Nya talböcker mars 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 254 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sicilia amore

av Disa Aberg. Inläst av Anna Godenius. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Sent 1970-tal kommer svenska Edda till Sicilien för att jobba som reseledare. Även om chefen retar gallfeber på henne trivs hon på den vackra ön som myllrar av solmogna citroner och vackra miljöer. Dessutom träffar hon den stiliga Totò redan första dagen och mellan dem uppstår en häftig passion. Livet med Toto drar in henne i en lyxig överklassvärld där kriminalitet florerar. Kan hon acceptera det livet?.

MediaNr: CA42965

En sista utväg

av Federico Axat. Inläst av Hans Sandquist. 12 tim, 48 min.Talbok med text.

Ted McKay har allt: en underbar hustru, två döttrar och ett välbetalt jobb. Men när han blir diagnosticerad med en dödlig hjärntumör är han redo att dö. En främling kommer med ett förslag: döda två män innan du dör själv. När han utfört morden kommer någon att döda honom. Då Ted står i begrepp att mörda de två männen är det något som inte stämmer. Han känner igen människor och platser han inte borde känna igen. Vem kan han lita på?.

MediaNr: CA42291

Lång väg till rättvisa

av David Baldacci. Inläst av Christer Modin. 14 tim, 25 min.Talbok med text.

När Atlee Pine var sex år kidnappades hennes tvillingsyster Mercy medan Atlee skonades. Tre decennier senare arbetar Atlee för FBI i Arizona. När en turist försvinner i Grand Canyon kallas hon in för att leda utredningen. Det visar sig snart att turisten inte rest till Grand Canyon för att beundra landskapet. När Atlee börjar komma något på spåren blir hon bortkopplad från utredningen och tvingas till ett ödesdigert beslut.

MediaNr: CA42338

Haggan

av Aase Berg. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

Thelma och Victor älskar varandra bortom tid och rum, men när Thelma förstår att hon som älskarinna gett bränsle åt Victors svältfödda äktenskap får hon nog - det är dags att ta sig ur kvinnofällan. Hon förvandlas till Haggan. Haggan krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnader, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel. En stridsskrift för kvinnlig frihet. A.B., 1967-, svensk poet och skribent.

MediaNr: CA43000

Allt har sitt pris, tredje boken i Pristrilogin om Michael Lundell och Mirka Salo

av Jan-Eric Boo. Inläst av Sari Eliasson. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Livet har sitt pris. När chefen för gränspolisen skjuts ihjäl i Malmö och förövarna själva mördas strax därefter, kallas den pensionerade kriminalinspektören Michael Lundell åter in i tjänst. Lundell och kollegan Mirka Salo inser att de har att göra med något betydligt allvarligare än bara mord. När Almedalsveckan och det svenska riksdagsvalet närmar sig blir det en kamp mot klockan där rikets säkerhet står på spel.

MediaNr: CA42613

Kvarteret Opalen, kriminalroman

av Håkan Boström. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Smörblomman. Efter en fest i den mellansvenska staden hittas en man mördad. Vem han är, motivet för dådet och vem som kan ha utfört det, förbryllar polisen. Några veckor senare hittas ytterligare en man död, ett lika oförklarligt mord. Käll Emilsson och hans kollegor vid polisen får mycket att göra.

MediaNr: CA42335

Det kom för mig i en hast, historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson

av Maria Bouroncle. Inläst av Åke Lindgren. 6 tim, 6 min.Talbok med text.

Påsken 1929 är kall. Artur Andersson lämnar sin fru Ingeborg och sina tre barn i några timmar. Han ska ut och hämta ved. När han kommer tillbaka hittar han barnen döda. Vad som hände den där dagen har sedan dess varit en hemlighet. Utifrån olika dokument - brev och rättegångshandlingar - berättar M.B., släkting till Ingeborg Andersson, i romanform om de tragiska händelserna.

MediaNr: CA42612

Koral, romanbiografi

av Suzanne Brøgger. Inläst av Eva Werning. 15 tim, 6 min.Talbok med text.

Romanbiografi där den danska författaren Suzanne Brøgger, 1944- , nytolkar en ödesdiger kärlekshistoria från 1970-talet i from av en sammanskrivning av romanerna Crème fraîche, Ja och Transparance, som utkom 1978, 1984 och 1993. Det handlar om uppväxten i Thailand, franska älskare, ett experimenterande sexliv, frihetslängtan, livslust, desperation, förälskelse och sökande efter en identitet.

MediaNr: CA42585

Järtecken, en roman om ett brott

av Christoffer Carlsson. Inläst av Ylva Törnlund. 12 tim, 22 min.Talbok med text.

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av en halländsk by. Snart grips den misstänkte. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet har lämnat spår efter sig i olika människors liv och det lämnar polisassistent Vidar Jörgensson ingen ro. Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

MediaNr: CA43120

Nattjägaren

av Chris Carter. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 44 min.Talbok med text.

Liket av en kvinna hittas, men dödsorsaken är oklar. Först under obduktionen på Los Angeles rättsmedicinska anstalt upptäcker obducenten den fasansfulla sanningen. Seriemördarexperten och kriminalinspektör Robert Hunter kopplas in på fallet och det visar sig att det finns vissa samband med ett försvinnande som kollegan Whitney Meyers jobbar med. Robert börjar misstänka att mördaren kan hålla flera kvinnor som gisslan.

MediaNr: CA42771

Kumukanda, dikter

av Kayo Chingonyi. Inläst av Ingemar Nygren. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Diktsamling som beskriver hur det är att gå från ett tillstånd i livet till ett annat. Kumukanda är den rit en pojke i Luvalestammen måste genomgå för att betraktas som man. Kayo Chingonyi föddes 1987 i Zambia och flyttade som 6-åring till England. I sina dikter förhåller han sig till övergången mellan två olika världar: det historiska arvet och samtiden, mellan levande och döda, mellan vem han är och vem han förväntas vara.

MediaNr: CA42382

Städaren

av Paul Cleave. Inläst av Örjan Blix. 13 tim, 44 min.Talbok med text.

Joe har total kontroll över sitt liv. På dagen är han städare vid polisen, och på kvällen ägnar han sig åt sina egna aktiviteter. I medierna rapporteras ständigt om den så kallade Christchurchkarvaren som ska ha mördat sju kvinnor. Men Joe vet att Karvaren bara har dödat sex och han är fast besluten att bestraffa den som kopierat morden. Dessutom planerar han att sätta fast personen för alla sju morden. Hårdkokt deckare.

MediaNr: CA42724

En alldeles särskild dag

av Marita Conlon-McKenna. Inläst av Karin Rosén. 8 tim, 40 min.Talbok med text.

Kate och Paddy Cassidy har varit gifta i tjugofem år och nu vill Paddy fira deras silverbröllop. Men Kate våndas över den hemlighet hon gått och burit på och som nu kommer att röjas. Erin Harris vill ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer. Nina Harris har ägnat sig helhjärtat åt familjen och äktenskapet. Därför gör det ont när hennes dotter bestämt sig för att söka upp den kvinna vars skugga alltid vilat över familjen. Feelgood.

MediaNr: CA42570

Mor om natten, roman

av Niels Fredrik Dahl. Inläst av Hans Sandquist. 4 tim, 39 min.Talbok med text.

Flera år efter att modern har dött öppnar författaren hennes dagbok, som hon kallade nattboken, och som han fått för länge sedan. Denna djupt personliga roman är ett kvinnoporträtt och ett självporträtt, en berättelse om att leva nära tillsammans med en annan människa utan att egentligen känna varandra. Den handlar också om depression, om arv och ensamhet, om missbruk, beroende och självständighet, om kärlek som går i bitar och som blir hel igen.

MediaNr: CA42963

Claire, som havets ljus

av Edwidge Danticat. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 8 min.Talbok med text.

Varje år går Claire med sin far till kyrkogården på sin födelsedag eftersom det också är hennes mors dödsdag. Men dagen då hon fyller sju försvinner hon spårlöst från den lilla fiskestaden. Hon har fått veta att hennes far tänker lämna bort henne. Den lilla stadens invånare sluter upp i sökandet efter Claire De bär alla på minnen av egna förluster och plågas av efterhängsna hemligheter. Edwidge Danticat, född 1969 i Port-au-Prince i Haiti.

MediaNr: CA42935

Drömmen runt hörnet

av Lucy Dillon. Inläst av Malin Sternbrink. 16 tim, 53 min.Talbok med text.

Lorna har flyttat tillbaka till Longhampton för att förverkliga sin dröm: att öppna ett eget konstgalleri. Samtidigt måste hon hantera spöken från det förflutna. Kanske är det ändå här hon trots allt ska lyckas, både med karriären och kärleken? Av sin äldre vän Betty har Lorna lärt sig att mod är något man sätter på sig som rött läppstift, även om paniken är nära. Och utan att hon riktigt vet hur det går till så vänder det.

MediaNr: CA42564

Ristat i hud

av Ashley Dyer. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 54 min.Talbok med text.

I månader har poliskommissarie Greg Carver jagat en gäckande seriemördare. En mördare som tillfångatar sina offer och ägnar veckor åt att tatuera varje centimeter av deras kroppar. Utredningen verkar ha stannat upp när Greg Carver en sen kväll skjuts ner i sitt hem. Hans kollega Ruth Lake är först på plats, men i stället för att begära förstärkning så städar hon undan alla spår efter mördaren. Vad är det hon försöker att dölja?.

MediaNr: CA42762

Novellerna

av Inger Edelfeldt. Inläst av Marika Bergström. 17 tim, 0 min.Talbok med text.

En novellsamling med berättelser ur författarens utgivning under 33 år, bland annat hittar vi noveller från I fiskens mage och Kläderna. Det handlar om ovanliga människor som närmar sig varandra, försöker mötas och ibland lyckas. Det blir stora och oregerliga känslor blandat med humor och fantasi. Inger Edelfeldt, 1956-, författare, översättare och illustratör.

MediaNr: CA42689

Ny trånad läker snart ett brustet hjärta

av Eva Eriksson. Inläst av Anders Palm. 9 tim, 27 min.Talbok med text.

61-åriga Rut har precis blivit lämnad av sin man och dottern har flyttat till andra sidan jorden med barnbarnen. Allt Rut värdesatt är plötsligt borta och hon känner sig ensam och vilsen. Det pensionärsliv hon ställt in sig på kommer inte att bli verklighet. Vem är hon utan familjen? Och vem vill hon vara? Motvilligt ger hon sig ut i Stockholms krogvärld och skaffar sig ett nytt jobb. Vid hennes sida finns vännerna Ros-Marie och Nadja. Feelgood.

MediaNr: CA42928

Mina drömmars stad, roman

av Per Anders Fogelström. Inläst av David Zetterstad. 12 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 1 i romanserien om Stockholm och stockholmarnas historia under 100 år. Henning Nilsson kommer 1860, 15 år gammal, vandrande över gamla flottbron in till Stockholm, den stad i hans drömmar som skall ge honom allt. Det är i industrialismens begynnelse: järnvägar byggs och ångmaskiner arbetar. Henning hamnar bland trärucklen på Södermalm och får bland annat jobb på Liljeholmens stearinfabrik. P.A.F., 1917-1998.

MediaNr: CA42900

Betinkan, roman

av Sabine Forsblom. Inläst av Nina Hukkinen. 6 tim, 39 min.Talbok.

Det är sent 1970-tal och hon som kallas Betinkan växer upp i arbetarkvarteret Tattarmosan. Tvillingsjälen Susanna har börjat umgås med rikemansflickorna och det gör ont att se. Betinkan tittar istället åt ett annat håll, tar en klunk Minttuchoko och spelar tuff. Hon drömmer sig bort till ett bättre liv utan skrik och bråk, ett liv i Helsingfors. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43391

Den åttonde tärnan

av Eva Frantz. Inläst av Nina Hukkinen. 9 tim, 44 min.Talbok.

Del 2 i serien om kommissarie Anna Glad som börjar med Blå villan. Staden förbereder sig för luciafirande. Anna Glad försöker anpassa sig till livet som äldre singel. Ett dödsfall inträffar. Först ser det ut som en olycka, men vid närmare anblick verkar det ha ett samband med en 30 år gammal tragedi. Anna och hennes kollegor förstår så småningom att allt verkar kretsa kring en av tärnorna i luciatåget. Men vem är hon? Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43389

Försvunnen

av Tina Frennstedt. Inläst av Hans Sandquist. 11 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Cold case. Morgonen efter orkanen Rut hittas en kvinna mördad i Höllviken. Snart sker ännu en attack och allt pekar mot en dansk våldtäktsman och mördare. Poliserna Tess Hjalmarsson och Marie Erling blir satta att sköta utredningen. När gärningsmannen lämnar ett spår efter sig hittar man en koppling till ett ouppklarat fall: den nittonåriga Annika Johanssons försvinnande sexton år tidigare. Var Annika gärningsmannens första offer?.

MediaNr: CA42880

Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, roman

av Anita Goldman. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 35 min.Talbok med text.

En roman om vad som hände i Palma de Mallorca i maj 1691 då judar som konverterat till kristendomen brändes levande för att de hållit fast vid sin tro och sin kultur. Boken skildrar tortyren, förhören och straffen, men också modet och fegheten, rädslan och kärleken, tron och tvivlet hos dramats huvudpersoner. Trots de grundliga ansträngningarna att utplåna judendomen lever familjenamnen kvar än idag. Anita Goldman, 1953-.

MediaNr: CA42749

Det vi glömde säga, en roman

av Klara Grede. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

Ellas ex-man Johan har rest till Thailand med deras tvillingdöttrar och sin nya kvinna. Under deras bortavaro ska Ella bli en annan, en som Johan hade velat ha; sval och sofistikerad. Men när Ella vinkat av sina döttrar bryter hon fullständigt samman. Hon flyttar in hos sin gamla farmor och inget blir som det var tänkt. Feelgood-roman om att vägra rycka upp sig och gå vidare.

MediaNr: CA42525

Allt under himmelens fäste

av Maria Hamberg. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Ingvar har levt nära sina föräldrar och när de dör blir han en av de ensammaste människorna i världen. Han har bara sin lägenhet och sitt monotona jobb. Han vaknar. Går till jobbet. En dag står en frusen tonårstjej utanför hans port. Det är Ivana. Mötet med Ivana blir början på en oväntad och ordlös gemenskap mellan två individer som befinner sig i samhällets utkant. M.H. 1954-, har tidigare skrivit romaner som Greklandssommaren och Drömfabriken.

MediaNr: CA42714

Au pair

av Cecilia Hansson. Inläst av Karin Rosén. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

En kvinnlig poet skriver en bok om att som nittonåring arbeta som au pair i Wien och bli förälskad i sin tysklärare. En ungdomlig pinsamhet, ett ingenting i livets flöde? Eller? Samma kvinna återvänder genom åren gång på gång till Wien hon läser filosofi, blir översättare, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och får barn, men uppehåller sig hela tiden i tanken kring en plats, den plats i Wien där allting skedde eller inte skedde.

MediaNr: CA42794

Snöfallet och andra spänningsberättelser, fall för Wall och andra fall

av Björn Hellberg. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Tretton spänningsberättelser, varav en del är nyskrivna och en del tidigare publicerade. De äldre novellerna är dock genomgående uppdaterade. Sten Wall medverkar i några av novellerna och exempel på teman är svek, svartsjuka, passion och hat. B.H., 1944 - , debuterade för 50 år sedan och har sedan dess givit ut många böcker i olika genrer.

MediaNr: CA42631

Suicide Club

av Rachel Heng. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 42 min.Talbok med text.

Odödlighet är numera en realitet, men bara för dem som förtjänar det. Den 100 år gamla Lea är genetiskt perfekt. En dag får hon syn på sin far på gatan och följer efter honom, vilket leder till att hon är nära på att dö. Är hon verkligen värd sin odödlighet om hon kan vara så oförsiktig? Medlemmarna i Suicide Club har inte alltid varit aktivister, men är nu stämplade som terrorister av staten. Lea bestämmer sig för att kontakta dem.

MediaNr: CA42904

Kungens trubadur

av Yuri Herrera. Inläst av Elisabet Thorborg. 3 tim, 2 min.Talbok med text.

Lobo har försörjt sig genom att spela dragspel och sjunga sina sånger på den lilla mexikanska stadens gator. En dag dyker traktens knarkkung upp och erbjuder honom ett jobb. Lobo kallas för Artisten och hans uppgift är att roa och underhålla Kungen och hans hov vid det stora residenset. Samtidigt som han vinner allas hjärtan avslöjas obekväma sanningar. De får inte bara bilden av Kungen att krackelera utan hela hovet kommer att skakas i grunden.

MediaNr: CA43039

Det slutar med oss

av Colleen Hoover. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 54 min.Talbok med text.

Lily har flyttat till Boston och förverkligat sin dröm - en egen blomsterhandel. När hon sedan träffar kirurgen Ryle känns hennes liv nästan för bra för att vara sant. Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och lite arrogant. När Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle börjar hon tänka på Atlas - hennes första kärlek. När han sedan dyker upp i hennes liv igen ställs allt på sin spets.

MediaNr: CA42840

Barrfiolernas rike

av Joni Huttunen. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 29 min.Talbok med text.

När Miika får reda på att hans annars fattiga familj äger en släktstuga djupt inne i de finska skogarna ser han en möjlighet att fly förortens Göteborg och lämna sina nattliga mardrömmar och meningslösa tillvaro bakom sig. Äntligen ska han uppfylla sin dröm att färdigställa en roman. Det som väntar Mika är skräckfyllda upplevelser som stugan minns. De leder honom in i släktens fruktansvärda historia. Författaren debuterar med denna roman.

MediaNr: CA42998

Fartygets ögon

av Roy Jacobsen. Inläst av Britt Örnehed. 7 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med De osynliga. Året är 1946 och kriget är över. Ingrids dotter Kaja har nyss fyllt tio månader. Ingrid inleder sitt sökande efter Kajas far, den ryske soldaten Alexander som befann sig ombord på det tyska fångskeppet M/S Rigel som sänktes av de allierade i november 1944. Ingrid räddade livet på Alexander, förälskade sig i honom och födde hans barn. Kriget tvingade honom på flykt och nu är frågan vad det blev av honom.

