Nya talböcker augusti 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 242 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Alla hjärtans mirakel, en erotisk novell

av Simona Ahrnstedt. Inläst av Camilla Eriksson. 3 tim, 53 min.Talbok med text.

Erotisk kärleksnovell skriven till alla hjärtansdag. Minoo lever ensam i Stockholm, till alla hjärtans dag har hennes mamma skaffat en dejt åt henne men ödet vill annorlunda när kärleksängeln griper in. Kärleken kan inte styras utan dyker upp när man minst anar.

MediaNr: CA44675

I oxögat

av Ida Andersen. Inläst av Lo Thorsdotter. 12 tim, 42 min.Talbok med text.

Småland 1741. Förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken. Ett glasbruk ska uppföras och det ska få namnet Kosta. I trakten bor drängen Emil, som är särskilt skicklig på timrande och pigan Sissel som drömmer om ett annat liv. En midsommarnatt möts de och livet tar en ny väg. Kan glasbruket bli början på något nytt, något bättre?.

MediaNr: CA44557

Möt mig i paradiset

av Heine T Bakkeid. Inläst av David Zetterstad. 11 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med I morgon kommer jag att sakna dig. Den för detta förhörsledaren Thorkild Aske tar sig motvilligt an jobbet som kriminalkonsult åt Milla Lind, en berömd norsk deckarförfattare. Linds tidigare konsult, också en före detta polis, blev mördad när han jobbade med Millas kommande bok, en historia som baseras på ett verkligt fall: två flickor som mystiskt försvunnet från ett ungdomshem. Aske misstänker att Milla Lind döljer något.

MediaNr: CA44449

Den rosa nallebjörnen

av Lea Awring Bamroat. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 38 min.Talbok med text.

Berättelse om krig och flykt ur en liten flickas perspektiv. Om att som barn tvingas lämna kära släktingar och ägodelar. Att bli berövad all känsla av trygghet. Flickan ser människor bli nedskjutna på nära håll. Boken är baserad på dagböcker och brev som författaren skrev när hon som barn flydde med sin familj från Iran över de kurdiska bergen under en period på1990-talet. L.B.,1986-, debutroman.

MediaNr: CA44705

Döden klär i domino, pusseldeckare

av Marie Bengts. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 12 min.Talbok med text.

Andra boken om Hannah Lönn i serien som inleds med En sax i hjärtat. Det är hösten 1957 och Hanna får i uppdrag att göra ett antal dominokappor som rekvisita till en modevisning. Uppdraget tar en oväntad vändning med ett hotbrev med meningen döden klär i domino och ett dödsfall vid visningen. Tillsammans med kommissarie Holm börjar Hanna nysta bland ledtrådarna som leder till kärleksaffärer, gangsterverksamhet och nazistkopplingar. Pusseldeckare.

MediaNr: CA44634

De odödliga

av Chloe Benjamin. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 21 min.Talbok med text.

Det är sommar 1969 i New York. I ett nedgånget hyreshus har ett medium flyttat in. Hon säger sig kunna förutspå människors dödsdagar. Uttråkade på gränsen till desperation nappar de fyra syskonen Simon, Klara, Daniel och Varya direkt. Under åren som kommer måste syskonen Gold välja hur de ska leva med de profetior de gavs den dagen. En roman som ställer frågor om hur vi lever, hur vi dör och vad vi gör med den korta tid vi har.

MediaNr: CA44528

Grindvakterskan

av Elvira Berg. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Trött på sin grå vardag har Sofia sagt upp sig. Nu ska hon rusta upp Svartsjö slottspark, vilket hon alltid längtat efter. Problemet är bara att ingen talat om för henne hur förfallen parken är och vad som gömmer sig i myllan. Tack och lov får hon händige Paul till hjälp. Han ställer upp i alla lägen. Ju mer de gräver upp parken, desto mer mystiskt beter sig herrgårdens unge ägare, Eric Sandel. Vad döljer Svartsjö för hemligheter?.

MediaNr: CA44623

Frostnatt, en Tom Grip-thriller

av Philip Birk. Inläst av Camilla Eriksson. 12 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Kyldygnet. Den beryktade konsttjuven Tom Grip lever i Amsterdam under falskt. Ett avslöjande sätter honom i fara och efter 11 år i landsflykt återvänder han till hemstaden Stockholm. Kort därpå utsätts Nationalmuseum för en snillrik kupp - Anders Zorns berömda målning Midsommardansen blir stulen. Polisen misstänker genast Tom, för att rentvå sitt namn måste han själv finna den skyldige.

MediaNr: CA44412

Levande charader

av Ulf Bjereld. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 3 min.Talbok med text.

Under en vernissage på Prins Eugen Waldemarsudde hittas en gäst mördad. Det är frilansjournalisten Daphne Rosén och hennes vän Nora Bevien som upptäcker liket. Det blir upptakten till en dramatisk händelseutveckling som ger upphov till många frågor - varför mördades gästen? Vem kontaktar Daphne i mördarens namn? Varför ljuger Daphnes bästa vän Lisa? Och vem är egentligen Nora Bevien?.

MediaNr: CA44249

"Välkomna till gaskammaren mina damer och herrar!", noveller

av Tadeusz Borowski. Inläst av Hans Sandquist. 6 tim, 44 min.Talbok med text.

Tadeusz Borowski, 1922-1951, var poet och prosaist, född i det sovjetiska Ukraina med polska föräldrar. Han överlevde Auschwitz och dessa noveller, publicerade i original 1948, bygger på upplevelser i dödslägret. Med iskall klarhet skriver han med perspektivet hos en icke-judisk fånge som för sin överlevnad hjälper nazisterna att frakta judiska familjer in i lägret. Boken räknas som en av de viktigaste skildringarna av Förintelsen.

MediaNr: CA44396

Flickan i isen

av Robert Bryndza. Inläst av Åke Lindgren. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

När en ung trädgårdsarbetare upptäcker en kvinnokropp under isen som täcker en damm i södra London kallas kriminalkommissarie Erika Foster in för att leda mordutredningen. Offret är en ung adlig societetsskönhet som tycks ha levt ett avundsvärt liv. Men när Erika börjar gräva i fallet upptäcker hon kopplingar till tre tidigare mord på prostituerade kvinnor som hittats i vattendrag runt London.

MediaNr: CA44308

Vi som älskade

av Renée Carlino. Inläst av David Zetterstad. 9 tim, 0 min.Talbok med text.

När Matts och Graces blickar möts på tunnelbaneperrongen i New York är det många år sedan de träffades sist. Men dörrarna till tåget stängs och Matt ser Grace försvinna. Femton år tidigare var de varandras stora kärlek och delade allt. Men någonting hände som slet dem isär. På varsitt håll försöker Matt och Grace minnas var allt gick fel. Kan de glömma det som varit och ge kärleken en ny chans - eller är det för sent?.

MediaNr: CA44589

Gun love

av Jennifer Clement. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 28 min.Talbok med text.

Pearl är fjorton år och har vuxit upp i framsätet på en gammal Mercury. Hennes mamma Margot bor i baksätet. De bor på en parkeringsplats i Florida och de överlever på en diet av mjölkpulver, insektssprej och stulna, halvrökta cigaretter. Men när Margot blir tillsammans med Eli Redmond förändras allt. En dag får hon en pistol av Eli, ungefär som man ger någon en blombukett. Mörk, hypnotisk historia om familj, gemenskap och våld.

MediaNr: CA44447

Lånat kön, efter La garçonne et l'assassin av Fabrice Virgili & Danièle Voldman

av Chloé Cruchaudet. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 14 min.Talbok.

Sömmerskan Louise och den charmige Paul blir blixtförälskade på danskrogen. Kort efter giftermålet tvingas Paul ut i första världskriget. Han deserterar och gömmer sig hos Louise. Enda sättet för Paul att komma ut är att klä ut som Louises bästa väninna, Suzanne. När desertörerna så småningom ges amnesti, har Paul svårt att släppa sin nya identitet som Suzanne. Prisbelönad serieroman om glidning mellan könsidentiteter i 1920-talets Paris.

MediaNr: CA44645

Solenoid

av Mircea Cărtărescu. Inläst av Örjan Blix. 32 tim, 6 min.Talbok med text.

En modersmålslärare rör sig i ett drömlikt Bukarest. Han funderar över hur livet hade blivit om den storslagna dikt han skrev som ung hade gjort honom till en stor författare. På resorna genom staden kommer han också i kontakt med en annan, hypnotisk verklighet. Husen skimrar med gåtfulla varelser, filosofiska och litterära frågor antar en oväntad kroppslighet. Under staden ligger solenoider, magnetspolar som får människor och hus att levitera.

MediaNr: CA44320

Den oönskade, relationsthriller

av Alex Dahl. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 6 min.Talbok med text.

Cecilia bor i den lilla norska staden Sandefjord med sin man Johan och två döttrar. När en liten pojke, Tobias, hamnar i familjen som tillfälligt fosterbarn störs hennes välordnade liv. Hon har inte tid med ett ytterligare barn men Johan insisterar. Det enda det vet är att Tobias flyttat runt med ett par missbrukare. Det visar sig att Cecilia vet mer än hon först ger sken av. Och pojken verkar veta något om Cecilia. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA44334

En sommar i Devon

av Lucy Diamond. Inläst av Frida Bergh. 12 tim, 35 min.Talbok med text.

Shell Cottage har alltid varit familjen Tarrants semestertillflykt. I det vackra huset i Devon har de njutit av strandlekar, grillkvällar och lata eftermiddagar. Men den här sommaren kommer allt att förändras - för Olivia, som nyss blivit änka, och för hennes dotter Freya som begår ett misstag på jobbet och snart inser att hennes framtid står på spel. Sedan kommer även andra släktingar på besök och det uppstår många förvecklingar. Feelgood.

MediaNr: CA44185

Den skrattande hazaren

av Kjell Eriksson. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 14 tim, 46 min.Talbok med text.

Efter tio år är Ann Lindell tillbaka. I denna elfte bok har hon dragit sig tillbaka från polislivet till en liten by i Uppland. När den gamla byskolan som använts som boende för asylsökande sätts i brand och flera personer omkommer väcks polisen i henne till liv och hon dras in i fallet. En spännande samtidsskildring.

MediaNr: CA44658

Färden mot Ragnarök

av Leif Eriksson. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 22 min.Talbok med text.

En sökares jakt på manlighet, trygghet, förståelse och kärlek i undergångens tidevarv. Demonerna lever på oron som människorna och gudarna ställs inför när samhället blir en allt mer osäker plats. Farorna är många och finns där dygnet runt, att försöka klara livhanken har blivit en vardagsrutin. Varulvarna återvänder från krigen i söder och sprider nu sin smitta. Med stöd av kejsaren lever de fritt i städerna och utgör ett hot mot alla. Dystopi.

MediaNr: CA44397

Avlägset mål

av Per Anders Fogelström. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 32 min.Talbok med text.

Novell om mål som ligger så nära men ändå är omöjliga att nå. Så svårt som att bestiga en alptopp kan det vara att uppnå ett jämställt äktenskap. Och precis som en alptopp kan drömmen om det jämställda förhållandet se ut att försvinna längre och längre bort ju mer man rör sig mot det. P.A.F., 1917-1998.

MediaNr: CA44986

Ett enklare liv

av Anna Fredriksson. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 41 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Pensionat Pomona som börjar med Mellan himmel och hav. Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker.

MediaNr: CA44476

Storkram

av Romain Gary. Inläst av Anno Lindblad. 7 tim, 47 min.Talbok med text.

Herr Cousin, obetydlig tjänsteman vid en fransk myndighet för statistik, lever ensam i Paris. Under en resa i Afrika hittar han en stilig pytonorm som han tar med sig hem. Ormen Storkram blir hans sambo. Boken består av Cousins samlade anteckningar där han dokumenterar ensamheten för en pyton i storstaden. Debutbok, från 1974, av Émile Ajar, pseudonym för den franska författaren Romain Gary, 1914-1980.

MediaNr: CA44346

Livet i Slätten

av Liselott Granath. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 24 min.Talbok med text.

Livet i det lilla samhället Slätten innehåller mycket dramatik. Sergej och Ludmilla ska flytta dit och ser fram mot nya utmaningar och hoppas att de kommer till ett samhälle utan fördomar. Monica har stora planer för sin ICA-butik som hon taget över efter sin far. Prästen Gabriel grunnar över hur han ska få sina predikningar att locka fler besökare till kyrkan. AT-läkaren Beata ställer till problem på vårdcentralen.

MediaNr: CA44573

Japanen som försvann, och andra berättelser

av Bo Grandien. Redaktör: Per Wästberg. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 14 tim, 30 min.Talbok med text.

Bo Grandien, 1932-2014, var diktare, reporter och professor i konstvetenskap. I sina texter blandar han det drömlika, det pittoreska och det lekfulla infallet. I detta urval av texter återfinns bland annat Japanen som försvann, som berättar om folk som gåtfullt försvinner, men här finns också andra skönlitterära texter, prosadikter och reportage. Urval och inledning av Per Wästberg.

MediaNr: CA43936

Potatisskallen

av Robert Hannah. Inläst av Dan Bratt. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

I sin självbiografiska roman Potatisskallen får vi följa Robert och hans två vänner, Noor och Samer. De är födda och uppväxta i Sverige och brottas med de problem som rör identitet, intolerans och hederskultur. "Potatisskallarna", som de kallas av sina äldre släktingar, utmanar den rådande ordningen när de blir svenskar, men i de etniska svenskarnas ögon förblir de alltjämt invandrare - eller "svartskallar".

MediaNr: CA44414

Drömhuset

av Veronica Henry. Inläst av Ylva Törnlund. 11 tim, 24 min.Talbok med text.

Hunter's Moon är ett gammalt hus i den lantliga idyllen Cotswold, England. Ett riktigt drömhus. Efter att ha tillhört familjen Willoughby i mer än femtio år ska det nu säljas. Under försäljningen kommer gamla hemligheter upp till ytan, både gällande familjen och byns populära mäklare Belinda Baxter. En feelgood-roman som utspelar sig både på landsbygden och i 60-talets swinging London.

MediaNr: CA44903

Falken från Sparta

av Conn Iggulden. Inläst av Hans Sandquist. 15 tim, 56 min.Talbok med text.

Året är 401 f.Kr. och den persiske kungen Artaxerxes härskar över ett välde som sträcker sig från Egeiska havet till norra Indien. Hans yngre bror Kyros gör dock också anspråk på makten. Med bakgrund i den antika historien berättas en episk äventyrsberättelse om en tid präglad av maktkamp, hjältemod och blodtörst.

MediaNr: CA44656

Falken från Sparta

av Conn Iggulden. Inläst av Christer Modin. 16 tim, 34 min.Talbok med text.

Året är 401 f.Kr. och den persiske kungen Artaxerxes härskar över ett välde som sträcker sig från Egeiska havet till norra Indien. Hans yngre bror Kyros gör dock också anspråk på makten. Med bakgrund i den antika historien berättas en episk äventyrsberättelse om en tid präglad av maktkamp, hjältemod och blodtörst.

MediaNr: CA44923

Mister

av E L James. Inläst av Örjan Blix. 17 tim, 15 min.Talbok med text.

London 2019. Livet är lätt för Maxim Trevelyan. Han har en aristokratisk bakgrund, är rik och ser bra ut. Han har aldrig behövt arbeta och han tillbringar sällan nätterna ensam. Men när han träffar Alessia Demachi, en mystisk ung kvinna med musikaliska talanger och ett farligt förflutet, förändras allt. Maxims begär till Alessia utvecklas till en brinnande passion av ett slag som han aldrig tidigare upplevt.

MediaNr: CA44531

Grejen med oss

av Julie James. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 30 min.Talbok med text.

Jordans kontakter i Chicagos tjusigaste kretsar gör att hon blir bjuden på de allra bästa festerna. När FBI behöver hjälp med att kartlägga en ökänd brottsling tackar hon ja till förslaget om att ta med agenten Nick som sin dejt på en av festerna. Från början är Nicks och Jordans koppling enbart en täckmantel, men allt eftersom tiden går börjar det kännas som något mer än bara ett hemligt uppdrag. Detta är Julie James andra roman..

MediaNr: CA44902

Kvinnan som jagade ensam, tredje boken i Hatet-trilogin

av Magnus Jonsson. Inläst av Hans Sandquist. 15 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Hatet-trilogin som börjar med Mannen som lekte med dockor. Lina Ståhl har bestämt sig att aldrig mera samarbeta med Stockholmspolisen. Men när en av hennes tidigare vänner från Antifascistisk aktion söker upp henne i ett känsligt ärende och kort efter återfinns död kan hon inte undvika att bli involverad. Lina bistår kriminalpoliserna i en svår och mångbottnad utredning. Hon vill inte avslöja organisationens olagliga aktiviteter.

MediaNr: CA44350

Tjänster och gentjänster, roman

av Sophie Kinsella. Inläst av Camilla Eriksson. 15 tim, 24 min.Talbok med text.

