Nya talböcker oktober 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar; Litteratur för vuxna och Litteratur för Barn, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur, Facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 203 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hemma hos andra

av Gabriella Ahlström. Inläst av Örjan Blix. 11 tim, 52 min.Talbok med text.

Amanda har svårt att känna sig riktigt hemma någonstans. När hennes pojkvän, journalisten David, åker iväg på ett uppdrag i Syrien blir hon ensam kvar i hans familjs hus. Huset är fullt av minnen som hon inte är en del av. När hon engagerar sig i ett lokalt språkkafé träffar hon en flyktingpojke. Ett flertal händelser sätter relationer och tillvaron på spel i denna berättelse om kärlek, relationer vad det är som definierar oss som människor.

MediaNr: CA45276

Gileads döttrar

av Margaret Atwood. Inläst av Karin Rosén. 11 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Tjänarinnans berättelse. Femton år har gått sedan första berättelsen slutade. Kvinnornas hårt beskurna roller den kristna diktaturen Gilead har utökats med Pärlflickor, klosternoviser som reser runt och värvar nya själar. I centrum finns Tant Lydia som reglerar kvinnosfären i den könsseparerade staten, och två unga kvinnor (en uppvuxen i Gilead och en som vuxit upp i det fria Kanada). Kampen för frihet växer.

MediaNr: CA45623

Fröken Island

av Auður Ava Ólafsdóttir.. Inläst av Marika Bergström. 6 tim, 16 min.Talbok med text.

Året är 1963 och Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en avlägsen by på nordvästra Island. Hon drömmer om att bli författare, och tar till storstaden Reykjavik med en skrivmaskin och ett manus i väskan. Men den tungt mansdominerade kulturvärlden är inte intresserad av vad hon har att berätta. Tillsammans med sin vän, den homosexuelle Jón John som också är en outsider, tvingas hon kämpa hårt för att tas på allvar av manliga poeter.

MediaNr: CA45753

Där livet är fullkomligt

av Silvia Avallone. Inläst av Lena Löfvenborg. 10 tim, 1 min.Talbok med text.

Sjuttonåriga Adele lever i ett höghusområde utanför Bologna. Hon blir gravid och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det för att ge barnet, och sig själv, en möjlighet till ett bättre liv. Vi får också följa ett akademikerpar i en mer välmående del av Bologna vars relation präglas av de misslyckade försöken att få barn och närmar sig ett uppbrott. Till slut ger de upp och ansöker om att bli adoptivföräldrar.

MediaNr: CA45163

Frälsaren i Burlington, en Amos Decker-thriller

av David Baldacci. Inläst av David Zetterstad. 14 tim, 30 min.Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Jakten på Amos Decker. När FBI-agenten Amos Becker besöker hemstaden Burlington i Ohio tillsammans med kollegan Alex Jamison konfronteras han av en till synes okänd man. Namnet däremot känner Decker genast igen: Meryl Hawkins, en man som Decker satte dit för mord. Åren i fängelse har fått Hawkins att åldras till oigenkännlighet. Han hävdar fortfarande att han blev oskyldigt dömd. Kan Decker ha gjort ett misstag?.

MediaNr: CA45480

Mörk materia

av Aase Berg. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 30 min.Talbok med text.

Paranoid rymddikt med bilder av Tom Benson om verklighetens opålitlighet och materiens lömska förehavanden bakom ryggen på den sköra människans identitet. Resan går genom ett kristalliskt och hallucinatoriskt landskap, genom ett psyke på gränsen mellan utplåning och psykotisk triumf. Andra diktsamlingen, från 1999, av författaren och kritikern Aase Berg, 1967-.

MediaNr: CA45174

Pojken i snön, kriminalroman

av Samuel Bjørk. Inläst av Anders Mathlein. 11 tim, 54 min.Talbok med text.

Tredje boken om kriminalpoliserna Mia Krüger och Holger Munch. Det är vintern 1999. En äldre man kör med bil över fjället när han plötsligt är tvungen att tvärbromsa. Framför honom står en blåfrusen pojke med ett par rådjurshorn på huvudet. I samma trakter hittas fjorton år senare en ung flicka i balettkjol brutalt mördad. Oslo-poliserna Holger Munch och Mia Krüger dras in i det märkliga fallet där en kamera leder dem till obehaglig upptäckt.

MediaNr: CA45194

Går i alla gårdar

av Ulla Bolinder. Inläst av Britt Ronstad. 9 tim, 6 min.Talbok med text.

Året är 1957 och platsen den uppländska landsbygden. En kvinna har blivit misshandlad till döds och hittats på en äng. Rädslan och oron sprider sig bland kvinnorna i bygden. Flera personer misstänks och anhålls, men släpps igen. Skvallret och misstänksamheten växer bland byborna. Sanningen bakom brottet finns inom räckhåll, men de små detaljerna är svåra att upptäcka. Kommer sanningen någonsin att komma fram?.

MediaNr: CA44799

Oktoberbarn

av Linda Boström Knausgård. Inläst av Lo Thorsdotter. 4 tim, 38 min.Talbok med text.

Åren mellan 2013 och 2017 är författaren periodvis intagen på en psykiatrisk avdelning där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, ett sätt att genom elchocker framkalla epileptiska anfall. En behandling som är vedertagen för många psykiska åkommor men som författaren vänder sig starkt emot. För henne börjar liv och minnen försvinna redan när behandlingen pågår. Ursinnig uppgörelse med psykiatrin.

MediaNr: CA45467

Damen med bysten

av Karin Brunk-Holmqvist. Inläst av Ylva Törnlund. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

I Hammenhög på Österlen bor bästa vännerna Lovisa och Elvy. En av Lovisas käraste ägodelar är en byst hon har fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna som Lovisa brukar prata med när hon sköter sysslorna därhemma. När Antikrundan kommer till Simrishamn kånkar de dit bysten och får reda på att den är värd 75 000. Det hela uppmärksammas av sol-och-våraren Edmund som börjar uppvakta Lovisa.

MediaNr: CA45185

Exet, spänningsroman

av Alafair Burke. Inläst av Anna Godenius. 9 tim, 50 min.Talbok med text.

Olivia är en av New Yorks bästa försvarsadvokater. När hon får reda på att hennes ex, bestsellerförfattaren Jack, misstänks för mord på tre främlingar, är hon övertygad att han är oskyldig. Frågan är vem som vill sätta dit honom och varför. Olivia bestämmer sig för att försvara Jack. För många år sedan krossade hon nämligen hans hjärta. Och hon hoppas gottgöra hans svek. Så länge som Jack är oskyldig förstås. För det är han väl?.

MediaNr: CA45419

Advokaten

av Steve Cavanagh. Inläst av Ove Ström. 11 tim, 0 min.Talbok med text.

För ett år sedan svor Eddie Flynn att aldrig mer sätta foten i en rättssal men nu har han inget val. Den ökända ledaren för den ryska maffian i New York har spänt fast en bomb på hans rygg och kidnappat hans 10-åriga dotter. Eddie har 48 timmar på sig att försvara ryssen i en omöjlig rättegång. Och han måste vinna för att rädda dottern. Under hård bevakning av medierna och FBI använder Eddie sin snabbtänkthet och alla fifflarknep han kan för att försvarar sin "klient".

MediaNr: CA45303

Gangsterns klagan

av Ray Celestin. Inläst av Karin Rosén. 14 tim, 56 min.Talbok med text.

Denna historiska kriminalroman är en fristående uppföljare till Yxmannen och Mafioso. Den här gången befinner vi oss i New York 1947. En stad där korruptionen är utbredd och maffian styr. En ung man är anklagad för ett bestialiskt massmord och privatdetektiven Ida Davis får i uppdrag att bevisa hans oskuld. Samtidigt har maffiafixaren Gabriel Leveson fått nog och vill bryta sig loss men innan dess ska han göra ett sista stort jobb.

MediaNr: CA45004

En annan tid, en ny Jack Reacher-thriller

av Lee Child. Inläst av Örjan Blix. 13 tim, 35 min.Talbok.

Jack Reacher är ute på roadtrip genom USA, från Maine till Kalifornien. Djupt inne i New Englands skogar ser han en skylt mot Laconia, en stad han aldrig varit i men där hans pappa växte upp. Han bestämmer sig för att göra en avstickare dit och ägna sig lite åt släktforskning. Men han får reda på att ingen med namnet Reacher har bott där - hans far har aldrig återvänt. Frågan är om pappan någonsin varit där. Jack inleder sina efterforskningar.

MediaNr: CA45464

För alltid tillsammans

av Julie Cohen. Inläst av Sara Glaser. 11 tim, 41 min.Talbok med text.

Robbie vaknar i sängen med sin fru Emily bredvid sig. Precis som han har gjort nästa alla mornar under deras 54 år tillsammans. Han stiger upp, klär på sig, gör kaffe och matar hundarna precis som han brukar. Sedan skriver han en lapp som han lämnar på Emilys nattduksbord innan han går ut genom dörren för att aldrig återvända. Deras kärlekshistoria berättas bakåt i tiden och sakta framkommer en hemlighet som de gjort allt för att dölja.

MediaNr: CA45459

Vargens krig, historisk roman

av Bernard Cornwell. Inläst av Anders Göransson. 16 tim, 29 min.Talbok med text.

Del 11 i serien om Uthred som inleds med Det sista kungadömet. Uhtred från Bebbanburg har intagit sitt barndomshem men får inte njuta av segern någon längre stund.I Mercia jäser upproret då Kung Edward försöker ta kontroll. I Wessex kämpar rivaliserande sidor om att utse sin nästa kung. Och än en gång hemsöks landet av norrmän i jakt på nya marker.

MediaNr: CA45026

Sommar vid Sommen

av Camilla Dahlson. Inläst av Sara Glaser. 6 tim, 39 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om Sommen. Disa arbetar som ekonom på ett byggbolag i Stockholm. Hon känner sig åsidosatt och utanför på arbetet, och lika ensam på fritiden. När en nyanställd kollega värderas högre än Disa är måttet rågat och hon säger upp sig. Hon säljer sin lägenhet och köper en gård vid sjön Sommen med syfte att starta ett Bed and Breakfast. Det är inte så lätt som hon har trott.

MediaNr: CA44776

I fikonträdets skugga, roman

av Camilla Davidsson. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 9 tim, 55 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Liten tvåa med potential. Susanne är nyskild och försöker skapa sig ett eget liv. Hon tar sin tillflykt till Gotland och den gamla mjölkbutiken som hon ärvt efter sin mamma. Susanne har tagit med sig allt bohag från sin gamla villa. När hon startar en gårdsloppis börjar saker hända och hon möter en mängd nya, inspirerande människor. Feelgood.

MediaNr: CA45404

Den återlämnade flickan

av Donatella Di Pietrantonio. Inläst av Britt Ronström. 5 tim, 20 min.Talbok med text.

En flickas liv förändras över en natt när hon får veta att hon har en annan biologisk familj och att det är dags att återvända dit. Vad har hon gjort för fel så att hon mister ett kärleksfullt hem? Boken handlar om att vilja skriva sin egen historia och om hur vi formas av livsvillkor som många gånger är bortom vår egen kontroll. En berättelse om att vara flicka och kvinna i Italien på 1970-talet, om vuxenblivande, systerskap och moderskap.

MediaNr: CA45428

Bungalow

av Åke Edwardson. Inläst av Hans Cederberg. 14 tim, 40 min.Talbok med text.

Som ung reste Kalle Edwards i Sydostasien - resor som formade hans liv. Mer än 40 år senare ger sig hans dotter Jenny iväg för att resa i faderns fotspår. Men Jenny försvinner. Senaste livstecknet är ett sms från Bangkok. Kalle bestämmer sig för att åka dit och leta efter henne. Sökandet efter Jenny varvas med scener ur Kalles uppväxt i 1960-talets Småland. En barndom i en komplicerad familj, ett uppbrott och försök att bli vuxen. Att vara pappa.

MediaNr: CA45624

Snöstorm

av Augustin Erba. Inläst av Örjan Blix. 10 tim, 7 min.Talbok med text.

Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn. Det är Livli, hans ungdomskärlek, som en gång krossade hans hjärta. Plötsligt kommer allt tillbaka. De möttes för första gången när de var studenter och de brottades båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstod varför blev deras öden sammanflätade. Om kärlek och sorg, om minnen och lycka.

MediaNr: CA45867

Släkte

av Torbjörn Flygt. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 44 min.Talbok med text.

Jes ser inte fram emot att åka ut på landet med Gösta för att fira hans födelsedag. Kanske för att de inte är någon vanlig familj. Gösta är hans styvfar och hans halvbror Jakob sitter inne; de ska tillbringa helgen hos Jakobs sambo Linda och Amadeus, hennes son som hon har med en annan man. Jes är tafatt men också driven av pliktkänsla och en hel del skuld. Helgen sätter hans familjekänsla på svåra prov. Relationsdrama från Sveriges baksida.

MediaNr: CA45307

Poeste restante - ett brev till Locmaria

av Lorraine Fouchet. Inläst av Britt Örnehed. 10 tim, 39 min.Talbok med text.

Italienska Chiara är 25 år och har alltid trott att hennes pappa dog i en olycka innan hon föddes. Av en slump får hon reda på att hennes biologiska far bor på ön Groix i Bretagne. Hon ger sig iväg till ön för att leta upp honom och tar jobb som bygdens brevbärare för att diskret kunna utföra sina efterforskningar. Det blir svårare än hon trott när hon förstår att det finns två Tonnerrebröder, och att båda har träffat hennes mamma för 25 år sedan.

MediaNr: CA45512

Pojkarna på klippan

av John Fox. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 48 min.Talbok med text.

Billy Connors är en vanlig amerikansk kille; studerande, medlem i simlaget, har nästan sällskap med flicka. Men sexton år gammal tvingas han själv acceptera att han är annorlunda, lite "knäpp". När han fantiserar om kärlek och sex är det inte flickor han drömmer om - det är pojkar. Och när han möter den några år äldre Al blir han förälskad för första gången.

MediaNr: CA45432

Den andra dödssynden

av Jan Guillou. Inläst av Anders Palm. 14 tim, 57 min.Talbok med text.

Del 9 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. 1980-talet i Sverige. En ny generation Lauritzen ger sig in i fastighetsbranschen och i en ekonomisk kapplöpning som leder till väldiga vinster. Eller avgrunden. Eric Letangs advokatbyrå ställs inför helt andra påfrestningar i form av den moralpanik som leder till incestmål och terroristrättegångar. Det rättsliga sammanbrottet kulminerar med mordet på landets statsminister.

MediaNr: CA45361

Ondskan

av Jan Guillou. Inläst av Britt Örnehed. 2 tim, 34 min.Talbok med text.

