Nya talböcker februari 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 196 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En kvinnas smak

Inläst av Charlotta Haldén. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Summer Lyndon är känd för att vara perfektionist och hetlevrad. Hennes kokkonst är känd och uppskattad över hela världen. När hotellmagnaten Blake Cocharan III ger henne fria händer att förvandla hans restaurang i Philadelphia till världens bästa kan hon inte motstå utmaningen. Det visar sig snart att Blake är en person med många dolda sidor. Den största utmaningen blir snarare att inte bryta mot sin gyllene regel.

MediaNr: CA42292

Fruktans hus

av Mats Ahlstedt. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Den sista vilan. Maja och Mikael har köpt ett hus. De förra ägarna blev brutalt mördade, men polisen lyckades inte lösa fallet. Första natten hittar de en tonårsflicka som håller sig gömd på vinden. Hon flyr och hittas senare död. Det visar sig att hon kommer från ett HVB-hem i närheten. Snart omkommer ännu en flicka från hemmet, och en annan försvinner. Fatima Wallinder vid Göteborgspolisen tar sig an fallet.

MediaNr: CA41556

Stockholmspesten

av Sofia Albertsson. Inläst av Sari Eliasson. 11 tim, 30 min.Talbok med text.

Stockholm plågas av ständiga strömavbrott, vattnet har surnat och lokaltrafiken är utslagen. Det ryktas om att något finns nere i tunnelbanesystemets svarta gångar. Det ryktas om en smitta som har börjat infektera människorna. Elin, Martin och Annelie hör till de tusentals som bestämmer sig för att stanna kvar i den angripna staden, ett beslut de kommer att ångra innan vintern är över. Debutroman av Sofia Albertsson, 1982-.

MediaNr: CA42143

Blindtunnel

av Tove Alsterdal. Inläst av Malin Halland. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

Kriminalroman om Daniel och Sonja som startar ett nytt liv på en vingård i Tjeckien. Daniel har förändrats sedan han förlorade jobbet. Han flyr in i bostadsannonser och en dag hittar han en vingård. Sonja går med på att sälja huset och lämna Sverige. Vingården ligger vid en flod i det som en gång var Sudetenland. Den har stått övergiven länge och när Daniel ger sig på en igenmurad nedgång till källaren förvandlas livsprojektet till en mardröm.

MediaNr: CA42461

Mot mörkret

av Dan Andersson. Inläst av Torsten Arnbro. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Ett urval av de kåserier och artiklar som Dan Andersson publicerade under sin livstid. Texterna är kronologiskt ordnade och försedda med avslutande kommentarer av Gösta Ågren, doktor i litteraturvetenskap. D.A., 1880-1920, svensk författare och poet.

MediaNr: CA42224

Den enda historien

av Julian Barnes. Inläst av Peter Mattsson. 8 tim, 5 min.Talbok med text.

En osentimental berättelse om spillrorna av en kärleksrelation. I början av 1960-talet träffar Paul Susan. Han är nitton. Hon är fyrtioåtta. Paul är stolt över att förhållandet bryter mot konventionen. Men han ser också Susan som sitt livs stora kärlek. Hon är mer realistisk och redan från början övertygad om att Paul kommer att lämna henne. När de får möjlighet att leva tillsammans ställs det högre krav på kärleken än Paul kunnat föreställa sig.

MediaNr: CA42121

Jag ska egentligen inte prata om det här

av Sara Beischer. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 11 min.Talbok med text.

Vårdbiträdet Moa får ett förlagskontrakt på sin självbiografiska och omskakande inifrånskildring av äldreomsorgen. En ny värld öppnar sig; plötsligt är Moa både äldreomsorgsexpert och en ny lovande författare. Men framgången har sina baksidor. Den nya författarrollen ska axlas, dessutom måste hon hantera sveket mot sin chef och sina kollegor som känner sig uthängda. Boken är en fristående fortsättning på romanen Jag ska egentligen inte jobba här.

MediaNr: CA42465

I fiskarnas tecken

av Melissa Broder. Inläst av Mallika Giarimi. 9 tim, 0 min.Talbok med text.

Lucy har skrivit på en avhandling om Sapfo i nio år när förhållandet med pojkvännen tar slut. Systern Annika insisterar på att Lucy ska bo i hennes glaskub i Venice Beach. Men Lucy finner ingen ro, hon kan inte komma över sin förlorade kärlek, varken Tinder eller gruppterapi hjälper. En dag ser hon en mystisk man som simmar i havet och snart nog måste Lucy omvärdera sin syn på vad kärlek och förhållanden kan vara.

MediaNr: CA42092

Högspänning

av Henrik Bromander. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 34 min.Talbok med text.

När Lottas elever börjar bråka om sina betyg och skolledningen har åsikter om undervisningen får hon olika symptom så som hudutslag, värk och sömnsvårigheter. Hon kommer fram till att hon blivit elöverkänslig. Lotta tvingas lämna hus och hem bakom sig och dra till skogs. Tillståndet försvinner inte ens då. Till slut bestämmer hon sig för att slå tillbaka. Boken är en berättelse om en stigmatiserad person i fritt fall i vår moderna välfärdsstat.

MediaNr: CA42339

Dog eat dog, crime

av Edward Bunker. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Troy, Dog och Diesel har tillbringat de mesta av sina liv bakom lås och bom. Men nu är de villkorligt frigivna, och Troy föreslår att de ska råna en knarklangare. Men saker och ting går snett. Trots sina många år i den tungt kriminella världen har Troy aldrig dödat någon, men nu börjar hans åtaganden tvinga honom att överväga mord. E.B., 1933-2005, var en amerikansk författare och skådespelare, men även dömd förbrytare.

MediaNr: CA41087

Inte utan dig

av Harlan Coben. Inläst av Anno Lindblad. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

Femton år har gått sedan förortspolisen Napoleon "Nap" Dumas bror Leo och dennes flickvän Diana dog. Alla antog att det rörde sig om självmord eller en olyckshändelse. Samma natt försvann också Naps tjej Maura. Nap har aldrig kunnat slutat nysta i vad som egentligen hände. Och när Mauras fingeravtryck dyker upp i en misstänkt mördares hyrbil kommer han allt närmare den obehagliga sanningen.

MediaNr: CA42437

Transit

av Rachel Cusk. Inläst av Malin Sternbrink. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

En författare flyttar med sina två unga söner till London efter ett kraschat äktenskap. Uppbrottet tvingar henne att genomgå stora förändringar på flera plan, såväl moraliska som konstnärliga och rent praktiska. Alltmedan huvudpersonen kämpar med att skapa ett nytt liv och bygga upp tron på sig själv tvingas hon hantera motstridiga känslor av sårbarhet och styrka, död och förnyelse. Rachel Cusk, 1967- , brittisk-kanadensisk författare.

MediaNr: CA42360

Årets semla

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Fulin har varit singel länge. Nu ska hon göra en intervju med bagaren Gustav Fager som bakat årets semla. När hon träffar honom blir hon genast förälskad. Fulin tycker att han verkar helt perfekt. Men redan på deras första dejt säger Gustav något riktigt dumt. Något som Fulin blir väldigt ledsen över. Kan Fulin ändå ge honom en andra chans? Lättläst.

MediaNr: CA42736

Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul

av Maria Ernestam. Inläst av Anno Lindblad. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Lisbeth har flyttat till Frillesås vid havet i Halland. Hon är 38 år, singel och trivs bra med sitt lärarjobb. Men veckorna före jul rör allt ihop sig. Hennes gamle pojkvän dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Köket måste renoveras och då kommer rörmokaren Tobbe in i hennes liv. Dessutom hyser Lisbeth en obesvarad kärlek till ortens stallägare. Och släktens stora julbord ska serveras redan klockan elva. Feelgood-roman.

MediaNr: CA41660

24 goda gärningar

av Jenny Fagerlund. 9 tim, 29 min.Talbok med text.

Emma förlorar sin man på julafton. Två år senare lider hon fortfarande av det dåliga samvetet. Fanns det något hon kunde ha gjort för att rädda honom? På väg hem en kväll stöter hon ihop med en äldre man som har irrat bort sig i snöstormen. Hon ser till att han kommer hem välbehållen. Samtidigt kommer hon på en idé. Hon ska utföra 24 goda gärningar, en för varje dag fram till julafton.

MediaNr: CA41795

Hemligheten i Cornwall

av Liz Fenwick. Inläst av Eva Werning. 12 tim, 28 min.Talbok med text.

Jude får kalla fötter på sin bröllopsdag och tar sin tillflykt till Pengarrock, en herrgård i Cornwall där hon fått i uppdrag att katalogisera familjen Trevillions bibliotek. Under arbetes gång uppdagar hon en tragedi som ägde rum för århundranden sedan. När det dyker upp en ny ägare till Pengarrock som vill sälja huset har Jude ont om tid om hon ska hinna avslöja hemligheten och hindra försäljningen.

MediaNr: CA42116

Inte någon som du

av Lina Forss. Inläst av Thomas Ekelöf. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

När Mayeh träffar Mange förstår hon snabbt att de är väldigt olika. Mayeh är engagerad mot rasism och tycker att det är viktigt att hjälpa andra. Mange verkar mest bry sig om sitt jobb och fina bilar. Det finns ingen chans att det ska bli de två. Eller? Roman som innehåller både kärlek och erotik. Lättläst.

MediaNr: CA42737

Nora eller Brinn Oslo brinn, roman

av Johanna Frid. 4 tim, 33 min.Talbok med text.

Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning av Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjuka utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.

MediaNr: CA41921

Från kust till kust, roman

av Jane Green. Inläst av Frida Bergh. 13 tim, 30 min.Talbok med text.

Sylvie trivs med livet som hemmafru och älskar sitt hus i Kalifornien. Men Sylvies man reser mycket i jobbet, vilker frestar på, särskilt nu när tonårsdottern Eve inte verkar må bra. Efter en tuff uppväxt har Maggie gjort en imponerande klassresa, och bor nu i ett elegant hus i Connecticut. Barnen är väluppfostrade, men maken är nästan alltid borta. Trots att de lever olika liv har Sylvie och Maggie mer gemensamt än någon av dem kan ana.

MediaNr: CA42527

Deras ryggar luktade så gott

av Åsa Grennvall. 1 tim, 44 min.Talbok med text.

MediaNr: CA41915

Våra själar i natten

av Kent Haruf. Inläst av Frida Bergh. 4 tim, 23 min.Talbok med text.

Addie Moore och Louis Waters har varit grannar i flera decennier. De är ensamma sedan de båda förlorat sin äkta hälft. En dag föreslår Addie att de ska börja sova tillsammans. Det handlar inte om sex men att hålla varandra sällskap. Varje natt går de över till varandra och samtalar om sina liv, sina äktenskap, otrohetsaffärer, tragedier och framgångar. Det dröjer inte länge innan de väcker grannskapets uppmärksamhet.

MediaNr: CA42052

På en ny nivå

av Carin Hjulström. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 6 min.Talbok med text.

Femte fristående boken om journalisten Frida Fors. Frida Fors närmar sig 50 och vardagen skaver. Så många år i samma radhus, i samma stad och med samma gamla programledarjobb på radion. Frida vill vidare. Steg ett blir att bejaka kärleken till jazzmusikern Chance i Paris. Steg två blir ett toppjobb som för Frida ut på djupt vatten och snart ser hon problemen hopa sig.

MediaNr: CA42337

Söta, röda sommardrömmar, en Cilla Storm-deckare

av Christoffer Holst. 9 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om Cilla Storm. Cilla har just blivit dumpad. Hennes karriär som skvallerjournalist går inte så bra och hon har bara råd med en kolonilott på Bullholmen, en liten ö i Stockholms skärgård. När en ung kvinna hittas död på ön på midsommardagen tar Cillas liv en helt ny vändning. Hon blir snart indragen i utredningen - som leds av den mycket stiliga polisen Adam. Cilla och Adam är varandras motsatser, men ändå dras de till varandra.

MediaNr: CA41355

Nödsignaler

av Catherine Ryan Howard. 13 tim, 22 min.Talbok med text.

Adam Dunnes flickvän, Sarah, kommer inte tillbaka efter en jobbresa till Barcelona. Gav hon sig av eller blev hon bortförd? Det visar sig att en annan kvinna, Estelle, försvann nästan exakt ett år tidigare, från samma kryssningsfartyg som Sarah var ombord på. Omständigheterna är likartade. Adam är beredd att göra allt som krävs för att hitta Sarah. Debutroman utsågs till Bästa deckare vid Independent Press Awards USA 2017.

MediaNr: CA41846

Hemligheten

av Kathryn Hughes. Inläst av Malin Wahlstedt. 8 tim, 6 min.Talbok med text.

Mary bär på en hemlighet. För fyrtio år sedan gjorde hon ett val i livet, som för alltid kom att förändra hennes värld. Beth har aldrig känt till sanningen om sin härkomst, men nu måste hon ta reda på allt då det kan betyda liv eller död för hennes svårt sjuka son, Jake. Beths make Michael kämpar även han med traumatiska minnen från dramatiska händelser i sitt förflutna, händelser som kommer att spela en avgörande betydelse i familjens liv.

MediaNr: CA42241

Drottningen af Åre

av Karin Härjegård. Inläst av Malin Almén. 10 tim, 59 min.Talbok.

MediaNr: CA42919

En familjemiddag

av Kazuo Ishiguro. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 36 min.Talbok med text.

En novell om ensamhet och besvikelse och ett nervkittlande, underliggande hot. En ung man återvänder till sitt barndomshem i Japan efter en lång tid i Amerika. Modern är död, förgiftad av fugufisk som är dödlig om den inte hanteras korrekt när den tillreds. Kvar i familjen finns den stränge fadern och den yngre systern. De tre samlas runt bordet för att äta en gemensam måltid som fadern har lagat till. Det är fisk i gryta.

