Nya talböcker april 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 212 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

När du läser det här

av Mary Adkins. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 30 min.Talbok med text.

I fyra år jobbade Iris Massey och Smith Simonyi sida vid sida. Iris har dött av en obotlig sjukdom, bara trettiotre år gammal. Till sin förvåning upptäcker Smith att Iris de senaste sex månaderna har skrivit en blogg, innehållande skarpsynta iakttagelser från slutskedet av sitt liv. Hon ville att Smith skulle göra en bok av blogginläggen. Smith måste först övertala Iris storasyster Jade, som helt har tappat fotfästet efter förlusten av sin syster.

MediaNr: CA43177

Stormvarning, spänningsroman

av Maria Adolfsson. Inläst av Anno Lindblad. 13 tim, 43 min.Talbok med text.

Fristående del 2 i serien Doggerland som börjar med Felsteg. En man hittas död på Noorö. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby lägger julfirandet åt sidan och kastar sig in i fallet. Snart sker ännu ett mord och Karen anar kopplingar till ett whiskydestilleri, men också att hennes inte så laglydiga släktingar kan vara inblandade. I takt med att utredningen fortskrider blir det allt svårare för Karen att skilja det privata från det professionella.

MediaNr: CA43198

På den säkra sidan, detektivroman

av Elvy Ahlbeck. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Deckare från 1965. Det är 1960-tal, och ett kompisgäng bestående av svenska studenter drygar ut sina blygsamma inkomster med jobb i Köpenhamn. De guidar turister på Malmöbåten, och en av turisterna presenterar sig själv som Heikki från Vasa. Vad är det Heikki håller dolt? Kompisarna bestämmer sig för att lösa gåtan. Elvy Ahlbeck, 1931-2001, författare och lärare.

MediaNr: CA43058

Den kalla natten

av Bajin. Inläst av Lo Tamborini. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

Kinesisk roman från 1947, på svenska 1980. Berättelsen handlar om en grupp kinesiska intellektuella mot bakgrund av den japanska invasionen av Kina. Ba Jin, 1904-2005, en av Kinas mest uppburna författare under 1900-talet.

MediaNr: CA42893

Bashō, blommornas, fåglarnas och månens poet

av Bashō.. Inläst av Yuka Shinoda. 18 tim, 34 min.Talbok med text.

Matsuo Bashô (1644 - 1694) är Japans mest kända poet i alla kategorier. Han skrev mängder av hokku som är fristående kortdikter och inledande dikter till länkad poesi, senare mer känd som haiku. Han var banbrytande som lärare, inspiratör och grundare av en litterär tradition som lever vidare än idag. I denna bok presenteras närmare tusen hokku med förklarande kommentarer och i svensk tolkning av Lars Vargö.

MediaNr: CA42772

Minns du?

av Alice Staffan Beckman. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 56 min.Talbok med text.

Annabelle lever på ett boende för dementa. Hon försvinner allt längre in i sin egen glömska. Men Alice försöker att återskapa ett minne som sakta försvinner och skriver om episoder som färgade deras liv tillsammans. Det är berättelsen om Annabelle, men också om Annabelle och Alice. Av Annabelle blev Alice äntligen sedd och älskad. Det blir en kärleksförklaring tillägnat hon som såg.

MediaNr: CA43013

Vara Frank

av Peo Bengtsson. Inläst av Christer Modin. 9 tim, 16 min.Talbok med text.

Frank befinner sig mitt i livet. Han har ett hyfsat jobb som kock på en populär Stockholmskrog, han är gift sedan länge med Vibeke och de har en välartad dotter. Det finns helt enkelt inte så mycket att klaga på. Vibeke erbjuds ett toppjobb i Köpenhamn och vill att familjen ska flytta dit. Men Frank är tveksam. Han har börjat känna sig alltmer dragen till den roliga och struliga kollegan Martin och har ingen lust att lämna honom. Feelgood.

MediaNr: CA43286

Språkets sjunde funktion

av Laurent Binet. Inläst av Örjan Blix. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

I februari 1980 blir den kände litteraturforskaren Roland Barthes påkörd i Paris när han korsar gatan efter en lunch hos president Mitterrand. En månad senare avlider han i sviterna efter olyckan. Tänk om det inte var en olycka? Tänk om Barthes bar på en hemlighet så stor att någon beslöt sig för att mörda honom? En filosofisk detektivgåta som tar med läsaren på ett intellektuellt äventyr genom Frankrikes kulturella och politiska elit.

MediaNr: CA43236

Ge mig fri

av Anders Horneman Blomström. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 45 min.Talbok med text.

Det var sagt att Tuva själv skulle få välja make bland de kandidater som hennes far valt ut. Men allt förändrades när pesten kom och skapade oreda. Fadern svek sitt löfte och efter brudtagningsnatten står det klart att Tuva tvingas gifta sig med Kettil. Boken utspelar sig mitt under kronprins Erik Magnussons uppror på 1300-talet och skildrar en ung kvinnas kamp för ett värdigt liv trots tvångsäktenskap.

MediaNr: CA42941

Tillbaka till den lilla ön i havet

av Jenny Colgan. Inläst av Camilla Eriksson. 13 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Sommar på den lilla ön i havet. Flora har börjat anpassa sig till livet på Mure. Hennes café har blivit en succé, hon har försonats med familjen och äntligen funnit kärleken i Joel. Men han är svår att komma in på livet. Varför åker han till New York hela tiden? Döljer han något? Noras bästa kompis har blivit kär i öns läkare Saif. Han kommer från Syrien och plågas av att inte veta vad som hänt hans familj. Feelgood.

MediaNr: CA43672

Skannad i dunklet

av Philip K Dick. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Romanen skildrar hur författarens alter ego Bob Arctor bor i kollektiv med sina vänner i en villa i ett futuristiskt Kalifornien. Bob arbetar som narkotikaspanare under täcknamnet Agent Fred. Det är särskilt drogen Substans D som blivit den nya farsoten. Medborgarna i denna värld bevakas dygnet runt och på alla plan genom sofistikerad elektronisk övervakning.

MediaNr: CA42892

Förintelse, en berättelse om ett partisanförbands kamp under inbördeskriget i Sovjet

av Aleksandr Fadejev. Inläst av Hans Sandquist. 7 tim, 12 min.Talbok.

Roman från 1927 som skildrar ett partisanförbands kamp under inbördeskriget i Sovjet. Aleksandr Fadeev, 1901-1956, sovjetisk författare.

MediaNr: CA42887

Det unga gardet, roman

av Aleksandr Fadejev. Inläst av Ove Ström. 21 tim, 49 min.Talbok.

Utspelar sig i gruvstaden Krasnodon i Donbäckenet under den tyska ockupationen sommaren 1942 och vintern 1942/1943. Den bygger verkliga händelser och handlar om ett ungdomsförbund inom det kommunistiska partiet och deras kamp mot nazistiska ockupanter i staden. Boken vann Stalinpriset 1946. Alexander Fadejev, 1901-1956, sovjetisk författare och ordförande för Sovjetiska författarföreningen 1946-1954.

MediaNr: CA42936

Psykologen, spänningsroman

av Martin Falkman. Inläst av Åke Lindgren. 6 tim, 3 min.Talbok med text.

Henrys mamma försvann för några år sedan och han grubblar mycket över vad som kan ha hänt. Henry får rådet av sin läkare att uppsöka en terapeut. Han bokar tid hos psykologen Johanna. De bestämmer sig för att träffas privat och inleder ett sexuellt förhållande. Så småningom börjar Henry undersöka vad som kan ha hänt mamman. När han letar igenom en kartong från hennes lägenhet hittar han en samling brev. Långsamt nystas den hemska sanningen upp.

MediaNr: CA43363

Juliette - kvinnan som läste på metron

av Christine Féret-Fleury. Inläst av Anna Godenius. 4 tim, 43 min.Talbok med text.

Juliette tar metron samma tid varje dag. Hon älskar att iaktta de andra resenärerna som läser, på något sätt ger de hennes tillvaro lite mer färg. Men en dag bestämmer sig Juliette för att kliva av två stationer för tidigt. När hon tar vägen via en avsides gata hittar hon en bok i dörröppningen på en gammal rostig port. Hon kan inte låta bli att stanna och i samma ögonblick tar hennes liv en oväntad vändning. C.F.-F., född 1961, fransk författare.

MediaNr: CA43235

Kvartetten

av Aja Gabel. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 3 min.Talbok med text.

Van Nesskvartetten består av andraviolinisten Brit, vacker och tystlåten men ensam och utan familj, altviolinisten Henry, ett sorglöst musikaliskt underbarn som alltid haft det lätt för sig i livet, cellisten Daniel, en rasande skeptiker som aldrig vill binda sig samt förstaviolinisten Jana, deras målmedvetna och benhårda ledare. Boken handlar om deras drömmar och ambitioner, vänskapsband och kärlek till musiken. Cellisten Aja Gabels debutroman.

MediaNr: CA43102

Kära pappa

av Giselle Green. Inläst av Karin Rosén. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

Nate är 27 år gammal, krigskorrespondent och lider av posttraumatiskt stressyndrom. Adam är nio år gammal och har det tufft både hemma och i skolan. Han bestämmer sig för att leta upp sin pappa och skriver ett brev till honom. Men brevet hamnar hos Nate. Jenna är Adams lärare. Hon vill gärna hjälpa sin elev, samtidigt som hon bestämt sig för att flytta utomlands efter att återigen fått hjärtat krossat. Då träffar hon Nate.

MediaNr: CA43463

Familjen i huset bredvid

av Sally Hepworth. Inläst av Frida Bergh. 10 tim, 8 min.Talbok med text.

På den lilla gatan Pleasant Court känner alla sina grannar. De har fått en ny granne, Isabelle. Som den enda ensamstående utan barn passar hon inte in i bilden av familjeparadiset. Tre mammor, Ange, Fran och Essie, intresserar sig för Isabelle och bestämmer sig för att lära känna henne. När deras besatthet av den nya grannen växer börjar deras egna välbevakade hemligheter sippra ut.

MediaNr: CA43074

I mörkret

av Cara Hunter. Inläst av Peter Mattsson. 12 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 2 i serien om kriminalkommissarie Adam Fawley som börjar med Hemmets trygga vrå. En kvinna och ett barn hittas, svårt medtagna men vid liv, inspärrade i en källare. Ingen vet vilka de är och den förvirrade, äldre mannen som äger huset påstår att han aldrig har sett dem. Under utredningen upptäcker Adam Fawley att en annan ung kvinna och ett barn försvann i samma område för flera år sedan. Men inget är vad det först ser ut att vara.

MediaNr: CA43314

Minnen av framtiden

av Siri Hustvedt. Inläst av Charlotta Haldén. 14 tim, 0 min.Talbok med text.

En författare tänker tillbaka på när hon anlände till New York år 1978. Hon kom från Minnesota och drömde om att få uppleva den stora stadens litteratur, konst och fester. Istället blir hon fixerad vid sin granne Lucy, som verkar galen. 40 år senare hittar författaren en gammal anteckningsbok från tiden, tillsammans med en oavslutad roman. Det blir en resa tillbaka till det förflutna, som på ett märkligt sätt verkar tätt sammankopplat med nutiden.

MediaNr: CA43331

Källa Erik, den nionde boken om Anton Modin

av Anders Jallai. Inläst av Åke Lindgren. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 9 i serien om Anton Modin som börjar med Spionen på FRA. Stockholm, januari 1986. Statsminister Olof Palme kallar upp chefen för den hemliga underrättelsetjänsten SSI till Rosenbad för ett enskilt samtal. Han är orolig för sin egen säkerhet, han känner sig alltmer pressad av hot både inifrån kansliet och av olika politiska fraktioner. Den erfarne underrättelseoperatören Anton Modin får till uppgift att vara Palmes hemliga livvakt.

MediaNr: CA42678

Mitt hjärta är ditt, spänningsroman

av Anna Jansson. Inläst av Anna Godenius. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 20 i serien om polisen Maria Wern på Gotland som börjar med Stum sitter guden. En man har satt upp ett tält nära vattnet och kommer dit ofta. Varje gång med en ny kvinna. Maria utreder försvinnande av den hjärtsjuka Cecilia. Marias kollega Per har drabbats av en tragedi. Hans sexåriga dotter Wilma behöver ett nytt hjärta och hennes mamma är desperat. Trådarna knyts samma, men kommer hon att kunna ta reda på sanningen innan det är för sent?.

MediaNr: CA43426

Monster

av Jørgen Jæger. Inläst av Ylva Törnlund. 13 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 8 i serien om Ole Vik och Cecilie Hopen är den första som översatts till svenska. Anne lever under skyddad identitet. Hon är lycklig med sin nya kärlek och höggravid, men har svårt att släppa rädslan för sin våldsamma ex-man Ragnvald. En eftermiddag kommer hennes dotter Thea hem vettskrämd från skolan, men vill inte säga vad som har hänt. Strax därefter hittas Annes nya man misshandlad. Och så doftar lakanen som Ragnvalds rakvatten.

MediaNr: CA43432

Våra liv

av Marie-Hélène Lafon. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

Allt existerar genom betraktaren och berättaren Jeanne Santoire. I matbutiken Franprix på rue du Rendez-Vous 93 i Paris finns den yppiga, skarpt blonderade unga kassörskan Gordana. Till kassa 4 varje fredag mellan klockan 11 och tjugo över kommer den mörke mannen i fyrtioårsåldern, som fått namnet Horacio Fortunato. Jeanne uppfinner flera liv i nutid, i det förflutna och i framtiden åt dessa två. Samtidigt nystar hon upp sin egen livshistoria.

MediaNr: CA43154

Gå förlorad

av Agnes Lidbeck. Inläst av Thomas Ekelöf. 5 tim, 21 min.Talbok med text.

Fristående avslutning på triptyken som inleddes med Finna sig och Förlåten. Anders är osäker på allt - jobb, drömmar, boende, sig själv. Det enda han är säker på är att han älskar sin familj. Det finns inget tvivel när det gäller de känslor han har för dem. Kanske älskar han dem till och med för mycket? Han räds ensamheten, men lockas samtidigt av den. Den som är ensam kan ju inte bli lämnad. A.L., 1981-, prisbelönt författare.

MediaNr: CA43651

Vem kan segla

av Eva-Marie Liffner. Inläst av Peter Mattsson. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Roman om den svenske skeppsbyggaren, vetenskapsmannen och nytänkaren Fredrik Henrik af Chapman, 1772-1808. Han var en motsägelsefull person. En matematiker och ingenjör som revolutionerade skeppsbyggnadskonsten också en drömmare som fascinerades av sjunkna städer och ständigt drogs in i såväl politiska komplotter som övernaturliga skeenden. Boken blir en slags sagolik pikaresk om en man med många talanger.

MediaNr: CA43332

Jätten från Kyrkefalla, roman

av Margareta Lindholm. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 28 min.Talbok.

