Nya talböcker juli 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 72 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Tvilling

av Inger Alfvén. Inläst av Charlotta Haldén. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

Pi och Lollo var tvillingar, men Pi är död sedan tio år tillbaka. Det stod varandra nära och Lollo minns henne med värme och stolthet. Deras personligheter och liv var olika. Pi valde äventyr och blev en framstående fotograf. Lollo valde den trygga vägen. Vid en retrospektiv utställning ska Lollo hålla ett tal om Pi. Hennes minnen av systern växer till någonting mellan kärlek och hat, och när ett tidigare svek avslöjas rasar Lollos värld.

MediaNr: CA44065

Anstöt

av Thomas Bernhard. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

En läkare tar med sin son, en ambitiös student vid universitetet i Leiden, på sin dagliga tur på den österrikiska landsbygden. Sonen nedtecknar mötena med de groteska och vanställda patienterna. När de når fram till den sömnlöse fursten Sauraus borg mynnar texten ut i en ostoppbar ordsvada där den maniske fursten meddelar vad han tycker illa om i dalen och landet och världen. Utkom första gången 1967. T.B., 1931-1989, österrikisk författare.

MediaNr: CA44108

Verkanseld, thriller

av Louise Boije af Gennäs. Inläst av Anna Döbling. 17 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 3 serien Motståndstrilogin som börjar med Blodlokan. Stockholm 2018. Det har bara gått ett drygt år sedan det första överfallet och ingenting i Saras liv är sig likt. Flera i hennes närhet har dött under märkliga omständigheter som omöjligt kan vara en slump. Även om polisen och sjukvården vill få henne att tro det. Sorgen och rädslan håller Sara i ett stadigt grepp men djupt inom henne spirar en kraft, hon kommer inte att ge sig utan kamp.

MediaNr: CA44316

Sorgeängel

av Marianne Cedervall. Inläst av Marika Bergström. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med Svinhugg. De goda vännerna Mirjam och Hervor anländer med båt till en liten strandremsa vid Torneälven. Här, i ett hus i skogen några mil från Hervors hemby Kuivalihavaara ska de ta det lugnt, plocka bär och samla kraft. På skogspromenader och besök i byn skaffar de sig nya bekanta. Men allt är inte lugnt. I en isolerad stuga möts de av oerhört tragiska livsöden och när området hotas av skogsbrand är katastrofen nära.

MediaNr: CA44339

Simmaren, noveller

av John Cheever. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 43 min.Talbok med text.

Samling noveller av den amerikanske författaren John Cheever, 1912-1982. Han räknas som en av de stora förnyarna av novellkonsten och var en av de mest tongivande och inflytelserika skildrarna av det materialistiska USA som växer fram efter andra världskriget. Han har kallats en "förtrollad realist" och i hans noveller kan det vardagliga omärkligt glida över i en surrealistisk scenförändring, där det trygga svävar i existentiell blixtbelysning.

MediaNr: CA44112

Frannie Langtons bekännelser

av Sara Collins. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

London 1826. Frannie Langton sitter i fängelse. Hon anklagas för att ha mördat paret som haft henne som husslav. Vittnesmålen dömer ut henne som hora och förförerska. De vill att hon ska erkänna, men hon vet inte vad hon gjort och inte gjort. I fängelset börjar Frannie att skriva sin historia. Den börjar med en flicka som lär sig läsa på en plantage i Jamaica och slutar i ett pampigt hus i London. Hyllad debutroman.

MediaNr: CA44032

De obekymrade

av Horace Engdahl. Inläst av John Sundin. 1 tim, 22 min.Talbok med text.

Korta prosastycken - drömmar, reflexioner, iakttagelser och aforismer. Texterna vänder sig ofta bakåt, historien blir ett jämförelsematerial som ställer samtiden i skuggan. Engdal skriver i förordet ett kort försvar för det fria ordet: rättan att lämna ut de röster som talar i vår inre rymd. Han vill därför nå "de obekymrade"; läsare som är fria, de som läser av andra skäl än att hålla med eller emot.

MediaNr: CA44236

Jordens arvingar

av Ildefonso Falcones de Sierra. Inläst av Hans Sandquist. 37 tim, 50 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på romanen Katedralen vid havet. Barcelona, 1387. Arnau Estanyol har blivit en gammal man, en förmögen och väl ansedd medborgare. Under sina vingar har han tagit den föräldralöse Hugo, vars största dröm är att bli skeppsbyggare, och med Arnaus hjälp får den tolvårig pojken gå i lära på ett av stadens stora skeppsvarv. När kungen dör tillsättas en ny regent vilket får stora konsekvenser för alla, även Arnau och Hugo.

MediaNr: CA44111

Sightseeing i mitt inre, en klim-lit roman

av Maria Fogelberg Nelson. Inläst av Lo Thorsdotter. 6 tim, 29 min.Talbok med text.

Lena känner sig ensam och oälskad, men har bestämt sig för att det är dags för en förändring. För att förstå varför hon har blivit en trygghetsnarkoman som är rädd för det mesta, påbörjar hon en resa i sitt inre. Någonstans finns ju den där nyckeln till ett bättre liv! Frågan är bara var. I sökandet efter svar gör hon bland annat ett nedslag i skönhetsindustrin, går på danskurs och åker utomlands.

