Nya talböcker november 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 237 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kära mamma, noveller

Inläst av Mallika Giarimi. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Trettiotal noveller, av både etablerade och debuterande författare, kring temat mamma. Det är berättelser som utforskar mammor, moderskap och relationen mellan mamma och barn älskade, hatade eller saknade. Här finns noveller som handlar om den gamla mamman, den unga, den ännu icke blivna mamman och den som aldrig får kalla sig mamma.

MediaNr: CA40772

Det här får de inte på banken & 23 andra noveller av kommunalare

Inläst av Linda Norgren. 3 tim, 9 min.Talbok med text.

24 noveller som prisbelönats i en tävling som tidningen Kommunalarbetaren utlyste bland sina läsare. Berättelserna ger unika bilder från yrken som vanligtvis inte får så stort utrymme i litteraturen. Men framför allt är det texter som väcker känslor - som är roliga, sorgliga, dråpliga. Med inledning av Anneli Jordahl.

MediaNr: CA40980

Motiv X, [kriminalroman]

av Stefan Ahnhem. Inläst av Hans Cederberg. 14 tim, 45 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Offer utan ansikte. Fabian Risks dotter Matilda ligger i koma på Helsingborgs lasarett. Hon är skottskadad. Ett mord på en flyktingpojke kastar Fabian tillbaka i tjänsten. Mordet verkar ha ett rasistiskt motiv, men fler mord inträffar och fallet tycks vara mer invecklat än så. Samtidigt kämpar Fabian med uppgifter som den avlidne kollegan Hugo Elvin lämnat efter sig - fakta som hotar att splittra utredningsgruppen.

MediaNr: CA41064

Vajlett och Rut

av Karin Alfredsson. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 30 min.Talbok med text.

Romanen utspelas i Västerbottens inland i mitten på förra seklet. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Folk reagerar även på den nya postfröken Ruts kortklippta frisyr som ingen annan har. Mellan Vajlett och Rut växer allt starkare känslor. En relationsroman om två kvinnor och om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv.

MediaNr: CA40833

Åter till Barcelona

av Birgitta Andersson. Inläst av André Nilsson. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

70-åriga Mary lever i ett olyckligt äktenskap. Hon drömmer sig tillbaka till Barcelona där hon som ung flicka mötte sin stora kärlek, konstnären Alvaro. Deras heta romans resulterade i ett barn som hon tvingades adoptera bort. Hon har under alla år försökt glömma Alvaro och barnet men när hon hittar ett oöppnat kärleksbrev från honom sköljer en våg av längtan och saknad över henne. Hon beslutar sig för att återvända till Barcelona.

MediaNr: CA41031

Våldets vändkrets

av Nathacha Appanah. Inläst av Örjan Blix. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Moïse är en ung pojke på den tropiska ön Mayotte i Indiska oceanen. Han har ett svart och ett grönt öga och hans mor övergav honom vid födseln eftersom hon tror att det gröna ögat för olycka med sig. Istället tar sjuksköterskan Marie hand om honom. När Marie förolyckas blir Moïse lämnad åt sitt öde i den laglösa kåkstaden. Nathacha Appanah, 1973-, författare från Mauritius, numera bosatt i Frankrike.

MediaNr: CA40457

Rosenregimen

av Elin Bengtsson. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

Niko kommer från landsbygden, från en plats få känner till. När hon flyttar till universitetsstaden möter hon Emmy på en buss. Niko faller handlöst och förälskelsen öppnar nya världar. Men den stänger något annat, och efter ett tag börjar den gemensamma lägenheten att kännas klaustrofobisk. Emmy lever välordnat och förstår inte Nikos lust att söka sig till sin gräns. Lyrisk roman om konflikten i begäret, frihet och tillblivelse. E.B., 1987-.

MediaNr: CA41024

Tre systrar

av Feiyu Bi. Inläst av Qina Hermansson. 14 tim, 37 min.Talbok med text.

En berättelse om tre systrar med olika förutsättningar och mål, som alla kämpar för att få kontroll över sina liv i ett samhälle där den personliga friheten är starkt begränsad. I sin strävan att få en son har familjen Wang fått sju döttrar. När den efterlängtade sonen kommer förändras flickornas liv. Vi får följa tre av systrarnas liv och hur de försöker skapa en självständig tillvaro i skuggan av sin bror. Bi Feiyu, 1964-, kinesisk författare.

MediaNr: CA40841

En egen pojkvän

av Thea Blixt. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Mirja är 31 år och längtar efter en egen pojkvän. Hon har haft pojkvänner men det är inte så lätt att hitta en ny kille. Mirja bor i en liten stad och hon är ganska blyg. Hon börjar söka på internet och hittar en dejtingsida som heter Bästa Träffen. Mirja skriver in en profil. Det är svårt att få kontakt med någon men sedan börjar hon chatta med Alex, en kille i en annan stad. Ska Mirja våga träffa honom? Lättläst.

MediaNr: CA40860

Skendöda, [thriller]

av Louise Boije af Gennäs. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Motståndstrilogin som börjar med Blodlokan. Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Hon byter till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att förföljarna ska lämna henne i fred. Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?.

MediaNr: CA40769

Midsommar

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Beata och Otto väntar på sin son. Nervöst dukar de i trädgården och tar på sig finkläder. Deras son, Bengt, bor i Stockholm sedan 15 år och nu ska han komma hem till Skåne för att fira midsommar. Han ska ta med sig sin nya fästmö. Tänk om de inte kommer att tycka om henne? Och tänk om hon inte kommer att tycka om dem? Lättläst.

MediaNr: CA41026

Kallbrand

av Cilla Börjlind. Inläst av Ingemar Nygren. 14 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Springfloden. En brutal sprängning med flera dödsoffer skakar Sverige. Polisen griper en man som fälls mot sitt nekande. Polisen Olivia Rönning blir misstänksam och återupptar utredningen. Hon hamnar snart i en värld där män utför sexuella övergrepp och gör allt för att bevara sin makt. Den före detta polisen och uteliggaren Tom Stilton är på en retreat i Thailand. Han försöker försona sig mot ett brott han begått.

MediaNr: CA40923

Vild eld, [kriminalroman]

av Ann Cleeves. Inläst av Charlotta Haldén. 12 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 4 i Andra Shetlandskvartetten som börjar med Dött vatten. Helena och Daniel Fleming flyttar till en gård på Shetlandsöarna för att få en nystart. Sonen Christopher har autism och de hoppas att en mindre skola ska ge honom ett bättre stöd. Men alla är inte glada över deras ankomst. Någon skickar Helena teckningar av en streckgubbe i en snara. Sedan hittas en ung flicka död i en lada som tillhör gården. Kommissarie Jimmy Perez tar sig an fallet.

MediaNr: CA40981

Vintereld

av Anders De la Motte. Inläst av Britt Ronström. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

Lucianatten 1987 dör en ung kvinna i en brand i en skånsk stugby. Efter en uppslitande polisutredning erkänner en ung mordbrännare. Trettio år senare får Laura Aulin ärva den nedgångna stugbyn av sin faster. Hon återvänder till sin barndomsbygd där tragedin satt djupa spår. Snart upptäcker Laura att hennes faster visste nåt avgörande om den gamla mordbranden. Suggestivt och spännande om släktband, svek och hemligheter.

MediaNr: CA41219

Snöfall över Strandcaféet

av Lucy Diamond. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 36 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Strandcaféet. Sommaren på strandcaféet har varit hektisk och Evie ser nu fram emot julen. Det är den första julen hon firar tillsammans med Ed och Evie planerar för romantiska kvällar framför brasan. Men så hör Eds exfru av sig, och så dyker hans grinige bror Jack oväntat upp. Snöstormar och familjedraman var inte vad Evie hade tänkt sig denna jul. Feelgood.

MediaNr: CA41216

Q, roman

av Fredrik Ekelund. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 52 min.Talbok med text.

Författaren Frederik Eklund berättar i romanform om hur han upptäcker sin transidentitet och hamnar i en kris som leder till skilsmässa och ett helt nytt liv. Köpenhamn blir frihetens ort, där nya vägar prövas och nya bekantskaper väntar. Men det är en kluven tillvaro. I Malmö finns skammen och sorgen och snart är det gamla livet omöjligt att upprätthålla. Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och?.

MediaNr: CA40900

Eldslandet

av Pascal Engman. Inläst av Åke Lindgren. 14 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 1 i en serie om polisinspektör Vanessa Frank. En exklusiv klockbutik i Stockholm rånas, men inga klockor försvinner. En tid senare kidnappas framgångsrika finansmän medan deras familjer pressas på pengar. I Sydamerika pågår omfattande organhandel och man tvingas söka sig till Sverige för att hitta kroppar. Polisinspektör Vanessa Frank inser att det finns ett samband mellan händelserna som visar sig ha förgreningar in i den svenska poliskåren.

MediaNr: CA40711

Din vän Forsete, spänningsroman

av Christina Erikson. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 7 min.Talbok med text.

En rad brutala kvinnomord får kommissarie Elias Svensson att vända sig till författaren Cornelia Lind för att förstå mördarens psyke. Cornelia har personliga erfarenheter som kan komma till nytta då hon har blivit en ofrivillig expert på manipulativa psykopater efter ett olycksaligt äktenskap. Men hennes kunskaper försätter henne också i livsfara. Under tiden rör sig en annan kraft i skuggorna. Någon som utger sig för att vara en vän.

MediaNr: CA40709

Dödgrävarens dotter

av Thomas Erikson. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Andra boken om begravningsentreprenören Rita Benson. Ritas pappa är död och hennes make har stuckit med alla hennes pengar. Det enda hon har är barnen, och för deras skull måste hon se till att få begravningsbyrån på fötter. Samtidigt sätter en seriemördare skräck i Arboga. Polisen står handfallen, men av en slump kommer Rita mördaren på spåren. Hon ser sin chans att säkra intäkter till byrån och gör upp en plan. Men inget går som hon tänkt sig.

MediaNr: CA41116

Nån måste gå in i fel rum och lägga sig i fel säng, samlade krönikor

av Helena Frank. Inläst av Charlotta Haldén. 4 tim, 15 min.Talbok med text.

H.F. är verksam som syntolk, ledsagare och skribent. Hon har bland annat jobbat på Skånes Taltidning, Sydsvenskan och Svenska Dagbladet. I denna bok har hon samlat sina bästa krönikor. Hon skriver med både humor och allvar om varför biografer inte har någon garderob, hur en seende skulle klara sig på stan med förbundna ögon och vit käpp, om kroppsvård på kollektivtrafik och mycket mer.

MediaNr: CA41057

I Människornas land, sex berättelser från Grönland

av Brita Freudenthal. Inläst av Ingemar Jonson. 2 tim, 14 min.Talbok.

MediaNr: CA41596

Det som göms i snö

av Carin Gerhardsen. Inläst av Anders Palm. 11 tim, 25 min.Talbok med text.

Januari 2014. I närheten av en ravin på Gotland befinner sig ett antal personer - ett otroget kärlekspar, en ung och vilsen kvinna som blir upplockad av en främling och en man som kör för fort. I ravinen ligger en man med livshotande skador. Någon ser honom, men väljer att inte stanna. Fyra år senare är det tydligt att den där eftermiddagen var början på något otäckt som kommer att få konsekvenser för alla inblandade. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA40953

Standardmodellen

av Helena Granström. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Elsa är ny som lektor i fysik. Desillusionerad har hon lämnat forskningens fascinerade stadium. Det enda hon tvivlar mer på än fysikens möjlighet att närma sig verkligheten är sin egen plats i tillvaron. Institutionen befolkas av män. Den enda andra kvinnan är Laura, en österrikisk doktorand som är provocerande entusiastisk. Och så finns Albert, en ytterst allvarlig man som blir föremål för Elsas intresse och fantasier.

MediaNr: CA41177

Den mörka ängeln, [en Ruth Galloway-deckare]

av Elly Griffiths. Inläst av André Nilsson. 11 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 10 i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som börjar med Flickan under jorden. När Ruth kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli, som hon tillbringade en natt med för länge sedan, blir hon inte så lite smickrad. Han behöver hennes hjälp i analysen av några benrester man grävt upp i en italiensk bergsby. Ruth reser till Italien med hopp om lite semester på köpet, men det blir inte alls den lugna tillvaro hon räknat med.

MediaNr: CA41002

De som dödar drömmar sover aldrig

av Jan Guillou. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 8 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. Nu är det 1970-tal och ett krig håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Eric Letang arbetar på dagarna som jurist på Henning Sjöstrands advokatbyrå men på nätterna ingår han i en hemlig säkerhetstjänst som organiserar sig mot staten. Det blir ett allt farligare spel. Samtidigt växer släkten Lauritzen och en ny generation föds.

MediaNr: CA40478

De försvarslösa, [andra boken om kriminalpolis Anna Fekete]

av Kati Hiekkapelto. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 40 min.Talbok med text.

Andra boken om polisen Anna Fekete. Anna utreder ett, till synes, enkelt fall med en påkörd man. Men det visar sig att fallet har kopplingar till olaglig invandring och droger. Annas partner Esko är indragen i en farlig utredning av ett invandrargäng. Sen hittas en blodig kniv och de två utredningarna löper samman. När trycket stiger blir det uppenbart att det inte nödvändigtvis är tillräckligt för Anna och Esko att de har lagen på sin sida.

MediaNr: CA41044

Innan tiden rinner ut

av Elina Hirvonen. Inläst av Jenni Sainio. 5 tim, 40 min.Talbok.

Klimatforskaren Laura Anttila har precis talat vid universitetet i Helsingfors om miljöförändringar och mänsklighetens gemensamma ansvar. Två poliser möter henne i korridoren. I Somalia arbetar Lauras dotter Aava som läkare och försöker göra världen till en bättre plats. Samtidigt kliver en ung man med ett gevär upp på ett tak i centrala Helsingfors. Hirvonens tredje bok som Yleisradio Oy, YLE, utsåg till Årets viktigaste roman.

MediaNr: CA41894

Arv och miljö, roman

av Vigdis Hjorth. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Berättarjaget, teaterkritikern Bergljot, har sedan många år brutit med sin familj. Nu får hon veta att hennes åldriga mor ligger på sjukhus. Bergljot försöker formulera sin såriga familjehistoria, fylld av orättvisor och outtalade övergrepp; det är många tankar som mal runt i huvudet på henne. Nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Att hävda sin version är smärtsamt men för henne enda sättet att komma vidare. Omdebatterad norsk roman.

MediaNr: CA40744

Som pesten

av Hanne-Vibeke Holst. Inläst av Anna Döbling. 34 tim, 29 min.Talbok med text.

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. På kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen medan hennes man blir allt mer rastlös hemma. Mitt i allt kommer signaler om en ny influensapandemi.

MediaNr: CA41061

Katharinakoden

av Jørn Lier Horst. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

För 24:e året i rad tar poliskommissarie William Wisting i Larvik fram kartongerna med dokument om Katharina Haugens försvinnande. Fallet löstes aldrig och på årsdagen för Katharinas försvinnande hälsar Wisting alltid på hos hennes make, Martin Haugen. Men den här gången står stugan tyst och mörk när han kommer dit. Av allt att döma är nu även Martin spårlöst försvunnen. Första boken i en serie om William Wistings cold cases.

MediaNr: CA40665

Nancy

av Elsie Johansson. Inläst av Thomas Ekelöf. 2 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Glasfåglarna. Fadern, Tå-Pelle, dör i november 1941. Frida och hennes mamma lever ett slitsamt liv i den lilla stugan utanför Lunda. Hösten 1943 flyttar de in till Uppsala och försöker vänja sig vid livet i stan. Det är svårt att bryta upp från det gamla men Nancy fortsätter med sina studier och siktar på att ta realexamen. Lättläst.