Efter faderns död har Fixie ägnat all sin tid åt butiken som han lämnade efter sig. När en stilig främling på ett café ber Fixie att passa hans dator säger hon ja. När hon sedan lyckas rädda den undan en olycka skriver datorns ägare en lapp där det står: jag är skyldig dig en tjänst. Fixie skämtar bort alltihop. Men med tiden börjar Fixie och Sebastian hjälpa varandra på de mest oväntade sätt. Kanske blir det början på ett nytt äventyr för båda. Feelgood.

MediaNr: CA44186

Den stora skrivboken

av Agota Kristof. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Samlingsvolym som innehåller tre romaner: Den stora skrivboken (1985), Beviset (1987) och Den tredje lögnen (1991). De bildar en djuplodande och brutal skildring av vad krig, flykt och exil gör med människor. Handlingen utspelas i ett icke namngivet land där tvillingarna Lucas och Claus lämnas i en by för att leva med sin skrämmande mormor. Runt om i landet härjar kriget. A.K., 1935-2011, ungerskfödd författare som flyttade till Schweiz 1956.

MediaNr: CA44436

Fabler

av Ivan Krylov. Inläst av Bert Kolker. 1 tim, 25 min.Talbok med text.

I urval och översättning av Staffan Skott samlas här några av den ryske fabeldiktaren Ivan Krylovs mest kända fabler. Ivan Krylov tillhör de klassiska ryska 1800-talsförfattarna och är folkkär i Ryssland. Många kan fortfarande flera av hans fabler utantill och de har givit upphov till många bevingade ord och uttryck.

MediaNr: CA44242

En nästan perfekt dag

av Mareike Krügel. Inläst av Carin Ödquist. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

Det är en helt vanlig fredag. Katharina navigerar vant i vardagskaoset kring elvaåriga Helli och sjuttonårige Alex, samtidigt som hon försöker vara helt okej med den veckopendlande maken Costas beslut att stanna på en firmafest i Berlin över natten. Men det ingen vet är att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att mala. Blev livet verkligen som hon ville? Vad hände med alla drömmar? Relationsroman med humor och svärta.

MediaNr: CA44479

Crazy rich i Asien

av Kevin Kwan. Inläst av Ove Ström. 15 tim, 3 min.Talbok med text.

Rachel och hennes pojkvän Nick lever ett ganska vanligt liv i New York där båda arbetar på ett av de stora universiteten. När Rachel bestämmer sig för att följa med Nick till Singapore och träffa hans familj förväntar hon sig en lugn resa. Men ingenting blir som hon tänkt sig. Plötsligt är hon indragen i en virvelvind av dyr champagne, snabba båtar, exklusiva märkeskläder och tävlingsinriktade brudtärnor. Feelgood.

MediaNr: CA44182

Under två timmar

av Hanna Landahl. Inläst av Lo Thorsdotter. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

Staffan håller sig inte i trim, han tränar inte alls och betraktar sig själv som ansvarslös och opålitlig. Någonstans bland hämtning på förskolan och grå myndighetskorridorer på Migrationsverket har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppumpad av Håkan Hellströms musik, för att springa Göteborgsvarvet - på under två timmar. Humoristisk samtidsroman.

MediaNr: CA44351

Ett högt pris

av Donna Leon. Inläst av Ove Ström. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

En ung kvinna återvänder från semestern och hittar sin granne, en äldre dam, död på golvet. Troligen har hon drabbats av hjärtinfarkt. Men kommissarie Brunetti bestämmer sig för att undersöka fallet. Snart upptäcker han att den äldre kvinnan har varit engagerad i en kvinnojour och att hennes lägenhet fungerat som fristad för misshandlade och utnyttjade kvinnor. Kommissarie Brunetti befinner sig snart på spaning i Venedigs mörkaste vrår.

MediaNr: CA44423

Signe & Sigge, en roman om kvinnan bakom Sigge Stark

av Maria Lilja. Inläst av Ina Ekelund. 6 tim, 59 min.Talbok med text.

Romantiserad biografi över Signe Björnberg, 1896-1964, mer känd under pseudonymen Sigge Stark. Hon skrev mer än 100 romaner under sina verksamma år från 1923 fram till sin död. Det var romantiska berättelser oftast i landsbygdsmiljö. Hon älskade sina djur och levde ett hårt och strävsamt liv på sin gård, samtidigt som hon skrev på nätterna. Hon skrev för att få ekonomin att gå ihop, blev hårt ansatt av kritiker men älskad av sina läsare.

MediaNr: CA44289

Sprickor i jorden

av Mariette Lindstein. Inläst av Mallika Giarimi. 14 tim, 42 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Vit krypta. Tvillingarna Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani kidnappades av en sekt. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne. Alex förtränger allt det hemska och lider av flashbacks. Men en dag dyker en mystisk och karismatisk kvinna upp i deras liv. Ännu en mardröm börjar. Sekten har ett nytt mål i sikte: Danis nyfödde son. Thriller i sektmiljö.

MediaNr: CA44233

Allt jag kan om livet

av Lars Lindström. Inläst av André Nilsson. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Krönikor som tar upp vardagliga händelser beskrivna men en milt humoristisk blick. Det handlar bland annat om den ekande tomheten och den skamfulla friheten när barnen flyttar hemifrån, om feminism och sexism, ishockey och litteratur, religion och musik. Även kärleksfulla minnen av en mamma som luktar stekos och en pappa som luktar snus. L.L., har i över tre decennier arbetat på Expressen som reporter och kolumnist.

MediaNr: CA44418

Barn av sin tid

av Zhenyun Liu. Inläst av Malin Halland. 10 tim, 36 min.Talbok med text.

Xiaoli har skaffat en fru åt sin bror. För frun har hon betalat 100 000 yuan, en enorm summa. Men fem dagar efter bröllopet är frun försvunnen och Xiaoli inser att de har råkat ut för en bedragare. Vad ska hon göra? Hennes jakt på den försvunna frun blir inledningen på en kedja händelser som så småningom leder till en rad mäktiga mäns undergång. Svart komedi av L.Z., 1958- , kinesisk författare känd för sina satiriska skildringar av dagens Kina.

MediaNr: CA44238

Vem dödade min far

av Édouard Louis. Inläst av David Zetterstad. 1 tim, 37 min.Talbok med text.

Den franske författaren E.L. slog igenom 2015 med den självbiografiska Göra sig kvitt Eddy Bellegueule. Den handlade om hans uppväxt som homosexuell i en starkt patriarkal arbetarklass. I boken Vem dödade min far återser E.L. sin far som inte längre kan gå och inte heller andas utan hjälp. Han är inte ens 50 år fyllda och hans hälsotillstånd är orsakat av fattigdom och utanförskap. Boken är en anklagelseakt mot staten och de styrande i samhället.

MediaNr: CA44335

Requiem över en förlorad son, lyrik

av Kristian Lundberg. Inläst av Marie Thérèse Sarrazin. 2 tim, 12 min.Talbok med text.

Diktsamling som kretsar kring förlusten av ett barn. Tomrummet är ofattbart och sorgeprocessen är ett rasande tillstånd av förtvivlan. Det är bilder och fragment av det som aldrig varit och smärtsamma rader om det som aldrig blev. Det mässande tonfallet ger dikten en karaktär av bön och författaren brottas med sin gudstro och bilden av Jesus liknelse om den förlorade sonen. K.L., 1966- , författare till ett 30-tal böcker i olika genrer.

MediaNr: CA44206

Olustens år

av Dacia Maraini. Inläst av Karin Rosén. 5 tim, 44 min.Talbok med text.

Enrica, 17 år, är från en fattig familj i Rom. Hennes mor är den enda som drar in pengar, medan fadern mest dricker. Som ung kvinna är hon ett ständigt villebråd när hon går ut. Och som ung kvinna är hennes framtidsvillkor ytterligt strama. Enrica skyddar sig med hård likgiltighet. Inte ens när modern dör, eller när hon själv genomgår en plågsam abort, visar hon några känslor. Utkom i original 1963. D.M., 1936- , italiensk författare.

MediaNr: CA44246

Mademoiselle Coco och kärlekens doft

av Michelle Marly. Inläst av Elisabet Thorborg. 13 tim, 5 min.Talbok med text.

Coco Chanel har lämnat sin fattiga uppväxt bakom sig och driver ett av Paris mest framstående modehus. Hennes kläder är revolutionerande och eleganta. När hennes älskare Boy Capel dör rasar Cocos värld. Hon är otröstlig. En väninna väcker tanken på att skapa en doft till minne av Boy och Coco uppslukas snart av tanken. Tillsammans med den karismatiske Dmitrij Romanov reser hon till södra Frankrike där arbetet med att ta fram Chanel No 5 kan börja.

MediaNr: CA44290

Huvudstaden

av Robert Menasse. Inläst av John Sundin. 12 tim, 12 min.Talbok med text.

Fenia Xenopoulou arbetar vid EU-kommissionen som högt uppsatt tjänsteman. Kommissionens 40-årsjubileum närmar sig och Fenia har fått den svåra uppgiften att putsa upp organisationens rykte. Under ett besök i Auschwitz får en av hennes medarbetare en idé som kommer att skaka människor i grunden. Romanen är prisbelönt och en blandning av deckare, pamflett, idéroman och satir. R.M., österrikisk författare.

MediaNr: CA43886

Systerklockorna, roman

av Lars Mytting. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 15 tim, 7 min.Talbok med text.

Systerklockorna gjöts till minne av de siamesiska tvillingarna Halfrid och Gunhild, vilkas vävkonst sägs ha kunnat sia om framtiden. Länge har de ringt över Gudbrandsdalen, men 1880 kommer det en ny präst till gården där den unga Astrid tjänar. Han kommer med nyheter byborna inte vill ha - den gamla stavkyrkan ska rivas. Kort därpå anländer också en man från Tyskland. En roman om mötet mellan gammalt och nytt, och mellan den lilla byn och världen.

MediaNr: CA44967

Besökaren, spänningsroman

av Cannie Möller. Inläst av Sara Glaser. 10 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Lifterskan. Det närmar sig midsommar i det idylliska villaområdet nära Skogssjön. Rebecka Gudner är djupt försjunken i sitt senaste uppdrag - att teckna ett bokomslag. Men mannen som smyger utanför hennes hus och lämnar makabra presenter i brevlådan gör att hon allt oftare känner sig iakttagen. Vem är besökaren som slår upp sitt läger i skogen? Psykologisk thriller.

MediaNr: CA44504

Kniv, en Harry Hole-thriller

av Jo Nesbø. Inläst av Örjan Blix. 18 tim, 35 min.Talbok med text.

Den tolfte boken i deckarserien med Harry Hole som börjar med Törst. Harry har förlorat allt och nått botten. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Han vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod. Han tvingas ut på en gastkramande jakt, inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

MediaNr: CA44777

För såna som oss

av Tiina Nevala. Inläst av Marie-Thérèse Sarazin. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Liv är förlagsredaktör och Jens litteraturvetare. Första gången de möts är på en charterresa, andra gången i en direktsänd tv-debatt, tredje gången blir de förälskade och fjärde gången är ingenting längre som förut. Men läget är komplicerat - Liv har en partner och Jens är nydumpad. En roman om att inse att man har valt fel väg i livet, men också en berättelse om litteratur, uppblåsta författare, självgoda kollegor och framför allt kärlek.

MediaNr: CA44293

Hamilton Beach, en roman

av Linda Olsson. Inläst av Lo Thorsdotter. 5 tim, 50 min.Talbok med text.

Helga ska lämna huset som hon bott i de senaste sju åren för gott. Hon ska först ta ett sista farväl av Hamilton Beach. Platsen har hjälpt henne att överleva den överrumplande häftiga kärlek hon mötte i Paris åtta år tidigare. Denna kärlek fick omvälvande konsekvenser i hennes liv. Så mötte hon Wills, som hjälpte henne att fatta ett livsavgörande beslut. Stark kärlekshistoria som påminner oss om hur oförberedda vi är när katastrofen drabbar oss.

MediaNr: CA44706

Turisten

av Christina Olséni. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 9 tim, 58 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Mord i Falsterbo som börjar med Badhytten. När Egon, 86 år, och hans ständige vapendragare Ragnar ställer ut en veteranbil på Skanör-Falsterbos årliga bilshow hittas en död man i bagageutrymmet. Vem mannen är och hur han har hamnat där blir ett fall för Mårten Lind på Skanörpolisen. När kroppen sedan försvinner kompliceras saker och Mårten blir påtvingad en ny kollega som ska ta över utredningen. Humoristisk deckare.

MediaNr: CA44438

Brudslöjan

av Kamilla Oresvärd. Inläst av Aminata Grut. 9 tim, 2 min.Talbok med text.

Den unga Lisa-Marie hittas under mystiska omständigheter död på sin bröllopsnatt. Mona Schiller, en före detta domare som flyttat hem till Vargön efter många år utomlands, dras in i polisutredningen. När hon börjar nysta i fallet växer en helt ny bild av Lisa-Marie fram, och Mona inser att det lilla samhället döljer hemligheter som är större än hon någonsin kunnat ana. Första delen i en planerad trilogi som utspelas i samhället Vargön.

MediaNr: CA43871

Nästan vuxen

av Bente Pedersen. Inläst av Helena Gripe. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Tromsö, 1919. Aurora har inte svarat på brevet som Edvard skickade till henne precis före jul, och han uppfattar det som ett svar så gott som något. Snöskredet och tiden på sjukhus i Hammerfest har fått stora och oväntade följder för Aurora, men det får henne inte att avstå från backhoppning och skidåkning när hon kommer hem till Tromsö.

MediaNr: CA44276

Allt jag inte kan säga, essäer

av Emilie Pine. Inläst av Marika Bergström. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Självutlämnande bok där Emilie Pine, docent i modernt drama vid University College i Dublin, skriver om händelser som har format hennes liv. Hon skriver om den ofrivilliga barnlöshetens outsägliga sorg, om att ta hand om en alkoholiserad förälder, om tabun kring den kvinnliga kroppen och den kvinnliga smärtan, om ofrivilligt sex och våld mot det egna jaget. Tillsammans blir det en gripande utforskning av hur det känns att leva i världen.

MediaNr: CA44831

Gränsgångare -68, roman

av Bengt Pohjanen. Inläst av John Sundin. 7 tim, 25 min.Talbok med text.

Självbiografisk roman av B.P., 1944- , författare och präst. Han hade en dröm att bli officer och FN-soldat i Gaza men hamnade i en eldstrid vid ett fort utanför Boden och tappade intresset. Han valde i stället teologiska studier i Uppsala och hamnade mitt i 1968-rörelsen, som han som gränsgångare och gränsmänniska både tog avstånd ifrån och lät sig påverkas av. Efter prästvigningen har hans liv varit fullt av oväntade händelser och möten.

MediaNr: CA44079

Hatar att älska dig

av Alisha Rai. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 57 min.Talbok med text.

Livvy och Nicholas växer upp tillsammans och i unga år övergår deras vänskap i kärlek. Deras familjer äger tillsammans ett berömt affärsimperium. Men när Livvys far och Nicholas mor dör i en bilolycka vänds allt upp och ner. Kontakten mellan familjerna bryts, sprickan är avgrundsdjup. Men en gång om året tillbringar Livvy och Nicholas en passionerad natt ihop. Natten får dem att glömma allt annat. Men det här året dyker inte Livvy upp.

MediaNr: CA44478

Under fallande stjärnor

av Nora Roberts. Inläst av Anna Döbling. 10 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Familjen i Chesapeake Bay som börjar med På öppet hav. Ethan Quinn har alltid dragits till havet. Efter att adoptivfadern Ray dött flyr han in i sitt arbete, och lägger all sin tid på att göra familjens båtbyggarfirma till en succé. Men svårare utmaningar står för dörren. Tioårige Seth behöver sina storebröder. Och så finns Grace Monroe, kvinnan som Ethan aldrig vågat erkänna att han älskar.

MediaNr: CA44425

Kräftfångst

av Pooneh Rohi. Inläst av Örjan Blix. 0 tim, 37 min.Talbok med text.

Novell som i jagform berättar om man som tillsammans med sin fru och lilla dotter ger sig ut en natt och fiskar kräftor. Samtidigt som han beskriver den stämningsfulla stunden när de ror i den lilla ekan tänker att han tillbaka på sin uppväxt i en helt annan miljö. Han känner sig som en främling - att inte kunna vila i det ursprungliga, men inte heller kunna nå det nya. P.P, född 1982 i Iran men uppvuxen i Stockholm debuterade 2014 med romanen Araben.

MediaNr: CA44641

Där solen går upp i väster

av Britta Röstlund. Inläst av Jens Malmkvist. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Léons fru och barn faller ned från en klippa i Bretagne och dör. När han kommer tillbaka till Paris blir han besatt av att finna en förklaring i händelsen. Den bretonska polisen Pierre utreder dödsfallet och arbetet väcker traumatiska minnen. Den gamle mannen Bennet har sett allting, men berättar inte sanningen. En roman om förutfattade meningar, tro, rädsla och medmänsklighet. B.R. har tidigare skrivet Vid foten av Montmartre.

