Nya talböcker januari 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 361 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Call me by your name

av André Aciman. Inläst av André Nilsson. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

En roman om den första stora kärleken. Elios pappa är professor i filosofi och varje sommar bjuder han in en ung forskare till familjens sommarhus vid den italienska rivieran. En sommar heter gästen Oliver, han är en världsvan amerikan i 25-årsåldern. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början. Boken filmatiserades framgångsrikt 2017.

MediaNr: CA42091

Fruktans hus

av Mats Ahlstedt. Inläst av Anno Lindblad. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Den sista vilan. Maja och Mikael har köpt ett hus. De förra ägarna blev brutalt mördade, men polisen lyckades inte lösa fallet. Första natten hittar de en tonårsflicka som håller sig gömd på vinden. Hon flyr och hittas senare död. Det visar sig att hon kommer från ett HVB-hem i närheten. Snart omkommer ännu en flicka från hemmet, och en annan försvinner. Fatima Wallinder vid Göteborgspolisen tar sig an fallet.

MediaNr: CA41556

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka, Carls bok

av Naja Marie Aidt. Inläst av Malin Halland. 4 tim, 6 min.Talbok med text.

En kväll i mars 2015 ringer telefonen hos poeten Naja Marie Aidt. Hon nås av beskedet att hennes son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han är 25 år. Det här är en drabbande berättelse om kvällen när Carl dör, om livet med och utan Carl. Författaren skriver om smärtan och kärleken som finns mitt i sorgen. Hon söker efter ett språk som kan bära döden, i andras skrivande - från Aristoteles och Mallarmé till Joan Didion.

MediaNr: CA40997

Selamlik

av Khaled Alesmael. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

I Sibkiparken i Damaskus kommer homosexuella män för att träffas. Det är här 21-åriga Furat får höra talas om Hammamer. I dessa offentliga badhus möts nakna män. Furat som nu hunnit bli 28 år vaknar på asylboendet i småländska Åseda i panik. I drömmen var hans händer bakbundna. Han visste vad som hände med bögar som tillfångatagits av Daesh. Han låser in sig på toaletten och börjar skriva för första gången på flera månader.

MediaNr: CA42064

Femton hundar, en roman

av André Alexis. Inläst av Malin Wahlstedt. 5 tim, 43 min.Talbok med text.

Ett vad mellan gudarna Hermes och Apollon resulterar att de skänker mänskligt medvetande och talets gåva till femton hundar på en av Torontos veterinärkliniker. Gruppen splittras i två - de som inte vill veta av sina nya förmågor och de som accepterar sin nya verklighet. Gudarna är åskådare när hundarna upptäcker världen på nytt, skapar nya band och slåss mot sina tankar och känslor. Fabelroman som gjort succé i författarens hemland Kanada.

MediaNr: CA41652

Madonna i päls

av Sabahattin Ali. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 6 min.Talbok med text.

1920-talets Berlin är en metropol som sprakar av liv, en stad präglad av banbrytande konst, politiskt muller och sjaskiga kabaréer. En ung turkisk man, Raif, kommer till staden för att gå i lära och så småningom ta över faderns tvålfabrik hemma i Turkiet. Men Raif är en drömmare och när han får syn på ett självporträtt av en kvinna söker han upp konstnären, Maria. Roman från 1943 av den turkiske författaren S.B., 1907-1948.

MediaNr: CA41756

Simultan, noveller

av Ingeborg Bachmann. Inläst av Anders Mathlein. 7 tim, 28 min.Talbok med text.

Fem noveller som var och en utgör sitt eget universum där förståelsen, eller snarare bristen på förståelse, står i centrum. Huvudpersonerna är alla kvinnor som är bosatta i Wien. Deras roll i manssamhället är ett viktigt tema; de är rotlösa och söker sin identitet. De är för stolta för att säga sanningen och för sannfärdiga för att inte visa sin lidelse. I.B., 1926-1973, österrikisk författare.

MediaNr: CA41934

Idioten, roman

av Elif Batuman. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 10 min.Talbok med text.

1995 anländer turkisk-amerikanska Selin till Harvard för att läsa litteratur. Hon är intresserad av allt, begåvad, lång och avig. Genom den excentriska Svetlana lär hon känna Ivan, en äldre matematikstudent från Ungern. Selin och Ivan inleder en relation som helt och hållet försiggår via e-post som är en nymodighet. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp?.

MediaNr: CA41600

Historien om Arthur Truluv

av Elizabeth Berg. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 51 min.Talbok med text.

Arthurs dagar ser likadana ut. Han tar hand om sin rosenträdgård och sin katt Gordon. Sedan tar han bussen till kyrkogården för att äta lunch vid sin hustrus grav. En eftermiddag får han sällskap av artonåriga Maddy Harris. Hon är en inbunden person som tillbringar rasterna på kyrkogården för att undvika de andra jämnåriga i skolan. Det blir början på en oväntad vänskap mellan två ensamma själar.

MediaNr: CA42002

En dag ska jag lämna allt det här

av Katarina Bivald. Inläst av Lena Löfvenborg. 12 tim, 7 min.Talbok med text.

Vid en vägkant utanför det lilla samhället Pine Creek befinner sig den 33-åriga Henny Broek svårt chockad. För en halvtimme var hon lycklig, men nu står hon och ser ned på sin döda kropp. Innan hon vandrar vidare är hon dock fast besluten att hjälpa pojkvännen och barndomsvännerna till ett lyckligare liv. Gradvis lyckas hon få dem att vakna upp ur sorgen, men trots det verkar hennes närvaro inte bara ha positiva effekter. K.B., 1983- har tidigare skrivit Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.

MediaNr: CA41662

Den odräglige gauchon

av Roberto Bolaņo. Inläst av Hans Sandquist. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

Denna bok var det sista manus Bolaņo färdigställde och lämnade in till sin förläggare, innehållande fem noveller och två essäer. I titelnovellen förvandlas en advokat till en förvildad gaucho på Pampas. I detektivnovellen Råttpolisen figurerar råttan Pepe. Bolaņo dog i Barcelona i väntan på en levertransplantation. Han var då en av den spansktalande världens främsta författare och nära ett internationellt genombrott. R.B., 1953 - 2003.

MediaNr: CA41510

Hantverkaren

av Sharon Bolton. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 11 min.Talbok med text.

Det har gått trettio år sedan Florence Lovelady grep kistmakaren Larry Glassbrook. Hennes poliskarriär tog fart efter denna händelse. Larry erkände och dömdes för morden för en serie barnamord, där offren begravdes levande. Trots att han numera är död, har saker från det förflutna börjat upprepa sig och sprider fasa. Hade hon helt fel den där gången eller är någonting ännu mörkare på spel?.

MediaNr: CA41653

Minns att du ska dö

av Åsa Bonelli. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Tre vänner från barndomen, nu i 40-årsåldern, har hamnat på helt olika platser. Tom Wester är åklagare, Michael Strand är heroinist och Simon Nobelius är mångmiljardär. Tre män och tre vitt skilda liv sammanbundna av en trettio år gammal hemlighet. Nu har det förflutna kommit ikapp dem. Hela händelsekedjan sätts igång av en träask innehållande en ros och med texten Memento Mori inristad på locket. Spänningsroman som sträcker sig över tre decennier.

MediaNr: CA41638

Hemligheterna på Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford. Inläst av Örjan Blix. 13 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 4, fristående, i serien som börjar med Familjerna på Cavendon Hall. När andra världskriget tar slut börjar saker och ting förändras på slottet. Familjehemligheter stiger till ytan och svek och krossade hjärtan hotar att splittra släkterna Ingham och Swann. Detta i en tid då de behöver varandra mer än någonsin - snart kommer de nämligen ställas inför ett hot som är större än de kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA41751

Släktresan, roman

av Christian Braw. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 48 min.Talbok.

Tredje, fristående, delen om familjen Sandman. Med buss far släkten Sandman genom sommar-Sverige och lär känna släktens platser och historia. Samtidigt börjar de förstå sig själva och varandra. Där finns det pensionerade länsrådet, den strokedrabbade åklagaren, busschauffören, sjökaptenen, trädgårdsarbetaren och amerikasläktingarna. Alla har de sin historia att möta och alla har de sin bit av det gemensamma förflutna.

MediaNr: CA42053

Tom Clancy - makt utan gräns

av Marc Cameron. Inläst av Christer Modin. 18 tim, 42 min.Talbok med text.

Den trettonde boken om Jack Ryan. En attack på en oljeplattform i Afrika, en terrorattack på ett amerikanskt jagarfartyg och ett stormdrivet amerikanskt spionfartyg som riskerar att falla i kinesiska händer. President Zhao verkar fast besluten att begränsa Jack Ryans valmöjligheter på G20-mötet. Ett rutinmässigt trafikstopp i Texas leder till en chockerande upptäckt. Kan Jack Ryan Jr. och Kollegiet få reda på sanningen innan det är för sent?.

MediaNr: CA41317

Den försvunna galgen

av John Dickson Carr. Inläst av Christer Modin. 8 tim, 19 min.Talbok.

Den franske polisen Henri Bencolin blir indragen i en utredning rörande en kidnappning. Det är en av gästerna på the Brimstone Club, ett skumt gentlemannahotell i London, som blivit kidnappad. Efter en dramatisk biljakt hittas den kidnappade död. Och det är tydligt att mördaren har fler personer han tänker göra upp räkningen med. Pusseldeckare från 1931. J.D.C., 1905-1977, amerikansk författare som gärna skriver om det slutna rummets gåta.

MediaNr: CA42071

Bödeln

av Chris Carter. Inläst av Åke Lindgren. 14 tim, 12 min.Talbok med text.

En del i serien om kriminalinspektör Robert Hunter. I en kyrka i Los Angeles hittas en präst mördad. På hans bröst har någon skrivit siffran 3 med blod. Först tror Hunter att det rör sig om ett rituellt mord, men när flera mördade personer hittas får han tänka om. Alla offer har blivit dödade på det sätt som skrämmer dem mest. Men hur kunde mördaren veta vad det är? Och hur är offren kopplade till varandra?.

MediaNr: CA41964

På floden Arguns södra strand

av Zijian Chi. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 57 min.Talbok med text.

En gammal evenkisk kvinna ser tillbaka på sitt liv som renskötare längst upp i norra Kina, på gränsen till Ryssland. Hennes liv är en historia om kärlek och död, glädje och sorg, om magiska krafter och konstens läkande verkan. Men framförallt handlar den om kampen för att skapa ett gott liv och för att bevara en kultur som alltmer hotas av det moderna samhällets intrång. Chi Zijian, 1964- , prisbelönad kinesisk författare.

MediaNr: CA41833

Den europeiska våren

av Kaspar Colling Nielsen. Inläst av Jens Malmkvist. 15 tim, 30 min.Talbok med text.

Den europeiska våren utspelar sig i en nära framtid. Europa befinner sig i krig med islam och terrorattacker avlöser varandra. För att skydda sina medborgare har den danska staten deporterat delar av befolkningen till en ö utanför Moįambique. På Lolland startar ett alternativt samhälle upp. En högteknologisk idyll där drönare samsas med häst och vagn. Hit flyttar galleristen Stig med frun Elisabeth och suicidala dottern Emma. K.C.N., 1974-.

MediaNr: CA41781

Fredlösa historier

av Joseph Conrad. Inläst av Lo Thorsdotter. 8 tim, 4 min.Talbok.

En av författarens 8 novellsamlingar. Handlingen bygger ofta på hans egna upplevelser under sjömanstiden, där många människor och fartyg som han träffade på uppträder. Conrads huvudpersoner kommer från flera olika europeiska länder och många av dem är ett slags antihjältar som går tragiska öden till mötes. J. C., 1857 - 1924, född som Jķzef Teodor Konrad Korzeniewski, polsk och sedan 1886 brittisk sjöman och författare.

MediaNr: CA41273

De försvunna fotspåren

av Carter Dickson. Inläst av Christer Modin. 10 tim, 25 min.Talbok.

Hollywoodstjärnan Marcia Tait hittas mördad på sin lantegendom utanför London. Vem mördade henne? Och hur lyckades mördaren undvika att lämna några fotspår i nysnön? För att lösa dessa gåtor tillkallas krigsministeriets sir Henry Merrivale, även kallad H.M., som är specialist på "omöjliga" brott. Han råkar ut för många överraskningar innan han finner lösningen. Pusseldeckare från 1934.

MediaNr: CA41984

Monsieur Andesmas eftermiddag

av Marguerite Duras. Inläst av Malin Wahlstedt. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

Det är juni och det är en fest på torget i byn vid havet. På den solbelysta platån ovanför byn sitter monsieur Andesmas alldeles ensam. Han sitter framför huset han köpt för sin dotter Valéries skull, och väntar på Michel Arc. Han skulle hjälpa Andesmas att bygga en terrass med en superb utsikt över havet. Under tiden dansar Michel och den sjuttonåriga Valérie för fullt nere på torget. M. D., 1914 - 1996, en av Frankrikes mest berömda författare.

MediaNr: CA41962

Manhattan Beach

av Jennifer Egan. Inläst av Ove Ström. 15 tim, 22 min.Talbok med text.

New York, 1930-tal. Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnet under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare. Samtidigt leder letandet efter fadern till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld. Episk roman om kärlek och gangsters - en levande historisk noir med ett stort persongalleri.

MediaNr: CA41367

Finns i sjön

av Martin Engberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 56 min.Talbok med text.

Marita hälsar på hos sin storasyster Karin i hennes stora hus i staden där de växte upp. Deras föräldrar har dött och nu ska de dela upp alla deras saker mellan sig. När Marita ser att Karin redan har tagit flera av sakerna blir hon arg. Inte för sakernas skull utan för de minnen som hör ihop med dem. Systrarna blir ovänner och det verkar omöjligt att dela upp sakerna rättvist. Men så kommer Karin med ett förslag. Lättläst.

MediaNr: CA42266

Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul

av Maria Ernestam. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Lisbeth har flyttat till Frillesås vid havet i Halland. Hon är 38 år, singel och trivs bra med sitt lärarjobb. Men veckorna före jul rör allt ihop sig. Hennes gamle pojkvän dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Köket måste renoveras och då kommer rörmokaren Tobbe in i hennes liv. Dessutom hyser Lisbeth en obesvarad kärlek till ortens stallägare. Och släktens stora julbord ska serveras redan klockan elva. Feelgood-roman.

MediaNr: CA41660

24 goda gärningar

av Jenny Fagerlund. Inläst av Frida Bergh. 9 tim, 29 min.Talbok med text.

Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare lider hon fortfarande av det dåliga samvetet. Fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom? På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon ser till att han kommer hem välbehållen. Samtidigt kommer hon på en idé. Hon ska utföra 24 goda gärningar, en för varje dag fram till julafton.

MediaNr: CA41795

Eva Widebeck eller Det går aldrig an, en arabesk ur lifwet

av Faster Karin. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 52 min.Talbok.

1839 gav Carl Jonas Love Almqvist ut romanen Det går an. Boken kretsar kring den unga Sara Videbeck i Lidköping som vill leva i ett fritt förhållande. Året efter, 1840, gav författaren Wilhelmina Stålberg, under pseudonymen Faster Karin, ut en fristående fortsättning som handlar som Saras dotter Eva Widebeck. Stålberg delar Almqvists kritik mot äktenskapet men menar att hans ansvarslösa kärleksutopi skulle vara en försämring för kvinnan.

MediaNr: CA41918

Jag ljuger ibland

av Alice Feeney. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 21 min.Talbok med text.

Amber Reynolds ligger i koma. Hon vet inte hur hon hamnade på sjukhus. Hon vet däremot att det inte var någon olycka. Livrädd, och fångad i sin egen kropp, försöker hon pussla ihop minnena av vad som hände veckan innan. Amber har en make som inte längre älskar henne. Hennes syster döljer en mörk hemlighet. Hennes ex kan inte släppa taget. Någon av dem ljuger. Kan Amber vakna upp i tid och lista ut vem?.

MediaNr: CA42004

Svunna tider

av Julian Fellowes. Inläst av Åke Lindgren. 18 tim, 14 min.Talbok med text.

Damian Baxter är mycket rik och döende. Han bor ensam på ett gods i Surrey men ett anonymt brev antyder att Damian har ett okänt barn. Han ber därför en gammal vän att hitta sin arvinge. Vänskapen går tillbaka till societetssäsongen 1968, då champagnen flödade fritt under eleganta baler. Vem var kvinnan som skrev brevet? Läsaren får följa Damians erövringar och återblickar till sommaren på 1960-talet, och katastrofen som avslutade den.

MediaNr: CA41199

Det sällsamma fallet Benjamin Button

av F Scott Fitzgerald. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Novell om Benjamin Button som föds som en gammal man och sedan lever sitt liv baklänges och dör i en vit vagga som ett litet spädbarn. Novellen publicerades första gången 1922 och ingick sedan i novellsamlingen Berättelser från jazzåldern. F. Scott Fitzgerald, 1896-1940, amerikansk författare.

MediaNr: CA42079

Anteckningar, dikter

av Tua Forsström. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 35 min.Talbok med text.

Tua Forsströms tolfte diktsamling med en höststämning. Genom sina ordval tecknar poeten en universell värld som kan vara både otrygg och sorgsen. Dikterna lyfter fram det som är viktigt och hur livet går vidare trots alla svårigheter. Magiskt tänkande framträder som en självklar överlevnadsstrategi. Forsström citerar Wystan Hugh Auden, en av de främsta brittiska 1900-talspoeterna, i sina anteckningar kring en förlust.

MediaNr: CA41782

Illusionisten

av John Fowles. Inläst av Ove Ström. 25 tim, 50 min.Talbok med text.

Nicholas Urfe är ovanligt utbildad för sin ålder, men trött på den akademiska miljön. Han antar ett erbjudande om att bli skollärare på en grekisk ö. På ön finns mångmiljonären Maurice Conchis, som i sin villa genomför sociopsykologiska experiment. Nicholas dras in i en tillvaro fylld av oväntade inslag. Illusionisten är en reviderad och utökad utgåva av Mannen som trodde han var gud. I England gavs böckerna ursprungligen ut 1965 respektive 1977.

MediaNr: CA41370

Våra själar i natten

av Kent Haruf. Inläst av Frida Bergh. 4 tim, 23 min.Talbok med text.

Addie Moore och Louis Waters har varit grannar i flera decennier. De är ensamma sedan de båda förlorat sin äkta hälft. En dag föreslår Addie att de ska börja sova tillsammans. Det handlar inte om sex men att hålla varandra sällskap. Varje natt går de över till varandra och samtalar om sina liv, sina äktenskap, otrohetsaffärer, tragedier och framgångar. Det dröjer inte länge innan de väcker grannskapets uppmärksamhet.

MediaNr: CA42052

Halvvägs till himlen

av Jöns Hellsing. Inläst av Dan Kandell. 10 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 2, fristående, i serien Hope Island-trilogin som börjar med Händig man sökes. Pubägarinnan Heather har satsat allt på att renovera sin lilla pub. När den brinner ner till grunden natten efter invigningen rasar hela hennes tillvaro. Deprimerad tas hon in på anstalten där hennes mamma tog sitt liv. Men var branden en olycka eller var den anlagd? När Heather börjar ana hur allt hänger ihop smider hon planer på en storslagen hämnd.

MediaNr: CA41289

Den andra kvinnan

av Greer Hendricks. Inläst av Ylva Törnlund. 11 tim, 48 min.Talbok med text.

En thriller om mörka hemligheter i det som alla trodde var det perfekta äktenskapet. Vanessa Thompson har blivit lämnad för en yngre kvinna av sin make Richard. Han är nu förlovad med Nellie, och Vanessa är svartsjuk. Hon är besatt av tanken på att stoppa deras förestående giftermål. I alla fall är det så det verkar. Sarah Pekkanen och Greer Hendricks är amerikanska journalister och bästsäljande författare.

MediaNr: CA42073

Moderskap

av Sheila Heti. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

Vad vinner den kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Och om hon avstår från moderskapet? Är moderskapet alls är för henne? Huvudpersonen är någonstans mellan 30 och 40 år och måste hitta det svar som är rätta för henne. Hon går i dialog med sin partner och sina vänner, med konst, filosofi, mysticism och drömtydning. Och hon singlar slant. En roman som ansluter sig till ett pågående samtal om livsval, feminism och föräldraskap.

MediaNr: CA41569

Fågelfångarens son

av Richard Hobert. Inläst av Magnus Schmitz. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

Färöarna på 1800-talet. Enligt färöisk lag förlorar fårfarmaren och fågelfångaren Esmar sitt markarrende om han inte inom ett år får en son, en arvinge. Johanna och Esmar som hittills bara har fått döttrar vågar inte lita till slumpen än en gång. De får hjälp av den svenska värdshusvärdinnan Livia. Ingen av dem anar vilka följder deras försök till räddning kommer att få. Bygger på en verklig händelse. Boken kommer att filmatiseras.

MediaNr: CA41225

Söta, röda sommardrömmar, en Cilla Storm-deckare

av Christoffer Holst. Inläst av Maria Samuelsson. 9 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om Cilla Storm. Cilla har just blivit dumpad. Hennes karriär som skvallerjournalist går inte så bra och hon har bara råd med en kolonilott på Bullholmen, en liten ö i Stockholms skärgård. När en ung kvinna hittas död på ön på midsommardagen tar Cillas liv en helt ny vändning. Hon blir snart indragen i utredningen - som leds av den mycket stiliga polisen Adam. Cilla och Adam är varandras motsatser, men ändå dras de till varandra.

MediaNr: CA41355

Jag släpper dig aldrig

av Petra Holst. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 8 min.Talbok med text.

Isabel är attraherad av bästa vännen Annas man, den karismatiske David. Hon vill inte svika Anna men har allt svårare att stå emot. Och vad vill David? Anna är sjukskriven för depression och går i terapi. Hon återkommer ständigt till sin svartsjuka. Till sist måste hon fråga sig själv: Hur långt är jag villig att gå för att behålla min man? Relationsrysare om svek och manipulation där ingenting är som det ser ut att vara.

MediaNr: CA41750

Sju dagar med familjen

av Francesca Hornak. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 14 min.Talbok med text.

En feelgood-roman om att umgås med familjen, en liten aning för länge. Julen står för dörren och för första gången på evigheter ska hela familjen Birch samlas i det gamla huset i Norfolk. Två föräldrar och två vuxna döttrar, var och en med en hemlighet som de måste hantera under veckan. Mitt i röran dyker också en oväntad gäst upp som ställer allt till ända. Debutroman av brittiska journalisten F.H..

MediaNr: CA41830

Nödsignaler

av Catherine Ryan Howard. Inläst av Dan Bratt. 13 tim, 22 min.Talbok med text.

Adam Dunnes flickvän, Sarah, kommer inte tillbaka efter en jobbresa till Barcelona. Gav hon sig av eller blev hon bortförd? Det visar sig att en annan kvinna, Estelle, försvann nästan exakt ett år tidigare, från samma kryssningsfartyg som Sarah var ombord på. Omständigheterna är likartade. Adam är beredd att göra allt som krävs för att hitta Sarah. Debutroman utsågs till Bästa deckare vid Independent Press Awards USA 2017.

MediaNr: CA41846

En kort promenad på vatten, så lurade Jesus hela världen och sig själv

av Calle Hård. Inläst av Lena Löfvenborg. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Roman som utspelas 50 år efter Kristus i Palestina, Röda havet och Arabiska havet. Den unge Bibi är kastlös och på flykt. På sin resa möter han Tomas Båtbyggaren. De inleder en färd där de får kämpa mot romerska soldater, ökenvind och pirater. Tomas är övertygad om att Jesus var en skicklig illusionist som iscensatte sin egen himmelsfärd. Blev han lurad av sin mamma att han var gudens son? C.H., 1946- , journalist och författare.

MediaNr: CA41711

Budbärarinnan, roman

av Katerina Janouch. Inläst av Malin Wahlstedt. 9 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 11 i serien som börjar med Bedragen. Ett terrordåd har drabbat Stockholm och Cecilia skriver en ilsken krönika om politikers ansvarslöshet. Krönikan leder till att hon kommer på kant med både etablissemanget och sin egen familj. Samtidigt är 16-åriga invandrarflickan Leyla bortlovad till en äldre släkting, men hon vägrar acceptera det. Oväntat korsas Cecilias och Leylas vägar. Båda visar sig vara brickor i ett spel mycket större än de själva.