MediaNr: CA44295

Crimson Lake

av Candice Fox. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 29 min.Talbok med text.

När polismannen Ted Conkaffey åtalas, men inte döms för våldtäkten och misshandeln av en 13-årig flicka, ställs hans liv på ända. Han tar sin tillflykt till det avlägset belägna Crimson Lake. Det dröjer inte länge förrän invånarna förstår vem han är. I samhället finns också Amanda Pharrel, som tidigare dömts för mord, men nu driver en privat detektivbyrå. När hon tar sig an fallet med en försvunnen författare, förstår hon att Ted kan hjälpa till.

MediaNr: CA44235

Risk för regn

av Anna Fredriksson. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Det nyförälskade paret Lena och Staffan ger sig av på en road trip för att träffa varandras vuxna barn. Lena har varit skild i tre år och oroat sig över livet ensamhet och lyckan är stor över att få tillbringa tid med Staffan och barnen. Resan är ett stort steg i deras förhållande och Lena oroar sig lite för hur det ska gå. Självklart går det inte som tänkt. Resan blir en överraskande upptäcktsfärd i olika familjekulturer. Kortroman.

MediaNr: CA43656

K

av Katarina Frostenson. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 24 min.Talbok med text.

Dagboksroman skriven mellan 23 november 2017 och 23 maj 2018. Tar sin början två dagar efter att DN publicerat en text där Frostensons man, "kulturprofilen", anklagas för att ha begått sexuella övergrepp. Bokens titel anspelar på författarens namn, Katarina, men även på ord som kabal - en sammansvärjning - och kris, katastrof, katarsis, kataklysm. Hon anser sig vara utsatt för en hatkampanj - egna synpunkter varvas med kulturhistoriska betraktelser.

MediaNr: CA44231

Jag ser dig, kriminalroman

av Mari Jungstedt. Inläst av Elisabet Thorborg. 8 tim, 50 min.Talbok med text.

Del 15 i serien som börjar med Det du inte ser. Frida Vallskog och tre av hennes kamrater är på Lilla Karlsö. Efter en slummer på en strand vaknar Frida upp och gör en fasansfull upptäckt. Alla hennes tre kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. Var det någon som var ute efter att döda just dem eller råkade de bara vara på fel plats vid fel tillfälle? Kommissarie Anders Knutas dras in i ett skrämmande fall med skuggor ur det förflutna.

MediaNr: CA44310

Mannen som kom tillbaka, en Elina Wiik-deckare

av Thomas Kanger. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 24 min.Talbok med text.

Suggestiv deckare med mordutredaren Elina Wiik i huvudrollen. En pensionerad lärare från Västerås hittas död i en park i Stockholm. På ren rutin informeras Västeråspolisen om dödsfallet. Den dödes son får en chock när bouppteckningen är klar och försvinner strax spårlöst. Tre år senare dyker en främmande man vid namn Edmund Korsberg upp i Sverige. Han är ute efter hämnd.

MediaNr: CA44030

Brännpunkt

av Jimmy Lindgren. Inläst av Marika Bergström. 14 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Förrädare. En ung svenska, Caroline, är försvunnen i Thailand och Säpoagenten Nicholas Warg får i uppdrag att hitta henne. Under hösten har han och hans specialgrupp med Diana Lilja i spetsen, infiltrerat en grupp våldsbejakande islamister med hjälp av en ung kille, Salim. Både Caroline och Salim svävar nu i livsfara och Nicholas måste välja vilket fall som ska prioriteras.

MediaNr: CA44255

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer

av Minna Lindgren. Inläst av Ylva Törnlund. 12 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Aftonlunden som börjar med Rödvin och ett misstänkt mord. Det är en varm sommar i Helsingfors och äldreboendet Aftonlunden renoveras. Anna-Liisa, Siiri och Irma flyttar in i en lägenhet i stadsdelen Hakaniemi i stället. Lägenheten är av det storvulna slaget med barkök, diskobelysning, ett gigantiskt badrum och massor av sovrum. Men vad har egentligen pågått i lägenheten tidigare? Humoristisk feelgood med deckarinslag.

MediaNr: CA44028

Avlivningskliniken Tusenskönan

av Martina Montelius. Inläst av Camilla Eriksson. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

Tre människor - June, Alida och Uffe - som alla har tröttnat på att leva möts på Tusenskönan, Sveriges främsta klinik för frivillig terminering av människoliv. Här erbjuds patienterna service och komfort av högsta klass innan det är dags att checka ut för gott. Men livet är fullt av överraskningar, också i sitt slutskede. Relationsdrama i självmordsmiljö om det som gör livet värt att leva - och det som är värt att dö för.

MediaNr: CA44090

Stackars Birger

av Martina Montelius. Inläst av Linda Norgren. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Gisela Vannefjord, sufflös vid en av de stora teatrarna i Stockholm, har tillräckligt länge stått ut med regissören Birger Königs härskartekniker. Efter en händelse vid en repetition, där han träder över alla gränser, får hon nog. Hon kidnappar honom och låser in honom i sin potatiskällare. Birgers dotter, influencern Clotilda, letar febrilt efter sin pappa och misstänker Gisela för inblandning i hans försvinnande. Satirisk samtidsroman.

