok.

Det finns en uppsjö av olika förslag för att förbättra de äldres minne, såsom näringsriktig kost, motion, hjärngymnastik och meditation. Det har dock varit svårt att vetenskapligt bevisa effekterna. Boken är en handledning, med hänvisning till forskningar, för alla friska äldre personer som är oroliga för sin minnesförmåga. Boken tar även upp konsumentskyddsfrågor. Inläst på finska.

MediaNr: CA39337

Tanjan katu, elämää pietarissa 1917-2017

av Kalle Kniivilä. Inläst av Marko Kallinen. 7 tim, 26 min.Talbok.

Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en kilometer lång, men här ryms hela Rysslands och Sovjetunionens dramatiska historia. Författaren gör nedslag i varje decennium - från 1917 till 2017 - och berättar om olika människoöden. De historiska omvälvningarna som påverkar livet på gatan är många - revolutionen 1917, Stalins skräckvälde, den tyska belägringen av dåvarande Leningrad under andra världskriget, Sovjetunionens sammanbrott. Inläst på finska.

MediaNr: CA40139

Yhteiskunnan tahra?, koulukotien kasvattien vaietut kokemukset

av Marjo Laitala. Inläst av Anu Vilhunen. 11 tim, 23 min.Talbok.

Hur har den sociala uppfostran sett ut i skolor för barn och ungdomar i Finland? Studien har samlat erfarenheterna från åren 1940 - 1985 och är baserad på intervjuer med 35 skolbarn. Inläst på finska.

MediaNr: CA40136

Tonttu, matka pimeyteen

av Antti Leikas. Inläst av Tapio Rauvala. 6 tim, 32 min.Talbok.

Antti Leikas bestämmer sig för att skriva en bok om tomtar och möter en riktig tomte i Helsingfors. Han heter Koponen och är mycket förtjust i whisky. Antti får bidrag för sina efterforskningar och reser runt i Europa. Han märker att någon följer hans spår och turerna börjar bli farliga. Han viker sig inte undan och hamnar så småningom mitt i det hotade universums centrum. Resultatet är en spänningsroman med en twist av fantasy. Inläst på finska.

MediaNr: CA40122

Kuilu

av Kim Leine. Inläst av Pinja Flink. 21 tim, 13 min.Talbok.

År 1918 reser de danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget. De deltar i stormningen av Tammerfors och möter krigets ohyggliga verklighet. Boken följer sedan brödernas liv från den sena ungdomen till de första ålderskrämporna, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Genève. Och så är det plötsligt krig igen. Storslagen roman om 1900-talets Europa. Inläst på finska.

MediaNr: CA40127

Vihainen leski

av Minna Lindgren. Inläst av Päivi Istala. 8 tim, 4 min.Talbok.

Boken handlar om en 70-årig kvinna och hennes frihet. En humoristisk berättelse om stereotyper som förknippas med ålderdom, en satir. Inläst på finska.

MediaNr: CA40144

Taiteilijan vaimo

av Enni Mustonen. Inläst av Nina Raatikainen. 16 tim, 39 min.Talbok.

Del 6 i serien om Ida Eriksson som börjar med Paimentyttö. Ida Erikssons dotter Kirsti återvänder hem för att gifta sig med skulptören Ilmari Aaltonen. Det gör Ida överlycklig. Framgången väntar runt hörnet men hur går det med Kirstis arbete på modehuset i Paris nu när hon är gravid? Lyckas Ilmari väja för Minna Crauchers intriger? Lilla Vienas födelse får Ida att till slut avslöja sanningen om Kirstis far. Inläst på finska.

MediaNr: CA39401

Sokeita hetkiä

av Maria Mustranta. Inläst av Jami Kananen. 6 tim, 27 min.Talbok.

En psykologisk studie av människor som gör sitt bästa även om det ändå blir fel. Författaren tillika journalisten debuterar med denna roman. Inläst på finska.