MediaNr: CA41827

Döden är alltid sann, ett nytt fall för Maria Wern

av Anna Jansson. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 20 i serien om polisen Maria Wern på Gotland som börjar med Stum sitter guden. Det har gått tjugo år sedan Maria Wern gick ut nian och nu är det återträff. När kvällen går över i natt har vänskapsband brustit och begraven kärlek uppstått på nytt. När klasskamraterna dyker upp till frukostbordet upptäcker Maria att en av dem har försvunnit under natten. Gamla konflikter har kommit upp till ytan och Maria har all anledning att känna oro.

MediaNr: CA41939

Lupus

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Anna Godenius. 18 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med De hängda hundarna. Krigsveteranen Niels Oxen är tillbaka i Danmark efter att ha levt gömd i den svenska skärgården. En rad mystiska händelser för både Oxen och hans partner, den excentriska före detta PET-polisen Margarethe Franck, tillbaka till en tid de helst inte vill minnas. Den tid då Margarethe Franck förlorade sitt ben. Gamla hemligheter kommer upp till ytan. Och både förr och nu dyker vargen upp ur mörkret.

MediaNr: CA41628

Hjärtats skimmer

av Samuel Karlsson. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 8 min.Talbok med text.

Det är en skönlitterär historia om författaren Carson McCullers. Hon var ett litterärt underbarn från den amerikanska södern som slog igenom över en natt, enbart 23 år gammal. Hennes svåra sjukdom och alkoholism påverkade hennes författarskap. Hon var bisexuell och umgicks med sin tids stora personligheter. Boken berättar dels om hennes kamp med sitt skapande och relationer dels om hur hon lät sitt hjärtas längtan styra över sina val i livet.

MediaNr: CA41947

Skönhetens väg

av Martha Hall Kelly. Inläst av Marika Bergström. 19 tim, 9 min.Talbok med text.

Året är 1939. Överklasskvinnan Caroline arbetar som volontär på franska ambassaden i New York. 16-åriga Kasia i Polen tar ett spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Den unga tyska läkaren Herta börjar arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig. Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under ohyggliga omständigheter. Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kaisas vägar möts.

MediaNr: CA41574

Den rätta tiden för en kula i hjärtat

av Ŏn-su Kim. Inläst av Anders Palm. 12 tim, 8 min.Talbok med text.

Reseng är en yrkesmördare i Seoul som vuxit upp i det stora bibliotek som är högkvarter för lönnmördare, torpeder och planläggare. Som yrkesman ifrågasätter han aldrig något utan genomför sina order till punkt och pricka. En dag går han utanför sina instruktioner och låter ett mordoffer bestämma sin egen avrättningsmetod. Planen går i stöpet och stora krafter sätts i rörelse. Actionmättad thriller som blandar rå realism med drömska partier.

MediaNr: CA41753

Dödligt saldo, detektivroman

av Emma Lathen. Inläst av Anita Molander. 6 tim, 57 min.Talbok.

Amerikansk deckare från 1961. Arthur Schneider vill ha hjälp med att lokalisera en försvunnen arvinge. Bankmannen John Putnam Thatcher blir indragen i sökandet och upptäcker snart att arvingen är mördad. Men vem kan ha velat se arvingen död? Nu börjar sökandet på nytt.

MediaNr: CA42030

Pachinko, roman

av Min Jin Lee. Inläst av Helena Gripe. 19 tim, 7 min.Talbok med text.

Sunja föds 1911 i en liten koreansk fiskeby. Hennes föräldrar är fattiga, men stolta. När Sunja i ung ålder blir gravid med en gift gangster riskerar hela familjens tillvaro att falla samman. Lösningen uppenbarar sig när prästen Isak ber om Sunjas hand. De tar sig till Japan för att bygga upp ett nytt liv. Men hon känner ingen och kan inte språket. Hon tvingas till uppoffringar för att överleva. Episk berättelse som spänner över fyra generationer.

MediaNr: CA41639

Nord

av Merethe Lindstrøm. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 47 min.Talbok med text.

Ett krig går mot sitt slut, människor är på vandring, utdrivna ur sina hus, fördrivna från byar och läger. En ung pojke har sluppit undan från marscherna och följer kompassen mot norr. Hans skulderblad sticker ut som avklippta vingar. Han är vad andra säger att han är, han är utsvulten och förnedrad. Han vandrar genom ett landskap lika ödelagt som vackert och slår följe med en annan som också bär på en hemlighet. M.L., 1963- , norsk författare.

MediaNr: CA41899

Cthulhu vaknar, en novell

av Howard Phillips Lovecraft. Inläst av Anders Mathlein. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Boston, 1926. Francis Thurston går igenom dokument efter sin avlidne morfars bror. Snart upptäcker han en kult som dyrkar uråldriga onämnbara fasor. Steg för steg inser Thurston att hans släktings efterforskningar kom sanningen för nära. Det finns de som vill väcka den sovande guden Chtulhu för att sprida vansinne och förstörelse världen över. Är slutet nära? Skräckklassiker av H.P.L., 1890-1937. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41514

Julia och Jack

av Anna Lönnqvist. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Allt börjar med den där weekenden i New York. Äntligen ska Julia få tid tillsammans med sin stora kärlek. Men när de stöter ihop med Julias expojkvän Jack blir inget som planerat. Av bara farten ger Julia sken av att hon och Rickard lever ett helt annat liv än de gör. Något som får större konsekvenser än hon kan ana. Vill hon verkligen ha den framtid hon trott? Finns det några känslor kvar mellan henne och Jack?.

MediaNr: CA42135

Och så kom du

av Kathleen MacMahon. Inläst av Mallika Giarimi. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Vintern 2008. Den globala ekonomin har kollapsat. Bruno Boylan, en New York-bo med irländskt ursprung, förlorar jobbet och bestämmer sig för att besöka landet som hans förfäder kom ifrån. Den irländska arkitekten Addie Murphy är en avlägsen släkting. Hennes liv befinner sig i en nedåtgående spiral. Hon är arbetslös och fördriver dagarna med att ta hand om sin far och ta långa promenader med sin hund. Men när hon träffar Bruno förändras allt.

MediaNr: CA41938

Feberdröm, vampyrroman

av George R R Martin. Inläst av Peter Mattsson. 14 tim, 51 min.Talbok med text.

Året är 1857 och rederiägaren Abner Marsh har stora problem. Nästan hela hans flotta har sjunkit och han är redo att sluta, då Joshua York erbjuder sig att köpa in sig i rederiet. Trots att han är tveksam, antar han erbjudandet. Tillsammans inleder York och Marsh bygget av ett fartyg som ska bli den största, ståtligaste och snabbaste hjulångaren på Mississippi - Feberdröm. Deras resa längs floden visar sig vara ödesdiger för de båda rederiägarna.

MediaNr: CA41511

Vad ville han?

av Helen McCloy. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 4 min.Talbok.

Det har skett ett mord på scenen och det verkar som om en av tre personer är skyldig. Brottet skedde mitt framför publiken och skådespelarna, men ingen vet vem mördaren är. Det verkar inte finnas några ledtrådar och de tre misstänkta förnekar all kännedom om brottet. Det ser ut som det perfekta mordet, tills Dr Basil Willing börjar undersöka det. Helen McCloy, 1904-1994, amerikansk deckarförfattare.

MediaNr: CA41746

- och inga fåglar sjunga

av Helen McCloy. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 23 min.Talbok.

När Basil Willing kliver in i en tobaksaffär på Manhattan följer en annan kund efter honom. Förföljaren köper cigaretter och stoppar sedan en taxi i all hast. Till taxichauffören säger han att han heter Basil Willing. Den verklige Basil Willing som står bredvid blir förundrad och följer efter i en annan taxi. Detta är upptakten till ännu en deckargåta av den amerikanska författaren Helen McCloy, 1904-1994.

MediaNr: CA42252

Mordet på kommendören

av Haruki Murakami. Inläst av Magnus Welroos. 17 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Morden på kommendören. Huvudpersonen är en 36-årig porträttmålare från Tokyo. När hans hustru vill skiljas reser han sin väg. Han hamnar i ett hus uppe på ett berg och bestämmer sig för att bara måla landskap. I huset hittar han en målning med titeln "Mordet på kommendören". Motivet är ett mord på 500-talet men anspelar samtidigt på Mozarts opera Don Giovanni. Inte långt därefter vill en gåtfull IT-miljardär beställa ett porträtt.

MediaNr: CA41272

Ensam kvar

av Rhiannon Navin. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

Följderna av en skolskjutning, skildrat ur ett barns perspektiv. Zach är sex år och står gömd i en garderob när en kille går genom skolkorridorerna och skjuter ihjäl 19 personer. Zach hör skotten men vet inte att ett av dem just har dödat hans storebror Andy. Händelsen får hela familjen att falla isär. Men Zachs optimism gör att hans föräldrar så småningom kan komma över sitt hat och övervinna sorgens skoningslösa kraft.

MediaNr: CA41925

La cheffe, roman om en kock

av Marie Ndiaye. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att arbeta som hemhjälp. Där upptäcker hon den kulinariska konsten och en helt ny värld. Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin. Marie Ndiaye, 1967- , fransk författare.

MediaNr: CA41754

Zelda - allt är normalt

av Lina Neidestam. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 59 min.Talbok.

Tecknad serie om Zelda. Hon bor i en vindsvåning vid Mariatorget med den creddiga kreatören Nova. Men när hon blir både vräkt och arbetslös faller allt som ett korthus. Zelda släpar sina personliga tillhörigheter i svarta sopsäckar och en odyssé av soffsurfande, fulsex och bakfylleångest tar sin början. Allt är återigen normalt. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41619

Sympatisören

av Viet Thanh Nguyen. Inläst av Hans Sandquist. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

Saigon 1975, det är kaos i landet och bråttom att ta sig därifrån. En sydvietnamesisk general och hans kompanjoner flyr och startar ett nytt liv i Los Angeles. De är omedvetna om att en kapten i hemlighet återrapporterar allting om deras liv i Amerika till en högre instans i Vietcong. Kaptenen, en man med kluvna lojaliteter, har tidigare studerat vid universitet i Amerika men återvände till Vietnam för att slåss för kommunisterna.

MediaNr: CA41907

Kärlek, kirskål och pannkakor under sängen

av Bernt Bison Nilsson. Inläst av Linda Jansdotter. 3 tim, 47 min.Talbok.

MediaNr: CA42517

Kärlek, bakelser och en mops

av Annie England Noblin. Inläst av Malin Wahlstedt. 8 tim, 9 min.Talbok med text.

Brydie Benson har precis skilt sig och flyttat till en ny lägenhet när mopsen Teddy Roosevelt plötsligt står där och vill flytta in. För att ha råd att betala sina räkningar jobbar Brydie i en mataffär. Men hon bestämmer sig istället för att kombinera sin hobby bakning med hennes kunskap om hundar. Så hon startar bageriet Pupcakes. När läkaren Nathan Reid, husse till Sasha, kliver in genom dörren kompliceras tillvaron ytterligare. Feelgood-roman.

MediaNr: CA41871

Nästan framme, kriminalroman

av Liam Norberg. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 36 min.Talbok med text.

Joel Berger och Micke Örnskog har begått flertalet värdetransportrån tillsammans. De har alltid klarat sig undan. Micke är familjefar och Joel lever för att bli ekonomiskt oberoende. Efter en kupp mot Solvalla mitt under Elitloppet drar de åt olika håll. Joel har fått ett tips om ett affärsbedrägeri som kan ge minst 40 miljoner. Micke är skeptisk och har ögonen riktade mot ett insidertips som kan ge ett rekordstort rånarbyte. L.N., 1969-.

MediaNr: CA41770

Offerzonerna

av Fredrik Nyberg. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 19 min.Talbok med text.

Diktsamling som kretsar kring offerzoner - platser som utöver det som där går att utvinna inte räknas. Här besöks och befolkas ett antal sådana i sig själva värdelösa orter. De finns överallt omkring oss, men även i diktarkroppen som rör sig, som skriver och agerar. I mötet med dessa av oss människor offrade zoner uppstår ibland fantasier om riddare och lundar. Men lika ofta framträder en dikt som präglas av en mer saklig ton.

MediaNr: CA41834

Agneta Grahn och döden

av Birgitta von Otter. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Agneta Grahn är i sjuttioårsåldern och änka sedan många år. Hennes enda dotter och två barnbarn bor i Australien. Efter ett läkarbesök fruktar hon att hon drabbats av en allvarlig sjukdom och börjar grubbla över åldrandet och döden. Boken är en vemodig och humoristisk skildring om viljan att leva och rädslan för att dö.

MediaNr: CA41601

Flyg, fjäril!

av Bente Pedersen. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Edvard blir allvarligt skadad i en olycka på varvet. Han blir fortfarande varm i hjärtat när han tänker på Aurora, men vill inte att hon ska binda sig till honom nu när han är skadad. Aurora försöker med hjälp av en vän till familjen att ta reda på hur det egentligen står till med Edvard. Hon har en plan för hur hon ska ta sig in hos familjen Domingo osedd.

MediaNr: CA41729

Huset på Cap Corse

av Emma Piazza. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

Teresa ärver ett hus och återvänder efter många år till sin barndoms ö Korsika. Hon ser fram emot en lugn tillvaro för sig och det barn hon väntar. Istället hamnar hon mitt i ett virrvarr av arvstvister och blodshämnd. Snart inser Teresa att ingen är att lita på och hon vill inget annat än att lämna huset hon ärvt. Men hur ska hon ta sig därifrån? Spännande deckare i ovanlig miljö. Emma Piazza, 1988-, italiensk författare med rötter på Korsika.

MediaNr: CA42093

Första kärleken

av Gwendoline Riley. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

Neve och Edwyns äktenskap liknar ett slagfält. För tillfället har de hittat fram till något som liknar fred, men det har inte alltid varit så. Neve ser tillbaka på deras år av skrik, hot, tvivel och anklagelser. Hur har hon stått ut? Varför stannar hon kvar? Finns det något kvar av kärleken under allt förakt och grymhet? Ett modernt och explosivt äktenskapsdrama. Relationsskildring. G.R., 1979-, brittisk författare.

MediaNr: CA41876

Vad gör vi här?

av Marilynne Robinson. Inläst av Anders Mathlein. 13 tim, 50 min.Talbok med text.

Essäer rör sig över vida fält men som oftast söker efter rötter i den amerikanska historien och hos de amerikaner som byggde landet: till exempel puritanerna med deras envetna satsning på allmänt välstånd och fri utbildning. Författarens udd riktas lika mycket mot marknadsfixerad höger som mot enkelspårig vänster, som båda reducerar såväl samhälle som människa till ödesbestämdhet. M.R., 1943- , amerikansk författare och historiker.

MediaNr: CA41779

Oförsiktig kärlek

av Peter Robinson. Inläst av Björn Pedersen. 13 tim, 4 min.Talbok med text.

En bok med kriminalkommissarie Alan Banks. Kroppen av en ung studentska har hittats i en övergiven bil ute på landsbygden. Fallet misstänks vara ett självmord och Banks kopplas in. Dessutom har en sextioårig man hittats död i en ravin i det öde hedlandskapet. Han är klädd i en exklusiv kostym men saknar id-handlingar. Samtidigt får Banks en varning om att en gammal fiende har återvänt i ny skepnad. Personen lär inte vika för något.

MediaNr: CA40883

Alltid fucka upp

av Moa Romanova. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Seriebok om Moa, en ung kvinna som befinner sig i kris. I perioder ligger hon sömnlös och passiv, bland smutskläder och laddarsladdar. Andra dagar söker hon maniskt efter den livsavgörande Händelsen. Det handlar om panikångest, kicksökande och depressioner. Men också om att skratta åt alltihop och slutligen hitta rätt vägar. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41549

Regnvakt

av Tatiana de Rosnay. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 11 min.Talbok med text.

Syskonen Linden och Tilia är i Paris för att fira pappa Pauls sjuttioårsdag. Det är flera år sedan familjen var samlad och nu tassar de runt på helspänn. Inget ska få förstöra deras återförening, inte ens det aldrig sinande regnet som vräker ner över staden. Seines vatten stiger, Paris blir översvämmat och familjen blir instängda på ett hotell. Gammalt groll bubblar upp till ytan och tvingar både föräldrar och barn att konfrontera det ofrånkomliga.

MediaNr: CA41804

De försvunna

av Lori Roy. Inläst av Ylva Törnlund. 12 tim, 14 min.Talbok med text.

Suggestiv thriller om en stad i amerikanska södern, där pojkar rymmer och flickor försvinner. Lane återvänder till Florida efter många år i New York, med sig har hon sina två döttrar. En dag försvinner hennes äldsta dotter. Lane fruktar att en känd seriemördare begått ännu ett brott. Staden befinner sig i hysteriskt kaos och media följer varje steg Lane tar i hennes strävan att hitta sin dotter. Lori Roy, prisbelönad amerikansk författare.

MediaNr: CA41825

Det gyllene huset

av Salman Rushdie. Inläst av David Zetterstad. 16 tim, 20 min.Talbok med text.

Samma dag som Barack Obama installeras i Vita huset anländer en internationell fastighetsmiljardär till New York med sina tre söner. Nero Golden skakar om tillvaron i det välbärgade Greenwich Village-kvarter där han slår sig ner. Filmmakaren René Unterlinden blir besatt av sina nya grannars gåta och påbörjar en dokumentär om miljardärens liv. Samtidigt, i världen utanför, gör en illasinnad clown entré i politiken.

MediaNr: CA41799

Skönhet ur askan

av Cecilia Samartin. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 43 min.Talbok med text.

Moldaviens landsbygd: Inesa, 19 år, förbereder sig för sin bröllopsdag, men blir bortrövad. En by i Mexiko: Karla, 15 år, förälskar sig i en charmerande man, men hans kärlek har dolda motiv. Ohio, USA: När styvpappan förgriper sig på lilla Sammy försvarar hon sig - och barndomen får ett abrupt slut. Tre ensamma och rädda flickor vars liv strålar samman i Las Vegas. Nära den absoluta botten finner de varandra och bestämmer de sig för att fly.

MediaNr: CA41873

Socker, salt och nya chanser, socker, salt och nya chanser

av Claire Sandy. Inläst av Anders Mathlein. 11 tim, 35 min.Talbok med text.

Marie Dunwoody har det bra, hon älskar sin familj och sitt jobb. Men hennes cupcakes blir aldrig snygga, och efter ännu en förnedring på barnens skolbasar bestämmer hon sig - nästa år ska hennes bakverk vara fantastiska. Med hjälp av stjärnbagaren Mary Berry börjar hon sin resa. Maken Robert bestämmer sig för också för att haka på. Recepten visar sig innehålla visdomar som kan hjälpa familjen Dunwoody med mer än bara sockerkakor. Feelgood-roman.

MediaNr: CA41536

En dag i december

av Josie Silver. Inläst av Frida Bergh. 12 tim, 32 min.Talbok med text.

Laurie har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet. Allt förändras en snöig decemberdag när hon tittar ut genom ett bussfönster och får syn på honom. För en kort stund står tiden still. När bussen åker iväg är det magiska ögonblicket över. Livet går vidare men mannen dröjer kvar i Lauries tankar. Ett år senare, på en julfest, presenterar Lauries bästa vän Sarah henne för sin nya pojkvän, Jack O'Mara. Laurie känner genast igen honom.

MediaNr: CA41665

Bilder av henne

av Karin Slaughter. Inläst av Åke Lindgren. 18 tim, 29 min.Talbok med text.

Andrea vet allt om sin mamma Laura. För vi känner ju alla våra mödrar utan och innan. Eller? Men under en vanlig shoppingtur i gallerian, tar bådas liv en våldsam vändning. En ung man attackerar flera människor och Laura är den som lyckas oskadliggöra honom på ett oroväckande kallblodigt sätt. Med ens riktas polisens misstankar från mannen mot Laura. Har Andreas mamma gjort sig skyldig till mord? Vem är hon egentligen?.

MediaNr: CA41617

När jag blir stor vill jag bli en sån tant som blöder

av Birgitta Smiding. Inläst av Lo Tamborini. 6 tim, 13 min.Talbok med text.

En självbiografisk roman som tar avstamp i en mammas självmord. Läsaren får mötta dotterns ilska över att livet inte kunde ge mamman en annan utväg. Här finns också raseriet över det förtryck pappan utövade i familjen, han som alltid kämpade mot klassamhället. I berättelsen finns också passionerna i det vuxna livet. Mannen som ljög om det mesta och blev far till hennes barn. Birgitta Smiding, 1942-, skådespelare och teaterforskare.

MediaNr: CA41865

En boxares fall

av Jan Sprangers. Inläst av André Nilsson. 17 tim, 41 min.Talbok med text.

En äldre man hittas död i ett trapphus i centrala Göteborg. Allt tyder på en olyckshändelse tills obduktionen visar att mannen knappast fått sina skador genom att ramla. Det finns både individer och grupper som skulle ha gynnats av mannens död. Polisen inleder en intensiv människojakt i ett övergivet militärfort i västra Göteborg, bara för att konfronteras med nya frågor. Peter van Rijssen och Claes Tillén på länskriminalen får det besvärligt.

MediaNr: CA41673

Sova med fiskarna

av Jan Sprangers. Inläst av John Sundin. 15 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Tillén och van Rijssen som börjar med En boxares fall. Liket av en äldre man hittas i en trädgårdsdamm i en förmögen del av Göteborg. Det visar sig handla om såväl mord som utpressning, och brotten har anknytning både till samhällets toppar och organiserad brottslighet. Poliserna Claes Tillén och Peter van Rijssen får fullt upp.

MediaNr: CA41684

Gripen av Prag

av Jan Stocklassa. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

Mats Tollman åker från det trygga Sverige för att studera film i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Hans högsta önskan är att betrakta omvärlden från baksätet på en Tatra med sin stora kärlek, den blonda Anna. I stället drar ödet gång på gång in honom i tvekamper där han har liten chans att vinna. Han är likt Svejk bra på att klara sig helskinnad, men när den politiskt tillsatte ambassadören utmanar honom slipper han inte undan.

MediaNr: CA41987

Jaga vatten

av Ellen Strömberg. Inläst av Jenni Sainio. 2 tim, 33 min.Talbok.

Hanna och Rakel har alltid varit vänner. De ingår i det gymnasiegäng som åker omkring i bilar på fritiden, på väg bort från mörk granskog och de präktiga bönehusen mot stränderna och vattnet. Hanna är den populära. Rakel får hänga med men hon låter sig inte kuvas. Här finns också en mamma som försvinner. Författaren debuterar med denna bok och skildrar en flickas uppväxt, kvinnlig solidaritet och uppvaknad sexualitet. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA42271

Fri att springa

av Fredrik Svanfeldt. Inläst av Dan Bratt. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Dömd att springa. Johan har avtjänat ett fängelsestraff och funderar över hur han ska få ett normalt socialt liv efter två år i fängelse. Han arbetar och löptränar, med London Marathon i sikte. Han träffar också en ny tjej, men talar inte om att han suttit i fängelse och snart är han insnärjd i lögner som han inte vet hur han ska ta sig ur.

MediaNr: CA41430

Min älskade älskling

av Gabriel Tallent. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 28 min.Talbok med text.

14-åriga Turtle Alveston är en överlevare. Hon känner skogarna längs Kaliforniens kust bättre än någon annan. Efter moderns död styrs hemmet av Turtles karismatiske, men plågade, fader. Familjen är delvis avskuren från omvärlden. Men när Turtle lär känna Jacob börjar hon ta in mer av världen omkring sig och förstår att hon måste bryta upp från fadern om hon ska överleva. Suggestiv debutroman om mörka hemligheter.

MediaNr: CA41459

Mögel

av Shūsei Tokuda. Inläst av Anders Mathlein. 6 tim, 26 min.Talbok med text.

Romanen utspelas i det nya Japan efter feodalismens fall. Den 30-åriga Sasamura är från utblottad samurajsläkt och är författare. Han försöker få pengarna att räcka till genom att sälja in sina alster till höger och vänster. Han gifter sig med hushållerskans 21-åriga dotter när hon blir med barn. Hon är från landet och knappt läskunnig. Vi följer familjens första fem år i Tokyo, från våren 1902 till försommaren 1907. En självbiografisk roman.

MediaNr: CA42198

Snödrev, kriminalroman

av Helene Tursten. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Jaktmark. Kriminalinspektör Embla Nyström får ett samtal från sin släkting Harald. En död man har hittats i en stuga. När Embla kommer dit upptäcker hon att det rör sig om en regelrätt avrättning. Den döde mannen är en av de största ledarna inom organiserad brottslighet i Sverige. I jakten på de skyldiga finner Embla ledtrådar även bakåt i tiden till ett gammalt fall - försvinnandet av Emblas barndomskamrat, Louise.