MediaNr: CA42939

Döden är alltid sann, ett nytt fall för Maria Wern

av Anna Jansson. Inläst av Marika Bergström. 4 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 20 i serien om polisen Maria Wern på Gotland som börjar med Stum sitter guden. Det har gått tjugo år sedan Maria Wern gick ut nian och nu är det återträff. När kvällen går över i natt har vänskapsband brustit och begraven kärlek uppstått på nytt. När klasskamraterna dyker upp till frukostbordet upptäcker Maria att en av dem har försvunnit under natten. Gamla konflikter har kommit upp till ytan och Maria har all anledning att känna oro.

MediaNr: CA41939

För dem jag älskar

av Anna Jansson. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 39 min.Talbok med text.

Kortroman. Emma kommer till Gotland för att hälsa på sin mormor, 84-åriga Majken - den enda hon kan anförtro sin hemlighet. Majken är full av oro över att hennes barnbarn har fått bekymmer. Samtidigt närmar sig det stora midsommarfirandet. Flyktingarna från förläggningen är inbjudna, men två av dem håller sig på sin kant. Varför vill de inte vara med i gemenskapen? Och vad döljer de båda männen som har bosatt sig i Jakobssons gamla ödehus?.

MediaNr: CA42409

Lupus

av Jens Henrik Jensen. Inläst av Anna Godenius. 18 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med De hängda hundarna. Krigsveteranen Niels Oxen är tillbaka i Danmark efter att ha levt gömd i den svenska skärgården. En rad mystiska händelser för både Oxen och hans partner, den excentriska före detta PET-polisen Margarethe Franck, tillbaka till en tid de helst inte vill minnas. Den tid då Margarethe Franck förlorade sitt ben. Gamla hemligheter kommer upp till ytan. Och både förr och nu dyker vargen upp ur mörkret.

MediaNr: CA41628

I hovmästarens ställe, sex kriminalromaner

av John Jäderqvist. Inläst av Ola Håkansson. 15 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA42918

Lycka

av Johan Kling. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 49 min.Talbok med text.

David är författare och har delad vårdnad om sin dotter Fia. Hans tid med Fia är gråare än tiden hon spenderar med sin mamma. Han har inte råd med kläder eller utflykter, knappt ens med glass. David är livrädd för att förlora kontakten med sin dotter, men känner ständigt att han är det sämre alternativet i hennes liv. Samtidigt dyker en kvinna från förr upp, en som han inte är förälskad i men nog skulle kunna bli. Om han kunde tillåta sig det.

MediaNr: CA42494

Vit Maria

av Hanna Krall. Inläst av Jens Malmkvist. 5 tim, 55 min.Talbok med text.

Hanna Krall återvänder till en självbiografisk urscen: i Warszawa i början av den tyska ockupationen söker en judisk mor kristna gudföräldrar åt sin dotter och avvisas av ett par som inte kan ljuga inför Gud inne i kyrkan. På ålderns höst undrar författaren vad som hände med dem och börjar leta i arkiven. Fram träder en historia om bödlar och offer, deportationer och utrensningar, hjältedåd och angivelser. H.K., 1935-, polsk författare.

MediaNr: CA42361

Socialgrupp noll

av Christina Larsson. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Sjätte boken om kriminalkommissarie Ingrid Bergman. Ingrid är tillbaka efter en kortare tids föräldraledighet. Hon ser över kalla fall och väljer det mer än tjugofem år gamla olösta mordet på en kvinnlig lågstadielärare. Endast hennes huvud hittades då. Under en kartläggning hittar polisteamet en uttjänt brunn som innehåller kroppar i olika stadier av förruttnelse. I centrala Göteborg rånar en grupp nordafrikanska ungdomar en äldre kvinna.

MediaNr: CA41951

Något måste beslutas, roman

av Johannes Lichtman. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

Jonas Anderson, en svensk-amerikansk lärare med drogmissbruk, lämnar USA och flyttar till Sverige för att plugga. Det är hösten 2015 och Jonas hamnar i Malmö, staden som fått världens blickar på sig genom den växande flyktingkrisen. Han försöker fokusera på studierna och den vackra tyskan Anja som bor i hans korridor. När drogerna lämnar Jonas kropp blir världen allt mer påträngande och han strävar efter att bli en god människa.

MediaNr: CA42211

Tändstickan, en spänningsroman

av Aline Lilja Gladh. Inläst av Lo Tamborini. 12 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 1 i Örbyhusserien om konstnären Lo Karlberg, kommissarien Linus Karlberg och presidenten Conny Thorsson. Ett barns kvarlevor har hittats i ett stenbrott utanför Örbyhus. Det leder till att rektorn i ortens grundskola bryter ihop och att gängledaren börjar rusta för krig. En främmande lyxbil på torget drar uppmärksamhet till sig. Invånarna börjar skvallra och Lo Karlberg undrar hur mycket sanning som finns i skvallret? Kriminalroman.

MediaNr: CA42223

Floden

av Markus Lutteman. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 26 min.Talbok med text.

En suggestiv spänningsroman med filosofiska inslag och moraliska dilemman. Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg. När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.

MediaNr: CA42496

Tiggarens hand

av Olle Lönnaeus. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 59 min.Talbok med text.

Tredje delen i serien som börjar med Jonny Liljas skuld. Sensommaren är het och var och varannan natt har det bränts bilar i Malmö. I natt var det någon som ihjälbränd. Jonny Lilja och Eva Ström har en fruktlös uppgift framför sig: att få folk i Rosengård att prata. Ingen vågar tjalla för snuten. När fler personer mördas runt om i Malmö blir ökar pressen på polisen. Jonny upptäcker snart ett mönster bortom gängskjutningar och knarkbrott.

MediaNr: CA42364

Eld & blod, historien om huset Targaryen

av George R R Martin. 15 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Eld & blod. Århundraden innan händelserna i Game of thrones hade släkten Targaryen sitt tillhåll i Dragonstone. G.R.R.M. skildrar början av deras historia med legenden om Aegon Erövraren, skaparen av Järntronen, och fortsätter sedan genom generationerna - hela vägen till inbördeskriget som splittrade riket. Observera att boken är skriven som en historiebok och alltså inte är en roman. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA41898

Vägen till Klockrike

av Harry Martinson. Inläst av Hans Cederberg. 10 tim, 0 min.Talbok med text.

Vandringsroman om handcigarrmakaren och luffaren Bolle som övergetts av sin flicka, och som inte kan acceptera att cigarrmakarens fina gamla hantverk industrialiseras. Åren kring 1900-talets början strövar han genom Sverige och Norge, upplever nöd och förföljelse men också sommarens ljuvlighet. Med sina kumpaner diskuterar han livet och tillvaron.

MediaNr: CA42183

Kvinnan som sålde hästar

av Seichō Matsumoto. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 51 min.Talbok med text.

Sekreteraren på en textilfirma i Tokyo extraknäcker med att avlyssna chefens telefon och förmedla stalltips om galopphästar. Hon måste oskadliggöras. Chefen anlitar underleverantören och kommer fram till en genial och skonsam lösning. Men underleverantören vill mer. Alla visar sig vara lite för smarta för sitt eget bästa. Matsumoto Seichō, 1909-1992, skapade en ny typ av kriminallitteratur som innehöll samhällskritik.

MediaNr: CA42160

Du är död!

av Helen McCloy. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 16 min.Talbok.

Amerikansk deckare från 1956 med Dr. Basil Willing i huvudrollen. När en känd förläggare blir cyanidförgiftad på en fest ger sig Dr. Willing in i bokbranschens dammigaste hörn för att avslöja mördaren. Helen Worrell Clarkson McCloy, 1904-1994, amerikansk författare.

MediaNr: CA42156

Vi som blommar sent

av Louise Miller. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Nora har inga höga förväntningar på tillvaron. Hon är rätt nöjd med att servera stekta ägg till stamkunderna på sin restaurang, Miss Guthries Diner. Men när hon får veta att tårtbagaren Peggy Johnson har dött och testamenterat hus och mark till Nora ställs allt på ända. Hur ska hon agera när hennes handlingar kan få konsekvenser för familjerelationerna, kärleken och hela staden? Författaren har även skrivit boken Vägen till Sugar Maple Inn.

MediaNr: CA41274

O helga natt

av Sara H Olsson. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Hallavik som börjar med Du glädjerika sköna. Det närmar sig jul och för att fira sin återkomst till Hallavik bjuder Nina in till glöggfest. Hon ser fram emot en flirtig kväll, men när ett känt ansikte oväntat dyker upp vet Nina inte hur hon ska reagera. Johanna, å sin sida, kan inte släppa sina personliga problem, vilket resulterar i att hon firar lite för mycket och hamnar i en intim situation med helt fel man.

MediaNr: CA42279

Huset på Cap Corse

av Emma Piazza. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

Teresa ärver ett hus och återvänder efter många år till sin barndoms ö Korsika. Hon ser fram emot en lugn tillvaro för sig och det barn hon väntar. Istället hamnar hon mitt i ett virrvarr av arvstvister och blodshämnd. Snart inser Teresa att ingen är att lita på och hon vill inget annat än att lämna huset hon ärvt. Men hur ska hon ta sig därifrån? Spännande deckare i ovanlig miljö. Emma Piazza, 1988-, italiensk författare med rötter på Korsika.

MediaNr: CA42093

Skimrande horisont

av Nora Roberts. Inläst av Malin Wahlstedt. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

När Kates far dör ärver hon en karta som visar platsen där ett skepp lastat med en guldskatt förlist. Hon återvänder till ön där hon tillbringade en sommar för flera års sedan för att leta efter skatten. På ön återser hon mannen hon en gång älskade. För att hitta skatten behöver hon hans hjälp. Tillsammans möter de äventyr och mer farofyllda utmaningar än de kunnat ana. I jakten på skatten finner de något annat. Boken gavs ut första gången 1986.

MediaNr: CA42182

En hängiven man, en Alan Banks-klassiker

av Peter Robinson. Inläst av Ingemar Nygren. 10 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om Alan Banks som börjar med Ur askan i elden. Kommissarie Banks har lämnat våldets London för vad han trodde skulle bli ett fridfullt liv som polis på landsbygden. Men ett brutalt mord på en pensionerad professor gör det väldigt tydligt att ondskan frodas även på de vackraste platser. Banks måste blottlägga mörka hemligheter som finns begravda i det förflutna. Utkom i original 1988, nu för första gången på svenska.

MediaNr: CA42535

Leona, ur aska i eld

av Jenny Rogneby. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Leona - tärningen är kastad. Utredaren Leona Lindberg kopplas in när sex ungdomar hittas döda efter en misstänkt mordbrand på Skeppsholmen. När ännu en brand med katastrofala följder bryter ut på centralstationen i Stockholm börjar ett otäckt mönster att framträda. Ungdomarna verkar ha dragits in en självmordslek som sprids på nätet och den enda som vet något om bakgrunden är en nedsövd, svårt brännskadad flicka.

MediaNr: CA42440

De oskyldiga

av Margit Sandemo. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Marina, dotter till greve Johannes Ede af Vanland, har just kommit hem till Sverige efter en lång vistelse på klosterskola i Schweiz. Ganska snart förstår hon att det är något som inte stämmer i barndomshemmet. Hon kontaktar barndomsvännen Mattias - kanske han kan hjälpa henne med sökandet efter sanningen? M.S., 1924-2018, norsk författare främst känd för Sagan om Isfolket.

MediaNr: CA42277

Innan sista löven fallit, roman

av Rita Simu. Inläst av Nina Raatikainen. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Ängeln vid din sida. Tornedalen 1949. Föräldralösa Kaisa som under krigsåren kom från Finland har fått ett nytt hem hos Marja och Pekka. I familjen finns även lilla Julia vars mor inte kan ta hand om henne. En dag kommer beskedet att Kaisas klasskamrat har fått tuberkulos och blivit skickad till Sandträsk sanatorium. Nu ska alla skolbarn testas för smittan.

MediaNr: CA42157

Höst

av Ali Smith. Inläst av Dan Bratt. 6 tim, 21 min.Talbok med text.

Första boken i en årstidskvartett. Hösten är dimmornas och den mogna fruktens tid. Hösten 2016 genomgår Storbritannien ett trauma, som följer av en uppslitande sommar. Kärleken kommer och går. Hopp och hopplöshet går hand i hand. Tiden går sin gilla gång. Vilka är vi människor och vad det för stoff vi är gjorda av? En roman om kärlek och tid, om åldrandet och skördens värde. Nu är hösten här. Ali Smith, 1962-, brittisk författare.

MediaNr: CA42251

Förklädd

av Shūsei Tokuda. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 2 min.Talbok med text.

Den äldre författaren och nyblivne änklingen bjuder med sig sin unga adept på hotell för att, utåt sett, arbeta. Hans åtrå väcks och han blir sina lustars fånge. Tokuda har ett krångligt treårigt förhållande med den sköna och unga trebarnsmamman Yamada Junko. Hon försöker etablera sig bland litterära kändisar i det brusande nymoderna Tokyo. Inspirerad av August Strindberg håller Tokuda i denna bok sitt eget försvarstal. Tokuda Shūsei, 1872-1943.

MediaNr: CA42181

Snödrev, kriminalroman

av Helene Tursten. 11 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Jaktmark. Kriminalinspektör Embla Nyström får ett samtal från sin släkting Harald. En död man har hittats i en stuga. När Embla kommer dit upptäcker hon att det rör sig om en regelrätt avrättning. Den döde mannen är en av de största ledarna inom organiserad brottslighet i Sverige. I jakten på de skyldiga finner Embla ledtrådar även bakåt i tiden till ett gammalt fall - försvinnandet av Emblas barndomskamrat, Louise.