År 1890 kommer Emanuel hem från kontinenten. Han har rest runt med ett cirkussällskap och rönt stora framgångar som den starka nordiska Jätten. Men nu är han redo att slå sig till ro i den lilla socken på Västgötaslätten där han växte upp. Med sig hem har han cirkuskamraten Ernst. Hur kommer de att tas emot av samhället? Kommer deras vänskap att hålla?.

MediaNr: CA43642

Den första kvinnan

av Lotta Lundberg. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 34 min.Talbok med text.

Sara Lander blir antagen till försvarets tolkutbildning. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd i skogen och böjer ryska verb. Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin. Putin bedriver expansiv politik, Krim är under ryskt styre och trollfabrikerna pumpar ut desinformation. Sara skriver allt spetsigare om Sverige och blir snart uppvaktad av ryssarna. Hur ska Sara förhålla sig? L.L., 1961-.

MediaNr: CA43560

En bur av guld

av Camilla Läckberg. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

Faye verkar ha det perfekta livet - man, dotter och en lyxig lägenhet på Östermalm i Stockholm. Men minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne. Den starka och ambitiösa kvinna hon en gång var finns inte kvar. Hon har gett upp allt för sin mans skull och känner sig fångad i en gyllene bur. När mannen sviker förlorar hon allt. Hon bestämmer hon sig för att hämnas. En roman om svek, upprättelse och hämnd.

MediaNr: CA43693

All den luft som omger oss

av Tom Malmquist. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 14 min.Talbok med text.

På vinden hemma hos sina föräldrar hittar Tom en gammal tidningsnotis. Den handlar om ett ouppklarat mord på en ung man vid namn Mikael K. Notisen kastar Tom tillbaka till sin barndom i Huddinge och han bestämmer sig för att ta reda på mer om Mikael K. Vem var han? Varför dödades han? Sökandet tvingar Tom att konfronteras med sitt förflutna. T.M., 1978-, har tidigare skrivit den uppmärksammade boken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.

MediaNr: CA43394

Det kommer aldrig vara över för mig

av Mhairi McFarlane. Inläst av Camilla Eriksson. 13 tim, 2 min.Talbok med text.

En romantisk komedi. Georgina Horspool har en riktigt usel vecka. På en och samma dag får hon sparken från Sheffields sämsta restaurang och hittar sin pojkvän Robin i säng med någon annan. Robin som inte accepterar att bli dumpad tänker använda detaljer om Georgina i sitt senaste stå upp-nummer. På det nya jobbet upptäcker Georgina att chefen är hennes ungdomskärlek Lucas McCarthy som inte verkar komma ihåg henne alls.

MediaNr: CA43240

Kvinnan i den blå slängkappan

av Deon Meyer. Inläst av Örjan Blix. 3 tim, 38 min.Talbok med text.

I Kapstaden har ett antal konstverk stulits. Alla föreställer porträtt av kvinnor klädda i blått. Tidigt en morgon stannar en minibuss till för en paus uppe i bergen som omger staden. De tretton kvinnliga passagerarna hittar liket av en mördad kvinna. Egentligen har inte poliskommissarie Benny Griessel tid att ta sig an fallet, han har fullt upp med att fixa fram en förlovningsring han egentligen inte har råd med.

MediaNr: CA43607

Som nitroglycerin

av Frida Moisto. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 56 min.Talbok med text.

När stjärnadvokaten Niklas Bromander hittas död i ett garage i Jönköping väcker det känslor. Några år tidigare har han fått en polismördare frikänd och såren är ännu inte läkta. Kriminalkommissarie Lisa Engström är den enda som vågar säga att han fick vad han förtjänade. Men när även Bromanders dotter försvinner, anar polisen att allt inte står rätt till och en intensiv jakt sätter igång. Lisa brottas med sitt förflutna och vreden inom henne växer.

MediaNr: CA43193

Mai betyder vatten

av Kayo Mpoyi. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 12 min.Talbok med text.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad i Dar es-Salaam, Tanzania. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud som ser det som Adi helst vill gömma.

MediaNr: CA42991

Mordet på kommendören

av Haruki Murakami. Inläst av Örjan Blix. 16 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Mordet på kommendören. En idé, förkroppsligad som den lille kommendören från tavlan på vinden, uppenbarar sig för berättaren som är en 36-årig porträttmålare. Bakom den lugna och ordnade vardagen tätnar oron och mystiken. Porträttmålarens hela verklighetsuppfattning kollapsar. Historien om konsten och tiden fortskrider medan berättaren bearbetar sin ensamhet, förlust och sorg.

MediaNr: CA42583

En tid för gudar, spänningsroman baserad på verkliga händelser

av Staffan Nordstrand. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 58 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Opium. I Bangkok sitter Eva anklagad för smuggling av narkotika. På flygplatsen har den thailändska tullen upptäckt heroin i en nalle som Eva fått som gåva. Fredde, som Eva åkte till Thailand med, står i skuld till ett kriminellt gäng och tvingas smuggla heroin landvägen från Thailand till Sverige. Evas vän Lena försöker hjälpa henne, men när Lena gräver i Evas förflutna gör hon en chockerande upptäckt.

MediaNr: CA43315

Råttfångaren, kriminalroman

av Kamilla Oresvärd. Inläst av Sari Eliasson. 7 tim, 18 min.Talbok med text.

Stina Seger har tagit en välbehövlig semester och är i Marbella med sina två bästa vänner Amelie och Carolina. När hon kommer hem till Sverige blir hon omplacerad från sin tjänst vid Göteborgspolisen och dessutom försvinner Amelie spårlöst. Stina får inte arbeta med fallet. Trots det blir hon inblandad och ju mer hon nystar i fallet, desto mer inser hon att sanningen finns henne skrämmande nära. Fristående uppföljare till Jägaren.

MediaNr: CA43338

Tsarens dotter

av Gill Paul. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 11 min.Talbok med text.

1914. Tsarens rike håller på att gå under familjen Romanovs framtid är osäker. Storhertiginnan Tatiana är hemligt förälskad i officeren Dmitri. När familjen fängslas och flyttas långt ut i Sibirien genomför Dmitri en våghalsig plan för att rädda sin älskade. 2016. Kitty Fisher lämnar London för USA när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Ett halssmycke som hon hittar på en strand leder henne till en väl gömd familjehemlighet.

MediaNr: CA43059

Snöprinsessa

av Bente Pedersen. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 13 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. För att slippa fira den första julen utan Emma i Tromsö, bestämmer sig Helmer för att ta med Aurora norröver, till Hammerfest. Aurora har funnit en vän i gudföräldrarnas son Håkon. De trivs i varandras sällskap och tillbringar mycket tid tillsammans. Men de upptäcker snart att både promenader och skidturer kan vara förenade med livsfara.

MediaNr: CA43300

Kedjereaktion, noveller

av Camilla Prell-Weichl. Inläst av Anna Godenius. 3 tim, 55 min.Talbok med text.

Bilsemestern i Tyskland avbryts i förtid och liftarens stumma närvaro i baksätet hotar att tippa den tryckta stämningen i en farligare riktning. I solskyddets spegel bjuder dottern på godis och pratar alldeles för mycket. Så händer något. I sex noveller skildrar författaren rädslan för katastrofen. De inträffade, de avvärjda och de vi i hemlighet vill ska ske. Vardagen framträder i skräckinjagande skärpa.

MediaNr: CA43287

Evelyn Hugos sju äkta män

av Taylor Jenkins Reid. Inläst av Camilla Eriksson. 15 tim, 43 min.Talbok med text.

Monique har blivit lämnad av sin man och på jobbet går det på halvfart. Men så blir hon kontaktad av en glamorös filmstjärna som vill att Monique ska skriva hennes självbiografi. Men varför har Evelyn Hugo valt just henne? Allt eftersom arbetet fortskrider övergår den professionella relationen i vänskap och Monique inser att det faktiskt finns en anledning till att Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.

MediaNr: CA43484

Äppelblom

av Nora Roberts. Inläst av Frida Bergh. 6 tim, 31 min.Talbok med text.

Eden Carlbough föddes in i rikedom, men när hennes älskade far dör visar det sig att pengarna är slut. Eden startar ett nytt liv. Hon investerar de sista av sina pengar i ett ridläger för flickor som ägs av hennes bästa vän Candy och börjar arbeta där. När Eden träffar Chase Elliot som äger fruktodlingen bredvid lägret finner hon honom väldigt irriterande, samtidigt som hon inte kan förneka att hon också är attraherad av honom.

MediaNr: CA43312

Kattmänniska, och andra berättelser

av Kristen Roupenian. Inläst av Malin Sternbrink. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

En samling moderna noveller där vi möter vi människosläktet bortom all idealisering. Det handlar om makt och underordning, begär, smärta och osäkerhet. Om allt det som vi helst inte vill erkänna om oss själva. Allt skildrat med ganska mycket humor. Kristen Roupenian, 1981-, amerikansk författare.

MediaNr: CA43292

Älskar, älskar inte, en systrarna Lind-roman

av Eleonor Sager. Inläst av Mallika Giarimi. 9 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 1 i feelgood-serien Systrarna Lind. Emilia är drygt 30 år och redo att stadga sig. Hon blundar för att pojkvännen inte alls vill ge upp sitt surfarliv. Lillasyster Madelen är framgångsrik i arbetslivet, nygift och har en fantastisk lägenhet. Men några barn tycks det inte bli. Hon fattar ett beslut som Emilia inte kan stötta. Plötsligt hänger systrarnas relation och Madelens tillvaro på en skör tråd. Samtidigt ställs Emilia inför ett svårt val.

MediaNr: CA43264

Mitt liv som barn i krigets skugga

av Paul Salo. Inläst av Niklas Gruondstroem. 4 tim, 39 min.Talbok.

Fortsättningskrigets konsekvenser för familjer sett ur ett barns perspektiv. Paul Salo skildrar sina barndomsupplevelser av krigsrykten, avsaknaden av en pappa som var ute vid fronten och vad det innebar att få en invalidiserad pappa hem från kriget. Barnens värld med spännande lekar och uppfinningsrikedom beskrivs också. Äldre barn kan få insikt om vad ett lands självständighet innebär. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA43709

Skogens barn

av Margit Sandemo. Inläst av Camilla Eriksson. 10 tim, 48 min.Talbok med text.

Artonåriga Silva är ett naturbarn och uppfattas som en drömmare. När hon felaktigt blir placerad på en psykiatrisk klinik blir det, trots allt, en lyckoträff för henne. Dagan arbetar på kliniken och är en mystisk ung man som Silva känner en stark samhörighet med. Han hjälper henne att ta reda på mer om hennes familj och det visar sig att även Dagan har ett förflutet som är fullt av olösta gåtor.

MediaNr: CA43362

Broder Jakob

av Emelie Schepp. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

Femte boken med åklagaren Jana Berzelius. En kvinna hittas brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Jana leder förundersökningen och hittar kopplingar till Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sitter inspärrad på rättspsyk. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan det är för sent. Den ende som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv - Danilo Peña.

MediaNr: CA43424

Förälskelsen, tredje delen i romantrilogin Två systrar

av Amanda Schulman. Inläst av Frida Bergh. 8 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Två systrar som börjar med Försoningen. Vanessa och Alicia har haft ett tufft år. Missfall, katastrofbröllop och svidande lögner har fått båda systrarna att tvivla på sina utstakade vägar i livet. Ett misslyckat doptal och en grandios förnedring på Grand Hôtel blir droppen som får bägaren att rinna över. Och frågan är vilka relationer som är värda att kämpa för. Chick lit.

MediaNr: CA43487

Sitta lugnt med ordentliga skor

av Maria Seisenbacher. Inläst av Carin Ödquist. 0 tim, 38 min.Talbok med text.

En diktsamling där fokus är på språkets oförutsägbarhet. Den österrikiska poeten Maria Seisenbacher utgår ifrån en mor som drabbats av Alzheimers sjukdom och hennes sönderhackade språkflöde som resultat. Dikterna försöker uttrycka det som är omöjligt att berätta om, så som avgörande livshändelser som ligger utanför språket.

MediaNr: CA43322

Varför vill du inte ha mig?

av Ingrid Sigfridsson. Inläst av Britt Ronström. 11 tim, 15 min.Talbok med text.

Tom Uggla, framgångsrik ägare till en reklambyrå, blir lämnad av sin fru Martina efter 15 års äktenskap och två barn. Medan hon under lång tid planerat sitt uppbrott har han trott att allt var bra mellan dem. Mitt i krisen söker Tom en ny tillvaro för sig och sina barn. Via nya kvinnor, mansgrupper, konflikter med vänner och svårigheter i papparollen konfronteras han med sin bakgrund och hemligheter han har försökt att förtränga under många år.

MediaNr: CA43399

Det vita kallbadhuset, roman

av Thorvald Steen. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 1 min.Talbok med text.

Det är strax före Advent. Han får ett telefonsamtal från en okänd kvinna som lär vara hans kusin. Familjen på morssidan har han hört talas om men aldrig träffat. Hänger hemlighetsmakeriet ihop med att han har en ärftlig sjukdom och är numera rullstolsbunden? Han uppsöker sin gamla mor med hopp om att få klarhet innan det är försent. En roman om skam, förtigande och priset för ärlighet.

MediaNr: CA43146

Dikter i urval

av Alfred Tennyson. Inläst av Carin Ödquist. 5 tim, 14 min.Talbok med text.

Ett urval av Alfred Tennysons dikter i Hjalmar Edgrens klassiska översättning. Följande dikter ingår. Majdrottningen, Jungfrun av Shallot, Locksley Hall, Trädgårdsmästarens dotter, Dora, S:t Agnes afton, Lady Clara Vere de Vere, Lady Clare, Ulysses, Den lätta brigadens attack, Blomman, Dit ut, ett urval från In memoriam inklusive Nyårsklockan, Enoch Arden samt Elaine och Guinevere, två av de så kallade Kungsidyllerna.

MediaNr: CA43145

All right, Jeeves!

av Pelham Grenville Wodehouse. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 20 min.Talbok.

Den andra boken i serien om Bertie Wooster och hans betjänt Jeeves. Boken kom ut på svenska första gången 1943. Bertie har just kommit hem från en vistelse på franska Rivieran när han får veta att hans goda vän Gussie Fink-Nottle har blivit förtjust i en ung dam vid namn Madeline. Bertie bestämmer sig för att hjälpa till i ärendet men trots god vilja blir det hela mycket trassligt. Till dess att Jeeves reder upp affären. P.G.W., 1881-1975.

MediaNr: CA43613

Rotlös, en spänningsroman

av Niklas Wrångberg. Inläst av Ingemar Jonson. 8 tim, 18 min.Talbok.

MediaNr: CA43752

Min sårbara kropp, roman

av Helena Österlund. Inläst av Ylva Törnlund. 17 tim, 17 min.Talbok med text.

Självbiografisk roman om Helena som efter en havererad kärleksrelation går in i en svår kris. Hon träffar läkare och får medicin. Ett tag lämnar hon Stockholm för landsorten. Hon är inlagd på sjukhus. Sexsajter på nätet skänker ett slags hopp. Men när gränserna överträds djupnar krisen. Helena Österlund, 1978-, prisbelönad författare och poet.