MediaNr: CA41822

Lojal

av Delphine de Vigan. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

Ett känsligt drama om destruktiva hemligheter och lojaliteter. Vi möter trettonåriga Théo och hans bästa vän Mathis som sitter i ett undanskymt hörn av skolan och skickar en flaska rom mellan sig. Läraren Hélčne anar att något inte står rätt till med Théo. I sina försök att rädda honom går hon snart långt utöver vad hennes yrkesroll tillåter. Delphine de Vigan, 1966-, fransk författare som bland annat skrivit Dagar utan hunger.

MediaNr: CA41769

Något som liknar lycka

av Eva Woods. Inläst av Helena Gripe. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Annie är fast i ett liv ingen 35-åring skulle önska sig. Hon har ett trist jobb och en outhärdlig boendesituation. Innerst inne är hon förlamad av den stora sorg som slog sönder hennes en gång perfekta tillvaro. En dag möter hon den glada, färgstarka och excentriska Polly som har allt Annie saknar. Polly vet att livet är för kort för att låta en endaste dag gå till spillo. Hon har hundra dagar på sig att hjälpa Annie att hitta lyckan i sitt liv.

MediaNr: CA41559

Sinnesslö, en psykologisk spänningsroman

av Niklas Wrångberg. Inläst av Ingemar Jonson. 1 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA42303

Små bitar av lycka, roman

av Anne Ch Østby. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 53 min.Talbok med text.

Sina, Maya, Ingrid och Lisbeth får varsitt brev från deras gamla gymnasievän Kat med en inbjudan om att få komma och bo hos henne på hennes kakaoplantage på Fiji. De är nu i 60-årsåldern. Sina är ensamstående förälder med pengabekymmer, Maya känner hur hon håller på att tappa greppet om världen, Ingrid är en ensamvarg, Lisbeth har på ytan det perfekta livet och Kat har nyligen blivit änka. Tillsammans planerar vännerna att starta chokladtillverkning.

MediaNr: CA41604

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier.

Inläst av Maria Salmson. 1 tim, 7 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Läsguldet: unga läser för gamla. Nyheter i korthet. MTM siktar mot tillgänglighet för alla. 5 frågor till Karin Holmvall, UHR. Stöd till barn med blindhet brister. Barn & unga: boktips. Reflektion, marimba och bokcirkel. Boktips på lättläst. Tillgänglighet på museum. Frågor & svar. Tidsfördriv. Hösttips som värmer.

MediaNr: CA41766

Allmänt och blandat

Tankar från en utskälld forskare, och andra texter om biologi, vetenskap och samhälle

av Torbjörn Fagerström. Inläst av Michael Borch. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

Samling texter av Torbjörn Fagerström, renommerad forskare och författare till en rad böcker. Som forskare och professor driver han frågor där vetenskapen ofta går på tvärs mot trendiga åsikter - ekologisk mat är inte nyttigare, heterosexualitet är inte en social konstruktion och det är inget fel på genmodifierade grödor. Han är övertygad om att vetenskapen alltid behöver försvaras mot krafter som försöker vantolka den.

MediaNr: CA41664

Uppkopplad, urkopplad, avkopplad, så missbrukar vi skärmen och så kan vi koppla bort den

av Jimmy Mogrip. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok om internets utveckling och hur det har påverkat våra liv. Författaren relaterar till forskning på området och exemplifierar med hjälp av sociala experiment och personliga erfarenheter. Han tar upp både positiva och negativa aspekter av internet och du hittar en hel rad praktiska tips på hur du kan minska ditt surfande. Jimmy Mogrip är beteendevetare och intresserar sig särskilt för relationerna mellan teknik och människa.

MediaNr: CA41728

Mellan raderna, en bok om att vara kvinna och journalist

av Jenny Nordlander. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

En bok om kvinnliga journalisters vardag och det som är så svårt att sätta fingret på, nämligen det subtila kvinnoförtrycket. Det där som nästan alltid går att bortförklara, men som kan ta död på den mest engagerades glöd. Journalisten Jenny Nordlander har här samlat rapporter och vittnesmål från Sveriges största redaktioner. Journalister berättar om hur de har särbehandlats på grund av att de är kvinnor och hur det har påverkat deras karriär.

MediaNr: CA41554

Religion

Tsangnyön Herukas sånger, en studie och översättning av en tibetansk buddhistisk yogis religiösa poesi

Inläst av Patrik Nyman. 9 tim, 45 min.Talbok.

Tsangnyön Heruka, 1452-1507, är en av Tibets främsta litterära personer och sammanställde det viktiga buddhistiska verket Milarepas livshistoria. Tsangnyön Herukas sångsamling trycktes år 1508 och det här är den första översättningen till ett annat språk. Verket ger en inblick i de kringvandrande yogiernas liv, lära och budskap. Samtidigt får man en bild av Tibet innan Dalai lamorna började styra landet på 1600-talet.

MediaNr: CA41863

Roma kloster och cistercienserna

Redaktör: Eva Selin. Inläst av Friedel Weiser. 11 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA42516

Livet händer!, existentiella perspektiv på ledarskap

av Kerstin Hesslefors Persson. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

K.H.P. skriver om ledarskap och existentiell hälsa, och om hur det är att vara kvinna och ledare i Svenska kyrkan. Hon berättar om hur hon förlorade sitt arbete som domprost i Lund och om en vänskap som växer sig stark i livets slutskede. Hon ställer sig frågor som: hur tar vi oss igenom kriser? Hur återvinner vi förlorad tillit? Och hur klarar vi av att vara människor i de sammanhang för vilka vi har ansvar?.

MediaNr: CA41321

Livet i Kristus, ett urval andliga råd ur fader Johannes dagbok "Mitt liv i Kristus"

av Johannes av Kronstadt.. Inläst av Kristina Bäckman. 3 tim, 50 min.Talbok med text.

Ett urval andliga råd ur Fader Johannes dagbok "Mitt liv i Kristus". Johannes av Kronstadt, 1829-1909. Rysk-ortodox präst och helgon.

MediaNr: CA41774

Guds rike är nära!, Markusevangeliet

av Anna Runesson. Inläst av Kristina Bäckman. 16 tim, 21 min.Talbok med text.

Markusevangeliet är det äldsta, kortaste och mest kärnfulla av de fyra evangelierna. Det kännetecknas för dess skildring av hur Jesus förlåter synderna, befriar de bundna och botar sjuka, och hur han utmanar sina lärjungar att följa med på vägen till Jerusalem. Men vem är egentligen denne Jesus som bjuder in till sitt rike? Och vad innebär det egentligen att följa honom? A.R., präst i Svenska kyrkan.

MediaNr: CA41247

Terrorns rike, hur en våldsam sekt från arabiska öknen radikaliserade islam

av Carl Schiøtz Wibye. Inläst av Mattias Pleijel. 18 tim, 6 min.Talbok med text.

Den tidigare Riyadambassadören C.S.W. beskriver vad den wahhabistitska läran går ut på och hur det gick till när den gick från att på 1700-talet ha varit en sekt i öknen till att ha anhängare världen över. Han skildrar hur Saudiarabien lagt enorma summor på att sprida landets extremistiska statsreligion, som har utlöpare i flera jihadistiska rörelser och diskuterar wahhabismens roll för den våldsbejakande islamismen.

MediaNr: CA41390

Pehr Stenbergs levernesbeskrivning, av honom själv författad på dess lediga stunder

av Pehr Stenberg. Redaktör: Fredrik Elgh. Inläst av Ove Ström. 19 tim, 26 min.Talbok.

Del 5 av Pehr Stenbergs levernesbeskrivning är ett register över de fyra första delarna. Pehr Stenberg, 1758-1824, föddes i byn Stöcke i Umeå socken, studerade till präst i Åbo och verkade som komminister i Umeå fram till sin död. Han lämnade efter sig en levernesbeskrivning på nästan 5000 handskrivna sidor.

MediaNr: CA41599

Filosofi och psykologi

The secret

av Rhonda Byrne. Inläst av Ann Witticker. 5 tim, 12 min.Talbok.

R.B., australiensisk tv-filmare, började under en personlig kris att läsa framställningar om positivt tänkande och upptäckte då den uråldriga lagen om attraktion; att lika attraherar lika. Den här lagen, menar hon, kan tillämpas på mänskliga relationer, hälsa och yrkesliv. I boken vill hon förmedla praktisk kunskap, som skall ge en större förståelse för, samt insikt om, hur man blir mästare i sitt eget liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42459

Närmare varandra, nio veckor till en starkare parrelation

Inläst av John Sundin. 5 tim, 29 min.Talbok med text.

Relationsproblem är vanliga och påverkar oss på många plan. I denna självhjälpsbok får paren lära sig hur de kan hitta mönster och ömma punkter i sitt samspel, hantera konflikter på ett konstruktivt sätt, öka acceptansen för olikheter och bygga vidare på styrkor de har som par. Boken bygger på en svensk manual inom KBT, kognitiv beteendeterapi, som är vetenskapligt prövad.

MediaNr: CA41637

Varats dunkla skrymslen

av Lars Bergström. Inläst av David Zetterstad. 6 tim, 37 min.Talbok med text.

Filosofi i 50 korta kapitel. Professor emeritus Lars Bergström förklarar frågor av alla slag. Ofta kompliceras filosofins djupa och svåra frågor av ett tekniskt språk som bara förstås av redan invigda. I en här boken är det dock bara frågorna i sig som är svåra, det handlar om moral och politik, om kunskap och logik, om religion, vetenskap och verklighetens natur.

MediaNr: CA41832

Lita till din inre kraft, känn trygghet och tillit i livet oavsett vad som händer

av Gabrielle Bernstein. Inläst av Maria Samuelsson. 6 tim, 13 min.Talbok med text.

Författaren vill visa hur man kan lära sig släppa blockeringar och ta kontrollen över sitt eget liv. Boken är uppdelad i egna berättelser och lektioner. Tillsammans erbjuder varje berättelse och lektion medel för att övervinna de hinder som står i vägen för det man önskar sig. Författaren menar att man kan finna sin inre styrka i svåra situationer genom att lära sig att omvandla rädslor till tillit.

MediaNr: CA41243

Handbok för livskämpar, till dig som inte vet om du orkar leva

av Filippa Gagnér Jenneteg. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 23 min.Talbok med text.

Handbok som vänder sig till den som mår så dåligt att man ibland tänker att man inte orkar leva. Att det vore lika bra att försvinna. Det är en lättillgänglig och handfast vägledning för den som plågas av självmordstankar. Författarna delar med sig av sina egna berättelser och några av de viktigaste erfarenheterna de gjort genom åren. De ger också mängder med tips, information, strategier och tankeövningar för att hjälpa den som mår dåligt.

MediaNr: CA41552

Hjärnbalans, digital detox i en uppkopplad vardag

av Katarina Gospic. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 17 min.Talbok med text.

Hjärnforskaren Katarina Gospic diskuterar vardagsbalans utifrån tio kategorier, bland annat rörelse, förändring, känslor och relationer. Hon betonar särskilt hur den snabba digitala utvecklingen påverkar oss på både gott och ont. Vi kan prata om tomma digitala kalorier. Hon beskriver hur man gör för att undvika de värsta bovarna i dramat.

MediaNr: CA41635

Vi måste prata om 50, om kärlek, kriser och livslust

av Cecilia Gustavsson. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

Fyra kända svenska kvinnor Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen samtalar öppenhjärtigt om livet i 50-års åldern. De fyra för en diskussion utifrån olika teman; övergångsåldern, sexualiteten, svackorna i arbetslivet och perioderna när allt har känts riktigt mörkt. De tar också pulsen på tidsandan när det gäller jämställdhet och synen på kvinnor som lämnat de unga åren bakom sig.

MediaNr: CA41948

Beslutsfällan, genomskåda psykologin som styr dina val

av Arvid Janson. Inläst av Eva Sjöblom. 10 tim, 36 min.Talbok med text.

Designern A.J. och psykologen N.L. har skrivit en bok med syftet att ge läsaren ett friare och smartare liv. De har båda arbetet länge med att påverka konsumenters val, men avslöjar här branschens hemligheter. Varför är det till exempel så lätt att fasta på sociala medier eller vid godiset vid kassan? Många beslut påverkas av mer eller mindre dolda psykologiska knep. Genom att lära sig mer om hjärnan och vårt beteende går det att undvika fällorna.

MediaNr: CA41824

Vetenskapens mening

av Tim Lewens. Inläst av Jonas Knutell. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

T.L., brittisk vetenskapsfilosof, resonerar kring vetenskapens förutsättningar, arbetsmetoder och historia. Han gör en grundläggande orientering i klassisk vetenskapsteori - med namn som Karl Popper och Thomas Kuhn. Han ger också inblickar i aktuella vetenskapliga frågeställningar med samhällelig relevans och en potential att förändra vår uppfattning om oss själva.

MediaNr: CA41872

I befintligt skick, att ta sig själv på allvar

av Katja Lindert Bergsten. Inläst av Anna Sandhammar. 6 tim, 55 min.Talbok med text.

Boken hjälper läsaren att bli mer tillåtande mot sina känslor, även de som är svåra. Det blir lättare att leva i samklang med sina verkliga behov, när man tar sig själv och sina känslor på allvar. Det kan vara ett alternativ till att genomgå en totalrenovering av livet. Författarna vill vägleda till förståelse och medkänsla för oss själva.

MediaNr: CA41765

Nudge, så funkar det

av Alexander Norén. Inläst av Benny Nilsson. 3 tim, 49 min.Talbok med text.

Begreppet "nudge" lanserades av nobelpristagaren Richard Thaler och har under de senaste tio åren fått allt större relevans och spridning. Ekonomijournalisten A.N. ger i denna bok en introduktion till begreppet och till beteendeekonomin - området i gränslandet mellan psykologi och ekonomi. Begreppen förklaras pedagogiskt och teorierna illustreras med hjälp av praktiska exempel. A.N. har i arbetet med boken intervjuat ledande experter och forskare.

MediaNr: CA41674

Kärlekskris, gå vidare efter otrohet

av Esther Perel. Inläst av Elisabet Thorborg. 16 tim, 37 min.Talbok med text.

Otrohet kan förstöra tilliten och innebära slutet för en relation. Psykoterapeuten Esther Perel har träffat hundratals par som upplevt otrohet. Svek gör ont, men kan också vara helande eftersom det lär oss om vad kärlek är och vad vi kan förvänta oss av en annan människa. Perel vill visa hur ett förhållande kan växa och fördjupas efter en otrohetsaffär.

MediaNr: CA41848

Breven till Lucilius

av Lucius Annaeus Seneca. Inläst av Eric Linderholm. 27 tim, 48 min.Talbok med text.

Den första översättningen av den romerske filosofen Senecas verk i sin helhet. Seneca (ca 4 f Kr-65) bekände sig till den stoiska filosofiskola som betonade vår förmåga att hålla distans till de egna känslorna och inte låta sig påverkas av impulser. Han resonerar om hur vi bör förhålla oss till de påfrestningar livet ovillkorligen ställer oss inför, i form av sjukdomar, åldrande och död. Läsaren får även en inblick i hur ett romerskt liv såg ut.

MediaNr: CA40840

Skapa arbetsglädje!, enkelt om framgång, lycka och arbetsglädje

av Christina Stielli. Inläst av Annika Denke. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

Bokens utgångspunkt är att det är medarbetarna som är det viktigaste på en arbetsplats. Mår inte medarbetarna bra så mår inte verksamheten bra. Boken beskriver hur vi kan trivas bättre på vårt jobb, samarbeta bättre och stressa mindre. Boken innehåller träningsprogram för att vi ska kunna hitta vår förmåga att påverka förhållningssätt till det som livet för med sig och därmed bli en del av en positiv arbetsmiljö.

MediaNr: CA41651

Utan press, om medkänsla, prestation och stress

av Sofia Viotti. Inläst av Patrik Nyman. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

Dagens krav på prestation kan leda till stress och oro. S.V., psykolog med inriktning mot compassionfokuserad terapi (CFT) presenterar här ett annat sätt att förhålla sig till prestationer och livet i stort. I boken finns övningar i medkänsla och guidning till hur prestationsmönster kan upptäckas. Genom medkänsla går det att leva mer anpassat efter hur man själv fungerar. Målet är att drivas av lust och intresse istället för press och stress.

MediaNr: CA41476

Uppfostran och undervisning

Älskade, förbannade tonåring, så får du kontakt med din tonåring, forskning och föräldraverktyg

av Birgitta Kimber. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Tonårstiden kan stöka till det ordentligt i familjen och ställer nya krav på föräldraskapet. Boken utgår från vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen. Boken vill hjälpa tonårsföräldern att hitta sätt att klara av svårigheterna under den viktiga tonårstiden. Det gäller framför allt att bygga upp en positiv relation med sin tonåring och att hitta ett sätt att lotsa sitt barn in i vuxenlivet.

MediaNr: CA41870

Språkvetenskap

Grejen med ordföljd, allt du någonsin velat veta om satsdelar och vad vi gör med dem

av Sara Lövestam. Inläst av Annika Denke. 2 tim, 47 min.Talbok med text.

En bok om ordföljd utifrån olika grammatiska begrepp. Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar? Ordföljd är sammanhang och intrikata mönster som skapar en skillnad. Pedagogiskt och med humor lär författaren ut konsten att foga ihop satsdelar. Boken är en uppföljare till Grejen med verb och Grejen med substantiv.

MediaNr: CA41602

Retorik och juridik, teori och metod

av Mikael Persson. Inläst av Dan Kandell. 6 tim, 4 min.Talbok med text.

Grundläggande framställning om juridisk retorik. Bokens första del, "retorikens grunder", behandlar retorikens centrala begrepp och historik samt förhållandet mellan juridik och retorik. Bokens andra del behandlar juridisk kommunikation och ger praktiska råd vad gäller bland annat sakframställning, förhör och plädering. Innehåller talrika exempel, såväl aktuella som klassiska.

MediaNr: CA41151

Litteraturvetenskap

The wand in the word, conversations with writers of fantasy

Redaktör: Leonard S Marcus. Inläst av Bill Wallace. 5 tim, 16 min.Talbok.

MediaNr: CA39365

A life and its mirrors, a feminist reading of L. M. Montgomery's fiction

av Gabriella Åhmansson. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Avhandling i engelsk litteratur från 1991. Författaren gör en feministisk läsning av den kanadensiska författaren L. M. Montgomerys böcker. L. M. Montgomery 1874-1942, mest känd för böckerna om Anne på Grönkulla. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41740

Misslyckas igen, misslyckas bättre, anteckningar om skräck och skrivande

av John Ajvide Lindqvist. Inläst av Hans Sandquist. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Författaren John Ajvide Lindqvist har skrivit en bok om hur det går till när han skriver sina romaner. Vi får följa med i arbetet med hans sju böcker, från Låt den rätte komma in 2004 till X - den sista platsen 2017. John kommenterar dessutom sina egna anteckningar från arbetet med romanerna. Boken riktar sig till de som är intresserade av själva skrivprocessen, men också till de som är nyfikna på författarens fantasivärld.

MediaNr: CA41587

Den osynliga nåden, minnen och gestaltningar ur mitt sociala arv

av Bernt-Olov Andersson. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 11 min.Talbok med text.

En berättelse om författaren Bernt-Olov Anderssons, 1947- , bakgrund, sociala arv och uppväxt, med tillbakablickar ända från 1500-talet. Författarens mormor var den första i släktledet som flyttade ut ur finnskogen. Modern är från Granspång, Kilafors i Hälsingland medan fadern är från gården Smedstorp, Aspnäs utanför Östervåla. Båda kom ur enkla förhållanden. Bernt-Olov var äldste sonen i en alkoholistfamilj. Den tryckta boken innehåller fotografier.

MediaNr: CA41557

Folksagan i Sverige

av Per Gustavsson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 29 tim, 49 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien "Folksagan i Sverige", som ges ut i tre delar. I del 2 presenteras 30 berättare av folksagor, ordnade kronologiskt efter födelseår. Även romska och samiska, samt resandefolkets berättare ingår. Framställningen täcker in lite mer än de senaste hundra åren och visar hur berättartraditionen har förändrats bland annat beroende av det sena 1800-talets folkrörelser.

MediaNr: CA41428

Folksagan i Sverige

av Per Gustavsson. Inläst av Anna Döbling. 34 tim, 28 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien "Folksagan i Sverige", som ges ut i tre delar. Denna del ägnas åt de ungefär 7000 uppteckningar av folksagor som finns i de svenska folklivsarkiven. I denna del återfinns de vanligaste sagorna ofta i ovanliga varianter. Här redogörs också för den vetenskapliga gruppindelningen av folksagor, liksom för sagornas olika funktioner. Sagorna samlas under rubriker som legendsagor, djursagor, undersagor och skämtsagor.

MediaNr: CA41515

Tillnyktring, att skriva sig fri från spriten

av Leslie Jamison. Inläst av Anna Döbling. 23 tim, 32 min.Talbok med text.

L.J. berättar om sitt alkoholmissbruk och sitt tillnyktrande. Hon skriver också om drickande i ett vidare perspektiv och varför hon menar att man måste bli nykter för att kunna skriva. Till sin hjälp har hon likt många andra författare och artister vänt sig till AA. Förutom sina egna erfarenheter skriver hon även om bland annat Jean Rhys, Billie Holiday och Amy Winehouses kamp mot alkoholen och drogerna. L.J., 1983-, amerikansk författare.

MediaNr: CA41936

33 dagar

av Léon Werth. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

Ögonvittnesskildring från en av de största folkomflyttningarna i världshistorien. Miljontals människor flyr Paris i juni 1940 när tyskarna närmar sig staden. Den franske författaren L.W, 1878-1955, färdas med sin hustru i deras bil medan de oroar sig för sin femtonårige son som reser i annat sällskap. Ingen kommunikation finns, allt är ovisst. Värst är att inte veta vad som kommer att hända, och vad som redan hänt. Har Frankrike fallit?.

MediaNr: CA41712

Konst, musik, teater och film

Essentials of music notation, a practical dictionary

av Tom Gerou. Inläst av Jared Brown. 4 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA41789

Respect, the life of Aretha Franklin

av David Ritz. Inläst av Camilla Bard. 21 tim, 31 min.Talbok med text.

Biografi, från 2014, över den amerikanska soulsångerskan Aretha Franklin, 1942-2018. Franklin, känd som the Queen of Soul, föddes i Detroit, var dotter till en baptistpräst och började tidigt sjunga gospel i kyrkan. 1967 fick hon sin första stora framgång med låten Respect, som åren efter följdes av många, numera klassiska skivor. David Ritz, som skrivit flera musikbiografier, tecknar ett fylligt porträtt av denna legendariska sångerska. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41924

Riot days, om Pussy Riot och tiden i fängelse

av Marija Alechina. Inläst av Malin Sternbrink. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

Memoar av den politiska aktivisten Maria Aljochina. 2012 framförde gruppen Pussy Riot performanceverket Punkbönen i Frälsarkatedralen i Moskva. Maria Aljochina dömdes till två års fängelse och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen. Här berättar hon om aktionen i katedralen, om fängelsevistelsen och hennes protester mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågick i fängelset. M.A., 1988-.

MediaNr: CA41732

Flickan från Småland

av Charlotte Perrelli. Inläst av Sari Eliasson. 4 tim, 18 min.Talbok med text.

Berättelsen om arbetarklasstjejen från Hovmantorp som blev Charlotte Perrelli, om hennes framgångar och motgångar. Hon började turnera som 13-åring i dansband. Ett antal år senare lyckades hon att starta en karriär som sångerska i Anders Engbergs orkester. Hon har sedan dess bland annat vunnit Melodifestivalen två gånger, Eurovision Song Contest en gång, gett ut nio album och turnerat i flera länder.

MediaNr: CA41553

Going down to the river, en hemlös gatumusiker, en oförglömlig sång och mötet som förvandlade ett liv

av Doug Seegers. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

D.S. flyttade till Nashville för att uppleva sin artistdröm. Han satsade allt, men misslyckades. Han levde som hemlös missbrukare, men inledde en dag ett samtal med Gud. Strax därpå träffade han artisten och programledaren Jill Johnson och allt förändrades. Hans story och sångröst gick rakt igenom rutan till det svenska folket. Sedan dess har han släppt flera skivor och gett många konserter. En berättelse om tro, förlåtelse och att aldrig ge upp.

MediaNr: CA41509

242 Strage, samlade krönikor

av Fredrik Strage. Inläst av Benny Nilsson. 18 tim, 13 min.Talbok med text.