MediaNr: CA44211

Och bergen skall rämna

av Erika Olofsson Liljedahl. Inläst av Åke Lindgren. 11 tim, 0 min.Talbok med text.

Året är 1901 och i det norrländska samhället Tornehamn bor Hedvig och hennes make, prästen Georg. Livet i norr har inte blivit som Hedvig har tänkt sig. Dagarna är fyllda av sorg och ensamhet. Hennes bror David jobbar vid järnvägen en bit bort, men de är som främlingar för varandra. Dessutom har hon dåligt samvete för att hon lämnat barndomshemmet. Men när Hedvig börjar undervisa en grupp samiska barn känner hon att livet får tillbaka sin mening.

MediaNr: CA44232

Sjöbodsblues

av Sara H Olsson. Inläst av Malin Wahlstedt. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Ellen Westman drömmer att få bo vid havet och får låna sin exmans sommarhus i Tradviken. I det lilla kustsamhället lär hon känna några av ortens invånare: Birgitta Lundin, Fröken Sverige 1983, spenderar dagarna framför dataskärmen på jakt efter nya yogafilmer på Youtube. Unga Tess älskar sin hemort och gör tillsammans med sin parhäst, 85-åriga Signe, sitt bästa för att stoppa exploateringen av bygden. Lättsam berättelse om fyra kvinnoöden.

MediaNr: CA44294

Det första chiffret

av Denise Rudberg. Inläst av Camilla Eriksson. 10 tim, 2 min.Talbok med text.

Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazityskland växer sig starkare förenas tre kvinnor i Stockholm: Signe flyttar till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. Det är en tid då ingen vet var man har den andra, och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda.

MediaNr: CA44134

Pojken som försvann, kriminalroman

av Cecilia Sahlström. Inläst av Peter Mattsson. 9 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 3 i serien om kommissarie Sara Vallén som börjar med Vit syrén. 1998 försvinner en tvåårig pojke från en förskola i Lund. Tjugo år senare får polisen in ett tips som verkar vara kopplat till pojkens försvinnande. Samtidigt hittas en ensamkommande pojke död med ett hakkors inristat i pannan och en jakt på mördaren inleds. En kriminalhistoria som berör aktuella samhällsproblem och ungas utsatthet.

MediaNr: CA44247

Musiken av aldrig och ingenting, elegier

av Håkan Sandell. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 57 min.Talbok med text.

Diktsamling indelad i fyra avsnitt som följer årstiderna. Här finns skiftande motiv med glimtar från hela Skandinavien, och inte minst, från författarens nya hemstad Oslo. I dikterna ryms religion, historia, civilisationskritik, klassicism, romantik och en levande blick för samtidens detaljer och irrgångar. Tidens arealer och storstadens utkanter tillåts öppna nya rum för naturlyrik. H.S., 1962- , prisbelönad svensk poet numera bosatt i Oslo.

MediaNr: CA44305

Stjärnstoft

av Margit Sandemo. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Blåljus som börjar med Alarm. På alarmcentralen i Storestad är Lisa och hennes kollegor alltid redo för att rycka ut och hjälpa människor i nöd. På arbetsplatsen finns det många olika slags relationer: Christian har länge känt att Lisa är kvinnan i hans liv men håller det hemligt, rädd för att det ska förstöra deras vänskap. Andreas är livrädd att Tindra ska bryta med honom. Vilde är djupt olycklig efter uppbrottet med Martin.

MediaNr: CA43855

Tre gåtor

av Margit Sandemo. Inläst av Anna Döbling. 3 tim, 54 min.Talbok.

Medan Catharina fortfarande var ett barn såg hennes föräldrar till att hon blev förlovad med Malcolm. Trots att de aldrig hade träffats bar hon på romantiska drömmar och såg fram emot att gifta sig med honom. Men, då hon var 27 år skrev han att det måste bli ett slut mellan dem. Förklädd till piga åkte Catharina till Malcolms gods för att se vad som hänt. Hon kommer till ett hus fullt av ondska och skrämmande rykten om blodtörstiga spöken.

MediaNr: CA43070

Mumiens blod

av Ola Skogäng. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 22 min.Talbok.

Första delen i serien om Theos Ockulta Kuriositeter. En svindlande resa i ett Stockholm fullt av mumier och vampyrer. En egyptisk farao har förvandlat vår hjälte Theo till en björn. När han nu gör allt för att åter bli människa blir han något av en expert på det ockulta. Han tar sig att ett oupplöst mord från 1932 där förövaren misstänks ha druckit offrets blod. Tecknad serie. Skönlitteratur för seende.

MediaNr: CA43807

Vi for upp med mor, roman

av Karin Smirnoff. Inläst av Qina Hermansson. 11 tim, 12 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Jag for ner till bror. Mor har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna Jana och Bror ärver hennes föräldrahem och inser att livet i byn är annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd och göra det rätta.

