Nya talböcker oktober 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 199 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

San'a - öppen stad

av Muhammad Abd al-Wali. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 50 min.Talbok med text.

u"man, en ung jemenit, är på väg från Aden hem till byn. Som så många andra i detta sägenomspunna men utarmade land, har han velat utbilda sig och bidra till något positivt för sitt folk. Tyvärr räcker vaken viljan eller förmågan till när både historiens och naturens krafter skoningslöst slår till. Författaren till boken dog i en flygolycka 1973 och efterlämnade 2 romaner och 3 novellsamlingar efter sig. Han blev 34 år gammal.

MediaNr: CA40157

Vän sökes

av Emmy Abrahamson. Inläst av Lo Thorsdotter. 0 tim, 51 min.Talbok med text.

Sofia har inga vänner. Hon har en man och två barn och 335 kontakter på Facebook. Men hon har ingen att dricka drinkar med eller berätta hemligheter för. Sofia bestämmer sig. Hon ska hitta nya vänner. Hon letar på bussen. På jobbet. Kanske finns det en vän där hon minst anar det? Lättläst.

MediaNr: CA40443

Resväskan

av Emmy Abrahamson. Inläst av Kristina Leon. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

Några dagar före julafton hittar barnmorskan Disa en resväska på bussen. Väskan innehåller bara tre saker: en skinnjacka, en julklapp och en lapp där det står FÖRLÅT. Hon bestämmer sig för att hitta väskans ägare. Men det visar sig att hon ska hitta mycket mer än så. En berättelse om att stå upp förs sig själv och att hitta kärlek på de mest oväntade ställen. Lättläst.

MediaNr: CA40444

Inget märkvärdigt har hänt

av Angelica Ahlefeldt-Laurvig. Inläst av Petter Heldt. 5 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA41239

Stolthet och fördom

av Jane Austen. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 50 min.Talbok med text.

Lättläst version av Jane Austens klassiker. Familjen Bennet har ett antal ogifta döttrar. Jane och Lizzy uppvaktas av den rike ungkarlen Charles Bingley och hans vän Darcy, en stolt godsägare. En charmerande officer, Wickham, slår an på den unga Lydia. Här skildras kärleksförvecklingar och sociala förhållanden det tidiga 1800-talets England.

MediaNr: CA39456

Födelsedagen

av Marjaneh Bakhtiari. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 40 min.Talbok med text.

Snart är det Dawoods födelsedag. Men det är ingen i hans närhet som vet att han fyller år. Dawood är inte den som berättar sådant. Och dessutom får han inte ledigt från jobbet på restaurangen. Han har frågat och chefen sa nej. Det blir ändå inget firande som i Afghanistan. Eller? Lättläst.

MediaNr: CA40445

Gå med mig

av Behrang Behdjou. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 40 min.Talbok med text.

En berättelse om kärlek och uppbrott. En resa över gränser, synliga som osynliga, från Järvafältet till Stockholms innerstad. En snabbspolning av en relation som varit två personers liv men som nu inte längre finns. Något kommer till slut ikapp och något går sönder. Författarens debutroman handlar om de timmar då ingenting längre är vackert. Behrang Behdjou, född 1976, är journalist, dramatiker och manusförfattare.

MediaNr: CA40205

Francesca, [kriminalroman]

av Lina Bengtsdotter. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

Andra boken om kriminalinspektör Charlie Lager. Charlie är mitt uppe i en komplicerad utredning när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som försvann för snart trettio år sedan från trakten där hon själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie. När vännen Susanne ber om hjälp bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Men hon upptäcker snart att inte alla uppskattar att hon börjar gräva i fallet.

MediaNr: CA40864

Stockholm Odenplan

av Jonas Bonnier. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 17 min.Talbok med text.

Kortroman. Det är dags att inviga den nya pendeltågsstationen - Stockholm Odenplan. Fredric och hans konsulter på Link IT har förberett sig in i minsta detalj. Ansvaret för all IT-kommunikation för det nya pendeltågsnätet är ett prestigeprojekt, större än något annat av deras uppdrag. Fredric har beslutat att ta in en extra expert, Henri Gusman. Men är han den han utger sig för att vara?.

MediaNr: CA39890

En dag i paradiset

av Henrik Bromander. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 43 min.Talbok med text.

Morgan har blivit arbetslös och måste gå en kurs i hur man får ett jobb. Som tur är börjar Madde på kursen. Tillsammans blir det lättare att så ut med hurtiga jobbcoacher och töntiga lekar. Men plötsligt slutar Madde dyka upp. Morgan blir orolig. Kanske har hon börjat använda droger igen eller gjort något annat hemskt. Han bestämmer sig för att göra allt för att hitta henne. Lättläst.

MediaNr: CA40442

Tango i tabernaklet

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Den före detta svärdslukarassistenten Kerttu har lämnat sitt tivoliliv bakom sig och flyttat till lugna Brösarp på Österlen. För att inte bli rastlös bestämmer hon sig för att ordna tangokurser. Tangokursen blir en stor succé, men Kerttu är inte helt nöjd. Kanske skulle hon kunna bli kyrkvaktmästare? Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för det där med kyrkorådets snokande ordförande Johanna och den försvunna kollekten.

MediaNr: CA40230

De åtta bergen, en roman

av Paolo Cognetti. Inläst av Thomas Ekelöf. 6 tim, 57 min.Talbok med text.

Pietro växer upp i en arbetarfamilj i Milano. Föräldrarna lever med en ständig dragning till naturen och bergen där de har sitt ursprung, som även präglas av en mörk historia. Familjen tillbringar somrarna i den lilla ensliga bergsbyn Grana vid foten av Monte Rosa. Pietro lär känna Bruno, en jämnårig pojke från trakten, och tillsammans utforskar de varandra, bergsbyns folk och omgivningarna. Prisbelönad italiensk roman.

MediaNr: CA40430

Geniet från Breslau

av Lena Einhorn. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

En dokumentärroman om en en osedvanligt ambitiös ung man med en ofördelaktig härkomst och en försynt flicka som blev den första kvinnan att doktorera i kemi i sitt land. Två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer, det kejserliga Tyskland. Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att..

MediaNr: CA40241

Med hälsning från Båstad

av Jenny Fagerlund. Inläst av Michael Borch. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

Linda ska flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Men jobberbjudandet dras i siste sekunden tillbaka och Linda drabbas av panik. Hon vill inte berätta att hon inte fått jobbet och bestämmer sig för att gömma sig hos sin moster i Båstad. Där pågår tennisveckorna och Linda blir förtjust i staden och dras med i festligheterna. Men allt är inte så idylliskt som det verkar. Feelgood.

MediaNr: CA40204

Nelly B:s hjärta, ett protokoll

av Aris Fioretos. Inläst av Lena Löfvenborg. 9 tim, 44 min.Talbok med text.

Vi befinner oss i Berlin 1924 och i centrum för berättelsen står Nelly Becker, den första kvinnliga piloten i Tyskland. Men Nelly har fått en diagnos och måste sluta flyga. Hon överger hangarerna och separerar från sin man, flyttar till ett pensionat och tar jobb på BMW där hon demonstrerar motorcyklar. Livet känns meningslöst, tills hon en dag möter Irma och livet på jorden kan börja.

MediaNr: CA40284

Uppgörelsen, [Leah Quiller skipar rättvisa två gånger]

av Ramona Fransson. Inläst av Anna Godenius. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med Begynnelsen. Kriminalkommissarie Leah Quiller längtar efter att återta sin rätta identitet. För att återfå friheten måste hon hitta den som våldtog och misshandlade henne. På en fest hos en granne möter hon sin före detta make. Han säger sig veta vem som våldtagit och misshandlat henne för femton år sedan. Leah har svårt att tro på honom, men beslutar sig för att ta reda på om det verkligen kan vara sant.

MediaNr: CA40298

Tjugo över midnatt

av Daniel Galera. Inläst av André Nilsson. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Tre vänner återser varandra efter femton år. De befinner sig i den brasilianska hamnstaden Porto Alegre för att gå på en begravning. Värmen är outhärdlig och våldet på gatorna eskalerar. Läsaren får ta del av berättelsen ur de tre vännernas olika perspektiv. Snart framträder en bild av deras döde vän som ingen av dem känner igen. Daniel Galera, 1979-, brasiliansk författare. På svenska finns även boken Med blod i skägget.

MediaNr: CA40458

Till minne av en villkorslös kärlek

av Jonas Gardell. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 33 min.Talbok med text.

En roman om solidaritet och svek färgad av både humor och svärta. Boken är utformad som en släktkrönika över Jonas Gardell och hans familj. Det är en familj som är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender. Framförallt är boken ett porträtt av Jonas Gardells mor, född i mitten av 1920-talet, dotter till en frikyrkopastor och med särskilt starka band till sin yngste son.

MediaNr: CA40272

Lyckosmed

av Eva-Maria Gelotte. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Källäng som börjar med Besök. Den lilla västgötska byn Källäng skakas om av ett försvinnande. Bygden går man ur huse för att hitta de tre försvunna småflickorna. Kommer sökandet ge resultat? Och kommer frågetecknen kring Lisas bakgrund att rätas ut? Sista delen i serien om byn Källäng.

MediaNr: CA39441

Pojken

av Tova Gerge. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 1 min.Talbok med text.

Två personer möts i en föreläsningssal på universitetet. De studerar filmvetenskap. Berättarjaget försöker få makt över den andre, som han kallar "pojken". Pojken är en ung människa, korthårig och arrogant. Berättarjaget är lite äldre och jobbar som nattpersonal på ett hotell. De inleder en relation. Men vilken slags makt vill berättarjaget ha? Och vad händer om pojken går med på det? Debutroman om begär, klass, språk, våld och sex. T.G., 1982-.

MediaNr: CA40296

Fara Från fjärran, detektivroman

av Roland Gyllander. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 12 min.Talbok.

Stockholm sommaren 1968. Tom Granath får ett uppdrag av S.A. Lannwood, direktör för firman AB Loc-lås. Ett uppdrag som består i att Tom ska spela en försvunnen släkting till arvtanten Lannwood den dagen hon fyller 80 år. Varför Tom ska göra det förblir hemligt men han behöver pengarna och snart befinner han sig på ett stort kalas i en villa i Äppelviken. Där finns också arvtanter, vackra flickor och dolska herrar med pistol. Humoristisk deckare.

MediaNr: CA40232

Inte hemma

av Lennart Hagerfors. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 51 min.Talbok med text.

Det är hösten 1945. Den unga missionärsfamiljen har suttit fast i Kongo under kriget men nu ska de fara hem till Sverige. Pappa, mamma, storasyster och storebror. Och så romanens berättare, ännu ofödd, som inifrån värmen i moderns mage gör sig tankar om resans vedermödor. Färden går med ett skepp längs Afrikas kust till Lissabon och sedan vidare med tåg genom ett krigshärjat Europa. Om berättandets kraft, Guds distraktion och människans villkor.

MediaNr: CA40426

Ett oväntat besök

av Åsa Hellberg. Inläst av Carin Ödquist. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

Nikki trivs bra med sitt liv hemma på gården Gyllentofta. Hon har sina hästar och i grannbyn bor bästa vännen Annie. Men så dör Nikkis pappa. Allt vänds upp och ned och släktingar hon aldrig har träffat dyker upp på gården och kräver sin del av arvet. Vad kommer nu att hända med huset, markerna och framför allt hästarna? I samma veva blir Nikki förälskad. Men kärleken är komplicerad och Nikki tvingas välja mellan den och gården. Feelgood.

MediaNr: CA40334

Räddaren av förlorade ting

av Ruth Hogan. 9 tim, 57 min.Talbok med text.

En gång var Anthony Peardew en hyllad författare. På ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting som är brottstycken av andra människors liv. Hans sista önskan är att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare. Ansvaret överlämnar han nu till sin assistent Laura, den enda person han litar på. Uppdraget leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten. En roman om vänskap och om livets ändlösa möjligheter.

MediaNr: CA40255

Bön till havet

av Khaled Hosseini. Inläst av David Zetterstad. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

En pappa vaggar sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska ta med dem ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem. Han berättar för sin pojke om sin barndoms somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden och hur farmors getter bräkte. Han minns staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna och de blev tvungna att fly.

MediaNr: CA40045

Nattvakten

av Anna Ihrén. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 1 i Jubileumsserien. När en känd Göteborgspolitiker hittas död får fallet högsta prioritet hos Göteborgspolisen. Sandra Haraldsson har precis börjar jobba där, medan hennes kollega Dennis Wilhelmson studerar musikhistoria i Stockholm. Där träffar han Jasmin, men så försvinner hon utan förklaring. Spåren leder Dennis mot Amsterdam och målningen Nattvakten. Vad har tavlan med Jasmins försvinnande och den döde politikern att göra.

MediaNr: CA40431

Farlig flyktväg

av Arnaldur Indriðason. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om kriminalinspektör Konrad Flovent som börjar med Det tyska huset. Våren 1943 väntar en isländsk kvinna vid Barents hav på att hennes fästman ska dyka upp från Köpenhamn. Men han kommer inte och det visar sig att han har tagits tillfånga av tyskarna. Några år senare spolas en mördad man upp på en isländsk strand och en annan man misshandlas till döds utanför en bar. Polisen i Reykjavik står inför brott med rötter i det förflutna.