En samling med de bästa av musikjournalisten Fredrik Strages fredagskrönikor ur Dagens Nyheter mellan åren 2005-2017. Dessutom ingår även nyskrivna kommentarer och en tidigare censurerad krönika. Här kan man läsa om luftgitarrister, ninjor, nazireggae, tandhygienister, italodisco, bodysynthare, moshpits, kristdemokrater, zombieromantik, vinylfetischism, twerking, gangsterrap, Lana Del Rey, Depeche Mode, enhörningar och döden i Gnarp.

MediaNr: CA41621

Se Bergman

av Leif Zern. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 14 min.Talbok med text.

Teaterkritikern Leif Zern utforskar Ingmar Bergmans hantverk: hur han erövrade både språk och filmisk teknik med en stark känsla av motstånd. Med analytisk skärpa reflekterar Zern över teman och symboler som återkommer i Bergmans filmer: tystnaden, förnekelsen, förödmjukelsen och tvivlet. Även om rent tekniska uttryck och samarbetet med skådespelare. Reviderad utgåva av bok som gavs ut 1993.

MediaNr: CA41531

Historia

21 oppituntia maailman tilasta

av Yuval Noah Harari. Inläst av Timo Mäkynen. 13 tim, 30 min.Talbok.

En bok om vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. Bland dem hittar vi terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Författaren menar att vi, trots oförutsägbara förändringar och undergångsprofetior måste behålla lugnet och vara förnuftiga. Än finns möjligheter att förstå den värld vi har skapat. Yuval Noah Harari, 1976-, israelisk historiker som tidigare skrivit boken Sapiens. Inläst på finska.

MediaNr: CA42509

Landet utanför, Sverige och kriget 1939-1940

av Henrik Berggren. Inläst av Anna Westberg. 23 tim, 29 min.Talbok med text.

Första delen i en trilogi om Sverige under andra världskriget behandlar åren 1939-1940. Synen på hur Sverige skulle agera var skiftande. Neutralitetspolitiken skulle försvaras men det förkom många eftergifter gentemot tyskarna och en rädsla för att dras in i kriget. Ransoneringskort infördes och den illa utrustade svenska armén mobiliserades. Samtidigt som ljuset släcktes i många europeiska städer fortsatta vardagslivet i Sverige som vanligt.

MediaNr: CA41354

Arnhem 1944, slaget om Holland

av Christer Bergström. Inläst av Ove Ström. 18 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 2 i flerbandsverket om Slaget vid Arnhem 1944. Slaget var en del av operation Market Garden och utkämpades på den holländska landsbygden mellan 17-26 september 1944. De allierades försök att tränga in i Tyskland misslyckades. Varför? C.B., som skrivit flera böcker om andra världskriget, försöker ge en förklaring och gör en detaljerad genomgång av hela operationen.

MediaNr: CA41532

Miljardlyftet, så förändras världen av ett växande Afrika

av Anders Bolling. Inläst av Anders Göransson. 10 tim, 50 min.Talbok med text.

En bok om det stora afrikanska drama som utspelar sig i detta nu, men som få har kännedom om. Nästan hela världens folkökning fram till nästa sekelskifte kommer att äga rum i Afrika, fyra av tio människor kommer att vara afrikaner. Journalisterna Anders Bolling och Erik Esbjörnsson skriver om de utmaningar som den afrikanska kontinenten står inför, de beskriver också hur de anser att grunden till ett framtida välstånd måste läggas.

MediaNr: CA41682

Berättelsen om allt, 13,8 miljarder års historia

av David Christian. Inläst av Camilla Eriksson. 17 tim, 38 min.Talbok med text.

Kan vi förändra vårt sätt att se på världen, universum och vår egen existens genom att betrakta helheten? Det är precis vad historikern David Christian försöker. Han fokuserar på avgörande händelser: från Big Bang till framtiden via de första stjärnorna, jordens födelse, dinosaurierna, människans uppkomst, istider, jordbruk, månlandning och globalisering och belyser de dolda trådarna som binder allt samman.

MediaNr: CA41922

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund. Inläst av Jonas Knutell. 15 tim, 58 min.Talbok med text.

Del fem i serien om första världskriget skildrar det kanske mest dramatiska krigsåret. I början av året har Tyskland oddsen på sin sida. Ryssland är utslaget och Berlin satsar allt på ett kort: att genom en enorm offensiv i väst tvinga Frankrike och Storbritannien till fred. Länge såg det ut som om Tyskland faktiskt skulle vinna. Men så kom vändningen. Boken avslutas med en redogörelse för de medverkandes omständigheter vid krigsslutet.

MediaNr: CA41679

Bombkrigets historia, taktik och terror under 100 år av flygkrig

av Lars Ericson Wolke. Inläst av John Sundin. 15 tim, 47 min.Talbok med text.

Historisk framställning av bombkrig - taktik och terror under 100 år av flygkrig. Författaren, professor vid Försvarshögskolan i Stockholm, beskriver genomförandet och den förödande krigsföringen med atombomber och eldstormar. Det är en historia om mänsklig ondska under det mörka 1900-talet - men också om hjältemod och människors kamp för att mot alla odds överleva det otänkbara.

MediaNr: CA41636

Rättsstat i kris, spioneri och sabotage i Sverige under andra världskriget

av Janne Flyghed. Inläst av David Zetterstad. 40 tim, 49 min.Talbok med text.

Under andra världskriget var spioneri- och sabotageverksamheten intensiv i Sverige. För att hindra dessa spioner och sabotörer inrättades en hemlig säkerhetspolis som fick i det närmaste fria tyglar. Till exempel avlyssnade säkerhetspolisen över elva miljoner telefonsamtal, öppnade mer än femtio miljoner postförsändelser och anhöll drygt två tusen personer. Författaren gör en detaljerad genomgång av hur verksamheten såg ut.

MediaNr: CA41472

Killers of the flower moon, olja, pengar, mord & FBI:s födelse

av David Grann. Inläst av Patrik Nyman. 11 tim, 55 min.Talbok med text.

På 1920-talet var medlemmarna av indiannationen Osage i Oklahoma de rikaste människorna i världen per capita. Man hade hittat olja på deras mark och nu levde de i sus och dus. Så börjar en efter en att dö. De mördas av människor som vill ta deras land och de som vill reda ut morden blir själva dödade. Så småningom kopplas det nystartade FBI in på fallet och med hjälp av en Texas Ranger lyckas de lösa fallet.

MediaNr: CA41714

21 tankar om det 21:a århundradet

av Yuval Noah Harari. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 36 min.Talbok med text.

En bok om vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. Bland dem hittar vi terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Författaren menar att vi, trots oförutsägbara förändringar och undergångsprofetior måste behålla lugnet och vara förnuftiga. Än finns möjligheter att förstå den värld vi har skapat. Yuval Noah Harari, 1976-, israelisk historiker som tidigare skrivit boken Sapiens.

MediaNr: CA41451

Finlands sak, svensk politik och opinion under vinterkriget 1939-1940

av Alf Johansson. Inläst av Hans Sandquist. 21 tim, 33 min.Talbok.

Akademisk avhandling från 1973 om svensk politik och opinion under finska vinterkriget 1939-1940. Den första delen handlar om Sveriges officiella hållning till Finland före och under kriget och de inre motsättningar som fanns inom regeringen där utrikesminister Rickard Sandler ville ge aktivt stöd till Finland. Andra delen är en genomgång av den aktivistiska opinionsbildningen, bland annat inom Finlandskommittén och Nordens Frihet.

MediaNr: CA41623

Livsöden i Finlands bortglömda fångläger

av Sirpa Kähkönen. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

1925 reste författarens morfar full av förhoppningar till officersskolan i Leningrad. När han besviken återvänder hem inför Finland lagar som gör kommunistisk verksamhet brottsligt. Han fängslas i tvångsarbetslägret Dragsvik. Fångvaktarna var högerextremister och motsättningarna mellan dem och fångarna var hårda. Boken bygger på efterlämnade skrifter och ett gediget arkivmaterial och skildrar en tid präglad av svikna ideal och krossade drömmar.

MediaNr: CA41850

Gustav Vasa, en furste bland furstar

av Olle Larsson. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 11 min.Talbok med text.

En bok om Gustav Vasa, var liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven. Krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. Som en röd tråd genom boken löper Gustav Vasas ständiga strävan efter att stärka sin legitimitet. Han var en uppkomling som störtat en krönt konung från tronen. Det gällde därför att visa att han var en furste bland furstar. Olle Larsson är historiker och historielärare.

MediaNr: CA41589

Krigarkungen, en biografi över Karl XII

av Bengt Liljegren. Inläst av Jens Jacobson. 22 tim, 44 min.Talbok med text.

Biografi över Karl XII, delvis med nya infallsvinklar. Kungens förmåga som strateg och fältherre belyses, och inblickar ges i hans privata förhållanden. 1697 uppsteg Karl XII på tronen, endast 15 år gammal. Vid 18 år tvingades han ut i krig och tillbringade sedan resten av sitt liv i fält utomlands. Reviderad utgåva av boken Karl XII från 2000. Förordet är nyskrivet och det avslutande avsnittet om Karl XII:s död har uppdaterats med nya rön.

MediaNr: CA41802

Finlands historia, linjer, strukturer, vändpunkter

av Henrik Meinander. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 53 min.Talbok med text.

Översiktsverk om Finlands historia i nio kapitel från i tidernas begynnelse till Finland och Europa. Syftet är att koncist och begripligt beskriva hur Finland under loppet av runt tusen år har formats till den kultur och det samhälle som det är i början av 2000-talet. Det finska samhället har utvecklats i en ständig växelverkan med ett antal drivkrafter i Östersjöområdet och i övriga Europa. H.M., professor i historia vid Helsingfors universitet.

MediaNr: CA41371

Krigets fångar och änglar, svenska hjälparbetare under första världskriget

av Per Allan Olsson. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 55 min.Talbok med text.

P.A.O. skildrar det svenska hjälparbetet under första världskriget. 1915 skickar Svenska Röda Korset hjälparbetare till Ryssland för att lindra nöden för krigsfångarna från Tyskland och Österrike/Ungern. Under tsartiden, revolutionerna och inbördeskriget bidrar svenskarna till fångarnas överlevnad i fånglägren. Samtidigt anklagas de för tyskvänlighet och spioneri, arresteras och hotas till livet. P.A.O., journalist och Röda kors-delegat.

MediaNr: CA42074

Kära fanatiker, tre tankar

av Amos Oz. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 41 min.Talbok med text.

Boken består av tre nyskrivna essäer som utgår ifrån Amos Oz föreläsningar. Texterna bildar en vädjan om försoning som kastar ett nytt ljus över Israel, judendomen och villkoren för vår mänskliga existens. Amos Oz belyser både historiska och aktuella frågor och lägger fram nya sätt att se vår nuvarande situation där fanatismen eskalerar i alla delar av samhället.

MediaNr: CA42054

Motstånd och motståndsrörelser

av Thede Palm. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Författaren, som varit forskningschef vid Militärhögskolan, beskriver motstånd och motståndsrörelser, särskilt sådana som förekom under andra världskriget. Indelad i tio kapitel: bakgrund, sambandsfrågor, underrättelsetjänst, säkerhetstjänst. flykthjälp, sabotage, partisankrig, hemmafronten, organisationerna, människorna. Manuset skrevs 1977 och kom i bokform 1988.

MediaNr: CA41966

Svart gryning, fascismen i Finland, 1918-44

av Aapo Roselius. Inläst av Elisabet Thorborg. 24 tim, 16 min.Talbok med text.

Författarna har granskat den finska fascismens utveckling och dess stora inflytande över det finska samhället mellan 1918 och 1944. Under den tiden spreds den hatiska världsbilden öppet och fick stöd av näringslivets och samhällets toppskikt. Dessutom påvisar författarna hur ideologin levt vidare och hur nära Finland var en fascistisk statskupp. Boken fick Statens pris för informationsspridning av finska undervisnings- och kulturministeriet 2017.

MediaNr: CA41851

Västsahara inifrån, att svika ett folk

av Anna Roxvall. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 43 min.Talbok med text.

För första gången på 25 år står marockansk militär och västsahariska soldater mindre än 100 meter från varandra med laddade vapen. Journalisten Anna Roxvall och fotografen Johan Persson reser genom ockuperad mark och öknar. De träffar gerillakrigare, nomader och toppolitiker och söker svar på frågor som: Vad är det som gör att ett folk gång på gång offras för realpolitiken? Och vad återstår när den sista diplomatiska dörren stängs?.

MediaNr: CA41425

Minnesstädningen

av Helin Sahin. Inläst av Malin Sternbrink. 6 tim, 48 min.Talbok med text.

År 1937 och 1938 attackerar Turkiets militär provinsen Dersim och massakrerar uppemot 70 000 kurdiska och alevitiska upprorsmän. En flyktingfamilj kommer 1989 till Sverige som blir deras nya hem. I boken väver Helin Sahin ihop en familjs öde med Turkiets politiska historia. Hon berättar bland annat om kollapsen av Ottomanska riket, det armeniska folkmordet, framväxten av det nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplåning.

MediaNr: CA42072

Biografi med genealogi

Che, my brother

av Juan Martin Guevara. Inläst av George Thompson. 10 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA41837

The spy and the traitor, the greatest espionage story of the Cold War

av Ben Macintyre. Inläst av Jack Ellison. 20 tim, 35 min.Talbok.

Ben Macintyre berättar om den ryske dubbelagenten Oleg Gordievsky. Han arbetade för KGB i Sovjetunionen, men blev rekryterade av MI6 i Storbritannien. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41817

Diana, her true story

av Andrew Morton. Inläst av Glenda Brady. 8 tim, 6 min.Talbok.

Är detta sannsagan om prinsessan av Wales? Boken som skakat det brittiska kungahuset, är skriven av en journalist och baserad på utsagor av hennes vänner och släktingar. Barndomen var rik på allt utom kärlek och värre blev det, sen hon gift sig med prins Charles. Världskänd, men ensam och övergiven.

MediaNr: CA40506

Två hål i huvudet & ett mirakel, om träningen, tankarna, sömnen och att hantera sin cancer

av Pamela Andersson. Inläst av Karin Rosén. 6 tim, 37 min.Talbok med text.

I juli 2012 fick P.A. veta att hon hade en hjärntumör. Här berättar hon om de medicinfyllda åren, sjukhusvistelser, kärlek och helande. Hon skriver också om träning och återhämtning, och hur hon försökt fylla hjärnan med positiv energi trots stressen och rädslan för att dö. Hon delar också med sig av de verktyg hon har använt för att hantera sin sjukdom. Idag är hjärntumören försvunnen och ersatt av två hål i hennes huvud.

MediaNr: CA41387

Zigenarjäveln

av Kent Bersico. Inläst av Peter Mattsson. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 1 av 2 i en självbiografisk serie. Denna del omfattar åren 1965-1985. Kent Bersico föds 1965 som näst äldst av fem syskon. Hans föräldrar träffades tio år tidigare och ingick ett av de första svensk-romska äktenskapen. Familjelivet är stökigt och hans pappa dricker och misshandlar hans mamma. Kent mobbas i skolan, men lärarna gör inget åt det. Samtidigt finner han en passion som ska följa honom genom livet och karriären: Bilar.

MediaNr: CA41480

Charlotta Björkqvists dagbok

av Charlotta Björkqvist. Redaktör: Berit Niklasson Weber. Inläst av Linda Jansdotter. 4 tim, 56 min.Talbok.

MediaNr: CA42301

Atlas, min skyddsängel

av Britta Linnéa Blomqvist. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Britta har svår epilepsi. Atlas är Europas första certifierade epilepsihund. Med Atlas vid sin sida kunde hon komma ut i samhället. Atlas tillförde en livskvalitet som är självklar för andra människor men inte för en person med epilepsi. Boken beskriver hur en assistanshund kan stötta och hjälpa men också svårigheter att få en assistanshund accepterad och respekterad av allmänhet och myndigheter.

MediaNr: CA42024

När livet inte följer manus

av Sophie Dow. Inläst av Britt Ronström. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Att få ett barn med funktionsnedsättning kan vända upp och ner på tillvaron. När Sophie Dow får dottern Annie anar hon direkt att något inte är som det ska - men det ska ta 16 år innan familjen ett svar på alla utredningar. Under tiden lever familjen ett utmattande men rikt liv tillsammans. Sophie Dows kamp för sin dotters rättigheter leder till grundandet av Mindroom, en organisation som jobbar för barn med inlärningssvårigheter.

MediaNr: CA41731

Generalens dotter, Dagmar Thesleff

av Emelie Enckell. Inläst av Marjorita Huldén. 18 tim, 52 min.Talbok.

Biografi över Dagmar Thesleff som föddes i Viborg 1912. "Daggi", som hon kallades, växte efter föräldrarnas skilsmässa upp hos sin mormor på franska Rivieran. Ett liv i flärd och lyx. I början av 1930-talet träffade Dagmar Olof Enckell. Äktenskapet med Olof innebar ett helt annorlunda liv som fyrabarnsmor och värdinna i ett stort hus i Grankulla. Boken är skriven av dottern Emelie Enckell, 1945-, och utgår från moderns brevväxling och dagböcker.

MediaNr: CA42511

Erich von Manstein i strid

av Robert Forczyk. Inläst av Eric Linderholm. 3 tim, 11 min.Talbok.

Erich von Manstein är mest känd för att ha räddat den tyska östfronten vintern 1942 - 1943, genom sitt operativa initiativ och sin skickliga motoffensiv. Han var också en av de mest inflytelserika tyska generalerna under hela andra världskriget. Han nyttjade sin talang för manöverkrigföring och bidrog därmed till Tredje rikets största krigsframgångar. Boken beskriver alla de viktigaste fälttågen och slagen där Manstein spelade en stor roll.

MediaNr: CA41772

Walter Model i strid

av Robert Forczyk. Inläst av Jens Jacobson. 4 tim, 42 min.Talbok.

W.M., 1891-1945 var en tysk militär och utnämndes till generalfältmarskalk 1944. W.M. stred exempelvis vid Moskva, Rzjev, Orjol, Tarnopol, Warszawa, på västfronten och under hela krigets slutskede. Han hade en enastående förmåga att rädda till synes hopplösa situationer under kriget. Dessutom lyckades han avvärja en total tysk kollaps på såväl öst- som västfronten sommaren 1944.

MediaNr: CA41796

Georgij Zjukov i strid

av Robert Forczyk. Inläst av Jens Jacobson. 4 tim, 38 min.Talbok.

G.Z., 1896-1974, var en sovjetisk militär och armégeneral. Han anses vara den viktigaste sovjetiske befälhavaren under andra världskriget. Författaren hävdar att han var en av de främsta faktorerna till att Sovjetunionen inte kollapsade hösten 1941 och det var G.Z. som ledde Röda armén när krigslyckan vände 1942-1943 och vidare mot slutsegern 1945. Här får man veta mer om G.Z. som ledare och hans agerande i de mest avgörande striderna.

MediaNr: CA41797

Synlig fast osynlig - i svaghetens styrka

av Moha Frikraft. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 54 min.Talbok med text.

En bok som vill synliggöra det osynliga. Författaren berättar här om sina två "dolda handikapp" utöver en CP-skada; ADHD och Aspergers Syndrom. Hur kan man förklara sitt inneboende kaos för omgivningen? Hur kan man få omgivningen att verkligen förstå och acceptera ett hjälpbehov hos en person som är både klok och vacker?.

MediaNr: CA41705

Finnkärringen, finnpolisen - mitt liv, historien om Eine Johansson, kvinnan som brutit ny mark

av Eine Johansson. Inläst av Malin Halland. 15 tim, 14 min.Talbok med text.

Självbiografi av Eine Johansson, född 1933. I första delen berättar hon om sin barndom och uppväxt i hemmet i Finland och om tiden som krigsbarn i Sverige under andra världskriget. I andra delen skildrar hon sin yrkeskarriär som den första kvinnliga polisen norr om Indalsälven. Eine Johansson arbetade som polis i ca 43 år och gick i pension 1998.

MediaNr: CA41821

Inifrån

av Anna Kinberg Batra. Inläst av Eva Werning. 12 tim, 10 min.Talbok med text.

Anna Kinberg Batra blev Moderaternas partiledare 2015, som den första kvinnan i partiets historia. Hon kunde ha blivit Sveriges första kvinna som statsminister. I stället blev hon den första moderatledaren på över 100 år som tvingades avgå i förtid. I denna bok berättar hon vad som hände, hur hon tänkte och hur det kändes. En bok om svensk politik, om vardagslivet som statsministerkandidat och om ledarskap.

MediaNr: CA41845

Johan Skytte, stormaktstidens lärare

av David Lindén. Inläst av Jonas Knutell. 13 tim, 0 min.Talbok med text.

Biografi över Johan Skytte, 1577-1645. Skytte var Gustav II Adolfs lärare, riksråd, diplomat och generalguvernör över svenska Baltikum. Han reformerade det svenska utbildningssystemet - det skulle vara öppet för kompetens, inte bara för börd. Han behöll hela livet sin passion för utbildning och uppmuntrade sina döttrar till högre studier. Men han var också en driven maktmänniska och den förste som myntade ordet politik i det svenska språket.

MediaNr: CA41908

Leif Mannerströms kockliv

av Leif Mannerström. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

Memoar av kocken och restauratören Leif Mannerström. Här berättar han om sitt liv bland grytor och slevar med avstamp i barndomen och far- och morföräldrar som påverkade hans yrkesval. Vi får ta del av anekdoter ut yrkeslivet med resor och kändisar, samt lär oss mer om Mannerströms engagemang för bättre mat på äldreboenden. Texten är skriven av journalisten Jesper Aspegren.

MediaNr: CA41752

Bernard Montgomery i strid

av Tim Moreman. Inläst av Hans Cederberg. 3 tim, 31 min.Talbok med text.

Den brittiske militären B.M., 1887-1976, var en omstridd befälhavare. Vissa ansåg att han var ett geni, andra att han var överskattad. Han utvecklade effektiva operativa metoder och tillämpade dem med god framgång vid El Alamein och i Normandie. Han spelade också en viktig roll i planeringen av D-dagen. Men hans personlighet gjorde att han fungerade dåligt som koalitionspartner. Boken beskriver i huvudsak hans liv inom det militära.

MediaNr: CA42029

Rothschilds, en släkts historia

av Frederic Morton. Inläst av Hans Bergqvist. 13 tim, 7 min.Talbok.

Biografi över en av världens mest kända familjer: Rotschilds. Författaren tecknar ett levande porträtt av denna berömda familj. Vi får bland annat möta Mayer, rådgivare till tyska kungahuset och den som lade grunden till familjens rikedom. Här porträtteras även Lord Alfred som hade en privat orkester och en privat cirkus. Även om vinsamlaren Baron Philippe och Kathleen Nica Rothschild de Koenigswarter, i vars armar Charlie Parker dog.

MediaNr: CA41381

Min historia

av Michelle Obama. Inläst av Charlotta Haldén. 20 tim, 13 min.Talbok med text.

Självbiografi av Michelle Obama, 1964- , som sedan 1992 är gift med Barack Obama och som 2009-2017 var USA:s First Lady. Hon berättar om sin uppväxt i Chicago, hur hon studerade till jurist på Princeton och om sitt arbete som bolagsjurist. Det handlar mycket om de svårigheter hon har haft med att pussla ihop jobb och familj med sin mans snabba politiska karriär. Även öppenhjärtigt om de åtta åren i Vita Huset och livet i ständigt rampljus.

MediaNr: CA41767

Lydia Wahlström

av Ingrid Pärletun. Inläst av David Zetterstad. 22 tim, 20 min.Talbok med text.

Biografi över Lydia Wahlström, 1869-1954, svensk historiker och författare. Hon var en centralgestalt inom den svenska kvinnorörelsen. Hennes liv hade många höjdpunkter - fjärde kvinnan som disputerade i Sverige, ledare för kvinnornas röstkamp, professors namn 1939 och frontfigur för demokratiska värden under 1930- och 40-talen. Men bakom den trotsiga fasaden fanns ett inre sjudande liv med höga berg och djupa dalar som få kände till.

MediaNr: CA41730

Efter mörkret kommer ljuset, After darkness comes the light

av Farah Roukachi. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 56 min.Talbok med text.

Boken utgörs av ett antal intervjuer med människor som på olika sätt försöker bidra till en bättre värld. Tillsammans med författarens egen historia blir det en inspirationsbok om de drivkrafter och passioner som får människor att ta sig vidare och gå sin egen väg.

MediaNr: CA42220

Ur mitt liv och tänkande

av Albert Schweitzer. Inläst av Hans Sandquist. 9 tim, 49 min.Talbok.