MediaNr: CA44272

Skamvrån

av Sofie Sarenbrant. Inläst av Marie-Thérése Sarrazin. 11 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 7 i serien som börjar med Vila i frid. En flicka ligger sig på en spårvagnsräls i Bromma och sluter ögonen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda? De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent.

MediaNr: CA44179

Filosofen i vindskupan, noveller

av Isaac Bashevis Singer. Inläst av Örjan Blix. 7 tim, 36 min.Talbok med text.

En novellsamling som består av Filosofen i vindskupan, Det svarta bröllopet, Berättelsen om två lögnare, Skuggan av en vagga, Shiddah och Kuziba, Karikatyr, Tiggaren sa det, Mannen som kom tillbaka, Ett gott råd, I fattighuset samt Krzeszóws förintelse. I. B. S., 1902 - 1991, amerikansk jiddischspråkig författare, nobelpristagaren i litteratur 1978.

MediaNr: CA44606

Jag säger det ni tänker

av Curtis Sittenfeld. Inläst av Helena Gripe. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

En kvinna i villaförorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes plågoande från skoltiden. En bortkommen student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv. Träffsäkra noveller om tvivelaktiga beslut, missade förbindelser och häpnadsväckande sammanträffande.

MediaNr: CA44540

Kennedys val, baserat på en sann historia

av Lars-Åke Skagegård. Inläst av Therese Stenshäll. 9 tim, 15 min.Talbok med text.

Den unge senatorn John F. Kennedy har framtiden utstakad för sig. Han ska snart gifta sig med Jacqueline och är på väg mot Vita Huset. Allt enligt familjens planer. Så möter han svenskan Gunilla von Post på Franska rivieran och det blir starten på en omöjlig kärlekshistoria. Han tillbringar 1955 en kärleksvecka i Båstad med Gunilla. Men deras kärlek och korta stunder av lycka har ett högt pris. Roman som delvis bygger på en sann historia.

MediaNr: CA43965

Picknick vid vägkanten

av Arkadij Strugatskij. Inläst av David Zetterstad. 7 tim, 50 min.Talbok med text.

Klassiker inom science fiktion. Red Schuhart, en alkoholiserad, förtvivlad ung man i en gruvstad i Kanada, är besatt av Zonen som ligger i stadens utkant. Utomjordingar har varit där nyss och lämnat kvar föremål med utomvärldsliga egenskaper. Militären har spärrat av Zonen för att skydda föremålet. Red är en av de desperata stalkrar som trotsar förbudet och farorna för att hämta det eftertraktade godset. Romanen låg till grund för filmen Stalker.

MediaNr: CA44607

Nu spränger vi taket

av Christel Sundqvist. Inläst av Marjorita Huldén. 7 tim, 43 min.Talbok.

Nu spränger vi taket är en fristående fortsättning på "Vonne och Marie", Vonne är allvarligt sjuk och Marie minns deras gemensamma uppväxt på 80-talet. Nu står de inför de stora livsfrågorna, att leva och att dö. Det är en berättelse om djup vänskap men också isande ensamhet. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44566

Hjortron och hjärtan

av Eva Swedenmark. Inläst av Britt Ronström. 9 tim, 10 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Smultron och svek. Livet för familjen kring restaurang La Stella i Östersund står aldrig stilla. Varför längtar Mario bort till nya utmaningar när allt går så bra? Hur kommer det sig att Liselotte, som lever med en ny man, ändå dras till nya äventyr? Anita och Börje är nyförälskade, men ska de verkligen slå sig till ro som förnöjsamma pensionärer? Och borde verkligen Linda tråna efter en vacker fjällguide? Feelgood.

MediaNr: CA44570

Ett krossat hjärta

av Geir Tangen. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 2 i Haugesund-serien som börjar med Maestro. En ung flicka hittas mördad efter en fest i Haugesunds finare villaområden. Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson och kommissarie Lotte Skeisvoll dras in i polisutredningen. En ungdomsvärld som ingen kunnat föreställa sig öppnas för dem. Mitt i alltihop befinner sig Viljars sjuttonårige son, Alexander. För honom är avståndet mellan himmel och helvete kort och varje steg kan leda ner i avgrunden.

MediaNr: CA44034

Efter skandalen

av Sarah Vaughan. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 59 min.Talbok med text.

En ung kvinna anklagar James Whitehouse, en av ministrarna i den brittiska regeringen, för ett fruktansvärt brott. För hans fru Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten att skydda sin familj och det liv de lever. Kate Woodcraft är advokat, specialiserad på sexualbrott. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig. Rättegångsthriller.

MediaNr: CA44552

Shirins första fall

av Katarina Wennstam. Inläst av Malin Wahlstedt. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Kortroman om advokaten Shirin Sundin-Nouris, huvudpersonen i flera av Katarina Wennstams böcker. Anita Truls är på väg ut i skärgården för att tillbringa några sommarveckor i lugn och ro. Hon njuter av det ostörda läget och tystnaden på ön. Men en kväll står någon utanför fönstret och lyser henne rakt i ansiktet med en ficklampa. Några år senare blir Shirin påmind om fallet. Vad hände egentligen med Anita? Blev rätt person fälld för brottet?.

MediaNr: CA44245

Ingen lämnas kvar, kriminalroman

av Dag Öhrlund. Inläst av Elisabet Thorborg. 13 tim, 43 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Där inga ögon ser. Tre kvinnor, tillsynes utan koppling till varandra, hittas mördade med olika metoder. Ewert Truut försöker hitta ett mönster. Mot sig har han klockan och oförstående chefer. Men av en tillfällighet förstår han plötsligt hur allt hänger ihop. Jakten på mördaren tar honom till den spanska solkusten, där det är nära att allt går riktigt illa.

MediaNr: CA44212

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

I Bråvalla bokskog, bibliofila exkursioner

av Ola Gustafsson. Inläst av Örjan Blix. 2 tim, 56 min.Talbok med text.

I ett gammalt vapenförråd i Bråvalla i utkanten av Norrköping finns en unik boksamling. Böckerna är från 1400- till 1800-talen och totalt ingår 75 000 volymer i samlingen. Ola Gustafsson, bibliotekarie och ansvarig för boksamlingen, beskriver ett urval av de böcker, handskrifter och kartor som ingår i samlingen. Han skriver om sociala, samhälleliga och historiska omständigheter kring tillkomst och utgivning.

MediaNr: CA44536

Allmänt och blandat

Radiomafia, isku vyön alle

av Pentti Kemppainen. Inläst av Panu Vauhkonen. 7 tim, 21 min.Talbok.

Boken berättar om Radiomafias tillkomst och utveckling till en favoritkanal för ungdomar. Radiomafia tog fram de bästa karaktärerna och skapade de bästa programmen. Kanalen upplevdes fräsch, rasande, begåvad, rolig samt annorlunda och lyckades återerövra de unga radiolyssnarna. Inläst på finska.

MediaNr: CA44882

Om människan, antikens världsrekordbok = Naturalis historia VII

av Plinius. Inläst av Eric Linderholm. 7 tim, 4 min.Talbok med text.

Plinius den äldre var född 23/34 e.Kr. i norra Italien och dog i närheten av Vesuvius vid dess utbrott 79 e.Kr. Han författade många böcker, bland annat en.

MediaNr: CA44395

Religion

Bekänna färg, kyrka och hbtq i en regnbågsfärgad värld

Redaktör: Olof Edsinger. Inläst av Lo Thorsdotter. 17 tim, 11 min.Talbok med text.

Antologi med 19 texter som på olika sätt försöker ta ett samlat grepp på kyrkan och hbtq-frågor. Första halvan av boken lägger tonvikten på en teologisk och historisk bearbetning av frågorna. Andra halvan vill ge underlag för goda samtal om och bearbetning av en för många svår och laddad fråga.

MediaNr: CA44114

Levd religion, det heliga i vardagen

Redaktör: Daniel Enstedt. 19 tim, 12 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44975

Om befrielseteologins uppkomst i Latinamerika, en sociologisk analys av religiös förändring = On the rise of Liberation theology in Latin America

av Ulf Borelius. 25 tim, 44 min.Talbok med text.

Befrielseteologin är hittills Latinamerikas främsta bidrag till det teologiska fältet. Men hur föddes den? Skapades den av de fattiga? Är Gustavo Gutiérrez befrielseteologins fader? Eller, växte den fram bland katolska studenter och intellektuella som en produkt av ett kollektivt arbete? Akademisk avhandling i sociologi som undersöker hur och varför befrielseteologin i Latinamerika uppstod.

MediaNr: CA44309

Filosofi och psykologi

Emotional agility, get unstuck, embrace change and thrive in work and life

av Susan David. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

En praktisk guide med vetenskapligt stöd för att skapa fred med vårt inre, uppnå våra mest värderade mål, göra verklig förändring och leva livet till fullo med tillfredställelse. Genom att uppmana oss att arbeta med och inte emot våra egna känslor, ger Susan David, en psykolog med mer än tjugo års akademiska forskning, oss de verktyg vi behöver för att vara mer anpassningsbara och motståndskraftiga.

MediaNr: CA44481

Vi ska ha barn, handbok i jämställt föräldraskap

av Marie Björk. Inläst av Inga Pyk. 7 tim, 32 min.Talbok med text.

Det finns många normer som säger hur en mamma och en pappa ska vara och som blivande förälder kan det vara lätt att tappa greppet om jämställdheten. M.B. ger i den här handboken stöd till de som vill leva i ett jämställt föräldraskap och förhållande. Hon skriver om hur man kan förbereda sig inför förlossningen, skapa en jämställd och familjevänlig ekonomi, hur man kan dela upp föräldraledigheten och ger tips om amning och flaskmatning.

MediaNr: CA44756

Gott om tid

av Bodil Jönsson. Inläst av Elisabet Thorborg. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Tjugo år efter Bodil Jönssons Tio tankar om tid utkom, har alla alltid ont om tid och stress uppfattas som något helt naturligt. Hon menar att vi måste omvärdera tiden för att klara framtidens arbetsliv. Vi måste försöka se det "som att tiden kommer till dig i stället för att den går". Då har vi gott om tid.

MediaNr: CA44610

Träna din hjärna, förbättra ditt minne och håll hjärnan i form

av Kaja Nordengen. Inläst av Lottie Johansson. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

Varje gång man använder en ny köksapparat, memorerar ett telefonnummer, letar sig fram till ett nytt ställe utan gps eller löser andra små vardagsrutiner tränar man sin hjärna. Hjärnforskaren Kaja Nordengren tar ett helhetsgrepp om hjärnhälsan. Hon har samlat många små och stora utmaningar till hjälp för att hålla hjärnan i form: minnesövningar, logiska uppgifter, geometriska gåtor, IQ-test och ett 30-dagars träningsprogram.

MediaNr: CA44127

Känslor som kraft eller hinder, en handbok i känsloreglering

av Hanna Sahlin. Inläst av Inga Pyk. 9 tim, 14 min.Talbok med text.

Känslor kan ge människan kraft och fördjupa upplevelser, men också göra så att vi beter oss på ett sätt som blir till hinder för oss. Psykologerna H.S. och E.M. beskriver hur känslor fungerar och presenterar strategier och tips på hur vi kan påverka dem och agera klokt, även när vi känner oss upprörda, ångestfyllda eller irriterade. De berättar också hur vi kan få tillgång till vår glädje och nyfikenhet och hur vi kan öka vår känslokompetens.

MediaNr: CA44292

Uppfostran och undervisning

Interface design for learning, design strategies for learning experiences

av Dorian Peters. 11 tim, 1 min.Talbok med text.

Boken för samman tidigare känd kunskap om interaktionsdesign, psykologi och lärande. Utifrån evidensbaserade strategier presenterar författaren olika sätt att skapa appar och spel som stimulerar lärande och interaktionsdesign som stödjer kreativitet och problemlösning och främjar lärande. D.P. verksam vid University of Sydney och University of Cambridge.

MediaNr: CA44082

Litteraturvetenskap

Mitt liv på HBL

av Staffan Bruun. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 12 tim, 20 min.Talbok.

I augusti 1980 skickade Hufvudstadsbladet Sta?an Bruun till Polen för att rapportera från strejkerna i Gdansk. I augusti 2015 rapporterade han om ?yktingkrisen i Grekland. Staffan Bruun skriver om livet som reporter under 35 års tid, både innanför och utanför tidningshuset, om nyhetssegrar, historiska händelser, märkliga människoöden och den sista tidens stora nedskärningar på redaktionen. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44884

Bilden av verkligheten, resan fortsätter

av Katerina Janouch. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Debattbok av författaren Katarina Janouch där hon ger sin bild av verkligheten; en tid som skakas av samhällsproblem, politisk splittring och hetsigt debattklimat där tonen är lika uppskruvad som polariserad. Hon anser att det finns en åsiktskorridor där etablerade massmedier ger en falsk bild av dagens Sverige, en bild där det ignoreras att Sverige är ett land som plågas av sexuellt våld, kriminalitet, allmän laglöshet och rättsosäkerhet.

MediaNr: CA44210

Den försiktiga resenären

av Merete Mazzarella. Inläst av Alma Pöysti. 9 tim, 46 min.Talbok.

Essäbok av M.M., finlandssvensk författare och professor i litteraturvetenskap, där hon skriver om resandet ur olika aspekter. På exotiska vatten, i en hytt med balkong, funderar hon över såväl kryssningskulturen som världslitteraturen och sina egna barndomsminnen. En annan resa går till Australien med dess vänliga människor, färgrika djurliv och brutala historia. Hon blir särskilt förtjust i staden Brisbane som hon vill återvända till.

MediaNr: CA44632

Historiens metoo-vrål, #ärjagintemänniska

av Ebba Witt-Brattström. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Skönlitteraturen är en minnesbank över människans vara i historien, alla hennes erfarenheter och upplevelser. Därmed även alla sorts övergrepp på flickor och kvinnor från Antiken fram till idag. Författaren samlar med stöd av litteraturhistoriens kvinnoröster en ny kategori vittneslitteratur och tjuvkopplar en tvåtusenårig tradition av vittnande om sexuellt våld med dagens metoo-utsagor.

MediaNr: CA44031

Konst, musik, teater och film

An actor's work on a role

av Konstantin Stanislavskij. 12 tim, 34 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44681

An actor's work

av Konstantin Sergeevič Stanislavskij. 33 tim, 6 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44680

Yksi talvi, kaksi kesää, äitiä ja ystävää tuonilmaisiin saattamassa

av Annina Holmberg. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 21 min.Talbok.

Biografi över den finska skådespelerskan och regissören Ritva Holmberg, 1944-2014. Ritvas dotter, Annina Holmberg och hennes vän, Eeva Litmanen beskriver Ritvas sista tid i livet. Det som första verkade vara en vanlig influensa visade sig vara en obotlig lungcancer. Om att säga farväl och den stora sorgen och saknaden efteråt. Inläst på finska.

MediaNr: CA44581

Pirkko Mannola, Elämää!

av Markku Veijalainen. Inläst av Maija-Liisa Ström. 3 tim, 30 min.Talbok.

Biografi över mycket känd och älskad finländsk skådespelerska och sångerska. Hennes karriär startade när hon blev Miss Finland år 1958. Sedan dess har hon uppträtt i otaliga filmer, TV-program och på teaterscener. Inläst på finska.

MediaNr: CA44574

Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas

av Marcus Groth. Inläst av Niklas Groundstroem. 8 tim, 40 min.Talbok.

Marcus Groth säger att han varit deprimerad under en tredjedel av sitt liv. Som 9-åring förlorade han sin mamma i bröstcancer och när han var 11 år tog hans pappa livet av sig. Marcus Groth berättar om sitt arbete, äktenskap och livet som pappa till fyra barn. Han beskriver hur psykisk ohälsa känns och vad man kan göra för att börja må bättre. Marcus Groth, 1960-, finländsk skådespelare, regissör och gestaltterapeut. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44905

Jobs keramik och textil, Lisbet Jobs och Gocken Jobs

av Hedvig Hedqvist. Inläst av Patrik Nyman. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Bok om keramik- och textilkonstnärerna Lisbet och Gocken Jobs. Systrarna föddes i Dalarna och båda studerade sedan på Tekniska skolan i Stockholm, och kom sedan att följas åt och arbeta sida vid sida i samma ateljé. Deras textilier - för tabletter, löpare och metervara - blev mycket populära och spridda. H.H., formskribent, sätter in systrarna Jobs arbete i ett stilhistoriskt sammanhang. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA44291

Antikens sju underverk

av Allan Klynne. Inläst av Jens Jacobson. 15 tim, 36 min.Talbok med text.

