Nya talböcker september 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 295 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Makten

av Naomi Alderman. Inläst av Anders Palm. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental, fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död - flickorna har utvecklat en elektrisk impuls med utlopp i fingertopparna som kan användas till att både avlossa mindre stötar och orsaka allvarligt skada. Resultatet är att en hel värld sätts i gungning. Feministisk dystopi. Boken kommer eventuellt att bli en tv-serie.

MediaNr: CA39595

En oväntad sommar

av Isabel Allende. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 55 min.Talbok med text.

En vinter i New York kör Richard Bowmaster på en bil. Den kvinnliga föraren kör bara därifrån men kommer sedan till Richards hus. Med hjälp av sin hyresgäst, den chilenska forskaren Lucía Arraz, får han veta att hon heter Evelyn Ortega och är en papperslös flykting från Guatemala. Hon arbetar illegalt som barnflicka. Hon har upptäckt att hon kört omkring med ett lik i sina arbetsgivares bil. Lucía och Richard bestämmer sig för att hjälpa henne.

MediaNr: CA39995

I slutet av regnbågen

av Bitte Andersson. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

Serieroman om 76-åriga Marja och hennes liv på Plejaderna, ett boende för HBTQ-seniorer. Marja flyttar motvilligt dit men välkomnas med sherry av grannen Millan som snart drar in henne i sitt kompisgäng. Bland de övriga på boendet finns det olika HBTQ-personer, alla med sina erfarenheter av garderobsliv och att finna sitt sammanhang. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39415

Kärleksbrevet

av Anna Axfors. Inläst av Qina Hermansson. 1 tim, 49 min.Talbok med text.

En kortroman och poetisk betraktelse över en ung kvinna, vars mamma ligger inför döden. Med sina sista ord berättar kvinnan för sin mamma vem hon blivit sedan de senast möttes. Samtidigt pågår vardagen. Disken breder ut sig, pojkvännen kommer och går. Den unga kvinnan röker en cigarett, tänker på sin mamma, på sig själv. En debutroman om livet och döden, men också om vardagen och ungdomen som rinner ifrån en. A.A., 1990-.

MediaNr: CA39521

Lugnet

av Tomas Bannerhed. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat och hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev? Tomas Bannerhed, 1966-, har tidigare skrivit Korparna och I starens tid.

MediaNr: CA40243

Citronbordet

av Julian Barnes. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 32 min.Talbok med text.

En novellsamling med betraktelser över hur livet kan te sig i sin helhet för en individ som tänker tillbaka på det som hänt, på hur det blev som det blev. Erfarenheter, drömmar, besvärjelser, lycka, svek, bitterhet, försoning, insikt. Varenda liten novell är som en innehållsrik miniroman. Boken gavs ut redan 2004 och kommer här i svensk översättning först 14 år senare.

MediaNr: CA40279

Den brutna kvinnan

av Simone de Beauvoir. Inläst av Ylva Törnlund. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Monique är lyckligt gift sedan mer än tjugo år. Hennes två döttrar är utflugna och hon lever ett bekvämt liv i centrala Paris. Sin tid fyller hon med vänner, kulturella intressen och socialt engagemang. Hennes liv kretsar också kring maken Maurice och kärleken till honom. När hon får reda på att han träffat en annan kvinna är sammanbrottet ett faktum. S.d.B., 1908-1986, var filosof, författare, politisk aktivist, feminist.

MediaNr: CA39843

Bindgalen

av Gunilla Bergstrand. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Morden i Dalarna som börjar med Blinka lilla stjärna. En kvinna hittas livlös i ett badkar på ett mentalvårdsmuseum. Vem är kvinnan och hur hamnade hon där? Kriminalinspektör Hannah Järnerud från Dalarnas specialstyrka, L-gruppen, dras allt djupare in i utredningen som visar prov på människors extrema grymhet. Allt hon allt trott sig veta, och kunskaper hon förlitat sig på, har satts ur spel.

MediaNr: CA39620

Franska kort

av Anna-Lena Brander. Inläst av Lo Thorsdotter. 13 tim, 2 min.Talbok med text.

Bland kolonistugorna i Uppsala blommar pioner och träden dignar av frukt, men i takt med naturens gång gror även svek och skandaler. När flera kvinnor inser att de fallit offer för en lömsk charmör med dolda avsikter, drar en skugga av obehag in över sommaridyllen. Snart hittar kvinnorna nya sidor hos sig själva, och varandra, som de inte visste fanns. De utvecklas och vågar. Hittar nya vänner och kärlekar.

MediaNr: CA39465

Efter stormen i Tshikapa, en berättelse från Kongo-Kinshasa

av Patricia Bruun. Inläst av Marjorita Huldén. 7 tim, 24 min.Talbok.

En berättelse om hur den goda viljan tror sig hitta sin väg i det stora landet Kongo-Kinshasa. Teori och praktik kolliderar på primitivt utrustade sjukhus och på små hälsomottagningar där det inte finns vare sig vaccin eller sprutor. Huvudpersonen möter också människor, berättelser och en historia där den mäktiga Kongofloden löper som en röd tråd.

MediaNr: CA40362

I betraktarens öga

av Susan Casserfelt. Inläst av Anders Palm. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i Höga kusten-serien som börjar med Prästens lilla flicka. En död kvinna hittas vid Örnsköldsviks konsthall. Christian Modig kallas in. Mycket tyder på att kvinnan har kopplingar till den världskända konstären Zeta som är spårlöst försvunnen sedan ett par år. Fallet är komplicerat och Christian saknar sin forna kollega Kajsa. Plötsligt dyker Zeta upp i Florens. Samtidigt får Christian veta att Kajsa har hamnat i trubbel i Spanien.

MediaNr: CA39274

Den lysande världen

av Margaret Cavendish. Inläst av Charlotta Haldén. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

En ung kvinna förs bort av sin friare som tar henne till sjöss. Under en storm driver skeppet ur kurs och hamnar i en helt ny värld - Den lysande världen. Denna värld bebos av människor i djurskepnader och kvinnan tas emot som en gudinna och upphöjs till kejsarinna. Det nya livet är dock allt annat än okomplicerat. Margaret Cavendish, 1623-1673, engelsk författare, poet och filosof. Förord av litteraturvetaren Sarah Ljungquist.

MediaNr: CA39938

Presidenten är försvunnen

av Bill Clinton. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 38 min.Talbok med text.

USA:s president Jonathan Lincoln Duncan är spårlöst försvunnen. Försvinnandet är en medveten handling och anledningen är värre än vad världen kan ana. Ett datavirus hotar att slå ut hela USA. Politisk thriller. B.C., 1946-, var USA:s president mellan 1993 och 2001. J.P., 1947-, amerikansk thrillerförfattare.

MediaNr: CA39889

Dark matter

av Blake Crouch. Inläst av Christer Modin. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

Forskaren Jason Dessen spås en lysande framtid men allt förändras när hans flickvän blir gravid. Vid 40 lever han ett ordinärt liv som fysiklärare, gift med Daniela och pappa till Charlie. En dag blir Jason slagen medvetslös av en maskerad man. Han vaknar upp i en helt förändrad tillvaro - han har ingen familj och han är ett känt geni som åstadkommit något revolutionerande. Vilket är hans sanna liv? Mångbottnad thriller.

MediaNr: CA39661

Skallra

av Fiona Cummins. Inläst av Helena Gripe. 13 tim, 38 min.Talbok med text.

En psykopat mer skrämmande än Hannibal Lecter sätter skräck i London. Det är en oberäknelig dubbelnatur som är precis som vem som helst, samtidigt som han förestår ett museum med missbildade skelett. Han är en samlare hela tiden på jakt efter nya spännande objekt. Jakey Frith och Clara Foyle har något som samlaren behöver. Nu följer en skräckinjagande katt-och-råtta-lek mellan den djävulske samlaren, hans offer och polisen.

MediaNr: CA39298

Mittvatten, kriminalroman

av Arne Dahl. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 58 min.Talbok med text.

Tredje boken om Sam Berger och Molly Blom vid Stockholmspolisen. Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en eftersökt mördare kan gå fri. Men är Berger lösningen eller en del av problemet? Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald, 1963, journalist och författare.

MediaNr: CA40051

Dansa vid vulkanens rand, roman

av Grégoire Delacourt. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 13 min.Talbok med text.

Emma är fyrtio år, lyckligt gift, har tre barn och ett perfekt liv enligt henne själv. En dag, på väg in i en restaurang, får hon syn på en främmande man som hon inte kan slita sina ögon ifrån. När deras blickar möts vet hon genast att hon måste vara tillsammans med honom. Emma lämnar sin trygga tillvaro. Är hon beredd att förlora allt för något hon inte har en aning om vad det ska leda till?.

MediaNr: CA39702

En sommar i Brighton

av Lucy Diamond. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 33 min.Talbok med text.

I ett hus vid Brightons strand bor några kvinnor som har mer gemensamt med varandra än vad de vet om. Rosa har börjat om sitt liv och arbetar numera med mat men hon börjar tvivla på sitt val. Georgie vill lyckas som journalist men hamnar snart i trubbel. Charlotte kämpar med att komma över en stor sorg och vill bara gömma sig i sin lägenhet. När kvinnorna lär känna varandra börjar ett nytt kapitel i deras liv. Feelgood.

MediaNr: CA39397

En helt vanlig familj, [en roman om ett brott]

av Mattias Edvardsson. Inläst av Magnus Demit-Helin. 14 tim, 21 min.Talbok med text.

De är en helt vanlig familj, prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19 - åriga dotter Stella, tills Stella anklagas för mord. Då raseras deras trygga tillvaro totalt. I polisförhör ljuger Adam för att ge dottern alibi och snart har han snärjt in sig i ett nät av lögner. Även Ulrika går emot allt hon tror på för att hjälpa Stella. Hur väl känner de egentligen sin dotter eller varandra? Bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

MediaNr: CA39712

Törst

av Andreas Ek. Inläst av André Nilsson. 12 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Raseri. Kampen för överlevnad sätts på sin spets i efterdyningarna av det virus som spred sig som en löpeld genom Stockholm. Nu gör sig ett nytt hot gällande. De som inte har smittats förstår snabbt att om de ska överleva måste de hålla sig undan när solen går ner. Det är när mörkret faller som de kommer fram. De förändrade.

MediaNr: CA39343

För kärlekens skull, [thriller]

av Anna Ekberg. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 19 min.Talbok med text.

Christian och Leonora verkar leva det perfekta livet - ett bra äktenskap, ett drömhus och en son som just friskförklarats efter en lång sjukdomstid. Men på en fest ser Leonora Christian tillsammans med en yngre kollega och förstår att deras äktenskap är i fara. Insikten får henne att fatta ett beslut - hon ska till varje pris skydda det hon älskar. A.E. är en pseudonym för de två danska författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich.

MediaNr: CA39624

Allt du önskar

av Kristin Emilsson. Inläst av Lena Löfvenborg. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Äta kakan och ha den kvar. Amanda och Erik har skilt sig och har delad vårdad om Nils. Amanda är mer framgångsrik än någonsin, medan Erik har det svårt. Han dricker för mycket och träffar fel kvinnor. När Boel dyker upp får han lära känna nya sidor av sig själv. Och så tvingar ett möte Amanda att göra upp med gamla känslor. Hon kan inte skaka av sig frågetecknen kring vem som egentligen är Nils pappa.

MediaNr: CA39464

När du vänder dig om, [ett fall för Erlagruppen]

av Pernilla Ericson. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Erlagruppen som börjar med Spåren vi lämnar efter oss. En berusad man tar sig in i en kvinnas hem och våldtar henne. Polisen kan gripa mannen på plats. Det hela verkar först vara ett enkelt fall, men det blir upptakten till en rad utredningar med förövare som inte kan dömas. Specialteamet Erlagruppen återförenas och uppdraget sätter gruppens medlemmar på prov. Historien bygger på en verklig berättelse.

MediaNr: CA40201

Camino, en spänningsroman med vin och vandring

av Karin Ersson Ekstam. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 11 min.Talbok.

Tredje boken om managementkonsulten Zara Stolt. Vi följer hennes vandring på Camino Frances, på väg till en internationell vinkonferens. Någon verkar fiffla med den berömda bodegans kvalitetsviner. Kan Zara med hjälp av sin brittiske kollega, den tidigare säkerhetsagenten Charles Smythe, avslöja den skyldige innan varumärket skadas på allvar? Hemliga relationer, pilgrimer, tjurrusning och stekande sol är några av ingredienserna i denna historia.

MediaNr: CA39934

Skuggan av en dotter

av Elena Ferrante. Inläst av Ylva Törnlund. 4 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Tre berättelser om kärlek som börjar med Dagar av ensamhet. Leda har gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete och för sina döttrar. När de flyttar hemifrån upplever Leda tillvaron som en befrielse. Under en semester vid havet kopplar hon av några dagar. Men så dyker en stökig familj upp på stranden. Deras ankomst utlöser en rad händelser som får Leda att rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor.

MediaNr: CA39870

Bakom hängbjörkens slöja

av Brita Freudenthal. Inläst av Ingemar Jonson. 6 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA40814

Besök

av Eva-Maria Gelotte. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 1 i trilogin Källäng. Det är i slutet av 1940-talet och Lisa bor med sin far på gården Källäng. Hon trivs rätt bra med det, men en dag kommer hantverkaren Erik till byn. Erik kommer från stan och har egentligen sett fram emot några lugna veckor på landet, men istället blir det en tid av vänskap, spänning och romantik.

MediaNr: CA39425

Kejsarinnans tofflor, och berättelsen om hur Ivan Ivanovitj och Ivan Nikiforovitj blev ovänner

av Nikolaj Gogol. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 24 min.Talbok.

Innehåller två noveller. Den första, "Kejsarinnas tofflor", utspelar sig på julafton, då djävulen sägs vara fri att röra sig på jorden. För att få gifta sig med den kvinna han älskar tvingas smeden Vakula stjäla tsarinnas tofflor. Den andra, "Berättelsen om hur Ivan Ivanovitj och Ivan Nikiforovitj blev vänner", är en saftig, burlesk och humoristisk novell. N.G., 1809-1852, räknas till en av 1800-talets främsta, ryskspråkiga författare.

MediaNr: CA39730

Antropocen, dikt för en ny epok

av Jonas Gren. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 53 min.Talbok.

En dikt av poeten Jonas Gren, 1981-. Den som flyger över jordklotet en klar natt ser skenet från de mänskliga apparaterna. Planeten lyser allt starkare i mörkret. Detta är människornas epok, den som av ledande naturvetenskapliga forskare fått namnet antropocen.

MediaNr: CA40001

Syskonen

av Tessa Hadley. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga. Roland kommer med sin nya fru som ingen gillar, Alice har med sig en gammal kärleks tonårsson, Fran kommer utan sin man som prioriterat turné med bandet. Och äldsta systern Harriet får sin självbild sönderslagen när passionen slår till. Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat. Tessa Hadley, 1956-, brittisk författare.

MediaNr: CA40095

Folkets skönhet

av Merete Pryds Helle. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 5 min.Talbok med text.

Marie växer upp på en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden under 1930-talet. Barnen är många, pengarna är få och vardagen våldsam. Andra världskriget ändrar allt i tillvaron. För Marie kommer förändringen med Otto, en ung elektriker som drömmer om storstaden och det moderna livet. Vilket pris betalar Marie för sin klassresa? Denna episka släktkrönika speglar 1900-talets moderna kvinnoöden.

MediaNr: CA39979

Ultimatum

av Lisa Hilton. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 3 i Maestra-trilogin. Judith Rashleigh gömmer sig bakom identiteten Elisabeth Teerlinc, glamorös konsthandlare. Nu har hon hamnat i kläm mellan en rysk maffiaboss och en korrupt italiensk polis. Hon tvingas förfalska ett mästerverk och sälja dyrt till de anrika auktionshuset där hon tidigare arbetat. Uppdraget utsätter henne för stora faror och sanningen om hennes förflutna riskerar att avslöjas. Kan läsas fristående.

MediaNr: CA39638

En dödsdömds sista dagar

av Victor Hugo. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 37 min.Talbok.

Kortroman från 1828 som skildrar en dödsdömd fånges sista dagar, och är ett rasande och betydelsefullt angrepp på dödsstraffet. Denna textkommenterade utgåva är tänkt att användas i svenskundervisning och innehåller information om författaren och dödsstraff, samt uppgifter att arbeta med efter läsningen V.H., 1802-1885, fransk författare kanske främst känd för romanerna Ringaren i Notre-Dame och Samhällets olycksbarn.

MediaNr: CA40156

Råttan, en spänningsroman

av Kerstin Ivarsson. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Visselblåsaren Alex. Olof är en frisk fläkt på en arbetsförmedling i Malmö. Han har en otrolig förmåga att skaffa jobb till långtidsarbetslösa. Alla andra beundrar honom men inte Alex. Varför är han sällan på jobbet? Lönebidragen han beviljar företagen är väl många. Boken berättar en skrämmande historia om hur den organiserade brottsligheten nästlar sig in i byråkratins korridorer och plundrar skattebetalarna på välfärdsmiljoner.

MediaNr: CA39917

Silvervägen, [spänningsroman]

av Stina Jackson. Inläst av Linda Norgren. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

När Lelles dotter var 17 år försvann hon spårlöst. Lelle har inte slutat letat efter henne. Under ljusa sommarnätter kör han fram och tillbaka längs väg 95 som sträcker sig mellan Skellefteå och norska kusten. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. En dag anländer hon till Glimmersträsk tillsammans med sin mamma. När hösten kommer försvinner ännu en tonårsflicka och Lelles och Mejas öden flätas samman. Spänningsroman.

MediaNr: CA39665

En otippad kärlekshistoria

av Anna Jansson. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 10 min.Talbok med text.

Fjärde boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. Det blir åtskilliga turer till tippen när Angelika hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska säljas. Till återvinningsstationen kommer både vardagskunder och de som står mitt uppe i livets stora skiften: dödsfall, skilsmässa, flytta ihop och flytta isär. Ett eldorado för en relationscoach. Livet går på högvarv och mitt i detta tumult upptäcker Angelika en knöl i bröstet.

MediaNr: CA40052

Frank, kärleken och skivbutiken

av Rachel Joyce. Inläst av Qina Hermansson. 11 tim, 45 min.Talbok med text.

Året är 1988. I en liten engelsk stad ligger Franks skivbutik. En dag kliver en kvinna in i butiken men går direkt ut genom dörren. På tröskeln svimmar hon. Hon som heter Ilse Brauchmann kommer snart tillbaka då hon är intresserad av Franks musikkunskaper. Under många djuplodande diskussioner på ett kafé blir de förälskade. Frank är rädd för kärleken och sårar Ilse. Hon försvinner spårlöst. Kommer Frank att kunna hitta henne igen?.

MediaNr: CA39962

Hunger

av Alma Katsu. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

USA, 1840-talet. Donnerkolonnen, en grupp nybyggare på väg mot Kalifornien, bestämmer sig för att ta en genväg över bergen. Beslutet visar sig bli ödesdigert. Glödande hetta får sanden att koka, ett oväder får oxarna att frysa till is och en liten pojke ur gruppen hittas plötsligt död. Ondskan tycks ständigt närvarande. När fler personer i gruppen försvinner måste de kvarvarande ställa sig frågan - vad är det som väntar på dem däruppe i bergen?.

MediaNr: CA39949

Irène, [thriller]

av Pierre Lemaître. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 28 min.Talbok med text.

För Commandant Camille Verhoven är livet perfekt: han är lyckligt gift och väntar sitt första barn med den underbara Irène. Men hans tillvaro förändras då det inträffar flera brutala mord. När man upptäcker att varje mord liknar morden i klassiska deckarromaner ger pressen mördaren namnet "författaren". Snart utvecklas utredningen till en duell mellan Camille och mördaren. Prisbelönad deckare av P.L., 1951- , fransk författare.

MediaNr: CA39892

Hämndens pris

av Erik Lewin. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

På ett ögonblick förvandlas den idylliska familjeutflykten till ett blodigt inferno. Två rivaliserande kriminella gäng möts på den soliga lekplatsen. Mellan dem befinner sig den före detta yrkesmilitären Isaac Langer och hans familj. När krutröken skingras är tragedin ett faktum. Boken berättar den fasaväckande historien om vad som kan hända när människor tappar förtroendet för rättsstaten.