MediaNr: CA40896

Det cyniska tillståndet

av Sven Anders Johansson. Inläst av Åke Lindgren. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

Essä med dagbokskaraktär. Temat rör sig kring "flyktingkrisen", aktivism, fascism, kritiskt tänkande, klimathot och framstegstro. Boken är skriven mellan 2015 och 2017 och är indelad i tre delar - 2015, 2016 och 2017. S.A.J., 1968-, professor i litteraturvetenskap och kulturskribent.

MediaNr: CA41063

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

av Jonas Jonasson. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 27 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Allan och Julius är på Bali. En ny födelsedag väntar. Julius bestämmer sig för att ta med Allan på en luftballongfärd. Vinden tar dem ut på en strapatsrik resa där de får stifta bekantskap med bland annat Kim Jong-un, Donald Trump och Vladimir Putin. Precis som vanligt lyckas Allan klara sig ur de flesta knipor tack vare sin avspända stil och något litet att dricka.

MediaNr: CA40249

Himmelskriket

av Mons Kallentoft. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 3 i en serie om de fem sinnena som börjar med Djävulsdoften. En tryckande augustidag hittas en pojke död i en bil i ett industriområde i Linköping. När kriminalinspektör Malin Fors kommer dit sitter hans mamma med sonen tätt intill sig i famnen. Hennes förtvivlade skrik har övergått till ett klagande läte. Av allt att döma har hon glömt honom i bilen och polisutredningen avslutas snabbt. Men Malin känner att det är något som är fel.

MediaNr: CA41194

Slaget om Troja

av Theodor Kallifatides. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 56 min.Talbok med text.

Vi befinner oss i Grekland under andra världskriget. Bomberna faller över den lilla byn och lärarinnan tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta. Hon berättar för dem om ett annat krig; det Trojanska kriget. Kallifatides återberättar Iliaden utan gudar, men med samma ofattbara grymhet och tydliggör parallellerna mellan alla krig, i synnerhet kvinnornas situation. En varm bok om sorg och utsatthet i krigets skugga.

MediaNr: CA40956

Mordet på Sara Weiss

av Dennis Karlsson. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 2 i trilogin som börjar med Mareld. Kriminalkommissarie Vera Lind har kallats till en övergiven hamn i Göteborg. Två sargade kvinnokroppar har hittats i vattnet. Fyndet visar sig bli upptakten till en skrämmande och komplicerad utredning med flera offer. Snart hamnar Vera Lind i ett läge där hon inte kan lita på någon.

MediaNr: CA41324

Lazarus, kriminalroman

av Lars Kepler. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 50 min.Talbok med text.

Sjunde boken om kriminalkommissarie Joona Linna. En man hittas mördad i sin lägenhet i Oslo. Mannen visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. I hans frysbox gör polisen ett fruktansvärt fynd med koppling till Joona Linna. Några dagar senare åker Joona till Rostock för att hjälpa den tyska polisen med ett annat mordfall. Inne i den blodiga husvagnen anar han ett mönster som är både vansinnigt och omöjligt att ignorera.

MediaNr: CA41197

Nattfjärilen

av Katja Kettu. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 53 min.Talbok med text.

Finland, 1937. 15-åriga Irga flyr över gränsen till Sovjet och hoppet om ett nytt liv. I stället blir hon tagen som spion och hamnar i arbetsläger där fångarna svälts ihjäl eller avrättas. 80 år senare hittas etnologen Henrik livlös i en by i Ryssland. Hans finska dotter Verna vill återförenas med sin pappa men dyker upp för sent. I byn finns en gammal kvinna som bär på sina egna hemligheter och Verna får veta sanningen om sin familjehistoria.

MediaNr: CA41193

Outsidern

av Stephen King. Inläst av Örjan Blix. 20 tim, 16 min.Talbok med text.

Basebolltränaren Terry Maitland anklagas för ett brutalt mord på en elvaårig pojke. Alla bevis knyter honom till brottsplatsen, men lika stark bevisning pekar på att Terry befunnit sig i en annan stad vid tiden för mordet. Polisens utredare Ralph Anderson och distriktsåklagaren Bill Samuels ställs inför en omöjlig fråga. Kan en person befinna sig på två olika platser samtidigt? En blandning av deckare och skräck i samma stil som Mr Mercedes.

MediaNr: CA40294

Vaxade juveler och brända hjärtan

av Ewa Klingberg. Inläst av Anders Mathlein. 9 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 3, fristående, i serien som började med Manglade dukar och vikta servetter. Marika försöker få lite julstämning i sin stuga, men hennes huvud är fullt av tankar. Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med livet i de småländska skogarna? En dag blir Marika bjuden på middag, vilket leder henne tillbaka till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset.

MediaNr: CA41175

Allting växer

av Lyra Koli. Inläst av Anna Godenius. 8 tim, 6 min.Talbok med text.

Naturkatastrofer och världskrig har gjort FN till en klimatkontrollerad zon. Här lever folk i högteknologiskt välstånd med löfte om evigt liv. Jossi har alla förutsättningar att leva lyckligt men drabbas av en oförklarlig ångest, trots att hennes hormonnivåer regleras av medicinimplantat. På jakt efter förklaringar dras hon in i en radikal organisation som vill lösa allt problem genom att omvandla människans relation till naturen. Framtidsdystopi.

MediaNr: CA41176

Babylon Berlin, den våta fisken

av Volker Kutscher. Inläst av Marika Bergström. 20 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Babylon Berlin. Kokain, illegala nattklubbar, politiska gatustrider. Berlin år 1929 är en stad i rus. Den unge kommissarien Gereon Rath har nyligen degraderats till sedlighetspolis. När en vanställd kropp bärgas ur Landwehrkanalen blandar han sig oombedd i mordkommissionens utredningar och hamnar mitt i ett dödligt skuggspel med okända aktörer. Boken har också blivit en tv-serie.

MediaNr: CA41046

Brevet från Gertrud

av Björn Larsson. Inläst av Carin Ödquist. 13 tim, 3 min.Talbok med text.

Martin Brenner står i en minneslund med sin familj. Han står där med askan efter sin mor Maria. Parallellt med sorgen känner han en distans. Det var som att hans mor alltid höll honom på avstånd. Efter begravningen får Martin veta att Maria inte var det tyska flyktingbarn han alltid trott. Det här är en berättelse om identitet, tro och tolerans, som knyter an till våra dagars diskussion om antisemitism, rasism och religion.

MediaNr: CA40692

Gräshopporna

av Leonid Leonov. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 45 min.Talbok.

Innehåller tre noveller: Gräshopporna, Mörkt vatten och Ivans äventyr. Gräshopporna är en litterär rapport från författarens vistelse i Turkmenistan där han och andra författare skulle studera den nya tidens intåg i ett gammalt land. Leonid Leonov, 1899-1994, rysk författare och dramatiker. År 1934 var Leonov med vid bildandet av Sovjetunionens författarförbund. Han tilldelades Stalinpriset 1943 och Leninpriset 1957.

MediaNr: CA40971

Under belägring, roman

av Marianne Lindberg De Geer. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med På drift. Mona vill inte gå hem med sin nyfödda bebis. Hon inte kan ta hand om någon, inte sig själv och ännu mindre en nyfödd baby med kolik. På behandlingshemmet där Mona jobbar måste hon också vårda. Och så möter hon Johnny, en man med en gitarr, säregen sångröst och ett politiskt patos. Han flyttar i hos Mona. Nu inleds ett drama som kommer att påverka Mona livet ut.

MediaNr: CA40676

Pärlfarmen

av Liza Marklund. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 21 min.Talbok med text.

Det är tidigt 1990-tal. Unga Kiona lever med sina syskon och föräldrar på Manihiki i södra Stilla havet, en av världens mest isolerade atoller. Hon arbetar på familjens pärlfarm. Hon dyker, kontrollerar ostron och skördar svarta pärlor. En morgon fastnar en stor segelbåt på revet. På däck ligger en svårt skadad man. Han är svensk och heter Erik. En historia om kärlek, skuld och längtan som sträcker sig över ett halvt årtionde och fyra världsdelar.

MediaNr: CA40879

Slumrande minnen

av Patrick Modiano. Inläst av Hans Sandquist. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

I en boklåda vid Paris kajer hittar berättaren en bok med titeln "Mötenas epok". Den för honom tillbaka i tiden, till ett 1960-tal och de avgörande möten han hade på den tiden. Ur minnets slummer stiger människor fram, framför allt kvinnor som på olika sätt spelat stor roll i hans eget liv. Ett mord där berättaren var inblandad ruvar hotfullt i bakgrunden. P.M., 1945- , fransk författare. Nobelpris i litteratur 2014.

MediaNr: CA40974

Skuggorna ruva, en Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare

av Jonas Moström. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 43 min.Talbok med text.

Femte boken med psykiatern Nathalie Svensson. Det är den kallaste vintern på länge i jämtländska Svartviken. Byns luciafirande står för dörren men själva lucian försvinner på vägen till kyrkan. Efter fem dagar lägger den lokala polisen ner sökandet. Nästa dag hittas hennes lärare knivhuggen till döds. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kallas in. Det blir en komplicerad utredningen där alla misstänker alla och gamla konflikter blossar upp.

MediaNr: CA40642

Kvinnors liv

av Alice Munro. Inläst av Ylva Törnlund. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Del Jordan växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet och umgås mest med sin yngre bror och en manlig familjevän. När hon börjar tillbringa mer tid i staden omger hon sig för första gången med kvinnor. Genom umgänge med mormor, moderns hyresvärd och sin bästa vän Naomi utforskar hon de mörka och ljusa sidorna av kvinnligheten. Alice Munro, 1931- , kanadensisk författare. Nobelpris i litteratur 2013. Denna bok, författarens enda roman, utkom i original 1971.

MediaNr: CA40768

Vad jag saknades här

av Zhilá Musaid. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 39 min.Talbok med text.

Sjunde diktsamlingen på svenska av Jill Mossaed född i Teheran 1948 och bosatt i Sverige sedan 1986. Dikterna pendlar mellan romantik och realitet, vardagliga ting och poetiska storheter. Poesin är tät; bild- och symbolrikt rör sig språket mellan det utbroderande och det rättframma. Dröm och verklighet, sorg och kärlek - allt flyter samman till en tidlös värld. Författaren har fått flera utmärkelser och har även publicerat böcker på persiska.

MediaNr: CA41142

Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter

av Håkan Nesser. Inläst av Hans Cederberg. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Första gången författaren Maarten träffar David Perowne är på Harrys krog en regnig torsdagskväll i november. Efter ett par drinkar börjar Perowne berätta en högst märklig historia om Maartens hustru, Marlene. Perowne påstår att han kände henne för många år sedan, att hon egentligen heter Clara, var gift med en vän till honom som hon sedan mördade. Vad är sanning och vad är lögn. Deckarnovell.

MediaNr: CA40998

Brännmärkta

av Carolina Neurath. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

En man tar sig in på tidningsredaktionen och avlossar flera skott. Beatrice Farkas är övertygad om att det är henne skytten är ute efter. Tillsammans med kollegan Adira Khalili håller hon på att granska några flyktingförläggningar som drivs av en tidigare dokusåpakändis. Under granskningen utsätts en av anläggningarna för en brand. Samtidigt nås journalisterna av ett rop på hjälp genom en handskriven lapp. Allt är betydligt värre än de kunnat ana.

MediaNr: CA41047

Sovande jättar

av Sylvain Neuvel. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Themisfilerna. Berättelsen utspelas i Deadwood, South Dakota. Flickan Rose är ute och cyklar när marken försvinner under henne. Hon vaknar upp på botten av en grop. Väggarna runt henne glöder av mystiska inristningar. Räddningspersonalen som kikar ner ser en flicka i en gigantisk hand av metall. 17 år senare är Rose en välutbildad fysiker och leder ett topphemligt team som ska försöka få klarhet i det olösta mysteriet.

MediaNr: CA41093

De hemlösa katterna i Homs, roman

av Eva Nour. Inläst av Qina Hermansson. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Sami växer upp i Homs, Syrien. Han leker med sina syskon och tar hand om gatukatterna som söker sig till familjens hem. Ibland når vaga historier om övergrepp från al-Assad-regimen honom utan att påverka hans liv. Som vuxen inkallas Sami till militärtjänstgöring. Våren 2011, när Samis tid i militären är nästan slut, börjar det ryktas om att demonstrationer äger rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av de som deltar i protesterna.

MediaNr: CA41257

En kung i varje tum, roman om Oscar II

av Rune Pär Olofsson. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 17 min.Talbok.

Den oscarianska tiden i Sverige var idealismen och nationalismens tidevarv och ordning och gudsfruktan härskade. Oscar II var själva sinnebilden av detta. I denna roman om Oscar II, 1829-1907, skriver författaren om mannen bakom kungakronan och om hans otaliga kärlekshistorier och oäkta barn. Oscar var kung av Sverige 1872-1907 och kung av Norge 1872-1905. Rune Pär Olofsson, 1926-2018, journalist, författare och präst.

MediaNr: CA41025

Ett lik i garderoben, en deckare med Ester Karlsson med K

av Christina Olséni. Inläst av Lena Löfvenborg. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Andra boken om Ester Karlsson. Ester blir tillsammans med systern Barbro och hennes make, Arne, bjudna på åttioårskalas på Hjularöds slott. När en av gästerna oväntat dör under mystiska omständigheter får Ester äntligen något vettigt att göra och hon drar genast igång en egen mordutredning. När även Arne får blod på händerna så försöker Ester leda polisen på villovägar. Det visar sig snart att det är fler än Arne som har ett lik i garderoben.

MediaNr: CA41217

Brusski, en roman om kollektiviseringens genombrott

av Fedor Panferov. Inläst av Hans Sandquist. 12 tim, 39 min.Talbok.

Detta är en roman om kollektiviseringens genombrott i Sovjetunionen. Boken är skriven under det tidiga 1930-talet av den ryske journalisten och författaren Fedor Panferov, som levde mellan 1896 och 1960.

MediaNr: CA40886

Ros av stål, Bente Pedersen

av Bente Pedersen. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Tromsö, 1918. Aurora har tjuvlyssnat och fått veta något som det nästan varit bättre att inte veta. Helmer väljer att berätta för henne och han tror att hon godtar och förlåter. Men inom Aurora kokar det. Edvard kan inte glömma Aurora. På varvet tömmer han sitt krus med sparade metallrester, och han vet precis vad han ska göra med dem.

MediaNr: CA41041

Tiden läker alla sår, en kriminalroman

av Björn Persson. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 35 min.Talbok.

Fjärde, fristående boken om polisinspektör Stig Elofsson och reportern Lenny Eriksson. Det är precis 30 år sedan den 18-årige Albin Moström försvann. Kriminalinspektören Stig Elofsson arbetar numera på länets Cold Case-avdelning och hittar ett tidigare okänt brev knutet till fallet. När landets kvinnliga ekonomiminister gör ett besök på pappersbruket sker en incident som tvingar tidningsreportern Lenny Eriksson att hjälpa sin gamla kollega.

MediaNr: CA41148

Jakten efter vind, roman

av Gunilla Linn Persson. Inläst av Lo Tamborini. 10 tim, 9 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Hemåt över isen. I början av 1900-talet mönstrar läkaren Colombine på en klipper med destination Kina. Med sig har hon skyddslingen Ursula. För att freda dem båda tvingas Colombine förklä sig till man. Hundra år senare befinner sig Ellinor utblottad och förlamad av sorg efter ett svek. Tillsammans med ungdomskärleken Herrman tar hon sin tillflykt till Stora Björn. I en sjöbod finner de loggböcker från en resa till Kina.

MediaNr: CA41152

Skuggsystern, Stars berättelse

av Lucinda Riley. Inläst av Anna Döbling. 19 tim, 19 min.Talbok med text.