MediaNr: CA42845

Du måste dö

av Peter James. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 3 min.Talbok med text.

Trettonde boken om kriminalintendent Roy Grace i Brighton. Lorna Belling är fast i ett våldsamt äktenskap. Hon faller för en annan man som lovar guld och gröna skogar men en bild på sociala medier krossar hennes drömmar. När en kvinna hittas död i ett badkar kallas Roy Grace in. Det visar det sig snart att det inte är så uppenbart som det först verkar vem den skyldige är och att omständigheterna kring mordet är hemskare än vad någon kunnat ana.

MediaNr: CA42334

Morden på Mörkö, kriminalroman

av Samuel Karlsson. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 4 min.Talbok med text.

Polisen Jessica Jackson har precis ärvt ett gammalt mejeri på barndomsön Mörkö utanför Västervik, och tänker att hon ska tillbringa semestern där. Men så flyter en kropp iland på ön och strax därpå försvinner en flicka spårlöst efter en fest. Eftersom Jessica känner till platsen dras hon snart in i utredningen och när ön isoleras efter en storm står hon plötsligt ensam. Öborna visar sig bära på en hemlighet som till varje pris inte får avslöjas.

MediaNr: CA43026

I skuggan av det fördolda

av Maria Karström. Inläst av Lena Löfvenborg. 6 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Nytt liv som börjar med Ur askan växer nya skott. Återigen finns det hopp för framtiden och livet är gott, när Victoria en dag upptäcker en dold familjehemlighet. Sanningen visar sig finnas djupt begravd i hennes mammas hjärta. Ska de nya skotten som spirar i Victorias liv överleva svallvågorna från det förflutnas hemlighet? Vem är den okända mannen i hennes drömmar? Och kan en röd bok förändra allt? Roman med kristet motiv.

MediaNr: CA43073

Havet

av Mats Kempe. Inläst av Hans Cederberg. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Den engelska sångerskan Sandy Denny dog i april 1978, 31 år gammal. Två år senare hade även hennes bror och mamma gått bort. De lämnade pappan Neil efter sig i en lägenhet i Wimbledon. Han överlevde sin familj med arton år. Detta är en roman om musik, litteratur, tennis och det sydengelska landskapet. Men också en personlig berättelse om vad som kan göra livet värt att leva.

MediaNr: CA42850

Törnrosor

av Stephen King. Inläst av Anna Döbling. 26 tim, 56 min.Talbok med text.

Över en natt faller världens kvinnor i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död. Stephen King har skrivit boken tillsammans med sin son Owen King.

MediaNr: CA42565

Westins bageri & kafé

av Solja Krapu-Kallio. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Westins bageri & kafé. Sigrid Westin ska fira jul tillsammans med bästa väninnan Natalie. För första gången tänker hon inte åka hem till familjen i Stornäs. Men när en olycka inträffar och Westins bageri & kafé står utan ledning, känner hon sig tvingad att åka tillbaka hem. Det underlättar inte att flera av traktens ungkarlar uppmärksammar hennes hemkomst. Men hon har ju ändå inte tänkt stanna kvar i Stornäs längre än nödvändigt. Feelgood.

MediaNr: CA42407

Andra bullar

av Solja Krapu-Kallio. Inläst av Eva Werning. 11 tim, 26 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Westins bageri & kafé. Sigrid och Anders arbetar tillsammans i bageriet och ser fram emot den romantiska helg i fjällstugan som de planerat. Men ett olycksbådande telefonsamtal kullkastar deras planer och Sigrid måste hastigt ta sig tillbaka till stan. Där väntar ännu en överraskning. Och varför är Livsmedelsverket så pigga på att göra stickkontroller i bageriet? Är det någon som vill dem illa?.

MediaNr: CA42848

Dunkel skog /

av Nicole Krauss. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 59 min.Talbok med text.

Utan att meddela sina närmaste lämnar advokaten Jules Epstein New York för att resa till Israel. Via hotell Hilton i Tel Aviv leder spåren efter honom till en nedgången lägenhet och i öknen hittas hans portfölj. På hotell Hilton hamnar också en författare som har lämnat man och barn i Brooklyn för att skrivlusten ska återvända. På hotellet kontaktas hon av en man och ohjälpligt dras hon i något som leder henne ut på en livsavgörande resa.

MediaNr: CA42826

Varm mjölk

av Deborah Levy. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Engelska Rose och hennes tjugofemåriga dotter Sofia har tagit sin tillflykt till en liten spansk by i den infernaliska sommarhettan. Rose är förlamad vissa dagar och de söker specialisthjälp hos den okonventionelle doktor Gomez. Boken är en egensinnig och otämjd berättelse om en stark och kvävande mor-dotter-relation, om fysisk och mental förlamning, men också om svek, attraktion och självinsikt.

MediaNr: CA43006

Överstinnan

av Rosa Liksom. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv och på uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. Hon har haft ett stormigt äktenskap med den trettio år äldre mannen som är överste i en nazistisk armé. Överstinnan är en berättelse om Finland, om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Det handlar också om landets historia och de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.

MediaNr: CA43122

Kärleksguden Frö, en levnadsteckning

av Torgny Lindgren. Inläst av Anna Godenius. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Fornnordisk saga, återberättad av T.L. Kärleksguden Frö får som förläning alvernas rike, paradiset där ingenting behöver förbättras. Han tröttnar dock på friden och får tillstånd att återvända till gudarnas hem, där han etablerar sig som kärleksgud, förälskar sig i jättedottern Gärd och får djävulen till svärmor. Till sist är han med om att låta fruktbarheten besegra vintern. T.L., 1938-2017, flerfaldigt prisbelönad författare.

MediaNr: CA42828

Bettys resa

av Marie-Louise Marc. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 3 min.Talbok med text.

Tredje delen i serien om Betty Svan som börjar med Bettys värld. Betty Svan ska sälja in sina drömmars tidning till förlaget - ett månadsmagasin om kärlek. Men vd:n säger nej. Samtidigt gifter sig bästisen Kristin och när han inte kan följa med på bröllopsresan gör Betty det istället. Väl där försöker Betty komma på vad hon ska göra. När hon får reda på att hennes tidigare chef ska starta en tidning om kärlek så fylls hon av revanschlust.

MediaNr: CA42748

Välsignelser

av Caroline Albertine Minor. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 42 min.Talbok med text.

En ung förälskad mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far. Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.

MediaNr: CA43166

Svarta änkan

av Johanna Mo. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 33 min.Talbok med text.

Polisen Jakob Khalil kopplas in på mordet på en fotbollsspelare. I den låsta lägenheten fanns bara spelarens gravida fästmö: Katja Levander. Hon blir snabbt huvudmisstänkt och får öknamnet Svarta änkan på grund av sin stökiga bakgrund. Fler mord sker och Jakob är den enda som misstänker att en seriemördare härjar i Stockholm. I sin jakt på bevis tar han genvägar han inte borde och leds in i ett vågspel som är på väg att kosta honom allt.

MediaNr: CA42723

Bakom trädet ryggar

av Iman Mohammed. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Diktsamling om minnets oförutsägbara vägar. Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten. Iman Mohammed, 1987-, svensk poet.

MediaNr: CA42363

Konsten att bevara en hemlighet

av Sarah Morgan. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 47 min.Talbok med text.

När Lauren, Jenna, Nancy och Mack, tre generationer av familjen Stewart, förs samman för att tillbringa sommaren i Martha's Vineyard börjar både gamla hemligheter och starka känslor bubbla upp. Nu måste de fyra kvinnorna, alla med lika starka viljor och bestämda åsikter, försöka lära sig hur man är en familj igen. Om de bara vågar avslöja sina innersta känslor.

MediaNr: CA43027

Den mörka sidan - Tyrannen, kriminalroman

av Mikael Nabrink. Inläst av Anna Godenius. 11 tim, 19 min.Talbok.

Del sex, fristående, i serien som börjar med Vreden. Martin Nordvall har tagit time out från sitt arbete som forskare. Istället koncentrerar han sig på sitt författarskap och ett styrelseuppdrag. Vid sidan av levererar han kokain till sina högt uppsatta vänner. Han hade hoppats på lite lugn och ro, men istället dras han återigen in i dramatiska händelser som slutar med ond, bråd död för vissa.

MediaNr: CA42608

Jag är katt

av Sōseki Natsume. Inläst av Anders Palm. 7 tim, 4 min.Talbok med text.

Författaren var en förgrundsgestalt i modern japansk litteratur. Många betraktar honom som Japans främste romanförfattare. Berättelsen kom ursprungligen ut i avsnitt i en litterär tidskrift. En satirisk och humoristisk samhällskarikatyr skildrad genom en katts ögon. Boken driver med de intellektuella och innehåller ett stort mått av självironi. Natsume Soseki, även känd som Natsume Kinnosuke, 1867-1916.

MediaNr: CA42150

Små eldar överallt

av Celeste Ng. Inläst av Anna Godenius. 13 tim, 59 min.Talbok med text.

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en intensiv moderskärlek. Boken vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017.

MediaNr: CA43121

Livet är en fest

av Sara H Olsson. Inläst av Mallika Giarimi. 6 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Hallavik som börjar med Du glädjerika sköna. I området Hallvetet bor Klarne Karlsson, en äldre ungkarl med mycket åsikter. Hans granne och bäste vän Verner dör och hans hus ska säljas. Klarne är orolig - vad händer nu med huset? Nina och Johanna köper huset för att göra om det till ett hotell. När Klarne försöker lista ut vad som är på gång leder det bara till en massa missförstånd. Han tror att de ska öppna en sexklubb för gays.

MediaNr: CA42865

Pow wow

av Tommy Orange. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 0 min.Talbok med text.

Opal Viola Victoria Bear Shield befinner sig i Oakland för Big Powwows festligheter. Hon ska se den unge Orvil dansa. Han har lärt sig traditionell indiandans på YouTube. En nykter Jacquie Red Feather försöker hitta tillbaka till familjen hon lämnat. Edwin letar efter sin riktiga pappa. De kommer att få uppleva gemenskap och heliga traditioner. Men också förlust och hjältemod. Hyllad debutroman av Tommy Orange, 1982-, amerikansk författare.

MediaNr: CA43216

Änkorna på Österlen

av Sara Paborn. Inläst av Lo Thorsdotter. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Det är snart sommar och Filippa och hennes man ska som vanligt tillbringa semester på Österlen. Det har blivit ännu viktigare sedan hennes mamma blev änka. Men vasstaket på huset läcker och någon måste laga det. Så dyker takläggaren Ali upp och allt ställs på ända. Vem är han som dricker rosé med Filippas mamma och dessutom verkar flirta med henne! Feelgood.

MediaNr: CA42674

Blod döljer inget

av Mikko Porvali. Inläst av Niklas Groundstroem. 10 tim, 37 min.Talbok.

Del 2 i trilogin Karelen noir som börjar med En blå död. Viborg, 1931. Inbördeskriget är slut, men motsättningarna fortsätter. Extremrörelser från både höger och vänster hotar. Folk försvinner i Lappomännens spår och kommunisterna visar ingen hänsyn för de som kommer i deras väg. När en skomakare och misstänkt kommunist försvinner hamnar fallet på Ekkert och Kähönens bord. Har han mördats eller förts till Sovjetunionen? Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43388

Där rinner en älv genom Saivomuotka by, roman

av Pia Mariana Raattamaa Visén. Inläst av Sari Eliasson. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

En släktkrönika om en familj, men också om betydelsen av en plats och om ett Sverige i förändring. Från att det 1895 föds en lill-unge, Maija att älska och att Israel Raattamaa får ta över ett pörte vid Muonioälven, fram till 2010-talet när släkten är utspridd. Genom berättelsen flyter älven, konstant och rörlig på samma gång, precis som de generationer av människor som lever utmed vattnet eller flyttar och kommer tillbaka.

MediaNr: CA42838

Armarna, lyrik

av Hanna Rajs Lundström. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 27 min.Talbok med text.

En personlig diktsamling där tiden och minnet klamrar sig fast i armarna. Hur bär man vidare sitt arv, när historien kastar sin skugga över nuet? Armarna präglas av en judisk familjeberättelse, men också av en personlig kamp mot missbruk och rädslor. Det här är känsloladdad talspråkspoesi i form av en svit dikter om släkten och den egna bakgrunden med vardagen som utgångspunkt. Hanna Rajs Lundström, 1991-.

MediaNr: CA42336

Brev från min barndom

av Emma Reyes. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Självbiografisk berättelse av den colombianska konstnären Emma Reyes, 1919-2003. I 23 brev skrivna mellan 1969 och 1997 berättar hon om sin uppväxt i Bogotá med sin syster och en pojke de kallar för Lusen. Barnen lever på gatan och på den stora soptippen. Emma hamnar på ett barnhem där hon utnyttjas som arbetskraft men hon lyckas rymma och tar sig så småningom till Buenos Aires där hon blir konstnär.

MediaNr: CA43196

Överlevaren, spänningsroman

av Nora Roberts. Inläst av Karin Rosén. 16 tim, 11 min.Talbok med text.

Simone Knox är på bio när tre tonårskillar öppnar eld. Simone lyckas fly, men hennes två bästa vänner dör. Tre år senare kan hon fortfarande inte glömma det hon varit med om. Reed Quartermaine, som räddade livet på en liten pojke, har heller aldrig kunnat släppa det som hände. Det ingen vet är att hjärnan bakom dådet aldrig åkte fast. Samtidigt som Simones och Reeds vägar korsas på nytt tvingas de inse att det är de enda som kan stoppa honom.

MediaNr: CA42436

Alarm

av Margit Sandemo. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Blåljus. Ambulanspersonalen i Storestad med omnejd dirigeras från en AMK-central - Akut Medicinsk Kommunikationscentral - även om de är placerade på olika håll ute i distriktet. Lisa och hennes kollegor är alltid redo att rycka ut för att hjälpa människor i nöd. Vi får följa människorna i teamet, hur de fungerar i stressade situationer och deras privata relationer. Lisa jobbar tillsammans med sin hemliga kärlek, Martin med han verkar inte se henne.

MediaNr: CA42462

Mamma november, åtta betraktelser

av Peter Sandström. Inläst av Niklas Groundstroem. 6 tim, 8 min.Talbok.

I Peter Sandströms åtta betraktelser handlar det om familjen - den enhet vi varken kan välja eller välja bort. Läsaren får möta en mor som blomstrar som singel, en far som ber sin vuxne son att smörja in honom med solkräm, en hustru som får mer plats när mannen inte är hemma och en dotter som plötsligt är en kvinna. Flera av berättelserna innehåller fakta ur författarens liv och fungerar som en lek med hans identitet. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43390

Vår älskade

av Kamila Shamsie. Inläst av Elisabet Thorborg. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Prisbelönad roman där berättelsen om Sofokles Antigone är förlagd till modern tid. Isma flyttar till USA och livet kan äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon ägnat sig åt småsyskonen men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Ändå kan hon inte sluta oroa sig för systern hemma i London och brodern som vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände. Kamila Shamsie, 1973-, pakistansk-brittisk författare.

MediaNr: CA42825

Blott en dag

av Therese Slettengren. Inläst av Frida Bergh. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

Nora växer upp på 1960-talet och är mobbad i skolan. Hon är helst med pappa Herman som hon ser som sin bästa vän. En dag på väg hem från skolan blir Nora överfallen och svårt misshandlad. Inget blir sig likt efter detta och Herman blir mer och mer frånvarande. En till synes obetydlig händelse får Nora att förstå att han döljer något för henne. Hemligheten han bär på visar sig få ödesdigra konsekvenser. Debutroman.

MediaNr: CA42996

Vinter

av Ali Smith. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Andra boken i en årstidskvartett. Vinter? Kallt. Isiga vindar, jord hård som järn, vatten som sten. Dagarna är korta och nätterna långa, träden är kala och kulna. Världen krymper och saven sjunker. Vintern blottlägger och synliggör. Och där det finns is finns också eld. Ali Smith ser på vår tid full av falska nyheter och suddiga sanningar med humor och värme. Vintern är trots allt den årstid som lär oss att överleva.

MediaNr: CA42851

Återträffen

av Camilla Sten. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 55 min.Talbok med text.

Fem kvinnor åker till fjällen för en återförening. De studerade tillsammans för tjugo år sedan, men nu är det längesedan de sågs. Lisen, som äger ett överdådigt hus i Åre, har bjudit in alla. Det börjar bra med prat om gamla minnen, men allt eftersom börjar sprickorna visa sig. Medan snöovädret tilltar övergår den sjudande spänningen i öppen konflikt. När nya hemligheter kommer upp till ytan brister alla fördämningar.

MediaNr: CA42942

Sju nätter, roman

av Simon Strauss. Inläst av Anno Lindblad. 2 tim, 48 min.Talbok med text.

En ung man får ett uppdrag av en främling - att begå de sju dödssynderna. Han antar utmaningen. Han är en arg man som förtvivlat och med känsla av otillräcklighet uppsöker utmanande och intensiva situationer, där han får möjlighet att utföra vad han har lovat. S.S. 1988-, tysk författare. En generationsroman som beskriver en identitetssökande samtid.

MediaNr: CA41713

Ett halvt ark papper och andra noveller

av August Strindberg. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 1 min.Talbok med text.

En urvalsvolym med August Strindbergs bästa noveller. I titelnovellen möter vi en ung man som vandrar genom våningen som han är på väg att flytta från. Vid telefonen hittar han ett halvt ark papper och när han läser de korta anteckningarna återupplever han två års lycka.

MediaNr: CA43358

Där musiken började

av Lars Sund. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 22 tim, 26 min.Talbok.

Den andra och fristående delen i Jakobstadstrilogin som börjar med Kolme sisarta ja yksi kertoja. Efter världssuccén med operan Tom of Finland blir kompositören Alf Holm som har rötter i Jakobstad berömd. Maggis döttrar, Neppe och Hajje, kommer att spela viktiga roller i Alfs utveckling. Historien börjar i nutid med tillbakablickar på 1960-, 1970- och 1980-talets Jakobstad, New York och Vasa, i sällskap av välkända poplåtar. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43365

Balkongbok

av Gun-Britt Sundström. Inläst av Mallika Giarimi. 2 tim, 12 min.Talbok med text.