Erik, en skolpojke i 1950-talets Sverige, blir varje dag slagen av sin sadistiske far. Han vet att om han gör motstånd blir det ännu värre. Erik skickas till internatskolan Stjärnsberg. Äntligen ska han slippa farsan, slippa få stryk. Men de äldre eleverna hatar Erik, han är bäst på simning och det tål de inte. Mobbningen blir bara värre och till slut måste Erik slå tillbaka. Återberättad av Johan Werkmäster. Lättläst.

MediaNr: CA45870

Blodspengar, kriminalroman

av Anders Gustafson. Inläst av Annika Denke. 10 tim, 32 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Singöspionen. På Fogdö Lax i norra Roslagen görs en makaber upptäckt i en av fiskodlingens bassänger: en människofot. Norrtäljepolisen är snart på plats och efter dykningar hittas flera kroppsdelar. Men huvudet saknas. Kriminalinspektör Solbritt Andersson, bosatt på närbelägna Singö, återhämtar sig efter en svår arbetsskada. Trots detta och maken Runes motstånd dras Solbritt in i det obehagliga fallet med den styckade kroppen.

MediaNr: CA45071

Dr Weiss sista uppdrag, roman

av Lars Gustafsson. Inläst av Anders Mathlein. 4 tim, 0 min.Talbok med text.

En tidsresenär. Doktor Weiss, ger sig ut på en halsbrytande jakt efter Järnkronan, Fredegesiusbrödernas förlorade intelligensförstärkare. Sökandet för honom till livsfarliga sagoskogar och obegripliga museer långt efter människans tid, men också till förindustriella skeppsvarv, det sena 1800-talets Potsdam och 1950-talets England. Postumt utgiven roman av Lars Gustafsson, 1936-2016.

MediaNr: CA45371

Vissla i mörker

av Emma Healey. Inläst av Elisabet Thorborg. 13 tim, 29 min.Talbok med text.

Under en resa på den engelska landsbygden med sin mamma Jen försvinner 15-åriga Lana spårlöst. Fyra dagar senare hittas hon, nerkyld och med sår över hela kroppen. Hon hävdar att hon inte minns vad som har hänt henne, men Jen misstänker att hon döljer något. Lana blir alltmer sluten och vägrar gå till skolan. Jen känner att hon har misslyckas som mamma. För att kunna återförenas med sin dotter måste hon till sist ge sig ut på en resa i Lanas fotspår.

MediaNr: CA45585

Emil, roman

av Johan Heltne. Inläst av Ove Ström. 5 tim, 53 min.Talbok med text.

Emil har kommit till Teneriffa för att vara med sin farmor. Tillvaron är en räcka likadana dagar styrda av stränga regler. Ingen alkohol, inga droger, ingen porr. Hård fysisk aktivitet. Men semestertristessen blir efterhand kvävande. En spricka öppnar sig i Emil, och i den sipprar det förflutna sakta in. Hans egen historia kommer svämmande: om vem han var den gången för femton år sedan, då han anklagades för våldtäkt, dömdes och sedan friades.

MediaNr: CA45543

Provisoriet

av Wolfgang Hilbig. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 11 tim, 51 min.Talbok med text.

I mitten av 1980-talet tillåts den östtyske författaren C. att tillfälligt lämna DDR och åka till Västtyskland. Där träffar han en kvinna med vilken han har en passionerad relation. Mötet med det kapitalistiska väst sätter hans liv i gungning. Han hamnar i missbruk och driver planlöst omkring. Samtidigt vill han inte återvända till sitt forna hemland som ter sig som en avlägsen spöklik kuliss. Utkom 2000. W.H., 1941-2007, östtysk författare.

MediaNr: CA45138

Picknick vid vägens slut, roman

av Jacob Hirdwall. Inläst av Åke Lindgren. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

En ny insektsart, som när den svärmar orsakar död och förstörelse, har utvecklats. Institutet har gjort mätningar i många år, skiftningar har registrerats men varningarna har inte tagits på allvar. När förändringarna sker går det snabbt och stridsflygplan sätts in mot "Den svarta smeten". Men varken vapen eller växande administration rår på de nya hoten. Kalejdoskopisk berättad science fiction om en värld med allt färre möjligheter att överleva.

MediaNr: CA45434

Henrik, roman

av Vigdis Hjorth. Inläst av Anno Lindblad. 3 tim, 20 min.Talbok med text.

Den norska författaren Vigdis Hjorth har utgått från Henrik Ibsens drama Hedda Gabler, men här har Hedda blivit Henrik och handlingen utspelas i nutid. Henrik Falk är nygift med arvtagerskan till en bensinmack, med ett barn på väg. Hon är överlycklig men inom Henrik stiger paniken. Sedan hans familj kommit på obestånd är hans självbild i gungning. När han får reda på att hans ungdomskärlek, konstnären Tale, har köpt hans barndomshem brister något.

MediaNr: CA46109

Det innersta rummet

av Jørn Lier Horst. Inläst av Åke Lindgren. 12 tim, 27 min.Talbok med text.

Del 2 i serien William Wistings cold cases som börjar med Katharinakoden. När Bernard Clausen, tidigare minister i Arbeiderpartiet, dör hittar man 80 miljoner i kontanter i hans sommarstuga. Riksåklagaren förstår att polisen ställts inför ett känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting i uppdrag att sätta ihop en hemlig utredningsgrupp. Men innan gruppen ens hinner börja brinner Clausens stuga ner till grunden.

MediaNr: CA45787

Makalös

av Pingwa Jia. Inläst av Anno Lindblad. 11 tim, 20 min.Talbok med text.

Fjäril är född på den kinesiska landsbygden men har flyttat in till stan. När hon får ett löfte om ett välbetalt arbete som assistent på en företagsmässa tackar hon ja. Men istället blir hon kidnappad och såld till Hei Liang, en ung man från en fattig by som desperat längtar efter en fru. Ska hon kunna fly och bli fri igen eller kommer hon för alltid att vara fast i Hei Liangs grotta? J.P., 1952- , flerfaldigt belönad kinesisk författare.

MediaNr: CA45482

Institutet

av Stephen King. Inläst av Ove Ström. 19 tim, 45 min.Talbok med text.

Luke Ellis är extrem begåvad. Redan som 12-åring blev han antagen till de finaste universiteten i USA. Han har också en märkliga påverkan på sin omgivning när han blir upprörd. Det Luke inte vet är att någon bevakar honom och hans ovanliga talang. En natt blir han kidnappad och flygs till en plats belägen djupt in i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel.

MediaNr: CA45625

Berge

av Jan Kjærstad. Inläst av Marika Bergström och Hans Cederberg. 14 tim, 57 min.Talbok med text.

En augustidag 2008 hittas politikern Arve Storefjeld och hans familj brutalt mördade i en stuga i norska Nordmarka. Alla utgår från att terrorister ligger bakom dådet. Men tänk om det är mer komplicerat än så? Tre personer - journalisten Ida Wang som skrivit en bok om Storefjord, domaren Peter Malm som tilldelas fallet och författaren Nicolai Berge som haft en relation med politikerns mördade dotter - beskriver hur de ser på händelserna.

MediaNr: CA45794

I denna ljuva villervalla

av Ewa Klingberg. Inläst av Malin Halland. 5 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Där rosor faktiskt dör. Knopparna spirar utanför begravningsbyrån Tranan, liksom kärleken i Sandras hjärta. Hon har till slut insett att den enda vägen är framåt, både för hennes personliga del och för Tranan. De nya tiderna kräver kreativitet och flexibilitet. Inte minst när ett kristet mc-gäng kliver in genom dörren för att begrava sin ordförande. Deras ovanliga krav blir en ögonöppnare för Sandra. Feelgood.

MediaNr: CA45137

Sekreteraren, thriller

av Renée Knight. Inläst av Malin Halland. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

Från dag ett förstår Christine Butcher vad som förväntas av henne i rollen som personlig sekreterare till Mina Appleton. Fullständig lojalitet. Fullständig diskretion. I tjugo år har Christine varit ett troget och tyst vittne till allt som skett i Minas liv. Iakttagit, lyssnat, bevarat alla hemligheter. De borde inte ha underskattat henne. Psykologisk thriller om manipulation, makt och hämnd.

MediaNr: CA45553

Summer of hate

av Chris Kraus. Inläst av Örjan Blix. 8 tim, 55 min.Talbok med text.

Catt Dunlop vaknar upp med sviter efter en berusande BDSM-lek som nästan dödat henne. Hon beslutar sig för att bryta upp och ger sig ut på en roadtrip med Albuquerque, New Mexico som slutmål för att fixa några fastigheter som hon investerat i. Väl där inleder hon en till synes dödsdömd romans med Paul Garcia som just kommit ut från fängelset. Roman som utspelas år 2005 i en amerikansk underklassvärld av pånyttfödd kristendom, självhjälp och crack.

MediaNr: CA45491

The Mars room

av Rachel Kushner. Inläst av Karin Rosén. 9 tim, 53 min.Talbok med text.

The Mars room är namnet på den strippklubb där Romy arbetade. Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på kvinnofängelset Stanville i Kalifornien efter att ha dödat en stalker. Tillvaron på anstalten är både fysiskt och psykiskt våldsam. Romy lider dessutom av att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om. En stark och dräpande skildring av livet på anstalt, makt och vanmakt, och hur samhället skapar sina skyldiga.

MediaNr: CA45330

Disekvilibrium

av Oskar Källner. Inläst av Anno Lindblad. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

En novellsamling om sju noveller inom genren science fiction och fantasy. En av novellerna utspelar sig i Stockholms tunnelbana som blivit hem åt människor som överlevt en kärnvapenkatastrof, och en annan på Sergels torg där superhjältar samlats för att göra upp.

MediaNr: CA44782

PS från Paris

av Marc Levy. Inläst av Karin Rosén. 7 tim, 21 min.Talbok med text.

Brittiska skådespelerskan Mia har tröttnat på livet i rampljuset. Hon flyr till Paris för att sova på sin vän Daisys soffa, gömma sig bakom en ny frisyr och jobba som servitris på en restaurang i Montmartre. Paul är en amerikansk författare vars debutroman blev en internationell bestseller. Nu bor han i Paris sedan sju år tillbaka för att försöka skriva en uppföljare. När hans bästa vän lurar honom på en dejt med Mia blir allting komplicerat.

MediaNr: CA45718

Breven från E

av Pernilla Lindroos. Inläst av Bodil Carr Granlid. 8 tim, 20 min.Talbok med text.

Tre åländska kvinnor - Amanda, Klara och Jenna - får en dag varsitt brev från den nyligen avlidna väninnan E. De får alla varsitt uppdrag att utföra. Jonna, som praktiskt taget bor på krogen, ska vara utan sex i ett halvår. Amanda, vars dotter flyttat hemifrån och som varit singel och levt i celibat i många år, ska börja dejta. Klara, som lever för man och barn, ska ge sig själv tid att skriva en novell. Dessutom ska de stötta och hjälpa varandra. Feelgood.

MediaNr: CA44505

Äpplet i mörkret

av Clarice Lispector. Inläst av Anna Godenius. 16 tim, 13 min.Talbok med text.

Clarice Lispector, 1920 - 1977, är en av Brasiliens mest kända författare. I Äpplet i mörkret flyr Maritim genom Brasiliens högland efter att ha begått ett allvarligt brott. Han kommer till en gård som drivs av två kvinnor och får arbete som gårdskarl. Snart hinner verkligheten i kapp. Allt mer av det förflutna avslöjas och Maritim får ett annat perspektiv på sina handlingar. Boken gavs ut första gången 1961. Detta är den första svenska utgåvan.

MediaNr: CA44876

En oskyldig kvinna

av Amy Lloyd. Inläst av Christer Modin. 11 tim, 13 min.Talbok med text.

Samanthas liv ser ut som de flesta andras, tills hon ser ett tv-program om Dennis Danson. Han sitter inne, dömd till döden för det brutala mordet på en ung flicka. Samanthas intresse växer snabbt till besatthet. Hon börjar brevväxla med Dennis och trots alla hinder gifter de sig. När fallet tas upp igen och han friges finns det inte längre några hinder för deras framtida lycka. Men så småningom börjar aningar och misstankar gnaga Samantha. Thriller.

MediaNr: CA44989

Jag hade så mycket

av Trude Marstein. Inläst av Anna Godenius. 17 tim, 4 min.Talbok med text.

En berättelse om Monikas liv med nedslag i olika åldrar: Hon är 13 och vet att allt hon upplever kommer att tillhöra en annan tid. Hon är 27 och en äldre professors älskarinna. Hon är 37 och bor med Geir, de har Maiken som rytmiskt suger på sin napp och har hår i nacken. Hon är 50 och möter sin mors ansikte i spegeln över grönsaksdisken i mataffären. Roman om längtan efter mening men också om känslan av att allt glappar.

MediaNr: CA45663

Anstiftarens löfte

av Lennart Matikainen. Inläst av Torsten Arnbro. 10 tim, 31 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Besatthetens inferno. Terrorn har lamslagit Stockholm. Peter Nordström utnyttjar tumultet i Sverige för att återvända efter vistelsen i Thailand där han slutfört sitt uppdrag. Han tar risken att åka hem, trots att han är internationellt efterlyst, eftersom han vill skydda sin bästa vän, Samir. Samir har blivit skjuten av maffian som en konsekvens av den hämndturné som Peter startat. Thriller med verklighetsbakgrund.

MediaNr: CA44257

Hon den roliga

av Alba Mogensen. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 6 tim, 10 min.Talbok med text.

19-åriga Joan omkommer nästa när hon blir påkörd av en bil. Efter olyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp och ta ställning till en ny identitet: den som överlevare. I lägenheten i Malmö väntar Maccen, Joans bästa vän, han som håller hennes huvud när hon dricker vatten och tar med henne till havet. Tillsammans försöker de hitta en ny riktning i livet. Om kroppens minne, hjärnans mekanismer och hur mycket sorg en vänskap tål.

MediaNr: CA45375

Konsten att bli känd

av Caitlin Moran. Inläst av Lena Löfvenborg. 8 tim, 2 min.Talbok med text.

Fristående uppföljare till "Konsten att skapa en tjej". 19-åriga Johanna Morrigan - även känd som den vassa musikjournalisten Dolly Wilde - lever livet bland kändisar och wannabes i britpopens London 1995. En rolig roman om vänskap, kärlek och vuxenblivande, men även kritisk skildring av musikbranschen. C.M., 1975-, brittisk krönikör och kritiker.

MediaNr: CA45196

Klockmakarens dotter

av Kate Morton. Inläst av Bodil Carr Granlid. 18 tim, 39 min.Talbok med text.

Sommaren 1862 samlas en grupp konstnärer på ett gods vid Themsen. Innan sommaren är slut är en kvinna mördad och en annan försvunnen. Allt faller i glömska tills en arkivarie mer än 150 år senare hittar en väska med ett fotografi och en teckning av ett gammalt hus. Hon känner en märklig dragning till huset och kvinnan på fotografiet och deras gåtfulla historia. En berättelse om kärlek, förluster och hemligheter som stäcker sig genom århundradena.