MediaNr: CA39929

Mannen i skuggorna, [spänningsroman]

av Phoebe Locke. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 33 min.Talbok med text.

En vecka efter att hennes dotter föds försvinner mamman Sadie Banner. Efter sexton år dyker hon upp igen. Gradvis släpper Miles in henne i sitt och Ambers liv, men Sadie har tagit med sig sina spöken från det förflutna. Två år senare följer ett dokumentärfilmteam artonåriga Amber Banner. Hon har just blivit friad från anklagelser om mord, i en rättegång som chockat världen. Men vad var det som hände egentligen?.

MediaNr: CA39532

Den som ger, [en kriminalroman från Nyköping]

av Mats I. Lundgren. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 4 min.Talbok med text.

Arne Olofsson är kriminalinspektör i Nyköping. En oktoberdag anmäls den småkriminelle machokillen Roger försvunnen av flickvännen Elin. Arne påbörjar utredningen, men skadas snart i ett attentat mot en restaurang. Den civile utredaren Svante Möller ta över utredningen, men både försvinnandet och attentatet visar sig vara knepiga att lösa. Utredningarna tvingar dessutom Svante att konfrontera smärtsamma minnen. Deckare i Nyköpingsmiljö.

MediaNr: CA39877

Under ytan

av Gilly MacMillan. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien som börjar med Bränd himmel. När Noah hittas medvetslös i en av Bristols kanaler riktas misstankarna genast mot hans bäste vän Abdi. Händelsen eldar på den rasism som finns i staden. Polisen Jim Clemo försöker ta reda på vad som har hänt, men Abdi vill inte berätta något. Pojkarnas familjer är beredda att slåss för sanningen. Men ingen av dem vet hur långt de kommer att gå eller hur mycket smärta de kommer att få utstå.

MediaNr: CA39830

Noveller

av Thomas Mann. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 7 min.Talbok med text.

T.M., 1875-1955, författare till Bergtagen och Buddenbrooks, ansåg själv att novellen var hans "egentliga genre". I denna novellsamling ingår novellerna Viljan till lycka, Besvikelse, En pajasfigur, Tobias Mindernickel, Luischen, Lille herr Friedemann, Klädskåpet, Kyrkogårdsvägen, De hungrande, Gladius Dei, Underbarnet, Lycka, Hos profeten, Svår stund, Völsungablod, Tågolyckan, Slagsmålet mellan Jappe och Do Escobar, Herre och hund, samt Lagen.

MediaNr: CA39699

De vänsterhäntas förening, kriminalroman

av Håkan Nesser. Inläst av Ingemar Nygren. 17 tim, 21 min.Talbok med text.

Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste går ännu i Oosterby småskola när de bildar "De vänsterhäntas förening". Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden. Ett antal människor omkommer i branden. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns nästan ingen kvar i livet som kan förklara hur. För första gången i denna bok möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti.

MediaNr: CA39931

Flickan utan hud =

av Mads Peder Nordbo. Inläst av Lo Tamborini. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Den danska journalisten Matthew Cave flyttar till Grönland där han ska rapportera om en mumie man har upptäckt i isen. På fyndplatsen är mumien borta och en vakt hittas brutalt mördad. Mordet är utfört på samma sätt som fyra ouppklarade mord som skedde på 1970-talet. Matthew får oväntad hjälp av en ung inuit. Hennes kropp är fylld av tatueringar, som döljer mycket värre märken på hennes hud.

MediaNr: CA39918

Tok-Konrad

av Ester Blenda Nordström. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 34 min.Talbok.

Folklivsroman som ursprungligen utgavs 1922, och skildrar luffaren Konrad som inte kan glömma sitt livs stora kärlek. Tok-Konrad är Ester Blenda Nordströms enda vuxenroman. E.B.N. 1891-1948, främst känd för boken "En piga bland pigor".

MediaNr: CA40096

Sången om en son

av Joel Mauricio Isabel Ortiz. Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Det är dags att slita upp alla de gamla sår, slag, rasismen och rötter som aldrig uttalats eller diskuterats. Våldet i att göras till en son, att adopteras, att stöpas till man. Konfrontationen med fadern blir också inledningen på en uppgörelse med sig själv och livets innehållslöshet. Det blir en resa till något okänt utan möjlighet att vända tillbaka.

MediaNr: CA39940

Död i underjorden

av Ian Rankin. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 6 i serien om kriminalkommissarie John Rebus i Edinburgh. Det är augusti och festivalen pågår. En brutalt torterad kropp hittas i en gångtunnel. Märken på likets kropp får Rebus att misstänka sekteristisk aktivism. Tanken på att en ohygglig terrorist härjar i en stad full av turister är outhärdlig. Offret visar sig dessutom vara son till en ökänd gangster och Rebus inser att en massiv förödelse hotar.

MediaNr: CA39816

Jungfrudansen

av Agnes Rask. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 9 min.Talbok.

Del 1, fristående, i romansviten om Greta-Lisa Danielsdotter. Hon var en sång- och skrivbegåvad kvinna från Antböle, Åland. Författaren Agnes Rask har forskat i hennes liv och öden med utgångspunkt från de sånger som Greta-Lisa skrivit. Greta-Lisa vara Agnes Rask morfars mor. Boken utspelar sig på 1840-talet.

MediaNr: CA40007

Skrämskott, om en möjlig framtid

av Måns Ripa. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 10 i serien om kommissarie Karl Olsson. Året är 2019 och Ryssland har ockuperat de baltiska staterna. Sverige gör vad de kan för att inte reta upp den stora grannen i öster. Ryssarna misstänker dock att Sverige gömmer kärnvapen i trakterna kring Torsås, och tillåts av FN att genomföra en inspektion. Livet i Torsås vänds upp och ned. Politikerna försöker hålla ryssarna på gott humör, och Karl Olsson försöker utreda två mord i Söderåkra.

MediaNr: CA39676

Stjärnfall

av Nora Roberts. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Berättelsen om syskonen O'Hurley som börjar med Doften av regn. Filmstjärnan Chantel O'Hurley tycks ha allt. Men när en stalker börjar förfölja henne inser hon att allt hon vill är att känna sig trygg. Hon anlitar privatdetektiv Quinn Doran för att få hjälp. Han är både arrogant och kaxig, trots det inser Chantel att han är precis den hon behöver. Kan det vara så att Quinn har hittat vägen till hennes hjärta?.

MediaNr: CA39462

Summer, roman

av Monica Sabolo. Inläst av Christer Modin. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

När Summer är 19 år försvinner hon spårlöst i samband med en picknick vid Genèvesjön. Mer än 20 år senare bryter hennes lillebror Benjamin ihop. Han känner sig inte hemma i den välrenommerade och rika familj han tillhör. Benjamin tänker ständigt på Summer och kan inte sluta undra vad som egentligen hände den där dagen då hon försvann. I sökandet efter svar kommer Benjamin mörka familjehemligheter på spåren. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA39494

De sista flickorna

av Riley Sager. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 6 min.Talbok med text.

Quincy, Sam och Lisa har något gemensamt - de är alla ensamma överlevare från tre skilda massmord. När Lisa dör under mystiska omständigheter och Sam dyker upp utanför Quincys hus, tvingas Quincy tänka tillbaka på den hemska mordnatten i Pine Cottage. Samtidigt börjar hon fundera på vad Sam egentligen vill och om hon verkligen är den hon säger sig vara. Psykologisk skräckthriller.

MediaNr: CA39426

Kalla mig Amanda

av Josefine Sandblom. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 44 min.Talbok med text.

En skämtsam vadslagning mellan tre kvinnor mynnar ut i en blogg, vars syfte är att sätta dit otrogna män. För att undgå att bli avslöjade gömmer de sig bakom en gemensam pseudonym. Tvåbarnsmamman Viktoria har på kort tid blivit både ensamstående och arbetslös. Hennes vänner tycker att hon ska börja dejta igen, och för att få slut på deras tjat bestämmer hon sig för att försöka. När kvinnornas vägar korsas går det mesta åt helvete.

MediaNr: CA40087

Den de glömde

av Margit Sandemo. Inläst av Qina Hermansson. 5 tim, 59 min.Talbok.

Del 9 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bortom dagen. Uppgörelsen med Månhäxan ställs på sin spets. Ravn och hans medhjälpare ser ut att vinna en tillfällig seger. För att bli kvitt henne för gott, måste de finna graven till mannen som för länge sedan övergav och förrådde henne. Samtidigt ligger ondskan på lur någonstans i fjällen. Ett farligt väsen de trodde var tillintetgjort, är på väg att vakna upp igen.

MediaNr: CA39716

Svartalver

av Margit Sandemo. Inläst av Anita Molander. 5 tim, 7 min.Talbok.

Del 6 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bortom dagen. Iliana och hennes vänner får höra Falks berättelse. Han berättar om allt det hemska som hänt efter giftermålet med Silke och den grymma sanningen om henne. Han flydde från henne tillsammans trälkvinnan Vinja och under några veckor fick de uppleva kärleken. Långt senare är Silke fortfarande ett dödligt hot mot Falk och hans hjälpare.

MediaNr: CA39187

Amuletterna

av Margit Sandemo. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 39 min.Talbok.

Del 7 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Unni, Morten och de andra är på väg för att finna fem amuletter som kan föra dem närmare gåtans lösning. Mortens resa går till Skåne. Där möter han Cecilie som är ung och vacker. Han blir snabbt förtjust i henne men upptäcker att även hon är en av riddarnas förstfödda ättlingar.

MediaNr: CA39680

Järnjungfrun

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 7 min.Talbok.

Del 8 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Unni, Jordi och de andra av riddarnas efterkommande är i Spanien, där de kämpar mot tiden för att upphäva förbannelsen. Förutom deras många och farliga fiender har det nu tillkommit två demoner, Zarena och Tabris. Demonerna uppträder som en oemotståndlig blondin och en livsfarlig charmerande Don Juan, vilket gör jakten ännu svårare.

MediaNr: CA39714

Demonens vingar

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 43 min.Talbok.

Del 9 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Unni, Jordi och Juana närmar sig målet för den stora expeditionen. Vad ingen av dem vet är att den unge och vackre Miguel i själva verket är demonen Tabris. När Tabris upptäcker att han har varma känslor för Juana blir han rasande - hans ära som demon är kränkt.

MediaNr: CA39715

Eko från urtiden

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 13 min.Talbok.

Del 10 i serien Trollrunor som börjar med Skogen bortom dagen. När Mischkas stora kärlek Bianca Marina gifter sig och lämnar landet blir han förkrossad. Men äktenskapet är olyckligt. Mannen är otrogen och misshandlar henne. Bianca Marinas far reser för att hämta hem henne, men när han kommer fram ligger hon till sängs med svåra skador. Allt hon orkar är att viska Mischkas namn. Nu gäller det för familjen att hitta honom innan det är för sent.

MediaNr: CA39717

Dagen gryr

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 4 min.Talbok.

Del 11 och den sista delen i serien Trollrunor som börjar med Skogen bortom dagen. Månhäxan har hållit sig lugn i många år. De unga i Ilonas familj tar upp kampen mot Månhäxan för att bli kvitt henne en gång för alla. Det de inte visste var att hon väntat på dem.

MediaNr: CA39718

Kött och ben och vatten

av Luiza Sauma. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

En berättelse om familj, klass och livslögner. I centrum står André Cabral, en läkare bosatt i London som inte varit i hemlandet Brasilien på 30 år. En dag får han ett brev som väcker minnen från uppväxten; pendlingen mellan Ipanema och familjens lyxvåning och den obearbetade sorgen. André kan inte stå emot brevets dragningskraft och snart är han på väg hem. Debutroman av den brasilianska författaren och journalisten Luiza Sauma.

MediaNr: CA39679

Dödskyssen, roman

av Roberto Saviano. Inläst av Hans Cederberg. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Camorrans barn som börjar med Blodsleken. Barnen i Paranza-gänget har tagit makten och kontrollerar nu langartorgen i Forcella. För att kunna störta de äldre familjerna i Camorran måste de samarbeta med andra gäng. Men det är svårt att hålla ihop när vem som helst kan visa sig vara en fiende. I en värld av förräderi, hämnd, våld och utpressning skördas allt fler offer. Kommer ett nytt krig bryta ut i Neapels undre värld?.

MediaNr: CA40242

Sweet Lolita

av Kicki Sehlstedt. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

Trettonåriga Matilda söker kickar tillsammans med nya vänner i en frånvarande vuxenvärld. Samtidigt hittas en kvinna död efter en bröllopsfest i Stockholms skärgård. Den döda kvinnan visar sig vara syster till journalisten Aida Svantesson. I efterforskningarna efter systerns död får Aida hjälp från oväntat håll av kriminologiprofessorn Kajan Berglund. Hon rör sig i såväl akademiska kretsar som i tv-världen och blir en viktig pusselbit i sökandet.

MediaNr: CA39591

Matilda

av Mary W. Shelley. Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

En kortroman från 1820 av författaren till Frankenstein. Berättare är den unga Matilda som ligger på sin dödsbädd. I ett brev till vännen och poeten Woodville skildrar hon sin mycket ensamma uppväxt och hur hennes far erkänner sin incestuösa kärlek till henne. Vidare skildras faderns självmord genom drunkning och Matildas liv i ensamhet och senare hennes sorgliga död. Mary Shelley, 1797-1851, engelsk författare.

MediaNr: CA39675

Genom snön

av Varlam Sjalamov. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Berättelser från Kolyma. Författaren och poeten Varlam Sjalamov, 1907 - 1982, greps under den stora terrorn i Moskva 1937. Han skickades till guldgruvorna och skogsavverkningarna i Kolyma, en av jordens kallaste och kargaste platser. När han frigavs efter sjutton år i olika läger lovade han sig själv att aldrig glömma. Hans böcker betraktas som den sannaste skildringen av den sovjetiska lägervärlden.

MediaNr: CA39948

Alltid din dotter

av Caroline Säfstrand. Inläst av Linda Norgren. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Jill Bergstrands dörr står ofta på vid gavel och hon tar hand om allt och alla. En dag dyker en enträgen släktforskare upp med information om Jills mor Miriam. Hur ska de förhålla sig till den händelse som ingen av dem någonsin pratar om? En redan komplicerad relation mellan mor och dotter ställs på sin spets. Samtidigt växer avståndet till Jills tonårsdotter och en oroväckande nyhet sprids på jobbet. Ingenting kommer att bli sig likt.

MediaNr: CA39640

I Sparvens klor. Bok ett. D. 1.

av Karin Söderlund Leifler. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 1 av 2 i serien Svärd utan herre. Tsukiko har hört till kurtisanhuset så länge hon kan minnas. När Hiroshi, en herrelös samuraj, rusar in på kurtisanhusets bakgård med svärdet höjt och tar Tuskiko som gisslan möter hon världen utanför där helt andra regler gäller. Ödet driver båda till Suzume, eller Sparven, en av de mest beryktade medlemmarna i en grupp som anlitas av inflytelserika personer för att utföra lönnmord, spioneri och inbrott.

MediaNr: CA39900

Rök

av Ivan Turgenev. Inläst av Lo Tamborini. 7 tim, 20 min.Talbok.

En roman från 1867 som utspelar sig i den tyska badorten Baden-Baden. Under det att den unge ryssen Litvinov inväntar sin trolovade Tatianas ankomst i Baden träffar han på så väl bekanta från Moskva med starka politiska åsikter som en gammal kärlek och hennes make. Romanen ledde till en filosofisk dispyt mellan Turgenjev och Dostojevskij rörande Rysslands framtid.

MediaNr: CA39701

Ditt lilla mörker i ljuset

av Andrev Walden. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

A.W., 1976-, är krönikor i Aftonbladet, Café och Dagens Nyheter. Denna bok, som är hans första, innehåller utvalda krönikor från 2015-2018. Ofta utgår krönikorna från vardagen, men ger nya, hisnande perspektiv och formulerar dittills otänkta tankar. Han skriver bland annat om hur det är att vara småbarnsförälder, rädslor, religion, rasism, rymden och undergången. A.W. blev 2017 den första krönikören att nomineras till Stora Journalistpriset.

MediaNr: CA40202

Allt är inte glömt

av Wendy Walker. Inläst av Michael Borch. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

De boende i det välmående lilla samhället Fairview, Connecticut, chockas när 15-åriga Jenny Kramer en natt blir brutalt överfallen i samband med en fest. Jenny genomgår, trots fadern Toms protester, en kontroversiell behandling som ska få henne att glömma den traumatiska händelsen. I takt med att de fysiska såren läker tränger de känslomässiga och kroppsliga minnena fram. Överfallet skapar också en djup spricka i Jennys familj.

MediaNr: CA39592

Domaren, kriminalroman

av Dag Öhrlund. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 43 min.Talbok med text.

Suzanne Eriks är domare i tingsrätten - och psykopat. Hennes vän Jessica är präst och dämpar sin ångest med mat och alkohol. Under en middag avslöjar de båda väninnorna en del uppseendeväckande sanningar för varandra. Suzanne och Jessica bestämmer sig för att tillsammans städa upp bland onda människor som världen inte behöver. Dag Öhrlund har tidigare skrivit böckerna om Christopher Silfverbielke.

MediaNr: CA40053

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Kulturpolitikens liv efter döden, åtta upplivningsförsök

Redaktör: Håkan A. Bengtsson. Inläst av Jonas Knutell. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Författarna menar att kulturpolitiken påverkar våra liv direkt och indirekt. Många av dagens politiska konflikter har kulturella dimensioner. Boken innehåller texter om konstens och kulturens roll, bildningsuppdraget i vår tid, minskad ojämlikhet och minskade kulturella klyftor, kulturarvet i en global värld, public serviceuppdraget och kultur i digitaliseringens värld. Bokens syfte ät att återuppliva en progressiv och vitaliserande kulturpolitik.

MediaNr: CA39920

Skarpa skärvor, om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället

av Patrik Oksanen. Redaktör: Sofia Nerbrand. Inläst av David Zetterstad. 7 tim, 50 min.Talbok.

Författaren, erfaren journalist och ledarskribent på tidningar utgivna av MittMedia, kallar sin bok för en stridsskrift för det öppna samhället och ger ett antal exempel på hur informationskrig kan utformas och hur sanningen dränks i en flod av osanningar. Det handlar om trollfabriker, cyberangrepp, historieförfalskningar och symbolstölder. Han försöker förklara hur dagens faror ser ut och på vilket sätt man kan göra motstånd.

MediaNr: CA40221

Religion

Blood and mistletoe, the history of the Druids in Britain

av Ronald Hutton. 45 tim, 34 min.Talbok med text.

Omfattande genomgång av druidernas historia i Storbritannien under 2000 år. Druiderna hade en dominerande ställning i det keltiska samhället på medeltiden och författaren, engelsk historiker, ger exempel på deras historiska och arkeologiska inflytande och vilken plats de haft i det folkliga medvetandet. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39993

Så har jag hört, buddhistiska texter från lärans första femhundra år

Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 34 min.Talbok med text.

De buddhistiska sutrorna inleds traditionellt med "Så har jag hört". Boken innehåller ett längre urval av buddhistiska källtexter som indologen och språkvetaren Rolf Jonsson översatte direkt från sanskrit och pli. Här finns bland annat mytologiska texter, texter om vad Buddha lärde ut och inte lärde ut, en biografi över Buddha, en filosofisk hymn samt vittnesbörd från munkar och nunnor om de svårigheter de stötte på längs lärans väg.

MediaNr: CA39921

Katolska kyrkans historia

av J. Derek Holmes. Inläst av Kristina Bäckman. 19 tim, 5 min.Talbok med text.

I denna bok skildrar författarna kyrkans historia alltifrån den första lilla gruppen lärjungar till dagens världsomspännande rörelse. Det är omfattande information som ges. Författarna har varit universitetslektorer i kyrkohistoria vid Ushaw College, Durham.

MediaNr: CA39935

Var Guds händer och fötter, hur du lever ut Guds kärlek till alla hans barn

av Nick Vujicic. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 25 min.Talbok med text.

