Nya talböcker september 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 172 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Fånge nummer 10.000

av Mansour Al Mansour. Inläst av Ingemar Nygren. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

Världslitteraturen berättar oftast om fången som inte bryts ner av den fruktansvärda behandling han utsätts för. Det ger en starkt förljugen bild av verkligheten. Mansour Al Mansour från Syrien berättar i denna bok om fången som en människa med känslor, som känner smärta och skräck och ger upp inför sin fångvaktare efter den förnedrande tortyr som han utsätts för.

MediaNr: CA45128

Bomullsängeln

av Susanna Alakoski. Inläst av Nina Raatikainen. 11 tim, 47 min.Talbok med text.

Historien om Hilda, som kastas ut från en trygg tillvaro som bonddotter i Österbotten efter att ha blivit gravid utom äktenskapet. Hilda får slita ont som piga på en gård inte långt hemifrån. Bomullen blir vägen ut, på gott och ont. Bomullsängeln handlar om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst. Den visar hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

MediaNr: CA44891

En stjärna som faller

av Elisabeth Andersson. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 41 min.Talbok med text.

Fastighetsmäklaren Paula Ekdahl är framgångsrik, snygg och kan välja och vraka bland älskarna. Men räcker det? Efter att ha kollapsat på sin födelsedag, tar Paula timeout och lämnar sin lyxvåning på Östermalm för en vistelse vid livsstilscentret Two Swedish Hippies vid havet i Skåne. Där får hon reda på saker om sin bakgrund och tvingas ta ställning till hur hon vill leva sitt liv. En feelgoodroman om yttre framgång och inre lycka..

MediaNr: CA44327

Kurragömma, en Helen Grace-deckare

av M J Arlidge. Inläst av Camilla Eriksson. 12 tim, 24 min.Talbok med text.

Del 6 i serien som börjar med Ole dole. Kriminalkommissarie Helen Grace är en av landets främsta utredare men nu sitter hon själv i fängelse tillsammans med en av de mördare hon tidigare fått fast. Helen är anklagad för mord och måste bevisa sin oskuld. När en lemlästad kropp hittas i cellen bredvid inser hon att hennes dagar antagligen är räknade. En mördare går lös och Helen måste hitta den skyldige innan hon själv blir nästa offer.

MediaNr: CA45070

Skuggor över Reykjavik

av Arnaldur Indriðason.. Inläst av Elisabet Thorborg. 10 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Flovent och Thorson, som börjar med Det tyska huset. Året är 2016. En nittioåring hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I lägenheten hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 1940-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund. Den nu pensionerade kommissarien Konrad Flovent kontaktas för att hjälpa till med fallet.

MediaNr: CA44510

Söndagsklubben

av Juliet Ashton. Inläst av Camilla Eriksson. 14 tim, 18 min.Talbok med text.

Varje söndag träffas Anna och hennes stora brokiga familj för att äta lunch. Alla bär de på sin egen historia och diskussionerna rör både stort och smått. Själv bär Anna på en hemlighet som ingen pratar om. Men hon bär också på ett barn - en graviditet som var helt oväntad. När ett brev från det förflutna dyker upp tvingas hon möta sitt förflutna. Feelgood.

MediaNr: CA44920

All denna kärlek

av Dani Atkins. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 19 min.Talbok med text.

Sophie Winter är 31 år och lever i självvald isolering. Hon arbetar som översättare hemifrån sin lilla etta i Londons utkant. En natt bryter en brand ut i huset där hon bor. Ben, en förbipasserande, ser henne och med hans hjälp lyckas hon ta sig ut. Han erbjuder henne även en ny bostad medan hennes renoveras. Sophie blir alltmer fäst vid Ben. Men vad är det för människor han omger sig med? Vad är det för grupp han tillhör?.

MediaNr: CA44107

Metroland

av Julian Barnes. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 50 min.Talbok med text.

Vi får följa huvudpersonen Chris Boyd genom tre perioder i livet. Först som oborstad 16-åring i den fiktiva Londonförorten Metroland. Sedan i Paris där han möter kärleken som 21-årig litteraturstudent. Slutligen tillbaka i Metroland som nybliven pappa. Insiktsfull och humoristisk, till vissa delar självbiografisk, utvecklingsroman. J.B., 1946-, författarens debut.

MediaNr: CA44962

Svikaren

av Paul Beatty. Inläst av Ove Ström. 9 tim, 36 min.Talbok med text.

Dickens, Los Angeles. Svikaren står åtalad för att ha försökt återsegregera en gymnasieskola och återinföra slaveriet på sin farm. Han har gjort det för att återupprätta stadsdelen Dickens, som förfallit och domineras av knarkhandeln. Svikaren är samhällsskildring och en satir över dagens USA och den rasism som genomsyrar samhället. P.B., 1962 -, amerikansk författare. Belönades med Man Booker-priset 2016.

MediaNr: CA44541

Dubbelliv

av Flynn Berry. Inläst av Lovisa Svensdotter. 6 tim, 20 min.Talbok med text.

Claire är en hårt arbetande läkare som försöker glömma sitt förflutna. När hon var åtta bröt sig någon in i hennes hem, mördade barnflickan och skadade mamman svårt. Hennes pappa misstänktes för mordet efter att hans bil hittats övergiven med blodfläckar. Sedan dess har han varit försvunnen och eftersökt av polisen. Nu tjugosex år senare har han synts till igen och Claire är beredd att offra allt för att får reda på sanningen.

MediaNr: CA44746

Mörkrets barn

av Sofie Bjarup. Inläst av Lo Thorsdotter. 14 tim, 34 min.Talbok med text.

Hösten 1888 skickas den unge journalisten William Sinclair till Londons East End för att rapportera om Jack the Rippers härjningar. Mötet med slummen får hans världsbild att vackla. Det gör även hans häftiga förälskelse i den radikale kollegan James. Plötsligt försvinner dottern till en av Williams mors vänner. Ingen lägger märke till att armen av en ung kvinna en morgon sköljts upp på Themsens strand.

MediaNr: CA44784

Mulan, en polisroman

av Ulf Broberg. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 26 min.Talbok med text.

Uppsala-poliserna Kenneth Klintman och Lisa Norén är först på plats när två av deras kollegor attackerats inne på Akademibokhandeln. En av poliserna är mördad. Vittnen uppger att det var ett en mycket ung person som utförde dådet: mulan. En mula är ett barn som utför tjänster åt äldre kriminella. Utredningen leder rakt in i en värld av gängkonflikter. Polisroman i journalistisk stil med inslag av personer och platser från verklighetens Uppsala.

MediaNr: CA44794

Skuggspelet, spänningsroman

av Anna Bågstam. Inläst av Lena Löfvenborg. 9 tim, 43 min.Talbok med text.

Andra fristående delen i Anna Bågstams deckarserie om civilutredaren Harriet Vesterberg. En kvinna är försvunnen och antas vara kidnappad. Ett lik flyter i land i fiskeläget Lerviken i Öresund, sönderfrätt till oigenkännlighet. Finns det ett samband? Vesterberg jagar gärningsmannen och kämpar med sin relation till Rikard, som döljer en hemlighet. Samtidigt närmar sig ett politiskt toppmöte i Landskrona med ytterligare intriger.

MediaNr: CA44942

Bror

av David Chariandy. Inläst av André Nilsson. 5 tim, 4 min.Talbok med text.

Michael och Francis är bröder. De växer upp i The Park, ett av Torontos mest utsatta områden, med sin mor som migrerat från Trinidad. Bröderna är begåvade, ambitiösa och drömmer om ett bättre liv. Miljön de fostras i erbjuder varken trygghet eller möjligheter för unga svarta män. Sommaren 1991 tar drömmarna slut, och ett liv präglat av trauma och oförlösta minnen väntar för Michael och hans familj. En roman om sorg och rasism, minnen och musik.

MediaNr: CA45197

Hunddagarna

av Hugo Claus. Inläst av Jens Malmkvist. 7 tim, 4 min.Talbok med text.

En roman som utspelar sig i staden Gent där författaren med febrig energi gestaltar några unga människors sökande efter identitet och mening. För första gången ges denna bok ut på svenska. Hugo Claus, 1929 - 2008, belgisk flamländskspråkig författare, diktare, målare och filmskapare.

MediaNr: CA45142

Kudos

av Rachel Cusk. Inläst av Carin Ödquist. 6 tim, 24 min.Talbok med text.

Rachel Cusk, född 1967 är en brittisk-kanadensisk författare som här avslutar trilogin som inleddes med Konturer. På väg till en litteraturfestival träffar Faye, som är författare, ett antal personer som berättar om delar av sina liv. Samtalen handlar om kärlek, konst, politik, livet och döden - allt det som formar oss som människor. Ur dessa samtal växer romanen fram. Trilogin blev Cusks stora genombrott och har blivit mycket hyllad.

MediaNr: CA44833

Sen frost, ett fall för Ingrid Nyström & Stina Forss

av Kerstin Signe Danielsson. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 11 tim, 18 min.Talbok med text.

I de mörka småländska skogarna hittas en tillbakadragen fjärilsforskare brutalt mördad och lemlästad i sitt växthus. Spåren är motsägelsefulla och snart framkommer det att den gamle mannen levt ett komplicerat dubbelliv. Fallet leder kriminalpoliserna till den svenska historiens skuggsidor, till Stockholms finare kretsar och till ett hospis i Jerusalem. De tvingas inse att fallet berör dem mycket djupare än de önskat.

MediaNr: CA44433

Fröken Liljekonvalj

av Kristin Emilsson. Inläst av Lo Thorsdotter. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Liv Sandell har skapat en framgångsrik karriär i sociala medier. Efter skilsmässan byter hon livet i Stockholms innerstad mot en lugnare tillvaro i förorten Flädersta, där hon själv växt upp. Mitt i villarenovering blir det uppenbart att Livs återkomst inte välkomnas av alla. Anonyma hotmeddelanden börjar dyka upp och snart känner hon sig förföljd även i verkligheten. Har det något att göra med den snart tjugo år gamla gåtan?.

MediaNr: CA44730

Krokodilväktaren

av Katrine Engberg. Inläst av Ingemar Nygren. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

Första delen i Köpenhamnsserien. En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Kvinnan har ett fått ett mönster ristat i ansiktet. Det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet?.

MediaNr: CA45022

Vackra unga döda

av Jessica Fellowes. Inläst av Lo Thorsdotter. 11 tim, 37 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Mitford-morden som börjar med Mysteriet på Asthall. När Pamela Mitford firar sin 18-årsdag på Asthall Manor har det glada 20-talet nått sin höjdpunkt och huset fylls av vackra societetslejon. Den traditionsenliga skattjakten slutar dock i tragedi när en av dem störtar från ett kyrktak, rakt i döden. Polisen är övertygad om att en tjänsteflicka knuffat den döde. Men Mitfordsystrarnas barnsköterska är säker på att de misstagit sig.

MediaNr: CA44133

Främlingen från Cornwall

av Liz Fenwick. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 42 min.Talbok med text.

Fristående del 3 i serien som börjar med Flytten till Cornwall. Gabriella har flyttat till ett ensligt hus i Frenchman's Creek för att ta hand om sin farmor Jaunty. En gång i tiden var Jaunty en känd konstnär, men nu är hon gammal och fast i det förflutna. En dag kommer en man vid namn Finn till huset. Han har ärvt en tavla med ett motiv från trakten och har kommit för att ta reda på historien bakom målningen. En märklig familjehemlighet uppdagas.

MediaNr: CA44830

Kvinnornas stad

av Elizabeth Gilbert. Inläst av Camilla Bard. 15 tim, 34 min.Talbok med text.

Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York och börjar arbeta som sömmerska vid Teater Lily på Manhattan. Det är en charmig men ökänd liten teater, som drivs av Vivans excentriska faster. Under kriget blir det en märklig kvinnostad där Vivian försöker vara fri och göra det hon vill. Den glittrande teatern erbjuder en promiskuös tillvaro med showgirls, flärd och sena nätter. Men livet vänds snart drastiskt på ända.

MediaNr: CA45011

En cirkel av sten, en Ruth Galloway-deckare

av Elly Griffiths. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 11 tim, 18 min.Talbok med text.

Elfte boken om rättsarkeologen Ruth Galloway. Det förflutna spökar för Ruth och kommissarie Nelson. Någon skickar anonyma hotbrev som påminner om de Nelson fick för längesedan och som ledde till ett fall som förföljt honom sedan dess. Fallet förde honom och Ruth samman och gällde en flicka han inte kunde rädda. Ruth hittar i sitt arbete benrester som visar sig tillhöra en försvunnen tolvåring. Allt påminner om det gamla fallet. Är det möjligt?.

MediaNr: CA44973

Alla känner apan

av Varg Gyllander. Inläst av Ove Ström. 6 tim, 43 min.Talbok med text.

Leonard är 51 år och vilsen i tillvaron. Vi får följa med på en resa som tar oss från ett vintrigt Stockholm till Thailand. Det blir samtidigt en inre resa för att finna en ny plats i tillvaron och i livet. Feelgoodroman om sökandet efter lycka och kärlek där mötet med människor leder till nya insikter.

MediaNr: CA44640

Den vita boken

av Kang Han. Inläst av Sara Glaser. 1 tim, 43 min.Talbok med text.

En författare befinner sig i Warszawa för att arbeta. Hon fäster uppmärksamheten på sin omgivning, dess historia, struktur, färger. En snötäckt europeisk stad utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom ett ovanligt prisma - färgen vit. Stadens och naturens vita - snön, saltet, månen, en vit fågel - öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spädbarnsskjorta och svepning att göra. H.K., 1970- , sydkoreansk författare.

MediaNr: CA45659

Ett delat mysterium, ett nytt fall för Hercule Poirot

av Sophie Hannah. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 55 min.Talbok med text.

Den tredje nyskrivna deckaren om den belgiske mästerdetektiven Hercule Poirot. En arg kvinna står utanför Hercule Poirots port. Hon vill veta varför Hercule har skickat ett brev där han anklagar henne för mordet på Barnabas Pandy - en man hon aldrig har hört talas om. Snart möts han av ytterligare en likadan anklagelse. Men inte heller Hercule vet vem Barnabas Pandy är, och inte heller har han anklagat någon för mordet på honom.

MediaNr: CA44778

Diamanthandlarens änka

av Dinah Jefferies. Inläst av Helena Gripe. 14 tim, 5 min.Talbok med text.

Diamanthandlarens änka är en roman om kärlek och svek. Den utspelar sig i den forna kolonin Ceylon, nu Sri Lanka, 1935. Louisa, dotter i en framgångsrik familj och Elliot, affärsman och hennes make, framstår som det perfekta paret. Men deras lycka grumlas av sorgen över ofrivillig barnlöshet. Medan Elliot blir alltmer frånvarande, kämpar Louisa ensam med upprepade missfall. När Elliot plötsligt dör konfronteras Louisa med en rad hemligheter.

MediaNr: CA45008

Årsringar

av Ingegerd Johansson. Inläst av Sara Glaser. 3 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 5 i serien inledd med Hilma och en fristående fortsättning på Kräftgång. Sedan ett decennium har Frida återvänt till sin barndoms samhälle vid den bohuslänska kusten. Det förflutna gör sig ständigt påmint. Hon brottas med tankarna på vad livet blivit och vad som är sanning. Än en gång tar livet en tvär vändning och utvecklas i en oväntad riktning.

MediaNr: CA45027

Det slutna sällskapet

av Elizabeth Klehfoth. Inläst av Helena Gripe. 15 tim, 54 min.Talbok med text.

17-åriga rikemanstjejen Charlie Calloway plågas av sin mammas försvinnande för tio år sedan. För att slå sig fri från den mörka familjehistorien kastar sig Charlie ut i studentlivet på den prestigefyllda skolan Knollwood, som samlar New Englands unga elit. Som ny medlem i "A-gruppen" tvingas Charlie delta i "Spelet", en diabolisk lek som kommer att äventyra hennes rykte och vänner och få henne att upptäcka hemska sanningar om sin familj.

MediaNr: CA44864

Nu stormar det i dalens famn

av Ewa Klingberg. 5 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 3 i serien Begravningsbyrån Tranan som börjar med Där rosor faktiskt dör. Det har hunnit bli nytt år på begravningsbyrån Tranan. Sandra har tillfälligt gett upp tanken på att återvända till sitt gamla liv. Dagarna fylls av nya dödsfall, anhöriga med besynnerliga önskemål och fortsatt renoveringsstök. Motgångarna är många och den nyetablerade byrån på andra sidan staden konkurrerar om kunderna. Vågar Sandra ändå hoppas på en ljus framtid?.

MediaNr: CA44789

Hon som måste dö

av David Lagercrantz. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 0 min.Talbok med text.

Den sjätte och avslutande delen i serien Millennium, inledd med Män som hatar kvinnor. En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer och kontaktar Mikael Blomkvist som i sin tur ber Lisbeth Salander om hjälp. Berättelsen väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

MediaNr: CA45172

Dagar med galopperande hjärtklappning

av Maja Lee Langvad. Inläst av Bodil Carr Granlid. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

Danska Maja Lee Langvad (f. 1980 i Seoul), uppmärksammades för självbiografiska Hon är arg (2016), ett vittnesmål om transnationell adoption. Här, till synes också självbiografiskt, skildras skrivprocessen genom en författare som drabbats av utbrändhet och depression. Boken beskrivs som ett kärleksbrev, en sjukdomsbok och en essä om skrivandet, men är samtidigt ett utforskande av villkoren för att skriva, nå framgång och offentlighetens pris.

MediaNr: CA44959

Aforismer

av Georg Christoph Lichtenberg. Inläst av Sara Glaser. 9 tim, 49 min.Talbok med text.

Georg Christoph Lichtenberg, 1742-1799, tysk professor i fysik som var känd för sina populära föreläsningar i experimentalfysik. Under sin levnad skrev han ett stort antal böcker men mest känd efter sin död har hans aforismer blivit. De rör sig över vida fält. Han konstaterar och attackerar vanor och ovanor, han kritiserar Sturm und Drang-tidens sentimentalitet och genikult, han belyser bristen på eget tänkande och ifrågasätter allsköns dumheter.

MediaNr: CA44302

Längtansresan, en berättelse om ofrivillig barnlöshet

av Emelie Ljungberg. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 45 min.Talbok med text.

Självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Författaren skildrar en personlig och mödosam resa genom ett liv som inrättas efter menscykeln. Hormonbehandlingar, starka mediciner och resor till en klinik utomlands blir vardag. Emelie genomgår flera IVF-försök, får upprepade missfall, gör en immunologisk utredning i Aten och gör ett försöka med äggdonation. Det är en tröstlös längtan efter ett barn som aldrig kommer.

MediaNr: CA45002

Den nya skolan

av Ivar Lo-Johansson. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 30 min.Talbok med text.

De 24 medlemmarna i lantarbetarfackföreningen håller möte i ett klassrum i byns skola. Tumult uppstår när 18-årige Holger Holm väljs in som ny medlem och dessutom utses till ordförande. Med humor och absurdism berörs klass, auktoriteter, kamratskap och samhällsförändring. Den nya skolan publicerades första gången 1937 i novellsamlingen Statarna.

MediaNr: CA44987

Elkomikern

av Martin Luuk. Inläst av Malin Wahlstedt. 3 tim, 34 min.Talbok med text.

Lars Fureskär från Skara bestämmer sig tidigt för ett liv på scenen. Inspirerad av alltifrån Nikola Tesla till Isadora Duncan sätter han samman en unik föreställning. Genom att leda elektricitet genom kroppen underhåller han publiken med en sprakande show. Som en direkt följd av denna drabbas han av utbrändhet, vilket också får betydelse för relationen med storebrodern Lennart. M.L., 1968 -, svensk författare, musiker och komiker.

MediaNr: CA44919

Sommaren med Ava

av Anna Lönnqvist. Inläst av Marika Bergström. 13 tim, 27 min.Talbok med text.

Det sista Ava vill när hon kommer hem efter en tid utomlands är att åka upp till Sunnanby, i de djupaste skogarna i norr. Den pittoreska byn där hon tillbringade sina barndomssomrar fläckas nu av minnen som hon vill undvika att tänka på. Men ödet vill annorlunda och snart jobbar hon på det som förut var hennes mormors gamla café. Snart möter Ava människor som leder till att det blir en sommar som hon aldrig kommer att glömma. Feelgood.

MediaNr: CA44572

120, rue de la Gare

av Léo Malet. Inläst av Ingemar Nygren. 7 tim, 12 min.Talbok med text.

Hösten 1941. Privatdetektiven Nestor Burma från Paris har hamnat i tysk fångenskap. Där möter han en gåtfull man som har förlorat minnet. Strax före sin död i sjukstugan upplever mannen ett ögonblick av klarhet och nämner en adress: 120, rue de la Gare. Snillrik kriminalhistoria, från 1943, som också ger en inblick i hur vardagen såg ut i Paris under den tyska ockupationen. L.M., 1909-1996, räknas som en av Frankrikes främsta deckarförfattare.

MediaNr: CA45255

4 noveller, Tonio Kröger, Tristan, Döden i Venedig, Mario och trollkarlen

av Thomas Mann. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 38 min.Talbok med text.

Det genomgående temat i Thomas Manns författarskap är konstnärens förhållande till det borgerliga livet. Det speglas i dessa nyöversatta noveller. Boken innehåller "Tonio Kröger", om en ung författare vars far var köpman i en nordtysk stad, "Tristan" om skönhet, kärlek och död på ett sanatorium, "Döden i Venedig", om en framgångsrik äldre författare som attraheras av en ung pojke samt "Mario och trollkarlen" som förebådar fascismen i Italien.

MediaNr: CA45129

Personalen visar vägen

av Maja Markhouss. Inläst av Malin Wahlstedt. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Hur kommer det sig att bibliotekarien Kajsa lämnat huvudstaden och sin tjänst på det stora ärofyllda biblioteket? Har det möjligen något med jobbiga besökare, en urspårad kulturarvsrobot eller försvunna svartkonstböcker att göra? Kajsa tar sin tillflykt till Almedalsbiblioteket på Gotland och bjuder på en humoristisk skildring av en bibliotekaries vardag fylld av både elände och glädje. Debut av M.M, 1962 -, bibliotekarie.

MediaNr: CA44797

Ett hemligt liv

av Set Mattsson. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 12 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Ondskans pris. Det är maj 1955 och en man anmäls som saknad. Eftersom mannen är militär med stor kännedom om det svenska luftvärnet uppstår misstankar om att han kan vara inblandad i en spionaffär. Några dagar senare sker ett mord som visar sig ha samband med den försvunne militären. Mordet följs snart av ytterligare ett och Douglas Palm vid Malmöpolisen tvingas in i en för honom okänd värld.

MediaNr: CA45586

Avdelningen för känsliga brott, udda fall för Ulf Varg

av Alexander McCall Smith. Inläst av David Zetterstad. 8 tim, 27 min.Talbok med text.

Ulf Varg arbetar på Avdelningen för känsliga brott, en sektion inom polisen i Malmö. Avdelningen jobbar med de fall som andra poliser betraktar som oviktiga och krångliga. Till exempel får de hjälpa en kvinna som tappat bort sin imaginära pojkvän och lösa fallet med mannen som blivit knivhuggen på baksidan av knäet. Humoristisk deckare. A.M.S., 1948-, brittisk författare främst känd för böckerna om Damernas detektivbyrå.

