Nya talböcker december 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 179 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Patria

av Fernando Aramburu. Inläst av Jens Malmkvist. 27 tim, 13 min.Talbok med text.

Samma dag som separatistorganisationen ETA meddelar att de lägger ner sina vapen bestämmer sig änkan Bittori för att återvända till byn där hon och hennes man bodde innan han mördades av separatisterna. Kommer hon att kunna leva sida vid sida med dem som trakasserade och förstörde hennes familj? Kommer hon någonsin att få vetskap om vem som mördade hennes man?.

MediaNr: CA41477

Bortom solens strålar

av Arkan Asaad. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Stjärnlösa nätter. Tre år gammal anländer Amār med sin familj till Sverige. Föräldrarna kämpar för att skapa ett gott liv åt barnen och deras hårda arbete lönar sig. Men en dag, när Amār är 12 år, får fadern ett samtal från hemlandet. De som blev kvar har fått betala ett högt pris för den flyende familjens frihet. Hur ska fadern kunna leva med skulden? Kommer familjen att kunna hålla ihop?.

MediaNr: CA41180

Tvillingsmycket, en syskonlegend

av Linnéa Axelsson. Inläst av André Nilsson. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Legend som kretsar kring tvillingarna Lucinea och Eskil och deras livsöden. När de föds dör deras mor och vid Lucineas död slutar berättelsen. Mellan dessa två punkter utspelas en säregen sägen i ett obestämt nu. De lever sina liv uppe på fjället dit en grupp människor har flytt. Platsen är ömsom stilla, ömsom ursinnig och föränderlig. Eskil ägnar sig åt de dödas väl och Lucinea åt dem som ska föda.

MediaNr: CA41369

Ingenmansland

av David Baldacci. 15 tim, 20 min.Talbok med text.

Krigshjälten John Puller är en av den amerikanska arméns skickligaste brottsutredare. När John var barn försvann hans mor, Jackie. Tre decennier senare dyker militärens brottsutredare upp på det sjukhus där Johns demenssjuke far får vård. De har med sig ett brev från en gammal vän till Jackie som anklagar hans far för mord på sin hustru. John och hans kollega Veronica Knox tar sig an fallet och John är fast besluten att ta reda på sanningen.

MediaNr: CA41218

De aderton

av Anton Berg. Inläst av Ylva Törnlund. 13 tim, 23 min.Talbok med text.

Journalisten Axel Sköld råkar på ett märkligt samband - samme man tycks inblandad i tre historiska dödsfall, däribland mordet på Olof Palme. Snart hittar Axel även kopplingar till ett kungamord och ett sällskap med anor från 1700-talet. Sällskapet visar sig fortfarande vara aktivt och medlemmarna innehar högt uppsatta samhällspositioner. De tycks vara villiga att göra vad som helst för att behålla sin makt. Debutroman. A.B., dokumentärjournalist.

MediaNr: CA41610

Sally och terrorbombaren, (sekreterarklubben III)

av Jan Bergman. Inläst av Qina Hermansson. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Sally och nazistligan. Stockholm, hösten 1946. Statsminister Per Albin Hansson faller död ner i en spårvagn på väg hem. Samtidigt drabbas invånarna av mystiska terrorbomber som sprängs i innerstaden. Är det nazister eller kommunister som ligger bakom dåden? Vill förövarna bara skapa oro eller är det en statskupp på gång? Privatdetektiv Salvatore Sally Sandberg dras in i jakten på förövarna.

MediaNr: CA41157

Dr. B., roman

av Daniel Birnbaum. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 19 min.Talbok med text.

D.B. hittar en papplåda som har tillhört hans farfar Immanuel. Dokumenten i lådan avslöjar en osannolik historia. Immanuel var journalist under namnet Dr. B. och kom till Sverige som flykting. År 1939 dras han in i en värld av dubbelspel. Han hjälper brittiska spioner att sprida propaganda i Tyskland. Men i ett brev skrivet i osynligt bläck röjer han britternas planer att spränga malmhamnen i Oxelösund för att få Sverige att gå med i kriget.

MediaNr: CA41383

Det ondas hemlighet

av Roberto Bolaņo. Inläst av Hans Sandquist. 4 tim, 50 min.Talbok med text.

Den fjärde och avslutande delen av Bolaņos noveller, innehåller 19 berättelser. Läsaren möter en mer uttalat självbiografisk Bolaņo än tidigare, en som inte väjer för att skriva om sin sjukdom och det förestående slutet. Som vanligt rör han sig över en stor geografisk yta, alltid med ena benet i hemlandet Chile och den latinamerikanska världen och det andra i Europa. R.B., född 1953 i Santiago, Chile, död 2003 i Barcelona.

MediaNr: CA41563

Lik på export, en Göran Persson-deckare

av Lennart Brohed. Inläst av Britt Ronström. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Den trettonde boken om konstapel Göran Persson i Lysekil. Lysekils Mekaniska Verkstad blomstrar. Man säljer Skandiamotorer över hela världen. I en låda som är på väg på export hittas ett lik. Polischefen Nordenhöök och hans bäste polisman, konstapel Göran Persson, får ett mycket svårt fall att lösa. Romanen väver in hembygdshistoria och ger en återblick till 1917 då konstapeln är i början av sin karriär.

MediaNr: CA41422

Ett litet steg i taget

av Katherine Center. Inläst av Sari Eliasson. 10 tim, 25 min.Talbok med text.

Margaret Jacobson har en ljus framtid framför sig, med en framgångsrik pojkvän och en lovande karriär. Till den dagen då Margaret vaknar upp på sjukhus och får veta att hon kanske aldrig kommer att kunna gå igen. Från sin sjukhussäng försöker Margaret återvända till livet, samtidigt som hon måste lappa ihop sin splittrade familj, komma över sitt ex och hantera sina känslor för sin tystlåtne, men charmige, skotske läkare.

MediaNr: CA41275

Hippie

av Paulo Coelho. Inläst av Ylva Törnlund. 7 tim, 42 min.Talbok med text.

1970. Läsaren får följa en ung man med författardrömmar. Han reser världen runt för att få svar på frågorna kring meningen med livet och vår existens i universum. Det är händelserika resor. Han blir arresterad som terrorist av den brasilianska militärjuntan. Han möter Karla i Amsterdam och en livslång kärlekshistoria tar sin början. De åker till Nepal tillsammans på Den magiska bussen och längs vägen förändras både de och världen.

MediaNr: CA41352

Två sorters sanning, en Harry Bosch-deckare

av Michael Connelly. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 55 min.Talbok med text.

Kriminalroman med Harry Bosch. Bosch arbetar deltid som volontärpolis och utreder gamla olösta fall. En dag blir han kallad till ett apotek där de två ägarna har blivit mördade. Samtidigt hävdar en dömd mördare att när Bosch arbetade som polis så satte Bosch dit honom på falska grunder. Bosch försöker både lösa mordet och rentvå sitt namn. Han inser att det finns två sorters sanning: den ena gör en fri, den andra begraver en i mörkret.

MediaNr: CA41614

Öppna era hjärtan

av Niklas Ekdal. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 44 min.Talbok med text.

Valrörelsen 2018 domineras av två nybildade populistpartier. "Sverige Först" har en affärsidé som bygger på rädsla och deras program sänder chockvågor genom det politiska systemet. Som motkraft bildas det feministiska "Rättvisepartiet". Efter valnatten blir sig Sverige aldrig mera likt. I en ny värld av nättroll, terrorister och fejkade nyheter är inget vad det ser ut att vara. Politisk satir.

MediaNr: CA40804

Skalornas förråd, dikter

av Ulf Eriksson. Inläst av Carin Ödquist. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

"Så ökar ensamhetens hastighet / och de lyssnande orden skingras." Ulf Erikssons nya diktsamling rymmer rika, genomreflekterade dikter. Ljus och minne, rörelse och plats. Enkelt, osökt och med liksom utspridd uppmärksamhet rör sig poeten genom mestadels urbana miljöer där samtidens paradoxer och spegelsalar gäckar eller bjuder motstånd.

MediaNr: CA41415

Pojken

av Karin Erlandsson. Inläst av Jenni Sainio. 4 tim, 38 min.Talbok.

Andra boken om journalisten Sara Kvist. Det är tidigt 1990-tal. Kajsa och Jonas försöker leva vidare efter att deras mamma blivit mördad. Pappan, Krister, ligger mest på soffan och orkar varken med barnen eller med världen. Medan århundradets snöstorm härjar, jobbar Sara Kvist för fullt på lokaltidningsredaktionen. Trassliga relationer, gamla och nya konflikter, desperation och våld kommer upp till ytan. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA42045

Innanför murarna

av Maria Ernestam. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 11 min.Talbok med text.

På den franska landsbygden i Normandie ligger ett kloster vars bibliotek lockar forskare från hela världen. Sofi har fått chansen att komma dit för att skriva. Bakom sig lämnar hon Sverige och en äktenskaplig kris som fått tragiska följder. Men hon hittar inte det lugn hon söker. I klostret plågas Sofia av syner och drömmar. Vem hemsöker henne med viskningar och knackningar? Håller hon på att bli galen eller är det någon som vill henne illa?.

MediaNr: CA41473

Det straff hon förtjänar, ett nytt fall för Lynley och Havers

av Elizabeth George. Inläst av Anna Döbling. 28 tim, 16 min.Talbok med text.

Den lantliga idyllen i den engelska småstaden Ludlow spricker när diakonen Ian Druitt anklagas för pedofili. Druitt avlider senare på den lokala polisstationen efter att han häktats. Har han begått självmord eller blivit mördad? Barbara Havers och Thomas Lynley skickas till Ludlow för att undersöka den lokala polisens utredningsarbete. De upptäcker att de flesta i Ludlows befolkning har något att dölja.

MediaNr: CA41394

Dvalan

av Camilla Grebe. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Husdjuret. Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och måste fly från narkotikabossen Igor. Istället börjar han jobba som assistent till en hjärnskadad pojke. Men Samuel anade inte att hans mamma Pernilla skulle försöka hjälpa honom. Kriminalinspektör Manfred Olsson utreder två drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas. Utredningen blir komplicerad och Manfred söker hjälp hos profileraren Hanne.

MediaNr: CA41316

En sekund är jag evig

av Maria Gustavsdotter. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Birgitta reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning. Istället för att ägna sig åt det praktiska läser hon sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Parallellt möter vi Annika år 1717, vars mor oväntat dör. Hon blir tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?.

MediaNr: CA41159

En högre rättvisa, kriminalroman

av Michael Hjorth. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 27 min.Talbok med text.

Sjätte boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman. En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala. Riksmordkommissionen är splittrad. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan. Ledtrådar tyder på att offren inte är slumpvis utvalda. Men vad är kopplingen mellan dem? Och varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram?.

MediaNr: CA41580

De dödas ljus

av Björn B Jakobsson. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

Skräckroman som utspelar sig på den norrländska landsbygden. När Sebastian ser bilderna av den nedlagda fabriken känner han direkt att det är där han ska göra sin musikvideo. Redan första inspelningsdagen blir det dålig stämning när en pojke, som verkar bo i lokalen, stjäl en telefon. Ett oväder gör dessutom att inspelningsgänget måste stanna på den lilla orten längre än de tänkt. Instängda på ett hotell som Gud glömde börjar otäcka saker hända.

MediaNr: CA41088

Vinterresa

av Elfriede Jelinek. Inläst av Anna Godenius. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

Läsdrama som utgår ifrån Franz Schuberts och Wilhelm Müllers romantiska sångcykel med samma titel. I en poetisk och associativ språkflod tematiserar författaren sin egen inre emigration från ett samhälle utan moral, där såväl bankskandaler som kidnappningen av Natascha Kampusch står i centrum. Här finns även avgrunderna i hennes egen biografi som utmynnar i en skoningslös uppgörelse med författarrollen. E.J., 1946- , österrikisk författare.

MediaNr: CA41348

Doktor Bagges anagram

av Ida Jessen. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

I författarens förra bok En ny tid skildrades Lilly Bagges liv. I denna bok står hennes make Vigand Bagge i centrum. Han har ägnat hela sitt liv åt läkekonsten. På ålderns höst får han en förfrågan om att medverka i en antologi med läkarminnen. Anteckningsböckerna som Lilly lägger fram får honom att berätta sin historia. Fram träder en bild av vardagslivet i ett danskt samhälle på 1900-talets början, men också en överraskande bild av äktenskapet.