En "tänkebok" utgiven 1970. Det handlar om människor som man får lifta med. Om könsroller och åldersroller. Om ägodelar, om politiska positioner, om att jobba, om att vara bara vänner. Om världsnöden och maktlösheten och den ohjälpliga glädjen att finnas till. Gun-Britt Sundström, 1945- , författare och översättare.

MediaNr: CA42799

Kastanjemannen

av Søren Sveistrup. Inläst av Örjan Blix. 15 tim, 42 min.Talbok med text.

En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finnar man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks hittar polisen fingeravtryck från en flicka som försvann för flera år sedan. En flicka som aldrig hittades men som trots allt befarades vara bragd om livet. Samtidigt som poliserna Naia Thulin och Mark Hess jagar kvinnans mördare letar de efter spår som kan leda dem till den lilla flickan.

MediaNr: CA42526

Gråleken

av Maria Sveland. Inläst av Ylva Törnlund. 8 tim, 39 min.Talbok med text.

En roman om en destruktiv relation full av svek och längtan. Vi befinner oss på den danska ön Anholt i Kattegatt dit Julia och Jesper åker över sommaren med sin fem månader gamla dotter. Här hoppas de hitta tillbaka till en bra relation efter månader av gräl och missförstånd. Väl framme i huset på den märkliga ön blir ingenting som de hade hoppats. Istället växer ångesten och klaustrofobin. Maria Sveland, 1974-, journalist och författare.

MediaNr: CA42611

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg. Inläst av Thomas Ekelöf. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

Arvid och Lydia blir kära som unga men får inte varandra. När de möts tio år senare går inte känslorna att styra. Klassiker om den stora kärleken i det tidiga 1900-talets Stockholm. Utkom 1912. Här återberättad av Johan Werkmäster. Lättläst.

MediaNr: CA42986

Fingal Olsson - Harald och kärleken

av Cathy Catarina Söderqvist. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Det mesta i livet rullar på för Fingal Olsson. Han är en smula glömsk och katten Harald är lika obstinat som vanligt. Men plötsligt händer det saker - Bella och Elin ska ha barn och Harald beter sig konstigt. Dessutom möter Fingal Solbritt. Hans kropp blir klumpig och orörlig. Han får tunghäfta och hjärtat slår som en trumvirvel innanför bröstbenet. Men det passar sig ju inte att bli förälskad vid en så hög ålder!.

MediaNr: CA42750

En isbjörns memoarer

av Yōko Tawada. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 13 min.Talbok med text.

Boken skildrar människans motstridiga natur genom tre isbjörnars ögon - mormodern som skriver en bästsäljande memoar i Sovjet, hennes dotter Tosca som blir en lysande cirkusstjärna i DDR, och barnbarnet Knut som är en världsberömd attraktion på Berlins zoo. Berättelsen speglar utvecklingen i efterkrigstidens Europa och rymmer frågor om att vara annorlunda och att leva i exil. Y.T., 1960-, född i Japan och bosatt i Tyskland, flerfalt prisbelönt.

MediaNr: CA42853

Swedish Love - filmhelgen, kortroman

av Johan Theorin. Inläst av Marika Bergström. 3 tim, 25 min.Talbok med text.

Efter fem år är filmstjärnan Venus Willendorf tillbaka. När hennes gamle vapendragare Ted Wetter ringer så ställer hon upp till slut. Veteranerna Venus och Ted ska spela in "Herr Arnes penisar" tillsammans med tre unga amatörer i den ensligt belägna villa som Ted har hyrt för helgen. Det är sent i december och årets sista porrfilmning, och borde vara ett enkelt jobb. En berättelse om sex, maktmissbruk och den sämsta sortens manliga beteende.

MediaNr: CA42877

Kärlekens lagar

av Sarah Title. Inläst av Anna Döbling. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Fristående del tre i serien om kärlek på bibliotek. Nydumpade Becky är bibliotekarie på en advokatbyrå i Denver. Egentligen är hon mer intresserad av familjeliv än karriär. Toppadvokaten Foster har blivit erbjuden ett stort fall i hemstaden Denver och reser dit från New York. De möts på en sportbar och tillbringar natten ihop, men Becky smiter iväg tidigt på morgonen. Kort därpå kliver Foster in på byrån och presenterar sig som den nye advokaten.

MediaNr: CA42886

Viljans makt

av Mats Uddin. Inläst av Mallika Giarimi. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Kung Oscar II:s riksmarskalk Carl von der Burg har kallats till en källarvåning som konungen har hyrt i hemlighet. Han får ett uppdrag som kommer att skaka om Sveriges historia. Nästan hundra år senare utses Caroline Silfversparre till ny arbetsmarknadsminister. Vid en renovering i departementets källare upptäcks ett dolt rum. Och i rummet finns ett gammalt brev, undertecknat Carl von der Burg. Första delen i en serie.

MediaNr: CA43043

Jan-Erik Ullström ger dig Far & Flyg, ett minne i tre akter.

av Jan-Erik Ullström. Inläst av Anno Lindblad. 12 tim, 13 min.Talbok.

Del 3 i Byatorp-serien som börjar med Frid & Fröjdh. Till prästen Johannes stora förtjusning ska en flygplats byggas. Detta kan givetvis inte Egon gå med på. Folket som byggt upp landsbygden ska vare sig få köras eller flygas över hur som helst. Dessutom är han emot allt kusinen är för. Flygplatsbygget blir startskottet på ett utdraget krig mellan bonden och prästen, där många oskyldiga hamnar i skottlinjen. Innehåller en del dialektala inslag.

MediaNr: CA43015

Angelika

av Karin Valtersson. Inläst av Malin Sternbrink. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Systrarna Angelika och Mikaela har en komplicerad relation och har inte träffats på länge. Angelika bor sedan många år tillbaka i England. När hon plötsligt försvinner reser Mikaela genast dit. Hon är säker på att Angelika inte har lämnat sin familj frivilligt. Bit för bit får hon reda på saker om sin syster och blir alltmer förbryllad. Det hon får höra stämmer inte alls med den bild hon har av Angelika. Vem är hon egentligen? Och vad har hänt?.

MediaNr: CA42827

Förtroendet

av Penny Vincenzi. Inläst av Örjan Blix. 23 tim, 24 min.Talbok med text.

London, 1950-tal. Tom Knelston är en karismatisk och uppåtsträvande man. Han är advokat och politiker och utgör tillsammans med hustrun "det perfekta paret". Men en dag träffar han en person från det förflutna - den vackra och bortskämda Diana Southcott. Hon är en framgångsrik modell som är van att få det hon vill. Tvärtemot förnuft och principer inleder Tom en passionerad relation med henne - något som kan äventyra bådas äktenskap och karriärer.

MediaNr: CA42849

De rädda

av Dīmā Wannūs. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 47 min.Talbok med text.

Suleima är en ung kvinna i Damaskus. Hon går på konstskola och träffar psykologen för sin ångest och saknaden efter den döde fadern. I väntrummet träffar hon en dag Nassim. Han är neurolog och författare och går i terapi för sin skrivkramp. De båda inleder ett kärleksförhållande. När Nassim emigrerar till Tyskland börjar han skicka sin roman till Suleima. Romanen handlar om Salma, en ung kvinna som är väldigt lik Suleima. D.W., född 1982 i Syrien.

MediaNr: CA42940

Korpungen och jag

av Elin Wägner. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

Roman från 1930 av författaren och journalisten Elin Wägner, 1882-1949. Wägner var aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt, var med och grundade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad och blev som andra kvinna efter Selma Lagerlöf invald i Svenska Akademien.

MediaNr: CA43289

Testamente

av Nina Wähä. Inläst av Åke Lindgren. 18 tim, 55 min.Talbok med text.

Det är tidigt 1980-tal och Annie återvänder från sitt liv i Stockholm hem till bondgården i finska Tornedalen, gravid och ogift. Testamente är en berättelse om en brokig familj med två föräldrar och tolv eller fjorton barn beroende på hur man räknar. Trots att familjemedlemmarna är olika och sällan drar år samma håll är de för alltid sammanbundna genom uppväxten, gården, historierna och den mörka hemlighet som hänger över dem alla.

MediaNr: CA42891

Stilla stunders tankar

av Kenkō Yoshida. Inläst av Camilla Bard. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

Ett klassiskt och ständigt aktuellt verk som skrevs av buddhistmunken Yoshida Kenko under första hälften av 1300-talet. Boken består av en brokig samling reflektioner och funderingar, anekdoter och små berättelser. Synen som genomsyrar boken speglar den traditionella japanska livsåskådningen, även om texten har en universell och allmänmänsklig utgångspunkt. Boken är försedd med ett svenskt förord och utförliga kommentarer av Vibeke Emond.

MediaNr: CA42795

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv, en tidskrift från Myndigheten för tillgängliga medier.

Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 17 min.Talbok med text.

Innehåll: Nytt från MTM. Mångspråk och minoritetsspråk. Jiddisch på skolschemat. Nyheter i korthet. 5 frågor till Hanna Wallsten, författare. Lättläst romance. Lättlästa boktips. Barn och unga. Fokus på studenter. Frågor & svar. Lena blev en del av världen igen. Tidsfördriv. Lästips.

MediaNr: CA43421

Allmänt och blandat

Makten över forskningspolitiken, särintressen, nationell styrning och internationalisering

Redaktör: Wilhelm Agrell. 9 tim, 20 min.Talbok med text.

MediaNr: CA42945

Ett smartare samhälle? /, sju perspektiv på digitaliseringen av vår vardag ; Lotta Gröning och Elin Wihlborg, redaktörer.

Redaktör: Lotta Gröning. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 59 min.Talbok med text.

En antologi där ett antal professorer och akademiker beskriver och diskuterar hur verkligheten förändras, vad vi bör se upp med - och vad vi måste vara medvetna om i den snabba utvecklingen som berör livets alla områden. Syftet med boken är att ur olika perspektiv belysa hur vi kan förstå digitaliseringens samhällsförändring för att stödja och ge kunskap till demokratiska debatter och beslut om framtiden.

MediaNr: CA41288

Sant, falskt eller mittemellan?

av Emma Frans. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

E.F. är doktor i epidemiologi och forskare vid KI. Hon har också utsetts till Årets folkbildare och mottagit Stora journalistpriset. I denna bok svarar hon på stora och små frågor om nästan vad som helst. Populära myter och påståenden avfärdas eller bekräftas med hjälp av vetenskapliga rön, och E.F. gör det som vanligt med både seriositet och humor. Fristående uppföljare till Larmrapporten - att skilja vetenskap från trams.

MediaNr: CA42912

Smartare än din telefon, hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer

av Siri Helle. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

En bok om hur mobilen kan göra oss gladare, mer produktiva och föra oss närmare varandra. Ofta framhålls hur mobiler och sociala medier gör oss stressade, men psykologen Siri Helle menar att detta delvis är ett missförstånd. Hon menar att det handlar om att lära sig att använda mobilen på ett konstruktivt sätt. Här finns råd och tips på hur du bryter osunda teknikvanor och får ut det bästa av din mobil.

MediaNr: CA42847

Religion

Trons vittnen, berättelser för daglig läsning

av Peter Halldorf. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 42 min.Talbok med text.

Berättelserna om trons vittnen är många och utgör en förlängning av evangelierna. I denna bok har J.H. och P.H. samlat 365 av dem. Här finns personer från den odelade kyrkans tid, från öst och väst, men även människor från luthersk, evangelikal och frikyrklig tradition. Boken innehåller bibliska gestalter som Maria Magdalena, äldre kyrkohistoriskt intressanta namn som Ignatius av Loyola, men också svenskar som Nathan Söderblom och Lina Sandell.

MediaNr: CA43040

Filosofi och psykologi

Kärlek och vänskap, en filosofibok

av Bengt Brülde. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 18 min.Talbok med text.

En bok om kärlekens och vänskapens filosofi. Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, skriver här om den romantiska kärleken och om andra former av kärlek. Vad är kärlek och hur skiljer sig kärlek från vänskap? Vad innebär det kärleksfulla förhållningssätt som olika religioner lägger så stor vikt vid? Boken knyter an till en filosofisk diskussion som förts från antiken till modern tid, men även till psykologi, sociologi, historia och religion.

MediaNr: CA42658

Bullet journal-metoden, samla dina tankar, organisera ditt liv, forma din framtid

av Ryder Carroll. Inläst av Qina Hermansson. 10 tim, 40 min.Talbok med text.

Författaren brottades under sin skoltid med svårigheter att koncentrera sig på rätt saker. Hans sätt att tänka passade inte in i de organisationsmetoder som fanns så han skapade en egen. Bullet journal-metoden bygger på strukturerade journalanteckningar, målformulering och reflektion. Boken är en överskådlig och lättillgänglig introduktion till metoden men fungerar också som fördjupning för den som vill veta mer om bakgrunden.

MediaNr: CA42219

För-påverkan, ett helt nytt sätt att övertyga och påverka

av Robert Cialdini. Inläst av Anna Westberg. 22 tim, 24 min.Talbok med text.

Vad skiljer effektiva kommunikatörer från riktigt framgångsrika talare? I denna bok fokuserar författaren på konsten att förbereda dina åhörare på att ta emot ditt budskap precis innan du levererar det. Baserad på omfattande forskning beskriver han sin modell med hjälp av många exempel och berättelser. Modellen är lätt att förstå och tillämpa.

MediaNr: CA42759

Härskarteknik, den fula vägen till makt

av Elaine Eksvärd. Inläst av Camilla Eriksson. 7 tim, 38 min.Talbok med text.

Härskarteknik handlar inte bara om män som förtrycker kvinnor, eller om chefer som förtrycker sina anställda. Tvärtom är det något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra. Problemet är att de flesta inte vet om det. Författaren definierar sju typer av härskartekniker samt exemplifierar med människors egna berättelser. Elaine Eksvärd (tidigare Bergqvist), 1981-, har skrivit en rad böcker om retorik och liknande ämnen.

MediaNr: CA42610

Bullshit

av Harry G Frankfurt. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 5 min.Talbok med text.

Den amerikanske filosofen Harry Frankfurt menar att ett av de mest framträdande dragen i vår kultur är att det finns så mycket bullshit, skitprat. I denna bok undersöker han hur bullshit och det besläktade begreppet humbug skiljer sig från lögnen. Frankfurt drar slutsatsen att trots att skitpratet kan anta många oskyldiga former så kan ett överdrivet överseende med företeelsen underminera utövarens förmåga att säga sanningen.

MediaNr: CA43143

Kärlekens olika ansikten

av Lena Nevander Friström. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

Psykoterapeuten Lena Nevander Friström skildrar hur mångfasetterad kärleken kan vara. Utifrån ett psykoterapeutiskt perspektiv beskriver hon kärlekens skiftande väsen och ställer en rad frågor om vad den kan göra med oss. Vad händer i hjärnan när vi blir förälskade? Vad är det vi blir kära i när vi väljer partner? Hur förhåller sig kärlek till vänskap? Och vad är motsatsen till kärlek?.

MediaNr: CA42408

52 vägar till mindfulness, råd för en bättre vecka

av Ola Schenström. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

Författaren ger 52 exempel på olika övningar man kan utföra för att träna sig på mindfulness. Några av kapitlen i boken är När du vaknar, I nuet, När du ska somna och Hantera tekniken i ditt liv. Dessutom finns förslag på fördjupning. Ola Schenström är läkare och expert på mindfulness.

MediaNr: CA42959

Pessimistiska manifestet

av Torsten Thurén. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

T.T., docent i journalistik och författare till en rad böcker, försvarar pessimismen som livshållning och karaktärsdrag. Han gör upp med den rådande lyckofilosofin som han anser fått för stort utrymme i samhället. I sitt manifest varvar han personliga reflexioner med hänvisningar och citat från olika författare och filosofer.

MediaNr: CA42657

Litteraturvetenskap

Valo, kertomus rakkaudesta

av Hannu Mäkelä. Inläst av Tapio Rauvala. 8 tim, 32 min.Talbok.

En finstämd bok om livets bräcklighet och sorgens vikt. En dag ringer Hannu Mäkeläs telefon. Sveta har dött. Svetlana betyder ljuset, har hon sagt redan i början av deras bekantskap. I ljuset av denna händelse skriver författaren om kärlek och död, upptäckten av en själskompis, lycka, glädje och hopp. H.M., 1943-, flerfalt prisbelönt, utsett till Konstens akademiker år 2016 i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA43413

Dagbok

av Murasaki Shikibu.. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Murasaki Shikibu som har skrivit en av världshistoriens första och mest berömda romaner, Berättelsen om Genji, har också fört dagbok. Dagboken omfattar två år av Murasakis tid som hovdam hos kejsarens andra gemål. Murasakis beskrivningar av miljöer och människor är levande och detaljrika och ger en intressant inblick i livet vid kejsarhovet i 1000-talets Japan. Boken innehåller en inledning och utförliga kommentarer av översättaren Vibeke Emond.

MediaNr: CA42924

På högvarv, att leva med ADHD

av Mikael Ressem. Inläst av Ove Ström. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

M.R. är deckarförfattare och chef inom sjukvården i Gävle. Här berättar han om sitt liv med ADHD från uppväxten och framåt. Han fick sin diagnos först i vuxen ålder, men hade länge känt att han inte var som alla andra. Han fick kämpa hårt mot en oförstående sjukvård innan han vid 35 års ålder fick diagnosen medelsvår ADHD av kombinerad typ. Det innebär att han är hyperaktiv tillsammans med bristande impulskontroll och koncentrationsstörning.

MediaNr: CA42774

Den landsflyktige stockholmaren, Hjalmar Söderberg och Danmark

av Gunnar Syréhn. Inläst av David Zetterstad. 21 tim, 58 min.Talbok med text.