Listan över antikens sju underverk upprättades redan 140 före Kristus av Antipatros från Sidon. Några eldhärjades eller rämnade under senantiken, andra demonterades i senare tider. I dag återstår enbart det äldsta av de sju, Cheopspyramiden. Med hjälp av de senaste arkeologiska rönen och de äldsta vittnesmålen ger Allan Klynne nytt liv åt byggnaderna. Den tryckta boken innehåller bilder som samspelar med texten.

MediaNr: CA44673

Mitt liv som Björn

av Björn Weckström. Inläst av Niklas Groundstroem. 7 tim, 59 min.Talbok.

I sin självbiografi berättar Björn Weckström om sina verk som ofta varit före sin tid, hur de kommit till och deras mottagande samt om sin fascinerande karriär som en av Finlands internationellt mest framgångsrika konstnärer under mer än 60 års tid. En särskild plats i berättelsen får kvinnorna i hans liv och också kärleken till segling. Björn Weckström, 1935 -, finländsk konstnär och smyckedesigner. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44906

Historia

I skuggan av giljotinen, svenskarna i franska revolutionen

av Margareta Beckman. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Historisk skildring av den franska revolutionen som levandegör förloppet och skildrar de många svenskar som befinner sig i händelsernas centrum. Den svenska ambassaden förvandlas till en revolutionär samlingsplats och kungaparet flyr från Paris, med hjälp av drottningens vän Axel von Fersen. Gustav III planerar en invasion för att återställa den gamla ordningen. Samtidigt börjar Jean Baptiste Bernadotte en resa som ska föra honom ända till den svenska tronen.

MediaNr: CA44477

Putins Ryssland, på jakt efter globalt inflytande

av Maria Georgieva. 1 tim, 58 min.Talbok med text.

Rysslands annektering av Krimhalvön från Ukraina 2014 har skapat starka spänningar mellan Moskva och västvärlden. Samtidigt pågår försök att stärka stormaktspositionen genom militära ingripanden i Syrien, stöd till Venezuelas regering och närmanden till Kina. Analys av Rysslands maktspel görs här av journalisten Maria Georgieva, professor Kaj Hober och Martin Kragh, chef för UIs Ryssland- och Eurasienprogram.

MediaNr: CA44925

Trettioåriga kriget

av Dick Harrison. Inläst av Anders Göransson. 4 tim, 33 min.Talbok med text.

Trettioåriga kriget var en serie konflikter som höll stora delar av Europa i sitt grepp mellan 1618 och 1648 och som kom att prägla kontinenten länge efter det sista slaget. Städer och byar plundrades, kyrkor och kloster brändes, övergrepp begicks av alla sidor och i dess spår led civilbefolkningen. Boken förklarar och berättar om krigets förlopp och avgörande skeden men också om personöden i dess skugga.

MediaNr: CA44070

Churchills bunker, det hemliga högkvarteret i London

av Richard Holmes. Inläst av Benny Nilsson. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

Churchills bunker avser den förrådskällare i Whitehall, London, som under andra världskriget togs i bruk av premiärministern. Högkvarteret blev ett andra hem åt Churchill och åt ett stort antal militära och civila tjänstemän. Framlidne professor Richard Holmes, en av Storbritanniens mest framstående historiker har skrivit en populärvetenskaplig skildring av historien bakom anläggningen och människorna som arbetade där.

MediaNr: CA44585

Vägen till ofrihet, Ryssland, Europa, USA

av Timothy Snyder. Inläst av Peter Carlssson. 16 tim, 37 min.Talbok med text.

När det kalla kriget tog slut verkade den liberala demokratin ha segrat. Men auktoritarismen återkom till Ryssland då Putin insåg att fascistoida idéer var användbara när de rika oligarkernas makt skulle legitimeras. Under 2010-talet fick idéerna spridning genom ryssarnas krigsföring i Ukraina och cyberkriget i Europa och USA. T.S., amerikansk professor i historia, skriver om hur rysk infiltration bidragit till populismens framväxt i västvärlden.

MediaNr: CA44043

Det internationella genombrottet, Norge - från nationalstat till multikulturellt land

av Terje Tvedt. Inläst av Peter Carlsson. 16 tim, 2 min.Talbok.

Norge har under de senaste 60 åren genomgått ett internationellt genombrott. Det menar T.T., norsk historiker, och beskriver hur Norge från att ha varit ett etniskt, kulturellt och religiöst homogent land gått mycket långt i motsatt riktning, då en stor mängd migranter anlände från Afrika, Asien och Latinamerika. Samtidigt kom Norge till världen i form av internationellt bistånd, diplomati och militära ingripanden. Uppmärksammad debattbok.

MediaNr: CA44062

Europas mitt, resa genom Tyskland

av Johannes Tångeberg. Inläst av Jens Malmkvist. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

Tyskland är i många avseende Europas mitt. Landet är mäktigt ekonomiskt och spelar en ledande roll i EU. Minnet av 1900-talets historia lever fortfarande och, trots att landet idag i många stycken gjort upp med sitt förflutna, är det svårt att bortse från andra världskriget och nazismen. Författaren vill introducera dagens Tyskland. Han reser samtidigt genom tysk historia, samhällsliv och kultur.

MediaNr: CA44561

Biografi med genealogi

Boken om Bo, en av de första svenskarna som dog i aids

av Ulrika Frankmar. Inläst av Britt Örnehed. 6 tim, 32 min.Talbok med text.

Året är 1982. Bosse har accepterat sin bisexualitet men vill inte avstå från att bli pappa. Han möter Ulrika, en violinist i Kungliga Hovkapellet. 1984 föds deras dotter och tre år senare dör Bosse i aids, omgiven av tystnad och panikartad rädsla. Boken vill ge röst åt och hedra de som inte kunde leva som de var. Den berättar också om Ulrikas och dottern Fannys väg till sanningen och försoningen.

MediaNr: CA44613

Undersköterskan, vården blev mitt liv

av Sigrid Grälls. Inläst av Elisabet Thorborg. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Sigrid Grälls utbildade sig till sjukvårdsbiträde på 1960-talet och arbetade sedan på många svenska sjukhus i nästan 50 år. Hon beskriver vårdarbetet inifrån på ett varmt och respektfullt sätt och visar samtidigt hur vårdens oglamorösa vardagsarbete kräver stora kunskaper, social empati och ett stort engagemang för patienterna. Hennes dokumentära berättelser ger en bred inblick i arbetet som undersköterska.

MediaNr: CA44503

Att överleva cancer men inte våga leva

av Cecilia Läckberg. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 51 min.Talbok med text.

C.L. drabbades av cancer 2011, men överlevde. I den här boken berättar hon om hur det är att drabbas av en dödlig sjukdom mitt i livet. Men boken tar också upp tiden efter sjukdomen, skulden över att inte känna den eufori som många andra överlevare vittnar om och rädslan för ett återfall. Boken riktar sig till den som själv drabbats, anhöriga och sjukvårdspersonal. Vikten av ett omhändertagande efter sjukdomen betonas särskilt.

MediaNr: CA44298

Jag var Sveriges mest jagade rånare, mina år som yrkeskriminell

av Toni Tuunainen. Inläst av Anders Mathlein. 9 tim, 12 min.Talbok med text.

Blekinge 2003. Efter noggranna förberedelser är det dags för det stora rånet. T.T. och hans två kumpaner slår till mot en värdetransport innehållande 15 miljoner kronor. De tror att de har planerat det perfekta brottet, men polisen är dem i hasorna. Efter en eldstrid ligger Tonis ena kumpan död på marken. Toni flyr till Stockholm där hans ansikte syns på löpsedlarna. T.T. har lämnat det kriminella livet och arbetar numera som föreläsare och coach.

MediaNr: CA44329

8 diagnoser, det var f#n inte lätt

av Melika Zakariae. Inläst av Camilla Eriksson. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Melika Zakariae är en ung och driftig entreprenör som förverkligar sina drömmar. Under ytan döljs dock ett mörker som lett till destruktiva beteenden. Hon berättar om föräldrarnas flykt till Sverige, trauman från krig som går i arv, sin uppväxt där hon var utåtagerande och hade svårt att passa in men ändå var omtyckt och full av energi. En självbiografisk bok om att leva med åtta psykiatriska diagnoser och mot alla odds nå framgång och lycka.

MediaNr: CA44304

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Överlevnadshandbok för finlandssvenskar

av Alfred Backa. Inläst av Niklas Groundstroem. 4 tim, 39 min.Talbok.

I Alfred Backas nya bok om finlandssvenskhet får vi följa en udda professor genom Svenskfinland, från Kokkola till Åland. Han ger råd och vägledning till den moderne finlandssvensken och ett enkelt test; är mitt barn finlandssvenskt? Följ med på en humoristisk resa genom Svenskfinland! Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44567

Samhälls- och rättsvetenskap

The future is feminist, radical, funny, and inspiring writing by women

Redaktör: Mallory Farrugia. Inläst av Ebony Wade. 6 tim, 45 min.Talbok med text.

Välkända kvinnliga poeter, essäister, aktivister, skådespelare och professorer skriver kraftfullt vad det innebär att vara feminist i går, idag och imorgon. Resultatet är en uppfriskande, provocerande och munter antologi som kvinnor i alla åldrar kan vända sig till för stöd och inspiration i den pågående kampen för jämställdhet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44533

Kriminalteknik på 30 sekunder, de 50 viktigaste ämnesområdena inom forensiska utredningar

Redaktör: Sue Black. Inläst av John Sundin. 4 tim, 35 min.Talbok med text.

Hur arbetar tekniker inom kriminalteknik och vad behövs för kunskaper för att utreda dagens brottslighet? Här har ett antal forensiska experter samlat 50 olika ämnesområden inom vetenskapen och förklarar dem kortfattat. Allt från tandvårdsjournaler och dna till irisigenkänning och videoanalys används i utredningsarbetet, vilka tillsammans kan vara viktiga pusselbitar i bevisföringen av ett eventuellt brott.

MediaNr: CA44029

Feminism för de 99 procenten

av Cinzia Arruzza. Inläst av Kristina Bäckman. 2 tim, 35 min.Talbok med text.

Ett manifest för de 99 procenten. Feminismen måste vara antikapitalistisk, ekosocialistisk och antirasistisk.

MediaNr: CA44509

Väninnekören, om livet bland kvinnor och män

av Åsa Beckman. Inläst av Britt Örnehed. 3 tim, 59 min.Talbok med text.

Samling av krönikor av Åsa Beckman, kritiker och biträdande kulturchef på DN. Texterna, som tidigare varit publicerade i DN, har ett grundtema och kretsar runt allt det osynliga som pågår mellan män och kvinnor. Den röda tråden är analyser av den brist på jämvikt och jämställdhet som råder mellan män och kvinnor. Hon tar exempel från vardagens små ord, gester och handlingar; det som präglar människor så mycket mer än man tror.

MediaNr: CA44446

Digital diplomati, mer än Trump på Twitter

av Elsa Hedling. 1 tim, 16 min.Talbok med text.

Sociala medier blir ett allt viktigare verktyg för politiker och andra makthavare att få ut sina budskap. USA:s president Donald Trump använder Twitter för att avisera stora politiska beslut, påven tar selfies och Emmanuel Macron livestreamar via Facebook. Men hur påverkar egentligen den snabba digitaliseringen dagens diplomati och utrikespolitik? Statsvetaren E.H. analyserar.

MediaNr: CA44890

Bruna flickor, känsloessäer

av Koko Hubara. Inläst av Nina Hukkinen. 5 tim, 51 min.Talbok.

Essäsamling om hur det är att vara icke-vit kvinna i ett samhälle där normen är vithet. Koko Hubara lever och verkar i Finland som författare, skribent, översättare och redaktör för en prisbelönt blogg. Essäerna i boken bygger på texter från bloggen, med känslor och tankar kring att vara "brun", i betydelsen rasifierad, och "flicka", i betydelsen sexualiserad och exotiserad. Många exempel hämtas från författarens eget liv. Inläst på finska.

MediaNr: CA44565

Fascismens metoder, att skilja "dom" från "oss"

av Jason Stanley. Inläst av Camilla Bard. 6 tim, 52 min.Talbok med text.

J.S., professor i filosofi vid Yale University, visar hur dagens fascism använder sig av olika metoder för att störa och om möjligt förstöra demokratin. Fascistisk politik idag handlar lika mycket om att underminera det upplysta samtalet och försvåra en gemensam syn på samhällsproblemen som att öppet torgföra fascistiska idéer. Poängen med retoriken, falska nyheter och konspirationsteorier är att sprida en misstro mot det demokratiska samhället.

MediaNr: CA44558

Teknik, industri och kommunikationer

Mat, myter & maskiner, industrimatens ärorika historia

av Andreas Håkansson. Inläst av Anders Göransson. 10 tim, 11 min.Talbok med text.

Bakom våra mest vardagliga livsmedel ligger en lång och fängslande historia. Varför gav sig pälsjägaren Birdseye ut på Alaskas iskalla vidder, på jakt efter en perfekt fryst ärta? Hur kunde Herbert Felix göra succé med en ketchupfabrik i Skåne - trots att det är omöjligt att odla tomater där? Matforskaren Andreas Håkansson målar upp de livsöden och vetenskapliga genombrott som lett fram till öl, strösocker, bröd och mycket mer.

MediaNr: CA44341

Lastbilar, en faktabok för barn och vuxna

av Lars von Rosen. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Faktabok för barn och vuxna om lastbilar. Här beskrivs en rad olika lastbilar - från de första ångbilarna i England i början av 1900-talet fram till futuristiska framtidsbilar. Här finns bärgningsfordon, brandbilar, snöplogar och lastbilar med kran som når både högt och långt, och stora lastbilar med släp som kör timmer, grus eller styckegods. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA44141

Traktorer, en faktabok för barn och vuxna

av Lars von Rosen. Inläst av Patrik Nyman. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

Faktabok för barn och vuxna om traktorer. I ord och bild presenteras en rad traktorer. Det är traktorer som plöjer, som är i kronans tjänst, som simmar och som används i skogsbruk och på torvmossar. Här finns också exempel på veterantraktorer, småtraktorer för snöskottning, unika prototyper och dagens jättar på hjul eller band. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA44147

Ekonomi och näringsväsen

Spotify inifrån, så blir man störst i världen

av Sven Carlsson. Inläst av Örjan Blix. 9 tim, 29 min.Talbok med text.

Spotify har på drygt tio år blivit världens största streamingtjänst för musik. Det här är berättelsen om hur Spotifys grundare, svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ritat om kartan för musikindustrin, motat piraterna undan skivbolagen och fått konkurrenten och jätteföretaget Apple att ändra sin affärsmodell. Jonas Leijonhufvud Sven Carlsson är journalister och bokens målgrupp är läsare intresserade av ekonomi och samhällsfrågor.

MediaNr: CA44892

Hudbibeln, förstå din hud - myter, vetenskap och goda råd

av Johanna Gillbro. Inläst av Lottie Johansson. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

Hudforskaren Johanna Gillbro tar ett helhetsperspektiv på huden, kroppens allra största organ. Hon lär ut grunderna inom hudlära och hudvård och vilka ingredienser som bevisligen fungerar. Hon slår hål på flera myter och ger en första inblick i det som just nu revolutionerat hudforskningen och hudvårdsindustrin: hudens mikrobiom, det vill säga bakteriefloran, och den oväntade påverkan mikrobiomet har på huden.

MediaNr: CA44256

Sticklingar, rötter & blad, handboken för att dela krukväxter

av Caro Langton. Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

Handbok i att rota, gro och dela växter. Boken visar i text och bild tillvägagångssätt för att ta sticklingar och plantera nya skott, att dela växter vid rötterna och odla nya rotsystem i luften. Boken omfattar förökningsmetoder och beskärningsmetoder som passar alla krukväxter. Här finns också ekologiska roterande kompost-recept.

MediaNr: CA44612

Produktionen av pengar, så bryter vi storbankernas makt

av Ann Pettifor. 8 tim, 33 min.Talbok med text.

Författaren är ekonom och sedan 2015 ekonomisk rådgivare åt det brittiska labourpartiet. Här försöker hon förklara penningsystemets syfte och funktioner. Hon beskriver hur avregleringen av finanssektorn lett till en ökad kreditgivning inom banksektorn och hävdar att staten bör återta kontrollen över produktionen av pengar och reglera finanssektorn så att den tjänar statens intressen för att skapa ett hållbart och rättvist samhälle.

MediaNr: CA44511

Mat som gör gott, ny vardag med Tareq Taylor

av Tareq Taylor. Inläst av Lottie Johansson. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

En kokbok med god och bra mat för hela familjen. Att få en vardag med hälsosamma matvanor behöver inte vara tråkigt eller krångligt. T.T. tipsar om hur du enkelt kan få in mer grönsaker i matlagningen och boken innehåller recept på allt från frukost och matsäck till guldkantad vardag, godsaker och snabblagade vardagsrätter.