Tredje delen i serien som börjar med De sju systrarna. Pa Salt har lämnat en ledtråd var åt sina sex döttrar för att de ska finna sina rötter. Star är rådvill, men följer ändå sin ledtråd till ett antikvariat i London. Etthundra år tidigare svär den viljestarka Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Oförutsedda händelser för henne till London och snart slits hon mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen.

MediaNr: CA40880

Naturen

av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Inläst av Isabel Reboia. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

Den unga kvinnan Erika lever ett kringflackande liv - Skåne, Stockholm, New York och Paris. Hon är en tänkande och observerande människa, men även fördomsfull. Hon bär på en sorg, hon har sett världen rasa. Romanen består av fragment och korta scener, om allt och ingenting - en klaustrofobisk skördekalender. Debutroman. C.R.F-N., 1980-, har även skrivit romanen Rich boy.

MediaNr: CA41279

Hem ljugna hem

av Michelle Sacks. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

New-York-borna Sam och Merry flyttar med sin lilla son Conor till en stuga utanför Sigtuna. Sam kan lämna sin akademiska karriär bakom sig och ägnar sig åt filmskapande. Merry tillbringar dagarna som den perfekta hemmafrun. Men någonting i idyllen skorrar falskt. Vad gör egentligen Sam inne i staden när han letar samarbetspartner? När Merrys barndomsvän Frank kommer på besök ställs relationer på sig spets. Psykologisk spänningsroman.

MediaNr: CA41030

I egna händer, [kriminalroman]

av Cecilia Sahlström. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om kommissarie Sara Vallén som börjar med Vit syrén. En man är funnen död. Sara Vallén vid Lundapolisen som nyligen vittnat mot den man som misshandlat henne blir satt att leda utredningen. Den mördade visar sig vara en socialsekreterare och beskrivs som en svärmorsdröm. Men Sara anar oråd. Och om han var så god varför har han då blivit mördad? Ju djupare polisen gräver i mannens relationer, desto mörkare hemligheter kommer i daga.

MediaNr: CA41358

Människan är den vackraste staden, roman

av Sami Said. Inläst av Anders Mathlein. 9 tim, 47 min.Talbok med text.

San Francisco är en självutnämnd upptäcktsresande från Afrikas horn, strandsatt i Norra Europa. Pengarna är slut och gränserna är stängda. Tillvaron går ut på att hitta sätt att ta sig vidare, till Amerika kanske. På vägen träffa han olika gestalter: Manni som delar ut reklam. Richard, före detta Hussein, som tror att män i kostym är ute efter honom. Och älskad galna Yei, vännen som han tappar bort och sen återfinner. Tragikomisk pikareskroman.

MediaNr: CA40996

Harpsund tur och retur

av Per Schlingmann. Inläst av Hans Sandquist. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

Tre kvinnor fattar ett beslut som påverkar den politiska makten i landet. Den nuvarande statsministern har aviserat sin avgång och det finns inte längre någon given efterträdare. Kvinnorna som redan sitter på toppositioner går nu samman för att förändra den politiska spelplanen. Samtidigt har storbanken beslutat att lägga ner ett stort antal bankkontor på landsbygden. Motstånden växer och människor förenas i kampen för att hela landet ska få leva.

MediaNr: CA40894

Sällsam natt, berättelser

av Aleksandr Serafimovitj. Inläst av Hans Sandquist. 4 tim, 51 min.Talbok.

Boken innehåller valda noveller skrivna av en av de första ryska proletärförfattarna, Aleksandr Serafimovitj (1863 - 1949).

MediaNr: CA40899

Olycksbarnet

av Malou von Sivers. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Mitt hjärtas oro. Det är det glada 1920-talet och villan i Äppelviken skulle kunna vara en idyll, men för syskonen Matilda och Edwin är det en sorgens plats sedan deras mor dött i barnsäng. I fadern Axels ögon är Edwin olycksbarnet, den vars födelse inneburit hans älskade hustrus död. Axel får ny livslust när han träffar den unga tyskan Hedvig som blir barnens styvmor. Man får följa familjens liv in i 1940-talet.

MediaNr: CA40707

Pärleporten

av Maria-Thérèse Sommar. Inläst av Malin Wahlstedt. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

En dag får Asta, 83, nog och slår ihjäl den rasistiske knölen Herman. Men att bli av med en död kropp på 90 kilo är svårare än man kan tro. Asta skjuter listigt över skulden på en anställd på äldreboendet Solglimten, packar sin väska och rymmer ut i världen; fylld av entusiasm och livslust snarare än skam och ånger. Asta lyckas med hjälp av den unga hackern Angel skaffa sig ett falskt pass och kommer efter en strapatsrik färd fram till Paris.

MediaNr: CA40278

Band, en äktenskapsroman

av Domenico Starnone. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

På ytan är sprickan i Vanda och Aldos äktenskap en historia. Den inträffade för många år sedan. Om någon tittar tillräckligt nära syns dock klyftorna och skiljelinjerna tydligt. Deras äktenskap är som en sprucken vas som kan gå sönder vid den mildaste beröring. Eller har det kanske redan gått i tusen bitar, även om ingen är villig att erkänna det?.

MediaNr: CA40710

Saknad, förmodad död

av Susie Steiner. Inläst av Camilla Bard. 12 tim, 49 min.Talbok med text.

Första boken med polisen Manon Bradshaw. Edith Hind, student vid Cambridge och den vackra dottern till den kungliga familjens läkare, har varit försvunnen i nästan tjugofyra timmar. I hennes hem hittas få ledtrådar. Det finns några blodstänk i köket, hennes telefon och nycklar finns kvar, och den öppna ytterdörren har inga tecken på åverkan. När Manon kopplas in uppdagas fler av Ediths hemligheter. Manon förstår att det är bråttom att lösa fallet.

MediaNr: CA40975

Kärlekens Antarktis, roman

av Sara Stridsberg. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 25 min.Talbok med text.

En kort stund har hon funnits i världen med dess begär, längtan och fruktan, tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes. Och föräldrarna fortsätter att finnas. Dödsögonblicket finns, det tar aldrig slut. Berättarrösten tillhör en ung kvinna som blev brutalt skändad och styckmördad. Gång på gång återkommer hon till det som hände.

MediaNr: CA40693

Vad som helst är möjligt

av Elizabeth Strout. Inläst av Hans Sandquist. 7 tim, 24 min.Talbok med text.

Vi följer en handfull personer som försöker orientera sig i livet och hantera längtan, kärlek, sorg och besvikelse. Här finns två systrar, den ena byter bort sin självrespekt mot en välbärgad make, den andra söker svar i böcker och finner en själsfrände som förändrar hennes liv. Ortens skolvaktmästares tillit till andra prövas då han försöker hjälpa en medmänniska i nöd. Lucy Barton återvänder hem efter sjutton år för att besöka sina syskon.

MediaNr: CA41224

Rakkniven, roman

av Eva Ström. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

En romanfantasi som tar vid där Strindbergs drama Fröken Julie slutar. Året är 1889, en ung överklasskvinna läggs in på sjukhus efter ett självmordsförsök. I garderoben vid sängen hänger hennes kappa. I kappans fåll ligger vapnet, rakkniven som hon fått av sin fars betjänt. Efter konvalescensen ger sig Julie av, hon lämnar sin instängda tillvaro och reser ut i Europa. Eva Ström, 1947- , läkare och författare.

MediaNr: CA40999

Mor behöver dig

av Leif Svensson. Inläst av Ingemar Jonson. 11 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA41957

Längta bort, berättelser

av Carl-Johan Vallgren. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 57 min.Talbok med text.

I denna novellsamling möter vi en rad människor från en liten stad på västkusten, med drömmar och fantasisyner, och en längtan hem eller bort: Där finns bland andra Fatima som flyr sin sadistiske älskare och väntar på straffet för en nedärvd synd. Och Magnus, den misslyckade rockmusikern, som drömmer om flickvännen som blev inlagd på sinnessjukhus. Samt Gabriella som hallucinerar och hjälper sin far med sorgearbetet efter moderns tragiska död.

MediaNr: CA41350

Hoppas att jag inte råkar döda dig, en historia om Malin Ovesson

av Malin Wendel. Inläst av Eva Werning. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

En berättelse om liv och död och kampen mellan livslust och dödsallvarliga tankesnurror. Boken är delvis dramatiserad och vissa scenarier är påhittade, men allt grundläggande har hänt på riktigt. Den handlar om Malin Ovessons tvångssyndrom och psykiska ohälsa. M.W., 1970-, arbetar som konsult, coach och mental tränare.

MediaNr: CA41110

Innan ni tog oss

av Lisa Wingate. Inläst av Lena Löfvenborg. 11 tim, 43 min.Talbok med text.

Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra syskon bor på en båt i Mississippifloden. När deras föräldrar tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa sina syskon. Men plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem. Syskonen är övertygade att föräldrarna snart ska hämta hem dem men verkligheten är bra mycket brutalare än så. Bygger på en sann historia.

MediaNr: CA40633

Drakviskaren

av Lovisa Wistrand. Inläst av Malin Halland. 28 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Alvblodstrilogin. Vid 21 års ålder får alla kvinnliga solalver en förmåga. Men inte Iszaelda. När byn attackeras och bränns till marken, ger sig Iszaelda iväg för att hämnas. Men så blir hon förälskad i en man. En man vars kärlek skulle förstöra allt. Medan en uråldrig kraft väcks till liv, kastas Iszaelda in i en farlig kamp, där gränsen mellan det goda och det onda är vingtunn. Hur mycket är Iszaelda villig att offra?.

MediaNr: CA40408

Demonviskaren

av Lovisa Wistrand. Inläst av Helena Gripe. 22 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Alvblodstrilogin som börjar med Drakviskaren. Iszaelda måste återuppväcka Akares. Tillsammans med Acranta ger hon sig in i dödsvärlden Saxx för att finna honom. Ett kvickt uppdrag blir en härva av missförstånd och faror; tillfångatagna av dödsguden Maevux måste de göra allt för att överleva. Keelan vet att förhållanden mellan alv och drake är lika med dödsstraff. Ändå blir han förälskad i någon han aldrig borde ha tittat åt.

MediaNr: CA40509

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Samtider, perspektiv på 2000-talets idéhistoria

Redaktör: Anders Burman. Inläst av Elisabet Thorborg. 24 tim, 31 min.Talbok med text.

Antologi med 14 perspektiv på samtidens idéhistoria, från sekelskiftet 2000 till idag. Den spänner över politiska idéer, medierapportering, fenomen som digitalisering, nyare teorier om kön och sexualitet, perspektiv på sekularism, samtida konst och diskussion om humanioras roll vid universiteten och i samhället. Skribenterna kommer från olika akademiska discipliner: idéhistoria, historia, konstvetenskap, filosofi och juridik.

MediaNr: CA40882

Internet är trasigt, Silicon Valley och demokratins kris

av Martin Gelin. Inläst av Anders Göransson. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

Silicon Valleys visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen. M.G. och K.P. menar istället att deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution. Författarna har besökt USA:s ledande tech-företag och intervjuat de ledande experterna i den amerikanska debatten för att få en djupare förståelse av de utmaningar som väntar. Hur ska vi kunna göra internet och sociala medier till verktyg som främjar demokratin? Augustprisnominerad.

MediaNr: CA41357

Tio skäl att genast radera dina sociala medier

av Jaron Lanier. Inläst av Jonas Knutell. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

J.L. är forskare, musiker och författare. Han menar att vi skulle klara oss alldeles utmärkt utan sociala medier, och till på köpet må mycket bättre. I tio kapitel presenterar han tio skäl till att genast radera sina sociala medier. Exempel på argument: Du är på väg att förlora din fria vilja, sociala medier gör dig till en skitstövel, sociala medier gör dig olycklig, sociala medier omöjliggör politik, sociala medier hatar din själ.

MediaNr: CA41384

Religion

Til stede, bli en del av det Gud gjør i din hverdag!

av Martin Cave. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 24 min.Talbok.

Boken är en fristående fortsättning på Jesus som forbilde. Boken utmanar oss att bli en del av vad Gud gör i vår vardag. Författarna fortsätter att dela med sig av berättelser och reflektioner från IMI-kyrkans församling med syfte att levandegöra och sprida kristen tro. Inläst på norska.

MediaNr: CA40948

Älska som om du aldrig blivit sårad, hopp, läkedom och upprättelse för brustna relationer

av Jentezen Franklin. Inläst av Jonas Knutell. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Utifrån egna upplevelser visar författaren hur man enligt honom kan finna styrka, mod och motivation att älska som om man aldrig blivit sårad. Genom bibliska och nutida historier diskuterar han olika former av sår och besvikelser i relationer och svarar på frågor som: Varför ska jag lita på någon igen? Hur ska jag någonsin kunna förlåta på riktigt? Jentezen Franklin, född 1962, är huvudpastor i Free Chapel i Georgia, USA.

MediaNr: CA40614

Ett liv utan fruktan, [oavsett vad som händer]

av Jentezen Franklin. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Författaren som är pastor vill med denna bok ge läsaren de verktyg som behövs för att övervinna de vanligaste rädslorna, så som rädslan för att misslyckas, rädslan för att bli förkastad av andra människor, rädslan för att inte ha tillräckligt för att överleva, rädslan för att dåliga saker ska hända ens familj och rädslan för döden. Han menar att du kan konfrontera din rädsla och ta risker för Gud som är din tillflykt.

MediaNr: CA40666

Varför Israel?

av Willem J. J. Glashouwer. Inläst av Jonas Knutell. 9 tim, 34 min.Talbok med text.

Boken utforskar den bibliska betydelsen av Israel och det judiska folket för kristna i dag. Den tar upp begrepp som ersättningsteologi, utkorelse och förbund. Boken utmanar den kristna kyrkan som helhet att ta emot och välsigna det judiska folket och nationen Israel. Den ger också en tydlig bild av Mellanöstern. Författaren är ordförande för Christians for Israel International.

MediaNr: CA40643

Söka och finna Gud i allt, en ignatiansk vägledning till det verkliga livet

av James Martin. Inläst av Jonas Knutell. 18 tim, 50 min.Talbok.

Ignatius av Loyola som grundade jesuitorden är känd för sin praktiska andlighet. Han ägnade mycket energi åt att förklara hur en människa kan finna och följa Gud i allt i livet. Fader James Martin går 500 år senare i hans fotspår och tar hjälp av händelser i sitt eget, sina vänners, många föregångares liv och av många sorters andlig läsning. Vägen leder in i en tillvaro där gud är med i varje ögonblick och påverkar all vardagens planer och beslut.

MediaNr: CA41252

Levande tillsammans med Kristus, om en kyrka i rörelse

av Martin Modéus. Inläst av Eva Sjöblom. 6 tim, 49 min.Talbok med text.

Herdabrev av biskop Martin Modéus riktade till församlingarna i Linköpings stift. Bokens första sex kapitel presenterar ett enkelt teologiskt program med fokus på vad det är att vara kyrka i vår tid. Det sjunde kapitlet är en praktisk tillämpning av detta i sju rörelser som beskriver det förändringsarbete som biskopen anser behöver göras.

MediaNr: CA41101

Livet är-, låt Guds ologiska kärlek förändra hela din värld

av Judah Smith. Inläst av Anita Molander. 5 tim, 59 min.Talbok.

J.S., pastor i frikyrkoförsamlingen City Church i USA, tror att Jesus kom för att visa oss hur vi ska leva våra liv fullt ut. Hans tes är att Guds kärlek inte alltid stämmer med mänsklig logik och att vi kan leva det liv Gud har för oss här och nu. Hans budskap är att livet är att bli älskad och att älska, att lita på Gud i varje läge, att ha frid med Gud och sig själv och att njuta av Gud.