MediaNr: CA41156

Smugglaren, kriminalroman

av Tony Johansson. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Den tredje passageraren. Huvudpersoner är polischefen My Englund och journalisten Erik Larsson. Ett svårt bränt lik hittas på en strand i Landskrona. My Englund har fullt upp och ont om folk. Även på det privata planet hopar sig orosmolnen. Erik Larsson har svårt att smälta in i gemenskapen på jobbet och är oengagerad i de uppdrag han får. Men allt förändras när han får upp ett spår efter den försvunne pojken han sökt efter.

MediaNr: CA41450

Mörkret

av Ragnar Jķnasson. Inläst av Anna Döbling. 6 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdķttir vid Reykjavikpolisen. En kvinna har hittats död på en enslig strand. Den första bedömningen tyder på självmord. Hulda som blivit tvingad till tidig pension, får åta sig ett sista fall. Hon upptäcker snart att det är något annat än ett självmord som ligger bakom dödsfallet. Hennes egna kollegor försöker bromsa utredningen, och för att ta reda på sanningen måste Hulda riskera sitt eget liv.

MediaNr: CA41385

Småstadspuls

av Karin M Karlberg. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 17 min.Talbok med text.

Det är sommar i småstadsidyllen Sandköping. Under den respektabla ytan utspelas små dramer. Unga kassörskan Fanny är less på sin trista sambo och inleder ett förhållande med den stiliga pensionären och lottovinnaren Gunnar. Ett trauma i barndomen leder till att Ebba frossar i kakor. Stadens årliga fototävling närmar sig och kärleken spirar mellan läraren Helena och prästen Olle. Men någon verkar förfölja Helena. Feelgood-roman.

MediaNr: CA41586

Mirakelvattnet

av Carina Karlsson. Inläst av Carla Rindell. 5 tim, 56 min.Talbok.

Åland i skiftet mellan 18- och 1900-tal. När Johanna föds sitter farfar och syr. Han sticker sig blodig i förskräckelsen över hennes skrik. Farfar och Johanna hör ihop och när farfar dör blir världen tom. Efter en traumatisk händelse fortsätter Johanna att finnas, hon jobbar, hon görs med barn och blir fru, men allt är som på nåder. De man älskat försvinner för evigt, de man vill undvika går igen, och det man inte orkar bära lägger sig på en.

MediaNr: CA42165

Underbara Maj

av Christine Karlsson. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Maj Carrén sitter vid köksbordet en morgon i oktober. Hennes kropp har under åren vuxit, knäna känns i trapporna och lusten att göra något alls är borta. Grannen Iréne har känt Maj i evigheter och tänker inte låta henne förgås i sorg. Hon får Maj att börja nätdejta, träna på det lokala gymmet och blomma ut. Det visar sig dock att Maj inte vet allt om Iréne. Hemligheterna hopar sig under en intensiv höst och avslöjanden sätter allt på sin spets.

MediaNr: CA41421

En sista lögn

av Mary Kubica. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Claras liv slås i spillror när hennes man Nick dör i en bilkrasch. Dottern Maisie, som var med i bilen, klarar sig utan skador. Alla tror att det var en olycka, men när Maisie börjar drömma mardrömmar undrar Clara vad som egentligen hände den där dagen. Plågad av sorg bestämmer hon sig för att ta reda på sanningen. Fanns det någon som ville se Nick död och varför i så fall? Snart inser hon att vissa hemligheter inte bör komma upp i ljuset.

MediaNr: CA41323

Trosbekännelser

av Nina Lekander. Inläst av Eva Werning. 5 tim, 18 min.Talbok med text.

Nina och Hans träffas på en begravning. Nina är skild sedan en tid tillbaka och är emot heteronormativitet och parbildningar. Hans bor i Berlin och vill helst av allt vara fjollbög. Ändå inleder de en relation; kärleken och passionen stormar, med känslan av att det är den sista. En berättelse om ett uppvaknande, om upphetsande och uppfyllande sex. Men också om att byta land, språk och liv. N.L., 1957-, svensk författare och kulturskribent.

MediaNr: CA41291

Allra käraste syster

av Susan Mallery. 15 tim, 44 min.Talbok med text.

Systrarna Kelly och Olivia kunde inte vara mer olika. Kelly odlar tulpaner och går klädd i fotriktiga skor. Olivia jobbar på en tjusig mäklarfirma och bryr sig mycket om sitt utseende. De har inte träffats på länge, och när de båda återvänder till Tulpen Crossing stiger hemligheter, svek och lögner till ytan. Inte blir läget bättre av frestande män, en kärlekskrank pappa och en egensinnig mamma. Ska systrarna finna lyckan, kärleken och varandra?.

MediaNr: CA40123

Vänförfrågan

av Laura Marshall. 11 tim, 12 min.Talbok med text.

När Louise får en vänförfrågan på Facebook blir hon förskräckt. Den kommer nämligen från Maria Weston, som har varit försvunnen i över 25 år. Hon har inte setts sedan avgångsklassernas avslutningsfest 1989 och alla tror att hon är död. Louise har levt sitt liv med skuldkänslor över Marias försvinnande. När hon accepterar vänförfrågan blir det början på en mardröm och en resa tillbaka till det förflutna. Debutroman. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA41458

Farlig lek

av Angela Marsons. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 53 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Tysta rop. En tidigare dömd våldtäktsman hittas knivskuren till döds och kriminalkommissarie Kim Stone kallas in för att snabbt lösa fallet. Det som först ser ut att vara en hämnd visar sig vara något långt mer kalkylerat och ondskefullt. Undersökningen tar fart parallellt som arbetet med att avslöja en pedofilring pågår. Kim inser också att hon är måltavla för en sjuk människas experiment med mänskliga offer.

MediaNr: CA41655

En del av mitt hjärta

av Agnčs Martin-Lugand. Inläst av Anna Godenius. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Efter tragedin med bilolyckan börjar Diane långsamt öppna upp sig för en ny kärlek. En dag står han där - Olivier. Han är snäll och omtänksam och älskar henne just som hon är. Men ingenting blir som Diane tror. På ett galleri möter hon den irländske fotografen Edward, som hon tidigare upplevt en stormig relation med. Vad ska hon välja - trygghet eller passion?.

MediaNr: CA41582

Den brinnande flickan, roman

av Claire Messud. Inläst av Frida Bergh. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

Julia och Cassie har varit bästa vänner sedan de gick i förskolan. När flickorna når tonåren börjar de glida ifrån varandra. Deras olika klassbakgrunder gör sig gällande, och Cassie slår in på en farlig väg som i slutändan kommer att krossa hennes äldsta och viktigaste vänskap. Ett psykologiskt ödesdrama om bandomens frihet, kvinnors vuxenblivande och vad som händer när fantasierna och drömmarna möter en smutsigare verklighet.

MediaNr: CA41534

Tatueraren i Auschwitz

av Heather Morris. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 29 min.Talbok med text.

Lale Sokolov kom till Auschwitz-Birkenau 1942 och beordrades då att tatuera de medfångar som valts ut för att arbeta sig till döds, istället för att gasas ihjäl direkt. En dag står den unga kvinnan Gita framför honom och väntar på att bli tatuerad. Lale blir förälskad och bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret. Mot alla odds gör de det. Romanen har en verklighetsbakgrund.

MediaNr: CA41478

Darktown

av Thomas Mullen. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 3 min.Talbok med text.

Atlanta, 1948. Staden är uppdelad. På den ena sidan av tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet, och på den andra ligger Darktown. Staden har just anställt de första afroamerikanska poliserna, som nu patrullerar i området. När en fattig, svart kvinna mördas är det ingen som bryr sig om att leta efter mördaren. Men poliserna Boggs och Smith ger sig i hemlighet in i jakten. Begår de några misstag riskerar de både sina jobb och sina liv.

MediaNr: CA41474

Alla resor är en omväg hem

av Majvor Müller. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 47 min.Talbok med text.

Systrarna Emmy och Lisa i Luleå står både inför ett vägskäl. Emmy närmar sig 50, hon har blivit arbetslös och hennes äktenskap är på väg att gå i spillror. Lisa och hennes man John funderar på att flytta till Sydafrika och ta över en vingård. Av en slump lär de känna Miria som kommer från Sydafrika men nu bor i Luleå med sin dotter och sin mor. Roman om olika människoöden som länkas samma, om förtryck, rasism och drömmar.

MediaNr: CA41292

Göteborgs schamaner, roman

av Johan Nilsson. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 14 min.Talbok med text.

Det är hösten 1989 och i en lägenhet i Göteborg försöker en grupp schamaner hela en ung man som är svårt sjuk. I lägenheten befinner sig också Felix. Vid midnatt blir han vittne till ett mirakel när den sjuke mannen reser sig och går. Några veckor senare är mannen ändå död och schamankollektivet upplöses hastigt. Under en kris 25 år senare börjar Felix fundera på vad som egentligen hände och om han själv bär någon skuld till dödsfallet.

MediaNr: CA41603

6 x Modesty

av Peter O'Donnell. 8 tim, 57 min.Talbok med text.

En novellsamling som innehåller sex spännande berättelser, varav endast två översatts till svenska tidigare. Huvudpersonen är agentdrottningen Modesty Blaise. Tillsammans med sin vapendragare Willie Garvin kämpar hon mot den organiserade brottsligheten. Miljön varierar från de finska urskogarna till den glittrande franska rivieran.

MediaNr: CA41150

En vinter i Paris

av Jenny Oliver. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 19 min.Talbok med text.

Det lackar mot jul och det här året tänker Rachel fly från allt - jobbet, den opålitlige pojkvännen och den lilla engelska hembyn. Hennes väninnor har anmält henne till en baktävling i Paris. Tävlingens jury och expert är den ökände Henri Salernes. Hans bror Philippe är mycket attraktiv och Rachel blir snart charmad av både honom och den magiskt snöglittrande staden. Men så är det plötsligt dags att återvända hem igen . Feelgood.

MediaNr: CA41640

Du glädjerika sköna

av Sara H Olsson. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Nina har allt; massa pengar, en man som dyrkar henne och en fantastisk älskare. Det finns bara ett problem: Livet är tråkigt! Men så vänder ett sista snedsteg upp och ned på allt och Nina flyr till sin hemstad. Plötsligt har hon ingenting. Tills hon träffar Johanna, en vild och frigjord kock som trivs med sig själv. Hon är jordnära och självständig, roar sig med yngre killar och gör allt för att slippa nya grannar.

MediaNr: CA41374

Kodnamn Alice

av Kate Quinn. Inläst av Cecilia Ström. 21 tim, 23 min.Talbok med text.

1947. Den amerikanska studenten Charlie är gravid och ogift. Familjen skickar henne till Europa. Där börjar hon söka efter sin kusin Rose som försvann under nazisternas ockupation av Frankrike. Spåren leder henne till London. 1915. Eve Gardiner rekryteras som agent till ett spionnätverk i Frankrike. 30 år senare tillbringar Eve sina dagar i ett förfallet hus i London. När Charlie kliver in i hennes liv inleder de en jakt efter sanningen.

MediaNr: CA41027

Åtta steg bakom

av Denise Rudberg. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 8 i serien som börjar med Ett litet snedsprång. Våren 1988 försvinner den 17-åriga Isabelle Renaudot efter en fest på Djurgården. 30 år senare blir fallet återigen aktuellt i samband med en dokumentär om försvinnandet. Förundersökningsledaren Marianne Jidhoff återupptar utredningen och misstänker att familjen Renaudots förmögenhet kan haft med fallet att göra. Samtidigt kopplas en rad hot mot en ung man till händelsen 1988.

MediaNr: CA41171

En anledning att finnas

av Alfred Ruth. Inläst av Hans Cederberg. 11 tim, 19 min.Talbok med text.

Första delen i trilogin Fermis filter. År 2048. Den svenska programmeraren Ariel Valentin bor i San Francisco och försöker tillsammans med kompanjonen Josh förverkliga sin barndomsdröm att utveckla övermänsklig artificiell intelligens, i övertygelsen om att hela mänsklighetens överlevnad står på spel. I USA pågår en hetsjakt på invandrare och Ariel deporteras till Sverige. Samtidigt jagas hon av flera underrättelsetjänster.