MediaNr: CA44398

Smaker från Vietnam - en familjehemlighet

av Kim Thúy. Inläst av Elisabet Thorborg. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

Att laga mat och få människor att känna välbefinnande är en ynnest och ett sätt att visa kärlek. I den här boken om mat, familj, kärlek och hemland finns recept som viskats och utvecklats genom generationerna. Mellan recepten och matbeskrivningarna finns små berättelser insprängda. En receptbok lika poetisk som hennes romaner. Innan hon blev författare drev hon under en tid en vietnamesisk restaurang i Montreal.

MediaNr: CA44588

Idrott, lek och spel

Migränyoga, bli fri från huvudvärk med yoga och ayurveda

av Per Söder. Inläst av Bodil Carr Granlid. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Enkla och korta yogapass avsedda att besegra smärta orsakad av migrän. Övningarna är specifikt utformade för att lindra och förhindra spänningshuvudvärk och migrän. Även avsnitt om den indiska läkekonsten ayurveda och dess syn på vad som kan vara den bakomliggande orsaken till huvudvärken. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: CA44146

Naturvetenskap

Mama's last hug /, animal emotions and what they tell us about ourselves ; Frans de Waal ; with photographs and drawings by the author.

av Frans de Waal. Inläst av James Brienesse. 16 tim, 46 min.Talbok med text.

Den amerikanske primatologen Frans de Waal har studerat olika djurarters ansiktsuttryck. Hans studier av framför allt schimpansen, bonobon och andra primater visar hur närbesläktade deras ansiktsuttryck är med människans. Han kan urskilja stora skillnader när djuren förmedlar känslor av glädje, kärlek, rädsla och skam. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44284

Att drabbas av varg, de drabbades egna känslor, tankar och erfarenheter

Redaktör: Tobias Albinsson. 5 tim, 33 min.Talbok med text.

26 berättelser indelade i fem kapitel: hundägare, fårägare, nöt- och hästägare, renägare, fäbodsbrukare och övriga som drabbats av vargattacker. Personliga texter med tydlig avsändare som fokuserar på att beskriva själva angreppet, skador på djuren och hur attacken drabbat djurägaren praktiskt och känslomässigt. Med bilder på skadade djur. Redaktören är jägare och ger ut boken med stöd av Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik.

MediaNr: CA44754

Klimatnyckeln, en fungerande lösning på världens största problem

av Joshua S Goldstein. Inläst av Lo Thorsdotter. 10 tim, 30 min.Talbok med text.

Klimatförändringarna är en ödesfråga för mänskligheten. Över hela världen tas initiativ för en långsiktig hållbar energiproduktion. Men chanserna att vända utvecklingen med 100 procent förnybar energi är små. Författarna anser att det behövs större satsningar på kärnkraft och den teknik som redan finns. De anser också att gamla rädslor och föråldrade föreställningar måste omvärderas, inte minst i föregångslandet Sverige.

MediaNr: CA44413

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till

av Pär Holmgren. Inläst av Patrik Nyman. 6 tim, 58 min.Talbok med text.

Klimatförändringarna är redan här. Men det kommer aldrig att vara för sent att göra så mycket som möjligt för att minska skadorna som ett varmare klimat och andra miljökatastrofer kan leda till. Det finns dessutom så mycket vi kan göra - inte minst här i Sverige. P.H., meteorolog och EU-parlamentariker (MP), beskriver de utmaningar vi står inför och vad vi behöver göra för att ställa om samhället.

MediaNr: CA44332

Fäbodskogen som biologiskt kulturarv, betade boreala skogars innehåll av historisk information och biologisk mångfald

av Tomas Ljung. Inläst av Mallika Giarimi. 4 tim, 58 min.Talbok med text.

Rapport vars syfte är att identifiera, tolka och uppmärksamma biologiskt kulturarv i betespräglad boreal skog. Skogen har ett glömt eller underskattat biologiskt kulturarv och det finns ett behov att uppmärksamma biologiska kulturspår och kulturpräglad biologisk mångfald i skog och utmark. Undersökningen utgår från skogar i anslutning till fyra fäbodställen i Dalarna.

MediaNr: CA44056

Väder som förändrade världen

av Marcus Rosenlund. Inläst av Niklas Groundstroem. 9 tim, 44 min.Talbok.

Det finns inget dåligt väder, bara ett klimat på randen till vansinne. Vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund skriver om hur klimatet och vädret påverkat historiens gång. Det handlar bland annat om hur El Niño-fenomenet bidrog till Maya-kulturens undergång, varför Grönland heter Grönland och vad sambandet är mellan Edvard Munchs målning Skriet och vulkanutbrottet på Krakatau 1883. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA44467

Insekternas planet, om småkrypen vi inte kan leva utan

av Anne Sverdrup-Thygeson. Inläst av Ingemar Nygren. 9 tim, 35 min.Talbok med text.

För varje människa går det cirka 200 miljoner insekter och de små krypen är oumbärliga för att vi ska kunna leva på jorden. De sköter pollineringen och de är en del av ekosystemet. Insekterna finns nästan överallt, till och med i Londons tunnelbana och i valrossens nos har man hittat dem. Men de senaste 40 åren har antalet nästan halverats. En fascinerande, lärorik och roande bok om de små krypen vi inte kan leva utan, A.S-T., professor i biologi.

MediaNr: CA44862

Medicin

The body keeps the score, brain, mind, and body in the healing of trauma

av Bessel A Van der Kolk. Inläst av Scott Ackerman. 25 tim, 28 min.Talbok med text.

Författaren, amerikansk professor i psykiatri och grundare av ett traumacenter, redogör för de senaste rönen inom traumahantering. Genom en bred överblick av kliniska observationer, neurovetenskap, historiska analyser, och egna erfarenheter från sin praktiska verksamhet, redovisar han exempel på hur olika trauma kan uppstå och ger förslag på hur de kan behandlas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44420

Stroke, patienters, närståendes och vårdares perspektiv

Redaktör: Ann-Cathrin Jönsson. 15 tim, 58 min.Talbok med text.

Stroke är en av våra stora folksjukdomar och den sjukdom som orsakar flest vårddagar i vårt land. Stroke drabbar individer på olika sätt relaterat till var hjärnskadan är belägen. Denna bok belyser hur ett insjuknande i stroke kan upplevas, hur vårdprocessen bedrivs ur ett multidisciplinärt perspektiv samt att få del av hur livet kan påverkas när en närstående drabbas av stroke. Boken har som helhet ett patientnära perspektiv.

MediaNr: CA44693

Aspeflo om autism, kvalificerade insatser till barn och vuxna med autism i skola, gruppbostad och daglig verksamhet

av Ulrika Aspeflo. Inläst av Annika Denke. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

Ulrika Aspeflo är leg. logoped med lång erfarenhet av autism. Hon har under mer än 20 år arbetat med att föreläsa, och att utbilda personal på skolor, gruppbostäder och dagliga verksamheter. Boken utgår från hennes föreläsningar och är uppdelad i fyra kapitel: RING - respekt, intresse, närhet, glädje. Meningsfulla aktiviteter och fungerande kommunikation. Problemskapande beteenden/situationer. FUNKA- fungerande kommunikation med anhöriga.

MediaNr: CA44271

Konsulterna, kampen om Karolinska

av Anna Gustafsson. Inläst av Patrik Nyman. 12 tim, 10 min.Talbok med text.

Reportagebok om hur ett nytt oprövat vårdkoncept - värdebaserad vård - infördes på Karolinska sjukhuset med hjälp av företaget Boston Consulting Group, trots enorma protester från sjukhusets anställda. Efter en rad avslöjanden om enorma fakturabelopp och misstänkta intressekonflikter avslutar sjukhuset samarbetet med konsulterna. Karolinska tvingas hantera hål i budgeten, massflykt av anställda och växande operationsköer.

MediaNr: CA44435

Utmattningssyndrom, förstå och lindra kroppens reaktioner

av Emma Holmgren. Inläst av Elisabet Thorborg. 4 tim, 23 min.Talbok med text.

När man drabbas av utmattningssyndrom blir hela kroppen påverkad och man upplever många olika symtom. Det kan vara svårt att förstå att lockkänsla i örat, muskelryckningar, domningar eller dimsyn kan ha en naturlig förklaring kopplad till stress. Emma Holmgren som själv haft utmattningssyndrom och hennes läkare Sofia Göthe skriver informativt, utifrån sin olika perspektiv, om de symptom som uppstår när kroppen säger ifrån.

MediaNr: CA44353

Diabetesboken jag skulle behövt när jag fick min diagnos

av Lars-Erik Litsfeldt. Inläst av Benny Nilsson. 4 tim, 27 min.Talbok med text.

Lars-Erik Litsfeldt har typ 2-diabetes. Hans värden blev ständigt sämre tills han bytte till en kost med lite kolhydrater och mycket fett. I boken förordar han därför en kost som kallas LCHF. Förkortningen står för LowCarb - HighFat, en kost som innehåller en låg andel kolhydrater och en hög andel naturligt fett. Boken är en uppdaterad och utvidgad upplaga av Diabetes, inte från 2009.

MediaNr: CA44550

Böcker för barn

Skönlitteratur

Frimärksmysteriet på Loberga

av Sivar Ahlrud. Inläst av David Zetterstad. 2 tim, 53 min.Talbok med text.

Fristående del i serien om Tvillingdetektiverna. Det är sommarlov och Hubert bestämmer sig för att ta plats på ett slott, där han ska hjälpa sonen i huset att förbereda sig inför det kommande skolåret. I sin iver över att ge sig av, glömmer han att meddela nära och kära vart han ska resa. För Huberts kusiner, tvillingdetektiverna Klas och Göran, är detta ett mysterium som måste lösas. Tänk om han är fånge någonstans! Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: CA44537

Bojan och traktorn

av Johan Anderblad. Inläst av Bert Kolker. 0 tim, 17 min.Talbok med text.

En dag frågar Bojan sin mamma om hon har kört traktor någon gång. Det är klart att hon har gjort det! Hon har ju kört nästan alla sorts fordon. Hon har till och med jobbat på en bondgård och kan därför mesta om traktorer och jordbruk.

MediaNr: CA44512

Den fantastiska Ivan

av Katherine Applegate. Inläst av Anna Döbling. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

Gorillan Ivan bor i en glasbur i en cirkusgalleria med olika djur. Varje dag stirrar tusentals människor på honom. Ivan bryr sig inte så mycket, han saknar sällan livet i djungeln och nöjer sig med att kolla på tv-serier. En dag kommer elefantungen Ruby som rövats bort från sin familj och Ivan bli påmind om sin barndom. När den lilla elefanten med våld tvingas att göra konster får Ivan och elefanten nog av livet i bur.

MediaNr: CA44217

Kod 513, en hunddeckare med Flingan & flocken

av Jeanette Bergenstav. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Flingan & flocken som börjar med Vargskräck. Collien Heros husse är försvunnen. Ingen vet var han är och frågorna är många. Kan det vara någon som håller honom fången? Vilka är männen i svarta huvor? Vad är det som pågår i grottgångarna på Björkö? Och vad betyder Kod 513? Med hjälp av pudeln Buffy och varghunden Aztor bestämmer sig syskonen Flingan och Theo för att ta reda på sanningen.

MediaNr: CA44263

Mystiska skall

av Anton Bergman. Inläst av Camilla Eriksson. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Vera åker motvilligt till sin kompis Stellas sommarställe. Men det blir roligare än hon har väntat sig. Speciellt när de ska tälta med Stellas storebror Jack och hans kompis Adam. De hinner knappt sätta upp tältet innan mystiska saker börja hända. De ser hur det lyser i ett gammalt ödehus. De hör mystiska hundskall. Och så kommer det en liten pojke springande och han varnar dem för att stanna kvar i skogen.

MediaNr: CA44326

Stella och hemligheten

av Madeleine Bernadotte. Inläst av Maria Zackrisson Mortensson. 2 tim, 3 min.Talbok med text.

Stellas kompis Elena berättar en hemlighet. Något som Stella måste lova att inte berätta vidare. Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Boken berör i en lätt tappning barns integritet och övergrepp antyds. Hur kan ett nioårigt barn våga säga ifrån? Den är skriven i samarbete med Madeleine Bernadotte och Childhood foundation och avslutas med frågor för att öppna till samtal med barn.

MediaNr: CA44313

Viggo och mammalivet

av Lisa Bjärbo. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Viggo och rädslolistan. Äntligen har mamma jobbat klart i Danmark. Nu flyttar hon hem till Sverige och Viggo och lillebror Nils ska bo hos henne varannan vecka. Hon har en superlyxig lägenhet med teveskärmar i varje rum, guld på väggarna och en stor bubbelpool i badrummet. Men kommer mammalivet verkligen att bli så där lyxigt och härligt som Viggo tänkt sig?.

MediaNr: CA44515

Jakten på Guldosten

av Camilla Brinck. Inläst av Bodil Carr Granlid. 2 tim, 59 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Musse & Helium som börjar med Mysteriet med hålet i väggen. De två små mössen Musse och Helium är de enda som kan rädda Djurriket och dess invånare från de onda Duvjägarna. Allt hänger på om de hittar Guldosten. I den spännande jakten möter mössen både onda och goda varelser. Vem de kan lita på är inte lätt att veta.

MediaNr: CA44347

Hollys hemlighet

av Zanna Davidson. Inläst av Bodil Carr Granlid. 0 tim, 57 min.Talbok med text.

En dag när Holly är och hälsar på sin gammelfaster får hon syn på en pytteliten häst. Den har glittrande vingar. Holly förstår ingenting - det måste vara en dröm? Men så dyker två sagoponnyer upp och ber henne om hjälp. Den lilla ponnyn Puck är i fara och Holly måste hjälpa till att rädda honom.

MediaNr: CA44250

Det magiska halsbandet

av Zanna Davidson. Inläst av Anna Döbling. 0 tim, 54 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Den förtrollade ponnyön som börjar med Hollys hemlighet. Holly och sagoponnyn Puck är på besök i ponnydrottningens slott. När det magiska önskehalsbandet försvinner hjälper de till att leta efter det. Kommer de att lyckas föra tillbaka det till drottningen innan någon använder halsbandets kraft för att ta makten över ön?.

MediaNr: CA44410

Ett hastigt rent rop

av Siobhan Dowd. Inläst av Camilla Bard. 7 tim, 49 min.Talbok med text.

När Shells mamma dör tappar hennes pappa greppet om verkligheten. Det blir Shell som tar hand om sin bror och syster. När hon kan tillbringar hon tid med sin bästa vän Bridie. De delar cigaretter och spydiga skämt med den charmige och vältalige Declan. När Declan och Bridie försvinner blir Shell medelpunkten i en eskalerande skandal som skakar det lilla irländska samhället i dess grundvalar. Boken har verklighetsbakgrund. För unga vuxna.

MediaNr: CA44614

Den oändliga historien

av Michael Ende. Inläst av Örjan Blix. 16 tim, 36 min.Talbok med text.

Bastian Balthasar Bux är en drömmare. Fantasin hjälper honom att fly bort från livets hårda prövningar. En dag hittar han boken Den oändliga historien. Genom boken kommer han in i landet Fantásien. Där upplever han många äventyr och lär också känna sig själv. Fantásien är befolkat av allehanda sagoväsen, både onda och goda. Bastian blir indragen i en magisk värld och plötsligt ligger det förtrollade landets öde i hans händer.

MediaNr: CA44282

Glitterflickan

av Moa Eriksson Sandberg. Inläst av Camilla Eriksson. 4 tim, 5 min.Talbok med text.

Det är sommarlov och Eva-Lottie ska tillbringa tre veckor tillsammans med sin mamma i ett gammalt hus på landet. Mamma är författare och upptagen med sitt skrivande. För att fördriva tiden bestämmer sig Eva-Lottie för att skriva en spökhistoria. Inspiration får hon från trädgården med de läskiga konstverken och från Gloria, en gamma dam som bor på översta våningen.

MediaNr: CA44426

Mordbranden

av Erik Fichtelius. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 2 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Förstörda bevis. Hugo, Maryam och Johanna driver den digitala skoltidningen "Scoopet". Men när de publicerar en artikel om mobbingen på skolan stänger rektorn ned tidningen. Det verkar som att han tycker att den ger skolan dålig reklam. Men redaktionen hittar en annan väg fram. De får låna journalisten Katja Ritters skrivarstuga och blogg. Men så brinner stugan plötsligt ned! Vem kan ha anlagt branden?.

MediaNr: CA44328

Sifferplaneten

av Christer Fuglesang. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 2 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Rymdresan. Det är dagen före julafton. När Mariana och Markus tittar förbi Albert för att se om han behöver hjälp med snöskottningen blir det början på ett nytt äventyr. Albert ska undersöka en av Jupiters månar och behöver hjälp. Syskonen tvekar inte en sekund och snart är de på väg ut i rymden igen. De hamnar på Sifferplaneten där mattegeniet prinsessan Ett har blivit bortrövad. Boken avslutas med ett faktaavsnitt.