MediaNr: CA40126

Ranska, Macron ja minä

av Helena Petäistö. Inläst av Anu Vilhunen. 8 tim, 31 min.Talbok.

Författaren som tidigare varit MTV: s korrespondent i Paris berättar i denna bok hur oväntat och historiskt sensationellt det var att Emmanuel Macron blev vald som Frankrikes president, tillika den yngsta ledaren bland demokratier i väst. Valet har också entusiasmerat det europeiska folket generellt och ingjutit hopp om en ny framtid. Inläst på finska.

MediaNr: CA39333

Pakkomielle

av Nora Roberts. Inläst av Anni Tani. 16 tim, 32 min.Talbok.

Som tolvåring avslöjade Naomi sin pappa som en av landets värsta seriemördare. Över femton år senare är hon en framgångsrik fotograf med ett nytt efternamn, och hon har precis köpt ett nedgånget men underbart hus vid havet. Naomi vill helst bli lämnad ifred, men låter sig motvilligt charmas av de vänliga invånarna i det lilla samhället. Men hennes pappas brott har skapat ringar på vattnet och mardrömmen är långt ifrån över. Inläst på finska.

MediaNr: CA40121

Heikki Hursti, Helsinginkatu 19

av Aino Triumf. Inläst av Martti Mäkelä. 3 tim, 41 min.Talbok.

På Helsingforsgatan 19 ligger en lokal, kallad brödkön, där Heikki Hurstin skänker inte bara mat och kläder men också själslig omvårdnad åt de som ligger i samhällets botten. Heikkis barndom var trasig, präglad av pappans alkoholism. Efter uppenbarelsen och under sin hippie - period, spred han evangeliet på gatorna med sitt band. Han har tidigare hjälpt drogmissbrukare på Jesushuset i Helsingfors och varit predikant i Spanien. Inläst på finska.

MediaNr: CA39334

Viidakkotohtori, Dokoto Jalin päiväkirjat 1987-1993

av Jari Vainio. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 7 tim, 17 min.Talbok.

Jari Vainios debutbok tar läsaren med till katastrofområden i Afrika. Under de sex åren som han har arbetat som läkare har han upplevt så väl malaria som korruption. Boken präglas dock av hans kärlek till folket och naturen. Inläst på finska.

MediaNr: CA40133

En palaa takaisin koskaan, luulen

av Satu Vasantola. Inläst av Anni Tani. 10 tim, 16 min.Talbok.

Författarens debutroman är historien om Martha, Susanna och Fatima, kvinnorna i tre generationer, från 1930-talet till idag. Martha, Susannas mormor, är förföljd av förluster. Den onda spiralen som familjen har burit är inte lätt att bryta. Boken beskriver hur flytten från ett land till ett annat påverkar familjeförhållanden. Det är trots allt möjligt att leva med sitt förflutna. Inläst på finska.

MediaNr: CA40128

Enemmän Espanjaa, matkoja maahan, josta on moneksi

av Liisa Väisänen. Inläst av Heidi Ajanto. 7 tim, 7 min.Talbok.

Spanien är ett land av många kulturer och språk. Författaren som bor i Andalusien och är väl förtrogen med Spaniens historia, geografi och kultur tar läsaren med på fascinerande utflykter, som inkluderar pilgrimsfärderna från Santiago de Compostela, Barcelonas konstskatter, Bilbos moderna arkitekturpärlor och även mindre kända smultronställen. Boken är en läsupplevelse och en guldgruva för alla som är intresserade av Spanien. Inläst på finska.

MediaNr: CA40135

Les quatre saisons de l'éte, roman

av Grégoire Delacourt. 3 tim, 29 min.Talbok med text.

MediaNr: CA39478

Un homme dangereux

av Émilie Frèche. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40107

Ecriture, mémoires d'un métier

av Stephen King. Inläst av okänd. 8 tim, 38 min.Talbok.