MediaNr: CA41633

Bränn alla mina brev, roman

av Alex Schulman. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Det är 2018 och Alex Schulman råkar få kännedom om sin mormors hemliga kärlekshistoria från 1932. Ett brev som hans mormor, Karin Stolpe, skrivit till Olof Lagercrantz sätter igång en process hos Alex. Och en nyfikenhet kring hur hatet och svartsjukan hos hans morfar, Sven Stolpe, påverkat hela släkten. En självbiografisk berättelse som rymmer tre tidsperspektiv, två generationer och en hemlighet.

MediaNr: CA41612

Jag for ner till bror, roman

av Karin Smirnoff. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Ett nutidsdrama i glesbygdsmiljö. Det handlar om Jana och hennes tvillingbror. Om det som var då och det som är nu. Om livet, kärleken och våldet. Och om det som är vackert och det som är fult. Men svårast av allt är förlåtelsen. Språket är poetiskt och nyskapande. Debutroman. Augustprisnominerad 2018. K.S., 1964-.

MediaNr: CA41414

Bekännelsen

av Jo Spain. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

Den ökände bankiren Harry McNamara blir brutalt misshandlad i sitt hem medan hans fru Julie ser på, fastfrusen av skräck. Det verkar som om Harrys många synder - korruption, girighet, svek - till sist har hunnit ikapp honom. En timme senare överlämnar sig våldsmannen till polisen, som därmed har ett offer, en misstänkt gripen och ett ögonvittne. Men Julie fruktar att det här är bara början på ett dödligt spel. Thriller.

MediaNr: CA41575

Frun på Kungsvalla

av Sigge Stark. Inläst av Anita Molander. 5 tim, 26 min.Talbok.

När Marianne Hellberg gifte sig med godsägaren Ivar Berg föreställde hon sig ett liv av lyx och fullkomlig kärlek. Mariannes utsvävande livsstil ruinerar paret och Ivar måste resa till Afrika för att arbeta och rädda gårdens ekonomi. Ensam på godset Kungsvalla tvingas stadsflickan Marianne att anpassa sig till livet på landet. Sigge Stark, pseudonym för Signe Björneberg, 1896-1964, va på sin tid en av Sveriges mest lästa författare.

MediaNr: CA41466

Tiranas hjärta

av Pajtim Statovci. Inläst av Hans Sandquist. 7 tim, 56 min.Talbok med text.

Det är tidigt 1990-tal och regimen i Albanien har just fallit. Bujar har förlorat sin far och Agim lever med känslan att vara född i fel kropp. Tillsammans bestämmer sig de bägge vännerna att fly västerut. Ett antal år senare får läsaren följa en man som reser runt i Europa. Han reser från stad tills stad och är villig att offra vad som helst för att skapa en ny identitet, historia och framtid. Men hur långt kan man gå utan att utplåna sig själv?.

MediaNr: CA41570

Dömd att springa

av Fredrik Svanfeldt. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Johan har dömts till ett flerårigt fängelsestraff. Hans mentala skick är uselt, men det är först när han fåt möjlighet att löpträna som rehabiliteringen kan dra igång på allvar. Långsamt börjar han resa sig, och för varje dag blir träningen mer seriös. "Dömd att springa" är i grund och botten en handbok för löpträning, men den är skriven som en roman. Författaren F.S. har själv tillhört Sverigeeliten i löpning.

MediaNr: CA41277

Förälskad i trubbel

av Sarah Title. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien om kärlek på bibliotek som börjar med 30 dejter på 30 dagar. Liam älskar sin hemstad på den amerikanska östkusten. Han jobbar på biblioteket som är samhällets mittpunkt. Joanna kommer från samma stad, men flyttar till Los Angeles. När hennes planer går i stöpet återvänder hon hem. Liam och Joanna träffas och blir kära, men det finns ett problem. Liams kärlek till staden är stark, Johanna vill bara därifrån.

MediaNr: CA41382

Namnens hus

av Colm Tķibín. Inläst av Anders Mathlein. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

Agamemnon offrar sin dotter Ifigenia till gudarna för att segra i det trojanska kriget. Under Agamemnons frånvaro styr hans hustru Klytaimnestra i Mykene. Hon vägrar förlåta sin make och ger sig in i ett våldsamt spel med makt, kärlek och svek. Utifrån den antika dramatrilogin Orestien av Aiskylos har den irländske författaren C.T. skrivet en roman som återberättar den tidlösa myten utifrån sonen Orestes och dottern Elektras perspektiv.

MediaNr: CA41351

En tagg doppad i honung

av Juan Gabriel Vásquez. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

Som yngre var Javier Mallarino en av Columbias mest populära och fruktade politiska satirtecknare, för sin avslöjande penna. Nu som en gammal man mottar han ett stort pris för sin gärning. En ung kvinna konfronterar honom med en händelse som inträffat när hon bara var en liten flicka. Han inser att en av teckningarna har fått större konsekvenser än han kunnat ana. En bok om minnen, makt och media samt om hur sanningen kan förvrängas och förgöra.

MediaNr: CA41571

Höstregn, sista delen

av Lars Wilderäng. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i en thrillerserie som börjar med Höstsol. Större delen av Europa är strömlöst, samtidigt som motståndarens trupper korsar gränserna. Livvakten Christian Vindelby deltar i försöken att få till en ny ledning av landet, Johanna är fast i en stridsvagnsduell och Jonas är strandad i kaoset söder om Uppsala. I försvarsledningscentret i Moskva kämpar Misjas för sitt liv och i USA arbetar dolda krafter för att eskalera situationen ytterligare.

MediaNr: CA40428

Totalskada

av Helena von Zweigbergk. 9 tim, 42 min.Talbok med text.

Xavier och Agneta har varit gifta länge. I takt med tiden och att barnen flyttat hemifrån har avståndet dem emellan ökat. Grälen och striderna är visserligen över, men istället finns det ett tomrum som ingen av dem vet hur de ska fylla. Och tomrummet kan bli till en spricka som kan orsaka stor skada. Men katastrofen kommer utifrån och ställer hela deras tillvaro och förhållande på spel. Vad är värt att slåss för?.

MediaNr: CA41318

Facklitteratur

Religion

Nya testamentet på lätt svenska

Inläst av Thomas Ekelöf. 16 tim, 44 min.Talbok med text.

Nya Testamentet på lättläst svenska. Utgåvan innehåller hela Nya Testamentet med enklare språk och kortare meningar. Bearbetningen är gjord av författaren Hanna Wallsten i samarbete med Mikael Tellbe, docent i Nya testamentet, och Svenska Bibelsällskapet. Lättläst.

MediaNr: CA41529

Gud - återkomsten

av Joel Halldorf. 8 tim, 14 min.Talbok med text.

J.H., docent i kyrkohistoria, anser att Sverige utvecklats till ett postsekulärt samhälle. Medierna slåss om att ge utrymme till debatter och analyser om allt från böneutrop till religiösa friskolor. TV-serier svämmar över av magi och gudaväsen medan författare, artister och politiker talar som sin tro. Vad händer med ett genomsekulariserat land när religionen plötsligt genomsyrar allt?.

MediaNr: CA41242

Himlen, vårt rätta hem

av Egon Olsson. Inläst av Hans Sandquist. 3 tim, 56 min.Talbok.

E.O., 1934-2012, var verksam som präst i många år, varav de flesta i Bohuslän. Här skriver han om Bibelns undervisning om "den dubbla utgången". Han ställer sig frågor som: Vad händer när vi dör? Finns himlen på riktigt? Vilken roll speglar änglarna i vårt liv? Vad händer med dem som inte känner Jesus? Finns helvetet?.

MediaNr: CA41579

Filosofi och psykologi

The two cultures

av Charles Percy Snow. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

De två kulturerna är ett begrepp som myntades 1959 av C.P.S. i en föreläsning. Han ansåg att mänskligheten gick att dela upp i två huvudkategorier: scientists och literary intellectuals. Enligt honom var de förra framåtskridande, medan de senare var tillbakablickande. Innehåller hans föreläsning från 1959 samt den efterföljande boken från 1963. Utförligt förord av Stephen Collini, professor i litteratur. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41706

När man vet att någon snart ska dö, en handbok för anhöriga

av Lisa Blomqvist. Inläst av Patrik Nyman. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

När journalisten Lisa Blomqvists pappa låg för döden stod hon handfallen. Detta är handboken hon önskade att hon då hade haft. I boken blandar hon handfasta råd och osentimentala fakta med sin egen berättelse om hur det är att förlora någon nära. Hon frågar sig: Hur ska man orka arbeta som anhörig? Hur gör man med sociala medier? Vad säger patientlagen? För att få svar har hon samtalat med vänner, psykologer, präster och begravningsentreprenörer.

MediaNr: CA41535

Våga missa!, om begränsningens konst i en gränslös tid

av Svend Brinkmann. 4 tim, 15 min.Talbok med text.

Det är många som är stressade över att missa något roligt, trots att det omöjligt går att hinna med allt. Fenomenet har till och med ett eget namn - Fear of Missing Out, förkortas FOMO. Författaren S.B. presenterar en väg ut ur upplevelsestressen. Han kallar lösningen JOMO - Joy of Missing Out, och menar att det är viktigt att nöja sig med mindre och känna att det är gott nog. Han skriver: Den som vågar missa har allt att vinna!.

MediaNr: CA40978

Ta ställning för ett meningsfullt liv

av Svend Brinkmann. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 27 min.Talbok med text.

Svend Brinkmann, dansk professor i psykologi, visar att det som är viktigt i våra liv är det som har ett inre värde - godhet, frihet, sanning och kärlek. Han menar att vi borde sluta att fråga oss "vad kan jag få ut av detta?" och istället vända uppmärksamheten mot familj, vänner och annan gemenskap. Genom att flytta fokus från personlig utveckling och materiella ägodelar går det att hitta ett mer meningsfullt och hållbart sätt att leva.

MediaNr: CA41471

Explosiva barn, ett nytt sätt att förstå och behandla barn som har svårt att tåla motgångar och förändringar

av Ross W Greene. Inläst av Anna Westberg. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

R.W.G., professor i klinisk psykologi och chef för ett barnpsykofarmakologiskt forskningsprogram i Boston, har arbetat i flera decennier med att förstå och behandla barn med svårhanterliga beteenden. Det handlar om häftiga vredesutbrott, impulsivitet, instabilt humör samt verbal och fysisk aggressivitet. Han beskriver ett arbetssätt som syftar till att minska det negativa samspelet mellan det explosiva barnet och dess omgivning.

MediaNr: CA41447

Vägen ur utmattningssyndrom, hantera det som är och ta dig dit du vill med hjälp av KBT och ACT

av Giorgio Grossi. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Även om stress kan hjälpa oss att leva och överleva måste det finnas möjlighet till återhämtning. Idag är stress den främsta anledningen till att människor blir sjukskrivna. Författarna som har arbetat med och forskat kring utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa i många år förklarar vad utmattningssyndrom är, hur det uppkommer och hur det yttrar sig samt ger förslag på metoder och övningar för att komma ur det.

MediaNr: CA41029

Sluta skrik för fan, en bok om att leva med barn

av Malin Haawind. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 45 min.Talbok med text.

Hur är det att vara förälder - egentligen? Med avstamp i egna erfarenheter berättar etnologen M.H. om det lyckade i att misslyckas, om hur overallkrigen kan ge panikångest och om lättnaden i att ändå få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag. Det handlar om samhällets förväntningar, normer och krav på hur man ska vara som förälder Men det handlar också om stunderna när man lyckas frigöra sig och vara förälder på sitt eget sätt.

MediaNr: CA41322

Odla ditt lagomliv, gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig

av Bella Linde. Inläst av Benny Nilsson. 4 tim, 19 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren B.L. funderar över vad som händer med oss när vi ständigt är på pass och till salu, och kanske till och med betraktar oss som personliga varumärken. Hon menar att den moderna tidens livsstilshets gör många stressade och ledsna. Men det finns också alternativ, det går utmärkt att leva ett bra liv i en lagom takt. Hon presenterar en metod för hur man kan sluta putsa på bilden av sin livsstil och istället leva här och nu.

MediaNr: CA41388

Smart föräldraskap, stärk ditt barns lärande, fokus och kreativitet

av Mattias Ribbing. Inläst av Eva Sjöblom. 10 tim, 44 min.Talbok med text.

Mattias Ribbing har blivit känd för sin pedagogik och sina metoder att få våra hjärnor att prestera bättre i vardagen. I denna bok visar han hur man redan från starten kan ge sitt barn de bästa förutsättningarna till livslångt lärande med motivationen och glädjen i behåll. Läsaren får en rad konkreta strategier och nycklar till en mer harmonisk vardag med mer tid över. Boken riktar sig till föräldrar med barn i alla åldrar.