MediaNr: CA44287

Det svarta hålet

av Christer Fuglesang. Inläst av David Rubenstein. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Rymdresan. Syskonen Markus och Mariana får följa med farbror Albert ut i rymden. Resan går rakt in i ett svart hål, där kvantfysikens alla mystiska och underliga fenomen sätter barnen på svåra prov. Allt är annorlunda än i den värld vi känner till. Saker kan vara på flera ställen samtidigt och katter kan vara döda och levande på samma gång.

MediaNr: CA44443

Vattenvärlden

av Christer Fuglesang. Inläst av Bodil Carr Granlid. 2 tim, 52 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Rymdresan. Farbror Albert har en ny spännande resa på gång. Den här gången ska rymdskeppet Månlisa ge sig ned i havets djup. Markus och Mariana tackar glatt ja till att följa med, ovetande om att de kommer att möta både jättebläckfiskar och sjöjungfruvarelser. Frågan är om varelserna är snälla är farliga? Boken avslutas med ett faktaavsnitt på temat hav, vatten, evolution och rymden.

MediaNr: CA44324

Är det ledigt här?

av Camilla Gunnarsson. Inläst av Dan Bratt. 1 tim, 3 min.Talbok med text.

När klassen pratar om trivselregler låter allt så enkelt. John vet exakt hur han ska göra för att vara en bra kompis och klasskamrat. I verkligheten är det svårare. Han vågar inte säga ifrån när Gabbe och de andra i kompisgänget fryser ut Albert. Ännu svårare blir det när Albert dyker upp på Johns orientering. Boken avslutas med frågor kring mobbning att fundera på eller diskutera i grupp.

MediaNr: CA44899

Bästa vänner

av Pia Hagmar. Inläst av Bert Kolker. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Femte boken om Svante - världens smartaste shetlandsponny. Svante berättar själv om sina vänner i stallet. De andra hästarna tycker att Svante är skrytig men katten Stella gillar hans historier. Men plötsligt händer det något hemskt. Stella struntar i Svante och leker i stället med hunden Bazzen. Allt är som en hemsk mardröm. Vad kan man göra när ens bästa vän sviker?.

MediaNr: CA44408

Mysteriet med tävlingsponnyn

av Catharina Hansson. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 14 min.Talbok med text.

Del 5 i serien Hästdetektiverna, som börjar med Mysteriet med den blodröda ponnyn. Den dyra ponnyn Double Dream är sig inte lik. Hästdetektiverna bestämmer sig för att ta reda på varför. Alex och Noa upptäcker snart att det faktiskt ligger något skumt bakom Double Dreams beteende. Men hur ska de kunna bevisa att ett brott har begåtts?.

MediaNr: CA44248

Sexstrejken

av Åsa Hellberg. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 34 min.Talbok med text.

Majken, Belle och Vilda går i tvåan på gymnasiet. Dagligen utsätts tjejer på skolan för trakasserier, ord som skriks efter dem, bilder som skickas och hot som uttalas. De har fått nog, både av trakasserierna och av att de schyssta killarna aldrig säger ifrån. Det enda rätta verkar vara att sexstrejka tills situationen bättrar sig. Men de är hårt motarbetade. Vissa är beredda att göra nästan vad som helst för att få tjejerna att avbryta sin strejk.

MediaNr: CA44568

Månen tur och retur

av Hergé. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 54 min.Talbok med text.

Månen tur och retur. Del 2: De första stegen på månen. Månraketen har nu lämnat jorden, ombord finns bland andra Tintin, Milou, kapten Haddock och professor Kalkyl. Och Dupond och Dupont som av misstag gömde sig i lastrummet när raketen startade. De råkar ut för många äventyr, både under resan och på månen. Seriealbum från 1954. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA44445

Månen tur och retur

av Hergé. Inläst av Karin Rosén. 1 tim, 54 min.Talbok med text.

Månen tur och retur. Del 1: Destination månen. Professor Kalkyl och hans medarbetare, Frank Wolff, konstruerar en rymdraket som de ska åka till månen med. Han övertalar Tintin och kapten Haddock att följa med på resan. Arbetet med månraketen drabbas av flera motgångar - sabotage och olyckshändelser - men till slut lyfter den. Seriealbum från 1953. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA44444

Sommarön

av Anna Holmström Degerman. Inläst av Lovisa Svensdotter. 0 tim, 55 min.Talbok med text.

Limpan ska vara ensam hos morfar en vecka på sommarlovet. På en skärgårdsö utan wifi. Hon är orolig att det kommer bli världens tråkigaste vecka. Men det blir jättespännande. På nätterna hör hon sorgliga skrik från grannön. Limpan och hennes nyfunna vän (och spökexpert) Josefina bestämmer sig för att ta reda på vad eller vem det är som skriker om nätterna.

MediaNr: CA44896

Cykeltjuven

av Anna Jansson. Inläst av Maria Zakrisson Mortensson. 1 tim, 2 min.Talbok med text.

16:e boken om Emil Wern, detektiv i Visby. När Emils kompis Ubbe fyller år får han en överraskningsfest och en cykel. Redan dagen därpå är Ubbes cykel stulen. Låset ligger uppklippt på marken. Vem kan ha stulit Ubbes födelsedagspresent? Emil tar upp jakten på cykeltjuvar via cykelannonser på internet.

MediaNr: CA44409

Sommarplåga

av Hanna Jedvik. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

Alma, 16 år, har höga förväntningar på sommarlovet. Hon längtar till sommarstället på västkusten och bästa sommarkompisen Mira, som Alma är hemligt förälskad i. Men ingenting blir som Alma tänkt sig. Mira har med sig Hampus till sommarstället och Almas förväntningar faller platt. En ungdomsroman om förälskelse, vänskap, besvikelse och att hitta nya vägar när de gamla leder fel. Författaren Hanna Jedvik är journalist och boken är hennes tredje.

MediaNr: CA44591

Bosse reser bort

av Åsa Karsin. Inläst av Anna Döbling. 0 tim, 22 min.Talbok med text.

En fristående bok i serien om valpen Bosse och hans matte Lea. Det är sommarlov och Leas familj ska åka på semester till Danmark. De ska åka tåg och självklart ska Bosse följa med. Men med en hund på tåget kan vad som helst hända!.

MediaNr: CA44189

Ingen kommer undan

av Anna Knutsson. Inläst av Peter Mattsson. 4 tim, 11 min.Talbok med text.

Sebbe och Connor går i sexan och det är dags att åka på en efterlängtad skolresa. De ska bada, paddla kanot och bara ha roligt tillsammans. Men något är inte riktigt som det ska. En äldre man, som bor i närheten, vill inte ha barnen där, och han har en plan för att får bort dem. Något riktigt otäckt är på väg att hända. Om bara de vuxna ville lyssna, innan det är för sent! Snart sätter mannen sin plan i verket.

MediaNr: CA44637

Vänta på vind

av Oskar Kroon. Inläst av Lena Löfvenborg. 3 tim, 46 min.Talbok med text.

Vinga drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar. Nu är det sommarlov hos morfar på ön och Vinga har fått en egen båt, en snipa, att göra sjöduglig. Det är skönt att vara hos morfar. Hemma i stan går mamma och är ledsen och pappa har flyttat för gott. Det blir sommaren då Vinga lämnar barndomen bakom sig. Så en dag dyker flickan Rut upp. Kan de kanske bli vänner fastän de är så olika?.

MediaNr: CA44955

Djur med päls - och utan

av Hanne Kvist. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 3 min.Talbok med text.

Freddy måste hela tiden flytta med sin mamma. Han orkar inte ha fler nya vänner eller bonussyskon. Det enda han önskar sig är en hund att älska, men hans mamma är allergisk mot pälsdjur. Lyckligtvis träffar han Eskild och tillsammans har de en djurklubb. De läser om boaormar och nakenhundar. Det händer något med en hamster. Allt blir mycket dramatisk.

MediaNr: CA44569

Vi går varvet

av Ina Lagerwall. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 14 min.Talbok med text.

13-åriga Liv går första terminen på högstadiet. Liv är kompis med Bella och Jessa men det känns inte alltid så bra. Ofta är Liv utesluten, nedvärderad och ratad. Hon känner sig allt mer olycklig. När hon följer med sin moster till en teatergrupp hittar hon något som hon tycker är roligt. Dessutom hittar hon nya kompisar och kanske någon som hon känner extra mycket för.

MediaNr: CA44495

Fantastiska F och djurtjuven

av Cecilia Lidbeck. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 13 min.Talbok med text.

De flesta tror att Freddy är en helt vanlig åttaåring, men det är hon inte! Hon är nämligen också Fantastiska F, en tvättäkta superhjälte som löser mysterier lätt som ingenting. När hon blir Fantastiska F blir hon stark som ett lejon, ser bättre än en hök och hör bättre än en katt. Klart man kan lösa mysterier då! När djur börjar försvinna misstänker Freddy att en djurtjuv härjar i staden. Det är dags att förvandla sig till Fantastiska F!.

MediaNr: CA44716

Inte säker någonstans

av Lena Lilleste. Inläst av David Zetterstad. 3 tim, 6 min.Talbok med text.

Del 13, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen som börjar med Inbrott i skolan! Ronny och Alex är skolans värstingar. De sparkar, slår, skrämmer och hotar. För Agnes har det gått så långt att hon gömmer sig på toa hela rasterna, och det verkar som om rektorn vägrar att se vad som pågår. När även Tommys flickvän råkar ut för killarna inser Tommy och Flisen att något måste göras, men kanske är det redan för sent.

MediaNr: CA44621

Tills vi vinner

av Linda Newbery. Inläst av Malin Halland. 1 tim, 29 min.Talbok med text.

Året är 1914 och Lizzy köper en begagnad cykel och kan plötsligt ta sig runt på ett helt annat sätt än hon kunnat innan. Ute i världen är stora saker på gång: snart kommer kriget att börja och runt om i Europa pågår kampen för kvinnlig rösträtt. Under en av sina cykelturer kommer Lizzy i kontakt med suffragetterna Elsie och Julia, och hon förstår att det här är en kamp hon vill delta i, kosta vad det kosta vill.

MediaNr: CA44772

Sebbe sa nej

av Niclas Christoffer. Inläst av Bert Kolker. 5 tim, 41 min.Talbok med text.

16-årige Sebbe drömmer om NHL och en karriär som hockeyproffs. Han glänser i sitt lag och är redan på väg mot stjärnstatus på hockeygymnasiet i Skellefteå. Ändå känner han att han inte riktigt passar in i det tuffa killgänget som hellre dricker hembränt än kommer i tid till träningen. När Sebbe testar alkohol på en fest går allt fel. Han hamnar i säng med en tjej, men det känns inte rätt. Sebbe säger nej. Han blir våldtagen.

MediaNr: CA44349

Hemligheternas bok

av Maria Nygren. Inläst av Lena Löfvenborg. 2 tim, 7 min.Talbok med text.

Det är sommar på landet. Vi den lilla badviken upptäcker Fia ett gåtfullt gammalt skepp. Ombord finns en uråldrig farbror med en mycket märklig bok. Fia smyger sig upp på båten, och när hon öppnar boken förändras allt. Plötsligt är hon långt ute till havs och skeppet är fullt av besättningsmän. Där finns också en pojke som gjort något så hemskt att han glömt sitt eget namn - och Fia har blivit osynlig. Hur ska hon komma hem igen?.

MediaNr: CA44427

Berts dagbok

av Sören Olsson. Inläst av Peter Mattsson. 1 tim, 46 min.Talbok med text.

Bert 11 år, skriver dagbok i hemlighet, och kallar sig Treb på sitt hemliga språk. Han berättar om sig själv, sina kompisar, sina kärleksbekymmer och lite om de vuxna i sin omgivning. Han blir allt säkrare på sig själv och vågar sig på nya saker som att ringa upp en tjej, använda sina nya glasögon och kalla sig vid sitt riktiga namn. Boken är en kraftigt omarbetad nyutgåva.

MediaNr: CA44042

En liten gnutta tur

av Liz Pichon. Inläst av Camilla Eriksson. 3 tim, 28 min.Talbok med text.

Del 7 i serien om Tom Gates. Trassel och mindre katastrofer är vardag för Tom Gates, och som vanligt skriver han om det i sin dagbok. Den här gången är det dags för en stor musiktävling, och Tom och hans kompisar måste repa. Synd bara att det är så mycket annat som upptar deras tid. Skolinspektörer, bortsprungna grannkatter och tv-serier, till exempel. Författaren Liz Pichon har vunnit en rad priser för serien om Tom Gates.

MediaNr: CA44543

Äventyr i havsdjupen

av Cecilia Rojek. Inläst av Ylva Törnlund. 2 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med I raketfart med änglapappan. Det bubblar och fräser i vattnet nedanför badklippan. Morris, Nellie och Ella upptäcker att det är änglapappan som är tillbaka. I undervattensfarkosten tar han dem med på ett fantastiskt havsäventyr, på jakt efter en försvunnen nyckel. Legenden viskar om att nyckeln ska finnas gömd i någon av de sedan länge bortglömda och sjunkna städerna på havets botten.

MediaNr: CA44345

Är det nu allt börjar?

av Siri Spont. Inläst av Ina Ekelund. 8 tim, 10 min.Talbok med text.

Tilda går i åttan med samma klasskamrater som hon har haft sedan lågstadiet. Hon befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin och är less på tillvaron. Hennes enda räddning är Emmy, som hon aldrig har träffat, men chattat och sms:at med dagligen sedan ett halvår tillbaka. Tillsammans drömmer de om att åka till England.

MediaNr: CA44553

Med långa tyglar

av Mette Vedsø. Inläst av Lena Löfvenborg. 1 tim, 19 min.Talbok med text.

Naja och Taxi, 13 år, är bästa vänner och trivs bäst i stallet. I sadelkammare och ridhus är deras vänskap som starkast och deras olikheter som minst betydelsefulla. Sommarlovet tillbringar de på olika håll och när de ses igen är det mycket som förändrats. Plötsligt är hästarna inte längre viktigast för Taxi. Vad händer med vänskapen när två bästisar börjar växa ifrån varandra? 2018 tilldelades boken det danska Kulturministeriets författarpris.

MediaNr: CA44679

Bästa målet, Olivia!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Olivia spelar numera för traktens bästa damlag - Falkenbergs FF. Säsongen är slut och en lång och tråkig höst utan fotboll väntar. När det blir dags för Adventscupen har Olivia hunnit bli riktigt taggad. Men hennes mamma har blivit sjuk igen och det är svårt att fokusera på matcherna. När Olivia ser Göteborg FC:s tränare på läktaren bestämmer hon sig ändå för att satsa allt. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Olivia Schoughs barndom.

MediaNr: CA44314

Punkpapporna

av Liz Wennberg. Inläst av Ove Ström. 1 tim, 6 min.Talbok med text.

Lagom till sommarlovet börjar Cornelia i en ny klass. Hela vägen från London har hon kommit för att flytta in i lägenheten mittemot Martins. Klasskamraternas nyfikenhet vet inga gränser. Inte nog med att Cornelia är nyinflyttad, hennes pappor är dessutom punkare! Men, vad är en punkare egentligen? Stämmer det verkligen att de bara äter kåldolmar, och att de sover hela dagen och är vakna på nätterna? På ett kalas kanske sanningen uppdagas.

MediaNr: CA44542

Punkpapporna i London

av Liz Wennberg. Inläst av Ove Ström. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på Punkpapporna. Cornelia och hennes punkpappor är tillbaka! Efter ett år i Sverige, där de funnit sig väl tillrätta, är det dags att besöka London, där de bodde förut. Några av kompisarna får följa med. Alla tycker att det ska bli jättespännande! Och inte kan väl något gå på tok när ett gäng mellanstadieelever med önskan om tatueringar, hundar och annat skoj ger sig ut på shoppingtur på Londons gator?.

MediaNr: CA44615

Fångar i Luxor

av Michael Wiander. Inläst av Ingemar Nygren. 23 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Dexter Olssons äventyr som börjar med Morfars hemlighet. På Mauritius har motståndsrörelsen kallat till videokonferens, plan Delta är iscensatt och en tuff kamp väntar - Kastroffs raketuppskjutning på Zanzibar måste stoppas. Elsa och morfar försöker övertala Dexter att komma tillbaka till Stockholm, men han tar sig istället till Egypten för att aktivera en superreaktor. Äventyret tar honom till Luxor och till pyramiderna i Kairo.

MediaNr: CA44312

Teaterspöket

av Mats Wänblad. Inläst av Camilla Eriksson. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

Del 12 i serien Familjen Monstersson som börjar med Min vän Boris. Ebba och Boris är kompisar, de gillar läskiga saker. Nu är de hemma hos Boris och leker på vinden. Där finns en kista full av gamla kläder. De börjar klä ut sig och efter ett tag får Ebba en idé att de ska göra en teaterpjäs. En teaterpjäs som skrämmer publiken!.