MediaNr: CA43433

Mod att ta plats

av Elisabeth Östnäs. Inläst av Lo Tamborini. 0 tim, 34 min.Talbok med text.

Sverige 1919, året då kvinnor fick rösträtt. Världskriget gör sig påmint varje dag och Sverige är fattigt. Teo skulle gärna gå i skolan men han arbetar som isbärare för att hjälpa familjen med försörjning. Under en leverans träffar han Rosa och blir förälskad. Hon kämpar för kvinnlig rösträtt och han följer med på ett möte. Teos kompisar skrattar åt Blåstrumporna men Teo inser att det blir bättre om både kvinnor och män får vara med och bestämma.

MediaNr: CA43321

Den sjunde sonen

av Árni Þórarinsson. Inläst av Peter Mattsson. 10 tim, 35 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Häxans tid. Den isländske journalisten Einar blir skickad till avlägsna Vestfirdir för att skriva om de lokala företagen och ekonomin. Inget intressant tycker han men sedan inträffar flera dramatiska händelser - en välkänd fotbollsstjärna försvinner, ett gammalt fint hus brinner ner och en husbil hittas utbränd i skogen. Snart är Einar indragen i ett händelseförlopp som blir allt mer komplicerat.

MediaNr: CA43311

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Synvända, essäer, polemik och dagliga blad

av Elisabet Hermodsson. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 16 min.Talbok med text.

Essäer, polemik och dagliga blad av författaren E.H., 1927-2017. Boken utkom 1975 och innehåller texter om tidens debatt i existens- och livsåskådningsfrågor och bidrag till dialogen marxism-kristendom. Författaren filosoferar kring människans förhållande till naturen, religionen och vetenskapen och riktar sin kritik främst mot teknokratin och den moderna naturvetenskapliga forskningen.

MediaNr: CA42995

Religion

The fullness of God, Frithjof Schuon on Christianity

av Frithjof Schuon. Redaktör: James S Cutsinger. Inläst av Malin Wahlstedt. 11 tim, 43 min.Talbok.

Frithjof Schuon, 1907-1998, schweizisk religionsfilosof, sufier och företrädare för philosophia perennis utforskar människans relation med det gudomliga. Hans budskap är tanken att alla stora religiösa traditioner är olika vägar till det Högsta Väsende. Här är ett urval texter som behandlar kristendomens metafysik och universalitet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43238

Intelligent skapelsetro, en naturvetare läser Första Moseboken

av Anders Gärdeborn. Inläst av Hans Sandquist. 18 tim, 45 min.Talbok.

Anders Gärdeborn, tidigare ordförande för den kreationistiska organisationen Genesis, ifrågasätter Darwins evolutionsteori och vill sätta skapelsetron i dess ställe. Han skriver om biblisk skapelsetro, intelligent design och evolutionslära. Han hävdar att information och förprogrammering inte kan uppstå av sig själv utan en intelligent upphovsman och förespråkar en bokstavlig tolkning av bibeln. I boken utgår han från Första Moseboken.

MediaNr: CA43398

Stora väckelser

av Stig Hällzon. Inläst av Patrik Nyman. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

S.H. beskriver flera av de största väckelserna och väckelsepionjärerna från 1700-talet och framåt: den metodistiska väckelsen, den stora väckelsen år 1734, väckelsen år 1800, böneväckelsen 1857-1858, Finney och Moody, väckelsen i Wales och Pingstväckelsen. Dessutom ger han svar på frågor som: Vad har föregått väckelserna? Hur har tillståndet sett ut inom kristenheten och i samhället innan väckelserna? S.H., född 1927, journalist och författare.

MediaNr: CA43123

Vittnet som vägrade tiga, den glömda berättelsen om missionären som avslöjade människoslakten i Leopold II:s Kongo

av Birger Thureson. Inläst av Anna Döbling. 11 tim, 15 min.Talbok med text.

En dokumentärroman om missionären E.V. Sjöblom, 1862-1903, som under sina resor i Kongo fick bevittna den människoslakt som pågick som en följd av den belgiske kungen Leopold II:s kolonialisering av landet. Med risk för sitt eget liv vittnade E.V. Sjöblom om stympade kroppar, nedbrända byar och fasansfulla övergrepp. Han skrev om det i privata brev och i Wecko-Posten och bidrog till att omvärldens ögon öppnades.

MediaNr: CA43101

Resan som fortsatte

av Simon Ådahl. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 45 min.Talbok med text.

En fristående fortsättning på Den oväntade resan och 2 grannar berättar. I sin tredje bok vittnar författaren, artisten och evangelisten Simon Ådahl om hur han bröt med religion och valde en livslevande relation med den Helige Ande. Boken är ett dokument över Guds godhet, Jesus upprättande kraft och den Helige Andes profetiska vägledning.

MediaNr: CA42711

Filosofi och psykologi

When all else fails, the ethics of resistance to state injustice

av Jason Brennan. 11 tim, 16 min.Talbok med text.

Ekonomen Albert O. Hirschman argumenterade att medborgare i demokratier har tre olika möjligheter att reagera på orättvisor eller felbeslut tagna av regeringen: lämna, klaga eller acceptera. Men Jason Brennan anser att det finns ett fjärde alternativ - när regeringen bryter mot våra rättigheter kan vi göra motstånd. Han resonerar kring vilka etiska koder som kan finnas vid olika typer av motståndshandlingar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43461

Melankolins anatomi

av Robert Burton. Redaktör: Arne Melberg. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 8 min.Talbok med text.

Robert Burtons enda verk som i original omfattar 1 300 sidor. Denna utgåva utgör cirka en fjärdedel av boken och förmedlar författarens stilkonst och hans lärda utläggningar om melankolins alla varianter, 1600-talets kultur och föreställningsvärld. Han skrev boken för att bota sin egen melankoli och boken skildrar även själva författaren. Boken blev en av sin tids mest berömda verk. R.B., 1577 - 1640, engelsk författare.

MediaNr: CA43361

Ikigai, den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv

av Héctor García. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 15 min.Talbok med text.

På den japanska ön Okinawa finns en by som kallas för Hundraåringarnas by. Ingenstans i världen lever människorna längre än här. De lider dessutom av färre kroniska sjukdomar och går genom klimakteriet lättare. Anledningarna till detta är många, men en av dem stavas ikigai - ett begrepp som kan förklaras som en inre drivkraft. I boken berättar författarna varför invånarna i byn blir så gamla och hur de lyckas vara så lyckliga och hur det hör ihop.

MediaNr: CA43175

Att gå, ett liv i rörelse

av Erling Kagge. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 43 min.Talbok med text.

Essäistisk bok där den norske äventyraren och passionerade vandraren Erling Kagge går på djupet med gåendet. Den gängse uppfattningen är att vi sparar tid genom att förflytta oss snabbt. Men Kagge har en annan syn på tiden och gåendet: "Tiden går fortare när vi ökar tempot. Jag hinner knappt uppfatta någonting när jag skyndar mig". Han filosoferar över sina egna promenader; från korta till jobbet till långa vandringar i fjällen.

MediaNr: CA43071

Somna utan gråt, hjälp din bebis till trygg och god nattsömn

av Elizabeth Pantley. Inläst av Anna Sandhammar. 6 tim, 42 min.Talbok med text.

E.P. ger tips och råd om hur man, enligt henne, etablerar trygga och bra sovvanor som fungerar i längden. Här finns också "paniklösningarna", så att trötta föräldrar kortsiktigt ska få sova så att de orkar ta itu med de verkliga sömnproblemen. I boken finns även verktygen för att kartlägga barnets sömnmönster, och författaren berättar sedan stegvis hur man ska få barnet att somna in och sova hela natten. E.P. är författare och föräldrautbildare.

MediaNr: CA42911

Uppfostran och undervisning

Inkluderande undervisning, vad kan man lära av forskningen

av Claes Nilholm. Inläst av Lottie Johansson. 5 tim, 2 min.Talbok med text.

Kunskapsöversikt som redogör för ett antal vetenskapliga studier som på olika sätt studerat begreppet inkluderande undervisning. Författarna, forskare inom specialpedagogik, fokuserar på vad som är inkluderande undervisning och hur den kan omsättas till praktisk handling i skolan. De för också ett resonemang om hur den aktuella forskningen kan förstås och bli relevant i skolans vardag.

MediaNr: CA43534

Den underbara gäddan, muntligt berättande i förskolan

av Britta Olofsson. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 39 min.Talbok med text.

Om muntligt berättande i förskolan. Att berätta en saga sätter andra spår än att högläsa ur en bok. Det muntliga berättandet skapar en varm och nära relation. Det främjar fantasi och kreativitet och stärker språkutveckling och identitet. Författaren ger folksagan en särskild plats, eftersom dess tydliga kontraster mellan gott och ont ger barnen en signal om vad som är värt att kämpa för.

MediaNr: CA43448

När lögnen blir sanning, om händelserna efter Macchiariniaffären

av Harriet Wallberg. Inläst av Eva Werning. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

Macchiariniaffären briserar i januari 2016 och Sverige skakas av de uppgifter som avslöjas: forskningsfusk, operationer som gått fel och orsakat stort lidande och död hos patienter, och universitets- och sjukhusledningar som vägrar ta uppgifterna på allvar. Harriet Wallberg, som var rektor på Karolinska Institutet när kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades 2010, pekas ut som en av de skyldiga och får sparken. Här ger hon sin syn på vad som hände.

MediaNr: CA43462

Den läsande hjärnan

av Daniel T Willingham. Inläst av Anna Westberg. 15 tim, 41 min.Talbok med text.

Vad händer i hjärnan när vi läser? Hur går det till när vi lär sig att läsa? Varför läser en del mer än andra? Dessa och andra frågor besvarar D.T.W., professor i kognitiv psykologi. Han beskriver hela läsprocessen - från individens upptäckt av orden till skapandet av mening från text - med hjälp av exempel och studier. J.U., hjärnforskare vid Stockholms universitet, har skrivit förordet och ett kapitel om hjärnforskningens perspektiv på läsning.

MediaNr: CA43041

Språkvetenskap

Modern rysk grammatik, Grammatika sovremennogo russkogo jazyka

av Lennart Wikland. Inläst av Cecilia Purits. 25 tim, 17 min.Talbok.

MediaNr: CA42017

Litteraturvetenskap

Varovainen matkailija

av Merete Mazzarella. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 9 tim, 41 min.Talbok.

Tillvaron på kryssningsfartyget Baemar styrs av en stadig rytm, rutiner och upprepning. Det mest levande ombord, förutom de smått excentriska medresenärerna, är en skadad nattfjäril. Denna miljö fascinerar Merete Mazzarella. I Australien möter hon raka motsatsen i form av en naturskön och vild kontinent med vänliga människor, färgrikt djurliv och brutal historia. En bok om att omdefiniera sin livshistoria, om arv och kärlek. Inläst på finska.

MediaNr: CA43844

Anteckningar från en orolig planet

av Matt Haig. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 7 tim, 19 min.Talbok med text.

Hur finner vi glädje när så mycket i vår vardag uppmanar till ångest? Tänk om vår livsstil står i direkt motsättning till vårt välbefinnande? Efter att flera år ha levt med ångest och panikattacker blir svaren på de här frågorna skillnaden mellan liv och död för Matt Haig. Han menar att mycket i vår vardag - sociala medier, internetångest, utseendefixering, ständiga nyhetsuppdateringar, krävande arbete - allvarligt skadar vår psykiska hälsa.

MediaNr: CA43603

Analfabeten, självbiografisk berättelse

av Agota Kristof. Inläst av Malin Sternbrink. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Agota Kristof, 1935-2011, var 21 år gammal 1956 när hon flydde från Ungern med sin man och dotter. Kristof blev kvar i Schweiz i hela sitt liv men längtade hela tiden tillbaka till sitt hemland. Hennes självbiografi består av elva korta berättelser där hon bland annat skildrar sin skolgång, sitt dagboksskrivande, Stalinkulten, landsflykten. Första åren i Schweiz beskriver hon som en öken utan sammanhang och utan språk.

MediaNr: CA43446

Ett hemligt liv, Verner von Heidenstam och Kate Bang

av Martin Kylhammar. Inläst av Peter Mattsson. 31 tim, 18 min.Talbok med text.

En biografi över ett hemligt liv. De två som håller sina liv hemliga är Verner von Heidenstam och Kate Bang. Heidenstamkännaren Martin Kylhammar skriver här, med Kate Bang i centrum, om passioner och krig, om resor, svek, ömhet och samvaro. Till grund för boken ligger lådor fulla av kärleksbrev från Verner, samt Kates dagböcker om deras liv tillsammans. V.v.H. 1859-1940, nobelpristagare i litteratur 1916, K.B. 1892-1976, dansk författare.

MediaNr: CA42852

Krigets sorgebarn, om 1920-talets europeiska idéromaner

av Åke Lundqvist. Inläst av Inga Pyk. 9 tim, 56 min.Talbok med text.

Ur katastrofen efter första världskriget reser sig en storhetstid för den europeiska romankonsten med författare som Thomas Mann, André Gide, Virginia Woolf, Herman Hesse, Aldous Huxley, André Malraux. Åke Lundqvist skildrar förkrigstidens blomstrande Europa, krigsårens mardröm, efterkrigsårens politiska tumult och stora idédebatt. Mot den bakgrunden läser han de stora författarnas romaner, på spaning efter ljus i mörkret.

MediaNr: CA43486

Den hostande göken, en poetisk resa i harmonins örike

av Lars Vargö. Inläst av David Zetterstad. 15 tim, 53 min.Talbok med text.

En bok om den japanska lyrikens historia. Boken är skriven av Lars Vargö som har tillbringat en stor del av sitt yrkesliv i Japan. Här skriver han om gudarnas och shamanens sånger, om hovfunktionärer och om envisa kejsare, om nationalism och ren dumhet, om den klassiska och den moderna poesin. Här finns också en hel rad exempel på poesi i tolkning av författaren. L.V., 1947-, svensk diplomat och ambassadör som skrivit flera böcker om haiku.

MediaNr: CA42839

Bo Grandien, diktare, reporter, forskare

av Per Wästberg. Inläst av Hans Cederberg. 15 tim, 26 min.Talbok med text.

Per Wästberg följer diktaren, reportern och forskaren Bo Grandien, 1932-2014, alltifrån gemensamma ungdomsår och genom hela livet. Ett porträtt växer fram, på djupet och på bredden, med färgstarka berättelser och humoristiska episoder från skärgården, från de unglitterära kretsarna i 1950-talets Stockholm, från reser och tidningsvärld. Den närgångna analysen av Grandiens tre livsuppgifter visar hur de korsbefruktar varandra.

MediaNr: CA43195

Jag som var så rolig att dricka vin med, rapport från ett år som nykter alkoholist

av Rebecka Åhlund. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

Journalisten och författaren R.Å. bor i London med sin familj. Hon rör sig i en kreativ miljö och möjligheterna att dricka alkohol är obegränsade. Några veckor efter 40-årsdagen går hon på sitt första AA-möte. Med humor och uppriktighet berättar R.Å. om livet som alkoholist, om ångesten, skammen och skulden, men också om att våga möte tillvaron som den är. Hon skildrar sin kamp för att bli frisk, men också en kultur där alkohol är norm.