MediaNr: CA41822

Monopolet

av Måns Wadensjö. Inläst av Frida Bergh. 9 tim, 19 min.Talbok med text.

En humoristisk roman om hur det kan vara att jobba på Systembolaget. Alice börjar som timvikarie på Systembolaget och jobbar sig upp till en tillsvidareanställning. Hon ser nya muskler utvecklas i sin kropp och lär sig ett språk som bara kan användas i Butiken, ett slags organism som lever i samklang med löneutbetalningar, helger och årstider och vars anställda årligen samlar sig till den strid som stavas Julhandeln.

MediaNr: CA42439

Gömställen

av Katherine Webb. Inläst av Åke Lindgren. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

En historisk mordgåta på den engelska landsbygden. Sommaren 1922 begås ett mord i det sömniga samhället Slaughterford. Mordet chockar alla som bor i den lantliga idyllen. Puddy och Irene börjar nysta i fallet och upptäcker snart alla möjliga konflikter som bubblar under den lunga ytan. Men när de närmar sig sanningen börjar de undra om det verkligen är en god idé att avslöja gärningsmannen.

MediaNr: CA42383

Vitt ljus

av Kerstin Wixe. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 9 min.Talbok med text.

Kaja upplever något som hon inser är världens bäst bevarade hemlighet. Hon är smärtsamt medveten om att den inte ens går att beskriva. Hon gör ändå ett försök. Sedan försvinner hon. Spårlöst. En roman med ambitionen att ge upprättelse åt alla de som vet att våra sinnen kan uppleva och ta in mer än vad vi tillåter dem att göra. Kerstin Wixe, 1952- , kulturjournalist och radioproducent.

MediaNr: CA42142

En kvinnas övertygelse

av Meg Wolitzer. 15 tim, 50 min.Talbok med text.

En roman om makt och beundran, lojalitet och ambitioner. När collegestudenten Greer Kadetsky hör den karismatiska Faith Frank tala för första gången tänds en dröm i henne. Faith är känd feministisk ikon och Greers syn på sin egen framtid får plötsligt nya dimensioner. Föga anar hon hur framtiden ska komma att förändra hennes egen bild av sig själv. Meg Wolitzer, 1959-, amerikansk författare som även skrivit boken Hustrun.

MediaNr: CA41904

Något som liknar lycka

av Eva Woods. Inläst av Helena Gripe. 12 tim, 53 min.Talbok med text.

Annie är fast i ett liv ingen 35-åring skulle önska sig. Hon har ett trist jobb och en outhärdlig boendesituation. Innerst inne är hon förlamad av den stora sorg som slog sönder hennes en gång perfekta tillvaro. En dag möter hon den glada, färgstarka och excentriska Polly som har allt Annie saknar. Polly vet att livet är för kort för att låta en endaste dag gå till spillo. Hon har hundra dagar på sig att hjälpa Annie att hitta lyckan i sitt liv.

MediaNr: CA41559

Det lilla hotellet på rue d'Amour

av Dag Öhrlund. Inläst av Hans Cederberg. 7 tim, 4 min.Talbok med text.

Rum nummer ett på lilla Hôtel d'Amour på rue d'Amour i Paris är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går. Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne. Rummet får uppleva glädje och sorg, kärlek och svek samt hopp och förtvivlan. Feelgood-roman.

MediaNr: CA42438

Ghachar ghochar, roman

av Vivēka Śānabhāga. Inläst av Hans Cederberg. 2 tim, 47 min.Talbok med text.

När berättarens farbror nått framgång med sitt kryddföretag och pengarna börjar strömma in till företaget lämnar storfamiljen sitt trånga och enkla hem. De lever nu i ett överflöd av mat och vackra kläder. Det är nya villkor som styr deras liv och samvaro. Romanen handlar om ekonomiskt uppsving och dess följder. Den speglar ett nutida Indien. Titeln syftar på att något är tilltrasslat bortom all räddning.

MediaNr: CA42250

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Det okända - övernaturliga möten och fenomen

av Clas Svahn. 20 tim, 14 min.Talbok med text.

Författaren och journalisten Clas Svahn går igenom olika övernaturliga väsen som exempelvis tomtar, troll, vättar, älvor, havsmonster, jättar, spöken, maror, änglar, vampyrer, Slender man och utomjordingar. Dessutom har han samlat in vittnesmål från svenskar som säger sig ha mött övernaturliga väsen. Han drar paralleller till utländska berättelser och försöker förstå vad som egentligen har hänt.

MediaNr: CA41847

Religion

96 lampor, om oss som brann och försvann

av Jacob Langvik. Inläst av Torsten Arnbro. 2 tim, 55 min.Talbok med text.

"Det är 96 lampor i kyrksalen. Det har jag vetat sen jag var barn. Det var under de längre predikningarna som jag zonade ut och räknade dem alla." Jacob Langvik var ungdomspastorn som lämnade kyrkan när han gick igenom en livskris. Det visade sig att många av kompisarna han delat kyrkbänk med hade gjort samma resa. Han bestämde sig för att försöka ta reda på vad som hade hänt. Sex personer delar med sig av sina livsberättelser i denna bok.

MediaNr: CA42276

Filosofi och psykologi

Selfie, how we became so self-obsessed and what it's doing to us

av Will Storr. 16 tim, 17 min.Talbok med text.

En bok om föreställningen om det perfekta jaget. Författaren tar oss med på en resa från antikens Grekland, via medeltiden, självförverkligande evangelister i 1980-talets Kalifornien och narcissismens storhetstid till dagens selfie-generation. Författaren menar att det finns risker med bilden av det perfekta jaget som smal, lycklig och framgångsrik. Den leder i många fall till stress och depression. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42679

Från idé till succé, en högst personlig inspirationsbok

av Andreas Carlsson. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

En personlig inspirationsbok där låtskrivaren och entreprenören Andreas Carlsson delar med sig av sina erfarenheter. Han ger tips till alla som vill följa sina drömmar och idéer men kanske inte riktigt vågar. Det kan handla om att utveckla sitt varumärke och sin sociala förmåga men också om att hitta mentorer och vikten av arbetsdisciplin.

MediaNr: CA41965

Avundsjuka i politik och samhällsliv

av Gunnar Falkemark. Inläst av Elisabet Thorborg. 15 tim, 55 min.Talbok med text.

Här diskuteras avundsjukans roll i politiska beslut och hur den påverkat samhällsutvecklingen. Boken tar upp en mängd exempel på avundsjukans roll i sociala, litterära, filosofiska och politiska sammanhang - från antiken till vår tid. Författaren definierar begreppet avundsjuka och sätter in det i ett teoretiskt sammanhang. Han delar även med sig av sina egna åsikter på området. Gunnar Falkemark, 1946-, professor emeritus i statsvetenskap.

MediaNr: CA42146

Le! Det är inte tanken som räknas, om vikten av att ha kul på jobbet

av Ami Hemviken. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

En bok om hur man i en stressig tid kan hitta tillbaka till arbetsglädje och engagemang. Författaren beskriver hur du med ökad medvetenhet och små förändringar av ditt sätt att agera kan få roligare på jobbet, samtidigt som du bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats. Uppmuntran, humor, gemenskap och god kommunikation framhålls som viktiga faktorer i detta arbete. Ami Hemviken är beteendevetare.

MediaNr: CA41831

Ensam eller stark, åtta principer för framgångsrika team.

av Oskar Henrikson. Inläst av Lottie Johansson. 7 tim, 54 min.Talbok med text.

En handbok med 101 forskningsbaserade träningstips för hur man skulle kunna skapa hållbara team och arbetsplatser. Med hjälp av exempel från bland annat Super Mario, Sagan om ringen och Fortune 500-företag söker författarna lära ut hur man kan uppnå minskad sjukfrånvaro, ökad motivation bland medarbetarna, minskad andel problematiska beteenden som till exempel skvaller, rasistiska kommentarer och mobbning samt bättre samarbete med andra grupper.

MediaNr: CA42210

När, vetenskapens hemligheter om perfekt tajming

av Daniel H Pink. Inläst av Jonas Knutell. 14 tim, 30 min.Talbok med text.

Med hjälp av forskning inom bland annat psykologi, ekonomi och biologi redovisar Daniel Pink när i livet som det är bäst att byta karriär eller gifta sig, när på dagen det är bäst att träna, lägga ett viktigt möte eller ta sin första kaffe. Läsaren får många exempel och praktiska råd att förbättra tajming i allt från studier till träning och relationer.

MediaNr: CA41949

Vägen från väggen, förebygg en krasch, återhämta en utmattning

av Malin Roca Ahlgren. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

I boken beskriver författarna sina erfarenheter av stress och utmaning. M.R.A. ur den drabbades synvinkel och J.S.A. ur ett anhörigperspektiv. De kallar boken en överlevnadsguide och den riktar sig till både privatpersoner och arbetsgivare. De skriver om hur man kan arbeta förebyggande och om olika sätt att reducera stress, men också om rättigheter kopplat till bland annat myndigheter och arbetsplats.

MediaNr: CA41875

Rädslans filosofi

av Lars Fr H Svendsen. Inläst av Mattias Pleijel. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Det enda vi har att frukta är rädslan själv, så sade Franklin D. Roosevelt i sitt tal till nationen under depressionsåret 1933. Här skriver den norske filosofen Lars Fr H Svendsen om just detta, hur rädslan är ett gift i samhället. Han menar att vi lever i en rädslokultur samtidigt som vi historiskt sett har tryggare liv än någonsin. Hans metod att motverka detta är att hitta vägar ut ur rädslan och att inte i tanken maximera kriserna.

MediaNr: CA42122

Etikprofessorn

av Torbjörn Tännsjö. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

En bok som tar avstamp i Torbjörn Tännsjös arbete som professor i praktisk filosofi och är den andra delen av hans memoarer. Torbjörn Tännsjös fördjupar och nyanserar här sina resonemang i flera känsliga frågor och ger sin syn på kontroverserna under sin tid som Sveriges Etikprofessor. Hans filosofiska resonemang i frågor som abort, dödshjälp och idrott har ibland lett fram till svåra slutsatser som kan vara obekväma även för honom själv.

MediaNr: CA42090

Uppfostran och undervisning

Doktorshatten, en studie av forskarutbildningen inom sex discipliner vid Stockholms universitet

av Lena Gerholm. 10 tim, 37 min.Talbok med text.

En undersökning från 1992 om forskarutbildningens kultur inom sex discipliner vid universitet. Undersökningen är ett resultat av ett forskningsprojekt. Författarna skriver bland annat om doktorandkultur, självbilder, hotad forskaridentitet, läs- och skrivkonst, vänskap och rivalitet. L.G. är etnolog och T.G. är antropolog.

MediaNr: CA41683

Bygga en plats för möten, ett projekt i nära relation med omvärlden

av Ewa Hedenkvist. Inläst av Anna Döbling. 3 tim, 58 min.Talbok med text.

Förskolan Trollet arbetar med Reggio Emilia som pedagogisk inspiration. Det här är berättelsen om hur de med ett projekterande arbetssätt bygger en välkomnande bänk. Vi får följa barnen och deras pedagoger från de första tankarna om platsen och vad som känns välkomnande via materialtest och möten med de äldre som ska sitta på bänken till betonggjutning och målning. Det är ett exempel på hur barnen kan bli aktivt delaktiga i sin omgivning.

MediaNr: CA41900

Bildbeskrivning för tillgänglighet, riktlinjer, forskning och pratik

av Jana Holsanova. 6 tim, 19 min.Talbok med text.

Rapporten kartlägger bildbeskrivning för personer med synnedsättning och blindhet, med fokus på inventering av nationella och internationella riktlinjer. Produktion av bildbeskrivningar och deras användning kommenteras ur forskningsperspektiv och inventeringen mynnar ut i en rad förslag till förändringar och förbättringar. Innehåller en ordlista och tabeller med viktiga kriterier för bildbeskrivning. J.H., docent och lektor vid Lunds universitet.

MediaNr: CA43004

Språkvetenskap

Sanaiset kansiot, suomen kielen vaietut vaiheet

av Ville Eloranta. Inläst av Mikko Lauronen. 5 tim, 49 min.Talbok.

Det finska språket och dess historia är fulla av överraskande och märkliga detaljer. Hur påverkar finska språket somaliska språkets utveckling? Finns det någon plats för bokstaven x i finska stavningen? Heroiska berättelser och romantiska ledtrådar har byggts runt språket i denna bok för alla språkintresserade. Inläst på finska.

MediaNr: CA42973

Litteraturvetenskap

Den okända Astrid Lindgren, åren som bokförläggare och chef

av Kjell Bohlund. 8 tim, 33 min.Talbok med text.

Från 1946 och 24 år framåt arbetade Astrid Lindgren som chef för Rabén & Sjögrens barnböcker. Hon delade sin tid mellan att vara författare och bokförläggare. På förmiddagarna skrev hon hemma, på eftermiddagarna var hon på förlaget. Hon hade möten med författare, tecknare, utländska författare och journalister. K.B., chef för Rabén & Sjögren mellan 1983 och 1997, porträtterar Lindgren som affärskvinna - klok, effektiv och ibland småfräck.

MediaNr: CA41680

Jorden är vårt hem, författaren Edita Morris och hennes tid

av Monica Braw. Inläst av Marika Bergström. 16 tim, 41 min.Talbok med text.

Biografi över författaren och fredsarbetaren Edita Morris, 1902- 1988. Edit Toll växer upp i en adlig miljö i Stockholm. Hon gifter sig med amerikanen Ira Morris. På deras franska slott samlas på 1920- och 1930-talen konstnärer och författare och snart skriver även Edita. Hon reser över hela världen och skildrar hur den lilla människan drabbas av krig och förtryck men bevarar sin tro på kärlek och på handling. M.B. 1945-, japanolog och författare.