En bok om Danmarks betydelse för Hjalmar Söderberg och hans författarskap. Alltsedan ungdomen fängslades Söderberg av dansk kultur, inte minst av författare som Herman Bang och H.C. Andersen, och av filosofer Kierkegaard och Brandes. Denna starka kulturella tillhörighet blev under hans mer än trettio sista år också en fysisk sådan, sedan han flyttat till Danmark. Gunnar Syréhn är fil. dr och docent i litteraturvetenskap.

MediaNr: CA42716

Konst, musik, teater och film

Hugo Simberg

av Helena Ruuska. Inläst av Marko Kallinen. 14 tim, 23 min.Talbok.

Hugo Simbergs "Den sårade ängeln" är Finlands mest älskade konstverk. Vilken typ av liv har konstnären levt? Som ung och originell flyttade Hugo Simberg från Viborg till Helsingfors med avsikt att bli en stor konstnär. Det var konstnären Akseli Gallén som uppmuntrade Simberg att tro på sig själv. Det finns både djävulen och änglar som motiv i Simbergs konst. De speglar hans konstnärs- och kärleksliv som åkt berg och dalbana. Inläst på finska.

MediaNr: CA43438

Laterna magika

av Ingmar Bergman. Inläst av Aleksej Gorpinsjtjenko. 10 tim, 16 min.Talbok.

Berättelsen om teatermannen och filmregissören Ingmar Bergmans liv från 1918 till 1986 är samtidigt en familjekrönika, som obarmhärtigt demaskerar borgerskapet under en händelserik epok. Den mönstergilla fasaden kontrasterar mot den ofta olyckliga verkligheten bakom kulisserna. Berättelsen kastas mellan teaterns och filmens världar och den privata sfären med kvinnor, kärleksliv, ekonomi och skatter. Inläst på ryska.

MediaNr: CA43419

En droppe midnatt, snabbläst version

av Jason Diakité. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Jason Diakité är också känd under artistnamnet Timbuktu. Detta är en lättläst version av hans släktbiografi. Jason är född i Sverige. Ändå har han inte känt sig som svensk, eftersom han inte är vit. Vem är han? Var kommer han ifrån? Var hör han hemma? Han reser till USA. Där föddes hans pappa som är svart och där hoppas han få svar på sina frågor. Lättläst.

MediaNr: CA42898

Ekfraser, möten

av Olle Granath. Inläst av Elisabet Thorborg. 11 tim, 36 min.Talbok med text.

Ekfras är ett grekiskt ord som under antiken betecknade ett skrivet konstverk som beskrev ett annat konstverk, en person eller en upplevelse. I denna bok gör O.G., tidigare chef för Nationalmuseum och Moderna Museet, samma sak. På ett elegant och personligt sätt skildrar han 85 främst svenska och samtida konstnärer, och låter läsaren genom sina ord se konstverken.

MediaNr: CA42275

Reveal, en biografi

av Chris Heath. Inläst av Av Chris Heath. 19 tim, 43 min.Talbok med text.

Biografi om den engelske musikartisten och underhållaren Robbie Williams, född 1974. Han har varit med i gruppen Take That 1990-1995 samt 2009-2012 och även arbetat som soloartist. Han har sålt närmare 80 miljoner skivor världen över och mottagit flera priser. Men i boken skildrar författaren Chris Heath även Robbie Williams depression, hans problem med hälsan liksom hans alkoholism och drogmissbruk.

MediaNr: CA42147

Given häst

av Hildegard Knef. Inläst av Britt Ronström. 19 tim, 18 min.Talbok.

Självbiografi av den tyska skådespelerskan och författaren Hildegard Knef, 1925-2002. Hon berättar öppet och frispråkigt om sin uppväxt och tidiga karriär i Tyskland under nazitiden. Först gick hon i konstskola men blev sedermera skådespelerska och medverkade i nazistiska propagandafilmer. Efter kriget uppmärksammades hon i Hollywood men karriären gick i stå när hennes förflutna avslöjades.

MediaNr: CA42764

In kommer Gösta, minnen jag minns och en del som jag helst vill glömma-

av Gösta Linderholm. Inläst av Anita Molander. 6 tim, 13 min.Talbok.

Gösta Linderholm, 1941- , sångare, musiker och textförfattare som sedan 1958 levt på sin musik. En av hans mest kända skivor är In kommer Gösta från 1973. I denna anekdotiska samling med undertiteln "minnen jag minns och en del jag helst vill glömma" berättar han om med- och motgångar, intressanta möten och galna händelser. Innehåller även många av hans låttexter. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Bokens CD-bilaga ingår inte i talboken.

MediaNr: CA42846

Arkeologi

Myternas etrusker, ursprung, frihet, undergång

av Barbro Santillo Frizell. Inläst av Magnus Demit-Helin. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Etruskerna var ett folkslag på den Apenninska halvön vars ursprung var okänt och språk svårbegripligt. När romarna tog över deras områden försvann de från historien. Genom sina rikt målade gravar och lämningar i landskapet har de levt vidare som ett mytomspunnet folk. Boken handlar om hur myterna uppstod och fördes vidare genom 1800-talets resenärer fram till våra dagar. Författaren är professor i arkeologi med stor erfarenhet av arbete i Italien.

MediaNr: CA42923

Historia

Elizabeth ja Philip, kuninkaallisen avioliiton tarina

av Ingrid Seward. Inläst av Maija-Liisa Ström. 11 tim, 54 min.Talbok.

När en ung Prinsessan Elizabeth träffade och blev kär i marinofficeren Prince Philip av Grekland och Danmark, var det inte utan komplikationer. Under sitt rekordlånga år som drottning har Elisabeth kunnat förlita sig på det formidabla partnerskapet med maken. Den 70-åriga relationen har överlevt otaliga skandaler inom kungafamiljen. Boken ger även inblick i alla utmaningar som Prince Philip ställts inför offentliga uppträdanden. Inläst på finska.

MediaNr: CA43436

Sydafrika går till val, tålamodet tryter

av Ingrid Dahlbäck. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

Sydafrika går mot ett ödesval i maj. Regeringspartiet ANC har vunnit alla val sedan apartheids fall med stor majoritet, men nu sviktar stödet bland väljarna. Korruptionsskandaler, sociala problem och besvikelse över att svarta inte har fått den jord som de blivit lovade riskerar att fälla ANC. Landets president Cyril Ramaphosa motarbetas dessutom av den korruptionsanklagade förre presidenten Jacob Zuma och hans anhängare.

MediaNr: CA42841

Englands historia

av Dick Harrison. Inläst av Ingemar Nygren. 18 tim, 19 min.Talbok med text.

Andra delen av två om Englands historia. Denna del sträcker sig från 1600-talet till nutid. Från religionsförföljelser och inbördeskrig via krig, kolonialvälde, vetenskapliga upptäckter, den industriella revolutionen, fler krig, välgångsår och år av depression fram till vår tid och stundande Brexit. Vi får ta del av händelser och personer som format såväl England och Storbritannien som resten av världen. Författaren är professor i historia.

MediaNr: CA42927

Frans Josef, kejsare i katastrofernas tid

av Ulf Irheden. Inläst av Jens Malmkvist. 15 tim, 23 min.Talbok med text.

Biografi över kejsaren Frans Josef I av Österrike, 1830-1916. Han tillträdde som kejsare över Österrike 1848 och som kung över Ungern 1867 och satt fram till sin död. Kapitlen är kronologiskt ordnade och skildrar både storpolitiska och privata händelser. Förutom Frans Josefs liv skildrar även författaren familjens väg till makten. Tomas Irheden, författare, översättare och reseledare.

MediaNr: CA42362

Hur Förintelsen planerades, Wannseekonferensen 1942

av Peter Longerich. Inläst av Jens Malmkvist. 12 tim, 9 min.Talbok med text.

I januari 1942 samlades 15 tyska ämbetsmän för att samordna det de kallade den slutgiltiga lösningen på judefrågan. Adolf Eichmann förde protokoll. En kopia överlevde kriget och fick stor betydelse för kunskapen om hur Förintelsen planerades. P.L. analyserar protokollet, jämför det med primär- och sekundärkällor och beskriver på så vis ideologin, byråkratin och maskineriet bakom Förintelsen. Protokollet återges både på svenska och tyska i boken.

MediaNr: CA43028

Romarriket, den romerska republiken

av Eva Queckfeldt. Inläst av John Sundin. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

År 509 f Kr fördrevs den sista romerska kungen. Det var startskottet för den romerska republiken som existerade i mer än 500 år. E.Q. är doktor i historia och skildrar här det romerska samhället. Hon beskriver det politiska, sociala och religiösa livet och försöker att också lyfta fram de romerska kvinnorna. Romarriket ger oss även fängslande kunskaper om den romerska armén och krigföringen.

MediaNr: CA42633

Romerska kejsardömet, från Augustus till Konstantin den store.

av Eva Queckfeldt. Inläst av Inga Pyk. 10 tim, 29 min.Talbok med text.

Historikern och författaren Eva Queckfeldt skildrar Roms kejsartid, från vår tideräknings början till början av 300-talet. När Roms förste kejsare Augustus tog makten år 30 f Kr tänkte han att fred skulle råda i det romerska imperiet. Idén om Pax Romana, den romerska freden, kopplades till kejsartanken. Historien visar att tanken inte höll. Det Romerska imperiet präglades istället av krig och härskare med storhetsvansinne.

MediaNr: CA42773

Allt om Karl den tolfte

av Håkan Strömberg. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 7 tim, 20 min.Talbok med text.

Få svenska kungar är så omskrivna och väcker så mycket känslor som Karl den tolfte. Det här är en bok om en kung och om berättelserna om honom, om de vunna och förlorade slagen såväl som om kläderna och hunden Pompe. Likväl som boken tar upp personer och händelser ur kungens liv och Sveriges historia är det en bok om historieskrivning och om den bild av kungen och de myter som eftervärlden har konstruerat. Författaren är historiker.

MediaNr: CA42964

I andras händer - livsöden i Kina 1897-1911

av Karin Stålhammar Hansson. Inläst av Eva Sjöblom. 15 tim, 1 min.Talbok.

K.S.H. har utifrån brev, dagböcker och foton skrivit om sina farföräldrars liv och missionerande i Kina 1897-1911. Året är 1899. Den unga kvinnan Mina får ett brev om giftermål från Gustaf Adolf, en för henne okänd man. De befinner sig båda i Kina där de på var sitt håll är arbetare i missionens tjänst. De gifter sig och bildar familj. Deras liv i Kina är fyllt av strapatser, men deras starka tro, kärlek och medmänsklighet bär dem genom orostider.

MediaNr: CA42800

Dagesi

av Kidāna Gabramadhen.. Inläst av Biniam Almedom. 5 tim, 44 min.Talbok.

Eritrea blev självständigt från Etiopien 1991 efter ett krig som varade i 30 år. En gerillarörelse med bas i norra Etiopien samarbetade med de eritreanska krafterna i en gemensam kamp att fälla regimen i Etiopen. 1998 utbröt ett våldsamt krig med anledning av en gränskonflikt. Boken, vars titel betyder återfallet, beskriver den händelsen. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA42321

Biografi med genealogi

Marli i my, udivitelnaja istorija o ljobvi i zjisni s samoj uzjasnoj v mire cobakoj

av John Grogan. Inläst av Aleksej Gorninsjtjenko. 9 tim, 26 min.Talbok.

Marley är en amerikansk labrador. Han kom till familjen Grogan som en gyllengul liten valp men växte snabbt till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, hälsade alla gäster med en dreglande puss och tuggade i sig allt han kom åt. Varken lydnadskurser eller lugnande medel hjälpte. Men han var också den bäste vännen med obegränsad tillgivenhet. Ett kärleksporträtt av en älskad hund. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39768

Ich pozval gorizont

av Jurij A Senkevitj. Inläst av Aleksej Gorpintjsjenko. 10 tim, 37 min.Talbok.

Under sitt liv har Yuri Senkevich deltagit i flera expeditioner, bland annat med Thor Heyerdahl på båtarna Ra I och II. Tillsammans med Aleksander Shumilov berättar han i denna bok om sina resor, geografiska upptäcker och kända upptäcktsresande så som Sedov och Columbus. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39780

Det här kommer göra ont

av Adam Kay. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 47 min.Talbok med text.

Före detta läkaren och numera komikern Adam Kay ger ut sina dagboksanteckningar från tiden som AT-läkare i England. Boken är ett hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål och innehåller hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen. Den är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem, och en gripande skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket.

MediaNr: CA42523

Pendeln, ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

av Julie Catterson Lindahl. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 33 min.Talbok med text.

År 2010 besökte Julie Lindahl det tyska federala arkivet i Berlin. Då fick hon reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

MediaNr: CA42768

Vår kärlek vår rikedom för evigt

av Ingrid Winge Hoflin. Inläst av Marika Bergström. 15 tim, 41 min.Talbok med text.

Ingrid och Bengt träffades på Marieborgs folkhögskola 1951. Hon kom från Norrköping och han från Östersund. Bengt var blind sedan övre tonåren. De blev ett par och fick 50 fina år tillsammans. I boken berättar Ingrid bland annat om de stora och små utmaningar de klarat tillsammans. I boken skriver hon också om vad som hände efter att Bengt lämnat jordelivet. Om hur de varje kväll kommunicerar med varandra med hjälp av en pendel.

MediaNr: CA42888

Piga, klockare, inhysning, lots, skärgårdsöden 1669-1809

av Carina Wolff-Brandt. Inläst av David Zetterstad. 13 tim, 12 min.Talbok med text.

Här får vi ta del av en väv av storpolitiska händelser och uppdiktade historier om verkliga människoöden. Alltihop utspelar sig i Kyrkosundsskär i sydvästra Finlands skärgård. Vi möter Mats klockare som gömmer kyrksilvret undan ryssen och om Anna som blir lotshustru ute på Båklandet. Pesten härjar, missväxtåren följer tätt på varandra och barnadödligheten är hög. Det är ett hårt liv för skärgårdsborna. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA41937

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Helsingin henget, opas aaveiden pääkaupunkiin

av Vanessa Kairulahti. Inläst av Mikko Lauronen. 2 tim, 57 min.Talbok.

Helsingfors andar kan berätta mer än tjugo hårresande spökhistorier. Boken presenterar ett nytt och spännande perspektiv på Finlands huvudstads historia och fungerar som en guidebok för äventyrliga och nyfikna resenärer. Varför känner de oroliga själarna behov av att fortsätta sin vandring i stadens källare? Författarna har svar på flera olika frågor. Inläst på finska.

MediaNr: CA43439

Geografi

Chronika zabytoj Narvy

av Jaak Juske. Inläst av Tatjana Markatjeva. 3 tim, 32 min.Talbok.

Fem historiska promenader, som börjar vid medeltida stadsportar som försvunnit från dagens urbana utrymme och slutar vid historiskt viktiga platser i närheten av Narva, visar oss utveckling av Estlands städer. Boken innehåller även berättelser som kommer från människor som har påverkat legender och ödet i gränsstaden. Den tryckta boken har mer än 100 fotografier och en historisk karta över Narva. J.J., 1976-, estnisk författare. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39778

I Halland, för kultur i hembygd.

Inläst av Petter Heldt. 2 tim, 48 min.Talbok.

MediaNr: CA43510

Samhälls- och rättsvetenskap

Näkymätön sukupuoli, ei-binäärisiä ihmisiä

av Jenni Holma. Inläst av Jari Aula. 3 tim, 44 min.Talbok.

Boken handlar om att sakna en könsidentitet. Författarna har intervjuat 15 personer som berättar bland annat om att leta efter könsidentitet och konflikter med myndigheterna. Boken innehåller även lättillgängliga fakta om könskorrigeringsprocessen och olika könsidentiteter. Det är den första finska boken i sitt slag. Den tryckta boken innehåller många fotografier där könet är odefinierbart. Inläst på finska.

MediaNr: CA43441

Eliter i Sverige :, tvärvetenskapliga perspektiv på makt, status och klass

Redaktör: Bengt Erik Eriksson. Inläst av Anna Westberg. 13 tim, 19 min.Talbok med text.

Antologi om eliter i det samtida Sverige som ger tvärvetenskapliga perspektiv på makt, status och klass. Här beskrivs hur studier av eliter, och dessa eliters relationer till andra delar i samhället, bidrar till att bredda analysen av hur samhället fungerar. Studiet av eliter är också en nödvändig komponent kring frågor om varför och med vilka konsekvenser för hela samhället koncentrationen av privilegier ökat över tid.

MediaNr: CA42712

Fascism, en varning

av Madeleine Albright. Inläst av Inga Pyk. 16 tim, 13 min.Talbok med text.

Madeleine Albright var USA:s utrikesminister mellan 1997 och 2001. Utifrån sina erfarenheter som diplomat och sina barndomsupplevelser som flykting och invandrare skriver hon personligt och engagerat om vikten av demokrati, öppenhet och internationellt samarbete. Som en varning beskrivs fascistiska och antidemokratiska rörelser historiskt. Frågan är om vi kan lära av historien för att möta de hotfulla riktningar hon ser i världen av i dag.

MediaNr: CA42495

Lokförare i Stockholm, från 1800-talet till 2000-talet

av Torbjörn Bengtsson. Inläst av Jonas Knutell. 4 tim, 49 min.Talbok med text.

En minnesutskrift som utgavs 2008 med anledning av att det då var 100 år sedan lokförarna konstituerade den första styrelsen i dåvarande Sveriges Lokomotivmannaförbund. Förutom en facklig historik görs även en historisk tillbakablick på de tidiga lokförarnas utbildning, status och lön. Tyngdpunkten ligger på dåtidens förhållanden, men även nutidens villkor speglas. Personal, fordon och byggnader beskrivs främst ur ett Stockholmsperspektiv.

MediaNr: CA42240

Träskoadel, en etnologisk undersökning av lancashiresmedernas arbets- och levnadsförhållanden på Ramnäs bruk vid tiden kring sekelskiftet 1900

av Barbro Bursell. Inläst av Anders Göransson. 24 tim, 43 min.Talbok.