MediaNr: CA44885

Kejsarens barn, roman

av Claire Messud. Inläst av Hans Sandquist. 18 tim, 9 min.Talbok med text.

Manhattan, strax efter millennieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i Twin Towers. Vännerna Danielle, Marina och Julius som tillhör New York-societeten diskuterar världsproblemen över ännu en cocktail. Det är en myllrande rik berättelse om ärelystnad, drömmar, vänskap och svek, där privata dramer utspelar sig mot en fond av ett splittrat samhälle i snabb förvandling. Claire Messud fick ett genombrott som författare med denna bok.

MediaNr: CA44538

Skuggans årstid

av Léonora Miano. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 56 min.Talbok.

Förkolonial tid i Benin. Efter en anlagd brand hos Mulongoklanen är ett flertal pojkar och män försvunna, däribland den andlige ledaren. De har blivit bortrövade av grannklanen Bwele. Bwele ägnar sig åt slavhandel med folket som kommer i båtar från norr. Berättelsen ger röst åt kvinnorna som blir kvar och skildrar deras tro och seder. L.M., 1973-, född i Kamerun, bosatt i Frankrike, erhöll Prix Fémina för romanen.

MediaNr: CA44839

Den tysta patienten

av Alex Michaelides. Inläst av Inläsare:Elisabet Thorborg. 11 tim, 8 min.Talbok med text.

Alicia är konstnär och lever ett till synes perfekt liv tillsammans med sin man. Tills en dag maken hittas skjuten och Alicia bredvid med en pistol i handen. Hon slutar att prata och åtalas för mordet. På sjukhuset där hon vårdas för traumat träffar den rättsmedicinske psykoterapeuten Theo Faber henne. Han börjar nysta och blir besatt av att få henne att tala. Det hela går allt mer överstyr.

MediaNr: CA44747

Kirke

av Madeline Miller. Inläst av Marika Bergström. 16 tim, 23 min.Talbok med text.

Kirke är den häxlika gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin på deras färd hem från Toja. Här lyfts Krike ur Odyséen och ges en egen äventyrsberättelse. En tidlös saga om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet som ger en feministisk vinkling av den grekiska mytologins hjälteberättelser.

MediaNr: CA45023

Sista brevet till Sverige

av Vilhelm Moberg. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 3 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 4 i serien inledd med Utvandrarna, återberättad i lättläst form. Karl Oskar, numera Charles O. Nelson, är gammal och sjuk. Kristina dör och en ny generation, som i språk och tänkesätt skurit av banden med Sverige, tar vid. K.O. vandrar i tankarna till barndomen. Att rota sig i det nya landet har varit mödosamt. Men då det ryktades om nödår i Sverige, kunde han sända ett lass vete till släkten samt dollarsedlar i breven hem.

MediaNr: CA44749

Nybyggarna

av Vilhelm Moberg. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Del 3 i serien inledd med Utvandrarna, återberättad i lättläst form. Det börjar stegvis gå Karl Oskar väl i händer: majsen ger mångfaldig utdelning och snart är han både nämndeman och kyrkvärd i det växande samhället. Brodern Robert följer jämte Arvid lycksökarströmmen till guldet i Kalifornien. Kristina har svårt att förlika sig med det nya tungomålet och nybyggarlivets andliga traditionslöshet.

MediaNr: CA44750

Den bästa mamman

av Aimee Molloy. Inläst av Anna Döbling. 9 tim, 41 min.Talbok med text.

Två gånger i veckan ses mammagruppen "majmammorna" i Prospect Park i Brooklyn. En kväll går de ut på krogen tillsammans för första gången. Singelmamman Winnie är tveksam till att lämna sin sexveckorsbebis med barnvakten, men övertalas av de andra. Och bebisen är borta från sin spjälsäng. Ett desperat sökande inleds för att hitta honom och försvinnandet sätter många relationer på prov.

MediaNr: CA44984

7 dagar, spänningsnoveller

av Jonas Moström. Inläst av Anna Döbling. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

Boken består av en berättelse per veckodag, allt mot en fond av de sju dödssynderna, det vill säga högmod, avund, girighet, frosseri, vrede, lust och lättja. De innehåller isande spänning, krypande obehaglig stämning och brutal ondska. Här ryms allt ifrån en grannfejd som går fruktansvärt överstyr till en ohyggligt klaustrofobisk tunnelbanefärd.

MediaNr: CA44733

Chelsea girls

av Eileen Myles. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 34 min.Talbok med text.

Eileen Myles gör fiktion av ett dokumentärt material och skildrar i första hand den kvinnliga depraverade poeten, men också lesbisk förälskelse, uppväxtens katolska uppfostran, ungdomsrevolt och livet med en alkoholiserad pappa. Tiden och platsen är sjuttio- och åttiotalets New York. Eileen Myles (f.1949 i Cambridge, Massachusetts), är en amerikansk författare och hör till samtidens mest hyllade amerikanska poeter.

MediaNr: CA44940

Korta texter om det öppna och ouppklarade

av Ulrika Nielsen. Inläst av Alma Pöysti. 1 tim, 42 min.Talbok.

MediaNr: CA45738

Sambo på försök

av Beth O'Leary. Inläst av Lena Löfvenborg. 9 tim, 31 min.Talbok med text.

Tiffy är i akut behov av ett billigt boende. Leon jobbar nätter och är i stort behov pengar. I London är lägenheterna galet dyra. En annons kopplar ihop de två främlingarna och de gör en deal: Leon innehar lägenheten dagtid medan Tiffy jobbar, på kvällar och nätter är den hennes. Trots att de aldrig träffas smälter deras liv ihop och de kommer närmare varandra.

MediaNr: CA45105

När det skymmer, historisk roman från Gotlands 1600-tal ca 1611-1618

av Towan Obrador. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 22 min.Talbok med text.

Fortsättning på När det dagas. Gotland, 1600-talet. Danska fogdar tvingar gotlänningarna att betala höga skatter och ön utarmas mer och mer. Tiggeri, sjukdom, bränder, pest och råttor hör till vardagen. Boterskan Disa börjar bli omtalad för sin läkekonst, men som ensamstående mor till dottern Dike förföljs hon av onda rykten om häxeri och trollkonster.

MediaNr: CA44786

Henrys hemlighet, en Martin Benner-deckare

av Kristina Ohlsson. Inläst av Karin Rosén. 10 tim, 49 min.Talbok med text.

Den tredje boken med advokaten Martin Benner. Martin älskar antikviteter och därför kan han inte motstå ett erbjudande om att överta sin bortgångne vän Henry Schillers andel i en antikhandel i New York. Snart blir han uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Martin märker dessutom att han är övervakad. I jakt på sanningen om Henry upptäcker han att vännen verkar ha varit en man med många hemligheter.

MediaNr: CA44448

Herravälde, roman

av Elin Olofsson. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 14 tim, 3 min.Talbok med text.

Det är försommar 1921 när Alice man drabbats av slaganfall och hon måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Hon inser att hela deras tillvaro är ett luftslott. Thomasine dyker upp, inspirerad av Anders Zorn har hon bestämt sig för att bli konstnär. Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningen - deras relation påverkar riksdagsvalet. Roman om tre kvinnors kamp för frihet i tider då de för första gången får rösta.

MediaNr: CA45195

Ta mig tillbaka

av B A Paris. Inläst av Ove Ström. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

Det nyförälskade paret Finn och Layla är på semester när Layla försvinner spårlöst. Finn berättar för polisen hur det har gått till, men han berättar inte riktigt allt. Tio år senare är han förlovad med Laylas syster Ellen. En kort tid före bröllopet får Finn ett telefonsamtal. Någon från hans förflutna har sett Layla. Snart dyker det också upp försvunna föremål som tillhört henne. Lever Layla? Och vad vet hon om sanningen i sådana fall?.

MediaNr: CA44775

De levande

av Ayn Rand. Inläst av Anders Mathlein. 23 tim, 38 min.Talbok med text.

En klassisk roman i ny översättning, som publicerades för första gången år 1936. Den har som tema kampen mellan individen och staten. Den ger en bild av hur den ryska revolutionen påverkar tre människor som kräver rätten att få leva sina egna liv och att sträva efter lycka. En berättelse om män och kvinnor som är tvungna att kämpa för sin överlevnad bakom de röda banderollerna och slagorden.

MediaNr: CA44626

Jamåhonleva, kriminalroman

av Anders Roslund. Inläst av Örjan Blix. 14 tim, 43 min.Talbok med text.

Nionde fristående boken i deckarsviten om kriminalkommissarie Ewert Grens. Femåriga Zana ser sin familj mördas. Hon hittas av Grens. När den före detta infiltratören och undercover-kollegan Piet Hoffmanns familj hotas till livet inser de att den som hotar Hoffmann är inblandad i det som hände Zanas familj. De första böckerna om Ewert Grens skrev Anders Roslund (f. 1961) tillsammans med framlidne Börge Hellström (1957-2017).

MediaNr: CA44834

Segraren

av Simon Scarrow. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 48 min.Talbok med text.

Del 15 i Silverörnserien som börjar med Legionären. Året är 54 och den romerska arméns soldater upprätthåller kejsarens lagar med brutala metoder. Varje antydan till revolt bestraffas. En enhet från det praetorianska gardet har sänts till Hispania för att ta kontroll över rebellgrupperna. Cato och Macro ansluter för att stödja dem. För att klara uppdraget med livet i behåll måste de hantera både stridande spanska stammar och interna förrädare.

MediaNr: CA44586

När alla klockor stannat

av Ninni Schulman. Inläst av Örjan Blix. 12 tim, 36 min.Talbok med text.

Den sjätte boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. När det drar ihop sig till premiär för bygdespelet om den legendariske urmakaren Johan Tinglöf på Ekshärads bygdegård fattas en av skådespelarna. Ett par dagar senare hittas hon dränkt i Klarälven. Ytterligare en skådespelare blir skjuten. Morden verkar hänga ihop, men tillvägagångssättet är helt olika och förbryllar polisen.

MediaNr: CA45098

Sommaren hon aldrig glömde

av Nikola Scott. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Augusti 1939 i Cornwall. När Madeleines efterlängtade syster kommer hem från en långresa i Europa är det i sällskap med en nyfunnen kärlek. Han charmar alla utom Madeleine. För vem är han egentligen? Långt senare i livet möter Madeleine den unga och gravida Chloe. Hon är skräckslagen över de nya sidor som hennes make visar. Successivt börjar de två kvinnorna koppla ihop det förflutna med nutiden, vilket driver Chloe till ett drastiskt beslut.

MediaNr: CA44958

Calypso

av David Sedaris. Inläst av Örjan Blix. 6 tim, 51 min.Talbok med text.

När David Sedaris köper ett sommarställe nära havet ser han avkopplande semestrar, brädspel och bad framför sig. Livet på The Sea Section, som han kallar det, är precis så idylliskt som han drömt om. Det är bara en liten detalj kvarstår. Det är nämligen omöjligt att ta semester från sig själv, och så gott som omöjligt att ta semester från sin familj. D. S., 1956-, amerikansk komiker och författare.

MediaNr: CA45104

Den som lever stilla, roman

av Leonora Christina Skov. Inläst av Sari Eliasson. 12 tim, 29 min.Talbok med text.

När Leonoras mor dör beslutar hon sig för att skriva den sanna historien om sig själv. Det ensamma barnet Christina har en plan: om hon inte gör mamma ledsen eller pappa arg kanske de kan älska henne. När den unga litteraturstudenten Christina, som nu bytt namn till Leonora, förälskar sig i en kvinnlig präst tar föräldrarna avstånd från henne. En berättelse om att mista allt och om längtan efter moderskärlek långt efter dödens inbrott.

MediaNr: CA44787

Bokcirkeln vid världens ände

av Frida Skybäck. Inläst av Kim Rhedin Hüttner. 12 tim, 5 min.Talbok med text.