MediaNr: CA42997

Konst, musik, teater och film

Roudarit, vastuun ja kamojen kantoa jo vuodesta 1965

av Lamppu Laamanen. Inläst av Timo Mäkynen. 13 tim, 0 min.Talbok.

Boken beskriver samspelen mellan olika artister och deras assistenter på ett naket och ärligt sätt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43714

Surun suitsima suku

av Eeva Litmanen. Inläst av Maija-Liisa Ström. 9 tim, 11 min.Talbok.

Det självständiga Finlands historia sett från en släkts ögon. Under de två världskrigen ändrades livet totalt för trubaduren från Ingermanland Lari Paraske, hans barn och barnbarn. Familjerna splittrades och kontakterna bröts. Eeva Litmanens släkthistoria från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet avslöjar dolda hemligheter och speglar Finlands djupa smärtpunkter. Inläst på finska.

MediaNr: CA43706

Ingen oförarglig sångerska

av Catarina Ericson-Roos. Inläst av Elisabet Lindberg. 22 tim, 42 min.Talbok med text.

En biografi om D.I., 1927-2018, som föddes i London och flyttade till Sverige 1957. Några år senare debuterade hon med en romanskonsert. D.I. var länge engagerad vid Rikskonserter och verksam som pedagog vid de flesta högre musikutbildningar i Norden. 1986 blev hon Sverige första professor i sång vid Lunds universitet och hon var även medlem i Musikaliska akademien.

MediaNr: CA43056

Kärleken till en kör, körsång, hälsa & harmoni

av Emmalena Flyman. Inläst av Malin Sternbrink. 4 tim, 1 min.Talbok med text.

Körsång är en folkrörelse i Sverige, åtminstone 500 000 svenskar runt om i landet sjunger i kör. Här intervjuas olika engagerade körsångare. Det är personliga berättelser; körsångare, körcoacher och kompositörer vittnar om glädjen och gemenskapen och det unika med just körsång. Men vad händer egentligen i kroppen när vi låter röster blandas till harmonier? Vilka är de senaste rönen kring kör och hälsa?.

MediaNr: CA43303

Frihetens blå toner, en berättelse om jazzen i Sverige

av Göran Jonsson. Inläst av Hans Sandquist. 15 tim, 10 min.Talbok med text.

I 25 kapitel presenterar denna bok personer som betytt mycket för jazzen i Sverige fram till idag. Under många decennier åkte svenska musiker och sökte lyckan i USA. Nyöppnade klubbar och dansställen bjöd svensk publik på det senaste. De fina pianisterna och sångerskorna har gjort succé både hemma och på kontinenten. Boken innehåller belysande anekdoter och berör även musikgenrer som gränsar till jazz. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43288

Heartists, konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce

av Johanna Pietikäinen. Redaktör: Cathrin Emdén]. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 13 min.Talbok med text.

En bok om konstnärsparet William Blair Bruce, 1859-1906, och Carolina Bennedicks, 1856-1935. Paret träffades i den lilla byn Grez i Frankrike där det i slutet av 1800-talet fanns en konstnärskoloni. Så småningom byggde sig paret Bruce ett hem på Gotland; Brucebo som fylldes av konst, vänner och djur. Brucebo drivs idag som museum. Johanna Pietikäinen, 1988-, konstvetare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43477

Historia

The collapse of complex societies

av Joseph A Tainter. 18 tim, 23 min.Talbok med text.

Berättelser om samhällen som kollapsat kan bidra med kunskap, inte bara om antika samhällen, utan om alla komplexa samhällen så väl nu som i framtiden. Författaren beskriver ett 20-tal samhällen som kollapsat under en tidsperiod på 2000 år. Vidare lägger han fram en teori om samhällskollapser utifrån Romerska riket och Mayariket med flera. J.A. Tainter, 1949-, amerikansk antropolog och historiker. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43498

Från Karl XV:s dagar, personer och händelser

av Carl Hallendorff. Inläst av Ingemar Nygren. 15 tim, 28 min.Talbok.

Personskildring av Karl XV, Sveriges kung 1859-1872. Boken är författad 1924 av historikern Carl Hallendorff som med hjälp av brev och historiska källor tecknar en bild av monarken från barndom, över tiden som kronprins och kung fram till Karl XV:s sjukdom och död.

MediaNr: CA42713

Kvinnorna historien glömde

av Stefan Högberg. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 30 min.Talbok med text.

Kvinnorna har ofta fått en undanskymd och bortglömd plats i historieskrivningen. I boken presenteras sju av de kvinnor som historien mer eller mindre glömt. De var alla välkända och inflytelserika i sin samtid och kom på olika sätt att påverka historiens gång. I boken lyfts de historiska berättelserna om dessa stridbara kvinnor, bortom myterna och legenderna. Boken bygger på berättelser från författarens podcast Kvinnliga krigare.

MediaNr: CA43253

Amerikaner

av Björn af Kleen. Inläst av Thomas Ekelöf. 8 tim, 36 min.Talbok med text.

Björn af Kleen är Dagens Nyheters USA-korrespondent. Denna bok bygger på reportage och personporträtt som tidigare publicerats i tidningen. Temat är livet i det samtida USA. Han har intervjuat bland annat politiker, visselblåsare, författare och vanliga människor - såväl liberala som starkt konservativa. Artiklarna ger en bild av ett polariserat land med en oförutsägbar framtid. B.a.K., 1980-, journalist och författare.

MediaNr: CA43528

Spökpatrullen, det första specialförbandet

av Karl-Gunnar Norén. Inläst av Christer Modin. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

Spökpatrullen tillika Long Range Desert Group, LRDG, var det brittiska specialförbandet som opererade i ökenkriget i Nordafrika under Andra världskriget. Genom boken får läsaren insikter om hur några av krigshistoriens mest extrema specialoperationer gick till. Många av Spökpatrullens uppfinningar och erfarenheter är aktuella än idag. Boken baseras på författarnas arkivstudier, veterankontakter och upptäcktsresor i Libyens och Egyptens öknar.

MediaNr: CA43214

Kära fanatiker

av Amos Oz. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Essäer som utgår ifrån föreläsningar av den israeliska författaren Amos Oz, 1939-2018. Texterna bildar en vädjan om försoning som kastar ett nytt ljus över Israel, judendomen och villkoren för vår mänskliga existens. Amos Oz belyser både historiska och aktuella frågor och lägger fram nya sätt att se vår nuvarande situation där fanatismen eskalerar i alla delar av samhället. Förkortad utgåva utgiven av Teskedsordern.

MediaNr: CA43284

Naziguldet och de invigdas hemlighet, den sanna berättelsen om hur Sven Hedins gudson gömde den tyska riksbanksskatten

av Marcus Wallén. Inläst av Helena Gripe. 20 tim, 32 min.Talbok med text.

Under andra världskriget plundrades den judiska befolkningen och de ockuperade länderna systematiskt på guld, konst och kontanter. Större delen av stöldgodset gömdes vid krigsslutet, men återfanns av amerikanska soldater och fördelades bland de stater som fallit offer för nazisterna. Men var tog resten av tillgångarna vägen? Finns svaret i det brev som den unge tysken Hubert von Blücher skickade till sin gudfar Sven Hedin? M.W., 1972-, journalist.

MediaNr: CA43012

Nitton kvinnor, berättelser om syriskt motstånd

av Samar Yazbik. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 23 min.Talbok med text.

Syrien är en av samtidens största konflikthärdar och humanitära katastrofer. Författaren har intervjuat kvinnor på flykt och i exil om deras upplevelser av revolutionen och kriget. I boken får 19 kvinnors berättelser ta plats. Det är fasansfulla berättelser om tortyr och förföljelse men också om kamp för frihet och rättvisa. Deras öden och erfarenheter ger en inblick i samhället bakom konflikterna. Författaren är född i Syrien och lever i exil.

MediaNr: CA43643

Biografi med genealogi

Yksi rykmentti, sata tarinaa, veteraanit kertovat

av Petri Pietiläinen. Inläst av Tapio Rauvala. 15 tim, 28 min.Talbok.

Ett arbete som baseras på de unika intervjuerna gjorda med krigsveteraner. I fortsättningskriget slog det nya Infanteri - Regiment 1 till mot ryssarna i Valkeasaari i juni 1944. Regementet led stora förluster, men fortsatte sin kamp. De överlevarna har lidit av skuldkänslor och det har funnits misstankar om att uppdraget var dömt att misslyckas från början. Vem bär ansvaret för uppdraget? Inläst på finska.

MediaNr: CA43711

Från Brittiska Indien till Huseby bruk, järnvägen som arena för modernitet och kolonialism under lycksökaren och järnvägsentreprenören Joseph Stephens tid i Indien 1860-69

Redaktör: Margareta Petersson. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 31 min.Talbok med text.

Det småländska godset Huseby bruk köptes år 1867 av den unge Joseph Stephens som blev rik på att bygga järnväg i Brittiska Indien. När Stephens avvecklade sin indiska affärsverksamhet skickade han sina brev, arbetskontrakt och lönelistor hem till Huseby. Till år 2008 låg dem bortglömda i en kista på vinden. Boken presenterar den unika dokumentsamlingen som ger nya perspektiv på det brittiska imperiet och dess verkningar i Indien och globalt.

MediaNr: CA43098

Inte mitt krig

av Boris Benulic. 15 tim, 59 min.Talbok med text.

Självbiografi av Boris Benulic, 1955- , och hans livsvandring, från redaktör för marxistiska tidningar till VD för ett av Sveriges största elbolag. Han berättar bland annat om vänsterns växtvärk under 1970-talet, kampen mot kärnkraft och de interna bråken på föreningen/förlaget Ordfront. Mycket handlar om arbetet på Kraft & Kultur, hur 1,8 miljarder kronor försvann och vad som hände under den påföljande rättsprocessen.

MediaNr: CA43488

Ändå inte försvunnen, om sorg, tröst och att vara människa

av Lasse Berg. Inläst av Hans Cederberg. 5 tim, 0 min.Talbok med text.

Författaren Lasse Berg och hans fru Ingrid var i Sydafrika när de fick telefonsamtalet som talade om att dottern Linda, 34 år gammal, just hade förblött i parets lägenhet efter en fullständigt osannolik olycka. Först två år senare, när Ingrid reste bort, kunde Lasse sätta sig vid datorn igen. Sorgens fördämningar rämnade och skrivandet gick inte att stoppa. Resultatet är denna bok som undersöker vad det är som gör oss mänskliga.

MediaNr: CA43444

Winston Churchill, biografi över en gourmand

av Catherine Heyrendt-Sherman. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 40 min.Talbok med text.

Matbordet spelade en avgörande roll både i Winston Churchills politiska och personliga liv. Här ges en närgången bild av en livsstil som inte längre existerar. Även många exempel på Winstons berömda vitsar och citat; "Man ska komma ihåg att det är magen som styr världen". Ett ovanligt läckert porträtt av britternas hjälte, bräddfylld med anekdoter som få det att vattnas i munnen. Författaren är fransk historiker.

MediaNr: CA43237

Kvinnorna som format vår värld, och deras kopplingar till varandra

av Kate Hodges. Inläst av Anna Godenius. 5 tim, 37 min.Talbok med text.

Här berättas om 84 kvinnor som gjort ett avtryck i historien och hur de inspirerat och påverkat varandra. Här finns texter om bland andra Marie Curie, Greta Garbo, Patti Smith, Simone de Beauvoir, Beyoncé och Michelle Obama. Genom att berätta om dessa kvinnors levnadshistorier och bedrifter avslöjar författaren ett fascinerande nätverk mellan olika kvinnor som hjälpt varandra att utvecklas och våga pröva nya saker.

MediaNr: CA43164

Stryk inte mina trosor!

av Birgit Holmgren. Inläst av Anita Molander. 8 tim, 22 min.Talbok.

I denna biografi berättar B.H. om hur hon i sin barndom ville vara pojke - slippa examensklänningar, rosett i håret och att kläs ut. Hon skriver om svårigheterna att hitta en egen identitet och att slippa spela en obekväm roll, men också om den förödande tystnaden i familjen. Läsaren får följa författaren upp i vuxen ålder, då hon till sist accepterar den hon är och finner sin plats i livet.

MediaNr: CA43459

Vansinnet, mitt bipolära liv

av Marya Hornbacher. Inläst av Camilla Eriksson. 13 tim, 49 min.Talbok med text.

Självbiografi av författaren och journalisten Marya Hornbacher, född 1974. När hon var 24 år fick hon diagnosen bipolärt syndrom och insåg då att hon hade haft sjukdomen sedan hon var fyra år. Här berättar hon om sitt liv med sjukdomen; om de maniska perioderna då hon skrev och föreläste och om de depressiva perioderna då hon drack alkohol och hade tillfälliga förbindelser. Hon skildrar ett destruktivt liv som obönhörligen är på väg mot botten.

MediaNr: CA42588

Inspiration för släktforskare

av Ewa Klingberg. Inläst av Mallika Giarimi. 1 tim, 20 min.Talbok med text.

En inspirationsbok för släktforskare har formen av en personlig betraktelse. Författarna ger sig ut på en resa bakåt i tiden på jakt efter sina anor. Med detektivarbete söker de spåren efter människorna i en svunnen tid, i landskapet, på kyrkogårdarna och i arkiven. De delar med sig av sina upplevelser och en del tips och lärdomar för blivande släktforskare. Boken är rikt illustrerad med foton.

MediaNr: CA42796

Karl Warburg, den varsamme vägvisaren

av Monica Lauritzen. Inläst av Kristina Bäckman. 22 tim, 16 min.Talbok med text.

K.W., 1852-1918, som förutom professor i litteraturhistoria även var verksam som kritiker och politiker. Idag är han bortglömd, men var under sin livstid tongivande. I denna biografi skildrar docent M.L. bland annat hans judiska uppväxt i Göteborg, skapandet av Nobelbiblioteket och hans betydelsefulla gärningar inom det litteraturvetenskapliga fältet - han skrev till exempel viktiga monografier om Anna Maria Lenngren och Viktor Rydberg.

MediaNr: CA43010

Om mitt liv

av Sugawara Takasue no musume.. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 42 min.Talbok med text.

En av självbiografiska berättelserna från den japanska Heian-perioden på 1000- och 1100-talen, i detta fall, skriven av Takasues dotter vid det kejserliga hovet. Hon var en blyg och världsfrånvänd person som önskade sig ett helt vanligt liv. Hennes drömmar, glädje och ensamhet, funderingar om livets mening känns fortfarande högst aktuella. Översättaren Vibeke Emond har skrivit förord och försett boken med utförliga kommentarer.

MediaNr: CA42797

Skallmätaren, Gustaf Retzius - hyllad och hatad

av Nils Uddenberg. Inläst av Örjan Blix. 22 tim, 10 min.Talbok med text.