MediaNr: CA43952

Ett högre syfte

av Malin Thunberg Schunke. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 40 min.Talbok med text.

Del 1 i en serie. I samband med en exklusiv svensexa på Franska rivieran blir den svenske medborgaren Amir Yasin gripen, misstänkt för ett attentat. Efter flera terrordåd driver den franske domaren brottsutredningen med järnhand. I Haag blir Esther Edh och hennes chef Fabian Moretti inblandade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen den där kvällen? Amir själv kämpar för upprättelse och för att överleva i den brutala fängelsemiljön.

MediaNr: CA44317

Går genom vatten, går genom eld

av Christian Unge. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 42 min.Talbok med text.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med flera dödsoffer. Tekla Berg, akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, är en av de första på plats och räddar livet på en svårt brännskadad man. Men vem är han? En terrorist? Ett oskyldigt offer? Eller någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle kunna offra sitt liv för? Branden berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk.

MediaNr: CA43872

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch

av Jonas Walldow. Inläst av Jens Malmkvist. 14 tim, 56 min.Talbok med text.

I skymningen på Hornsgatan i Stockholm, med en halvtom väska och ett helt tomt bankkonto, funderar skandalkonstnären Norén över sina icke-existerande framtidsalternativ. Hans väg mot botten blev allt brantare efter att han inför tv-kameror kräkts på sin gallerist och blivit utsparkad från sambons lägenhet. Han återvänder till hemstaden Gränna. I polkagrisidyllen väntar en mängd obesvarade frågor och ett ständigt hot om hämnd.

MediaNr: CA44325

Järnänglar

av Martin Österdahl. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Be inte om nåd. En UD-anställd man kastar sig ut från en balkong på ett lyxhotell i Jerusalem. När säkerhetsexperten Max Anger utreder fallet upptäcker han mönster som påminner om det kalla krigets politiska skandaler och ouppklarade dödsfall. I jakten på sanningen kommer Max ett hemligt svenskt brödraskap på spåret, med kopplingar till starka utländska krafter.

MediaNr: CA44089

Facklitteratur

Religion

Gör mig till din, de första stegen med Frälsarkransen

av Martin Lönnebo. Inläst av Marie Thérèse Sarrazin. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44131

Filosofi och psykologi

Lev kreativt, hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg

av Julia Cameron. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

Ett 12-veckorsprogram i kreativitet. Genom konkreta tips och tekniker lär konstnären och författaren J.C. ut hur vi bäst kopplar ihop andlighet, självförtroende och skaparlust, och samtidigt hur vi lär oss övervinna olika sorters tankar och beteenden som kan lägga hinder i vägen.

MediaNr: CA43839

Litteraturvetenskap

Nattens mänsklighet, vandringar med Rétif de la Bretonne

av Horace Engdahl. Inläst av David Zetterstad. 1 tim, 31 min.Talbok med text.

1788 publicerade den franske författaren Rétif de la Bretonne Les Nuits de Paris (Paris nätter). Sedan två år hade han tagit för vana att sova på dagarna och gå omkring på gatorna efter mörkrets inbrott för att lära känna det liv som fördes i skymundan. Han möter en okänd verklighet, mänsklighetens nattsida. Rapporterna från hans vandringar är utgångspunkten för denna bok.

MediaNr: CA44012

Beowulfkvädet, den nordiska bakgrunden

av Bo Gräslund. Inläst av David Zetterstad. 25 tim, 37 min.Talbok med text.

Beowulfkvädet tillhör världslitteraturen. Ett manuskript från 1000-talet på fornengelska finns bevarat och det anses ha komponerats som en i huvudsak fiktiv berättelse av fornengelsk diktare. I en kritisk granskning kommer B.G. fram till att denna uppfattning är ohållbar. Kvädet har av allt att döma överförts som ett enhetligt muntligt diktverk från östra Sverige till East Anglia omkring år 600. B.G., professor emeritus, Uppsala universitet.

MediaNr: CA43798

Konst, musik, teater och film

Ni måste flytta på er, feat. Zara Larsson, Tove Lo, Laleh, Kathleen Hanna, Rebecca & Fiona m. fl.

av Annah Björk. Inläst av Camilla Eriksson. 10 tim, 3 min.Talbok med text.

Musikjournalisten Annah Björk sammanfattar de senaste 30 årens pophistoria ur ett helt nytt perspektiv, från Riot grrrl-rörelsens radikala punk på 1990-talet via Girl power till dagens feministiska topplistepop. Hon följer kvinnliga artister bakom kulisserna, in i en smutsig industri som präglats av sexism och tystnadskultur. I musikstudior, på skivbolag och vid sidan av scener för de en kamp mot orättvisor och för rätten till sin röst, sin musik.