MediaNr: CA41114

Filosofi och psykologi

Drömmar i Tredje riket

av Charlotte Beradt. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Efter maktövertagandet i Tyskland 1933 kunde journalisten Charlotte Beradt inte längre utöva sitt yrke. 1939 flydde hon till England och sedan vidare till USA. Under åren före flykten bad hon människor i sin omgivning berätta om sina drömmar: sömmerskan, grannen, mjölkbudet, läkaren . Det blev 50 drömmar som sedan författaren analyserar och kopplar till förhållandena i Tredje riket. Boken utkom första gången 1966.

MediaNr: CA40429

Omgiven av dåliga chefer, varför bra ledarskap är så sällsynt

av Thomas Erikson. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

T.E. utgår från modellen med fyra grundfärger och inriktar sig denna gång på chefer. Dels får medarbetare lära sig att handskas med hopplösa chefer och dels får chefer lära sig hur man handskas med underpresterare i sitt team. Författaren fokuserar på drivkrafter, motivationsfaktorer, utvecklingsnivåer och frågan varför vi överhuvudtaget har chefer. T.E. är ledaskapsutvecklare och kommunikatör och författare till bland annat Omgiven av idioter.

MediaNr: CA40863

En spricka i språket, Marx och Freud - våra samtida

av Per Magnus Johansson. Inläst av Benny Nilsson. 4 tim, 50 min.Talbok med text.

Vad kan Karl Marx och Sigmund Freud, två tänkare som aldrig nedlät sig till förenklingar, tillföra en tid färgad av kyliga ekonomiska kalkyler och new public management? Vad kan de lära oss som lever i en värld där effektivitet snarare än eftertanke är ledordet? Författarna jämför de två tänkarnas liv, verksamheter, idéer och arbeten. Deras inflytande är oomtvistat med en lång rad av såväl efterföljare som vedersakare.

MediaNr: CA40902

Pippi power, 7 vägar till kvinnlig kraft

av Gitte Jørgensen. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 47 min.Talbok med text.

Författaren använder Pippi Långstrump som kvinnlig förebild för att utmana våra invanda tankar och föreställningar. Boken innehåller sju kapitel avsedda att inspirera läsaren att utveckla områden som självkänsla, mod, njutning och passion.

MediaNr: CA40770

Gå vidare är silver - älta är guld

av Amanda Kallin. Inläst av Kristina Bäckman. 2 tim, 47 min.Talbok med text.

Det här är en självstjälpsbok som vill visa vägen bort från strävan att bli ditt bästa jag, mot det imperfekta. Boken innehåller konkreta råd som exempelvis Konsten att prokrastinera, men även filosofiska reflektioner om ångest, självhat och privatekonomiska dilemman. Författarnas avsikt är att denna omvända självhjälpsbok ska öppna dörrar till det inre rummet utan att kräva något tillbaka. Debut av Amanda Kallin och Tina Mannergren.

MediaNr: CA41090

23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre

av Hanne Kjöller. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 33 min.Talbok med text.

En bok om att möta och hantera åldrandet. Hanne Kjöller redogör här för sina tankar om hur hon vill, och inte vill åldras. Hon listar ett antal saker som hon önskar bli påmind om från nutid till sluttid. Även om kom-ihåg-listan är skriven till hennes eget framtida jag och inte till alla som avverkat halva sina liv, menar hon att det finns något att hämta för alla läsare. H. K., 1965-, författare och journalist.

MediaNr: CA39073

Andas, livet händer mellan två andetag

av Ulrica Norberg. Inläst av Kristina Bäckman. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

En praktisk handbok som visar hur man tar kontroll över den egna hälsan och sitt välmående. Författaren reser bakåt i tiden, till flera tusen år gammal yogafilosofi där prana, sanskrit för andning, beskriver fyra delar av ett andetag. Från dagens medicinska rön hämtar hon kunskap om neurologi som visar att den kemiska balansen i kroppen vävs samman via vår andning. Författaren är yogamästare, så kallad yogiraj.

MediaNr: CA41248

Uppfostran och undervisning

Almen musikdidaktik

av Frede V. Nielsen. Inläst av Emma Rowena Hansen. 22 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA41998

Handels, maktelitens skola

av Mikael Holmqvist. Inläst av Lottie Johansson. 30 tim, 26 min.Talbok med text.

En analys av Handelshögskolan som grundades 1909 av det svenska näringslivet. Än idag är skolan ett privat universitet men finansieras också av offentliga medel. Handelshögskolan utmärks av sin mycket selektiva antagning. Vilka studenter är det som kommer in på Handels och hur formas de för framtida maktpositioner? Vilka är förutsättningarna för fri och oberoende forskning och undervisning när näringslivet leder verksamheten?.

MediaNr: CA40765

Språkvetenskap

Trosatraktens runstenar

av Lars Rask. Inläst av Elisabet Thorborg. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

Trosa kommun är ovanligt rikt på runstenar. Här finns Södermanlands två äldsta runstenar, båda från folkvandringstiden, och flera av Sveriges märkligaste runristningar från vikingatiden. Här presenteras alla runstenar i Trosa kommun: läge och skick, ornamentiken och runinskriften med translitterering, ordagrann översättning och nusvensk översättning.

MediaNr: CA41042

Litteraturvetenskap

Det skrivande livet

av Annie Dillard. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

Den amerikanska författaren Annie Dillard, 1945- , utforskar skrivandets villkor. Vad innebär det att vara författare? Hon redogör för sina egna erfarenheter av att vara en skrivande människa. Med lakonisk humor och skärpa formulerar hon sig om det skrivande livets våndor och glädjeämnen. Dillard debuterade 1974 med diktsamlingen Tickets for a prayer wheel och har sedan dess publicerat romaner, poesi, essäer och litteraturkritik.

MediaNr: CA41065

Mannen i skogen, en biografi över Vilhelm Moberg

av Jens Liljestrand. Inläst av Örjan Blix. 35 tim, 40 min.Talbok med text.

Vilhelm Moberg var en av det svenska 1900-talets största diktare. Hans utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina blev seklets mest lästa och älskade litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. Denna biografi omfattar hela Mobergs gärning och skildrar honom i helfigur.

MediaNr: CA40307

Selma Lagerlöf, Sveriges modernaste kvinna

av Anna Nordlund. Inläst av Anna Döbling. 18 tim, 45 min.Talbok med text.

Omfattande biografi över Selma Lagerlöf skriven av en meriterad Lagerlöfforskare. Tyngdpunkten ligger på hur modern Lagerlöf var i många olika sammanhang: Hon propagerade tidigt för kvinnlig rösträtt, hon levde i ett okonventionellt förhållande, hon var intresserad av det nya filmmediet, hon insåg radions möjligheter att sprida hennes verk och hon var den första kvinnan i Svenska Akademien. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40295

Jag är, jag är, jag är, ett hjärtslag från döden

av Maggie O'Farrell. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Självbiografisk berättelse av den brittiska författaren Maggie O'Farrell, 1972- . Hon utgår från 17 tillfällen då hon på ett eller annat sätt varit nära döden. Som barn blev hon sängliggande ett år och ingen trodde att hon skulle överleva. Sedan handlar det om både sjukdomar, olyckor och självförvållade incidenter. Här finns flera hjärtskärande och skakande påminnelser om att ett enda felsteg kan förändra ett liv för alltid.

MediaNr: CA40555

Skrivliv, från första boken till första barnet

av Gun-Britt Sundström. Inläst av Ylva Törnlund. 16 tim, 56 min.Talbok med text.

Dagböcker från åren 1965-1978 av författaren, översättaren och kritikern Gun-Britt Sundström, 1945- . I studierna hoppar hon från klassiska språk till journalistik och tillbaka igen men fastnar i litteraturhistoria. Skrivandet leder till att hon hamnar på DN:s kulturredaktion. Texterna är ett växelspel mellan liv och skriv, mellan offentlighet och privatliv - allt med inslag av galghumor och självironi.

MediaNr: CA40508

Konst, musik, teater och film

Musikmänniskor, personliga minnen av bortgångna svenska tonsättare berättade av 25 författare

Redaktör: Folke H. Törnblom. Inläst av Anna Westberg. 10 tim, 24 min.Talbok.

En del i serien Hågkomster och livsintryck av svenska män och kvinnor. I denna antologi berättas om bortgångna musiker, till exempel Emil Sjögren, Wilhelm Stenhammar och Wilhelm Peterson-Berger. Bland skribenterna märks bland andra Hugo Alfvén och Annie Åkerhielm. Boken utgavs ursprungligen 1943.

MediaNr: CA41173

"Såna som du ska inte va här"

av Marika Carlsson. Inläst av Karin Rosén. 4 tim, 30 min.Talbok med text.

I denna bok berättar komikern Marika Carlsson om de händelser som har format henne. Hon beskriver hur det är att vara adopterad från Etiopien, att vara homofob och bli förälskad i en kvinna samt att vara pingstvän och vilja frälsa alla. Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att fatta obekväma beslut och våga ta emot kärleken.

MediaNr: CA40878

Härligt är att leva här, Paula M. Beckers liv

av Marie Darrieussecq. Inläst av Anna Westberg. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

En skildring av konstnären Paula Modersohn-Beckers liv och arbete. Hon blev den första kvinnliga konstnär som målade ett nakenporträtt av sig själv. Här får vi genom ögonblicksbilder vara med om Modersohn-Beckers upptäckter och utveckling. Vi får ta del av hennes funderingar kring äktenskap och konstnärskap i kombination med modersrollen. Paula Modersohn-Becker, 1876-1907, tysk konstnär verksam i Worpswede och Paris.

MediaNr: CA40901

Bögtjejen, till alla bögtjejer därute, unga som gamla

av Aleksa Lundberg. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 15 min.Talbok med text.

När Aleksa är fyra år blir hon hänvisad till gruppen med pojkar. Aleksa ses som en pojke, men vill helst vara med tjejerna. Hennes mamma försöker förstå, medan pappan oroar sig för att sonen är bög. Hemma hos farmor finns en video med Christer Lindarw, den kommer att betyda mycket. A.L. berättar öppet och ocensurerat om sina upplevelser, tankar och känslor. Om sexdebuten, första prideparaden och vägen genom den könsbekräftande behandlingen.

MediaNr: CA41431

En reva hade nätet - och där slank jag ut

av Dina Rajs. Inläst av Frida Bergh. 5 tim, 8 min.Talbok med text.

Dina Rajs, född 1938 i Jugoslavien, levde under sin barndom i flykt undan nazisternas judeförföljelser. Hon berättar om hur familjen hela tiden fick leta efter nya gömställen för att lura fienden och hur de hamnar i Budapest. Hon ser hur judar släpas till Donau för att skjutas och när hon hör en bomb falla vet hon att det är över en lekkamrats hus. Hela tiden bär hon på drömmen om en reva i nätet där hon kan slinka ut.

MediaNr: CA41045

Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen

av Magnus Uggla. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Memoarer av Magnus Uggla, 1954- . Mångsysslaren Uggla som varit verksam som pop- och rocksångare, låtskrivare, revyartist och skådespelare har aldrig känt sig manad att sätta sitt liv på pränt förrän nu. Den utlösande faktorn var att han gjorde en ADHD-utredning och att samtalen med psykolog om sin barndom satte igång många tankar. Förutom berättelser från barndomen handlar det mycket om hans genombrott på 1970-talet.

MediaNr: CA41000

Ingmar Bergman, en sista föreställning

av Tom Österman. Inläst av David Zetterstad. 12 tim, 58 min.Talbok med text.

Tom Österman på auktionsfirman Bukowski ansvarade för den auktion där Ingmar Bergmans kvarlåtenskap såldes. Han berättar om arbetet inför auktionen; ett arbete som till största delen skedde i Ingmar Bergmans olika hem på Fårö. Vidare beskriver han själva auktionen och dess dramatiska efterspel. Vilka var budgivarna? Vilka köpte de mest dramatiska föremålen? Och var schackpjäserna verkligen samma pjäser som användes i filmen "Det sjunde inseglet"?.

MediaNr: CA40976

Arkeologi

Vikten av Vång, en järnåldersplats tar form

Redaktör: Mikael Henriksson. Inläst av Ingemar Jonson. 4 tim, 57 min.Talbok.

MediaNr: CA41598

Historia

Arnhem 1944, slaget om Holland. 1, Pansar och fallskärmsjägare.

av Christer Bergström. 17 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 1 i ett flerbandsverk om Slaget vid Arnhem 1944. Slaget var en del av operation Market Garden och utkämpades på den holländska landsbygden mellan 17-26 september 1944. De allierades försök att tränga in i Tyskland misslyckades. Varför? C.B., som skrivit flera böcker om andra världskriget, försöker ge en förklaring och gör en detaljerad genomgång av hela operationen.

MediaNr: CA40462

Kinas nya sidenvägar, "århundradets projekt"

av Viking Bohman. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

Kinas president Xi Jinping framhåller landets satsning på nya sidenvägar som gynnsamt för hela världen. Han menar att Europa kan hitta nya marknader, att det underlättar transporter samtidigt som utvecklingsländer kan bygga upp sin infrastruktur. Många länder oroas dock av Sidenvägsinitiativet. I Indien, EU, USA och Japan ser man det som ett sätt för Kina att öka sitt globala inflytande. Viking Bohman, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

MediaNr: CA41764

Svenskar i strid mot Hitler, i amerikansk krigstjänst 1941-45

av Lars Gyllenhaal. Inläst av Magnus Demit-Helin. 7 tim, 2 min.Talbok med text.

Lars Gyllenhaal låter läsaren följa flera dramatiska svenska öden under andra världskriget. Han har använt sig av hittills opublicerade uppgifter och fotografier. En del svenskar ingick i elitförband och många av dem tjänstgjorde med stor framgång i luften, på marken och på världshaven i Europa, Afrika och Asien. De svenskar som stred för Hitler har fått stor uppmärksamhet. De mångfalt fler svenskarna på den andra sidan får nu upprättelse.

MediaNr: CA40669

Goternas och Svearnas historia. [Bd. 2].

av Johannes Magnus. Inläst av Eric Linderholm. 22 tim, 21 min.Talbok med text.

Kommentar till Goternas och svearnas historia, som skrevs av Sveriges siste katolske ärkebiskop på 1500-talet. Han redogör för Sveriges alla kungar, ända från rikets grundande, kort tid efter syndafloden. Boken fick stor betydelse för Vasakungarnas självbild och stormaktstidens historieskrivning. Här föreligger nu den första kompletta översättningen till svenska. Kurt Johannesson, prof. em. i retorik, Hans Helander, prof. em. i latin.

MediaNr: CA40173

Goternas och Svearnas historia. [Bd. 1].

av Johannes Magnus. Inläst av Eric Linderholm. 34 tim, 11 min.Talbok med text.

Goternas och svearnas historia skrevs av Sveriges siste katolske ärkebiskop på 1500-talet. Han redogör för Sveriges alla kungar, ända från rikets grundande, kort tid efter syndafloden. Boken fick stor betydelse för Vasakungarnas självbild och stormaktstidens historieskrivning. Här föreligger nu den första kompletta översättningen till svenska. Kurt Johannesson, prof. em. i retorik, Hans Helander, prof. em. i latin.

MediaNr: CA40160

Lag och rättvisa - ödesfråga för Polen

av Peter Johnsson. 1 tim, 12 min.Talbok med text.

Det är knappt tre år sedan partiet Lag och rättvisa (PiS) kom till makten i Polen. Sedan dess har regeringspartiet försökt ta kontroll över rättsväsendet, statsförvaltningen och viktiga medier, aviserat en skärpning av abortlagarna samt försökt att skriva om den polska historien i patriotisk anda. Motstånd har mobiliserats, bland annat från högt uppsatta domare. Och EU anklagar Polen för att bryta mot unionens grundläggande värden.