MediaNr: CA40337

Krutgummor på krigsstigen

av Catharina Ingelman-Sundberg. Inläst av Carin Ödquist. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

Ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot krigsherrar och vapenindustri. På en skånsk herrgård drar de upp riktlinjerna för motståndet och tränar sig flitigt i civil olydnad. Deras trevliga grannar försörjer sig på äppelodling och låter sig bjudas på kaffe och mat. Men skenet bedrar, grannarna hör hemma i en helt annan liga. Mild humor med satiriska inslag.

MediaNr: CA40582

Cirkusflickan

av Pam Jenoff. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

Tyskland 1944. 16-åriga Noa har blivit utkastad från sitt hem. En kväll vid en tågstation upptäcker hon en godsvagn med övergivna judiska barn. Utan närmare eftertanke lyfter hon upp en bebis och flyr. Noa och barnet blir räddade av ett kringresande cirkussällskap. Den hemlighetsfulla trapetsartisten Astrid ogillar deras ankomst. Men kriget hotar de bägge kvinnornas tillvaro på cirkusen och tillslut blir de tvungna att anförtro sig åt varandra.

MediaNr: CA40176

Gränsen, roman

av Elise Karlsson. Inläst av Ylva Törnlund. 2 tim, 52 min.Talbok med text.

Emma, huvudperson även i författarens tidigare roman Linjen, arbetar på ett kontor med öppen planlösning och ständiga möten. Hon blir utmattad och börjar intressera sig för relationer och meditation. Allt med lika stort engagemang som hon tidigare lagt på arbetet. Hon har hela tiden ett krav på sig att vara bäst. Men det finns en gnagande misstanke att hon flyr livets verkliga problem. Något som liknar en verklig insikt växer inom henne.

MediaNr: CA40479

Pappaklausulen, roman

av Jonas Hassen Khemiri. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiska son har fått ett eget barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Roman som handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att trots allt fortsätta vara familj.

MediaNr: CA40475

De döda

av Christian Kracht. Inläst av Anno Lindblad. 4 tim, 56 min.Talbok med text.

Vi befinner oss mitt i Weimarrepublikens glödande, febriga år, då den moderna kulturen upplevde en tidig blomstringsperiod. I Berlin försöker den schweiziska filmregissören Emil Nägeli övertala en stor filmmogul att finansiera en film, närmare bestämt en skräckfilm som utspelar sig i Japan. Christian Kracht, 1966-, schweizisk författare som tidigare skrivit böcker som Imperium och Faserland.

MediaNr: CA40174

Alla gånger jag inte dog, roman

av Geneviève Lefebvre. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

Catherine är författare men försörjer sig som välbetald talskrivare. Tre dagar efter terrordåden i Paris den 13 november 2015, flyger hon från Montreal till Bryssel för att träffa Matt. Han är en gammal vän och arbetar som utrikeskorrespondent. Deras relation har utvecklats från vänskap till kärlek under åren och båda ser fram emot återträffen. I Bryssel är säkerhetspådraget enormt.

MediaNr: CA39703

Historien om mina tänder

av Valeria Luiselli. Inläst av Hans Cederberg. 3 tim, 49 min.Talbok med text.

Highway är en sann berättare av historier och han har en mun full av dåliga tänder. Men nu har han kommit över Marilyn Monroes bländvita garnityr och har tänkt byta ut sina egna gulnande gaddar. För att lyckas med detta måste han först ge sig ut och sälja de tänder han redan har och som alla bär på en historia om sina tidigare ägare: Platon, Virginia Woolf, Borges med flera. Dråplig roman om berättandets magi. V.L., 1983- , mexikansk författare.

MediaNr: CA40645

Ett frågetecken är ett halvt hjärta

av Sofia Lundberg. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 41 min.Talbok med text.

Elin Boals är framgångsrik fotograf i New York, gift med affärsmannen Sam och med en 17-årig dotter, Alice. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik - han som hon delade allt med under den fattiga uppväxten på Gotland. Det är en röst från ett förflutet som hon helst vill glömma. Nu kommer minnena tillbaka och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde - ett barndomstrauma som hon måste försonas med för att kunna gå vidare.

MediaNr: CA40477

Den skenande planeten, [roman]

av Maja Lundgren. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 3 min.Talbok med text.

En humoristisk framtidsroman. Jorden har nyligen genomlevt det fjärde världskriget och upprättat en skakig fred. Från den idylliska planeten Zarmina, som en gång koloniserades av jordbor i exil, kommer sändebudet Ki för att hålla ett fredstal. Hon lider svårt av spacelag och förstår inte riktigt vad som sker på Jorden. Maja Lundgren har tidigare skrivit romaner som Pompeji och Myggor och tigrar.

MediaNr: CA40248

I Tanger

av Christine Mangan. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Den marockanska kuststaden Tanger i mitten av 1950-talet. Alice Shipley är plågad, det varmt, för varmt. När hon anlände till staden med sin man längtade hon efter förändring, men nu vet hon inte. Hon känner sig illa till mods, och kontrollerad, inte minst av väninnan Lucy Mason som tar med Alice ut i den stekande solen, ut i folkmyllret. Så plötsligt försvinner Alice man och verkligheten blir skevare för varje dag som går.

MediaNr: CA40005

Harris Tweed

av Peter May. Inläst av Peter Mattsson. 12 tim, 8 min.Talbok med text.

Niamh och Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris blir Niamh vittne till hur Ruairidh och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Hon återvänder till deras hem på Yttre Hebriderna och försöker förstå vad som har hänt. Den franska polisen misstänker först terrorism men sedan riktas intresset mot Niamh. Thriller.

MediaNr: CA40229

De oväntade systrarnas hus, [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 18, fristående, i serien om Damernas detektivbyrå. Precious Ramotswe åtar sig ett fall där en kvinna påstår sig ha blivit felaktigt uppsagd från sitt jobb. Under utredningen stöter hon på information som gör henne förbryllad. På ett lokalt sjukhus upptäcker hon en sköterska vid namn Minge Ramotswe. Precious känner till alla med det efternamnet, de är ju hennes släktingar. Vem är den här mystiska kvinnan egentligen?.

MediaNr: CA40146

Anteckningsblock

av Åsa Moberg. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 34 min.Talbok.

Åsa Mobergs första bok från 1969. Här samsas kåserier och debattartiklar. Det handlar om parodiska rättegångar mot amerikanska desertörer, om knark, om sex i cellofan och om pressgrannar. Hon börjar skolan på nytt och går på ett ovanligt ruskigt museum, hon besöker Skärholmen och träffar hemmafruar som inte alls känner sig hemma, hon synar polisutbildningen, hon diskuterar kulturskribenters bruk (missbruk) av svårbegripliga ord.

MediaNr: CA40837

Lifterskan, spänningsroman

av Cannie Möller. Inläst av Helena Gripe. 12 tim, 44 min.Talbok med text.

En mörk alla helgons natt är tecknaren Rebecka Gudner på väg i sin bil till familjens stuga i Norrland. Hon plockar upp en lifterska, en ung flicka som beter sig underligt och inte svarar på några frågor om vem hon är. Denna till synes goda gärning kommer att få ödesdigra konsekvenser för Rebecka. Lifterskan Helen väcker känslor och sidor hos Rebecka som hon trängt undan. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA40409

Den oändliga familjen, roman

av Cilla Naumann. Inläst av Mallika Giarimi. 6 tim, 17 min.Talbok med text.

En familj flyttar in i en studentlägenhet i höghuset Nyponet på Östermalm. De kommer från Kalifornien och pappa Ray har fått en forskartjänst på KTH. Det är vinter. Containern med deras kläder dröjer och dottern Isabel lever i ovisshet om hur framtiden kommer att se ut. Tvärs över gatan, mitt emot deras nya hem, bor Anna, en liten flicka som på avstånd följer familjens väg mot katastrofen. Skildring av krisande relationer och osäkra minnesbilder.

MediaNr: CA40584

Blå längtan

av Elisabet Nemert. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 38 min.Talbok med text.

Två maskrosbarn kommer till världen samma dag 1950. Naomi i Nigeria och Pia i Sverige. Naomi föds med läppspalt och förskjuts av sin familj. Läkekvinnan Jorinda tar hand om henne och låter henne bo på savannen. Pia föds på Södra BB i Stockholm, i välfärdens Sverige men hennes föräldrar är alkoholiserade och uppväxten blir tuff. Deras vägar flätas samman av ödet och så småningom möts de båda flickorna i Sverige.

MediaNr: CA40567

De dubbelt så bra, roman

av Bengt Ohlsson. Inläst av David Zetterstad. 16 tim, 20 min.Talbok med text.

Tidigt 1900-tal. Två ynglingar växer upp på olika håll i Sverige. Arvid söker sig norrut för att arbeta i skogen. Ragnar drömmer om en karriär i det militära, och när finska inbördeskriget bryter ut ansluter han sig till den Svenska Brigaden för att besegra "de röda". Någonstans på vägen sammanflätas deras öden och tar dem till Ådalen. Boken skildrar ett stycke svensk historia från ett nytt och oväntat perspektiv.

MediaNr: CA40293

Huset i Hamptons

av Tasmina Perry. Inläst av Lo Thorsdotter. 14 tim, 26 min.Talbok med text.

Jem Chapman och hennes pojkvän blir inbjudna att dela ett lyxigt sommarhus i den välbärgade semesterorten Hamptons utanför New York. Men så fort de kommer dit inser Jem att huset ruvar på en sorglig historia. Förra året drunknade en ung kvinna, Alice, i poolen på baksidan. När Jem lär känna sina nya glamorösa vänner förstår hon att de döljer något. Vad hände egentligen med Alice förra sommaren? Romantisk thriller.

MediaNr: CA40432

Processen

av Malin Persson Giolito. Inläst av Hans Cederberg. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

Tre veckor efter det stora terrorattentatet återstår bara att försöka läka såren. I terrorns kölvatten blir en ung man frihetsberövad. Hans namn har dykt upp i utredningen och just nu handlar allt om rikets säkerhet. När poliserna stiger in på studentbiblioteket förändrar Youssuf Ks öde för alltid. Den enskildes rättigheter får stå åt sidan medan rädslan och fördomarna sprider sig och Sophia Weber kan bara stå bredvid och titta på.

MediaNr: CA40476

Fantastiska kvinnor i vattentornet

av Björn Ranelid. Inläst av Mikael Dolfe. 12 tim, 52 min.Talbok med text.

IIngrid Anker växer upp i det ombyggda vattentornet på Kirseberg i Malmö. Där bor en brokig samling människor, bland andra Olga och Stella som blir hennes vänner för livet. Ingrid gör en klassresa och vi får följa henne genom kärlek och sorg. Under åren har hon utvecklat ett särskilt sinne för liv och död; ibland känner hon i förväg vad som ska ske. På ålderns höst tar hon kontakt med författaren, som har haft liknande upplevelser.

MediaNr: CA40585

Av jord är du kommen, [en Erik Sandström-deckare]

av Mikael Ressem. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 48 min.Talbok.

Femte boken om ambulanssköterskan Erik Sandström i Gävle. Den tidigare länspolismästaren Mats Andersson har hittats mördad. Två dagar senare hittas liket av en annan man. Birger Andréasson sköter utredningen, men får problem. I ren desperation ber han sin son, Patrik, om hjälp. Trots att Patrik är avstängd i väntan på internutredning. Erik, däremot, har lyckats hålla sig nykter och vardagen på Gävleambulansen är lugnare än vanligt.

MediaNr: CA40460

Rummet med de fyra fönstren

av Hans Ruin. Inläst av Ingemar Nygren. 3 tim, 22 min.Talbok.

Klassiker inom den finlandssvenska litteraturen. Författaren. återger minnen från barndomsåren i den västnyländska skärgården och skildrar sin familj, även dess tidigare generationer med anknytning till Tsarryssland. Hans Ruin, 1891-1980, professor i filosofi och docent i estetik.

MediaNr: CA40639

De okända

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 17 min.Talbok.

Del 10 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Unni, Jordi och de andra har äntligen kommit fram till riddarnas dal. Där lurar faror överallt, men det största hotet kommer från en i deras grupp, Miguel. Han är egentligen demonen Tabris och har fått i uppdrag att döda dem alla vid resans mål. Unnis enda hopp om att stoppa honom är att satsa allt på ett kort - kärlekens magi.

MediaNr: CA40273

Stenarnas tystnad

av Margit Sandemo. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 33 min.Talbok.

Del 11 i serien de svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. I en avstängd fjälldal i Spanien hoppas Unni, Jordi och deras vänner att de ska kunna lösa förbannelsens gåta. Giriga skattjägare hotar deras liv, men det är något som skrämmer Unni ännu mer. I denna dal ska hennes älskade Jordis öde avgöras.

MediaNr: CA40313

Vinterdröm

av Margit Sandemo. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 45 min.Talbok.

Del 12 i serien De svarta riddarna som börjar med I skuggan av ett tecken. Unni och hennes vänner har nästan avslutat sitt uppdrag med att lösa förbannelsen. Men för Jordi och Miguel återstår hårda prövningar. Jordi måste eliminera farliga väsen i de odödligas värld, och för sin älskade Sissi måste Miguel frigöra sig från sitt demonväsen - något som blir nästan omöjligt för honom när hans vänner är i fara.

MediaNr: CA40456

Osynlig närvaro, [psykologisk spänningsroman]

av Susanne Schemper. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 11 min.Talbok med text.