MediaNr: CA44695

1794

av Niklas Natt och Dag. Inläst av Örjan Blix. 15 tim, 19 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med 1793. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en arrendegård inåt landet sörjer en mor sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, den enarmade palten Mickel Cardell som inte längre har något att leva för. Brutal och skakande skildring av ett Stockholm i förfall.

MediaNr: CA45779

Halvmördaren, krönika över Adalbert Hanzon, i nutid och dåtid, författad av honom själv

av Håkan Nesser. Inläst av Marcus Hjulhammar. 7 tim, 8 min.Talbok med text.

Adalbert Hanzon är en överviktig, lätt dement och alkoholiserad man som passerat sjuttio år. Han har ett fängelsestraff bakom sig. Plötsligt gör sig det förflutna påmint. De enda som kan hjälpa honom att få veta vad som egentligen hände för 43 år sedan är hans småsinte granne och ovän, Henry Ullberg, samt en pratglad halvkusin som vill tvinga honom att motionera. En dag dyker Kvinnan med stort K upp på ett apotek och det förflutna får en framtid.

MediaNr: CA45193

Livet på landet enligt Sophie Manie

av Linda Netsman. Inläst av Sari Eliasson. 8 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Livet enligt Sophie Manie. Sophie har funnit lyckan tillsammans med sin stora kärlek Anne och livet leker. Men när de flyttar ihop blir det svårare och Sophie beslutar sig för att lämna storstaden och sitt gamla jag och köper ett stort stenhus från 1850. Det stora huset har stor potential men behöver det en hel del kärlek och omsorg för att återse sina glansdagar. Ett perfekt projekt för Sophie! Feelgood.

MediaNr: CA45592

Bobby Love

av Marina Nilsson. Inläst av Marika Bergström. 10 tim, 24 min.Talbok med text.

Sexroboten Bobby Love är Swerotica AB:s mest populära produkt. Särskilt "horisontalpenetrationen" gör honom klart överlägsen fysiska män. Han äger också förmågan att lyssna och reciterar gärna lyrik. Cathrine, en av kvinnorna som köper en Bobby, betar systematiskt av hans funktioner och väcker sin sexualitet ur dvalan. Men hon anar inte att hon samtidigt övervakas av tillverkaren. Samhällskritisk framtidssaga med flera lagar av relationspsykologi.

MediaNr: CA45437

Den där kvällen

av Sheila O'Flanagan. Inläst av Anna Döbling. 13 tim, 23 min.Talbok med text.

Efter en kort romans med juveleraren Philip tvingas Lola Fitzpatrick fatta ett livsavgörande beslut. Kanske fattar hon det allt för hastigt och oövertänkt, men resultatet av det, dottern Bey, gör ändå allt värt det. När Bey många år senare börjar fundera över sin mammas beslut, får det oanade konsekvenser. Sheila O Flanagan är en av Irlands mest populära författare och har skrivit ett fyrtiotal romaner, varav flera finns på svenska.

MediaNr: CA44971

Innan natt blir dag

av Sheila O'Flanagan. Inläst av Anna Godenius. 13 tim, 51 min.Talbok med text.

Charlotta O'Keeffe är lyckligt förlovad. Hon har framtiden utstakad för sig, både på det privata planet och när det gäller hennes hektiska yrkesliv. Kanske får inte Chris hennes hjärta att klappa varje gång hon ser honom. Men det är väl naturligt att känslorna svalnar lite grann efter ett tag? Under en resa till Sevilla stöter Charlotta ihop med Luke Evans, en man som krossade hennes hjärta för flera år sedan. Charlottas hjärta börjar dunka snabbt. Chick lit.

MediaNr: CA45175

Aldrig glömma, kriminalroman

av Britt Peruzzi. Inläst av Åke Lindgren. 10 tim, 53 min.Talbok med text.

Kriminalkomissarie Alda Luppi har just återvänt i tjänst efter en smärtsam nervsjukdom, när en kvinna hittas mördad i en bergsby ovanför Nice. Obduktionen tyder på ett tillvägagångssätt som är obekant för Luppi och hennes mordgrupp. Luppis omdöme grumlas av den starka hettan på Franska rivieran och hennes rädsla för sjukdomsåterfall. Utredningen stöter på oväntad motgång och svåra minnen hinner ikapp Luppi.

MediaNr: CA44866

Män i min situation

av Per Petterson. Inläst av Hans Sandquist. 8 tim, 5 min.Talbok med text.

Arvid Jansen i Oslo har förlorat sina föräldrar och sin bror i en tragisk olycka. När hans hustru Turid och de tre döttrarna lämnar honom inser han att hans liv är helt kärlekslöst. Insikten får Arvid att se tillbaka på sitt liv; barndomen, föräldrarna, äktenskapet och barnens födelse, allt i hopp om att försöka förstå vad som gick snett.

MediaNr: CA45810

Arctic Express, den stora mörkläggningen

av Lars Pettersson. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 12 tim, 56 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Kautokeino, en blodig kniv. 1987 kolliderar ett norskt passagerarplan med ett stridsflygplan från Nato över Barents hav. 16 människor omkommer och händelsen mörkläggs. 30 år senare dör piloten till jaktplanet i en olycka och hans dotter kommer över dokument som kan kasta ljus över den gamla skandalen. På omvägar får Anna Magnusson, åklagare och renägare i Kautokeino, kännedom om fallet och börjar en egen utredning.

MediaNr: CA44318

Ön

av Ragnar Jónasson.. Inläst av Lo Thorsdotter. 7 tim, 15 min.Talbok med text.

Del 2 i serien som börjar med Mörkret. Några vänner reser till den isolerade ön Ellidaey för att tillbringa några nätter i en jaktstuga. En av vännerna försvinner och återfinns inte. Hulda Hermannsdóttir som befinner sig på toppen av sin karriär beslutar sig för att ta reda på vad som hänt. Har försvinnandet någon koppling till mordet som skedde tio år tidigare ute på Västfjordarna? Går det en mördare lös runt landet karga utposter?.

MediaNr: CA44829

Björnkvinnan

av Karolina Ramqvist. Inläst av Annika Denke. 9 tim, 9 min.Talbok med text.

År 1542 följer en föräldralös ung kvinna sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika. Efter en skandal sätts hon på en öde ö och lyckas överleva där. I nutid får en författare höra talas om historien och kan inte släppa den. I framskrivandet av Björnkvinnan tränger författarens eget liv in. Utforskandet vävs samman med frågor om vad en berättelse är, vem författaren en gång var och vad hon har blivit.

MediaNr: CA45427

Timglaset

av Tracy Rees. Inläst av Marika Bergström. 16 tim, 20 min.Talbok med text.

Nora har alltid tagit för givet att hennes liv skulle gå som på räls. Tills allt en dag faller samman. När oro och dålig sömn tar över hennes liv bestämmer hon sig för att resa bort och dras till den lilla orten Tenby i Wales som hon har besökt tidigare. Denna vackra plats vid kusten döljer hemligheter men har också en förmåga att läka de mest plågsamma minnen. Roman om att hitta kärleken och om en plats som döljer familjehemligheter. Feelgood.

MediaNr: CA45665

Moratorium

av Monica Rehn. Inläst av Anna Döbling. 12 tim, 52 min.Talbok med text.

En flicka brinner inne på ett scoutläger, medan ungdomsledarna David och Jonathan simmar över sjön, berusade på vodka. Jonathan plågas svårt av skuldkänslor. Tio år senare är han plötsligt försvunnen. Samtidigt kraschar Davids äktenskap och yrkesliv och han blir svindlad på pengar. Skuldsatt går han med på uppdraget att leta rätt på Jonathan, vilket leder in honom i en mörk familjehistoria och ett mord inträffar. Står han själv på tur?.

MediaNr: CA45073

Dödligt arv

av Rachel Rhys. Inläst av Ylva Törnlund. 12 tim, 37 min.Talbok med text.

London 1948. Eve Forrester får ett brev från en advokat. Hon har fått ärva en mystisk främling, men för att få veta mera måste hon resa till franska rivieran. Väl framme får hon veta att hennes arv består av en underbar villa med utsikt över Medelhavet och plötsligt är hennes liv något helt annorlunda än det hon lämnade. Men ensam i paradiset börjar saker hända och frågan är om Eve befinner sig i en dröm eller en dödsfälla?.

MediaNr: CA45550

Sviten

av Denise Rudberg. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 45 min.Talbok med text.

Cornelia Westerlund hittas mördad i en svit på Lydmar Hotel, där hon kvällen innan arbetat tillsammans med en kollega på en mindre tillställning. Samtliga på eventet blir inkallade på förhör. Hur kunde en vanlig utekväll gå så snett? Alla som var med den där ödesdigra kvällen i svit 403 verkar ha något att dölja. Vem skyddar vem, och vad var det egentligen som hände som slutade i en ung kvinnas död?.

MediaNr: CA44344

Två sanningar och en lögn

av Riley Sager. Inläst av Bodil Carr Granlid. 12 tim, 40 min.Talbok med text.

Vivian, Natalie, Allison och Emma lekte ofta leken "två sanningar och en lögn" i den lilla stugan vid Camp Nightingale. Men leken tog slut den natt Emma såg sina vänner smyga ut i mörkret för att aldrig mer komma tillbaka. 15 år senare är Emma en stigande stjärna på New Yorks konstscen. Hennes mörka förflutna har hon förvandlat till tavlor. Nu återvänder hon till Camp Nightingale för att försöka ta reda på vad som hände hennes vänner.

MediaNr: CA45714

Döden under ytan, psykologisk spänningsroman

av Anne-Marie Schjetlein. Inläst av Marcus Hjulhammar. 7 tim, 20 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Döden kvittar lika. Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara bra. Men det är något som skaver. Stina avskärmar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står Andreas ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det Stina döljer? Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in på akuten på Halmstads sjukhus, där Andreas arbetar som kirurg. När pojken efter en tid återkommer till akuten anar Andreas oråd.

MediaNr: CA45516

Vid nattens ände

av Jan-Philipp Sendker. Inläst av Therese Stenshäll. 9 tim, 51 min.Talbok med text.

Under en resa till Kina försvinner Paul och Christines fyraåriga son. Han återfinns efter mindre än ett dygn, men familjen förvarnas att förövarna kommer att försöka igen. Den enda säkra platsen är den amerikanska ambassaden i Peking, men den ligger hundratals mil bort. Hur ska de ta sig dit när militären och polisen söker efter dem och kontrollerar alla flyktvägar? Ett laddat relationsdrama med thrillerintrig.

MediaNr: CA45435

Barnet, roman

av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Inläst av Carin Ödquist. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

En mor berättar för sitt nyfödda barn om de händelser som ledde fram till barnets födelse. Hon pratar om pappa Bo, om storebror och om hur livet var förut. Minnen, tankar och reflektioner flödar fritt och associativt; om livets existentiella värden och om bagatellartade saker. Förlossningsvärkar, vänner som avlidit, dofter, känslan i bröstet när barnet blir hungrigt, andetagen och skrivandet. K.A.S., 1979- , norsk författare.

MediaNr: CA45518

Rent som guld

av Karin Slaughter. Inläst av Hans Cederberg. 2 tim, 4 min.Talbok.

Specialagent Will Trent jobbar under cover i mytomspunna Fort Knox, där USA:s guldreserv förvaras. Uppdraget är att lösa ett tjugotvå år gammalt mord. Den misstänkte är Jack Reacher. Men den före detta militärpolisen Jack Reacher har ett eget uppdrag i Fort Knox: att avslöja falskspel i den amerikanska militärens hjärta. Med Will Trent i hasorna är det en ännu större utmaning än innan. För att finna sanningen måste de två samarbeta.

MediaNr: CA45465

Väsen, ett familjedrama

av Domenico Starnone. Inläst av David Zetterstad. 5 tim, 58 min.Talbok med text.

Daniele Mallarico, en 75-årig illustratör, är försvagad efter en operation och bekymrad för sitt renommé som konstnär. Hans dotter undrar om han kan komma till Neapel för att passa sitt fyraåriga barnbarn Mario i några dagar. Motvilligt säger han ja. Mario är smart och livlig, en brådmogen pojke som försöker dra till sig morfars uppmärksamhet genom bus och diktatoriska lekar. Daniele påminns om sin egen barndom och de vägval han gjort i livet.

MediaNr: CA45107

Aisha, spänningsroman

av Jesper Stein. Inläst av Dan Bratt. 15 tim, 23 min.Talbok med text.

Aisha är den fjärde boken och Köpenhamnsthrillern om Axel Steen. Ett par år har gått sedan ställföreträdande poliskommissarie Steen med näppe klarade livhanken. Nu ställs han inför ett nytt mordfall, då en tidigare polischef hittas torterad och mördad. Spåren pekar mot en gammal terroristutredning, där den internationella jihadismens främste krigare varit inblandad. Serien inleds med Oro (2014).

MediaNr: CA44969

Papa

av Jesper Stein. Inläst av Ove Ström. 13 tim, 5 min.Talbok med text.

Del 5 i serien som börjar med Oro. En rysk maffiaboss, Papa, ska sälja vapen till den colombianska gerillaorganisationen FARC. Mötet ska ske i Berlin under överseende av Dansken, en skräckinjagande dansk gangster. Dansken är egentligen Axel Steen, polisen som arbetar undercover. Samtidigt länsas 143 bankfack i en källare i Nørreport i Köpenhamn. Finns det något samband? Rå kriminalroman.

MediaNr: CA44968

Blommor över helvetet, en Teresa Battaglia-thriller

av Ilaria Tuti. Inläst av Helena Gripe. 11 tim, 25 min.Talbok med text.

I en by i de italienska alperna hittas en man mördad. Hon är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. Många hemligheter döljs i skogarna.

MediaNr: CA45451

Köttets tid

av Lina Wolff. Inläst av Bodil Carr Granlid. 7 tim, 42 min.Talbok med text.

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia. Ett möte som tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

MediaNr: CA45393

Fönstret åt gården & andra noveller

av Cornell Woolrich. Inläst av Malin Wahlstedt. 16 tim, 24 min.Talbok med text.

Innehåller 15 klassiska deckarnoveller. Flera av författarens berättelser har blivit stora filmklassiker, exempelvis Fönstret åt gården av Alfred Hitchcock. C. W., 1903 - 1968, en av de stora amerikanska thrillerförfattarna.

MediaNr: CA44625

Brevvännerna

av Eli Åhman Owetz. Inläst av Helena Gripe. 10 tim, 28 min.Talbok med text.

Malins äktenskap går på rutin, hon saknar närhet och samtal. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn. Erik har nyligen flyttat till Roslagen, efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok från bokbussen hittar han några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem? Det blir upptakten till en romantisk brevväxling via bokbussen.

MediaNr: CA45006

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Text & stil, om konsten att berätta med vetenskap

av Magnus Linton. Inläst av Hans Cederberg. 8 tim, 22 min.Talbok med text.