Memoar i svensk utgåva från 1936 av den tyske teologen, filosofen och missionären Albert Schweitzer 1875-1965. Här kan vi följa utvecklingen av Schweitzers teologiska och konstnärliga åskådning från barndomens Elsass (Alsace) till de yrkesverksamma åren som missionär. 1952 tilldelades A.S. nobels fredspris.

MediaNr: CA41062

Fenomenet Ingvar Kamprad, en bok om hans liv

av Anders Ström. Inläst av Peter Mattsson. 7 tim, 59 min.Talbok med text.

Smålänningen Ingvar Kamprad var Sveriges främsta entreprenör genom tiderna och möblerade världen. Han blev framgångsrik och fick en hedersplats i det svenska folkhemmet. Han bidrog till att förändra Sverigebilden för alltid genom sitt älskade Ikea. I denna bok möter vi människan och personligheten Ingvar Kamprad. Det framkommer att Kamprads framgångssaga hade också skuggsidor.

MediaNr: CA41867

Boken om Kim Wall - när orden tar slut

av Ingrid Wall. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Augusti 2017. Kim Wall ger sig ut för att göra ett reportage om den excentriske uppfinnaren Peter Madsen och hans egenbyggda u-båt i Köpenhamn. Därefter ska hon flytta till Peking tillsammans med sin pojkvän. Men Kim kommer inte tillbaka. Någon vecka senare hittas delar av hennes kropp i vattnet. Madsen anhålls och rättegången inleds. Detta är hennes föräldrars, Ingrids och Joachims, berättelse - om sorgen och kampen.

MediaNr: CA41707

Geografi

Vår bygd

Inläst av Petter Heldt. 6 tim, 45 min.Talbok.

MediaNr: CA42515

Från Gutabygd, årsskrift för den gotländska hembygdsrörelsen.

Redaktör: Gunnar Geisle. Inläst av Linda Jansdotter. 9 tim, 48 min.Talbok.

MediaNr: CA42302

Från Gutabygd, årsskrift för den gotländska hembygdsrörelsen.

Redaktör: Annika Melin. Inläst av Linda Jansdotter. 7 tim, 29 min.Talbok.

MediaNr: CA42518

Dalslands historia

av Dick Harrison. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 4 min.Talbok med text.

Dick Harrison tar oss med till de en gång så framgångsrika dalsländska järnbruken, de fantastiska kyrkointeriörerna i bondbarock, de uppslitande överhöghetsfejderna mellan norrmän och svenskar, ärtemarkshattarnas kortvariga blomstringstid och den litteratur som frodats på såväl bond- som herrgårdar. Boken är berättad i kronologisk ordning, med fokus på aspekter av det historiska kulturlandskapet som ännu kan beskådas och upplevas.

MediaNr: CA41320

I Sölvesborg på 1800-talet

av Rut Liedgren. Inläst av Ingemar Jonson. 1 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA42304

Gajlroten, livet i ett Visbykvarter under 1700- och 1800-talen

av Ingrid A Ringborg. Inläst av Linda Jansdotter. 5 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA42305

Tingsplatser på Gotland, organisation och styrning före 1700

av Tryggve Siltberg. Inläst av Anno Lindblad. 10 tim, 6 min.Talbok med text.

Det medeltida Gotland dominerades av bondeklassen med en talrik grupp storbönder. Under mer än 700 år fattades de politiska besluten på tingen, där små och stora konflikter löstes. Det högsta tinget träffades i Roma men det har länge varit okänt var övriga ting möttes. Ur äldre kartor, fornlämningsmiljöer och historiska dokument tonar bilden fram om ett väl organiserat Gotland, långt innan ön hamnade under svenskt styre 1645.

MediaNr: CA41290

Samhälls- och rättsvetenskap

Almedalen

Redaktör: Lena Lid Falkman. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 29 min.Talbok med text.

Almedalsveckan har vuxit mycket sedan Olof Palme höll sitt tal 1968. Nu 50 år senare är det ett event med över 4000 programpunkter och 40 000 besökare. I den här boken skriver forskare, ämbetsmän, journalister med flera om "sitt" Almedalen. I boken ryms både forskning, debattinlägg och personliga anekdoter. Medverkande är bland annat Anna Kinberg Batra, Antje Jackelén, Brit Stakston, Erik Fichtelius och Gudrun Schyman.

MediaNr: CA41366

Röster innanför murarna, fängslade kvinnor delar med sig

Redaktör: Jessica Nettelbladt. Inläst av Ylva Törnlund. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

Fängelset är en sluten miljö, en institution som allmänheten oftast inte vet så mycket om. I denna bok delar 150 kvinnor, som sitter fängslade i Sverige, med sig av sina starka livsöden, erfarenheter och visdom. Vad förde dem till fängelset? Vad tänker, känner, drömmer och hoppas de på? Genom dessa kvinnors berättelser ges en unik inblick i vad det kan innebära att vara kvinna och människa i ett svenskt fängelse.

MediaNr: CA41632

Bildligt talat, kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år

Redaktör: Maria Sjöberg. Inläst av Kristina Bäckman. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

Antologi där författare - historiker, antikvarier, arkeologer - skriver om hur man utifrån olika typer av bilder kan se hur mäns och kvinnors egenskaper åskådliggjorts genom historien. Bildernas tidsspann är hisnande lång: 3,2 miljoner år. Vad som betraktats som kvinnligt respektive manligt varierar i tid och rum. Vad som däremot inte förändrats är en överallt och i alla tider återkommande vilja att göra åtskillnad mellan könen.

MediaNr: CA40895

Haveriet, den humanitära stormaktens fall

Redaktör: Andreas Swedberg. Inläst av Patrik Nyman. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

Antologi vars idé är att föra samman essäer kring frågor som på olika sätt berör Sverige från synvinklar som inte är direkt gängse. Det är bidrag av debattörer och forskare som problematiserar Sveriges framtida inriktning i både in- och utrikespolitiska frågor. Enligt förordet tillhör de idéer, värderingar och analytiska vinklingar som presenteras ett högerliberalt-konservativt idéarv.

MediaNr: CA41386

Att skiljas med barn, föräldrar i två hem

av Malin Bergström. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 34 min.Talbok med text.

Hur berättar man för barnen att man ska separera? Mår små barn verkligen bra av att bo växelvis hos sina föräldrar och ständigt flytta mellan två hem? Författaren ger råd och stöd utifrån modern forskning om bland annat livskriser, boende i två hem för barn i olika åldrar samt anknytning hos små barn. Hon guidar föräldrar genom de olika faserna av separationen, med fokus på barnens bästa.

MediaNr: CA41512

Både ris och ros för FN:s fredsbevarande operationer

av Lisa Hultman. 1 tim, 48 min.Talbok med text.

En skrift om FN:s fredsbevarande styrkor. Här beskrivs bakgrunden till styrkornas verksamhet, deras uppdrag, och utvecklingen över tid. Vi kan också läsa om utmaningar i form av väpnade attacker på FN-personal och anklagelser om att FN-anställda gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp. Texten avslutas med en beskrivning av en möjlig väg framåt.

MediaNr: CA42262

Horet i Hälsta, en sann historia från 1600-talet

av Karin Hassan Jansson. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 58 min.Talbok med text.

Här skildras ett mer än 300 år gammalt rättsfall. År 1685 ställdes Anna Persdotter från den lilla byn Hälsta inför rätta, anklagad för att ha försökt ta livet av sin man. Författarna, som båda är historiker vid Uppsala universitet, levandegör dåtiden och sätter händelserna i ett historiskt sammanhang. Det är en berättelse om ett Sverige då ordningen i hushållet vilade på Guds bud och äktenskaplig otrohet var belagt med dödsstraff.

MediaNr: CA42027

Högerns kvinnor, problem och resurs för Allmänna valmansförbundet perioden 1900-1936/37 = Women of the right

av Stina Nicklasson. Inläst av Malin Wahlstedt. 13 tim, 0 min.Talbok.

Akademisk avhandling i historia från 1992. Författaren analyserar de strategier som högersinnade kvinnor i Sverige använde sig av för att ta sig in i politiken och bryta den totala mansdominansen under 1900-talets första decennier.

MediaNr: CA42051

Upplysning nu, ett manifest för förnuft, vetenskap och humanism

av Steven Pinker. Inläst av Thomas Ekelöf. 41 tim, 1 min.Talbok med text.

Håller världen verkligen på att falla samman? Hotar religiösa och auktoritära rörelser demokratin och det globala samarbetet? Vad behövs för att fortsätta mänsklighetens utveckling? Dessa slags frågor ställer sig psykologiprofessorn och författaren S.P. Hans argument går ut på att hälsan, välståndet, freden, kunskapen och lyckan ökar världen över, och att detta inte beror på någon kosmisk kraft, utan upplysningsidealen förnuft och vetenskap.

MediaNr: CA41368

Den svarte mannens börda, nya perspektiv på kolonialism, rasism och slaveri

av Fredrik Segerfeldt. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 39 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41200

Stieg Larssons arkiv, nyckeln till Palmemordet

av Jan Stocklassa. Inläst av Ingemar Nygren. 15 tim, 25 min.Talbok med text.

Tio år efter författaren Stieg Larssons död öppnas hans arkiv för första gången. I tjugo kartonger upptäcker journalisten och författaren Jan Stocklassa hans kartläggning av 1980-talets högerextremism och en omfattande research av mordet på Olof Palme. Jan Stocklassa har arbetat vidare utifrån Stieg Larssons anteckningar och presenterar här sin teori kring mordet på Olof Palme. Innehåller aldrig tidigare publicerade texter av Stieg Larsson.

MediaNr: CA41613

Det moderna folkhemmet, en Sverigevänlig vision

av Jimmie Åkesson. Inläst av Jens Jacobson. 4 tim, 27 min.Talbok.

Jimmie Åkesson beskriver sina och Sverigedemokraternas drivkrafter och visioner för Sverige. Vilket samhälle får man med SD och Åkesson? Vilka frågor är de viktigaste för Sveriges långsiktiga utveckling? Hur byggs det moderna folkhemmet? Med utgångspunkt i författarens egna tal och partiets principprogram ger han svar på dessa och andra frågor. Jimmie Åkesson, född 1979, partiledare för Sverigedemokraterna. Debattbok.

MediaNr: CA42021

Feministfällan

av Nina Åkestam. Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

N.Å. är skribent, doktor i ekonomi och feministisk debattör. I Feministfällan vänder hon sig till alla som kallar sig feminister, till alla som inte vågar och till alla som har slutat. Kapitlen har namn som Valfrihetsfällan, Instagramfällan, Populismfällan, Känslofällan och Föräldrafällan. Boken är en uppgörelse med feminismens utmaningar och ett stridsrop för det fortsatta arbetet för en jämställd värld. Har feminismen någon framtid?.

MediaNr: CA41681

Teknik, industri och kommunikationer

Zero waste, jäähyväiset jätteille

av Otso Sillanaukee. Inläst av Marko Kallinen. 7 tim, 28 min.Talbok.

Zero Waste är en filosofi där miljön och hållbar utveckling står i fokus. Målet är att människor inte ska producera restavfall. Viktiga saker inom rörelsen är att undvika att köpa förpackad mat och göra allt fler produkter själv, så som deodoranter och schampo. Boken är en praktisk guide över hållbarare konsumtion och livsstil, utan att äventyra livskvaliteten. Författaren ger tips utifrån personliga erfarenheter. Inläst på finska.

MediaNr: CA42512

Fritidsskepparen, navigation och sjömanskap för förar- och kustskepparintyget

av Bengt Utterström. Inläst av Anders Göransson. 17 tim, 17 min.Talbok med text.

Kursbok för Förarintyg och Kustskepparintyg men kan också användas av den som vill lära sig navigation på egen hand. Boken lär ut allt man behöver veta för att bli en bra båtförare, till exempel om navigering dag och natt, med och utan GPS, hur farleder märks ut, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, väder och första hjälpen ombord. Efter varje kapitel finns övningsfrågor. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41380

Ekonomi och näringsväsen

Vår tid är nu, mat, människor och möten på Djurgårdskällaren

Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 31 min.Talbok med text.

En bok med recept och mathistoria som tar avstamp i fredsdagen 1945. Här hittar vi dåtidens maträtter lagade för moderna smaklökar. En del nya rätter har tillkommit, men skulle lika gärna kunna ha funnits då. Lika viktig som maten är i boken är avsnitten med koppling till människorna och tiden. Vi kan läsa om: Maträtter - hur klassikerna fick sina namn, Ransonering och svarta börsen, samt Myter bakom maträtter. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA41475

Motorsågning

Redaktör: Royne Andersson. Inläst av John Sundin. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

En introduktion till ett säkert handhavande av motorsågen i praktiskt arbete. Boken är också avsedd att ge de teoretiska kunskaperna som krävs för att ta motorsågskörkort. Här finns exempelvis råd om hur man sköter en motorsåg, grundregler vid arbetsteknik och arbetsteknik vid fällning och kvistning. Den tryckta boken innehåller många bilder. Facklitteratur för seende. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41866

Tid att städa, om vardagsstädningens praktik och politik

av Fanny Ambjörnsson. Inläst av Inga Pyk. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

Att ha ett städat hem ger respekt och status. Själva städandet - vare sig det gäller att ta hand om andras eller sin egen smuts - har däremot låg status. Städning leder också till ständiga konflikter, både i hemmet och på en politisk nivå. Hur kommer det sig att en syssla som upptar så stor del av allas vardag är så laddad? F.A., socialantropolog, diskuterar vad städningen står för; för oss själva, i våra relationer och i samhället.

MediaNr: CA41572

Ät din jävel, en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör

av Malin Haawind. Inläst av Benny Nilsson. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

Att äta är att leva. Författaren tar maten och livsnjutandet på allvar. Hunger, skuld och lycka är tätt knutna i ett samhälle där det råder hälsohets. Utifrån personliga matupplevelser och sakkunskap beskriver hon hur vi blir människor just genom vårt ätande, hur vi bygger identitet genom att avstå viss mat och föredra annan. Boken innehåller även recept som doftar smör och vitlök.

MediaNr: CA41429

Girighetens tid, berättelsen om Fingerprint

av Patricia Hedelius. Inläst av Benny Nilsson. 8 tim, 48 min.Talbok med text.

Reportagebok om företaget Fingerprint Cards och maktspelet inom finansbranschen. På mindre än sex år tog sig Fingerprint till Stockholmsbörsens finrum med ett börsvärde på över 37 miljarder när det går som bäst. Men företagets vd under tiden 2009-2015, Johan Carlström, var kontroversiell. Hans egna aktieaffärer ledde till att han anhölls misstänkt för insiderbrott. P.H., ekonomijournalist, skildrar en finansvärld där gråzoner utnyttjas maximalt.

MediaNr: CA41758

Djurens känslor, och vår känsla för djur

av Per Jensen. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 2 min.Talbok med text.

Per Jensen är professor i etologi, läran om djurens beteende. Han berättar här om de framsteg som gjorts inom forskningen när det gäller att förstå husdjurens inre liv. På ett levande och enkelt sätt skriver han om djurens känslor, tankar och kognitiva egenskaper. Utan att moralisera över vad vi äter leder det till svåra frågor som vi alla måste ta ställning till. P. J. har tidigare skrivit flera böcker om hundens beteende och känsloliv.

MediaNr: CA42286

Flottare med färg

av Bosse Johansson. Inläst av Patrik Nyman. 10 tim, 52 min.Talbok med text.

Historisk framställning om flottning av timmer längs Sveriges floder och älvar. Första flottningsföreningen bildades 1648 vid Dalälven. Längre norrut dröjde det till det senare delen av århundradet innan flottningen blev vanligt förekommande. Sedan fortsatte flottningen att öka i omfattning med toppåret 1937 då det flottades 200 miljoner stockar i Sverige. Flottarens arbete var ofta tungt och farofyllt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41449

Enklare bröd, recept på knådfria bröd med och utan surdeg

av Martin Johansson. Inläst av Camilla Eriksson. 2 tim, 57 min.Talbok med text.

Enklare bröd handlar om knådfria bröd som alla kan baka, när som helst och var som helst. Det enda som behövs är en ugn. Gemensamt för alla bröd är att de får sin smak och karaktär i jäsningen och bakningen, inte av tillsatser och märkvärdiga ingredienser. Bland recepten finns alla sorters bröd; ljusa och mörka, pizza och skorpor.

MediaNr: CA41910

Häxans årstider, magisk trädgård året runt

av Hella Nathorst-Böös. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 32 min.Talbok med text.

Boken ger tips om hur växter från trädgård och natur kan användas för hälsan. Den berättar om ursprungliga odlingsmetoder, om månodling, om bondepraktikan och hur våra urgamla högtider följer årstidernas växlingar. Boken innehåller historiska anekdoter om häxor, folktro, naturväsen, medicinhistoria och intervjuer med personer som arbetar med växter på oväntade sätt. Du kan även pyssla och lära dig om magiska ritualer och amuletter.

MediaNr: CA41708

Chili, 222 sorter att odla och äta

av Eva Robild. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 24 min.Talbok med text.

Allt om hur man odlar chili i nordiskt klimat, från sådden under vinterhalvåret till flytten ut och sommarens skötsel och skörd. 222 sorter presenteras utförligt med odlingstips, bild och styrkenivå. Det är milda snack-chilisar, sorter med citrussmak eller rökiga toner och förstås världens allra hetaste. Också tips på hur man förvarar chilin efter skörd samt recept på heta såser och goda maträtter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41710

Tio tusen miljarder, lånekalaset och den förträngda baksmällan

av Tino Sanandaji. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Det skuldberg som de svenska hushållen och företagen har byggt upp är en fara för samhällsekonomin. Sedan år 2005 har hushållens reala skulder per invånare ökat med en takt av 3,8 procent per år medan BNP per capita ökat endast med 1,1 procent per år. Sveriges raskt stigande privata skuldsättning utgör en risk för en djup och utdragen lågkonjunktur. Författaren ger råd om vad var och en kan göra för att minska sina privatekonomiska risker.

MediaNr: CA41356

Älskade krukväxter, sorter, skötsel, arrangemang, växtskydd och hur man inreder med växter

av Linda Schilén. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 43 min.Talbok med text.

En bok med allt du behöver veta om krukväxter. Författaren , som också är trädgårdsmästare, menar att allt blir bättre med lite grönt inomhus och delar här med sig av fakta, tips och inspiration. Du får veta mer om näringslära, plantering, växtskydd, ljussättning, bevattning, krukval och hur man får växter att överleva. Dessutom finns ett kapitel om vilka växter som är mindre bra att ha i ett hem. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41446

Mat på en plåt, smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

av Tareq Taylor. Inläst av Elisabet Thorborg. 3 tim, 10 min.Talbok med text.

I den här boken finns 66 enkla, goda och varierade recept. Samtliga rätter tillagas i ugnen. Receptet är uppdelade i kategorierna Grönt, fisk och skaldjur, kött och fågel, paj, pizza och bröd, samt sådant man kan laga när ugnen ändå är varmt. Recepten passar både proffs och amatörer och passar både bra till fest och till vardags. T.T., 1969-, krögare, TV-kock och författare.

MediaNr: CA41791

Från krog till krog, svenskt uteätande under 700 år

av Richard Tellström. Inläst av Eva Sjöblom. 17 tim, 42 min.Talbok med text.

Här berättas restaurangernas ekonomiska, sociala och gastronomiska historia. Vad serverade de, vilka besökte dem, hur umgicks man där? Från medeltidens tavernor, via stormaktstidens gästgiverier, 1700-talets kaffehus och vinkällare, 1800-talets caféer och restauranger till våra dagars foodtrucks och fast food. Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria, Håkan Jönsson är etnolog och f.d. kock. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA41923

Plåtmat, grönt i en långpanna

av Julia Tuvesson. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 39 min.Talbok med text.

Här hittar vi recept på vegetariska rätter lagade i långpanna. Boken är uppdelad i två delar. I den första lär du dig laga de bästa plåtmåltiderna på ett enkelt sätt. I den andra delen hittar du över 40 recept på förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Boken vänder sig både till nybörjare och erfarna kockar. Julia Tuvesson har gjort sig ett namn på Instagram genom just denna så kallade plåtmat. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA41479

Baka med bönor, matbröd, pizza, pajer, kakor

av Lina Wallentinson. Inläst av Marika Bergström. 2 tim, 39 min.Talbok med text.

Att baka med bönor är ett enkelt och smart sätt att få in mer av de nyttiga baljväxterna i sin kost. Bönor, ärter och linser sänker blodsockret och ger bättre GI-värde. Lite bönor i degen ger också saftighet och struktur och det går att minska och i vissa fall helt utesluta gluten i brödet. L.W., kostekonom och matskribent, bjuder på recept på alltifrån knäckebröd och matbröd till paj, pizza, salta kex, söta mjuka kakor och småkakor.

MediaNr: CA41909

Träd, en vandring i den svenska skogen

av Gunnar Wetterberg. Inläst av Inga Pyk. 14 tim, 48 min.Talbok med text.

Vi tas med på en populärvetenskaplig resa genom den svenska skogens kulturhistoria. Från att de första träden vandrade in efter istiden till dagens moderna skogsbruk och miljödebatt. Människor och skog har i alla tider verkat tillsammans och påverkat varandra. Skogen har dolt faror och mysterier såväl som rikedom och förutsättningar för samhällets utveckling. Som en bricka i maktspelet är skogen nära knuten till Sveriges ekonomiska historia.

MediaNr: CA42023

Medveten ekonomi, en vardag med guldkant

av Shoka Åhrman. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 5 min.Talbok med text.

Handbok i privatekonomi där författarna - med lång erfarenhet av ekonomisk och juridisk rådgivning - ger ekonomiska tips, går igenom juridisk baskunskap och tar en titt på beteendeekonomin. Boken är allmänt hållen och vill ge alla som är intresserade grundkunskaper inom ekonomi och juridik och om gränsområdet mellan ekonomi och psykologi. Här finns även faktarutor, checklistor, ordlistor, sammanfattningar och tips på vidare läsning.

MediaNr: CA41453

Idrott, lek och spel

Handledning leda patrull

Inläst av Benny Nilsson. 2 tim, 16 min.Talbok med text.

Handledning för scoutledare utgiven av Scouternas folkhögskola. Boken är tänkt att ge stöd till utbildaren att genomföra kursen så att kursdeltagarna uppnår lärandemålen. Inledningsvis beskrivs utbildningssystemet Ledarskapsön och Leda patrulls plats i detta system. Sedan följer en rad övningar med detaljerade beskrivningar av syfte, material och genomförande. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41775

Vandra & njut

av Amelia Adamo. Inläst av John Sundin. 4 tim, 20 min.Talbok med text.

Amelia Adamo och Lotta Byqvist tar med läsaren på njutbara vandringar i Sverige och Europa. Med lokalt lagad mat istället för frystorkat, nybäddad säng på hotell istället för sovsäck i tält, med dagsetapper, lätt bagage och spännande kulturupplevelser blir vandringen ett nytt sätt att umgås. De tipsar om utrustningar och förklarar vad som händer i kroppen, knoppen och själen när man vandrar, samt varför det är så härligt att vandra i grupp.

MediaNr: CA41735

Så överlever du allt, en handbok för alla tillfällen

av Bear Grylls. Inläst av Benny Nilsson. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

Bear Grylls är en brittisk äventyrare och överlevnadsexpert. Under sina äventyr jorden runt har han samlat på sig kunskap om alla möjliga situationer och miljöer. I boken ger han sina bästa tips och råd kring saker som hur du överlever en björnattack, flyger ett flygplan i en nödsituation, gör upp eld av i princip ingenting, navigerar med hjälp av stjärnorna och ger akut första hjälpen.

MediaNr: CA41573

Hur svaghet kan bli styrka

av Patrik Sjöberg. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Patrik Sjöberg, 1965- , framgångsrik svensk höjdhoppare har i en tidigare bok, "Det du inte såg", berättat om hur han i sin ungdom utsattes för sexuella övergrepp. Denna bok utgår från de terapisessioner han haft med psykolog Rebecka Malm. I centrum står Sjöbergs funderingar kring sina svagheter, hur de visar sig, vad de beror på och hur de påverkar hans liv. Malm analyserar och ger tips som både är specifika och allmängiltiga.

MediaNr: CA41678

Allt jag förlorade genom att vinna

av Albin Tingsvall. Inläst av Michael Borch. 8 tim, 38 min.Talbok med text.

Vid 25 års ålder har A.T. uppnått vad många bara får drömma om. Han har vunnit SM, spelat Champions League, fått proffsanbud och precis blivit uttagen till handbolls-EM. Men då bestämmer han sig att det får vara nog. För vad händer egentligen när drömmen blir vardag? När alla älskar din prestation, men glömmer din person? Och när människor redan från barnsben får lära sig att aldrig acceptera gränser? A.B., 1987-, är numera leg. psykolog.