En biografi över Gustaf Retzius, 1842-1919, mest känd för sina skallmätningar. G.R. och hans hustru Anna var starkt engagerade i kvinnofrågan och i olika sociala projekt. De var några av sin tids mest framgångsrika svenskar och uppskattades både av politiker och forskare. Gustaf nominerades 23 gånger till Nobelpriset. Genom deras livsöden skildrar Nils Uddenberg tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

MediaNr: CA43392

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

Självbiografisk berättelse om författarens isolerade uppväxt. På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara med sina föräldrar och sex syskon. Familjen är mormoner och på somrarna hjälper Tara sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Här berättar hon om sin osannolika resa in i den akademiska världen. T.W., 1986-, amerikansk idéhistoriker.

MediaNr: CA43451

Samhälls- och rättsvetenskap

EU law directions

av Nigel Foster. 41 tim, 9 min.Talbok med text.

MediaNr: CA43179

Europaparlamentsvalet 2019

Inläst av Erik Björnfot. 0 tim, 16 min.Talbok.

MediaNr: CA43920

EU och nationalstatens återkomst

Redaktör: Antonina Bakardjieva Engelbrekt. 14 tim, 53 min.Talbok med text.

Tvärvetenskaplig skrift som innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statskunskap och ekonomiska ämnen, som ur olika perspektiv förenar historiska tillbakablickar med analys av framtida utmaningar som EU och europeiskt samgående står inför i en tid då nationalstaten tycks vara på väg tillbaka. Inläst med talsyntes.

MediaNr: CA43601

Ankomst Malmö, röster om flyktingmottagandet hösten 2015

Redaktör: Karin Sjöberg. Inläst av Eva Sjöblom. 7 tim, 58 min.Talbok med text.

Hösten 2015 var en dramatisk tid i Malmö. Inte sedan andra världskriget har så många människor på flykt kommit till landet och många kom via Malmö. I den här boken presenteras ett urval av de berättelser, dokument och bilder som Malmö stadsarkiv samlat in inom ramen för dokumentationsprojektet Ankomst Malmö. Syftet är att uppmärksamma människor på flykt och det enorma arbete som utfördes av såväl frivilliga som yrkesverksamma i Malmö.

MediaNr: CA42655

Vänstern i USA

av Karin Henriksson. Inläst av Jonas Knutell. 10 tim, 33 min.Talbok med text.

Hur kunde den en gång så starka arbetarrörelsen i USA pressas tillbaka? Håller den begynnande vänstervinden i sig i Trumpland? Kan de splittrade Demokraterna enas om en ny riktning? Med dessa frågor i bakhuvudet reser den erfarna USA-korrespondenten K.H. i den amerikanska radikalismens fotspår. Hon besöker bland annat Seneca Falls där kvinnokampen inleddes och går på ett möte med Bernie Sanders i Vermont.

MediaNr: CA41149

Ödesvalet, en orosanmälan om ett brunt Europa

av Lars Jederlund. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

En bok inför EU-valet 2019. Författaren beskriver de partier som befinner sig till höger om den traditionella högern och redogör för vad de vill göra med Europa. Han menar att även om de bruna inte får majoritet i parlamentet pekar mycket på att de kommer att få starkt ökat inflytande. Inte bara i EU-parlamentet utan också i EU:s andra institutioner. Författaren höjer därför ett varningens finger för passivitet i EU-valet.

MediaNr: CA43600

Till vänsterpopulismens försvar

av Chantal Mouffe. Inläst av Anna Westberg. 3 tim, 27 min.Talbok med text.

Den konsensuspräglade mittenpolitiska modellen som varit gällande under de senaste decennierna har förlorat sin legitimitet. Frågan är vad som kommer att ersätta den. Statsvetaren Chantal Mouffe menar att den centrala politiska konflikten under de närmaste åren kommer att stå mellan högerpopulism och vänsterpopulism. Enligt honom ligger vägen framåt i ett radikalt vänsterpopulistiskt projekt för social jämlikhet och fördjupad demokrati.

MediaNr: CA43162

Teknik, industri och kommunikationer

Bränder i Eksjö under fem sekler

Redaktör: Allan Jardén. Inläst av Ingemar Jonson. 7 tim, 19 min.Talbok.

MediaNr: CA43959

Jag överlevde Titanic

av Lawrence Beesley. Inläst av Dan Bratt. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

Lawrence Beesley, 1877-1967, engelsk lärare i naturvetenskap, journalist och författare var en av överlevarna från Titanic. Hans ögonvittnesskildring av Titanics förlisning är för första gången översatt till svenska. Alla trodde att Titanic var osänkbart, men natten till den 15 april 1912 stötte fartyget emot ett isberg och började sjunka. Det fanns inte livbåtar så att det räckte till alla och 1514 personer dog. Efterord av Peter Glas.

MediaNr: CA43215

Ekonomi och näringsväsen

Freakonomics, a rogue economist explores the hidden side of everything

av Steven D Levitt. Inläst av Paul Barrett. 8 tim, 39 min.Talbok.

Boken utgår från följande originella påstående: Om moralen handlar om hur vi skulle vilja att världen fungerade, handlar ekonomin om hur den faktiskt fungerar. Förf. undervisar i ekonomi vid Chicagouniversitetet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43774

Ella, kotona Italiassa

av Ella Kanninen. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 38 min.Talbok.

Journalisten och programledaren Ella Kanninen tar med läsaren på inspirerande matresor till Italien. Hon besöker vänner och andra intressanta människor för att prata om och smaka på läckerheter. Boken presenterar härliga recept som kan användas i ett vanligt kök. Den tryckta boken innehåller många bilder. Inläst på finska.

MediaNr: CA43712

Pengar på hjärnan, feltänk, fallgropar och smartare strategier

av Dan Ariely. Inläst av Anders Göransson. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

Boken handlar om mekanismerna bakom vårt sätt att tänka kring pengar. Den handlar om glappen mellan vår medvetna kunskap om hur pengar fungerar, hur vi konkret använder pengar och hur vi förnuftsmässigt borde tänka på och använda pengar. Med hjälp av forskning och exempel försöker författarna hjälpa läsaren att identifiera feltänk och fallgropar och istället använda smartare strategier. J.K., advokat och D.A., professor i beteendeekonomi.

MediaNr: CA43337

Pasta på italienska, 12 regioner, 25 pastasorter, 50 recept

av Sara Berg. Inläst av Lo Tamborini. 3 tim, 21 min.Talbok med text.

En matresa från Turin i nordväst till Catania i sydost, genom tolv italienska regioner som vurmar lite extra för sin pasta. Vi får lära oss om olika mjölsorter, varför man har ägg i degen bara ibland och varför man alltid ska blanda pastan med såsen innan den serveras. Bland recepten hittar vi pistagepesto, gnocchi med spenat, tagliatelle med prosciutto och rigatoni med kalv. S.B., frilansjournalist som skriver om mat och kultur.

MediaNr: CA43218

Bobs lilla bok om livet, visdomsord från en gatusmart katt

av James Bowen. Inläst av Jens Malmkvist. 3 tim, 13 min.Talbok med text.

James Brown är tillbaka med sin fjärde bok om gatukatten Bob och deras gemensamma liv i London. Här är det en mer filosofisk betraktelse av de erfarenheter och insikter författaren fått under åren med sin trogne vapendragare. Bob är som en gammal filosof som förstår sig på allt och alla i sin omgivning. Som om han redan har sett allt förut och vet allt om livet. Han har blivit en slags guru för James.

MediaNr: CA43359

Så här blir du miljonär i hängmattan

av Per H Börjesson. 2 tim, 46 min.Talbok med text.

Enligt författaren försöker banker, finansbolag och försäkringsbolag få det att framstå som att det svårt att hantera ett privat sparande. De vill gärna ta hand om alla pengar mot höga avgifter. Men författaren, VD för Investment AB Splitan, menar att alla genom kloka beslut och långsiktigt sparande kan bli miljonärer. Han ger en mängd råd och tips på hur man ska förvalta sin pengar på ett klokt sätt.

MediaNr: CA43874

Den rikaste mannen i Babylon

av George Samuel Clason. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 12 min.Talbok med text.

En klassisk bok om privatekonomi och sparande som kom ut första gången 1926. Boken består av flera parabler och utspelar sig i den rika staden Babylon ca 2 000 f.Kr. Kungen inser att stadens rikedom är väldigt snedfördelad, några är väldigt rika medan många är väldigt fattiga Han går då till den rikaste mannen i Babylon - Arkad - och ber honom att utbilda 100 personer i Lärdomens Tempel i hur man blir rik. G.S.C., 1874-1957, amerikansk författare.

MediaNr: CA42922

Vättern, fisk och fiskare

av Carl-Axel Fall. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

Stor, djup med kristallklart vatten. Vättern är på många sätt en märkvärdig sjö. Ingen annan sjö i Sverige har en sådan mångfald av värdefulla fiskarter. I Vättern kan man gratis fiska röding, öring, stora gäddor, färggranna abborrar och många andra arter. Erfarna fiskare berättar om var fisken finns, hur den beter sig och hur den ska fångas. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43005

Bygg en förmögenhet, investera i investmentbolag

av Marcus Fridell. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 46 min.Talbok med text.

Boken innehåller tips och verktyg för den som vill spara i investmentbolag. Författaren M.F, civilekonom med bakgrund som aktiemäklare och analytiker skriver om de fördelar han ser med investeringsformen och vilka fallgropar som bör undvikas. Här presenteras också en rad investmentbolag, från familjens Wallenbergs Investor till Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

MediaNr: CA42654

100 sidor om konsten att sätta smarta mål och att nå dem

av Anna Jakobsson Lund. Inläst av Inga Pyk. 4 tim, 18 min.Talbok med text.

Att sätta upp olika mål i tillvaron menar författaren är viktigt för alla. Men bara att sätt upp mål är inte tillräckligt, man måste även arbeta hårt för att uppnå dem. Här ges många tips på hur man kan tänka för att nå det bästa resultatet. Till exempel hur man på bästa sätt kan motivera sig, vilka fällor som finns, vilka mål som är realistiska och hur man skapar konkreta mätpunkter under resans gång.

MediaNr: CA43213

Bli miljonär som pensionär, med 10 steg som maxar din pension

av Ola Lauritzson. Inläst av Ove Ström. 4 tim, 5 min.Talbok med text.

Vad är inkomstpension? Vad är premiepension? Var och hur investeras tjänstepensionerna? Hur mycket försvinner i avgifter? Författaren förklarar allt vi behöver veta om pensionssystemet och pensionssparande. I tio steg visar han hur vi maximalt kan få ut av vår pension.

MediaNr: CA43140

Ut ur ekorrhjulet, så blir du också ekonomiskt fri

av Oskar Lindberg. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 14 min.Talbok med text.

En handbok för den som vill komma ifrån det så kallade ekorrhjulet och uppnå ekonomisk frihet. Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg har omvandlat teori till praktik och boken bygger på deras erfarenheter. Bland annat skriver de om filosofin för ekonomisk frihet, hur man prioriterar en sak åt gången, men flera under en livstid. Dessutom finns här praktiska, ekonomiska experiment för alla.

MediaNr: CA42926

Mandelmanns köksbok, självhushållande recept från Djupadal

av Gustav Mandelmann. Inläst av Anna Westberg. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

Marie och Gustav Mandelstam lever sedan länge på gården Djupdal i Skåne. Där tar man vara på allt som växer och produceras. Från åkrar, trädgårdsland, ladugårdar och växthus kommer grönsaker, spannmål, bär, frukt, mjölk, ägg och kött som blir till bröd, sallader, inläggningar, pasta, ost, kakor, grytor och mycket mer. Recepten är prövade, använda och älskade i ett självhushåll där årstiderna styr vilken mat som står på bordet.

MediaNr: CA43197

Bin och människor, om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

av Lotte Möller. Inläst av Anna Westberg. 5 tim, 57 min.Talbok med text.

Relationen mellan människor och natur står i centrum i denna bok. Lotte Möller berättar vad man under historien ansett att vi människor kan lära av bina och skildrar bland annat den upphetsade debatten på 1700-talet om huruvida det är en drottning eller en kung som styr bisamhället. Hon beskriver livets gång i kupan och bland biodlare samt den ädla konsten att känna skillnad på olika sorters honung. Frågan är vad bidöden kommer att betyda för oss.

MediaNr: CA43099

Donutekonomi, sju principer för en framtida ekonomi

av Kate Raworth. Inläst av Inga Pyk. 20 tim, 38 min.Talbok med text.

Nationalekonomen K.R. presenterar här sju vägar till ett nytt ekonomiskt tänkande som har mänsklighetens grundläggande livsvillkor i fokus. Hennes donutekonomi tar hänsyn till såväl människors behov av social trygghet som planetens behov av ett ekologiskt tak för mänsklig påverkan. Hon analyserar den konventionella nationalekonomins förutsättningar och begränsningar, men bygger också vidare på Johan Rockströms modell med nio planetära gränsvärden.

MediaNr: CA42879

Idrott, lek och spel

Propagandafotboll

av Ekim Caglar. Inläst av Helena Gripe. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Fotboll är en sport som engagerar miljontals människor över hela världen. Fotbollsprofilerna - spelare och tränare - fascinerar och idoliseras. Men vilken påverkan på fansen kan dessa personer ha? Här presenteras 49 profiler. Det är spelare och tränare (samt en domare) som i olika hög grad har tagit sig an brännande politiska frågor. De gör inte alltid anspråk på att vara ideologer men de har visat ett tydligt intresse för politik och propaganda.

MediaNr: CA43396

Den snälla världsmästaren

av Jens Fellke. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 11 min.Talbok med text.

En biografi om bordtennisspelaren Jörgen Persson, som med sina fem VM-guld och nio EM-guld räknas som en av sportens största genom tiderna. Han har förutom sina sportsliga framgångar gjort sig känd som en snäll person - bland annat har han gett bort poäng på kantbollar alla trott han har vunnit. Boken följer honom från uppväxten och genom karriärens med- och motgångar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA42878

Yoga & ACT, för ett rikt och meningsfullt liv

av Josephine Selander. Inläst av Inga Pyk. 7 tim, 23 min.Talbok med text.

Den kognitiva beteendeterapiformen ACT, Acceptance and Commitment Therapy, utgår från att vi själva har förmågan att skapa ett rikt och meningsfullt liv. Samma synsätt finns även inom yogan. I boken presenteras de sex steg som fungerar som kärnprocesser inom ACT och till respektive kapitel finns också praktiska yoga- och meditationsövningar. Yogan som tillämpas kallas Viryayoga och har fokus på biomekanik och filosofi.

MediaNr: CA42289

Våga yoga, yogafilosofi i vardagen och viryayoga från grunden

av Josephine Selander. Inläst av Puma Berg. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

J.S. är yogalärare och har tillsammans med en naprapat skapat viryayoga - en yogaform som är uppbyggd utifrån läran om biomekanik och är en dynamisk träningsform utformad för att ge styrka, rörlighet och energi. J.S. presenterar här redskap som kan användas för att må bra och njuta av vardagen. Boken innehåller viryayoga steg 1 - övningar för både nybörjare och erfarna.