MediaNr: CA41481

Uppfostran och undervisning

Ideologi och institution, om forskning och högre utbildning 1880-2000

Redaktör: Sven-Eric Liedman. 9 tim, 47 min.Talbok med text.

Antologi från 1988 med uppsatser som skildrar universitetens utveckling - forskning och högre utbildning - i USA, Europa och Sverige under åren 1880-2000. Nya strömningar har vunnit inträde men gamla strukturer lever också kvar, ofta osynliga och oåtkomliga för reformer. Boken blir sammantaget en försvarsskrift för forskningens och den högre utbildningens frihet och självständighet gentemot statsmakter och näringsliv.

MediaNr: CA40832

MI - motiverande samtal, praktisk handbok för skola

av Barbro Holm Ivarsson. Inläst av Anna Sandhammar. 3 tim, 18 min.Talbok med text.

Motiverande samtal, MI, är en evidensbaserad rådgivningsmetod som går ut på att hjälpa personen att ta kontroll över sitt eget liv. Eftersom MI ger skolpersonalen ett effektivt verktyg för att utföra sitt arbete motverkar metoden även stress bland medarbetarna. Boken innehåller en mängd exempel och citat ur skolans värld för att ge läsaren en grundläggande förståelse för metoden och hur den konkret tillämpas, till exempel vid utvecklingssamtal.

MediaNr: CA41508

Litteraturvetenskap

Brittiskt allehanda, litterära strövtåg

av Håkan Anderson. Inläst av Jonas Knutell. 13 tim, 15 min.Talbok med text.

Nalle Puhs bäste vän möter oss i Wales och den amerikanske engelsmannen Henry James i den trivsamma staden Rye. I Cornwall stöter vi på den excentriske poeten John Betjeman som är en udda person i den brittiska litteraturhistorien. I denna bok är Håkan Anderson ciceron på en litterär resa genom Storbritannien. Utan särskild färdplan söker han upp sina favoritförfattare och delar med sig av sin entusiasm och kunskap.

MediaNr: CA41295

Folksagan i Sverige

av Per Gustavsson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 21 tim, 52 min.Talbok med text.

Fristående del 1 i serien "Folksagan i Sverige", som ges ut i tre delar. I del 1 presenteras de 16 viktigaste insamlarna av folksagor i Sverige. Den svenska upptecknaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius ges särskild uppmärksamhet. Boken innehåller också en överblick av folksagans internationella historia, från antiken fram till 1800-talets början.

MediaNr: CA41196

Min bror

av Jamaica Kincaid. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Författarens bror insjuknar i aids och hon återvänder efter nästan 30 år till Antigua för att besöka honom. Han avlider, men det är först efter hans död som hon får veta vem han egentligen var. Boken är en finstämd och uppriktig skildring av broderns död, men också en berättelse om henne själv, om familjens liv på den karibiska ön och om den oberäkneliga modern. J.K., 1949-, flerfaldigt prisbelönt författare som sedan 1960-talet är bosatt i USA.

MediaNr: CA41544

Konst, musik, teater och film

Samir & Viktor

av Samir Badran. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 36 min.Talbok med text.

Artisterna Samir Badran, född 1990, och Viktor Andersson Frisk, född 1995, är båda från Linköping och bildar tillsammans duon Samir & Viktor. De har bland annat varit med i Melodifestivalen och Let's dance samt haft flera hitsinglar. De berättar om sin barndom och uppväxt, hur de träffades och sin gemensamma karriär. Det handlar både om framgångar och motgångar. Den tryckta boken innehåller mycket bilder.

MediaNr: CA41611

Bränd, en resa genom eld

av Axel Schylström. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

År 2012 drabbades sångaren Axel Schylström, född 1993, av mycket omfattande brännskador när han klättrade upp på ett tågtak. Han fick 16000 volt genom kroppen och brännskador av tredje graden på 70% av kroppen. Här berättar han om olyckan och sin kamp för livet. Men också om kampen för att lära sig leva med de många ärren och funktionsnedsättningarna efter olyckan. Han deltog i programmet Idol 2015 och var med i Melodifestivalen 2017.

MediaNr: CA41513

Historia

Alexander den store, till världens ände

av Paul Cartledge. Inläst av Anna Westberg. 16 tim, 42 min.Talbok med text.

En biografi över Alexander den Store, som ofta sägs vara den störste fältherre som historien har skådat. Trots att han dog redan innan han fyllt 33 blev han en mytisk person vars minne lever kvar än idag. Här kan vi läsa om hans liv och erövringar samtidigt som författaren försöker reda ut vad som är fakta och vad som är myt i berättelsen om Alexander. Paul Cartledge är professor i historia vid universitet i Cambridge.

MediaNr: CA40125

Moskoviten, Sverige och Ryssland 1478-1721

av Kari Tarkiainen. 34 tim, 27 min.Talbok med text.

I länderna kring Östersjön har Ryssland ofta upplevts som ett hot, i äldre tider liksom i våra dagar. Författaren undersöker hur kontakterna mellan Sverige och Ryssland såg ut mellan åren 1478-1721. Tiden präglades av återkommande krig i gränstrakterna men också av fredliga förbindelser och handelsutbyte. Det gryende 1600-talet var en tid av svensk militär expansion österut och en önskan att kontrollera handelsflödena mellan öst och väst.

MediaNr: CA40802

Biografi med genealogi

Mellantid, om att fylla 50

av Marina Benjamin. Inläst av Eva Werning. 7 tim, 59 min.Talbok med text.

M.B., 1964-, brittisk författare och journalist skriver om klimakteriet och åldrandet. Ur ett idéhistoriskt bakgrundsperspektiv skildrar hon personligt vad det kan innebära för en kvinna att fylla 50 år i ett samhälle där kvinnor inte får åldras. Hon skriver med klarsyn, men inte utan sorg, om frågor som: Vad händer till förhållandet med en ännu äldre mor? Vad händer när en dotter börjar bli vuxen?.

MediaNr: CA41517

Jag, Nils August, en klassresenär i 1800-talets Sverige

av Lars Furborg. Inläst av John Sundin. 9 tim, 1 min.Talbok.

Nils August Lundgren, 17 år, anlände hösten 1838 till Säfstaholms slott i Vingåker. Utan djupare studier och yrkeserfarenhet skulle han arbeta som bokhållare hos konstsamlaren Gustaf Trolle Bonde. Han avancerade snabbt till handsekreterare och kamrer. Hela sitt liv förde han dagbok. Han skrev om sin familj och den grevliga släkten Bonde, men också om politik, tekniska innovationer och samtida händelser. Dagböckerna speglar en tids- och klassresa.

MediaNr: CA41703

När Sverige blev modernt, Gregor Paulsson, vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930

av Per I Gedin. Inläst av Patrik Nyman. 12 tim, 59 min.Talbok med text.

Gregor Paulsson var konsthistoriker och initiativtagare till Stockholmsutställningen 1930, som blev utgångspunkten för det moderna Sverige. Gedin visar hur funktionalismens ideologi förenades med folkhemsbygget. De auktoritära bebyggelseidéerna dominerade och gamla stadskärnor revs. När man byggde höghus i de nya förorterna glömde man bort humaniteten och människorna blev isolerade. Gregor Paulsson kom senare att ta avstånd från denna utveckling.

MediaNr: CA41223

Jag var Ingmar Bergmans hushållerska

av Anita Haglöf. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

Anita Haglöf var hushållerska till regissören och författaren Ingmar Bergman, 1918-2007, under åtta år, mellan 1995-2003. Innan dess var hon receptionist på Dramaten. Hon ger en inblick i hur regissörens värld såg ut när scenljuset släckts och kameror och mikrofoner stängs av och det är en lite annan bild än den som presenterats i andra biografier. Håkan Lahger har skrivit en introduktion där han kort presenterar Ingmar Bergman och hans arbete.

MediaNr: CA41588

Innovatörerna, genierna och nördarna som skapade den digitala revolutionen

av Walter Isaacson. 33 tim, 50 min.Talbok med text.

Vad är det som gör att vissa uppfinnare och entreprenörer kan omvandla sina visionära idéer till verklighet? Vad är det som leder fram till deras kreativa genombrott? Boken är berättelsen om hur de tänkte och vad som gjorde dem så nyskapande. Hur de sammanförde humaniora med teknologi, konst med vetenskap, och hur deras förmåga att samarbeta och jobba i team gjorde dem ännu mer framgångsrika.

MediaNr: CA40379

Gustaf Dalén, en biografi

av Anders Johnson. Inläst av Jonas Knutell. 16 tim, 21 min.Talbok med text.

Biografi om Gustaf Dalén, 1869-1937, svensk uppfinnare och företagsledare. Han är främst känd för sina insatser för AGA-koncernen, där han uppfann de automatiska AGA-fyrarna och AGA-spisen. 1912 belönades han med Nobelpriset i fysik. Samma år förlorade han synen i samband med en gasexplosion. Trots detta fortsatte han att verka som både uppfinnare och ledare för AGA fram till sin död.

MediaNr: CA41086

Ett år i rymden, en livstid av upptäckter

av Scott Kelly. Inläst av Jonas Knutell. 17 tim, 16 min.Talbok med text.

Den amerikanske astronauten Scott Kelly, född 1964, berättar om sin karriär, från grundskolan till dags dato, samt om det år han tillbringade på den internationella rymdstationen ISS. Det var en strapatsrik vistelse fylld av drastiska och livsfarliga situationer. Det han tyckte var svårast var att befinna sig så långt borta från sin familj, men det fanns också ögonblick av magi som få människor fått uppleva. Med förord av Christer Fuglesang.

MediaNr: CA40918

En bättre morgondag, en överlevnadshistoria

av Anne Lichtenstein. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 18 min.Talbok med text.

I oktober 2018 har det gått 20 år sedan diskoteksbranden i Göteborg inträffade. Den var en av Sveriges värsta brandkatastrofer genom tiderna. 63 ungdomar dog och omkring 200 skadades. Reportagebok där en av överlevarna, Roz Aslanian, som var på festen och förlorade alla sina närmaste vänner, berättar för journalisten Anne Lichetenstein om natten förändrade hans liv för alltid.

MediaNr: CA41606

Snedtänkt, boken som handlar om det inga andra böcker handlar om

av Kalle Lind. Inläst av Jens Malmkvist. 18 tim, 23 min.Talbok med text.

Kalle Lind lyfter fram människor som gått sina egna vägar och gjort avtryck i den svenska underhållningshistorien. Sedan 2014 driver han podden Snedtänkt där han och hans gäster har väckt nytt liv i det bortglömda och det perifera från den svenska kultur- och nöjessfärens nittonhundratal. Nu gräver han vidare och fördjupar dessa ämnen ytterligare. Bland annat tar han upp Pekka Langer, Svullo, Ria Wägner och Povel Ramel.

MediaNr: CA41353

Besökaren, mina 13 år bakom galler

av Kaj Linna. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 9 min.Talbok med text.

Biografi om Kaj Linna som i 13 år satt fängslad för ett rånmord i Kalamark, innan han i januari 2018 beviljades resning av Högsta domstolen. Åren tillbringades på en av Sveriges hårdaste anstalter. Här berättar han om hur evighetslånga dagar bakom galler snabbt kunde förvandlas till situationer på liv och död, men också om jakten på sanningen och om att finna kärleken i mörkret. Idag bor han på Kanarieön El Hierro.

MediaNr: CA41448

Malström, en memoar

av Sigrid Rausing. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Antropologen och bokförläggaren Sigrid Rausing, född 1962, har skrivit om sin bror Hans och hans hustru Eva. Hans och Eva träffades på ett behandlingshem, gifte sig och fick fyra barn. Under åtta år var de drogfria, men sedan kom återfallet som varade i tolv år. Det slutade med att Eva dog av en överdos. Författaren berättar på ett sakligt och osentimentalt sätt om deras liv och hur det är att vara anhörig till en person som missbrukar.

MediaNr: CA41241

Bernadotteättlingar

av Ted Rosvall. 11 tim, 57 min.Talbok med text.

Boken innehåller cirka 700 ättlingar till Jean Baptiste Bernadotte (1763-1844), anfader till bland annat vår nuvarande svenske kung Carl XVI Gustaf (född 1946). 400 bilder illustrerar boken. I åtta år var författaren Ted Rosvall ordförande i Sveriges släktforskarförbund.