I den här boken förklarar författaren och talaren, Nick Vujicic, ingående hur Jesus Kristus är motivationen för allt han företar sig, så som att resa och hålla tal. Han delar med sig av erfarenheter från sitt eget liv. Hans budskap är att världen behöver mer än någonsin en tro på Jesus Kristus som får oss att övervinna svårigheter samt att agera och göra världen till en bättre plats.

MediaNr: CA40013

Den gudlösa tidsåldern

av Peter Watson. Inläst av Jens Malmkvist. 43 tim, 59 min.Talbok med text.

Under historien har många människor formulerat livsalternativ som inte inkluderar ett gudsbegrepp. Här presenteras flertalet av dem - William James, Sigmund Freud, Pablo Picasso, Albert Einstein, Stephen Hawkins, Christopher Hitchens samt många fler författare och vetenskapliga tänkare. Den gudlösa tidsåldern är en berättelse om hur sekulära idéer har utvecklats och varit en del av de senaste århundradets konst, litteratur, vetenskap och filosofi.

MediaNr: CA39618

Filosofi och psykologi

Salaisuus muutti elämäni, tositarinoita Salaisuuden voimasta

av Rhonda Byrne. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 52 min.Talbok.

Denna bok markerar 10-årsjubileum av succéboken The Secret. Författaren delar med sig av verkliga vändpunkter, erfarenheter och berättelser om hemlighetens enorma kraft för att inspirera vanliga människor att uppnå ett lyckligt liv med god hälsa, ekonomi och bra karriär. Inläst på finska.

MediaNr: CA40606

Försokratiker

Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 22 min.Talbok.

En bok från om antika grekiska tänkare före Sokrates, som varit avgörande för den västerländska kulturens utveckling, främst inom filosofin. Många av deras frågeställningar och problem är aktuella än idag. Vi kan här läsa fragment av försokratiska texter samt andra tänkares texter om personer som Zenon, Xenofanes, Demokritos, Diogenes och många fler. Boken är utgiven 1954 och har ett något ålderdomligt språk.

MediaNr: CA40034

Sorgedagbok, 26 oktober 1977 - 15 september 1979

av Roland Barthes. Inläst av Mikael Dolfe. 2 tim, 32 min.Talbok med text.

Hösten 1977 börjar den franske litteraturforskaren R.B. att skriva Sorgedagbok. Hans mamma har just dött och på 330 blad antecknar han varje reaktion och förnimmelse under sorgearbetet. Han undersöker sorgeprocessen som följer en älskad människas död genom att studera både relationen till det som blir kvar efter personen, men också det som går förlorat. Sorgedagbok är Barthes mest personliga verk och har ett tydligt tröstande syfte.

MediaNr: CA39926

Konsten att göra skillnad, en liten bok om vårt stora ansvar

av Stefan Einhorn. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 0 min.Talbok med text.

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora förutsättningar för mänskligheten men också medfört väldiga faror. I boken balanserar Einhorn mellan oro och optimism. Det har aldrig varit viktigare än nu att engagera sig för vår gemensamma framtid. Med exempel från forskning och anekdoter visar han hur arbetet för en bättre värld gagnar både oss själva och andra. Han ger en rad råd och förslag om hur var och en kan göra en insats.

MediaNr: CA40047

Moralens landskap, [vad säger vetenskapen om mänskliga värderingar?]

av Sam Harris. Inläst av Helena Gripe. 24 tim, 45 min.Talbok med text.

Vårt motstånd mot att vetenskapligt undersöka frågor om mening och moral har blivit det vanligaste sättet att rättfärdiga gudstro. Det fungerar också som ett indirekt försvar för de brutala övergrepp som begås mot människor i religionens namn. Med nya perspektiv på uråldriga frågor om rätt och fel, gott och ont, slår författaren tillbaka religionens intrång på värderingarnas sfär. Han visar att det existerar vetenskapliga svar på frågorna.

MediaNr: CA39928

Förlåt och bli fri, en väg till lugn, styrka och välbefinnande

av Barbro Holm Ivarsson. Inläst av Mallika Giarimi. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

En bok som vill hjälpa läsaren att förstå begrepp som förlåtelse och försoning. Du kan läsa om att vikten av att förlåta såväl dig själv som andra. Här finns praktiska steg-för-steg-metoder för att släppa ilska, hat och agg, skuld, skam och självnedvärdering, och för att be om förlåtelse när det behövs. Här finns även tips på hur du som privatperson eller professionell kan hjälpa andra att förlåta. Barbro Holm Ivarsson, psykolog och utbildare.

MediaNr: CA39567

Framgångsboken, [mina nycklar till ett lyckligare och rikare liv]

av Alexander Pärleros. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

Alexander Pärleros driver Framgångspodden, där han intervjuar flera av Sveriges och världens mest framgångsrika personer. I denna bok berättar han om sin resa mot ett framgångsrikt liv och delar med sig av sina bästa tips och verktyg för att nå ett mer framgångsrikt liv. Framgång är inte bara att tjäna mycket pengar och nå höga positioner utan också att skaffa sig ett liv där man vågar ägna sig åt sin passion och ständigt utmana sig själv.

MediaNr: CA39947

Växa och upptäcka världen, tio steg i barnets mentala utveckling

av Hetty van de Rijt. Inläst av Lottie Johansson. 19 tim, 10 min.Talbok med text.

Under de första 20 månaderna går ett spädbarn igenom 10 olika faser. Det nederländska författarparet ger råd till nyblivna föräldrar: se världen genom barnets perspektiv, uppmuntra barnet för varje steg det tar, lära sig vilka leksaker som passar bäst i varje fas, använda sig av diagram, kalender och checklistor för att följa barnets utveckling och göra en guide vecka för vecka på barnets beteende.

MediaNr: CA39625

Träna ditt minne, 28 metoder för bättre studieteknik, effektivare arbetsliv och enklare vardagsliv

av Jenny Åkerman. Inläst av Charlotta Haldén. 4 tim, 20 min.Talbok med text.

Hur ska vi i en tid med mängder av snabb information kunna ta in, sålla och sortera och dessutom minnas det vi lärt oss? I denna bok presenterar pedagogen Jenny Åkerman 4 tekniker och 28 metoder för minnesträning och studieteknik som passar alla mellan 15 och 115. Boken innehåller även informativa texter om hur hjärnan fungerar, varför förvirring är någonting bra och vikten av att ha humor. Ett särskilt kapitel ägnas åt särbegåvade elever.

MediaNr: CA40085

Uppfostran och undervisning

Tough love, [Internationella engelska skolan, de första 25 åren]

av Barbara Bergström. Inläst av Jonas Knutell. 16 tim, 50 min.Talbok med text.

Boken berättar om hur Internationella Engelska Skolan startades och har växt, från en början där grundaren Barbara Bergström måste tigga ihop möbler och städa skolan själv på helgerna för att få ekonomin att gå ihop, till ett företag med 36 skolor, 26 000 elever och en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Det är en historia om den svenska skolan, men också om ledarskap och uthålligt entreprenörskap.

MediaNr: CA39941

Litteraturvetenskap

Sarana, tunnustuksia taitekohdassa

av Katariina Souri. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 8 min.Talbok.

I november 2016 får konstnären Katarina Souri en diagnos. Hon har personlighetsstörning och humörsvängningar. Hon är tveksam till att börja äta starka mediciner. Samtidigt flyttar hennes pappa ända bort till Norge. Sarana är en djup, rolig och väldigt rak berättelse om vad som händer en människa när hon öppnar sig och är ärlig mot sig själv och andra. Boken beskriver också Souris arbete och innehåller bilder av hennes målningar. Inläst på finska.

MediaNr: CA40698

Prousts överrock, den sanna historien om en litterär besatthet

av Lorenza Foschini. Inläst av Lo Tamborini. 2 tim, 40 min.Talbok med text.

Denna sanna historia består av en del litterär deckargåta, en del biografi samt en del mystik och berättar om en mans livslånga besatthet. Den handlar om parfymfabrikören Jacques Guerin, samlaren som lyckades rädda det mesta av Prousts efterlämnade papper och pinaler, inklusive hans överrock, från det bål som Prousts släktingar planerade att bränna upp allt i.

MediaNr: CA39966

En sorts memoar

av Björn Hellberg. Inläst av Jonas Knutell. 10 tim, 38 min.Talbok med text.

Björn Hellberg har under sin karriär fått uppleva mycket. Här skildrar han med humor och detaljrikedom sina bästa minnen från ett långt yrkesliv. Han berättar om samarbetet med legendarerna Sven Jerring och Lennart Hyland, de fyra raka slutsegrarna i På spåret, tiden som domare i samma program, radarpartnern Ingvar Oldsberg, de 60 böckerna han har skrivit, mästartiteln i boksignering och mötet med Jayne Mansfield och Georg Rydeberg. B.H., 1944-.

MediaNr: CA40220

Konst, musik, teater och film

You gotta want it

av Jake Paul. Inläst av James Brienesse. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Självbiografi av Jake Paul, känd genom sociala medier som Youtube och Vine. Med humor och självdistans skriver han om hur det är att ha miljoner följare på Facebook, Twitter, Snapchat och Instagram. Han berättar hur han ser på livet, kärleken, och att skikta mot stjärnorna. Jake Paul, 1997-, amerikansk mediepersonlighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39555

Tahto ja hohto, Ritva Holmbergin taiteilijantie

av Annina Holmberg. Inläst av Päivi Istala. 13 tim, 59 min.Talbok.

Om skådespelerskan Ritva Holmberg (1944 - 2014), skriven av dottern Anna Holmberg. Ritvas karriär började redan som tonåring i hemstaden Jyväskylä. Som 19-åring gifte hon sig med regissören Kalle Holmberg. Hon har arbetat bland annat på Åbo Svenska Teater som konstnärlig ledare, som lektor i dramaturg på Teaterhögskolan samt på Helsingfors stadsteater. Hon var även länge verksam på Radio Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA40702

Matti Esko, valtakunnan rekkamies

av Liisa Talvitie. Inläst av Marko Kallinen. 3 tim, 37 min.Talbok.

Den 70-åriga musikern Matti Esko har en lång karriär bakom sig. Han har fått sex guldskivor och en diamantskiva. Han fick Kullervo Linna - priset 2008. I boken berättar han ärligt om spelningarnas ansträngningar och om de stora förändringarna som skett i musikvärlden. Boken är samtidigt en historia om det forna Finland. Inläsa på finska.

MediaNr: CA40701

Modehistoria för den kreativa fashionistan, 1940-50-tal

av Martina Bonnier. Inläst av Eva Sjöblom. 3 tim, 1 min.Talbok med text.

Boken varvar faktaspäckad text om den kvinnliga modehistorien från den stilbildande 1940 - och 50-talet med många målarbilder samt autentiska fotografier. Författaren är chefredaktör på magasinet Damernas Värld och en modeprofil.

MediaNr: CA39876

Rönndruvans glöd, nygöticistiskt i tanke, konst och miljö under 1800-talet

av Bo Grandien. Inläst av Kristina Bäckman. 31 tim, 26 min.Talbok med text.

Vetenskaplig framställning, utgiven av Nordiska museet, om nygöticistiskt i tanke, konst och miljö under 1800-talet. Här ges glimtar av hur intresset för det fornnordiska under 1800-talet speglades i miljöer, idéer, politik, konst och arkitektur. Titeln Rönndruvans död är lånad från Esaias Tegnér och syftar på det för strömningen typiska samspelet mellan nordiskt och klassiskt.

MediaNr: CA39290

Mina nio liv

av Dag Öhrlund. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 48 min.Talbok med text.

Dag Öhrlund berättar om sina gladaste och de svåraste stunder. Under sitt liv har han överlevt en terrorbomb, blivit beskjuten, förlamad och hamnat i rullstol. Dessa saker har präglat hans sätt att se på tillvaron. Genom några av Dags krönikor och reportage möter läsaren en rad färgstarka figurer så som Clint Eastwood och Christer Pettersson. Upplev allt från grisfester till Kumlaanstalten och bli fascinerad av sådant som gör livet värt att leva.

MediaNr: CA40137

Historia

Fear, Trump in the White House

av Bob Woodward. 17 tim, 26 min.Talbok med text.

Bob Woodward avslöjar vad som händer bakom kulisserna i Vita Huset under Donald Trumps ledning. Här finns uppseendeväckande detaljer om Trumps ledarstil och vad som ligger till grund för hans beslut. Författaren har genomfört intervjuer, tagit del av mötesanteckningar, dagböcker och dokument. B.W., 1943-, amerikansk journalist som var med om att avslöja Watergateskandalen. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA40568

Uusi Viron historia

av Seppo Zetterberg. Inläst av Aarne Linden. 16 tim, 38 min.Talbok.

Seppo Zetterbergs bok om Estlands historia är en kunskapskälla för alla som tänker resa till Estland. Estlands historia är präglad av landets geografiska läge. Landet har emellanåt varit ett krigs- och spänningsfält mellan öst och väst. Estland har också varit en genomgångsväg för handeln, kulturen och militären. Inläst på finska.

MediaNr: CA40703

Känslornas revolution, kärlek, ilska och lycka på 1970-talet

Redaktör: Helena Bergman. Inläst av Benny Nilsson. 10 tim, 27 min.Talbok med text.

1970-talets känslomönster utmärktes av en dröm om mänsklig gemenskap och befrielse från fördomar. Det fanns en vilja att komma i kontakt med sig själv och andra, att söka det äkta och det naturliga. En grupp historiker, idé- och filmhistoriker granskar allt från politik och medier till kärleksliv och moral för att skärskåda detta omvälvande decennium. I denna bok visar de hur känslorna blir till regler och mönster.

MediaNr: CA39569

Europa mot judarna, 1880-1945

av Götz Aly. Inläst av Patrik Nyman. 20 tim, 29 min.Talbok med text.

Boken handlar om Förintelsens europeiska förhistorier och de förfärande konsekvenser vardaglig pragmatism, gruppegoism och självrättfärdighet kan få. Enligt författaren tillika historikern var det decennier av tilltagande antisemitism runt om i Europa som gjorde det möjligt för de nazistiska mördarna att finna stöd för sitt "projekt" i nästan alla europiska länder. Boken skildrar också de vedermödor som de återvändande judarna drabbades av.

MediaNr: CA39516

Drottning Elizabeth, en biografi

av Sarah Bradford. Inläst av John Sundin. 12 tim, 57 min.Talbok med text.

En uppdaterad utgåva av Sarah Bradfords biografi över drottningen Elizabeth II, född 1962, som nu sträcker sig fram till 2017. Den tidigare utgåvan kom ut 1996. Författaren har intervjuat vänner, politiker och anställda och ger en allsidig och inträngande bild av drottningen, hennes liv och hennes familj. Familjelivet måste ofta åsidosättas, då plikterna går före allt. Elizabeth har varit Storbritanniens drottning sedan 1952.

MediaNr: CA39447

Över branten, bröder i krig 1917-1918

av Annvi Gardberg. Inläst av Tom Wentzel. 9 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA40964

Okända fakta om andra världskriget

av Niclas Hermansson. Inläst av Jens Malmkvist. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Historien är fylld av sådant som förblivit okänt, ignorerats eller glömts bort. I denna boken lyfts flera sådana händelser fram. Läs om Röda arméns experiment med radiostyrda stridsvagnar, drottning Elizabeths tid som mekaniker i brittiska lottakåren och björnen som tjänstgjorde i ett polskt förband. Författarna berättar även om nazisternas planer för Östeuropa, den holländska motståndskämpen Jannetje Johanna Schaft och lägerdoktorn Aribert Heim.

MediaNr: CA39634

Ordens kraft, politiska eder i Sverige 1520-1718

av Sari Nauman. Inläst av Elisabet Lindberg. 17 tim, 21 min.Talbok med text.

I Sverige såväl som i andra länder har utväxlandet av eder mellan regenter och undersåtar varit en central politisk institution. Eden har antagits fungera som ett kontrakt i vilken regenten utlovat beskydd i utbyte mot lydnad S.N ifrågasätter detta och menar att eden fanns för att skapa tillit. I boken analyseras hur eder användes och hur ovissheten i tilliten hanterades vid särskilda händelser. Hur och varför förändrades användningen 1520-1718?.

MediaNr: CA39887

Kambodja och Sri Lanka: hoten mot demokratin

av Astrid Norén-Nilsson. 1 tim, 56 min.Talbok med text.

Kambodja och Sri Lanka är länder som härjats av svåra konflikter. Regeringspartiet i Kambodja, CPP, har styrt landet i två decennier och kvävt oppositionen. Omvärldens försök att driva fram fred och demokrati efter de röda khmerernas skräckvälde har stärkt CPP:s grepp om makten. I Sri Lanka finns det starka antimuslimska strömningar bland nationalister vilket väcker oro för nya blodiga konflikter.

MediaNr: CA40663

Det stora kriget 1914-1918

av Claus Stolpe. Inläst av Niklas Groundstroem. 20 tim, 43 min.Talbok.

På ett överskådligt sätt för författaren läsaren närmare de stora händelserna som ledde till och formade första världskriget som i sin tur bidrog till att rita den historiska kartan mer än någonting annat. Det är en resa i tid och rum, en resa som kan hjälpa oss att förstå varför dagens Europa är som det är. Claus Stolpe är doktor i statskunskap och historia och verksam vid Åbo Akademi i Vasa.

MediaNr: CA40364

1968, revolutionens rytmer

av Håkan Thörn. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 24 min.Talbok med text.

1968 har gått till historien som ett globalt protestår utan motstycke. Samtidigt är året en höjdpunkt i pop-, soul- och rockmusikens historia. Författaren utforskar sambanden och spänningarna mellan den musikaliska explosionen och 1968 års rörelser. Uttalat politiska artister som Nina Simone, MC5 och Joan Baez står i rampljuset men även artister som för ett ögonblick drogs in i de sociala rörelsernas strömvirvel finns med.

MediaNr: CA39632

Svälten, hungeråren som formade Sverige

av Magnus Västerbro. Inläst av Jonas Knutell. 20 tim, 13 min.Talbok med text.

Missväxten under åren 1867 - 69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia och dess påverkan förstärktes av politiska beslut och misstag. Hungersnöden orsakade stora sociala spänningar och massemigration. Genom enskilda människors livsöden berättar författaren om svältkatastrofer från tidernas början fram till idag. Kan vi utrota svältkatastrofer eller är vi på väg in i en ny era av global hungersnöd i klimatförändringarnas spår?.

MediaNr: CA39984

Imperiet måste dö, vittnesskildring inifrån den ryska revolutionen

av Michail Zygar'. Inläst av John Sundin. 23 tim, 59 min.Talbok med text.

Bred skildring av Ryssland tiden 1900 fram till revolutionen 1917. Författaren återger vittnesmål som han fått fram genom att läst samtida brev, dagböcker och memoarer. Andrummen mellan den kejserliga familjens och kommunisternas styre var kort men under denna tid experimenterade Ryssland med liberalism och kulturell öppenhet. Litteraturen blomstrade, politiska idéer utbyttes och S:t Petersburg var en kulturell huvudstad.

MediaNr: CA39416

Biografi med genealogi

Ihminen on herkkä eläin, omaelämäkerrallinen essee

av Rafael Donner. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 16 min.Talbok.

Självbibliografisk essäsamling av R.D., 1990- , finlandssvensk kortfilmsregissör. Han är son till Jörn Donner - författare, regissör och politiker - och skriver i flera texter om sin frustration över att leva i skuggan av sin berömda far och ambivalensen i att ha nytta av det. Han diskuterar även begreppet manlighet och känslor som stolthet, egoism och bitterhet. Inläst på finska.

MediaNr: CA40696

Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä

av Hédi Fried. Inläst av Anu Vilhune. 3 tim, 14 min.Talbok.

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. I den här boken har hon samlat ett urval av de frågor hon fått genom åren. Exempelvis: vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz? Var man hungrig hela tiden? När förstod du att det pågick ett folkmord? Varför gjorde ni inte motstånd? Syftet med boken är att det inte ska kunna ske igen. Hédi Fried, född 1924, är författare och psykolog. Inläst på finska.

MediaNr: CA40697

Kohtaaminen

av Kaj Kunnas. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 34 min.Talbok.