Etnologisk studie över de smeder som framställde smidbart järn vid Ramnäs Bruk, Surahammar, i enlighet med Lancashireprocessen. Processen som härstammar från det engelska grevskapet Lancashire infördes till Sverige i början av 1800-talet. Stenkol användes som energikälla och trots de hårda villkor som smederna levde under fanns en stor stolthet över arbetet. Namnet träskoadel kommer från de träskor de använde i smedjan.

MediaNr: CA42675

Varför jag inte längre pratar med vita om ras

av Reni Eddo-Lodge. Inläst av Anna Sandhammar. 8 tim, 12 min.Talbok med text.

R.E-L., 1989 - är en brittisk journalist. För några år sedan började hon blogga om sin frustration över debatten om rasism. Hon skrev om sin ilska över att det offentliga samtalet alltid formuleras av vita människor. Inlägget lästes av människor världen över och hon började samla tankarna i vad som skulle bli denna studie i strukturell rasism. Här utforskas den utraderade svarta historieskrivningen, samt länken mellan kön, klass och ras.

MediaNr: CA42634

Avhandling om frivillig underkastelse eller Mot envälde

av Etienne de La Boétie. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 20 min.Talbok med text.

Hur kommer det sig att människor av fri vilja underkastar sig och rentav hyllar en härskare som berövat dem friheten? Det försöker Étienne de La Boétie, 1530-1563, finna svar på i denna skrift. Han hävdar att det är av fri vilja som folket låter sig berövas friheten. Härskarens korrumperar folket genom att fördumma folket och genom att göra många av undersåtarna delaktiga. Det är inte naket våld som håller tyrannier vid liv utan egenintresset.

MediaNr: CA43144

Orbánistan, rädsla och avsky i det illiberala Ungern

av Joakim Medin. Inläst av Eric Linderholm. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

Frilansjournalisten Joakim Medin har skrivit en reportagebok som ger en bakgrund till Ungerns premiärminister Victor Orbáns auktoritära styre. Han skildrar hur regeringen utnyttjat flyktingkrisen och rädslan för terrorism för att behålla ett stort folkligt stöd. Visar Ungern vägen till ett splittrat, auktoritärt Europa eller kan utvecklingen fortfarande vändas?.

MediaNr: CA42653

EU-valet enar Europas populister

av Ludvig Norman. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

I slutet av maj 2019 ska väljarna i EU-länderna utse ett nytt Europaparlament. Intresset för valet är redan ovanligt stort, inte minst eftersom en rad högerpopulistiska partier har flyttat fram sina positioner. Partier som tidigare varit starkt kritiska till unionen samarbetar idag över nationsgränserna för att skaffa sig inflytande över EU-politiken, där Europaparlamentet gradvis har fått mer att säga till om.

MediaNr: CA43335

Bitchdoktrinen, texter för oliktänkande

av Laurie Penny. Inläst av Elisabet Thorborg. 13 tim, 56 min.Talbok med text.

Den brittiska kolumnisten Laurie Penny analyserar i denna samling texter den feministiska backlashen hon ser runt om i världen. Med svart humor tar hon sig an områden som kärlek, kultur, kön, våld och framtid. Hon skriver om kamikaze-kapitalism, Trump-anhängare, abortmotstånd, populärkultur, nördar och nättroll och förser läsaren med verktyg för förändring. Texterna är tidigare publicerade i bland annat New York Times och Time Magazine.

MediaNr: CA42890

Landet där vad som helst kan hända

av Lars Åberg. Inläst av Jonas Knutell. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

Författaren och journalisten Lars Åberg anser att Sverige har påverkats negativt av migrationen och den rådande migrationspolitiken. Han diskuterar kulturrelativism, identitetspolitik, multikulturalism, mänskliga rättigheter och nyliberalism som enligt honom har bidragit till Sveriges problem och försvårar en eventuell lösning. Författaren pekar också på vad han menar är bakgrunden till dagens integrationskris. Reportage- och debattbok.

MediaNr: CA42567

Teknik, industri och kommunikationer

Microsoft Office 365 administration inside out

32 tim, 49 min.Talbok med text.

Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42639

Windows Server 2016 Hyper-V cookbook, save time and resources by getting to know the best practices and intelligence from industry experts

av Patrick Lownds. 15 tim, 27 min.Talbok med text.

Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42630

På grund - förlist

av Maria Landin. Inläst av Jens Jacobson. 38 tim, 49 min.Talbok med text.

En historisk bok om de fartyg som under århundraden passerat ön Landsort i Stockholms skärgård. Boken är indelad i tre delar; den första handlar om var lotsplatserna fanns och hur bärgning gick till, den andra delen beskriver 30 dramatiska olyckor i berättande form, den tredje delen är en redogörelse över alla arkivförda sjörelaterade olyckor i Landsorts verksamhetsområde. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA42118

Ekonomi och näringsväsen

Trumponomics, inside the America first plan to revive our economy

av Stephen Moore. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Donald Trump lovade det amerikanska folket en transformativ förändring i den ekonomiska politiken. Han driver ny ekonomisk populism i kombination med några konventionella republikanska idéer. Författarna som varit ekonomiska rådgivare åt Trump försvarar hans inställning bland annat till handel, skatter och infrastruktur. De ger insyn i hur Trump fungerar offentligt och privat samt hans prioriteringar och passioner. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43165

Straight talk on trade, ideas for a sane world economy

av Dani Rodrik. 13 tim, 44 min.Talbok med text.

En diskussion om frihandel och hur nationer kan staka ut framtiden på ett förnuftigt sätt i dagens globala ekonomi. Dani Rodrik, 1957- , turkisk ekonom och professor i internationell politisk ekonomi, verksam i USA. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42938

Malva ja mulperi, poimintoja entisajan puutarhoista

av Teija Alanko. Inläst av Anu Vilhunen. 7 tim, 19 min.Talbok.

Boken berättar om historiska trädgårdar och människor som haft betydelse för dem. Den finska trädgårdshistoriien går från örtgårdar på slott och kloster till de fantastiska parkerna i herrgårdar och botaniska trädgårdar. Boken introducerar mer än 50 gamla trädgårdsväxter. Arbetet är en inspirerande läsning för både trädgårdsentusiaster och för de som är intresserade av grödor och dess historia. T. A., doktor i plantarkeologi. Inläst på finska.

MediaNr: CA43440

Sju sorters kakor, Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter

Redaktör: Mia Öhrn. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Den klassiska kakboken från 1945 i ny utgåva. Här hittar vi en samling uppdaterade recept på alla tänkbara sötebröd, från vetebullar till tårtor och långpannefavoriter: kärleksmums, wienerbröd, raw food-bollar och radiokaka. Ett av kapitlen innehåller recept på bakning utan ugn. Här finns också tydliga instruktioner och bra knep. Boken avslutas med en praktisk omvandlingstabell. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA42721

Jag lämnar ekorrhjulet, ett liv utan lönearbete

av Åsa Axelsson. Inläst av Kristina Bäckman. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil. Hon upplever att livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Dessutom märker hon att det råder balans på bankkontot. Lönearbetet och stressen verkar ha skapat utgifter. Författaren ställer sig frågan: varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?.

MediaNr: CA42999

Bortsprungen, en älskad katt, en hemlös man och deras osannolika resa

av Britt Collins. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 10 tim, 17 min.Talbok med text.

En kväll hittar den hemlöse Michael King en skadad och utsvulten katt. Den alkoholiserade och deprimerade mannen tar hand om katten och ger henne namnet Tabor. När vintern kommer börjar de en lång resa till fots mot Kaliforniens. Katten tröstar den ensamme Michael och ger honom något att leva för. Men när Michael tvingas ta katten till en veterinär upptäcks det att hon har ett identifikationschip. Tabor har en ägare. Bygger på en sann historia.

MediaNr: CA43042

Organisera och förvara hemma, 1 projekt i veckan

av Paulina Draganja. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 52 min.Talbok med text.

Den här boken ger en konkret handlingsplan för att rensa, organisera och hitta de optimala förvaringslösningarna. Författaren går igenom ett område i taget. Med ett tydligt avgränsat projekt per vecka under ett helt år blir det möjligt att skapa en fungerande ordning i ett hem från grunden och behålla den långsiktigt. Som hjälp används en prioriteringslista. Det blir dessutom roligt när hela familjen är involverad i ett gemensamt projekt.

MediaNr: CA42760

Effektfull, detaljerade studier av ledarskap - så ökar du effekten av din tid

av Simon Elvnäs. Inläst av Jonas Knutell. 7 tim, 51 min.Talbok med text.

S.E. har i en forskningsstudie filmat ledare och kartlagt deras beteenden. Hans slutsats är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller vad de tror att de gör. Författaren presenterar sin modell för ett effektfullt ledarskap - baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Syftet är inte att ledaren ska göra mer av allt utan göra mindre, men rätt. S.E., forskare vid Kungliga tekniska högskolan.

MediaNr: CA42990

Nosarbete, en bok om spår & uppletande

av Maria Hagström. Inläst av Eva Sjöblom. 5 tim, 25 min.Talbok med text.

En vägledning för den som vill lägga en grund för hundens spår och uppletande och vill veta hur man kommer vidare i sin träning för att få bra resultat på tävling. Här finns information om spårupptag, hur man tränar för tävling, exempel på utvecklande spårövningar och hur man tränar hunden att leta och hitta. Maria Brandel är utbildad hundinstruktör och domare.

MediaNr: CA42677

Ketoguiden, 100 recept och kostplan för 30 dagar

av Martina Johansson. Inläst av Anna Westberg. 4 tim, 4 min.Talbok med text.

Keto är en strikt lågkolhydratkost som innebär att socker, stärkelse och spannmålsprodukter undviks till förmån för fett - detta med syfte att sänka blodsocker och öka fettförbränning. Boken innehåller en faktadel och en receptdel där det finns förslag på frukost, lunch, middag, efterrätter med mera. Författaren framhåller kostens fördelar gällande viktminskning, välbefinnande och motverkande av sjukdomar, men någon kritik av kosten tas inte upp.

MediaNr: CA42864

Enhörningsmat, fantasifulla frestelser i regnbågens färger

av Sandra Mahut. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

Enhörningsmat bjuder på färgglad sushi, magisk mocktail, kosmiska donuts, supernova-popcorn, regnbågstiramisù, en enastående enhörningstårta och mycket mer. Det gemensamma för alla rätterna är att de är färgglada. I boken får man också tips på hur man skapar egna färger av naturliga ingredienser.

MediaNr: CA42798

Zelda - psykologiska betraktelser

av Åsa Nilsonne. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Att leva nära en hund är en ynnest och den mest spännande formen av mindfulness, menar Åsa Nilsonne. Under de tio år Åsa och hennes hund Zelda levt tillsammans har hon blivit alltmer förundrad över Zeldas unika psykologiska förståelse och sociala kompetens. Boken belyser den märkliga och magiska relationen mellan människa och hund.

MediaNr: CA42894

Finansvärldens människor

av Peter Norberg. Inläst av Camilla Eriksson. 13 tim, 38 min.Talbok med text.

En bok från 2005 där författaren diskuterar hur människor inom finansvärlden arbetar och tänker. Han menar att finansvärlden är avantgardistisk i sitt höga arbetstempo. Här styr pengarna verksamheten, på samma sätt som de också kommit att göra i det övriga samhället. Nationella särdrag slätas ut efter en amerikansk modell och människorna inom finansvärlden är mer utpräglat individualistiska än svenskt inriktade på konsensus.

MediaNr: CA42680

Portionen under tian, bra mat för dig, din plånbok och planeten

av Hanna Olvenmark. Inläst av Camilla Eriksson. 3 tim, 54 min.Talbok med text.

Hanna Olvenmark är dietist och driver matbloggen Portionen under tian sedan 2015. I den här kokboken har hon samlat över 50 vegetariska recept som alla kostar max tio kronor per portion. Exempelvis finns recept på kikärtsgryta i röd currysås, grönkålspasta, pasta med ärtpesto, lökpaj, falafel på gula ärtor och rödbetsbiffar med löksås och persiljepotatismos. Många av recepten innehåller kikärtor, bönor eller linser.

MediaNr: CA42206

Första hjälpen, när olyckan är framme

av Ylva Trygger. Inläst av Kristina Bäckman. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

En första hjälpen-bok som ger kunskap om hur en frisk hund ser ut och hur man ska hantera och undersöka en akut skadad hund. Dessutom finns beskrivningar på mer vanliga och akuta skador och problem, exempelvis förgiftningar, vattensvans, skendräktighet, värmeslag, sårskador och kennelhosta. Riktar sig till både nyblivna hundägare och den som haft hund länge, liksom till den som har hund som yrke. Y.T., legitimerad veterinär med inriktning mot hund.

MediaNr: CA42761

Idrott, lek och spel

The last Englishman, a 2,640-mile hiking adventure on the Pacific Crest Trail

av Keith Foskett. Inläst av Lisa Sculati. 12 tim, 6 min.Talbok.

Engelsmannen Keith Foskett är en äventyrare som gjort många långa vandringar genom åren. Här berättar han om den mesta utmanande och strapatsrika: en 2.640 miles lång vandring från Mexiko till Kanada. Under sex månader gick han längs America's Pacific Crest Trail, korsade öknar i Kalifornien, vulkaniska landskap i Oregon och stora skogar i Washington. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42499

Naturvetenskap

Om inte vi, vem?, politiken som räddar klimatet och förändrar vänstern

av Jens Holm. Inläst av Eva Sjöblom. 14 tim, 58 min.Talbok med text.

Jens Holm kritiserar kapitalismen, samtidigt som han försöker konkretisera hur vänstern kan göra klimatfrågan till sin. I boken ger han förslag på hur vi skulle kunna ta oss ut ur klimatkrisen och, enligt honom, röra oss mot en mer rättvis, hållbar, jämställd och jämlik värld. Jens Holm, riksdagsledamot och Vänsterpartiets talesperson i miljö- och klimatfrågor. Debattbok.

MediaNr: CA42464

Ekologik, 100 enkla sätt att leva hållbart

av Johan Tell. Inläst av Anders Göransson. 4 tim, 6 min.Talbok med text.

Klimathotet är redan en realitet. Genom att leva mer hållbart kan vi hejda den globala uppvärmningen. Utan pekpinnar får vi här 100 konkreta tips på hur vi kan göra vår vardag mer hållbar. Här finns tips på hur vi kan ta hand om våra prylar, effektivare energiförbrukning, ändrade matvanor med mera. I grunden handlar det om att bättre förstå våra val ur ett hållbarhetsperspektiv. På köpet blir det bättre både för vår hälsa och plånbok.

MediaNr: CA42001

Naturens dolda nätverk

av Peter Wohlleben. Inläst av Elisabet Lindberg. 9 tim, 25 min.Talbok med text.

Intriger som rymmer både kärlek och ond bråd död - en bok om naturen! Peter Wohlleben, som tidigare skrivit Trädens hemliga liv, tar med läsaren på en resa till en värld av dolda samband. Han berättar om varför myrorna håller bladlöss som husdjur och hur en upplyst strandpromenad kan vara ödesdiger för en nykläckt havssköldpadda. Han framhåller att balansen i naturens kretslopp är skör och visar på vad som händer när allt börjar gå i otakt.

MediaNr: CA42994

Medicin

Prostatan - det ständiga gisslet?, mannen och prostatan i kultur, medicin och historia

Redaktör: Maria Björkman. Inläst av Torsten Arnbro. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

En tvärvetenskaplig bok som utforskar prostatans olika kulturella och historiska betydelser. Hur har denna körtel kopplats ihop med olika manlighetsideal och normer? Hur har dessa påverkat mäns hälsa och livskvalitet nu och då? Vad har prostatan egentligen för funktion? Boken tar läsaren med till bland annat sjukhuskorridorer, laboratorier och toalettköer. Författarna är forskare verksamma inom sociologi, idéhistoria, genusvetenskap och medicin.

MediaNr: CA42238

Välj hälsa!, mina samlade råd för ett friskare liv - hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil

av Stig Bengmark. Inläst av Patrik Nyman. 6 tim, 57 min.Talbok med text.

Som leverkirurg på femtiotalet såg Stig Bengmark hur motståndskraft mot infektioner och inflammationer kunde förbättra människors möjlighet att bli friska. Han studerade vidare sambandet mellan dålig tarmflora och vällevnadssjukdomar så som cancer och diabetes. Sedan tog han initiativet till utvecklandet av probiotika som ett viktigt inslag i människors kost. Boken sammanfattar Bengmarks livsverk och övertygelse om kost som väg till hälsa.

MediaNr: CA42254

Bli vän med din PMS

av Lisa Eriksson. Inläst av Elisabet Thorborg. 7 tim, 50 min.Talbok med text.

Lisa Eriksson drabbas av pms (premenstruella symtom) i två veckor varje månad. En känslomässig berg- och dalbana med svullnad och känslor av hopplöshet. Det styrde hennes liv, tills hon en dag bestämde sig för att bli vän med sin pms. Lisa började skriva dagbok och läsa på om pms. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och sin samlade kunskap. Här finns också tips och råd från gynekologer, psykologer, kostrådgivare, och yogainstruktörer.

MediaNr: CA42158

Viktfällan, sluta banta och börja leva

av Maria Helander. Inläst av Annika Denke. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

Väldigt många fokuserar alltför mycket på sina kroppar och maten de äter. Författarna menar att ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan ge en hållbar viktminskning så att man kan sluta banta och börja leva. Boken består av en nioveckorsguide som ska ge självmedkänsla. Dessutom innehåller boken information om näringsfysiologi. M.H., samtalsterapeut, beteendevetare och mindfulnessinstruktör. A.H.B. utbildar livsstilskonsulter och stresscoacher.

MediaNr: CA42387

Frisk utan amalgam, hur hälsan påverkas av tandfyllningar

av Ann-Marie Lidmark. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Faktabok från 2005 som beskriver de olika hälsoriskerna med såväl amalgam som andra tandfyllningsmaterial, hur de bör bytas ut och vilka nya material som det finns att välja på i stället. Det ges också svar på frågor som vilka vitamin- och mineraltillskott man bör ta för att öka motståndskraften under saneringen, vilken skyddsutrustning man kan kräva av tandläkaren och hur man kan går tillväga för att få ersättning för sina kostnader.