MediaNr: CA44286

Historia

Maalmihii noloshayda, xusuusqorkii wasiirkii ugu xildheeraa wasaaradda waxbarashada

av Aadan Maxamed Cali.. Inläst av Osman Muhamed. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Självbiografi av Aadan Maxammed Cali, född 1939 i Baargaal, i den östra delen av Somalia. Han var bland annat utbildningsminister och idrotts- och arbetsminister i Somalia. Mellan åren 2000 och 2009 satt han med i parlamentet. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA43473

Biografi med genealogi

Love without limits, a remarkable story of true love conquering all

av Nick Vujicic. Inläst av David Rubinstein. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Självbiografi av Nick Vujicic, 1982- , australiensisk evangelist och director of Life Without Limbs, en organisation som predikar the "gospel of Jesus Christ" med syftet att ge smärtlindring till alla människor över hela världen. Nick föddes utan armar och ben. Han anser själv att han har haft ett bra liv men han har saknat kärleken. När han träffade Kanae förändrades allt, deras kärlek är "Love Without Limits". Inläst på engelska.

MediaNr: CA44145

Mama Maggie, den aldrig tidigare berättade historien om en kvinnas kärlek till de bortglömda barnen i Egyptens sopslum

av Marty Makary. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 29 min.Talbok med text.

Maggie Gobran, även benämnd Mama Maggie, har under flera decennier ägnat sig åt hjälpverksamhet i Kairos slumområden. År 1989 grundade hon Stephens Children, en icke vinstdrivande välgörenhetsorganisation. I denna kristet förankrade hyllningsbiografi berättas historien om uppväxten i en välbärgad, koptisk familj och bakgrunden till hennes allt djupare engagemang för fattiga och marginaliserade grupper.

MediaNr: CA44303

Utan nåd, en rannsakning

av Fredrik Virtanen. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

I oktober 2017 blir journalisten Fredrik Virtanen uthängd i sociala medier som våldtäktsman. Kort tid efteråt publicerades historien i flera traditionella medier. Under några veckor förändras hans liv. I ett försök att förstå vad som hände, men också för att överleva, sätter han sig ner och skriver. Han rannsakar sitt eget liv och det som hände i medierna. Han är utan nåd, vare mot sig själv, eller hur medier kastade all källkritik över bord.

MediaNr: CA44258

Geografi

Göteryds socken under 1900-talet

Inläst av Ingemar Jonson. 9 tim, 10 min.Talbok.

MediaNr: CA44809

Att gå över gränsen, brott och straff i Örebro län.

Inläst av Cecilia Skarby. 6 tim, 57 min.Talbok.

MediaNr: CA44810

Samhälls- och rättsvetenskap

Blockpolitikens död, mandatperioden som förändrade Sverige

av Hanne Kjöller. 15 tim, 12 min.Talbok med text.

131 dagar efter valet i september 2018 enades riksdagen att utse Stefan Löfven till statsminister. Så lång tid har det aldrig tagit att bilda en regering i Sverige. Blockpolitiken, som vi känner den, finns inte mer. Men vad som kommer i stället är det ingen som vet. Hanne Kjöller har i sin roll som journalist följt svensk politik i decennier. Hon anser att perioden 2014 till 2018 är den mest dramatiska i modern tid.

MediaNr: CA44338

Nu ska jag upp och skjuta den jäveln! Olof Palme

av Conny Larsson. Inläst av Christer Modin. 8 tim, 15 min.Talbok med text.

Conny Larsson, med ett förflutet som lärjunge till Maharishi Mahesh Yogi och Sai Baba, drev mellan 1980 och 2004 ett behandlingshem för kriminella och missbrukare. En av de patienter han hade var "Lennart" som författaren misstänker var inblandad i mordet på Olof Palme. Han var del i en större sammansvärjning och Larsson går igenom vad som hände natten den 28 februari 1986 och hur "Lennart" skrek "Jag ska upp och skjuta den jäveln".

MediaNr: CA44252

En alldeles svensk historia, brottet som skakade självbilden

av Kajsa Norman. 15 tim, 52 min.Talbok med text.

Sommaren 2015, under musikfestivalen We Are Sthlm, utsattes tonårsflickor för sexuella övergrepp i publikhavet. I medierna skrevs det inget om händelsen. Det var först efter att liknande övergrepp skett i Köln som medierna berättade vad som hände i Stockholm. Journalisten Kajsa Norman menar att det berodde på att de misstänkta förövarnas ursprung påverkade bevakningen. Hon ser Sverige som ett land präglat av konsensuskultur som få vågar bryta mot.

MediaNr: CA44437

Ekonomi och näringsväsen

Guld och gröna skogar, investera klimatsmart och bli rik

av Sasja Beslik. 6 tim, 18 min.Talbok med text.

Författarna, finansanalytiker på Nordea, vill visa att hållbart sparande är bland det mest effektiva man kan göra för att motarbeta klimatförändringar och uppnå en hållbar framtid. Dessutom anser de att ett sådant sparande är ekonomiskt lönsamt. Bolag som presterar väl inom hållbarhet går om sina konkurrenter, avkastar mer och uppvisar bättre finansiella nyckeltal.

MediaNr: CA44554

Idrott, lek och spel

Hockeystjärnor, 50 stjärnporträtt med allt om de bästa hockeyspelarna i NHL.