Den kända finska sportjournalisten Kaj Kunnas berättar om 14 olika möten, bland annat med idrottskvinnan Hanna - Maria Seppälä, politikern Piia - Noora Kauppi, YLEs redaktör Susani Mahadura, rockstjärnan Michael Monroe, fotbollstränaren Shfki Kuqi, danskoreografen Jorma Uotinen samt OS - och VM -mästaren Iivo Niskanen. Kaj lyckas alltid åstadkomma djupgående och inspirerande diskussioner under dessa mångfasetterade möten. Inläst på finska.

MediaNr: CA40130

Romanovit, 1613-1918

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst av Tapio Rauvala. 40 tim, 36 min.Talbok.

Ätten Romanov var den mest framgångsrika dynastin i modern tid, de styrde Ryssland som tsarer under 300 år, 1613-1918. Hur kunde en enda familj förvandla ett krigshärjat furstendöme till världens största imperium? Och hur kunde de förlora alltsammans? S.S.M., prisbelönad historiker och författare, söker svar på dessa frågor och berättar ingående om 20 tsarer och tsaritsor drabbade av galenskap och genialitet, framgång och ond bråd död. Inläst på finska.

MediaNr: CA40966

Karhumies

av Vesa Tuominen. Inläst av Harri Heikkilä. 3 tim, 8 min.Talbok.

MediaNr: CA40965

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

av Fredrik Apollo Asplund. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 59 min.Talbok med text.

En memoar av dansaren Fredrik Apollo Asplund, 1973-. Berättelsen tar sin början i de värmländska skogarna, där en pojke drömmer om att dansa men inte passar in. Via Kungliga Svenska Balettskolan tar han sig till New York, där han gör succé på klubbscenen. Livet blir en fest men katastrofen närmar sig. Räddningen hittar Apollo Asplund i Damaskus, där han lär känna andra människor som lever sina liv i marginalen.

MediaNr: CA39985

Martin Luther King, hans dröm och vår verklighet

av Lars Åke Augustsson. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 1 min.Talbok med text.

Biografi om M.L.K., 1929-1968, en av de mest betydelsefulla personerna i USA:s historia. Under 1950- och 1960-talen ledde han icke-våldsprotesterna mot den orättvisa behandlingen av landets svarta befolkning. 50 år senare är han fortfarande aktuell. I bokens första del berättar L.Å.A. om Kings person och politik under hans tid. Den andra delen är ett reportage om dagens USA - människor från olika kyrkor och med olika politiska åsikter skildras.

MediaNr: CA39306

Cykla i motvind, en bankmans resa genom 1900-talet

av Rune Barnéus. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 56 min.Talbok med text.

Finanskrisen i början av 1990-talet påverkade hela det svenska banksystemet och den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Rune Barnéus, som var koncernchef i Nordbanken, nuvarande Nordea, var en av flera höga bankchefer som fick avgå. Han fick en hög fallskärm, vilket ledde till ett enormt mediedrev som blossade upp flera gånger under de följande åren. Rune Barnéus valde till slut att lämna Sverige. I boken skriver han om sin remarkabla livsresa.

MediaNr: CA39720

William Grey och Brita Tott, en berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige

av Barbro Bursell. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

William Grey och Brita Tott levde i 1600-talets Sverige. William var invandrad från Skottland och Brita kom från en adelsfamilj. Deras gemensamma historia inleddes med att hon rövades bort av William, och fortsatte sedan med både framgångar och besvikelser. William gjorde karriär i Gustav II Adolfs armé och deltog i fälttågen på andra sidan Östersjön, och Brita stred på en social hemmaarena. Deras liv ger en inblick i stormaktstidens samhällsliv.

MediaNr: CA39888

Tillbaka till Reims

av Didier Eribon. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

I denna essä söker sig författaren, som är en av Frankrikes ledande queerteoretiker, tillbaka till hemstaden för att reflektera kring den sociala skammen som han inte har velat befatta sig med. Mer än halva livet har den franske sociologen levt som öppet homosexuell i kosmopolitiska storstads- och akademiska miljöer. På vägen till frigörelse har han förträngt sin arbetarbakgrund han flydde ifrån i sin ungdom. Hans uppväxt gör sig påmind till slut.

MediaNr: CA39878

Martin Lamms ögonblick

av Kjell Espmark. Inläst av Mikael Dolfe. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

En biografi i essäform över litteraturforskaren Martin Lamm, 1880-1950. Kjell Espmarks levnadsteckning fördjupar bilden av en skenbart robust gestalt och visar på den känslighet om gjorde det möjligt för forskaren att förstå trasiga genier som Swedenborg och Strindberg inifrån. I sin Strindbergforskning ville Lamm se genom diktarens ögon. Espmark försöker här se genom Lamms.

MediaNr: CA39370

Frans och Lars, kärlek och klasskamp på 1890-talet

av Kalle Holmqvist. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 29 min.Talbok med text.

Grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson har varit ett kärlekspar i tio år när de grips av polisen. Deras levnadsöden berättas med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial. Denna arbetarhistoriska reportagebok belyser dessutom hur arbetarklassen i slutet av 1800-talet växte till samhällets största och viktigaste klass. Den berättar också om Stockholm och livet i dåtidens fattiga slumkvarter.

MediaNr: CA39937

En strimma ljus

av André Jarz. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 54 min.Talbok.

Författaren, som är blind från födseln, tar oss med på en resa genom sin barndom och uppväxt. Vi möter människor där det yttre skalet saknar betydelse, där det är orden och tonfallet som spelar roll. Vi bär alla på samma tankar och önskningar, ändå finns där en skillnad. Tankarna kan lätt bli den handikappades värsta fiende och ett hinder för att kunna njuta av livet. André Jarz, pseud. för Wieslaw Jarzebowski, 1955-. Utbildad pianostämmare.

MediaNr: CA40322

Alkisbarn, fotboll, fylla och fajt

av Robert Laul. Inläst av Jonas Knutell. 9 tim, 48 min.Talbok med text.

En självbiografi av sportjournalisten Robert Laul, 1976-. Under många år levde han ett dubbelliv. Samtidigt som han bevakade fotboll över hela världen och intervjuade stjärnor som Ronaldo och Neymar drack han sig ofta svårt berusad. Missbruket smygfilmades och publicerades på nätet och Laul blev tvungen att ändra sitt liv. Här beskriver han vad som ledde fram till missbruket och hur han tagit sig upp från botten.

MediaNr: CA39674

Flykten till livet

av Annahita Parsan. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 42 min.Talbok med text.

Boken är Annahita Parsans omskakande historia om vägen från förtryck till frihet. Hon flydde det krigshärjade Iran över de snöklädda bergen in i Turkiet med sin nyfödda dotter i en väska. Hon berättar hur hon överlevt grova misshandel, självmordsförsök och om de månader som hon fick tillbringa i fängelset i Turkiet. Hon blev mirakulöst frisläppt och kunde fly vidare till Norden. Där blev hon senare kristen och präst.

MediaNr: CA39927

Prinsessan Eugenie och Fridhem

av Barry Press. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 32 min.Talbok.

Prinsessan Eugénie av Sverige och Norge, 1830-1889, var enda dotter till Oscar I och drottning Joséphine. Prinsessan var konstnärligt och musikaliskt lagd och känd för en omfattande filantropi. Redan i ungdomsåren drabbades hon av sjukdom och lät för sin hälsas skull uppföra sommarresidenset Fridhem på Gotland. Fridhem som låg ett par kilometer söder om Visby, kom att bli hennes egentliga hem under 30 år.

MediaNr: CA39696

Etnografi, socialantropologi och etnologi

En förtrollad värld, förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1972

av Göran Malmstedt. Inläst av John Sundin. 9 tim, 56 min.Talbok.

Hur kan vi förstå den världsbild som genomsyrade den tid då människor levde i en värld där det övernaturliga spelade en viktig roll i vardagen. Föreställningar som märktes bland annat i häxprocesserna under 1500- och 1600-talen. Här kan vi genom trolldomsrannsakningar och rättsprotokoll i Bohuslän komma nära dåtidens människor. Författaren analyserar domarnas frågor, vittnenas berättelser och de anklagades svar. G.M., professor i historia.

MediaNr: CA40181

Geografi

Burke & Wills, the triumph and tragedy of Australia's most famous explorers

av Peter Fitzsimons. Inläst av Philip Tyndale-Biscoe. 55 tim, 46 min.Talbok med text.

R.B., 1821-1861, och W.W., 1834-1961, ledde expeditionen som skulle ta sig från Melbourne till Karpentariaviken. Expeditionen fick problem redan från början. I ett desperat försök att nå gulfen begav sig R.B., W.W., Charles Gray och John King iväg, medan resten av expeditionen stannade i Coopers Creek. När de återvände hade de andra redan gett sig av. De var nu strandsatta i vildmarken utan mat och vatten. Endast John King, 1838-1872, överlevde.

MediaNr: CA39121

Ljungbyvyer i ord och bild från vykortens epok. [1].

Inläst av Ingemar Jonson. 6 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA40815

50 år i Örebro, 1965-2015

Redaktör: Bo E. I. Fransson. Inläst av Lena Berglund. 8 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA40816

I gott sällskap, om irländsk whiskey & märkliga människor

av Robert Hermansson. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 21 min.Talbok med text.

De långsamma resenärerna turistar på Irland. Efter en tid i Dublin i sällskap med döda författare, arkebuserade frihetshjältar, starka kvinnor, vällagrad whiskey och skummande öl i immiga glas ger de sig ut på den irländska landsbygden. Under sin resa över ön och genom historien jagar de skygga spöken och stöter på egensinniga härförare, inte alltför heliga helgon och märkliga munkar.

MediaNr: CA39952

Bortom nya horisonter, med Malinda IV på de stora haven

av Leif Lundberg. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om en lång resa. Under flera års tid planera Eva och Leif för en segling jorden runt. Här får vi följa med på det spännande segeläventyret och möten med främmande kulturer i 66 länder. En månförmörkelse i Sydkinesiska sjön. Södra korsets stjärnbild förmår precis höja sig över vulkantopparna. Venus sover och har ännu inte vaknat. Är vi universums center? Finns det liv bortom vår horisont? Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39619

Budapest

av Paul Murphy. Redaktör: Katarzyna Marcinkowska. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 15 min.Talbok med text.

Boken innehåller fakta och praktisk information om Ungerns huvudstad. Den ger en historisk översikt och tips om sevärdheter, kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen och shopping, liksom förslag på spännande promenader och utflykter. Den är lätt att läsa och lätt att använda. Det finns kartor i boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40011

Venedig, en vägvisare i tid och rum

av Carin Norberg. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 49 min.Talbok med text.

En bok om Venedig uppdelad i två delar. I den ena delen berättar författarna om stadens historia - om dess ursprung för 1300 år sedan och om tiden fram till 1500-talet då Venedig var en självständig republik. De berättar också om stadens konst, musik och litteratur. Den andra delen av boken fungerar som en reseguide. Författarna tipsar bland annat om både kända och okända sevärdheter, restauranger och kaféer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39760

Polen

av Neil Schlecht. Inläst av Jens Malmkvist. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Boken innehåller fakta och praktisk information bland annat om Kraków, Warszawa, Zakopane, Gdansk, Poznan, Torun. Den ger en historisk översikt och tips om sevärdheter, kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen och shopping, liksom förslag på spännande rundresor och utflykter. Den är lätt att läsa och lätt att använda. Det finns kartor i boken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40012

Samhälls- och rättsvetenskap

Democracy for realists, why elections do not produce responsive government

av Christopher H. Achen. 27 tim, 10 min.Talbok med text.

C.H.A. och L.M.B. menar att även de väljare som är insatta i politik väljer partier och kandidater utifrån sin sociala identitet och partilojalitet, inte utifrån politiska frågor. De anser vidare att slumpen många gånger avgör politiska val, då väljarna ofta tar hänsyn till irrelevanta eller vilseledande faktorer. Deras slutsats är att demokratisk teori inte ska grunda sig på de individuella väljarnas preferenser. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA40215

Helping hooves, training miniature horses as guide animals for the blind

av Janet Burleson. Inläst av Philip Tyndale-Biscoe. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Ledarhundar har nog många hört talas om, men hur är det med ledarhästar? Med humor och dramatik berättar Janet Burleson historien om hur hon inte lät sig stoppas av fördomar och hån i arbetet med att träna minihästar att fungera som ledsagare till personer med synnedsättning.

MediaNr: CA39621

Exodus, how migration is changing our world

av Paul Collier. Inläst av Kristina Leon. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

P.C., professor i ekonomi vid universitetet i Oxford, diskuterar migration utifrån tre olika perspektiv: migranterna själva, de människor de lämnar bakom sig och de människor som tar emot i det nya landet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39368

Political ideologies, an introduction

av Andrew Heywood. 19 tim, 54 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40231

How democracy ends

av David Runciman. 9 tim, 21 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40180

Finnjävlar, suomiperkeleet Ruotsissa

Redaktör: Kristian Borg. Inläst av Pinja Flink. 8 tim, 16 min.Talbok.

Antologi där 16 sverigefinnar berättar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd, stolthet, skam och kampen för självkänsla. Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Det handlar om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia. Inläst på finska.

MediaNr: CA40700

Islantilainen kodinonni, perhe-elämää viikinkien malliin

av Satu Rämö. Inläst av Anu Vilhunen. 5 tim, 12 min.Talbok.

Islänningar älskar att skaffa barn. Enligt statistiken är islänningar ett av världens mest jämställda folk. Satu Rämös beskriver det fantastiska familjelivet i Island. Författaren bor i Reykjavik med sin isländska man och sina två barn. Hon är övertygad om att en isländsk familj gör livet roligare och samhället ett bättre ställe att bo i. Inläst på finska.

MediaNr: CA40609

Mielisairaalassa, lääkärin muistelmat

av Ilkka Taipale. Inläst av Tom Wentzel. 17 tim, 50 min.Talbok.

MediaNr: CA40132

Förortens Grupp 8, 2000-talets kvinnokamp

av Helene Bergman. Inläst av Charlotta Haldén. 4 tim, 56 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren Helene Bergman porträtterar åtta kvinnor som har ett gemensamt budskap om att vi måste kämpa för kvinnors frihet i Sverige. Målet är att alla kvinnor, oavsett ursprung, själva ska få bestämma över sina liv och sina kroppar. De har mött tystnad, förakt och bortvända ryggar. I ställer för att ge upp tar de upp den kamp som kvinnorörelsen i Sverige trodde var vunnen.

MediaNr: CA40086

Min oro

av Patrik Engellau. Inläst av Anita Molander. 5 tim, 44 min.Talbok.

Under de senaste årtionden har befolkningen i de rika västländerna fått en högre levnadsstandard. Detta, menar P.E., har medfört att människorna bytt attityder och värderingar. Nu handlar det inte om överlevnad utan om individens självförverkligande. Författaren hävdar att denna nya mentalitet minskar politikernas möjligheter att vidta verkningsfulla åtgärder. P. E., född 1945, författare och ansvarig för bloggen Det goda samhället.

MediaNr: CA40110

Inte ens tystnaden är längre vår egen

av Asli Erdogan. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

En samling politiska essäer av den turkiska författaren Asli Erdogan, 1967-. I texterna kan vi läsa om den politiska situationen i Turkiet, övergrepp mot minoriteter och hot mot yttrandefriheten. Författaren vill låta hela världen veta vad som pågår, hon menar att vi inte kan blunda för vad som sker i vår samtid. Asli Erdogan anklagas för samröre med terrorism, bland annat utifrån denna bok, som inte får publiceras i hemlandet.

MediaNr: CA40050

Olof Palme och Sydafrika, en bok om den sydafrikanska apartheidregimens koppling till mordet på Olof Palme

av Sten Flygare. Inläst av Camilla Bard. 11 tim, 16 min.Talbok med text.

Helgen den 21 - 23 februari 1986, en vecka före mordet på Olof Palme, befann sig Sten Flygare på ett hotell, endast ett stenkast från familjen Palmes bostad. På hotellet mötte han en man som uppträdde märkligt. Händelsen kom att resultera i hans fyra år långa och omfattande research om den sydafrikanska apartheidregimens möjliga koppling till mordet på Olof Palme. Boken baseras på uppgifterna som han lämnade till Palmeutredningen i januari 2015.

MediaNr: CA39946

Den farliga mångfalden, om Sverigedemokraternas världsbild

av Håkan Holmberg. Inläst av Benny Nilsson. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

Håkan Holmberg analyserar i denna bok den samhälls- och människosyn Sverigedemokraterna står för. Partiet är emot invandring och vill få stora grupper att återvända till sina hemländer. I partiets världsbild är det öppna, demokratiska samhället ett hot mot nationen och gemenskapen. Kravet på homogenitet överensstämmer med föreställningen om den illiberala demokratin. Grunden är en intolerant nationalism och ett motstånd mot främmande kulturer.

MediaNr: CA39919

Vårdstölden, hur den privata välfärden tar från det gemensamma

av John Lapidus. Inläst av Elisabet Lindberg. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Ekonomhistorikern John Lapidus skriver om hur välfärden har fått sällskap av ett dolt system där halvprivata lösningar växer på kollektivets bekostnad. Han presenterar två vägar ut ur dagens situation. Skattefinansiering kan reparera det gemensamma sjukvårdssystemet. Alternativet är att den allmänna sjukvården tillåts försämring genom att höginkomsttagare söker sig till privat vård medan låginkomsttagare hänvisas till allt sämre offentlig vård.

MediaNr: CA39936

Doktor Dubb dikterar, omsorg om fattiga barn i Göteborg 1800-1850

av Louise Lönnroth. Inläst av Eva Sjöblom. 34 tim, 30 min.Talbok med text.

Detta är en undersökning av hur man i Göteborg från sekelskiftet 1800 och femtio år framåt, under växlande konjunkturer och i skuggan av en samtida livlig rikspolitisk fattigdomsdebatt, försökte rent praktiskt hjälpa, omhänderta och fostra fattiga barn med syftet att rädda dem undan svält och tiggeri. Läkaren Pehr Dubb tog initiativ till stadens fattigförsörjningsinrättning. Boken synliggör hur de omhändertagna barnens sociala tillvaro såg ut.

MediaNr: CA39458

Den osannolika mördaren, Skandiamannen och mordet på Olof Palme

av Thomas Pettersson. Inläst av Annika Denke. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

I maj 2018 skrev journalisten Thomas Pettersson om "Skandiamannen" Stig Engström i magasinet Filter. Stig Engström var på plats när Olof Palme mördades och fanns med i mordutredningen från början, men utreddes aldrig som gärningsman. Thomas Pettersson anser sig nu ha hittat Engströms motiv och bevis för att han hade skjutvana och tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med. Dessutom ska han ha umgåtts i Palmefientliga kretsar.

MediaNr: CA40208

Blåsningen, så har det nya pensionssystemet lurat oss alla

av Inga-Lisa Sangregorio. Inläst av Charlotta Haldén. 8 tim, 33 min.Talbok med text.

Författaren skildrar hur allvarligt fel det blivit med det nya svenska pensionssystemet, som tidigare beskrivits som juvelen i kronan inom sociala reformverk. Hur har hundratusentals pensionärer kunnat hamna under EU:s fattigdomsgräns? Hon menar att viktiga beslut fattas bakom lyckta dörrar i små slutna grupper och tar upp de politiska utspelen inför 2018 års val. Hon diskuterar även vad som kan göras för att rätta till de grövsta orättvisorna.

MediaNr: CA39967

Misslyckade brott, verkliga krimberättelser där allt gått snett

av Andreas Utterström. Inläst av Charlotta Haldén. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Andreas Utterström och Mattias Bergman går igenom elva olika brottslingar och deras ganska misslyckade kriminella karriärer. Här finns fasadklättraren som åkte på stryk av en arg amerikanska som han försökte stjäla från. Eller bankrånaren med dykardräkt och lösbröst som mitt under rånet råkade skjuta sig själv i benet. Misslyckade brott bygger på podden med samma namn.

MediaNr: CA39463

Bakslaget, radikalt etablissemang, konservativa medborgare

av Markus Uvell. Inläst av Benny Nilsson. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Den progressiva samhällssynen är utmanad av konservativa attityder. Ett exempel är den åtstramade migrationspolitiken. Mönstret känns igen från andra länder, främst bland grupper som känner sig åsidosatta. I Sverige, däremot, finns även välutbildade och välavlönade grupper bland de bakåtsträvande. Författaren menar att en politisk och medial agenda som under lång tid varit betydligt mer radikal än vad medborgarna efterfrågat orsakat bakslaget.