Martina är snygg, säker och framgångsrik, men inte särskilt omtyckt på jobbet. En incident får henne ur balans och hon börjar misstänka att det är någon som bevakar henne, gör intrång i hennes liv. Petrus är en udda enstöring som arbetar som vaktmästare på samma arbetsplats som Martina. Han är besatt av henne men känner sig osynlig; ur förödmjukelsen och besvikelsen växer tankar på hämnd och han börjar närma sig Martina. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA40407

Pojken med stjärnorna

av Mirre Sennehed. Inläst av Malin Wahlstedt. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

Philip är en helt vanlig 24-årig kille från Göteborg. Han har långt tuperat hår, silverstjärnor under ögonen och svart kajal. Hans stora intresse är indiepop och favoritbandet är Broder Daniel. Jävla emo får han höra ibland men ingen kan tro att fördomar och hat går längre än så. Men vintern 2010 blir han brutalt knivhuggen till döds. Mordet begås oprovocerat, endast på grund av Philips utseende. Roman som bygger på en verklig händelse.

MediaNr: CA40510

Drömdagboken

av Agneta Sjödin. Inläst av Camilla Bard. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Den kända programledaren Helena står vid ett vägskäl i livet. Singeltillvaron har stagnerat och tv-karriären hotas när uppdragen sinar och branschen skakas av Metoo-skandalen. Dessutom har dottern flyttat hemifrån och det är tyst i lägenheten. Visserligen har hon sina väninnor och sin träning men hon känner ändå en ökad frustration. När hon börjar skriva en drömdagbok öppnas en dörr till en mer positiv väg och sakta tänds ett nytt hopp inom henne.

MediaNr: CA40338

Midnattssol

av Frida Skybäck. Inläst av David Zetterstad. 9 tim, 4 min.Talbok med text.

Tredje boken om tre systrar i familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne under 1800-talets mitt. Det råder ett fridfullt lugn på herrgården. Men lyckan visar sig vara tillfällig. Ett oväntat besked från Cecilias make tvingar henne tillbaka till Apelgården. I Lund kämpar Elisabeth för ensamma mödrar och deras barn. Yngsta systern Amelie lever ett glamoröst liv som hustru till greve Carl Piper tills ett oväntat besök ändrar hennes tillvaro.

MediaNr: CA40586

Ásta, när det inte finns nån väg ut ut världen - vart beger man sig då?

av Jón Kalman Stefánsson. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Island i början 1950-talet, på tröskeln till den moderna världen. Ásta föds in i ett passionerat och omöjligt äktenskap mellan Sigvaldi och Helga. Hennes fria och vilda uppväxt för henne till sist till Wien och konststudier och en kärlekshistoria med poeten Josef med katastrofala följder. Roman som rör sig från utlevelse och missbruk till grå anpassning, över generationerna i ett samhälle som kommer ihåg när konsten kom till byn.

MediaNr: CA40317

Bortom all genans

av Eva Swedenmark. Inläst av Anders Mathlein. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Om ni inte börjar leva gör jag slut. I den avslutande delen om De fyras gäng reser vännerna Garbo, Pamela, Anita och Ingalill till Vietnam för att fundera över framtiden. Men långt borta kommer deras tidigare liv nära. Och hur var det med deras pengar som de kom över lite för lättsamt? De inser att de alltid kommer att fortsätta drömma och att målet för drömmarna ibland är själva drömmen och resan för att uppnå den.

MediaNr: CA40381

I Sparvens klor. Bok ett. D. 2.

av Karin Söderlund Leifler. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 2 av 2 i serien Svärd utan herre. Den herrelösa samurajen Hiroshi är efterlyst för mordet på sin före detta herre. Han måste hitta den sanna mördaren om han ska slippa halshuggning. Vid sin sida har han Tsukiko, en kurtisan på rymmen från nöjeskvarteren. Den kvinnliga lönnmördaren Suzume, eller Sparven, har fått i uppdrag att följa efter Hiroshi. Den till synes enkla uppgiften leder till ett möte som förändrar allt.

MediaNr: CA39986

Vägen till Växjö

av Birgitta Thulin. Inläst av Ingemar Jonson. 6 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA41072

Familjeträdet

av Susan Wiggs. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 18 min.Talbok med text.

Annie Harlow har allt hon kan önska sig; karriär, jobb och ett första barn i magen. Men så, på en sekund, förändras allt. När Annie vaknar upp efter ett år i koma inser hon att tiden inte är den enda hon förlorat. En enorm sorg drabbar henne och hon återvänder till sitt barndomshem. Med hjälp av sin familj börjar Annie långsamt läka och så småningom väcks hoppet om en framtid. Susan Wiggs, amerikansk lärare och författare.

MediaNr: CA40219

Oavsett vad

av Daniel Wångsten. Inläst av Åke Lindgren. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Oscar bor i Halmstad, är singel och närmar sig trettio. Hans liv består av fester, sex och droger - det viktiga är ytan. Han känner ingenting. Vart han är på väg vet han inte, han vet bara att han aldrig någonsin kan gå tillbaka. Så plötsligt händer något som raserar alla murar som Oscar byggt runt sig själv. Han blir kär och förälskelsen får honom att minnas Anna som en gång i tiden var hans stora kärlek. Och det är smärtsamma minnen.

MediaNr: CA40556

Vännen, spänningsroman

av Joakim Zander. Inläst av Peter Mattsson. 12 tim, 25 min.Talbok med text.

Tredje boken om juristen Klara Walldéen som börjar med Simmaren. Jacob Seger har lämnat sitt gamla liv i Sverige har anlänt till Beirut där han ska praktisera på den svenska ambassaden. På en fest lär han känna Yassim, som påstår sig vara krigsfotograf, men är det verkligen sant? Samtidigt grips Klara Walldéens väninna i en dramatisk antiterror-operation i Stockholm. Nu är det upp till Klara att lägga pusslet. Spåren leder henne till Beirut.

MediaNr: CA40203

Profetens vinter, spänningsroman

av Håkan Östlundh. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 34 min.Talbok med text.

Elias får två ödesmättade besked efter varandra. Det ena rör hans egen hälsa, det andra är att Anders, hans far, sprängts i bitar av en bomb. Elias tillvaro kullkastas, plötsligt är ingenting vad det synts vara. Hans far har levt ett dubbelliv och blivit röjd ur vägen, mördad. När Ylva, faderns älskarinna, uppsöker Elias inser de båda att de också är jagade. Frågan är av vem och varför. Spänningsroman.

MediaNr: CA40459

Midsommarbrud

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 10 i förlagsserien Släkten inledd med Blandat blod. Berättelsen tar sin början på Ransta sätesgård år 1410. Folket på gården börjar återhämta sig efter olycksdrabbade år och Karin vågar hoppas att hemmet ska bli bygdens främsta hästgård. Men faderns pengakista skramlar tom och för att rädda gårdens framtid måste Karin gifta sig med bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson.

MediaNr: CA40641

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Visst kan man dansa efter Auschwitz, fragment ur Göteborgs judiska historia

av Karin Brygger. Inläst av David Zetterstad. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

En samling individuella och kollektiva minnen som skildrar fragment av Göteborgs judiska historia. Boken vill förändra och lägga till viktiga bitar till de redan skrivna minnena. Genom att förskjuta perspektiv förändras berättelsen om staden och dess befolkning. K.B., 1978-, svensk poet, litteraturvetare och skribent i Göteborgs-Posten.

MediaNr: CA40319

Allmänt och blandat

Att hitta

av Andreas Ekström. Inläst av Mikael Dolfe. 3 tim, 41 min.Talbok med text.

Det är lätt att gå vilse i informationsflödet på internet och att hitta rätt. Google och andra företag styr på olika sätt var man hamnar när man söker fakta. Två exempel: Företag köper sökord som ger större exponering i önskade sammanhang. Autokomplettering fyller på angivna sökord och leder användaren i en viss riktning. Författaren understryker vikten av att ha en kritisk inställning till hur informationen presenteras.

MediaNr: CA40378

Rätten till privatlivet, och moralen bakom omoralen i svensk press

av Mattias Hessérus. Inläst av Lo Thorsdotter. 21 tim, 44 min.Talbok.

Avhandling där historikern Mattias Hessérus undersöker hur idén om en definierad och skyddad privatsfär i Sverige förändras och växer sig starkare under 1900-talet och hur den svenska pressen har motiverat intrång i privatlivet. Studien behandlar perioden 1920-1980 och utgår från striden kring tidningen Fäderneslandet. Hur värnar man rätten till en fredad sfär i en värld där allt kan göras synligt?.

MediaNr: CA40030

88 böcker du inte behöver läsa!

av Kalle Lind. Inläst av Jonas Knutell. 8 tim, 29 min.Talbok med text.

Kalle Lind, mångsysslande kulturarbetare och författare, har letat fram 88 böcker man inte behöver läsa. Med humor och glimten i ögat kommenterar han de olika titlarna, ofta med utdrag ur böckerna. Några av de titlar som är utvalda är: Torka blommor i mikrovågsugnen, Likbränning eller begravning, Mr sex, Könsumgänge annorlunda och Kikkis glassiker.

MediaNr: CA40513

Religion

Samtidigt, berättelsen om hur Gud blev människa och vad det har med oss att göra

av Magnus Malm. Inläst av Thomas Ekelöf. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

M.M. tar läsaren med på en resa genom samtidskulturen, kyrkans historia och de bibliska berättelserna. Han ställer frågor som: Är det säkert att andlighet är en hjälp för att hitta sig själv och inte bara ett sätt att fly? Vad innebär den kristna bekännelsen att Jesus Kristus är sann Gud och sann människa? Går det överhuvudtaget att tala om en sanning i dagens samhälle? M.M., 1951-, författare som även arbetar med andlig vägledning och retreater.

MediaNr: CA39922

Filosofi och psykologi

Pudelns kärna, om kvalitet och professionell kompetens i vår tid

av Britta Högberg. Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 12 min.Talbok med text.

B.H. diskuterar vad professionell kompetens är utifrån en rad olika synvinklar: vetenskapsteoretiska, samhällsvetenskapliga och pedagogiska. Hennes huvudargument är att professionell kompetens bör betraktas som en särskild kunskapsform artskild från både vetenskaplig kunskap och lekmannakunskap. Enligt henne består den inte bara av expertis utan också av tyst kunskap och värderingar. B.H., legitimerad psykolog och filosofie doktor i pedagogik.

MediaNr: CA39965

Beteendedesign, psykologin som förändrar tankar, känslor och handlingar

av Arvid Janson. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Beteendedesign är ett område som blir allt större inom psykologi, ledarskap och företagande. Vilka faktorer är det som driver, eller hindrar, ett beteende? Varför agerar människor så ofta irrationellt när vi ska fatta olika beslut? I boken varvas insikter i psykologisk forskning från de tre fälten beteendeekonomi, inlärningspsykologi och kognitionspsykologi, med exempel på bra och dålig design.

MediaNr: CA41172

Sömn, dröm, mardröm, kunskap och verktyg för god sömn

av Steven James Linton. Inläst av Annika Denke. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Boken tar upp grundläggande frågor om när, hur och varför vi sover och förklarar begrepp som dygnsrytm, sömnstadier, social jetlag och goda sömnrutiner utifrån modern forskning. Dessutom ger författarna råd om hur du kan utveckla bättre sovvanor för att förbättra din sömn och din hälsa. Steven James Lipton, professor i klinisk psykologi och Ida Flink, legitimerad psykolog. Båda forskar bland annat om sömn.

MediaNr: CA40256

Uppfostran och undervisning

Geografididaktikk for klasserommet

Redaktör: Rolf Mikkelsen. 16 tim, 45 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41170

EHM - elevhälsomötet, en främjande, förebyggande och lärande modell

av Anna Bengtsson. Inläst av Patrik Nyman. 2 tim, 14 min.Talbok med text.

EHM, elevhälsomötet, är en mötesmodell som i en strukturerad form bjuder in all skolpersonal som finns runt eleverna. Syftet är att skolans olika kompetenser och professioner samverkar för att i regelbundet återkommande möten ringa in utmaningar och möjligheter långt innan arbetsinsatserna blir av enbart åtgärdande karaktär. Boken beskriver med många praktiska exempel EHM:s olika delar och faser som mynnar ut i en konkret handlingsplan.

MediaNr: CA39899

De fem stora inom skolforskning, Fullan, Hattie, Timperley, Wiliam, Dweck

av Jesper Ersgård. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 51 min.Talbok med text.

Här presenteras forskningsresultat från fem internationella forskare inom pedagogik; Michael Fullan, John Hattie, Helen Timperley, Dylan Wiliam och Carol S. Dweck. Boken ger en överblick över den senaste skolforskningen och knyter an till det praktiska skolarbetet. Författaren menar att alltför många reformer i skolan införts under antaganden. Istället borde förändringar av skolan ske med stöd i forskning. J.E. lärare och utbildningskonsulent.

MediaNr: CA40158

Macchiariniaffären, sanningar och lögner på Karolinska

av Bosse Lindquist. Inläst av Jonas Knutell. 18 tim, 18 min.Talbok med text.

Våren 2014 varnade flera läkare på Karolinska för Paolo Macchiarinis plågsamma och livsfarliga experiment på människor. Deras avslöjanden motarbetades av ledningen under flera år. Trots att det svenska rättsväsendet fastslog att grava missförhållanden och grov oaktsamhet ägt rum, blev aldrig någon dömd. B.L. berättar om hur spåren leder högt upp i samhället och hur pengar, ära och prestige fick gå före patienternas bästa.