Madeleine flyttade till den skånska strandbyn Ljusskär för att praktisera inom Frihetskyrkan. Strax därefter försvann hon spårlöst. När hennes syster Patricia trettio år senare får ett anonymt brev med Madeleines halsband i beger hon sig till Ljusskär för ett sista försöka att hitta henne. Patricia tar in på Monas Bed, Breakfast & Books, där en brokig bokcirkel blir hennes hjälp att nysta i försvinnandet, även om frågorna river upp gamla sår.

MediaNr: CA44602

Förlåt oss våra synder

av Jo Spain. Inläst av Åke Lindgren. 15 tim, 5 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44837

Med varje andetag

av Nicholas Sparks. Inläst av John Sundin. 8 tim, 36 min.Talbok med text.

Tru är 42 år och bor i Zimbabwe. När han får ett brev där han uppmanas att besöka Sunset Beach på den amerikanska östkusten blir han nyfiken. Avsändaren säger sig vara hans pappa. För att få reda på mer om sin bakgrund resar han dit. Där på stranden möter han av en slump sjuksköterskan Hope. Hon är 36 år och har varit ihop med sin pojkvän i sex år, men passionen har svalnat. Mellan Tru och Hope blir det kärlek vid första ögonkastet.

MediaNr: CA44234

Minnen av minnet, en romans

av Marija Stepanova. Inläst av Therese Stenshäll. 20 tim, 10 min.Talbok med text.

När faster Galja dör lämnar hon efter sig en lägenhet full med bråte. Ingen vet var alla saker kommer ifrån och fotoalbumen är fyllda av gåtfulla, främmande ansikten. Författaren börjar sortera bland släktens minnen, och fram växer en märkvärdig text som hon burit inom sig hela livet: en förening av familjekrönika, memoar, essä och historia. Debutroman av M.S., 1972- , rysk poet och journalist.

MediaNr: CA44091

Heddas bok

av Annica Swanström. Inläst av Ingemar Jonson. 14 tim, 41 min.Talbok.

MediaNr: CA45159

Villa Havsbris

av Caroline Säfstrand. Inläst av Anna Döbling. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Mamman har dött. Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken och till villa Havsbris där hon vuxit upp i. Hon behöver tre händiga personer med lätta bagage för att rusta upp huset inför försäljningen. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. Frågan är om deras bagage är så lätta som de påstått. Kommer Elle, den döva damen i grannhuset att avslöja en tung hemlighet för Sophie?.

MediaNr: CA44678

Historien om en anständig familj

av Rosa Ventrella. Inläst av Lena Löfvenborg. 7 tim, 23 min.Talbok med text.

Maria växer upp i en fiskarfamilj i den italienska kuststaden Bari på 1980-talet. Hon är intelligent och vild, och inte så lik de andra flickorna i kvarteret. Uppväxten hade kanske kunnat vara idyllisk om det inte vore för den lokala maffian och våldet. Marias bästa vän Michele tillhör en av de mest fruktade familjerna i stan. Så småningom växer vänskapen till kärlek. Samtidigt blir fiendskapen mellan deras familjer allt större.

MediaNr: CA44863

Vargen, kriminalroman

av Katarina Wennstam. Inläst av Marika Bergström. 12 tim, 17 min.Talbok med text.

Sjätte boken om försvarsadvokat Shirin Sundin. En ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Spaningsarbetet leder polisen Charlotta Lugn till cybervärldens mörkaste vrår. Fallet drar igång en stor mediacirkus som alla spektakulära brott. En dag kommer vargen, men lyssnar någon då på varningarna? Samtidigt befinner sig advokat Shirin Sundin i rättegång där en man erkänner mord på sin flickvän, men hans ombud gör allt för att han ska gå fri.

MediaNr: CA45025

Fallet

av Lars Wilderäng. Inläst av Åke Lindgren. 8 tim, 52 min.Talbok med text.

I början av 2000-talet gör Mikael bostadskarriär genom att flytta från bostadsrätt till bostadsrätt med allt större lån. När sedan bostadspriserna dalar blir fallet hårt för Mikael, som spekulerat i nybyggda lägenheter. Helt plötsligt på samhällets botten dras han in i hot och våld och tar saken i egna händer utrustad med pistol. Thriller om samhällets orättvisor och den tunna gränsen till personlig konkurs.

MediaNr: CA45049

Nådastolen

av Elizabeth Winthrop. Inläst av Anders Mathlein. 7 tim, 37 min.Talbok med text.

Louisiana år 1943. En svart 18-årig man har dömts till döden för våldtäkt av en vit kvinna. Timmarna innan avrättningen framträder ett småstadssamhälle i skarp relief. Lastbilen med stolen som ska ta mannens liv är på väg, samtidigt får vi följa olika människoöden kring händelsen. Nådastolen skildrar rasismens orättvisor och långtgående konsekvenser för en stad och dess invånare.

MediaNr: CA45050

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier

av Daniel Rydén. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Det finns historier som år efter år fortsätter att fascinera människor. Det finns också frågor som aldrig fått något svar. Vad är det som simmar i Loch Ness? Hur kunde Londondimman 1952 bli så giftig? Åt Adolf Fredrik ihjäl sig på semlor? Stort och smått blandas i denna genomgång av ett femtiotal märkliga händelser. Daniel Rydén är journalist på Sydsvenska dagbladet och har dessutom skrivit ett antal böcker om historiska händelser och personer.

MediaNr: CA44803

Filosofi och psykologi

Förnuft & fördom, varför vi tänker som vi gör

av Hugo Mercier. Inläst av Anna Döbling. 20 tim, 28 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44213

En krokodil därhemma?, kärlek när den är som sämst

av Jeanett Paludan. Inläst av Anna Sandhammar. 5 tim, 30 min.Talbok med text.

Befinner du dig i en relation präglad av svartsjuka, egoism och maktutövande? I så fall kanske du råkat i tänderna på en krokodil. I den här boken får du konkreta råd för att hitta kraft att ta dig ur situationen. Jeanett Paludan, född 1963, är managementkonsult, entreprenör, föreläsare och författare, och har flera års erfarenhet av att hjälpa människor med att förändra sin livssituation, både i privatlivet och inom organisationer.

MediaNr: CA44633

Tio i tolv, en bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar

av Alexander Rozental. 5 tim, 57 min.Talbok med text.

Undersökningar visar att var åttonde man och var femte kvinna i Sverige anger ett nyårslöfte som dock inte håller särksilt länge. Trots detta visar psykologisk forskning att nyårslöften är förvånansvärt bra på att skapa varaktiga beteendeförändringar. Med hjälp av studier och undersökningar inom bland annat målsättning och rutiner får läsaren kunskap om hur man lättare kan lyckas med en förändring som väl kan inledas med ett nyårslöfte.

MediaNr: CA45213

Uppfostran och undervisning

Musikkundervisningens didaktikk

av Ingrid Maria Hanken. 16 tim, 7 min.Talbok med text.

MediaNr: CA45426

Rådgivning, tradisjoner, teoretiske perspektiver og praksis

av Eva Johannessen. 20 tim, 32 min.Talbok med text.

MediaNr: CA45703

Litteraturvetenskap

Besläktade själar, läsupplevelser av Anne på Grönkulla

Redaktör: Åsa Warnquist. Inläst av Carin Ödquist. 9 tim, 44 min.Talbok med text.

Jubileumsantologi med anledning av att "Anne på Grönkulla" gavs ut för 100 år sedan i Sverige. Personliga, underhållande och gripande berättelser skrivna av svenskar ur olika generationer om vad läsningen av Montgomerys böcker har betytt för dem. Boken innehåller även längre artiklar om Montgomerys liv och verk, och om att resa i hennes fotspår i Kanada. Å.W. ,Fil. dr., forskningsledare på Svensk Barnboksinstitutet.

MediaNr: CA44300

Gryningsvakten, Joseph Conrad i en global värld

av Maya Jasanoff. Inläst av Patrik Nyman. 17 tim, 11 min.Talbok med text.

Biografi över den polsk-brittiske författaren Joseph Conrad, 1857-1924. Conrad förknippas ofta med sin kortroman Mörkrets hjärta (1899), en ursinnig vidräkning med kolonialismens förbrytelser i fristaten Kongo. Men också hans andra berättelser befinner sig i en kritisk dialog med det sena 1800-talets motsägelsefulla värld, en värld som var i färd med att globaliseras och där ekonomin och politiken höll på att förändra människors livsvillkor.

MediaNr: CA44319

Göra gott, en sjuksköterskas berättelse

av Christie Watson. Inläst av Carin Ödquist. 10 tim, 26 min.Talbok med text.

Innan Christie Watson blev författare på heltid arbetade hon i tjugo år som sjuksköterska. Boken bygger på hennes egna erfarenheter från dessa år. Genom personliga berättelser om människor hon mött skildrar hon vården i Storbritannien medryckande och med både fakta och empati.

MediaNr: CA44961

Konst, musik, teater och film

Kvinnorna som formade pophistorien

av Anna Charlotta Gunnarson. Inläst av Elisabet Thorborg. 12 tim, 22 min.Talbok med text.

En underhållande och upplysande bok som ändrar världsbild som serverats och konserverats kring populärmusik och samhälle de senaste hundra åren. Anna Charlotta Gunnarson fäster den feministiska blicken i gamla rocklexikon och mot dagens nätbaserade uppslagsverk. Resultatet är en ny pophistoria som författaren skrivit med hjälp av statistik, analyser och spännande personporträtt.

MediaNr: CA45120

Historia

Vikingarnas historia

av Dick Harrison. Inläst av Mattias Pleijel. 5 tim, 1 min.Talbok med text.

Kortfattat skildring av vikingatidens historia präglad av våld, handel, hövdingar och asatro. Ursprunget till begreppet viking förklaras. Resor i österled och västerled och betydande städer, kolonier och upptäckter skildras. Samt påföljande brytningstid. Materialet är hämtat ur författarens tidigare verk Vikingaliv och Sveriges Historia 2. D.H. historiker och författare.

MediaNr: CA44894

Ett satans år, Norrland 1867

av Olle Häger. 3 tim, 8 min.Talbok med text.

Åren 1867-1868 var de sista svåra svältåren i Norrland. Felslagna skördar följdes av missväxt. Människor svalt och for illa. Sent omsider börjar omvärlden reagera. På börsen i Stockholm lade man ut en insamlingslista. Det kom hjälp från nödhjälpskommittéer och myndigheter. Till och med ute i Europa och Amerika gjorde man insamlingar. Alla tyckte synd om norrlänningar. Med hjälp av dokument och fotografier tecknas en bild av Sverige som ett u-land.

MediaNr: CA45429

Europas försvunna kungahus

av Arne Norlin. Inläst av Mallika Giarimi. 12 tim, 39 min.Talbok med text.

En gång hade nästa alla länder i Europa en kung, kejsare eller tsar. Men för drygt hundra år sedan blev de allt färre, i följderna av krig uppror och revolutioner. Napoleon III i Frankrike, Nikolaj II i Ryssland och Vilhelm II i Tyskland fram till Konstantin II i Grekland. I dag finns bara sju kungadömen kvar. Men hur gick det till när kungarna förlorade sina kronor och hur gick det sen? Populärvetenskaplig resa i vår moderna historia.

MediaNr: CA44450

Syriens tystade röster, om krigets vardag, stormaktspelet och en svensk biståndsskandal

av Patrik Paulov. 12 tim, 54 min.Talbok med text.

Reportagebok från kriget i Syrien där journalisten Patrik Paulov med hjälp av egna källor i landet, läckta diplomatiska dokument och rapporter i såväl alternativa som etablerade medier ifrågasätter den officiella versionen av kriget som svenska medier och politiker förmedlar. Han menar att en central fråga är den omfattande utländska inblandningen i kriget från USA:s, Turkiets och flera gulfstaters sida vilket gör Syrienkriget till ett slags interventionskrig.