Skrivhandbok i essäformat om att skriva facklitteratur. Boken vänder sig i första hand till forskare och experter, men även rapportförfattare, lärare och alla som hanterar fakta för en bredare publik. Tips, strategier och reflektioner kring skrivandets hantverk och vad som gör en text stark, levande, rytmisk och intellektuellt omtumlande - i kombination med effektivt berättande. M.L. författare, tidigare chefredaktör för samhällsmagasinet Arena.

MediaNr: CA44943

Religion

Till den fria tankens försvar

Inläst av Marcus Hjulhammar. 3 tim, 54 min.Talbok med text.

År 2007 filmades ett möte mellan Christopher Hitchens, Richard Dawkins, Sam Harris, och Daniel Dennett. De diskuterade den nya ateistiska rörelsen och de stora existentiella frågorna. Filmklippet blev viralt på Youtube och satt igång en ateistisk revolution. Boken är en tryckt version av samtalet, försedd med nya essäer av de nu levande tänkarna samt ett förord av Stephen Fry.

MediaNr: CA45402

Som om Gud fanns, det sekulära samhällets religiösa rötter

av Dan Korn. Inläst av Rikkert Hasselrot. 14 tim, 44 min.Talbok med text.

Sverige beskrivs ofta som världens mest moderna och sekulariserade land. Men på vilken grund vilar egentligen nutidens föreställningar om individualism, jämlikhet och tolerans? D.K., kulturhistoriker och författare, skildrar framväxten av det sekulära samhället. Vad han finner är en påtaglig kontinuitet från den tid då vi alla tog Guds existens för given; många av vår tids värderingar sträcker sig tillbaka till Bibelns äldsta texter.

MediaNr: CA45262

Ateismens illusioner, varför Richard Dawkins misstar sig

av Alister E McGrath. Inläst av Sara Glaser. 4 tim, 58 min.Talbok med text.

I Ateismens illusioner granskar de kristna forskarna Alister McGrath och Joanna Collicutt McGrath Richard Dawkins uppmärksammade teser om Gud och religionerna. De lägger fram alternativa lösningsförslag till de problem Dawkins diskuterar i sin bok "Illusionen om Gud". Författarna menar att världen inte är så enkel att det går att dela in människor i två skilda läger av ateister, som håller på vetenskapen, och vetenskapsfientliga troende.

MediaNr: CA45313

Lita på att det ljusnar, 71 texter

av Tomas Sjödin. Inläst av Marcus Hjulhammar. 4 tim, 7 min.Talbok med text.

Tomas Sjödin - författare, pastor och föreläsare - skriver också regelbundet krönikor i Göteborgsposten. Här har han samlat 71 texter om livet och att möta tillvarons mörker med hoppet om att vi omges av goda krafter, tankar, blickar och sammanhang. Han riktar ljuset på de högst ordinära saker och människor som omger oss och väcker tron på att vi själva kan få bli en plats av ljus och hopp och möjlighet för någon annan.

MediaNr: CA45161

Filosofi och psykologi

Närmare

av Helena Backlund Wasling. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 8 tim, 53 min.Talbok med text.

Vi mår bra av beröring och ändå rör vi vid varandra allt mindre. Beröringen påverkar vårt välmående och vår känslighet för stress och smärta. Ett liv utan närkontakt är inte bara ensamt, det är även förenat med stora hälsorisker. I denna bok berättar hjärnforskaren Helena Backlund Wasling varför det är så viktigt att vi kommer närmare. Boken innehåller konkreta råd och nya insikter.

MediaNr: CA44985

Paus, konsten att göra något annat

av Patrik Hadenius. Inläst av Bodil Carr Granlid. 9 tim, 18 min.Talbok med text.

Patrik Hadenius, journalist och språkvetare, tar upp fenomenet paus ur olika perspektiv. Med hjälp av aktuell forskning och igenkännbara situationer visar han varför man bör ta kommandot över tiden och våga stanna upp. Tekniken och tidsandan är ofta stressande och gör de svårare att hitta stunderna för återhämtning, reflektion och planering. Rätt valda pauser är en förutsättning för att få något gjort, för att utvecklas och må bra.

MediaNr: CA44439

Vad ska vi göra med vår hjärna?

av Catherine Malabou. 6 tim, 0 min.Talbok med text.

Neurovetenskapen har reviderat den gamla modellen av hjärnan som en enhetlig och centraliserad kontrollinstans. I stället pratar man om begreppet "plasticitet", det vill säga hjärnans förmåga att utvecklas och förändras under loppet av våra liv. C.M., fransk författare och filosof, ser att plasticiteten inte bara gör det möjligt för vår hjärna att anpassa sig till rådande villkor; den skapar även utrymme för hjärnan att aktivt förändra sina villkor.

MediaNr: CA45909

Yoga-sūtra

av Patañjali.. Inläst av Patrik Nyman. 7 tim, 39 min.Talbok med text.

Patañjali skrev sin Yoga-sutra för mer än 1500 år sedan. Den handlar om yoga, men på ett mer filosofiskt övergripande sätt. Hans bok är fortfarande aktuell, inte bara för att yoga idag är populärare än någonsin, utan framför allt för att de problem han brottas med lika mycket rör nutidsmänniskan. Hurdant är människans sinne? Kan alla hennes bångstyriga tankar stillas? Kan hon bryta destruktiva tankemönster? Och finns det något bakom tanken?.

MediaNr: CA45250

Vardagskompassen, ett pedagogiskt kartläggningsmaterial för dig som möter barn och ungdomar som har svårt att navigera i vardagen

av Anna Sjölund. Inläst av Charlotta Haldén. 4 tim, 45 min.Talbok med text.

Kartläggningsmaterial för stöd till "barn med ojämna förmågor". Förslag till anpassning av vardagens krav - alltifrån måltider och personlig hygien till fritidsaktiviteter - utifrån barnets nedsatta funktionsområden. Checklistor, situationsanalyser och kompenserade strategier och hjälpmedel för att kompensera i miljö och bemötande. A.S. beteendevetare och L.W.H. informatör.

MediaNr: CA44801

Uppfostran och undervisning

Möten med berättande, anekdoter och berättelser för att inspirera till att använda muntligt berättande i skola och förskola

av Ola Henricsson. Inläst av Örjan Blix. 1 tim, 54 min.Talbok.

Berättarrörelsen i Sverige har växt på senare år och allt fler blir intresserade av muntliga berättare. O.H. är lärare och en del av berättarrörelsen, både internationellt och nationellt. Han menar att det muntliga berättandet är ett av de viktigaste arbetsredskapen för en lärare. Boken innehåller förutom beskrivningar av möten med de barn och ungdomar han mött genom sitt berättande även berättelser.

MediaNr: CA44020

Litteraturvetenskap

Kalla min barndom åter

av Jan Sigurd. Inläst av David Zetterstad. 16 tim, 23 min.Talbok med text.

Författaren Fritiof Nilsson Piraten, 1895-1972, levde sina sista 15 år i en lägenhet i Malmö. Jan Sigurd skriver om dessa år i Piratens liv. Det är berättelser, anekdoter och vittnesbördor som visar "bilden av en man med stenansikte fångad i sitt mentala urberg". Han var en excentrisk människa som vårdade myten om sig själv, men också en skör person som använde humor som en sköld mot livets svåra.

MediaNr: CA45562

Arkeologi

Vikingarnas liv i 200 föremål

av Steve Ashby. Inläst av Mallika Giarimi. 5 tim, 23 min.Talbok med text.

Rikligt illustrerat verk som visar 200 föremål från muséer världen över. Ikoniska artefakter, som det norska Osebergsskeppet och gotländska Spillingsskatten, varvas med vardagsföremål som skedar, stickade sockor och brödbitar. Föremålens beskrivningstexter ger en god inblick i vikingaliv. S. A., medeltidsarkeolog, undervisar vid University of York. A. L., specialist på vikingatidens arkeologi, undervisar vid universitetet i Cambridge.

MediaNr: CA45141

Historia

The global age, Europe 1950-2017

av Ian Kershaw. 34 tim, 57 min.Talbok med text.

Den brittiske historikern Ian Kershaw skrev i boken To hell and back om Europas historia mellan 1914 och 1949. I denna fortsättning handlar det om åren från 1950 till 2017. De katastrofala åren under de två världskrigen avlöses nu av en något lugnare period där det ekonomiska välståndet ökar. Men Europa är delat och det finns mycket ängslan och oro inför framtiden. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44840

Finska berättelser från Bergslagen, en antologi insamlat som ett led i Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde

Redaktör: Airie Tervaniemi. Inläst av Paula Vartiainen. 6 tim, 52 min.Talbok.

MediaNr: CA46025

Roms öde, klimatet, sjukdomarna och imperiets undergång

av Kyle Harper. Inläst av Ann Westberg. 29 tim, 54 min.Talbok med text.

Orsakerna till det romerska imperiets undergång har debatterats i århundraden. Den amerikanske klassicisten Kyle Harper skildrar här rikets undergång ur ett annat perspektiv, det miljöhistoriska. Sjukdomar och parasiter var vanliga inslag i den romerska vardagen. Flera epidemier i kombination med att klimatet blev kallare bidrog enligt författaren till Romarrikets fall. Faktaspäckad bok som kräver viss förkunskap.

MediaNr: CA44066

Brittiska imperiet, uppgång och fall

av Dick Harrison. Inläst av Patrik Nyman. 3 tim, 51 min.Talbok med text.

Dick Harrison, professor i historia, har bearbetat sina tidigare böcker om Englands historia till en mer lättillgänglig bok som ingår i serien Världens dramatiska händelser. Han skildrar det brittiska imperiets uppgång och fall i en kronologisk framställning från 1500-talet fram till nutid. Kortfattade redogörelser av företeelser och händelser, kryddat med kulturella referenser.

MediaNr: CA45360

Brända hemman - Roslagen, det ryska anfallet mot Stockholms skärgård 1719

av Gunnar Lind. Inläst av Marcus Hjulhammar. 24 tim, 59 min.Talbok med text.

Sommaren 1719 härjades hela den svenska Östersjökusten av den ryska galärflottan. Under några veckor skövlades Stockholms skärgård. Gårdar brändes och människor tillfångatogs. Dessa härjningar har levt kvar både i landskapet och i skärgårdsbornas berättelser. Med en beskrivning av det historiska sammanhanget som bakgrund och baserat på ett gediget källmaterial går boken igenom skeendet ö för ö. Boken är rikt illustrerad med faktarutor och kartor.

MediaNr: CA44609

Biografi med genealogi

Amundsenin viimeinen matka

av Monica Kristensen. Inläst av Jami Kananen. 14 tim, 15 min.Talbok.

År 1928 slutade luftskeppet Italias återresa från Nordpolen i en olycka på Svalbard. Roald Amundsen deltog i den största internationella räddningsinsatsen i historien för att hitta besättningen på skeppet. Under insatsen försvann Amundsen. Ödet för Amundsens räddningsflygplan och dess undermåliga besättning har förblivit ett mysterium. Monica Kristensen kastar i denna bok ett nytt ljus över händelsen. Inläst på finska.

MediaNr: CA45547

Nuoruuteni Nunnala, sisäoppilaitoksen salatut vuodet

av Pepi Reinikainen. Inläst av Anu Vilhunen. 13 tim, 53 min.Talbok.

En bok baserad på dagböcker om livet på Nunnala, Porvoo internatskola för flickor. Disciplinen var hård och lärarna var tyranner som gynnade vackra flickor från rika familjer. Nunnala var ett fängelse utan kontakt med omvärlden. Pepi Reinikainen bryter den långa tystnaden kring vad som försiggått i skolan och berättar om sina traumatiska upplevelser och personliga liv under de avgörande åren för en ung person. Inläst på finska.

MediaNr: CA45546

Zigenarjäveln

av Kent Bersico. Inläst av Åke Lindgren. 7 tim, 38 min.Talbok med text.

Del 2 i Kent Bersicos självbiografi behandlar åren 1986-2018. Kent startar en bilverkstad men blir snart utsatt för utpressning. När han vägrar att betala blir han svårt misshandlad och förföljd av den ökända Borlängeligan. Han beslutar sig för att vittna mot gänget, något ingen annan har vågat göra tidigare. Han placeras i ett vittnesskyddsprogram och får ny identitet. Men det förflutna kommer ikapp honom och nya prövningar väntar.

MediaNr: CA45538

I full blom, mina betraktelser kring viktiga och oviktiga ting

av Edward Blom. Inläst av Ingemar Nygren. 16 tim, 10 min.Talbok med text.

Edward Blom - kulturhistoriker, gastronom och tv-personlighet - förmedlar betraktelser kring viktiga och oviktiga ting. Det handlar om hans syns på tågåkandets magi, döden, att bli far, alkohol, lyckan i manglat linne, bikten, rakning och den svåra saknaden av att inte längre vara ung stofil. Han berättar också om sina stamkrogar, sällskapet Esoteriska Solipsister, kändisskapets baksidor och mycket mer.

MediaNr: CA45811

Idag är jag fri

av Josefin Dahlberg. Inläst av Britt Ronström. 6 tim, 41 min.Talbok med text.

Josefin Dahlberg var 10 år när hon drack sprit för första gången. När hon var 15 var hon beroende och vid 20 sökte hon hjälp. Idag är Josefin 28 år gammal, nykter och lever sitt drömliv där hon bloggar om välmående, mode, personlig utveckling, livet och sin nykterhet sedan 8 år. Genom att berätta om sina trasiga år vill hon inspirera och hjälpa andra till ett bättre mående. Idag lever hon ett rikt liv, fyllt av yoga, meditation och bloggande.

MediaNr: CA45481

Mitt hem är inte Copacabana

av Anna De Lima Fagerlind. Inläst av Jens Malmkvist. 8 tim, 43 min.Talbok med text.

Journalisten Anna de Lima Fagerlind presenterar sin pappas historia i denna bok. Det är en berättelse om två bröder, Toninho och Paulinho, från favelan Cantagalo i Brasilien och deras osannolika väg genom livet. Boken diskuterar frågor om tillhörighet, uppbrott och var man egentligen hör hemma. Boken skildrar också Sverige under det sena 60-talet, till lika delar präglat av internationell solidaritet och inskränkt hemmablindhet.

MediaNr: CA45455

Diplomati i förändring, i UD:s tjänst 1965-2009

av Lars-Göran Engfeldt. Inläst av Hans Cederberg. 9 tim, 58 min.Talbok med text.

Författaren har en lång karriär som diplomat bakom sig. Bland annat som ambassadör i Nairobi och Belgrad, miljöambassadör och andreman i FN-delegationen. Med konkreta exempel från sin långa erfarenhet visar han hur diplomatrollen har förändrats från en traditionell observatörsroll till en mer aktiv aktör i en globaliserad värld. Boken ger en inblick i den diplomatiska vardagen och intressanta tidsbilder från konflikthärdar och förhandlingar.