MediaNr: CA42237

Militärväsen

SAS ghost patrol, brittisk elitstyrka i naziuniform

av Damien Lewis. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 46 min.Talbok med text.

I april 1942 utarbetar den brittiska stridsledningen en plan som är lika fantastisk som den är omöjlig. Det upprättas en topphemlig elitstyrka som ska överraska fienden som en trojansk häst. I plutonen ingår mannar som talar flytande tyska, bär tyska uniformer och åker tyska fordon. De ska köra genom öknen för att ta sig in i nazifästet Tobruk. Den brittiska militärhistorikern D.L. berättar den spännande historien om den hemliga gruppen.

MediaNr: CA43233

Medicin

Loputtomat loiset

av Tuomas Aivelo. Inläst av Marko Kallinen. 11 tim, 25 min.Talbok.

Berättelsen om människor och parasiter är en historia om samexistens. Denna bok betraktar världen genom virus, bakterier samt tarmar och avslöjar en annan verklighet som få tänker på till vardags. Inläst på finska.

MediaNr: CA43715

Metsämieli, mielen ja kehon taskukirja

av Sirpa Arvonen. Inläst av Anni Tani. 10 tim, 57 min.Talbok.

Att skogen ger positiva hälsoeffekter har uppmärksammats i det offentliga rummet under de senaste åren. Det som många människor upplevt från sina egna erfarenheter har nu ett vetenskapligt stöd. Ju mer urbana och upptagna människor har blivit, desto mer behöver människans sinne och kropp naturen. Sirpa Arvonen är pionjär i ämnet i Finland och har utvecklat skogshälsometoden. Inläst på finska.

MediaNr: CA43713

Hälsobalansen, 4 nycklar till ett bättre liv

av Rangan Chatterjee. Inläst av Jonas Knutell. 7 tim, 44 min.Talbok med text.

Läkaren Rangan Chatterjee presenterar samlade kunskap vad gäller vår hälsa. Han väver samman sina egna råd med den senaste vetenskapliga forskningen om livsstil och mat som en medicin. Boken bygger på de fyra hälsonycklarna Vila, Mat, Rörelse och Sömn. Det gäller att hitta balansen mellan dessa fyra nycklar. Han ordinerar bland annat egentid i minst en kvart om dagen, periodisk fasta, mer promenader i vardagen och rutiner för sänggåendet.

MediaNr: CA43057

Ditt livs form, med 80/20-metoden

av Sabina Dufberg. Inläst av Lottie Johansson. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Författarna presenterar en metod - 80/20-metoden - som de menar ska skapar balans i livet gällande kost, träning och vila/återhämtning. 80/20-metoden innebär att man lever hälsosamt 80 procent av tiden och resterande 20% kan man njuta av livets goda. Boken är indelad i tre kapitel: kost, träning samt vila/återhämtning. Sabina Dufberg är träningscoach och Charlotta Flinkenberg är journalist och författare.

MediaNr: CA42913

Växtparadoxen, de dolda riskerna med "hälsosam" kost som orsakar sjukdomar och viktökning

av Steven R Gundry. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 20 tim, 43 min.Talbok med text.

Den amerikanske kardiologen S.R.G. belyser i denna bok vad han menar är hälsoriskerna med att få i sig lektiner - ett växtbaserat protein som är vanligt förekommande i bland annat spannmål, frukter, grönsaker, nötter, bönor. Boken innehåller en lång lista på livsmedel som innehåller lektiner, substitut för dessa, ett avgiftningsprogram, samt en kostplan och många recept.

MediaNr: CA43174

Skärmhjärnan, hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

av Anders Hansen. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 16 min.Talbok med text.

Vår hjärna är osynk med vår tid. Högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att bli ett stort hälsohot. A.H., psykiatriker, berättar hur hjärnan fungerar och hur den reagerar på alla intryck i vår nya digitala värld.

MediaNr: CA43310

Hormonbibeln 2.0, för kvinnor genom hela livet

av Martina Johansson. Inläst av Anna Sandhammar. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till Hormonbibeln. En bok om hormonella obalanser hos kvinnor. Många kvinnor använder syntethormonellt preventivmedel. Samtidigt lider allt fler av ofrivillig barnlöshet, menstruationsrubbningar och ångest. Finns det ett samband? Boken behandlar också vad som händer i klimakteriet och förklimakteriet, PMS och PMDS, samt beskriver alternativ till syntethormonella preventivmedel. M.J., civilingenjör i bioteknik och biofysik.

MediaNr: CA42889

Livsmedelshygien, ta hand om maten

av Kristina Magnusson. Inläst av Helena Gripe. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Behandlar allt man bör känna till när det gäller att tillreda och hantera mat och livsmedel, och fokuserar bland annat på: personlig hygien, orsakerna till matförgiftning, allergier, kontrollmyndigheter, vad HACCP är och hur den används för att kontrollera verksamhet. Vänder sig till studerande inom Hotell och restaurangprogrammet, medarbetare inom restaurang- och måltidsbranschen samt till en intresserad allmänhet.

MediaNr: CA43024

Böcker för barn

Skönlitteratur

Revolution poetry

Redaktör: Nachla Vargas Alaeb. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 7 min.Talbok med text.

Revolution Poetry är en plattform, en ambulerande scen och rörelse för spoken word-lyrik. Rörelsen startades 2009 med syfte att ta historier från Stockholms miljonprogram till finrummen och teaterscenerna. Fokus ligger på det talade ordet. I denna antologi möter vi starka texter från vardag och verklighet, texter som känns, stärker, gör ont och förändrar. Den innehåller både tidigare framförda klassiker och helt nyskrivna dikter.

MediaNr: CA43032

Flugo och Buzz är hjältar

av Tedd Arnold. Inläst av Thomas Ekelöf. Talbok med text.

Buzz har skrivit en bok. Den handlar om två superhjältar som heter Buzz och Flugo. Super-Buzz och Super-Flugo får vara med om riktiga äventyr. De träffar både drakar och pirater. Talbok för lästräning, 2 läshastigheter. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides. Lättläst.

MediaNr: CA43283

En gas i galaxen

av Aaron Blabey. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 34 min.Talbok med text.

Den femte boken om tuffa gänget. Dr Marmelad hotar att förgöra jorden. Han har stuckit till månen och lämnat ett jättekaos efter sig och tuffa gänget måste stoppa honom. Uppe i rymden råkar Herr Varg bli utestängd och svävar omkring i tyngdlöshet utanför raketen. Men inuti rymddräkten finns även Herr Piraya och han har ätit 37 burritos. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA43329

Kugghjärtat

av Peter Bunzl. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 44 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Hartmans magiska värld. Lily svävar i livsfara. Hennes pappa är försvunnen och nu är hon förföljd av en man med silverögon. Vad vill han? Tillsammans med sina vänner, urmakarens son Robert och den mekaniska räven Malkin, kastas hon in i en mörk och ondskefull värld. Snart inser Lily att de hon håller kärast mycket väl kan bli de som krossar hennes hjärta. Utspelar sig i Storbritannien i slutet av 1800-talet. Debut av Peter Bunzl.

MediaNr: CA43364

Kalderan

av John Flanagan. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 7 i serien Broderband som börjar med De utstötta. Stig tänker delta i den årliga tävlingen där Skandias mäktigaste krigare utses. Men så får Broderbandet ett uppdrag de inte kan tacka nej till. De ska rädda Kejsarinnan av Byzantos son som har blivit kidnappad av pirater. Problemet är att deras fästning är ointaglig. Det blir hägrarnas svåraste uppdrag någonsin och ett helt imperiums öde vilar på deras axlar.

MediaNr: CA43400

Tisdagar i diket

av Anna Fogelberg. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

En dag bygger Faster ett kafé, eller är det utedass eller kanske en rymdraket? Fröken Fotboll, herr Bondböna och Ellerhurdjuret är de första gästerna som besöker kafét. När kaffe-och-choklad-med-vispgrädde-maskinen startar får de en riktig överraskning. Boken innehåller tio kapitel och varje kapitel är en avslutad berättelse. Passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA43125

Vinter i diket

av Anna Fogelberg. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 2 tim, 26 min.Talbok med text.

Fortsättningen på Tisdagar i diket. Det är vinter i diket. Men hur ska det gå med julen? Bogaloffernas pepparkakor löddrar och är det verkligen jultomten som Faster bjudit in till sitt julkalas? Boken innehåller tio kapitel och varje kapitel är en avslutad berättelse. Passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA43259

Fjodor

av Pelle Forshed. Inläst av Camilla Eriksson. 0 tim, 33 min.Talbok med text.

Fjodor går på lågstadiet och vill inget hellre än att smälta in. Men det är inte så lätt. Boken är indelad i tre fristående kapitel. I det första handlar det om Fjodors rädsla för att läsa högt och i det andra oroar han sig för att komma försent till skolan. I det sista vill Fjodor hemskt gärna vara med i den stora drakflygartävlingen - men han har ju lovat moster att handla. Tecknad serie som passar för barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: CA42987

Tävla med Sigge

av Lin Hallberg. Inläst av Ylva Törnlund. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

Snart är det dags för hopptävlingen på Lunda och det är mycket som ska fixas. Mitt i förberedelserna blir Ingela dessutom sjuk och måste stanna hemma. Under en hel lång vecka får Elina, hennes mamma och de andra ponnytjejerna sköta stallet själva. Hur ska det gå? Sjuttonde boken i serien om Shetlandsponnyn Sigge, hans skötare Elina och alla de andra på stallet i Broby.

MediaNr: CA43304

Enhörningens hemlighet

av Hergé. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Tre små fartygsmodeller, en epidemi av fickstölder, mystiska antikvitetshandlare, ett märkligt slott som ruvar på en hemlighet. När kapten Haddock berättar om sin legendariske förfader, herr Francois de Hadoque, faller bitarna på plats. Utkom i original 1943. Nyöversättning av Björn Wahlberg. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA42988

Dubbeldeckarna och jakten på Tjuven-tjuven, aktivitetsbok

av Jørn Lier Horst. Inläst av Britt Ronström. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Konstmuseet har fått låna den kända tavlan "Tjuven" till en utställning. Tilde och Viktor är bland besökarna, men de upptäcker till sin fasa att målningen är förfalskad. "Tjuven" har blivit stulen och jakten på tjuven drar genast igång. Detta är en aktivitetsbok där tanken är att läsaren ska följa med Tilde och Viktor i deras detektivarbete och lösa mysteriet. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA43044

Cirkusdeckarna och mellomysteriet

av Dan Höjer. Inläst av Carin Ödquist. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 20 i serien cirkusdeckarna som börjar med Cirkusdeckarna och spökmysteriet. Tvillingarna Kaspar och Katinka på Cirkus Pommery står inför ett nytt mysterium. Melodifestivalens vinnarpokal har stulits och tvillingarna tar upp jakten på tjuvarna. Det blir en dramatisk jakt där de slåss med golvmoppar och får vara med i direktsänd teve.

MediaNr: CA43355

I Kalifornien skälver jorden

av Anna Hörnell. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 45 min.Talbok med text.

Melin lämnar sin norrbottniska hemort och flyger över Atlanten för att plugga på college i en bortglömd stad mitt emellan Los Angeles och San Fransisco. Hon faller handlöst för Kalifornien, för collegelivets eviga festande och för Lucas, trots att alla säger att han är knäpp. Men Kalifornien brinner och elden kommer närmare. Och när som helst kan det komma ett skalv som förstör allt. Debutroman för unga vuxna av journalisten Anna Hörnell, 1992-.

MediaNr: CA43466

Uppror och kärlek

av Per Lange. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Bennys hemliga rapporter som börjar med Bennys hemliga rapporter. Benny och hans vänner har fått nog av överbeskyddande föräldrar. De har rymt hemifrån och bildat motståndrörelsen De Frigående. De gör en satirtidning som de nattetid delar ut och de skapar en Youtube-kanal som lockar till sig andra rebeller. De planerar föreställningen De Frigåendes livsfarliga barncirkus, som en sorts chockterapi för alla nervösa mammor och pappor.

MediaNr: CA43069

Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan

av Magnus Ljunggren. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 1 i serien Rymdpiloterna. På rymdstationen Hajen bor barnen Max, Kim och Sam. De går i skolan men i framtiden är det tänkt att de ska bli rymdpiloter. När den makthungrige Zenok kastas ut från Hajen bestämmer han sig för att hämnas. Han återvänder med supervapnet flugbazookan, som kan förvandla alla till flugor! Men Max, Kim och Sam har precis lärt sig att använda lasersvärd.

MediaNr: CA42843

Heja Charlie!

av Geraldine McCaughrean. Inläst av Helena Gripe. Talbok med text.

När Charlie får chansen att provspela för Santos ungdomslag är det en dröm som slår in. Men för att få delta måste man ha riktiga fotbollsskor, och det har Charlie inte råd med. Tänk om han inte får provspela utan skor? Men hans två bästa vänner, Anna och Davi, ser till att hjälp honom. Problemet är att deras hjälp ställer till det för Charlie. Längst bak i boken finns en ordlista med svåra ord. Passar för barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: CA43239

Ingen är som Ella

av Sally Nicholls. Inläst av Anna Godenius. 0 tim, 23 min.Talbok med text.

Ellas storebror Sam är sjuk. Ella är trött på att mamma och pappa bara bryr sig om honom. De vet inte ens vilken veckodag hon föddes. Allt känns orättvist. Du kan väl vara snäll nu när din bror inte mår bra, säger mamma. Men Ella har ingen lust att vara en snäll flicka. Lättläst.

MediaNr: CA43443

Här kommer bussen

av Arne Norlin. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 0 tim, 8 min.Talbok med text.

Boken ingår i serierna: Halvan resp. Klumpe Dumpe. Halvan, en pojke i förskoleåldern, älskar att leka med sina bilder. Nu kör han med sin Volvobuss. I lekens värld blir han snart busschaufför och vi får följa honom en dag på jobbet. Vad har han på sig, hur stor är en buss och vad händer när en stor ledbuss plötsligt måste backa är några av frågorna vi här får svar på. Bilderbok som passar barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: CA43060

Den försvunna mustaschen

av Christina Olséni. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 1 i serien skolvaktmästare Tores detektivbyrå. Skolvaktmästare Tore E. Händig på Vingelskolan inser förvånat att rektorns stora, buskiga mustasch är försvunnen. Tillsammans med skolbarnen Klara och Otto bestämmer han sig för att ta reda på vem som ligger bakom den fräcka mustaschstölden. En humoristisk deckarserie som passar för barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: CA43334

Flykten mot isvidderna

av Andrew Peterson. Inläst av Malin Halland. 15 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 2 i fantasyserien Wingfeather som börjar med Mörkret över Aerwiar. Vi följer den excentriska familjen Igiby med syskonen Janner, Tink och Leeli. Syskonen blir avslöjade som kungabarn, de förlorade juvelerna från Anniera, och flykten blir ett faktum. De måste ta sig norrut, eller möta döden. Flykten är ett farligt företag och det blir än farligare när avundsjuka och bitterhet hotar att slita isär familjen.