MediaNr: CA41616

Från IX till V, orgiefixare, begravningsclowner och andra ädla antika yrken

av Vicki León. Inläst av Thomas Ekelöf. 11 tim, 6 min.Talbok med text.

Historiska kåserier på temat antika yrken. Även då kunde man bli rörmokare, brevbärare och entreprenör i snabbmatsbranschen. Men det fanns också spännande yrken som stridselefantförare, vd för vilda djur och dröminkubator. De flesta tvingades arbeta hårt - vare sig man var slav, frigiven, friboren eller kvinna. Till den offentliga sektorn hörde hären men den största arbetsgivaren var de allmänna baden - spaanläggningar i statlig regi.

MediaNr: CA40557

Det nya kalla kriget, [kampen om Indiska oceanen]

av Bertil Lintner. Inläst av Inga Pyk. 9 tim, 20 min.Talbok med text.

En analys av aktuella händelser i området kring Indiska oceanen. Kina har utvecklats till en ekonomisk stormakt och för första gången har landet också en militär närvaro i Indiska oceanen. Detta har lett till ökad oro bland de makter som redan finns där: USA, Australien, Frankrike och Indien. Bertil Lintner, 1953- , journalist och författare med fokus på asiatisk historia och politik.

MediaNr: CA40924

Dödskampen, kriget på östfronten 1941-1945

av Niels Bo Poulsen. Inläst av Elisabet Thorborg. 33 tim, 58 min.Talbok med text.

Kriget på östfronten, 1941-1945, under andra världskriget var en dödskamp. Miljontals människor på det väldiga slagfältet upplevde lidanden utan motstycke i Europas historia. Boken är en detaljerad skildring av två totalitära staters krig med varandra och hur detta krig blev avgörande för utgången av andra världskriget. Författaren, dansk militärhistoriker, beskriver allt från krigsstrategier till vardagslivet på fronten.

MediaNr: CA40511

Jag var kejsare av Kina, från himlens son till medborgare

av Puyi. Inläst av Marika Bergström. 22 tim, 11 min.Talbok.

Memoar från 1959 av Kinas siste kejsare Puyi som levde mellan 1906 och 1967. Vi får följa Puyis liv från kröningen vid 2 års ålder, över kejsardömets fall, flykten, fångenskap i Sovjet, utlämningen till Kina, "omskolningen" och benådningen 1957. Livet efter frigivningen skildras mycket kort.

MediaNr: CA40774

Allt är en konspiration, en resa genom underlandet

av Kent Werne. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 19 tim, 13 min.Talbok med text.

Låg USA:s regering bakom 11 september? Mördade CIA president Kennedy? Dirigeras flyktingströmmarna av finansmän? Många hittar konspirationer bakom dessa och många andra händelser - det finns en dold makt som drar i trådarna och driver igenom sin agenda bakom en kuliss av lögner. Författaren undersöker konspirationstänkandets värld och försöker finna svaret på varför konspirationsteorier under vissa perioder sprids som en löpeld.

MediaNr: CA40830

Biografi med genealogi

Wellington, the Iron Duke

av Richard Holmes. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Biografi över The Duke of Wellington, Arthur Wellesley Wellington, 1769-1852, som anses vara en Storbritanniens genom tiderna främsta krigsmän. Han ledde bland annat den allierade armén till seger över Napoleon i slaget vid Waterloo 1815. Han var känd som The Iron Duke - en briljant militär taktiker med ett enormt mod, men också en reflekterande person som hatade krigets efterverkningar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41256

Skulden jag bär på, två systrar - två världar

av Elisabet Höglund. Inläst av Lo Tamborini. 12 tim, 0 min.Talbok med text.

Journalisten E.H. skriver om sin syster Birgitta som dog 2017 ensam och saknad av ingen annan än Elisabet. Birgitta föddes med hjärnskador och hade en svår uppväxt. Hon hade problem i skolan och vistades länge på en barnpsykiatrisk klinik. Tidigt stod det klart att hon var dömd till ett liv i ett utanförskap och lidande. Hur kunde två systrar med så lika bakgrund hamna i så skilda världar?.

MediaNr: CA40955

Människor, människor det varit synd om, människor som gått till överdrift & människor som har haft fel

av Kalle Lind. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

Samlingsvolym med texter från tre tidigare utgivna titlar: Människor det varit synd om. Människor som gått till överdrift. Människor som haft fel. Kalle Lind redovisar fakta och anekdoter om mer eller mindre kända personer. Han hittar det komiska i det udda och fascineras av människor som offrat sin hälsa, sina liv och ofta sin värdighet för att visa upp sig i lekprogram i tv, spelat över på teatern eller framfört trallvänliga sånger om döden.

MediaNr: CA40689

Mammorna

av Alexandra Pascalidou. Inläst av Anna Westberg. 9 tim, 22 min.Talbok med text.

Alla har nån gång haft en mamma. Här möter vi 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste områden. Från Rosengård till Rinkeby, Kronogården till Kronoparken, Hammarkullen till Gottsunda. Det är mammor som upplevt det värsta en mamma kan uppleva men också det bästa en mamma kan uppleva. En bok om våldet och kampen, men mest av allt om kärleken. Pascalidou vill ge röst åt dem som levt i tystnad, och vrida strålkastarljuset mot samhällets skuggsida.

MediaNr: CA40921

Mamma är galen och pappa är full, en essä om slumpen

av Fredrik Sjöberg. Inläst av Michael Borch. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

Essä som utgår från ett nyligen återfunnet porträtt målat på Franska rivieran 1921 föreställande kusinerna Hanna Gottowt och Lillan Arosenius, båda födda 1906. Deras mammor var systrar, starka kvinnor med blick för excentriska män. När författaren ser tavlan anar han att den döljer en berättelse, som visar sig växa till en familjehistoria om kärleken, slumpen och glömskan. Och vem var egentligen konstnären bakom tavlan, dansken Anton Dich?.

MediaNr: CA41043

Ett helvete är också ett liv

av Andreas Strömblad. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 40 min.Talbok med text.

En personlig berättelse om ätstörningar och om hur mat och träning kan bli en källa till ångest. Andreas har levt med ätstörningar sedan 13 års ålder. Varje dag är en kamp mot sjukdomen som styr hans liv. Sjukdomen bestämmer när han ska må bra och när han ska må dåligt. En drabbande bok där Andreas själv beskriver hur det är att leva med en ätstörning och att det är ett helvete, men också ett liv.

MediaNr: CA40554

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Orden som formade Sverige

av Elisabeth Åsbrink. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 45 min.Talbok med text.

En bok om hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. I 50 kapitel diskuterar författaren citat, begrepp, modeord och sångtitlar för att få syn på hur Sverige blev svenskt. Det är en personlig, välskriven och tankeväckande bok som ger oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Elisabeth Åsbrink, journalist och författare som tidigare skrivit bland annat Och i Wienerwald står träden kvar.

MediaNr: CA40316

Geografi

I Halland, för kultur i hembygd. Årg. 42(2018). Nr 1.

Inläst av Petter Heldt. 2 tim, 52 min.Talbok.

MediaNr: CA41597

Gamla stan, stad i förvandling

Redaktör: Ann Pålsson. Inläst av Ingemar Nygren. 16 tim, 16 min.Talbok med text.

23 experter skriver om Gamla Stan i Stockholm utifrån sina respektive professioner. Det har blivit en mångfasetterad betraktelse som börjar med en exposé över stadens 750-åriga historia och slutar i den ifrågasatta Centralbron och det omdebatterade Tredje spåret. Däremellan berättas om vindlande gränder och murverk, skeppsbroadelns handelshus, konstnärernas vedutor, Slottets fasader, varsamma renoveringar och hotande förfall.

MediaNr: CA40690

Bohuskusten förr och nu, världens sjunde skönhet

av Stefan Edman. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 45 min.Talbok med text.

En omfattande och mångsidig faktabok om Bohuskusten. I boken berättas det bland annat om hav, båtar, fiske, vardagsliv, sommarflärd, konstnärer, författare och rebeller. S.E. är biolog och författare till drygt 45 böcker. J.T. är fotograf och skribent. Den tryckta boken är rikt illustrerad och innehåller både nytagna och historiska fotografier.

MediaNr: CA41111

Samhälls- och rättsvetenskap

Min verklighet, jag är berättaren

Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

Sex personer berättar om att ha en funktionsnedsättning (vara funkis) och vara hbtq. Alla jobbar på daglig verksamhet och/eller bor i gruppbostad. De skriver om att bryta normer, om stolthet, om kamp och om kärlek och relationer. Boken innehåller många illustrationer av författarna själva.

MediaNr: CA40507

Transpersoner i Sverige, förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor

48 tim, 26 min.Talbok med text.

Boken redovisar resultaten av kartläggning av transpersoners levnadsvillkor. Utredningens slutsats är bland annat att arbetet för att förbättra transpersoners levnadsvillkor måste stärkas på ett strukturellt plan, med förtydliganden av ansvar och uppdrag till myndigheter.

MediaNr: CA41293

Hundrade och en Göteborgskvinnor

Redaktör: Lisbeth Larsson. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 29 min.Talbok med text.

Berättelsen om Göteborg handlar traditionellt mycket om stora män men här lyfts några av de många kvinnor som verkat i staden fram. De kämpade för myndighet, rösträtt, arbete, kvinnohus och ett bättre samhälle. De byggde välfärden i Göteborg långt innan staden var beredd att ta ansvar för den. De arbetade för vård, skola och omsorg, men också som framstående konstnärer, framgångsrika företagare och viktiga donatorer.

MediaNr: CA40572

Det stora könsexperimentet, så uppnår vi jämställdhet

av David Eberhard. Inläst av Benny Nilsson. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis? Är det verkligen rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern? I denna bok vill David Eberhard göra slut på det stora könsexperimentet som i jämlikhetens namn pågår på våra dagis och skolor och åstadkommer mer skada än nytta. Jämställdhetssträvan måste utgå från korrekta förutsättningar, menar författaren.

MediaNr: CA40959

Stad till salu, entreprenörsurbanismen och det offentliga rummets värde

av Mats Franzén. Inläst av John Sundin. 19 tim, 50 min.Talbok med text.

Det offentliga rummet - våra gator och torg - fyller en viktig politisk funktion. Det gör samhällets konflikter och ojämlikheter synliga och är en förutsättning för kollektiva uttryck som demonstrationer och gatufester. Men vad händer med det offentliga rummet när städer försöker marknadsföra investeringar och turism? Författarna kallar fenomenet för "entreprenörsurbanism" och problematiserar dess förutsättningar, strategier och konsekvenser.

MediaNr: CA40252

Älskade Engla du saknas oss, polis, myndigheter och media

av Carina Höglund. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 35 min.Talbok med text.

10-åriga Engla Höglund mördades brutalt i april 2008. Här har hennes mamma, Carina Höglund, samlat sina upplevelser, tankar, känslor och idéer utifrån vad hon har känt under tiden efter mordet. Andra delen av boken består av en dokumenterad redogörelse över de kontakter Carina Höglund och hennes advokater haft med olika myndigheter efter mordet. Denna del är sammanställd av journalisten Yamile Lindgren.

MediaNr: CA40571

Varför demokrati?

av Alf Ross. Inläst av Christer Bjärehag. 13 tim, 56 min.Talbok.

Boken är en skandinavisk klassiker som kom ut i Danmark första gången 1946 och var juristprofessorn och rättsfilosofen Alf Ross funderingar på nazisternas ockupation av Danmark under andra världskriget. I denna upplaga finns ett nyskrivet kapitel om den konstitutionella och demokratiska utvecklingen i Sverige de senaste 30 åren. Boken känns högst aktuell då den demokrati som vi alla tar för given ständigt ifrågasätts från olika håll.

MediaNr: CA41202

Migrationskunskap för tolkar

av Brittmari Ulvås Mårtenson. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok som vänder sig till tolkstuderande och yrkesverksamma tolkar. Boken innehåller både översiktliga och fördjupande texter i ämnen som är relevanta för en tolk att kunna. De 14 kapitlen tar bland annat upp barn i asylprocessen, tillståndsärenden, utvisning, överklagande och svenskt medborgarskap.

MediaNr: CA40683

Teknik, industri och kommunikationer

Världshistoriens 100 vansinnigaste uppfinningar

av Jonas Högberg. Inläst av Jonas Knutell. 12 tim, 23 min.Talbok med text.

Samling av vansinniga uppfinningar som mer är fantasifulla och humoristiska än användbara. Det är en annorlunda värld där cyklarna är försedda med styltor i stället för hjul, där bilar flyger och där stridsvagnar ser ut som bollar. En värld fylld av vansinniga militära sovjetprojekt, vettlöst CIA-experimenterande och nazistisk teknikmegalomani. Här bjuds på många otroliga historier och fantastiska levnadsöden.

MediaNr: CA41001

Ubuntuboken, operativsystem Linux med Ubuntu

av Jesper Nilsson. Inläst av Patrik Nyman. 6 tim, 59 min.Talbok med text.

I boken får man lära sig både grundläggande och avancerad användning av operativsystemet Ubuntu med Linux. Innehållet är anpassat för kurser på gymnasienivå, men fungerar även som guide och referens för hemma- och kontorsanvändare. Boken innehåller praktiska övningsuppgifter till varje kapitel. I den här utgåvan behandlas version 16.04 LTS av Ubuntu.

MediaNr: CA40098

Château vadå, det okända fusket med ditt vin

av Mats-Eric Nilsson. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 0 min.Talbok med text.

Vad döljer sig egentligen i våra vinglas? Journalisten M-E.N., som tidigare skrivit flera granskande böcker om livsmedels- och restaurangbranschen tar sig här an ett närliggande ämne - vin. Han berättar om hur enkelt ekfatsmaken kan fejkas, hur rödviner sötas för att sälja bättre och hur fabriksviner säljs under påhittade italienska namn. Livsmedelsbranschens obligatoriska innehållsförteckningar har vinbranschen till och med lyckats förbjuda.

MediaNr: CA40947

Ekonomi och näringsväsen

Slow fashion, din guide till smart och hållbart mode

av Jennie Johansson. Inläst av Eva Sjöblom. 4 tim, 59 min.Talbok med text.

Varje år kastar den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i soporna. Författarna anser att detta slit-och-slängande är ohållbart. Men hur skapar man en garderob som både håller i sömmarna över tid och överlever snabba trendväxlingar? Boken, som till lika delar är modemanifest och praktisk handbok, vill vara en hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetande och miljö står i fokus. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40771

120 krukväxter, skötsel, odlingstips, inredning, inspiration

av Minna Mercke Schmidt. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

En bok om alla upptänkliga krukväxter, närmare bestämt 120 stycken. Det sägs ofta att gröna växter skapar harmoni i ett hem. Dessutom visar forskning att inomhusklimatet kan bli bättre med gröna växter. Här får du skötselråd, tips om smart odling och förökning samt hjälp med felsökning när sjukdomar och parasiter slår till. Boken är ett inspirerande uppslagsverk med matnyttiga fakta och trevliga texter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40297

Gröna burgare

av Martin Nordin. Inläst av Lottie Johansson. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

Boken innehåller recept på trettio burgare på bönor och linser, rotsaker, zucchini, spenat, svamp och halloumi samt tillbehör. Här finns till exempel burgare på riven zucchini med grillad salladslök och örtmajonnäs, svart bönburgare med chili, choklad och grillad paprika, labneh- och myntasås och den pankofriterade svampburgaren med zucchini-kimchi. Det finns recept även på hamburgerbröd, tillbehör, såser, pickles, dipp och annat.

MediaNr: CA40670

Krukväxter för alla

av Agnes Stuber. Inläst av Malin Wahlstedt. 3 tim, 43 min.Talbok med text.