Inläst av Anders Göransson. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

Hockeystjärnor 2019 innehåller 50 stjärnporträtt med allt om de bästa hockeyspelarna i NHL. Efter en årskrönika presenteras varje spelare med kort biografi, statistik och en text om deras prestationer den senaste säsongen. I egna kapitel ges en sammanfattning av de svenska spelarnas 2017-2018 och berättelsen om det nya laget, Vegas Golden Knights framgångssaga. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA44002

Den döende bandyn?, en säregen historia om svensk natur, nationalism och nostalgi

av Torbjörn Andersson. Inläst av Patrik Nyman. 16 tim, 6 min.Talbok med text.

Historikern T.A. skriver om bandyn och dess förhållande till svensk natur, nationalism och nostalgi. Bandyn har gjort en resa - från att ha spelats i landets förnämsta kretsar till att representera landsbygden, och från att ha spelats på sjöisbanor till att spelas i stora inomhusarenor. Men publiken har inte riktigt varit med på noterna - nostalgin, främst symboliserad av bandyportföljen, har hängt kvar.

MediaNr: CA44104

Naturvetenskap

The progress of this storm, nature and society in a warming world

av Andreas Malm. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

I en värld som går mot en klimatkatastrof går det inte längre att skilja naturen mot samhället. Allt hör ihop, är en hybrid där mänskliga processer styr hur miljö och natur påverkas. Men Andreas Malm, lärare i humanekologi vid Lunds universitet, menar att naturen kommer att slå tillbaka. Han anser att det är viktigare än någonsin att skilja mellan natur och samhälle. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44336

Upplevelser i Stockholms natur, platser, kartor, guider

av Erik Hansson. Inläst av John Sundin. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Överallt i Stockholm finns den vilda naturen precis runt husknuten. En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan man nå en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar och färgsprakande ängsmarker. 27 områden presenteras. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA43822

Böcker för barn

Skönlitteratur

Julballerinan

av Rosie Banks. Inläst av Marie Thérèse Sarrazin. 1 tim, 50 min.Talbok med text.

En del i serien Secret kingdom. De tre vännerna Ella, Agnes och Jasmin har rest till Det hemliga kungariket. De ska fira jul i kung Munters slott. Precis när julfirandet är på väg att dra igång får de veta att den berömda Linda Finfot har blivit kidnappad! Kan det vara drottning Gräslig som ligger bakom? Hon vill ju förstöra allt som har med julen att göra. Ella, Agnes och Jasmin förstår att de nu måste göra vad de kan för att rädda julen!.

MediaNr: CA44055

Vittran

av Annalena Hedman. Inläst av Britt Örnehed. 4 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Kronan. Hannes och Emil går ut i skogen och där träffar de Sveriges mest kända fotbollsspelare: Herman Manieri. Efter en VM-final där Herman fick hjärnsläpp och slog in ett självmål bor han nu i en skog i Västerbotten. Han har byggt några kojor och gömmer sig för alla. Snart är hela bygden engagerad i Hermans öde. Men det händer konstiga saker, det är något som sjunger i skogen som håller Herman vaken om nätterna.

MediaNr: CA44288

Bönor och blåbärspaj

av Stina Jonsson. Inläst av Puma Berg. 1 tim, 45 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Signe - kakor och kameler. Signe är tolv år. Hon bakar, simmar och är en riktig bokmal. Något hon däremot inte tycker om är hundar och småkryp. Och nu tänker Signe, tillsammans med bästisen Hanna, dra igång en matlagningskurs. Kursdeltagarna är Axel med sin hund Bonzo och Gusse med sin lilla ökenråtta.

MediaNr: CA44184

Stormarnas imperium

av Sarah J Maas. Inläst av Marika Bergström. 28 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Glastronen som börjar med Glastronen. Den långa färden mot tronen har bara börjat för Aelin Galathynius. Lojaliteter har brutits och vunnits. Där gamla vänskaper har ruttnat växer nya fram. Aelin har svurit trohet till prinsen vid hennes sida - precis som hon har gjort till det folk hon är fast besluten att rädda. Hon måste färdas långt, långt in i mörkret för att skydda de hon älskar.

MediaNr: CA43566

Adress okänd

av Susin Nielsen. Inläst av Ingemar Nygren. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Felix är 12 år och bor tillsammans med sin mamma Astrid i en folkabuss i Vancouver. Eftersom Astrid inte har kunnat betala hyran har de blivit av med lägenheten. Felix går på en fin skola och försöker hålla sin situation hemlig, men det är svårt. Han börjar bli desperat. Men så en dag ser Felix att hans favoritteveprogram söker deltagare. Äntligen har han ett mål - om han lyckas vinna Vem, Vad, Var, När kommer allting att ordna sig.

MediaNr: CA44105

Sune vs Sune

av Sören Olsson. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 2 tim, 40 min.Talbok med text.

När Sune ska börja i fjärde klass möts han av en obehaglig överraskning. En ny klasskamrat sitter på hans plats - och till råga på allt heter han också Sune. Den nya Sune är rolig, snygg och populär. Tänk om Sophie plötsligt föredrar att vara med den nya Sune. Det får inte hända. Som tur är har Sune sin familj som hjälper honom i kampen om vem som är den bästa tjejtjusaren i klassen. Baserad på filmen Sune vs Sune.