MediaNr: CA45139

Jakten på Dawit

av Martin Schibbye. Inläst av Sara Glaser. 7 tim, 58 min.Talbok med text.

Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Martin Shibbye lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell, Dawits cellkamrat och de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Han har även träffat Dawits familj i Göteborg och under Jakten på Dawit får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak men också av de krafter som styr hans öde.

MediaNr: CA45162

Vid världens ände, en bok om psykisk ohälsa efter ett trauma

av Jessica Thåström. Inläst av Marika Bergström. 11 tim, 30 min.Talbok med text.

Efter en stroke i tonåren, våldtäkt, och boende i ett hem där psykisk ohälsa var vardag, beskriver J. T. kampen för att bryta med det destruktiva i sitt liv. Hon delar med sig av sina erfarenheter om Dialektisk Beteendeterapi - en framgångsrik terapi för att behandla bl.a. Borderline personlighetsstörning. En personlig berättelse där läsaren får följa med på hennes individuella terapisessioner i traumabehandlingen.

MediaNr: CA45030

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Japonisme, ikigai, forest bathing, wabi-sabi and more

av Erin Niimi Longhurst. Inläst av Lisa Sculati. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

En bok om konsten att bli mer nöjd med livet utifrån den japanska livsfilosofin som bygger på begrepp som är grundläggande i det japanska sättet att leva. Japanska filosofier värdesätter enkelhet och anspråkslöshet, balans och vikten av ett holistiskt synsätt. Det speglas bland annat i matlagning och konsten att arrangera blommor. Boken innehåller både recept och praktiska tips. Den tryckta boken är vackert illustrerad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44556

Geografi

Aarrelaivat ja harhatulet, Turunmaan ulkosaaristo 1700-luvulla

av Yrjö Kaukiainen. Inläst av Tapio Rauvala. 4 tim, 52 min.Talbok.

På den södra kanten av skärgården låg två holländska handelsfartyg från 1700-talet, St. Mikael och Vrouw Maria, på havets botten, lastade med värdesaker. Skeppsbrott var vanligt vid den tiden, men skeppets last räddades ofta av människor som bodde längs kusten och i skärgården. Invånarna i Turunmaa skärgård sänkte sina fartyg till botten för att råna deras värdefulla last, i enlighet med den lokala traditionen. Inläst på finska.

MediaNr: CA45548

Södermörekrönikan

Inläst av Ingemar Jonson. 4 tim, 30 min.Talbok.

MediaNr: CA46024

Eskilstuna - en annan historia

Redaktör: Elin Eriksson. Inläst av Kristina Bäckman. 13 tim, 8 min.Talbok.

MediaNr: CA46023

Samhälls- och rättsvetenskap

Korsettkriget, modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

av Henric Bagerius. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 17 tim, 21 min.Talbok med text.

Vintern 1885 förklarade en grupp stockholmskor krig mot korsetten, som de hävdade hindrade kvinnor från att engagera sig i offentligheten. Det blev upptakten till en dräktreformrörelse för kvinnors rätt att klä sig praktiskt och hälsosamt. Boken, som innehåller ett rikt käll- och bildmaterial, ger nya perspektiv på den svenska kvinnorörelsen, på modeslaveri och på relationen kvinna, kropp och kläder. H.B. docent och universitetslektor i historia.

MediaNr: CA45029

Brottsplats Gotland, mord, andra brott och skandaler 1920-2015

av Carl Johan Gardell. Inläst av Anders Göransson. 16 tim, 22 min.Talbok.

Författaren berättar om ett 30-tal rättsfall som utspelats sig på Gotland 1920 - 2015. Makabra mordhistorier varvas med övergrepp, bedrägeri, skandaler och ekonomisk brottslighet. Populärhistoria skriven i journalistisk stil utan fotnot och källförteckning. Fakta kompletteras emellanåt med egna resonemang. C.J.G, 1948-, författare och skribent.

MediaNr: CA45167

Fatta lagen!, från hatbrott till snatteri och svartjobb

av Dona Hariri. Inläst av Lottie Johansson. 7 tim, 1 min.Talbok med text.

Donna Hariri, jurist och samhällsdebattör, har samlat viktig kunskap om lagar och regler som presenteras på ett pedagogiskt sätt. Hon anser att alla behöver förstå och känna till lagarna som reglerar oss och vår omvärld. Det handlar om att försöka lära sig vad lagen säger och hur man ska tänka om man till exempel erbjuds att jobba svart, tvingas hyra lägenhet i andra hand utan lov eller när en ordningsvakt kräver att man ska lämna en plats.

MediaNr: CA45716

Så förs svensk EU-politik, med ett tvärsäkert - kanske

av Ylva Nilsson. Inläst av Inga Pyk. 7 tim, 17 min.Talbok med text.

Kritisk betraktelse av hur svenska regeringar företrätt Sverige i EU. Författaren ger en bild av svenska politiker präglade av självgodhet och en paradoxal kombination av tvärsäkerhet och ombytlighet vid beslutsfattande. Tio kapitel med belysande exempel, faktatätt och polemiskt formulerat. Y.N. (1957-), skribent och EU-journalist. Tidigare Brysselkorrespondent för Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

MediaNr: CA44694

En alldeles svensk historia, brottet som skakade självbilden

av Kajsa Norman. Inläst av Anders Göransson. 13 tim, 46 min.Talbok med text.

Sommaren 2015, under musikfestivalen We Are Sthlm, utsattes tonårsflickor för sexuella övergrepp i publikhavet. I medierna skrevs det inget om händelsen. Det var först efter att liknande övergrepp skett i Köln som medierna berättade vad som hände i Stockholm. Journalisten Kajsa Norman menar att det berodde på att de misstänkta förövarnas ursprung påverkade bevakningen. Hon ser Sverige som ett land präglat av konsensuskultur som få vågar bryta mot.

MediaNr: CA45695

Teknik, industri och kommunikationer

Inte så jävla krångligt!, praktisk handbok i att skriva för digitala medier

av Jonas Söderström. Inläst av Bodil Carr Granlid. 9 tim, 26 min.Talbok med text.

En bok som vänder sig till både vana och ovana skribenter för digitala medier. Boken lär ut konsten att formulera budskapet tydligare och enklare för att nå fram till läsare. Boken berör även hur skribenter kan förbättra den interna kommunikationen. Författarens råd är bland annat att undvika byråkratiskt språk, modeord och onödiga facktermer.

MediaNr: CA44913

Ekonomi och näringsväsen

Trädgårdens mysterier, så fungerar det i din trädgård

av Guy Barter. Inläst av Elisabet Lindberg. 9 tim, 38 min.Talbok med text.

En bok om trädgårdsodling som är full av nyfikna frågor som får lärda och nyttiga svar. Bokens kapitel är tematiska och under varje tema besvaras frågor som när blir en plantering en rabatt, hur maskar arbetar och hur fröna vet vad som är uppåt. På varje frågeuppslag finns faktarutor med extra information och kommentarer kring naturens egna lösningar. Boken är illustrerad med tekningar och foton. Författaren är hortonom.

MediaNr: CA45072

Vino!, älskade spanska viner

av Johan Franco Cereceda. Inläst av Ove Ström. 10 tim, 9 min.Talbok med text.

Spanien är ett klassiskt vinland som, enligt författaren, i första hand beror på producenterna, traditionen och strävan efter att ständigt söka efter något nytt; den optimala vingården eller den perfekta blandningen av vin. Han skriver om spanska viner och spansk vinkultur och rikedomen i utbudet - rödvinet, cavan, det vita vinet, sherryn och rosévinet. Även om olika regioner, besök på vingårdar, lokala viner och maträtter som passar till vinet.

MediaNr: CA45397

Rädda, arga och stressade hundar, att lindra och bota med enkla medel

av Anders Hallgren. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 41 min.Talbok med text.

Stress, ångest och aggressivitet är fysiologiskt sett desamma - bara med små skillnader. Därför är det viktigt med kunskap om stress - speciellt om man har en överaktiv, rädd eller aggressiv hund. Anders Hallgren, hundpsykolog, delar med sig av sina erfarenheter och mångåriga arbete med problembeteende hos hundar.

MediaNr: CA45690

Jill & Marias Taverna, medelhavsmaten från vårt Kreta

av Jill Johnson. Redaktör: Ulrika Ekblom. Inläst av Britt Ronström. 3 tim, 26 min.Talbok med text.

Kokbok med medelhavsmat från Kreta som samtidigt är en hyllning till öns alla skatter: kulturen, kvinnorna, klimatet och kärleken till det lilla livet. Här finns ett 60-tal traditionella recept nedärvda i generationer, uppblandade med egna personliga och mer moderna tolkningar. Från suveräna sallader, läckra dippsåser och perfekt plockmat till grekiska klassiker som moussaka, souvlaki och saganaki.

MediaNr: CA45277

Če, "En duktig hund gör tio renskötares jobb"

av Anna Kuhmunen. Redaktör: Victoria Harnesk. Inläst av Anette Kuoljok Spanne. 2 tim, 31 min.Talbok med text.

Če är ett nordsamiskt inkallningsord. Boken bottnar i traditioner som bevarats hos de äldre vars kunskap är livsnödvändig. Citat och texter ger en genuin inblick i samspelet mellan hund och ägare. Renskötseln utvecklas ständigt. Har dagens vallare en chans mot motoriseringen? Hur ser hundens framtid ut? Boken är en hyllning till den arbetande renhunden som en del av samisk kultur, historia och framtid. Den trycka boken har ett rikt bildmaterial.

MediaNr: CA42253

Naturligtvis!, biologisk mångfald i din trädgård

av Justine Lagache. Inläst av Annika Denke. 5 tim, 13 min.Talbok med text.

Allt fler arter trängs undan i vårt hårda nyttjande av naturen. För att vända utvecklingen krävs stora grepp, men även små insatser har betydelse. En vanlig villaträdgård kan göra skillnad för den biologiska mångfalden. Med fler växter och djur i trädgården så hjälper man den vilda naturen och skapar en oas där mängder av arter trivs. Samtidigt får man en rikare, sundare och mer lättskött trädgård. Många praktiska råd hur man skapar en naturträdgård.

MediaNr: CA45140

Stefans lilla svarta, bokashi, biokol & bakterier

av Stefan Sundström. Inläst av Ingemar Nygren. 2 tim, 32 min.Talbok med text.

Boken handlar om jord i bred bemärkelse. Ny forskning visar hur vi med de nyttiga bakteriernas hjälp kan producera mat och samtidigt dämpa klimatkatastrofen. Stefan Sundström introducerar bland annat en komposteringsmetod, Bokashi, som kapslar in koldioxid och låter det istället berika vår matjord. Fokus ligger på vad vi kan göra själva, på balkongen, i köket eller ute i rabatten. S. S., 1960 -, skådespelare, låtskrivare, trubadur och rockartist.

MediaNr: CA45081

Idrott, lek och spel

Bli hälsoklok, Lofsans bok om hållbar livsstil ; sömn, träning, stress, kost ; så får du ihop din vardag ; Lofsans bästa tips

av Lovisa Sandström. Inläst av Hans Cederberg. 4 tim, 40 min.Talbok.

Lovisa Sandström, som arbetat som träningsexpert under många år, ger konkreta råd på hur man kan förändra sin livsstil och bli hälsoklok. I ett hälsosamt liv ingår fysisk aktivitet med vardagsmotion som en naturlig del. Det handlar också om att sova bra och tillräckligt mycket, att äta en balanserad kost och att hantera stress och andra påfrestningar i vardagen.

MediaNr: CA45483

Naturvetenskap

Slaget om framtiden, forskningens roll i konflikten mellan tillväxt och miljö

av Jenny Andersson. 10 tim, 23 min.Talbok med text.

Författarna - geograf respektive historiker - menar att miljöforskningen måste ges möjlighet att se på framtida, långsiktiga lösningar på de problem vi står inför. Det behövs kunskap, social mobilisering och kreativitet för att ge kraft åt både civilsamhället och politiska institutioner. Med exempel från svensk skogsforskning och forskning om Arktis visar de att det behövs samhällsvetenskap och humaniora som står fri från dagens intressen.

MediaNr: CA45761

Binas hemliga liv

av Thor Hanson. Inläst av Ingemar Nygren. 13 tim, 57 min.Talbok med text.

Binas historia börjar för 125 miljoner år sedan, när en stekel första gången vågade mata sina ungar med pollen. Deras liv är tätt sammanflätad med vår kulturhistoria och de har möjliggjort medicinska framsteg och en agrikulturell revolution; de har gett oss sötma och ljus, blommors skönhet och de står bakom en tredjedel av den mat vi äter. Men binas existens hotas genom allt från bekämpningsmedel till klimatförändringar.

MediaNr: CA44944

Äng

av Tony Lewenhaupt. Inläst av Eva Sjöblom. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

Hyllning i text och bild till den svenska ängen. På slättbygden har många ängar försvunnit. Där har åker och skog tagit över. På andra platser vårdar man sina ängar som en del av vår kulturhistoria. Här skildras en mängd olika typer av ängar: liens landskap, fuktängen, havets ängar, ett fint litet änge, den vilda trädgården, evighetens ängar, litterära ängar med flera. Även om skötseln av ängen som fagning, slåtter, hamling och lövtäkt.

MediaNr: CA45274

Djurens språk, det hemliga samtalet i naturens värld

av Eva Meijer. Inläst av Eva Sjöblom. 8 tim, 44 min.Talbok med text.

Hur låter valarnas kärlekssång? Hur kan en hund lära sig namnet på över tusen föremål? Hur samtalar bin genom att flyga i olika geometriska former? Djurens sätt att kommunicera är ett okänt territorium för många, men på senare år har vetenskapen tagit stora steg mot att verkligen förstår djurens språk. Med ny teknik och ett öppet sinnelag har människan fått avgörande insikter i både djurarter och ekosystem.

MediaNr: CA45258

Att lära sig dö i antropocen, reflektioner över en civilisations slut

av Roy Scranton. Inläst av Magnus Demitz-Helin. 6 tim, 14 min.Talbok med text.

Roy Scranton - amerikansk klimatfilosof, författare och krigsveteran - skriver om hur klimatförändringar orsakade av människor inte bara hotar den politiska och ekonomiska stabiliteten utan även hela civilisationen. Haven stiger, temperaturen ökar och extrema väder äventyrar såväl global infrastruktur som skördar och vattentillgång. Den kaotiska tidsålder vi lever i, antropocen, kräver en radikalt ny vision för mänskligheten.

MediaNr: CA45771

Den obeboeliga planeten, livet efter uppvärmningen

av David Wallace-Wells. Inläst av Anders Göransson. 19 tim, 50 min.Talbok med text.

Författaren, amerikansk journalist på New York Magazine, menar att okontrollerbara bränder, stormar, floder och torka bara är föraningar av ett större skifte som är på väg i rasande fart. Om inte mänskligheten radikalt ändrar sin livsföring kommer planeten att bli närapå obeboelig redan i slutet av detta århundrade. Internationellt uppmärksammad undersökning av vår katastroftyngda framtid.