MediaNr: CA45253

Biografi med genealogi

Den förlorade sonen, framgång, bakslag & bokslut

av Joachim Berner. Inläst av Patrik Nyman. 7 tim, 6 min.Talbok med text.

Självbiografi av Joachim Berner, 1962- . Berner var under 1990-talet chefredaktör både på DN och Expressen. Efter en spektakulär politisk process fråntogs han jobbet som VD på Sveriges Radio, innan han ens hunnit börja jobba. Berner anklagades även för att ha trakasserat en medarbetare under sin tid på Expressen. Han är en av få som varit på båda sidorna av ett drev; både som publicistiskt ansvarig och som den i rampljuset.

MediaNr: CA44508

Konsten att skära i kroppar, Joseph Lister & den moderna kirurgins födelse

av Lindsey Fitzharris. Inläst av Peter Mattsson. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

Under den viktorianska eran var det vanligt att patienter som överlevde själva operationen dog i sjukhusfeber. Läkaren Joseph Lister var övertygad om att det var bakterier som orsakade de dödliga infektionerna och att de kunde stoppas genom att sterilisera sår och instrument. Hur han kom att förvandla kirurgin från ett chansartat blodbad till en modern vetenskap berättas i denna debutbok av filosofie doktor Lindsey Fitzharris.

MediaNr: CA44677

Flykten från Nordkorea, en mans kamp för överlevnad

av Masaji Ishikawa. Inläst av Jens Malmkvist. 7 tim, 52 min.Talbok med text.

M.I. föddes 1947 i Japan. Som trettonåring emigrerar M.I. med sin familj till Nordkorea. Hans pappa, som är korean, har lurats att flytta till det nya kommunistiska landet med löften om fint jobb, utbildning för sina barn och en hög position i samhället. Men deras tillvaro blir allt annat än utopisk. 1996 flyr M.I. tillbaka till Japan. Självbiografiska berättelse om uppväxten och ett hårt liv under en totalitär regim.

MediaNr: CA44807

Min kärlek har stannat mest hos er, en biografi om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg

av Jane Morén. Inläst av Bodil Carr Granlid. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Biografi över Anna Johansson-Visborg, 1876-1953. Hon kom som 20-årig småbrukardotter till Stockholms myllrande industriliv 1897. Hon blev snabbt engagerad i fackföreningsrörelsen och fick ett rykte om sig att vara en stridbar röst för arbetarkvinnors rättigheter. Hon blev en facklig agitator och organisatör, rösträttskvinna, socialdemokratisk kommunalpolitiker, folkbildare, redaktör och aktiv kooperatör.

MediaNr: CA44348

Hon verkar vara mycket ensam

av Lena Petersson. Inläst av Marika Bergström. 18 tim, 20 min.Talbok med text.

Självbiografi om att växa upp med Aspergers syndrom utan att veta om funktionsnedsättningen. Först som vuxen fick L.P, 1980-, diagnosen. Svårigheter beskrivs i många korta, tydligt rubriksatta, kapitel med exempel på situationer som belyser barnets interaktion med omvärlden, missförstånd, tillkortakommanden och mobbning. Linjärt berättat fram till vuxenlivet och neuropsykiatrisk utredning. Personlig ton med fokus på känslor och upplevelser.

MediaNr: CA44917

Hitlers sista reserv, min tid som barnsoldat i Waffen-SS

av Harald Stutte. Inläst av Jens Malmkvist. 12 tim, 7 min.Talbok med text.

Nazisternas sista reserv vid krigsslutet bestod delvis av barn. Ett av dem var Günter Lucks från Hamburg. I slutet av 1944 skickades han till Wehrmachts grundutbildning i Böhmen. Våren 1945 rekryterades han av Waffen-SS och kom till fronten vid Wien. Lucks stred med SS-divisionen Hitlerjugend. Han hamnade i rysk fångenskap och kom tillbaka, först efter fem år, till Hamburg, för alltid präglad av kriget och fångenskapen.

MediaNr: CA45079

Be Gud om lite mer brevpapper, en kvinnas liv i kärlek och krig, fest och vardag, glädje och sorg

av Rut Svedberg. Inläst av Lena Berglund. 9 tim, 27 min.Talbok.

MediaNr: CA45092

Våga säga ja till livet!, om att övervinna borderline

av Jouanita Törnström. Inläst av Ingrid Gustafsson. 5 tim, 31 min.Talbok med text.

Fristående fortsättning på boken Ansiktet bakom masken - om att vara borderline! Författaren, återhämtningskonsult, berättar om sin egen resa till återhämtning från diagnosen borderline, svår depression med ätstörningar och ångest. Hon beskriver de olika strategier hon använt och vilka utmaningar hon ställts inför i sin mödosamma väg tillbaka till livet.

MediaNr: CA44551

Geografi

Qvills herrgård, pensionat och verksamheter genom tiderna

av Börje Gunnevik. Inläst av Ingemar Jonson. 25 tim, 7 min.Talbok.

MediaNr: CA45091

Osebol

av Marit Kapla. Inläst av Bodil Carr Granlid. 5 tim, 12 min.Talbok med text.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. När maskinerna tog över skogsbruket försvann många jobb. Idag har affären lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för trafik. Samtidigt flytta människor hit och en ny generation växer upp. Författaren, själv uppvuxen i Osebol, har intervjuat så gott som alla byns vuxna innevånare. Människornas sorg, glädje, oro och humor speglar ett samhälle i förvandling.

MediaNr: CA44011

Samhälls- och rättsvetenskap

Det gamla dör och det nya kan inte födas

av Nancy Fraser. Inläst av Anna Westberg. 1 tim, 40 min.Talbok med text.

Fraser utforskar hur föreställningen om att den nyliberala kapitalismen gynnar det stora flertalet grusats av ett globalt politiskt och ekologiskt sammanbrott. Hon skriver om det sena 1900-talets nyliberala syn på rättigheter och förtjänande av inkomst. I samtal med Bhaskar Sunkara, resonerar Fraser kring möjligheten att bygga en ny progressiv populism, en emancipatorisk samhällskraft. N.F, 1947-, filosof, professor vid The New School, New York.

MediaNr: CA44901

Vory, den ryska supermaffian

av Mark Galeotti. Inläst av Ove Ström. 14 tim, 42 min.Talbok med text.

Den ryska maffian, Vory v zakone, uppstod i början av 1900-talet. Dess unika kultur utvecklades mestadels i arbets- och straffångeläger. Medlemmarna kunde kännas igen på sina symbolbärande tatueringar. Allt samarbete med staten och rättsväsendet var strikt förbjudet för dem. En studie av den ryska maffians utveckling, från dess begynnelse fram till dagens ryska samhälle och vidare ut i världen, baserad på gedigna fältarbeten.

MediaNr: CA44655

Fundamentalisterna, de nya kyrkorna och hatet mot hbtq-personer

av Annika Hamrud. Inläst av Benny Nilsson. 6 tim, 32 min.Talbok med text.

I denna bok får vi följa de som drabbas av den nya vågen av homofobi i Uganda, trots femtio år av framgångsrik kamp, samt predikanter och aktivister på vardera sida om lagen. Journalisten Annika Hamrud följer pengarna och undersöker vilka som tjänar på att sprida konspirationsteorier och hur man väljer ut en grupp att demonisera. Svenska evangeliska grupper finns bland de som har mycket nära band till personer som sprider det dödliga hatet.

MediaNr: CA45028

Global migration, orsaker och konsekvenser

av Joakim Ruist. Inläst av Kristina Bäckman. 10 tim, 17 min.Talbok med text.

Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Göteborgs universitet, ger här sin bild av migrationen från mestadels fattigare delar av världen till den rikare västvärlden de senaste 50 åren. Om motiv som driver migration och om flyktingars ekonomiska situation, samt ekonomiska och sociala konsekvenser för de samhällen som tar emot flyktingar. Avslutande diskussion om västvärldens möjligheter till ökad kontroll över migrationen.

MediaNr: CA44904

Socialistiska manifestet, radikal politik i en tid av extrem ojämlikhet

av Bhaskar Sunkara. 13 tim, 38 min.Talbok med text.

Jeremy Corbyns framgångar i England och Bernie Saunders i USA har inneburit att socialistiska idéer kommit i fokus. Men vad är socialism egentligen? Och hur skulle ett socialistiskt system se ut idag? B.S., chefredaktör för tidskriften Jacobin, utforskar socialismens historia och framtid. Han ser socialismen inte bara som ett ekonomiskt system utan även ett vapen mot alla former av förtryck, rasism och sexism.

MediaNr: CA45164

Se mig! Hör mig! Förstå mig!

av Gunnel Winlund. Inläst av Lottie Johansson. 13 tim, 20 min.Talbok med text.

För personer med grav utvecklingsstörning är kunskapen och engagemanget hos den nära omgivningen livsviktig. De är helt beroende av att andra ser dem, hör dem och förstår dem. Hittills har det saknats ett grundläggande kunskaps- och arbetsmaterial om vuxna personer med grav utvecklingsstörning. Den här boken bygger på kunskaper som utvecklats inom olika forsknings- och utvecklingsprojekt och innehåller talrika vardagsexempel.

MediaNr: CA44792

Teknik, industri och kommunikationer

Rymdens alfabet

av Maria Küchen. Inläst av Annika Denke. 14 tim, 35 min.Talbok med text.

I 29 essäer utforskar författaren M.K. rymdfartens historia och framtid. Hon skriver bland annat om astronauter, rymdbaser, farkoster, rymddräkter och månlandningen, Essäerna innehåller fakta och roliga detaljer, men är samtidigt filosofiskt reflekterande.

MediaNr: CA44918

Ekonomi och näringsväsen

The intelligent investor, a book of practical counsel

av Benjamin Graham. 36 tim, 8 min.Talbok med text.

Tidlös klassiker om investeringsanalys. Den första utgåvan kom ut 1949. Benjamin Graham, 1894 - 1976, var en föregångare inom begreppen investeringspsykologi, värdeinvestering och fundamental analys..

MediaNr: CA44407

Istället för äktenskap, att driva jordbruk tillsammans med syskon i 1900-talets Sverige

av Martin Dackling. Inläst av Patrik Nyman. 11 tim, 23 min.Talbok med text.

Från slutet av 1800-talet blev det allt vanligare att bröder och systrar drev gårdar ihop. De övertog gården efter föräldrarna och förblev ogifta. Syskonjordbruk fortsatte vara ett vanligt inslag på svensk landsbygd fram till 1900-talets slut. Historikern M.D. baserar sin bok på intervjuer, hushållsanalyser och statliga utredningar när han söker svar på frågor om hur syskonjordbruken fungerade och motiven bakom syskonens levnadsval.

MediaNr: CA44793

Coachboken

av Maria Gerlofson. Inläst av Anders Göransson. 8 tim, 14 min.Talbok med text.

Boken ger en grundläggande genomgång av de färdigheter och förhållningssätt en coach behöver för att lyckas i sitt uppdrag, med fokus på de elva färdigheter en coach behöver behärska enligt International Coach Federations definition av coachning. Det finns också intervjuer som visar hur coachning och coachande förhållningssätt används, till exempel på IKEA. Boken är användbar även inom närliggande yrken där coachning ingår som ett komplement.

MediaNr: CA44700

Volvos revansch, så befriades tigern

av Håkan Matson. Inläst av Inga Pyk. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

Berättelsen om den spännande resa som Volvo Cars under åren 2008 - 2018 tagit. Aldrig tidigare har ett så stort och etablerat bilföretag i väst köpts av en biltillverkare från Kina, representerad av den tidigare okände entreprenören Li Shufu. Aldrig tidigare har osäkerheten kring ett köp varit så stor och tvivlen och frågorna så många. Den framgång som sedan följde saknar motstycke och har aldrig varit större eller mer sensationell.