MediaNr: CA39933

Övervakad, människor, maskiner & Gud

av Susanne Wigorts Yngvesson. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

I det digitala samhället kartläggs människors liv in i minsta detalj. Teknologin skapar möjligheterna medan politiska och kommersiella intressen skapar efterfrågan. Idag besitter företag och stater enorma informationsmängder som 1900-talets diktaturers allra mest avancerade övervakningsapparater bara kunde drömma om. I denna bok låter författaren politik, samhälle och religion få samspela för att belysa livet i övervakningssamhället.

MediaNr: CA40162

Teknik, industri och kommunikationer

Husets ABC, [en handbok för husägare]

av Per Hemgren. Inläst av Patrik Nyman. 22 tim, 0 min.Talbok med text.

Handbok för husägare som tar upp det mesta som rör huset, allt från skötsel och reparationer till ombyggnad och renovering. Här beskrivs bland annat hur man kan förnya och förbättra huset med exempelvis takkupor, skärmtak, trädäck och nya mellanväggar. Regler för olika byggprojekt och tips när man anlitar hantverkare finns också med, liksom råd för hur man planerar nytt kök, badrum, tvättstuga eller bastu. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: CA38810

Ekonomi och näringsväsen

Eettisen lihansyönnin käsikirja

av Sinimaaria Kangas. Inläst av Erja Alander. 11 tim, 3 min.Talbok.

En guide till konsumenter som är intresserade av livsmedlens ursprung och som vill äta mer etiskt och ekologiskt producerat kött. Bokens syfte är att hjälpa konsumenterna att göra val som skulle ha en positiv påverkan på både människors hälsa, djurens välbefinnande och miljön. Boken omfattar de vanligaste köttproducerande djuren så som nötkreatur, grisar, får, kyckling, kalkon och ren samt relaterade produkter. Inläst på finska.

MediaNr: CA40607

Få det gjort!, [svart bälte i vardagseffektivitet]

av David Allen. Inläst av Jonas Knutell. 17 tim, 12 min.Talbok med text.

David Allens GTD-metod (Getting Things Done) visar hur man uppnår maximal effektivitet i det dagliga arbetet. Det gäller att sortera och bearbeta information och utföra åtgärder utan att varken förlora helhetsbilden eller fastna i detaljer samt att prioritera rätt. Denna nya upplaga innehåller information som bland annat rör de nya digitala och sociala medierna, det globala samhället samt ny forskning inom kognitionsområdet som berör GTD-metoden.

MediaNr: CA39963

Historiska katter

av Erik Fichtelius. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 40 min.Talbok med text.

Erik Fichtelius skriver om katter som i stort och smått har förändrat världen. Läs om sjukhuskatten Oscar som gör sjuka människor sällskap de sista timmarna före döden, den japanska katten Tama som blev berömd när hon räddade en hel järnvägslinje från nedläggning, den världskände designern Karl Lagerfeldts älskade birmakatt och många, många fler.

MediaNr: CA39925

Introduktion till de tre volymerna av Marx Kapitalet

av Michael Heinrich. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 21 min.Talbok med text.

Författaren går systematisk igenom Kapitalets tre volymer och förklarar de grundläggande aspekterna av Marx kritik mot kapitalismen. Boken tar också upp frågor som ligger utanför Kapitalet, till exempel klasskampen, förhållandet mellan stat och kapital och Marx syn på kommunismen. M.H. undervisar i nationalekonomi i Berlin och är chefredaktör för tidskriften PROKLAa.

MediaNr: CA39549

Projekt Panama, ett år med världens största läcka

av Minna Knus-Galán. Inläst av Christa Renwall. 10 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA40963

Öga för kropp & stil, bejaka och förstärk ditt eget uttryck

av Anki Palm. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

Boken är en vägledning till hur du kan acceptera din kropp och dessutom känna dig tillfreds i de kläder, glasögon och smycken du bär. Den består av en inspirationsdel och en övningsdel. Yrkeskunniga tipsar om att välja rätt glasögon, lämpliga rörelser för kroppen samt vägar till självacceptans.

MediaNr: CA39896

Resebyrån, en agenthistoria

av Thomas von Seth. Inläst av Eva Sjöblom. 9 tim, 15 min.Talbok.

En bok om hur resebyråbranschen utvecklats sedan starten för över hundra år sedan. Här finns fakta, anekdoter, siffror och gamla bilder som minner om en svunnen tid och vi får möta människor och företag som på olika sätt bidragit till att skapa dagens resebyråer. T.v.S. har tidigare skrivit om charterbranschen i böckerna Älskade charter och Charterhistoria. Boken är utgiven med anledning av Svenska Resebyråföreningens 75-årsjubileum 2012.

MediaNr: CA39961

Vi är vad vi köper, konsumtionskulturen är här för att stanna

av Jacob Östberg. Inläst av Eva Sjöblom. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Vad skulle du vara utan dina ägodelar? En oväntad baksida av marknadsekonomins frihet är att vi helt plötsligt har blivit vad vi köper, vare sig vi vill eller inte. Denna bok ger oss svaren på hur vi ska förhålla oss till konsumtion en gång för alla. Boken är skriven av Jacob Östberg som är professor i reklam och pr. samt Katarina Graffman som är antropolog och föreläsare.

MediaNr: CA39528

Idrott, lek och spel

Cykla Vätternrundan, en bok om upplevelser från dåtid till nutid

av Leif Dovhammar. Inläst av Michael Borch. 6 tim, 28 min.Talbok med text.

Författaren delar med sig av sina upplevelser av att cykla Vätternrundan. Han ger en bild av världens största motionslopp ur cyklistens perspektiv och berättar om allt som kan vara av intresse, så som väder, punkteringar, cyklar, klungkörningar och även lite historia. Det handlar också en del om de personer som ingår i Veteranklubben som träffas en gång om året.

MediaNr: CA39589

Krishandboken, allt du behöver för att klara dig

av Niklas Kämpargård. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Handbok med tips på vad man behöver tänka på om det uppstår en kris - hur man kan hantera en katastrof eller något oförutsett som händer. Många konkreta råd indelade i kapitel med rubrikerna bostad, mat, kroppen, samhället och förberedd. Författaren har arbetat vid en rad katastrofer runt om i världen och fått unika inblickar i vad som händer när ett samhälle slutar att fungera.

MediaNr: CA39349

Liverpool Football Club, you'll never walk alone

av Björn Melin. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 6 min.Talbok med text.

Björn Melin är en livslång supporter till Liverpool FC och berättar personligt om klubben och dess historia. I bokens första del skildras de viktigaste milstolparna i klubbens historia. Bland annat katastrofen i Hillsborough. Resten av boken består av intervjuer och porträtt av spelare som Roy Evans, Sander Westerveld, Steven Gerrard, Kenny Dalglish, Phil Neal och Glenn Hysén. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA39997

Militärväsen

Smålands regemente & Smålandsbrigaden, minnesbok 1993-2000

Redaktör: Kurt-Lennart Larsson. Inläst av Ingemar Jonson. 10 tim, 12 min.Talbok.

MediaNr: CA40813

Naturvetenskap

Klimatet & omställningen

av Staffan Laestadius. Inläst av Ove Ström. 12 tim, 35 min.Talbok.

Klimatförändringarna går allt snabbare. Användningen av fossila bränslen minskar inte. CO2-halten, temperaturen och havsnivån stiger snabbare än någonsin. Utsläpp av växthusgaser ökar. Det gör även vår konsumtion av internationella flygresor, kött och bränsleslukande personbilar. Trots varningssignaler har klimatfrågan en låg prioritet. Boken innehåller konkreta förslag på åtgärder för att på allvar förändra den negativa utvecklingen.

MediaNr: CA39994

Samlare, jägare och andra fågelskådare

av Susanne Nylund Skog. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 16 min.Talbok med text.

I åtta kapitel berättar etnologen Susanne Nylund Skog om fågelskådarnas liv, mödor och stora intresse. Hon berättar bland annat om hur man drar, vad doppa och skamkryss innebär, hur man blir fågelskådare och vilka typer av skådare det finns. Den idealiska fågelskådaren sätter alltid fåglarna, miljön och naturen i första rummet. Fågelintresset kan jämföras med andra typer av samlande och med jakt, där själva skådandet blir ett tävlande.

MediaNr: CA39897

Medicin

Överleva eller leva?, att bli fri från depression

Redaktör: Alexandra Sippus. Inläst av Marjorita Huldén. 7 tim, 40 min.Talbok.

Författaren var sjuk i tio år. I dag är hon frisk och fri från depression och självskadebeteenden. Hon vill berätta sin egen historia för att sprida kunskap, förståelse och hopp. Hon har också intervjuat fyra andra som hittat en väg ut ur depressionens mörker. Genom de olika berättelserna framträder en bild av hur denna vanliga och farliga sjukdom påverkar hela tillvaron men också hur livet kan se ut när man tillfrisknar.

MediaNr: CA40363

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hetare, elva noveller som känns

Redaktör: Anna Ahlund. Inläst av Lo Tamborini. 2 tim, 51 min.Talbok med text.

En novellsamling där läsaren får följa med in i sovrummet. Det handlar om hungriga blickar, bultande skrev, blossande kinder och ansträngd andning. Om den första kärleken som kan göra ondare än den vassaste knivsudd. Och om den renaste och skäraste lyckan. Om skuld och skam, om förbjuden kärlek och om snuskiga tankar som inte tål dagens ljus.

MediaNr: CA39982

Flugo och Flugia

av Tedd Arnold. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

En del i serien om den tama flugan Flugo. Flugo och Buzz har tråkigt och bestämmer sig för att gå ut. De träffar en tjej som också har en husdjursfluga - Flugia. Lättläst. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA40315

Definitivt okysst

av Emma Askling. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

Liv har bestämt sig: sista året i högstadiet ska bli hennes bästa. Hon ska bli cool och inte längre bry sig om att hon saknar högerarm. Det här är året då hon ska få sin första kyss. Men skolstarten blir inte alls som hon har tänkt sig. Och Liv gör allt för att slippa visa sig i baddräkt på simlektionerna. Först när skolan arrangerar en simtävling tvingas hon välja om hon ska vara rädd och okysst hela livet eller våga bli den hon vill vara.

MediaNr: CA40343

Fjorton

av Tamara Bach. Inläst av Anno Lindblad. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Från en annan planet. Det är första dagen efter lovet. Beh får ett vykort med elefanter, hon sms:ar på bussen och hon träffar sina tjejkompisar igen. Allt ät som vanligt, men ändå inte. Historien skildras endast utifrån 14-åriga Behs ögon. Meningarna är korta och berättar om en vanlig vardag i en tonårings liv. T.B., 1976-, tysk författare.

MediaNr: CA39599

Lustor - giftmonstret

av Adam Blade. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Bestarnas mästare som börjar med Noctila - dödsugglan. Den onde trollkarlen Malvel har skapat ännu ett ohyggligt monster - Lustor. Lustor kan skjuta dödligt gift. Kommer Tom och Elenna att vinna den här striden? Lättläst fantasy för unga läsare. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: CA39115

Leo

av Katarina von Bredow. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Ellinor, Leo och Viktor. Händelserna i boken utspelar sig några veckor efter bok ett och den här gången är det ur Leos perspektiv. Leo vill helst vara ensam med Ellinor, men sedan Viktor började i klassen är allt upp och ned. Ellinor förstår inte att det är något konstigt med Viktor. Och så plötsligt inträffar en katastrof som gör allt annat oviktigt. I en mörk stund visar sig hjälp och tröst komma från den Leo minst anar.

MediaNr: CA40238

Ensamma i stan

av Helena Bross. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

Fristående del i serien klass 1B. Klass 1b är på utflykt. De ska på museum och se en utställning om dinosaurier. För att komma till museet behöver de åka både buss och tunnelbana. Vicke och Lova går sist i ledet. De går förbi flera affärer och tittar i fönstren. De stannar till en stund, men plötsligt är de andra borta. Vad ska de göra? Som tur är har Lova en lapp med Peters telefonnummer och det jobbar en jättesnäll tjej i affären. Lättläst.

MediaNr: CA39835

Operation Mimer

av Fredrik Brounéus. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 40 min.Talbok med text.

Timo är 13 år och föräldralös. När han tvingas fly från smugglarskeppet Miranda är han övertygad om att han kommer att drunkna, men i sista stund räddas han av Ira som tillhör tångfolket. Det visar sig att hela undervattensvärlden har blivit koloniserad av människan och att Iras bror är bortrövad - kanske såld som slav. I jakten efter Iras bror tar de sig tillsammans till kolonin Nya Stockholm, där mörka hemligheter ruvar.

MediaNr: CA39671

Berget offrar

av Madeleine Bäck. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3, sista, i trilogin som börjar med Vattnet drar. Den uråldriga ondskan sprider sig från Gästriklands skogar. Till hotellet i Falun där artonåriga Jenny gömt sig från någon som vill hämnas. Till Gävle där studenten Beata inte längre kan undfly sitt mörka arv. Till Hofors där Gunhild famlar i tid och rum efter vägledning. Till hennes barnbarn Krister som kämpar för att hinna bli den Channak världen behöver, innan allt är för sent.

MediaNr: CA40113

Ridlägret

av Joanna Campbell. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 21 min.Talbok med text.

Christina är överlycklig. Hon ska få åka på ett tre veckor långt ridläger med sin häst. Allt är underbart tills hon träffar Eliza. Eliza är avundsjuk för att Christinas föräldrar äger ett stall och börjar sprida ut rykten om att Christina är bortskämd. Men så upptäcker Christina att Eliza har en hemlighet som hon till varje pris inte vill ska komma ut. Christina vet att hon inte borde avslöja Elizas hemlighet, men det är svårt att låta bli.

MediaNr: CA39915

Den infödda

av Hanna Christenson. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien Den förflyttade som börjar med Den förflyttade. Liv står ännu en gång redo att ta klivet in på en okänd facilitet. Byggnaden, reglerna och människorna är nya - fångenskapen densamma. Frågan är vad hon är beredd att ge upp för att göra skillnad för dem som befinner sig i den.

MediaNr: CA39630

Den orädde

av Hanna Christenson. Inläst av Cecilia Ström. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Den förflyttade som börjar med Den förflyttade. Liv har blivit förflyttad. Innanför de strålningsskyddande betongväggarna möter hon assistenter som kämpar hårt för att behålla kontrollen. Där träffar hon även Jaymin som verkar vara villig att göra vad som helst för att få hennes uppmärksamhet. Men det är mer som står på spel än hon räknat med, och Liv står snart inför ett val hon aldrig trott att hon skulle tvingas göra.

MediaNr: CA39629

Två av oss

av Oscar Danielson. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

Det är i början av 1980-talet och i klass 7F på Engelbrektsskolan i Stockholm går Jonas. En dag börjar den nya tjejen Joni i klassen. Jonas och Joni är ganska olika, hon är svartsminkad och han gillar Kim Wilde. Ändå finner de snabbt varandra. Allt hade kunnat vara så bra, men klassens boss Nathalie stör sig på Joni. Jonas vet att Nathalie är farlig och gör vad han kan för att varna Joni. Om hon inte aktar sig kommer det att inträffa en katastrof.

MediaNr: CA39667

Ett eget lag

av Malin Eriksson. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 2 min.Talbok med text.

Athena och Petrus är bästa vänner. De är båda hästtokiga och tävlar i dressyr. De drömmer om att en gång få vara med i ett lag. Och så plötsligt en dag händer det - Athena blir erbjuden en plats i Fellbygdens ridklubb. Men det visar sig att det bara är Athena som har fått erbjudandet. Det blir ett svårt val. Ska hon ge upp den här chansen för Petrus skull?.

MediaNr: CA40115

Martilo och helgonet

av Fabian Göranson. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Tecknad serie om den unge riddaren Martilo som är på jakt efter Sankta Helias, det största helgonet väster om Jerusalem. Med sig på sitt sökande har han Arilone, hertigens dotter vars högsta dröm är att en dag själv bli helgon. Men vägen till Sankta Helias kantas av förbannelser, fanatiska nunnor och blodtörstiga ormhundar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39411

Börja rida med Sigge - borsta och skritta, [berättelse och fakta]

av Lin Hallberg. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Saga och Harry ska börja rida på Brobygården. Det är nervöst och det är mycket att lära sig. Tur att de lite äldre stallskötarna, Elina och Mattis, finns där för att hjälpa till. Att borsta en häst är inte så lätt som det ser ut, och hur gör man när hästen inte vill öppna munnen för betslet eller spänner ut magen så att man inte kan dra sadelgjorden? I boken finns även fakta och tips.

MediaNr: CA39981

Brunos bus

av Lin Hallberg. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

Del 4 i serien Den magiska djuraffären. Bruno vill bara sitta hemma framför datorn och spela, men Brunos mamma tvingar honom att gå till lekparken. Där är det jättetråkigt tycker Bruno. Tills en dag då Ester kommer och tar med Bruno till den magiska djuraffären. Där får han köpa ett mycket busigt djur som passar honom perfekt. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA40109

Mysteriet med den hemliga ryttaren

av Catharina Hansson. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Hästdetektiverna som börjar med Mysteriet med den blodröda ponnyn. Någon tar sig in i stallet när ingen ser och rider på hästarna i smyg. Som vanligt är Noa och Alex redo att rycka in och lösa mysteriet. De är fast beslutna om att avslöja den hemliga ryttaren.

MediaNr: CA39668

Det fina med Kerstin

av Helena Hedlund. Inläst av Malin Halland. 3 tim, 28 min.Talbok med text.

Där asfaltsvägen slutar och grusvägen börjar bor Kerstin. Hon är sju år och älskar guld. 105 guldiga saker finns i en låda under sängen. Det finaste och guldigaste med Kerstin är håret. Det riktigt lyser. Fatima säger att Kerstins hår är orange men det är inte sant. En fin och inkännande berättelse om att vara 7 år, och hur krångligt det kan bli med kompisar och hemligheter. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA40178

Majken Majken

av Lisa Hyder. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

Majken flyttar till en ny lägenhet och pappa har fullt upp med lillebror. Så hon upptäcker sitt nya område själv. En dag tittar hon in genom fönstret till en lägenhet och där sitter en tant med ansiktet fullt av tårta. Pappa förklarar att tanter ibland kan bli förvirrade och kanske är tanten ensam. De bestämmer sig till slut för att hälsa på. Tanten visar sig inte alls vara förvirrad och hon heter också Majken. För barn 6 - 9 år.

MediaNr: CA40179

Cirkusdeckarna och shoppingmysteriet

av Dan Höjer. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 19 i serien om cirkusdeckarna. När mystiska stölder sker i varuhuset i Ullared, tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där de unga deckarna blir fångade i ett nät, räddar dagisbarn från att krossas av skenande djur och ser Inga-Britt kasta knivar som en galning.

MediaNr: CA39969

Något litet och fluffigt

av Tove Jonstoij. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Sanningen enligt Gunnar och Molly. Gunnar och Molly är bästa vänner och en dag berättar Molly att hennes katt ska få ungar. Gunnars högsta önskan är ett eget husdjur, tänk om han kunde få en av dem! Men Gunnars föräldrar säger nej. När Mollys pappa frågar om Gunnar vill ha en av kattungarna, säger han ändå ja. Men han kan ju inte ta hem den, så var ska han gömma den? Berättelsen har tidigare visats som kortfilm på Utbildningsradion.

MediaNr: CA40412

Livsfarligt i London

av Lena Lilleste. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 12, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen som börjar med Inbrott i skolan! Tommy och Flisen är i London på höstlovet. De hänger ensamma på stan och känner sig vuxna. Men redan andra dagen blir de rånade. Flisen blir av med sin plånbok och Tommy sin viktiga uppfinning. De får snart upp spåret efter rånarna. Ett spår som visar sig leda till något större och mer otäckt än de någonsin kunde föreställa sig.

MediaNr: CA40009

Hilda och årets kalas

av Christina Lindström. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 15 min.Talbok med text.