Boken är uppdelad i tre delar. Den första är en snabbiografi över Stephen King själv, allt enligt tesen att skrivande och livet hör ihop. Den sista delen handlar om den allvarliga trafikolycka som King råkade ut för 1999. Dessemellan finns ett omfattande avsnitt med råd till blivande författare. Här finns många trivsamma och intressanta funderingar om skrivandet och läsandet. Inläst på franska.

MediaNr: CA39227

Nuit noire, étoiles mortes, nouvelles

av Stephen King. Inläst av Alain Petit. 18 tim, 54 min.Talbok.

Tre längre noveller med olika fasansfulla händelser i en ny bok av Stephen King. En bonde i Omaha i Nebraska mördar sin fru för att slippa sälja gården. En författarinna blir brutalt våldtagen och nästan ihjälslagen och börjar leta efter gärningsmannan för att utkräva hämnd. En kvinna upptäcker att maken sedan 27 år är seriemördare. I en kortare novell besöker en cancersjuk man ett salustånd där en man säljer förlängningar. Inläst på franska.

MediaNr: CA39228

Simetierre

av Stephen King. Inläst av Natacha Leytier. 17 tim, 51 min.Talbok.

Skräckthriller. En läkarfamilj flyttar till en mindre stad. På deras mark ligger en djurkyrkogård och en bit därifrån en gammal indiansk begravningsplats. Den som begravs där blir levande igen, fast ohyggligt förändrad. Så dör den unge sonen - och de makabra händelserna följer slag i slag i denna roman om hur ondskans makter driver sitt spel med människorna. Inläst på franska.

MediaNr: CA39229

Dolores Claiborne

av Stephen King. Inläst av Jean-Raymond Châles. 9 tim, 18 min.Talbok.

65-åriga hushållerskan Dolores Claiborne misstänks för mord på sin åldriga, förmögna och krävande arbetsgivare Vera Donovan. Hon anmäler sig självmant till polisen på den lilla ön utanför Maines kust där handlingen utspelar sig. Till detta dåd är hon oskyldig men hon börjar berätta sin livshistoria som rymmer både en bekännelse och ett försvar. Psykologisk skildring av ett kvinnoöde. Inläst på franska.

MediaNr: CA39256

Bazaar, roman

av Stephen King. Inläst av Mario Arcand. 29 tim, 51 min.Talbok.

En kuriosaaffär öppnas i småstaden Castle Rock, Maine. Stadsborna inhandlar hett åtrådda föremål: De betalar en struntsumma men åtar sig också att som delbetalning utföra allt grymmare practical jokes som skapar misshälligheter och leder till ett eskalerat våld mellan stadsborna. Affärsinnehavaren är djävulen själv, som brutalt raserar illusionen av idyllisk småstad och civilisatorisk förfining. Inläst på franska.

MediaNr: CA39257

Rose Madder

av Stephen King. Inläst av Geneviève Ricard. 20 tim, 10 min.Talbok.

Rose Daniels, regelbundet och gradvis allt mera sadistiskt misshandlad av sin make Norman under hela deras 14-åriga äktenskap, är huvudperson. En dag vaknar Rose äntligen till insikt och flyr från sin make. Men Norman, galen av hat och uppslukad av ett frätande vansinne, söker efter henne och hans polisinstinkt för honom dag för dag allt närmare henne... Engagerande och spänningsfylld thriller. Inläst på franska.

MediaNr: CA39258

Sac d'os

av Stephen King. Inläst av Jean-Marc Descóteaux. 26 tim, 29 min.Talbok.

Mike, författare, sörjer fortfarande sin fru Jo, död sedan fyra år. Han plågas av skrivkramp och av mardrömmar om sitt hus i Maine. Han reser dit och finner en bygd som styrs med järnhand av miljonären Max Devore. Devores syfte är att ta sin treåriga sondotter från hennes mamma. Mike förälskar sig i mamman och dras in i kampen. Mardrömmarna bli allt starkare. Vad vill de mystiska krafterna Mike? Inläst på franska.