MediaNr: CA40583

Litteraturvetenskap

You must change your life, the story of Rainer Maria Rilke and Auguste Rodin

av Rachel Corbett. Inläst av Deborah Kipp. 13 tim, 57 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40535

Bilden av Sverige, en personlig resa

av Katerina Janouch. Inläst av Elisabet Thorborg. 15 tim, 12 min.Talbok med text.

I januari 2017 ställde författaren Katerina Janouch upp på en intervju i tjeckisk tv. Under intervjun kritiserade hon bland annat integrationen i Sverige och målade upp en mörk bild av situationen i landet. Efteråt blev hon hårt kritiserad av både media och politiker. I boken berättar hon om det turbulenta året efter intervjun och hur det har kommit att förändra hennes liv.

MediaNr: CA40119

Efter flykten

av Ilija Trojanow. Inläst av Michael Borch. 2 tim, 9 min.Talbok med text.

Sex år gammal flydde Ilija Trojanow från Bulgarien till Tyskland tillsammans med sina föräldrar, en erfarenhet som han bär med sig än i dag. Det är en berättelse om ensamheten i utanförskapet, om hur lite flyktingens förflutna betyder på den nya platsen, om existensen mellan två språk och om hur tillvaron som flykting har präglat hans liv. Ilija Torjanow berättar om sig själv, men blir samtidigt ett exempel bland många.

MediaNr: CA40175

Konst, musik, teater och film

Life with Picasso

av Francoise Gilot. Inläst av Sarah Cannell. 16 tim, 40 min.Talbok med text.

Pablo Picasso, 1881-1973, spanjor, en av 1900-talskonstens främsta målare. Hade en "blå", sedan en "rosa" period; motiven främst fattiga människor och cirkusfolk. 1907 kom Kvinnorna från Avignon, den 1:a kubistiska målningen. Från 1937 är den antifascistiska Guernica. Françoise Gilot sammanlevde 10 år med den mångsidige, egensinnige konstnären i Frankrike. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41328

Kyrkan i Gamla Uppsala, från katedral till församlingskyrka

Redaktör: Gunnar Granberg. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Antologi med historiska bidrag om Gamla Uppsala och dess betydelse på medeltiden. På 1100-talet var Gamla Uppsala en centralort med kungsgård och tingsplats. Här uppfördes en domkyrka som skulle bli den största i det dåvarande svenska riket. 1164 blev domkyrkan centrum för den förste ärkebiskopen, Stefan. I bidragen studeras många aspekter av livet i och kring kyrkan, till exempel om inredning, musik och kosthåll.

MediaNr: CA40206

Mats Melin, från Hudik med kärlek

av Mats Ahlsén. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

En lättläst biografi över Mats Melin, en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. Han är känd från Glada Hudik-teatern och ICA-reklamen. Men till skillnad från andra kända skådespelare vet vi nästan ingenting om honom. I den här boken kan du läsa om hans svåra men också underbara barndom och om varför han tycker så mycket om att spela teater. Dent tryckta boken är rikt illustrerad. Lättläst.

MediaNr: CA40449

"Få se om hundarna är snälla ikväll- "

av Marie-Louise Ekman. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Dagbok förd mellan 7 november 2011 och 9 mars 2012. I november 2011 blev Gösta Ekman allvarligt sjuk och genomgick en svår operation med tillhörande sjukhusvistelse. Läkarna informerade om att han inte skulle minnas mycket från en sådan traumatisk period. Marie-Louise skrev då en dagbok under sjukhustiden för att vara hans extra minne. Gösta Ekman avled sedan 2017.

MediaNr: CA40636

Scener ur hjärtat

av Malena Ernman. 4 tim, 19 min.Talbok med text.

Boken handlar om operasångerskan Malena Ernman och hennes familj och den kris som drabbat dem. Krisen kopplas ihop med vår planets kondition som alltmer försämras av miljöförstöringar. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet är det centrala budskapet i denna bok.

MediaNr: CA40340

Så mycket längtan på så liten yta, en bok om Edvard Munchs bilder

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Hur blev Edvard Munch en av världens mest berömda konstnärer? På ett personligt sätt närmar sig Karl Ove Knausgård både kända och okända bilder av Munch i ett försök att hitta vad det är i dem som står på spel och på vilket sätt de lever vidare i vår kultur. Han åker till platser där Munch levde, pratar med konstkännare och konstnärer, och funderar kring sin egen inställning till vad som egentligen är konst och vad den ska användas till.

MediaNr: CA40277

Enhörningen, djuret som ingen skådat men många skildrat

av Adèle Schreiber. Inläst av Anna Westberg. 13 tim, 47 min.Talbok med text.

Enhörningen är kanske det mest omskrivna, skildrade och omtalade fabeldjuret av alla. Konstvetaren A.S. berättar hur enhörningen beskrivets av författare och konstnärer genom historien. Hon beskriver djurets utseende, egenskaper, förebilder och kulturkretsar liksom dess själsliga egenskaper och popularitet. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40161

Historia

The road to unfreedom, Russia, Europe, America

av Timothy Snyder. Inläst av Kristina Leon. 25 tim, 6 min.Talbok med text.

T.S., amerikansk historiker och författare, beskriver hur Ryssland under det senaste decenniet flyttat fram sina positioner och på många plan infiltrerar politiken i västvärlden. Ryssland har hittat allierade i många länders högerradikala partier och för ett cyberkrig för att påverka resultaten i enskilda länders val. Ingenstans är det så tydligt som i USA där valet av Donald Trump var ett mål för det ryska propagandakriget. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40251

Krysseren Blücher

av Alf R. Jacobsen. Inläst av Nils Ole Oftebro. 5 tim, 54 min.Talbok.

I skydd av mörkret stävade den tyska invasionsflottan in i Oslofjorden morgonen den 9 april 1940. Målet var att få en snabb kontroll över huvudstaden, kungahuset och regeringen. Allt tycktes gå enligt planen. Försvaret i yttre Oslofjorden passerades utan förlust. Det enda som stod i tyskarnas väg var Oscarsborgs fästning med sina gamla kanoner. Och en beslutsam överste Birger Eriksen. Allt hängde på honom. Inläst på norska.

MediaNr: CA41346

Golda sov här

av Suad Amiry. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

I de gamla arabiska kvarteren i Västra Jerusalem kantas gatorna av pampiga hus med stora trädgårdar. Husen står där som symboler för en tid som vissa inte vill minnas och som andra inte kan glömma. Den palestinska författaren Suad Amiry, 1951-, berättar om livet för det palestinska folket efter 1948, då många palestinier tvingades lämna sina hem. Hon varvar släktingars berättelser med personliga minnen och inte sällan humoristiska betraktelser.

MediaNr: CA40138

Döden vid Raatevägen, finska vinterkrigets mest mytomspunna slag

av Teemu Keskisarja. Inläst av Niklas Groundstroem. 12 tim, 17 min.Talbok.

Vid Raatevägen nära den ryska gränsen i mellersta Finland utspelades ett slag under det finska vinterkriget, 1939 - 1940. Finländarna inringade och utplånade två fastfrusna, tungt utrustade och numerärt överlägsna sovjetiska divisioner. Hur uppfattades striderna av fotsoldaterna på den finska och den sovjetiska sidan? I denna bok skildras det ofantliga kaos som det stora slaget ledde till. Det var helt vanliga soldater som spelade huvudrollerna.

MediaNr: CA41400

Livet bakom järnridån under kalla kriget, militärtolklegenden Sigge Lindqvist berättar om människor och platser

av Sigvard Lindqvist. Inläst av Jens Malmkvist. 22 tim, 46 min.Talbok.

En samling "understreckare" ur Svenska Dagbladet, alla författade Sigvard "Sigge" Lindqvist, 1924-2004. Han var lärare i ryska på Försvarets tolkskola i mer än 30 år. Under kalla kriget reste Sigge bakom järnridån och det är hans skildringar av människor och händelser bakom muren som återges här. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39999

Jugoslaviens undergång, krigen, freden, framtiden 1991-2017

av Sanimir Resic. Inläst av Malin Wahlstedt. 25 tim, 39 min.Talbok med text.

Ett i många delar oförstående Europa såg konflikterna blossa upp i Jugoslavien 1991. Koncentrationsläger, etnisk rensning och folkmord var illdåd som inte längre hörde hemma i ett välmående Europa. Hur kunde detta ändå ske? Här berättar historikern Sanimir Resic om de brutala krigen och krigsförbrytelserna från Slovenien 1991 till Kosovo 1999. Resic skildrar även fredsprocessen. S.R., 1964-, docent i historia vid Lunds universitet.

MediaNr: CA40410

Biografi med genealogi

The black count, glory, revolution, betrayal, and the real count of Monte Cristo

av Tom Reiss. Inläst av Jared Brown. 21 tim, 30 min.Talbok.

General Thomas Alexandre Dumas son var den kända författaren Alexandre Dumas. Fadern lär ha varit inspiration bland annat till Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna. I denna äventyrsfyllda biografi får läsaren inblick i 1700-talets Frankrike, där det var möjligt för Thomas Alexandre, vars moder var en svart slav, att göra en karriär inom det militära. Pulitzerprisvinnaren 2013 inom kategorin biografi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40032

Celia, mi vida

av Celia Cruz. Inläst av Maria Pino. 8 tim, 44 min.Talbok.

En självbiografi av den afro-kubanska sångerskan, "Queen of Salsa", Celia Cruz som dog 2003. Hon berättar om sin uppväxt och tidiga karriär i Havanna och sin väg till internationell framgång, den frivilliga exilen efter att Castro kom till makten, sitt långa äktenskap och kontakter med andra musiker. Inläst på spanska.

MediaNr: CA39049

Maria, Sveriges ryska prinsessa

av Magnus Engberg. Inläst av Eva Sjöblom. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

En biografi över den svenska prinsessan, tillika ryska furstinnan Maria Pavlovna, 1890-1958. Vi får följa hennes från barndomen i S:t Petersburg och Moskva till Sverige, och äktenskapet med prins Wilhelm. Efter skilsmässa och sjukvårdstjänst i Första världskriget levde hon i exil i Europa och USA innan hon begravdes hos sin son Lennart Bernadotte i Mainau. Ett fascinerande och dramatiskt öde. Boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40006

Jag stannar till slutet

av Fatemeh Khavari. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 11 min.Talbok med text.

Fatemeh Khavari tillhör de mest utsatta i världen. Hon är tjej. Hon är från Afghanistan. Hon är född på flykt. Hon är muslim. Hon bär hijab. Hon är hazar. Men hon tänker inte låta det hindra henne att få ett bra liv. Här berättar hon om vad ett liv på flykt gör med en människa. Det handlar också om att bygga en folkrörelse av samhällets mest utsatta, och om att börja leva, inte bara överleva.

MediaNr: CA40072

Bernadotte, för Sverige hela tiden

av Herman Lindqvist. Inläst av Marika Bergström. 20 tim, 50 min.Talbok med text.

Det här är berättelsen om ätten Bernadottes färgstarka män och kvinnor, om framgångar och fiaskon, om fest och vardag. Herman Lindqvist berättar, i sedvanlig stil, underhållande om vår kungaätt som år 2018 har suttit 200 år på Sveriges tron. Den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte kom från enkla förhållanden och blev kung av Sverige och Norge. Resten är historia. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40271

PMS-kossan

av Jonna Lundell. Inläst av Anna Döbling. 3 tim, 22 min.Talbok med text.

Jonna Lundell berättar om sin uppväxt i Mjölby och Norrköping, hur hon träffade sin nuvarande man Joakim Lundell och hur de startade sina YouTube-kanaler. I boken berättar hon också om hur det är att leva med svår PMS. Jonna Lundell, född 1994, är YouTube-profil och influencer. Tillsammans med sin man driver hon några av de mest populära YouTube-kanalerna i Sverige och har hundratusentals följare på Instagram.

MediaNr: CA40474

Furstinnan, en biografi om drottning Katarina Jagellonica

av Eva Mattsson. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

En biografi över den svenska drottningen Katarina Jagellonica 1526-1583. Vi får följa henne från renässansens Milano till Polen, Litauen och vidare till Norden då hon 1562 vigs vid den blivande kungen, Johan III. Konsthistorikern Eva Mattson beskriver Katarinas liv utifrån konst och skönhetsideal men även de historiska händelserna runt omkring henne; maktkamper och ond bråd död. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA40031

En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran

av Samira Motazedi. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om villkoren för ett liv i ständig förhandling. Den vittnar om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i farliga situationer för att bevisa sitt skyddsbehov, och om kampen för det liv som trots allt måste levas. Samira Motazedi är uppvuxen i Iran och kom till Sverige 2012. 2016 beviljades hon tillfälligt uppehållstillstånd. Texten är baserad på en blogg på tidskriften Gläntas hemsida.

MediaNr: CA40250

Den sanna historien om Dracula, mannen - myten - legenden

av Ingmar Söhrman. Inläst av Benny Nilsson. 6 tim, 54 min.Talbok med text.

Dracula känner säkert många igen från otaliga filmer och böcker. Ingmar Söhrman skildrar den verklige Dracula, furste Vlad III Dracula av Valakiet, 1431-1476. Författaren skriver dessutom om den historiska bakgrunden och om Vlads senare rykte och litterära förvandling till vampyr. Ingmar Söhrman är professor i romanska språk och har även forskat i rumänsk kultur. Med ett förord skrivet av Domique Lahovary, svensk ättling till Vlad III Dracula.