MediaNr: CA40742

Den stora bilden

av Gunhild A Stordalen. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 33 min.Talbok med text.

År 2014 diagnostiserades Gunhild Stordalen med den obotliga sjukdomen systemisk skleros. Fram till dess hade hon trott att hon skulle ha ett helt liv på sig att göra skillnad som läkare och miljardärsfru. Nu hade hon i värsta fall bara några år kvar att leva. Boken är hennes egen berättelse om sin kamp för överlevnad och för en bättre värld. Den är också en hyllning till livet och kärleken.

MediaNr: CA41245

Kärlek i våldets huvudstad, den sanna historien om hur en svensk kvinna bestämde sig för att göra skillnad i världens farligaste land

av Berthil Åkerlund. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 42 min.Talbok med text.

I Honduras sker flest mord i världen. Svenskan Miriam Mondragon har beslutat sig för att leva sitt liv i huvudstaden Tegucigalpa, som är våldets centrum, och göra skillnad. Hon har grundat en avdelning inom människorättsorganisationen ASJ som inriktar sig på att tillsammans med polisen utreda och gripa personer som förgriper sig på barn. Arbetet har varit otroligt framgångsrikt, men också farligt.

MediaNr: CA41555

Sköldkörtelsjuk & frisk, ett inre kaos

av Nadja Öström. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 35 min.Talbok med text.

N.Ö. var en käck och driftig frisör med kaffekopp i ena handen och en cigarett i andra. Energin tycktes outtömlig. Men så en kväll på väg hem från salongen drabbades hon plötsligt av en panikångestattack och allt förändrades. Efter flera års kamp, olika symtom och frustration fick hon till slut sköldkörteldiagnoserna Hashimotos sjukdom och hypotyreos. Kampen för att få rätt vård fortsatte och N.Ö. lever idag som sköldkörtelsjuk - och frisk.

MediaNr: CA40836

Etnografi, socialantropologi och etnologi

De finska romernas historia från svenska tiden till 2000-talet

Redaktör: Panu Pulma. Inläst av Anders Palm. 47 tim, 57 min.Talbok med text.

I närmare 500 år har romerna varit en del av det finländska samhället. Ändå har de länge varit nästan osynliga i historieforskningen. Här behandlas de finska romernas historia, språk och kultur, men ger också en röst åt romerna själva och deras egen syn på sin historia. Fokus ligger på växelverkan mellan romerna och majoritetsbefolkningen och på hur den romska kulturen anpassat sig, men samtidigt bevarat sin starka identitet.

MediaNr: CA40805

Samhälls- och rättsvetenskap

Guri waa haween, kartida hawenka Soomaalida = (The bedrock of the family)

av Maxamed Baashe X. Xasan.. Inläst av Ikram Hassan. 10 tim, 39 min.Talbok.

Guri waa haween utgör en hyllning till den somaliska kvinnan. Hon skildras i boken genom livets olika skiftningar, från barndomen till ålderdomen. Boken innehåller många dikter och sånger som kvinnorna skapat och som speglar deras liv. Den är även ett viktigt bidrag till studier om den somaliska kulturen. Inläst på somali.

MediaNr: CA41417

Alla bär på en historia, 20 röster om att vara ny i Sverige

Redaktör: Torsten Bengtsson. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 23 min.Talbok med text.

Vi har alla en ryggsäck full av minnen och upplevelser. Det är 20 personer som har fått berätta sin historia och skriva om sitt liv. Hur har deras liv förändrats genom att de har kommit till ett nytt land, Sverige, med ett nytt språk och en annan kultur? Vissa minnen kan vi känna igen oss i. Oavsett vem vi är eller varifrån vi kommer delar vi många upplevelser. Lättläst.

MediaNr: CA41558

Till min son

Redaktör: Augustin Erba. Inläst av Jonas Knutell. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Hur ska man leva sitt liv? Hur vet man vilka val man ska göra? Och hur hjälper man dem man älskar att inte göra om ens egna misstag? I den här antologin skriver tretton svenska män till sina söner. Författarna lyfter fram relationen mellan far och son och de band som finns mellan dem. Texterna är olika men har något gemensamt: kärleken till sitt barn. Bland andra medverkar Edward Blom, Baker Karim, Olof Lundh och Theodor Kallifatides.

MediaNr: CA41780

Torsten Kreuger - sanningen på väg

av Ulf Adelsohn. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 24 min.Talbok.

Juristen och politikern Ulf Adelsohn, född 1941, har sammanfattat händelserna kring affärsmannen Torsten Kreuger, 1884-1973. Han beskriver hur Torsten Kreuger under paniken efter brodern Ivar Kreugers död utsattes för processer, kvarstad, återvinningsmål och skadeståndskrav. Hur kunde Torsten Kreuger skapa en ny förmögenhet? Och varför har Högsta Domstolen vägrat honom upprättelse i Högbroforsmålet? Boken utkom 1972.

MediaNr: CA41533

Ensam på insidan, syskon berättar

av Ann-Marie Alwin. 3 tim, 26 min.Talbok med text.

Hur är det att ha ett syskon med ett funktionshinder? Den här boken bygger på barn och ungdomar som berättar hur det kan vara - ibland får man stå åt sidan och vara duktig och ibland kanske man skäms när syskonet gör något konstigt. Vem ska man prata med? Föräldrarna har inte tid, lärarna vet inte hur det är och kompisarna kanske inte förstår. Boken riktar sig till syskon, föräldrar, anhöriga och de som i yrket kommer i kontakt med dessa familjer.

MediaNr: CA41113

Domstolen, en nämndemans betraktelser

av Pia Gadd. Inläst av David Zetterstad. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

Pia Gadd, journalist och författare, skildrar sina erfarenheter från 19 år som nämndeman. Hon tycker att domstolen är en sluten värld och vill öppna på förlåten och skildra arbetet inifrån. Hon skriver om alla rättegångar med horder av advokater och sådana där de åtalade nekats advokat, om två grupper - poliser och vakter - som tycks ha straffimmunitet, om skadestånd som kan bli en kränkning för brottsoffret och mycket mer.

MediaNr: CA41389

Mot framtiden, en simpel guide till att krossa patriarkatet

av Clara Henry. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 54 min.Talbok med text.

En överlevnadsguide för alla som någon gång har varit utsatta eller funderat över sexismen i samhället. Med humor och uppmuntrande reflektioner skriver C.H. utifrån sina egna erfarenheter om vad jämställdhet handlar om och vad som krävs för att ifrågasätta maktförhållanden. Hon frågar sig bland annat: är könsroller verkligen en del av vårt dna? Varför klarar så få filmer Bechdeltestet? Vad är skillnaden mellan ett "catcall" och en komplimang?.

MediaNr: CA41902

Gruppens grepp, hur vi fördomsfulla flockvarelser kan lära oss att leva tillsammans

av Mikael Klintman. Inläst av John Sundin. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

Hur ska vi kunna leva tillsammans i vår globaliserade och polariserade värld? Den här boken handlar om fördomar, om hur vi generaliserar och kategoriserar mellan vi och dem, vän eller fiende. Den handlar också om tolerans och vad som begränsar den samt hur den skulle kunna utvidgas.

MediaNr: CA41516

Partiet på kant med (v)erkligheten, en historia om solidaritet

av Magnus Utvik. Inläst av Dan Kandell. 7 tim, 43 min.Talbok med text.

En bok om Vänsterpartiets kommunistiska historia. Författaren kritiserar partiet för dess långa historia med koppling till Sovjet och de östeuropeiska länderna inom Sovjetblocket. Utvik menar att partiet i Sverige har varit alltför styrt och okritiskt till både sin egen och den internationella kommunismens historia.

MediaNr: CA41153

Teknik, industri och kommunikationer

Det svarta järnet, Bergslagens vapenindustri under 1900-talet

Redaktör: Maths Isacson. Inläst av Erik Björnfot. 9 tim, 38 min.Talbok.

MediaNr: CA42202

Ekonomi och näringsväsen

Service management, an integrated approach

Redaktör: Paul Gemmel. 37 tim, 16 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41145

Köp billigt - sälj dyrt, hur du blir miljonär på aktier

av Mattias Eriksson. Inläst av Anders Göransson. 12 tim, 51 min.Talbok med text.

Mattias Eriksson, chefsaktiestrateg på Nordea, anser att aktier är det överlägset bästa sättet att spara och i boken förklarar han varför. Han går också igenom hur man praktiskt analyserar och värderar aktier. Dessutom presenterar han olika verktyg som, enligt författaren, ska ge mer kunskap om aktier samt öka avkastningen oavsett om man är nybörjare eller erfaren aktiesparare. Längst bak i boken finns en ordlista.

MediaNr: CA41066

Kål & krasse, den nya köksträdgården

av Lena Israelsson. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Lena Israelsson är journalist och författare och har skrivit många böcker om odling. Hon har tilldelats flera pris för sitt arbete. Kål och krasse är en bok om köksträdgårdar. Den handlar inte om hur man odlar olika grönsaker, utan snarare om hur man bäddar för skönhet och kanonskörd. Den handlar också om hur man kan undvika onödigt arbete. Inspirationen är hämtad från olika länder och tider - från svenska herrgårdstäppor till franska potager.

MediaNr: CA40801

Alger

av Laure Kié. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

En kokbok om alger, som är rika på mineraler, vitaminer och proteiner. Boken innehåller enkla och goda recept med bland annat nori, wakamé, kombu med mera. Författaren L.K. är född i Tokyo. Hennes mor är från Japan och far från Frankrike, och hennes matlagning innehåller influenser från både det japanska och det franska köket.

MediaNr: CA40979

Fermentera 2.0, grönt med goda bakterier

av Jenny Neikell. Inläst av Anna Westberg. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Konsten att använda bakterier för att fermentera mat har använts i årtusenden. J.N., som bland annat driver matproducenten Surtantens syrade, beskriver hur man kan skapa smaksensationer av grönsaker och deras naturliga bakterieflora. Under fermenteringsprocessen bildas bland annat syra, fruktighet och umani, smaker som lyfter de mest alldagliga rätter till nya höjder samtidigt som bakterierna gör nytta i magen.

MediaNr: CA40800

To team or not to team

av Stefan Söderfjäll. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 47 min.Talbok med text.

Allt fler organisationer har sett fördelarna med att organisera sina medarbetare i team. Den arbetspsykologiska forskningen har visat att teambaserat arbete kan vara ett effektivt sätt att främja såväl goda arbetsprestationer som välmående och trivsel bland medarbetare. Denna bok sammanfattar huvuddragen ur vetenskapliga studier om vilka förutsättningar och vilka gruppsykologiska faktorer som skapar välfungerande team.

MediaNr: CA40099

Idrott, lek och spel

Peder Fredricson

av Peder Fredricson. Inläst av Hans Cederberg. 5 tim, 11 min.Talbok med text.

Peder Fredricson är europeisk mästare i hästhoppning, har vunnit två OS-medaljer och Jerringpriset två gånger. Boken är hans egen berättelse om sitt liv och om den långa vägen till framgången. Han började rida vid tre års ålder. Efter att ha arbetat hos några av världens bästa ryttare under sin ungdom skulle han själv börja tävla i de stora sammanhangen. Det gick inte riktigt som han tänkt sig. Skriven tillsammans med journalisten Lisen Lindahl.

MediaNr: CA41457

Den okände Kimi Räikkönen

av Kari Hotakainen. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 58 min.Talbok med text.

Biografi över den finländske racerföraren Kimi Räikkönen, 1979- . Han har haft stora framgångar i Formel 1. Han har vunnit många lopp och han blev världsmästare i sin Ferrari 2007. Författaren Kari Hotakainen, med många skönlitterära verk bakom sig, har inte skrivit en traditionell biografi utan mer en personlig reflektion över fenomenet Räikkönen - en man som är en legend inom sin sport men i övrigt relativt okänd.

MediaNr: CA40314

Jag är fotboll

av Zlatan Ibrahimović. Inläst av Jonas Knutell. 10 tim, 6 min.Talbok med text.

Självbiografi om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Fokus ligger på hans fotbollskarriär - från de tidiga åren i Malmö FF till Manchester United och flytten till hans nuvarande klubb LA Galaxy. Innehåller också intervjuer med spelare, tränare och vänner, som José Mourinho, Paul Pogba, Henrik Larsson och Thierry Henry. Den tryckta boken är rikt illustrerad och avslutas med femtio sidor samlad statistik över Zlatans karriär 1999-2018.