MediaNr: CA39254

Différentes saisons

av Stephen King. Inläst av Philippe Zufferey. 20 tim, 55 min.Talbok.

Fyra skräckhistorier. Höstgärning: en 12-års pojke med 3 kamrater på väg för att titta på en pojke som blivit dödad av tåget. Vägen dit är lång och händelserik. Vinterverk förtäljes på en klubb för äldre herrar som samlas just för berättandets skull. Vårbedrift handlar om en fånge i ett amerikanskt fängelse, som efter 27 år oväntat rymmer. Sommardåd skildrar en ung pojke, som är helt fixerad vid nazisternas grymheter i koncentrationslägren. Inläst på franska.

MediaNr: CA39255

Chanson douce, roman

av Leïla Slimani. Inläst av Jacques Zurlinden. 6 tim, 42 min.Talbok.

Paret Paul och Myriam, bosatta i Paris, anställer den medelålders Lousie som barnflicka. Allt verkar perfekt och barnen avgudar henne. Men snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt. Paul och Myriam undviker i det längsta att konfrontera henne men mörker sipprar in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början. Psykologisk thriller. Inläst på franska.

MediaNr: CA39794

Det er Ales

av Jon Fosse. Inläst av Hallvard Lydvo. 2 tim, 23 min.Talbok.

I "Det är Ales" sörjer Signe sin man Asle som försvann för 20 år sedan. Som i en dröm träder en annan Asle fram, en pojke som 100 tidigare drunknade på samma plats. J.F., 1959- , norsk dramatiker. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38948

Det gode vi ikkje gjer

av Ragnhild Kolden. Inläst av Arnhild Litleré. 7 tim, 14 min.Talbok.

Selma Salingsers inrutade liv ändras när Paul Lund flyttar till byn. En gång tidigare var Paul anklagad för ett allvarligt brott men blev frikänd. Den sårade pojken påverkar Selmas liv och hon tar till drastiska åtgärder för att göra upp med den begångna orättvisan. Frågan är om Selmas version av vad som hänt är den rätta och vilka konsekvenser hennes agerande innebär inte bara för henne själv men även för dottern och hennes man. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38936

Linnés dystre lærdom, kriminalroman

av Lars Mæhle. Inläst av Ane Barmen. 8 tim, 53 min.Talbok.

Bok 2 i serien om Ina Grieg, som börjar med Den mørke porten. En inbjudan till klassträffen återupplivar en av Ina Griegs förträngda mardrömmar. Hon minns det mystiska försvinnandet av en 14-årig tjej, Sonja Lerdahl. Misstanken riktades då mot Tom Kaser, en 19-åring kallad "botanist". Något lik hittades inte och han blev aldrig åtalad. Vad hände med Sonja? Det blir ett fall för Ina som är en tvåbarnsmor, kickboxare och psykolog. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38938

Den mørke porten

av Lars Mæhle. Inläst av Ane Barmen. 9 tim, 0 min.Talbok.

Bok 1 i serien om Ina Grieg som är en tvåbarnsmor, kickboxare och psykolog. En man är brutalt mördad i en kyrkogård, i samma stad som psykologen Karsten Scheel hittades död fem år tidigare. Ina Grieg, Scheels kollega och hemlig älskarinna, kommer att ingå i utredningsgruppen. Hon får god hjälp av sin gamla vän och mentor, Trygve Winther. Tillsammans kommer de fram till att de har att göra med en iskall seriemördare. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA39731

Markens grøde

av Knut Hamsun. Inläst av Andreas Kolstad. 13 tim, 42 min.Talbok.

Skildringen av nybyggaren Isaks strävsamma odlingsarbete gav ett fulltonigt uttryck för författarens höga uppskattning av bondens arbete. Romanen är mästerverket i författarens senare produktion. Nobelpris i litteratur 1920. Inläst på norska.

MediaNr: CA38944

Erobreren

av Jan Kjærstad. Inläst av Axel Aubert. 17 tim, 40 min.Talbok.