MediaNr: CA40216

"Jag gråter inte, det är bara tårarna som rinner", [om cancerlivets berg- och dalbana]

av Åsa Tönne. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 4 min.Talbok med text.

En självbiografi av Åsa Tönne som 2011 fick diagnosen malign hjärntumör. Här skildrar hon hur livet rasade samman och hur hon tog upp kampen mot sjukdomen. Med hjälp av högkvalitativ läkarvård och stöd från nära och kära kämpade hon för sitt liv. Så småningom friskförklarades Tönne och hon menar att det är allas vår skyldighet att ta hand om och värna om livet, på gott och ont.

MediaNr: CA39697

Huset med de två tornen

av Maciej Zaremba. Inläst av Mikael Dolfe. 11 tim, 22 min.Talbok med text.

Maciej Zaremba skildrar sin uppväxt i det kommunistiska Polen under 1950- och 1960-talet. Hösten 1968 kastades hans liv om abrupt. Han får då veta av sin mor att hon är judinna och att de måste fly landet. I april 1969 anlände de till Stockholm. Författaren beskriver den polska antisemitismens historia och hur den drabbade hans anhöriga och släktingar i 1900-talets Polen. Maciej Zaremba, född 1951, författare och journalist på Dagens Nyheter.

MediaNr: CA40088

Geografi

Tillfälliga stockholmare, människor och möten under 600 år

Redaktör: Anna Götlind. Inläst av Charlotta Haldén. 19 tim, 14 min.Talbok med text.

En bok om några av de människor som kommit till Stockholm på tillfälligt besök; turister, studenter, flyktingar. Från 1400-talet till i dag får vi möta alltifrån diplomater och identitetsbytare till konferensdeltagare och gästarbetare. Den kortvariga vistelsen kan se ut på många olika sätt, men de har alla fått möta en ny stad och dess invånare. Hur har de uppfattat staden och hur har staden bemött dem? Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39951

Norsk omelett, epistlar & anteckningar

av Suzanne Brøgger. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

En samling krönikor om Norge. Den danska författaren Suzanne Brøgger har rest runt och samtalat med konstnärer och samhällsdebattörer för att komma på vad det är som gör just Norge så speciellt. Hon framhåller också de nordiska ländernas gemensamma potential och menar att ett förenat Norden borde bli det nya. Boken tar även upp andra förhållanden och fenomen som präglar vår tid. Suzanne Brøgger, 1944-, författare och journalist.

MediaNr: CA40280

Hundra år på Bodarna, ett officersboställe i krig och fred

av Barbro Bursell. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på William Grey och Brita Tott. Gården Bodarna i Uppland står i centrum för denna skildring av reduktionens offer, brott och straff, fälttåg och umbäranden för indelta officerare och deras hustrur hemma på bostället. Med hjälp av bland annat husesynsprotokoll, rättegångsprotokoll och kyrkböcker gör Barbro Bursell, docent i etnologi en kulturhistorisk framställning av en gård och dess ägares öden under hundra år.

MediaNr: CA40512

Den mystiska näktergalen, judar, armenier och greker i Istanbul

av Pia Ingström. Inläst av Nina Hukkinen. 9 tim, 50 min.Talbok.

Författaren berättar om Istanbuls minoriteter så som armenier, greker och judar. Hon har mött dem under de otaliga vandringarna. Från Bysans, genom ottomanimperiet och en bra bit in i republikens tid har de gett staden dess kosmopolitiska karaktär. Trots skiftande regimer, internationella kriser, militärkupper, perioder av nationalistiskt och religiöst förtryck finns de ännu kvar som ett diskret inslag i stadens alltmera muslimska väv.

MediaNr: CA41401

Samhälls- och rättsvetenskap

Den kvinnliga tvåsamhetens frirum, kvinnopar i kvinnorörelsen 1890-1960

Redaktör: Eva Borgström. Inläst av Helena Gripe. 24 tim, 2 min.Talbok med text.

Under den moderna kvinnorörelsens tid uppstod ett frirum för samkönad kärlek mellan kvinnor. Idén om väninnekärlek bidrog säkert till möjligheten att skapa detta livsrum, men relationerna var inte enbart platonska och praktiska. Författarna i boken berättar om denna värld där kvinnor kunde välja varandra som sina käraste och visar dess betydelse, inte bara för individerna men också för de stora historiska sammanhangen.

MediaNr: CA40111

Hatade demokrati, de inkluderande rörelsernas ideologi och historia

av Henrik Arnstad. Inläst av John Sundin. 15 tim, 31 min.Talbok med text.

Idag beskrivs demokrati ofta som enbart rösträknande matematik. Ett "objektivt" och viljelöst styre via majoritetsbeslut. I själva verket har demokrati glöd, kampvilja och egen politisk själ. Denna bok utgår från modern internationell demokratiforskning och ger läsaren en djupare förståelse för demokrati: Demokrati som ideologi. H.A., historiker och vetenskapsjournalist.

MediaNr: CA40427

Med egna ögon, en bok om föreningen Unga synskadade

av Mari Nilsson. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Föreningen Unga Synskadade bildades 1975. Målet för föreningen var att skapa ett samhälle där synskadade ungdomar accepteras som likvärdiga medborgare och kan vara lika aktiva och delaktiga som sina seende kamrater. Här redogörs för hur föreningen utvecklades genom åren och boken innehåller fakta, personporträtt och analyser. Boken gavs ut i samband med föreningens 20-årsjubileum. M.N. och H.T. har själva varit aktiva i föreningen.

MediaNr: CA40112

Hemskolorna som blev handikappfond, Magna Sunnerdahls största donation

av Catharina Rudhe. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

En historisk översikt om stiftelsen Sunnerdahls handikappfond. Det var Magna Sunnerdahl som en gång gjorde en stor donation för att bekosta utbildning i lantbruk och hushållning. Stiftelsen kom sedan kom att inriktas på stöd till barn och ungdomar med handikapp. Vi kan läsa om familjen Sunnerdahl, om stiftelsens första tid och utvecklingen fram till 1990-talet. Boken är utgiven 1995 och skriven av Catharina Rudhe, styrelseledamot i stiftelsen.

MediaNr: CA39950

Rädslans liberalism, Judith N. Shklar i urval

av Judith N. Shklar. Redaktör: Andreas Johansson Heinö. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 15 min.Talbok med text.

Författaren är en av 1900-talets mest tongivande amerikanska filosofer. I tio fristående essäer som spänner över filosofi, idéhistoria och statsvetenskap dissekerar Shklar bland annat frihetsbegreppet, demokratins gränser och den liberala synen på staten. Rädslans liberalism formuleras i skuggan av mänsklighetens mörkaste sidor, i en tid när just rädslan präglar allt mer av det politiska samtalet. Shklar förespråkar en liberal rättviseteori.

MediaNr: CA40240

Subalternisering och den globala utopin

av Gayatri Chakravorty Spivak. Inläst av Malin Wahlstedt. 11 tim, 58 min.Talbok.

Samling texter av Gayatri Chakravorty Spivak, indisk litteraturteoretiker, filosof och professor vid Columbia University. I sin kritik analyserar hon, utifrån ett marxistiskt perspektiv, globala och materiella kunskapsmässiga maktojämlikheter. Ofta fokuserar hon på kulturella texter från författare som marginaliserats av en eurocentrisk dominerande västerländsk kultur: migranten, arbetaren, kvinnan, och andra delar som utgör subaltern.

MediaNr: CA40587

Kapitalet, överheten och alla vi andra, klassamhället i Sverige - det rådande och det kommande

av Göran Therborn. Inläst av Eva Sjöblom. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Göran Therborn, professor emeritus i sociologi i Cambridge, skriver om dagens klassamhälle i Sverige. Han anser att utvecklingen har gått helt fel: Sverige har Västeuropas största förmögenhetskoncentration, ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Han spårar denna utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och gör en historisk och jämförande klassanalys.

MediaNr: CA40615

Ekonomi och näringsväsen

Shetland sheepdog

av Anita Axelsson. Inläst av Annika Denke. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Personligt skriven faktabok om hundrasen shetland sheepdog. Författaren berättar om hundrasens historia, uppfostran, hur man tränar och tävlar med den och hur man på bästa sätt tar hand om en shetland sheepdog. Bland annat finns det noggranna instruktioner för hur man ansar håret kring öronen. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Anita Axelsson är hundinstruktör.

MediaNr: CA39964

Örebro kex, en bra go historia

av Åke Johansson. Inläst av Lena Berglund. 1 tim, 13 min.Talbok.

MediaNr: CA41102

Sin gluten, spansk magi i köket

av Riki Simic. Inläst av Jonas Knutell. 2 tim, 53 min.Talbok med text.

Här finns lättlagade glutenfria recept från de olika distrikten i Spanien. Exempelvis Tortilla espanola, Sangria, Ropa vieja, Gaspacho, Pollo con azafrán och Creme catalana. Utöver recept finns också lite mathistorik från de olika regionerna, liksom genomgångar av typiskt spanska smaker.

MediaNr: CA40570

Investeringsguiden, så kommer du igång med ditt sparande

av Anna Svahn. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 3 min.Talbok med text.

En handbok för dig som vill komma igång med ditt sparande. Anna Svahn och Linnéa Schmidt driver ett nätverk på Facebook där de inspirerar kvinnor att komma igång med sitt sparande. I boken förklarar de sina egna investeringsstrategier och går igenom alla praktiska detaljer en nybörjare kan behöva.

MediaNr: CA40218

De tio sämsta ekonomiska teorierna, från Keynes till Piketty

av Björn Wahlroos. Inläst av Anders Göransson. 21 tim, 1 min.Talbok med text.

Etablerade ekonomiska teorier står idag inför en omprövning. Nationalekonomen Björn Wahlroos har här valt tio teorier, eller antaganden, alla grundläggande för den forskning som kritiserar den ekonomiska laissez faire-skolan. Han undersöker dessa teoriers förmåga att hantera vår tids ekonomiska verklighet. De visar sig vara trubbiga verktyg.

MediaNr: CA39970

Mycket smak på nolltid, asiatiskt gott på bara 10, 20, 30 minuter!

av Jennie Walldén. Inläst av Kristina Bäckman. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Kocken Jennie Walldén lär ut hur man lagar riktigt god asiatisk mat på tre olika nivåer, beroende på hur bråttom du har. Hon presenterar även sina bästa smaksättare, både torra och på flaska, och ger tips på vilka råvaror som är bra att ha hemma samt de bästa knepen för hur restmat kan förvandlas till festmat.

MediaNr: CA39901

Naturvetenskap

Teorier på 30 sekunder, de 50 mest tankeväckande vetenskapliga teorierna, var och en förklarad på en halv minut

Redaktör: Paul Parsons. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 11 min.Talbok med text.

Boken ingår i serien 30 sekunder. En genomgång av 50 stora vetenskapliga teorier, från elektromagnetism till det undermedvetna, från det naturliga urvalet till parallella universum och från relativitetsteorin till kaosteorin. Bokens syfte är att ge grundläggande förståelse av var mänskligheten befinner sig idag. Allt förklaras med texter som tar 30 sekunder att läsa.

MediaNr: CA40089

Jag och mina mikrober, en storslagen berättelse om våra minsta medhjälpare

av Ed Yong. Inläst av Ove Ström. 19 tim, 46 min.Talbok med text.

En resa in i mikroorganismernas värld. Vetenskapsjournalisten Ed Yong visar hur människor och djur inte bara är individer. Våra kroppar är hem för tiotals miljarder mikrober. Var och en av oss är en värld, en koloni full av liv. Detta myller av mikroorganismer formar vårt inre, skyddar oss från sjukdomar och påverkar vårt beteende. De kan också hjälpa oss att förstå hur livet på Jorden uppstått. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA39998

Medicin

Mat, träning & ångest, berättelser ur verkliga livet

av Frida Lindström. Inläst av Lottie Johansson. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

Ett antal personer berättar om sina egna erfarenheter av ätstörningar och hur det har påverkat deras liv. De ätstörningar som tas upp i boken är anorexi, bulimi, binge eating, hetsätning, hälsofixering, ortorexi, sockerberoende och träningsanorexi. Avslutningsvis beskriver några personer som har haft ätstörningar hur de har gått tillväga för att kunna bryta sina destruktiva mönster.

MediaNr: CA40461

Boendestödsboken, vuxna med autismspektrumtillstånd

av Anna Sjölund. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 26 min.Talbok med text.

En praktisk vägledning för de som arbetar med personer med autismspektrumtillstånd. Här hittar vi verktyg och strategier kopplade till teoretiska kunskaper. Även målgruppen själv kan ha nytta av boken. Syftet med skriften är att öka självständigheten, höja självkänslan och livskvaliteten för personer med autismspektrumtillstånd.

MediaNr: CA39898

Musikalier

Glänta på dörren till Bibelns värld

av Andreas Kvist. Inläst av Jonas Knutell. 3 tim, 9 min.Talbok med text.

Arbetsmaterial för den som arbetar som pedagog, musiker eller ledare i kyrkans barnverksamhet. Innehåller faktadelar kring 19 olika teman i Bibeln. Även tips på pyssel och mer att prata om. Största delen av boken består av 37 nyskrivna sånger. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

MediaNr: CA39443

Böcker för barn

Skönlitteratur

Fördelen med olycklig kärlek

av Becky Albertalli. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Sextonåriga Molly Peskin - Suso vet allt om obesvarad kärlek. Hon har varit kär tjugosex gånger men har aldrig varit ihop med någon. Via sin tvillingsyster Cassie och hennes nya snygga tjejkompis kommer hon i kontakt med en gullig kille. Kan han bli hennes första kille? Vill hon det? Molly vet varken ut eller in. Hon kan nämligen inte sluta tänka på Reid, killen som hon jobbar med, fast han är en töntig nörd.