MediaNr: CA44220

Eldens hemlighet

av Rick Riordan. Inläst av Ingemar Nygren. 14 tim, 35 min.Talbok med text.

Tredje delen i serien som börjar med Oraklets gåta. Förvisad från Olympen - nedkastad på jorden i form av den finnige 16-åringen Lester Papadopoulos - har den före detta solguden Apollon inget annat val än att ta sig an Zeus utmaningar utan sin gudomliga kraft. Nu måste han hitta fem försvunna orakel, men blodtörstiga romerska kejsare gör allt för att stoppa honom. Tur att han har vännerna Meg och Grover till hjälp! Rolig och actionfylld fantasy.

MediaNr: CA44259

Gastens öde

av Kjell Thorsson. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner. De har känt varandra sedan lågstadiet, och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen vid Sjömansgården. En eftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen. Trion drar genast dit för att spana, men de hittar inget spår. De beslutar sig för att göra en egen utredning och plötsligt blir det insnärjda i en klurig mordgåta.

MediaNr: CA44273

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

"Jokos lorut lapoit lophuun", neljä laula Kalevalasta meänkielelä

Inläst av Nina Raatikainen. 1 tim, 26 min.Talbok med text.

Boken innehåller de fyra första sångerna av de femtio som utgör Finlands nationalepos Kalevala,full av skapelsemyt, äventyr och stora händelser. De är översatta till meänkieli av Bengt Pohjanen. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA43638

The curious case of Benjamin Button

av F Scott Fitzgerald. Inläst av David Rubenstein. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

Novell om Benjamin Button som föds som en gammal man och sedan lever sitt liv baklänges och dör i en vit vagga som ett litet spädbarn. Novellen publicerades första gången 1922. F. Scott Fitzgerald, 1896-1940, amerikansk författare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44084

Prague fatale, a Bernie Gunther thriller

av Philip Kerr. Inläst av Charlotta Haldén. 14 tim, 41 min.Talbok.

Del 8 i serien som börjar med March violets. Året är 1941. Bernie Gunther arbetar på mordroteln i Berlin. Hans chef är Reinhard Heydrich som fått en ny hög post i Tjeckoslovakien. När Heydrich har en sammankomst med några av Tredje rikets mest upphöjda personer beordrar han Bernie att komma till hans residens utanför Prag. Bernie hamnar i en brutal värld av spioner, partisaner och förrädare - och de män som är på jakt efter dem. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44261

Field grey, a Bernie Gunther thriller

av Philip Kerr. Inläst av James Brienesse. 16 tim, 14 min.Talbok.

Del 6 i serien som börjar med March violets (Falskspel). Året är 1954 och Bernie Gunther befinner sig på Kuba. Men snart kan han inte längre fly från sitt förflutna utan befinner sig plötsligt i fängelse. I utbyte mot sin frihet tvingas Bernie hjälpa den franska underrättelsetjänsten att få tag i en fransk före detta SS-officer och krigsförbrytare. Fransmännen är angelägna att slå klorna i denne man, men vad innebär det för Bernie?.

MediaNr: CA44143

The lady from Zagreb, a Bernie Gunther novel

av Philip Kerr. Inläst av Camilla Bard. 12 tim, 51 min.Talbok.

Del 10 i serien som börjar med March violets. Franska Rivieran, 1956. Bernie Günther ser en film med Dalia Dresner i huvudrollen och slungas 14 år tillbaka i tiden till Berlin, då Dalia var en stjärna knuten till ett av propagandaministeriets filmbolag. Bernie, anställd på mordroteln vid Alexanderplatz, tvingas springa ärenden till ministeriet. Denna gång skickas han till Zagreb, där regeringen begår fruktansvärda brott. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44268

The other side of silence, a Bernie Gunther novel

av Philip Kerr. Inläst av Scott Ackerman. 10 tim, 45 min.Talbok.

Del 11 i serien som börjar med March violets. Franska Rivieran 1956. Bernie Günther arbetar under falskt namn som hotellportier, men saknar sitt liv som detektiv. När den före detta SS-kaptenen Harold Hennig kliver in på hotellet, kan Bernie inte låta bli att engagera sig. Hennig agerar numera professionell utpressare och har kommit till Rivieran för att leta upp den brittiska författaren Somerset Maugham. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44267

Greeks bearing gifts, a Bernie Gunther thriller

av Philip Kerr. Inläst av Camilla Bard. 12 tim, 17 min.Talbok.

Del 13 i serien som börjar med March violets. München 1957. Bernie Günther arbetar för ett försäkringsbolag och skickas till Aten för att undersöka ett sjunket skepp. Han får snabbt en dålig känsla av den tyske person som ansökt om försäkringspengarna. När Bernie får veta att skeppet tillhört en judisk man, som deporterats till Auschwitz, förstår han att skeppet inte sjönk genom en olyckshändelse. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44264

Metropolis, a Bernie Gunther novel

av Philip Kerr. Inläst av Charlotta Haldén. 11 tim, 53 min.Talbok.