MediaNr: CA45622

Medicin

Food pharmacy - näringsjägaren, en berättelse om hur du curlar planeten och din hälsa genom att ta näringsjägarexamen

av Lina Nertby Aurell. Inläst av Carin Ödquist. 4 tim, 53 min.Talbok med text.

Författarna driver bloggen Food Pharmacy: om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Detta är deras tredje bok i ämnet som på ett lättsamt och humoristiskt vis varvar fakta och recept. I denna bok tillkommer ett klimatperspektiv och tankar kring folkhälsa. Boken innehåller en näringsjägarkompass för den som vill lägga om sin kost.

MediaNr: CA45503

Medial läkning - kostguiden, upptäck de dolda läkande krafterna i frukt och grönsaker och vilka symtom och tillstånd de kan lindra

av Anthony William. Inläst av Anna Döbling. 15 tim, 4 min.Talbok med text.

Denna guide visar hur vi kan läka oss själva från många sjukdomar och beskriver den viktiga roll som kosten spelar. Fokus är på de dolda läkande krafterna i frukt och grönt. Över 50 olika livsmedel från naturen lyfts fram. Författaren förklarar hur vi kan ta tillvara på dem och förändra våra liv på vägen.

MediaNr: CA44703

Böcker för barn

Skönlitteratur

Berör och förstör, dikter för unga

Redaktör: Athena Farrokhzad. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 57 min.Talbok med text.

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet i denna antologi med samtida svenska poeter. Samlingen vill ge nya nycklar till språkets rikedom och ta död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal. Samlingens 79 dikter ger en introduktion till samtidspoesin som passar lika bra för den som inte längre är så ung.

MediaNr: CA45160

Knäckarbanketten

av Sara Bergmark Elfgren. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 3 tim, 2 min.Talbok med text.

En gång för länge sedan bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dygn med hundratals maträtter och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen. Kökspojken Amund och hertig Ludberts dotter Ottilia blir indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar och vidriga vidunder.

MediaNr: CA45515

Rekordskolan - vägen dit

av A K Björnsdotter Sääf. Inläst av Hanna Svensson Carlander. 1 tim, 9 min.Talbok med text.

Del 1 i serien om Rekordskolan. Silje, Rurik och Kostas är nio år, och ingen av dem passar riktigt in. Alla ansöker de till Rekordskolan som är ett internat på en avlägsen ö där vad som helst verkar kunna hända. Skolan skapades av världens längsta man. Det är en plats där man försöker slå olika rekord och där man får bo i en trädkoja, tält eller i ett högt torn. Allt verkar mycket spännande men det finns också strikta regler man måste följa.

MediaNr: CA45169

Ponnyprinsessan

av Zanna Davidson. Inläst av Puma Berg. 1 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 4 i serien Den förtrollade ponnyön som börjar med Hollys hemlighet. Ponnyön får besök av ponnyprinsessan Rosalie. Holly och hennes vän, ponnyn Puck, får i uppdrag att ta hand om henne och hålla henne sällskap, men en dag är Rosalie försvunnen. Hur ska Holly och Puck kunna hitta henne och se till att hon kommer i säkerhet igen?.

MediaNr: CA45127

Helt seriöst

av Hanna De Canesie. Inläst av Camilla Eriksson. 5 tim, 19 min.Talbok med text.

Efter en fest publiceras bilder av Ellas nakna bröst, med någons händer på hennes kropp, på ett anonymt insta-konto med kränkande text. Kommentarerna är många, men ingen vet vem som tagit bilderna. Ingen utom Sam som skymtade Manne och Aldin med Ella i sovrummet. De hävdar att det är Sam som lagt upp bilderna. Kompisar börjar vända sig emot honom. D.C, socionom och skolkurator, fångar här ungas människors svårigheter med identitet och relationer.

MediaNr: CA45629

Hästpojkarna

av Johan Ehn. Inläst av André Nilsson. 10 tim, 59 min.Talbok med text.

I 1920-talets Prag rymmer två pojkar från ett barnhem och får jobb på en cirkus där de utför häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen för dem till Berlin och pojkarna börjar förstå vad de egentligen känner för varandra. Parallellt berättas om Anton, i nutidens Stockholm, som får ett jobb inom hemtjänsten. Hos en av vårdtagarna, Alexander Kovac, hittar han foton på cirkusartister och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle levt för liv?.

MediaNr: CA45517

Lillis och riktiga laget

av Micaela Favilla. Inläst av Puma Berg. 0 tim, 24 min.Talbok med text.

Lillis älskar fotboll och vet precis hur man gör: passar, gör mål, jublar och kramas. Hon vill så gärna spela i ett riktigt lag, precis som sin syster. Nästa termin, säger mamma. Men vadå nästa termin? Lillis vill spela nu! Hon får nöja sig med sin egen klubb, Snabbsportens IK. Där får man spela när och hur man vill. Det är inte så noga. Men lika bra som ett riktigt fotbollslag och riktig fotbollsträning är det nog inte. Eller?.

MediaNr: CA45084

Kampen om Araluen

av John Flanagan. Inläst av Martin Skoglund. 9 tim, 46 min.Talbok med text.

Del 14 i serien Spejarens lärling som börjar med Gorlans ruiner. I det högsta tornet i Araluens slott sitter kronprinsessan Cassandra och kung Duncan fångade. I en annan del av landet befinner sig spejarna Horace och Gilan i ett belägrat fort, där de bara väntar på att De röda rävarnas klan ska attackera dem på nytt. Den enda som kan hjälpa dem är lärlingen Maddie som måste övertyga broderbandet Hägrarna att följa med henne.

MediaNr: CA45660

Backa hem, Nilla!

av Anja Gatu. Inläst av Monica Back Bengtsberg. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

Nilla är tolv år och spelar fotboll i klubben Verum. Till hösten ska de börja tränas av den förre landslagsspelaren, Zawadi Oduya. Nilla har spelat på mittfältet när de spelade med 7-mannalag men nu blir hon till sin besvikelse placerad som mittback när de ska spela 9-mannalag. Och den nya spelaren Evin, som Nilla är nyfiken på, göra henne bara förvirrad. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Nilla Fischers barndom.

MediaNr: CA44516

En egen häst

av Pia Hagmar. Inläst av Bodil Carr Granlid. 3 tim, 32 min.Talbok med text.

Juli har precis börjat sexan. Hon har gått på ridskola i fem år och är duktig, men börjar tröttna. Det känns omöjligt att utvecklas och tävla utan egen häst och Juli vet att hon aldrig kommer att få någon. En kväll när hon kommer hem från stallet står hennes föräldrar ute på gården. De bråkar och skriker åt varandra. Utan att ens se på Juli sätter sig hennes mamma i bilen och åker därifrån. Det är så katastrofen börjar. Och sedan fortsätter den.

MediaNr: CA45513

Isabell, min bästa vän

av Lin Hallberg. Inläst av Ingemar Nygren. 0 tim, 29 min.Talbok med text.

Kan man vara bästis med en häst? Det tycker inte killarna i Nisses klass. Allt med Nisse är visst fel - tjejstövlar och tjejkläder och så en häst till kompis! Då är det tur att Isabell väntar därhemma. Hon har en koja under granen i hagen och där får Nisse vara precis den han är. Isabell är väldigt bra på att lyssna och hon tycker att Nisse ska lära sig att rida.

MediaNr: CA45453

Indra Larssons inte särskilt lyckade ridlektioner

av Lin Hallberg. Inläst av Britt Ronström. 4 tim, 17 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Hästviskaren som börjar med Indra Larssons inte helt perfekta hästliv. Halvlyckade ridlektioner, före detta bästisar och trångt i zebrafinksburen. Indra Larsson har mycket att tänka på. Och när Sander, westernryttare och djurkommunikatör, berättar att han ska leda en clinic för problemhästar på jullovet och lovar att Indra ska få komma dit och hjälpa till, blir det inte direkt mindre grejer.

MediaNr: CA45631

Dansfeber överallt

av Anna Hansson. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 11 min.Talbok med text.

Del 4 i serien som börjar med Dansfeber. Maja och hennes kompisar på högstadiet älskar att dansa. Nu får Maja veta att det behövs dansare på ett kryssningsfartyg i ett varmt och soligt land. Hon bestämmer sig för att alla i hennes dansgrupp ska åka dit. Vem skulle kunna tacka nej till ett sådant erbjudande? Ganska många visar det sig. Och finns det ens något erbjudande, eller har Maja hittat på allt?.

MediaNr: CA44895

Blod i gruset

av Mats Jonsson. Inläst av Dan Bratt. 4 tim, 29 min.Talbok med text.

Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke. Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats?.

MediaNr: CA45661

Kärlek är bättre än ingen kärlek

av Rose Lagercrantz. Inläst av Therese Stenshäll. 1 tim, 51 min.Talbok med text.

Del 7 i serien som börjar med Mitt lyckliga liv. Det är vår och Dunne reser till Rom för att gå på pappas bröllop. Det är tack vare henne det blir av. Det är i alla fall vad hon själv tror. Men till hennes bestörtning är inte Ella Frida bjuden. Pappa har sagt nej. Vad ska Ella Frida säga när hon får veta att hon inte blivit bjuden på sin bästa väns pappas bröllop? Än vet hon inget, hon är i stugan på ön för att städa bort vintern.

MediaNr: CA45418

Astrid, alltid Astrid!

av Charlotta Lannebo. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 55 min.Talbok med text.

Det är inte alltid så lätt att vara yngst i en familj med fyra syskon. Mycket i 8-åriga Astrids liv är ganska orättvist. Hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får, hon blir avbruten hela tiden och tvingas gå på fritids fast hon hatar det. Men Astrid har några knep för att få sin vilja igenom. Och det är tur, för hur skulle hon annars kunna ägna sig åt sådant hon gillar, som att såsa runt hos farmor eller ha en perfekt tänkarstund?.

MediaNr: CA45808

Dödens dal

av Ola Lindholm. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 2 tim, 54 min.Talbok med text.

Kung Pow är världens farligaste kampsport. I alla tider har kunskaperna om Kung Pow förts från en mästare till bara en elev. Mästaren Ju har länge levt utan att hitta sin lärling. Men en dag upptäckte den internationella polisen iPol ett övergivet barn och Mästare Ju övertalas att träna pojken. Pojken döptes till Sam och nu bildar han tillsammans med Mästare Ju och datageniet Aisha en avdelning inom iPol som bekämpar farliga skurkar.

MediaNr: CA45410

Game over

av Ola Lindholm. Inläst av Dan Bratt. 3 tim, 30 min.Talbok med text.

Del 2 i serien Kung Pow som börjar med Dödens dal. Århundrades spel är här! Världens starkaste AI-program, Wasabee, har utmanat hela mänskligheten på ett slutgiltigt game. När Wasabee förvandlar varje fordon, varje maskin och varenda dator till ett dödligt farligt vapen står Sam, Aisha och Mästare Ju inför en fasansfull motståndare som finns överallt.

MediaNr: CA46076

Frukta mig

av Tahereh Mafi. Inläst av Marika Bergström. 9 tim, 39 min.Talbok med text.

Första delen i en ny triologi som tar vid där serien Rör mig inte slutade. Juliette har överlevt flera år i fångenskap hos Återetablissemanget. Torterad och skottskadad är hon nu äntligen fri, med Warner vid sin sida. Rebellerna har segrat och Juliette har utsetts till ledare för sektor 45. Helt plötsligt har hon makt och måste försöka hantera sina speciella förmågor. Hon sätts på prov när en tragedi inträffar.

MediaNr: CA45304

Colorado tävlar i Dubai

av Helena Mansén. Inläst av Camilla Bard. 8 tim, 4 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Colorado - galopphästen från vildmarken. Colorado är inbjuden till att tävla i ett stort lopp i Dubai. På vägen dit sker en mellanlandning i Paris. Det blir ett kärt återseende mellan vännerna Paco och Zarah. Zarahs pappa, schejk Mastook, har köpt Colorados halvsyster, Magic. Men Magic är vild och oregerlig och den franska tränaren vill inte ha henne i stallet. Hästar, spänning, kärlek och vänskap.

MediaNr: CA45278

Min längtan kvar, dikter om kärlek - tappad och hittad

av Mårten Melin. Inläst av David Zetterstad. 0 tim, 33 min.Talbok med text.

Diktsamling om kärlek - tappad och hittad. Det är dikter om längtan och förälskelse. Om att bli ihop och att göra slut. Om hur ont det kan göra att sakna någon. En kärlekshistoria som både hettar och bränner.

MediaNr: CA45209

Skuggan i fönstret

av Karsten S Mogensen. Inläst av Bodil Carr Granlid. 0 tim, 11 min.Talbok med text.

Anns kanin har smitit ur sin bur och sprungit iväg. Ann går ut i det mörka regnet och letar. Kanske gömmer den sig hos grannen? Plötsligt ser Ann en skugga i grannens fönster. Men den gamle mannen som bodde där är ju död! En kort rysare om hur läskigt allt kan verka i oväder. Lättläst.

MediaNr: CA44937

Modersmål

av Mona Monasar. Inläst av Helena Gripe. 0 tim, 41 min.Talbok med text.

Diktsamling som kretsar en ung kvinnas upplevelse att som färgad och muslim växa upp i 2000-talets Sverige. Hon beskriver relationen till sina föräldrar och landet Somalia som de lämnat. Här finns känslor av vrede, sorg, förtvivlan och ensamhet; men också texter som står upp mot rasism och fördomar. Debutbok av Mona Monasar, 1998-.

MediaNr: CA45380

Kapten Kalsong och mobbarmaffians modiga motståndare, det nionde episka äventyret

av Dav Pilkey. Inläst av Magnus Erenius. 2 tim, 36 min.Talbok med text.

Del 9 i serien som börjar med Kapten Kalsong. Fem år tillbaka i tiden går George och Harold i förskolan. När de plågas av ett elakt gäng mobbare finns inte superhjälten kapten Kalsong där för att hjälpa dem. Tur då att de har en listig plan. Allt som behövs är några prinsessklänningar, ett hänglås och ett par spökande jättebrallor. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA45212

Midnattstid

av Benjamin Read. Inläst av Britt Ronström. 7 tim, 17 min.Talbok med text.

En natt hör Emily post trilla in genom brevinkastet. Hon blir nyfiken och kikar ut genom fönstret, där hon ser en stor gestalt med paraply gå ut genom grinden och ge sig av. I smyg hör hon mamma och pappa läsa ett märkligt brev. Nästa morgon är mamma försvunnen. Sedan försvinner pappa. Emily förstår att hon måste leta efter dem och plötsligt har hon förflyttats från nutid till 1859. London vimlar av mystiska typer, och Emily är mitt i ett äventyr.