MediaNr: CA40212

Skuggornas hus

av Ingelin Angerborn. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 20 min.Talbok med text.

Höstlovet blir inte alls som Sakarias har tänkt sig. Egentligen skulle han och pappa åka bort men nu blir det en vecka hos farmor och farfar istället. Hur som helst det blir allt annat än tråkigt i det gamla huset. När Sakarias klottrar lite håglöst på ett papper dyker det helt oförklarligt upp en tjej i hans teckning. Hur gick det till, och vem är hon? En riktig mysrysare av samma författare som skrivit Rum 213.

MediaNr: CA40372

Vargskräck, en hunddeckare med Flingan & flocken

av Jeanette Bergenstav. Inläst av Qina Hermansson. 5 tim, 32 min.Talbok med text.

Flingan, som egentligen heter Felicia, är 11 år och har en pudel som heter Buffy. Flingan råkar alltid ut för mystiska äventyr. När Flingan och Buffy är ute på en morgonpromenad i skogen hittar de ett blodigt köttstycke. De möter också en vargliknande hund och en kvinna som kallas för Häxan. Vad pågår egentligen i hennes hus? Flingan och Buffy får hjälp med att lösa mysteriet av sina nya hundvänner Hero, Dockan och Chess.

MediaNr: CA40558

Svarta damen

av Hanna Blixt. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Äventyren i Sagofallen som börjar med Styx märke. Svarta damen är tillbaka och är ute efter Tidens bok. Lyckas hon kommer Svarta kungen och mörkret ta över Sagofallen och den ondskefulle Styx ockupera Sofia och Leos egen värld. Sofia och Leo måste förstöra boken. Leo har fått en hemlig karta och målet är att ta sig fram till Stjärnfallens kulle. Men vem kan de egentligen lita på och kommer de hinna förstöra boken i tid?.

MediaNr: CA40093

Vita löparen

av Hanna Blixt. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Äventyren i Sagofallen som börjar med Styx märke. Sofia och Leo kommer tillbaka till Sagofallen, där Svarta löparen precis har släppt lös mörkrets krafter. Samtidigt hotar Havsfolket att invadera landet och Sofia och Leo får i uppdrag att leta efter Sagofallens försvunna prinsessa. Ett uppdrag fyllt av faror. Kommer de att kunna stoppa Svarta löparen i tid?.

MediaNr: CA40094

Den spanska spionen

av Tony Bradman. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

En varm junidag år 1578 kommer ett teatersällskap till den lilla staden Stratford-upon-Avon. Tonåringen Will Shakespeare älskar teater och tillbringar snart varje ledig stund med sällskapet. Men han har det jobbigt hemma. Familjen har hamnat i problem. Will vill inget hellre än att få ansluta sig till skådespelarna och resa iväg. En berättelse om en ung, fiktiv William Shakespeare. Lättläst.

MediaNr: CA40373

The Carrie diaries

av Candace Bushnell. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 1 i serien som börjar med The Carrie diaries. Carrie är en vanlig småstadstjej som längtar till New York och ska just börja andra året på high school. Tills nu har hon varit supertajt med sina tjejkompisar, men så gör Sebastian Kydd entré och allt ställs på ända. Boken bygger på tv-serien Sex and the city.

MediaNr: CA40440

Ord i djupaste blått

av Cath Crowley. Inläst av Lo Tamborini. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Rachel var hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Men Henry hörde aldrig av sig. Tre år senare återvänder Rachel. Hon har fått jobb i bokhandeln och tvingas nu arbeta med Henry. Henry är glad över att Rachel är tillbaka, men förstår inte varför hon är så kylig mot honom. Så småningom börjar de dock komma varandra närmare igen.

MediaNr: CA40177

Frosten

av Petrus Dahlin. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 35 min.Talbok med text.

Den sjätte och avslutande delen i serien Skogens systrar. Systrarna har splittrats och Tuva står ensam kvar. Med hjälp av vännen Tom försöker hon rädda de andra systrarna, innan det är för sent. Men i skogen finns en mystisk man. Är han en vän eller fiende? Och vad vet han egentligen om Skogens systrar?.

MediaNr: CA40281

Mizeria

av Melody Farshin. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 29 min.Talbok med text.

Trots att de är tvillingar lever Aicha och Ali helt olika liv. Men båda försöker behålla sina hemligheter inför deras oroliga mamma. Aicha träffar Nano i hemlighet, en kille hon först lärde känna på nätet men som hon nu älskar. Ali är med sina kompisar och hamnar av en slump i en skjutning och blir felaktigt utpekad. Under rättegången avslöjas många familjehemligheter. Ungdomsroman om att växa upp i en av Stockholms miljonprogramförorter.

MediaNr: CA40766

Anti-killpakt eller?

av Måns Gahrton. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 3 i den nya serien om Eva & Adam som börjar med Huvudet fullt av dig. Eva och Adam har pussats utan att de ens är ihop. Men det pirrar i magen när de ser på varandra. Adam har ordnat att han och Eva ska gå på bio. Men så bestämmer sig Eva och bästa kompisen Annika för att ha en anti-killpakt. De ska aldrig bli kära och aldrig bli ihop med några killar. Men Eva och Adam vill ju egentligen vara med varandra. Hur ska det gå när det finns en pakt?.

MediaNr: CA40213

Vi ska vinna cupen!

av Måns Gahrton. Inläst av André Nilsson. 0 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 5 i serien om fotbollstvillingarna som börjar med Dribbla, skjut, rädda! Tvillingarna Kim och Konrad spelar i Kvarnbacka Kickers. Nu ska laget åka till Åland för cup-spel. Det är många matcher på en helg och Kvarnbacka låter alla spelare vara med lika mycket. Men kanske är det bättre om de bästa fick spela hela tiden? Eller kan det löna sig att fördela speltiden rättvist? Och har de någon chans att vinna cupen?.

MediaNr: CA40514

Spöket i dimman

av Katarina Genar. Inläst av Isabel Reboia. 0 tim, 42 min.Talbok med text.

Fristående kapitelbok i serien Mystiska skolan. Ibland händer det mystiska saker i Gretas skola. I dag visar läraren några gamla brev skrivna av barn som gick i skolan för länge sedan. Ett av breven är skrivet av en pojke som utvandrade till Amerika för över hundra år sedan. På rasten hittar Greta ett litet smutsigt mynt på skolgården. Vems är det och var kommer det ifrån? Och vem var skuggan hon såg röra sig i dimman?.

MediaNr: CA40422

Vår livsfarliga trädkoja med 91 våningar

av Andy Griffiths. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 7 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. Andys och Terrys trädkoja har nu 91 våningar. Men trädkojan är inte barnvänlig. Det märker Andy och Terry när vaktar Herr Stornäsas tre barnbarn. När de badar i poolen sugs allihop ner till havets botten. Tur att Andy har en ubåts-macka i fickan. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA39542

Festen kan börja

av Pia Hagmar. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 4 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. Svante fyller år och förväntar sig naturligtvis ett riktigt storslaget firande. Men alla verkar ha glömt bort hans födelsedag. Svante blir så ledsen att han rymmer. Men under tiden händer det saker i stallet. Greta och de andra i stallet har inte alls glömt hans födelsedag, i stället har de planerat en överraskning för Svante på kvällen.

MediaNr: CA40610

Jul igen på Monsterhotellet

av Anna Hansson. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

En del i serien Monsterhotellet. Snart är det jul igen på Monsterhotellet. Förutom de vanliga gästerna får de i år besök av en väldigt speciell gäst, kusin Felix. Tillsammans med honom förbereder Ulv och Ylva allt från luciatåg till julfester, och så gör de ett nytt försök att fånga jultrollet. Boken är indelad i 24 kapitel, ett för varje dag i december fram till julafton. Lättläst, lix-nivå 23.

MediaNr: CA40233

De stulna skuggornas tid

av Ylva Hällen. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Ylvania som börjar med Sagan om ljusbäraren. Ett år har gått sedan förra boken och Jiros bror Rot har ännu inte vaknat ur koman. Bara Äldsterådet vet ett sätt att väcka honom, men det står för mycket på spel för att de ska göra det. Men de fyra barnen i väktarstjärnan lyckas ta reda på hur de ska väcka honom och de bestämmer sig för att göra ett försök. Beslutet för dem ut på en resa över havet ut till Virvelgraven.

MediaNr: CA40869

Snart är jag borta

av Hanna Jedvik. Inläst av Britt Ronström. 7 tim, 3 min.Talbok med text.

18-åriga Maja och 16-åriga Lina är vänner fast de är väldigt olika. Medan Maja alltid gör sitt bästa för att hålla skenet uppe, aldrig gråta, bli arg eller skrika gör Lina vad som faller henne in. Maja är ett fladdrande kärleksvrak, Lina verkar aldrig ens bli kär. Maja längtar till Göteborg, Lina orkar knappt leva med sig själv. De är varandras närmaste vänner men det finns alltid hemligheter som man inte kan dela med någon.

MediaNr: CA40299

Lite kul måste man ha

av Åsa Karsin. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 13 min.Talbok med text.

Det är de sista dagarna på sommarlovet när Anna och Ludde möts för första gången. Anna ska börja i nian och Ludde tredje året på gymnasiet. De finner varandra direkt. Men vid nästa möte förändras allt. Det som börjar som en kärlekshistoria utvecklas till en berättelse om en våldtäkt, där läsaren får ta del av historien ur både offret och förövarens perspektiv. En jobbig, men viktig bok som ändå ger hopp. Den kan användas som diskussionsunderlag.

MediaNr: CA40480

Jag heter Beata

av Katarina Kieri. Inläst av Malin Halland. 1 tim, 40 min.Talbok med text.

Beata är åtta år. Hon har en bror som är död, en mormor som hon inte kan prata med och en kusin som hon är kär i. Det är ovanligt att ha en död bror när man själv är ett barn, men Beate är van, hon har haft en i hela sitt liv. Hon skulle vilja ha något annat ovanligt, helst ett par glasögon. Kanske ska hon skriva det på sin önskelista, nu när det snart är jul.

MediaNr: CA40423

Mitt fönster mot rymden

av Oskar Kroon. Inläst av Michael Borch. 2 tim, 9 min.Talbok med text.

Vardagsskildring om stjärnor, svarta hål och en pappa som inte kan sluta hosta. Gurkan och pappa gör allt tillsammans: går till skolan, tittar på tornseglarna på sommarhimlen, läser innan läggdags. Pappa lagar mat, tvättar kläder, håller koll på klockan. Mamma bara jobbar hela tiden, med avhandlingen om rymden och svarta hål. Men sen är det som att ett svart hål hotar att sluka Gurkan. För vart tar man vägen när ens pappa nästan hostar bort sig?.

MediaNr: CA40193

När kastanjer spricker

av Camilla Lagerqvist. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Det är 1950-tal och 15-åriga Majken har blivit placerad på ett hem för vanartiga flickor, ute på en enslig ö. Det är hård stämning och Majken lider av ångestattacker och mardrömmar, framför allt om sin barndom. Trots det minns hon nästan ingenting från den tiden. Vad hände egentligen med hennes föräldrar och hur har hon fått det stora ärret på armen? Majken planerar att rymma från ön för att ta reda på sanningen.

MediaNr: CA40580

Draugen

av Åsa Larsson. Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 10, avslutande, delen i serien Pax som börjar med Nidstången. På söndag måste Viggo och Alrik flytta från Mariefred. Om inte Iris blivit fångad av svarthäxan, skulle inte Alrik och Viggo ha filmats när de gjorde inbrott i skolan. Men saker tar en oväntad vändning när Viggo kommer på var kodnyckeln kan finnas. Den nyckel som kan lösa gåtan med monstret som finns under biblioteket. Kan de hinna rädda Mariefred och världen innan det är för sent?.

MediaNr: CA40578

Krypens krig

av Maya Gabrielle Leonard. Inläst av Martin Skoglund. 7 tim, 58 min.Talbok med text.

Tredje och sista delen i serien som börjar med Kryp. Äventyret fortsätter när Darkus och hans vänner Virginia och Bertolt letar efter den elaka Lucretia Cutters hemliga biom i Amazonas regnskog. Hon har tagit fram en enorm armé Frankensteinskalbaggar och om de inte kan hindra henne från att släppa ut dem kommer vår planet aldrig att bli sig lik igen.

MediaNr: CA40342

Ut på det djupa

av Ulrika Lidbo. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 41 min.Talbok med text.

16-åriga Lina ser upp till sin rättframma storasyster. När systern faller ner i missbruk söker hon bekräftelse på annat håll. Övertalad av coola Jessica börjar hon hänga med killarna i Stadsparken som röker och dricker. Lina hade lovat sig själv att aldrig börja dricka eller ta droger. För att vara en i gänget bryter hon löftet och börjar omedvetet driva åt samma håll som storasystern.

MediaNr: CA40743

Den där Jonny Jonsson Johnson

av Elin Lindell. Inläst av André Nilsson. 3 tim, 16 min.Talbok med text.