MediaNr: CA42022

Ferrante om Ferrante, essäer, artiklar och intervjuer

av Elena Ferrante. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 40 min.Talbok med text.

Författarpseudonymen Elena Ferrante skriver om sin författartillvaro mellan 1991 och 2016. I ett antal essäer utvecklar hon sin syn på litteraturen och litteraturhistorien, tillkomsten av sina egna romaner och hennes ställningstagande om att inte bli en offentlig person. Det handlar mycket om hennes intresse för skrivandet samt hennes förhållande till psykoanalysen, moderskapet, feminismen och barndomen.

MediaNr: CA42586

Upptäcktsresan

av Sally Salminen. Inläst av Nina Hukkinen. 14 tim, 42 min.Talbok.

Sally Salminens memoarbok där hon berättar om sin barndom och tidiga ungdom. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA42971

Konst, musik, teater och film

Likt ett skeleton, Johan Helmich Roman - hans liv

av Ernst Brunner. Inläst av Örjan Blix. 22 tim, 10 min.Talbok med text.

En biografi över Johan Helmich Roman, 1694-1758, hovkapellmästare och tonsättare. Roman var Sveriges ende store aktör på 1700-talets europeiska musikscener. Sju år gammal visades han fram vid hovet som musikaliskt underbarn. Efter sin död föll han i glömska. Bildporträtt saknas helt och personbeskrivningarna begränsas till en försvunnen självbiografi. Ernst Brunner skildrar här tonsättaren och människan Roman och hans samtid.

MediaNr: CA42584

Jag ville bara dansa, en biografi om Mariane Orlando

av Gunilla Jensen. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 50 min.Talbok med text.

Ett porträtt över Mariane Orlando, 1934-, prima ballerina, koreograf och repetitör på Kungliga Operan. Orlando samarbetade med legendarer som Rudolf Nurejev, Birgit Cullberg och Ingmar Bergman. I detta samtal med Orlando skildrar dansskribenten Gunilla Jensen ett yrkesliv som sträcker sig från 1940-talet ända in i vår tid. I boken medverkar bland andra även Mats Ek och Anneli Alhanko. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41988

Den vackra sjöstaden Lindesberg, en dokumentation av stadens bebyggelse

av Göran Karlsson. Inläst av Lena Berglund. 10 tim, 57 min.Talbok.

MediaNr: CA42917

Historia

Masters of empire, Great Lakes indians and the making of America

av Michael A McDonnell. 19 tim, 53 min.Talbok.

M.A.M. skriver om en indianstam - Odawa, eller Ottawa - som var bosatta mellan the Great lakes. Det var ett centrum för handel och diplomati och var känt under namnet pays d'en haut. Han menar att européernas roll i Nordamerikas historia inte alls var lika betydelsefull som indianernas och att det var de som hade komplexa och omfattande nätverk av handel och släktskap som engelsmännen och fransmännen inte hade någon aning om. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40977

Landet utanför, Sverige och kriget 1939-1940

av Henrik Berggren. Inläst av Anna Westberg. 23 tim, 29 min.Talbok med text.

Första delen i en trilogi om Sverige under andra världskriget behandlar åren 1939-1940. Synen på hur Sverige skulle agera var skiftande. Neutralitetspolitiken skulle försvaras men det förkom många eftergifter gentemot tyskarna och en rädsla för att dras in i kriget. Ransoneringskort infördes och den illa utrustade svenska armén mobiliserades. Samtidigt som ljuset släcktes i många europeiska städer fortsatta vardagslivet i Sverige som vanligt.

MediaNr: CA41354

Sista striden om Skåne

av Anders Blidberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 13 tim, 6 min.Talbok med text.

En bok som går till botten med frågor som rör Sveriges krig mot Danmark 1710. Efter Sveriges nederlag vid Poltava 1709 såg Danmark sin chans att återerövra Skåne, som man förlorat efter freden i Roskilde 1658. Men man lyckades inte, trots många år av förberedelser och en splittrad och decimerad svensk armé. Här kan vi läsa om möjliga orsaker till svenskarnas seger. Anders Blidberg, lärare och författare.

MediaNr: CA42145

Berättelsen om allt, 13,8 miljarder års historia

av David Christian. 17 tim, 38 min.Talbok med text.

Kan vi förändra vårt sätt att se på världen, universum och vår egen existens genom att betrakta helheten? Det är precis vad historikern David Christian försöker. Han fokuserar på avgörande händelser: från Big Bang till framtiden via de första stjärnorna, jordens födelse, dinosaurierna, människans uppkomst, istider, jordbruk, månlandning och globalisering och belyser de dolda trådarna som binder allt samman.

MediaNr: CA41922

Krigarkungen, en biografi över Karl XII

av Bengt Liljegren. 22 tim, 44 min.Talbok med text.

Biografi över Karl XII, delvis med nya infallsvinklar. Kungens förmåga som strateg och fältherre belyses, och inblickar ges i hans privata förhållanden. 1697 uppsteg Karl XII på tronen, endast 15 år gammal. Vid 18 år tvingades han ut i krig och tillbringade sedan resten av sitt liv i fält utomlands. Reviderad utgåva av boken Karl XII från 2000. Förordet är nyskrivet och det avslutande avsnittet om Karl XII:s död har uppdaterats med nya rön.

MediaNr: CA41802

Krigets fångar och änglar, svenska hjälparbetare under första världskriget

av Per Allan Olsson. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 55 min.Talbok med text.

P.A.O. skildrar det svenska hjälparbetet under första världskriget. 1915 skickar Svenska Röda Korset hjälparbetare till Ryssland för att lindra nöden för krigsfångarna från Tyskland och Österrike/Ungern. Under tsartiden, revolutionerna och inbördeskriget bidrar svenskarna till fångarnas överlevnad i fånglägren. Samtidigt anklagas de för tyskvänlighet och spioneri, arresteras och hotas till livet. P.A.O., journalist och Röda kors-delegat.

MediaNr: CA42074

Motstånd och motståndsrörelser

av Thede Palm. Inläst av Jonas Knutell. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Författaren, som varit forskningschef vid Militärhögskolan, beskriver motstånd och motståndsrörelser, särskilt sådana som förekom under andra världskriget. Indelad i tio kapitel: bakgrund, sambandsfrågor, underrättelsetjänst, säkerhetstjänst. flykthjälp, sabotage, partisankrig, hemmafronten, organisationerna, människorna. Manuset skrevs 1977 och kom i bokform 1988.

MediaNr: CA41966

Biografi med genealogi

Sauli Niinistö, mäntyniemen herra

av Matti Mörttinen. Inläst av Tapio Rauvala. 12 tim, 43 min.Talbok.

Sedan Saul Niinistö valdes till parlamentet år 1987 har han haft flera betydande positioner i politiken. Han är Finlands president sedan 2012 och hans popularitet fortsätter att öka. Boken belyser Niinistös exceptionella och fascinerande karriär, där både planer och tillfälligheter har spelat roll. Inläst på finska.

MediaNr: CA42906

Helvetet jag kallade kärlek

av Lena Bivner. Inläst av Sari Eliasson. 7 tim, 0 min.Talbok med text.

En självbiografisk roman om destruktiv kärlek. Om att hamna i ett helvete och att ta sig ur det. Berättelsen bygger på författarens egna erfarenheter av en fem år lång relation där hon själv bröts ner bit för bit. En tillvaro som pendlade mellan ömhet och aggression, hat, hot och kontroll. Hon vill med denna bok öka medvetenheten om ett ofta dolt samhällsproblem.

MediaNr: CA42463

Innan du försvinner, brev från son till far

av Rafael Donner. Inläst av Niklas Groundstroem. 4 tim, 46 min.Talbok.

Innan du försvinner är en brevväxling mellan Jörn Donner, 1933-, och hans yngste son Rafael Donner, 1990-, verksam som filmskapare, författare och chefredaktör för Studentbladet. I denna bok ställer Rafael frågor till sin far utifrån teman som han själv funderar på. Det handlar om liv och uppväxt, om manlighet och maskulinitetsnormer, om metoo-rörelsen, om att åldras och om att dö. Iinläst på finslandssvenska.

MediaNr: CA43023

En färd till minnenas värld, hågkomster från barndomen (1861-1870)

av Adam Lewenhaupt. Inläst av Ingemar Nygren. 8 tim, 38 min.Talbok.

I sina memoarer skildrar Adam Lewenhaupt, 1861-1944, sin barndom på Sjöholm och de sörmländska granngodsen mellan åren 1861-1870. Han var son till överstekammarherren greve Adam Lewenhaupt och grevinnan Charlotte Gyldenstolpe. Adam Lewenhaupt var en svensk greve, hovman och riksheraldiker.

MediaNr: CA42391

Ett slut en början, en psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom

av Niklas Nygren. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

Niklas Nygren är specialistläkare i psykiatri. En dag får hans hjärna nog och Niklas blir sittande på en stol. I den här boken delar han med sig av sina erfarenheter av utmattningssymptom. Texterna har tidigare publicerats på författarens blogg. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA42123

Min historia

av Michelle Obama. Inläst av Charlotta Haldén. 20 tim, 13 min.Talbok med text.

Självbiografi av Michelle Obama, 1964- , som sedan 1992 är gift med Barack Obama och som 2009-2017 var USA:s First Lady. Hon berättar om sin uppväxt i Chicago, hur hon studerade till jurist på Princeton och om sitt arbete som bolagsjurist. Det handlar mycket om de svårigheter hon har haft med att pussla ihop jobb och familj med sin mans snabba politiska karriär. Även öppenhjärtigt om de åtta åren i Vita Huset och livet i ständigt rampljus.

MediaNr: CA41767

Lundensare, universitetsöden under fyra århundraden

av Fredrik Tersmeden. Inläst av Anna Westberg. 14 tim, 43 min.Talbok med text.

I mer än 350 år har studenter, lärare och tjänstemän passerat genom Lunds universitet. Bortom de som blivit ihågkomna namn i den traditionella historieskrivningen finns många andra både roande, rörande och dramatiska livsöden som väntat på att få bli berättade. I den här boken skildras ett urval sådana historier. Genom de olika berättelserna får läsaren också ta del av många aspekter kring det akademiska livet i Lund. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA42388

Geografi

Asfalttivolgaa etelään, peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin

av Emma Vepsä. Inläst av Anu Vilhunen. 7 tim, 41 min.Talbok.

Journalist och fotograf Emma Vepsä bestämde sig för att lifta från Moskva till Afghanistan i mitten av den stränga vintern. Färden sträckte sig mer än 7000 kilometer genom Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan till Afghanistan. Hon träffade vänliga familjer, köpmän och lastbilsförare som berättade om många svängar i centralasiatisk historia och samhällen. Inläst på finska.

MediaNr: CA42977

Ljungbyvyer i ord och bild från vykortens epok

Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 11 min.Talbok.

MediaNr: CA42920

I Dackebygd, en bok om Vissefjärda

Inläst av Ingemar Jonson. 7 tim, 9 min.Talbok.

MediaNr: CA43130

Göteborgs historia, porten mot väst

av Tomas Andersson. Inläst av Jonas Knutell. 11 tim, 22 min.Talbok med text.

Det här är berättelsen om en stads framväxt och ständigt pågående förändring. Göteborg är staden som växer fram vid Götaälvs mynning och blir rikets port mot väster. Vi får följa med genom historien från de första samhällena vid älven till dagens myllrande storstad. Det blir en berättelse om krig och kamp om kontrollen över farleder och gränser, om handel, rikedom och industrins framväxt. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA42410

Dalslands historia

av Dick Harrison. 14 tim, 4 min.Talbok med text.

Dick Harrison tar oss med till de en gång så framgångsrika dalsländska järnbruken, de fantastiska kyrkointeriörerna i bondbarock, de uppslitande överhöghetsfejderna mellan norrmän och svenskar, ärtemarkshattarnas kortvariga blomstringstid och den litteratur som frodats på såväl bond- som herrgårdar. Boken är berättad i kronologisk ordning, med fokus på aspekter av det historiska kulturlandskapet som ännu kan beskådas och upplevas.

MediaNr: CA41320

Skarpe Nord, damernas oas

av Marian Pelér. Inläst av Petter Heldt. 1 tim, 55 min.Talbok.

MediaNr: CA43008

Samhälls- och rättsvetenskap

Return to meaning, a social science with something to say

av Mats Alvesson. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Författarna menar att forskningen inom samhällsvetenskapliga discipliner på universitet har en tendens att ägna sig åt ämnen som har liten, eller ingen, förankring i samhället. De ser att många som forskar mest är ute efter att göra egen karriär. De vill se en forskning som utgår från sociala problem och som därmed får en större relevans. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42529

Faktojen maailma, asiat ovat paremmin kuin luulet

av Hans Rosling. Inläst av Panu Vauhkonen. 8 tim, 37 min.Talbok.

Boken av Hans Rosling, 1948-2017, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, diskuterar människors tänkande och förståelse av verkligheten. De anser att en faktabaserad världsbild är möjlig och nödvändig i framtiden. De kartlägger - och ger tio konkreta tips på - hur man kan bryta ner tankefel och bli mer faktaorienterad. Metoden, factfulness, bygger på att åsikter ska grundas i befintliga fakta. Inläst på finska.

MediaNr: CA42974

Det kommunale laboratorium, teoretiske perspektiver på lokal politikk og organisering

Redaktör: Harald Baldersheim. 24 tim, 11 min.Talbok med text.

Inläst med norsk talsyntes.

MediaNr: CA42873

100 år av kvinnokamp, Svenska kvinnors vänsterförbund 1914-2014

Redaktör: Ianthe Holmberg. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

Boken beskriver ett kvinnoförbunds historia och verksamhet genom 100 år. Det är en berättelse om så väl kända som vanliga kvinnor som bidragit till kvinnorörelsens strävan att skapa fred och förbättra kvinnors villkor i världen.