MediaNr: CA43220

En stjärna försvinner

av Emily Rodda. Inläst av Frida Bergh. 3 tim, 7 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Raven Hill som börjar med Skepnaden i skogen. Den heta tv-kändisen Cassandra Cass har kommit till Raven Hill för att vara med på en filminspelning. Fixargänget anlitas som statister och Richelle hoppas att detta är hennes stora chans. Men plötsligt är Cassandra försvunnen. Har hon blivit kidnappad eller är det bara ett pr-trick? När Nick och Richelle ser något som de inte borde ha sett är de snart djupt indragna i ett farligt spel.

MediaNr: CA43472

En duktig hund på vift

av Meg Rosoff. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

Andra boken om McTavish och familjen Peachey. Familjen Peachey har semester, och naturligtvis vill alla i familjen åka till helt olika ställen. Men yngsta dottern Betty föreslår att de ska ge sig ut och campa och en semester utomhus är ju perfekt för deras hund, McTavish. Så familjen ger sig iväg, ut i vildmarken. Meg Rosoff fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016.

MediaNr: CA43020

Strax före tolvslaget, två vinterberättelser

av Rainbow Rowell. Inläst av Paula Brandt. 2 tim, 32 min.Talbok med text.

Boken innehåller två noveller som båda handlar om den första kärleken. I Tolvslag träffas Noel och Mags på samma nyårsfest varje år. Ska de bli ihop på riktigt? I Själsfränder möter Elena, som är ett stort Star Warsfan, sin like i Gabe. R.P., 1973- , amerikansk författare, skriver för både vuxna och ungdomar.

MediaNr: CA43431

Vi är Superstars!

av Malin Stehn. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

En bok om vänskap och cheerleading. Gabbi och Ellen är bästisar och nu ska de på try-out i cheerleading. Gabbi är nervös för hon tycker inte att hon är lika bra som Ellen, rörelserna kommer inte naturligt. Tjejerna vill så klart hamna i samma lag men när de får veta hur det gått i uttagningen verkar Ellen besviken över att de faktiskt hamnat i samma grupp.

MediaNr: CA43676

Triangel

av Nic Stone. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 3 min.Talbok med text.

Courtney "Coop" Cooper och Jupiter Charity-Sanchez har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Coop har varit hemligt kär i Jupiter i en halv evighet fast hon är lesbisk. Den nya tjejen, Rae Evelyn Chin, blir snart kompis med både Jupiter och Coop. Coop förvånas över känslorna som plötsligt blossar upp för Rae, samtidigt som Jupiter och Rae börjar tillbringa allt mer tid tillsammans. Det hela leder till en kyss som hotar att förstöra allt.

MediaNr: CA43168

Till Vial, 8.400 dagar kvar

av Henrik Ståhl. Inläst av Qina Hermansson. 5 tim, 5 min.Talbok med text.

När världen är på väg att kollapsa måste mänskligheten försöka ta sig till planeten Vial. Speedy försöker rädda sin familj genom att göra resan till Vial. Resan startade för sex år sedan, innan lillebror Keaton ens var född. Men Speedy finns inte längre kvar, kvar är bara syskonen Gladys och Keaton. När en varelse upptäcks ombord på rymdskeppet ställs allt på sin spets. Kommer varelsen att bli deras räddning eller deras undergång?.

MediaNr: CA43430

Nattbäraren

av Sabaa Tahir. Inläst av Karin Rosén. 13 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Aska och eld som börjar med Askfödd. Helene Aquilla gör vad hon kan i sin roll som Törnskata, men kejsaren Marcus blir allt mer oberäknelig. Kommendanten utnyttjar detta för att uppnå sina egna mål. Laia inser att hon måste stoppa Nattbäraren. Elias, som numera går under namnet Själafångaren, inser att löftet han avlagt när han lovat att vandra i landet mellan liv och död kan komma att kosta honom sin mänskliga sida helt och hållet.

MediaNr: CA43176

Wundersmeden, Morrigan Crow & den hemliga kraften

av Jessica Townsend. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Nevermoor som börjar med Morrigan Crows magiska förbannelse. Morrigan Crow har blivit antagen till Nevermoors magiska skola Wundersamfundet. För första gången ska hon få chansen att få vänner. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig. De andra eleverna vill inte veta av henne och när personer börjar försvinna under mystiska omständigheter får hon skulden. För att bevisa att hon är oskyldig måste hon lära sig att styra sin kraft.

MediaNr: CA43103

Nelly Rapp och det hemliga biblioteket

av Martin Widmark. Inläst av Helena Gripe. 1 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 19 i serien om monsteragenten Nelly Rapp. I Monsterakademins gamla bibliotek finns två stora glaskulor. Den ena är vit och den andra svart. Det sista Nelly och Valle hör är LENA-SLEVA som varnar dem för den svarta kulan. Så börjar deras äventyr på riddartiden. Ska de lyckas befria den fängslade Kung Sune? Och vem är den mystiska flickan som vet att man ska klia sig över höger ögonbryn?.

MediaNr: CA43559

Ceva och skridskorna

av Monica Zak. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 0 tim, 7 min.Talbok med text.

Ceva och hennes klass ska åka skridskor. Ceva avskyr det. Hon är rädd att isen ska brista så att hon hamnar i vattnet. Vatten är hennes största skräck efter flykten från Syrien. I ishallen brukar ett gäng knytgubbar hjälpa barnen med skridskorna. Ceva träffar också en Knytgubbe. Skulle han kunna hjälpa henne med sin rädsla? För 6 - 9 år. Ingår i serien Börja läsa.

MediaNr: CA43124

Faktaböcker

Allmänt och blandat

Världens sämsta fotbollslag och andra fantastiska förlorare

av Andreas Palmaer. Inläst av Britt Ronström. 1 tim, 7 min.Talbok med text.

Boken innehåller 17 sanna historier om människor som har misslyckats och gjort bort sig. Men några av förlorarna är samtidigt vinnare. Läs om världens sämsta fotbollslag, mannen som brottades med en haj, den förfärliga ballongfesten, den ofrivillige trädmördare och superhjälten som var för rädd för att jag skurkar. Och många, många fler.

MediaNr: CA43645

Medicin

Isa - en smart tjej med astma och allergi

av Thomas Bergman. Inläst av Lo Tamborini. 1 tim, 0 min.Talbok med text.

1994 skrev Tomas Bergman boken Isabell, en vanlig tjej med astma och allergi som handlade om 6-åriga Isabell och hennes vardag. Tio år senare kommer denna bok om den nu 16-åriga Isabell som numera kallar sig för Isa. Det har hänt mycket under åren, bland annat har Isa genomgått en svår men lyckad ryggoperation. Isa är en aktiv tonåring, men hon måste vara noga med att regelbundet ta sin medicin. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43481

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

al-Ḥājjah Kristinā, riwāyah

av ʾĀṭif Abū Sayf. Inläst av Yousef Alkabbani. 15 tim, 46 min.Talbok.

Kristina förs bort i samband med en israelisk attack under Gazakriget 2009. Försvinnandet ger upphov till många frågor som romanen försöker besvara. Kristina börjar sitt liv som "Fidda", en flicka från Jaffa, som tvingas lämna sin stad för att söka behandling för en sjukdom i London, bara ett år före Nakba 1948. A. A. S., 1973-, palestinsk författare, född i ett flyktingläger på Gazaremsan. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA43295

Ḥarb al-kalb al-thāniyah, -wa-hal khaṭara bi-bālak innanā mujarrad marāyā lil-marāyā allatī nuḥaddiqu fihā?

av Ibrāhīm Naṣr Allāh. Inläst av Yousef Alkabbani. 15 tim, 0 min.Talbok.

Regimkritikern Rashid fängslas och torteras av en högt uppsatt officer. För att få stopp på detta gifter han sig med officerens syster Salam och blir själv korrupt. Romanen utspelas i ett namnlöst och futuristiskt land, präglat av barbari utan moraliska värderingar och etik. Vinnare av IPAF, International Prize for Arabic Fiction 2018. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA43211

Shaghaf, riwāyah mustawḥāh min aḥdāth ḥaqiqiyah

av Rashā ʿAdlī. Inläst av Yousef Alkabbani. 16 tim, 19 min.Talbok.

Bland de tavlor som ska restaureras på Institut d Ègypt finns ett porträtt av den egyptiska flickan Zeinab. Den blev brandskadad under Januarirevolutionen 2011. När Yasmin, forskare och konsthistoriker, återställer tavlan upptäcker hon en kuslig hemlighet. Det visar sig samtidigt att Zeinab haft förbindelser med Napoleon Bonaparte och en av hans konstnärer. Två historiska perioder binds samman genom en berättelse om passion. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA43204

When all else fails, the ethics of resistance to state injustice

av Jason Brennan. 11 tim, 16 min.Talbok med text.

Ekonomen Albert O. Hirschman argumenterade att medborgare i demokratier har tre olika möjligheter att reagera på orättvisor eller felbeslut tagna av regeringen: lämna, klaga eller acceptera. Men Jason Brennan anser att det finns ett fjärde alternativ - när regeringen bryter mot våra rättigheter kan vi göra motstånd. Han resonerar kring vilka etiska koder som kan finnas vid olika typer av motståndshandlingar. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43461

Captain's fury, book four of the Codex Alera

av Jim Butcher. Inläst av Scott Ackerman. 20 tim, 51 min.Talbok.

Del 4 i serien The codex Alera som börjar med Furies of Calderon. Efter två års strid mot krigarna från Canim förstår Tavi att det finns ett mycket värre hot - Vord, den mystiska kraft som fick canimerna att fly sina hem. För att ha någon som helst chans att försvara Alderan inser Tavi att de måste sluta fred med Canim. Men konflikten har pågått länge. Inläst på svenska.

MediaNr: CA43009

EU law directions

av Nigel Foster. 41 tim, 9 min.Talbok med text.

MediaNr: CA43179

Freakonomics, a rogue economist explores the hidden side of everything

av Steven D Levitt. Inläst av Paul Barrett. 8 tim, 39 min.Talbok.

Boken utgår från följande originella påstående: Om moralen handlar om hur vi skulle vilja att världen fungerade, handlar ekonomin om hur den faktiskt fungerar. Förf. undervisar i ekonomi vid Chicagouniversitetet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43774

Boneshaker

av Cherie Priest. Inläst av Charlotta Haldén. 16 tim, 14 min.Talbok.

Del 1 i serien Clockwork Century. När Ezekiel Blues far begick ett brott släpptes samtidigt en dödlig fara loss i Seattle. Hans familj fick betala ett högt pris. Ezekiel är trots detta fast besluten om att rentvå faderns namn, även om han riskerar livet på kuppen. Steampunk. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42863

The fullness of God, Frithjof Schuon on Christianity

av Frithjof Schuon. Redaktör: James S Cutsinger. Inläst av Malin Wahlstedt. 11 tim, 43 min.Talbok.

Frithjof Schuon, 1907-1998, schweizisk religionsfilosof, sufier och företrädare för philosophia perennis utforskar människans relation med det gudomliga. Hans budskap är tanken att alla stora religiösa traditioner är olika vägar till det Högsta Väsende. Här är ett urval texter som behandlar kristendomens metafysik och universalitet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43238

The collapse of complex societies

av Joseph A Tainter. 18 tim, 23 min.Talbok med text.

Berättelser om samhällen som kollapsat kan bidra med kunskap, inte bara om antika samhällen, utan om alla komplexa samhällen så väl nu som i framtiden. Författaren beskriver ett 20-tal samhällen som kollapsat under en tidsperiod på 2000 år. Vidare lägger han fram en teori om samhällskollapser utifrån Romerska riket och Mayariket med flera. J.A. Tainter, 1949-, amerikansk antropolog och historiker. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA43498

Cuentos de Eva Luna

av Isabel Allende. Inläst av Diana Barriga. 12 tim, 11 min.Talbok med text.

I romanen Eva Luna (1987) uppmanas Eva Luna av sin blivande livskamrat Rolf Carlé att fortsätta skriva. Här berättar nu Eva Luna 23 mustiga skrönor, med rötter i den sydamerikanska berättartraditionen. Det genomgående temat är förhållandet mellan könen. Åter får man möta personer som Rolf Carlé, filmfotografen som märkts av krigets fasor, Riad Halabi, araben med det stora hjärtat, Välgöraren m.fl. Inläst på spanska.

MediaNr: CA42246

Būd nabūd, būdgār būd, afsānah'hā-yi Afghanistān barā-yi kūdakān va nujavānān

Redaktör: Muḥammad Ḥusayn Muḥammadī. Inläst av Tamim Azizi. 2 tim, 38 min.Talbok.

Boken innehåller 15 berättelser som baseras på barnsagor från Afghanistan. Berättelserna är en blandning av gamla myter och välkända legender. De skildrar allt från kungligheter till vanliga människor och även djur som talar. Redbarhet, omtanke och förtroende är egenskaper som värderas högt i berättelserna. Inläst på dari.

MediaNr: CA43021

Loputtomat loiset

av Tuomas Aivelo. Inläst av Marko Kallinen. 11 tim, 25 min.Talbok.

Berättelsen om människor och parasiter är en historia om samexistens. Denna bok betraktar världen genom virus, bakterier samt tarmar och avslöjar en annan verklighet som få tänker på till vardags. Inläst på finska.

MediaNr: CA43715

Svean poika, kertomus kansankodista

av Lena Andersson. Inläst av Tuomas Tulikorpi. 6 tim, 37 min.Talbok.

Möbelsnickaren Ragnar Johansson föddes 1932 och växer upp i det svenska folkhemmet. Han är en händernas man, men också tankens. Ragnar är typiskt svensk, han älskar staten därför att den saknar människans godtycke; den kan göra det rättfärdiga, sanna och goda. Människan faller däremot hela tiden; hon tyngs av lidelser, drifter och svagheter. Idéroman om folkhemmet som tillstånd, och om förvandlingen som skapade vår nuvarande tillvaro. Inläst på finska.

MediaNr: CA43742

Metsämieli, mielen ja kehon taskukirja

av Sirpa Arvonen. Inläst av Anni Tani. 10 tim, 57 min.Talbok.

Att skogen ger positiva hälsoeffekter har uppmärksammats i det offentliga rummet under de senaste åren. Det som många människor upplevt från sina egna erfarenheter har nu ett vetenskapligt stöd. Ju mer urbana och upptagna människor har blivit, desto mer behöver människans sinne och kropp naturen. Sirpa Arvonen är pionjär i ämnet i Finland och har utvecklat skogshälsometoden. Inläst på finska.

MediaNr: CA43713

Exit West, romaani

av Mohsin Hamid. Inläst av Jenni Sainio. 4 tim, 39 min.Talbok.

En tidlös berättelse om kärlek, mod och lojalitet. I ett land på gränsen till inbördeskrig träffas två unga människor och inleder en relation. Nadia och Saeed kommer varandra inpå livet snabbare än väntat på grund av den oroliga situation de lever i. När så våldet eskalerar börjar rykten florera om dörrar som för bort från våld och krig om man går genom dem. De hittar en dörr, och lämnar sina gamla liv bakom sig. Inläst på finska.