MediaNr: CA41733

Matematik

Matematiken bakom allt, upptäck matten omkring dig

av Colin Beveridge. Inläst av Patrik Nyman. 6 tim, 47 min.Talbok med text.

Författaren lyfter fram matematiken som döljer sig bakom vardagliga händelser. Från DNA-tester till romantisk kärlek, från jordbävningar till internet och från filmer till lotteri. Dessutom får man bland annat reda på hur stor sannolikheten är att jorden får besök av utomjordingar, vad internet har för form, vilken ruta i Monopol man oftast landar på, vad det krävs för att en låt ska bli en hit och varför alla hipsters ser likadana ut.

MediaNr: CA41868

Naturvetenskap

Korta svar på stora frågor

av Stephen W Hawking. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 28 min.Talbok med text.

En bok med Stephen Hawkings sista tankar om universums gåtor. Han tar sig an de största frågorna i vår tid och redovisar sina svar på ett sätt som alla kan förstå. Vi kan till exempel läsa om hans syn på hur universum uppstod och huruvida det finns intelligent liv utanför vårt solsystem, andra frågor Hawking besvarar i boken är: Kommer mänskligheten att överleva? och Kommer den artificiella intelligensen att bli smartare än vi?.

MediaNr: CA41622

Handbok för en hållbar människa, ta hand om dig själv och planeten samtidigt

av Catarina Rolfsdotter-Jansson. Inläst av Elisabet Lindberg. 6 tim, 1 min.Talbok med text.

En inspirationsbok om att ta hand om både planeten och sig själv på samma gång. Hur kan vi ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och hitta kraften att göra skillnad? Författaren menar att när vi hittar tillförsikten i oss själva minskar glappet mellan våra värderingar och handlingar. Det ger oss energi att göra skillnad, i allt från hur vi agerar, äter, shoppar till hur vi bor och reser. C.R-J. är miljöjournalist och yogainstruktör.

MediaNr: CA41985

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv, 365 råd

av Johanna Stål. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Naturskyddsföreningens stora guide till att leva ett mer hållbart liv visar hur vi alla kan göra små och stora saker för att ta hand om vår planet. Här finns till exempel råd om hur du kan tänka när du handlar, mer hållbara lösningar på jobbet, i skolan, på semestern och på festen. Boken är skriven av journalisten Johanna Stål som i nära samråd med Naturskyddsföreningens experter sammanställt 365 tips, stora som små.

MediaNr: CA41792

Vildvuxet, mat och huskurer från naturen

av Lisen Sundgren. Inläst av Anna Westberg. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Örtkännaren Lisen Sundgren presenterar olika ätliga växter och frön som finns i naturen. Boken innehåller 95 växtpresentationer - var de växer, när de ska skördas, hur de smakar och växternas näringsinnehåll. Dessutom finns det recept på mat, huskurer och hudvård.

MediaNr: CA41986

Sent på jorden, 33 tankar om världens största nyhet

av Björn Wiman. Inläst av Jonas Knutell. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

En samling texter om klimatförändringarna, skrivna av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. Ur olika aspekter beskriver han vad han själv kallar "världens genom tiderna största nyhet", klimatkrisen. En kris som kan medföra förändringar för hela mänskligheten, ett existentiellt hot som tvingar oss att möta några av de svåraste frågorna om vårt samhälle. Texterna är tidigare publicerade i DN under åren 2012 till 2018.

MediaNr: CA41778

Medicin

Miesseuralainen, ei niin harmaita tositarinoita

av Krista Kasvi. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 12 tim, 42 min.Talbok.

En sann historia om Tom, som försörjde sig på kvinnors sexuella behov i Finland och på andra håll i Europa i över tio år. Han berättar öppet om sina möten och relationer med människor, i egenskap av en sexarbetare. Boken öppnar nya perspektiv på finländarnas sexualitet och mänskligheten i stort. Inläst på finska.

MediaNr: CA42510

Alzheimer

Inläst av John Sundin. 3 tim, 45 min.Talbok med text.

Bokens författare har ägnat sig åt forskning kring Alzheimer. De skriver om vad som händer i hjärnan hos den som är sjuk, vilka riskfaktorer som leder till att Alzheimer bryter ut, vad som gör att vi ärver sjukdomen samt om det går att förebygga den. Här finns också forskning kring hur vi bäst tar hand om dem som fått Alzheimer. Sjukdomen anses tillhöra en av folksjukdomarna och nästan varannan person mellan 85-95 år insjuknar.

MediaNr: CA41675

Att föda, en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

av Gudrun Abascal. Inläst av Lena Löfvenborg. 7 tim, 41 min.Talbok med text.

Vägledning som informativt och personligt berättar om hur en förlossning går till och om hur man bäst förbereder sig. G.A., barnmorska, sammanfattar sina erfarenheter av ett helt arbetsliv inom förlossningsvården. Hon väjer inte för de svåra frågorna utan berättar rakt och enkelt om bland annat förlossningsrädsla, smärta och smärtlindring. Boken innehåller också många personliga förlossningsberättelser. Uppdaterad och utökad utgåva.

MediaNr: CA41869

Kalla bad

av Linda Ahlgren. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Här får du lära dig allt du kan tänkas behöva veta om att bada utomhus i kallt vatten. En yogainstruktör och en konstnär som själva badar kallt så fort de får chansen delar med sig av sina bästa tips. Det handlar om hur du ska andas, vilka kläder som är bra att ha, förtäring vid badet, samt de hälsoeffekter som författarna menar kommer av att bada kallt. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41757

Ibland finns det inga enkla svar, en bok om självskadebeteende och ätstörningar

av Conny Allaskog. Inläst av Patrik Nyman. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

Författarna har intervjuat personer som har kommit i kontakt med olika självskadebeteenden; exempelvis en skolsköterska, en psykolog och en lärare. Dessutom har de också intervjuat personer som själva lidit av den här typen av psykisk ohälsa. Boken vänder sig bland annat till anhöriga, personer med självskadebeteende och sådana som stöter på fenomenet i sitt arbete. Med ett förord av Kattis Ahlström.

MediaNr: CA41820

Slav

av Anna. Inläst av Sari Eliasson. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

Slav är en verklig berättelse om en ung rumänsk kvinna som kidnappas på öppen gata i London. Ingen saknar henne för att ingen känner henne. Hon förs till Nordirland där hon hålls fången och tvingas till prostitution. När hon tar sig ut uppdagas ett internationellt nätverk av människohandel och sexslaveri. Kidnapparna grips och döms i Sverige. Hennes vittnesmål bidrar till att förändra lagstiftningen kring människohandel.

MediaNr: CA41849

Sömn, sömn, sömn, hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn

av Christian Benedict. Inläst av Jonas Knutell. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Sömnen påverkar vikten, den mentala hälsan och skyddar från allt från förkylningar till cancer. Den här boken innehåller fakta om hur sömnen stärker immunförsvaret, varför djupsömnen är en viktig problemlösare och hur den digitala revolutionen stör din inre klocka. Fakta varvas med tips och råd om hur man kan optimera sömnen. Boken är skriven av sömnforskaren Christian Benedict tillsammans med journalisten Minna Tunberger.

MediaNr: CA41716

PMS!, få hjälp med KBT

av Ulrike Braun. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 39 min.Talbok med text.

För kvinnor med PMS, premenstruellt syndrom, är det vanligaste med hormonella behandlingar eller antidepressiv medicinering. Detta hjälper tyvärr inte alla. Författarna presenterar ny forskning som visar att KBT, kognitiv beteendeterapi, är en effektiv metod för behandling av PMS. Genom olika övningar och fallexempel får läsaren lära sig att minska negativa tankar, känslosvängningar och konflikter i relationer.

MediaNr: CA41798

Stoppa Alzheimer nu!, undvik, förebygg och bromsa demenssjukdomar

av Bruce Fife. Inläst av Kristina Bäckman. 25 tim, 31 min.Talbok med text.

Kroniska neurologiska sjukdomar, som Alzheimer och Parkinson, innebär ofta en gradvis försämring för den drabbade. Det finns idag inga botemedel utan de mediciner som existerar har en bromsande effekt. I denna bok framförs teorier att man genom rätt kost kan lindra symtom och också förebygga vissa sjukdomar. Den amerikanske författaren är chef för The Coconut Research Center i Colorado Springs, USA.

MediaNr: CA41676

Förbättra din tarmflora, vetenskap, tips & recept

av Michael Mosley. Inläst av Lo Thorsdotter. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Tarmfloran styr vår hälsa mer än vi någonsin har kunnat ana. I den här boken berättar Michael Mosley om den senaste forskningen om de goda magbakterierna som kommunicerar både med kroppen och med hjärnan. Han förklarar hur tarmfloran påverkar inte bara våra känslor men också risken att drabbas av övervikt och autoimmuna sjukdomar. Boken fungerar även som en praktisk guide med måltidsupplägg och recept för magbakteriernas och därmed hälsans bästa.

MediaNr: CA41734

Sex och lögner

av Leila Slimani. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

En reportagebok där den fransk-marockanska författaren Leīa Slimani reser runt i Marocko och träffar forskare, sociologer, och journalister och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru. Det är en skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Marocko och övriga Mellanöstern.

MediaNr: CA41677

Ryck upp mig!, om lyckopiller, kriser, vänskap och att våga prata om det

av Siri Strand. Inläst av Maria Samuelsson. 5 tim, 55 min.Talbok med text.

Siri och Emma möts på psykakuten en varm sommardag 2014. Båda mår väldigt dåligt och skäms för det. För att få slut på katastroftänkandet börjar de spela in sina samtal, vilket resulterar i Uppsalas största podcast, Pillerpodden, som blivit en nationell modell för psykisk hälsa. Här presenterar de en handbok i psykisk ohälsa, innehållande konkreta verktyg för att må bättre. Boken har stöd i deras egna erfarenheter och den senaste forskningen.

MediaNr: CA41244

Autismhandboken, strategier för ökad livskvalitet

av Katarina A Sörngård. Inläst av Charlotta Haldén. 12 tim, 11 min.Talbok med text.

En bok om autism med konkreta strategier som bland annat hjälper dig att utveckla din kommunikation, underlätta relationer, minska konflikter, klara av förändringar och organisera vardagen bättre. För att förstå de olika strategierna får du följa hur fyra personer med autism använder dem. Boken vänder sig till vuxna med högfungerande autism (Aspergers syndrom) eller autistiska drag. Förf. är psykolog, psykoterapeut och specialist i neuropsykologi.

MediaNr: CA41794

Det första mysteriet, historien om dig innan du fanns

av Katharina Vestre. Inläst av Inga Pyk. 5 tim, 24 min.Talbok med text.

Berättelse om det första och det största mysteriet av alla: hur en människa blir till. Från början är vi bara en enda pytteliten cell. Så delar den sig i två. Snart dyker konturerna av en människa upp. En ryggmärg. Ett hjärta som börjar slå. En hjärna. På några magiska månader förvandlas en cellklump till en organism som kan andas, äta och tänka. Hur är det möjligt? Katharina Vestre, född 1992, doktorand vid institutet för biovetenskap.

MediaNr: CA41935

Medial läkning

av Anthony William. Inläst av Kristina Bäckman. 15 tim, 35 min.Talbok med text.

Författaren säger sig kunna erbjuda naturliga botemedel för olika sjukdomar som exempelvis borrelia, binjureutmattning, fibromyalgi, depression, neurologiska problem, kroniskt trötthetssyndrom, kronisk inflammation, autoimmunitet och tarmsjukdomar. Han berättar också om hur man, enligt honom, kan återhämta sig efter en sjukdom och få ett längre och friskare liv. Anthony William är verksam som medicinskt medium.

MediaNr: CA41372

Böcker för barn

Skönlitteratur

En klurig jul, julsaga i 24 kapitel

av Ingelin Angerborn. Inläst av Maria Samuelsson. 1 tim, 59 min.Talbok med text.

En adventsberättelse med 24 kapitel, där tanken är att ett kapitel ska läsas om dagen mellan den första december och julafton. Rutans bästa kompis har flyttat och hon känner sig ensam. Hon önskar sig en kompis i julklapp. Men det kanske blir svårt att ordna? Plötsligt börjar det hända mystiska saker hemma, och så en dag dyker det upp någon.

MediaNr: CA41347

Linje 15 till Rannebergen

av Lena Arro. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

Det är sent på Halloween, och Arvin hoppar på spårvagnen för att åka hem. Men det är något konstigt med vagnen, den stannar inte vid några stationer, inte ens vid ändhållplatsen. Det är också något konstigt med de andra passagerarna: Allihop är barn. Varför är de ute ensamma så här sent på kvällen? Plötsligt vänder sig alla barnen om och tittar på Arvin, och han inser att han befinner sig i en mardröm.

MediaNr: CA41584

Kompisar online

av Emma Askling. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

För tolvårige Melvin känns livet inte längre lika roligt. Hans pappa har lämnat familjen, det har börjat strula i skolan, och det är svårt för honom att hantera sina känslor. Det är inte ens lika kul att spela tv-spel längre. Att vara ihop med Cleo, klassens drottning, är inte heller så lätt. Han har ingen att prata med eller fråga om råd. Ibland är det enklast att fråga någon på distans, som en kompis online.

MediaNr: CA41391

Lilla Na och djurkuppen

av Milena Bergquist. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

Lilla Na älskar djur. Hon tycker mer om dem än om människor. En dag när Silversurfarn, Lilla Na och bästisen Stora M har supertråkigt kommer de på att de ska göra en utflykt till en kohage. De ska hoppa i komockor. Lilla Na är väldigt framfusig och ganska fräck av sig och när de tre vännerna upptäcker att några djur far illa så bara måste det göra nåt åt saken. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA41738

Kärleksdrycken

av Jonna Björnstjerna. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 51 min.Talbok med text.

Poppy och Joy är bästa vänner, men när det börjar en ny kille i klassen blir båda kära i honom. Båda två frågar i hemlighet chans på Luke, och han väljer att bli ihop med Joy. Poppy är förkrossad, men så får hon tag på en magisk kärleksdryck. Tänk om den fungerar? Och hur blir det då med Poppys och Joys löfte till varandra - sisters before misters?.

MediaNr: CA42180

Mitt trassliga andra år

av Emma Chastain. Inläst av Birgitta Smiding. 8 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Chloe Snow som börjar med Mitt värsta år. Chloe vill inget annat än glömma sitt första high school-år och börja om på nytt. När skolan börjar igen efter sommarlovet känns allt rätt så bra. Chloe har längtat efter kompisarna och musikalgruppen. Men året inleds med en katastrofal audition, som tur är finns både gamla och nya vänner som kan hjälpa Chloe att hitta vägen ut ur kaoset.

MediaNr: CA40884

Maja och jullovsmysteriet

av Anna-Carin Collin. Inläst av Magnus Schmitz. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

10-åriga Maja bor med sin familj i Stockholm. En dag berättar föräldrarna att de har ärvt ett stort slott och att hela familjen ska flytta dit. Maja har absolut ingen lust att flytta till ett gammalt slott! Och inte vill hon lämna bästisen Ingo. Men har föräldrarna bestämt sig, så har de - Maja tvingas följa med. På plats i slottet börjar det genast hända konstiga saker. Det verkar nästan som att slottet vill bli av med den nya familjen!.

MediaNr: CA41221

Brännmärkt

av Lizette Edfeldt. Inläst av Marika Bergström. 16 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Imperiet. Befolkningen i Imperiet är inordnad i ett hierarkiskt system. I rang åtta lever den upproriska Adeline Theta. Runt halsen bär hon en amulett i silver som hon fått från sin döda mor. Smycket drar snart in henne i ett livsfarligt dubbelspel. Hon tvingas ta upp kampen mot Imperiet, som visar sig vila på hemligheter mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat ana. Debutroman av journalisten I.E., född 1993.

MediaNr: CA41747

Pandornas dal

av Eric Ericson. Inläst av Martin Skoglund. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Albert Nader är en av organisationen Fraction de Pandas skickligaste agenter. Albert och FDP står inför sitt viktigaste uppdrag: att upprätta ett eget samhälle på en isolerad ö. Men det visar sig inte vara så enkelt. De råkar ut för dubbelspel, motgångar och människornas försök att stoppa dem. Kommer pandorna att lyckas med sitt uppdrag? Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: CA41749

Katys tre hästar

av Victoria Eveleigh. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 3 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 4 i serien om Katy och Karamel, som börjar med Katys vilda föl. Katy har tre ponnyer att ta hand om, så det är fullt upp på Bartongården! Hon ska hinna rida och träna både Jacko och Karamel och dessutom börja lydnadsträna det bångstyriga fölet Klinga. Det börjar bli lite för mycket att göra . Men så hör Katy talas om sporten agility, kan det vara lösningen på hennes problem?.

MediaNr: CA42003

Segervittring

av Dan Freedman. Inläst av Lo Tamborini. 2 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Jamie Johnson som börjar med Matchstart. Jamie har en viktig fotbollsmatch framför sig. Talangscouter från storklubbarna ska komma och titta på spelarna under matchen. Jamie vill verkligen visa vad han går för, men det verkar som att lagets nya tränare har något emot honom. Har Jamie förlorat sin chans innan matchen ens har hunnit börja?.

MediaNr: CA42025

Fossilligan

av Jan Fröman. Inläst av Birgitta Smiding. 5 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Jonathan deckare. Jonathan, hans mamma och hans bonuspappa Lars ska bo en vecka på Stora Karlsö. Första dagen ser de en man som håller på med något mystiskt bland klipporna. Det verkar som om han har knackat bort en sten från bergsväggen. Sedan inträffar flera andra mystiska händelser och Jonathan, hans kompis Viggo och Lars försöker reda ut det hela. Det ena leder till det andra och plötsligt blir Jonathan kidnappad.

MediaNr: CA41179

Legend

av Stephanie Garber. Inläst av Martin Skoglund. 13 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Caraval som börjar med Caraval. Scarlett och Tella är redo att lämna ön, men Tella är fortfarande inte fri - hon har en skuld att betala. För att bli kvitt skulden måste hon göra det omöjliga: avslöja Direktör Legends riktiga namn. Hennes enda möjlighet att lyckas med det är att vinna Caraval. Än en gång måste Tella kasta sig in i spelet. Om hon misslyckas förlorar hon inte bara spelet, utan också sitt eget liv.

MediaNr: CA41862

Charlie, Charlie är du där?

av Katarina Genar. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 6 i serien Mystiska skolan som börjar med Svarta madam. Greta älskar sin mystiska skola där det ofta händer något spännande. På rasten skiner solen från en klarblå himmel och det är varmt. Men plötsligt sveper en kall vind förbi och det börjar regna. Den enda som inte är förvånad är Sally, för Charlie hade berättat det för henne. Charlie är en ande som vet allt. Men finns han? Efter skolan ska Greta och kompisarna försöka få svar. Lättläst.

MediaNr: CA41815

Vintersport går bort

av Marie Hammar. Inläst av Camilla Bard. 2 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Rutiga byxor funkar inte här. Ottilia är ny på Lidingö. När familjen bodde i Linköping höll hon på med dans och hästar, men på Lidingö är det annat som gäller. Här verkar alla vara födda med pjäxor på fötterna. I december är det dags för skolans årliga fjällresa. Redan första dagen fastnar Ottilia i bygelliften och risken är stor att hon fortsätter sin bana som Lidingös mest pinsamma tonåring!.

MediaNr: CA41392

Nu och för alltid, Lara Jean

av Jenny Han. Inläst av Birgitta Smiding. 9 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Lara Jean som börjar med Till alla killar jag har gillat. Lara Jean har världens bästa år på high school. Och det finns massor kvar att se fram emot. En klassresa till New York, att gå på balen med pojkvännen och hennes pappas bröllop. Sedan ska hon börja på ett närbeläget college så att hon fortfarande kan umgås med familjen på helgerna. Livet är perfekt. Tills hon plötsligt får oväntade nyheter som vänder upp och ner på allt.

MediaNr: CA41032

Hjältehundens vålnad

av Samantha Hay. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 8 i serien Zombiedjur som börjar mer Hungriga hamsterns återkomst. Joe kan prata med odöda djur tack vare en förtrollad egyptisk amulett som han fått av sin gammelmorbror. Med hälp av amuletten har Joe kunnat hjälpa sju zombiedjur att finna frid på andra sidan. Här blir han indragen i en tjuvjakt tillsammans med taxen Frankie. Och de får oväntad hjälp när en viss släkting dyker upp.

MediaNr: CA41700

Arkeologdeckarna och julmysteriet

av Dan Höjer. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 1 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Arkeologdeckarna som börjar med Arkeologdeckarna och inkaskatten. Arkeologdeckarna Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao är redo för ett nytt äventyr. Kusinerna ska vara hos knasige farbror Valdemar på jullovet och som vanligt drar han med barnen på äventyr. Denna gång bär det av till Tyskland. Där det dyrbara trekungaskrinet, med de tre vise männen i, håller på att bli stulet. Ska barnen och Valdemar hinna stoppa tjuvarna i tid?.

MediaNr: CA42081

Den siste väktaren

av Leif Jacobsen. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Tidsväktarna som började med Häxan och liljan. Max och Marie hamnar i 1100-talet i Acre. Sedan reser de vidare till Bagdad, Damaskus och Jerusalem. Där får de möta korsfarare, lönnmördare och inte minst två av mänsklighetens största ledare: Saladin och Rikard Lejonhjärta. I jakten på Salomos försvunna tempel börjar tvillingarna inse att de hamnat mitt i kampen för mänsklighetens överlevnad, och att de spelar en avgörande roll.

MediaNr: CA41913

Czentes Omega

av Anna Jakobsson Lund. Inläst av André Nilsson. 13 tim, 20 min.Talbok med text.

På Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare möjlighet att komma tillbaka till samhället. För att klara sig måste de visa att de har lämnat sitt gamla liv. När fem elever upptäcker ett hot på akademin tvingas de in i en kamp där ingen går att lita på. Deras enda alternativ är att använda de kunskaper de gjort allt för att glömma. Första delen i en planerad serie.

MediaNr: CA41527

Falk och drakprovet

av Stina Jonsson. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 19 min.Talbok med text.

Pojken Falks drake, Kargo, är över hundra år gammal och orkar inte jaga mer. Falk måste hitta en ny drake. Men var lever de vilda drakarna? Tillsammans med sin bäste vän, Vine, ger sig Falk iväg för att leta efter en drakunge som kan tämjas. Deras första resa blir dramatisk och misslyckad men andra gången går det bättre. Lättläst.

MediaNr: CA41828

Kitty och damen med lyktan

av Carolyn Keene. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 39 min.Talbok med text.

Kitty tror inte på den gamla spöklegenden som det viskas om i den historiska byn Persimmon Woods. Byn, som fungerar som ett slags museum, har drabbats av olyckor och stölder, och Kitty är där för att utreda saken. Av erfarenhet vet Kitty att allt har en naturlig förklaring. Men så möter hon själv den kuslige vålnaden och vet inte vad hon ska tro på.

MediaNr: CA41576

Kitty och den gyllene kolibrin

av Carolyn Keene. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 14 min.Talbok med text.

Kittys kompis George har fått en eftertraktad praktikplats hos en fotograf i Vita huset. Hon bjuder dit Kitty för att de ska få några roliga dagar tillsammans i Washington D.C. Men nästan genast inträffar en rad oförklarliga händelser. En liten fågel av guld, avsedd som gåva åt presidenten, försvinner. Georges chef rånas och misshandlas, och Kitty själv blir överfallen. Snart inser hon att de är inblandade i ett spel på liv och död.

MediaNr: CA41577

Kitty och legenden om det försvunna guldet

av Carolyn Keene. Inläst av Thomas Ekelöf. 3 tim, 32 min.Talbok med text.

Kitty och hennes vänner hinner knappt packa upp resväskorna förrän deras semester förvandlas till en mardröm. Stugan de ska bo i blir förstörd och de råkar ut för olyckor som inte kan bero på slumpen. Kittys instinkt säger henne att någon vill dem illa. Men vem, och varför? Snart förstår hon att den idylliska semesterbyn mycket väl kan vara ett tillhåll för hänsynslösa brottslingar.

MediaNr: CA41691

Ett hem

av Carl Larsson. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

Två bilderböcker - Ett hem och Spadarvet - som bygger på akvareller av konstnären Carl Larsson, 1853-1919. Akvarellerna i första boken skildrar Larssons liv hemma på gården Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna. Andra boken utgår från arbetet och miljön på lantbruket Spadarvet. Texterna skrivna av Lennart Rudström berättar om Larssons liv och beskriver vad som visas på bilderna.