MediaNr: CA41634

Retrotopia

av Zygmunt Bauman. Inläst av Kristina Bäckman. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Retrotopia är en utopi förlagd till det förflutna. Den fungerar som ett skydd mot ett svårhanterligt nu och en skrämmande framtid och bygger på en tydlig åtskillnad mellan ett idealiserat "vi" och ett demoniserat "dom". Bauman tar hjälp av en rad teoretiker från Hobbes, Hegel, Marx och framåt för att förstå de retrotopiska fantasierna och sätta in dem i ett politiskt och historiskt sammanhang. Zygmunt Bauman, 1925-2017, polsk-brittisk sociolog.

MediaNr: CA42149

Arbete för livet, kvinnor berättar om svenskt 1900-tal

av Gunilla Carlstedt. Inläst av Carin Ödquist. 8 tim, 46 min.Talbok med text.

Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal. Boken bygger på intervjuer med kvinnor födda i början på förra seklet och handlar om deras liv, arbete och hälsa. Berättelsen speglas mot de stora förändringar som skedde under 1900-talet när det gäller kvinnors rättigheter och villkor i samhället. Båda författarna är läkare. Materialet publicerades 1999 som akademisk avhandling vid Luleå tekniska universitet, med titeln Mellan ansvar och makt.

MediaNr: CA42136

Det stora könsexperimentet, så uppnår vi jämställdhet

av David Eberhard. Inläst av Hans Sandquist. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis? Är det verkligen rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern? I denna bok vill David Eberhard göra slut på det stora könsexperimentet som i jämlikhetens namn pågår på våra dagis och skolor och åstadkommer mer skada än nytta. Jämställdhetssträvan måste utgå från korrekta förutsättningar, menar författaren.

MediaNr: CA42469

Källarmänniskor

av Carsten Jensen. Inläst av Jonas Knutell. 4 tim, 51 min.Talbok med text.

Den danske författaren Carsten Jensen diskuterar här orsak och verkan i relation till populism. Han menar att den gemenskap som en gång definierade oss inte längre finns. Vidare frågar han sig om populismen är psykoterapi för utsatta människor som räddas från osäkerhet och självförakt genom att rikta föraktet mot andra. Finns det ett alternativa vägar framåt, eller innebär detta att endast hat och fruktan kan binda oss samman i framtiden?.

MediaNr: CA42208

Tryggare kan ingen vara-, finska krigsbarn i Halland berättar

av Anna Lindqvist. Inläst av Petter Heldt. 4 tim, 2 min.Talbok.

MediaNr: CA43129

De kallade henne Delhi Braveheart

av Julia Wiraeus. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

19 reportage om kvinnors liv i Indien. Vi möter aktivister, transkvinnor och konservativa hindunationalister som alla försöker hitta fast mark när synen på kön, sexualitet och religion förändras. Boken tar avstamp i den ökända händelsen 2012, då den 23-åriga Jyoti avled efter att blivit brutalt våldtagen på en buss i Delhi. Frilandsjournalisten Julia Wiræus skildrar ett splittrat land där kvinnorna tar en allt större plats.

MediaNr: CA42028

Teknik, industri och kommunikationer

Architects of intelligence, the truth about AI from the people building it

av Martin Ford. 21 tim, 30 min.Talbok med text.

Futuristen och författaren Martin Ford har intervjuat 23 av världens främsta forskare och entreprenörer inom AI och robotik. Bland annat försöker han få svar på frågor som: Hur kommer AI att utvecklas och vilka större innovationer är på gång? Hur kommer arbetsmarknaden, ekonomin och samhället att påverkas? Vilka faror bör vi se upp med allt eftersom den artificiella intelligensen utvecklas? Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42498

The third industrial revolution, how lateral power is transforming energy, the economy, and the world

av Jeremy Rifkin. 17 tim, 38 min.Talbok med text.

Jeremy Rifkin, president of the Foundation on Economic Trends, skriver om en ny ekonomi där människor producerar sin egen gröna energi i hemmet, på kontoret eller inom industrin. Sedan delas denna energi på vad han kallar ett "energy Internet". Han undersöker vilka som är pionjärer i denna "Third Industrial Revolution". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42910

Digitaliseringen och arbetsmiljön

av Bengt Sandblad. 15 tim, 1 min.Talbok med text.

Vad är en god digitalisering? Hur går man till väga för att skapa en sådan? Idag finns mycket kunskap men det finns fortfarande IT-projekt som havererar och missnöjda användare. Det är uppenbarligen svårt att lyckas i praktiken. Teorier måste omsättas i praktisk handling. Boken ger en grundläggande beskrivning av kunskapsläget om digitalisering och digitala arbetsmiljöproblem samt en vägledning hur man kan utnyttja digitaliseringens möjligheter.

MediaNr: CA41903

Ekonomi och näringsväsen

Crushing it!, how great entrepreneurs build their business and influence-and how you can, too

av Gary Vaynerchuk. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

Inspirationsbok med exempel på en rad entreprenörer och influencers som följt sin egen väg och byggt framgångsrika varumärken. Bokens syfte är inte i första hand att främja ekonomisk rikedom utan att motivera läsaren att följa sina drömmar och kunna driva framgångsrika verksamheter på sina egna villkor. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42937

Kukkanuottasilla

av Mari Mörö. Inläst av Pinja Flink. 6 tim, 28 min.Talbok.

Trädgårdsexperten Mari Mörö har skrivit en bok där hennes tankar om trädgårdsskötseln förmedlas i ledig och passionerad stil. Hon delar med sig av sina erfarenheter när hon byggt upp sin egen trädgård i Mikkeli i 20 - årstid. Den tryckta boken innehåller fyrfärgsillustrationer. En inspirerande bok för alla trädgårdsintresserade. Inläst på finska.

MediaNr: CA42976

Meningen med bin

av Göran Bergengren. Inläst av Dan Bratt. 4 tim, 15 min.Talbok med text.

Här kan vi läsa om viktiga förhållanden i biets värld som vi inte hade en aning om. Honung, bikupor, drönare, drottningar, olika sorters bin, vad de samlar in och vilken honung som blir resultatet. Historiskt, geografiskt, biets släktingar, här får vi veta det mesta om denna livsnödvändiga varelse. Göran Bergengren är författare, naturskribent, ornitolog - och inte minst biodlare.

MediaNr: CA42290

Happy food 2.0, om hur måltiden och lyckan hänger ihop

av Niklas Ekstedt. Inläst av Camilla Eriksson. 9 tim, 36 min.Talbok med text.

En bok om vad vi ska äta för att må bättre. Åtminstone om vi ska tro kocken Niklas Ekstedt och journalisten Henrik Ennart. På ett lättsamt sätt presenterar de forskningsrön i kombination med recept på mat som inte bara gör oss lyckliga och smakar gott, utan även är hållbar för vår omvärld. För en sund tarmflora är ogrässallad med hasselnötter en dunderkur och om vi vill ha i oss mycket mineraler är böngroddar med frön och linser ett hett tips.

MediaNr: CA42274

Det veganska köket, 1700 växtbaserade recept

av Mattias Kristiansson. 44 tim, 30 min.Talbok med text.

Kokbok för veganer som innehåller nästan 1700 växtbaserade recept. Enkel vardagsmat, rolig festmat, grönt protein, biffar, bollar, såser, husmanskost, desserter och mycket mer. Recepten blandas med värdefulla tips, grön kunskap, sprudlande matglädje och inspiration. För alla som vill skära ner på kött, ägg och mjölkprodukter och istället botanisera i ett färgsprakande vegorike. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41654

Idrott, lek och spel

Kiira, ehjäksi särkynyt

av Jere Nurminen. Inläst av Anni Tani. 7 tim, 38 min.Talbok.

En tung men öppen biografi om konståkningsstjärnan Kiira Korpi. Det är en berättelse inte bara om den kompromisslösa ambitionen, ett ökat tryck och hårda träningar men också om kärleken och glädjen som framgången kan ge. Inläst på finska.

MediaNr: CA42970

Matti Nykänen, huipulla ja montussa

av Egon Theiner. Inläst av Eero Soininen. 7 tim, 34 min.Talbok.

Matti Nykänen, 1963 - 2019, var världens hittills mest framgångsrika backhoppare. Han debuterade i Världscupen i backhoppning 1981 och tävlade 9 säsonger. Totalt 4 gånger har han vunnit Världscupen. I denna bok, som skrevs före Mattis bortgång, fokuserar den österrikiska idrottsjournalisten på olika faser ur Mattis idrottskarriär. Han beskriver även den mörka sidan av sportvärlden och det tragiska ödet för en ung person som lidit av ADHD. Inläst på finska.

MediaNr: CA42907

"Skjorta rätt ut!", Anders Eriksson - sjufaldig världsmästare i enduro

av Johan Ahlberg. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

Anders Eriksson är med sina sju VM-guld en av världens genom tiderna bästa enduroförare. Motorjournalisten Johan Ahlberg berättar Erikssons historia som innehåller stora framgångar inom den stentuffa motorcykelsporten men också ett antal motgångar. Han skadades bland annat mycket svår under en träningsolycka 2005 och det var tveksamt om han skulle kunna tävla igen. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41067

Militärväsen

Soturit, assassiineista samuraihin

av Karolina Kouvola. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 16 min.Talbok.

Boken ger en fascinerande inblick i historiska krigskulturer över hela Europa, Asien och Nordamerika. Den beskriver krigarnas ursprung och historia och beskriver vad livet och döden har inneburit för dem. Även mindre kända grupper så som Berserker och Stronghold som förekommer i litteratur, film och spel tas upp. Inläst på finska.

MediaNr: CA42972

Det dunkla pusslet, spionagets historia - från faraos ögon och öron till global nätspaning

av Wilhelm Agrell. Inläst av Anna Westberg. 16 tim, 26 min.Talbok med text.

Spioner associeras ofta till efterkrigstiden, högteknologiska avlyssningsredskap, Stasi och James Bond. Men deras historia går längre tillbaka än så. Redan de äldsta imperiebyggarna använde olika former för hantering av känslig information. Och i det elisabetanska England nåddes nya höjder inom förfalskning. Den här boken beskriver åtskilliga dråpliga och tragiska spionhistorier. W.A. 1950-, historiker och professor i underrättelseanalys.

MediaNr: CA42159

Naturvetenskap

The evolution of everything, how new ideas emerge

av Matt Ridley. 14 tim, 49 min.Talbok med text.

MediaNr: CA42497

Medicin

Livslust och hälsa enligt Malin

av Malin Berghagen. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

En personlig inspirationsbok där berättelser ur Malin Berghagens vardag varvas med praktiska råd kring kost, hälsa och träning. Dessutom innehåller boken också recept på sallader och hälsodrycker, förslag på hur man kan göra sina egna skönhetsmedel samt enkla konditionsövningar. Den tryckta boken innehåller många bilder. Malin Berghagen, född 1966, yogalärare och hälsoinstruktör.

MediaNr: CA41864

Genen, en högst privat historia

av Siddhartha Mukherjee. 34 tim, 20 min.Talbok med text.

Boken beskriver hur vi upptäckte och kartlade det mänskliga genomet, från Aristoteles till våra dagar. Författaren använder sig av sin egen familjs öde när han förklarar hur vetenskapen dechiffrerade den mänskliga koden. Den stora frågan är vad som kommer att hända med mänskligheten den dagen vi lär oss att läsa och skriva vår egen genetiska information.

MediaNr: CA41874

Relationspsykopater, om farlig och förförisk kärlek

av Eva Rusz. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 56 min.Talbok med text.

Relationspsykopater kan utåt sätt vara välanpassade i samhället. De kan fungera bra i sina yrken men bete sig som djävulen själva bakom hemmets lyckta dörrar. Där kan de fritt kränka, manipulera, kontrollera och misshandla sin partner som förtvivlat och lönlöst försöker få omgivningen att förstå hur illa det är ställt hemmavid. E.R., psykolog och relationsexpert, beskriver kriterierna för psykopati och ger råd hur man ska ta sig ur en relation.

MediaNr: CA42389

Mannen som vaknade upp död, och andra fascinerande berättelser om extraordinära hjärnor

av Helen Thomson. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 1 min.Talbok med text.

Tänk dig att aldrig glömma ett ögonblick av ditt liv, förvandlas till en tiger eller gå vilse i din lägenhet. Så ser verkligheten ut för de människor som finns med i denna bok. H.T. har rest jorden runt för att träffa och lära känna människorna med världens märkligaste hjärnor. Genom att studera hur de hanterar sin olikhet i vardagen utmanar hon föreställningen om vad det är att vara normal. H.T., vetenskapsjournalist och författare.

MediaNr: CA42117

Böcker för barn

Skönlitteratur

Skuggsyster

av Anna-Karin Andersson. Inläst av Frida Bergh. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

Andra delen i serien som börjar med I skuggan av Blå Jungfrun. Det är höstlov och Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo hos Daniels farmor, i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset. Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända. Tänk om historien om sköterskan som blev kvar efter sin död är sann. Och hur hänger det i så fall samman med allt som hände på Blå Jungfrun förra våren?.

MediaNr: CA42207

Läshunden

av Helena Bross. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

I dag är lyckan fullständig när den snälla hunden Trixi flyttar in i huset där Axel och Omar bor. Trixi ska bo på tredje våningen, samma våning som Omar. Trixi är jättesnäll. Hon har varit polishund och är väldigt bra på att lyssna. Och när Trixi sitter bredvid går läxläsningen som en dans. Lättläst bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA42455

Elise och det magiska huset

av Sara Danielsson. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 57 min.Talbok med text.