MediaNr: CA43173

Böcker för barn

Skönlitteratur

Kärlek, 11 berättelser för mellanstadiet

Redaktör: Cina Friedner. Inläst av Britt Ronström. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

En novellsamling om kärlek för mellanstadieåldern. Elva författare har skrivit varsin berättelse om hur det känns, det där som alla pratar om. Det som alla böcker, låtar och filmer handlar om. Det som är hemligt och lite pinsamt men samtidigt så spännande och underbart att man inte vill något hellre än berätta för alla. Några av författarna är Mats Jonsson, Johanna Lindbäck, Sara Villius och Rebecka Åhlund.

MediaNr: CA42815

Gropen

av Emma Adbåge. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

Bilderbok som passar för barn i åldrarna 3 till 6 år. Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Alla barnen älskar den och kan leka där hur länge som helst. Deras fantasi får fritt spelrum. Men de vuxna är rädda att någon ska göra illa sig och tycker att barnen ska gunga eller hoppa hage. Supertrist tycker barnen, de vill hellre leka i gropen! Boken vann Augustpriset 2018 för bästa barn- och ungdomsbok.

MediaNr: CA42867

Legenden vaknar

av Helena Dahlgren. Inläst av Sari Eliasson. 7 tim, 18 min.Talbok med text.

Andra boken om Ödesryttarna. När Starshine blir stulen ger sig Lisa, Alex och Linda iväg för att rädda Starshine, och söka svar på vad som egentligen händer på ön. Samtidigt har Anne gett sig iväg för att hitta sin häst Concorde som tycks ha förflyttats till en parallell verklighet, Pandoria. Men någon viskar lögner i Annes huvud som får henne att tvivla på att de fyra tjejerna har någon chans. Boken är baserad på datorspelet Star Stable.

MediaNr: CA43333

Isaks universum

av Anna Ehring. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen har Isak sin plats i universum. Där är han som en späckhuggare, stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda i klassen blickar ner på honom från bassängkanten. Det blir en vår full av missförstånd, föräldrar som bråkar och så mycket pollen i luften att inte Albin kommer till skolan.

MediaNr: CA42820

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

16-åriga Julia flyttar från Stockholm och börjar i en ny skola. Skolan är känd för att bara ta in de allra bästa teatereleverna. När teaterläraren meddelar att de ska sätta upp Shakespeares Hamlet tror alla att Ester ska få rollen. Istället blir det Julia som får den och Ester blir rasande. Hon stormar ut ur klassrummet och dagen efter är hon försvunnen. När Julia råkar ut för en rad märkliga händelser börjar hon själv nysta i vad som kan ha hänt.

MediaNr: CA42354

Hästen på Vinga

av Malin Eriksson. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 32 min.Talbok med text.

Lovis älskar att rida men utan en egen häst kommer hon aldrig att få tävla. När hon får veta att det finns en hästgård i släkten gör hon allt som står i sin makt för att rädda gården. I kampen möter hon Hilma, en av Sveriges första ponnyryttare, och Anna som tävlade på 90-talet. Boken är både en spännande spökhistoria och en djupdykning i ridsportens villkor och hur den påverkar unga ryttare. För 9 - 12 år.

MediaNr: CA43157

Så himla taskigt

av Cina Friedner. Inläst av Malin Halland. 2 tim, 18 min.Talbok med text.

I Mandas klass är Henrietta Nilsson drottning. Alla tjejer vill vara med henne och nästan alla killar vill vara ihop med henne. Trots att hon är världens taskigaste skitsnackare och tvingar Nadia att hämta mjölk åt henne i matsalen. Manda och hennes bästis Lilly är överens om att de måste stoppa henne på något sätt. Men hur? Kanske genom hennes Youtube-kanal Cool Girl? Om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass.

MediaNr: CA42628

Önskebrunnen

av Frances Hardinge. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 8 min.Talbok med text.

En kväll stjäl Ryan, Josh och Chelle några mynt från en önskebrunn. Strax därpå börjar märkliga saker hända. Ryan får hemska brännmärken på sina händer, glödlampor exploderar oväntat och Chelle hör röster i sitt huvud. Sedan uppenbarar sig en demon från brunnen. Barnen har stulit från henne och nu måste de tjäna brunnshäxan och lyda hennes minsta vink, oavsett vad hon vill att de ska göra.

MediaNr: CA42431

Kyla

av Therese Henriksson. Inläst av Ylva Törnlund. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Sofia och hennes bröder är ensamma hemma i Aleå. Föräldrarna är på bröllopsresa och syskonen ska klara sig själva i några veckor. Det är december och kallt - minus 34 grader. Plötsligt slår ett strömavbrott ut både elen och mobiltäckningen. Utan ström och kontakt med omvärlden förvandlas Aleå snart till en plats där desperationen tar över. Kanske kan de ta sig till morfars stuga i Innaniträsk där det går att elda? Men hur blir det då med Elias?.

MediaNr: CA42916

Dubbeldeckarna och fallet med mumiens hämnd

av Jørn Lier Horst. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Tredje boken med dubbeldeckarna. Stadens museum förbereder en utställning om Egypten. Huvudattraktionen kommer att vara en flera tusen år gammal mumie. Plötsligt börjar det inträffa oförklarliga olyckor. Kan ryktena stämma? Vilar det en förbannelse över mumien eller vill någon sabotera utställningen? I så fall vem? Det är ett solklart fall för Tilde, Viktor och hunden Åtto!.

MediaNr: CA42842

Savannens lag

av Erin Hunter. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Bravelands som börjar med Splittrad flock. Savannens lag har brutits. Ledarelefanten Stora modern har blivit mördad, babianen Gadd smider mörka planer och lejonflockens grymme härskare Titan dödar urskillningslöst. Tre av Bravelands modiga unga hjältar - babianen Tagg, elefanten Himmel och lejonet Orädd, försöker på var sitt håll göra vad de kan för att rädda situationen. Men de måste skynda sig.

MediaNr: CA42562

Gudarnas drottning

av Caroline Hurtig. Inläst av Mallika Giarimi. 7 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien De sista gudarna som börjar med Mirele Dangin. Kriget sprider sig ut i landet, men Mirele har också en egen strid att utkämpa - jakten på gudarna är inte så enkel som hon trodde. Kronan, staven och manteln är nyckeln till gudarnas fängelse, men tillsammans ger de en obeskrivlig makt till bäraren. Mireles far vet det och för att stoppa henne från att befria de sista gudarna förföljer han henne.

MediaNr: CA42746

Pelle Svanslös ger sig inte

av Gösta Knutsson. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 47 min.Talbok med text.

Majas pärlhalsband har försvunnit och Pelle måste tjäna ihop pengar för att kunna köpa ett nytt halsband till henne. Det går inte så bra. Han försöker sälja glass och dammsugare, arbete som brevbärare och på katthotell, men får sparken från alla jobb. Under tiden försöker Trisse ta reda på vad som hänt. Kan det vara Måns som ligger bakom det hela? Det här är den sista boken om Pelle Svanslös, den kom ut 1972.

MediaNr: CA42491

Så jävla kallt

av Lova Lakso. Inläst av Helena Gripe. 6 tim, 7 min.Talbok med text.

Sjuttonåriga Karla bor i Norrbotten med sina föräldrar och den ålderstigna hunden Hemingway. Det är svinkallt och mörkt nästan hela dagen. Karla längtar bort från tristess och trassel, söderut till solen och värmen. Tillsammans med kompisen Kaja och nästanpojkvännen Azis och med hunden i famnen kliver hon på en buss och ger sig iväg söderut. De liftar, sover i tält och festar hos okända på en allt mer dramatisk resa med oväntade vändningar.

MediaNr: CA42743

I döden för dig

av Mian Lodalen. Inläst av Malin Wahlstedt. 10 tim, 54 min.Talbok med text.

Nina sover på balkongen i alla väder. Det är hennes styvpappa som tvingar henne. På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Onni vill dö. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. När Onni och Nina får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar. En mycket mörk skildring av ungdomar i utsatta situationer.

MediaNr: CA42566

Dryader och demoner

av Mattias Lönnebo. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

I fantasyvärlden Tabor är allt möjligt. I fem äventyr ger sig magikern Sartek och dryaden Molnlätt ut på farliga äventyr. De möter krigarna Grang, den skönsjungande Varga, jägaren Triva och prinsessan Iba. Dessutom ansluter sig en ny medlem till äventyrarna, den unge Cadi. Deras samarbetsförmåga och mod prövas i de actionfyllda och humoristiska berättelserna. Fantasy.

MediaNr: CA43221

Helt fantastiskt, 25 berättelser

av Mårten Melin. Inläst av Marika Bergström. 7 tim, 53 min.Talbok med text.

En samlingsvolym med Mårten Melins berättelser från de populära böckerna Liksom helt magiskt och Typ helt övernaturligt, innehållande totalt tjugofem texter om tjugofem ungdomar i olika situationer. Historierna är sinsemellan helt olika, men den röda tråden är de övernaturliga inslagen i en igenkännlig vardagsmiljö.

MediaNr: CA43031

Vill inte, vill

av Per Nilsson. Inläst av Camilla Eriksson. 5 tim, 43 min.Talbok med text.

Författaren Per Nilsson har rest runt i Sverige och fått ta del av olika elevers berättelser. Denna roman bygger en av dessa berättelser. Boken handlar om sjuttonåriga Nora och hennes liv i Malmö. Där finns bästa vännen Nadin och den modiga och galna Liv, den hemlighetsfulla lillasystern Amina och den efterhängsna Adam. Det handlar om kulturkrockar och synen på tjejer och killar och det handlar om hämnd.

MediaNr: CA42528

Frallan och kärleken

av Sara Ohlsson. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Tredje boken om Frallan. Ester och Frallan går i skolan, så de har ganska mycket att göra. En dag får de göra konst, det är ungefär som pyssel. Ester hittar en tygbit som hon ritar ett hjärta på, och i hjärtat skriver hon Frallan. Men fastän Frallan tycker bäst om Ester i hela skolan så vill hon inte vara kär. Hon vill leka häst, eller vara med mormor som bor i ett eget hus och inte bryr sig så mycket om ordning och reda.

MediaNr: CA42806

Kallt käk

av Bali Rai. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Första delen i serien En berättelse från Devana High. Grace, Hannah, Suky, Dean, Jit och Imtiaz är tretton år och går på samma skola. Gänget vill komma först i matkön för att slippa äta kalla rester. Grace berättar om deras geniala plan att få till det genom att gå med i någon av skolans klubbar. Rektorn kommer dock på dem.

MediaNr: CA42745

Ju hårdare du faller

av Bali Rai. Inläst av Martin Skoglund. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

Cal tar på sig att hjälpa klassens nya elev Jacob tillrätta på skolan, men Jacob vill inte ha någon hjälp. Och han vill absolut inte att någon i skolan ska få reda på att han och hans familj måste gå till ett soppkök varje dag för att få mat. När Jacob ser att Cal jobbar som volontär i soppköket blir han inte glad. Lättläst.

MediaNr: CA43053

Grindelwalds brott - filmmanuset

av Joanne K Rowling. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 29 min.Talbok med text.

Den mörka trollkarlen Grindelwald har tagits tillfånga i New York med hjälp av Newt Scamander. Men han lyckas fly och samlar på sig en stor skara anhängare som inte har någon aning om hans egentliga agenda - att låta renblodiga trollkarlar styra över alla icke-magiska varelser. Boken utspelar sig 1927, ett par månader efter händelserna i Fantastiska vidunder och var man hittar dem. I boken får läsaren bland annat möta en ung Albus Dumbledore.

MediaNr: CA42609

Kampen

av Mats Söderlund. Inläst av Ove Ström. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Ättlingarna som börjar med Hotet. Jenny måste lära sig bemästra den svarta tärningen. David ska utveckla sina helande krafter och Wilma tränas för strid. Den urgamla hemligheten om folkslaget olus måste bevaras, till vilket pris som helst. Samtidigt förvärras läget i världen. Syskonens mamma har bestämt sig för att kandidera till generalsekreterarposten i FN. Men vad händer om det kommer fram att hon faktiskt inte är människa?.

MediaNr: CA41249

Ester Tagg och sjöormens öga

av Linn Åslund. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Ester Tagg och Den flygande holländaren. Nu är piratskeppet Den flygande holländaren Esters hem. Men läget ombord är desperat. De har varken mat eller pengar och utan det kan de inte göra så mycket - särskilt inte söka efter Esters föräldrar. Kapten Stålhjärta bestämmer att de ska bege sig till piratnästet Gastholmen. Väl där får de ett farligt uppdrag - att leta efter en skatt i skräckinjagande Vidundrens vik.

MediaNr: CA42719

Faktaböcker

Idrott, lek och spel

Fortnite battle royal, så blir du en vinnare

av Kevin Pettman. Inläst av Martin Skoglund. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

En inofficiell guide till onlinespelet Fortnite. I boken kan man fördjupa sig i spelets grunder och få experttips att använda i Battle Royale. Exempelvis får man tips på hur man strider, vilka de bästa vapnen är och hur man bygger de farligaste fällorna och smartaste konstruktionerna. Den innehåller även en liten guide till Save the World. Den tryckta boken innehåller många bilder.

MediaNr: CA42676

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

ʿAsākir qaws quzaḥ, lāskār pilānjī

av Andrea Hirata. Inläst av Yousef Alkabbani. 13 tim, 51 min.Talbok.

Ikal och hans vänner ingår i Regnbågstrupperna som kämpar för att få behålla sin skola, sina lärare och hoppet om ett bättre liv. Hoten är många och kommer från flera håll. Barnen kommer från öns fattigaste familjer och att få gå i skola är långt ifrån självklart. Boken är baserad på författarens barndomsupplevelser på ön Belitung, Indonesien. A. H., 1967-, en indonesisk författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42866

al-Tibr :, riwāyah

av Ibrāhīm al-Kūnī. Inläst av Kawther Abu Hani. 6 tim, 7 min.Talbok.

I. a-K., nominerades 2015 till Man Booker International Prize och anses vara en av de största arabiskspråkiga författarna. Guldsand utspelar sig i Saharas öken och handlar om nomaden Ukhayyad som förskjutits av sin far och befinner sig på flykt. Med sig har han en kamel, en oskiljaktig vän. I norr pågår ett blodigt krig och i söder råder torka. I landskapet däremellan är de två beroende av varandra. De kämpar mot törst, sjukdom och ensamhet. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42732

Bāghandā, riwāyah

av Shukrī al-Mabkhūt. Inläst av Yousef Alkabbani. 11 tim, 22 min.Talbok.

I denna bok granskar författaren idrottens ideal i ett genomkorrupt samhälle. Huvudpersonen är en idealistisk tidningsreporter som bedriver privatspaning om en försvunnen fotbollsspelares öde. Han konfronteras med en genomrutten skumraskvärld där alla mäktiga är sammansvurna, alla domare mutade och brottslingarna alltid kommer undan. S.M., 1962-, tunisisk författare och kritiker, flerfalt prisbelönt. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42235

Microsoft Office 365 administration inside out

32 tim, 49 min.Talbok med text.

Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42639

The blade itself

av Joe Abercrombie. Inläst av Andy Secombe. Talbok.

Del 1 i fantasyserien Den första lagen. Logen Niofingrar är trött på strider men kriget i norr rasar för fullt och bara Blodige Nio kan stoppa nordmännens kung. Samtidigt utkämpar Glotka en annan sorts hemlig kamp i maktens korridorer med hjälp av utpressning, hot och tortyr. Jezal dan Luthar har vänt sin militära karriär ryggen och lever ett enkelt liv med sin älskade. Men kärleken är inte enkel.

MediaNr: CA24892

Silence fallen

av Patricia Briggs. Inläst av Camilla Bard. 11 tim, 24 min.Talbok.

Del 10 i serien Mercy Thompson som börjar med Moon called. Mercy blir attackerad och bortförd. Till slut lyckas hon fly och befinner sig ensam i Europa, utan pengar och kläder och på flykt undan världens mäktigaste vampyr. Hon måste hitta allierade och slåss mot sina fiender. Men först måste hon lista ut vem som är vad. Dessutom måste hon undvika att utlösa ett krig mellan vampyrer och varulvar och mellan varulvar och varulvar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42763

Open city

av Teju Cole. Inläst av Michael Borch. 10 tim, 58 min.Talbok med text.

En berättelse om en ung nigeriansk man bosatt i New York. Julius är doktorand i psykologi, han har nyligen blivit singel och tillbringar all ledig tid till fots på stadens gator. Längs vägen möter Julius en rad människor som på olika sätt påverkar hans syn på omvärlden och sig själv. En intellektuellt och politiskt utmanande roman - på samma gång dagbok, flanörroman och essä. T. C., 1975-, är fotograf och konsthistoriker. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42222

The last Englishman, a 2,640-mile hiking adventure on the Pacific Crest Trail

av Keith Foskett. Inläst av Lisa Sculati. 12 tim, 6 min.Talbok.

Engelsmannen Keith Foskett är en äventyrare som gjort många långa vandringar genom åren. Här berättar han om den mesta utmanande och strapatsrika: en 2.640 miles lång vandring från Mexiko till Kanada. Under sex månader gick han längs America's Pacific Crest Trail, korsade öknar i Kalifornien, vulkaniska landskap i Oregon och stora skogar i Washington. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42499

Homegoing

av Yaa Gyasi. 13 tim, 43 min.Talbok med text.

Ghana, slutet av 1700-t. Två systrar växer upp ovetande om varandras existens, en blir bortgift med den engelske guvernören, en förs bort som slav i Amerika. Det är startpunkten för denna 250 år långa släktkrönika där varje ny generation präglas av slavhandelns dolda allianser, från kolonialismens tillblivelse, via bomullsplantager i amerikanska Södern, ända fram till våra dagar. Går det någonsin att bli fri från slaveriet? Inläst på engelska.