MediaNr: CA41661

Anja och Pärson

av Johan Lindberg. 6 tim, 59 min.Talbok med text.

Under åren 2007 och 2008 följde journalisten Johan Lindberg utförsåkaren Anja Pärson och hennes pappa och tillika tränare Anders på världscuptävlingar och träningsläger. De berättar om det ordlösa samförståndet, om vikten av att behålla bägge fötterna på jorden, kändisskap, Tärnaby och älgjakt. Hur lyckas man vara tränare och pappa på samma gång? Och hur blir man en självständig individ när ens pappa hela tiden finns nära inpå?.

MediaNr: CA41278

Naturvetenskap

Gränslös kärlek, 43 berättelser om djur som funnit varandra

av Jennifer S Holland. Inläst av Anna Sandhammar. 4 tim, 42 min.Talbok med text.

43 berättelser om gränslös kärlek mellan osannolika par i djurriket, individer som har knutit starka band och tröstat varandra. En giraff och en get har till exempel inte mycket gemensamt, inte en tjur och en häst heller. För att inte tala om en anka och en pitbullterrier. Men de här djuren har trots det funnit varandra. Man kan vara väldigt omaka och ändå passa perfekt ihop.

MediaNr: CA41445

Medicin

Stark genom klimakteriet, fysiskt, psykiskt, mentalt

av Monika Björn. 5 tim, 14 min.Talbok med text.

Träningsexperten Monika Björn skriver om hur man själv kan påverka sitt välmående under klimakteriet. Boken vänder sig framför allt till de som upplever milda till medelsvåra symptom under klimakterietiden. Boken ger tips och råd om hur man kan lindra klimakteriebesvär med fysisk aktivitet och träning. De tre områdena som gås igenom är kondition, styrka och rörlighet med yoga. Där ingår även avslappning med andningsövningar och enklare meditation.

MediaNr: CA41424

Naturens hemlighet, återfinn din plats i det stora sammanhanget

av Eva Sanner. 7 tim, 46 min.Talbok med text.

En ny gren inom psykologin kallad ekopsykologi sätter människan i relation till naturen omkring henne och ser denna relation som en resurs. Eva Sanner undersöker hur vi kan få en närmare relation till naturen som omger oss och vilka positiva konsekvenser detta skulle kunna ge. Boken är uppbyggd kring olika teman och i slutet av varje kapitel finns förslag på övningar och frågor som ska hjälpa läsaren till reflektion kring naturens betydelse.

MediaNr: CA41373

Böcker för barn

Skönlitteratur

Solstenen

av Tomi Adeyemi. Inläst av Charlotta Haldén. 18 tim, 14 min.Talbok med text.

Zélie Adebola kan minnas en tid när Orīshas jord var mättad med magi. Zélies mor använde kraften för att kalla på andarna. Men så försvann magin. En hänsynslös kung lät mörda alla maji och Zélie förlorade sin mor. En strimma av hopp återstår. Zélie räddar prinsessan Amaris, som har flytt från sin far med en mäktig hemlighet. Kanske kan paret utmana kungamakten och rädda den magi som finns kvar.

MediaNr: CA41393

Arlo Finch i Eldsdalen

av John August. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 1 i en trilogi. Arlo har precis flyttat till Pine Mountain, Colorado, men har redan lockat till sig mörka krafter. I den märkliga scoutkåren får han lära sig om kvickljus och spökhundar. Men snart inser han att det finns annan magi och att han har en viktig roll att spela. Det gäller bara att veta vilka stigar som leder till magiska platser och vilka som leder till fara. Berättelsen är delvis baserad på författarens egna upplevelser som scout.

MediaNr: CA41250

Ashleighs dagbok

av Joanna Campbell. Inläst av Anna Döbling. 5 tim, 26 min.Talbok med text.

Ashleigh hittar sin gamla dagbok som hon skrev i när hon var 11 år. Det är 12 år sedan, men minnena är lika starka idag. Livet leker tycker den 11-åriga Ashleigh. Hennes föräldrar har lovat henne att hon ska få fullblodet Stardust om hon klarar matten i skolan. Men sommaren blir en mardröm. Hon får underkänt i matte, skadar foten och kan inte rida alls. Dessutom härjar det hästtjuvar i området. Och värre ska det bli.

MediaNr: CA41468

En show utöver det vanliga

av Jane Eagland. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 9 min.Talbok med text.

När en kringresande cirkus kommer till stan ser Kitty äntligen en chans att lämna hemmet. För att få anställning på cirkusen klär hon ut sig till en stallpojke. Hon kallar sig för Kit, men när hon blir förälskad i Jack blir det svårt att låtsas vara en pojke. Jack är dessutom förälskad i lindanserskan Sara, som också bär på en stor hemlighet. Lättläst.

MediaNr: CA41548

Märtas stalljul

av Erika Eklund Wilson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 14, fristående, i serien som börjar med Märta börjar rida. Det är snart jul och på Märtas ridskola ska de ha julmarknad och julshow. Det blir mycket att förbereda - öva på julsånger, göra julgodis och välja vilken häst som ska bli årets lucia. Lättläst.

MediaNr: CA41642

Moder Justitia

av Ida Eklöf. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

Ida Eklöf beskriver sig själv som samtida aforistiker, satiriker och poet. Under namnet Moder Justitia publicerar hon poesi i kortformat på Instagram. Teman är feminism, jämlikhet och rättvisa. Dikterna är korta, effektfulla, bitska och humoristiska. Diktsamlingen Moder Justitia är hennes debut. En bok för både unga och vuxna.

MediaNr: CA40935

Hoppet

av Malin Eriksson. Inläst av Ronnie Bäck. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Ponnykompisar som börjar med Den röda vanten. Ellen och hennes ponny Ulv hoppar lätt över ett hinder. Stig vill också hoppa, men han har aldrig gjort det förut. När han och Bim försöker säger Ellen att han gör fel. Stig blir sur. Varför ska Ellen alltid förstöra?.

MediaNr: CA41585

Varning för gudarna

av Maz Evans. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Gudarna vaknar. Elliots mamma mår allt sämre, han kämpar på i skolan, och ett gäng anarkistiska grekiska odöda har flyttat in hos dem. Bland dem finns gudinnan Jungfrun, som ligger i fejd med zodiaken. Dessutom är dödsdemonen Thanatos och hans läskiga mamma på rymmen. När ännu fler odöda allierade och fiender dyker upp måste Elliot och Jungfrun visa allt sitt hjältemod.

MediaNr: CA40463

Paketlandet

av Cecilia Forss. Inläst av Ingemar Nygren. 1 tim, 8 min.Talbok med text.

Brevbäraren Petra Persson är livrädd för barn. Hon brukar därför blunda när hon cyklar förbi skolgården och välter med cykeln ner i diket. En dag händer något som är ovanligt. Hon missar att få med sig ett viktigt paket som hon tappar i diket utanför skolan. Casper som går i tvåan hittar det. Hur ska Petra få tillbaka sitt paket?.

MediaNr: CA41518

Grottligan

av Jan Fröman. 6 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Johathan deckare som börjar med Fossilligan. När Jonathan hälsar på hos sin farmor och farfar hittar han ett par gamla dagböcker. I dem står det om en tjuvjakt på Stora Karlsö och att man aldrig hittade tjuvgodset. Dessutom fann dagboksskrivaren en mystisk grotta. Mot slutet av sommarlovet återvänder Jonathan och hans bästis Viggo till ön. De tänker leta efter grottan och stöldgodset. Men det är fler som har liknande planer.

MediaNr: CA41178

Katla & Knös

av Peter Gotthardt. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Katla & Knös som börjar med Kungens sal. Svärdet Tyrfing har försvunnit och det är det enda vapen i världen som kan ta kungens liv. Dvärgarna kan veta var svärdet är, men de jagar bort allt främmande människor. För att få hjälp av de ilskan dvärgarna måste Katla och Knös utmana en flock elaka rövare och försöka ta tillbaka dvärgarnas heliga guldbägare.

MediaNr: CA41739

Katla & Knös

av Peter Gotthardt. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Katla & Knös. Svärdet Tyrfing är försvunnet och onda makter är ute efter det. Kungens krigare Bjarke bestämmer sig för att hitta svärdet innan någon annan gör det. Han ger sig av på jakt efter svärdet. Med sig har han trälflickan Katla, bondpojken Knös och den tappra sköldmön Hervor.

MediaNr: CA41701

Katla & Knös

av Peter Gotthardt. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Katla & Knös som börjar med Kungens sal. Jakten på det försvunna svärdet Tyrfing fortsätter. De fyra vännerna jagas av både blodsystrar och stormryttare. När de söker skydd hos alverna får Katla veta mer om sig själv. Alverna erbjuder vännerna ett hemligt vapen.

MediaNr: CA41771

Doften av ett hem

av Bonnie-Sue Hitchcock. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 3 min.Talbok med text.

Ruth har en hemlighet, som snart kommer att bli uppenbar för alla. Doras pappa sitter i fängelse, och hennes mamma sitter på närmaste bar. Alyce är tvungen att hjälpa till på fiskebåten hela sommaren. Hank och hans bröder är fripassagerare på en färja tills en av dem faller ombord. Handlingen utspelas i Alaska och handlar om unga människor som försöker bryta sig fria och samtidigt hjälpa varandra.

MediaNr: CA41121

Zombiepanik

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Stoppa svarta madame. Titti har svårt att släppa tanken på zombierna. När hon och hennes kompisar möter en ovanligt blek och rödögd kille inne på djuraffären blir de mycket misstänksamma. Hur kommer det sig att han verkar vara helt okänslig för smärta? Och varför är han så intresserad av spindlar och ödlor? Titti och hennes kompisar bestämmer sig för att spionera på honom och ta reda på sanningen.

MediaNr: CA41520

Stjärnljus

av Erin Hunter. Inläst av Qina Hermansson. 11 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 4 i Warrior-seriens andra svit Den andra profetian, som börjar med Midnatt. Efter en lång och svår resa har de fyra klanerna äntligen funnit ett nytt hem. Under färden har katter från olika klaner blivit vänner, men nu måste nya gränser dras och nya jaktmarker utforskas. Krigarkatterna är oroliga - kommer klanerna att hitta någon passande mark? Finns det en framtid för dem vid sjön? Och måste vänner nu bli fiender?.

MediaNr: CA41349

Svarta madam

av Ewa Christina Johansson. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Juni, Stella och Fanny är på museet. En utställning om Svarta madams handelsbok triggar deras fantasi. De släcker lamporna och säger "Jag tror inte på Svarta madam" tre gånger. Juni tycker att det är fånigt, men känner sig ändå lite illa till mods. En liten stund senare halkar Stella och därefter bli olyckorna fler och allvarligare. Juni har en obehaglig känsla av att hon är förföljd av en dam i stram hårknut och svart, höghalsad klänning.

MediaNr: CA41363

Övergångarna

av Andreas Kundler. Inläst av André Nilsson. 8 tim, 35 min.Talbok med text.

Antons morfar har precis dött i en bilolycka, och på begravningen dyker en främmande man upp. Han säger att han och morfar var arbetskamrater för länge sen. Men ingen verkar känna honom. Några dagar senare får Anton ett mystiskt brev. Brevskrivaren vill träffa honom, hen har något viktigt att berätta. Hemligheten visar sig vara större och hemskare än Anton hade kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA41296

De svarta liljorna

av Andreas Kundler. Inläst av Dan Bratt. 9 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Övergångarna. Anton och Elsie lyckas ta sig genom den hemliga tunneln och kommit ut i dödsriket Verdesia. Där tas de om hand av Elsies vänner i motståndsrörelsen De svarta liljorna. Anton känner sig stark och är aldrig trött, hungrig eller törstig. Kan han själv ha blivit en övergångare nu? Elsie säger att han snart måste återvända till jorden. Samtidigt förbereder sig motståndsrörelsen för att störta härskaren Patak.

MediaNr: CA41314

Ett hov av dimma och vrede

av Sarah J Maas. Inläst av Marika Bergström. 24 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Ett hov av taggar och rosor som börjar med Ett hov av taggar och rosor. Efter att ha överlevt mötet med Amarantha återvänder Feyre till Vårhovet. Nu har hon en älvas krafter, men i själen är hon fortfarande människa. Hon kan inte bli kvitt minnet av vad hon gjorde för att rädda Tamlins folk. Dessutom hotar en stor ondska och Feyre kan kanske stoppa den. Först måste hon bara lära sig hantera sina nya krafter.