MediaNr: CA44352

Hej då, vi ses väl?

av Linda Åkerström. Inläst av Mallika Giarimi. 8 tim, 26 min.Talbok med text.

Bergvik. Finns det något värre ställe? Nora tror inte det. Hon är född och uppvuxen här, och hennes största skräck är att bli kvar. Att aldrig få se något annat. Nu ska hon jobba åtta långa veckor i hemtjänsten. Hon behöver pengarna, och hon har faktiskt gått vårdprogrammet, fast hon egentligen ville gå estet. Men man kan ju inte leva på att rita. I alla fall inte här. Det enda som är bra med Bergvik är Leo men nu verkar han ha grejer på gång, hemliga grejer.

MediaNr: CA44555

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Fråga Jenny, om kroppen, själen och allt runtomkring

av Jenny Jägerfeld. Inläst av Karin Rosén. 3 tim, 56 min.Talbok med text.

Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld har i flera år svarat på barns frågor och funderingar om allt mellan himmel och jord i Svenska Dagbladets tidning SvD Junior. Här finns ett hundratal av frågorna samlade med Jennys svar. Frågorna är indelade i kategorier som kärlek, kompisar, familj och skola.

MediaNr: CA44496

Biografi med genealogi

Rohkeiden poikien kirja, tositarinoita hämmästyttävistä pojista, jotka muuttivat maailmaa

av Ben Brooks. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 4 tim, 49 min.Talbok.

Presentation av 100 män och pojkar som enligt författaren Ben Brooks trott på sig själva och gått sin egen väg. Det är en blandning av kända och mindre kända, nutida och dåtida personer. Exempelvis Konfucius, Lionel Messi, Alan Turing, Daniel Radcliffe, Tenzon Norgay, Jamie Oliver, Nikola Tesla och Roald Dahl. Inläst på finska.

MediaNr: CA44595

Ekonomi och näringsväsen

Cookie rookie, för dig som älskar att baka!

av Johanna Westman. Inläst av Camilla Eriksson. 2 tim, 43 min.Talbok med text.

Här är boken för dig som älskar att baka! I 64 olika recept får du lära dig att baka både kakor, bakelser och bröd. Vissa recept är enkla, andra lite mer avancerade. Det finns också en hel del tips och tricks kring hur du bäst lyckas med ditt bakande. Cookie Rookie är en uppdaterad version av Första bakboken från 2003, och passar unga bagare från cirka tio år och uppåt.

MediaNr: CA44646

Idrott, lek och spel

Ronaldo, vägen till proffsligorna

av Matt Oldfield. Inläst av Ove Ström. 2 tim, 41 min.Talbok med text.

Ronaldos väg från knattefotboll till proffsligorna. Spännande läsning för alla små fotbollsälskare. Ingår i serien Fotbollsstjärnor med minibiografier över några av dagens största fotbollsstjärnor. För barn 6 - 9 år.

MediaNr: CA44442

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Mettäperän pyhät, meänmaan manalaiset

av Bengt Pohjanen. Inläst av Nina Raatikainen. 5 tim, 10 min.Talbok med text.

Boken är den första av tre i Tornedalstrilogin Väylänvarren trilogia. Den innehåller mustiga skrönor och dråpliga händelser från Tornedalen under åren 1911 - 1932. Huvudpersonen är Elis som berättar om Oskari, sin döde far som var tullare men som blev smugglare. Vi får följa honom och andra stora hjältar i Meänmaa såsom Haitari-Valde, Ville-Kero, Jomotus-Janne och självaste Korpela. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA44663

Nisāʾ kāzānūfā :, riwāyah

av Wāsīnī al-Aʿraj. Inläst av Kawhther Abu Hani. 18 tim, 17 min.Talbok.

I denna roman är Casanova en samtida arabisk företagsledare som har byggt upp ett gigantiskt affärsimperium. På sin dödsbädd samlar han sina fyra hustrur och sin tjänstekvinna för att be om förlåtelse för allt orätt han gjort mot dem. Kvinnorna är inte intresserade av någon försoning och det hela utvecklas till en lång tragikomisk rättegång mot Casanova. A. W. 1954-, framstående algerisk författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44544

Ākhir al-arāḍi, riwāyah

av Anṭwān al-Duwayhi. Inläst av Khaled Buzrigh. 5 tim, 2 min.Talbok.

Romanen skildrar det libanesiska samhällets strukturer genom författarens egna erfarenheter och personliga möten. Även ämnen som vänskap, hoppet hos människan och livet efter detta skildras. Boken nominerades till IPAF, International Prize for Arabic Fiction 2018. A.D., prisbelönad libanesisk poet och författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44517

al-Ṭāwūs al-aswad, riwāyah

av Ḥāmid al-Nāẓir. Inläst av Kawther Abu Hani. 6 tim, 6 min.Talbok.

I historiens centrum står Taj al-din, den gåtfulle rådgivaren tillika en av ledarna inom den islamiska rörelsen. Hāmid Nāzir återger en detaljerad skildring av Sudans historia, som sträcker sig från sjuttiotalet fram till modern tid, där en rad händelser förändrade landets politiska öde. Boken nominerades till IPAF, International Prize for Arabic Fiction 2018. H. N., 1975-, sudanesisk journalist och författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44180

The future is feminist, radical, funny, and inspiring writing by women

Redaktör: Mallory Farrugia. Inläst av Ebony Wade. 6 tim, 45 min.Talbok med text.

Välkända kvinnliga poeter, essäister, aktivister, skådespelare och professorer skriver kraftfullt vad det innebär att vara feminist i går, idag och imorgon. Resultatet är en uppfriskande, provocerande och munter antologi som kvinnor i alla åldrar kan vända sig till för stöd och inspiration i den pågående kampen för jämställdhet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44533

The loveliest chocolate shop in Paris, with recipes

av Jenny Colgan. Inläst av Jared Brown. 11 tim, 29 min.Talbok med text.

När solen stiger upp över Pont Neuf och gatorna i Paris är Anna Trent redan uppe sedan länge och arbetar med att tillverka den finaste och godaste choklad man kan tänka sig. Gjord helt för hand säljs den sedan till Paris finaste damer. Anne har gjort en lång resa från chokladfabriken i norra England till arbetet i Paris. En resa tillsammans med sin gamle älskare Thierry som också är en mästare i chokladtillverkning. Romantisk feelgood. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44340

Emotional agility, get unstuck, embrace change and thrive in work and life

av Susan David. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

En praktisk guide med vetenskapligt stöd för att skapa fred med vårt inre, uppnå våra mest värderade mål, göra verklig förändring och leva livet till fullo med tillfredställelse. Genom att uppmana oss att arbeta med och inte emot våra egna känslor, ger Susan David, en psykolog med mer än tjugo års akademiska forskning, oss de verktyg vi behöver för att vara mer anpassningsbara och motståndskraftiga.

MediaNr: CA44481

Prussian blue, a Bernie Gunther thriller

av Philip Kerr. Inläst av Charlotta Haldén. 19 tim, 21 min.Talbok.

Del 12 i serien som börjar med March violets. April 1939. Hitler är på väg till sitt residens i Alperna för att fira sin 50-årsdag. Men säkerhetsansvarige Martin Borrmann har ett problem. En ingenjör har blivit mördad på Führerns privata terrass. Bernie Günther får en vecka på sig att lösa fallet. Residenset är ett getingbo av våld och intriger. Den stora frågan är hur Bernie ska lyckas ta sig levande därifrån? Inläst på engelska.

MediaNr: CA44266

A man without breath, a Bernie Gunther thriller

av Philip Kerr. Inläst av Scott Ackerman. 16 tim, 52 min.Talbok.

Del 9 i serien som börjar med March violets. Berlin, 1943. Bernie Gunther får order om att åka till Katyn Forest i Polen och undersöka om där finns en massgrav med polska officerare dödade av ryssarna. Tysklands propagandaminister Goebbels vill ha bevis för den ryska inblandningen i syfte att splittra Ryssland och västalliansen. Det blir Bernies uppgift att förse Goebbels med fakta oavsett om de är sanna eller falska. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44265

Interface design for learning, design strategies for learning experiences

av Dorian Peters. 11 tim, 1 min.Talbok med text.

Boken för samman tidigare känd kunskap om interaktionsdesign, psykologi och lärande. Utifrån evidensbaserade strategier presenterar författaren olika sätt att skapa appar och spel som stimulerar lärande och interaktionsdesign som stödjer kreativitet och problemlösning och främjar lärande. D.P. verksam vid University of Sydney och University of Cambridge.

MediaNr: CA44082

An actor's work on a role

av Konstantin Stanislavskij. 12 tim, 34 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44681

An actor's work

av Konstantin Sergeevič Stanislavskij. 33 tim, 6 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44680

The body keeps the score, brain, mind, and body in the healing of trauma

av Bessel A Van der Kolk. Inläst av Scott Ackerman. 25 tim, 28 min.Talbok med text.

Författaren, amerikansk professor i psykiatri och grundare av ett traumacenter, redogör för de senaste rönen inom traumahantering. Genom en bred överblick av kliniska observationer, neurovetenskap, historiska analyser, och egna erfarenheter från sin praktiska verksamhet, redovisar han exempel på hur olika trauma kan uppstå och ger förslag på hur de kan behandlas. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44420

Mama's last hug /, animal emotions and what they tell us about ourselves ; Frans de Waal ; with photographs and drawings by the author.

av Frans de Waal. Inläst av James Brienesse. 16 tim, 46 min.Talbok med text.

Den amerikanske primatologen Frans de Waal har studerat olika djurarters ansiktsuttryck. Hans studier av framför allt schimpansen, bonobon och andra primater visar hur närbesläktade deras ansiktsuttryck är med människans. Han kan urskilja stora skillnader när djuren förmedlar känslor av glädje, kärlek, rädsla och skam. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44284

Darvīsh-i panjum

av Aʿẓam Rahnavard Zaryāb. Inläst av Daniel Kidane. 9 tim, 6 min.Talbok.

Azam Rahnavard Zaryab är en afghansk författare som har varit bosatt bland annat i Ryssland, England och Frankrike. Boken innehåller tolv korta berättelser och betraktelser. De skildrar olika länder och berör samhällsfrågor, historiska skeenden och kulturella spörsmål. En del av berättelserna är utformade som krönikor. Varje berättelse avslutas med en äldre allegori. Inläst på dari.

MediaNr: CA44181

Rikos, 7 rikostarinaa.

Inläst av Timo Mäkynen. 6 tim, 29 min.Talbok.

Författarna Seppo Jokinen, Esa-Pekka Kanniainen, Juha-Pekka Koskinen, Martti Linna, Paulus Maasalo, Timo Saarto och Timo Sandberg bidrar med var sin brottshistoria i denna bok. Inläst på finska.

MediaNr: CA44469

Kuningasrotta

av James Clavell. Inläst av Jussi Jyrhämä. 18 tim, 51 min.Talbok.

En amerikansk soldat och en engelsk flyglöjtnant är huvudpersoner i denna roman om det japanska fånglägret Changi, beläget nära Singapore. Changi är ett säreget samhälle, fungerande efter både skrivna och oskrivna lagar, ett samhälle för män i fångenskap. Året är 1945 och livsviljan börjar åter vakna hos de allierade soldaterna i lägret. Inläst på finska.

MediaNr: CA44871

Adèle kysmy, pienoisromaani

av Joel Haahtela. Inläst av Karo Lauronen. 2 tim, 44 min.Talbok.

En kortroman om en man som går till klostret St. Adèle för att utforska ett mysterium som hände för niohundra år sedan. Det blir en lång resa genom det förflutna och mannen ställs inför existentiella frågor. Inläst på finska.

MediaNr: CA44881

Yksi talvi, kaksi kesää, äitiä ja ystävää tuonilmaisiin saattamassa

av Annina Holmberg. Inläst av Anni Tani. 4 tim, 21 min.Talbok.

Biografi över den finska skådespelerskan och regissören Ritva Holmberg, 1944-2014. Ritvas dotter, Annina Holmberg och hennes vän, Eeva Litmanen beskriver Ritvas sista tid i livet. Det som första verkade vara en vanlig influensa visade sig vara en obotlig lungcancer. Om att säga farväl och den stora sorgen och saknaden efteråt. Inläst på finska.

MediaNr: CA44581

Noutaja

av Tanja Kaarlela. Inläst av Päivi Istala. 6 tim, 45 min.Talbok.

En ny roman av Tanja Kaarlela, en gränslös historia om två ensamma möten i en förgäten landsbygd. Inläst på finska.

MediaNr: CA44468

Ihan pähkinöinä

av Anneli Kanto. Inläst av Anni Tani. 5 tim, 31 min.Talbok.

Den alltid elegant klädda singeln och 55-åriga Miriam är framgångsrik. Hon har en underbar lägenhet, ett högbetalt jobb på en reklambyrå och en tjänstebil. Kärlekshelger firas runt om i världen med videokonstnären Stefan. Allt ändras när majoriteten av företaget säljs till kineserna. Samtidigt måste Miriam ordna en begravning hemma i Österbotten och ta hand om systerns föräldralösa dotter Usva och sin rullstolsbundna mor. Inläst på finska.

MediaNr: CA44579

Radiomafia, isku vyön alle

av Pentti Kemppainen. Inläst av Panu Vauhkonen. 7 tim, 21 min.Talbok.

Boken berättar om Radiomafias tillkomst och utveckling till en favoritkanal för ungdomar. Radiomafia tog fram de bästa karaktärerna och skapade de bästa programmen. Kanalen upplevdes fräsch, rasande, begåvad, rolig samt annorlunda och lyckades återerövra de unga radiolyssnarna. Inläst på finska.

MediaNr: CA44882

Poltetun miehen tytär, romaani

av Tapio Koivukari. Inläst av Panu Vauhkonen. 7 tim, 51 min.Talbok.

Historisk roman om häxkraft under 1600-talet. Berättelsen utspelar sig på Island. Inläst på finska.

MediaNr: CA44580

Sömnö

av Heikki Kännö. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 17 tim, 14 min.Talbok.

En roman om Werner H. Berger, en berömd bildkonstnär och mystiker. Werner är beredd att använda tvivelaktiga medel för att föreviga sin konst och sina övertygelser. En originell släkthistoria som handlar om konst, ockultism och svekfull kärlek. Läsaren får vara med om äventyr i Belgiska Kongo, Österrike, Frankrike och Sverige, på den karga ön Sömnö. Boken tilldelades Runebergspriset 2019. Inläst på finska.

MediaNr: CA44880

Lilium regale

av Johanna Laitila. Inläst av Pinja Flink. 8 tim, 23 min.Talbok.

Elses liv är en väv av möten med betydande kvinnor. Under evakueringstiden i Sverige lär Elsa känna dottern till en litterär familj, Inga. De delar intresset för dikter. Tillbaka i Finland arbetar Else som piga i Hurtigs stora hus. Farmaceutens bokförare, Irina, hjälper Elsa till självkännedom och bättre klass. En psykologisk debutroman om livslång kärlek, krigsgenerationens bevakande ögon och berättelser i det tysta. Inläst på finska.

MediaNr: CA45095

Sumulaakson kartano

av Tuija Lehtinen. Inläst av Pinja Flink. 7 tim, 59 min.Talbok.

Systrarna Elsa och Silja Herfurth har känt sig vilsna. De är bundna av ideologin och traditionen som följer med Sumulaakso herrgård som går i arv. Deras enda mål i levet är att gifta sig med en lämplig och ansvarstagande man. Silja har alltid varit för traditionerna medan Elsa gör uppror mot dem. Hur går det för syskonen när herrgården tornar upp sig mitt i oron? Inläst på finska.

MediaNr: CA44577

Takaisin Sumulaaksoon

av Tuija Lehtinen. Inläst av Susanna Hyvärinen. 8 tim, 44 min.Talbok.

Fortsättning på Sumulaakson kartano. Mormor Olga Eugenie som har styrt Sumulaakso herrgård tvingas kliva åt sidan av hälsoskäl. Nu är det Silja som tar över styret. Hon upptäcker att idealet och verkligheten inte alltid stämmer överens. Hon skulle behöva hjälp men hon kan inte lita på vilken herre som helst. Frågan är om Elsa som lämnat herrgården och flyger runt om i världen skulle kunna komma tillbaka till Siljas undsättning. Inläst på finska.

MediaNr: CA44578

Ehtoolehdon tuho

av Minna Lindgren. Inläst av Päivi Istala. 9 tim, 27 min.Talbok.

Boken är en fristående fortsättning på Ehtoolehdon pakolaiset. Siiri, Irma och Anna-Liisa, alla över 90 år, återvänder till det nyrenoverade servicehuset Ehtoolehdo. Det finns inte längre något behov av vårdare i övervakningsenheten tack vare teknikutvecklingen. Smarta enheter och boende talar dock inte samma språk. Så de äldre måste göra ett uppror! Inläst på finska.