Hilda gillar hårdrock, hästar och rockringar. Och sina bästisar Bella och Henning förstås. Men en lunchrast vänds hela Hildas liv upp och ner. Wilma i klassen ska ha kalas i bowlinghallen. Både Bella och Henning är bjudna. Alla verkar faktiskt var bjudna, utom Hilda. Plötsligt känns det som om Hilda inte har några vänner längre. Vad har hon gjort för fel?.

MediaNr: CA40195

Gåvan

av Susanna Lönnqvist. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

Tolvåriga Eira ser en annons i tidningen om en docka med äkta människohår. Dagen därefter ringer det på dörren. När Eira öppnar så hittar hon en plastpåse med dockan i. Eira får veta att hennes mamma varit med om en olycka och ligger på sjukhus. Det är bara början på en lång kedja av obehagliga händelser som alla verkar ha med den där dockan att göra. Var kommer egentligen dockan ifrån? Vad vill den Eira och hur kan hon göra sig av med den?.

MediaNr: CA39916

Gruvan

av Sara Lövestam. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Elvaåriga Ellen bor på Utö över sommaren. När hon hittar en dagbok gömt i ett gammalt skjul förändras allt. Dagboken är från 1800-talet och han som har skrivit den heter Anton. Anton är bara 12 år, men ska snart börja jobba i gruvan som finns på ön. När Ellen läser i dagboken upptäcker hon ett olöst mysterium. Trots att det gått över 150 år sedan dagboken skrevs bestämmer sig Ellen för att hjälpa Anton att lösa mysteriet.

MediaNr: CA39857

Hemsökt

av Michelle Magorian. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 39 min.Talbok med text.

Fjortonåriga Hannah är på semester tillsammans med sin familj. De bor i en lägenhet precis vid havet. Varje natt väcks Hannah av konstiga ljud. Det känns som att någon är i rummet. Varje natt blir det värre. Kommer hon någonsin att få veta vad som har hänt i rummet? M.M., 1947- , brittisk författare som tidigare har skrivit bland annat Godnatt Mister Tom.

MediaNr: CA39670

Doktor Proktors sensationella samling av D.D.S.Ö.I.F., djur du skulle önska inte fanns

av Jo Nesbø. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

Doktor Proktors sensationella samling av D.D.S.Ö.I.F. är som en katalog över otroligt ruskiga djur. Djur Du Skulle Önska Inte Fanns. Djur så otäcka att polisen och myndigheter inte vill att du ska veta om det. Kanske av oro för att du ska blir rädd, få panik och vricka foten riktigt ordentligt när du börjar springa iväg. Här presenteras till exempel Mongolisk Vattenråtta, Nepalesisk Hundfågel och Noshornsgroda med korta fakta på varsitt uppslag.

MediaNr: CA39666

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

av Johanna Nilsson. Inläst av André Nilsson. 5 tim, 41 min.Talbok med text.

Kung B och Queen O är i 20-årsåldern och transpersoner. De träffas en sommar i Stockholm. Kung B har blivit utslängd från sitt hem och bor ensam i ett källarförråd. Queen O har flytt hemlandet Iran, men har inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Hon lever under jorden. Under några sommarveckor festar, gråter, älskar och slåss de tillsammans. Hela tiden finns de jobbiga frågorna där - varför vill de inte ha oss, vad ska det bli av oss?.

MediaNr: CA39872

Mumiens gåta

av Kristina Ohlsson. Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Zombiefeber. En regnig natt bildas ett stort slukhål på ängen i Eldsala. Hålet avslöjar en gammal källare, men Herbert kan inte minnas att det funnits ett hus där. Samtidigt sprids en obehaglig stank i den lilla staden, och på kyrkogården hittas två kistor tomma i en av gravarna. Herbert och kompisen Sally förstår snabbt att de är i stor fara. Ska de lyckas rädda Eldsala en sista gång, eller är det redan för sent?.

MediaNr: CA40259

Frallan räddar världen

av Sara Ohlsson. Inläst av Malin Halland. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Frallan som börjar med Frallan är bäst! Idag har Frallan sovit över hos mormor. När hon vaknar smyger hon ut i trädgården, för där tältar Klaus. Han vet allting om fåglar. En gång räddade han en koltrast. Frallan vill också rädda en koltrast. Egentligen vill hon rädda hela naturen. Det är så många som förstör naturen, så någon måste ju faktiskt rädda den.

MediaNr: CA39980

Mörkrets löfte

av Rick Riordan. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Apollon som började med Oraklets gåta. Apollon, även kallad Lester, börjar verkligen tröttna på att ha akne och en pytteliten, mänsklig hjärna. Dags att ta sig tillbaka till Olympen. Han lämnar tryggheten i halvblodslägret och tillsammans med Leo Valdez, Kalypso och bronsdraken Festus drar han västerut för att leta orakel. Tyvärr råkar en ond romersk kejsare som gillar att tortera undersåtar, djur och före detta gudar stå i vägen.

MediaNr: CA40048

Sarah från Sahara

av Maria Salmson. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Min lillebror heter Miriam. Emma har fått en ny klasskompis som heter Sarah. Emma som bor ensam med sin mamma blir lite avundsjuk när Sarah berättar att hon har fem syskon. På rasten gör Emma något dumt som gör Sarah ledsen, och på kvällen kan hon inte sova. Boken ställer frågor som: vad betyder det att människor är olika? Vad är egentligen en lögn, vad är fantasi och vad är lek?.

MediaNr: CA40029

Marvins bok

av Pernilla Stalfelt. Inläst av Michael Borch. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Bok 3 i serien Läs Lek Lär. Lättläst kapitelbok för nybörjarläsare. I boken berättar dvärghamstern Marvin om sitt och brorsan Alfs liv, hur de leker, sover och äter. Boken rymmer också en del kortfakta om dvärghamstrar. För barn 6 - 9 år.

MediaNr: CA40092

Rymlingarna

av Ulf Stark. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Gottfrids farfar ligger på sjukhuset och oroar sig för om han kommer bli insläppt i himlen eller inte eftersom han svär så mycket. Lill-Gottfrid besöker honom så ofta som pappa tillåter och när pappa inte tillåter, så åker han dit ändå. Farfar vill resa till den platsen där han var som lyckligast - skärgårdsön. Lill-Gottfrid ställer gärna upp och tillsammans rymmer de för att ge sig ut på ett sista äventyr.

MediaNr: CA40049

Mareld

av Camilla Sten. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Tredje delen i serien Havsfolket som börjar med Djupgraven. Tuva tränar på sina magiska förmågor samtidigt som hon saknar bästa vännen Rasmus som flyttat tillbaka till stan. Vardagen skakas om när en Waxholmsbåt fryser fast i isen och alla ombord försvinner. När Tuva får veta att Waxholmsolyckan är Sjöråets blodsoffer för att skaffa sig mer makt, inser hon att Sjöråets hämnd kommer att bli större än någon kunnat ana. Hon måste stoppas!.

MediaNr: CA40274

Sömnernas sömn

av Elin Säfström. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

Tredje boken i serien om Tilda som börjar med En väktares bekännelser. Stockholm kryllar av tomtar, troll och andra väsen, men de flesta människor ser dem inte. En morgon hittas flera ihjälbitna getter på Skansen. Både Tilda och tomtarna är övertygade om att det är ett troll som varit framme. Tomtar och troll ställs mot varandra samtidigt som fler döda djur dyker upp. En humoristisk blandning av nordisk folktro och urban fantasy.

MediaNr: CA40360

Vad som än händer

av Katja Timgren. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Amanda & Ila som börjar med Från och med nu. När Sabina först kommer till stallet med sin ponny blir Amanda inte glad. Ingen i skolan gillar henne heller men efter en tid upptäcker Amanda att Sabina är den kompis hon har längtat efter. Allt är frid och fröjd tills Alex och Olivia och de andra i gänget från skolan börjar skicka hotfulla mess till Sabina. De säger att Sabina borde dö och att de tänker komma till stallet.

MediaNr: CA40083

Hjärtat är en knuten hand

av Ingrid Ovedie Volden. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 15 min.Talbok med text.

Oliver och nyinflyttade Aline går i samma klass. Aline har lovat sig själv att inte prata med någon och absolut inte bli förälskad. När Olivers pappa blir inlagd på en hjärtavdelning råkar Aline vara där för att hon gör ett skolarbete om hjärtat. Efter ett tag blir det blir allt svårare för Aline att hålla sitt löfte. Oliver och Aline kan nämligen inte sluta prata. Ingrid Ovedie Volden, 1981-, har tidigare skrivit Allt som räknas.

MediaNr: CA39519

Silvermysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 5 min.Talbok med text.

Tjugosjunde boken om LasseMajas detektivbyrå. Varför drabbas utgrävningen utanför kyrkan av ett olovligt nattligt besök? Inget verkar ha försvunnit, men det finns gott om fotspår. Är det spår efter inkräktaren? Det finns en del som inte gillar den arkeologiska utgrävningen, och det finns de som har ett överdrivet intresse för den.

MediaNr: CA40046

Fult spel!

av Daniel Zimakoff. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 10 i serien om fotbollsklubben FC Mezzi som började med Den nya klubben. Det börjar bli motigt. Laget har tappat spelare och de måste kanske slås samman med de gamla ärkefienderna Gärdeshamn. Lagkapten Johan tycker inte alls om idén och börjar spela fult. Han får laget emot sig. Är det slutspelat för FC Mezzi nu?.

MediaNr: CA39600

Ester Tagg och Den flygande holländaren

av Linn Åslund. Inläst av Malin Halland. 1 tim, 43 min.Talbok med text.

Ester Tagg har bott på Silverskedens barnhem sedan hon var en liten bebis. En skattkarta med ett flygande skepp på är allt hon har kvar efter sina föräldrar. Så en dag får Ester syn på en bild i tidningen av piratskeppet Den flygande holländaren. Det ser precis likadant ut som skeppet på hennes karta - och det ska landa mitt på torget i stan. Tänk om Ester föräldrar är ombord.

MediaNr: CA39568

Faktaböcker

Allmänt och blandat

Mera sant eller falskt

av Andreas Palmaer. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Här kommer ännu fler mer eller mindre osannolika historier. En del är helt sanna, andra rent ljug, och en del ligger lite mittemellan. Kan du avslöja vad som är påhitt och vad som hänt på riktigt? Tror du att man kan skriva med kinden och ställa råttor inför rätta, och är det verkligen nån som blivit dödad av ett spjut i en OS-final? De konstigaste sakerna kan visa sig stämma! Lättläst.

MediaNr: CA40082

Samhälls- och rättsvetenskap

Så funkar Sverige

av Matilda Westerman. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 59 min.Talbok med text.

Faktabok om Sverige. Här får läsaren lära sig om många olika saker - staten, landstinget, kommunerna, lag och ordning, import och export, mat, rättvisa, traditioner, miljö, skola, rättigheter, allemansrätten, hur det är att komma till Sverige och mycket mer. Boken passar både de som har bott i Sverige i hela sitt liv och de som precis har flyttat hit. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39645

Idrott, lek och spel

Halo mythos, a guide to to the story of Halo

av Jeff Easterling. Inläst av Kristina Leon. 5 tim, 51 min.Talbok med text.

Skildrar hela historien om Halo universumet och inkluderar både spel, böcker, film, television och serietidningar. I boken kartläggs mänsklighetens strider mot de utomjordiska trupperna från the Covenant, Forerunners och the Flood. Den är skriven i samarbete med utvecklarna - 343 studios. Den tryckta boken innehåller många bilder. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39880

Mål!, [allt du vill veta om fotboll]

Redaktör: Chris Hawkes. Inläst av Martin Skoglund. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Bok om fotboll från grunden med tydliga förklaringar och illustrationer. Allt om utrustning, fintar, regler, hur man laddar inför match, taktik med mera. Full med spännande fotbollsfakta, till exempel att de första fotbollarna var uppblåsta urinblåsor från grisar, att spelarna springer i genomsnitt 11 kilometer per match medan domarna springer 19 kilometer. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39633

Naturvetenskap

Sofis bärbok

av Stefan Casta. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Här får vi lära känna naturens bästa bär. Myran Sofi är vår vägvisare och hon vill visa var bären växer och hur de ska användas. Sofi visar några giftiga bär också. Det är viktigt att veta vad man plockar. När Sofi ställer till med bärfest på sin födelsedag får vi vara med och kan ta del av både recept och fakta på köpet. Boken passar hela familjen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39474

Jordens utdöda djur

av Jens Hansegård. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Dront, Andrewsarchus och den skräckinjagande jättehajen Megalodon är alla utdöda djur. Här kan du läsa om dem och en massa andra djur som en gång har strövat omkring på jorden. Inte en enda dinosaurie finns med, men väl andra spännande som paraceratherium, jättelemur och kvagga. Vi kan läsa om när djuren dog ut, hur stora de var och var de levde. Boken ingår i serien Lätt att läsa - Fakta. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39882

Destination: jorden

av Jo Nelson. Inläst av Michael Borch. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

En faktabok om jorden. Hur blir berg till? Varför snöar det vid Nordpolen medan det är varmt vid ekvatorn? Hur uppstår jordbävningar och vulkanutbrott? Hur ser vattnets kretslopp ut? Vad menas med kontinentalplattor, klimatzoner, ozonlager och ekosystem? Alla dessa frågor får svar under en upptäckresa genom denna bok, som även berättar om det som hotar att förstöra hela vår planet om vi inte gör något i tid. För barn 3 - 6 år.

MediaNr: CA39924

Första naturhjälpen tältar

av Grethe Rottböll. Inläst av Michael Borch. 0 tim, 28 min.Talbok med text.

Udde och Leija bestämmer de sig för att tälta på olika ställen. Berättelsen om de två kompisarnas äventyr blandas med information om hur det funkar att tälta på stranden, i skogen och vid ängen. Här kan vi lära oss vad vi får och inte får i naturen; man får ju göra upp eld, samla pinnar och sånt, samtidigt som man får se till att ta med sig skräpet hem igen. En pedagogisk och trevlig bok om naturvett och allemansrätt.

MediaNr: CA40097

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Mornings in Jenin

av Susan Abulhawa. Inläst av Jilly Bond. 10 tim, 57 min.Talbok.

Amal Abulheja är på besök i barndomens Jenin på Västbanken med sin dotter Sara då stora delar av ett palestinskt flyktingläger oväntat jämnas med marken av Israel. Amal kastas tillbaka in i det förflutna, till tiden före kriget 1967 då hennes far dödades, brodern gick under jorden och modern slöt sig inom sig av sorg. Berättelse om en släkts levnadsöden och kärleken som fick den att hålla ihop trots förluster. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40848

Democracy for realists, why elections do not produce responsive government

av Christopher H. Achen. 27 tim, 10 min.Talbok med text.

C.H.A. och L.M.B. menar att även de väljare som är insatta i politik väljer partier och kandidater utifrån sin sociala identitet och partilojalitet, inte utifrån politiska frågor. De anser vidare att slumpen många gånger avgör politiska val, då väljarna ofta tar hänsyn till irrelevanta eller vilseledande faktorer. Deras slutsats är att demokratisk teori inte ska grunda sig på de individuella väljarnas preferenser. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA40215

Helping hooves, training miniature horses as guide animals for the blind

av Janet Burleson. Inläst av Philip Tyndale-Biscoe. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Ledarhundar har nog många hört talas om, men hur är det med ledarhästar? Med humor och dramatik berättar Janet Burleson historien om hur hon inte lät sig stoppas av fördomar och hån i arbetet med att träna minihästar att fungera som ledsagare till personer med synnedsättning.

MediaNr: CA39621

The novice

av Trudi Canavan. Inläst av Michael Borch. 20 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Black Magician som inleds med The Magicians Guild. Sonea är en ung flicka med ovanliga förmågor, hon har tagit sig in i Imardin. I Magicians Guilds förändras hennes liv för alltid, men är det till det bättre eller till det sämre? De andra noviserna är fientliga och vill att hon misslyckas till varje pris. Under den höge Akkarins beskydd ställs hennes liv ännu en gång på sin spets. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39529

The magicians' guild

av Trudi Canavan. Inläst av Michael Borch. 17 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 1 i serien The magician's guild. Detta är året då Imardins magiker samlas för att rensa ut alla oönskade element ur staden. När en liten flicka slungar en sten mot magikerna - och utan ansträngning tränger förbi de magiska sköldarna - inser de att ödets stund är här. Någon utanför deras sällskap har kommit i besittning av en rå och vild kraft. Hon måste fångas in och tämjas innan hon förintar sig själv och resten av staden. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39496

Exodus, how migration is changing our world

av Paul Collier. Inläst av Kristina Leon. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

P.C., professor i ekonomi vid universitetet i Oxford, diskuterar migration utifrån tre olika perspektiv: migranterna själva, de människor de lämnar bakom sig och de människor som tar emot i det nya landet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39368

Burning with passion

av Emma Darcy. Inläst av Denise Kirby. 4 tim, 57 min.Talbok.

Detta år är Alla hjärtans dag en väldig speciell dag för Caitlin Ross. Detta år är hon säker på att David Hartley kommer att erkänna att han älskar henne. Men Caitlin har glömt att Alla hjärtans dag har sin egen inneboende magi. För denna dag kommer att vara full av överraskningar och chocker för dem båda och som ingen av dem kommer att glömma. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39119

Deadhouse gates, a tale of the Malazan book of the fallen

av Steven Erikson. Inläst av Alex MacDonald. 30 tim, 33 min.Talbok.

Del 2 i serien The Malazan book of the fallen som börjar med Gardens of the moon. Det Malazanska imperiet är skakat av händelserna i Darujhistan. Än värre är det hot som kommer från den heliga öknen Raraku, där sierskan Sha'ik samlar en armé. Samtidigt försöker Fiddler och Kalam att föra hem den unga kvinnan Apsalar. Dessutom tänker de döda kejsarinnan Laseen. Men deras och andra planer kommer att krossas i det kaos som väntar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40494

Memories of ice, a tale of the Malazan book of the fallen

av Steven Erikson. Inläst av Simon Curwen. 44 tim, 52 min.Talbok.

Del 3 i serien The Malazan book of the fallen som börjar med Gardens of the moon. På kontinenten Genabackis har ett nytt imperium sett dagens ljus: Pannion Domin. Dujek Onearms armé och Whiskeyjacks Bridgeburners slår sig ihop med krigsherren Caladan Brood, Anomander Rake och rhivis slättfolk för att kunna stå emot angreppet. Men det ryktas också att den lemlästade guden har brutit sina bojor och ute efter hämnd. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40495

Midnight tides, a tale of the Malazan book of the fallen

av Steven Erikson. Inläst av Stephen Gal. 31 tim, 25 min.Talbok.

Del 5 i serien The Malazan book of the fallen som börjar med Gardens of the moon. Efter år av krigande har Tiste Edurs fem stammar enats under magikerkungen Hiroth. I söder har kungariket Lether absorberat alla ociviliserade grannar utom just Tiste Edur. Lethers medborgare ser införlivandet av Tiste Edur som en självklar fortsättning på expansionen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40504

Reaper's gale, [a tale of the Malazan book of the fallen]

av Steven Erikson. Inläst av Kathleen Miller. 42 tim, 58 min.Talbok.

Del 7 i serien The Malazan book of the fallen som börjar med Gardens of the moon. Rhulad Sengar, kejsare över Tusen dödar, är på väg att förlora sitt förstånd. Hemliga polisen bedriver en terrorkampanj mot den egna befolkningen. Och kejsardömet tycks vara på väg mot ett förödande krig med grannländerna. Över havet närmar sig Edurflottan, medan en grupp söker smyga sig ut ur riket. Bland dem finns Fear Sengar och Silchas Ruin. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40505

Hot six

av Janet Evanovich. Inläst av Annie Wauters. 8 tim, 30 min.Talbok.

Den sjätte boken om Stephanie Plum, prisjägare i Trenton, New Jersey, USA. Arbetet består i att spåra upp personer som uteblivit vid rättegångar, och denna gång gäller det en av Stephanies kollegor, som försvunnit när han skulle vittna vid ett mål om vapensmuggling. En påträngande mormor, en matglad hund samt polisen och älskaren Morelli kryddar hennes tillvaro. En humoristisk deckare i driven stil. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39360

Plum Spooky, a Stephanie Plum novel

av Janet Evanovich. Inläst av Annie Wauters. 6 tim, 37 min.Talbok.