Det står ett gammalt hus mitt i Stockholm. Allt som hänt i staden har också hänt här. Minnena finns ristade i trapphuset, i stenräckets märken, i de slitna trappstegen. Här har funnits domstolar, kyrkor, krog, skola. Nu är det ett helt vanligt museum. Elise strövar ensam i museets salar. Plötsligt faller hon rakt nedför trappan och rätt in i 1600-talets Stockholm. Hur ska hon nu komma tillbaka hem? Och vem är det som följer efter henne?.

MediaNr: CA42153

Historien om Bodri

av Hédi Fried. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 11 min.Talbok med text.

En berättelse om Hédi som älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. De springer och leker i frihet i staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man som har mycket makt. Han heter Adolf Hitler. Hédis föräldrar vill trösta henne, men Hédi ser att pappa och mamma är rädda. Hédi Fried, 1924-, överlevare från förintelsen, det här är hennes berättelse om kärleken till sin barndoms hund. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: CA42629

Silverskugga

av Pippa Funnell. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om hästtjejen Tilly och livet på Mängläntans hästgård. Tilly har alltid drömt om en egen häst. En dag stöter hon på en mager och övergiven häst. Hon hjälper till att ge honom ett nytt hem på en hästgård i närheten. Men den skygga hästen är inte alltid så lätt att handskas med . P.F. är själv ryttare och har vunnit flera OS-medaljer i fälttävlan.

MediaNr: CA42265

Amiral - tävlingshästen

av Pippa Funnell. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 27 min.Talbok med text.

Andra delen i serien Tillys hästliv som börjar med Silverskugga. Tilly älskar att vara på Mångläntans hästgård som har blivit ett nytt hem åt hennes favorithäst Silverskugga. En dag får hon syn på tävlingshästen Amiral. Han har råkat ut för en olycka och ingen vet om han någonsin kommer att kunna tävla igen. Hans dagar är räknade, om inte Tilly kan hitta ett sätt att hjälpa honom förstås!.

MediaNr: CA42287

Mulle & ponnyklubben

av Lena Furberg. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 1 i Mulles dagbok. Vi får följa Mulles olika äventyr via hans dagboksanteckningar. Mulles ryttare Molly har bestämt sig för de ska tävla i hoppning. Kvällen före den stora dagen ägnar sig Molly åt att göra Mulle fin. Mulle är inte alls nöjd. Han ser ju inte klok ut! Så Mulle skaver av dem mot boxkanten. Nu är han redo att utklassa alla de andra hästarna!.

MediaNr: CA42058

Rakt i krysset, Kosse!

av Anja Gatu. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 13 min.Talbok med text.

Det är rast och Kosse springer mot fotbollsplanen. Den som kommer först får välja plan. Farin i grannklassen är ute efter samma sak. Kosse är snabb och kommer först, men Farin har bollen och börjar spela. Nu blir Kosse riktigt arg. Så får det inte gå till! Tredje boken om Kosse i en serie som är inspirerad av landslagsspelaren Kosovare Asllanis barndom.

MediaNr: CA42288

Den nya häxkonsten

av Eiko Kadono. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 40 min.Talbok med text.

Andra boken i serien Kikis Expressbud, om den unga häxan Kikis äventyr och utmaningar. Efter äventyren i den första boken Kikis expressbud återvänder Kiki till sin adopterade hemstad Koriko och sitt jobb som flygande expressbud. Den här gången transporterar hon på allt från en välstruken skjorta till en sjuk flodhäst. Det är inte lätt att vara annorlunda och hon börjar ifrågasätta sin roll som häxa. Kan hon fortsätta som häxa? För 9 - 12 åringar.

MediaNr: CA42227

Soldaterna

av Julie Kagawa. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Sagan om Talon som börjar med Talon. Draken Ember Hill har anslutit sig till rebellerna och är nu en av Talons mest jagade drakar. När Ember gömmer sig för att samla kraft kan hon inte sluta tänka på Garret Xavier Sebastian. Garret lyckas avslöja en ondskefull plan som kommer att skaka både drakarnas och drakdödarnas värld i grunden. Talon reser sig igen, och plötsligt svävar de alla i livsfara.

MediaNr: CA42245

Legionen

av Julie Kagawa. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Sagan om Talon som börjar med Talon. Embers värld rasar samman när Garret Xavier Sebastian blir svårt skadad. Samtidigt får hon veta att ingenting hon lärt sig av drakorganisationen Talon har varit sant. Hennes tvillingbror Dante står redo att släppa lös det största hot drakvärlden någonsin har skådat och Ember bestämmer sig för att strida med rebellerna mot drakdödarna i Sankt Görans Orden.

MediaNr: CA42282

Pelle Svanslös och julklappstjuvarna

av Gösta Knutsson. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 24 min.Talbok med text.

Detta är den första bilderboken som Gösta Knutsson gjorde tillsammans med illustratören Lucie Lundberg. Det är mycket som Pelle Svanslös och Maja Gräddnos måste hinna med innan jul. Köpa julklappar, julstäda och mycket annat. Julklapparna köper förstås Pelle på katternas eget varuhus, men hans pengar är försvunna. Han var helt säker på att de fanns i tändsticksasken när han gick hemifrån. Är det Måns som varit framme igen?.

MediaNr: CA41861

Matmysteriet

av Lena Lilleste. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

Fristående del i serien Skoldeckarna. I matsalen på Max och Pennys skola serveras världens godaste mat, men det verkar som om någon vill förstöra för eleverna. Flera av maträtterna går inte att äta för att de är så starka. Vem är det som saboterar maten? Skoldeckarna Max och Penny tänker ta reda på det! Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA42720

Billy badar

av Margareta Nordqvist. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

Hästen Billy är på tillfälligt besök på Pelles gård. Billy ger sig gärna ut på egna utflykter från hagen. Men den här gången verkar det nästan bli lite för spännande när Billy rymmer ner till sjön för att svalka sig i sommarvärmen. Stora mörka moln närmar sig och det börjar åska. Lättläst bok med versaler. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42468

Bästa bion

av Marie Oskarsson. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

Del 4 i serien Vänner 4-ever som börjar med Kalas och katastrof. Kompisarna bestämmer sig för att gå på bio tillsammans. Men Jacks mamma säger att han inte kan gå då de inte har råd. Kompisarna förstår inte varför han inte vill gå och Jack vill inte berätta den riktiga orsaken. Passar barn i åldrarna 6-9 år. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA43019

Hjälp! Rädda husse

av Jo Salmson. Inläst av Örjan Blix. Talbok med text.

När Samir kommer till skolan en morgon är han inte alls sitt vanliga, kaxiga jag. Det visar sig att han var ute med sin lillasysters kanin Husse och så smet den. Nu vet han inte hur han ska göra för att få tag på kaninen igen. Hela klassen engagerar sig i att hitta Husse med hjälp av fällor, maskrosblad och morotsstavar. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med läsprogram i dator eller med den tryckta boken jämsides. Lättlläst.

MediaNr: CA42718

Pang poff Pavlo, om när mammor och pappor skiljer sig

av Eva Staaf. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

Pavlos mamma och pappa ska skilja sig. Dagen då han får veta det är så jobbig så man knappt fattar. Men det fina är att Pavlo inte är ensam. Det finns många andra barn som har skilda föräldrar. Det är genom dem och bästa vännen Peg som Pavlo märker, att fast saker i livet ibland går sönder och tar slut, så ordnar det sig till sist.

MediaNr: CA41519

Flickvänsmaterial

av Yrsa Walldén. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

Bästa vännerna Roxy och Eva har just tagit studenten. Eva har just blivit dumpad av sin kille. Roxy har aldrig haft någon. Sommarens projekt blir att hitta en kille till Roxy. Eva fixar och trixar med bilder, dejtingappar och klädtips. Men det går inte så bra. Roxy vrider och vänder på sig för att vara rätt. På en misslyckad dejt dyker Mia upp som en räddande ängel. De fortsätter att träffas och Roxys hjärta börjar bultar lite mer än vanligt.

MediaNr: CA41325

Alex Dogboy

av Monica Zak. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

Gatupojken Alex, 10 år, lever i Honduras. Han är alltid klädd i röd basebollkeps och smutsiga byxor. Han kallas Dogboy, därför att den hundvalp han funnit på soptippen är det käraste han har. Dogboy har blivit övergiven av sina föräldrar. Han har tiggt, stulit, arbetat på en stinkande soptipp och slängts i fängelse. Ofta har Dogboys enda tröst i eländet varit att sniffa lim. Hur ska det gå för honom?.

MediaNr: CA42155

Drömmen om Chamir

av Angelica Öhrn. 2 tim, 38 min.Talbok med text.

11-åriga Julia älskar hästar och alldeles särskilt älskar hon Chamir. Hon tillbringar nästan all ledig tid i stallet och drömmer om att Chamir en dag ska bli hennes alldeles egna häst. Men hur ska hon kunna få ihop så mycket pengar? Plötsligt en dag får Julia veta att Chamir ska säljas. Beskedet kommer som en kalldusch och hennes värld rasar samman. Hur ska hon klara sig utan Chamir?.

MediaNr: CA41364

Faktaböcker

Uppfostran och undervisning

Det finns ord bakom bokstäverna!

av Lisbeth Iglum Rønhovde. Inläst av Eva Sjöblom. 1 tim, 35 min.Talbok med text.

Bok om dyslexi skriven av två norska specialpedagoger och utgiven i Sverige i samarbete med Dyslexiförbundet och Malmö folkhögskola. Författarna vill öka förståelsen för hur det är att leva med dyslexi. Dyslexi kan visa sig på många olika sätt, många kämpar på själva och tycker att det är skamligt att berätta om sina problem. I texten finns många korta intervjuer med personer med dyslexi.

MediaNr: CA41968

Biografi med genealogi

Starka kvinnor, sanna historier om modiga kvinnor

av Kay Woodward. 2 tim, 50 min.Talbok med text.

Boken presenterar 25 kvinnliga personligheter från olika tidsepoker och länder. Du möter Kleopatra, Jeanne d'Arc, Katarina den stora, Marie Curie, Marta Vieira, Frida Kahlo, Malala Yousafzai med flera. Du får ta del av deras liv och hur de har kämpat för att uppnå sina mål, vilka motgångar de har haft och vilka framgångar de har nått. En aktuell frågeställning avslutar varje avsnitt. Kvinnorna i boken inspirerar till svar på frågeställningarna.

MediaNr: CA41829

Samhälls- och rättsvetenskap

Brottsligt

av Sofia Rågenklint. 1 tim, 44 min.Talbok med text.

S.R. berättar om polisens arbete, vad som är brottsligt och vilka straff man kan få. Bland annat får man följa med den ridande polisen när de försöker stoppa huliganer som slåss utanför en fotbollsarena, hundföraren som söker efter ett försvunnet barn och en kriminaltekniker som letar efter bevis vid en brottsplats. Dessutom berättar barn om brott som de utsatts för eller blivit vittnen till. S.R. är programledare för tv-programmet Brottsligt.

MediaNr: CA41657

Medicin

Du och din hjärna

av Peter Ekberg. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

Vår hjärna väger ca 1,5 kilo och har ungefär samma konsistens som havregrynsgröt. Ändå innehåller den ett universum av nervceller! Du och din hjärna är en faktabok som utforskar små och stora frågeställningar om hjärnan. Bland annat får man reda på hur hjärnan fungerar, hjärnans olika delar, vad medvetande är, hjärnvetenskap och vad man ska ha hjärnan till. Den tryckta boken innehåller många bilder. Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: CA41578

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

al-Ṭilyānī, riwāyah

av Shukrī al-Mabkhūt. Inläst av Yousef Alkabbani. 16 tim, 13 min.Talbok.

Titeln som betyder italienaren är smeknamnet på huvudpersonen Abdel Nasser. Han är en ung vänsterradikal journalist som tvingas kompromissa med sin övertygelse för att kunna arbeta på en statskontrollerad tidning. Hans fästmö blir underkänd i sin doktorsexamen då hon vägrat ge efter för handledarens sexuella inviter. En prisbelönad historisk roman om 1980-talets Tunis. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42352

Return to meaning, a social science with something to say

av Mats Alvesson. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Författarna menar att forskningen inom samhällsvetenskapliga discipliner på universitet har en tendens att ägna sig åt ämnen som har liten, eller ingen, förankring i samhället. De ser att många som forskar mest är ute efter att göra egen karriär. De vill se en forskning som utgår från sociala problem och som därmed får en större relevans. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42529

Brief cases, more stories from the Dresden files

av Jim Butcher. 16 tim, 54 min.Talbok.

En novellsamling med berättelser från det övernaturliga Chicago där trollkarlen och detektiven Harry Dresden löser mysterier. I samlingen ingår bland annat novellerna Curses, Even hand, B is for bigfoot, I was a teenage bigfoot, Bombshells, Jury duty, Cold case, Day cne, A Fistful of warlocks och Zoo day. Zoo day skrevs speciellt för den här samlingen och utspelar sig mellan Skin game och Peace talks i serien The Dresden files. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41537

The flame, poems, notebooks, lyrics, drawings

av Leonard Cohen. Redaktör: Robert Faggen. Inläst av James Brienesse. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

En samling med Leonard Cohens, 1934-2016, sista texter. Här samsas lyrik och prosastycken på teman typiska för Cohen; allt från filosofiskt och abstrakt till svart humor. Många av texterna präglas av författarens vetskap om att slutet närmar sig. Ett par rader som fick genomslag i svensk kulturdebatt under 2018 är I'm leaving the table, I'm out of the game, citerade av Klas Östergren när han lämnade Svenska Akademien. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41905

Architects of intelligence, the truth about AI from the people building it

av Martin Ford. 21 tim, 30 min.Talbok med text.