MediaNr: CA45124

Matematik

Matematik på 30 sekunder, de 50 mest betydelsefulla teorierna inom matematiken, var och en förklarad på en halv minut

Redaktör: Richard Brown. Inläst av John Sundin. 4 tim, 10 min.Talbok med text.

Boken förklarar lättbegripligt och på underhållande sätt olika begrepp och grundprinciper i matematikernas värld så som Fermats stora sats, pi, fibonaccital och Pascals triangel.

MediaNr: CA44404

Naturvetenskap

Fysik på 30 sekunder, de 50 viktigaste begreppen inom fysiken, vart och ett förklarat på en halv minut

Redaktör: Brian Clegg. Inläst av John Sundin. 4 tim, 25 min.Talbok med text.

Fysiken genomsyrar allas vår vardag. Boken förklarar kort och begripligt 50 grundläggande begrepp inom fysiken så som skillnaden mellan atomer och antimateria. Läsaren lär sig bland annat att behärska strömningslära och att kunna förklara osäkerhetsprincipen. Boken innehåller även biografier över de fysiker vars vetenskapliga upptäckter gjorde dem historiska.

MediaNr: CA44406

Det kulturella djuret, om människans evolution och tänkandets utveckling

av Patrik Lindenfors. Inläst av Hans Cederberg. 11 tim, 30 min.Talbok med text.

Populärvetenskaplig framställning av hur biologiska tillsammans med kulturella evolutionära processer format oss och mänsklighetens gemensamma tänkande. Spännande presentation av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan samtidigt som vi får insikt även i djurens värld. Författaren är forskare i biologisk och kulturell evolution.

MediaNr: CA44938

Om tiden inte finns, tankar om den nya fysiken

av Carlo Rovelli. Inläst av Örjan Blix. 5 tim, 49 min.Talbok med text.

C.R. utforskar i den här boken en gren av fysiken som är en gåta för oss alla - vad är egentligen tid? Förståelsen av tid har ändrats genom åren. I Newtons beräkningar var den alltid en faktor men idag lämnas den helt åt sidan. C.R tar upp frågor som: varför minns vi det förflutna men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Hur är tiden kopplad till vår ställning som subjekt? C.R., 1956-, italiensk fysiker.

MediaNr: CA44732

Ålevangeliet, berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

av Patrik Svensson. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 1 min.Talbok med text.

En bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen En fisk som många, däribland Aristoteles och Sigmund Freud, försökt förstå sig på utan att lyckas. Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Och slutligen: döden. P.S., 1972-, kulturjournalist.

MediaNr: CA45177

Medicin

Hjärnan på 30 sekunder, de 50 mest tankeväckande teorierna inom neurovetenskapen, var och en förklarad på en halv minut

Redaktör: Anil Seth. Inläst av Johnny Isaksson. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

Ledande experter inom neurovetenskapen förklarar lättbegripligt, med hjälp av de 50 mest spännande resultaten av flera hundra års hjärnforskning, hur hjärnans nätverk med över 90 miljarder nervceller samarbetar inom områden som perception, handlingar, kognition och känslor. De utforskar vidare sambandet mellan hjärnan och personligheten samt vad hjärnan sysslar med när vi sover.

MediaNr: CA44403

Gravid med kropp & själ

av Maria Bengtsson Lenn. Inläst av Eva Sjöblom. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

Att vara gravid kan vara omtumlande. Den här boken hjälper dig att må bra under graviditeten, att hitta ro och lugn och att hantera både rädslor och förväntningar. Här finns också en hel del tips och råd för att kunna göra medvetna val och förbereda sig för livet som förälder på bästa sätt. Båda författarna är vid sidan om skrivandet verksamma som doulor. Nu har de skrivit boken de själva säger sig ha saknat under sina graviditeter.

MediaNr: CA44960

Att lura åldrandet, hälsohetsen som jagar oss ända in i döden

av Barbara Ehrenreich. 12 tim, 5 min.Talbok med text.

B.E. - amerikansk författare och debattör med en doktorsexamen i cellbiologi - är kritisk till den hälsohets som omger oss; en föreställning att vi kan styra vår hälsa och vårt åldrande ända in i odödligheten. Genom att rikta fokus på frågor om samhälle och ekonomi belyser hon sambandet mellan klass och hälsa. Hon ser kritiskt på hälsoindustrins underliggande motiv och det beteende den skapar.

MediaNr: CA45584

Autoimmun handbok

av Karl Hultén. Inläst av Anna Westberg. 19 tim, 59 min.Talbok med text.

Maghälsa är nyckeln till ett fungerande immunförsvar. Vid autoimmun sjukdom har immunförsvaret blivit förvirrat och börjat attackera den egna kroppen. Diffusa symtom kan leda vidare till de omkring 100 diagnoser som finns, så som sköldkörtelsjukdom, psoriasis och reumatism. Boken förklarar sambanden mellan immunförsvar, maghälsa och hormoner och föreslår verktyg, matlistor och recept för att kunna återvinna hälsan på naturlig väg.

MediaNr: CA44701

Håll metastaserna i schack

av Eva Langlet. Inläst av Sara Glaser. 6 tim, 10 min.Talbok med text.

Författaren, själv bröstcancerpatient, delar med sig av sina erfarenheter av olika behandlingar. Hennes ambition är att skriva en lättläst och saklig bok med medicinska fakta avsedd för personer med spridd cancer. Hon menar att grunden för all behandling av spridd cancer är de egenskaper metastaserna har och i vilka organ de sitter. Därefter ska behandlingen anpassas efter vad den enskilda patienten behöver och klarar av.

MediaNr: CA44501

KOL - våga skaffa ett bättre liv

av Kjell Larsson. 4 tim, 37 min.Talbok med text.

KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) är en sjukdom som främst drabbar rökare. Det är svårt att sluta röka, men det går. Kjell Larsson, professor vid Karolinska Institutet och framstående lungspecialist, skriver för att ge motivation till den som röker att sluta röka och hitta en mer hälsosam livsstil. Han skriver också för att skapa en opinion för bättre vård för KOL-patienter.

MediaNr: CA45329

Motiverande medmänskliga samtal, att möta och motivera människor i kris

av Liria Ortiz. 5 tim, 36 min.Talbok med text.

Syftet i ett medmänskligt samtal är att stödja och visa att det finns en annan person som bryr sig och vill lyssna, locka fram den andres egna förmågor och ibland ge förslag eller råd. Boken ger många tips och konkreta råd för samtalsledare att få färdigheter i medmänskligt samtal. Boken bygger på den väletablerade metoden motiverande samtal, MI. Liria Ortiz är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och handleder samt utbildar inom MI.

MediaNr: CA45510

Motiverande samtal i arbete med ätstörningar

av Liria Ortiz. 4 tim, 46 min.Talbok med text.

MI, motiverande samtal, visar sig kunna förstärka behandling vid ätstörningar. Boken består dels av ett förhållningssätt som innebär samarbete, acceptans, välvilja och framkallande av motivation, dels av kommunikation som verktyg. Den innehåller både teoretiska introduktioner och dialoger som exemplifierar samtalsmetodens tillämpning. Boken vänder sig till alla professionella som vill arbeta praktiskt med metoden.

MediaNr: CA45486

Medial läkning - sköldkörtelns hemlighet, sanningen bakom Hashimotots och Graves sjukdom, hypotyreos, sömnlöshet, sköldkörtelknutor, autoimmuna sjukdomar och Epstein-Barr-virus

av Anthony William. Inläst av Marcus Hjulhammar. 13 tim, 40 min.Talbok med text.

Författaren Anthony Williams presenteras av förlaget Livsenergi som det medicinska mediet som med hjälp av Andens röst kan förklara hur det här med hälsa och läkning egentligen hänger ihop. I denna bok vill han berätta om sköldkörtelns hemlighet och framför sina åsikter om vilka orsaker som ligger bakom sköldkörtelsjukdomar.

MediaNr: CA44424

Böcker för barn

Skönlitteratur

Mysteriet med silverkulan, tvillingdetektiverna på nya äventyr

av Sivar Ahlrud. Inläst av Ingemar Nygren. 3 tim, 23 min.Talbok.

Under en utflykt till Fredrikshald, som anordnats av historiska föreningen i Strömstad, gör skolpojken Hubert Norén ett fynd. I jorden nedanför en av vallarna hittar han en silverkula som visar sig vara från början av 1700-talet. Var den kulan avsedd för konung Karl XII? Blev han mördad av en svensk? Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: CA44921

Hilmas hamstrar

av Jenny Alm Dahlgren. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

När Hilmas föräldrar flyttade isär fick även hennes dvärghamstrar göra det. En bor hos mamma och en hos pappa. Hilma misstänker att det är en plan för att hon ska trivas lika bra på båda ställena, men hon vet också att hamstrar helst vill bok tillsammans. Men en dag löser sig kanske problemet av sig själv? Hilmas katt Kurre har nämligen med sig något in. Vad kan det vara?.

MediaNr: CA44796

Den hemliga resan

av Lowe Aspviken. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 21 min.Talbok med text.

Albertinas pappa är en mycket gammal sjökapten som gått iland. När han en dag vill ge sig av till sjöss igen blir Albertina orolig. Sjökaptenen är så hemlighetsfull, vad har han för ärende? Albertina smyger med ombord och gömmer sig i en livbåt. De seglar från Göteborg genom engelska kanalen mot Irland. På resan möter hon mytiska havsväsen och hon får veta sanningen om sin pappa. En spännande och lite sorglig sjömans-saga.

MediaNr: CA45055

Lysande blå

av Emelie Beijer. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 13 tim, 21 min.Talbok med text.

Första delen i serien Öarnas rike. Ett krig har rasat länge mellan himlafolket och jordfolket; mutanterna. Himlafolket använder sig av kraften Kha-lii. När Elyon rekryteras till armén visar hon sig ha mycket av den kraften. Samtidigt visar hon tecken på att ha mutantblod i sig. En infiltratör? Rymdfantasy präglad av science-fiction med maskinskapade varelser, mutanter och kemiska vapen, som bidrar till en komplex intrig med krig och kärlek.

MediaNr: CA44865

Mellan oss

av Sandra Beijer. Inläst av Ylva Törnlund. 3 tim, 41 min.Talbok med text.

När Minna börjar högstadiet tar hon avstånd från sin mellanstadiekompis och anlägger en ny stil med förhoppning om att höja sin status. I nya klassen blir hon kompis med den utlevande Milou och tysta Elin. De delar samma drömmar om popularitet och den första kyssen. Men högstadiets värld är en hård hierarki vars villkor är obegripliga och föränderliga. Plötsligt har Minna förpassats till botten och går in i sig själv.

MediaNr: CA45173

En i gänget?

av Anna Bendréus Kinding. Inläst av Ingrid Gustafsson. 4 tim, 13 min.Talbok med text.

Sanna längtar efter att få vara med i skötargänget på Tallåsen. Hon känner sig utanför och saknar en kompis i stallet. Den nya tjejen Julia verkar snäll men det är något som inte stämmer med henne. Trots att hon är duktig med hästarna verkar hon jätterädd när hon rider. Sanna undrar varför, men det vill inte Julia prata om. Allra mest drömmer Sanna om att bli skötare på Beauty, men hon har redan en skötare. Typiskt att det ska vara just Lina.

MediaNr: CA44218

Mysteriet med den gamla kartongfabriken

av Gun-Britt Bergström Lindell. Inläst av Anders Palm. 4 tim, 36 min.Talbok med text.

Jims familj har flyttat i början av sommarlovet. Han är tvungen att lämna kompisarna och allt roligt som han planerat för. Istället tvingas han umgås med sin barnsliga kusin Tanya, vars föräldrar åkt iväg på en längre jobbresa. När Jims bästa kompis äntligen kommer på besök hittar de tre barnen något spännande i skogen: en tjuvgömma i en gammal kartongfabrik. Det blir både spännande och farligt för dem.