MediaNr: CA40972

Järngrepp

av Kim Olin. Inläst av Helena Gripe. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 10, fristående fortsättning, på Pulverlandsserien som börjar med Avhopparen. Marco tvingas allt längre in i den undre världens verksamhet när Umbras närmaste man, Caesar, utpressar honom att avslöja hemligheter som ska hjälpa Umbra att krossa motståndet i Pulverland. En okänd man har börjat sprida skräck på gatorna och det ryktas om Umbras vapensmuggling. I bakgrunden gömmer sig den mystiska Pandora. Marco försöker nysta i de många trådarna.

MediaNr: CA41659

Zunes stolpskott

av Sören Olsson. 2 tim, 44 min.Talbok med text.

Glimmerdagg har fått fotbollsfeber. Plötsligt ska alla spela fotboll. Sune är måttligt förtjust, för av någon anledning envisas alla bollar med att träffa hans näsa Men när både Sophie och Jocke, och flera andra kompisar berättar att de ska vara med i det nystartade mixade fotbollslaget så ändrar Sune sig. Någon måste ju se till så att tjejerna blir tjusade. Problemet är att både pappa Rudolf och mamma Karin har anmält sin som tränare.

MediaNr: CA41209

Operation slutstirrat

av Anna Pella. 0 tim, 43 min.Talbok med text.

Första delen i serien om Funkisfamiljen. Vides storasyskon Mio är funkis. När de andra barnen på skolgården stirrar och pekar på Mio, bränner det bakom ögonlocken på Vide. I skolan är det ingen som vet att de är syskon. Men Vide och kompisen Sammi planerar att ändra på det. Ja, de planerar faktiskt att ändra på alla människors underliga sätt att se på Vides familj. Det är dags för Vide och Sammi att inleda operation slutstirrat!.

MediaNr: CA41362

Bubblan

av Siri Pettersen. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Tolvåriga Kine tycker att hon är en slav. Hon är tvungen att gå i skolan, att plugga onödiga ämnen och att höra killarna kalla henne Bubblan. En dag hittar hon en mystisk kula av glas. Den är först jätteliten, men efter ett tag växer den och Kine kan utan problem kan kliva in i den. Hon vill stanna där inne för evigt. Efter ett tag börjar hon sakna livet utanför bubblan. Men att ta sig ut därifrån visar sig mycket svårare än hon kunnat ana.

MediaNr: CA41297

Fångade i stormen

av Sharon Siamon. Inläst av Liza Fry. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Mustangranchen. Meg är överlycklig över att hon ska få hälsa på sin kompis Alisons kusin Becky över sommarlovet. Mest av allt ser hon fram emot att få rida. Becky och Jesse, en av de anställda på gården, hämtar tjejerna på flygplatsen. Men plötsligt är de och hästarna fångade i ett snöoväder mitt ute i ödemarken. De är skadade, rädda och hjälplösa, men det är bara början på mardrömmen.

MediaNr: CA39873

Ett spöke på lägret

av Linda Skugge. 1 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Iskompisar som börjar med En tjuv i klubben. Sasha har hoppat av hockeyn och börjat träna konståkning tillsammans med Jasmine, Vendela och Saga. Sista veckan på sommarlovet ska de alla åka på konståkningsläger. Barnen ska bo i ett hus intill en kyrka som det sägs spöka i. Det skrämmer upp dem ordentligt. Det blir inte bättre av att saker som handdukar och kläder till synes helt oförklarligt byter plats på nätterna.

MediaNr: CA41118

Slutet

av Mats Strandberg. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragisk händelse binder dem samman och växer till en gemensam besatthet. De vet att jorden kommer att krocka med en komet och de vet exakt vilket datum och klockslag det kommer att ske. Men vad gör man egentligen med sitt liv när ens dagar är räknade? Och vem vill man vara med när allt tar slut?.

MediaNr: CA41078

Min vän Charlotte

av Elwyn Brooks White. Inläst av Eva Werning. 4 tim, 8 min.Talbok med text.

Amerikansk barnboksklassiker från 1952 i ny utgåva. Det är berättelsen om flickan Fern och om grisen Wilbur, som får leva fastän han är liten och svag. Vi får träffa fåren och gässen och inte minst Charlotte, en stor, vacker, grå spindel som visar sig vara livsviktig för Wilbur. Boken är tidigare utgiven med titlarna Min vän Charlotta samt Fantastiska Wilbur. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41462

Stuart Little

av Elwyn Brooks White. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 32 min.Talbok med text.

Familjen Little bor i New York. De väntar sin andre son. När han föds märker de direkt att han är annorlunda. Stuart som han heter, kan gå på en gång och babykläderna är på tok för stora. Han är inte större än en mus och han ser faktiskt ut som en också! När Stuarts bästa vän försvinner ger han sig ut i världen för att leta. Boken gavs ut första gången 1945 och har tidigare getts ut på svenska under titeln Knatten. Detta är en nyöversättning.

MediaNr: CA41469

Flykten till Vulkanön

av Michael Wiander. 18 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Dexter Olssons äventyr som börjar med Morfars hemlighet. Dexter Olsson har rymt i en ubåt från Svalbard, tillsammans schimpansen Tomas och musen Max, för att ta sig till Afrika och stoppa den onde Evan Kostroff från att tillverka osynlighetsbältet på Vulkanön. Men resan till Vulkanön tar oanade vägar. Tomas vill hitta sina schimpansföräldrar i Afrikas djungler och Dexter möter den busiga cirkusflickan Nikita.

MediaNr: CA41207

Faktaböcker

Etnografi, socialantropologi och etnologi

De odöda

av Johan Egerkrans. 2 tim, 24 min.Talbok med text.

Runt om i världen finns berättelser om gengångare och spöken. Många av dem är ganska oförargliga, men det finns också de som är riktigt otäcka. Sedan urminnes tider har odöda, eller vandöda som de också kallas satt skräck i människor världen över. I "De odöda" presenteras flera av världens mest kända dödsväsen. Sägnerna är hämtade från hela världen och exempel på sådana som presenteras är strigoi, draug, ghul, windigo och yuki-onna.

MediaNr: CA41154

Monsterbestiarium

av Bo Eriksson. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 30 min.Talbok med text.

Överallt, från norr till söder, öst till väst, från underjorden och upp i rymden sägs monster leva. I den här boken presenteras femtio av dem. De är uppdelade utifrån habitat: underjorden, marken, skogen och djungeln, bergen och grottorna, öknen och stäpperna, städerna, rymden, haven och så vidare. Exempel på monster som finns med är zombie, mumie, grip, djävulen, basilisk, hydra och troll. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41432

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Khan al-Shabandar, riwayah

av Muhammad Hayyawi. 4 tim, 27 min.Talbok.

Muhammad Hayyawi, en irakisk författare bosatt i Nederländerna, beskriver en intensiv och fokuserad ögonblicksbild av Bagdads hemliga, mörka, och tragiska kvinnoliv som orsakas av en totalitär regim och sedan av en amerikansk ockupation 2003. Läsaren upplever den sällsamma berättelsen genom journalisten Ali som i studiesyfte besöker en av bordellerna i Bagdad och träffar ett antal prostituerade. Han hamnar i en fantasivärld. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA40960

Service management, an integrated approach

Redaktör: Paul Gemmel. 37 tim, 16 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41145

The Oxford book of modern fairy tales

Redaktör: Alison Lurie. Inläst av Kristin Allison. 16 tim, 40 min.Talbok.

De flesta tänker nog på sagor som gamla berättelser, skrivna av någon okänd figur för mycket länge sedan. Men faktum är att det skrivs sagor än i dag och här är en samling med 40 sagor från det senaste seklet, skrivna av amerikanska och brittiska författare. Det är sagor fulla av prinsar och prinsessor, häxor, drakar och talande djur. Här finns berättelser av såväl John Ruskin som Oscar Wilde och Angela Carter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40749

Antrax

av Terry Brooks. Inläst av Lisa Sculati. 15 tim, 17 min.Talbok.

Del 2 i serien The voyage of the Jerle Shannara som börjar med Ilse witch. Bek Rowe jagas av Ilsehäxan samtidigt som luftskeppet Jerle Shannara utsätts för ett anfall från ondskans krafter. Ilsehäxan tar Bek tillfånga för att använda honom mot hans mästare druiden. Druiden själv är strandsatt i en labyrint under ruinstaden Castledown, där en osedd fiende traktar efter magin i hans blod. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41365

Milkman

av Anna Burns. Inläst av Camilla Bard. 14 tim, 3 min.Talbok med text.

I staden utan namn är det farligt att vara intressant. Romanens protagonist kämpar hårt för att hålla sin eventuella pojkvän och sina möten med Milkman hemliga. Men när hennes svåger nosar rätt på omständigheterna börjar ryktesspridningen. Trots att det är det sista hon vill, blir hon "intressant". En roman om lögner, hörsägner, tystnad och Nordirlandfrågan. Vinnare av Man Booker-priset 2018. A.B., nordirlänsk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41315

Academ's fury, book two of the Codex Alera

av Jim Butcher. Inläst av Jack Fox. 18 tim, 34 min.Talbok.

Del 2 i serien The codex Alera som börjar med Furies of Calderon. I Alera Imperia tjänar unge Tavi som page samtidigt som han tränar för att bli spion åt Fursten. Han kan ännu inte kontrollera sina furier, vilket gör honom sårbar när lönnmördare och förrädare slår till i furstens innersta cirkel. Samtidigt, i Calderon Valley, har en gammal ondska vaknat. Tavi kommer att ställas mot mycket värre hot än han någonsin kunde ana. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40533

Princeps' fury, book five of the Codex Alera

av Jim Butcher. Inläst av Jack Fox. 15 tim, 44 min.Talbok.

Del 5 i serien The codex Alera som börjar med Furies of Calderon. Tavi, numera känd som princeps och tronarvinge Gaius Octavian, har slutit fred med Aleras äldsta fiender: Canim. I spetsen för sina legioner leder han Canim hem, men det visar sig att den fruktade Vord har ägnat tre år åt att ödelägga landet. I tusen år har Alera och hennes furier stått emot varje fiende och motgång. Men de tusen åren är över nu. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40530

Cursor's fury, book three of the Codex Alera

av Jim Butcher. Inläst av Jack Fox. 17 tim, 54 min.Talbok.

Del 3 i serien The codex Alera som börjar med Furies of Calderon. Den makthungrige fursten av Kalare har startat ett uppror mot högfursten Gaius Sextus. Tavi, som tagit värvning under falskt namn, befinner sig mitt i händelsernas centrum. När arméledningen upplöses tvingas Tavi ta befäl över en illa utrustad och otränad styrka, trängd mellan Canims horder och det krigshärjade Alera. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40531

First lord's fury

av Jim Butcher. Inläst av Jack Fox. 20 tim, 36 min.Talbok.

Del 6, avslutande, i serien The codex Alera som börjar med Furies of Calderon. De brutala och fruktade Vord är på marsch och använder sig av skräck och kaos för att vända Aleranerna mot varandra. De möts av Gaius Octavian och hans legioner. Han har ägnat åratal av sitt liv åt att slåss mot gamla fiender och bekämpa korruptionen i sitt land. Men nu, när han ensam står mellan världen och evigt mörker kan han ha mött sin överman. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40532

The Italian secretary

av Caleb Carr. Inläst av Robert Sams. 7 tim, 30 min.Talbok.

En Sherlock Holmes-pastisch. Arkitekten Sir Alistair Sinclair mördas när han renoverar västra tornet i slotted Holyrood, i Edinburgh. Just det torn där Maria Stuart levde. Mycroft Holmes befarar att mordet har att göra med en komplott mot drottning Victoria själv. Som tur är kommer Sherlock Holmes och doktor Watson till undsättning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39954

Past tense

av Lee Child. Inläst av Scott Ackerman. 12 tim, 52 min.Talbok.

Del 23 i serien om Jack Reacher. Jack är på väg mot Kalifornien. När han kör förbi sin pappas födelsestad i New England bestämmer han sig för att stanna till. Han beger sig till stadshuset för att få veta var familjens hus har legat. Det visar sig att ingen med namnet Reacher någonsin har bott i staden. Jack vet att hans far aldrig återvände till sin barndomsstad. Men nu börjar han fråga sig om fadern överhuvudtaget varit där? Inläst på engelska.