MediaNr: CA44630

Tusina, novelleja

av Hannu Luntiala. Redaktör: Päivi Haanpää. Inläst av Pinja Flink. 4 tim, 24 min.Talbok.

MediaNr: CA44877

Sotaleski

av Enni Mustonen. Inläst av Erja Manto. 16 tim, 48 min.Talbok.

Del 7 i serien om Ida Eriksson som börjar med Paimentyttö. På sommaren 1939 reser Kirsti Eriksson med sin 10-åriga dotter till Karelens kust för att träffa sin man Iivo, som arbetar där. I november dyker ryska flygplan upp och börjar bomba Helsingfors. Kirsti blir fransk tolk hos Finska Nyhetsbyrån och Idas villa blir kvinnornas, barnens och gamlingarnas skyddsrum. Ida oroar sig för Iivo och tvillingspojkarna. Inläst på finska.

MediaNr: CA44514

Kielon jäähyväiset, romaani

av Enni Mustonen. Inläst av Merja Hellman. 10 tim, 10 min.Talbok.

Del 3 i serien Koskivuori inledd med Verenpisara ikkunalla. Det är en varm sommar 1939 och landet förbereder sig för ett krig, trots att ingen tror att det kommer att bryta ut. Inläst på finska.

MediaNr: CA45296

Itämaista rakkautta

av Ari Paulow. Inläst av Karo Lauronen. 7 tim, 3 min.Talbok.

Den sjätte boken om privatdetektiven Jesse Hackman. Två rysktalande män rånar en thailändsk massageanläggning i Uleåborg. Jesse Hackman ombeds att ta sig an fallet men han är obenägen. När en kvinna försvinner därifrån dagen efter kan ha inte längre vägra att ingripa. Inläst på finska.

MediaNr: CA44601

Kadonneen kaupungin varjo

av Mikko Porvali. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 9 tim, 16 min.Talbok.

Del 3 i trilogin Karelen noir som börjar med Sinisen kuoleman kuva. I början av fortsättningskriget återvänder polisen till Viborgs gator men de oförklarliga explosionerna håller kåren försiktig. I slutändan är Viborg nästan förlorad i strid. Poliskommissarierna Jussi Kähönen och Salomon Eckert utses att undersöka en kollega som försvann över gränsen 1940. Han borde inte ha fallit i Sovjetunionens händer. Inläst på finska.

MediaNr: CA44603

Veri ei vaikene

av Mikko Porvali. Inläst av Panu Vauhkonen. 10 tim, 22 min.Talbok.

Del 2 i trilogin Karelen noir som börjar med Sinisen kuoleman kuva. Viborg, 1931. Inbördeskriget är slut, men motsättningarna fortsätter. Extremrörelser från både höger och vänster hotar. Folk försvinner i Lappomännens spår och kommunisterna visar ingen hänsyn för de som kommer i deras väg. När en skomakare och misstänkt kommunist försvinner hamnar fallet på Ekkert och Kähönens bord. Har han mördats eller förts till Sovjetunionen? Inläst på finska.

MediaNr: CA44604

Erämaalatu, jännitysromaani

av Veli Ranta-Ojala. Inläst av Karo Lauronen. 5 tim, 9 min.Talbok.

Pensionären Pekka Kankaanpää tar långa skidåkningsturer. En dag ser han något han aldrig vill se. En annan person hittar bevis på att ett brott begåtts. Men var är kroppen? Konstnären Antti Rantavirta och hans kollegor börjar nysta i historien. Att hitta ett offer i vildmarken är dock utmanande. Författarens nionde bok och första kriminalroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA44600

Maan korvessa kulkevi, romaani

av Kauko Röyhkä. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 10 tim, 44 min.Talbok.

Den tyska soldaten Dieter Kölbling vandrar ensam genom Lapplandsfjärden mot den svenska gränsen. Han flyr det absurda Lapplandskriget med blodtörstande soldater. På andra sidan vandrar Pirjo, ett 12-årigt Jehovas vittne, med sin lillebror mot Muonota. Vad händer när resenärernas vägar korsar varandra? Kauko Röyhkä dyker in i Lapplands brända landskap och visar brutna människor vars ensamhet är djupare än krigets. Inläst på finska.

MediaNr: CA44575

Vesimiehen aika

av Timo Saarto. Inläst av Krista Putkonen-Örn. 8 tim, 23 min.Talbok.

Berättelsen äger rum i 1960- och 1970-talets Helsingfors, bland Hippie-rörelsen och skränande nynazister. Erja lämnar en tråkig fest. Senare samma natt bevittnar hon mordet på sin tidigare pojkvän Jake. Mördaren ser också Erja och jakten på henne börjar. Samtidigt blir Beatson, en vän till Jake, hotad av nazister. Det är författarens andra deckare och brottet utreds även denna gång av polisen Albert Vaara. Inläst på finska.

MediaNr: CA44470

Lauralle oikea

av Tuija Takala. Inläst av Alma-Ruut Karjalainen. 1 tim, 7 min.Talbok.

Laura är 25 år. Är det inte dags att finna sig själv? Ibland gör det ont men hon lyckas till slut att även hitta sin livskärlek. Boken beskriver glädjen och sorger i en ung kvinnas liv. Lättläst. För unga vuxna. Inläst på finska.

MediaNr: CA44576

Kuokka ja kannel, romaani

av Heikki Turunen. Inläst av Maija-Liisa Ström. 13 tim, 49 min.Talbok.

Finland har just blivit ett självständigt land. I det östliga hörnet av landet blir smedens fru Malanja kär i en ung gränsbevakare. När den fromma ortodoxa Malanja kämpar med sina känslor planerar hela vaktstyrkan för en bättre framtid i den unga staten. Inläst på finska.

MediaNr: CA44867

Kuokka ja kannel, romaani

av Heikki Turunen. Inläst av Erja Alander. 11 tim, 48 min.Talbok.

Tredje fristående boken i Heikki Turunens evakueringsepos. När människor, i slutet av kriget, flyr från Östra Karelen till Finland, måste de karelska flyktingarna anpassa sig till en helt annan kultur, religion och ett nytt språk. Fördomar och konflikter mellan etniska grupper leder till blodiga strider och självmord. Inläst på finska.

MediaNr: CA44868

Pirkko Mannola, Elämää!

av Markku Veijalainen. Inläst av Maija-Liisa Ström. 3 tim, 30 min.Talbok.

Biografi över mycket känd och älskad finländsk skådespelerska och sångerska. Hennes karriär startade när hon blev Miss Finland år 1958. Sedan dess har hon uppträtt i otaliga filmer, TV-program och på teaterscener. Inläst på finska.

MediaNr: CA44574

Hän sanoi nimekseen Aleia

av Erika Vik. Inläst av Jenni Sainio. 14 tim, 18 min.Talbok.

Del 1 i Kaksoisauringot-trilogin. Corildon är seles och en representant för arten med makalösa sinnen. Han är även kartograf hos selessällskapet som har upptäckt att vindarna har förändrats och världens styrkeförhållanden håller på att rubbas. En vinterkväll förlorar en människoflicka, Aleia, medvetandet på sällskapets gård. Om hon avlider blir hatet ännu större. Vem är hon och varför är hon här just nu? Erika Viks debutroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA44564

Filippa

av Kristiina Vuori. Inläst av Anni Tani. 11 tim, 44 min.Talbok.

Klaus Flemings syster Filippa växer i skuggan av två mäktiga bröder på 1500-talet. När det är dags att gifta sig, måste Filippas egna känslor underordna sig maktens politik. Inläst på finska.

MediaNr: CA44471

Rûekî, roman

av Kang Han. Inläst av Ahmad Eskandari. 8 tim, 42 min.Talbok.

Yeong-hye är en tystlåten kvinna som lever i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. När hon börjar drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött bestämmer hon sig för att bli vegetarian. Människorna runt henne vägrar att acceptera beslutet och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld som också kommer att handla om hennes sexuella och intellektuella frihet. Våldet som uppstår tar sig in i henne själv. Inläst på sorani.

MediaNr: CA43719

Böcker för barn

Ittaṣil bi 112!

av Helena Bross. Inläst av Kawther Abu Hani. 0 tim, 13 min.Talbok.

Fristående del i serien Klass 1B. Maja tar en paus från sin läsläxa och går ut för att leka med Oscar. Då träffar de klasskompisen Ida som hoppar på sin nya studsmatta. Maja vill också hoppa. Först är det jätteroligt, men så hamnar hon snett. Maja får jätteont i benet och Idas mamma ringer 112 efter ambulans. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44702

al-Gharīm

av Åsa Larsson. Inläst av Kawther Abu Hani. 5 tim, 9 min.Talbok.

Del 2 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det finns ett magiskt, hemligt bibliotek under kyrkan i Mariefred. Bröderna Alrik och Viggo är utvalda att hjälpa de åldriga väktarna att skydda böckerna. Pojkarna får fullt upp när en best attackerar djur och människor i staden. Det kan vara en hamnskiftare eller en varulv. Kan man lita på häxmästaren som plötsligt dyker upp i Mariefred för att söka råd i biblioteket? Inläst på arabiska.

MediaNr: CA43802

Tām :, al-fatá al-mutasawwil

av Jo Salmson. Inläst av Kawther Abu Hani. 1 tim, 7 min.Talbok.

Del 1 i serien Drakriddare. Den fattige och föräldralöse Tam drömmer om drakarna som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. Han vet att han aldrig kan komma närmare än så. Drakarna och drakriddarna bor uppe vid kungens slott, innanför den femte stadsmuren, och dit skulle en tiggarpojke som Tam aldrig bli insläppt. Men rösten i Tams huvud säger något annat. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44707

al-Najdah! Ayna al-kanz?

av Jo Salmson. Inläst av Kawther Abu Hani. 0 tim, 14 min.Talbok.

Läraren har gjort en skattjakt och gömt skatterna ute i skogen. Eleverna delas in i lag och ger sig ut med varsin karta. Efter en stunds letande hittar en grupp barn parkbänken där deras skatt ligger. Ett guldpaket! Men på bänken sitter två okända män. När barnen lyckats smyga åt sig skatten blir det en oväntad överraskning. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA44736

Day 21

av Kass Morgan. Inläst av Jared Brown. 6 tim, 49 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med The 100. Det har gått 21 dagar sedan de 100 ungdomarna landade på jorden. De har det farliga uppdraget att försöka återbefolka planeten efter den kärnvapenkatastrof som utplånat allt mänskligt liv. Eller gjorde den det? Ungdomarna har alla sina egna bevekelsegrunder, konflikter uppstår och de utsätts för många utmaningar. Dystopi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44068

Confessions of a murder suspect

av James Patterson. Inläst av James Brienesse. 7 tim, 14 min.Talbok med text.

En natt hittas Malcolm och Maud Angel mördade. Deras dotter, Tandy, vet tre saker: Hon var en av de sista som såg sina föräldrar i livet. Hon och hennes bröder är misstänkta för att ha utfört morden. Hon kan inte lita på någon, inte ens sig själv. Tandy inser att hon måste hitta sanningen. När hon börjar forska i föräldrarnas affärer finner hon många hemligheter. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44142

Jäälaiva

av Peter Bergting. Inläst av Erja Alander. 5 tim, 32 min.Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Eldhäxan. En ny termin börjar på Trolldomsakademien. Under ett fruktansvärt oväder dyker ett skepp av is upp i luften ovanför skolan. Lärarna vägrar att förklara vad det är som pågår, men när Miranda träffar på en mystisk flicka som letar efter något i skolans mörkaste arkiv blir hon, Orville och Emmi indragna i mysteriet. Inläst på finska.

MediaNr: CA44599

Rohkeiden poikien kirja, tositarinoita hämmästyttävistä pojista, jotka muuttivat maailmaa

av Ben Brooks. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 4 tim, 49 min.Talbok.

Presentation av 100 män och pojkar som enligt författaren Ben Brooks trott på sig själva och gått sin egen väg. Det är en blandning av kända och mindre kända, nutida och dåtida personer. Exempelvis Konfucius, Lionel Messi, Alan Turing, Daniel Radcliffe, Tenzon Norgay, Jamie Oliver, Nikola Tesla och Roald Dahl. Inläst på finska.

MediaNr: CA44595

Tuplapulma, Maria!

av Henna Helmi. Inläst av Heidi Ajanto. 2 tim, 59 min.Talbok.

MediaNr: CA44878

Unohtunut kansa, nuortenromaani

av Satu Leisko. Inläst av Anni Tani. 1 tim, 8 min.Talbok med text.

MediaNr: CA45272

Tyttösi sun

av Meredith Russo. Inläst av Alma-Ruut Karjalainen. 7 tim, 11 min.Talbok.

På många sätt är Amanda en helt vanlig high school-tjej. Men hon föddes som Andrew och har alltid hatat sin kropp. Nu är hon på väg till sin pappa i amerikanska Södern, hon har genomgått en könskorrigering och är redo att börja om på en plats där ingen vet vem hon är. Det går bra och hon får uppleva både vänskap och kärlek. Men ju närmare hon kommer pojkvännen Grant, desto mer vill hon berätta om sin bakgrund. Kommer han att älska henne ändå? Inläst på finska.

MediaNr: CA44597

Punainen kuin veri

av Salla Simukka. Inläst av Jenni Sainio. 2 tim, 4 min.Talbok.

Del 1 i Lumikki-trilogin. När 17-åringe Lumikki Andersson kommer till sin skola i Tammerfors en vintermorgon hittar han blodiga sedlar i en plastpåse. Han vill inte bli inblandad men av ett misstag hamnar han mitt i den internationella läkemedelsaffären och står inför livshotande situationer. Lättläst version. Inläst på finska.

MediaNr: CA44596

Sytytä valot!, pieniä kauniita tarinoita ; Sammuta valot!

av Salla Simukka. Inläst av Anu Vilhunen. 3 tim, 33 min.Talbok.

En samling korta berättelser om ungdomars liv som spänner över olika genrer som skräck, romantik och sci-fi.Berättelserna speglar varandra på ett spännande sätt. S.S.,1981-,är en prisbelönt och internationellt berömd författare, känd för Lumikki-triologin som börjar med Röd som blod. Inläst på finska.

MediaNr: CA44598

Tuli

av Mats Strandberg. Inläst av Pinja Flink. 21 tim, 21 min.Talbok.

Del 2 i trilogin som börjar med Piiri (Cirkeln). De utvalda börjar nu sitt andra år på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Det är uppenbart att någonting är väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet, de levande möter de döda. De utvalda, som egentligen inte tycker att de har något gemensamt, knyts allt tätare till varandra. Tillsammans tvingas de utforska magins roll i tillvaron. Inläst på finska.

MediaNr: CA44869

Piiri

av Mats Strandberg. Inläst av Pinja Flink. 17 tim, 8 min.Talbok.

Del 1 i trilogi. I den risiga staden Engelsfors har sex tjejer just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt. En elev hittas död på en av skolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. En natt då månen färgats mystiskt röd förs de sex tonårstjejerna till den nedlagda folkparken. De får veta att de är häxor; De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. Inläst på finska.

MediaNr: CA44870

Avain

av Mats Strandberg. Inläst av Outi Vuoriranta. 24 tim, 38 min.Talbok.

Del 3 och avslutande del i trilogin som börjar med Piiri (Cirkeln). De utvalda står inför sin svåraste utmaning med apokalypsen som närmar sig. Deras cirkel är försvagad och när rådet dyker upp hävdar dess ordförande att det går att skapa en ny cirkel. Minoo lockas att delta i den nya cirkeln vilket leder till slitningar mellan de utvalda. Fler motgångar följer och hemligheter avslöjas. Magin i Engelsfors växer sig starkare. Inläst på finska.

MediaNr: CA44872

Kyläkaukalon lupaus

av Kalle Veirto. Inläst av Ari-Matti Hedman. 2 tim, 48 min.Talbok.

MediaNr: CA44879

Dåbdåk dån Pippi Guhkaskuobáv?

av Astrid Lindgren. Inläst av Anette Kuoljok Spanne. 0 tim, 18 min.Talbok med text.

Bilderbok med olika berättelser om Pippi Långstrump. Det handlar bland annat om hur hon flyttar in i Villa Villekulla med hästen och apan herr Nilsson, om bak och stök och om Pippis roliga födelsedagskalas med Tommy och Annika som gäster. Inläst på lulesamiska.

MediaNr: CA44507

Dhakhsa Guuleed

av Gunilla Bergström. Inläst av Osman Muhammed. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Alfons Åberg är 4 år. Nu är det morgon och snart dags att gå till dagis. Men det är svårt att komma iväg, det finns ju så mycket annat att göra! Dockan Lisa måste få på sig kläder, den nya djurboken måste tejpas ihop och leksaksbilen måste parkeras. Raska på! säger pappa till Alfons, men Alfons ska bara . G.B., 1942 -, flerfaldigt prisbelönad författare. Inläst på soamli.

MediaNr: CA44723