MediaNr: CA45103

Camping & kurragömma

av Marin Salto. Inläst av Bodil Carr Granlid. 0 tim, 16 min.Talbok med text.

Det är sommarlov och Emma far med buss för att hälsa på sin kompis Rosita på campingen. Barnen leker kurragömma bland husvagnarna och drar med de vuxna i leken. Att Rosita bor året om på campingen med sin romska familj är något läsaren bara anar. I slutet av berättelsen finns en "liten språkskola" med vardagsfraser där fem olika varianter av språket romani presenteras.

MediaNr: CA44936

Sjörövarhöst

av Mårten Sandén. Inläst av Carin Ödquist. 2 tim, 22 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Skorstensjul. En stormig höstkväll dyker en mystisk man med träben upp hemma hos Stella. I sjökistan han har med sig finns en loggbok och en märklig kompass som verkar höra samman med Stella. Vart vill kompassen föra henne och varför vill den hemske sjörövaren Benbow få tag på loggboken? Frågorna blir allt flera och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren.

MediaNr: CA45719

Allt du gav mig var minnen

av Adam Silvera. Inläst av André Nilsson. 10 tim, 44 min.Talbok med text.

När 16-årige Griffins första kärlek och ex-pojkvän Theo dör i en drunkningsolycka är det som världen imploderar. Trots att Theo flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson hade Griffin aldrig tvivlat på att det skulle bli de två igen, när tiden var inne. Nu kommer det aldrig att bli så. För att göra saker och ting värre är Jackson den ende som förstår Griffins sorg och smärta. Men Griffin fortsätter att falla allt djupare ner i avgrunden.

MediaNr: CA45594

Kaos och katastrofer

av Linda Skugge. Inläst av Ingrid Gustafsson. 1 tim, 42 min.Talbok med text.

Juno går i 7A - skolans stökigaste klass. Hon håller sig mest för sig själv. På fritiden gör Juno en Youtube-vlogg. En dag råkar Juno lägga ut fel video, där hon dissar klassens tuffa tjejgäng. Snart har alla sett den. Juno blir rädd. Vad göra? Hon startar en skam-vlogg där folk får prata om sina misstag. En rolig bok som också innehåller tips och råd för dig som vill starta en egen Youtube-vlogg.

MediaNr: CA45168

Prästgårdens hemlighet

av Tobias Söderlund. Inläst av Dan Bratt. 5 tim, 22 min.Talbok med text.

Vanessa, 12 år, bor nära det som kallas ett av världens mest hemsökta hus, prästgården i Borgvattnet. När hon vill filma något läskigt till sin vlogg bestämmer hon sig för att åka dit med ett par kompisar. Det blir verkligen läskigt, och de flyr därifrån. På filmerna syns faktiskt ett spöke och konstiga saker börjar hända. Har något, eller någon, följt med Vanessa hem? Bonus: Borgvattnets prästgård finns på riktigt! Vågar du åka dit?.

MediaNr: CA45106

Min tur nu

av Angie Thomas. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 11 tim, 39 min.Talbok med text.

Bri är 16 år och drömmer om att bli en känd rappare. När hon var 12 sköts hennes pappa ihjäl av ett rivaliserande gäng när han var på väg att slå igenom som rappare. Hennes mamma har missbrukat droger, varit ren i några år, arbetat i kyrkan men är nu arbetslös. Bri är duktigt i skolan men allt förändras när hon blir nedbrottad av några väktare för att de misstänker att hon säljer droger. Bri bestämmer sig för att hon ska lyckas.

MediaNr: CA45798

Världens viktigaste match

av Jesper Tillberg. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin. 4 tim, 24 min.Talbok med text.

Jille, 14 år, drömmer om att bli fotbollsproffs. Han gör allt för att nå sitt mål och är på god väg att nå dit. Genom hårt arbete, envishet och med pappa som ivrig påhejare verkar vägen till toppen spikrak. Det är dock inte alltid så lätt att helhjärtat ägna sig åt något, när man lever i en familj med tunga minnen av krig och flykt. Familjens historia gör sig ständigt påmind. Boken baseras på fotbollsspelaren Jiloan Hamads liv.

MediaNr: CA44647

Expedition rädda revet

av Christina Wahldén. Inläst av Bodil Carr Granlid. 3 tim, 4 min.Talbok med text.

Elvaåriga Alice är med sin mamma på en liten ö i Stora Barriärrevet. Medan mamma arbetar som marinbiolog går Alice på upptäcktsfärd, lär sig snorkla och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där. Men jorden har feber, temperaturen är för hög och djuren drabbas hårt. Ju mer Alice får veta, desto fler frågor dyker upp. Och vem är den mystiska flickan som bara Alice verkar se?.

MediaNr: CA45501

Blixtar och hemligheter

av Mark Wallenius. Inläst av Therese Stenshäll. 1 tim, 41 min.Talbok med text.

Dagen då Tor börjar i Mikas klass slår blixten ner i ett träd på skolgården. Efter det blir inget sig likt. Tor är en sån som gör som han vill och törs stå upp mot de bråkiga femmorna. Men varför vill han inte vara med på skolfotot? Vem är mannen som letar efter honom? Och varför svarar han inte i telefon? Det är många frågor Mika inte får svar på. Berättelse om vänskap och jobbiga hemligheter.

MediaNr: CA45279

Filmmysteriet

av Martin Widmark. Inläst av Britt Örnehed. 1 tim, 18 min.Talbok med text.

Tjugoåttonde boken om LasseMajas detektivbyrå. Den berömda filmregissören Omar Rauk kommer till Valleby för att spela in film och bjuder in Vallebyborna till en audition. Polismästaren erbjuds en roll om han går med på att bli inlåst i en bur under natten - för att prova på känslan av att vara inlåst. Han accepterar, tveksamt. Samma natt sker ett inbrott i optikerbutiken. Inget har stulits förutom en klocka, men golvet i källaren är uppbrutet.

MediaNr: CA45417

Hjördis i skolan

av Jujja Wieslander. Inläst av Marika Bergström. 1 tim, 13 min.Talbok med text.

Efter ett långt skönt sommarlov är det dags att börja skolan igen. Hjördis kämpar med att våga prata inför hela klassen, läsa högt och att hinna leka med både kompisarna på gården och klasskompisarna. Och hur är det egentligen med Birgitta B? Varför är syfröken så taskig mot henne? Tredje boken i serien om Hjördis, som är barn på 1950-talet.

MediaNr: CA45146

Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet

av Linn Åslund. Inläst av Lena Löfvenborg. 1 tim, 16 min.Talbok med text.

Del 3 i serien som börjar med Ester Tagg och Den flygande holländaren. Ester Tagg och besättningen på piratskeppet Den flygande holländaren är på väg till Hundbukten. Där ska de rädda piraten Amelia Sorgmantel som troligtvis är den enda som vet var Esters föräldrar är. Ester hoppas att hennes dröm att återförenas med sin mamma och pappa äntligen ska bli sann. Men när de landar i Hundbukten så får de en inbjudan från härskaren på Tistelgorm.

MediaNr: CA45499

Faktaböcker

Historia

Barnens världshistoria

av Christer Öhman. Inläst av Helena Gripe. 2 tim, 2 min.Talbok med text.

Femte delen i Barnens världshistoria: 1800-talets historia berättas med början vid amerikanska frihetskriget, följt av franska revolutionen, ångmaskinen, järnvägen och sedan kvinnornas kamp för rösträtt. Personskildringar gör historien levande. Rikligt illustrerad.

MediaNr: CA44714

Biografi med genealogi

Jag, Nattid

av Nathalie Danielsson. Inläst av Lena Löfvenborg. 3 tim, 17 min.Talbok med text.

Nathalie "Nattid" Danielsson är 18 år och är en av Sveriges största influencers, som når en miljonpublik med sitt budskap om anti-mobbning och att våga vara sig själv. I denna självbiografi berättar hon om uppväxten i Trelleborg och en skoltid som präglades av trakasserier och mobbning, vilket ledde till ett självmordsförsök vid 10 års ålder. Hon visar vad mobbning kan leda till och vill hjälpa barn och unga att bryta sig ur destruktiva mönster.

MediaNr: CA45149

Svenska hjältinnor, 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

av Colette van Luik. Inläst av Puma Berg. 6 tim, 9 min.Talbok med text.

100 berättelser om svenska kvinnor som på olika sätt varit smarta, starka och modiga. Många av kvinnorna är välkända, andra mer okända. Gemensamt för dem alla är att de inte har accepterat att låta sig begränsas av ett samhälle där män har styrt och bestämt hur flickor och kvinnor ska vara. De har gått sin egen väg och lagt grunden till en värld där alla människor har samma värde och samma möjligheter att bli precis vad de vill vara.

MediaNr: CA45403

Jag äger min story

av Henrietta Lysén. Inläst av Helena Gripe. 4 tim, 34 min.Talbok med text.

Självupplevd berättelse om uppväxt i dysfunktionell familj där pappan är alkoholiserad. Boken kretsar kring kring medberoende, övergrepp och att våga bryta tystnaden. Boken riktar sig till unga läsare och innehåller intervjuer, tips och övningar, samt en lista över föreningar och organisationer där barn och ungdomar kan söka hjälp.

MediaNr: CA44798

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Väsenologi, en lättbegriplig vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro

av Ingela Korsell. Inläst av André Nilsson. 2 tim, 27 min.Talbok med text.

Faktabok om väsen i nordisk folktro. Hur gjorde man för att få magiska krafter? Vad skulle man säga om man mötte ett spöke? Varför vänder man tröjan ut och in i skogen? Och vad var blod från vänster lillfinger och morgonspott bra till? Här finns berättelser - de flesta utspelas på landsbygden under 1800-talet - där vi möter mylingen, maran, näcken och andra väsen som är en del av vår folkkultur.

MediaNr: CA45422

Julens monster

av Andreas Palmaer. Inläst av Carin Ödquist. 1 tim, 34 min.Talbok med text.

Förr i tiden var det inga fryntliga tomtar som kom på besök under julen. Hade man otur kunde det i stället komma monster som Krampus; ett monster som inte bar några presenter i en säck på ryggen utan sträckte fram sina vassa klor och väste "Finns det några elaka barn här?" I femton blodisande historier berättas om julmonster som människor en gång trodde fanns på riktigt.

MediaNr: CA46113

Samhälls- och rättsvetenskap

Var kommer du ifrån, egentligen?

Inläst av Marcus Hjulhammar. 3 tim, 5 min.Talbok med text.

Organisationen TNKVRT (tänkvärt) har funnits sedan 2015 och består av 11 antirasistiska nätaktivister. De vill genom olika projekt sprida kunskap om förtryck och rasism. Här finns berättelser om vardagsrasism, blandat med fakta och tips på hur man kan göra skillnad. Frågan "Var kommer du ifrån, egentligen?" utgör huvudfokus när olika personer genom berättelser, dikter och illustrationer ger sin bild av att vara i minoritet i Sverige.

MediaNr: CA45454

Ekonomi och näringsväsen

Rebellkatter!, hjältesagor om katter med klös

av Kimberlie Hamilton. Inläst av Therese Stenshäll. 3 tim, 33 min.Talbok med text.

Fantastiska och sanna berättelser om katter som förändrat världen. Modiga katter som räddar liv, äventyrskatter som reser över hela jorden, teve-kändisar som drar till Hollywood och oumbärliga krigshjältar. De är alla rebellkatter och stjärnor i sina egna hjältesagor. Här finns också fakta om skrock och vidskepelse, myter och legender, kattens nio liv, deras sjätte sinne och katter som mäktiga musfångare.

MediaNr: CA45264

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Sayyidāt al-qamar, riwāyah

av Jūkhah al-Ḥārithī. Inläst av Kawther Abu-Hani. 6 tim, 34 min.Talbok.

Romanen utspelar sig i den omanska byn al-Awafi och handlar om tre systrar. Den ena gifter in sig i en rik familj, den andra gifter sig på grund av pliktkänslor och den tredje väntar på en man som har emigrerat. Denna bok tilldelades det internationella Man Bookerpriset 2019. Det var den allra första boken skriven av en kvinnlig arabisk författare som fick detta pris. Jokhah al-Harithi, 1978- , en omansk författare. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA45449

The global age, Europe 1950-2017

av Ian Kershaw. 34 tim, 57 min.Talbok med text.

Den brittiske historikern Ian Kershaw skrev i boken To hell and back om Europas historia mellan 1914 och 1949. I denna fortsättning handlar det om åren från 1950 till 2017. De katastrofala åren under de två världskrigen avlöses nu av en något lugnare period där det ekonomiska välståndet ökar. Men Europa är delat och det finns mycket ängslan och oro inför framtiden. Inläst med engelsk talsyntes.

MediaNr: CA44840

The mountain story

av Lori Lansens. Inläst av Miguel Escribano. 11 tim, 17 min.Talbok med text.

Nola tänker bestiga ett berg för att hedra sin bröllopsdag, för första gången sedan hennes make gick bort. Blonde tränar för triathlon. Vonn försöker komma över sin tonårsångest genom att klättra i berg. Wolf är en erfaren vandrare men nu har han kommit till bergen, utan mat och vatten, fast besluten att ta sitt liv. På berget möts de och den omaka gruppen inser snart att de måste ge varandra stöd i kampen för överlevnad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45368

Japonisme, ikigai, forest bathing, wabi-sabi and more

av Erin Niimi Longhurst. Inläst av Lisa Sculati. 5 tim, 52 min.Talbok med text.

En bok om konsten att bli mer nöjd med livet utifrån den japanska livsfilosofin som bygger på begrepp som är grundläggande i det japanska sättet att leva. Japanska filosofier värdesätter enkelhet och anspråkslöshet, balans och vikten av ett holistiskt synsätt. Det speglas bland annat i matlagning och konsten att arrangera blommor. Boken innehåller både recept och praktiska tips. Den tryckta boken är vackert illustrerad. Inläst på engelska.

MediaNr: CA44556

The tattooist of Auschwitz, based on the powerful story of Lale Sokolov

av Heather Morris. Inläst av David Rubenstein. 7 tim, 55 min.Talbok med text.

Lale Sokolov kom till Auschwitz-Birkenau 1942 och beordrades då att tatuera de medfångar som valts ut för att arbeta sig till döds, istället för att gasas ihjäl direkt. En dag står den unga kvinnan Gita framför honom och väntar på att bli tatuerad. Lale blir förälskad och bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret. Mot alla odds gör de det. Romanen har en verklighetsbakgrund. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45401

There there

av Tommy Orange. Inläst av David Rubenstein. 8 tim, 42 min.Talbok med text.

12 olika människor är på väg till Big Oakland Powwow. Alla är förenade på ett sätt som de kanske ännu inte inser. Bland dem finns Jacquie Red Feather, nykter alkoholist som försöker hitta tillbaka till sin familj, Dene Oxendene som samlar på historier för att hedra sin farbrors död och 14-årige Orvil som ska framföra en traditionell dans. Tillsammans bildar de en kör av röster från urinvånare i Nordamerika. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45628

El amante japonés

av Isabel Allende. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos. 14 tim, 44 min.Talbok med text.