MediaNr: CA42006

The Odin mission

av James Holland. Inläst av Kola Krauze. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

April 1940. Nazisternas blixtkrig drabbar Norge med full kraft. De få kvarvarande brittiska trupperna är tvungna att retirera. Jack Tanner och hans patrull kämpar för sina liv mot kylan och tyskarna, men de måste också skydda en mystisk norsk professor som kan vara avgörande för vem som vinner kriget. Tyskarna är beredda att göra vad som helst för att få tag på professorn. Kan Tanner överlista och besegra dem? Inläst på engelska.

MediaNr: CA42418

Windows Server 2016 Hyper-V cookbook, save time and resources by getting to know the best practices and intelligence from industry experts

av Patrick Lownds. 15 tim, 27 min.Talbok med text.

Facklitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42630

Trumponomics, inside the America first plan to revive our economy

av Stephen Moore. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Donald Trump lovade det amerikanska folket en transformativ förändring i den ekonomiska politiken. Han driver ny ekonomisk populism i kombination med några konventionella republikanska idéer. Författarna som varit ekonomiska rådgivare åt Trump försvarar hans inställning bland annat till handel, skatter och infrastruktur. De ger insyn i hur Trump fungerar offentligt och privat samt hans prioriteringar och passioner. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43165

Notes to Self, essays

av Emilie Pine. Inläst av Camilla Bard. 4 tim, 58 min.Talbok med text.

Essäsamling om de händelser som har format författarens liv. Hon skriver uppriktigt om infertilitetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. "Jag är rädd för att vara kvinnan som stör. Och för att inte störa tillräckligt. Jag är rädd. Men jag gör det ändå." Hyllad debut av E.P., irländsk dramaforskare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43189

Straight talk on trade, ideas for a sane world economy

av Dani Rodrik. 13 tim, 44 min.Talbok med text.

En diskussion om frihandel och hur nationer kan staka ut framtiden på ett förnuftigt sätt i dagens globala ekonomi. Dani Rodrik, 1957- , turkisk ekonom och professor i internationell politisk ekonomi, verksam i USA. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA42938

The care and management of lies

av Jacqueline Winspear. Inläst av Lisa Sculati. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

En historisk roman som utspelar sig i England under första världskriget. I berättelsens centrum står två unga väninnor vars liv tar sig helt nya och okända vändningar i krigets skugga. Var och en på sitt håll försöker de dölja sin desperation och oro för nära och kära, allt för att kunna stå ut med krigets fasor. J.W., 1955-, brittisk författare som bland annat skrivit serien om Maisie Dobbs. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42390

An incomplete revenge, a Maisie Dobbs novel

av Jacqueline Winspear. Inläst av Jenny Soep. 9 tim, 28 min.Talbok med text.

Den femte boken om Maisie Dobbs. Maisie Dobbs har fått i uppdrag av en vän att göra en undersökning i samband med att han ska köpa en egendom. Hennes efterforskningar tar henne till en idyllisk by i Kent, men Maisie finner snart bevis på att något inte står rätt till där. Mystiska bränder utbryter med jämna mellanrum och dessutom har byn drabbats av en serie småbrott. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42836

Professor Martensi ärasõit

av Jaan Kross. Inläst av Aksel Küngas. 15 tim, 34 min.Talbok.

Romanen, som rör sig på flera plan, skildrar den estniskfödde uppkomlingen, Geheimerådet Martens' liv. Under en tågresa genom Estland, precis i början av 1900-talet, håller den åldrade mannen en tyst monolog, riktad till hustrun och sig själv. Gamla händelser rullas upp, bl. a. en "otillåten" kärlekshistoria. Inläst på estniska.

MediaNr: CA39746

Paigallend, Ullo Paeranna romaan

av Jaan Kross. Inläst av Helle-Reet Helenurm. 18 tim, 24 min.Talbok.

Skildring av Estlands dramatiska 1900-talshistoria genom huvudpersonen Ullo Paerands omväxlingsrika levnad. Historien berättas av Paerands skolkamrat Jaak Sirkel, förf:a elter ego, som i historien även väver in egna upplevelser. Handlingen tar avstamp i 1920-talets Tallinn, vars brokiga sociala miljöer framställs i sin mångfald, och fortsätter under de för Estland så omvälvande åren under andra världskriget. J.K., 1920-2007. Inläst på estniska.

MediaNr: CA39748

Tahtamaa, romaan

av Jaan Kross. Inläst av Helle-Reet Helenurm. 13 tim, 8 min.Talbok.

Våren 1993 knackar Lingo Luuk på den 63-årige Aabel Haljands dörr i Estland. Luuk vill köpa en bit av Haljands mark. Snart visar det sig att det finns värdefull gyttja där och Haljand bestämmer sig för att själv utnyttja rikedomen. Inläst på estniska.

MediaNr: CA39747

Paradiis

av Tõnu Õnnepalu. Inläst av Mart Aas. 6 tim, 10 min.Talbok.

Efter 20 år återvänder huvudpersonen till en gammal bondgård där har bodde i slutet av 1980-talet. Bondgården ligger på en av Estlands öar, Hiiumaa. Ön var väldigt isolerad från resten av världen under sovjettider. Under en vecka skriver han till en vän och berättar om sig själv, sitt liv på Hiiumaa, öns historia och invånare samt vad ön betyder för honom. Tõnu Õnnepalu, 1962-, estnisk poet och författare. Inläst på estniska.

MediaNr: CA40350

Māh-i duvvum-i tābistān, majmūʾah-i dāstān

av Rūstā Bākhtarī. Inläst av Parvin Mohammadian. 8 tim, 24 min.Talbok.

Boken innehåller 24 noveller med kärlek och mänskliga relationer i fokus. De är realistiska och återspeglar det afghanska samhället. Inläst på dari.

MediaNr: CA42731

Malva ja mulperi, poimintoja entisajan puutarhoista

av Teija Alanko. Inläst av Anu Vilhunen. 7 tim, 19 min.Talbok.

Boken berättar om historiska trädgårdar och människor som haft betydelse för dem. Den finska trädgårdshistoriien går från örtgårdar på slott och kloster till de fantastiska parkerna i herrgårdar och botaniska trädgårdar. Boken introducerar mer än 50 gamla trädgårdsväxter. Arbetet är en inspirerande läsning för både trädgårdsentusiaster och för de som är intresserade av grödor och dess historia. T. A., doktor i plantarkeologi. Inläst på finska.

MediaNr: CA43440

Parit, romaani

av Pirjo Hassinen. Inläst av Päivi Istala. 11 tim, 17 min.Talbok.

En stark släktroman som handlar om kärleken som gör oss svaga och just därför är allra starkast. Som en tonårig på 1930-talet måste Leena vittna sin mosters tragedi. Händelsen fastnar i hennes eget öde. Nästan 50 år senare måste hon se på när sonens familj splittras. Ju närmare knutna människor är med varandra desto mer ont gör det att göra sig fri. Inläst på finska.

MediaNr: CA43410

Rikos ja rakkaus, jännitysromaani

av Ata Hautamäki. Inläst av Ari-Matti Hedman. 7 tim, 13 min.Talbok.

I sin sjunde kriminalroman tar författaren med läsaren till Helsingfors blåsiga gator och klassiska restauranger, ackompanjerat av spårvagnarnas skrammel och gnissel, en typisk ljudkuliss för staden. Kriminalkommissarie Turo Tammela beordrar Sonja Sivula att utreda ett mystiskt försvinnande, vilket orsakar en ny vändning i hennes liv. Under hösten i Helsingfors kommer ödet av tre par i olika åldrar att förändras oåterkalleligt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43409

Pronssitähti

av Paula Havaste. Inläst av Maija-Liisa Ström. 6 tim, 26 min.Talbok.

Boken för läsaren till Sovjettidens Estland år 1949 och till dignande bord och drycker, tillhörande eliter från Ösel och Tallinn. Villem är en bonde, vars passion är att skriva naturlyrik. När han lägger till ett ord om solen, så som hustrun Vilja föreslår, vinner Villem en dikttävling. Han blir bjuden till kulturcentret i Tallinn för att ta emot ett diplom och en bronsstjärna. Vilja ber honom att köpa med en gris som present. Inläst på finska.

MediaNr: CA43411

Näkymätön sukupuoli, ei-binäärisiä ihmisiä

av Jenni Holma. Inläst av Jari Aula. 3 tim, 44 min.Talbok.

Boken handlar om att sakna en könsidentitet. Författarna har intervjuat 15 personer som berättar bland annat om att leta efter könsidentitet och konflikter med myndigheterna. Boken innehåller även lättillgängliga fakta om könskorrigeringsprocessen och olika könsidentiteter. Det är den första finska boken i sitt slag. Den tryckta boken innehåller många fotografier där könet är odefinierbart. Inläst på finska.

MediaNr: CA43441

Jottei varjos haalistu

av Eeva Joenpelto. Inläst av Raila Hämäläinen. 15 tim, 12 min.Talbok.

Boken utspelar sig under 1940-talet, i slutet på Fortsättningskriget. I Finland råder osäkerhet, rädsla och brist på allt. Erika är ensamstående lärare som kämpar för att ta hand om sin bror veterinären Julius och dennes son. Julius plågas av det förflutna och dränker sig i sitt arbete, missbruk och kvinnoaffärer. Djup tragik och komisk glädje löper hand i hand genom boken. Inläst på finska.

MediaNr: CA43490

Helsingin henget, opas aaveiden pääkaupunkiin

av Vanessa Kairulahti. Inläst av Mikko Lauronen. 2 tim, 57 min.Talbok.

Helsingfors andar kan berätta mer än tjugo hårresande spökhistorier. Boken presenterar ett nytt och spännande perspektiv på Finlands huvudstads historia och fungerar som en guidebok för äventyrliga och nyfikna resenärer. Varför känner de oroliga själarna behov av att fortsätta sin vandring i stadens källare? Författarna har svar på flera olika frågor. Inläst på finska.

MediaNr: CA43439

Valo, kertomus rakkaudesta

av Hannu Mäkelä. Inläst av Tapio Rauvala. 8 tim, 32 min.Talbok.

En finstämd bok om livets bräcklighet och sorgens vikt. En dag ringer Hannu Mäkeläs telefon. Sveta har dött. Svetlana betyder ljuset, har hon sagt redan i början av deras bekantskap. I ljuset av denna händelse skriver författaren om kärlek och död, upptäckten av en själskompis, lycka, glädje och hopp. H.M., 1943-, flerfalt prisbelönt, utsett till Konstens akademiker år 2016 i Finland. Inläst på finska.

MediaNr: CA43413

Kuoleman kudelma, rikosromaani

av Terhi Nikulainen. Inläst av Pinja Flink. 4 tim, 58 min.Talbok.

17-åriga Saaraliisa hatar sin religiösa adoptivmamma, Vappu och söker febrilt efter uppgifter om sin biologiska mamma som hon inte alls kommer ihåg. Saaraliisa tror inte att hennes mamma är död. När mamman plötsligt dyker upp efter alla år, vänds Saaraliisas liv upp och ner. Alla tvingas att konfronteras med sitt gemensamma förflutna. En psykologisk spänningsroman med fokus på brottets orsaker och konsekvenser, skuld och nåd. Inläst på finska.

MediaNr: CA43408

Varjosta valoon

av Sylvi Peltoniemi. Inläst av Marja Myllylä. 7 tim, 6 min.Talbok.

Änkefrun Liisa Mäkinen vill att gården stannar i släkten och önskar att hennes enda barn, dottern Anna-Liisa, gifter sig med en jordbrukare. Men Anna-Liisa följer sitt eget hjärta. Inläst på finska.

MediaNr: CA43368

Hugo Simberg

av Helena Ruuska. Inläst av Marko Kallinen. 14 tim, 23 min.Talbok.

Hugo Simbergs "Den sårade ängeln" är Finlands mest älskade konstverk. Vilken typ av liv har konstnären levt? Som ung och originell flyttade Hugo Simberg från Viborg till Helsingfors med avsikt att bli en stor konstnär. Det var konstnären Akseli Gallén som uppmuntrade Simberg att tro på sig själv. Det finns både djävulen och änglar som motiv i Simbergs konst. De speglar hans konstnärs- och kärleksliv som åkt berg och dalbana. Inläst på finska.

MediaNr: CA43438

Unohda minut

av Alex Schulman. Inläst av Timo Mäkynen. 5 tim, 30 min.Talbok.

En roman om sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Han vill ha tillbaka den glada mamman han minns från barndomen. Genom tillbakablickar får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son och det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen. Inläst på finska.

MediaNr: CA43437

Elizabeth ja Philip, kuninkaallisen avioliiton tarina

av Ingrid Seward. Inläst av Maija-Liisa Ström. 11 tim, 54 min.Talbok.

När en ung Prinsessan Elizabeth träffade och blev kär i marinofficeren Prince Philip av Grekland och Danmark, var det inte utan komplikationer. Under sitt rekordlånga år som drottning har Elisabeth kunnat förlita sig på det formidabla partnerskapet med maken. Den 70-åriga relationen har överlevt otaliga skandaler inom kungafamiljen. Boken ger även inblick i alla utmaningar som Prince Philip ställts inför offentliga uppträdanden. Inläst på finska.

MediaNr: CA43436

Missä musiikki alkoi

av Lars Sund. Inläst av Kimmo Laakso. 17 tim, 20 min.Talbok.

Den andra och fristående delen i Jakobstadstrilogin som börjar med Kolme sisarta ja yksi kertoja. Efter världssuccén med operan Tom of Finland blir kompositören Alf Holm som har rötter i Jakobstad berömd. Maggis döttrar, Neppe och Hajje, kommer att spela viktiga roller i Alfs utveckling. Historien börjar i nutid med tillbakablickar på 1960-, 1970- och 1980-talets Jakobstad, New York och Vasa, i sällskap av välkända poplåtar. Inläst på finska.

MediaNr: CA43414

Kolme sisarta ja yksi kertoja, nelinäytöksinen romaani

av Lars Sund. Inläst av Timo Mäkynen. 17 tim, 35 min.Talbok.

Den första boken i en planerad trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. År 1948 i den lilla hamnstaden vid Bottenviken ska amatörteatersällskapet sätta upp Tjechovs Tre systrar. Tre teaterintresserade men oerfarna unga kvinnor får huvudrollerna som Olga, Masja och Irina. Regissören är ett proffs. En tragedi som drabbar teaterensemblen strax innan ridån går upp kastar sin skugga över skådespelarnas liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA43415

Professori

av Cristovão Tezza. Inläst av Timo Mäkynen. 8 tim, 5 min.Talbok.

Professor Heliseu da Motta e Silva ska belönas för sin vetenskapliga karriär denna dag. Han är i färd med att skriva ett tal då hans komplicerade förflutna hinner ikapp honom. Minnet bland annat av sin fars hårdhet och sin mors mörka död tynger honom med skuldkänslor. Boken anses vara ett mästerverk skriven av en av de stora namnen i den brasilianska samtida litteraturen, i en utmärkt översättning av Tarja Härkönen. C. T., 1952-. Inläst på finska.

MediaNr: CA43412

Ivan Iljitšin kuolema

av Lev Tolstoj. Inläst av Jari Aula. 3 tim, 37 min.Talbok.

Budet om att Ivan Iljitj dött mottas med beklämmande likgiltighet. Mot denna bakgrund rullas upp ett ämbetsmannaliv av yttre framgång och inre ödslighet. Boken innehåller även en sammanfattning av Tolstojs livsfilosofi. Inläst på finska.

MediaNr: CA43367

Sota ja rauha

av Lev Tolstoj. Inläst av Jussi Jyrhämä. 15 tim, 49 min.Talbok.

Bred skildring av den ryska aristokratins liv under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Tre generationers öden skildras mot bakgrund av slagen vid Austerlitz och Borodino, Moskvas brand och det ryska folkets kamp mot Napoleon. Bygger till stor del på författarens egen släktkrönika. Utkom 1865-69. Inläst på finska.

MediaNr: CA43371

Sota ja rauha

av Lev Tolstoj. Inläst av Jussi Jyrhämä. 16 tim, 41 min.Talbok.

Bred skildring av den ryska aristokratins liv under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Tre generationers öden skildras mot bakgrund av slagen vid Austerlitz och Borodino, Moskvas brand och det ryska folkets kamp mot Napoleon. Bygger till stor del på författarens egen släktkrönika. Utkom 1865-69. Inläst på finska.

MediaNr: CA43372

Sota ja rauha

av Lev Tolstoj. Inläst av Jussi Jyrhämä. 17 tim, 58 min.Talbok.

Bred skildring av den ryska aristokratins liv under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Tre generationers öden skildras mot bakgrund av slagen vid Austerlitz och Borodino, Moskvas brand och det ryska folkets kamp mot Napoleon. Bygger till stor del på författarens egen släktkrönika. Utkom 1865-69. Inläst på finska.

MediaNr: CA43373

Sota ja rauha

av Lev Tolstoj. Inläst av Jussi Jyrhämä. 15 tim, 32 min.Talbok.

Bred skildring av den ryska aristokratins liv under Napoleonkrigen i början av 1800-talet. Tre generationers öden skildras mot bakgrund av slagen vid Austerlitz och Borodino, Moskvas brand och det ryska folkets kamp mot Napoleon. Bygger till stor del på författarens egen släktkrönika. Utkom 1865-69. Inläst på finska.

MediaNr: CA43374

Anna Karenina

av Lev Tolstoj. Inläst av Hellevi Härkönen. 19 tim, 55 min.Talbok.

I denna odödliga roman (från 1875-77) skildras med intensiv kraft hur passion och ömhetslängtan gradvis bryter ned en intagande och förfinad kvinna. Anna, gift med den kylige Karenin, hög ämbetsman, möter på en bal greve Vronskij, en ung officer. De satsar allt på sin kärlek - Anna lämnar man och son - och de försöker att leva bara för varandra. Romanen ger ett brett panorama över livet i Ryssland på 1870-talet. Inläst på finska.

MediaNr: CA43369

Anna Karenina

av Lev Tolstoj. Inläst av Hellevi Härkönen. 17 tim, 51 min.Talbok.