Del 2 i serien inledd med Förföraren. Den uppburne TV-producenten Wergeland står åtalad för mord på sin hustru. Under fallets gång åtar sig en akademiker att biografera W. och det gåtfulla dramat. Det är denne som för pennan. En mystisk kvinnofigur dyker upp i hans hem och berättar under sju kvällar historien om W:s liv. Mångfasetterad, spännande roman. Indirekt berättarstil. Inläst på norska.

MediaNr: CA39733

Oppdageren

av Jan Kjærstad. Inläst av Axel Aubert. 20 tim, 51 min.Talbok.

Del 3 i en trilogi inledd med Förföraren. Jonas Wergeland har ett brokigt liv bakom sig. Från att ha varit känd TV-producent blev fallet stort när han dömdes för hustrumord. Nu lever han ett stillsamt liv. Förf. växlar mellan partier där Wergeland skärskådar sig själv och andra som forskar kring hans livsöde. Inträngande psykologisk studie och samtidigt en rundmålning av Norge under senare delen av 1900-talet. Inläst på norska.

MediaNr: CA39735

Dr. Zellwegers gave, roman

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst av Haakon Strøm. 4 tim, 6 min.Talbok.

En man söker upp den gåtfulla Dr. Zellweger. Han har förlorat ett öga och kommer att få glasögon. Tidigare levde den här mannen ett kontrollerat liv där han hade kontroll över det mesta. Plötsligt befinner han sig i en situation som han inte kan styra över. Dr. Zellweger är en märklig läkare som inte låter honom vara ensam. Inläst på norska.

MediaNr: CA38946

Arsenikktårnet, roman

av Anne Birkefeldt Ragde. Inläst av Liv Steen. 16 tim, 0 min.Talbok.

Släktkrönika med tre generationer kvinnor i centrum, rik på tids- och miljöskildring. Jagberättaren, Therese, är norsk ensamstående mor när hon tillsammans med modern Ruby reser till Köpenhamn för att begrava mormodern, f. d. revyskådespelerskan Amalie. Ruby och hennes bror jublar över "häxan" Amalies död, vilket inte dotterdottern kan förstå. Hennes förhållande till mormodern skiljer sig helt från den äldre generationens. Inläst på norska.

MediaNr: CA38947

Böcker för barn

al-Akhawan

av Astrid Lindgren. Inläst av Sajed AlHanash. 6 tim, 51 min.Talbok.

Jonathan Lejon och hans bror Skorpan flyttar från denna världen till landet Nangijala, som hotas av den grymme förtryckaren Tengil och draken Katla. "I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer". En vemodig och vacker saga för alla åldrar om ont och gott, om död och uppståndelse. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA39580

Lughz kurat al-qadam

av Martin Widmark. Inläst av Salma Afash. 1 tim, 1 min.Talbok.

Fjortonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Vallebys fotbollslag ska möta Solbacken. Silverbucklan glittrar i solen och publiken jublar när spelarna springer in på planen. Men plötsligt försvinner prisbucklan. Matchen avbryts och fler än en verkar ha motiv för brottet. Både en tränare och en korvförsäljare uppträder mystiskt. Lasse och Maja slår sina kloka huvuden ihop och hjälper polismästaren att lösa fallet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA39659

Lord of shadows, [a Shadowhunters novel]

av Cassandra Clare. Inläst av James Brienesse. 26 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 2 i serien The Dark Artifices, en fristående uppföljare till The mortal instruments, som börjar med Lady Midnight. Emma har hämnats sina föräldrar och slits mellan två bröder, Julian och Mark. De mörka älvornas kung vill inte längre gå med på skuggjägarnas krav. Emma, Julian och Mark ställs mellan de stridande parterna och måste hitta en tredje väg ut ur konflikten innan det är för sent. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39303

Bridge to Terabithia

av Katherine Paterson. Inläst av Tony Ricketts. 3 tim, 28 min.Talbok.