Futuristen och författaren Martin Ford har intervjuat 23 av världens främsta forskare och entreprenörer inom AI och robotik. Bland annat försöker han få svar på frågor som: Hur kommer AI att utvecklas och vilka större innovationer är på gång? Hur kommer arbetsmarknaden, ekonomin och samhället att påverkas? Vilka faror bör vi se upp med allt eftersom den artificiella intelligensen utvecklas? Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42498

We are all completely beside ourselves

av Karen Joy Fowler. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Tjugotvååriga Rosemary från Indiana berättar sin historia. Hon växer upp tillsamman med sin älskade syster Fern och den äldre brodern Lowell. När Fern plötsligt försvinner blir Rosemary helt förkrossad. Så försvinner även Lowell. När Rosemary förlänger sina studier i Kalifornien träffar hon den stormige Harlow som tvingar henne att konfrontera det förflutna. Allt är inte vad det har verkat vara. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41089

Beethoven's tenth, a Frank Ryan mystery

av Brian J Harvey. Inläst av Jack Ellison. 2 tim, 57 min.Talbok med text.

Pianostämmaren Frank Ryan för betalt av en åldrig musiklärare i form av ett gammalt manuskript. Ett manuskript som visar sig vara Beethovens tionde symfoni. Ryan kastas in i värld av intriger och våld och han inser snart att det kommer att krävas en hel del för att lösa mysteriet med manuskriptet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42032

Masters of empire, Great Lakes indians and the making of America

av Michael A McDonnell. 19 tim, 53 min.Talbok.

M.A.M. skriver om en indianstam - Odawa, eller Ottawa - som var bosatta mellan the Great lakes. Det var ett centrum för handel och diplomati och var känt under namnet pays d'en haut. Han menar att européernas roll i Nordamerikas historia inte alls var lika betydelsefull som indianernas och att det var de som hade komplexa och omfattande nätverk av handel och släktskap som engelsmännen och fransmännen inte hade någon aning om. Inläst på engelska.

MediaNr: CA40977

The evolution of everything, how new ideas emerge

av Matt Ridley. 14 tim, 49 min.Talbok med text.

MediaNr: CA42497

The third industrial revolution, how lateral power is transforming energy, the economy, and the world

av Jeremy Rifkin. 17 tim, 38 min.Talbok med text.

Jeremy Rifkin, president of the Foundation on Economic Trends, skriver om en ny ekonomi där människor producerar sin egen gröna energi i hemmet, på kontoret eller inom industrin. Sedan delas denna energi på vad han kallar ett "energy Internet". Han undersöker vilka som är pionjärer i denna "Third Industrial Revolution". Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42910

Selfie, how we became so self-obsessed and what it's doing to us

av Will Storr. 16 tim, 17 min.Talbok med text.

En bok om föreställningen om det perfekta jaget. Författaren tar oss med på en resa från antikens Grekland, via medeltiden, självförverkligande evangelister i 1980-talets Kalifornien och narcissismens storhetstid till dagens selfie-generation. Författaren menar att det finns risker med bilden av det perfekta jaget som smal, lycklig och framgångsrik. Den leder i många fall till stress och depression. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42679

The fall of Gondolin

av John Ronald Reuel Tolkien. Redaktör: Christopher Tolkien. Inläst av Kola Krauze. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Tuor, alvättling och sedermera far till Silmarillion-karaktären Eärendel, försvarar den hemliga staden Gondolin undan den ondskefulla Morgoth som attackerar staden med balroger, drakar och orcher. Christopher Tolkien, son till författaren J.R.R Tolkien, har sammanfattat och kommenterar de fyra olika versionerna och utkasten av berättelsen i ett försök att kartlägga hur myten förändrades och utvecklades under hans fars liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41911

The book of Joe, a novel

av Jonathan Tropper. Inläst av James Brienesse. 12 tim, 43 min.Talbok med text.

Joe Gaffman är 34 år och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok Bush Falls, en utlämnande självbiografisk roman om hans uppväxt. Den avslöjar allt om alla i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, som inte besökt sin hemstad på många år. Men när hans far får en stroke tvingas Joe återvända, och får möta hämndlystna gamla klasskamrater, sin familj, sin bästa vän och sitt livs kärlek. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42089

Crushing it!, how great entrepreneurs build their business and influence-and how you can, too

av Gary Vaynerchuk. 8 tim, 58 min.Talbok med text.

Inspirationsbok med exempel på en rad entreprenörer och influencers som följt sin egen väg och byggt framgångsrika varumärken. Bokens syfte är inte i första hand att främja ekonomisk rikedom utan att motivera läsaren att följa sina drömmar och kunna driva framgångsrika verksamheter på sina egna villkor. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42937

Murha maalaisidyllissä

av Marie Bengts. Inläst av Heidi Ajanto. 16 tim, 45 min.Talbok.

Sommaren 1957 är varm och kvav. I en folkvagn på väg mot den småländska landsbygden sitter Hannah Lönn, på väg att hjälpa sin faster Lilly som skadat foten. Hannah förväntar sig ett par långtråkiga veckor med symöten och kafferep. Men fördomarna kommer på skam när en granne hittas död med en sysax i bröstet och den idylliska byn visar sig gömma åtskilliga mörka hemligheter, och Hannah är fast besluten att lösa dem alla. Pusseldeckare. Inläst på finska.

MediaNr: CA42983

Kadonnut presidentti

av Bill Clinton. Inläst av Tapio Rauvala. 14 tim, 5 min.Talbok.

USA:s president Jonathan Lincoln Duncan är spårlöst försvunnen. Försvinnandet är en medveten handling och anledningen är värre än vad världen kan ana. Ett datavirus hotar att slå ut hela USA. Politisk thriller. B.C., 1946-, var USA:s president mellan 1993 och 2001. J.P., 1947-, amerikansk thrillerförfattare. Inläst på finska.

MediaNr: CA42981

Sanaiset kansiot, suomen kielen vaietut vaiheet

av Ville Eloranta. Inläst av Mikko Lauronen. 5 tim, 49 min.Talbok.

Det finska språket och dess historia är fulla av överraskande och märkliga detaljer. Hur påverkar finska språket somaliska språkets utveckling? Finns det någon plats för bokstaven x i finska stavningen? Heroiska berättelser och romantiska ledtrådar har byggts runt språket i denna bok för alla språkintresserade. Inläst på finska.

MediaNr: CA42973

Kauneuden kirous

av Pentti Haanpää. Inläst av Päivi Istala. 3 tim, 29 min.Talbok.

I slutet av 1944 fick Pentti Haanpää en roman från sin far, Mikko. Boken är en beskrivning av en ung, vacker och livlig kvinna som heter Anna Ansala. Människor fattar ofta beslut utifrån den yttre värden som aldrig är tillräckligt tillfredsställande. En psykologisk roman om relationer och självförtroende. Inläst på finska.

MediaNr: CA42933

Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja

av Pentti Haanpää. Redaktör: Matti Salminen. Inläst av Tommi Rantamäki. 5 tim, 53 min.Talbok.

Pentti Haanpää skrev cirka 350 noveller under sitt liv. Några av dem har varit borta i årtionden. I denna samling finns noveller som författaren Matti Salminen upptäckte medan han skrev en biografi över novellmästaren Pentti. De flesta av berättelserna har tidigare publicerats i olika tidskrifter. P.H., 1905 - 1955, mottagaren av Pro Finlandia-medaljen 1948. Inläst på finska.

MediaNr: CA42934

Kosken kahta puolta

av Jari Järvelä. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 14 min.Talbok.

En sjuårig pojke tillbringar sommaren hos mormor och farmor. Där får han höra skilda verkligheter och sanningar om unga Finland. Forsen är det som skiljer farmor från mormor men den djupaste klyftan mellan dem utgörs av minnen från år 1918. Då var den ena familjen på de rödas sida och den andra på de vitas. Deras barn förälskade sig i varandra, som Romeo och Julia. Inläst på finska.

MediaNr: CA42968

Soturit, assassiineista samuraihin

av Karolina Kouvola. Inläst av Anni Tani. 8 tim, 16 min.Talbok.

Boken ger en fascinerande inblick i historiska krigskulturer över hela Europa, Asien och Nordamerika. Den beskriver krigarnas ursprung och historia och beskriver vad livet och döden har inneburit för dem. Även mindre kända grupper så som Berserker och Stronghold som förekommer i litteratur, film och spel tas upp. Inläst på finska.

MediaNr: CA42972

Kelpo rouva johtajat

av Alexander McCall Smith. Inläst av Erja Alander. 8 tim, 34 min.Talbok.

Del 17, fristående, i serien om Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe och Mma Makutsi, dvs. Precious och Grace på Damernas detektivbyrå, har i åratal hjälpt till att reda ut problem tillsammans. Men deras senaste uppdrag tar dem åt olika håll, och båda är envist övertygade om att deras eget spår är det rätta. Ska vänskapen klara konflikten och kan det förflutna vara det enda sättet att möta framtiden? Inläst på finska.

MediaNr: CA42980

Hot dog

av Reijo Mäki. Inläst av Ville Tiihonen. 14 tim, 28 min.Talbok.

På golvet i en krog i Åbo ligger en kropp genomborrad av skott. Kroppen tillhör den fruktade och hatade "kvarterets king". Mannen med vapnet, som är klädd i orange tröja med huva, lämnar platsen utan att säga ett ord. Tre år senare på en sommarfestival träffar detektiven Jussi Vares en gammal bekant, ex-polisen Eero Pränni. Han har ny information om det ouppklarade brottet. Vares granskning av fallet leder till flera olika spår. Inläst på finska.

MediaNr: CA43079

Kakolan kalpea

av Reijo Mäki. Inläst av Ville Tiihonen. 12 tim, 31 min.Talbok.

När privatdetektiven Jussi Vares lämnar en bar möts han av konstigt folk som är klädda till smådjävlar med horn och vingar i skinn. Vares vaknar upp på sjukhuset. Någon har lagt något helt annat i hans glas än det han hade beställt. Han letar efter den som försökt att förgifta honom men ett fasansfullt brott i Lauste klipper av hans viktigaste ledtråd. Har Vares retat upp någon? Vem är den farliga mannen med en elegant filthatt? Inläst på finska.

MediaNr: CA43080

Gekko

av Reijo Mäki. Inläst av Ville Tiihonen. 11 tim, 40 min.Talbok.

Boken handlar om en bildkonstnärinnas plötsliga försvinnande. Privatdetektiven Vares anlitas för att lösa den oförklarliga händelsen. I samma veva mördas ett par som lämnas i en badtunna. Inläst på finska.

MediaNr: CA43081

Sauli Niinistö, mäntyniemen herra

av Matti Mörttinen. Inläst av Tapio Rauvala. 12 tim, 43 min.Talbok.

Sedan Saul Niinistö valdes till parlamentet år 1987 har han haft flera betydande positioner i politiken. Han är Finlands president sedan 2012 och hans popularitet fortsätter att öka. Boken belyser Niinistös exceptionella och fascinerande karriär, där både planer och tillfälligheter har spelat roll. Inläst på finska.

MediaNr: CA42906

Kukkanuottasilla

av Mari Mörö. Inläst av Pinja Flink. 6 tim, 28 min.Talbok.

Trädgårdsexperten Mari Mörö har skrivit en bok där hennes tankar om trädgårdsskötseln förmedlas i ledig och passionerad stil. Hon delar med sig av sina erfarenheter när hon byggt upp sin egen trädgård i Mikkeli i 20 - årstid. Den tryckta boken innehåller fyrfärgsillustrationer. En inspirerande bok för alla trädgårdsintresserade. Inläst på finska.

MediaNr: CA42976

Kiira, ehjäksi särkynyt

av Jere Nurminen. Inläst av Anni Tani. 7 tim, 38 min.Talbok.

En tung men öppen biografi om konståkningsstjärnan Kiira Korpi. Det är en berättelse inte bara om den kompromisslösa ambitionen, ett ökat tryck och hårda träningar men också om kärleken och glädjen som framgången kan ge. Inläst på finska.

MediaNr: CA42970

Vallanpitäjät

av Leif G W Persson. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 12 tim, 0 min.Talbok.

Ett autentiskt fall bildar stommen till denna polisroman. En fyllerist hittas misshandlad i sin cell strax efter omhändertagandet. Förf. äger stora kunskaper om polisens arbetsmetoder och läsaren får en mycket ingående inblick i polisvärlden. En viss kritik av vissa förhållanden inom poliskåren finns med. Inläst på finska.

MediaNr: CA42979

Jäätyvä helvetti

av Ilkka Remes. Inläst av Niko Nieminen. 13 tim, 32 min.Talbok.

Fristående fortsättning på Horna. Ett ryskt spaningsplan krockar i Estlands luftrum med Finnairs passagerarplan. När passagerarplanet nödlandar på isen utanför Tallinn dör 16 finländare. Estlands ryska minoritet har drabbats av oförklarliga anlagda bränder. Både i Estland och Finland bryts el- och internetförbindelserna i stor utsträckning. Den stränga kylan och matbrist orsakar kaos i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA43078

Faktojen maailma, asiat ovat paremmin kuin luulet

av Hans Rosling. Inläst av Panu Vauhkonen. 8 tim, 37 min.Talbok.

Boken av Hans Rosling, 1948-2017, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, diskuterar människors tänkande och förståelse av verkligheten. De anser att en faktabaserad världsbild är möjlig och nödvändig i framtiden. De kartlägger - och ger tio konkreta tips på - hur man kan bryta ner tankefel och bli mer faktaorienterad. Metoden, factfulness, bygger på att åsikter ska grundas i befintliga fakta. Inläst på finska.

MediaNr: CA42974

Lissabonissa muistin sinut

av Luiz Ruffato. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 2 tim, 23 min.Talbok.