I denna odödliga roman (från 1875-77) skildras med intensiv kraft hur passion och ömhetslängtan gradvis bryter ned en intagande och förfinad kvinna. Anna, gift med den kylige Karenin, hög ämbetsman, möter på en bal greve Vronskij, en ung officer. De satsar allt på sin kärlek - Anna lämnar man och son - och de försöker att leva bara för varandra. Romanen ger ett brett panorama över livet i Ryssland på 1870-talet. Inläst på finska.

MediaNr: CA43370

Czterej pancerni i pies

av Janusz Przymanowski. Inläst av Henryk Pijanowski. 32 tim, 35 min.Talbok.

MediaNr: CA43405

Rasskaz sluzjanki

av Margaret Atwood. Inläst av Tatjana Markatjeva. 12 tim, 18 min.Talbok.

Sent 1990-tal i norra USA - numera republiken Gilead, sedan nymoralister tagit över. Rättesnören är vedergällning och Bibelns bokstav. Berätterskan Offred, tjänarinna klädd i blodets färg, är satt att föda landets barn. Ett väl övervakat Center är hennes hem. Offreds bild av sin tid har ett tydligt budskap: i trängda lägen kan skiljetecken mellan individens frihet och totalitärt förtryck vara hårfin. Inläst på ryska.

MediaNr: CA43404

Laterna magika

av Ingmar Bergman. Inläst av Aleksej Gorpinsjtjenko. 10 tim, 16 min.Talbok.

Berättelsen om teatermannen och filmregissören Ingmar Bergmans liv från 1918 till 1986 är samtidigt en familjekrönika, som obarmhärtigt demaskerar borgerskapet under en händelserik epok. Den mönstergilla fasaden kontrasterar mot den ofta olyckliga verkligheten bakom kulisserna. Berättelsen kastas mellan teaterns och filmens världar och den privata sfären med kvinnor, kärleksliv, ekonomi och skatter. Inläst på ryska.

MediaNr: CA43419

Ves nevidimyj nam svet

av Anthony Doerr. Inläst av Tatjana Markatjeva. 16 tim, 2 min.Talbok.

Den franska flickan Marie-Laure är blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker. Men istället väljer han Hitlerjugend för att slippa kolgruvearbete. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget. Romanen har tilldelats Pulitzerpriset. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39744

Marli i my, udivitelnaja istorija o ljobvi i zjisni s samoj uzjasnoj v mire cobakoj

av John Grogan. Inläst av Aleksej Gorninsjtjenko. 9 tim, 26 min.Talbok.

Marley är en amerikansk labrador. Han kom till familjen Grogan som en gyllengul liten valp men växte snabbt till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, hälsade alla gäster med en dreglande puss och tuggade i sig allt han kom åt. Varken lydnadskurser eller lugnande medel hjälpte. Men han var också den bäste vännen med obegränsad tillgivenhet. Ett kärleksporträtt av en älskad hund. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39768

Potomki, roman

av Kaui Hart Hemmings. Inläst av Aleksej Gorpintjsjenko. 8 tim, 45 min.Talbok.

Matthew Kings liv verkar perfekt. Han lever i paradiset, har en underbar familj, är en ättling till den hawaiianska kungafamiljen och äger en stor mark. I verkligheten ligger hans fru Joanie i koma och hans två döttrar är ohanterliga. Hans mark håller på att säljas till en fastighetsutvecklare. Dessutom upptäcker han att Joanie har varit otrogen. I jakt på älskaren tar han med sig sina döttrar på en oförglömlig resa. Inläst på ryska.

MediaNr: CA41308

Ostatok dnja

av Kazuo Ishiguro. Inläst av Aleksej Gorpinsjtjenko. 7 tim, 23 min.Talbok.

Under en resa sommaren 1956 tänker Stevens, en butler av den gamla stammen, tillbaka på sitt liv. Som en god yrkesman, med butlerns värdighet, har han inte haft tillfälle till ömma känslor och politiska ställningstaganden. Har han gått miste om något? Nyansrik personteckning och kärleksfullt skildrad engelsk landsbygd. K.I., 1957-, brittisk-japansk författare som belönades med Nobelpriset i litteratur 2017. Inläst på ryska.

MediaNr: CA43402

Putesjesvije Chanumana na Lolland, roman

av Andrej Ivanov. Inläst av Aleksej Gorpintjsjenko. 12 tim, 45 min.Talbok.

Bok 1 i Skandinavientrilogin, baserad på Andrei Ivanovs egna erfarenheter från livet på en dansk flyktingförläggning. Hanuman från Indien och Yevgeny från Estland är vänner men kivas jämnt och är besvärliga för alla i deras närhet. De planerar att fly innan de skickas tillbaka. De drömmer om kvinnor och frihet. Destinationen blir Lolland. Författarens prisbelönade debutroman. A. I., 1971-, rysktalande estnisk författare. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39779

Chronika zabytoj Narvy

av Jaak Juske. Inläst av Tatjana Markatjeva. 3 tim, 32 min.Talbok.

Fem historiska promenader, som börjar vid medeltida stadsportar som försvunnit från dagens urbana utrymme och slutar vid historiskt viktiga platser i närheten av Narva, visar oss utveckling av Estlands städer. Boken innehåller även berättelser som kommer från människor som har påverkat legender och ödet i gränsstaden. Den tryckta boken har mer än 100 fotografier och en historisk karta över Narva. J.J., 1976-, estnisk författare. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39778

Rakvereskij roman, romany

av Jaan Kross. Inläst av Aleksej Gorpinsjtjenko. 24 tim, 18 min.Talbok.

Roman om konflikten mellan estniska bönder och baltrysk överklass på 1760-talet. Berättare är informatorn på det lokala godset. Genom sitt ursprung känner han lojalitet med böndernas kamp mot feodalismen. Mycket av den historiska bakgrunden i denna välskrivna, realistiska roman, tillika allegori över den politiska situationen i dagens Estland, har anknytning till svensk historia. Andra boken; Romanen, som rör sig på flera plan, skildrar den estniskfödde uppkomlingen, Geheimerådet Martens' liv. Under en tågresa genom Estland, precis i början av 1900-talet, håller den åldrade mannen en tyst monolog, riktad till hustrun och sig själv. Gamla händelser rullas upp, bl. a. en "otillåten" kärlekshistoria. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39777

Ich pozval gorizont

av Jurij A Senkevitj. Inläst av Aleksej Gorpintjsjenko. 10 tim, 37 min.Talbok.

Under sitt liv har Yuri Senkevich deltagit i flera expeditioner, bland annat med Thor Heyerdahl på båtarna Ra I och II. Tillsammans med Aleksander Shumilov berättar han i denna bok om sina resor, geografiska upptäcker och kända upptäcktsresande så som Sedov och Columbus. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39780

Blagoslovennoje ditja

av Linn Ullmann. Inläst av Tatjana Markatjeva. 8 tim, 54 min.Talbok.

I centrum står den 84-årige "ögubben" och framstående kvinnoläkaren Isak Lövenstad och hans tre döttrar: halvsystrarna Erika, Laura och Molly. Mot sin vilja är Erika - själv gynekolog och liksom systrarna bosatt i Norge - på väg till Hammarsö (förebild Gotland) för att besöka fadern som lever ensam efter den andra hustruns död. Under bilresan rullas minnesbilder upp från somrar på ön. Suggestivt och välskrivet. Inläst på ryska.

MediaNr: CA39776

Kogda bog byl krolikom, roman

av Sarah Winman. Inläst av Tatjana Markatjeva. 10 tim, 26 min.Talbok.

Elly föds 1968 i Cornwall. Genom alla år, fram till den 11 september 2001, får läsaren följa Elly och hennes bror Joe, två syskon förenade av kärlek och hemligheter. Ellys bästa vän, den ovanliga Jenny Penny, har också en plats i berättelsen. Prisbelönad roman om barndom, uppväxt och familjeband. Debutroman. S.W., 1964, brittisk skådespelare. Inläst på ryska.

MediaNr: CA41309

Dagesi

av Kidāna Gabramadhen.. Inläst av Biniam Almedom. 5 tim, 44 min.Talbok.

Eritrea blev självständigt från Etiopien 1991 efter ett krig som varade i 30 år. En gerillarörelse med bas i norra Etiopien samarbetade med de eritreanska krafterna i en gemensam kamp att fälla regimen i Etiopen. 1998 utbröt ett våldsamt krig med anledning av en gränskonflikt. Boken, vars titel betyder återfallet, beskriver den händelsen. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA42321

Böcker för barn

Zahrah fī bilād al-shafaq al-quṭbī, riwāyah al-shabāb

av Anna-Karin Olofsson. Inläst av Salma Afash. 5 tim, 14 min.Talbok med text.

Sextonåriga Zahra bor i Kiruna tillsammans med sin familj. En dag flyttar Gabriel in i samma trappuppgång. Han ser sorgsen ut och har översminkade blåmärken. Första dagen på gymnasiet blir Zahra trakasserad av en annan elev och Gabriel kommer till hennes räddning. När Gabriels styvpappa hittas död och han blir misstänkt för mordet gör Zahra allt för att försöka bevisa hans oskuld. Ungdomsroman. Parallelltext på svenska och arabiska. Inläst på arabiska och svenska.

MediaNr: CA40321

Alīks, waḥīd fī al-ʿālam

av Monica Zak. Inläst av Kawther Abu Hani. 14 tim, 22 min.Talbok.

Gatupojken Alex, 10 år, lever i Honduras. Han är alltid klädd i röd basebollkeps och smutsiga byxor. Han kallas Dogboy, därför att den hundvalp han funnit på soptippen är det käraste han har. Dogboy har blivit övergiven av sina föräldrar. Han har tiggt, stulit, arbetat på en stinkande soptipp och slängts i fängelse. Ofta har Dogboys enda tröst i eländet varit att sniffa lim. Hur ska det gå för honom? Inläst på arabiska.

MediaNr: CA42571

Race against time, a Claire Abbott mystery

av Gail Anderson-Dargatz. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 33 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om Claire Abbott. Reportern Claire Abbott är vettskrämd att hennes mardröm om en explosion på den lokala högstadieskolan kommer att bli verklighet. När ett bombhot riktas mot skolan gör hon allt vad hon kan för att övertyga polisen om att hotet är riktigt. Men ingen tror på henne. Kommer hon att hitta bombaren innan det är för sent? Inläst på engelska. Lättläst.

MediaNr: CA42661

New town soul

av Dermot Bolger. Inläst av Kristina Leon. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Joey är intresserad av Geraldine och vill gärna lära känna henne bättre. Men Geraldine är skeptisk mot Joey nya bästa vän Shane. Hon vill inte träffa Joey när Shane är i närheten. Har hon skäl att vara misstänksam mot Shane? Och vem är mannen som tycks veta så mycket om honom? Inläst på engelska.

MediaNr: CA42914

The dare

av John Boyne. Inläst av Jared Brown. 1 tim, 50 min.Talbok med text.

Danny Delaney ser fram emot en skön sommar utan ett moln på himlen. Men en dag kommer hans mamma hem i sällskap av två poliser. Hon har kört på en liten pojke, som ligger i koma på sjukhuset. Dannys mamma drabbas av svåra skuldkänslor medan Danny och hans papa får försöka ta hand om allt praktiskt. En drabbande berättelse om hur livet kan förändras på ett ögonblick. Inläst på engelska.

MediaNr: CA41946

Deadline

av Chris Crutcher. Inläst av Scott Ackerman. 7 tim, 17 min.Talbok med text.

Ben går sista året på high school i Trout, Idaho när han får veta att han har drabbats av leukemi. För att hans sista år i livet ska bli så normalt som möjligt bestämmer han sig för att inte berätta för någon. Inte för storebror, inte för föräldrarna och inte för den fantastiska Dallas Suzuki. Men att leva med en sådan hemlighet är inte det lätt, särskilt inte när han förstår att det finns andra i Trout som har hemligheter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42862

The caldera

av John Flanagan. Inläst av Lisa Sculati. 12 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Brotherband som börjar med The outcasts. Stig tänker delta i den årliga tävlingen där Skandias mäktigaste krigare utses. Men så får Broderbandet ett uppdrag de inte kan tacka nej till. De ska rädda Kejsarinnan av Byzantos son som har blivit kidnappad av pirater. Problemet är att deras fästning är ointaglig. Det blir hägrarnas svåraste uppdrag någonsin och ett helt imperiums öde vilar på deras axlar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42868

Until we win

av Linda Newbery. Inläst av Camilla Bard. 1 tim, 17 min.Talbok med text.

För hundra år sedan kunde inte kvinnor rösta. När Lizzy Frost träffar Julia och Elsie förändras hela hennes liv. De är suffragetter och kämpar för kvinnors rätt att rösta. Deras engagemang smittar av sig på Lizzy. Hennes nya vänner tror på handling, inte ord, och snart är Lizzy involverad i kampen. Men demonstrationer, protester och möten kan leda till fängelse eller värre. Lättläst. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42966

Amal unbound

av Aisha Saeed. Inläst av Lisa Sculati. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Amal bor i en sömnig by i Pakistan. Hon drömmer om att bli lärare. Men ett olyckligt möte gör att hon tvingas ta jobb hos den korrupte landägaren Khan för att betala av familjens skuld. Livet hos Khan är tufft och snart förstår Amal hur långt han är villig att gå för att skydda sina intressen. Amal är inte beredd att ge upp, hon vill fortsätta att kämpa för rättvisan och för att nå sina drömmar. Boken är inspirerad av Malala Yousafzais liv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42869

Sandrider, the Magykal World of TodHunter Moon

av Angie Sage. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 2 i trilogin TodHunter Moon, som börjar med Pathfinder och är en spin-off till serien om Septimus Heap. Alice har blivit trollkarlslärling och är gladare än någonsin. Men hotet från Oraton-Marr kvarstår. Han har stulit ett mystiskt ägg och planerar att använda det för att obegränsad makt. För att förhindra det måste Tod, Oskar och Ferdie hitta ägget innan det kläcks. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42915

Starchaser

av Angie Sage. Inläst av Camilla Bard. 9 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 3 i trilogin TodHunter Moon som börjar med Pathfinder och är en spin-off till serien om Septimus Heap. Tod trodde att allting skulle ordna sig när Oraton-Marr oskadliggjordes och det sista Orm-ägget räddades. Men så fort ägget flyttades från Magykal Ways började magyken sakta att försvagas. Kan Tod hitta ett sätt att förhindra att magyken försvinner för alltid? Inläst på engelska.

MediaNr: CA43018

Juvie

av Steve Watkins. Inläst av Lisa Sculati. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Sadie har alltid varit den skötsamma, till skillnad från sin syster Carla. För att inte Carla ska hamna i fängelse måste Sadie ta på sig skulden för ett narkotikabrott. Tanken var att hon bara skulle få samhällstjänst som straff, men istället hamnar hon på en ungdomsanstalt i sex månader. Sadie har offrat allt för sin syster, kommer hon någonsin kunna förlåta Carla? Inläst på engelska.

MediaNr: CA41967

Jasu mestarimokaaja

av Markus Ikola. Inläst av Kimmo Laakso. 2 tim, 15 min.Talbok.

Jasu går i sexan och drömmer om att ha en flickvän. Tillsammans med kompisarna försöker han få tjejerna i klassen att intressera sig för dem. Hela bolserien om Jasu bygger på att han är klantig på ett roligt sätt och krånglar till det. Det är humoristiskt berättat och lättläst. Inläst på finska.

MediaNr: CA43375

Lasipalatsi

av Sarah J Maas. Inläst av Kaija Kangas. 16 tim, 40 min.Talbok.

Första delen i serien Throne of glass. I riket Adarlan, där härskaren styr med järnhand, kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets skimrande glasslott. Hon reser dit för att vinna sin frihet. Om hon besegrar 23 motståndare - mördare, tjuvar och soldater, i en tävling blir, hon frigiven från fängelset och får tjäna som kungens kämpe. Men i glasslottet väntar också en kamp mot onda krafter som hotar hela hennes värld. Inläst på finska.

MediaNr: CA43376

Helsingin alla

av Maria Turtschaninoff. Inläst av Anni Tani. 1 tim, 59 min.Talbok.

Alva är tonåring i moderna Helsingfors. Hon är uppvuxen i adoptivfamilj och vet inget om de första åren i sitt liv. Hon söker sitt ursprung. Så dyker Niden upp och berättar om Alistad - en värld under Helsingfors. Alva bestämmer sig för att följa honom. Alistad visar sig vara en helt annan miljö och tid, där Alva blir involverad i kampen mot ondska och får svar på frågor om sitt liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA43377

Reckless, le sortilège de pierre

av Cornelia Funke. Inläst av Fabienne Artus-Provost. 8 tim, 51 min.Talbok.

Del 1 i en fantasy-serie byggd på sagor, myter och legender med anknytning till bröderna Grimms värld. Det handlar om hjältemod, lojalitet, vänskap och svek. I centrum står bröderna Jacob och Will Reckless som går genom Spegeln in i den andra världen där dvärgar, enhörningar, feer och andra Grimm-figurer blir deras följeslagare. Jacob är djärv och oförvägen, medan lillebror Will behöver mer skydd och hjälp. Inläst på franska.

MediaNr: CA42593

La mer des monstres

av Rick Riordan. Inläst av Jean-Pierre Delaunoy. 8 tim, 28 min.Talbok.

Del 2, fristående, i serien som börjar med Le voleur de foudre. Percy Jackson, som är dyslektiker och har diagnosen ADHD, har fått veta att han är en halvgud och son till havsguden Poseidon. När det är dags för honom att åka till sommarlägret för halvgudar får han veta att Thalias träd har blivit förgiftat. Tillsammans med vännerna Tyson och Annabeth måste han finna ett botemedel så snabbt som möjligt. Inläst på franska.

MediaNr: CA42599

ʾAḥwāt daqa'nbasā

av Astrid Lindgren. Inläst av Daniel Kidane. 7 tim, 58 min.Talbok.

Jonathan Lejon och hans bror Skorpan flyttar från denna världen till landet Nangijala, som hotas av den grymme förtryckaren Tengil och draken Katla. "I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer". En vemodig och vacker saga för alla åldrar om ont och gott, om död och uppståndelse. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA42263