10-årige amerikanske pojken Jess tillvaro förändras när han blir bekant med nyinflyttade Leslie. Trots att Leslies familj avviker från resten av grannskapet blir Jess och Leslie goda vänner och bygger upp en sagovärld tillsammans. Chocken blir desto större när Leslie plötsligt dör. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39120

Fuzzy mud

av Louis Sachar. Inläst av Kola Krauze. 3 tim, 38 min.Talbok med text.

Tamaya och Marshall tar sällskap hem efter skolan varje dag. När de genar genom skogen förbi det inhägnade fabriksområdet, visar det sig att skolans mobbare Chad har följt efter dem. Tamaya tar upp en näve lera och kastar i ansiktet på honom. De lycks fly, men Tamayas händer kliar och på kvällen dyker de första blåsorna upp. Chad är försvunnen och Tamaya blir sämre. Vad finns egentligen i marken i skogen och var är Chad? Inläst på engelska.

MediaNr: CA39278

Gangsta granny

av David Walliams. Inläst av Camilla Bard. 3 tim, 37 min.Talbok med text.

Bens vithåriga farmor är precis som vilken farmor som helst med löständer, hörapparat och lite skägg. När Ben hälsar på henne känns det som om tiden står stilla och han tycker att hon är tråkig. Hennes tv fungerar inte och hon älskar att spela Alfapet. Men en kväll tittar han i en gammal kakburk. Där finns det en mängd smycken med massor av diamanter. Det verkar som om Ben har en gangsterfarmor. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39296

The house you pass on the way

av Jacqueline Woodson. Inläst av James Brienesse. 2 tim, 42 min.Talbok med text.

Staggerlee är van vid att vara ensam. Med kändisar i släkten och en förälder av varje färg, känns det ofta bäst att hålla sig för sig själv och undvika grannarna. Men så kommer hennes kusin Trout och hälsar på. Trout är precis så som Staggerlee önskar att hon själv kunde vara; öppen, vacker och självsäker. Äntligen har hon fått en vän att dela sina tankar med. Men är Trout verkligen den hon verkar vara? Inläst på engelska.

MediaNr: CA39305

If you come softly

av Jacqueline Woodson. Inläst av Kristina Leon. 4 tim, 22 min.Talbok med text.

Ellie och Jeremiah blir kära, de är 15 år och går på en privatskola i New York. Hon brottas med problem i familjen och Jeremiah är en av de få afro-amerikanska eleverna på skolan. Båda två känner viss oro när de ska berätta om sin kärlek för familj och vänner, som inte är särskilt positiva till relationen. Men allt blir mycket värre än ogillande föräldrar när katastrofen inträffar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39280

Terkkuja Sopperosta, Ann-Helén Laestadius

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Erja Alander. 3 tim, 11 min.Talbok.

13-åriga Agnes är same, men bor i Stockholm. Långt uppe i norr, i byn Soppero, bor hennes släkt. Där bor också Henrik, som efter att ha sett ett foto av Agnes, börjar messa henne på samiska. I smyg börjar Agnes studera samiska och svarar på Henriks sms. De blir förälskade i varandra och Agnes åker upp till Soppero. Men hon känner att hon inte hör hemma någonstans. Både i Stockholm och i Soppero kallas hon för halvsame. Inläst på finska.

MediaNr: CA40037

Viikinkejä ja vampyyreja

av Katarina Mazetti. Inläst av Anni Tani. 2 tim, 50 min.Talbok.

Tredje boken om kusinerna Karlsson. Humlan, Julia, George och Alex ska vara hos sin excentriska moster Frida på en ö i skärgården under några sommarlovsveckor. Tillsammans med sin moster letar barnen efter en gammal vikingaskatt som tros vara nedgrävd på ön. Ryktet om skatten sprids och några skumma arkeologer dyker upp. Dessutom pratar Humlan om att det finns vampyrer på ön. Äventyret förhöjs med massor av god mat. Inläst på finska.