När Alma Belasco närmar sig 80 år flyttar hon in på äldreboendet Lark House. Hennes skötare Irina Bazili fattar intresse för Almas livsöde. När Polen ockuperas 1939 skickas den lilla judiska flickan Alma av sina föräldrar till släktingar i San Francisco. Familjens trädgård sköts av den japanske trädgårdsmästaren Takao Fukuda. Kärleken börjar spira mellan Alma och Takaos son Ichimei, och blir en livslång passion med stora hinder. Tal på spanska.

MediaNr: CA45450

Bī bād, bī pārū, majmūʿh-i dāstān

av Farībā Vafī. Inläst av Shabnam Faraee. 4 tim, 11 min.Talbok.

Uppmärksammad och prisad novellsamling av den iransk-azerbajdzjanska författaren Fariba Vafi. I tolv berättelser dramatiserar hon med små medel triviala händelser och vardagliga teman utifrån vinklar som sätter dem i oväntad dager. Fritt översatt till svenska blir titeln Utan vind, utan åror. Fariba Vafi är född 1963 i Tabriz, Iran. Författarens verk finns översatta till flera språk. Inläst på persiska.

MediaNr: CA44790

Poika ja isä, erään rikoksen tarina

av Jörn Donner. Inläst av Eero Enqvist. 9 tim, 13 min.Talbok.

David har i åratal levt i en form av rotlös exil. Han är skadad av kärlek och därför ovillig att binda sig på nytt. Så träffar han Maria på en ambassadmottagning, ett möte som resulterar i erotisk hetta och graviditet. Dock visar sig Davids lukrativa affärsresor världen runt ha ett pris. Han blir rullstolsburen, fast i en förort till Helsingfors. Men livsviljan blommar åter upp via ett nytt erotiskt äventyr och en slags försoning sker med fadern. Inläst på finska.

MediaNr: CA46096

Made in America

av Jan Guillou. Inläst av Timo Mäkynen. 12 tim, 14 min.Talbok.

Del 6 i serien Suuri vuosisata som börjar med Sillanrakentajat. Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på femtiotalet. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror samtidigt som tillvaron präglas av skräcken inför kärnvapenkriget. Erics skyddade tillvaro ute i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror. I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur med influenser från USA. Inläst på finska.

MediaNr: CA45545

Surun istukka

av Katriina Huttunen. Inläst av Alma-Ruut Karjalainen. 5 tim, 57 min.Talbok.

Katriina Huttunens självbiografiska första roman som handlar om den djupa sorgen efter sin dotters självmord. Bara vid dotterns grav känner modern frid ett ögonblick. Med förlusten kommer ilska, självanklagelser, rädsla, skräck, skam, ånger samt besvikelser hos sig själv och andra. Största av allt är dock sorgen. Romanen ifrågasätter i sin helhet den kultur som vill förtränga dödens existens i vardagen. Inläst på finska.

MediaNr: CA45540

Rottasankari

av Seppo Jokinen. Inläst av Jan-Christian Söderholm. 10 tim, 2 min.Talbok.

Någon har skjutit mot polisen i Tammerfors. Även om det inte blir någon förlust i liv, anklagas kommissarie Koskinen. Han anses ha utsatt sina underordnade för fara. Men Koskinen är mer intresserad av vem som, mitt i natten, återupplivade en kvinna som utsatts för mordförsök i en privatbostad. Vem är den anspråkslöse hjälten som räddade människoliv men sedan försvann spårlöst? Inläst på finska.

MediaNr: CA45539

Aarrelaivat ja harhatulet, Turunmaan ulkosaaristo 1700-luvulla

av Yrjö Kaukiainen. Inläst av Tapio Rauvala. 4 tim, 52 min.Talbok.

På den södra kanten av skärgården låg två holländska handelsfartyg från 1700-talet, St. Mikael och Vrouw Maria, på havets botten, lastade med värdesaker. Skeppsbrott var vanligt vid den tiden, men skeppets last räddades ofta av människor som bodde längs kusten och i skärgården. Invånarna i Turunmaa skärgård sänkte sina fartyg till botten för att råna deras värdefulla last, i enlighet med den lokala traditionen. Inläst på finska.

MediaNr: CA45548

Tasaista tahtia, Katajamäki

av Anneli Kivelä. Inläst av Erja Alander. 7 tim, 32 min.Talbok.

Del 14 i Katajamäki - serien som börjar med Kotiin Katajamäelle. Läraren Lilja Ketonen som har varit änka flyttar till Katajamäki och till övervåningen i bybutiken. Ytterligare en lärare Severi Jansson och en ung läkare, Ilse Ketonen flyttar in i byn. Ilse är Liljas systerdotter och de är i samma åldrar. Severi verkar vara intresserad av båda. Inläst på finska.

MediaNr: CA45541

Amundsenin viimeinen matka

av Monica Kristensen. Inläst av Jami Kananen. 14 tim, 15 min.Talbok.

År 1928 slutade luftskeppet Italias återresa från Nordpolen i en olycka på Svalbard. Roald Amundsen deltog i den största internationella räddningsinsatsen i historien för att hitta besättningen på skeppet. Under insatsen försvann Amundsen. Ödet för Amundsens räddningsflygplan och dess undermåliga besättning har förblivit ett mysterium. Monica Kristensen kastar i denna bok ett nytt ljus över händelsen. Inläst på finska.

MediaNr: CA45547

Ystäväni Natalia

av Laura Lindstedt. Inläst av Tuija Kosonen. 6 tim, 34 min.Talbok.

En historia om en kvinna som börjar på en intensiv terapi för att lösa problemen i sitt sexliv. Terapeuten berättar om en patient som kvinnan kallar Natalia. Kvinnan börjar njuta av terapin och blir beroende av den. Boken utforskar användning av makt. identitetsbyggande och berättelsens kraft. Inläst på finska.

MediaNr: CA45544

Nuoruuteni Nunnala, sisäoppilaitoksen salatut vuodet

av Pepi Reinikainen. Inläst av Anu Vilhunen. 13 tim, 53 min.Talbok.

En bok baserad på dagböcker om livet på Nunnala, Porvoo internatskola för flickor. Disciplinen var hård och lärarna var tyranner som gynnade vackra flickor från rika familjer. Nunnala var ett fängelse utan kontakt med omvärlden. Pepi Reinikainen bryter den långa tystnaden kring vad som försiggått i skolan och berättar om sina traumatiska upplevelser och personliga liv under de avgörande åren för en ung person. Inläst på finska.

MediaNr: CA45546

Leimikot

av Hannu Väisänen. Inläst av Erja Alander. 7 tim, 47 min.Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Vanikan palat. När Antero en kväll återvänder till sitt hem i Paris, attackeras han av två män. Han är tvungen att släppa in rånarna i sin bostad, där de binder fast honom i en stol och tvingar honom under knivhot att avslöja koden till sitt bankkort. För att vinna tid börjar Antero berätta historier för rånarna som sagans Scheherazade. Inläst på finska.

MediaNr: CA45542

Li Şedadiyê du jinên ermen

av Mihemed Seîd Temel. Inläst av Sidar Yigit. 6 tim, 6 min.Talbok med text.

En fristående uppföljare på den historiska roman som utspelar sig under den kurdiska dynastin marvaniderna (990-1096 e.Kr). Den här berättelsen handlar om kriget mellan de kurdiska och armeniska kungadömena, om makt och hegemoni i Kaukasien och skeenden under de medeltida kurdiska dynastierna som hamnat i skymundan för de stora muslimska imperierna. Den kurdiske författaren Mihamed Seid Temel är född 1952. Inläst på kurdiska kurmandji.

MediaNr: CA44661

Noveller på romani chib

av August Strindberg. Inläst av D. Kai. 2 tim, 8 min.Talbok.

Fem noveller ur August Strindbergs Giftas I-II på romani chib. Samliga officiella varieteter av romani i Sverige är representerade med varsin novell. Hans Caldaras har skrivit förordet. Giftas räknas till Strindbergs bästa litteratur, och behandlar äktenskapet och relationen mellan kvinna och man. Inläst på romani.

MediaNr: CA45569

Maana Faay, (qiso/novel)

av Maxamed Daahir Afrax.. Inläst av Osman Mohamed. 10 tim, 14 min.Talbok med text.

Maana Faay är en ung kvinna som lever i Mogadishu under 1970-talet, en stad med stigande korruption och moraliskt förfall. Hon förälskar sig i en kille men hennes pappa har andra planer för sin dotter och har bestämt vem hon ska gifta sig med - en ung, hårt arbetande och skötsam kille i släkten. Kritisk berättelse om det somaliska samhället som utkom i original 1981. Inläst på somaliska.

MediaNr: CA44887

Böcker för barn

The lines we cross, when lines are drawn, we all choose sides

av Randa Abdel-Fattah. Inläst av David Rubenstein. 8 tim, 52 min.Talbok med text.

Michael är attraherad av sin nya klasskamrat Mina, men de står på motsatta sidor i en konflikt som delar deras stad i Australien. Michaels föräldrar tillhör en invandrarfientlig grupp medan Minas familj är flyktingar från Afghanistan. Både Michael och Mina tvingas ta ställning. Berättarrösten växlar mellan de två ungdomarna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45208

Lucky broken girl

av Ruth Behar. Inläst av Malin Wahlstedt. 4 tim, 56 min.Talbok med text.

Det är tidigt 1960-tal och Ruthie har emigrerat från Cuba till New York med sin familj. Ruthie finner sig snabbt tillrätta i skolan och det nyvunna livet i Amerika. Då råkar hon ut för en hemsk bilolycka och blir svårt skadad. Ruthie blir sängliggande under en lång period. En självbiografisk uppväxthistoria som skildrar hur viktiga vänner och andra glädjeämnen blir när livet är svårt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45268

The marrow thieves

av Cherie Dimaline. Inläst av David Rubenstein. 7 tim, 30 min.Talbok med text.

Mänskligheten har nästan ödelagt jorden genom global uppvärmning. Men det finns en mer konkret ondska också. Urbefolkningen i Nordamerika dödas och deras benmärg används för att återfå något som resten av befolkningen förlorat: förmågan att drömma. I denna mörka värld kämpar Frenchie och hans kamrater för att överleva. De gömmer sig i vildmarken och gör upp planer för hur de kan besegra märgtjuvarna. Dystopi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45458

We are the ants

av Shaun David Hutchinson. Inläst av David Rubenstein. 10 tim, 19 min.Talbok med text.

Henry Denton är en ung man med ett smått tragiskt liv för tillfället. Hans mamma sliter som servitris, hans mormor har Alzheimers sjukdom och hans pojkvän har tagit sitt liv. När Henry blir bortförd av aliens ger de honom ett val. Om han trycker på den röda knappen kan han rädda mänskligheten från jordens undergång. För Henry är det inte ett självklart val.

MediaNr: CA45007

Reign of the fallen

av Sarah Glenn Marsh. Inläst av Sarah White. 13 tim, 38 min.Talbok med text.

Odessa är en av de främsta nekromantikerna i Karthia. När en ädling dör är det hennes jobb att hämta tillbaka själen från skuggvärlden Deadlands och återuppliva kroppen. Men återupplivningen har ett högt pris. Om de dödas kött blottas förvandlas de till blodtörstiga gastar. Gastarna tycks på senare tid ha blivit allt fler och det verkar som om någon tränar dem för attack. Odessa vacklar - var ligger hennes ansvar i detta? Fantasy med hbtq-tema.

MediaNr: CA44800

The fork, the witch, and the worm

av Christopher Paolini. Inläst av David Rubenstein. 6 tim, 36 min.Talbok med text.

Det är nu ett år sedan som Eragon lämnade Alagaësia i sökandet efter ett nytt hem där han kunde träna upp en ny generation av Dragon Riders. Nu kämpar han med en rad olika utmaningar: konstruera en drakhåla, lägga upp ett förråd med mat, hur han ska vakta drakäggen, och hantera krigförande Urgals och högdragna älvor. Då får Eragon en vision, ett oväntat besök och kunskap om Urgal-legend vilket ger honom annat att tänka på. Inläst på engelska.

MediaNr: CA45500

The circus mystery

av Martin Widmark. Inläst av David Rubenstein. 0 tim, 44 min.Talbok med text.

Lasse och Maja har en detektivbyrå ihop, och de är alltid sugna på ett nytt spännande fall. Av polismästaren får de reda på att en rad personer blivit bestulna på mobiltelefoner, halsband och plånböcker. Cirkus Splendido har kommit till stan och det är under gårdagens föreställning som stölderna skett. Allt talar för att tjuven tillhör cirkusen, men hur ska Lasse och Maja kunna lista ut vem det är? Inläst på engelska.

MediaNr: CA44676

Matarsak va khidmatkārash

av Philip Pullman. Inläst av Shabnam Faraee. 4 tim, 47 min.Talbok.

Saga eller skröna om en fågelskrämma, levandegjord genom ett blixtnedslag, och pojken Jack, som blir hans personlige tjänare och följeslagare. Tillsammans beger de sig ut i världen och upplever en rad farofyllda äventyr där Fågelskrämmans orädda livsglädje och Jacks finurlighet räddar dem från undergång. Till sist tvingas de infinna sig i en rättssal på grund av en marktvist med ett stort internationellt företag. Inläst på persiska.

MediaNr: CA44755

Ev Emîlê ha

av Astrid Lindgren. Inläst av Sidar Yigit. 0 tim, 47 min.Talbok med text.

Bilderbok som innehåller åtta starkt förkortade episoder från de tre kapitelböckerna om Emil i Lönneberga. Här finns bland annat med när Emil hissar upp Ida i flaggstången, när Emils huvud fastnar i soppskålen och när Emils pappa fastnar med tån i råttfällan. Och så skickas Emil flera gånger till snickarboa för att tänka igenom sina hyss. Inläst på kurmanji.

MediaNr: CA45726

Pīpī gōrawīdırēzh

av Astrid Lindgren. Inläst av Ahmad Eskandari. 13 tim, 9 min.Talbok.

Pippi Långstrump är världens starkaste flicka. Hennes mamma är en ängel och hennes pappa kung, så hon bor ensam i Villa Villekulla med sin häst och apan herr Nilsson. Barnen i grannhuset, Tommy och Annika, blir bästa vänner med Pippi och tillsammans är de med om många äventyr. Tal på kurdiska.

MediaNr: CA45729

Keeggii maalinta dhalashada

av Sven Nordqvist. Inläst av Osman Mohamed. 0 tim, 30 min.Talbok med text.

Om torparen Pettson och hans vän katten Findus. Katten fyller år och gubben Pettson skall baka en pannkakstårta för det är det bästa katten vet. Men mjölet är slut och Pettson måste till affären och därmed händer allt möjligt konstigt!.

MediaNr: CA44888