Om man heter Jonny Jonsson-Johnson vet man två saker säkert. Det ena är att ens föräldrar är så värdelösa på att komma överens att de inte ens kunnat enas om ett efternamn. Det andra är att man är dömd att misslyckas. Alla med namn som slutar på Y hamnar i fängelse till slut. Det säger i alla fall Nicolai, klassens största idiot. En rolig bok om hur Jonny tacklar sin tillvaro när allt blir fel hela tiden! Elin Lindell, författare och illustratör.

MediaNr: CA40713

Under samma himmel

av Katherine Marsh. Inläst av Anders Palm. 10 tim, 8 min.Talbok med text.

En bok om två killar från två helt olika världar. Max flyttar med sin familj från USA till Bryssel. Han kan ingen franska, har inga kompisar och måste gå om en klass i skolan. Ahmed flyr från Syrien över Medelhavet och längs vägen förlorar han sin pappa. Plötsligt befinner sig Ahmed i Bryssel utan pengar, utan vänner och utan språk. Killarna lever sida vid sida, först utan att känna till varandra, men så småningom inleder de en trevande vänskap.

MediaNr: CA40292

Gänget sju vindar

av Olle Mattson. Inläst av Anders Palm. 5 tim, 8 min.Talbok med text.

Ungdomsbok från 1971. Bygger på en serie som gick i Radioteatern. Gänget sju vindar består av Ola, Kicki, Anna, Uffen, Lotta, Lillen och Johan. De är mellan 15 och 18 år och på väg ut i vuxenlivet. Sju vindar är också namnet på Uffens båt som de alla använder. I sju kapitel möter vi dem och de konflikter och parbildningar som uppstår i gänget. Olle Mattsson, 1922-2012, svensk författare och manusförfattare.

MediaNr: CA40482

Drakjakten

av Suzanne Mortensen. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 8 min.Talbok med text.

Jakob önskar sig ett husdjur, men han vill inte ha en hund eller katt eller något annat vanligt djur. Han vill ha en drake. När han får en leksaksdrake i present blir han besviken, men så upptäcker han att den är magisk. Draken heter Drakbard och är en livs levande drake som kan prata. Snart är Jakob och hans bästa vän Isabella mitt uppe i en spännande jakt på ett stulet drakägg.

MediaNr: CA40414

Så mycket kärlek kan inte dö

av Moni Nilsson. Inläst av Frida Bergh. 2 tim, 44 min.Talbok med text.

Lea och Noa har varit bästisar hela livet. Men nu är de det inte längre. Nu hatar Lea Noa istället. För vilken bästis säger att ens mamma ska dö? Och Lea bara vet: Så länge hon hatar Noa kommer mamma inte att dö. Men mamma blir bara sjukare, trots att Lea hatar allt vad hon kan - hon hatar slangarna under mammas näsa och de tunga andetagen. Sorgebok om att förlora sin mamma men också en tröstebok om vänskap och om en kärlek som aldrig kan dö.

MediaNr: CA40517

Som sparv, som örn

av Per Nilsson. Inläst av Åke Lindgren. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

Be känner sig som en liten grå sparv som är mesig och försvinner i mängden. Hon fascineras av den tuffa Enneka och ser henne som örnen högt där uppe som gör farliga och förbjudna saker - en fågel som flyger fritt och som ingen vågar sig på. Mot all förmodan blir Be och Enneka goda vänner men så försvinner Enneka och ingen vet vart hon har tagit vägen. Ingen vet ens om hon lever.

MediaNr: CA40515

Pojken med örnen

av Torhild Elisabet Sandberg. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Petras bilder som börjar med Flickan i blått. Petra får inte vara med i stafettlaget och inte vara med sina bästisar. Hon är arg och ledsen och går till Fredrika, men där gömmer sig en man med vilda ögon i badrummet. När Fredrika förklarar vem han är inser Petra vad hon måste göra för att få springa i stafetten. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA40291

På jakt efter Kludden

av Eva Söderlind. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 43 min.Talbok.

Polisen i Åby har sina ögon på mamma, elvaåriga Karin, åttaåriga Pelle och sexåriga Rut från första stund. Han tycker det är något mycket misstänksamt med Stockolmsfamiljen som campar på en vind. Sanningen är att de är på jakt efter mammas bästa vän när hon var elva år - Kludden. Han som var bäst på att hitta på lekar. Kommer de att lyckas?.

MediaNr: CA40483

Breven från Maresi, [krönikor från Röda klostret]

av Maria Turtschaninoff. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Röda klostret som börjar med Maresi. Maresi återvänder till hembyn Sáru i Rovas. Rovas är ett land märkt av hårt slit, fattigdom och okunskap. Maresi vill grunda en flickskola, men vägen dit blir svår. I hembyn är hon ett främmande inslag och ses med misstänksamhet, också av sin egen mor. Den snikne ståthållaren uppbär så mycket skatt att svälten åter drabbar Rovas. Kan Maresi rädda sitt folk?.

MediaNr: CA40341

Faktaböcker

Biografi med genealogi

Polhem, världens snille!, uppfinnaren som var före sin tid

av Ann-Sofie Jeppson. Inläst av Michael Borch. 2 tim, 58 min.Talbok med text.

En faktabok om den svenske uppfinnaren Christopher Polhem som levde mellan 1661 och 1751. Han lagade den stora klockan i Uppsala domkyrka för att visa att han var duktig nog att gå på universitetet. Han bråkade med avundsjuka ingenjörer och nitiska tulltjänstemän. Han var ett snille och byggde olika maskiner. Tänk att han lyckades med allt detta för 350 år sedan! Inget var för svårt för Polhem. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA39669

Samhälls- och rättsvetenskap

Skamlös

av Amina Bile. Inläst av Lo Tamborini. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Tre norska kvinnor - Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile - har samlat in berättelser från unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. I boken diskuteras hur det är att begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Med hjälp av de vittnesmål som författarna har samlat in ger de en bild av hur ord som "skam" och "heder" systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer.

MediaNr: CA40194

Berättelsen om Sverige, texter om vår demokrati

av Patrik Lundberg. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Författaren P.L. tar med läsaren på en resa genom dagens Sverige. Han skriver bland annat om minoriteter, religioner, föreningar, organisationer, medborgare, sociala rörelser, massmedia och folkstyre. P.L. berättar om både utanförskap och möjligheten att påverka, och har intervjuat personer som på något sätt försöker förändra. Boken riktar sig till alla, både de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det. P.L., 1983-.

MediaNr: CA40282

Har du ingen humor?, en snabbguide till jämställdhet

av Katarina Wennstam. Inläst av Anna Westberg. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Författaren, journalisten och debattören Katarina Wennstam har skrivit en guide till jämställdhet. Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål och på uttryck som Stora grabbar gråter inte och Har du ingen humor. Vidare tar hon upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta.

MediaNr: CA40717

Teknik, industri och kommunikationer

Värsta bästa nätet, bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel

av Maria Dufva. Inläst av Lo Tamborini. 2 tim, 3 min.Talbok med text.

I en digital värld - på sociala medier, i chattar och spel - är det lätt att vara anonym. Näthat, otäcka kedjebrev, tjat om nakenbilder, dåliga hemligheter och fejkade konton är tyvärr vanligt. Nätet kan till och med bli en brottsplats. Det bästa sättet att undvika det är att bli smart och noggrann. Kriminologen M.D. ger tips och råd på hur du kan försvåra eller förhindra att brott begås emot dig, eller att du begår brott mot andra.

MediaNr: CA40481

Ekonomi och näringsväsen

Allt du behöver veta om din hamster

av Susan Meredith. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 52 min.Talbok med text.

Boken vänder sig i första hand till den som tänker skaffa hamster. Den innehåller bland annat tips och råd om hur man väljer hamster, vad hamstern behöver, vad den äter och hur man ska ta hand om den. Dessutom innehåller den fakta om hamstern. Den tryckta boken innehåller många bilder och är lättläst.

MediaNr: CA40234

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Dawwar al-mawt, mabayna Halab wa-al-Raqqah

av Faysal Khartash. Inläst av Salma Afash. 4 tim, 20 min.Talbok.

Boken beskriver den syriska tragedin, sedan krigets början, på ett realistiskt och ibland cyniskt sätt. Det är en berättelse om människors utsatta situation, all förstörelse och strider mellan regimen och oppositionerna. Författaren är född i Aleppo. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA40333

The New York trilogy

av Paul Auster. Inläst av James Brienesse. 13 tim, 8 min.Talbok med text.

Var och en av de tre kortromanerna med handlingen förlagd till New York är som en klassisk, spänningsladdad kriminalhistoria. Men snart stämmer inte de i förgrunden logiska sammanhangen. Förövares och offers roller, liksom förföljares och förföljdas förskjuts alltmer på ett gåtfullt sätt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40018

Parting shot

av Linwood Barclay. Inläst av James Denas. 11 tim, 29 min.Talbok.

Del 4 i serien Promise Falls, som börjar med Broken Promise. En flicka dödas av ett rattfyllo. Den anklagade är själv ett barn, men det spelar ingen roll - invånarna i Promise Falls tycker att han kommer undan för lätt. Pojken och hans familj får ta emot hot. Cal Weaver kallas in för att undersöka fallet och befinner sig snart i centrum av en kallblodig hämndkomplott - någon har bestämt sig för att ta rättvisan i egna händer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41330

Ilse Witch

av Terry Brooks. Inläst av Gavin Maycroft. 19 tim, 1 min.Talbok.

Del 1 i serien The voyage of the Jerle Shannara. När en halvdöd alv hittas visar det sig att han deltog i den expedition som alvprinsen Kael Elessedil ledde för trettio år sedan. Deras mål var att hitta en legendarisk form av magi. Alven bär på en karta fylld med mystiska symboler. Endast druiden Walker Boh och den vackra, men ondskefulla, Ilse Witch kan tolka den. Och hon tänker inte låta något stå i vägen för henne. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40214

Furies of Calderon, book one of the Codex Alera

av Jim Butcher. Inläst av Jack Fox. 17 tim, 51 min.Talbok.

MediaNr: CA40534

You must change your life, the story of Rainer Maria Rilke and Auguste Rodin

av Rachel Corbett. Inläst av Deborah Kipp. 13 tim, 57 min.Talbok med text.

MediaNr: CA40535

Shadow of a dark queen

av Raymond E. Feist. Inläst av Roy Avers. 15 tim, 29 min.Talbok.

Ormfolket har tagit sig in i Midkemia. De styrs av den mörka Smaragddrottningen och hotar nu den mystiska Livsstenen som skyddar mänskligheten mot oanade faror. Eric von Dartmoor, fördriven och dömd för mord, tvingas tillsammans med vännen Roo ut på ett hemligt uppdrag för att sabotera pantathianernas försök att lägga under sig landet. När Eric når Midkemia förstår han att faran också hotar hans värld. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40524

Rise of a merchant prince

av Raymond E. Feist. Inläst av Roy Avers. 14 tim, 32 min.Talbok.

Del 2 i The Serpentwar saga inledd med Shadow of a Dark Queen. Erik och Roo återkommer från första striden mot ormfolket. Erik blir kvar i armén. Roo gifter sig med en rik mans dotter och skapar sig med listiga finter en förmögenhet. Men när han står på höjden av sin makt närmar sig en katastrof. När Erik och armén når Smaragddrottningens helgedom gör de ett fynd som kan bli avgörande för kampen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40526

Life with Picasso

av Francoise Gilot. Inläst av Sarah Cannell. 16 tim, 40 min.Talbok med text.

Pablo Picasso, 1881-1973, spanjor, en av 1900-talskonstens främsta målare. Hade en "blå", sedan en "rosa" period; motiven främst fattiga människor och cirkusfolk. 1907 kom Kvinnorna från Avignon, den 1:a kubistiska målningen. Från 1937 är den antifascistiska Guernica. Françoise Gilot sammanlevde 10 år med den mångsidige, egensinnige konstnären i Frankrike. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41328

The Obelisk gate

av N. K. Jemisin. Inläst av Camilla Bard. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 2 i serien The broken earth som börjar med The fifth season. Slutens årstid blir allt mörkare alltmedan civilisationen sakta slukas upp av den långa mörka natten. Essun har hittat skydd, men inte sin försvunna dotter. Istället har Alabaster Tenring, världsförstöraren, bett henne om en tjänst endast hon kan avslå eller bevilja. Inläst på engelska. Vann Hugo-priset 2017.

MediaNr: CA40318

The doll-master and other tales of horror

av Joyce Carol Oates. Inläst av Tina Srebotnjak. 8 tim, 30 min.Talbok.

MediaNr: CA41329

The black count, glory, revolution, betrayal, and the real count of Monte Cristo

av Tom Reiss. Inläst av Jared Brown. 21 tim, 30 min.Talbok.

General Thomas Alexandre Dumas son var den kända författaren Alexandre Dumas. Fadern lär ha varit inspiration bland annat till Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna. I denna äventyrsfyllda biografi får läsaren inblick i 1700-talets Frankrike, där det var möjligt för Thomas Alexandre, vars moder var en svart slav, att göra en karriär inom det militära. Pulitzerprisvinnaren 2013 inom kategorin biografi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40032

The road to unfreedom, Russia, Europe, America

av Timothy Snyder. Inläst av Kristina Leon. 25 tim, 6 min.Talbok med text.