MediaNr: CA45298

Bråkiga bokstäver

av Helena Bross. Inläst av Dan Bratt. 0 tim, 31 min.Talbok med text.

När Sigge börjar ettan är det roligt med matte och gympa. Men när han ska läsa blir det tråkigt och jobbigt. Bokstäverna bråkar med honom, han har så svårt att komma ihåg hur de ska låta. Orden hoppar omkring på sidorna. Sigge känner sig ledsen och det blir ännu värre när kompisar retas. Men sedan får han extra hjälp och talböcker när det visar sig att Sigge har dyslexi. Lättläst.

MediaNr: CA44697

Blir det kalas?

av Helena Bross. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Fristående del i serien Klass 1B. Frank är ledsen för att hans föräldrar ska skiljas. Han vill inte berätta om det i skolan. Hans pappa flyttar dessutom precis innan Franks 8-årsdag. Nu vet han inte ens om det blir något kalas! I skolan är det svårt att koncentrera sig, Frank ramlar på rasten och slår sig. Hos skolsyster törs han berätta och gråta ut. Franks pappa kommer på en bra lösning till kalaset. Lättläst.

MediaNr: CA44696

Avgrunden

av Ally Condie. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 7 tim, 16 min.Talbok med text.

Nico, 12 år, provflyger sin drönare när den försvinner. I försöken att hitta den tvingas han klättra på hala och branta klippor. Dimman ligger tät, och Nico faller. När hans kompisar hittar honom, hittar de även något annat: en källa, en avgrund, täckt av tjock, svart vätska. Utforskandet av Avgrunden är till en början spännande och roligt, rent av magiskt, men ungdomarna verkar ha väckt något till liv. Något som vill dem riktigt illa.

MediaNr: CA44593

Är det bara jag som bryr mig?

av Camilla Dahlson. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 3 tim, 15 min.Talbok med text.

Sommarlovet är slut och det är dags att börja sexan. Redan första dagen känner Wilma hur ensamheten och känslan av att vara annorlunda tränger sig på. Kompisarna pratar om alla resor de gjort under sommaren, och Wilmas tur till Kalmar känns futtig. Ingen verkar bry sig om hur deras resande och shoppande påverkar klimatet. När det blir dags att arrangera en modeshow i skolan bestämmer sig Wilma, Isak och Gertrud för att göra någonting annorlunda.

MediaNr: CA44735

Louisianas väg hem

av Kate DiCamillo. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Louisiana är 12 år när hennes farmor väcker henne och säger att de måste ge sig av. Att farmor får infall händer ganska ofta, men den här gången verkar det vara allvar. De ger sig av på en farofylld resa och hamnar till slut i Georgia, där oväntade saker händer och Louisiana får nya vänner. Kanske kom hon hem fastän hon trodde att hon reste bort? Kate DiCamillo har skrivit ett flertal barnböcker, för vilka hon tilldelats flera priser.

MediaNr: CA45009

Kaninhoppet

av Malin Eriksson. Inläst av Camilla Eriksson. 2 tim, 35 min.Talbok med text.

Alwin bor hos sina kusiner på sommarlovet för att hans syster är svårt sjuk på sjukhus. En dag hittar Alwin en jättegullig grå kanin på ängen. Det är tamkaninen Vilde, som smitit från en granne som är kaninuppfödare. Eftersom Alwin hittat Vilde får han chansen att lära sig sköta kaniner och träna agility, där kaninerna springer och hoppar över hinderbanor. Vilde visar sig också vara en fin tröstkanin.

MediaNr: CA44922

Vid världens ände

av Catherine Fisher. Inläst av Monica Back Bengtsber. 1 tim, 57 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44838

Morris Molin på iskallt uppdrag

av Maria Frensborg. Inläst av Magnus Erenius. 3 tim, 16 min.Talbok med text.

Morris, 13 år, har mycket på gång, men trasslar alltid till det för sig. Han extrajobbar både som lejon på Teos lekland och betald låtsaspojkvän till Mirre. Han behöver tjäna ihop pengar för att kunna laga sitt spruckna mobilglas. I frysen har han en död katt som han råkat cykla ihjäl och problemen hopar sig. Morris berättar själv på ett kul och pratigt vis om sitt liv.

MediaNr: CA44788

Schackjakten, farbror Albert lär dig det historiska spelet

av Christer Fuglesang. Inläst av Anders Palm. 3 tim, 35 min.Talbok med text.

Del Marcus och Mariana tycker om att spela schack. Farbror Albert tar med dem på en resa genom schackspelets historia, från Indien på 500-talet, via medeltidens Sverige och 1400-talets Spanien, till det första världsmästerskapet i schack i mitten av 1800-talet. Boken ger också en förklaring till hur schack spelas, med exempel på olika drag, tips och kluringar att fundera på.

MediaNr: CA44751

Sova över

av Pernilla Gesén. Inläst av Lena Löfvenborg. 0 tim, 10 min.Talbok med text.

Att sova över hos en kompis för första gången är pirrigt, läskigt och spännande på samma gång. Fastän man varit hos kompisen flera gånger blir allt så annorlunda när det blir dags att sova. Det är nya ljud, nya dofter, annan mat och någon annans familj med helt egna vanor. Stella är så glad att Tyra ska sova över, men Tyra kan inte låta bli att oroa sig lite. Men mamma och pappa finns bara ett telefonsamtal bort, kanske kan det gå bra ändå?.

MediaNr: CA45136

Börja rida med Sigge - rida lätt, berättelse och fakta

av Lin Hallberg. Inläst av Britt Örnehed. 0 tim, 25 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Börja rida med Sigge, som börjar med Borsta och skritta. När man precis börjat rida finns det mycket att lära sig. Hur styr man en häst, till exempel, och hur gör man för att hålla balansen när hästen börjar trava? Som nybörjarryttare får Saga och Harry massor av hjälp av Elina och Mattis, som redan ridit ett tag. Och Sam och Sigge är så klart de bästa ponnyerna man kan öva på! Fakta och berättelse blandas i denna bok.

MediaNr: CA44979

Hedens helgon

av Lise Indahl. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 39 min.Talbok med text.

Jossan och Julia är bästisar, men ändå väldigt olika. Jossan är tuff och säger vad hon tycker, medan Julia är mer försiktig. Det gör att Jossan ibland hamnar i situationer som inte alltid är så bra för henne. Under sin säng har hon sin stora hemlighet, som hon inte ens vill visa för Julia. När den är på väg att avslöjas agerar hon impulsivt, och det blir Julia som hamnar i knipa. Vad är då viktigast, att rädda sig själv eller vänskapen?.

MediaNr: CA45065

Modigast i världen

av Malin Karim. Inläst av Ingemar Nygren. 3 tim, 14 min.Talbok med text.

Alba bor på en ö långt från land med sina syskon. Efter en våldsam storm försvinner syskonen och hon är plötsligt ensam i stugan med geten Yanko. Tillsammans måste de ge sig av för att hitta Albas pappa. Det blir en lång äventyrlig vandring med många läskigheter och nya bekantskaper. Alba, som är rädd för det mesta, blir modig på vägen.

MediaNr: CA45265

Edison, musen och den försvunna staden

av Torben Kuhlmann. Inläst av David Zetterstad. 0 tim, 49 min.Talbok med text.

Två möss är på jakt efter en försvunnen skatt på havets botten. Hur ska de göra för att komma dit? Jo, de bygger sig en u-båt. Mössens efterforskningar i bokhandeln och på mössens universitet, ritningar och dykexperiment, speglas i fina illustrationer. Äventyrsberättelsen innehåller både naturvetenskap och historia. Mössen beger sig tillslut allt djupare ner i havet och skatten visar sig vara en riktig överraskning.

MediaNr: CA45085

Draktjuven

av Suzanne Mortensen. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 2 tim, 0 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Drakjakten. Jakob och Isabella är överlyckliga - äntligen har deras drak-kompis Drakbard kommit tillbaka! Men han är alldeles hängig. Barnen tar Drakbard till en drakexpert med den rätta medicinen. Men vem är experten egentligen? Plötsligt försvinner draken igen.

MediaNr: CA45122

Dödvatten

av Lena Ollmark. Inläst av Camilla Eriksson. 7 tim, 58 min.Talbok med text.

Max och Vera är två tonårstjejer i Stockholm som träffas på ett behandlingshem. Vera har lämnats ensam sedan hennes mamma begick självmord. Max kommer från en rik familj som utåt sett verkar stabil, men hon har förlorat sin tvillingsyster i en olycka. När sommaren kommer får Vera följa med Max familj till deras hus i skärgården. Obehagliga saker börjar hända i det gamla sommarhuset när den döda systern gör sig påmind.

MediaNr: CA44748

Kapten Kalsong och drabbningen med de diaboliska dubbelgångarna, det åttonde episka äventyret

av Dav Pilkey. Inläst av André Nilsson. 1 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 8, fristående, i serien om Kapten Kalsong. Georg och Harold, 10 år, fortsätter sin framfart på skolan, där rektor Krupp är rektor och mot sin vilja får figurera i pojkarnas tecknade serie Kapten Kalsong. Den här gången har Georg och Harold lyckats hamna i en märklig tvärtom-värld, där goda blivit onda och tvärtom. Kommer de att lyckas hamna rätt igen, eller slutar det, som det gjort förut, i en katastrof?.

MediaNr: CA44956

Jag kan inte vara hos dig nu

av Sara Salander. Inläst av Britt Örnehed. 5 tim, 17 min.Talbok med text.

Pytte är 12 år, och hennes mamma är hela hennes värld. Mamma, som genom sin sjukdom pendlar mellan mörka, svarta dagar till dagar då hon fullkomligt sprudlar av energi. När julen närmar sig infaller en sådan period, och det är då det ofattbara inträffar: mamma begår ett brott och hamnar i fängelse. Allt som varit Pyttes trygghet rycks undan. Ilskan och ledsenheten är nära att rinna över inom henne.

MediaNr: CA45041

Skattjakten i Mundu Onak

av Eva Susso. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 1 tim, 21 min.Talbok med text.

Lejonet Mfalme är kung över riket Mundu Onak som räcker från stranden ända fram till Stora skogen - men lejonet har aldrig vågat sig in i Stora skogen. En dag flyter grisen Glen upp på stranden. Han har en skattkarta med sig! Tillsammans med Mfalme och några vänner följer de kartan som leder dem utanför Mundu Onaks gränser. Under jakten måste de fundera på vad som egentligen är en skatt.

MediaNr: CA44972

Julius förlorar en vän

av Martin Svensson. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 28 min.Talbok med text.

Snart slutar Julius och bästa kompisen Isak ser fram emot sommarlovet som väntar efter trean. Men alla deras planer går i kras när Isak får reda på att han och hans pappa ska flytta till London, inte bara över sommaren, utan för gott. När flyttdagen närmar sig rymmer de två vännerna tillsammans.

MediaNr: CA44970

Du tar den, Hedvig!

av Jennifer Wegerup. Inläst av Marika Bergström. 0 tim, 48 min.Talbok med text.

Hedvig vill bli världens bästa fotbollsmålvakt. Nu ska hennes lag, Baggetorps IF, resa till Göteborg för att spela i Gothia Cup. Vägen dit är lång, laget måste träna mycket och dessutom samla in tillräckligt med pengar för att kunna åka dit. Hedvig tränar extra mycket, detta är hennes chans att veta vad hon går för! Men kommer hennes drömmar att krossas när en olycka sker? Berättelsen är inspirerad av landslagsspelaren Hedvig Lindahls barndom.

MediaNr: CA45038

Finns det vargar i Sverige?

av Monica Zak. Inläst av Anna Döbling. 2 tim, 43 min.Talbok med text.