MediaNr: CA41685

Do androids dream of electric sheep?

av Philip K Dick. Inläst av James Moors. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

Rick Deckard är en licenserad prisjägare som ska fånga sex androider. Problemet är att de ser ut som människor, låter som människor och tänker som människor - ytterst farliga sådana. Romanen ställer mörka frågor om identitet och vad som egentligen gör en människa till människa. Klassisk science fiction-roman. Filmen Blade runner är löst baserad på boken. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41522

The magic mountain

av Thomas Mann. 39 tim, 43 min.Talbok.

Hans Castorp, ung tysk ingenjör, vistas på ett sanatorium i Alperna. Han diskuterar politik, konst, moral och religion med andra patienter - och attraheras av den sköna madame Chauchat. Hans rival är en magnifik, förmögen holländare, Peeperkorn. Leo Naphta, jesuit av judisk börd, söker omvända unge Castorp till sina mörkt reaktionära idéer. Hans motsats är Lodovico Settembrini, liberal humanist. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41956

The two cultures

av Charles Percy Snow. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

De två kulturerna är ett begrepp som myntades 1959 av C.P.S. i en föreläsning. Han ansåg att mänskligheten gick att dela upp i två huvudkategorier: scientists och literary intellectuals. Enligt honom var de förra framåtskridande, medan de senare var tillbakablickande. Innehåller hans föreläsning från 1959 samt den efterföljande boken från 1963. Utförligt förord av Stephen Collini, professor i litteratur. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41706

The fall of Arthur

av John Ronald Reuel Tolkien. Redaktör: Christopher Tolkien. Inläst av Miguel Escribano. 6 tim, 13 min.Talbok.

J. R. R. Tolkiens version, i diktform, av den klassiska Arthur-sagan där han berättar om kung Arthurs sista dagar. J. R. R. Tolkien påbörjade arbetet 1930, men avbröt det omkring 1937 och avslutade aldrig diktverket. Christopher Tolkien har sammanställt manuskripten och även skrivit ett förord. Boken innehåller även kommentarer till texten, en granskning av dess relation till Silmarillion och en genomgång av diktens utveckling. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41444

Brysselin Esso, rikosnovellikokoelma

Inläst av Pinja Flink. 10 tim, 41 min.Talbok.

Innehåller kriminalnoveller inspirerade av tio huvudstäder som är med i EU. Inläst på finska.

MediaNr: CA42046

Koston kukat, Karl Axel Björkin tutkimuksia, osa neljä

av Virpi Hämeen-Anttila. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 10 tim, 48 min.Talbok.

en fjärde boken med Karl Axel Björk i författarens historiska deckarserie. November 1921 är Karl Axel Björk på operaföreställningen Carmen. När publiken applåderar stiger inte huvudrollsinnehavaren upp från golvet. Hon är död. Polisen låter Karl Axel att utreda detta komplicerade fall. När ytterligare ett dödsfall inträffar går det inte att hejda maktstrider, rykten och förolämpningar inom operavärlden. Inläst på finska.

MediaNr: CA42166

Kuka kuolleista palaa, Karl Axel Björkin tutkimuksia, osa kolme

av Virpi Hämeen-Anttila. Inläst av Timo Mäkynen. 11 tim, 22 min.Talbok.

Den tredje boken med Karl Axel Björk i författarens historiska deckarserie. Sensommaren 1921 börjar flera industribyggnader brinna i Helsingfors. När rederiets kontorschef omkommer i branden, ber polisen Karl Axel Björk om hjälp. Samtidigt gräver Björk djupt in i Helsingfors undre värld. Han är på jakt efter bevis mot sin ärkefiende, den skrämmande Vaxansiktet. Inläst på finska.

MediaNr: CA42167

Käärmeitten kesä, Karl Axel Björkin uusia tutkimuksia

av Virpi Hämeen-Anttila. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 11 tim, 56 min.Talbok.

Den andra boken med Karl Axel Björk i författarens historiska deckarserie. Sommaren 1921 börjar Karl Axel Björk utreda en gammal kvinnas död. Polisens teori är att hon dött av en hjärtattack. När ytterligare en äldre kvinna dör, börjar man misstänka att kvinnorna fallit offer för en förslagen giftmördare. Samtidigt uppstår en utrikespolitisk skandal. Karl Axel Björk jagar en intelligent mördare som ständigt byter skepnad. Inläst på finska.

MediaNr: CA42168

Yön sydän on jäätä, kolme viikkoa Karl Axel Björkin elämässä maaliskuussa 1921

av Virpi Hämeen-Anttila. Inläst av Kari Ketonen. 11 tim, 38 min.Talbok.

Den första boken med Karl Axel Björk i författarens historiska deckarserie. Historien äger rum i 1920-talets brusande Helsingfors. Våren 1921 hittar man en död person i dricksvattenbehållaren i Vesilinna. Bevisen tyder på att en före detta fånge har dödat en jägarofficer för att hämnas en upplevd oförrätt. Karl Axel Björk, som arbetar på Inrikesministeriet, är inte nöjd med förklaringen. Inläst på finska.

MediaNr: CA42169

Tiergartenin teurastaja, Karl Axel Björkin tutkimuksia, osa viisi

av Virpi Hämeen-Anttila. Inläst av Aku Laitinen. 9 tim, 6 min.Talbok.

Den femte boken med Karl Axel Björk i författarens historiska deckarserie. En mördare går lös i Berlin. Offer är skolungdomar. Karl Axel Björk försöker stoppa mördaren i Berlin samtidigt som han utreder mordet på minister Ritavuori i Helsingfors. Inläst på finska.

MediaNr: CA42171

Surmansyöksy Caprilla

av Esko Laukko. Inläst av Turtia Päivi. 11 tim, 23 min.Talbok.

Deckare som utspelas i 1960 - talets Italien, bland annat i turistorterna Capri och Rom. Laukko Esko, pseudonym för Mauri Sariola, 1924 - 1985, en av de mest produktiva deckarförfattarna i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA42170

Viimeinen vartiomies

av Ari Paulow. Inläst av Tauno Pajukallio. 12 tim, 30 min.Talbok.

Den femte boken om privatdetektiven Jesse Hackman. Jesse Hackman är anställd som en livvakt åt en it - miljonär från Kempele. Han stöter på flera brott och hans liv fylls med fart och farliga situationer. Inläst på finska.

MediaNr: CA42085

Päästä meidät pahasta

av Ari Paulow. Inläst av Tauno Pajukallio. 13 tim, 37 min.Talbok.

Den tredje boken om privatdetektiven Jesse Hackman. En dotter till en multimiljonär från Uleåborg är kidnappad. Jesse Hackman utreder fallet och det blir många slagsmål och häftiga meningsutbyten med vapen ständigt närvarande. Inläst på finska.

MediaNr: CA42086

Khilafa!, valtakunta

av Ari Paulow. Inläst av Jyrki Uurasmaa. 14 tim, 12 min.Talbok.

Berättelsen beskriver medborgares liv i ett islamiskt Finland i snar framtid. Det finns en motståndsrörelse som försöker störta skräckväldet och bygga ett nytt fungerande civilsamhälle. Inläst på finska.

MediaNr: CA42088

Ber vuolgget

av Ann-Helén Laestadius. Inläst av Annmari Andersén. 3 tim, 40 min.Talbok med text.

Johannes är 19 år och bor med sin familj i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet. Föräldrarna behöver honom i renskötseln. Egentligen vill han flytta långt bort, kanske söka jobb eller plugga. Men om han gör det sviker han sin familj. Så träffar han Minna. Hon går sin egen väg och låter ingen annan bestämma över henne. Vågar Johannes göra likadant? Lättläst. Inläst på lulesamiska.

MediaNr: CA40142

Gaax

av Ismaaciil C. Ubax.. Inläst av Ikram Hassan. 6 tim, 19 min.Talbok.

Ali är en fattig man som tillhör den etniska gruppen Oromo i Etiopien. Han bor i Hargeisa i Somalia och där blir han kär i Hodan. Ali blir tvångsflyttad tillbaka till Etiopien utan att ha kunnat berätta för Hodan att han älskar henne. Boken innehåller även berättelser om Sahra som har växt upp i London och om hennes dotter Hali. Berättelserna är fulla av kärlek, äventyr och bakslag. Inläst på somali.

MediaNr: CA41418

Guri waa haween, kartida hawenka Soomaalida = (The bedrock of the family)

av Maxamed Baashe X. Xasan.. Inläst av Ikram Hassan. 10 tim, 39 min.Talbok.

Guri waa haween utgör en hyllning till den somaliska kvinnan. Hon skildras i boken genom livets olika skiftningar, från barndomen till ålderdomen. Boken innehåller många dikter och sånger som kvinnorna skapat och som speglar deras liv. Den är även ett viktigt bidrag till studier om den somaliska kulturen. Inläst på somali.

MediaNr: CA41417

Böcker för barn

Fī bilād Allāh al-wāsiʿah, riwāyah lil-nāshiʾah

av Basmah al-Khaṭīb. Inläst av Sajed Al Hanash. 3 tim, 16 min.Talbok.

En flicka blir väckt av sin farfar mitt i natten. Han känner att livet rinner ut och vill förmedla sina historier till barnbarnet innan det är försent. Farfar berättar om Ismail, son till en lantbrukare i en oas på den Arabiska halvön. Han som älskar berättelser sitter vid brunnen i oasen och betraktar resenärerna som stannar till där för att dricka. Efter ett nödår ger han sig själv i väg på sitt långa reseäventyr. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41583

Young Merlin

av Tony Bradman. Inläst av Miguel Escribano. 0 tim, 36 min.Talbok med text.

Unge Merlin växer upp under svåra förhållanden. Hans mamma är övertygad om att det är något alldeles speciellt med pojken och de blir illa sedda av omgivningen. Inom Merlin håller en magisk kraft på att vakna till liv. En kraft han själv inte riktigt förstår sig på. När kungen vänder sig till Merlin för att få hjälp vänds hans liv till ett stort äventyr. Inläst på engelska. Lättläst.

MediaNr: CA41268

Merlin and the ring of power

av Tony Bradman. Inläst av Miguel Escribano. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Fortsättning på Young Merlin. Merlin gör allt han kan för att undvika att Britannien invaderas av saxarna. Men när kungen bestämmer sig för att stjäla en staty från irländarna, dubbleras kungadömets fiender. Deras enda möjlighet att besegra fienden är att hitta en Ring of Power för att på så sätt kunna förstärka Merlins magi - men kommer Merlin hinna det innan fienden anfaller? Inläst på engelska. Lättläst.

MediaNr: CA41313

Apple and rain

av Sarah Crossan. Inläst av Francesca Antonini. 6 tim, 1 min.Talbok med text.

När Apple var tre år blev hon övergiven av sin mamma. Elva år senare dyker mamman plötsligt upp igen och försöker ställa allt tillrätta. Apple känner sig nästan hel, men hon kan inte låta bli att undra - varför stack hon den där gången? Det visar sig att mamman har en hemlighet. Apple har en yngre halvsyster som heter Rain. Rain är ännu mer vilsen än Apple, och när de träffas börjar hon förstå vad det verkligen innebär att ha en familj. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41049

So yesterday, a novel

av Scott Westerfeld. Inläst av Jared Brown. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

16-årige Hunter är "coolsmakare", en sorts proffstyckare som förutsäger vad som kommer att gå hem hos konsumenterna. När han möter Jen tar hans liv en ny vändning och han blir förälskad. Plötsligt blir hans arbetsgivare kidnappad och en vild jakt genom New York tar sin början. Jakten leder Hunter och Jen till de mystiska blockerarna, vars uppdrag är att motarbeta hela reklambranschen och befria konsumenterna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41208

Kallasaramırduwa āwāz khwēnaka-w chīrōk-ī jınōkay'tır

av Monica Zak. Inläst av Ahmad Eskandari. 6 tim, 23 min.Talbok.

En samling med spökhistorier från olika delar av världen. Det är korta berättelser som alla på olika sätt ger en otäck, kittlande känsla av att det otänkbara kan hända. De handlar om vampyrer, spöken och andra övernaturliga ting. Författaren har själv fått de flesta berättelserna muntligt och anger ofta varifrån de kommer. En intressant blandning av berättelser från flera olika kulturer. Inläst på sorani.

MediaNr: CA41311