MediaNr: CA40149

Nos étoiles contraires

av John Green. Inläst av Marie-Rose Delaloye. 8 tim, 26 min.Talbok.

Hazel Grace ska dö. I flera år har hon levt med cancer i lungorna. Nu är hon sexton och vet att hon inte kommer bli mycket äldre. Helst ligger hon bara hemma och läser. Så träffar hon Augustus. Även han har drabbats av cancer och amputerat ett ben. Men hans livsutsikter är bättre än Hazels. Augustus blir förälskad i Hazel men själv vågar hon inte erkänna vad hon känner. För hur ska man kunna vara tillsammans om den ena snart ska dö? Inläst på franska.

MediaNr: CA39329

Nous les menteurs

av E. Lockhart. Inläst av Sabine Veyrat. 4 tim, 50 min.Talbok.

17-åriga Cady är en rik flicka uppvuxen i den välartade familjen Sinclair. Om somrarna bor hon på familjens egen ö utanför Massachusetts kust i USA. Där finns också kusinerna. Umgänget är tillrättalagt och behärskat trevligt, något som stör ungdomarna. Sommaren när Cady fyllde 15 år hände något som gav henne minnesförlust och migränattacker. Nu börjar minnesbilder återuppstå och en tragisk sanning nystas fram i berättelsen om ungdomarna Sinclair. Inläst på franska.

MediaNr: CA39477

"Alfonsê diz"

av Gunilla Bergström. Inläst av Besir Kavak. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Alfons och hans kamrater har byggt en koja. Så försvinner kojnyckeln - barnens stolthet. Kamraten Milla beskyller Alfons för att ha tagit nyckeln. Ensam och olycklig börjar Alfons leta efter den, men det blir Milla som hittar nyckeln i ett skatbo. Men var det verkligen skatan som knyckte nyckeln? Berättelse om hur det känns att bli utstött och sviken. Inläst på kurdiska.

MediaNr: CA39627

Hebû tunebû-, antolojîya Çîpokên Zapokan

av Zinarê Xamo. Inläst av Esad Resho. 12 tim, 47 min.Talbok.

Antologi. Boken innehåller uteslutande fabler och är en utökad upplaga. Fablerna är skrivna på ett enkelt språk och är en undervisande läsning för både unga och gamla. Zinare Xamo har tidigare gett ut tre böcker på kurdiska. Inläst på kurdiska.

MediaNr: CA38727

Jag är Supermann, noveller

av Lars Mæhle. Inläst av Endre Hellestveit. 3 tim, 30 min.Talbok.

Bjørn, Eskil och en svensk flicka drar ner till floden för att bada. Syrianskan Aya har kommit till Sunndalsøra efter att ha flytt över hela Europa. Anders besöker ålderdomshemmet för att imponera på Marianne. Tuva tvingas till dalen för att komma undan en dålig miljö i Oslo. Berättelserna äger rum under en varm dag i juli. Alla ungdomar har en gemensam och intensiv önskan om att bli sedda och att hitta en festlighet i vardagen. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38937

Brevet frå krigen

av Ingunn Røyset. Inläst av Arnhild Litleré. 5 tim, 8 min.Talbok.

Jorun Emilie Holm var 12 år den 9 april 1940, den dagen då tyskarna invaderade Norge. Från Lindøya utanför Oslo flög tyska bombare lågt över taket för att invadera Oslo. Brevet från kriget är en stark och unik bild av hur det är att vara barn under andra världskriget och vittnar om viktiga händelser. Boken är baserad på samtal, brev och dagböcker. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA38931

Tropihka rievssat

av Inger-Mari Aikio. Inläst av Raila Pirinen. 9 tim, 46 min.Talbok.

boken följer vi den artonåriga Marit som är på en årslång resa runt om i världen. Hon besöker främmande platser och upplever olika vanor, levnadssätt och kulturer. Genom möten med människor lär hon sig andra sätt att tänka. Hon hinner bli kär och livet erbjuder både glädje och sorg. Allt har ett pris. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA40071