MediaNr: CA41800

Snön över Azharia

av Minna Lindeberg. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 15 min.Talbok med text.

Två flickor i klass 4B sitter i en buss på väg till skidbacken. Hela klassen ska åka, men någon kräks i bussen och allt känns osäkert. När de äntligen är framme rymmer flickorna från slalombacken och lärarna och ger sig rakt ut fantasin. Här börjar ett äventyr fyllt av drömmar och frihet. En på samma gång realistisk och fantastisk berättelse om vänskap. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41914

Zero betyder noll (som i nolla)

av Malin Lundgren. Inläst av Lena Löfvenborg. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

Penny är helst för sig själv. Det är inte för att hon är mobbad, hon har kompisar. Men hon funderar mycket på vad de menar med sina blickar och kommentarer. I parallellklassen går Edith. Hon är mobbad. Hon dyker alltid upp precis där Penny är. Och hon passar väldigt bra in i Pennys nödlögner. Kan det vara så att Edith faktiskt är Pennys enda riktiga vän? En berättelse om sociala relationer, utanförskap, makthierarkier och att våga vara sig själv.

MediaNr: CA41809

Drottningens återkomst

av Maud Mangold. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Spegelspelet och en fortsättning på fantasyserien Skuggspelet. Tea är hemma i människornas värld, men hon saknar Landet på andra sidan. Så en dag dyker Hilja upp igen, och återigen behöver hon Teas hjälp. Det blir starten på ett alldeles nytt äventyr i det magiska landet som befolkas av många slags sagoväsen.

MediaNr: CA40767

Huset vid vägens slut

av Magnus Nordin. Inläst av Dan Bratt. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

Fyra kompisar tillbringar en stor del av sommaren i Örnästet - en koja som ingen annan känner till. De läser serier och herrtidningar, tjuvröker och berättar spökhistorier. En kväll berättar Pierre en historia om ett hemsökt hus. Huset ligger i närheten och det är en detalj som gör historien mer trovärdig, mer skrämmande än alla andra. Spännande berättelse som blandar vardagsrealism med övernaturliga inslag.

MediaNr: CA42066

Allt det här är sant

av Lygia Day Peņaflor. Inläst av Eva Werning. 8 tim, 49 min.Talbok med text.

Mira, Penny, Soleil och Jonah går på samma privatskola. När de blir vänner med den kända ungdomsförfattaren Fatima Ro blir de förvånade över hur familjär hon är. De öppnar upp sig och berättar sina innersta hemligheter. Ett år senare ger Fatima ut en roman som bygger på det kompisgänget har berättat. En härva av lögner, svek och avundsjuka nystas upp. Boken leder till en tragedi. Hur kunde de riskera så mycket för att imponera på Fatima?.

MediaNr: CA41618

Viktor Rydbergs Tomten

av Viktor Rydberg. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Den klassiska dikten om tomten som ser till gårdens djur och folk under midvinternatten. Den publicerades första gången 1881 i Ny illustrerad tidning. Månen vandrar sin tysta ban,/snön lyser vit på fur och gran,/snön lyser vit på taken./Endast tomten är vaken. Viktor Rydberg, 1828-1895, svensk författare och journalist.

MediaNr: CA42134

Berättelser om Pelle Svanslös

av Åsa Rönn. Inläst av Michael Borch. 1 tim, 23 min.Talbok med text.

Fem berättelser om Pelle Svanslös som bygger på Gösta Knutssons böcker om den snälla katten utan svans. Det handlar om Pelles välkomstfest, de busiga kattungarna på förskolan kattis, Måns katastrofala kattskola, kattmästerskapet i friidrott och talangjakten Kattapulten. Några berättelser är moderniserade versioner av Knutssons original medan andra är helt nyskrivna.

MediaNr: CA41912

Lyckoskorna

av Anna Sellberg. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Fristående del 5 i serien om Vera och Buster, som börjar med Önskeponnyn. När Vera kommer till stallet står det en främmande bil utanför. Vem kan det vara? Jo, men det är ju hovslagaren! Vera är nyfiken. Är det verkligen sant att hovslagaren spikar i hästens hovar?.

MediaNr: CA41528

Eviglivet

av Gena Showalter. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 3, asvlutande, i serien Everlife som börjar med Timglasaet. När mörkret faller över de två andra världarna blir en sak tydlig: om inte både Troika och Myriad ska gå under måste de två rikena enas. Ten måste ta sig in på andra sidan och döda Korparnas prins. Och det finns bara en väg dit - genom Killian Flynn, Tens svurna fiende och stora kärlek. Men när ett svek omintetgör planerna är segern längre bort än någonsin.

MediaNr: CA41686

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

av Nancy Springer. Inläst av Lo Tamborini. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

England på 1800-talet. Enola Holmes mamma är spårlöst försvunnen. Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och låtsas vara en ung änka, fast besluten att hitta sin mamma. Hon är dock inte alls förberedd på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är hon indragen i ett livsfarligt fall där en ung adelsman har kidnappats.

MediaNr: CA41737

På natten är allt sant

av Lina Stoltz. Inläst av Peter Mattsson. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Liv är tillsammans med Hannes och har sina kompisar som inte gillar invandrare. Samma inställning - fast tvärtom - har Jemal och hans killgäng. Han planerar att bli ihop med Zarah, och inte någon kaxig svennetjej. Men ibland krånglar livet till det och fel saker känns helt rätt.

MediaNr: CA41452

Vi skulle segla runt jorden

av Anna Sundström Lindmark. Inläst av Karin Rosén. 0 tim, 32 min.Talbok med text.

En osentimental berättelse i ord och bild om relationen mellan Agnes och hennes pappa, och om tomrummet han lämnar efter sig när han tar sitt liv. Tiden läker inte alla sår, men man lär sig att leva med dem och med tiden blir de ljusa dagarna fler. Anna Sundström-Lindmark är journalist, Elisabeth Widmark är illustratör och bildkonstnär. Skönlitteratur för seende, talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41547

Sagasagor - syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand

av Josefine Sundström. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 8 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien Sagasagor. I fem fristående kapitel får vi följa Saga när hon blir sjuk på sitt eget födelsedagskalas, tappar sin första tand, bygger en hinderbana tillsammans med Samir och på något sätt lyckas komma bort från mamma och pappa på det stora möbelvaruhuset. Saga är också ganska avundsjuk på Samir som har både en liten gullig syster och en tuff storebror. Passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA41919

Sagasagor - bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte

av Josefine Sundström. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien Sagasagor. Saga Louisa Larsson bor tillsammans med mamma och pappa i ett av radhusen på Solrosvägen. I fem fristående kapitel får vi följa Saga när hon går till frisören, firar halloween och har sommarfest på förskolan. Dessutom hamnar Saga i en konflikt med Sverrir, och råkar ut för ett missöde när hon snokar i mammas handväska. Passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA41920

Katitzi i Gamla stan

av Katarina Taikon. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 12 i serien som börjar med Katitzi. Efter att ha rymt från sitt påtvungna äktenskap har Katitzi funnit en fristad på Stadsmissionens inackorderingshem i Gamla Stan. Hon får arbete och goda vänner och därmed möjligheter till en bättre tillvaro. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: CA41840

Handbok för superhjältar

av Elias Våhlund. Inläst av Malin Wahlstedt. 0 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Handbok för superhjältar. Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda Masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska göra - rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42057

Morfars hemlighet

av Michael Wiander. Inläst av Martin Skoglund. 19 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Dexter Olssons äventyr. Dexter Olssons morfar är upptäcktsresande och världsberömd uppfinnare. Dexters mamma är arkeolog, men har knappt tid för honom, och hans pappa lämnade honom när han var liten. Dexter är oftast hos morfar och det bästa han vet är att lyssna på morfars spännande berättelser. En dag avslöjar morfar sin hemlighet och allt vänds upp och ned. Dexter blir nu delaktig i morfars kamp mot den ondskefulle Evan Kostroff.

MediaNr: CA41262

Bland trälar och gudar, äventyr och fakta om vikingar

av Martin Widmark. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

Halvdan och Meia kommer från rivaliserande byar och tror på olika gudar, men är ändå bästa vänner. De har rest till Uppåkra med smeden Björn och går själva för att offra i templet. Snart inser Halvdan och Meia att Uppåkra håller på att förändras. Flera gårdar i trakten har bränts ned och templet ska rivas. När Halvdan och Meia träffar på två trälpojkar kastas de in i ett spännande äventyr. Boken innehåller också fakta om vikingatiden.

MediaNr: CA41641

Kattvinden

av Helena Öberg. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Manda följer med sin farfar till ett stort, gammalt hus som han ska sälja. Han berättar om huset historia och de människor som har bott där. Konstiga saker börjar hända. Manda känner att någon försöker komma i kontakt med henne, men hon förstår inte varför. Hon dras in en kuslig berättelse där gränsen mellan levande och döda suddas ut. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA41839

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Stora boken om kropp & knopp, allt om kroppen, känslor och puberteten

Redaktör: Lukas Björkman. Inläst av Malin Halland. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

I denna bok finns svar på hundratals frågor från tidningen Kamratpostens läsare. Det handlar mest om kroppen och puberteten. Även frågor om kärlek, bästisar som sviker och mycket annat tas upp. Experterna Annica Frithiof och Fox Foxhage svarar på läsarnas frågor.

MediaNr: CA41454

Biografi med genealogi

Anā Malālah, kayfa amkana li-bint wāhidah ʿan tudāfiʿu ʿan al-taʿlīm wa-taghīr al-ʿālam

av Malālah Yūsufzay. Inläst av Salma Afash. 7 tim, 5 min.Talbok.

Berättelsen om Malala, en pakistansk flicka som vägrar låta sig tystas av talibanerna. Hon börjar som 11-åring kämpa för alla flickors rätt till utbildning. Talibanerna söker upp henne och skjuter henne i huvudet. Malala överlever och efter en lång sjukhusvistelse återupptar hon kampen och talar på sin 16-årsdag inför FN:s generalförsamling. Boken är skriven tillsammans med utrikeskorrespondenten Christina Lamb. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41312

Ekonomi och näringsväsen

Lätta fakta om grisar

av James Maclaine. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 21 min.Talbok med text.

Faktabok om grisar. På ett pedagogiskt och enkelt sätt beskrivs grisarnas värld, både grisar på bondgården och vildsvin i skogen. Bland annat berättas om hjortvinsgalten som har långa och krokiga betar som kan bli ända upp till 30 cm långa och om hur grisar behöver bada i gyttja för att hålla sig friska och svala. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41643

Naturvetenskap

Vem har varit här?, en spårbok för nyfikna

av Björn Bergenholtz. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

I snön kan man se massor av spår. Avtryck från tassar och fötter och ramar och klövar. Spår från djur som pulsat, skuttat och lufsat förbi. Djur som vi kanske sällan ser en skymt av, men deras spår finns kvar. I den här boken finns spår av 25 olika djur, från pyttesmå musspår till det enormt stora bjärnspåret. Alla spår är lika stora eller små som i verkligheten. Faktabok som passar barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA42026

Medicin

Tänder

av Bengt-Erik Engholm. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 32 min.Talbok med text.

En faktabok om tänder. Här berättas det om hur tandvården har sett ut genom tiderna, hur världens första tandborste såg ut, vilka djur som har flest, störst och minst tänder, och hur vi ska sköta våra tänder för att de ska hålla så länge som möjligt. Och så undersöks den stora gåtan - hur mjölktänder egentligen kan bli pengar? B-E.E., har skrivit många faktaböcker, bland annat om blod, snor och löss.

MediaNr: CA41434

Viktigast av allt, om kroppen, känslor och sex

av Nathalie Simonsson. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 24 min.Talbok med text.

Boken vänder sig till tonåringar och handlar om att bättre förstå sina egna känslor och andras gränser, men också om att bli vuxen och hur könsorganet fungerar. Här får man svar på frågor som: Hur vet jag vem jag är och vad jag vill? Vad är egentligen bra sex? Vem bestämmer vad som är kvinnligt och manligt? Vad är prickarna runt ollonet? Boken är utgiven i samarbete med RFSU. N.S. är sexualupplysare och har även skrivit Världens viktigaste bok.

MediaNr: CA41736

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Bayt Ḥudud, riwāyah

av Fādī ʿAzzām. Inläst av Samir Alhalabi. 18 tim, 5 min.Talbok.

En berättelse om dagens Syrien. Kardiologen Anis som är gift och bor i London blir arvtagare till det historiska Hududhuset. År 2011 åker han till Damaskus för att sälja huset som tagit emot stora syriska ledare genom åren. Där blir han indragen i en kärlekshistoria med den upproriska kvinnan Samia. Hon är emot försäljning av huset. I staden finns även den efterlyste Fidel som återvänt för att göra en film om Damaskus. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41282

al-Shayṭān yuḥibbu aḥyānan, riwāyah

av Zaynab Aḥmad Ḥifnī. Inläst av Sajed AlHanash. 5 tim, 6 min.Talbok.

Romanen utspelas huvudsakligen i Jeddah, Saudiarabien. Malik, tidigare en framgångsrik affärsman, vårdas i hemmet efter ett hjärtslag. Hustrun är död och den enda han har kvar är den misslyckade sonen Suraj. Malik tittar tillbaka och minns. En historia som är en utmaning i det patriarkaliska arabiska samhället, skriven ur ett kvinnligt perspektiv. Zaynab Hifni, född 1965, är en av arabvärldens mest kända kvinnliga författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41542

The wand in the word, conversations with writers of fantasy

Redaktör: Leonard S Marcus. Inläst av Bill Wallace. 5 tim, 16 min.Talbok.

MediaNr: CA39365

Lies sleeping

av Ben Aaronovitch. Inläst av Kristina Leon. 12 tim, 2 min.Talbok med text.

Del 8 i serien Rivers of London som börjar med Rivers of London. Martin Chorley, efterlyst för mord och brott mot mänskligheten, har avslöjats och flyr för livet. Peter hittar spår som pekar mot att Chorley utför de sista stegen i en avancerad plan med rötter i stadens tvåtusenåriga historia. Hela Londons existens står på spel. Om Peter ska kunna rädda London måste han få hjälp av Lesley May och den opålitlige Mr Punch. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41755

Love is blind, the rapture of Brodie Moncur

av William Boyd. Inläst av Kola Krauze. 12 tim, 2 min.Talbok med text.

Edinburgh i slutet av 1800-talet. Den unga musikern Brodie Moncur erbjuds jobb i Paris och ser en chans att komma undan sin tyranniske far. I Paris tar livet en tvär vändning när Brodie blir blixtförälskad i den vackra ryska sopranen Lika Blum. En bred roman om passion, hämnd och konstens illusion som spänner över ett Europa i en föränderlig tid. William Boyd, 1950-, brittisk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41901

Skin game

av Jim Butcher. Inläst av Kim Naylor. 17 tim, 47 min.Talbok.

Del 15 i serien The Dresden files som börjar med Storm front. Mab lånar ut Harry till Nicodemus Archleone för att betala av en skuld. Han ska hjälpa till vid ett inbrott. De ska bryta sig in i stadens säkraste valv, för att därigenom nå det säkraste valvet i Nevernever. Valvet tillhör Undervärldens härskare, Hades, och i valvet finns den heliga Graalen. Harry är övertygad om att det är något mer lurt som pågår bakom kulisserna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41539

Cold days, the Dresden files

av Jim Butcher. Inläst av Kim Naylor. 20 tim, 24 min.Talbok.

Del 14 i serien The Dresden Files som börjar med Storm front. Harry är nu vinterhovets riddare i tjänst hos Mab, luftens och mörkrets drottning. Han måste lyda hennes varje önskan och skickas att döda en odödlig. Dessutom har ett hot uppstått mot en rik magikälla, vilket kan ställa till det för Harry. Han måste samla sina vänner, förhindra att otaliga oskyldiga utplånas, samt på något vis åla sig ur sin svurna tjänsteposition. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41538

The secret

av Rhonda Byrne. Inläst av Ann Witticker. 5 tim, 12 min.Talbok.

R.B., australiensisk tv-filmare, började under en personlig kris att läsa framställningar om positivt tänkande och upptäckte då den uråldriga lagen om attraktion; att lika attraherar lika. Den här lagen, menar hon, kan tillämpas på mänskliga relationer, hälsa och yrkesliv. I boken vill hon förmedla praktisk kunskap, som skall ge en större förståelse för, samt insikt om, hur man blir mästare i sitt eget liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42459

Christmas at the Cupcake Café, includes recipes

av Jenny Colgan. Inläst av Kristina Leon. 9 tim, 19 min.Talbok.

Issy Randall, stolt ägare till the Cupcake Cafe, är kär och galen. Livet är på topp. Hennes café lockar massor av kunder och hon är omgiven av goda vänner. Så en dag får hennes pojkvän ett erbjudande ett jobberbjudande i New York och Issy måste ta ställning till om hon verkligen ha ett långdistansförhållande. Jul och högsäsong på caféet närmar sig när Issy står inför ett avgörande beslut. Vad är viktigast i livet? Inläst på engelska.

MediaNr: CA41793

Lethal white, a Strike novel

av Robert Galbraith. Inläst av Lisa Sculati. 26 tim, 43 min.Talbok med text.

En påtagligt skärrad man dyker upp på privatdetektiven Cormoran Strikes kontor. Mannen påstår att han som barn bevittnat ett mord, men innan Strike och hans partner Robin Ellacot hunnit ta reda på om det ligger nån sanning i berättelsen försvinner mannen i panik från kontoret. Detta är upptakten till en intrikat deckarhistoria som tar oss med till konstgallerier, sunkiga kvartar och in i maktens korridorer. Klassisk bladvändare inläst på engelska.

MediaNr: CA41174

Essentials of music notation, a practical dictionary

av Tom Gerou. Inläst av Jared Brown. 4 tim, 34 min.Talbok.

MediaNr: CA41789

Che, my brother

av Juan Martin Guevara. Inläst av George Thompson. 10 tim, 15 min.Talbok.

MediaNr: CA41837

Elevation

av Stephen King. Inläst av Lisa Sculati. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Castle Rock är en liten stad där ryktet sprids fort. Därför är Scott Cary mån om att endast dela sin hemlighet med sin vän, doktor Bob Ellis. Cary har den senaste tiden gått ned i vikt, utan att bli smalare. Samtidigt ställs Carys nya grannar mot det lilla samhällets fördomar. Genom sin hemlighet får Cary en djupare förståelse för deras känsla av utanförskap och gör allt för att hjälpa dem. En feelgood-roman. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41615

The spy and the traitor, the greatest espionage story of the Cold War

av Ben Macintyre. Inläst av Jack Ellison. 20 tim, 35 min.Talbok.

Ben Macintyre berättar om den ryske dubbelagenten Oleg Gordievsky. Han arbetade för KGB i Sovjetunionen, men blev rekryterade av MI6 i Storbritannien. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41817

Diana, her true story

av Andrew Morton. Inläst av Glenda Brady. 8 tim, 6 min.Talbok.

Är detta sannsagan om prinsessan av Wales? Boken som skakat det brittiska kungahuset, är skriven av en journalist och baserad på utsagor av hennes vänner och släktingar. Barndomen var rik på allt utom kärlek och värre blev det, sen hon gift sig med prins Charles. Världskänd, men ensam och övergiven.

MediaNr: CA40506

A night like this

av Julia Quinn. Inläst av Terry Donnelly. 11 tim, 20 min.Talbok.

Andra delen i serien om familjen Smythe-Smith som börjar med Just like heaven. Vi befinner oss i England under tidigt 1800-tal och Anne Wynter försörjer sig som guvernant åt tre societetsflickor. I åratal har hon undvikit manligt sällskap men när hon möter earlen av Winstead kan hon inte låta bli att flirta. Daniel Smythe-Smith blir yr och förälskad och kär, men han har en fiende. Historisk romance inläst på engelska.

MediaNr: CA41332

Respect, the life of Aretha Franklin

av David Ritz. Inläst av Camilla Bard. 21 tim, 31 min.Talbok med text.

Biografi, från 2014, över den amerikanska soulsångerskan Aretha Franklin, 1942-2018. Franklin, känd som the Queen of Soul, föddes i Detroit, var dotter till en baptistpräst och började tidigt sjunga gospel i kyrkan. 1967 fick hon sin första stora framgång med låten Respect, som åren efter följdes av många, numera klassiska skivor. David Ritz, som skrivit flera musikbiografier, tecknar ett fylligt porträtt av denna legendariska sångerska. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41924

Oathbringer

av Brandon Sanderson. Inläst av Kola Krauze. 44 tim, 27 min.Talbok.

Del 3 i serien The Stormlight archive som börjar med The way of kings. Det stora kriget får ett våldsamt och abrupt slut när ett nytt och mycket värre hot uppträder på slagfältet. Den dödliga Everstorm. Nu står mänskligheten inför en ny katastrof och Rosharos värld blir aldrig mer densamma. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41319

Summer of night

av Dan Simmons. Inläst av Ted Parker. 24 tim, 26 min.Talbok.

Efter skolavslutningen 1960 ska den gamla skolan i Elm Haven, Illinois, rivas. Då börjar egendomliga otäckheter hända - barn försvinner, en soldat från 1:a världskriget spökar, en död lärarinna går igen... Och värre blir det. Några pojkar i 11-12 årsåldern tvingas in i en dramatisk kamp mot ondskan. Rysare - med god karaktärs- och miljöskildring - av en av USA:s främsta representanter för skräckgenren. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42456

A life and its mirrors, a feminist reading of L. M. Montgomery's fiction

av Gabriella Åhmansson. 14 tim, 13 min.Talbok med text.

Avhandling i engelsk litteratur från 1991. Författaren gör en feministisk läsning av den kanadensiska författaren L. M. Montgomerys böcker. L. M. Montgomery 1874-1942, mest känd för böckerna om Anne på Grönkulla. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA41740

Tanhā āmada /

av Azīz Allah Nahūftah. Inläst av Shahram Irajinia. 4 tim, 16 min.Talbok.

En roman om ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Vad de upplever, hur de behandlas, vilka utmaningar de har och hur det ser ut i det landet de kommer ifrån. Inläst på dari.

MediaNr: CA41768

Special edition, erikoispainos

av Vappu-Tuuli Fagerson. Inläst av Pinja Flink. 2 tim, 35 min.Talbok.

Journalisten och föredragshållaren Vappu-Tuuli Fagerson sitter i en rullstol. Utifrån sina egna erfarenheter berättar hon inte bara om utmaningar att behöva vara extra duktig för att duga men också om allt det härliga som hon upplever med sin trogna vän Sami och nyvunna vänner. Rullstolen är hennes fyrhjuliga vän och inget hinder i livet. Inläst på finska.

MediaNr: CA42507

21 oppituntia maailman tilasta

av Yuval Noah Harari. Inläst av Timo Mäkynen. 13 tim, 30 min.Talbok.

En bok om vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar. Bland dem hittar vi terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Författaren menar att vi, trots oförutsägbara förändringar och undergångsprofetior måste behålla lugnet och vara förnuftiga. Än finns möjligheter att förstå den värld vi har skapat. Yuval Noah Harari, 1976-, israelisk historiker som tidigare skrivit boken Sapiens. Inläst på finska.

MediaNr: CA42509

Vie minut jonnekin

av Laura Honkasalo. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 54 min.Talbok.

30-åriga Nella lever ett på ytan perfekt liv. Hon har världens bästa äkta man, Miska, ett bra arbete, en varm familj och fartfyllda vänner. Trots det fattas det något. Vad vill hon få ut av livet? När Miska börjar längta efter att skaffa barn, måste Nella på allvar söka svar på sin fråga. Hur ska hon gå till väga? Kan hon gå en livsstilskurs på studieförbundet? Kan en grönsaksdryck, superfood eller fasta hjälpa? Inläst på finska.

MediaNr: CA42505

Taivaanpallo

av Olli Jalonen. Inläst av Aku Laitinen. 13 tim, 2 min.Talbok.

Astronomlärlingen Angus utvecklar sin syn genom att anteckna stjärnornas positioner på natten. Han drömmer om London och att bli Edmond Haleys lärling. Ett fruktansvärt våldsdåd drabbar pojkens familj och det är startskottet på orons tider. Smygkatoliker myglar och den enväldige guvernören handlar i eget intresse. Angus måste leverera ett meddelande från ön Saint Helena och skickas i väg med segelfartyg till 1600-talets London. Inläst på finska.

MediaNr: CA42615

Miesseuralainen, ei niin harmaita tositarinoita

av Krista Kasvi. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 12 tim, 42 min.Talbok.