MediaNr: CA44571

Faktaböcker

Konst, musik, teater och film

Jordens fantastiska byggen

av Jens Hansegård. Inläst av Peter Mattsson. 0 tim, 34 min.Talbok med text.

Här får du lära dig om världens längsta bro, högsta skyskrapa, mäktigaste mur, äldsta bevarade pyramid, magnifikaste palats. Och en internationell rymdstation. Berömda byggnader och platser som varje år besöks av miljontals människor. Boken berättar lättläst om byggnaderna med intressanta och roliga fakta, samt historien kring platsen och tiden då de byggdes.

MediaNr: CA44900

Historia

Fantastiska flickor

av Janina Kastevik. Inläst av Nina Nelson. 2 tim, 25 min.Talbok med text.

Trots att hälften av jordens befolkning är flickor och kvinnor, saknas det ofta berättelser om dem i historieböckerna. De har varit osynliga och bortglömda. Det vill författarna till den här boken ändra på! Med början på 1300-talet och fram till idag, lyfter de fram kvinnor som varit viktiga i Sverige. Exempel på personer som presenteras är Heliga Birgitta, Cecilia Vasa, Sigrid Hjertén, Elsa Laula och Katarina Taikon.

MediaNr: CA44638

Biografi med genealogi

Apmut, jåhttesábme

av Apmut Ivar Kuoljok. Inläst av Anette Kuoljok Spanne. 2 tim, 49 min.Talbok med text.

Boken handlar om författaren Apmut Ivar Kuoljok själv som en pojke under några år på 1940-talet just innan han ska börja skolan. Han berättar hur han genom lek och arbete lär sig allt från kalvmärkning och egna vajan, nätfiske, älgjakt och risning av kåtan till det första kastspöet och hur storrödingen knäckte spöet. Inläst på lulesamiska.

MediaNr: CA40141

Teknik, industri och kommunikationer

22 sanna gåtor om uppfinningar

av Bengt Fredrikson. Inläst av Anders Palm. 1 tim, 16 min.Talbok med text.

22 berättelser om fantastiska uppfinningar genom historien. Vissa av uppfinningarna uppfanns för flera hundra år sedan, andra alldeles nyligen. Varje berättelse avslutas med en gåta. All information som behövs för att knäcka gåtan ges som ledtrådar i texten, det gäller bara att vara lite klurig.

MediaNr: CA44980

Naturvetenskap

Märkliga djur och knasiga kryp

av Anna Hansson. Inläst av Anders Palm. 0 tim, 28 min.Talbok med text.

Tänk så många olika sorters djur det finns! Vissa möter vi nästan varje dag, medan man knappt vet att andra finns, eller hur de lever. Visste du till exempel att en okapi kan tvätta öronen med sin egen tunga? Eller att näsapans näsa kan fungera som en högtalare? Att sjögurkor andas med rumpan? Det och mycket annat kan du lära dig i den här boken. Du får också lära dig var du kan träffa de här märkliga djuren och knasiga krypen.

MediaNr: CA44774

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Kiveliön röykyttäjät, korpien kolkuttajat

av Bengt Pohjanen. Inläst av Nina Raatikainen. 4 tim, 3 min.Talbok med text.

Del 2 i Tornedalstrilogin Väylänvarren trilogia som börjar med Mettäperän pyhät. Innehållet är mustiga skrönor och dråpliga händelser från Tornedalen under åren 1911 - 1932. Berättaren i den här delen är Torneaus. Vi får följa de stora hjältarna i Meänmaa såsom Haitari-Valde, Ville-Kero, Jomotus-Janne, Meän-Jeesus och självaste Korpela. Inläst på meänkieli.

MediaNr: CA45130

We need new names

av NoViolet Bulawayo. Inläst av Sarah White. 8 tim, 54 min.Talbok med text.

Nioåriga Darling bor i en fattig kåkstad i Zimbabwe sedan familjens hem förstörts av president Mugabes krigsveteraner och hennes pappa försvann till Sydafrika för att jobba. Hon är smart och klarar sig ändå ganska bra. Någon skola finns inte längre, så Darling hänger med sina kompisar. De rör sig mellan kåkstaden och rikare villaområden där de främst ägnar sig åt att stjäla. Helst vill Darling flytta till sin moster, som bor i Detroit, USA.

MediaNr: CA44731

The intelligent investor, a book of practical counsel

av Benjamin Graham. 36 tim, 8 min.Talbok med text.

Tidlös klassiker om investeringsanalys. Den första utgåvan kom ut 1949. Benjamin Graham, 1894 - 1976, var en föregångare inom begreppen investeringspsykologi, värdeinvestering och fundamental analys..

MediaNr: CA44407

Outer dark

av Robbie MacNiven. Inläst av Jack Ellison. 11 tim, 27 min.Talbok med text.

Carcharodons genomsöker rymdens mörkaste hörn i jakt på mänsklighetens fiender. Utan någon fast punkt rör de sig på kanten till den kända rymden. När ett hot närmar sig måste de ta till alla tillgängliga vapen för att kunna stoppa fienderna. Berättelse till "Warhammer 40.000" som är ett science-fantasy figurspel (brädspel) som utspelar sig i en fiktiv mörk tidsålder med 12 stridande fraktioner. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44411

Celestial bodies

av Jūkhah al-Ḥārithī. Inläst av Kristina Leon. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Tre omanska systrars liv skildras parallellt med landets utveckling. Den ena systern gifter sig rikt, den andra av plikt och den tredje väntar träget på sin älskade som emigrerat. Samtidigt utvecklas Oman från traditionellt kolonialsamhälle till komplex samtid. Romanen rymmer allmänmänskliga teman som kärlek och frihet. Boken, skriven av Jokha Alharthi (f. 1978 i Oman), är belönad med Internationella Bookerpriset. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44832

Metsäkukkia asvaltilla, romaani

av Enni Mustonen. Inläst av Merja Hellman. 9 tim, 30 min.Talbok.

Del 4 i serien Koskivuori inledd med Verenpisara ikkunalla. De unga kvinnorna från Koskivuori är i Helsingfors för att ta del av den glada entusiasmen inför OS 1952. Inläst på finska.

MediaNr: CA45395

Kuokka ja kannel, romaani

av Heikki Turunen. Inläst av Pinja Flink. 10 tim, 42 min.Talbok.

Del 2 i Heikki Turunens evakueringsepos. Även om många trodde att staten gjorde ett bra jobb med evakuering av kareler, var integrationen av den ortodoxa befolkningen verkligen inte lätt. Heikki Turunen berättar gripande och med levande språk om det återuppbyggnadsarbetet som utgjorde den viktigaste eran under Finlands hundraåriga självständighet. Inläst på finska.

MediaNr: CA45294

Musikkundervisningens didaktikk

av Ingrid Maria Hanken. 16 tim, 7 min.Talbok med text.

MediaNr: CA45426

Rådgivning, tradisjoner, teoretiske perspektiver og praksis

av Eva Johannessen. 20 tim, 32 min.Talbok med text.

MediaNr: CA45703

Gávdnui guhkkin váris, romána

av Kirsti Paltto. Inläst av Magne Ove Varsi. 9 tim, 35 min.Talbok.

MediaNr: CA45838

Böcker för barn

Twice magic

av Cressida Cowell. Inläst av Camilla Bard. 6 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med The wizards of once. Magikerpojken Xar har spärrats in på Gormintag-anstalten för att botas mot den svarta magi han tillskansat sig. Men Xar lyckas rymma. Snart möter han krigarflickan Wish igen för en fortsatt kamp mot den onde Häxkungen, omedveten om att de lurats in i en fälla. Fantasyäventyr i en värld fulla av feer, jättar och magiska djur. Genomillustrerad bok med författarens egna bilder. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44547

The ice dragon

av George R R Martin. Inläst av Camilla Bard. 0 tim, 58 min.Talbok med text.

Adara föddes på vintern och har aldrig besvärats av snö och kyla. Så länge hon kan minnas har Isdraken funnits i hennes liv. Alla utom Adara är rädda för Isdraken. Men när elddrakarna sveper in över bygden är det endast Isdraken och ett vinterbarn som kan rädda världen från förgörelse. G.M., 1948-, har även skrivit böckerna som ligger till grund för teveserien Game of Thrones. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44802

Seafire

av Natalie C Parker. Inläst av Lisa Sculati. 11 tim, 24 min.Talbok med text.

Caledonia Styx familj har dödats av den korrupte krigsherren Aric Athair. Hon blir befälhavare på skeppet Mors Navis vars besättning uteslutande består av andra kvinnor som också förlorat sina familjer och hem. Besättningens mål är att störta Athair och hans pansarflotta. Ombord råder ett starkt systerskap bland de kvinnliga hjältarna. Ändå tvingas de överväga att ta med en ung pojke i besättningen som kan vara deras nyckel till seger.

MediaNr: CA44734

Malva ta gräjerna

av Malin Eriksson. Inläst av Ellinor Frankemo. 0 tim, 16 min.Talbok.

Malva vill så gärna börja rida. Hon känner det så starkt i kroppen. Malvas pappa däremot är rädd för hästar och säger nej till ridlektioner. Kanske farmor kan få honom att ändra sig? Farmors släkt var resandefolk och hade många hästar. Hon ser till att hjälpa Malva. Inläst på resanderomani. Lättläst.

MediaNr: CA44052

Malva site kli

av Malin Eriksson. Inläst av Ellinor Frankemo. 0 tim, 16 min.Talbok.

Del 2 i serien Modiga Malva som börjar med Malva ta gräjerna. Äntligen ska Malva lära sig rida på ridskolan. Pappa ställer många frågor till läraren och är mest i vägen när han vill hjälpa till med sadel, träns och benskydd till hästen. Cam är bättre på att hjälpa Malva. Högt uppe på hästryggen är Malva rädd men känner att hästen är snäll och väljer att fortsätta. En dag vill hon kunna hoppa med hästen som Cam. Lättläst. Inläst på resanderomani.

MediaNr: CA43941

Malva dre stanjan

av Malin Eriksson. Inläst av Ellinor Frankemo. 0 tim, 15 min.Talbok.

Del 3 i serien Modiga Malva som börjar med Malva ta gräjerna. Malva har tråkigt för pappa är upptagen med att måla väggarna hemma. Malva drömmer om sin farfar Valentin och hans hästar. Så smiter hon iväg till stallet! Där får hon chansen att hjälpa till med att sköta Sol, den finaste hästen av alla. Malva har det så bra att hon glömmer bort att pappa skulle ringa hennes mobiltelefon. Lättläst. Inläst på resanderomani.

MediaNr: CA43942

Jeaggejávrri čiekalasat

av Ante Aikio. Inläst av Magne Ove Varsi. 8 tim, 16 min.Talbok.

MediaNr: CA45839

Apmut, jåhttesábme

av Apmut Ivar Kuoljok. Inläst av Anette Kuoljok Spanne. 2 tim, 49 min.Talbok med text.

Boken handlar om författaren Apmut Ivar Kuoljok själv som en pojke under några år på 1940-talet just innan han ska börja skolan. Han berättar hur han genom lek och arbete lär sig allt från kalvmärkning och egna vajan, nätfiske, älgjakt och risning av kåtan till det första kastspöet och hur storrödingen knäckte spöet. Inläst på lulesamiska.

MediaNr: CA40141

Guuleed iyo Aabbihii Askariga ahaa

av Gunilla Bergström. Inläst av Osman Muhamed. 0 tim, 24 min.Talbok med text.

Alfons Åberg, sex år, har en ny jämnårig kompis som heter Hamdi. Hamdis pappa som tränar barnen i fotboll och bygger en målbur har varit soldat i sitt förra land. När barnen, som ofta leker krig, frågar vad riktigt krig är så svarar han till en början undvikande. Trots allt kommer stunden då barnen får veta vad pappan varit med om, och de får insikt om vad krig faktiskt är. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA44724