En del i serien om Stephanie Plum som börjar med One for the money. Denna del tillhör de så kallade Between-the-numbers. Stephanie Plum slår sig i slang med en annan prisjägare i jakten på en efterlyst brottsling. Sökandet tar dem ut på ett campingäventyr i barrskogarna kring New Jersey. I boken medverkar även Diesel, en karaktär från författarens serie Wicked. J.E., 1943-, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39361

High five, a Stephanie Plum novel

av Janet Evanovich. Inläst av Annie Wauters. 8 tim, 38 min.Talbok.

Femte fristående delen i serien om prisjägerskan Stephanie Plum. Hon försöker lösa mysteriet med farbror Freds försvinnande, samtidigt som hon själv jagas av en psykopat, våldgästas av en dvärg och inte kan bestämma sig för om hon ska välja kollegan Ranger eller polisen Morelli, som båda uppvaktar henne. En rapp och rolig kriminalkomedi med lagom blandning av sexighet, pangpang och familjemiddagar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39362

Burke & Wills, the triumph and tragedy of Australia's most famous explorers

av Peter Fitzsimons. Inläst av Philip Tyndale-Biscoe. 55 tim, 46 min.Talbok med text.

R.B., 1821-1861, och W.W., 1834-1961, ledde expeditionen som skulle ta sig från Melbourne till Karpentariaviken. Expeditionen fick problem redan från början. I ett desperat försök att nå gulfen begav sig R.B., W.W., Charles Gray och John King iväg, medan resten av expeditionen stannade i Coopers Creek. När de återvände hade de andra redan gett sig av. De var nu strandsatta i vildmarken utan mat och vatten. Endast John King, 1838-1872, överlevde.

MediaNr: CA39121

Political ideologies, an introduction

av Andrew Heywood. 19 tim, 54 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40231

Blood and mistletoe, the history of the Druids in Britain

av Ronald Hutton. 45 tim, 34 min.Talbok med text.

Omfattande genomgång av druidernas historia i Storbritannien under 2000 år. Druiderna hade en dominerande ställning i det keltiska samhället på medeltiden och författaren, engelsk historiker, ger exempel på deras historiska och arkeologiska inflytande och vilken plats de haft i det folkliga medvetandet. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA39993

The outsider

av Stephen King. Inläst av Jenny Soep. 16 tim, 29 min.Talbok med text.

En 11-årig pojke hittas mördad i en park. Tvärsäkra vittnen pekar ut tränaren för ett knattelag i baseball som mördare och DNA-tester bekräftar vittnesmålen. Tränaren arresteras på öppen gata och polisen verkar säker på sin sak. Problemet är bara att tränaren har ett vattentätt alibi, han befann sig på en helt annan plats under mordkvällen. Och ingen kan ju vara på två ställen samtidigt. Eller? Inläst på engelska.

MediaNr: CA39526

You gotta want it

av Jake Paul. Inläst av James Brienesse. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Självbiografi av Jake Paul, känd genom sociala medier som Youtube och Vine. Med humor och självdistans skriver han om hur det är att ha miljoner följare på Facebook, Twitter, Snapchat och Instagram. Han berättar hur han ser på livet, kärleken, och att skikta mot stjärnorna. Jake Paul, 1997-, amerikansk mediepersonlighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39555

Trumpet of death, a Martha's Vineyard mystery

av Cynthia Riggs. Inläst av Joan Bell. 10 tim, 14 min.Talbok.

MediaNr: CA40747

Poison Ivy, a Martha's Vineyard mystery

av Cynthia Riggs. Inläst av Dvora Levinson. 9 tim, 17 min.Talbok.

MediaNr: CA40748

All the colors of darkness

av Peter Robinson. Inläst av Martha Harmon Pardee. 12 tim, 44 min.Talbok.

Några skolbarn hittar ett manslik hängande i ett träd i en skog i Yorkshire. Det visar sig vara en scenograf vid namn Mark Hardcastle. Självmord? När Marks älskare, Laurence Silbert, hittas ihjälslagen blir fallet mer komplicerat. Silbert visar sig ha varit spion åt M16 och underrättelsetjänsten gör allt för att försvåra utredningen. Poliskommissarie Alan Banks hamnar i stora svårigheter, både i arbetet och privat. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38602

How democracy ends

av David Runciman. 9 tim, 21 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40180

The accidental

av Ali Smith. Inläst av Diana Bishop. 8 tim, 52 min.Talbok.

En dag knackar en ung kvinna på hos Michael och Eva som hyrt ett hus i Norfolk över sommaren. Michael, universitetslärare, tror att Amber är en bekant till hans fru som skriver historiska romaner, och hon tror att kvinnan är en av makens studenter. Amber installerar sig hos familjen, förför den 17-årige sonen och blir lillasysters idol och följeslagare. Men vem är hon egentligen? När hon lämnar familjen är allt förändrat. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39118

Winter

av Ali Smith. Inläst av Gavin Maycroft. 8 tim, 31 min.Talbok med text.

Andra boken i en årstidskvartett. Vinter? Kallt. Isiga vindar, jord hård som järn, vatten som sten. Dagarna är korta och nätterna långa, träden är kala och kulna. Världen krymper och saven sjunker. Vintern blottlägger och synliggör. Och där det finns is finns också eld. Ali Smith ser på vår tid full av falska nyheter och suddiga sanningar med humor och värme. Vintern är trots allt den årstid som lär oss att överleva. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39515

Cousin Henry

av Anthony Trollope. Inläst av Jean Bascom. 5 tim, 43 min.Talbok.

Den föga charmerande försäkringstjänstemannen Henry Jones är enda manliga arvinge till sin farbror. Farbrodern ändrade sitt testamente strax innan sin död, till förmån för Henrys intagande kusin Isabel. Men Henry är den enda som vet att testamentet ligger gömt i en tummad psalmbok. Ska han avslöja var testamentet finns och bli arvlös, eller ska han låtsas som ingenting och få farbroderns förmögenhet? Kortroman från 1879. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40528

Redemption

av Leon Uris. Inläst av Jennifer Jolley. 27 tim, 31 min.Talbok.

Del 3 i serien inledd med Röd gryning (Trinity). Om familjen Larkin och den irländska frihetskampen. Conor fortsätter att verka som frihetskämpe på ön. Brodern Liam har blivit en rik fårfarmare på Nya Zeeland. Sonen Rory fortsätter i farbroderns fotspår i kampen för ett oberoende Irland. En del historiska personer figurerar, t.ex. Churchill, och skildringen följer den faktiska historiska utvecklingen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38431

Night

av Elie Wiesel. Inläst av Jeff Szusterman. 3 tim, 18 min.Talbok.

Eliezer är en ung judisk pojke som lever i den lilla staden Sighet i Transsylvanien. Det är början av 1940-talet och alla judar samlas ihop i ghetton. Eliezer förs vidare till ett koncentrationsläger. E.W., 1928- , beskriver sin egen familjs historia. Han berättar lugnt och sakligt om ohyggliga grymheter och lidanden. Inläst på franska.

MediaNr: CA39650

Fear, Trump in the White House

av Bob Woodward. 17 tim, 26 min.Talbok med text.

Bob Woodward avslöjar vad som händer bakom kulisserna i Vita Huset under Donald Trumps ledning. Här finns uppseendeväckande detaljer om Trumps ledarstil och vad som ligger till grund för hans beslut. Författaren har genomfört intervjuer, tagit del av mötesanteckningar, dagböcker och dokument. B.W., 1943-, amerikansk journalist som var med om att avslöja Watergateskandalen. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA40568

Toinen tuntematon

Inläst av Anni Tani. 7 tim, 16 min.Talbok.

Boken innehåller bidrag från mer än tjugo samtida författare, från Joel Haahtela till Hanna Weselius. Var och en av dem har fått till uppgift att berätta vilka historier som kan döljas bakom Väinö Linnas "Okänd soldat" ur ett kvinnligt perspektiv. Inläst på finska.

MediaNr: CA40652

Finnjävlar, suomiperkeleet Ruotsissa

Redaktör: Kristian Borg. Inläst av Pinja Flink. 8 tim, 16 min.Talbok.

Antologi där 16 sverigefinnar berättar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd, stolthet, skam och kampen för självkänsla. Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Det handlar om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia. Inläst på finska.

MediaNr: CA40700

Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa

av Anna-Liisa Ahokumpu. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 18 min.Talbok.

Bland moderns kvarlåtenskap hittar fjärilsforskaren Max en ovanlig fjäril som kanske kan leda till ett internationellt erkännande. När Max börjar forska i sin egen historia får han veta att hans tyska far drunknade veckan efter Max födelse. Hans kropp hittades dock aldrig. Kan spåren från Uleåborgs länsarkiv ända till den tyske stjärnpianistens sista konsert i Hamburg leda till sanningen bakom faderns död? Inläst på finska.

MediaNr: CA40657

Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin, Carlin kirja

av Naja Marie Aidt. Inläst av Päivi Istala. 4 tim, 7 min.Talbok.

En kväll i mars 2015 nås poeten Naja Marie Aidt av beskedet att hennes son Carl, 25 år, ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Hon berättar om kvällen när Carl dör, om livet med och utan sin son. Hon söker efter ett språk som kan bära döden i andras skrivande, från Aristoteles och Mallarmé till Joan Didion. I boken bjuds läsaren in till smärtan, och till den kärlek som finns i mitten av sorgen. Inläst på finska.

MediaNr: CA40699

Annabelle

av Lina Bengtsdotter. Inläst av Maija-Liisa Ström. 9 tim, 51 min.Talbok.

Kriminalinspektör Charlie Lager är utredare vid nationella operativa avdelningen i Stockholm. När den 17-åriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång i Västergötland tvingas Charlie återvända till sin barndoms trakter. Det är ingen trevlig resa Charlie och hennes kollega ger sig ut på. Charlie har hela sitt vuxna liv försökt glömma det som varit, men under utredningen gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund. Inläst på finska.

MediaNr: CA40600

Sus

av Jonas T. Bengtsson. Inläst av Marika Huomolin. 4 tim, 24 min.Talbok.

På den mörka sidan av Köpenhamn är mänskligheten märkt av våld. En familj håller på att gå sönder. Brodern är allvarligt skadad och fadern sitter i fängelse för mordet på sin fru. Familjens unga dotter, Sus, förbereder sig för en hämnd. Kommer hon att bli en kallblodig mördare? Inläst på finska.

MediaNr: CA40599

Cavendon Hall, sodan tuulet

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Elina Ylisuvanto. 17 tim, 23 min.Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Familjerna på Cavendon Hall. Familjegodset Cavendon Hall i Yorkshire har varit släkten Inghams egendom i flera hundra år. Familjen Swann har varit tjänare på godset nästan lika länge. Sida vid sida har de delat glädje och sorg, hemligheter och skandaler. Nu är det år 1938 och kriget närmar sig. En ny generation måste träda fram och bevisa sin förmåga att överleva och hjälpa varandra genom mörka tider. Inläst på finska.

MediaNr: CA38032

Salaisuus muutti elämäni, tositarinoita Salaisuuden voimasta

av Rhonda Byrne. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 52 min.Talbok.

Denna bok markerar 10-årsjubileum av succéboken The Secret. Författaren delar med sig av verkliga vändpunkter, erfarenheter och berättelser om hemlighetens enorma kraft för att inspirera vanliga människor att uppnå ett lyckligt liv med god hälsa, ekonomi och bra karriär. Inläst på finska.

MediaNr: CA40606

Vesi on verta sakeampaa

av Jörn Donner. Inläst av Kimmo Laakso. 7 tim, 38 min.Talbok.

En ung man flyr undan bolsjevikerna, över den dödliga gräns som 1918 uppstått mellan det revolutionära Ryssland och det självständiga Finland. Den unge mannen tar sig till sin datja på Karelska näset. Men i huset bor sedan en tid en ung finsk kvinna, Anna. En berättelse om en bortträngd konflikt med många återklanger in i dagens oroshärdar. Jörn Donner, 1933-, finlandssvensk filmproducent och författare. Inläst på finska.

MediaNr: CA40661

Ihminen on herkkä eläin, omaelämäkerrallinen essee

av Rafael Donner. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 16 min.Talbok.

Självbibliografisk essäsamling av R.D., 1990- , finlandssvensk kortfilmsregissör. Han är son till Jörn Donner - författare, regissör och politiker - och skriver i flera texter om sin frustration över att leva i skuggan av sin berömda far och ambivalensen i att ha nytta av det. Han diskuterar även begreppet manlighet och känslor som stolthet, egoism och bitterhet. Inläst på finska.

MediaNr: CA40696

Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus

av Elena Ferrante. Inläst av Anu Vilhunen. 11 tim, 58 min.Talbok.

Neapelkvartetten, del 1. Lila Cerrullo och Elena Greco har hunnit bli 66 år. Lila är spårlöst försvunnen och hennes son Rino tror att hon gömmer sig hos Elena som nu är bosatt i Norditalien. Men Elena och Lila har inte haft någon kontakt på flera år. Som ett försök att rädda Lila undan glömskan, och i hopp om att få möta henne igen, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv. Allt tar sin början i ett fattigt kvarter i utkanten av Neapel. Inläst på finska.

MediaNr: CA40659

Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä

av Hédi Fried. Inläst av Anu Vilhune. 3 tim, 14 min.Talbok.

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. I den här boken har hon samlat ett urval av de frågor hon fått genom åren. Exempelvis: vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz? Var man hungrig hela tiden? När förstod du att det pågick ett folkmord? Varför gjorde ni inte motstånd? Syftet med boken är att det inte ska kunna ske igen. Hédi Fried, född 1924, är författare och psykolog. Inläst på finska.

MediaNr: CA40697

Pieni bistro Bretagnessa

av Nina George. Inläst av Päivi Istala. 11 tim, 9 min.Talbok.

Diskret, välplanerat och prydligt hoppar den 60-åriga tyska hemmafrun Marianne i floden Seine med en enda önskan - att livet ska ta slut. Men ödet vill annorlunda, hon räddas och vaknar upp på sjukhuset. Hon beger sig, trots att hon inte kan tala knappt ett ord franska, till en liten by i Bretagne. Vid den soldränkta kusten börjar hennes livsgnista sakta vakna till liv, omhuldad av makalös mat och färgstarka karaktärer. Inläst på finska.

MediaNr: CA40968

Tahto ja hohto, Ritva Holmbergin taiteilijantie

av Annina Holmberg. Inläst av Päivi Istala. 13 tim, 59 min.Talbok.

Om skådespelerskan Ritva Holmberg (1944 - 2014), skriven av dottern Anna Holmberg. Ritvas karriär började redan som tonåring i hemstaden Jyväskylä. Som 19-åring gifte hon sig med regissören Kalle Holmberg. Hon har arbetat bland annat på Åbo Svenska Teater som konstnärlig ledare, som lektor i dramaturg på Teaterhögskolan samt på Helsingfors stadsteater. Hon var även länge verksam på Radio Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA40702

Eettisen lihansyönnin käsikirja

av Sinimaaria Kangas. Inläst av Erja Alander. 11 tim, 3 min.Talbok.

En guide till konsumenter som är intresserade av livsmedlens ursprung och som vill äta mer etiskt och ekologiskt producerat kött. Bokens syfte är att hjälpa konsumenterna att göra val som skulle ha en positiv påverkan på både människors hälsa, djurens välbefinnande och miljön. Boken omfattar de vanligaste köttproducerande djuren så som nötkreatur, grisar, får, kyckling, kalkon och ren samt relaterade produkter. Inläst på finska.

MediaNr: CA40607

Synnintekijä

av Milja Kaunisto. Inläst av Tommi Haapaniemi. 9 tim, 50 min.Talbok.

Första delen i en trilogi. Den nyligen prästvigde Olavi Maununpoika tillika Olaus Magnus flyttar till Paris år 1425 för att studera franska. En ny värld med sina frestelser öppnar sig för den troskyldige ynglingen. Boken är Milja Kaunistos debutroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA40651

Kalmantanssi

av Milja Kaunisto. Inläst av Jami Kananen. 10 tim, 23 min.Talbok.

Del 2 i en trilogi som börjar med Synnintekijä. Olavi Maununpoika tillika Olaus Magnus får tjänst som kyrkoherde i en finsk by men håller på att hamna mitt i en skandalhistoria. På adoptivfaderns uppmaning lämnar han Finland och återvänder till Paris för att fortsätta sina studier. Inläst på finska.

MediaNr: CA40654

Sensein salkku

av Hiromi Kawakami. Inläst av Erja Alander. 5 tim, 24 min.Talbok.

Tsukiko är 38 år, arbetar på ett kontor i centrala Tokyo och är så ensam. En natt träffar hon på sin gamla lärare som är minst 30 äldre. Vänskapen växer till kärlek. Deras gemensamma tid kan dock inte bli så lång. En melankolisk kärlekshistoria som utspelas i 2000 - talets Tokyo. Kawakami, född 1958, är en av Japans mest älskade och prisbelönta samtida författare. Boken översattes till 14 språk och vann The Tanizaki Prize 2001. Inläst på finska.

MediaNr: CA40660

Budapestin vakooja

av Vilmos Kondor. Inläst av Aarne Linden. 10 tim, 49 min.Talbok.

MediaNr: CA40967

Kalevanpoikien kronikka, historiallinen romaani

av Juha-Pekka Koskinen. Inläst av Mikko Lauronen. 9 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA40969

Kohtaaminen

av Kaj Kunnas. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 34 min.Talbok.

Den kända finska sportjournalisten Kaj Kunnas berättar om 14 olika möten, bland annat med idrottskvinnan Hanna - Maria Seppälä, politikern Piia - Noora Kauppi, YLEs redaktör Susani Mahadura, rockstjärnan Michael Monroe, fotbollstränaren Shfki Kuqi, danskoreografen Jorma Uotinen samt OS - och VM -mästaren Iivo Niskanen. Kaj lyckas alltid åstadkomma djupgående och inspirerande diskussioner under dessa mångfasetterade möten. Inläst på finska.

MediaNr: CA40130

Valkoisen pilven maa

av Sarah Lark. Inläst av Pinja Flink. 27 tim, 7 min.Talbok.

Den urfattiga guvernanten Helen åker från London till Christchurch, Nya Zeeland för att träffa sin blivande fästman. På båten lär hon känna Gwyneir från Wales, vars far förlorade sina pengar till en lammfarmare och lovade honom sin dotter för skulderna. Väl framme visar det sig att fästmännen inte alls motsvarar beskrivningarna i breven. Kvinnorna upptäcker att vänskapen är den enda tryggheten i det nya hemlandet. Inläst på finska.

MediaNr: CA38052

Kaikki anteeksi

av Laura Manninen. Inläst av Eeva Tarvainen. 8 tim, 40 min.Talbok.

Laura, snart 40-årig feminist med stark vilja, blir förälskad i Mikko som är charmig, artig, känslig och sympatiskt nyckfull. Laura har tillsammans med drömprinsen Mikko också fått en styvfamilj med tre barn, hund, äppelträd och ett vackert gammalt hus. Bakom den perfekta fasaden döljer sig dock en annan verklighet. En skildring av våld i parrelationer, familjen, skammen, tigandets kultur och tvånget att lyckas. Inläst på finska.

MediaNr: CA40704

Koirapuistoromaani

av Markku Ropponen. Inläst av Martti Mäkelä. 14 tim, 41 min.Talbok.

En urfattig man får ett drömjobb som en ledare i en hundpark och hunden Vauhkonen hänger med. I parken möter de olika slags hundar och dess ägare. De iakttar hur de beter sig. Berättelsen är humoristisk och ger även roliga tips inför anställningsintervjuer. I författarens kända deckarserie Kuhala förekommer också en sympatisk hund, Hippu, och denna roman är ett efterlängtat tillskott för alla hundvänner. Inläst på finska.

MediaNr: CA40603

Islantilainen kodinonni, perhe-elämää viikinkien malliin

av Satu Rämö. Inläst av Anu Vilhunen. 5 tim, 12 min.Talbok.