Skötselråd för ett 40-tal populära krukväxter. Här finns tips på saker att tänka på, hur man upptäcker och blir av med ohyra, hur man planterar om, hur man tar sticklingar och mycket annat. Växterna beskrivs efter samma upplägg: namn och introduktion, växtfakta, skötsel, sticklingar samt kuriosa. Även ett kapitel om hur man inreder med växter på ett personligt sätt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40741

Den gröna hemkunskapen, grundkokbok med över 350 vegetariska recept

av Inga-Britta Sundqvist. Inläst av Elisabet Lindberg. 17 tim, 53 min.Talbok med text.

Vegetarisk kokbok. Innehåller vegetariska recept och information om att äta efter säsong, välja rätt fetter, hitta bra metoder för konservering och förvaring samt hålla matkostnaderna nere. Boken är en klimatsmart guide som vill hjälpa läsaren att leva mer miljövänligt vad gäller allt från inköp till matlagning och kompostering. Symboler i boken visar om maten är rawfood, vegankost eller snabblagad.

MediaNr: CA40336

Idrott, lek och spel

Svavelvinter, rollspel i Erik Granströms Trakorien. Världsbok.

Inläst av Magnus Demit-Helin. 24 tim, 17 min.Talbok med text.

Världsboken är den andra halvan av rollspelet Svavelvinter som kretsar kring öriket Trakorien, en fantasyvärld som Erik Granström lanserade 2012. Tillsammans med Regelboken ger den allt underlag för spel i den trakoriska övärlden. Den fungerar också som ett utmärkt uppslagsverk om Trakorien, dess geografi, invånare och metafysik.

MediaNr: CA39704

Vandra fjäderlätt, för njutbara färder

av Jörgen Johansson. Inläst av Jonas Knutell. 14 tim, 45 min.Talbok med text.

Författaren - med stor erfarenhet från långa och korta vandringar längs leder och i obanad terräng i Sverige, USA och Kanada - har myntat begreppet lättpackning. Han har själv minskat sin packvikt med över 10 kilo utan att förlora i vare sig komfort eller säkerhet. Här finns tips på hur man minskar sin packning, rätt kläder, skodon och annan utrustning plus mycket mer. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40380

Naturvetenskap

Hoppet, bara du kan rädda världen!

av Johan Ehrenberg. Inläst av Jonas Knutell. 3 tim, 48 min.Talbok med text.

J.E., 1957- är journalist och författare. Han är en av grundarna till ETC. Han skriver om hopp och den fina och rena värld vi kan lämna över till kommande generationer. Varje dag tycker han sig se tecken på att ett trendbrott närmar sig, en brytpunkt då skammen är det enda som finns kvar för de som inte agerar. Han skriver att alla kan rädda världen, och att det är dags att börja nu.

MediaNr: CA41294

Medicin

Rörelser som helar

av Harald Blomberg. Inläst av Anna Sandhammar. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Psykiatrikern H.B. beskriver hur man med så kallad rytmisk rörelseträning ska kunna stimulera hjärnans och nervsystemets förmåga att förnya sig och bilda nya nervförbindelser. Enligt författaren gör träningen det möjligt för barn att mogna, utvecklas eller läka både fysiskt, känslomässigt och mentalt. Inte bara barn med uppmärksamhetsproblem ska ha nytta av träningen utan även de som har exempelvis läs- och skrivsvårigheter samt autism.

MediaNr: CA39875

Kimchi och kombucha, den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna

av Soki Choi. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 52 min.Talbok med text.

Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan anses som banbrytande. Soki Choi berättar om den mikrobiotiska revolutionen och de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade microbiota-gut-brain axeln och hur den påverkar din hjärna och psykiska hälsa. Dessutom innehåller boken flera recept på kimchi och kombucha. Soki Choi, entreprenör och föreläsare.

MediaNr: CA40339

Sluta banta, gå ner i vikt

av Anna Hallén Buitenhuis. Inläst av Lottie Johansson. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Enligt författaren så är LCHF 2.0 ingen bantningsmetod utan en livsstil. Hon ger råd om hur man ska tänka, vad man ska äta, hur man kan träna, beskriver olika varianter av LCHF och varnar för sockerfällor. I boken finns inga recept på bakverk eller efterrätter utan fokus är på naturlig kost.; exempelvis pannkakor, laxburgare, tacotallrik och kycklinggryta. A.H.B. är utbildad hälsocoach och kostrådgivare.

MediaNr: CA40569

Inflammation, roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka

av Martina Johansson. Inläst av Kristina Bäckman. 10 tim, 4 min.Talbok med text.

Boken inleds med grundläggande information kring cellers uppbyggnad och funktion, matsmältningen, energireserven och våra fettdepåer, aptitreglering, sjukdomar och insulinresistens. Grundorsaken bakom de allra flesta sjukdomar är inflammation. Att dämpa inflammation är därför en nyckel i hälsobevarande. Författarna vill öka den allmänna förståelsen för hur var och en kan påverka sin egen kropp och hälsa genom att göra smartare val i vardagen.

MediaNr: CA40922

Gud verkar med naturliga medel, pestens härjningar i Skåne 1710-1713

av Bodil E. B. Persson. Inläst av Anna Westberg. 22 tim, 49 min.Talbok med text.

Akademisk framställning om pestens härjningar i Skåne 1710-1713. Åsikterna om vad som orsakade pesten är motstridiga, men det är tydligt att kulturella sedvänjor kring sjukdom, död och begravning påverkade farsotens framfart: ju fler som ställde upp i nödens stund, desto snabbare spreds pesten. Författaren analyserar hur olika grupper i samhället försökte hejda pestens framfart.

MediaNr: CA41117

Motiverande samtal i praktiken, hjälpa människor till varaktig förändring

av Malin Stihl. Inläst av Lottie Johansson. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Motiverande samtal (Motivational Interviewing, MI) är en evidensbaserad metod som används inom socialt arbete för att locka fram och stärka en individs inre motivation till förändring. Boken riktar sig till den som arbetar på behandlingshem och är nyfiken på MI. Ger en inblick i vad MI innebär och hur man praktiskt kan arbeta med motiverande samtal som metod och förhållningssätt för att skapa motivation och vilja till förändring hos klienterna.

MediaNr: CA40865

Böcker för barn

Skönlitteratur

Snöstorm och kanelhjärtan, [fyra juliga berättelser]

Inläst av Ingemar Nygren. 5 tim, 0 min.Talbok med text.

Dagen före julafton kör en långtradare fullastad med julklappar längs glashala vägar i full snöstorm. Så händer det som inte får hända. Olyckan gör att några unga personers vägar korsas och innan det hunnit bli julafton kommer deras liv för alltid att ha förändrats. Drömmar, varm choklad och kanelhjärtan - allt finns i det gamla stationshuset där de träffas. Fyra berättelser - av fyra författare - hur olyckan blir en vändpunkt för huvudpersonerna.

MediaNr: CA41119

Viggo och rädslolistan

av Lisa Bjärbo. Inläst av Isabel Reboia. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

Viggo är sju år och har lugg ända ner i ögonen. Han har en pappa, en lillebror och en mamma som bor i Danmark, så därför kan han svära på danska. Och så har han en hemlig lista. En lista med läskiga sker han är rädd för: mörker, monster med huvuden, monster utan huvuden, eld. När Malte i klassen vill att de ska gå på bus eller godis på halloween blir Viggo nervös. Han vågar ju inte vara ute när det är mörkt. Men hur ska han säga det till Malte?.

MediaNr: CA40612

Sommar i New York

av Candace Bushnell. Inläst av Malin Wahlstedt. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med The Carrie diaries. Carrie Bradshaw, känd som en av huvudpersonerna i tv-serien Sex and the City, är här en 17-årig tjej som kommer till New York för att gå en sommarkurs i författarskap. Hon träffar en massa roliga människor, går på galna fester och blir förälskad. Allt är perfekt men hon upptäcker snart att livet i den glamourösa staden har en baksida.

MediaNr: CA40559

Athena - Grattis världen! Jag är här nu!

av Elin Ek. Inläst av Anna Godenius. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Athena är 12 år och tar ingen skit. Hon har startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. I klubben finns Yousef som är Athenas nästbästis efter Ronja. Eventuellt är Athena något käri Yousef. Men just nu är livet svårare än vanligt. Hennes mamma är på sjukhus med det kommande syskonet i magen och Athena och hennes bröder måste bo hemma hos farmor och farfar. Ännu värre blir det när hon råkar ställa till det för sin bästis.

MediaNr: CA40933

Kod: Orestes

av Maria Engstrand. Inläst av Lena Löfvenborg. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

En stjärnklar kväll stoppas Malin av en främmande man som trycker ett tjockt brev i hennes händer. Hon måste lova att överlämna brevet till, vad mannen kallar, ett RUT-barn om exakt hundra dagar. Malin förstår ingenting, men på nåt konstigt sätt vet hon att det är den nya kille ni klassen, Orestes, som ska ha brevet. Detta är upptakten till en dramatisk berättelse full av mystiska händelser, kodade brev och oväntade vändningar.

MediaNr: CA39923

De röda rävarnas klan

av John Flanagan. Inläst av Dan Bratt. 10 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 13 i serien Spejarens lärling som börjar med Gorlans ruiner. Prinsessan Maddie återvänder till det kungliga slottet i Araluen. Det har varit fred i kungariket i många år, men Maddie inser att det ändå finns människor som gör vad som helst för att få mer makt. Hon kommer en förrädisk plan på spåren och måste arbeta under täckmantel för att få reda på mer. Men som prinsessa är det svårt att vara anonym, trots att hon kan spejarnas alla knep.

MediaNr: CA41080

Den försvunna julgrisen

av Måns Gahrton. Inläst av André Nilsson. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 17 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. På Hotell Gyllene knorren verkar allt för en gångs skull gå riktigt bra. Hotellet är fullbokat och gästerna är på ingång. Men när grisarna som skulle bli julskinkor är försvunna blir stämningen på hotellet en annan. Vad ska nu gästerna säga när det varken finns korv eller skinka till jul?.

MediaNr: CA41040

Jennas tredje

av Pernilla Gesén. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Dagbok för utvalda som börjae med Jennas första. Vårterminen har börjat och Jenna har nästan börjat vänja sig vid att hennes föräldrar har separerat, men insikten om att familjen är splittrad för alltid gör henne väldigt ledsen. På klassresan till fjällen borde Jenna kunna ha haft svinkul om bara inte mamma Therese hade följt med. Och Tony, Vanessas pappa. Och hennes liv blir ännu hemskare när Ivonne berättar att hon ska sluta i klassen, och även i bandet.

MediaNr: CA40611

Jultomten och jag

av Matt Haig. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Jakten på julen. Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Dessutom är alla andra i skolan alver - utom hon. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot.

MediaNr: CA41059

Örnflöjten

av Elvira Birgitta Holm. Inläst av Helena Gripe. 19 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 3 i Varg-trilogin som börjar med Månskensvargen. Läsaren fortsätter att följa Ylva, Mikael och sonen Ulv, liksom Mikaels förbjudna kärlek Anselm. De tvingas isär och på skilda håll upplever de både kärlek och dramatik. Det är mitt under Valdemar Atterdags blodiga erövring av Gotland 1361, när de slutligen återförenas. Frågan är om de vågar drömma om fred och lycka. För barn och unga.

MediaNr: CA40152

Ormringen

av Elvira Birgitta Holm. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 2 i Varg-trilogin som börjar med Månskensvargen. År 1351 har Ylva och Mikael påbörjat sin resa från Norge till Visby ombord på ett norskt skepp. För att komma med skeppet utger sig Ylva för att vara man samtidigt som hon är gravid med Mikaels barn. Mikael har den ormring om halsen som är beviset för att han har ett arv att utkräva. För barn och unga.

MediaNr: CA40151

F som i sämst

av Cilla Jackert. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

Jonna är sämst på allt. Hon är sämst i skolan och hon är sämst hemma. Om hon hade haft några kompisar skulle hon ha varit den sämsta kompisen. Hon är sur och arg och vill helst bara ligga hemma och äta godis. Hennes storasyster Miriam däremot, hon är bäst på allt och alla verkar älska henne. Inte för att Jonna bryr sig. Men en dag får Jonna nog, och strax därefter får Miriam också det.

MediaNr: CA40897

När jag blev en papegoja

av Håkan Jaensson. Inläst av Peter Mattsson. 2 tim, 44 min.Talbok med text.

När Åkes pappa plötsligt meddelar att han ska flytta börjar problemen. Mamma är ledsen, arg och irriterad och Åke blir gnällig och tjatig. Som en papegoja säger mamma. Och något händer med Åke. Hans kropp kliar och värker och han känner att han håller på att förvandlas till en riktig papegoja med fjädrar och klor. Absurd och fantasifull berättelse.

MediaNr: CA40993

Bottenlös, [en spökhistoria]

av Camilla Jönsson. Inläst av Marika Bergström. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Svart vatten och Snöängeln. En hund hittas död i Vallerbosjön, och strax därefter drunknar även en häst. Agnes och Noel söker efter svar - vad är det som händer? I en hästhage nära kyrkan finns en gammal stinkande göl, som sägs ha en förbindelse med sjön. Enligt legenden var det där Hölamannen drog ned sina offer. Kan han ha vaknat igen? När Agnes och Noel försöker ta reda på mer inträffar något ännu mer skrämmande.

MediaNr: CA41060

På hal is

av Jeff Kinney. Inläst av Ronnie Bäck. 1 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 13 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg Heffleys skola stänger på grund av snön och grannskapet förvandlas till ett vintrigt slagfält. Rivaliserande grupper kämpar om terrängen och bygger snöfästningar. Mitt i alltsammans finns Greg och hans vän Rowley. Det blir en hård kamp för överlevnad för Greg och Rowley som måste styra rätt mellan allianser, svek och stridande gäng. Hur ska de slippa undan snöbollskriget med livet i behåll?.

MediaNr: CA41220

Inte längre min

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Augustprisbelönade Tio över ett. Maja har nu tvingats lämna sitt hem. Familjen har flyttat bort från gruvan till andra sidan stan, men ångesten finns kvar. Hon längtar efter Julia, bästisen som har flyttat till Luleå. Men Julia är sig inte lik. Och när Maja försöker komma närmare pojkvännen Albin drar han sig undan. Går det inte att lita på någon längre?.

MediaNr: CA40798

Det stora fusket

av Magnus Ljunggren. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

Del 14, fristående, i serien som börjar med Det magiska svärdet. De tre kompisarna Egon, Fiona och Urban går i en riddarskola och ska bli riddare. De följer med Kejsaren när han besöker sin kusin Kungen. För att avgöra vem av kusinerna som är bäst, måste barnen tävla i ett stort lopp. Barnen har press på sig att till varje pris försvara heder. Precis när startskottet går får Egon en sten i skon. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: CA39903

Min hemliga tvilling

av Kerstin Lundberg Hahn. Inläst av Isabel Reboia. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

En dag upptäcker Leia av en slump en robot i källaren. Leias föräldrar jobbar med artificiell intelligens, och de verkar i hemlighet ha byggt en kopia av Leia. När hennes föräldrar åker på konferens smyger hon ner i källaren igen, och lyckas väcka roboten. Den liknar henne, men har en fantastisk inlärningsförmåga. Leia får en idé; varför inte låta robotflickan göra matteprovet i hennes ställe? Fast kan det verkligen vara så enkelt?.

MediaNr: CA40885

Skuggornas drottning

av Sarah J. Maas. Inläst av Marika Bergström. 25 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Glastronen. Celanea återvänder till Rifthold som Aelin Galathynius, drottning av Terrasen. Men det dröjer innan hon på riktigt kan göra anspråk på tronen. Bara som den yrkesmördare hon tränats till kan hon genomföra sin sista strid mot konungen av Ardalan för att rädda kungariket.