MediaNr: CA43740

Maa suuri ja avara, romaani

av Laila Hietamies. Inläst av Raila Hämäläinen. 18 tim, 13 min.Talbok.

Del 2 i serien Kannas-sarja som börjar med Mäeltä näkyy toinen mäki. I serien skildras livet i en by på Karelska näset från 1920-talet och framåt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43721

Hylätyt talot, autiot pihat

av Laila Hietamies. Inläst av Raila Hämäläinen. 16 tim, 5 min.Talbok.

Del 3 i serien Kannas-sarja som börjar med Mäeltä näkyy toinen mäki. I serien skildras livet i en by på Karelska näset från 1920-talet och framåt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43722

Vierailla poluilla, oudoilla ovilla, romaani

av Laila Hietamies. Inläst av Raila Hämäläinen. 16 tim, 48 min.Talbok.

Del 4 i serien Kannas-sarja som börjar med Mäeltä näkyy toinen mäki. I serien skildras livet i en by på Karelska näset från 1920-talet och framåt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43723

Vallanjano

av Kari Häkämies. Inläst av Kimmo Laakso. 8 tim, 59 min.Talbok.

De sex advokaterna blev valda till riksdagen i samma val och representerar olika partier. Alla vill nå långt. Mänskliga svagheter, lustar, rädslor och misslyckanden, såväl som konfrontationer och till och med brott, är inga främmande element i politiken. Vallanjano är en politisk spänningsroman. Ingen har någonsin beskrivit den finska politiken på detta sätt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43737

Ella, kotona Italiassa

av Ella Kanninen. Inläst av Anni Tani. 3 tim, 38 min.Talbok.

Journalisten och programledaren Ella Kanninen tar med läsaren på inspirerande matresor till Italien. Hon besöker vänner och andra intressanta människor för att prata om och smaka på läckerheter. Boken presenterar härliga recept som kan användas i ett vanligt kök. Den tryckta boken innehåller många bilder. Inläst på finska.

MediaNr: CA43712

Talvi

av Karl Ove Knausgård. Inläst av Timo Mäkynen. 4 tim, 29 min.Talbok.

Andra delen av fyra i en personlig och slumpmässig encyklopedi, skriven av en far till ett barn som snart ska födas. Han skriver om vad som väntar barnet, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Det är korta nedslag om livets små mirakel och stora vardagligheter. I januari ändras texten från Brev till en ofödd dotter till Brev till en nyfödd dotter. K.O.K., 1968- , norsk författare. Inläst på finska.

MediaNr: CA43694

Roudarit, vastuun ja kamojen kantoa jo vuodesta 1965

av Lamppu Laamanen. Inläst av Timo Mäkynen. 13 tim, 0 min.Talbok.

Boken beskriver samspelen mellan olika artister och deras assistenter på ett naket och ärligt sätt. Inläst på finska.

MediaNr: CA43714

Karkulahti, romaani

av Tiina Laitila Kälvemark. Inläst av Maija-Liisa Ström. 7 tim, 32 min.Talbok.

Huset Karkulahti har en historia som ett gömställe för folk som flytt undan ryska tjuvar och banditer som stulit från och förstört för finländare. Nu är huset en vanlig bostad. Boken beskriver framför allt det lugna livet som Vera, en ryska, och den finska svärmodern Elisabet lever där. Inläst på finska.

MediaNr: CA43679

Surun suitsima suku

av Eeva Litmanen. Inläst av Maija-Liisa Ström. 9 tim, 11 min.Talbok.

Det självständiga Finlands historia sett från en släkts ögon. Under de två världskrigen ändrades livet totalt för trubaduren från Ingermanland Lari Paraske, hans barn och barnbarn. Familjerna splittrades och kontakterna bröts. Eeva Litmanens släkthistoria från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet avslöjar dolda hemligheter och speglar Finlands djupa smärtpunkter. Inläst på finska.

MediaNr: CA43706

Varovainen matkailija

av Merete Mazzarella. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 9 tim, 41 min.Talbok.

Tillvaron på kryssningsfartyget Baemar styrs av en stadig rytm, rutiner och upprepning. Det mest levande ombord, förutom de smått excentriska medresenärerna, är en skadad nattfjäril. Denna miljö fascinerar Merete Mazzarella. I Australien möter hon raka motsatsen i form av en naturskön och vild kontinent med vänliga människor, färgrikt djurliv och brutal historia. En bok om att omdefiniera sin livshistoria, om arv och kärlek. Inläst på finska.

MediaNr: CA43844

Holhokki

av Sara Medberg. Inläst av Jenni Sainio. 16 tim, 13 min.Talbok.

Den föräldralösa fröken Desideria Sparw, som bor på en lugn herrgård i Österbotten, blir förfärad när hennes nye aristokratiske förmyndare från Stockholm dyker upp. Boken beskriver en ung adelsdams liv i Jane Austens anda och ger även en inblick i hur det var att ständigt vara beroende av en man. Berättelsen utspelas både i Finland och i Sverige under den gustavianska tiden. Författarens debutroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA43739

Särkynyt sydän, rikosromaani

av Panteleimon. Inläst av Pinja Flink. 4 tim, 29 min.Talbok.

Del 6 i Koskijärvi-serien som börjar med Murha Kirkonkylässä. Polisänkan Elisabet Urhonen ägnar sig entusiastiskt åt trädgårdsarbete tillsammans med sin väninna Impi Kyyhkysen. Nyinflyttade människor ansluter sig till dem och snart har alla de trädgårdsintresserade blivit vänner. Det dröjer dock inte så länge innan Elisabet blir inbladad i ett brottsdrama där grannfamiljen har en huvudroll. Inläst på finska.

MediaNr: CA43735

Suurin kaikista

av Malin Persson Giolito. Inläst av Heidi Ajanto. 13 tim, 36 min.Talbok.

En rättegångsthriller. I Djursholms allmänna gymnasium möts grupper som sällan behöver träffas annars. Fem tonåringar och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. En naken skildring av en tragedi i överklassens ombonade frizon och ett inkännande porträtt av en ung människa. Thriller som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning. Inläst på finska.

MediaNr: CA43741

Yksi rykmentti, sata tarinaa, veteraanit kertovat

av Petri Pietiläinen. Inläst av Tapio Rauvala. 15 tim, 28 min.Talbok.

Ett arbete som baseras på de unika intervjuerna gjorda med krigsveteraner. I fortsättningskriget slog det nya Infanteri - Regiment 1 till mot ryssarna i Valkeasaari i juni 1944. Regementet led stora förluster, men fortsatte sin kamp. De överlevarna har lidit av skuldkänslor och det har funnits misstankar om att uppdraget var dömt att misslyckas från början. Vem bär ansvaret för uppdraget? Inläst på finska.

MediaNr: CA43711

Hidas kuolema

av Emelie Schepp. Inläst av Tuija Kosonen. 13 tim, 18 min.Talbok.

Tredje boken med åklagaren Jana Berzelius. När en kvinna hittas svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping, är ambulanssjuksköterskan Philip Engström först på plats. Han gör allt för att rädda kvinnans liv men begår ett ödesdigert misstag. Jana Berzelius får hand om fallet och ser ett märkligt samband med sin egen mors bortgång. Då ytterligare ett offer hittas, börjar kriminalpoliserna Henrik Levin och Mia Bolander se ett obehagligt mönster. Inläst på finska.

MediaNr: CA43736

Tellervo

av Henriikka Tavi. Inläst av Anni Tani. 5 tim, 38 min.Talbok.

Tavis debutroman är en bok om relationer och sökande efter intimitet. Författaren kombinerar prosa och poesi med en rörelse som observerar de inre krafterna i ord och fraser. Inläst på finska.

MediaNr: CA43738

Russkaja krov

av Kai Aareleid. Inläst av Maria Pavlova. 4 tim, 0 min.Talbok.

Författarens debutroman med en självbiografisk bakgrund, en personlig och historisk odyssé. Berättaren lämnar St. Petersburg som maka till en estnisk diplomat. Hon beskriver sin och sin mormors livsresa i motsatt riktning, från Ryssland till Estland. Det finns inre likheter hos dessa två banor men berättaren ser också mönster i kulturella skillnader. K.A., 1972-, estnisk författare och översättare. Inläst på ryska.

MediaNr: CA43403

Sebur lebi, ʾāb ḥāqanā zāntā zetomarkwasa

av Hābtamāryām Gabrawaldi.. Inläst av Biniam Almedom. 3 tim, 53 min.Talbok.

Berättelsen bygger på verkliga händelser som utspelades under perioden 1999 - 2003. I slutet av gymnasieutbildning skickas en årskullungdomar till den obligatoriska 6 - månaders militärtjänstgöringen innan de ytterligare i ett år placeras vid olika fronter i kriget mot Etiopien. Boken beskriver deras upplevelser, så som saknad, uppoffring, död, kamratskap, förälskelser och kärlek. Boken passar även ungdomar. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA43063

Bānā kāb dalhāmat, lebi walad zāntā

av Nāṣenat ʾĀfawarqi.. Inläst av Daniel Kidane. 8 tim, 37 min.Talbok.

En gripande berättelse om stadsungdomar i Eritrea och deras upplevelser av förälskelse, hopp, tvivel, svartsjuka och svek. Huvudpersonerna i boken är en författare, Melke, och två kvinnor Sewit och Senait. Senait blir våldtagen av Kidane, en vän till Melke. Hon föder en son och blir utstött av sin mamma och samhället. Boken speglar den eritreanska kulturen och traditionen. Inläst på tigrinja.

MediaNr: CA42478

Böcker för barn

Då är jag glad, ʿIndamā akūn saʿidan

av Hiyām Abū al-ʿAdas. Inläst av Camilla Eriksson. 0 tim, 11 min.Talbok med text.

Bilderbok med parallelltext på arabiska och svenska om en liten pojke som visar vad som gör honom glad. Bland det som gör honom extra glad är ett bröd med timjan och olivolja som mamma bakar, att plocka oliver tillsammans med pappa och att dansa med sina vänner. Inläst på arabiska och svenska.

MediaNr: CA43330

The crossover

av Kwame Alexander. Inläst av Jared Brown. 2 tim, 16 min.Talbok med text.

Tvillingarna Josh och Jordan är kungar på baksetbollplanen tack vare sin pappa som var proffsspelare. De vill inget hellre än att följa i hans fotspår. Men när Josh träffar den nya tjejen på skolan börjar tvillingarna att glida ifrån varandra och de får lära sig att livet är mer än att bara vinna. Texten är på vers. Alexander Kwame, född 1968, amerikansk barnboksförfattare och poet. Boken vann Newberymedaljen 2015. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42961

Kingdom of ash, a throne of glass novel

av Sarah J Maas. Inläst av James Brienesse. 35 tim, 8 min.Talbok med text.

Den sista delen i serien som börjar med Throne of Glass. Aelin är fånge hos alvernas drottning Maeve. Hon försöker knäcka sin fånge, men Aelin står på sig. Frågan är hur länge hon kan stå ut? Samtidigt kämpar Aedion och Lysandra för Terrasens överlevnad. Trots att de samlat många allierade är det inte säkert att de kan slå tillbaka Erawans horder och rädda kungadömet. S.J., 1986 - amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42563

Ten

av Gretchen McNeil. Inläst av Sarah White. 9 tim, 36 min.Talbok med text.

Bästa vännerna Meg och Minnie ser fram emot två roliga och lyxiga dagar på Henry Island tillsammans med åtta andra kompisar. Men så hittar de en DVD med ett otäckt meddelande: hämnden är min. När en storm drar fram över ön blir tonåringarna avskurna från omvärlden, samtidigt som en mördare dödar dem en efter en. Kommer Meg kunna hitta mördaren innan fler personer dör? Löst baserad på Agatha Christies Och så var de bara en. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42490

The explorer

av Katherine Rundell. Inläst av Jared Brown. 7 tim, 23 min.Talbok med text.

Fred, Con, Lila och Max är på väg tillbaka till England från Manaus i Brasilien när deras flygplan kraschar i Amazonas djungel. Piloten överlever inte kraschen och de fyra barnen måste nu klara sig själva. Men så hittar Fred en karta som leder dem till en förfallen stad och en hemlighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42903

Flipped

av Wendelin Van Draanen. Inläst av Kola Krauze. 5 tim, 40 min.Talbok med text.

Första gången Juli såg Bryce flippade hon ut. Första gången Bryce såg Juli sprang han åt andra hållet. Det var i andra klass. Julis förälskelse är obesvarad i många år och så småningom svalnar den. I åttonde klass är rollerna plötsligt ombytta. Bryce börjar förstå att det finns något hos Juli som han har missat medan Juli misstänker att det inte finns så mycket bakom Bryce blåa ögon. Kärlekshistorien berättas ur bådas perspektiv. Inläst på engelska.

MediaNr: CA43257

The movie theater mystery

av Martin Widmark. Inläst av Lisa Sculati. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

I den lilla staden Valleby har tre hundar stulits på bara en veckas tid. Kompisarna Lasse och Maja anar att det måste finnas ett samband mellan stölderna. Alla hundar som stulits är små, och varje ägare har fått ett telefonsamtal med uppmaningen att betala 5000 kr för att få tillbaka hunden. Nu gäller det för LasseMajas detektivbyrå att åter hjälpa polismästaren att lösa ett fall. Inläst på engelska.

MediaNr: CA42844

Benjamin Hawk ja merten aave

av Juha-Pekka Koskinen. Inläst av Panu Vauhkonen. 4 tim, 28 min.Talbok.

Böckerna om Benjamin Hawk är piratäventyr i stil med Pirates of the Carribean. Benjamin och hans vän Willy är i hamnstaden Port Royal när den mystiske Travis Green dyker upp och hävdar att Benjamins far, piraten John Hawk, har kapat hans skepp. Därför har nu Trevis Green kidnappat resten av Benjamins familj. Pojkarna ger sig ut för att återerövra skeppet. Men vem kan de lita på? Och vem är spöket som följer dem till havs? Inläst på finska.

MediaNr: CA43710

Maukan ja Väykän matkakirja

av Timo Parvela. Inläst av Mikko Lauronen. 1 tim, 4 min.Talbok.

Katten Mauka och hunden Väykkä ger sig ut på äventyr. De drar söderut på scooter till varmare trakter när hösten kommer. En härlig berättelse om vänskap, nyfikenhet, motstridiga känslor i mötet med det nya. Inläst på finska.

MediaNr: CA43716

Hamburgerprinseassa

av Saia Stueng. Inläst av Raila Pirinen. 3 tim, 8 min.Talbok.

Saia Stueng från Karasjok debuterar med denna ungdomsbok. Máren är en 17-årig gymnasieelev. Hon bor med sin mamma i en hyreslägenhet där fester hålls nästan varje helg. Hon försöker uthärda skollivet så gott det går. Livet är komplext och hon upplever både motgångar och kärlek. Hon drömmer särskilt om skolans Casanova, Juan. Inläst på nordsamiska.

MediaNr: CA43480