T.S., amerikansk historiker och författare, beskriver hur Ryssland under det senaste decenniet flyttat fram sina positioner och på många plan infiltrerar politiken i västvärlden. Ryssland har hittat allierade i många länders högerradikala partier och för ett cyberkrig för att påverka resultaten i enskilda länders val. Ingenstans är det så tydligt som i USA där valet av Donald Trump var ett mål för det ryska propagandakriget. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40251

The blizzard

av Vladimir Sorokin. Inläst av Pat Softly. 5 tim, 42 min.Talbok.

I en nedfryst framtid utkämpar läkaren Garin en kamp mot klockan för att rädda sina landsmän från en mystisk epidemi som skapar zombier. Boken börjar i Tolstojs anda men övergår snart i en dystopi över framtidens Ryssland. Författaren har förutom romaner skrivit dramatik och libretton. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40493

At last

av Edward St. Aubyn. Inläst av Dorothy Kelleher. 5 tim, 43 min.Talbok.

Den femte delen i Edward St Aubyns självbiografiska romansvit. I serien skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den brittiska överklassens kyligaste kretsar. I At last som är den avslutande delen i sviten, har Patricks mor just avlidit. Kommer hennes död bli den slutgiltiga frigörelse han så länge hoppats på? Inläst på engelska.

MediaNr: CA40491

Never mind

av Edward St. Aubyn. Inläst av Paul Klippenstein. 4 tim, 21 min.Talbok.

Del ett i Edward St Aubyns självbiografiska romansvit där den traumatiserade Patrick Melrose skildras från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den brittiska överklassens kyligaste kretsar. I Nevermind är Patrick fem år och familjen befinner sig på moderns släktgård i södra Frankrike. Boken publicerades ursprungligen som en del i samlingsvolymen Some Hope. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40492

Celia, mi vida

av Celia Cruz. Inläst av Maria Pino. 8 tim, 44 min.Talbok.

En självbiografi av den afro-kubanska sångerskan, "Queen of Salsa", Celia Cruz som dog 2003. Hon berättar om sin uppväxt och tidiga karriär i Havanna och sin väg till internationell framgång, den frivilliga exilen efter att Castro kom till makten, sitt långa äktenskap och kontakter med andra musiker. Inläst på spanska.

MediaNr: CA39049

He hukkuvat äitiensä kyyneliin

av Johannes Anyuru. Inläst av Marko Kallinen. 8 tim, 3 min.Talbok.

En kväll stiger tre personer som svär trohet till terrorstaten Daesh in i en bokhandel där en kontroversiell konstnär framträder. Han avbryts av ett pistolskott och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse. Inläst på finska.

MediaNr: CA41395

Merilokki

av Ann Cleeves. Inläst av Pinja Flink. 11 tim, 31 min.Talbok.

Den sjätte boken med kommissarie Vera Stanhope. Från sin gamla fiende och den korrupta och numera fängslade inspektören, John Brace, får hon information om den försvunna Robbie Marshall. Enligt John är Robbie död och kroppen är begravd i Whitley Bay nära St Mary's Island. Skeletten som hittas där visar sig dock tillhöra två personer. Fallet tar Vera tillbaka till det förflutna, eftersom både John och Robbie var faderns vänner. Inläst på finska.

MediaNr: CA41435

Kuolemanenkeli

av Marko Kilpi. Inläst av Jari Nissinen. 10 tim, 51 min.Talbok.

Del 2 i serien Undertaker som börjar med Kuolemantuomio. Den unga Tuomas blir mer och mer insyltad i Kivis mörka verksamhet. Han har redan mördat Tuomas bror. För att överleva måste han komma överens med Kivi. Vad händer när en skamlös hemlighet avslöjas? Tvingas Tuomas acceptera Kivis ovebekliga ondska? Inläst på finska.

MediaNr: CA41404

Kuolemantuomio

av Marko Kilpi. Inläst av Kimmo Laakso. 8 tim, 37 min.Talbok.

Första delen i serien Undertaker. Jarmo Kivi är en ansvarstagande familjemedlem och en skicklig begravningsentreprenör. Under hans trevliga och lugna yttre döljer sig dock en helt annan person. I verkligheten är Kivi kriminell på internationell nivå som snart tar upp sin egen speciella brottsliga verksamhet på begravningsbyrån. En ung och oskyldig student Tuomas korsar Kivis väg. Nominerad till Finlandiapriset i litteratur. Inläst på finska.

MediaNr: CA41405

Kasvukipuja Katajamäellä

av Anneli Kivelä. Inläst av Nina Raatikainen. 7 tim, 58 min.Talbok.

Del 13 i Katajamäki - serien som börjar med Kotiin Katajamäelle. Dramatik saknas inte i Katajamäki. På den vackra Kaislajärvis strand byggs bostäder. Alla är inte glada. Byskoleläraren Hannas bror Petri och sambon Noora har köpt ett av radhusen. Noora tycker att Petri är lite för mycket intresserad av en rödhårig tjej i andra änden av radhuset. När skolan får vattenskador uppstår frågan om en renovering eller ett nybygge. Inläst på finska.

MediaNr: CA40036

Turmanluoti

av Leena Lehtolainen. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 3 tim, 37 min.Talbok.

Antti Sarkela, Rikskommissarien Maria Kallios man, överraskar sin familj genom att skaffa en jägarexamen och en skjutvapenlicens. Den nya hobbyn verkar vara bra för Antti och han trivs i skogen. Allt förändras när en av jaktmedlemmarna dör av ett vådaskott och fingeravtrycket pekar på Antti. Det blir svårt för Maria att hålla sig borta från utredningen. Inläst på finska.

MediaNr: CA41436

Susihukka

av Nele Neuhaus. Inläst av Erja Alander. 18 tim, 15 min.Talbok.

Uppföljare till boken Snövit ska dö. En varm sommardag hittar man en död flicka i floden Main utanför Frankfurt. Den mördade 16-åringen har blivit svårt misshandlad. Ingen har anmält flickan försvunnen och polisen står handfallen i sökandet efter hennes identitet. Så blir en känd journalist misshandlad och en fruktansvärd historia rullas upp. Nele Neuhaus, 1967-, tysk författare. Inläst på finska.

MediaNr: CA41437

Kymmenen riivinrautaa, eroottinen farssi

av Arto Paasilinna. Inläst av Tomi Suni. 6 tim, 11 min.Talbok.

Direktören och uppkomlingen Rauno Rämekorpi fyller 60 och uppvaktas. Men då hustrun är allergisk måste blommorna bort. Därmed börjar en resa runt Helsingfors för utdelning av blombuketter till Raunos alla kvinnobekanta. Flera av dem bjuder på överraskningar som han inte kunnat drömma om. En erotisk fars i rasande tempo. I förbifarten ger förf. samhällskritiska slängar åt alla håll. Inläst på finska.

MediaNr: CA41419

Kymppi

av Pentti Ruonaniemi. Inläst av Nina Raatikainen. 8 tim, 26 min.Talbok.

I sin debutbok berättar författaren om hela processen, livsstilen och miljön i byn Naamakaira vad gäller flottning. Vi träffar skogshuggare och andra skogsarbetare som är engagerade i arbetet. Inläst på finska.

MediaNr: CA39332

Rapsuta minua ja muita kirjoituksia

av Kati Tervo. Inläst av Maija-Liisa Ström. 5 tim, 31 min.Talbok.

Livet hos en medelålders kvinna beskrivs med värme och humor. Varför ska par sova i olika rum? Vad är anledningen till att en kvinna anklagas för att vara från vettet när hon bara vill ge råd? Kati Tervo skriver roligt och obevekligt om barn- och ungdomsminnen och partnerskap, med inslag inte bara av sjukdomar och allvarligare saker men också av hormoner och erotik. Inläst på finska.

MediaNr: CA41438

Sokeisto, romaani

av Tapani Tolonen. Inläst av Erja Alander. 14 tim, 27 min.Talbok.

En debutroman om kärlek som överskrider klasskillnaderna under finska storstrejken 1905. De olika fraktionerna står inför en gemensam front mot Ryssland. Snart blir det tydligt för den arbetarklassen att de rika inte kommer att äventyra sina privilegier. Eetu, en ung man som tillhör motståndsrörelsen, blir kär i Karin Valakari från överklassen. Kommer deras kärlek att ha någon framtid? Inläst på finska.

MediaNr: CA41439

La peste

av Albert Camus. Inläst av Francine Cahen-Fouque. 10 tim, 12 min.Talbok.

Staden Oran i Algeriet har år 194... invaderats av råttor, som fört med sig en pest. Epidemin sprider sig med stor hastighet. Läkaren Bernard Rieux beskriver olika människors reaktioner inför den situation som uppkommit. Hur hon reagerar på det onda, hur hon prövas till det yttersta. Om människan i hennes hjältemod och feghet. Klassiker från 1948. A.C. fransk förf., 1913-60, nobelpristagare 1957. Inläst på franska.

MediaNr: CA41210

Mîrza Mihemed, gurzek çîrok ji herêma serhedê

Redaktör: Nîhat Öner. Inläst av Besir Kavak. 8 tim, 1 min.Talbok med text.

Boken innehåller berättelser som speglar kurdiska folksägner och kulturtraditioner. Inläst på kurmandji.

MediaNr: CA40283

Geografididaktikk for klasserommet

Redaktör: Rolf Mikkelsen. 16 tim, 45 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41170

Krysseren Blücher

av Alf R. Jacobsen. Inläst av Nils Ole Oftebro. 5 tim, 54 min.Talbok.

I skydd av mörkret stävade den tyska invasionsflottan in i Oslofjorden morgonen den 9 april 1940. Målet var att få en snabb kontroll över huvudstaden, kungahuset och regeringen. Allt tycktes gå enligt planen. Försvaret i yttre Oslofjorden passerades utan förlust. Det enda som stod i tyskarnas väg var Oscarsborgs fästning med sina gamla kanoner. Och en beslutsam överste Birger Eriksen. Allt hängde på honom. Inläst på norska.

MediaNr: CA41346

Böcker för barn

Letters from the inside

av John Marsden. Inläst av Lisa Sculati. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

En brevväxling mellan två amerikanska flickor, 16 år, som varar under ett år. Gradvis avslöjar de mer och mer för varandra och beskriver sina tankar och känslor. Tracey sitter i ungdomsfängelse för grov brottslighet och Mandy har svåra hemförhållanden med en bror som blir mycket våldsam. Efter ett år upphör breven att komma från en av dem... Gripande och spännande berättelse om vänskap och tillit. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40374

The dogs of winter

av Bobbie Pyron. Inläst av Scott Ackerman. 7 tim, 51 min.Talbok med text.

När Mishka blir lämnad ensam på Moskvas gator börjar han umgås med en grupp hemlösa barn i hopp om att de ska ge honom en chans att överleva. Men när vintern kommer och maten tar slut måste han klara sig själv. Istället blir han adopterad av en flock med hundar. Hundarna blir snabbt mer än bara hans följeslagare, de blir hans familj. Men han kan inte gömma sig från omvärlden för evigt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40263

The Raven King

av Maggie Stiefvater. Inläst av Kristina Leon. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

Fjärde och sista delen i serien som börjar med Kretsen (The Raven Boys på engelska). Upplösningen på berättelsen om The Raven Boys och Blue tar sin början. Drömmar och mardrömmar flätas ihop, kärlek och förlust går hand i hand i sökandet efter kung Glendowers grav. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39902

Yksi kevät

av Laura Lähteenmäki. Inläst av Jenni Kitti. 4 tim, 33 min.Talbok.

Spännande historisk ungdomsroman om "de röda tjejerna" i inbördeskriget 1918. Fem unga fabriksarbeterskor får rycka in för att hjälpa till på den röda sidan i kriget. I en privat villa sköter de sårade - utan erfarenhet eller träning. Till en början upplevs det som ett äventyr, men verklighetens allvar och hemskhet blir snart påtaglig. Inläst på finska.

MediaNr: CA41399

Thorin vasara

av Rick Riordan. Inläst av Mikko Lauronen. 13 tim, 18 min.Talbok.

Del 2 i serien om Magnus Chase som började med Krigarens svärd. Tors hammare är det enda som skyddar de nio världarna från jättarna i Jotunheim. Nu är hammaren borta och tillsammans med valkyrian Samirah al- Abbas ger sig Magnus av från Valhall för att försöka återfinna den. R.R. har också skrivit böckerna om Percy Jackson och Olympens hjältar. Inläst på finska.

MediaNr: CA41397

Kuolleiden laiva

av Rick Riordan. Inläst av Mikko Lauronen. 11 tim, 55 min.Talbok.

Del 3 i serien om Magnus Chase som började med Krigarens svärd. Loke är fri från sina bojor. Och det första han tänker göra är att starta ragnarök och världens undergång. Hjältarna från hotell Valhalls 19:e våning förbereder sig för att segla mot ett äventyr till havs. Men Loke är inte det enda problemet. Det dröjer inte länge innan Magnus och de andra blir erbjudna att äta upp sina gamla vänner dvärgen Blitzen och alven Hearthstone. Inläst på finska.

MediaNr: CA41398

Sumussa

av Camilla Sten. Inläst av Heljä Heikkinen. 7 tim, 48 min.Talbok.

Andra delen i serien Havsfolket som börjar med Djupgraven. En tät dimma sänker sig över havet. Enligt de äldre på öarna är dimman ett tecken på att hemska saker är i antågande. Frågan är bara vad och varför? Det blir Tuva som måste försöka stoppa katastrofen, men hon tvivlar på sig själv och hon är så ensam. En bok som kombinerar nordisk folktro med skärgårdsskrock. Inläst på finska.

MediaNr: CA41396