MediaNr: CA40579

Det förhäxade huset

av Mårten Melin. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 21 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Spöksystrar som börjar med Flickan på kyrkogården. I stan där Maj och Nila bor finns ett övergivet gammalt trähus. En dag lurar Matilda och Rosa med sig Maj och Nila dit. Det sägs nämligen att det bor en livs levande häxa i det, och Maj är rädd för häxor. Fast häxor finns väl inte på riktigt?.

MediaNr: CA40838

Isdrottningen

av Mårten Melin. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 37 min.Talbok med text.

Överallt på nätet och i tidningarna dyker hon upp, tjejen i den underliga förklädnaden som skjuter is bara genom att peka med fingret. Den mystiska superhjälten får snabbt namnet Isdrottningen. Ingen vet vem hon är. Förutom 13-åriga Cina som en dag, när hon skolkat från konståkningen, råkat ut för ett märkligt möte med ett rymdskepp. Efteråt känner hon sig ovanligt stark och det finns en ny kyla inom henne.

MediaNr: CA40716

Flamingopojken

av Michael Morpurgo. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Lorenzo, som har autism, växer upp på sina föräldrars gård i Camargue södra Frankrike, i ett floddelta mitt bland rosa flamingos och vackra vita hästar. Han har magisk hand med djur och älskar musik. Lorenzo åker stans enda karusell varje vecka och där träffar han Kezia, som hjälper till att sköta karusellen. En särskild vänskap byggs upp mellan dem. När andra världskriget når Camargue, rasar den trygga tillvaron samman.

MediaNr: CA40646

Det måste gå

av Ulla M. Nissen. Inläst av Qina Hermansson. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

Elsa blev utsatt för ett sexuellt övergrepp på en fest. Hennes bästa kompis övertalade henne att polisanmäla händelsen. Nu skäms hon och ångrar polisanmälan. Hon måste kämpa med konsekvenserna av övergreppet och ätstörningar. Allt känns mycket värre.

MediaNr: CA41033

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han

av Lena Ollmark. Inläst av Cecilia Ström. 1 tim, 47 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Lilla Han ska hälsa på sin morfar. Morfar som förstår honom bättre än någon annan. Men när Lilla Han kommer fram är inget sig likt, trädgården är vildvuxen och morfar ligger svag i sin säng. På natten vaknar Lilla Han och möter illvilliga spöken. Hur ska morfar kunna hjälpa honom nu? Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: CA40806

Neverworld

av Marisha Pessl. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 48 min.Talbok med text.

Beatrice Hartley och hennes fem bästa vänner på Darrow-Harker School var det tuffaste gänget i stan. När Jim, gruppens kreativa geni och Beatrices pojkvän, dog förändrades allt. Ett år efter examen återvänder Beatrice för en återförening med hopp om att få svar på vad hennes vänner egentligen vet om Jims död. När natten går mot morgon knackar så en mystisk man på dörren. En man som berättar något som inte borde vara möjligt. Ungdomsthriller.

MediaNr: CA40881

Skuggornas ö

av Johan Rundberg. Inläst av Dan Bratt. 6 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 3, avslutande, i trilogin Häxknuten som börjar med Vålnadens röst. När Sebbes mamma åker på filminspelning till Litauen under påsklovet ska Sebbe bo hos en klasskompis. I själva verket har Sebbe planerat att bo kvar i lägenheten tillsammans med Max. Då kan de också träffa Manda som spelar i Stadsteaterns uppsättning av Frankensteins monster. Allt hade varit bra om det inte vore för den skräckinjagande mardröm som väcker Sebbe varje natt.

MediaNr: CA40957

Släkten invaderar

av Per Simonsson. Inläst av Christer Modin. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Egon - hälften alien. Egon är till hälften betageekian, har numera svans och hänger med skolans nördar. Nu är dessutom hans utomjordiska faster och två kusiner på besök. Egons kusiner verkar se honom som en lägre stående varelse, och hans faster kommenterar allt han gör inne i hans huvud. Men om Egon ska lära sig att bemästra sina utomjordiska krafter måste han ha sina släktingars hjälp. Humoristisk dagboksroman.

MediaNr: CA40831

Tankar mellan sött och salt

av Marta Söderberg. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Det är första dagen i högstadiet och Moa vet inte hur hon ska överleva tre år instängd med en massa idioter. Under sommarlovet har det hänt nåt hemskt, nåt som har gjort att ingen i klassen pratar med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än verkligheten. En berättelse om att stå upp för det man tror på, vad andra än säger och gör. M.S., 1980- , har tidigare skrivit Ramona, Athena och Sista chansen.

MediaNr: CA40973

Ninja Timmy och staden av is

av Henrik Tamm. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Ninja Timmy och de stulna skratten. Boken kan läsas fristående. Tillsammans med sina vänner ger Timmy sig av mot Vitland dit hans mamma en gång ska ha rest. I Vitland är ingenting som det ska. Isen smälter, vattnet är förgiftat och luften är fylld av svart rök. Den egoistiska affärsmannen Baron von Stump, president i Vitland, har börjat borra efter olja utan en tanke på vad det gör med miljön.

MediaNr: CA41034

Spionen i äppelträdet

av Christina Wahldén. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Tulpanpojken. En berättelse som utspelar sig i Holland under andra världskriget och i dagens Israel. Den judiska flickan Esther försvinner tillsammans med sin familj. Lekkamraten Wim tror länge att hans vän har dött, och det ska dröja 70 år innan han får veta sanningen. Esther och hela hennes familj överlever nämligen kriget, på ett alldeles speciellt sätt. Boken bygger på flera verkliga berättelser.

MediaNr: CA40898

Poppy Pym & smugglarens hemlighet

av Laura Wood. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Poppy Pym & Faraos förbannelse. Poppy längtar efter att få tillbringa sommaren i Smugglarens vik. Så mycket att hon nästan glömmer att tänka på mysteriet med sitt förflutna. Men det här är ingen vanlig sommar. Det är en sommar då Poppy kommer att göra fantastiska upptäckter och lösa mer än ett mysterium. Ett riktigt sol- och sandstänkt äventyr med hemligheter, mystiska signaler, ett hemsökt slott och massor med glass.

MediaNr: CA40839

Faktaböcker

Biografi med genealogi

Anne Frank, ihr Leben

av Marian Hoefnagel. Inläst av Jens Malmkvist. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

Boken bygger på Anne Franks dagbok som berättar om lidande och mänsklig förnedring under nazisternas framfart mot judarna. Den 14-åriga Anne med familj var gömd på en vind i Amsterdam under 2 år. Hon dog sedan i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Den tryckta förlagan innehåller fotografier i svart/vitt. Lättläst. Inläst på tyska.

MediaNr: CA41265

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda, sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar

av Ben Brooks. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 17 min.Talbok med text.

Presentation av 100 män och pojkar som enligt författaren Ben Brooks trott på sig själva och gått sin egen väg. Det är en blandning av kända och mindre kända, nutida och dåtida personer. Exempelvis Konfucius, Lionel Messi, Alan Turing, Daniel Radcliffe, Tenzon Norgay, Jamie Oliver, Nikola Tesla och Roald Dahl. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40441

Ekonomi och näringsväsen

Bob - en ovanlig katt, [en sann berättelse]

av James Bowen. Inläst av Bruno Årfors. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

I London spelade den hemlösa musikern James Bowen på gatorna för att överleva. Men så en dag träffade han en gatukatt. Katten var skadad, hade rödrandig päls och stora, gröna ögon. Sakta men säkert började James förändras. Tillsammans växte de sig starkare. Historien om gatukatten Bob har berört många. I "Bob - En ovanlig katt", har historien om honom anpassats för unga läsare.

MediaNr: CA41155

Barnens stora kokbok, steg för steg

av Clara Lidström. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

Kokbok som vänder sig direkt till barnen. Den innehåller recept och tydliga steg-för-steg-instruktioner så att barnen själva kan laga maten. I boken ingår alla recept från författarnas tidigare böcker Baka, Laga och Kalas samt tio nya recept på mellanmål. För barn 6 - 9 år.

MediaNr: CA39498

Idrott, lek och spel

Buktalarboken, en handbok i buktaleri

av Karl-Axel Björnberg. Inläst av André Nilsson. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

Alla har vi väl funderat på hur buktalare bär sig åt. Här får du inte bara svaret, du får själv lära dig konsten! Boken ger också tips på enkla dockor att göra själv. Dessutom får du en inblick i buktalarkonstens historia. Författaren Karl-Axel Björnberg är buktalare, ståuppkomiker, guide och sångare. Tillsammans med apan Jocko har han uppträtt som buktalare i 25 år.

MediaNr: CA40714

Gamer

av Effie Karabuda. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 37 min.Talbok med text.

En bok om spel och e-sport av speljournalisten Effie Karabuda. Boken är indelad i fyra delar: spelen, speldesign, e-sport och spelkultur. Vi kan läsa om livet som CS:GO-stjärna, hur man ska göra för att få drömjobbet på Minecraft-studion Mojang och vad som utmärker en äkta gamer. Vi får också följa med bakom kulisserna på några av Sveriges största spelföretag. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA40995

Naturvetenskap

Skalbaggssamlarens handbok, [bästa krypboken!!]

av Maya Gabrielle Leonard. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

Darkus har hittat sin pappas gamla och helt fantastiska handbok om skalbaggar. I bokens marginal finns dessutom pappans anteckningar. Spännande fakta varvas med skalbaggsbilder och man får förklarat hur klassificeringssystemet är uppbyggt, var skalbaggarna lever, vad de äter och vad de har för superkrafter. Den viktigaste kunskapen man får av boken är varför skalbaggar är så viktiga för jordens och människans framtid.

MediaNr: CA40958

Lätta fakta om surikater

av James Maclaine. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

Kortfattad och lättläst faktabok om Surikater. Surikater är pälsklädda djur som lever i södra Afrika. De är nyfikna och sociala och lever i kolonier. Här får man svar på frågor som: Vad kallas en flock surikater? Hur försvara de sig? Vad äter de, och hur bor de? I slutet av boken finns en kort ordlista där svåra ord förklaras. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA38855

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Maram, riwayah

av Fidá Abu Shaqra Ata Allah. Inläst av Sajed AlHanash. 5 tim, 58 min.Talbok.

Efter att ha flytt sin tyranniska morbror blir Marams nyfunna frihet kortvarig, när en man anländer och hävdar att hon blivit utlovad till honom. Maram som har utsatts för många års lagligt och kulturellt förtryck bestämmer sig för att ta upp sin kamp för den frihet och värdighet hon alltid har drömt om. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA40518

Imraat haqiqiyah

av Fawzi Hakkak. Inläst av Sajed AlHanash. 12 tim, 4 min.Talbok.

Denna roman skildrar, på ett verklighetstroget sätt, tjuvar, marginaliserade kvinnor och korrupta poliser i New York City. När Jack Scott, en av tjuvarna, blir plötsligt en rik man riktas kommissarie Harrisons uppmärksamhet på honom. Boken mottog ett pris av Frankrikes författarförbund. Författaren är född i Bagdad men är bosatt i Norge sedan 1987. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA40944

Fitnat Jiddah, riwayah

av Maqbul Musá al-Alawi. Inläst av Yousef Alkabbani. 9 tim, 44 min.Talbok.

En historia som utspelas i slutet av 1800-talet. Ut i persiska viken drar en arabisk marinkapten ner den brittiska flaggan på sitt skepp och höjer den ottomanska flaggan i stället. Den brittiska konsuln som är fartygets beskyddare blir rasande. Händelsen leder till det blodiga tumultet i staden Jeddah mellan folket och den brittiska makten. Boken var nominerad till The International Prize for Arabic Fiction. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41130

Almen musikdidaktik

av Frede V. Nielsen. Inläst av Emma Rowena Hansen. 22 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA41998

Der Besuch der alten Dame, eine tragische Komödie

av Friedrich Dürrenmatt. Inläst av Christine Luchsinger. 3 tim, 8 min.Talbok.

En svart komedipjäs som handlar om en förmögen äldre kvinna som återvänder till sin hemby, Güllen. Hon erbjuder orten pengar till upprustning på villkor att en man som övergivit henne mördas. Inläst på tyska.

MediaNr: CA41725

A god in ruins, a novel

av Kate Atkinson. Inläst av Philip Tyndale-Biscoe. 19 tim, 48 min.Talbok med text.

Teddy Todd växer upp i ett idylliskt hem på den engelska landsbygden på 1920- och 30-talen. Han är yngst i syskonskaran och mammas favorit. Helst av allt vill Teddy bli poet men andra världskriget kommer emellan och han blir bombflygare. Efter kriget plågas Teddy av otillräcklighet - han som fick överleva skulle gjort nåt mer av sitt liv. Författaren lyckas skildra detta tunga ämne med humor och värme. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40560

Transcription

av Kate Atkinson. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 37 min.Talbok med text.

1940 blir den 18-åriga Juliet Armstrong engagerad som spion av Storbritanniens underrättelsetjänst MI5. Hon blir placerad på en avdelning med uppgift att bevaka brittiska fascistsympatisörer. Arbetet är påfrestande och skrämmande men när kriget tar slut lämnar hon den här tiden bakom sig. Tio är senare arbetar Juliet som radioproducent på BBC. Hon konfronteras med händelser från det förflutna och måste utkämpa ett nytt krig. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40671

Morgawr

av Terry Brooks. Inläst av Jo Ayers. 14 tim, 50 min.Talbok.

Del 3 i trilogin The voyage of the Jerle Shannara som börjar med Ilse witch. Shannaras långa färd närmar sig slutet. Nu återstår Morgawr - svartkonstnären som lever på sina fienders själar. Med en luftskeppsflotta och en här av vandöda har han siktet inställt på att kontrollera legendernas magiska skrifter och utplåna den lärjunge som svek honom - The Ilse Witch. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41624

The high lord

av Trudi Canavan. Inläst av Michael Borch. 22 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Black Magician som börjar med The Magician's Guild. Sonea har förvärvat nya kunskaper hos The Magicians Guild och de andra noviserna visar henne motvilligt respekt. Men Sonea kan inte glömma det förfärliga hon bevittnade i det underjordiska rummet. Kan sanningen verkligen vara så hemsk som Akkarin säger, eller försöker han lura henne? Inläst på engelska.

MediaNr: CA39468

Lord John and the private matter

av Diana Gabaldon. Inläst av Kristina Leon. 13 tim, 2 min.Talbok med text.

London år 1757. Krig har brutit ut mellan England och Frankrike. Lord John upptäcker att mannen som ska gifta sig med hans unga kusin lider av syfilis. Samtidigt utreder han mordet på en officerskollega som tros ha varit spion. Undersökningen leder till Londons undre värld med bordeller och skumma krogar, en stad där smuts och fattigdom blandas med adelns rikedom. Innehåller även kortromanen Lord John and the Hell-Fire Club. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40376

The last guardian

av Jeff Grubb. Inläst av Lisa Sculati. 9 tim, 47 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Warcraft. The Guardians of Tirisfal har genom historien alltid varit krigare som fått gudalika krafter för att ensam kunna kämpa mot the Burning Legion. Medivh var ödesbestämd redan från födseln att bli den största och mest mäktiga av dem. Men hans själ bar på ett mörker som förvandlade hans krafter. Medivhs kamp mot mörkret inom honom blev ett med Azeroths öde och förändrade världen för evigt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40835

The reluctant fundamentalist

av Mohsin Hamid. Inläst av George Thompson. 4 tim, 33 min.Talbok.

M.H., född 1971, växte upp i Pakistan, studerade i USA och är bosatt i London. Huvudpersonen i hans andra roman, den unge pakistaniern Changez, bor i New York och är framgångsrik både yrkesmässigt och socialt. Den 11 september 2001 förändras dock allting och han återvänder till sitt hemland. Romanen har formen av en monolog där Changez berättar sitt livs historia för en amerikansk främling vid ett cafébord i Lahore. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41627

Death comes for the fat man

av Reginald Hill. Inläst av Inez Somerville. 13 tim, 40 min.Talbok.