En sann historia om Tom, som försörjde sig på kvinnors sexuella behov i Finland och på andra håll i Europa i över tio år. Han berättar öppet om sina möten och relationer med människor, i egenskap av en sexarbetare. Boken öppnar nya perspektiv på finländarnas sexualitet och mänskligheten i stort. Inläst på finska.

MediaNr: CA42510

Piispansormus

av Milja Kaunisto. Inläst av Jami Kananen. 12 tim, 11 min.Talbok.

Sista delen i en trilogi som börjar med Synnintekijä. Piispansormus är en ståtlig avslutning på berättelsen om Olavi Maununpoikas ungdomsår. I slutet av hundraåriga kriget erbjuds han posten som rektor vid Sorbonne. Till dess har han levt ett avslappnat liv på slottet Serviéres. Maktens pris är dock högt. Biskop Cauchon tänker hämnas. Inläst på finska.

MediaNr: CA42285

Kultainen kotka, Jesse Hackman -romaani

av Ari Paulow. Inläst av Valtteri Hyvärinen. 15 tim, 37 min.Talbok.

Den nionde boken om privatdetektiven Jesse Hackman. Ett flygplan försvinner från Karelen. Ombord finns ishockeyspelare tillhörande klubben Kärppien i Uleåborg. De finska myndigheterna får veta att det inte finns någon information om flygplanets öde. Finlands regering sätter igång ett hemligt uppdrag för att rädda de saknade. Den gränsöverskridande expeditionen leds av Jesse Hackman. Inläst på finska.

MediaNr: CA42372

Taisteluhaukka, Jesse Hackman -romaani

av Ari Paulow. Inläst av Timo Mäkynen. 15 tim, 4 min.Talbok.

Den elfte boken om privatdetektiven Jesse Hackman. Flygvapnets viktigaste vägtransport blir föremål för en överraskningsattack. Trots alla försiktighetsåtgärder sker ett brutalt rån mellan Uleåborg och Jyväskylä. En enorm långtradare, hyrd från en civil firma, med en miljonlast blir kapad. Samtidigt försvinner två kvalificerade experter. En särskild utredningsgrupp inrättas och som den lokala operatören anlitas Jesse Hackman. Inläst på finska.

MediaNr: CA42373

Viidakkojuoksu

av Ari Paulow. Inläst av Tauno Pajukallio. 9 tim, 57 min.Talbok.

Den första boken om privatdetektiven Jesse Hackman. Jesse Hackman återvänder till sitt forna hemland Finland efter att ha varit i trubbel i New York. Han köper en pub i Uleåborg och driver samtidigt en detektivbyrå. Han blir indragen i en bedrägerihärva när en ung kvinna ger honom ett uppdrag. Inläst på finska.

MediaNr: CA42087

Kohtalon miekka

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Reijo Hukkanen. 13 tim, 15 min.Talbok.

Del 2 i serien The witcher - noituri. Geralt från Rivia är en häxkarl, en underkunnig magiker och en skoningslös demondödare. Inte sällan bemöts han med djup misstro av de som lejer honom. Boken består av sex fristående noveller om Geralt. I den första novellen ansluter sig Geralt till en grupp drakjägare trots att hans hederskodex uttryckligen förbjuder det då Yennefer, hans förlorade kärlek, befinner sig bland dem. Inläst på finska.

MediaNr: CA42380

Viimeinen toivomus

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Reijo Hukkanen. 10 tim, 48 min.Talbok.

Geralt från Rivia är en häxkarl och en skoningslös demondödare. Mot betalning utplånar han vampyrer, drakar och andra mer eller mindre onda väsen som härjar i världen. Geralt förälskar sig i den sköna trollpackan Yennefer och inser att alla vanskapta inte är onda och att alla vackra jungfrur inte är goda. Mångbottnad fantasy full av överraskningar och svart humor. A.S., 1948- , hyllad polsk fantasyförfattare. Inläst på finska.

MediaNr: CA42381

Myrskykausi

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 12 tim, 54 min.Talbok.

Fristående fortsättning på serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeninen toivormus. Häxans berömda svärd är stulet. Keracks prins misstänker att det finns planer på en revolt. Med hjälp av sin lojala partner Valvati och en ny vän, dvärgen Addarion, letar häxkarlen Geralt efter svärdet. De trotsar en mängd faror som strömmar in från olika håll. Inläst på finska.

MediaNr: CA42374

Järven neito

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Aksa Korttila. 17 tim, 50 min.Talbok.

Del 7 i serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeinen toivomus. Prinsessen Ciri har rymt från förföljaren och flytt till älvornas värld. Det finns dock ingen räddning om hon inte föder landets arvinge. Samtidigt rasar krig mellan de nordliga kungarna och riket Nilfgaard. Kommer konflikterna att lösas? Inläst på finska.

MediaNr: CA42375

Pääskytorni

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Leena Urrio. 19 tim, 18 min.Talbok.

Del 6 i serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeinen toivormus. Häxkarlen Geralt och trollpackan Yennefer letar efter prinsessan Ciri för att rädda henne ur kejsarens klor. Samtidigt hotar Yennefer de kvinnliga trollpackornas hemliga gömställe. Inläst på finska.

MediaNr: CA42376

Tulikaste

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Leena Urrio. 14 tim, 15 min.Talbok.

Del 5 i serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeinen toivormus. Häxkarln Geralt får veta att prinsessan Ciri har kidnappats av Nilfgaards kejsare. Geralt börjar leta efter henne med sin partner Bardi Valvatti och jägaren Milva. Samtidigt skapar de onda väsen problem och kriget rasar överallt. Inläst på finska.

MediaNr: CA42377

Halveksunnan aika

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Leena Urrio. 13 tim, 51 min.Talbok.

Del 4 i serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeinen toivormus. Prinsessan Ciri härstammar från älvor och är ett eftertraktat byte. Hon är under skydd av häxkarlen Geralt och trollpackan Yennefer. Det har varit en svår tid eftersom fienderna är överväldigande och den politiska situationen blir hårdare. Ciri måste hållas gömd, men det är svårt att vakta en tonårsflicka. Inläst på finska.

MediaNr: CA42378

Haltiain verta

av Andrzej Sapkowski. Inläst av Reijo Hukkanen. 11 tim, 30 min.Talbok.

Del 3 i serien The Witcher - noituri, som börjar med Viimeinen toivormus. Häxkarlen Geralt har dragit sig undan för att skydda sin adoptivdotter, prinsessan Ciri från det hotande kriget. Rykten om deras gömställe sprider sig till fienderna. Svårigheten är att Geralt måste be sin tidigare kärlek om hjälp för att uppfostra en ung prinsessa. Inläst på finska.

MediaNr: CA42379

Zero waste, jäähyväiset jätteille

av Otso Sillanaukee. Inläst av Marko Kallinen. 7 tim, 28 min.Talbok.

Zero Waste är en filosofi där miljön och hållbar utveckling står i fokus. Målet är att människor inte ska producera restavfall. Viktiga saker inom rörelsen är att undvika att köpa förpackad mat och göra allt fler produkter själv, så som deodoranter och schampo. Boken är en praktisk guide över hållbarare konsumtion och livsstil, utan att äventyra livskvaliteten. Författaren ger tips utifrån personliga erfarenheter. Inläst på finska.

MediaNr: CA42512

Kivi sydämeltä, Lori Nelson Spielman

av Lori Nelson Spielman. Inläst av Erja Alander. 11 tim, 17 min.Talbok.

Förlåtelsestenarna skickas med ett kedjebrev och två enkla uppmaningar: att förlåta för att därefter be om förlåtelse. Men Hannah Farr, programledare i New Orleans, nappar inte. Men när Hannahs vän Fiona Knowles, som skapat stenarna, är med i hennes tv-show, öppnar hon upp om de svåra konflikterna med sin mamma. Hannah inser att hon måste ta itu med relationen till mamman för att kunna leva ett liv där hon är sann mot sig själv. Inläst på finska.

MediaNr: CA42504

Hoivakoti

av Mats Strandberg. Inläst av Timo Mäkynen. 11 tim, 25 min.Talbok.

En berättelse om kärlek, vänskap och att förlora kontrollen över sig själv. Joel är tillbaka i hemstaden för att hjälpa sin mamma att flytta in på ålderdomshemmet Tallskuggan. Monika har blivit dement. På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma händelser. Monikas utbrott blir alltmer våldsamma och skrämmande. Bara genom att samarbeta kan Nina och Joel förstå det obegripliga. Inläst på finska.

MediaNr: CA42506

Viimeinen loma

av Michael Zadoorian. Inläst av Päivi Istala. 9 tim, 18 min.Talbok.

Ett äventyr längs Route 66 i USA tillsammans med det gamla paret Ella och John. De har levt tillsammans i 60 år och det har varit ett underbart liv. Nu har båda drabbats av sjukdom, hon har cancer och han Alzheimer. De bestämmer sig för att ge sig ut på en sista resa tillsammans, packar husbilen och rymmer från sina kontrollerande barn. Under resans gång blandas skratt med gråt när Ella och John ser tillbaka på sitt gemensamma liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA42508

Les heures souterraines, roman

av Delphine de Vigan. 4 tim, 55 min.Talbok med text.

Mathilde har arbetat i åtta år på sin arbetsplats och hela tiden kommit bra överens med chef och kollegor. Men med tiden utsätts hon för mobbning och bryts sakta ner i en allt mer mardrömslik tillvaro. I en parallellhandling arbetar Thibault som akutläkare i Paris och längtar efter gensvar från kvinnan han älskar. Mathilde och Thibault känner inte varandra utan är två gestalter bland miljoner andra. Roman om tyst våld. Inläst på franska.

MediaNr: CA42664

I ringane, roman

av Kristina Leganger Iversen. Inläst av Gunhild Aubert Opdal. 2 tim, 16 min.Talbok med text.

En oroande, erotisk och explosiv roman. Genom fragment från barndom och vuxenliv följer vi den unga kvinnan i berättelsens mitt. I tablåer skildras hur vi leker med varandra, som syskon och i parrelationer. Vem bestämmer reglerna och vem avgör när det inte längre är bara en lek? En berättelse om identitet, kön och makt och om kroppen som gräns för vad vi kan vara. Kristina Leganger Iversens, 1989- , norsk författare. Boken är skriven på nynorska.

MediaNr: CA41777

Böcker för barn

Malāʾikah min ḥajar

av Kristina Ohlsson. Inläst av Yousef Alkabbani. 6 tim, 7 min.Talbok.

Tredje boken om Simona och hennes kompisar Billie och Aladdin. Snart är det påsk och Simona ska vara en vecka hos mormor i Åhus. Men mormor är trött och tankfull, något verkar vara fel. Det hörs knarrande steg från Suckarnas rum och de stora stenstatyerna i trädgården flyttar på sig ideligen. Från gamla kassettband hörs mystiska röster som ber Simona att skynda sig innan det är för sent. Billie och Aladdin får hjälpa till att lösa gåtan. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41671

Anā Malālah, kayfa amkana li-bint wāhidah ʿan tudāfiʿu ʿan al-taʿlīm wa-taghīr al-ʿālam

av Malālah Yūsufzay. Inläst av Salma Afash. 7 tim, 5 min.Talbok.

Berättelsen om Malala, en pakistansk flicka som vägrar låta sig tystas av talibanerna. Hon börjar som 11-åring kämpa för alla flickors rätt till utbildning. Talibanerna söker upp henne och skjuter henne i huvudet. Malala överlever och efter en lång sjukhusvistelse återupptar hon kampen och talar på sin 16-årsdag inför FN:s generalförsamling. Boken är skriven tillsammans med utrikeskorrespondenten Christina Lamb. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA41312

Egal, was morgen ist

av Cornelia Franz. Inläst av Lena Stamm. 2 tim, 12 min.Talbok med text.

En lättläst bok på tyska. Vi möter Jamila som är strängt uppfostrad. I vanliga fall är hon kontrollerad och brukar inte följa sina impulser. Men den här gången tänker hon följa med John, oavsett vilka konsekvenserna blir. Jamila vet ingenting om John, förutom att han verkar vara på flykt och att hon gillar honom. Inläst på tyska.

MediaNr: CA41783

Love, hate & other filters

av Samira Ahmed. Inläst av Kristina Leon. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

17-åriga Maya slits mellan två världar. Hon är kluven mellan föräldrarnas indiska arv och sin egen uppväxt i USA. Hon funderar på om hon ska följa familjens önskan att bo kvar hemma tills hon gifter sig, eller flytta till New York och plugga. Så en dag genomförs en terrorattack i Mayas hemstad och den misstänkte delar efternamn med Mayas familj. Deras liv förändras i en handvändning när omgivningen fylls av fruktan och hat. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41940

Sam & Ilsa's last hurrah

av Rachel Cohn. Inläst av Camilla Bard. 5 tim, 29 min.Talbok med text.

Tvillingarna Sam och Ilsa har anordnat många fester under sina år i high school. Nu peppar de för en sista storslagen fest innan det är dags för examen. Reglerna är enkla, de får bjuda tre gäster var, men den andra får inte veta vilka. Med på gästlistan finns nya förälskelser, ex och gamla vänner. Hemligheter kommer att avslöjas och nya romanser kommer att blossa upp. Författarduon har tidigare skrivit bland annat Nick & Norahs oändliga låtlista. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41467

King of shadows

av Susan Cooper. Inläst av Kola Krauze. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

Nat Fields korta liv har överskuggats av förluster och fasor. Hans enda flykt är hans talang för skådespeleri. Nat har blivit utvald att uppträda på Shakespeares Globe. När Nat går och lägger sig mår han inte bra och när han vaknar är han inte längre kvar i nuet utan året är 1599. Han ska spela på the Globe och hans medspelare är Shakespeare. Nats nya liv är fantastiskt, men varför är han här? Inläst på engelska.

MediaNr: CA41808

Stalker

av Anthony Masters. Inläst av Gavin Maycroft. 0 tim, 56 min.Talbok med text.

Sara har precis avslutat ett förhållande med Chris när hon inleder ett nytt med Tim. Men det är något som inte känns rätt. Dessutom har Sara en känsla av att någon förföljer henne, men hon vet inte vem det är eller varför hon blir förföljd. Vem kan hon egentligen lita på? Lättläst. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41359

Say what you will

av Cammie McGovern. Inläst av Lisa Sculati. 10 tim, 38 min.Talbok med text.

Amy är född med cerebral pares och måste gå med rullator. För att kunna tala behöver hon en dator. Matthew har tvångssyndrom som gör livet svårt att leva. Amy vill anställa en jämnårig assistent under sista året i skolan. När hon väl lyckats övertala sina föräldrar så anställs Matthew. Mötet mellan Amy och Matthew blir början på en ovanlig vänskap. Debut av Cammie McGovern, 1963-, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41941

Rose daughter

av Robin McKinley. Inläst av Michele Schaeffer. 9 tim, 56 min.Talbok.

Fortsättning på boken Beauty av samma författare. Berättelsen utgår från den gamla sagan om Skönheten och odjuret. Beauty befinner sig på slottet, i ett glashus där hon trivs. Men huset är fullt av bruna rosbuskar utan minsta blad. Någonstans, långt inne i den mörkaste vrå gror dock ett hopp om nytt liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39350

Beauty, a retelling of the story of Beauty & the beast

av Robin McKinley. Inläst av Erin Jones. 6 tim, 40 min.Talbok.

En berättelse baserad på den klassiska sagan om Skönheten och odjuret. Det var en gång en rik köpman som hade tre döttrar. Den yngsta dottern Beauty fascineras av en taggig ros som växer vid familjens hus. När man berättar för Beauty om ett odjur som sitter instängd i ett förtrollat slott och bara kan räddas av kärlek vet hon att hon funnit sin livsuppgift. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39352

The outlaws of Sherwood

av Robin McKinley. Inläst av Gordon Gould. 11 tim, 10 min.Talbok.

En återberättning av den klassiska historien om Robin Hood, som tar från de rika och ger åt de fattiga. Här möter vi den unge Robin som får slita hårt för brödfödan. Han är förälskad i Marian och har ett hetsigt humör. När han blir utmanad i pilbågsskytte kan han inte låta bli att anta vadet. Något som ska visa sig var ett ödesdigert beslut. Inläst på engelska.

MediaNr: CA39351

The adventures of Miss Petitfour

av Anne Michaels. Inläst av Tina Srebotnjak. 1 tim, 35 min.Talbok.

MediaNr: CA39047

The white fox

av Jackie Morris. Inläst av Kola Krauze. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

När den vita räven dyker upp förändrar det Sols liv. Sol känner sig ensam och liten i den stora staden och den vita räven är ensam och vilsen precis som han själv. Sols pappa jobbar hela tiden och Sol saknar sin mormor och morfar som de lämnade i Alaska. Så Sol bestämmer sig för att hjälpa den lilla räven att hitta hem och återförenas med sin familj. Passar för barn från 9 år. Lättläst. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41860

Boy21

av Matthew Quick. Inläst av Michael Borch. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

Finlay bor i Belmont, en stad som är präglad av den irländska maffian, droger, våld och rasåtskillnad. Finlays enda räddning är basket och Erin, hans flickvän. Russ har precis flyttat dit, tidigare bodde han i en annan stad och var en hyllad basketbollstjärna. Men allt ändrades efter att hans föräldrar blivit mördade. Han kallar sig numera Boy21 och är besatt av rymden. Mot alla odds blir de vänner. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41983

A semi-definitive list of worst nightmares

av Krystal Sutherland. Inläst av Kristina Leon. 10 tim, 38 min.Talbok med text.

Alla i Esthers Solars familj har en förbannelse över sig, alla har fobier av något slag som förlamar dem. Hennes pappa lider av agorafobi och har inte varit utanför deras lägenhet på sex år. Henens tvillingbror är mörkrädd och hennes mamma är besatt av att hon och alla andra i omgivningen ska råka ut för olyckor. Esther vet inte vad hon fruktar mest och vill heller inte veta det. I stället undviker hon allt som kan skapa rädsla. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41550

Burnout

av Robert Swindells. Inläst av Michael Borch. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

14-årige Josh får hela tiden höra hur duktig och mogen för sin ålder hans 9-åriga syster Beth är. För att få uppmärksamhet går han med i ett gäng med äldre tuffa killar. De startar bränder och Joshs första uppgift blir att bränna en lyxbil. Det ger honom en kick, men också mardrömmar. Tilltagen blir allt grövre och till slut vill Josh bränna ner skolan och dess förhatliga minizoo, Beths skötebarn. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41699

Them

av Lee Weatherly. Inläst av Lisa Sculati. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

Femtonåriga Kylie har problem. Hennes pappa är död och hennes mamma har precis lämnat Kylies våldsamma styvfar. Kylie, hennes mamma och hennes halvsyster Gemma försöker nu starta ett nytt liv. Kylie blev mobbad i sin förra skola och inser att hon måste bli vän med Jaz, den populäraste flickan i hennes klass, för att passa in. Men hur långt är hon beredd att gå för att bli accepterad? Inläst på engelska. Lättläst.

MediaNr: CA41982

Mājarā-yi mumyāyī

av Martin Widmark. Inläst av Shahram Irajinia. 0 tim, 47 min.Talbok.

Kompisarna Lasse och Maja har sommarlov och långtråkigt när de upptäcker att stadens museum haft inbrott. Samtidigt tycks museets egyptiska mumie ha vaknat till liv efter 3000 år. Givetvis rycker LasseMajas detektivbyrå ut för att ta itu med de båda mysterierna, samtidigt som de kanske kan rädda museets skatter från att säljas av en oförståndig chef. Inläst på persiska.

MediaNr: CA42037

Mājarā-yi almās

av Martin Widmark. Inläst av Shahram Irajinia. 0 tim, 40 min.Talbok.

Lasse och Maja har en detektivbyrå, men inte alltför många åtaganden. De sätter upp anslag där de erbjuder sina tjänster. Så dyker ett uppdrag äntligen upp. Vem vill inte sätta dit diamanttjuven? Den lokala poliskåren har gått bet på uppgiften. Snabbt tar Lasse och Maja anställning i juvelerarbutiken där brotten begåtts. Inläst på persiska.

MediaNr: CA42038

Labyrintti

av James Dashner. Inläst av Timo Mäkynen. 12 tim, 13 min.Talbok.

I ett fångläger innanför höga, rörliga murar vistas en grupp tonårspojkar. Deras minnen har raderats och osynliga fångvaktare förser dem med mat och regler. Inga frågor besvaras. Hit kommer 16-årige Thomas och utses till löpare, maze runner. Varje morgon springer löparna ut i den livsfarliga labyrinten för att försöka hitta vägen till frihet. När den första flickan dyker upp förändras allt. Inläst på finska.

MediaNr: CA42366

Vedenpaisumus

av Philip Pullman. Inläst av Panu Vauhkonen. 15 tim, 42 min.Talbok.

Del 1 i serien Lyran kirjat. Berättelsen utspelar sig tio år innan Guldkompassen. Elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta bor på värdshuset Trout Inn utanför Oxford. Malcolm arbetar som spion och hör och ser många saker. Men det alla mest pratar om är en liten flicka som heter Lyra. Det blir upp till Malcolm att rädda henne från alla fiender och se till så att hon hamnar i sin fars, Lord Asriels, trygga händer. P.P., 1946-. Inläst på finska.

MediaNr: CA42503

Sacrées sorcičres

av Roald Dahl. Inläst av Denis Gey. 3 tim, 52 min.Talbok.

Humoristisk och ofta makaber rysare. En sjuårig föräldralös pojke reser med sin norska mormor till en engelsk badort. De bor på samma hotell som de engelska häxorna håller sin årliga kongress på. Pojken förvandlas till en mus och lyckas till slut omintetgöra häxorna. Inläst på franska.

MediaNr: CA42591

Carnet de bord de Greg Heffley

av Jeff Kinney. Inläst av Delphine Chartier. 1 tim, 57 min.Talbok.

Del 1 i serien Journal d'un dégonflé. Greg Heffley skriver loggbok för alla framtida fans, han ska bara tackla mellanstadiet först. Han måste dela skola med killar som är större, styggare och redan rakar sig. Då gäller det att vara smart och bli lagom populär. Det är inte det lättaste. Ungdomlig humor med amerikanska förtecken. Inläst på franska.

MediaNr: CA42594

Rodrick fait sa loi

av Jeff Kinney. Inläst av Stéphanie Kerromen. 3 tim, 46 min.Talbok.

Del 2 i serien Journal d'un dégonflé. Greg vill absolut inte prata om vad som hände på sommarlovet. Tyvärr finns det en som redan vet - storebror Rodrick. Det gäller för Greg att se till så att brorsan håller tyst. Men hemligheter läcker gärna ut, särskilt om en dagbok är inblandad. Inläst på franska.

MediaNr: CA42595

Un cœur ā prendre

av Jeff Kinney. Inläst av Isabelle Holland. 2 tim, 3 min.Talbok.

Del 7 i serien Journal d'un dégonflé. Det drar ihop sig till Alla hjärtans dagdans på Gregs skola. Greg vill gärna ha en dejt att gå med till dansen men vet inte hur han ska våga fråga någon tjej. Till slut får han en dejt men inget blir som Greg har tänkt sig. Hemma har farbror Gary flyttat in, bankrutt efter att ha satsat alla sina pengar på att sälja konstiga t-shirts. Det ställer till det för hela Gregs familj men även för Rodrick. Inläst på franska.

MediaNr: CA42596

Pas de bol!

av Jeff Kinney. Inläst av Delphine Chartier. 1 tim, 38 min.Talbok.

Del 8 i serien Journal d'un dégonflé. Greg fortsätter att skriva dagbok om sitt liv. Nu har han det riktigt tråkigt. Bästa kompisen Rowley har blivit tillsammans med en tjej och Greg är övergiven. Greg gör allt för att hitta nya kompisar i skolan men det är svårt, alla har redan fullt med kompisar. Hemma försöker mamma trösta Greg med att säga att det är släkten som räknas. Det tycker inte Greg. Särskilt inte när släktingarna är galna. Inläst på franska.

MediaNr: CA42597

Harry Potter et la chambre des secrets

av Joanne K Rowling. Inläst av Alexia Brussaud. 8 tim, 44 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Harry Potter ā l'école des sorciers. På Hogwarts skola för häxkonster och trolldom vimlar det som vanligt av intressanta och roliga figurer. Harry och hans vänner är tillbaka för att gå andra året. Det pågår en kamp mellan onda och goda krafter och flera elever blir förstenade. Harry löser mysteriet med mod och fiffighet i denna suggestiva och mysigt kusliga roman för alla åldrar. Inläst på franska.

MediaNr: CA42590

Un coupable presque parfait

av Robin Stevens. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

MediaNr: CA42589