Del 14 i serien som börjar med March violets. Berlin 1928. Den unge Bernie Günther har precis blivit värvad till KIA. Hans första uppgift blir att lösa fallet med fyra prostituerade kvinnor som blivit mördade. Innan Bernie har hunnit bekanta sig med utredningen sker ännu ett mord. Offret är dotter till en av de mäktigaste männen i Berlins kriminella värld. Han är beredd att göra vad som helst för att hitta mördaren. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44262

The progress of this storm, nature and society in a warming world

av Andreas Malm. 14 tim, 47 min.Talbok med text.

I en värld som går mot en klimatkatastrof går det inte längre att skilja naturen mot samhället. Allt hör ihop, är en hybrid där mänskliga processer styr hur miljö och natur påverkas. Men Andreas Malm, lärare i humanekologi vid Lunds universitet, menar att naturen kommer att slå tillbaka. Han anser att det är viktigare än någonsin att skilja mellan natur och samhälle. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44336

Love without limits, a remarkable story of true love conquering all

av Nick Vujicic. Inläst av David Rubinstein. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Självbiografi av Nick Vujicic, 1982- , australiensisk evangelist och director of Life Without Limbs, en organisation som predikar the "gospel of Jesus Christ" med syftet att ge smärtlindring till alla människor över hela världen. Nick föddes utan armar och ben. Han anser själv att han har haft ett bra liv men han har saknat kärleken. När han träffade Kanae förändrades allt, deras kärlek är "Love Without Limits". Inläst på engelska.

MediaNr: CA44145

Kûçikistan

av Mihemed Ronahî. Inläst av Sidar Yigit. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

Boken består av 7 noveller för vuxna och utspelar sig på olika platser i de kurdiska delarna av Irak och Turkiet i tiden kring millennieskiftet. De handlar bland annat om den stora flyktingvågen efter det att militären tvingat kurdiska bybor att lämna sina hem. En del texter är samhällskritiska och lite satiriska. Hjälten är i många fall en hund. Bokens titel blir på svenska just Hundarnas land. Inläst på kurmandji.

MediaNr: CA44064

Maalmihii noloshayda, xusuusqorkii wasiirkii ugu xildheeraa wasaaradda waxbarashada

av Aadan Maxamed Cali.. Inläst av Osman Muhamed. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Självbiografi av Aadan Maxammed Cali, född 1939 i Baargaal, i den östra delen av Somalia. Han var bland annat utbildningsminister och idrotts- och arbetsminister i Somalia. Mellan åren 2000 och 2009 satt han med i parlamentet. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA43473

Saxarla, sheeko

av Faarax Maxamuud Maxamed.. Inläst av Osman Mohamed. 10 tim, 51 min.Talbok med text.

Boken handlar om en flicka som heter Saxarla. Man får följa hennes liv från att som 6-åring bli föräldralös och leva som gatubarn i Mogadishu till att som vuxen hamna i ett flyktingläger i Kenya och slutligen lyckas fly till USA. Det är en samhällskritisk roman som ger en bra bild av hur livet i Somalia ser ut med orättvisor, korruption och krig. Boken är skriven för ungdomar av Faarax Maxamud Maxamed. Inläst på Somaliska.

MediaNr: CA41530

Böcker för barn

Brüder, der Älteste, der Stillste, der Echteste, der Fernste, der Liebste, der Schnellste und ich

av Bart Moeyaert. Inläst av Jens Malmkvist. 5 tim, 8 min.Talbok med text.

Självbiografisk bok där författaren berättar om en skara på sju bröder utifrån den yngstes perspektiv. Bröderna hittar på bus tillsammans och är för det mesta goda vänner. Ofta handlar berättelserna om pappan, mamman eller om människorna runt omkring. Historierna är humoristiska på ett stillsamt dråpligt sätt. B.M., 1964- , flamländsk författare som fick ALMA-priset 2019. Boken utkom på nederländska 1999. Inläst på tyska.

MediaNr: CA43782

Homecoming

av Kass Morgan. Inläst av Camilla Bard. 7 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med The 100. Ungdomarna har börjat skapa någon slags ordning på jorden. Men när nya leveranser börjar komma från rymden hotas det bräckliga lugnet. Glass lycka verkar ha vänt, Clarke leder en räddningsstyrka vid olycksplatsen, Wells försöker behålla sin auktoritet och Bellamy måste bestämma sig om han ska göra upp med sitt förflutna eller fly. Dystopi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44069

On the come up

av Angie Thomas. Inläst av Ebony Wade. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

Bri är 16 år och drömmer om att bli en känd rappare. När hon var 12 sköts hennes pappa ihjäl av ett rivaliserande gäng när han var på väg att slå igenom som rappare. Hennes mamma har missbrukat droger, varit ren i några år, arbetat i kyrkan men är nu arbetslös. Bri är duktigt i skolan men allt förändras när hon blir nedbrottad av några väktare för att de misstänker att hon säljer droger. Bri bestämmer sig för att hon ska lyckas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44101

Mem û Zîn

Inläst av Sidar Yigit. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

En klassiker inom kurdisk litteratur, berättad för barn och ungdom. Berättelsen handlar om kärleksparet Mem och Zin. Historien är samtidigt en symbol för det kurdiska folket och landet. Inläst på kurmandji.

MediaNr: CA43324