Andy Dalziel har blivit svårt skadad i en explosion. Nu ligger han i en sjukhussäng med en respirator som enda källa till liv. Kollegan Peter Pasco försöker samtidigt ta reda på vem som ligger bakom sprängdådet. Han kommer en mystisk grupp på spåren, en grupp som tror att de kan bekämpa terrorism med terror. I sin jakt på sanningen upptäcker Pascoe att gruppen har stöd från högre ort. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41836

Wellington, the Iron Duke

av Richard Holmes. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Biografi över The Duke of Wellington, Arthur Wellesley Wellington, 1769-1852, som anses vara en Storbritanniens genom tiderna främsta krigsmän. Han ledde bland annat den allierade armén till seger över Napoleon i slaget vid Waterloo 1815. Han var känd som The Iron Duke - en briljant militär taktiker med ett enormt mod, men också en reflekterande person som hatade krigets efterverkningar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41256

The stone sky

av N. K. Jemisin. Inläst av Lisa Sculati. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 3 i serien The broken earth som börjar med The fifth season. Månen är snart tillbaka. Om det innebär mänsklighetens undergång eller något ännu värre hänger på två kvinnor. Essun har ärvt den stora kraften efter Alabaster Tenring. Med hjälp av den kraften hoppas hon att finna sin dotter Nassun och skapa en värld där varje hotat barn kan växa upp i trygghet. Del i prisbelönad fantasyserie. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40688

Dome, roman 1

av Stephen King. Inläst av Alain Petit. 23 tim, 54 min.Talbok.

Det är en vacker oktoberdag i den lilla staden Chester's Mill i Maine. Plötsligt kraschar ett litet sportflygplan in i en osynlig barriär strax utanför staden. Ett kraftfält innesluter staden likt en gigantisk kupol och invånarna blir isolerade från omvärlden. Det tar inte lång tid innan det lilla samhället börjar falla sönder och människornas sanna jag visar sig. Den franska utgåvan är uppdelad i två volymer. Detta är volym 1. Inläst på franska.

MediaNr: CA41592

The distant hours

av Kate Morton. Inläst av Kesta Fleming. 18 tim, 37 min.Talbok.

Edie och hennes mamma har aldrig stått varandra nära, men när ett gammalt brev plötsligt dyker upp efter att ha varit försvunnet i femtio år, får innehållet stora konsekvenser. Edie får veta att mamman som 13-åring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Vad var det som hände där? Hennes nyfikenhet väcks, och hon beger sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på gåtan. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41595

Some hope, a trilogy

av Edward St. Aubyn. Inläst av Geoffrey Pierpoint. 13 tim, 44 min.Talbok.

I denna självbiografiska romansvit i fem delar skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den kyliga brittiska överklassen. Böckerna har givits ut både separat och i två band. Denna utgåva innehåller de tre första romanerna: Never mind, Bad news och Some hope. Här står Patricks relation till fadern i centrum. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41625

Mother's milk

av Edward St. Aubyn. Inläst av Peggy Mahon. 7 tim, 59 min.Talbok.

I Edward St Aubyns självbiografiska romansvit i fem delar skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den brittiska överklassens kyligaste kretsar. Mother's milk är den fjärde delen i serien. Här är det förhållandet till modern som står i centrum. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41626

The daughter of time

av Josephine Tey. Inläst av Aileen Seaton. 5 tim, 49 min.Talbok.

En originell och intressant deckare: detektiven Grant ligger till sängs i skador efter en bovjakt och roar sig med att lösa en gammal autentisk mordgåta från 1400-talet: Richard III:s påstådda mord i Towern på två brorsöner. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41835

Back to blood

av Tom Wolfe. Inläst av Lisa Sculati. 25 tim, 56 min.Talbok.

Romanen utspelar sig i Miami och huvudperson är den kubansk-amerikanske polisen Nestor Camacho. Han räddar en illegal båtflykting från Kuba, men arresterar honom samtidigt. Detta resulterar i att hans familj och vänner och hela det kubanska samhället tar avstånd från honom och att han förlorar sin flickvän. Frågan är om han någonsin kan sona sitt brott? Inläst på engelska.

MediaNr: CA40335

Lemmikki

av Camilla Grebe. Inläst av Karoliina Kudjoi. 13 tim, 6 min.Talbok.

Fristående fortsättning på Älskaren från huvudkontoret. Vi befinner oss i det lilla samhället Ormberg i Sörmland. Tre personer förs samman av ett brutalt mord i ett gammalt stenröse. Malin är den unga polisen som har hela sitt liv prydligt utstakat för sig. Hanne är profileraren med minnesförlust och Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet. Jakten på mördaren blir inte bara farlig, den förändrar också i grunden deras existens. Inläst på finska.

MediaNr: CA41650

Kun aika loppuu, romaani

av Elina Hirvonen. Inläst av Tuija Kosonen. 6 tim, 26 min.Talbok.

Klimatforskaren Laura Anttila har precis talat vid universitetet i Helsingfors om miljöförändringar och mänsklighetens gemensamma ansvar. Två poliser möter henne i korridoren. I Somalia arbetar Lauras dotter Aava som läkare och försöker göra världen till en bättre plats. Samtidigt kliver en ung man med ett gevär upp på ett tak i centrala Helsingfors. Hirvonens tredje bok som Yleisradio Oy, YLE, utsåg till Årets viktigaste roman. Inläst på finska.

MediaNr: CA41893

Sielujen saari

av Johanna Holmström. Inläst av Erja Alander. 12 tim, 23 min.Talbok.

1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn i Aura å. Hon skickas till ett dårhus på Själö utanför Åbo. 40 år senare kommer den 17-åriga Elli dit efter att ha varit upprorisk och levt ett vilt liv. Sjuksystern Sigrid Friman blir länken mellan Kristina och Elli samtidigt som krigets orosmoln tätnar över Europa. Roman, som bygger på verkliga händelser, om hur galenskap definieras och hur ett sjukhus både kan vara fängelse och fristad. Inläst på finska.

MediaNr: CA41959

Kivenhakkaaja

av Camilla Läckberg. Inläst av Timo Mäkynen. 18 tim, 19 min.Talbok.

Tredje boken om Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshedes poliskår. En sjuårig flicka hittas drunknad utanför Fjällbacka och det visar sig snart att hon blivit mördad. Den komplicerade mordutredningen stöter på verkligheten bakom idyllen i det lilla samhället. Händelser under 1920-talet vävs samman med nuet och det visar sig att gåtans lösning står att finna i det förflutna. Inläst på finska.

MediaNr: CA41562

Pirunpeili

av Tuula T. Matintupa. Inläst av Erja Alander. 7 tim, 2 min.Talbok.

Den sjätte boken med kommissarie Alina Mänty. Det ska bli en meditations- och healinghelg på Katvekallios herrgård. Herrgården brinner dock ner och Alina Mänty påbörjar en undersökning. En lokaltidning i Finland arrangerar en läsarresa till Estland. Efter en kvällsfest hittas en av resenärerna död. När det blir känt att den unga döda kvinnan hade arbetat på den nerbrunna herrgården blir polisen misstänksam. Inläst på finska.

MediaNr: CA41889

Alma, edelläkävijän tarina

av Merete Mazzarella. Inläst av Anni Tani. 7 tim, 57 min.Talbok.

Merete Mazzarella har skrivit en roman om Alma Söderhjelm, 1870-1949, Finlands första kvinnliga professor. Hon blev också en produktiv och populär författare med en färgstark umgängeskrets. Bland vännerna fanns Mauritz Stiller, prins Wilhelm, Hjalmar och Stina Bergman. I romanen tänker Alma tillbaka på sitt liv under sina sista år på en badinrättning i Saltsjöbaden. Hade hon kunnat kombinera skrivandet med äktenskap och familj? Inläst på finska.

MediaNr: CA41892

Jylhäsalmella salamoi

av Kirsi Pehkonen. Inläst av Anu Vilhunen. 5 tim, 48 min.Talbok.

Den andra och fristående delen som ingår i serien Jylhäsalmi, som börjar med Sydämenasioita Jylhäsalmella. Haapa-ahos hus mitt i skogen med bastun, trädgården och gungan verkar vara idylliskt för unga par. När Anna Ukkonen flyttar dit upptäcker hon att det är något suspekt med sin närmaste granne. Maken som ska flytta från England dröjer. En romantisk bok i lantlig miljö, som författaren berättar med humor och spänning. Inläst på finska.

MediaNr: CA41890

Finlandia city, elämänkuvia

av Joni Skiftesvik. Inläst av Jari Nissinen. 6 tim, 8 min.Talbok.

En roman med självbiografiska inslag om pojken i hembyn. Han hittar spritsmugglarnas gömställe medan han är på en fisketur. Han låter lasten sjunka till botten och är orolig för att väcka ägarens hämndbegär. I byn fortsätter livet. Unge Joni slukar böcker och drömmer om en karriär som sjökapten. Han skriver brev till styvfadern som seglar på haven. Han skickar däremot aldrig iväg breven som han skriver till sin egen far. Inläst på finska.

MediaNr: CA41891

Antautuminen

av Anja Snellman. Inläst av Inkeri Wallenius. 5 tim, 10 min.Talbok.

En bok om hemkomsten och uppvaknandet. Berättaren är i 60-årsåldern och har livslånga erfarenheter av överkänslighet, intuition och känsla av utanförskap. Hon inser till slut att hon behöver omvärdera vad hon minns av barn- och ungdomstiden, äktenskapet och moderskapet, för att bättre förstå sitt liv. A. S., 1954 -, en av de mest uppskattade samtida författarna i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA41958

Vraag niet waarom

av Simone van der Vlugt. Inläst av Fransje Broekema. 8 tim, 8 min.Talbok.

Psykologisk thriller. En kvinna blir knivhuggen på parkeringsplatsen vid ett köpcentrum i Alkmaar. Kort därefter dör en skolelev av knivhugg hon har fått i gränden bakom sitt hus. Ett tredje knivattentat rapporteras strax därpå. Ingen direkt koppling kan göras mellan offren. Tredje delen med detektiven Lois Elzinga. Inläst på holländska.

MediaNr: CA41672

Til stede, bli en del av det Gud gjør i din hverdag!

av Martin Cave. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 24 min.Talbok.

Boken är en fristående fortsättning på Jesus som forbilde. Boken utmanar oss att bli en del av vad Gud gör i vår vardag. Författarna fortsätter att dela med sig av berättelser och reflektioner från IMI-kyrkans församling med syfte att levandegöra och sprida kristen tro. Inläst på norska.

MediaNr: CA40948

Dusse bijadit

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Magne Ove Varsi. 3 tim, 23 min.Talbok.

Johannes är 19 år och bor med sin familj i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet. Föräldrarna behöver honom i renskötseln. Egentligen vill han flytta långt bort, kanske söka jobb eller plugga. Men om han gör det sviker han sin familj. Så träffar han Minna. Hon går sin egen väg och låter ingen annan bestämma över henne. Vågar Johannes göra likadant? Lättläst. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA41807

Böcker för barn

Anne Frank, ihr Leben

av Marian Hoefnagel. Inläst av Jens Malmkvist. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

Boken bygger på Anne Franks dagbok som berättar om lidande och mänsklig förnedring under nazisternas framfart mot judarna. Den 14-åriga Anne med familj var gömd på en vind i Amsterdam under 2 år. Hon dog sedan i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Den tryckta förlagan innehåller fotografier i svart/vitt. Lättläst. Inläst på tyska.

MediaNr: CA41265

A wish in the woods

av Beth Bracken. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Svarta skogens hemlighet. Trettonåriga Soli och Lucy har känt varandra sedan de var nyfödda. Lucy är två veckor äldre än Soli och den modigare som gör allting först. De bor precis bredvid Svarta skogen, en skog som det vilar något magiskt över. Många säger att skogen är farlig. Efter ett svek blir Soli arg på Lucy. De befinner sig i skogen och i ilskan över sveket uttalar Soli ord som kommer att skaka om vännernas liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40934

Horowitz horror, 17 chilling tales from the master of storytelling

av Anthony Horowitz. Inläst av Kristina Leon. 10 tim, 18 min.Talbok med text.

Novellsamling av Anthony Horowitz som innehåller 17 skräckberättelser. Novellerna har tidigare publicerats i två olika volymer. Innehåller bland annat novellerna The night bus, The man with the yellow face, The hitchhiker, Burnt, Flight 715 och The phone goes dead. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40866

Annie's choice

av Catherine MacPhail. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

En stämningsfull bok om Kamal. Han älskar sitt nya land, sin nya hemstad och sin nya skola. Enda problemet är Alex, skolans värsta mobbare som inte vill lämna Kamal ifred. Men så en dag lär Kamal känna Annie och då förändras allt. Annie verkar vara den enda som rår på Alex. Lättläst bok inläst på engelska.

MediaNr: CA41298

Stone cold

av Robert Swindells. Inläst av Kola Krauze. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Den sextonåriga Link är hemlös, rädd och ensam och försöker överleva på Londons gator. Han har ingen kontakt med sin familj och överlever tack var den gatusmarte Ginger. Men så försvinner Ginger. Allt eftersom fler hemlösa tonåringar försvinner börjar Link ana det värsta. Boken vann Carnegie medal 1993. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41048

l'oeil du loup

av Daniel Pennac. Inläst av Yvette Thuot. 1 tim, 32 min.Talbok.

MediaNr: CA41663

Harry Potter et le prisonnier d'Azkaban

av Joanne K. Rowling. Inläst av Geneviève Cocke. 11 tim, 43 min.Talbok.

Del 3 i serien om Harry Potter inledd med Harry Potter och de vises sten. Harry är 13 år och går tredje året på Hogwarts skola för häxkonst och trolldom. Sirius Black, den ökände massmördaren som i en förbannelse dödat 13 människor, har rymt från fängelset. Det sägs att han är på väg mot Potter på Hogwarts. Harry dras in i ett svindlande äventyr, där det förflutna avtäcks. Han får veta mer och mer om sina döda föräldrar. Inläst på franska.

MediaNr: CA41773

Harry Potter et la coupe de feu

av Joanne K. Rowling. Inläst av Maryse Gagné. 22 tim, 55 min.Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Harry Potter och de vises sten. Harry, som nu är 14 år, har kommit tillbaka till Hogwart efter sommarlovet. Alla på skolan ser fram emot den kommande Triwizard-tävlingen, en tävling i häx- och trollkunskap. Harry blir utvald att representera sin skola. Harrys ärkefiende Voldemar lurar lömskt på hämnd. En berättelse full av överraskande påhitt, ordglädje och fantasi. Inläst på franska.

MediaNr: CA41776

Chirokakan-i gundi masiyan, tazalawan

av Muhammad Riza Yusufi. Inläst av Sina Mahdavian. 1 tim, 16 min.Talbok.

Berättelser från byn Masiyan, översatta från persiska till kurdiska. För barn och ungdom, 7 år och uppåt. Inläst på sorani.

MediaNr: CA40675

De som ikke finnes

av Simon Stranger. Inläst av Marte Stolp. 5 tim, 0 min.Talbok.

Samuel från Ghana vet vad det innebär att offra allt i hopp om ett nytt och bättre liv i Europa. Efter att ha flytt till Gran Canaria och träffat Emilie på semester med sin familj, blir han upptäckt och skickas tillbaka. En dag står Samuel utanför Emilies fönster i Bærum. Han är sjuk, utsvulten och klädd i smutsiga kläder. I handen håller han en liten lapp med Emilies adress. Första boken om Samuel och Emilie heter Skärseld. Inläst på norska.

MediaNr: CA41698