Romanen beskriver invandrarnas dagliga överlevnadskamp i Europa. Vi följer den unge Sérgios försök att hitta ett jobb och ett sätt att etablera sig i Lissabon, långt ifrån födelsebyn i Brasilien. Det är en rytmisk berättelse som sjuder av storstadens puls. Boken anses vara en av de tio viktigaste böckerna under de senaste decennierna och har tilldelats flera litterära priser. Den blev filmatiserad år 2015. Inläst på finska.

MediaNr: CA42969

Rouva C.

av Minna Rytisalo. Inläst av Erja Alander. 9 tim, 8 min.Talbok.

Fru C. är alltid gravid och familjen växer. Samtidigt ökar hennes längtan efter livet utanför hemmet. Boken är en kärlekshistoria och en beskrivning av vänskap. Även om livets villkor har förändrats genom tiderna är frågan om hur långt individens frihet kan sträcka sig ständigt aktuell. Romanen förespråkar flickors och kvinnors rättigheter. Inläst på finska.

MediaNr: CA43262

Sissien tulimarssi

av Esa Sirén. Inläst av Reijo Luhtavaara. 8 tim, 42 min.Talbok.

I augusti 1943 får Antero Susi en order om att åka till östra sidan av Jolmasjö, där Roms fältpatrull ligger. Han hamnar i en soldatgrupp vars uppdrag är att samla viktiga uppgifter och kriga bakom ryska linjer. Krigandet slår hårt men de avancerar framåt med hjälp av humorn de behåller. Inläst på finska.

MediaNr: CA43076

Sissivääpeli Rusa

av Esa Sirén. Inläst av Jorma Aho. 7 tim, 54 min.Talbok.

Juho Rusas patrull kämpar bland ödeskogar i trakten Wiens Karelien i augusti 1943. Att samla viktig information bakom ryska linjer innebär en hänsynslös kapplöpning mot ryska soldater. Inläst på finska.

MediaNr: CA43077

Matti Nykänen, huipulla ja montussa

av Egon Theiner. Inläst av Eero Soininen. 7 tim, 34 min.Talbok.

Matti Nykänen, 1963 - 2019, var världens hittills mest framgångsrika backhoppare. Han debuterade i Världscupen i backhoppning 1981 och tävlade 9 säsonger. Totalt 4 gånger har han vunnit Världscupen. I denna bok, som skrevs före Mattis bortgång, fokuserar den österrikiska idrottsjournalisten på olika faser ur Mattis idrottskarriär. Han beskriver även den mörka sidan av sportvärlden och det tragiska ödet för en ung person som lidit av ADHD. Inläst på finska.

MediaNr: CA42907

Asfalttivolgaa etelään, peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin

av Emma Vepsä. Inläst av Anu Vilhunen. 7 tim, 41 min.Talbok.

Journalist och fotograf Emma Vepsä bestämde sig för att lifta från Moskva till Afghanistan i mitten av den stränga vintern. Färden sträckte sig mer än 7000 kilometer genom Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan till Afghanistan. Hon träffade vänliga familjer, köpmän och lastbilsförare som berättade om många svängar i centralasiatisk historia och samhällen. Inläst på finska.

MediaNr: CA42977

Det kommunale laboratorium, teoretiske perspektiver på lokal politikk og organisering

Redaktör: Harald Baldersheim. 24 tim, 11 min.Talbok med text.

Inläst med norsk talsyntes.

MediaNr: CA42873

Chrustalnoje ozero, roman

av Maeve Binchy. Inläst av Tatjana Markatjova. 24 tim, 59 min.Talbok.

Medryckande och underhållande släkt- och kärleksroman i irländsk miljö. När Kit MacMahon är 12 år gammal försvinner hennes mor spårlöst. Alla i byn Lough Glass tror att hon drunknat, kanske begått självmord. Men hon har i själva verket rymt till London med en man, en charmfull bedragare och gammal kärlek. Men hennes längtan efter Kit blir alltför svår och så småningom tar hon kontakt. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39775

Böcker för barn

Shajarat al-amānī

av Katherine Applegate. Inläst av Yousef Alkabbani. 4 tim, 13 min.Talbok.

Eken Röd har manga årsringar. Röd är grannskapets önsketräd. Folk skriver ner sina önskemål på tygstycken och knyter dem runt grenarna. Tillsammans med en kråka som heter Bongo och andra djur som söker skydd i Röds hålor, vaktar önsketrädet grannskapet. Röd har sett allt, tills en ny familj flyttar in. Alla är inte välkomna och Röds roll som ett önsketräd blir viktigare än någonsin. En berättelse om vänlighet, vänskap och hopp. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42385

What if it's us

av Becky Albertalli. Inläst av Gavin Maycroft. 10 tim, 15 min.Talbok med text.

Arthur är i New York över sommaren och innerst inne hoppas han bli kär. Ben tycker att livet suger. Om ödet ville honom väl skulle han inte vara där han är nu. Så av en händelse möts Arthur och Ben på posten. Det verkar vara ödet som är inblandat, men de tappar bort varandra, så det var nog inte meningen. Men så möts de av en slump igen. Det måste vara ödet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42209

Something like normal

av Trish Doller. Inläst av Scott Ackerman. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

När Travis återvänder hem från Afghanistan, har hans föräldrar separerat, hans bror har stulit hans flickvän och hans bil och han har mardrömmar om att hans bästa vän blir dödad. Men så stöter han på Harper, en tjej som har föraktat honom sedan mellanstadiet. Men hon har förändrats - hon är vacker, stark, smart och rolig. Kanske är Travis liv på väg åt rätt håll? Inläst på engelska.

MediaNr: CA41748

Dear Charlie

av N D Gomes. Inläst av James Brienesse. 7 tim, 20 min.Talbok med text.

Sextonåriga Sam Macmillan borde tänka på flickor, läxor och sin ansökan till musikhögskolan, inte försöka pussla ihop sitt liv efter sin brors skolskjutning. Han försöker desperat hålla fast vid sina minnen av brodern, men mediestormen kring hans familj hotar att förstöra allt. Sam blir tvungen att omvärdera allt han trodde han visste om döden, livet och vad som är rätt och fel. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42007

To all the boys I've loved before

av Jenny Han. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 36 min.Talbok med text.

I sitt rum har 16-åriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Hon har skrivit dem själv, en för varje kille hon har varit kär i - fem stycken totalt. I breven kan hon ösa ur sig alla sina känslor, utan att någon märker det. Men en dag är de borta. Postade. Katastrof, alla killar som hon någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Hennes kärleksliv som tidigare bara existerat i fantasin är nu utom kontroll. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42151

Moxie, a novel

av Jennifer Mathieu. Inläst av Kristina Leon. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, nog av skolans sexistiska klädregler och de eviga trakasserierna i korridorerna. Hon bestämmer sig för att göra en tidning, Moxie, som uppmanar till feministisk aktion. Snart börjar flera tjejer i skolan kalla sig för Moxie girls och ingen kan längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution. Jennifer Mathieu, amerikansk författare och lärare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42137

A map of days, the fourth novel of Miss Peregrine's peculiar children

av Ransom Riggs. 13 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 4 i serien om miss Peregrines besynnerliga barn. Jacob Portland är tillbaka i Florida tillsammans med miss Peregrine och de besynnerliga barnen. De gör sitt bästa för att smälta in, men deras lugna tillvaro får ett abrupt stopp när de hittar en underjordisk bunker som har tillhört Jacobs farfar Abe. Farfadern levde dubbelliv, och i bunkern finns ledtrådar till hans förflutna. Jacob börjar genast utforska Abes arv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41841

Unwind

av Neal Shusterman. Inläst av Scott Ackerman. 12 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 1 i serien The unwind dystology. I ett samhälle där man skördar kroppsdelar från oönskade tonåringar, kämpar tre rymlingar för sina liv. Connor är en bråkmakare och hans föräldrar har tröttnat. Risa har inga föräldrar och hennes organ kan ge pengar till barnhemmet. Levs unwinding har planerats sedan hans födelse av hans religiösa föräldrar. Slumpen har fört samman dem och nu försöker de överleva tills de har fyllt 18 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42234

Liars, Inc.

av Paula Stokes. Inläst av Scott Ackerman. 8 tim, 32 min.Talbok med text.

Max är inget stort fan av sanningen. När det dyker upp en chans att sälja lögner tar han därför chansen. Det finns många på Vista Palisades High som är villiga att betala för förfalskade tillstånd och andra osanningar. När vännen Preston behöver en coverstory för att dejta en tjej han träffat på nätet, ställer Max upp. Men Preston återvänder inte från dejten, utan hittas istället död några dagar senare. Spåren pekar på Max. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42034

Love lessons

av Jacqueline Wilson. Inläst av Camilla Bard. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

Fjortonåriga Prue och hennes syster Grace har fått hemundervisning av deras strikta pappa. Men när han får en stroke och hamnar på sjukhus börjar Prue i en vanlig skola. Hon har svårt att passa in och den ende hon kan prata med är hennes unge bildlärare Rax. De blir snabbt vänner och Prues känslor för honom växer sig allt starkare. Men det kan väl aldrig bli något mellan dem? Eller? Inläst på engelska.

MediaNr: CA42067

Pisaram Mīyū

av Astrid Lindgren. Inläst av Parvin Mohammadian. 5 tim, 3 min.Talbok.

Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Wilhelm Olsson, som försvunnit från sitt fosterhem. Han har farit till Landet i Fjärran, där han får namnet Mio och återförenas med sin far Konungen. Men långt bortom Landet i Fjärran ligger Landet Utanför, där den hemske Riddar Kato härskar. Tillsammans med pojken Jum-Jum gör Mio en lång resa för att besegra ondskan. Inläst på persiska.

MediaNr: CA42212

Hamah chīz, hamah chīz

av Nicola Yoon. Inläst av Parvin Mohammadian. 8 tim, 48 min.Talbok.

Maddy har en extremt ovanlig sjukdom. I princip är hon allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utomhus. En dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid. De börjar chatta och lär känna varandra. Maddy inser att hon måste få träffa honom, oavsett vilka risker hon än tar. För vad är livet värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt? Debutroman av författaren, som blev filmatiserad 2017. Inläst på persiska.

MediaNr: CA42144

Veden vallassa, veden kirja

av Sini Helminen. Inläst av Erja Alander. 6 tim, 34 min.Talbok.

Tredje delen i fantasyserien "Väkiveriset"som kombinerar finländsk mytologi med spänning och romantik. Urban fantasy för unga som utspelar sig både i Helsingfors och nordiska skogslandskap med ett naturelement som tema för varje bok. Inläst på finska.

MediaNr: CA42930

Kaarnan kätkössä, metsän kirja

av Sini Helminen. Inläst av Erja Alander. 5 tim, 59 min.Talbok.

Första delen i fantasyserien "Väkiveriset" som kombinerar finländsk mytologi med spänning och romantik. Urban fantasy för unga som utspelar sig både i Helsingfors och nordiska skogslandskap med ett naturelement som tema för varje bok. Inläst på finska.

MediaNr: CA42931

Kiven sisässä, vuoren kirja

av Sini Helminen. Inläst av Mikko Lauronen. 6 tim, 10 min.Talbok.

Andra delen i fantasyserien "Väkiveriset"som kombinerar finländsk mytologi med spänning och romantik. Urban fantasy för unga som utspelar sig både i Helsingfors och nordiska skogslandskap med ett naturelement som tema för varje bok. Inläst på finska.

MediaNr: CA42932

Lili Graffiti

av Paula Danziger. Inläst av Elisabeth Dunoyer. 0 tim, 54 min.Talbok.

Del 1 i serien om Amber Brown. Amber Brown och Justin Daniels är bästa vänner. De har känt varandra så länge de kan minnas. De sitter bredvid varandra i skolan, hjälper varandra med läxorna och ställer alltid upp för varandra. Men så plötsligt får de veta att Justin måste flytta. Vilken katastrof! De börjar bråka med varandra. Frågan är om de kommer att hinna bli sams innan det är försent? Inläst på franska.

MediaNr: CA42592

Le héros perdu

av Rick Riordan. 15 tim, 22 min.Talbok med text.

Första delen i serien om Olympens hjältar. Mörka krafter från antikens gudavärld hotar nu både gudar och människor. Vår hjälte Percy Jackson är försvunnen. I de romerska halvgudarnas läger upptäcks tonåringarna Jason, Piper och Leo som halvgudar. Jason visar sig stark och bra i strid. Genom kamp mot antikens värsta monster och jättar ska de rädda Hera och hela världen! Rak, men detaljrik, äventyrsberättelse i högt tempo. Inläst på franska.

MediaNr: CA42601

Le fils de Neptune

av Rick Riordan. 14 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Le héros perdu. En berättelse som vimlar av romerska och grekiska gudar med inflytande på människorna i nutida USA. Det är en mix av myter, fantasy och äventyrsberättelse. Här återkommer Percy Jackson, drabbad av minnesförlust, till de romerska halvgudarnas läger. Gudarnas fiender jättarna rustar för krig och Percy far på uppdrag till Alaska för att befria en fängslad gud som kan rädda världen från undergång. Inläst på franska.

MediaNr: CA42602

La marque d'Athéna

av Rick Riordan. 16 tim, 8 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Le héros perdu. Romerska och grekiska halvgudar återförenas efter lång tid. Enligt profetian måste de nu samarbeta om inte världen ska gå under. Percy Jackson med vänner far i sitt flygande skepp Argo II mot Rom. De har ett svårt fredsuppdrag, motsättningar blossar upp och tiden är knapp. Ska de kunna rädda världen från Gudinnan Gaias förintande vrede? Äventyrsberättelse rik på inslag från antika mytologin. Inläst på franska.

MediaNr: CA42604