Islänningar älskar att skaffa barn. Enligt statistiken är islänningar ett av världens mest jämställda folk. Satu Rämös beskriver det fantastiska familjelivet i Island. Författaren bor i Reykjavik med sin isländska man och sina två barn. Hon är övertygad om att en isländsk familj gör livet roligare och samhället ett bättre ställe att bo i. Inläst på finska.

MediaNr: CA40609

Eevan kolme tytärtä

av Elif Safak. Inläst av Tuija Kosonen. 15 tim, 14 min.Talbok.

MediaNr: CA40970

Kerettiläinen

av C. J. Sansom. Inläst av Marko Kallinen. 25 tim, 45 min.Talbok.

Sjätte boken i serien om advokat Matthew Shardlake. Den kontroversiella monarken Henrik VIII möter en smärtsam död och kronprinsen är bara åtta år gammal. När den katolska och protestantiska kyrkans motsättningar djupnar eskalerar maktkampen i kungahuset. Det är då Catherine Parr, kungens sjätte fru och änka behöver Shardlakes hjälp med att hitta ett manuskript som inte får hamna i fienders händer. Inläst på finska.

MediaNr: CA40601

Luostarin varjot

av C. J. Sansom. Inläst av Reijo Hukkanen. 13 tim, 33 min.Talbok.

Historisk deckare som utspelas år 1537 under den engelska reformationen. Henrik VIII har utnämnt sig till kyrkans överhuvud och sänt ut en delegation för att undersöka landets kloster. Resultatet kan bara bli ett: de skall upplösas. Men vid klostret i Scarnsea hittas kungens utsände död, och flera dåd följer. Advokat Matthew Shardlake och hans medhjälpare Mark Poer får uppdraget att undersöka vad som hänt. Inläst på finska.

MediaNr: CA40729

Itsevaltias

av C. J. Sansom. Inläst av Timo Mäkynen. 19 tim, 8 min.Talbok.

Tredje boken i serien om advokat Matthew Shardlake. Shardlake skickas till Yorkshire för att eskortera en viktig fånge som ska förhöras vid Towern. Så snart han kommer dit blir Shardlake ett vittne till ett mord. Under utredningens gång kommer han åt en farlig hemlighet som kan avslöja kungen och sätta kronan i gungning. Inläst på finska.

MediaNr: CA40730

Romanovit, 1613-1918

av Simon Sebag-Montefiore. Inläst av Tapio Rauvala. 40 tim, 36 min.Talbok.

Ätten Romanov var den mest framgångsrika dynastin i modern tid, de styrde Ryssland som tsarer under 300 år, 1613-1918. Hur kunde en enda familj förvandla ett krigshärjat furstendöme till världens största imperium? Och hur kunde de förlora alltsammans? S.S.M., prisbelönad historiker och författare, söker svar på dessa frågor och berättar ingående om 20 tsarer och tsaritsor drabbade av galenskap och genialitet, framgång och ond bråd död. Inläst på finska.

MediaNr: CA40966

Sarana, tunnustuksia taitekohdassa

av Katariina Souri. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 8 min.Talbok.

I november 2016 får konstnären Katarina Souri en diagnos. Hon har personlighetsstörning och humörsvängningar. Hon är tveksam till att börja äta starka mediciner. Samtidigt flyttar hennes pappa ända bort till Norge. Sarana är en djup, rolig och väldigt rak berättelse om vad som händer en människa när hon öppnar sig och är ärlig mot sig själv och andra. Boken beskriver också Souris arbete och innehåller bilder av hennes målningar. Inläst på finska.

MediaNr: CA40698

Poikani ja meri

av Pete Suhonen. Inläst av Panu Tuomikko. 4 tim, 0 min.Talbok.

I boken finns fadern, pojken och havet. En gång i tiden fanns även kvinnan och ön. Det kommer att storma reellt. Det är en stor bok om faderskap, föräldraskap samt havets oförutsägbarhet. Pete Suhonen är författare och journalist boende i Lauttasaari, Helsingfors. Inläst på finska.

MediaNr: CA38030

Mielisairaalassa, lääkärin muistelmat

av Ilkka Taipale. Inläst av Tom Wentzel. 17 tim, 50 min.Talbok.

MediaNr: CA40132

Matti Esko, valtakunnan rekkamies

av Liisa Talvitie. Inläst av Marko Kallinen. 3 tim, 37 min.Talbok.

Den 70-åriga musikern Matti Esko har en lång karriär bakom sig. Han har fått sex guldskivor och en diamantskiva. Han fick Kullervo Linna - priset 2008. I boken berättar han ärligt om spelningarnas ansträngningar och om de stora förändringarna som skett i musikvärlden. Boken är samtidigt en historia om det forna Finland. Inläsa på finska.

MediaNr: CA40701

Venäläiset tilikirjani

av Anniina Tarasova. Inläst av Anna Saksman. 12 tim, 56 min.Talbok.

Reija Wren får en kommendering till Sankt Petersburg för att utföra koncernens interna inspektion. Reija, som i karriären hamnat i skuggan av fadern, koncernstyrelsens ordförande, lämnar den sympatiske men medellöse Veli-Pekka i Åbo för sitt livs chans. Uppdraget visar sig dock vara farligt och vänner blir fiender. Inläst på finska.

MediaNr: CA40598

Karhumies

av Vesa Tuominen. Inläst av Harri Heikkilä. 3 tim, 8 min.Talbok.

MediaNr: CA40965

Valheiden vangit

av Johanna Tuomola. Inläst av Pinja Flink. 9 tim, 10 min.Talbok.

Första delen i en planerad trilogi. Julia Takalo är knappt 30 år och har precis blivit avskedad från Helsingfors polisstation, dit hon var skickad från ett vaktföretag. Hennes nya karriär som privatdetektiv får fart när en änka anlitar henne för att undersöka mordet på sin man. Fallet blir större och de som är misstänkta att vara involverade i mordet på denna båttillverkare blir fler. Hinner Julia avslöja sanningen i tid? Inläst på finska.

MediaNr: CA40602

Meidän tsaarimme väkeä

av Ljudmila Ulitskaja. Inläst av Pinja Flink. 12 tim, 28 min.Talbok.

Ljudmila Ulitskajas stora berättelsesamling, där den framstående författaren beskriver livet i de allmännyttiga bostäderna och i tredje klassens tågvagnar. Berättelserna är tragikomiska och är fulla av varm humor och intelligent ironi. Inläst på finska.

MediaNr: CA40653

Sisämaa

av Elin Willows. Inläst av Heidi Ajanto. 4 tim, 2 min.Talbok.

En ung kvinna flyttar för kärlekens skull från Stockholm till ett litet samhälle i Norrlands inland. När kärleken tar slut orkar hon inte bryta upp igen, utan blir kvar i samhället. Hon börjar jobba i en matbutik och försöker lära sig den nya platsens koder. Kan hon bli en del av det nya? E.W., 1982-, kulturjournalist bosatt i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA40604

Uusi Viron historia

av Seppo Zetterberg. Inläst av Aarne Linden. 16 tim, 38 min.Talbok.

Seppo Zetterbergs bok om Estlands historia är en kunskapskälla för alla som tänker resa till Estland. Estlands historia är präglad av landets geografiska läge. Landet har emellanåt varit ett krigs- och spänningsfält mellan öst och väst. Estland har också varit en genomgångsväg för handeln, kulturen och militären. Inläst på finska.

MediaNr: CA40703

Le talisman des territoires. T. 2, Territoires.

av Stephen King. Inläst av Bernard Clérin. 21 tim, 42 min.Talbok.

Andra delen i Talismanen. En tolvårig pojke ger sig ut för att hämta en talisman som ska rädda hans döende mor. Han färdas dels från kust till kust i USA, dels i en annan dimension, de s.k. Territorierna. Förf. blandar bilder från kylan och skräcken i det moderna USA med inslag från fantasygenrens riddarsagor. Mängder av litterära allusioner ingår, från Alice i underlandet till Dantes Inferno. Inläst på franska.

MediaNr: CA39252

Le talisman des territoires. T. 1, Talisman.

av Stephen King. Inläst av Pierre Noël. 30 tim, 53 min.Talbok.

Första delen i Talismanen. En tolvårig pojke ger sig ut för att hämta en talisman som ska rädda hans döende mor. Han färdas dels från kust till kust i USA, dels i en annan dimension, de s.k. Territorierna. Förf. blandar bilder från kylan och skräcken i det moderna USA med inslag från fantasygenrens riddarsagor. Mängder av litterära allusioner ingår, från Alice i underlandet till Dantes Inferno. Inläst på franska.

MediaNr: CA39253

Forføreren

av Jan Kjærstad. Inläst av Are Storstein. 20 tim, 24 min.Talbok.

Infallsrik roman utformad som en fiktiv biografi om Jonas Wergeland, ung karismatisk TV-producent. Just hemkommen från en utlandsresa hittar Jonas sin hustru mördad på vardagsrumsgolvet, och under några svindlande ögonblick ser han tillbaka på sitt liv. Händelser från skilda perioder i livet bildar en komplex och fantasifull berättelse, vars sanning bestäms av läsaren själv. J.K., norsk förf., f. 1953. Inläst på norska.

MediaNr: CA40439

Böcker för barn

Sisters of salt and iron

av Kady Cross. Inläst av Dana Hopkins. 10 tim, 37 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sisters of blood and spirit. Lark Noble mår äntligen bra. Hon har lämnat det förflutna bakom sig och har numera vänner som vet om hennes hemligheter. Och framförallt har hon Ben. Wren Noble är ensam. Hon får ingen kontakt med de levande och kan inte riktigt glädjas åt Larks nyfunna lycka. När Noah, en ung man som dog för länge sedan dyker upp, känner hon något hon aldrig känt förut. Men vem är han? Inläst på engelska.

MediaNr: CA38976

Sisters of blood and spirit

av Kady Cross. Inläst av Cathy Smith. 8 tim, 41 min.Talbok.

Wren Noble föddes död. Men hennes tvillingsyster Lark lever, och ibland får Wren kliva in i hennes kropp och uppleva de levandes värld. Lark känner egentligen att hon hör hemma i de dödas värld. Hon är känd som den galna tjejen som pratar med sin döda syster, och har just överlevt ett självmordsförsök. Killen som räddade Lark behöver systrarnas hjälp. En sedan länge död seriemördare är på jakt efter honom och hans vänner. Inläst på engelska.

MediaNr: CA38977

Halo mythos, a guide to to the story of Halo

av Jeff Easterling. Inläst av Kristina Leon. 5 tim, 51 min.Talbok med text.

Skildrar hela historien om Halo universumet och inkluderar både spel, böcker, film, television och serietidningar. I boken kartläggs mänsklighetens strider mot de utomjordiska trupperna från the Covenant, Forerunners och the Flood. Den är skriven i samarbete med utvecklarna - 343 studios. Den tryckta boken innehåller många bilder. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39880

Momo

av Michael Ende. Inläst av Alan Andrews. 7 tim, 38 min.Talbok.

En fantastisk berättelse om den lilla flickan Momo, en frälsargestalt som frigör människors dolda andliga krafter. En detaljrik saga där Momo avslöjar och bekämpar spöklika tidstjuvar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39117

Deadly

av Sarah N. Harvey. Inläst av Kristina Leon. 2 tim, 7 min.Talbok med text.

Amy och Eric är det perfekta paret. Men när Amy försvinner misstänker polisen att Eric är skyldig. Amy vaknar ensam i ett fönsterlöst rum. Hon har ingen aning hur hon hamnade där eller vem som har tagit dit henne. Allt hon vet är att hon måste ta sig ut. När Eric vaknar får han reda på att Amy är försvunnen och att polisen står utanför hans dörr. Allt han vet är att ha inte är skyldig och att han måste hitta Amy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40090

Ella enchanted

av Gail Carson Levine. Inläst av Thumi Sebopela. 5 tim, 12 min.Talbok.

När Ella of Frell föddes förtrollades hon av en fe. Lydnadens gåva innebär att Ella måste lyda om hon får en order. Men Ella är alldeles för självständig för att stå ut med sitt öde och gör allt för att bryta förtrollningen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40529

Heartless, a pretty little liars novel

av Sara Shepard. Inläst av Kola Krauze. 6 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Pretty little liars som börjar med Lögner. Rosewoods fyra lögnare är tillbaka och den här gången svär de på att allt de säger är sant. De har nämligen hittat ett lik i skogen. Men när polisen kommer dit är liket spårlöst försvunnet. Alla är övertygade om att tjejerna bara vill ha uppmärksamhet, men hur ska de nu få hjälp undan mördaren? Inläst på engelska.

MediaNr: CA39561

The trials of Morrigan Crow

av Jessica Townsend. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 45 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Nevermoor. Morrigan Crow är född med en förbannelse vilket innebär att hon kommer att dö när hon fyller elva år. I sista stund blir hon räddad av Jupiter North som tar henne till den mystiska staden Nevermoor. Han har valt ut henne som kandidat till Wundersamfundet, Nevermoors skola. Hon ska tävla mot hundratals andra barn. Om hon misslyckas måste hon lämna Nevermoor - och då kommer hon att dö. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39434

The other side

av Jacqueline Woodson. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Precis bredvid Clovers hus finns ett långt staket. På andra sidan staketet bor det bara vita personer. Clover har alltid undrat varför staketet finns där och varför hennes mamma inte vill att hon klättrar över det. Just den här sommaren sitter det en flicka från andra sidan på staketet. Hon heter Annie och sitter där i alla väder. En dag vågar Clover gå fram till henne. J.W., amerikansk författare. Tilldelades ALMA-priset 2018. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39279

Tulinoita

av Peter Bergting. Inläst av Erja Alander. 5 tim, 52 min.Talbok.

Miranda blir överlycklig när hon får kallelsen att hon ska få börja på Trolldomsakademien i Morwhayle. På skolan lär hon känna Orville och Emmi och de tre blir snabbt goda vänner. Samma termin börjar demonprinsessan Malda arbeta som lärare på skolan. Ett mord har skett, någon har dödat rektorn. Prefekten och ärkemagikern Scurvley Briskit hoppas att Malda ska kunna ta reda på vem mördaren är och hon får hjälp av de tre vännerna samt en drake. Inläst på finska.

MediaNr: CA40628

Yksi

av Sarah Crossan. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 45 min.Talbok.

Prisbelönad ungdomsroman om två sextonåriga systrar. Grace och Tippy sitter bokstavligt talat ihop, de är sammanvuxna vid höften. Trots att de sitter ihop är systrarna två olika individer, de är rädda för olika saker och har hemligheter för varandra. En dag börjar en av systrarna må dåligt och de måste fatta ett omöjligt beslut. En sorglig och poetisk bok om identitet och systerskap. Sarah Crossan är en irländsk författare och lärare i engelska. Inläst på finska.

MediaNr: CA40630

Kuriton koiranpentu

av Helena Meripaasi. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 37 min.Talbok.

Allu har länge längtat efter en egen hund. När mamma till slut säger ja blir det med en överraskning: ingen terrier, ingen spaniel - utan en dobermann! Livet med hundvalp visar sig vara fullt av utmaningar. Allu får samtidigt två nya kattälskande vänner. Hur ska det gå ihop med en dobermann? Rolig berättelse om husdjur och vänner. Inläst på finska.

MediaNr: CA40647

Kupla

av Siri Pettersen. Inläst av Eeva Tarvainen. 8 tim, 17 min.Talbok.

Tolvåriga Kine känner sig som en slav när hon tvingas gå i skolan och följa andras regler. I skolan blir hon dessutom kallad "Bubblan" av de coola killarna. En dag hittar hon en mystisk kula av glas. Den är först så liten att den passar i hennes hand, men efter ett tag växer kulan och blir till en jättestor bubbla som Kine utan problem kan kliva in i. En berättelse om frihet, tillhörighet och gränser, full av magisk realism. Inläst på finska.

MediaNr: CA40635

Silmänkääntötemppu

av Laura Suomela. Inläst av Anni Tani. 5 tim, 12 min.Talbok.

16-årige Alma och Sofia är de bästa vänner. En kväll får Alma se sin vän inblandad i något som hon verkligen inte velat se. Vad händer om hon konfronterar Sofia och berättar för andra vad som skett? En ungdomsromance om vänskap, familj, integritet och dilemman. Inläst på finska.

MediaNr: CA40644

Loukkupoika

av Nonna Wasiljeff. Inläst av Panu Vauhkonen. 10 tim, 53 min.Talbok.

15-årige Aron är uppvuxen i en ond och farlig värld som är ett slags fängelse. Det finns bara en väg ut; genom en mystisk andra nivå. Aron lär känna några unga män som planerar att fly, men allt går fel. Plötsligt måste Aron fatta ett livsavgörande beslut. Fantasyberättelse. Inläst på finska.

MediaNr: CA40640

Mimsy Pocket et les enfants sans nome

av Jean-Philippe Arrou-Vignod. Inläst av Michèle Cheikh. 7 tim, 45 min.Talbok.

Ett spännande äventyr om Mimsy Pocket och hennes vänner. Målgruppen är barn i 6:e klass. Inläst på franska.

MediaNr: CA39378

Une belle brochette de bananes, histoires des Jean-Quelque-Chose

av Jean-Philippe Arrou-Vignod. Inläst av Jeanne Raimbaut. 2 tim, 52 min.Talbok.

En humoristisk barnbok inläst på franska.

MediaNr: CA39476

Le collège fantôme

av Jean-Philippe Arrou-Vignod. Inläst av Lorence Milasevic. 0 tim, 49 min.Talbok.

Sebastien är den enda eleven på Spökskolan. Men så en dag får han veta att det trots allt finns några andra elever, nämligen sju spöken, som också bor på skolan. De utmanar Sebastien att rädda en skatt som legat gömd i århundraden. Inläst på franska.

MediaNr: CA39793

Les fiancés de l'hiver

av Christelle Dabos. Inläst av Marie Duchateau. 11 tim, 52 min.Talbok.

Första delen i en fantasyserie om Ophelia. Hon kan se ett föremåls historia och gå genom speglar, och nu måste hon lämna sin familj för att resa till den flytande staden Citacielle. Men varför har just hon valts ut att delta i denna dödliga lek? Inläst på franska.

MediaNr: CA39578

Les disparus du Clairdelune

av Christelle Dabos. Inläst av Georges Thomas. 16 tim, 22 min.Talbok.

Andra delen i en fantasyserie om Ophelia som börjar med Les Fiancés de l'hiver. Ophelia befinner sig i den flytande staden Citacielle. Stämningen är obehaglig och kan hon verkligen lita på sin trolovade? Inläst på franska.

MediaNr: CA39579

Trop c'est trop

av Jeff Kinney. Inläst av Viala. 2 tim, 10 min.Talbok.

Del 3 i serien Journal d'un dégonflé. Lika bra att inse fakta: Greg Heffley kommer aldrig att bli den där perfekte sonen. Det gäller bara att förklara det för pappa. Greg vet precis hur han ska lirka sig förbi sin pappas alla försök att förändra honom. Men när pappa hotar med att skicka Greg till en militärskola på sommarlovet inser han allvaret. Inläst på franska.

MediaNr: CA39259

Le voleur de foudre

av Rick Riordan. Inläst av Marie-France Fournier. 10 tim, 41 min.Talbok.

Percy Jackson har ADHD och dyslexi och har fått byta skola många gånger. Han tycks vara förföljd av oförklarliga missöden. Till sist upptäcker han att han egentligen är barn till en av de gamla grekiska gudarna. Han får hjälp av en satyr och Atenas dotter att färdas över hela Amerika på jakt efter tjuven som stulit Zeus åskvigg. Under sin färd möter han olika mytologiska fiender. Inläst på franska.

MediaNr: CA39260

Dystopia, roman. 4.

av Terje Torkildsen. Inläst av Lars Henrik Aarnes. 5 tim, 52 min.Talbok.

Del 4 i serien Dystopia 2014. De fyra ungdomarna har lyckats komma tillbaka till en civilisation där telefonen, internet, och transportnätet fungerar. Handelsblockaden och bristen på ID - handlingar skapar dock problem och de reser till Victors excentriska morbror Erlend Rikosjett i Berlin för att få hjälp. Frågan är om de kan lita på honom och om det verkligen är bara de fyra som känner till diamanten. Dystopisk thriller. Inläst på nynorska.

MediaNr: CA40357